Βήμα-βήμα εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο με διακόπτη

Για την επίτευξη υψηλής ποιότητας σχεδίασης στο μπάνιο με φυσικό εξαερισμό δεν είναι πάντοτε εφικτό, πρέπει να εγκαταστήσετε ένα αναγκαστικό βύθισμα με ανεμιστήρα. Η όλη διαδικασία προετοιμασίας και τοποθέτησης διαρκεί περίπου 30 λεπτά και το αποτέλεσμα εγγυάται την απουσία μύκητα, μούχλα στους τοίχους, υγρασία και υψηλή υγρασία στο δωμάτιο. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε πώς να συνδέσουμε σωστά τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με τον διακόπτη.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα στο μπάνιο αρχίζει στο προπαρασκευαστικό στάδιο επισκευής πριν από την τοποθέτηση των πλακιδίων. Για εγκατάσταση κάτω από το έργο του σπιτιού υπάρχει ήδη το κανάλι εξαερισμού. Στην περίπτωσή μας, βρίσκεται στη γωνία του τείχους. Για να γίνει πιο ακριβής η τρύπα και ήταν πιο βολικό να κάνετε έναν κύκλο στο πλακάκι, μετακινήστε το μακριά από το στήριγμα στον τοίχο. Εάν η τρύπα για τη διάμετρο του σελιδοδείκτη είναι μικρή, το κάνετε μεγαλύτερο με ένα διάτρητο. Πριν συνεχίσετε, τραβήξτε το καλώδιο τροφοδοσίας από το διακόπτη έτσι ώστε να μην τρίβεται, πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα κυματοειδές σωλήνα. Η απουσία καλωδίου περιπλέκει την κατάσταση. Για να συνδέσετε το σύστημα, θα χρειαστεί να τραβήξετε το καλώδιο BBG με 3 αγωγούς χαλκού διατομής 1,5 mm.

Για να στερεώσουμε τον ανεμιστήρα στον τοίχο, κάνουμε υποθήκη. Συνήθως έρχεται με την κύρια μονάδα. Ωστόσο, δεν συνιστούμε να το εγκαταστήσετε. Το πλαστικό, από το οποίο είναι εύθραυστο και μαλακό, παραμορφώνεται εύκολα. Αφού σκληρυνθεί ο αφρός συναρμολόγησης, το κονίαμα συμπιέζεται και μειώνεται σε διάμετρο, εισάγοντας έναν ανεμιστήρα μέσα στην οπή είναι προβληματικός, το στήριγμα δεν είναι σφιχτό. Συχνά, προκύπτουν προβλήματα κατά την αντικατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε μέρος του κεραμιδιού. Επομένως, ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση, συνιστάται η τοποθέτηση των απορριμμάτων ενός σωλήνα από PVC αποχέτευσης για εγκατάσταση. Η επιλογή ενός κατάλληλου σωλήνα εξαρτάται από τη διάμετρο του σωλήνα ανεμιστήρα εξαγωγής που αγοράζετε. Τυπικά, η διάμετρος της οπής εγκατάστασης είναι 100, 125 ή 150 mm. Κόψτε τον σωλήνα με το επιθυμητό μήκος και τοποθετήστε τον μέσα στον αγωγό εξαερισμού.

Γύρω από την υποθήκη σβήνουμε τα κενά με το αφρώδες υλικό. Τροφοδοτήστε το σύρμα μέσω του σωλήνα και τραβήξτε το προς τα έξω.

Η τελική τοποθέτηση του ανεμιστήρα εξάτμισης πραγματοποιείται μετά την επικάλυψη των τοίχων. Αποσυσκευάστε τη συσκευή και μελετήστε προσεκτικά τις οδηγίες.

Αφαιρέστε το διακοσμητικό κάλυμμα και την ασφάλεια κάτω από την οποία βρίσκεται η ταινία ακροδεκτών. Επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο συνημμένου. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Τυπική - προσάρτηση στις βίδες του πείρου που συνοδεύουν το κιτ. Εισαγάγουμε τον ανεμιστήρα στην τρύπα εκ των προτέρων, εκθέστε το στο επίπεδο, σημειώστε τα σημεία για διάτρηση στο πλακάκι. Αφαιρούμε και τρυπάμε οπές με ειδικό τρυπάνι στο πλακίδιο σε χαμηλή ταχύτητα για να αποφύγουμε τη δημιουργία ρωγμών στα πλακάκια. Εισαγάγουμε στους οπές των οπών που προκύπτουν, συνδέουμε τον ηλεκτρολόγο και βιδώνουμε τον ανεμιστήρα με βίδες. Η δεύτερη επιλογή είναι τα υγρά καρφιά. Λιπάνετε το ακροσωλήνιο του ανεμιστήρα εξαγωγής με συγκολλητική ουσία και τοποθετήστε το στην υποθήκη, πιέστε το σφιχτά. Είναι εύκολο να τραβήξετε έξω και να καθαρίσετε τον ανεμιστήρα με αυτή τη στερέωση δεν θα λειτουργήσει. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Και μια άλλη επιλογή, η οποία συνιστάται από άλλους δασκάλους - σφράγιση των ούλων. Τους βάζουμε στο σωλήνα διακλάδωσης και εισάγουμε τη συσκευή στην υποθήκη. Με αυτή την επιλογή, η αντικατάσταση και ο καθαρισμός του ανεμιστήρα πραγματοποιείται σε λίγα δευτερόλεπτα.

Με τον κατάλληλο τύπο προσάρτησης, ο χρόνος σύνδεσης του ανεμιστήρα με την τροφοδοσία. Όταν εγκαθιστάτε μια τυπική συσκευή, θα χρειαστείτε ένα καλώδιο τριών πυρήνων. Η φάση πρέπει να τροφοδοτείται από το διακόπτη, από το έδαφος και από το μηδέν. Υπάρχουν πολλές επιλογές: ένας διακόπτης δύο πλήκτρων, ένα πλήκτρο και ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη. Η πιο βολική και κοινή επιλογή είναι η εγκατάσταση διακόπτη δύο κουμπιών. Με αυτή την επιλογή εγκατάστασης, το φως και ο ανεμιστήρας λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, το οποίο είναι πολύ βολικό. Η κουκούλα μπορεί να ενεργοποιηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα και ανάλογα με τις ανάγκες. Η έκδοση με ένα κουμπί είναι λιγότερο εύκολη. Είναι υπεύθυνη για την ταυτόχρονη ενεργοποίηση (απενεργοποίηση) του φωτός και του εξαερισμού. Ο χρόνος για τον αερισμό του αέρα, όταν στο μπάνιο δεν είναι αρκετό, οπότε πρέπει να αφήσετε τον φωτισμό και την κουκούλα μετά την αναχώρησή του, και αυτό είναι επιπλέον killovaty. Για να μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα εγκαίρως, μπορείτε να τοποθετήσετε τη συσκευή με χρονοδιακόπτη. Ρυθμίζουμε τον επιθυμητό χρόνο, μετά την ολοκλήρωση του εξαερισμού, το σύστημα σβήνει αυτόματα. Για να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, χρειάζεστε ένα καλώδιο 4 πυρήνων. Αφού επιλέξετε το σχέδιο σύνδεσης, καθαρίστε το, συνδέστε τα καλώδια στον ανεμιστήρα και στον διακόπτη, στερεώστε τη συσκευή.

Μετά ανεμιστήρα εξαγωγής κλείσιμο συναρμολόγηση στερεώνουν το σύρμα ασφάλεια στη μέση, παρεμβάλλεται mesh κουνουπιών, σύρτες γρίλια fix ή στερεώστε τη βίδα, ανάλογα με την συναρμολόγηση. Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο μέσω του διακόπτη φωτισμού

Για να εγκαταστήσετε σωστά μια συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο, πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά των κύριων τύπων ανεμιστήρων και να έχετε τις δεξιότητες κατασκευαστή και ηλεκτρολόγου. Προκειμένου να εκτελεστεί ποιοτικά η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα και ενός διακόπτη, πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο και να εγκριθεί μια σειρά ενεργειών, διαφορετικά οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τις υπηρεσίες.

Πλεονεκτήματα εγκατάστασης ανεμιστήρα

Το πρώτο σημάδι της ανάγκης να εγκαταστήσετε μια συσκευή εξαναγκασμού εξαερισμού στο μπάνιο - την εμφάνιση συμπύκνωσης, μύκητες ή μούχλα στις επιφάνειες του δωματίου. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν πηγή επιδείνωσης της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε ένα διαμέρισμα.

Εγκατάσταση του κουκούλα έχει θετική επίδραση επί της σερβιέτας κατάσταση του μπάνιου. Όταν το σχέδιο πραγματοποιείται κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο: εξαφάνιση κακοσμίας υγρασία ανασταλεί νέα εμφάνιση σκουριάς επί των μεταλλικών επιφανειών, σταματά την ανάπτυξη μούχλας, εξαφανίζεται υγρή επικάλυψη σε ένα κεραμίδι και καθρέφτες. Τρέχουσα μοντέλα των οπαδών δεν δημιουργούν υπερβολικό θόρυβο, έχουν μικρές διαστάσεις και την αισθητική εμφάνιση.

