Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των πολυώροφων σπιτιών: διάταξη εξατμίσεων και εξαναγκασμένο εξαερισμό στο διαμέρισμα

Άνετη διαβίωση σε ένα επίπεδο είναι δυνατή με όλες τις επικοινωνίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή του: ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, αερισμός. Σύγχρονη κατασκευή πολυώροφου κτίρια επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την απώλεια θερμότητας, έτσι ώστε η πρόσοψη είναι επενδεδυμένα με τα ποιότητας θερμομόνωση υλικών, τα παράθυρα και οι πόρτες κατασκευάζονται ως αεροστεγές όσο το δυνατόν. Αυτό απαιτεί την οργάνωση του αερισμού των χώρων. Τι είδους σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε και πώς να το εξοπλίσετε σωστά - θα μάθετε από αυτό το άρθρο.

Γενικοί κανόνες για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Σύμφωνα με το SNIP, πρέπει να οργανώνεται ανταλλαγή αέρα σε κάθε κτίριο κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα διαμερίσματα διαθέτουν ένα σύστημα εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα από χώρους γραφείων, όπως μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Σχέδιο οργάνωσης του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Αυτά τα δωμάτια καθημερινά χρησιμοποιούνται πολλές φορές από κάθε μέλος της οικογένειας, ως αποτέλεσμα του οποίου ο αέρας σε αυτά είναι μολυσμένος, υγρασία συσσωρεύεται σε αυτό. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, αυτές οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αόρατες. Αλλά αν η ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα διαταραχθεί, αυτό φαίνεται:

 • θόλωμα παράθυρα, το σχηματισμό της συμπύκνωσης?
 • η εμφάνιση της υγρασίας σε γωνίες, μούχλα?
 • η στασιμότητα του αέρα, η εξάπλωση δυσάρεστων οσμών μέσω των χώρων.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την κατάσταση των επίπλων, τη διακόσμηση, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα είναι ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση των παθογόνων παραγόντων.

Ελέγουμε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Πόσο αποτελεσματικό είναι το διαμέρισμά σας; Μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και να στερεώσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στο άνοιγμα. Εάν αρχίσει να απορροφάει - λειτουργεί, αν όχι - στο περίβλημα υπάρχουν προβλήματα με την ανταλλαγή αέρα.

Για τη σημείωση: το τράβηγμα ελέγχεται παρομοίως, αν στην τρύπα για να παρουσιάσει την ανάμνηση αγώνα.

Μετρήστε τον αερισμό με ένα ανεμόμετρο. Αυτή η συσκευή δείχνει την ταχύτητα κίνησης του αέρα μέσω των καναλιών. Η προκύπτουσα τιμή, μαζί με την οπή εξαερισμού τμήμα ένδειξης γίνεται σε ειδικό πίνακα υπολογίζονται, και, τελικά, να μάθουν πόση αέρας περνά μέσα από το πλέγμα του 1 ανά ώρα (m3 / h).

Εργασίες αερισμού στο σπίτι, ελέγξτε

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα τυπικό διαμέρισμα

Σε όλα τα πολυώροφα σπίτια είναι οργανωμένος ο εξαερισμός του φυσικού τύπου. Στη βάση του, υπολογίζονται τα ποσοστά ανταλλαγής αέρα για τα αστικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα στο περίβλημα μέσω θυρών, ανοιγμάτων / διαρροών παραθύρων, ανοιγμένων παραθύρων και αφαιρείται - μέσω των αγωγών εξαερισμού.

Αυτή η αρχή της ανταλλαγής αέρα λειτούργησε μέχρι την εμφάνιση στην αγορά των παραθύρων από PVC εξοπλισμένα με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια και μεταλλικές πόρτες εφοδιασμένες με ελαστικές σφραγίδες. Από τη μία πλευρά, ενισχύουν τη μόνωση του διαμερίσματος, αλλά από την άλλη - εμποδίζουν τη ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια. Το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά το χειμώνα) δεν είναι πρακτικό, αφού το διαμέρισμα αφήνει θερμότητα, και έξω υπάρχει ψυχρός αέρας, σκόνη.

Το πρόβλημα του αερισμού είναι ιδιαίτερα οξύ στους τελευταίους ορόφους. Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας απομακρύνεται αποτελεσματικά από το δωμάτιο, πρέπει να διέρχεται από κάθετο κανάλι τουλάχιστον 2 m. Αυτό είναι δυνατό σε οποιονδήποτε όροφο, εκτός από τον τελευταίο (δεδομένου ότι η πατάρι είναι πάνω από αυτό).

Το αποτέλεσμα: Ο εξαερισμός και η εξαερισμός των διαμερισμάτων, με βάση τη φυσική παροχή αέρα, είναι αναποτελεσματικά στη σημερινή εποχή. Πρέπει να βελτιωθεί με τη χρήση πρόσθετων συσκευών.

Εξαερισμός και εξαερισμός των διαμερισμάτων

Πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό ενός διαμερίσματος

Προσδιορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στον υπολογισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών για διαφορετικούς χώρους. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο βέλτιστος όγκος εισροής, είναι απαραίτητο να συγκριθούν οι κανόνες αερισμού του διαμερίσματος με την περιοχή και τον αριθμό των κατοίκων. Σε 1 m 2 του περιβλήματος για 1 ώρα θα πρέπει να λάβετε 3 m 3 αέρα. Ένας ενήλικος χρειάζεται 30 m 3 αέρα για κάθε 60 λεπτά. Ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα είναι:

 • για κουζίνα με φούρνο αερίου - 90 m 3 / ώρα, με ηλεκτρικό - όχι λιγότερο από 60 m 3 / h.
 • για το μπάνιο - 25 m 3 / ώρα,
 • για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο - 50 m 3 / ώρα.

Γνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να υπολογίσουμε το απαιτούμενο εξαερισμό για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, και στη βάση αυτή να αναπτύξει ένα σχέδιο εξαερισμού, σηκώστε τον εξοπλισμό.

Τρόποι για να οργανώσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα

Υπάρχουν δύο μέθοδοι εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • φυσικό (φυσικό) τρόπο - με βάση τη χρήση έλξης, που προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από τη δομή.
 • αναγκαστική - όταν η έλξη οργανώνεται τεχνητά, μηχανικά. Μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή συνδυασμός.

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο διαμέρισμα, θα πρέπει να αναλύσετε τις παραμέτρους κάθε συστήματος.

Πώς γίνεται η μαζική κυκλοφορία με φυσικό τρόπο

Αυτός είναι ο απλούστερος, χαμηλού κόστους τρόπος να οργανωθεί ο αερισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται στα περισσότερα πολυώροφα κτίρια. Ο αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω του υαλοπίνακα, των κενών στα παράθυρα και τις πόρτες και εξέρχεται μέσω των αγωγών εξαερισμού που είναι τοποθετημένοι στους τοίχους του κτιρίου.

Όμως, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευών αποκλείουν τον σχηματισμό υποδοχών παροχής αέρα, πρέπει να εξοπλίζονται επιπλέον. Για το σκοπό αυτό, στους τοίχους ή τα παράθυρα, εγκαθίστανται ειδικές βαλβίδες, επιτρέποντας τον αέρα από το εξωτερικό. Αυτές οι συσκευές δεν καταστρέφουν την εμφάνιση της δομής και, χάρη στις οθόνες ηχομόνωσης, μην αφήνετε το θόρυβο από το δρόμο.

Τοποθετήστε βαλβίδες τροφοδοσίας στους τοίχους, στο επίπεδο των μπαταριών θέρμανσης. Προκαταρκτικά δημιουργήστε μια οπή της απαιτούμενης διαμέτρου (50-100 mm). Εισάγεται μια βαλβίδα, τα κενά μεταξύ αυτής και του τοιχώματος σφραγίζονται. Ολόκληρη η εργασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Για τη σημείωση: τοποθετώντας τις βαλβίδες εισαγωγής κοντά στα θερμαντικά σώματα, θα παράσχετε μερική θέρμανση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο.

Η κυκλοφορία των αέριων μαζών με φυσικό τρόπο

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι το χαμηλό κόστος, η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Αλλά η αποτελεσματικότητα των βαλβίδων εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργούν οι αγωγοί εξαερισμού στο σπίτι. Το σύστημα παρέχει υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα το χειμώνα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο είναι μεγάλη και η ώθηση είναι ισχυρότερη. Το καλοκαίρι και σε πτώση θερμοκρασίας κάτω των 15 ° C, η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η έλλειψη ελέγχου στον όγκο του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

Διάταξη εξαερισμού αναγκαστικού τύπου

Όταν είναι αδύνατη η εξαγωγή του αέρα εξόδου από τις εγκαταστάσεις με φυσικά μέσα, αντλείται μηχανικά. Για αυτούς τους σκοπούς, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι στους άξονες αερισμού λουτρών και κουζινών. Δημιουργούν κενό στα δωμάτια, έτσι ώστε να σφίγγονται από έξω (μέσω ανοιχτών παραθύρων ή βαλβίδων τροφοδοσίας).

Η έλλειψη ενός τέτοιου συστήματος είναι ο ανεξέλεγκτος όγκος φυσικής εισροής. Μπορεί να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα. Ότι το μέρος της θερμότητας δεν δαπανήθηκε για θέρμανση του φρέσκου αέρα, приточные η βαλβίδα εγκαθιστά κοντά σε θερμαντικά σώματα. Επίσης, ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ειδικές ηλεκτρικές θερμάστρες.

