Σχετικά με τη διήθηση του αέρα στο σύστημα εξαερισμού

Συντάκτης: Petr Balitsky,
Αναπληρωτής Διευθυντής Μηχανικών Κλιματικών Συστημάτων

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε και πάλι να επικεντρωθούμε στο πώς να καταστήσουμε το περιβάλλον του περιβάλλοντος καλύτερο, πιο ευνοϊκό και ασφαλέστερο. Πολλά άρθρα σχετικά με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις μπορούν να γεμίσουν την προσοχή του κοινού, του οποίου η συνείδηση ​​επιτίθεται συνεχώς από τη διαφήμιση για κλιματιστικά.

Θα είμαστε λιτές στους αναγνώστες και θα μιλήσουμε για εκείνα τα θέματα που παραμένουν εκτός της παρεμβατικής διαφήμισης. Πρόκειται για το φιλτράρισμα του εσωτερικού αέρα. Πολλοί κάτοικοι εξοχικών σπιτιών και εξοχικών σπιτιών μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό το ζήτημα δεν τους αφορά. Μετά από όλα, ο δάσος αέρα είναι καθαρό και χρήσιμο, σε γενικές γραμμές, δεν είναι αυτό που είναι στην πόλη. Είναι φυσικά, αλλά μόνο εν μέρει. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε φωτογραφίες που θα ενδιαφέρουν αυτό το θέμα κάθε ατόμου που θέλει να αναπνεύσει βαθιά και βαθιά βαθιά.

Αν σε αυτό προσθέσουμε το πρόβλημα του καπνού στη Μόσχα και την περιφέρεια της Μόσχας, η οποία για άλλη μια φορά κλιμακώθηκε το καλοκαίρι του 2010, η απόφαση των θεμάτων φιλτράρισμα του αέρα των κατοικιών, γραφείων και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παροχή όχι μόνο άνετα, αλλά η μόνη δυνατή υγιεινή ζωή και τη δράση των συγγενών μας και συνάδελφοι θα είναι πρωταρχικής σημασίας. Λόγω του καπνού αυτό το καλοκαίρι στη Μόσχα και τα προάστια ήταν αδύνατο να κρυφτεί.

Έτσι, μετά από μια σύντομη μη γραμμική εισαγωγή, ας μιλήσουμε για τον αέρα που αναπνέουμε όλοι.

Ποιο αέρα αναπνέουμε

Το περιβάλλον του αέρα που μας περιβάλλει δεν είναι ευνοϊκό για την ανθρώπινη ζωή, και αυτό είναι προφανές. Ο λόγος για αυτό είναι ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων που αυξάνονται καθημερινά. Διαφορετικές βιομηχανίες στη Μόσχα και την περιοχή της Μόσχας, αλλά και σε ολόκληρη τη Ρωσία, δεν οζονούν το περιβάλλον.

Στον αέρα τροφοδοσίας που προέρχεται από το εξωτερικό, προστίθενται επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες κατανέμονται από οικοδομικά υλικά, έπιπλα, μηχανήματα, τον ίδιο τον ίδιο και τα κατοικίδια ζώα του. Στην καθημερινή ατμόσφαιρα του αέρα, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες καπνών από τα οικιακά χημικά, διάφορα αρώματα, καπνός από τα τσιγάρα και, φυσικά, διοξείδιο του άνθρακα.

Δηλαδή, οι καθημερινές εξετάσεις για τους πνεύμονές μας (και φυσικά για τον εγκέφαλο, που απαιτεί καθαρό αέρα χωρίς περίσσεια ακαθαρσιών) δεν είναι εύκολη. Ως εκ τούτου, οι συχνές καταγγελίες για κακή υγεία, πονοκέφαλο και ακόμη και ναυτία.

Ο αέρας πρέπει να φιλτράρεται καλά

Δεν προωθούμε τυχαία αυτήν την αφήγηση. Ένα άτομο πρέπει να αναπνέει καθαρό αέρα χωρίς περιττές ακαθαρσίες. Κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει αυτή την ανάγκη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και η λύση αυτού του προβλήματος και αυτού του προβλήματος είναι τα εξής: Το σύστημα αερισμού πρέπει να παρέχει καθαρό αέρα, δηλ. ο αέρας πρέπει να φιλτράρεται καλά. Ακόμη και σε εξοχική κατοικία ή εξοχικό σπίτι.

Χάρη στο σύστημα εξαερισμού με ένα καλό φιλτράρισμα στο σπίτι σας, το εξοχικό σπίτι, διαμέρισμα, γραφείο ή εστιατόριο μπορεί να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα αέρα στο οποίο θα είστε σε θέση να ζήσουν ειρηνικά, εργασίας και ανάπαυσης, σταθερά υπομένοντας τα χτυπήματα της Μόσχας πραγματικότητα επιβαρύνονται με τον καπνό των δασικών πυρκαγιών.

Καλός αερισμός - υγεία χωρίς προβλήματα

Δηλαδή. Πριν από το σύστημα εξαερισμού, ο στόχος είναι να βελτιωθεί η υγεία μειώνοντας την ποσότητα των ακαθαρσιών στον αέρα στον χώρο και, ει δυνατόν, την απομάκρυνση των πηγών ρύπανσης. Για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο με καλό εξαερισμό, οι πάσχοντες από αλλεργία μπορούν να βρουν καταφύγιο από επιβλαβή αλλεργιογόνα. Και αυτό το έργο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον καθαρισμό του παρεχόμενου αέρα και απομάκρυνσης από τις εγκαταστάσεις. Ένας ενήλικας καταναλώνει περίπου 8 κιλά ή 25.000 λίτρα αέρα καθημερινά. Πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μέρος του αέρα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό του.

Πώς μπορείτε λοιπόν να καθαρίσετε τον αέρα;

Με τον σκοπό αυτό, οι συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα μπορούν να χωριστούν σε συλλέκτες σκόνης και φίλτρα αέρα.

Συσκευές εξαναγκασμού - μια συσκευή που αποσκοπεί στην απομάκρυνση της σκόνης από τον αέρα εξαερισμού που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα (ο αέρας που αφαιρείται πρέπει επίσης να καθαρίζεται).

Φίλτρα αέρα - μια συσκευή σχεδιασμένη να καθαρίζει τη σκόνη από τον αέρα τροφοδοσίας και τον αέρα ανακύκλωσης στα συστήματα αερισμού εισόδου και τα συστήματα κλιματισμού.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, οι συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κύριες ομάδες:

 • βαρυτικοί συλλέκτες σκόνης ·
 • αδρανειακοί συλλέκτες σκόνης (ξηρό και υγρό).
 • Συλλέκτες σκόνης και φίλτρα δράσης επαφής.
 • ηλεκτρικούς συλλέκτες σκόνης και φίλτρα.

Συλλέκτες σκόνης βαρύτητας

Οι συλλέκτες σκόνης βαρύτητας δρουν σύμφωνα με την αρχή της χρήσης βαρυτικών δυνάμεων ή δυνάμεων βαρύτητας, προκαλώντας την απομάκρυνση των σωματιδίων σκόνης από τον αέρα. Από την αρχή αυτή βασίζεται η διάταξη των θαλάμων συλλογής σκόνης. Στους θαλάμους αυτούς, παρατηρείται σημαντική μείωση της ταχύτητας του αέρα, και κάτω από την επίδραση των βαρυτικών δυνάμεων, τα σωματίδια σκόνης εγκαθίστανται. Μικρή ταχύτητα ροής αέρα βοηθά στην αποτροπή της συσσώρευσης της καθαρής σκόνης. Αυτή η κατηγορία εξοπλισμού χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή, ως το πρώτο στάδιο καθαρισμού.

Αδρανειακοί συλλέκτες σκόνης

Οι αδρανειακοί συλλέκτες σκόνης (ξηροί και υγροί) λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή της χρήσης αδρανειακών δυνάμεων που προκύπτουν όταν αλλάζει η κατεύθυνση της σκόνης ροής αέρα. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν κυκλώνες διαφόρων σχεδίων, φυγοκεντρικοί πλυντρίδες και πλυντήρια κυκλώνων, συλλέκτες σκόνης εκτόξευσης όπως οι συλλέκτες σκόνης ροτόλλων και Venturi. Τα ενσωματωμένα συστήματα καθαρισμού της Vacuflo λειτουργούν σε αυτή την αρχή.

Αποχυμωτές και φίλτρα επαφής

συλλέκτες σκόνης και φίλτρα δράση επαφής συγκρατεί σωματίδια σκόνης ενώ διέρχεται σκόνη-φορτωμένο αέρα μέσω των ξηρών ή διαβρέχεται πορώδη υλικά: ύφασμα, ένα στρώμα συνθετικών ινών, χαρτί, σύρμα στρώματα πλέγματος των κοκκωδών υλικών, κεραμικά και μεταλλικά δακτυλίδια, κ.λ.π. Τα φίλτρα αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλες τις περιοχές. Περισσότερο από το 70% όλων των συσκευών απόσβεσης που κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται αυτού του τύπου. Όλες οι διατάξεις εξαερισμού που χρησιμοποιούνται για δημόσια και οικιστικά κτίρια είναι εξοπλισμένες με τέτοια φίλτρα.

