Πρέπει να απομονώνω τον αγωγό αέρα και πώς και τι γίνεται;

Όχι μόνο οι τοίχοι και άλλα δομικά στοιχεία χρειάζονται μόνωση. Απαιτείται επίσης θερμική μόνωση για το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Δεν είναι απαραίτητο να ζεσταθεί μια τέτοια μόνωση, και συχνά ξεχνιέται σε χαμηλού ύψους κτίρια. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα ένα όφελος σε μια τέτοια προστασία. Στο άρθρο παρακάτω πρόκειται συγκεκριμένα για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα.

Γιατί να θερμάνετε τα συστήματα εξαερισμού;

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η μόνωση του εξαερισμού - πρέπει να καταλάβετε γιατί γίνεται.

Αποφύγετε τη συμπύκνωση.

Μείωση θορύβου.

Ο σημαντικότερος λόγος για την μόνωση του συστήματος εξαερισμού - αποτρέπουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων μέσα σε αυτό.

Το χειμώνα, ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο (μέσω εξαερισμού) είναι πάντα θερμότερος από τον αέρα στο δρόμο. Τα τμήματα του αεραγωγού που διέρχονται από τα θερμαινόμενα δωμάτια δεν υποφέρουν, αλλά οι εκτάσεις έξω από τις ζεστές ζώνες αρχίζουν να παγώνουν και να γίνουν παγωμένες.

Θα το εξηγήσουμε απλούστερα. Η εξάτμιση αντλεί από τον ζεστό αέρα στον χώρο. Υγρασία είναι παρούσα σε αυτό λόγω της ανθρώπινης αναπνοής, λόγω του μαγειρέματος (από τα γλάστρες και τα ταψιά υγρασία-κορεσμένο ατμό αυξάνεται), λόγω της ξήρανσης των ειδών ρούχων. Σε επαφή με το ψυχρό μέρος του σωλήνα (το χειμώνα), σταγόνες υγρασίας καθιζάνουν στην εσωτερική του επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία, τόσο περισσότερο συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί.

Ενώ η κουκούλα λειτουργεί - μια ζεστή ροή αέρα έρχεται μέσω του σωλήνα. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη - η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και η υγρασία παγώνει.

Εξαιτίας αυτού, η κάθαρση των αεραγωγών μπορεί να μειωθεί σημαντικά (και εξαιτίας αυτού η διαδικασία ρύπανσης θα επιταχυνθεί επιπλέον). Αν ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και οι παγετοί είναι ισχυροί (η θερμοκρασία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλότερη -10... -15º), τότε ο σωλήνας μπορεί να φράξει ακόμη και εντελώς. Κατά συνέπεια, ο αερισμός εξαγωγής σταματά να λειτουργεί.

Μια ευάερη λεκάνη γεμάτη με τσιπούρα

Ο δεύτερος λόγος - μείωση των απωλειών θερμότητας - έχει σημασία για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού με θέρμανση. Εάν στο σπίτι σας ο φρέσκος αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται επιπλέον, τότε η μόνωση θα εξοικονομήσει τη θέρμανση του. Χάρη στον θερμαντήρα, ο αέρας δεν θα κρυώσει, περνώντας όλο τον τρόπο από τον θερμαντήρα μέχρι το τελικό σημείο (δωμάτιο). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον θερμαντήρα μέχρι το δωμάτιο και / ή αν υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του δρόμου που περνούν σε κρύες αίθουσες.

Ο τρίτος λόγος είναι η μείωση του θορύβου. Ένα στρώμα θερμομόνωσης, ακόμη και λεπτό, θα αποκρύπτει ουσιαστικά τους κραδασμούς και το θόρυβο που συμβαίνουν όταν ο αέρας διέρχεται από τον αγωγό αέρα. Πολύ δυνατά και ενοχλητικά, αυτός ο ήχος δεν είναι για έναν κάτοικο της πόλης, αλλά αν είναι ένα σπίτι σε ένα ήσυχο μέρος - τότε η θερμομόνωση θα είναι χρήσιμη.

Ορισμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η θέρμανση δημιουργεί πρόσθετη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, δεδομένου ότι δεν είναι κάθε θερμάστρα ασφαλής όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι και πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Για να προστατέψετε τον αγωγό εξαερισμού από τη συμπύκνωση, πρέπει να μονώσετε που εκτείνεται πέρα ​​από τη θερμαινόμενη ζώνη.

Εάν ο σωλήνας φεύγει από τον τοίχο: η περιοχή είναι μονωμένη από το σημείο διέλευσης μέσω του τοίχου και στον εκτροπέα εξαερισμού.

Εάν ο σωλήνας διέρχεται από τη σοφίτα και περαιτέρω από την οροφή: η περιοχή που διέρχεται από τη σοφίτα είναι μονωμένη.

Εάν ο σωλήνας αέρας περνά μέσα από το κρύο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία το χειμώνα θα μπορούσε να πέσει κάτω από 0º (π.χ. - γκαράζ, υπόγειο) μονώνεται το σύνολο της παρτίδας, η οποία είναι σε αυτή τη ζώνη.

Μονωμένος αγωγός στη σοφίτα

Αν μιλάμε για θερμική μόνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας με θέρμανση - ο θερμαντήρας πρέπει να τοποθετηθεί καθ 'όλο το μήκος του αγωγού, ξεκινώντας από τον θερμαντήρα.

Τρόποι και υλικά για μόνωση εξαερισμού

Με υαλοκαθαριστήρες υπάρχουν:

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων (θερμοσίφωνες από ορυκτοβάμβακα, αφρώδες πολυαιθυλένιο, αφρώδες ελαστικό).

Η χρήση του «κελύφους» (σωλήνα του κυλίνδρου, μπορεί να γίνει από ορυκτό μαλλί, αφρό πολυαιθυλενίου ή αφρώδες ελαστικό ή Epps, αφρό πολυουρεθάνης).

Τα υλικά φύλλων (διογκωμένο πολυστυρένιο, αφρός πολυστερίνης διέλασης, αφρός πολυουρεθάνης φύλλου) - για τη μόνωση αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο για ορθογώνια και τετράγωνα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, επειδή δεν είναι εύκολη η τοποθέτησή της, διαρκεί πολύ περισσότερο και υπάρχει μεγάλος αριθμός αρθρώσεων μεταξύ των φύλλων.

Πρώτα απ 'όλα, η μέθοδος και το υλικό μόνωσης επιλέγονται με βάση το σχήμα του διαύλου εξαερισμού:

Για τους στρογγυλεμένους αγωγούς: μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνωση κυλίνδρων και "κέλυφος". Το φύλλο υλικού για τον κυκλικό αγωγό δεν θα λειτουργήσει, επειδή δεν θα λυγίσει.

Για ορθογώνια και τετράγωνα κανάλια: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μόνωση κυλίνδρου.

Στρογγυλοί και ορθογώνιοι μονωμένοι αεραγωγοί

Επιπλέον, πάνω από το στρώμα μόνωσης, ο σωλήνας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με:

Σε ιδιωτικές κατοικίες, δεν απαιτείται τέτοια προστασία, δεδομένου ότι προορίζεται να αποτρέψει τη μηχανική βλάβη στη μόνωση.

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων

Αυτή η έκδοση των αγωγών μόνωσης είναι απλή:

Ο αγωγός αέρα είναι καλά τυλιγμένος με θερμαντήρα.

Ότι η θερμάστρα δεν πέσει κάτω - με τα ίδια σκαλοπάτια στερεώνετε ένα μαλακό σύρμα.

Αν μιλάμε για αεραγωγούς μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα, τότε εκτός από το σύρμα για στερέωση, χρησιμοποιούνται καρφίτσες. Για να το κάνετε αυτό:

Οι πείροι συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού με μια μηχανή συγκόλλησης επαφών.

Ο ορυκτοβάμβακας τυλίγεται σφιχτά στον αγωγό, τρυπώντας τις καρφίτσες.

Στην κορυφή της επικάλυψης η μόνωση στερεώνεται με ροδέλες πίεσης, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε κάθε πείρο.

Επιπλέον για πρόσθετη στερέωση, χρησιμοποιείται σύρμα, το οποίο τυλίγεται πάνω από τον θερμαντήρα.

Ρολλ ορυκτοβάμβακας

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μόνωση κυλίνδρων είναι καλή για τους ακόλουθους λόγους:

απλή και γρήγορη στη χρήση.

επιτρέπει τη δημιουργία μίας μόνωσης χωρίς ραφές και αρμούς.

εάν είναι απαραίτητο, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα τον θερμικό μονωτήρα στην επιθυμητή περιοχή (για παράδειγμα - για να επισκευάσετε το σωλήνα ή για να αντικαταστήσετε τον θερμαντήρα).

Τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Θερμαντήρες ορυκτών μαλλιών. Η παραλλαγή είναι η πιο κοινή, φθηνή και αποτελεσματική. Μια κοινή πάχος - 5 cm, μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο κυλά με πάχος 4 έως 8 εκ παχύτερο ορυκτοβάμβακα το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που είναι κατασκευή κατοικιών χαμηλός-ανόδου δεν είναι εφαρμόσιμες.. Υπάρχουν μονωτήρες με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου (αυξάνει την απόδοση και χρησιμεύει ως επιπρόσθετη μηχανική προστασία). Από τα minuses - minvate ρωγμές και θραύσματα με την πάροδο του χρόνου, και είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με αυτό προσεκτικά.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Η επιλογή είναι απλούστερη και φθηνότερη, αλλά και λιγότερο αποτελεσματική. Το πάχος ενός τέτοιου θερμαντήρα είναι μικρό (από 2 έως 40 mm), επομένως θα πρέπει να τυλίγεται σε διάφορα στρώματα.

Αφρώδες καουτσούκ. Σχεδόν το ίδιο με το αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Εάν πρόκειται για επιλογή μονωτήρα για αεραγωγό, τότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να επιλέξετε την πρώτη επιλογή.

Θέρμανση ενός ορθογώνιου αγωγού με ορυκτοβάμβακα (βίντεο)

Εφαρμογή του κελύφους

Από το kollupa υπάρχει ένας κύλινδρος, ο οποίος τοποθετείται στην μόνωση. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα - είναι ένας σωλήνας από θερμομονωτικό υλικό. Μπορεί να είναι:

Το κέλυφος μπορεί να είναι μονοκόμματο (μπορεί να φορεθεί στον αγωγό μόνο κατά την τοποθέτηση του αγωγού) ή να χωριστεί (μπορεί να φορεθεί σε ήδη έτοιμο και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού).

Αφρός πολυουρεθάνης για μονωτικούς σωλήνες

Η χρήση του κελύφους είναι ιδανική για περιοχές που περνούν μέσα από τον τοίχο: η μόνωση του κυλίνδρου είναι πολύ δύσκολο να ξεδιπλωθεί και να δυσκολευτεί εκεί. Επίσης, το κέλυφος είναι κατάλληλο για χρήση σε ίσια τμήματα. Αλλά εκεί, όπου ο σωλήνας γυρίζει - ο κύλινδρος δεν μπορεί να τοποθετηθεί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι.

Η ίδια η διαδικασία χρήσης του κελύφους για την θέρμανση του εξαερισμού μοιάζει με αυτό:

Το κέλυφος τοποθετείται στο κέλυφος.

Αν το κέλυφος είναι ξεχωριστό - τα μέρη του είναι κολλημένα μεταξύ τους με κόλλα (είναι αξιόπιστο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να τα διαχωρίσετε εάν είναι απαραίτητο) ή σύρμα (μια απλούστερη και πιο βολική μέθοδος).

Οι αρθρώσεις μεταξύ των κυλίνδρων επικολλώνται με ταινία κατασκευής.

Είδη αγωγών μόνωσης: ιδιότητες, εγκατάσταση

Τα συστήματα αερισμού και κλιματισμού είναι απαραίτητα μέσα για την άνετη ζωή ενός ατόμου σε δωμάτια με πολύπλοκη διάταξη και αρκετά μεγάλη επιφάνεια. Το κύριο πρόβλημα με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζετε τη λειτουργία των αεραγωγών είναι ο αυξημένος σχηματισμός συμπυκνωμάτων. Προκειμένου το σύστημα παροχής καθαρού αέρα να λειτουργήσει μακρά και σωστά, ο αγωγός αέρα πρέπει να είναι σωστά μονωμένος.

Η μόνωση του αγωγού είναι ένα απαραίτητο μέτρο που αυξάνει την απόδοση του συστήματος και μειώνει την απώλεια θερμότητας

Ποια είναι η θερμομόνωση των αεραγωγών που χρησιμοποιούνται;

Χάρη στην έγκαιρη μόνωση των αεραγωγών, μπορούν να επιλυθούν ταυτόχρονα μερικές σημαντικές εργασίες:

 • μείωση της απώλειας θερμότητας ·
 • την πρόληψη της πυρκαγιάς στον αγωγό και την πρόσθετη πυροπροστασία.
 • Μείωση του θορύβου που δημιουργείται όταν ο αέρας ρέει μέσω του αγωγού.
 • προστασία των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών των αγωγών αέρα από το συμπύκνωμα.

Δώστε προσοχή! Η πιο σοβαρή λειτουργία της θερμικής προστασίας των αεραγωγών μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπόδιο στο σχηματισμό συμπυκνωμάτων. Τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού, τα οποία δεν προστατεύονται από τη θερμομόνωση, καλύπτονται σχεδόν πάντοτε με συμπύκνωμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, όταν ζεστός και υγρός αέρας διέρχεται από τους αγωγούς.

Το συμπύκνωμα είναι χαλάει όχι μόνο την εμφάνιση της τελικής επεξεργασίας το εσωτερικό και γίνεται η αιτία της μούχλας και μυκήτων στους αεραγωγούς και τις γύρω επιφάνειες: μια σταγόνα νερού πέφτουν πάνω στους αγωγούς εξαερισμού έχουν μια πολύ επιθετική χημική σύνθεση, ως εκ τούτου, μπορεί να χαλάσει όλα τα μεταλλικά στοιχεία του συστήματος παροχής αέρα για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με τη θερμομόνωση, η θερμοκρασία επιφάνειας του καναλιού αέρα είναι συνεχώς πάνω από το σημείο δρόσου, έτσι δεν συμβαίνει συμπύκνωση.

Η θερμομόνωση είναι επίσης απαραίτητη για συστήματα που εξυπηρετούν τη μεταφορά ψυχρού αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται το αντίθετο πρόβλημα - τα ρεύματα κρύου αέρα θερμαίνονται από τον περιβάλλοντα αγωγό αέρα με ζεστό αέρα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος κλιματισμού και απαιτεί αύξηση των χρησιμοποιούμενων πόρων ή πρόσθετων ρυθμίσεων σχεδίασης.

Ο μονωμένος αγωγός δεν καλύπτεται με συμπύκνωμα και παράγει λιγότερο θόρυβο κατά τη λειτουργία

Η μείωση του θορύβου που παράγεται από τον αγωγό κατά τη λειτουργία μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος. Η θωράκιση θορύβου συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου των κραδασμών, γεγονός που εμποδίζει τη φθορά μεταλλικών τμημάτων του αγωγού εξαερισμού.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού;

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση των αεραγωγών, πρέπει πρώτα απ 'όλα να πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις πυρασφάλειας και υγειονομικών προδιαγραφών. Τα υλικά που συνιστώνται για τη μόνωση των αεραγωγών χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

Κλειστό πορώδες αφρώδες πολυαιθυλένιο. Το κύριο πεδίο εφαρμογής της, - απομόνωση αναγκαστική συστήματα εξαερισμού με μια μικρή περιοχή εγκάρσιας διατομής, ή τη μέση τιμή. Τυπικά αποτελείται από πολλαπλά στρώματα (δύο ή τρεις) του αφρού και αλουμινόχαρτο έχοντας ανακλαστικές ιδιότητες. Από το εσωτερικό του αφρώδους στρώματος πολυαιθυλενίου μπορεί να έχει κόλλα, τότε αυτό θα Μονωτικά κόλλα. Η παρουσία αδιάβροχη κόλλα απλοποιεί σημαντικά την εγκατάσταση θερμομονωτικού επί της επιφανείας του καναλιού αέρα, αυτοκόλλητες αφρό πολυαιθυλενίου μόνωση δεν απαιτεί σημαντική προσπάθεια κατά τη διάρκεια της στερέωσης.

Για τους δημόσιους χώρους, το πολυαιθυλένιο αφρού καλυμμένο με φύλλο αλουμινίου είναι το καλύτερο. Αυτός ο τύπος μόνωσης έχει αρκετές θετικές ιδιότητες:

 1. Δεν περιέχει τοξικές ουσίες στη σύνθεση.
 2. Εκτός από τη θερμομόνωση, διαθέτει υδραυλικά, ηχομονωτικά και ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά.
 3. Ανθεκτικό σε βιολογικές βλάβες: δεν είναι ευαίσθητο στην αλλοίωση των εντόμων και στην εμφάνιση μούχλας.

Η μόνωση πολυαιθυλενίου αφρού είναι εύκολη στη χρήση και πολύ πρακτική.

Αφρώδες τεχνητό λάστιχο. Το υλικό αυτό έχει χαμηλότερη αγοραία αξία, επομένως χρησιμοποιείται συχνότερα σε βιομηχανική κλίμακα από ότι για την απομόνωση κόμβων μικρού μήκους. Η θερμομόνωση από καουτσούκ παράγεται επίσης αυτοκόλλητα και χωρίς συγκολλητικό στρώμα, με επικάλυψη αλουμινόχαρτου και χωρίς αυτό. Το αφρώδες τεχνητό ελαστικό για μόνωση πωλείται τόσο σε ρολά όσο και σε μανίκια, έτοιμο για χρήση. Είναι αλήθεια ότι τέτοια προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού. Επίσης, οι έτοιμοι μονωτικοί σωλήνες δεν είναι διαθέσιμοι για αγωγούς μεγάλου διαμέτρου.

Θερμομόνωση από ορυκτά υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την απομόνωση καναλιών με μεγάλη διατομή. Ο ρόλος της προστατευτικής επικάλυψης μπορεί να εκτελεστεί τόσο με αλουμινόχαρτο όσο και με φιλμ πολυμερούς.

Κελύφη από διογκωμένη πολυστερίνη. Με τη βοήθεια σκληρών κελυφών, είναι δυνατό να καλύπτονται ίσια τμήματα αεραγωγών. Τα μέρη των γωνιών και της στροφής πρέπει να απομονώνονται με ρολό.

Καλό να το ξέρετε! Η χρήση θερμαντικών κυλίνδρων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, τέτοια υλικά μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε μια έτοιμη δομή. Δεύτερον, το μονωτικό στρώμα επιτυγχάνεται πολύ σφιχτά, χωρίς ραφές και αρμούς. Επίσης, τα υλικά ρολού επιτρέπουν την αφαίρεση της απαραίτητης ποσότητας ενός στρώματος, εάν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, στην επισκευή μιας διαδρομής των αεραγωγών.

Πώς είναι σωστά η μόνωση του αγωγού αέρα;

Θεωρητικά, η μόνωση των αεραγωγών μπορεί να είναι εσωτερική και εξωτερική. Ωστόσο, στην πράξη χρησιμοποιείται μόνο εξωτερική μόνωση λόγω της πολυπλοκότητας της εργασίας με τον εσωτερικό τύπο μόνωσης.

Η ποιότητα του μονωτικού στρώματος εξαρτάται από το πάχος του, σε σχέση με το καθεστώς θερμοκρασίας, την περιβαλλοντική επιθετικότητα, την υγρασία και άλλους παράγοντες. Οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς και ένας τύπος για αυτές τις μετρήσεις δίνεται στο SNIP 2.04.14-88. Δεν συνιστάται να πραγματοποιείτε ανεξάρτητα τους υπολογισμούς, δεδομένου ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από ορισμένους σημαντικούς παράγοντες.

Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, οι οποίοι απαιτούν προκαταρκτικούς υπολογισμούς

Οι απαιτήσεις που παρουσιάζονται στο SNIP ρυθμίζονται για συστήματα που χρησιμοποιούνται τόσο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όσο και σε αντικείμενα ιδιωτικής ή αστικής κατασκευής. Η θερμοκρασία των μεταφερόμενων μέσων στα περιγραφόμενα σχέδια κυμαίνεται από -180 βαθμούς έως + 600 μοίρες.

Όταν χρησιμοποιείτε μόνωση ρολού, το διάγραμμα λειτουργίας θα φαίνεται ως εξής:

 • Ο αγωγός αέρα περιελίσσεται με έναν θερμαντήρα με το απαιτούμενο πάχος.
 • Το μονωτικό στρώμα στερεώνεται με ένα εύκαμπτο καλώδιο, το οποίο εφαρμόζεται σε ίσα στάδια. Το αυτοκόλλητο στρώμα μόνωσης δεν απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση.

Κατά την μόνωση των αεραγωγών μεγάλης διαμέτρου, ο ορυκτός πάτος πρέπει να ασφαλίζεται με πείρους. Οι μεταλλικές καρφίτσες συγκολλούνται στο κανάλι των αεραγωγών, μετά την οποία τυλίγονται με ορυκτοβάμβακα. Τα Minvata πρέπει να στερεώνονται στις καρφίτσες. Το στρώμα πληγής της μόνωσης ενισχύεται επιπλέον με ροδέλες σύσφιξης, οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε πείρο. Το τελευταίο βήμα κατά τη στερέωση χρησιμοποιεί το σύρμα, όπως στο προηγούμενο βήμα.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένα κελύφη από πολυστυρένιο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των δύο μισών του προϊόντος. Στις αύλακες του κελύφους εφαρμόζεται αδιάβροχη κόλλα, συνιστάται επίσης να στερεώσετε τη μόνωση με ταινία.

Η μόνωση των αεραγωγών με ορυκτοβάμβακα απαιτεί συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας, καθώς αυτό το υλικό μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο

Χρήση μόνωσης των αγωγών αέρα

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί συνήθως συνδέουν αρκετά δωμάτια σε ένα κτίριο, τα απροστάτευτα κανάλια αέρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο μεταφοράς φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ένα από τα διαμερίσματα. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάφλεξη του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα προστατευτικό στρώμα από μονωτικά υλικά πυρίμαχων υλικών.

Για αυτόν τον τύπο μόνωσης χρησιμοποιούνται συνήθως πλάκες ή πατάκια από ορυκτοβάμβακα, καθώς και κυλίνδρους από βασιλικές ίνες. Εάν απαιτείται μόνωση αεραγωγών με τετραγωνικό τμήμα, χρησιμοποιούνται πλάκες από ορυκτοβάμβακα. Η στερέωση τους πραγματοποιείται με τη βοήθεια ροδέλων και βιδών. Τα στρώματα διάτρησης με ορυκτά μαλλιά είναι αποτελεσματικά τόσο για στρογγυλά όσο και για τετράγωνα κανάλια. Για να βελτιώσετε τις προστατευτικές ιδιότητες, συνιστάται η χρήση μονωτικών υλικών μεμβράνης. Τα χαλιά υλικοτεχνικής υποστήριξης στερεώνονται με συνηθισμένο σύρμα.

Αυτό είναι σημαντικό! Σε κάθετα τοποθετημένους αγωγούς εξαερισμού, οι οποίοι έχουν σημαντικό μήκος, η πυρίμαχη μόνωση προσαρμόζεται επιπρόσθετα και στη δομή του κτιρίου.

Επίσης, για να βελτιωθούν οι ιδιότητες πυρασφάλειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιβραδυντές πυρκαγιάς - υγρά σκευάσματα που επιβραδύνουν την ανάφλεξη του υλικού και την καύση του. Ψεκάζονται στην επιφάνεια του αγωγού ως αεροζόλ ή εφαρμόζονται με ρολό, βούρτσα.

Η επιλογή της μόνωσης πρέπει να εξαρτάται από τις απαιτήσεις για το κανάλι αέρα, αλλά είναι εντός των επιτρεπόμενων υλικών. Για ευκολία εγκατάστασης, είναι δυνατή η χρήση αυτοκόλλητης θερμομόνωσης για πρόσθετη προστασία και βελτίωση των αισθητικών ιδιοτήτων - μόνωση με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου. Πρώτα απ 'όλα, το υλικό υψηλής ποιότητας πρέπει να παρέχει πολυεπίπεδη προστασία του αγωγού, καθώς και να επεκτείνει τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος.

Θερμομόνωση εξωτερικών αγωγών εξαερισμού

SNIP και GOST για τη μόνωση των αεραγωγών

Η θερμομόνωση των εξωτερικών αγωγών εξαερισμού πρέπει να είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και το περιβάλλον και επίσης να πληροί και άλλες απαιτήσεις που καθορίζονται στην τεκμηρίωση. Οι αεραγωγοί αερισμού σύμφωνα με το SNiP επιτρέπουν την αποφυγή διαφόρων προβλημάτων με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, επομένως είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα. Είναι σημαντικό το χρησιμοποιούμενο υλικό να μπορεί να αντέχει σε λειτουργικά φορτία και επίσης να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις πυρασφάλειας. Όλα αυτά συμβάλλουν στην τήρηση των προτύπων που καθορίζονται για τους χώρους διαβίωσης και στην παροχή βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης.

Κατάλογος μονωτικών υλικών για εξωτερική μόνωση

Υπάρχουν διάφορα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μόνωση. Χαρακτηρίζονται από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες, καθώς και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν:

 • Προϊόντα που βασίζονται σε ορυκτές ίνες. Αυτά περιλαμβάνουν ορυκτοβάμβακα για αεραγωγούς, καθώς και υαλοβάμβακα. Τέτοια υλικά παίρνουν εύκολα το απαραίτητο σχήμα, παρέχονται σε κυλίνδρους διαφόρων πάχους. Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το έργο τους, παρέχοντας υψηλής ποιότητας θερμομόνωση. Και επίσης ο ορυκτός μαλλί δεν καίγεται και πληροί τις απαιτήσεις της πυρασφάλειας, και ακόμη και σε αυτό μύκητες και μούχλα δεν φυτεύονται. Σε αυτή την περίπτωση, το υλικό είναι οικονομικά προσιτό με το κόστος του.
 • Αφρώδη ελαστομερή υλικά. Είναι ταξινομημένα ως αφρώδη υλικά, παράγονται με τη μορφή πλακών με κλειστούς πόρους. Είναι ανθεκτικά στη φωτιά είναι αυτοσβεστικά υλικά. Αλλά δεν ανταποκρίνονται επίσης σε βιολογικά παράσιτα, δεν απορροφούν υγρασία.
 • Υλικά βασισμένα σε πολυμερείς υδρογονάνθρακες. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει πολυουρεθάνη, πολυβινυλοχλωρίδιο, πολυαιθυλένιο και παρόμοια προϊόντα. Είναι άκαμπτα και εύκαμπτα, παραδίδονται με τη μορφή τεμαχίων, τα οποία πρέπει να κοπούν σε πλάκες ή με τη μορφή τμημάτων σωλήνων. Έχουν καλή μόνωση θορύβου. Είναι καλύτερα να επιλέξετε υλικά με κλειστούς πόρους - είναι πιο υγιεινοί.

Τα θερμομονωτικά υλικά για τους αεραγωγούς μπορούν να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, οπότε προτού επιλέξετε, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με τις ιδιότητές τους για να επιλέξετε την πιο κατάλληλη επιλογή:

 1. Η θερμική αγωγιμότητα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, αφού εξαρτάται άμεσα από το πόσο αποτελεσματικό το υλικό θα εκτελέσει τις λειτουργίες του. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια παραλλαγή με χαμηλές ενδείξεις. Η απώλεια θερμότητας μπορεί επίσης να μειωθεί με την πάχυνση του μονωτικού στρώματος. Το πάχος της θερμικής μόνωσης των αγωγών αέρα στον δρόμο υπολογίζεται συνήθως στο στάδιο του σχεδιασμού.
 2. Η διαπερατότητα των ατμών επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μόνωσης. Τα πορώδη και ινώδη υλικά είναι πιο ευαίσθητα στην υγρασία, επομένως προστατεύονται επιπρόσθετα με ειδική αυτοκόλλητη ταινία.
 3. Το υλικό πρέπει να είναι ανθεκτικό στις βιολογικές επιπτώσεις - η εμφάνιση μούχλας και μύκητες όχι μόνο καταστρέφει τη μόνωση, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους.
 4. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το εύρος λειτουργίας - αυτά είναι τα όρια θερμοκρασίας μέσα στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υλικό. Για τις κρύες κλιματικές ζώνες είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια τέτοια παραλλαγή που θα είναι όσο το δυνατόν σταθερότερη έναντι των παγετών.

Επιπλέον, η χρησιμοποιούμενη μόνωση πρέπει να είναι ασφαλής και να μην εκπέμπει βλαβερές ουσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Πώς να κάνετε τη θερμομόνωση του εξωτερικού αγωγού αέρα

Ανάλογα με το σχήμα της απελευθέρωσης, ο τρόπος τοποθέτησης του χρησιμοποιούμενου υλικού διαφέρει. Για παράδειγμα, η μόνωση των αεραγωγών αυτοκόλλητων έχει μια συγκολλητική επιφάνεια που διευκολύνει τη στερέωση του υλικού. Άλλοι τύποι μόνωσης απαιτούν τις δικές τους μεθόδους εγκατάστασης.

 • Το στυροπρίονο είναι αρκετά εύκολο στη χρήση. Πρέπει να κόβεται, και στη συνέχεια να τοποθετείται στην κορυφή του αγωγού, στη συνέχεια κλείστε τις αρθρώσεις, έτσι ώστε να είναι σφραγισμένα μαζί.
 • Η πολυουρεθάνη και παρόμοια υλικά κόβονται με κυλίνδρους και εγκαθίστανται σε σωλήνες, που συνδέονται με επίδεσμους.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο - ένα έτοιμο κέλυφος, το οποίο είναι στερεωμένο σε ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια των σωλήνων και στερεώνεται με ταινία στήριξης.

Ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείται, η διαδικασία εγκατάστασης πρέπει να το τυλίξει γύρω από τον αγωγό και να το ασφαλίσει με ασφάλεια χρησιμοποιώντας κατάλληλα μέσα.

Η υψηλής ποιότητας μόνωση μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του αγωγού εξαερισμού, καθώς μειώνεται το φορτίο. Επιπλέον, το προστατευτικό στρώμα εμποδίζει το σχηματισμό συμπύκνωσης, το οποίο δεν προκαλεί υψηλή υγρασία και σκουριά, καθώς και μούχλα και βακτήρια που καταστρέφουν τα υλικά. Συνήθως, η μόνωση υπολογίζεται στο στάδιο του σχεδιασμού του εξαερισμού, αλλά εάν για κάποιο λόγο αυτό δεν έγινε, τότε ο αγωγός μπορεί να μονωθεί ακόμη αργότερα.

Θέρμανση αεραγωγών - υλικά και μέθοδοι εγκατάστασης τους

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης της ανθρώπινης ζωής. Η κανονική λειτουργία του είναι καθαρός αέρας μέσα στις εγκαταστάσεις. Αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να είναι μονωμένο. Γιατί; Αυτό είναι το όριο μεταξύ της αλληλεπίδρασης του ψυχρού και του θερμού αέρα και, συνεπώς, της ζώνης σχηματισμού συμπυκνωμάτων. Ως εκ τούτου, η μόνωση των αεραγωγών είναι μια τυπική προστατευτική διαδικασία, χωρίς την οποία σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία κατασκευή.

Κύριοι τύποι θερμαντήρων

Οποιοσδήποτε τύπος θερμικού μονωτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια διαδικασία όπως η μόνωση των αεραγωγών. Πρόκειται για παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση τοίχων, δαπέδων ή ρευμάτων. Αλλά υπάρχουν μεταξύ τους και ειδικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο σε μια τέτοια διαδικασία όπως η θερμομόνωση των αεραγωγών.

Για παράδειγμα, αφρώδες συνθετικό καουτσούκ. Το υλικό αυτό, πολύ ελαστικό και εύκαμπτο, διατηρεί το σχήμα του καλά, για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι 25 χρόνια), άκαυστα, με εξαιρετικές ιδιότητες ηχομόνωσης. Όταν έρχεται σε επαφή με την υγρασία, η μόνωση δεν σαπίζει. Η θερμική του αγωγιμότητα είναι 0,036 W / m C.

Από τους παραδοσιακούς θερμοσίφωνες μπορούμε να διακρίνουμε:

 • Ορυκτοβάμβακας. Θερμική αγωγιμότητα 0,038-0,045 W / m C, διάρκεια ζωής μέχρι 30 έτη.
 • Ίνες βασάλτη. Η θερμική αγωγιμότητα 0,032-0,048 W / m C, θα διαρκέσει τουλάχιστον 50 χρόνια.
 • Γυάλινο μαλλί. Θερμική αγωγιμότητα 0,036-0,05 W / m Γ. 25 χρόνια πλήρους απασχόλησης.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Θερμική αγωγιμότητα 0,038 W / m Γ. Εγγύηση 80 ετών.
 • Αφρός πολυουρεθάνης. Θερμική αγωγιμότητα 0.019-0.03 W / m C.

Η βαλβίδα αέρα είναι μονωμένη

Σημαντικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι στις οποίες η θερμομόνωση των αεραγωγών δεν εφαρμόζεται ως τέτοια.

Για αυτό, χρησιμοποιείται μια βαλβίδα HLO με μόνωση με αέρα. Πρόκειται για ένα ειδικό πλέγμα, στο σχεδιασμό του οποίου υπάρχουν:

 • Ράμα.
 • Περιστρέψτε τις λεπίδες από δύο έως δώδεκα κομμάτια.
 • Στοιχείο θέρμανσης (ΔΕΔ).

Με αυτή τη συσκευή, μπορείτε να ρυθμίσετε την παροχή ζεστού αέρα. Στην πραγματικότητα, η βαλβίδα με μόνωση αέρα χρησιμεύει ως θερμαντήρας, αλλά όχι με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Όταν ο αέρας αναρροφάται στο εσωτερικό με χαμηλή θερμοκρασία στο δρόμο, η θέρμανση του συμβαίνει και συνεπώς εξαφανίζεται το όριο της ψυχρής θερμότητας. Για κάθε σύστημα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε το δικό του HLC, μόνο ένας ακριβής υπολογισμός είναι απαραίτητος, με τη βοήθεια της οποίας επιλέγεται αυτή η συσκευή.

Πώς να απομονώσετε σωστά

Το σχέδιο θέρμανσης του αεραγωγού

Η ποιότητα της θερμομόνωσης των αεραγωγών εξαρτάται από το πάχος της χρησιμοποιούμενης μόνωσης, τη θερμοκρασία στο δρόμο, την υγρασία του αέρα, την επιθετικότητα του περιβάλλοντος που περιβάλλει τον εύκαμπτο μονωμένο αεραγωγό κ.ο.κ. Για εξοικείωση με τις προδιαγραφές είναι δυνατή η χρήση SNiP 2.04.44-88. Σε αυτό το έγγραφο υπάρχει ένας πίνακας όπου όλοι οι δείκτες συνδυάζονται σε ένα μητρώο.

Η μέθοδος τοποθέτησης της θερμομόνωσης εξαρτάται από το πού τρέχει ο εύκαμπτος μονωμένος αγωγός: εσωτερικά ή εξωτερικά. Το θέμα εδώ είναι η βροχόπτωση, το φως του ήλιου και ο άνεμος, που με την πάροδο του χρόνου μειώνει σημαντικά τις θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού.

Θέρμανση στο δρόμο

 1. Αν ο εύκαμπτος αγωγός ήταν μονωμένος στο παρελθόν, τότε θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το θερμικά μονωμένο στρώμα.
 2. Απαιτείται απογύμνωση επιφανειών από κολλώδεις δομές και άλλα προστατευτικά υλικά.
 3. Εάν ένα φύλλο ή υλικό κυλίνδρου χρησιμοποιείται ως θερμομονωτικό υλικό, τυλίγονται αμέσως σε έναν εύκαμπτο αγωγό σε ένα ή περισσότερα στρώματα. Εξαρτάται από τις απαιτήσεις θερμομόνωσης. Στην περίπτωση αυτή, η καλύτερη επιλογή είναι η αυτοκόλλητη μόνωση.
 4. Εάν χρησιμοποιείται μόνωση πολυουρεθάνης, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα ενισχυτικό πλαίσιο από μεταλλικό ή συνθετικό πλέγμα. Το πλαίσιο είναι τεντωμένο σε έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα και τα άκρα στερεώνονται μεταξύ τους με βιδωτά συνδετικά στοιχεία. Μερικές φορές σφιγκτήρες από μεταλλική ταινία χρησιμοποιούνται ως συνδετήρες.
 5. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να τοποθετήσετε μια θερμάστρα με τη μορφή χαλάκια σε έναν εύκαμπτο αγωγό. Η στερέωση πραγματοποιείται επίσης με σφιγκτήρες ή κορδέλα ή με σύρμα σύνδεσης.
 6. Τώρα ο μονωμένος αγωγός πρέπει να καλύπτεται με προστατευτικό υλικό. Πρώτον, πρέπει να είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό και αξιόπιστο, με μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεύτερον, ένα ισχυρό προστατευτικό στρώμα, το οποίο δεν θα σπάσει τον άνεμο, δεν θα χαλάσει την ατμοσφαιρική βροχόπτωση και άλλους αρνητικούς παράγοντες της φύσης. Συχνότερα είναι ένα περίβλημα από γαλβανισμένο φύλλο μετάλλου ή φύλλα αλουμινίου. Σήμερα, οι κατασκευαστές της εργασίας όλο και περισσότερο άρχισαν να χρησιμοποιούν προστασία από το νεοπρένιο.

Μόνωση μέσα στις εγκαταστάσεις

Οι αγωγοί στο δωμάτιο, επίσης, πρέπει να είναι μονωμένοι

Η τεχνολογία της θερμομόνωσης των αγωγών αέρα μέσα στο κτίριο ουσιαστικά δεν διαφέρει από την απομόνωση στο δρόμο. Ακριβώς γι 'αυτό, δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης προστατευτικών στρωμάτων λόγω της έλλειψης αρνητικών φυσικών παραγόντων. Φυσικά, αν οι μονωμένοι αεραγωγοί βρίσκονται σε βρεγμένους χώρους ή σε χώρους με επιθετικό περιβάλλον, τότε είναι αδύνατο να γίνει χωρίς προστασία εδώ. Αλλά επειδή η συζήτηση αφορά τη μόνωση αεραγωγών σε ιδιωτικές κατοικίες ή διαμερίσματα, η απουσία επιθετικών παραγόντων είναι σαφώς εμφανής.

Η μόνωση σε αυτή την περίπτωση θα περάσει σχεδόν όπως οποιαδήποτε θερμική μόνωση, για παράδειγμα, τοίχοι ή δάπεδα:

 • Για αυτό, οι αγωγοί αέρα καλύπτονται με μεμβράνη, η οποία θα εκτελέσει τις λειτουργίες στεγάνωσης.
 • Στη συνέχεια τοποθετείται η μόνωση.
 • Μετά από αυτό, ολόκληρος ο μονωμένος αγωγός είναι κλειστός με ένα άλλο στρώμα της μεμβράνης και κατά προτίμηση αλουμινόχαρτο. Σε αυτή την περίπτωση, και τα δύο υλικά θα παίξουν το ρόλο ενός φράγματος ατμού.

Πώς να υπολογίσετε το πάχος της μόνωσης

Κατά τον υπολογισμό του πάχους της μόνωσης των αεραγωγών, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δύο κύριοι δείκτες του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται η μόνωση.

 1. Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας.
 2. Συντελεστής μεταφοράς θερμότητας της επιφάνειας.
 • Ορυκτοβάμβακας 0,045
 • Πολυστυρένιο 0,037
 • Στυροπώλιο 0,04
 • Φύλλα αφρού πολυουρεθάνης 0.035
 • Felt 0.045
 • Καουτσούκ αφρισμένο 0,03

Με τον υπολογισμό του πάχους, μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια ότι θα είναι ευθέως ανάλογη με την πρώτη και αντιστρόφως ανάλογη προς τη δεύτερη. Δηλαδή, όσο χαμηλότερη είναι η θερμική αγωγιμότητα της θερμομόνωσης, τόσο πιο λεπτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μόνωση για το φινίρισμα του αγωγού. Και αντιστρόφως, όσο χαμηλότερη είναι η θερμική απόδοση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης πάχους.

Με την ευκαιρία, υπάρχει ένα στερεότυπο ότι ένας θερμαντήρας για αγωγούς με ένα στρώμα αλουμινίου είναι καλύτερο. Αυτό δεν ισχύει. Σήμερα στην αγορά μπορείτε να βρείτε αρκετά μεγάλο αριθμό θερμομονωτικών υλικών χωρίς αλουμινόχαρτο, τα οποία σε πολλές απόψεις υπερβαίνουν το φύλλο. Ας θυμηθούμε το συνθετικό καουτσούκ αφρού. Πρόκειται για μια εξαιρετική μόνωση με εξαιρετικές ιδιότητες προστασίας. Το μόνο πράγμα που οι ειδικοί δίνουν προσοχή είναι η ευκολία της στερέωσης. Ως εκ τούτου, η αυτοκόλλητη μόνωση αποτιμάται σήμερα περισσότερο από άλλες.

Σημαντικό. Θερμομονωτικά αγωγών και πυροπροστασίας είναι ο νόμος της σύγχρονης κατασκευής. Μην αποφεύγετε το κόστος όταν πρόκειται για ένα τέτοιο κριτήριο, όπως η μόνωση των αεραγωγών. Το κύριο πράγμα είναι να κάνουμε έναν προκαταρκτικό υπολογισμό.

Τεχνική μόνωση

Τεχνική μόνωση αεραγωγών κατά τύπους και πρόσθετα υλικά για σωστή εγκατάσταση

Για τους αεραγωγούς (μονωμένους) δεν χρησιμοποιείται μόνο θερμομόνωση. Υπάρχουν αρκετοί τύποι που χρησιμοποιούνται συχνά στο κτίριο κατοικιών. Αυτά περιλαμβάνουν πυρκαγιά, ηχομόνωση, αντι συμπύκνωση και άλλα. Για καθέναν από αυτούς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι θερμαντήρων, ωστόσο, ορισμένα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς. Επιπλέον, η τεχνολογία φινιρίσματος των αεραγωγών είναι σχεδόν η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.

Για την τεχνική μόνωση υπάρχουν μονωμένοι αγωγοί κλιματισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυχρός αέρας διέρχεται μέσω του σωλήνα, και έξω, η θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος, αντίθετα, θα είναι υψηλότερη. Επομένως, ο σχηματισμός συμπυκνώματος στην εξωτερική επιφάνεια είναι φυσιολογικός. Για να αποτραπεί η αρνητική επίδραση της υγρασίας στο μέταλλο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η μόνωση, με αποτέλεσμα ένα θερμικά μονωμένο αγωγό. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υπολογιστεί το πάχος της μόνωσης.

Οι απαιτήσεις πυρασφάλειας λένε ότι οι μονωμένοι αγωγοί αέρα συνδέουν κανάλια μέσω των οποίων μπορεί να ρέει φωτιά και υψηλές θερμοκρασίες από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Επομένως, οι αεραγωγοί πρέπει απαραιτήτως να απομονώνονται με τη βοήθεια ειδικών υλικών επιβράδυνσης πυρκαγιάς, τα οποία παράγονται σε ρολά, χαλιά και πλάκες.

Το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει θόρυβο δυσάρεστο στο ανθρώπινο αυτί. Επομένως, οι αεραγωγοί έχουν τελειώσει με ηχομονωτικά υλικά. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια όπως και η θερμομόνωση.

Σήμερα, στην αγορά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υλικών, με τα οποία οι αεραγωγοί μπορούν να θερμανθούν και να ηχομονωθούν. Αυτό επιτρέπει σε ένα πυροβολισμό να σκοτώσει δύο πουλιά με μια πέτρα, καθώς και πολλές αποταμιεύσεις. Φυσικά, ο υπολογισμός πρέπει να είναι ακριβής, γι 'αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πρότυπα SNiPy. Υπάρχει ένας πίνακας στον οποίο δίνονται όλες οι σχέσεις. Έτσι θα είναι δύσκολο να κάνετε κάποιο λάθος.

Αυτομόνωση των σωλήνων εξαερισμού - μια ιδιοτροπία ή μια επείγουσα ανάγκη

Στην ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού, λίγοι άνθρωποι αμφιβάλλουν τώρα. Όμως, πολλοί νέοι ιδιοκτήτες αναρωτιούνται γιατί είναι απαραίτητο να μονωθούν οι σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα ή σε άλλους μη θερμαινόμενους χώρους, επειδή δεν πρόκειται για σωλήνα νερού ή για θέρμανση, δεν υπάρχει τίποτα να παγώσει εκεί.

Παρόλα αυτά, αν αφήσετε αυτό το θέμα χωρίς την κατάλληλη προσοχή, ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να εξηγήσω το νόημα αυτής της θέρμανσης και να σας πω πώς και τι μπορείτε να μονώσετε οι ίδιοι οι αγωγοί εξαερισμού χωρίς να εμπλέξετε ειδικούς.

Θέρμανση αεραγωγών.

Ποια είναι η σημασία της μόνωσης εξαερισμού

Ο κύριος εχθρός οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι το συμπύκνωμα, το οποίο σχηματίζεται ενεργά κατά τη σύγκρουση θερμών και ψυχρών ρευμάτων. Εκτός από την κατάλληλη διάταξη του ίδιου του συστήματος, οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού είναι ένας από τους κύριους τρόπους πρόληψης της απώλειας υγρασίας. Και από αυτό το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού είναι φοβερό, θα το πω περαιτέρω.

Στην πραγματικότητα, η αυτομόνωση είναι απαραίτητη για την αποτροπή των συνθηκών του λεγόμενου σημείου δρόσου. Σύμφωνα με το πρότυπο κατασκευής SP-50.1333-2012, ο όρος αυτός νοείται ως η θερμοκρασία στην οποία ο υδρατμός που περιέχεται στον αέρα πέφτει με τη μορφή νερού στα γύρω αντικείμενα, δηλαδή συμπυκνώνεται. Φυσικά, το σημείο δρόσου εξαρτάται άμεσα από την υγρασία του αέρα, τόσο υψηλότερο είναι, το σημείο δρόσου είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πίνακας για τον προσδιορισμό του σημείου δρόσου.

 • Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι σε ένα απροστάτευτο σωλήνα στο σοφίτα η οροφή συμπυκνωμάτων μπορεί να πέσει τόσο από το εσωτερικό όσο και από την κορυφή του αγωγού. Αυτή η υγρασία είναι επικίνδυνη και από τις δύο πλευρές. Έτσι, το νερό, που συνεχώς ρέει κάτω από τον σωλήνα, φυσικά, θα απορροφηθεί στην επικάλυψη. Και εδώ δεν έχει σημασία αν είναι σκυρόδεμα, ξύλο ή κάποιο άλλο υλικό, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να καταρρέει. Προσθέστε σε αυτό επίσης τα αμερόληπτα διαζύγια γύρω από το σωλήνα στην οροφή του τελευταίου ορόφου.
 • Περισσότεροι από τους μισούς αγωγοί αερισμού και σωλήνων είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο σίδηρο. επιμετάλλωση Ο ψευδάργυρος είναι ένα καλό πράγμα, αλλά αν έχει υποστεί ζημιά, είναι αναπόφευκτο κατά την κοπή και συναρμολόγηση, λεπτό φύλλο σιδήρου θα αρχίσει να σκουριάζει και χρόνο για να εμφανιστούν στην τρύπα του σωλήνα, ρίξτε λίγο, όχι περισσότερο από 2-3 χρόνια?

Κοπές από βαμβάκι.

 • Εκτός από τον αερισμό του σπιτιού, σε σπίτια από 2 ορόφους και άνω ο εξαερισμός του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος για το σύστημα αποχέτευσης. Με απλά λόγια, αυτή είναι η συνέχιση του καναλιού που οδηγείται στην οροφή. Έτσι, με την πολύ υψηλή υγρασία που υπάρχει στον αποχετευτικό αγωγό, ο σοφίτας ενός τέτοιου σωλήνα με διάμετρο 100 mm παγώνει ήδη σε θερμοκρασία -5 ° C ή -7 ° C κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και αυτό ήδη συνεπάγεται προβλήματα με τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης.
 • Εκτός από την άμεση λειτουργία του, η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού είναι καλή ηχομόνωση. Έχοντας εξοπλίσει ένα τέτοιο σύστημα, δεν χρειάζεται να ακούτε τον ουρανό του ανέμου στους σωλήνες σας.
 • Όμως, η επικάλυψη σάπιο, χάλασε την οροφή, συνεχή μουσική του ανέμου, δυσάρεστη μυρωδιά από το νεροχύτη και peremerzshaya χειμώνα αποστράγγιση είναι πιο «λουλούδια», είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την εμφάνιση του φόρμα και το ωίδιο στο εσωτερικό του συστήματος στο σπίτι εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι μια τέτοια "βλάστηση" απλώνεται με αεροζόλ, με άλλα λόγια, σπόρια μούχλας μεταφέρονται με ρεύματα αέρα. Φυσικά, χτυπώντας το σύστημα εξαερισμού, θα αρδεύουν τακτικά ολόκληρο το σπίτι, και οι άνθρωποι που ζουν στο σπίτι θα αναπνέουν συνεχώς όλο αυτό το μπουκέτο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, από τις ήπιες ασθένειες έως τους χρόνιους πονοκεφάλους και τις αλλεργίες.

Τυλίξτε ένα κουκούλι από γυάλινο μαλλί με ένα ύφασμα στεγανοποίησης.

Τώρα ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε μόνοι σας εάν πρέπει να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού στο σπίτι σας. Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, και θα συνεχίσουμε να περιγράφουμε λεπτομερώς τα κοινά υλικά και μεθόδους εγκατάστασής τους.

Τι και πώς να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού

Τοποθέτηση του σωλήνα εξαερισμού μέσω ενός πλευρικού τοιχώματος δεν είναι τόσο κοινή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επιπλωμένο αερισμός σε καθαρή μορφή, ως καμινάδα για το λέβητα, αλλά σε κάθε περίπτωση η μόνωση στο τέτοιοι αγωγοί καθίζησης, από ζεστό δωμάτιο ή ο λέβητας και για τη διαφυγή άκρο σωλήνα.

Κατά κανόνα, αυτό είναι ένα ανθεκτικό στη θερμότητα κουκούλι, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο. Όσο για τη ρύθμιση της θερμομόνωσης εξαερισμού από τα ίδια τα χέρια, αυτό το είδος εργασίας είναι πιο συναφές για τους χώρους του σοφίτα.

Κλασική μόνωση βασικών ινών.

Από τη μάζα των διαφόρων σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών, επέλεξα πολλές από τις πιο συχνά συναντώμενες επιλογές. Σε γενικές γραμμές, κατά την επιλογή ενός πρέπει να καθοδηγείται από τρία βασικά κριτήρια:

 1. Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο θερμικής αγωγιμότητας. Με την τρέχουσα σειρά παρόμοιων υλικών στην αγορά, το έργο αυτό επιτυγχάνεται εύκολα.
 2. Το δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κριτήριο είναι το επίπεδο της πυρασφάλειας. Εδώ όλα είναι πιο περίπλοκα, και όχι όλα τα υλικά ανταποκρίνονται στην απαίτηση αυτή. Αν και, τελικά, δεν πρόκειται να μαγειρέψετε μπάρμπεκιου στη σοφίτα σας, ακόμα και δίπλα στους σωλήνες. Ως εκ τούτου, μπορούν να γίνουν μικρές συμβιβαστικές λύσεις.
 3. Και τέλος, για την οδυνηρή, την τιμή του υλικού. Εδώ μπορώ να σας ευχαριστήσω, σχεδόν όλα τα πιο δημοφιλή υλικά είναι πλήρως τοποθετημένα στον μέσο προϋπολογισμό.

Ορυκτοβάμβακας και υαλοβάμβακας

Το Steklovatu μπορεί ασφαλώς να ονομάζεται πατριάρχης οικιακής θέρμανσης. Δεν υπάρχουν παράπονα σχετικά με το επίπεδο θερμομόνωσης. Όσον αφορά την πυρασφάλεια, ακόμη και ο πιο σχολαστικός επιθεωρητής δεν θα μπορέσει να βρει λάθος μαζί της. Η τιμή αυτού του υλικού θα σας ευχαριστήσει επίσης, μεταξύ των ανταγωνιστών είναι ένα από τα χαμηλότερα. Στην αγορά, το υλικό αυτό παρουσιάζεται με τη μορφή μαλακών χαλιών διαφορετικού πάχους.

Θέρμανση με φύλλο αλουμινίου.

 • Αλλά αυτό, ίσως, τελειώνει όλες τις αρετές του υαλοβάμβακα. Πιστεύεται ότι, σε σύγκριση με άλλα υλικά, η οδηγία εγκατάστασης για αυτόν τον θερμικό μονωτήρα είναι η πιο δύσκολη, αν και προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη.
 • Τέτοια χαλάκια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία και το χειρότερο είναι ότι μετά την ξήρανση δεν αποκαθίστανται, η επικάλυψη χρειάζεται μόνο να αλλάξει.
 • Αλλά ακόμη και σε απολύτως στεγνά δωμάτια το γυαλί μαλλί βαθμιαία αστράφτει, στην πραγματικότητα, αυτή η απομόνωση θα πρέπει να αλλάξει κάθε 5 με 7 χρόνια.
 • Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης τέτοιων χαλάκων θα πρέπει να "τυλίξετε τον εαυτό σας επάνω" όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτός από τα προστατευτικά γυαλιά, τις μάσκες και τα γάντια, δεν είναι περιττό να έχετε ένα σφιχτό σύνολο. Το γεγονός είναι ότι αυτό το υλικό δεν είναι μάταια ονομάζεται, αυτά τα χαλάκια είναι κορεσμένα με πολλές μικρές γυάλινες βελόνες και αν εργάζεστε χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, τότε ο κνησμός θα είναι τουλάχιστον μερικές ημέρες.

Θέρμανση σωλήνων υαλοβάμβακα χωρίς τη χρήση φύλλου.

Με ορυκτοβάμβακα, όχι όλα είναι τόσο λυπηρά, είναι ένα νεότερο και πιο τέλειο εκπρόσωπο αυτής της κατεύθυνσης. Τέτοια χαλάκια είναι πυκνά, ανθεκτικά και ανθεκτικά στις εξωτερικές επιρροές.

Συνδύασαν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του υαλοβάμβακα. Η εργασία με ορυκτοβάμβακα είναι ευκολότερη, δεν χρειάζονται πλέον φόρμες εργασίας. Αν και αυτό το υλικό εξακολουθεί να φοβάται την υγρασία.

Η θερμομόνωση των επιφανειών υψηλής θερμοκρασίας (για παράδειγμα, οι καμινάδες) γίνεται μόνο με τη βοήθεια μόνωσης από τη γραμμή των ορυκτών υλικών.

Τώρα ας προχωρήσουμε στο ζήτημα της επεξεργασίας. Όπως είπα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιπλοκή σε αυτό. Για κυρτές και στρογγυλές επιφάνειες, μαλακό γυάλινο μαλλί. Μια τέτοια "κουβέρτα" μετατρέπει το σωλήνα εξαερισμού. Αλλά δεν μπορείτε να κρατήσετε υαλοβάμβακα, πρέπει να τυλιχτεί με ένα στρώμα τεχνικού φύλλου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ένα ruberoid.

Και ότι όλη αυτή η "πίτα" διατηρείται αξιόπιστα πρέπει να σταθεροποιηθεί από πάνω με οποιοδήποτε επίδεσμο. Ως επίδεσμος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεταλλική ή συνθετική ταινία συσκευασίας, αλλά είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να στερεώσετε ένα τέτοιο κουκούλι με ένα ανυψωμένο χαλύβδινο σύρμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του οπλισμού.

Επίδεσμο από συνθετική ταινία.

Οι πλάκες από ορυκτό μαλλί είναι πυκνότερες από το γυάλινο μαλλί, είναι πιο κατάλληλες για τη θέρμανση επίπεδων και επίπεδων επιφανειών. Αυτή είναι σχεδόν μια ιδανική επιλογή για τον εξοπλισμό της θερμομόνωσης ορθογωνικών και τετράγωνων κουτιών εξαερισμού.

Απλώς κόβετε αυτό το πιάτο με κανονικό μαχαίρι σε τμήματα του σωστού μεγέθους, επικαλύπτετε το κιβώτιο, στη συνέχεια το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και ασφαλίστε με επίδεσμους. Θα είναι ευκολότερο να δουλέψετε εάν ο σωλήνας απολιπανθεί με κονίαμα που περιέχει αλκοόλ και βάλτε μεταλλικά πιάτα σε υγρά καρφιά.

Στυροπρίονο και διογκωμένο πολυστυρόλιο

Αυτοί οι δύο τύποι μόνωσης έχουν αρκετά υψηλά χαρακτηριστικά θερμομόνωσης. Είναι ανθεκτικά και απολύτως δεν φοβούνται την υγρασία. Αλλά και τα δύο αυτά υλικά είναι σκληρά, δεν μπορούν να τυλιχτούν με τίποτα. Επομένως, για πολύπλοκες επιφάνειες η επιλογή αυτή δεν είναι κατάλληλη.

Σχέδιο σύνδεσης αυλάκωσης-αύλακα.

Από την άποψη της πυρασφάλειας είναι απόλυτα όμοια. Τόσο το πολυστυρένιο όσο και το πολυστυρένιο μπορούν εύκολα να λιώσουν και να καούν καλά και κατά την καύση απελευθερώνουν επιβλαβείς και τοξικές ενώσεις. Έτσι ώστε να μην μπορούν να τοποθετηθούν σε επικίνδυνες περιοχές ή σε θερμούς αγωγούς.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ αφρού πολυστυρενίου και διογκωμένου πολυστυρενίου, τόσο η μόνωση αυτή έχει μία βάση. Αλλά ο αφρός είναι λιγότερο πυκνός, ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο ανθεκτικό και άκαμπτο όπως το styrofoam. Αν και ο αφρός έχει ένα αναμφισβήτητο και σημαντικό πλεονέκτημα, η τιμή του είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από εκείνη ενός ανταγωνιστή.

Πιστεύω ότι εάν χρειάζεστε μια ανέξοδη μόνωση για σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα, ο αφρός είναι μια άξια και αρκετά αποδεκτή επιλογή. Το στυροπρίονο είναι σίγουρα ισχυρό, αλλά στη σοφίτα αυτή η δύναμη δεν παίζει κανένα ρόλο και γιατί πληρώνει περισσότερο εάν δεν έχει ουσιαστικά νόημα σε αυτό.

Δύο και τρία τμηματικά κουκούλια αφρού και αφρού πολυστερίνης.

Μόνωση με αφρό του σωλήνα για εξαερισμό με τα χέρια του για να εξοπλιστείτε ακόμη πιο εύκολα. Τα έτοιμα κουκούτσια πωλούνται ήδη για στρογγυλές σωλήνες. Αυτά τα τμήματα αποτελούνται από δύο ή τέσσερις ημικυκλικούς τομείς, οι οποίοι συνδέονται με μια αρχή αύλακας. Μπορούν να καλύπτονται με αλουμινόχαρτο ή να πηγαίνουν χωρίς αυτό, σε μια στεγνή σοφίτα αυτό δεν έχει σημασία. Τα τμήματα του σωλήνα τοποθετούνται με μια στροφή σύμφωνα με την αρχή της τοιχοποιίας.

Απλά πρέπει να τα συνδέσετε σφιχτά και να σφίξετε τον επίδεσμο. Αν και σε αυτή την περίπτωση προτιμώ να χρησιμοποιώ καρφιά υγρού ή οποιαδήποτε άλλη κόλλα για τοποθέτηση. Η θέρμανση του αφρού με τετράγωνα και ορθογώνια κουτιά εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο με την εγκατάσταση ορυκτών πλίνθων.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Αν ψάχνετε για τον ευκολότερο και φθηνότερο τρόπο απομόνωσης του εξαερισμού, τότε το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι για σας, σε ορισμένες πηγές αυτό το υλικό ονομάζεται πενofόλ. Σε εμφάνιση μοιάζει με κανονικό ελαστικό αφρού, αλλά με μεγαλύτερη δομή. Στην αγορά μάλλον είδατε τέτοιους γκρι φουσκωτούς σωλήνες από καουτσούκ διαφόρων διαμέτρων και έτσι είναι μια από τις επιλογές για μια τέτοια θερμάστρα.

Θερμαινόμενες ομάδες πενofόλης.

Επιλέγετε το "περιτύλιγμα" της κατάλληλης διαμέτρου για το σωλήνα. Κάθε τέτοιο πλεξούδα είναι ήδη κομμένο κατά μήκος, έτσι θα είναι εύκολο να το βάλουμε στο σωλήνα. Για να διατηρήσετε το penofol, θα πρέπει να τυλιχτεί σε διάφορα σημεία με scotch και όλα.

Επιπλέον, το φύλλο αφρού πωλείται υπό μορφή φαρδιάς λεπίδας πάχους έως και 10 mm. Μια τέτοια "κουβέρτα" μπορεί να τυλίξει τυχόν μη τυποποιημένο μέρος του κιβωτίου εξαερισμού και, στο τέλος, να το στερεώσει με κατασκευή ή συνηθισμένη ταινία scotch. Ο ίδιος καμβάς μπορεί να καλυφθεί με αλουμινόχαρτο. Το δεδομένο υλικό κοστίζει περισσότερο, αλλά το θερμικό μονωτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κατά τάξη μεγέθους υψηλότερο.

Υφάσματα πενοφόλια σε ρολά.

Πρόσφατα, ένα άλλο μοντέλο διογκωμένου πολυαιθυλενίου εμφανίστηκε στην αγορά. Για την θέρμανση του αερισμού ταιριάζει καλά.

Από τις ήδη υπάρχουσες επιλογές, ο καμβάς αυτός διακρίνεται από την παρουσία μιας αυτοκόλλητης επιφάνειας στη μία πλευρά. Η οδηγία είναι στοιχειώδης, αφαιρέστε την προστατευτική μεμβράνη και επικολλήστε το στον σωλήνα εξαέρωσης ή το κουτί. Εάν απαιτείται παχιά επικάλυψη, το penofol είναι τυλιγμένο σε διάφορα στρώματα.

Μερικά σημαντικά σημεία

Επί του παρόντος, η θέρμανση των σοφίτων με τη βοήθεια ειδικού αφρού κατασκευής είναι ευρέως διαδεδομένη. Η ευχαρίστηση σίγουρα δεν είναι φθηνή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ αξιοπρεπές. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού, αλλά είναι καλύτερα να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες. Επειδή εκεί, εκτός από τον ίδιο τον αφρό, χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, καθώς και αυστηρή τήρηση της τεχνολογίας.

Θέρμανση της οροφής με αφρό πολυουρεθάνης (PPU).

Και μην προσπαθήσετε να "φουσκώσετε" την επιφάνεια του αγωγού με ένα συνηθισμένο αφρό τοποθέτησης, χωρίς να υπολογίζετε το υψηλό κόστος αυτού του έργου, ο αφρός εγκατάστασης στον αέρα θα διαρκέσει κατ 'ανώτατο όριο ένα χρόνο, μετά τον οποίο θα αρχίσει να χύνεται. Εξάλλου, αυτό το εύχρηστο δομικό υλικό έχει σχεδιαστεί για ελαφρώς διαφορετικούς σκοπούς.

Και δεν είναι απαραίτητο να τυλίγετε τους σωλήνες εξαερισμού με παλιά κουρέλια και βαμβακερά στρώματα. Το συνηθισμένο ύφασμα ή βαμβακερό μαλλί, που απορροφάται βαθμιαία από την υγρασία και την έννοια αυτής της εφεύρεσης, δεν θα είναι πρακτικά οποιοδήποτε, εκτός του ότι το εξωτερικό συμπύκνωμα θα απορροφηθεί σε αυτά τα κουρέλια.

Καλωδίωση αερισμού σε ιδιωτική κατοικία.

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε την ανεξάρτητη μόνωση των σωλήνων αερισμού, τόσο στη σοφίτα όσο και σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο δεν είναι κάτι πέρα ​​από τα σύννεφα. Και αν είναι επιθυμητό, ​​ένας καλός ιδιοκτήτης θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Η φωτογραφία και το βίντεο σε αυτό το άρθρο δείχνουν τις επιλογές για την εγκατάσταση μίας τέτοιας μόνωσης. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε ή να αφήσετε ερωτήσεις, γράψτε στα σχόλια, θα προσπαθήσω να βοηθήσω.

Τύποι υλικών για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα και τους τρόπους εγκατάστασης τους

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για μια τέτοια διαδικασία όπως η μόνωση αεραγωγών, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού χωρίζονται σε οικιακά και βιομηχανικά. Οι πρώτες χρησιμοποιούνται σε οικιακά συστήματα εκκένωσης αέρα και κτιρίων γραφείων, τα τελευταία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σε κτίρια με διακλαδισμένο δίκτυο εξαερισμού όπου χρησιμοποιούνται ισχυρές εγκαταστάσεις ανεμιστήρων. Για παράδειγμα, στα κτίρια των σιδηροδρομικών σταθμών, των αεροδρομίων, των εμπορικών κέντρων. Κατά συνέπεια, το u η προσέγγιση της θερμομόνωσης σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι μεμονωμένη.

Οφέλη από τη μόνωση των αεραγωγών

Αρχικά, υπάρχουν ορισμένα οικοδομικούς κώδικες, επί των οποίων εκτελούνται μέτρα θερμομόνωσης. Προσδιορίζουν SNiPom 2.04.14-88, στην οποία αναφέρεται σαφώς, πού και πώς να διεξάγεται η μόνωση του εξαερισμού. Αυτό ισχύει κυρίως για μη θερμαινόμενα δωμάτια και δρόμους.

Η θερμομόνωση του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται με ένα μόνο σκοπό - μην μειώσετε τη διάρκεια ζωής των αεραγωγών.

Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο εξαερισμός είναι ο αερισμός των δωματίων, στον οποίο ο αέρας μέσα στο κτίριο κινείται με ταχύτητα 1 m / s. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε δύο τρύπες (ή περισσότερα), ένα από τα οποία φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο εισέρχεται στο κτίριο, από το δεύτερο εξαντλημένο ρίχνεται έξω. Έτσι ολόκληρο το δομικό μέρος του εξαερισμού είναι ένα σχέδιο αποσύνδεσης των αεραγωγών, που εργάζονται στην κουκούλα, δηλαδή, θα μεταφέρουν ζεστό αέρα από το κτίριο.

Σε μη θερμαινόμενους χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους, ο ζεστός αέρας θα συμπυκνωθεί, σχηματίζοντας υγρασία στα εσωτερικά τοιχώματα των αγωγών από χαλύβδινο φύλλο. Υπάρχει διάβρωση του μετάλλου, πράγμα που οδηγεί σε γρήγορη αποτυχία ολόκληρου του συστήματος. Οι αγωγοί θερμού αέρα εμποδίζουν τον ζεστό αέρα να έρθει σε επαφή με το ψυχρό μέσο, ​​πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμπύκνωση.

Οι κανόνες του SNiP καθορίζουν σαφώς τι είδους μόνωση και ποιο πάχος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ποιοτική και αποδοτική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Και δεδομένου ότι η σύγχρονη αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από θερμομονωτικά υλικά, πρέπει να τα καταλάβουμε και να καθορίσουμε την καλύτερη μόνωση για τους σωλήνες εξαερισμού.

Από το ζεστό

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, είναι απαραίτητο, όπως προαναφέρθηκε, να διαιρέσετε τα συστήματα εξαερισμού σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη ανησυχία τα δίκτυα μηχανικής σε ιδιωτικές κατοικίες, σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλα σημεία εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Δηλαδή, όπου το ίδιο το σύστημα εξαερισμού είναι μια μικρή και όχι πολύ διακλαδισμένη καλωδίωση σωλήνων. Λειτουργεί είτε με τον φυσικό τρόπο απομάκρυνσης αέρα είτε με εξαναγκασμένο εξαερισμό. Η δεύτερη κατηγορία είναι βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού. Ισχύουν μόνο για το αναγκαστικό σύστημα.

Θερμομόνωση για οικιακό σύστημα εξαερισμού

Εδώ είναι μερικά παραδοσιακά υλικά που έχουν αποδείξει για πολλά χρόνια ότι δεν είναι μάταια χρησιμοποιώντας:

 • υαλοβάμβακα ορυκτοβάμβακα.
 • αφρώδες πολυαιθυλένιο (penofol), καλυμμένο με φύλλο αλουμινίου.
 • πολυστυρένιο, το οποίο έχει τώρα αντικατασταθεί από πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης.
 • πλάκες αμιάντου ή κονίαμα.

Όλες οι παραπάνω μονωμένες θερμάστρες ανήκουν στην ομάδα επιλογών προϋπολογισμού. Τα πρώτα δύο στοιχεία αναφέρονται στην ινώδη μορφή με δείκτη υψηλής υγροσκοπικότητας, δηλαδή, απορροφούν γρήγορα και εύκολα υγρασία, η οποία απλώς τους καταστρέφει. Ως εκ τούτου, μια σημαντική προϋπόθεση για τη χρήση - στεγανοποίηση πάνω από τη μόνωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν η μόνωση για αγωγούς χρησιμοποιείται εξωτερικά. Προηγουμένως, για την προστασία που χρησιμοποιείται ruberoid, σήμερα χρησιμοποιούν ειδικές μεμβράνες με επιφάνεια αλουμινίου.

Το διάλυμα αμιάντου, όπως το βαμβάκι, μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε ορθογώνια όσο και σε στρογγυλά. Εάν χρησιμοποιείται στο δρόμο, τότε η υποχρεωτική κατάσταση είναι η εγκατάσταση ενός κιβωτίου, το οποίο θα καλύπτει τον θερμαντήρα από μηχανική πρόσκρουση. Ως κουτί χρησιμοποιείτε ρουμπρωτό ή κασσίτερο.

Μόνωση για βιομηχανική μόνωση

Εδώ, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά που προσδιορίστηκαν στην προηγούμενη ενότητα. Υπάρχουν όμως και μοναδικές τεχνολογίες. Επομένως, όταν τίθεται το ερώτημα, παρά να μονώνονται οι σωλήνες εξαερισμού, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο, προτείνεται επιπλέον αρκετές επιλογές.

 1. Χρήση αφρού πολυουρεθάνης. Πρόκειται για ένα μίγμα δύο συστατικών, το οποίο είναι αφρός. Εφαρμόζεται υπό πίεση στους αγωγούς, στους οποίους προσκολλάται εύκολα και περιβάλλει.
 2. Τελειωμένοι μονωμένοι αγωγοί αέρα. Εμφανίστηκαν στην αγορά σχετικά πρόσφατα, αλλά γρήγορα έγιναν δημοφιλή λόγω του μειωμένου κόστους εργασίας και της αυξημένης ταχύτητας των εργασιών εγκατάστασης. Οι κατασκευαστές σήμερα προσφέρουν αεραγωγούς με διαφορετικά θερμομονωτικά υλικά: Minvita, αφρός πολυουρεθάνης, διογκωμένο πολυστυρένιο, penofol.

Αυτοκόλλητη μόνωση για την κατασκευή αγωγών αέρα

Θα ήταν επιθυμητό να σταματά ξεχωριστά σε μια αυτοκόλλητη μόνωση για εξαερισμό, όπως στην πολύ βολική παραλλαγή της εκτέλεσης έργων στα χέρια. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό penofol "C". Στη μία πλευρά, το αφρώδες πολυαιθυλένιο έχει τελειώσει με φύλλο, με ένα άλλο φιλμ πολυαιθυλενίου, επί του οποίου εφαρμόζεται η σύνθεση κόλλας. Το τελευταίο καλύπτεται από ένα άλλο στρώμα μεμβράνης, το οποίο αφαιρείται πριν από την εγκατάσταση.

Το αυτοκόλλητο θερμομονωτικό υλικό απλά κόβεται στο απαιτούμενο μέγεθος, το οποίο πρέπει να αντιστοιχεί στην περίμετρο του αγωγού, και στη συνέχεια να κλείνει το σωλήνα πιέζοντάς το προς την επιφάνεια του σωλήνα. Οι άκρες της θερμάστρας περιτυλίγονται μέχρι 5 cm και καλύπτονται με ταινία με αλουμινόχαρτο.

Εγκατάσταση θερμομόνωσης

Ας εξετάσουμε ορισμένα θερμομονωτικά υλικά όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα πώς να μονώνουμε τους σωλήνες εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία. Με το penofolom όλα είναι ξεκάθαρα, απλώς κάνετε μια κράτηση ότι αυτή είναι η ευκολότερη επιλογή.

Θέρμανση με ορυκτό μαλλί

Η θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού με ορυκτοβάμβακα απαιτεί από τον κατασκευαστή του έργου να καταλάβει ότι αυτό το υλικό είναι υγροσκοπικό. Επομένως, όλες οι εργασίες εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά.

 1. Όλες οι σωληνώσεις τυλιγμένο με μεμβράνη στεγανοποίησης χωρίς ρωγμές και κενά. Πλήρης στεγανότητα της επίστρωσης.
 2. Το ορυκτό μαλλί είναι τυλιγμένο επικαλύπτονται σε σχέση με τις ταινίες που πρόκειται να τεθούν. Το πάχος της στήλης προσδιορίζεται από το παραπάνω SNiP.
 3. Τυλιγμένο στην κορυφή ένα άλλο στρώμα στεγανοποίησης.
 4. Εάν ο αγωγός τρέχει στο δρόμο, τότε έχει ρυθμιστεί το κατώφλι θερμικής μόνωσης κουτί, καλύτερα από κασσίτερο.

Αν ο σωλήνας εξαερισμού δεν είναι στρογγυλός, αλλά ορθογώνιος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορυκτοβάμβακα για να το μονώσετε. Ταιριάζουν στο απαιτούμενο μέγεθος, obkladyvayut τους σωλήνα και σφίξτε το ζυγό, ταινία ή πλέξιμο σύρμα. Η στεγανοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη. Είναι σημαντικό να τοποθετείτε σφιχτά κομμάτια βαμβακιού έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Το πιο ενοχλητικό μέρος είναι εξωτερικές γωνίες αγωγών. Αφού τραβηχτεί η κύρια επίστρωση θερμομόνωσης, γεμίζονται με κομμάτια υλικού που κόβονται από το τάπητα στις απαιτούμενες διαστάσεις.

Θέρμανση με διογκωμένη πολυστερίνη

Το πολυστυρένιο ή το διογκωμένο πολυστυρένιο είναι ένα υλικό πλάκας, επομένως είναι μονωμένα ορθογώνιο σχέδιο. Η τεχνολογία θερμικής μόνωσης των αγωγών εξαερισμού είναι ακριβώς η ίδια με την περίπτωση των στρώσεων από ορυκτοβάμβακα. Το μόνο που μπορεί να σημειωθεί είναι η προαιρετική τοποθέτηση στεγανωτικών στρωμάτων, δηλαδή δεν μπορούν πάντοτε να χρησιμοποιηθούν. Όλα εξαρτώνται από την πυκνότητα του χρησιμοποιούμενου υλικού, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 40-75 kg / m³.

Για παράδειγμα, για το PPS-40 είναι καλύτερο να τοποθετηθεί στεγανοποίηση, για το PPS-60 δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Και ένα ακόμα πράγμα, σχετικά με τη μόνωση των σωλήνων αερισμού στη σοφίτα, όπως σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο. Αυτό είναι σφιχτή σύνδεση των μονωτικών πλακών με γέμισμα ρωγμών και κενών με αφρό στήριξης.

Θερμομόνωση με αφρό πολυουρεθάνης

Όπως προαναφέρθηκε, ο αφρός πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται κυρίως για τη μόνωση των αεραγωγών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αυτή η ευχαρίστηση δεν είναι φθηνή, εκτός αυτού, για την απαιτούμενη εργασία ειδικός εξοπλισμός, ο οποίος συμβάλλει στην ανάμειξη των δύο συστατικών.

Σήμερα, οι κατασκευαστές θερμικής μόνωσης προσφέρουν συμπαγείς εγκαταστάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για την μόνωση σωλήνων αερισμού στην οροφή, σε σοφίτες ιδιωτικών κατοικιών. Πωλούνται σε καταστήματα κατασκευών και το συνολικό κιτ ζυγίζει μόνο 30 κιλά. Μια τέτοια εγκατάσταση είναι αρκετή για να ξεκινήσει μια καλωδίωση μικρού μεγέθους.

Κύλινδροι μόνωσης θερμότητας

Η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικών κυλίνδρων (κελύφους), τα οποία είναι κατασκευασμένα από Minivates, διογκωμένο πολυστυρόλιο, αφρό πολυουρεθάνης και αφρό πολυαιθυλενίου. Χρησιμοποιούνται μόνο για στρογγυλές σωληνώσεις. Επιλέγονται σύμφωνα με τη διάμετρο και αντιπροσωπεύουν διάφορες ποικιλίες:

 • Μονό κομμάτι με διαμήκη τομή.
 • Αποτελείται από δύο μέρη.
 • Τρεις?
 • Τέσσερα.

Ο τύπος του κυλίνδρου επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του αγωγού. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερα τμήματα του κελύφους. Για παράδειγμα, ένας πλαστικός σωλήνας διαμέτρου 110 mm, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στο σύστημα εξαερισμού των ιδιωτικών κατοικιών, κλείνει από έναν κύλινδρο της πρώτης θέσης. Ανοίγεται απλά πάνω από το διάκενο και τοποθετείται σε ένα σωλήνα, στερεωμένο με κολλητική ταινία.

Οι θερμαινόμενοι σωλήνες για εξαερισμό από την τεχνολογία αυτή εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία τους, καθώς και την απλότητα της εργασίας. Πρέπει να προστεθεί ότι Η έξοδος του αγωγού στον δρόμο, καθώς και η περιοχή του δρόμου μπορούν να μονωθούν με κυλίνδρους. Η μόνη απαίτηση είναι η εγκατάσταση προστατευτικού κιβωτίου.

Όσον αφορά την συνιστώσα των τιμών του μονωτικού υλικού, πρέπει να σημειωθεί ότι Τα φθηνότερα κελύφη είναι από ορυκτό μαλλί, πολυαιθυλένιο και πολυστυρένιο. Το πιο ακριβό από αφρό πολυουρεθάνης. Σήμερα, οι κατασκευαστές προσφέρουν αυτό το είδος υλικού από αφρώδες ελαστικό. Μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού σε αυτές - αυτή είναι η καλύτερη, αλλά πολύ ακριβή επιλογή.

Συμπεράσματα

Έτσι, κατά την επιλογή της μόνωσης για τους σωλήνες εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη τη μορφή και το μέγεθος του τελευταίου. Μην ξεχνάτε την απλότητα του έργου, αν διεξάγονται από τον εαυτό τους.

Φυσικά, η τιμή της θερμομόνωσης για εξαερισμό θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο. Συνεπώς συνιστάται επιλέξτε την καλύτερη σχέση τιμής / θερμότητας. Ας επιστρέψουμε στη θερμομόνωση των αγωγών με penofol. Για παράδειγμα, η θερμική αγωγιμότητα του minvate-penofol: 0,045-0,049 W / mK, δηλαδή, είναι σχεδόν η ίδια. Τιμή minvata-penofol ανά 1 m²: 1200-100 rub. Εδώ είναι η διαφορά.