Πρέπει να απομονώνω τον αγωγό αέρα και πώς και τι γίνεται;

Όχι μόνο οι τοίχοι και άλλα δομικά στοιχεία χρειάζονται μόνωση. Απαιτείται επίσης θερμική μόνωση για το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Δεν είναι απαραίτητο να ζεσταθεί μια τέτοια μόνωση, και συχνά ξεχνιέται σε χαμηλού ύψους κτίρια. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα ένα όφελος σε μια τέτοια προστασία. Στο άρθρο παρακάτω πρόκειται συγκεκριμένα για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα.

Γιατί να θερμάνετε τα συστήματα εξαερισμού;

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η μόνωση του εξαερισμού - πρέπει να καταλάβετε γιατί γίνεται.

Αποφύγετε τη συμπύκνωση.

Μείωση θορύβου.

Ο σημαντικότερος λόγος για την μόνωση του συστήματος εξαερισμού - αποτρέπουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων μέσα σε αυτό.

Το χειμώνα, ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο (μέσω εξαερισμού) είναι πάντα θερμότερος από τον αέρα στο δρόμο. Τα τμήματα του αεραγωγού που διέρχονται από τα θερμαινόμενα δωμάτια δεν υποφέρουν, αλλά οι εκτάσεις έξω από τις ζεστές ζώνες αρχίζουν να παγώνουν και να γίνουν παγωμένες.

Θα το εξηγήσουμε απλούστερα. Η εξάτμιση αντλεί από τον ζεστό αέρα στον χώρο. Υγρασία είναι παρούσα σε αυτό λόγω της ανθρώπινης αναπνοής, λόγω του μαγειρέματος (από τα γλάστρες και τα ταψιά υγρασία-κορεσμένο ατμό αυξάνεται), λόγω της ξήρανσης των ειδών ρούχων. Σε επαφή με το ψυχρό μέρος του σωλήνα (το χειμώνα), σταγόνες υγρασίας καθιζάνουν στην εσωτερική του επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία, τόσο περισσότερο συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί.

Ενώ η κουκούλα λειτουργεί - μια ζεστή ροή αέρα έρχεται μέσω του σωλήνα. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη - η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και η υγρασία παγώνει.

Εξαιτίας αυτού, η κάθαρση των αεραγωγών μπορεί να μειωθεί σημαντικά (και εξαιτίας αυτού η διαδικασία ρύπανσης θα επιταχυνθεί επιπλέον). Αν ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και οι παγετοί είναι ισχυροί (η θερμοκρασία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλότερη -10... -15º), τότε ο σωλήνας μπορεί να φράξει ακόμη και εντελώς. Κατά συνέπεια, ο αερισμός εξαγωγής σταματά να λειτουργεί.

Μια ευάερη λεκάνη γεμάτη με τσιπούρα

Ο δεύτερος λόγος - μείωση των απωλειών θερμότητας - έχει σημασία για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού με θέρμανση. Εάν στο σπίτι σας ο φρέσκος αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται επιπλέον, τότε η μόνωση θα εξοικονομήσει τη θέρμανση του. Χάρη στον θερμαντήρα, ο αέρας δεν θα κρυώσει, περνώντας όλο τον τρόπο από τον θερμαντήρα μέχρι το τελικό σημείο (δωμάτιο). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον θερμαντήρα μέχρι το δωμάτιο και / ή αν υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του δρόμου που περνούν σε κρύες αίθουσες.

Ο τρίτος λόγος είναι η μείωση του θορύβου. Ένα στρώμα θερμομόνωσης, ακόμη και λεπτό, θα αποκρύπτει ουσιαστικά τους κραδασμούς και το θόρυβο που συμβαίνουν όταν ο αέρας διέρχεται από τον αγωγό αέρα. Πολύ δυνατά και ενοχλητικά, αυτός ο ήχος δεν είναι για έναν κάτοικο της πόλης, αλλά αν είναι ένα σπίτι σε ένα ήσυχο μέρος - τότε η θερμομόνωση θα είναι χρήσιμη.

Ορισμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η θέρμανση δημιουργεί πρόσθετη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, δεδομένου ότι δεν είναι κάθε θερμάστρα ασφαλής όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι και πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Για να προστατέψετε τον αγωγό εξαερισμού από τη συμπύκνωση, πρέπει να μονώσετε που εκτείνεται πέρα ​​από τη θερμαινόμενη ζώνη.

Εάν ο σωλήνας φεύγει από τον τοίχο: η περιοχή είναι μονωμένη από το σημείο διέλευσης μέσω του τοίχου και στον εκτροπέα εξαερισμού.

Εάν ο σωλήνας διέρχεται από τη σοφίτα και περαιτέρω από την οροφή: η περιοχή που διέρχεται από τη σοφίτα είναι μονωμένη.

Εάν ο σωλήνας αέρας περνά μέσα από το κρύο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία το χειμώνα θα μπορούσε να πέσει κάτω από 0º (π.χ. - γκαράζ, υπόγειο) μονώνεται το σύνολο της παρτίδας, η οποία είναι σε αυτή τη ζώνη.

Μονωμένος αγωγός στη σοφίτα

Αν μιλάμε για θερμική μόνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας με θέρμανση - ο θερμαντήρας πρέπει να τοποθετηθεί καθ 'όλο το μήκος του αγωγού, ξεκινώντας από τον θερμαντήρα.

Τρόποι και υλικά για μόνωση εξαερισμού

Με υαλοκαθαριστήρες υπάρχουν:

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων (θερμοσίφωνες από ορυκτοβάμβακα, αφρώδες πολυαιθυλένιο, αφρώδες ελαστικό).

Η χρήση του «κελύφους» (σωλήνα του κυλίνδρου, μπορεί να γίνει από ορυκτό μαλλί, αφρό πολυαιθυλενίου ή αφρώδες ελαστικό ή Epps, αφρό πολυουρεθάνης).

Τα υλικά φύλλων (διογκωμένο πολυστυρένιο, αφρός πολυστερίνης διέλασης, αφρός πολυουρεθάνης φύλλου) - για τη μόνωση αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο για ορθογώνια και τετράγωνα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, επειδή δεν είναι εύκολη η τοποθέτησή της, διαρκεί πολύ περισσότερο και υπάρχει μεγάλος αριθμός αρθρώσεων μεταξύ των φύλλων.

Πρώτα απ 'όλα, η μέθοδος και το υλικό μόνωσης επιλέγονται με βάση το σχήμα του διαύλου εξαερισμού:

Για τους στρογγυλεμένους αγωγούς: μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνωση κυλίνδρων και "κέλυφος". Το φύλλο υλικού για τον κυκλικό αγωγό δεν θα λειτουργήσει, επειδή δεν θα λυγίσει.

Για ορθογώνια και τετράγωνα κανάλια: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μόνωση κυλίνδρου.

Στρογγυλοί και ορθογώνιοι μονωμένοι αεραγωγοί

Επιπλέον, πάνω από το στρώμα μόνωσης, ο σωλήνας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με:

Σε ιδιωτικές κατοικίες, δεν απαιτείται τέτοια προστασία, δεδομένου ότι προορίζεται να αποτρέψει τη μηχανική βλάβη στη μόνωση.

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων

Αυτή η έκδοση των αγωγών μόνωσης είναι απλή:

Ο αγωγός αέρα είναι καλά τυλιγμένος με θερμαντήρα.

Ότι η θερμάστρα δεν πέσει κάτω - με τα ίδια σκαλοπάτια στερεώνετε ένα μαλακό σύρμα.

Αν μιλάμε για αεραγωγούς μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα, τότε εκτός από το σύρμα για στερέωση, χρησιμοποιούνται καρφίτσες. Για να το κάνετε αυτό:

Οι πείροι συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού με μια μηχανή συγκόλλησης επαφών.

Ο ορυκτοβάμβακας τυλίγεται σφιχτά στον αγωγό, τρυπώντας τις καρφίτσες.

Στην κορυφή της επικάλυψης η μόνωση στερεώνεται με ροδέλες πίεσης, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε κάθε πείρο.

Επιπλέον για πρόσθετη στερέωση, χρησιμοποιείται σύρμα, το οποίο τυλίγεται πάνω από τον θερμαντήρα.

Ρολλ ορυκτοβάμβακας

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μόνωση κυλίνδρων είναι καλή για τους ακόλουθους λόγους:

απλή και γρήγορη στη χρήση.

επιτρέπει τη δημιουργία μίας μόνωσης χωρίς ραφές και αρμούς.

εάν είναι απαραίτητο, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα τον θερμικό μονωτήρα στην επιθυμητή περιοχή (για παράδειγμα - για να επισκευάσετε το σωλήνα ή για να αντικαταστήσετε τον θερμαντήρα).

Τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Θερμαντήρες ορυκτών μαλλιών. Η παραλλαγή είναι η πιο κοινή, φθηνή και αποτελεσματική. Μια κοινή πάχος - 5 cm, μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο κυλά με πάχος 4 έως 8 εκ παχύτερο ορυκτοβάμβακα το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που είναι κατασκευή κατοικιών χαμηλός-ανόδου δεν είναι εφαρμόσιμες.. Υπάρχουν μονωτήρες με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου (αυξάνει την απόδοση και χρησιμεύει ως επιπρόσθετη μηχανική προστασία). Από τα minuses - minvate ρωγμές και θραύσματα με την πάροδο του χρόνου, και είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με αυτό προσεκτικά.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Η επιλογή είναι απλούστερη και φθηνότερη, αλλά και λιγότερο αποτελεσματική. Το πάχος ενός τέτοιου θερμαντήρα είναι μικρό (από 2 έως 40 mm), επομένως θα πρέπει να τυλίγεται σε διάφορα στρώματα.

Αφρώδες καουτσούκ. Σχεδόν το ίδιο με το αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Εάν πρόκειται για επιλογή μονωτήρα για αεραγωγό, τότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να επιλέξετε την πρώτη επιλογή.

Θέρμανση ενός ορθογώνιου αγωγού με ορυκτοβάμβακα (βίντεο)

Εφαρμογή του κελύφους

Από το kollupa υπάρχει ένας κύλινδρος, ο οποίος τοποθετείται στην μόνωση. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα - είναι ένας σωλήνας από θερμομονωτικό υλικό. Μπορεί να είναι:

Το κέλυφος μπορεί να είναι μονοκόμματο (μπορεί να φορεθεί στον αγωγό μόνο κατά την τοποθέτηση του αγωγού) ή να χωριστεί (μπορεί να φορεθεί σε ήδη έτοιμο και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού).

Αφρός πολυουρεθάνης για μονωτικούς σωλήνες

Η χρήση του κελύφους είναι ιδανική για περιοχές που περνούν μέσα από τον τοίχο: η μόνωση του κυλίνδρου είναι πολύ δύσκολο να ξεδιπλωθεί και να δυσκολευτεί εκεί. Επίσης, το κέλυφος είναι κατάλληλο για χρήση σε ίσια τμήματα. Αλλά εκεί, όπου ο σωλήνας γυρίζει - ο κύλινδρος δεν μπορεί να τοποθετηθεί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι.

Η ίδια η διαδικασία χρήσης του κελύφους για την θέρμανση του εξαερισμού μοιάζει με αυτό:

Το κέλυφος τοποθετείται στο κέλυφος.

Αν το κέλυφος είναι ξεχωριστό - τα μέρη του είναι κολλημένα μεταξύ τους με κόλλα (είναι αξιόπιστο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να τα διαχωρίσετε εάν είναι απαραίτητο) ή σύρμα (μια απλούστερη και πιο βολική μέθοδος).

Οι αρθρώσεις μεταξύ των κυλίνδρων επικολλώνται με ταινία κατασκευής.

Είδη αγωγών μόνωσης: ιδιότητες, εγκατάσταση

Τα συστήματα αερισμού και κλιματισμού είναι απαραίτητα μέσα για την άνετη ζωή ενός ατόμου σε δωμάτια με πολύπλοκη διάταξη και αρκετά μεγάλη επιφάνεια. Το κύριο πρόβλημα με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζετε τη λειτουργία των αεραγωγών είναι ο αυξημένος σχηματισμός συμπυκνωμάτων. Προκειμένου το σύστημα παροχής καθαρού αέρα να λειτουργήσει μακρά και σωστά, ο αγωγός αέρα πρέπει να είναι σωστά μονωμένος.

Η μόνωση του αγωγού είναι ένα απαραίτητο μέτρο που αυξάνει την απόδοση του συστήματος και μειώνει την απώλεια θερμότητας

Ποια είναι η θερμομόνωση των αεραγωγών που χρησιμοποιούνται;

Χάρη στην έγκαιρη μόνωση των αεραγωγών, μπορούν να επιλυθούν ταυτόχρονα μερικές σημαντικές εργασίες:

 • μείωση της απώλειας θερμότητας ·
 • την πρόληψη της πυρκαγιάς στον αγωγό και την πρόσθετη πυροπροστασία.
 • Μείωση του θορύβου που δημιουργείται όταν ο αέρας ρέει μέσω του αγωγού.
 • προστασία των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών των αγωγών αέρα από το συμπύκνωμα.

Δώστε προσοχή! Η πιο σοβαρή λειτουργία της θερμικής προστασίας των αεραγωγών μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπόδιο στο σχηματισμό συμπυκνωμάτων. Τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού, τα οποία δεν προστατεύονται από τη θερμομόνωση, καλύπτονται σχεδόν πάντοτε με συμπύκνωμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, όταν ζεστός και υγρός αέρας διέρχεται από τους αγωγούς.

Το συμπύκνωμα είναι χαλάει όχι μόνο την εμφάνιση της τελικής επεξεργασίας το εσωτερικό και γίνεται η αιτία της μούχλας και μυκήτων στους αεραγωγούς και τις γύρω επιφάνειες: μια σταγόνα νερού πέφτουν πάνω στους αγωγούς εξαερισμού έχουν μια πολύ επιθετική χημική σύνθεση, ως εκ τούτου, μπορεί να χαλάσει όλα τα μεταλλικά στοιχεία του συστήματος παροχής αέρα για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με τη θερμομόνωση, η θερμοκρασία επιφάνειας του καναλιού αέρα είναι συνεχώς πάνω από το σημείο δρόσου, έτσι δεν συμβαίνει συμπύκνωση.

Η θερμομόνωση είναι επίσης απαραίτητη για συστήματα που εξυπηρετούν τη μεταφορά ψυχρού αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται το αντίθετο πρόβλημα - τα ρεύματα κρύου αέρα θερμαίνονται από τον περιβάλλοντα αγωγό αέρα με ζεστό αέρα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος κλιματισμού και απαιτεί αύξηση των χρησιμοποιούμενων πόρων ή πρόσθετων ρυθμίσεων σχεδίασης.

Ο μονωμένος αγωγός δεν καλύπτεται με συμπύκνωμα και παράγει λιγότερο θόρυβο κατά τη λειτουργία

Η μείωση του θορύβου που παράγεται από τον αγωγό κατά τη λειτουργία μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος. Η θωράκιση θορύβου συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου των κραδασμών, γεγονός που εμποδίζει τη φθορά μεταλλικών τμημάτων του αγωγού εξαερισμού.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού;

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση των αεραγωγών, πρέπει πρώτα απ 'όλα να πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις πυρασφάλειας και υγειονομικών προδιαγραφών. Τα υλικά που συνιστώνται για τη μόνωση των αεραγωγών χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

Κλειστό πορώδες αφρώδες πολυαιθυλένιο. Το κύριο πεδίο εφαρμογής της, - απομόνωση αναγκαστική συστήματα εξαερισμού με μια μικρή περιοχή εγκάρσιας διατομής, ή τη μέση τιμή. Τυπικά αποτελείται από πολλαπλά στρώματα (δύο ή τρεις) του αφρού και αλουμινόχαρτο έχοντας ανακλαστικές ιδιότητες. Από το εσωτερικό του αφρώδους στρώματος πολυαιθυλενίου μπορεί να έχει κόλλα, τότε αυτό θα Μονωτικά κόλλα. Η παρουσία αδιάβροχη κόλλα απλοποιεί σημαντικά την εγκατάσταση θερμομονωτικού επί της επιφανείας του καναλιού αέρα, αυτοκόλλητες αφρό πολυαιθυλενίου μόνωση δεν απαιτεί σημαντική προσπάθεια κατά τη διάρκεια της στερέωσης.

Για τους δημόσιους χώρους, το πολυαιθυλένιο αφρού καλυμμένο με φύλλο αλουμινίου είναι το καλύτερο. Αυτός ο τύπος μόνωσης έχει αρκετές θετικές ιδιότητες:

 1. Δεν περιέχει τοξικές ουσίες στη σύνθεση.
 2. Εκτός από τη θερμομόνωση, διαθέτει υδραυλικά, ηχομονωτικά και ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά.
 3. Ανθεκτικό σε βιολογικές βλάβες: δεν είναι ευαίσθητο στην αλλοίωση των εντόμων και στην εμφάνιση μούχλας.

Η μόνωση πολυαιθυλενίου αφρού είναι εύκολη στη χρήση και πολύ πρακτική.

Αφρώδες τεχνητό λάστιχο. Το υλικό αυτό έχει χαμηλότερη αγοραία αξία, επομένως χρησιμοποιείται συχνότερα σε βιομηχανική κλίμακα από ότι για την απομόνωση κόμβων μικρού μήκους. Η θερμομόνωση από καουτσούκ παράγεται επίσης αυτοκόλλητα και χωρίς συγκολλητικό στρώμα, με επικάλυψη αλουμινόχαρτου και χωρίς αυτό. Το αφρώδες τεχνητό ελαστικό για μόνωση πωλείται τόσο σε ρολά όσο και σε μανίκια, έτοιμο για χρήση. Είναι αλήθεια ότι τέτοια προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού. Επίσης, οι έτοιμοι μονωτικοί σωλήνες δεν είναι διαθέσιμοι για αγωγούς μεγάλου διαμέτρου.