Εξαερισμός αναγκαστικού τύπου

Εισροή οργανωμένη με βίαιο τρόπο

Εάν η ποσότητα αέρα που προέρχεται από το δρόμο δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες των ενοικιαστών, μπορεί να αναγκαστεί. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές μονάδες τροφοδοσίας. Αποτελούνται από:

 • ανεμιστήρας;
 • φίλτρο;
 • βαλβίδα διακοπής.
 • θερμαντήρας αέρα;
 • ήχου εξασθένησης.

Για να εγκαταστήσετε τον εξοπλισμό στον κύριο τοίχο του κτιρίου, δημιουργήστε μια οπή που αντιστοιχεί στη διάμετρο της μονάδας τροφοδοσίας. Αφού εγκαταστήσετε το σύστημα, συνδέστε το σε μια πηγή τροφοδοσίας. Αρχίζει να τροφοδοτεί καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο και ο εξαντλημένος αέρας εξάγεται με φυσικό ρεύμα μέσω των αγωγών εξαερισμού. Για να επιτρέπεται η ροή του αέρα σε όλους τους χώρους, τοποθετούνται γρίλιες στο κάτω μέρος των εσωτερικών θυρών ή κόβονται κατά 1,5-2 cm.

Αναγκασμένος τον εξαερισμό του αέρα στο διαμέρισμα χρήσιμο επειδή ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα έρχεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο. Η εγκατάσταση λειτουργεί αθόρυβα και, χάρη στη θέρμανση της εισροής στο δωμάτιο, δεν σχηματίζεται συμπύκνωση και μούχλα. Το μειονέκτημα του συστήματος είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος αέρα. Αν οι αγωγοί εξάτμισης δεν αντεπεξέλθουν στο φορτίο ή δεν υπάρχει έλξη, ο αέρας εξαγωγής αρχίζει να παραμένει στάσιμος στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός στο διαμέρισμα

Πλήρης αναγκαστική ανταλλαγή αέρα

Για να εξασφαλιστεί η άνεση των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για την υγεία τους, χρειάζεστε μια συνεχή παροχή φρέσκου αέρα από έξω και μια τακτική απόσυρση των επεξεργασμένων μαζών. Βεβαιωθείτε ότι αυτό προορίζεται για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό και τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Με τη βοήθεια ειδικών εγκαταστάσεων, ο αέρας όχι μόνο τροφοδοτείται / εκφορτώνεται, αλλά και περνάει καθαρισμός πολλών σταδίων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αερισμού ενός διαμερίσματος είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης με ανάκτηση θερμότητας. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται από τις μάζες που απομακρύνονται, πράγμα που εξοικονομεί 70-80% της θερμότητας που θα μπορούσε να πάει σε θέρμανση. Το καλοκαίρι, η νέα ροή ψύχεται, γεγονός που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού.

Σύστημα παροχής και εξάτμισης αναγκαστικού τύπου

Ο εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή αποτελείται από:

 • αγωγοί αέρα - ένα δίκτυο σωλήνων και στοιχείων σύνδεσης, μέσω των οποίων οι μάζες εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
 • ανεμιστήρες, παρέχοντας αναγκαστική τροφοδοσία και παροχή αέρα.
 • γρίλια εισαγωγής αέρα μέσω των οποίων εισέρχεται ο εξωτερικός αέρας στο κτίριο.
 • βαλβίδα αέρα, αποτρέποντας την άφιξη των μαζών από το εξωτερικό, όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο.
 • φίλτρα που εξασφαλίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου αέρα.
 • θερμαντήρας - η συσκευή που θερμαίνει τις εισερχόμενες ροές στα δωμάτια.
 • Recuperator - ένας ειδικός κύλινδρος με πολλά κανάλια, όπου ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των αποβλήτων.
 • σιγαστήρα ·
 • Περιφράξεις και διανομείς αέρα (ventrlids);
 • σύστημα ελέγχου - μηχανικό (που αντιπροσωπεύεται από διακόπτη) ή αυτόματη (αποτελούμενη από υγρα- και θερμοστάτες, μετρητές πίεσης που αντιδρούν στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μιας συγκεκριμένης περιοχής).
 • Το σύστημα ασφαλείας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση του εξοπλισμού.

Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων επιλέγεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλα τα δωμάτια του διαμερίσματος. Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε ψευδοροφές ή ένα ξεχωριστό βοηθητικό δωμάτιο (κελάρι, μονωμένο μπαλκόνι).

Στάδια ρύθμισης του εξαερισμού ενός διαμερίσματος

Για να οργανώσετε τον εξαερισμό, χρειάζεστε:

 • να αναλύσει τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα χρήσης του στο διαμέρισμα. Αυτό θα απαιτήσει αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων. Ο ειδικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού, να δώσει συστάσεις για τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του ή να εγκαταστήσει αναγκαστικές εγκαταστάσεις, να αναλύσει τη δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων διαύλων εξαερισμού.
 • να πραγματοποιήσει υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικούς χώρους.
 • Προσδιορίστε τον τύπο του συστήματος εξαερισμού που πληροί τις προϋποθέσεις ενός συγκεκριμένου διαμερίσματος.
 • να καταρτίσει σχέδιο αερισμού, συμπεριλαμβανομένης της καλωδίωσης του δικτύου, που να δείχνει το μήκος και το τμήμα των αεραγωγών, τις θέσεις και τις διαστάσεις των εγκαταστάσεων,
 • αγορά εξοπλισμού, υλικών ·
 • εκτελέστε την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του συστήματος.

Συμβουλή: ο τύπος του συστήματος εξαερισμού, ο υπολογισμός του, η επιλογή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πρέπει να διεξάγονται από έμπειρους ειδικούς - αυτό αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα, την υγεία και την ευημερία όλων των κατοίκων.

Ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Διαρρύθμιση εξαερισμού στην κουζίνα

Η κουζίνα έχει σχεδιαστεί για το μαγείρεμα, έτσι έχει συχνά υψηλή υγρασία, συσσωρεύει μια ποικιλία από μυρωδιές. Για την εξουδετέρωση τους, παρέχεται εξάτμιση πάνω στην πλάκα. Αλλά αντιμετωπίζει τον αερισμό του δωματίου;

Χρησιμοποιώντας την κουκούλα

Ρυθμίστε την απόσυρση του χρησιμοποιημένου αέρα από την κουζίνα, χρησιμοποιώντας την κουκούλα, μπορείτε με δύο τρόπους:

 • με την αλλαγή του αέρα. Η νέα ροή εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω διαρροών ή βαλβίδων τροφοδοσίας και το ρεύμα αποβλήτων αφαιρείται από τον απορροφητήρα μέσα στον αγωγό αερισμού.
 • με τον καθαρισμό του αέρα στην κουκούλα και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κουκούλες τύπου ανακύκλωσης.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν ένα μειονέκτημα - η εξάτμιση αφαιρεί μόνο τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και κοντά, δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον χώρο της κουζίνας. Ως εκ τούτου, εκτός από την κουκούλα, στο δωμάτιο για το μαγείρεμα, θα πρέπει να οργανώσετε επιπλέον την απαλλαγή του αέρα εξαγωγής.

Άλλοι τρόποι οργάνωσης του αερισμού της κουζίνας

Οι αγωγοί εξαερισμού στα διαμερίσματα έχουν διατομή 130x130 mm, οπότε η χωρητικότητά τους είναι κατά μέσο όρο 130-180 m 3 / h (μέγιστο 300 m 3 / h). Εάν η ισχύς του καλύμματος είναι υψηλότερη, αυτό θα διαταράξει τη λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής αέρα σε όλα τα διαμερίσματα που συνδέονται με αυτό το ορυχείο (στασιμότητα αέρα, εξάπλωση οσμών).

Μπορείτε να εξοπλίσετε τον εξαερισμό της κουζίνας με φυσικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, το δωμάτιο θα πρέπει να έχει δύο αγωγούς εξαγωγής - για να εκκενώσει τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και για το υπόλοιπο δωμάτιο.

Συμβουλή: Εάν το σύστημα εξαγωγής αέρα από την κουζίνα δεν λειτουργεί φυσικά, οργανώνεται με βίαιο τρόπο, εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα στον αεραγωγό.

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της υγιούς και άνετης ζωής όλων των κατοίκων του, διατηρώντας την ακεραιότητα, το εμφανές είδος επίπλων, τις εγκαταστάσεις. Η καλά συντονισμένη εργασία των συστημάτων ανταλλαγής αέρα, κλιματισμού και θέρμανσης θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στη στέγαση με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα: οι κανόνες για τον έλεγχο των αεραγωγών

Σε αστικές συνθήκες, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η έλλειψη φρέσκου αέρα απειλεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα, υποβαθμίζοντας την ευημερία.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό τη συνεχή παρουσία ξένων μυρωδιών, μούχλας, υγρασίας, μούχλας στις γωνίες; Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, δεν θα φέρει την κατάσταση στο άκρο.