Ηλεκτρικοί συλλέκτες σκόνης και φίλτρα

Ηλεκτρικές καταβυθιστή και φίλτρα τον καθαρισμό του αέρα από σωματίδια που αιωρούνται εντός αυτού (σκόνη, ομίχλη, καπνό) με ιοντίζουσα τους περνώντας μέσα από ένα ηλεκτρικό πεδίο. Φίλτρα αυτού του τύπου καλούνται επίσης φωτοκαταλυτικά. Η φωτοκαταλυτική μονάδα διαδικασία καθαρισμού εκτείνεται φωτοκατάλυσης και όλα ατμοσφαιρικών ρύπων αερίου φάσεως (άσχημες οσμές, τοξικά αέρια, αλλεργιογόνα και ούτω καθεξής) προσροφώνται επί της επιφανείας των φωτοκαταλύτη και υπεριώδους ακτινοβολίας αποσυντίθενται σε αβλαβή συστατικά (σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό). Κατά τη λειτουργία, οι ρύποι δεν συσσωρεύονται στο φίλτρο, αλλά αποσυντίθενται εντελώς. Τα φίλτρα αυτού του τύπου για τα δημόσια κτίρια και κτίρια κατοικίας που χρησιμοποιούνται για τις ειδικές απαιτήσεις για τον εντοπισμό των διαφορετικών μυρωδιές, καπνό και άλλες πτητικές ουσίες.

Η χρήση φίλτρων αυτού του τύπου στα συστήματα αερισμού επιτρέπει τη μείωση της περιεκτικότητας του καπνού μέσα στις εγκαταστάσεις.

! Σημείωση του αναγνώστη
Σε μία από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μόσχας, οι μηχανικοί μας έχουν εγκαταστήσει ένα φωτοκαταλυτικό φίλτρο για το Swegon GOLD.

Ταξινόμηση σκόνης

Για μια κατάλληλη επιλογή της συσκευής καθαρισμού αέρα, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η κοκκομετρική σύνθεση της σκόνης.

Διήθηση αέρα στην παραγωγή

Ο όμιλος εταιρειών "Φίλτρα αέρος" παρέχει λύσεις ετοιμοπαράδοτα για τον καθαρισμό του αέρα

Μεταξύ των κύριων δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι τα φίλτρα και ο εξοπλισμός για καθαρισμό σκόνης και αερίου:

 • Κατασκευή φίλτρων καθαρισμού του αέρα, συμπερ. φίλτρο, σωλήνα και φίλτρα HEPA.
 • παροχή εξοπλισμού φιλτραρίσματος με βάση φίλτρα κασέτας και σακούλας (μονάδες φίλτρου κασέτας, πίνακες εξαγωγής για συγκόλληση, βιομηχανικοί συλλέκτες σκόνης κλπ.) ·
 • εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων αερισμού και αναρρόφησης.

Χαρακτηριστικά των μονάδων φίλτρου τύπου κασέτας και χιτωνίου:

 • για εκχύλιση σκόνης και διήθηση αέρα, καθαρισμός από αέρια συγκόλλησης.
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου ·
 • γρήγορη εγκατάσταση?
 • αυτοκαθαριζόμενος με πεπιεσμένο αέρα.
 • εγκατάσταση κοντά σε πηγές ρύπανσης.

Για τη συλλογή σωματιδίων σκόνης στον αέρα με τη βοήθεια στοιχείων φίλτρου.

Χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες, καθώς και σε συστήματα κλιματισμού για μονάδες συμπιεστών και αεριοστροβίλων.

Κατάλληλο για όλους τους τύπους εγκαταστάσεων φιλτραρίσματος οποιουδήποτε κατασκευαστή.

Ένα ευρύ φάσμα υλικών φίλτρου ανάλογα με τον τύπο σκόνης που θα φιλτραριστεί:

 • κυτταρίνη
 • πολυεστέρα
 • πολυεστέρα με μεμβράνη PTFE
 • αντιστατικό πολυεστέρα.

Θερμοκρασία λειτουργίας: -20 + 120 ° C. Περιεκτικότητα σε υπολειμματική σκόνη ≤5 mg / m3.

Για βιομηχανικό καθαρισμό σκόνης. Τα μανίκια επιλέγονται ανάλογα με τους παράγοντες:

 • το μέγεθος των σωματιδίων σκόνης.
 • παρουσία ατμών οξέος, σπινθήρων,
 • θερμοκρασίας.
 • αναγέννησης
 • λείανση της σκόνης
 • vzryvpovost σκόνη.

Δυνατότητα εργασίας σε επιθετικά περιβάλλοντα.

Θερμοκρασία λειτουργίας: -50 + 300 ° C. Περιεκτικότητα σε υπολειμματική σκόνη ≤10 mg / m3.

Για την εκχύλιση σκόνης και το φιλτράρισμα αέρα κατά την εργασία:

 • αμμοβολή
 • μεταλλουργία, λείανση
 • καπνα συγκολλησης
 • Χειρισμός χύδην υλικού
 • Επίστρωση σε σκόνη
 • λείανση
 • πλάσμα, κοπή λέιζερ
 • ξηρή κατεργασία
 • αερισμός των δεξαμενών.

Και επίσης στις ακόλουθες βιομηχανίες:

 • παραγωγή πλαστικών υλικών
 • φαρμακευτικά προϊόντα
 • χημική παραγωγή
 • μεταλλουργία
 • παραγωγή τροφίμων
 • GOKI
 • Ηλεκτρολογία
 • Ο χαρτοπολτός και χαρτοποιία.

Βιομηχανικά φίλτρα καθαρισμού αέρα

Ο καθαρός αέρας δεν αποτελεί μόνο εγγύηση της υγείας, αλλά το κλειδί για την επιτυχία σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Η χωρητικότητα σε ένα δωμάτιο με ροή καθαρού αέρα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη όπου υπάρχει οσμή, σκόνη ή σκόνη. Η διατήρηση της φρεσκάδας και της καθαρότητας θα βοηθήσει τα βιομηχανικά φίλτρα να καθαρίσουν τον αέρα.

Μέχρι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων συσκευών είναι γνωστές με διαφορετικούς βαθμούς καθαρισμού και εργασίας σύμφωνα με διαφορετικές αρχές.

Σύστημα καθαρισμού αέρα στη βιομηχανία

Οποιοδήποτε σύστημα αερισμού στο χώρο εργασίας, το οποίο συνδέεται με την απελευθέρωση τοξικών και άλλων προϊόντων στην ατμόσφαιρα, πρέπει απαραίτητα να είναι εξοπλισμένο με συσκευές καθαρισμού του αέρα. Αρχικά, πρόκειται για μεταλλουργικές επιχειρήσεις, κατασκευαστικές βιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής τούβλων και άλλων οικοδομικών υλικών, επιχειρήσεις για την παραγωγή τροφίμων και ορυκτών λιπασμάτων.

Είναι αυτές και παρόμοιες περιπτώσεις που απαιτούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις αξιόπιστων καθαριστών αέρα με φίλτρα ποιότητας.

Συμφωνώ ότι η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος φιλτραρίσματος θα κοστίσει τον επιχειρηματία πολύ φθηνότερα από ό, τι εάν ο εργαζόμενος έχασε την υγεία του ή έβαλε εκτός λειτουργίας ακριβό εξοπλισμό. Αυτές οι αρνητικές συνέπειες περιμένουν εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους υγειονομικούς και υγιεινικούς κανόνες της σύνθεσης της ατμοσφαιρικής μάζας.

Ποικιλίες βιομηχανικής διήθησης

Υπάρχουν τύποι συσκευών φιλτραρίσματος που βοηθούν τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας σε βιομηχανικούς χώρους:

 • Πορώδεις και καμπυλωτοί κόπτες κατασκευασμένοι σε ύφασμα, οι οποίοι έχουν συνθετικό, φυσικό ή μεταλλικό περιβάλλον από την προέλευσή του. Αυτά περιλαμβάνουν πιλήματα, υλικά χαρτιού, αφρώδες υλικό πολυουρεθάνης, φίλτρα μεμβράνης, προϊόντα από καουτσούκ σφουγγάρι και άλλα.
 • Τα χωρίσματα είναι άκαμπτα και πορώδη. Πρόκειται για κεραμικά, πορώδη πλαστικά προϊόντα, σκόνες μετάλλων, πυροσυσσωματωμένα ή συμπιεσμένα, πορώδη γυαλιά, μεταλλικά πλέγματα και διάτρητα φύλλα.
 • Διαχωριστικά που διαφέρουν ως προς την ημι-ακαμψία και το πορώδες. Αυτές περιλαμβάνουν μια δέσμη βελονάκι, τσιπ, διάφορα στρώματα ινών.

Λόγω αδράνειας, απαιτητικό και διάχυση δυνάμεις μικροσωματιδιακή σκόνη ή άλλες ακαθαρσίες που αιωρούνται στον αέρα εναποτίθενται στις συσκευές διήθησης φραγμού. Εξαιτίας αυτού, η μάζα αέρα γίνεται πολύ πιο καθαρή και φρέσκια.

Σταδιακά, τα σωματίδια συσσωρεύονται στην επιφάνεια του διαφράγματος και καθιστούν το πορώδες πολύ μικρότερο. Η αύξηση της αντίστασης σηματοδοτεί την ανάγκη καθαρισμού της σκόνης του φίλτρου.

Φίλτρα για ιστό

Τέτοια βιομηχανικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα είναι τα πιο δημοφιλή. Χάρη στις τελευταίες έρευνες, ανάπτυξη και δημιουργία υψηλών θερμοκρασιών και επιθετική έκθεση σε αέρια, βάσεις ιστών αυτών των συσκευών διήθησης, η εφαρμογή τους επεκτάθηκε σημαντικά πρόσφατα. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται φίλτρα τσάντας.

Αυτός ο εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με:

 1. Το περίβλημα αντιπροσωπεύει το μεταλλικό περίβλημα. Διαχωρίστηκε σε διάφορα τμήματα με κατακόρυφα διατεταγμένα διαμερίσματα.
 2. Κάθε ένα από τα τμήματα έχει πολλά χιτώνια φιλτραρίσματος.
 3. Εμπορευματοκιβώτιο για τη συλλογή σκουπιδιών και βρωμιά, που βρίσκεται κάτω, εξοπλισμένο με ειδική συσκευή για την εκφόρτωσή του.

Η συσκευή λειτουργεί, εναλλάξ ανακινώντας τη συλλεγμένη σκόνη από τα χιτώνια σε ειδική χοάνη.

Για τέτοιες συσκευές φιλτραρίσματος, χρησιμοποιείται ένα ύφασμα στο οποίο επιβάλλονται τέτοιες απαιτήσεις:

 • Η δυνατότητα διατήρησης της υψηλής διαπερατότητας του αέρα, ακόμη και σε σκονισμένη κατάσταση.
 • Το υψηλότερο επίπεδο χωρητικότητας σκόνης στη διαδικασία φιλτραρίσματος, καθώς και η ικανότητα να διατηρείται η απαιτούμενη ποσότητα μάζας σκόνης για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του αέρα.
 • Η παρουσία τέτοιων χαρακτηριστικών όπως η αντοχή, η ανθεκτικότητα στη φθορά, η ικανότητα να αντέχει τις συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και οι επιθετικά δραστικές προσμείξεις με χημική σύσταση.
 • Εύκολη αφαίρεση των συσσωρευμένων σωματιδίων σκόνης από τις επιφάνειες.
 • Προσιτή τιμή.

Συμβαίνει ότι το σύνολο του υφάσματος δεν πληροί τις απαιτήσεις και επιλέγονται ανάλογα με το πού και υπό ποιες συνθήκες θα εφαρμοστεί αυτό το φίλτρο.

Φίλτρα από ίνες

Τα βιομηχανικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα, αποτελούμενα από ομοιόμορφα κατανεμημένες ίνες, θεωρούνται εξοπλισμοί με ογκομετρική δράση. Ο στόχος τους είναι να συσσωρεύουν και να παγιδεύουν σωματίδια σε όλο το βάθος του στρώματος. Μια συνεχής κουρτίνα δημιουργείται μόνο σε υλικό υψηλής πυκνότητας.

Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων συσκευών φιλτραρίσματος που χρησιμοποιούνται στον βιομηχανικό τομέα:

 • Προκαταρκτικά φίλτρα που είναι βαθιά, ηλεκτροστατικά, ξηρά, λεπτών ινών.
 • Πλέγμα υγρό, είναι σε θέση να καθαρίσετε τον εαυτό σας. Είναι εξοπλισμένα με συνεχή ή περιοδική άρδευση.

Οι συσκευές φιλτραρίσματος με τέτοια συστατικά μέρη μπορούν να καθαρίσουν μεγάλο όγκο ροής αέρα.

Εξαρτήματα συστημάτων καθαρισμού του αέρα

Τα πορώδη φίλτρα αποτελούνται συνήθως από μάζα κυτταρίνης και βιοϊνών ή από υλικό όπως ο αμίαντος και οι σκόνες. Η συμπλήρωση των δεδομένων θα βοηθήσει το σύστημα εξαερισμού να συγκρατήσει σχεδόν εκατό τοις εκατό μεγάλα και μεσαίου μεγέθους σωματίδια, καθώς και ενώσεις επιθετικών ή εκρηκτικών περιεχομένων.

Για να καθαρίσετε τον αέρα με έναν εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το καλύτερο φίλτρο καθαρισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών τους, η συγκέντρωση των ρύπων θα είναι περίπου τρία χιλιοστόγραμμα ρύπων ανά κυβικό μέτρο όγκου αέρα.

Οι γραμμές καθαρισμού των συστημάτων εξαερισμού περιέχουν φυγοκεντρικές, περσίδες, λάδι και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις. Η εμφάνιση μη φιλτραρίσματος του καθαριστή περιλαμβάνει έναν υγρό και ξηρό συλλέκτη σκόνης, ο οποίος στη βιομηχανία είναι απλώς απαραίτητος.

Κάθε τύπος φίλτρου καθαρισμού έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ορισμένες από αυτές δεν είναι σε θέση να αντέξουν τη θερμότητα της θερμοκρασίας, όταν είναι απαραίτητο. Άλλοι συχνά πρέπει να καθαρίζονται.

Αλλά, αναμφίβολα, το φίλτρο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού. Συμβάλλει στην εξοικονόμηση όχι μόνο της υγείας των ειδικών σας, αλλά και στην επέκταση της λειτουργικής ζωής του εξοπλισμού σας. Επειδή ο καθαρός αέρας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά άμεση ανάγκη για επιτυχία στην παραγωγή και στις επιχειρήσεις.

Ποια είναι τα φίλτρα για συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού

Ο αέρας περιέχει πάντα ορισμένες ακαθαρσίες και μολυσματικές ουσίες. Στις μεγάλες πόλεις, η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, εξατμίσεις αυτοκινήτων, βιομηχανικά απόβλητα ξεπερνιέται. Ως αποτέλεσμα, αέρια ρυπαντικά και λεπτά διασκορπισμένα αερολύματα, καθώς και σκόνη, εισέρχονται στον αέρα.

Ο μολυσμένος αέρας στο σπίτι ερεθίζει την αναπνευστική οδό, προκαλεί αλλεργίες, κνησμό, πονοκεφάλους, άσθμα και άλλες δυσάρεστες ασθένειες.

Ο καθαρός αέρας μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο εάν δεν περιέχει:

 • σκόνη δρόμου,
 • γύρη φυτών,
 • χώρου και σκόνης κατασκευής,
 • διοξείδιο του άνθρακα.

Για να διατηρηθεί η καθαριότητα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της καθαρότητας του αέρα, είναι ζωτικής σημασίας. Προκειμένου να καθαριστεί ο αέρας σε ασφαλή κατάσταση για το άτομο στο στάδιο του σχεδιασμού του έργου, τα κτίρια σχεδιάζουν τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού.

Ο κύριος στόχος των συστημάτων εξαερισμού είναι η δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι, η εξάλειψη της υπερβολικής υγρασίας και η ανταλλαγή στάσιμου αέρα για καθαρό αέρα.

Για να λειτουργούν σωστά τα συστήματα αυτά, χρησιμοποιούνται φίλτρα αέρα για συστήματα εξαερισμού.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν διαφορετικά φίλτρα για συστήματα παροχής αέρα, Επιλέγονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τον απαιτούμενο βαθμό καθαρισμού.

Κατηγορίες καθαρισμού φίλτρων εξαερισμού - πώς να τα διακρίνετε

Η χρήση των φίλτρων εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και μακρά εξυπηρέτηση του εξοπλισμού, η οποία χωρίς αυτές γρήγορα φράζει και σπάει. Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε φίλτρα διαφορετικού βαθμού καθαρισμού. Αυτό δεν θα εξασφαλίσει μόνο την καθαρότητα του αέρα, αλλά θα μειώσει επίσης το κόστος αγοράς προμηθειών.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες φίλτρων:

1. Ακαθάριστος καθαρισμός - απομακρύνετε σωματίδια μεγέθους 10 μικρών.

Χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα σκονισμένους χώρους, καθώς και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις καθαρότητας αέρα. Ως υλικό φίλτρου χρησιμοποιείται μεταλλικό δίχτυ ή συνθετικό ύφασμα.

2. Λεπτός καθαρισμός - αφαιρέστε σωματίδια μεγέθους 1 μm.

Χρησιμοποιούνται όπου το επίπεδο καθαρότητας του αέρα πρέπει να είναι υψηλό, για παράδειγμα, σε σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπλέον με ένα χοντρό φίλτρο. Η αποτελεσματικότητα είναι 60-95%.

Για την κατασκευή λεπτών φίλτρων για αερισμό χρησιμοποιήστε άνθρακα ή υαλοβάμβακα με ειδικό εμποτισμό.

3. Ιδιαίτερα λεπτός καθαρισμός - τα σωματίδια παγιδεύονται μέχρι 0,1 μm.

Απενεργοποιήστε την έξοχη σκόνη κατά 97-99%. Σχεδιασμένο για δωμάτια με ειδικές απαιτήσεις για αποστείρωση, για παράδειγμα, σε χειρουργικές αίθουσες, επιστημονικά εργαστήρια, εξελιγμένες βιομηχανίες υψηλής έντασης.

Χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στάδιο καθαρισμού μετά από το προφίλτρο. Είναι κατασκευασμένα από χαρτί από υπομικρές ίνες και κολλημένες ίνες. Τα πιο δημοφιλή είναι οι διπλωμένες και οι επένδυσεις σε καμβά.

Ποιοι είναι οι τύποι σχεδίων και τύπων φίλτρων για τον εξαερισμό του αέρα, πώς και πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για τον εξαερισμό και τον εξαερισμό παρέχονται οι ακόλουθοι τύποι:

1. Προ-καθαρισμός ή μηχανική. Εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κλιματικό εξοπλισμό. Προστατεύστε από τη ρύπανση όχι μόνο τον αέρα στο δωμάτιο, αλλά και τον εξοπλισμό. Πιάστε μεγάλη μόλυνση, τρίχα ζώων, σκόνη.

2. Ρολλά. Κατασκευασμένο από πολυεστέρα. Το πάχος του υλικού μπορεί να είναι διαφορετικό για διαφορετικές παραλλαγές φίλτρου.

3. Κινητά φίλτρα για εξαερισμό. Παρουσιάζεται από δύο παραλλαγές - κυματοειδή (φίλτρο κασέτας για εξαερισμό) και τσέπη (τσάντα). Το κυματοειδές είναι γενικό και χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα συστήματα εξαερισμού, κατάλληλα για λειτουργία, τόσο σε οικιακά όσο και σε βιομηχανικά κτίρια.

Φίλτρα τσεπών για εξαερισμό Χρησιμοποιείται ως το επόμενο στάδιο καθαρισμού μετά το τραχύ, μειώστε την ποσότητα σκόνης.

