Ionizer

Ionizer - συσκευή ιονισμού αερίου ή υγρού. Χρησιμοποιείται σε συστήματα εξαερισμού για τον καθαρισμό του αέρα και την καταστολή της βακτηριακής δραστηριότητας [1].

Όταν δράση των Ιονιστές αέρα στάδια καθαρισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συμβατικά ΗΕΡΑ-φίλτρα [2] και αντι-ιική δράση δεν έχει καμία επίδραση κατα επιδημίας επειδή οι ιοί έχουν την τάση να διαδίδονται στα σταγονίδια υγρή σύνθεση για τα οποία τα ιόντα δεν διαθέτουν επαρκή αντίκτυπο [3]. Η εκτιμώμενη θετική επίδραση του ιονισμένου αέρα ή του νερού στην ανθρώπινη υγεία βρίσκεται σε επίπεδο κοντά στο εικονικό φάρμακο [4].

Περιεχόμενα

Ο ιονισμός της ατμόσφαιρας ανακαλύφθηκε από τους Yu Elster και G. Heitel το 1899. [5] Η πιθανότητα παρουσίας ιόντων σε αέριο ή υγρό μπορεί να αποδειχθεί οπτικά σε θάλαμο νέφους. [6] Η χρήση ιόντων για μαζική φασματική ανάλυση της ύλης είναι σημαντική, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής μεθόδου έρευνας, και η ανακάλυψη της δυνατότητας ιονισμού με λέιζερ το 1987 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 2002. Με βάση την υπόθεση της θετικής επίδρασης των ιόντων στην ανθρώπινη υγεία και την ευημερία, ιδιαίτερα, που εξέφρασε ο A. Sokolov το 1903 [5], μερικοί επιστήμονες και μηχανικοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν εμπορικές συσκευές ιοντισμού. Στην ΕΣΣΔ τέτοιες εξελίξεις πριν από τον πόλεμο αφορούσαν ταλαντούχους εφευρέτες-αυτοδίδακτους Αλ Τσιζέφσκι, αλλά τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας του βρέθηκαν ψευδεπίγραφα. Το 1967, η SA Lawes ίδρυσε τα δικά της κεφάλαια στην εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραγωγή προωθούμενων ιοντιστών εμπορικού αέρα, συμπεριλαμβανομένων και για οικιακή χρήση. [7]

Οι ιονιστές λειτουργούν από μια πηγή ιονίζουσας ακτινοβολίας (για παράδειγμα, υπεριώδη ή ραδιενεργά ισότοπα) ή σε υψηλή τάση (αρκετές χιλιάδες βόλτες) με εκκένωση κορώνας στα ηλεκτρόδια. Στην τελευταία περίπτωση, χρησιμοποιούνται ιονίζοντα ηλεκτρόδια και τροφοδοτικά υψηλής τάσης, συσκευές αυτοματισμού και εξοπλισμός ασφαλείας. Τα ηλεκτρόδια ιονισμού είναι δύο τύπων: βελόνα (αιχμηρά) και σύρμα. Η ροή ιόντων συχνά φτάνει 1 μΑ, που αντιστοιχεί σε αρκετά δισεκατομμύρια ιόντα ανά δευτερόλεπτο. Οι εκκενώσεις τόξου και σπινθήρων δεν χρησιμοποιούνται για τον ιονισμό του αέρα, καθώς μαζί με τα ιόντα οξυγόνου στον αέρα σχηματίζονται όζον και οξείδια του αζώτου. [5]

Ένας μεγάλος αριθμός αεροηλεκτρονικών διαφόρων τύπων δημιουργήθηκε, μεταξύ των οποίων [5]:

- θερμιονικό aeroionizers FG Portnov και DL Vilchevskaya, J. Υυ et αϊ Reinet, VI Grachev και AK ομίχλη. - ιονιστές ραδιοϊσοτόπων ΑΒ Verigo και VA Poderni, CI Steinbock, Sigma, - ραδιενεργά aeroionizers Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών, Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας SSR «IVA 1» και «IVA 2»? - φωτοηλεκτρικοί αεροηλεκτοργανιστές Ya. Yu. Reineta και AK Tuman · - υδροδυναμικό aeroionizers (gidroaeroionizatory) Mikulino ΑΑ, ΕΑ Cherniavskii, DK Pislegina κλπ?. - κορώνα (efflyuvialnye) aeroionizers DP Sokolov ALChizhevsky, "AIR-2", "Ρήγα", "Ριαζάν-101" EFA, "Zovuni", "Ain", "Ηλεκτρονικά".

Οι ιονιστές χωρίζονται σε δύο τύπους, ανάλογα με το είδος των ιόντων που είναι σε θέση να παράγουν: μονοπολικοί ιονιστές - παράγουν μόνο αρνητικά φορτισμένα ιόντα N2 - και Ο2 -. [8] διπολικά ιονιστές - παράγουν τόσο αρνητικά όσο και θετικά φορτισμένα ιόντα Η + και Ο2 - [3] ή οι επονομαζόμενοι ιονιστές συμπλέγματος πλάσματος που παράγουν ταυτόχρονα τα Η + και τα υδροξείδια HO - [3].

Υπεριώδεις ακινητοποιητές

Υπεριώδεις ακινητοποιητές σε διάφορες πηγές υπεριώδους φωτός έδωσε εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα όζοντος και οξειδίων του αζώτου. Μόλις λίγα λεπτά μετά την ενεργοποίηση του λαμπτήρα χαλαζία στον αέρα, η ποσότητα των επιβλαβών αερίων είναι δεκάδες και εκατοντάδες φορές υψηλότερη από την επιτρεπόμενη τιμή. Για φυσιολογικά πειράματα, οι ιονιστές υπεριωδών είναι ακατάλληλοι.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, η άλφα, η βήτα, η ακτινοβολία γάμμα, οι ακτίνες Χ αναπαράγουν επίσης ιόντα. Τα υπεριώδη ακτινοσώματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιατρικά ιδρύματα για απολύμανση. Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό πόσιμου νερού, σκλήρυνση των λάκες, ρητίνες και πολυμερή, αλλά το κύριο αποτέλεσμα είναι να μην παράγουν ιόντα και φωτόνια υψηλής ενέργειας, διαταράσσοντας μόρια του ακτινοβολημένου υλικού, και την παραγωγή του αποτελέσματος της καταστροφής του επιφανειακού στρώματος.

Χρωστικοποιητές

Το λεγόμενο υδρογόνωση - γεννήτριες ηλεκτροστατικά φορτισμένης σκόνης νερού. Στην ΕΣΣΔ ευρέως εφαρμοσμένη υδροδυναμική «aeroionizers» τύπος «Comfort» (ΑΑ Mikulino) που παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες ιόντων νερού (αλλά, γενικά, δεν οδηγούν στον ιονισμό ατμοσφαιρικού οξυγόνου) χρησιμοποιώντας αποσταγμένο νερό. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ηλεκτρο-αερολυμάτων φαρμάκων και λεπτώς διεσπαρμένου υγρού.

Ιονιστές σε εκκένωση κορώνας

Οι ιονιστές αυτού του τύπου είναι εφοδιασμένοι με αιχμηρά ηλεκτρόδια, τα οποία με τη βοήθεια εκτοξεύσεως κορώνας και ιόντων σχηματισμού ηλεκτροστατικών εκπομπών βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα ηλεκτρόδια. Αυτές οι συσκευές είναι δύο τύπων:

 • ανεξέλεγκτες - λειτουργούν με σταθερό τρόπο και σχηματίζουν ανεξέλεγκτα νέα ιόντα.
 • ρυθμιζόμενο - αλλάξτε την τάση στα ηλεκτρόδια ανάλογα με το ηλεκτρικό πεδίο στο περιβάλλον.

Και οι δύο τύποι των Ιονιστές χρησιμοποιούνται για την απόκτηση μια ορισμένη φόρτισης και αποφόρτισης, ή για την πρόληψη της ανεπιθύμητης ηλεκτροστατικά φορτία. Για να είναι σε θέση να έχει τον ιονιστή σε κατάλληλη απόσταση από την dischargeable (επαναφορτιζόμενες) επιφάνεια (2 m), είναι εφοδιασμένες με φυσητήρες (εξωτερική ή ολοκληρωμένη) - έτσι ιονισμένο αέρα, και μαζί με αυτό το ηλεκτρικό φορτίο τροφοδοτείται στην θέση-στόχο (π.χ., σε μηχανές εκτύπωσης) [9]. Οι ιονιστές στέμματος συχνά εκτελούνται υπό μορφή χτενισμένων σιδηροτροχιών. τροφοδοτούνται από πηγές εναλλασσόμενου ή συνεχούς ρεύματος. Κατά τη σύνδεση με εναλλασσόμενο ρεύμα, όλες οι συμβουλές χτένας είναι συνδεδεμένες. σε σταθερό ρεύμα σε παρακείμενες άκρες, εφαρμόζεται τάση διαφορετικών πινακίδων.

Σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και εκτυπωτές λέιζερ, χρησιμοποιούνται ιονιστές συνεχούς ρεύματος (εναλλασσόμενο ρεύμα διέρχεται μέσω ανορθωτών) - σε αυτές οι ιονιστές χρησιμεύουν για την ηλεκτροστατική φόρτιση των φωτοβολταϊκών χωρίς επαφή.

