SanPiN για γραφεία

Οι απαιτήσεις για τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, το φωτισμό γραφείου και μερικές φορές ακόμη και τα έπιπλα ρυθμίζονται αυστηρά. Ετσι, εάν η μέση εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από 10 ° C, στο γραφείο πρέπει να είναι ο γενικός κανόνας 23-25 ​​° C, και αν είναι κάτω από αυτό το όριο - 22-24 ° C. Επίσης καθορίζεται ο τρόπος μείωσης της εργάσιμης ημέρας, εάν ο χώρος είναι πιο κρύος από τον επιτρεπόμενο ή αντίστροφα, είναι πολύ ζεστός. Για παράδειγμα, εάν σε θερμοκρασία αέρα γραφείου είναι 19 ° C, τότε μπορεί να είναι σε όχι περισσότερο από επτά ώρες, και αν 18 ° C - όχι περισσότερο από έξι ώρες, κλπ (SanPin 2.2.4.3359-16 «υγιεινής-επιδημιολογικές απαιτήσεις.. σε φυσικούς παράγοντες στον εργασιακό χώρο ", που εγκρίθηκε με το ψήφισμα του Αρχηγού Κρατικού Ιατρείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 81 της 21ης ​​Ιουνίου 2016).

Υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστές στη δουλειά τους. Ο χώρος εργασίας των εργαζομένων αυτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 4,5 τετραγωνικά μέτρα. m (εάν έχει εγκατασταθεί επίπεδη οθόνη) ή λιγότερο από 6 τετραγωνικά μέτρα. m (εάν ο χώρος εργασίας είναι εξοπλισμένος με παλιό τύπο οθόνης, με κινοσκόπιο). Και μετά από κάθε ώρα εργασίας το δωμάτιο πρέπει να αερίζεται (υγειονομικούς κανόνες και τους κανονισμούς SanPiN 2.2.2 / 2.4.1340-03 «Υγιεινή απαιτήσεις για προσωπικούς υπολογιστές και την οργάνωση της εργασίας.»? Εγκρίθηκε από τον αρχηγό κράτους Υγειονομικής Γιατρός της Ρωσίας 30 Μαΐου του 2003 g.).

Ορισμένες καταστάσεις δεν ρυθμίζονται άμεσα από υγειονομικούς κανόνες, αλλά στην πράξη γίνονται τακτικά. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δυσλειτουργία των τουαλετών στο κτίριο. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη γνώμη του Rostrud, ένας εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την εργασία και ο εργοδότης πρέπει να του παράσχει άλλη εργασία - χωρίς να απειλεί την υγεία του - μέχρις ότου εξαλειφθεί το πρόβλημα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, κηρύσσεται απλός και ο εργαζόμενος μπορεί να αναμένει τουλάχιστον 2/3 του μέσου μισθού του (άρθρο 157 του Κώδικα Εργασίας) κατά τη διάρκεια της αδράνειας των μισθών.

Σχετικά με τα άλλα υγειονομικά πρότυπα και κανόνες που ισχύουν για τους υπαλλήλους γραφείου, καθώς και με την ευθύνη του εργοδότη για τη μη συμμόρφωσή τους, μάθετε από τα ενημερωτικά μας στοιχεία.

Σημασία των εγκαταστάσεων αερισμού

Συχνά αερίζετε το δωμάτιο; Για κάποιον, αυτή η ενέργεια έχει γίνει μακρά συνήθεια και γίνεται αυτόματα. Άλλοι χωρίς να χρειαστεί ξανά και να μην ανοίξετε το παράθυρο. Αλλά μάταια, γιατί ο αερισμός είναι απαραίτητο. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι απειλείται με παλιό αέρα, ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες του αερισμού και ότι υπάρχουν οι κανόνες.

Γιατί αυτό;

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο αέρας που αναπνέουμε επηρεάζει άμεσα την κατάσταση της υγείας μας, την ικανότητα εργασίας, τον ύπνο και τη ζωτική δραστηριότητα γενικά. Για να ακολουθήσετε την καθαριότητα και τη φρεσκάδα στο σπίτι και στην εργασία σημαίνει να φροντίσετε τη διατήρηση της υγείας. Πολλές ασθένειες μπορούν να προκληθούν από ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο δωμάτιο, ένα έδαφος αναπαραγωγής για μικρόβια και αλλεργιογόνα.

Τις περισσότερες φορές, το αγαπημένο μέρος του μούχλας είναι το μπάνιο. Αν επιτεθεί και πολλαπλασιαστεί ενεργά εκεί, είναι δύσκολο να την αποσύρει. Στις παλιές εποχές, τα σπίτια όπου σχηματίστηκε το καλούπι απλά καίγονται. Τώρα δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τέτοια δραστικά μέτρα, αλλά είναι απλούστερο και καλύτερο να μην το αφήσουμε να εμφανιστεί. Προληπτικό μέτρο - αερισμός του δωματίου. Φροντίστε να καθαριστεί ο εξαερισμός ή να τοποθετήσετε την κουκούλα.

Όταν εκπνέει, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Εάν το δωμάτιο που είναι γεμάτο με άτομα δεν αερίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φτάσει πάνω από το 20% του επιτρεπόμενου κανόνα. Αυτός ο παράγοντας είναι συχνά μια κοινή αιτία για ημικρανίες, κόπωση, αδιαθεσία και δυσφορία. Σίγουρα παρατηρήσατε ότι είναι δύσκολο να αναπνεύσετε σε ένα τέτοιο δωμάτιο, τα πάντα γύρω του φαίνεται να σας πιέζουν. Έτσι θέλετε να πάτε στο παράθυρο και να το ανοίξετε κυριολεκτικά για να καταπιείτε ένα ρεύμα καθαρού αέρα.

Ο ανεπαρκής αερισμός επιδεινώνει τη συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του άνθρακα. Έχουν δηλητηριώδη επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας λιπαρότητα οξυγόνου και υποξία. Αμμωνία, μεθάνιο, αλδεΰδες - αυτές οι ακαθαρσίες δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος αρνητικών ουσιών που συσσωρεύονται σε ένα δωμάτιο με ανεπαρκή χώρο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περίπου 400. Είναι ικανές να προκαλέσουν υπνηλία, εξάντληση, μειωμένη αποτελεσματικότητα, πονοκεφάλους και κόπωση.

Η είσοδος στο δωμάτιο με ιόντα φρέσκου αέρα έχει θετική επίδραση στη δουλειά του νευρικού συστήματος, τονωτικό. Είναι τα ιόντα που είναι υπεύθυνα για τη βιασύνη της δύναμης και της δύναμης. Ήταν ότι όταν ξυπνάς, αισθάνεσαι ήδη κουρασμένος παρά τον παρατεταμένο ύπνο; Πιθανότατα, είναι απλά μια έλλειψη καθαρού αέρα στο δωμάτιο.

Έτσι, ο αερισμός ενός διαμερίσματος είναι το πιο σημαντικό συστατικό του άνετου μικροκλίματος:

 • Η κυκλοφορία του αέρα μειώνει την περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ακαθαρσίες.
 • Εξαλείφει το δωμάτιο από τις μυρωδιές.
 • Η ανανέωση του αέρα εξασφαλίζει τη διατήρηση του οξυγόνου στο απαιτούμενο επίπεδο και τη μείωση της συγκέντρωσης των ανθρακικών ενώσεων.
 • Κανονικοποιεί την υγρασία του δωματίου.
 • Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας.

Καθαριότητα και κανόνες καθαρού αέρα

Φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι ευκολότερο από το άνοιγμα ενός παραθύρου. Αλλά όπως αποδείχθηκε, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για τον αερισμό. Για να εξασφαλιστεί ότι το δωμάτιο ήταν πάντα καθαρό και φρέσκο, είναι απαραίτητο να τρέχετε τακτικά καθαρό αέρα σε κάθε δωμάτιο. Ειδικά σε αυτή την ανάγκη μπάνιο και κουζίνα - δωμάτια με υψηλή υγρασία. Ένα σημαντικό σημάδι ότι στην αίθουσα που χρειάζεστε για να ανοίξετε τα παράθυρα - υαλοπίνακες.

Η συνιστώμενη συχνότητα αερισμού είναι τρεις φορές την ημέρα. Η βέλτιστη και αρκετά 10-15 λεπτά για να αναπνεύσει έγινε εύκολη, αλλά μείνετε άνετα στο δωμάτιο. Μεγαλύτερος αερισμός των οφέλη per se δεν φέρνει, μόνο απελευθερώνει θερμό αέρα, η οποία είναι ανεπιθύμητη σε παγωμένο καιρό.

Όσον αφορά την υγρασία, ο καλύτερος δείκτης είναι 40-50% και ο κανόνας κυμαίνεται μεταξύ 35-60%. Προσδιορίστε ότι η υγρασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη βοήθεια ενός υδρόμετρου. Πολλά θερμόμετρα χώρου είναι ήδη εξοπλισμένα με αυτή την επιλογή.

Εξαερώστε ότι είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες έξω από το παράθυρο, αν είναι καυτό ήλιο, παγωμένος άνεμος ή βροχή. Τα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα, φυσικά, είναι ανώτερης ποιότητας και αισθητικής στους προκατόχους τους. Όμως, η απουσία ρωγμών και ρωγμών τους εμποδίζει την είσοδο καθαρού αέρα. Επομένως, σε ένα δωμάτιο με τέτοια παράθυρα, ο εξαερισμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός και συστηματικός.