Ελέγξτε το βύθισμα στις οπές εξαερισμού

Ας θα μειώσει αρκετές λωρίδες από λεπτό χαρτί, μήκος 20 cm, πλάτος 2-3 cm και να αρθεί ένα προς ένα σε μια έξοδο εξαερισμού διατίθεται σε διαμέρισμα σε απόσταση 5-7 cm. Σε κανονική λειτουργία των άκρων ταινίας εξαερισμού πρέπει να αγγίξει την άκρη του εξαερισμού, αλλά δεν εμπλακούν σε αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι η λωρίδα χαρτιού προς τον εξαερισμό προσελκύεται δύσκολα, δεν αποκλίνει καθόλου ή αποκλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο εξαερισμός είναι αναμφισβήτητα κακός, αλλά είναι απαραίτητο να μάθετε τι συμβαίνει - είτε οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι είτε δεν υπάρχει εισροή αέρα. Ανοίξτε την πόρτα και το παράθυρο, επαναλάβετε το πείραμα με ένα χαρτί. Εάν αυτή τη φορά τραβιέται η ταινία στην οπή - ο άξονας εξαερισμού είναι εντάξει, διαφορετικά είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του.

Το ίδιο μπορεί να ελεγχθεί από τη φλόγα ενός αγώνα, έναν αναπτήρα τσιγάρων ή ένα κερί, με καπνό τσιγάρου, αλλά αυτό είναι απογοητευτικό. Η πιθανότητα διαρροής αερίου και η συσσώρευσή του στον άξονα εξαερισμού είναι μικρή, αλλά ένα κομμάτι του τοίχου που έχει σπάσει στους γείτονες είναι το ελάχιστο των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο εξαερισμός δεν ελέγχεται μόνο με το κριτήριο "είναι / όχι", αλλά επίσης μετρά την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στον αεραγωγό με ένα ανεμόμετρο. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 • διορθώνουμε τις ενδείξεις της συσκευής.
 • Το αποτέλεσμα της μέτρησης και το μέγεθος της διάμετρος της σχάρας εξαερισμού εγγράφονται στον παρακάτω τύπο.
 • παίρνουμε πόσα αέρα περάσαμε από το σύστημα εξαερισμού (κυβικά m / ώρα).

Τύπος υπολογισμού:

Q = V * S * 3600

 • Q είναι ο όγκος του αέρα στον κύβο. m / ώρα.
 • V - ταχύτητα ροής αέρα σε m / s (μετρημένο ανεμόμετρο).
 • S είναι η επιφάνεια διατομής του ανοίγματος εξαερισμού σε m 2 (μετρούμενη με ένα μέτρο ταινιών).

Το πρότυπο για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα είναι 60 cu. m / ώρα, για μπάνιο - 25 κυβικά μέτρα. m / ώρα. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφορά θερμοκρασίας τουλάχιστον 13-15 ° C (για παράδειγμα, εκτός + 7 ° C, και στο διαμέρισμα + 21 ° C). Η εξωτερική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 5-7 ° C. Με τη θέρμανση, ο εξαερισμός γίνεται χειρότερος, ο έλεγχος θα είναι αναξιόπιστος. Όσο περισσότερο ο αέρας θερμαίνεται έξω, τόσο μεγαλύτερο είναι το σφάλμα μέτρησης.

Αν το θερμόμετρο στο διαμέρισμα παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα, και στο δρόμο εκείνη την στιγμή ένα μείον, ο εσωτερικός αέρας βγαίνει από το δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαερισμού προς τα πάνω, επειδή είναι ελαφρύτερο και θερμότερο. Αλλά με την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, η ώθηση στο κανάλι εξασθενεί. Όταν σε ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 22 ° C, και έξω από τα παράθυρα - + 32 ° C, ο λιγότερο θερμαινόμενος εσωτερικός αέρας παραμένει κάτω και δεν μπαίνει στον αγωγό αερισμού.

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ακόμη και ο απόλυτα ασφαλής αερισμός σταματά να αντιμετωπίζει ή να γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν είναι η βάση για να θεωρηθεί ότι είναι ελαττωματικό. Στα πολυκατοικία μας, ο εξαερισμός είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση. Λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.

Αιτίες έλλειψης ροής αέρα

Έτσι ελέγξτε ράβδο έδειξε ότι οι δίοδοι αέρα είναι δωρεάν, και ο αέρας στη στάσιμη διαμέρισμα, την κουζίνα και την δυσωδία, χειρότερα, γεύση ντύσιμο δεν είναι ξεπερασμένο. Το θέμα είναι ότι ο αερισμός των περισσότερων από τα διαμερίσματα μας αρχικά προοριζόταν για παροχή φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο μέσα από τα παλιά ξύλινη πόρτα και το σχεδιασμό παράθυρο χάρη gapping φτερά, την παρουσία των ρωγμών.

Και τώρα χρησιμοποιούνται τελείως διαφορετικά οικοδομικά υλικά με υψηλή πυκνότητα, διάφορες μόνωση, σφραγιστικά και επίσης πλαστικά παράθυρα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα σπίτια μας ζεστά με προστασία από τη διείσδυση έξω από το θόρυβο και το κρύο, και τελικά εμποδίζουμε τη ροή του αέρα. Τα πλαστικά παράθυρα και οι πόρτες εισόδου από μέταλλο φράζουν έτσι το δωμάτιο που μετατρέπεται σε σφραγισμένο.

Ο αέρας δεν περνάει, το ρεύμα στα ανοίγματα αερισμού απουσιάζει. Είναι ιδιαίτερα κακό το χειμώνα, όταν τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά ακόμη και για τον αερισμό, έτσι ώστε να μην χαλαρώσουν τα δωμάτια. Αλλά το πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Αρκεί να ανοίξει λίγο το παράθυρο και ο αέρας θα αρχίσει να ρέει στη διαμορφωμένη υποδοχή. Θα περπατήσει γύρω από το διαμέρισμα και θα φτάσει τις τρύπες εξαερισμού, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα και το μπάνιο.

Δυστυχώς, το χειμώνα, εάν αερίζουμε τα σπίτια μας, τότε με άλλο τρόπο. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα ταυτόχρονα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αέρας είναι εντελώς ανανεωμένος, το διαμέρισμα δεν έχει χρόνο για να κρυώσει, αλλά ο εξαερισμός εξακολουθεί να μην λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει.

Και τι γίνεται με το καλοκαίρι; Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα είναι καλύτερο, αφού το χειμώνα ο φυσικός αερισμός προκαλεί τη λειτουργία της θερμοκρασίας (εσωτερική και εξωτερική) και όταν αυτές οι θερμοκρασίες ισοπεδώνονται από το καλοκαίρι, σταματά η κίνηση των ροών του αέρα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στους αεραγωγούς

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η παρεμπόδιση των αεραγωγών. Αφαιρούμε την σχάρα από το παράθυρο εξαερισμού και εξετάζουμε το. Τα σκουπίδια που βρίσκονται σε απόσταση μπορούν να χυθούν ή να υποβληθούν σε ηλεκτρική σκούπα. Είναι τεχνικά δύσκολο να εξαχθούν τα σκουπίδια απευθείας από τον άξονα εξαερισμού και τέτοιες ανεξάρτητες ενέργειες απαγορεύονται για ιδιώτες.

Εάν υποψιαστεί η παρεμπόδιση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να καλείται από τους ειδικούς της εταιρείας διαχείρισης στο οπλοστάσιο των οποίων είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά όργανα και εργαλεία.

Υπάρχουν πολλά απόβλητα κατασκευών στα σκουπίδια. Οι αδίστακτοι οικοδόμοι, που ασχολούνται με την επισκευή και την ανάπλαση, συχνά σκόπιμα ρίχνουν τα απόβλητα του φρεατίου εξαερισμού, χωρίς να ενοχλούνται με την απομάκρυνσή του στην αυλή.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικαλυπτόμενος αγωγός εξαερισμού. Ο προσδιορισμός τέτοιων παραβιάσεων θα πρέπει επίσης να αφορά την εταιρεία διαχείρισης. Αλλά χωρίς αυτό, με κάθε επόμενο έτος λειτουργίας, λάσπη στα τοιχώματα στενεύει τον αυλό του αεραγωγού, η έλξη εξασθενεί. Η σκόνη εγκαθίσταται στο σύστημα εξαερισμού, σχηματίζει ιστό. Από πάνω, το φύλλωμα πετάει στον άξονα, τα πτηνά πέφτουν σε αυτό.

Οι ζημιές που οφείλονται στη συρρίκνωση των θεμελίων, στη διάσπαση των τοίχων και σε άλλες συνέπειες της αναπόφευκτης γήρανσης του κτιρίου συμβάλλουν επίσης σε αυτό. Τα φραγμένα κανάλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εργασία.

Προγραμματισμένος έλεγχος του αερισμού των πολυκατοικιών

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί είναι κοινά για το σπίτι, τη λειτουργία τους παρέχει οργάνωση της διαχείρισης, της οποίας τα μέλη και υποχρεούνται να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού και καθαρίστε τον άξονα και στερεώστε τα με βάση την άδεια ή να κάνετε τη σωστή σύμβαση με εξειδικευμένες εταιρείες, εάν είναι απαραίτητο.

Στους κανόνες δοκιμών εξαερισμού υπάρχουν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις:

 • πόσο συχνά ελέγχονται οι αεραγωγοί εξαερισμού.
 • Η παρουσία έλξης πρέπει να ελέγχεται στα διαμερίσματα ή αρκεί να εξετάζεται μόνο ο άξονας εξαερισμού.
 • είναι η περιοδικότητα των ελέγχων εξαερισμού στα μπάνια και την κουζίνα το ίδιο;
 • είναι ο υπεύθυνος οργανισμός διαχείρισης ή είναι ο ιδιοκτήτης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ώθησης στο διαμέρισμα;

Σε πολυκατοικίες, οι έλεγχοι αεραγωγών διεξάγονται 1-2 φορές το χρόνο - αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχουν συσκευές αερίου ή χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει αέριο, ο εξαερισμός ελέγχεται δύο φορές - το καλοκαίρι και το χειμώνα. Εάν εντοπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες, απαγορεύεται η χρήση συσκευών αερίου μέχρι να εξαλειφθούν.