Chizhevsky πολυέλαιος

Ο σοβιετικός βιοφυσικός AL Chizhevsky προσπάθησε να διερευνήσει πειραματικά τις φυσιολογικές επιδράσεις των θετικών και αρνητικών ιόντων στον αέρα σε ζωντανούς οργανισμούς και εφάρμοσε την τεχνητή αεριοποίηση. [10] Τα ατμοσφαιρικά ιόντα ονομάστηκαν από τον AL Chizhevsky αεροδρομίων, η διαδικασία εμφάνισής τους - αεριοποίηση, τεχνητός κορεσμός του αέρα των κλειστών χώρων - ιονισμού αέρα, θεραπεία από αυτούς - αεροηλεκτροθεραπεία. Στη συνέχεια, ο Chizhevsky δημιούργησε μια ηλεκτρονική συσκευή - έναν ιονιστή αέρα, ο οποίος αυξάνει τη συγκέντρωση αρνητικών ιόντων αέρα στον αέρα. Ως γεννήτρια αεροσκαφών, το AL Chizhevskii, το 1931, πρότεινε την κατασκευή ενός πολυέλαιου πολυέλαιου. Προς το παρόν, προς τιμήν του εφευρέτη, αυτή η συσκευή ονομάζεται "Chizhevskiy Πολυέλαιος" (η συσκευή μοιάζει με πολυελαίμονα στο σχέδιο και προορίζεται για αναστολή στην οροφή).

Το βασικό σχήμα του είναι σχετικά απλό. Το σώμα εργασίας είναι ο πολυέξυλος (από τον ελληνικό "πολυελαίμονο" - πολυεπίπεδη) πολυέλαιος, συνδεδεμένος με πηγή υψηλής τάσης αρνητικής πολικότητας. Ο πολυέλαιος είναι ένα ελαφρύ μεταλλικό χείλος στο οποίο ένα σύρμα τεντώνεται κατά μήκος δύο κάθετων αξόνων. Αποτελεί μέρος της σφαίρας - ένα πλέγμα που προεξέχει προς τα κάτω. Στους κόμβους του πλέγματος, συγκολλημένες βελόνες (μήκος έως 50 mm και πάχος έως 1 mm). Ο βαθμός ακονίσματος τους θα πρέπει να είναι μέγιστος, καθώς η ροή ρεύματος από το άκρο αυξάνεται και η πιθανότητα σχηματισμού όζοντος μειώνεται. Για την αποτελεσματική δημιουργία αεροσκαφών, η τάση τροφοδοσίας της αρνητικής πολικότητας πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 kV. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, το ρεύμα στο πολυέλαιο πρέπει να είναι κάτω από 0,03 mA (στην έξοδο μπροστά από το πολυέλαιο, έχει ρυθμιστεί μια αντίσταση 1 GΩ).

Chizhevsky σκέφτηκε: «Για να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ ιόντα του αέρα σε οξυγόνο, ευεργετική για τους ανθρώπους και τις κοινότητες του καθαρισμού του εναέριου χώρου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές ιονιστές που προσφέρονται από διάφορους εφευρέτες. Για τους σκοπούς αυτούς, τα ιόντα υδρογόνου, καθώς και τα ιόντα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της ραδιενεργής ή ιονίζουσας ακτινοβολίας που είναι επιβλαβή για την υγεία, στα μόρια του αέρα είναι εντελώς ακατάλληλα. Ο Αλ Τσιζέφσκι διεξήγαγε ιατρικά, κτηνιατρικά και γεωργικά πειράματα με έναν πολυελαφρύ πολυέλαιο. Αυτές οι μελέτες επικρίθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των A. Ioffe και B. Zavadovsky για παραβίαση της πειραματικής μεθοδολογίας και δεν αναγνωρίστηκαν ως επίσημη επιστήμη. [11] [10] Ο Timiryazev χαρακτήρισε την διατριβή του Chizhevsky ως ψευδαίσθηση. [12]

Ιονιστές ραδιοϊσοτόπων

Τα ραδιενεργά ισότοπα (ραδιονουκλίδια) χρησιμοποιούνται σε ανιχνευτές πυρκαγιάς ιονισμού για την ανίχνευση ιόντων απορροφητικών ουσιών (αναθυμιάσεις, αερολύματα). ενώ η αγωγιμότητα του αέρα μετριέται με ιονισμό - η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνεται όταν υπάρχουν οργανικά αέρια, καπνοί ή αερολύματα σε αυτό.

Ηλεκτροστατική ανακούφιση πίεσης

Στις οικιακές συσκευές

Σε εμπορικώς διαθέσιμα πιστολάκι για τα μαλλιά (πιστολάκι) [13], μια ηλεκτρική σκούπα [14], υγραντήρες [15], πληκτρολόγιο [16] και ακόμη και φορητούς υπολογιστές [17] με ενσωματωμένο ιονιστή, υπόσχεται να παρέχει μια αντιστατική δράση.

Corona επεξεργασία των πολυμερών

Ενεργοποίηση των διηλεκτρικών επιφανειών που χρησιμεύουν ως ένα από τα ηλεκτρόδια κατά τη διαδικασία εκκενώσεως κορώνας ή κατά τη διάρκεια του θερμικού ιονισμού, προκειμένου να αυξηθεί η έλξη και να βελτιωθεί η προσκόλληση. Μετά από μια τέτοια επεξεργασία, και για μερικά πολυμερή μόνο μετά από αυτό, η επιφάνεια μπορεί να επικαλυφθεί (ελασματοποίηση, βαφή, αστάρωμα, κ.λπ.)

Επεξεργασία αέρα και νερού

Ο ιονισμός του αέρα σε κατοικημένες περιοχές γίνεται κυρίως από διπολικά ιονιστές αέρα, ο οποίος περιλαμβάνεται στην έννοια του μικροκλίματος των χώρων. Το επιχείρημα των κατασκευαστών ιονιστών αέρα είναι ότι ο καθαρός φυσικός αέρας περιέχει περισσότερα αρνητικά ιόντα (στη φύση, ειδικά στα βουνά, στα δάση, κοντά στους καταρράκτες).

Καθαρισμός αέρα

Τα σκόνη, αιθάλη, καπνός, γύρης, βακτηρίδια, αλλεργιογόνα και όλα τα στερεά σωματίδια στον αέρα φορτισμένο υπό την επίδραση του ιονιστή αέρα και να αρχίσουν να κινούνται αργά προς το θετικό ηλεκτρόδιο, το οποίο δρα ως ένα τοίχο, οροφή, δάπεδο, και όπου εναποτίθενται. Εσωτερική αέρας καθαρίζεται, αλλά ρύπανσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από όλα τα γύρω αντικείμενα και κατασκευές, χαλάει την εμφάνιση των δωματίων και θεωρείται μειονέκτημα Chizhevskogo πολυελαίους. Συγκεκριμένα, οι ιονιστές Chizhevsky χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά το 1956 στο Naryadchitsky Institute of Coal Industry στην Καραγκάντα ​​[10] και στο μετρό της Μόσχας. [11] Αντίθετα, οι κατασκευαστές δίνουν το ακόλουθο επιχείρημα: όλα όσα εγκαθίστανται σε τοίχους, οροφή, δάπεδο, αντικείμενα, χωρίς ιονιστή αέρα είναι στον αέρα και το άτομο το εισπνέει. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα είναι της γνώμης ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με άλλες, φθηνότερες και απλούστερες μεθόδους. [10]

Ο ιονισμός του αέρα εκκινεί την αντίδραση της καθίζησης των φετιδικών αερίων και των αερολυμάτων. Έτσι, ένα δοχείο γεμάτο με καπνό ξαφνικά γίνονται εντελώς διαφανής εάν το προσθέσετε στο αιχμηρό μεταλλικό ηλεκτρόδια συνδέονται με την ηλεκτρική μηχανή, και όλα τα υγρά και στερεά σωματίδια θα εναποτίθενται επί των ηλεκτροδίων. Η εξήγηση του πειράματος είναι η εξής: Μόλις η εκκένωση κορώνας ανάψει μεταξύ των ηλεκτροδίων, ο αέρας μέσα στο σωλήνα ιονίζεται έντονα. Τα ιόντα αέρα φορτίζουν σωματίδια σκόνης. Τα φορτισμένα σωματίδια σκόνης κινούνται κάτω από τη δράση του πεδίου στα ηλεκτρόδια, όπου εγκαθίστανται.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρότυπα των επιτρεπτών επιπέδων ιονισμό του αέρα (SanPiN 2.2.4.1294-2003 στις 15 Ιουνίου, 2003), η ελάχιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση των ιόντων στον αέρα βιομηχανικά και δημόσια κτίρια θα πρέπει να είναι 400 θετικές και 400 αρνητικά ιόντα ανά κυβικό εκατοστό του αέρα. Η μέγιστη συγκέντρωση ρυθμίζεται στο επίπεδο των 50 000 θετικών και 50.000 αρνητικά ιόντα ανά κυβικό εκατοστό του αέρα. Το 1939 godu Tchizhevskiy ήταν συνιστώμενη θεραπευτική δόση των 10 000-10000000 αρνητικά ιόντα στον αέρα κατά την cm³ έκθεση των 5 έως 60 λεπτά. [5]

Καθαρισμός του νερού

Τα υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πόσιμου νερού για τον καθαρισμό του νερού από οργανικές ακαθαρσίες και βακτήρια, αλλά αυτό δεν έχει άμεση σχέση με τον ιονισμό.

Καθαρισμός του νερού στην πισίνα

Η αμερικανική εταιρεία Clear Wagner Enviro Technologies έχει αναπτύξει ένα σύστημα επεξεργασίας ορυκτών που επιτρέπει να μειωθεί σημαντικά η χρήση χημικών αντιδραστηρίων στην απολύμανση του νερού στην πισίνα. Η βάση της επεξεργασίας ορυκτών είναι η αρχή του κορεσμού τρεχούμενου νερού με ιόντα χαλκού και αργύρου, τα οποία επηρεάζουν τα φύκια, τους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια.