Τι είναι απαραίτητο για την εγκατάσταση του αναγκαστικού σχεδίου

Για να διαπιστώσετε αν απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός στο μπάνιο, αναλύστε την κατάσταση φυσικού αερισμού που κατασκευάστηκε κατά την κατασκευή του σπιτιού. Για να ελέγξετε την κουκούλα, αφαιρέστε το διακοσμητικό πλαίσιο από τον άξονα εξαερισμού και αφαιρέστε τα συσσωρευμένα απόβλητα από τον αγωγό αερισμού, ο οποίος συνήθως βρίσκεται κοντά στο ταβάνι. Στη συνέχεια, φέρτε ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στο αγωγό εξαερισμού. Εάν η φλόγα δεν αποκλίνει προς την πλευρά ή αποκλίνει μόνο ελαφρώς, αποφασίζεται η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού βυθίσματος.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η εισροή καθαρού αέρα στο μπάνιο. Συνήθως η κυκλοφορία του αέρα οργανώνεται μέσα από ένα μικρό κενό κάτω από την πόρτα στο μπάνιο. Επομένως, όταν το κουτί της πόρτας είναι εγκατεστημένο, το κατώφλι στο μπάνιο δεν είναι τοποθετημένο.

Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο, πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Η συσκευή πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις συνθήκες στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί. Ο ανεμιστήρας πρέπει να έχει επαρκή χωρητικότητα ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα καθαρού αέρα. Σημαντικοί παράγοντες κατά την αγορά της συσκευής θα είναι η τιμή, ο σχεδιασμός, το επίπεδο θορύβου.

Επιλογές σύνδεσης κουκούλας

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τον τρόπο σύνδεσης του ανεμιστήρα στο μπάνιο με το διακόπτη. Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι καλύτερα να οργανωθούν στο στάδιο της κατασκευής ή των μεγάλων επισκευών. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα καλώδια θα κρύβονται κάτω από το γύψο ή το κεραμίδι, και η εμφάνιση του μπάνιου δεν θα επηρεαστεί. Μπορείτε βεβαίως να κανονίσετε την εγκατάσταση της κουκούλας και μετά την επισκευή, αλλά στην περίπτωση αυτή ο σχεδιασμός θα χαλάσει από την εγκατάσταση του αγωγού για τα καλώδια τροφοδοσίας του ανεμιστήρα.

Εφαρμόστε τις ακόλουθες επιλογές για τη σύνδεση της κουκούλας:

 1. Ο ανεμιστήρας συνδέεται παράλληλα με τον φωτισμό του μπάνιου. Σε αυτήν την περίπτωση, η συσκευή θα ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα με το φωτισμό. Η κουκούλα θα λειτουργήσει μέχρι να σβήσει η λυχνία. Πλεονέκτημα της μεθόδου: εύκολη εγκατάσταση, χαμηλό κόστος εκτέλεσης. Το κύριο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από το έργο του φωτισμού. Για βέλτιστο αερισμό θα είναι απαραίτητο να αφήσετε το φωτισμό ενεργοποιημένο και αυτό συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα για την ηλεκτρική ενέργεια. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου θα είναι η παρουσία ενός μόνιμου βυθίσματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ατόμου που είναι εκεί.
 2. Γενικά, η κουκούλα συνδέεται μέσω ενός ξεχωριστού διακόπτη (με ένα ή δύο πλήκτρα). Ένα τέτοιο σχέδιο έχει ένα προφανές πλεονέκτημα - δεν θα υπάρχει ενέργεια που δαπανάται για άχρηστο φωτισμό και ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει μόνο εάν είναι απαραίτητο. Ο διακόπτης δύο κουμπιών χρησιμοποιείται όταν χρησιμοποιείτε συσκευή εξαερισμού σε συνδυασμό με φωτισμό, όταν ένα κουμπί ενεργοποιεί τον απορροφητήρα και ο άλλος ένας λαμπτήρας. Σε ένα μείον του σχεδίου είναι δυνατόν να μεταφέρουμε λίγο περισσότερο έξοδο από ένα καλώδιο, από ό, τι στην πρώτη παραλλαγή.
 3. Οι πιο σύγχρονες κουκούλες περιλαμβάνουν αισθητήρα κίνησης, αισθητήρα υγρασίας, χρονοδιακόπτη ύπνου. Ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη διαφορετικό από τους ακροδέκτες μηδέν και φάσης διαθέτει έναν ακροδέκτη για τη σύνδεση του καλωδίου σήματος. Το καλώδιο σήματος συνδέεται συνήθως στη γραμμή φωτισμού. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας μπορεί να ξεκινήσει, για παράδειγμα, μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού και την καθορισμένη χρονική περίοδο. Ο ανεμιστήρας μπορεί να συνδεθεί μέσω ενός διακόπτη με οποιοδήποτε αριθμό πλήκτρων.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον αγωγό εξαερισμού

Πριν από την τελική εγκατάσταση του ανεμιστήρα πρέπει να είναι προ-ορίσει μια θέση για να συνδέσετε ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Η τοποθέτηση των καλωδίων πραγματοποιείται στο shtroba από το κουτί διακλάδωσης. Στη συνέχεια, συνδέστε τα καλώδια στον αναπνευστήρα σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες τερματικά σύμβολα. Ουδέτερος αγωγός είναι συνδεδεμένος με το τερματικό ονομασία Ν, αγωγό φάσης που συνδέεται με τον ακροδέκτη L. Αν ο χρονοδιακόπτης ανεμιστήρα, αγωγό σήματος είναι συνδεδεμένο με το αντίστοιχο ακροδέκτη.

Πριν εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο κανάλι, αφαιρέστε τον διακοσμητικό πίνακα. Εάν ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος στον τοίχο με βίδες, πρώτα τρυπήστε τις οπές για τα πείρους. Η στερέωση της συσκευής εξαερισμού στον τοίχο πραγματοποιείται βιδώνοντας τις βίδες στο πείρο. Ο πείρος πρέπει πρώτα να εισαχθεί στις τρύπες. Εάν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση του ανεμιστήρα στις βίδες, η εγκατάσταση πραγματοποιείται με ειδική κόλλα ή σφραγιστικό. Μετά την αξιόπιστη εγκατάσταση του ανεμιστήρα, είναι εγκατεστημένο ένα διακοσμητικό πάνελ.

Τοποθέτηση του διακόπτη για σχεδίαση

Πρέπει να τοποθετηθεί ένα καλώδιο δύο ή τριών πυρήνων στο σημείο εγκατάστασης του διακόπτη, ανάλογα με τον τύπο του διακόπτη που χρησιμοποιείται. Όταν χρησιμοποιείτε τοίχους από γυψοσανίδα, τα σύρματα τοποθετούνται σε κυματοειδή σωλήνα. Τα άκρα του καλωδίου θα πρέπει να τοποθετούνται με μικρό περιθώριο στο κιβώτιο διακλάδωσης και στο διαμέρισμα διακόπτη. Το καλώδιο παραμένει για περαιτέρω χειρισμό όταν συνδέετε τους πυρήνες.

Πριν συνδέσετε τους πυρήνες καλωδίων στον διακόπτη, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα πλήκτρα και το περίβλημα. Ο διακόπτης ενός κλειδιού έχει δύο ακροδέκτες: ο ένας χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του κεντρικού αγωγού του δικτύου και ο δεύτερος για τη σύνδεση της εξόδου φάσης της συσκευής εξαερισμού.

Ο διακόπτης δύο πλήκτρων έχει τρεις ακροδέκτες επαφής. Οι δύο πρώτες έχουν την ίδια λειτουργία και ο τρίτος ακροδέκτης χρησιμοποιείται για τη σύνδεση της συσκευής φωτισμού. Με διακόπτη δύο κουμπιών, ο ανεμιστήρας εξαγωγής και η συσκευή φωτισμού στο μπάνιο μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα.

Καλωδίωση στο κιβώτιο διασταύρωσης

Η σύνδεση των συρμάτων στο κουτί διακλάδωσης είναι η πιο κρίσιμη στιγμή, απαιτώντας δράση με αυξημένη προσοχή. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την εναλλαγή καλωδίων στο κουτί διακλάδωσης, ανάλογα με τους τύπους των διακοπτών και των ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται.

Τα βασικά σχήματα σύνδεσης του ανεμιστήρα με τον διακόπτη είναι τα εξής:

 • όταν η κουκούλα ενεργοποιείται ταυτόχρονα με το φωτισμό.
 • όταν χρησιμοποιείτε ξεχωριστό διακόπτη εξαγωγής.
 • όταν χρησιμοποιείτε διακόπτη δύο κουμπιών.
 • όταν χρησιμοποιείτε μια κουκούλα με ένα χρονοδιακόπτη.

Για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με πρέπει να συνδεθούν στο σύρμα κιβώτιο συνδέσεων μηδέν ανεμιστήρα στον ουδέτερο δίκτυο σύρματος και η φάση του σύρματος ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένο με το σύρμα φάση από το διακόπτη στη συσκευή φωτισμού τα φώτα.

Όταν χρησιμοποιείτε ξεχωριστό διακόπτη για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα, πρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη εναλλαγή καλωδίων:

 1. Το μηδέν σύρμα της συσκευής εξαερισμού πρέπει να συνδεθεί στο ουδέτερο καλώδιο του δικτύου.
 2. Το καλώδιο φάσης του καλύμματος συνδέεται στο καλώδιο φάσης που προέρχεται από το διακόπτη.
 3. Ο αγωγός φάσης του δικτύου πρέπει να συνδεθεί στον ακροδέκτη εισόδου του διακόπτη.