Ο εξαερισμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί αυθαίρετα, να επιδιορθωθεί, να βελτιωθεί. Όλες οι ενέργειες συντονίζονται με τις σχετικές υπηρεσίες.

Προβλήματα στη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένοντας άθικτος και στη συνέχεια σταματά ξαφνικά ή αρχίζει να κυνηγάει τον αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, εάν αποφύγετε όλους τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα με τον εξαερισμό δεν τελειώνουν εκεί. Θα αναλύσουμε πώς είναι οργανωμένος ο φυσικός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων με ένα κάθετο κανάλι συλλογής.

Ο κύριος άξονας εξαερισμού οδηγεί από τον πρώτο όροφο έως τη σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ατομικούς αεραγωγούς (μανίκια ή δορυφορικά κανάλια). Καθένα από αυτά από την έξοδο εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα ανεβαίνει σε ένα πάτωμα και εισάγεται στο κύριο κανάλι ελαφρώς κάτω από την ίδια ατομική διαδρομή εξαερισμού που ανήκει στο διαμέρισμα σε όροφο πάνω.

Ο αέρας από το διαμέρισμα του δορυφορικού καναλιού μετακινείται σε έναν κοινό άξονα και εκεί μετακινείται περισσότερο στη σοφίτα, και από εκεί - στο δρόμο. Αυτά τα δορυφορικά κανάλια τροφοδοτούν τη συνολική ροή και εάν ο αέρας παύσει να ρέει μέσα από αυτά, τότε ο όγκος και η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος του κύριου άξονα θα μειωθούν επίσης.

Σταματήσαμε το μανίκι σε ένα διαμέρισμα δεν θα απενεργοποιήσει όλους τους εξαερισμού στην ανύψωση στον 5ο, 9ο ή 16ο όροφο σπίτι. Όμως, τα περισσότερα διαμερίσματα πέφτουν από το γενικό σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο αδύναμα είναι. Αφού έφτασε το κρίσιμο όριο, ο εξαερισμός αρνείται: η ροή του αέρα στο επίπεδο της σοφίτας είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, κατεβαίνει και οι πρώτοι τραβιούνται πίσω από τα μανίκια των δύο τελευταίων ορόφων. Για την προστασία των άνω ορόφων από την αντίστροφη έλξη, τα επιμέρους κανάλια εξέρχονται απευθείας στην οροφή. Αλλά για να μάθετε γιατί η παροχή αέρα στον άξονα εξαερισμού μειώνεται, είναι απαραίτητο σε ξεχωριστά διαμερίσματα.

Εξετάστε μια κατοικία δύο ή τριών δωματίων, στην οποία η κουζίνα και το μπάνιο / τουαλέτα βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα, και σε συνδυασμό με αυτό, κατασκευάζονται δύο ανεξάρτητοι αεραγωγοί. Το ένα εξυπηρετεί την κουζίνα, και το άλλο - ένα μπάνιο. Αυτό το ζεύγος καναλιών τραβάει τον στάσιμο αέρα από το διαμέρισμα στο σύστημα εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​αέρα.

Μόνο η εξωτερική εισαγωγή αέρα θεωρείται σωστή. Η πανταχού παρούσα αντικατάσταση των άθικτων, αλλά αναπνευστικών πλαισίων παραθύρων σε παράθυρα με διπλά τζάμια διαταράσσει τη διαδικασία κυκλοφορίας. Ο αέρας που δεν χάνονται, το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό δεν βοηθάει, καθώς λαμβάνει χώρα εξαερισμός, η ροή αέρα πρέπει να είναι σταθερή.

Εάν η πόρτα εισόδου δεν κλείνει τόσο σφιχτά, ο αέρας μπορεί να βγει από το κλιμακοστάσιο. Στην ποιότητα, δεν είναι καλύτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο στο διαμέρισμα, αλλά η βιωσιμότητα των υποστηριγμάτων εξαερισμού. Παρόλο που χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού στο οποίο ο αέρας μετακινείται στο σπίτι - με τη μυρωδιά του καπνού (συχνά καπνός στην είσοδο), κλπ.;

Όταν δεν υπάρχει εσωτερική ροή αέρα μέσω της μπροστινής πόρτας, ένας από τους δύο αεραγωγούς που διατίθενται στο διαμέρισμα (με ισχυρότερη ώθηση) θα αρχίσει να αντλεί αέρα από το δεύτερο κανάλι. Δηλαδή. υπάρχει μια ανατροπή σε ένα κανάλι εξαερισμού σε βάρος του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - ο κακός αέρας κάποιου άλλου στο διαμέρισμα, πολλές ανεπιθύμητες οσμές και μυρωδιές.

Κανόνες εξαερισμού στα ανώτατα όρια

Επίσης το κατακόρυφο φρέαρ εξαερισμού εξόδου προς τα έξω, άλλα μηχανολογικό σχεδιασμό του συστήματος αερισμού - με ένα οριζόντιο συνδετικό αγωγό στη σοφίτα, που έχει ένα ενιαίο πρόσβαση στην οροφή και ένα μεγάλο ενδιάμεσο drives διαμερίσματος εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει η ίδια ως μια σοφίτα, από όπου ο αέρας κινείται προς τα έξω από ένα κοινό άξονα εξαερισμού.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αερισμός στα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους λειτουργεί κανονικά, ο αέρας πρέπει να ανεβαίνει τον κατακόρυφο άξονα τουλάχιστον μερικά μέτρα, αλλά αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη σοφίτα και συμβαίνουν τα εξής:

 • στο σχέδιο με ένα οριζόντιο κιβώτιο - ο αέρας από όλους τους ορόφους φτάνει στα σοκάκια και συναντά το ανώτατο όριο αυτού του κουτιού στο δρόμο. Χωρίς να γυρίζει οριζόντια, επιδιώκει να βρει άλλα περάσματα, και συχνά γίνονται οι αεραγωγοί των ανώτερων ορόφων που βρίσκονται κοντά.
 • στο σχέδιο με πρόσβαση στη σοφίτα - στα δορυφορικά κανάλια των άνω ορόφων η ροή του αέρα δεν επιταχύνεται επαρκώς για να ρεύσει στην ογκομετρική σοφίτα και η ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα επιβραδύνεται.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός αναγκάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και όλες οι μυρωδιές από τα χαμηλότερα διαμερίσματα διαπερνούν τους ενοικιαστές στην κορυφή. Δύο λύσεις στο πρόβλημα - αναβάθμιση του κουτιού σύνδεσης, εάν είναι τεχνικά εφικτό, ή διαχωρισμός των δορυφορικών καναλιών των ανώτερων ορόφων από το κιβώτιο, ζέσταμα τους και άμεση οδήγηση στο άνοιγμα του φρέατος στην οροφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στους πάνω ορόφους, και τόσο αδύναμη σχέδιο, και αν η σοφίτα έχει καεί, επίσης μπορεί να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, το μήκος δορυφορικό κανάλι της κατασκευής μέχρι την επάνω ορόφους είναι έξοδος σε υψηλότερες πατάρι και ξεδιπλώνονται σε μία κοινή άτρακτο, έτσι ώστε η ροή του αέρα από τους κάτω ορόφους γοητευμένος με ασθενέστερο άνω ρεύματα.

Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Όσο για τον κύριο άξονα εξαερισμού, οι ιδιώτες δεν μπορούν να το αγγίξουν. Εφαρμόστε μια καταγγελία σχετικά με τον ανεπαρκή εξαερισμό στην εταιρεία διαχείρισης και περιμένετε τους ειδικούς. Πριν από την άφιξή τους, είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν οι γείτονες ότι προστατεύονται από μόνα τους από πιθανές εξατμίσεις σκόνης μαύρης σκόνης από τα πλέγματα εξαερισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα κανάλια εξαερισμού, η επιτροπή εκδίδει μια πράξη με οδηγίες λειτουργίας και επισκευής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μετράται η διατομή του καναλιού, το μήκος των στενών τμημάτων, με προσοχή στην κατάσταση:

 • τοίχοι του ορυχείου (ρωγμές κ.λπ.) ·
 • σύνδεση σωλήνων διακλάδωσης ·
 • οριζόντια τμήματα.
 • εισόδους αέρα, κεφαλές, καταπακτές κ.λπ.

Για τον καθαρισμό των κινήσεων χρησιμοποιούνται βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, μηχανικές συσκευές με διάφορα ακροφύσια. Το ορυχείο φωτίζεται από προβολείς, τα εσωτερικά του επιθεωρούνται με τη βοήθεια ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερας.

Η επισκευή των αεραγωγών δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος. Τα κατεστραμμένα τμήματα του καναλιού αποκαθίστανται εγκαθιστώντας μέσα σε σωλήνες από μέταλλο ή κεραμικό, με τήξη λύσεων συγκόλλησης, πολυμερή επένδυσης.

