Πώς να κάνετε αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία από πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης: φωτογραφία και συσκευή

Ο εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία από πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης είναι μια από τις πιθανές λύσεις για μια αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής, αλλά οι περισσότεροι προγραμματιστές είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν χάριν φθηνότερων εκτιμήσεων. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένης μακροχρόνιας υπηρεσίας εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία κατασκευασμένη από πλαστικούς σωλήνες.

Η ανάγκη για σύστημα εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Για την κανονική ζωή, ένα άτομο χρειάζεται επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Σε κλειστούς χώρους μιας ιδιωτικής κατοικίας, χωρίς εξοπλισμό με αεραγωγούς, υπάρχει γρήγορος κορεσμός αέριων μαζών με διοξείδιο του άνθρακα, διάφορους καπνούς, προϊόντα καύσης καυσίμων. Σε τέτοιες αίθουσες δεν είναι μόνο δυσάρεστο να είναι, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υποβάθμισης της υγείας, αφού ο αέρας είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για παθογόνα βακτήρια και ιούς.

Όλα αυτά απαιτούν συστηματικό αερισμό των χώρων, κάτι που δεν είναι πάντα βολικό. Ακόμη και σε ένα μικρό μονοκατοικία, πρέπει να ανοίξετε πολλά παράθυρα και μην ξεχάσετε να τα κλείσετε μετά από λίγο.

Αυτά τα προβλήματα δεν απαιτούνται από κανέναν, επομένως, η ανθρωπότητα βρήκε εδώ και πολύ καιρό μια λύση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος σε ένα ιδιωτικό σπίτι: την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού. Εκτός από αυτά, λύνει και ένα άλλο πρόβλημα: αφαιρεί τις δυσάρεστες οσμές από την κουζίνα και τα μπάνια.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης πλαστικών σωλήνων ως κανάλια ανταλλαγής αέρα

Σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας, οι αεραγωγοί πρέπει να τοποθετούνται από άκαυστα υλικά: γαλβανισμένους σωλήνες ή τούβλα. Αλλά για δεκαετίες οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία για το σκοπό αυτό άλλα υλικά, όπως το πλαστικό και το πολυπροπυλένιο.

Ένας γκρίζος σωλήνας αποχέτευσης με τομή 110 mm είναι περισσότερο από δύο φορές φθηνότερος από έναν γαλβανισμένο σωλήνα και αυτό είναι το κύριο κριτήριο για την επιλογή του πλαστικού εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία. Ωστόσο, οι σωλήνες αποχέτευσης έχουν και άλλα πλεονεκτήματα:

 • παρέχουν υψηλότερο βαθμό στεγανότητας των αρθρώσεων από τα μεταλλικά.
 • χάρη σε ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων (καμπύλες, τσιμπήματα, αναθεωρήσεις) επιτρέπουν ομαλές και απότομες στροφές του αγωγού σε οποιαδήποτε γωνία.
 • βολικό για εγκατάσταση.
 • Η εσωτερική κοιλότητα των σωλήνων είναι ομαλή, χωρίς να δημιουργεί εμπόδια για την κίνηση του αέρα.
 • πωλούνται παντού.

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα.

 1. Οι αγωγοί (πλαστικό και μέταλλο), που προορίζονται για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, έχουν κυκλική και ορθογώνια διατομή. Τα τελευταία πλεονεκτήματα είναι ότι εξοικονομούν χώρο: ένας επίπεδος αγωγός καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Οι στρογγυλοί υπονόμοι στερούνται αυτού του πλεονεκτήματος.
 2. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροκίνησης του πλαστικού όταν ο αέρας ρέει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την έλξη της σκόνης, η οποία θα εγκατασταθεί στα εσωτερικά τοιχώματα του αγωγού. Αλλά η πρακτική έχει δείξει ότι αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

Πολλοί προγραμματιστές έχουν υποψίες ότι το πλαστικό κατά τη λειτουργία του διαύλου παροχής θα απελευθερώσει βλαβερές ουσίες. Αυτό είναι εξίσου δύσκολο να αποδειχθεί και να αντικρούσει. Απομένει να δοθεί στην ειλικρίνεια των διαβεβαιώσεων των κατασκευαστών ότι οι γκρι σωλήνες αποχέτευσης είναι περιβαλλοντικά ασφαλείς.

Υπολογισμός της απαιτούμενης διαμέτρου και ποσότητας σωλήνων

Ο υπολογισμός του τμήματος του αγωγού πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο.

 1. Υπολογίστε τον όγκο του αέρα σε κάθε δωμάτιο, πολλαπλασιάζοντας το μήκος, το πλάτος και το ύψος των δωματίων.
 2. Συγκεντρώστε τα δεδομένα.
 3. Βρίσκοντας το αιτούμενο ποσό εισερχόμενου αέρα με τον πολλαπλασιασμό του ληφθέντος σχήμα στην αξίωση 2 με το απαιτούμενο ποσοστό αερισμού (για χώρους 1 φορά ανά ώρα διεξάγεται πλήρη αντικατάσταση του αέρα).
 4. Γύρω από το αποτέλεσμα σε μια μεγαλύτερη πλευρά.
 5. Βρείτε την απαιτούμενη διάμετρο σωλήνα στο διάγραμμα.

Το σχέδιο τοποθέτησης του εξαερισμού από πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία

Πριν κάνετε ένα πρόγραμμα, πρέπει να αποφασίσετε τι είδους αερισμός χρειάζεται: φυσικό ή αναγκαστικό. Αυτά τα συστήματα έχουν διαφορετική συσκευή. Στην επιλογή συνιστάται να εστιάσετε στο "Benefit to SNiP 2.04.02-84 και 2.04.01-85", το οποίο καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού ιδιωτικών κατοικιών.

 1. Οι εισροές και οι εκροές αέρα πρέπει να παρέχονται όχι μόνο σε οικιακούς αλλά και σε βοηθητικούς χώρους (κουζίνες, μπάνια, πλυντήρια, σιδέρωμα, ντους).
 2. Η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται μέσω της εγκατάστασης αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής, βαλβίδων τροφοδοσίας, εξαερισμού.

Το σχέδιο εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας αναπτύσσεται ανεξάρτητα ή διατίθεται από ειδικούς. Ως βάση, πάρτε ένα σχέδιο του δωματίου και ζωγραφίστε τη διάταξη των σωλήνων, εστιάζοντας σε μια σειρά κανόνων και απαιτήσεων.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού

 1. Για τον φυσικό εξαερισμό συνιστάται η χρήση πλαστικών σωλήνων αντί για κυματοειδείς σωλήνες (εγκαθίστανται για τροφοδοσία και εξαγωγή).
 2. Όσο λιγότερες στροφές και στροφές των αγωγών, τόσο αποτελεσματικό το σύστημα λειτουργεί.
 3. Συνιστάται η τοποθέτηση των αεραγωγών κατά μήκος της μικρότερης διαδρομής από τον αέρα τροφοδοσίας στη θύρα εξάτμισης.
 4. Όταν χρησιμοποιείτε φυσικό αερισμό, το ύψος των σωλήνων εξαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα. Διαφορετικά, το ρεύμα θα είναι ασθενές. Αν δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί το απαιτούμενο ύψος, οι ανεμιστήρες τοποθετούνται στα κανάλια εξαγωγής των άνω ορόφων.

Πώς να συγχωνεύσετε κανάλια

 1. Μόνο τα ίδια κανάλια μπορούν να ενωθούν (μπάνιο-τουαλέτα-τεχνικά δωμάτια).
 2. Η κουζίνα θα πρέπει επίσης να διαθέτει ξεχωριστό κανάλι, το οποίο δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλα.
 3. Μην αφαιρείτε τους αγωγούς εξαερισμού στην καμινάδα από το τζάκι ή τη σόμπα.
 4. Δεν μπορείτε να συνδυάσετε τον αγωγό εξαγωγής κουζίνας με την κουκούλα πάνω από τη σόμπα. Για το σχέδιο, χρειάζεστε τον δικό σας αγωγό. Τα μοντέρνα μοντέλα κουζινών κουζίνας διαθέτουν μια απομακρυσμένη μονάδα, η οποία βρίσκεται στη σοφίτα.
 5. Επιτρέπεται ο συνδυασμός των καυσαερίων αρκετών λουτρών, αλλά στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η εγκατάσταση βαλβίδων αντεπιστροφής προκειμένου να αποφευχθούν οσμές που προέρχονται από το ένα μπάνιο στο άλλο.

Πώς να αφαιρέσετε τα κανάλια μέσω της οροφής

 1. Εάν η απόσταση από την κορυφογραμμή στον σωλήνα εξαερισμού είναι μικρότερη από 150 cm, ο σωλήνας πρέπει να βρίσκεται 50 cm πάνω από την κορυφογραμμή. Εάν η απόσταση είναι 150-300 cm, ο σωλήνας εξάτμισης αφαιρείται στην κλίση της στέγης, 10 ° κάτω από την κορυφογραμμή.
 2. Ο βέλτιστος τρόπος εξαερισμού των αγωγών μέσω της οροφής είναι να τα συνδυάσετε σε μια ενιαία δομή - ένα κιβώτιο. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 σωλήνες. Το άνοιγμα στην οροφή κάτω από το μεταλλικό κιβώτιο γίνεται και σφραγίζεται ευκολότερα από το να κόβουμε αρκετές τρύπες για στρογγυλές σωλήνες.
 3. Αν ο χώρος υποκυκλωμάτων αερίζεται, οι αγωγοί εξαγωγής εξέρχονται κάτω από το προστατευτικό κάλυμμα.
 4. Για να εξασφαλιστεί ότι οι σωλήνες που έχουν αφαιρεθεί στο δρόμο δεν είναι παγωμένοι, εγκαθίστανται σε μικρή γωνία (για συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής). Με τον φυσικό εξαερισμό είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν θα υπάρξει κερασάκι το χειμώνα ή όχι. Εξαρτάται από πολλές συνθήκες, κλιματικές και οικιακές.
 5. Από το κεφάλι του σωλήνα εξάτμισης στο πλησιέστερο παράθυρο ή μπαλκόνι πρέπει να είναι τουλάχιστον 350 cm.

Είναι απαραίτητο να μονώσετε τους αεραγωγούς;

 1. Οι σωλήνες θερμότητας που διέρχονται από τη σοφίτα, κατά τη διέλευση από μη θερμαινόμενα δωμάτια, στο δρόμο.
 2. Αν ο εξαερισμός είναι αναγκασμένος, είναι δυνατή η μόνωση των αεραγωγών σε κάθε δωμάτιο με σκοπό την ηχομόνωση.

Πώς να ενισχύσετε την πρόσφυση με τον φυσικό εξαερισμό

 1. Τοποθέτηση του εκτροπέα στον αγωγό εξαγωγής (βέλτιστα μοντέλα εκτροπέων: Πολωνικά Uniwersal, Ρωσικά TurboVent, American Lomanco).
 2. Τοποθέτηση σε παράθυρα (εκτός από κουζίνες, μπάνια και τεχνικούς χώρους) μονάδων AERECO EMM ή αναλόγων.

Παραλλαγές του συστήματος εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας

 1. Η εισροή αέρα στο σπίτι πραγματοποιείται στις κατοικίες και η εκροή - μέσω των καναλιών εξαγωγής της κουζίνας, του μπάνιου και της τουαλέτας.
 2. Εισροή - μέσα από τα σαλόνια του ισογείου, εκροή - σε κάθε δωμάτιο του επάνω ορόφου του σπιτιού.
 3. Εισαγωγή αέρα με τη βοήθεια του ανεμιστήρα τροφοδοσίας, την έξοδο - μέσω του σωλήνα του ανεμιστήρα, τον αναπνευστήρα στην κουζίνα, την κουκούλα στο μπάνιο.

Χρήση πλαστικού για την εγκατάσταση συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού

Οι αεραγωγοί από τους σωλήνες αποχέτευσης είναι στερεωμένοι σε τοίχους ή οροφή με μεταλλικά κλιπ ή πλαστικά κλιπ. Πριν συνδέσετε το ένα σωλήνα με το άλλο, το λάδι του μηχανήματος εφαρμόζεται στο άκρο του δέκτη. Ο σύνδεσμος των δύο σωλήνων είναι σφραγισμένος με ανθεκτική στην υγρασία σιλικόνη.

Για την εγκατάσταση του συστήματος αγωγών απαιτούνται εξαρτήματα. Η μορφή και η ποσότητα τους καθορίζονται κατά την κατάρτιση του σχεδίου εξαερισμού. Για τη συσκευή διακλάδωσης, θα χρειαστούν δίοδοι για τη σύνδεση των τμημάτων σωλήνων - συνδέσμων, για κάμψεις αγωγών - στροφές.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP και τις συστάσεις των ειδικών, είναι εύκολο να τοποθετηθεί αποτελεσματικός φυσικός ή εξαναγκασμένος αερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε τους σωλήνες αποχέτευσης ως ακατάλληλο υλικό για τους σκοπούς αυτούς.

Πώς να φτιάξετε έναν αγωγό εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία για έναν λέβητα αερίου

Ένας αγωγός αέρα για ένα λέβητα φυσικού αερίου σε ένα ιδιωτικό σπίτι συχνά συγχέεται με μια καμινάδα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά συστήματα. Στην περίπτωση μιας καμινάδας απαιτείται μια ιδανική στεγανότητα - μια μικρή διαρροή προϊόντων καύσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα θανατηφόρο αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα ειδικό κανάλι για αυτό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός άξονα εξαερισμού. Ταυτόχρονα, η ροή επιβλαβών ουσιών στο σύστημα εξαερισμού από διαφορετικά όργανα δεν πρέπει να πραγματοποιείται στο ίδιο επίπεδο, αλλά από διαφορετικά σημεία. Θα πρέπει να βασίζεται στο SNiP 2.04.14-88.

Φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός

Είναι επιθυμητό σε ένα ιδιωτικό σπίτι να διατίθεται ένα ειδικό δωμάτιο για ένα λέβητα φυσικού αερίου. Ένα τέτοιο δωμάτιο ονομάζεται λεβητοστάσιο. Σε μερικά σπίτια, ο λέβητας είναι τοποθετημένος στην κουζίνα. Στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση είναι απαραίτητο να φροντίσετε τον εξαερισμό. Η κυκλοφορία των ροών του αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί με φυσικό και υποχρεωτικό τρόπο.

Ο φυσικός αερισμός επιτρέπεται όταν η ισχύς του λέβητα είναι 30 kW. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το σπίτι. Ο αέρας μπορεί να έρθει από παράθυρα ή πόρτες. Αυτός ο αερισμός ονομάζεται συνήθως ανοργάνωτος. Σε περίπτωση φυσικού αερισμού με οργανωμένο κίνητρο, οι αγωγοί εισαγωγής με ρυθμιζόμενα πτερύγια τοποθετούνται. Για ένα καλύτερο ρεύμα, το σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι εξοπλισμένο με έναν εκτροπέα.

Σημαντικό! Σε ένα δωμάτιο με λέβητα αερίου, το σύστημα εξαερισμού επιτρέπει όχι μόνο να παρέχει το σπίτι με φρέσκο ​​αέρα, αλλά επίσης βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας από τους σωλήνες και ένα λέβητα αερίου.

Με τον φυσικό εξαερισμό στο χώρο του λέβητα είναι απαραίτητο να φροντίσετε την εγκατάσταση των αγωγών εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής. Για να γίνει αυτό, μια τρύπα με διάμετρο διατομής 100, 150 mm κόβεται στον τοίχο, εισάγεται ένας αγωγός αέρα μέσα σε αυτό - μέρος του πλαστικού σωλήνα. Όλες οι ρωγμές διοχετεύονται με προσοχή από τον αφρό συναρμολόγησης. Ο σωλήνας εξαερισμού είναι εξοπλισμένος με πλέγμα ή σχάρα που δεν επιτρέπει την εισχώρηση παρασίτων ή σκόνης στο σπίτι.

Μια βαλβίδα αντεπιστροφής θα βοηθήσει στην προστασία του δωματίου από την επιστροφή του αέρα. Ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται πάνω από τον λέβητα, αφού τα προϊόντα καύσης έχουν την ιδιότητα να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Ο αγωγός αερισμού εισόδου για έναν λέβητα φυσικού αερίου σε μια ιδιωτική κατοικία τοποθετείται στο κάτω μέρος του λέβητα, έτσι ώστε ο αέρας τροφοδοσίας να εισέρχεται κατευθείαν στο θάλαμο καύσης.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ο αναγκαστικός εξαερισμός εγκαθίσταται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα φυσικού αερισμού. Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε μηχανικά την εισροή και την εκροή αέρα. Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες. Οι συσκευές καναλιών είναι πιο συχνά εγκατεστημένες. Επιλέγονται ανάλογα με τη διάμετρο του τμήματος του αγωγού.

Εάν το λεβητοστάσιο είναι εξοπλισμένο με λέβητα αερίου δαπέδου, επιλέγονται μηχανικές συσκευές με περιθώριο 30% από το μέγιστο φορτίο τους. Η απόδοση του εξοπλισμού εξαρτάται από το μήκος των αγωγών αερισμού και τις καμπές τους, καθώς και τη διάμετρο των σωλήνων. Για να το κάνετε με μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον τον τύπο για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα:

L - η μέγιστη χωρητικότητα του εξοπλισμού εκφράζεται σε m3 / 1 ώρα

V είναι ο όγκος του αεριζόμενου δωματίου. Μπορεί να βρεθεί πολλαπλασιάζοντας την περιοχή με το ύψος (V = S x h).

K - μια τιμή που υποδεικνύει τον ρυθμό της ανταλλαγής αέρα μεμονωμένα για κάθε δωμάτιο. Γνωρίζοντας όλους αυτούς τους δείκτες, μπορείτε εύκολα να βρείτε έναν ανεμιστήρα με την απαραίτητη ισχύ. Υπάρχει μια απλούστερη εκδοχή των υπολογισμών - η αριθμομηχανή βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας.

Ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να θερμανθεί ή να ψυχθεί εάν είναι επιθυμητό. Υπάρχουν επιλογές για τον εξοπλισμό των λεβήτων με κλιματισμό. Στους αεραγωγούς, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ανεμιστήρες σε μεταλλικά περιβλήματα.

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού μπορεί να είναι εξοπλισμένο με αυτοματοποίηση. Για παράδειγμα, όταν ο λέβητας είναι ενεργοποιημένος, οι ανεμιστήρες θα ανάψουν την ίδια στιγμή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, η συνολική ανανέωση του αέρα στο χώρο του λέβητα πρέπει να γίνεται 3 φορές την ώρα. Με βάση αυτές τις απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να μεριμνήσουμε για τον σωστό σχεδιασμό ενός αγωγού εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία για ένα λέβητα αερίου.

Σημαντικό! Μια λογική επιλογή είναι ο συνδυασμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η κυκλοφορία του αέρα μπορεί να γίνει φυσικά.

Υπολογισμός του εξαερισμού στο χώρο του λέβητα

Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον όγκο του λεβητοστασίου, την εξάρτηση του ύψους της οροφής από τον συντελεστή αύξησης της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα. Η ταχύτητα παροχής αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 m / s. Γνωρίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να υπολογίσετε τις απαραίτητες διαστάσεις του αγωγού, να επιλέξετε τη διάμετρο της διατομής του αγωγού εξαερισμού για απόσυρση και τη ροή του αέρα.

Πώς να κανονίσετε τους αεραγωγούς σε ένα ιδιωτικό σπίτι: κανόνες και οδηγίες για την κατασκευή

Το μικροκλίμα του σπιτιού, που επηρεάζει άμεσα την ευεξία και την άνεση όλων των επιβατών, εξαρτάται από το σωστό σύστημα αερισμού. Επομένως, στο στάδιο του σχεδιασμού πρέπει να προβλεφθεί η θέση των αγωγών εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία.

Για να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε το σύστημα αερισμού σε αυτό το στάδιο είναι αρκετές φορές φθηνότερη από την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία

Ο εξαερισμός του δωματίου είναι απαραίτητος προκειμένου να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων και η ύπαρξη τεμαχίων επίπλων και συσκευών στο σπίτι.

Εάν σε πολυκατοικίες όλα έχουν ήδη γίνει από ειδικούς που έχτισαν το κτίριο, αυτό το θέμα παραβλέπεται συχνά κατά την οικοδόμηση ιδιωτικής περιουσίας.

Αυτή είναι μια λανθασμένη άποψη. Ο μούστος αέρας, τα παράθυρα εφίδρωσης, οι δυσάρεστες οσμές από τα μπάνια και οι γεύσεις της τηγανισμένης τροφής, μαζί με τον βρώμικο καπνό, θα φτάσουν σε όλα τα δωμάτια και ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα. Χωρίς σωστά σχεδιασμένο και συναρμολογημένο σύστημα εξαερισμού, η άνετη ζωή των κατοίκων του σπιτιού θα διακινδυνεύσει.

Ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να είναι:

Ο πρώτος τύπος βασίζεται στη φυσική διαδικασία της κυκλοφορίας της αέριας μάζας. Δεν χρησιμοποιούνται μηχανισμοί για την έγχυση αέρα μέσα στο σπίτι. Παίρνει από το δρόμο, διεισδύοντας μέσα από τα παράθυρα με μικρό αερισμό ή βαλβίδες τροφοδοσίας, οργανωμένες στις πιο κατάλληλες θέσεις για αυτό. Στα δωμάτια του σπιτιού, στα οποία δεν έχουν εγκατασταθεί οι βαλβίδες, ο αέρας κυκλοφορεί μέσω των θυρών και μέσα από τις ρωγμές μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου.

Με έναν μηχανικό τύπο συσκευής εξαερισμού χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και ειδικός εξοπλισμός εισροής. Ο απαιτούμενος όγκος καθαρού αέρα παρέχεται σε κάθε δωμάτιο του κτιρίου και ο εξαντλημένος αέρας εκκενώνεται έξω. Πρόκειται για ένα πιο περίπλοκο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται για μεγάλες εξοχικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες.

Μια μικτή έκδοση αερισμού περιλαμβάνει τη χρήση του πρώτου και δεύτερου τύπου. Αυτό μπορεί να είναι η εγκατάσταση μηχανικών βαλβίδων τροφοδοσίας στην εταιρεία με ένα φυσικό σύστημα εξάτμισης για εξαερισμό μέσω του εξαερισμού στο μπάνιο και στην κουζίνα. Ή αντίστροφα - η εισροή είναι φυσική και ο μηχανικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την αφαίρεση.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του φυσικού τύπου:

 • ενεργειακή ανεξαρτησία ·
 • το φθηνότερο κόστος.
 • δεν απαιτεί επισκευή.
 • ελάχιστη συντήρηση.
 • μπορείτε να οργανώσετε τον εαυτό σας.

Εκτός από τις θετικές στιγμές, αυτός ο τύπος εξαερισμού έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Εάν όλα ήταν τέλεια, τότε άλλες επιλογές για διαμονή απλώς δεν θα χρησιμοποιηθούν. Τα κύρια μειονεκτήματα είναι η εξάρτηση από τη θερμοκρασία του αέρα και τις καιρικές συνθήκες, η περιορισμένη περιοχή εξυπηρέτησης.

Το μηχανικό σύστημα είναι βολικό για χρήση, επειδή μπορεί να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε περιοχή του σπιτιού / εξοχικού σπιτιού και είναι εντελώς ανεξάρτητο από τον καιρό. Επιπλέον, μπορεί να ελεγχθεί με δική του διακριτική ευχέρεια, διατηρώντας ένα άνετο καθεστώς θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις.

Πρόσθετες δυνατότητες για θέρμανση του εισερχόμενου αέρα, για ιονισμό και ύγρανση των αέριων μαζών του χώρου κ.λπ. μπορούν να διευθετηθούν εγκαθιστώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σύστημα εξαερισμού.

Τα κύρια μειονεκτήματα της μηχανικής μεθόδου εξαερισμού:

 • υψηλότερο κόστος εξοπλισμού ·
 • ανάγκη για επισκευή και περιοδική αντικατάσταση μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος.
 • εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια ·
 • ίσως χρειαστεί επαγγελματική εγκατάσταση και διαμόρφωση του εξοπλισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές και αρνητικές ιδιότητες των τύπων εξαερισμού, για εξοχικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες, χρησιμοποιείται συχνότερα ένας μικτός τύπος. Αυτό δικαιολογείται από οικονομική άποψη και είναι εφικτό με τα χέρια σας.

Χαρακτηριστικά της κατασκευής αεραγωγών σε ιδιωτικό σπίτι

Ο αερισμός στο σπίτι πρέπει να γίνει σωστά. Αυτό θα σώσει τον ιδιοκτήτη από σταθερά μικρά προβλήματα, τα οποία στο συνολικό ποσό μπορεί να είναι υγιή για να δηλητηριάσει τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα του εξοπλισμού των αγωγών εξαερισμού σε νέα σπίτια κατασκευασμένα από υδραυλικά οικοδομικά υλικά με παρόμοια θερμομόνωση. Εδώ, χωρίς καλό αναγκαστικό εξαερισμό, θα είναι αδύνατο να ζήσουμε.

Κανόνες για την εγκατάσταση των σωλήνων εξαερισμού

Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα εκτελεί τις λειτουργίες του ποιοτικά και δεν δημιουργεί προβλήματα για τον ιδιοκτήτη σπιτιού. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού στο σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες και τις συστάσεις.

Πρώτον, η ποσότητα των ventkanala εξάτμισης στο δωμάτιο πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 10x10 cm και 15x15 cm Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμα σωλήνες από ό, τι τα κανάλια των γυψοσανίδων -. Θα εξοικονομήσει χρόνο εγκατάστασης, και ο αέρας διαμέσου του σωλήνα είναι καλύτερη.

Δεύτερον, οι σωλήνες αερισμού πρέπει να προεξέχουν πάνω από την οροφή σε ένα συγκεκριμένο ύψος, ανάλογα με τη θέση τους. Έτσι, το μήκος του κάθετου τμήματος του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι κατά μέσο όρο από 1,5 έως 3 μέτρα. Αν οι σωλήνες δεν ταιριάζουν στο συνολικό σχέδιο του σπιτιού, τότε είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εξόδους αερισμού στην οροφή.

Τρίτον, σύμφωνα με τα πρότυπα, είναι απαραίτητο να παρέχεται αερισμός στο λεβητοστάσιο και στο δωμάτιο που βρίσκεται πάνω από το λεβητοστάσιο. Και, ο σκοπός αυτού του δωματίου δεν έχει σημασία. Μπορεί να είναι σαν μια μελέτη, μια βιβλιοθήκη, ένα υπνοδωμάτιο ή ένα σαλόνι.

Τέταρτον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της έννοιας της καμινάδας και του εξαερισμού. Στην πρώτη περίπτωση, τα προϊόντα καύσης εισέρχονται στο κανάλι, και στη δεύτερη - ο αέρας εξαγωγής από το ίδιο το δωμάτιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτά τα 2 κανάλια να συνδυαστούν σε ένα. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση.

Πέμπτον, στην κουζίνα πρέπει να παρέχετε 2 ξεχωριστούς αεραγωγούς - για εξαγωγή και για καθαρό αέρα. Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια ειδική μάσκα όπου συνδέεται ο αγωγός και υπάρχει ξεχωριστό άνοιγμα για να εισέλθει ο αέρας στο δωμάτιο. Ή μια καλή διέξοδος θα είναι ένα παράθυρο με μικρό αερισμό.

Έκτον, αν το σπίτι έχει δωμάτια που προορίζονται για οικιακές ανάγκες - σάλτσα, ρούχα, αποθήκευση, πλύση και για άλλους σκοπούς, τότε υπάρχει απαραίτητο να σχεδιάσετε έναν αγωγό αερισμού. Σε αυτούς τους χώρους δεν παρέχονται παράθυρα μέσω των οποίων μπορεί να ρεύσει αέρας.

Έβδομο, όταν ο αγωγός εξαερισμού τοποθετείται στον τοίχο, είναι σημαντικό να μην είναι φορέας. Τακτοποιήστε τα σε εξωτερικούς τοίχους δεν συνιστάται - λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας θα υπάρχει πάντα συμπύκνωση.

Ο όγδοος κανόνας - οι ξύλινες κατασκευές της οροφής και της οροφής δεν πρέπει να γειτνιάζουν ή να αγγίζουν έναν αγωγό εξαερισμού πέτρας ή τούβλου. Για ένα δέντρο, αυτή η γειτονιά μπορεί να είναι καταστροφική.

Ο ένατος κανόνας - είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείται ως βαλβίδα τροφοδοσίας μόνο ένα παράθυρο. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ο άρρωστος ρινοφάρυγγα το πρωί, με έντονη αλλαγή του καιρού τη νύχτα, θα παρασχεθεί στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος κοιμόταν με ένα ανοιχτό παράθυρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Ο δέκατος κανόνας - όταν δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας αγωγών εξαερισμού σε ένα δωμάτιο, είναι δυνατή η τοποθέτηση μιας βαλβίδας τροφοδοσίας με διάτρηση μιας διαμπερούς οπής στον τοίχο. Και στην κορυφή κάτω από την οροφή, τρυπήστε μια τρύπα για την εγκατάσταση της βαλβίδας εξαγωγής. Αυτή η έκδοση του εξαερισμού χώρου μπορεί να προσφέρει χώρο και τους κατοίκους του με καθαρό αέρα.

Η διαδικασία εγκατάστασης της βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου είναι απλή στην εκτέλεση:

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η θέση της ιδιωτικής κατοικίας και της παρακείμενης περιοχής. Κάνετε σωστά τις οπές σε ύψος 1-2 μέτρα, έτσι ώστε να μην εισχωρεί σκονισμένο αέρα στο σπίτι. Εάν βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, τότε από αυτό το μέρος του εξοχικού δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες τροφοδοσίας.

Ενίσχυση του εξαερισμού με την εγκατάσταση ενός ρυθμιστή

Εάν στο σχεδιασμό του σπιτιού δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή στο σύστημα εξαερισμού, αν το σπίτι επισκευάστηκε με πλαστικά δομικά υλικά και τελειώματα, αρκεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος. Στην επίλυση αυτού του προβλήματος, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, για παράδειγμα, η εγκατάσταση μιας βαλβίδας τοίχου ή η εγκατάσταση ανεμιστήρων στους αεραγωγούς.

Στο φωτογραφικό παράδειγμα που προτείνεται από εμάς, εγκαθίσταται ένας συμπαγής αερισμός τροφοδοσίας με ένα breezator, ο οποίος καθαρίζει και θερμαίνει τη ροή του αέρα, ελέγχεται από ένα smartphone:

Επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού

Κάθε σπίτι είναι μοναδικό. Και το σύστημα εξαερισμού, κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, θα διαφέρει. Μεγάλη σημασία για την επιλογή ενός συστήματος είναι η περιοχή του σπιτιού, ο αριθμός των ορόφων, τα υλικά των τοίχων και η οροφή. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το ποσό που έχει διατεθεί για αυτό.

Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του σπιτιού και τα πιο αεροστεγή υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του, τόσο πιο σύνθετο θα είναι το σύστημα. Ένα άλλο σημείο είναι οι πρόσθετες δυνατότητες ελέγχου του κλίματος. Το κόστος του εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από αυτήν την παράμετρο.

Όσο περισσότερες λειτουργίες μπορεί να έχει ένα σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο ακριβό θα κοστίσει. Αλλά με ένα μέτριο προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετες ευκαιρίες μπορείτε να πάρετε - η εισροή καθαρού αέρα στο σπίτι δεν εξαρτάται από αυτό.

Για την οργάνωση της ροής αέρα χρησιμοποιήστε:

 • παράθυρα με μικρό αερισμό.
 • ξύλινα παράθυρα. Έχουν φυσικό μικροεπίεση, εξασφαλίζοντας την εισροή φρέσκου αέρα από το εξωτερικό.
 • βαλβίδα παροχής.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας μπορούν να έχουν ποικίλα σχήματα και μεγέθη. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται είναι μεταλλικά και πλαστικά. Όσο για την μικροεπεξεργασία στα παράθυρα, αυτή η επιλογή είναι η πιο βολική - δεν χρειάζεται να κάνετε τρύπες στους τοίχους και να αγοράσετε βαλβίδες.

Για να αφαιρεθεί ο αέρας από την αίθουσα ενός ιδιωτικού σπιτιού, οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται στον τοίχο ή οι ξεχωριστοί αεραγωγοί εγκαθίστανται στην κουζίνα, στο κελάρι, στο λεβητοστάσιο και στο μπάνιο. Είναι βολικό να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα σε τέτοια κανάλια, που θα αναγκάσει το δωμάτιο να ξεφύγει από τον μολυσμένο αέρα.

Αν η περιοχή του σπιτιού είναι μικρή, τότε αρκεί να εγκαταστήσετε παράθυρα με μικροεξοπλισμό, εκχυλίσματα στην κουζίνα και αγωγοί εξαερισμού από το λεβητοστάσιο και το λουτρό. Ένα τέτοιο μέτριο σύστημα θα αντιμετωπίσει τον εξαερισμό όλων των χώρων ενός εξοχικού σπιτιού.

Πότε πρέπει να προσκαλέσετε ειδικούς;

Όταν οργανώνετε αγωγούς εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να κάνετε δύο τρόπους:

 • καλέστε τους ειδικούς που θα εκτελούν τα πάντα με turn-key βάση.
 • να ασχοληθείτε με όλα τα ζητήματα μόνοι σας, να κάνετε την εργασία σας μόνοι σας.

Κάθε μία από τις επιλογές είναι κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες. Όλες οι παραλλαγές σχεδιασμού του συστήματος αεραγωγών μπορούν να χωριστούν σε παραδοσιακά και νεότερα έτοιμα συστήματα. Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να επιλέξετε εξοπλισμό, εστιάζοντας στους υπολογισμούς. Εδώ δεν μπορείτε να ξεχάσετε τις μικρότερες λεπτομέρειες που θα είναι χρήσιμες κατά τη συναρμολόγηση του συστήματος.

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για μια ολοκληρωμένη λύση από έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή. Για παράδειγμα, το γερμανικό σύστημα εξαερισμού SelfWind, το οποίο αγοράζεται έτοιμο κιτ για μια συγκεκριμένη περιοχή του σπιτιού. Επιλέγονται όλα τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση. Το ίδιο το σύστημα θυμίζει σύστημα θέρμανσης συλλεκτών, μόνο ένα πλήθος σωλήνων περιβάλλει το σπίτι από μέσα.

Αυτοί οι εύκαμπτοι πλαστικοί αγωγοί με διάμετρο 75 mm ή 50 mm τραβιούνται στον συλλέκτη. Έχουν χυθεί με σκυρόδεμα στο πάτωμα και εκείνες οι περιοχές που περνούν σαν ένα κυκλοφορικό σύστημα σε όλο το σπίτι αποκρύπτονται εξειδικευμένα από τους σχεδιαστές.

Εάν επιλέγεται ένα τέτοιο σύνθετο σύστημα εξαερισμού, το οποίο κοστίζει περισσότερα από χίλια δολάρια για μια εξοχική κατοικία με έκταση 800 m 2 ή περισσότερο, τότε δεν έχει νόημα η εξοικονόμηση στο εργοστάσιο. Ναι, και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τον εξοπλισμό αυτού του εξαερισμού.

Κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού με τα χέρια σας, "από το μηδέν" να θέσει από το ventshahty τούβλο και να παρέχει τρύπες για την εγκατάσταση των βαλβίδων τροφοδοσίας δεν είναι δύσκολη. Στο μέλλον όλα τα τμήματα του φυσικού συστήματος εξαερισμού σχεδιάζονται με ειδικές βαλβίδες και, εάν είναι απαραίτητο, με κουκούλες. Αυτή η επιλογή ισχύει για κατοικίες με εμβαδόν 250-300 m 2.

Σχεδιάζοντας ένα σχέδιο εξαερισμού για το σπίτι

Το σχέδιο εξαερισμού συντάσσεται πριν από την κατασκευή του σπιτιού ή πριν από την έναρξη της γενικής επισκευής. Αν αυτή είναι η πρώτη επιλογή, τότε για τη συσκευή επιλέγονται οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού που χωρίζουν το λεβητοστάσιο, την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα. Αυτά τα δωμάτια χρειάζονται περισσότερο αερισμό.

Στο σχέδιο είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν κανάλια εξαερισμού τροφοδοσίας και αέρα εξαγωγής, τα οποία θα περνούν μέσα από τα δωμάτια. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πού βρίσκονται οι βαλβίδες τροφοδοσίας, οι ανεμιστήρες, οι ανεμιστήρες και ο λοιπός εξοπλισμός που παρέχεται στο επιλεγμένο σύστημα εξαερισμού.

Με βάση το σχεδιασμό, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την χωρητικότητα των μονάδων για κάθε δωμάτιο και να επιλέξετε τις διαμέτρους των σωλήνων εξαερισμού.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η ανάγκη για κάθε δωμάτιο στον καθαρό αέρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε m 3. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, διαφορετικά δωμάτια πρέπει να παρέχουν μια διαφορετική ποσότητα καθαρού αέρα ανά ώρα:

 • για κουζίνα - 60 m 3 με ηλεκτρική κουζίνα και 90 m 3 με αέριο.
 • για μπάνια -25 m 3 ανά ώρα.
 • με συνδυασμένα μπάνια - 50 m 3;
 • για γραφεία, παιδικά δωμάτια, σαλόνια - 3 m 3 ανά 1 m 2 επιφάνειας.

Για τους λέβητες πρέπει να τοποθετηθεί ξεχωριστός αγωγός αερισμού. Με βάση τους κανόνες, πρέπει να υπολογίσετε την ανάγκη για καθαρό αέρα και να επιλέξετε την κατάλληλη χωρητικότητα του εξοπλισμού. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα απόθεμα 30%, έτσι ώστε το σύστημα να μην λειτουργεί στο όριο των δυνατοτήτων του.

Τεχνολογία εξαερισμού

Όταν υπάρχει σχέδιο για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού στο σπίτι, παραμένει να εφαρμοστεί. Για να γίνει αυτό, αποκτώνται όλα τα συστατικά του μελλοντικού συστήματος, όπως αναφέρεται στο προηγουμένως καταρτισμένο σχήμα. Κάθε σπίτι θα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Κατά την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος, πρώτα βάλτε στον τοίχο ventshahty - χωριστά για την κουζίνα, θέρμανση / λέβητα, μπάνιο ή μπάνιο και τουαλέτα. Στη συνέχεια, τοποθετούνται διακοσμητικά σχάρες. Για να μπορέσουν αυτά τα κανάλια να εκπληρώσουν το ρόλο τους, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το επιτρεπόμενο ύψος πάνω από το επίπεδο της οροφής.

Εάν απαιτείται να εξοπλιστεί ένας μηχανικός ή μικτός τύπος αερισμού στο σπίτι, τότε είναι απαραίτητο να γίνει η διάταξη των σωλήνων εξαερισμού. Για αυτό, χρησιμοποιείται ένας χώρος. Όταν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, οι αγωγοί εξαερισμού τοποθετούνται κάτω από το ανώτατο όριο του σπιτιού. Στη συνέχεια, πρέπει να μεταμφιεστούν με οποιοδήποτε βολικό τρόπο.

Τα ανοίγματα παροχής και εξαγωγής στους σωλήνες εξαερισμού κατασκευάζονται από διανομείς αέρα. Ο εξοπλισμός παραλαβής και εκτόξευσης, αν είναι απαραίτητο, μπορεί να εφοδιαστεί με ένα ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης. Εάν είναι απαραίτητο, τοποθετήστε βαλβίδες αντεπιστροφής, επεξεργαζόμενες προσεκτικά τις αρθρώσεις με στεγανωτικό.

Οι σωλήνες εξαερισμού στερεώνονται με σφιγκτήρες ή άλλους συνδετήρες που παρέχονται για τους σκοπούς αυτούς. Όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται αξιόπιστα. Στο μέλλον, αυτό θα εγγυηθεί την άριστη απόδοση ολόκληρου του συστήματος.

Οι ανεμιστήρες τοποθετούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται μαζί τους. Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε πολύπλοκα συστήματα, τότε ο εξοπλισμός εγκαθίσταται όπως συνιστά ο κατασκευαστής. Διαφορετικά, μπορείτε να χάσετε την υπηρεσία εγγύησης.

Συνέπειες σφαλμάτων στη συσκευή

Εάν το σύστημα εξαερισμού είναι σωστά τοποθετημένο, το μικροκλίμα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού θα είναι άνετο ανεξάρτητα από τη συνολική έκταση και τον αριθμό των κατοίκων. Αλλά συχνά οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των εξοχικών κατοικιών μόνιμης κατοικίας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ακατάλληλη κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού χωρίς εξαερισμό:

 • τα παράθυρα κλαίνε?
 • Το Τσαντ και ο καπνός από την κουζίνα μπαίνουν στα σαλόνια.
 • μούχλα στο μπάνιο?
 • δυσάρεστη οσμή σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
 • εάν ο λέβητας είναι αέριο, οι εργάτες αερίου δεν θα το δεχτούν χωρίς τη σωστή διάταξη αεραγωγών.

Το σύνολο όλων αυτών οδηγεί στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές αισθάνονται άβολα. Η έλλειψη καθαρού αέρα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αυξημένα επίπεδα ευερεθιστότητας, κακή διάθεση. Οι δυσάρεστες μυρωδιές από τα μπάνια και τις κουζίνες επηρεάζουν επίσης την άνετη ζωή όλων των κατοίκων του σπιτιού.

Ένα άλλο δυσάρεστο φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι αγωγοί εξαερισμού είναι λανθασμένα οργανωμένες είναι η ανατροπή του εξαερισμού. Αυτό συμβαίνει εάν, μέσω του αεραγωγού, αντί του ζεστού αέρα από το δωμάτιο, που πρέπει να φύγει, αρχίζει να περνάει από ένα δροσερό δρόμο.

Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μετά από όλα, κανένα σύστημα θέρμανσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες απώλειες θερμότητας. Εδώ, με την κυριολεκτική έννοια, τα χρήματα του ιδιοκτήτη θα πετάξουν ενεργά στον αγωγό εξαερισμού.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι κανονισμοί ορίζουν ότι ο αγωγός εξαερισμού, ο οποίος αφαιρεί τον εξαγόμενο αέρα από τις εγκαταστάσεις, πρέπει να βγαίνει στην οροφή σε ύψος τουλάχιστον 2-3 μέτρων.

Συχνά συμβαίνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει ποιος παραποτάμιος αγωγός προέρχεται από τον παραπόταμο. Για να ανιχνεύσετε μια διαρροή θερμού αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή μέθοδο. Για να το κάνετε αυτό, λαμβάνοντας ένα αναμμένο κερί, πρέπει να πάτε γύρω από όλα τα δωμάτια, προσέχοντας, καθώς η ίδια η φλόγα οδηγεί στα σημεία εξαγωγής αέρα από το δωμάτιο.

Εάν η φλόγα ενός κεριού σφίγγει, τότε όλα είναι εντάξει. Εάν εισέλθει στο δωμάτιο, εντοπίζεται η πηγή της μη εξουσιοδοτημένης εισροής υπαίθριου αέρα και πρέπει να διευθετηθεί λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη του προβλήματος.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Στη συσκευή φυσικού αερισμού σε ιδιωτική κατοικία:

Video-εγχειρίδιο για το διορισμό και τη χρήση ενός αγωγού εξαερισμού τούβλο σε εξοχική κατοικία:

Σχετικά με τον τρόπο σωστής κατασκευής ενός συμπλέκτη αγωγών εξαερισμού από συμπαγές τούβλο σε ένα κλιπ βίντεο:

Λεπτομερείς συστάσεις βίντεο σχετικά με τους κανόνες αερισμού σε ιδιωτική κατοικία:

Βίντεο σχετικά με το σύστημα των σωλήνων εξαερισμού, κατασκευασμένο από εύκαμπτους πλαστικούς σωλήνες, σε εξοχικό σπίτι:

Έχοντας μελετήσει τα χαρακτηριστικά της επιλογής του συστήματος εξαερισμού, μπορείτε να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή για την ιδιωτική κατοικία σας. Και αξίζει τον κόπο να εξοπλίσει κανείς τα αεροπλάνα μεμονωμένα ή καλύτερα να προσκαλέσουν μια ομάδα ειδικών, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την πολυπλοκότητα του επιλεγμένου συστήματος, την περιοχή του σπιτιού και τις προσωπικές δεξιότητες. Εάν πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, τότε η έκκληση προς τους επαγγελματίες θα είναι δικαιολογημένη, διαφορετικά είναι δυνατή η ανεξάρτητη διαχείριση.

Αγωγοί εξαερισμού τοιχοποιίας από το μηδέν μέχρι το τέλος

Τεχνολογία των αγωγών εξαερισμού τοιχοποιίας

Παρά την εξάπλωση των αγωγών εξαερισμού από μέταλλο, η τοιχοποιία του παραδοσιακού αγωγού αερισμού από τούβλα εξακολουθεί να είναι σχετική. Αυτό οφείλεται στα πλεονεκτήματα των αγωγών εξαερισμού τούβλου όπως η ανθεκτικότητα, η απλή λειτουργία, η ικανότητα να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τοιχοποιία των αεραγωγών

Χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού

Το Ventkanal είναι ένας αγωγός αέρα, όπου η κίνηση του αέρα επιτυγχάνεται με έναν από τους δύο τρόπους:

 • λόγω διαφορών στις εξωτερικές και εξωτερικές ενδείξεις πίεσης (φυσικός εξαερισμός) ·
 • χάρη στον ανεμιστήρα (εξαναγκασμένος εξαερισμός).

Το σύστημα εξάτμισης περιλαμβάνει αγωγούς εξαερισμού (εσωτερικούς ή έμμεσους), γρίλιες, οριζόντιους αγωγούς και άξονες. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: ο αέρας από το δωμάτιο εισέρχεται στο κανάλι, διέρχεται από τις γρίλιες, εισέρχεται στον οριζόντιο αγωγό αέρα και στη συνέχεια μέσα από τον άξονα βγαίνει στο δρόμο. Οι ροές του αέρα ρυθμίζονται από τη γρίλια των πτερυγίων και από μια σειρά βαλβίδων διακοπής.

Συσκευή εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Σε κτίρια από τούβλα, οι αεραγωγοί είναι τοποθετημένοι σε τοίχους ή αυλάκια που κρύβονται πίσω από τις πλάκες. Το ελάχιστο μέγεθος καναλιού είναι μισό τούβλο (14 × 14 cm).

Δώστε προσοχή! Οι αγωγοί εξαερισμού δεν δημιουργούνται στους εξωτερικούς φέροντες τοίχους.

Αν το κτίριο δεν έχει εσωτερικούς τοίχους από τούβλα, εγκαθίστανται εναέρια αγωγούς σε μεγέθη από 10x15 cm Παρόμοιες συστήματα κατασκευάζονται από gipsoshlaka ή γυψοσανίδας, και για χώρους με υψηλή υγρασία -. Σκυρόδεμα. Υπάρχουν επίσης αγωγοί από πλαστικό, μέταλλο και αμιαντοτσιμέντο.

Πλαστικός εναέριος αγωγός

Οι οριζόντιοι αγωγοί είναι κατασκευασμένοι από φύλλα γύψου ή κοίλες πλάκες από σκυρόδεμα. Αυτοί οι αγωγοί τοποθετούνται πάνω από τα ταβάνια και καλύπτονται με τσιμεντοκονία. Η διάσταση των οριζόντιων αγωγών είναι από 20 × 20 cm και περισσότερο.

Σύστημα εξαερισμού

Ορυχεία φυσικού αερισμού, καθώς και καμινάδες, βρίσκονται στην οροφή του κτιρίου. Τα ορυχεία μπορούν να έχουν δικό τους κανάλι ή να συνδέονται με ένα άνοιγμα. Τα ορυχεία με το κανάλι τους δημιουργούνται από την τοποθέτηση τούβλων και την περαιτέρω θέρμανση από το υλικό του σφαγίου ή από το ινώδες. Μια άλλη επιλογή για την κατασκευή του ορυχείου είναι οι τοιχοποιίες και η χρήση θερμομονωτικών και ανθεκτικών στην υγρασία υλικών (διογκωμένος πηλός, διογκωμένος πολυστυρένιο, αφρώδες γυαλί κλπ.). Επίσης, το ορυχείο μπορεί να είναι μονωμένο με πλάκες 40 mm ψευδαργύρου, οι οποίες τοποθετούνται σε βάση τσόχας, επικαλύπτονται και εμποτίζονται με διάλυμα αργίλου.

Ορυχείο φυσικού αερισμού

Το ορυχείο πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια:

 1. Όταν το τοποθετείτε δίπλα στην κορυφογραμμή της οροφής, το άνοιγμα του καλύμματος (στόματος) είναι τουλάχιστον μισό μέτρο πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής.
 2. Εάν το άνοιγμα της κουκούλας βρίσκεται 2-3 μέτρα από την κορυφογραμμή, μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτήν.
 3. Όταν η απόσταση από την κορυφογραμμή υπερβαίνει τα 3 μέτρα, το στόμιο πρέπει να είναι υπό γωνία 10 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα και με την κορυφή στην κορυφογραμμή της οροφής.
 4. Οι χώροι που προορίζονται για το μαγείρεμα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ορυχείο ύψους τουλάχιστον 1 μέτρου.
 5. Το ύψος του ανοίγματος της κουκούλας πάνω από την οροφή σε συνηθισμένα σπίτια είναι 1 μέτρο, αλλά με την παρουσία ισχυρών εκπομπών με δυσάρεστες οσμές, μπορεί να αυξηθεί σε 2 ή περισσότερα μέτρα. Μερικές φορές, όταν υπάρχει απειλή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το ελάχιστο ύψος του ορυχείου είναι 3 μέτρα.

Παράμετροι του καναλιού εξαερισμού

Σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς, οι αεραγωγοί πρέπει να λειτουργούν σε εξωτερική θερμοκρασία 12 βαθμών και πάνω από 20 μοίρες - σε εσωτερικούς χώρους. Τα κανάλια πρέπει να βρίσκονται σε χώρους όπου δεν υπάρχουν παράθυρα (για παράδειγμα, μπάνια, τουαλέτες κ.λπ.).

Η ελάχιστη διατομή του αγωγού αερισμού είναι 0,016 τετραγωνικά μέτρα. m και το πάχος τοιχώματος είναι 100 mm. Σε αυτή την περίπτωση, για να μειωθεί η αντίσταση στην ροή αέρα, η διατομή του αεραγωγού πρέπει να είναι σταθερή σε όλο το μήκος του. Τα ράμματα σε τούβλα πρέπει να εξομαλυνθούν. Το μήκος όλων των καναλιών που οδηγούν σε έναν μοναδικό αγωγό εξαγωγής πρέπει να είναι το ίδιο. Το Ventkanal πρέπει να βρίσκεται κάθετα, αν και επιτρέπεται μέγιστη απόκλιση των 30 μοιρών.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες στον άξονα ή τους παρακείμενους αγωγούς, μειώνεται η απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Σε σχέση με αυτό το ορυχείο, η θερμομόνωση είναι απαραίτητη.

Θέρμανση του άξονα εξαερισμού

Ειδικές συστάσεις γίνονται στην τοιχοποιία των αεραγωγών. Βρίσκονται σε μία γραμμή, εάν το πάχος του τοιχώματος είναι μέχρι 38 cm, και σε δύο σειρές, αν το πάχος υπερβαίνει τα 64 εκ. Διαστάσεις καναλιού εξαρτώνται από την ισχύ της πηγής ενέργειας. Για παράδειγμα, σε 3,5 kW Συνιστάται μέγεθος 14Χ14 cm, και για την ισχύ στο εύρος 3,5-5 kW -. 14h20 δούμε αν η πηγή ενέργειας της θερμότητας μεγαλύτερο από 5 kW, η συνιστώμενη μέγεθος του καναλιού -. 14h27 cm Πλινθοδομή φέρεται κάθετα, η απόσταση από τις θύρες και οι αρμοί των τοίχων δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 40 cm.

Δώστε προσοχή! Εάν βρίσκεται κοντά στον εξαερισμό υπάρχει καμινάδα, θα χρειαστεί πάχυνση και θερμομόνωση στους τοίχους του καναλιού.

Μέθοδος δημιουργίας αεραγωγού

Για να εκτελέσετε την τοιχοποιία, θα χρειαστείτε τα παρακάτω εργαλεία:

Η τοιχοποιία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο που κατασκευάζεται από κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες. Το σχέδιο θα πρέπει να είναι ορθογώνιο ή τετράγωνο σε διατομή, το οποίο είναι το ίδιο με τη διατομή του καναλιού. Το μήκος του προτύπου είναι πάχους 8-10 τούβλων.

Η τοιχοποιία πρέπει να ξεκινά από τη γωνία του τοίχου. Το πρώτο κανάλι εξαερισμού δημιουργείται μετά την τοποθέτηση 1,5-2 τούβλων. Δημιουργείται κανάλι χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο. Σε αυτή την περίπτωση, το πρότυπο θα πρέπει να εγκατασταθεί καθαρά κατά μήκος της κατακόρυφης γραμμής με μια γραμμή. Ανάμεσα στα κανάλια είναι απαραίτητο να αφήνετε αποστάσεις ενός πλάτους σε ένα τούβλο. Η τοιχοποιία κρατείται «πίσω στην πλάτη» και το κονίαμα κόβεται. Τα τούβλα πρέπει να συνδεθούν: η τοιχοποιία σε κάθε νέα σειρά έρχεται με μια μετατόπιση σε σχέση με την προηγούμενη σειρά.

Το διάλυμα είναι μίγμα άμμου και τσιμέντου σε αναλογία 3-4 προς 1. Το μείγμα πρέπει να αναμειγνύεται καλά με νερό. Για την τοιχοποιία, το τσιμέντο της σειράς M500 ταιριάζει καλύτερα. Πριν από την έναρξη της τοποθέτησης, το τούβλο πρέπει να υγραίνεται. Το κονίαμα τοποθετείται πάνω στην τοιχοποιία και στο κάτω μέρος του τούβλου. Μετά από κάθε 5-7 σειρές το πρότυπο μεταφέρεται.

Εάν υπάρχει ανάγκη απόσυρσης, πραγματοποιείται σε απόσταση που δεν υπερβαίνει το ένα μέτρο. Στην περίπτωση αυτή, το κανάλι διακλάδωσης μπορεί να είναι υπό γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 μοίρες σε σχέση με τον τοίχο. Η κλίση της κάμψης παρέχεται περιστρέφοντας τα τούβλα έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη κλίση. Η στοίβαξη πρέπει να γίνεται αυστηρά οριζόντια. Οι διατομές του αγωγού εξαερισμού και της εξόδου πρέπει να είναι ίδιες.

Όταν υπάρχει καμινάδα δίπλα στον αγωγό εξαερισμού, πρέπει να υπάρχει συνεχής τοποθέτηση ασβεστοπυριτικών πλίνθων με συνολικό πάχος 40 cm μεταξύ τους. Τα ράμματα στο σύστημα εξαερισμού πρέπει να σκουπιστούν προσεκτικά. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί η καθαρότητα του καναλιού. Για να γίνει αυτό, μια μπάλα μπαίνει μέσα στο κανάλι, διαμέτρου 100 mm, αιωρούμενη σε ένα σχοινί.

Σωληνωτό κανάλι

Το Ventkanal σε τούβλα μπορεί να κατασκευαστεί από ένα σωλήνα. Για το σκοπό αυτό ισχύουν σωλήνες από αμίαντο ή πλαστικό με διάμετρο 125-150 mm. Στην περίπτωση συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού, θα χρειαστούν σωλήνες διαμέτρου 100-125 mm. Ο σωλήνας τοποθετείται μέσα στην τοιχοποιία σαφώς κατά μήκος της κατακόρυφης και στερεώνεται με διάλυμα τσιμέντου.

Εάν πρόκειται για ένα λεπτό διαμέρισμα από τούβλα (polkirpicha), η χρήση σωλήνων είναι η συνιστώμενη μέθοδος. Στη συνέχεια, ο σωλήνας δεν βρίσκεται μέσα στην τοιχοποιία, αλλά ανάμεσα σε δύο τμήματα του τοίχου. Οι αρμοί σωλήνων σφραγίζονται με κονίαμα και επικαλύπτονται.

Κατά το σχεδιαστικό στάδιο της δομής τούβλων, είναι απαραίτητο να παρασχεθούν αγωγοί εξαερισμού εντός της τοιχοποιίας. Διαφορετικά, τότε θα είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αεραγωγοί εναέριου αέρα, οι οποίοι θα μειώσουν σημαντικά την εξωτερική ελκυστικότητα των χώρων.

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο ενός άνετου και ασφαλούς περιβλήματος. Για να αποφύγετε προβλήματα, αναθέστε τη δημιουργία του σε πιο έμπειρους επαγγελματίες.

Αγωγοί εξαερισμού σε τοίχους από τούβλα

Σημαντικό για κάθε αερισμό στο σπίτι, το οποίο δεν θα του επιτρέψει να πάρει κλεισούρα, δυσάρεστες οσμές και την υγρασία. Ένας τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό είναι να παρέχουμε αεραγωγούς σε τοίχους από τούβλα. Με ένα κρυμμένο "κουκούλα" στο σπίτι θα υπάρξει ένα καλό μικροκλίμα.

Απαιτούμενοι κανόνες της συσκευής

Οι αγωγοί εξαερισμού είναι διευθετημένοι κατά την τοποθέτηση των τοίχων του σπιτιού μέσα σε αυτά. Εάν ο τοίχος έχει πάχος 38 cm - σε 1 σειρά, αν είναι 64 cm - σε 2 σειρές. Το παραδοσιακό τμήμα είναι 140x140 mm. Χρησιμοποιήστε την ίδια λύση όπως και για την τοποθέτηση του σπιτιού. Επιτρέπεται η χρήση διαλύματος αργίλου και άμμου.

Πριν κάνετε έναν αγωγό εξαερισμού σε έναν τοίχο από τούβλα, πρέπει να έχετε ένα κεραμικό τούβλο γεμάτο σώμα. Θα χρειαστεί ένα πρότυπο που είναι η χέρια, Είναι - του σκάφους (μήκος, πλάτος, πάχος - 2,5 m χ 140 mm χ 25 mm), όπου οι εσοχές κάνουν, το κατάλληλο μέγεθος των αγωγών αερισμού και τη θέση τους στον τοίχο. Χρειαζόμαστε αποθέματα σημαντήρες - κοίλα κιβώτια των σανίδων. Η διατομή τους είναι σαν εκείνη ενός καναλιού, το ύψος θα πρέπει να είναι 8-10 τούβλα. Ο καθαρισμός γίνεται τοιχοποιία shvabrovkoy έλεγχο «καθαρότητα» - διαλογή μπάλα πάνω στο καλώδιο των 100 mm σε διάμετρο.

Η τοιχοποιία γίνεται κατακόρυφα. Θα πρέπει να απομακρυνθεί από την πόρτα, καθώς και στους τοίχους των αρθρώσεων δεν είναι μικρότερη από 380 mm. Κλείστε το κανάλι και την καπνοδόχο, μονώνουν το άλλο χρησιμοποιώντας ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά και να αυξήσει τα τοιχώματα του καναλιού.

Πρακτική εμπειρία

Η συσκευή του αγωγού εξαερισμού κατασκευάζεται λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά σημεία:

 • Το σχέδιο τοποθετείται στην τοιχοποιία με τέτοιο τρόπο ώστε το άκρο του να είναι δίπλα στην επιφάνεια του εγκάρσιου τοιχώματος από το εσωτερικό. Καλυφθείτε μέσα από τις τρύπες της κιμωλίας - τα μελλοντικά τμήματα των καναλιών. Είναι απαραίτητο να μην είναι τεμπέλης και να ελέγχετε συνεχώς με αυτό το πρότυπο, εάν υπάρχουν αλλαγές στην κατασκευή της δομής. Τέτοιες παραβιάσεις μπορούν να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του εξαερισμού.
 • Το σχήμα καναλιού μπορεί να είναι τετράγωνο (συχνά χρησιμοποιείται) ή ορθογώνιο. Οι τοίχοι και τα χωρίσματα μεταξύ τους τοποθετούνται σε 1 πάχος τούβλο.
 • Τα κανάλια τοποθετούνται από άκρο σε άκρο, κόβοντας τη λύση.
 • Συμμορφώνεται με ένα μονό-στρώμα επικάλυψης δίπλα στους αγωγούς εξαερισμού.
 • Για να ενισχύσετε τον εξαερισμό, χρησιμοποιήστε τούβλα που βρίσκονται απέναντι από το κανάλι. Ωστόσο, στο μέλλον μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί.
 • Αν θέλετε να σχεδιάσετε ένα κανάλι, θα πρέπει να απέχει λιγότερο από ένα μέτρο. Η γωνία δεν είναι μικρότερη από 60 ° στον ορίζοντα. Ο χώρος του υποκαταστήματος είναι κατασκευασμένος από τούβλα, τα οποία είναι οστετάνια στην κατάλληλη γωνία. Η διατομή αυτού του τμήματος και του κύριου καναλιού πρέπει να είναι ίδια.
 • Η τοιχοποιία του αεραγωγού εξαερισμού και του κύριου τοιχώματος είναι επικάλυψη σε βάρος μισών και τριών τετάρτων τούβλων.
 • Διαστρέβλωση του σχήματος των καναλιών δεν θα επιτρέψει περιοδικά εκτοπισμένους σημαντήρες. Κατά την τοποθέτηση, δεν επιτρέπουν την απόφραξη του ορυχείου.
 • Είναι καλό να καθαρίζετε τις ραφές με ένα στυλεό. Είναι βολικό να το κάνετε αυτό με διαβροχή με νερό. Η ομαλή επιφάνεια δεν θα δώσει την ευκαιρία για να παραμείνει στους τοίχους.
 • Για να μην φράξει κανάλι το κανάλι κατά την εργασία με κονίαμα, το παράθυρο μπορεί να τοποθετηθεί με τσαλακωμένες εφημερίδες ή κάτι άλλο κατάλληλο. Αυξάνεται όλο και ψηλότερα, - μετατοπίστε το, στη συνέχεια, απλά το αφαιρέστε. Εάν δεν το κάνετε αυτό, πρέπει να ελέγξετε ότι δεν είναι φραγμένο με μια μπάλα.

Και αν δεν έχουν τοιχοποιία

Ένας αυτοεξοπλισμένος αγωγός εξαερισμού σε τοίχους από τούβλα κατασκευάζεται με σωλήνες. Αλλά στην περίπτωση αυτή είναι επίσης απαραίτητο κάθε δωμάτιο να έχει δικό του αγωγό αέρα. Μία από τις εξόδους πρέπει να είναι σε ύψος δύο μέτρα πάνω από το θεμέλιο (δυνατό και άνω) εντός του εξωτερικού τοιχώματος (αντλεί αέρα από το εξωτερικό). Το δεύτερο είναι στην οροφή (αφαιρεί αέρα από το σπίτι). Σε αυτόν όλα τα κανάλια μειώνονται. Ο σωλήνας πρέπει να ανέλθει ένα μέτρο πάνω από την οροφή. Εισόδου ανοίγματα για πλέγματα οροφής δεν είναι κάτω από 10 εκατοστά. Κλείνει τους αποσβεστήρες που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα.

Συνδυάστε μπορείτε να απολαύσετε τη σάουνα-κουζίνα, μπάνιο-τουαλέτα. Και τα τέσσερα μπορούν να συνδυαστούν στη σοφίτα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστες σφραγίδες στις αρθρώσεις. Πληροφορίες "στο μπουκέτο" μπορούν να γίνουν μόνο αν οι υπηρεσίες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του σπιτιού. Σε μονοκατοικία μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή (βγαίνουν από τη στέγη από τη σοφίτα). Στη σοφίτα οι σωλήνες πρέπει να είναι μονωμένοι.

Για τους φυσικούς αεραγωγούς, η διάμετρος των σωλήνων είναι 125 x 150 mm, η διάμετρος του σωλήνα είναι 100 x 125 mm. Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από το τι θέλει ο ιδιοκτήτης και τις τιμές. Μπορούν να κατασκευαστούν από πολυμερή, γαλβανισμένα, αμιαντοτσιμέντο, σκυρόδεμα. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, οι σωλήνες χαμηλώνονται στον χώρο μεταξύ των τοίχων και τσιμέντου. Σημαντική είναι η στεγανότητα στην έξοδο των venttubes στην οροφή. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένα δακτύλιο από καουτσούκ ή σιλικόνη. Ο αγωγός αέρα και η έξοδος του καλύμματος συνδέονται με ένα κυματοειδές σωλήνα.

Πώς να φτιάξετε τους εαυτούς σας

Ο αγωγός εξαερισμού σε τοίχο από τούβλα με τα χέρια σας γίνεται, ακόμα και αν είναι λεπτός. Όταν ένα διαμέρισμα στο μισό-τούβλο «ταιριάζει» παχύ σωλήνα κατασκευασμένο από 120 χιλιοστά αμίαντο (εσωτερική - 100). Το άνοιγμα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει πλάτος 130 mm. Αφού κατεβάσει το σωλήνα μέσα σε αυτό, ενισχύεται με τσιμεντοκονία.

Σε περίπτωση απουσίας του σωλήνα, που είναι κατασκευασμένο σαν αυτό: δύο μεγάλα μισό-σχιστόλιθο επιθυμητό μέγεθος Στερεώστε σύρμα. Είναι στερεωμένο σε έναν κύβο τούβλου, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο επίπεδο με ένα διαμέρισμα. Αλλά είναι δυνατόν και με άλλο τρόπο: οι πλευρές των τοίχων στο πάνω μέρος της βρισκόταν στην άκρη μερικά τούβλα και σκηνογραφία. Κάτω από την σχάρα εξαερισμού, κόβεται μια τρύπα στο κάτω μέρος, στο κάτω μέρος, όπου είναι στερεωμένη. Στο τέλος - σοβά. Το τμήμα που φαίνεται να βρίσκεται στη σοφίτα θα πρέπει να είναι μονωμένο με αμίαντο (το φύλλο κοσμεί επίσης). Στη στέγη, δεν πρέπει να είναι πιο κοντά από ένα μέτρο από το υψηλότερο σημείο.

Υπάρχουν ακόμα πιο λεπτά ανοίγματα - ένα τέταρτο του τούβλου. Σε αυτή την περίπτωση, ο τοίχος θα αντικατασταθεί από δομή που μπορεί να κατασκευαστεί από λωρίδες επίπεδης πλάκας (πλάτος 20 cm). Εισάγετε μέσα στο κανάλι, το ρασρέβ και το σύρμα σύνδεσης και το γύψο.

Σύνδεση κουκούλας

Στην κουζίνα, μπορείτε να "χάσετε" τη δράση του μόνο εξαερισμού, διατεταγμένα στον τοίχο, ειδικά αν μαγειρεύετε συχνά και η κουζίνα είναι μικρή. Το εκχύλισμα εξάγεται, το οποίο αφαιρεί τον δυσάρεστο αέρα από την κουζίνα. Είναι σημαντικό να συνδέσετε σωστά τον αγωγό εξαερισμού. Η απόσταση από το ventshahta είναι επιθυμητή να είναι ελάχιστη. Διαφορετικά, η εφέ σχεδίασης θα μειωθεί. Ναι, και κοιτάξτε τους μεγάλους αγωγούς αέρα άσχημοι.

Για να συνδεθείτε, χρειάζεστε ειδικούς αεραγωγούς και προσαρμογείς. Συνδέστε τα στοιχεία σφιχτά. Για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικής λειτουργίας είναι σημαντικοί ορισμένοι κανόνες. Κατά τη σύνδεση του σωλήνα εξάτμισης, δεν πρέπει να εμποδίζει ολόκληρο τον αγωγό αερισμού: όταν δεν λειτουργεί, - λειτουργεί ο κύριος αερισμός, από το ρεύμα αέρα. Για να το κάνετε αυτό, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε τη σχάρα πάνω από την είσοδο του σωλήνα εξαγωγής.

Για να διασφαλιστεί ότι η κουκούλα δεν αποτυγχάνει, είναι απαραίτητο να μην εμποδίζεται ο αέρας. Γι 'αυτό είναι σημαντικό το μήκος του αγωγού να είναι μικρότερο. Και είναι καλύτερα να ξεχάσουμε τις στροφές. Η ποιότητα του βυθίσματος θα συμβάλει στην ομαλότητα του σωλήνα. Ως εκ τούτου, οι κυματοειδείς αγωγοί, οι οποίοι προτιμώνται λόγω της ευκαμψίας, εξακολουθούν να καθυστερούν τη ροή του αέρα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε, θα πρέπει να εξομαλύνετε τις στροφές. Κίνδυνος: εάν χρησιμοποιείτε στήλη θέρμανσης αερίου στην κουζίνα, η κουκούλα δεν μπορεί να βγει στο κανάλι καπνού

Τα περισσότερα συνηθισμένα σφάλματα

 1. Δεν αερίζεται στην κουζίνα στην κουζίνα, μπάνιο, μπάνια, αποθήκες χωρίς παράθυρα.
 2. Αντί του καναλιού, μια τρύπα στον τοίχο, που κλείνει με ένα πλέγμα, ενεργεί. Αυτό δεν δίνει έλξη, και ως εκ τούτου δεν είναι αποτελεσματικό.
 3. Τα ερμάρια και οι πόρτες είναι ερμητικά θαμμένα και δεν υπάρχουν ανεμιστήρες. Σε τέτοιες συνθήκες, ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, ο οποίος θα αναφέρει δυσάρεστες οσμές, συμπύκνωση, μούχλα.
 4. "Προτομή" με εξαερισμό. Αναγκαστικός εξαερισμός. εάν υπάρχει μια ειδική κουκούλα, για παράδειγμα, ένα τζάκι, δεν επιτρέπεται.
 5. Στο δωμάτιο με τζάκι δεν υπάρχει κουκούλα καθόλου. Μια καλή καμινάδα τζάκι είναι ασφαλής. Αλλά, όταν το τζάκι είναι αναμμένο, ο καπνός μπορεί να μπει μέσα στο δωμάτιο, είναι προτιμότερο να υπάρχει ξεχωριστός αγωγός αερισμού σε αυτό.
 6. Δεν κουκούλα στο δωμάτιο, το οποίο χωρίζεται από τα υπόλοιπα από δύο πόρτες. Η «υπέρβασή» τους από τη ροή του αέρα είναι μερικές φορές τελείως αδύνατη, καθώς και - ο αποτελεσματικός αερισμός.
 7. Μονωμένο κανάλι. Αν τα κανάλια - στους εξωτερικούς τοίχους, είναι απαραίτητο να μονώσει, διαφορετικά η δύναμη πρόσφυσης χάνεται.
 8. Οι αγωγοί αερίου δεν πρέπει να τοποθετούνται σε τοίχο. Κάνετε αυτό μόνο σε πρόστιμα με οθόνες στις οποίες υπάρχουν οπές για εξαερισμό.
 9. Η απόκλιση του κατακόρυφου διαύλου ενδέχεται να παρεμβάλλεται στον εξαερισμό. Μέγιστο 30 °. Εάν γίνει, η μόνη λύση είναι να εγκαταστήσετε έναν επιπλέον ανεμιστήρα. Μόνο όχι στο δωμάτιο, όπου υπάρχει τζάκι!

Πώς οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από τούβλα

 • Χαρακτηριστικά συσκευής
 • Σύστημα εξάτμισης
 • Απαιτήσεις για τους αεραγωγούς
 • Η διαδικασία τοποθέτησης τούβλων με τα χέρια σας
  • Απαιτούμενα εργαλεία
 • Σωληνωτό κανάλι σε τοίχο από τούβλα

Τα συστήματα αερισμού σε οποιοδήποτε σπίτι έχουν μια σημαντική λειτουργία. Η τοιχοποιία των αεραγωγών από τούβλα επιτρέπει την επίλυση ενός από τα προβλήματα στην εξασφάλιση της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος.

Οι αεραγωγοί είναι σχεδιασμένοι για να αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο.

Ανάλογα με το τι είναι κατασκευασμένο το σπίτι, ο σχεδιασμός του εξαερισμού μπορεί να είναι διαφορετικός. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνονται πολλά πρότυπα συστήματα και συσκευές. Αν τα τοιχώματα της κατασκευής είναι τούβλο, η τοιχοποιία των αεραγωγών που κατασκευάζονται από τούβλα χτυπά για τον εαυτό της.

Χαρακτηριστικά συσκευής

Οι αγωγοί εξαερισμού είναι ένας αγωγός διαμέσου του οποίου ρέει αέρας λόγω της διαφοράς των εξωτερικών και εσωτερικών πίεσης (φυσικό αερισμό), ή την κίνηση δίνεται ανεμιστήρα (εξαναγκασμένο αερισμό). εξαγωγής αέρα αποτελείται από αεραγωγούς (εσωτερικό τοίχωμα ή βοηθητικό) που μπορεί να κλείνει σχάρες περσίδα Τύπος προκατασκευασμένο αγωγό διατεταγμένα οριζοντίως, και τον άξονα για την κατάρτιση. Μπαγιάτικο αέρα από το σπίτι αποστέλλεται στον αγωγό, που διέρχεται από τα γρίλιες μάσκας αυξάνεται και συλλέγει στο οριζόντιο αγωγό, όπου η έξοδος ορυχείο μέσω βλέπει έξω. Στο εσωτερικό η ροή αέρα ελέγχεται περσίδα κλείστρου, και στο εσωτερικό του αγωγού και ο άξονας - βαλβίδες διακοπής.

Διάγραμμα εξαερισμού μιας κατοικίας: 1 - σχάρα εξαγωγής · 2 - κάλυμμα ή παράθυρο. 3 - αεραγωγός.

Σε κτίρια που έχουν τοίχους από τούβλα, οι αγωγοί εξαερισμού δρομολογούνται μέσα σε τοίχους ή σε αυλακώσεις κλειστές από πλάκες. Το ελάχιστο μέγεθος των αεραγωγών που κατασκευάζονται από τούβλα πρέπει να είναι το ήμισυ του μήκους του τούβλου (14 × 14 cm). Το πάχος του τοιχώματος του καναλιού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το μισό του τούβλου. Στα εξωτερικά τοιχώματα τοιχοποιίας δεν σχηματίζονται αεραγωγοί. Σε περιπτώσεις όταν το σπίτι δεν έχει εσωτερικούς τοίχους από τούβλα, σκάλες τοποθετηθεί αγωγοί με ελάχιστο μέγεθος 10x15 cm Τέτοια αγωγών κατά την κανονική υγρασία συνήθως κατασκευασμένα από gipsoshlakovyh και χαρτόνι-γύψος πάνελ, και σε υψηλή υγρασία -. Πινακίων από σκυρόδεμα πάχους έως 40 mm. Μερικές φορές οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από αμιαντοτσιμέντο, μεταλλικά φύλλα ή πλαστικό.

οριζόντια αεραγωγοί τύπου βρίσκεται στη σοφίτα ή άλλες εγκαταστάσεις, που κατασκευάζονται από πάνελ gipsoshlakovyh πάχους 50 mm με διάκενο αέρα των 40 mm ή των κοίλων πλάκες από σκυρόδεμα με πάχος έως 10 εκατοστά. Οι οριζόντιες αγωγοί set-top οροφών με τη στοιβασία μία σειρά πλακών, που καλύπτονται και τότε ένα στρώμα πάχος τσιμέντου μεγαλύτερο από 5 mm. Μέγεθος οριζόντια αγωγοί -. Τουλάχιστον 20 × 20 cm οριζόντιες αγωγούς σε περιοχές με υψηλή υγρασία (σάουνα) κατασκευασμένο με μια βαθμίδωση από 0,01 έως εξαντλήσει άξονα.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Σύστημα εξάτμισης

Τα ορυχεία του φυσικού συστήματος εξαερισμού εγκαθίστανται στην οροφή του σπιτιού, κατ 'αναλογία με την καπνοδόχο του φούρνου. Μπορούν να είναι ένα μεμονωμένο κανάλι ή να έχουν ένα κανάλι σε συνδυασμό με ένα άνοιγμα. Τα ορυχεία με το κανάλι τους κατασκευάζονται από τοιχοποιία με μόνωση από ινώδες ή με πυκνωτή θερμαντήρα σκελετού. Mines δεύτερος τύπος - τούβλων με γέμιση από θερμικά μονωτικό υλικό και ανθεκτικό στην υγρασία (αφρός, γυαλί αφρός, διογκωμένης αργίλου, κλπ), ή μονωτικές πλάκες πάχους 40 mm, φέροντα κορυφή ατσάλινη οροφή στρώση πιλήματος (πετροβάμβακας), του εμποτισμένου κονίαμα πηλό και στόκο.

Προσδιορισμός του ύψους των αξόνων εξαγωγής.

Το ύψος του άξονα πάνω από την οροφή πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. Στην περίπτωση τοποθέτησης κοντά στην κορυφογραμμή στέγης, το στόμιο του άξονα (η οπή της κουκούλας) πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 0,5 μέτρα πάνω από την κορυφογραμμή.
 2. Σε απόσταση από την κορυφογραμμή σε απόσταση 1,5-3 m, το στόμα μπορεί να είναι σε επίπεδο με την κορυφογραμμή.
 3. Εάν η κορυφογραμμή είναι μεγαλύτερη από 3 μέτρα, τότε η οπή βρίσκεται στην πλευρά της γωνίας σε 10 ° προς τον ορίζοντα με την κορυφή στην κορυφογραμμή.
 4. Στις εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζεται το φαγητό, το ύψος του άξονα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 m.
 5. Το ύψος του στόματος πάνω από τη στέγη σε συνηθισμένα σπίτια θεωρείται ότι είναι της τάξης του 1 m. και στην περίπτωση ισχυρών εκπομπών με οξεία οσμή (φλόγα) - όχι μικρότερη από 2 μέτρα.
 6. Εάν υπάρχει κίνδυνος πολύ σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το ορυχείο θα πρέπει να ανυψωθεί σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Απαιτήσεις για τους αεραγωγούς

Μία από τις κύριες απαιτήσεις (σύμφωνα με τους κανόνες του προτύπου) για τους αεραγωγούς είναι η παροχή κουκούλες σε εξωτερική θερμοκρασία από + 12ºC και άνω, και εσωτερικές - 20ºС. Τέτοιες συσκευές πρέπει πάντα να είναι σε δωμάτια χωρίς παράθυρα (μπάνια, μπάνιο, κλπ.). Η διατομή του διαύλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,016 m² και το πάχος τοιχώματος να μην είναι μικρότερο από 100 mm.

Η συσκευή των καναλιών εξαερισμού.

Για να μειωθεί η αντίσταση στη ροή του αέρα, η διατομή του καναλιού κατά μήκος πρέπει να είναι η ίδια. Όλες οι ραφές του τοιχοποιίας πρέπει να εξομαλυνθούν. Το μήκος όλων των αγωγών εξαερισμού από τούβλα που έχουν έξοδο σε έναν άξονα εξαγωγής πρέπει να είναι ίσο. Ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να είναι κατακόρυφος, επιτρέπεται η απόκλιση από την κάθετη το πολύ 30º.

Η μείωση της θερμοκρασίας στον άξονα ή στους προκατασκευασμένους αεραγωγούς μειώνει την απόδοση του εξαερισμού, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επικάλυψη της θερμικής μόνωσης σε αυτά.

Οι αγωγοί εξαερισμού από τούβλα έχουν συγκεκριμένες συστάσεις. Αυτά τα κανάλια είναι κατασκευασμένα με πάχος τοίχου από τούβλα μέχρι 38 cm στη σειρά. σε πάχος μέχρι 64 cm - σε δύο σειρές. Οι διαστάσεις πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με την ισχύ της πηγής θερμότητας. Συνεπώς, σε ισχύ έως 3,5 kW, συνιστάται 14 x 14 cm. σε ισχύ 3,5-5 kW - 14x20 cm. σε ισχύ άνω των 5 kW - 14x27 cm Η τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη κατακόρυφα, σε απόσταση από την πόρτα και η άρθρωση των τοίχων δεν είναι μικρότερη από 40 cm.

Αν ένας αγωγός καμινάδας βρίσκεται δίπλα στην καπνοδόχο, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί μια αξιόπιστη θερμομόνωση μεταξύ της καπνοδόχου και του εξαερισμού και να αυξηθεί το πάχος του τοίχου του αγωγού.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Η διαδικασία τοποθέτησης τούβλων με τα χέρια σας

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Απαιτούμενα εργαλεία

Η τοιχοποιία των αεραγωγών που κατασκευάζονται από τούβλα από τα χέρια τους θα απαιτεί το ακόλουθο εργαλείο:

Εργαλεία για την τοποθέτηση τούβλων.

Η τοιχοποιία των αγωγών εξαερισμού από τούβλα γίνεται χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο. Το πρότυπο είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες και έχει μια τετράγωνη ή ορθογώνια διατομή ίση με την διατομή του καναλιού. Το μήκος του προτύπου είναι 8-9 πάχος του τούβλου.

Η τοποθέτηση τούβλων ξεκινά από τη γωνία του τοίχου. Ο πρώτος δίαυλος σχηματίζεται μετά την τοποθέτηση 1.5-2 τούβλων. Το κανάλι σχηματίζεται χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο, το οποίο ορίζεται αυστηρά κατακόρυφα στη γραμμή επιπέδου. Μεταξύ των καναλιών ρυθμίζεται απόσταση ίση με το πλάτος του τούβλου. Η τοιχοποιία διεξάγεται "στο vprisyk" με την κοπή του διαλύματος. Μεταξύ των σειρών τούβλων γίνεται ο σύνδεσμος, δηλ. Οι κάθετες ραφές σε δύο παρακείμενες σειρές μετατοπίζονται σε μισό τούβλο σε σχέση με το άλλο.

Προσδιορισμός της ετοιμότητας κονιάματος για τοιχοποιία.

Ως λύση, χρησιμοποιείται ένα συνηθισμένο μίγμα τσιμέντου-άμμου σε αναλογία 1: (3-4), διασκορπισμένο προσεκτικά σε νερό. Συνιστάται η χρήση τσιμέντου ποιότητας M500. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο μίγμα για την τοποθέτηση τούβλων. Πριν από την τοποθέτηση, το τούβλο είναι βρεγμένο. Το κονίαμα εφαρμόζεται στην επιφάνεια τοιχοποιίας και στον πυθμένα του τούβλου. Μετά από κάθε 6-7 σειρές, το πρότυπο μετακινείται.

Εάν υπάρχει ανάγκη για απόσυρση, τότε γίνεται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 100 cm. Η γωνία κλίσης του διαύλου διακλάδωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30 ° στην επιφάνεια του τοίχου. Η κλίση της απόσυρσης πραγματοποιείται λόγω της λείανσης του τούβλου στην επιθυμητή γωνία. Η τοποθέτηση γίνεται αυστηρά οριζόντια. Τα τμήματα της βρύσης και του κύριου καναλιού πρέπει να συμπίπτουν. Αν μια καμινάδα διέρχεται από την οπή εξαερισμού, πρέπει να τοποθετηθεί μεταξύ τους μια συμπαγής τοιχοποιία πλάτους τουλάχιστον 40 εκ. Κατά την κατασκευή ενός τοίχου με καμινάδα και εξαερισμό πρέπει να χρησιμοποιηθεί πυριτικό τούβλο. Η ραφή στο εσωτερικό της συσκευής εξαερισμού πρέπει να εξομαλυνθεί προσεκτικά και να σκουπιστεί.

Αφού τοποθετηθεί το τοίχωμα, ελέγξτε την καθαριότητα του καναλιού, για αυτό το σκοπό μια μπάλα με διάμετρο της τάξεως των 100 mm πέφτει επάνω του πάνω στο καλώδιο για όλο το μήκος.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Σωληνωτό κανάλι σε τοίχο από τούβλα

Ο αγωγός αερισμού σε τοίχο από τούβλα μπορεί να κατασκευαστεί από σωλήνα. Χρησιμοποιούνται αμιαντοί ή πλαστικοί σωλήνες διαμέτρου 125-150 mm και για εξαναγκασμένο εξαερισμό - 100-125 mm. Ο σωλήνας εγκαθίσταται στο εσωτερικό του τοιχοποιίας αυστηρά κατακόρυφα και κλείνει με τσιμεντοκονία. Για ένα λεπτό τούβλο διαμέρισμα (πάχος 0,5 τούβλο), η χρήση ενός σωλήνα είναι η πιο αποδεκτή μέθοδος. Στην περίπτωση αυτή, ο σωλήνας δεν βρίσκεται μέσα στην τοιχοποιία, αλλά μεταξύ δύο τμημάτων του τοίχου. Ο σωλήνας συνδέεται με διάλυμα και προσελκύεται προσεκτικά.

Ο εξαντλητικός φυσικός αερισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της βελτίωσης στο σπίτι. Κατά την κατασκευή τοίχων από τούβλα, είναι απαραίτητο να παρέχονται αμέσως αεραγωγοί, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στην τοιχοποιία. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εναέρια συστήματα, τα οποία καταστρέφουν την εμφάνιση του δωματίου.