Το κλίμα

Σε κάθε εξοχικό σπίτι ή εξοχική κατοικία, η άνεση και η ευεξία των επιβατών εξαρτάται από τον σωστό εξαερισμό. Αφαιρεί ξένες μυρωδιές από τους χώρους, ρυθμίζει την υγρασία, τη θερμοκρασία και τον κορεσμό της μάζας του αέρα με οξυγόνο. Στο άρθρο θα εξετάσουμε πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τις ποικιλίες και τις ιδιότητές του.

Περιεχόμενα:

Αλγόριθμος δράσεων και σχεδιασμού

Για την ποιοτική απόδοση των εργασιών εγκατάστασης στον εξαερισμό είναι απαραίτητο:

 • για τον υπολογισμό της εναέριας κυκλοφορίας των χώρων.
 • για να επιλέξετε τις εγκάρσιες διαστάσεις των αγωγών.
 • επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο εξαερισμού.
 • Προσδιορίστε τη διέλευση των αγωγών αέρα και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
 • Προσδιορίστε τα σημεία εισαγωγής και εκροής αέρα.

Με τη σειρά τους, οι παραπάνω δραστηριότητες απαιτούν μια επαγγελματική προσέγγιση και σημαντική εμπειρία σε αυτό το θέμα. Θα ήταν καλύτερο, αν όλοι οι υπολογισμοί ανατέθηκαν σε ειδικούς και η συσκευή εξαερισμού στο σπίτι θα έπρεπε να εκτελείται απευθείας με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.
Το έργο αερισμού πρέπει να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις κατασκευής, αρχιτεκτονικής, λειτουργίας, οικονομικής και πυρασφάλειας των κανονιστικών εγγράφων. Πριν από τη μεταφορά του στον πελάτη, έχει εγκριθεί σε πολλές οργανισμούς που ταιριάζουν.
Ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού, θα λάβετε:

 • θερμικοί, αεροδυναμικοί, υπολογισμοί εναέριας κυκλοφορίας των χώρων.
 • την προδιαγραφή των υλικών ·
 • Επεξηγηματική σημείωση με σχέδια εργασίας.
 • Σχέδια με γενικό ίχνος επικοινωνιών.
 • κάμερες εξαερισμού βρύσης.
 • Υπολογισμός της ικανότητας εξαερισμού με την επιλογή του εξοπλισμού.

Το έργο εξαερισμού μπορεί να παραγγελθεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εξειδικευμένη εταιρεία, για παράδειγμα, στην εταιρεία "MosClimate".

Το σχέδιο σχεδιασμού του εξαερισμού στο σπίτι μοιάζει με αυτό:

Παραλλαγές και ιδιότητες του εξαερισμού

Ο καθαρός αέρας με μια άνετη θερμοκρασία είναι σίγουρα σημαντικός για τη ζωή στο σπίτι. Αλλά η ταχύτητα της κίνησης σε όλες τις οικιστικές και μη κατοικίες είναι επίσης σημαντική. Είναι ένα μικρό μέγεθος, όχι περισσότερο από 1m3 / ώρα, δημιουργεί μια βέλτιστη ζεστασιά για τους κατοίκους.
Αυτή η ιδιότητα του φυσικού συστήματος εξαερισμού.

Όταν η εγκατάσταση είναι ενοχλητική, πρέπει να καταφύγετε στη βοήθεια ενός άλλου συστήματος - μηχανικού. Το θέμα είναι ότι με μικρότερη ταχύτητα αέρα απαιτείται μεγαλύτερο μέγεθος αεραγωγού. Δηλαδή, για να περάσει η ίδια ποσότητα αέρα, ο φυσικός αεραγωγός έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το κανάλι του μηχανικού συστήματος.

Για παράδειγμα, μιλώντας για κουκούλες: αν για παράκαμψη 300 m3 / h. ο αέρας χρειάζεται κανάλι με διάμετρο 350 mm με φυσική κίνηση αέρα, τότε η εγκάρσια διάσταση του σωλήνα του μηχανικού συστήματος θα απαιτηθεί σε 2 φορές λιγότερο. Η δυνατότητα τοποθέτησης ενός φαρδιού βαρελιού φυσικού αερισμού στον τοίχο δεν είναι πάντοτε διαθέσιμη και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο να το βγάλετε από την οροφή.
Σε αυτή τη βάση, με ένα μεγάλο μέγεθος κτιρίου, πρέπει να καταφύγουμε στη βοήθεια ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα είναι 4-5 m3 / h.

Μετακίνηση αέρα στο σπίτι

Για απρόσκοπτη κίνηση της ροής προς τα ανοίγματα εξάτμισης στο δρόμο της, τοποθετούνται ειδικά πλέγματα στις πόρτες. Είναι υποχρεωτικά για οποιοδήποτε τύπο αερισμού σε ιδιωτική κατοικία. Εναλλακτικά, ανάμεσα στο πάτωμα και το κάτω μέρος της πόρτας αφήνεται κενό 20 mm σε όλο το πλάτος του. Εάν τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι, ο αερισμός θεωρείται ότι δεν λειτουργεί. Μεταξύ άλλων, ανοίγοντας πόρτες, για παράδειγμα, στο μπάνιο με την κουκούλα ενεργοποιημένη, θα είναι προβληματική λόγω της παρουσίας σπάνιου αέρα.

Ο εξαερισμός στο σπίτι με τα χέρια του εκτελείται σωστά, αν στην αλυσίδα του το πιο "δυσμενή" προϋπόθεση θα είναι το τελευταίο. Επομένως, η κουκούλα βρίσκεται στο μπάνιο ή στην κουζίνα.

Είδη εισροής αέρα

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τα ζητήματα σε βάρος των παραγόντων που είναι η ροή του αέρα και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αύξηση του αριθμού του. Όπως έχει ειπωθεί προηγουμένως, η εισροή αέρα είναι φυσική και αναγκαστική.

Εισροή αέρα μέσω διαρροής περιφράξεων

Η φυσική εισροή της κίνησης μέσω της διαρροής των τοίχων, των θυρών και των παραθύρων ονομάζεται διείσδυση.
Ξύλινα παράθυρα της σοβιετικής εποχής, που εξακολουθούν να έχουν, έχουν αρκετά μεγάλη διαπερατότητα αέρα. Εάν η περιοχή του σπιτιού είναι μικρή έως 150 m2, τότε η ποσότητα εισροής αέρα που διέρχεται από τις διαρροές και τις σχισμές αυτών των παραθύρων είναι συχνά αρκετή. Μία μικρότερη εισροή έρχεται επιπλέον μέσω των τοίχων και των ρωγμών των θυρών του σπιτιού.

Εισαγωγή αέρα με αερισμό

Στην πρώτη περίπτωση, η διαδικασία πηγαίνει είτε μέσω του φύλλου παραθύρου ενός ξύλινου παραθύρου είτε μέσω μιας σχισμής στο ελαφρώς ανοιγμένο πλαίσιο ενός παραθύρου από PVC. Τα αποτελέσματα αυτού του εξαερισμού έχουν ως εξής:

 • σημαντική απώλεια θερμότητας.
 • Ψύξη στη μονάδα χειμερινών παραθύρων με το φαινόμενο της συμπύκνωσης.
 • η αντικατάσταση του αέρα στο δωμάτιο διαρκεί 30-80 λεπτά.

Εξαερισμός μέσω ανοιχτών παραθύρων:

 • σχεδόν στιγμιαία για 5-10 λεπτά ανταλλαγής αέρα.
 • δεν υπάρχει ψύξη δομών.

Και αν ανοίξετε όλα τα παράθυρα και την μπροστινή πόρτα για εξαερισμό, τότε παίρνουμε:

 • η ταχύτερη εναλλαγή αέρα μέσα σε 3-4 λεπτά.
 • σχέδιο, επιβλαβές για την υγεία.

Σε πλήρη εξωτερική στεγανότητα μιας εγκατάστασης (για παράδειγμα, η απομονωμένη θέρμανση των τοίχων με παράθυρα από τη μεταλλόπλαστικα εκτελείται) για τη δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος, είναι απαραίτητο κάθε ώρα να αδειάσει κανείς τον χώρο. Εάν αυτό σας φαίνεται δυσάρεστο, διαβάζουμε περαιτέρω σχετικά με τις ενσωματωμένες βαλβίδες εισαγωγής.

Εισροή αέρα μέσω ενσωματωμένων βαλβίδων διήθησης

Η φυσική παροχή αέρα στο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω ειδικών βαλβίδων, οι οποίοι βρίσκονται στα παράθυρα του PVC ή στους εξωτερικούς τοίχους. Η τεχνολογία κατασκευής παραθύρων δεν προβλέπει διαρροές, στερώνοντας έτσι τους ενοικιαστές από εισροή αέρα. Επομένως, κατά την αγορά ενός παραθύρου, θα πρέπει να το επιλέξετε με μια υποδοχή εξαερισμού στην κορυφή του κιβωτίου - μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα παραθύρου ρυθμιζόμενη από την παροχή.

Όταν είναι πολύ αργά και τα παράθυρα είναι ήδη εγκατεστημένα, η βαλβίδα παροχής της διείσδυσης τοποθετείται στον τοίχο. Μοιάζει με στρογγυλό διαμπερές σωλήνα που διέρχεται από ολόκληρη τη δομή και κλείνει με 2 πλευρικές σχάρες. Η βαλβίδα διαθέτει εσωτερική μάσκα που ελέγχει το πλήρες άνοιγμα ή το κλείσιμο της. Εγκατάσταση τέτοιων προϊόντων γίνεται κοντά στα παράθυρα, όπου μπορούν εύκολα να κρύβονται πίσω από την κουρτίνα.

Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε τη βαλβίδα πίσω από το ψυγείο. Αυτός ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται.

Οι βαλβίδες διείσδυσης είναι εξοπλισμένες με ρελέ θερμοκρασίας και υγρασίας. Για να εξασφαλιστεί η σωστή κατεύθυνση της μάζας αέρα από τα καθιστικά έως τα οικιακά, οι βαλβίδες εγκαθίστανται στην τραπεζαρία, στο σαλόνι και στην κρεβατοκάμαρα, δίνοντας μέχρι 100m3 / h καθαρού αέρα. Ο συνολικός αριθμός τους εξαρτάται από τη ζήτηση της εισροής και υπολογίζεται με ειδικό υπολογισμό.

Ροή αέρα με ανεμιστήρες

Εάν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη εισροή αέρα, προκειμένου να μην τοποθετηθούν οι βαλβίδες κάτω από κάθε άνοιγμα, χρησιμοποιείται σύστημα εξαναγκασμένης παροχής. Αποτελείται από ένα δίκτυο εξαερισμού και συναφή εξοπλισμό. Το δίκτυο περιλαμβάνει αεραγωγούς και διανομείς: διαχυτήρες, σχάρες κλπ. Ο εξοπλισμός του συστήματος περιλαμβάνει: θερμαντήρες αέρα και ανεμιστήρες, φίλτρα και βαλβίδες αέρα, καθώς και εξασθενητές ήχου.

Το φίλτρο καθαρίζει τον καθαρό αέρα από σωματίδια σκόνης από το δρόμο. Θερμοσίφωνες, νερό ή ηλεκτρικό, ζεσταίνουμε κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής. Εάν υπάρχουν συστήματα θέρμανσης νερού στο σύστημα, πραγματοποιείται υδραυλική σύνδεση, δηλαδή Ε. Ε. πρόσθετο εξοπλισμό του δικτύου με συσκευές ανάμειξης.