Ο εξαερισμός από το διαμέρισμα στο ορυχείο της κοινότητας μπορεί και πρέπει να καθαριστεί ανεξάρτητα:

 • μετακινήστε τα έπιπλα, αφαιρέστε τα υπερβολικά αντικείμενα, μετακινήστε τη σκάλα στη σκιά.
 • κάτω από την οπή εξαερισμού, να κολλήσετε ένα χαρτί ή εφημερίδα στον τοίχο με ταινία βαφής, έτσι ώστε να μην ξεπλύνετε την ταπετσαρία ή το κεραμίδι από τη βρωμιά, καλύψτε το δάπεδο?
 • αφαιρέστε τη διακοσμητική μάσκα.
 • Φορέστε τα χέρια στα χέρια σας, αφαιρέστε απαλά τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τον αγωγό εξαερισμού.

Τα υπολείμματα ακαθαρσίας αφαιρέστε την ηλεκτρική σκούπα, αντικαταστήστε το προηγουμένως πλυμένο πλέγμα ή αγοράστε στη θέση του παλιού. Μετά τον καθαρισμό, ελέγξτε ξανά το σχέδιο με το παράθυρο να ανοίγει.

Μέθοδοι βελτιστοποίησης του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Αν ο αερισμός του διαμερίσματος διακόπτεται σε σχέση με την εγκατάσταση των αεροστεγανών παραθύρων με διπλά τζάμια, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αερισμού. Με τον αερισμό του καλοκαιριού, όλοι γνωρίζουμε - είναι τελείως ανοικτό πτερύγιο ή η θέση του υπό γωνία λόγω του μηχανισμού περιστροφής-κλίσης. Ο χειμώνας ονομάζεται μικρο-σχισμή, για να μπείτε σε αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γυρίσετε τη λαβή παραθύρου με το διπλωμένο πτερύγιο σε 45 μοίρες.

Μια άλλη διέξοδος είναι μέσω της χρήσης των εισόδων αέρα. Τοποθετούνται σε εξωτερικό τοίχωμα, στους αρμούς γεμισμένους με αφρώδες υλικό μεταξύ της μονάδας παραθύρου και του τοίχου, στο προφίλ παραθύρου, κάτω από το παράθυρο.

Το χειμώνα, οι βαλβίδες εξαερισμού ελαφρώς τραβούν το κρύο, αλλά στον καυτό καλοκαίρι ο αέρας δεν μπορεί να τους εισέλθει καθόλου. Επομένως, είναι λογικό να εξοπλίζονται επιπλέον οι εισόδους στους αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες εξαγωγής.

Το μπάνιο έχει να αντιμετωπίσει υψηλή υγρασία. Οι ανεμιστήρες με υγρασία ενσωματωμένοι στις οπές εξαερισμού ενεργοποιούνται μόνοι τους, αντιδρούν σε υψηλότερη υγρασία και σβήνουν όταν εξατμίζεται η εξάτμιση, ο αέρας γίνεται στεγνότερος.

Στις τουαλέτες μπορεί να εγκατασταθεί ανεμιστήρας με αισθητήρα κίνησης και χρονοδιακόπτη στο σύστημα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας αρχίζει αυτόματα να περιστρέφεται όταν κάποιος εισέρχεται και σταματά τη στιγμή που έχει οριστεί στο χρονόμετρο. Στην κουζίνα, οι οπαδοί θα επωφεληθούν από έναν αισθητήρα ποιότητας αέρα που συλλαμβάνει τον καπνό τσιγάρων και άλλες ανεπιθύμητες οσμές.

Και τελικά για τις κουκούλες κουζίνας. Η χωρητικότητά τους επαρκεί για να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του αέρα που διατίθεται στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή αέρα, η επιστροφή του αέρα από τον άξονα αερισμού του μπάνιου θα αρχίσει αναπόφευκτα. Περιορίστε τη χρήση της κουκούλας και ανοίξτε το παράθυρο όταν την ενεργοποιείτε.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τι να κάνετε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί:

Μόλις εντοπίσετε αποκλίσεις στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, λάβετε άμεσα μέτρα. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, καλέστε τους ειδικούς.

Γιατί φυσάει από τον αερισμό στην τουαλέτα;

Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, τα διαμερίσματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό, το καθήκον του οποίου είναι η απομάκρυνση από χώρους όπως η κουζίνα, η τουαλέτα και το μπάνιο του ρυπογόνου αέρα.

Σχέδιο ενός συνόλου εξοπλισμού για εξαερισμό παροχής

Η διαδικασία αερισμού αποτελείται από την ανταλλαγή αέρα, τη σταθερή κυκλοφορία, την κίνηση του αέρα.

Πώς πρέπει να λειτουργεί ένα καλό σύστημα εξαερισμού

Ο άνθρωπος ανά ημέρα κάνει πολλή κίνηση μέσα από τα καθιστικά, και πολλές από τις ενέργειές του συμβάλλουν στον κορεσμό της ατμόσφαιρας του διαμερίσματος με υγρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση. Εάν ο εξαερισμός είναι σωστός, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν παρατηρείται, αφού αφήνει τελείως τις εγκαταστάσεις. Αλλά αν το έργο αερισμού διαταραχθεί, θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τους ανθρώπους που ζουν στο διαμέρισμα.

Για να καταλάβουμε πόσο καλά οι αγωγοί αερισμού στο διαμέρισμα κάνουν τη δουλειά τους, δεν είναι απαραίτητο να είσαι ειδικός. Για να το δοκιμάσετε, δεν θα χρειαστείτε εξελιγμένα όργανα - μόνο ένα φύλλο εφημερίδας. Ανοίξτε οποιοδήποτε από τα δωμάτια στο παράθυρο του διαμερίσματος και να επισυνάψετε ένα φύλλο της εφημερίδας στη διευρυμένη μορφή μιας μάσκας που καλύπτει την έξοδο εξαερισμού για την κουζίνα ή το μπάνιο. Αν το φύλλο έλκονταν από την σχάρα, ο εξαερισμός είναι εντάξει. Αν παρεκκλίνει από το δίκτυο προς την αντίθετη κατεύθυνση, η ώθηση που λαμβάνονται, αντιστοίχως, αντίστροφη, δηλαδή, η ανταλλαγή του αέρα γίνεται σωστά, και οι άνθρωποι που ζουν εδώ αναπνέουν ανεπιθύμητων οσμών.

Σε περίπτωση παράθυρων με διπλά τζάμια, ο εξαερισμός πρέπει να ελέγχεται αποκλειστικά με τα παράθυρα ανοιχτά.

Εξαερισμός σε πολυώροφα κτίρια

Το σχέδιο αερισμού του μπάνιου και τουαλέτας.

Σε συμβατικά διαμερίσματα ο εξαερισμός δεν είναι μηχανικός - μόνο τροφοδοσία και εξαγωγή. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα κατά το στάδιο της σύνταξης ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός σπιτιού υπολογίζονται ως για τον αερισμό ενός φυσικού τύπου. Για να διαφύγει ο αέρας από τα δωμάτια στους αεραγωγούς, πρέπει πρώτα να έρθει από κάπου. Σύμφωνα με τα αποδεκτά πρότυπα, είναι απαραίτητο να εισχωρήσετε μέσα από ρωγμές σε πλαίσια ή κατασκευές πόρτας.

Και τα δύο παράθυρα από μεταλλικό πλαστικό με ερμητική κατασκευή και σύγχρονες στερεές μεταλλικές πόρτες, εξοπλισμένες με παρεμβύσματα, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σχετικά πρόσφατα. Η εξαιρετική τους απόδοση είναι γνωστή σε όλους. Το πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση τους είναι ότι με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών κατασκευής διατηρούνται τα παλιά πρότυπα. Σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, ο αέρας στο περίβλημα εισέρχεται μέσω μικρών ανοιγμάτων, ρωγμών, μικροσκοπικών οπών και απλώς αποκλείεται σε νέες κατασκευές παραθύρων και πόρτας. Με πλήρη αεροστεγανότητα των χώρων, οι συνθήκες για καλή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού θα είναι κάπως δύσκολες.

Διαταραχή του εξαερισμού όταν χρησιμοποιείτε εκχυλίσματα

Ζώντας σε διαμερίσματα, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά τα ίδια προβλήματα που σχετίζονται με τον εξαερισμό. Σε τυπικά διαμερίσματα όπου παράγονται παράθυρα από PVC και τυφλή πόρτα, υπάρχουν συνήθως δύο κανάλια μέσω των οποίων πρέπει να αφαιρεθεί ο εξαγόμενος αέρας. Ένας από αυτούς χρησιμεύει για τον εξαερισμό στο μπάνιο, ο άλλος χρησιμοποιείται για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα της κουζίνας, και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί ακόμη και μια κουκούλα για τη σόμπα.

Οι κάτοικοι αυτών των διαμερισμάτων αντιμετωπίζουν μερικές φορές ένα δυσάρεστο φαινόμενο, όταν από την έξοδο στην τουαλέτα φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μερικές φορές ο λόγος για αυτό είναι η τακτική χρήση της κουκούλας.

Οι σύγχρονες κουκούλες λειτουργούν με αρκετή ισχύ για να αφήσουν στο κύριο μέρος του αέρα στο διαμέρισμα. Ως αποτέλεσμα, αραιώνεται και όλα τα κανάλια μέσω των οποίων μπορούν να φτάσουν οι πρόσθετες πόρτες και τα παράθυρα παραμένουν κλειστά. Με αυτή την παραβίαση, η ροή του αέρα στο διαμέρισμα από το μπάνιο είναι αναπόφευκτη.

Το σχέδιο εγκατάστασης της πόρτας στην τουαλέτα με ένα κενό εξαερισμού.

