Ποιο είναι το ψυγείο στον υπολογιστή. Ψυγείο στο φορητό υπολογιστή. Γιατί χρειάζομαι ψυγείο.

Ερώτηση: Τι είναι ένα ψυγείο σε έναν υπολογιστή; και τι είναι για;

Απάντηση: Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να διευκρινίσουμε τι είναι ένα ψυγείο και τι χρειάζεται σε έναν υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή.

Ένα ψυγείο είναι ένας ανεμιστήρας ψύξης της CPU σε έναν υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή. Το ψυγείο μεταφράζεται ως ψυγείο, τώρα το ψυγείο είναι εξοπλισμένο όχι μόνο με κεντρικούς επεξεργαστές υπολογιστών αλλά και με κάρτες γραφικών. Οι ισχυρές κάρτες γραφικών τόσο σε υπολογιστές όσο και σε φορητούς υπολογιστές είναι πολύ ζεστές και ψύχονται με ειδικά ανεμιστήρες.

Σε φορητούς υπολογιστές ή υπολογιστές που διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, διαφέρουν επίσης στην τιμή. Όπως έχουμε καταλάβει ήδη, το ψυγείο είναι ο ίδιος ανεμιστήρας που προορίζεται για την ψύξη των επεξεργαστών σε φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές. Εάν ο επεξεργαστής είναι βαριά φορτωμένο και συνεχώς θερμαίνεται, τότε ο ψύκτης θα λειτουργεί συνεχώς επίσης, εάν ο ανεμιστήρας ψύξης CPU και επίσης να σταματήσει και ανάπαυσης.

Σε ορισμένους υπολογιστές, μπορούμε να ακούσουμε θόρυβο υπολογιστή, αυτό το ψυγείο λειτουργεί. Υπάρχουν πολύ θορυβώδεις οπαδοί, και δεν υπάρχουν σχεδόν ακούγοντες οπαδοί. Επίσης, αν έχει συσσωρευτεί πολλή σκόνη στον υπολογιστή, αρχίζει επίσης να λειτουργεί με θόρυβο και συνιστάται η τακτική εμφύσηση σκόνης στη μονάδα συστήματος. Αν ακούτε ένα δυνατό θόρυβο στο έργο του φορητού υπολογιστή, τότε είναι πιθανώς πάρα πολύ σκονισμένο και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εξαιτίας της συμπαγής του φορητού υπολογιστή για να ξεφουσκώσει τη σκόνη, ένας κανονικός χρήστης μπορεί να βλάψει το φορητό υπολογιστή. Αν έχετε επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορείτε να καθαρίσετε τον εαυτό σας ανοίγοντας τη μονάδα συστήματος του υπολογιστή, αλλά πριν αποσυνδέσετε από την τροφοδοσία. Μετά από αυτό θα παρατηρήσετε ότι το ψυγείο στον υπολογιστή άρχισε να λειτουργεί πιο αθόρυβα.

Εάν μετά από τα μέτρα καθαρισμού του φορητού υπολογιστή ή του υπολογιστή δεν χάσει το θόρυβο του υπολογιστή εργασίας, τότε είναι δυνατό να αντικαταστήσετε το ψυγείο με ένα νέο. Πώς να επιλέξετε ένα ψυγείο εξαρτάται από εσάς, όλα εξαρτώνται από την τιμή της οποίας είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για έναν ανεμιστήρα στον υπολογιστή σας, οπότε η επιλογή είναι τώρα τεράστια στα καταστήματα. Εάν είστε κακή γνώση σε υπολογιστές, τότε για να αντικαταστήσετε το ψυγείο είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Είναι επίσης σκόπιμο να συμβουλευτείτε πριν αγοράσετε τι καλύτερο να αγοράσετε ώστε να μην κάνετε θόρυβο και να εργάζεστε καλά.

 • Ελπίζω ότι το άρθρο βοήθησε να μάθω λίγο τι είναι ένα ψυγείο και γιατί χρειάζεται σε έναν υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή.
 • Σχόλια, σχόλια, προσθήκες στο άρθρο, ερωτήσεις και απαντήσεις μπορούν να προστεθούν παρακάτω.
 • Ένα μεγάλο αίτημα είναι η παροχή αμοιβαίας συνδρομής και η ανταλλαγή χρήσιμων συμβουλών.
 • Ίσως είναι η συμβουλή σας που θα βοηθήσει εκείνους που αναζητούν πληροφορίες για το ψυγείο στον υπολογιστή.
 • Σας ευχαριστούμε για τη συμπάθειά σας, την αμοιβαία βοήθεια και χρήσιμες συμβουλές.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για την υπόθεση

Οι τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, τα εξειδικευμένα προγράμματα και τα νέα παιχνίδια απαιτούν όλο και πιο ισχυρούς υπολογιστές. Οι επεξεργαστές, οι κάρτες γραφικών και άλλα εξαρτήματα υπολογιστών αναβαθμίζονται κάθε χρόνο και αυτό οδηγεί στην κατανομή περισσότερης θερμότητας. Η υπερβολική θέρμανση μπορεί να απειλήσει να κρεμάσει, να σπάσει τα μεμονωμένα στοιχεία και να ενισχύσει το buzz των ψύκτες. Η σκόνη που συσσωρεύεται στο σώμα επιδεινώνει μόνο την κατάσταση.

Οι φίλοι έρχονται στη διάσωση. Σήμερα σχεδόν πάντοτε τίθενται στην τροφοδοσία, στον επεξεργαστή και στις ισχυρές κάρτες γραφικών. Αλλά συχνά αυτό δεν είναι αρκετό: αυτοί οι οπαδοί εξυπηρετούν μόνο τα μέρη τους, ρίχνοντας ζεστό αέρα στο σώμα. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο μειώνει την απόδοση των ψυγείων, τα οποία επαναλαμβάνουν τον ίδιο ζεστό αέρα, αλλά οδηγεί επίσης στη θέρμανση άλλων τμημάτων του υπολογιστή. Επομένως, απαιτείται σωστός εξαερισμός στην περίπτωση, έτσι ώστε να παρέχεται εξωτερικός αέρας και από μέσα προς τα έξω. Αυτό είναι που χρειάζονται οι οπαδοί για το περίβλημα.

Δυστυχώς, για πολλούς πρόκειται για το ποσό που απομένει από την αλλαγή. Επιπλέον, κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα περιπτώσεων, οι αγοραστές συχνά εστιάζουν μόνο στο μέγεθός τους. Αυτό είναι βασικά λανθασμένο, καθώς ένας ανεπαρκώς επιλεγμένος ανεμιστήρας θα οδηγήσει σε περιττό ενοχλητικό θόρυβο και θα εξυπηρετήσει πολύ λίγα. Εάν προσεγγίσετε σοβαρά το θέμα, πρέπει να καταλάβετε τις παραμέτρους των ανεμιστήρων της γάστρας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ανεμιστήρων για το περίβλημα

Μέγεθος ανεμιστήρων

Πρόκειται για τις φυσικές διαστάσεις του πλαισίου, βοηθώντας την πλοήγηση κατά την επιλογή ανεμιστήρων σε διάφορα εξαρτήματα και στο σώμα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, επειδή αν οι παράμετροι του πλαισίου δεν ταιριάζουν, ο ανεμιστήρας απλά δεν μπορεί να εισαχθεί. Υπάρχουν πολλά τυπικά μεγέθη ανεμιστήρων: από 25x25 mm έως 200x200 mm.

Οι ανεμιστήρες από 25x25 έως 70x70 mm χρειάζονται για να ψύξουν μικρές περιοχές, για παράδειγμα τη βόρεια ή νότια γέφυρα στη μητρική πλακέτα. Σε σχέση με τη συγκεκριμένη χρήση, η επιλογή αυτών των οπαδών δεν είναι τόσο μεγάλη. Χρησιμοποιούνται σε λεπτούς διακομιστές για να φυσούν το περίβλημα με μεγάλη ταχύτητα.

Οι ανεμιστήρες μεγέθους 80x80 και 92x92 mm είναι στάνταρ για μικρές περιπτώσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, σε υπολογιστές γραφείου. Τέτοιοι οπαδοί είναι αρκετά δημοφιλείς και κοινές. Χρησιμοποιούνται επίσης για ειδικούς σκοπούς, για παράδειγμα, ψύξη μικρών μητρικών καρτών. Πριν από περίπου 12-15 χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σε τυποποιημένες περιπτώσεις ATX σχεδόν παντού.

Οι ανεμιστήρες μεγέθους 120x120 και 140x140 mm χρησιμοποιούνται σε μεγάλα κτίρια. Είναι τέλεια για ισχυρούς υπολογιστές, για παράδειγμα, παιχνίδια. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα, τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα περιστροφής που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη ροή αέρα. Κατά συνέπεια, οι μεγάλοι ανεμιστήρες είναι πιο θορυβώδης από τους μικρότερους.

Οι ανεμιστήρες των 150x140 και 200x200 mm χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται πρόσθετη ισχυρή ροή αέρα σε ένα μεγάλο περίβλημα. Τοποθετούνται συνήθως στην κορυφή ή στην πλευρά της θήκης. Η επιλογή μοντέλων αυτού του μεγέθους δεν είναι τόσο μεγάλη.

Επίσης υπάρχουν ανεμιστήρες μη τυποποιημένων μεγεθών, όταν η διάμετρος του ανεμιστήρα είναι μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ των οπών στερέωσης (όπως στην παρακάτω εικόνα). Σκεφτείτε αυτό σε ένα περίβλημα με ένα σφιχτό συγκρότημα ανεμιστήρα. Δύο τέτοιοι ανεμιστήρες με στερέωση 120x120 mm, αλλά με διάμετρο στροφείου 140 mm, δεν μπορούν να τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο στο περίβλημα με ένα σημείο τοποθέτησης πινάκων 120 mm.

Μέγιστη και ελάχιστη ταχύτητα περιστροφής

Η διαφορά μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης ταχύτητας του ανεμιστήρα υποδηλώνει ότι μπορεί να ρυθμιστεί. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα περιστροφής, τόσο περισσότερο θόρυβος παράγει ο ανεμιστήρας.

Μέγιστο και ελάχιστο επίπεδο θορύβου

Σε γενικές γραμμές, η πιο δύσκολη πτυχή κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα είναι να βρεθεί μια ανταλλαγή μεταξύ ταχύτητας, ροής αέρα και θορύβου. Οι ακριβοί και πιο αποδοτικοί ανεμιστήρες φημίζονται για το χαμηλό επίπεδο θορύβου τους με επαρκώς ισχυρή ροή αέρα.

