Λειτουργίες και χαρακτηριστικά των κλιματιστικών

Οι προηγούμενες ενότητες βοήθησαν να προσδιοριστεί ο κατάλληλος τύπος κλιματιστικού και να υπολογιστεί η ισχύς του, εδώ θα μιλήσουμε για τις λειτουργίες, τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των διαχωρισμένων συστημάτων.

Ισχύς που καταναλώνεται από το κλιματιστικό

Ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού, συντελεστές EER και COP

Η ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού καθορίζεται από το πόσες φορές η ψυκτική του ικανότητα είναι υψηλότερη από την κατανάλωση ενέργειας. Ο συντελεστής που ισούται με τον λόγο αυτών των δύο παραμέτρων ονομάζεται EER (Δείκτης ενεργειακής απόδοσης). Ένας άλλος παράγοντας - COP (Συντελεστής απόδοσης) δείχνει την απόδοση του κλιματιστικού στη λειτουργία θέρμανσης και είναι ίση με την αναλογία της ισχύος θέρμανσης με την κατανάλωση ενέργειας. Η αξία του συντελεστή EER ​​των εγχώριων διαχωριστικών συστημάτων κυμαίνεται συνήθως από το 2.5 μέχρι 3.5, και COP - από 2.8 μέχρι 4.0 (σε σύγχρονα μοντέλα inverter ERR και COP μπορεί να φτάσει 4.5-5.0). Μπορείτε να δείτε ότι η μέση τιμή COP είναι μεγαλύτερη από την EER. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη λειτουργία ο συμπιεστής θερμαίνεται και μεταφέρει υπερβολική θερμότητα στο Freon, έτσι ώστε τα κλιματιστικά να παράγουν περισσότερη θερμότητα από το κρύο. Αυτό το γεγονός χρησιμοποιείται μερικές φορές από τους κατασκευαστές, υποδεικνύοντας στη διαφήμιση μόνο τον συντελεστή COP για να επιβεβαιώσει την υψηλή ενεργειακή απόδοση των διαχωρισμένων συστημάτων τους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης των διαφόρων μοντέλων με τον πελάτη, εισήχθη κλίμακα κλιματισμού για τα κλιματιστικά, καθώς και για τις υπόλοιπες οικιακές συσκευές, που αποτελείται από επτά κατηγορίες, Α (καλύτερα) στο G (το χειρότερο). Τα κλιματιστικά της κατηγορίας G έχουν COP 3,6 και EER> 3,2.

Εποχιακοί συντελεστές SEER και SCOP

Παράμετροι για τον υπολογισμό του EER κλιματιστικού και COP μετράται υπό αυστηρά καθορισμένες συνθήκες σύμφωνα με το πρότυπο ISO 5151 (κλιματιστικό λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ, η εξωτερική θερμοκρασία + 35 ° C σε λειτουργία ψύξης ή + 7 ° C σε λειτουργία θέρμανσης). Σε πραγματικές συνθήκες, η ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού είναι συνήθως χαμηλότερη. Προκειμένου οι καταναλωτές να εκτιμήσουν την πραγματική κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού και να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα για αυτήν την παράμετρο, τους εποχιακούς συντελεστές SEER (Εποχική σχέση ενεργειακής απόδοσης) και SCOP (Εποχιακός συντελεστής απόδοσης). Για τον υπολογισμό αυτών των συντελεστών προσδιορίζεται από το ποσό του κρύου ή θερμότητας που παράγεται από κλιματισμό σε μία σεζόν, η οποία χωρίζεται σε κατανάλωση κατά την ίδια περίοδο, η ηλεκτρική ενέργεια. Για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η εξάρτηση της ενεργειακής απόδοσης από την εξωτερική θερμοκρασία, ο συντελεστής SCOP υπολογίζεται χωριστά για διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες. Από το 2013, η ευρωπαϊκή αγορά εισήγαγε έναν νέο τύπο αυτοκόλλητων ετικετών που επικολλάται σε κλιματιστικά. Με τους αντί EER και COP αναφέρεται εποχικών παραγόντων, και η SCOP μπορούν να καθοριστούν για τα τρία ευρωπαϊκά κλίματα (υποχρεωτική μέχρι να καθοδηγείται μόνο την μεσαία ζώνη, η οποία συνδέεται με το κλίμα του Στρασβούργου). Με βάση τους εποχιακούς συντελεστές, μια νέα κλίμακα ενεργειακής απόδοσης των κλιματιστικών Δ (SEER 8.5, SCOP> 5.1). Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις καινοτομίες περιγράφονται στο φυλλάδιο SEER / SCOP (απόσπασμα από τον κατάλογο της Mitsubishi Electric).

Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι οι τιμές των εποχιακών συντελεστών SEER και SCOP είναι περισσότερο από τις παραδοσιακές EER και COP, αν και θα πρέπει να είναι αντίστροφα. Το γεγονός είναι ότι οι εποχιακοί συντελεστές χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου δεν χρησιμοποιείται παραδοσιακό kW για την ικανότητα ψύξης αλλά BTU / ώρα. Επομένως, για τον καθορισμό των εποχιακών συντελεστών, μετράται η ποσότητα κρύου ή θερμότητας σε BTU / h, ενώ η ενέργεια που καταναλώνεται μετριέται στις συνήθεις τιμές Watts. Από 1 W ≈ 3.41 BTU / h, οι τιμές των εποχιακών συντελεστών αποδείχθηκαν περίπου 3.4 φορές υψηλότερες από τις τιμές που θα λάβαμε κατά τη μέτρηση της ψυκτικής ισχύος σε Watt, όπως γίνεται στον υπολογισμό των EER και COP. Μπορείτε επίσης να δείτε ότι το SEER> SCOP (EER και COP είχαν την αντίθετη αναλογία). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε πραγματικές συνθήκες το SCOP μετράται στην κρύα εποχή και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες μειώνεται αισθητά η ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού.

Πόσο πρέπει να πληρώσετε για την ηλεκτρική ενέργεια;

Κατά τον υπολογισμό των εποχιακών συντελεστών προσδιορίζεται μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος για τον καταναλωτή, η αξία της οποίας αναγράφεται επίσης στο αυτοκόλλητο. Αυτή είναι η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το κλιματιστικό για το έτος (ξεχωριστά για τις λειτουργίες ψύξης και θέρμανσης) - kWh / έτος. Εάν ο αριθμός αυτός πολλαπλασιαστεί με το κόστος των kWh, τότε λαμβάνουμε το ετήσιο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το κλιματιστικό. Απαιτείται μόνο να ληφθεί υπόψη ότι η μεθοδολογία υπολογισμού προϋποθέτει την ευρωπαϊκή οικονομική ψύξη: η θερμοκρασία του αέρα μέσα στο δωμάτιο είναι ρυθμισμένη στους + 26,7 ° C (ARI Standart 210/240). Ως εκ τούτου, στην πράξη, η κατανάλωση ενέργειας είναι πιθανόν να υπερβαίνει το ενδεικτικό σημείο της αυτοκόλλητης ετικέτας. Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της σεζόν σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες χρησιμοποιώντας τον Αριθμομηχανή.

Τι είναι ένα κλιματιστικό inverter;

Ίσως η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ορισμένων μοντέλων συστημάτων split από άλλα είναι η παρουσία ή η απουσία ενός μετατροπέα - μια ηλεκτρονική μονάδα που βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα, πράγμα που επιτρέπει την ομαλή μεταβολή της ταχύτητας του συμπιεστή. Ας δούμε πώς τα διαφορετικά κλιματιστικά inverter διαφέρουν από τα συμβατικά μοντέλα από πρακτική άποψη.

Οποιοδήποτε σωστά επιλεγμένο κλιματιστικό μπορεί να διατηρήσει θερμοκρασία δωματίου 20-22 ° C σε εξωτερική θερμοκρασία 30-35 ° C. Εάν το εξωτερικό μέρος δεν είναι πολύ ζεστό, η χωρητικότητα του κλιματιστικού θα είναι υπερβολική, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή ο συμπιεστής ενός συμβατικού κλιματιστικού δεν έχει σταθερή χωρητικότητα. Ταυτόχρονα, για την ακριβή συντήρηση της ρυθμισμένης θερμοκρασίας, το κλιματιστικό πρέπει να έχει μεταβλητή χωρητικότητα ψύξης. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται απλά. Όταν ο κλιματισμός είναι ενεργοποιημένος, ο αισθητήρας θερμοκρασίας παρακολουθεί συνεχώς τη θερμοκρασία του αέρα του χώρου και όταν πέσει 1-2 βαθμούς Κελσίου κάτω από την καθορισμένη τιμή, ο συμπιεστής σβήνει. Ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας συνεχίζει να λειτουργεί, οπότε η διακοπή του συμπιεστή δεν είναι αισθητή και εκδηλώνεται μόνο σε βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας. Όταν αυξηθεί 1-2 ° C πάνω από την καθορισμένη τιμή, ο συμπιεστής ανάβει και ολόκληρος ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του χώρου, καθώς για την ακριβέστερη συντήρησή του θα ήταν απαραίτητο να ανάβει και να σβήνει πολύ συχνά ο συμπιεστής και αυτό θα οδηγούσε σε γρήγορη φθορά του. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι όταν ο συμπιεστής είναι ενεργοποιημένος από την εσωτερική μονάδα, ο πολύ κρύος αέρας αρχίζει να φυσάει - όταν περνά μέσα από τον εξατμιστή ψύχεται στους 13-15 ° C. Εάν, για παράδειγμα, η τρέχουσα θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο είναι 24 ° C, η ροή αέρα που δημιουργείται από το κλιματιστικό θα έχει θερμοκρασία 9-11 ° C, ανεξάρτητα από την θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στον πίνακα ελέγχου. Το να είσαι κοντά στη ροή ενός τόσο ψυχρού αέρα δεν είναι μόνο άβολο, αλλά και επικίνδυνο για την υγεία.

Ήταν μόνο το 1981, όταν το πρώτο κλιματιστικά inverter, που έχει μεταβλητή ισχύ ψύξης (θέρμανσης). μια μονάδα μετατροπέα σε τέτοιες βελτιωτικά μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές, το οποίο επιτρέπει να αλλάζει ομαλά τη συχνότητα περιστροφών του συμπιεστή, ρυθμίζοντας έτσι το κλιματιστικό δύναμη και τη διαφορά θερμοκρασίας στην είσοδο και την έξοδο της εσωτερικής μονάδας.

Αν το δωμάτιο είναι ζεστό, ο συμπιεστής λειτουργεί με αυξημένη ταχύτητα και το κλιματιστικό δροσίζει γρήγορα το δωμάτιο σε ένα άνετο επίπεδο. Ωστόσο, ο συμπιεστής δεν σβήνει, αλλά χαμηλώνει τις στροφές, έτσι ώστε η ροή αέρα στην έξοδο του κλιματιστικού να γίνεται ελαφρώς ψυχρή από τον αέρα στον χώρο. Αυτό το χαρακτηριστικό των μοντέλων αναστροφέα επιτρέπει να πούμε ότι δημιουργούν πιο άνετες συνθήκες και διατηρούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την καθορισμένη θερμοκρασία. Επιπλέον, τα κλιματιστικά αυτά καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια (κατά 30-50%) και λιγότερο θόρυβο.

Σε καταλόγους για μοντέλα αναστροφέα, συνήθως δεν καθορίζεται μία τιμή ισχύος, αλλά το εύρος στο οποίο μπορεί να ποικίλει. Από αυτό το εύρος είναι ευρύτερο, τόσο πιο ακριβές το κλιματιστικό μπορεί να υποστηρίξει τη ρυθμισμένη θερμοκρασία.

Η δυνατότητα θέρμανσης (κλιματισμός "ζεστό - κρύο")

Υπάρχουν κλιματιστικά που μπορούν να ψύξουν μόνο τον αέρα, που ονομάζεται μόνο κρύο και κλιματιστικά με τη δυνατότητα θέρμανσης του αέρα, που ονομάζεται ζεστό κρύο, αντλία θερμότητας, αναστρέψιμο κλιματιστικό ή απλά "ζεστό»Κλιματισμός. Τα μοντέλα με δυνατότητα θέρμανσης του αέρα είναι 10-15% ακριβότερα, αλλά εκτός εποχής (το φθινόπωρο και την άνοιξη) μπορούν να αντικαταστήσουν τον θερμαντήρα.

Λάβετε υπόψη ότι όλα τα κλιματιστικά με αντλία θερμότητας μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο σε θετικές εξωτερικές θερμοκρασίες, επομένως είναι δύσκολο να ζεσταθεί με τη βοήθεια του κλιματιστικού το χειμώνα (περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό γράφονται παρακάτω). Εξαιρέσεις είναι μόνο ειδικά μοντέλα κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας που έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία σε χαμηλές θερμοκρασίες αέρα (για παράδειγμα, η σειρά Zubadan Mitsubishi Electric).

Επίπεδο θορύβου κλιματιστικού

Στην πλειοψηφία των οικιακών κλιματιστικών η στάθμη θορύβου της εσωτερικής μονάδας βρίσκεται στην περιοχή των 22-35 dB, η εξωτερική μονάδα - 38-54 dB. Μπορεί να φανεί ότι ο θόρυβος της εσωτερικής μονάδας δεν υπερβαίνει το επίπεδο θορύβου του χώρου γραφείων. Ως εκ τούτου, δώστε προσοχή σε αυτή την παράμετρο έχει νόημα, εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό σε ένα ήσυχο δωμάτιο (υπνοδωμάτιο, ιδιωτικό γραφείο, κλπ.).

Φαίνεται ότι τώρα είναι αρκετό να επιλέξετε το κλιματιστικό με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου και η άνεση είναι εγγυημένη. Αλλά όχι όλα είναι τόσο απλά: μπορεί να είναι ότι ένα κλιματιστικό με επίπεδο θορύβου 24 dB στην πράξη θα λειτουργήσει πιο δυνατά από ένα κλιματιστικό με επίπεδο 26 dB. Και εδώ δεν υπάρχει εξαπάτηση και όλες οι μετρήσεις έγιναν σωστά. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό:

 • Κατ 'αρχάς, διάφοροι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους μέτρησης θορύβου, πράγμα που έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η απόσταση από το μικρόφωνο μέτρησης με διαφορετικά πρότυπα μπορεί να είναι από ένα έως τρία μέτρα.
 • Δεύτερον, το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες λειτουργίες, και κάθε κατάσταση έχει το δικό του επίπεδο θορύβου. Δεδομένου ότι η κύρια πηγή θορύβου είναι η εσωτερική μονάδα της ροής του αέρα που διέρχεται από το σύστημα ανεμιστήρα ψυγείου περσίδα-διανομής, είναι πλεονεκτικό να κατασκευαστές μέτρησης της στάθμης θορύβου στη χαμηλότερη ταχύτητα του ανεμιστήρα, και να το πράξουν ακόμη και την ελάχιστη ταχύτητα όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Το πρόβλημα είναι ότι σε ζεστό καιρό, το κλιματιστικό που λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει μια άνετη θερμοκρασία και θα αυξήσει αυτόματα την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Στην περιγραφή του κλιματιστικού, κατά κανόνα, δίνεται η στάθμη θορύβου για όλους τους τρόπους λειτουργίας του ανεμιστήρα ή τουλάχιστον οι τιμές για τις ελάχιστες και τις μέγιστες ταχύτητες. Το τυπικό επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδας ενός κλιματιστικού υψηλής ποιότητας είναι 23-29-32 dB για έναν ανεμιστήρα τριών ταχυτήτων. Στο διαφημιστικό φυλλάδιο μπορεί να δοθεί μόνο μία τιμή - 23 dB.
 • Τρίτον, τα κλιματιστικά συστήματα μπορούν να αποτελέσουν πηγή όχι μόνο μονοτονικού θορύβου που δημιουργείται από τη ροή του αέρα, αλλά και κάποιου άλλου ήχου: ρωγμές, συριγμό, γουργούρισμα, κρότωνες. Συνήθως, αυτοί οι θόρυβοι είναι αισθητοί μόνο σε πλήρη σιωπή, αλλά μπορούν να παρεμβαίνουν σε έναν ήρεμο ύπνο, επειδή ακόμα και ήσυχοι, αλλά ξαφνικά αναδυόμενοι ήχοι ερεθίζουν πολύ περισσότερο από τον μονότονο θόρυβο. Αυτοί οι ήχοι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Η ρωγμή εμφανίζεται όταν τα πλαστικά μέρη του σώματος διογκώνονται και συστέλλονται λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας τους. Το χύμα και το fizz μπορούν να χαλαρώσουν όταν ανάβουν και σβήνουν τον συμπιεστή. Και εμφανίζονται κλικ όταν αλλάζετε ρελέ που ελέγχουν τη λειτουργία του ανεμιστήρα, του συμπιεστή και άλλων εξαρτημάτων του κλιματιστικού. Από όλους αυτούς τους θορύβους, η ρωγμή της θήκης προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσφορία. Αναγνωρίστε ότι η εσωτερική μονάδα "σκασίματος" μπορεί να είναι από φθηνό πλαστικό, το οποίο σε εμφάνιση και αφής διαφέρει από το πλαστικό, από το οποίο κατασκευάζονται τα κλιματιστικά υψηλής ποιότητας. Όταν πιέζετε ένα τέτοιο σώμα, αρχίζει να τσιρίζει αισθητά. Τα κλιματιστικά του Inverter παράγουν λιγότερο θόρυβο, διότι δεν προκαλούν ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας που συνδέονται με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συμπιεστή.

