Πώς να υπολογίσετε την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής και να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Τα συστήματα εξαερισμού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε δωματίου. Και, φυσικά, χρησιμοποιούν μια συσκευή όπως ένας ανεμιστήρας εξάτμισης. Χωρίς αυτό, απλά μην το κάνετε. Για να αγοράσετε το σύστημα της απαιτούμενης χωρητικότητας, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Όροι και απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων

Σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε η SNiP, κατά τον υπολογισμό της χωρητικότητας των ανεμιστήρων, η συναλλαγματική ισοτιμία της ατμόσφαιρας πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 m 3 ανά ώρα για οικιακούς χώρους.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα πρότυπα για κάθε τύπο κατοικίας.

 • Μπάνιο, σε συνδυασμό με τουαλέτα - 50 m 3 / ώρα.
 • Μπάνιο χωρίς τουαλέτα - 25 m 3 / ώρα.
 • Τουαλέτα - 25 m 3 / ώρα.
 • Κουζίνα - από 60 έως 90 m 3 / ώρα (ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ της πλάκας).
 • Άλλα δωμάτια - 3 m 3 / ώρα ανά 1 m 3.

Υπολογισμός της απόδοσης των ανεμιστήρων καυσαερίων σε χώρους διαβίωσης

Για να μάθετε ποια θα πρέπει να είναι η απόδοση του συστήματος εξάτμισης, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 1. Μάθετε την ένταση του δωματίου.
 2. Πολλαπλασιάζουμε την ένταση με τον απαραίτητο ρυθμό ανταλλαγής αέρα.
 3. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγικότητα που χρειαζόμαστε.
 4. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η διατομή των αεραγωγών, οι καμπύλες, η αντίσταση των φίλτρων, εάν βρίσκονται στο σύστημα αερισμού.

Ο τύπος υπολογισμού θα φαίνεται ως εξής:

 • L - απαιτούμενη χωρητικότητα, m 3 / ώρα,
 • n - απαραίτητο ποσοστό ανταλλαγής αέρα, m 3 / ώρα,
 • V είναι ο όγκος του δωματίου.

Για παράδειγμα, υπολογίζουμε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής για ένα διαμέρισμα τριών δωματίων συνολικής επιφάνειας 59 μ 2, με μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα και έπιπλα. 59 m 2 πολλαπλασιασμένο με 3 m (αυτό είναι το ύψος), βρίσκουμε την ένταση. Θα είναι 177 m 3.

Ο απαιτούμενος ρυθμός αλλαγής του αέρα ανά ώρα σύμφωνα με το SNiP - 10-12 φορές την ώρα. Με τον πολλαπλασιασμό 177 κατά 12, έχουμε 354 m 3. Αυτή είναι η απαραίτητη απόδοση. Αλλά εδώ πρέπει επίσης να προσθέσετε τους ίδιους υπολογισμούς για την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα. Αυτό θα είναι 108 m 3, 144 m 3 και 72 m 3, αντίστοιχα. Προσθέτοντας όλα τα στοιχεία, έχουμε την ισχύ του συστήματος εξάτμισης - 678 m 3 / ώρα.

Η διάμετρος του αγωγού επηρεάζει τη διακίνηση του. Υπάρχουν τρία πιο συνηθισμένα μεγέθη:

 • 100 mm - για ανεμιστήρα χαμηλής ισχύος, που λειτουργεί συνεχώς.
 • 125 mm - για περιστασιακή εξαερισμό του χώρου με εξαερισμό μικρής και μεσαίας ισχύος.
 • 150 mm - ταχεία ακανόνιστη αερισμός των χώρων με μικρό αριθμό ατόμων.

Προσδιορισμός του όγκου του δωματίου

Η ένταση του δωματίου είναι εύκολη. Για να γίνει αυτό, πολλαπλασιάστε το μήκος του δωματίου με το πλάτος και το ύψος.

Παράδειγμα υπολογισμού παραγωγικότητας για μπάνιο με εμβαδόν 9 τ.μ.

Υπολογίζουμε την ισχύ και επιλέγουμε τον ανεμιστήρα για την απόδοση του μπάνιου. Η έκταση των 9 m 2 πολλαπλασιάζεται με το ύψος της οροφής 2,5, έχουμε 22,5 m 3. Αυτός είναι ο όγκος του δωματίου.

Όλος ο αέρας πρέπει να αλλάζει κάθε 5 λεπτά, αυτό είναι 1/12 ώρες. Η απόδοση του ανεμιστήρα θα είναι - 22,5 * 12 = 270 m 3.

Επιλογή ανεμιστήρων για την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση

Οι κανόνες που απαιτούνται από τους υπολογισμούς είναι συνήθως υπερτιμημένοι και στην πράξη δεν πραγματοποιούνται. Στην κουζίνα ή στο μπάνιο, κατά το μαγείρεμα ή το ντους, υπάρχει μια λειτουργία ενισχυμένου σχεδίου. Και για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο καθορισμένο πρότυπο, είναι επαρκής η καλή πρόσληψη αέρα και η πρόσφυση στον αεραγωγό.

Η παραγωγικότητα είναι ίση με το προϊόν του όγκου από την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Έχοντας μάθει τι είναι ίσο, συγκρίνετέ το με τον κανόνα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP και παίρνετε τη μέγιστη αξία.

Μειώστε το κόστος και επιλέξτε έναν ανεμιστήρα χαμηλότερης απόδοσης με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων VAV. Αυτά είναι συστήματα εξαερισμού στα οποία η εξοικονόμηση ενέργειας και αέρα μπορεί να εξοικονομηθεί με την πλήρη ή μερική απενεργοποίηση του εξαερισμού ορισμένων δωματίων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανείς στο σαλόνι τη νύχτα, ώστε να μπορείτε να διακόψετε προσωρινά τον αερισμό εκεί.

Τι επηρεάζει την απόδοση της συσκευής;

Αν κοιτάξετε τον τύπο για τον υπολογισμό της απόδοσης, φαίνεται αρκετά απλή. Αλλά μόνο οι υπολογισμοί από τον τύπο δεν δίνουν μια ολοκληρωμένη ιδέα για το είδος του ανεμιστήρα εξαγωγής που είναι κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπάρχουν ακόμα ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής.

 1. Αρχή λειτουργίας. Ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει στη λειτουργία εξαγωγής αέρα και στη λειτουργία ανακύκλωσης. Οι απορροφητήρες ανακύκλωσης έχουν λιγότερες επιδόσεις, χρειάζονται περισσότερη ισχύ.
 2. Τοποθεσία. Από τον τόπο όπου βρίσκεται ο ανεμιστήρας, εξαρτάται και η απόδοσή του. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, η κουκούλα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πλάκα σε κάποια απόσταση, διαφορετικά η απόδοσή της θα μειωθεί.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Όσο μικρότερος ο ανεμιστήρας καταναλώνει ενέργεια, τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανεμιστήρα για συγκεκριμένες βιομηχανικές συνθήκες

Για να υπολογίσετε τις απαραίτητες επιδόσεις του ανεμιστήρα για βιομηχανικές συνθήκες, πρέπει να αναπτύξετε ένα τεχνικό έργο και να καθορίσετε μερικά σημαντικά σημεία.

 1. Η θέση του αντικειμένου.
 2. Σκοπός του δωματίου.
 3. Διάταξη και θέση μέσα στο κτίριο.
 4. Το υλικό από το οποίο είναι χτισμένο το δωμάτιο.
 5. Αριθμός ατόμων που εργάζονται στην παραγωγή.
 6. Τρόπος λειτουργίας και τεχνολογία επεξεργασίας.

Μετά από αυτό, γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ταχύτητα ροής του αέρα, το επίπεδο θορύβου, το μήκος και η διάμετρος των αγωγών και οι κάμψεις τους, η πίεση του συστήματος. Η ταχύτητα ροής αέρα θεωρείται πρότυπο όταν είναι 2,5 έως 4 m / s.

Λογαριασμός για τον αριθμό των ατόμων στην αίθουσα

Υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο τύπο:

Αυτός ο υπολογισμός γίνεται, δεδομένου του αριθμού των ατόμων στο δωμάτιο.

 • L είναι η απαιτούμενη ισχύς,
 • N είναι ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο,
 • LH - τον κανόνα αέρα ανά άτομο.

Για τους οικιακούς χώρους, ο δείκτης είναι 60 m 3 / ώρα, όπου ένα άτομο στηρίζεται, για παράδειγμα, σε ένα υπνοδωμάτιο, επιτρέπεται να πάρει 30 m 3 / ώρα ως κανόνας, επειδή σε ένα όνειρο, απαιτείται λιγότερος οξυγόνο.

Για τον αριθμό των ανθρώπων που γίνονται αποδεκτοί από εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο συνεχώς. Εάν οι επισκέπτες έρχονται σε εσάς, δεν χρειάζεται να αυξήσετε την ικανότητα του ανεμιστήρα εξαιτίας αυτού.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία

Ο εξοπλισμός του μπάνιου μπορεί να διαφέρει από άλλους τύπους εξαερισμού, καθώς υπάρχει πάντα αυξημένη υγρασία. Για να αποφύγετε βραχυκύκλωμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ειδική έκδοση του ανεμιστήρα. Δεν θα επιτρέψει την είσοδο υγρασίας στον αγωγό.

Η σύγχρονη αγορά προσφέρει πολλές επιλογές για ανεμιστήρες εξάτμισης. Διαφέρουν στις επιδόσεις, την κατανάλωση ενέργειας, το επίπεδο θορύβου, το μέγεθος και το σκοπό. Επιλέγοντας το μοντέλο που χρειάζεστε, μπορείτε να παρέχετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας με καθαρό αέρα.

Вентпортал

Κύριο μενού

Δημοσιεύθηκε από Thu, 01/27/2011 - 12:26 από συντάκτη

Αντοχή στη διέλευση του αέρα στο σύστημα αερισμού, που καθορίζεται κυρίως από την ταχύτητα του αέρα σε αυτό το σύστημα. Καθώς η ταχύτητα αυξάνεται, το κάνει και η αντίσταση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται απώλεια πίεσης. Η στατική πίεση που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα προκαλεί την κίνηση του αέρα στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο έχει κάποια αντίσταση. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση ενός τέτοιου συστήματος, τόσο μικρότερη είναι η ροή αέρα που κινείται ο ανεμιστήρας. απώλειες τριβής Υπολογισμός στους αγωγούς αέρα και ο εξοπλισμός του δικτύου αντίσταση (φίλτρο, σιγαστήρα, ένας θερμαντήρας, μία βαλβίδα, κλπ..) μπορεί να παραχθεί με χρήση των κατάλληλων πινάκων και διαγραμμάτων δείχνεται στον κατάλογο. Η συνολική πτώση πίεσης μπορεί να υπολογιστεί με αθροίζοντας τις τιμές αντίστασης όλων των στοιχείων του συστήματος εξαερισμού.

Συνιστώμενη ταχύτητα αέρα στους αεραγωγούς:

Προσδιορισμός της ταχύτητας του αέρα στους αγωγούς:

V = L / 3600 * F (m / s)

όπου L - κατανάλωση αέρα, m3 / h, F - επιφάνεια εγκάρσιας διατομής καναλιού, m2.

Σύσταση 1.

Η απώλεια πίεσης στο σύστημα αγωγών μπορεί να μειωθεί αυξάνοντας την διατομή των αγωγών, παρέχοντας μια σχετικά ίση ταχύτητα αέρα σε όλο το σύστημα. Στην εικόνα, βλέπουμε πώς είναι δυνατόν να παρέχεται σχετικά ομοιόμορφη ταχύτητα αέρα στο δίκτυο αγωγών με ελάχιστη απώλεια πίεσης.

Σύσταση 2.

Σε συστήματα με μεγάλο μήκος αεραγωγών και μεγάλο αριθμό πλεγμάτων εξαερισμού, συνιστάται η τοποθέτηση του ανεμιστήρα στη μέση του συστήματος εξαερισμού. Αυτή η λύση έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, μειώνονται οι απώλειες πίεσης και από την άλλη πλευρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αεραγωγοί μικρότερης διατομής.

Παράδειγμα υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού:

Ο υπολογισμός θα πρέπει να ξεκινήσει κάνοντας ένα σκίτσο του συστήματος που δείχνει τις θέσεις των αγωγών, σχάρες αερισμού, ανεμιστήρες, καθώς και τα τμήματα αγωγού που τρέχει μεταξύ ταφ, και στη συνέχεια να καθορίσει το ρυθμό ροής σε κάθε τμήμα του δικτύου.

Ας για την απώλεια των τμημάτων πίεσης 1-6, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα απώλειας πίεσης σε κυκλικούς αγωγούς, καθορίζουν τις απαιτούμενες διαμέτρους του αγωγού και της απώλειας πίεσης εντός αυτού με την προϋπόθεση ότι πρέπει να υπάρχει επιτρεπτή ταχύτητα αέρα.

Τμήμα 1: η ροή αέρα θα είναι 220 m3 / h. Λαμβάνουμε τη διάμετρο του αεραγωγού ίση με 200 mm, η ταχύτητα είναι 1,95 m / s, η απώλεια πίεσης είναι 0,2 Pa / m 3 x 15 m = 3 Pa (δείτε το διάγραμμα για τον προσδιορισμό της απώλειας πίεσης στους αγωγούς).

Τμήμα 2: επαναλάβετε τους ίδιους υπολογισμούς, χωρίς να ξεχνάτε ότι η ροή του αέρα μέσω αυτού του τμήματος θα είναι ήδη 220 + 350 = 570 m3 / h. Λαμβάνουμε τη διάμετρο του αγωγού αέρα ίση με 250 mm, ταχύτητα - 3,23 m / s. Η απώλεια πίεσης είναι 0,9 Pa / m × 20 m = 18 Pa.

Τμήμα 3: Η ροή του αέρα μέσω αυτού του τμήματος θα είναι 1070 m3 / h. Λαμβάνουμε τη διάμετρο του αγωγού αέρα ίση με 315 mm, ταχύτητα 3,82 m / s. Η απώλεια πίεσης είναι 1,1 Pa / m × 20 = 22 Pa.

Τμήμα 4: η ροή αέρα μέσω αυτού του τμήματος θα είναι 1570 m3 / h. Λαμβάνουμε τη διάμετρο του αεραγωγού ίση με 315 mm, ταχύτητα - 5,6 m / s. Η απώλεια πίεσης είναι 2,3 Pa x 20 = 46 Pa.

Τμήμα 5: η ροή αέρα μέσω αυτού του τμήματος θα είναι 1570 m3 / h. Λαμβάνουμε τη διάμετρο του αεραγωγού ίση με 315 mm, ταχύτητα 5,6 m / s. Η απώλεια πίεσης είναι 2,3 Pa / m × 1 = 2,3 Pa.

Τμήμα 6: η ροή αέρα μέσω αυτού του τμήματος θα είναι 1570 m3 / h. Λαμβάνουμε τη διάμετρο του αεραγωγού ίση με 315 mm, ταχύτητα 5,6 m / s. Η απώλεια πίεσης είναι 2,3 Pa × 10 = 23 Pa. Η ολική απώλεια πίεσης στους αγωγούς θα είναι 114,3 Pa.

Όταν το τελευταίο τμήμα του υπολογισμού έχει τελειώσει, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η απώλεια πίεσης των στοιχείων του δικτύου: ένα σιγαστήρα CP 315/900 (16 Ρα) και ένα ROM βαλβίδα ελέγχου 315 (22 Ρα). Επίσης, η πτώση πίεσης στη βρύση στην εσχάρα (4-αντίσταση βρύσες στο ποσό θα είναι 8 Ρα).

Προσδιορισμός των απωλειών πίεσης στις κάμψεις των αεραγωγών

Το γράφημα σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την απώλεια πίεσης στη βρύση, με βάση τη γωνία κάμψης, τη διάμετρο και την παροχή αέρα.

Παράδειγμα:. Καθορίστε την απώλεια πίεσης για επανάταξης 90 ° διάμετρο 250 mm σε ένα ρυθμό ροής αέρα 500 m3 / h. Για να βρείτε τη διασταύρωση της κάθετης γραμμής που αντιστοιχεί στη ροή του αέρα μας, με μια κάθετο χαρακτηρίζουν διάμετρο 250 mm και ένα κατακόρυφο παύλα στα αριστερά για συστολής 90 ° βρείτε την τιμή της απώλειας πίεσης, η οποία είναι 2ffa.

Δεχόμαστε την εγκατάσταση των διατάξεων διάχυσης οροφής PF, των οποίων η αντίσταση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι 26 Pa.

Τώρα συγκεντρώνετε όλες τις τιμές απώλειας πίεσης για ευθύγραμμα τμήματα αεραγωγών, στοιχεία δικτύου, κάμψη και πλέγματα. Η απαιτούμενη τιμή είναι 186,3 Pa.

Υπολογίσαμε το σύστημα και διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε ανεμιστήρα που αφαιρεί 1570 m3 / h αέρα με αντίσταση δικτύου 186,3 Pa. Δεδομένων των απαιτούμενων χαρακτηριστικών για την απόδοση του συστήματος, είμαστε ικανοποιημένοι με τον ανεμιστήρα που απαιτείται για την απόδοση του συστήματος, είμαστε ικανοποιημένοι με τον ανεμιστήρα VENTS VKMS 315.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης από την άποψη της έντασης του δωματίου;

Πώς να υπολογίσετε την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής και να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Τα συστήματα εξαερισμού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε δωματίου. Και, φυσικά, χρησιμοποιούν μια συσκευή όπως ένας ανεμιστήρας εξάτμισης. Χωρίς αυτό, απλά μην το κάνετε. Για να αγοράσετε το σύστημα της απαιτούμενης χωρητικότητας, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Όροι και απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων

Σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται SNP, κατά τον υπολογισμό της απόδοσης των ανεμιστήρων, ρυθμός αερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 m3 ανά ώρα για οικιακές εγκαταστάσεις.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα πρότυπα για κάθε τύπο κατοικίας.

 • Μπάνιο σε συνδυασμό με τουαλέτα - 50 m3 / ώρα.
 • Μπάνιο χωρίς τουαλέτα - 25 m3 / ώρα.
 • Τουαλέτα - 25 m3 / ώρα.
 • Κουζίνα - από 60 έως 90 m3 / h (ανάλογα με τον τύπο και τη δύναμη της κουζίνας).
 • Άλλα δωμάτια - 3 m3 / ώρα ανά 1 m3.

Λαμβάνοντας υπόψη την καθορισμένη τιμή εναλλαγής αέρα και τον όγκο δωματίου, υπολογίζεται η συνολική ροή και η έξοδος του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Για να μάθετε ποια θα πρέπει να είναι η απόδοση του συστήματος εξάτμισης, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 1. Μάθετε την ένταση του δωματίου.
 2. Πολλαπλασιάζουμε την ένταση με τον απαραίτητο ρυθμό ανταλλαγής αέρα.
 3. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγικότητα που χρειαζόμαστε.
 4. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η διατομή των αεραγωγών, οι καμπύλες, η αντίσταση των φίλτρων, εάν βρίσκονται στο σύστημα αερισμού.

Ο τύπος υπολογισμού θα φαίνεται ως εξής:

 • L - απαιτούμενη χωρητικότητα, m3 / ώρα,
 • n είναι η απαιτούμενη τιμή ανταλλαγής αέρα, m3 / ώρα,
 • V είναι ο όγκος του δωματίου.

Για παράδειγμα, υπολογίζουμε την χωρητικότητα του ανεμιστήρα εξαγωγής για ένα διαμέρισμα τριών δωματίων συνολικής επιφάνειας 59 m2, με μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα και έπιπλα. 59 m2 πολλαπλασιασμένο με 3 m (αυτό είναι το ύψος), βρίσκουμε την ένταση. Θα είναι 177 m3.

Ο απαιτούμενος ρυθμός αλλαγής του αέρα ανά ώρα σύμφωνα με το SNiP - 10-12 φορές την ώρα. Με πολλαπλασιασμό 177 κατά 12, έχουμε 354 m3. Αυτή είναι η απαραίτητη απόδοση. Αλλά εδώ πρέπει επίσης να προσθέσετε τους ίδιους υπολογισμούς για την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα. Αυτό θα είναι 108 m3, 144 m3 και 72 m3 αντίστοιχα. Προσθέτοντας όλα τα στοιχεία, έχουμε την ισχύ του συστήματος εξάτμισης - 678 m3 / ώρα.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάθε κάμψη του αγωγού μειώνει την ισχύ, καθώς και την αντίσταση των φίλτρων.

Η διάμετρος του αγωγού επηρεάζει τη διακίνηση του. Υπάρχουν τρία πιο συνηθισμένα μεγέθη:

 • 100 mm - για ανεμιστήρα χαμηλής ισχύος, που λειτουργεί συνεχώς.
 • 125 mm - για περιστασιακή εξαερισμό του χώρου με εξαερισμό μικρής και μεσαίας ισχύος.
 • 150 mm - ταχεία ακανόνιστη αερισμός των χώρων με μικρό αριθμό ατόμων.

Προσδιορισμός του όγκου του δωματίου

Η ένταση του δωματίου είναι εύκολη. Για να γίνει αυτό, πολλαπλασιάστε το μήκος του δωματίου με το πλάτος και το ύψος.

Υπολογίζουμε την ισχύ και επιλέγουμε τον ανεμιστήρα για την απόδοση του μπάνιου. Η επιφάνεια των 9 m2 πολλαπλασιάζεται με το ύψος της οροφής 2,5, παίρνουμε 22,5 m3. Αυτός είναι ο όγκος του δωματίου.

Όλος ο αέρας πρέπει να αλλάζει κάθε 5 λεπτά, αυτό είναι 1/12 ώρες. Η απόδοση του ανεμιστήρα θα είναι - 22,5 * 12 = 270 m3.

Επιλογή ανεμιστήρων για την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση

Οι κανόνες που απαιτούνται από τους υπολογισμούς είναι συνήθως υπερτιμημένοι και στην πράξη δεν πραγματοποιούνται. Στην κουζίνα ή στο μπάνιο, κατά το μαγείρεμα ή το ντους, υπάρχει μια λειτουργία ενισχυμένου σχεδίου. Και για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο καθορισμένο πρότυπο, είναι επαρκής η καλή πρόσληψη αέρα και η πρόσφυση στον αεραγωγό.

Για να υπολογίσετε την ισχύ του ανεμιστήρα καυσαερίων, πρέπει να γνωρίζετε την ένταση του δωματίου και τον απαραίτητο ρυθμό ανταλλαγής αέρα.

Η παραγωγικότητα είναι ίση με το προϊόν του όγκου από την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Έχοντας μάθει τι είναι ίσο, συγκρίνετέ το με τον κανόνα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP και παίρνετε τη μέγιστη αξία.

Εάν πρέπει να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για την ελάχιστη απόδοση, τότε λαμβάνουμε την ελάχιστη απαιτούμενη τιμή.

Μειώστε το κόστος και επιλέξτε έναν ανεμιστήρα χαμηλότερης απόδοσης με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων VAV. Αυτά είναι συστήματα εξαερισμού στα οποία η εξοικονόμηση ενέργειας και αέρα μπορεί να εξοικονομηθεί με την πλήρη ή μερική απενεργοποίηση του εξαερισμού ορισμένων δωματίων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανείς στο σαλόνι τη νύχτα, ώστε να μπορείτε να διακόψετε προσωρινά τον αερισμό εκεί.

Αν κοιτάξετε τον τύπο για τον υπολογισμό της απόδοσης, φαίνεται αρκετά απλή. Αλλά μόνο οι υπολογισμοί από τον τύπο δεν δίνουν μια ολοκληρωμένη ιδέα για το είδος του ανεμιστήρα εξαγωγής που είναι κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπάρχουν ακόμα ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής.

 1. Αρχή λειτουργίας. Ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει στη λειτουργία εξαγωγής αέρα και στη λειτουργία ανακύκλωσης. Οι απορροφητήρες ανακύκλωσης έχουν λιγότερες επιδόσεις, χρειάζονται περισσότερη ισχύ.
 2. Τοποθεσία. Από τον τόπο όπου βρίσκεται ο ανεμιστήρας, εξαρτάται και η απόδοσή του. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, η κουκούλα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πλάκα σε κάποια απόσταση, διαφορετικά η απόδοσή της θα μειωθεί.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Όσο μικρότερος ο ανεμιστήρας καταναλώνει ενέργεια, τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας.

Τα πλεονεκτικότερα από αυτή την άποψη είναι οι αξονικοί ανεμιστήρες.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανεμιστήρα για συγκεκριμένες βιομηχανικές συνθήκες

Για να υπολογίσετε τις απαραίτητες επιδόσεις του ανεμιστήρα για βιομηχανικές συνθήκες, πρέπει να αναπτύξετε ένα τεχνικό έργο και να καθορίσετε μερικά σημαντικά σημεία.

 1. Η θέση του αντικειμένου.
 2. Σκοπός του δωματίου.
 3. Διάταξη και θέση μέσα στο κτίριο.
 4. Το υλικό από το οποίο είναι χτισμένο το δωμάτιο.
 5. Αριθμός ατόμων που εργάζονται στην παραγωγή.
 6. Τρόπος λειτουργίας και τεχνολογία επεξεργασίας.

Μετά από αυτό, γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ταχύτητα ροής του αέρα, το επίπεδο θορύβου, το μήκος και η διάμετρος των αγωγών και οι κάμψεις τους, η πίεση του συστήματος. Η ταχύτητα ροής αέρα θεωρείται πρότυπο όταν είναι 2,5 έως 4 m / s.

Λογαριασμός για τον αριθμό των ατόμων στην αίθουσα

Υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο τύπο:

Αυτός ο υπολογισμός γίνεται, δεδομένου του αριθμού των ατόμων στο δωμάτιο.

 • L είναι η απαιτούμενη ισχύς,
 • N είναι ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο,
 • LH - ο κανόνας αέρα ανά άτομο.

Ο κανόνας του αέρα σε ηρεμία είναι 30 m3 / h, με σωματική δραστηριότητα - 60 m3 / h.

Για χώρους που χρησιμοποιούνται δείκτης των 60 m3 / h, όταν το άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας, όπως ένα υπνοδωμάτιο, επιτρέπεται να δέχεται ως κανόνας του 30 m3 / h, όπως σε ένα όνειρο που χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο.

Για τον αριθμό των ανθρώπων που γίνονται αποδεκτοί από εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο συνεχώς. Εάν οι επισκέπτες έρχονται σε εσάς, δεν χρειάζεται να αυξήσετε την ικανότητα του ανεμιστήρα εξαιτίας αυτού.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία

Ο εξοπλισμός του μπάνιου μπορεί να διαφέρει από άλλους τύπους εξαερισμού, καθώς υπάρχει πάντα αυξημένη υγρασία. Για να αποφύγετε βραχυκύκλωμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ειδική έκδοση του ανεμιστήρα. Δεν θα επιτρέψει την είσοδο υγρασίας στον αγωγό.

Η σύγχρονη αγορά προσφέρει πολλές επιλογές για ανεμιστήρες εξάτμισης. Διαφέρουν στις επιδόσεις, την κατανάλωση ενέργειας, το επίπεδο θορύβου, το μέγεθος και το σκοπό. Επιλέγοντας το μοντέλο που χρειάζεστε, μπορείτε να παρέχετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας με καθαρό αέρα.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του μπάνιου και άλλων δωματίων

Ο αναγκαστικός αερισμός με ανεμιστήρες είναι απαραίτητος όταν δεν υπάρχει καλό φυσικό ρεύμα. Το επιλεγμένο μοντέλο του ανεμιστήρα πρέπει να αντιστοιχεί στην χωρητικότητα του χώρου και στο σκοπό του. Τις περισσότερες φορές οι οπαδοί εγκαθίστανται σε τυφλούς χωρίς παράθυρα: τουαλέτες και μπάνια.

Γιατί χρειάζομαι ανεμιστήρα εξάτμισης

Οι ανεμιστήρες εξαγωγής είναι πολύ τακτοποιημένοι και εύχρηστοι

Για τα περισσότερα κτίρια διαμερισμάτων για διάφορους λόγους, ο φυσικός αερισμός δεν λειτουργεί.

Τα πιο επηρεασμένα δωμάτια είναι υψηλή υγρασία ή θερμότητα και μυρωδιές: κουζίνα και μπάνιο.

Εδώ, η συμπύκνωση εγκαθίσταται στο γυαλί και το πλακάκι, η μούχλα εμφανίζεται στις γωνίες και οι δυσάρεστες οσμές εξαπλώνονται στα σαλόνια.

Ο ανεμιστήρας για τον εξαερισμό του διαμερίσματος θα σώσει την κατάσταση. Θα τραβήξει τον υγρό αέρα εξαγωγής και θα δημιουργήσει την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα.

Για την εμφάνιση ενός ανεμιστήρα στο σύστημα εξαερισμού ήταν πραγματικά χρήσιμο, η συσκευή επιλέγεται για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο για ορισμένες παραμέτρους.

Πάρα πολύ ισχυρό, θα προκαλέσει σχέδια που είναι εντελώς απαράδεκτα για το μπάνιο. Ένας ασθενής ανεμιστήρας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη λειτουργία του, μάταια χρησιμοποιώντας κύριες κιλοβάτ.

Τύποι οπαδών

ανεμιστήρες μπάνιου με ενσωματωμένο φως

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι ανεμιστήρων για τον αερισμό οικιακών χώρων για διάφορους σκοπούς.

Δομικά, χωρίζονται σε τρεις τύπους:

Αξονικοί ανεμιστήρες - Αυτός είναι ο τύπος που είναι εγκατεστημένος στα διαμερίσματα. Οι αξονικοί ανεμιστήρες για εξαερισμό λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, είναι εύκολο να εγκατασταθούν, έτσι ώστε να είναι κατάλληλοι για χώρους οποιασδήποτε χρήσης.

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλα συστήματα βιομηχανικών επιχειρήσεων και για τον αερισμό των σηράγγων. Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες ονομάζονται "σαλιγκάρια" για την ομοιότητα του σώματος με το κέλυφος του γαστερόποδου.

Είναι αρκετά επαχθές, οπότε η εγκατάσταση τους στο διαμέρισμα είναι δύσκολη. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές δημιουργούν συμπαγή μοντέλα οικιακής χρήσης για τουαλέτες.

Αυτός ο τύπος εξοπλισμού είναι πιο ακριβός από τον προηγούμενο σε 2,5 - 3 φορές, αλλά η χωρητικότητα του ανεμιστήρα για εξαερισμό είναι αρκετές φορές υψηλότερη στην ίδια ισχύ.

Η ένταση του ανεμιστήρα στο σύστημα εξαερισμού εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα των λεπίδων. Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες δημιουργούν υψηλή πίεση, μειώνουν τις απώλειες όταν μετακινούν αέρα μέσω δικτύων περιέλιξης και ακόμη και όταν αναρριχηθούν.

Φίλοι του αγωγού Για εξαναγκασμένο εξαερισμό εγκατεστημένο απευθείας στον αγωγό. Υπάρχουν μοντέλα για στρογγυλά και ορθογώνια τμήματα. Εκτός από την κύρια λειτουργία, οι ανεμιστήρες καναλιών είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες υγρασίας και τερματισμού λειτουργίας.

Αυτές οι συσκευές ξεκινούν όταν επιτευχθεί η καθορισμένη στάθμη υγρασίας στο δωμάτιο και σταματά αυτόματα. Οι ανεμιστήρες αγωγών συχνά κρύβονται σε αδιάβροχο περίβλημα.

Ως εκ τούτου, μπορούν να εγκατασταθούν σε σάουνες, εσωτερικές πισίνες, χειμωνιάτικους κήπους και άλλους υγρούς χώρους.

ανεμιστήρα καναλιών Silent

Στη θέση εγκατάστασης, οι οπαδοί του σπιτιού διακρίνονται:

 • για το μπάνιο?
 • κουζίνα?
 • για τουαλέτες.
 • παράθυρο;
 • ανώτατο όριο.
 • υψηλής θερμοκρασίας.

Οικιακοί ανεμιστήρες με μια βαλβίδα αντεπιστροφής ειδικά σχεδιασμένη για τον αερισμό των κουζινών και των τουαλετών πολυκατοικιών. Η βαλβίδα δεν επιτρέπει στον αέρα εξαγωγής να επιστρέψει από τον αγωγό εξαγωγής στο διαμέρισμα.

Ανεύθυνοι μισθωτές σπίτια ανεξάρτητα κομμένα σε ανεμιστήρες για τον εξαερισμό ενός μπάνιου ή κουζίνας στο κεντρικό κανάλι καυσαερίων, προκαλώντας την αποσυμπίεση του. Ο εξαερισμός από την κουζίνα ή την τουαλέτα διανέμεται στα γειτονικά διαμερίσματα.

Επομένως, στην κουζίνα και στο μπάνιο είναι επιθυμητή η εγκατάσταση ανεμιστήρα με βαλβίδα αντεπιστροφής.

Οι ανεμιστήρες οικιακής χρήσεως με σχάρες εξαερισμού έχουν χωρητικότητα που δεν υπερβαίνει τις 3 χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα και είναι ενσωματωμένες σε κανάλια διαμέτρου όχι μεγαλύτερης από 400 mm.

Στα σπίτια των διαμερισμάτων χρησιμοποιούνται συνήθως ανεμιστήρες τοίχου, καθώς οι έξοδοι από τους αεραγωγούς βρίσκονται στους τοίχους.

Σιωπηλοί οπαδοί Δεν μπορεί να ονομαστεί ξεχωριστή κατηγορία, αλλά για αυτόν τον δείκτη είναι συχνά επιλέγεται η τεχνική για ένα σπίτι.

Ένας ανεμιστήρας χωρίς θόρυβο για τον αερισμό των χώρων είναι ιδανικός για μικρά διαμερίσματα. Αθόρυβη δουλειά παρέχεται από το ειδικό σχήμα των λεπίδων και την πιο αργή κίνηση τους.

Τα πιο συνηθισμένα για τον εξαερισμό των οικιακών απορριμμάτων είναι οι σιωπηλοί ανεμιστήρες.

Ανεμιστήρες υψηλής θερμοκρασίας εγκαθίστανται σε σάουνες, δωμάτια ατμού, αίθουσες τζακιού για την εξάλειψη ατμού και καπνού από το δωμάτιο. Ο εξοπλισμός αυτής της κατηγορίας μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες 70-180 βαθμούς Κελσίου. Αγοράζοντας ανεμιστήρα για τον εξαερισμό της σάουνας, είναι επιθυμητό να επιλέξετε ένα μοντέλο με πρόσθετη προστασία από την υγρασία στα ηλεκτρικά μέρη (κατηγορία προστασίας IP).

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν ανθεκτικά στη διάβρωση, εγγενώς ασφαλής, για καπνό, σκόνη και τους οπαδούς jet για τις σήραγγες εξαερισμού. Αυτές είναι ισχυρές και διαστατικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά συστήματα. Αναλύουμε επίσης λεπτομερώς τα μοντέλα των νοικοκυριών.

Κριτήρια για την επιλογή ανεμιστήρα για εξαναγκασμένο εξαερισμό

Παραγωγικότητα - Αυτός είναι ο κύριος δείκτης, που εφιστούν την προσοχή, επιλέγοντας έναν ανεμιστήρα για εξαερισμό του διαμερίσματος. Η έξοδος ανεμιστήρα υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

Π = Κβ * О,

όπου Κβ Είναι η πολλαπλότητα ανταλλαγής για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, Σχετικά με - την ένταση του δωματίου.

Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από το σκοπό του δωματίου, είναι ένας σταθερός δείκτης, ο οποίος δηλώνεται στο SNiP.

Στο λαμβανόμενο σχήμα προστίθεται το 10-15% του σφάλματος.

ανεμιστήρας - το κύριο στοιχείο του εξαερισμού

Επίπεδο θορύβου Είναι πολύ σημαντικό όταν επιλέγετε ανεμιστήρα για τον αερισμό των χώρων ενός μικρού διαμερίσματος. Κατά τη λειτουργία, κάθε τύπος ανεμιστήρα παράγει δύο τύπους θορύβου: αεροδυναμική και μηχανική.

Ο μηχανικός θόρυβος συμβαίνει όταν το σώμα δονείται, οι λεπίδες τρίβονται ή τα ακανόνιστα τμήματα είναι κακώς στερεωμένα. Ο αεροδυναμικός θόρυβος εμφανίζεται όταν ο αέρας ρέει μέσω των αγωγών και μεταξύ των πτερυγίων του ανεμιστήρα.

Το επίπεδο θορύβου ενός ανεμιστήρα που λειτουργεί σε ένα κτίριο κατοικιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 ντεσιμπέλ. Για την κουζίνα, αγοράζονται συσκευές που αναπαράγουν έως και 35 ντεσιμπέλ.

Οι ανεμιστήρες για τον αερισμό του μπάνιου και της τουαλέτας μπορούν να λειτουργήσουν λίγο πιο δυνατά, επειδή ενεργοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα. Τα χαρακτηριστικά θορύβου αναφέρονται στην τεκμηρίωση του οργάνου.

Για να μειωθεί ο θόρυβος, εγκαθίστανται ένα κιβώτιο απομόνωσης και ένας σιγαστήρας. Αλλά αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται σε βιομηχανικά συστήματα ανεμιστήρων για τον αερισμό των σηράγγων.

Βαθμός αντοχής στο νερό - μια σημαντική στιγμή κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα για το μπάνιο, τη σάουνα και τον εξαερισμό άλλων δωματίων με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

Οποιοσδήποτε ανεμιστήρας τροφοδοτείται με ηλεκτρική πρόσφυση, επομένως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι επαφές από τη διείσδυση υγρασίας και ατμού. Διαφορετικά, απειλεί το κλείσιμο της ηλεκτρικής αλυσίδας και ακόμη και μια πυρκαγιά.

Οι ανεμιστήρες που λειτουργούν από 24 V είναι λιγότερο επικίνδυνοι.

θερμαινόμενος ανεμιστήρας σάουνας

Βαθμός αντοχής στη θερμότητα - λαμβάνεται υπόψη κατά την αγορά ανεμιστήρα για τον αερισμό των χώρων με τζάκια, ατμόλουτρα και λουτρά. Το περίβλημα του ανεμιστήρα πρέπει να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, επομένως είναι κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ευκολία χρήσης Δεν είναι η τελευταία παράμετρος όταν επιλέγετε έναν αναπνευστήρα με μια μάσκα.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ανεμιστήρα για τον εξαερισμό οποιουδήποτε δωματίου, το οποίο θα ανάψει με το φως. Η μέθοδος αυτή οδηγεί σε άχρηστα απόβλητα.

Έτσι, μετά το μπάνιο στο μπάνιο είναι πάντα πολύ υγρό. Για να εξάγετε τον ακατέργαστο αέρα, θα πρέπει να αφήσετε το φως και τον ανεμιστήρα να ανάψει.

Πιο πρακτικά για τα συστήματα εξαερισμού διαμερισμάτων είναι οι ανεμιστήρες εξοπλισμένοι με αισθητήρες υγρασίας ή χρονοδιακόπτες. Ο αισθητήρας ενεργοποιεί τον κινητήρα ανεξάρτητα από τον φωτισμό και την παρουσία του στο δωμάτιο του ανθρώπου και ο χρονοδιακόπτης τον απενεργοποιεί μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Αξία για τα χρήματα. Ένας ισχυρός και ήσυχος ανεμιστήρας για το σύστημα εξαερισμού διαμερίσματος μπορεί να σπάσει χωρίς να εργάζεται για ένα χρόνο. Επομένως, δώστε προσοχή στα προϊόντα των μεγάλων και γνωστών κατασκευαστών. Παρέχονται πιστοποιητικά ποιότητας, εγγύηση, ειδικά σήματα που καθορίζουν την προστασία του προϊόντος. Η ελάχιστη τάξη προστασίας είναι IP 34.

Μην βασίζεστε αποκλειστικά στις διαστάσεις του ανεμιστήρα. Σε μια μικρή περίπτωση, μια πολύ ισχυρή συσκευή μπορεί να κρυφτεί. Και ακόμα και η τιμή δεν υποδεικνύει πάντα υψηλή ποιότητα. Μια σταθερή συσκευή εγχώριας παραγωγής θα λειτουργήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Επιλογή του ανεμιστήρα εξάτμισης ανάλογα με το σκοπό

συμπαγής φυγοκεντρικός ανεμιστήρας

Για μπάνιο και τουαλέτα οι οικιακοί τοίχοι ανεμιστήρες τοίχου είναι υπέροχοι. Αντιμετωπίζουν μικρές περιοχές, ενώ εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια. Μια τέτοια συσκευή είναι πολύ απλή στην εγκατάσταση. Μέρος του σώματος εισάγεται στον αγωγό εξαερισμού, το άλλο προεξέχει και καλύπτεται από μια μάσκα εξαερισμού.

Αυξήστε την απόδοση του ενσωματωμένου υδραυλικού αισθητήρα. Θα ενεργοποιήσει τον κινητήρα όταν η υγρασία στο δωμάτιο ανεβαίνει και απενεργοποιείται μόνος του. Είναι επιθυμητό ο ανεμιστήρας για το μπάνιο να έχει αυξημένη προστασία από την υγρασία. Η χωρητικότητα ανεμιστήρα για τον εξαερισμό του μπάνιου είναι 60-350 κυβικά μέτρα ανά ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου.

Παράθυρα παραθύρων εγκαθίστανται στο παράθυρο ή στην τρύπα στον τοίχο. Τέτοιοι ανεμιστήρες είναι συχνά εγκατεστημένοι σε καταστήματα, κομμωτήρια, αποθήκες, καφετέριες.

Για να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα παραθύρου, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε μια τρύπα στο γυαλί, οπότε η τοποθέτησή τους στα εγκατεστημένα πλαστικά παράθυρα είναι προβληματική. Εάν είναι επιθυμητό, ​​μπορείτε να ενσωματώσετε τον ανεμιστήρα στη μονάδα γυαλιού στο στάδιο της συναρμολόγησης.

Οι οδηγίες για τον ανεμιστήρα δείχνουν το μέγιστο επιτρεπτό πάχος του γυαλιού. Υπάρχουν ανεμιστήρες εισόδου και εξάτμισης, με στρογγυλό ή τετράγωνο προφίλ. Ο γύρος είναι συχνά εξοπλισμένος με βαλβίδα ελέγχου, εμποδίζει τη διείσδυση της σκόνης του δρόμου μέσα στο δωμάτιο.

Τα περισσότερα μοντέλα ανήκουν στην κατηγορία των αθόρυβων, ανεξάρτητα από την ισχύ, τα καλύτερα μοντέλα δεν παράγουν περισσότερα από 46 ντεσιμπέλ. Η απόδοση των ανεμιστήρων παραθύρων για τον αερισμό των χώρων φτάνει τα 1.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Υπάρχουν μοντέλα με τηλεχειριστήριο. Οι ανεμιστήρες παραθύρων είναι οικονομικοί και αόρατοι στο εσωτερικό.

Ανεμιστήρες κουζίνας εγκαθίστανται απευθείας στην κουκούλα. Επιλέγοντας έναν ανεμιστήρα για εξαερισμό της κουζίνας, πρέπει να διευκρινίσετε το βαθμό αντοχής στη θερμότητα.

Για την προστασία των λεπίδων του ανεμιστήρα από το λίπος και την αιθάλη, τοποθετείται ένα προστατευτικό δίχτυ στο πλάι του δωματίου. Για τη συλλογή λίπους και βρωμιάς παρέχεται χωρητικότητα.

Ο αξονικός ανεμιστήρας για τον αερισμό της κουζίνας πρέπει να είναι πτυσσόμενος, κάτι που θα απλοποιήσει τον καθαρισμό του. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν αρκετά επίπεδα ισχύος.

Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, μπορείτε να εγκαταστήσετε σωστά τον ανεμιστήρα που αγοράσατε:

Υπολογισμός του εξαερισμού του χώρου: κανόνες και παραδείγματα

Η εγκατάσταση του εξαερισμού είναι απολύτως απαραίτητη σε κάθε χώρο, είτε πρόκειται για διαμέρισμα, ιδιωτικό σπίτι, αχυρώνα, γκαράζ ή αποθήκη. Το σχέδιο της δημιουργίας του συζητείται στο στάδιο του σχεδιασμού του κτιρίου.

Το σπίτι στο οποίο δεν υπάρχει εξαερισμός, κυρίως κατοικίες, είναι άβολα, και σύντομα ακατοίκητα, καθώς θα υπάρχουν πάντα υγρό και αποπνικτική, οι γωνίες αρχίζουν να εμφανίζονται ωίδιο, κατασκευή από ξύλο στοιχείων progniyut, και τελικά να καταστραφεί πολύ πιο γρήγορα τη θέση. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον τρόπο υπολογισμού του εξαερισμού στο δωμάτιο.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Μερικοί πιστεύουν ότι μπορείτε να κάνετε τελείως χωρίς αερισμό - οι πρόγονοί μας ζούσαν κάπως πριν από την εφεύρεση των νέων συστημάτων.

Και αν το καλοκαίρι σε ένα σπίτι μπορεί να είναι μόνιμα ανοιχτά παράθυρα για εξαερισμό το χειμώνα θα αισθανθείτε πλήρως την «γοητεία» του που ζουν με τον παλιό τρόπο - στα παράθυρα, τις πόρτες και τους τοίχους θα αρχίσουν να εμφανίζονται συμπύκνωμα, το οποίο στην περίπτωση σοβαρή παγετούς θα μετατραπεί σε μια όμορφη κρούστα πάγου στο οι γωνίες των κήπων αρχίζουν να αναπτύσσονται μαύρο και πράσινο μούχλα, και αν είναι πολύ τυχερός, ένα ή δύο χρόνια θα συγκεντρώσει τη συγκομιδή των μανιταριών... Περιττό να πω ότι αυτό το σπίτι θα σταθεί για πολύ καιρό, αλλά η ζωή θα υπάρξει μια συνεχής πρόκληση για τα νεύρα και την υγεία.

Με μια συνεχή ανεπαρκή εισροή καθαρού αέρα, οι πνεύμονες ενός ατόμου αρχίζουν να εργάζονται χειρότερα - υπάρχουν ασθένειες που μπορούν γρήγορα να γίνουν χρόνια. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι χωρίς αερισμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας για τη ζωή.

Συνεχίζει να «παρέλαση» της σταθερής σκόνη και ρυπαρότητα - αν το δωμάτιο δεν θα εισέλθει τον καθαρό αέρα, το μόνο που είναι βραστά, τηγανητά, τη σκόνη, καθαρό, εγκαθίσταται στους τοίχους και τα έπιπλα με ένα παχύ στρώμα της πλάκας.

που στην οροφή της κουζίνας σε έξι μήνες θα παρατηρήσετε μια τεράστια κιτρινωπό σημείο στο μάτι της κουζίνας - ένα λιπαρό εξάτμιση εγκαταστάθηκαν και απορροφήθηκαν στο γύψο, επειδή δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάνε σε αυτά.

Στο μπάνιο στην οροφή και στις γωνίες, θα υπάρχουν επίσης εύγλωττες ενδείξεις για την έλλειψη αερισμού με τη μορφή κηλίδων λόγω της σταθερής υγρασίας.

Τέλος, θα πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στο σπίτι του κάποιος άρρωστος - τα μικρόβια από βήχα και το φτάρνισμα αμέσως πετούν γύρω από το δωμάτιο, το διακανονισμό για τα έπιπλα, ταπετσαρίες, κουρτίνες, χαλιά.

Οι νοσοκομειακοί θάλαμοι αερίζονται αρκετές φορές την ημέρα για κάποιο λόγο και τώρα φανταστείτε σε ποιο περιβάλλον θα βρεθείτε μετά από ένα χρόνο διαβίωσης σε ένα διαμέρισμα όπου δεν υπάρχουν τακτικές εισροές αέρα.

Ελπίζουμε ότι έχουμε δώσει σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης για ένα σύστημα εξαερισμού για κατοικίες και τώρα είναι δυνατόν να προχωρήσουμε από λόγια σε πράξεις.

Ελέγξτε τον εξαερισμό

Συμβαίνει ότι μερικά από τα παραπάνω "συμπτώματα" εκδηλώνονται ακόμη και σε αεριζόμενα σπίτια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σύστημα είναι αδύναμο ή έχει σταματήσει να λειτουργεί για οποιονδήποτε λόγο.

Για να ελέγξετε αν τα έργα εξαερισμού, ανάψτε ένα σπίρτο ή αναπτήρα και να φέρει τη φλόγα στο εξαερισμού - εάν η φωτιά έγειρε προς το πλέγμα που καλύπτει την τρύπα, στη συνέχεια, τραβήξτε εκεί, και όλα λειτουργούν. Αν οι αλλαγές δεν ακολουθήσουν - το κανάλι εξαερισμού είτε είναι μπλοκαρισμένο είτε γεμισμένο με φύλλα.

Στην περίπτωση των διαμερισμάτων, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά εάν οι γείτονες πραγματοποίησαν ανακατασκευή και μπλοκάρουν τον αεραγωγό.

Συμβαίνει επίσης ότι η ώθηση είναι παρούσα, αλλά με διακοπές, και ταυτόχρονα μπορεί να φέρει μυρωδιές από τους γείτονες από πάνω ή κάτω. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να εξοπλίσετε τον αεραγωγό με μια βαλβίδα αντεπιστροφής ή να εγκαταστήσετε αυτόματες περσίδες που κλείνουν με αντίστροφη έλξη.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Όλα τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με το λειτουργικό φορτίο, τη μέθοδο μετακίνησης των αέριων μαζών και τι τους οδηγεί.

Ανάλογα με τον λειτουργικό σκοπό, είναι διαθέσιμα τα ακόλουθα συστήματα εξαερισμού:

 1. Φρέσκος αέρας - ο καθαρός αέρας από το δρόμο εισέρχεται συνεχώς στις εγκαταστάσεις.
 2. Ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται από το σπίτι μέσω αγωγών εξαερισμού.
 3. Ανακυκλοφορία - το σύστημα αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής και ταυτόχρονα "αντλεί" στο σπίτι φρέσκο.

Αν σκέφτεστε για τις αρχές των παραπάνω συστημάτων, τίθεται το ερώτημα: "Και γιατί ο αέρας κινείται να φύγει ή να εισέλθει στο δωμάτιο;". Για το σκοπό αυτό, η ταξινόμηση των συστημάτων αερισμού χρησιμοποιείται σύμφωνα με τη φύση της αφύπνισης των αέριων μαζών. Αυτές οι πηγές μπορεί να είναι φυσικές και μηχανικές (τεχνητές).

Σε συστήματα με φυσικό εξαερισμό, ο αέρας μετακινείται λόγω πτώσεων πίεσης. Θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ, αν θυμάστε τις οπές στην κουζίνα και το μπάνιο, το οποίο είναι σε κάθε ψηλό κτίριο - το ζεστό αέρα και με ατμό (ντους, πλυντήρια, προετοιμασία φαγητού) εμπίπτει σε αυτή την τρύπα και να αποχωρήσει λόγω της πίεσης και των βαρυτικών δυνάμεων.

Σε συστήματα με μηχανικές πηγές αφύπνισης, ο αέρας οδηγείται από ανεμιστήρες εξάτμισης, οι οποίοι εξέρχονται από το δωμάτιο, ενεργώντας με την αρχή μιας συμβατικής κουκούλας.

Έτσι, όταν οι μάζες του αέρα έχουν αποκτήσει την ικανότητα να μετακινούνται, θα πρέπει να παρέχουν μια ασφαλή και κατευθυντική έξοδο (είσοδο).

Σε σχέση με αυτό, αναπτύχθηκε μια άλλη ταξινόμηση για τη μέθοδο κίνησης ροής αέρα - κανάλι και μη κανάλι.

Με το σύστημα διαύλου περισσότερο ή λιγότερο σαφής - αέρας ρέει σε ειδικές βρύσες, και όταν φεύγει από την μη-οδηγούνται δωμάτιο ή διεισδύει σε αυτό μέσα από το ανοιχτό παράθυρο κουφώματα, πόρτες, ρωγμές, κλπ

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Για να εξασφαλίσετε τον καλό αερισμό στο σπίτι, δεν αρκεί μόνο να επιλέξετε κάποιο σύστημα που σας αρέσει - είναι απαραίτητο να μάθετε πόσο αέρα θα αφαιρεθεί από τις εγκαταστάσεις και πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να τροφοδοτείται από το δρόμο. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να βρούμε τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα στο σπίτι και με βάση αυτά τα δεδομένα να επιλέξουμε το σύστημα εξαερισμού, να αγοράσουμε οπαδούς συγκεκριμένης χωρητικότητας, κανάλια κλπ.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον υπολογισμό του εξαερισμού του δωματίου, για παράδειγμα, για την απομάκρυνση του υπερβολικού θερμού αέρα ή των ατμών, για την αραίωση ρύπων και ούτω καθεξής. Ωστόσο, όλοι απαιτούν επαγγελματικές γνώσεις και εμπειρία. Χρειαζόμαστε μια μέθοδο που κάθε ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Πρέπει να ξεκινήσουμε γνωρίζοντας τα ειδικά κανονιστικά έγγραφα που αναπτύσσονται για κάθε κράτος ή περιοχή (GOST, SanPin, DBN, SNiP). Σε αυτά θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού για κάθε χώρο, τον απαραίτητο εξοπλισμό, τις δυνατότητες και τη θέση του.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επιλογή ενός συστήματος.

Αλλά τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτιρίων υπαγορεύουν τις συνθήκες τους, και με βάση αυτά, οι μηχανικοί συνθέτουν ένα έργο εξαερισμού, εστιάζοντας στα πρότυπα που καθορίζονται στα κρατικά έγγραφα. Παρακάτω δίνουμε ένα παράδειγμα ενός τέτοιου υπολογισμού αερισμού για ένα κτίριο κατοικιών, χρησιμοποιώντας τις απλούστερες μεθόδους: από την πολλαπλότητα, τα υγειονομικά πρότυπα και τη συνολική έκταση.

Υπολογισμός πολλαπλότητας

Αυτός ο υπολογισμός είναι μάλλον περίπλοκος, αλλά ακόμα εφικτός. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους ρυθμούς εξαερισμού των χώρων που απαιτούνται για τον υπολογισμό.

Πριν από αυτό, αξίζει να εξηγηθεί η πολλαπλότητα. Αυτή είναι μια τιμή που δείχνει πόσες φορές σε 1 ώρα ο αέρας στο σπίτι έχει αντικατασταθεί από καθαρό αέρα. Η πολλαπλότητα εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου και της περιοχής του.

Για παράδειγμα, εξετάστε μια ενιαία ανταλλαγή αέρα - αυτό σημαίνει ότι μία ώρα από το δωμάτιο αποσύρθηκε και ταυτόχρονα έλαβε μια ποσότητα αέρα ίση με τον όγκο του ίδιου του κτιρίου.

Στις 2 κατώτερες στήλες του πίνακα θα βρείτε τις απαιτήσεις για αερισμό από την εισροή και την εξάτμιση του αέρα.

Ο υπολογισμός γίνεται χρησιμοποιώντας τον τύπο: L = n * V (κυβικό μέτρο / ώρα), όπου n είναι η πολλαπλότητα (βλέπε στον πίνακα), και V είναι ο όγκος χώρου.

Για να υπολογίσετε τον εξαερισμό για ολόκληρη την κατοικία αποτελούμενη από αρκετούς χώρους, θεωρήστε από το "χωρίς τοίχους", δηλαδή ως ένα δωμάτιο με κοινό όγκο αέρα. Για να το κάνετε αυτό, ανακαλύψτε τον όγκο κάθε δωματίου πολλαπλασιάζοντας το μήκος, το ύψος και το πλάτος των τοίχων και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τον παραπάνω τύπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η εισροή ή κουκούλα μπορεί να γίνει, αλλά για χώρους με υψηλή υγρασία (κουζίνα, μπάνιο), για τα περισσότερα δωμάτια χρειάζονται για να οργανώσουν ένα σύστημα ανακύκλωσης.

Εάν υπάρχει μια παύλα στο τραπέζι, τότε το δωμάτιο δεν χρειάζεται να αερίζεται. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμφωνήσετε την εξίσωση του όγκου της εισροής και του όγκου της κουκούλας.

Αν αυτό δεν συμβεί, ο αριθμός των ανταλλαγών αέρα σε αυτούς τους χώρους μπορεί να αυξηθεί στο απαιτούμενο επίπεδο.

Εάν ο πίνακας δεν προσδιορίζει ένα δωμάτιο, υπολογίστε γι 'αυτό τον ρυθμό εξαερισμού των χώρων διαβίωσης σύμφωνα με 3 κύβους αέρα ανά ώρα ανά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. m, δηλαδή, σύμφωνα με τον τύπο: L = S * 3, όπου S είναι η περιοχή του δωματίου.

Όλες οι τιμές του L πρέπει να είναι ένα πολλαπλάσιο του 5, οπότε, εάν είναι απαραίτητο, να τις στρογγυλεύσουμε μέχρι πέντε στη μεγαλύτερη πλευρά.

Υπολογίστε το L για όλους τους χώρους ξεχωριστά πρώτα για τη ροή του αέρα, στη συνέχεια για την εξάτμιση, προσθέστε τις τιμές και συγκρίνετε τις συνολικές εισροές L και L εκχυλίσματα - πρέπει να είναι ίσες.

Αν η τιμή εισροής είναι μεγαλύτερη από το σχέδιο, τότε για να διατηρηθεί η ισορροπία, αυξήστε την ανταλλαγή αέρα για εκείνους τους χώρους όπου η ανταλλαγή αέρα ήταν ελάχιστα επιτρεπτή.

Υπολογίζουμε τον εξαερισμό από τις πολλαπλές για ένα σπίτι με τετράγωνο 140 τετραγωνικών μέτρων. m με τέτοια δωμάτια:

 • κουζίνα 20 τετραγωνικών μέτρων. m (S1).
 • υπνοδωμάτιο για 24 τετραγωνικά μέτρα. m (S2).
 • μελέτη - 16 τετραγωνικά μέτρα. m (S3).
 • σαλόνι - 40 τετραγωνικών μέτρων. m (S4).
 • Είσοδος - 8 τ.μ. m (S5).
 • τουαλέτα - 2 τετραγωνικά μέτρα. m (S6).
 • μπάνιο - 4 τετραγωνικά μέτρα. m (δ7).

Το ύψος των οροφών είναι 3,5 μ. Υπάρχει ένα νεαρό ζευγάρι χωρίς παιδιά στο σπίτι.

Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τους όγκους των δωματίων πολλαπλασιάζοντας το τετράγωνο με το ύψος των οροφών. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αποκτήσει η κουζίνα = 70 κυβικά μέτρα υπνοδωμάτιο = 84, 56 = υπουργικό συμβούλιο, που ζουν = 140, χωλ = 28, 7 = τουαλέτα και μπάνιο = 14 κυβικά μέτρα.

Στη συνέχεια, υπολογίστε τον απαιτούμενο όγκο αέρα σύμφωνα με τον τύπο L = n * V, γράψτε τα δεδομένα σε έναν πίνακα και στρέψτε τις τιμές στο 5.

Στο πρώτο τραπέζι δεν υπάρχει πολλαπλότητα για το σαλόνι, επομένως είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο κανόνας γι 'αυτό, ξεκινώντας από το γεγονός ότι για 1 τετραγωνικό μέτρο, m δωμάτιο απαιτεί 3 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Πολλαπλασιάστε την περιοχή του καθιστικού κατά 3 και λάβετε 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Τώρα μένει να προστεθεί η ανταλλαγή αέρα όλων των δωματίων για εισροή και χωριστά για εξαγωγή και να συγκριθούν αυτά τα στοιχεία. Αποδείχθηκε ότι η εισροή ήταν 265 κυβικά μέτρα, και η εξάτμιση είναι 165, οπότε πρέπει να αυξηθεί. Προσθέστε τις τιμές της κουκούλας για εκείνους τους χώρους όπου απαιτείται μεγαλύτερος εξαερισμός ή όπου οι τιμές ήταν ελάχιστα αποδεκτές - στο μπάνιο και στην κουζίνα.

Στην τουαλέτα και το μπάνιο είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε μόνο την κουκούλα, και στην κρεβατοκάμαρα, καθιστικό και γραφείο - μόνο η εισροή. Αυτό το μέτρο θα αποτρέψει τις παλιές δυσάρεστες οσμές.

Υπολογισμός των κανόνων υγιεινής

Για να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα σε ένα διοικητικό νοικοκυριό ή δημόσιο κτίριο σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής, θα πρέπει να γνωρίζετε τον κατά προσέγγιση αριθμό ατόμων που είναι συνεχώς στο δωμάτιο. Σύμφωνα με τους κανόνες ενός ατόμου που είναι συνεχώς στο δωμάτιο, απαιτούνται τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά ώρα, για τον προσωρινό επισκέπτη θα επαρκούν 20 κυβικά μέτρα.

Υπολογίστε την ανταλλαγή αέρα για το ίδιο σπίτι. Αν θυμάστε τα πρότυπα για 1 άτομο, παίρνετε τον τύπο (για το υπνοδωμάτιο): L = 2 (ανθρώπινο) * 60 κυβικά μέτρα.

Για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα για το θάλαμο πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα μόνιμο και ένα προσωρινό άτομο: L = 1 * 60 + 1 * 20.

Στο σαλόνι, ένα νεαρό ζευγάρι μερικές φορές συναντά με δύο ή τρεις φίλους ή γονείς, οπότε για αυτό το δωμάτιο θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι προσωρινοί επισκέπτες.

Αν υπολογιστεί η αερισμού για όλους τους χώρους με τη λήψη των δεδομένων από τον πρώτο πίνακα, θα είναι προφανές ότι η ποσότητα του φρέσκου αέρα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον όγκο των αποβλήτων, και ως εκ τούτου εξάγει τα δεδομένα πρέπει να αυξηθεί με την προσθήκη 195 κυβικά μέτρα / ώρα για να δημιουργήσει μια ισορροπία.

Συνιστάται να αυξάνεται ομοιόμορφα και να διανέμεται σε όλους τους χώρους, αλλά είναι επίσης δυνατό να εξυπηρετείται σε ένα δωμάτιο, ο πιο απαιτητικός αερισμός, για παράδειγμα, στην κουζίνα ή το μπάνιο.

Δηλαδή, στον δείκτη όγκου στην κουζίνα πρέπει να προστεθεί 195, και θα είναι 285 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο εξαγόμενος αέρας από τα άλλα μεγάλα δωμάτια θα μετακινηθεί στην κουζίνα και θα βγει από την τρύπα μέσω φυσικού βυθίσματος ή θα αναρροφηθεί από ανεμιστήρες εξαγωγής. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί η μετακίνηση των αέριων μαζών έτσι ώστε οι μυρωδιές και η υγρασία να μην παραμένουν στάσιμες στο διαμέρισμα.

Υπολογισμός περιοχής

Προκειμένου να υπολογιστεί ο εξαερισμός ανά περιοχή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για τα κτίρια κατοικιών, οι κανόνες απαιτούν την προμήθεια 3 κύβων καθαρού αέρα ανά ώρα ανά έκταση 1 τετραγωνικών χιλιομέτρων. μ. Δεν έχει σημασία πόσα άτομα είναι μέσα.

Παραμένει ο υπολογισμός του αερισμού ανά περιοχή και γι 'αυτό προτείνουμε να λύσουμε μια απλή εξίσωση: L εισροή = L εκχύλισμα = S συνολικό σπίτι * 3.

Πραγματοποιήστε τους υπολογισμούς, έχουμε την ακόλουθη εικόνα: Σχέδιο L 3 = 114 * 3 = 342 κυβικά μέτρα / ώρα

Συνοψίζοντας

Από όλα τα παραπάνω παραδείγματα μπορεί να φανεί ότι η αξία της ανταλλαγής αέρα σε κάθε μία από τις επιλογές είναι διαφορετική, αλλά όλα θεωρούνται σωστά.

Ποια από αυτά πρέπει να καθοδηγούνται από εσάς, αλλά ο υπολογισμός ανά περιοχή και πολλαπλότητα θα είναι φθηνότερος από τους υγειονομικούς κανόνες.

Εξασφαλίζει επίσης πιο άνετες συνθήκες ζωής, έτσι συχνά ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού είναι η οικονομική θέση του πελάτη.

Επιλογή αγωγού

Όταν ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί, μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή του σχεδίου εξαερισμού των χώρων, δηλαδή να σχεδιάσετε το σχέδιο, να σχεδιάσετε τα σχέδια και να επιλέξετε τον εξοπλισμό.

Σήμερα, για συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται ορθογώνιοι και κυκλικοί αεραγωγοί.

Εάν επιλέξετε έναν ορθογώνιο αγωγό, βεβαιωθείτε ότι ο λόγος διαστάσεων δεν υπερβαίνει το 3: 1, διαφορετικά ο εξαερισμός θα σκουριάζει συνεχώς και η πίεση δεν θα είναι αρκετά υψηλή (δεν θα υπάρξει ώθηση).

Επίσης, κατά την επιλογή, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η κανονική ταχύτητα στην κύρια γραμμή πρέπει να φτάσει περίπου 5 m / s (σε κλάδους περίπου 3 m / s).

Για να καθορίσετε τις απαιτούμενες διατομές, χρησιμοποιήστε το διάγραμμα παρακάτω - δείχνει την εξάρτηση της διατομής σε σχέση με τη ροή του αέρα και την ταχύτητά του.

Οριζόντια δείχνουν ροή αέρα, κατακόρυφα - ταχύτητα, λοξές γραμμές - οι αντίστοιχες διαστάσεις του αγωγού.

Διαλέξτε το επιθυμητό τμήμα διακλάδωσης γραμμή η οποία θα πάει σε κάθε δωμάτιο και το ίδιο το σωλήνα εξαερισμού, έτσι ώστε ο αέρας παρέχεται σε ρυθμό 360 κυβικά μέτρα ανά ώρα (όπως στο Παράδειγμα σπίτι μας).

Εάν οργανώνετε μια φυσική κουκούλα, τότε η ταχύτητα ροής του αέρα στην εθνική οδό σύμφωνα με τους κανόνες δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 m / h. Ο υπολογισμός του εξαερισμού του χώρου πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κανονικοποιημένη ταχύτητα αέρα που δεν υπερβαίνει τα 5 m / s για την κύρια γραμμή και τα 3 m / s για τους κλάδους.

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε τον εξαερισμό του αέρα στο δωμάτιο και να κάνετε το σπίτι σας άνετο. Οι καλοπληρωμένοι υπολογισμοί θα σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε όχι μόνο τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού αλλά και τις μεγάλες επισκευές στο μακρινό μέλλον.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα

Η ζωή σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα χωρίς εξαερισμό δεν θα είναι απλά άβολο - είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Τα συστήματα εξαερισμού δεν είναι δυνατά χωρίς ανεμιστήρες. Μπορούν να ποικίλουν πολύ σε πολύ διαφορετικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος. Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης από την άποψη της έντασης του δωματίου; Τώρα θα το συζητήσουμε.

Πού χρειάζεται ο ανεμιστήρας;

Σε ένα μικρό ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να κάνετε χωρίς εξαναγκασμό εξαερισμού - παράθυρα και πόρτες παρέχουν επαρκή παροχή καθαρού αέρα. Αλλά δεν μπορείτε να πείτε για διαμερίσματα πόλης. Η κυκλοφορία του αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν υπάρχει υψηλή υγρασία:

Τι θα συμβεί εάν εγκαταλείψετε αυτούς τους χώρους χωρίς ανταλλαγή αέρα; Η συμπύκνωση θα εμφανιστεί στους τοίχους και σε μεγάλες ποσότητες. Ως αποτέλεσμα, μετά από λίγες εβδομάδες, όλες οι γωνίες θα γίνουν μουχλιασμένες. Μόνο καλή κυκλοφορία μπορεί να βοηθήσει, χάρη στην οποία ο αέρας εξόδου θα φύγει, και ο νέος θα είναι στο δωμάτιο. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο σε μία περίπτωση - αν ο ανεμιστήρας καυσαερίων έχει επιλεγεί σωστά για την ένταση του δωματίου και άλλες παραμέτρους. Ο ανεμιστήρας δεν πρέπει να είναι:

Σημαντικό! Ένας ασθενής ανεμιστήρας δεν παρέχει επαρκή ροή αέρα. Πολύ περίεργα, πολύ ισχυρή συσκευή είναι επίσης κακή - θα υπάρξουν σχέδια, αλλά δεν είναι όλα καλά ανεκτά.

Έτσι το ζήτημα του πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για εξαερισμό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Ποιοι είναι οι οπαδοί;

Οι ανεμιστήρες χωρίζονται στις ακόλουθες παραμέτρους:

 • σκοπό ·
 • εποικοδομητικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν μονάδες σχεδιασμένες για βιομηχανικά κτίρια. Είναι πολύ ισχυρά και παρέχουν ροή αέρα σε τεράστια εργαστήρια. Οικιακές συσκευές - πιο συμπαγή, δίνουν λιγότερη ενέργεια. Φυσικά, χρησιμοποιούνται επίσης σε επιχειρήσεις - σε γραφεία, μπάνια και άλλα μικρά δωμάτια.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Όταν αποφασίζετε πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για κουκούλες, σημειώστε ότι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού χωρίζονται σε τρεις τύπους:

Αξονική

Τέτοιες μονάδες αγοράζονται συνήθως για κατοικίες με τη συσκευή εξαερισμού. Είναι αποδοτικές, έχουν επαρκή ισχύ και είναι εύκολα εγκατεστημένες.

Φυγόκεντρο

Αυτός ο τύπος συσκευής έχει σχεδιαστεί για μεγάλα συστήματα που βοηθούν στην κυκλοφορία αέρα σε βιομηχανικά κτίρια. Στην καθημερινή ζωή ονομάζονται συχνά "σαλιγκάρια". Για διαμερίσματα δεν είναι πολύ κατάλληλα λόγω των μεγάλων διαστάσεων.

Ωστόσο, είναι πλέον δυνατή η κάλυψη των "σαλιγκαριών" που εγκαθίστανται σε κτίρια κατοικιών - κυρίως στα μπάνια. Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι πολύ ακριβό. Πληρώνει για μια τέτοια συσκευή θα έχει τρεις φορές περισσότερο από ό, τι για την αξονική. Πόσο καλά θα λειτουργήσει εξαρτάται από το μέγεθος των λεπίδων και το σχήμα τους.

Αγωγός

Τέτοιες συσκευές τοποθετούνται απευθείας στον αγωγό. Έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη και προσανατολίζονται σε διαφορετικά τμήματα:

Τέτοιες συσκευές έχουν πολύ χρήσιμες πρόσθετες λειτουργίες:

 • αισθητήρα υγρασίας;
 • off.

Σημαντικό! Βρίσκονται όχι μόνο σε διαμερίσματα, αλλά και σε πισίνες, σάουνες και άλλες εγκαταστάσεις. Για αυτό, παρέχεται ένα αδιάβροχο κάλυμμα.

Πού θα είναι;

Οι εγχώριοι ανεμιστήρες διαφέρουν στον τόπο εγκατάστασης. Μπορούν να σχεδιαστούν:

 • για ένα μπάνιο?
 • για το μπάνιο?
 • για την κουζίνα?
 • για δωμάτια.

Έχουν διαφορετική συσκευή:

 • με βαλβίδα ελέγχου.
 • με μάσκα εξαερισμού.

Σημαντικό! Οι κουζίνες και τα μπάνια είναι εξοπλισμένες με βαλβίδα αντεπιστροφής, είναι ειδικά σχεδιασμένες για τέτοιες εγκαταστάσεις. Μια τέτοια βαλβίδα επιτρέπει τον καθαρισμό του αέρα εξαγωγής και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Συστήματα με σχάρες εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους, και τότε ο αέρας από την τουαλέτα δεν θα φτάσει στους γείτονες.

Επιπλέον, οι οπαδοί είναι διαιρεμένοι και στη θέση της προσκόλλησης:

Σημαντικό! Στην πώληση είναι δυνατόν να συναντήσετε τους λάτρεις των υψηλών θερμοκρασιών - είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε στην κουζίνα, αν και συχνά τοποθετούνται σε σάουνες.

Πρόσθετες διαφορές

Υπάρχουν συσκευές που διαθέτουν λειτουργίες που δεν επιτρέπουν την διαχωρισμό τους σε ξεχωριστή κατηγορία, αλλά σημαντικές. Οι φίλοι μπορούν να είναι:

 • χωρίς θόρυβο,
 • ανθεκτικό στη διάβρωση.
 • προστατευμένο από σπινθήρες.
 • σχεδιασμένο για την αφαίρεση του καπνού.
 • σκόνη.
 • inkjet.

Σημαντικό! Οι θόρυβοι είναι συχνά αξονικοί και τίθενται σε διαμερίσματα. Όσον αφορά τις άλλες ιδιότητες, είναι πιο συναφείς με τις βιομηχανικές μονάδες, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να έχει ένα πρόσθετο καθήκον - για παράδειγμα, να αφαιρεί σκόνη ή καπνό από τη σήραγγα.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για το σπίτι;

Για να επιλέξετε μια συσκευή εξαερισμού για το σπίτι, πρέπει να λάβετε υπόψη σας αρκετά κριτήρια:

 • επιδόσεις ·
 • πολλαπλότητα;
 • επίπεδο θορύβου ·
 • βαθμός προστασίας από την υγρασία.
 • επίπεδο προστασίας από τη θερμότητα ·
 • συνολικές διαστάσεις.
 • σχεδιασμό.

Παραγωγικότητα

Αυτός είναι ο πιο σημαντικός δείκτης.

Μέθοδος ένα

Θεωρείται σύμφωνα με τον τύπο Π = * * 0. Η ακόλουθη παράσταση χρησιμοποιείται στον τύπο:

 • Π - παραγωγικότητα.
 • K είναι η πολλαπλότητα.
 • О είναι ο όγκος του δωματίου.

Η πολλαπλότητα είναι ένας σταθερός δείκτης. Αναφέρεται στις κανονιστικές ρυθμίσεις, ιδίως στα SNiPs. Όμως, ο όγκος πρέπει να υπολογιστεί. Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί - απλά θυμηθείτε το σχολικό πρόγραμμα στα μαθηματικά:

 1. Μετρήστε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου.
 2. Πολλαπλασιάστε τι έχετε.

Σημαντικό! Για την παραγωγικότητα που υπολογίζεται από τον τύπο, προσθέστε ένα άλλο 10-15% - αυτό είναι ένα σφάλμα.

Ο δεύτερος τρόπος για τον προσδιορισμό της απόδοσης

Σε αυτή την περίπτωση, ο συντελεστής πολλαπλασιασμού λαμβάνεται, αλλά ο ανεμιστήρας εξάτμισης επιλέγεται όχι από τον όγκο του δωματίου, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων που είναι συνεχώς στο δωμάτιο.

Ο τύπος μοιάζει με αυτό: Π = Κ * Λ, όπου Π - παραγωγικότητα, К - πολλαπλότητα, Λ - αριθμός ανθρώπων.

Συντελεστές πολλαπλότητας για διαφορετικούς χώρους

Φυσικά, στο φούρνο ή το θερμοκήπιο ο συντελεστής πολλαπλότητας θα διαφέρει από τον συντελεστή στην κρεβατοκάμαρα ή ακόμα και στην κουζίνα. Επομένως, καθορίζονται διαφορετικοί κανόνες:

 • αρτοποιείο - 25-30;
 • κομμωτήριο - 3-6;
 • εστιατόριο - 6-10;
 • γραφείο - 6-8;
 • νοσοκομείο - 4-6
 • μπάνιο ή ντους - 10-15;
 • WC 3-10;
 • κουζίνα στο διαμέρισμα - 6-8?
 • υπνοδωμάτιο - 2-4;
 • σαλόνι 4-6.

Επίπεδο θορύβου

Κατά τη λειτουργία, οποιαδήποτε συσκευή αυτού του είδους εκπέμπει κάποιο θόρυβο. Όσο μικρότερο είναι, τόσο πιο άνετα θα αισθάνονται οι κάτοικοι του διαμερίσματος. Υπάρχουν δύο τύποι θορύβου που προέρχονται από τους οπαδούς:

Η μηχανική προέλευση προέρχεται από την τριβή των λεπίδων, τις δονήσεις και επίσης σε περίπτωση που μερικά εξαρτήματα δεν είναι καλά στερεωμένα. Η αεροδυναμική εμφανίζεται όταν ο αέρας μετακινείται μεταξύ των λεπίδων ή μέσω των αεραγωγών. Το επίπεδό του για κατοικίες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 dB. Στην κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα ο θόρυβος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος - έως και 35 dB.

Σημαντικό! Για να μειωθεί ο θόρυβος, παρέχεται ένα κουτί απομόνωσης και ειδικοί σιγαστήρες, αλλά μόνο σε συνολικά μοντέλα.

Προστασία από υγρασία και αντοχή στη θερμότητα

Αυτές οι παράμετροι είναι ιδιαίτερα σημαντικές αν επιλέξετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης για μπάνιο ή σάουνα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύονται οι επαφές από την υγρασία, αλλιώς μπορεί να υπάρχει βραχυκύκλωμα με όλες τις συνέπειες.

Για ένα συνηθισμένο διαμέρισμα, ένας τέτοιος δείκτης ως αντίσταση στη θερμότητα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αλλά συσκευές που τοποθετούν σάουνες, ζευγαρωμένα και άλλα δωμάτια με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, πρέπει απαραίτητα να είναι ανθεκτικά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Πόσο βολικό είναι;

Ο ανεμιστήρας αγωγών εγκατάστασης για κουκούλα συνήθως ανατίθεται σε ειδικούς, αλλά πρέπει να χειρίζεστε τη συσκευή χωρίς βοήθεια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι βολικό. Υπάρχουν διάφορες επιλογές:

 • με αυτόνομη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.
 • ένας ανεμιστήρας που ανάβει με το φως.
 • ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας και αυτόματο κλείσιμο.

Σημαντικό! Ο πρώτος τύπος δεν εξαρτάται από άλλα συστήματα. Με μηχανικό μοχλό ή touchpad, ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε όταν νομίζετε ότι είναι σωστό. Η πιο οικονομική επιλογή. Τα μοντέλα που ανάβουν μαζί με το φως απορροφούν λίγο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτά μεμονωμένα. Οι πιο λογικές συσκευές με αισθητήρες, αλλά είναι κάπως ακριβότερες από άλλες.

Τι προτείνουν οι κατασκευαστές;

Οι κατασκευαστές οικιακών συσκευών επιτρέπουν στους πελάτες τους να επιλέξουν έναν ανεμιστήρα εξαγωγής από την άποψη του όγκου και του σκοπού του δωματίου.

Επικάλυψη

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι κατάλληλοι για μπάνια και τουαλέτες. Κατά κανόνα, ο χώρος αυτών των χώρων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Τοποθέτησε μια τέτοια συσκευή είναι πολύ απλή, μέρος της είναι εγκατεστημένο στον αγωγό εξαερισμού, το δεύτερο - παραμένει έξω και κλείνει με μια σχάρα.

Συσκευές παραθύρων

Ο ανεμιστήρας παραθύρου τοποθετείται στο παράθυρο. Μερικές φορές τοποθετούνται σε μια τρύπα τοίχου - όπου είναι. Αν αποφασίσετε να το τοποθετήσετε σε ένα διαμέρισμα με πλαστικά παράθυρα, βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένο στο παράθυρο διπλού υαλοπίνακα, ενώ δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη στο άνοιγμα του παραθύρου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων συσκευών ανά τύπο προφίλ. Μπορεί να είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Η πρώτη επιλογή γίνεται συνήθως με βαλβίδα ελέγχου.

Για την κουζίνα

Ο ανεμιστήρας της κουζίνας τοποθετείται στην κουκούλα. Εκεί ανακύπτει το ζήτημα του βαθμού αντοχής στη θερμότητα. Η κουζίνα σίγουρα δεν είναι σάουνα, αλλά η θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι αρκετά υψηλή, ειδικά αν σας αρέσει μια σόμπα ή έχετε έναν ηλεκτρικό φούρνο με σύστημα καθαρισμού πυρόλυσης. Είναι επίσης σημαντικό ο ανεμιστήρας να έχει ένα πλέγμα που θα εμποδίζει την είσοδο αιθάλης και γράσου στα πτερύγια.

Σημαντικό! Αν επιλέξατε το αξονικό μοντέλο, σημειώστε ότι η συσκευή πρέπει να αποσυναρμολογηθεί για να διευκολύνει τον καθαρισμό.

Βίντεο υλικό

Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε τους διάφορους τύπους ανεμιστήρων καυσαερίων και ανακαλύψαμε ποιο μοντέλο θα ήταν καλύτερο για αυτό ή εκείνο το δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε αυτές τις γνώσεις και συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι πάντα άνετο και άνετο.