Έλεγχος ταχύτητας

Ρυθμίστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα ανά λεπτό για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση ψύξης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ο ανεμιστήρας περιστρέφεται με ταχύτητα 2500 σ.α.λ., είναι λογικό να μειώνεται ο αριθμός της ταχύτητάς του προκειμένου να μειωθεί ο θόρυβος και η κατανάλωση ενέργειας. Αν, αντιθέτως, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, η ταχύτητα του ανεμιστήρα πρέπει να αυξηθεί. Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα, αξίζει να λάβετε υπόψη τις παραμέτρους της μητρικής πλακέτας και τον τύπο του συνδετήρα τροφοδοσίας. Η ταχύτητα του ανεμιστήρα μπορεί να ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους.

Η πρώτη είναι η αυτόματη ρύθμιση. Σε αυτήν την παραλλαγή, η ταχύτητα του ανεμιστήρα ελέγχεται αυτόματα από τη μητρική πλακέτα ή μέσω εντολών χρήστη (για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή που είναι εγκατεστημένη στο σώμα του υπολογιστή - το reobas). Η ίδια η μητρική πλακέτα αναλύει τον βαθμό θέρμανσης των εξαρτημάτων του υπολογιστή.

Η δεύτερη μέθοδος είναι μια ομαλή χειροκίνητη ρύθμιση. Σε αυτήν την παραλλαγή, για να ρυθμίσετε την ταχύτητα, ο χρήστης πρέπει να γυρίσει τη λαβή της αντίστασης ελέγχου σε ένα ειδικό μπλοκ. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα του ανεμιστήρα αλλάζει ομαλά, δηλαδή μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί τόσο από τις μεγάλες όσο και από τις πολύ μικρές. Το πρόβλημα της χειροκίνητης ρύθμισης είναι ο κίνδυνος υπερθέρμανσης των Η / Υ εάν δεν παρακολουθείτε τη θερμοκρασία των εξαρτημάτων. Με ανεπαρκή ταχύτητα περιστροφής, ο αέρας στο εσωτερικό του σκάφους θα γίνει θερμότερος φυσικά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συντριβές και αιωρήσεις.

Η τρίτη μέθοδος είναι η σταδιακή χειροκίνητη ρύθμιση. Είναι κατασκευασμένο με τη μορφή ειδικών προσαρμογέων, που συνδέουν μέσω του οποίου ο ανεμιστήρας, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα της περιστροφής του. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των βημάτων και επομένως ο αριθμός των επαναστάσεων θα καθοριστεί αυστηρά.

Τύπος βύσματος τροφοδοσίας

Σήμερα υπάρχουν τέσσερις τύποι συνδέσεων ανεμιστήρων: 2 ακίδων, 3 ακίδων, 4 ακίδων και molex.

2 ακίδων. Χρησιμοποιείται σε τροφοδοτικά και σε συνηθισμένους υπολογιστές δεν υπάρχει στις σύγχρονες μητρικές πλακέτες.

Το 3-pin είναι μια σύνδεση με τη μητρική πλακέτα, με δυνατότητα παρακολούθησης της ταχύτητας του ανεμιστήρα μέσω της μητρικής πλακέτας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα καλώδια με 3 ακίδες μπορούν να συνδεθούν σε έναν σύνδεσμο 4 ακίδων.

Ο 4 ακίδων είναι μια σύνδεση στη μητρική πλακέτα με δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της ταχύτητας του ανεμιστήρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του συστήματος. Αυτοί οι οπαδοί συνήθως στέκονται σε επεξεργαστές και κάρτες γραφικών. Είναι δυνατή η σύνδεση ενός καλωδίου τεσσάρων ακίδων σε ένα βύσμα 3 ακίδων, αλλά η λειτουργία αυτόματου ελέγχου ταχύτητας δεν θα είναι διαθέσιμη.

Molex - αυτή η σύνδεση απευθείας στο τροφοδοτικό με δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Τύπος ρουλεμάν

Όπως γνωρίζετε, χρειάζονται έδρανα για να περιστρέψετε τον ανεμιστήρα γύρω από τον δακτύλιο. Δεδομένου ότι είναι ο κύριος τόπος των εξαρτημάτων τριβής, που φέρει πιο επιρρεπή σε κατάρρευση, και είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του επιπέδου θορύβου. Σε περίπτωση που ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος ένας από τους τέσσερις τύπους εδράνων: ολίσθηση, τροχαίο, υδροδυναμικό και με μαγνητικό κεντράρισμα.

Το ολισθαίνον ρουλεμάν είναι ο απλούστερος σχεδιασμός ρουλεμάν, στον οποίο τρίβονται δύο γυαλισμένες επιφάνειες. Αυτή είναι η φθηνότερη και πιο ήσυχη επιλογή, ωστόσο έχει μικρή διάρκεια ζωής και επιδείνωση της λειτουργίας σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, λόγω του σχεδιασμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε όρθια θέση.

Ροή αέρα στη μέγιστη ταχύτητα

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα για το περίβλημα. Υποδηλώνει τον αριθμό κυβικών ποδιών αέρα ανά λεπτό που ένας ανεμιστήρας του συστήματος ψύξης είναι σε θέση να οδηγήσει μέσα από τον εαυτό του. Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ψύξη. Η ροή αέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διάμετρος του ανεμιστήρα, το μέγεθος των λεπίδων, η ταχύτητα περιστροφής, το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται ο ανεμιστήρας. Με διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των παραμέτρων, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη ροή του αέρα.

Σχεδιασμός

Μεταξύ άλλων, οι οπαδοί διαφέρουν ως προς την εμφάνιση: από το χρώμα των λεπίδων μέχρι την εμφάνιση φωτισμού. Φυσικά, εάν ο υπολογιστής σας είναι κρυμμένος βαθιά κάτω από το τραπέζι, είναι απίθανο ότι θα σας πειράξει. Αλλά για τους επαγγελματίες, ειδικά τους παίκτες, που εξοπλίζουν το χώρο παιχνιδιού τους, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Κριτήρια επιλογής

Εάν είστε ευαίσθητοι στο θόρυβο, δείτε τα πιο ήσυχα μοντέλα. Θα είναι πιο ακριβά, καθώς οι κατασκευαστές επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη μη τυποποιημένου σχεδιασμού πτερυγίων για να εξασφαλίσουν καλή ροή αέρα στις ελάχιστες στροφές.

Οι περιστρεφόμενοι δίσκοι 80x80 mm ή 92x92 mm είναι κατάλληλοι για μερικά SLIM ή miniITX ή για παλιές περιπτώσεις ATX πλήρους μεγέθους με τις αντίστοιχες υποδοχές.

Για να ψύξετε τα εξαρτήματα σε ένα λεπτό σκελετό διακομιστή ή για να εκτοξεύσετε μεμονωμένα εξαρτήματα σε δυσπρόσιτα μέρη, πάρτε τους ανεμιστήρες 20-70 mm. Αξίζει να θυμηθούμε ότι με υψηλές ταχύτητες οι μικρές οπαδοί ψάλλουν δυνατά, γι 'αυτό οι οπαδοί της σιωπής δεν θα τους αρέσουν.

Για οικιακούς υπολογιστές τυχερού παιχνιδιού, είναι κατάλληλοι 120-140 ανεμιστήρες ποιότητας με 4 ακίδες σύνδεσης για αυτόματο έλεγχο ταχύτητας και ανθεκτικά, αποδοτικά έδρανα. Συχνά φαίνονται αρκετά δροσερά και κομψά, τα οποία ταιριάζουν με την ιδέα μιας μονάδας συστήματος τυχερών παιχνιδιών.

Οι ίδιοι οι ανεμιστήρες «ρυθμίζουν καλύτερα» το επίπεδο ροής του αέρα για μια βέλτιστη αναλογία θερμοκρασίας και θορύβου είναι καλύτερο να δώσουν προσοχή στους ανεμιστήρες 3-pin ή molex που είναι εφοδιασμένοι με δύο ή περισσότερα στάδια ρύθμισης της περιστροφής.

Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον ανεμιστήρα στην τροφοδοσία ρεύματος ή να το εγκαταστήσετε οριζόντια (με την πλευρά φυσήματος στραμμένη προς τα κάτω), μην αγοράσετε ανεμιστήρα με συμβατικό συρόμενο ρουλεμάν! Επιλέξτε με υδροδυναμικό ή κυλιόμενο έδρανο.

Και τέλος, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε ελκυστικά ακριβά και αποτελεσματικά μοντέλα οπαδών, τα οποία συνδυάζουν όλες τις θετικές πτυχές, δηλ. ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ροής αέρα με χαμηλό επίπεδο θορύβου, η τιμή του οποίου μπορεί να φθάσει τα 5000 ρούβλια. Για την τροποποίηση των ανεμιστήρων, ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με ρυθμιζόμενο οπίσθιο φωτισμό.

Τι λέγεται "ψυγείο" σε έναν υπολογιστή;

Ποιο είναι το ψυγείο στον υπολογιστή, τι μοιάζει και για ποιο λόγο;

Στην πραγματικότητα, ένα ψυγείο είναι ένα σύστημα ψύξης που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστές (σε επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, chipsets, κλπ.). Αποτελείται από ανεμιστήρα και μεταλλικό (συνήθως αλουμίνιο) ψυγείο. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν το όνομα "ψυγείο" με τους οπαδούς στον υπολογιστή, αλλά ο ανεμιστήρας είναι μόνο μέρος του ψυγείου.

Ένα ψυγείο είναι ένας ανεμιστήρας που δροσίζει τα βασικά συστατικά ενός υπολογιστή. Και μοιάζει και με ανεμιστήρα. Ψύκτες στον υπολογιστή μερικά. Το ένα δροσίζει τη μητρική πλακέτα, το άλλο - μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών, για παράδειγμα, αν είναι. Στην πραγματικότητα, το ψυγείο είναι το πιο θορυβώδες κομμάτι του υπολογιστή

Το ψυγείο είναι ένας ανεμιστήρας (πιο συγκεκριμένα οι ανεμιστήρες) που δροσίζουν το σύστημα στο σύνολό του. Ο αριθμός μπορεί να είναι διαφορετικός, στον υπολογιστή μου υπάρχουν τέσσερις, συμβαίνει ότι οι χρήστες εγκαθιστούν επιπλέον, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους οπαδούς να παίζουν online παιχνίδια.

είναι ένας ανεμιστήρας με άλλα λόγια.

Ένα ψυγείο υπολογιστή είναι ένας ανεμιστήρας του οποίου η λειτουργία είναι η ψύξη των εξαρτημάτων του υπολογιστή (επεξεργαστής, μητρική πλακέτα, κάρτα γραφικών κ.λπ.) και η διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας μέσα στη μονάδα συστήματος.