Θερμομόνωση από ορυκτά υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την απομόνωση καναλιών με μεγάλη διατομή. Ο ρόλος της προστατευτικής επικάλυψης μπορεί να εκτελεστεί τόσο με αλουμινόχαρτο όσο και με φιλμ πολυμερούς.

Κελύφη από διογκωμένη πολυστερίνη. Με τη βοήθεια σκληρών κελυφών, είναι δυνατό να καλύπτονται ίσια τμήματα αεραγωγών. Τα μέρη των γωνιών και της στροφής πρέπει να απομονώνονται με ρολό.

Καλό να το ξέρετε! Η χρήση θερμαντικών κυλίνδρων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, τέτοια υλικά μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε μια έτοιμη δομή. Δεύτερον, το μονωτικό στρώμα επιτυγχάνεται πολύ σφιχτά, χωρίς ραφές και αρμούς. Επίσης, τα υλικά ρολού επιτρέπουν την αφαίρεση της απαραίτητης ποσότητας ενός στρώματος, εάν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, στην επισκευή μιας διαδρομής των αεραγωγών.

Πώς είναι σωστά η μόνωση του αγωγού αέρα;

Θεωρητικά, η μόνωση των αεραγωγών μπορεί να είναι εσωτερική και εξωτερική. Ωστόσο, στην πράξη χρησιμοποιείται μόνο εξωτερική μόνωση λόγω της πολυπλοκότητας της εργασίας με τον εσωτερικό τύπο μόνωσης.

Η ποιότητα του μονωτικού στρώματος εξαρτάται από το πάχος του, σε σχέση με το καθεστώς θερμοκρασίας, την περιβαλλοντική επιθετικότητα, την υγρασία και άλλους παράγοντες. Οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς και ένας τύπος για αυτές τις μετρήσεις δίνεται στο SNIP 2.04.14-88. Δεν συνιστάται να πραγματοποιείτε ανεξάρτητα τους υπολογισμούς, δεδομένου ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από ορισμένους σημαντικούς παράγοντες.

Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, οι οποίοι απαιτούν προκαταρκτικούς υπολογισμούς

Οι απαιτήσεις που παρουσιάζονται στο SNIP ρυθμίζονται για συστήματα που χρησιμοποιούνται τόσο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όσο και σε αντικείμενα ιδιωτικής ή αστικής κατασκευής. Η θερμοκρασία των μεταφερόμενων μέσων στα περιγραφόμενα σχέδια κυμαίνεται από -180 βαθμούς έως + 600 μοίρες.

Όταν χρησιμοποιείτε μόνωση ρολού, το διάγραμμα λειτουργίας θα φαίνεται ως εξής:

 • Ο αγωγός αέρα περιελίσσεται με έναν θερμαντήρα με το απαιτούμενο πάχος.
 • Το μονωτικό στρώμα στερεώνεται με ένα εύκαμπτο καλώδιο, το οποίο εφαρμόζεται σε ίσα στάδια. Το αυτοκόλλητο στρώμα μόνωσης δεν απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση.

Κατά την μόνωση των αεραγωγών μεγάλης διαμέτρου, ο ορυκτός πάτος πρέπει να ασφαλίζεται με πείρους. Οι μεταλλικές καρφίτσες συγκολλούνται στο κανάλι των αεραγωγών, μετά την οποία τυλίγονται με ορυκτοβάμβακα. Τα Minvata πρέπει να στερεώνονται στις καρφίτσες. Το στρώμα πληγής της μόνωσης ενισχύεται επιπλέον με ροδέλες σύσφιξης, οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε πείρο. Το τελευταίο βήμα κατά τη στερέωση χρησιμοποιεί το σύρμα, όπως στο προηγούμενο βήμα.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένα κελύφη από πολυστυρένιο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των δύο μισών του προϊόντος. Στις αύλακες του κελύφους εφαρμόζεται αδιάβροχη κόλλα, συνιστάται επίσης να στερεώσετε τη μόνωση με ταινία.

Η μόνωση των αεραγωγών με ορυκτοβάμβακα απαιτεί συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας, καθώς αυτό το υλικό μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο

Χρήση μόνωσης των αγωγών αέρα

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί συνήθως συνδέουν αρκετά δωμάτια σε ένα κτίριο, τα απροστάτευτα κανάλια αέρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο μεταφοράς φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ένα από τα διαμερίσματα. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάφλεξη του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα προστατευτικό στρώμα από μονωτικά υλικά πυρίμαχων υλικών.

Για αυτόν τον τύπο μόνωσης χρησιμοποιούνται συνήθως πλάκες ή πατάκια από ορυκτοβάμβακα, καθώς και κυλίνδρους από βασιλικές ίνες. Εάν απαιτείται μόνωση αεραγωγών με τετραγωνικό τμήμα, χρησιμοποιούνται πλάκες από ορυκτοβάμβακα. Η στερέωση τους πραγματοποιείται με τη βοήθεια ροδέλων και βιδών. Τα στρώματα διάτρησης με ορυκτά μαλλιά είναι αποτελεσματικά τόσο για στρογγυλά όσο και για τετράγωνα κανάλια. Για να βελτιώσετε τις προστατευτικές ιδιότητες, συνιστάται η χρήση μονωτικών υλικών μεμβράνης. Τα χαλιά υλικοτεχνικής υποστήριξης στερεώνονται με συνηθισμένο σύρμα.

Αυτό είναι σημαντικό! Σε κάθετα τοποθετημένους αγωγούς εξαερισμού, οι οποίοι έχουν σημαντικό μήκος, η πυρίμαχη μόνωση προσαρμόζεται επιπρόσθετα και στη δομή του κτιρίου.

Επίσης, για να βελτιωθούν οι ιδιότητες πυρασφάλειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιβραδυντές πυρκαγιάς - υγρά σκευάσματα που επιβραδύνουν την ανάφλεξη του υλικού και την καύση του. Ψεκάζονται στην επιφάνεια του αγωγού ως αεροζόλ ή εφαρμόζονται με ρολό, βούρτσα.

Η επιλογή της μόνωσης πρέπει να εξαρτάται από τις απαιτήσεις για το κανάλι αέρα, αλλά είναι εντός των επιτρεπόμενων υλικών. Για ευκολία εγκατάστασης, είναι δυνατή η χρήση αυτοκόλλητης θερμομόνωσης για πρόσθετη προστασία και βελτίωση των αισθητικών ιδιοτήτων - μόνωση με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου. Πρώτα απ 'όλα, το υλικό υψηλής ποιότητας πρέπει να παρέχει πολυεπίπεδη προστασία του αγωγού, καθώς και να επεκτείνει τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος.

Αυτοκόλλητη θερμική μόνωση αεραγωγών

Η δομή του διογκωμένου πολυαιθυλενίου παρέχει τη χημική του αντοχή και την ευκολία επεξεργασίας. Τα μονωτικά υλικά περιέχουν αέρα που παρέχει θερμότητα, νερό και ηχομόνωση.

Τα πλεονεκτήματα της μόνωσης για σωλήνες με αυτοκόλλητο στρώμα

 • αντοχή στη χημική προσβολή,
 • ευκολία εγκατάστασης,
 • ανθεκτική στη συμπύκνωση,
 • χαμηλή θερμική αγωγιμότητα,
 • η απουσία συρρίκνωσης και ο σχηματισμός κενών στις αρθρώσεις,

Επιπλέον, η αυτοκόλλητη θερμομόνωση από πολυαιθυλένιο δεν εκπέμπει σκόνη και ίνες στο περιβάλλον και έχει υψηλή πρόσφυση σε διαφορετικές επιφάνειες. Η μόνωση με βάση το αφρώδες πολυαιθυλένιο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία τροποποιήσεων και μεγεθών. Στο PC "Ventas" μπορείτε να παραγγείλετε αφρώδες πολυαιθυλένιο επικαλυμμένο και χωρίς, σε κυλίνδρους και ψάθες σε συγκολλητική βάση, με τη μορφή σωληνοειδούς θήκης και δεσμίδων.

Η θερμομόνωση με αυτοκόλλητο στρώμα είναι απαραίτητη για την αποφυγή της συμπύκνωσης στο εσωτερικό του, καθώς και για την αποτροπή της εξάπλωσης πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς (για να εμποδιστεί η μεταφορά θερμότητας). Υψηλές ηχομονωτικές ιδιότητες μόνωσης πολυαιθυλενίου επιτρέπουν επίσης τη μείωση του επιπέδου θορύβου στους σωλήνες αεραγωγού.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης θερμομονωτικών υλικών είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Η μόνωση μειώνει την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ της επιφάνειας και του εξωτερικού περιβάλλοντος, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας.

Παραγγελία μόνωσης σε ευνοϊκές τιμές στο PC "Ventas"

Στην εταιρεία μας, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν εξαρτήματα για συστήματα εξαερισμού από τη Μόσχα και την περιοχή της Μόσχας, καθώς και από άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όσον αφορά την παράδοση παραγγελθέντων προϊόντων, θα συζητήσουμε οποιεσδήποτε μεθόδους αποστολής που θα είναι βολικές για τον πελάτη. Εάν ο πελάτης συνεργάζεται ήδη με την εταιρεία μεταφοράς, τότε μπορούμε να φέρουμε τα αγαθά μαζί του.