Για να αποφύγετε τη ρύπανση της υγρασίας στα έπιπλα, συνιστάται να πραγματοποιήσετε αυτή τη χειραγώγηση το πρωί. Αφού κάνετε μπάνιο, παρατεταμένο μαγείρεμα, πλένετε αναγκαστικά το δωμάτιο. Στεγνώστε τα ρούχα κατά προτίμηση στο δρόμο ή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για αυτό. Αν δεν υπάρχει, στο δωμάτιο όπου θα στεγνώνετε τα ρούχα, κλείστε την πόρτα σφιχτά και αφήστε το παράθυρο να ανοίξει.

Για μια κρεβατοκάμαρα, ο αερισμός ακριβώς πριν τον ύπνο είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος γίνεται πιο σταθερός και ήρεμος αν το δωμάτιο μπροστά του ήταν γεμάτο με καθαρό αέρα. Συνιστάται ότι αυτή τη στιγμή το κρεβάτι έχει ήδη εξαπλωθεί. Στη συνέχεια, τα κλινοσκεπάσματα μπορούν να ενυδατωθούν στον καθαρό αέρα, ο ύπνος σε αυτό θα γίνει πολύ πιο άνετα.

Το χώμα των εσωτερικών λουλουδιών αποτελεί πηγή πρόσθετης υγρασίας. Δεν συνιστάται η διατήρησή τους σε μεγάλες ποσότητες σε ένα σπίτι όπου είναι προβληματικό να επιτευχθεί το επιθυμητό ποσοστό υγρασίας. Για τον ίδιο λόγο, οι βρύσες και οι ενυδατικές κρέμες είναι ανεπιθύμητες.

Δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος

Το άνετο μικροκλίμα του δωματίου επιτυγχάνεται χάρη σε διάφορες παραμέτρους: ποσοστό υγρασίας, θερμοκρασία, ταχύτητα κυκλοφορίας αέρα, επίπεδο θορύβου κλπ.

Για κάθε ένα από τα κριτήρια που ορίζονται κανόνες. Έτσι, για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 20% οξυγόνο. Προωθεί αυτό ακριβώς με τον αερισμό ή τις ειδικές λειτουργίες του κλιματισμού. Πολλά από τα πλαστικά παράθυρα είναι εξοπλισμένα με αυτή τη λειτουργία. Εάν είναι δυνατόν, προτιμήστε αυτές τις τροποποιήσεις.

Η σχετική υγρασία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 35% και 60%. Στις συσκευές, κατά κανόνα, η ζώνη αυτή κατανέμεται και χαρακτηρίζεται από τον κανόνα. Η περίσσεια της υγρασίας σε ένα δωμάτιο μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες ασθένειες των αεραγωγών όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα και ούτω καθεξής. Η μειωμένη υγρασία δημιουργεί ξηρότητα. Είναι απλά ανήσυχο και δυσάρεστο να είσαι σε ένα τέτοιο δωμάτιο.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο διαμέρισμά σας. Μία από τις σημαντικές συνθήκες είναι η ρύθμιση της υγρασίας, η υπέρβαση ή η έλλειψη της οποίας αντισταθμίζεται εύκολα με κανονικό αερισμό. Ο αερισμός προωθεί τον υγιή ύπνο, την καθαριότητα του δωματίου, την ευκολία διαμονής σε αυτό. Αυτή η απλή ενέργεια μπορεί να βελτιώσει το σώμα και να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους. Ρυθμίστε τους απλούς κανόνες για να κάνετε τη ζωή σας πιο άνετη.

Γιατί είναι σημαντικό να αερίζεται το δωμάτιο

Ο σωστός αερισμός των δωματίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι και στην εργασία. Στην αστική μας ηλικία το άτομο ξοδεύει περίπου το 95% του χρόνου του στις εγκαταστάσεις. Αν αναγκαστούμε να φτιάξουμε καθαρό αέρα, κάνουμε κυρίως για να φτάσουμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο, εκτός ίσως το Σαββατοκύριακο, όταν κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στον καθαρό αέρα, καλύτερα έξω από την πόλη. Αλλά ακόμα και αυτό δεν γίνεται πάντα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται η καθαριότητα και η φρεσκάδα του αέρα σε κατοικίες και χώρους εργασίας. Από τον αέρα που αναπνέουμε, εξαρτάται η αναπνοή, η ευεξία, η ικανότητα εργασίας, η ποιότητα του ύπνου και η γενική υγεία.

Αν νωρίτερα στα σπίτια τα παράθυρα ήταν ξύλινα και έβγαζαν τουλάχιστον κάποια ποσότητα ψυχρού αέρα, τώρα αποκλείονται τα μεταλλικά πλαστικά παράθυρα. Η ανθρώπινη υγεία σε ένα δωμάτιο με ανεπαρκή αερισμό απειλείται από πολλές βλαβερές ουσίες, αλλεργιογόνα και σκόνη στον αέρα. Σε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα μπορεί να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις και αλλεργίες, αλλά για τους υγιείς ανθρώπους δεν υπάρχει καμία χρήση σε αυτό.

Οι αιτίες των ασθενειών είναι κυρίως:

Η αιτία του καλουπιού είναι η υψηλή υγρασία στο δωμάτιο. Το καλούπι δεν είναι μόνο επικίνδυνο για την υγεία, αλλά επίσης βλάπτει τη δομή του κτιρίου.

Τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε στρώματα και επικαλυμμένα έπιπλα. Η εμφάνισή τους είναι επίσης συνέπεια υψηλής υγρασίας.

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες. περιέχει μικρόβια, σπόρια μούχλας, υπολείμματα εντόμων, σωματίδια βράχου και ρητίνης, καθώς και ακάρεα σκόνης, τα περιττώματα των οποίων είναι ισχυρό αλλεργιογόνο.

Οι πηγές τους μπορούν να είναι διάφορα οικοδομικά υλικά, έπιπλα, καπνός, χημικά υψηλής συγκέντρωσης.

Επιβλαβείς ουσίες στον αέρα

Ένα διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται από ένα άτομο όταν εκπνέει. Η συντήρησή του σε έναν ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο, στον οποίο είναι άνθρωποι, είναι 20 φορές υψηλότερος από τον επιτρεπόμενο κανόνα. Η περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα προκαλεί πονοκεφάλους, δυσφορία, αίσθημα βαρύτητας στο κεφάλι, γρήγορη κόπωση.

Σε ένα δωμάτιο με ανεπαρκή εξαερισμό, αυξάνεται και η περιεκτικότητα σε άλλες βλαβερές ουσίες. Για παράδειγμα, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του άνθρακα.

Μια υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιδράσεις στο σώμα, να διαταράξει τη λειτουργία των συστημάτων του. Το μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί πείνα με οξυγόνο, tk. τα μόρια που εισέρχονται στα ερυθροκύτταρα μετατοπίζουν το οξυγόνο από αυτό, πράγμα που οδηγεί σε υποξία (έλλειψη οξυγόνου).

Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Όταν αναπνέουν στον αέρα λαμβάνουν τέτοιες επιβλαβείς ακαθαρσίες, όπως αμμωνία, αλδεΰδες, μεθάνιο κλπ. Σύνολο 149 ουσιών. Plus ουσία 241 που εισέρχεται στον αέρα με εφίδρωση ιδρώτα.

Για παράδειγμα, οι αλδεΰδες επηρεάζουν δυσμενώς το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την κόπωση και προκαλώντας πονοκέφαλο.

Μια περίσσεια αμμωνίας στο σώμα προκαλεί λήθαργο, υπνηλία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, μειωμένη απόδοση, ταχεία αναπνοή και τα παρόμοια.

Η έλλειψη αρνητικών ιόντων στον αέρα είναι επίσης ικανή να βλάψει το σώμα. Αυτά τα ιόντα, που περιέχονται σε επαρκείς ποσότητες στον καθαρό αέρα, είναι υπεύθυνα για την τόνωση του νευρικού συστήματος, τη ζωντάνια και την καλή διάθεση.