Αν ένας διακόπτης δύο θέσεων χρησιμοποιείται ως συσκευή μεταγωγής, πρέπει να εκτελεστούν οι ακόλουθες ενέργειες:

 1. Το μηδέν καλώδιο από τον αναπνευστήρα πρέπει να συνδεθεί στον αγωγό τροφοδοσίας μηδέν.
 2. Το καλώδιο φάσης που προέρχεται από τον απορροφητήρα πρέπει να συνδεθεί με έναν αγωγό φάσης που προέρχεται από έναν από τους δύο ακροδέκτες εξόδου του διακόπτη.
 3. Το καλώδιο φάσης του δικτύου πρέπει να συνδεθεί στον ακροδέκτη εισόδου του διακόπτη δύο διακοπτών.
 4. Το δεύτερο τερματικό εξόδου χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του φωτιστικού.

Όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, η εναλλαγή σύρματος πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τα καλώδια φωτισμού του μπάνιου. Διαδικασία:

 1. Το ουδέτερο καλώδιο του δικτύου πρέπει να συνδεθεί με τις μηδενικές φλέβες του ανεμιστήρα και της συσκευής φωτισμού.
 2. Το καλώδιο φάσης του δικτύου συνδέεται στον ακροδέκτη εισόδου του διακόπτη και στον αγωγό φάσης του ανεμιστήρα.
 3. Το καλώδιο από τον ακροδέκτη εξόδου του διακόπτη πρέπει να συνδεθεί μαζί με τον αγωγό φάσης της συσκευής φωτισμού και το καλώδιο σήματος της κουκούλας.

Το καλώδιο τροφοδοσίας φάσης πρέπει κατ 'ανάγκη να προστατεύεται από ένα διακόπτη κυκλώματος, ο οποίος, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να αποσυνδέει αξιόπιστα ολόκληρο το κύκλωμα τροφοδοσίας ρεύματος. Η διατομή του καλωδίου υπολογίζεται με βάση το φορτίο που χρησιμοποιείται. Αφού κάνετε όλη τη δουλειά, πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία κάθε συσκευής στο μπάνιο.

Εγκαταστήστε τον εξαερισμό για μικρό χρονικό διάστημα, οι περισσότερες φορές δαπανώνται για προπαρασκευαστικές εργασίες. Ο χρόνος και τα χρήματα που δαπανώνται για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα είναι περισσότερο από την αποπληρωμή από την υγεία των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα.

Πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο + πώς να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ένας από τους τρόπους διασφάλισης ενός άνετου μικροκλίματος σε ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης. Οι απλούστερες συσκευές - ανεμιστήρες - τελικά αποδείχθηκαν ότι αντικαταστάθηκαν από χωριστά συστήματα και κλιματιστικά, αλλά παρέμειναν σχετικές στο μπάνιο ή το μπάνιο.

Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό και αφαίρεση αέρα.

Οι λόγοι για την εγκατάσταση ενός εγχώριου ανεμιστήρα

Το υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στο σπίτι βρίσκεται στο μπάνιο ή σε ένα συνδυασμένο μπάνιο - όπου το νερό είναι ενεργά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικρά μεγέθη δωματίων, τα χαρακτηριστικά επένδυσης τοίχων, η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα αποτελούν επιπλέον παράγοντες στους οποίους η υψηλή υγρασία γίνεται το πιο επικίνδυνο.

Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μύκητα και μύκητες - δυσάρεστοι μικροοργανισμοί που σχηματίζουν αποικίες και είναι ισχυρά αλλεργιογόνα.

Η εμφάνιση μαύρων κουκίδων στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων ή το συμπύκνωμα δεν έχουν χρόνο για να στεγνώσουν πάνω στα κάτοπτρα, είδη υγιεινής και σωλήνες - τα πρώτα σημάδια ότι το σύστημα φυσικού αερισμού είναι σπασμένο. Ο λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη καθαρού αέρα μέσα από τα ανοίγματα παραθύρων (κουφώματα, τραβέρσες, ειδικές οπές κάτω από το παράθυρο).

Σε μια ιδιωτική κατοικία, προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη ρύθμιση αεραγωγών ή βαλβίδων τροφοδοσίας στους τοίχους.

Η απλούστερη λύση που επιτρέπει την υποχρεωτική κυκλοφορία αέρα στο μπάνιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν ελκυστικό λακωνικό σχεδιασμό και άνετο έλεγχο, έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου και απόδοση, επαρκή για να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχει εμπειρία της συσκευής καλωδίωσης, μπορείτε να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα μόνοι σας.

Κριτήρια για την επιλογή του σωστού εξοπλισμού

Για να αγοράσετε έναν καλό ανεμιστήρα, μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ και να μάθετε όλα τα μυστικά από τον πωλητή-σύμβουλο. Ωστόσο, η ελπίδα για ειλικρινείς και αξιόπιστες πληροφορίες δεν αξίζει 100%, δεδομένου ότι ένα από τα καθήκοντα του πωλητή είναι συχνά η πώληση παλαιών ή ακριβότερων προϊόντων. Είναι καλύτερα να αντισταθούμε και να μελετήσουμε προκαταρκτικά τις σημαντικές πτυχές της επερχόμενης αγοράς.

Τύποι ανεμιστήρων οικιακής χρήσης

Σε αντίθεση με τις μονάδες παραγωγής, οι οικιακές συσκευές είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν μικρότερη ισχύ και φαίνονται λιγότερο βιομηχανικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σταθεροί μηχανισμοί εξαερισμού που είναι ενσωματωμένοι στον τοίχο ή στην οροφή (τα κινητά φορητά συστήματα χρησιμοποιούνται σε εργοτάξια, εργαστήρια κλπ.).

Μέσω της εισαγωγής αέρα και του σχεδιασμού, οι εγχώριοι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Αξονική, τοποθετημένη σε κυλινδρικό σώμα και εξοπλισμένη με λεπίδες, πιάνοντας και προωθώντας τον αέρα παράλληλα προς τον άξονα.
 • Radial, χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα από την αξονική εκδοχή σε ακτινική καθώς περνά μέσα από την πτερωτή της συσκευής.

Ο πρώτος τύπος είναι σε ζήτηση πολύ πιο συχνά λόγω της απλότητας του σχεδιασμού και της εγκατάστασης σε ένα οικιστικό περιβάλλον.

Στη θέση και τον τρόπο εγκατάστασης, διακρίνονται επίσης δύο ομάδες:

 • Επικάλυψη, με τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα, τοποθετημένο στην οπή εξαερισμού (πιο συχνά στον τοίχο κάτω από την οροφή).
 • κανάλι, πιο ισχυρό και ήσυχο, που τοποθετούνται μέσα στους αγωγούς.

Για ένα διαμέρισμα της πόλης μόνο η πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλη, και για τις ιδιωτικές κατοικίες υπάρχουν επιλογές.

Συχνά, όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο, εστιάζουν αποκλειστικά στο σχεδιασμό. Η εμφάνιση είναι σημαντική, αλλά χωρίς κατάλληλες τεχνικές ιδιότητες, η συσκευή δεν θα αντιμετωπίσει την εργασία που της έχει ανατεθεί. Εξετάστε τις παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών για το μπάνιο

Ο ανεμιστήρας έχει πολύ λιγότερες αποχρώσεις από ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο, ωστόσο για μια άνετη διαμονή είναι σημαντικό κάθε χαρακτηριστικό:

 • Η απόδοση της συσκευής, αντανακλώντας την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • επίπεδο θορύβου ·
 • ασφάλεια (προστασία από την υγρασία).

Η απόδοση αναφέρεται πάντοτε στην τεχνική περιγραφή της συσκευής. Οι μέσοι αριθμοί είναι της τάξης των 50-250 m³ / h.

Οι δείκτες του παραγόμενου θορύβου κυμαίνονται από 25 έως 50 dB. Όσο χαμηλότερη είναι η ένταση του θορύβου, τόσο πιο ήσυχη λειτουργεί ο ανεμιστήρας, αντίστοιχα, η πιο ήσυχη είναι η κατάσταση στο σπίτι. Ιδανικές είναι οι παράμετροι των 25-30 dB. Είναι υποχρεωτικές εάν η συσκευή λειτουργεί σε νυχτερινή λειτουργία. Ανατρέξτε προσεκτικά στην επιλογή ισχυρών μοντέλων, στα οποία η στάθμη θορύβου φτάνει στο μέγιστο.

Ο ανεμιστήρας αναφέρεται σε ηλεκτρικές συσκευές, οπότε ο βαθμός προστασίας είναι επίσης σημαντικός. Για το μπάνιο είναι κατάλληλος εξοπλισμός με σήμανση IP 44 και IP 45.

Υπολογισμός της παραγωγικότητας από τον τύπο

Βρείτε την παραγωγικότητα της συσκευής είναι απλή - αναφέρεται στο διαβατήριο, αλλά πώς να καθορίσετε εάν ένας ανεμιστήρας με τέτοια χαρακτηριστικά είναι κατάλληλος για το μπάνιο σας; Μια από τις λύσεις είναι να κάνετε υπολογισμούς χρησιμοποιώντας έτοιμους τύπους. Και πρώτα πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να μάθετε τη βέλτιστη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό του όγκου είναι γνωστός από το σχολείο:

V = a x b x h

(το μήκος πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το πλάτος, τότε το αποτέλεσμα που λαμβάνεται - από το ύψος)

Για παράδειγμα, το μήκος του μπάνιου - 2 m, πλάτος - 1, 8 m, ύψος - 2, 5 m. Όσο πολλαπλασιάζουμε, έχουμε όγκο 9 m³.

Επιπλέον, θα απαιτηθούν οι παράμετροι της συναλλαγματικής ισοτιμίας για το μπάνιο.