Ακόμα και αν τα πάντα είναι σωστά στο κανάλι εξαερισμού της τουαλέτας, είναι απόλυτα λειτουργικό και λειτουργεί τέλεια, με ανεπαρκή αέρα στα δωμάτια, υπάρχει μια αντίστροφη ώση. Ο εξαερισμός των διαμερισμάτων που βρίσκονται ο ένας πάνω από τον άλλο είναι ενσωματωμένος σε ένα σύστημα και οι μυρωδιές από τους κάτω ορόφους μπορούν να αρχίσουν να εισέρχονται στα δωμάτια.

Με αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να διαχειριστείτε πολύ απλά - για τη στιγμή που είναι ενεργοποιημένη η κουκούλα, τα παράθυρα πρέπει να ανοίξουν. Εάν υπάρχουν σφραγισμένα παράθυρα και πόρτες στα δωμάτια, ο αέρας θα εισέλθει μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο. Μην βασίζεστε στη λειτουργία συσκευών παροχής αέρα - μπορούν να αντισταθμίσουν τον αέρα που αφαιρείται μέσω των αγωγών εξαερισμού, αλλά να τους παράσχουν εξάτμιση με πλήρη ισχύ - το καθήκον γι 'αυτούς είναι σχεδόν αδύνατο.

Άλλες πιθανές αιτίες δυσλειτουργιών

Το σχέδιο της συσκευής ανεμιστήρα για τον αερισμό του μπάνιου.

Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν άλλες λεπτές αποχρώσεις στη συσκευή εξαερισμού και αν δεν ξέρετε γι 'αυτά, μπορείτε να αναζητήσετε τον λόγο για την αντίστροφη έλξη από ανεπιθύμητα μέρη εδώ και αρκετό καιρό. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν ο αέρας αρχίζει να φυσάει από τις οπές εξαερισμού προς την αντίθετη κατεύθυνση, το κανάλι είναι φραγμένο. Μερικές φορές συμβαίνει. Αλλά συχνά με προσεκτικό έλεγχο του αγωγού εξαερισμού με λάθος συμπεριφορά αποδεικνύεται ότι είναι απόλυτα καθαρό, ο άξονας που ανοίγει πάνω στην οροφή είναι σε άριστη κατάσταση. Στη σοφίτα μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κιβώτια διασταύρωσης, και αν είναι επίσης σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει τίποτα να διαμαρτυρηθείτε. Και η απλούστερη εξήγηση για το τι φυσάει ο εξαερισμός στην τουαλέτα είναι η τοποθέτηση του σχάρου του στη δίοδο. Σε ένα κανάλι, πολλά διαμερίσματα συνδέονται κάθετα.

Για να λειτουργήσει σωστά ο εξαερισμός, πρέπει να τοποθετήσετε ένα στέλεχος στην αρχή του αγωγού εξαερισμού του διαμερίσματος. Όταν ο αέρας μπαίνει στο κανάλι μέσω του πλέγματος, μόνο η προς τα πάνω κατεύθυνση πρέπει να ανοίξει για την έξοδο. Δεν πρέπει να παραμείνουν κινήσεις προς τα κάτω - το κανάλι πρέπει να είναι κλειστό στο κάτω μέρος. Εάν αυτή η συνθήκη παραβιαστεί, το κανάλι δίνει πίσω την έλξη.

Αποδεικνύεται περίπου η ακόλουθη εικόνα. Αντί ενός σωστά λειτουργούντος συστήματος εξαερισμού με κοινό άξονα και δορυφορικά κανάλια, υπάρχουν διάφορα κλαδιά διέλευσης στο σπίτι. Αυτή η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στους κάτω ορόφους, αλλά στην κορυφή μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό πρόβλημα.

Σύστημα αερισμού του μπάνιου.

Η ροή αέρα που ανεβαίνει κατά μήκος του καναλιού πετάει πέρα ​​από το ventrashet, ενώ είτε δίνει πίσω πρόσφυση είτε γίνεται εμπόδιο στο δρόμο του εξερχόμενου αέρα που εξέρχεται από το διαμέρισμα. Το εγκατεστημένο βύσμα δεν επιτρέπει τη ροή των κατώτερων ροών αέρα, κατευθύνοντάς τα μέσα από ένα ειδικό άνοιγμα στο κανάλι συλλογής. Αυτό βοηθά στην εκκίνηση της διαδικασίας αερισμού από το μηδέν, απολύτως ανεμπόδιστη, χωρίς να καταπολεμά άλλες ροές αέρα - ιδανικά θα έπρεπε να είναι έτσι.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο λόγος για τη δυσλειτουργία του εξαερισμού δεν είναι ένας. Για παράδειγμα, ο λόγος για την εμφάνιση του ανέμου που φυσά από την έξοδο στην τουαλέτα προς την αντίθετη κατεύθυνση, μπορεί να είναι η θέση του διαμερίσματος. Οι κάτοικοι των επάνω ορόφων των πολυκατοικιών πιο συχνά από τους άλλους, είναι εξοικειωμένοι με μια τέτοια ενόχληση ως ώθηση επιστροφής στην τουαλέτα.

Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα

Προκειμένου το σύστημα να μπορεί να πραγματοποιεί καλά την ανταλλαγή αέρα, ο αέρας πρέπει να παρέχεται μέσω του διαύλου τουλάχιστον 2 m στην κατακόρυφη κατεύθυνση. Έτσι αποδεικνύεται σε όλους τους ορόφους, αλλά όχι το τελευταίο - εκεί σε πολλές περιπτώσεις θα παρεμβαίνει με το δωμάτιο σοφίτα. Για να αφαιρέσετε το σύστημα εξαερισμού από το διαμέρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις ακόλουθες μεθόδους.

Η πρώτη επιλογή είναι όταν τα κανάλια μεταφέρονται απλά στην οροφή με τη μορφή μιας κεφαλής σωλήνα. Σχεδόν όλα τα κτίρια που χτίστηκαν πριν από τον εικοστό αιώνα δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Όταν άρχισαν να χτίζουν πολλά πολυώροφα κτίρια, η μέθοδος αυτή εγκαταλείφθηκε σταδιακά. Μια άλλη δημοφιλής μέθοδος - τα στοιχεία αερισμού που έφτασαν στη σοφίτα, ήταν κρυμμένα από οριζόντια διατεταγμένα κουτιά, ερμητικά σφραγισμένα. Συνδέθηκαν με τον άξονα και βγήκαν έξω και βγήκαν πάνω από την οροφή. Στα σύγχρονα κτίρια χρησιμοποιείται συχνά μια διαφορετική μέθοδος: ο αγωγός εξαερισμού μεταφέρεται στη σοφίτα, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ως θάλαμος εξαερισμού και έπειτα εξέρχεται από τον κοινό άξονα.

Κατά τη χρήση της τελευταίας μεθόδου, η κίνηση του αέρα είναι η εξής: συλλέγεται από όλους τους ορόφους, πηγαίνει κατά μήκος των καναλιών προς τα επάνω, φθάνει στη σοφίτα και εισέρχεται στο κουτί διακλάδωσης. Ροή αέρα προσκρούει επί του καλύμματος, και εκτρέπεται προς την άτρακτο, αλλά ένα μικρό εσωτερικό τμήμα αγωγού υπερβολικά υψηλή πίεση μπορεί να προκύψει σε αυτό, ο αέρας θα προσπαθήσει να βγούμε σε οποιαδήποτε κατάλληλη τρύπα, ακόμη και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε συμβατικούς σχεδιασμούς αυτών των υλοποιήσεων μπορούν να είναι δύο - άξονα εξαερισμού και άνω διόδου όροφο, έχει σχεδιαστεί για τους σκοπούς αυτούς και είναι πιο βολικό. Μερικές φορές αποδεικνύεται ότι το τμήμα στο κουτί είναι αρκετό και η οροφή είναι τοποθετημένη πολύ χαμηλά. Στη συνέχεια, συμβαίνει το εξής: η ροή του αέρα λόγω της χαμηλής θέσης του καλύμματος δεν έχει χρόνο να αλλάξει κατεύθυνση και να εκτρέπεται προς τον άξονα με μια δύναμη χτυπά την κορυφή εξαερισμού όροφο, το οποίο παραμορφώνεται και εκβάλλει στο επίπεδο όλο τον αέρα από τις μυρωδιές και τα δάπεδα που βρίσκονται παρακάτω.

Με αυτή την ταλαιπωρία, δεν είναι εύκολο να πολεμήσεις, αλλά είναι δυνατό. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις δύο μεθόδους - παγκόσμια ή τοπική.

Σχέδιο κίνησης του αέρα με εξαερισμό στο μπάνιο.

Με την παγκόσμια μέθοδο διόρθωσης, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατομή του οριζόντιου κουτιού σύνδεσης στη σοφίτα, αυξάνοντας το ύψος του 2-3 ​​φορές και οι συσκευές, που ονομάζονται ψαλίδια, είναι τοποθετημένες μέσα στη δομή. Είναι απαραίτητο να διεξάγονται τέτοιες ενέργειες από έναν επαγγελματία εργαζόμενο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το τμήμα του κιβωτίου δεν πρέπει να επεκταθεί εάν από την άλλη πλευρά οι ίδιες δομές συνδέονται με τον άξονα εξαερισμού.

Κατά την επιλογή μιας τοπικής μεθόδου, τα κανάλια του δαπέδου στην κορυφή διαχωρίζονται από τη γενική δομή και τροφοδοτούνται στον άξονα πάνω από το κουτί διακλάδωσης. Οι ξεχωριστοί δίαυλοι πρέπει να είναι μονωμένοι, αυτό θα βοηθήσει να μην σπάσει η θερμοκρασία και η υγρασία στη σοφίτα. Εάν όλα γίνονται χωρίς παραβιάσεις, ο αερισμός στο διαμέρισμα θα λειτουργήσει όπως αναμένεται.