Από όλα αυτά έρχεται το συμπέρασμα σχετικά με τη σημασία του αερισμού των χώρων στους οποίους ζούμε, εργαζόμαστε και ξεκουραζόμαστε. Η τακτική ανταλλαγή αέρα βοηθά στην επίλυση των ακόλουθων προβλημάτων:

 • Συνεχής ανακαίνιση του αέρα εξαγωγής, αποκατάσταση του επιπέδου οξυγόνου σε αυτό και μείωση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα
 • Μείωση της συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών στον αέρα
 • Εξάλειψη οσμών στο δωμάτιο
 • Έλεγχος υγρασίας και θερμοκρασίας στους χώρους
 • Μείωση σπορίων μυκήτων στον αέρα

Συστάσεις για τον αερισμό των χώρων

 • Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να αερίσετε τα δωμάτια, όπου συσσωρεύεται η περισσότερη υγρασία: ένα μπάνιο, μια κουζίνα. Το περιστρεφόμενο παράθυρο είναι ένα ασφαλές σημάδι της ανάγκης για εξαερισμό.
 • Διαλέξτε αρκετές φορές την ημέρα για ένα 10-λεπτό βύθισμα. Για τη σωστή κυκλοφορία του αέρα, ανοίξτε τα παράθυρα στα αντίθετα άκρα του διαμερίσματος ή του σπιτιού. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αργούς αερισμού το χειμώνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Ένας μακρύς αερισμός δεν θα αποφέρει πολλά οφέλη και απλά θα απελευθερώσει θερμότητα από το δωμάτιο. Αφού τακτοποιήσετε έναν γρήγορο αερισμό, θα δαπανήσετε λιγότερα χρήματα για τη θέρμανση, επειδή ο καθαρός αέρας θερμαίνεται γρηγορότερα από τον παλιό αέρα. Επιπλέον, λόγω της απώλειας θερμότητας λόγω του συνεχώς ανοικτού παραθύρου, μπορεί να εμφανιστεί μούχλα.
 • Μια χρήσιμη απόκτηση μπορεί να είναι ένα υδρόμετρο που θα σας ενημερώσει για το επίπεδο υγρασίας. Η βέλτιστη υγρασία είναι 40-60%.
 • Εξαερώστε το δωμάτιο ακόμα και όταν βρέχει έξω.
 • Είναι σημαντικό να αερίζετε το υπνοδωμάτιο το πρωί, έτσι ώστε η υγρασία να μην καθιζάνει στο κρεβάτι και στους τοίχους.
 • Μην υπερψύχετε τον αέρα. Πολύ κρύος αέρας είναι η αιτία της υγρασίας και η εμφάνιση κρυολογήματος.
 • Κλείστε τις πόρτες σε ιδιαίτερα υγρούς χώρους.
 • Εξαερώστε τα δωμάτια μετά το πλύσιμο ή το ντους.
 • Η γη των φυτών εσωτερικού χώρου αποπνέει υγρασία, οπότε μην τα κάνετε ολόκληρο το διαμέρισμα.
 • Αποφύγετε τους υγραντήρες αέρα και τις οικιακές βρύσες.
 • Τα στεγνά ρούχα συνιστώνται σε εξωτερικούς χώρους ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Εάν δεν υπάρχουν αυτά, κρεμάστε τα ρούχα στο δωμάτιο που έχει διατεθεί για αυτό, κλείστε την πόρτα και αφήστε το παράθυρο ανοιχτό.

Εξαερώστε τα δωμάτια ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και μην ξεχάσετε έναν ακόμα σημαντικό κανόνα: συχνά μην είστε σε εξωτερικούς χώρους!

Πώς να αερίζεται σωστά το δωμάτιο

Κάθε ένας από εμάς ξοδεύει πολύ χρόνο σε κλειστά δωμάτια, μέσα στα οποία δεν υπάρχει πάντα ένα άνετο μικροκλίμα, το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην ευημερία. Για να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον σε ένα διαμέρισμα ή ένα γραφείο, πρέπει να διατηρήσετε το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας και να αερίζετε τακτικά και σωστά τους χώρους.

Γιατί να αερίζετε το δωμάτιο

Επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι ο αέρας που αναπνέουμε στο δωμάτιο επηρεάζει άμεσα την ευεξία και την απόδοση. Από την άποψη αυτή, συνιστάται να φροντίζετε για την εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο. Εάν ποτέ δεν αέρα ένα διαμέρισμα, είναι γεμάτη με προβλήματα:

 • μούχλα θα εμφανιστεί στις γωνίες?
 • τα τσιμπούρια θα εκραγούν.
 • μικροβίων και αλλεργιογόνων.

Γιατί, λοιπόν, να αερίζεις το δωμάτιο ή μάλλον πώς βοηθάει στην καταπολέμηση όλων των παραπάνω; Όταν αναπνέει, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, η συγκέντρωση του οποίου αυξάνεται χωρίς εισροή καθαρού αέρα. Αυτή είναι η αιτία της κόπωσης, των ημικρανιών και των παθήσεων. Στο πλαίσιο όλων αυτών, η κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται και η ικανότητα εργασίας μειώνεται, οπότε ο εξαερισμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός τόσο στο σπίτι όσο και σε χώρους γραφείων. Πώς να αερίζω σωστά το δωμάτιο, πόσες φορές την ημέρα και πόσο καιρό θα τακτοποιήσουμε λίγο χαμηλότερα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χωρίς την εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο, το επίπεδο υγρασίας θα αυξηθεί επίσης. Όσον αφορά το προαναφερθέν διοξείδιο του άνθρακα, έχει τοξική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, οδηγώντας σε υποξία, λιπαρότητα οξυγόνου και υπνηλία.

Τα μόρια οξυγόνου που διεισδύουν στην αίθουσα κατά τον αερισμό, επηρεάζουν ευνοϊκά τη δουλειά του νευρικού συστήματος και τονίζουν τον τόνο. Παρέχουν μια σφοδρή δύναμη και ζωντάνια. Εάν δεν αερίζετε το δωμάτιο πριν πάτε για ύπνο, πιθανότατα γνωρίζετε την αίσθηση της κόπωσης το πρωί, ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι δίνει κανονικό αερισμό;

Σε γενικές γραμμές, γιατί είναι καλύτερο να αερίζουμε τους χώρους ενός διαμερίσματος ή γραφείου που έχουμε αναθεωρήσει και τώρα απαριθμούμε τους πιό επιτακτικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να μάθετε να το κάνετε αυτό τακτικά:

 • μέσω του εξαερισμού ελαχιστοποιεί τις επιβλαβείς ακαθαρσίες στο δρόμο.
 • οι οσμές εξαφανίζονται.
 • ο αέρας ανανεώνεται, συνεπώς διατηρεί μια κανονική συγκέντρωση οξυγόνου και ελαχιστοποιεί την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.
 • Η υγρασία στο σπίτι εξομαλύνεται.
 • το καλούπι δεν σχηματίζεται.

Ο αριθμός των βακτηρίων σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο συρρικνώνεται ραγδαία - αυτός είναι άλλος λόγος για την ανάγκη να ανοίγουν τα παράθυρα ανοιχτά.

Χρειάζεται να αερίζω πριν πάω για ύπνο;

Όπως γνωρίζετε, ο αερισμός του χώρου γραφείων είναι χρήσιμος για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου αποτελεσματικότητας. Είναι εξίσου σημαντικό να το κάνετε αυτό στο σπίτι, ειδικά κατά την ώρα του ύπνου.

Εξαερώστε τα δωμάτια πριν πάτε για ύπνο, μεγάλα ανοιχτά παράθυρα. Ένα ρεύμα καθαρού αέρα θα γεμίσει το δωμάτιο με οξυγόνο. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος - λίγα λεπτά. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες φορές την ημέρα για τον αερισμό των χώρων κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μιλήσουμε περαιτέρω.

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος ανοίγοντας τα παράθυρα θα κάνει τον ύπνο σας πιο βαθύ και γεμάτο. Το πρωί θα ξυπνήσετε γεμάτο δύναμη και ξεκουραστείτε. Προσπαθήστε να αερίζετε το δωμάτιο όσο πιο συχνά γίνεται και ειδικά να το κάνετε πριν πάτε για ύπνο.

Πώς να αερίζετε το δωμάτιο το χειμώνα

Κατά τη διάρκεια της κρύου εποχής, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ροή του καθαρού αέρα στο διαμέρισμα, παρά την αρνητική θερμοκρασία έξω από το παράθυρο. Ακόμα και στον πιο σοβαρό παγετό, είναι απαραίτητο να αερίσετε ένα σπίτι, ένα διαμέρισμα ή ένα γραφείο, ανοίγοντας παράθυρα για μερικά λεπτά. Το κύριο πράγμα είναι να μην κάνει τα σχέδια, έτσι ώστε να μην καεί κανείς. Αυτό δεν θα οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες θερμότητας και δεν θα μειώσει τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Το γεγονός είναι ότι ο καθαρός παγωμένος αέρας από το δρόμο ζεσταίνεται γρηγορότερα από τον βουλωμένο και στάσιμο.

Αν δεν στέκεστε σε βύθιση και μην αφήσετε το ανοιχτό παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πιθανότητα να κρυώσει είναι ελάχιστη. Επιπλέον, η ασυλία σας θα ενισχυθεί μόνο, αφού δεν θα καταπιεστεί από την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην αίθουσα.

Σε ακραίες παγετούρες μέχρι -20 πρέπει επίσης να αερίσετε το διαμέρισμα, αλλά είναι καλύτερα να φύγετε από το δωμάτιο από όπου ανοίγετε το παράθυρο. Εάν στην περιοχή σας το χειμώνα η θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από -5 μοίρες, για τη βελτίωση της υγείας, συνιστούμε το άνοιγμα των παραθύρων αρκετές φορές την ημέρα για 10-15 λεπτά. Σε γενικές γραμμές, πόσες φορές αερίζεται το δωμάτιο ανά ημέρα εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, σε ένα γραφείο σε σοβαρό παγετό είναι συχνά αδύνατο να αεριστεί ο χώρος, αλλά σε καλά κέντρα γραφείων για την κυκλοφορία του αέρα υπάρχουν συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Πώς να αερίζετε το δωμάτιο το καλοκαίρι

Στη ζεστή εποχή, η κατάσταση γίνεται λίγο πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι στη θερμότητα το άνοιγμα των παραθύρων επιδεινώνει μόνο την κατάσταση. Καλύτερος αερισμός νωρίς το πρωί και στη συνέχεια κλείστε την πόρτα και τα παράθυρα και το βράδυ ανοίξτε και πάλι τα πάντα ανοιχτά, εξασφαλίζοντας την εισροή δροσερού, πιο δροσερού αέρα.