Για να διευκρινιστεί η τιμή της θερμομόνωσης των αεραγωγών, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τις ημερομηνίες παράδοσης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας.

Αεραγωγός

Στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού, ο ρόλος της μόνωσης είναι σημαντικός. Και εδώ μπορούμε να διακρίνουμε τρία κύρια καθήκοντα απομόνωσης:

 • Θερμομόνωση
 • Ηχομόνωση
 • Πυροπροστασία

Μην επιτρέπετε τη συμπύκνωση στο σύστημα αγωγών εξαερισμού και, ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε σταθερή θερμοκρασία του κλιματισμένου αέρα. Αυτό είναι το πρόβλημα της θερμομόνωσης.

WIRED MAT

Ένα εύκαμπτο στρώμα από πέτρινο μαλλί, καλυμμένο στη μία πλευρά από ένα πλέγμα από γαλβανισμένο σύρμα με μέγεθος κυψελίδας 25 mm. Σύρμα με γαλβανισμένο σύρμα. Το υλικό WIRED MAT μπορεί να παραχθεί με επίστρωση από μη ενισχυμένο αλουμινόχαρτο. Σχεδιασμένο για θερμομόνωση αεραγωγών και πυροπροστασία (WIRED MAT 80, WIRED MAT 105).

Εγκατάσταση της δομής

Με τη βοήθεια μιας μηχανής συγκόλλησης επαφών, ειδικοί ακροδέκτες συγκολλούνται στο σώμα του αγωγού αέρα, πάνω στον οποίο τοποθετείται και στη συνέχεια δεσμεύεται το στρώμα με ροδέλες σύσφιξης. Τα καρφιά είναι ραμμένα μαζί με γαλβανισμένο σύρμα. Επίσης η τοποθέτηση των υφασμάτων WIRED MAT 80 μπορεί να πραγματοποιηθεί με επίδεσμοι από γαλβανισμένη ή γαλβανισμένη ταινία, καθώς και πλέξιμο σύρμα.

LAMELLA MAT

Αποτελείται από λωρίδες από πετροβάμβακα Rockwool, κολλημένες στο υπόστρωμα (φύλλο). Έτσι επιτυγχάνεται ένα ανθεκτικό και ελαστικό στρώμα το οποίο δεν παραμορφώνεται όταν τοποθετείται στις πτυχές και αυτό είναι απαραίτητο κατά τον υπολογισμό του πάχους της μόνωσης, αποτρέποντας τη συμπύκνωση της υγρασίας από τον αέρα στην επιφάνεια του.

 1. Αεραγωγός
 2. Αυτοκόλλητες καρφίτσες
 3. LAMELLA MAT
 4. Πάχος χωρίς συμπύκνωση

Εγκατάσταση της δομής

Στους αγωγούς LAMELLA MAT τρυπιέται πάνω σε αυτοκόλλητες καρφίτσες και στερεώνεται με ροδέλες. Οι αρθρώσεις μεταξύ των χαλιών είναι μονωμένες με ταινία αλουμινίου.

Τεχνικός υπολογιστής μόνωσης

Ο υπολογισμός γίνεται με 7 μεθόδους

Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές πληροφορίες

Η Rockwool διαθέτει 28 εργοστάσια στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Οι ρωσικές επιχειρήσεις παραγωγής Rockwool βρίσκονται στο Balashikha, στην περιοχή της Μόσχας, στο Βίμποργκ, στην περιοχή Λένινγκραντ, στο Τροϊτσκ, στην περιοχή Τσελιάμπινσκ και στο SEZ "Alabuga" στο Τατάρσταν.

Για τα περισσότερα οικοδομικά υλικά, υπάρχει μια τέτοια εξάρτηση: όσο πιο πυκνό είναι το υλικό, τόσο υψηλότερη είναι η θερμική του αγωγιμότητα, δηλ. Τόσο λιγότερο εξοικονομεί θερμότητα. Για τα θερμομονωτικά υλικά ROCKWOOL δεν υπάρχει σαφής παρόμοια εξάρτηση, η θερμική αγωγιμότητα υλικού με πυκνότητα 35 και 200 ​​kg / m 3 μπορεί να διαφέρει μόνο κατά 0.002 W / m ° C.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του GOST R 57418-2017 "Υλικά μόνωσης ορυκτών ινών και προϊόντα. Μέθοδος για τον καθορισμό της περιόδου αποτελεσματικής λειτουργίας ", ο όρος αποτελεσματικής λειτουργίας των αποδεδειγμένων υλικών Rockwool είναι 50 έτη.

Τα θερμομονωτικά υλικά ROCKWOOL πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρή, επίπεδη επιφάνεια, με συστοιχίες που δεν υπερβαίνουν τα 2 μέτρα, σε κλειστούς χώρους προστατευμένους από ατμοσφαιρική βροχόπτωση. Κατά την αποθήκευση σε εξωτερικούς χώρους, τα προϊόντα πρέπει να καλύπτονται με πολυαιθυλένιο ή μουσαμάδες.

Η ρωσική νομοθεσία υποχρεώνει τον κατασκευαστή να λάβει Πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των κανονισμών πυρασφάλειας (Πιστοποιητικό Πυρκαγιάς) και της Γνώμης Εμπειρογνωμόνων για τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες και κανόνες. Εκτός από τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά, η Rockwool πέρασε εθελοντικές δοκιμές και έλαβε τα ακόλουθα έγγραφα:

 • Πιστοποιητικό συμμόρφωσης που επιβεβαιώνει τα δηλωμένα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
 • Τεχνικό Πιστοποιητικό του Ομοσπονδιακού Κέντρου Πιστοποίησης.

Το 2016, η Rockwool έλαβε ένα από τα υψηλότερα σήματα περιβαλλοντικής ασφάλειας - EcoMaterial Absolute και για τα τέσσερα εργοστάσια Rockwool στη Ρωσία. Η σήμανση αυτή επιβεβαιώνει ότι οι χώροι παραγωγής πληρούν τις υψηλές απαιτήσεις του προτύπου EcoMaterial στον τομέα της ασφάλειας και της οικολογίας και όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται για τη ρωσική αγορά είναι περιβαλλοντικά ασφαλή.

Δείτε και κατεβάστε τα πιστοποιητικά ενδιαφέροντος εδώ.

Όλα τα δηλωμένα χαρακτηριστικά επιβεβαιώνονται από το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης. Επιπλέον, τα προϊόντα Rockwool διαθέτουν τα Τεχνικά Πιστοποιητικά του Ομοσπονδιακού Κέντρου Πιστοποίησης. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα αξιούμενα χαρακτηριστικά επιβεβαιώνονται από τις εκθέσεις δοκιμών.

Τύποι υλικών για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα και τους τρόπους εγκατάστασης τους

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για μια τέτοια διαδικασία όπως η μόνωση αεραγωγών, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού χωρίζονται σε οικιακά και βιομηχανικά. Οι πρώτες χρησιμοποιούνται σε οικιακά συστήματα εκκένωσης αέρα και κτιρίων γραφείων, τα τελευταία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σε κτίρια με διακλαδισμένο δίκτυο εξαερισμού όπου χρησιμοποιούνται ισχυρές εγκαταστάσεις ανεμιστήρων. Για παράδειγμα, στα κτίρια των σιδηροδρομικών σταθμών, των αεροδρομίων, των εμπορικών κέντρων. Κατά συνέπεια, το u η προσέγγιση της θερμομόνωσης σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι μεμονωμένη.

Οφέλη από τη μόνωση των αεραγωγών

Αρχικά, υπάρχουν ορισμένα οικοδομικούς κώδικες, επί των οποίων εκτελούνται μέτρα θερμομόνωσης. Προσδιορίζουν SNiPom 2.04.14-88, στην οποία αναφέρεται σαφώς, πού και πώς να διεξάγεται η μόνωση του εξαερισμού. Αυτό ισχύει κυρίως για μη θερμαινόμενα δωμάτια και δρόμους.

Η θερμομόνωση του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται με ένα μόνο σκοπό - μην μειώσετε τη διάρκεια ζωής των αεραγωγών.

Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο εξαερισμός είναι ο αερισμός των δωματίων, στον οποίο ο αέρας μέσα στο κτίριο κινείται με ταχύτητα 1 m / s. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε δύο τρύπες (ή περισσότερα), ένα από τα οποία φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο εισέρχεται στο κτίριο, από το δεύτερο εξαντλημένο ρίχνεται έξω. Έτσι ολόκληρο το δομικό μέρος του εξαερισμού είναι ένα σχέδιο αποσύνδεσης των αεραγωγών, που εργάζονται στην κουκούλα, δηλαδή, θα μεταφέρουν ζεστό αέρα από το κτίριο.

Σε μη θερμαινόμενους χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους, ο ζεστός αέρας θα συμπυκνωθεί, σχηματίζοντας υγρασία στα εσωτερικά τοιχώματα των αγωγών από χαλύβδινο φύλλο. Υπάρχει διάβρωση του μετάλλου, πράγμα που οδηγεί σε γρήγορη αποτυχία ολόκληρου του συστήματος. Οι αγωγοί θερμού αέρα εμποδίζουν τον ζεστό αέρα να έρθει σε επαφή με το ψυχρό μέσο, ​​πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμπύκνωση.

Οι κανόνες του SNiP καθορίζουν σαφώς τι είδους μόνωση και ποιο πάχος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ποιοτική και αποδοτική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Και δεδομένου ότι η σύγχρονη αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από θερμομονωτικά υλικά, πρέπει να τα καταλάβουμε και να καθορίσουμε την καλύτερη μόνωση για τους σωλήνες εξαερισμού.

Από το ζεστό

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, είναι απαραίτητο, όπως προαναφέρθηκε, να διαιρέσετε τα συστήματα εξαερισμού σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη ανησυχία τα δίκτυα μηχανικής σε ιδιωτικές κατοικίες, σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλα σημεία εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Δηλαδή, όπου το ίδιο το σύστημα εξαερισμού είναι μια μικρή και όχι πολύ διακλαδισμένη καλωδίωση σωλήνων. Λειτουργεί είτε με τον φυσικό τρόπο απομάκρυνσης αέρα είτε με εξαναγκασμένο εξαερισμό. Η δεύτερη κατηγορία είναι βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού. Ισχύουν μόνο για το αναγκαστικό σύστημα.

Θερμομόνωση για οικιακό σύστημα εξαερισμού

Εδώ είναι μερικά παραδοσιακά υλικά που έχουν αποδείξει για πολλά χρόνια ότι δεν είναι μάταια χρησιμοποιώντας:

 • υαλοβάμβακα ορυκτοβάμβακα.
 • αφρώδες πολυαιθυλένιο (penofol), καλυμμένο με φύλλο αλουμινίου.
 • πολυστυρένιο, το οποίο έχει τώρα αντικατασταθεί από πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης.
 • πλάκες αμιάντου ή κονίαμα.

Όλες οι παραπάνω μονωμένες θερμάστρες ανήκουν στην ομάδα επιλογών προϋπολογισμού. Τα πρώτα δύο στοιχεία αναφέρονται στην ινώδη μορφή με δείκτη υψηλής υγροσκοπικότητας, δηλαδή, απορροφούν γρήγορα και εύκολα υγρασία, η οποία απλώς τους καταστρέφει. Ως εκ τούτου, μια σημαντική προϋπόθεση για τη χρήση - στεγανοποίηση πάνω από τη μόνωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν η μόνωση για αγωγούς χρησιμοποιείται εξωτερικά. Προηγουμένως, για την προστασία που χρησιμοποιείται ruberoid, σήμερα χρησιμοποιούν ειδικές μεμβράνες με επιφάνεια αλουμινίου.

Το διάλυμα αμιάντου, όπως το βαμβάκι, μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε ορθογώνια όσο και σε στρογγυλά. Εάν χρησιμοποιείται στο δρόμο, τότε η υποχρεωτική κατάσταση είναι η εγκατάσταση ενός κιβωτίου, το οποίο θα καλύπτει τον θερμαντήρα από μηχανική πρόσκρουση. Ως κουτί χρησιμοποιείτε ρουμπρωτό ή κασσίτερο.

Μόνωση για βιομηχανική μόνωση

Εδώ, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά που προσδιορίστηκαν στην προηγούμενη ενότητα. Υπάρχουν όμως και μοναδικές τεχνολογίες. Επομένως, όταν τίθεται το ερώτημα, παρά να μονώνονται οι σωλήνες εξαερισμού, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο, προτείνεται επιπλέον αρκετές επιλογές.

 1. Χρήση αφρού πολυουρεθάνης. Πρόκειται για ένα μίγμα δύο συστατικών, το οποίο είναι αφρός. Εφαρμόζεται υπό πίεση στους αγωγούς, στους οποίους προσκολλάται εύκολα και περιβάλλει.
 2. Τελειωμένοι μονωμένοι αγωγοί αέρα. Εμφανίστηκαν στην αγορά σχετικά πρόσφατα, αλλά γρήγορα έγιναν δημοφιλή λόγω του μειωμένου κόστους εργασίας και της αυξημένης ταχύτητας των εργασιών εγκατάστασης. Οι κατασκευαστές σήμερα προσφέρουν αεραγωγούς με διαφορετικά θερμομονωτικά υλικά: Minvita, αφρός πολυουρεθάνης, διογκωμένο πολυστυρένιο, penofol.

Αυτοκόλλητη μόνωση για την κατασκευή αγωγών αέρα

Θα ήταν επιθυμητό να σταματά ξεχωριστά σε μια αυτοκόλλητη μόνωση για εξαερισμό, όπως στην πολύ βολική παραλλαγή της εκτέλεσης έργων στα χέρια. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό penofol "C". Στη μία πλευρά, το αφρώδες πολυαιθυλένιο έχει τελειώσει με φύλλο, με ένα άλλο φιλμ πολυαιθυλενίου, επί του οποίου εφαρμόζεται η σύνθεση κόλλας. Το τελευταίο καλύπτεται από ένα άλλο στρώμα μεμβράνης, το οποίο αφαιρείται πριν από την εγκατάσταση.

Το αυτοκόλλητο θερμομονωτικό υλικό απλά κόβεται στο απαιτούμενο μέγεθος, το οποίο πρέπει να αντιστοιχεί στην περίμετρο του αγωγού, και στη συνέχεια να κλείνει το σωλήνα πιέζοντάς το προς την επιφάνεια του σωλήνα. Οι άκρες της θερμάστρας περιτυλίγονται μέχρι 5 cm και καλύπτονται με ταινία με αλουμινόχαρτο.

Εγκατάσταση θερμομόνωσης

Ας εξετάσουμε ορισμένα θερμομονωτικά υλικά όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα πώς να μονώνουμε τους σωλήνες εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία. Με το penofolom όλα είναι ξεκάθαρα, απλώς κάνετε μια κράτηση ότι αυτή είναι η ευκολότερη επιλογή.

Θέρμανση με ορυκτό μαλλί

Η θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού με ορυκτοβάμβακα απαιτεί από τον κατασκευαστή του έργου να καταλάβει ότι αυτό το υλικό είναι υγροσκοπικό. Επομένως, όλες οι εργασίες εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά.

 1. Όλες οι σωληνώσεις τυλιγμένο με μεμβράνη στεγανοποίησης χωρίς ρωγμές και κενά. Πλήρης στεγανότητα της επίστρωσης.
 2. Το ορυκτό μαλλί είναι τυλιγμένο επικαλύπτονται σε σχέση με τις ταινίες που πρόκειται να τεθούν. Το πάχος της στήλης προσδιορίζεται από το παραπάνω SNiP.
 3. Τυλιγμένο στην κορυφή ένα άλλο στρώμα στεγανοποίησης.
 4. Εάν ο αγωγός τρέχει στο δρόμο, τότε έχει ρυθμιστεί το κατώφλι θερμικής μόνωσης κουτί, καλύτερα από κασσίτερο.

Αν ο σωλήνας εξαερισμού δεν είναι στρογγυλός, αλλά ορθογώνιος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορυκτοβάμβακα για να το μονώσετε. Ταιριάζουν στο απαιτούμενο μέγεθος, obkladyvayut τους σωλήνα και σφίξτε το ζυγό, ταινία ή πλέξιμο σύρμα. Η στεγανοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη. Είναι σημαντικό να τοποθετείτε σφιχτά κομμάτια βαμβακιού έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Το πιο ενοχλητικό μέρος είναι εξωτερικές γωνίες αγωγών. Αφού τραβηχτεί η κύρια επίστρωση θερμομόνωσης, γεμίζονται με κομμάτια υλικού που κόβονται από το τάπητα στις απαιτούμενες διαστάσεις.

Θέρμανση με διογκωμένη πολυστερίνη

Το πολυστυρένιο ή το διογκωμένο πολυστυρένιο είναι ένα υλικό πλάκας, επομένως είναι μονωμένα ορθογώνιο σχέδιο. Η τεχνολογία θερμικής μόνωσης των αγωγών εξαερισμού είναι ακριβώς η ίδια με την περίπτωση των στρώσεων από ορυκτοβάμβακα. Το μόνο που μπορεί να σημειωθεί είναι η προαιρετική τοποθέτηση στεγανωτικών στρωμάτων, δηλαδή δεν μπορούν πάντοτε να χρησιμοποιηθούν. Όλα εξαρτώνται από την πυκνότητα του χρησιμοποιούμενου υλικού, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 40-75 kg / m³.

Για παράδειγμα, για το PPS-40 είναι καλύτερο να τοποθετηθεί στεγανοποίηση, για το PPS-60 δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Και ένα ακόμα πράγμα, σχετικά με τη μόνωση των σωλήνων αερισμού στη σοφίτα, όπως σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο. Αυτό είναι σφιχτή σύνδεση των μονωτικών πλακών με γέμισμα ρωγμών και κενών με αφρό στήριξης.