Οι ψύκτες εγκαθίστανται στον επεξεργαστή, σε μια κάρτα γραφικών, στην ίδια τη θήκη.

Οπουδήποτε είναι απαραίτητο και τι είναι απαραίτητο να ψύξετε εγκαταστήστε ψύκτες.

Στην περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση, υπάρχουν αρκετοί ψύκτες, κατά κανόνα - για φυσώντας και φυσώντας ένα κάθε φορά, αλλά είναι δυνατό και περισσότερο.

Ανεμιστήρας για υπολογιστή

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες. Με σας ξανά τον Αλέξανδρο και στο σημερινό άρθρο θα μιλήσω για έναν ανεμιστήρα για έναν υπολογιστή που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση συστημάτων ψύξης υπολογιστών.

Ένα από τα σημαντικά συστατικά στοιχεία μιας αδιάκοπης, αξιόπιστης και μακράς λειτουργίας του υπολογιστή σας είναι ένα σύστημα ψύξης υψηλής ποιότητας και υψηλής απόδοσης για όλα τα εξαρτήματα και τα εξαρτήματά του.

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για φορητό υπολογιστή ή για ισχυρό υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών. Η ποιοτική απομάκρυνση θερμότητας από τα θερμαντικά στοιχεία, παρατείνει σημαντικά το χρόνο λειτουργίας τους και είναι σημαντική για οποιαδήποτε συσκευή.

Σε αυτό το στάδιο εξέλιξης της τεχνολογίας, ο κύριος τρόπος για να κρυώσει τις συσκευές θερμού υπολογιστή είναι η ψύξη του αέρα με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων ανεμιστήρων.

Το μέγεθος, η ταχύτητα περιστροφής, η παραγωγικότητα, η τεχνολογία κατασκευής και ακόμη και η μορφή των πτερυγίων πτερυγίων, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ψύξης ολόκληρου του συστήματος υπολογιστών στο σύνολό του.

Ένας ανεμιστήρας που συνδέεται προς το ψυγείο (μπορεί να έχει μια διαφορετική διαδικασία σχήμα, το μέγεθος, το υλικό και την κατασκευή, περιλαμβάνουν συστατικά τα οποία βοηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αφαιρέσει θερμότητα από το θερμαντικό στοιχείο, όπως σωλήνες θερμότητας). Το όλο σάντουιτς ονομάζεται ψυγείο.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των οπαδών σε ένα ισχυρό κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή μπορεί να φτάσει δεκάδες ή και περισσότερο, προκύπτει πολλοί χρήστες ερώτημα πώς μπορούν να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν σε περίπτωση ενοχλητικό θόρυβο ή αποτυχία ανεμιστήρα. Εάν δεν παρατηρήσατε την αποτυχία του ανεμιστήρα εγκαίρως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια δαπανηρού εξοπλισμού λόγω της υπερθέρμανσης του.

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η μέση θερμοκρασία στο σπίτι ή στο γραφείο, σε σύγκριση με την περίοδο του χειμώνα αυξάνεται, καθώς και ανεμιστήρα του υπολογιστή παίρνει αέρα από το περιβάλλον, φυσικά, αυξάνει επίσης μέσα στο σύστημα του υπολογιστή.

Αγοράστε και αντικαταστήστε τον ανεμιστήρα της θήκης είναι πολύ απλή και θα είναι σε θέση να κάνει κάθε χρήστη που έχει τουλάχιστον κάποιες δεξιότητες στο χειρισμό ενός κατσαβιδιού.

Η αντικατάσταση ενός ανεμιστήρα επεξεργαστή ή ενός ανεμιστήρα σε μια κάρτα οθόνης είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αδύνατη λόγω των μη τυποποιημένων διαστάσεων και των μεθόδων τοποθέτησης, πράγμα που απαιτεί πλήρη αντικατάσταση του συστήματος ψύξης αυτής της μονάδας.

Για να επιλέξετε και να αγοράσετε έναν ποιοτικό ανεμιστήρα καταψύκτη, ψύκτη CPU ή κάρτα γραφικών, πρέπει να γνωρίζετε τους βασικούς τύπους, τα χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων και τη συσκευή τους. Θα σας βοηθήσει επίσης (αν είναι απαραίτητο) να αφαιρέσετε, να αποσυναρμολογήσετε και να λιπάνετε τον ενοχλητικό ανεμιστήρα με τον εαυτό σας.

Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα είστε πολύ εξοικειωμένοι με τις διαφορές μεταξύ των οπαδών των διαφόρων κατηγοριών των τιμών από το άλλο και να μάθουν να κατανοούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, και μπορούν να κάνουν τη σωστή επιλογή υπέρ του ενός ή του άλλου μοντέλου του ανεμιστήρα στον υπολογιστή πριν από την αγορά.

Η συσκευή του ανεμιστήρα για τον υπολογιστή

Ένας ανεμιστήρας υπολογιστή αποτελείται από τρία κύρια μέρη:

Στέγαση
Πτερωτή
Ηλεκτροκινητήρας

Το περίβλημα του ανεμιστήρα έχει μια μορφή υπό μορφή πλαισίου και χρησιμεύει ως βάση για τη στερέωση της ηλεκτρικής κίνησης (ηλεκτρικού κινητήρα) και των πτερυγίων πτερυγίων. Ανάλογα με την ποιότητα και την ποιότητα του προϊόντος του κατασκευαστή, το περίβλημα μπορεί να είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, μέταλλο ή καουτσούκ.

Η πτερωτή είναι ένα σύνολο λεπίδων διατεταγμένων σε έναν κύκλο σε έναν άξονα με έναν ηλεκτροκινητήρα, υπό ορισμένη γωνία και στερεωμένο στο περίβλημα του ανεμιστήρα με έδρανα διαφόρων τύπων. Κατά τη διάρκεια της περιστροφής, τα πτερύγια της πτερωτής πιάνονται στον αέρα και, περνώντας από τον εαυτό του, δημιουργούν μια σταθερή ροή αέρα που ψύχει το θερμαντικό στοιχείο.

Στην κατασκευή ανεμιστήρων υπολογιστών χρησιμοποιούνται κινητήρες συνεχούς ρεύματος, οι οποίοι στερεώνονται σταθερά στο περίβλημα του ανεμιστήρα.

Για την ψύξη του υπολογιστή, των εξαρτημάτων και των συσκευών του υπολογιστή χρησιμοποιούνται δύο τύποι ανεμιστήρων:

Αξονικός (αξονικός) ανεμιστήρας
Φυγοκεντρικός (ακτινικός) ανεμιστήρας

Διαφέρουν στην αρχή της δράσης και του σχεδιασμού.

Ο αξονικός ανεμιστήρας έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στον σχεδιασμό συστημάτων ψύξης διαφόρων εξοπλισμού πληροφορικής, λόγω της απλότητας κατασκευής και της ευελιξίας του.

Ο αξονικός ανεμιστήρας του υπολογιστή χρησιμοποιείται για την ψύξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των φορητών υπολογιστών, των ηλεκτρονικών συσκευών που βασίζονται σε μεγάλες ποσότητες στις μητρικές πλακέτες, τους κεντρικούς επεξεργαστές, τις κάρτες γραφικών, τα τροφοδοτικά και άλλο εξοπλισμό.

Ο κύριος τρόπος χρήσης των αξονικών ανεμιστήρων είναι η εμφύσηση ψυκτικών καλοριφέρ εγκατεστημένων σε ηλεκτρονικές συσκευές που απαιτούν εξαναγκασμένη αφαίρεση θερμότητας.

Ο φυγοκεντρικός (ακτινικός) ανεμιστήρας είναι ένας περιστρεφόμενος ρότορας, που αποτελείται από σπειροειδή πτερύγια. Σε αυτή τη μορφή του ανεμιστήρα, αέρας τραβιέται περιστρεφόμενο ρότορα μέσω ενός πλευρικού ανοίγματος στο περίβλημα, όπου, από τη φυγόκεντρο δύναμη, οδηγείται σε ένα θερμαινόμενο καλοριφέρ περνώντας μέσα από τα άκρα των οποίων, παίρνει θερμότητα που προέρχεται από αυτά, και τα εξάγει έξω.

Ο ακτινικός ανεμιστήρας χρησιμοποιείται κυρίως για την ψύξη φορητών υπολογιστών, τις ισχυρές κάρτες γραφικών και ως πρόσθετη ψύξη για ισχυρούς υπολογιστές και διακομιστές χαμηλού προφίλ (μπλέντερ).

Πλεονέκτημα των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων, μπροστά από τους αξονικούς ανεμιστήρες, είναι η δυνατότητα απευθείας εξόδου θερμού αέρα έξω από τη μονάδα συστήματος του υπολογιστή και μεγαλύτερη αξιοπιστία (λόγω των δομικών χαρακτηριστικών του).

Αφαίρεση και λίπανση του ανεμιστήρα του υπολογιστή

Ίσως χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε τον ανεμιστήρα για να το λιπάνετε ο υπολογιστής ή να τον καθαρίσετε από τη σκόνη.

Οι κύριες συλλέκτες σκόνης είναι πτερύγια του ανεμιστήρα, και λόγω της υψηλής ταχύτητας περιστροφής, τα λεπτά σωματίδια της σκόνης που αποτίθεται πυκνά επί της επιφανείας των λεπίδων, και αποτελεσματικά καθαρίσει τους χειροκίνητα μπορεί χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο υλικό στο χέρι. Μια ηλεκτρική σκούπα ή πεπιεσμένος αέρας δεν θα βοηθήσει εδώ.

Θα είμαστε ένας παλιός αξονικός ανεμιστήρας στο ολισθαίνον ρουλεμάν της εταιρείας ADDA (αυτή η εταιρεία παράγει ανεμιστήρες πολύ υψηλής ποιότητας, αλλά δεν τους συναντήσαμε προς πώληση).

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε προσεκτικά το αυτοκόλλητο με το λογότυπο του κατασκευαστή, κατά προτίμηση να μην χαλάσετε το συγκολλητικό υπόστρωμα. Το χρειαζόμαστε ακόμα.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το πλαστικό ή καουτσούκ καπάκι που προστατεύει τα ρουλεμάν από την διείσδυση ξένων σωματιδίων (σε ανεμιστήρες χρησιμοποιώντας έδρανα ολίσθησης, χρησιμεύει επίσης για την πρόληψη της διαρροής του λιπαντικού).

Λοιπόν, το τελευταίο πράγμα, το πιο δύσκολο, είναι να αφαιρέσετε την πλαστική ροδέλα στερέωσης από τον άξονα πτερωτής.