Ο αερισμός ενός διαμερίσματος ή γραφείου 2-3 ​​φορές την ημέρα σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα δεν έχει νόημα. Η κίνηση του αέρα δεν θα επιτευχθεί και η θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις θα αυξηθεί και το μικροκλίμα θα επιδεινωθεί. Σας προτείνουμε να τοποθετήσετε τα παράθυρα κουνουπιών στα παράθυρα και να τα κρατάτε ανοικτά όλη τη νύχτα. Έτσι θα εξασφαλίσετε τη μέγιστη ροή καθαρού αέρα για όλη τη νύχτα και δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε πόσες φορές την ημέρα για τον αερισμό του δωματίου. Κάνετε αυτό κάθε βράδυ, και θα κοιμηθείτε σαν ένα μωρό.

Το ζήτημα του πώς να αέρος μια τάξη υπολογιστών κατά τη θερινή θερμότητα είναι πολύ οξύ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να γίνει, και άλλοι έχουν την αντίθετη άποψη. Στην πραγματικότητα, τα δωμάτια με υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού.

Πώς να αερίζω σωστά και συχνά το δωμάτιο

Τώρα γνωρίζετε ότι οι ανεπαρκώς αεριζόμενες αίθουσες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία εν γένει. Αυτό το τελετουργικό πρέπει να είναι τακτικό και υποχρεωτικό, τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο. Μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο και με την παρουσία παιδιών, αλλά το κάνετε σωστά, χωρίς να δημιουργείτε σκάλες και να μην υπερψύχετε το δωμάτιο.

Τέλος, θα δώσουμε μερικές συστάσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσες φορές θα αερίζεστε τις εγκαταστάσεις, πόσο συχνά θα το κάνετε και πόσο σωστά:

 • Η συχνότητα του αερισμού εξαρτάται από τη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο. Το χειμώνα είναι καλύτερο να κανονίσετε συχνό και σύντομο αερισμό για αρκετά λεπτά, και το καλοκαίρι ανοίξτε τα παράθυρα τη νύχτα.
 • Τον χειμώνα, εκτός από τον αερισμό, χρησιμοποιήστε τους υγραντήρες αέρα, επειδή τα θερμαντικά σώματα ξηραίνονται στον αέρα και απαιτείται υγρασία για καλή υγεία.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα δωμάτια όπου είστε πιο συχνά. Το βράδυ, πριν πάτε για ύπνο, αφήστε το παράθυρο ανοιχτό για μισή ώρα ή μία ώρα στο υπνοδωμάτιο και κάντε το ίδιο το πρωί.
 • Ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζει η περιοχή και η οικολογική κατάσταση. Εάν ζείτε στο κέντρο, κατά τη διάρκεια της ώρας δεν θα ανοίξετε το παράθυρο, ή θα πρέπει να αναπνέετε καπνούς.
 • Στις περιοχές ύπνου με ευνοϊκή περιβαλλοντική κατάσταση μπορεί να αερίζεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Θυμηθείτε τις συμβουλές μας και μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη καθαρού αέρα στο δωμάτιο μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Σε ξηρούς, καλά αεριζόμενους χώρους, η μούχλα και άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί δεν θα αρχίσουν ποτέ.

Εξαερισμός γραφείου. Εγκατάσταση αερισμού. Αυτόνομο κλιματισμό

Ο κατάλληλος αερισμός του γραφείου παρέχει ένα μικροκλίμα υψηλής ποιότητας για τη λειτουργία της επιχείρησης. Μία από τις αποδείξεις αυτού του είδους είναι οι μελέτες που διεξήχθησαν κατά την εμφάνιση κρουσμάτων ιικών ασθενειών. Σε οργανισμούς που διαθέτουν χώρους γραφείων, με σωστά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού, το επίπεδο των ασθενειών είναι πολύ χαμηλότερο.

Κανονιστικά έγγραφα

Ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού της κατασκευής, αναπτύσσεται η τεκμηρίωση του έργου για μελλοντικούς χώρους. Περιλαμβάνει αναγκαστικά έναν αριθμό τμημάτων, στα οποία αναφέρεται το στοιχείο "εξαερισμός". Για τον υπολογισμό και την ανάπτυξη του έργου προς αυτήν την κατεύθυνση, χρησιμοποιείται ένας ολόκληρος κατάλογος κανονιστικών εγγράφων: GOST 30494, GOST 12.1.005, SanPiN 2.1.2.1002 και SanPiN 2.2.4.548.

Για να επιλέξει σωστά τον εξοπλισμό, καθορίζεται ο σκοπός των χώρων, η περιοχή τους, ο προγραμματισμένος αριθμός εργαζομένων, τα συστήματα θέρμανσης, ο φυσικός εξαερισμός κλπ. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι λεπτομέρειες αυτού του θέματος.

Τεχνολογία υπολογισμού

Ο εξαερισμός των χώρων γραφείου απαιτεί τον υπολογισμό της απόδοσης. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Παράμετροι γραφείου: ύψος και περιοχή.
 • Αριθμός προσωπικού. Επιπλέον η εκτιμώμενη ροή επισκεπτών.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με δύο τύπους. Πρώτον, υπολογίζεται η συναλλαγματική ισοτιμία:

L1 = n * S * H, όπου L1 είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα, n είναι ο ρυθμός πολλαπλής ανταλλαγής αέρα (για τις διοικητικές εγκαταστάσεις είναι 2,5), S είναι η περιοχή και H είναι το ύψος των δωματίων.

Περαιτέρω, υπολογίζεται από τον εκτιμώμενο αριθμό προσωπικού:

L = N * L2, όπου N είναι ο αριθμός των εργαζομένων, L2 είναι ο κανονικός δείκτης ανά άτομο (για διοικητικούς χώρους από 40 έως 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα).

Από τους δύο υπολογισμούς, η μέγιστη τιμή λαμβάνεται και τίθεται στα βασικά στοιχεία της επιλογής των συστημάτων εξαερισμού.

Πρόσθετα δεδομένα για την επιλογή

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά είδη εξοπλισμού και συστημάτων, τα κύρια χαρακτηριστικά μπορούν να προστεθούν σε άλλα:

 • Υπολογισμός της ισχύος του θερμαντήρα αέρα. Εξυπηρετεί την προθέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.
 • Ταχύτητα ροής αέρα, διατομή του αγώγιμου συστήματος.
 • Το επίπεδο πίεσης που δημιουργείται από τους ανεμιστήρες σε κατάσταση λειτουργίας.
 • Επίπεδο θορύβου. Σε υψηλούς ρυθμούς, θα χρειαστεί ξεχωριστό δωμάτιο για τη συναρμολόγηση του τμήματος συναρμολόγησης. Επίσης, ο δείκτης αυτός θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εάν το γραφείο βρίσκεται σε κτίριο κατοικιών (έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση με τους κατοίκους κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης).
 • Δυνατότητα τοποθέτησης σε ξεχωριστό χώρο, καλωδίωση οροφής.

Είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι απαιτήσεις για τα γραφεία, από την άποψη των κανονιστικών πράξεων. Για να επιτευχθεί αυτό το μικροκλίμα, επιλέγεται ο εξοπλισμός.

Πρότυπα για γραφεία

SanPiNy προβλέπουν ορισμένες απαιτήσεις για το κλίμα των διοικητικών χώρων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα γραφεία. Οι κανόνες είναι οι εξής:

 • Η βέλτιστη θερμοκρασία του αέρα είναι 20-22 ° C. Το επιτρεπόμενο εύρος τιμών είναι από 18 έως 24 ° C.
 • Η σχετική υγρασία είναι 45-30%. Επιτρέπεται έως και 60%.
 • Ταχύτητα μετακίνησης αέρα από 0,2 m / s, επιτρέπεται έως 0,3 m / s.

Με αυτούς τους δείκτες, η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων γραφείου θα είναι η μέγιστη. Ωστόσο, οι αποκλίσεις σε μια ή την άλλη κατεύθυνση σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι γεμάτες με μια συντομότερη ημέρα για τους υπαλλήλους, καθώς και την ακύρωση της εργάσιμης ημέρας.

Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις παραβίασης των κλιματικών συνθηκών. Και εδώ είναι ένα σχέδιο, πρέπει να καθορίσουμε σε κάθε περίπτωση. Μετά την κατανόηση των τεχνικών απαιτήσεων, αξίζει να εξεταστεί ποια συστήματα εξαερισμού υπάρχουν.

Ποικιλίες

Ο αερισμός του γραφείου επιλέγεται ξεχωριστά. Μερικές φορές αυτό είναι ήδη ένα υπάρχον σύστημα. Ας εξετάσουμε ποιοι τύποι ταξινομήσεων εξαερισμού υπάρχουν:

 • με τον τρόπο εργασίας: φυσικό και μηχανικό?
 • από την περιοχή της περιφέρειας: τοπική, γενική ανταλλαγή.
 • σύμφωνα με τη λειτουργική: τροφοδοσία, εξαγωγή, τροφοδοσία και εξάτμιση.