Με την οικοδόμηση κώδικες για μια οικογένεια 1-3 ατόμων πολλαπλότητα (ποσότητα φρέσκου αλλαγές αέρα την ώρα) είναι ίσο με 6 αν διαμένουν πάνω από 3 - 8. Πολλαπλασιασμός το προκύπτον όγκος των 9 m³ έως 8, απόκτηση 72 m³ / h. Επομένως, κατά την αγορά της συσκευής, δώστε προσοχή σε δείγματα με χωρητικότητα 75 m³ / h ή ελαφρώς υψηλότερα.

Σύγχρονες πρόσθετες συσκευές

Οι απλούστερες τροποποιήσεις, εξοπλισμένες με θορυβώδη περιστρεφόμενη βίδα και με μια δυσάρεστη μέθοδο ελέγχου, είναι κάτι παρελθόν. Σήμερα, οι ανεμιστήρες του μπάνιου είναι εξοπλισμένοι με συσκευές που επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους και ακόμη και σας επιτρέπουν να προγραμματίσετε τη διαδικασία ανταλλαγής αέρα. Ας εξετάσουμε κάποιες βελτιώσεις:

 • Βαλβίδα ελέγχου. Αυτό είναι ένα ειδικό αυτόματο κλείστρο, το οποίο εμποδίζει τον αέρα εξαγωγής να επιστρέψει στο δωμάτιο. Μόλις ο ανεμιστήρας κλείσει, το κλείστρο κλείνει.
 • Αισθητήρας κίνησης. Τεχνική προσαρμογή, αντίδραση στην εμφάνιση του ανθρώπου. Η εφαρμογή του δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη, καθώς τα σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ένα άτομο βρίσκεται στο μπάνιο δεν είναι αρκετά για να τον αέρα.
 • Αισθητήρας υγρασίας. Η συσκευή ρυθμίζει αυτόματα την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SanPiN (5179-90), η υγρασία στο δωμάτιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60-65%. Αν ο αριθμός είναι υψηλότερος - ενεργοποιείται η υδροστατική μονάδα και αρχίζει ο ανεμιστήρας.
 • Το χρονόμετρο. Συσκευή που σας επιτρέπει να καθυστερείτε τον ανεμιστήρα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι ο αισθητήρας κίνησης έχει ενεργοποιήσει ή πατήσατε το κουμπί απενεργοποίησης φωτός - και ακριβώς 15 (30, 45) λεπτά ο ανεμιστήρας ανάβει.

Πρόσθετη λειτουργία "εξαερισμός" - η δυνατότητα συνεχούς συντήρησης του μπάνιου ως άνετου μικροκλίματος. Η συσκευή λειτουργεί πάντοτε σε χαμηλή ταχύτητα, αλλά εάν είναι απαραίτητο, ενεργοποιείται με πλήρη ισχύ.

Η σύνδεση αρκετών ηλεκτρικών συσκευών σε ένα μόνο δίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για εξοπλισμό κουκούλας.

Σχέδια σύνδεσης ανεμιστήρων στο μπάνιο

Η δυνατότητα χρήσης διαφόρων τρόπων ενεργοποίησης και ρύθμισης του ανεμιστήρα τοποθετείται πριν από την επιλογή του επιθυμητού κυκλώματος. Κατά τη σύνδεση είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, την παρουσία πρόσθετων συσκευών και τις συστάσεις του κατασκευαστή. Το πιο απλό σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα με ενσωματωμένη συσκευή on / off.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πώς μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Η διαδικασία ελέγχου γίνεται ευκολότερη, αλλά θα χρειαστεί να τοποθετήσετε μερικά πρόσθετα καλώδια.

Η ρύθμιση του χρονοδιακόπτη περιπλέκει κάπως τη διαδικασία σύνδεσης: απαιτείται ακόμα ένα πρόσθετο καλώδιο φάσης.

Το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα μαζί με τον φωτισμό είναι βολικό από την άποψη του ελέγχου, αλλά είναι αναποτελεσματικό. Αποδεικνύεται ότι το δωμάτιο αερίζεται μόνο κατά την περίοδο αυτή, ενώ η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη. Αυτό οδηγεί είτε σε ατελές αερισμό είτε σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Μια πιο πρακτική επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα διακόπτη δύο κουμπιών.

Πριν από την επιλογή του σχεδίου, προσδιορίστε εάν υπάρχει η πιθανότητα σβέσης και τοποθέτησης επιπλέον ηλεκτρικών καλωδίων.

Οδηγίες εγκατάστασης για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη

Για αυτόματη συναρμολόγηση, σας συνιστούμε να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα οροφής που συνδέεται με την έξοδο εξαερισμού. Πριν από την εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τη συνοδευτική τεχνική τεκμηρίωση. Ο χρονοδιακόπτης δεν χρειάζεται να αγοράζεται ξεχωριστά, συνήθως παρέχεται στο σετ μαζί με τα διαγράμματα και τις οδηγίες εγκατάστασης.

Παρόμοια μοντέλα - Era, CATA, Migliore, VENTS, VULKAN.

Ελέγξτε τις συνθήκες εγκατάστασης

Για την εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει αέρας στο ορυχείο ώθηση obschedomovoy (ή αγωγός του ένα ιδιωτικό σπίτι), αντιστοιχεί στην τρύπα στον τοίχο για τον καθορισμό του επέλεξε το μοντέλο, αν το διάγραμμα συνδεσμολογίας.

Στα σπίτια του παλιού κτιρίου, τρύπες εξαερισμού βρίσκονται στα μπάνια, τα μπάνια και τις κουζίνες. Συνήθως βρίσκονται ψηλά κάτω από την οροφή και έχουν την ίδια διάμετρο (σχήμα). Ωστόσο, μετά από μια γενική επισκευή όταν ανέγερση πρόσθετων τοίχους, χωρίσματα και ψευδοροφές, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης τοποθέτησης του ανεμιστήρα, αλλά με την πρόσθετη μονάδα διαύλου, όλα οδηγούν στην ίδια οπή.

Εάν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία εγκατάστασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προετοιμάστε εκ των προτέρων τα εργαλεία και τα υλικά που ενδέχεται να απαιτούνται για την εγκατάσταση:

 • ρουλέτα, μολύβι, gon;
 • διάτρητης τοίχου για τοίχους.
 • κατσαβίδι, σφυρί, πένσες.
 • στεγανωτικά ή υγρά καρφιά (εάν είναι απαραίτητο).
 • συνδετήρες (πείροι, βιδωτές βίδες).

Όταν επιλέγετε ένα κύκλωμα με διακόπτη ως συσκευή ελέγχου, πρέπει να το αγοράσετε καθώς και ένα ηλεκτρικό καλώδιο.

Σημαντικές αποχρώσεις της καλωδίωσης

Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος για πρώτη φορά, ετοιμαστείτε για τις εργασίες κατασκευής που απαιτούνται για την καλωδίωση του ηλεκτρικού καλωδίου. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε την πλαστική οροφή, να κάνετε τρύπες στην τάση, να σπάσετε τους τοίχους και να αποσυναρμολογήσετε το κεραμίδι.

Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο ή ακριβό, μπορείτε να επιλέξετε έναν απλούστερο τρόπο - εξωτερική τοποθέτηση συρμάτων στα καλωδιακά κανάλια. Δεν είναι τόσο αισθητικά ευχάριστο, αλλά γρήγορο και φθηνό.

Απαιτήσεις για καλώδια και πρίζες:

 • Η διατομή του καλωδίου πρέπει να αντιστοιχεί στο φορτίο.
 • Είναι αδύνατο να τοποθετήσετε καλώδια σε μεταλλική θήκη.
 • όλα τα καλώδια πρέπει να είναι απομονωμένα.
 • τάξη προστασίας των υποδοχών - όχι χαμηλότερη από IP 44,
 • Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένα προστατευτικό κλείσιμο ή γείωση.

Απαγορεύεται αυστηρά η γείωση των συρμάτων μέσω σωλήνων θέρμανσης ή αποχέτευσης.

Συναρμολόγηση ανεμιστήρα και σύνδεση χρονοδιακόπτη

Η συναρμολόγηση της συσκευής συμβαίνει συνήθως μαζί με την εγκατάσταση, καθώς το περίβλημα είναι πρώτα σταθερό, τότε τα καλώδια είναι συνδεδεμένα και ήδη στο άκρο το διακοσμητικό πάνελ είναι μανδαλωμένο.

Χρησιμοποιώντας το πίσω τοίχωμα της θήκης, το οποίο θα στερεωθεί απευθείας στον τοίχο, θα κάνουμε σημάνσεις.

Όταν το τμήμα εργασίας του ανεμιστήρα στερεώνεται σταθερά στον τοίχο, συνδέουμε τα καλώδια και τα συνδέουμε στα τερματικά της συσκευής.

Εάν δεν υπάρχουν άλλες συσκευές, εγκαταστήστε το διακοσμητικό κάλυμμα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής με χρονοδιακόπτη, πρέπει να επιλέξετε ένα από τα κυκλώματα. Στην ιδανική περίπτωση, εάν ο ανεμιστήρας είναι επίσης συνδεδεμένος με ένα διακόπτη, απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων. Ο πυρήνας, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για τη γείωση, τροφοδοτείται σε χρονοδιακόπτη.