Μοιάζει με αυτό:

Ο καθορισμός (κλειδώσει) ο δακτύλιος έχει μία τομή σε ένα μέρος και την άκαμπτη δομή (πολύ εύκολο ελατήρια), έτσι ώστε κατά την αφαίρεση να είναι πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε δεν θα αναπηδούν. Βρείτε ένα λεπτό και μικρό δακτύλιο θα είναι δύσκολο (δοκιμάζεται στην πράξη), και ένας ανεμιστήρας χωρίς δακτύλιο ασφάλισης είναι αδύνατο. Για να το αφαιρέσετε, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό λαβίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, το οποίο θα είναι κατάλληλο για την παραλαβή και συγκράτηση.

Μετά την αφαίρεση του δακτυλίου ασφάλισης, ολοκληρώνεται η διαδικασία αποσυναρμολόγησης του ανεμιστήρα του υπολογιστή. Αφαιρούμε την πτερωτή και συνεχίζουμε τον καθαρισμό και τη λίπανση.

ανεμιστήρες Λιπαντικό συναρμολογούνται απλά ρουλεμάν πρέπει να παράγει πυκνά λιπαντικά, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο ότι το λιπαντικό είναι συνεχώς επί ενός μεταλλικού άξονα του ανεμιστήρα κατά τη λειτουργία του. Επαρκώς λιπαίνει πολύ λίγο άξονα ανεμιστήρα πτερωτή, και μετά την εγκατάσταση του μέσα στο πλαίσιο με έναν ηλεκτροκινητήρα, προσθέστε μια μικρή ποσότητα του λιπαντικού (μέχρι το δακτύλιο συγκράτησης ρύθμιση επιπέδου) από το πίσω μέρος του ανεμιστήρα του υπολογιστή. Αυτό γίνεται έτσι ώστε η λειτουργία κατά τη διάρκεια του ανεμιστήρα, γράσο υγροποιηθεί με θέρμανση του μεταλλικού χιτωνίου ενήργησε με την ανάληψη και λιπαίνει το χώρο μεταξύ τους.

Η λίπανση των ανεμιστήρων για τον υπολογιστή, συναρμολογημένη σε κυλιόμενα έδρανα (ρουλεμάν με σφαιρίδια), παράγεται από υγρά υλικά. Εξαιρετικό για το σκοπό αυτό το σιλικόνη PMS-100, PMS-200, το οποίο μπορεί να αγοραστεί σε καταστήματα ραδιοφωνικών εξαρτημάτων. Η λίπανση τέτοιων ανεμιστήρων περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα μικρά ρουλεμάν και τα κενά μεταξύ του περιβλήματος του εδράνου και των ίδιων των σφαιρών είναι πολύ μικρά. Εγώ ξοδεύω προσωπικά τη λίπανση με αυτόν τον τρόπο. Παίρνω τα ρουλεμάν από τον ανεμιστήρα. Λοιπόν τους σκουπίζω με αλκοόλ (ή κάτι απολίπανσης). Σκουπίζω ξηρό και για 15-20 λεπτά (ενώ καθαρίζω και λιπαίνω τον ανεμιστήρα ο ίδιος) τα ρίχνω σε ένα δοχείο με λάδι σιλικόνης. Τότε τα βγάζω με τσιμπιδάκια, τα βάζω στην άτρακτο του στροφείου και συλλέγω τον ανεμιστήρα. Συναρμολογήστε με την αντίστροφη σειρά.

Χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων για τον υπολογιστή

Οι ανεμιστήρες χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες βασικές τεχνικές παραμέτρους:

Ταχύτητα περιστροφής (rpm)
Η δημιουργούμενη ροή αέρα (CFM)
Επίπεδο δημιουργούμενου θορύβου (dB)

Συχνότητα περιστροφής

Πόσες στροφές γύρω από τον άξονά της μπορούν να κάνουν τον ανεμιστήρα του ανεμιστήρα σε ένα λεπτό.

Ροή αέρα

ικανότητα Fan εκφράζεται σε ενέργεια που παράγεται από το ρεύμα αέρα και εκφράζεται σε κυβικά πόδια ανά λεπτό (κυβικά πόδια ανά λεπτό, CFM), m. e. όγκος του αέρα που μπορεί να περάσει μέσα από το ίδιο τον ανεμιστήρα, σε μια ορισμένη ταχύτητα επί ένα λεπτό. Ότι η ροή του αέρα που παράγεται από τον ανεμιστήρα επηρεάζει πόση θερμότητα μπορεί να διαχέεται να αποσυρθούν από το θερμαντικό στοιχείο για μια δεδομένη μονάδα χρόνου.

Όσο περισσότερο CFM, τόσο πιο παραγωγικός είναι ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να δοθεί προσοχή στο επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, προτιμάται μια λιγότερο παραγωγική, αλλά πιο ήσυχη επιλογή.

Για να αυξήσετε τη ροή του αέρα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μεγάλους ανεμιστήρες με χαμηλότερη ταχύτητα περιστροφής από τις μικρότερες με μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής. Αυτό θα σας εξοικονομήσει περιττό θόρυβο.

Επίπεδο δημιουργούμενου θορύβου

Υπολογίζεται σε ντεσιμπέλ. Αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζεται από το πού και πώς τοποθετείται ο ανεμιστήρας, υπό ποιες συνθήκες λειτουργεί, τον τύπο εγκατεστημένων εδράνων, την ποιότητα κατασκευής, την ταχύτητα και το μέγεθος του ανεμιστήρα. Διαβάστε περισσότερα στο τέλος του άρθρου.

Τύποι ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται στους ανεμιστήρες υπολογιστών

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα για έναν υπολογιστή, είναι ο τύπος των εδράνων που χρησιμοποιούνται σε αυτό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρουλεμάν, βάσει των οποίων δημιουργούνται οι ανεμιστήρες υπολογιστών. Επηρεάζουν τέτοιες σημαντικές παραμέτρους για εμάς όπως την αξιοπιστία, το χρόνο μεταξύ των βλαβών και του θορύβου του ανεμιστήρα

Οι παρακάτω τύποι ρουλεμάν είναι μακράν οι πιο συνηθισμένοι στην κατασκευή ανεμιστήρων υπολογιστών.

Υπάρχουν πιο σπάνιες και δαπανηρές επιλογές ρουλεμάν, τις οποίες θα συζητήσω παρακάτω.

Ρουλεμάν ολίσθησης (ρουλεμάν μανικιού)
Ρουλεμάν

Το συρόμενο έδρανο είναι πολύ απλό στην κατασκευή, και από αυτό είναι το φθηνότερο όλων των ειδών τα ρουλεμάν. Για να προσδώσει σταθερότητα στην πτερωτή, κατά τη διάρκεια της περιστροφής του χρησιμοποιείται ένα μέταλλο ή (σε πιο προηγμένες εκδοχές ένας κεραμικός) κύλινδρος, με μια οπή στη μέση. Στην οπή αυτή εισάγεται ο άξονας του χάλυβα στον οποίο στερεώνεται ο πτερωτής.

Λόγω μιας τόσο απλής και φθηνής τεχνικής λύσης, ακολουθούν όλα τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου εδράνων.

Όταν ο ανεμιστήρας είναι μόνο αγοραστεί και εγκατασταθεί, θα σας παρακαλώ σιωπή κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά μόλις το γράσο θα αρχίσει να στεγνώσει (όπως συμβαίνει σε περίπου ένα χρόνο, ανάλογα με τη χρήση), θα αρχίσει να εκπέμπει μια δυσάρεστη θορύβου.

Εξαιτίας της αντίστασης που εμφανίζεται όταν τρίβεται ο άξονας του πτερυγίου, το αποξηραμένο και λερωμένο γράσο μέσα στο έδρανο.

Περαιτέρω μακροπρόθεσμη λειτουργία του ανεμιστήρα χωρίς λιπαντικό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερο θόρυβο, πάνω φθορά του ίδιου του ρουλεμάν, και τελικά να οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία να ανακτήσει την αποδοτικότητα του ανεμιστήρα, η οποία θα απαιτήσει την αντικατάσταση.

Η αποδοτικότητα ενός λείου εδράνου εξαρτάται έντονα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος από ό, τι είναι δική σας, τόσο πιο γρήγορα το ξηρό λιπαντικό, και πιο συχνά πρέπει να καθαρίζονται και να λιπαίνει το ίδιο τον ανεμιστήρα, ή να το αλλάξετε σε ένα νέο.

Επίσης, ένα από τα μειονεκτήματα των ανεμιστήρων με συρόμενα έδρανα είναι η χαμηλή τους απόδοση όταν εργάζονται σε οριζόντια θέση.

Με μια τέτοια διάταξη ανεμιστήρα, λιπαντικό περιέχεται στο εσωτερικό του εδράνου ρέει από τη μία πλευρά, η οποία οδηγεί σε μια άνιση κατανομή και ταχύτερη έξοδο της βλάβης ανεμιστήρα.

Από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι οπαδοί με ρουλεμάν μανικιών, ιδιαίτερα τα μοντέλα υψηλής ποιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ψύξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν απαιτείται ισχυρή διάχυση της θερμότητας και της εργασίας δεν υπερβαίνει 8-10 ώρες την ημέρα (γραφείο στο σπίτι ή παρωχημένα υπολογιστές).

Δεν συνιστάται η χρήση ανεμιστήρων που έχουν κατασκευαστεί με βάση συρόμενα ρουλεμάν σε διακομιστές, ισχυρούς τύπους παιχνιδιών και φορητούς υπολογιστές.

Για όλα τα ελαττώματά της, όπως οπαδοί είναι λιγότερο ακριβά, και αν ακολουθηθεί, την κατάλληλη στιγμή για να λιπαίνει και καθαρές από σκόνη, τότε θα είναι σε θέση να εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να σας ενοχλεί περισσότερο από το θόρυβο.

Τώρα ας προχωρήσουμε σε ποιοτικά και ακριβότερα μοντέλα ανεμιστήρων που βασίζονται σε δύο ρουλεμάν.

Το ρουλεμάν είναι μια μεταλλική θήκη με τη μορφή ενός δακτυλίου και ενός εσωτερικού μανικιού με μπάλες που περικλείονται μεταξύ τους. Το έδρανο κύλισης είναι μη διαχωρίσιμο, οπότε το λιπαντικό στο εσωτερικό του δεν διαρρέει και δεν λερώνει. Αυτό επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα και η απόδοσή του επιδεινώνεται πολύ λίγο, καθ 'όλη τη διάρκεια λειτουργίας.

Επίσης, το έδρανο έλασης είναι λιγότερο επιρρεπές σε υψηλές θερμοκρασίες, σε σύγκριση με ένα ολισθαίνον ρουλεμάν, και είναι κατάλληλο για ψύξη υπολογιστών με ισχυρή απελευθέρωση θερμότητας.

Δύο ρουλεμάν με σφαιρίδια στη βάση του ανεμιστήρα με δακτύλιο ασφάλισης

Ηχητική θορύβου που εκπέμπεται από τους σύγχρονους οπαδούς, που είναι εξοπλισμένα με ρουλεμάν δεν είναι πιο δυνατά από τους οπαδούς της νέας έδρανα ολίσθησης, και ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της χρήσης που πρακτικά δεν αλλάζει, σε αντίθεση με τον αντίπαλο.

Θα ακούσετε νωρίτερα έναν θόρυβο, από την τριβή του εισερχόμενου ή εξερχόμενου αέρα σε υψηλή ταχύτητα, γύρω από τις οπές εξαερισμού του περιβλήματός σας από το θόρυβο των κυλίνδρων.

Fan ρουλεμάν επιτρέπει να δημιουργήσετε βάσει της πολύ πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές λύσεις για την ψύξη των συστημάτων πληροφορικής, λόγω της δυνατότητας να τους οργανώσει σε οποιαδήποτε θέση, χωρίς το φόβο της επιδείνωσης της απόδοσης του ανεμιστήρα ή να μειώσει την περίοδο της λειτουργίας του.

Δεδομένου ότι το έδρανο είναι τεχνολογικά πιο περίπλοκο στην κατασκευή από το ολισθαίνον ρουλεμάν, είναι συνεπώς ακριβότερο και τα προϊόντα που βασίζονται σε αυτό έχουν υψηλή τιμή. Και αν θεωρήσετε ότι σε έναν ποιοτικό ανεμιστήρα υπάρχουν δύο ρουλεμάν, τότε η τιμή αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Προς το παρόν, η επιλογή ανεμιστήρα σε κυλιόμενα ρουλεμάν μου φαίνεται η πλέον βέλτιστη επιλογή. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές, η ποιότητα των προϊόντων είναι υψηλή και οι τιμές, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, είναι σε αποδεκτό επίπεδο. Συνιστάται η εγκατάσταση σε όλους τους υπάρχοντες υπολογιστές.

ανεμιστήρες απόκτηση δεδομένων θα σας απαλλάξει από πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υπηρεσία τους, επειδή MTBF τους είναι σχετικά με τον κύκλο ζωής του σύγχρονου υπολογιστή, και τους οπαδούς για ρουλεμάν θα αλλάξει μαζί με όλο το περιεχόμενο του υπολογιστή σας :).

Για την παραγωγή ενός μόνο ανεμιστήρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι εδράνων. Για παράδειγμα, μια αρκετά κοινή επιλογή είναι ένας ανεμιστήρας στον οποίο είναι τοποθετημένο ένα ολισθαίνον ρουλεμάν και ένα έδρανο. Η λύση αυτή δεν εξαλείφει τις υφιστάμενες αδυναμίες των οπαδών, αλλά επιτρέπει στους κατασκευαστές να τους σώσει και να λάβει την απαραίτητη εξειδικευμένη τιμών μεταξύ ακριβά και φθηνά μοντέλα των οπαδών, και είμαστε μαζί σας για να πάρετε ένα καλό προϊόν σε λογική τιμή.

Κεραμικά έδρανα

Τροχαίο έδρανο, στην κατασκευή του οποίου χρησιμοποιούνται κεραμικά υλικά. Οι ιδιότητες απόδοσης κεραμικών, για την παραγωγή ρουλεμάν, υπερβαίνουν τις ιδιότητες του μετάλλου. Ο δηλωμένος πόρος εργασίας είναι περισσότερο από το συνηθισμένο ρουλεμάν δύο φορές.

Το κεραμικό έδρανο επιτρέπει την χρήση ανεμιστήρων που είναι κατασκευασμένα πάνω τους, σε θερμοκρασίες όπου άλλοι τύποι εδράνων δεν είναι σε θέση να λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για σήμερα, αυτά είναι τα πιο ανθεκτικά έδρανα που χρησιμοποιούνται στους οπαδούς, αλλά ταυτόχρονα τα πιο ακριβά.

Δυναμικά ρουλεμάν υγρού

Τεχνολογικά βελτιωμένη έδρανον ολισθήσεως κατά την οποία η περιστροφή του άξονα του στροφείου εμφανίζεται σε ένα στρώμα ειδικά λιπαντικά και βρίσκεται μόνιμα μέσα στο περίβλημα, λόγω δημιουργεί κατά τη λειτουργία μια διαφορά πίεσης.

Το επίπεδο θορύβου ενός υδροδυναμικού ρουλεμάν θεωρείται ότι είναι το χαμηλότερο.

Το MTBF είναι υψηλότερο από τα συρόμενα έδρανα σχεδόν δύο φορές, αλλά χαμηλότερα από τα έδρανα κύλισης. Οι ανεμιστήρες σε αυτό το είδος ρουλεμάν είναι ακριβοί και πολύ σπάνιοι λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής. Παράγεται μόνο από μια μικρή ομάδα κατασκευαστών.

Ρουλεμάν ολίσθησης με κοχλιωτό σπείρωμα (Ρουλεμάν)

Ένα απλό ρουλεμάν με ειδικές περικοπές στο εσωτερικό του δακτυλίου και κατά μήκος του άξονα του προσαρτήματος του πτερυγίου, μέσω του οποίου κατανέμεται ομοιόμορφα το λιπαντικό. Με το επίπεδο του δημοσιευμένου θορύβου και του χρόνου λειτουργίας αντιστοιχεί περίπου στα χαρακτηριστικά του υδροδυναμικού εδράνου.

Διαστάσεις ανεμιστήρων για τον υπολογιστή

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα των υπολογιστών, τα οποία χρειάζονται ψύξη, έχουν διαφορετικά μεγέθη, τότε για τους ανεμιστήρες ψύξης διαφορετικής ισχύος και μεγέθους που απαιτούνται.

Όλοι οι φίλοι υπολογιστών που μπορείτε να αγοράσετε έχουν τυποποιημένα μεγέθη. Κατά την επιλογή των εξαρτημάτων του υπολογιστή (ειδικά των περιπτώσεων), αξίζει να δοθεί προσοχή σε αυτό. Σε συσκευές με μη τυποποιημένους ανεμιστήρες είναι πολύ δύσκολο, ή και αδύνατο, να αντικατασταθεί ο ανεπαρκής ανεμιστήρας, πράγμα που θα απαιτήσει την αντικατάσταση ολόκληρου του συστήματος ψύξης.

Όχι πολύ καιρό πριν, τα συστήματα ψύξης ορισμένων καρτών βίντεο υπέστησαν πολύ άσχημα λόγω της εγκατάστασης ανεμιστήρων χαμηλής ποιότητας που απέτυχαν προτού η ηχητική κάρτα ηθικά καταστεί άνευ αντικειμένου. Προσωπικά, αντικατέστησα ψύκτες και ανεμιστήρες, μόνο για τον υπολογιστή μου, σε δύο κάρτες γραφικών (NVIDIA Geforce 4 Ti 4200 και ATI Radeon X800XT).

Προηγουμένως, αυτό αντιπροσώπευε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά τώρα οι κατασκευαστές συστημάτων ψύξης το έχουν λύσει, χάρη στην εισαγωγή φυγοκεντρικών ανεμιστήρων και πολύ καλύτερων αξονικών.

Βασικές διαστάσεις των ανεμιστήρων αξονικού υπολογιστή (σε mm)

40Χ40, 60Χ60, 70Χ70, 80Χ80, 92Χ92, 120Χ120

Το πάχος του πλαισίου κελύφους των ανεμιστήρων 80, 90 και 120mm είναι 25mm, αν και υπάρχουν ανεμιστήρες με πλαίσιο 15, 30 ή 35mm. Τα πλαίσια για ανεμιστήρες μικρότερου μεγέθους είναι 10, 15 mm.

Κάτω από την εικόνα μπορείτε να δείτε τις συνολικές και τις διαστάσεις τοποθέτησης των βασικών μεγεθών του ανεμιστήρα του υπολογιστή (παρακαλούμε, για μικρές υπογραφές, κάντε κλικ στην εικόνα για πιο λεπτομερή προβολή).

Μη τυποποιημένα μεγέθη ανεμιστήρων υπολογιστών 140mm, 95mm

Οι ανεμιστήρες των 140 χιλιοστών δεν εμφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό, λόγω της αύξησης των απαιτήσεων για την ικανότητα ψύξης των σύγχρονων υπολογιστών.

Αρχικά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, χρησιμοποιήθηκαν για να ψύξουν τα τροφοδοτικά και τα ψύκτες του υπολογιστή για να ψύξουν τους επεξεργαστές, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει.

Πολλοί κατασκευαστές ανεμόμυλων, άρχισαν να παράγουν ανεμιστήρες 140 χιλ. Προς πώληση στο λιανικό εμπόριο.

Οι κατασκευαστές των περιβαλλόντων υπολογιστών, απλά δεν υστερούν στον εξοπλισμό των απογόνων τους με καθίσματα για καινοτομίες.

Αξίζει την προσοχή στο γεγονός ότι ορισμένες μάρκες όπως Noctua, Evercool, και όπως ανεμιστήρες, 140 χιλιοστά έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν στις θέσεις 120 χιλιοστά, με πρόσθετα εξαρτήματα ή ειδικά σχεδιασμένα έντυπα του περιβλήματος του ανεμιστήρα.

Η τιμή των ανεμιστήρων 140 mm είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό, τι στα μικρότερα αντίστοιχα, αλλά για λίγο περισσότερα χρήματα και ελαφρά αύξηση του μεγέθους σας, έχετε μεγαλύτερη ροή αέρα ανά μονάδα. μειώνοντας την ταχύτητα του ανεμιστήρα και, ως εκ τούτου, βελτιώνοντας την ψύξη της μονάδας συστήματος και μειώνοντας τον θόρυβο από αυτήν.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι με την πάροδο των χρόνων οι ανεμιστήρες 140 mm θα μετατοπίσουν τα 120 mm, όπως δεν ήταν πολύ καιρό με 92 mm και θα γίνουν τα πρότυπα.