Τύποι εξαγωγής αέρα

Κατά την κατασκευή ενός σπιτιού, το έργο προβλέπει πάντοτε την εγκατάσταση αγωγών εξαγωγής, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσα στους τοίχους των λουτρών και των κουζινών. Κατά κανόνα, όλοι βρίσκονται σε τοιχοποιία ή μοιάζουν με εξωτερικούς άξονες.

Φυσικό σύστημα εξάτμισης

Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται εάν:

 • η ποσότητα του αέρα για την απόσυρσή του από τις εγκαταστάσεις είναι μικρή.
 • το τμήμα του καναλιού, που υπολογίζεται σύμφωνα με τον υπολογισμό, ταιριάζει σε ένα πέτρινο τοίχωμα ή κατασκευάζεται με τη μορφή ξεχωριστού άξονα.

Εδώ, ο αγωγός εξαερισμού πλαισιώνεται απλά από ένα πλέγμα από το εσωτερικό του δωματίου.

Μηχανικό σύστημα σχεδίασης

Η μείωση της εγκάρσιας διάστασης του φυσικού διαύλου βύθισης μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μηχανικού εξαερισμού. Για αυτό, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στα μπάνια.


Στη σύγχρονη αγορά, υπάρχουν πολλές ποικιλίες τέτοιων προϊόντων. Δημοφιλή κουκούλες με συνδετήρες στον τοίχο και μια ευθύγραμμη είσοδο στον άξονα του ορυχείου. Μια άλλη επιλογή είναι παρόμοια προϊόντα ενός κρυμμένου τύπου. Τοποθετούνται στο χώρο πίσω από την οροφή και εισάγονται στον αγωγό με τη βοήθεια ενός αγωγού αέρα.


Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα εξάτμισης λαμβάνεται υπόψη η εκροή αέρα με την απώλεια πίεσης κατά τη μεταφορά μέσω των αεραγωγών. Το περιθώριο ζημιών μπορεί να υπολογιστεί από τον πωλητή εξοπλισμού που γνωρίζει το υλικό κατασκευής και το μήκος των αγωγών του σπιτιού σας.
Ο έλεγχος της κουκούλας πραγματοποιείται συχνά από διακόπτη φωτισμού. Οι ανεμιστήρες καναλιών είναι εφοδιασμένοι με αισθητήρες ρελέ καθυστέρησης και υγρασίας. Αυτά τα αποσπάσματα είναι κάπως πιο ακριβά από το συνηθισμένο.


Υπάρχουν σχεδόν αθόρυβοι ανεμιστήρες. Είναι εξοπλισμένα με ειδικά ελαστικά-μεταλλικά κλιπ, που αποσβένουν τους κραδασμούς και τον ήχο του κινητήρα.

Συστήματα εξαερισμού ανακύκλωσης

Ο ανακτητής είναι μια ειδική συσκευή του συστήματος εξαερισμού, σχεδιασμένη να εξοικονομεί ενέργεια για θέρμανση ή ψύξη του αέρα.


Τα συστήματα ανάκτησης εφοδιασμού και εξαγωγής είναι πλέον πολύ δημοφιλή. Ο λόγος είναι απλός. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, χάνεται πολλή θερμότητα για να ζεσταθεί ο εισερχόμενος αέρας από το δρόμο. Και ένα τέτοιο σύστημα εξοικονομεί το 50% της θερμότητας με μερική θέρμανση της ψυχρής εισροής με εξάτμιση θερμού αέρα. Γιατί μερική; Για το λόγο ότι για τη θέρμανση της εισερχόμενης μάζας ψυχρού αέρα στους +20 βαθμούς η θερμοκρασία του αέρα εξαγωγής δεν είναι αρκετή. Κατά τη διάρκεια του παγετού το χειμώνα, η εισροή θερμαίνεται από τον θερμαντήρα αέρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον ανακτητή.


Εάν υπάρχουν στο σπίτι κλιματιστικά, η εισροή του καλοκαιριού αέρα είναι ελαφρώς ψυχόμενη. Αυτό μειώνει το φορτίο σε ολόκληρο το σύστημα κλιματισμού. Περνώντας μέσω του ανακτητή, που ψύχεται από τη ροή καυσαερίων κλιματιστικών, θα δροσιστεί μια θερμότερη εισροή αέρα. Αυτό είναι το σχέδιο εργασίας.

Στα συστήματα εξαερισμού ανάκτησης, η τροφοδοσία και η αφαίρεση της μάζας αέρα εξαναγκάζεται μέσω ενσωματωμένων ανεμιστήρων.

Εξοπλισμός για συστήματα ανάκτησης

Η ανταλλαγή αέρα μεγάλων περιοχών υπερβαίνει συνήθως τα 800 m3 / h. Συνεπώς, οι διαστάσεις των μηχανικών εγκαταστάσεων εξαερισμού είναι αρκετά μεγάλες. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να προσδιορίσετε την τοποθεσία τους εκ των προτέρων. Ένα τέτοιο τεχνικό δωμάτιο μπορεί να κανονιστεί στη σοφίτα ή στο υπόγειο. Ο σοφίτας χώρος είναι προ-μονωμένος, εξαιρώντας τις βλαβερές επιπτώσεις στον εξοπλισμό εξαερισμού.

Τύποι και ιδιότητες των αεραγωγών

Εάν χρησιμοποιούνται εναλλακτικές λύσεις για μηχανική εναλλαγή αέρα στο σπίτι, οι αεραγωγοί χρησιμοποιούνται για τη διανομή των καυσαερίων και του αέρα τροφοδοσίας μέσω των δωματίων τους. Είναι ορθογώνια, στρογγυλά και ευέλικτα.


Η ελάχιστη αντίσταση στη ροή στρογγυλών σωλήνων με μια λεία εσωτερική επιφάνεια.

Σε σωλήνες ορθογωνικής διατομής είναι μεγαλύτερο.

Η μεγαλύτερη αντίσταση στις αερομεταφορές παρατηρείται στους εύκαμπτους σωλήνες λόγω της κυματοειδούς δομής τους. Χρησιμοποιούνται σε μικρά τμήματα των στροφών του αεραγωγού ή στις κουκούλες των σόμπων κουζίνας.


Ξεκινώντας από τα παραπάνω, η καλωδίωση του κύριου συστήματος είναι κατασκευασμένη από άκαμπτους σωλήνες και τους κλάδους από ένα κυματοειδές σωλήνα. Ξεκινώντας από τη γρίλια εισαγωγής στη μονάδα διαχείρισης αέρα, οι τυχόν αγωγοί αέρα είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Κουκούλες κουζίνας

Ο αέρας που τραβάει η κουκούλα πάνω από τη σόμπα της κουζίνας δεν περιλαμβάνεται στον υπολογισμό του εξαερισμού. Αυτό οφείλεται στη συχνότητα της εργασίας και στον άμεσο σκοπό - την εξάλειψη των περιττών οσμών από τον τόπο του σχηματισμού τους.


Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα για το πώς να κάνουμε τον αερισμό στο σπίτι, αποσυναρμολογήσαμε παραπάνω αρκετά λεπτομερώς. Υγεία σε σας και καθαρό αέρα!

Φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: συμβουλή μας

Ας μιλήσουμε για το πώς να κάνετε φυσικό αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία στο στάδιο του σχεδιασμού. Και επίσης να μιλήσουμε για τον τρόπο εκσυγχρονισμού του εξαερισμού στο ήδη κτισμένο σπίτι: με τη βοήθεια των εκτροπέων, των καυσαερίων και των ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ.

Πώς είναι ο φυσικός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία

Η ανταλλαγή αέρα παρέχεται με βύθισμα στο σύστημα αγωγών καυσαερίων. Αρχίζουν στα δωμάτια (συνήθως στην κουζίνα και στο μπάνιο, στα πιο "βρώμικα" δωμάτια του σπιτιού). Περαιτέρω οι αγωγοί ανεβαίνουν, στη σοφίτα και από εκεί στην οροφή.

Σε αυτούς τους αεραγωγούς, δημιουργείται αέρας. Λόγω αυτού, ο εξαγόμενος αέρας από το σπίτι βγαίνει στο δρόμο. Και για να τον αντικαταστήσει στο σπίτι έρχεται καθαρός αέρας - μέσα από τα παράθυρα, τις πόρτες, τις διαρροές στους τοίχους και τα παράθυρα με διπλά τζάμια.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαγωγής λόγω δύο απλών νόμων της φυσικής:

 • Ο θερμός αέρας τείνει προς τα πάνω
 • Ο αέρας τείνει εκεί όπου η πίεση είναι χαμηλότερη

Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσφυση στους αγωγούς:

 • Διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ καυσαερίων και εξωτερικού αέρα
  Το χειμώνα το βύθισμα είναι ισχυρότερο, επειδή ο ζεστός εσωτερικός αέρας τείνει μέχρι τους αγωγούς εξαγωγής. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας, έλξη μηδενικού σημείου - και η αλλαγή αέρα πρακτικά σταματά.
 • Κάθετη απόσταση μεταξύ δωματίου και οροφής
  Στην κορυφή, η πίεση είναι χαμηλότερη από την επιφάνεια της γης. Επομένως, όσο υψηλότερο είναι το κανάλι καυσαερίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση της πίεσης. Έτσι, και η έλξη είναι ισχυρότερη.
 • Ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου
  Ο άνεμος εμφανίζεται όταν η ατμοσφαιρική πίεση κατανέμεται ανομοιόμορφα. Εάν υπάρχει μια ζώνη αυξημένης πίεσης κοντά στα παράθυρα και υπάρχει μια ζώνη χαμηλής πίεσης στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, ο αέρας θα εισέλθει εύκολα στο σπίτι και θα βγει εύκολα έξω.

Ούτε ο άνεμος, ούτε η πίεση, ούτε η θερμοκρασία έξω από το παράθυρο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό είναι το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού - η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

Αλλά υπάρχουν πολλά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε φυσικό αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια σας. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού, άλλα - ακόμη και σε ένα κτίριο με καθαρή επισκευή.

Το κλίμα

Σε κάθε εξοχικό σπίτι ή εξοχική κατοικία, η άνεση και η ευεξία των επιβατών εξαρτάται από τον σωστό εξαερισμό. Αφαιρεί ξένες μυρωδιές από τους χώρους, ρυθμίζει την υγρασία, τη θερμοκρασία και τον κορεσμό της μάζας του αέρα με οξυγόνο. Στο άρθρο θα εξετάσουμε πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τις ποικιλίες και τις ιδιότητές του.

Περιεχόμενα:

Αλγόριθμος δράσεων και σχεδιασμού

Για την ποιοτική απόδοση των εργασιών εγκατάστασης στον εξαερισμό είναι απαραίτητο:

 • για τον υπολογισμό της εναέριας κυκλοφορίας των χώρων.
 • για να επιλέξετε τις εγκάρσιες διαστάσεις των αγωγών.
 • επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο εξαερισμού.
 • Προσδιορίστε τη διέλευση των αγωγών αέρα και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
 • Προσδιορίστε τα σημεία εισαγωγής και εκροής αέρα.

