Γιατί η κουκούλα φυσά στην αντίθετη κατεύθυνση στο διαμέρισμα

Ο εξαερισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε σπιτιού ή διαμερίσματος που εξασφαλίζει την κανονική κυκλοφορία του αέρα και το επίπεδο υγρασίας στους χώρους, δημιουργεί άνετες συνθήκες και μικροκλίμα για τη ζωή. Λανθασμένη λειτουργία του συστήματος διακόπτει την ανταλλαγή αέρα, οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας και μύκητας στο διαμέρισμα. Επιπλέον, μια δυσάρεστη μυρωδιά από την κουζίνα και το μπάνιο, από την είσοδο και τα διαμερίσματα των γειτόνων, διαρρέει στα δωμάτια.

Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τη λειτουργία του εξαερισμού είναι η αντίστροφη ώση. Σε αυτή την περίπτωση ο απορροφητήρας δεν αντλεί αέρα, αλλά κατευθύνει το εσωτερικό του. Ως αποτέλεσμα, το διαμέρισμα έχει δυσάρεστες οσμές, στις εγκαταστάσεις θα υπάρχει παγωμένος ή κρύος αέρας, ρεύματα. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε γιατί χτυπά από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Και μαθαίνουμε τι να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού

Εάν παρατηρήσετε δυσάρεστες μυρωδιές στο διαμέρισμα, τα σταθερά ρεύματα και τα κρύα, μούχλα και μύκητες στους τοίχους ή την οροφή ενδέχεται να είναι ένα πρόβλημα στον εξαερισμό. Για να μάθετε ακριβώς, ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Συνδέστε το χαρτί στη σχάρα εξαερισμού με τη σειρά του στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην κουζίνα. Δείτε πώς συμπεριφέρεται.

Αν το χαρτί προσελκύει, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα λειτουργεί καλά. Εάν το φύλλο δεν προσελκύει και πέφτει, δεν λειτουργεί. Εάν το χαρτί πετάει από τη σχάρα εξαερισμού, παρατηρείται αντίστροφη πρόσφυση και ο εξαερισμός δεν λειτουργεί σωστά, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην περίπτωση ανάστροφης βύθισης, μολυσμένου αέρα, σκόνης και σωματιδίων σκόνης, αφαιρείται μια δυσάρεστη οσμή από την οπή. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, πρέπει να προσδιορίσετε την αιτία, η οποία διακρίνεται από πολλές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί ο αερισμός πνέει στο διαμέρισμα.

Λόγοι για πίσω τραβήξτε

 • Τα νέα πλαστικά παράθυρα παρέχουν πλήρη σφράγιση, οπότε το δωμάτιο δεν λαμβάνει ροή αέρα, η οποία είναι απαραίτητη για την πλήρη λειτουργία της κουκούλας.
 • Εσφαλμένη εγκατάσταση εξαερισμού, λανθασμένος σχεδιασμός και εσφαλμένος υπολογισμός της διατομής του καναλιού.
 • Αποκλεισμός του άξονα εξαερισμού.
 • Οι ακατάλληλες ή μη εξουσιοδοτημένες εργασίες επισκευής γειτόνων ενδέχεται να μπλοκάρουν το ορυχείο ή να διακόψουν τη λειτουργία του εξαερισμού.
 • Η ανεπαρκής θέρμανση του διαμερίσματος κατά την ψυχρή περίοδο μπορεί να διαταράξει το μικροκλίμα στο δωμάτιο και να επιδεινώσει τη λειτουργία του αερισμού.
 • Η συσσώρευση αέρα και ατμού στους αεραγωγούς, η είσοδος του χιονιού ή του πάγου.
 • Ενίσχυση της έλξης επιστροφής μπορεί να ισχυρός άνεμος, βροχή και άλλους παράγοντες της κακοκαιρίας.

Πού να πάτε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί σωστά

Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά ή φυσάει από την έξοδο, γράψτε μια αίτηση στη διοίκηση στέγασης, στη εταιρεία διαχείρισης ή στο HOA. Ο υπεύθυνος επιθεώρησης πρέπει να ελέγξει το έργο της κουκούλας, μετά την οποία συντάσσεται μια πράξη και εκδίδεται ψήφισμα. Κατά τη διεξαγωγή μιας εξέτασης.

Η τεχνογνωσία περιλαμβάνει τον έλεγχο της ορθότητας του σχεδιασμού του συστήματος και της σωστής λειτουργίας του καλύμματος, της συμμόρφωσης με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις κατασκευής. Επιπλέον, εάν είναι απαραίτητο, μετράται η ταχύτητα κίνησης του αέρα. Σε περίπτωση εντοπισμού παραβιάσεων, τα προβλήματα πρέπει να διορθωθούν εντός 45 ημερών από την ημερομηνία της απόφασης.

Αν έχετε ήδη υποβληθεί αίτηση στο γραφείο στέγασης και σας απαγορευτεί η αποδοχή της αίτησης ή η εξάλειψη των προβλημάτων, μπορείτε να καταθέσετε καταγγελία σχετικά με την εταιρεία διαχείρισης σε ανώτερες αρχές. Πώς να το κάνετε, δείτε εδώ.

Πώς να διορθώσετε προβλήματα αερισμού

 • Με εμπόδια, καθαρίστε το πέρασμα. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε τη σχάρα εξαερισμού και προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα υπολείμματα και ακαθαρσίες. Τα σκουπίδια κατασκευής, τα οποία είναι κολλημένα στο βάθος του ορυχείου, μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από έναν ειδικό.
 • Εάν τοποθετούνται πολύ σφιχτά πλαστικά παράθυρα, τοποθετήστε πρόσθετες βαλβίδες τροφοδοσίας ή τοποθετήστε παράθυρα με διπλά τζάμια με ήδη εγκατεστημένες βαλβίδες.
 • Στην τουαλέτα και στο μπάνιο, μπορείτε να τοποθετήσετε εκτροπείς ή ειδικούς μηχανικούς ανεμιστήρες με μια βαλβίδα αντεπιστροφής στην οπή εξαερισμού. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά και σωστά τη συσκευή και την απόδοση, που θα ταιριάζουν με τον τύπο του συστήματος. Η αρχή "το περισσότερο, τόσο το καλύτερο" δεν λειτουργεί εδώ.
 • Εάν το διαμέρισμα αρχίσει να φυσάει λόγω ισχυρών ανέμων, πρόσθετη προστασία εγκαθίσταται στο στόμιο των βαλβίδων ορυχείου ή οπίσθιου πτερυγίου που τοποθετούνται στα ανοίγματα.
 • Καθαρίστε τα κανάλια του πάγου και του χιονιού, λάβετε μέτρα για την εξάλειψη του υπερβολικού αέρα και του ατμού.
 • Εάν η εγκατάσταση είναι λανθασμένη, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά το σύστημα εξαερισμού.
 • Εάν το διαμέρισμα έχει ψυχρές μπαταρίες και ανεπαρκή θέρμανση, πρέπει να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι ο κανόνας της θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης δεν πρέπει να είναι μικρότερος από +18 μοίρες. Εάν δεν τηρούνται τα πρότυπα, επικοινωνήστε με την εταιρεία διαχείρισης. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο σχετικά με το πότε αρχίζει και τελειώνει η περίοδος θέρμανσης.

Εγκατάσταση καναλιών τροφοδοσίας

Βαλβίδες παροχής - μέσω οπών στον τοίχο, που πηγαίνει στο δρόμο. Δίνουν μια πρόσθετη ροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Τέτοιες βαλβίδες είναι εγκατεστημένες με δύο μάνδαλα. Αυτό σας επιτρέπει να ανοίξετε ή να κλείσετε πλήρως τις τρύπες ή να τις ανοίξετε ελαφρά. Μην ξεχνάτε τα παράθυρα με διπλά τζάμια, στο σχεδιασμό των οποίων περιλαμβάνονται ήδη οι βαλβίδες. Αυτό εξασφαλίζει ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αέρα και την αεροστεγανότητα.

Μέσα σε κάθε βαλβίδα τοποθετείται μια σχάρα, η οποία προστατεύει από τη σκόνη, τη βρωμιά και τα συντρίμμια, την υγρασία στις συσκευές και το διαμέρισμα. Και για να προστατεύσει το δωμάτιο από τον περιττό ήχο στο εσωτερικό των οπών θέστε το κιβώτιο απομόνωσης θορύβου.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε αξιόπιστες βαλβίδες, καθώς τα μοντέλα χαμηλής ποιότητας θα λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Επιπλέον, μέσω των οπών μπορεί να φυσήξει ακόμα και με την κλειδαριά κλειστή.

Για τη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος, για τον έλεγχο της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά φίλτρα καθαρισμού, ιονιστές και υγραντήρες, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ελέγχου κλιματισμού. Στη συνέχεια, θα ξεχάσετε για τα προβλήματα μικροκλίματος στο διαμέρισμα, να απαλλαγούμε μόνιμα από βακτήρια, αλλεργιογόνα, σκόνη και δυσάρεστες οσμές.

Τι συμβαίνει εάν ο αέρας φυσάει από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα;

Το καθήκον του συστήματος εξαερισμού είναι να εξασφαλίσει την ενεργή και κατευθυνόμενη έξοδο από τις εγκαταστάσεις μολυσμένων αέριων μαζών. Η κίνηση οφείλεται στη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας, της πίεσης και της πυκνότητας αέρα στην καπνοδόχο και στην ατμόσφαιρα. Εάν ο αέρας πνέει από τον εξαερισμό, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά - στην αντίθετη κατεύθυνση - παίρνοντας τον μολυσμένο αέρα όχι μέσα στην καμινάδα, αλλά μέσα στο δωμάτιο. Γιατί συμβαίνει αυτό, θα συζητηθεί παρακάτω.

Αιτίες διαταραχής της κυκλοφορίας του αέρα

Ας εξετάσουμε τους κύριους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπαρκή ή αντίστροφη ώθηση.

Στερεότητα του δωματίου

Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις είναι σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα, τα οποία, σε αντίθεση με τις ξύλινες κατασκευές, είναι αδιαπέραστα από τον αέρα. Οι περιπτώσεις που φυσάει ο αερισμός στο μπάνιο, στην τουαλέτα ή σε άλλο δωμάτιο, εμφανίζονται ακριβώς σε κτίρια εξοπλισμένα με σύγχρονα παράθυρα και πόρτες. Ταυτόχρονα, διακόπτεται η κανονική κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Δεδομένου ότι ο θερμός αέρας χαρακτηρίζεται από χαμηλή πυκνότητα, θερμαίνεται και βγαίνει προς τα πάνω. Οι θερμαινόμενες μάζες αέρα ανεβαίνουν στην καμινάδα και αυτή τη στιγμή ο ψυχρός αέρας παίρνει τη θέση τους. Εάν το δωμάτιο είναι ερμητικά σφραγισμένο, τότε σε κάποιο σημείο σχηματίζεται μια περιοχή μειωμένης πίεσης και η εκκένωση γίνεται τόσο σημαντική ώστε να προκύψει αντίστροφη έλξη.

Με καλό ρεύμα στο σωλήνα καπναγωγού, αλλά χωρίς παροχή καθαρού αέρα, η επίδραση της ώσης επιστροφής θα καθυστερήσει. Συνεπώς, αργά ή γρήγορα, θα χρειαστούν συσκευές πίεσης - επιπλέον βαλβίδες εξαερισμού και παροχής.

Εσφαλμένοι υπολογισμοί διατομής καναλιού

Το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σε εντονότερη λειτουργία σε σύγκριση με την καμινάδα. Επομένως, εάν ο σωλήνας έχει μικρή διατομή, ο αέρας κινείται γρήγορα μέσα από αυτό λόγω της γρήγορης θέρμανσης.

Βρίσκοντας μια καμινάδα στην "σκιά αέρα"

Εάν ο σωλήνας βρίσκεται στην "σκιά αέρα" (δηλαδή, τα στοιχεία της δομής του κτιρίου εμποδίζουν την κίνηση των ροών του αέρα), είναι πιθανό οι ροές να εμφανίζονται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σφάλματα στο σχεδιασμό της σκάλας

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η σκάλα κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξαερισμού. Ο χώρος σκαλοπατιών είναι, στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος σωλήνας μέσω του οποίου κινούνται οι μάζες του αέρα. Εάν προκύψουν σφάλματα στο σχεδιασμό, η σκάλα μπορεί να προκαλέσει λανθασμένη ροή αέρα. Σημείωση: Η βιδωτή ή καμπύλη σχεδίαση έχει λιγότερη επίδραση στη λειτουργία του εξαερισμού σε σύγκριση με την άμεση σκάλα.

Έξοδος εργασίας

Η εξάτμιση της κουζίνας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Οι συνέπειες της εργασίας με κουκούλα αυξάνονται αν τοποθετηθεί δίπλα σε τζάκι ή σόμπα. Τα σύγχρονα μοντέλα κουκούλας μπορούν να αντλούν πάνω από χίλια κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Σε πολυώροφα κτίρια, οι περιπτώσεις είναι κοινές όταν η ώθηση των μαζών αέρα από ένα διαμέρισμα οδηγεί στην εμφάνιση ανάστροφης έλξης σε άλλη κατοικία.

 1. Ανεπαρκές μήκος του καναλιού για την εκτροπή του καπνού.
 2. Μερικά τμήματα της καμινάδας γίνονται οριζόντια ή πολύ στενά.
 3. Αποκλεισμός στον εξαερισμό.
 4. Συσσώρευση στα κανάλια ψυχρού αέρα ή ατμού, η οποία εμποδίζει την κίνηση του αέρα.

Συμβαίνει ότι η ώθηση στην αντίθετη κατεύθυνση εμφανίζεται απροσδόκητα, με ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει σε κακές καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα, με ξαφνικές ριπές ανέμου, ομίχλης ή θερμότητας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της ροής του αέρα, πράγμα που θα διαταράξει τη διαδικασία απομάκρυνσης του καπνού στο εξωτερικό του κτιρίου.

Εξειδικευμένη αξιολόγηση του συστήματος εξαερισμού

Για να αποκτήσετε επαγγελματική γνώμη, θα χρειαστεί να καλέσετε ειδικούς. Σκοπός τους είναι να επαληθεύσουν τις διαθέσιμες παραμέτρους με εκείνες που καθορίζονται στα κανονιστικά έγγραφα. Οι εμπειρογνώμονες με λεπτομέρεια λαμβάνουν υπόψη τις αδυναμίες του συστήματος. Στο τέλος του έργου, οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν σε συμπέρασμα σχετικά με την κατάσταση του εξαερισμού, καθώς και παρέχουν συστάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων.

Η εξέταση αποτελείται από τρία μέρη:

 1. Εξέταση όλων των εγγράφων σχεδιασμού για το σύστημα εξαερισμού. Σε αυτό το στάδιο, οι ειδικοί δίνουν προσοχή στην ορθότητα του σχεδιασμού του συστήματος, στη σωστή λειτουργία του εξοπλισμού και στη συμμόρφωση των εγγράφων με τα κρατικά πρότυπα, καθώς και σε κανόνες και κανόνες κατασκευής.
 2. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί σωστά. Έλεγχος της ποιότητας εγκατάστασης τμημάτων του αεραγωγού, του καναλιού και άλλων στοιχείων.
 3. Αναζήτηση ελαττωματικών στοιχείων του συστήματος. Οι υπάρχοντες δείκτες εκροής ελέγχονται με αυτούς που προβλέπονται στο σχέδιο.

Για να προσδιοριστούν οι αιτίες της δυσλειτουργίας του συστήματος εξαερισμού, οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν τις επιδόσεις αέρα στο κτίριο. Η αναζήτηση επικαλυπτόμενων περιοχών στο σύστημα εξαερισμού γίνεται με ενδοσκόπιο βίντεο.

Αυτοπροσδιορισμός ώθησης

Η παρουσία της αντίστροφης ώσης είναι πολύ αισθητή. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για τον εντοπισμό ανεπαρκούς έλξης. Και πρέπει να κάνετε τους ελέγχους τακτικά - πριν ενεργοποιήσετε τον εξοπλισμό θέρμανσης.

Για την ανίχνευση έλλειψης έλξης, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι:

 1. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μετράται με μια ειδική συσκευή - ένα ανεμόμετρο. Ο ρυθμός ωθήσεως είναι ένας δείκτης εντός 10-20 Ρα. Το ανεμόμετρο είναι ο καλύτερος τρόπος μέτρησης ώθησης, αλλά η τιμή του είναι υψηλή. Επιπλέον, μπορούν να μετρήσουν μόνο την κίνηση των ρευμάτων αέρα, αλλά όχι την κατεύθυνση.
 2. Εάν το σπίτι διαθέτει λέβητα στερεών καυσίμων, σόμπα ή τζάκι, μπορείτε να προσδιορίσετε την ποιότητα της έλξης από την παρουσία ή την απουσία καπνού. Το ίδιο μπορεί να γίνει παρατηρώντας τον καπνό από ένα τσιγάρο ή τη φλόγα ενός κεριού. Αν φέρετε ένα αντικείμενο καπνίσματος ή καύσης στο θάλαμο καύσης, ο καπνός ή μια φλόγα θα πρέπει να στοχεύουν στην καμινάδα. Αν αυτό δεν συμβεί, η έλξη δεν είναι αρκετή. Σημειώστε ότι στη θερμότητα ο αέρας είναι βαρύτερος, έτσι η κίνηση του είναι λιγότερο έντονη, πράγμα που σημαίνει ότι η εμπειρία πρέπει να αναβληθεί σε μια πιο δροσερή περίοδο.
 3. Ελέγξτε την πρόσφυση χρησιμοποιώντας ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το παράθυρο και στερεώστε το φύλλο στη μάσκα εξαερισμού. Αν το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σωστά, ο αέρας θα προσελκύσει το φύλλο, αν όχι - η ώση είναι ανεπαρκής.

Συμβουλή: Συχνότερα ο λόγος για τη μείωση της πρόσφυσης είναι το κλείσιμο της καμινάδας. Σε αυτή την περίπτωση, ο καθαρισμός από τα εμπόδια θα λύσει το πρόβλημα με τον εξαερισμό.

Συστήματα εξαερισμού

Για να καταλάβετε γιατί φυσάει ο εξαερισμός στο διαμέρισμα, πρέπει να αναλύσετε όλες τις βασικές παραμέτρους του συστήματος. Όταν καθορίζεται η πηγή του προβλήματος, επιλέγεται ο τρόπος εξάλειψής του.

 1. Τοποθετήστε τον εκτροπέα στην κεφαλή του σωλήνα. Ο εκτροπέας είναι ένας μηχανικός ανεμιστήρας του οποίου η λειτουργία είναι να ενισχύει την ώθηση στον αγωγό. Αυτό οφείλεται στην οργάνωση της συσκευής με χαμηλότερη πίεση πάνω από την καπνοδόχο λόγω της ροής της συσκευής με αέρα. Η περιοχή των εκτροπέων είναι μεγάλη και είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη συσκευή λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του σωλήνα και το φορτίο ανέμου. Ωστόσο, ο εκτροπέας δίνει ένα αποτέλεσμα μόνο σε καιρό με αέρα και διαφορετικά είναι αναποτελεσματικό.
 2. Αυξήστε τη ροή του αέρα μπορεί να είναι με τη βοήθεια μιας πύλης. Μην ξεχνάτε τον φυσικό εξαερισμό των δωματίων κατά το άνοιγμα των παραθύρων.
 3. Εάν υπάρχει έλλειψη ύψους του καναλιού καπνού, μπορείτε να το αυξήσετε έτσι ώστε η απόσταση από τη σχάρα έως το κεφάλι να είναι από 5 έως 7 μέτρα. Έτσι, οι σωλήνες θα ανεβαίνουν πάνω από τη σκιά του ανέμου.
 4. Τοποθετήστε έναν περιστροφικό στρόβιλο στο σωλήνα καπνού. Θα αυξήσει την εξόρυξη καπνού δημιουργώντας ένα κενό κατά τη λειτουργία μιας τουρμπίνας που λειτουργεί με αιολική ενέργεια.
 5. Βαλβίδες τροφοδοσίας σε πλαστικά παράθυρα.
 6. Καθαρίστε την καμινάδα.
 7. Εάν το πρόβλημα παρουσιάστηκε το χειμώνα, μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσετε το κανάλι του πάγου και του χιονιού.
 8. Ανακατασκευάστε το δωμάτιο για να οργανώσετε τη ροή του αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κάθε ένα από αυτά τα μέτρα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αντίστροφη έλξη, όταν από τον αερισμό που φυσά στην τουαλέτα, το μπάνιο ή άλλους χώρους του σπιτιού. Προτού επιλέξετε μια μέθοδο επίλυσης του προβλήματος, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Εάν ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού δεν συντάχθηκε αρχικά σωστά, ο μόνος τρόπος είναι να αφαιρέσετε την καμινάδα και να δημιουργήσετε ξανά το σύστημα.

Προληπτικά μέτρα

Οποιοδήποτε ποιοτικό σύστημα εξαερισμού είναι αυτό, δεν θα λειτουργήσει σωστά εάν οι διαδρομές για την αφαίρεση του καπνού είναι φραγμένες. Η πρόληψη είναι ο τακτικός καθαρισμός της καμινάδας και η εγκατάσταση ειδικού τσαγιού για καθαρισμό. Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τις παγωμένες περιοχές του καναλιού από τον πάγο και το χιόνι.

Προβλήματα με τον εξαερισμό σε πολυκατοικίες

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε πολυώροφα κτίρια στερούνται του δικαιώματος να καθαρίζουν τα συστήματα εξαερισμού από τα εμπόδια τους κατά βούληση. Εάν είναι απαραίτητο, οι ειδικοί διεκπεραιώνουν αυτό το έργο. Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων επιτρέπεται μόνο να καθαρίσουν στην περιοχή της σχάρας εξαερισμού (για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα). Εάν ένα τέτοιο μέτρο δεν αποφέρει αποτελέσματα, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες.

Σε πολυκατοικίες, που φυσάει από τον εξαερισμό στο μπάνιο ή την τουαλέτα μπορεί να οφείλεται στην παράνομη ανακατασκευή των εγκαταστάσεων των γειτόνων. Εάν οι γείτονες έρχονται σε επαφή με τον κατακόρυφο κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής, ο εξαερισμός μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι δυσάρεστες οσμές μέσα από το μπάνιο, την τουαλέτα, την κουζίνα θα διανεμηθούν στα διαμερίσματα των γειτόνων.

Για την επίλυση του προβλήματος του αερισμού χρησιμοποιείται κλιματισμός, καθώς και ειδικά βύσματα με βαλβίδες ελέγχου. Οι απαιτούμενοι δείκτες ισχύος αυτών των συσκευών καθορίζονται λαμβανομένης υπόψη της περιοχής των χώρων.

Δώστε προσοχή! Κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να έχετε σύστημα ηχομόνωσης. Ο εξοπλισμός μπορεί να κρυφτεί κάτω από μια ψευδοροφή ή να τοποθετηθεί πίσω από γυψοσανίδα στον τοίχο.

Το πρόβλημα με το σύστημα εξαερισμού είναι συχνά στον τελευταίο όροφο του σπιτιού. Η ουσία του προβλήματος έγκειται στην αρχή του εξαερισμού. Προκειμένου ο αέρας να κυκλοφορήσει σωστά, πρέπει να ανέβει μέσω του συστήματος, τουλάχιστον μερικά μέτρα στο επίπεδο της οροφής, κάτι που δεν είναι πάντοτε δυνατό. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, αυξάνονται τα μεμονωμένα κανάλια.

Backdraft - ένα φαινόμενο που όχι μόνο φέρνει δυσφορία στη ζωή των κατοίκων του σπιτιού, αλλά και μια πηγή κινδύνου, καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα και σπινθήρες αποστέλλονται στην αίθουσα και όχι έξω. Σε περίπτωση ανίχνευσης δυσλειτουργίας αερισμού, η αιτία πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως. Εάν το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνοι σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για βοήθεια.

Πίσω βύθισμα στον εξαερισμό

Το σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητα παρόν σε οποιοδήποτε πολυώροφο κτίριο. Η λειτουργία του είναι να παρέχει φρέσκο ​​αέρα και να αφαιρεί τον αναλωμένο αέρα. Αλλά μερικές φορές οι ενοικιαστές αντιμετωπίζουν το αντίθετο φαινόμενο - αντί να βγάζουν έξω, ο αέρας από τον εξαερισμό έρχεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στο δωμάτιο, φέρνοντας μαζί του μια κρύα και δυσάρεστη οσμή. Αυτό ονομάζεται αντίστροφη βύθιση στο σύστημα εξαερισμού.

Τι είναι η ώθηση έλξης και επιστροφής;

Η ώθηση είναι μια κατευθυνόμενη ροή αέρα που προκύπτει από τη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο. Οι ροές αέρα τείνουν να μετακινούνται από την περιοχή υψηλής πίεσης στην χαμηλή περιοχή. Ο γενικός αερισμός του σπιτιού στο σπίτι των διαμερισμάτων λειτουργεί σε μια παρόμοια αρχή φυσικού εφοδιασμού και εξάτμισης:

 1. Ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται, καθίσταται ευκολότερος (η πυκνότητα μειώνεται).
 2. Ο ζεστός αέρας τείνει προς τα πάνω - αναγκάζεται να εξαεριστεί.
 3. Ο ψυχρός αέρας εισέρχεται μέσα από τις ρωγμές και τις οπές στο δωμάτιο.

Ο αέρας μέσα στο δωμάτιο έχει υψηλότερη θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ορμάει προς τα πάνω. Όσο ισχυρότερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του δωματίου και όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ύψους μεταξύ της εισόδου και εξόδου των μαζών του αέρα από το διαμέρισμα, τόσο ισχυρότερη είναι η έλξη. Ως εκ τούτου, κατά κανόνα, οι κάτοικοι των άνω ορόφων γνωρίζουν πολύ καλά την έλλειψη καθαρού αέρα. Το ανάστροφο βύσμα στον εξαερισμό εμφανίζεται όταν ο αέρας εξαγωγής δεν βγαίνει έξω, αλλά επιστρέφει στο δωμάτιο.

Έλεγχος πρόσφυσης

Οι έμμεσες ενδείξεις ότι ο αερισμός λειτουργεί εσφαλμένα είναι οι εξής:

 • τα παράθυρα με υγρασία, τη συμπύκνωση στο παράθυρο, την εμφάνιση μούχλας.

 • βουλωμένος και ζεστός αέρας.
 • ξένες οσμές, προερχόμενες σαφώς από την έξοδο.
 • κρύο αέρα φυσάει από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.
 • Ελέγξτε την παρουσία έλξης και την κατεύθυνση της με ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Η απόκλιση θα υποδεικνύει την κατεύθυνση της ώσης.

  Οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση της αντίστροφης πρόσφυσης

  Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους φυσάει από τον αερισμό και το σχέδιο επιστροφής αποτελεί παραβίαση της αρχής της φυσικής ανταλλαγής αέρα, και συγκεκριμένα:

  • Τα πλαστικά παράθυρα και οι αεροστεγείς θύρες εμποδίζουν εντελώς τη φυσική πρόσβαση του αέρα στο δωμάτιο.
  • παράνομη κατεδάφιση ή αλλοίωση του θυρωρού από γείτονες ·
  • την καταστροφή της ομπρέλας στην οροφή του σπιτιού.
  • λανθασμένο σχεδιασμό ή θέση του σωλήνα στη ζώνη της σκιάς ανέμου, στην οποία διαταράσσεται η κυκλοφορία των αέριων μαζών.
  • προσωρινή αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου.
  • σκουπίδια και άλλα μηχανικά εμπόδια στον αγωγό αερισμού.
  • κατασκευαστικά λάθη που έγιναν κατά την κατασκευή του σπιτιού.

  Για τον προσδιορισμό και, στη συνέχεια, την εξάλειψη των αντίστροφη αιτίες ώθηση σε μια πολυκατοικία απαιτείται να προσελκύσει επαγγελματίες (καλύτερη ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες), η οποία θα πρέπει να προβεί σε διεξοδική ανάλυση της κατάστασης του αέρα στο σπίτι, να συγκρίνει τα στοιχεία αυτά με τους κανονισμούς, να εξαχθούν συμπεράσματα και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ο έλεγχος αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

  1. Μελέτη της τεκμηρίωσης του έργου, συμπεράσματα σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τους GOST και τα πρότυπα.
  2. Αξιολόγηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης του εξοπλισμού και της αποτελεσματικότητάς του.
  3. Εξέταση της ποιότητας των εργασιών εγκατάστασης αγωγών, αεραγωγών και άλλων τμημάτων του γενικού συστήματος αερισμού του σπιτιού.
  4. Εφαρμογή δειγματοληψίας αέρα στο διαμέρισμα.
  5. Αναζητήστε πιθανή μη εξουσιοδοτημένη επικάλυψη αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

  Τρόποι εξάλειψης της αντίστροφης πρόσφυσης

  Οι κύριοι τρόποι επαναφοράς της κανονικής λειτουργίας του εξαερισμού, που μπορεί να γίνει με τα χέρια του, είναι να εξασφαλιστεί μια φυσική ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο:

  • Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής θα βοηθήσει στην αντιστροφή του σχήματος επιστροφής.
  • Τοποθετήστε τις βαλβίδες τροφοδοσίας στο πλαστικό παράθυρο ή απευθείας στον τοίχο. Αυτοί είναι απλοί μηχανισμοί μέσω των οποίων ο αέρας θα έχει πρόσβαση ακόμη και με κλειστά παράθυρα. Η ένταση του εισερχόμενου ρεύματος μπορεί να ρυθμιστεί. Οι βαλβίδες τοίχου έχουν προστατευτικές γρίλιες που εμποδίζουν την είσοδο μεγάλων θραυσμάτων. Μπορούν να εγκατασταθούν ανεμιστήρες, πρόσθετα συστήματα φίλτρων ή θέρμανση του εισερχόμενου αέρα.
  • Αν ένα ισχυρό σύστημα εξάτμισης είναι εγκατεστημένο σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, είναι απαραίτητο να το ισορροπήσετε με ένα σύστημα τροφοδοσίας ίσης χωρητικότητας. Η ποσότητα του εκπεμπόμενου αέρα πρέπει να είναι ίση με την ένταση του εισερχόμενου αέρα.
  • Ο ένοχος της ανάστροφης πρόσφυσης μπορεί να είναι καιρικές συνθήκες: για παράδειγμα, ενίσχυση του ανέμου ή αλλαγή στην κατεύθυνση του. Κατά κανόνα, οι παράγοντες αυτοί είναι προσωρινές. Είναι απαραίτητο να περιμένουμε την αποκατάσταση των συνηθισμένων εξωτερικών συνθηκών.

  Οι πιο σοβαρές δραστηριότητες επισκευής πρέπει να διεξάγονται από εξειδικευμένους οργανισμούς:

  • Εάν η ανάστροφη πρόσφυση δημιουργείται στον εξαερισμό λόγω ισχυρών ριπών ανέμου, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε εργασίες προστασίας του στόματος του ορυχείου.
  • Όταν καταστρέφεται η δομή του ορυχείου ή του στόματός του, θα απαιτηθεί η αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατασκευών.
  • Τακτικός καθαρισμός των αεραγωγών. Για να γίνει αυτό, πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν έχει το δικαίωμα να καθαρίσει τον αγωγό αερισμού του σπιτιού από μόνος του και να διεξάγει άλλες ενέργειες μαζί του.
  • Σε μεγάλα δωμάτια χωρίς χωρίσματα και τοίχους μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ρεύματα και τα ρεύματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του γενικού συστήματος εξαερισμού. Η σκάλα του δεύτερου ορόφου μπορεί να γίνει ένα είδος σωλήνα, μέσω του οποίου η ροή θα κατέλθει στον πυθμένα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στον εξαερισμό με τη μορφή αντίστροφης πρόσφυσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να εξεταστεί η δυνατότητα ανακατασκευής των χώρων.
  • Σε ιδιωτικές κατοικίες, ένα ελαφρώς σχεδιασμένο ή εκ των υστέρων σχεδιασμένο σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει έναν σωστά σχεδιασμένο ή εγκατεστημένο αγωγό εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα για πάντα, θα πρέπει να σκεφτείτε την αναδιαμόρφωση του αγωγού εξαερισμού.

  Η σωστή λειτουργία του εξαερισμού είναι η εγγύηση ενός καλού μικροκλίματος στο σπίτι και της υγείας των ανθρώπων. Πολλές παραβιάσεις στο έργο του μπορούν να εξαλειφθούν από μόνοι τους ή δεν επιτρέπονται αρχικά. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις αρχές λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού.

  Ωστόσο, δεν είναι στην εξουσία των κατοίκων να λύσουν κοινά προβλήματα σπιτιών. Για την εξάλειψή τους, πρέπει να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες διαχείρισης που εξυπηρετούν το σπίτι σας. Κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός εξοχικού σπιτιού ή ενός σπιτιού, είναι σημαντικό να παρέχετε αμέσως το σωστό σύστημα εξαερισμού, έτσι ώστε αργότερα να μην χρειαστεί να αναδιαμορφώσετε και να εξαλείψετε τις αδυναμίες.

  Γιατί φυσάει από τον εξαερισμό;

  Δυστυχώς, το σύστημα εξαερισμού μερικές φορές λειτουργεί εσφαλμένα. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει να φυσάει από τον εξαερισμό πίσω στα σπίτια του σπιτιού. Με αυτό, ο αέρας από το ventshahti φέρνει δυσάρεστες οσμές και αισθάνεται αμέσως. Μην καθυστερείτε τη λύση αυτού του προβλήματος στο μακρύ κουτί, διότι από μόνο του δεν θα λυθεί. Ας δούμε γιατί ο αερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Φυσικός αερισμός στο σπίτι

  Τι είναι αυτό το σύστημα εξαερισμού; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συγκρότημα αγωγών αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία ή ένα σύστημα ορυχείων σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, στο οποίο υπάρχει ένας κύριος ανελκυστήρας, που απλώνεται από το κελάρι μέχρι την οροφή. Είναι αυτός που δημιουργεί έλξη λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω. Και όσο περισσότερο αυτή η διαφορά, τόσο πιο εξαντλητική είναι η εξάτμιση. Προσθέτουμε κάθετη πίεση αέρα ανάλογα με τον τύπο των διατομών. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνεμος φυσάει σε μια οριζόντια κατεύθυνση σε σχέση με την ανύψωση και πίσω του αντλεί αέρα από τον εξαερισμό. Δηλαδή, η εξάντληση του αέρα από τις εγκαταστάσεις συμβαίνει φυσικά, και όχι με τη βοήθεια πρόσθετου εξοπλισμού όπως ο ανεμιστήρας.

  Φυσικά, σε ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να υπάρχει μια εισροή αέρα έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό μέσα στο σπίτι ή ένα βύθισμα δεν μειώνεται. Ως εκ τούτου, στο ίδρυμα είναι αριστερά εξαερισμού ή να κάνετε τρύπες στο πάτωμα του πρώτου ορόφου.

  Αιτίες διαταραχής της κυκλοφορίας του αέρα

  Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά, τότε υπάρχει ένας λόγος. Υπάρχουν πολλά, αλλά τα δύο κύρια:

  1. Δεν υπάρχει παροχή αέρα.
  2. Η θερμοκρασία μέσα στις εγκαταστάσεις είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο. Συνήθως συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν είναι ζεστό.


  Αλλά ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη ροής αέρα. Συνήθως στα ευρήματα των διαμερισμάτων στον άξονα αερισμού που παράγεται από το μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα. Και η ροή του αέρα ήρθε από τα παράθυρα (διαρροές τους) και την μπροστινή πόρτα. Σήμερα, όταν εγκαθίστανται πλαστικά παράθυρα αντί για ξύλινα παράθυρα με πλήρη σφράγιση αρμών και αρμών, το πρόβλημα της εισροής έχει γίνει σοβαρό. Τις περισσότερες φορές, η αντίστροφη ώθηση οφείλεται σε αυτό. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας στις βαλβίδες τροφοδοσίας των παραθύρων.

  Άλλα αίτια της βλάβης ώσης και της εμφάνισης μιας αντίστροφης ροής περιλαμβάνουν:

  • δυσλειτουργία του ίδιου του συστήματος ·
  • εγκατάσταση ανεμιστήρων αντί για πλέγματα.
  • εγκατάσταση κουκούλας, που συνδέεται με τον αγωγό αερισμού.
  • απουσία ομπρέλας στην οροφή ή καταστροφή του στόματος του καναλιού.

  Αιτίες δυσλειτουργίας του εξαερισμού

  Στις αιτίες της αποτυχίας μπορεί να αποδοθεί ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων. Το κύριο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όταν φυσάει από το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα - δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν το ίδιο αποτέλεσμα εμφανίστηκε σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Δηλαδή, οι δυσλειτουργίες στα δύο κτίρια μπορεί να είναι διαφορετικές, επειδή η παραβίαση της ώσης σε αυτά έχει διαφορετικές αιτίες.

  Για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα εμφανίζεται πιο συχνά λόγω εγκατάσταση του ανεμιστήρα ή στα κουκούλες κουζίνα, η οποία αρχίζει να ωθήσει στο κανάλι του, και ο αέρας στο εσωτερικό του οδήγησης στον αγωγό ανόδου με την πίεση δεν έχει το χρόνο να περάσει το σύνολο της μάζας προς τα πάνω. Δηλαδή, εν μέρει, πέφτει στην γειτονική τουαλέτα ή στο κανάλι του μπάνιου. Σε αυτούς τους χώρους σχηματίζεται η αντίστροφη επίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη κατεύθυνση, αν ο ανεμιστήρας κλείσει στην κουζίνα και ενεργοποιηθεί στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επίσης με τα γειτονικά διαμερίσματα που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο.

  Αυτό υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε εσφαλμένα πρόσθετες συσκευές εξάτμισης χωρίς να υπολογίσετε τη δύναμή τους. Και όσο ισχυρότερο είναι ο ανεμιστήρας, τόσο ισχυρότερη είναι η αντίστροφη ώθηση του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου.

  Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το λόγο αυτό, επειδή στο στάδιο του σχεδιασμού, τα κανάλια εξαερισμού δοκιμάζονται για τη διανομή των καναλιών αερισμού σε όλους τους χώρους ξεχωριστά. Δηλαδή, στην κουζίνα έχει εγκαταστήσει το δικό του ανυψωτήρα, στην τουαλέτα και το μπάνιο είναι το δικό του ξεχωριστό. Αλλά στο σπίτι μερικές φορές υπάρχει άλλο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές, οι ανελκυστήρες συνδυάζονται σε ένα ή δύο κοινά κανάλια μέσα στη σοφίτα και στη συνέχεια ένας ή δύο σωλήνες οδηγούνται έξω από το κάλυμμα της στέγης. Και εδώ στο σύστημα εξαερισμού υπάρχουν οριζόντια τμήματα. Το κύριο καθήκον του σχεδιαστή είναι να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερα αυτού του τύπου αγωγούς και να ελαχιστοποιήσει τη γωνία κλίσης των οριζόντιων τμημάτων (η μείωση θα πρέπει να είναι ελάχιστη). Δηλαδή, όσο πιο απότομη είναι αυτή η ενότητα, τόσο καλύτερη είναι η κίνηση του αέρα προς τα πάνω.

  Και τρεις ακόμη λόγοι:

  1. Απουσία θερμομόνωσης. Ο ψυχρός αέρας διεισδύει στους αγωγούς αέρα το χειμώνα, όπου παγώνει και μετατρέπεται σε πάγο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο στόμα του καναλιού. Οι συνέπειες είναι η μείωση της διατομής.
  2. Η απουσία ομπρέλας, που μπορεί να οδηγήσει σε βροχόπτωση και μείωση ώσης. Αυτό διακόπτει την ανταλλαγή αέρα.
  3. Ο αερισμός στο σπίτι ήταν γεμάτος.


  Έτσι, για να αφαιρέσουμε την αντίστροφη έλξη, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε γιατί εμφανίζεται.

  Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

  Όπως προαναφέρθηκε, η αντίστροφη ώθηση στον εξαερισμό εμφανίζεται για δύο κύριους λόγους:

  1. Πλήρης αεροστεγανότητα των χώρων.
  2. Εγκατάσταση πρόσθετων διατάξεων εξάτμισης στους αεραγωγούς.

  Όλοι οι άλλοι λόγοι είναι δευτερεύοντες, μερικοί από τους οποίους δεν δημιουργούν ώθηση επιστροφής, αλλά απλά ο εξαερισμός παύει να λειτουργεί. Με τον εξαερισμό στο διαμέρισμα είναι πιο δύσκολο, επειδή το ίδιο το σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύνολο καναλιών, συχνά από σκυρόδεμα. Από την κορυφή σε όλα τα διαμερίσματα ξεκλειδώνουν, μέσω των οποίων ο αέρας από τις εγκαταστάσεις πρέπει να αφαιρεθεί στο δρόμο. Και αν ο γείτονας στο ισόγειο εγκαταστήσει μια ισχυρή κουκούλα κουζίνας, τότε η αντίστροφη ροή των μαζών αέρα θα γίνει αισθητή όχι μόνο από αυτόν, αλλά και από γείτονες από τους κοντινούς ορόφους.

  Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής για άλλους λόγους, επειδή ο εξαερισμός στο διαμέρισμα διαφέρει από το σύστημα εξαερισμού της ιδιωτικής κατοικίας. Είναι εδώ ότι η εγκατάσταση των οπαδών μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αλλά μόνο είναι απαραίτητο να καθορίσετε τον τόπο εγκατάστασης για διαφορετικούς αναβατήρες.

  Αυτοπροσδιορισμός ώθησης

  • Υπάρχουν δύο τρόποι:
  1. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εφαρμόσετε την παλάμη με τον εξαερισμό και σε περίπτωση καλού εξαερισμού, θα πρέπει να αισθανθείτε την κίνηση της ροής του αέρα.
  2. Συνδέστε μια σερβιέτα ή ένα φύλλο χαρτιού στη σχάρα. Αν το πρώτο κρατιέται στο δεύτερο, τότε η ώθηση είναι καλή, δεν υπάρχει αντίστροφη επίδραση.

  Προβλήματα με τον εξαερισμό σε πολυκατοικίες

  Τα προβλήματα με τον αερισμό συνήθως απαντώνται μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας στο σπίτι.

  1. Το τμήμα του γίνεται μικρότερο λόγω των συντριμμιών που έχουν πέσει στο εσωτερικό, των τρωκτικών και των πτηνών.
  2. Η καταστροφή των τοίχων των αεραγωγών που οφείλονται στο συμπύκνωμα.
  3. Η απουσία του κεφαλιού είναι η ατμοσφαιρική βροχόπτωση που έπεσε μέσα.


  Όλα αυτά μειώνουν το βύθισμα, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στα διαμερίσματα αυξάνεται η υγρασία και οι δυσάρεστες οσμές θα γίνουν οι αιώνιοι σύντροφοι των δωματίων. Τι πρέπει να κάνω;

  Επίλυση του προβλήματος με τη χρήση ανεμιστήρα

  Πιθανώς, πολλοί πίστευαν ότι η συζήτηση αφορά την εγκατάσταση ανεμιστήρων στη θέση των αεραγωγών αερισμού. Κανείς δεν απαγορεύει αυτό, αν και έχει ήδη περιγραφεί παραπάνω, σε αυτό που μπορεί να οδηγήσει.

  Η συζήτηση αφορά τον ανεμιστήρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο σύστημα στην οροφή. Αυτό μπορεί να είναι ένας μηχανικός εκτροπέας ή ένας περιστροφικός στρόβιλος. Και οι δύο συσκευές λειτουργούν από τον αέρα που φυσάει, έτσι σε έναν ήρεμο καιρό από αυτούς δεν έχει νόημα. Αν και, όπως δείχνει η πρακτική, η εγκατάσταση αυτών των συσκευών αυξάνει έντονα την πρόσφυση και εμποδίζει την αντίστροφη ροή.

  Όσο για τους οπαδούς στις γρίλιες εξαερισμού, πρώτα απ 'όλα πρέπει να υπολογίσετε την ισχύ τους. Εξαρτάται από την διατομή των αγωγών εξαερισμού και από έναν τέτοιο δείκτη όπως η ανταλλαγή αέρα στους χώρους. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, ο δείκτης αυτός θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12-20 m³ / h, ανάλογα με τον τύπο της πλάκας και τον αριθμό των καυστήρων.

  Για αυτό πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο της κουζίνας. Για παράδειγμα, η επιφάνεια του δωματίου 3x4 m σε ύψος οροφής 3 m, ο όγκος θα είναι 36 m³. Τώρα πολλαπλασιάστε την προκύπτουσα τιμή με συντελεστή 12-20. Με μια ελάχιστη τιμή, η απόδοση του ανεμιστήρα είναι 432, με το μέγιστο των 720 m³ / h.

  Προληπτικά μέτρα

  Τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην υπάρχει αντίστροφη έλξη.

  1. Κρατήστε το σύστημα εξαερισμού σε καλή κατάσταση.
  2. Μην τοποθετείτε ανεμιστήρες και κουκούλες στους αεραγωγούς. Χρησιμοποιήστε έναν απορροφητήρα ανακύκλωσης ή πάρτε την εκροή του έξω από το δωμάτιο προς το δρόμο: μέσω ενός τζαμιού τοίχου ή παραθύρου.
  3. Τοποθετήστε εκτροπείς ή περιστρεφόμενους στροβίλους στο άκρο του ανυψωτήρα.
  4. Τοποθετήστε τη ροή του αέρα στα δωμάτια με οποιονδήποτε τρόπο.
  5. Εγκαταστήστε τις εσωτερικές πόρτες που θα εμποδίσουν την κίνηση του αέρα μεταξύ των χώρων. Τα ισχυρά ρεύματα είναι επίσης η αιτία της αντίστροφης ροής.
  6. Φέρτε τον χειμώνα καθαρισμό του συστήματος εξαερισμού από το χιόνι και τον πάγο.
  7. Εκτελέστε περιοδικούς ελέγχους αερισμού.

  Γιατί φυσάει ο εξαερισμός στο διαμέρισμα και πώς να το διορθώσετε μόνοι σας

  Από τον συντάκτη: Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες! Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μιας άνετης διαβίωσης σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα. Η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, χωρίς αυτό το βιοτικό επίπεδο απλά δεν μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον εξοπλισμό του εξαερισμού.

  Οι Σε πολυκατοικίες που χρησιμοποιούνται συνήθως φυσικό σύστημα εξάτμισης: σε τα τοιχώματα των καναλιών που, μια έξοδος της οποίας βρίσκεται στην κουζίνα και στο μπάνιο, και το δεύτερο - στην οροφή. Εξαγωγής αέρα λόγω της χαμηλής πυκνότητας του μετατοπίζεται με φρέσκο ​​μάζες αέρα πάνω και έξω από το ορυχείο στο δρόμο. Έτσι λειτουργεί το κανονικό σχήμα του συστήματος. Αλλά τι πρέπει να κάνετε αν ξαφνικά παρατήρησα ότι το φύσημα του αέρα μέσα στο διαμέρισμα, και όχι το αντίστροφο, όπως θα έπρεπε να είναι;

  Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, έκαστο των οποίων θα εξεταστεί στο σημερινό άρθρο. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση δεν μπορεί να παραμεληθεί, καθώς μαζί με τη ροή αέρα λαμβάνετε όλη τη σκόνη και τη σκόνη που συσσωρεύονται στον άξονα εξαερισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Και σε γενικές γραμμές, η παραβίαση της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα είναι γεμάτη με επιδείνωση της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτό. Εάν αναπνέετε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον αέρα, υπερβολικά κορεσμένο με διοξείδιο του άνθρακα, τότε σίγουρα θα συναντήσετε τους πονοκεφάλους, τη συνεχή κόπωση και άλλα δυσάρεστα φαινόμενα. Ας καταλάβουμε λοιπόν τι μπορεί να προκληθεί από μια δυσλειτουργία του συστήματος και πώς να το αντιμετωπίσετε.

  Έλεγχος κατάστασης συστήματος

  Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα πηγαίνει πραγματικά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μερικές φορές συμβαίνει ότι το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί καλά, αλλά η χωρητικότητά του απλά δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει όλη την διαθέσιμη ποσότητα αέρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν προβλήματα με την ανταλλαγή αέρα. Οι μάζες του αέρος καθίστανται στάσιμες, γίνονται βουλωμένες και πολλοί αρχίζουν να υποπτεύονται την ύπαρξη αντίστροφης πρόσφυσης. Αν και στην πραγματικότητα το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί απλά με την εγκατάσταση συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης.

  Αλλά μπορείτε να μάθετε για αυτό από ένα άρθρο που αφιερώνεται μόνο σε τέτοιες συσκευές. Και τώρα να ελέγξουμε αν υπάρχει πρόβλημα με την έλξη ειδικά στην περίπτωσή σας. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε αυτό. Υπάρχουν τρεις αποδεδειγμένοι τρόποι:

  • φύλλο χαρτιού. Η απλούστερη μέθοδος. Ανοίξτε το παράθυρο και τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτιού περίπου A4 στο άνοιγμα. Απελευθερώστε το χαρτί - αν κρατηθεί στη θέση του από μόνο του, αυτό σημαίνει ότι η έλξη είναι εντάξει. Εάν πέσει, υποδεικνύει την ύπαρξη προβλημάτων στο σύστημα.
  • φλόγα. Για αυτή την εμπειρία, θα χρειαστείτε έναν αγώνα ή έναν αναπτήρα. Φέρτε τη φωτιά στο άνοιγμα και κοιτάξτε σε ποια κατεύθυνση θα καμφθεί η φλόγα. Εάν αρχίσει να πιπιλίζει στον άξονα, είναι εντάξει. Εάν κάμπτεται μακριά από αυτό, τότε σίγουρα μιλάει για την αντίστροφη ώθηση. Η ίδια εμπειρία μπορεί να παραχθεί με τη βοήθεια του καπνού - για παράδειγμα, ο καπνός τσιγάρων. Λάβετε υπόψη ότι κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, η κίνηση του αέρα δεν είναι πολύ έντονη (και μάλιστα σχεδόν απουσία). Αυτό οφείλεται σε φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με την ποιότητα του συστήματος εξαερισμού. Επομένως, κατά τη θερινή ζέστη, είναι καλύτερο να μην διεξάγονται τέτοιου είδους πειράματα, επειδή δεν είναι ενδεικτικά. Περιμένετε έως ότου μειωθεί η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο, τότε μπορείτε να περιμένετε μια κανονική συναλλαγματική ισοτιμία λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα των μαζών ψυχρού και θερμού αέρα. Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο της πύλης μας.
  • ανεμόμετρο. Αυτή είναι μια ειδική συσκευή που σας επιτρέπει να μετράτε πόσο γρήγορα μετακινείται ο αέρας. Αλλά στην περίπτωσή μας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Πρώτον, η συσκευή είναι αρκετά ακριβή. Δεύτερον, μπορεί να δείξει την απουσία ή τη χαμηλή ταχύτητα ώθησης, αλλά όχι την κατεύθυνση της.

  Πιθανά προβλήματα

  Έτσι, διεξήγατε τη δοκιμή και διαπιστώσατε ότι ο αέρας δεν κινείται πραγματικά εκεί που πρέπει να είναι. Ας καταλάβουμε γιατί μπορεί να δείξει τέτοια ανυπακοή. Υπάρχουν πολλοί συνηθισμένοι λόγοι:

  • φραγμένο αεραγωγό. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία προβλημάτων στο σύστημα. Φαίνεται, από ό, τι ο σωλήνας που βγαίνει σε μια στέγη μπορεί να φράξει; Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αρκετά ρεαλιστικό. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι στα πτηνά. Πολλοί από αυτούς φωλιάζουν στην οροφή και χτίζουν το χώρο διαβίωσης τους απευθείας στον αγωγό εξαερισμού. Ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων ορισμένων απρόβλεπτων παραγόντων, όπως ο άνεμος, η φωλιά μπορεί να πέσει κατευθείαν στον άξονα. Δύο ή τρία τέτοια διαμερίσματα κλαδιών και χνούδι - και τώρα η διαπερατότητα του καναλιού γίνεται πολύ χαμηλότερη. Ωστόσο, τα ίδια τα πουλιά μπαίνουν μερικές φορές στον αερισμό, όπου πεθαίνουν τραγικά, βαθμολογώντας με το πέρασμα του σώματος τους. Ένας άλλος παράγοντας είναι, δυστυχώς, μερικές κατηγορίες ανθρώπων που θέλουν να καθίσουν στην οροφή. Όχι όλοι τους ήθελαν να καθαρίσουν τα σκουπίδια τους, κι έτσι ρίχνουν μπουκάλια και διάφορα πακέτα στην πρώτη τρύπα - και στην περίπτωση αυτή είναι, συνήθως, ένας σωλήνας εξαερισμού. Ο τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι η συνηθισμένη συσσώρευση βρωμιάς στους τοίχους του καναλιού. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου ο προληπτικός καθαρισμός του συστήματος εξαερισμού δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο σωλήνας ξεπέρασε σταδιακά όλα όσα τραβήχτηκαν από τις εγκαταστάσεις μαζί με τον αέρα. Συνεπώς, η βατότητα του μειώνεται και οι τοίχοι γίνονται τραχύι, γεγονός που αποτρέπει την κανονική κίνηση των αέριων μαζών. Ως αποτέλεσμα, ο αερισμός σταματά να τραβιέται όπως πρέπει.
  • προβλήματα με την εισροή αέρα. Συζήτηση σχετικά με αυτό θα πρέπει να αρχίσει με μια κατανόηση του φυσικού αερισμού. Δεν περιλαμβάνει τη χρήση οποιουδήποτε εξοπλισμού που επηρεάζει την ένταση της κίνησης των αέριων μαζών. Επομένως, η διαδικασία εξαρτάται άμεσα από εξωτερικούς παράγοντες. Στην ιδανική περίπτωση, το σχέδιο λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος έχει ως εξής. Φρέσκος αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο από το δρόμο, ενώ έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από εκείνη που υπήρχε στο διαμέρισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, η πυκνότητα των καινούριων μαζών αέρα είναι μεγαλύτερη, είναι βαρύτερα και βρίσκονται κάτω. Και ο εξαντλημένος ζεστός αέρας που εξέρχεται από αυτό ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου εισέρχεται επιτυχώς στον αγωγό εξαερισμού. Και όλα αυτά δουλεύουν καλά μόνο αν η ροή των μαζών του φρέσκου αέρα διεξάγεται στον απαιτούμενο όγκο. Αλλά στα σύγχρονα διαμερίσματα αυτό συχνά προκαλεί προβλήματα. Αποτελούνται από πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε σχεδόν οποιοδήποτε σπίτι. Αυτά τα παράθυρα είναι απολύτως αεροστεγή, οπότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εισέλθει ο αέρας στο δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα υπάρχει ένα κενό, λόγω του οποίου εμφανίζεται η αντίστροφη έλξη.
  • ανεπαρκώς κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού. Όπως γνωρίζετε, κανείς δεν είναι ανοσοποιημένος από τα λάθη. Εάν στο στάδιο του σχεδιασμού οι ειδικοί δεν έλαβαν υπόψη οποιαδήποτε στιγμή - για παράδειγμα, η διατομή των καναλιών υπολογίστηκε λανθασμένα - αυτό οδηγεί πάντοτε σε προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα κτίριο διαμερισμάτων, όπου η ευθύνη για τέτοια προβλήματα βρίσκεται στον κύριο του έργου, πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές για τη διάγνωση. Οι ειδικοί θα ελέγξουν την τεκμηρίωση του σχεδιασμού και την πραγματική συμμόρφωση του συστήματος με αυτό και στη συνέχεια θα εκδώσουν ετυμηγορία, σύμφωνα με την οποία θα είναι δυνατό να καταρτιστεί σχέδιο περαιτέρω ενεργειών.

  Αντιμετώπιση προβλημάτων

  ¶Έτσι, ανακαλύψατε τι συμβαίνει με το σύστημα εξαερισμού σας. Αλλά το επόμενο ερώτημα τίθεται. Τι πρέπει να κάνω; Πώς να κάνετε την ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση; Φυσικά, ο τρόπος για να διορθώσετε ένα πρόβλημα εξαρτάται από την αιτία της εμφάνισής του:

  • καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού. Εάν υπάρχει φραγμός σε αυτό, τότε η λύση του προβλήματος είναι προφανής - είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε αυτό που εμποδίζει την κίνηση του αέρα. Από σήμερα μιλάμε για πολυκατοικίες, αξίζει να πούμε ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα μόνοι σας. Πρώτον, μερικές φορές απαιτείται καθαρισμός της οροφής και αυτό είναι ήδη υψηλό - και ως εκ τούτου επικίνδυνο έργο. Δεύτερον, αν δεν είστε ειδικός, μπορείτε να καταστρέψετε τυχαία, για παράδειγμα, τους τοίχους των καναλιών, και αυτό είναι γεμάτο με προβλήματα στην λειτουργία του εξαερισμού, όχι μόνο στο διαμέρισμά σας αλλά και σε γειτονικές. Γενικά, δεν χρειάζεται να συμμετέχετε σε ερασιτεχνικές δραστηριότητες. Πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό που διαχειρίζεται το σπίτι. Από εκεί θα στείλουν έναν ειδικό που θα κάνει μια επιθεώρηση του καναλιού και έναν υψηλής ποιότητας καθαρισμό. Κατά κανόνα, είναι δωρεάν, αλλά είναι προτιμότερο να διευκρινιστεί αυτό εκ των προτέρων στην εταιρεία διαχείρισης.
  • εγκατάσταση εξοπλισμού τροφοδοσίας. Εάν το πρόβλημα είναι η ανεπαρκής πρόσληψη καθαρού αέρα λόγω της στεγανότητας του μονωτικού γυαλιού, τότε η συσκευή για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό θα σας εξοικονομήσει. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μια βαλβίδα τροφοδοσίας σε αυτή την ικανότητα. Είναι εγκατεστημένο στο παράθυρο, γίνεται απλά και ο ίδιος ο εξοπλισμός δεν ανήκει στα πιο ακριβά. Η βαλβίδα τροφοδοσίας θα εξασφαλίσει σταθερή παροχή καθαρού αέρα στο διαμέρισμα και το πρόβλημα θα λυθεί.
  • διόρθωση σφαλμάτων σχεδιασμού. Εάν αποδειχθεί ότι το πρόβλημα έγκειται στο αρχικό σφάλμα εγκατάστασης του συστήματος, τότε δεν μπορείτε να το διορθώσετε μόνοι σας. Όπως και στην περίπτωση των καναλιών εκκαθάρισης, πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία διαχείρισης και να επιβάλλετε μια απόφαση σχετικά με την κατάσταση στους ώμους των ειδικών της.

  Αγαπητοί αναγνώστες, αν διαπιστώσετε προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, μην καθυστερείτε την απόφαση αυτού του τεύχους στο μακρύ κουτί. Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για οποιοδήποτε άτομο, χωρίς αυτό απλά δεν μπορεί να ζήσει πλήρως και να νιώσει καλά. Με ειλικρίνεια σας ευχόμαστε να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, αφήστε τον αερισμό στο διαμέρισμά σας να λειτουργεί πάντα σωστά. Καλή τύχη!

  Από τον εξαερισμό τραβάει στο διαμέρισμα. Μυρωδιές φαγητού. :(

  Τρίτο όροφο. Κάτω από εμάς είναι ένα διαμέρισμα. Ο πρώτος όροφος είναι γραφείο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

  Σήμερα η πρώτη φορά όλη την ημέρα ήταν σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα. Το απόγευμα, άρχισα να φτιάχνουμε δείπνο κάτω από μας, και ολόκληρο το γεύμα (μυρωδιά) - μαζί μας. Το βράδυ την ίδια ανοησία

  Έφερε τον αναπτήρα τσιγάρων στην κουκούλα - η φλόγα στο διαμέρισμα αποκλόνισε και λερωμένα έξω από αυτό μέσα στο διαμέρισμα.. ένα αεράκι. Τι μπορεί να είναι και για ποιο λόγο; Έχω πρόσβαση στην ίδια την οπή εξαερισμού. ορυχείο στον τοίχο είναι πολύ δύσκολο - κλειστό gkl-box, και στο κουτί τη γρίλια και στις δύο πλευρές.

  Και το δεύτερο ερώτημα, πώς είναι ο αερισμός; Στην τουαλέτα και στο μπάνιο, ο πυθμένας της τρύπας είναι περιφραγμένος από κατασκευαστές τούβλων, δηλ. τρύπες κάτω εκεί, το ορυχείο μόνο επάνω.. και εγώ αφελώς πίστευα ότι οι άξονες ήταν μέσα. όχι;

  Γιατί φυσάει ο εξαερισμός στο διαμέρισμα;

  Συχνά, στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών σοβιετικής κατασκευής, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, υπάρχει το εξής φαινόμενο: η κουζίνα και το μπάνιο είναι πολύ φυσάει κρύο γρίλιες αέρα. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει στην κρύα εποχή, όταν ο καιρός είναι άνεμος έξω. Στο υλικό μας, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί φυσάει ο εξαερισμός στο διαμέρισμα και τι να κάνει για να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο.

  Η αρχή του εξαερισμού στο διαμέρισμα

  Τις περισσότερες φορές από το σύστημα αερισμού φυσώντας κρύο αέρα στα μπάνια δωμάτιο καθώς και το τελευταίο, και έτσι ένα ή δύο από τα τοιχώματά του δίπλα στο κλιμακοστάσιο, και η θερμοκρασία σε αυτό είναι χαμηλή, τότε κατά τη διάρκεια αυτής της εμφύσησης στην τουαλέτα παίρνει κρύο. Για να κατανοήσουμε την ουσία του φαινομένου αυτού, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς το σύστημα σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει.

  Αρχικά, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα σχεδιάστηκε ως παροχή και εξαγωγή με φυσικό κίνητρο. Δηλαδή, η κίνηση των ροών αέρα βασίζεται στην αρχή της διαφοράς πίεσης, όταν ο θερμαινόμενος ελαφρός αέρας έχει μικρότερη πυκνότητα και ως εκ τούτου ωθείται προς τα έξω κάτω από την πίεση μιας πυκνότερης ψυχρής ροής. Στις εγκαταστάσεις της κατοικίας, όπου το περιβάλλον είναι πιο μολυσμένο, υπάρχουν τοποθετημένες εξόδους σε κάθετους πύργους αναρρόφησης.

  Δεδομένου ότι ο εσωτερικός αέρας έχει υψηλότερη θερμοκρασία από τον εξωτερικό αέρα, βυθίζει τον άξονα της καυσαερίων, σχηματίζοντας ένα φυσικό βύθισμα. Όσο ισχυρότερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού του κτιρίου και η διαφορά ύψους μεταξύ του στόματος του σωλήνα εξάτμισης και του ανοίγματος εισόδου στο διαμέρισμα. Ταυτόχρονα, στην κατοικία οργανώνεται εισροή μάζας φρέσκου αέρα μέσω ανοιγμάτων σε ξύλινα παράθυρα.

  Οι λόγοι για την αποτυχία της κουκούλας

  Με αυτόν τον τρόπο, ο εξαερισμός του διαμερίσματος μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί κανονικά, για τον οποίο υπάρχουν ορισμένοι λόγοι:

  1. Σφράγιση χώρων λόγω αντικατάστασης παραθύρων.
  2. Λανθασμένη επιλογή και εγκατάσταση ανεμιστήρων αντί για πλέγματα εξαερισμού.
  3. Ισχυρές ριπές ανέμου με το καταστραμμένο κεφάλι του ορυχείου ή προστατευτική ομπρέλα.

  Τις περισσότερες φορές, δύο πράξεις ταυτόχρονα, και μερικές φορές υπάρχουν τρεις παράγοντες, και στη συνέχεια από τον αερισμό blows στο διαμέρισμα με ένα κρύο ρεύμα ή αέρα με δυσάρεστες οσμές.

  Σύγχρονη πλαστικά παράθυρα σε αντίθεση με παλιά ξύλινα ουσιαστικά αδιαπέραστο στον αέρα, έτσι οι καπνιστές μετά την εγκατάσταση εξαφανίζεται εισροή από το εξωτερικό. Κατά συνέπεια, η απαγωγέας παύει να λειτουργεί σε κανονική κατάσταση λειτουργίας, το λεγόμενο ανατροπής ώση σε ένα άξονα, λόγω της άλλο κανάλι. Δηλαδή, άξονα καυσαερίων με μια μεγάλη διατομή και υψηλή απόδοση (μαγείρεμα), βρίσκοντας καμία άλλη πηγή αέρα παροχής, ανατρέπει το δεύτερο άξονα ώθησης (wc), με την οποία ο αερισμός το καλοκαίρι και το χειμώνα τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Το αποτέλεσμα ενισχύεται εάν, εκτός από την εγκατάσταση παραθύρων στα ανοίγματα καναλιών, είναι ενσωματωμένοι οι αξονικοί ανεμιστήρες ή οι κουκούλες κουζίνας. Δεδομένου ότι ο παραπόταμος εμφανίζεται απλά πουθενά, ο ανεμιστήρας αντλεί αέρια μάζα από το ένα άξονα στο άλλο.

  Το παραθυρόφυλλο στην οροφή, κατά κανόνα, ενισχύει μόνο τη δύναμη του φυσικού βυθίσματος στα κανάλια. Αλλά αν οι ριπές του ανέμου είναι υπερβολικές και η ομπρέλα που καλύπτει ή το στόμα του καναλιού καταστρέφεται, η ροή του ψυχρού μπορεί να εισέλθει περιοδικά στο σπίτι μέσα από τις γρίλιες εξαερισμού.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια επίδραση μπορεί να συμβεί στους αεραγωγούς ενός ιδιωτικού σπιτιού. Εκτός από τους παραπάνω λόγους, και των ιδιωτικών κατασκευών εξακολουθεί να είναι η ίδια: πάνω ορυχεία της εξάτμισης που βρίσκεται στο αραιό ζώνη, που σχηματίζεται από την κορυφογραμμή της στέγης. Αυτό είναι συνέπεια της παραβίασης των κτιρίων από έναν ιδιωτικό προγραμματιστή και η αναντιστοιχία του ύψους του καναλιού είναι ομαλοποιημένη.

  Ορισμένες συστάσεις για την ομαλοποίηση της εργασίας της κουκούλας

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η οργάνωση της παροχής καθαρού αέρα οδηγεί σε κανονική λειτουργία του εξαερισμού του διαμερίσματος. Στη συνέχεια, συνδέστε ξανά το περιβάλλον με χώρους διαμονής στη διαδρομή: η μονάδα παροχής - χώρος διαμέρισμα - καμινάδα και λόγω της πίεσης του κρύου, πυκνότερο του αέρα από το δρόμο υπάρχει μια σταθερή ανταλλαγή αέρα.

  Κατά την εγκατάσταση ανεμιστήρων, θα πρέπει να επιλέγονται κατάλληλα για την απόδοσή τους, χωρίς να χρησιμοποιούν την αρχή "τα περισσότερα, τόσο το καλύτερο". Και πάλι, χωρίς την εισροή εδώ δεν μπορεί να κάνει, η ποσότητα του πρέπει να ταιριάζει με την απόδοση του ανεμιστήρα για να εξασφαλιστεί η ισορροπία αέρα στο διαμέρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τις μονάδες με βαλβίδα ελέγχου.

  Όταν ο εξαερισμός φυσάει στο διαμέρισμα λόγω των ισχυρών ριπές ανέμου, θα πρέπει να εκτελέσετε τις δραστηριότητες για την προστασία του στόματος του ορυχείου, και αν αυτό δεν είναι δυνατό, στη συνέχεια, εγκαταστήστε τις γρίλιες εξαερισμού στα ανοίγματα με ένα φτυάρι βαλβίδες επιστροφής.

  Συμπέρασμα

  Η εμφάνιση της αντίστροφης πρόσφυσης σε διαμερίσματα σπίτια - ένα αρκετά κοινό πρόβλημα, που συχνά προκύπτουν από δικό μας λάθος. Επομένως, προτού εκτελέσετε οποιαδήποτε σοβαρή εργασία επισκευής, είναι προτιμότερο να εξετάσετε όλες τις συνέπειες και να λάβετε μέτρα για την εξάλειψή τους.

  Πίσω σχέδιο αερισμού - τι πρέπει να κάνετε αν φυσάει στο διαμέρισμα;

  Η αντίστροφη έλξη στον εξαερισμό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το σύστημα. Ο κύριος στόχος αυτού του συστήματος είναι να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αέριων μαζών στο διαμέρισμα, καθώς και την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και ο αέρας επιστρέφει στο διαμέρισμα αντί να βγεί από το διαμέρισμα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο, καθώς και αρκετές πιθανές λύσεις στο πρόβλημα.

  Μπορούν να εντοπιστούν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν την αιτία της εμφάνισης της αντίστροφης ώσης. Για αρχάριους, αυτή είναι η στεγανότητα του δωματίου. Για κανονική κυκλοφορία, ο αέρας πρέπει να κινείται ελεύθερα μεταξύ του συστήματος εξαερισμού και των παραθύρων. Ωστόσο, τα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα εμποδίζουν αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι είναι αδιαπέραστα από τον αέρα. Φυσικά, για να διατηρηθεί η θερμότητα στο διαμέρισμα αυτό επηρεάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά για εργασίες εξαερισμού. το σύστημα δεν είναι το πιο θετικό πράγμα.

  Η ελεύθερη κυκλοφορία αέρα μεταξύ του συστήματος εξαερισμού και των παραθύρων αποτελεί τη βάση για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού

  Υπό κανονικές συνθήκες, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και βγαίνει προς τα έξω, και στη θέση του δημιουργείται κρύος αέρας. Στην περίπτωση ενός πλήρως σφραγισμένου δωματίου, παρατηρείται διαταραχή σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι ο λόγος για την εμφάνιση μιας περιοχής με μειωμένη πίεση. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, φέρνοντας όλα τα σκουπίδια και τη σκόνη πίσω στο διαμέρισμα. Η αιτία μπορεί επίσης να είναι λάθος διατομεακές διαστάσεις του καναλιού. Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η ένταση του αεραγωγού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον ίδιο τον εξαερισμό. Η ανεπαρκώς μεγάλη διατομή του σωλήνα οδηγεί στη δημιουργία υψηλών θερμοκρασιών και, κατά συνέπεια, στην περιοχή της αραιωμένης πίεσης στο δωμάτιο, κατ 'αναλογία με την προηγούμενη περίπτωση.

  Στο στάδιο της κατασκευής μιας δομής, τα σχέδια κλιμακοστασίου μπορούν να εκτυπωθούν λανθασμένα, πράγμα που αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα. Ο χώρος που διατίθεται για τις κλίμακες είναι γενικά ένας τεράστιος κατακόρυφος αγωγός στον οποίο υπάρχει επίσης μια σταθερή κίνηση των αέριων μαζών. Ο εσφαλμένος σχεδιασμός σκαλοπατιών προκαλεί διακοπή στην κυκλοφορία των ρευμάτων. Ειδικά το ζήτημα αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι καμπύλες και οι σπειροειδείς κλιμακοστασές έχουν μικρότερη επιρροή στη σωστή λειτουργία του εξαερισμού από τις άμεσες.

  Φυσικά, αυτό δεν είναι ο ολόκληρος κατάλογος των πιθανών αιτιών του φαινομένου, στο οποίο φυσάει από το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παράγοντες όπως:

  • Ο άνεμος φυσάει για μια ορισμένη κατεύθυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η απουσία διαχωρισμού σε μεγάλα δωμάτια μπορεί να είναι η αιτία των ρευμάτων.
  • Παρουσία αιθάλης, χιονιού, φωλιές πουλιών και άλλων συντριμμιών στον αγωγό εξαερισμού.
  • Λανθασμένη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης ή των ανεμιστήρων.

  Για τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού απαιτείται ένας σωληνωτός καυστήρας. Ιδιαίτερα η παρουσία της επηρεάζει στην περίπτωση της τοποθεσίας κοντά στη σόμπα ή το τζάκι. Μέχρι σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε ισχυρά μοντέλα που μπορούν να αντλούν αρκετές χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.

  Σωστά τοποθετημένη κουκούλα

  Σε ιδιωτικές κατοικίες, τέτοιες συσκευές είναι απλά αναντικατάστατες, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί για διαμερίσματα πολυκατοικιών, όπου εγκαθίστανται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι η εκτόξευση τεράστιων όγκων αέρα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτού του τμήματος του αέρα σε γειτονικές διαμερίσματα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε παλιά σπίτια, όπου οι αγωγοί εξαερισμού είναι μάλλον στενοί και με την πάροδο του χρόνου σχηματίζονται υπερβολικές μπλοκαρίσματα.

  Μερικές φορές κρύος αέρας εισχωρεί στο διαμέρισμα με ισχυρές ριπές του ανέμου, το οποίο είναι φυσικό και επιτρεπτό. Για να επιβιώσει για το λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητο, όσο καιρό οι κυκλοφορίες των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως σήμα για τον έλεγχο για την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων. Η απλούστερη επιλογή είναι μια εξέταση. Για να γίνει αυτό, αρκεί να καλέσετε ειδικούς στο σπίτι, οι οποίοι θα εκτελέσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ελέγξτε τα αποτελέσματα με τα δεδομένα που καθορίζονται στα κανονιστικά έγγραφα.

  Ο εμπειρογνώμονας θα πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων ελέγχοντας τα εγκατεστημένα όργανα και την ποιότητα της εγκατάστασης αεραγωγού

  Φυσικά, αυτή είναι μια υπηρεσία που πληρώνεται, αλλά μπορείτε να αναμένετε ότι θα εντοπιστούν όλες οι ελλείψεις όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς και συστάσεις για την εξάλειψή τους. Ο ίδιος ο πλοίαρχος μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα αν ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ενδοσκοπίων βίντεο, για την ταχεία εύρεση προβληματικών θέσεων στο σύστημα εξαερισμού.

  Ο ίδιος ο έλεγχος περιλαμβάνει τρία κύρια βήματα:

  1. 1. Έλεγχος σχεδιασμού και κανονιστικών εγγράφων σχετικών με το σύστημα εξαερισμού. Ο Δάσκαλος δίνει προσοχή στη σωστή χρήση του εξοπλισμού, στη σωστή σχεδίαση του συστήματος εξαερισμού, καθώς και στη συμμόρφωση με όλους τους κανόνες, τα πρότυπα κατασκευής και τους κυβερνητικούς κανονισμούς.
  2. 2. Έλεγχος της ορθότητας των εγκατεστημένων οργάνων, καθώς και της ποιότητας εγκατάστασης του αεραγωγού και των διαφόρων εξαρτημάτων του αεραγωγού.
  3. 3. Ταυτοποίηση προβληματικών περιοχών. Στο ίδιο στάδιο ελέγχονται οι παράμετροι της εκροής αέριων μαζών και δεικτών, που καθορίζονται από κανονιστικές πράξεις και κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού.

  Εάν το κύριο πρόβλημα της παραγωγής αέρα είναι η στεγανότητα του χώρου, τότε η βαλβίδα του παραθύρου εισόδου μπορεί να γίνει η λύση. Η εγκατάσταση αυτής της συσκευής θα παρέχει καθαρό αέρα ακόμα και όταν οι πλαστικές πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλειστά. Η βαλβίδα είναι ρυθμιζόμενη, γεγονός που καθιστά δυνατή την ανεξάρτητη ρύθμιση της βαλβίδας. Η εγκατάσταση δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας για την εξάλειψη των προβλημάτων αερισμού είναι πολύ δημοφιλείς. Στην αγορά εμφανίστηκαν ακόμα μοντέλα, ενσωματωμένα στον τοίχο.

  Μερικές φορές το πρόβλημα της ώθησης επιστροφής μπορεί να επιλυθεί από τη βαλβίδα του παραθύρου εισόδου

  Ο σχεδιασμός αυτού του μοντέλου προβλέπει μια ειδική αγκαθωτό και στις δύο πλευρές του σωλήνα διακλάδωσης που διέρχεται από τον τοίχο. Υπάρχει επίσης ένα ισχυρό φίλτρο, που δεν επιτρέπει τη διέλευση της σκόνης και των συντριμμιών. Λόγω της παρουσίας σχάρων, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τη βαλβίδα ανά πάσα στιγμή. Οι ειδικοί συστήνουν την εγκατάσταση αυτής της συσκευής δίπλα στο παράθυρο, το οποίο θα παρέχει θέρμανση του αέρα. Φυσικά, σε τοίχο μοντέλο έχει υψηλό κόστος, ωστόσο, η εγκατάστασή του θα λύσει πλήρως το πρόβλημα με το σύστημα εξαερισμού και τη διείσδυση του κρύου αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ροή του αέρα εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Διαφορετικά, μπορείτε να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους. Έτσι, τα κανάλια μπορούν απλώς να μολυνθούν. Στο σπίτι του, ο καθαρισμός πραγματοποιείται όσο το δυνατόν απλούστερα, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα ορυχεία. Σκουπίδια, κατά κανόνα, τα πιο ποικίλα - είναι σκόνη, αιθάλη, φωλιές πουλιών και ακόμη και τα υπολείμματα των κολλημένων πτηνών ή άλλων μικρών ζώων. Το χειμώνα μπορούν να σχηματιστούν εκρήξεις από πάγο, οι οποίες απαιτούνται περιοδικά για καθαρισμό.

  Εάν ζείτε σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, δεν είναι τόσο απλό. Ο καθαρισμός του συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από ειδικευμένους πλοιάρχους. Το μερίδιο των κατοίκων καθαρίζεται μόνο μέσω ηλεκτρικής σκούπας στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη μάσκα εξαερισμού. Εάν η ηλεκτρική σκούπα δεν έχει βοηθήσει, χωρίς την πρόσκληση των εμπειρογνωμόνων, θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει.

  Μια άλλη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του προβλήματος είναι η τοποθέτηση βυσμάτων στον αεραγωγό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ελαττώματα στη δομή εξαερισμού, όταν, για παράδειγμα, η μάσκα βρίσκεται σε μια δίοδο. Αυτό σημαίνει ότι ένας ορισμένος αριθμός καναλιών συνδυάζονται σε ένα κοινό. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας μπορεί να κινηθεί όχι μόνο προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, απαιτούνται τα βύσματα που τοποθετούνται στην αρχή της διαδρομής εξαερισμού.

  Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα, όπως ο παράνομος επανασχεδιασμός από τους γείτονες. Συνήθως, η εργασία αυτή διεξάγεται χωρίς συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, έτσι συχνά υπάρχουν παραβιάσεις, ειδικά εάν η ανάπλαση είναι στην κουζίνα ή το μπάνιο. Εξάλλου, αρκεί να αγγίξετε τυχαία τον κατακόρυφο, ο οποίος θα οδηγήσει στην εξάπλωση δυσάρεστων οσμών στα διαμερίσματα όλων των γειτόνων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα. Φυσικά, μπορείτε απλά να στραφούν προς τη γείτονα με την απαίτηση να επιλύσουν γρήγορα όλα, εκφοβίζονται γράφοντας καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Μην αμφιβάλλετε, σύντομα δυσάρεστες μυρωδιές θα σας ενοχλήσουν.