4. Ηλεκτροστατική (ηλεκτρική). Αφαιρέστε τα αερολύματα των στερεών και την ομίχλη λαδιού. Υπό την επίδραση της ηλεκτροστατικής, εγκαθίστανται σταθερά πάνω στο φίλτρο και ακόμη και υπό εξωτερική επιρροή κρατιούνται σταθερά. Απαιτείται κανονικός καθαρισμός, διαφορετικά η απόδοση μειώνεται αισθητά.

5. Ο πίνακας. Έχουν απλή κατασκευή μεταλλικού πλαισίου και πλέγματος, καθώς και φίλτρου με την επιθυμητή πυκνότητα.

6. Αυτοκαθαρισμός. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή. Λόγω του καθαρισμού με αέρα, εξασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία του εξαερισμού, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα.

Καθαρισμός του αέρα από σκόνη και βακτήρια

7. Φίλτρα HEPA για καθαρό καθαρισμό. Χαρακτηρίζονται από αυξημένη απόδοση, διατηρώντας μέχρι και 99% σωματίδια μεγέθους 0,3 μm. Κάτω από αυτόν τον δείκτη, εισάγετε σπόρια και γύρη φυτών και μυκήτων, καθώς και διάφορα αλλεργιογόνα. Απαιτούν αντικατάσταση έως και τρεις φορές το χρόνο.

Ακόμα πιο αποτελεσματικό από το HEPA είναι τα φίλτρα ULPA. Είναι ικανά να συγκρατούν έως και 99,99% σωματίδια μεγαλύτερα από 0,1 μm.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα HEPA και ULPA δεν θα αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια, οι κατασκευαστές θα τα εμποτίσουν με ειδική σύνθεση.

8. Φωτοκαταλυτική. Αποσυνθέστε και οξειδώστε τις τοξικές ακαθαρσίες με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Οι ακαθαρσίες αποσυντίθενται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ακόμα και τα βακτήρια και οι ιοί δίνουν τη θέση τους σε αποσύνθεση.

Επιλογές φίλτρων για το χρησιμοποιούμενο υλικό

Το επίπεδο καθαρισμού του αέρα εξαρτάται άμεσα από το χρησιμοποιούμενο υλικό.

Για την καθυστέρηση των μεγάλων σωματιδίων σχεδιάζονται μεταλλικά πλέγματα, ινώδη και πορώδη υλικά, βάση ιστών.

 • Αξίζει να σημειωθούν τα βακτηριοκτόνα συστήματα, τα οποία απολυμαίνουν τον αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο λόγω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας.
 • Τα ινώδη υλικά είναι τρόποι καθαρισμού του αέρα ακόμη και από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στις βιομηχανίες.
 • Τα φίλτρα άνθρακα - διανέμονται ευρέως, εξαλείφοντας αποτελεσματικά τους ατμούς και τις αεριώδεις ουσίες.

Η συχνότητα αλλαγής των υλικών φίλτρου εξαρτάται από τις απαιτήσεις για το επίπεδο καθαρότητας του αέρα, καθώς και την αρχική του μόλυνση. Ο ίδιος ο εξοπλισμός πρέπει επίσης να καθαρίζεται περιοδικά από λάδι, σκόνη, αιθάλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον αποτελεσματικό καθαρισμό του αέρα.

Κατά μέσο όρο, αυτή η διαδικασία, τόσο για ιστό όσο και για φίλτρα αέρα για εξαερισμό θα πρέπει να διεξάγονται κάθε έξι μήνες, και σε περιοχές με υψηλή ρύπανση συχνότερα.

Φίλτρα εξαερισμού, ποιες είναι οι διαφορές τους

Τα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης συνιστώνται για εγκατάσταση σε εξοχικές κατοικίες, ευρύχωρα διαμερίσματα, χώρους γραφείων. Παρέχουν υψηλής ποιότητας καθαρό αέρα (θέρμανση, ψύξη, ύγρανση, διήθηση), συνεχή κυκλοφορία του αέρα, η ανάκτηση θερμότητας, την αντικατάσταση του μολυσμένου αέρα στο δίχτυ δρόμο.

Για την σωστή λειτουργία του συστήματος, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση φίλτρων για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Συνήθως χρησιμοποιείται ένα στοιχείο χονδροειδούς καθαρισμού και μπορούν επίσης να εγκατασταθούν πρόστιμα φίλτρα.

Στα συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται συχνά όχι μόνο παραδοσιακά φίλτρα κασέτας και τσέπης, αλλά και λαβυρίνθιος ανοξείδωτος χάλυβας απορρόφησης λίπους. Αφαιρούν τα σωματίδια λαδιού και γράσου από τον θερμαινόμενο αέρα και επίσης προστατεύουν τους αγωγούς αέρα και τους ανεμιστήρες από τη μόλυνση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ένα φίλτρο λαβυρίνθου του πτυσσόμενου τύπου. Βολικό γιατί κατανοεί τα μέρη που μπορούν να πλυθούν ξεχωριστά μεταξύ τους, ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων.

Στα σύγχρονα συστήματα αερισμού χρησιμοποιείται βαθμιαία διήθηση με στοιχεία διαφορετικών σχεδίων και βαθμών καθαρισμού. Έτσι, μπορούν να τοποθετηθούν χοντρά και λεπτά φίλτρα και επιπλέον φίλτρα άνθρακα. Τα πρώτα δύο απομακρύνουν τη σκόνη και τη βρωμιά, και η τελευταία μυρίζει και καπνίζει.

Βιομηχανικά συστήματα καθαρισμού αέρα: τύποι και βάσεις

Βιομηχανικά συστήματα καθαρισμού αέρα

Τα βιομηχανικά συστήματα καθαρισμού του αέρα αποσκοπούν στην απομάκρυνση από τις εκπομπές του συστατικού σκόνης και των εγκλεισμάτων αερίου. Τα τελευταία υποθέτουν μια πορεία χημικών αντιδράσεων που εξουδετερώνουν επιβλαβείς ακαθαρσίες. Τα βιομηχανικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα είναι συχνά πολυβάθμια. Κάθε στάδιο πραγματοποιείται με εξειδικευμένο εξοπλισμό που έχει ειδικά χαρακτηριστικά και λειτουργικές παραμέτρους.

Βιομηχανικός καθαρισμός αέρα

Ο καθαρισμός του αέρα στην εγκατάσταση αποτελείται από δύο τεχνολογικές διαδικασίες (συστήματα):

 1. Σύστημα αδρανούς καθαρισμού αέρα. Σε αυτό το στάδιο, απομακρύνονται μεγάλες διασκορπισμένες στερεές ακαθαρσίες.
 2. Πρόστιμο σύστημα καθαρισμού. Τα σωματίδια σωματιδίων και μέσου διασποράς παγιδεύονται, καθώς και η εξουδετέρωση επιβλαβών αερίων χημικών στοιχείων και ενώσεων. Μια ξεχωριστή κατηγορία εξοπλισμού καθιστά δυνατή την απόσπαση και χρήση ελαιωδών και τσιμεντοειδών ουσιών.

Σε κάθε στάδιο, η ροή του αερίου κατευθύνεται σε ειδικά φίλτρα που λειτουργούν σε ριζικά διαφορετικές τεχνολογίες. Ως πρώτο στάδιο, χρησιμοποιείται φυγόκεντρο αδρανειακό φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Πεδίο εφαρμογής

Τα συγκροτήματα καθαρισμού αερίων απαιτούνται σε διάφορες γραμμές παραγωγής:

 • μεταλλουργία ·
 • παραγωγή αερίου και επεξεργασία αερίων ·
 • παραγωγή πετρελαίου και διύλιση ·
 • βιομηχανία οπτάνθρακα και υποπροϊόντων ·
 • τη βιομηχανία τροφίμων ·
 • ελαφρά βιομηχανία ·
 • μεταλλουργικά καταστήματα.
 • συγκροτήματα γεωργικών προμηθειών ·
 • εργοστάσια τσιμέντου ·
 • Συνδυασμοί για την παραγωγή δομικών υλικών και μιγμάτων.
 • εξόρυξη ·
 • επεξεργασία ξύλου και πέτρας ·
 • εξόρυξη άνθρακα και ούτω καθεξής.

Σε οποιαδήποτε παραγωγή όπου υπάρχουν βιομηχανικές εκπομπές και οι εργαζόμενοι διατρέχουν κίνδυνο να πάρουν πυριτία πνεύμονα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί εξοπλισμός παραγωγής φιλτραρίσματος στη γραμμή παραγωγής.

Χοντρό φίλτρο αέρα

Σε αντίθεση με το υδροφίλτρο, ο κυκλώνας είναι μια μηχανική συσκευή για τον καθαρισμό του αέρα, στην οποία το αέριο τροφοδοτείται εφαπτομενικά και μη στριμωγμένο με τη μορφή μιας χοάνης στροβίλου. Οι συσκευές που λειτουργούν χωρίς υγρό δεν είναι κατάλληλες για βιομηχανίες όπου η μόλυνση προκαλείται από ουσίες επιρρεπείς σε αυτοανάφλεξη. Για εκρηκτικές ενώσεις, αυτή η κατηγορία συσκευών δεν είναι επίσης κατάλληλη. Τα μηχανικά συστήματα καθαρισμού του αέρα λειτουργούν χάρη στις φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες απορρίπτουν τα βαριά σωματίδια σκόνης στα τοιχώματα του φίλτρου και στον συλλέκτη σκόνης.