Μετά την εγκατάσταση όλων των συσκευών και συσκευών, πρέπει να ελέγξετε για να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα. Μαζί με αυτό, ο χρονοδιακόπτης είναι συνήθως ρυθμισμένος - το χρονικό διάστημα είναι ρυθμισμένο, μετά από το οποίο η κουκούλα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Οδηγίες βίντεο για την εγκατάσταση του πιο απλού μοντέλου:

Λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση κουκούλας με βαλβίδα αντεπιστροφής σε ιδιωτική κατοικία:

Οι οδηγίες του κατασκευαστή του σιωπηλού μοντέλου Silent 100:

Εγκατάσταση του διακόπτη για τον ανεμιστήρα:

Όπως μπορείτε να δείτε, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας εξαερισμό μόνοι σας, χωρίς τη συμμετοχή ηλεκτρολόγων, επαγγελματιών, αλλά με αρκετές συνθήκες. Για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα (απλό, με χρονοδιακόπτη ή διακόπτη), είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα, να μελετήσετε προσεκτικά το σχεδιασμό της συσκευής και να λάβετε υπόψη τα τεχνικά και υγειονομικά πρότυπα κατά την εγκατάσταση.

Σχέδια σύνδεσης ανεμιστήρων

Συνδέστε τον ανεμιστήρα εξάτμισης στην κουζίνα, στο μπάνιο ή στο μπάνιο είναι εύκολο, οπότε μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια στο σύνδεσή του με τα χέρια του μετά από έναν ανεμιστήρα αγορές. Μόνο πάντα λάβετε προφυλάξεις: αποσυνδέστε το αντίστοιχο αυτόματο στον ηλεκτρικό πίνακα και αρχίστε να εργάζεστε μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τάση στο ηλεκτρικό καλώδιο με το οποίο θα λειτουργήσετε.

Όταν συνδέετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι, χρησιμοποιούνται 4 βασικά σχήματα. Θα εξετάσουμε κάθε μία από αυτές λεπτομερώς. Η επιλογή του σχεδίου εξαρτάται από τον τύπο χώρου και το μοντέλο ανεμιστήρα που έχετε επιλέξει. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι όλα τα σχέδια που αφορούν τις συνδέσεις με καλώδια γείωσης τριών καλωδίων, και αν έχετε ένα παλιό 2-wire, τότε όλα συνδέονται analogichno- μόνο με ένα σύστημα πέφτει ένα τρίτο αγωγό γείωσης.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στην τουαλέτα

Για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στην τουαλέτα, το απλούστερο σχέδιο ταυτόχρονης ενεργοποίησης του ανεμιστήρα με το φωτισμό του μπάνιου είναι κατάλληλο. Μηδέν και γη από το κουτί διακλάδωσης συνδέονται άμεσα και η φάση με την ίδια συστροφή μετά τον διακόπτη, από την οποία το καλώδιο φάσης πηγαίνει στο φωτιστικό στην τουαλέτα. Μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα παράλληλα από τη λυχνία στο μπάνιο. Για να το κάνετε αυτό, απλά πάρτε μια φάση από αυτό, μηδενική γείωση για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα.

Σύμφωνα με αυτό το σχήμα Την ίδια στιγμή που ανάβει η λάμπα, ο ανεμιστήρας θα ξεκινήσει και θα λειτουργήσει. Αλλά αυτό το σχέδιο δεν είναι πολύ βολικό, επειδή αφού σβήσει το φως, ο ανεμιστήρας σταματά να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει τις δυσάρεστες οσμές. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο σχήμα.

Ηλεκτρικό κύκλωμα για τη σύνδεση του ανεμιστήρα από δύο διακόπτες κλειδιών

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής στην κουζίνα ή στην τουαλέτα είναι απόλυτα κατάλληλος ο διαχωρισμός της τοποθέτησης του φωτιστικού και του ανεμιστήρα με την εγκατάσταση ενός διακόπτη δύο κουμπιών. Ένα πλήκτρο θα περιλαμβάνει φωτισμό και το δεύτερο θα αερίζεται ξεχωριστά. Αυτό το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα εξάτμισης χρησιμοποιείται συχνότερα στα διαμερίσματα, διότι σας επιτρέπει να ενεργοποιείτε ξεχωριστά τον ανεμιστήρα μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Σχέδιο σύνδεσης μέσω διακόπτη δύο πλήκτρων θα το κάνει λίγο πιο δύσκολο. Η φάση από το κουτί διασταύρωσης έρχεται στο διακόπτη, κατόπιν μεταβαίνει μέσω δύο επαφών και πηγαίνει χωριστά στη λάμπα και στον ανεμιστήρα. Το μηδέν και η γείωση (που δεν φαίνονται στο διάγραμμα) από το κιβώτιο αρθρώσεων πηγαίνουν κατευθείαν στο φωτιστικό και στον ανεμιστήρα. Για να συνδέσετε το σύστημα αυτό θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια ξεχωριστή τρίτο καλώδιο από το διακόπτη στον ανεμιστήρα, αλλά είναι σοφό να καθοριστούν από το διακόπτη σε τρεις-wire καλώδιο κουτί σύνδεσης και έχει ένα ξεχωριστό κουτί σύνδεσης για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα.

Σύνδεση ανεμιστήρων με χρονοδιακόπτη

Ανεμιστήρες με χρονοδιακόπτη είναι πιο ακριβά, αλλά γι 'αυτό είναι ιδανικό για χρήση στο μπάνιο. Η ένταξη γίνεται με το φωτισμό και το ταξίδι χωριστά από αυτό με χρονική καθυστέρηση, η τιμή του οποίου ρυθμίζεται. Ο ανεμιστήρας θα τρέξει στο μπάνιο και θα αφαιρέσει την υγρασία ακόμα και μετά την αναχώρησή του και θα απενεργοποιηθεί αυτόματα μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Για σύνδεση Ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη θα χρειαστεί 4 καλώδια. Η επαφή L- είναι η άμεση φάση από την κουκούλα, στη φάση Lt μέσω του διακόπτη φώτων. Σε N-μηδέν και ο αγωγός γείωσης είναι συνδεδεμένος στην επαφή με το σύμβολο γείωσης.

Σχέδιο για τη σύνδεση ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης

Ο ανεμιστήρας μπορεί να λειτουργεί σε πλήρως αυτόματη λειτουργία χωρίς τη συμμετοχή σας. Σας συνιστώ να αγοράσετε ακριβότερα μοντέλα με αισθητήρα υγρασίας για το μπάνιο και για την τουαλέτα με αισθητήρα κίνησης. Οι ανεμιστήρες με αισθητήρα υγρασίας θα ενεργοποιηθούν αυτόματα όταν ξεπεραστεί η ρυθμισμένη στάθμη υγρασίας και λειτουργούν έως ότου η υγρασία πέσει στο επιτρεπόμενο όριο. Τα μοντέλα με αισθητήρα κίνησης ενεργοποιούνται αυτόματα όταν ένα άτομο εμφανίζεται στην περιοχή δράσης του αισθητήρα και μετά απενεργοποιείται ανεξάρτητα με κάποια καθυστέρηση στο χρόνο.

Οι ανεμιστήρες με αισθητήρες είναι συνδεδεμένοι πιο εύκολη. Απευθείας, παρακάμπτοντας τους διακόπτες, συνδέστε τη φάση, τον μηδενικό και τον αγωγό γείωσης από το κουτί του κιβωτίου.

Μετά τη σύνδεση ο ανεμιστήρας θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στην τοποθέτησή του, αλλά θα το καλύψω λεπτομερώς στο επόμενο άρθρο.

Συστήνω εκτός από τις συμβουλές μας για την οργάνωση του εξαερισμού, την επαλήθευση του φυσικού αερισμού και για το ποιο καλύτερο θα προτιμούσε ο ανεμιστήρας για την τουαλέτα, το μπάνιο και την κουζίνα.

Διάταξη επιλογής, εγκατάστασης και καλωδίωσης του ανεμιστήρα ERA 4S ET με χρονοδιακόπτη στο μπάνιο

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας "Ηλεκτρολόγος σημειώνει".

Επί του παρόντος, ολοκληρώνομαι με επιτυχία τις επισκευές στο μπάνιο μου.

Σχετικά με τα στάδια επισκευής, δεν θα σας πω στο πλαίσιο αυτού του ιστότοπου, αλλά θα μοιραστώ το ηλεκτρικό έργο με ευχαρίστηση, αν και στις επόμενες δημοσιεύσεις μου.

Μην το χάσετε - το έντυπο εγγραφής βρίσκεται στη δεξιά στήλη του ιστότοπου.

Και σήμερα, για την προσοχή σας, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα άρθρο σχετικά με την επιλογή, εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο.

Η τοποθέτηση του μπάνιου αναφέρεται σε δωμάτιο με αυξημένο κίνδυνο, δηλ. η σχετική υγρασία του αέρα υπερβαίνει το 60% (PUE, 1.1.13). Υγρασία προωθεί εμφάνιση των καλουπιών και μύκητες και διάφορα έντομα, αράχνες και σφάλματα (χιλιόποδα, σφάλματα χάπι, diplura κλπ) αποφλοίωση και ζημιά σε έπιπλα, επιταχύνει σκούριασμα των μεταλλικών δομών, κλπ

Από αυτή την άποψη, για να μειωθεί η υγρασία του δωματίου, καθώς και για να αφαιρεθούν διάφορες δυσάρεστες οσμές, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα ανεμιστήρα εξαγωγής, δεδομένου ότι ένας φυσικός εξαερισμός σαφώς δεν αρκεί.

Φυσικά, προτού εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής, πρέπει να ελέγξετε το ρεύμα του άξονα εξαερισμού. Προσωπικά, ελέγχω αυτό χρησιμοποιώντας τυπικές μεθόδους - ταιριάζει ή ένα φύλλο χαρτιού.

