Τι περιλαμβάνει η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού;

Χαιρετισμούς σε όλους τους αναγνώστες του ιστότοπου "Όλα για κλιματιστικά". Σήμερα θα σας πω τι αποτελείται από το εσωτερικό μπλοκ του διαχωριστικού συστήματος και για το οποίο απαιτείται κάθε μία από αυτές. Θα συζητήσουμε επίσης την κοινή αρχή του έργου όλων αυτών των στοιχείων.

Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι για διάφορους σκοπούς στη βιομηχανία και την καθημερινή ζωή υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του σχέδιο και τα δικά του χαρακτηριστικά. Για να τα καταλάβουμε, έχω ξεχωριστό άρθρο σχετικά με τους τύπους κλιματιστικών. Αλλά σήμερα θα αναλύσουμε το πιο κοινό τύπο κλιματιστικού σε σπίτια και διαμερίσματα - ένα σύστημα διαχωρισμού τοίχων.

Λεπτομέρειες σχετικά με την εσωτερική μονάδα του συστήματος διαχωρισμού τοίχων

Εξατμιστής (ψυγείο)

Όπως γνωρίζουμε, η πιο σημαντική λειτουργία του κλιματιστικού είναι η ψύξη του δωματίου. Ως εκ τούτου, το κύριο μέρος της εσωτερικής μονάδας είναι το ψυγείο (είναι ένας εξατμιστήρας, είναι ενα εναλλάκτη θερμότητας). Ο εξατμιστής ονομάζεται, διότι κατά τη λειτουργία ψύξης, η εξάτμιση Freon (βράζει) εμφανίζεται μέσα στους σωλήνες. Η αρχή λειτουργίας του ψυκτικού κυκλώματος βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία.

Η χωρητικότητα ψύξης (χωρητικότητα ψύξης) του "split" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και το σχήμα του εξατμιστή. Όσο πιο ισχυρό είναι το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ψυγείο του. Ένα τέτοιο στοιχείο είναι ένας σωλήνας που διασχίζεται από λεπτές πλάκες (παρόμοιες με τις λάμες). Οι σωλήνες κινούνται freon με μια ορισμένη θερμοκρασία. Μια πλάκα αυξάνει την επιφάνεια της μεταφοράς θερμότητας, η οποία επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητά της.

Οι κατασκευαστές με κάθε δυνατό τρόπο βελτιώνουν (περιπλέκουν) τις μορφές του ψυγείου και τις πλάκες του. Σε απλά μοντέλα τοίχου, αυτό μπορεί να είναι μια ευθεία μικρή ψύκτρα, σε άλλα μοντέλα αυτό το ψυγείο μπορεί να έχει ένα περίπλοκο σχήμα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του περιβλήματος. Τα θερμαντικά σώματα των σύγχρονων κλιματιστικών έχουν αντιβακτηριακή επικάλυψη, εμποδίζοντας με κάποιο τρόπο την αναπαραγωγή των ιών. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν τέτοια μικρά πράγματα έξω, σχεδόν κανένας αγοραστής δεν δίνει προσοχή σε αυτά τα πράγματα. Και μάταια!

Άξονας (ανεμιστήρας)

Προκειμένου το ψυγείο να ψύχει γρήγορα και αποτελεσματικά το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να "εξαναγκάσει" τον αέρα να περάσει μέσα από αυτό. Αυτό βοηθά άξονα (ο γνωστός οπαδός πτερωτή) που δημιουργεί μια κίνηση του αέρα μέσα από το ψυγείο και τον αποβάλλει μέσα στο δωμάτιο. Αυτή η λεπτομέρεια για τα κλιματιστικά τοίχου είναι ένα τύμπανο με λεπίδες. Οι λεπίδες και ο ίδιος ο άξονας είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε να μειώνεται ο θόρυβος της λειτουργίας του. Για όλα τα κλιματιστικά τοίχου βρίσκεται κάτω από τον εξατμιστή. Στα περισσότερα μοντέλα, το ψυγείο φαίνεται να περιγράφει το σχήμα γύρω από τον άξονα. Αυτός ο σχεδιασμός συνδυάζει την πιο αποτελεσματική εναλλαγή θερμότητας και την εργονομία (επιτρέπει να γίνει η εσωτερική μονάδα συμπαγής).

Στέλεχος κινητήρα (κινητήρα)

Ο άξονας της εσωτερικής μονάδας οδηγείται από κινητήρα. Βρίσκεται στα δεξιά του ανεμιστήρα και ελέγχεται από το διοικητικό συμβούλιο (θα γράψω περισσότερα γι 'αυτό παρακάτω). Ο κινητήρας στερεώνεται με ειδικό περίβλημα στο σώμα της μονάδας.

Θάλαμος αποχέτευσης (μπανιέρα)

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιματιστικού, σχηματίζεται στον εξατμιστή ένα συμπύκνωμα (σταγονίδια νερού). Για να "συγκεντρωθεί" όλο αυτό το νερό χρησιμοποιείται ο λεγόμενος αποχετευτικός δίσκος (είναι μπανιέρα, είναι δίσκος). Σε ορισμένα κλιματιστικά είναι συνδεδεμένο μαζί με την περίπτωση, αλλά στην πλειοψηφία

είναι αφαιρούμενο. Μαζί με την υγρασία, συλλέγονται όλη η σκόνη και η ρύπανση. Επομένως, είναι πολύ πιο βολικό να καθαρίσετε και να διατηρήσετε αυτό το δίσκο όταν αποσυνδεθεί από το περίβλημα. Το μπροστινό κάτω μέρος του ψυγείου φαίνεται να βρίσκεται σε αυτό το δίσκο και το συμπύκνωμα από το ψυγείο ρέει απευθείας στο λουτρό. Τις περισσότερες φορές, το νερό μεταφέρεται στο δρόμο μέσω ενός σωλήνα αποστράγγισης.

Οριζόντιες και κάθετες περσίδες (κουρτίνες)

Κάθε εσωτερική μονάδα τοίχου έχει δύο τύπους κουρτίνες, με τις οποίες ρυθμίζεται μερικώς η κατεύθυνση της ροής του αέρα. Οι οριζόντιες περσίδες ρυθμίζουν την ροή προς τα κάτω. Πίσω από αυτά είναι οι κάθετες περσίδες, οι οποίες είναι αρκετά "πέταλα". Ρυθμίζουν τη ροή προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Όλες αυτές οι κουρτίνες είναι τοποθετημένες κάτω από το δίσκο αποστράγγισης. Κατά τη συντήρηση, αφαιρούνται μαζί με το δίσκο. Σε κίνηση, οδηγούνται από μικρούς κινητήρες.

Μονάδα ελέγχου (πίνακας) με αισθητήρες

Για να συγχρονίσετε (συντεταγμένων) λειτουργία όλων των μερών, η λεγόμενη μονάδα ελέγχου βρίσκεται μέσα στο περίβλημα (οι «εγκέφαλοι» του κλιματιστικού). Διαχειρίζονται όλους τους κόμβους. Αυτό το στοιχείο είναι ένας πίνακας, ο οποίος τροφοδοτείται "δύναμη". Όλα τα καλώδια, τα στοιχεία εκκίνησης του κινητήρα και οι αισθητήρες είναι συνδεδεμένοι σε αυτό. Αυτή η πλακέτα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της θήκης της εσωτερικής μονάδας.

Ο αλγόριθμος λειτουργίας αυτής της μονάδας είναι προσανατολισμένος προς τους δείκτες των αισθητήρων θερμοκρασίας και αποστέλλει τις εντολές στις κύριες μονάδες του κλιματιστικού (συμπιεστή, ανεμιστήρες και TRV), ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας εγκαίρως. Έτσι, η μονάδα ελέγχει κάθε στοιχείο του διαχωρισμένου συστήματος, διατηρώντας την απαραίτητη θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας αέρα και καλοριφέρ είναι τα πιο σημαντικά μέρη του σκάφους. Η μαρτυρία τους είναι η βάση της διαδικασίας διατήρησης της ακριβούς θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Φίλτρα

Ένα βασικό στοιχείο ενός σύγχρονου κλιματιστικού είναι τα φίλτρα του. Βρίσκονται στην κορυφή του εξατμιστή κάτω από το κάλυμμα αναθεώρησης του περιβλήματος. Τα φίλτρα ματιών "συλλέγουν" το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Μπορούν να αφαιρεθούν πολύ γρήγορα και να πλυθούν, γεγονός που επιτρέπει στον εξατμιστή να παραμείνει καθαρός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός από τα φίλτρα πλέγματος, πολλά κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με άλλα στοιχεία φίλτρου. Μερικοί από αυτούς είναι σε θέση να καταστρέψουν αποτελεσματικά τα βακτηρίδια και τους ιούς, μερικοί εξαλείφουν τις οσμές και κάποιοι εμπλουτίζουν το οξυγόνο με υγρά σωματίδια.

Η περίπτωση της εσωτερικής μονάδας

Όλες οι αναφερόμενες λεπτομέρειες συνδυάζονται και αποκρύπτονται σε ένα ενιαίο πακέτο. Δεν είναι λιγότερο σημαντική λεπτομέρεια, επειδή για να δημιουργήσετε ένα μοντέρνο εσωτερικό δεν μπορεί να κάνει χωρίς ένα συμπαγές και θεαματικό σχέδιο.

Από τα θεωρούμενα μικροσκοπικά και την ποιότητα του τελικού προϊόντος αναπτύσσεται - στην περίπτωσή μας το κοντίσιονερ. Όσο πιο σύγχρονη είναι κάθε λεπτομέρεια, τόσο πιο αποτελεσματική, αξιόπιστη και αντίστοιχα ακριβότερη. Στον σύγχρονο κόσμο, πολύ υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών. Ως εκ τούτου, καθένας από αυτούς προσφέρει τις δικές του τεχνικές λύσεις για μια συγκεκριμένη κατηγορία τιμών. Αυτό κλείνει το άρθρο. Αφήστε τα σχόλιά σας!