Οι θόρυβοι από την εξωτερική μονάδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Με κλειστά παράθυρα και με άλλον τρόπο η λειτουργία του κλιματιστικού δεν συνιστάται, ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας δεν είναι σχεδόν ακουστός. Αλλά αυτός ο θόρυβος ακούγεται καλά στους γείτονές σας, αν οι ίδιοι δεν διαθέτουν κλιματισμό και όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Αν και ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας του οικιακού κλιματιστικού δεν υπερβαίνει ποτέ το επιτρεπτό επίπεδο για την κατοικημένη περιοχή, αυτός ο θόρυβος μπορεί ακόμα να παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στους επιβάτες, ειδικά τη νύχτα. Σημειώστε ότι η διαφορά στο επίπεδο θορύβου των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών κλιματιστικών στις ανώτερες και χαμηλότερες ομάδες τιμών είναι σημαντικά υψηλότερη από τη διαφορά στο επίπεδο θορύβου των εσωτερικών μονάδων. Ορισμένα συστήματα διανομής υψηλής ποιότητας έχουν ακόμη και μια λειτουργία "Εξωτερική μονάδα χαμηλού θορύβου", όταν μειώνεται το επίπεδο θορύβου της εξωτερικής μονάδας.

Δυνατότητα εξαερισμού (πρόσληψη καθαρού αέρα)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει διάφορα μοντέλα των εγχώριων διαιρούμενων συστημάτων με φρέσκο ​​λειτουργία αέρα (για παράδειγμα, μια σειρά Ururu-Sarara Daikin, την προμήθεια έως και 32 m³ / h), αλλά η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλή, και το κόστος είναι συγκρίσιμο με το κόστος της εγκατάστασης τροφοδοσίας, επιτρέποντας δημιουργήστε ένα πλήρες σύστημα αερισμού.

Εάν τα παράθυρα του διαμερίσματός σας ή εξοχικού σπιτιού έχουν παράθυρα με διπλά τζάμια, τότε η δημιουργία ενός άνετου κλίματος απαιτεί όχι τόσο κλιματισμό όσο ένα σύστημα εξαερισμού με φρέσκο ​​αέρα. Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού έχουν σχετικά μικρό μέγεθος και είναι ανάλογα με το κόστος κλιματισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές αναφέρονται στο τμήμα Pribochnaja εξαερισμού για διαμερίσματα και εξοχικά σπίτια.

Βασικές λειτουργίες των καταναλωτών του κλιματιστικού

Χάρη σε αυτό, οι κατασκευαστές μπορούν να προσθέσουν νέες λειτουργίες ή πρόσθετες λειτουργίες στα κλιματιστικά χωρίς επιπλέον κόστος και να δημιουργήσουν με επιτυχία τις διαφημιστικές τους εκστρατείες στη βάση τους. Ως εκ τούτου, από τη σκοπιά των ευκαιριών των καταναλωτών, η διαφορά μεταξύ κλιματιστικών διαφόρων κατηγοριών τιμών συχνά απουσιάζει. Λιγότερο συνηθισμένες είναι οι λειτουργίες που πράγματι οδηγούν σε αύξηση του κόστους του κλιματιστικού, καθώς η εφαρμογή τους απαιτεί αλλαγή στο σχεδιασμό του. Για παράδειγμα, ο ενσωματωμένος αισθητήρας κίνησης σάς επιτρέπει να εξοικονομείτε ηλεκτρισμό και ο αισθητήρας θερμοκρασίας στον πίνακα ελέγχου σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη ρυθμισμένη θερμοκρασία όχι στην περιοχή της εσωτερικής μονάδας, αλλά όπου βρίσκεται η κονσόλα. Πόσο αυτές οι λειτουργίες είναι απαραίτητες και αν αξίζει να πληρώσουν για τον κλιματισμό που αποφασίζετε.

Βασικές λειτουργίες και λειτουργίες κλιματιστικών:

 • Ψύξη και Θέρμανση (για "ζεστά" μοντέλα). Οι βασικοί τρόποι λειτουργίας του κλιματιστικού, που χρησιμοποιούνται για τον κλιματισμό και τη θέρμανση χώρου.
 • Εξαερισμός. Ο τρόπος λειτουργίας, στον οποίο λειτουργεί μόνο ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας, χωρίς ενεργοποίηση του συμπιεστή. Χρησιμοποιείται για την ομοιόμορφη κατανομή του αέρα σε όλο το δωμάτιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, π.χ., το χειμώνα, όταν θερμό αέρα από τους θερμαντήρες και ένα κεντρικό πάνελ θέρμανσης συσσωρευτεί κοντά στην οροφή και το δάπεδο παραμένει κρύο.
 • Αυτόματη λειτουργία. Σε αυτή τη λειτουργία, το κλιματιστικό ελέγχει από μόνο του την επιλογή του τρόπου λειτουργίας (ψύξη, θέρμανση ή εξαερισμός) για να διατηρεί μια άνετη θερμοκρασία.
 • Ξήρανση. Στη λειτουργία αφύγρανσης, το κλιματιστικό μειώνει την υγρασία του αέρα. Σε γενικές γραμμές, η αφυγρανση συνοδεύει πάντα την ψύξη του. Ο θερμός αέρας έρχεται σε επαφή με τον κρύο εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, με αποτέλεσμα την συμπύκνωση της υγρασίας στον εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος αποστραγγίζεται μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Με την ίδια αρχή, όλοι οι σύγχρονοι αφυγραντήρες αέρα λειτουργούν. Ως εκ τούτου, κατά τον τρόπο αφυγραντήσεως, το κλιματιστικό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως στην κατάσταση ψύξης, μόνο η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται κατά περισσότερο από 1 ° C.

Συστήματα προστασίας κλιματιστικού

Βασικά συστήματα παρακολούθησης και προστασίας:

 • Επανεκκινήστε. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την ενεργοποίηση του κλιματιστικού μετά από διακοπή ρεύματος. Και το κλιματιστικό θα ενεργοποιηθεί στην ίδια κατάσταση λειτουργίας, στην οποία λειτούργησε πριν από την αποτυχία. Αυτή η απλούστερη λειτουργία υλοποιείται σε επίπεδο μικροπρογραμματισμού και επομένως υπάρχει σε όλα σχεδόν τα κλιματιστικά.
 • Παρακολούθηση της κατάστασης των φίλτρων. Εάν τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού δεν καθαριστούν, τότε μέσα σε λίγους μήνες θα αναπτυχθεί ένα τέτοιο στρώμα σκόνης ώστε η απόδοση του κλιματιστικού θα μειωθεί αρκετές φορές. Ως αποτέλεσμα, να διαταράξει την κανονική λειτουργία του συστήματος ψύξης και το αέριο εισαγωγής συμπιεστή αντί υγρού φρέον θα εισέλθουν, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του συμπιεστή. Αλλά ακόμα και αν ο συμπιεστής δεν αποτύχει, τότε τελικά η σκόνη θα κολλήσει στις πλάκες του ψυγείου της εσωτερικής μονάδας, θα εισέλθει στο σύστημα αποστράγγισης και η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να μεταφερθεί στο κέντρο σέρβις. Δηλαδή, οι συνέπειες της λειτουργίας ενός κλιματιστικού με βρώμικα φίλτρα μπορεί να είναι οι πιο σοβαρές. Για την προστασία από αυτές τις επιπτώσεις, είναι ενσωματωμένο ένα σύστημα ελέγχου φίλτρου στο κλιματιστικό; Όταν τα φίλτρα είναι λερωμένα, ανάβει η αντίστοιχη ενδεικτική λυχνία.
 • Παρακολούθηση της διαρροής Freon. Σε οποιοδήποτε διαχωρισμένο σύστημα, η ποσότητα Freon μειώνεται με το χρόνο λόγω της ομαλοποιημένης διαρροής. Για ένα άτομο, δεν είναι επικίνδυνο, γιατί freon; αδρανές αέριο, αλλά το κλιματιστικό σύστημα χωρίς ανεφοδιασμό μπορεί να "ζει" μόνο 2-3 χρόνια. Το γεγονός είναι ότι ο συμπιεστής κλιματισμού ψύχεται freon και, με την έλλειψη του, μπορεί να υπερθερμανθεί και να αποτύχει. Προηγουμένως, για να απενεργοποιήσετε τον συμπιεστή όταν δεν είχε φρένο ένας διακόπτης χαμηλής πίεσης; Όταν μειώνεται η πίεση στο σύστημα, αυτό το ρελέ αποσυνδέει τον συμπιεστή. Τώρα οι περισσότεροι κατασκευαστές μετάβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης που της θερμοκρασίας σε καίρια σημεία στο σύστημα ή / και την τρέχουσα συμπιεστή μέτρηση, και με βάση αυτά τα δεδομένα για τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος ψύξης, συμπεριλαμβανομένης και της πίεσης του ψυκτικού.
 • Τρέχουσα προστασία. Ορισμένες βλάβες στο σύστημα ψύξης μπορούν να καθοριστούν από το ρεύμα του συμπιεστή. Το χαμηλό ρεύμα δείχνει ότι ο συμπιεστής λειτουργεί χωρίς φορτίο; στη συνέχεια ρέει freon. Αυξημένο ρεύμα σηματοδοτεί ότι η είσοδος του συμπιεστή δεν είναι αέρια, αλλά υγρή freon, η οποία μπορεί να προκληθεί είτε από πολύ χαμηλή θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, είτε από βρώμικα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας. Έτσι, ο αισθητήρας ρεύματος του συμπιεστή επιτρέπει τη σημαντική βελτίωση της αξιοπιστίας του κλιματιστικού.
 • Αυτόματη απόψυξη. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη από + 5 ° C αέρα conditioner εξωτερική μονάδα μπορεί να καλύπτεται με ένα στρώμα πάχνης ή πάγου, που θα οδηγούσε σε επιδείνωση της μεταφοράς θερμότητας, και μερικές φορές ακόμα και ζημιά στα πτερύγια του ανεμιστήρα σε ένα πείρο επί πάγου. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, το σύστημα ελέγχου κλιματισμού παρακολουθεί τις συνθήκες της εργασίας του, και εάν υπάρχει κίνδυνος παγοποίησης, το σύστημα περιλαμβάνει περιοδικά απόψυξης (5-10 κλιματιστικό λεπτά αέρος λειτουργεί στην κατάσταση ψύξης χωρίς τη συμπερίληψη του εσωτερικού ανεμιστήρα, ο εξωτερικός εναλλάκτης μονάδα θερμότητας θερμαίνεται και αποψυχθεί).
 • Προστασία χαμηλής θερμοκρασίας. Συμπεριλαμβανομένου του μη προσαρμοσμένου κλιματισμού σε αρνητικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αποθαρρύνεται έντονα. Για να αποφύγετε ζημιές, ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών κλιματιστικών απενεργοποιούνται αυτόματα αν η θερμοκρασία στο δρόμο πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο (συνήθως μείον 5-10 ° C).

Φυσικά, οι εισηγμένες συστήματα προστατεύουν το κλιματιστικό δεν περιορίζεται, αλλά κοιτάξαμε τα συστήματα αυτά, η παρουσία των οποίων είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, προκειμένου να φροντίσει για τον κλιματισμό σας, δεν σας το κλιματιστικό.

Τύπος φρέον

Freon ?? Είναι ένα ψυκτικό, δηλαδή μια ουσία που μεταφέρει τη θερμότητα από την εσωτερική μονάδα του split σύστημα στο εξωτερικό (για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη διαδικασία, δείτε την αρχή της λειτουργίας του κλιματιστικού). Οι φρένοι (που ονομάζονται επίσης χλωροφθοράνθρακες) είναι ένα μείγμα μεθάνιου και αιθανίου, στα οποία τα άτομα υδρογόνου αντικαθίστανται από άτομα φθορίου και χλωρίου. Όλα τα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις οικιακές συσκευές είναι άφλεκτα και αβλαβή για τους ανθρώπους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι freon, που διαφέρουν σε χημικούς τύπους και φυσικές ιδιότητες. Σε κλιματιστικά και ψυγεία χρησιμοποιούνται συχνά οι φρέονες R-12, R-22, R-134a, R-407C, R-410A και κάποιες άλλες.

Προηγουμένως, σχεδόν όλα τα οικιακά κλιματιστικά έρχεται με τη Ρωσία, που εργάζονται για την Ε-22 φρέον, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή τιμή ($ 5 ανά 1 kg) και ήταν εύκολο στη χρήση. Ωστόσο, το 2000-2003, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που περιορίζει τη χρήση του φρέον R-22. Προκλήθηκε από το γεγονός ότι πολλά φρεόνια, συμπεριλαμβανομένου του R-22, καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Για τη μέτρηση του «κινδύνου» φρέον εισήχθη κλίμακα, όπου η μονάδα ψηφίστηκε δυναμικό καταστροφής του όζοντος της φρέον R-13, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών ψυγείων. Το δυναμικό του freon R-22 είναι 0,05 και τα νέα φρέον R-407C και R-410A φιλικά προς το όζον; μηδέν. Ως εκ τούτου, από το 2003, η πλειοψηφία των κατασκευαστών επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν αναγκαστεί να πάει στην παραγωγή των κλιματιστικών που χρησιμοποιούν φιλικά προς το όζον φρέον R-407C και R-410A.

Για τους καταναλωτές, αυτή η μετάβαση σήμαινε αύξηση τόσο του κόστους του εξοπλισμού όσο και των τιμών των εργασιών εγκατάστασης και συντήρησης. Προκλήθηκε από το γεγονός ότι τα νέα freons στις ιδιότητές τους διαφέρουν από τα συνηθισμένα R-22:

 • Νέοι φρέονες έχουν υψηλότερη πίεση συμπύκνωσης; έως 26 ατμόσφαιρες έναντι 16 ατμοσφαιρών για το ψυκτικό R-22, δηλαδή όλα τα στοιχεία του ψυκτικού κυκλώματος του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικά και κατά συνέπεια πιο ακριβά.
 • Φρέονες φιλικές προς το όζον δεν είναι ομοιογενείς, δηλαδή αποτελούνται από ένα μείγμα απλών φρεόνων. Για παράδειγμα, το R-407C αποτελείται από τρία συστατικά; R-32, R-134a και R-125. Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι, ακόμη και με ελαφρά διαρροή από το Freon, τα ελαφρύτερα συστατικά πρώτα εξατμίζονται, αλλάζοντας τη σύνθεση και τις φυσικές τους ιδιότητες. Μετά από αυτό, θα πρέπει να στραγγίξετε όλο το unconsolidated freon και να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό. Από αυτή την άποψη, Freon R-410A είναι περισσότερο προτιμώμενη διότι είναι συμβατικά ισοτροπικό, δηλ όλα τα συστατικά εξατμίζονται σε περίπου την ίδια ταχύτητα και με μικρή conditioner διαρροή μπορεί απλά να ξαναγεμίζει.
 • Το έλαιο του συμπιεστή το οποίο κυκλοφορεί στο κύκλωμα ψυκτικού μαζί με το φρέον πρέπει να είναι ορυκτό, όπως είναι η περίπτωση με Freon R-22, και πολυεστέρα. Το πετρέλαιο αυτό έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα; υψηλή υγροσκοπικότητα, δηλαδή απορροφά γρήγορα την υγρασία από τον αέρα. Και το νερό που εισήλθε στο κύκλωμα ψύξης οδηγεί στη διάβρωση των στοιχείων του και στις αλλαγές στις ιδιότητες του Freon, επομένως είναι πιο δύσκολο να εργαστούμε με αυτό το πετρέλαιο.
 • Και το πιο σημαντικό; το κόστος των νέων Freons είναι $ 30-35 ανά 1 κιλό, το οποίο είναι 6-7 φορές ακριβότερο από το Freon R-22.

Από το 2013 απαγορεύεται η εισαγωγή στο έδαφος της τελωνειακής ένωσης (και επομένως της Ρωσίας) όχι μόνο του Freon R-22, αλλά και των προϊόντων στα οποία περιέχεται. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσετε ένα κλιματιστικό στο Freon R-22.

Απόσταση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων του κλιματιστικού

Η απόσταση Interblock έχει μεγάλη σημασία τόσο για το κόστος εγκατάστασης του κλιματιστικού όσο και για τη διάρκεια ζωής του. Η απόσταση αυτή καθορίζεται από το μήκος των επικοινωνιών μεταξύ των μονάδων; χάλκινους σωλήνες και καλώδιο. Σε μια τυποποιημένη εγκατάσταση συνήθως περιλαμβάνεται μια διαδρομή 5 μέτρων; στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι αρκετό. Κατ 'αρχήν, το μέγιστο μήκος μιας γραμμής για το δωμάτιο κλιματιστικά είναι 15-20 μέτρα (ανάλογα με το μοντέλο split-σύστημα), αλλά χρησιμοποιούν το κομμάτι αυτού του μήκους δεν συνιστώνται για διάφορους λόγους. Πρώτον, το κόστος εγκατάστασης του κλιματιστικού αυξάνεται σημαντικά; για 500-700 ρούβλια για κάθε επιπρόσθετο μέτρο επικοινωνιών και εάν θέλετε να γκάζετε τον τοίχο, το συνολικό κόστος κάθε επιπλέον μετρητή μπορεί να αυξηθεί στα 1200-1800 ρούβλια. Δεύτερον, καθώς το μήκος της διαδρομής αυξάνεται, η ισχύς του κλιματιστικού μειώνεται και το φορτίο στον συμπιεστή αυξάνεται. Κατά την τοποθέτηση μπλοκ του διαχωρισμένου συστήματος, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί στη διαφορά ύψους μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων (συνήθως 7-10 μέτρων).