Με κανονικό αερισμό, η φλόγα πρέπει να αποφεύγεται προς τον άξονα. Ομοίως, με ένα φύλλο χαρτιού - πρέπει να στραφεί στο ορυχείο.

Εάν το ορυχείο είναι φραγμένο και δεν λειτουργεί σωστά, τότε πρέπει να καλέσετε ειδικές υπηρεσίες για να το καθαρίσετε. Εδώ, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο

Έχω επιλέξει τον ανεμιστήρα για το μπάνιο σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια.

1. Παραγωγικότητα

Σύμφωνα με το SNIP 31-01-2003 «Κτίρια κατοικιών», πίνακας 9.1., Η ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 (m3 / h), δηλ. Για μια ώρα από το μπάνιο πρέπει να αντληθούν τουλάχιστον 25 (κυβικά μέτρα) αέρα. Συνεπώς, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να επιλέγεται με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή την τιμή και, εκτός από κάποιο περιθώριο - δεν θα είναι χειρότερο ακριβώς επειδή οι κανόνες που δίνονται στο SNiPe είναι ελάχιστοι.

2. Θόρυβος

Το δεύτερο κριτήριο για την επιλογή ανεμιστήρα είναι ο θόρυβος.

Από καιρό είναι γνωστό σε όλους ότι ένα αυξημένο επίπεδο θορύβου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει βλαπτική επίδραση σε ένα άτομο.

Το αυτί μας αντιλαμβάνεται τους ήχους με συχνότητα που κυμαίνεται από 20 (Hz) έως 20.000 (Hz). Για τη μέτρηση της στάθμης θορύβου, το πιο ενδιαφέρον είναι το εύρος από 45 (Hz) έως 11000 (Hz), δηλ. εκτίμηση του θορύβου εκτελείται από μια ειδική συσκευή για ηχόμετρο 8 μεσαία περιοχή: 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Hz). Έτσι, οι κανόνες 2.1.2.2645-10 SanPiN «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια κατοικιών και χώρων», παράγραφος 6.1., Παράρτημα 3, υπάρχουν απαιτήσεις για τα πρότυπα θορύβου από εξωτερικές πηγές, που είναι ο ανεμιστήρας εξάτμισης.

Αποδεικνύεται ότι το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα που λειτουργούν στη διάρκεια της ημέρας (από 7-00 έως 23-00) θα πρέπει να είναι στην κλίμακα 23-58 (dB) και το βράδυ (23-00 έως 7-00) στην περιοχή 13- 50 (dB) σε μεσαίες συχνότητες 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Ηζ).

Από την εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι ανεμιστήρες με επίπεδο θορύβου μέχρι 35-40 (dB) είναι αρκετά αποδεκτοί για εγκατάσταση και δεν δημιουργούν δυσφορία.

3. Κατασκευή

Ο σχεδιασμός του ανεμιστήρα σχετίζεται άμεσα με τη θέση της εγκατάστασής του και τις διαστάσεις των αξόνων εξαερισμού.

Ο αγωγός του άξονα εξαερισμού περνά στη γωνία του λουτρού. Έχω ήδη καλύψει τους τοίχους με γυψοσανίδες ανθεκτικές στην υγρασία και κόψω μια οπή στο φρεάτιο στον τοίχο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 mm.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστώ έναν τοίχο ανεμιστήρα τοίχου με διάμετρο φλάντζας όχι περισσότερο από 100 (mm).

Κατά την εκτέλεση, οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε: αξονική, φυγοκεντρική, καλοριφέρ, κανάλι, οροφή κλπ. Πηγαίνετε στις λεπτομέρειες των διαφορών και των εφαρμογών τους, δεν θα, αυτό μπορεί να διαβαστεί σε άλλους εξειδικευμένους δικτυακούς τόπους.

Η επιλογή του σταμάτησα στον αξονικό ανεμιστήρα, tk. Είναι εύκολο να εγκατασταθούν, να έχουν καλή απόδοση και λογικό κόστος.

4. Κλάση προστασίας

Στο άρθρο μου σχετικά με την εγκατάσταση πριζών στο μπάνιο, μίλησα λεπτομερώς για τις ζώνες στις οποίες χωρίζεται αυτό το δωμάτιο. Σας συνιστούμε να πάτε σε αυτόν τον σύνδεσμο και να διαβάσετε περισσότερα για αυτά.

Για το μπάνιο μου μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ντους με ένα δίσκο ντους, αλλά χωρίς ένα σταθερό διαμέρισμα.

Θα εξηγήσω ότι στη γωνία θα υπάρχει μπάνιο, και στον τοίχο - ένα ντους από ένα τροπικό ντους. Λίγο ακόμα θα υπάρχει νεροχύτης.

Ο ανεμιστήρας θα διατάσσεται στην απέναντι τοίχο σε απόσταση 1,5 (m) από την άκρη του λουτρού, και 0.75 (m) από την άκρη του κελύφους, εν τούτοις είναι εφαρμόζεται στην τρίτη ζώνη. Από αυτή την άποψη, ο βαθμός προστασίας του περιβλήματος του ανεμιστήρα δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από το IPX1, και ακόμη καλύτερο IPX4.

5. Πρόσθετες λειτουργίες

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με πολλές χρήσιμες και μερικές φορές άχρηστες λειτουργίες αυτοματισμού, όπως για παράδειγμα ο ενσωματωμένος ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης, ο αισθητήρας υγρασίας, ο αισθητήρας κίνησης, ο φωτομετρητής, το τηλεχειριστήριο.

Εγώ αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει το πιο εύκολο ανεμιστήρα, αλλά σκέφτηκα την ευκολία, την άνεση και την οικονομία αποφάσισε ότι ο έλεγχος του ανεμιστήρα θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω ενός χρονοδιακόπτη, έτσι άρχισε να ψάχνει για μοντέλα με ηλεκτρονικά χρονόμετρα.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμό και τιμές. Εδώ είναι τα πιο κοινά μοντέλα: Αθόρυβο (αθόρυβο), Electrolux EAF, Decor.

Ως εκ τούτου, η επιλογή, σταμάτησα σε ένα αξονικό ανεμιστήρα εξάτμισης ERA 4S ET από τη ρωσική κατασκευαστή «Εποχή» (το παλιό «Ekovent»).

Συσκευασία και εμφάνιση.

Η τιμή της ERA 4S ET κατά τη στιγμή της γραφής ήταν 947 ρούβλια, η οποία κατ 'αρχήν έγινε πλεονέκτημα κατά την επιλογή της, δηλ. σε μια πολύ λογική και προσιτή τιμή (όχι τη διαφήμιση), πήρα τις επιδόσεις που χρειαζόμουν, ακόμα και με τις πρόσθετες λειτουργίες που χρειαζόμουν.

Η εταιρεία "Era" έχει ήδη διατεθεί στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρέχει εγγύηση για το προϊόν της για 5 χρόνια, η οποία δεν μπορεί παρά να χαίρεται.

Στην εμφάνιση, δεν έχω κανένα παράπονο - είναι ένα εντελώς κλασικό σχέδιο.

Επεξήγηση του ERA 4S ET:

 • 4 - σειρά
 • S - παρουσία προστατευτικού δικτυώματος από έντομα
 • ET - διαθεσιμότητα ηλεκτρονικού χρονοδιακόπτη

Προδιαγραφές ERA 4S ET:

 • η τάση δικτύου είναι 220-240 (V)
 • κατανάλωση ενέργειας 14 (W)
 • παραγωγικότητα 97 (m3 / h)
 • επίπεδο θορύβου 35 (dB)
 • διάμετρος φλάντζας 100 (mm)
 • με μία ταχύτητα
 • τάξη προστασίας IP24
 • βάρος 500 (g)

Παρεμπιπτόντως, το επίπεδο θορύβου αυτού του ανεμιστήρα είναι αρκετά αποδεκτό. Είχα κάπως εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα με επίπεδο θορύβου 45 (dB) - έτσι ήταν πολύ καλά "ακουστό".

Αυτό το μοντέλο ανεμιστήρα έχει έναν κινητήρα σε ρουλεμάν που προστατεύεται από την υπερθέρμανση των περιελίξεων, δηλ. Όταν η θερμοκρασία των περιελίξεων του κινητήρα ξεπεραστεί, ο ανεμιστήρας σβήνει αυτόματα.

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Όπως είπα, στον τοίχο διάτρησα μια έξοδο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 (mm). Υπάρχει επίσης ένα καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5) στο κυματοειδές σωλήνα από το διακόπτη.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής και πραγματοποιείται σε αυτή την ίδια τρύπα.

Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες με αυτοκόλλητες βίδες, οι οποίες συνοδεύονται από πείρους.

Αλλά αποφάσισα να το εγκαταστήσω όχι σε βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση, αλλά στο σφραγιστικό σιλικόνης υγιεινής "Germent" από την εταιρεία "Moment", tk. Δεν ήθελα να γυρίσω και πάλι ένα νέο κεραμίδι, και εκτός από 4 μέρη, αλλά ξαφνικά θα έσπαγε, θα λείανση ή κάτι άλλο θα συνέβαινε.

Έχω ήδη κάνει αυτό με αντικείμενα πολλές φορές - είναι πολύ σφιχτό, κανείς δεν παραπονέθηκε για τους πελάτες.

Γι 'αυτό, ξεβιδώστε μια μικρή βίδα από την πλευρά του ανεμιστήρα και αφαιρέστε το διακοσμητικό μπροστινό πλαίσιο.