Με τη σειρά τους, οι παραπάνω δραστηριότητες απαιτούν μια επαγγελματική προσέγγιση και σημαντική εμπειρία σε αυτό το θέμα. Θα ήταν καλύτερο, αν όλοι οι υπολογισμοί ανατέθηκαν σε ειδικούς και η συσκευή εξαερισμού στο σπίτι θα έπρεπε να εκτελείται απευθείας με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.
Το έργο αερισμού πρέπει να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις κατασκευής, αρχιτεκτονικής, λειτουργίας, οικονομικής και πυρασφάλειας των κανονιστικών εγγράφων. Πριν από τη μεταφορά του στον πελάτη, έχει εγκριθεί σε πολλές οργανισμούς που ταιριάζουν.
Ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού, θα λάβετε:

 • θερμικοί, αεροδυναμικοί, υπολογισμοί εναέριας κυκλοφορίας των χώρων.
 • την προδιαγραφή των υλικών ·
 • Επεξηγηματική σημείωση με σχέδια εργασίας.
 • Σχέδια με γενικό ίχνος επικοινωνιών.
 • κάμερες εξαερισμού βρύσης.
 • Υπολογισμός της ικανότητας εξαερισμού με την επιλογή του εξοπλισμού.

Το έργο εξαερισμού μπορεί να παραγγελθεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εξειδικευμένη εταιρεία, για παράδειγμα, στην εταιρεία "MosClimate".

Το σχέδιο σχεδιασμού του εξαερισμού στο σπίτι μοιάζει με αυτό:

Παραλλαγές και ιδιότητες του εξαερισμού

Ο καθαρός αέρας με μια άνετη θερμοκρασία είναι σίγουρα σημαντικός για τη ζωή στο σπίτι. Αλλά η ταχύτητα της κίνησης σε όλες τις οικιστικές και μη κατοικίες είναι επίσης σημαντική. Είναι ένα μικρό μέγεθος, όχι περισσότερο από 1m3 / ώρα, δημιουργεί μια βέλτιστη ζεστασιά για τους κατοίκους.
Αυτή η ιδιότητα του φυσικού συστήματος εξαερισμού.

Όταν η εγκατάσταση είναι ενοχλητική, πρέπει να καταφύγετε στη βοήθεια ενός άλλου συστήματος - μηχανικού. Το θέμα είναι ότι με μικρότερη ταχύτητα αέρα απαιτείται μεγαλύτερο μέγεθος αεραγωγού. Δηλαδή, για να περάσει η ίδια ποσότητα αέρα, ο φυσικός αεραγωγός έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το κανάλι του μηχανικού συστήματος.

Για παράδειγμα, μιλώντας για κουκούλες: αν για παράκαμψη 300 m3 / h. ο αέρας χρειάζεται κανάλι με διάμετρο 350 mm με φυσική κίνηση αέρα, τότε η εγκάρσια διάσταση του σωλήνα του μηχανικού συστήματος θα απαιτηθεί σε 2 φορές λιγότερο. Η δυνατότητα τοποθέτησης ενός φαρδιού βαρελιού φυσικού αερισμού στον τοίχο δεν είναι πάντοτε διαθέσιμη και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο να το βγάλετε από την οροφή.
Σε αυτή τη βάση, με ένα μεγάλο μέγεθος κτιρίου, πρέπει να καταφύγουμε στη βοήθεια ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα είναι 4-5 m3 / h.

Μετακίνηση αέρα στο σπίτι

Για απρόσκοπτη κίνηση της ροής προς τα ανοίγματα εξάτμισης στο δρόμο της, τοποθετούνται ειδικά πλέγματα στις πόρτες. Είναι υποχρεωτικά για οποιοδήποτε τύπο αερισμού σε ιδιωτική κατοικία. Εναλλακτικά, ανάμεσα στο πάτωμα και το κάτω μέρος της πόρτας αφήνεται κενό 20 mm σε όλο το πλάτος του. Εάν τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι, ο αερισμός θεωρείται ότι δεν λειτουργεί. Μεταξύ άλλων, ανοίγοντας πόρτες, για παράδειγμα, στο μπάνιο με την κουκούλα ενεργοποιημένη, θα είναι προβληματική λόγω της παρουσίας σπάνιου αέρα.

Ο εξαερισμός στο σπίτι με τα χέρια του εκτελείται σωστά, αν στην αλυσίδα του το πιο "δυσμενή" προϋπόθεση θα είναι το τελευταίο. Επομένως, η κουκούλα βρίσκεται στο μπάνιο ή στην κουζίνα.

Είδη εισροής αέρα

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τα ζητήματα σε βάρος των παραγόντων που είναι η ροή του αέρα και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αύξηση του αριθμού του. Όπως έχει ειπωθεί προηγουμένως, η εισροή αέρα είναι φυσική και αναγκαστική.

Εισροή αέρα μέσω διαρροής περιφράξεων

Η φυσική εισροή της κίνησης μέσω της διαρροής των τοίχων, των θυρών και των παραθύρων ονομάζεται διείσδυση.
Ξύλινα παράθυρα της σοβιετικής εποχής, που εξακολουθούν να έχουν, έχουν αρκετά μεγάλη διαπερατότητα αέρα. Εάν η περιοχή του σπιτιού είναι μικρή έως 150 m2, τότε η ποσότητα εισροής αέρα που διέρχεται από τις διαρροές και τις σχισμές αυτών των παραθύρων είναι συχνά αρκετή. Μία μικρότερη εισροή έρχεται επιπλέον μέσω των τοίχων και των ρωγμών των θυρών του σπιτιού.

Εισαγωγή αέρα με αερισμό

Στην πρώτη περίπτωση, η διαδικασία πηγαίνει είτε μέσω του φύλλου παραθύρου ενός ξύλινου παραθύρου είτε μέσω μιας σχισμής στο ελαφρώς ανοιγμένο πλαίσιο ενός παραθύρου από PVC. Τα αποτελέσματα αυτού του εξαερισμού έχουν ως εξής:

 • σημαντική απώλεια θερμότητας.
 • Ψύξη στη μονάδα χειμερινών παραθύρων με το φαινόμενο της συμπύκνωσης.
 • η αντικατάσταση του αέρα στο δωμάτιο διαρκεί 30-80 λεπτά.

Εξαερισμός μέσω ανοιχτών παραθύρων:

 • σχεδόν στιγμιαία για 5-10 λεπτά ανταλλαγής αέρα.
 • δεν υπάρχει ψύξη δομών.

Και αν ανοίξετε όλα τα παράθυρα και την μπροστινή πόρτα για εξαερισμό, τότε παίρνουμε:

 • η ταχύτερη εναλλαγή αέρα μέσα σε 3-4 λεπτά.
 • σχέδιο, επιβλαβές για την υγεία.

Σε πλήρη εξωτερική στεγανότητα μιας εγκατάστασης (για παράδειγμα, η απομονωμένη θέρμανση των τοίχων με παράθυρα από τη μεταλλόπλαστικα εκτελείται) για τη δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος, είναι απαραίτητο κάθε ώρα να αδειάσει κανείς τον χώρο. Εάν αυτό σας φαίνεται δυσάρεστο, διαβάζουμε περαιτέρω σχετικά με τις ενσωματωμένες βαλβίδες εισαγωγής.

Εισροή αέρα μέσω ενσωματωμένων βαλβίδων διήθησης

Η φυσική παροχή αέρα στο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω ειδικών βαλβίδων, οι οποίοι βρίσκονται στα παράθυρα του PVC ή στους εξωτερικούς τοίχους. Η τεχνολογία κατασκευής παραθύρων δεν προβλέπει διαρροές, στερώνοντας έτσι τους ενοικιαστές από εισροή αέρα. Επομένως, κατά την αγορά ενός παραθύρου, θα πρέπει να το επιλέξετε με μια υποδοχή εξαερισμού στην κορυφή του κιβωτίου - μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα παραθύρου ρυθμιζόμενη από την παροχή.

Όταν είναι πολύ αργά και τα παράθυρα είναι ήδη εγκατεστημένα, η βαλβίδα παροχής της διείσδυσης τοποθετείται στον τοίχο. Μοιάζει με στρογγυλό διαμπερές σωλήνα που διέρχεται από ολόκληρη τη δομή και κλείνει με 2 πλευρικές σχάρες. Η βαλβίδα διαθέτει εσωτερική μάσκα που ελέγχει το πλήρες άνοιγμα ή το κλείσιμο της. Εγκατάσταση τέτοιων προϊόντων γίνεται κοντά στα παράθυρα, όπου μπορούν εύκολα να κρύβονται πίσω από την κουρτίνα.

Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε τη βαλβίδα πίσω από το ψυγείο. Αυτός ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται.

Οι βαλβίδες διείσδυσης είναι εξοπλισμένες με ρελέ θερμοκρασίας και υγρασίας. Για να εξασφαλιστεί η σωστή κατεύθυνση της μάζας αέρα από τα καθιστικά έως τα οικιακά, οι βαλβίδες εγκαθίστανται στην τραπεζαρία, στο σαλόνι και στην κρεβατοκάμαρα, δίνοντας μέχρι 100m3 / h καθαρού αέρα. Ο συνολικός αριθμός τους εξαρτάται από τη ζήτηση της εισροής και υπολογίζεται με ειδικό υπολογισμό.

Ροή αέρα με ανεμιστήρες

Εάν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη εισροή αέρα, προκειμένου να μην τοποθετηθούν οι βαλβίδες κάτω από κάθε άνοιγμα, χρησιμοποιείται σύστημα εξαναγκασμένης παροχής. Αποτελείται από ένα δίκτυο εξαερισμού και συναφή εξοπλισμό. Το δίκτυο περιλαμβάνει αεραγωγούς και διανομείς: διαχυτήρες, σχάρες κλπ. Ο εξοπλισμός του συστήματος περιλαμβάνει: θερμαντήρες αέρα και ανεμιστήρες, φίλτρα και βαλβίδες αέρα, καθώς και εξασθενητές ήχου.

Το φίλτρο καθαρίζει τον καθαρό αέρα από σωματίδια σκόνης από το δρόμο. Θερμοσίφωνες, νερό ή ηλεκτρικό, ζεσταίνουμε κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής. Εάν υπάρχουν συστήματα θέρμανσης νερού στο σύστημα, πραγματοποιείται υδραυλική σύνδεση, δηλαδή Ε. Ε. πρόσθετο εξοπλισμό του δικτύου με συσκευές ανάμειξης.

Τύποι εξαγωγής αέρα

Κατά την κατασκευή ενός σπιτιού, το έργο προβλέπει πάντοτε την εγκατάσταση αγωγών εξαγωγής, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσα στους τοίχους των λουτρών και των κουζινών. Κατά κανόνα, όλοι βρίσκονται σε τοιχοποιία ή μοιάζουν με εξωτερικούς άξονες.

Φυσικό σύστημα εξάτμισης

Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται εάν:

 • η ποσότητα του αέρα για την απόσυρσή του από τις εγκαταστάσεις είναι μικρή.
 • το τμήμα του καναλιού, που υπολογίζεται σύμφωνα με τον υπολογισμό, ταιριάζει σε ένα πέτρινο τοίχωμα ή κατασκευάζεται με τη μορφή ξεχωριστού άξονα.