Παραδόξως, αλλά πολύ σύντομο μονοπάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα. Οι σωλήνες Freon που συνδέουν τις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες του διαχωρισμένου συστήματος είναι μέρος του κυκλώματος ψύξης, επομένως κάθε απόκλιση του μήκους επικοινωνίας από τα υπολογιζόμενα 5 μέτρα θα οδηγήσει σε αλλαγή των παραμέτρων του κύκλου ψύξης. Ακόμη και αν τα τεμάχια του διαχωριστικού συστήματος βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1 μέτρου, το μήκος της διαδρομής πρέπει να είναι περίπου 5 μέτρα (το πλεόνασμα του διπλώνεται σε δακτύλιο που κρύβεται πίσω από την εξωτερική μονάδα). Λάβετε υπόψη ότι τα κλιματιστικά κλιματισμού είναι πιο ευαίσθητα στην απόκλιση του μήκους της διαδρομής από τη βέλτιστη τιμή, καθώς διαθέτουν απλουστευμένο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης.

Αν το μήκος της διαδρομής υπερβαίνει τα 15-20 μέτρα, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα ημι-βιομηχανικό κλιματιστικό και όχι ένα οικιακό. Για παράδειγμα, η ημι-βιομηχανική σειρά συστημάτων διαχωριστικού τοίχου FDKN Mitsubishi Heavy έχει σχεδιαστεί για το μήκος της διαδρομής μέχρι 30 μέτρα με διαφορά ύψους μέχρι 20 μέτρα. Ένα σύστημα VRV πολλαπλών ζωνών σας επιτρέπει να διανείμετε μπλοκ των 150 μέτρων με διαφορά ύψους 50 μέτρων.

Επίδραση της θερμοκρασίας στη λειτουργία του κλιματιστικού

Η απόδοση του κλιματιστικού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα. Για κάθε μοντέλο, η τεκμηρίωση καθορίζει το επιτρεπόμενο εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας:

 • Για τη λειτουργία ψύξης, το κάτω όριο κυμαίνεται από -5 ° C έως + 18 ° C για διάφορα μοντέλα, το ανώτερο όριο είναι περίπου + 43 ° C.
 • Για τη λειτουργία θέρμανσης, το κατώτατο όριο κυμαίνεται από -5 ° C έως + 5 ° C για διάφορα μοντέλα, το ανώτερο όριο είναι περίπου + 21 ° C.

Ουσιαστική μεταβολή στην κατώτατου ορίου θερμοκρασίας είναι έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κλιματιστικού σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασίας απαιτείται για επιπλέον αισθητήρες και την πολυπλοκότητα του κυκλώματος κλιματισμού, η οποία αυξάνει το κόστος του. Αν σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό για ψύξη σε εξωτερική θερμοκρασία κάτω από + 15 ° C, σας συνιστούμε να προσέχετε το εύρος λειτουργίας του επιλεγμένου μοντέλου. Το εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας αναφέρεται πάντα στους τεχνικούς καταλόγους ή στο εγχειρίδιο χρήσης. Η λειτουργία του κλιματιστικού σε θερμοκρασία κάτω από την επιτρεπτή οδηγούν σε ασταθή λειτουργία και κρυοπαγήματα εσωτερική νεροχύτη μονάδα θερμότητας, οπότε το κλιματιστικό μπορεί να στάζει με νερό.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο άσχημα. Πολλοί κατασκευαστές έχουν κλιματιστικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες χειμερινής εργασίας. Σχετικά με το τι διαφέρουν αυτά τα διαχωρισμένα συστήματα από τους μη προσαρμοσμένους ομολόγους τους - στην επόμενη παράγραφο.

Προαιρετικές συσκευές

Όλο το χρόνο

Ο κλιματισμός με κιτ χειμώνα μπορεί να είναι χρήσιμος σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, για να βελτιωθεί η αξιοπιστία του κλιματιστικού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προσαρμόσετε σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα split. Η προσαρμογή θα επιτρέψει τον κλιματισμό ανά πάσα στιγμή του έτους, χωρίς φόβο για λακκούβες στο πάτωμα και την αποτυχία του συμπιεστή. Δεύτερον, το «κλιματιστικό χειμώνα» είναι ένα must σε περιοχές με μεγάλο αριθμό συσκευών που παράγουν θερμότητα, όπως servers, ψύξη, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Δεδομένου ότι το κρύο εξωτερικό αέρα περιέχει λίγη υγρασία, στη συνέχεια ψύξη «fortochnym» τέτοια μέθοδος τοποθέτησης μειώνει την υγρασία του 20-30% (στη βέλτιστη 55%), η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο σε άτομα αλλά και σε εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, συνήθως χρησιμοποιούνται για διακομιστή κλιματισμό προσαρμοσμένο conditioner, αν και μπορούν να εφαρμοστούν sooobrazheny εξοικονομήσεις και το σύστημα ελεύθερης ψύξης (freecooling). Ως κλιματιστικό για το διακομιστή, το μοντέλο με εργοστασιακή προσαρμογή της πρώτης ομάδας αξιοπιστίας είναι το καλύτερο.

Στραγγίστε την αντλία

Κατά τη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού, σχηματίζεται νερό στην επιφάνεια του εξατμιστή (ψυγείο εσωτερικής μονάδας). Συμπυκνώνεται κατά την ψύξη του αέρα που διέρχεται από τον εξατμιστή και ρέει μέσα στο δίσκο κάτω από τον εξατμιστή. Από το δίσκο αποστράγγισης, το νερό αποστραγγίζεται από το κλιματιστικό μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Συνήθως ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης μέσω της οπής στον εξωτερικό τοίχο εξέρχεται στο δρόμο, λιγότερο συχνά η αποστράγγιση οδηγείται στο σύστημα αποχέτευσης. Σε κάθε περίπτωση, η οπή αποστράγγισης πρέπει να είναι κάτω από το επίπεδο της λεκάνης έτσι ώστε το νερό να μπορεί να ρέει ελεύθερα από το κλιματιστικό με τη δράση της βαρύτητας.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αποστράγγιση αποστράγγισης πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από το επίπεδο της παλέτας, για παράδειγμα, κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού στο υπόγειο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια αντλία αποστράγγισης που μπορεί να ανεβάσει το νερό σε ένα ορισμένο ύψος. Δομικά, η αντλία είναι σχεδιασμένη με τη μορφή ενός μικρού ορθογώνιου μπλοκ στο οποίο βρίσκεται η αντλία και μια μικροσκοπική δεξαμενή με αισθητήρα νερού. Όταν η δεξαμενή γεμίσει με νερό, ο αισθητήρας ενεργοποιεί την αντλία, το νερό αντλείται έξω, μετά το οποίο η αντλία σβήνει και ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά.

Συμπαγής αντλία για οικιακά συστήματα διαχωρισμού μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το κλιματισμού (στην κόγχη για σωλήνες φρέον) ή σε ένα κουτί κοντά στην εσωτερική μονάδα (Μερικά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αντλίες ειδικά επιλεγμένο μέγεθος διακοσμητικά κουτιά). Πιο ισχυρό (υψηλής απόδοσης ή υψηλής πίεσης) αντλία είναι πολύ μεγάλο για να είναι κλιματιζόμενο για να κρύψει πίσω, έτσι ώστε να έχουν συνήθως ένα διακοσμητικό σώμα, επιτρέποντας να τα τοποθετήσετε κοντά στην εσωτερική μονάδα.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χρήση της αντλίας έχει ως αποτέλεσμα αισθητή αύξηση του επιπέδου θορύβου.

Προστατευτικό προστατευτικό κάλυμμα

Το μεταλλικό προστατευτικό κάλυμμα εγκατασταθεί πάνω από την εξωτερική μονάδα και εμποδίζει την πτώση του icicles, χιόνι στέγες καθαρισμού και τα στοιχεία που οι κάτοικοι του επάνω ορόφους μπορεί να πεταχτούν έξω από το παράθυρο.

Η απόσταση μεταξύ της μονάδας κλιματισμού και της προσωπίδας πρέπει να είναι τουλάχιστον 10-15 εκατοστά: αυτή η ζώνη παραμόρφωσης του προστατευτικού καλύμματος θα σώσει το κλιματιστικό όταν το βαρύ αντικείμενο πέσει από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι εάν εγκαταστήσετε την εξωτερική μονάδα κάτω από το παράθυρο, το άνω άκρο της μονάδας θα πρέπει να τοποθετηθεί 20-25 cm κάτω από το περβάζι, ή γείσο θα έχουν πουθενά να καθορίσει. Για να εγκαταστήσετε μια εξωτερική μονάδα σε αυτό το επίπεδο, πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός βιομηχανικού ορειβάτη. Για τον ίδιο λόγο, είναι συχνά αδύνατο να τοποθετήσετε σωστά την προσωπίδα πάνω σε μια ήδη συναρμολογημένη μονάδα χωρίς να την αποσυναρμολογήσετε.

Προστατευτικό κιβώτιο (μάσκα)

Για την προστασία της εξωτερικής μονάδας από βανδαλισμούς ή κλοπές έχει εγκατασταθεί ένα προστατευτικό κουτί ή μια μάσκα. Αυτό το κιβώτιο είναι ορθογώνιο πλαίσιο, καλυμμένο με μεταλλικό χονδρό πλέγμα και καλύπτοντας την εξωτερική μονάδα από όλες τις πλευρές εκτός από τον πυθμένα (η πρόσβαση από κάτω είναι απαραίτητη για εξυπηρέτηση). Η προστασία αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο; σε χαμηλό υψόμετρο, στην οροφή του σπιτιού, κλπ.

Το πάνω μέρος του κουτιού κατασκευάζεται συνήθως από λαμαρίνα, οπότε και το κιβώτιο προστατεύει το κλιματιστικό από την πτώση βαρέων αντικειμένων, δηλαδή λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα.

Οθόνη για εσωτερική μονάδα

Η ροή αέρα από την εσωτερική μονάδα δεν μπορεί πάντα να κατευθύνεται παράλληλα προς το πάτωμα, συνήθως κατευθύνεται σε μικρή γωνία προς τα κάτω. Εάν υπάρχει κοντά στο κλιματιστικό μια θέση εργασίας, η ροή του ψυχρού αέρα μπορεί να φτάσει στο άτομο. Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη υπό την εσωτερική μονάδα μπορεί να ρυθμιστεί διαφανές (έτσι ώστε να μην σπάσει το εσωτερικό χώρο) οθόνη-ανακλαστήρα, η οποία θα εκτρέψει τη ροή προς τα πάνω προς το ταβάνι για να διανείμει ομοιόμορφα το δροσερό αέρα σε όλο το δωμάτιο.

Υπάρχουν οθόνες που δεν απαιτούν εγκατάσταση: συνδέονται απευθείας με την εσωτερική μονάδα χρησιμοποιώντας διαφανή πλαστικά βραχίονες και ταινία διπλής όψης.

Ποιο κλιματιστικό πρέπει να επιλέξω;

Συμπερασματικά, μερικές πρακτικές συστάσεις:

 • Η ισχύς του κλιματιστικού καθορίζεται με βάση τον υπολογισμό και δεν εξαρτάται από τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μας. Η προσπάθεια εξοικονόμησης και αγοράς κλιματιστικού χαμηλής ισχύος μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με μικρή (10-15%) απόκλιση από την υπολογισμένη τιμή.
 • Επιλέγοντας κλιματισμό με δυνατότητα θέρμανσης του αέρα, μπορείτε να ζεσταίνετε το φθινόπωρο και την άνοιξη, εξοικονομώντας το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα "ζεστά" κλιματιστικά μηχανήματα αγοράζουν αρκετές φορές περισσότερα από τα "κρύα" κλιματιστικά.
 • Το κλιματιστικό Inverter εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα, διατηρεί με ακρίβεια τη ρυθμισμένη θερμοκρασία και λιγότερο θόρυβο. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο δύσκολο να παραχθεί. Επομένως, δεν συνιστούμε την αγορά μετατροπέων εμπορικών σημάτων "ανθρώπων". Καλύτερα για τα ίδια χρήματα για να αγοράσετε ένα συμβατικό κλιματιστικό πρώτη ή δεύτερη ομάδα; θα είναι πιο αξιόπιστο.
 • Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αερισμού για οικιακούς κλιματιστικούς, απαιτείται σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού για τη δημιουργία άνετων συνθηκών σε κλιματιζόμενα δωμάτια. Διαφορετικά, θα πρέπει να ανοίγετε περιοδικά το παράθυρο για το αερισμό του δωματίου.
 • Οι λειτουργίες των καταναλωτών όλων των κλιματιστικών είναι περίπου ίδιες, οπότε όταν επιλέγετε ένα κλιματιστικό, είναι καλύτερο να προσέχετε την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα των συστημάτων προστασίας από την ακατάλληλη λειτουργία και τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.
 • Τα σύγχρονα οικιακά κλιματιστικά έχουν επαρκώς χαμηλό επίπεδο θορύβου, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνουν προσοχή στην παράμετρο αυτή. Αν χρειάζεστε ακόμα το πιο ήσυχο κλιματιστικό; (Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, Panasonic). Σε αυτήν την περίπτωση, θα σας εγγυηθεί το ελάχιστο επίπεδο θορύβου τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας.
 • Οι περιορισμοί στην περιοχή θερμοκρασίας του υπαίθριου αέρα που είναι εγγενείς σε όλα τα φτηνά κλιματιστικά δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στο οικιακό περιβάλλον, καθώς στην κατάσταση ψύξης το κλιματιστικό χρησιμοποιείται μόνο εάν η θερμοκρασία εκτός του παραθύρου υπερβαίνει τους 20 ° C. Αν χρειάζεστε σταθερή λειτουργία του κλιματιστικού σε ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μοντέλο ειδικά προσαρμοσμένο στις χειμερινές συνθήκες.
 • Κατά τον προγραμματισμό της τοποθέτησης των μονάδων διαχωρισμένου συστήματος, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το μήκος των επικοινωνιών μεταξύ των μονάδων. Σε μια τυπική εγκατάσταση ενός κλιματιστικού (εξωτερική μονάδα κάτω από το παράθυρο, εσωτερικά κοντά στο παράθυρο) το μήκος της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 5 μέτρα. Αν το μήκος της διαδρομής είναι μεγαλύτερο από 7 μέτρα, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικά "οικονομικά" (LG, Samsung, Midea και παρόμοια).

Ποιες λειτουργίες του συστήματος split είναι πραγματικά χρήσιμες

Τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κύριος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν κλιματικές συνθήκες στις εγκαταστάσεις. Εκτός από τις συνήθεις λειτουργίες θέρμανσης και ψύξης του αέρα, τα περισσότερα μοντέλα στην αγορά δίνουν στους ιδιοκτήτες πρόσθετες επιλογές.

Βασικές επιλογές

Κοινές λειτουργίες υπάρχουν σε όλες τις συσκευές της αγοράς και θεωρούνται υποχρεωτικό ελάχιστο:

 • αλλαγή θερμοκρασίας αέρα. Η ψύξη και η θέρμανση υποδεικνύονται από τα αντίστοιχα εικονίδια (νιφάδα χιονιού, ηλιοφάνεια). Και οι δύο λειτουργίες εκτελούνται λόγω των διαδικασιών ανταλλαγής θερμότητας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού μπορούν να βρεθούν σε ξεχωριστό άρθρο.
 • καθαρισμού του αέρα. Η λειτουργία του κλιματιστικού συνδέεται με την κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο. Με τη βοήθεια φίλτρων στη συσκευή, ο αέρας που πρέπει να ληφθεί καθαρίζεται, απελευθερώνεται ήδη στο δωμάτιο χωρίς τις περισσότερες ακαθαρσίες. Ανάλογα με τον αριθμό και την ποιότητα των φίλτρων, ο βαθμός καθαρισμού αλλάζει.
 • αλλαγή κατεύθυνσης ροής αέρα. Στις περισσότερες συσκευές, τα πλήκτρα "Swing", "Air direction" ή "Flap Air" είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία αυτή. Όταν χρησιμοποιείτε αυτή την επιλογή, η κλίση των αποσβεστήρων στο κλιματιστικό αλλάζει, επιτρέποντας ομοιόμορφα να φυσάει αέρα μέσα στο δωμάτιο ή να συγκεντρώνει τη ροή προς μία κατεύθυνση.
 • Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα. Ονομάζεται "ανεμιστήρας" ή "ταχύτητα ανεμιστήρα". Η αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής του άξονα επιταχύνει ή επιβραδύνει την ψύξη (ή τη θέρμανση).
 • λειτουργία turbo (ψύξη υψηλής ταχύτητας). Αυτή η λειτουργία του κλιματιστικού ενεργοποιεί τη μέγιστη χωρητικότητα της συσκευής για την ταχύτερη ψύξη του δωματίου. Στο τηλεχειριστήριο για λειτουργία turbo, τα κουμπιά "Turbo", "High Power", "Jet Cool" ή "Powerful" απαντούν.
 • τρόπος λειτουργίας τη νύχτα ή λειτουργία αναστολής λειτουργίας "Καλός ύπνος". Στην εσωτερική μονάδα της συσκευής, η ταχύτητα του ανεμιστήρα μειώνεται στο ελάχιστο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, το κλιματιστικό λειτουργεί σχεδόν σιωπηλά, χωρίς να ενοχλεί τον ύπνο των ανθρώπων. Υπάρχουν πρόσθετες επιλογές για εργασία στη νυχτερινή λειτουργία: για παράδειγμα, αλλάζοντας αυτόματα τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό κλίμα.
 • χρονοδιακόπτη. Χρησιμοποιώντας τον πίνακα ελέγχου, μπορείτε να ορίσετε την εκκίνηση του κλιματιστικού πριν φτάσουν οι άνθρωποι στο δωμάτιο ή να απενεργοποιήσετε τη συσκευή μετά από μια ορισμένη χρονική περίοδο. Η λειτουργία χρονοδιακόπτη εξοικονομεί ενέργεια χωρίς απώλεια άνεσης.

Πρόσθετες επιλογές

Τέτοιες λειτουργίες δεν υπάρχουν σε όλα τα μοντέλα, αλλά παραμένουν χρήσιμες:

 • οικονομικής λειτουργίας (εξοικονόμηση ενέργειας). Επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον κλιματισμό. Τα κουμπιά μπορούν να υπογραφούν ως "Eco", "Econo" ή "Smart Saver".
 • καθαρισμό πλάσματος αέρα. Το "Plasma" είναι μια λειτουργία που περιλαμβάνει ένα φίλτρο πλάσματος στη συσκευή. Αυτά τα φίλτρα κρατούν έως και το 95% της συνολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένου του καπνού και των δυσάρεστων μυρωδιών.
 • ιονισμού ("Ion", "Nanoe-G"). Μια μοντέρνα και ευρέως διαδεδομένη λειτουργία σύγχρονων διαχωριστικών συστημάτων. Ο αέρας εκκενώνεται με αρνητικά φορτισμένα σωματίδια. Σε ιδιαίτερα ισχυρά συστήματα, η συγκέντρωση τέτοιων σωματιδίων φτάνει τα 3.000 ανά 1 cm. Οι λειτουργίες καθαρισμού πλάσματος και ιονισμού είναι παρόμοιες μεταξύ τους. Αν κάποιος γνωρίζει τις βασικές διαφορές, γράψτε στα σχόλια.
 • αυτοκαθαριζόμενος. Κατά τη λειτουργία, το νερό και άλλες μολυσματικές ουσίες συσσωρεύονται στην εσωτερική μονάδα της συσκευής. Η λειτουργία "Αυτόματο καθαρισμό" σας επιτρέπει να στεγνώσετε γρήγορα την υγρασία, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των μυκήτων. Σε κάποιο βαθμό, αυξάνεται ο χρόνος χρήσης της συσκευής χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ή καλώντας έναν ειδικό.
 • λειτουργία «αισθάνομαι». Το κλιματιστικό αντιδρά στη θερμοκρασία, η οποία καθορίζεται από τον αισθητήρα στον πίνακα ελέγχου. Αρκεί να τοποθετήσετε την κονσόλα στη σωστή θέση, το split σύστημα θα παρακολουθεί το κλίμα στη ζώνη αυτή.
 • σιωπηρή λειτουργία λειτουργίας. Η λειτουργία "Quiet" είναι παρούσα σε πολλά κλιματιστικά και είναι παρόμοια με τη λειτουργία νύχτας. Ο θόρυβος των οπαδών της συσκευής μπορεί να γίνει ενοχλητικός. Με τη βοήθεια της αθόρυβης λειτουργίας, δεν διατηρείται μόνο η κλιματική άνεση στο δωμάτιο, αλλά και η σιωπή που απαιτείται για κάθε άτομο.
 • ρύθμιση φωτισμού από το τηλεχειριστήριο Φως. Με αυτή τη λειτουργία, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το φωτισμό LED στον μπροστινό πίνακα του "split". Το φως στη γάστρα τη νύχτα μπορεί να είναι ενοχλητικό.
 • "Έξυπνο μάτι" ("Econavi"). Αυτή η λειτουργία έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της θέσης των ατόμων στο δωμάτιο με την παρακολούθηση αισθητήρων στην εσωτερική μονάδα. Αν δεν υπάρχει κανένας στο δωμάτιο, το κλιματιστικό απενεργοποιείται και δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.
 • λειτουργία ελέγχου μέσω Wi-Fi. Η επιλογή είναι διαθέσιμη σε συσκευές όπου έχουν εγκατασταθεί ειδικοί δέκτες. Μέσα από ένα smartphone ή οικιακό υπολογιστή μπορείτε να ελέγχετε τον κλιματισμό μέσω προγραμμάτων και εφαρμογών χωρίς να χρησιμοποιείτε το τηλεχειριστήριο.

Προστατευτικές λειτουργίες

Τέτοιες επιλογές είναι απαραίτητες για την αποφυγή βραχυκυκλωμάτων, πυρκαγιών και άλλων συνεπειών της λειτουργίας:

 • επανεκκίνηση σε αυτόματη λειτουργία. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή απώλειας ηλεκτρικής ενέργειας, το κλιματιστικό θα ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από το περιστατικό.
 • προστασία του συμπιεστή από το ρεύμα, από πτώσεις τάσης. Σε περίπτωση υπερτάσεων, βραχυκυκλώματος και άλλης ανώμαλης πτώσης δικτύου, το διαχωρισμένο σύστημα θα ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη για την αναφορά σφάλματος. Η λειτουργία του κλιματιστικού θα σταματήσει εάν η τάση αυξηθεί σε ένα ορισμένο επίπεδο.
 • λειτουργία απόψυξης ("Απόψυξη"). Το χειμώνα, λόγω της συλλογής συμπυκνωμάτων στην εξωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος, σχηματίζεται πάγος. Η λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί πάγο. Η απόψυξη του κλιματιστικού μηχανήματος συνδέεται με ένα μειονέκτημα: κατά την αφαίρεση του πάγου, η εσωτερική μονάδα αναστέλλει τη διαδικασία ψύξης ή θέρμανσης.
 • προστασία έναντι της συμπερίληψης στον παγετό. Το χειμώνα η λειτουργία του κλιματιστικού περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί με ένα ισχυρό "μείον" λόγω του σχηματισμού πάγου στην επιφάνεια της συσκευής από έξω. Εάν η λειτουργία του διαχωρισμένου συστήματος δεν είναι δυνατή ή σχετίζεται με κίνδυνο λόγω χαμηλής θερμοκρασίας, η προστατευτική λειτουργία δεν θα επιτρέψει την ένταξη.
 • αυτοδιάγνωση. Μια λειτουργία που σας επιτρέπει να ελέγχετε τακτικά όλα τα συστήματα της συσκευής για λειτουργικότητα. Η αυτοδιάγνωση θα βοηθήσει στην αποτροπή των διακοπών, στη μείωση του κόστους των επισκευών.
 • "Θερμή εκκίνηση". Το "Hot Start" χρησιμοποιείται στην κρύα εποχή, όταν το "Condor" λειτουργεί στη λειτουργία θέρμανσης. Όταν ενεργοποιηθεί αυτή η επιλογή, εξαιρείται η παροχή ψυχρού αέρα στο δωμάτιο.

Ο αριθμός και η ποικιλία λειτουργιών των κλιματιστικών οικιακών συσκευών επηρεάζει το κόστος τους. Ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες των συσκευών δεν απαιτούνται από μελλοντικούς ιδιοκτήτες. Η απόκτηση του μοντέλου χωρίς πρόσθετα "καμπάνες και σφυρίχτρες" θα εξοικονομήσει την αγορά, αλλά μπορεί να αυξήσει το κόστος λειτουργίας στο μέλλον.

Λειτουργίες του κλιματιστικού

Στο σύστημα συμπεριλαμβάνονται σύγχρονα κλιματιστικά με ηλεκτρονικό "έξυπνο σπίτι". Πολλές πρόσθετες επιλογές χρησιμοποιούνται τόσο σε σταθερά συστήματα split όσο και σε κινητές συσκευές. Η ρυθμιζόμενη λειτουργία υγρασίας και θέρμανσης καθιστά δυνατή την απόκτηση σε ελεγχόμενο χώρο ενός δεδομένου μικροκλίματος χωρίς χειροκίνητο έλεγχο. Ας απαριθμήσουμε μερικά από τα σημαντικά προγράμματα που υποστηρίζονται από τον κλιματισμό.

Κλιματισμός με λειτουργία θέρμανσης

Δεν είναι δυνατόν κάθε κλιματιστικό να λειτουργεί με θέρμανση. Θα πρέπει να είναι ένα σύστημα διαχωρισμού δύο κυκλωμάτων με την αξιούμενη λειτουργία ψύξης / θέρμανσης. Τέτοιες συσκευές κοστίζουν περισσότερο από $ 100-200, λόγω της εγκατεστημένης αντλίας θερμότητας. Αυτό σας επιτρέπει να αλλάξετε την κατεύθυνση της αφαίρεσης θερμότητας στο αντίθετο, από το δρόμο προς το δωμάτιο, χωρίς να συνδέσετε θερμοστοιχεία. Σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης της λειτουργίας θέρμανσης στο κλιματιστικό, γράφεται στις οδηγίες λειτουργίας της συσκευής.

Οι εργασίες θέρμανσης του δωματίου είναι δυνατές σε θερμοκρασία αέρα στο δρόμο -5 ° C. Τέτοια συστήματα είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιείτε ένα μετατροπέα. Αντιμετωπίζουν τη θέρμανση με ένα εξωτερικό t έως -15 0. Εάν απαιτείται παντός καιρού κλιματιστικό, χρησιμοποιείται μια χειμερινή έκδοση με θερμαινόμενη αποστράγγιση, κρατήρα συμπιεστή και εξωτερική μονάδα. Η λειτουργία "θερμότητας" στο διαχωρισμένο σύστημα καθιστά δυνατή την επεξεργασία έως και -25 0.

Κλιματιστικό με λειτουργία υγρασίας

Η αρχή ψύξης, η οποία αποτελεί τη βάση όλων των σχεδίων του κλιματιστικού, στεγνώνει τον αέρα. Η λειτουργία της ξήρανσης του αέρα στο σύστημα τοποθετείται. Σε θερμοκρασία κάτω από το σημείο δρόσου, το συμπύκνωμα πέφτει, το οποίο εξέρχεται από το κύκλωμα. Γιατί χρειάζομαι υγροποίηση;

Η περίσσεια της ξηρότητας 40-50% προκαλεί δυσφορία, προκαλεί άσθμα κατά του άσθματος. Παράλληλα με τον κλιματισμό, χρησιμοποιούνται υγραντήρες στο δωμάτιο. Αρχικά, ο κατασκευαστής Daikin, τότε άλλες εταιρείες δημιούργησαν διαχωριστικά συστήματα με τη λειτουργία της υγρασίας του αέρα. Υπάρχει μια επιλογή και σε μοντέλα προϋπολογισμού από Neoclima, Orion. Διεξάγεται με την τοποθέτηση κάψουλας με ζεόλιθο στο σύστημα φίλτρου. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή υγρασίας συμπληρώνει μόνο το κύριο έργο του κλιματιστικού στο διαμέρισμα.

Κλιματισμός με λειτουργία εξαερισμού

Η συνεχής ροή αέρα από το κτίριο όταν χρησιμοποιείται ένα σύστημα διαχωρισμού μπλοκ και ένας αξονικός ανεμιστήρας δημιουργεί κενό. Από τη χαλαρότητα του κυκλώματος, αναρροφάται φρέσκος αέρας λόγω της διαφοράς πίεσης. Με ανεπαρκή εισροή στο δωμάτιο, το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται, η συγκέντρωση οξυγόνου μειώνεται. Τα κλιματιστικά με εισροή φρέσκου αέρα επιλύουν μερικώς το πρόβλημα. Η αρχή της λειτουργίας τέτοιων συστημάτων είναι ένα μείγμα καθαρού αέρα σε όγκο που δεν υπερβαίνει το 40% της συνολικής χωρητικότητας. Ωστόσο, περιπλέκοντας το σχεδιασμό, τα διαχωρισμένα συστήματα με παροχή φρέσκου αέρα έλαβαν όλο το χρόνο λειτουργία.

Όλα τα καιρικά κλιματιστικά εξοπλισμένα με εξαερισμό

Για να δημιουργήσετε το σύστημα που χρησιμοποιείται κλιματιστικά κανάλι και τοίχο. Μεταξύ των μονάδων που βρίσκονται στη ροή του αέρα υπάρχουν εγκατεστημένοι θερμοσίφωνες νερού ή ηλεκτρικού αέρα που θερμαίνουν τον αέρα. Στην είσοδο των μαζών του φρέσκου αέρα στο κλιματιστικό με τη λειτουργία εξαερισμού, εγκαθίστανται φίλτρα.

Η εσωτερική μονάδα εξατμίσεων περιλαμβάνει έναν ανακτητή, έναν ανεμιστήρα, ένα φίλτρο και μια μονάδα ελέγχου. Ένας συμπιεστής, ένας εναλλάκτης θερμότητας συμπυκνωμάτων, αναρρόφηση φρέσκου αέρα τοποθετείται πίσω από το κύκλωμα μέσω ενός ανεμιστήρα ψύξης με παροχή αέρα στον θάλαμο ανάμιξης. Ο ηλεκτρονικός κόμβος διατηρεί την όλη διαδικασία υπό έλεγχο.

 • η λειτουργία του συμπιεστή όλο το χρόνο με καθαρό αέρα.
 • τον καθαρισμό του υπαίθριου αέρα στην απαιτούμενη κατάσταση, παρά τη μόλυνση των μεγαφώνων.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν αυξημένο θόρυβο λόγω επιπλέον ανεμιστήρα και υψηλό κόστος κλιματισμού.

Κλιματισμός με λειτουργία καθαρισμού αέρα

Ο καθαρισμός του αέρα είναι μια από τις βασικές λειτουργίες του κλιματιστικού. Ο βαθμός καθαρισμού εξαρτάται από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται. Στα συστήματα προϋπολογισμού, χρησιμοποιούνται πλέγματα, τα φίλτρα αέρα είναι φραγμένα και δεν αποτελούν εμπόδιο στα αλλεργιογόνα και τα μικρόβια. Κλιματιστικά με σύνθετο καθαρισμό αέρα είναι το επόμενο βήμα στη βελτίωση του κλιματικού εξοπλισμού.

Η πρώτη που δημιουργεί κλιματιστικά με τον πλήρη καθαρισμό του αέρα της εταιρείας Samsung και της Panasonic. Οι συσκευές υψηλότερης κλάσης κοστίζουν 2-3 φορές περισσότερο, λόγω ενός πολύπλοκου συστήματος ηλεκτρονικής υποστήριξης διαδικασιών.

Το κλιματιστικό χρησιμοποιεί:

 • σύστημα υγρασίας υπερήχων του αέρα, ενώ χρησιμοποιείται συμπύκνωμα - η υγρασία επιστρέφεται?
 • λόγω των κραδασμών με υπερήχους, τα σωματίδια σκόνης κολλάνε μαζί, εγκατασταθούν στο φίλτρο, σε ένα ορισμένο μήκος κύματος, τα βακτήρια καταστρέφονται, ο αέρας απολυμαίνεται.
 • Το σύστημα φιλτραρίσματος έχει μια ειδική πολυστρωματική σύνθεση για συγκράτηση οποιωνδήποτε ρύπων και μια ειδική μεμβράνη σιλικόνης για τον εμπλουτισμό του αέρα με οξυγόνο.
 • Το σύστημα καθαρισμού κορεσμεί την ατμόσφαιρα με ιόντα αέρα, αναζωογονώντας το μικροκλίμα.

Ορισμένες συσκευές έχουν ήδη εισαχθεί, άλλοι χρησιμοποιούνται μόνο στα τελευταία μοντέλα. Αλλά για να δημιουργηθεί σε ξεχωριστό ξεχωριστό χώρο, ο αέρας, γεμάτος φυτοντοκτόνα από κωνοφόρα δάση, είναι ήδη διαθέσιμος. Ό, τι γίνεται πιο εύκολο για τον καθαρισμό του κλιματιστικού - εκτόξευση βρωμιάς ή αντικατάσταση των κασετών.

Λειτουργία Ξηρό στο κλιματιστικό, τι είναι αυτό;

Ο τρόπος ξήρανσης, ξηρός, εξασφαλίζει τη διατήρηση της ξηρότητας λόγω της ανακατανομής των ροών του αέρα. Μια ειδική βαλβίδα ανακατανέμει την πίεση του Freon. Ως αποτέλεσμα, στο ενεργό μέρος στην κορυφή, ο αέρας θερμαίνεται, από κάτω ψύχεται, σταγόνες συμπύκνωσης ρέουν κάτω από το σωλήνα προς το δρόμο. Ο ξηρός αέρας αναμιγνύεται με θερμαινόμενο αέρα. Η ξηρότητα μπορεί να αυξηθεί στο 35%, ο κίνδυνος καταρροϊκών ασθενειών μειώνεται. Η διαφορά είναι ότι μόνο ένα κλιματιστικό με λειτουργία "οδήγησης" θα μειώσει την υγρασία χωρίς να μειώσει τη θερμοκρασία.

I Feel λειτουργία στο κλιματιστικό

Εάν διαθέτετε τηλεχειριστήριο κλιματισμού, η λειτουργία I Feel είναι στο κουμπί, πιέστε. Η καθορισμένη θερμοκρασία θα καθοριστεί από τη θέση του τηλεχειριστηρίου, μακριά από το κλιματιστικό. Είναι πολύ βολικό να δημιουργηθεί ένα καθεστώς στην περιοχή ενός παχνιού, στο χώρο εργασίας. Το κουμπί αντιδρά στην εντολή "πολύ κρύο" ή "πολύ ζεστό", ο μικροεπεξεργαστής αναλύει τις προηγούμενες εργασίες και αλλάζει τη λειτουργία σε αρκετούς βαθμούς για να δημιουργήσει άνεση. Μια παρόμοια λειτουργία είναι στα μοντέλα προϋπολογισμού, αλλά λειτουργεί σε μια κολοβωμένη μορφή. Γνήσια μέχρι το Mitsubishi, αλλά σύντομα θα εμφανιστεί σε άλλους κατασκευαστές.

Λειτουργία "αντι-στρες" στο κλιματιστικό

Ένα ζεστό ή κρύο ρεύμα αέρα, δυσάρεστο στην αίσθηση, μπορεί να τροφοδοτηθεί από την εσωτερική μονάδα. Όταν πατήσετε αυτό το κουμπί, αλλάζει η κατεύθυνση της τροφοδοσίας και διασφαλίζεται ομοιόμορφη θερμοκρασία δωματίου. Το σύστημα χρησιμοποιεί αυτόματη αιώρηση των αποσβεστήρων, που παρέχει ευχάριστη αύρα. Η ταχύτητα 0,3 s / sec αποκλείει τα σχέδια.

Λειτουργία θερμότητας, τι είναι;

Θέρμανση - λειτουργία που αντικρούει το σκοπό του κλιματιστικού - ψύξη. Υπάρχει μια κατηγορία συσκευών με κλέφτη θέρμανσης. Η χρήση αυτού του τρόπου σάς επιτρέπει να θερμαίνετε το δωμάτιο λόγω της πρόσθετης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι το όνομα του κουτιού θέρμανσης χειμώνα, το οποίο επιτρέπει στο κλιματιστικό να λειτουργεί ακόμη και σε πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία.

Λειτουργία κλιματισμού Ακολουθήστε με

Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να καθορίσετε τη θερμοκρασία στον τόπο όπου βρίσκεται το τηλεχειριστήριο. Ταυτόχρονα, η σύνδεση με τη θύρα υπερύθρων του κλιματιστικού διατηρείται συνεχώς, το σήμα περνά κάθε 3 λεπτά. Αν η παράμετρος δεν αλλάξει μέσα σε 7 λεπτά, το κουμπί στο τηλεχειριστήριο είναι απενεργοποιημένο. Ορισμένες πανομοιότυπες λειτουργίες των κατασκευαστών σημειώνονται με διαφορετικό τρόπο. Η λειτουργία Αίσθημα, Αισθάνομαι, Ακολουθήστε με έχουν παρόμοια σημασία.

Συμπέρασμα

Όλες οι επιλογές και οι εντολές του κλιματιστικού υποδεικνύονται από τα αντίστοιχα εικονίδια στον πίνακα ελέγχου. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο έξυπνο είναι το κλιματικό σας σύστημα.

Σας προσφέρουμε να παρακολουθήσετε ένα χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Κλιματιστικά. Περιγραφή, τύποι, χαρακτηριστικά, λειτουργίες και επιλογή του κλιματιστικού

Καλή ώρα της ημέρας, αγαπητοί επισκέπτες της ενότητας "Τεχνική" του έργου "Καλωσορίσατε!"!

Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε πληροφορίες σχετικά με τα κλιματιστικά. Σημειώστε επίσης ότι πρόκειται για οικιακή συσκευή, αλλά και για τις βασικές λειτουργίες του κλιματιστικού. Λοιπόν, λοιπόν.

Ποιος εφευρέθηκε το κλιματιστικό;

Το γεγονός ότι με την εξασθενημένη ζέστη μπορεί και πρέπει να καταπολεμηθεί, οι μακρινοί πρόγονοί μας μαντέψαν ακόμη και χιλιάδες χρόνια πριν. Πιθανώς το πρώτο ψυγείο μπορεί να θεωρηθεί άνθρωπος του Νεάντερταλ, ο οποίος ανακάλυψε ότι στη σπηλιά, ακόμη και στις πιο ζεστές μέρες, βασιλεύει μια ευχάριστη δροσιά.

Για να ξεφύγουν κάπως τη ζέστη, οι αρχαίοι κυβερνήτες των παλατιών τους, που περιβάλλεται από σκιερούς κήπους και λίμνες, υπόγεια γεμάτο με πάγο, και οι αναζωπυρώνουν τις ένοπλες υπάλληλοι δημιούργησε μια δροσιστική κίνηση του αέρα. Και μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα τίποτα καλύτερο από ένα αγόρι "arap" δεν εφευρέθηκε ποτέ.

Ωστόσο, η τεχνική επανάσταση που ξεκίνησε τον προηγούμενο αιώνα πολύ σύντομα γύρισε την ιδέα των ανθρώπων για το κλίμα. Είναι ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά η λέξη κλιματισμού προφέρεται δυνατά το 1815. Ήταν τότε ότι ο Γάλλος Jeanne Scabannes έλαβε ένα βρετανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μέθοδο "κλιματισμού και ελέγχου θερμοκρασίας σε σπίτια και άλλα κτίρια".

Αλλά η πρακτική ενσάρκωση της ιδέας αναγκάστηκε να περιμένει πολύ καιρό. Μόνο το 1902 ο Αμερικανός μηχανικός-εφευρέτης Willis Carrier συναρμολόγησε μια βιομηχανική μηχανή ψύξης για το τυπογραφείο Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Το πιο περίεργο είναι ότι το πρώτο κλιματιστικό δεν προοριζόταν να δημιουργήσει μια ευχάριστη δροσιά για τους εργάτες, αλλά να καταπολεμήσει την υγρασία, πράγμα που επιδείνωσε την ποιότητα της εκτύπωσης.

Είναι αλήθεια ότι μετά από ένα χρόνο η αριστοκρατία της Ευρώπης, που έρχεται στην Κολωνία, θεώρησε ότι είναι καθήκον της να επισκεφθεί το τοπικό θέατρο. Και το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού προκάλεσε όχι μόνο (και όχι τόσο πολύ) το παιχνίδι της εταιρείας, αλλά μια ευχάριστη ψύχρα που βασιζόταν στο αμφιθέατρο ακόμη και στους πιο ζεστούς μήνες. Και όταν το 1924 το σύστημα κλιματισμού εγκαταστάθηκε σε ένα από τα πολυκαταστήματα του Ντιτρόιτ, η βιασύνη των θεατών απλά κόβει την ανάσα. Ήταν χρόνος να εισαχθεί ένα τέλος εισόδου, ωστόσο, ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης δεν έμεινε μάταια. Αυτές οι πρώτες συσκευές και έγιναν οι πρόγονοι των σύγχρονων κεντρικών συστημάτων κλιματισμού.

Ο «ορυκτός» πρόγονος όλων των σύγχρονων διαχωριστικών συστημάτων και των «παραθύρων» μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο κλιματιστικό δωμάτιο που παράγει η General Electric το 1929. Δεδομένου ότι το ψυκτικό που χρησιμοποιείται σε αυτή την συσκευή οι ατμοί αμμωνίας η οποία είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία, ο συμπιεστής κλιματιστικού και ένα συμπυκνωτή τοποθετήθηκαν στο δρόμο. Δηλαδή, στην ουσία αυτή η συσκευή ήταν το πιο πραγματικό σύστημα split! Ωστόσο, από το 1931, όταν συντέθηκε ασφαλές για το φρέον ανθρώπινο σώμα, οι σχεδιαστές έχουν βρει το καλύτερο για να συλλέξει όλες τις μονάδες και μονάδες κλιματισμού στο ίδιο περίβλημα. Έτσι υπήρχαν τα πρώτα κλιματιστικά παραθύρων, των οποίων οι απόμακροι απόγονοι λειτουργούν με επιτυχία σήμερα. Επιπλέον, στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, καθώς και η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες αέρα παράθυρο είναι ακόμα το πιο δημοφιλές είδος των κλιματιστικών. Οι λόγοι για την επιτυχία τους είναι προφανείς: είναι περίπου δύο φορές φθηνότεροι από όμοιους σε χωριστά συστήματα χωρητικότητας και η εγκατάσταση τους δεν απαιτεί τη διαθεσιμότητα ειδικών δεξιοτήτων και δαπανηρού εργαλείου. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τις εστίες του πολιτισμού, όπου είναι πιο εύκολο να πιάσει κάποιον χιονάνθρωπο από το να βρει έναν πολίτη εξοικειωμένο με την εγκατάσταση ψυκτικού εξοπλισμού.

Για μεγάλο ηγέτη στον τομέα της τις τελευταίες εξελίξεις στο εξαερισμού και κλιματισμού που ανήκουν σε εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του '50 και την πρωτοβουλία στις αρχές του '60 σταθερά πέρασε στους Ιάπωνες. Στο μέλλον αυτοί που καθορίζουν το πρόσωπο της σύγχρονης βιομηχανίας του κλίματος.

Έτσι, το 1958, η ιαπωνική εταιρεία Daikin προσέφερε την πρώτη αντλία θερμότητας, διδάσκοντας έτσι τα κλιματιστικά να λειτουργούν για θερμότητα.

Και σε τρία χρόνια υπήρξε ένα γεγονός που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε την περαιτέρω ανάπτυξη των οικιακών και ημι-βιομηχανικών συστημάτων κλιματισμού. Αυτή είναι η αρχή μιας μαζικής παραγωγής διαχωριστικών συστημάτων. Από το 1961, όταν η ιαπωνική εταιρεία Toshiba ξεκίνησε για πρώτη φορά μια σειρά μονάδων κλιματισμού που χωρίστηκαν σε δύο μονάδες, η δημοτικότητα αυτού του τύπου κλιματικού εξοπλισμού έχει αυξηθεί σταθερά. Λόγω του ότι το πιο θορυβώδες τμήμα του κλιματιστικού - ο συμπιεστής - οδηγείται τώρα στο δρόμο, σε δωμάτια εξοπλισμένα με split συστήματα, είναι πολύ πιο ήσυχο από ό, τι στα δωμάτια όπου λειτουργούν τα παράθυρα. Η ένταση του ήχου μειώνεται κατά μια τάξη μεγέθους! Το δεύτερο τεράστιο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας του διαχωρισμένου συστήματος σε οποιαδήποτε βολική θέση.

Σήμερα παράγονται πολλοί διαφορετικοί τύποι εσωτερικών συσκευών: τοίχος, κάτω από την οροφή, δάπεδο και εσοχή οροφής - κασέτα και κανάλι. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο από την άποψη του σχεδιασμού - διαφορετικοί τύποι εσωτερικών μονάδων σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε την πιο βέλτιστη διανομή ψυχρού αέρα σε χώρους συγκεκριμένης μορφής και σκοπού.

Και το 1968 εμφανίστηκε στην αγορά ένα κλιματιστικό, στο οποίο πολλές εσωτερικές μονάδες λειτουργούσαν ταυτόχρονα με μία εξωτερική μονάδα. Έτσι υπήρχαν πολλαπλά συστήματα. Σήμερα μπορούν να περιλαμβάνουν από δύο έως έξι εσωτερικά μπλοκ διαφόρων τύπων.

Μια σημαντική καινοτομία ήταν η εμφάνιση ενός κλιματιστικού τύπου inverter. Το 1981, η Toshiba προσέφερε το πρώτο σύστημα split με δυνατότητα ομαλής προσαρμογής της χωρητικότητάς της και το 1998 οι μετατροπείς κατέλαβαν το 95% της ιαπωνικής αγοράς.

Και τέλος, το τελευταίο από τα πιο δημοφιλή είδη κλιματιστικών στον κόσμο - συστήματα VRF - προσφέρθηκε το 1982 από τη Daikin.

Ορόσημα της ιστορίας

1734 έτος. Στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Αγγλίας εγκαταστάθηκε η πρώτη γνωστή ιστορία των αξονικών οπαδών. Χρησιμοποιήθηκε ατμομηχανή και εργάστηκε χωρίς επισκευή για περισσότερα από 80 χρόνια.

1754 έτος. Ο Leonard Euler ανέπτυξε τη θεωρία του ανεμιστήρα, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τον υπολογισμό των σύγχρονων μηχανικών συστημάτων αερισμού.

1763 έτος. Ο Μιχαήλ Λομονόσοφ εκδίδει το έργο του "Σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των ορυχείων με σήμανση". Οι ιδέες που περιγράφονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν τη βάση για τον υπολογισμό των φυσικών συστημάτων εξαερισμού.

1810 έτος. Το πρώτο υπολογισμένο φυσικό σύστημα εξαερισμού εγκαταστάθηκε στο προάστιο του Derby του Λονδίνου.

1815 έτος. Ο Γάλλος Jean Chabannes έλαβε ένα βρετανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για "μέθοδο κλιματισμού και ελέγχου θερμοκρασίας σε σπίτια και άλλα κτίρια:

1852 έτος. Ο Λόρδος Kelvin έχει αναπτύξει τα βασικά της χρήσης μιας μηχανής ψύξης για θέρμανση χώρου (αντλία θερμότητας). Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ιδέα υλοποιήθηκε ουσιαστικά από τον Αυστριακό Rittenger.

1902 έτος. Ο Αμερικανός μηχανικός Willis Carrier ανέπτυξε το πρώτο βιομηχανικό εργοστάσιο κλιματισμού.

1929 έτος. Στις ΗΠΑ, η General Electric ανέπτυξε το πρώτο κλιματιστικό δωματίου.

1931 Η εφεύρεση ενός ψυκτικού, Freon, ασφαλούς για την ανθρώπινη υγεία, οδήγησε σε μια πραγματική επανάσταση στην ανάπτυξη της κλιματικής τεχνολογίας.

1958 έτος. Η Daikin Company προσέφερε ένα κλιματιστικό που μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο στο κρύο, αλλά και στη θερμότητα σύμφωνα με την αρχή της "αντλίας θερμότητας".

1961 έτος. Η Toshiba ήταν η πρώτη στον κόσμο που ξεκίνησε τη βιομηχανική παραγωγή κλιματιστικών, χωρισμένη σε δύο μονάδες, που ονομάζεται split σύστημα.

1966 Η Hitachi ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που προσέφερε ένα κλιματιστικό παράθυρο με λειτουργία αφύγρανσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ήταν η πρώτη που εφάρμοσε αυτή τη λειτουργία σε χωριστά συστήματα.

1968 έτος. Η Daikin προσέφερε κλιματιστικό με μία εξωτερική και δύο εσωτερικές μονάδες. Έτσι υπήρχαν πολλαπλά συστήματα.

1977 έτος. Η Toshiba για πρώτη φορά στον κόσμο παράγει κλιματισμό με έλεγχο από μικροεπεξεργαστή.

1981 έτος. Η Toshiba έχει αναπτύξει έναν συμπιεστή με μεταβλητή ταχύτητα. Την ίδια χρονιά, κλιματιστικά εξοπλισμένα με αυτά, που ονομάζονται inverter, εμφανίστηκαν στην αγορά.

1982 έτος. Η Daikin ανέπτυξε και υλοποίησε ένα νέο τύπο κεντρικού κλιματισμού VRF, το οποίο επιτρέπει την επίλυση των προβλημάτων του κλιματισμού και του εξαερισμού στο συγκρότημα.

1998 έτος. Η εταιρεία Sanyo προσέφερε ένα σύστημα VRF με μη ανεστραμμένο έλεγχο ισχύος.

1995 έτος. Αποφασίστηκε η αποφυγή της χρήσης ψυκτικών μέσων που θέτουν σε κίνδυνο το στρώμα του όζοντος. Στην Ευρώπη, η παραγωγή τους πρέπει να σταματήσει εντελώς μέχρι το 2014.

2002 έτος. Η εταιρεία Haier για πρώτη φορά στον κόσμο προσέφερε ένα οικιακό κοντίσιονερ που μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση

Ιστορία της προετοιμασίας στην ΕΣΣΔ

Στη Σοβιετική Ένωση, κλιματισμός έχει θεωρηθεί από καιρό μια πολυτέλεια, μια απόσπαση της προσοχής από την ταξική πάλη του προλεταριάτου. Έτσι, το 1940 για τη δημοσίευση υλικού για τον κλιματισμό συνετρίβη περιοδικό «θέρμανσης και εξαερισμού». Τα άρθρα αυτά θεωρήθηκαν ως «προπαγάνδα των αστών θέα στην τεχνική», και μέχρι το 1955 (όταν έγινε σαφές ότι τα σοβιετικά πλοία δεν είναι απολύτως προσαρμοσμένα στις κολύμπι στις τροπικές περιοχές), το θέμα αυτό παραμένει κάτω από την ανεπίσημη απαγόρευση.

Λίγο αργότερα, το 1963-65, στην πόλη Μόσχα του Domodedovo, δημιουργήθηκαν μονάδες κλιματισμού για κέντρα επικοινωνίας και σημεία ελέγχου πυραύλων. Plant Equator στην πόλη του Νικολάεφ άρχισαν να παράγουν κλιματιστικά πλοίων και, τέλος, αρκετές επιχειρήσεις άρχισαν να παράγουν κλιματιστικό εξοπλισμό για την αεροπορία. Η κατασκευή κλιματιστικών για βιομηχανικές ανάγκες γνώρισε το Χάρκοβο, σε μικρότερη κλίμακα και σε ορισμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η απελευθέρωση οικιακών κλιματιστικών στο έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε μόλις στη δεκαετία του '70, αφού το εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στο Μπακού κατείχε την παραγωγή προϊόντων υπό την άδεια της ιαπωνικής εταιρείας Hitachi. Στα καλύτερα τους χρόνια, τα οποία έπεσαν στα μέσα της δεκαετίας του 80, το εργοστάσιο του Μπακού παράγει 400-500 χιλιάδες κλιματιστικά ετησίως. Λίγοι γνωρίζουν ότι η παραγωγή των πρώτων Σοβιετικών διαχωριστικών συστημάτων με εσωτερική μονάδα τύπου δαπέδου ήταν κατορθωμένη στο Μπακού, αλλά ο όγκος της παραγωγής ήταν πολύ μικρός.

Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου 120-150 χιλιάδες π.Χ. κλιματιστικά ετησίως εξήχθησαν. Οι περισσότεροι από τους σοβιετικούς αποφοίτους πωλήθηκαν στην Κούβα - περίπου 700 χιλιάδες τεμάχια. Μεγάλους εισαγωγείς ήταν η Κίνα, το Ιράν, η Αίγυπτος και η Αυστραλία. Και άλλα χρόνια περισσότερα από 10 χιλιάδες συσκευές στάλθηκαν στην πράσινη ήπειρο.

Τώρα είναι μοντέρνο να πειράζει το BK για τις μεγάλες διαστάσεις του και το υψηλό επίπεδο θορύβου, αλλά δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι ήταν ασυνήθιστα ανεπιτήδευτο και ανθεκτικό. Στην Αυστραλία, μερικές μηχανές εξακολουθούν να λειτουργούν! Επιπλέον, οι σοβιετικές τιμές τόσο ευχαρίστησαν τους τοπικούς αγρότες, ότι στην πατρίδα των καγκουρών το προϊόν αυτό θυμάται ακόμα με μια ευγενική λέξη.

Κανένας κλιματισμός της ιαπωνικής, αμερικανικής, ισραηλινής ή κορεατικής παραγωγής δεν ήταν τόσο ανθεκτικός. Ίσως το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον κόσμο η έννοια της αντοχής του παραγόμενου εξοπλισμού έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές ήδη στις αρχές του 70-80. Αν προηγουμένως προσπάθησε να κάνει για αιώνες, τότε τώρα η διάρκεια ζωής δεν ξεπερνά τον χρόνο της ηθικής γήρανσης. Με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας - δεν είναι περισσότερο από 10 χρόνια.

Παρεμπιπτόντως, για την ποιότητα της ΒΚ, που εκδόθηκε στα 70-80 χρόνια, λέει τουλάχιστον αυτό το γεγονός. Η μονάδα παραγωγής συμπιεστών (υπολογιζόμενη ανά εκατομμύριο τεμάχια ετησίως), το ήμισυ της παραγωγής αποστέλλεται προς εξαγωγή, ανταποκρινόμενη στη σειρά της Toshiba.

Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και την αποχώρηση των καλύτερων ειδικών, η παραγωγή κλιματιστικών στο Μπακού άρχισε να μειώνεται και μέχρι το 1997-98 τελικά κατέρρευσε. Από τους πρώην έξι χιλιάδες εργαζόμενους, δεν παρέμειναν πάνω από 500 άτομα στην επιχείρηση, που ασχολούνταν με την επισκευή και τη συντήρηση μηχανημάτων. Η εποχή της π.Χ. έληξε.

Ένα άλλο σοβιετικό έργο, το οποίο τώρα σχεδόν ξεχασμένο, ήταν τα κλιματιστικά της Neva, μια μικρή παρτίδα της οποίας κατασκευάστηκε στο Λένινγκραντ.

Τα πρώτα κλιματιστικά που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία ήταν τα περβάζια παραθύρων του Fedders, τα οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συλλέχθηκαν στο Zheleznogorsk (περιοχή Kursk). Ωστόσο, λόγω της χαμηλής ποιότητας των προϊόντων, η παραγωγή δεν διαρκούσε πολύ, και μέχρι το 1996 ήταν εντελώς περιορισμένη. Η σκυτάλη λήφθηκε στο Elektrostal κοντά στη Μόσχα. Το 1997, το εργοστάσιο της Elemash κατόρθωσε να παράγει συστήματα split από τα εξαρτήματα συναρμολόγησης της Samsung και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η παραγωγή προϊόντων με το δικό της εμπορικό σήμα.

Τέλος, το 2000-2002 η παραγωγή των διαιρούμενων συστημάτων ξεκίνησε στα προάστια Fryazino (Rolsen), Khabarovsk (Evgo), Μόσχα (MW), Izhevsk (Dome), Rostov-on-Don (Artel).

Η αρχή του κλιματιστικού

Κατανοήστε πώς είναι τοποθετημένο το κλιματιστικό και από πού προέρχεται από τη θερμότητα των τριάντα βαθμών η δροσιστική δροσιά δεν είναι τόσο δύσκολη. Σκεφτείτε αυτό στο παράδειγμα ενός διαχωρισμένου συστήματος. Όπως είναι γνωστό από τη φυσική του σχολείου, κατά την εξάτμιση, οποιοδήποτε υγρό απορροφά θερμότητα. Εάν ρίχνετε το αλκοόλ ή την κολόνια στο χέρι σας, θα αισθανθείτε αμέσως κρύο. Αντίστροφα, με τη συμπύκνωση ατμού, απελευθερώνεται θερμότητα. Είναι αυτή η γνωστή αρχή που εκμεταλλεύεται οποιοδήποτε κλιματιστικό.

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό;

Το κλιματιστικό είναι ένα κλειστό ερμητικό κύκλωμα, μέσα στο οποίο κινείται μια ειδική ουσία - το ψυκτικό. Εξάτμιση σε ένα μέρος, απορροφά θερμότητα και συμπύκνωση σε άλλο - απελευθερώνει την απορροφημένη θερμότητα. Η ανταλλαγή θερμότητας του ψυκτικού με τον αέρα λαμβάνει χώρα μέσω των εναλλάκτη θερμότητας αέρα, οι οποίοι είναι σωλήνες χαλκού εφοδιασμένοι με λεπτούς εγκάρσιους δίσκους αλουμινίου. Προκειμένου η διαδικασία ανταλλαγής θερμότητας μεταξύ του ψυκτικού και του αέρα να κινηθεί γρηγορότερα, ο αέρας διοχετεύεται μέσω των εναλλάκτη θερμότητας με τη βοήθεια ανεμιστήρων. Με το όνομα της διαδικασίας που συμβαίνει στον εναλλάκτη θερμότητας, ένας από αυτούς ονομάζεται εξατμιστήρας και ο άλλος ονομάζεται συμπυκνωτής.

Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί "κρύο", ο εσωτερικός (εσωτερικός) εναλλάκτης θερμότητας λειτουργεί ως ο εξατμιστής και ο εξωτερικός συμπυκνωτής (που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο) λειτουργεί ως εξατμιστής. Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί με "θερμότητα", οι εναλλάκτες θερμότητας αλλάζουν ρόλους. Αναφέρεται η ουσία της διαδικασίας, αλλά ποιο είναι το μυστικό της εστίασης;

Το γεγονός είναι ότι το κρύο δεν "παράγεται", αλλά υπάρχει μεταφορά θερμότητας από το ένα μέρος στο άλλο με τη βοήθεια ψυκτικού μέσου. Εξαιτίας αυτού, εμφανίστηκε ο όρος "αντλία θερμότητας". Για τον ίδιο λόγο, το κλιματιστικό "παράγει" θερμό ή ψυχρό περίπου 3 φορές περισσότερο από ό, τι καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια - γεγονός που προκαλεί σύγχυση σε άτομα που δεν επιβαρύνονται με γνώση της τεχνολογίας ψύξης.

Τι θαύμα - ένα αυτοκίνητο με απόδοση 300%; Και γιατί αυτή η μυστηριώδης ουσία "ψυκτικό" που απορροφά, στη συνέχεια δίνει θερμότητα, μετά από όλα τα μαθήματα της φυσικής είναι γνωστό ότι πάντοτε περνά από ένα θερμότερο σώμα σε ένα λιγότερο θερμαινόμενο; Τι προκαλεί το ψυκτικό να μεταφέρει θερμότητα από το δωμάτιο, το οποίο είναι ελαφρώς πάνω από 20 μοίρες στο δρόμο, όπου μερικές φορές είναι κάτω από +40;

Δεν είναι εύκολο, είναι πολύ απλό! Από την ίδια φυσική του σχολείου είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία μιας φάσης μετάβασης (εξάτμιση ή συμπύκνωση ενός υγρού) εξαρτάται από την πίεση στην οποία λαμβάνει χώρα η διαδικασία.

Η εξάρτηση είναι μη γραμμική και μονοτονική - όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία της μετάβασης φάσης. Επιπλέον - περισσότερο! Προκειμένου το υγρό ψυκτικό να βράσει, να μετατραπεί σε ατμό και να απορροφήσει θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια πίεση στον εναλλάκτη θερμότητας, στον οποίο η θερμοκρασία της μετάβασης φάσης είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αντίστροφα, το ψυκτικό μέσο ατμού θα δώσει θερμότητα στον αέρα, μετατρέποντας το σε υγρό, εάν δημιουργηθεί πίεση στην οποία η θερμοκρασία της μετάβασης φάσης είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα.

Αλλά για να λειτουργήσει το κλιματιστικό, στον κλειστό βρόχο πρέπει να χτίσετε δύο τουλάχιστον στοιχεία. Είναι ένας συμπιεστής που αυξάνει την πίεση στην πίεση συμπύκνωσης που είναι εγκατεστημένη στο κύκλωμα μπροστά από τον συμπυκνωτή και μια συσκευή στραγγαλισμού που μειώνει την πίεση προς την πίεση εξάτμισης μπροστά από τον εξατμιστή.

Εδώ είναι πέντε στοιχεία του κλιματιστικού:
- Κλειστό βρόχο με ψυκτικό μέσο.
- εξωτερικός εναλλάκτης θερμότητας ·
- εσωτερικός εναλλάκτης θερμότητας ·
- τον συμπιεστή.
- συσκευή στραγγαλισμού, αποτελούν τη βάση του ψυκτικού κυκλώματος οποιουδήποτε κλιματιστικού, από το απλούστερο έως το πιο πολύπλοκο.

Προκειμένου το κλιματιστικό να λειτουργεί όχι μόνο στο κρύο, αλλά και στη θερμότητα, πρέπει να προστεθεί στο κύκλωμα μια τετραθέσια βαλβίδα. Ο στόχος του είναι να "μετατρέψει" τον εξατμιστή σε πυκνωτή και αντίστροφα.

Ένα τέτοιο κλιματιστικό σύστημα ονομάζεται κλιματιστικό με αναστρέψιμο κύκλο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει θερμότητα όχι μόνο από το δωμάτιο στο δρόμο, αλλά και αντίστροφα.

Αν δεν «sin» ακαδημαϊκή τρόπο, το κύκλωμα ψύξης - ένα σύνολο συσκευών, μέσω των οποίων οι κύκλοι ψυκτικό μέσω της μετατροπής από την υγρή κατάσταση σε μία απορρόφηση ατμού και θερμότητας από τον ατμό προς το υγρό - με τη θερμότητα.

Είδη κλιματιστικών

Στην αγορά των διαιρούμενων συστημάτων χωρίζεται σε τρεις κύριους τομείς: RAC RAC (Αίθουσα Air Conditions), Ημι-βιομηχανικά κλιματιστικά - PAC (Πακέτα Air Conditions), και βιομηχανικά συστήματα (Ενιαία). Και στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική, αυτές οι έννοιες έχουν κάπως διαφορετικές ερμηνείες. Δεδομένου ότι πάνω από το 90% των κλιματιστικών που πωλούνται στη Ρωσία είναι Ιαπωνικά, Κορεατικά και κινεζικής προέλευσης, είναι απαραίτητο να φέρει την ασιατική ταξινόμησης, το οποίο χρησιμοποιείται από έναν αριθμό γνωστών εμπορικές εκδόσεις, όπως JARN.

Για να νοικοκυριό (RAC) Διατίθενται συστήματα διαχωρισμού τύπου τοίχου και δαπέδου με οροφή χωρητικότητας μέχρι 5 kW. Και η βαθμονόμηση πραγματοποιείται σύμφωνα με την χωρητικότητα της εσωτερικής μονάδας. Επομένως, σε αυτή την κατηγορία αναφέρονται επίσης συστήματα πολλαπλών διαστάσεων.

Για να nστα βιομηχανικά συστήματα (PAC) όλες οι κασέτες, στήλες, οροφή δαπέδου και τοίχου χωρητικότητας άνω των 5 kW. Τα κλιματιστικά, που σχηματίζονται από την παράλληλη σύνδεση των εσωτερικών μονάδων 2-4 κασέτας, καναλιών, δαπέδου-οροφής ή στήλης σε ένα εξωτερικό, ταξινομούνται ως PAC. (Δεν υπάρχει όριο στην ισχύ από την αρχή σε αυτή την κατηγορία, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας ισχυρότερος από 17 kW). Η κατηγορία VRF της κατηγορίας εξοπλισμού θεωρείται είτε μέσα στο PAC είτε ως χωριστή ομάδα.

Σε μια ξεχωριστή κατηγορία, όλα τα κλιματιστικά κανάλια, οι στέγες και τα μονοκόμματα του εσωτερικού χώρου του καναλιού είναι ανεξάρτητα από την χωρητικότητά τους.

Στη Ρωσία, αυτά τα πλαίσια μετατοπίζονται κάπως, γεγονός που οφείλεται σε ορισμένα εθνικά χαρακτηριστικά.

Σε εμάς στη χώρα δεν υπάρχουν ακριβείς, συμφωνημένοι από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά των κριτηρίων της κατανομής των κλιματιστικών για οικιακή και ημι-βιομηχανική, επομένως θα έχουμε ως αποτέλεσμα τις πιο διαδεδομένες παραστάσεις.

Για τα οικιακά (RAC) στη Ρωσία μεταφέρουν όλα τα διαχωριστικά συστήματα τύπου τοίχου, χωρίς εξάρτηση από την ικανότητα.

Για τα ημι-βιομηχανικά (PAC), όλα τα κλιματιστικά συστήματα είναι συστήματα δαπέδου-οροφής, κασέτας, τύπου στήλης και διαχωρισμού καναλιών από 2,5 έως 25-30 kW.

Για τη βιομηχανική (Ενιαία) στη Ρωσία περιλαμβάνουν κανάλια κλιματιστικά άνω των 25-30 kW, όλες τις στέγες και τα μονοκόμματα καταψύκτη. Στην πραγματικότητα, η διαίρεση δεν γίνεται από τη χωρητικότητα, αλλά από τον τύπο του εξοπλισμού.

Μια ξεχωριστή κατηγορία εξοπλισμού - κεντρικός κλιματισμός. Για τον εξοπλισμό αυτής της κατηγορίας, ανεξάρτητα από την ισχύ, τα κεντρικά κλιματιστικά και τις μονάδες επεξεργασίας αέρα, τις μηχανές ψύξης νερού - ψυκτικούς συλλέκτες, πηνία ανεμιστήρων, μονάδες συμπυκνωτή και πύργους ψύξης.

Κλιματιστικά παραθύρων

Τα απλούστερα και πιο πρωτόγονα κλιματιστικά είναι μονοκόμματα παραθύρων, τα οποία είναι γνωστά σε εμάς από τα προϊόντα του εργοστασίου του Μπακού. Ένα τέτοιο συσσωμάτωμα κόβει σε ένα άνοιγμα παραθύρου ή απευθείας σε ένα λεπτό τοίχωμα. Και για να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο candybar μπορεί οποιοσδήποτε "βολικό" άνθρωπος. Δεν χρειάζονται ειδικές δεξιότητες και δαπανηρά εργαλεία γι 'αυτό. Η τεχνολογία κατασκευής των παραθύρων είναι καλά ανεπτυγμένη, η οποία, μαζί με την απλότητα της εγκατάστασης, παρέχει αυτά τα κλιματιστικά με μεγάλη ανθεκτικότητα. Επιπλέον, το κόστος μιας τέτοιας λύσης είναι ελάχιστο.

Παρ 'όλα αυτά, τα κλιματιστικά παράθυρα έχουν αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα. Ω, κάποιος, και meomaniacs, απλά δεν ταιριάζουν, επειδή δημιουργούν πάρα πολύ θόρυβο. Όλος ο συμπιεστής monoblock είναι μέσα στο δωμάτιο και συνεπώς δεν μετανιώνει τα ντεσιμπέλ για τους καλούς ανθρώπους.

Το δεύτερο μείον των παραθύρων είναι ότι είναι στενά δεμένα με το άνοιγμα του παραθύρου. Για το λόγο αυτό, δεν είναι πάντοτε δυνατό να διαμορφωθεί ένα δωμάτιο με περίπλοκο σχήμα. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι δεν θα πάρουν μαζί με τις αγαπημένες σας κουρτίνες. Και οι περσίδες με κλιματιστικά παράθυρα είναι σχεδόν ασυμβίβαστες, καθώς αποκλείουν την έξοδο του ψυχρού αέρα. Εάν οι κουρτίνες ή οι περσίδες κλείσουν το κλιματιστικό παράθυρο, θα διατηρήσει μια ευχάριστη δροσιά όχι στο δωμάτιο, αλλά μεταξύ του παραθύρου και του τι είναι κουρτίνα.

Τρίτον, τα κλιματιστικά παραθύρων μειώνουν την περιοχή υαλοπινάκων και, κατά συνέπεια, επιδεινώνουν τον φωτισμό. Λοιπόν, τελικά, υπάρχουν κάποιες μικροδουλειές. Με την παρουσία ενός διπλού τζαμιού εγκατάσταση του παραθύρου θα κοστίσει περισσότερο από το ίδιο το κλιματιστικό. Λοιπόν, στους πρώτους ορόφους το πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει διακοσμητικά σχάρες.

Διαχωρισμένα συστήματα

Το όνομα του συστήματος split προέρχεται από την αγγλική λέξη "split", συνήθως μεταφράζεται ως "split, split". Και πράγματι, σε αντίθεση με το κλιματιστικό παράθυρο, το split σύστημα αποτελείται όχι από ένα μπλοκ, αλλά από δύο. Χάρη σε αυτό, τα παράθυρα μπορούν να μείνουν μόνοι, και η πιο θορυβώδης μονάδα κλιματισμού - ο συμπιεστής - βάλτε στο δρόμο. Με όλη την ποικιλομορφία, τα χωριστά συστήματα μπορούν να χωριστούν από τον τύπο της εσωτερικής συσκευής, η οποία μπορεί να είναι τοίχος, δάπεδο-οροφή, κασέτα, κανάλι ή στήλη. Σε αυτή την περίπτωση, τα εξωτερικά τμήματα αυτών των διαχωρισμένων συστημάτων φαίνονται τα ίδια.

Το κύριο πλεονέκτημα των διαχωρισμένων συστημάτων είναι ότι δεν συνδέονται με το άνοιγμα του παραθύρου. Μια ποικιλία εσωτερικών μονάδων σας επιτρέπει να τοποθετήσετε την πηγή του κρύου σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος: στον τοίχο, στο πάτωμα και ακόμα και πίσω από την ψευδοροφή. Επί του παρόντος, είναι ο πιο δημοφιλής τύπος κλιματικού εξοπλισμού στον κόσμο, κυριαρχούν στις αγορές της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των περισσότερων ασιατικών χωρών.

Διαχωρισμένα συστήματα τύπου καναλιού

Εξοπλισμός αυτής της κατηγορίας συχνά χαρακτηρίζεται ως ξεχωριστή ομάδα λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών σχεδιασμού. Η εσωτερική μονάδα αυτού του κλιματιστικού βρίσκεται πάνω από την ψευδοροφή και διανέμει τον ψυχρό αέρα μέσω του δικτύου αγωγών. Δηλαδή, από μια άποψη, έχει μια ομοιότητα με τη λειτουργία ενός κεντρικού κλιματιστικού. Επιπλέον, τα περισσότερα κλιματιστικά κανάλια επιτρέπουν τη δυνατότητα ανάμειξης καθαρού αέρα εντός του 10% του όγκου που θα περάσει. Με αρκετή ισχύ ψύξης και καλό κεφάλι του ανεμιστήρα εσωτερικής μονάδας, αυτό το δίκτυο μπορεί να καλύψει πολλά δωμάτια ταυτόχρονα. Η αλήθεια γι 'αυτό είναι η ύπαρξη ψευδοροφής.

Σε αντίθεση με τα συστήματα διαχωρισμού άλλων τύπων, η εγκατάσταση ενός διαχωρισμένου συστήματος τύπου καναλιού απαιτεί μια σοβαρή μελέτη μελέτης.

Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε με ακρίβεια τις διατομές του αγωγού, διαφορετικά ένα δωμάτιο θα είναι κρύο και το άλλο θερμό.

Πολλαπλά συστήματα

Έτσι αποκαλούν συστήματα split, τα οποία έχουν περισσότερες από μία εσωτερικές μονάδες με μία εξωτερική μονάδα. Για κάποιο λόγο, πολλοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διπλασιάσετε σχεδόν την τιμή: τελικά, το εξωτερικό μπλοκ είναι ένα. Δυστυχώς, όλα δεν είναι τόσο απλά. Αν και αυτός και ο ένας, αλλά η εξουσία του πρέπει να είναι αρκετή για όλους τους εσωτερικούς. Επομένως, το κόστος ενός συστήματος πολλαπλών διαστάσεων είναι σπάνια χαμηλότερο από το κόστος ενός παρόμοιου συνδυασμού συστημάτων μονοπλάκας από την άποψη της ισχύος και του αριθμού των εσωτερικών μονάδων.

Λοιπόν, ένα σύστημα multisplit με 3-7 εσωτερικές μονάδες είναι σχεδόν πάντα πιο ακριβό, ένας συνδυασμός 3-7 μεμονωμένων κλιματιστικών.

Ωστόσο, το κύριο πλεονέκτημα των πολλαπλών συστημάτων δεν είναι ακόμα η τιμή. Η χρήση τους καθιστά δυνατή τη μείωση του αριθμού των εξωτερικών μπλοκ (για τις οποίες είναι ακόμα απαραίτητο να βρεθεί μια θέση). Μετά από όλα, η διακόσμηση της περιμέτρου του διαμερίσματός του με γωνιακά συρτάρια δεν είναι για όλους τους αρέσει. Άσχημο, και χρησιμεύει ως μια καλή συμβουλή για τις νοικοκυρές - απλοί πολίτες για πέντε κλιματιστικά δεν αγοράζουν. Ταυτόχρονα, ένα ενιαίο εξωτερικό μπλοκ μπορεί εύκολα να μεταμφιεστεί στο μπαλκόνι, έτσι ώστε να μην είναι καθόλου ορατό.

Πρόσφατα, το πιο δημοφιλές σύστημα multisplit "σχεδιαστές". Σε τέτοια κλιματιστικά με μία εξωτερική μονάδα μπορούν να λειτουργήσουν αρκετές δεκάδες εσωτερικοί συνδυασμοί. Και δεν μπορούν να είναι μόνο τύπου τοίχου, αλλά επίσης κασέτα, κανάλι, δάπεδο-οροφή. Αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε έναν συνδυασμό εσωτερικών μονάδων, ιδανικό για το σπίτι σας.

VRF-συστήματα

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η μόδα για την κατάσταση ελίτ διαμερίσματα και ιδιαίτερα εξοχικά σπίτια με τη βοήθεια των συστημάτων VRF. Όπως τα συστήματα split και multi-split, αποτελούνται από εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες, ωστόσο, λόγω τεχνικών δυνατοτήτων, αναφέρονται όλο και περισσότερο ως κεντρικά συστήματα κλιματισμού. Μετά από όλα, σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε άνεση σε 4-48 δωμάτια συνολικής επιφάνειας 100 έως 1000 τετραγωνικών μέτρων, επιλύοντας τα προβλήματα του εξαερισμού και του κλιματισμού στο συγκρότημα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα συστημάτων όπως το VRF είναι η ποικιλία των εσωτερικών μονάδων. Μπορούν να είναι τοίχοι, κασέτες, κανάλια, οροφές, δάπεδα, που καθιστούν δυνατή την αποτελεσματική ψύξη των χώρων οποιασδήποτε διάταξης, χωρίς να παρεμβαίνουν στους υπάρχοντες εσωτερικούς χώρους. Και οι απίστευτα μεγάλες αποστάσεις μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μπλοκ (μέχρι 100 μέτρα) καθιστούν δυνατή την απόκρυψη του τελευταίου σε ολιγότερο ορατό σημείο, ακόμη και στην οροφή ενός κοντινού βοηθητικού χώρου!

Επιπλέον, τέτοια συστήματα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και οικονομικά. Έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία για 20-25 χρόνια, έναντι 6-8 για οικιακά split συστήματα, και από την ικανότητα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν καθόλου ίση. Δεν ξοδεύουν περισσότερα από 37 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο εξυπηρέτησης περιοχής, που είναι 20-40 τοις εκατό χαμηλότερα από άλλα κλιματιστικά. Αλλά ιδιαίτερα μεγάλη εξοικονόμηση επιτυγχάνεται εάν ένα μέρος των εσωτερικών μονάδων λειτουργεί για το κρύο, και ένα άλλο για τη θερμότητα. Το έξυπνο σύστημα απλά μεταφέρει την υπερβολική θερμότητα από το ένα δωμάτιο στο άλλο, μειώνοντας κατά το ήμισυ την κατανάλωση ενέργειας!

Κινητά κλιματιστικά

Σύμφωνα με αυτή την έννοια, υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων: κινητά συστήματα split και κινητά monoblocks. Οι πρώτοι μοιάζουν με συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού, εκτός από τον συμπιεστή που έχουν στην εσωτερική μονάδα (και επομένως αρκετά θορυβώδη). Ταυτόχρονα, η εξωτερική μονάδα που συνδέεται με την εσωτερική συσκευή από τον εύκαμπτο αγωγό απλά κρέμεται έξω από το παράθυρο.

Ο δεύτερος τύπος είναι ένας μονοκόμματος σχεδιασμός, παρόμοιος με μια γεμάτη ηλεκτρική σκούπα-υπερθερμανθεί. Ψύχει το δωμάτιο, απορροφώντας την υπερβολική θερμότητα μέσα από έναν παχύ κορμό, ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί από το παράθυρο ή την πόρτα. Αληθινή, οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν ειδικές τρύπες στα πλαίσια για αυτό, επειδή τα ελαφρώς ανοιγμένα παράθυρα και τα παράθυρα επιτρέπουν στον αέρα να περάσει μέσα και να μειώσει τις προσπάθειες του κοντίσιονερ σε καμία.

Το πλεονέκτημα των κινητών κλιματιστικών είναι μόνο ένα πράγμα - είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να αποσυναρμολογηθούν, και επομένως κατάλληλο για όσους συχνά αλλάζουν τα σπίτια τους ή θέλουν να πάρουν μαζί τους κλιματισμό στη χώρα.

Αλλά για να φτιάξουμε και να δροσίσουμε με τη βοήθεια μιας τέτοιας συσκευής ένα διαμέρισμα τριών δωματίων δεν λειτουργεί.

Για να εξασφαλιστεί ότι σε μια ζεστή μέρα ήταν δροσερή, το μαλακτικό θα πρέπει να κολλάει συνεχώς. Εάν το σύρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο, τίποτα καλό δεν θα λειτουργήσει. Ενώ ένα δωμάτιο θα δροσιστεί, το άλλο θα είναι πάλι καυτερές.

Τι μπορεί να κλιματισμό;

Ψύξη

Λοιπόν, ας πάμε εντάξει. Φυσικά, το κύριο καθήκον του κλιματιστικού είναι η ψύξη του αέρα. Τουλάχιστον επειδή η θέρμανση, η αφύγρανση και ο καθαρισμός του αέρα μπορούν να παρέχουν άλλες, συχνά πιο απλές και φθηνές συσκευές, αλλά μόνο η δροσιστική δροσιά μπορεί να το κάνει. Και το κάνει πολύ οικονομικά - για μια κιλοβατώρα καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας παράγονται περίπου 3 kW κρύου! Παραβίαση των νόμων της φύσης δεν είναι εδώ, επειδή η ενέργεια δαπανάται όχι στη δημιουργία δροσιάς, αλλά στη μεταφορά της από το δρόμο προς το δωμάτιο. Στο ίδιο πνεύμα, ο ξάδελφος του κλιματιστικού λειτουργεί, το ψυγείο, το οποίο παγώνει τη μήτρα του, και απελευθερώνει την υπερβολική θερμότητα από τον πίσω τοίχο.

Ωστόσο, είναι δυνατό να μειωθεί η θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο μόνο μέχρι ένα ορισμένο όριο. Τα περισσότερα μοντέρνα κλιματιστικά μπορούν να ψύξουν τον αέρα στους + 17-18 ° C. Θέλετε να βγείτε κάτω από το αεροσκάφος και αφήστε το από το κλιματιστικό - η θερμοκρασία του είναι 10-12 μοίρες κάτω από το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, με υψηλή κινητικότητα, ο αέρας φαίνεται ακόμα πιο κρύος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ψευδαίσθηση της δροσιάς μπορεί να δημιουργηθεί με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα ή να επιταχυνθεί σε ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, να ασχοληθείτε με το "παιχνίδι σε παπάδες ταράνδων" δεν αξίζει τον κόπο, μπορείτε εύκολα να πάρει ένα κρύο.

Γκρι

Εκτός από την ευχάριστη δροσιά, πολλά σύγχρονα κλιματιστικά μπορούν να θερμάνουν τον αέρα. Επιπλέον, είναι δυνατό να γίνει το κλιματιστικό έργο για θέρμανση με δύο διαφορετικούς τρόπους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας λεγόμενης αντλίας θερμότητας. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αντλία στο κλιματιστικό: σε αυτόν τον τρόπο παγώνει το δρόμο και θερμαίνει το δωμάτιο. Σε εξωτερικές θερμοκρασίες άνω των -10 ° C, η θέρμανση αυτή είναι πολύ αποτελεσματική. Για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ληφθεί από 2,5 έως 3,5 kW θερμότητας.

Η αλήθεια είναι να "καθίσει" το κλιματιστικό σε παγετούς σαράντα βαθμούς, τελικά, δεν αξίζει τον κόπο - δεν έχει νόημα σε αυτό.

Όσο πιο ψυχρός είναι στο δρόμο, τόσο λιγότερη θερμότητα δίνει. Αλλά ο κίνδυνος να βγει από το κλιματιστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνεται πολλές φορές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι 'αυτό, αναλύονται λεπτομερώς στο αντίστοιχο κεφάλαιο που αφιερώνεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του κλιματιστικού το χειμώνα. Εδώ θα αναφέρουμε μόνο τις πιο συχνές συνέπειες. Πρόκειται για μια βλάβη του συμπιεστή, μια βλάβη των λεπίδων του ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας, καύση του κινητήρα ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας.

Αλλά αν θέλετε πραγματικά να ζεστάνετε το κλιματιστικό σε έντονο κρύο, μπορείτε να αγοράσετε ένα μοντέλο με ηλεκτρική θέρμανση. Ο συμπιεστής ενός τέτοιου κλιματιστικού λειτουργεί σε διακοπές το χειμώνα και δημιουργούνται θερμοσίφωνες. Ηλεκτρισμός τρώνε άθελα, αλλά θα ζεσταίνουν σε κάθε καιρό.

Ως εναλλακτική λύση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα για θέρμανση.

Ξήρανση

Εκτός από την ψύξη και τη θέρμανση, όλα τα σύγχρονα κλιματιστικά μπορούν να αφύγρανση αέρα, αντικαθιστώντας τον στεγνωτήρα αέρα.

Μειώνοντας τη θερμοκρασία του αέρα, αφαιρούν από αυτό υπερβολική υγρασία. Και σωστά! Υψηλή υγρασία είναι δύσκολο να αναπνεύσει και η θερμότητα μεταφέρεται χειρότερα. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί πριν από μια καταιγίδα, όταν σε συν 23 και τον ουρανό συννεφιά, αρχίστε να ιδρώνετε μετά. Δεν υπάρχει "Rexon" δεν θα βοηθήσει - μόνο κλιματισμό. Σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα, υπάρχει ακόμη ένα τέτοιο καθεστώς - "αποστράγγιση". Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του αέρα σχεδόν δεν αλλάξει και η υγρασία πέσει. Αλλά για να διατηρηθεί σε ένα δεδομένο επίπεδο, το κλιματιστικό απλά δεν μπορεί.

Δεν θα το αποθηκεύσετε σε άλλη περίπτωση: εάν υπάρχει μια πισίνα σε ένα διαμέρισμα ή ένα εξοχικό σπίτι. Απαιτούνται ειδικοί αφυγραντήρες, διαφορετικά το σπίτι θα καλύπτεται αναπόφευκτα με μούχλα.

Εξαερώστε

Στη λειτουργία εξαερισμού, δεν υπάρχει ψύξη ή θέρμανση και ο αέρας κυκλοφορεί στο δωμάτιο και καθαρίζεται (εάν υπάρχουν κατάλληλα φίλτρα). Ο συμπιεστής και ο ανεμιστήρας της εξωτερικής μονάδας είναι απενεργοποιημένοι και ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας λειτουργεί με την ταχύτητα που έχει ρυθμιστεί με το τηλεχειριστήριο.

Καθαρίστε

Τέλος, η τέταρτη λειτουργία του κλιματιστικού είναι ο καθαρισμός του αέρα. Τα περισσότερα σύγχρονα διαχωριστικά συστήματα και παράθυρα έχουν μόνο ένα φίλτρο - μηχανικό αέρα. Προστατεύει τους πνεύμονες και τον εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας από τη σκόνη, το χνούδι από λεύκες και άλλα σκουπίδια που κρέμονται στον αέρα. Το φίλτρο αέρα αντικατάστασης δεν χρειάζεται, ωστόσο, από καιρό σε καιρό πρέπει να πλένεται με ζεστό νερό ή να καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα. Εάν αυτό δεν γίνει, η κανονική κυκλοφορία του αέρα είναι διαταραγμένη, το κλιματιστικό δεν είναι σχεδόν κρύο.

Αλλά πρόστιμο φίλτρα ικανά να παγιδεύουν το μικρότερο σκόνη, γύρη, οσμές, ο καπνός του τσιγάρου, πολλά μοντέλα δεν έρχονται ως πρότυπο και πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά. Οι περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένες από ενεργό άνθρακα, που λαμβάνεται από καρύδα, και επομένως καλούνται άνθρακας (άνθρακας) ή αποσμητικό. Ο χρόνος κατά τον οποίο τα λεπτά φίλτρα παραμένουν σε λειτουργία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες λειτουργίας.

Ωστόσο, στις μεγάλες πόλεις σπάνια επιβιώνουν περισσότερο από 3-4 μήνες. Μετά από αυτό, πρέπει να πεταχτούν, καθώς το παλιό φίλτρο γίνεται πραγματική εστία μικροβίων.

Εξαίρεση - τα φίλτρα φωτοκαταλύσεως (ζεόλιθου), τα οποία αποκαθίστανται μερικώς υπό την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.

Ωστόσο, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι με μια μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι λογικότερο και πιο κερδοφόρο να χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά αέρα.

Ορισμένα μοντέλα σύγχρονων κλιματιστικών συσκευών έχουν ένδειξη της κατάστασης του φίλτρου εσωτερικής μονάδας. Η ένταξη ενός φωτεινού δείκτη στην πρόσοψη της μονάδας υποδεικνύει την ανάγκη καθαρισμού του φίλτρου. Είναι αλήθεια ότι αυτός ο αισθητήρας αντιδρά όχι στο πραγματικό φράξιμο του φίλτρου αλλά στον αναμενόμενο χρόνο συντήρησης και ανάβει κάθε δύο έως τρεις μήνες.

Φίλτρα

Πλάσμα. Αντί του συνηθισμένου φίλτρου-αποσμητικού βασισμένου σε ενεργό άνθρακα, χρησιμοποιείται ιονιστής πλάσματος, δημιουργώντας τάση 4800 βολτ. Αυτό το είδος ηλεκτρικής καρέκλας καταστρέφει κάθε οργανικό που έχει πέσει μέσα στο κλιματιστικό, για παράδειγμα, μικρόβια, ιούς, μύκητες, γύρη φυτών. Μεγαλύτερες μηχανικές ακαθαρσίες, όπως σκόνη, ιονίζονται και προσκολλώνται σε ένα φωτοκαταλυτικό φίλτρο. Εξαλείφει επίσης μερικώς τον αέρα που ιονίζεται όταν διέρχεται από το σύστημα πλάσματος.

Αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το παραδοσιακό. Για παράδειγμα, όταν καθαρίζετε τον αέρα από τον καπνό του καπνού, αυτό το κλιματιστικό θα αφαιρέσει το 70% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων σε 30 λεπτά - διπλάσια από το παραδοσιακό φίλτρο. Επιπλέον, ο τύπος συστήματος "Plasma" δεν απαιτεί περιοδική αντικατάσταση, και κατά συνέπεια φθηνότερη λειτουργία. Τα συστήματα φιλτραρίσματος που βασίζονται στην αρχή αυτή προσφέρονται στη ρωσική αγορά από την LG και τη Fujitsu General.

Φίλτρο Catechin. Ηλεκτροστατικό φίλτρο με επίστρωση κατεχίνης - κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανάπτυξη της Panasonic. Το Catechin είναι ένα ισχυρό φυσικό αντισηπτικό που βρίσκεται στα φύλλα τσαγιού και σε πολλά άλλα φυτά. Δεν είναι τίποτε που το τσάι έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαία ιατρική ως φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει το μηχανισμό δράσης της κατεχίνης: για να επισυνάψετε σε ένα υγιές κύτταρο, η πλειοψηφία των ιών με τη χρήση ειδικών αιχμές και κατεχίνη περιβάλλεται παθογόνα από τους στερήσει την ικανότητα. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι το 98% των ιών που έχουν πέσει στο φίλτρο μετά από έξι ώρες δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για τον άνθρωπο. Το 2003, εκτός από το φίλτρο της Κατεχίνης Panasonic που προσφέρεται στη Samsung και τη Sanyo.

Φίλτρο Wasabi. Η πατενταρισμένη σχεδίαση Fujitsu General ηλεκτροστατικό φίλτρο ειδικά επεξεργασμένο ουσία που προέρχεται από χρένο «wasabi», εξοικειωμένοι με τους οπαδούς της ιαπωνικής κουζίνας. Αυτός, όπως και ο ρωσικός μας συγγενής, έχει ισχυρές βακτηριοκτόνες ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη λαϊκή ιατρική.

Ζεόλιθος (φωτοκαταλυτικό) φίλτρο. Ένα τέτοιο φίλτρο άνθρακα απορροφά οσμές όπως και κάθε άλλο, αλλά, σε αντίθεση με τα ανάλογα, δεν χρειάζεται να αλλάζει κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.

Μετά το φράξιμο, είναι απαραίτητο να κρατήσετε αρκετές ώρες κάτω από το άμεσο ηλιακό φως και αποκαθιστά την ικανότητα αποσμητικής κατά 95%.

αρχή αναγέννηση βασίζεται στην ικανότητα TiO2 διοξείδιο του τιτανίου (γνωστή ως λευκό τιτανίου) για να διασπάσει τυχόν οργανικά σε οξείδια του άνθρακα, νερό και άλλες ακίνδυνες ενώσεις υπό άμεσο ηλιακό φως. Όπου το διοξείδιο του τιτανίου δεν καταναλώνεται, και χρησιμεύει ως καταλύτης.

Στις αρχές του 2003, των κλιματιστικών που παρουσιάζονται στα ρωσικά αναγεννήσιμη φίλτρα με διοξείδιο του τιτανίου έχουν εξοπλιστεί με: Toshiba, Panasonic, Daikin, Mitsubishi Heavy, LG, Carrier, Tadiran, Toyo, Ballu.

Bio. Κοιτάζοντας προσεκτικά μέσα στο κλιματιστικό της Samsung Bio, θέλει να εκπληρώσει το τραγούδι των παιδιών από την ταινία πριν από 20 χρόνια: «! Τι όμορφα πράγματα, πώς όλα είναι πράσινα» Πράγματι, το κλιματιστικό vnutryanka της Samsung, συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων, πηνίο, στραγγίστε τηγάνι και τους οπαδούς, τα μεταποιημένα κάποιο πράσινο σύνθεση. Υποστηρίζεται ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά η αρχή της δράσης δεν έχει αποκαλυφθεί.

Εξαγωγή οξυγόνου

Το 2003, τα διαχωριστικά συστήματα εμφανίστηκαν στη ρωσική αγορά, ικανά να αυξήσουν τη συγκέντρωση οξυγόνου στο κλιματιζόμενο δωμάτιο. Όπως γνωρίζετε, ο αέρας αποτελείται κυρίως από οξυγόνο και άζωτο, επομένως, αφαιρώντας την περίσσεια ενός, μπορείτε να αυξήσετε τη συγκέντρωση του άλλου. Αυτό επιτυγχάνεται με μια μονάδα γεννήτριας που χρησιμοποιεί τη φυσική μέθοδο διαχωρισμού αερίων. Με τη βοήθεια του συμπιεστή, ο αέρας εισέρχεται στον διαχωριστή (PSA), όπου απορροφάται άζωτο και το οξυγόνο επιστρέφει στο δωμάτιο. Όταν ένας από τους διαχωριστές γεμίσει, ένας άλλος ενεργοποιείται και το άζωτο από το πρώτο αφαιρείται προς τα έξω. Έτσι, οι δύο διαχωριστές λειτουργούν εναλλάξ.

Ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών μηχανημάτων είναι σε θέση να εκτελούν τις λειτουργίες του εξαναγκασμένου εξαερισμού, γι 'αυτό χρησιμοποιούν ένα επιπλέον αγωγό αέρα, μέσω του οποίου ο ανεμιστήρας του κλιματιστικού παρέχει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο.

Ιονίζω

Ορισμένα μοντέρνα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με ιονιστή αέρα. Το 2003, αυτά τα κλιματιστικά μηχανήματα εισήχθησαν στη ρωσική αγορά από τέσσερις κατασκευαστές: Electra, Haier, Panasonic, Samsung και Toshiba.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι σε μέρη, όπου ένα άτομο αισθάνεται τη μεγαλύτερη έκρηξη ενέργειας - κοντά σε καταρράκτες, στην ακτή της θάλασσας, στα βουνά - η συγκέντρωση αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων είναι υψηλότερη. Ταυτόχρονα, σε κατοικίες και γραφεία είναι εκατοντάδες φορές μικρότερος Ο αριθμός αρνητικών ιόντων σε cm3:
- Στην περιοχή του 50.000 καταρράκτη
- Στην παραλία - 10.000
- Στα βουνά 5.000
- Στην ύπαιθρο 1.500
- Στις πόλεις των 1.000
- Σε διαμερίσματα και γραφεία 50

Τα κλιματιστικά που είναι εξοπλισμένα με ιονιστές νóζονων είναι σε θέση να φέρουν τη συγκέντρωση αρνητικών ιόντων σε 15.000 - 30.000 ανά cm 3.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

«Κατάσταση αναμονής», ή ένα χρονοδιακόπτη ύπνου, δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για ξεκούραση και εξοικονομεί ενέργεια. Όταν πατήσετε αυτό το πλήκτρο για κάποιο χρονικό διάστημα, η θερμοκρασία πέφτει κατά 2 μοίρες και στη συνέχεια διατηρείται με ακρίβεια +/- 2 ° C για την περίοδο που έχει οριστεί από το χρονοδιακόπτη, μετά την οποία το κλιματιστικό είναι απενεργοποιημένο. Στη λειτουργία "κατάσταση αναστολής λειτουργίας", η ταχύτητα του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας είναι σταθερή στην ελάχιστη τιμή για να μειωθεί το επίπεδο θορύβου. Μερικές φορές η "κατάσταση αναστολής" ονομάζεται "λειτουργία Econo". Είναι παρούσα σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα συστήματα split.

Συμπερίληψη της αυτο-ταλάντωσης των τυφλών. Πατώντας το κουμπί "Swing", ρυθμίζουμε την αυτόματη κίνηση των αποσβεστήρων αέρα πάνω και κάτω. Αυτό συμβάλλει σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα μέσα από το δωμάτιο. Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο "Κατεύθυνση ροής αέρα", είναι δυνατή η τοποθέτηση αποσβεστήρων αέρα σε οποιαδήποτε θέση. Συχνά, οι περσίδες κουμπιών ελέγχου παρέχονται με μια εικόνα που εξηγεί την ουσία των λειτουργιών που εκτελούνται. Είναι παρούσα σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα συστήματα split.

Χρονοδιακόπτης ενεργοποίησης / απενεργοποίησης. Συνήθως, τα κλιματιστικά έχουν ένα χρονόμετρο 24 ωρών, επιτρέποντάς σας να ρυθμίσετε την ώρα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του κλιματιστικού σε μια προκαθορισμένη λειτουργία, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ένας χρονοδιακόπτης για 12 ώρες ή ένας χρονοδιακόπτης για ενεργοποίηση, ένας άλλος - για απενεργοποίηση. Είναι παρούσα σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα συστήματα split.

«Turbo» λειτουργία, είναι το ίδιο Jet Cool. Μερικές φορές αυτό το κλειδί ορίζεται ως "Ισχυρό". Χρησιμοποιείται για ταχύτερη πρόσβαση στη λειτουργία. Όταν είναι ενεργοποιημένο, το κλιματιστικό εκπέμπει τη τάξη κατά 110-120% της ονομαστικής ισχύος μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Ωστόσο, με αυτό το ρυθμό, το κλιματιστικό δεν μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο από μισή ώρα, καθώς ισοδυναμεί με οδήγηση με ταχύτητα 50 km / h στη δεύτερη ταχύτητα. Κλιματιστικά Inverter, όπου ελέγχεται η ταχύτητα του κινητήρα του συμπιεστή, αυτή η λειτουργία εκτελείται αυτόματα. Χρησιμοποιείται σε πολλά μοντέρνα μοντέλα.

«Αισθάνομαι». Μεταφέρει το σημείο μέτρησης θερμοκρασίας από την εσωτερική μονάδα στον πίνακα ελέγχου. Όταν το κουμπί "Αισθάνομαι" είναι ενεργοποιημένο, το κλιματιστικό θα διατηρήσει τη ρυθμισμένη θερμοκρασία ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται η κονσόλα και η κατεύθυνση της ροής αέρα δεν αλλάζει.

Αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται αν είστε μόνοι στο δωμάτιο. Εάν βρίσκεστε στη μακρινή γωνία και ρυθμίσετε τους + 20 ° C στη λειτουργία ψύξης, τότε σίγουρα παγώστε όσους βρίσκονται πιο κοντά στην εσωτερική μονάδα, καθώς βρίσκονται στη ζώνη ακόμη χαμηλότερων θερμοκρασιών. Χρησιμοποιείται σε κλιματιστικά συστήματα Airwell, Ballu, Electra, Mitsubishi Electric, Panasonic, Tadiran.

Υπέρυθρος αισθητήρας παρουσίας - "Intelligent Eye", που μπορεί να μεταφραστεί ως "έξυπνο μάτι". Αν υπάρχουν άτομα ή ζώα στο δωμάτιο, το κλιματιστικό θα λειτουργεί κανονικά (η αυτόματη μηχανή πρέπει να αναπαράγει μια ελαφρά ανάδευση τουλάχιστον μία φορά κάθε 20 λεπτά). Αυτή η επιβράδυνση δεν επιλέγεται τυχαία, αφού σύμφωνα με τη δήλωση των φυσιολόγων για τόσο πολύ καιρό μπορεί μόνο να μετακινήσετε τον κοιμητήρα ή τον νεκρό. Εάν η αίθουσα έχει μείνει, η συσκευή μεταβαίνει αυτόματα στην οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία διατηρείται με μικρότερη ακρίβεια: +/- 2 μοίρες από το καθορισμένο επίπεδο. Με την πρώτη ματιά, ένα μικροσκοπικό, αλλά σας επιτρέπει να πάρετε 20-30 τοις εκατό εξοικονόμηση ενέργειας. Χρησιμοποιείται από τη Daikin.

Ομοίως, το κλιματιστικό Haier, εξοπλισμένο με τον αισθητήρα "Smart Eye", λειτουργεί μόνο όταν δεν υπάρχουν άτομα στο δωμάτιο, η συσκευή σβήνει. Αλλά αν απενεργοποιήσετε το φως, μεταβαίνει αυτόματα σε οικονομική λειτουργία. Κατά συνέπεια, όταν ανάβει το φως (το πρωί) ή όταν εμφανιστούν άτομα, αυτό το κλιματιστικό αρχίζει να λειτουργεί στη συνήθη λειτουργία. Το 2003, ένα παρόμοιο σύστημα εμφανίστηκε στα κλιματιστικά της σειράς Gree της Digital.

Συσκευή GSM, επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σε απόσταση, χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο. Χρησιμοποιείται με κλιματιστικά DeLonghi και LG.

Πρόσθετες λειτουργίες που εκτελούνται αυτόματα.

"Αυτόματη επανεκκίνηση". Επαναλαμβάνει τη λειτουργία του κλιματιστικού στην προηγούμενη λειτουργία με βραχυχρόνια διακοπή ρεύματος. Συνήθως, αποθηκεύει τις ρυθμίσεις στη μνήμη για 48 ώρες.

«Hot Start». Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρνητική και το κλιματιστικό είναι ενεργοποιημένο για θέρμανση, ο εσωτερικός ανεμιστήρας δεν θα ανάβει για τα πρώτα λεπτά, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος ψυχρού αέρα στο δωμάτιο.

Έλεγχος ισχύος μετατροπέα ισχύος ίσως με μια ειδική μονάδα - περιστροφών inverter συμπιεστής ρυθμίζει ομαλά συχνότητας, ανάλογα με την απαιτούμενη ισχύ (συμβατικό συμπιεστή κλιματιστικού λειτουργεί σύντομο εγκλείσματα σε πλήρη ισχύ). Ομαλή λειτουργία του τύπου inverter συμπιεστή του δίνει πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών συμπιεστές όπως ανθεκτικότητα (κύρια φθορά του συμπιεστή εμφανίζεται σε συνθήκες εκκίνησης), απόδοση (μέχρι 44% εξοικονόμηση ενέργειας), τα κατώτερα ρεύματα εισόρμησης. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιείτε μεγάλο αριθμό κλιματιστικών σε κτίρια με αδύναμη καλωδίωση. Λόγω του γεγονότος ότι το κλιματιστικό τύπου inverter λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου με τη χαμηλή ταχύτητα του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας, υποκειμενικά κάνει λιγότερο θόρυβο από τα τυποποιημένα μοντέλα. Άλλωστε, το αυτί μας συχνά απαντά έντονα όχι στον θόρυβο, αλλά στα άλματα.

Ψυκτικές ουσίες

Το πρώτο, κλιματιζόμενο κλιματιστικό δωμάτιο, αναγνωρισμένο από ιστορικούς της τεχνολογίας, που κυκλοφόρησε το 1929 από τη General Electric, εργάστηκε για την αμμωνία.

Αυτή η ουσία δεν είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, η οποία παρεμπόδισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της τεχνολογίας ψύξης.

Το πρόβλημα επιλύθηκε το 1931, όταν συντέθηκε ψυκτικό, Freon, αβλαβές για το ανθρώπινο σώμα. Στη συνέχεια, συντέθηκαν περισσότερες από τέσσερις δεκάδες διαφορετικά φρεόνια, που διαφέρουν στις ιδιότητες και τη χημική τους σύνθεση. Τα φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά ήταν τα R-11, R-12, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν όλα διατεταγμένα. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χάσει τη χάρη τους λόγω των ιδιοτήτων τους που καταστρέφουν το όζον.

Γενικά, η ταχεία εξέλιξη των ψυκτικών μέσων τα τελευταία 15 χρόνια σχετίζεται κυρίως με περιβαλλοντικά προβλήματα. Χρησιμοποιούνται σε κλιματιστικά και ψυγεία Οι φρένοι ονομάστηκαν οι κύριοι ένοχοι των περίφημων τρυπών του όζοντος (κάτι που είναι πολύ αμφίβολο). Αυτό συμβαίνει ή όχι, αλλά το 1987 εγκρίθηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, περιορίζοντας τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χρήση του φρέον R-22, το οποίο τώρα απασχολεί το 90% όλων των κλιματιστικών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η πώληση κλιματιστικών για αυτό το φρέον θα διακοπεί ήδη από το 2002-2004. Και πολλά νέα μοντέλα παρέχονται ήδη στην Ευρώπη μόνο σε ψυκτικά μέσα φιλικά προς το όζον - R-407C και R-410A.