Η περίσσεια αυλακώσεων πρέπει να αποκοπεί και το καλώδιο στον άξονα πρέπει να μετακινηθεί προς τα πλάγια έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στη ροή του αέρα.

Εφαρμόστε τον ανεμιστήρα στην τρυπητή οπή και ξεκινήστε το καλώδιο τροφοδοσίας. Με την ευκαιρία, δεν είχα χρησιμοποιήσει μια ειδικά σχεδιασμένη τρύπα για είσοδο καλωδίου, επειδή δεν μου ταιριάζει. Έπρεπε να βάζω μια ξεχωριστή οπή στο περίβλημα του ανεμιστήρα στην απαιτούμενη θέση.

Τοποθετούμε το στεγανοποιητικό υλικό γύρω από την περίμετρο της οπής εξαερισμού, εφαρμόζουμε τον ανεμιστήρα, ελέγξουμε το επίπεδο της θέσης του, το πιέζουμε στην επιφάνεια και αφήνουμε το σφραγιστικό να στερεοποιηθεί. Για να στερεώσετε τον ανεμιστήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ταινία βαφής.

Μετά από περίπου 2-3 ​​ώρες το στεγανωτικό θα στερεοποιηθεί.

Το επόμενο στάδιο θα συνδέει τον ανεμιστήρα με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Περνάμε στα πιο ενδιαφέροντα. Έτσι, για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη είχαμε ένα 3-καλώδιο VVG καλώδιο (3x1.5) που. Μια τέτοια διατομή θα επαρκεί, τόσο για την τροφοδοσία του φωτισμού όσο και για τον ανεμιστήρα, επειδή Η ισχύς του τελευταίου είναι μόνο 14 (W). Δείτε τον πίνακα για την επιλογή διατομών αγωγών και καλωδίων.

Είπα ήδη ότι αρχικά ήθελα να αγοράσω τον απλούστερο ανεμιστήρα χωρίς πρόσθετες λειτουργίες, που ελέγχονται από ένα ξεχωριστό κλειδί διακόπτη, αλλά κατά τη διαδικασία αναζήτησης έχω αλλάξει γνώμη για τον ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη.

Το γεγονός είναι ότι για τη σύνδεση ενός συμβατικού ανεμιστήρα χρειάζεστε ένα καλώδιο τριών πυρήνων, δηλ. ο ανεμιστήρας πρέπει να τροφοδοτείται με μια φάση από το διακόπτη, μηδέν και γείωση. Για να γίνει αυτό, έβαλα επίσης ένα καλώδιο 3 συρμάτων από το διακόπτη στο σημείο εγκατάστασης του ανεμιστήρα.

Έτσι φαίνεται το διάγραμμα σύνδεσης ανεμιστήρα μέσω του διακόπτη δύο πλήκτρων. Ένα κουμπί ενεργοποιεί τον φωτισμό και το άλλο - τον ανεμιστήρα. Πολύ βολικό: ανεξάρτητα από το φωτισμό, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα.

Και εδώ είναι το διάγραμμα σύνδεσης για τον ανεμιστήρα με ένα διακόπτη ενός κουμπιού. Σε αυτό το σχήμα, όταν ο φωτισμός είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας θα ανάψει ταυτόχρονα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο, αυτό το σχήμα δεν είναι πολύ βολικό, καθώς ο ανεμιστήρας θα σβήσει μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού, χωρίς να αερίζεται ανάλογα το δωμάτιο.

Κατ 'επιλογήν, μετά την έξοδο από το μπάνιο, αφήστε το φωτισμό και ο ανεμιστήρας να ανάψει για λίγο, αλλά το κύριο πράγμα είναι να μην ξεχάσετε να τα απενεργοποιήσετε αργότερα, διαφορετικά δεν μπορείτε να αυξήσετε τις κιλοβατώρες ανά μήνα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη στο "σωστό", απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων: φάση, μηδέν, γείωση και ελεγχόμενη φάση από τον διακόπτη. Κατ 'αρχήν, το περίβλημα του ανεμιστήρα κατασκευασμένο από πλαστικό και δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο με το έδαφος, και ένας τρίτος αγωγός (PE) στο καλώδιο μπορώ να χρησιμοποιήσω για άλλους σκοπούς, και να ελέγχει το χρονόμετρο.

Σχέδιο που συνδέει έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη μέσω ενός διακόπτη δύο κουμπιών.

Για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερή τάση 220 (V) στους ακροδέκτες L-N και ο χρονοδιακόπτης εκτελείται από τη φάση που παρέχεται από τον διακόπτη στον ακροδέκτη "T".

Μετά τη σύνδεση, τοποθετήστε το διακοσμητικό κάλυμμα πίσω με ένα αντι-κουνουπιέρα και στρίψτε τη βίδα στερέωσης.

Κατά την εγκατάσταση της ηλεκτρικής καλωδίωσης, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα κουτιά διακλάδωσης στο ελάχιστο, και οι αποσυνδέσεις θα πρέπει να διεξάγονται απευθείας στα βαθιά podzroetniki. Θα γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο σχετικά με αυτό.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε τα ακόλουθα.

Από την ασπίδα διαμερίσματος στο κουτί διακόπτη υπάρχει το καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5).

Το χρωματικό σήμα είναι στάνταρ: λευκό, μπλε και κίτρινο-πράσινο χρώμα.

Το λευκό καλώδιο συνδέεται στο κοινό τερματικό του διακόπτη (κόκκινο σχέδιο χρωμάτων). Το μπλε σύρμα συνδέεται σε ένα δοχείο με μηδενικές γραμμές για τον ανεμιστήρα και τον φωτισμό και το κίτρινο-πράσινο σύρμα συνδέεται με τον προστατευτικό αγωγό της γραμμής φωτισμού. Για να συνδέσω τους πυρήνες, χρησιμοποίησα τα τερματικά Wago. Πάνω απ 'όλα, μου αρέσουν τα τερματικά της σειράς 222, αλλά έχουν σχετικά μεγάλες διαστάσεις, οπότε χρησιμοποιώ τις σειρές 773 και 2273 σε μια διαφανή θήκη για να συνδέσω τα καλώδια με τα υποθαλάσσια. Τα τελευταία έχουν μικρότερες διαστάσεις και τοποθετούνται χωρίς προβλήματα στο podrozetniki.

Χρησιμοποιώ ακροδέκτες Wago μόνο σε κυκλώματα χαμηλού ρεύματος κατά τη σύνδεση φωτιστικών, αισθητήρων, ανεμιστήρων κλπ. Στο ίδιο κύκλωμα ισχύος, χρησιμοποιώ άλλους τρόπους σύνδεσης των καλωδίων, για παράδειγμα, μανίκια.

Το εξερχόμενο καλώδιο στον ανεμιστήρα συνδέεται ως εξής:

 • Λευκός αγωγός (σύμφωνα με το κόκκινο χρώμα) - στο κοινό τερματικό του διακόπτη
 • μπλε αγωγός - το μηδέν συνδέεται με το μηδέν του καλωδίου τροφοδοσίας
 • κίτρινο-πράσινο φλέβα (κίτρινο σχήμα) - σε μία από τις εξόδους του διακόπτη

Έτσι, με ένα πλήκτρο θα ενεργοποιήσω τον φωτισμό, και το άλλο - θα ελέγξω τον χρονοδιακόπτη του ανεμιστήρα.

Στον ίδιο τον ανεμιστήρα, το καλώδιο συνδέεται ως εξής:

 • άσπρος αγωγός (σχήμα κόκκινου χρώματος) - ακροδέκτης "L"
 • μπλε καλώδιο - ακροδέκτης "N"
 • κίτρινο-πράσινο (κίτρινο σχήμα) - μεσαίο τερματικό "T"

Ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη μπορεί επίσης να συνδεθεί μέσω ενός διακόπτη με ένα κουμπί.

Μετά τη σύνδεση, ελέγξουμε τη λειτουργία του. Ναι, παρεμπιπτόντως, όταν λειτουργεί ο ανεμιστήρας, η μπλε ένδειξη "Δίκτυο" είναι αναμμένη.

Η αρχή λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET

Και τώρα στραφούμε στην αρχή του ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη ERA 4S ET.

Ο ανεμιστήρας ERA 4S ET έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Οι τρόποι αλλαγής πραγματοποιούνται αλλάζοντας το jumper (jumper) στην ηλεκτρονική πλακέτα.

Για λόγους σαφήνειας, έχω συντάξει ένα κύκλωμα για τη σύνδεση ενός ανεμιστήρα με ένα χρονόμετρο μέσω ενός διακόπτη ενός πλήκτρου.

1. Η λειτουργία "τουαλέτας"

Στη λειτουργία "τουαλέτας", ο βραχυκυκλωτήρας είναι εγκατεστημένος ως εξής:

Ο αλγόριθμος έχει ως εξής. Όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Αφού ο διακόπτης είναι απενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί για λίγο, ο οποίος ρυθμίζεται από το κουμπί "Χρόνος" που έχει ρυθμιστεί απευθείας πάνω στην πλακέτα. Ο χρόνος μπορεί να ρυθμιστεί με ένα κατσαβίδι στο εύρος από 15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά, αν και πολύ, πολύ "με το μάτι".