Υπάρχουν ορισμένα συστήματα που βασίζονται στην ταξινόμηση:

 • κασέτα και αυτόνομο κλιματισμό.
 • εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Συστήματα

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν πρέπει να θεωρείται ως πλήρης απορροφητήρας. Κατά κανόνα, αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ευνοϊκής υγρασίας και θερμοκρασίας. Ωστόσο, δεν χρησιμεύουν για καθαρό αέρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων συσκευών:

 • Monoblock. Χρησιμοποιείται σε δωμάτια με ελάχιστη επιφάνεια. Τοποθετείται στο άνοιγμα παραθύρου. Είναι σε θέση να δημιουργήσει το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας. Φτηνές επιλογές. Με αυτή τη μορφή, απαιτείται φυσικός αερισμός του γραφείου.
 • Σύστημα διαχωρισμού. Επίσης χρησιμοποιείται σε γραφεία με μικρό χώρο. Δημιουργεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα. Ορισμένα μοντέλα μπορούν να φιλτράρουν αέρα με ενσωματωμένα φίλτρα. Ο εξατμιστής τοποθετείται συνήθως σε έναν τοίχο μέσα στο δωμάτιο, ο συμπυκνωτής είναι έξω. Μια ποικιλία χωρισμένων συστημάτων είναι το πολυσύστημα. Αποτελείται από αρκετούς εξατμιστές και έναν συμπυκνωτή. Επίσης, αυτό είναι ένα φθηνό είδος εξοπλισμού.

Το σύστημα κλιματισμού του γραφείου επιλέγεται μέσω του υπολογισμού της απαιτούμενης χωρητικότητας και της λειτουργικότητας που επιθυμεί να λάβει. Κατά κανόνα, αυτές οι συσκευές απαιτούν υποχρεωτική συντήρηση. Αυτή είναι η αντικατάσταση των φίλτρων και η έξαψη του συστήματος.

Αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται μάλλον ως προσθήκη στο συνηθισμένο μηχανικό σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης. Και είναι εποχιακή εφαρμογή, δηλαδή το καλοκαίρι.

Κλιματιστικά κασέτας

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συσκευές για τον αερισμό των χώρων γραφείων. Σε αντίθεση με τα συμβατικά, αυτό το ανάλογο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλες περιοχές. Αλλά για να το εγκαταστήσετε θα χρειαστείτε ένα χώρο οροφής για τη διάταξη επικοινωνίας. Ας δούμε τι είναι αξιοσημείωτο για αυτόν τον τύπο εξοπλισμού:

 • Εκτελεί την κύρια λειτουργία - τη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος. Ορισμένα μοντέλα παρέχουν ροή αέρα. Μπορεί να είναι εξοπλισμένο με επιλογές: υγρασία, ιονισμό, αφυγραντικότητα.
 • Χαμηλό θόρυβο, το οποίο είναι σημαντικό για χώρους γραφείων.
 • Ασφαλής ψύξη. Ο αέρας τροφοδοτείται στις εγκαταστάσεις του γραφείου σε τέσσερις κατευθύνσεις κατά μήκος της οροφής.
 • Αισθητική εμφάνιση.

Τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος του αερισμού τροφοδοσίας, και αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα.

Το κλιματιστικό κανάλι

Μια καλή εναλλακτική λύση στον εξαερισμό. Αυτός ο τύπος εξοπλισμού τοποθετείται ως αυτόνομο κλιματιστικό.

Μια τέτοια συσκευή μπορεί να εφαρμοστεί στο πάτωμα. Για αυτόν, χρησιμοποιούνται τόσο αερισμός προσφοράς όσο και εξαγωγή. Για την τοποθέτηση ενός αγωγού και αεραγωγών απαιτείται ένας αγωγός. Υπάρχει χωρητικότητα τέτοιων συσκευών: χαμηλής πίεσης, μέσης πίεσης, υψηλής πίεσης. Πλεονεκτήματα τέτοιων συσκευών:

 • Εργαστείτε με καθαρό αέρα.
 • Κρυφό σύστημα της γραμμής.
 • Ήσυχη δουλειά.
 • Δυνατότητα διατήρησης του μικροκλίματος σε διάφορα δωμάτια.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις: σύνθετος υπολογισμός, εγκατάσταση, συντήρηση, Δεν είναι δυνατή η αυτόνομη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.

Έλεγχος εξαερισμού γραφείου με διαστάσεις μέχρι 600 τ.μ. m. θα παρέχεται επαρκώς ποιοτικά από ένα τέτοιο σύστημα.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Τα συστήματα που συζητήθηκαν νωρίτερα δεν έχουν σημασία για τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα. Για τα κτίρια αυτά είναι προτιμότερο να παρέχεται κεντρικός κλιματισμός. Τέτοιες συσκευές απαιτούν εγκατάσταση σε απόσταση από τα γραφεία, καθώς πρόκειται για πολύ θορυβώδη εξοπλισμό.

Τέτοια συστήματα εξαερισμού συμβάλλουν στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων στην παροχή μικροκλίματος στο γραφείο:

 • Θερμοκρασιακό καθεστώς. Σε κρύο, εργάζονται για θέρμανση, σε ζεστό καιρό - για ψύξη.
 • Υγρασία.
 • Αφυδάτωση.
 • Παροχή καθαρού αέρα.
 • Εκροή μολυσμένου αέρα.

Με τη βοήθεια τέτοιων εγκαταστάσεων επιτυγχάνονται οι πιο άνετες συνθήκες εργασίας. Μαζί με τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν ορισμένες ειδικές αποχρώσεις:

 • Πολύπλοκος υπολογισμός και εγκατάσταση.
 • Σημαντικά εφάπαξ έξοδα για την αγορά και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
 • Για τους αεραγωγούς απαιτείται χώρος οροφής.

Τα αρχικά έξοδα θα δικαιολογούνται περισσότερο κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού. Θα είναι σημαντικά μικρότερη από τη συντήρηση πολλών μεμονωμένων κλιματιστικών.

Λίγο περισσότερο για τον εξαερισμό

Μην ξεχνάτε ότι εξακολουθεί να υπάρχει φυσικός αερισμός των χώρων. Και σε κάθε περίπτωση απαιτείται περιοδικός αερισμός πριν και μετά την έναρξη της εργασίας. Επίσης, τα περισσότερα κτίρια είναι ήδη εξοπλισμένα με εξαερισμό κατά την κατασκευή. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το γεγονός ότι η πραγματικότητα συχνά δεν αντιστοιχεί στην τεκμηρίωση του έργου, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρόσθετες συσκευές για να διατηρήσουμε το βέλτιστο μικροκλίμα στα γραφεία.

Μην ξεχνάτε τη συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν θα γίνουν μια εισροή νέας ανάσα αέρα, αλλά ένα έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια. Ο εξοπλισμός εξαερισμού απαιτεί καθαρισμό, καθώς και αντικατάσταση φίλτρου, περιοδικό ξέβγαλμα.

Συμπέρασμα

Το σύστημα αερισμού του γραφείου είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της επιτυχημένης λειτουργίας της επιχείρησης. Επομένως, η τήρηση των SanPiNs και των κρατικών προτύπων είναι απαραίτητη όχι τόσο για τις επιθεωρήσεις όσο και για τη φροντίδα του προσωπικού. Μην ξεχνάτε ότι ένας άνθρωπος ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εργασία.

Έτσι, ανακαλύψαμε ποια συστήματα και συστήματα εξαερισμού υπάρχουν.

Η χρήση και οι κανόνες του αερισμού

Με την έναρξη της κρύας εποχής, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι το πρωί δεν αισθάνονται χαρούμενοι και νιώθουν αρκετό ύπνο. Και κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κούραση, το χασμουρητό, η υπνηλία, η διάθεση πέφτει ανεπαίσθητα, ξαφνικά η μελαγχολία κυλά, η κεφαλή πονάει ή ακόμα και το ύπουλο κρύο έρχεται καθόλου. Ο λόγος για αυτό είναι συχνά ζεστός αέρας. Το καλοκαίρι, ανοίγουμε συχνά τα παράθυρα, και με την έναρξη του κρύου καιρού είναι πολύ πιο σπάνια. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί κατά την άποψη ότι ο αερισμός είναι απαραίτητος για την υγεία οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ανεξάρτητα από τον καιρό και τη θερμοκρασία έξω από το παράθυρο.

Η δική μας δραστηριότητα, η ικανότητα σκέψης, αίσθησης και δράσης με πολλούς τρόπους εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε οξυγόνο στον αέρα. Όλοι γνωρίζουν ότι αναπνέουμε το 21% οξυγόνου και αναπνέουμε το 16%. Αλλά όχι μόνο η έλλειψη O2 καταστρέφει την ευημερία μας και αυξάνει την ευπάθεια στους ιούς. Σε άτομο που εισπνέει διοξείδιο του άνθρακα ο αέρας είναι 100 φορές περισσότερο από τον καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα. Και αυτό το αέριο είναι τοξικό ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, προκαλώντας ζάλη, πονοκέφαλο, απώλεια αντοχής.

Εκπνέουμε επίσης υδρατμούς και περίπου 150 διαφορετικές ενώσεις. Το δέρμα μας ως αποτέλεσμα μεταβολικών διεργασιών απελευθερώνει στον αέρα περίπου 400 διαφορετικές ουσίες. Επίσης, πολλές βλαβερές ουσίες στις εγκαταστάσεις μας εκπέμπουν ταπετσαρίες, λινέλαιο, ακόμη και ράφια, χημικά οικιακής χρήσης, αρωματικά κεριά, πλαστικά, εκτυπωτές... Μια μοναδική γεύση περιέχει αρκετές εκατοντάδες χημικών ουσιών!