Εδώ, ο αγωγός εξαερισμού πλαισιώνεται απλά από ένα πλέγμα από το εσωτερικό του δωματίου.

Μηχανικό σύστημα σχεδίασης

Η μείωση της εγκάρσιας διάστασης του φυσικού διαύλου βύθισης μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μηχανικού εξαερισμού. Για αυτό, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στα μπάνια.


Στη σύγχρονη αγορά, υπάρχουν πολλές ποικιλίες τέτοιων προϊόντων. Δημοφιλή κουκούλες με συνδετήρες στον τοίχο και μια ευθύγραμμη είσοδο στον άξονα του ορυχείου. Μια άλλη επιλογή είναι παρόμοια προϊόντα ενός κρυμμένου τύπου. Τοποθετούνται στο χώρο πίσω από την οροφή και εισάγονται στον αγωγό με τη βοήθεια ενός αγωγού αέρα.


Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα εξάτμισης λαμβάνεται υπόψη η εκροή αέρα με την απώλεια πίεσης κατά τη μεταφορά μέσω των αεραγωγών. Το περιθώριο ζημιών μπορεί να υπολογιστεί από τον πωλητή εξοπλισμού που γνωρίζει το υλικό κατασκευής και το μήκος των αγωγών του σπιτιού σας.
Ο έλεγχος της κουκούλας πραγματοποιείται συχνά από διακόπτη φωτισμού. Οι ανεμιστήρες καναλιών είναι εφοδιασμένοι με αισθητήρες ρελέ καθυστέρησης και υγρασίας. Αυτά τα αποσπάσματα είναι κάπως πιο ακριβά από το συνηθισμένο.


Υπάρχουν σχεδόν αθόρυβοι ανεμιστήρες. Είναι εξοπλισμένα με ειδικά ελαστικά-μεταλλικά κλιπ, που αποσβένουν τους κραδασμούς και τον ήχο του κινητήρα.

Συστήματα εξαερισμού ανακύκλωσης

Ο ανακτητής είναι μια ειδική συσκευή του συστήματος εξαερισμού, σχεδιασμένη να εξοικονομεί ενέργεια για θέρμανση ή ψύξη του αέρα.


Τα συστήματα ανάκτησης εφοδιασμού και εξαγωγής είναι πλέον πολύ δημοφιλή. Ο λόγος είναι απλός. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, χάνεται πολλή θερμότητα για να ζεσταθεί ο εισερχόμενος αέρας από το δρόμο. Και ένα τέτοιο σύστημα εξοικονομεί το 50% της θερμότητας με μερική θέρμανση της ψυχρής εισροής με εξάτμιση θερμού αέρα. Γιατί μερική; Για το λόγο ότι για τη θέρμανση της εισερχόμενης μάζας ψυχρού αέρα στους +20 βαθμούς η θερμοκρασία του αέρα εξαγωγής δεν είναι αρκετή. Κατά τη διάρκεια του παγετού το χειμώνα, η εισροή θερμαίνεται από τον θερμαντήρα αέρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον ανακτητή.


Εάν υπάρχουν στο σπίτι κλιματιστικά, η εισροή του καλοκαιριού αέρα είναι ελαφρώς ψυχόμενη. Αυτό μειώνει το φορτίο σε ολόκληρο το σύστημα κλιματισμού. Περνώντας μέσω του ανακτητή, που ψύχεται από τη ροή καυσαερίων κλιματιστικών, θα δροσιστεί μια θερμότερη εισροή αέρα. Αυτό είναι το σχέδιο εργασίας.

Στα συστήματα εξαερισμού ανάκτησης, η τροφοδοσία και η αφαίρεση της μάζας αέρα εξαναγκάζεται μέσω ενσωματωμένων ανεμιστήρων.

Εξοπλισμός για συστήματα ανάκτησης

Η ανταλλαγή αέρα μεγάλων περιοχών υπερβαίνει συνήθως τα 800 m3 / h. Συνεπώς, οι διαστάσεις των μηχανικών εγκαταστάσεων εξαερισμού είναι αρκετά μεγάλες. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να προσδιορίσετε την τοποθεσία τους εκ των προτέρων. Ένα τέτοιο τεχνικό δωμάτιο μπορεί να κανονιστεί στη σοφίτα ή στο υπόγειο. Ο σοφίτας χώρος είναι προ-μονωμένος, εξαιρώντας τις βλαβερές επιπτώσεις στον εξοπλισμό εξαερισμού.

Τύποι και ιδιότητες των αεραγωγών

Εάν χρησιμοποιούνται εναλλακτικές λύσεις για μηχανική εναλλαγή αέρα στο σπίτι, οι αεραγωγοί χρησιμοποιούνται για τη διανομή των καυσαερίων και του αέρα τροφοδοσίας μέσω των δωματίων τους. Είναι ορθογώνια, στρογγυλά και ευέλικτα.


Η ελάχιστη αντίσταση στη ροή στρογγυλών σωλήνων με μια λεία εσωτερική επιφάνεια.

Σε σωλήνες ορθογωνικής διατομής είναι μεγαλύτερο.

Η μεγαλύτερη αντίσταση στις αερομεταφορές παρατηρείται στους εύκαμπτους σωλήνες λόγω της κυματοειδούς δομής τους. Χρησιμοποιούνται σε μικρά τμήματα των στροφών του αεραγωγού ή στις κουκούλες των σόμπων κουζίνας.


Ξεκινώντας από τα παραπάνω, η καλωδίωση του κύριου συστήματος είναι κατασκευασμένη από άκαμπτους σωλήνες και τους κλάδους από ένα κυματοειδές σωλήνα. Ξεκινώντας από τη γρίλια εισαγωγής στη μονάδα διαχείρισης αέρα, οι τυχόν αγωγοί αέρα είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Κουκούλες κουζίνας

Ο αέρας που τραβάει η κουκούλα πάνω από τη σόμπα της κουζίνας δεν περιλαμβάνεται στον υπολογισμό του εξαερισμού. Αυτό οφείλεται στη συχνότητα της εργασίας και στον άμεσο σκοπό - την εξάλειψη των περιττών οσμών από τον τόπο του σχηματισμού τους.


Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα για το πώς να κάνουμε τον αερισμό στο σπίτι, αποσυναρμολογήσαμε παραπάνω αρκετά λεπτομερώς. Υγεία σε σας και καθαρό αέρα!

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των σπιτιών διαφόρων τύπων και βασικά σφάλματα της συσκευής εξαερισμού

Τα κύρια σφάλματα στον εξαερισμό της συσκευής στο σπίτι ή στο διαμέρισμα.

Ο καλός εξαερισμός δεν σημαίνει απαραίτητα την υποχρεωτική εγκατάσταση ακριβών συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης στο σπίτι ή το διαμέρισμα: αρκεί μόνο να οργανωθεί σωστά η κίνηση των ροών αέρα στο κτίριο ή το δωμάτιο. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις βασικές αρχές της δημιουργίας ενός συστήματος ανταλλαγής αέρα στο σπίτι που θα διασφαλίζει το βέλτιστο μικροκλίμα στο σπίτι και την ασφάλεια των δομών του.

Τι είναι ο εξαερισμός και γιατί χρειάζεται;
Ο εξαερισμός είναι η οργανωμένη ανταλλαγή αέρα σε δωμάτια, η οποία δημιουργείται για να απομακρύνει την υπερβολική θερμότητα, την υγρασία, τις επιβλαβείς και άλλες ουσίες που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα των δωματίων και την εισροή φρέσκου αέρα για αναπνοή. Με τη βοήθεια του αερισμού δημιουργείται το επιτρεπτό ή το βέλτιστο μικροκλίμα και η ποιότητα του αέρα. Επίσης, απαιτείται εξαερισμός για την προστασία και τη διασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου προστασίας των κτιρίων κάτω από διάφορες φυσικές και ανθρωπογενείς επιπτώσεις και φαινόμενα.
Βρετανικοί Κανονισμοί Οικοδομικών Κανονισμών για το 2010 Το Έγγραφο F, Τμήμα 1 ορίζει τον σκοπό του αερισμού στο σπίτι:
p.4.7 Ο αερισμός είναι απαραίτητος για την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
α. εισροή εξωτερικού αέρα για αναπνοή.
β. αραίωση και απομάκρυνση των ρύπων στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των οσμών.
με. τον έλεγχο της περίσσειας υγρασίας (δημιουργείται από τον ατμό που περιέχεται στον αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις).
δ. εισροή αέρα για συσκευές καύσης καυσίμου.

Ποιες είναι οι βέλτιστες συνθήκες για ένα άτομο;

Ως βέλτιστα θεωρούνται τα χαρακτηριστικά του αέρα, στα οποία, με παρατεταμένη και συστηματική έκθεση στον άνθρωπο, παρέχεται φυσιολογική άνεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτω από ιδανικές συνθήκες σημαίνουν θερμοκρασίες μεταξύ 21 και 25 ° C, σχετική υγρασία 40 έως 60%, η ταχύτητα του αέρα είναι όχι μεγαλύτερη 0,2-0.3 m / s και η σύνθεση του αερίου του αέρα, όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς την φυσική σύνθεση του αέρα (75, 5% - άζωτο, 23,1% - οξυγόνο, 1,4% - αδρανή αέρια).

Τι είδους αερισμό;
Ο φυσικός αερισμός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εξαερισμού χώρου που δημιουργεί εναλλαγή αέρα λόγω της διαφοράς πυκνότητας θερμότερου αέρα μέσα στο δωμάτιο και πιο ψυχρού εξωτερικού χώρου. Αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι απλός στη συσκευή και στη λειτουργία.

Ο εξαναγκασμένος ή μηχανικός αερισμός των δωματίων παρέχεται με μηχανικό κίνητρο - τη χρήση ανεμιστήρων για την κίνηση του αέρα. Ο μηχανικός αερισμός μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή παροχή-εξάτμιση.

Ο μικτός εξαερισμός εκτός από τον εξαναγκασμένο εξαερισμό χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό για εισροή και απομάκρυνση του αέρα.

Με την αναλογία εισροής και απομάκρυνσης του αέρα, είναι δυνατή η κατανομή της παροχής, της εξάτμισης και του μικτού εξαερισμού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφόρων τύπων εξαερισμού

Τύπος εξαερισμού

Μειονεκτήματα

 • Απλός και φθηνός σχεδιασμός
 • Κατάλληλο για τοπικό αερισμό
 • Πιθανόν να εμφανιστεί αντίστροφη έλξη όταν χρησιμοποιείτε σόμπες και τζάκια
 • Ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από τυχαίες πηγές
 • Ο θερμαινόμενος ή ψυχρός αέρας χάνεται.
 • Δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία φούρνων και τζακιών
 • Η υπερβολική πίεση συγκράτησης εμποδίζει την είσοδο ρύπων από τον ατμοσφαιρικό αέρα (για παράδειγμα, το ραδόνιο)
 • Η δυνατότητα παροχής αέρα σε συγκεκριμένο χώρο (για παράδειγμα σε φούρνο)
 • Δεν αφαιρεί μολυσμένο αέρα από τις εγκαταστάσεις
 • Εισροή αέρα με αυξημένη ή μειωμένη θερμοκρασία ή υγρασία
 • Πιθανά σχέδια

Ισορροπημένο σύστημα ανταλλαγής αέρα

 • Δεν υπάρχουν φαινόμενα διήθησης ή διήθησης αέρα
 • Είναι δυνατή η ισορροπία εισροής και ροής αέρα
 • Είναι δυνατή η ανάκτηση της θερμικής ενέργειας του αέρα εξαγωγής
 • Πολύπλοκος σχεδιασμός και υψηλό κόστος

Ποια ανταλλαγή αέρα συνιστάται για χώρους διαβίωσης;
Η συνιστώμενη τιμή της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται με βάση τον αριθμό των ατόμων που κάθονται στις εγκαταστάσεις, την περιοχή (όγκο) των χώρων και τον τύπο του εξαερισμού. Για τον φυσικό εξαερισμό σε χώρους όπου υπάρχει τουλάχιστον 20 μέτρα χώρου ανά άτομο, συνιστάται ροή αέρα τουλάχιστον 30 κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα (αλλά όχι μικρότερη από 35% του όγκου δωματίου). Σε κτίρια όπου υπάρχουν λιγότερα από 20 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο ανά άτομο αέρα, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου διαβίωσης.