Διάταξη και αρχή λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν το σπίτι ή τις μονάδες εργασίας για την ψύξη του αέρα σε δωμάτια - κλιματιστικά. Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πώς λειτουργούν. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει τη δομή και τη λειτουργία του διαχωρισμένου συστήματος, το οποίο είναι το πιο κοινό στην καθημερινή μας ζωή.

Η συσκευή του οικιακού κλιματιστικού

Σύγχρονη διάσπαση - το σύστημα χωρίζεται σε δύο μέρη - το εξωτερικό και το εσωτερικό μπλοκ. Ο καθένας εκτελεί τη λειτουργία του και περιέχει ένα σύνολο σχετικού εξοπλισμού. Εντός της εξωτερικής μονάδας υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας - ένας συμπυκνωτής, ένας ανεμιστήρας που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αέρα μέσω αυτού και ένας συμπιεστής - ένας υπερσυμπιεστής. Από τα μικρότερα αλλά όχι λιγότερο σημαντικά λειτουργικά στοιχεία θα πρέπει να διατίθεται ένα ξηραντικό, μια βαλβίδα εκτόνωσης και σωλήνες σύνδεσης χαλκού. Επιπλέον, η συσκευή αυτής της μονάδας παρέχει ενέργεια από το δίκτυο, για την οποία διαθέτει τα απαραίτητα ηλεκτρικά εξαρτήματα, καθώς και αυτοματοποίηση.

Σημείωση: Στην περίπτωση που ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία του συστήματος διαχωρισμού για θέρμανση, στην εξωτερική μονάδα είναι επίσης εγκατεστημένη μια πρόσθετη τετραθέσια βαλβίδα με ηλεκτρική κίνηση, θερμαντήρα συμπιεστή και ρυθμιστή συμπύκνωσης πίεσης.

Στο εσωτερικό του κλιματιστικού, εκτός από το περίβλημα, υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας - ένας εξατμιστήρας με φυγοκεντρικό ανεμιστήρα, στοιχεία φίλτρου, περσίδες ροής αέρα και δίσκο συλλογής συμπυκνωμάτων. Μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας τοποθετούνται 2 γραμμές για το ψυκτικό υγρό, ένας σωλήνας με μεγάλη διάμετρο, κινούνται με τη μορφή αερίου, με μικρότερο - σε υγρή κατάσταση. Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει τη συσκευή του διαχωρισμένου συστήματος με τα βασικά στοιχεία:

1 - ο συμπιεστής. 2 - βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων για τη μεταγωγή των τρόπων λειτουργίας «χειμώνας-καλοκαίρι». 3 - το ηλεκτρονικό μπλοκ. 4 - αξονικός ανεμιστήρας. 5 - εναλλάκτης θερμότητας - συμπυκνωτής. 6 - γραμμές ψυκτικού μέσου. 7 - φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. 8 - εναλλάκτης θερμότητας - εξατμιστής. 9 - χοντρό φίλτρο. 10 - λεπτό φίλτρο.

Αρχή λειτουργίας

Διαίρεση - το σύστημα, όπως κάθε ψυκτική μηχανή, είναι πολύ αποτελεσματικό. Για παράδειγμα: ένα ψυγείο που καταναλώνει ηλεκτρική ισχύ 1 kW έχει χωρητικότητα ψύξης περίπου 3 kW. Παράλληλα, δεν παραβιάζονται οι νόμοι διατήρησης ενέργειας και η αποδοτικότητα της εγκατάστασης δεν είναι 300%, όπως θα σκεφτόταν κανείς.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αρχή του κλιματιστικού δεν είναι στην παραγωγή ψυχρού, αλλά στη μεταφορά της θερμικής ενέργειας από το ένα μέρος στο άλλο μέσω ενός ψυκτικού που ονομάζεται υγρό εργασίας.

Ως μέσο εργασίας χρησιμοποιείται φρέον, του οποίου το σημείο βρασμού είναι σχεδόν 100 ° C κάτω από την ίδια τιμή για το νερό. Το τέχνασμα είναι ότι για την εξάτμιση κάθε υγρό πρέπει να δέχεται μεγάλη ποσότητα θερμικής ενέργειας, το σώμα εργασίας του και να απομακρύνεται από τον αέρα δωματίου στον εξατμιστή. Στη φυσική, αυτή η ενέργεια ονομάζεται η ειδική θερμότητα εξάτμισης.

Το φρέον εξατμίζεται στο εσωτερικό μπλοκ μέσω σωλήνα μεγάλης διαμέτρου εισέρχεται στον συμπιεστή, ο οποίος δημιουργεί πίεση στο διαχωρισμένο σύστημα και περαιτέρω στον εναλλάκτη θερμότητας-συμπυκνωτή. Το σώμα εργασίας, υπό πίεση, συμπυκνώνεται έντονα σε αυτό όταν έρχεται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, απελευθερώνοντας την απορροφούμενη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Μόνο τώρα αυτό ονομάζεται η ειδική θερμότητα συμπύκνωσης, με μια σταθερή ποσότητα Freon στο σύστημα, η αξία της είναι ίση με την κατανάλωση ενέργειας εξάτμισης. Πώς περιγράφεται η διαδικασία, δείχνει το σχήμα του συστήματος διαχωρισμού του κλιματιστικού:

Αφού διέλθει στην υγρή φάση, το ψυκτικό μέσο διέρχεται μέσω του ξηραντικού για να διαχωρίσει την υγρασία και εισέρχεται στη βαλβίδα εκτόνωσης. Εδώ, λόγω της απότομης αύξησης του μεγέθους του καναλιού (ακροφύσιο), η πίεση μειώνεται και το υγρό εργασίας επιστρέφει ξανά στον εξατμιστή μετά από ένα άλλο τμήμα θερμότητας.

Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός που καταναλώνει σημαντική ισχύ, δύο ανεμιστήρες και ένας συμπιεστής μπορεί να δει στο διάγραμμα, οι υπόλοιπες πηγές κατανάλωσης ενέργειας είναι αμελητέες. Δηλαδή, το kW της ηλεκτρικής ενέργειας που δίνεται στο Παράδειγμα 1 χρησιμοποιείται μόνο για την περιστροφή των αξόνων του ανεμιστήρα και του συμπιεστή, ενώ το υπόλοιπο έργο γίνεται με φρέον.

Όλες οι άλλες λειτουργίες βρίσκονται πίσω από τα συστήματα αυτοματισμού. Όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία χώρου, ο αισθητήρας στέλνει ένα σήμα στη μονάδα ελέγχου, η οποία σταματά τον συμπιεστή και τους ανεμιστήρες, η διαδικασία σταματά. Ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται και ο αισθητήρας ξεκινά ξανά την εκκίνηση του ψυγείου, αυτή η κυκλική λειτουργία είναι συνεχής. Ταυτόχρονα, τα split συστήματα inverter, των οποίων ο σχεδιασμός είναι ελαφρώς διαφορετικός από αυτόν των συμβατικών κλιματιστικών, δεν σταματούν τη διαδικασία. Τέτοιες μονάδες χαρακτηρίζονται από ομαλή αλλαγή θερμοκρασίας και αθόρυβη λειτουργία του συμπιεστή.

Σημείωση: Σε διαδικασίες έντασης ανταλλαγής θερμότητας, η υγρασία που περιέχεται στον αέρα πέφτει στις άκρες του εξατμιστή και του συμπυκνωτή και ο σχεδιασμός του κλιματιστικού μηχανήματος παρέχει μια μπανιέρα και ένα σύστημα σωληνώσεων για τη συλλογή και την εκφόρτωσή του.

Για εναλλαγή εγκατάσταση στην κατάσταση θέρμανσης αέρα είναι ενεργοποιημένη κατεύθυνση της κίνησης του σώματος εργασίας, όπου οι εναλλάκτες θερμότητας στην αλλαγή των λειτουργιών, γίνεται ο εξατμιστής και ο εξωτερικός θερμότητα επιλέγει από το περιβάλλον, και τα εσωτερικά λειτουργεί ως συμπυκνωτής, μεταφέροντας εκείνη την ενέργεια μέσα στο δωμάτιο. Για να αναδιανείμετε τις ροές στο κύκλωμα, εισάγεται μια τετραθέσια βαλβίδα έτσι ώστε να μην χρειάζεται να είστε πιο σοφός με τον συμπιεστή.

Συμπέρασμα
Το σύστημα διαχωρισμού, όπως και άλλες μηχανές ψύξης, είναι πολύ οικονομικό λόγω της αποτελεσματικότητας της εργασίας του. Γι 'αυτό και έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα για τη δημιουργία άνετων συνθηκών σε κτίρια για διάφορους σκοπούς.

Τι είναι ένα split σύστημα;

Ξεκινώντας να ασχοληθεί με το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα split, δεν θα ξεκινήσει με τις γενικές έννοιες, και αμέσως να πω ότι ο όρος «split-σύστημα» με την κυριολεκτική μετάφραση στα ρωσικά σημαίνει «Κλιματισμός» ή όσο συχνά λένε «σύστημα κλιματισμού». Ωστόσο, μόνο ο κλιματισμός και το split σύστημα έχουν κάποιες διαφορές. Και τι πρόκειται να καταλάβουν παρακάτω.

Έτσι, το διαχωριστικό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη. Ένας εξωτερικός, ο οποίος ονομάζεται συμπιεστή-εξάτμιση, και ένα εσωτερικό - εξάτμιση.