Σε ένα βουλωμένο δωμάτιο, ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνεται - αυξάνεται σε 9-11 ώρες. Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε εξασθένιση της ανοσίας, ευερεθιστότητα. Ο καθαρισμός και ο καθαρός αέρας αποτελούν δέσμευση για καθαριότητα και υγεία. Και φυσικά, ο φρέσκος αέρας είναι η καλύτερη πρόληψη των κρυολογημάτων! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε νέο αέρα καθημερινά, ανεξάρτητα από την εποχή.

Έτσι, το όφελος από τον αερισμό είναι αυτό:

 • τη μείωση της συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ανθρώπινης ζωής, σωματιδίων σκόνης και επιβλαβών μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ιών ·
 • κορεσμός του αέρα με οξυγόνο και αρνητικά ιόντα.
 • ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
 • απομάκρυνση ξένων οσμών.
 • πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων και μούχλας.

Πώς να αερίζω σωστά το δωμάτιο;

Ο φυσικός αερισμός (ρωγμές σε παράθυρα, πόρτες, μικροεπίεση) δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη αντικατάσταση του αέρα. Ο εξαερισμός με έναν τρόπο: ο αέρας από το παράθυρο ή ο κάθετος αερισμός δεν κυκλοφορούν πραγματικά, και η θερμότητα - αφήνει το δρόμο. Κατά μέσο όρο, για τον ποιοτικό αερισμό του δωματίου, θα χρειαστούν περίπου 40 λεπτά.
Αλλά ένας ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ανανέωσης του αέρα με χαμηλή απώλεια θερμότητας είναι, αρκετά παράξενα, μέσω εξαερισμού. Ένας τέτοιος καρδινάλιος αερισμός που διαρκεί 10-15 λεπτά διατηρεί μια κανονική θερμοκρασία, μειώνει το κόστος θέρμανσης και όλα τα στοιχεία που μπορούν να αποθηκευτούν δεν έχουν χρόνο για να κρυώσουν. Οι μάζες αέρα ανανεώνονται εντελώς, ο φρέσκος αέρας θα ζεσταθεί γρηγορότερα και όλα τα επιβλαβή μικρόβια θα πετάξουν μακριά. Το χειμώνα, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο εξαερισμού κατά ένα έως δύο λεπτά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι με τη διευθέτηση των σκευών στο σπίτι, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα κατοικίδια ζώα που μπορούν να κρυώσουν, είναι απαραίτητο να τα απομονώσετε σε ένα ευάερο δωμάτιο.

Οι κύριοι κανόνες για τον αερισμό:

• Ο αερισμός πρέπει να είναι ασφαλής για μικρά παιδιά και γάτες! Ανοίξτε τα παράθυρα μόνο αν τα παράθυρα έχουν ειδική προστασία: αντι-κατακράτηση ή μπαλκόνι της γάτας στο παράθυρο.

Τα δίχτυα κουνουπιών δεν προστατεύουν τα παιδιά ή τις γάτες από πτώση, αντίθετα, πέφτουν μαζί τους!

Ακόμη και αν ζείτε σε χαμηλό δάπεδο, μην εκθέτετε το ζώο σε κίνδυνο απώλειας.

Μην χρησιμοποιείτε κατακόρυφο αερισμό, αυτή είναι μια θανατηφόρα παγίδα γάτας! Εγκαταστήστε στο παράθυρο ειδική προστασία για κάθετο αερισμό. Η ασφάλεια των παιδιών και των γατών στα παράθυρα είναι δική σας ευθύνη!

• Ο αερισμός είναι απαραίτητος σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, σε καιρικές συνθήκες, ακόμη και στη βροχή.
• Εξαερώστε το διαμέρισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα: το πρωί μετά τον ύπνο και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο για να αντικαταστήσετε τον στάσιμο αέρα για μια ημέρα. Το πρωί πριν από τον αερισμό, μην ανεφοδιάστε το κρεβάτι. Αφήστε τα φύλλα να ανανεωθούν επίσης.
• Η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο στο υπνοδωμάτιο είναι η περιοχή από 18 έως 22 μοίρες. Σε αυτή την περίπτωση, η κουβέρτα συνιστάται βαριά, ο λόγος είναι στην αισθητική αντίληψη του σώματος, μια βαριά κουβέρτα συμβάλλει στον ύπνο και έναν ήχο ύπνου.
• Τα γραφεία πρέπει να αερίζονται συχνότερα, ίσως κάθε 1,5 ώρα, αν και είναι πιο δύσκολο να το κάνετε αυτό όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Επιπλέον, σε συχνότερη ανανέωση αέρα, απαιτούνται δωμάτια με υψηλή υγρασία.
• Διάρκεια μονομερούς αερισμού - 20-40 λεπτά, μέσω αερισμού - 10 λεπτά, και σε παγετό 2-3 λεπτά είναι αρκετό.
• Εάν τα παράθυρα του διαμερίσματος βλέπουν έναν σκονισμένο δρόμο, τότε είναι προτιμότερο να μειωθεί ο χρόνος εξαερισμού
• Η θερμοκρασία δωματίου δεν πρέπει να πέσει κάτω από 15-18 μοίρες.
• Ξηρά ρούχα μόνο σε εξωτερικούς χώρους ή σε ειδικά σχεδιασμένα δωμάτια. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε το πλυντήριο σε ξεχωριστό δωμάτιο, κλείστε την πόρτα και ανοίξτε το παράθυρο. Οι ατμοί από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο πλύσιμο είναι πολύ επιβλαβείς!
• Ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας στο διαμέρισμα με κανονικό αερισμό και υγραντήρα (εάν είναι απαραίτητο). Η βέλτιστη υγρασία στο διαμέρισμα είναι 50-60%. Κατά την περίοδο θέρμανσης σε πολλά διαμερίσματα ο αέρας είναι υπερβολικά ξηρός, ο οποίος είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία. Οι υπερηχητικές βλεννογόνες μεμβράνες καθυστερούν τα μικρόβια και τους ιούς, επιτρέποντάς τους να πολλαπλασιάζονται ταχέως, μας στερούν ένα φυσικό προστατευτικό φραγμό, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο οξείας ιογενούς αναπνευστικής λοίμωξης. Ο ξηρός αέρας μας αφυδατώνει το δέρμα. Και για το δέρμα, η διατήρηση της βέλτιστης υγρασίας δρα καλύτερα από κάθε είδους κρέμες. Το υγρόμετρο μετρά την υγρασία του αέρα, σε πολλούς υγραντήρες αέρα είναι ενσωματωμένο, αλλά μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά.
• Μπορείτε να κοιμάστε με ένα ανοιχτό παράθυρο στην κρεβατοκάμαρα μόνο στη ζεστή εποχή. Εξαερώστε το νηπιαγωγείο για μισή ώρα πριν την άφιξη του παιδιού και κλείστε τα παράθυρα τη νύχτα.

Ο αερισμός είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και τα ζώα.
Ο καλός αέρας είναι η βάση της υγείας και της ευημερίας,
το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για υπαίθριους περιπάτους και περιπάτους στην ύπαιθρο.
Ο καθαρός αέρας δίνει υγεία!

Συγγραφέας του άρθρου Natalia Suntsova
12 Οκτωβρίου 18:57

Γιατί είναι σημαντικό να αερίζεται το δωμάτιο

Ο σωστός αερισμός των δωματίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι και στην εργασία. Στην αστική μας ηλικία το άτομο ξοδεύει περίπου το 95% του χρόνου του στις εγκαταστάσεις. Αν αναγκαστούμε να φτιάξουμε καθαρό αέρα, κάνουμε κυρίως για να φτάσουμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο, εκτός ίσως το Σαββατοκύριακο, όταν κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στον καθαρό αέρα, καλύτερα έξω από την πόλη. Αλλά ακόμα και αυτό δεν γίνεται πάντα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται η καθαριότητα και η φρεσκάδα του αέρα σε κατοικίες και χώρους εργασίας. Από τον αέρα που αναπνέουμε, εξαρτάται η αναπνοή, η ευεξία, η ικανότητα εργασίας, η ποιότητα του ύπνου και η γενική υγεία.

Αν νωρίτερα στα σπίτια τα παράθυρα ήταν ξύλινα και έβγαζαν τουλάχιστον κάποια ποσότητα ψυχρού αέρα, τώρα αποκλείονται τα μεταλλικά πλαστικά παράθυρα. Η ανθρώπινη υγεία σε ένα δωμάτιο με ανεπαρκή αερισμό απειλείται από πολλές βλαβερές ουσίες, αλλεργιογόνα και σκόνη στον αέρα. Σε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα μπορεί να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις και αλλεργίες, αλλά για τους υγιείς ανθρώπους δεν υπάρχει καμία χρήση σε αυτό.

Οι αιτίες των ασθενειών είναι κυρίως:

Η αιτία του καλουπιού είναι η υψηλή υγρασία στο δωμάτιο. Το καλούπι δεν είναι μόνο επικίνδυνο για την υγεία, αλλά επίσης βλάπτει τη δομή του κτιρίου.

Τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε στρώματα και επικαλυμμένα έπιπλα. Η εμφάνισή τους είναι επίσης συνέπεια υψηλής υγρασίας.

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες. περιέχει μικρόβια, σπόρια μούχλας, υπολείμματα εντόμων, σωματίδια βράχου και ρητίνης, καθώς και ακάρεα σκόνης, τα περιττώματα των οποίων είναι ισχυρό αλλεργιογόνο.

Οι πηγές τους μπορούν να είναι διάφορα οικοδομικά υλικά, έπιπλα, καπνός, χημικά υψηλής συγκέντρωσης.

Επιβλαβείς ουσίες στον αέρα

Ένα διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται από ένα άτομο όταν εκπνέει. Η συντήρησή του σε έναν ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο, στον οποίο είναι άνθρωποι, είναι 20 φορές υψηλότερος από τον επιτρεπόμενο κανόνα. Η περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα προκαλεί πονοκεφάλους, δυσφορία, αίσθημα βαρύτητας στο κεφάλι, γρήγορη κόπωση.

Σε ένα δωμάτιο με ανεπαρκή εξαερισμό, αυξάνεται και η περιεκτικότητα σε άλλες βλαβερές ουσίες. Για παράδειγμα, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του άνθρακα.

Μια υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιδράσεις στο σώμα, να διαταράξει τη λειτουργία των συστημάτων του. Το μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί πείνα με οξυγόνο, tk. τα μόρια που εισέρχονται στα ερυθροκύτταρα μετατοπίζουν το οξυγόνο από αυτό, πράγμα που οδηγεί σε υποξία (έλλειψη οξυγόνου).

Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Όταν αναπνέουν στον αέρα λαμβάνουν τέτοιες επιβλαβείς ακαθαρσίες, όπως αμμωνία, αλδεΰδες, μεθάνιο κλπ. Σύνολο 149 ουσιών. Plus ουσία 241 που εισέρχεται στον αέρα με εφίδρωση ιδρώτα.

Για παράδειγμα, οι αλδεΰδες επηρεάζουν δυσμενώς το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την κόπωση και προκαλώντας πονοκέφαλο.

Μια περίσσεια αμμωνίας στο σώμα προκαλεί λήθαργο, υπνηλία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, μειωμένη απόδοση, ταχεία αναπνοή και τα παρόμοια.

Η έλλειψη αρνητικών ιόντων στον αέρα είναι επίσης ικανή να βλάψει το σώμα. Αυτά τα ιόντα, που περιέχονται σε επαρκείς ποσότητες στον καθαρό αέρα, είναι υπεύθυνα για την τόνωση του νευρικού συστήματος, τη ζωντάνια και την καλή διάθεση.

Από όλα αυτά έρχεται το συμπέρασμα σχετικά με τη σημασία του αερισμού των χώρων στους οποίους ζούμε, εργαζόμαστε και ξεκουραζόμαστε. Η τακτική ανταλλαγή αέρα βοηθά στην επίλυση των ακόλουθων προβλημάτων:

 • Συνεχής ανακαίνιση του αέρα εξαγωγής, αποκατάσταση του επιπέδου οξυγόνου σε αυτό και μείωση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα
 • Μείωση της συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών στον αέρα
 • Εξάλειψη οσμών στο δωμάτιο
 • Έλεγχος υγρασίας και θερμοκρασίας στους χώρους
 • Μείωση σπορίων μυκήτων στον αέρα

Συστάσεις για τον αερισμό των χώρων

 • Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να αερίσετε τα δωμάτια, όπου συσσωρεύεται η περισσότερη υγρασία: ένα μπάνιο, μια κουζίνα. Το περιστρεφόμενο παράθυρο είναι ένα ασφαλές σημάδι της ανάγκης για εξαερισμό.
 • Διαλέξτε αρκετές φορές την ημέρα για ένα 10-λεπτό βύθισμα. Για τη σωστή κυκλοφορία του αέρα, ανοίξτε τα παράθυρα στα αντίθετα άκρα του διαμερίσματος ή του σπιτιού. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αργούς αερισμού το χειμώνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Ένας μακρύς αερισμός δεν θα αποφέρει πολλά οφέλη και απλά θα απελευθερώσει θερμότητα από το δωμάτιο. Αφού τακτοποιήσετε έναν γρήγορο αερισμό, θα δαπανήσετε λιγότερα χρήματα για τη θέρμανση, επειδή ο καθαρός αέρας θερμαίνεται γρηγορότερα από τον παλιό αέρα. Επιπλέον, λόγω της απώλειας θερμότητας λόγω του συνεχώς ανοικτού παραθύρου, μπορεί να εμφανιστεί μούχλα.
 • Μια χρήσιμη απόκτηση μπορεί να είναι ένα υδρόμετρο που θα σας ενημερώσει για το επίπεδο υγρασίας. Η βέλτιστη υγρασία είναι 40-60%.
 • Εξαερώστε το δωμάτιο ακόμα και όταν βρέχει έξω.
 • Είναι σημαντικό να αερίζετε το υπνοδωμάτιο το πρωί, έτσι ώστε η υγρασία να μην καθιζάνει στο κρεβάτι και στους τοίχους.
 • Μην υπερψύχετε τον αέρα. Πολύ κρύος αέρας είναι η αιτία της υγρασίας και η εμφάνιση κρυολογήματος.
 • Κλείστε τις πόρτες σε ιδιαίτερα υγρούς χώρους.
 • Εξαερώστε τα δωμάτια μετά το πλύσιμο ή το ντους.
 • Η γη των φυτών εσωτερικού χώρου αποπνέει υγρασία, οπότε μην τα κάνετε ολόκληρο το διαμέρισμα.
 • Αποφύγετε τους υγραντήρες αέρα και τις οικιακές βρύσες.
 • Τα στεγνά ρούχα συνιστώνται σε εξωτερικούς χώρους ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Εάν δεν υπάρχουν αυτά, κρεμάστε τα ρούχα στο δωμάτιο που έχει διατεθεί για αυτό, κλείστε την πόρτα και αφήστε το παράθυρο ανοιχτό.

Εξαερώστε τα δωμάτια ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και μην ξεχάσετε έναν ακόμα σημαντικό κανόνα: συχνά μην είστε σε εξωτερικούς χώρους!

Εξαερισμός σε χώρους γραφείων - κανόνες και βασικές απαιτήσεις

Όπως δείχνει ο χρόνος, δεν κάθε επικεφαλής της εταιρείας επιδιώκει να εγκαταστήσει αερισμό στο γραφείο. Ωστόσο, αυτό είναι μια ζωτική ανάγκη, όχι μια πολυτέλεια. Μετά από όλα, για το πόσο φρέσκο ​​και καθαρό θα είναι ο αέρας, η ευημερία των ανθρώπων εξαρτάται από τους ανθρώπους, τα καρποφόρα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Σύστημα εξαερισμού σε χώρους γραφείων

Τα προαναφερθέντα παράθυρα συμβάλλουν στον αερισμό. Εντούτοις, μέσα από τη σκόνη εισέρχεται πολλή σκόνη και το βυθίζεται μέσα από το δωμάτιο. Οι εργαζόμενοι εισπνέουν μολυσμένο εξωτερικό αέρα. Το λυπηρό αποτέλεσμα είναι το σετ νοσοκομειακών φύλλων στο γραφείο του διευθυντή. Το σύστημα εξαερισμού σε κτίρια γραφείων λύνει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα και έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Επτά λόγοι για να εγκαταστήσετε:

 1. Δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για ποιοτική εργασία του κράτους, που εξασφαλίζουν την ευημερία των εργαζομένων, συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των κρυολογημάτων.
 2. Βελτίωση του γενικού τόνου του σώματος των ανθρώπων, ψυχική δραστηριότητα.
 3. Διατηρώντας τη βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία.
 4. Οικονομική κατανάλωση ενέργειας.
 5. Μειωμένος θόρυβος και σκόνη στο γραφείο.
 6. Διήθηση ξένων μυρωδιών, εκροή αέρα.
 7. Αρμονικός συνδυασμός με το εσωτερικό.

Κανόνες εξαερισμού σε χώρους γραφείων

Ποιες προδιαγραφές αερισμού στις εγκαταστάσεις γραφείου λαμβάνονται υπόψη; Ο σχεδιασμός του συστήματος δημιουργείται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες κατασκευής και πρότυπα (SNiP): № 2.09.04.87, №2.08.02.89, №204.0591. Σημαντικά στοιχεία όπως ένας κοινός χώρος εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων, οι παρακείμενες εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός γραφείου.

Η εταιρία-σχεδιαστής των συστημάτων εξαερισμού εκ των προτέρων συμφωνεί με τον πελάτη τέτοιες αποχρώσεις όπως:

 • Τόπος εγκατάστασης δομών αερισμού και στοιχείων
 • Ισχύς, πιθανή παρουσία νερού
 • Εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης
 • Πιθανές αλλαγές στη συσκευή
 • Πρόσβαση στον εξοπλισμό μετά την εγκατάσταση

Ταυτόχρονα, καθορίζονται τα στοιχεία του συστήματος και εκπονείται τεκμηρίωση σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιθυμίες του πελάτη. Με σωστές και σκόπιμες ενέργειες, τα αποτελέσματα της παραγωγικής εργασίας των υπαλλήλων του ιδρύματος θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 20%.