Οι βρετανικοί οικοδομικοί κώδικες (2010, Μέρος F, Εξαερισμός, πίνακες 5.1-5.2) προβλέπουν έναν απλοποιημένο υπολογισμό της απαιτούμενης μόνιμης ανταλλαγής αέρα στο σπίτι:

Αριθμός υπνοδωματίων στο σπίτι

Ανταλλαγή αέρα, λίτρα ανά δευτερόλεπτο

Ανταλλαγή αέρα, λίτρα ανά δευτερόλεπτο

30 για σχέδιο / 60 με περιοδική εναλλαγή

15 με περιοδική ένταξη

30 με περιοδική ένταξη

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα Κατασκευής για οικιστικά κτίρια (IRC, τμήμα R303.4), εάν το επίπεδο διείσδυσης του καθαρού αέρα στο σπίτι είναι μικρότερο από 5 όγκους ανά ώρα, το σπίτι απαιτεί την εγκατάσταση μηχανικού αερισμού εξαερισμού.

Πώς να κανονίσετε τον εξαερισμό στο σπίτι ή στο διαμέρισμα?

Τα περισσότερα συχνά σε σπίτια και διαμερίσματα είναι διατεταγμένο μικτό αερισμός με διαλείπουσα εξαναγκασμένο αερισμό χρησιμοποιώντας ένα πεδίο κρεμασμένα υγρασία και τοπική χειροτέρευση της συνθέσεως του αερίου του αέρα (τουαλέτες, κουζίνα, σάουνα, λεβητοστάσια, εργαστήρια, συνεργεία) σε συνδυασμό με φυσικές εξαγωγή αέρα και εξαερισμού.

εγκαταστάσεις Αερισμός φυσική ροή του αέρα στο δωμάτιο πραγματοποιείται με αερισμό από ανοικτά παράθυρα και πόρτες (volley αερισμό), και διήθηση μέσω ρωγμών και διαρροών στα παράθυρα κέλυφος κτηρίου. Σε σύγχρονα σπίτια η ουσιαστική απουσία της ρωγμές Walling και εισροή παράθυρα αέρα διαμέσου των βαλβίδων σχισμής στην κορυφή των πλαισίων παραθύρων (ξύλινο ή πλαστικό κουφώματα) μέσω συμβατικών διείσδυση των βαλβίδων αέρος είναι εγκατεστημένα στα εξωτερικά τοιχώματα, ή μέσω μηχανικής infiltrators παρέχοντας μια παθητική, και εξαναγκάζεται από τη ροή αέρα του ανεμιστήρα, τον καθαρισμό και τη θέρμανση του, εάν είναι απαραίτητο.

Για να αφαιρέσετε τον αέρα με εξαερισμό χωρίς κανάλια, χρησιμοποιήστε παράθυρα, παράθυρα και τραβέρσες. Η απομάκρυνση του αέρα συμβαίνει είτε λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα αέρα εντός και εκτός του κτιρίου είτε λόγω της διαφοράς πίεσης από την προς τα εμπρός και προς τα αριστερά πλευρά των κτιρίων. Αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι ο πλέον ατελής, δεδομένου ότι η εναλλαγή αέρα σε αυτή την παραλλαγή είναι η πιο εντατική, είναι δύσκολο να ελεγχθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρεύματα και γρήγορη μείωση της άνετης θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα.

Ένα πιο τέλειο σχέδιο φυσικού αερισμού είναι ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί κάθετους αεραγωγούς εξαερισμού. Οι αγωγοί εξαγωγής θα πρέπει να τοποθετούνται στο πάχος των εσωτερικών τοίχων ή στις γειτονικές μονάδες κοντά στα εσωτερικά τοιχώματα. Για να αποφευχθεί ο παγετός, η συμπύκνωση και η αλλοίωση του βυθίσματος, οι αγωγοί εξαερισμού που διέρχονται από τις κρύες σοφίτες πρέπει να είναι καλά μονωμένοι. Για να ενισχυθεί η ώθηση, οι αεραγωγοί στην οροφή είναι εξοπλισμένοι με εκτροπείς.

Λήψη τρύπες για τον εξαερισμό του φυσικού αερισμού των άνω επίπεδη ζώνες διατάσσονται κάτω από το ανώτατο όριο δεν είναι μικρότερη από 0,4 μέτρα από το ταβάνι και ταυτόχρονα όχι χαμηλότερη από 2 m από το δάπεδο προς τα ανοίγματα πυθμένα για την απομάκρυνση μόνο υπέρθερμο (αέριο επαναδιαβροχής μολυσμένο) αέρα από την περιοχή πάνω από την ανθρώπινη ανάπτυξης.

Σε σπίτια με σόμπες και τζάκια ανοίγοντας ξεχωριστούς αγωγούς αέρα για την παροχή εξωτερικού αέρα προς τα θερμαντικά σώματα, η οποία αποφεύγει το πρόβλημα της ανεπαρκούς παροχής αέρα στη ζώνη καύσης, εμφάνιση ανάστροφη ώση, η απότομη μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου που είναι αναγκαία για να κρατήσει τα παράθυρα ανοικτά κατά τη λειτουργία των κλιβάνων και τζάκια.

Μηχανικός αερισμός καυσαερίων προστίθεται στο σύμπλεγμα των περιοχών της ρύπανσης του αέρα (κουκούλα πάνω από ένα εστία αερίου), σε χώρους υπερβολικής υγρασίας (μπάνια, σάουνες, πισίνες), στην κουζίνα συνδέεται με το καθιστικό ή τραπεζαρία, στην κουζίνα χωρίς παράθυρο. Θα χρειαστεί εξαναγκασμένος εξαερισμός και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο δρόμο (κάτω από -40 ° C).

Γενικά σφάλματα στη συσκευή εξαερισμού σε σπίτια και διαμερίσματα.

1. Πλήρης απουσία συστήματος εξαερισμού. Παράξενα, όπως ακούγεται, το κύριο λάθος των συστημάτων εξαερισμού σε εξοχικές κατοικίες είναι η πλήρης απουσία συστημάτων εξαερισμού. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού, εξοικονομώντας τους αεραγωγούς, ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατό να αεριστεί το σπίτι μέσω παραθύρων ή παραθύρων. Ωστόσο, ο αποτελεσματικός αερισμός δεν είναι πάντοτε εφικτός λόγω φυσικών και θερμοκρασιακών συνθηκών και η ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι επιδεινώνεται γρήγορα, αυξάνεται η υγρασία, εμφανίζεται μούχλα. Σε δωμάτια χωρίς παράθυρα πρέπει να υπάρχει αερισμός.

2. Απουσία συσκευών για ροή αέρα στα δωμάτια. Στα σύγχρονα, πρακτικά ερμητικά σπίτια με ένα συνεχές περίγραμμα του φράγματος υδρατμών, εξαλείφοντας τη διείσδυση της σχισμής του αέρα, με κουφώματα με σφραγίδες, δεν υπάρχουν τυχαίες πηγές διήθησης αέρα. Για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός σε αυτά τα σπίτια, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν βαλβίδες για την διείσδυση αέρα στους τοίχους ή στις βαλβίδες με εγκοπές στα πλαίσια παραθύρων.

Για την κανονική και ασφαλή λειτουργία κάθε σόμπα ή τζάκι απαιτείται ξεχωριστός αγωγός τροφοδοσίας για εξωτερικό αέρα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να τροφοδοτείται ο αέρας από το δρόμο και όχι από το υπόγειο, όπου μπορούν να συσσωρευτούν αέρια ραδιενεργών εδαφών. Εάν δεν υπάρχει ξεχωριστός αγωγός για τη σόμπα ή το τζάκι, τότε θα χρειαστεί μια μηχανική παροχή φρέσκου αέρα, η οποία λειτουργεί συνεχώς εσωτερικά κατά τη διάρκεια της θέρμανσης του κλιβάνου.

3. Εσωτερικές πόρτες χωρίς αεραγωγοί από κάτω ή χωρίς γρίλιες εξαερισμού. Όταν οργάνωση φυσικό αερισμό λιγότερο μολυσμένο αέρας κινείται από τη διείσδυση των πηγών ή παράθυρα και οι πόρτες ανοίγουν μέσα στο χώρο στο κανάλι αερισμού σε χώρους με μολυσμένο αέρα περισσότερο (κουζίνες και μπάνια). Για την ελεύθερη ροή του αέρα απαραίτητο να έχουν κενά αέρος κάτω από την πόρτα (S = 80 cm2) και πλέγματα εξαερισμού στις πόρτες στις τουαλέτες (S = 200 cm2) για την εισροή φρέσκου αέρα.

4. Η παρουσία αεροπορικής επικοινωνίας σε διαμερίσματα πολυκατοικιών με σκάλες ή γειτονικά διαμερίσματα. Μέσω των ανοιγμένων καναλιών για τη διέλευση σωληνώσεων και επικοινωνιών, μέσω κιβωτίων εξαγωγής και κλειδαριών στο διαμέρισμα, ο αέρας από τις κλιμακοστάσια ή τα γειτονικά διαμερίσματα διεισδύει αντί του φρέσκου ατμοσφαιρικού αέρα.

5. Εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού σε εξωτερικούς τοίχους, σε γειτνίαση με εξωτερικούς τοίχους, διέλευση αγωγών εξαερισμού σε μη θερμαινόμενους χώρους χωρίς μόνωση. Ως αποτέλεσμα της ψύξης ή κατάψυξης των αεραγωγών, το βύθισμα επιδεινώνεται, σχηματίζεται συμπύκνωμα στις εσωτερικές επιφάνειες. Αν οι αεραγωγοί είναι τοποθετημένοι κοντά στον εξωτερικό τοίχο, τότε υπάρχει αέρας ή μονωμένο κενό τουλάχιστον 50 mm μεταξύ του εξωτερικού τοιχώματος και του αγωγού.

6. Η τοποθέτηση των πλεγμάτων υποδοχής των αεραγωγών απαγωγής είναι μικρότερη από 0,4 m από το επίπεδο της οροφής. Η συσσώρευση υπερθερμανθέντος, υγρανθέντος και μολυσμένου αέρα κάτω από το ανώτατο όριο.

7. Τοποθέτηση σχαρών υποδοχής αγωγών αερισμού εξαγωγής κάτω από 2 μέτρα από το επίπεδο του δαπέδου. Αφαιρώντας τον ζεστό αέρα από τη ζώνη άνεσης ενός ατόμου, μειώνοντας τη θερμοκρασία στη ζώνη άνεσης, δημιουργώντας "τρύπες".

8. Η παρουσία δύο ή περισσότερων αγωγών εξαγωγής σε απομακρυσμένες θέσεις του διαμερίσματος ή του σπιτιού, οριζόντια τμήματα αεραγωγών. Η παρουσία διαφορετικών καναλιών εξαερισμού που απέχουν πολύ από το άλλο μειώνει την απόδοση του αερισμού καθώς και την κλίση των καναλιών εξαερισμού σε γωνία μεγαλύτερη από 30 μοίρες από την κάθετη. Τα τμήματα οριζόντιου αγωγού απαιτούν την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων καναλιών.

9. Συνδέστε την κουκούλα πάνω από τη σόμπα στον εξαερισμό του αγωγού εξαγωγής στην κουζίνα με πλήρη σφράγιση της οπής εξαερισμού. Ένα από τα πιο κοινά λάθη των ερασιτεχνών κατασκευαστών και shabashnikov. Ως αποτέλεσμα, η εξαγωγή αέρα από την κουζίνα σταματά, οι μυρωδιές εξαπλώθηκαν σε όλο το διαμέρισμα. Η σύνδεση του καλύμματος πρέπει να πραγματοποιείται ενώ διατηρείται η μάσκα εισαγωγής του αγωγού εξαγωγής με την βαλβίδα ελέγχου τοποθετημένη για να αποτραπεί η εκτόξευση του αέρα εξαγωγής στην κουζίνα.

10. Απομάκρυνση του αέρα από τα μπάνια στον τοίχο προς το δρόμο και όχι μέσω του κατακόρυφου κοιλιακού. Σε κρύο, ο αέρας δεν μπορεί να απομακρυνθεί μέσω του διαύλου, αλλά μάλλον να μπει στο μπάνιο. Όταν χρησιμοποιείτε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης σε ένα τέτοιο σχέδιο, οι λεπίδες του μπορούν να παγώσουν.

11. Γενικός αγωγός εξαερισμού για δύο γειτονικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας δεν μπορεί να εκκενωθεί έξω, αλλά αναμειγνύεται μεταξύ των δωματίων.

12. Κοινός αεραγωγός για δωμάτια σε διαφορετικούς ορόφους. Είναι δυνατό να ρίχνετε μολυσμένο αέρα από τον κάτω όροφο στον ανώτερο.

13. Απουσία ξεχωριστού αγωγού εξαερισμού για δωμάτια στον τελευταίο όροφο. Αυτό οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα (υψηλή υγρασία, θερμοκρασία, ρύπανση) στον τελευταίο όροφο.

14. Απουσία ξεχωριστού αγωγού εξαερισμού για τα δωμάτια του κάτω ορόφου. Ως αποτέλεσμα, ο μολυσμένος αέρας από τον κάτω όροφο ανέρχεται στον επάνω όροφο, εμποδίζοντας την εισροή καθαρού αέρα από την ατμόσφαιρα.

15. Απουσία αγωγού εξαερισμού σε χώρους χωρίς παράθυρα, πίσω από δύο πόρτες από το πλησιέστερο παράθυρο. Στασιμότητα του αέρα στο δωμάτιο, παραβίαση της ροής του αέρα σε γειτονικά δωμάτια.

16. Συμπέρασμα ventkanala στη σοφίτα, "έτσι ήταν πιο ζεστό". Μια κοινή παρερμηνεία των αυτο-οικοδόμων, που οδηγεί σε υποβάθμιση του αερισμού και της υγρασίας των δομών κάτω από την οροφή. Θανάσιμο λάθος σε μια μη αεριζόμενη σοφίτα.

17. Τοποθέτηση αεραγωγών διαμετακόμισης από τεχνικούς χώρους, λεβητοστάσια και γκαράζ μέσω καθιστικών. Πιθανή διαρροή μολυσμένου αέρα σε χώρους διαβίωσης.

18. Έλλειψη φυσικού εφοδιασμού και εξαερισμού των κελαριών. Τα κελάρια, ως περιοχές με ενδεχομένως υψηλή υγρασία και συγκέντρωση ραδιενεργών αέριων ρύπων, πρέπει να λαμβάνουν ατμοσφαιρικό αέρα μέσω του αγωγού παροχής αέρα και να διαθέτουν ξεχωριστό φυσικό αεραγωγό. Σε επικίνδυνες περιοχές με ραδόνιο, ο εξαερισμός από τα κελάρια θα πρέπει να έχει κανάλι εξαερισμού απομονωμένο από τα άλλα με μηχανικό κίνητρο.

Εάν ο χώρος του υπόγειου χώρου έχει σταθερή ανταλλαγή αέρα με τον χώρο διαβίωσης μέσω ανοιχτών ανοιγμάτων, ο αερισμός του σπιτιού με το υπόγειο οργανώνεται όπως για ένα πολυώροφο κτίριο.

Εάν το υπόγειο διαχωρίζεται από τα καθιστικά, τότε ο εξαερισμός του οργανώνεται ως ένα ξεχωριστό μονοόροφο κτίριο (Βρετανικοί Κανονισμοί Οικοδομής 2010, Έγγραφο F, Τμήμα 1, 5.12.). Ο αερισμός των μεμονωμένων κελαριών είναι επίσης διαρρυθμισμένος.

19. Απουσία ή ανεπαρκής εξαερισμός των ψυχρών επιμέρους περιοχών. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κελάρια και τεχνικών subfield που δεν έχουν εξαερισμό, οι οπές αέρα θα πρέπει να παρέχουν μια συνολική περιοχή όχι μικρότερη από 1/400 η περιοχή του τεχνικού υπόγειο του υπογείου, ομοιόμορφα κατανεμημένες γύρω από την περίμετρο των εξωτερικών τοίχων. Η περιοχή ενός εκρήξεως πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05 m 2. Η συνολική έκταση των περιοχών ραδονίου οπές αέρα για τον αερισμό του υπογείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/100 - 1/150 της περιοχής υπογείου.

20. Απουσία ή ανεπαρκής αερισμός των ατμόλουτρων και των σάουνων. Για να δημιουργήσετε μια υγιή ατμόσφαιρα στο ζευγάρι πρέπει να οργανωθεί vozuhoobmen 5-8 όγκους ατμού ανά ώρα. Η παροχή αέρα στον ατμό που παράγεται από ένα χωριστό αγωγό τροφοδοσίας αέρος υπό την φούρνο ή φούρνο. Η απομάκρυνση του αέρα από το λουτρό σάουνα ή μεταφέρεται από τον αγωγό στην αντίθετη γωνία του ζεύγους, που βρίσκεται κάτω από τα ράφια σε ύψος 80 έως 100 cm. Για γρήγορη αφαίρεση του θερμού υγρού αέρα είναι εφοδιασμένο με κλειόμενο αγωγό τοίχωμα εξαγωγής αέρα κοντά στο ατμό οροφή.

21. Απουσία ή ανεπαρκής αερισμός του αττικού χώρου.

Σε μια στέγη με κρύα σοφίτα, ο εσωτερικός χώρος πρέπει να αερίζεται με εξωτερικό αέρα μέσω ειδικών ανοιγμάτων στους τοίχους, η διατομή του οποίου, με συνεχή κεκλιμένη στέγη, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/1000 της επιφάνειας δαπέδου. Δηλαδή, για μια σοφίτα με επιφάνεια 100μ 2, απαιτούνται οπές εξαερισμού στον αττικό χώρο με ελάχιστη επιφάνεια τουλάχιστον 0,1 m 2.

Εξαερισμός στο σπίτι. Ιδιωτικό σύστημα αερισμού του σπιτιού

Σε αυτό το άρθρο, ο αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία θα ληφθεί υπόψη. Δηλαδή, πώς είναι σωστά ο σωστός αερισμός του σπιτιού και ο σωστός εξαερισμός του σπιτιού. Επιπλέον, θα ληφθεί υπόψη η γενική περιγραφή του σχεδίου εξαερισμού ενός σπιτιού με ανάκτηση και των τύπων αεραγωγών για ένα σύστημα εξαερισμού ιδιωτικής κατοικίας.

Η συσκευή εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία είναι σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο: πρώτα εξετάζουμε την ανταλλαγή αέρα και επιλέγουμε την διατομή του αγωγού αέρα, επιλέγουμε τον τύπο του συστήματος εξαερισμού. Στη συνέχεια, συντάσσεται ένα σχέδιο εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι - προσδιορίζουμε τη θέση του εξοπλισμού εξαερισμού, τον τόπο της φρέσκιας εισαγωγής και του αέρα εξαγωγής, και όπου θα περάσουν οι αεραγωγοί.

Περιεχόμενα: (απόκρυψη)

Σύστημα εξαερισμού - φυσικό ή μηχανικό

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα και να επιλέξετε την διατομή του αεραγωγού, αποσυναρμολογήσαμε στο άρθρο Ταξινόμηση και υπολογισμός των συστημάτων αερισμού στο σπίτι.

Για μια άνετη διαμονή ενός ατόμου στο σπίτι, είναι σημαντικό όχι μόνο να έχετε καθαρό αέρα και τη θερμοκρασία του, αλλά και την ταχύτητα της ροής του αέρα. Και όσο μικρότερο είναι, τόσο πιο άνετα είναι να είσαι εσωτερικός. Η ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο με μηχανική παροχή και εξαερισμό (ανεμιστήρας στην είσοδο και την εξαγωγή) είναι μεγαλύτερη από ό, τι σε ένα δωμάτιο με φυσικό εξαερισμό. Αυτό οφείλεται στην διαφορετική κανονικοποιημένη ογκομετρική ταχύτητα αέρα στο σύστημα αερισμού για αυτούς. Για μηχανικό αερισμό είναι 3-5 m 3 / ώρα, και για φυσικό αερισμό δεν υπερβαίνει το 1 m 3 / ώρα, δηλαδή 3-5 φορές λιγότερο. Ως εκ τούτου, ο φυσικός αερισμός στο σπίτι δημιουργεί πιο άνετες συνθήκες για ένα άτομο.

Αλλά υπάρχει ένα "αλλά", λόγω του οποίου μερικές φορές δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς μηχανικό αερισμό. Το γεγονός είναι ότι όσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μέσω του καναλιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η διατομή του. Δηλαδή. να ρέει το ίδιο ποσό αέρα - η διατομή του αγωγού εξαερισμού φυσικού αερισμού θα είναι μεγαλύτερη από μηχανική. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για την κουκούλα, στη συνέχεια να ρεύσει 300 m 3 / hr της διόδου αέρα που απαιτείται 250h400 mm (ή 350 mm σε διάμετρο) με τη φυσική κίνηση του καναλιού αέρα ή 160x200 mm (ή 200 mm) με ένα μηχανικό εκχυλιστή. Δεν είναι πάντα δυνατό να τεθεί ένα μεγάλο φυσικό σχέδιο του αγωγού στον τοίχο, και να είναι από τον τοίχο - την οροφή ή τον τοίχο (στα γραφεία) δεν είναι πάντα αισθητικά ευχάριστο στα σπίτια. Ως εκ τούτου, όταν μεγάλες περιοχές του σπιτιού και, κατά συνέπεια, οι απαραίτητες μεγάλος αριθμός κουκούλες συχνά να καταφεύγουν σε μηχανικό τέντωμα. Η εισροή αέρα στο δωμάτιο, επίσης, δεν μπορεί πάντα να γίνει μόνο με φυσικό τρόπο, περισσότερο για αυτό αργότερα.

Ροή αέρα


Σχέδιο οργάνωσης της ροής στον αεριζόμενο χώρο

1 ζώνη εισροής αέρα, 2 - περιοχή ροής αέρα. 3 ζώνη εξαγωγής αέρα.

Ανεξάρτητα από τον τύπο της προσφοράς και της εξάτμισης (φυσικό ή μηχανικό) εις τον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από το σπίτι από την μονάδα παροχής στην καυσαέρια, είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί ο εσχάρας μεταφοράς στην πόρτα για τον τρόπο της κίνησής του. Η ροή του αέρα θεωρείται να οργανωθεί σωστά, αν στην αλυσίδα της εναέριας κυκλοφορίας το πιο μολυσμένο δωμάτιο θα είναι η τελευταία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα είναι συνήθως εγκαθίστανται στην κουζίνα και sauzle.


Πόρτα με γρίλια

Ή αφήστε ένα κενό μεταξύ του κάτω μέρους της πόρτας και του δαπέδου, τουλάχιστον 20 mm σε όλο το πλάτος της πόρτας.


Το διάκενο κάτω από την πόρτα για ελεύθερη κίνηση του αέρα

Εάν δεν υπάρχει τέτοιο κενό στις πόρτες, το όλο σύστημα εξαερισμού στο σπίτι μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν λειτουργεί. Επιπλέον, δύσκολα μπορείτε να ανοίξετε τις πόρτες χωρίς σχάρα εξαερισμού που οδηγεί στο μπάνιο με έναν ανεμιστήρα εργασίας εξάτμισης (λόγω υπερπίεσης).

Εισροή αέρα

Λόγω της πορείας της ροής του αέρα, πώς να το καταλάβετε είναι αρκετό στο σπίτι σας και ποια μέτρα θα ληφθούν για να αυξηθεί η ποσότητα του αέρα που θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η ροή του αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσικά και βίαια.

Η διείσδυση είναι μια φυσική εισροή μέσω της διαρροής εξωτερικών φράχτες (παράθυρα, εξωτερικές πόρτες και τοίχοι του σπιτιού).


Φυσική ροή αέρα μέσω διαρροών σε ανοίγματα παραθύρων και θυρών

Όπως είναι γνωστό, τα συνηθισμένα ξύλινα παράθυρα του παλαιού δείγματος έχουν μάλλον υψηλή διαπερατότητα αέρα (περίπου 10-20 kg / h * m 2). Με μια μικρή κατοικία επιφάνεια, περίπου 100-140 m 2, ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας που διεισδύει μέσα από τις ρωγμές και χαλαρότητα αυτών των παραθύρων είναι συνήθως επαρκής για την παροχή της αναγκαίας εισροής. Επιπλέον, εξακολουθεί να προστίθεται, όχι τόσο σημαντική, αλλά παρ 'όλα αυτά - η ροή του αέρα μέσω των διαρροών των εξωτερικών θυρών, καθώς και η ροή μέσα από τους τοίχους.

Φυσική ροή μέσω του αερισμού

Εξάτμιση μέσω ανοιχτού παραθύρου ή σχισμής με μικρό άνοιγμα του αρθρωτού πλαισίου του πλαστικού παραθύρου


Metalloplastikovye παράθυρα στη θέση του εξαερισμού

- φέρει μεγάλη απώλεια θερμότητας.

- ως αποτέλεσμα αυτού του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, το μπλοκ παραθύρου και οι γειτονικές πλαγιές να κρυώσουν, έως ότου σχηματισθεί συμπύκνωση πάνω τους.

- η ανταλλαγή αέρα (πλήρης αντικατάσταση παλαιού αέρα για ένα καινούριο) πραγματοποιείται για 30-75 λεπτά.

Αερισμός με πλήρως ανοικτά παράθυρα


Εξαερισμός με πλήρως ανοιχτά παράθυρα

- γρήγορη εναλλαγή του αέρα στο δωμάτιο - μόνο 4-10 λεπτά?

- δεν υπάρχει αποτέλεσμα ψύξης των δομών.

Εξαερισμός με πλήρως ανοιχτά παράθυρα και μια πόρτα εισόδου


Εξαερισμός ανοίγοντας όλα τα παράθυρα και την μπροστινή πόρτα

- ένα σχέδιο επικίνδυνο για την υγεία?

- η ταχύτερη ανταλλαγή αέρα είναι 2-4 λεπτά όταν ανοίξουν όλα τα παράθυρα του σπιτιού και η πόρτα εισόδου.

Σημείωση: Εάν το δωμάτιο είναι αναγκαία για να παρέχει 1-πλάσια εναλλαγή του αέρα (Πιν. 4 DBN V.2.2-15-2005 Οικιστικά κτίρια), αυτό σημαίνει ότι σε μία ώρα σε αυτό το δωμάτιο πρέπει να γίνει πλήρης ανταλλαγή του αέρα για ένα νέο. Και αν εξαερισμού - η μόνη στο σπίτι φρέσκο ​​αέρα πηγή σας (π.χ. τοίχους των σπιτιών με μόνωση αφρού αεροστεγή μόνωση ή Epps και αεροστεγή πλαστικά παράθυρα), για να σας εξασφαλίσουν μια άνετη και ασφαλή για το κλίμα για την υγεία σας, θα πρέπει κάθε μία ώρα για να αερίζεται αυτό το δωμάτιο μία από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω. Αν αυτό είναι που βλέπετε άβολο ή ακόμα και αδύνατο για σας, τότε θα εξετάσουμε την επιλογή να εγκαταστήσετε τη βαλβίδα παροχής αέρα, το οποίο θα συζητηθεί περαιτέρω.

Φυσική εισροή μέσω βαλβίδων τοίχου και παραθύρου τροφοδοσίας

Την τελευταία δεκαετία, η εγκατάσταση παραθύρων από μέταλλο-πλαστικό, ένα από τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι αεροστεγές, είναι πολύ δημοφιλές. Και η τεχνολογία της τοποθέτησης αυτών των παραθύρων δεν παρέχεται, που θα παραμείνει διαρροές. Έτσι, είμαστε στερημένοι από μια φυσική εισροή. Η διαπερατότητα αέρα των μεταλλικών πλαστικών παραθύρων δεν είναι μεγαλύτερη από 0,1 kg / h * m2, δηλ. σχεδόν μηδέν. Τι να κάνετε σε αυτή την κατάσταση; Η έξοδος είναι απλή. Κατ 'αρχάς, κατά την επιλογή και την παραγγελία παραθύρων, σας συνιστούμε να εξετάσετε την επιλογή μονάδων παραθύρων με μια ήδη ενσωματωμένη ρυθμιζόμενη σχισμή εξαερισμού στο πάνω μέρος του κιβωτίου παραθύρου - τη βαλβίδα του παραθύρου εισόδου.


Παράθυρο με βαλβίδα εισόδου

Εάν τα παράθυρα έχουν ήδη επιλεγεί, αγοραστεί και εγκατασταθεί, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα διείσδυσης αέρα - μια βαλβίδα αερίου τροφοδοσίας.


Βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας τοίχου

Η βαλβίδα εισόδου στο τοίχωμα είναι ένα στρογγυλό ακροφύσιο το οποίο είναι τοποθετημένο στον τοίχο (διαμέσου), με το πνεύμα των πλευρών να κλείνεται με σχάρες. Η εσωτερική μάσκα της βαλβίδας είναι ρυθμιζόμενη, από το πλήρως κλειστό για να ανοίξει πλήρως. Εγκαταστήστε αυτή τη βαλβίδα κατά προτίμηση κοντά στα ανοίγματα παραθύρων, τότε μπορούν να καλυφθούν με τούλι, και ο εισερχόμενος αέρας θα πέσει στην περιοχή των καλοριφέρ που βρίσκονται κάτω από τα παράθυρα.


Εισροή αέρα στην περιοχή του ψυγείου

Για τον ίδιο σκοπό, η βαλβίδα μπορεί να εγκατασταθεί ακριβώς πίσω από την μπαταρία, τότε ο εισερχόμενος αέρας θα ζεσταθεί αμέσως.


Τοποθετήστε τη βαλβίδα παροχής ακριβώς πίσω από το ψυγείο

Οι βαλβίδες μπορούν να εξοπλιστούν με φίλτρα, καθώς και αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας. Οι βαλβίδες συνιστώνται να εγκατασταθούν στην κρεβατοκάμαρα, την αίθουσα και την τραπεζαρία, προκειμένου να παρατηρηθεί η κατεύθυνση της κίνησης του αέρα από τις καθαρές ζώνες (σαλόνια) έως τα νοικοκυριά (κουζίνα, τουαλέτα, μπάνιο).

Οι ίδιες βαλβίδες πρέπει συχνά να εγκαθίστανται σε σπίτια με μονωτική μόνωση, π.χ. αφρό ή EPS. Οι τοίχοι γίνονται αδιάβροχοι, και κατά συνέπεια η ποσότητα του αέρα τροφοδοσίας στο σπίτι μειώνεται.

Οι περισσότερες βαλβίδες τροφοδοσίας παρέχουν 50 ή 100 m3 / h καθαρού αέρα. Για να επιλέξετε τον απαιτούμενο αριθμό βαλβίδων, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα παροχής (L pr ) χρησιμοποιώντας τον παραπάνω υπολογισμό στο άρθρο Εξαερισμός στο σπίτι. Ταξινόμηση και υπολογισμός των συστημάτων αερισμού στο σπίτι.


Σπίτι με εγκατεστημένη βαλβίδα παροχής τοίχου

Αναγκαστική εισροή με ανεμιστήρες αναρρόφησης

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η απαραίτητη ροή αέρα είναι τόσο μεγάλη που πρέπει να βάλετε τις βαλβίδες τροφοδοσίας σχεδόν κάτω από κάθε παράθυρο του σπιτιού και δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, για παράδειγμα, για αισθητικούς λόγους. Στη συνέχεια θα χρειαστείτε ένα σύστημα αναγκαστικής εισαγωγής αέρα.

Το σύστημα τροφοδοσίας αποτελείται από εξοπλισμό εξαερισμού και δίκτυο εξαερισμού. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: βαλβίδα αέρα, φίλτρο, θερμαντήρα, ανεμιστήρα και σιγαστήρα. Και το δίκτυο μπορεί να περιλαμβάνει πλέγμα εισαγωγής αέρα, αεραγωγούς και συσκευές διανομής αέρα (σχάρες, διαχυτήρες, ανεμοστάτες). Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται ένα σύνολο εξοπλισμού εξαερισμού. Το φίλτρο στο σύστημα παροχής αέρα είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό μεγάλων σωματιδίων σκόνης που υπάρχουν στον αέρα του δρόμου. Καλοριφέρ - για θέρμανση αέρα κατά τη διάρκεια της κρύου περιόδου του έτους, δεν είναι σε όλα τα συστήματα, εγκαθίστανται κατόπιν αιτήματος του πελάτη και μπορεί να είναι νερό και ηλεκτρικό. Όταν χρησιμοποιείτε θερμαντήρες νερού, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένο επιπλέον με μονάδες ανάμειξης (υδραυλικές σωληνώσεις του θερμαντήρα αέρα), γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει το κόστος του συστήματος.


Σχέδιο ενός συνόλου εξοπλισμού για εξαερισμό παροχής

Εάν το σπίτι είναι μηχανικό, όχι μόνο η εισροή, αλλά και η εξάτμιση του αέρα, τότε είναι λογικό να εγκαταστήσετε σύστημα ανάκτησης αέρα για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας. Σχετικά με το σύστημα ανάκτησης θα συζητηθούν λεπτομερέστερα αργότερα.

Εξαγωγή αέρα

Εάν το εξοχικό σπίτι είναι χτισμένο "από το μηδέν", τότε είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η εφαρμογή των αεραγωγών στους εσωτερικούς τοίχους των εγκαταστάσεων των λουτρών, μπάνια, κουζίνα. Τα κανάλια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τούβλα σε εσωτερικούς τοίχους (κατά κανόνα σχεδιάζονται στο τμήμα του αρχιτεκτονικού τμήματος του έργου).


Αγωγός εξαερισμού από τούβλα

Επομένως, ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία σχεδιάζεται πριν από την κατασκευή των τοίχων. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα τοποθέτησης αγωγών εξαερισμού στον τοίχο, μπορούν να κατασκευαστούν με τη μορφή προσαρτημένων αξόνων.


Είδη αεραγωγών

α - Τοποθέτηση αεραγωγών σε τοίχο από τούβλα.

β - συμπληρωματικά κανάλια εξαερισμού.

c - αγωγός εξαερισμού ανεμιστήρα ·

γ - ένα συμπέρασμα πάνω σε μια οροφή ενός αεραγωγού.

Φυσικό εκχύλισμα

Εάν η ποσότητα του αέρα που πρέπει να αποστραγγιστεί (Lvyt ) είναι μικρό και το τμήμα του καναλιού καυσαερίων που επιλέγεται σύμφωνα με το διάγραμμα τοποθετείται στον τοίχο (ή δεν ταιριάζει, αλλά είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε ένα κανάλι προσάρτησης), τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χρησιμοποιώντας μια φυσική κουκούλα. Το κανάλι από το εσωτερικό του δωματίου, σε αυτή την περίπτωση, κλείνει απλά από τη μάσκα εξαερισμού.


Διαφορετικοί τύποι αεραγωγών εξαερισμού

Μηχανική εξάτμιση

Εάν η διατομή του καναλιού είναι πολύ μεγάλη σε φυσική εκχύλιση, τότε μπορεί να μειωθεί εάν η κουκούλα είναι κατασκευασμένη μηχανικά εγκαθιστώντας στα μπάνια και τα μπάνια, τους ανεμιστήρες εξάτμισης.

Στην αγορά του εξοπλισμού εξαερισμού υπάρχουν πολλοί τύποι και τύποι ανεμιστήρων εξαγωγής για μπάνια και μπάνια. Τα πιο δημοφιλή είναι οι ανεμιστήρες τοίχου, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στον τοίχο και εισέρχονται απευθείας στον αγωγό εξαερισμού. Και ανεμιστήρες οροφής, είναι τοποθετημένοι στην περιοχή οροφής και μέσω αγωγών εξέρχονται επίσης στο κανάλι. Ο ανεμιστήρας επιλέγεται σύμφωνα με τον προκαθορισμένο ρυθμό ροής για την κουκούλα (Lvyt), λαμβανομένης υπόψη της απώλειας κεφαλής όταν ο αέρας μετακινείται μέσω των αεραγωγών. Δηλαδή. ο ανεμιστήρας δεν έχει επιλεγεί σαφώς στο ψηφίο Lvyt, και με ένα περιθώριο για απώλεια κεφαλής, το οποίο μπορεί συνήθως να υπολογιστεί από τις πωλήσεις εξοπλισμού εξαερισμού, αν τους πείτε το μήκος και το υλικό του αγωγού σας.

Ο έλεγχος της μηχανικής κουκούλας για τα μπάνια συνδέεται συχνά με διακόπτη φωτισμού. Τέτοιες κουκούλες μπορεί να καθυστερήσουν εγκαίρως, για παράδειγμα, για 50 δευτερόλεπτα, αφού έχουν ενεργοποιηθεί (ένα άτομο έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του) ή με καθυστέρηση 50 δευτερολέπτων μετά την απενεργοποίηση του φωτός. Οι ανεμιστήρες για μπάνια μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες υγρασίας, δηλ. εργασία μέχρι τη στιγμή που το δωμάτιο δεν έχει ρυθμιστεί σε κανονική υγρασία. Τα εκχυλίσματα αυτά είναι ελαφρώς ακριβότερα από το συνηθισμένο.

Εντελώς αθόρυβο ανεμιστήρα, φυσικά, μπορεί να απενεργοποιηθεί μόνο, αλλά υπάρχουν ανεμιστήρες Μοντέλα πιο ήσυχο τρέξιμο από τους άλλους, για παράδειγμα εξοπλισμένα με καουτσούκ-μέταλλο σινεμπλόκ μείωσης του θορύβου. Εξουδετερώνουν τον θόρυβο και τις κραδασμούς από τη λειτουργία του κινητήρα.


Σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού στο κτίριο

1- ανεμιστήρας εξαγωγής · 2 - ροή αέρα μέσω της διαρροής του ανοίγματος παραθύρου. 3 - εισροή αέρα μέσω της βαλβίδας τροφοδοσίας. 4 - μάσκα στην πόρτα.


Κίνηση αέρα στο πάτωμα

Συστήματα εξαερισμού με ανάκτηση

Πρόσφατα, οι μονάδες παροχής και εξαγωγής με ανάκτηση ενέργειας έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν φρέσκο ​​φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου του έτους, περνάμε μια τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας στη θέρμανση του. Τα συστήματα με ανάκτηση επιτρέπουν την εξοικονόμηση περίπου 50% της θερμότητας λόγω μερικής θέρμανσης του αέρα (με κρύο αέρα) με εξάτμιση (ζεστό). Εν μέρει, επειδή η θερμότητα του αέρα εξαγωγής δεν είναι πάντοτε αρκετή για να θερμάνει τον αέρα παροχής κρύου στους +20 ° C. Επομένως, σε σοβαρούς παγετούς, ο αέρας τροφοδοσίας επαναθερμαίνεται με ενσωματωμένο εναλλάκτη θερμότητας στον εναλλάκτη θερμότητας. Σε ένα τέτοιο σύστημα τόσο η εισροή όσο και η εξάτμιση είναι μηχανικές, καθώς ο αέρας τροφοδοτείται και ωθείται από τους ανεμιστήρες εξαναγκασμένου αέρα και καυσαερίων, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.


Αρχή της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης

Αν το σπίτι έχει κλιματισμό, τότε το καλοκαίρι ο αέρας τροφοδοσίας θα κρυώσει εν μέρει. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει το φορτίο στο σύστημα κλιματισμού. Η αρχή της λειτουργίας είναι η ακόλουθη: ο αέρας εξαγωγής που ψύχεται από το σύστημα κλιματισμού, περνώντας μέσω του ανακτητή, ψύχει τον θερμότερο αέρα τροφοδοσίας.

Διαρρύθμιση του εξοπλισμού του συστήματος ανάκτησης

Σε εξοχικές κατοικίες με μεγάλη έκταση, η εναλλαγή αέρα συχνά υπερβαίνει τα 800 m 3 / h. Συνεπώς, οι διαστάσεις των εγκαταστάσεων μηχανικής εξαερισμού θα είναι μεγάλες. Είναι καλύτερο να προσδιοριστεί εκ των προτέρων με τη θέση εγκατάστασής τους, μπορεί να είναι ένας τεχνικός χώρος στο υπόγειο ή στο σοφίτα. Αν επιλεγεί μια σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένη για να αποφευχθεί το πάγωμα του ψυκτικού μέσου και η ζημιά στον εξοπλισμό εξαερισμού (εάν υπάρχει εξοπλισμός για εσωτερική εγκατάσταση). Παρακάτω, οι εικόνες παρουσιάζουν παραδείγματα της θέσης του εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση στη σοφίτα (α) και στον τεχνικό χώρο (b).


Σχήμα α. Παράδειγμα ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής στο σπίτι με την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού στη σοφίτα


Σχήμα β. Παράδειγμα ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής στο σπίτι με την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού σε έναν τεχνικό χώρο

Τύποι αεραγωγών

Όταν αναγκαστική ενσωμάτωση αερισμού, προκειμένου να διαλυθεί το take εφοδιασμού σπίτι και εξαγωγή αέρα, οι αγωγοί που χρησιμοποιούνται (π.χ., όπως σε ένα σύστημα με αέρα ανάκτησης στο παραπάνω σχήμα). Ποιο είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τον αγωγό: στρογγυλό, ορθογώνιο ή ευέλικτο;

Σε κυκλικούς αγωγούς με ιδανική λεία επιφάνεια, η μικρότερη αντίσταση στην κίνηση του αέρα, σε ορθογώνια περισσότερο.

Στους εύκαμπτους αγωγούς, η αντίσταση αέρα είναι μεγαλύτερη, λόγω της ανομοιόμορφης κυματοειδούς επιφάνειας. Αλλά είναι κατάλληλα μόνο σε περιπτώσεις όπου το κανάλι περιστρέφεται αρκετές φορές σε μια βραχεία περιοχή ή το ίδιο ως προς την κύρια σύνδεση (backbone) πρέπει να προστεθεί, για παράδειγμα, απορροφητήρα.

Για παράδειγμα, η διάταξη των αεραγωγών του σπιτιού μπορεί να γίνει όπως παρακάτω, οι κύριοι αγωγοί είναι άκαμπτοι (από γαλβανισμό) και οι κλάδοι είναι εύκαμπτοι κυματοειδείς αγωγοί αέρα. Οι αγωγοί από τη σχάρα εισαγωγής στη μονάδα επεξεργασίας αέρα (ή στον θερμαντήρα αέρα με το σύστημα επιλογέα) πρέπει να είναι μονωμένοι για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Κουκούλες κουζίνας

Συχνά όταν είναι εξοπλισμένο ένα σύστημα αερισμού του σπιτιού, τίθεται το ερώτημα, αλλά λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του εξαερισμού ότι μέρος του αέρα τραβιέται από την κουκούλα της κουζίνας; Όχι, δεν θεωρείται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κουκούλα κουζίνας είναι ενεργοποιημένη μόνο περιστασιακά και δεν μπορείτε να υπολογίζετε σε αυτήν κατά τη διάρκεια του χρόνου αδράνειας. Μετά από όλα, η κουκούλα κουζίνας έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί τις οσμές, τον ατμό και, κατά πρώτο λόγο, τις επιβλαβείς ουσίες στη θέση του σχηματισμού τους - πάνω από τη σόμπα.

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε αναλύσει τις πιθανές επιλογές για την εξασφάλιση της σωστής εισροής και εξόρυξης στο εξοχικό σπίτι. Ελπίζω ότι θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τους τοίχους του σπιτιού σας με φρέσκο ​​και καθαρό αέρα.