Το σύστημα καθαρισμού αποτελείται από μια μονάδα ελέγχου και ένα σύνολο ηλεκτροδίων κατασκευασμένα από κράμα χαλκού και αργύρου και τοποθετημένα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

Το νερό διέρχεται διαμέσου του θαλάμου ροής με ηλεκτρόδια τοποθετημένα σε αυτό. Η μονάδα ελέγχου παράγει μια άμεση τάση χαμηλής τάσης στα ηλεκτρόδια. Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί άτομα στην επιφάνεια των ηλεκτροδίων να εγκαταλείψουν τα ηλεκτρόνια τους και να τα μετατρέψουν σε θετικά φορτισμένα ιόντα. Ιόνες, παρασυρόμενοι από τη ροή του νερού, εισέρχονται στην πισίνα, όπου λαμβάνει χώρα ο καθαρισμός. Ο αριθμός των ιόντων που εισέρχονται στο νερό μπορεί να ελεγχθεί ανάλογα με το επιλεγμένο επίπεδο ιονισμού. Η περιοδική αντιστροφή της πολικότητας της τάσης εξασφαλίζει ομοιόμορφη φθορά των ηλεκτροδίων.

Οι ιόντες χαλκού και αργύρου, παγιδευμένοι στο νερό, είναι χημικώς δραστικοί και επομένως καταστρέφουν τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που ζουν εκεί. Ο χαλκός καταστρέφει τα φύκη, τους ιούς αργύρου και τα βακτηρίδια, παρέχοντας ένα μακρύ, μη τοξικό καθαρισμό και αποτρέποντας εκ νέου μόλυνση. Οι ιόντες παραμένουν στο νερό μέχρι να καταβυθιστούν ή να εισέλθουν σε αδιάλυτες ενώσεις με φύκια και βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια διαλύονται στα φίλτρα. Ionizer, συνεχή έγχυση ιόντων, θα αντισταθμίσουν τις απώλειές τους.

Διαδικασίες μαζικής ανταλλαγής

Ο ιονισμός μπορεί να επιταχύνει ή, αντίστροφα, να επιβραδύνει τις διαδικασίες ανταλλαγής μάζας. Έτσι, εάν οι ουσίες επαφής φορτίζονται διαφορετικά - η διαδικασία επιταχύνεται, ενώ παράλληλα αναστέλλεται το φορτίο. Αυτό το αποτέλεσμα έχει βρεθεί σε ευρεία εφαρμογή, για παράδειγμα, στην ηλεκτροφωτογραφία, τον καθαρισμό προϊόντων καύσης από σωματίδια αιθάλης, την εντατικοποίηση της διαδικασίας καπνίσματος κ.ο.κ.

5 καλύτερα μοντέλα ιοντισμού για το διαμέρισμα, καθώς και χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα της δουλειάς τους

Δεν είναι μυστικό ότι στα διαμερίσματα μας η ποιότητα του αέρα αφήνει πολύ επιθυμητό. Ταπετσαρίες, πλαστικά, έπιπλα από μοριοσανίδες - όλα αυτά υπογραμμίζουν τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις που αναπνέουμε. Συχνά οι δυσάρεστες μυρωδιές, η ταλαιπωρία και ο ζεστός αέρας δεν εξαφανίζονται ακόμα και μετά τον υψηλής ποιότητας καθαρισμό και τον παρατεταμένο αερισμό.

Στην περίπτωση αυτή, οι έξυπνες συσκευές έρχονται να βοηθήσουν τις νοικοκυρές. Ο ιονιστής του αέρα για ένα διαμέρισμα - τι είναι αυτό και πώς αυξάνει τον όγκο του "ζωντανού" αέρα στο δωμάτιο;

Τι είναι ο ιονισμός και η επίδρασή του στο ανθρώπινο σώμα

Από τη φυσική του σχολείου ξέρετε για την ύπαρξη ιόντων και ηλεκτρονίων. Αυτά είναι θετικά και αρνητικά φορτισμένα στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία αποτελούν συστατικά μέρη του ατόμου. Και τα μόρια αποτελούνται από άτομα.

Τι είναι ο ιονισμός με απλά λόγια; Αν ένα ηλεκτρόνιο "σπάσει" ένα ηλεκτρόνιο, τότε σχηματίζονται δύο διαφορετικά φορτισμένα σωματίδια, ιόντα. Όταν συνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζουν είτε θετικά φορτισμένες συνδέσεις είτε αρνητικές. Ονομάζονται αεροπλάνα και μπορεί να είναι βαρύς, μέτριος ή ελαφρός. Ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους στον αέρα που αναπνέουμε, η κατάσταση της ανθρώπινης υγείας αλλάζει.

Η θάλασσα, ο βουνός ή ο αέρας από κωνοφόρα δάση έχει επηρεάσει πάντα τον οργανισμό λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε ιονισμένα σωματίδια. Τα σανατόρια και τα φαρμακεία δεν προσπαθούν μάταια να βρεθούν στα βουνά, στην ακτή ή στα κωνοφόρα δάση. Αυτή η περιοχή είναι απαραίτητη για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Στον καθαρό αέρα υπάρχουν πάντα θετικά ή αρνητικά ιόντα, τόσο λιγότερα από αυτά, τόσο πιο "νεκρά" ο αέρας γίνεται. Στο δωμάτιο, η παρουσία ιόντων αέρα μειώνεται σημαντικά και έχουν επινοηθεί ειδικές συσκευές για την «αναζωογόνηση» των ιονιστών αέρα, οι οποίοι δρουν σε μόρια οξυγόνου και αζώτου, αυξάνουν το επίπεδο των φορτισμένων ιόντων.

Τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια προσελκύουν επιβλαβείς ουσίες, μικροοργανισμούς, αλλεργιογόνα και σκόνη, φορτώνοντάς τα. Αυτοί, με τη σειρά τους, εγκατασταθούν στους τοίχους, έπιπλα, οροφή. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζεται ο αέρας.

Εάν το δωμάτιο είναι μικρό σε μέγεθος ή το διαμέρισμα κατοικείται από μια μεγάλη οικογένεια, τότε δεν υπάρχουν σχεδόν κανένα φως αρνητικά ιόντα στον αέρα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά ιόντα. Τα ελαφριά αεροσκάφη "ζουν" για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος. Κατά την εκπνοή σχηματίζονται βαριά ιόντα και η συγκέντρωσή τους στον αέρα είναι τόσο μεγάλη.

Τα σύγχρονα διαμερίσματα απλά γεμίζουν με διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες, όταν δουλεύουν, εξουδετερώνουν το φορτίο ιόντων, ειδικά για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι διάσημοι. Οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα, καθώς στεγνώνει και η σκόνη που σχηματίζεται είναι πηγή βαρέων ιόντων. Η υπερβολική υγρασία συμβάλλει επίσης στην απώλεια αρνητικών φορτίων από τα ιόντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιονιστές αέρα είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ελαφρών, αρνητικά φορτισμένων αερίων, τα οποία βελτιώνουν τη δομή των μορίων οξυγόνου, και τα επιβλαβή σωματίδια μεταδίδουν το φορτίο τους και εγκαθίστανται στις επιφάνειες. Ο υγρός καθαρισμός αμέσως μετά τη συνεδρία ιοντισμού είναι απλά απαραίτητος. Αν δεν γίνει, τότε σε ξηρό αέρα οι επιβλαβείς ουσίες θα αποκτήσουν και πάλι θετικό φορτίο και η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και πάλι.

Οφέλη και βλάβες των ιονιστών αέρα

Ο ιονισμός του αέρα στις εγκαταστάσεις έχει από καιρό διαφημιστεί ευρέως, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί ειδικές μελέτες, τουλάχιστον το φάρμακο δεν δίνει συγκεκριμένες συστάσεις. Πόσο χρήσιμος είναι ο ιονιστής του αέρα, βλάπτει ή επωφελείται από την εφαρμογή του - δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Εξετάστε όλα τα θετικά και αρνητικά σημεία.

Πλεονεκτήματα του ιονιστή

 1. Τα αέρια επηρεάζουν θετικά την εργασία των ερυθροκυττάρων, αυξάνουν την ανταλλαγή αέρα στους πνεύμονες κατά 10%.
 2. Ένας υγιής, ποιοτικός ύπνος που φέρνει μια πλήρη ξεκούραση.
 3. Βελτίωση της απόδοσης, της συγκέντρωσης, της μνήμης.
 4. Ο καλός ύπνος και η οξυγόνωση συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία, στη βελτίωση της ασυλίας.
 5. Κανονική ψυχική υγεία, εξαφάνιση της κατάθλιψης και της νεύρωσης.
 6. Ο μεταβολισμός αυξάνεται, το πρόσωπο φαίνεται ζωηρό και υγιέστερο.

Φαίνεται, συμπαγές πλεονέκτημα, αλλά κάθε μετάλλιο έχει την αντίθετη πλευρά. Πολλά εξαρτώνται από την υγεία των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα, όπου ιονίζεται ο αέρας.