Ας υποθέσουμε ότι θέτουμε χρόνο περίπου 5 λεπτών. Έτσι, μετά την απενεργοποίηση του διακόπτη με κλειδί, ο ανεμιστήρας θα συνεχίσει να λειτουργεί για άλλα 5 λεπτά, ενώ ο καιρός θα είναι ήδη απουσία σας. Πολύ βολικό. Ας υποθέσουμε ότι πήγατε στην τουαλέτα ή πήρατε ντους, στη συνέχεια άφησα το μπάνιο και ο ανεμιστήρας συνεχίζει να "καθαρίζει" τον αέρα για άλλα 5 λεπτά αφού φύγετε.

2. Η λειτουργία "Μπάνιο"

Στη λειτουργία "Μπάνιο", ο βραχυκυκλωτήρας ρυθμίζεται ως εξής:

Σε αυτή τη λειτουργία, ο ανεμιστήρας λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Η έννοια αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ότι ο θόρυβος του ανεμιστήρα και τα ρεύματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του δεν παρεμβαίνουν όταν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο.

Αλγόριθμος λειτουργίας: όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας δεν θα λειτουργήσει. Εάν το κλειδί έχει τεθεί σε λειτουργία για περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα, αν είναι απενεργοποιημένο, ο ανεμιστήρας θα ανάψει για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τον έλεγχο "Time" (15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά). Εάν εισέλθετε στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα), ο ανεμιστήρας δεν θα ενεργοποιηθεί όταν το κλειδί είναι απενεργοποιημένο.

Ίσως, για μένα, ο πρώτος τρόπος "Τουαλέτα" είναι πιο κατάλληλος, επομένως θα το αφήσω. Ο χρόνος θα ρυθμιστεί ήδη σε λειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET, δείτε το βίντεο:

Στο τέλος αυτού του άρθρου, συνιστώ να εξοικειωθείτε με μια πολύ λεπτομερή και σαφή έκθεση σχετικά με την εγκατάσταση καλωδίων στο μπάνιο.

Εγκατάσταση και σύνδεση ανεμιστήρα στο μπάνιο

Έλεγχος φυσικού αερισμού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ένα ντους - τον άξονα εξαερισμού και να το εξετάσετε για την απουσία απόφραξης της ροής αέρα. Επίσης, προτού συνδέσετε τον οικιακό ανεμιστήρα, συνιστάται να καθαρίσετε τον εξαερισμό, να αφαιρέσετε τις αράχνες αράχνης, τη σκόνη και τη συσσωρευμένη σκόνη.

Με τη βοήθεια ενός αναμμένου κεριού, ελέγξουμε την παρουσία ροής αέρα, η φλόγα πρέπει να αποκλίνει προς τον άξονα όταν φέρεται στο άνοιγμα. Για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει επαρκής αερισμός χωρίς ειδικές συσκευές, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φύλλο χαρτιού στο στεγνωτήριο και να απελευθερώσετε. Εάν συνεχίζει να κρεμάει, υπάρχει η ροή αέρα. Φτωχός, έτσι η ροή είναι πολύ αδύναμη ή απουσιάζει. Η διαδικασία επαλήθευσης παρέχεται στην παρακάτω φωτογραφία:

Εάν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με μια ειδική υπηρεσία ή το γραφείο στέγασης. Αν υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετό, είναι λογικό να εγκαταστήσετε έναν επιπλέον ανεμιστήρα στο κανάλι αέρα. Μέχρι σήμερα, η αγορά προσφέρει μια τεράστια γκάμα από διάφορους οπαδούς για κάθε γούστο και χρώμα, με διαφορετική αρχή και εμφάνιση. Για τις συνθήκες λειτουργίας του σπιτιού, συνήθως εγκαθίσταται ένας αξονικός ψύκτης.

Έχοντας αποφασίσει για το μέγεθος και την εταιρία του κατασκευαστή, προχωράμε στην εγκατάσταση του ανεμιστήρα με τα χέρια μας. Αμέσως, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι αυτή η οδηγία είναι κατάλληλη τόσο για την τοποθέτηση στο μπάνιο και την τουαλέτα, όσο και για την κουζίνα, όπου συχνά χρησιμοποιούν ένα μικρό ψυγείο αντί να σχεδιάζουν.

Επιλέγουμε το σχήμα σύνδεσης

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τη μελλοντική μονάδα. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό στο στάδιο επισκευής με το να κρυώσετε το καλώδιο στον τοίχο. Διαφορετικά, ο αγωγός θα πρέπει να κρυφτεί σε διακοσμητικό κουτί και στη συνέχεια να συνδεθεί σε μια πρίζα μέσω ενός βύσματος.

Υπάρχουν διάφορα σχέδια για τη σύνδεση ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο σε δίκτυο 220 volt:

 • παράλληλο φωτισμό.
 • ξεχωριστό διακόπτη.
 • μέσω χρονόμετρου ή αισθητήρα.

Από έναν λαμπτήρα

Η πιο οικονομική επιλογή είναι να συνδεθείτε με ένα φως. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυγείο ανάβει ταυτόχρονα με το φως, και λειτουργεί εφ 'όσον ανάβει το φως.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος σύνδεσης - είναι η απλότητα και η σχετική φτήνια της εκτέλεσης, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα, είναι το έργο του ανεμιστήρα όταν δεν απαιτείται, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νερού δημιουργεί ένα σχέδιο, ανεπαρκή αερισμό του δωματίου, με αποτέλεσμα την κάλυψη πρέπει να φύγει για επιπλέον χρόνο. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος λειτουργίας μειώνει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα, καθώς η εκκίνηση του κινητήρα συνοδεύεται από φθορά του ηλεκτρικού και του μηχανικού. Μια συχνή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση μειώνει.

Από το διακόπτη

Για να αποκλείσετε την ηλίθια λειτουργία του καλύμματος - πρέπει να συνδέσετε τον ανεμιστήρα μέσω ενός ξεχωριστού διακόπτη, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην ίδια την κουκούλα είτε ως ξεχωριστό κλειδί στον τοίχο. Αυτή η έκδοση της σύνδεσης ανεμιστήρα είναι πιο ακριβή σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς το μήκος του καλωδίου αυξάνεται και το κύκλωμα γίνεται πιο περίπλοκο. Επιπλέον, η σύνδεση δεν χρειάζεται να γίνει από φωτιστικό, αρκεί να γίνει το ίδιο κύκλωμα με το φωτισμό, αλλά αντί ενός λαμπτήρα θα υπάρχει κουκούλα.

Η σύνδεση του ανεμιστήρα με ξεχωριστή γραμμή μέσω του διακόπτη δύο πλήκτρων είναι καλύτερη από την πλευρά λειτουργίας, επειδή Ο κινητήρας εξαγωγής λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται, ενώ η λυχνία του μπάνιου μπορεί να απενεργοποιηθεί, προσαρμόζοντας ανεξάρτητα τον χρόνο λειτουργίας της κουκούλας. Μειονέκτημα - υπάρχει η ευκαιρία να ξεχάσουμε το ψυγείο και θα λειτουργήσει χωρίς λόγο πολύ.

Μέσω αυτοματισμού

Πρόσφατα, στον αγώνα για τον αγοραστή, οι κατασκευαστές άρχισαν να προμηθεύουν τις συσκευές τους με στοιχεία αυτοματισμού - χρονόμετρα και αισθητήρες υγρασίας. Μια πολύ καλή λύση, νομίζουμε, είναι μια κουκούλα με χρονοδιακόπτη. Το σχέδιο εγκατάστασης είναι συγκρίσιμο με την πολυπλοκότητα του κυκλώματος σύνδεσης ανεμιστήρα μέσω του διακόπτη.

Πρέπει να συνδέσετε τη συσκευή μέσω τριών καλωδίων, δύο τροφοδοτικών 220 volts και του τρίτου καλωδίου σήματος από τη λυχνία φωτισμού. Ο αλγόριθμος λειτουργίας μειώνεται μέχρι να ανάψει με φωτισμό και να απενεργοποιηθεί μετά από καθορισμένο χρόνο (3-30 λεπτά) μετά την απενεργοποίηση του φωτός. Αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι αρκετή για τον αερισμό ροής του μπάνιου.

Επίσης στην αγορά υπάρχουν μοντέλα με αντίστροφη λειτουργία. Ο κινητήρας δεν ανάβει όταν η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη και αρχίζει να λειτουργεί μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού για το χρόνο που έχει οριστεί από το χρονοδιακόπτη.

Κάνουμε την εγκατάσταση

Οι κατασκευαστές ανησυχούσαν για την ευκολία σύνδεσης και εγκατάστασης του ανεμιστήρα στο μπάνιο. Αφαιρώντας την μπροστινή μάσκα, ανοίγουμε τα στοιχεία της στερέωσης και της συγκράτησης. Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο δίκτυο 220 V μέσω του τερματικού. Κατά τη σύνδεση, πάντα να τηρείτε την έγχρωμη κωδικοποίηση των καλωδίων. Το μηδέν είναι πάντα μπλε και η φάση είναι συνήθως λευκό, κόκκινο ή μαύρο.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολο να συνδέσετε τα καλώδια και είναι δύσκολο να ανακατέψετε κάτι. Για να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα μπορεί να είναι είτε στα βύσματα που συνοδεύουν το κιτ είτε στο στεγανοποιητικό ή την κόλλα του κτιρίου, εάν δεν είναι δυνατή η διάνοιξη οπών στο κεραμικό πλακίδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης του ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα δικά σας χέρια, μπορείτε να δείτε τα βίντεο που παρέχουμε παρακάτω:

Ελπίζουμε να απολαύσατε το άρθρο μας και μάθατε όλα όσα χρειάζεστε για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα χέρια σας!

Θα είναι ενδιαφέρον να διαβάσετε: