Υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού, επιλογή κλιματισμού

Γ ικανότητα ψύξης Μην αναμειγνύετε την κατανάλωση ρεύματος, επειδή αυτές είναι τελείως διαφορετικές παράμετροι. Η χωρητικότητα ψύξης είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από την ισχύ που καταναλώνεται από το κλιματιστικό. Για παράδειγμα, το κλιματιστικό που καταναλώνει 700 W και έχει μια ψυκτική χωρητικότητα 2 kW, και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το κλιματιστικό λειτουργεί, καθώς και ένα ψυγείο, ψυκτικό (Freon) εξάγει θερμότητα από τον αέρα στο δωμάτιο και το στέλνει έξω μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού). Ο λόγος ισχύος καλείται ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού (EER). Για οικιακά κλιματιστικά, αυτή η παράμετρος θα έχει τιμές στην περιοχή 2,5 - 4.

Παρακάτω είναι ο πίνακας διανομής ικανότητες κλιματιστικά. Σε αυτό μπορείτε να επιλέξετε τους τύπους κλιματιστικών, το πιο βέλτιστο υπό ορισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, σε μικρά δωμάτια ή γραφεία, όπου απαιτούνται κλιματιστικά χαμηλής κατανάλωσης, είναι πιο λογικό να εγκαθίστανται μοντέλα κινητής τηλεφωνίας, παραθύρων ή τοίχων. Κλιματιστικά άλλα μοντέλα έχουν περισσότερη ισχύ και κατά συνέπεια υψηλότερες τιμές, επομένως είναι καλύτερο να αγοράσουν για να ψύξουν μεγάλα δωμάτια (αίθουσες εμπορικών συναλλαγών, αποθήκες κ.λπ.)

Πώς να επιλέξετε το σωστό κλιματιστικό για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι

Ο χειμώνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας είναι πολύ μακρύς και έτσι όλοι προσβλέπουμε στο καλοκαίρι. Ωστόσο, με την έλευση του καλοκαιριού, η ευτυχία δεν έρχεται πάντα: αρχίζουμε να υποφέρουμε από την εξάντληση της θερμότητας. Ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνους που αναγκάζονται να περάσουν όλη τη θερινή περίοδο στη λίμνη της πέτρας. Η έξοδος είναι απλή: πρέπει να έχετε ένα κλιματιστικό που θα δροσίζει τον αέρα στο δωμάτιο και έτσι θα κάνει τη διαμονή σας πιο άνετη.

Και πρέπει να ξεκινήσετε με τη θεωρία. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είδους εξοπλισμό HVAC για κλιματισμό υπάρχουν σήμερα και το ένα διαφορετικό από τα άλλα, τα οποία εκτός από τη λειτουργία ψύξης μπορεί να εκτελέσει, πώς να επιλέξετε το κλιματιστικό σύμφωνα με παραμέτρους όπως η ισχύς, απόδοση και αθόρυβη λειτουργία. Εάν δεν θα είστε τεμπέλης στο στάδιο της απόκτησης του εκπαιδευτικού προγράμματος, τότε η τεχνική που θα επιλέξετε δεν θα σας απογοητεύσει.

Τύποι κλιματιστικών με σχεδιασμό και τρόπο εγκατάστασης

Με το σχεδιασμό, όλα τα οικιακά κλιματιστικά είναι χωρισμένα σε μονοπώλιο και δύο μπλοκ (τα τελευταία αποκαλούνται επίσης συστήματα split). Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με τη μέθοδο εγκατάστασης, το μονοπώλιο μπορεί να είναι παράθυρο και δάπεδο (κινητό), και τα συστήματα διαίρεσης με τη σειρά τους χωρίζονται σε τοίχο, οροφή, κασέτα και κανάλι.

Κλιματιστικά Monobloc

Monobloc κλιματιστικό όπως το όνομά του υπονοεί, είναι μια κατασκευή ενός τεμαχίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο περίβλημα όλες οι απαιτούμενες για την ψύξη ή τη θέρμανση του δωματίου - συμπιεστή, έναν συμπυκνωτή, έναν εξατμιστή, έναν ανεμιστήρα, ένα φίλτρο αέρα και μία μονάδα ελέγχου. Πιο συχνά παρόμοια κλιματιστικά μπορεί να δει κανείς σε γραφεία ή βιομηχανικούς χώρους, αν και σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια συναντώνται μερικές φορές.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των κλιματιστικών monoblock είναι χαμηλού κόστους και εύκολης εγκατάστασης, η οποία δεν απαιτεί τη συμμετοχή επαγγελματιών εγκαταστάτη με ειδικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητά τους και το υψηλό επίπεδο θορύβου που δημιουργούν, οδηγούν στο γεγονός ότι η δημοτικότητα τέτοιων συστημάτων πέφτει όλο και περισσότερο με τα χρόνια.

Παράθυρο τα μονοπώλια, όπως είναι εύκολο να μαντέψουν, είναι ενσωματωμένα στο άνοιγμα του παραθύρου. Εάν το πλαίσιο του παραθύρου είναι ξύλινο, δεν θα είναι δύσκολο. Εάν το σπίτι σας έχει πλαστικά παράθυρα με παράθυρα με διπλά τζάμια, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ένα φύλλο με ένα νέο - με άνοιγμα για το μέγεθος του κλιματιστικού.

Εξωτερική (κινητή) το κλιματιστικό εγκαθίσταται κοντά στο παράθυρο και ο αυλακωτός αγωγός αέρα αφαιρείται από το δωμάτιο μέσα από το ελαφρώς ανοικτό φύλλο παραθύρου ή μέσα από το πλαίσιο στο γυαλί με σφράγιση των αρθρώσεων. Αυτά τα κλιματιστικά δωροδοκούν κυρίως από την κινητικότητα τους: η συσκευή μπορεί εύκολα να μετακινηθεί μεταξύ των δωματίων και, αν χρειαστεί, να αφαιρεθεί για το καλοκαίρι και να συνδεθεί εκεί. Είναι απαραίτητες για όσους συχνά αλλάζουν τόπο διαμονής, για παράδειγμα, μετακινούνται από ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα σε άλλο. Από τα μειονεκτήματα των κινητών κλιματιστικών, μπορείτε να διαθέσετε περιορισμένη ισχύ, αυξημένο θόρυβο κατά τη διάρκεια της εργασίας, την ανάγκη να αφαιρέσετε με το χέρι το συμπύκνωμα.

Δύο-μπλοκ (split-system)

Διμερές κλιματισμό, αυτός είναι διάσπαση-σύστημα αποτελείται από δύο μέρη - μια εξωτερική μονάδα, τοποθετημένη στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, και η εσωτερική μονάδα βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις. Στην εξωτερική (οδική) μονάδα, ο συμπιεστής και ο συμπυκνωτής τοποθετούνται, στον εσωτερικό (δωμάτιο) - εξατμιστή. Μεταξύ αυτών των δύο μπλοκ συνδέονται με σωλήνες, μέσω των οποίων κυκλοφορεί το ψυκτικό μέσο.

Ένας από τους τύπους αυτών των κλιματιστικών είναι ένα σύστημα πολλαπλών διαστάσεων, στο οποίο ένα, αλλά μια αρκετά ισχυρή εξωτερική μονάδα, έχει αρκετές εσωτερικές.

Τα συστήματα Split σήμερα είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές για τη διατήρηση ενός άνετου εσωτερικού κλίματος. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, είναι πιο αποτελεσματικό από τα μονοπώλια ανάλογα με την ισχύ και συγχρόνως καταναλώνει οικονομικά ηλεκτρική ενέργεια.

Για μια συσκευή που έχει ένα τέτοιο αριθμό πλεονεκτημάτων, φυσικά θα πρέπει να πληρώσετε ένα αρκετά αξιοπρεπές ποσό για πολλούς: το κόστος των δύο-μπλοκ κλιματιστικά της οικονομικής θέσης είναι 15-20.000 ρούβλια. και πολλά άλλα. Υπάρχει ένα split σύστημα και ένα ακόμη μειονέκτημα: για να το εγκαταστήσετε θα πρέπει να νοικιάσετε επαγγελματίες εγκαταστάτες (διαφορετικά θα χάσετε την εγγύηση), που σημαίνει επιπλέον κόστος. Για πολλούς πιθανούς αγοραστές, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κλιματιστικών διπλής μονάδας δεν μπορεί να λειτουργήσει με αρνητική θερμοκρασία αέρα στο δρόμο μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στην επιλογή.


Εξωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος.

Όπως και τα κλιματιστικά monobloc, οι μονάδες δύο τεμαχίων χωρίζονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με τη μέθοδο εγκατάστασης:

Τοίχου τοποθετημένο Τα κλιματιστικά διπλής όψης είναι η πιο δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένη έκδοση αυτού του κλιματικού εξοπλισμού. Πάνω από το 80% των διαχωρισμένων συστημάτων που πωλούνται σήμερα είναι αυτού του τύπου. Πολύ συμπαγές, το εσωτερικό τους μπλοκ, κατά κανόνα, έχει ωραίο σχεδιασμό και ταιριάζει καλά σε σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.

Όροφος και οροφή Διαχωρισμένα συστήματα - ιδανικά για χώρους γραφείων ή εμπορικών χώρων με μεγάλη επιφάνεια υαλοπινάκων. Οι τοίχοι από γυαλί δεν είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση μιας εσωτερικής μονάδας τύπου τοίχου, η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση θα είναι η τοποθέτηση όχι στον τοίχο, αλλά κοντά στον τοίχο - κάτω από την οροφή ή στο πάτωμα.

Αυτές οι καθολικές συσκευές δημιουργούν ένα μάλλον ευχάριστο μικροκλίμα στο δωμάτιο: η ροή του αέρα κατευθύνεται κατά μήκος της οροφής ή του τοίχου ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης και όχι στους ανθρώπους του δωματίου.

Κασέτα τα κλιματιστικά έχουν σχεδιαστεί κυρίως για μεγάλες περιοχές. Μπορούν να βρεθούν σε εμπορικά κέντρα υπεραγορών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αίθουσες συνεδρίων και κινηματογράφους, μεγάλα γραφεία, εργαστήρια και εργαστήρια. Το κλιματιστικό κασετών ταιριάζει εύκολα σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, επειδή βλέπουμε μόνο το διακοσμητικό του πλέγμα, το ίδιο το εσωτερικό μπλοκ κρύβεται από το βλέμμα μας πίσω από την ψευδοροφή του δωματίου.

Ο ψυχρός αέρας σε τέτοια συστήματα τροφοδοτείται μέσω του κάτω πίνακα της μονάδας εξατμιστή. Ταυτόχρονα, οι ροές αέρα κατευθύνονται και στις τέσσερις πλευρές, γεγονός που καθιστά τον κλιματισμό ζεστό και μαλακό. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των μοντέλων κασέτας είναι η δυνατότητα ανάμειξης ενός νέου τμήματος αέρα στον αέρα του δωματίου, αρκεί να τοποθετηθεί ένας επιπλέον αγωγός αέρα που οδηγεί έξω από το κτίριο.

Αγωγός τα κλιματιστικά, καθώς και τα κασετόφωνα, είναι σχεδιασμένα για εγκατάσταση εκτός της ψευδοροφής και χρησιμοποιούνται σε μεγάλες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών και ημι-βιομηχανικών. Ένας πίδακας ψυχρού αέρα κατευθύνεται από το σύστημα διαχωρισμού καναλιών μέσω ενός ειδικού αγωγού αέρα που είναι ενσωματωμένος στο πλευρικό πλαίσιο της εσωτερικής μονάδας και μπορεί να υπάρχουν δύο, πέντε, δέκα ή περισσότεροι τέτοιοι αγωγοί. Εκτός από τα κλιματιστικά κασετόφωνα, οι αγωγοί καθιστούν δυνατή την ομοιόμορφη κατανομή του ψυχρού ή θερμού αέρα πάνω από το δωμάτιο (και στην περίπτωση αρκετών αεραγωγών - σε αρκετούς χώρους) και την εφαρμογή μερών φρέσκου εξωτερικού αέρα.


1. Εξωτερική μονάδα. 2. Ο αεραγωγός. 3. Πλέγμα διανομής αέρα. 4. Η εσωτερική μονάδα.

Inverter και κλιματιστικά γραμμής

Υπάρχει μια άλλη ταξινόμηση των κλιματιστικών - σύμφωνα με την αρχή του ηλεκτρικού συστήματος ελέγχου. Σύμφωνα με αυτή την ταξινόμηση, όλες οι συσκευές χωρίζονται σε μετατροπείς και γραμμικές.

Συμπιεστής συνηθισμένου γραμμικός κλιματισμός λειτουργεί πάντα με πλήρη ισχύ. Η θερμοκρασία χώρου ελέγχεται με ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής: όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία, η συσκευή κλιματισμού σβήνει, όταν ο αέρας αναθερμανθεί (ή δροσιστεί εάν είναι θερμαντική), ο αισθητήρας θερμοκρασίας θα δώσει σήμα για να ανάψει. Στην πράξη, η καμπύλη θερμοκρασίας στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένο ένα γραμμικό κλιματιστικό είναι ζιγκ-ζαγκ, και οι άνθρωποι, λόγω των αλλαγών της θερμοκρασίας, μερικές φορές αισθάνονται άβολα

Στο κλιματιστικά inverter η ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα του συμπιεστή είναι ομαλή και συνεχής. Ένας τέτοιος έλεγχος ταχύτητας είναι δυνατός μέσα σε ένα ευρύ φάσμα εξαιτίας του γεγονότος ότι στον εναλλάκτη το εναλλασσόμενο ρεύμα μετατρέπεται σε ένα σταθερό και στη συνέχεια πάλι σε μια εναλλασσόμενη αλλά άλλη επιθυμητή συχνότητα. Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις της συσκευής και η ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται από αυτήν αλλάζουν συνεχώς.

Τα συστήματα διαχωρισμού τύπου inverter έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν είναι διαθέσιμα για γραμμικές μονάδες:

 • γρήγορη πρόσβαση σε ένα δεδομένο καθεστώς θερμοκρασίας και ακριβέστερη συντήρηση.
 • υψηλή ενεργειακή απόδοση λόγω της έλλειψης συχνών εκκινήσεων του συμπιεστή (σε σύγκριση με τα κλιματιστικά γραμμής είναι δυνατό να εξοικονομηθεί έως και 60% ηλεκτρικής ενέργειας στον τρόπο ψύξης και έως 45% στην κατάσταση θέρμανσης).
 • λειτουργία χαμηλού θορύβου.

Είναι αρκετά προβλέψιμο ότι το κόστος αυτού του εξοπλισμού θα είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των τεχνικά απλούστερων γραμμικών κλιματιστικών. Δεν φτηνά θα διαχειριστεί επίσης την επισκευή εάν η κάρτα ελέγχου ξαφνικά θα αποτύχει.

Οραματικά για τη διαφορά μεταξύ μετατροπέα και γραμμικών κλιματιστικών, δείτε στο βίντεο:

Μονάδα κλιματισμού

Κλιματισμός, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μπλοκ αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • συμπιεστή που συμπιέζει το ψυκτικό μέσο και προκαλεί την κυκλοφορία του μέσω των σωλήνων του κυκλώματος.
 • έναν συμπυκνωτή ο οποίος μεταφέρει το ψυκτικό από την αέρια κατάσταση στο υγρό.
 • Ο εξατμιστής, ο οποίος μεταφέρει το ψυκτικό από την υγρή κατάσταση στην αέρια κατάσταση.
 • σωλήνες χαλκού ή αλουμινίου ενός κλειστού βρόχου, που συνδέουν τα ανωτέρω περιγραφέντα στοιχεία και περιέχουν ψυκτικό (freon).
 • ένα τριχοειδές σωλήνα που μειώνει την πίεση του ψυκτικού μέσου πριν εισέλθει στον εξατμιστή.
 • Ανεμιστήρες που αυξάνουν το ρυθμό εναλλαγής θερμότητας του εξατμιστή και του συμπυκνωτή με το εξωτερικό περιβάλλον.
 • μια τετραθέσια βαλβίδα για τη μεταγωγή των τρόπων ψύξης-θέρμανσης.
 • αισθητήρες θερμοκρασίας.
 • ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ·
 • σύστημα φίλτρων.

1. Χάρτες με ψυκτικό μέσο.
2. Φιλτράρετε.
3. Συμπυκνωτής.
4. Ηλεκτρονική κάρτα.

5. Περιστροφικά τυφλά.
6. Εξατμιστής
7. Ο ανεμιστήρας.
8. Βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων.

9. Εξαρτήματα σύνδεσης γραμμών ψυκτικού μέσου.
10. Συμπιεστής.
11. Ο ανεμιστήρας.

Ο συμπιεστής, ο συμπυκνωτής και ένας από τους ανεμιστήρες βρίσκονται στην εξωτερική (οδική) μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος. Ο αέρας, ο οποίος χάρη στον ανεμιστήρα "πλένει" τη θερμή σχάρα του συμπυκνωτή, αφαιρεί την υπερβολική θερμότητα από τον τελευταίο. Στην εσωτερική (εσωτερική) μονάδα υπάρχει ένας εξατμιστής και ένας δεύτερος ανεμιστήρας. Ο αέρας που διέρχεται από αυτό το μπλοκ έρχεται σε επαφή με τον εξατμιστή πάγου και, λόγω αυτού, ψύχεται. Τα εξωτερικά και εσωτερικά μπλοκ συνδέονται με τους σωλήνες περιγράμματος.

Γιατί χρειαζόμαστε μια διαίρεση σε δύο τετράγωνα; Αποκλειστικά για λόγους διευκόλυνσης της διαδικασίας απομάκρυνσης της παραγόμενης θερμότητας. Κατ 'αρχήν, όλα τα δομικά στοιχεία του κλιματιστικού μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα περίβλημα. Αυτή είναι η έκδοση που εφαρμόστηκε σε μοντέλα monoblock. Σε αυτά, η θερμότητα εκτρέπεται προς τα έξω μέσω ενός ειδικού αεραγωγού που οδηγείται στο δρόμο.

Πρόσθετες εργασίες που μπορεί να εκτελέσει το κλιματιστικό

Η κύρια λειτουργία του κλιματιστικού, φυσικά, είναι η ψύξη του αέρα σε οικιστικό ή μη οικιστικό χώρο. Ωστόσο, οι δυνατότητες των σύγχρονων διαχωριστικών συστημάτων είναι πολύ ευρύτερες. Πολλοί από αυτούς είναι σε θέση να εκτελούν διάφορα άλλα καθήκοντα, συγκεκριμένα:

Πολλά σύγχρονα κλιματιστικά είναι σε θέση να θερμάνουν, αλλά δεν θεωρούν τους ως συσκευές θέρμανσης. Δεν συνιστάται η ενεργοποίηση του split σύστημα σε λειτουργία θέρμανσης κατά τη διάρκεια του παγετού του χειμώνα. Πρώτον, δεν θα είναι σε θέση να ζεσταθεί πλήρως το κτίριο ούτως ή άλλως. Δεύτερον, σε χαμηλές θερμοκρασίες το λάδι στον συμπιεστή πυκνώνει και χάνει τις ιδιότητές του, ως αποτέλεσμα της ψυχρής εκκίνησης οδηγεί σε πρόωρη φθορά των εξαρτημάτων. Η λειτουργία θέρμανσης χρησιμοποιείται συχνά εκτός εποχής, όταν η περίοδος θέρμανσης δεν έχει ακόμη αρχίσει ή έχει ήδη τελειώσει, και ήδη στο δρόμο (ή αλλιώς) είναι ο δροσερός καιρός (-5 ° C... + 5 ° C).

Σε ένα υγρό κλίμα, θα είναι χρήσιμος ο τρόπος αφύγρανσης, με τον οποίο είναι εξοπλισμένα μερικά κλιματιστικά, που επιτρέπει τη σημαντική βελτίωση της αντοχής στη θερμότητα. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς αυτή τη λειτουργία, ο αέρας επιβραδύνει τον αέρα και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή του κλιματικού εξοπλισμού.

Οι κάτοικοι των περιοχών με υπερβολικά ξηρό κλίμα, αντίθετα, απαιτούν υγρασία του αέρα, με τον οποίο τα κλιματιστικά με ενυδατικό καθεστώς λειτουργούν καλά. Δεδομένου ότι ο υπερβολικά ξηρός αέρας είναι επιβλαβής για το αναπνευστικό σύστημα, τέτοια κλιματιστικά μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με πνευμονικές παθήσεις, αλλά πριν από την αγορά δεν είναι περιττή θα είναι μια συμβουλή γιατρού.

Και, τέλος, το κλιματιστικό δεν μπορεί να ψύξει ή να θερμάνει τον αέρα, αλλά απλά "να το οδηγήσει" με ανεμιστήρα. Αυτό διευκολύνει τη δημιουργία ενός ομοιογενούς περιβάλλοντος θερμοκρασίας στο δωμάτιο, δηλ. ομοιόμορφη κατανομή αυτού του θερμότερου ή ψυχρότερου αέρα.

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό σε διαφορετικές λειτουργίες

Αφού γνωρίσαμε τις βασικές λειτουργίες του κλιματιστικού και τον σκοπό τους, είναι καιρός να μάθουμε πώς λειτουργεί η συσκευή σε κάθε μία από αυτές τις λειτουργίες.

Λειτουργία ψύξης (Ψύξη)

Όταν το κλιματιστικό είναι ενεργοποιημένο στη λειτουργία ψύξης, το ψυκτικό από τον εξατμιστή στον συμπιεστή αρχίζει να ρέει σε αυτό το στάδιο στην αέρια κατάσταση. Στον συμπιεστή, το ψυκτικό είναι συμπιεσμένο, η πίεση του αυξάνεται από 3-5 σε 15-25 ατμόσφαιρες, ενώ η ίδια θερμαίνει μέχρι 70-90 ° C. Περαιτέρω, το συμπιεσμένο ψυκτικό αποστέλλεται μέσω των σωλήνων βρόχου στον συμπυκνωτή.

Εκεί, χάρη στην εντατική λειτουργία των ανεμιστήρων, ψύχεται βαθμιαία στους 30-40 ° C. Ψύξη, το ψυκτικό συμπυκνώνεται. Στον τριχοειδή σωλήνα, όπου το υγροποιημένο ψυκτικό μέσο εισέρχεται στην έξοδο του συμπυκνωτή, παρατηρείται μερική πτώση της πίεσης του και περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας. Για άλλη μια φορά στον εξατμιστή, το υγρό ψυκτικό μεταφέρεται στην αέρια κατάσταση, ενώ η θερμότητα από το εξωτερικό απορροφάται ενεργά. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας που αντλείται από το κλιματιστικό και περνάει κατά μήκος του εξατμιστή ψύχεται. Το αεριώδες ψυκτικό μέσο ρέει πάλι στον συμπιεστή και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Όπως μπορείτε να δείτε, το κλιματιστικό με την αρχή της δράσης του δεν διαφέρει από το ψυγείο. Μόνο το ψυγείο παγώνει τη φωτογραφική μηχανή του, και η υπερβολική θερμότητα ρίχνεται στο διάστημα, και το κλιματιστικό δροσίζει το δωμάτιο και η υπερβολική θερμότητα αφαιρείται στο δρόμο.

Λειτουργία θερμότητας

Προκειμένου το κλιματιστικό να λειτουργεί σε λειτουργία θέρμανσης, είναι εξοπλισμένο με μια ειδική τετραθέσια βαλβίδα που μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση της παροχής ψυκτικού μέσου. Η αρχή λειτουργίας σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφεται παραπάνω. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ψυκτικό μέσο διέρχεται από τα στάδια της αύξησης και της μείωσης της θερμοκρασίας, της αυξημένης και μειωμένης πίεσης με την αντίστροφη σειρά, δηλαδή, τα μπλοκ αλλάζουν λειτουργικά τους ρόλους. Ως αποτέλεσμα, ο πυκνωτής που βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα ψύχεται και ο εξατμιστής της εσωτερικής μονάδας θερμαίνεται. Το τελευταίο δίνει τη συσσωρευμένη θερμότητα στον αέρα που αντλείται από τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού.

Λειτουργία στεγνώματος (στεγνώματος)

Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί σε λειτουργία αφυγραντήσεως, η υγρασία του αέρα δωματίου συμπυκνώνεται στην ψυχρή επιφάνεια του εξατμιστή. Η συμπύκνωση συσσωρεύεται σε ένα ειδικό ταψί και βαθμιαία αποστραγγίζεται μέσω ενός πλαστικού σωλήνα αποχέτευσης στο σύστημα αποχέτευσης ή στο δρόμο. Θεωρητικά, όταν το κλιματιστικό λειτουργεί σε αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να μειωθεί, κάτι που δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αποφύγετε αυτό βοηθά στη μείωση της ταχύτητας του ανεμιστήρα που αντλεί αέρα: η υγρασία στο ψυγείο συμπυκνώνει, αλλά η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο είναι σχεδόν αμετάβλητη.

Λειτουργία εξαερισμού (ανεμιστήρας)

Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στη λειτουργία εξαερισμού, ο συμπιεστής του είναι απενεργοποιημένος και το ψυκτικό μέσο σταματά εντελώς από το σύστημα - μόνο ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας λειτουργεί, αναμιγνύοντας τον αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Πώς να υπολογίσετε την ικανότητα ψύξης του κλιματιστικού

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κάθε κλιματιστικού είναι η χωρητικότητα ψύξης. Στη σήμανση του κλιματικού εξοπλισμού υπάρχουν αριθμοί που αντιστοιχούν στην ψυκτική του ικανότητα, εκφρασμένη σε χιλιάδες βρετανικές θερμικές μονάδες (1 BTU / h = 0,293 W).

Πώς να επιλέξετε τον κλιματισμό για το σπίτι ή το γραφείο με μια τέτοια παράμετρο όπως η χωρητικότητα ψύξης; Η τεχνική με την οποία ο δείκτης χρειάζεται για να διατηρηθεί μια άνετη θερμοκρασία σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο;

Αν μιλάμε για ένα μικρό σπίτι ή διαμέρισμα, είναι απολύτως επιτρεπτό να πραγματοποιούνται υπολογισμοί χρησιμοποιώντας ένα απλοποιημένο σχέδιο που συνδέει την απαιτούμενη χωρητικότητα ψύξης με την περιοχή του δωματίου. Υπολογίζεται ότι 1 kW (ήτοι 3,41 kBte / h) αρκεί για να ρυθμίσει την αίθουσα με χώρο 10 m 2 (με κανονικό ύψος οροφής κάτω από 3 m).

Εάν θέλετε να κάνετε έναν πιο λεπτομερή υπολογισμό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης χωρητικότητας ψύξης του κλιματιστικού, που θα εγκατασταθεί σε ένα μεγάλο δωμάτιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες πρόσθετες παραμέτρους, όπως:

 • αριθμός ορόφων.
 • Θέση του δωματίου (ηλιόλουστη ή σκιερή πλευρά).
 • ύψος οροφών ·
 • περιοχή υαλοπινάκων?
 • ο μέσος αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο.
 • την ποσότητα θερμικής ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη λειτουργία των οικιακών συσκευών και των συσκευών φωτισμού.

Για παράδειγμα, κάθε πρόσωπο που είναι στο δωμάτιο φέρνει περίπου 100-150 Watt της θερμότητας από τα παράθυρα που διατίθενται στην ηλιόλουστη πλευρά, λαμβάνει περίπου 300-400 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο των υαλοπινάκων, η θερμότητα που παράγεται από τις οικιακές συσκευές και λαμπτήρες, υπολογίζεται σύμφωνα με τους ονομαστική ισχύς με χρήση συντελεστή απελευθέρωσης θερμότητας 0,3 κ.λπ.

Παράγοντες και παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκτέλεση λεπτομερούς υπολογισμού της χωρητικότητας ψύξης του κλιματιστικού είναι αρκετά, γι 'αυτό το έργο θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε επαγγελματίες.

Ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά εκτός από την εξουσία

Η χωρητικότητα ψύξης είναι πολύ σημαντική, αλλά όχι το μοναδικό χαρακτηριστικό του κλιματικού εξοπλισμού. Σκεφτείτε τι άλλο να αναζητήσετε κατά την επιλογή ενός κλιματιστικού.

Κατηγορία ενεργειακής απόδοσης

Η οικονομία είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να εκτιμηθεί απλά κοιτάζοντας το διαβατήριο του κλιματιστικού. Εγγεγραμμένοι εκεί κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης η συσκευή δηλώνεται με λατινικά γράμματα - από το Α έως το G. Τα μοντέλα που αντιστοιχούν στην κατηγορία Α είναι τα πιο οικονομικά. Ωστόσο, στα καταστήματα δεν θα μπορείτε να βρείτε ένα split σύστημα με τάξη ενεργειακής απόδοσης κάτω από το A. Η μεγάλη πλειοψηφία των κλιματιστικών σήμερα είναι ήδη ταξινομημένα ως A ++ ή ακόμη και A +++.

Συντελεστής ενεργειακής απόδοσης

Μια άλλη παράμετρος με την οποία μπορείτε να κρίνετε την οικονομία του κλιματιστικού είναι συντελεστή ενεργειακής απόδοσης. Για τον κλιματικό εξοπλισμό, χρησιμοποιούνται δύο παράγοντες απόδοσης: EER και COP. Ο συντελεστής EER είναι ο λόγος της ισχύος ψύξης του κλιματιστικού με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από αυτό. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό για να θερμάνετε το δωμάτιο, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον συντελεστή COP, που είναι ο λόγος της παραγόμενης θερμότητας και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η καλή απόδοση είναι ίση με 3 ή υψηλότερη. Με αυτόν τον δείκτη, ένα κλιματιστικό με ισχύ 3 kW θα καταναλώνει 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι σαφές ότι όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής απόδοσης του κλιματιστικού, τόσο λιγότερο πρέπει να πληρώσετε για μια άνετη θερμοκρασία δωματίου.

Επίπεδο θορύβου

Για πολλούς πιθανούς αγοραστές κλιματιστικών, μια παράμετρος όπως επίπεδο θορύβου. Στα πιο ήσυχα διαχωριστικά συστήματα τύπου inverter, το επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 20 dB. Για να καταλάβουμε αν αυτό είναι πολύ ή όχι, αρκεί να συγκρίνουμε με τις απαιτήσεις του νόμου "On silence", σύμφωνα με το οποίο το βράδυ το επίπεδο θορύβου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30-45 dB. Ο θόρυβος από τον εξοπλισμό με 20 dB είναι ανάλογος με το χτύπημα του ρολογιού τοίχου ή του ψίθυρου ενός ατόμου. Τα μη αναστρεφόμενα μοντέλα είναι κάπως πιο θορυβώδη - από 30 έως 45 dB: το βράδυ ο ήχος αυτός θα σας ενοχλήσει λίγο, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σταματήσετε να το παρατηρείτε.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών, ενδέχεται να υπάρχουν μερικές πρόσθετες λειτουργίες και λειτουργίες. Όλα αυτά χρησιμεύουν μόνο για την αύξηση της χρηστικότητας. Σε ορισμένα μοντέλα πρόσθετων λειτουργιών, ακόμη και είναι πάρα πολύ. Πριν επιλέξετε ένα τέτοιο κλιματιστικό για ένα διαμέρισμα ή ένα εξοχικό σπίτι, σκεφτείτε πόσο πραγματικά χρειάζεστε αυτές τις λειτουργίες, γιατί θα πρέπει να πληρώσετε για μεγαλύτερη άνεση.

Κατάσταση αναστολής λειτουργίας

Η κατάσταση αναστολής λειτουργίας (κατάσταση αναστολής λειτουργίας) δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για νυχτερινή ξεκούραση. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας μειώνει τον θόρυβο που παράγει το κλιματιστικό, πράγμα που επιτυγχάνεται μειώνοντας τον αριθμό των στροφών του ανεμιστήρα. Επιπλέον, το κλιματιστικό που λειτουργεί στη νυχτερινή λειτουργία μειώνει σταδιακά τη θερμοκρασία χώρου κατά 2 ° C, προσομοιάζοντας μια νύχτα ψύξη. Το πρωί η θερμοκρασία αυξάνεται και πάλι σε ένα άνετο επίπεδο.

Λειτουργία 3D Stream

Λειτουργία Η τρισδιάστατη ροή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την κατεύθυνση του ψυχρού αέρα όχι μόνο πάνω-κάτω, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα συμβατικά κλιματιστικά, αλλά και στα δεξιά και στα αριστερά. Στα πιο «προχωρημένα» μοντέλα, η κατεύθυνση της ροής αέρα μπορεί να ρυθμιστεί από τη θέση στο χώρο του τηλεχειριστηρίου - όπου το τηλεχειριστήριο είναι εκεί, το αεράκι χτυπάει.

Χρονοδιακόπτης

Ο χρονοδιακόπτης θέτει τον χρόνο έναρξης και λήξης για το κλιματιστικό. Με αυτή τη λειτουργία, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψετε από την εργασία στο σπίτι σας θα είναι φρέσκο ​​και δροσερό.

Λειτουργία Turbo

Η λειτουργία Turbo είναι χρήσιμη όταν πρέπει να δροσιστείτε ή να ζεστάνετε γρήγορα το δωμάτιο. Όταν ενεργοποιηθεί αυτός ο τρόπος λειτουργίας, το κλιματιστικό θα λειτουργεί με πλήρη ισχύ έως ότου επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία.

Καθαρισμός αέρα

Ο καθαρισμός του αέρα πραγματοποιείται λόγω πρόσθετων φίλτρων. Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα διαχωρισμού έχουν μόνο ένα φίλτρο, προστατεύοντας τους πνεύμονες από τη σκόνη (και ταυτόχρονα τον εναλλάκτη θερμότητας). Ορισμένα μοντέλα στην τυποποιημένη έκδοση, υπάρχουν πρόσθετα λεπτά φίλτρα, ικανά να προσελκύσουν τα μικρότερα σωματίδια, για παράδειγμα γύρη φυτών, καθώς και όλα τα είδη μυρωδιών και καπνού τσιγάρων. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο φίλτρο στο κλιματιστικό σας, δεν έχει σημασία: μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά. Με την ευκαιρία, τα λεπτά φίλτρα, σε αντίθεση με τα συμβατικά φίλτρα, δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Από καιρό σε καιρό θα πρέπει να αντικατασταθούν. Η ζωή τους εξαρτάται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά σε συνθήκες μεγάλης πόλης σπανίως υπερβαίνει τους 3-4 μήνες.

Αυτοδιάγνωση

Η αυτοδιάγνωση είναι μια λειτουργία με την οποία μπορείτε, εάν είναι απαραίτητο, να προσδιορίσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του κλιματιστικού.

Αυτό δεν είναι όλα τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που μπορούν να βρεθούν στα σύγχρονα κλιματιστικά. Όσο πιο ακριβό είναι η μονάδα, τόσο πιο ποικίλο είναι το σύστημα διανοητικού ελέγχου της ποιότητας του μικροκλίματος στην αίθουσα. Για παράδειγμα, η λειτουργία του 3D I-SEE: κλιματισμός, μέσω των αισθητήρων που ανιχνεύουν τα κινήματος, «μετράνε» πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στο δωμάτιο, και στη βάση αυτή προσαρμόζει την απόδοσή του (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατεύθυνση της ροής του αέρα). Με μια λέξη, κάθε ιδιοτροπία για τα χρήματά σας.

Επιλέξτε ποιο κλιματιστικό θα επιλέξετε

Σήμερα, εκατοντάδες μοντέλα κλιματιστικών μηχανημάτων από δεκάδες κατασκευαστές διατίθενται στην αγορά εξοπλισμού κλιματισμού. Όσο πιο πλούσια είναι η επιλογή, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει. Ποια μάρκα προτιμάτε;

1. Οι καλύτεροι κατασκευαστές εξοπλισμού κλιματισμού είναι η ιαπωνική Daikin, η Mitsubishi, η Toshiba, η Fujitsu. Τα κλιματιστικά τους έχουν υψηλούς συντελεστές απόδοσης, κατασκευάζονται με τη χρήση εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας, διακρίνονται από καλή αξιοπιστία και μεγάλο όγκο λειτουργικότητας. Το κόστος αυτού του εξοπλισμού τάξη "ελίτ" ξεκινά από 25 χιλιάδες ρούβλια.

2. Στην κατηγορία "καλής ποιότητας σε πιο προσιτή τιμή" η κορυφαία κορεατική Hyundai, LG και η Samsung και η Ιαπωνία Panasonic και Hitachi. Σε αυτό το τμήμα τιμών υπάρχουν αμερικανικά προϊόντα (General Electric, Fedders, Carrier) και Ευρωπαϊκά (Γαλλικά Airwell και Ιταλικά Delonghi, Argo και Mariani Clima). Το κόστος των κλιματιστικών αυτών των σημάτων - από 20 χιλιάδες ρούβλια.

3. Η οικονομική θέση αντιπροσωπεύεται κυρίως από τα προϊόντα των κινεζικών εταιρειών - Gree, Haier, Midea, Dantex. Το μέσο κόστος αυτών των κλιματιστικών - από 15 χιλιάδες ρούβλια.

Όσοι, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, αναγκάζονται να εξετάσουν πρώτα την τιμή των προϊόντων στο κατάστημα και, στη συνέχεια, τα χαρακτηριστικά τους, θέλουμε να προειδοποιήσουμε για ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος. Πολλοί, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, αποκτούν τεχνολογία από τους "γκρίζους", δηλ. ανεπίσημοι εισαγωγείς. Αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο, τότε είναι πολύ πιθανό να γλιστρήσετε με ένα κλιματιστικό που συναρμολογείται σε ένα από τα ημι-υπόγειο εργοστάσια της Κίνας ή απορρίπτεται στο εργοστάσιο της εταιρείας. Υπάρχει μόνο ένας εγγυημένος τρόπος να μην γίνετε ιδιοκτήτης εξοπλισμού με κακή ποιότητα κατασκευής και απογοητευτικό βραχύβιο - να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες των επίσημων αντιπροσώπων ή των μεγάλων προμηθευτών.

Με την ευκαιρία, κατά τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού σας, μην ξεχνάτε ότι η αγορά του κλιματιστικού δεν θα περιορίζεται από τις δαπάνες σας - θα πρέπει να πληρώσετε τις υπηρεσίες των εγκαταστατών. Κατά την εκτός εποχής εγκατάσταση από ειδικούς θα σας κοστίσει ένα ποσό ίσο με το 20-25% του κόστους του διαχωρισμένου συστήματος, το καλοκαίρι τα ποσοστά αυξάνονται συνήθως και μπορούν να φτάσουν το 40% του κόστους.

Η επιλογή σας μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής αν κατορθώσετε να επιτύχετε τη βέλτιστη αναλογία του κόστους της μονάδας, την αξιοπιστία του σχεδιασμού της και την ποσότητα άνεσης που μπορεί να προσφέρει.

Πώς να επιλέξετε ένα home conditioner: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στο κατάστημα

Οι σύμβουλοι είναι απίθανο να σας το πω γι 'αυτό.

Αποφασίστε για τον τύπο του κλιματιστικού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα κλιματιστικό είναι η δυνατότητα εγκατάστασης σε εσωτερικό χώρο. Συνήθως, για το σπίτι χρησιμοποιεί μόνο μερικά είδη κλιματιστικών.

Συστήματα διαχωρισμού τοίχων

Διαχωριστικό τοίχου - το πιο δημοφιλές και καθολικό τύπο κλιματιστικών. Περιλαμβάνει μια εσωτερική μονάδα που είναι τοποθετημένη σε έναν τοίχο στο δωμάτιο και μια εξωτερική μονάδα, τοποθετημένη στην πρόσοψη του κτιρίου. Η απόσταση μεταξύ τους μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα.

Μεταξύ των μπλοκ κυκλοφορεί όχι αέρα, αλλά φρέον. Σε λειτουργία ψύξης, παίρνει θερμότητα από το δωμάτιο και βγάζει έξω

Σε συστήματα πολλαπλών σπαστών εσωτερικών μονάδων μπορεί να υπάρχουν πολλά, αλλά όλα αυτά συνδέονται με ένα μόνο εξωτερικό. Τέτοια συστήματα είναι κατάλληλα για τον κλιματισμό αρκετών δωματίων ταυτόχρονα ή μιας μεγάλης αίθουσας όταν τοποθετείτε εσωτερικές μονάδες σε διάφορα μέρη του.

Η εγκατάσταση ενός split σύστημα μπορεί να κοστίσει όσο ένα κλιματιστικό.

Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας: εάν υπάρχουν δυσλειτουργίες, ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα με τις επισκευές εγγύησης.

Πού να αγοράσετε:

Κλιματιστικά κασέτας

Λόγω της κατανομής των ροών του αέρα σε τέσσερις κατευθύνσεις, αυτή η έκδοση του διαχωρισμένου συστήματος ψύχεται γρήγορα ή ομοιόμορφα ή θερμαίνει τον αέρα. Συνήθως, αυτά τα κλιματιστικά εγκαθίστανται σε δωμάτια που κυμαίνονται από 50 m².

Τα κλιματιστικά κασετών σπάνια πωλούνται σε απλά καταστήματα οικιακών συσκευών.

Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένες εταιρείες. Εγκαθιστούν επίσης τέτοια κλιματιστικά.

Κινητά κλιματιστικά

Μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνοι σας το κινητό κλιματιστικό. Αρκεί απλώς να το τοποθετήσετε στο πάτωμα στη σωστή θέση και να βγάλετε έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα μέσα από το παράθυρο ή την τρύπα στον τοίχο - έναν εύκαμπτο σωλήνα με διάμετρο περίπου 10 cm και μήκος μέχρι 1,5 m.

Τα περισσότερα κινητά κλιματιστικά έχουν σχεδιαστεί για μια περιοχή που δεν υπερβαίνει τα 20-30 m². Μοντέλα που μπορούν να δροσίσουν 40-50 τετράγωνα, προς πώληση πολύ λιγότερο. Και αξίζουν τουλάχιστον 25 000 ρούβλια. Εξετάστε τα μόνο εάν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
Πού να αγοράσετε:

Προσέξτε τον συμπιεστή

Το πλεονέκτημα των συστημάτων split θα είναι ένας συμπιεστής αναστροφέα. Η μονάδα ελέγχου σε αυτά τα κλιματιστικά μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα της τροφοδοσίας σε σταθερή και στη συνέχεια πίσω στη μεταβλητή της απαιτούμενης συχνότητας. Αυτό σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις στροφές του συμπιεστή και να ρυθμίζετε ομαλά τη θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Ωστόσο, ο αγοραστής είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα κλιματιστικά inverter είναι πιο αξιόπιστα και οικονομικά. Ναι, είναι πιο ακριβά, αλλά η υπερπληρωμή κατά την αγορά αντισταθμίζεται από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σύγκριση με τα μη αναστροφικά ανάλογα, η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 30-40%.

Προσδιορίστε την κατάλληλη ισχύ

Εδώ όλα είναι απλά: όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή του δωματίου, τόσο περισσότερη δύναμη πρέπει να υπάρχει. Σε ένα κανονικό διαμέρισμα με ύψος οροφής που δεν υπερβαίνει τα 3 μέτρα για κάθε 10 m², πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 kW.

Κατά συνέπεια, εάν το κλιματιστικό είναι εγκατεστημένο σε δωμάτιο 20 τ.μ., είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τα μοντέλα τουλάχιστον 2 kW. Ωστόσο, ο επικεφαλής όλων αυτών δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί, δεδομένου ότι στις κάρτες των εμπορευμάτων συνήθως υποδεικνύεται σε ποια περιοχή το κλιματιστικό θα κυριαρχήσει.

Εάν το δωμάτιο είναι πολλές ηλεκτρικές συσκευές, ειδικά εξοπλισμό υπολογιστών, είναι καλύτερα να εξετάσει κλιματιστικά με ελαφρώς μεγαλύτερη ισχύ.

Αξίζει επίσης να εξεταστεί η τοποθεσία. Σε δωμάτια με παράθυρα προς τα νότια είναι συνήθως πιο ζεστά. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να σκεφτούμε την αύξηση της εξουσίας.

Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο σχεδιασμένο για μια μεγάλη περιοχή. Πλέον 5 m είναι αρκετά αρκετό.

Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων λειτουργιών

Θέρμανση

Αυτή η λειτουργία έχει σχεδιαστεί για εκτός εποχής, όταν δεν υπάρχει θέρμανση στο δωμάτιο και έξω από το παράθυρο είναι κρύο.

Στη λειτουργία θέρμανσης, το θερμαινόμενο φρέον εισέρχεται στην εσωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος και το ψυγείο

Σε πολλά συστήματα διαχωρισμού, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να λειτουργούν στους -7 ° C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η απόδοση θέρμανσης πέφτει και υπάρχει κίνδυνος παγοποίησης της εξωτερικής μονάδας.

Ορισμένα μοντέλα μετατροπέων μπορούν να θέρμανσης του δωματίου, ακόμη και όταν το παράθυρο είναι -25 ° C.

Ξήρανση

Αυτή η λειτουργία διευκολύνει την ανύψωση της εξασθενημένης θερμότητας και εμποδίζει την εξάπλωση του καλουπιού. Τώρα αυτή η λειτουργία είναι στάνταρ στα περισσότερα κλιματιστικά.

Εξαερισμός

Αυτή η λειτουργία κυκλοφορεί τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Κατά κανόνα, ο συμπιεστής και ο ανεμιστήρας της εξωτερικής μονάδας του συστήματος split είναι απενεργοποιημένοι, μόνο ο εσωτερικός λειτουργεί. Μη συγχέετε αυτό το καθεστώς με την εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο.

Καθαρισμός αέρα

Φίλτρα για καθαρό καθαρισμό είναι διαθέσιμα σε σχεδόν κάθε κλιματιστικό. Αναστέλλουν τη σκόνη και τα μεγαλύτερα σωματίδια, όπως το χνουδωτό και το μαλλί. Τα φίλτρα πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγους μήνες.

Φίλτρα για καθαρό καθαρισμό

Πιο σημαντικό είναι ένα λεπτό φίλτρο, το οποίο μπορεί να πιάσει τη μικρότερη γύρη φυτών, διάφορες μυρωδιές και καπνό τσιγάρων. Τέτοια φίλτρα δεν μπορούν πάντοτε να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα ή να ξεπλένονται με νερό. Εάν είναι απαραίτητο, τα φίλτρα πρέπει να αλλάξουν αμέσως.

Οι σύμβουλοι στα καταστήματα μπορούν να πουν πολλά κολακευτικά λόγια για κάποιο νέο φίλτρο, αλλά βεβαίως θα σιωπήσουν για την ανάγκη αντικατάστασής τους σε ένα ή δύο μήνες.

Για παράδειγμα, τα φίλτρα κατεχίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περίπου 30 ημέρες. Μετά από αυτή την περίοδο, δεν είναι μόνο άχρηστα, αλλά και προκαλούν μια δυσάρεστη οσμή από βάλτους.

Ιονισμός

Κάτω από αυτό το καθεστώς εννοείται ο κορεσμός του αέρα με τα ιόντα του αέρα, τα οποία θα πρέπει να παρέχουν μια εισροή δύναμης, τη βελτίωση της ανοσίας και της ευημερίας εν γένει.

Μανίκια μάρκετινγκ, αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να κληθεί, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καμία επίδραση από ιονισμό.

Τα αέρια είναι σωματίδια αέρα που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Σε φυσικές συνθήκες, ο αέρας με κορεσμένα ιόντα αέρα βρίσκεται στις πλαγιές υψηλών βουνών, κοντά σε καταρράκτες, στις όχθες των ποταμών, των θαλασσών και των ωκεανών.

Κορεσμός οξυγόνου

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας μπορεί να σημαίνει εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς.

 1. Μια ειδική γεννήτρια που χρησιμοποιεί τη φυσική μέθοδο διαχωρισμού αερίων. Αποτελείται από δύο διαχωριστές που απορροφούν και εκκενώνουν άζωτο στο δρόμο και το οξυγόνο επιστρέφει στο δωμάτιο.
 2. Μια ειδική μεμβράνη που, όταν αναρροφά τον αέρα, διατηρεί μόρια αζώτου, αλλά αφήνει οξυγόνο.
 3. Ανεμιστήρας για την παροχή καθαρού αέρα από το δρόμο και την απομάκρυνση αέρα από το δωμάτιο με αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα.

Απλά εγχώρια διαχωριστικά συστήματα δεν μπορούν να εφοδιάσουν με καθαρό αέρα το δωμάτιο. Μόνο "κυνηγούν" τον αέρα σε εσωτερικούς χώρους, ψύξης ή θέρμανσης. Στους σωλήνες μεταξύ των ίδιων των μπλοκ κυκλοφορεί ψυκτικό, φρέον.

Εξερευνήστε προηγμένες λειτουργίες

 1. Λειτουργία ύπνου ή νύχτας. Με αυτό, το κλιματιστικό θα μειώσει τον θόρυβο τη νύχτα και θα μειώσει αυτόματα τη θερμοκρασία κατά πολλούς βαθμούς.
 2. Λειτουργία Turbo. Σας επιτρέπει να φτάσετε γρήγορα στη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Για το λόγο αυτό, το κλιματιστικό λειτουργεί με αυξημένη ισχύ, αλλά όχι περισσότερο από μισή ώρα.
 3. Απόψυξη της εξωτερικής μονάδας. Λειτουργία για τη χρήση του κλιματιστικού στην ψυχρή περίοδο, όταν το παράθυρο δεν είναι πάνω από 5 ° C. Δεν χρειάζεται όσοι δεν σχεδιάζουν να ζεσταίνουν τον αέρα στο δωμάτιο.
 4. Αυτοδιάγνωση - αυτοπροσδιορισμός των βλαβών του συστήματος.
 5. Υποστήριξη για Wi-Fi. Σας επιτρέπει να ελέγχετε τον κλιματισμό από το smartphone σας. Δεν χρειάζεστε εάν έχετε ένα βολικό τηλεχειριστήριο.
 6. Αισθητήρας κίνησης. Δυνατότητα εναλλαγής σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας με ελάχιστη δραστηριότητα στο δωμάτιο.
 7. Ρύθμιση ροής αέρα. Σας επιτρέπει να ορίσετε την κατεύθυνση της ροής του αέρα, η οποία μπορεί να σας εξοικονομήσει από το κρύο εάν κοιμάστε ακριβώς κάτω από τον κλιματισμό.
Ανακλαστήρας (εκτροπέας) για τη διόρθωση της κατεύθυνσης της ροής του αέρα

Μην ξεχάσετε την ενεργειακή απόδοση

Τα κλιματιστικά έχουν συντελεστή ενεργειακής απόδοσης για τον τρόπο ψύξης (με την ονομασία EER - Energy Efficiency Ratio) και τη λειτουργία θέρμανσης (COP - Συντελεστής απόδοσης). Υπολογίζονται σύμφωνα με διάφορους τύπους, αλλά στο τέλος όλες οι τιμές μειώνονται στις συνήθεις κατηγορίες οικιακών συσκευών: από το Α (το υψηλότερο) στο G (το χαμηλότερο).

Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας, η τάξη κατανάλωσης ενέργειας του κλιματιστικού μπορεί να είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, στη λειτουργία ψύξης - A ++, και με θέρμανση - A +.

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να περάσετε πολλά από την ίδια τη μονάδα. Οι τιμές για ένα σύστημα split class A +++ ξεκινούν από 60.000 ρούβλια. Ωστόσο, δεν αξίζει πάντα την υπερβολική πληρωμή.

Για παράδειγμα, εάν συγκρίνετε μοντέλα σχεδιασμένα για 25 τετράγωνα, τότε τα κλιματιστικά της κατηγορίας A +++ καταναλώνουν κατά μέσο όρο 500-600 watts ενέργειας και τα αναλογικά A ++ είναι 700-800 watt. Ωστόσο, η διαφορά στην τιμή τους μπορεί να φτάσει το 50%. Με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, είναι καλύτερο να βρούμε τη βέλτιστη έκδοση της κατηγορίας A ++.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν κλιματιστικά με τάξη κατανάλωσης ενέργειας Β, C και ακόμη και D. Υπάρχουν είτε πολύ ισχυρά συστήματα για μεγάλες περιοχές είτε τα φθηνότερα μοντέλα. Αλλά εδώ δεν αξίζει να σώσετε. Ένα μοντέλο με τάξη κατανάλωσης ενέργειας A και υψηλότερο θα είναι το πιο ακριβό για αρκετές χιλιάδες ρούβλια. Αυτή η υπερπληρωμή θα απορριφθεί γρήγορα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Εργασία με δροσιά

Αγοράστε κλιματισμό σήμερα δεν είναι πρόβλημα.

Αλλά τι πρέπει να ξέρετε για να κάνετε τη σωστή επιλογή; Μετά από όλα, όχι μόνο θα δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον στο δωμάτιο, αλλά θα εξαλείψει επίσης την ανάγκη συχνών επισκευών. Έχουμε συγκεντρώσει τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων.

Η επιλογή είναι δική σας

1 Για να επιλέξετε το σωστό κλιματιστικό, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε το μέγεθος του δωματίου και τη θέση του (είτε είναι στην ηλιόλουστη πλευρά είτε στη σκιά). Ανάλογα με αυτό, πρέπει ήδη να επιλέξετε την ισχύ του κλιματιστικού.

Ένα τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του δωματίου θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 100 W μονάδας ισχύος. Και αν, ας πούμε, το κλιματιστικό έχει μια ψυκτική ικανότητα των 2 kW, θα είναι αρκετό για να δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον στο δωμάτιο μέχρι και 20 τετραγωνικά μέτρα (με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει παρόν 1-2 άτομα και δεν υπάρχει πηγή θερμότητας).

2 Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλιματιστικών: πάτωμα (κινητό), θερμαντικά σώματα και διαχωριστικά συστήματα. Το κινητό κλιματιστικό μπορεί εύκολα να μετακινηθεί από το ένα δωμάτιο στο άλλο, είναι συχνά εξοπλισμένο με λειτουργία καθαρισμού και ιονισμού του αέρα. Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα - θα πρέπει να ρίχνει τακτικά νερό από αυτό, το οποίο εγκαθίσταται κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης σε ένα ειδικό διαμέρισμα. Επιπλέον, η μονάδα δαπέδου δεν διακρίνεται από την αθόρυβη λειτουργία. Και είναι βολικό γιατί δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί, κάνοντας μια τρύπα στον τοίχο. Ως εκ τούτου, μην καλέσετε τους πλοιάρχους, το οποίο είναι φθηνότερο.

3 Τα πιο δημοφιλή είναι τα διαχωριστικά συστήματα. Αυτός ο τύπος κλιματιστικού όχι μόνο δροσίζει το δωμάτιο στη θερμότητα, αλλά και θερμαίνει το χειμώνα. Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα δεν γεμίζει το δωμάτιο. Το split σύστημα εγκαθίσταται κάτω από την οροφή και ταιριάζει σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Επιπλέον, αν απαιτείται τεχνολογία κλιματισμού σε ένα μεγάλο διαμέρισμα ή σπίτι, μπορείτε να αγοράσετε ένα σύστημα πολλαπλών χωρισμάτων που θα προσαρμόζει τη θερμοκρασία σας σε κάθε δωμάτιο. Είναι αλήθεια ότι αυτό το θαύμα της τεχνολογίας θα κοστίσει 2-3 φορές περισσότερο.

4 Ένα άλλο πλεονέκτημα του συστήματος split είναι η ευκολία εγκατάστασης, επειδή όλα τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης λειτουργούν από μια εξωτερική μονάδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα διεισδύσουν μόνο στους τοίχους σε ένα μέρος. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι αδύνατο να δροσιστείτε ένα δωμάτιο και ταυτόχρονα να θερμαίνετε άλλο. Όλες οι εσωτερικές μονάδες πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους τρόπους: είτε μόνο ψύξη, είτε μόνο θέρμανση. Εάν είναι απαραίτητο να ελέγχετε ανεξάρτητα τις θερμοκρασίες σε διαφορετικούς χώρους, πρέπει να εγκαταστήσετε κλιματιστικό σε κάθε δωμάτιο.

5 Οι ειδικοί δεν συμβουλεύονται τον εαυτό τους σχετικά με τη χώρα προέλευσης. Από αυτή την τιμή είναι σχεδόν ανεξάρτητη.

Σύμβουλος στην αγορά οικιακών συσκευών ερευνητικό ινστιτούτο «GfK-Rus» Σαντιάγκο Lema είπε ότι κερδίζει δημοτικότητα στον κόσμο των κλιματιστικών inverter, η οποία μπορεί να μειώσει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Αλλά στη Ρωσία η διανομή τους παραμένει χαμηλή, λέει ο εμπειρογνώμονας, πιθανότατα λόγω της τιμής - ο αντιστροφέας είναι κατά μέσο όρο 10 χιλιάδες ρούβλια ακριβότερος από ένα συμβατικό κλιματιστικό.

6ο Μην προσπαθήσετε να το αποθηκεύσετε εγκαθιστώντας τον κλιματισμό μόνοι σας. Η μη εξειδικευμένη εγκατάσταση είναι επικίνδυνη επειδή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εξοπλισμό και ακόμη και να καταρρεύσει τη δομή. Και η εταιρεία συναρμολόγησης που προσκαλείτε πρέπει να έχει άδεια και έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τα προσόντα για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα κλιματιστικά χρειάζονται συντήρηση του πλοίαρχου - τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πρέπει να αλλάξετε φίλτρα έτσι ώστε τα παθογόνα βακτήρια να μην συσσωρεύονται στο εσωτερικό.

Στους χώρους όπου περνούν πολλοί άνθρωποι, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να διεξάγεται ακόμη πιο συχνά, συμβουλεύει ο διευθυντής της SIC της προληπτικής ιατρικής Σεργκέι Μπότσοβ. Λεπτομερέστεροι όροι μπορούν να βρεθούν στις οδηγίες χρήσης.

Πολλαπλασιάστε με δύο

Οι τιμές για τον εξοπλισμό για αίθουσα 20 μέτρων αρχίζουν από 12 χιλιάδες ρούβλια και να πάει μακριά για εκατό χιλιάδες. Αλλά δεν είναι όλες οι δαπάνες στις οποίες πρέπει να προετοιμαστείτε. Η εγκατάσταση μπορεί να φτάσει το 100% του κόστους του κλιματιστικού.

Η εγκατάσταση μιας μονάδας 9 kW θα κοστίσει περίπου 8 χιλιάδες, αν οι εγκαταστάτες προσκληθούν στον ίδιο χώρο όπου αγόρασαν τον εξοπλισμό.

Σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ο ανταποκριτής του "RG" είπε ότι είναι δυνατόν και για 5 χιλιάδες να εγκαταστήσετε, αν σκάβετε στην ποικιλία των επιχειρήσεων συναρμολόγησης. Ωστόσο, η φθηνότερη εγκατάσταση που καταφέραμε να βρούμε κοστίζει 6.600 ρούβλια.

Με την ευκαιρία, αν οι εγκαταστάτες σας προσφέρουν να λάβετε άδεια εγκατάστασης σε λογική τιμή, ξεφύγετε από αυτά - από τον Μάρτιο η άδεια για εγκατάσταση έχει ακυρωθεί.

Οι πωλητές δεν συμβουλεύουν την αγορά εξοπλισμού και την παραγγελία εγκατάστασης σε διαφορετικές εταιρείες. Σε αυτήν την περίπτωση, όλες οι υποχρεώσεις εγγύησης μεταφέρονται στους εγκαταστάτες.

Ο διαχειριστής άλλου καταστήματος οικιακών συσκευών είναι πεπεισμένος ότι σε περίπτωση οποιωνδήποτε προβλημάτων στα κλιματιστικά, οι εγκαταστάτες είναι ένοχοι σε 99% των περιπτώσεων. Αλλά όχι χωρίς λόγο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι μια τέτοια "στατιστική" είναι μόνο μια διαφημιστική κίνηση.

Απαιτήστε άδεια

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Καταναλωτικών Εταιρειών, Ντμίτρι Γιάνιν, πιστεύει ότι οι εμπορικές εταιρείες, αλλάζοντας την ευθύνη της εγγύησης στους εγκαταστάτες, επιβάλλουν εγκατάσταση μέσω της επιχείρησής τους. Αλλά δεν υπάρχουν καταγγελίες από τους καταναλωτές σχετικά με αυτή τη συμπεριφορά των πωλητών, λέει ο Ντμίτρι Γιανίν.

Σε περίπτωση αποτυχίας τόσο των πωλητών όσο και των εγκαταστάτων για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον κλιματισμό, ο πρόεδρος του συμβουλίου της KonfOP συμβουλεύει να επικοινωνήσει με τον κατασκευαστή, ο οποίος είναι σε κάθε περίπτωση υπεύθυνος για τον παραγόμενο εξοπλισμό.

Εκτός από τα προβλήματα υγείας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κλιματισμό, σε πολλά γραφεία, οδηγεί επίσης σε διαμάχες στην ομάδα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η πύλη Superjob.ru, το 30% των εργαζομένων το καλοκαίρι μάχονται μεταξύ τους λόγω του κλιματιστικού. Πιο συχνά, τέτοιες διαφωνίες προκύπτουν στις γυναίκες (32%), σε σχέση με τους άνδρες (30%). Οι κυρίες παραπονιούνται ότι οι άντρες είναι ζεστές, αλλά παγώνουν από τα κλιματιστικά και "τραβούν" τα πουλόβερ. Οι άνδρες αστείο ότι οι γυναίκες είναι κρύες, λόγω της "αναστατωμένης προσωπικής ζωής."

Εκτός από τα κλιματιστικά, υπάρχει επίσης μια πιο απλή στη χρήση και προσιτή συσκευή για τη δημιουργία άνεσης στο δωμάτιο - ένας ανεμιστήρας. Δεν προκαλεί διαφωνίες και υπάρχουν λιγότερες λεπτές λειτουργίες.

Στην υπηρεσία Τύπου μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής που ασχολούνται με οικιακές συσκευές, ο ανταποκριτής του "RG" είπε ότι σε ποσοτικούς όρους οι πωλήσεις των ανεμιστήρων είναι σημαντικά υψηλότερες από τις συσκευές κλιματισμού. Οι τιμές για αυτές κυμαίνονται έντονα. Το κόστος των βασικών μοντέλων - μέχρι και χίλια ρούβλια, υψηλής τεχνολογίας ανεμιστήρα μπορεί να κάνει και 20 χιλιάδες.

Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα, πρέπει να επιλέξετε μια συσκευή με ελάχιστα κινούμενα μέρη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το κλίμα

Τα τελευταία χρόνια, οι κλιματικές καταστροφές στην περιοχή όλο και πιο δείχνουν ότι οι σοβαρή παγετούς και θερμότητας χωρίς προηγούμενο καλοκαίρι είναι δύσκολο να ξεπεραστούν χωρίς κλιματισμό, το οποίο, στην πραγματικότητα, έχει από καιρό πάψει να είναι μια πολυτέλεια, αλλά έχει γίνει μια πιεστική ανάγκη. Ίσως, αυτή είναι η μόνη τεχνική που μπορεί να προσφέρει το μέγιστο όφελος και να προσφέρει ασύγκριτη άνεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές σήμερα δεν έχουν το ζήτημα της σκοπιμότητας, αλλά σχετικά με το μοντέλο και την επιχείρηση που προτιμούν.

Περιεχόμενα

Ο κλιματισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα

Για να σας καλωσορίσω ικανοποιημένοι με την αγορά σας, θα προσπαθήσουμε να είναι η απάντηση στα ερωτήματα: «Τι είναι κλιματισμό επιλέγουν ένα διαμέρισμα» και «τι μάρκα του κλιματιστικού είναι καλύτερο», αλλά και να δώσει κάποιες πρακτικές συμβουλές για την επιλογή του.

Έτσι, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να απαντήσετε μόνοι σας σε διάφορες ερωτήσεις:

 1. γιατί χρειάζεστε κλιματισμό;
 2. τι δύναμη πρέπει να διαθέτει.
 3. είτε πρέπει να είναι εξοπλισμένη με λειτουργία θέρμανσης,
 4. ποιο θα πρέπει να είναι το επιτρεπτό επίπεδο θορύβου και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ·
 5. είτε πρόκειται για αντιστροφέα είτε όχι;
 6. ποιο θα είναι το σύστημα φιλτραρίσματος;
 7. Χρειάζεστε αυτόματες λειτουργίες;
 8. επιλογή της κατηγορίας και, βεβαίως, του κατασκευαστή.

Ας προσπαθήσουμε να επισημάνουμε στο άρθρο όλες τις πέτρες με οξύ άκρη επιλογής του καταλληλότερου μοντέλου του κλιματιστικού. Τώρα ακολουθεί μια κράτηση - θα επηρεαστούν μόνο τα κλιματιστικά διαμερίσματα - μοντέλο τύπο νοικοκυριού, αλλά μάλλον ένα σύστημα διαχωρισμού (εσωτερική μονάδα με ανεμιστήρα και εξωτερική συμπιεστή διασυνδέονται μέσω του αγωγού φρέον).

Μέχρι σήμερα, τα συμβατικά κλιματιστικά παράθυρα, λόγω της ασυμβατότητάς τους με τα Eurowindows και τα υψηλά επίπεδα θορύβου, γίνονται γρήγορα υπολείμματα του παρελθόντος. Επιπλέον, ας αφήσουμε στην άκρη τα διαχωρισμένα συστήματα τύπου split-channel ή καναλιού, τα οποία έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των σύγχρονων γραφείων και των ευρύχωρων εμπορικών αίθουσών.

Ποιο κοντίσιονερ είναι καλύτερο για ένα διαμέρισμα: τους παράγοντες επιλογής

Σκοπός και τύπος κλιματιστικού

Ο σκοπός κάθε κλιματιστικού είναι να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του αέρα στον χώρο: το καθεστώς θερμοκρασίας, την υγρασία, την καθαρότητα και το περιεχόμενο του. Ενώ το σύστημα εξαερισμού της προσφοράς και της εξάτμισης τροφοδοτεί φρέσκο ​​αέρα μέσα στο δωμάτιο από το εξωτερικό, κλιματισμός «μηδενίζει» στο ζεστό (κρύο) αέρα και περίσσειας υγρασίας του δρόμου, διατηρώντας τις εσωτερικές παραμέτρους καθοριστεί εκ των προτέρων.

Όλα τα κλιματιστικά χωρίζονται σε οικιακά, ημι-βιομηχανικά και βιομηχανικά μοντέλα. Για οικιακή χρήση, επιλέξτε ένα οικιακό κλιματιστικό, του οποίου η διάρκεια ζωής είναι 7-10 χρόνια.

Μεταξύ των οικιακών κλιματιστικών υπάρχουν:

Κινητά μοντέλα και μοντέλα παραθύρων μπορεί να προτιμηθεί μόνο εάν ο διαθέσιμος ελεύθερος χώρος δεν είναι αρκετός για να εγκαταστήσει ένα σύστημα split που αποτελείται από δύο μονάδες (εσωτερικές και εξωτερικές) που συνδέονται μέσω επικοινωνιών.

Σύστημα πολλαπλών διαιρέσεων αντιπροσωπεύει το έργο πολλών εσωτερικών μονάδων και μιας εξωτερικής μονάδας.

Διαχωρισμένα συστήματα, θεωρώντας τις πιο λειτουργικές και βολικές συσκευές, μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά για ψύξη, ψύξη και θέρμανση του αέρα και επίσης να χρησιμεύουν ως εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής. Επομένως, αργότερα στο άρθρο θα μιλήσουμε για διαχωριστικά συστήματα.

Επιλογή ισχύος

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ισχύς του κλιματιστικού μηχανήματος καθορίζεται αποκλειστικά από την περιοχή του χώρου όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός. Αυτή η άποψη δεν λαμβάνει υπόψη άλλες σημαντικές παραμέτρους, και μπορεί να συμβεί, θέτοντας σε ένα δωμάτιο 30 τετραγωνικών μέτρων με κλιματισμό Daikin FTXS25J RXS25J, δεν έχετε επαρκή ψύξη (θέρμανση) του αέρα, και θα απαιτήσει μια πιο ισχυρό μοντέλο Daikin FTX35J RX35J.

Από την υπολογισμένη άποψη, η ισχύς του κλιματιστικού μπορεί να προσδιοριστεί με τον ακόλουθο τύπο:

P (χωρητικότητα ψύξης, W) = V (ένταση χώρου) x Q + q.

Στην περίπτωση αυτή, το Q ορίζεται ως εξής:

30 W / m3 - για δωμάτια χωρίς ηλιακό φωτισμό (βόρεια πλευρά)
35 W / m3 - για δωμάτια με κανονικό φωτισμό.
40 W / m3 - για δωμάτια με φωτεινό φωτισμό (νότια πλευρά) και με μεγάλα τζάμια.

q ορίζεται ως εξής:

120-130 W - είσοδος θερμότητας από 1 άτομο.
300-400 W - είσοδος θερμότητας από τον 1ο υπολογιστή.

Αυτό σημαίνει ότι σε 20 m2 δωμάτιο, που βρίσκεται στη νότια, ηλιόλουστη πλευρά, που είναι πάντα λίγοι άνθρωποι ή υπολογιστές, δεν είναι αρκετό, δεν είναι μόνο τα μοντέλα της Daikin FTX20J RX20J, αλλά και ένα ισχυρό FTXS25J κλιματιστικό (FTX25JV).

Πρέπει να θυμόμαστε: κατά μέσο όρο, η κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού είναι 2-3 φορές μικρότερη από την ψυκτική του ικανότητα. Και όσο υψηλότερος είναι αυτός ο λόγος, τόσο πιο οικονομικό είναι το κλιματιστικό. Για παράδειγμα, για το FTX25JV, ο λόγος είναι 4.06, ο λόγος των μοντέλων προϋπολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2.5-2.8.

Λειτουργία θέρμανσης

Το κόστος ενός κλιματιστικού με λειτουργία θέρμανσης είναι $ 100-200 υψηλότερο από τα συμβατικά μοντέλα. Ωστόσο, κατά τη λειτουργία, το επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται περισσότερο: κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα τέτοια μοντέλα επιτρέπουν εξοικονόμηση έως και 60% της ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα πράγμα είναι κακό - αυτά τα κλιματιστικά δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε αρνητικές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της ελίτ κατηγορίας, έχουν θέρμανση στη λειτουργικότητά τους.

Επιτρεπόμενος θόρυβος και κατανάλωση ενέργειας

Η πιο σημαντική τεχνική παράμετρος του κλιματιστικού είναι η χωρητικότητα αέρα, η οποία καθορίζει την ποσότητα αέρα που μπορεί να διέλθει από το σύστημα για ορισμένο χρόνο.

Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του αέρα, τόσο πιο λειτουργικά η συσκευή θα παρέχει το απαραίτητο κλίμα στο δωμάτιο. Σε περίπτωση αδικαιολόγητα υψηλής παραγωγικότητας, μπορεί να υπάρξει υπερβολική δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για οικονομικά κλιματιστικά με υψηλή τάξη κατανάλωσης ενέργειας Α - τέτοια μοντέλα χειρίζονται μεγάλους όγκους αέριων μαζών με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Έτσι, αν η εγκατάσταση κλιματισμού περιλαμβάνει τακτική λειτουργία του και υψηλού φορτίου, το καλύτερο κλιματισμό για το διαμέρισμα θα γίνει ένα μοντέλο της διατήρησης της ενέργειας A-Class.

Όταν αγοράζετε το κλιματιστικό θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο επίπεδο της ηχητικής πίεσης: βέλτιστη, αν δεν υπερβαίνει τα 25-30 dB - η μονάδα σε αυτήν την περίπτωση θα τρέξει σχεδόν αθόρυβα. Στην περίπτωση αυτή, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου που καθορίστηκε από το SNiP είναι 34 dB.

Inverter

Συχνά η ανάγκη για εγκατάσταση της συσκευής κλιματισμού γίνεται σε εξωτερική θερμοκρασία 28-35 ° C. Προκειμένου η θερμοκρασία του δωματίου να φτάσει σε άνετο επίπεδο (20-22 ° C), η συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί με υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, καθώς η ισχύς του συμπιεστή είναι σταθερή. Για τους σκοπούς αυτούς, ο αυτοματισμός ρυθμίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε όταν η θερμοκρασία υπερβεί το προκαθορισμένο επίπεδο κατά 1-2 ° C, ενεργοποιείται ο συμπιεστής, ο οποίος απενεργοποιείται αμέσως μετά τη μείωση στο προηγούμενο επίπεδο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

 • υπέρβαση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την εκκίνηση στα ρεύματα έναρξης ·
 • Ταχεία φθορά του συμπιεστή από κανονική απενεργοποίηση / απενεργοποίηση.
 • απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο δωμάτιο.
 • την εμφάνιση ρευμάτων κρύου αέρα όταν λειτουργεί στη λειτουργία ψύξης.

Αυτά τα μειονεκτήματα δεν διαθέτουν τα κλιματιστικά inverter. Ποια εταιρεία για να αγοράσει κλιματισμό; Είναι απλό, μπορεί να είναι Daikin FTXS (FTXS25J.

Τα κλιματιστικά του Inverter λειτουργούν με βάση την αρχή της ομαλής αλλαγής της ταχύτητας του συμπιεστή και ως εκ τούτου την ισχύ του.

Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται:

 • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας,
 • Η φθορά του συμπιεστή είναι πολύ χαμηλότερη,
 • Χαμηλό θόρυβο,
 • Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο διατηρείται,
 • Απουσία ψυχρού αέρα.

Σύστημα φιλτραρίσματος και καθαρισμού αέρα

Τα σύγχρονα μοντέλα κλιματιστικών συσκευών είναι εξοπλισμένα με αξιόπιστο σύστημα διήθησης που αποτελείται από αρκετά ξεχωριστά φίλτρα ή από ένα συνδυασμένο φίλτρο. Οποιοδήποτε κλιματιστικό, ανεξάρτητα από την τάξη και τον κατασκευαστή, διαθέτει ένα πρωτεύον φίλτρο καθαρισμού, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να καθαριστεί ανεξάρτητα.

Για την ποιότητα της αντιβιοτικής θεραπείας είναι υπεύθυνα φίλτρου kahetinovy ​​πλάσματος-ή βιο-φίλτρο. Τα πιο προηγμένα συστήματα φιλτραρίσματος καταστρέφουν τα μικροσωματίδια από τα ρεύματα αέρα στο μοριακό επίπεδο (σπόρια και μούχλα, αλλεργιογόνα) και τα στραγγίζουν.

Εάν το σπίτι είναι γεμάτο από παιδιά, ασθματικούς και αλλεργίες, τότε η απάντηση στην ερώτηση "τι είδους μαλακτικό να επιλέξει" θα είναι Ένα μοντέλο του οποίου η λειτουργικότητα είναι παρόμοια με μια συσκευή καθαρισμού αέρα.

Τα κλιματιστικά μηχανήματα που διαθέτουν ιονιστή και γεννήτρια οξυγόνου είναι ικανά να εμπλουτίσουν τον αέρα με αρνητικά ιόντα και μόρια οξυγόνου, καθιστώντας το χρήσιμο για την ευημερία. Ωστόσο, ένας τέτοιος ιονιστής περιλαμβάνει δοσολογική χρήση, αφού η επίδραση των ανιόντων στο ανθρώπινο σώμα είναι ξεχωριστή.

Και, τέλος, η τελευταία εξέλιξη στον τομέα του κλιματισμού - split-σύστημα εξοπλισμένο με μια λειτουργία της υγρασίας και αναμειγνύεται με τον αέρα από την ατμόσφαιρα, η οποία συνδυάζει αρκετές συσκευές: θερμάστρα, καθαρότερη και υγραντήρα.

Αυτόματες λειτουργίες

Επιλέγοντας το καλύτερο κλιματιστικό για ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην αυτοματοποίηση και τις αυτόματες λειτουργίες. Δεδομένου ότι το κόστος του split συστήματος καθορίζεται από τη λειτουργικότητα και τον αριθμό των αυτόματων τρόπων λειτουργίας, θα πρέπει να σκεφτείτε την καταλληλότητά τους, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνετε υπερβολικά.

Έτσι, το κλιματιστικό μπορεί να έχει τις ακόλουθες αυτόματες λειτουργίες:

 • η λειτουργία "άνετο ύπνο" αναλαμβάνει τη δυνατότητα εργασίας σε χαμηλή κατανάλωση σε λειτουργία χωρίς θόρυβο.
 • αναγκαστικός τρόπος λειτουργίας - λειτουργία σε πλήρη χωρητικότητα, λειτουργική ψύξη / θέρμανση του δωματίου,
 • «Άνεμος» λειτουργία προσομοιώνει ένα φυσικό αεράκι και χαοτική αλλαγή στην κατεύθυνση της ροής του αέρα και την ένταση της?
 • οικονομία;
 • τρόπος αφύγρανσης του αέρα σε άνετο επίπεδο.
 • Η λειτουργία αυτοδιάγνωσης σάς επιτρέπει να δοκιμάσετε τον εξοπλισμό για τη συμμόρφωση με τις δηλωμένες λειτουργίες και τις αυτόματες λειτουργίες.

Ο πιο δημοφιλής και δαπανηρός αυτοματισμός είναι ο ενσωματωμένος έλεγχος του κλίματος, ο οποίος επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο της σύνθεσης, της καθαρότητας και της θερμοκρασίας του αέρα. Τα λαμβανόμενα δεδομένα αποτελούν τη βάση για την επιλογή ενός τρόπου λειτουργίας του κλιματιστικού.

Αναμφισβήτητα, η λειτουργία αυτοκαθαρισμού της εσωτερικής μονάδας είναι πολύ χρήσιμη, χάρη στην οποία η απενεργοποιημένη συσκευή στεγνώνει από μέσα και επεξεργάζεται τις εσωτερικές επιφάνειες με ένα τόσο ισχυρό αντισηπτικό όπως το όζον.

Επιλέγοντας έναν κατασκευαστή: ποιο σταθερό κλιματιστικό είναι καλύτερο

Σήμερα, η αγορά των κλιματιστικών συσκευών αντιπροσωπεύεται από προϊόντα από διάφορες μάρκες. Μπορούμε να πούμε ότι όλα τα μοντέλα έχουν παρόμοιο σχεδιασμό, αλλά διαφέρουν σε ποιότητα και ισχύ, ένα σύνολο πρόσθετων λειτουργιών και στάθμης θορύβου και άλλα χαρακτηριστικά που χωρίζουν όλα τα κλιματιστικά σε τρεις κατηγορίες:

Elite τάξη

Σε ελίτ μοντέλα είναι δυνατή η μεταφορά κλιματιστικών συσκευών Daikin - του μεγαλύτερου ιαπωνικού κατασκευαστή συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού.

Τα προϊόντα αυτά διαφέρουν:

 • ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών,
 • αθόρυβη λειτουργία,
 • αξιόπιστη προστασία από κατάχρηση,
 • πρόσθετες λειτουργίες της οικονομίας, "Smart Eye", "Κανείς δεν είναι σπίτι", "
 • αποτελεσματικό σύστημα αυτοδιάγνωσης,
 • μακροχρόνια λειτουργία - τουλάχιστον 15 έτη και περίοδο εγγύησης 3 ετών.

Μεσαία κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά της μεσαίας κατηγορίας διακρίνονται από την καλή σχέση τιμής / ποιότητας, την υψηλή αξιοπιστία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τι τους διακρίνει από τα μοντέλα κατηγορίας ελίτ και ποια είναι τα καλύτερα κλιματιστικά; Πρώτα απ 'όλα, υψηλότερο επίπεδο θορύβου, απλοποιημένη προστασία από εσφαλμένη λειτουργία και παρουσία ορισμένων μόνο λειτουργιών.

Ποια εταιρεία για να αγοράσει κλιματισμό; Η μεσαία τάξη αντιπροσωπεύεται από τους ακόλουθους ηγέτες-κατασκευαστές: Toshiba, Hitachi, Mitsubishi Heavy, Panasonic και Gree, ο στρατηγός Fujitsu.

Προϋπολογισμός

Η ομάδα των αγαθών προϋπολογισμού περιλαμβάνει κλιματιστικά στην κινεζική, κορεατική και εγχώρια παραγωγή. Οι τεχνικές παράμετροι και τα χαρακτηριστικά των μοντέλων προϋπολογισμών είναι πολύ χαμηλότερα και η ποιότητα είναι πολύ κατώτερη. Τα προϊόντα προϋπολογισμού χαρακτηρίζονται από υψηλή υποστήριξη θορύβου, δεν υπάρχει προστασία από εσφαλμένη εργασία και σύστημα αυτοδιάγνωσης.

Ποιο κλιματιστικό μάρκας πρέπει να επιλέξω;

Πρώτα απ 'όλα: Ballu, Samsung, Airwell, γενικό κλίμα, Sharp, LG, Μιδέα, McQuay, Haier, Hyundai (Winia / WindAir), Aermec, Sanyo και άλλους.

Σχεδιασμός

Κατά την αναζήτηση της απάντησης στην ερώτηση: "Τι να αγοράσετε ένα κλιματιστικό σε ένα διαμέρισμα", πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οπτική αντίληψη του μοντέλου. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε: μια κομψή θήκη μπορεί να κρύψει ένα πρωτόγονο λειτουργικό σύνολο της συσκευής. Και, αντίθετα, το εξωτερικά ανεπιτήδευτο μοντέλο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με εξαιρετική λειτουργικότητα.

Τα παραδοσιακά κλασικά μοντέλα, τα οποία έχουν ένα χιονάτο σώμα με ελάχιστες ενδείξεις στην πρόσοψη και τους δείκτες θερμοκρασίας, ταιριάζουν τέλεια σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο του δωματίου, χωρίς να παραβιάζουν τη γενική αρχιτεκτονική.

Συνοψίζοντας: ποιο κλιματιστικό θα πρέπει να επιλέξω;

Έτσι, αν θέλετε να γίνει ο ιδιοκτήτης του πιο προηγμένη air-condition, το οποίο θα σας εξυπηρετήσει πιστά για πολλά χρόνια, που δεν βαρύνονται με φροντίδα και επιπλέον ταλαιπωρία, η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα ισχυρό κλιματισμό Daikin.

Θέλετε να σώσετε λίγο; Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε άλλα ελίτ μοντέλα κλιματιστικών, με βάση τις δικές τους προσωπικές προτιμήσεις.

Ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, φυσικά, χωρίς απώλεια ποιότητας μπορεί να φέρει ένα κλιματιστικό μεσαίας κατηγορίας. Ωστόσο, η αγορά εξοπλισμού της σειράς προϋπολογισμού μπορεί να σας προκαλέσει κάποιες δυσκολίες, καθώς η ομάδα περιέχει πολλά μοντέλα διαφορετικής ποιότητας και λειτουργικότητας. Ποια σήματα κλιματισμού είναι καλύτερα; Αυτός που έχει ένα πιο ανεπτυγμένο αναπτυγμένο δίκτυο εμπορικών συναλλαγών - μπορεί να είναι κλιματιστικά της LG και της Samsung μάρκας.

Αλλά να θυμάστε, αγοράζοντας ένα μοντέλο του προϋπολογισμού, θα είστε σε θέση να φιλοξενήσει εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες σε απόσταση μέχρι και 7 μέτρα, ενώ οι ελίτ μοντέλα σας επιτρέψει να αυξήσετε την απόσταση σε 15 μέτρα.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν - ο πλοίαρχος του συνόλου των συναλλαγών, δεν υπάρχει κίνδυνος εγκατάσταση της μονάδας από τον εαυτό σας - προσέξτε cvoi προσπάθεια και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την απομάκρυνση των ελαττωμάτων ή επισκευή. Τέλος, συζητήστε την επιλογή του βέλτιστου μοντέλου κλιματιστικού όχι τηλεφωνικά, αλλά επί τόπου, αφού ο ειδικός εξέτασε τις εγκαταστάσεις.

Youtube βίντεο

Το βίντεο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο κλιματιστικό για ένα διαμέρισμα.