Μειονεκτήματα ιόντων αέρος

 1. Εάν ο αέρας είναι ένας ιός που μεταδίδεται από αερομεταφερόμενα σταγονίδια, η πιθανότητα εκδήλωσης μολυσματικής νόσου αυξάνεται εκθετικά.
 2. Ο ιονισμένος αέρας επηρεάζει αρνητικά τον ασθενή που έχει πυρετό. Ο επιταχυνόμενος μεταβολισμός οδηγεί μόνο σε αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να έχει κακή υποχώρηση. Επίσης, ο αυξημένος μεταβολισμός επηρεάζει δυσμενώς τις χρόνιες ασθένειες, επιταχύνοντας την πορεία τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση. Ιδιαίτερα αφορά τις ογκολογικές παθήσεις.
 3. Μια μεγάλη συγκέντρωση αερίων οδηγεί σε ένα επιπλέον φορτίο του αναπνευστικού συστήματος των ασθματικών.
 4. Πολλοί άνθρωποι έχουν ατομική δυσανεξία ή υπερευαισθησία στον ιονισμένο αέρα. Είναι πιο δύσκολο για αυτούς να αναπνεύσουν, επομένως πριν αγοράσετε τη συσκευή είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο άνετα θα είναι για εσάς να βρίσκεστε σε ένα τέτοιο δωμάτιο.
 5. Τα μωρά έως ένα έτος και οι μετεγχειρητικοί ασθενείς μπορούν να αναπνέουν περισσότερο "συνηθισμένο" αέρα αντί για υπερφορτωμένα ιόντα.
 6. Εάν ένα άτομο έχει διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, ο ιονιστής μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες.
 7. Όταν ιονίζεις τον αέρα, είναι καλύτερο να μην είσαι στο δωμάτιο αυτή τη στιγμή. Τα φορτισμένα σωματίδια προσελκύουν στις επιφάνειες πολύ πιο έντονα, από το ουδέτερο, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού στους βλεννογόνους.
 8. Κάθε ιονιστής δημιουργεί όζον, ο οποίος είναι οξειδωτικός. Με τον κακό αερισμό, μπορεί να υπερβεί τη συγκέντρωσή του και να προκαλέσει βλάβη τόσο στον άνθρωπο όσο και στην τεχνολογία.
 9. Ο ιονιστής δεν δίνει άμεση θετική επίδραση. Το αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστεί μετά από μήνες κανονικής χρήσης.
 10. Γύρω από τον ιονιστή, σχηματίζονται πάντα κύκλοι σκόνης. Επιπλέον, όλες οι επιβλαβείς ουσίες κατακάθονται σε επιφάνειες, οπότε το δωμάτιο χρειάζεται συνεχή υγρό καθαρισμό, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων και της οροφής.

Ενδείξεις και αντενδείξεις για τη χρήση ενός ιονιστή σε ένα διαμέρισμα

Ιονιστές αέρα συνιστώνται για:

 • αναπνευστικές ασθένειες;
 • πνευμονία.
 • φυματίωση;
 • υπέρταση;
 • ρευματισμούς;
 • μακράς διάρκειας μη θεραπευτικά εγκαύματα, τραύματα.
 • διαταραχή του νευρικού συστήματος.
 • προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.
 • γυναικολογικές παθήσεις.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ενός ιονιστή με:

 • ογκολογικές ασθένειες ·
 • ενεργό μορφή ιογενών λοιμώξεων.
 • βρογχικό άσθμα με συχνές κρίσεις.
 • καρδιακή ανεπάρκεια.
 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
 • σοβαρή εξάντληση.
 • καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο
 • ατομική μισαλλοδοξία ·
 • μετεγχειρητική περίοδο.

Ionizer των χαρακτηριστικών της συσκευής αέρα

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τι είδους ιονιστές είναι και ποια είναι η αρχή λειτουργίας τους.

Αρχή λειτουργίας της συσκευής

Μέσα στον ιονιστή υπάρχουν δύο ηλεκτρόδια, μεταξύ των οποίων δημιουργείται υψηλή τάση. Ως αποτέλεσμα της απόρριψης κορώνα, τα αρνητικά φορτισμένα ελεύθερα ηλεκτρόνια απελευθερώνονται στον αέρα και συγκρούονται με ουδέτερα μόρια οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται ένα αρνητικό αεροπλάνο (ένα ιόν οξυγόνου) λόγω της προσθήκης ενός επιπλέον ηλεκτρονίου.

Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και σχηματίζουν ένα πεδίο αεροπλάνου, το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στους ζώντες οργανισμούς.

Σχεδιασμός συσκευής

Τα κύρια συστατικά του ιονιστή είναι ο ανορθωτής του ρεύματος και ο μετατροπέας ενός εναλλασσόμενου ρεύματος σε ένα σταθερό. Το σύστημα δίοδος ρυθμίζει και διατηρεί την επιθυμητή τάση και ρεύμα. Η συσκευή ιονισμού είναι μια λεπτή βελόνα, μεταξύ της οποίας υπάρχει η εκκένωση.

Επιπλέον στοιχεία μπορεί να είναι:

 • Δίοδοι ή υπεριώδης λυχνία για την ένδειξη της κατάστασης λειτουργίας.
 • ανεμιστήρες για τη δημιουργία "άνεμος ιόντων"?
 • φίλτρα που περιέχουν επιβλαβείς ακαθαρσίες (καπνός, νέφος, σκόνη και άλλα).

Ποικιλίες της συσκευής

Οι ιονιστές μπορούν να διαφέρουν ως προς τη μορφή και την αρχή της δράσης.

Ενεργό και παθητικό

Ο ενεργός ιονιστής είναι εξοπλισμένος με ανεμιστήρα, ο οποίος κατανέμει τα ιόντα αέρα ομοιόμορφα πάνω στο δωμάτιο. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι ο θόρυβος κατά την εργασία.

Μονοπολική και διπολική

Οι ιονιστές χωρίζονται σε δύο τύπους.

 1. Μόνο τα αρνητικά φορτισμένα αεροσκάφη δημιουργούν μονοπολικά. Ωστόσο, παράγουν πολύ όζον στη διαδικασία της εργασίας, η οποία δεν έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην τεχνική και τους οργανισμούς των ζωντανών όντων. Τέτοιοι ιονιστές ήταν συνήθεις τον περασμένο αιώνα, όταν πιστεύεται ότι τα θετικά φορτισμένα ιόντα είναι ήδη αρκετά στον αέρα και το άτομο χρειάζεται ιόντα με αρνητικό φορτίο.
 2. Το διπολικό σύστημα δημιουργεί αεροδυναμικά φορτία δύο θετικών και αρνητικών φορτίων, είναι το τελευταίο επίτευγμα της τεχνολογίας για τον καθαρισμό του αέρα υψηλής ποιότητας. Όταν χρησιμοποιούνται, ο σχηματισμός όζοντος και του ηλεκτροστατικού πεδίου μειώνεται και επίσης δεν σχηματίζονται τα ιόντα της ένωσης αζώτου.

Υγραντήρες αέρα

Αυτή η συσκευή συνδυάζει δύο λειτουργίες: υγροποίηση και ιονισμό. Παρόλο που πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση μιας τέτοιας συσκευής είναι αμφιλεγόμενη. Μετά από όλα, ο υγρός αέρας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς και ο ιονιστής βοηθάει να τα διαδώσετε γύρω από το δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στην απολύμανση του αέρα.

Επί του παρόντος, οι κατασκευαστές άρχισαν να παράγουν υγραντήρες όχι μόνο με ιονιστές, αλλά επίσης εξοπλίζουν τους με λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας που καταστρέφουν τα βακτηρίδια και τους ιούς. Όταν επιλέγετε τη βέλτιστη συσκευή, δώστε προσοχή σε παρόμοια μοντέλα.

Καθαριστές αέρα

Μια συνδυασμένη συσκευή στην οποία ο ιονισμός πρέπει κατ 'ανάγκη να λειτουργεί ως ανεξάρτητη λειτουργία. Είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή αερίων να πραγματοποιείται ξεχωριστά από τον καθαρισμό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα φίλτρα, πρέπει να έχουν υψηλό βαθμό καθαρισμού και να συγκρατούν ακόμη και τα μικρότερα σωματίδια σκόνης με επακόλουθη απολύμανση.

Διαφορετικά, όταν ενεργοποιείτε τον ιονιστή, όλες οι βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο φίλτρο, θα λάβουν ένα φορτίο και θα εξαπλωθούν γύρω από το δωμάτιο και στη συνέχεια θα εγκατασταθούν στους πνεύμονες.

Chizhevsky πολυέλαιος

Ο βιοφυσικός Αλέξανδρος Chizhevsky δεν είχε καμία σχέση με τη δημιουργία ενός πολυέλαιου. Πήρε ακριβώς την αρχή του ιονισμού, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο έργο της συσκευής που φέρει το όνομά του. Η ουσία του έργου είναι να σχηματίσει ένα ρεύμα σωματιδίων με τα οποία συγκρούονται τα μόρια του αέρα, ως αποτέλεσμα του οποίου λαμβάνει χώρα ο ιονισμός.

Κανόνες για την επιλογή συσκευών για οικιακή χρήση

Δώστε προσοχή στη διαθεσιμότητα πιστοποιητικού υγιεινής. Πρέπει να επιβεβαιώσει την παρουσία της διεργασίας ιονισμού και να εγγυηθεί την ασφάλεια του ατόμου.

Όταν επιλέγετε μια συσκευή, βρείτε στην περιγραφή της πληροφορίες για τα παραγόμενα ιόντα. Όσο περισσότεροι από αυτούς, τόσο το καλύτερο. Εάν η ποσότητα υπερβαίνει τα 50 000, τότε ο ιονιστής πρέπει να έχει ιατρικό πιστοποιητικό.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση όζοντος είναι 0,1 mg / m3. Επιλέξτε μια συσκευή με MAC κάτω από το πρότυπο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει το μέγεθος του ιονισμένου δωματίου, επιλέξτε τη συσκευή με το βέλτιστο εύρος. Η περιεκτικότητα των θετικών ιόντων στον αέρα πρέπει να είναι μεταξύ 1500-3000 ιόντων / cm3 και αρνητική - 3000-5000 ιόντα / cm3. Η πολικότητα είναι από -0,5 έως 0. Αυτές οι τιμές είναι πιο συνεπείς με καθαρό ορεινό ή θαλάσσιο αέρα.

Top-5 καλύτερους ιονιστές για ένα διαμέρισμα

Οι ιονιστές του αέρα είναι αρκετά ακριβοί, επομένως, πρέπει να προσεγγίζονται πολύ προσεκτικά. Σε ποια μοντέλα θα πρέπει να προσέχετε;

 1. Winia AWX-70. Κατασκευαστής: Νότια Κορέα, η μέση τιμή - 24 000 ρούβλια. Αυτό είναι το βέλτιστο μοντέλο για λειτουργικότητα και κόστος. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για επιφάνεια 50 m2, κατανάλωση ρεύματος 24 W.
 2. PanasonicF-VXD50R-S. Το ιαπωνικό μοντέλο συνδυάζει μια τριπλή δράση: υγρασία, καθαρισμό και ιονισμό του αέρα. Σχεδιασμένο για δωμάτιο 40 τ.μ. Το μόνο πράγμα που φοβίζει τους αγοραστές είναι το υψηλό κόστος, 33.000 ρούβλια.
 3. Sharp KC-A51 RW / RB. Προϋπολογισμός ιαπωνικό μοντέλο, η μέση τιμή είναι 21 000 ρούβλια. Σχεδιασμένο για 38 μ2. Ένα ειδικό φίλτρο καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα από επιβλαβείς ακαθαρσίες και το καθαριστικό άνθρακα απορροφά οσμές.
 4. Termica ΑΡ-300. Ο καλύτερος υπεριώδης ιονιστής, η παραγωγή της Κίνας, το μέσο κόστος των 6 500 ρούβλια. Καθαρίζει τον αέρα σε χώρο τουλάχιστον 50 m2. Ο ιονιστής είναι εξοπλισμένος με μια υπεριώδη λάμπα, η οποία καταστρέφει όλους τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Έχει ένα καλό σύστημα φιλτραρίσματος, λειτουργεί ήσυχα και διαθέτει τηλεχειριστήριο.
 5. Amber-5A. Ο καλύτερος εγχώριος διπολικός ιονιστής, η μέση τιμή - 4.200 ρούβλια. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα και το φορτίζει με ιόντα αέρα. Γύρω από αυτό δεν συσσωρεύεται σκόνη, και ένας ανεμιστήρας χωρίς θόρυβο σας επιτρέπει να κατανέμετε ομοιόμορφα τα φορτισμένα ιόντα γύρω από το δωμάτιο. Ισχύστε μόνο 6 watt.

Ionizer κανόνες και συμβουλές

 1. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ακολουθήστε όλες τις συστάσεις.
 2. Χρησιμοποιήστε έναν συγκεκριμένο χρόνο για ιονισμό.
 3. Προσπαθήστε να μην βρίσκεστε στο δωμάτιο όταν λειτουργεί η συσκευή.
 4. Μετά από κάθε συνεδρία στην αίθουσα πρέπει να κάνετε έναν υγρό καθαρισμό.
 5. Μην ενεργοποιείτε το ιονιστή αν η υγρασία είναι κάτω από 45% ή περισσότερο από 75%.
 6. Αν υπερβείτε τον χρόνο λειτουργίας της συσκευής, τότε πιθανότατα στην αίθουσα να αυξάνεται η συγκέντρωση του όζοντος, να αερίζεται καλά, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση της ευημερίας και της βλάβης του εξοπλισμού.
 7. Μη χρησιμοποιείτε το ιονιστή σε σκονισμένο χώρο.
 8. Μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, διαφορετικά η νικοτίνη και η πίσσα θα εγκατασταθούν στους πνεύμονές σας.
 9. Για ομοιόμορφη κατανομή αερίων, τοποθετήστε το ιονιστή σε απόσταση περίπου 1 μ. Από το δάπεδο, την οροφή και τους τοίχους. Είναι επιθυμητό να το τοποθετήσετε σε μια απομονωμένη επιφάνεια (ξύλο, πλαστικό ή γυαλί).
 10. Μην τοποθετείτε τη συσκευή σε άμεση γειτνίαση με τα κλιματιστικά και τις συσκευές θέρμανσης.
 11. Κάθε λίγους μήνες, ο ιονιστής πρέπει να καθαρίζεται καλά από το εσωτερικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συνηθισμένη ηλεκτρική σκούπα.

Συμπέρασμα

Έτσι, εξετάσαμε την ερώτηση, τον ιονιστή του αέρα τι είναι. Πόσο χρήσιμος είναι ο ιονιστής του αέρα, ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μεμονωμένα. Εάν ακολουθηθούν όλες οι συστάσεις και οι κανόνες, θα υπάρξει σημαντικό όφελος για το άτομο. Πριν αγοράσετε αναγκαστικά όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις του σπιτιού σας και την κατάσταση της υγείας του νοικοκυριού.

Οφέλη, συσκευή και αρχή του ιονιστή αέρα: μια ποικιλία συσκευών και λεπτομερείς οδηγίες χρήσης

Ο ιονισμός είναι η διαδικασία κορεσμού του αέρα με αρνητικά φορτισμένα ιόντα. Αυτή η μέθοδος διεξάγεται με τη βοήθεια ιονιστή αέρα, και την ανάγκη του προκαλείται διαταραχή του εγκεφάλου με την έλλειψη των αρνητικών ιόντων σε ένα δωμάτιο. Ο άνθρωπος χάνει γρήγορα τη δύναμη και είναι κουρασμένος - υπάρχουν ενδείξεις πείνας με οξυγόνο.

Τι είναι ένας ιονιστής για το διαμέρισμα, ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Με τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών, το ιονισμένο οξυγόνο μετατρέπεται σε μοριακό οξυγόνο και σε κτίρια όπου οι πόρτες και τα παράθυρα είναι συνεχώς κλειστά, τα χρήσιμα ιόντα είναι περίπου 20 φορές μικρότερα από τον καθορισμένο κανόνα. Επομένως, σε χώρους όπου οι άνθρωποι βρίσκονται συχνά, συνιστάται η εγκατάσταση ενός ιονιστή αέρα.

Έτσι, ο ιονιστής αέρα:

 1. Βελτιώνει την ποιότητα του εναέριου χώρου.
 2. Μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του περιβάλλοντος.
 3. Αυξάνει την αντοχή του ανθρώπινου σώματος.
 4. Αποτρέπει την εξάπλωση των ιών.

Το κόστος των συσκευών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της συσκευής, την ποικιλία, τον κατασκευαστή, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων εξαρτημάτων (υπεριώδες φως, φυσητήρες κλπ.) Και άλλους παράγοντες.

Επομένως, οι απλούστεροι μονοπολικοί ιονιστές ηλεκτρο-εκλούσεως κοστίζουν 1500 έως 4.500 ρούβλια, ενώ οι διπολικοί κοστίζουν μεταξύ 7.000 και 35.000 ρούβλια.

Αρχή συσκευής και λειτουργίας της συσκευής

Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε ιονιστή περιλαμβάνει ένα φίλτρο και έναν ανορθωτή ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή ενός εναλλασσόμενου ρεύματος σε ένα σταθερό. Έπειτα έρχεται ένα σύστημα ελέγχου που καθορίζει το απαραίτητο ρεύμα και τάση. Η συσκευή ακτινοβολίας είναι λεπτές βελόνες από μέταλλο από τις οποίες ο παλμός ρεύματος χτυπά ελεύθερα ηλεκτρόνια στον περιβάλλοντα χώρο.

Εκτός από αυτά τα συστατικά απευθείας ιονισμού, οι συσκευές μπορεί επιπλέον να περιλαμβάνουν υπεριώδεις λαμπτήρες ή LED για να υποδείξουν την κατάσταση της εγκατάστασης. Επίσης, στη σημερινή συσκευές συναντήσετε άλλους οπαδούς ή το σύστημα ανεμιστήρα, που δημιουργεί την εντύπωση της «ιοντική άνεμος»: είναι φυσητό στα αρνητικά ιόντα του αέρα αέρα και να προωθήσουν τη διάδοσή τους σε όλη την αίθουσα.

Επίσης, οι σύγχρονοι ιονιστές με λειτουργία καθαρισμού είναι εξοπλισμένοι με φίλτρα που συγκρατούν διάφορες επιβλαβείς ακαθαρσίες (καπνό τσιγάρου, γύρη φυτού, νέφος, σκόνη κλπ.).

Η συσκευή λειτουργεί σύμφωνα με το σχέδιο πολυέλαιου Chizhevsky. Η αρχή της συσκευής είναι ότι δημιουργείται υψηλή τάση μεταξύ των ηλεκτροδίων ιονισμού (θετικό (Η +) και αρνητικό (02)). Σε αυτήν την περίπτωση, η συσκευή εκπέμπει υδρατμούς, οι οποίοι χωρίζονται σε θετικά (Η +) και αρνητικά (02) ιόντα.

Έτσι, τα ιόντα αέρα απελευθερώνονται στον αέρα, αναμιγνύονται με οξυγόνο και γεμίζουν το χώρο με αρνητικά φορτισμένα ιόντα.

Το Ionizer διεξάγει καθαρισμό του αέρα σε όλο το δωμάτιο. Ο καπνός εξαφανίζεται μετά από 7 λεπτά, τα μικρόβια πεθαίνουν μέσα σε 2-3 ώρες.

Για δωμάτια μέχρι 20 τ.μ. Οι μετρητές είναι κατάλληλοι για συσκευές χαμηλής ισχύος, σε δωμάτια με μεγαλύτερη επιφάνεια είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν πιο ισχυροί ιονιστές.

Τύποι ιονιστήρων

Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι ιονιστήρων:

 • Υδρογονωτής - η συσκευή παράγει όζον που συγκρούεται με το νερό και σχηματίζει υδροϋπεροξείδιο και αεροζόλ (ένα μόριο οξυγόνου με αρνητικό φορτίο).
 • Ο ιονιστής εκκένωσης κορώνας παράγει μεγάλες εκκενώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να εισέρχονται στο περιβάλλον. Δημιουργούν αρνητικά ιόντα αέρα, που συνδέονται με μόρια οξυγόνου.
 • Θερμικός ιονιστής - η συσκευή ανάβει το σύρμα, διανέμει ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα οποία σχηματίζουν ιόντα αέρα, συνδέονται με οξυγόνο.

 • Ιονιστής πλάσματος - αυτή η συσκευή λειτουργεί με καύση αλκοόλ σε ένα σκάφος συνδεδεμένο με μια πηγή τάσης. Στη διαδικασία καύσης, η συσκευή παράγει οξυγόνο, ενώ η πηγή τάσης εκπέμπει ηλεκτρόνια που συνδυάζονται με τα μόρια Ο2, δίνοντάς τους μια αρνητική χρέωση.
 • Η συσκευή σε υπεριώδη και ραδιενεργή ακτινοβολία - ο ιονιστής παράγει ένα ρεύμα σωματιδίων που, όταν συνδέεται με ένα μόριο οξυγόνου, τα δίνουν ηλεκτρόνια και το καθιστούν ιόν αέρα.
 • Chizhevsky πολυέλαιος - ο σχεδιασμός της συσκευής περιλαμβάνει αιχμηρές βελόνες, στις οποίες εφαρμόζεται υψηλή τάση, η οποία προκαλεί την αποστράγγιση των ελεύθερων ηλεκτρονίων από τα άκρα των βελονών. Συνδυάζονται με οξυγόνο, δημιουργώντας αρνητικά ιόντα αέρα.
 • Για τεχνητή κορεσμό των αρνητικών ιόντων του αέρα στο διαμέρισμα είναι καλύτερα ιονιστές elektroefflyuvialnogo δράση, δεδομένου ότι είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, δεν εκπέμπουν ραδιενεργά σωματίδια, το όζον, υπεροξείδιο, κ.λπ.

  Όλοι οι άλλοι τύποι ιονιστές δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και βιομηχανικοί χώροι όπου οι άνθρωποι κατοικούν, ως μια χρήσιμη προσθήκη στα ιόντα του αέρα, παράγουν άλλες ουσίες, που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Ετσι, πλάσμα, θερμική, ραδιενεργά, υπεριώδη ή άλλη ionizers χρησιμοποιείται μόνο στη βιομηχανία (π.χ. προκειμένου να θεραπεύσει τις ρητίνες και άλλα.).

  Μονοπολική ή διπολική;

  Εκτός από τους παραπάνω τύπους, διακρίνονται οι παρακάτω τύποι, ανάλογα με τις δημιουργούμενες αερογραμμές:

  • Μονοπολικοί ιονιστές - παράγουν μόνο αρνητικά ιόντα αέρα.
  • Οι διπολικοί ιονιστές - σχηματίζουν aeroions με θετικό και αρνητικό φορτίο.

  Κανονικά, ο αέρας θα πρέπει να περιέχει τόσο αρνητικά όσο και θετικά φορτισμένα ιόντα, αλλά τα μοντέρνα δωμάτια τείνουν να χαρακτηρίζονται από έλλειμμα αρνητικών ιόντων και περίσσεια θετικών ιόντων. Η κατάσταση αυτή εξηγείται από την ευρεία χρήση διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών (υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, σίδερα, στεγνωτήρες μαλλιών, κ.λπ.), σωματίδια κορεσμού αέρα με θετική φόρτιση.

  Για το λόγο αυτό, οι μονοπολικές και διπολικές συσκευές έχουν διαφορετικές εφαρμογές. Έτσι, συνιστώνται μονοπολικές συσκευές σε χώρους με ηλεκτρικό εξοπλισμό που λειτουργούν για να κορεστεί ο χώρος με αρνητικά αεροσκάφη, εξισορροπώντας έτσι την παραγωγή θετικών.

  Πιθανή βλάβη και αντενδείξεις για χρήση

  Παρά την εντυπωσιακή χρήση των ιοντιστών, έχουν και αντενδείξεις:

  1. Η συσκευή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αν υπάρχουν άτομα με υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο. Η συσκευή διεγείρει τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.
  2. Η συσκευή δεν συνιστάται για χρήση σε όγκους και ογκολογικές παθήσεις. Τα αέρια τρέφουν απολύτως όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του όγκου, γεγονός που απειλεί την επιταχυνόμενη ανάπτυξή του.
  3. Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή σε καπνιστό περιβάλλον, καθώς τα σωματίδια σκόνης μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες σε αυτή την περίπτωση. Η συσκευή πρέπει να είναι ενεργοποιημένη μόνο όταν δεν υπάρχει κανένα άτομο κοντά.
  4. Η χρήση καθαριστικού αέρα δεν συνιστάται στα παιδικά δωμάτια εάν το παιδί είναι ηλικίας κάτω των 3 ετών.

  Λεπτομερείς οδηγίες για τη χρήση ενός ιονιστή

  Λειτουργία

  Γενικές συστάσεις για διαμονή:

  1. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη συσκευή σε βάθρο, τοίχο ή οροφή. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο ιονιστής δεν πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους - η βέλτιστη απόσταση, καθώς και η απόδοση, υποδεικνύονται στις οδηγίες στη συσκευή (συνήθως 1-3 m).
  2. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε έναν ιονιστή για να εξουδετερώσετε τις βλαβερές συνέπειες της τηλεόρασης, η συσκευή πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στην οθόνη και τον χρήστη. Για να εξουδετερώσετε την επίδραση της οθόνης, η συσκευή τοποθετείται συνήθως πάνω από αυτήν στον τοίχο (μισό μέτρο πάνω από την κορυφή της οθόνης).

  Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς διακοπή 24 ώρες την ημέρα, αλλά δεν απαιτείται:

  1. Συνήθως, για να βελτιωθεί ο αέρας στο δωμάτιο όπου λειτουργεί ο υπολογιστής και η τηλεόραση, η συσκευή έχει παραμείνει σε κατάσταση λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 12 ώρες). Η απόσταση από τη συσκευή στο άτομο ταυτόχρονα πρέπει να είναι περίπου 1,3 - 4 μέτρα.
  2. Αν η συσκευή χρησιμοποιείται για την πρόληψη ασθενειών του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, μπορείτε να μειώσετε την απόσταση μέχρι το 0,7 - 1 μέτρο και ο χρόνος των συνεδριών θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο (10 λεπτά). Οι συνεδρίες συμπεριφοράς επιτρέπονται 2 ή 3 φορές σε πάπιες.
  3. Εάν υπάρχει κίνδυνος αναπνευστικών ασθενειών, οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν 3-4 φορές την ημέρα για 10 λεπτά (απόσταση - από 0,5 έως 0,7 μέτρα).
  4. Εάν τα ιόντα είναι απαραίτητα για την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, η ροή θα πρέπει να κατευθύνεται στον επηρεαζόμενο χώρο (ο χρόνος συνεδρίας είναι 5 λεπτά).

  Προφυλάξεις ασφαλείας

  Σε γενικές γραμμές, οι κανόνες χειρισμού των ιονιστών αέρα μπορούν να μειωθούν στα εξής:

  1. Παρά την επαρκώς υψηλή τάση που παρέχεται στο ψυγείο, η συσκευή δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία λόγω του καθορισμένου περιορισμού του ρεύματος εξόδου. Ωστόσο, είναι αδύνατο να αγγίξετε τον ενσωματωμένο ιονιστή, καθώς αυτό θα προκαλέσει εκφόρτιση στατικού ηλεκτρισμού.

  Αρμόδια φροντίδα

  Πριν από οποιαδήποτε εργασία ή μεταφορά της συσκευής, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το φις από την πρίζα και να περιμένετε 15-20 λεπτά πριν αποφορτιστεί ο ιονιστής.

  Με τη συνεχή λειτουργία της συσκευής, η σκόνη στον ατμοσφαιρικό αέρα εγκαθίσταται στο πάτωμα, στην οροφή, στους τοίχους και στα κοντινά αντικείμενα, επομένως κοντά στον ιονιστή απαιτείται περιοδικός καθαρισμός του χώρου. Είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τη συσκευή κάθε εβδομάδα από τη σκόνη με ένα στεγνό, καθαρό και μαλακό πανί. Αυτό θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ιονιστή και θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των παραμέτρων του.

  Η χρήση για καθαρισμό νερού, χημικών ουσιών και λύσεων καθαρισμού είναι απαράδεκτη! Αν χτυπάει το ιονιστή νερού, πρέπει να σκουπιστεί. Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο δίκτυο μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.

  Κριτικές γιατρών και αγοραστών

  Inga Ya.
  Περίπου ενάμιση χρόνο πριν, ο γιατρός του περιβόλου επισκέφθηκε και πάλι τον συχνά αρρωσμένο γιο μου. Στη συνέχεια είπε: "Πολύ μονότονη και συχνά αρρωσταίνετε, ίσως να αγοράσετε κάποιο καθαριστικό αέρα, καθώς και τις προϋποθέσεις για ασθένειες όπως εκεί. Ίσως να έχετε κάποιο είδος μικροβίου (αστείο). "

  Δεν ξέρω αν αστειεύτηκε, αλλά σκέφτηκα. Κάποια φορά πριν, δεν έδωσα καθόλου προσοχή σε τέτοια πράγματα, διότι τα θεωρούσα ως χαρακτηριστικό των νοσοκομείων και των διαφόρων πολυάριθμων θεσμών. Ωστόσο, αφαιρώντας τη σκόνη, σκέφτηκα - γιατί αναπνέουμε, παρά τον τακτικό καθαρισμό;

  Άρχισα να ψάχνω για τη σωστή συσκευή. Μπερδεμένος από την τιμή, κάποιο κόστος ως στυράλκα. Και έχουν σχεδιαστεί για μεγάλους όγκους χώρων! Φαίνεται ότι έχει βρει ένα - και λειτουργεί καλά, και η τιμή είναι καλή, αλλά μόνο κουδουνίζει ατιμώρητα.

  Και ξαφνικά είδα στο φαρμακείο μια αρκετά μικρή φτηνή συσκευή. Τώρα μπερδεύτηκαν το μικρό μέγεθος. Ωστόσο, ο φαρμακοποιός τον επαίνεσε και είπε ότι τα αγοράζει ακόμη και σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Έμαθα την εντολή και το αγόρασα ακόμα - και ακόμα δεν το μετανιώνω.

  Ήδη περίπου ένα χρόνο χρησιμοποιώ καθαριστικό. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι κοιμάμαι πιο εύκολα, κοιμάμαι καλύτερα. Όπως υποδεικνύεται στην περιγραφή, η σκόνη συγκεντρώθηκε περισσότερο στα έπιπλα - ναι, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε πιο συχνά, αλλά! Όλα αυτά που εγκαταστάθηκαν, δεν μπήκαν στους πνεύμονες των κατοικίδιων ζώων μου! Και πόσες εβδομάδες αφαιρούμε τις ακαθαρσίες από τις πλάκες καθαρισμού.

  Όταν υπάρχει επιδημία, βρίσκεται στο καθεστώς βακτηριοκτόνου καθαρισμού. Από τότε, πραγματικά πραγματικά δεν αρρωσταίνουν (αν μόνο το παιδί από το νηπιαγωγείο κάνει οτιδήποτε μολυσματικό), αλλά θα ανακάμψει ταχύτερα από το βουνό!

  Όλγα
  Την πρώτη νύχτα μετά την αγορά της συσκευής την άφησε, κλείνοντας το παράθυρο εκ των προτέρων. Ξύπνησα τη νύχτα από εφίδρωση και βήχα. Υπήρχε έντονη οσμή στο δωμάτιο. Ο ιονιστής απενεργοποιήθηκε και έστειλε την αίθουσα. Ήθελα να πάρω τη συσκευή για έλεγχο (δεν είναι αρκετό, ξαφνικά κάτι δεν είναι σωστό με αυτό το συγκεκριμένο αντίγραφο), αλλά βρήκε παρόμοιες απαντήσεις στο Internet όταν οι άνθρωποι έχουν τα ίδια συμπτώματα και συσκευές με τους εργαζόμενους. Τώρα ενεργοποιώ τη συσκευή για μισή ώρα κατ 'ανώτατο όριο, τίποτα περισσότερο, μετά τον οποίο αερίζω το δωμάτιο.

  Victor
  Αγόρασα έναν ιονιστή με μια λειτουργία διαβροχής. Το γεγονός είναι ότι το παιδί είχε συχνά ρινική συμφόρηση κατά τη διάρκεια της χειμερινής θέρμανσης, όταν ο αέρας έγινε ξηρός. Επιλέξαμε ένα μοντέλο που βασίζεται σε χαμηλό θόρυβο και ανεπιτήδευτη λειτουργία. Βάζω μόνο βραστό νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο ιονιστής δεν ακούγεται καθόλου καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, τότε το βράδυ υπάρχει ένα αξιοσημείωτο buzz.

  Εν κατακλείδι, πρέπει να σημειωθεί ότι για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τη χρήση ενός ιονιστή αέρα, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε προσεκτικά τις οδηγίες λειτουργίας για μια συγκεκριμένη συσκευή και να ακολουθήσουμε αυστηρά όλες τις συστάσεις που εκτίθενται. Σε περίπτωση ασθενειών πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

  Ionizer

  Ionizer - συσκευή για τη λήψη ελεύθερων ιόντων.

  Περιεχόμενα

  Οι ιονιστές χρησιμοποιούνται συνήθως για τον ιονισμό του εσωτερικού αέρα. Οι ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διευκολύνουν τη διαδικασία χημικής διάσπασης (απολύμανση, απομάκρυνση οσμών). Εάν η ιονισμένη ροή αέρα κατευθύνεται σε επιφάνειες (αντικείμενα), τότε μπορεί να αλλάξει το ηλεκτρικό τους φορτίο.

  Οι ιονιστές λειτουργούν είτε σε υψηλές τάσεις (αρκετές χιλιάδες βολτ) με εκκένωση κορώνας στα ηλεκτρόδια είτε από πηγή ιοντίζουσας ακτινοβολίας στην υπεριώδη ακτινοβολία ή από ραδιενεργά ισότοπα. Η ροή ιόντων συχνά φτάνει 1 μΑ, που αντιστοιχεί σε αρκετά δισεκατομμύρια ιόντα ανά δευτερόλεπτο.

  Ιονιστές σε εκκένωση κορώνας

  Οι ιονιστές αυτού του τύπου είναι εφοδιασμένοι με αιχμηρά ηλεκτρόδια, τα οποία με τη βοήθεια εκτοξεύσεως κορώνας και ιόντων σχηματισμού ηλεκτροστατικών εκπομπών βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα ηλεκτρόδια. Αυτές οι συσκευές είναι δύο τύπων:

  • ανεξέλεγκτες - λειτουργούν με σταθερό τρόπο και σχηματίζουν ανεξέλεγκτα νέα ιόντα.
  • ρυθμιζόμενο - αλλάξτε την τάση στα ηλεκτρόδια ανάλογα με το ηλεκτρικό πεδίο στο περιβάλλον.

  Και οι δύο τύποι των Ιονιστές χρησιμοποιούνται για την απόκτηση μια ορισμένη φόρτισης και αποφόρτισης, ή για την πρόληψη της ανεπιθύμητης ηλεκτροστατικά φορτία. Για να είναι σε θέση να έχει τον ιονιστή σε κατάλληλη απόσταση από την dischargeable (επαναφορτιζόμενες) επιφάνεια (2 m), είναι εφοδιασμένες με φυσητήρες (εξωτερική ή ολοκληρωμένη) - έτσι ιονισμένο αέρα, και μαζί με αυτό το ηλεκτρικό φορτίο παρέχεται στη θέση στόχο (π.χ. σε μηχανές εκτύπωσης) [1]. Οι στεφανιακοί ιονιστές συχνά εκτελούνται με τη μορφή χτενισμένων πλεγμάτων. τροφοδοτούνται από πηγές εναλλασσόμενου ή συνεχούς ρεύματος. Κατά τη σύνδεση με εναλλασσόμενο ρεύμα, όλες οι συμβουλές χτένας είναι συνδεδεμένες. σε σταθερό ρεύμα σε παρακείμενες άκρες, εφαρμόζεται τάση διαφορετικών πινακίδων.

  Σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και εκτυπωτές λέιζερ, χρησιμοποιούνται ιονιστές συνεχούς ρεύματος (εναλλασσόμενο ρεύμα διέρχεται μέσω ανορθωτών) - σε αυτές οι ιονιστές χρησιμεύουν για την ηλεκτροστατική φόρτιση των φωτοβολταϊκών χωρίς επαφή.

  Ιονιστές στην ακτινοβολία

  Η υπεριώδης ακτινοβολία, η άλφα, η βήτα, η ακτινοβολία ακτίνων Χ και η ακτινοβολία γάμμα αναπαράγουν επίσης ιόντα. Τα υπεριώδη ακτινοσώματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιατρικά ιδρύματα για απολύμανση. Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό πόσιμου νερού, σκλήρυνση των λάκες, ρητίνες και πολυμερή, αλλά το κύριο αποτέλεσμα είναι να μην παράγουν ιόντα και φωτόνια υψηλής ενέργειας, διαταράσσοντας μόρια του ακτινοβολημένου υλικού, και την παραγωγή του αποτελέσματος της καταστροφής του επιφανειακού στρώματος.

  Τα ραδιενεργά ισότοπα (ραδιονουκλίδια) χρησιμοποιούνται σε ανιχνευτές πυρκαγιάς ιονισμού για την ανίχνευση ιόντων απορροφητικών ουσιών (αναθυμιάσεις, αερολύματα). ενώ η αγωγιμότητα του αέρα μετριέται με ιονισμό - η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνεται όταν υπάρχουν οργανικά αέρια, καπνοί ή αερολύματα σε αυτό.

  Εφαρμογή

  Ηλεκτροστατική ανακούφιση πίεσης

  Μία από τις κύριες εφαρμογές είναι ιονιστές η χρήση τους για την αφαίρεση ηλεκτροστατικά φορτία και, κατά συνέπεια, την πρόληψη των ηλεκτροστατικών φορτίων και των συναφών κινδύνων (ευφλεκτότητας, για την προστασία των ανθρώπων από ηλεκτρική εκκένωση). Αυτή η προστασία χρησιμοποιείται όταν η συμβατική γείωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή αφαίρεση του ηλεκτρικού φορτίου (πρότυπο DIN EN 100015-1: 1993-06).

  Οι ηλεκτροστατικές εκφορτίσεις θέτουν σε κίνδυνο τα κινούμενα προϊόντα εξοπλισμού (ή τα κινούμενα μέρη) που αποτελούνται από διηλεκτρικά. Ειδικά επικίνδυνα και εκρηκτικά είναι η παραγωγή πολυαιθυλενίου, η συσκευασία, το χαρτί, καθώς και η εκτύπωση, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τροφίμων, και ειδικότερα οι μύλοι και οι μηχανές πλήρωσης. Η αφαίρεση του ηλεκτρικού φορτίου με ιοντιστές εμποδίζει επίσης τα προϊόντα να κολλήσουν μεταξύ τους και στους μεταφορείς, κολλώντας μαζί τα σωματίδια των χαλαρών προϊόντων, πράγμα που διευκολύνει την τεχνολογική διαδικασία. Επίσης, οι ιονιστές χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρική μηχανική για να παρέχουν επαρκή προστασία έναντι ηλεκτροστατικών φορτίων και να αποτρέπουν την προσέλκυση μικρών σωματιδίων (σκόνης).