Υπάρχει μια άλλη επιλογή για την αφαίρεση του αέρα, στα σύγχρονα κτίρια κατοικιών χρησιμοποιείται συχνότερα. Στα περισσότερα πολυώροφα κτίρια οι εργασίες εξαερισμού πραγματοποιούνται ακριβώς με βάση αυτή την αρχή. Οι κάτοικοι των τελευταίων ορόφων έχουν συχνά πρόβλημα υπερβολικά αδύναμο σχέδιο, και όχι ότι είναι το αντίστροφο. Κανονικά, η ροή του αέρα πριν συγχωνευθεί με την κοινή, πρέπει να πάει κάθετα 2 m.

Αλλά με τη θέση της κατοικίας σε έναν από τους τελευταίους ορόφους της δομής δεν είναι αρκετά έτσι. Ο αέρας που εισέρχεται στο κανάλι κινείται κατακόρυφα περίπου 30 cm, τότε αποκλίνει, χωρίς να έχει αρκετό χρόνο για να αποκτήσει ταχύτητα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχουν ροές αέρα, αλλά στο άνω διαμέρισμα, με μια τέτοια κίνηση, η ανταλλαγή αέρα μειώνεται σημαντικά. Εάν ανοίξετε τις πόρτες στη σοφίτα, θα πάρετε ένα βύθισμα, λόγω του οποίου η πρόσφυση στην περιοχή των επάνω ορόφους μπορεί να αλλάξει. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν ξεχωριστά κανάλια για τους επάνω ορόφους. Στις οπές εξόδου που τοποθετούνται σε σωλήνες με κατάλληλη διάμετρο, οι αρμοί είναι καλυμμένοι με αλάβαστρο. Το βέλτιστο ύψος για την απόσυρση σωλήνων είναι περίπου 1 m. Στη συνέχεια, πρέπει να κατευθύνονται προς τον κοινό άξονα, ελαφρώς κεκλιμένο. Με αυτή τη διάταξη, η ροή αέρα από κάτω περνάει κατά μήκος των σωλήνων, συλλαμβάνει και αντλεί αέρα από τους επάνω ορόφους.

Παραβιάσεις της ανταλλαγής αέρα λόγω των ενεργειών των κατοίκων

Το σχέδιο της συσκευής αερισμού στην τουαλέτα με τη βοήθεια ψευδοροφής.

Πολλές παραβιάσεις στη λειτουργία του εξαερισμού συμβαίνουν επειδή οι ίδιοι οι ενοικιαστές δημιουργούν ενοχλητικές συνθήκες ανταλλαγής αέρα λόγω έλλειψης συνειδητοποίησης. Μια κανονική και πλήρης ροή αέρα είναι μόνο μία που προέρχεται από το εξωτερικό. Η ροή της κυκλοφορίας του αέρα άρχισε να παραβιάζεται παντού, όταν όλοι άρχισαν να επιλέγουν σφραγισμένα παράθυρα και πόρτες. Το άνοιγμα των θυρών και των παραθύρων για λίγο μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι περισσότερο από αυτο-εξαπάτηση. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια σταθερή ροή αέρα.

Το διαμέρισμα διαθέτει δύο αεραγωγούς. Ένας από αυτούς αφαιρεί τις οσμές από την κουζίνα, και το άλλο από το μπάνιο. Στη θέση του αφαιρούμενου αέρα εξέρχεται από το εξωτερικό φρέσκο. Αυτή είναι η εισροή, δηλαδή η συνεχής κυκλοφορία του αέρα, χάρη στην οποία το διαμέρισμα δημιουργεί καλές συνθήκες για την κανονική ύπαρξη.

Όταν όλα τα παράθυρα και τα παράθυρα είναι κλειστά, ο εξαερισμός στην τουαλέτα και σε άλλο δωμάτιο δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει καλά.

Η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα μπορεί να συμβεί ως εξής:

 1. Αυτός ο δίαυλος, ο οποίος είναι ισχυρότερος, αρχίζει να τραβάει τον άλλον, και αυτός που είναι ασθενέστερος, τελικά, αρχίζει να λειτουργεί ως αέρας τροφοδοσίας. Ο αέρας που πρέπει να εισέλθει στα δωμάτια μέσω των παραθύρων, προέρχεται από αυτό το κανάλι. Εκεί που λαμβάνεται αυτός ο αέρας, το κανάλι εξαερισμού είναι αδιάφορο, γι 'αυτό και οι οσμές από το άλλο πέφτουν σε ένα διαμέρισμα.
 2. Και οι δύο αεραγωγοί συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν, και αν η εισροή αέρα δεν είναι αρκετή, επιστρέφεται σε βάρος του αέρα που προέρχεται από άλλα διαμερίσματα. Δηλαδή, η διαμονή δεν έρχεται καθαρός αέρας, αλλά ακριβώς το ίδιο επεξεργασμένο και βρώμικο, καθώς και να αφαιρεθεί, αλλά και με ξένη μυρωδιές.

Στην πρώτη παραλλαγή, στην πραγματικότητα, αντί για δύο καλά λειτουργούντα κανάλια, υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος και ο όγκος του αέρα που φεύγει από τα δωμάτια μειώνεται κατά το ήμισυ. Σε μια άλλη εκδοχή, το ορυχείο θα γεμίσει όπως πρέπει, αλλά όχι με αυτόν τον αέρα ή, ακριβέστερα, όχι από αυτή την πηγή. Και αυτό σημαίνει ότι η σωστή κυκλοφορία στο διαμέρισμα έχει σπάσει.

Πριν αλλάξετε τα ξύλινα παράθυρα στα προϊόντα PVC, πρέπει πρώτα να εξετάσετε πώς να εξασφαλίσετε μια σταθερή ροή αέρα στις εγκαταστάσεις. Ως επί το πλείστον, είναι το ελάττωμά του που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό της ανάστροφης ώθησης από τις βεντούζες στην τουαλέτα.

Ο χαλασμένος αερισμός δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρώς. Σε μια κακή κατάσταση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές, και μερικές φορές στα πυροσβεστικά τμήματα - υπάρχουν ειδικά τμήματα για τη συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού. Φροντίστε να απευθυνθείτε στην καταγγελία στο HOA - μετά την επιθεώρηση, ο πρόεδρος πρέπει να λάβει μέτρα για την εξάλειψη των δυσλειτουργιών και την αποκατάσταση της καθαριότητας του αγωγού αερισμού.

Πώς θα πρέπει ο εξαερισμός να λειτουργεί στο διαμέρισμα;

Το βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο παρέχεται από μια κανονική εισροή καθαρού αέρα, καθώς και την απομάκρυνση του παλιού "καταναλισκόμενου" και του υπερκορεσμένου διοξειδίου του άνθρακα. Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του αερισμού στο διαμέρισμα, τι μικροκλίμα πρέπει να παρέχει, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο ή στο Διαδίκτυο και να βρείτε μια αποδεκτή επιλογή για την τσέπη σας. Επίλυση των προβλημάτων του εξαερισμού, ορισμένοι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων πηγαίνουν κατά μήκος της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης και απλά ανοίγουν τα παράθυρα ή τα παράθυρα παραθυρόφυλλα σε μικρο-εξαερισμό. Και άλλοι αναρωτιούνται: μπορώ να εγκαταστήσω ένα σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα έτσι ώστε να μην χρειάζεται συνεχώς αέρα και να ακούω θόρυβο δρόμου; Και αναζητούν ευκαιρίες για την οργάνωση της αεροπορικής ανταλλαγής με το χαμηλότερο κόστος.

Πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο αερισμός στο διαμέρισμα: τα κύρια προβλήματα

Σε όλα τα πολυκατοικίες, οργανώνεται ένα σύστημα φυσικής εκτροπής "βρώμικου" αέρα. Το σύστημα των αγωγών εξαγωγής είναι μία από τις κύριες επικοινωνίες, οι οποίες τοποθετούνται κατά την κατασκευή του σπιτιού. Οι άξονες εξάτμισης, λόγω της διαφοράς σε υψόμετρο, τραβούν τον αέρα και, αν υπάρχει μια καθιερωμένη εισροή, μπορούν να αφήσουν μεγάλους όγκους φρέσκου υπαίθριου αέρα. Ωστόσο, οι περισσότερες φορές η έννοια του πώς και πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα δεν ταιριάζει. Αυτό οφείλεται στην σχεδόν πλήρη αεροστεγανότητα των χώρων χάρη στην εγκατάσταση σύγχρονων παραθύρων και δομών πόρτας, λίγοι άνθρωποι εκτελούν τακτικά διαδικασία εξαερισμού και ποιος θα αερίσει το διαμέρισμα όταν δεν είστε στο σπίτι; Μετά από όλα, τα λουλούδια, τα έπιπλα, τα κατοικίδια ζώα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, μυρωδιές και υγρασία. Σε ένα δωμάτιο που έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αερισμό, ο αέρας γίνεται μούχλα και παγίδα, διότι χωρίς την εισροή δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.