Τα εξωτερικά τμήματα του διαχωρισμένου συστήματος, όπως είναι ήδη σαφές από το όνομα, εγκαθίστανται πιο συχνά στις προσόψεις των κτιρίων και εσωτερικά - στις εγκαταστάσεις. Όλοι τους έχουν συνήθως την ίδια διαμόρφωση, αλλά οι εσωτερικές μπορούν να είναι διαφορετικές. Έτσι, το εσωτερικό του συστήματος μπορεί να είναι τοίχου (πιο συχνή στο σπίτι), το ανώτατο όριο τοποθέτησης οροφές (ή cluster κανάλι) και στήλες. Και τα δύο συγκροτήματα συνδέονται μεταξύ τους με χάλκινους λεπτούς σωλήνες, επιστρωμένους σε θερμομόνωση. Κατά παράδοση, το πιο θορυβώδες στοιχείο του κλιματιστικού είναι ο συμπιεστής του. Είναι να επιτευχθεί η πιο αθόρυβη λειτουργία της εξωτερικής μονάδας του διαχωρισμένου συστήματος και να τεθεί στα όρια του χώρου.

Η αρχή του συστήματος διάσπασης

Δεν θα είναι μυστικό ότι η αρχή λειτουργίας του κλιματιστικού βασίζεται στην εφαρμογή της αφαίρεσης του ζεστού αέρα στον δρόμο. Τα συστήματα διαχωρισμού, τα οποία είναι ικανά όχι μόνο να ψύχουν τον παρεχόμενο αέρα, αλλά και να τον θερμαίνουν, ο συμπιεστής μπορεί να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλ. Όταν εργάζεστε στη θέρμανση, το φρέον θα εξατμιστεί στο εξωτερικό μέρος και θα υπάρξει συμπύκνωση στο εσωτερικό τμήμα.

Εξωτερική μονάδα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα εξωτερικά τμήματα του διαχωρισμένου συστήματος βρίσκονται πάντα έξω από το ψυγμένο δωμάτιο (προσόψεις, στέγες, μπαλκόνια ή ακόμη και διάδρομοι).

Το εξωτερικό τμήμα του διαχωρισμένου συστήματος αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Συμπιεστής.
 • Συμπυκνωτής.
 • Γερανός 4 δρόμων.
 • Τριχοειδής σωλήνας.
 • Δέκτης ή φίλτρο στεγνωτήρα.
 • Ο ανεμιστήρας.
 • Ρελέ για την ενεργοποίηση του συμπιεστή (σε ορισμένες περιπτώσεις).
 • Πίνακας ελέγχου.
 • Μονάδα ελέγχου "κιτ χειμώνα".
 • "Φίλτρο ντους οξυγόνου".

Το γεγονός ότι ο συμπιεστής βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα μειώνει σημαντικά το επίπεδο θορύβου στο ψυγμένο δωμάτιο. Το επίπεδο θορύβου του εσωτερικού μέρους έχει τα δικά του πρότυπα - 24-26 dB. Αλλά με το εξωτερικό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, που μερικές φορές προκαλεί ερεθισμό μεταξύ των γειτόνων στο διαμέρισμα.

Εσωτερική μονάδα

Το εσωτερικό μέρος, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πάντα τοποθετημένο μέσα στη δομή. Ο κύριος σκοπός του είναι να ψύχει, να θερμαίνει και να φιλτράρει τον αέρα τροφοδοσίας. Σχετικά με τις επιλογές εγκατάστασης μπλοκ του ήδη αναφερθέντος συστήματος split. Και για τη σύνδεση των δύο στοιχείων τώρα θα μιλήσουμε.

Τα εξαρτήματα αλληλοσυνδέονται με δύο χάλκινους λεπτούς σωλήνες, οι οποίοι είναι σε θερμομόνωση. Μπορούν να τοποθετηθούν σε ψευδοροφές, προετοιμασμένες ραφές και μπορούν να τοποθετηθούν και σε διακοσμητικά καλωδιακά κανάλια. Η διαδικασία εγκατάστασης αυτού του εξοπλισμού είναι αρκετά επίπονη.

Τα σύγχρονα συστήματα διαχωρισμού έχουν μια σειρά από χρήσιμες πρόσθετες λειτουργίες - τηλεχειριστήριο, φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα διάφορα (σκόνη, καπνός), ιονισμό του αέρα, διάφορα χρονόμετρα, αυτόματο έλεγχο της θερμοκρασίας εντός της περιοχής από 16-30 ° C, κ.λ.π.

Επιλογές τοποθέτησης εσωτερικής μονάδας

Διαχωρισμένα συστήματα τύπου τοίχου επιτρέπουν τη μέγιστη αφαίρεση της θερμότητας ή του κρύου. Ο συνηθέστερος τύπος συσκευής στην οικιακή χρήση. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • Υψηλή ποιότητα κατασκευής.
 • Περιστροφικός ή εμβολοφόρος συμπιεστής με δυνατότητα θέρμανσης της αποστράγγισης.
 • Παρεμπόδιση πίεσης;
 • Ευφυές σύστημα απόψυξης κλπ.

Συστήματα διαχωρισμού οροφής, γενικά, προορίζονται για μη μεγάλους χώρους ορθογώνιας διαμόρφωσης. Κατευθύνουν τη ροή του αέρα κατά μήκος των τοίχων ή της οροφής, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομοιόμορφη κατανομή του ψυχρού αέρα στο δωμάτιο.

Διαχωριστικά συστήματα αγωγών έχουν στοιχεία που είναι εγκατεστημένα πίσω από ψευδοροφές. Αυτό απαιτεί ελάχιστο διάστημα 30-40 cm πάνω από την οροφή. Εκτελούν την παροχή αέρα και την πρόσληψή της μέσω αγωγών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο του δωματίου. Τα εσωτερικά μέρη τέτοιων συστημάτων μπορούν να πάρουν αέρα από το δωμάτιο και καθαρό αέρα από το δρόμο (έως και 25%).

Συστήματα διαχωρισμού κασετών Είναι σχεδιασμένα για μεγάλα δωμάτια με ψευδοροφές και απαιτούν περίπου 25 cm χώρο πάνω από την οροφή. Σε τέτοια συστήματα είναι δυνατή η εισροή έως και 10% καθαρού αέρα. Οι εσωτερικές μονάδες τέτοιων διαχωρισμένων συστημάτων είναι εγκατεστημένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε μόνο το διακοσμητικό κλουβί να μπορεί να δει στο επίπεδο της οροφής. Από το δωμάτιο, ο αέρας αναρροφάται μέσω της κεντρικής σχάρας, επεξεργάζεται και στη συνέχεια ήδη διανέμεται μέσω των αεραγωγών μέσω ρυθμιζόμενων περσίδων.

Διαχωριστικά συστήματα στηλών Χρησιμοποιείται επίσης σε μεγάλους χώρους, αλλά μόνο σε εκείνους στους οποίους δεν υπάρχουν ψευδοροφές. Τέτοια συστήματα λειτουργούν με την αρχή της δημιουργίας ισχυρής ροής αέρα, η οποία αρχικά τροφοδοτείται στον χώρο οροφής, και στη συνέχεια διανέμεται σε όλο το δωμάτιο.

Διαχωρίστε το σύστημα σε υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία

 1. Ένα στοιχείο που έχει το ίδιο όνομα με το Το "χειμερινό πακέτο" χρησιμεύει μόνο για την ψύξη εσωτερικών χώρων το χειμώνα, στην οποία υπάρχει άφθονη απελευθέρωση θερμότητας - δωμάτια υλικού, αίθουσες εξυπηρέτησης πελατών κ.λπ. Κατά τη λειτουργία, η εξωτερική μονάδα θερμαίνεται όλο το χρόνο και αυτό επιτρέπει να μην καταψύχεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. «Πακέτο Winter» μόνη της συνήθως αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία: έναν ελεγκτή ανεμιστήρα (που απαιτείται για τη συνεχή ανεμιστήρα εκτός λειτουργίας και για την ενσωμάτωση κατά τη διάρκεια θέρμανσης συμπυκνωτή), θερμαινόμενο σωλήνα αποστράγγισης και μερικές φορές περιλαμβάνονται στο στροφαλοθάλαμο οθόνη πριν από τη χρήση.
 2. Κατά τη διάρκεια της αύξησης της θερμοκρασίας στο δρόμο, ο συμπιεστής πρέπει να λειτουργεί με μεγάλη διαφορά πίεσης στην είσοδο και στην έξοδο. Λόγω αυτής της διαφοράς, ο τριχοειδής σωλήνας μέσω αυτού διέρχεται περισσότερο freon, και ο συμπιεστής, αντίστοιχα, απαιτείται να αντλούν αυξημένους όγκους αερίου. Σε αυτή τη βάση, ο συμπιεστής εκτελεί περισσότερες εργασίες και καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρισμό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει υπερθέρμανση και απενεργοποίηση είτε με ηλεκτρονικά είτε με θερμικό ρελέ. Συχνότερα, τα συστήματα διαχωρισμού είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε θερμοκρασία 35-40 ° C.

Πολυδιάστατα συστήματα

Ένα διαχωρισμένο σύστημα μπορεί να έχει πολλές εσωτερικές μονάδες. Τέτοια συστήματα ονομάζονται "συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού". Χαρακτηριστικό τους θα είναι η παρουσία ενός εξωτερικού και συμπεριλαμβάνουν μαζί του το έργο πολλών εσωτερικών. Τέτοιες συσκευές είναι ιδανικές για τη στήριξη του μικροκλίματος σε πολλά δωμάτια (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία). Τα εξωτερικά τμήματα μπορούν να συνδεθούν με όλους τους διαφορετικούς τύπους εσωτερικών που έχουν εξεταστεί παραπάνω. Το γεγονός ότι στην πρόσοψη του κτιρίου δεν υπάρχει συσσώρευση στοιχείων διαχωρισμένων συστημάτων, σας επιτρέπει να διατηρήσετε την εμφάνισή του. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός τέτοιου διαχωρισμένου συστήματος κοστίζει πολύ περισσότερο από τα συμβατικά κλιματιστικά.

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό (split σύστημα)

Το κλιματιστικό είναι η συσκευή ρύθμισης και συντήρησης της βέλτιστης θερμοκρασίας σε οικιακούς χώρους, εργοτάξια, σε μεταφορές και σε άλλους χώρους ανθρώπων. Τα πιο δημοφιλή είναι τα αεροσυμπιεστές κλιματισμού: και οι δύο ψύχουν τον αέρα, οπότε θερμαίνεται.

Μονάδα κλιματισμού

Στην καρδιά της συσκευής υπάρχει η ικανότητα να απορροφάται θερμότητα κατά την εξάτμιση και να αφαιρείται κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Ας εξετάσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς γίνεται αυτή η διαδικασία στο διαιρεμένο σύστημα.

Σχηματικό διάγραμμα του κλιματιστικού

Τα κύρια συστατικά αυτής της μονάδας είναι:

 • Συμπιεστής.
 • Εξατμιστικό στοιχείο.
 • Θερμοστατική βαλβίδα.
 • Ανεμιστήρες.

Εξωτερική μονάδα

Η σύνθεση του κλιματιστικού περιλαμβάνει μια εσωτερική και εξωτερική μονάδα, η οποία βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αυτό προκαλείται από την θορυβώδη λειτουργία του ανεμιστήρα και του συμπιεστή και από την ανεξάρτητη αφαίρεση του θερμού αέρα στην ατμόσφαιρα.

Εξωτερική μονάδα

Παρά την ποικιλία κλιματιστικών, η εξωτερική μονάδα τους έχει πάντα τα ίδια στοιχεία:

 1. Συμπιεστής. Είναι σε θέση να συμπιέσει τον Freon και να μεταδώσει μια συγκεκριμένη κίνηση κατά μήκος του περιγράμματος.
 2. Συμπυκνωτής στην εξωτερική μονάδα. Γυρίζει το ψυκτικό σε υγρή κατάσταση.
 3. Εξατμιστής. Το ψυγείο βρίσκεται μέσα στη συσκευή - χρησιμεύει για τη μετατροπή του Freon από την υδαρή φάση στην αέρια θέση.
 4. Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης (TRV). Η κεφαλή του ψυκτικού μέσου χαμηλώνει μέσω της συσκευής.
 5. Ανεμιστήρες. Το έργο αυτών των συσκευών είναι να φυσήξει τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή για να δημιουργήσει μια πιο έντονη εναλλαγή θερμότητας με την ατμόσφαιρα.
 6. Φίλτρα. Αυτά τα μέρη του κλιματιστικού προστατεύουν το κύκλωμα από την είσοδο ξένων σωματιδίων (βρωμιά, σκόνη)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Στην περίπτωση λειτουργίας του κλιματιστικού στη λειτουργία έγχυσης θερμού αέρα, η εξωτερική μονάδα είναι εφοδιασμένη με τετραθέσια βαλβίδα, η οποία ελέγχεται από την εσωτερική μονάδα. Είναι υπεύθυνη για την αλλαγή των τρόπων παροχής ζεστού και κρύου αέρα.

Εσωτερική μονάδα

Για την παραγωγή ψυχρού αέρα εσωτερικού χώρου απαιτείται κλιματισμός εσωτερικού χώρου. Ο σχεδιασμός αυτής της μονάδας σας επιτρέπει να μεταφέρετε τον εισερχόμενο αέρα από το δρόμο και να το διανέμετε ομοιόμορφα στο δωμάτιο. Από την άποψη αυτή, τα κύρια στοιχεία της εσωτερικής συσκευής είναι:

Ψυγείο (τον εξατμιστή). Αυτό το όνομα του δόθηκε επειδή στο στάδιο της ψύξης, η εξάτμιση Freon συμβαίνει στους σωλήνες και η αρχή της λειτουργίας του περιγράμματος βασίζεται στο φαινόμενο αυτό. Το μέγεθος αυτής της συσκευής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χωρητικότητα της μονάδας: όσο μεγαλύτερο είναι το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι ο εξατμιστής.

Πρόκειται για μια σύμπλεξη σωλήνων με πλάκες που αυξάνουν το επίπεδο ανταλλαγής θερμότητας. Στα τριχοειδή αγγεία το ψυκτικό υγρό κινείται με μια συγκεκριμένη ταχύτητα και θερμοκρασία.

Ανεμιστήρας (πτερωτή, άξονας). Για να ψύξετε γρήγορα το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να ωθήσετε τη ροή του αέρα μέσω του ψυχρού ψυγείου. Αυτό βοηθάει τον πτερωτή.

Σε πολλά μοντέλα, ο εξατμιστήρας, όπως ήταν, περιγράφει τη διαμόρφωση του ανεμιστήρα, κάνοντας έτσι την εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας συμπαγή. Αυτό δημιουργεί μια αποτελεσματική κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Μοτέρ ανεμιστήρα. Ρυθμίζεται από ειδικό στήριγμα στο κιβώτιο της μονάδας και χρησιμεύει για την περιστροφή της πτερωτής.

Λουτρό αποστράγγισης. Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, σχηματίζεται συμπύκνωση στο ψυγείο. Και εδώ για τη συλλογή του υπάρχει αυτός ο δίσκος. Εκτός από την υγρασία, συλλέγει σκόνη, ακαθαρσίες και άλλα ξένα σωματίδια. Ως εκ τούτου, για την καλύτερη φροντίδα του, αυτή η συσκευή είναι αφαιρούμενη.

Κάθετες και οριζόντιες περσίδες. Αυτά τα στοιχεία κινούνται από μικρούς κινητήρες και συνδέονται κάτω από το δίσκο αποστράγγισης. Σε αυτή την περίπτωση, οι οριζόντιες κουρτίνες ρυθμίζουν τη ροή του αέρα προς τα επάνω και προς τα κάτω και κατακόρυφα - δεξιά-αριστερά.

Δέσμη εντολών. Αυτό το τσιπ είναι ένας πίνακας, στον οποίο όλα τα σημαντικά αρχικά στοιχεία κινητήρων και αισθητήρων είναι κατάλληλα για καλώδια.

Χοντρό φίλτρο. Μοιάζει με ένα πλέγμα από πλαστικό, στο οποίο προσκολλώνται μικρά σωματίδια σκόνης, βρωμιάς, μαλλιού. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε ένα τέτοιο φίλτρο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του κινητήρα.

Λειτουργία κλιματισμού

Όλα τα εξαρτήματα της μονάδας συνδέονται μεταξύ τους με χάλκινους σωλήνες και σχηματίζουν έτσι ένα κύκλωμα ψυκτικού μέσου. Στο εσωτερικό του κυκλοφορεί το φρέον με ένα μικρό κλάσμα του πετρελαίου συμπίεσης.


Η συσκευή κλιματισμού σας επιτρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη διαδικασία:

 1. Ο συμπιεστής από το ψυγείο δέχεται ψυκτικό μέσο υπό χαμηλή πίεση σε ατμόσφαιρα 2-4 και θερμοκρασία περίπου + 15 μοίρες.
 2. Εργαζόμενος, ο συμπιεστής συμπιέζει freon σε 16 - 22 σημεία, σε αυτό το σημείο θερμαίνει μέχρι +75 - 85 βαθμούς και μπαίνει στον συμπυκνωτή.
 3. Ο εξατμιστής ψύχεται από ένα ρεύμα αέρα που έχει θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του Freon, όπου το ψυκτικό κρυώνει και μετατρέπεται από το αέριο σε υδαρή κατάσταση.
 4. Από τον συμπυκνωτή φρέον εισέρχεται στη θερμορυθμιστική βαλβίδα (στις οικιακές συσκευές μοιάζει με σπειροειδή σωλήνα).
 5. Όταν περνάει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία, η πίεση του αερίου πέφτει στα 3-5 ατμόσφαιρα και ψύχεται, ενώ ένα μέρος του εξατμίζεται.
 6. Μετά το TRV, το υγρό freon εισέρχεται στο ψυγείο, το οποίο διοχετεύεται από τη ροή του αέρα. Σε αυτό, το ψυκτικό μετατρέπεται πλήρως σε αέριο, παίρνει θερμότητα και επομένως η θερμοκρασία στο δωμάτιο μειώνεται.

Κατόπιν το φρέον χαμηλής πίεσης μετακινείται στον συμπιεστή και όλη η εργασία του συμπιεστή, και επομένως του οικιακού κλιματιστικού, επαναλαμβάνεται και πάλι.

Είδη κλιματιστικών

Οι κατασκευαστές παράγουν όλα τα είδη κλιματιστικών, επενδύοντας σημαντικά ποσά στην επιχείρησή τους. Ως αποτέλεσμα, ο σύγχρονος καταναλωτής μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε μοντέλο από οποιεσδήποτε παραμέτρους.

Κλιματιστικά, split συστήματα

Συσκευές όπως split είναι τέλεια για μικρά δωμάτια.

ΓΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Κατά την εγκατάσταση, οι μονάδες χωρίζονται σε κλιματιστικά δαπέδου, παράθυρου, τοίχου και οροφής.

Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων συσκευών: τα συστήματα διαχωρισμού και τα συστήματα πολλαπλής διανομής. Οι μονάδες τοίχου τύπου split-system είναι δύο μονάδες: ένας μικρός εσωτερικός κόμβος και μια μεγάλη εξωτερική μονάδα.

Η εξωτερική συσκευή περιέχει τις πιο θορυβώδεις συσκευές σε λειτουργία. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού διαμορφώνεται συνδυάζοντας πολλές εσωτερικές μονάδες σε μία ενιαία εξωτερική μονάδα. Αυτό σας επιτρέπει να κρατήσετε με τον καλύτερο τρόπο το σχέδιο του σπιτιού.

Κλιματιστικά, τύπου οροφής

Σε δωμάτια με μεγάλη έκταση, κατά κανόνα, επιλέξτε μονάδες για εγκατάσταση στην οροφή. Η αξιοπρέπειά τους είναι ότι ο ψυχρός αέρας κατανέμεται ομοιόμορφα οριζόντια σε όλη την αίθουσα, χωρίς άμεση δράση στους ανθρώπους.

Το μαζικό κλιματιστικό που είναι τοποθετημένο στην οροφή είναι σχεδόν αόρατο και είναι απαραίτητο όταν χρειάζεστε μια τεράστια ροή αέρα για τα πιο απομακρυσμένα μέρη του δωματίου, ενώ το μήκος του τζετ σε ορισμένα μοντέλα φτάνει τα 55 μέτρα.

Υπάρχουν επίσης κλιματιστικά οροφής καναλιών και κασετών. Σε αυτή την περίπτωση, οι πρώτες συσκευές κρυμμένα τελείως πίσω από την οροφή τεντώματος ή στο κανάλι, ενώ ο δεύτερος τύπος - οι κασέτες έχουν την εμφάνιση πλακών οροφής 600 × 600 mm.

Σύστημα διαχωρισμού

Παρόλο που το σύστημα αποσύνδεσης αποτελείται από εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες, σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, δεν διαφέρει από τη λειτουργία ενός κλιματιστικού οικιακού οροφής οποιουδήποτε άλλου τύπου.

Στην περίπτωση της εξωτερικής μονάδας υπάρχει εναλλάκτης θερμότητας, ανεμιστήρας και συμπιεστής. Πρόσθετα στοιχεία του συστήματος διαχωρισμού είναι το ξηραντικό, η βαλβίδα εκτόνωσης και οι σωλήνες σύνδεσης.

Και επίσης για τη σύνδεση της μονάδας στο δίκτυο, βρίσκονται οι απαραίτητες συσκευές εκκίνησης και παρακολούθησης.

Βιομηχανικά κλιματιστικά

Τέτοιες συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν περιοχές μεγαλύτερες από 350 μέτρα και ως εκ τούτου έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών, που διαφέρουν από τον εγχώριο κλιματισμό. Η συσκευή ακριβείας μπορεί να είναι διαφορετική.

Συχνά εγκαθίστανται σε σπίτια όπου απαιτείται ιδιαίτερο μικροκλίμα για κάθε δωμάτιο - εμπορικά κέντρα, τράπεζες, ξενοδοχεία. Τα κλιματιστικά βιομηχανικά χωρίζονται στα ακόλουθα συστήματα:

Συσκευές πολλαπλών χρήσεων. Αυτές οι μονάδες κλιματισμού VRF και VRV περιλαμβάνουν έως και 64 εσωτερικές μονάδες και έως τρεις εξωτερικές μονάδες. Συνολικά, βρίσκονται σε επικοινωνίες μήκους έως 300 μέτρων.

Για οποιαδήποτε εσωτερική μονάδα επιτρέπεται να ρυθμίσει ξεχωριστή θερμοκρασία και να παρέχει το δικό της μικροκλίμα σε κάθε δωμάτιο. Η ακρίβεια της ρυθμισμένης θερμοκρασίας είναι μόνο 0,05 μοίρες.

"Πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα". Οι συσκευές με αυτό το σύστημα διακρίνονται από το γεγονός ότι μέσα στο κύκλωμα δεν χρησιμοποιείται φρέον, αλλά νερό ή αντιψυκτικό. Η κεντρική μονάδα ψύξης ονομάζεται "ψύκτης" και τα στοιχεία ανταλλαγής θερμότητας ονομάζονται "πηνία ανεμιστήρων".

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας συναρμολόγησης είναι ότι η απόσταση μεταξύ αυτών των στοιχείων μπορεί να είναι οποιαδήποτε, καθώς το νερό ρέει μέσω συμβατικών σωλήνων.

Κεντρικά κλιματιστικά κλιματιστικά. Αυτές οι συσκευές είναι διαφορετικές στη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή εναλλάκτες θερμότητας, ανεμιστήρες, καθαριστικά και υγραντήρες.

Κεντρική ονομάζεται επειδή η μάζα αέρα επεξεργάζεται στο εσωτερικό μπλοκ και στη συνέχεια μέσω των σωλήνων που μετακινείται μέσω των δωματίων. Η εγκατάσταση κλιματιστικών αυτού του είδους και η πραγματοποίηση επικοινωνιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί εξωτερική πηγή ψυχρού.

Εάν είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μονοκόμματα οροφής, τα οποία είναι ευκολότερα εγκατεστημένα.

Βλάβες σε κλιματιστικά

Ο σημερινός κλιματικός εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος με μια προειδοποιητική λειτουργία σχετικά με πιθανές βλάβες. Απαιτείται μόνο η αποκρυπτογράφηση των διαγνωστικών πληροφοριών.

Η μονάδα δεν ενεργοποιείται

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αποτυχία του κλιματιστικού και βεβαίως κάθε χρήστης μαζί του συναντήθηκε. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται συνήθως στο ηλεκτρικό μέρος:

 • Η συσκευή δεν είναι συνδεδεμένη.
 • Ελαττωματικό τσιπ εντολών.
 • Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής μονάδας και της εσωτερικής μονάδας.
 • Ο πίνακας ελέγχου δεν λειτουργεί.
 • Ο αυτόματος διακόπτης έχει σκιστεί.
 • Εσφαλμένη μετάβαση κατά τη σηματοδότηση.

Τέλος, η συσκευή μπορεί να αποτύχει λόγω της φθοράς των εξαρτημάτων.

Σύστημα διαχωρισμού μετά από σύντομη εργασία

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης του συμπιεστή, καθώς και λόγω της αστοχίας του προστατευτικού ρελέ. Η εγκατάσταση θερμαίνεται λόγω μόλυνσης του ψυγείου στην εξωτερική μονάδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας προληπτικός καθαρισμός της σχάρας. Επίσης, μετά το ανεφοδιασμό, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία στα κυκλώματα του ψυγείου και του συμπυκνωτή.

Διαρροή συμπυκνωμάτων από την εσωτερική μονάδα

Το καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες κλιματιστικών μπορούν να παρατηρήσουν την υπερχείλιση των δεξαμενών συμπυκνωμάτων. Ο λόγος μπορεί να είναι η κατάψυξη του εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι μονωμένος. Αν υπάρχει διαρροή στους αρμούς, τότε πρέπει να περιστρέψετε τα παξιμάδια. Αν ο σωλήνας αποστράγγισης είναι βουλωμένος, πρέπει επίσης να καθαριστεί.

Το κλιματιστικό δεν λειτουργεί με πλήρη ισχύ

Αυτή η δυσλειτουργία παρουσιάζεται κυρίως το καλοκαίρι. Η συσκευή καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας κατά τη λειτουργία, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέχει το απαραίτητο καθεστώς θερμοκρασίας. Ο λόγος εδώ καλύπτεται συχνότερα σε μολυσμένα φίλτρα αέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Λεπτές συσκευές καθαρισμού, οζονιστήρες, λαμπτήρες υπεριώδους φωτός, αν και βελτιώνουν τον αέρα, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν σημαντικά το κόστος της μονάδας.

Μυρίζει

Εάν αρχίσει να εμφανίζεται μια δυσάρεστη οσμή από τη συσκευή, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Σε περίπτωση καύσου, πρέπει να ελέγξετε την καλωδίωση και συνιστάται να το κάνετε στα κέντρα εξυπηρέτησης.

Όταν η δυσωδία εκλύει υγρασία ή μούχλα, σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί μια αποικία βακτηρίων μέσα στη μονάδα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό με τη βοήθεια ενός αντιμυκητιακού φαρμάκου.

Τα οφέλη και οι βλάβες του κλιματισμού

Πλεονεκτήματα της συσκευής

Το κύριο πλεονέκτημα του κλιματισμού είναι ότι δημιουργούν στο δωμάτιο ένα κατάλληλο για ένα άτομο μικροκλίμα. Αυτό αυξάνει, με τη σειρά του, την παραγωγικότητα της εργασίας, βελτιώνει τη διάθεση και την ευημερία.

Ως εκ τούτου, το κύριο πλεονέκτημα αυτού του κλιματιστικού είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για εργασία ή αναψυχή. Το κύριο καθήκον αυτών των μονάδων είναι η μείωση της θερμοκρασίας σε ένα ζεστό χρόνο και η θέρμανση του αέρα κατά την ψυχρή περίοδο.

Επιπλέον, η εγκατάσταση κλιματιστικών σε κέντρα εξυπηρέτησης ή σε αίθουσες διαδικτύου σας επιτρέπει να αποφύγετε πρόωρες βλάβες στον εξοπλισμό υπολογιστών λόγω υπερθέρμανσης.

Επίσης, ορισμένα μοντέλα τέτοιων μονάδων είναι ικανά να εκτελούν διάφορες χρήσιμες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση του αέρα από δυσάρεστες οσμές. Για παράδειγμα, συχνά κλιματιστικά παραθύρων τοποθετούνται στην κουζίνα και στην τουαλέτα.
 2. Υγρασία ή αφύγρανση του αέρα στο δωμάτιο.

Μειονεκτήματα των συσκευών

Ωστόσο, αν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στην ανθρώπινη υγεία:

 • Υπάρχει μια πιθανότητα πολλαπλασιασμού των επιβλαβών βακτηρίων σε αυτές τις συσκευές.
 • Ο κλιματικός εξοπλισμός ευνοεί την εξάπλωση των ιών.
 • Τα κλιματιστικά, που διέρχονται από τον αέρα, σκοτώνουν χρήσιμα στοιχεία σε αυτό.
 • Οι συμπιεστές δημιουργούν θόρυβο κατά τη λειτουργία.

Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό αναφέρεται σε μύθους, και τέτοιες δηλώσεις δεν είναι αλήθεια. Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα φαινόμενα, μην χρειάζεται να βρίσκεστε κάτω από ένα κρύο ρεύμα ροής αέρα.

Ο συστηματικός καθαρισμός της μονάδας και η προληπτική συντήρησή της θα βοηθήσουν στην αποφυγή λανθασμένης λειτουργίας της συσκευής. Και αν συμμορφώνεστε με αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες, το κλιματιστικό θα δημιουργήσει ένα ευχάριστο μικροκλίμα στο δωμάτιο, τόσο απαραίτητο για ένα άτομο για μια ευχάριστη διαμονή και γόνιμη δουλειά.

Τι είναι ένα split σύστημα: η αρχή της λειτουργίας και οι τύποι των συστημάτων κλιματισμού

Όποιος έχει προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της ψύξης του αέρα σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα έχει τουλάχιστον μια κατά προσέγγιση ιδέα για το τι είναι ένα split σύστημα. Αυτή η έκδοση του κλιματισμού έχει αντικαταστήσει σίγουρα τα αρχαία "παράθυρα" και έχει γίνει δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια.

Η κατανόηση των χαρακτηριστικών του συστήματος split θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το κατάλληλο μοντέλο και να οργανώσετε σωστά τη λειτουργία του.

Η ουσία του έργου και η αρχή της δράσης

Ο κύριος σκοπός του διαχωρισμένου συστήματος είναι η ψύξη του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η μονάδα αποτελείται από δύο μέρη. Ένας από αυτούς είναι εγκατεστημένος έξω από το δωμάτιο, και ο άλλος είναι μέσα. Για να τα συνδέσετε με ένα στενό σωλήνα, γίνεται μια τρύπα στο πάχος του τοίχου. Η αρχή της λειτουργίας των διαχωρισμένων συστημάτων είναι περίπου η ίδια με αυτή των ψυγείων.

Το ψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα από το σωλήνα μέσα στο σύστημα απορροφά τη θερμότητα του αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, μεταφέρει την ενέργεια θερμότητας προς τα έξω και επιστρέφει στο περιβάλλον. Το κύκλωμα ψύξης του κλιματιστικού περιλαμβάνει δύο κύρια στοιχεία: έναν συμπυκνωτή και έναν εξατμιστή. Ο πρώτος από αυτούς είναι κλειστός στην εξωτερική μονάδα της συσκευής και ο τελευταίος βρίσκεται στη μονάδα που είναι εγκατεστημένος στο δωμάτιο.

Το ψυκτικό μέσο (συνήθως ένα φρέον) μετακινείται μεταξύ συσκευών σε κλειστό βρόχο. Μέσα στο δωμάτιο θερμαίνεται κατά την απορρόφηση της θερμικής ενέργειας και γίνεται αέριο. Έτσι, ο αέρας ψύχεται όταν διέρχεται από τον εξατμιστή. Για να βελτιωθεί η ροή του αέρα σε όλο το δωμάτιο, χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας.

Στη συνέχεια, το ψυκτικό μέσο εισέρχεται στον συμπυκνωτή. Εδώ περνά μέσα από τον συμπιεστή, και μετά δροσίζει, έρχεται σε επαφή με το ψυχρότερο αέρα του δρόμου. Το ψυκτικό υγρό και πάλι γίνεται υγρό. Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος αντιστοιχεί στη λειτουργία ενός συμβατικού ψυγείου · και εδώ επίσης χρησιμοποιείται η ικανότητα του Freon να εξατμίζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μονάδα συστήματος διαχωρισμού

Χρησιμοποιούνται ορισμένα στοιχεία για να καταστεί αποτελεσματική η διαδικασία λειτουργίας ενός τέτοιου κλιματιστικού. Η σύνθεση της εξωτερικής μονάδας περιλαμβάνει συνήθως:

 • ανεμιστήρας;
 • συμπιεστής.
 • πυκνωτής.
 • φίλτρο φρέον.
 • πίνακας ελέγχου ·
 • προστατευτικό κάλυμμα.
 • εξαρτήματα για σωλήνες χαλκού, κλπ.

Ο ανεμιστήρας εξασφαλίζει μια συνεχή κυκλοφορία αέρα γύρω από τη μονάδα για να εξασφαλιστεί η ταχεία και σταθερή ψύξη του Freon. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στον συμπυκνωτή. Ο συμπιεστής συμπιέζει το Freon, το οποίο εξασφαλίζει τη μετάβασή του στην κατάσταση του αερίου και την κυκλοφορία μέσω του κυκλώματος ψύξης.

Το φίλτρο καθαρίζει το φρέον από τους ρύπους που εισήλθαν στο σύστημα, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά την εγκατάσταση. Εκτός από τα στοιχεία αυτά, στην εξωτερική μονάδα μπορεί να εγκατασταθεί και μια τετραθέσια βαλβίδα, η οποία είναι απαραίτητη εάν το μοντέλο δεν παρέχει μόνο ψύξη, αλλά και θέρμανση του δωματίου το χειμώνα.

Στα μοντέλα αναστροφέα, η μονάδα ελέγχου βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό τμήμα της συσκευής. Αλλά αν λείπει ο μετατροπέας, τα ηλεκτρονικά τοποθετούνται συνήθως στην εσωτερική μονάδα. Το μέρος αυτό αποτελείται συνήθως από:

 • προστατευτικό πλέγμα;
 • σύστημα φίλτρων.
 • ανεμιστήρας;
 • τον εξατμιστή.
 • blinds;
 • το πάνελ οθόνης.
 • τη μονάδα ελέγχου.
 • συνδετήρες και τα παρόμοια.

Το προστατευτικό πλέγμα βρίσκεται συνήθως στον μπροστινό πίνακα. Είναι εύκολο να αφαιρεθεί ή να ανοίξει για να αποκτήσει πρόσβαση στην υπηρεσία των εσωτερικών εξαρτημάτων του κλιματιστικού. Μέσω των ανοιγμάτων αυτής της σχάρας, ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή για περαιτέρω ψύξη. Ένα χοντρό φίλτρο είναι απλώς ένα πλαστικό πλέγμα που συγκρατεί μεγάλα συντρίμμια ώστε να μην εισέρχεται στο σώμα της μονάδας.

Τα λεπτά φίλτρα είναι ένα ελαφρώς πιο εξελιγμένο σύστημα για τη συγκράτηση λεπτών σωματιδίων σε λεπτά κλάσματα: σωματίδια σκόνης, ανεπιθύμητες οσμές, επικίνδυνα βακτήρια και τα παρόμοια. Τυπικά, η συσκευή είναι εφοδιασμένη με φίλτρο άνθρακα και ηλεκτροστατικό φίλτρο, αλλά μπορεί να εφοδιαστεί με ένα αντιβακτηριακό φυσίγγιο ή άλλα χρήσιμα φίλτρα.

Ο ανεμιστήρας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αντλεί τον ψυχρό αέρα που διέρχεται από τον εξατμιστή. Οι κινητές περσίδες είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρική κίνηση για τη ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής ψυχρού αέρα. Ο πίνακας με τις ενδείξεις εμφανίζει την κατάσταση της συσκευής, για παράδειγμα, τη ρυθμισμένη θερμοκρασία αέρα, τον τρόπο λειτουργίας κ.λπ.

Αυτή είναι μια γενική περιγραφή της συσκευής διαχωρισμένου συστήματος. Ο σχεδιασμός των κλιματιστικών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις πρόσθετες λειτουργίες: την παρουσία μετατροπέα, θέρμανσης κλπ. Για ένα δωμάτιο ή ένα διαμέρισμα είναι αρκετά συμβατικό κλιματισμό. Η συσκευή επιλέγεται ανάλογα με την ισχύ, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί στην περιοχή του δωματίου.

Τύποι, τύποι, πρόσθετες λειτουργίες

Τα σύγχρονα κλιματιστικά οικιακής χρήσης μπορούν να εξυπηρετήσουν έως 90 τετραγωνικά μέτρα. m. Αλλά αν πρόκειται για ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι ή γραφείο, είναι λογικό να σκεφτόμαστε την εγκατάσταση πιο παραγωγικών συσκευών. Το πρόβλημα της ρύθμισης τέτοιων αντικειμένων επιλύεται με τη βοήθεια συστημάτων πολλαπλών εφαρμογών ή ημι-βιομηχανικών μοντέλων.

Το σύστημα πολλαπλών χωρισμάτων επιτρέπει την εγκατάσταση πολλών εσωτερικών μονάδων που είναι συνδεδεμένες σε μία κοινή εξωτερική μονάδα. Από οικονομική άποψη, αυτή η λύση μπορεί να είναι πιο κερδοφόρα από τη χρήση διαφόρων συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων, η όψη της πρόσοψης σαφώς ωφελεί.

Μια εναλλακτική λύση για την επίλυση του προβλήματος της ρύθμισης ενός μεγάλου κτιρίου μπορεί να γίνει ένα σύστημα πηνίου-ανεμιστήρα. Εάν η περιοχή του γραφείου ή εξοχικό σπίτι είναι κοντά στο μέγεθος των 500 τετραγωνικών μέτρων. m ή υπερβαίνει ελαφρώς, είναι λογικό να σκεφτόμαστε τη χρήση ενός διαχωρισμένου συστήματος ημι-βιομηχανικού τύπου.

Μια έκδοση καναλιού μιας τέτοιας συσκευής σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευή και το κανάλι που οδηγεί σε αυτήν κάτω από μια ψευδοροφή, χωρίς να παραβλάψετε την εμφάνιση του δωματίου. Αυτές οι συσκευές είναι σε θέση όχι μόνο να καθαρίζουν και να ψύχουν τον αέρα στο δωμάτιο, αλλά και να λαμβάνουν φρέσκο ​​υλικό από το εξωτερικό, πράγμα που βελτιώνει σημαντικά το μικροκλίμα.

Τα κλιματιστικά κασέτας τοποθετούνται έτσι ώστε η σχάρα μέσω της οποίας τροφοδοτείται αέρας να γίνει μέρος της ψευδοροφής. Ο ψυχρός αέρας απλώνεται γρήγορα και ομοιόμορφα γύρω από το δωμάτιο. Σε δωμάτια σύνθετου σχήματος ή όπου δεν υπάρχει οροφή για κάποιο λόγο, εγκαθίστανται συστήματα δαπέδου και οροφής.

Μοντέλα Inverter: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν μοντέλα διαχωρισμένων συστημάτων με και χωρίς μετατροπέα. Και οι δύο παραλλαγές είναι δημοφιλείς, αλλά η διαφορά δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ο μετατροπέας είναι μια συσκευή ικανή να παρέχει ειδική τροφοδοσία για τον συμπιεστή. Το κύκλωμα του μετατροπέα πρέπει να μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε σταθερό.

Μετά από αυτό, τα χαρακτηριστικά DC αλλάζουν για να μετατρέψουν πάλι σε εναλλασσόμενο ρεύμα, αλλά με νέες παραμέτρους και μεταφορά ισχύος στον συμπιεστή. Ως αποτέλεσμα, η χωρητικότητα του συμπιεστή θα ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση: μια άνετη θερμοκρασία, στην οποία είναι απαραίτητη η ψύξη του αέρα και οι αρχικοί δείκτες που υπάρχουν κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Με την παρουσία ενός μετατροπέα, το κλιματιστικό λειτουργεί συνεχώς, δεν απενεργοποιείται. Γιατί είναι; Παρά τη συνεχή λειτουργία της συσκευής, το κύκλωμα του μετατροπέα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 30% σε σύγκριση με ένα μοντέλο με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά χωρίς μετατροπέα.

Η απουσία τακτικών κύκλων απενεργοποίησης έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του κλιματιστικού και καθιστά δυνατή τη διεύρυνση της διάρκειας ζωής του κλιματιστικού κατά ένα και μισό έως δύο φορές. Αυτό το κλιματιστικό μπορεί να παραμείνει όλη την ημέρα, χωρίς να ανησυχείτε για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Υψηλή απόδοση επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της απόδοσης του εναλλάκτη θερμότητας, αλλά και χάρη σε ένα σύγχρονο μικροεπεξεργαστή που ρυθμίζει τη λειτουργία της μονάδας. Πιστεύεται ότι τα διαχωρισμένα συστήματα εξοπλισμένα με ένα μετατροπέα είναι σε θέση να καθορίσουν γρήγορα τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο και στη συνέχεια να τη διατηρήσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Οι συσκευές αυτού του θορύβου παράγουν σημαντικά λιγότερα από τα μη αναστρεφόμενα ανάλογα.

Κλιματισμός με αντλία θερμότητας

Εάν το split σύστημα είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, το χειμώνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για τη θέρμανση του δωματίου. Ορισμένοι αγοραστές πιστεύουν εσφαλμένα ότι για το σκοπό αυτό η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρικές θερμάστρες, κάτι που είναι εντελώς αναληθές. Στην πραγματικότητα, αυτό το κλιματιστικό έχει μια βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων και ένα σύστημα ελέγχου, το οποίο καθώς ξεδιπλώνει τη διαδικασία ψύξης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η συσκευή δεν ψύχει πλέον χώρο, αλλά δρόμο, δηλ. λειτουργεί σαν μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα. Για να κατανοήσετε πώς μπορείτε να θερμαίνετε ένα δωμάτιο με κρύο εξωτερικό αέρα, θα πρέπει να μελετήσετε τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί επίσης την ικανότητα του ψυκτικού (όλου του ίδιου freon) να θερμαίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν και ο αέρας έξω και παραμένει κρύος, περιέχει κάποια ποσότητα θερμικής ενέργειας με χαμηλό δυναμικό. Το ψυκτικό υγρό απορροφά αυτά τα ψίχουλα ενέργειας, τα συγκεντρώνει, περνά μέσα από έναν συμπιεστή που αυξάνει την πίεση και εκπέμπει αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ο αέρας ρέει και θερμαίνεται γύρω από το δωμάτιο.

Ως αποτέλεσμα, η θέρμανση πραγματοποιείται με πολύ χαμηλό ενεργειακό κόστος. Αυτή η επιλογή θεωρείται πλεονεκτικός και ασφαλής τρόπος στέγασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές λειτουργίας του διαχωρισμένου συστήματος και της αντλίας θερμότητας είναι πολύ παρόμοιες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αντλία θερμότητας ενσωματωμένη στο split σύστημα, ως κύριος τρόπος για τη θέρμανση του δωματίου, είναι μάλλον μια βοηθητική επιλογή.

Κατά την αγορά της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις συνθήκες λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Η αντλία θερμότητας είναι αποτελεσματική στα νότια γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια του ζεστού χειμώνα σε θερμοκρασίες +5... -15 μοίρες. Σε -20 θέρμανση είναι σχεδόν αδύνατο.

Χαρακτηριστικά των κανόνων εγκατάστασης και λειτουργίας

Η εγκατάσταση του διαχωρισμένου συστήματος είναι σχετικά εύκολη, αλλά οι άπειροι πλοίαρχοι πρέπει να αναθέσουν την αποστολή αυτή σε επαγγελματίες που είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία του ψυκτικού εξοπλισμού. Συνήθως, πρώτα εγκαταστήστε την εσωτερική και εξωτερική μονάδα, κάντε μια τρύπα στον τοίχο και συνδέστε τις συσκευές με ένα σωλήνα.

Το πιο σημαντικό μέρος είναι η πλήρωση του συστήματος με freon. Ακόμη και αν όλα τα άλλα έργα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος εκτελείται ανεξάρτητα, αυτό το βήμα θα πρέπει να γίνει από έναν έμπειρο πλοίαρχο, η πρακτική δείχνει ότι είναι ασφαλέστερο. Η εσφαλμένη εγκατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση του κλιματιστικού, είναι επίσης η πιο κοινή αιτία διακοπών αυτού του εξοπλισμού.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για την εσωτερική μονάδα. Εάν η κρύα ροή κατευθύνεται σε μια κοντινή επιφάνεια, ο εξοπλισμός δεν θα λειτουργήσει σωστά και ο ψυχρός αέρας θα εξαπλωθεί άνισα πάνω από την ένταση του χώρου. Η λειτουργία της εξωτερικής μονάδας συνήθως συνοδεύεται από συμπύκνωση.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση αυτής της υγρασίας με ένα ειδικό σωλήνα, έτσι ώστε να μην ρέει νερό στον τοίχο. Εάν το διαχωριστικό σύστημα είναι σωστά τοποθετημένο, παραμένει η κανονική του λειτουργία. Συνιστάται η ρύθμιση της θερμοκρασίας ψύξης σε 21-23 μοίρες.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι επίσης αποδεκτές, αλλά αυτός ο τρόπος λειτουργίας δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο στο σύστημα. Επιπλέον, η υπερβολική διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία. Η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στον ήλιο.

Εκτός από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, υπάρχει η πιθανότητα το έντονο φως να αποτελέσει εμπόδιο στο σήμα LED. Για να αυξήσετε τον πόρο του συστήματος, είναι προτιμότερο να κλείνετε τα παράθυρα και τις πόρτες κατά τη λειτουργία του. Φυσικά, περιοδικά η κατοικία πρέπει να αερίζεται ή ένα μοντέλο που παίρνει την πρόσληψη αέρα από το δρόμο πρέπει να αγοραστεί.

Ο εξοπλισμός πρέπει να προστατεύεται από υπερβολική θερμική ή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. Κάθε έξι μήνες, τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Ο κίνδυνος για τον εξοπλισμό είναι υπερτάσεις τάσης, εάν η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής και της πραγματικής τιμής υπερβαίνει το 15% του κανονικού.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Μια σαφής περιγραφή των αρχών λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να βρεθεί εδώ:

Αυτό το βίντεο περιγράφει την πρακτική εμπειρία χρήσης ενός split-system με θέρμανση:

Η αξιοπιστία των διαχωρισμένων συστημάτων και η ευκολία λειτουργίας τους καθιστούν μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για τον κλιματισμό σε κατοικημένες περιοχές. Με σωστή εγκατάσταση και τήρηση των συνθηκών εργασίας, ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει άψογα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύστημα διαχωρισμού - τι είναι: τα χαρακτηριστικά της συσκευής και η ποικιλία

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν αυτό τον εξοπλισμό στο σπίτι, αλλά δεν ξέρουν τι είναι ένα υψηλής ποιότητας split σύστημα. Αυτό θα βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την αναθεώρησή μας. Αυτό το σχέδιο δεν είναι αρκετά ένα κλιματιστικό, έχει μερικές διαφορές. Το split σύστημα παράγει κλιματισμό. Πώς συμβαίνει αυτό και ποιες τεχνικές υπάρχουν, ας μάθουμε μαζί.

Το Split είναι ένα σημαντικό στοιχείο οποιουδήποτε εσωτερικού χώρου

Σύστημα διαχωρισμού: τι είναι αυτό

Ένα ισχυρό σύστημα διαχωρισμού (αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό αφού εξοικειωθείτε με τη συσκευή) περιλαμβάνει εποικοδομητικά δύο μέρη. Το εσωτερικό αντιπροσωπεύει το στοιχείο εξάτμισης και το εξωτερικό μέρος είναι συμπιεστής-συμπυκνωτής. Το εξωτερικό στοιχείο είναι στερεωμένο στο μπροστινό μέρος του κτιρίου και το εσωτερικό είναι στερεωμένο στο ίδιο το δωμάτιο. Τα εσωτερικά στοιχεία μπορεί να διαφέρουν ως προς τη θέση. Και τα δύο μπλοκ συνδυάζονται με λεπτούς σωλήνες χαλκού. Ο συμπιεστής είναι η "καρδιά" και το θορυβώδες μέρος του συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βγαίνει από το κτίριο.

Συστατική δομή διαχωρισμού

Οι αποχρώσεις του συστήματος κλιματισμού χωρίζονται

Η αρχή του συστήματος διάσπασης της συσκευής συνίσταται στην αφαίρεση των μαζών θερμού αέρα στο δρόμο. Αυτός ο εξοπλισμός όχι μόνο έχει ψύξη, αλλά και αποτέλεσμα θέρμανσης. Επαναθερμάνετε με την αντίστροφη σειρά. Το φρέον εξατμίζεται στο εξωτερικό στοιχείο και συμβαίνει συμπύκνωση στην εσωτερική μονάδα.

Ο σχεδιασμός μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος

Το εξωτερικό στοιχείο τοποθετείται έξω από το χώρο, ο οποίος ψύχεται. Περιέχει στοιχεία όπως πυκνωτή, συμπιεστή, δέκτη, ανεμιστήρα, πίνακα ελέγχου και ρελέ μεταγωγής ενέργειας. Η τοποθέτηση του μηχανισμού έξω από το δωμάτιο σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από τους παραγόμενους ήχους. Το πρότυπο του πιθανού θορύβου στο διαμέρισμα είναι 25 dB.

Διαγράμματα της συσκευής δύο κύριων στοιχείων

1-συμπιεστής. Βαλβίδα 2 τετραγώνων. 3-θερμόμετρο-συμπυκνωτής; 4-ηχομόνωση; 5-fan; 6-περιβλήματος. 7-έξοδος πλέγμα? Βαλβίδα 8 οδών. Βαλβίδα 9 οδών. 10 παλέτες; Προσαρμογή 11-αποστράγγισης. 12-εναλλάκτης θερμότητας-εξατμιστή. 13-ανεμιστήρας εφαπτόμενου τύπου. 14-σχάρες? Φίλτρο 15 εισόδων. 16-κατευθυντήριες περσίδες. 17-φύλλο? 18-μπροστινό πλαίσιο. 19-LEDs? Αισθητήρες θερμοκρασίας 20 21-διοικητικό συμβούλιο? 22-circuit board? 23-τηλεχειριστήριο.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός λειτουργεί με ψύξη, θέρμανση και διήθηση των αέριων μαζών. Λεπτοί σωλήνες που συνδέουν τα στοιχεία της δομής μπορούν να τοποθετηθούν σε αναρτημένες εγκαταστάσεις, σε ειδικά περιβλήματα ή σε καλωδιακά κανάλια.

Διαίρεση σε ενότητα

Τύποι διαχωρισμένων συστημάτων κλιματισμού ενός διαμερίσματος

Τώρα ξέρετε τι είναι ένα split σύστημα: είναι μια μονάδα κλιματισμού με πολλές επιλογές. Ας δούμε τους κύριους τύπους συσκευών.

Εξοπλισμός τοποθετημένος στον τοίχο

Ο εξοπλισμός στον τοίχο μπορεί να αναπαρασταθεί με διάφορα σχέδια. Τέτοιες συσκευές τοποθετούνται στο εξωτερικό του τοίχου. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα βολική, αφού έχουν αφαιρεθεί όλα τα ογκώδη στοιχεία. Επί του παρόντος, αυτή είναι η πιο κοινή παραλλαγή του διαχωρισμού. Αυτά τα μοντέλα παρέχουν τη μέγιστη απόδοση θερμότητας και κρύου. Έχουν τέτοια πλεονεκτήματα:

 • υπέροχη συναρμολόγηση.
 • μπλοκάρισμα της διάταξης πίεσης ·
 • συμπιεστής που λειτουργεί με θερμαινόμενη αποστράγγιση.
 • σύστημα πέδησης ·
 • έξυπνο πρόγραμμα που θέτει το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας.

Στοιχεία κατασκευής τοίχων

Μοντέλα αγωγών και οροφών

Τα συστήματα διαχωρισμού οροφής και δαπέδου για θέρμανση και ψύξη χρησιμοποιούνται σε χώρους με επιμήκη μορφή. Ισχυρές ροές αέριων μαζών περνούν κατά μήκος των επιφανειών και κατανέμονται σε όλο το χώρο.

Εξοπλισμός τύπου καναλιού

Στην περίπτωση μιας διάταξης καναλιού, το εσωτερικό στοιχείο είναι τοποθετημένο πίσω από μια ψευδοροφή. Κάτω από αυτή την εγκατάσταση, διατίθενται περίπου 36 cm από την περιοχή μεταξύ των οροφών. Ο αέρας αντλείται από το δωμάτιο και διεισδύει πίσω μέσω των αεραγωγών. Το τέταρτο μέρος του αέρα που εισέρχεται είναι ένα φρέσκο ​​ρεύμα κορεσμένο με οξυγόνο. Οι κατασκευές οροφής χρησιμοποιούνται σε μικρούς χώρους.

Ποια επιλογή μπορείτε να επιλέξετε για μεγάλα δωμάτια;

Οι συσκευές τύπου κασέτας είναι κατάλληλες για πολύ μεγάλους χώρους όπου υπάρχουν ψευδοροφές. Για να εγκαταστήσετε ένα πλήρες σχέδιο μεταξύ της οροφής βάσης και του διακοσμητικού χώρου θα πρέπει να υπάρχει χώρος τουλάχιστον 25 εκ. Όλοι οι εσωτερικοί μηχανισμοί βρίσκονται πίσω από την αναρτημένη δομή. Μόνο το διακοσμητικό πλέγμα παραμένει ορατό. Ο αέρας διέρχεται από τη σχάρα και στη συνέχεια μετά την επεξεργασία περνάει από τα blinds και απλώνεται σε τέσσερις κατευθύνσεις.

Ισχυρή κατασκευή κασέτας

Αν δεν υπάρχουν αναρτημένες δομές, τότε είναι κατάλληλη μια συσκευή τύπου στήλης. Τέτοιες μονάδες παρέχουν ένα ισχυρό πίδακα αέρα, που μετακινείται στην οροφή, και στη συνέχεια κινείται σε ολόκληρη την περιοχή. Σε τέτοια σχέδια, παρέχεται περίπου 10% καθαρού αέρα.

Πολλαπλό σύστημα διάσπασης

Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά των διαχωρισμένων συστημάτων διαφόρων τύπων. Για παράδειγμα, ένας σχεδιασμός πολλαπλών διαχωρισμού περιλαμβάνει πολλές εσωτερικές μονάδες. Είναι σε ζήτηση για εγκατάσταση σε διάφορα κτίρια γραφείων, για κτίρια κατοικιών σε διάφορους ορόφους και για μεγάλα καταστήματα. Ταυτόχρονα, μόνο ένα μπλοκ βρίσκεται έξω. Αυτή η τεχνική είναι πιο ακριβή από τις εναλλακτικές επιλογές.

Σχέδιο σύνδεσης πολλαπλών συσκευών

Ρύθμιση και διαχείριση

Μπορείτε να αγοράσετε ένα σύστημα split inverter. Αυτός ο μηχανισμός σάς επιτρέπει να μετατρέψετε DC σε AC. Χάρη σε αυτό, ο κλιματισμός μπορεί να γίνει χωρίς διακοπές. Ο μετατροπέας επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της μονάδας. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με ένα σύνολο αισθητήρων και ένα επιπλέον μικροεπεξεργαστή. Με τη λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής, το καθεστώς θερμοκρασίας διατηρείται συνεχώς, καθώς δεν υπάρχει αποσύνδεση κατά τη θέρμανση και την ψύξη.

Ο πίνακας κονσόλας εμφανίζει τις κύριες λειτουργίες

Ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσω των ακόλουθων λειτουργιών:

 • η ψύξη είναι το κύριο καθήκον ενός τέτοιου σχεδιασμού. Η μεταφορά ψυχρού αέρα στο δωμάτιο δαπανά 1 κιλοβάτ σε αντάλλαγμα για 3 kW ψυχρού αέρα. Η μείωση της θερμοκρασίας είναι δυνατή μέχρι έναν ορισμένο κανόνα. Το μέγιστο όριο ψύξης είναι + 17-18 μοίρες. Η ροή ψυχρού αέρα εγκαταλείπει την εσωτερική μονάδα και ψύχει ομοιόμορφα το δωμάτιο.
 • Για τη λειτουργία θέρμανσης κατά τη διάσπαση πραγματοποιείται ο αντίστροφος κύκλος της κίνησης του ψυκτικού μέσου. Υπάρχει μια αντίστροφη διαδικασία - οι μάζες ψυχρού αέρα κινούνται στο δρόμο και η θερμότητα εισέρχεται στο δωμάτιο. Κατά την εγκατάσταση ενός τέτοιου συνόλου, είναι καλύτερο να δώσετε προσοχή στα μοντέλα με ηλεκτρικούς θερμαντήρες. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι ένας τέτοιος εξοπλισμός καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια.
 • η λειτουργία αφύγρανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η υπερβολική υγρασία αφαιρείται από τον ψυχρό αέρα. Είναι γνωστό ότι η θερμότητα με υψηλή υγρασία είναι δύσκολο να μεταφερθεί από άτομα που έχουν προβλήματα με την πίεση και την καρδιά. Ο τρόπος ξήρανσης αφαιρεί μόρια νερού, αλλά δεν αλλάζει τη θερμοκρασία.
 • Ο τρόπος αερισμού παρέχει στην κυκλοφορία δωματίου τις μάζες του αέρα και τον καθαρισμό τους.
 • μια σημαντική λειτουργία - ο καθαρισμός του αέρα διεξάγεται με τη βοήθεια ενός μηχανικού φίλτρου αέρα. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να καθαρίζεται και να εκπλένεται περιοδικά. Σε ακριβότερα μοντέλα παρέχεται ένα λεπτό φίλτρο. Το φίλτρο άνθρακα σας επιτρέπει να καθαρίζετε τον αέρα των μυρωδιών και του καπνού.

Κύριες λειτουργίες του διαχωρισμού

Επίσης, στο split είναι εξοπλισμένα με πολλές πρόσθετες λειτουργίες. Για παράδειγμα, ένας χρονοδιακόπτης ύπνου παρέχει μια βέλτιστη ρύθμιση θερμοκρασίας τη νύχτα. Αυτόματος μηχανισμός κίνησης για κάθετες και οριζόντιες περσίδες, οι οποίες ρυθμίζουν τις ροές αέρα. Υπάρχει χρονοδιακόπτης για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη σχεδίαση ανά πάσα στιγμή.

Ο πίνακας δείχνει τις τιμές για ορισμένα μοντέλα.