Αντικαταστάτες ανεμιστήρες 95 mm (που δεν αντικαθίστανται χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης των καρτών βίντεο) χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε ψύκτες για επεξεργαστές ψύξης. Κυρίως για επεξεργαστές της Intel.
Υπάρχουν λίγοι τέτοιοι οπαδοί διαθέσιμοι και μπορούν να αγοραστούν μόνο μέσω του Διαδικτύου ή σε μεγάλες πόλεις ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης. Πριν διαβάσετε περαιτέρω, κάντε ένα διάλειμμα και παρακολουθήστε το βίντεο για την επιλογή ενός ανεμιστήρα θήκης.

Σύνδεση των ανεμιστήρων του υπολογιστή

Όλοι οι ανεμιστήρες για τον υπολογιστή, συνδεδεμένοι με τη μητρική πλακέτα ή με τροφοδοτικό, σε κανονική λειτουργία, λειτουργούν από 12 βολτ.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να είναι με αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής της πτερωτής, ή χωρίς αυτό.

Τύποι επαφών ανεμιστήρων

Όλα τα τροφοδοτικά ηλεκτρονικών υπολογιστών διαθέτουν έναν τυπικό σύνδεσμο (Molex) για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες συσκευές (σκληρούς δίσκους, οπτικούς δίσκους και ανεμιστήρες).

Για να συνδεθείτε με τον υπολογιστή τροφοδοτικό των ανεμιστήρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως κανονική σύνδεση με τέσσερις επαφές (τύπου Molex), και μειωμένες επιλογές.

Για τη λειτουργία του ανεμιστήρα, τεσσάρων επαφών, χρησιμοποιούνται μόνο δύο (Γη και 12 βολτ).

Αυτό μοιάζει με έναν από τους δημοφιλέστερους επιτραπέζιους υπολογιστές: ένα συνδετήρα τροφοδοσίας Molex 4 ακίδων:

Έχει τέσσερις επαφές:

 • κίτρινο καλώδιο + 12V
 • κόκκινο σύρμα + 5V
 • μαύρα σύρματα "γη"

Ένας ανεμιστήρας που είναι συνδεδεμένος σε αυτόν με μια τυποποιημένη διάταξη ακίδων στο βύσμα ισχύος θα λειτουργεί από 12V.

Αν χρειαστεί να μειώσουμε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, μπορούμε εύκολα να το συνδέσουμε με 5, 6 ή 7 Volts.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να εναλλάξουμε τα καλώδια στο βύσμα τροφοδοσίας του ανεμιστήρα.

Σχέδιο συνδεσμολογίας για τον συνδετήρα του ανεμιστήρα για αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής

Οι επαφές στα άκρα των συρμάτων έχουν μια τυποποιημένη δομή.

Είναι στερεωμένα με ένα ζεύγος πτυσσόμενων μεταλλικών barbels στο πλαστικό τμήμα του συνδετήρα. Για να αφαιρέσετε την επαφή από τη φίσα, αυτές οι προεξέχουσες κεραίες πρέπει να πιέζονται στο εσωτερικό της επαφής και στη συνέχεια να αφαιρείτε εύκολα το σύρμα και να το τοποθετείτε στην επιθυμητή θέση του συνδετήρα.

Για να συνδεθείτε με τις υποδοχές στη μητρική πλακέτα ή άλλες συσκευές που μπορούν να ρυθμίσουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων, χρησιμοποιούνται μειωμένες υποδοχές.

Είναι δύο, τρεις ή τέσσερις καρφίτσες.

Ο σύνδεσμος 2 ακίδων έχει δύο σύρματα και παρέχει μια τυπική τάση + 12V.

Στον σύνδεσμο 3 ακίδων, εκτός από την "γείωση" και 12V υπάρχει ένα καλώδιο για επικοινωνία με τον ταχύμετρο. Ο ταχύμετρος έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής του ανεμιστήρα, αλλάζοντας την τάση της τροφοδοσίας. Αυτή η παράμετρος είναι ρυθμισμένη στο BIOS της μητρικής πλακέτας ή ειδικό λογισμικό.

Οι ανεμιστήρες με ακροδέκτες 4 ακίδων τοποθετούνται σε συστήματα ψύξης επεξεργαστών και κάρτες γραφικών. Η ταχύτητά τους ρυθμίζεται αυτόματα, χρησιμοποιώντας PWM (διαμόρφωση εύρους παλμού). Ανάλογα με τη θερμοκρασία του ψυχόμενου στοιχείου.

Εάν δεν υπάρχει φορτίο στην CPU ή την κάρτα γραφικών, τότε θερμαίνονται ασθενώς και δεν χρειάζονται ισχυρή ψύξη. Στην περίπτωση αυτή, η μονάδα PWM μειώνει την ταχύτητα του ανεμιστήρα στις ελάχιστες απαιτούμενες τιμές.

Αν αυξηθεί το φορτίο, η παραγωγή θερμότητας από τους επεξεργαστές αυξάνεται και η μονάδα PWM βαθμιαία, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνει την ταχύτητα του ανεμιστήρα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.

Οι ανεμιστήρες υπολογιστών μπορούν να εξοπλιστούν με δύο διαφορετικούς τύπους συνδέσεων, οι οποίοι συνδέονται παράλληλα. Συνήθως πρόκειται για ένα τυπικό Molex και ένα μικρό βύσμα 3 ακίδων ή 4 ακίδων. Μπορείτε να συνδέσετε την τροφοδοσία μόνο σε ένα από αυτά

Η ρύθμιση της ταχύτητας των ανεμιστήρων για τον υπολογιστή με διάφορους τρόπους, παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ανεμιστήρων τους και μειώνει τον θόρυβο που παράγουν.

Ο θόρυβος που δημιουργείται από τους οπαδούς του υπολογιστή και τις μεθόδους για την καταπολέμησή του

Το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα κατά τη λειτουργία του είναι ένας σημαντικός δείκτης κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου μοντέλου.

Ο ακουστικός θόρυβος μετριέται σε dB (ντεσιμπέλ) και πρέπει να καθορίζεται από τον κατασκευαστή στην τεχνική τεκμηρίωση για τα προϊόντα τους.

Τα πραγματικά δεδομένα υπό συνθήκες λειτουργίας θα είναι σημαντικά διαφορετικά από αυτά που δηλώνει ο κατασκευαστής. Η μέτρηση των χαρακτηριστικών θορύβου εκτελείται υπό ιδανικές συνθήκες, δηλ. ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε ελεύθερη θέση, δεν έχει κανένα εμπόδιο στη διέλευση της ροής του αέρα μέσω αυτού και δεν είναι συνδεδεμένος σε τίποτα.

Η εγκατάσταση σε θήκη υπολογιστή ή η τοποθέτηση ανεμιστήρα σε ένα ψυγείο θα επηρεάσει σημαντικά τον θόρυβο που εκπέμπεται από αυτό, και όχι προς το καλύτερο.

Τώρα ας αναλύσουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον ακουστικό θόρυβο του ανεμιστήρα.

1. Οι δονήσεις χαμηλής συχνότητας που εκπέμπονται από το ρουλεμάν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, οι οποίες μεταδίδονται στην θήκη του υπολογιστή, μέσω της στερέωσης του πλαισίου του ανεμιστήρα.
 • χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες υψηλής ποιότητας, σε μερικά θορυβώδη ρουλεμάν
 • χρησιμοποιήστε ειδικά παρεμβύσματα (απόσβεση κραδασμών) και βίδες στερέωσης σιλικόνης
 • χρήση σκληρών (με πάχους μεταλλικούς τοίχους) θήκες υπολογιστών
2. Το σχήμα των ανοιγμάτων αερισμού μέσω των οποίων εισέρχεται ή εξέρχεται η ροή αέρα.

Εδώ παράγεται θόρυβος από την αναρρόφηση ή τον εξερχόμενο αέρα, ο οποίος υπό πίεση και σε υψηλή ταχύτητα διέρχεται από στενά ανοίγματα εξαερισμού.

 • χρησιμοποιήστε κύτη με αεροδυναμικά ανοίγματα. Η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αυτές τις σχάρες
 • Μειώστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα ή εγκαταστήστε ένα πιο αργό μοντέλο
 • αν υπάρχει, τότε η απόσταση του ανεμιστήρα από την είσοδο για μικρή απόσταση
3. Το σχήμα, το μέγεθος, η γωνία και η ποιότητα των λεπίδων.

Οι λεπίδες επηρεάζουν άμεσα τα ακουστικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα. Όταν ο αέρας ρέει μέσα από αυτά, το κόβουν, όπως ήταν, από το οποίο δημιουργείται ο θόρυβος ενός συγκεκριμένου φάσματος.

Το φάσμα και το επίπεδο θορύβου σε κάθε ανεμιστήρα θα έχει το δικό της μοντέλο, και εξαρτώνται από την ταχύτητα περιστροφής, την ποιότητα της επιφάνειας, διάταξη γωνίας και τον αριθμό των λεπίδων.

Μπορείτε να επηρεάσετε αυτήν την παράμετρο επιλέγοντας το σωστό μοντέλο ανεμιστήρα.

Εάν μπορείτε να λάβετε υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες κατά την αγορά ενός υπολογιστή, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το θόρυβο που παράγεται από αυτό.

Φυσικά, είναι αδύνατο να γίνει ένας ιδανικά ήσυχος υπολογιστής, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερο από το να μην εκμεταλλευτείτε τις παραπάνω συμβουλές.

Παρακαλώ, αν δεν είναι δύσκολο για εσάς, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά είναι απαραίτητο να δώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Για μένα είναι πολύ σημαντικό. Σας ευχαριστώ.

Πώς να οργανώσετε σωστά την ψύξη σε έναν υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών

Αυτό το άρθρο είναι μια συνέχεια της σειράς των υλικών εξοικείωσης σχετικά με τη συναρμολόγηση των συστημάτων μπλοκ. Αν θυμάστε, πέρυσι δημοσιεύθηκε η βήμα προς βήμα οδηγία "Πώς να συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή", η οποία περιγράφει λεπτομερώς όλα τα βασικά σημεία για τη δημιουργία και τον έλεγχο ενός υπολογιστή. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, οι αποχρώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη συναρμολόγηση της μονάδας συστήματος. Ειδικότερα, η σωστή εγκατάσταση των ανεμιστήρων στο περίβλημα θα αυξήσει την αποδοτικότητα όλων των συστημάτων ψύξης, καθώς και θα μειώσει τη θέρμανση των κύριων εξαρτημάτων του υπολογιστή. Αυτό το ζήτημα εξετάζεται περαιτέρω στο άρθρο.

