Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Πώς να υπολογίσετε την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής και να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Τα συστήματα εξαερισμού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε δωματίου. Και, φυσικά, χρησιμοποιούν μια συσκευή όπως ένας ανεμιστήρας εξάτμισης. Χωρίς αυτό, απλά μην το κάνετε. Για να αγοράσετε το σύστημα της απαιτούμενης χωρητικότητας, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Όροι και απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων

Σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε η SNiP, κατά τον υπολογισμό της χωρητικότητας των ανεμιστήρων, η συναλλαγματική ισοτιμία της ατμόσφαιρας πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 m 3 ανά ώρα για οικιακούς χώρους.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα πρότυπα για κάθε τύπο κατοικίας.

 • Μπάνιο, σε συνδυασμό με τουαλέτα - 50 m 3 / ώρα.
 • Μπάνιο χωρίς τουαλέτα - 25 m 3 / ώρα.
 • Τουαλέτα - 25 m 3 / ώρα.
 • Κουζίνα - από 60 έως 90 m 3 / ώρα (ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ της πλάκας).
 • Άλλα δωμάτια - 3 m 3 / ώρα ανά 1 m 3.

Υπολογισμός της απόδοσης των ανεμιστήρων καυσαερίων σε χώρους διαβίωσης

Για να μάθετε ποια θα πρέπει να είναι η απόδοση του συστήματος εξάτμισης, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 1. Μάθετε την ένταση του δωματίου.
 2. Πολλαπλασιάζουμε την ένταση με τον απαραίτητο ρυθμό ανταλλαγής αέρα.
 3. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγικότητα που χρειαζόμαστε.
 4. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η διατομή των αεραγωγών, οι καμπύλες, η αντίσταση των φίλτρων, εάν βρίσκονται στο σύστημα αερισμού.

Ο τύπος υπολογισμού θα φαίνεται ως εξής:

 • L - απαιτούμενη χωρητικότητα, m 3 / ώρα,
 • n - απαραίτητο ποσοστό ανταλλαγής αέρα, m 3 / ώρα,
 • V είναι ο όγκος του δωματίου.

Για παράδειγμα, υπολογίζουμε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής για ένα διαμέρισμα τριών δωματίων συνολικής επιφάνειας 59 μ 2, με μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα και έπιπλα. 59 m 2 πολλαπλασιασμένο με 3 m (αυτό είναι το ύψος), βρίσκουμε την ένταση. Θα είναι 177 m 3.

Ο απαιτούμενος ρυθμός αλλαγής του αέρα ανά ώρα σύμφωνα με το SNiP - 10-12 φορές την ώρα. Με τον πολλαπλασιασμό 177 κατά 12, έχουμε 354 m 3. Αυτή είναι η απαραίτητη απόδοση. Αλλά εδώ πρέπει επίσης να προσθέσετε τους ίδιους υπολογισμούς για την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα. Αυτό θα είναι 108 m 3, 144 m 3 και 72 m 3, αντίστοιχα. Προσθέτοντας όλα τα στοιχεία, έχουμε την ισχύ του συστήματος εξάτμισης - 678 m 3 / ώρα.

Η διάμετρος του αγωγού επηρεάζει τη διακίνηση του. Υπάρχουν τρία πιο συνηθισμένα μεγέθη:

 • 100 mm - για ανεμιστήρα χαμηλής ισχύος, που λειτουργεί συνεχώς.
 • 125 mm - για περιστασιακή εξαερισμό του χώρου με εξαερισμό μικρής και μεσαίας ισχύος.
 • 150 mm - ταχεία ακανόνιστη αερισμός των χώρων με μικρό αριθμό ατόμων.

Προσδιορισμός του όγκου του δωματίου

Η ένταση του δωματίου είναι εύκολη. Για να γίνει αυτό, πολλαπλασιάστε το μήκος του δωματίου με το πλάτος και το ύψος.

Παράδειγμα υπολογισμού παραγωγικότητας για μπάνιο με εμβαδόν 9 τ.μ.

Υπολογίζουμε την ισχύ και επιλέγουμε τον ανεμιστήρα για την απόδοση του μπάνιου. Η έκταση των 9 m 2 πολλαπλασιάζεται με το ύψος της οροφής 2,5, έχουμε 22,5 m 3. Αυτός είναι ο όγκος του δωματίου.

Όλος ο αέρας πρέπει να αλλάζει κάθε 5 λεπτά, αυτό είναι 1/12 ώρες. Η απόδοση του ανεμιστήρα θα είναι - 22,5 * 12 = 270 m 3.

Επιλογή ανεμιστήρων για την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση

Οι κανόνες που απαιτούνται από τους υπολογισμούς είναι συνήθως υπερτιμημένοι και στην πράξη δεν πραγματοποιούνται. Στην κουζίνα ή στο μπάνιο, κατά το μαγείρεμα ή το ντους, υπάρχει μια λειτουργία ενισχυμένου σχεδίου. Και για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο καθορισμένο πρότυπο, είναι επαρκής η καλή πρόσληψη αέρα και η πρόσφυση στον αεραγωγό.

Η παραγωγικότητα είναι ίση με το προϊόν του όγκου από την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Έχοντας μάθει τι είναι ίσο, συγκρίνετέ το με τον κανόνα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP και παίρνετε τη μέγιστη αξία.

Μειώστε το κόστος και επιλέξτε έναν ανεμιστήρα χαμηλότερης απόδοσης με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων VAV. Αυτά είναι συστήματα εξαερισμού στα οποία η εξοικονόμηση ενέργειας και αέρα μπορεί να εξοικονομηθεί με την πλήρη ή μερική απενεργοποίηση του εξαερισμού ορισμένων δωματίων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανείς στο σαλόνι τη νύχτα, ώστε να μπορείτε να διακόψετε προσωρινά τον αερισμό εκεί.

Τι επηρεάζει την απόδοση της συσκευής;

Αν κοιτάξετε τον τύπο για τον υπολογισμό της απόδοσης, φαίνεται αρκετά απλή. Αλλά μόνο οι υπολογισμοί από τον τύπο δεν δίνουν μια ολοκληρωμένη ιδέα για το είδος του ανεμιστήρα εξαγωγής που είναι κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπάρχουν ακόμα ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής.

 1. Αρχή λειτουργίας. Ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει στη λειτουργία εξαγωγής αέρα και στη λειτουργία ανακύκλωσης. Οι απορροφητήρες ανακύκλωσης έχουν λιγότερες επιδόσεις, χρειάζονται περισσότερη ισχύ.
 2. Τοποθεσία. Από τον τόπο όπου βρίσκεται ο ανεμιστήρας, εξαρτάται και η απόδοσή του. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, η κουκούλα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πλάκα σε κάποια απόσταση, διαφορετικά η απόδοσή της θα μειωθεί.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Όσο μικρότερος ο ανεμιστήρας καταναλώνει ενέργεια, τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανεμιστήρα για συγκεκριμένες βιομηχανικές συνθήκες

Για να υπολογίσετε τις απαραίτητες επιδόσεις του ανεμιστήρα για βιομηχανικές συνθήκες, πρέπει να αναπτύξετε ένα τεχνικό έργο και να καθορίσετε μερικά σημαντικά σημεία.

 1. Η θέση του αντικειμένου.
 2. Σκοπός του δωματίου.
 3. Διάταξη και θέση μέσα στο κτίριο.
 4. Το υλικό από το οποίο είναι χτισμένο το δωμάτιο.
 5. Αριθμός ατόμων που εργάζονται στην παραγωγή.
 6. Τρόπος λειτουργίας και τεχνολογία επεξεργασίας.

Μετά από αυτό, γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ταχύτητα ροής του αέρα, το επίπεδο θορύβου, το μήκος και η διάμετρος των αγωγών και οι κάμψεις τους, η πίεση του συστήματος. Η ταχύτητα ροής αέρα θεωρείται πρότυπο όταν είναι 2,5 έως 4 m / s.

Λογαριασμός για τον αριθμό των ατόμων στην αίθουσα

Υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο τύπο:

Αυτός ο υπολογισμός γίνεται, δεδομένου του αριθμού των ατόμων στο δωμάτιο.

 • L είναι η απαιτούμενη ισχύς,
 • N είναι ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο,
 • LH - τον κανόνα αέρα ανά άτομο.

Για τους οικιακούς χώρους, ο δείκτης είναι 60 m 3 / ώρα, όπου ένα άτομο στηρίζεται, για παράδειγμα, σε ένα υπνοδωμάτιο, επιτρέπεται να πάρει 30 m 3 / ώρα ως κανόνας, επειδή σε ένα όνειρο, απαιτείται λιγότερος οξυγόνο.

Για τον αριθμό των ανθρώπων που γίνονται αποδεκτοί από εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο συνεχώς. Εάν οι επισκέπτες έρχονται σε εσάς, δεν χρειάζεται να αυξήσετε την ικανότητα του ανεμιστήρα εξαιτίας αυτού.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία

Ο εξοπλισμός του μπάνιου μπορεί να διαφέρει από άλλους τύπους εξαερισμού, καθώς υπάρχει πάντα αυξημένη υγρασία. Για να αποφύγετε βραχυκύκλωμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ειδική έκδοση του ανεμιστήρα. Δεν θα επιτρέψει την είσοδο υγρασίας στον αγωγό.

Η σύγχρονη αγορά προσφέρει πολλές επιλογές για ανεμιστήρες εξάτμισης. Διαφέρουν στις επιδόσεις, την κατανάλωση ενέργειας, το επίπεδο θορύβου, το μέγεθος και το σκοπό. Επιλέγοντας το μοντέλο που χρειάζεστε, μπορείτε να παρέχετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας με καθαρό αέρα.

Επιλογή ενός ακτινικού ανεμιστήρα BP - κανόνες και παραδείγματα

Γενικοί κανόνες για την επιλογή ανεμιστήρα εξαγωγής συμπιεσμένου αέρα τύπου BP

Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα μέγεθος μοντέλο, προτίμηση δίνεται συνήθως στη μονάδα επιλογής η οποία καταναλώνει το λιγότερο ποσό δύναμης, δηλ. Ε Έχοντας την υψηλότερη συντ. χρησιμότητας (EFFICIENCY) στο απαραίτητο "σημείο εργασίας". Συχνά ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή είναι να μειωθούν οι διαστάσεις του εξοπλισμού εξαερισμού για να εξοικονομήσετε πολύτιμο χώρο στο δωμάτιο ή το εξωτερικό.

Έχοντας τις απαραίτητες τιμές για την επιλογή του χώρου εργασίας, όπως η παραγωγικότητα "Q" και η συνολική πίεση - "Pv", μπορείτε να επιλέξετε τον ανεμιστήρα σύμφωνα με το γράφημα των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών. Πρέπει να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα με τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι πιο κοντά στις αρχικά καθορισμένες παραμέτρους. Το προκύπτον σημείο με τις τιμές "Q" και "Pv" θεωρείται ως το "σημείο λειτουργίας" της μονάδας αερισμού.

Ο ανεμιστήρας ακτινωτός ВР 80-75 №20

Ο ανεμιστήρας ακτινωτός ВР 80-75 №2,5

Αισθητήρας VR 80-75 № 3,15

Ανεμιστήρας VR 80-75 №4

Υπολογιστής που υπολογίζει την ικανότητα εξαερισμού με τον αριθμό των αλλαγών αέρα

Πίνακας συναλλαγματικών ισοτιμιών

Εξετάστε την επιλογή της επιλογής ενός ανεμιστήρα με παράδειγμα

Ανάθεση:

Στο δωμάτιο είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια βιομηχανική μονάδα αερισμού για τη μετακίνηση μάζας αερίου-αέρα με παραμέτρους που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον μέσο όρο. Σχεδιασμένο από τον σχεδιαστή είναι 3050 m³ / h με αεροδυναμική αντίσταση του δικτύου εξαερισμού P = 400 Pa.

Υπολογίστε την ικανότητα εξαερισμού για το δωμάτιό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή στην ιστοσελίδα μας.

Η λύση του προβλήματος:

Οι παράμετροι σχεδιασμού που ορίζονται στο σχέδιο αντιστοιχούν στον ακτινικό ανεμιστήρα χαμηλής πίεσης BP 80-75. Σύμφωνα με αυτά. τα αρχικά χαρακτηριστικά συμπεραίνουμε ότι τα αρχικά δεδομένα αντιστοιχούν σε έναν ανεμιστήρα του μεγέθους 4, ο οποίος έχει σε n = 1450 rpm. (RP) στην περιοχή εργασίας: παραγωγικότητα V = 1850-4300 m³ / h, πλήρης πίεση από 290 έως 520 Pa.

Σύμφωνα με αυτό το αεροδυναμικό χαρακτηριστικό του ανεμιστήρα ΒΡ στο γράφημα (Σχήμα 1), βρίσκουμε το λεγόμενο "σημείο λειτουργίας" του και όλες τις αντίστοιχες παραμέτρους του:

 • Απόδοση Q - 3050 m³ / h
 • Συνολική πίεση Ρ - 420 Pa
 • Η ταχύτητα περιστροφής του τροχού είναι 1450 σ.α.λ.
 • Αποδοτικότητα - 0.8
 • Η μέγιστη απόδοση του Venturi είναι 0,81
 • Ηλεκτρική ισχύς κινητήρα Ny, kW - 0,75

Ας ελέγξουμε τις πληρούμενες συνθήκες του προβλήματος:

 • n˃ = 0,9 * nmax
 • n = 0,800,9 * 0,81 = 0,729
 • Απαιτούμενη ισχύς στον άξονα των ηλεκτρικών. κινητήρας, kW
 • Ν = (3050 * 400) / (3600 * ng) = 464,8 W
 • Η εγκατεστημένη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα, kW με συντελεστή ασφαλείας K3 = 1,5 (πίνακας 1)
 • Ny = Κ3 * Ν = 1.5 * 464.8 = 697.2 W
 • Εγκατεστημένη ισχύς. κινητήρα στο σύνολο Ny 750 W

Πίνακας (tab.1) των συντελεστών αποθεματικού ισχύος

Για να επανυπολογιστούν τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών τύπου ΒΡ για διαφορετικό αριθμό στροφών του στροφείου n ', τις διαμέτρους του, καθώς και την πυκνότητα του μεταφερόμενου αέρα ρ ' χωρίς τροποποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή στο "κριτήριο Reynolds (Re)" και η επίδραση της συμπιεστότητας γίνεται σύμφωνα με τους τύπους:

Σύστημα εξαερισμού: πώς υπολογίζεται η ισχύς του ανεμιστήρα εξαγωγής;

Σήμερα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τη ζωή χωρίς συστήματα εξαερισμού. Εγκαθίστανται σε κτίρια παραγωγής, σε γραφεία, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε καταστήματα, σε διαμερίσματα. Η λειτουργία αυτών των συστημάτων είναι αδιανόητη χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων καυσαερίων διαφόρων δυνατοτήτων. Ένα κοινό στοιχείο αερισμού διαμερίσματος είναι η κουκούλα κουζίνας. Μπορεί να έχει διάφορα σχήματα, μεγέθη, σχέδια.

Ο υπολογισμός της χωρητικότητας του ανεμιστήρα της κουκούλας εξαρτάται από την ποσότητα του καθαρού αέρα στο δωμάτιο.

Εξαερισμός εξαερισμού στην κουζίνα

Αλλά η εξωτερική ομορφιά δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Το κύριο καθήκον αυτής της συσκευής είναι να σώσει την κουζίνα από μυρωδιές, καπνούς, αιθάλη και γράσο που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο εξαερισμός απαλλάσσει την εξάτμιση από μια ποικιλία συσκευών θέρμανσης. Αποτρέπει την εμφάνιση μιας βρώμικης επίστρωσης στην οροφή και στους τοίχους. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε καλλυντικές επισκευές πολύ λιγότερο συχνά, γεγονός που θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Θα χρειαστεί λιγότερο χρόνος για γενικό καθαρισμό.

Αντιμετωπίζοντας το καθήκον του καθαρισμού της ατμόσφαιρας στο δωμάτιο μπορεί να είναι μια συσκευή που μπορεί να περάσει από τα φίλτρα της μια ορισμένη ποσότητα αέρα. Και για αυτό είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια συσκευή με ανεμιστήρα της απαιτούμενης ισχύος. Πώς να υπολογίσετε την ισχύ της συσκευής;

Υπολογισμός της ισχύος του ανεμιστήρα

Για να υπολογίσετε την ισχύ του ανεμιστήρα, πρέπει να κάνετε τα εξής:

Ένα παράδειγμα υπολογισμού της απόδοσης ενός ανεμιστήρα κουζίνας για μια κουζίνα.

 1. Χρησιμοποιώντας ένα μέτρο ταινιών, μετράτε το μέγεθος της κουζίνας και καθορίζετε την ένταση σε μέτρα. Για αυτό το μήκος πρέπει να πολλαπλασιάζεται με το πλάτος και το ύψος. Τα έγγραφα ΔΔΠ δείχνουν την περιοχή των χώρων. Παράδειγμα: η επιφάνεια της κουζίνας είναι 10μ². Το ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή είναι 3 μ. Πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά το ύψος και λάβετε 30 m³. Αυτός είναι ο όγκος της κουζίνας.
 2. Στη συνέχεια υπολογίζεται η τιμή που χαρακτηρίζει την ανταλλαγή αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση της κουζίνας με τον αριθμό των πλήρων ενημερώσεων αέρα ανά ώρα. Οι κανόνες και οι κανόνες κατασκευής (SNiP) προβλέπουν πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, ίση με 10-12. Έτσι, για να υπολογίσετε την ισχύ του συστήματος εξάτμισης, πρέπει να πολλαπλασιάσετε κατά 30 m³ με 12. Το αποτέλεσμα είναι μια τιμή 360 m³ / h. Τόσος αέρας θα πρέπει να ενημερώνεται κάθε ώρα.
 3. Για την ανταλλαγή σε αυτόν τον όγκο απαιτείται ανεμιστήρας χωρητικότητας 400-800 m³ / h. Οι τυπικοί αεραγωγοί όμως μπορούν να περάσουν μόνο περίπου 180 m³. Ως εκ τούτου, ο ανεμιστήρας εδώ δεν βοηθά πολύ.
 4. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων θα βοηθήσει να περάσει ο αέρας μέσω των φίλτρων και να το επιστρέψει στο δωμάτιο. Επίσης, η υπέρβαση της αντίστασης των φίλτρων απαιτεί ενέργεια. Επομένως, το 40% πρέπει να προστεθεί στο υπολογισθέν ποσό. Πάρτε 560-1120 m³. Αυτό θα πρέπει να είναι η ισχύς εξόδου ανεμιστήρα στην κουζίνα των 30 m³.
 5. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε χωρίς αγωγό εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, ο ανεμιστήρας εξάτμισης εγκαθίσταται σε ειδικά εξοπλισμένο άνοιγμα στον τοίχο, στην οροφή ή στην άρθρωση της οροφής και του τοίχου. Αυτή η εγκατάσταση επιτρέπει τη χρήση ενός λιγότερο ισχυρού ανεμιστήρα.

Ηλεκτρικές κουκούλες για διαφορετικά δωμάτια.

Αυτός είναι μόνο ένας απλός υπολογισμός της απαιτούμενης ισχύος του ανεμιστήρα εξαγωγής. Εάν η κουζίνα δεν έχει πόρτες, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη και τον όγκο του παρακείμενου δωματίου. Έτσι, ο τύπος για τον υπολογισμό της ισχύος του ανεμιστήρα για γενικές περιπτώσεις: πλάτος του δωματίου x μήκος x ύψος x πολλαπλότητα = επιθυμητή τιμή. Μπορείτε να υπολογίσετε την ένταση του δωματίου χωρίς προβλήματα. Αρκεί να μετρήσετε το μήκος, το πλάτος και το ύψος και να τα πολλαπλασιάσετε.

Πολλαπλασιασμός των αλλαγών του αέρα

Η πολλαπλότητα για εγκαταστάσεις διαφορετικών τύπων ορίζεται ως εξής:

Πίνακας για τον υπολογισμό της ελάχιστης απόδοσης της κουκούλας σε σχέση με τον όγκο της κουζίνας.

Ο υψηλότερος συντελεστής πολλαπλότητας επιλέγεται για χρήση σε χώρους με πολλούς ανθρώπους, με υψηλή υγρασία και θερμοκρασία, με πολλή σκόνη και έντονες οσμές. Σε μια κουζίνα με ηλεκτρική εστία μπορείτε να επιλέξετε έναν μικρότερο δείκτη, με μια σόμπα αερίου - μεγαλύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αέριο διαχωρίζει τα προϊόντα καύσης όταν ενεργοποιείται η σόμπα. Ο ανεμιστήρας που επιλέγεται για τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο, το παράθυρο, την οροφή του δωματίου.

Ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσετε τη δύναμη της συσκευής

Υπολογίστε τη δύναμη του ανεμιστήρα μπορεί να είναι σε μια άλλη αρχή. Ο δείκτης της πολλαπλότητας παραμένει αμετάβλητος και αντί του όγκου, λαμβάνεται ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα. Ο τύπος υπολογισμού είναι πολύ απλός: L = N x LN. Τιμές σε αυτόν τον τύπο:

 • L είναι η απαιτούμενη ισχύς ανεμιστήρα.
 • N - ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο?
 • Lν - η τυπική ροή αέρα ανά άτομο.

Η κανονική ροή αέρα εξαρτάται από τον τύπο της ανθρώπινης δραστηριότητας και μετράται σε m³. Οι μέσες τιμές του είναι οι εξής:

 • κατάσταση ηρεμίας - 20;
 • εργασία σε περιβάλλον γραφείου - 40?
 • σωματική δραστηριότητα - 60.

Μην παίρνετε την κουκούλα με έναν πολύ πιο ανεμιστήρα από ό, τι σχεδιάστηκε, γιατί θα δημιουργήσει περισσότερο θόρυβο.

Η επιλογή του ανεμιστήρα θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο από την ισχύ του, αλλά και από τον τύπο εκτέλεσης αυτής της μονάδας. Για να δουλέψετε σε καθαρό αέρα σε θερμοκρασία κάτω των 80 ° C, είναι συνηθισμένο να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες καυσαερίων στο συνηθισμένο σχέδιο. Για να αφαιρέσετε αέρα από το δωμάτιο με θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή την τιμή, θα πρέπει να εγκατασταθεί ένας ανεμιστήρας στην έκδοση ανθεκτικής στη θερμότητα. Σε συνθήκες επιθετικών και εκρηκτικών συνθηκών, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σε ειδική αντιδιαβρωτική έκδοση. Οι κόμβοι και οι λεπτομέρειες του δεν αντιδρούν με το περιβάλλον.

Για να αφαιρέσετε μολυσμένο αέρα από το μπάνιο, συνιστάται η χρήση ανεμιστήρα απαγωγής με αιχμές. Δεν επιτρέπει την είσοδο υγρασίας στον αγωγό και προστατεύει τη συσκευή και το ηλεκτρικό δίκτυο από βραχυκύκλωμα.

Ο εξοπλισμός των οικιστικών και βιομηχανικών χώρων με εξαερισμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή άνετων συνθηκών για τους κατοίκους. Υπάρχουν πολλοί τύποι οπαδών για αυτό το σκοπό. Έχουν διαφορετικά μεγέθη, χωρητικότητες, δυνατότητες. Η σωστή επιλογή τους αποτελεί εγγύηση για την υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής των επίπλων του δωματίου.

Τώρα ξέρετε πώς να υπολογίσετε την ισχύ.

Παραμένει να επιλέξετε την απαραίτητη μονάδα, να την αγοράσετε και να την εγκαταστήσετε. Η τοποθέτηση του ανεμιστήρα γίνεται εύκολα από μόνος σας, αλλά μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.

Πώς να επιλέξετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής από την ένταση του δωματίου

Η ζωή σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα χωρίς εξαερισμό δεν θα είναι απλά άβολο - είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Τα συστήματα εξαερισμού δεν είναι δυνατά χωρίς ανεμιστήρες. Μπορούν να ποικίλουν πολύ σε πολύ διαφορετικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος. Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης από την άποψη της έντασης του δωματίου; Τώρα θα το συζητήσουμε.

Πού χρειάζεται ο ανεμιστήρας;

Σε ένα μικρό ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να κάνετε χωρίς εξαναγκασμό εξαερισμού - παράθυρα και πόρτες παρέχουν επαρκή παροχή καθαρού αέρα. Αλλά δεν μπορείτε να πείτε για διαμερίσματα πόλης. Η κυκλοφορία του αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν υπάρχει υψηλή υγρασία:

Τι θα συμβεί εάν εγκαταλείψετε αυτούς τους χώρους χωρίς ανταλλαγή αέρα; Η συμπύκνωση θα εμφανιστεί στους τοίχους και σε μεγάλες ποσότητες. Ως αποτέλεσμα, μετά από λίγες εβδομάδες, όλες οι γωνίες θα γίνουν μουχλιασμένες. Μόνο καλή κυκλοφορία μπορεί να βοηθήσει, χάρη στην οποία ο αέρας εξόδου θα φύγει, και ο νέος θα είναι στο δωμάτιο. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο σε μία περίπτωση - αν ο ανεμιστήρας καυσαερίων έχει επιλεγεί σωστά για την ένταση του δωματίου και άλλες παραμέτρους. Ο ανεμιστήρας δεν πρέπει να είναι:

Σημαντικό! Ένας ασθενής ανεμιστήρας δεν παρέχει επαρκή ροή αέρα. Πολύ περίεργα, πολύ ισχυρή συσκευή είναι επίσης κακή - θα υπάρξουν σχέδια, αλλά δεν είναι όλα καλά ανεκτά.

Έτσι το ζήτημα του πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για εξαερισμό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Ποιοι είναι οι οπαδοί;

Οι ανεμιστήρες χωρίζονται στις ακόλουθες παραμέτρους:

 • σκοπό ·
 • εποικοδομητικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν μονάδες σχεδιασμένες για βιομηχανικά κτίρια. Είναι πολύ ισχυρά και παρέχουν ροή αέρα σε τεράστια εργαστήρια. Οικιακές συσκευές - πιο συμπαγή, δίνουν λιγότερη ενέργεια. Φυσικά, χρησιμοποιούνται επίσης σε επιχειρήσεις - σε γραφεία, μπάνια και άλλα μικρά δωμάτια.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Όταν αποφασίζετε πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για κουκούλες, σημειώστε ότι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού χωρίζονται σε τρεις τύπους:

Αξονική

Τέτοιες μονάδες αγοράζονται συνήθως για κατοικίες με τη συσκευή εξαερισμού. Είναι αποδοτικές, έχουν επαρκή ισχύ και είναι εύκολα εγκατεστημένες.

Φυγόκεντρο

Αυτός ο τύπος συσκευής έχει σχεδιαστεί για μεγάλα συστήματα που βοηθούν στην κυκλοφορία αέρα σε βιομηχανικά κτίρια. Στην καθημερινή ζωή ονομάζονται συχνά "σαλιγκάρια". Για διαμερίσματα δεν είναι πολύ κατάλληλα λόγω των μεγάλων διαστάσεων.

Ωστόσο, είναι πλέον δυνατή η κάλυψη των "σαλιγκαριών" που εγκαθίστανται σε κτίρια κατοικιών - κυρίως στα μπάνια. Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι πολύ ακριβό. Πληρώνει για μια τέτοια συσκευή θα έχει τρεις φορές περισσότερο από ό, τι για την αξονική. Πόσο καλά θα λειτουργήσει εξαρτάται από το μέγεθος των λεπίδων και το σχήμα τους.

Αγωγός

Τέτοιες συσκευές τοποθετούνται απευθείας στον αγωγό. Έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη και προσανατολίζονται σε διαφορετικά τμήματα:

Τέτοιες συσκευές έχουν πολύ χρήσιμες πρόσθετες λειτουργίες:

 • αισθητήρα υγρασίας;
 • off.

Σημαντικό! Βρίσκονται όχι μόνο σε διαμερίσματα, αλλά και σε πισίνες, σάουνες και άλλες εγκαταστάσεις. Για αυτό, παρέχεται ένα αδιάβροχο κάλυμμα.

Πού θα είναι;

Οι εγχώριοι ανεμιστήρες διαφέρουν στον τόπο εγκατάστασης. Μπορούν να σχεδιαστούν:

 • για ένα μπάνιο?
 • για το μπάνιο?
 • για την κουζίνα?
 • για δωμάτια.

Έχουν διαφορετική συσκευή:

 • με βαλβίδα ελέγχου.
 • με μάσκα εξαερισμού.

Σημαντικό! Οι κουζίνες και τα μπάνια είναι εξοπλισμένες με βαλβίδα αντεπιστροφής, είναι ειδικά σχεδιασμένες για τέτοιες εγκαταστάσεις. Μια τέτοια βαλβίδα επιτρέπει τον καθαρισμό του αέρα εξαγωγής και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Συστήματα με σχάρες εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους, και τότε ο αέρας από την τουαλέτα δεν θα φτάσει στους γείτονες.

Επιπλέον, οι οπαδοί είναι διαιρεμένοι και στη θέση της προσκόλλησης:

Σημαντικό! Στην πώληση είναι δυνατόν να συναντήσετε τους λάτρεις των υψηλών θερμοκρασιών - είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε στην κουζίνα, αν και συχνά τοποθετούνται σε σάουνες.

Πρόσθετες διαφορές

Υπάρχουν συσκευές που διαθέτουν λειτουργίες που δεν επιτρέπουν την διαχωρισμό τους σε ξεχωριστή κατηγορία, αλλά σημαντικές. Οι φίλοι μπορούν να είναι:

 • χωρίς θόρυβο,
 • ανθεκτικό στη διάβρωση.
 • προστατευμένο από σπινθήρες.
 • σχεδιασμένο για την αφαίρεση του καπνού.
 • σκόνη.
 • inkjet.

Σημαντικό! Οι θόρυβοι είναι συχνά αξονικοί και τίθενται σε διαμερίσματα. Όσον αφορά τις άλλες ιδιότητες, είναι πιο συναφείς με τις βιομηχανικές μονάδες, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να έχει ένα πρόσθετο καθήκον - για παράδειγμα, να αφαιρεί σκόνη ή καπνό από τη σήραγγα.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για το σπίτι;

Για να επιλέξετε μια συσκευή εξαερισμού για το σπίτι, πρέπει να λάβετε υπόψη σας αρκετά κριτήρια:

 • επιδόσεις ·
 • πολλαπλότητα;
 • επίπεδο θορύβου ·
 • βαθμός προστασίας από την υγρασία.
 • επίπεδο προστασίας από τη θερμότητα ·
 • συνολικές διαστάσεις.
 • σχεδιασμό.

Παραγωγικότητα

Αυτός είναι ο πιο σημαντικός δείκτης.

Μέθοδος ένα

Θεωρείται σύμφωνα με τον τύπο Π = * * 0. Η ακόλουθη παράσταση χρησιμοποιείται στον τύπο:

 • Π - παραγωγικότητα.
 • K είναι η πολλαπλότητα.
 • О είναι ο όγκος του δωματίου.

Η πολλαπλότητα είναι ένας σταθερός δείκτης. Αναφέρεται στις κανονιστικές ρυθμίσεις, ιδίως στα SNiPs. Όμως, ο όγκος πρέπει να υπολογιστεί. Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί - απλά θυμηθείτε το σχολικό πρόγραμμα στα μαθηματικά:

 1. Μετρήστε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου.
 2. Πολλαπλασιάστε τι έχετε.

Σημαντικό! Για την παραγωγικότητα που υπολογίζεται από τον τύπο, προσθέστε ένα άλλο 10-15% - αυτό είναι ένα σφάλμα.

Ο δεύτερος τρόπος για τον προσδιορισμό της απόδοσης

Σε αυτή την περίπτωση, ο συντελεστής πολλαπλασιασμού λαμβάνεται, αλλά ο ανεμιστήρας εξάτμισης επιλέγεται όχι από τον όγκο του δωματίου, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων που είναι συνεχώς στο δωμάτιο.

Ο τύπος μοιάζει με αυτό: Π = Κ * Λ, όπου Π - παραγωγικότητα, К - πολλαπλότητα, Λ - αριθμός ανθρώπων.

Συντελεστές πολλαπλότητας για διαφορετικούς χώρους

Φυσικά, στο φούρνο ή το θερμοκήπιο ο συντελεστής πολλαπλότητας θα διαφέρει από τον συντελεστή στην κρεβατοκάμαρα ή ακόμα και στην κουζίνα. Επομένως, καθορίζονται διαφορετικοί κανόνες:

 • αρτοποιείο - 25-30;
 • κομμωτήριο - 3-6;
 • εστιατόριο - 6-10;
 • γραφείο - 6-8;
 • νοσοκομείο - 4-6
 • μπάνιο ή ντους - 10-15;
 • WC 3-10;
 • κουζίνα στο διαμέρισμα - 6-8?
 • υπνοδωμάτιο - 2-4;
 • σαλόνι 4-6.

Επίπεδο θορύβου

Κατά τη λειτουργία, οποιαδήποτε συσκευή αυτού του είδους εκπέμπει κάποιο θόρυβο. Όσο μικρότερο είναι, τόσο πιο άνετα θα αισθάνονται οι κάτοικοι του διαμερίσματος. Υπάρχουν δύο τύποι θορύβου που προέρχονται από τους οπαδούς:

Η μηχανική προέλευση προέρχεται από την τριβή των λεπίδων, τις δονήσεις και επίσης σε περίπτωση που μερικά εξαρτήματα δεν είναι καλά στερεωμένα. Η αεροδυναμική εμφανίζεται όταν ο αέρας μετακινείται μεταξύ των λεπίδων ή μέσω των αεραγωγών. Το επίπεδό του για κατοικίες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 dB. Στην κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα ο θόρυβος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος - έως και 35 dB.

Σημαντικό! Για να μειωθεί ο θόρυβος, παρέχεται ένα κουτί απομόνωσης και ειδικοί σιγαστήρες, αλλά μόνο σε συνολικά μοντέλα.

Προστασία από υγρασία και αντοχή στη θερμότητα

Αυτές οι παράμετροι είναι ιδιαίτερα σημαντικές αν επιλέξετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης για μπάνιο ή σάουνα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύονται οι επαφές από την υγρασία, αλλιώς μπορεί να υπάρχει βραχυκύκλωμα με όλες τις συνέπειες.

Για ένα συνηθισμένο διαμέρισμα, ένας τέτοιος δείκτης ως αντίσταση στη θερμότητα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αλλά συσκευές που τοποθετούν σάουνες, ζευγαρωμένα και άλλα δωμάτια με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, πρέπει απαραίτητα να είναι ανθεκτικά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Πόσο βολικό είναι;

Ο ανεμιστήρας αγωγών εγκατάστασης για κουκούλα συνήθως ανατίθεται σε ειδικούς, αλλά πρέπει να χειρίζεστε τη συσκευή χωρίς βοήθεια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι βολικό. Υπάρχουν διάφορες επιλογές:

 • με αυτόνομη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.
 • ένας ανεμιστήρας που ανάβει με το φως.
 • ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας και αυτόματο κλείσιμο.

Σημαντικό! Ο πρώτος τύπος δεν εξαρτάται από άλλα συστήματα. Με μηχανικό μοχλό ή touchpad, ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε όταν νομίζετε ότι είναι σωστό. Η πιο οικονομική επιλογή. Τα μοντέλα που ανάβουν μαζί με το φως απορροφούν λίγο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτά μεμονωμένα. Οι πιο λογικές συσκευές με αισθητήρες, αλλά είναι κάπως ακριβότερες από άλλες.

Τι προτείνουν οι κατασκευαστές;

Οι κατασκευαστές οικιακών συσκευών επιτρέπουν στους πελάτες τους να επιλέξουν έναν ανεμιστήρα εξαγωγής από την άποψη του όγκου και του σκοπού του δωματίου.

Επικάλυψη

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι κατάλληλοι για μπάνια και τουαλέτες. Κατά κανόνα, ο χώρος αυτών των χώρων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Τοποθέτησε μια τέτοια συσκευή είναι πολύ απλή, μέρος της είναι εγκατεστημένο στον αγωγό εξαερισμού, το δεύτερο - παραμένει έξω και κλείνει με μια σχάρα.

Συσκευές παραθύρων

Ο ανεμιστήρας παραθύρου τοποθετείται στο παράθυρο. Μερικές φορές τοποθετούνται σε μια τρύπα τοίχου - όπου είναι. Αν αποφασίσετε να το τοποθετήσετε σε ένα διαμέρισμα με πλαστικά παράθυρα, βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένο στο παράθυρο διπλού υαλοπίνακα, ενώ δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη στο άνοιγμα του παραθύρου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων συσκευών ανά τύπο προφίλ. Μπορεί να είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Η πρώτη επιλογή γίνεται συνήθως με βαλβίδα ελέγχου.

Για την κουζίνα

Ο ανεμιστήρας της κουζίνας τοποθετείται στην κουκούλα. Εκεί ανακύπτει το ζήτημα του βαθμού αντοχής στη θερμότητα. Η κουζίνα σίγουρα δεν είναι σάουνα, αλλά η θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι αρκετά υψηλή, ειδικά αν σας αρέσει μια σόμπα ή έχετε έναν ηλεκτρικό φούρνο με σύστημα καθαρισμού πυρόλυσης. Είναι επίσης σημαντικό ο ανεμιστήρας να έχει ένα πλέγμα που θα εμποδίζει την είσοδο αιθάλης και γράσου στα πτερύγια.

Σημαντικό! Αν επιλέξατε το αξονικό μοντέλο, σημειώστε ότι η συσκευή πρέπει να αποσυναρμολογηθεί για να διευκολύνει τον καθαρισμό.

Βίντεο υλικό

Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε τους διάφορους τύπους ανεμιστήρων καυσαερίων και ανακαλύψαμε ποιο μοντέλο θα ήταν καλύτερο για αυτό ή εκείνο το δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε αυτές τις γνώσεις και συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι πάντα άνετο και άνετο.