Εξαερισμός απαιτήσεων γραφείων SanPiN

Στο SanPiN 2.2.4 παρουσιάζονται λεπτομερείς απαιτήσεις εξαερισμού για χώρους γραφείων. Τα δεδομένα κλιματισμού μικρο-κλιματισμού αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

° C (βέλτιστη)

30-60, όχι πάνω από 60

Σύμφωνα με τα συνιστώμενα πρότυπα SanPin, το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας αντιπροσωπεύεται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • 40-60% σε t = 22-24 ° C
 • 70% σε t = 25 ° C
 • 65% σε t = 26 ° C
 • 60% σε t = 27 ° C

Συνήθως μικρά γραφεία αερίζονται από διάφορες συσκευές. Ωστόσο, εάν σε ζεστό καιρό η θερμοκρασία δεν «χαθεί» κάτω από + 28 ° C, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι.

Ο υπολογισμός του καθαρού αέρα για το γραφείο γίνεται σύμφωνα με το αντίστοιχο SanPin για ορισμένο αριθμό εργαζομένων. Η μονάδα μέτρησης είναι ένα κυβικό μέτρο, χρονικό διάστημα - 1 ώρα.

Για παράδειγμα, στο γραφείο για τους υπαλλήλους, η ποσότητα του καθαρού αέρα ανά άτομο πρέπει να είναι από 60 m3 / h.

Δημοφιλείς παραλλαγές συστημάτων εξαερισμού

Η πρακτική δείχνει ότι ο φυσικός αερισμός είναι πρακτικά άχρηστος παρουσία σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων, θυρών κλπ. Ως εκ τούτου, απαιτούνται κλιματικά συστήματα, που εγγυώνται υψηλής ποιότητας κορεσμό αέρα με οξυγόνο, τον καθαρισμό του. Οι πιο γνωστές εγκαταστάσεις είναι:

Εξαερισμός εξαγωγής

Εξαερισμός εξαερισμού σε χώρους γραφείων, που εγγυάται πλήρη παραγωγή μάζας αποβλήτων. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να είναι:

 • Κοινή ανταλλαγή για να αφαιρέσετε τη μολυσμένη ροή αέρα από ολόκληρο το κτίριο. Η παροχή καθαρού αέρα διεξάγεται σε παρόμοιο όγκο
 • Τοπικό. Ο βρώμικος αέρας αφήνει γρήγορα ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Αυτή η εγκατάσταση συνήθως βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πηγή (δωμάτιο καπνιστών, τουαλέτα, κουζίνα)

Ανεμιστήρας τροφοδοσίας

Ο εξαερισμός προσφοράς διευκολύνει την είσοδο ροής αέρα στο εσωτερικό και ο αέρας εξαγωγής εξέρχεται μέσω ειδικού ορυχείου υπό πίεση. Εξασφαλίζει:

 • Καλή στάθμη ανταλλαγής αέρα
 • Αξιόπιστος καθαρισμός και θέρμανση του αέρα στις απαιτούμενες παραμέτρους

Προμήθεια και εξάτμιση

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής εγγυάται ταυτόχρονη είσοδο νέας ροής και απελευθέρωση μολυσμένων μαζών. Μια ειδική συσκευή, ανεμιστήρας εξαγωγής και αεραγωγοί είναι εγκατεστημένοι στην οροφή του διαδρόμου. Σε κάθε θήκη τοποθετούνται τμήματα διακλάδωσης με ενσωματωμένους διανομέα αέρα.

Αρχή λειτουργίας: μέσω των ανοιγμάτων με σχάρες, η νέα ροή μετακινείται στη μονάδα τροφοδοσίας, καθαρίζεται, θερμαίνεται ή ψύχεται. Στη συνέχεια περνάει τις διακλαδώσεις σε κάθε γραφείο.

Ταυτόχρονα, ο "βρώμικος" αέρας αναρροφάται από τους ανεμιστήρες εξάτμισης και αποστέλλεται προς τα έξω. Η ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεται αρκετά οικονομικά χάρη στον θερμαντήρα. Υπάρχει θέρμανση της νέας ροής λόγω της θερμότητας των αέριων μαζών που εξέρχονται από τα ερμάρια. Δεν αναμειγνύονται.

Το κλιματιστικό κανάλι

Το κλιματιστικό κανάλι λειτουργεί σε μικρά γραφεία, παρέχοντας αερισμό και καθαρισμό της ροής του αέρα. Συνήθως τοποθετείται σε διάδρομο ή μπάνιο. Η εσωτερική μονάδα δεν παρέχεται. Είναι αδύνατον να ορίσετε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάθε ντουλάπι.

Κεντρικά κλιματιστικά

Τα κεντρικά κλιματιστικά εξαερίζουν αρκετά μεγάλες περιοχές και έχουν μεγάλο μέγεθος. Είναι δυνατή η τοποθέτησή τους στην οροφή του κτιρίου ή του υπογείου. Τέτοιες συσκευές έχουν διάφορα τμήματα: ψύξη / θέρμανση, φιλτράρισμα, απορρόφηση θορύβου, υγρασία.

Ο εξαερισμός σε χώρους γραφείων είναι εξαιρετικά σημαντικός ανεξάρτητα από την περιοχή τους. Χάρη σε αυτό, δημιουργείται ένα βέλτιστο μικροκλίμα, διατηρείται η υγεία των υγιεινών ανθρώπων και η ικανότητά τους να εργάζεται αυξάνεται κατά περισσότερο από 20%.

Υγειονομικοί κανόνες σε χώρους γραφείων

Χώρος γραφείου - είναι συχνά κλειστός και σπάνια αεριζόμενος χώρος, στον οποίο μπορεί να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός ατόμων, γεγονός που δεν συμβάλλει στην καλή ατμόσφαιρα. Η επιδείνωση της κατάστασης είναι μια μεγάλη συγκέντρωση εξοπλισμού πληροφορικής και γραφείου σε μια σχετικά μικρή περιοχή. Ως εκ τούτου, επιβάλλονται αυστηρές υγειονομικές απαιτήσεις στα υγειονομικά πρότυπα των χώρων. Αφορά κυρίως την θερμοκρασία δωματίου και τη σχετική υγρασία. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ταχύτητα της κίνησης του αέρα στο χώρο εργασίας.

Οι υγειονομικοί κανόνες των χώρων γραφείου εγκρίνονται από τον αρχηγό κρατικής υγειονομικής ιατρικής Dernov AG και ορίζονται αυστηρά.

Η περιοχή γραφείου θα πρέπει να καθορίζεται από τον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται εδώ μόνιμα. Υπάρχουν έξι τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο. Εάν οι εργαζόμενοι είναι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, χρειάζονται 7.65 τετραγωνικά μέτρα. m αντίστοιχα. Οι απαιτήσεις για την περιοχή μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον λειτουργικό σκοπό του δωματίου. Για παράδειγμα, σε χώρους εργασίας, η περιοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ό, τι στην αίθουσα συσκέψεων ή στην αίθουσα ανάγνωσης. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την οργάνωση του γραφείου και τον προγραμματισμό της λειτουργικότητας των δωματίων.

Ξεχωριστά αξίζει να σημειωθεί η εργασία με έναν προσωπικό υπολογιστή. Έτσι, για τη λειτουργία μιας σύγχρονης οθόνης χρειάζεστε τουλάχιστον 4,5 τετραγωνικά μέτρα. m, για μια οθόνη που βασίζεται σε σωλήνα καθοδικών ακτίνων - 6 τετραγωνικών μέτρων. μ. Ο πίνακας πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρος ώστε η οθόνη να είναι τουλάχιστον πενήντα εκατοστά από τα μάτια του εργάτη.

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί η λάμψη στην οθόνη και δεν υπάρχει πίεση στο μάτι, χρειάζεστε μια προστατευτική συσκευή που δεν επιτρέπει το φως της ημέρας.

Χώροι με εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκεται εκεί θα πρέπει να εγκατασταθεί σύστημα εξαερισμού ή κλιματισμού. Σε ακραίες περιπτώσεις, κανονικός αερισμός είναι κατάλληλος. Ένας υγραντήρας, φορτισμένος με αποσταγμένο ή βρασμένο πόσιμο νερό, θα είναι επίσης περιττός.

Το γραφείο είναι ένας χώρος ενεργού σχηματισμού σκόνης, επομένως ο υγρός καθαρισμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός και καθημερινά.

Δεν επιτρέπεται να τελειώνει το δάπεδο με ολισθηρά υλικά, πρέπει να εξασφαλίζεται καλή πρόσφυση.

Για τη σημείωση: Μια άλλη χρήσιμη υπηρεσία για εταιρείες και οργανισμούς - ελέγξτε για υποκλοπές στο Κίεβο. Πραγματοποιήστε μια επιταγή γρήγορα και με τη βοήθεια μιας αντιπροσωπείας ντετέκτιβ "Private Detective". Η εξειδίκευσή του είναι η διερεύνηση ειδικών περιπτώσεων. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς: αναζήτηση αγνοουμένων, αναζήτηση βιολογικών γονέων, έλεγχος πιστότητας, εξασφάλιση ασφάλειας κλπ. Έτσι, ένας οργανισμός ντετέκτιβ μπορεί να βοηθήσει απολύτως τον καθένα, τόσο τον ιδιώτη όσο και τον οργανισμό. Οι έμπειροι ερευνητές θα εκτελούν το έργο τους γρήγορα, ποιοτικά και, κυρίως, εμπιστευτικά. Κανείς δεν θα γνωρίζει ότι ο πελάτης έχει υποβάλει αίτηση σε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ.


Επιτρεπτά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας