Πώς να αντιμετωπίσετε την υγρασία στο σπίτι;

Η παρουσία υγρασίας στο σπίτι σας, προκαλώντας μεγάλη βλάβη στην ανθρώπινη υγεία. Για το λόγο αυτό, ένας μύκητας εμφανίζεται συχνά σε ένα κτίριο κατοικιών. Και τα σπόρια, δεδομένου ενός μύκητα, πολύ εύκολα εισχωρούν στους πνεύμονές μας και γίνονται η κύρια αιτία των δυσλειτουργιών στο σώμα μας. Όταν παρατηρήσετε υγρασία στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την αποστράγγιση του αέρα για να επιστρέψετε το δωμάτιο σε ένα καλό μικροκλίμα.

Αιτίες υγρασίας

Η ειδική υγρασία στις εγκαταστάσεις εμφανίζεται την άνοιξη. Μετά από όλα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το χιόνι αρχίζει να λιώσει, και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τις εικόνες αυτές παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του έτους. Ας δούμε μαζί γιατί η υγρασία εμφανίζεται στην κατοικία μας. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η υγρασία οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό. Συνήθως ο εξαερισμός βρίσκεται στην κουζίνα και στο μπάνιο. Αν παρατηρήσετε μια κακή λαχτάρα, τότε πρέπει να καταργήσετε την παρανόηση. Δηλαδή, πρέπει να το καθαρίσετε. Εάν ζείτε σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τότε η αιτία της υγρασίας είναι υπόγεια ύδατα. Αυτά τα νερά μπορεί να είναι πολύ κοντά στα θεμέλια του σπιτιού. Αν μιλάμε για διαμερίσματα, τότε ο λόγος μπορεί να είναι σε ελαττωματικούς αναμίκτες. Εάν στεγνώνετε συνεχώς τα υγρά αντικείμενα στο δικό σας διαμέρισμα, τότε είναι πιθανό ότι σύντομα θα έχετε ένα μύκητα. Όπως είναι γνωστό, ο μύκητας αρέσει πολύ στις υγρές εγκαταστάσεις. Επομένως, εάν έχετε μια πισίνα ή ένα ενυδρείο στο σπίτι σας, τότε ο μύκητας θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκεί στην πρώτη θέση. Ο λόγος για την υγρασία είναι η ανεπαρκής θέρμανση του καθιστικού. Εάν αποφασίσετε να αποθηκεύσετε τη θέρμανση, δεν θα οδηγήσει σε κάτι καλό. Προκειμένου να αποφευχθεί η συμπύκνωση στους τοίχους, οι τοίχοι πρέπει να θερμανθούν καλά. Μια άλλη αιτία της υγρασίας στο σπίτι είναι η ακατάλληλη μόνωση των τοίχων. Ίσως στη διαδικασία της θέρμανσης, έγιναν λάθη ή χρησιμοποιήθηκαν φθηνά και υποβαθμισμένα υλικά.

Πώς να μειώσετε την υγρασία;

Μειώστε την υγρασία στο δωμάτιο μπορεί να χρησιμοποιεί μερικές μεθόδους. Ένα από τα πιο κοινά και δημοφιλή είναι ο συνηθισμένος αερισμός του δωματίου. Αλλά το χειμώνα είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, επειδή μπορείτε να επιδεινώσετε την κατάσταση. Είναι σημαντικό να αερίζετε το καθιστικό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, για δέκα λεπτά.
Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι. Πρώτον, η χρήση των ανεμιστήρων εξαγωγής. Πρέπει να εγκαθίστανται σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή υγρασία (μπάνιο, σάουνα, κουζίνα). Δεύτερον, ένας θερμαντήρας πετρελαίου θα είναι επίσης καλός βοηθός σε αυτή την κατάσταση. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα μοντέλο θέρμανσης, στον οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί ανεμιστήρας. Τρίτον, η χρήση κλιματιστικού βοηθά επίσης στη μείωση της υγρασίας στο δωμάτιο. Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η συσκευή υποστηρίζει μια θερμοκρασία στο δωμάτιο, συμβάλλει επίσης στον αερισμό. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν διάφορα μοντέλα κλιματιστικών, τα οποία έχουν διάφορες λειτουργίες. Η χρήση τέτοιων αυτοσχέδιων μεθόδων για τη μείωση της υγρασίας στο σπίτι θα πρέπει να απλοποιήσει σημαντικά την εργασία σας.

Χρήση των αφυγραντήρων

Αν οι προηγούμενες μέθοδοι δεν σας βοηθήσουν ιδιαίτερα στην επίλυση του προβλήματος που παρουσιάζεται, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρες αέρα. Αυτός ο εξοπλισμός απλοποιεί σημαντικά την ανθρώπινη ζωή. Αλλά πριν αγοράσετε αυτόν τον εξοπλισμό, είναι σημαντικό να μάθετε για μερικές από τις αποχρώσεις του αφυγραντήρα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο ύψος του εξοπλισμού που θα εμπλακεί στην εργασία. Αυτός ο δείκτης θα σας πει πόσα λίτρα νερού χρειάζεστε ανά ημέρα για να εξάγει την υγρασία αυτού του εξοπλισμού. Εάν έχετε μεγάλες περιοχές, τότε το ξηραντικό απαιτείται με τη μεγαλύτερη ένταση. Αν το δωμάτιο είναι πολύ μικρό, τότε μπορείτε να το κάνετε με ένα μικρό κινητό αφυγραντήρα. Ο εξοπλισμός είναι ακίνητος και κινητός. Κατά κανόνα, τα σταθερά είναι τα πιο ισχυρά. Τοποθετούνται στον τοίχο έτσι ώστε να μην κινούνται γύρω από το σπίτι. Εάν ο αφυγραντήρας είναι φορητός, τότε ο όγκος εργασίας, αντίστοιχα, είναι μικρότερος. Τέτοιες κινητές συσκευές μπορείτε να μεταφέρετε το σπίτι και να συμπεριλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξατμιστήρες τύπου εξαερισμού. Αυτή η συσκευή είναι πολύ δυνατή και μπορεί να απομακρύνει από τον αέρα μέχρι και δέκα λίτρα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας τέτοιος αφυγραντήρας είναι πολύ μεγάλος και καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Στο μπάνιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή απορρόφησης. Η λειτουργία ενός τέτοιου αφυγραντήρα είναι πολύ ήσυχη, είναι αρκετά οικονομικό.

Στεγνωτήριο για τον αέρα με τα χέρια του

Ένας αφυγραντήρας αέρα μπορεί να κατασκευαστεί από τον εαυτό σας. Οι ευκολότεροι τρόποι να το κάνουμε, θα δώσουμε παρακάτω. Η πιο αποτελεσματική είναι η εξής. Θα πρέπει να πάρετε μερικά γυάλινα βάζα. Γεμίστε το με το μισό όγκο με το κανονικό αλάτι της κουζίνας. Μετά από αυτό, κατά την κρίση σας, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αγαπημένο αιθέριο έλαιο. Έτσι, μπορείτε να ανανεώσετε το δωμάτιό σας. Στη συνέχεια, πρέπει να κανονίσετε αυτά τα βάζα στις γωνίες του διαμερίσματος. Όταν το αλάτι ξυπνήσει για να γίνει υγρό, θα πρέπει να το αλλάξετε. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική. Το κόστος ενός τέτοιου ξηραντικού είναι φθηνό, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.
Μπορείτε να κάνετε άλλη έκδοση του αφυγραντήρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε δύο πλαστικά μπουκάλια, τον όγκο, που πρέπει να είναι δύο λίτρα το καθένα. Επίσης, ένας επιπλέον ανεμιστήρας από τον υπολογιστή, ένα πληρωτικό για την τουαλέτα της γάτας. Ξεκινήστε την εργασία κάνοντας τρύπες στο μπουκάλι στο κάτω μέρος. Αυτό γίνεται για να περάσει ήρεμα τον αέρα. Στη συνέχεια, πρέπει να κόψετε τη φιάλη σε δύο μέρη, ο τόπος όπου βρίσκεται το πώμα περιτυλίσσεται με κανονικό επίδεσμο και καλύπτεται με σίλικα ζελ. Η κορυφή της φιάλης πρέπει να σταθεί με ένα λαιμό προς τα κάτω. Στη δεύτερη φιάλη, κόψτε το κάτω μέρος και στερεώστε τον ανεμιστήρα εκεί. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας πρέπει να παρέχει αέρα στην πλευρά στην οποία βρίσκεται ο πυθμένας κοπής. Αυτό το σχέδιο πρέπει να φορεθεί στην πρώτη φιάλη. Όλες οι άκρες και οι ραφές θα πρέπει να καλύπτονται με κόλλα ή ηλεκτρική ταινία. Είναι σημαντικό ότι ένα τέτοιο αποσμητικό είναι καλά στάση. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μονάδα, αφαιρέστε το καπάκι από τη φιάλη και συνδέστε τον ανεμιστήρα. Ο αέρας διέρχεται μέσω πήγματος πυριτίας, και απορροφά την υγρασία καλά. Στη συνέχεια, ο αέρας περνάει από τις τρύπες προς την άλλη κατεύθυνση.

Αυτός ο αφυγραντήρας μπορεί να λεχθεί ότι λειτουργεί πολύ ήσυχα. Σε μερικές ημέρες θα χρειαστεί να αλλάξετε το τζελ. Μετά από όλα, θα συσσωρεύσει υπερβολική υγρασία. Για να σώσετε αυτό το πήκτωμα, μπορείτε να κάνετε τα εξής. Πρέπει να μασήσετε το ίδιο το τζελ στο φούρνο, μετά την εξαφάνιση της υγρασίας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ξανά. Αυτή η μέθοδος θα μειώσει σημαντικά το κόστος χρήσης του στεγνωτήρα σας. Ένα τέτοιο αποσμητικό είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όσο διάστημα απαιτείται η κατάσταση.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, θέλω να πω ότι σε κάθε δωμάτιο όπου υπάρχει υψηλή υγρασία, πρέπει να υπάρχει αποσμητικό. Μετά από όλα, η υψηλή υγρασία προκαλεί σημαντική βλάβη στην ανθρώπινη υγεία, δημιουργώντας ταυτόχρονα και δυσφορία. Αλλά σε όλα είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε το χρυσό μέσο. Μετά από όλα, πολύ ξηρός αέρας προκαλεί βήχα σε ένα άτομο. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για τον αέρα με μέτρο. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συστάσεις θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο πρόβλημα όπως η υψηλή υγρασία στο διαμέρισμα.

Πώς να στεγνώσει ο αέρας στο διαμέρισμα τον εαυτό σας

Η παραβίαση του μικροκλίματος σε ένα κτίριο κατοικιών συνδέεται συχνά με την αύξηση της υγρασίας. Υγρασία προκαλεί την εμφάνιση του διαμερίσματος παθογόνο μικροχλωρίδα, που οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας των κατοίκων και υλικές ζημίες και το σπίτι τους. Πώς μπορώ να στεγνώσω τον αέρα σε ένα διαμέρισμα και να προειδοποιήσω για την απειλή της υπερκαπνίας των χώρων στο μέλλον; Απλά πρέπει να βρούμε την αιτία της υγρασίας στο σπίτι, να εξετάσει τρόπους για την καταπολέμηση της υγρασίας και ειδών εξοπλισμού και υλικών που χρησιμοποιούνται για να απαλλαγούμε από υπερβολική υγρασία, και να εφαρμόσει όλα αυτά στην πράξη.

Αιτίες υγρασίας

Η υπερβολική υγρασία σε μια κατοικημένη περιοχή μπορεί να εμφανιστεί από στιγμή σε στιγμή ή να διαταράξει την ώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει τους δικούς του λόγους και την ανάγκη τους να βρουν έγκαιρα λύσεις. Η εμφάνιση της μούχλας και μυρωδιά μούχλας, και ως εκ τούτου, αναπνευστική νόσο, δαπανηρές επισκευές, αγορά νέων επίπλων μπορεί να είναι μια σοβαρή τιμωρία για αμέλεια σε σχέση με τις πηγές υγρασίας στο διαμέρισμα ή το σπίτι.

Οι κύριες αιτίες της υπερβολικής υγρασίας:

 • ανεπαρκής αερισμός ή έλλειψη αερισμού στο δωμάτιο (ειδικά στην κουζίνα και στο μπάνιο)
 • υπόγεια νερά, υψηλό ή ανερχόμενα την άνοιξη (ισχύουν για ιδιωτικές κατοικίες)
 • κακή κατάσταση των βρύων και των σωληνώσεων αποχέτευσης
 • Ξήρανση πλυμένων ρούχων σε σαλόνια
 • ένα μεγάλο αριθμό εγχώριων φυτών ή ρύθμιση των θερμοκηπίων στο διαμέρισμα
 • η παρουσία μιας ανοιχτής δεξαμενής με νερό (ένα μεγάλο σιντριβάνι ή ενυδρείο)
 • πισίνα ή σάουνα στο σπίτι (υπόγειο, υπόγειο ή κάτω όροφο)
 • αδύναμη μόνωση τοίχων
 • ανεπαρκής θέρμανση του διαμερίσματος (χαμηλές θερμοκρασίες - αιτία συμπύκνωσης)

Η στάθμη υγρασίας μετράται με υγρόμετρο. Γνωρίζοντας τους κανόνες υγρασίας για μια κατοικία (45-60%), μπορείτε να εφαρμόσετε προειδοποιητικά μέτρα πριν από τα σημάδια υπερβολικής υγρασίας και τις αρνητικές συνέπειές της.

Μέθοδοι ξήρανσης του δωματίου

Απλές μέθοδοι για τον ανεξάρτητο καθαρισμό του αέρα σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι χωρίς τη χρήση ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων, επαγγελματικού εξοπλισμού και τεχνικά πολύπλοκων εργασιών:

 1. Αερισμός - αν το σπίτι είναι πλαστικά παράθυρα, χρησιμοποιήστε τα Windows δεν είναι υλικά που αναπνέουν, και οι πόρτες είναι καλά σφραγισμένο, ο αερισμός του δωματίου, ειδικά το χειμώνα, εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού. Παράθυρα ομίχλης - το πρώτο σημάδι της ανάγκης για εξαερισμό.
 2. Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού - το αδύναμο ρεύμα είναι ένα σημάδι μόλυνσης των αεραγωγών. Ο εξαερισμός εγκαθίσταται στην τουαλέτα, στο μπάνιο και στην κουζίνα, όπου συσσωρεύεται η μέγιστη ποσότητα υγρασίας, η οποία, με ένα αδύναμο απόσπασμα, διανέμεται σε όλους τους χώρους.
 3. Εγκατάσταση ανεμιστήρων - Η αφυδάτωση του αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ενίσχυση του φυσικού αερισμού με την εγκατάσταση ανεμιστήρων μιας συγκεκριμένης ισχύος. Η σταθερή κυκλοφορία του αέρα δεν θα επιτρέψει να διαλυθεί η υγρασία γύρω από το διαμέρισμα, τραβώντας το προς τα έξω.
 4. Κουκούλες κουζίνας - η ίδια η συσκευή δημιουργήθηκε για να εκτρέψει τους ατμούς και τις μυρωδιές από το δωμάτιο όπου προετοιμάζονται τα τρόφιμα, εμποδίζοντας έτσι τον ατμό να πέσει με συμπύκνωμα.
 5. Θερμαντήρας λαδιού - Σε αντίθεση με άλλες συσκευές θέρμανσης, δεν καίει οξυγόνο και κάνει εξαιρετική δουλειά υπερβολικής υγρασίας στο δωμάτιο (ειδικά αν έχει ενσωματωμένο ανεμιστήρα).
 6. Κλιματιστικό οικιακής χρήσης - η αρχή της λειτουργίας αυτής της συσκευής επιτρέπει, με σταθερή κυκλοφορία αέρα και διατηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία, να αφαιρείται η υγρασία από τον αέρα και να αποσύρεται υπό μορφή συμπυκνώματος εκτός των εγκαταστάσεων.

Με όλη την επιθυμία και τη χρήση διαφόρων τρόπων για την αφυδάτωση του αέρα στο δωμάτιο, μπορεί να βρεθεί ότι απαιτούνται αποτελεσματικότερα μέτρα για την εξάλειψη της υγρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, τα ειδικά σχεδιασμένα όργανα - στεγνωτήρια αέρα - θα σας βοηθήσουν να στεγνώσετε τον αέρα στο διαμέρισμα.

Είδη αφυγραντήρων

Οι αφυγραντήρες αέρα είναι κλιματικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε μονίμως υδάτινους χώρους για να απορροφούν το νερό από τον αέρα. Υπάρχουν τρεις τύποι:

 • νοικοκυριό (απομάκρυνση έως και 30 λίτρων νερού ημερησίως)
 • ημι-βιομηχανική (μέχρι 300 λίτρα νερού ημερησίως)
 • Βιομηχανική (πάνω από 300 λίτρα νερού την ημέρα).

Είναι σαφές ότι στη βιομηχανία χρησιμοποιήθηκαν ογκώδεις ισχυρές συσκευές, και για το χώρο διαβίωσης θα ταιριάξουν πιο συμπαγείς συσκευές.

Οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης αντιπροσωπεύονται από δύο τύπους:

Πώς να επιλέξετε ένα αφυγραντήρα για ένα διαμέρισμα: τιμές, κριτικές, τεχνικές πτυχές

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες για να κάνετε τη ζωή σας πιο άνετη. Με πολλούς τρόπους, η φυσική μας κατάσταση και η διάθεσή μας εξαρτώνται από ένα άνετο μικροκλίμα στο διαμέρισμα. Αποτελείται από: θερμοκρασία, υγρασία και κινητικότητα του αέρα. Και αν η θερμοκρασία υποστηρίζει τη θέρμανση και η υπερβολική κινητικότητα μπορεί να αποφευχθεί με την εξάλειψη των ρευμάτων, τότε η υγρασία είναι πιο περίπλοκη. Για να διατηρήσετε τη βέλτιστη τιμή του, χρειάζεστε έναν στεγνωτήρα αέρα για το διαμέρισμα. Οι τιμές, οι κριτικές, οι δημοφιλείς κατασκευαστές, καθώς και τα κριτήρια επιλογής, θα συζητήσουμε λεπτομερώς σε αυτό το άρθρο.

Διαβάστε στο άρθρο:

Αιτίες και συνέπειες της υψηλής υγρασίας

Για τους ανθρώπους, η βέλτιστη υγρασία είναι 40 έως 60%, αλλά αυτή η τιμή συχνά υπερβαίνει για διάφορους λόγους:

 1. Λανθασμένος λειτουργικός εξαερισμός φυσικού αερισμού (ενδεχομένως με απόφραξη των αξόνων εξαγωγής ή αποκλεισμός των ανοιγμάτων εξαερισμού).

Έλεγχος της ικανότητας εργασίας των φυσικών απορροφητών

 • Ανεπαρκής αέρας τροφοδοσίας (εμφανίζεται μετά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων χωρίς βαλβίδες εξαερισμού).
 • Βρίσκοντας σε ένα από τα δωμάτια ένα διακοσμητικό σιντριβάνι ή ένα μεγάλο ενυδρείο.

  Διακοσμητικό σιντριβάνι

 • Παρουσία ενός χειμερινό κήπο (συχνά οι άνθρωποι υπερβολικά ζωντανή όταν δημιουργούν άνετες συνθήκες για τα φυτά, αυξάνοντας έτσι την υγρασία στο διαμέρισμα σε ένα κρίσιμο επίπεδο).

  Χειμερινό κήπο στο διαμέρισμα

 • Σε διαμερίσματα που βρίσκονται στους πρώτους ορόφους, μπορεί να υπάρχει αυξημένη υγρασία λόγω της κακής ή στεγανής στεγάνωσης του υπογείου.
 • Πώς να υγράνετε τον αέρα σε ένα δωμάτιο χωρίς υγραντήρα. Οι σύγχρονοι υγραντήρες κοστίζουν πολλά χρήματα, τόσα πολλά αναρωτιούνται: πώς να υγρανθεί ο αέρας σε ένα δωμάτιο χωρίς υγραντήρα; Υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι, τους οποίους θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο.

  Η υπέρβαση του βέλτιστου επιπέδου υγρασίας κατά τουλάχιστον 10% επηρεάζει δυσμενώς την ευημερία του ατόμου και το εσωτερικό του. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο περισσότεροι μύκητες μούχλας αναπαράγονται πιο ενεργά. Στο πρώτο στάδιο, υπάρχουν μαύρες κουκίδες στην οροφή, πατίνα στους τοίχους και ιδιαίτερη οσμή. Αργότερα, υπάρχουν σπόρια που επηρεάζουν δυσμενώς τους αεραγωγούς (πιθανώς την εμφάνιση αλλεργιών ή άσθματος). Επιπλέον, εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας, σχηματίζεται ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάδοση μικροοργανισμών στην βλεννογόνο μεμβράνη του οφθαλμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της λοίμωξης.

  Η γενική κατάσταση του χώρου αντικατοπτρίζει επίσης την αυξημένη υγρασία. Νέες ταπετσαρίες μπορούν να αποσυνδεθούν, οι πόρτες δεν μπορούν πλέον να κλείσουν (λόγω διόγκωσης του ξύλου υπό την επίδραση του νερού), σκουριασμένα μεταλλικά μέρη του εσωτερικού καλύπτονται.

  Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν διατηρώντας την κανονική υγρασία στο διαμέρισμα. Αλλά συχνά απλοί κανόνες (για να αερίσετε μια προϋπόθεση, για να παρακολουθήσετε εργασία με φυσικό αερισμό, κλπ.) Για να μην διαχειριστεί, και υπάρχει μια ανάγκη για την ειδική συσκευή, ικανή να αποστραγγίσει αέρα σε ένα διαμέρισμα.

  Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας

  Οι αφυγραντήρες οικιακού αέρα για το σπίτι (ή τους εξαερωτήρες) είναι σε θέση όχι μόνο να αφαιρέσουν την απαραίτητη ποσότητα υγρασίας από το δωμάτιο, αλλά και να διατηρήσουν τη βέλτιστη υγρασία. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, είναι δύο τύπων: αφυγραντές αέρα συμπύκνωσης και προσρόφησης.

  Στεγνωτήρια προσρόφησης

  Στο έργο αυτών των συσκευών, χρησιμοποιείται η δυνατότητα ορισμένων υλικών (σε αυτή την περίπτωση προσροφητικών) να απορροφούν την υγρασία. Στη συνέχεια, το υλικό αυτό πρέπει να ξηρανθεί ή να αντικατασταθεί.

  Ένα σύγχρονο παράδειγμα αυτού του τύπου είναι ένα αποξηραντικό προσρόφησης με ρότορα πυριτικής πηκτής. Κατά την περιστροφή, το προσροφητικό αναμειγνύεται. Μέσα από ένα μεγάλο μέρος του δίσκου, εισέρχεται αέρα στη συσκευή, το νερό συμπυκνώνεται και ο ξηρός και θερμός αέρας εξέρχεται μέσω ενός μικρότερου τμήματος (ξήρανση του πήγματος πυριτίου) στο δωμάτιο.

  Πλεονεκτήματα των στεγνωτηρίων προσρόφησης:

  1. Δεν υπάρχει θόρυβος.
  2. Ελάχιστο (ή απουσιάζει) κόστος ενέργειας.

  Το μόνο μειονέκτημα είναι η χαμηλή απόδοση σε σύγκριση με τον ξηραντήρα συμπύκνωσης.

  Ξηραντήρια συμπυκνωμάτων

  Ένα πιο σύγχρονο είδος αφυγραντήρα, που είναι σε θέση να επιτύχει γρήγορα τις απαραίτητες παραμέτρους του μικροκλίματος στο διαμέρισμα. Η αρχή της λειτουργίας της συνίσταται στη συμπύκνωση υδρατμών στην ψυχρή επιφάνεια του εξατμιστή. Δηλαδή, ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή, ψύχεται στο σημείο δρόσου, ο ατμός συμπυκνώνεται και ο ξηρός αέρας θερμαίνεται και επιστρέφει στο δωμάτιο.

  Στεγνωτήρας συμπύκνωσης: αρχή λειτουργίας

  Όπως και στο κλιματιστικό στο στεγνωτήριο συμπυκνωμάτων, ο αέρας ψύχεται μέσω ενός κυκλοφορητικού ψυκτικού μέσου. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, ο υπερθερμασμένος αέρας δεν αφαιρείται στο δρόμο, αλλά επιστρέφει στο δωμάτιο.

  Πλεονεκτήματα των ξηραντήρων συμπύκνωσης:

  1. Υψηλή απόδοση.
  2. Η δυνατότητα να στεγνώσει γρήγορα ολόκληρη την ένταση του δωματίου.
  1. Υψηλό επίπεδο θορύβου (σε σύγκριση με την προσρόφηση).
  2. Είναι δυνατή η θέρμανση του αέρα στους 4-6 ° C, η οποία δεν είναι κρίσιμη για ένα μεγάλο δωμάτιο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία σε ένα μικρό δωμάτιο.
  3. Η επισκευή αυτού του τύπου αφυγραντήρα κοστίζει πολλά χρήματα.

  Πώς να φτιάξετε έναν οικιακό αφυγραντήρα αέρα για ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας;

  Εάν πρέπει να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία στο διαμέρισμα, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε μια ειδική συσκευή, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Η συμπύκνωση είναι μια σύνθετη συσκευή, η κατασκευή της οποίας απαιτεί ορισμένες δεξιότητες. Επομένως, θα επικεντρωθούμε σε μια απλή συσκευή προσρόφησης.

  1. Πλαστική φιάλη με όγκο 1,5-2 λίτρων.
  2. Scotch.
  3. Προσροφητικό (ιδανικό - silica gel).
  4. Σίλο.
  5. Γάζα.

  Αρχικά, είναι απαραίτητο να κόψετε τη φιάλη και να δημιουργήσετε αρκετές τρύπες στο κάτω μέρος (χρησιμοποιώντας ένα τρυπητήρι).

  Στη συνέχεια, τυλίξτε το λαιμό της γάζας με γάζα, γεμίστε αυτό το μέρος με πήγμα πυριτίας και χαμηλώστε το στο κάτω μέρος, στερεώνοντας με κολλητική ταινία. Δίπλα στη συσκευή είναι επιθυμητή η τοποθέτηση ενός εγχώριου ανεμιστήρα (μπορείτε να το τροφοδοτήσετε από έναν υπολογιστή), τότε η διαδικασία της αφυγραντικής ενέργειας θα είναι πιο έντονη.

  Ένας απλός αφυγραντήρας από ένα μπουκάλι με τα χέρια σας

  Πώς να επιλέξετε έναν αφυγραντήρα για ένα διαμέρισμα;

  Πρώτα απ 'όλα, όταν επιλέγετε έναν ξηραντήρα αέρα, πρέπει να καθορίσετε τον τύπο (προσρόφηση ή συμπύκνωση). Στη συνέχεια, δώστε προσοχή στις παραμέτρους του:

  • Η παραγωγικότητα είναι η ποσότητα υγρασίας που μπορεί να αφαιρεθεί σε μια χρονική περίοδο. Αυτή η παράμετρος είναι η πιο σημαντική. Έτσι, όταν αγοράζετε μια ανεπαρκή συσκευή ισχύος, οι επιθυμητές παράμετροι αέρα δεν θα επιτευχθούν και μπορεί να καταρρεύσει αρκετά γρήγορα λόγω της εργασίας στο όριο των δυνατοτήτων.

  Αν αγοράσετε μια πολύ ισχυρή συσκευή, θα καταναλώσει πολλή ενέργεια και θα δημιουργήσει πολύ θόρυβο. Ναι, θα αποστραγγίσει τον αέρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά αυτό δεν είναι σκόπιμο.

  • Ανταλλαγή αέρα - πόση ποσότητα αέρα αφύγρανεται ανά ώρα. Αν η ανταλλαγή αέρα δεν είναι αρκετή, η συσκευή θα εξατμιστεί μια μεγάλη ποσότητα υγρασίας, αλλά η περιεκτικότητα σε υγρασία θα είναι τόσο μεγάλη ώστε οι παράμετροι του μικροκλίματος θα βελτιωθούν ελαφρώς.

  Οι κατασκευαστές συνήθως υποδεικνύουν τον όγκο του χώρου στον οποίο έχει σχεδιαστεί ο ξηραντήρας, το ίδιο μπορεί να καθοδηγηθεί από μια βέλτιστη εναλλαγή αέρα που αντιστοιχεί σε όγκους 3-4 δωματίων. Σε αυτή τη λειτουργία, η συσκευή θα φτάσει γρήγορα στη βέλτιστη υγρασία και η συντήρησή της θα απαιτεί ελάχιστο ρεύμα.

  • Επίπεδο θορύβου (είναι επιθυμητό να επιλέξετε τα αδρανή με θόρυβο μέχρι 40 dB).
  • Κατανάλωση ισχύος.

  Εδώ όλα εξαρτώνται από τον κατασκευαστή και την αποτελεσματικότητα του αφυγραντήρα του. Συμβαίνει ότι η συσκευή με μεγαλύτερη χωρητικότητα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

  Η δυνατότητα πλύσης του φίλτρου του αφυγραντήρα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

  Πώς να στεγνώσει ο αέρας στο διαμέρισμα: μια ανεξάρτητη λύση του προβλήματος

  Η αυξημένη υγρασία βλάπτει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη υγεία. Λόγω αυτού, εμφανίζεται ένας μύκητας στους χώρους, τα σπόρια του οποίου διεισδύουν στους πνεύμονες, προκαλούν μόνιμη ρινική καταρροή, επιθέσεις βήχα, πονοκεφάλους και άλλες διαταραχές στο σώμα. Όταν η υγρασία είναι αισθητή, είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να αποστραγγίζετε τον αέρα στο διαμέρισμα μόνοι σας και να επιστρέφετε ένα καλό μικροκλίμα στην κατοικία.

  Αιτίες υγρασίας

  Με την υπερβολική υγρασία, πολλοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν την άνοιξη όταν αρχίζει να λιώσει το χιόνι, αλλά σε μερικά σπίτια παρατηρείται όλο το χρόνο ένα τέτοιο δυσάρεστο φαινόμενο. Για να λυθεί το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

  • Η υγρασία συχνά αναπτύσσεται λόγω ελαττωματικού εξαερισμού, το οποίο εγκαθίσταται στο μπάνιο και στην κουζίνα. Ένα σημάδι της υπηρεσίας είναι καλή πρόσφυση, οπότε θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά.
  • Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, υψηλή υγρασία εδάφους προκαλεί το υπόγειο νερό που τρέχει σε άμεση γειτνίαση με το ίδρυμα. Στα διαμερίσματα, ο λόγος είναι διαρροή βρύσες, μια στέγη, σταθερή ξήρανση του λευκά είδη στα δωμάτια. Ο μύκητας μπορεί να εμφανιστεί εάν υπάρχει ένα μεγάλο ενυδρείο στο δωμάτιο ή όταν μια πισίνα ή μια σάουνα λειτουργεί στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου διαμερισμάτων.
  • Συχνά, η υγρασία οδηγεί σε οικονομίες στη θέρμανση το χειμώνα. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση στους τοίχους, είναι απαραίτητο να θερμανθούν τουλάχιστον το μισό πάχος.
  • Παραβιάζει το μικροκλίμα ακατάλληλη μόνωση των τοίχων. Εμπιστοσύνη εργασίες για τη μόνωση του διαμερίσματος θα πρέπει μόνο επαγγελματίες που χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας υλικά. Η θέρμανση, κατασκευασμένη από χειροτεχνία, συχνά δεν έχει θετικό αποτέλεσμα, αλλά, αντίθετα, είναι η αιτία της αυξημένης υγρασίας.

  Μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο υγρασίας με μια ειδική συσκευή - ένα υγρόμετρο. Το χειμώνα, οι δείκτες του θα πρέπει να είναι 50-60 τοις εκατό, το καλοκαίρι επιτρέπεται να μειώσει την υγρασία στο 45 τοις εκατό.

  Για να αισθάνεστε άνετα σε ένα διαμέρισμα, πρέπει να προσπαθήσετε να εξαλείψετε την αιτία της υγρασίας και να παρακολουθήσετε προσεκτικά την ποιότητα του αέρα κάνοντας το υγρόμετρο στον τοίχο.

  Πώς να μειώσετε την υγρασία;

  Στεγνώστε τον υγρό αέρα σε εσωτερικούς χώρους με διάφορους τρόπους. Μια απλή επιλογή είναι ο τακτικός αερισμός. Φυσάει τον ζεστό, ζεστό αέρα, γεμίζοντας το διαμέρισμα με δροσιά και φρεσκάδα. Το χειμώνα, πολλοί αποφεύγουν συχνό αερισμό, για φόβο να πνίξουν τα δωμάτια. Αυτό είναι λάθος. Μια φορά την ημέρα πρέπει να ανοίξετε τα μπαλκόνια και τα παράθυρα για τουλάχιστον 10 λεπτά, ειδικά σε εκείνους τους χώρους όπου συσσωρεύεται συμπύκνωση στα παράθυρα.

  • Οι ανεμιστήρες εξάτμισης συμβάλλουν στη μείωση της υγρασίας. Συνιστάται να τοποθετούνται στο μπάνιο, εάν δεν υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα. Ο ανεμιστήρας υποστηρίζει την κυκλοφορία υγρών και ξηρών ρευμάτων αέρα, αποτρέποντας τη συσσώρευση σταγονιδίων νερού στους τοίχους και τον σχηματισμό μύκητα.
  • Η μείωση της υγρασίας στην κουζίνα παρέχει ποιότητα εξάτμισης. Απορροφά γρήγορα την εξάτμιση και τα αφαιρεί εγκαίρως. Τρεις τύποι συστημάτων εξάτμισης πωλούνται. Στην πρώτη, εγκαθίσταται ένα σύστημα διήθησης, το οποίο απορροφά αέρα, καθαρίζει και επιστρέφει στην κουζίνα. Στο δεύτερο, υγρός αέρας και καπνός μπαίνουν σε ειδικό σωλήνα και εξαερίζονται. Στην τρίτη, η τεχνολογία του πρώτου και του δεύτερου τύπου συνδυάζεται. Τέτοιες κουκούλες θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές για χρήση στην κουζίνα.
  • Ένας καλός βοηθός στην καταπολέμηση της υγρασίας είναι ένας θερμαντήρας πετρελαίου. Συνιστάται η χρήση του με ανεπαρκή ποιότητα κεντρικής θέρμανσης. Για γρήγορο αφυγραντρισμό του αέρα, συνιστάται η αγορά θερμαντικών σωμάτων με ενσωματωμένο ανεμιστήρα.

  Η υψηλή υγρασία μπορεί να εξαλειφθεί με τη χρήση κλιματιστικού. Αυτός ο οικιακός εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με ειδικά φίλτρα που, εκτός από τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας του αέρα, συμβάλλουν στον αερισμό του χώρου και στην απομάκρυνση σωματιδίων σκόνης και ακαθαρσιών από αυτό. Οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν έξυπνο σύστημα ελέγχου, ώστε να μπορούν εύκολα να προγραμματιστούν για να εκτελούν διάφορες εργασίες για τη βελτίωση του μικροκλίματος στο σπίτι.

  Αφυγραντήρες αέρα

  Όταν ο ακατέργαστος αέρας στο διαμέρισμα είναι ένα σταθερό πρόβλημα, είναι επιθυμητό να αγοράσετε εξοπλισμό για να υποστηρίξετε το βέλτιστο κλίμα. Οι αφυγραντήρες έρχονται σε διαφορετικά μοντέλα, οπότε πριν αγοράσετε πρέπει να λάβετε υπόψη πολλές αποχρώσεις.

  Προκειμένου η συσκευή να εξασφαλίσει καλό αποτέλεσμα ξήρανσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο όγκος εργασίας της. Αυτή η ένδειξη δείχνει πόσες λίτρα νερού μπορούν να εξαγάγουν τον αφυγραντήρα από τον αέρα ανά ημέρα. Για μεγάλους χώρους, απαιτείται μεγάλη συσκευή όγκου. Τα μικρά δωμάτια θα διαθέτουν ένα μικρό κινητό αφυγραντήρα.

  Τα όργανα είναι δύο τύπων:

  Οι σταθεροί αφυγραντήρες έχουν συνήθως μεγάλο όγκο και ισχύ. Συνδέονται στον τοίχο, οπότε μετά την εγκατάσταση δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη θέση. Οι φορητές συσκευές είναι εξοπλισμένες με μικρή ένταση. Τα όργανα μπορούν να μετακινηθούν σε διαφορετικούς χώρους και να ενεργοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

  Για μεγάλους χώρους συνιστάται να αγοράσετε εξατμιστήρες τύπου αφύγρανσης. Αυτά απορροφούν αέρα, περνάνε τον από τον εξατμιστή, ο οποίος αφαιρεί την υγρασία και στη συνέχεια επιστρέφει στο δωμάτιο. Οι συσκευές είναι σε θέση να εξάγουν μέχρι και 10 λίτρα νερού την ημέρα από τον αέρα. Αυτή η ισχύς αντανακλάται στις συνολικές διαστάσεις τους και οδηγεί σε μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

  Σε μικρούς χώρους, μπάνιο ή αποθήκη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα προσρόφησης. Περιέχει απορροφητικό υλικό που απορροφά την υγρασία. Μια τέτοια συσκευή λειτουργεί αθόρυβα, εντελώς ασφαλής και οικονομικά.

  Η συσκευή ρότορα αποστραγγίζει τον αέρα στο διαμέρισμα καλά. Η αρχή της δουλειάς του έχει ως εξής. Μέσω του περιστρεφόμενου δρομέα, γεμάτου με προσροφητικό, ο αέρας περνά, απαλλάσσεται από την υγρασία με αυτόν τον τρόπο, τότε θερμαίνεται και σβήνει.

  Δισκία για ξήρανση στον αέρα

  Εάν η υγρασία στην αίθουσα αυξάνεται υπό την επίδραση εποχιακών αλλαγών και δεν είναι μόνιμη, για να την εξουδετερώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπλέτες που εισάγονται σε ειδικές συσκευές. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι:

  • η συσκευή και τα δισκία είναι χαμηλού κόστους.
  • ο αέρας αποστραγγίζεται χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
  • η διαδικασία είναι αθόρυβη.

  Τα δισκία αποτελούνται από κρυστάλλους στους οποίους απορροφάται υγρασία από τον αέρα. Μια συσκευή είναι αρκετή για να μειώσει την υγρασία σε ένα δωμάτιο που έχει μέγεθος 20 m2. Εάν το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο, θα πρέπει να αγοράσετε δύο συσκευές.

  Τα χάπια στεγνώματος ταιριάζουν απόλυτα με τους μύκητες και το μούχλα, εμποδίζουν τη διάβρωση του μετάλλου από την υγρασία, αποφεύγουν τη συμπύκνωση στα παράθυρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και να αλλάζουν τακτικά στη συσκευή, εγκαθιστώντας νέα.

  Πώς να φτιάξετε έναν αφυγραντήρα;

  Για να μειώσετε την υγρασία, είναι εύκολο να φτιάξετε τον αφυγραντήρα μόνοι σας. Υπάρχουν απλοί τρόποι.

  • Χρειάζεστε μερικά γυάλινα βάζα.
  • Γεμίστε τα στο μισό με αλάτι, στο οποίο μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Θα προσφέρει χώρο με φρεσκάδα.
  • Τοποθετήστε τα δοχεία σε διάφορα μέρη του διαμερίσματος.
  • Όταν το άλας γίνει υγρό, αντικαταστήστε το με ένα νέο.

  Στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε ένα πιο ισχυρό ξηραντικό. Θα χρειαστεί να αποθηκεύσετε δύο πλαστικά μπουκάλια χωρητικότητας 2 λίτρων, έναν μικρό ανεμιστήρα από τον επεξεργαστή του υπολογιστή, σίλικα τζελ για να γεμίσετε την τουαλέτα της γάτας, ψαλίδι, ηλεκτρική ταινία.

  • Σε ένα από τα μπουκάλια, κάντε μικρές τρύπες στο κάτω μέρος με ένα κόκκινο-hot awl. Είναι απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση του αέρα.
  • Κόψτε τη χωρητικότητα στο μισό. Από την κορυφή, ξεβιδώστε το πώμα, κλείστε την τρύπα με έναν επίδεσμο διπλωμένο αρκετές φορές και ρίξτε σε 250 g σίλικας ζελ.
  • Τοποθετήστε το άνω μισό της φιάλης στο κάτω μέρος του λαιμού της φιάλης κάτω.
  • Πάρτε τη δεύτερη φιάλη. Προσεκτικά αποκόψτε το κάτω μέρος του και τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στο εσωτερικό του, ο οποίος τροφοδοτεί αέρα προς το κάτω μέρος κοπής.
  • Τοποθετήστε τη φιάλη του ανεμιστήρα στο πρώτο δοχείο. Συνδέστε τις αρθρώσεις προσεκτικά με ηλεκτρική ταινία, έτσι ώστε η δομή να κρατάει καλά.
  • Ανοίξτε το φελλό στη φιάλη με τον ανεμιστήρα και ενεργοποιήστε τη συσκευή.

  Οι λεπίδες του ανεμιστήρα παρέχουν αέρα μέσα. Περνάει μέσω πηκτώματος πυριτίας, το οποίο απορροφά την υγρασία από αυτό. Μέσω της τρύπας, κλεισμένη με έναν επίδεσμο, ο ξηρός αέρας εισέρχεται στον πυθμένα της φιάλης και φεύγει από εκεί μέσα στο δωμάτιο από τις τρύπες που φτιάχνουν οι βίδες.

  Αυτός ο αφυγραντήρας λειτουργεί ήσυχα και αποτελεσματικά. Μετά από λίγες ημέρες, το πήγμα πυριτίας θα απορροφήσει υπερβολική υγρασία. Στη συνέχεια, ο προσροφητής θα πρέπει να χύνεται από τον αφυγραντήρα, να φρύγεται για 2 ώρες στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά και να ξαναχρησιμοποιείται.

  Όπως μπορείτε να δείτε, κάνοντας ένα απλό αφυγραντήρα με τα χέρια σας δεν είναι καθόλου δύσκολο. Για να βεβαιωθείτε ότι κάνει καλή δουλειά, φροντίστε να αερίζετε τακτικά το σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και μην στεγνώνετε τα ρούχα στο διαμέρισμα. Μην ξεχνάτε ότι η βλάβη στην υγεία δεν έχει μόνο αυξημένη υγρασία. Υπερβολικά ξηρός αέρας επηρεάζει τους βλεννογόνους των ανθρώπων, προκαλώντας συχνό βήχα και ρινική καταρροή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η υγρασία σε ένα βέλτιστο επίπεδο, ασφαλές για την υγεία.

  Πώς να στεγνώσει ο αέρας σε ένα διαμέρισμα

  Υπάρχει πάντα κάποια υδρατμούς στον αέρα. Μπορεί να διακρίνεται με πλήρη ξήρανση του αέρα, ζυγίζεται και, ως εκ τούτου, καθορίζει την απόλυτη υγρασία του αέρα στο δωμάτιο.

  Στην πράξη, ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται σπάνια. Το γεγονός είναι ότι όταν αλλάζει η θερμοκρασία του αέρα, η ποσότητα ατμού σε αυτό αναπόφευκτα αλλάζει: όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία των μαζών του αέρα, τόσο λιγότερη υγρασία υπάρχει σε αυτά. Αντίθετα, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο ατμός μπορεί να περιέχει.

  Συνεπώς, στην πράξη χρησιμοποιείται συχνά η έννοια της σχετικής υγρασίας αέρα, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία της πραγματικής ποσότητας υγρασίας σε 1 m3 αέριων μαζών με τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε υγρασία σε 1 m3 αέρα σε δεδομένη θερμοκρασία. Μετρήστε το σε ποσοστό.

  Ο πολύ υγρός αέρας στο δωμάτιο καθιστά δύσκολη την αναπνοή, οδηγεί σε αυξημένη κόπωση, καθώς και στο σχηματισμό μυκητιακής μικροχλωρίδας. Ο ξηρός αέρας είναι επίσης ανασφαλής: υπερβολικά στεγνώνει τις βλεννώδεις μεμβράνες ενός ατόμου, προκαλώντας δυσφορία.

  Η αξία άνεσης της σχετικής υγρασίας για τις κατοικίες κυμαίνεται από 40 έως 60%, ενώ για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις αποθήκες η σχετική υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται από 60 έως 70%.

  Εάν υπάρχει περισσότερη υγρασία στον αέρα, ονομάζεται υγρό. Σε χαμηλότερη σχετική υγρασία, πρόκειται για ζήτημα ξηρού αέρα. Μετρήστε το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο με ένα υγρόμετρο οικιακής χρήσης ή ψυχρόμετρο.

  Τι λέει η μέτρηση του υγρομέτρου;

  Το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το τι ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του υγρού καθαρισμού, το επίπεδο υγρασίας μπορεί να αυξηθεί για μικρό χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν στεγνώνετε τα ρούχα στο δωμάτιο. Για αφύγρανσης σε ένα διαμέρισμα σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετό για να ανοίξει το παράθυρο, δημιουργώντας μια πρόσθετη ροή αέρα η οποία, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε εντατικοποίηση των εργασιών του φυσικού συστήματος εξαερισμού και αφαιρέστε υγρό αέρα από το σπίτι. Δεν χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα.

  Αν ο αέρας είναι πολύ υγρό καλοκαίρι, ζέστη, τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αφύγρανσης του κλιματιστικού, κατά την οποία δεν υπάρχει μόνο η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας από αέριες μάζες, αλλά και μείωση της θερμοκρασίας του αέρα.

  Ένα άλλο πράγμα είναι αν το σπίτι έχει υψηλή υγρασία, η οποία είναι ιδιαίτερα κοινή σε ιδιωτικά σπίτια παλαιών κατασκευών.

  Γιατί ο αέρας στο σπίτι βρέχεται;

  Η μόνιμη υψηλή υγρασία στο σπίτι είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, γεγονός που υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή του ίδιου του κτιρίου, στη θερμομόνωση ή στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Πριν αρχίσετε να αποστραγγίζετε τον αέρα στο σπίτι, πρέπει να μάθετε την πηγή υγρασίας και να την εξουδετερώσετε.

  Το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί

  Πολλά ζεστά λόγια λέγονται για το σύστημα του φυσικού αερισμού στις κατοικίες θερμότητας-αδράνειας στις σελίδες της ιστοσελίδας μας. Και δεν είναι τυχαίο. Είναι απλός σχεδιασμός που σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο επίπεδο ανταλλαγής αέρα και υγρασίας στο σπίτι χωρίς προσπάθεια εκ μέρους του ατόμου.

  Εάν ζείτε σε ένα σπίτι με χαμηλή θερμική αδράνεια (σκελετό δομή, το σπίτι του πυριτικού μπλοκ, κλπ), τότε θα πρέπει απαραιτήτως να είναι ένα σύστημα αερισμού του αέρα.

  Εάν υπάρχει υγρασία στο σπίτι, πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

  Σε φυσικό αερισμό επαλήθευσε την παρουσία του φρέσκου αέρα από το εξωτερικό και κενού στο εσωτερικό του αγωγού εξαερισμού (αρκετό για να φέρει τον αναπτήρα του εξαερισμού τρίψιμο και εξασφαλίζουν ότι η φλόγα έχει κλίση προς την κατεύθυνση του αγωγού).

  Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός ελέγχει όλα τα στοιχεία και τα φίλτρα καθαρίζονται. Συνήθως αυτά τα μέτρα για την αποστράγγιση του αέρα στο διαμέρισμα είναι αρκετά. Αν ο αερισμός λειτουργεί σωστά, αλλά το σπίτι είναι ακόμα υγρό, η αιτία υπερβολικής υγρασίας μπορεί να είναι σε λανθασμένη θερμομόνωση του κτιρίου.

  Ακατέργαστοι τοίχοι

  Όταν το σπίτι είναι μονωμένο από το εσωτερικό κάτω από ένα στρώμα θερμομονωτικού υλικού, η εσωτερική επιφάνεια των τοίχων είναι πάντα συμπυκνωμένη. Δεν έχει σημασία ποιο θερμομονωτικό υλικό χρησιμοποιείται: πέτρα ή ορυκτοβάμβακας, διογκωμένο πολυστυρόλιο ή χαρτόνι βασάλτη - το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σημείο δρόσου (το σημείο σχηματισμού συμπυκνώματος) μετατοπίζεται στο εσωτερικό του δωματίου. Η σωστή μόνωση των τοίχων πρέπει να γίνεται μόνο από το εξωτερικό. Στη συνέχεια, το σημείο δρόσου θα μετακινηθεί έξω από τον τοίχο προς τα έξω και η συμπύκνωση θα σχηματιστεί είτε στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου είτε στο στρώμα θερμικής μόνωσης, αποστραγγίζοντας και εξατμίζοντας.

  Αν βρείτε μια ακατάλληλη μόνωση του στρώματος σπιτιών της μόνωσης είναι καλύτερο αποσυναρμολογηθεί. Η μακροχρόνια υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη δομή, ειδικά αν πρόκειται για σπίτι από ξύλο ή σκυρόδεμα. Η προσπάθεια στεγνώματος των τοίχων με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών θέρμανσης θα οδηγήσει μόνο σε αυξημένο σχηματισμό συμπυκνωμάτων.

  Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί καλά, οι τοίχοι είναι στεγνοί, αλλά στο σπίτι είναι υγρός, τότε το κτίριο μπορεί να ανεγερθεί χωρίς μια ποιοτική στεγανοποίηση του υπογείου και το υπόγειο νερό εισέρχεται στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εκκενωθεί το νερό από το θεμέλιο και η μετέπειτα στεγανοποίησή του.

  Αν το σπίτι σας είναι χτισμένο σωστά, καλά μονωμένο και εξοπλισμένο με ένα εξαιρετικό σύστημα εξαερισμού, αλλά νομίζετε ότι ο αέρας μέσα στο σπίτι εξακολουθεί να είναι πολύ υγρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές για να στεγνώσει στον αέρα μέσα στο σπίτι.

  Αφυγραντήρες - η αρχή της λειτουργίας

  Ανάλογα με την αρχή της λειτουργίας, οι αφυγραντήρες οικιακού αέρα μπορούν να είναι τριών τύπων:

  • Συμπύκνωση - την εφαρμογή της αρχής του διαχωρισμένου συστήματος. Σε αυτά, ο αέρας διέρχεται μέσω του εξατμιστή και ψύχεται. Σε αυτή την περίπτωση, το συμπύκνωμα απελευθερώνεται και οι μαγειρεμένες μάζες αέρα μπαίνουν ξανά στο δωμάτιο. Το κόστος της συμπύκνωσης ξηραντικών αέρος είναι κατά μέσο όρο από 7 έως 35 χιλιάδες ρούβλια. Για παράδειγμα, η τιμή ενός αφυγραντήρα αέρα Neoclima Νϋ-10ΑΗ στην αγορά Yandex τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 7680 ρούβλια.
  • Προσρόφηση - Σε αυτά, ο ξηρός αέρας διέρχεται από ένα τύμπανο με απορροφητική υγρασία προσροφητή. Ταυτόχρονα, διεξάγεται η διαδικασία ξήρανσης του προσροφητικού με ειδικά θερμαινόμενο αέρα και εκκενώνεται θερμός υγρός αέρας στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι συσκευές όχι μόνο αποστρέφουν τον αέρα, αλλά και καθαρίζουν. Το κόστος του στεγνωτηρίου αέρα προσρόφησης κυμαίνεται από 11.000 ρούβλια έως 300.000 ρούβλια. Για παράδειγμα, ένας αφυγραντήρας αέρα προσρόφησης MASTER DHA 10 πωλείται στην Αγορά Yandex για 11100 ρούβλια και τον αφυγραντήρα προσρόφησης αέρα Danvex AD 200 μπορείτε να αγοράσετε για 177500
  • Αφομοίωση Οι αφυγραντήρες αφαιρούν τον υγρό αέρα από το δωμάτιο, ρίχνοντάς το στην ατμόσφαιρα. Είναι φθηνές, αλλά δεν διαφέρουν ως προς την αποτελεσματικότητα.

  Ας συνοψίσουμε τα αποτελέσματα

  Η υψηλή υγρασία στο σπίτι μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Αλλά ο κίνδυνος δεν είναι μόνο αυτός: η υγρασία στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας, ικανή να καταστρέψει το σπίτι.

  Η αιτία υπερβολικής υγρασίας είναι η δυσλειτουργία του συστήματος εξαερισμού, η λανθασμένη θερμομόνωση και η στεγανοποίηση της δομής. Αφού βρεθεί η υπερβολική υγρασία στο σπίτι, είναι απαραίτητο να εκκαθαριστεί επειγόντως η πηγή του.

  Για περιοδική αφύγρανση και καθαρισμό του αέρα στο σπίτι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί καθαριστές αέρα.

  Είναι δυνατόν να φτιαχτεί ο αφυγραντήρας σε ένα υγρό διαμέρισμα; Πώς;

  Κατ 'αρχάς, η υγρασία μειώνεται με τη θέρμανση, επειδή ο όγκος του θερμού αέρα αυξάνεται διατηρώντας παράλληλα την ποσότητα υγρασίας σε αυτό. Έτσι, το ποσοστό της υγρασίας μειώνεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η μέθοδος, δηλ. εάν η θέρμανση λειτουργεί σωστά, συχνά αερίζετε το διαμέρισμα.

  Δεύτερον, υπάρχουν ειδικές συσκευές, αφυγραντήρες. Η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια με αυτή ενός ψυγείου ή κλιματιστικού. Ο συμπιεστής κινεί το ψυκτικό μέσο μέσω δύο θερμαντικών σωμάτων: ψυχρό και ζεστό. Ο ανεμιστήρας εισπνέει πρώτα τον αέρα μέσω του κρύου ψυγείου (υγρασία από τον συμπυκνωμένο αέρα στο ψυγείο και αποστραγγίζεται μέσα στη δεξαμενή αποθήκευσης) και στη συνέχεια μέσω του θερμού θερμαντήρα, επιστρέφοντας τη θερμοκρασία σε αυτό. Έχουμε ένα τέτοιο. Προσφύγουμε σε αυτό το φθινόπωρο πριν από την εποχή θέρμανσης.

  Υπάρχει επίσης ένας φυσικός τρόπος για να αφυγρανθεί ο αέρας. Ορισμένα υλικά είναι υδροσκοπικά. καλά απορροφούν την υγρασία από τον αέρα. Τέτοιες ιδιότητες έχουν το θειικό οξύ, το αλάτι, τη ζάχαρη και πολλά άλλα. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πάντοτε ασφαλές (κρατήστε ανοιχτό δοχείο με συμπυκνωμένο οξύ) και η υδροσκοπία των υλικών έχει το όριο, και στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσει ή να αλλάξει.

  Μέθοδοι για την αφυδάτωση του αέρα εσωτερικού χώρου με χρήση εξοπλισμού: η αρχή λειτουργίας και η επισκόπηση των καλύτερων αφυγραντικών

  Η υγρασία του αέρα είναι ένας σημαντικός δείκτης του μικροκλίματος, επηρεάζοντας άμεσα την ευημερία και την ικανότητα εργασίας ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, κατά την ανάπτυξη υγειονομικών κανόνων, η υγρασία δεν δίνεται λιγότερη προσοχή από τη θερμοκρασία. Αλλά αυτοί οι δείκτες δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στις απαιτήσεις. Για να αυξήσετε ή να μειώσετε την υγρασία στο δωμάτιο βοηθήστε ειδικά σχεδιασμένες για αυτό το σκοπό συσκευές. Υπάρχουν επίσης τρόποι που μπορούν να ονομαστούν "άνθρωποι".

  Επίπεδα μέτρησης και υγρασίας

  Κατά την εκτίμηση της κατάστασης του ατμοσφαιρικού αέρα, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στις απαιτήσεις των GOST και SNiP. Το επιτρεπτό και βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στις εγκαταστάσεις διαφορετικών σκοπών ρυθμίζεται από το GOST 30494-96. Για την εκτίμηση της κατάστασης του αέρα χρησιμοποιείται ο λόγος της ποσότητας υδρατμού προς τον όγκο του δωματίου. Έτσι, αναγνωρίζεται η σχετική υγρασία του αέρα, υπολογιζόμενη σε ποσοστό. Το αποδεκτό εύρος είναι 40-60%.

  Βέλτιστες τιμές για χώρους:

  • κουζίνα - 40-60%
  • υπνοδωμάτιο - 40-50%
  • δωμάτια με υπολογιστή και ηλεκτρονικό εξοπλισμό - 30-45%;
  • παιδιά - 45-60%.


  Το επίπεδο υγρασίας εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του αέρα. Επομένως, οι βέλτιστες τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Κατά την κρύα εποχή, οι αποδεκτοί δείκτες είναι 30-45%, στην θερμή περίοδο 30-60%.

  Για τη μέτρηση χρησιμοποιείτε οικιακά και επαγγελματικά υγραμετρικά. Αυτές οι συσκευές έχουν διάφορες μορφές:

  • μαλλιά;
  • συμπύκνωση;
  • κεραμικά?
  • βάρος ·
  • ταινία.

  Τα υγραμετρικά οικιακά προϊόντα κατασκευάζονται με τη μορφή επιτραπέζιων ή τοίχων. Εκτός από την κύρια λειτουργία τους, μπορούν να εξοπλιστούν με πρόσθετες επιλογές:

  • εμφάνιση της ώρας και της ημερομηνίας.
  • ατμοσφαιρική πίεση.
  • θερμοκρασία αέρα.

  Η ποικιλία των μοντέλων είναι τόσο μεγάλη που δεν θα είναι δύσκολο να επιλέξετε το πιο αρμονικά σε συνδυασμό με το στυλ ενός συγκεκριμένου δωματίου.

  Εναλλακτικές μέθοδοι μέτρησης της υγρασίας

  1. Στα φαρμακεία πραγματοποιούνται ψυχομετρικά υγραμερή, οι ενδείξεις των οποίων υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τον ειδικό πίνακα Assman (που περιλαμβάνεται στο κιτ).
  2. Για να καταλάβετε ποιο είναι το επίπεδο υγρασίας του αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συνηθισμένο ποτήρι νερό. Τοποθετείται σε ψυγείο και ψύχεται στους -3-5 ° C. Μεταβείτε στο δωμάτιο και μετά από 5 λεπτά αξιολογήστε την κατάσταση. Εάν το συμπύκνωμα στους τοίχους του γυαλιού είναι εντελώς στεγνό - ο αέρας είναι στεγνός, η υγρασία είναι κάτω από το κανονικό. Εάν υπάρχουν σταγόνες μεσαίου μεγέθους - συμμόρφωση με τον κανόνα. Εάν ρέουν ρέματα νερού κάτω από τους τοίχους, η υγρασία αυξάνεται.

  Απλές μέθοδοι για τη μείωση της συγκέντρωσης της υγρασίας

  Αδειάστε αέρα στο δωμάτιο μπορεί να είναι με πολλούς τρόπους. Πριν αποφασίσετε ποια, συνιστάται να βρείτε την αιτία του αυξημένου επιπέδου υγρασίας. Αυτό είναι απαραίτητο αν η διαφορά μεταξύ του κλιματισμού στο δρόμο και στο διαμέρισμα / σπίτι είναι σημαντική.

  Ως εκ τούτου, προκειμένου να εξομαλύνει το μικροκλίμα, πρώτα απ 'όλα, οργανώνεται μια ποιοτική ανταλλαγή αέρα μεταξύ των δωματίων και του δρόμου. Η κυκλοφορία των αέριων μαζών παρέχεται με τη βοήθεια οικιακών συσκευών:

  • ανεμιστήρες;
  • κλιματιστικά?
  • κουκούλες κουζίνας.

  Εάν είναι απαραίτητο να στραγγίσετε όχι μόνο τον αέρα, αλλά και τους τοίχους, χρησιμοποιήστε θερμαντικά όπλα και θερμαντήρες. Με εποχιακές αλλαγές στο επίπεδο της υγρασίας και σε περιπτώσεις περιοδικής αύξησής του, μια καλή μέθοδος ξήρανσης είναι η χρήση ειδικών δισκίων. Αυτά τα φάρμακα εγκαθίστανται σε μια μικρή συσκευή που συνδέεται με το δίκτυο. Τα πιο δημοφιλή δισκία?

  • "Σταματήστε την υγρασία" από το Ceresit.
  • Σταματήστε την υγρασία από τη Henkel.

  Ωστόσο, κανένα από τα δισκία δεν θα δώσει τόσο γρήγορη και διαρκή αποτελέσματα, όπως εξειδικευμένο εξοπλισμό σχεδιασμένο για την ομαλοποίηση του μικροκλίματος σε οικιακούς και δημόσιους χώρους.

  Αφυγρανση του αέρα στο δωμάτιο με τη βοήθεια της τεχνολογίας

  Τα ξηραντικά χρησιμοποιούνται για τη μείωση του επιπέδου υγρασίας. Αυτές είναι σύγχρονες συσκευές που έρχονται σε διάφορους τύπους:

  • επιφάνεια εργασίας
  • σταθερή?
  • αρθρωτό (τοίχο).

  Όλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία του κλιματικού εξοπλισμού που προορίζεται για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα. Στην επιλογή αυτών των συσκευών υπάρχει ένα χαρακτηριστικό: όσο πιο ισχυρή είναι η συσκευή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις της. Και πιο συχνά αυτές είναι δομές δαπέδων, για τις οποίες πρέπει να βρείτε ένα μέρος και να εναρμονιστούν αρμονικά στο εσωτερικό.

  Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο περισσότερο η συσκευή καταναλώνει ηλεκτρισμό και παράγει θόρυβο. Το ανώτατο όριο του δεύτερου δείκτη είναι 50 dB. Οι ισχυροί αφυγραντήρες είναι αρκετά θορυβώδεις συσκευές, οι οποίες είναι επιθυμητές για εγκατάσταση σε μεγάλα διαμερίσματα και σπίτια με εξαερισμό υψηλής ποιότητας.

  Ο σχεδιασμός των αφυγραντήρων μπορεί να έχει κάποιες διαφορές, αλλά η αρχή της λειτουργίας για όλους τους είναι η ίδια. Πραγματοποιούνται με συνέπεια τρεις δράσεις:

  • ψύξη.
  • σχηματισμός συμπυκνώματος.
  • θέρμανση.

  Ως αποτέλεσμα, ο αέρας που εισέρχεται και εξέρχεται από τη συσκευή χάνει υγρασία, αλλά διατηρεί τη θερμοκρασία της. Υπάρχουν 4 τύποι αφυγραντήρων:

  Πώς να στεγνώσει γρήγορα το δωμάτιο: ένα δωμάτιο, ένα υπόγειο, ένα γκαράζ, μια αποθήκη

  Υγρασία στο δωμάτιο μπορεί να εμφανιστεί σε μια σειρά από διαφορετικούς λόγους: πλημμύρες, φρέσκο ​​επισκευή, μια διαρροή στέγη, τα λάθη κατά τη διάρκεια της κατασκευής των κτιρίων, ή απλά ένα δωμάτιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε θέρμανση. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η υγρασία γίνεται ένα ανεπιθύμητο φαινόμενο, από το οποίο προσπαθούν να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατό. Τρόποι ξηρό χώρο, υπάρχουν πολλά, αλλά το πιο αποτελεσματικό για τη χρήση αυτή γίνεται ηλεκτρικές θερμάστρες και teplopushek, αφυγραντήρες, εναλλάκτες θερμότητας και άλλες προσαρμογές. Αλλά μερικές φορές οι λεγόμενες λαϊκές μέθοδοι κινούνται επίσης.

  Στεγνώστε το δωμάτιο

  Για να στεγνώσει ο αέρας στο δωμάτιο και δεν αντιμετωπίζουν πλέον αυτό το πρόβλημα, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να εξαλείψετε την αιτία της υγρασίας, και στη συνέχεια να καταπολεμήσετε τις συνέπειες. Από πολλές απόψεις η επιλογή της μεθόδου ξήρανσης του δωματίου εξαρτάται από τους λόγους και υπάρχουν πολλά από αυτά για σήμερα.

  Έτσι, για να στεγνώσει το δωμάτιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους τρόπους:

  • θερμαντήρα Καλύπτει τον αέρα, δημιουργεί αναγκαστική κυκλοφορία στο δωμάτιο, μετατοπίζοντας την υγρασία και τη μούχλα. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν η υγρασία στο δωμάτιο δεν υπερβαίνει το 60% και ανάλογα με τον βαθμό υγρασίας, ο χρόνος στεγνώματος θα διαφέρει: από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες.
  • ανεμιστήρα ο αέρας στεγνώνει με τον ίδιο τρόπο όπως και κάθε θερμαντήρας. Ένας ξεχωριστός τύπος ανεμιστήρων είναι θερμικά όπλα - Ισχυρές συσκευές που μπορούν να θερμάνουν, και επομένως, ξηρές, μεγάλες περιοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια και εργοτάξια, σε θερμοκήπια, αλλά για να στεγνώσει γρήγορα ο αέρας στο δωμάτιο είναι πολύ κατάλληλο. Από την ποικιλομορφία των κατοικιών, οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης είναι οι πλέον κατάλληλες: διαθέτουν ένα θερμαντικό στοιχείο στο περίβλημα τους, περνώντας από το οποίο θερμαίνεται ο αέρας και τροφοδοτείται ο ανεμιστήρας στο δωμάτιο. Η ισχύς των μονάδων αυτών είναι πολύ υψηλή, επομένως το αποτέλεσμα μπορεί να αισθανθεί κυριολεκτικά αμέσως.
  • αφυγραντήρα - μια από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές, η οποία αντλεί υγρασία όχι μόνο από τον αέρα, αλλά και από όλα τα έπιπλα. Τέτοιες συσκευές αντιμετωπίζουν γρήγορα το έργο τους, ακόμα και αν υπήρχε πλημμύρα στο δωμάτιο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κλείσετε όλες τις πόρτες για να περιορίσετε την κυκλοφορία του αέρα και να επιλέξετε έναν αφυγραντήρα με ανταλλαγή αέρα, αρκετές φορές μεγαλύτερη από την ένταση του δωματίου. Ο αέρας, που διέρχεται από τη συσκευή, στερείται υγρασίας, ο οποίος συσσωρεύεται σε ειδικό δοχείο ή πηγαίνει αμέσως στο σύστημα αποχέτευσης. Οι ξηραντές συμπυκνωμάτων λειτουργούν μόνο όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι μεγαλύτερη από 15 μοίρες και οι ξηραντές προσρόφησης είναι επίσης αποτελεσματικοί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες: και οι δύο τύποι είναι κατάλληλοι για συνθήκες διαβίωσης. Η συσκευή αντλεί την υγρασία πρώτα από τον αέρα, ο οποίος στη συνέχεια γρήγορα κορεσμένο με την υγρασία από τα έπιπλα, και όλα επαναλαμβάνονται εκ νέου, μέχρις ότου τα πάντα στεγνώσουν τελείως στο δωμάτιο.
  • Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση του σιλικαζέλ - μια ουσία που απορροφά ενεργά την υγρασία. Χρησιμοποιείται σε θερμομονωτικές μονάδες, σε εξοπλισμό, σε ανακτητές και σε αφυγραντήρες ως ισχυρό προσροφητικό και στο δωμάτιο μπορεί απλά να επεκταθεί σε σακουλάκια γύρω από την περίμετρο του δωματίου. Οι κόκκοι πυριτικής πηκτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους ξήρανσης του δωματίου.
  • αλλά αν η υγρασία της περιοχής είναι μεγάλη, τότε ο αέρας θα ρέει πάντα στο δωμάτιο, κορεσμένος με υδρατμούς, και αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλεύστε να εξοπλίσετε τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής ανακτητή. Αυτή είναι μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να εξοικονομεί θερμότητα σε ένα διαμέρισμα το καλοκαίρι και δροσερό το χειμώνα. Για παράδειγμα, ο αέρας εξόδου σβήνει ξηρός και ζεστός, και από το δρόμο έρχεται κρύο και υγρό, αναιρώντας όλες τις προσπάθειες για να στεγνώσει το δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανακτητής όχι μόνο εξοικονομεί θερμότητα, διότι είναι η εναλλαγή θερμότητας των ρευμάτων εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, αλλά θα οδηγήσει γενικά σε βελτίωση του μικροκλίματος.

  Στεγάζουμε το υπόγειο

  Αυξημένη υγρασία στο υπόγειο - ενδείξεις σφαλμάτων στην κατασκευή. Όμως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το υπόγειο δεν θα χυθεί από πάνω, ή ότι ο γείτονας δεν θα βάλει έναν αποχετευτικό αγωγό καταιγίδας στο άμεσο περιβάλλον. Αν η υγρασία εμφανιστεί στο κελάρι, τότε είναι απαραίτητο να εκτελέσετε αμέσως εργασίες για την εξάλειψη της αιτίας, και επιπλέον, επίσης να στεγνώσει το ίδιο το δωμάτιο. Πριν από αυτό, όλα τα λαχανικά, κουτιά, κιβώτια και άλλα αντικείμενα βγαίνουν από το κελάρι, σκουπίζουν προσεκτικά όλα τα σκουπίδια και αφήνουν σε τέτοια κατάσταση να στεγνώσουν φυσικά για μερικές ημέρες.

  Το κελάρι, φυσικά, μπορεί να στεγνώσει με τη βοήθεια θερμαντικού πιστολέτου ή στεγνωτήρα αέρα, αλλά κατά κανόνα, σε αυτό το δωμάτιο χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι των ανθρώπων, οι οποίες έχουν δείξει μεγάλη απόδοση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Συνήθως χρησιμοποιούνται για την ξήρανση του υπογείου brazier - αναλογικό του θερμαντήρα ή του θερμαντήρα ανεμιστήρα στο διαμέρισμα. Στο κέντρο της αίθουσας βάλτε ένα κουβά και ανάψτε μια φωτιά εκεί, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα μικρό ξύλο τσιπ, και στη συνέχεια το ξύλο. Η φωτιά διατηρείται για αρκετές ημέρες, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η θερμότητα σπρώχνει έξω τον βαρύ βαρέως στάσιμο αέρα από το υπόγειο. Το επίδομα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο καπνός από την ανοιχτή φωτιά μπορεί να καταστρέψει σπόρια μούχλας και να "εκδιώξει" διάφορα έντομα.

  Για να στεγνώσει το κελάρι, μπορείτε ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε συμβατικό κερί. Αληθινή, γι 'αυτό, πρώτα πρέπει να δημιουργήσετε το σωλήνα εξαερισμού σχεδόν στο πάτωμα, και κάτω από αυτό για να βάλει ένα κερί. Για να δημιουργήσετε την αρχική πρόσφυση, ένα φύλλο χαρτιού πρέπει να τοποθετηθεί στη φωτιά στο σωλήνα και στη συνέχεια θα υποστηρίζεται ήδη από τη φλόγα του κεριού. Ως αποτέλεσμα, ο υγρός και υγρός αέρας θα βγει σταδιακά από το κελάρι - χρειάζεται μόνο να αλλάζετε συνεχώς τα κεριά μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιδιότητα ορισμένων ουσιών για να απορροφήσετε την υγρασία: έτσι, σε μια κεκλιμένη σανίδα στο υπόγειο τοποθετείται σκόνη χλωριούχου ασβεστίου, και το κάτω άκρο τοποθετείται σε ένα δοχείο. Αυτή η ουσία είναι ικανή να απορροφήσει την περίσσεια υγρασίας και να την απορροφήσει σε ποσότητα διπλάσια από αυτή της ίδιας της σκόνης. Η μέθοδος είναι κατάλληλη για τη διατήρηση ξηρού αέρα στο υπόγειο και το χλωριούχο ασβέστιο μετά από ξήρανση σε ζεστό μέρος μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Σε αυτό το υπόγειο, η πατάτα και άλλα λαχανικά ποτέ δεν θα ανθίσουν ή θα σαπίσουν.

  Στεγάζουμε το γκαράζ

  Για να στεγνώσει ο αέρας στο γκαράζ, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε θερμικά όπλα: θα αντιμετωπίσουν το έργο τους πολύ γρήγορα. Και στο γκαράζ δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, αλλά τα ανάλογα αερίου τους, ή ακόμα και καύσιμα ντίζελ. Τα τελευταία θεωρούνται τα πιο οικονομικά, αλλά όταν εργάζονται ως αποτέλεσμα της καύσης καυσίμων, δημιουργεί μια δυσάρεστη οσμή, η οποία δεν είναι τόσο κρίσιμη για ένα γκαράζ όσο και για μια κατοικία. Έτσι, ένα θερμικό πιστόλι ντίζελ με χωρητικότητα 20 kW ανά ώρα καταναλώνει περίπου 1 λίτρο καυσίμου. Ανάλογα με το μέγεθος του γκαράζ και την υγρασία του αέρα σε αυτό, ο χρόνος στεγνώματος μπορεί να είναι διαφορετικός.

  Αν η υγρασία στο γκαράζ είναι ισχυρή, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση αφυγραντήρα. Με την ευκαιρία, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν όχι μόνο την πώληση των εν λόγω προϊόντων, αλλά το ενοίκιό τους, το οποίο είναι πολύ βολικό: μπορείτε να στεγνώσει το χώρο του γκαράζ για αρκετές ημέρες, αφαιρέστε την αιτία της υγρασίας και ο αφυγραντήρας δεν θα είναι τόσο άχρηστο αποθηκεύονται κάπου στη γωνία.

  Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης ειδικών συσκευών, μπορείτε να στεγνώσετε τον αέρα και να το χρησιμοποιήσετε θερμαντήρες και θερμοσίφωνες. Και, φυσικά, πρέπει να υπάρχει μια φυσιολογική εξαερισμού, Για την απομάκρυνση του υγρού αέρα και της παρουσίας θέρμανσης σε αυτό, δηλ. Recuperator, - ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

  Στεγνώστε την αποθήκη

  Ο αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος έχει μεγάλη έκταση και όγκο, απαιτεί πολύ σοβαρή προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της ξήρανσης του αέρα. Είναι για τέτοιες περιπτώσεις πιο συχνά θερμικά όπλα, που χρησιμοποιούνται επίσης σε μεγάλα καταστήματα, γραφεία, εργοτάξια. Για τις αποθήκες, μπορείτε να επιλέξετε ένα θερμαντικό πιστόλι με φυσικό αέριο ή ντίζελ: είναι πιο φθηνές από ό, τι ηλεκτρικό, και η θερμότητα θα δώσει πολλά. Μια κατευθυντική ροή ζεστού αέρα, αφήνοντας τη συσκευή με τεράστια ταχύτητα, είναι σε θέση να μετατοπίζει πολύ γρήγορα όλη την υγρασία και την υγρασία από την αποθήκη.

  Εάν η αποθήκη δεν είναι πολύ μεγάλη από την περιοχή, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα αέρα, αλλά ταυτόχρονα όταν επιλέγετε να προχωρήσετε από τις παραμέτρους του δωματίου. Εάν ο αφυγραντήρας αέρα δεν αντιστοιχεί στην αποθήκη με ανταλλαγή αέρα, τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί ορατό αποτέλεσμα: η παράμετρος ανταλλαγής αέρα πρέπει να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από την ένταση του δωματίου.

  Για άλλη μια φορά αξίζει να σημειωθεί ότι, μαζί με την ξήρανση του αέρα στην αίθουσα, δεν είναι περιττό να βρεθεί και να εξαλειφθεί η αιτία της εμφάνισης υγρασίας.