Θερμομόνωση με αφρό πολυουρεθάνης

Όπως προαναφέρθηκε, ο αφρός πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται κυρίως για τη μόνωση των αεραγωγών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αυτή η ευχαρίστηση δεν είναι φθηνή, εκτός αυτού, για την απαιτούμενη εργασία ειδικός εξοπλισμός, ο οποίος συμβάλλει στην ανάμειξη των δύο συστατικών.

Σήμερα, οι κατασκευαστές θερμικής μόνωσης προσφέρουν συμπαγείς εγκαταστάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για την μόνωση σωλήνων αερισμού στην οροφή, σε σοφίτες ιδιωτικών κατοικιών. Πωλούνται σε καταστήματα κατασκευών και το συνολικό κιτ ζυγίζει μόνο 30 κιλά. Μια τέτοια εγκατάσταση είναι αρκετή για να ξεκινήσει μια καλωδίωση μικρού μεγέθους.

Κύλινδροι μόνωσης θερμότητας

Η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικών κυλίνδρων (κελύφους), τα οποία είναι κατασκευασμένα από Minivates, διογκωμένο πολυστυρόλιο, αφρό πολυουρεθάνης και αφρό πολυαιθυλενίου. Χρησιμοποιούνται μόνο για στρογγυλές σωληνώσεις. Επιλέγονται σύμφωνα με τη διάμετρο και αντιπροσωπεύουν διάφορες ποικιλίες:

 • Μονό κομμάτι με διαμήκη τομή.
 • Αποτελείται από δύο μέρη.
 • Τρεις?
 • Τέσσερα.

Ο τύπος του κυλίνδρου επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του αγωγού. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερα τμήματα του κελύφους. Για παράδειγμα, ένας πλαστικός σωλήνας διαμέτρου 110 mm, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στο σύστημα εξαερισμού των ιδιωτικών κατοικιών, κλείνει από έναν κύλινδρο της πρώτης θέσης. Ανοίγεται απλά πάνω από το διάκενο και τοποθετείται σε ένα σωλήνα, στερεωμένο με κολλητική ταινία.

Οι θερμαινόμενοι σωλήνες για εξαερισμό από την τεχνολογία αυτή εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία τους, καθώς και την απλότητα της εργασίας. Πρέπει να προστεθεί ότι Η έξοδος του αγωγού στον δρόμο, καθώς και η περιοχή του δρόμου μπορούν να μονωθούν με κυλίνδρους. Η μόνη απαίτηση είναι η εγκατάσταση προστατευτικού κιβωτίου.

Όσον αφορά την συνιστώσα των τιμών του μονωτικού υλικού, πρέπει να σημειωθεί ότι Τα φθηνότερα κελύφη είναι από ορυκτό μαλλί, πολυαιθυλένιο και πολυστυρένιο. Το πιο ακριβό από αφρό πολυουρεθάνης. Σήμερα, οι κατασκευαστές προσφέρουν αυτό το είδος υλικού από αφρώδες ελαστικό. Μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού σε αυτές - αυτή είναι η καλύτερη, αλλά πολύ ακριβή επιλογή.

Συμπεράσματα

Έτσι, κατά την επιλογή της μόνωσης για τους σωλήνες εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη τη μορφή και το μέγεθος του τελευταίου. Μην ξεχνάτε την απλότητα του έργου, αν διεξάγονται από τον εαυτό τους.

Φυσικά, η τιμή της θερμομόνωσης για εξαερισμό θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο. Συνεπώς συνιστάται επιλέξτε την καλύτερη σχέση τιμής / θερμότητας. Ας επιστρέψουμε στη θερμομόνωση των αγωγών με penofol. Για παράδειγμα, η θερμική αγωγιμότητα του minvate-penofol: 0,045-0,049 W / mK, δηλαδή, είναι σχεδόν η ίδια. Τιμή minvata-penofol ανά 1 m²: 1200-100 rub. Εδώ είναι η διαφορά.

Θερμομόνωση των αεραγωγών: πώς είναι διευθετημένο και τι χρειάζεται;

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλά υλικά σχετικά με τη μόνωση των τοίχων και οροφών, πατώματα και θεμέλια, οικιστικά και βιομηχανικά κτίρια. Αλλά καμία κατοικία, κανένα ίδρυμα, κατάστημα ή εμπορικό περίπτερο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξαερισμό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η φροντίδα της θερμότητας μέσα από αυτό.

Χαρακτηριστικά

Η θερμομόνωση των αεραγωγών επιτυχώς επιλύει ταυτόχρονα τρία βασικά καθήκοντα, αν γίνει σωστά, όπως:

 • αποτρέπει τη συμπύκνωση.
 • χαμηλότερο κόστος θέρμανσης.
 • η στάθμη θορύβου του εξοπλισμού εξαερισμού μειώνεται.

Η ροή του αέρα, που ρίχνεται στο δρόμο το χειμώνα, είναι αναπόφευκτα πιο ζεστή από ότι προέρχεται από το εξωτερικό. Όπου ο αγωγός διέρχεται από τους θερμαινόμενους χώρους, είναι ασφαλής. Όμως, όλες οι περιοχές της ψυχρής ζώνης θα είναι παγωμένες χωρίς εξωτερική προστασία και θα καλύπτονται από παγετό. Με την αυξανόμενη διαφορά θερμοκρασίας, το αποτέλεσμα είναι μόνο ισχυρότερο. Ως αποτέλεσμα, η κάθαρση του αγωγού εξαερισμού μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Στο μακρύ παγωμένο χειμώνα, ο αγωγός αέρα μπορεί να σταματήσει να εργάζεται εντελώς.

Η μείωση των απωλειών θερμότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα θερμαινόμενα συστήματα εξαερισμού. Ένας θερμαντήρας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την ψύξη του αέρα ανάμεσα στο σημείο θέρμανσης και την έξοδο από το δωμάτιο. Ακόμη πιο σημαντική είναι η κίνηση με μακρύ αεραγωγό ή η τοποθέτηση σε μη θερμαινόμενα δωμάτια. Όσον αφορά την ηχομόνωση, σε ήσυχα μέρη, ο θόρυβος των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστος.

Υλικά

Για τους αεραγωγούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα υλικά:

 • ρολό υλικό?
 • κυλινδρικά κελύφη ·
 • Προϊόντα φύλλων, εάν ο αγωγός είναι ορθογώνιος ή τετράγωνος.

Ακόμη και σε τετράπλευρα συστήματα, οι επιλογές θερμικής μόνωσης φύλλων χρησιμοποιούνται σπάνια. Η εγκατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε πολλές αρθρώσεις, αποδυναμώνοντας αναπόφευκτα τη δομή στο σύνολό της. Εξαιρετική αντικατάσταση είναι η μόνωση με τη μορφή κυλίνδρων. Ως επί το πλείστον, η θέρμανση επιτυγχάνεται με ρολά με ορυκτοβάμβακα συνολικού πάχους 40 έως 80 mm.

Η πιο δημοφιλής μορφή είναι 50 mm. Μόνο περιστασιακά χρησιμοποιήστε minvat παχύτερο από 8 cm, αυτό είναι απαραίτητο για την κατασκευή κατοικιών μεγάλου πάνελ, αλλά όχι για την κατασκευή ενός ιδιωτικού κτιρίου κατοικιών. Ο ορυκτός μαλτός με ένα εξωτερικό στρώμα φύλλων κάνει τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικό και τον προστατεύει καθαρά μηχανικά.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το βαμβακερό μαλλί σταδιακά ρωγμές, και θα αρχίσει να θρυμματίζεται, και όταν εργάζεστε με αυτό απαιτεί προσοχή.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι φθηνότερο, επειδή η θερμική του απόδοση είναι μικρότερη. Λόγω του μικρού πάχους της μόνωσης, απαιτείται η περιτύλιξη του σωλήνα αρκετές φορές. Παρόμοια με τα χαρακτηριστικά τους και αφρώδες ελαστικό. Συνεπώς, μεταξύ των επιλογών κυλίνδρων, η μόνωση από ορυκτοβάμβακα θα πρέπει να θεωρείται ακόμη ως προτεραιότητα. Το κέλυφος κατασκευάζεται από τέτοια εξαρτήματα όπως:

 • ορυκτός μαλλί, καουτσούκ ή πολυαιθυλένιο ·
 • αφρός πολυστυρενίου.
 • εξώθηση αφρού πολυστερίνης?
 • PPU.

Είναι διαμορφωμένο είτε μονολιθικά - χτυπημένο σε σωλήνες κατά τη διάρκεια εγκατάστασης εξαερισμού, είτε πτυσσόμενο - κατάλληλο για εγκατάσταση σε έτοιμα συστήματα αερισμού λειτουργίας. Το θερμομονωτικό κέλυφος βοηθάει πολύ σε μέρη όπου ο σωλήνας μεταφέρεται στον τοίχο. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις δυσκολίες που προκύπτουν εκεί όταν τυλίγεται μια απλή μόνωση με ρολά. Καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται επίσης σε επίπεδες ανοιχτές περιοχές. Αλλά τα σημεία στα οποία περιστρέφεται ο αγωγός, κλείστε το εξωτερικό του κυλίνδρου δεν λειτουργεί. Υπάρχει μόνο κατάλληλα μονωτικά χαλάκια.

Όπως και στα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, υπάρχει πολύς θόρυβος κατά τη λειτουργία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή του σωλήνα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, αλλά η αντίσταση αυξάνεται σταθερά. Ο ρόλος της εσωτερικής διακόσμησης είναι να δημιουργηθεί η πιο ομαλή επιφάνεια, η οποία επιβραδύνει λιγότερο τη ροή του αέρα.

Οι συνδυασμένες λύσεις μόνωσης είναι σήμερα σχετικά σπάνιες, επειδή υπάρχουν πιο πρακτικοί τρόποι. Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί με σιγαστήρες.

Εκτός το ορυκτό μαλλί για μόνωση μπορεί να ασκηθεί και μαλλί, η οποία καλύπτεται από το εξωτερικό ενισχυμένο αλουμίνιο, και η εσωτερική - επιφάνεια εμποτισμένη ίνα γυαλιού. Η χρήση των ελαστομερών αφρού είναι ελκυστική επειδή εξασθενίζουν και δεν υποστηρίζουν την καύση. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • δεν δημιουργούν αποικίες μούχλας.
 • επιβλαβείς για τους μικροοργανισμούς.
 • παραλείψτε πολύ ατμό χωρίς να βλάψετε τον εαυτό σας.
 • απορροφούν μια σημαντική ποσότητα υγρασίας.

Πλήρως άκαυστα, μαζί με πολυουρεθάνη και πολυαιθυλένιο, είναι πολυισοκυανικό, πολυστυρόλιο και χλωριούχο πολυβινύλιο. Τα υλικά αυτά παρέχονται με τη μορφή μπλοκ, σωληνοειδών τομέων και πλακών. Ο κύριος τομέας εφαρμογής είναι η εσωτερική θερμική προστασία των αεραγωγών. Οι επεκτεινόμενες ρητίνες με βάση τη φαινόλη είναι όχι μόνο πυρίμαχες, αλλά και ανθεκτικές στην μικροβιολογική επιθετικότητα. Για το λόγο αυτό, τοποθετούνται συχνά στους αεραγωγούς των βιομηχανικών ψυγείων.

Η επιλογή ενός κατάλληλου υλικού για θερμική προστασία του αγωγού είναι πολύ περίπλοκη, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν τα ακόλουθα:

 • η θέση του σωλήνα στο δρόμο ή στο δωμάτιο.
 • πάχος;
 • βασικό δομικό υλικό.
 • διαμέτρου.

Όλες αυτές οι λεπτότητες μπορούν να αποκαλυφθούν ως εξής μόνο με τη βοήθεια ειδικών. Ο εξαερισμός του νοικοκυριού συνήθως μονώνεται με αφρώδες πολυαιθυλένιο. Από αυτό, τα εντελώς κατασκευασμένα περιβλήματα γίνονται στο εργοστάσιο, παίρνοντας τη μορφή σωλήνων και απομονώνοντάς τα από την υπερψύξη. Το πλεονέκτημα είναι επίσης η απουσία επιβλαβών ουσιών στη σύνθεση αυτού του υλικού.

Αν ταυτόχρονα σχεδιάζεται η απομόνωση των σωλήνων εξαερισμού και του αγωγού αερίου, τότε η καλύτερη λύση είναι ένα απλό ορυκτό μαλλί.

Συσκευή

Οι αεραγωγοί έξω από τις θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, που οδηγούνται από τον τοίχο, είναι μονωμένοι από το σημείο απόσυρσης στον εκτροπέα. Ο σωλήνας εξαερισμού, ο οποίος διέρχεται από τη σοφίτα και μέσω της οροφής, πρέπει να είναι μονωμένος σε όλη τη σοφίτα. Παρόμοιες απαιτήσεις ισχύουν για ολόκληρη τη ζώνη που διέρχεται από μη θερμαινόμενα δωμάτια. Το ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης είναι εξοπλισμένο με θερμική προστασία παντού. Στις σοφίτες συχνά καταφεύγουν στη χρήση κουτιών (περιβλήματα) από αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Το πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού μπορεί να θεωρηθεί ως προσιτή τιμή και η ευκαιρία να αγοράσει το σωστό προϊόν οπουδήποτε. Το περίβλημα πρέπει να επιλέγεται ακριβώς ανάλογα με το μέγεθος του σωλήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αφρώδες πολυαιθυλένιο επιδεινώνεται εύκολα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για να αποφευχθεί αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να καλύψετε τη δομή από έξω με αλουμινόχαρτο κουζίνας. Η σειρά των έργων έχει ως εξής:

 • μέτρησε τη διάμετρο και το ύψος του αγωγού από έξω.
 • κατασκευάζεται ένα περίβλημα του απαιτούμενου μεγέθους.
 • μια ομπρέλα αφαιρείται εάν παραδοθεί.
 • Το περίβλημα τεντώνεται στη βάση του αγωγού.
 • η ομπρέλα επιστρέφει στην αρχική της θέση.
 • Το φύλλο είναι τυλιγμένο προς τα πάνω στο σύστημα, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του.
 • Η περιέλιξη ασφαλίζεται με ανοξείδωτους ή χάλκινους σφιγκτήρες.

Για τη μεσαία ζώνη του RF, αυτή η λύση είναι πολύ καλή. Σε μια πιο σοβαρή κλιματική ζώνη, απαιτείται ενισχυμένη μόνωση, όπως το ορυκτό μαλλί. Λειτουργεί εξίσου καλά τόσο σε οικιακά όσο και σε βιομηχανικά αεριζόμενα κανάλια. Εάν θέλετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε από μέσα, αν και από το εξωτερικό. Ένα τυπικό παράδειγμα (άλλες παραλλαγές διαφέρουν ασήμαντα) είναι η χρήση της επικάλυψης "Isover".

Για την εργασία απαιτούνται τα ακόλουθα εργαλεία:

 • σπάτουλα με ελαστικό τμήμα εργασίας.
 • Συρραπτικό ·
 • ακονισμένο μαχαίρι κατασκευής?
 • Αλουμινένια κολλητική ταινία με λωρίδα 7,5 cm.
 • τετράγωνο
 • Η ρουλέτα είναι μέταλλο.
 • κυβερνήτης.
 • δείκτη σήμανσης.

Κατά τον υπολογισμό του σωστού πλάτους πριν από την κοπή, αξίζει να απωθήσετε τη διάμετρο του σωλήνα. Προσθέστε σε αυτό διπλό πάχος της επιλεγμένης μόνωσης, και το ποσό αυξάνεται κατά 3,14 φορές - αυτό θα είναι ο επιθυμητός δείκτης. Όταν ληφθεί το σχήμα, ο κύλινδρος ξετυλίγεται και μετράται η απαιτούμενη απόσταση. Φυσικά, η μέτρηση πρέπει να γίνεται έτσι ώστε το βαμβάκι να μην είναι εμποτισμένο. Αν βρέξει στο δρόμο, ακόμη και μικρό, είναι καλύτερα να αναβάλλετε την προετοιμασία για αργότερα από το να χάσετε ένα πολύ ακριβό προϊόν.

Αφού κόψετε την επιφάνεια, αφαιρέστε προσεκτικά το βαμβακερό στρώμα στο ίδιο το φύλλο. Κόβοντας το ρολό κατά μήκος του προετοιμασμένου σημείου, τυλίξτε το σωλήνα μέσα σε αυτό, καθιστώντας δυνατό το κλείσιμο της άρθρωσης με μια προεξοχή του φύλλου της ραφής σύνδεσης από πάνω. Μετά από κάθε 10 εκατοστά πρέπει να στερεώσετε αυτή τη ραφή με συρραπτικό και να κολλήσετε την περιοχή με κολλητική ταινία σε βάση αλουμινίου. Αμέσως μετά, η ταινία οδηγείται με μια λαστιχένια σπάτουλα, τότε η κόλλα θα αδράξει με την επιφάνεια του φύλλου ακριβώς.

Σωλήνες που τροφοδοτούν το σπίτι με αέρα, είναι απαραίτητο να καλύπτονται από διαρροές θερμότητας και στις αρθρώσεις.

Αυτό το πρόβλημα επιλύεται απλά: με την κοπή καμπυλόγραμμων τεμαχίων. Το μήκος τους επιλέγεται σύμφωνα με τις προκαθορισμένες τιμές. Τα θραύσματα εκτίθενται έτσι ώστε να αντιγράφουν εντελώς την προβληματική κάμψη. Τοποθετήστε ξανά την αποδέσμευση των τεμαχίων, επικαλύπτοντάς την με μια ταινία αλουμινίου, η οποία ισοπέδωσε με μια σπάτουλα. Είναι ευκολότερο, από ό, τι με άλλους τύπους μόνωσης, να δουλεύετε με το κέλυφος, εφαρμόζεται μόνο στο σωστό μέρος και σπάει με τον τρόπο που παρέχουν οι σχεδιαστές.

Τα σοβαρά προβλήματα συχνά προκαλούν θερμομόνωση του διαχωρισμού του αέρα. Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν τέτοια συστήματα, χρησιμοποιούνται κατ 'ανάγκη μόνο τα υλικά που εγγυώνται ότι αποκλείουν την καύση ή την έκρηξη υπό κανονικές συνθήκες. Αλλά η ευαισθησία στα χτυπήματα, αντίθετα, δεν έχει σημασία. Σημαντικό: οι αγωγοί αέρα που βρίσκονται στον ανοικτό αέρα δεν μπορούν να απομονωθούν με αφρώδες υλικό.

Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψη την υψηλή τιμή μιας τέτοιας κάλυψης, θα αποδειχθεί αναξιόπιστο και δεν θα μπορέσει να επιλύσει το έργο. Είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να έχετε μια ποιοτική υπηρεσία.

Συμβουλές και κόλπα

Συχνά είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι ισχυρισμοί ότι απαιτούνται μόνο αεραγωγοί στις πιο κρύες περιοχές. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος: ο αποφασιστικός παράγοντας δεν είναι τόσο υψηλή θερμοκρασία όσο το ποσό της καθημερινής διακύμανσής του. Ακόμα και με μια συν τιμή, αν ο αέρας είναι πολύ πιο κρύος τη νύχτα παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμφανίζεται αναπόφευκτα ένα μεγάλο ποσό συμπυκνωμάτων. Όταν εργάζεστε με ορυκτοβάμβακα, συνιστάται πάντα να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό και να έχετε μέγιστη φροντίδα. Η στερέωση της αφρώδους μόνωσης μπορεί να γίνει όχι μόνο με εξειδικευμένα στοιχεία, αλλά και με συνηθισμένο σύρμα.

Πιστεύεται ότι ο αγωγός με εξωτερική θερμομόνωση προστατεύεται καλύτερα από τη φωτιά παρά από μια ανοιχτή έκδοση. Αλλά θα είναι πιο σωστό να φροντίζετε για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας. Παρέχονται με τη χρήση βαλβίδων πυρόσβεσης εγκατεστημένων αμέσως μετά τα συστήματα εξαερισμού. Δεν είναι κακά αποτελέσματα, κρίνοντας από τα σχόλια, δίνει τη χρήση της isolone και foil K-Flex.

Ωστόσο, η χρήση πεντοφόλης δεν συνιστάται, θα σταματήσει να κρατάει μετά από λίγο.

Εάν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε υλικό με στρώμα αλουμινίου, θα πρέπει να στραφεί προς τα έξω. Αυτό θα βοηθήσει και θα βελτιώσει τις θερμικές ιδιότητες της κατασκευής, καθώς και θα διευκολύνει τη στερέωση του προϊόντος στους σωλήνες. Η μόνωση των κουκούλες που βρίσκονται στο πάχος των τοίχων σπάνια ασκείται. Αλλά για να αυξηθεί η στεγανότητά τους με 4-5 εκ. Αφρού τοποθέτησης θα είναι εύκολη. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετείται προκαταρκτικά ένα φράγμα ατμών στο σπίτι και το περίγραμμα του είναι προσαρτημένο στο κανάλι έτσι ώστε ο αφρός να μην υγραίνεται από τους υδρατμούς.

Τα συστήματα παροχής αέρα συνιστώνται να είναι εξοπλισμένα με θερμομονωμένες βαλβίδες εξαερισμού. Ένας τέτοιος μηχανισμός δεν παγώνει ακριβώς ακόμη και στους πιο σοβαρές παγετούς και θα εμποδίσει την είσοδο υπερβολικά ψυχρού αέρα στο εσωτερικό. Ο ρόλος των στοιχείων θέρμανσης δεν είναι στη θέρμανση των δωματίων, αλλά μόνο στην πρόληψη του σχηματισμού πάγου στα πτερύγια της βαλβίδας.

Το σημείο δρόσου είναι υψίστης σημασίας στο σχεδιασμό και τον υπολογισμό. Εστιάζοντας σε αυτό, μπορείτε να προσδιορίσετε τα ακριβή όρια της μονωμένης περιοχής. Αλλά οι επαγγελματίες συστήνουν καλύτερη κάλυψη της θερμομόνωσης ένα μακρύτερο τμήμα από ότι προκύπτει από τους υπολογισμούς.

Τα αρχεία των αρνητικών θερμοκρασιών και των ημερήσιων αλλαγών του καιρού ανά πάσα στιγμή μπορούν να χτυπηθούν και αξίζει να προετοιμαστούν για τέτοια γεγονότα εκ των προτέρων. Αν χρησιμοποιείτε ορυκτοβάμβακα, πρέπει να είστε έτοιμοι να το αντικαταστήσετε κάθε 24-36 μήνες λόγω της απώλειας θερμικών ιδιοτήτων. Όταν μονώνονται οι τετραγωνικοί σωλήνες, τα σπασίματα των πλακών τοποθετούνται με κομμάτια μόνωσης και σφραγίζονται από πάνω. Οι μεταλλικοί αγωγοί δεν καλύπτονται αναγκαστικά με φράγμα υδρατμών, αλλά το υγρό υδρόφοβο στρώμα είναι πολύ χρήσιμο.

Με σοβαρό περιορισμό των κεφαλαίων, συνιστάται η αντικατάσταση της μόνωσης ρολού μάρκας με καθολικό ορυκτό μαλλί: τυλίγεται σε δύο στροφές στο κανάλι και σφίγγεται με σφιγκτήρες. Όλες οι ανοιχτές περιοχές πρέπει να επικαλύπτονται εξωτερικά με υλικό στέγης ή με πιο σύγχρονη στεγανοποίηση χρησιμοποιώντας πίσσα και πολυμερή. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση πλακών εξαερισμού όπως PIR. Αλλά αυτή η απόφαση είναι πολύ υπεύθυνη, επειδή το υλικό είναι σχετικά καινούργιο και αρκετά ακριβό.

Είναι καλύτερα να κάνετε μια επιλογή μόνο μετά από διαβούλευση με ειδικευμένους μηχανικούς.

Σημαντικό: όταν υπάρχουν κοράκια ή γλάροι, όλα τα ανοιχτά τμήματα των αγωγών μετά από θερμομόνωση πρέπει να καλύπτονται με μέταλλο. Μόνο αυτό θα δώσει τουλάχιστον μια ελάχιστη εγγύηση διαρκούς ηρεμίας. Δεν έχει σημασία το υλικό που βρίσκεται κάτω από τον γαλβανισμό - μπορεί να είναι K-Flex, αφρώδες γυαλί, βαμβάκι ή άλλα μέσα. Σε οικιακές συνθήκες δεν υπάρχει ειδικός λόγος να προτιμάτε τους θερμαντήρες υγρών. Είναι ακριβά και απαιτούνται ειδικοί εξοπλισμοί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν παντού, ενώ υπάρχουν σχεδόν δυσπρόσιτα οικόπεδα για σχεδόν κάθε αγωγό.

Η καταστολή του θορύβου λόγω των μονωτικών υλικών θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν ρυθμίσετε τις σωστές ρυθμίσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού. Επιπροσθέτως, στον τόπο όπου είναι συνδεδεμένος ο αγωγός αέρα και ο ανεμιστήρας, είναι επιθυμητό να τοποθετηθεί ένα παρέμβυσμα απόσβεσης έτσι ώστε να σβήσει τους εξωτερικούς ήχους. Τα σημάδια κακής ποιότητας λειτουργία του αγωγού εξαερισμού, κίνητρα επειγόντως για την αντιμετώπιση της θερμομόνωσης, είναι διαφορετικά. Οι λόγοι για τον συναγερμό είναι οι εξής:

 • παραβίαση της αεροστεγανότητας του συστήματος εξαερισμού.
 • την εμφάνιση ιχνών σκουριάς στους σωλήνες.
 • μείωση της εισροής αέρα ·
 • Ανίχνευση τοίχων και επικαλύψεις συσσώρευσης υγρασίας.

Η επιλογή της εσωτερικής ή εξωτερικής μόνωσης του αεραγωγού δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Έτσι, η πολυπλοκότητα της δημιουργίας θερμικής προστασίας από το εσωτερικό αποδίδει μια αξιόπιστη προστασία από μεταβολές της θερμοκρασίας και από μηχανική καταστροφή. Όμως, η μείωση της χρήσιμης εσωτερικής διαμέτρου απαιτεί την επέκταση του σχεδιασμού με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό για τεχνικούς και καθαρά οικονομικούς λόγους. Αν είναι δύσκολο να ληφθεί μια τελική απόφαση, αξίζει να συμβουλευτείτε τους ειδικούς για να κατανοήσετε τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

Το στυροπρίονο μπορεί να κοπεί με μαχαίρι ή πριόνι. Κατά την τοποθέτηση στον σωλήνα, είναι απολύτως επιτρεπτό να μετατοπιστούν τα θραύσματά του κατά 20 mm για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υπέρθεση. Ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές περιπτώσεις είναι οι κρύες γέφυρες. Για να αποφευχθεί η εμφάνισή τους είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση των τεχνολογικών κανόνων.

Η μέγιστη προσοχή δίνεται πάντοτε στη μόνωση των αρμών μεταξύ των αγωγών εξαερισμού και των βασικών δομών κτιρίου. Η αποσυσσώρευση αυτών των αρθρώσεων θα υποβαθμίσει αμέσως το υπόλοιπο έργο.