Προειδοποιώ αμέσως ότι το πείραμα διεξήχθη με βάση ένα τυπικό συγκρότημα που χρησιμοποιεί τη μητρική πλακέτα ATX και την περίπτωση του τύπου Midi-Tower. Παρουσιάστηκε στο άρθρο θεωρείται ότι είναι η πιο κοινή επιλογή, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπολογιστές είναι διαφορετικά, αλλά λόγω του συστήματος με το ίδιο επίπεδο απόδοσης μπορούν να συγκεντρωθούν δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη διαμόρφωση. Δικαστή για τον εαυτό σας: η περίπτωση του υπολογιστή, ακόμη και μέσα στην ίδια μορφή παράγοντας έχουν διαφορετική ένταση και ο αριθμός των θέσεων για την εγκατάσταση των οπαδών, ακόμα και βίντεο με την ίδια GPU που συναρμολογούνται στις τυπωμένες πλακέτες κυκλωμάτων που έχουν διαφορετικά μήκη και είναι εξοπλισμένα με ψυγεία με διαφορετικό αριθμό σωλήνων θερμότητας και τους οπαδούς. Παρόλα αυτά, το μικρό μας πείραμα θα καταστήσει δυνατή την εξαγωγή συμπερασμάτων.

⇡ # Σύγχρονη μονάδα συστήματος

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε έναν μεγάλο αριθμό άρθρων σχετικά με την οργάνωση της μονάδας συστήματος ψύξης, αλλά πολλά από αυτά είναι γραμμένα σε εκείνες τις ημέρες, όταν η τυπική (τυπική, κλασική και ούτω καθεξής), οι υπολογιστές θεωρούνταν παροχή εναέρια δύναμη και πολλά καλάθια 3,5- και συσκευές 5,25 ιντσών. Λοιπόν, πρόσφατα τα πρότυπα έχουν αλλάξει αισθητά. Το γεγονός αυτό φαίνεται καθαρά στο άρθρο «Ένας υπολογιστής που μπορείτε να συλλέξετε, αλλά εξέφρασε τη λύπη του τα χρήματα - καλύτερη στέγαση, PSU και ψύξης το 2017». Τάσεις, αν δεν συγχέουν, για μετατροπή του Πύργου-πρότυπο κτίρια άρχισαν να εντοπιστεί ήδη από το 2014, αλλά τώρα έχουν γίνει ένα μαζικό φαινόμενο.

Παράδειγμα συναρμολόγησης στο Thermaltake Versa N27

Έτσι, η θήκη για υπολογιστή με κάθισμα για την τοποθέτηση της μονάδας τροφοδοσίας στο άνω μέρος το 2018 μπορεί να ονομαστεί με ασφάλεια μια περιέργεια. Συνήθως τέτοιες συσκευές βρίσκονται στην περιοχή τιμών μέχρι 2 000 ρούβλια. Στις περισσότερες άλλες πύργους, το PSU συνδέεται από κάτω, εκτός από πρόσφατα, είναι εντελώς κρυμμένο πίσω από το διακοσμητικό αποσβεστήρα. Υπάρχει επίσης, κάτω από την αυτοσχέδια κουρτίνα, μερικές φορές βάζουμε ένα καλάθι για σκληρούς δίσκους. Για παράδειγμα, στις τελευταίες πέντε κριτικές τη στιγμή που γράψατε ένα άρθρο στον ιστότοπό μας, αυτά τα μοντέλα εξετάστηκαν.

Κατά τη γνώμη μου, κατά τους πρώτους κατασκευαστές περίβλημα να το πράξουν με βάση την αισθητική, επειδή η χρήση των γείσα, κρύβοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα αχρησιμοποίητα καλώδια και το σκληρό δίσκο, αν υπάρχει ένα παράθυρο στο πλευρικό τοίχωμα καθιστά το σύστημα πολύ καλύτερο. Εκτός από το PC με το περίβλημα μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα μη-modular τροφοδοτικό, όπως αχρησιμοποίητα καλώδια δεν επηρεάζει την εμφάνιση. Και η κουρτίνα διαχωρίζει σαφώς την τροφοδοσία από τα υπόλοιπα εξαρτήματα, γεγονός που, με τη σειρά της, έχει καλή επίδραση στην ψύξη της. Όπως μπορείτε να δείτε, βλέπουμε συμπαγή πλεονεκτήματα.

Παράδειγμα συναρμολόγησης στη συσκευασία Thermaltake Core X31

Διαστάσεις Πύργος-σώματος άλλαξε πρόσφατα ελαφρώς, όμως, χωρίς αμφιβολία, η εσωτερική «αναδιάρθρωση» πυροδοτήθηκε συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των προτεραιοτήτων του χρήστη. Οι άνθρωποι ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούν οπτικούς δίσκους και συνεπώς δεν χρειάζονται διαμερίσματα 5,25 ιντσών στην περίπτωση. Στα μπλοκ του συστήματος εγκαθίστανται ολοένα και περισσότερο συμπαγείς μονάδες SSD - ο τύπος SS M.2 δεν χρειάζεται καλαθάκια. Με δεδομένη την μεγάλη δημοτικότητα των online υπηρεσιών και αποθήκευση σύννεφο δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα μεγάλο αριθμό των σκληρών δίσκων, έτσι ώστε ένα ή δύο σκληρούς δίσκους είναι δυνατόν να στερεώσετε στον τοίχο φούστα του περιβλήματος. Τέλος, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σιδήρου παράγουν φωτεινά, εντυπωσιακά στοιχεία με φωτισμό. Η τάση αυτή μπορεί να μην αρέσει, μπορεί να ερεθίσει και να εξοργίσουν, αλλά όλο και περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν τα κτίρια πιο πολύχρωμα πρωτότυπα σχέδια με ένα παράθυρο από την πλευρά του τοίχου.

Όλα τα παραπάνω σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των νέων "κλασσικών" επιτρέπουν, πρώτον, να τοποθετούνται επακριβώς σύρματα και βρόχοι, γεγονός που προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο περίβλημα και λιγότερη συσσώρευση σκόνης. Δεύτερον, η έλλειψη καλαθιών για συσκευές 3,5 και 5,25 ιντσών αυξάνει τον ελεύθερο χώρο μέσα στη θήκη. Για τον ίδιο λόγο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερους οπαδούς που θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτά είναι ακριβώς αυτά που παρατηρούνται στις σύγχρονες συσκευές, καθώς ακόμα και στα πλαίσια των μίνι-πύργων που υποστηρίζουν την εγκατάσταση μόνο μίνι-ITX μητρών, μπορείτε να στερεώσετε τουλάχιστον δύο ανεμιστήρες 120 mm στον μπροστινό πίνακα. Οι περιπτώσεις μεσαίου πύργου και πλήρους πύργου σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε τρεις, μερικές φορές τέσσερις ανεμιστήρες στον μπροστινό πίνακα και τον ίδιο αριθμό στον επάνω τοίχο.

Πρωτότυπη απεικόνιση της κίνησης των ρευμάτων αέρα στον σύγχρονο Πύργο-στέγαση

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει τη συναρμολόγηση στο θερμοστοιχείο Thermaltake Core X31. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τρεις ανεμιστήρες (120 και 140 mm) μπροστά, τρεις ανεμιστήρες από την κορυφή, έναν από κάτω και έναν από πίσω. Επομένως, ο συλλέκτης μπορεί να ελέγξει πλήρως τις ροές αέρα που παρατηρούνται στη μονάδα συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραδοσιακά στοιχεία της εγκατάστασης και η τυπική θέση του περιβλήματος (πάνω στο τραπέζι δίπλα στην οθόνη και ο χρήστης? Κάτω από το τραπέζι) γίνεται δεκτό ότι οι ανεμιστήρες τοποθετούνται στο μπροστινό και κάτω πάνελ, πιπιλίζουν αέρα, και «Carlson», τοποθετημένο στην κορυφή και πίσω τοιχώματα, φυσητό αυτό. Η παραπάνω εικόνα είναι πρωτόγονη, διότι, στην πραγματικότητα, οι επιλογές εισαγωγής και εμφύσησης αέρα στα κύτη μπορούν να είναι μάζες. Έτσι, η ροή του «γλιστρήσει» μέσα από τις οπές στο βύσμα PCI Express, με την τοποθέτηση στον τοίχο φούστα και μέσω ενός μικροσκοπικού διακένου στις αρθρώσεις συνδεδεμένες πλάκες.

Θέρμανση των εξαρτημάτων στην περίπτωση απουσία ανεμιστήρων

Για μεγαλύτερη σαφήνεια, θα δώσω μερικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα βιομηχανικό θερμικό σύστημα απεικόνισης. Είναι σαφές ότι, ελλείψει ανεμιστήρων κύτους, ο θερμός αέρας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού όγκου του κελύφους. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ψύκτη επεξεργαστή τύπου πύργου, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει εμφύσηση. Ένας τεράστιος ρόλος παίζει εδώ ο συνολικός όγκος του Thermaltake Core X31, καθώς σε μια πιο συμπαγή περίπτωση οι θερμοκρασίες θα ήταν αισθητά υψηλότερες - αυτό είναι ένα προφανές γεγονός.

Με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα ανεμιστήρα στον μπροστινό πίνακα και ενός ανεμιστήρα που φυσά στα πίσω συστήματα ψύξης του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών γίνεται πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση των άμεσων καθηκόντων του. Έτσι, το υποσύστημα ισχύος του επιταχυντή γραφικών είναι πλέον ψυχρότερο κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα της μονάδας έγιναν αισθητά πιο άνετα.

Θέρμανση των εξαρτημάτων σε περίπτωση που λειτουργούν όλοι οι ανεμιστήρες

Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι αρκετό για να δηλώσει το προφανές: κάθε σύστημα παιχνιδιών στην περίπτωση του Πύργου πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρες. Απομένει μόνο να προσδιοριστεί ο σωστός αριθμός αυτών, καθώς και να κατανοηθεί η σωστή διάταξη αυτών των στοιχείων του Η / Υ. Από τότε θα ασχοληθούμε περαιτέρω.

# Ιστορικό ενός υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα πειράματα διεξήχθησαν με μια τυπική μονάδα συστήματος τυχερών παιχνιδιών, συναρμολογημένη στην περίπτωση του διαμορφωτή Midi-Tower. Η χρήση άλλων συσκευών μπορεί να επηρεάσει - και είμαι σίγουρος ότι θα επηρεάσει - τα τελικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις - ελαφρώς, σε άλλες - καρδιακά. Όπως γράφω, θα προσπαθήσω να επισημάνω ορισμένα σημεία, βασισμένα, εν μέρει, στη δική μου εμπειρία.

Για να πραγματοποιήσω αυτό το πείραμα, γύρισα στη MSI και τη Thermaltake για βοήθεια, που έδωσαν ευγενικά μερικά από τα εξαρτήματα για τη δοκιμή. Το σύστημα έχει ως εξής:

 • Ο κεντρικός επεξεργαστής Intel Core i7-8700K, 6 πυρήνες και 12 ροές, 3.7 (4.7) GHz.
 • Thermaltake Frio Silent 12.
 • Λειτουργική μνήμη Corsair CMK16GX4M2A2666C16, 16 GB, DDR4-2666.
 • Μητρική πλακέτα MSI Z370 GAMING M5.
 • Συσσωρευτές Western Digital WD10EFRX, Western Digital WDS100T1B0A και ομαδική ομάδα T-FORCE CARDEA.
 • Η κάρτα γραφικών MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO, 11 GB GDDR5X.
 • Thermaltake Core X31.
 • Θερμικοί ανεμιστήρες Thermaltake Riing Plus 12 RGB ανεμιστήρας καυστήρα TT Premium Edition, δύο σετ τριών τεμαχίων.
 • Τροφοδοσία Thermaltake Smart Pro RGB 750W Bronze, 750 W.

Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μία από τις παραλλαγές της συνέλευσης, την οποία καλώ το μέγιστο. Αυτό, καθώς και άλλα συστήματα, θεωρούνται στον τίτλο "Υπολογιστής του Μήνα".

Intel Core i7-8700K

Μια σημαντική "λεπτομέρεια" της μονάδας συστήματος ήταν ο κεντρικός επεξεργαστής Core i7-8700K. Μια λεπτομερής ανασκόπηση αυτού του έξι πυρήνα είναι εδώ, οπότε δεν θα το επαναλάβω ξανά. Σημειώνω μόνο ότι η ψύξη της ναυαρχίδας της πλατφόρμας LGA1151-v2 αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τους πιο αποδοτικούς ψύκτες και τα συστήματα ψύξης υγρών.

Το σύστημα εγκατέστησε 16 GB τυπικής μνήμης RAM DDR4-2666. Λειτουργικό σύστημα Τα Windows 10 καταγράφηκαν σε μονάδα SSD Western Digital WDS100T1B0A. Με μια επισκόπηση αυτού του SSD μπορείτε να γνωρίσετε εδώ.

MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO

Το MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι εφοδιασμένο με ψύκτη TRI-FROZR με τρεις ανεμιστήρες TORX 2.0. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτές οι πτερωτές δημιουργούν μια 22% ισχυρότερη ροή αέρα ενώ παραμένουν ουσιαστικά σιωπηλοί. Η χαμηλή ένταση, όπως λέγεται στην επίσημη τοποθεσία του MSI, παρέχεται, μεταξύ άλλων, με τη χρήση ρουλεμάν δύο ράβδων. Σημειώνω ότι το ψυγείο του συστήματος ψύξης αποτελείται από έξι μαζικούς σωλήνες θερμότητας και τα πτερύγιά του είναι κατασκευασμένα με τη μορφή κυμάτων. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο σχεδιασμός αυτός αυξάνει τη συνολική περιοχή σκέδασης κατά 10%. Το ψυγείο έρχεται σε επαφή και με τα στοιχεία του υποσυστήματος ισχύος. Οι μάρκες MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO ψύχονται επιπλέον από μια ειδική πλάκα.

Οι ανεμιστήρες επιταχυντών αρχίζουν να περιστρέφονται μόνο όταν η θερμοκρασία του τσιπ φθάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου. Σε έναν ανοιχτό πάγκο, η μέγιστη θερμοκρασία της GPU ήταν μόνο 67 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, οι ανεμιστήρες του συστήματος ψύξης ήταν ανεστραμμένοι σε μέγιστο 47% - περίπου 1.250 rpm. Η πραγματική συχνότητα GPU στην κατάσταση προεπιλογής διατηρείται σταθερά στα 1962 MHz. Όπως μπορείτε να δείτε, το MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO έχει αξιοπρεπή εργοστάσιο overclocking.

Ο προσαρμογέας είναι εξοπλισμένος με ένα μαζικό backplane, το οποίο αυξάνει την ακαμψία της δομής. Η πίσω πλευρά της κάρτας γραφικών διαθέτει ταινία σε σχήμα L με ενσωματωμένο φωτισμό LED Mystic Light. Ο χρήστης με τη βοήθεια της εφαρμογής με το ίδιο όνομα μπορεί ξεχωριστά να ρυθμίσει τρεις ζώνες φωτεινότητας. Επιπλέον, οι οπαδοί είναι πλαισιωμένοι από δύο σειρές συμμετρικών φώτων με τη μορφή νυχιών δράκων.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING Χ ΤΡΙΟ έχει τρεις τρόπους λειτουργίας: Silent Mode - 1480 (1582) MHz και 11016 MHz μνήμης πυρήνα? Λειτουργία παιχνιδιών - 1544 (1657) για τον πυρήνα και 11016 MHz για μνήμη. Λειτουργία OC - 1569 (1683) MHz για τον πυρήνα και 11124 MHz για μνήμη. Από προεπιλογή, η λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιείται για την κάρτα γραφικών.

Με το επίπεδο απόδοσης του GeForce GTX 1080 Ti μπορείτε να εξοικειωθείτε με αυτό το άρθρο. Και στον ιστότοπό μας έγινε ανασκόπηση του MSI GeForce GTX 1080 Ti Lightning Z. Αυτός ο προσαρμογέας γραφικών είναι επίσης εξοπλισμένος με σύστημα ψύξης TRI-FROZR.

MSI Z370 ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ M5

Στην καρδιά της συναρμολόγησης είναι η μητρική πλακέτα MSI Z370 GAMING M5 μορφή ATX. Πρόκειται για μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της κάρτας MSI Z270 GAMING M5, η οποία αναθεωρήθηκε στην ιστοσελίδα μας την περασμένη άνοιξη. Η συσκευή είναι ιδανική για overclocking K-επεξεργαστές Coffee Lake, καθώς ο μετατροπέας ισχύος με ψηφιακό έλεγχο Digitall Power αποτελείται από πέντε διπλές φάσεις που εφαρμόζονται σε ένα σχήμα 4 + 1. Τέσσερα κανάλια είναι υπεύθυνα για την εργασία της CPU, μια άλλη για τα ενσωματωμένα γραφικά.

Όλα τα εξαρτήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συμμορφώνεται με την Στρατιωτική Class 6 - αυτό ισχύει τόσο για τις βασικές τιτανίου πηνία και πυκνωτές Σκούρο ΚΓΠ με όχι λιγότερο από δέκα χρόνια υπηρεσίας, καθώς και ενεργειακά αποδοτικές πηνία Σκούρο Choke. Και DIMM υποδοχές για τη μνήμη και PEG-θύρες για κάρτες γραφικών ντυμένοι με επιμεταλλωμένο περίβλημα χάλυβα πανοπλία, αλλά έχουν επιπλέον σημείο συγκόλλησης στην πίσω πλευρά του σκάφους. πρόσθετες διαδρομές μόνωση, και κάθε στρώμα κανάλι μνήμης διαλύεται σε ένα PCB που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, επιτρέπει μια πιο «καθαρό» σήμα, και να αυξήσει την σταθερότητα της επιτάχυνσης που εφαρμόζεται για να DDR4 μονάδες μνήμης RAM.

Από τις χρήσιμες, σημειώνω την παρουσία δύο υποδοχών M.2 ταυτόχρονα, οι οποίες υποστηρίζουν την εγκατάσταση μονάδων PCI Express και SATA 6 Gb / s. Μέχρι 110 mm SSD μπορεί να εγκατασταθεί στην επάνω θύρα, μέχρι 80 mm στην κάτω θύρα. Η δεύτερη θύρα είναι επιπρόσθετα εξοπλισμένη με μεταλλικό ψυγείο M.2 Shield, το οποίο έρχεται σε επαφή με τη συσκευή αποθήκευσης με θερμική επένδυση.

Για ενσύρματη σύνδεση στο MSI Z370 GAMING M5 αντιστοιχεί σε ελεγκτή gigabit Killer E2500, και για τον ήχο - τσιπ Realtek 1220. Sound οδού ενίσχυσης ήχου 4 έλαβαν πυκνωτές Chemi-Con συζευγμένο ενισχυτή ακουστικών με εμπέδηση 600 ohms, το μπροστινό αφιερωμένη ήχου και επιστρώθηκαν ήχου υποδοχές. Όλα τα εξαρτήματα της ζώνης ήχου απομονώνονται από τα άλλα στοιχεία της πλακέτας μέσω μιας αγώγιμης ταινίας με φωτισμό.

Η μητρική πλακέτα μπροστινού φωτισμού Mystic Light υποστηρίζει 16,8 εκατομμύρια χρώματα και λειτουργεί σε 17 λειτουργίες. Μπορείτε να συνδέσετε μια RGB-κορδέλα στη μητρική πλακέτα, ο αντίστοιχος σύνδεσμος 4 ακίδων είναι συγκολλημένος στο κάτω μέρος του πίνακα. Παρεμπιπτόντως, στο πλήρες σετ με τη συσκευή υπάρχει ένα καλώδιο προέκτασης 800 mm με διαχωριστή για τη σύνδεση μιας επιπλέον ταινίας LED.

Η πλακέτα είναι εξοπλισμένη με έξι ακροδέκτες 4 ακίδων για τη σύνδεση των ανεμιστήρων. Ο συνολικός αριθμός επιλέγεται με τον καλύτερο τρόπο, η τοποθεσία είναι η ίδια. Port PUMP_FAN, unsoldered δίπλα στο DIMM, υποστηρίζει τη σύνδεση των πτερωτών ή αντλία με ένα ρεύμα 2 Α Θέση και πάλι μεγάλη επιτυχία, αφού αυτό για να συνδέσετε μια αντλία και από LSS χωρίς επιτήρηση, και του συστήματος της συνήθειας που συλλέγονται με το χέρι. Το σύστημα διαχειρίζεται με άψογη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των "carlsons" με 3 ακίδων. Η συχνότητα ρυθμίζεται τόσο από τον αριθμό περιστροφών ανά λεπτό όσο και από τάση. Είναι δυνατό να σταματήσετε εντελώς τους ανεμιστήρες.

Τέλος, σημειώνω δύο πιο χρήσιμα "μάρκες" MSI Z370 GAMING M5. Η πρώτη είναι η παρουσία σήματος σήματος POST. Το δεύτερο είναι το LED EZ Debug, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην υποδοχή PUMP_FAN. Δείχνει σε ποιο στάδιο ξεκινάει το σύστημα: στο στάδιο της αρχικοποίησης του επεξεργαστή, της μνήμης RAM, της κάρτας γραφικών ή της μονάδας δίσκου.