  Ιονισμός σε οικιακές συσκευές

  Σε εμπορικώς διαθέσιμα πιστολάκι για τα μαλλιά (πιστολάκι) [2], κενά [3], υγραντήρες [4], πληκτρολόγιο [5] και ακόμη και σημειωματάρια [6] με ενσωματωμένο ιονιστή, υπόσχεται να παρέχει μια αντιστατική δράση.
  Ο ιονισμός του αέρα στις κατοικημένες περιοχές γίνεται κυρίως από μονοπολικούς (μονοπολικούς) ιονιστές αέρα, ο οποίος περιλαμβάνεται στην έννοια του μικροκλίματος των χώρων.

  Corona επεξεργασία των πολυμερών

  Η διαδικασία συνίσταται στην επιφανειακή σκλήρυνση και στην ενεργοποίηση των διηλεκτρικών επιφανειών μέσω εκκενώσεως με κορώνα προκειμένου να αυξηθεί η προσέλκυση και να βελτιωθεί η προσκόλληση. Μετά από μια τέτοια επεξεργασία, και για μερικά πολυμερή μόνο μετά από αυτό, η επιφάνεια μπορεί να επικαλυφθεί (ελασματοποίηση, βαφή, αστάρωμα, κ.λπ.)

  Επεξεργασία αέρα και νερού

  Καθαρισμός αέρα

  Ο ιονιστής αέρα παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα (ανιόντα), ενώ ο στάσιμος (χρησιμοποιημένος) αέρας περιέχει περισσότερο θετικά ιόντα (κατιόντα). Το επιχείρημα των κατασκευαστών ιονιστή αέρα μειώνει το γεγονός ότι ο καθαρότερος αέρας περιέχει περισσότερα ανιόντα (στη φύση, ειδικά στα βουνά, στα δάση, κοντά στους καταρράκτες). Οι επιβλαβείς ουσίες, τα βακτηρίδια και τα αλλεργιογόνα (ισχυρίζονται) είναι θετικά φορτισμένα και συνεπώς προσελκύουν τα ανιόντα που αναπαράγονται από τους ιονιστές. σχηματίζουν μικρές συστάδες σωματιδίων, έτσι γίνονται βαρύτερα και πέφτουν κάτω - δηλαδή, δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στους πνεύμονες και να γίνουν μολυσματικοί παράγοντες. Και παρόλο που σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερα αποτελεσματικό ανιόντων εξακολουθεί να μην είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και παραμένει αμφιλεγόμενη, η ιονισμό του αέρα εξακολουθεί να είναι εκκινεί χημικές αντιδράσεις αποσύνθεσης των δύσοσμων αερίων και αερολυμάτων. Έτσι, ένα δοχείο γεμάτο με καπνό ξαφνικά γίνονται εντελώς διαφανής εάν το προσθέσετε στο αιχμηρό μεταλλικό ηλεκτρόδια συνδέονται με την ηλεκτρική μηχανή, και όλα τα υγρά και στερεά σωματίδια θα εναποτίθενται επί των ηλεκτροδίων. Η εξήγηση του πειράματος είναι η εξής: Αφού η κορώνα ανάψει μεταξύ των ηλεκτροδίων, ο αέρας μέσα στο σωλήνα είναι έντονα ιονισμένος. Τα ιόντα αερίων προσκολλώνται σε σωματίδια σκόνης και φορτίζονται. Δεδομένου ότι ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο λειτουργεί μέσα στο σωλήνα, τα φορτισμένα σωματίδια σκόνης κινούνται κάτω από τη δράση του πεδίου στα ηλεκτρόδια, όπου εγκαθίστανται.

  Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρότυπα των επιτρεπτών επιπέδων ιονισμό του αέρα (SanPiN 2.2.4.1294-2003 στις 16 Ιουνίου, 2003), η ελάχιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση των ιόντων στον αέρα βιομηχανικά και δημόσια κτίρια είναι 400 θετικές και 400 αρνητικά ιόντα ανά κυβικό εκατοστό του αέρα. Η μέγιστη συγκέντρωση επιτρέπεται σε επίπεδο 50.000 θετικών και 50.000 αρνητικών ιόντων ανά cm³ αέρα. Οι ιονιστές αέρα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και διατήρηση της απαιτούμενης ιονικής σύνθεσης αέρα. Επιπλέον, οι ιονιστές αέρα μπορούν να παράγουν και αρνητικά ιόντα (μονοπολικοί (μονοπολικοί) ιονιστές) και θετικοί μαζί με αρνητικά ιόντα (διπολικοί ιονιστές).

  Chizhevsky πολυέλαιος

  Ο σοβιετικός βιοφυσικός AL Chizhevsky απέδειξε πειραματικά το γεγονός της αντίθετης φυσιολογικής επίδρασης των θετικών και αρνητικών ιόντων στον αέρα στους ζωντανούς οργανισμούς και την τεχνητή αεριοποίηση. Στη συνέχεια, ο Chizhevsky δημιούργησε μια ηλεκτρονική συσκευή - έναν ιονιστή αέρα, ο οποίος αυξάνει τη συγκέντρωση αρνητικών ιόντων αέρα στον αέρα. Προς το παρόν, προς τιμήν του εφευρέτη, αυτή η συσκευή ονομάζεται "Chizhevskiy Πολυέλαιος" (η συσκευή μοιάζει με πολυελαίμονα στο σχέδιο και προορίζεται για αναστολή στην οροφή).

  Καθαρισμός του νερού

  Τα υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πόσιμου νερού για τον καθαρισμό του νερού από οργανικές ακαθαρσίες και βακτήρια, αλλά αυτό δεν έχει άμεση σχέση με τον ιονισμό.

  Καθαρισμός του νερού στην πισίνα

  Η αμερικανική εταιρεία Clear Wagner Enviro Technologies έχει αναπτύξει ένα σύστημα επεξεργασίας ορυκτών που επιτρέπει να μειωθεί σημαντικά η χρήση χημικών αντιδραστηρίων στην απολύμανση του νερού στην πισίνα. Η βάση της επεξεργασίας ορυκτών είναι η αρχή του κορεσμού τρεχούμενου νερού με ιόντα χαλκού και αργύρου, τα οποία επηρεάζουν τα φύκια, τους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια.

  Το σύστημα καθαρισμού αποτελείται από μια μονάδα ελέγχου μικροεπεξεργαστή και ένα σύνολο από ηλεκτρόδια κατασκευασμένα από κράμα χαλκού και αργύρου και τοποθετημένα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

  Το νερό διέρχεται μέσω ενός ειδικού θαλάμου ροής με ηλεκτρόδια τοποθετημένα μέσα σε αυτό. Η μονάδα ελέγχου παράγει μια άμεση τάση χαμηλής τάσης στα ηλεκτρόδια. Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί άτομα στην επιφάνεια των ηλεκτροδίων να εγκαταλείψουν τα ηλεκτρόνια τους και να τα μετατρέψουν σε θετικά φορτισμένα ιόντα. Ιόνες, παρασυρόμενοι από τη ροή του νερού, εισέρχονται στην πισίνα, όπου λαμβάνει χώρα ο καθαρισμός. Ο μικροεπεξεργαστής παρακολουθεί τον αριθμό των ιόντων που εισέρχονται στο νερό, ανάλογα με το επιλεγμένο επίπεδο ιονισμού. Η περιοδική αντιστροφή της πολικότητας της τάσης εξασφαλίζει ομοιόμορφη φθορά των ηλεκτροδίων.

  Οι ιόντες χαλκού και αργύρου, παγιδευμένοι στο νερό, είναι χημικώς δραστικοί και επομένως καταστρέφουν τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που ζουν εκεί. Ο χαλκός καταστρέφει τα φύκη, τους ιούς αργύρου και τα βακτηρίδια, παρέχοντας ένα μακρύ, μη τοξικό καθαρισμό και αποτρέποντας εκ νέου μόλυνση. Οι ιόντες παραμένουν στο νερό μέχρι να καταβυθιστούν ή να εισέλθουν σε αδιάλυτες ενώσεις με φύκια και βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια διαλύονται στα φίλτρα. Ionizer, συνεχή έγχυση ιόντων, θα αντισταθμίσουν τις απώλειές τους.

  Διαδικασίες μαζικής ανταλλαγής

  Ο ιονισμός μπορεί να επιταχύνει ή, αντίστροφα, να επιβραδύνει τις διαδικασίες ανταλλαγής μάζας. Έτσι, αν οι ουσίες που έρχονται σε επαφή φορτώνονται με διαφορετικό όνομα, η διαδικασία επιταχύνεται, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η φόρτιση. Αυτές οι επιδράσεις έχουν βρεθεί σε ευρεία εφαρμογή, για παράδειγμα στην ηλεκτροφωτογραφία, τον καθαρισμό προϊόντων καύσης από σωματίδια αιθάλης, την εντατικοποίηση της διαδικασίας καπνίσματος κ.ο.κ.

  Έναρξη χημικών αντιδράσεων

  Αντιδραστήρες πλάσματος

  Εννοούνται οι αντιδραστήρες, οι οποίοι μέσω ενός μαγνητρόνου παράγουν ένα αέριο πλάσμα, αποσυνθέτοντας έτσι επιβλαβείς ουσίες. Συνήθως δεν ονομάζονται ιονιστές, αν και ιονίζουν πλήρως το αέριο που διέρχεται από αυτά. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη μικροηλεκτρονική για τον καθαρισμό από βλαβερές ουσίες που αποσυντίθενται σε αβλαβείς ή κατακρημνισμένες ουσίες. Τέτοιες συσκευές είναι πολύ έντασης ενέργειας. Η εναλλακτική λύση είναι να περάσουν τα καυσαέρια μέσω μιας φλόγας θερμού αερίου.