Ταξινόμηση φίλτρων για την αφαίρεση μεγάλης σκόνης

Υπάρχουν δύο τύποι εξοπλισμού για τη σύλληψη σκόνης μεγάλης διασποράς:

Ένα βιομηχανικό καθαριστικό αέρα υγρού τύπου χαρακτηρίζεται από τη χρήση ενός υγρού ως παράγοντα παγίδευσης. Σε μονάδες φίλτρων καθαρισμού αέρα χρησιμοποιείται συχνά τεχνικό νερό. Είναι αυτός ο παράγοντας που μας επιτρέπει να πιάσουμε και να εξουδετερώσουμε τις ακαθαρσίες από τις κατηγορίες των εκρηκτικών και εύφλεκτων.

Στην κοιλότητα εργασίας της μονάδας καθαρισμού αέρα πραγματοποιείται άρδευση νερού από τα τοιχώματα της δεξαμενής του συστήματος καθαρισμού αέρα. Το βάψιμο είναι συνεχές και άφθονο. Το νερό αφαιρείται από τη δεξαμενή και μετά το τέλος του κύκλου αναρρόφησης επιστρέφει στη δεξαμενή για επαναχρησιμοποίηση.

Η κατεψυγμένη σκόνη ρέει με νερό, μετατρέπεται σε πολτό. Ωστόσο, ο καθαρισμός του αέρα σε ένα δωμάτιο όπου οι άνθρωποι εργάζονται, περιλαμβάνει την παγίδευση λεπτών σκονών. Για το σκοπό αυτό, περιλαμβάνεται ένα λεπτό φίλτρο στη σύνθεση του συμπλέγματος.

Καθαριστής αέρα

Η συσκευή για τον καθαρισμό του αέρα από τη μεσαία και λεπτή σκόνη είναι ένας καθαριστής. Πρόκειται για μια κυλινδρική εγκατάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα παγίδευση. Είναι ένας ανεξάρτητος κόμβος. Αυτή η συσκευή είναι υγρού τύπου.

Ως υγρό παγίδευσης - νερό ή αντιδραστήριο (για βιομηχανίες που απαιτούν την εξαγωγή επιβλαβών αερίων). Το σχήμα του συμπλέγματος διήθησης κατά μήκος της διαδρομής της ροής αέρα έχει ως εξής:

 1. Προκαταρκτικό φίλτρο για τη σύλληψη μεγάλων εγκλεισμένων εγκλεισμάτων ξηρού ή υγρού τύπου.
 2. Υδρογονοεπεξεργαστή ροής για τον καθαρισμό του αέρα από στερεές ακαθαρσίες μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Οι μονάδες καθαρισμού του αέρα περιλαμβάνονται στο συγκρότημα σε σειρά. Το συγκρότημα μπορεί να αποτελείται από μία μόνο εγκατάσταση, εάν τα χαρακτηριστικά του πληρούν πλήρως τις απαιτήσεις για διήθηση.

Τύποι πλυντρίδων

Το βιομηχανικό σύστημα του συστήματος καθαρισμού του αέρα περιλαμβάνει έναν πλυντρίδα ενός από τους τρεις τύπους:

 • Συμβατικοί κοίλοι καθαριστές για τον καθαρισμό του αέρα σε εργοστάσια χωρίς ακροφύσιο.
 • Βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ακίνητο ακροφύσιο.
 • Πολύ αποτελεσματικά φίλτρα καθαρισμού αέρα με κινητή συσκευασία.

Αυτή η κατανομή σε κατηγορίες σας επιτρέπει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για την τιμή και την αποδοτικότητα. Ένας ποιοτικός δείκτης της λειτουργίας του εξοπλισμού διήθησης είναι ο βαθμός καθαρισμού του αέρα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν δυνατή την επίτευξη του 96-99,9%.

Επιλογή και αιτιολόγηση του συστήματος αναρρόφησης

Οι τύποι φίλτρων καθαρισμού του αέρα διαφέρουν ως προς την τιμή και την απόδοση. Και οι δύο παράγοντες είναι ατομικοί και διαμορφώνονται, ακολουθώντας τις απαιτήσεις της γραμμής παραγωγής, που περιγράφονται στο τεχνικό έργο. Το είδος του συστήματος που απαιτείται σε αυτή ή αυτή την περίπτωση αναφέρεται στην τεκμηρίωση του σχεδιασμού και στο τεχνικό διαβατήριο για την εγκατάσταση καθαρισμού αέρα στην επιχείρηση.

Η χρήση εξοπλισμού υγρού τύπου συνεπάγεται τη δυνατότητα ύγρανσης του αερίου. Η επιλογή ενός συστήματος καθαρισμού και ύγρανσης καθορίζει τις απαιτήσεις παραγωγής. Οι σχεδιαστές και οι σχεδιαστές αρχίζουν να δημιουργούν το συγκρότημα μετά από γνωριμία με το τεχνικό έργο, το οποίο δηλώνει:

 1. Απαιτούμενη παραγωγικότητα του συστήματος καθαρισμού αέρα της περιοχής εργασίας από τη σκόνη.
 2. Η ποιοτική σύνθεση με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εξοπλισμός καθαρισμού του αέρα στην επιχείρηση.
 3. Κλασματικός κατάλογος σκόνης που πρέπει να συλλέγει ένα φίλτρο νερού.
 4. Η συγκέντρωση κάθε κλάσματος ακαθαρσιών εξουδετερώθηκε από τον καθαριστή αέρα.

Ανάλογα με αυτούς τους δείκτες, αναπτύσσεται μια συσκευή φίλτρου.

Προϊόντα εξοπλισμού καθαρισμού

Η αναρρόφηση είναι το κύριο, αλλά όχι το μοναδικό, έργο που επιλύεται με τη βοήθεια εγκαταστάσεων υγρού τύπου. Επιπλέον, μπορείτε να:

 • υγρασία του επεξεργασμένου αερίου ·
 • Καθαρίστε τον καπνό των λεβητοστασίων από αιθάλη, τέφρα, μονοξείδιο του άνθρακα.
 • απορροφούν χημικές ενώσεις.
 • ανακατεύθυνση της θερμότητας για περαιτέρω θέρμανση.
 • παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Οι μονάδες θέρμανσης και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αναλαμβάνουν την παροχή αερίου σε υψηλή θερμοκρασία. Οι σύγχρονες τεχνολογίες προσαρμόζονται για να λειτουργούν με αέρια +700 0 С.

Απορρόφηση χημικών εκπομπών

Τα συστήματα συλλογής αερίων είναι πάντα υγρού τύπου. Η διαφορά μεταξύ των φίλτρων σκόνης περιέχεται στο υγρό καθαρισμού και στη μέθοδο εξουδετέρωσης. Στους καθαριστές αερίων από χημικά, αντί για τεχνικό νερό, χρησιμοποιούνται αντιδραστήρια. Είναι ένα υδατικό διάλυμα ενώσεων που αντιδρούν με ακαθαρσίες για να εξουδετερώσουν τις τελευταίες.

Για κάθε παραγωγή απαιτείται ένα σύνολο αντιδραστηρίων, το οποίο εξαρτάται από την ποιοτική σύνθεση των προσμείξεων. Τα προϊόντα της αντίδρασης είναι επίσης ένα υδατικό διάλυμα. Περιέχει ενώσεις που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων. Η επιλογή του αντιδραστηρίου βασίζεται σε δύο κριτήρια:

 1. Αποτελεσματικότητα της παγίδευσης.
 2. Δυνατότητα χρήσης των παραληφθέντων προϊόντων.

Κατά τον καθαρισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου από υδρόθειο, λαμβάνονται υδρογονανθρακικά και άλλες ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες κατά τη διάρκεια της περαιτέρω επεξεργασίας.

Απορρόφηση χημικής ρύπανσης

Ο εξοπλισμός για αυτόν τον ειδικό σκοπό είναι ένας καθαριστής. Το φθίνον ρεύμα του λεπτού διασκορπισμένου αντιδραστηρίου περιβάλλει το ακροφύσιο (ακίνητο ή κινητό). Το οπίσθιο αέριο διέρχεται διαμέσου των τμημάτων και των ζωνών της ομίχλης αντιδραστηρίου. Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης, λαμβάνει χώρα μια αντίδραση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι η απορρόφηση μολυσματικών ουσιών από το υδατικό διάλυμα.

Το τελευταίο στραγγίζεται στην κατσαρόλα και αποστέλλεται στη δεξαμενή για επαναχρησιμοποίηση. Το επεξεργασμένο αέριο διέρχεται από μια μονάδα ελέγχου (αναλυτής αερίων) πριν εκτοξευθεί στην ατμόσφαιρα. Το καθήκον της μονάδας είναι να προσδιορίσει τη συγκέντρωση των υπόλοιπων επιβλαβών ακαθαρσιών. Αν είναι πάνω από το καθορισμένο ρυθμό, τότε απαιτείται επανάκτηση και το αέριο αποστέλλεται στον επόμενο κύκλο. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, υπάρχει απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα.

Καθαρισμός του αέρα βιομηχανικών επιχειρήσεων

Ο καθαρισμός του αέρα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις γίνεται από ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει εξοπλισμό με διάφορους δείκτες απόδοσης στη συσκευή. Οι σύγχρονες τεχνολογίες απορρόφησης προϋποθέτουν τη χρήση των ακόλουθων τύπων φίλτρων:

 • Φυγοκεντρικά φίλτρα ξηρού τύπου.
 • συσκευές καθαρισμού αέρα σε παραγωγή υγρού τύπου.
 • εγκαταστάσεις για τον καθαρισμό των εκπομπών αερίων από λεπτή σκόνη ·
 • συστήματα καθαρισμού του αέρα σε βιομηχανικούς χώρους από αέρια συστατικά (ένας τέτοιος εξοπλισμός για την παραγωγή ονομάζεται απορροφητής και χρησιμοποιεί υδατικά διαλύματα αντιδραστηρίων ως υγρό).
 • Συμπλέγματα που περιλαμβάνουν διάφορους συνδυασμούς αυτών των συσκευών.

Η διαδικασία απορρόφησης πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Επομένως, όλοι οι τύποι βιομηχανικών φίλτρων στα καταστήματα πρέπει να έχουν υψηλή απόδοση. Επιπλέον, η εγκατάσταση πρέπει να συμμορφώνεται με τις τρέχουσες απαιτήσεις για την προστασία και την ασφάλεια της εργασίας. Για το σκοπό αυτό, στην κατασκευή συστημάτων αναρρόφησης χρησιμοποιούνται υλικά ανθεκτικά στις διεργασίες διάβρωσης και επιθετικά μέσα.

Ταξινόμηση φίλτρων καθαρισμού αέρα

Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο καθαρισμός του αέρα, αξίζει να αρχίσουμε να μελετάμε το υλικό από την αρχή. Ποια είναι τα φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Φίλτρο αέρα - μέρος του αέρα (εξαερισμός), αποστολή του είναι να καθαρίζει τον αέρα από σκόνη, άμμο και άλλους ρύπους, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής της χρήσης. Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά:

Η ταξινόμηση των φίλτρων έχει ως εξής. Η ικανότητα φιλτραρίσματος διαιρείται:

 • 1 τάξη - σχεδόν καθαρές καθαρισμό του αέρα από κάθε ρύπους.
 • 2 τάξη - εξάλειψη των ρύπων περισσότερο από 1 μικρό.
 • Βαθμός 3 - το πιο απλό, ικανό να κρατήσει σωματίδια σκόνης μεγαλύτερα από 10 μικρά.

Εξετάστε τους κύριους τύπους φίλτρων αέρα που χρησιμοποιούνται σε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων ζωής.

Μηχανική

Το πιο πρωτόγονο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Είναι κατασκευασμένα από λεπτό πλέγμα και χρησιμοποιούνται για τον προ-καθαρισμό του αέρα από σκόνη μεγάλου μεγέθους. Με τον προ-καθαρισμό, συνεργάζονται με άλλα πιο αποδοτικά φίλτρα. Εγκαθίστανται στο μεγαλύτερο μέρος του κλιματικού εξοπλισμού.

Είναι σε θέση να πιάσουν το παλτό των κατοικίδιων ζώων και άλλων μεγάλων ρύπων. Παρά τη χαμηλή αποτελεσματικότητά τους, τα φίλτρα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και λειτουργία εξοπλισμού εξαερισμού και κλιματισμού. Το γεγονός είναι ότι αναλαμβάνουν μεγάλες μολυσματικές ουσίες, αποτρέποντας την ταχεία καταστροφή πιο ακριβών φίλτρων που καθαρίζουν τον αέρα στο δεύτερο στάδιο.

Λιπαρό

Τα φίλτρα λαδιού χρησιμοποιούνται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αποτελούνται από πλαστικά ή μεταλλικά δίχτυα ή πλάκες με διάτρητες οπές, που είναι βρεγμένες με λάδι.

Άνθρακας

Το είδος αυτό είναι ικανό να απορροφά αέρια υψηλού μοριακού βάρους. Είναι πλάκες άνθρακα με τεράστιο αριθμό πόρων που παγιδεύουν πτητικές και ημι-πτητικές ενώσεις. Ο δείκτης της αποτελεσματικότητας αυτού του είδους είναι η ποσότητα απορροφητικών πόρων. Όσο περισσότεροι από αυτούς, τόσο καλύτερα θα αφαιρεθούν ανεπιθύμητοι ρύποι και όσο περισσότερο διαρκεί ο φίλτρο.

Το έντυπο σημαίνει επίσης πολλά. Για παράδειγμα, το κυματοειδές σχήμα επιτρέπει τη χρήση περισσότερου άνθρακα και επομένως είναι πιο αποτελεσματικό. Τα συστήματα καθαρισμού του αέρα με τέτοια υλικά φιλτραρίσματος είναι αναποτελεσματικά σε υψηλή υγρασία και σε επαφή με αέρια χαμηλού μοριακού βάρους. Έτσι, το φίλτρο άνθρακα δεν είναι ικανό να συγκρατεί διοξείδιο του αζώτου ή φορμαλδεΰδη.

Τα στοιχεία φίλτρων άνθρακα είναι πιο αποτελεσματικά και ανθεκτικά σε συνδυασμό με τον προ-καθαρισμό. Είναι κατάλληλα τόσο για αερισμό για οικιακούς σκοπούς όσο και για βιομηχανικούς χώρους. Το κύριο πράγμα: μην ξεχάσετε να τα αντικαταστήσετε εγκαίρως, καθώς τα ίδια τα γεμάτα υπερπλήρωση στοιχεία αποτελούν απειλή ρύπανσης. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες, αν και όλα εξαρτώνται από τον βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Φίλτρα υψηλής απορρόφησης σωματιδίων ή φίλτρα καθαρισμού αέρα. Είναι πολύ αποτελεσματικές. Όπως και με τον άνθρακα, η απόδοση του HEPA καθορίζεται από την επιφάνεια του στοιχείου φίλτρου. Είναι τόσο αποτελεσματικό και ανθεκτικό, τόσο μεγάλο όσο είναι.

Τα λεπτά φίλτρα χωρίζονται σε 5 κατηγορίες.

Πώς λειτουργεί; Ο αέρας μέσω του εξαερισμού ρίχνει στο στοιχείο του φίλτρου, διέρχεται από αυτό, αφήνοντας ρύπους. Είναι ικανά να συγκρατούν σωματίδια μεγαλύτερα από 0,3 μm με απόδοση 99%. Αυτό το είδος χρησιμοποιείται ενεργά στις εγχώριες ανάγκες και εξαλείφει επιτυχώς τα διάφορα αλλεργιογόνα:

 • Πιτυρίδα
 • Γύρη
 • Σπόρια μανιταριών
 • Μαλλί ζώων

Χρησιμοποιούνται ενεργά στην κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών καθαρισμού. Και συνιστώνται για χρήση από άτομα με αλλεργίες. Η εφαρμογή τους είναι αρκετά μεγάλη:

 • Μηχανική και αεροδιαστημική βιομηχανία
 • Υγεία
 • Ηλεκτρονική βιομηχανία
 • Μικροβιολογική βιομηχανία
 • Πυρηνική ενέργεια
 • Βιομηχανία τροφίμων
 • Οικιακή σφαίρα

Η χρήση τους για την αποστείρωση του αέρα σε εργαστήρια και άλλες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις μιλάει για την αποτελεσματικότητά τους.

Η διάρκεια ζωής είναι 1-3 χρόνια. Λόγω της σημασίας και των εφαρμοζόμενων τεχνολογιών, η τιμή είναι υψηλή.

Ηλεκτροστατική

Τα ηλεκτροστατικά φίλτρα είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τα HEPA, αλλά το εύρος της δράσης τους είναι στενό. Είναι σε θέση να αφαιρέσουν τη σκόνη και την αιθάλη από τον αέρα, αλλά δεν μπορούν να απαλλαγούν από τοξικές μολυσματικές ουσίες. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με πιο αποτελεσματικά στοιχεία τόσο στον εγχώριο όσο και στον βιομηχανικό τομέα.

Η αρχή της λειτουργίας είναι η εξής: η σκόνη εισέρχεται στην πρώτη ζώνη ιονισμού, δέχεται φορτίο εκεί και στη συνέχεια πηγαίνει στη ζώνη καθίζησης, όπου εναποτίθεται στα ηλεκτρόδια. Η σκόνη απομακρύνεται από τα ηλεκτρόδια μέσω περιοδικού ξεβγάλματος. Έτσι, αυτά τα στοιχεία απαιτούν ταυτόχρονη συντήρηση.

Φωτοκαταλυτική

Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια καινοτόμο εξέλιξη. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην παραγωγή οικιακών καθαριστικών.

Οι ρύποι διασπώνται στο νερό και το διοξείδιο του άνθρακα. Εδώ λαμβάνει χώρα η αποσύνθεση επιβλαβών ουσιών στην επιφάνεια του φωτοκαταλύτη υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Εξαλείφουν αποτελεσματικά τις οσμές με την καταστροφή των οργανικών ενώσεων. Δυστυχώς, εξακολουθούν να είναι αναποτελεσματικές λόγω των μικρών επιφανειών των φίλτρων.

Υδροφίλτρα

Τα υδρόφιλα χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του πολύχρωμου αερολύματος από τον θάλαμο ψεκασμού που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βαφής. Ποια είναι η ουσία του καθαρισμού του αέρα από τον θάλαμο ψεκασμού; Ο αέρας κατευθύνεται σε μια κουρτίνα νερού από μικροσκοπικές σταγόνες νερού ή σε ένα φιλμ νερού που ρέει κάτω από την οθόνη. Υπάρχει μια πήξη των σωματιδίων που πρόκειται να καθαριστούν, δηλαδή, ο συνδυασμός τους σε μεγαλύτερα στοιχεία.

Επίσης, τα υδροηλεκτρικά χρησιμοποιούνται σε χώρους εστίασης. Κατά την προετοιμασία των πιάτων, ο αέρας που αφαιρείται από την κουζίνα ή το μπάρμπεκιου πρέπει να ψύχεται και να καθαρίζεται για λόγους ασφαλείας. Τα υδρόφιλα δεν επιτρέπουν την είσοδο σπινθήρων στον αγωγό αερισμού. Μετά την εξάλειψη των ανεπιθύμητων ρύπων, ο καθαρισμένος αέρας αποστέλλεται περαιτέρω κατά μήκος του αγωγού αερισμού.

Στο φίλτρο νερού ψεκάζεται το νερό με δύο τρόπους:

 1. Με τη βοήθεια της συσκευής - το ντους. Αλλά ταυτόχρονα, καταναλώνεται πάρα πολύ νερό.
 2. Μέσω των εγχυτήρων υπό πίεση. Η ροή του νερού είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια σταθερή πίεση.

Μανίκι

Φίλτρα για μανίκια - βιομηχανικά φίλτρα καθαρισμού αέρα. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις διαφορετικών κατευθύνσεων σε μονάδες επεξεργασίας. Τα φίλτρα μανικιών είναι πιο αποτελεσματικά στην κατηγορία των συστημάτων συλλογής σκόνης.

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες με σύστημα καθαρισμού του αέρα. Συνήθως, τα φίλτρα τσάντα είναι κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες ή fiberglass. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό οικονομικό κόστος και στην πρακτικότητα.

Η διαδικασία εργασίας μπορεί επίσης να χωριστεί σε δύο στάδια:

 1. Εισαγωγή αέρα και κατεύθυνση προς το κανάλι καθαρισμού.
 2. Διήθηση της ροής αέρα από ρύπους.

Τα φίλτρα μανικιών έχουν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Αυτή είναι η αναγέννηση (παρουσία ενός καθαριστικού καναλιού φίλτρου). Ο καθαρισμός γίνεται με δύο τρόπους:

 • Παλμική εκτόξευση λόγω πεπιεσμένου αέρα. Έτσι, οι ίνες του σωλήνα καθαρίζονται από τη σκόνη που έχει τακτοποιηθεί και άλλα συντρίμμια.
 • Μηχανική ανάδευση ή δόνηση. Οι έντονες διακυμάνσεις καταργούν επίσης τη συσσωρευμένη μόλυνση.

Εξετάσαμε τους πιο δημοφιλείς τύπους φίλτρων.

Μέθοδοι καθαρισμού του αέρα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε σύντομα τις μεθόδους καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, ταξινομούν και δίνουν μια σύντομη περιγραφή.

Ιστορία της παγκόσμιας ρύπανσης

Σε όλη τη βιομηχανική ιστορία της, η ανθρωπότητα έχει σε κάποιο βαθμό μολύνει το περιβάλλον. Και, μην πιστεύετε ότι η ρύπανση - η εφεύρεση του 19-20 αιώνα. Έτσι, ήδη στο 13-14 ετών κινεζική ρόδες ασημένια Κουμπλάι Χαν έκαψαν τεράστιο ποσό από ξύλο, με αυτόν τον τρόπο μολύνουν το goreniya.Prichem προϊόντος έδαφος από τους αρχαιολόγους εκτιμάται ότι ο ρυθμός μόλυνσης ήταν 3-4 φορές υψηλότερη από ό, τι στην Κίνα σήμερα, τα οποία, όπως γνωρίζουμε, δεν θέτει την περιβαλλοντολογική ευελιξία της παραγωγής κατά πρώτο λόγο.

Ωστόσο, μετά τη βιομηχανική επανάσταση με την εμφάνιση βιομηχανικών ζωνών, η ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας, η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων, η ρύπανση της φύσης, και ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα, έχει γίνει παγκόσμια.

Η δυναμική των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη για τον καθαρισμό του αέρα, και την κατανόηση που εξαρτάται από την οικολογική ευημερία όχι μόνο των μεμονωμένων χωρών, αλλά και με το ανθρώπινο είδος.

Εκτός από τη νομοθεσία, βελτιώνονται επίσης οι τεχνολογίες - τώρα χάρη στις σύγχρονες συσκευές καθαρισμού του αέρα είναι δυνατόν να καλυφθεί έως και 96-99% επιβλαβών ουσιών.

Νομοθετική αιτιολόγηση της εφαρμογής συστημάτων καθαρισμού του αέρα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις

Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο ομοσπονδιακός νόμος αριθ. 7 "για την προστασία του περιβάλλοντος". Είναι αυτός που καθορίζει την έννοια του κανόνα της χρήσης της φύσης, περιέχει κανόνες για τη χρήση του περιβάλλοντος.

Οι τύποι και οι κυρώσεις για τους παραβάτες του περιβαλλοντικού δικαίου περιέχονται στον Κώδικα Πολιτικής και Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στην περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παρέχονται οι ακόλουθες κυρώσεις στους παραβάτες:

Για την απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών στην ατμόσφαιρα, τα πρόστιμα καθιερώνονται: για τους επιχειρηματίες από 30 έως 50 χιλιάδες ρούβλια, για τα νομικά πρόσωπα - από 180 έως 250 χιλιάδες ρούβλια.

Για την παραβίαση των όρων της ειδικής άδειας για την απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών, ένα πρόστιμο καθορίζεται για τα νομικά πρόσωπα από 80 έως 100 χιλιάδες ρούβλια.

Τομείς εφαρμογής των συστημάτων καθαρισμού του αέρα

Μέσα καθαρισμού του αέρα σε μια ή την άλλη μορφή βρίσκονται σε κάθε βιομηχανική παραγωγή. Ιδιαίτερα όμως αφορούν:

Επιχειρήσεις του μεταλλουργικού τομέα που ρίχνουν στην ατμόσφαιρα:

σιδηρούχα μεταλλουργία - στερεά σωματίδια (αιθάλη), οξείδια θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, μαγγάνιο, φώσφορος, ατμός υδραργύρου, μόλυβδος, φαινόλη, αμμωνία, βενζόλιο κ.λπ.

μη σιδηρούχα μεταλλουργία - στερεά σωματίδια, οξείδια θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, άλλες τοξικές ουσίες.

Εγκαταστάσεις συμπύκνωσης ορυχείων που μολύνουν την ατμόσφαιρα με αιθάλη, οξείδια του αζώτου, θείο και άνθρακα, φορμαλδεΰδες.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου - κατά τη διάρκεια της εργασίας εκπέμπουν υδρόθειο, οξείδια θείου, αζώτου και άνθρακα.

Οι χημικές βιομηχανίες που εκπέμπουν εξαιρετικά τοξικά απόβλητα - οξείδια θείου και αζώτου, χλωρίου, αμμωνίας, ενώσεων φθορίου, αζώτου, κ.λπ.

Επιχειρήσεις ενέργειας (θερμικοί και πυρηνικοί σταθμοί) - στερεά σωματίδια, οξείδια του άνθρακα, θείο και άζωτο.

Τα καθήκοντα που εκτελούν τα συστήματα καθαρισμού αέρα

Τα κύρια καθήκοντα κάθε συστήματος καθαρισμού ατμοσφαιρικού αέρα σε μια επιχείρηση είναι τα εξής:

Η παγίδευση σωματιδίων - καταλοίπων προϊόντων καύσης, σκόνης, σωματιδίων αερολύματος κ.λπ. για τη μετέπειτα διάθεσή τους.

Διανομή ξένων προσμείξεων - ατμοί, αέρια, ραδιενεργά συστατικά.

Η σύλληψη πολύτιμων σωματιδίων - η απομόνωση από τον όγκο των σωματιδίων, η διατήρηση των οποίων έχει οικονομική δικαιολογία, για παράδειγμα, τα οξείδια πολύτιμων μετάλλων.

Ταξινόμηση βασικών μεθόδων καθαρισμού του αέρα

Θα πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι δεν υπάρχει καθολική μέθοδος, επομένως, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συχνά πολυβάθμιες μεθόδους καθαρισμού του αέρα, όταν χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι για να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι τύποι καθαρισμού του αέρα μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας:

Χημικές μέθοδοι καθαρισμού μολυσμένου αέρα (καταλυτικές και μεθόδους καθαρισμού)

Μηχανικές μέθοδοι καθαρισμού του αέρα (φυγοκεντρικός καθαρισμός, επεξεργασία νερού, υγρός καθαρισμός)

Φυσικοχημικές μέθοδοι καθαρισμού του αέρα (συμπύκνωση, διήθηση, καταβύθιση)

Έτσι για αυτόν τον τύπο ρύπανσης:

Συσκευές καθαρισμού αέρα από ρύπανση από σκόνη

Συσκευές καθαρισμού από ρύπανση αερίων

Τώρα ας δούμε τις ίδιες τις μεθόδους.

Βασικές μέθοδοι καθαρισμού του αέρα από αιωρούμενα σωματίδια

Καθίζηση - τα ξένα σωματίδια εξαλείφονται από την κύρια μάζα του αερίου λόγω της δράσης κάποιας δύναμης:

 • Βαρύτητα στους θαλάμους καθίζησης σκόνης.

Αδρανειακές δυνάμεις στη συσκευή κυκλώνα, σε αδρανειακούς συλλέκτες σκόνης σε μηχανικούς συλλέκτες ξηρής σκόνης.

 • Ηλεκτροστατικές δυνάμεις που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτροστατικούς κατακρημνιστές.
 • Παραδείγματα θαλάμων καθίζησης σκόνης

  Διήθηση - τα ξένα σωματίδια εξαλείφονται με ειδικά φίλτρα που αφήνουν το μεγαλύτερο μέρος του αέρα να διέρχεται, αλλά καθυστερούν τα αιωρούμενα σωματίδια. Οι κύριοι τύποι φίλτρων είναι:

  Φίλτρα για τα μανίκια - στην περίπτωση τέτοιων φίλτρων υπάρχουν σωλήνες από ύφασμα (συνήθως χρησιμοποιούνται το ύφασμα orlon, το ποδήλατο ή το υαλοβάμβακα), μέσω του οποίου ρέει ρεύμα μολυσμένου αέρα από τον κάτω σωλήνα διακλάδωσης. Η βρωμιά παραμένει στο ύφασμα και ο καθαρός αέρας εξέρχεται από το ακροφύσιο στο πάνω μέρος του φίλτρου. Ως προληπτικό μέτρο, τα μανίκια ανακινούνται περιοδικά, η βρωμιά από τα μανίκια πέφτει σε ένα ειδικό καθαριστικό.

  Κεραμικά φίλτρα - σε τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται στοιχεία φίλτρου από πορώδη κεραμικά.

  Τα φίλτρα λαδιού - τέτοια φίλτρα είναι ένα σύνολο μεμονωμένων κυψελών-κασετών. Μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχουν ακροφύσια, τα οποία λιπαίνονται με ειδικό γράσο με υψηλό ιξώδες. Περνώντας μέσα από ένα τέτοιο φίλτρο, τα σωματίδια σκόνης κολλάνε στα ακροφύσια.

  Παράδειγμα φίλτρου σακούλας

  Ηλεκτρικά φίλτρα - σε τέτοιες συσκευές η ροή του αερίου διέρχεται από ένα ηλεκτρικό πεδίο, τα λεπτά σωματίδια αποκτούν ένα ηλεκτρικό φορτίο και στη συνέχεια καθίστανται σε γειωμένα ηλεκτρόδια καταβυθίσεων.

  Παράδειγμα ηλεκτρικού φίλτρου

  Ο υγρός καθαρισμός - τα ξένα σωματίδια στο ρεύμα αερίου κατακρημνίζονται με σκόνη νερού ή αφρό - το νερό περιβάλλει τη σκόνη με βαρύτητα που ρέει μέσα στο φρεάτιο.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις για τρίψιμο Οι πλυντρίδες αερίων χρησιμοποιούνται - σε αυτές τις συσκευές μολυσμένο ρεύμα αερίου περνά μέσα από το ρεύμα των λεπτών σταγονιδίων ύδατος, που περιβάλλουν Πύλη από τη βαρύτητα και κατατίθεται σε ειδικό φρεάτιο αποστράγγισης σαν ένας πολτός.

  Υπάρχουν περίπου δέκα τύποι πλυντηρίων, που διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό και την αρχή της λειτουργίας, ξεχωριστά αξίζει να επισημανθεί:

  1. Γρανάζια Venturi - έχουν χαρακτηριστικό σχήμα με τη μορφή κλεψύδρας. Στην καρδιά της εργασίας τέτοιων πλυντηρίων είναι η εξίσωση Bernoulli - μια αύξηση στην ταχύτητα και την αναταραχή του αερίου λόγω της μείωσης της περιοχής ροής. Στο σημείο μέγιστης ταχύτητας, στο κεντρικό τμήμα της συσκευής καθαρισμού, το ρεύμα αερίου αναμιγνύεται με νερό.

  2.Οι κοίλες συσκευές κοπής - ο σχεδιασμός αυτού του μηχανισμού καθαρισμού είναι μια κοίλη κυλινδρική δεξαμενή, μέσα στην οποία υπάρχουν ακροφύσια για ψεκασμό νερού. Τα σταγονίδια των σωματιδίων σκόνης συλλογής νερού και η βαρύτητα ρέουν μέσα στο φρεάτιο.

  Διάγραμμα του κοίλου εκτοξευτήρα εγχυτήρα

  3. Μηχανές πλύσης με φυσαλίδες ινών - υπάρχουν ειδικά ακροφύσια φυσαλίδων μέσα στα πλυντήρια με τη μορφή σχάρας ή πλάκας με τις απαντήσεις για την εύρεση υγρού. Η ροή αερίου, που διέρχεται από το υγρό σε υψηλή ταχύτητα (πάνω από 2 m / s), σχηματίζει αφρό που καθαρίζει επιτυχώς τη ροή αερίου από ξένα σωματίδια.

  4.Nasadochnye πλυντρίδες, είναι το ίδιο πύργο με ένα ακροφύσιο - σε τέτοιες πλυντρίδες είναι διάφορα ακροφύσιο (Berl σέλες, δακτυλίους Raschig, δακτύλιοι με διαφράγματα, Berl σέλες, κλπ), που αυξάνουν το εμβαδόν επαφής μεταξύ του μολυσμένου αέρα και του υγρού καθαρισμού. Μέσα στο περίβλημα υπάρχουν επίσης ακροφύσια για άρδευση της ροής μολυσμένου αερίου.

  Παράδειγμα συσσωρευμένου πλυντηρίου

  Οι κύριοι τρόποι καθαρισμού του αέρα από ξένα αέρια

  Απορρόφηση - Απορρόφηση αερίου από υγρό με διάλυση ή εκλεκτική χημική αντίδραση.

  Η απορρόφηση είναι πλήρης (το αέριο διαλύεται εντελώς) ή μερική (μόνο ένα μέρος του αερίου διαλύεται). Το επίπεδο απορρόφησης επηρεάζεται και από τους δύο χημικούς παράγοντες - τον τύπο απορροφητικού υγρού και αερίου και τους φυσικούς παράγοντες - την περιοχή επαφής αερίου και υγρού, τη θερμοκρασία και την πίεση στον θάλαμο εργασίας.

  Η διαδικασία απορρόφησης λαμβάνει χώρα σε ειδικές συσκευές - απορροφητές, οι οποίοι είναι ένα κατακόρυφο κέλυφος, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ένα ακροφύσιο σε σχήμα πλάκας, το οποίο δέχεται υγρό. Το αέριο, όταν έρχεται σε επαφή με το υγρό, απορροφάται, μετά το οποίο ο καθαρισμένος αέρας εκκενώνεται στην ατμόσφαιρα.

  Προσρόφηση - τη διαδικασία απορρόφησης αερίων από τη ροή του αέρα με στερεό (προσροφητικό). Μέχρι σήμερα, τα πιο δημοφιλή προσροφητικά είναι προσροφητικά μέσα ενεργού άνθρακα και οξειδίου. Όπως και στην περίπτωση απορρόφησης, η ποιότητα του καθαρισμού εξαρτάται από το αρχικό υλικό, το προσροφητικό που χρησιμοποιείται, καθώς και από τις φυσικές παραμέτρους - θερμοκρασία και πίεση (ιδανικές συνθήκες - χαμηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση στο θάλαμο εργασίας).

  Η μονάδα προσρόφησης - μια συσκευή καθαρισμού του αέρα με προσρόφηση, είναι μια δεξαμενή γεμάτη με προσροφητικό. Ένα μολυσμένο ρεύμα αερίου παρέχεται υπό πίεση στην επιφάνεια εργασίας, το καθαρισμένο αέριο εκκενώνεται μέσω του σωλήνα διακλάδωσης στην κορυφή της συσκευής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απορροφητική ικανότητα του προσροφητή είναι περιορισμένη, εδώ μπορούμε να σχεδιάσουμε μια αναλογία με το φίλτρο, η οποία είναι τελικά φραγμένη. Για να επιτευχθεί η συνεχής λειτουργία, υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις απορρόφησης που αποτελούνται από δύο δεξαμενές που εργάζονται εναλλάξ - ενώ σε μία δεξαμενή το αέριο καθαρίζεται, σε άλλο αναγεννά το προσροφητικό και αντιστρόφως.

  Ένα παράδειγμα μιας μονάδας διπλής απορρόφησης

  Κάψιμο - μέθοδος καθαρισμού αερίων με θερμική επεξεργασία. Πολύ αποτελεσματικό για την απομάκρυνση των εύφλεκτων οργανικών συστατικών από το αέριο μέσο (για παράδειγμα, το σχετικό αέριο). Η μέθοδος είναι απλή και αποτελεσματική, αλλά έχει τα μειονεκτήματά της, έτσι στη διαδικασία καύσης απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του θείου, υδροχλώριο και οξείδιο του αζώτου, έτσι ώστε να απαιτούνται πρόσθετα μέσα καθαρισμού για τον καθαρισμό του αρχικού υλικού.

  Η καύση αερίου λαμβάνει χώρα σε ειδικούς κλιβάνους, ενώ η θερμοκρασία στον θάλαμο εργασίας είναι περίπου 600-800 βαθμούς Κελσίου. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός αιθάλης στο θάλαμο εργασίας, παρέχεται ατμός, ο οποίος συλλαμβάνει λεπτά σωματίδια.

  Παράδειγμα καμίνου καύσης

  Συμπύκνωση - μέθοδος καθαρισμού του αέρα με συμπύκνωση του απαραίτητου κλάσματος αερίου. Η μέθοδος βασίζεται στην ιδιότητα μιας ουσίας να μεταβάλλει τη συνολική της κατάσταση υπό την επίδραση της θερμοκρασίας (το πιο απλό παράδειγμα είναι το νερό, το οποίο, ανάλογα με τη θερμοκρασία, υπάρχει σε τρεις συγκεντρωτικές καταστάσεις - πάγος, υγρό, ατμός).

  Κατάλυση - τη διαδικασία καθαρισμού του αέρα, χρησιμοποιώντας καταλύτες - δραστικές ουσίες οι οποίες, όταν αλληλεπιδρούν με αέρια στο ρεύμα αέρα κατά τη διάρκεια μιας χημικής αντίδρασης, μετατρέπουν την ουσία σε λιγότερο επιβλαβή ή εντελώς ακίνδυνη. Για παράδειγμα, στις επιχειρήσεις, το οξείδιο του χρωμίου χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα (μονοξείδιο του άνθρακα) σε λιγότερο επιβλαβές διοξείδιο του άνθρακα (διοξείδιο του άνθρακα).

  Ο καταλυτικός καθαρισμός λαμβάνει χώρα σε καταλυτικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι είναι κάθετες δεξαμενές, εντός των οποίων βρίσκεται ένα ακροφύσιο σε σχήμα πλάκας, όπου βρίσκεται ένας χημικός καταλύτης. Ο αντιδραστήρας μπορεί επίσης να είναι εφοδιασμένος με πρόσθετες συσκευές για θέρμανση ή ψύξη του αερίου (εάν η καταλυτική αντίδραση διέρχεται σε ορισμένη θερμοκρασία), απομάκρυνση θερμότητας (εάν η καταλυτική αντίδραση είναι εξωθερμική) κ.λπ.