Πώς θα πρέπει ο εξαερισμός να λειτουργεί στο διαμέρισμα; Για την πολύ φθηνή και αποτελεσματική λύση στο θέμα του εξαερισμού υπάρχει ένα σύστημα "αερισμού στο σπίτι". Συμπαγείς συσκευές - βαλβίδες εισαγωγής τοίχο και ventklapany πόρτα - παρέχουν ποιοτική κυκλοφορία του αέρα και να δημιουργήσει μια άνετη ατμόσφαιρα στην αίθουσα, όταν δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας και διατήρηση ηχομόνωση.

Σύστημα εναλλαγής αέρα διαμερισμάτων: πτυχές λειτουργίας

Το διαμέρισμα είναι το μέρος της ζωής ενός ατόμου, όπου ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του. Από αυτή την άποψη, η ποιότητα του αέρα πρέπει να ανταποκρίνεται σε υψηλά πρότυπα υγείας και υγιεινής, καθώς και να προάγει την άνετη ύπαρξη και αναψυχή των κατοίκων. Πώς να εργαστεί εξαερισμό στο διαμέρισμα δεν είναι γνωστό σε όλους. Αυτό, συχνά, προκαλεί ορισμένα προβλήματα και δυσκολίες. Έτσι, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις περιπλοκές και τις πτυχές της λειτουργίας του εξαερισμού σε μια κατοικία.

Σχέδιο εξαερισμού στο διαμέρισμα

Φυσικός αερισμός του διαμερίσματος

Ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι μακράν το πιο συνηθισμένο σε κτίρια κατοικιών. Αυτό οφείλεται τόσο στην κληρονομιά - στα παλιά σπίτια δεν πραγματοποιήθηκε ο εκσυγχρονισμός των δικτύων εξαερισμού, και η φθηνότητα του. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανταλλαγή αυτή δεν είναι η πιο αποτελεσματική.

Πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο φυσικός εξαερισμός

Η αρχή αυτού του τύπου ανταλλαγής αέρα βασίζεται στη λειτουργία ενός αραιωμένου δικτύου καναλιών αέρα, τα οποία εξέρχονται σε έναν κοινό ανελκυστήρα στο σπίτι. Το κανάλι σε κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με μια αναπηρική σχάρα. Λόγω της πτώσης της πίεσης, της δύναμης του ανέμου και της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού αέρα και της ατμόσφαιρας μέσα στο διαμέρισμα, καθώς επίσης λόγω της παρουσίας ρωγμών στα παράθυρα και τις πόρτες, υπάρχει φυσική κυκλοφορία αέρα στα δωμάτια.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Αλλά πρόσφατα στα παλιά, καθώς και στα νέα σπίτια εγκατασταθεί μεταλλικά πλαστικά παράθυρα και αεροστεγείς πόρτες, οι οποίες εμποδίζουν τη φυσική κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Δεν επιτρέπουν την είσοδο των αέριων μαζών στο δωμάτιο, επομένως, διαταράσσει τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου. Από την άλλη πλευρά, οι παλιοί, σκονισμένοι και λιπαροί αγωγοί αέρα δεν αντιμετωπίζουν τη λειτουργία τους.

Όλα αυτά οδηγούν στο γεγονός ότι το διαμέρισμα παράγει ζεστό, υγρό και "βαρύ" αέρα. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να ανοίγουν τα παράθυρα και τα παράθυρα για να αερίζουν επιπρόσθετα τις εγκαταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο αναιρούν την ενεργειακή απόδοση του διαμερίσματός τους, καταναλώνουν ακατάλληλα θερμικούς πόρους και ηλεκτρική ενέργεια.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, εμπειρογνώμονες και εμπειρογνώμονες συστήνουν την τοποθέτηση πιο λειτουργικών συστημάτων ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα. Όπως τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Συστήματα εξαναγκασμένης ανταλλαγής αέρα

Το ίδιο το όνομα αυτών των τύπων ανταλλαγής αέρα σημαίνει ότι η κυκλοφορία του αέρα εξαναγκάζεται με ειδικό εξοπλισμό.

Τα συστήματα αναγκαστικής κυκλοφορίας μπορούν να είναι:

 1. Εξαναγκασμένη εξάτμιση.
 2. Αναγκαστικές εισροές σε συνδυασμό με φυσικές εξατμίσεις.
 3. Αναγκαστική τροφοδοσία και εξάτμιση.
 4. Αναγκαστική τροφοδοσία και εξάτμιση με ανάκτηση θερμότητας.

Λοιπόν, πώς πρέπει να λειτουργήσει ένα τέτοιο υποχρεωτικό σύστημα;

Πρώτον, ο αερισμός πρέπει να σχεδιάζεται ανάλογα με την ένταση του χώρου. Δεύτερον, πρέπει αναγκαστικά να περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανεμιστήρων, που θα εξασφαλίζουν την κίνηση των αέριων μαζών. Τέτοιοι οπαδοί μπορεί να είναι:

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες θεωρούνται η βέλτιστη λύση για την οργάνωση της λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού, καθώς η λειτουργία τους είναι η πιο αθόρυβη. Θα πρέπει να εγκαθίστανται στην κουκούλα, ειδικά αν πρόκειται για μπάνιο και τουαλέτα, όπου η συνεχής ανταλλαγή αέρα είναι η βασική απαίτηση.

Η σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού πρέπει να σχεδιάζεται για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέριων μαζών ίση με 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά άτομο. Ο εξοπλισμός του αναγκαστικού συστήματος, δηλ. ανεμιστήρες, εγκατασταθεί κάτω από την οροφή ή στην ψευδοροφή, αν είναι παρόντες στο διαμέρισμα. Ένα από τα κανάλια του συστήματος τροφοδοτεί αέρα στο διαμέρισμα, και το άλλο έχει σχεδιαστεί για την απελευθέρωσή του έξω. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αγωγοί εξαερισμού να περάσουν από τα δωμάτια. Από τον εξωτερικό αξιοσημείωτο εξοπλισμό των χώρων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σχάρες εξαερισμού. Σε γενικές γραμμές, ολόκληρο το δίκτυο σχεδιάζεται έτσι ώστε η είσοδος αέρα να βρίσκεται στα καθιστικά και η έξοδος στα μπάνια ή τα μπάνια.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής

Θερμική ανάκτηση

Εάν το διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, τότε πρέπει να εγκατασταθεί ένας εναλλάκτης θερμότητας για τη λειτουργία του, ο οποίος θερμαίνει τον κρύο αέρα από το δρόμο. Αυτό το σχέδιο παρέχει όχι μόνο τη σωστή κυκλοφορία αέρα, αλλά επίσης μειώνει την απώλεια θερμότητας στο διαμέρισμα. Επιπλέον, τα συστήματα ανάκτησης, λόγω των φίλτρων που είναι εγκατεστημένα σε αυτά, καθαρίζουν τον αέρα από τη σκόνη και τη βρωμιά.

Ανταλλαγή αέρα στην κουζίνα

Η ατμόσφαιρα ολόκληρου του διαμερίσματος εξαρτάται από τη σωστή οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στην κουζίνα. Μετά από όλα, τα περισσότερα σταγονίδια λίπους, το μονοξείδιο του άνθρακα και η βρωμιά σχηματίζουν και συσσωρεύονται εδώ. Και αυτό δεν μιλά για το μονοξείδιο του άνθρακα.

Ως εκ τούτου, η κουκούλα κουζίνας είναι ένα σημαντικό στοιχείο του συνόλου του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η βέλτιστη λύση πρέπει να είναι μια κουκούλα εγκατεστημένη πάνω από την επιφάνεια εργασίας της κουζίνας σε απόσταση όχι μικρότερη από 65 εκατοστά από την καυτή επιφάνεια. Ο απορροφητήρας πρέπει να συνδέεται με έναν αγωγό ή με έναν αεραγωγό μέσω ενός αγωγού αέρα.

Εξαερισμός σε μπάνιο και τουαλέτα

Για την πλήρη λειτουργικότητα της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα, δεν πρέπει επίσης να ξεχάσετε να απομακρύνετε το μπάνιο και την τουαλέτα. Ο φυσικός εξαερισμός μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παράσχει μια ισχυρή και παραγωγική παραγωγή του εξαντλημένου αέρα διαμερίσματος. Για το σκοπό αυτό, συνήθως χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες θήκης. Συχνά είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες υγρασίας και κίνησης. Αυτό εξασφαλίζει την οικονομική λειτουργία του ανεμιστήρα και την παράταση της ωφέλιμης ζωής του. Τέτοιοι αισθητήρες περιλαμβάνουν ανεμιστήρα όταν ξεπεραστεί το επίπεδο ή όταν κάποιος βρίσκεται στο μπάνιο.

Ανεμιστήρας μπάνιου

Ο αερισμός του διαμερίσματος, η επιλογή του τύπου, η οργάνωση και η εγκατάστασή του, η επιλογή υλικών και εξοπλισμού είναι μια πολύπλοκη αλλά απαραίτητη διαδικασία. Είναι καλύτερο να αναθέσει αυτό το έργο στους εμπειρογνώμονες - ξέρουν πώς να λειτουργούν σωστά τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να προετοιμάσετε προσεκτικά - να διαβάσετε τα κατάλληλα εγχειρίδια, να συμβουλευτείτε τα αρμόδια άτομα όταν αγοράζετε εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση, ένα λειτουργικό δίκτυο ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμά σας, ανεξάρτητα από την απόδοση ή το κόστος, θα προσφέρει άνεση, καθαρό αέρα, απομάκρυνση οσμών και σκόνης, καθώς και υγεία και ευεξία για όλους τους ενοικιαστές του διαμερίσματος.