Εξαερισμός σε σκελετό με δικά του χέρια, σχέδια, συστάσεις

Κρίνοντας εξ ορισμού, για τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, ο καθαρός αέρας πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο και ο αναλωμένος αέρας θα αφαιρεθεί. Από όπου προέρχεται ο αέρας ονομάζεται κανάλι παροχής ή ονομάζεται επίσης παραπόταμος και όπου πηγαίνει ονομάζεται κανάλι καυσαερίων ή διαφορετικό καπό. Και ένα ακόμα πράγμα, αυτή είναι η ροή.

Λεπτομερή σχέδια εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητα από τον τύπο του, μοιάζει με αυτό. Ο εξωτερικός χώρος εισέρχεται στα καθιστικά του κτιρίου και το εκχύλισμα παράγεται από τις εγκαταστάσεις για οικιακούς σκοπούς (στην κουζίνα υπάρχουν συνήθως δύο απορροφητήρες - μια κουκούλα και μια απλή αεραγωγού). Μεταξύ των χώρων στους οποίους λαμβάνει χώρα ο εξολκέας και η εισροή, πραγματοποιείται ροή αέρα.

Συνήθως η υπερχείλιση γίνεται κάτω από τις εσωτερικές πόρτες. Για το λόγο αυτό, υπάρχει κανόνας στα συμβούλια εγκατάστασης των θυρών να αφήνουν την απόσταση από το φύλλο της πόρτας στην επιφάνεια του δαπέδου. Αν δεν υπάρχει κενό για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να εγκατασταθούν κανάλια διασταυρούμενης ροής για την υπερχείλιση ή να τοποθετηθούν πλέγματα στους τοίχους. Ή ως επιλογή - να οργανώσει σε ένα τέτοιο χώρο έναν ανεξάρτητο αγωγό εξαγωγής - ένα πολύ πιο περίπλοκο σύστημα.

Χρειάζεστε εξαερισμό στο σκελετό;

 • Αν έχετε μόνο ένα καλοκαιρινό σπίτι, που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι, τότε δεν υπάρχει ανάγκη να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού. Το καλοκαίρι, οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού είναι συχνά ανοιχτά και ένα μικρό παράθυρο αρκεί για το αερισμό του μπάνιου.
 • Η βίλα, η οποία χρησιμοποιείται το φθινόπωρο και το χειμώνα, θα απαιτήσει την εγκατάσταση αεραγωγών στο μπάνιο και την κουζίνα. Σε αυτά τα μέρη, υψηλή υγρασία και χρειάζονται καλό αερισμό.
 • Κατοικία κατοικίας - εδώ είναι απαραίτητο ένα καλό σύστημα εξαερισμού, ανανεώνει σταδιακά τον αέρα και αποτρέπει την ανάγκη αερισμού.

Είδη εξαερισμού

Οι μέθοδοι εξαερισμού χωρίζονται σε 2 τύπους - φυσικό αερισμό, το οποίο δεν απαιτεί την εγκατάσταση μηχανικών συστημάτων και αναγκάζεται, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μηχανικά στοιχεία στη διαδικασία εργασίας.

Φυσικός εξαερισμός

Αυτός ο τρόπος ενημέρωσης του αέρα περιλαμβάνει την εργασία χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε πτητικών συσκευών. Όλες οι διαδικασίες συμβαίνουν σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, λαμβανομένων υπόψη των καιρικών παραγόντων.

Αν συνοψίσουμε, υπάρχουν 2 τύποι φυσικού αερισμού των χώρων - ένα οργανωμένο και ανοργάνωτο σύστημα εξαερισμού.

[ot-video type = "youtube" url = "https://www.youtube.com/watch?v=xs9CrADXG_cfeature"]]

Μη οργανωμένος αερισμός

Προηγουμένως, ο εξαερισμός στα σπίτια πραγματοποιήθηκε με την αποκαλούμενη "μέθοδο με φυσική εγκοπή" - οι ρωγμές χρησίμευαν ως κανάλια τροφοδοσίας και, για παράδειγμα, ο σωλήνας του κλιβάνου χρησίμευσε ως αποτελεσματικός αγωγός εξαγωγής.

Επιπλέον, ο αερισμός με σχισμές επηρεάζεται από την κατεύθυνση του ανέμου στο δρόμο, τη διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του κτιρίου και πολλές άλλες εξωτερικές επιδράσεις. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο εξαερισμός στα σπίτια ήταν πάντα παρών και κανείς δεν το σκεφτόταν.

Από τη μία πλευρά, αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί καθόλου έξοδα, αλλά ταυτόχρονα δεν ελέγχεται και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα υπερεκτιμηθούν με τυχαίους παράγοντες, από αλλαγές καιρού σε σφάλματα κατασκευής. Δεν θα μπορείτε να το μειώσετε ή να το αυξήσετε, εάν είναι πολύ καλό - όλη η θερμότητα θα σβήσει από το σπίτι, και αν είναι πολύ χαμηλή - θα είναι βουλωμένη στις εγκαταστάσεις.

Οργανωμένος εξαερισμός

Αυτή η μέθοδος αερισμού του εσωτερικού δεν απαιτεί τη χρήση οποιωνδήποτε μηχανικών διατάξεων. Αυτός ο εξαερισμός διαφέρει από την ανοργάνωτη, την ανάγκη να το προβλέψουμε στο σχέδιο του σπιτιού εκ των προτέρων. Ένα παράδειγμα είναι οι αεραγωγοί σε πολυώροφα κτίρια που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης. Η εισροή αέρα έγινε μέσω του παραθύρου (ή σε χαλαρές θέσεις των ξύλινων παραθύρων) και ο χρησιμοποιούμενος αέρας αφαιρέθηκε - μέσω του εξαερισμού στον τοίχο.

Με τον τρόπο αυτό για τα κτίρια το παλιό κτίριο γίνεται βουλωμένο μετά την εγκατάσταση μεταλλικών πλαστικών παραθύρων αντί των ξύλινων. Τα νέα παράθυρα είναι αεροστεγή και σταματούν την εισροή που προηγουμένως προέκυψε από τις ρωγμές. Η ώθηση στο σύστημα αερισμού σχηματίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο ύψος του πρώτου και του ανώτερου ορόφου και υπό την επίδραση της πίεσης του ανέμου.

Η έλλειψη αυτού του εξαερισμού στη μικρή αποτελεσματικότητα του έργου του και η εξάρτηση από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Επιπλέον, η διατομή και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού έχουν μεγάλη σημασία. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί αποτελεσματικός εξαερισμός με τον τρόπο αυτό στο σκελετό, αλλά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός θέρμανσης ως αγωγός για το σχέδιο.

Σε ποια περίπτωση είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί

Σε μικρά κτίρια που βρίσκονται στη χώρα. Δηλαδή, αν ο δρόμος είναι καθαρός αέρας, που δεν είναι μολυσμένος από βιομηχανικές εκπομπές. Σε κτίρια στα οποία κανείς δεν ζει καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους (για παράδειγμα, ένα μικρό σπίτι στη χώρα) ή ένα σκελετό με απαλές απαιτήσεις για το εσωτερικό μικροκλίμα. Φυσικά, δεν έχει νόημα να δαπανώνται χρήματα για την εγκατάσταση ενός αναγκαστικού συστήματος σε αυτά τα κτίρια.

Είδη υποχρεωτικών συστημάτων

 1. Παροχή αέρα. Ο χρησιμοποιούμενος αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια λόγω της αυξημένης πίεσης.
 2. Εκχυλίστρια. Η εισροή καθαρού αέρα οφείλεται στην αραίωση στο δωμάτιο.
 3. Εισροή-κουκούλα. Μια μέθοδος που απαιτεί συντονιστές ανεμιστήρες αέρα για να συγχρονίσουν τη λειτουργία τους?
 4. Με ανάκτηση θερμότητας. Σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε ενέργεια που καταναλώνεται για τη θέρμανση του σπιτιού πλαισίου.

Πρωτογενής εξαναγκασμένος εξαερισμός

Στα σύγχρονα σπίτια, χρησιμοποιείται μηχανικός αερισμός, ο οποίος είναι ευκολότερος στη διαχείριση και τον έλεγχο. Ο αναγκαστικός αερισμός απαιτεί τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής που κινεί με βίαιο τρόπο τον αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Σύστημα εξάτμισης

Η φθηνότερη και πιο κοινή μορφή εξαερισμού, η εισροή γίνεται με φυσικό τρόπο, μέσω των βαλβίδων εισαγωγής που τοποθετούνται σε παράθυρα και τοίχους, μικρο αερισμό και φύλλο παραθύρου. Η κουκούλα παράγεται με ανεμιστήρα.

Σύστημα τροφοδοσίας

Σε αυτή τη μέθοδο, τα πάντα είναι ακριβώς το αντίθετο, σε χώρους παροχής εξωτερικού αέρα ένα ειδικό ανεμιστήρα, με αποτέλεσμα σε ένα δωμάτιο υπάρχει υψηλή πίεση του αίματος, και ο αέρας βρίσκει το δρόμο της έξω από το κτίριο - ένα αγωγό εξαγωγής, ή χρησιμοποιώντας μικρο-αερισμό.

 1. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης στον ανεμιστήρα τροφοδοσίας και ο ζεστός αέρας θα εισέλθει στα δωμάτια.
 2. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε τέτοιο εξαερισμό, δεν υπάρχει "αίσθηση έλξης", που συμβαίνει συχνά όταν χρησιμοποιείται ένα βύθισμα.
 3. Υπάρχει ένα άλλο μικρό αλλά πολύ χρήσιμο πλεονέκτημα - πολύ λιγότερη σκόνη προέρχεται από το δρόμο.

Σε ποια περίπτωση είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί

Εάν ο φυσικός αερισμός δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί. Για ένα σκελετό σε περιβαλλοντικά δυσμενές σημείο.

Συσκευές τροφοδοσίας και εξαγωγής

Σε αυτή την περίπτωση, τόσο στο κανάλι καυσαερίων όσο και στα κανάλια εισαγωγής αέρα, είναι εγκατεστημένοι ανεμιστήρες, και εδώ είναι αδύνατο να γίνει χωρίς το σύστημα αεραγωγών. Η κουκούλα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα τέτοιο σύστημα από σαλόνια. Ως αποτέλεσμα, η κουκούλα και η εισροή θα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.

"Μικτή" εξαερισμός

Ο βέλτιστος τρόπος για τον αερισμό του σπιτιού πλαισίου, χρησιμοποιεί τον φυσικό εξαερισμό ως κύριο, αλλά σε ορισμένα δωμάτια αναγκάζεται.

Σε ποια περίπτωση είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί

 • Σε κτίρια για τη μείωση του κόστους κατασκευής, χρησιμοποιείται σε "προβληματικούς" χώρους (καπνιστό, με δυσάρεστες οσμές, υψηλή υγρασία).
 • Στα πίσω δωμάτια.

Ανάκτηση

Οι παραπάνω τύποι εξαερισμού έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Αυτά επηρεάζουν σημαντικά την απώλεια θερμότητας - αφαιρώντας τον θερμό αέρα και απορροφώντας το κρύο, αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος. Για το λόγο αυτό, σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, έχει εγκατασταθεί μια πρόσθετη συσκευή - ένας ανακτητής. Αυτή η ειδική μπλοκ, όπου τα ειδικά κανάλια μετακινεί το θερμό αέρα στους εσωτερικούς χώρους και ψύχθηκε στο δρόμο, πολλά από αυτά και διαχωρίζονται με χωρίσματα. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο με τη βοήθεια αυτών των χωρισμάτων θερμαίνεται με θερμότητα, που εκπέμπει τον αέρα εξαγωγής.

Ο βαθμός ανάκτησης ποικίλλει ανάλογα με τη μεταβολή της ταχύτητας της κίνησης του αέρα, του τύπου του ανακτητή και της θερμοκρασίας. Η ουσία αυτής της συσκευής είναι ότι δεν καταναλώνεται επιπλέον ενέργεια, για τη θέρμανση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο. Ακόμη και στη συσκευή υπάρχουν στοιχεία όπως η παράκαμψη και ο αποτελεσματικός θερμαντήρας.

 1. Παράκαμψη - Απενεργοποιεί την αναγεννητική λειτουργία. Για παράδειγμα, στη ζέστη του καλοκαιριού, δεν υπάρχει ανάγκη να θερμανθεί ο δροσερός αέρας από το δρόμο.
 2. Calorifer Είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον αέρα κατά τη διάρκεια σοβαρών κρυολογημάτων.

Ανακαινιστές δωματίων

Μια νέα λύση συστήματος εξαερισμού που χρησιμοποιείται σε ξεχωριστό χώρο. Αυτές οι συσκευές τοποθετούνται σε τοίχο. Παρεμπιπτόντως, μόνο ένα τείχος αυτού του είδους μπορεί πραγματικά να ονομάζεται "αναπνοή". Στην καρδιά του είναι ένας μικρός κεραμικός εναλλάκτης θερμότητας και ένας ανεμιστήρας που απορροφά τον εξωτερικό αέρα και έπειτα φυσάει προς τα έξω.

Όταν ο ανεμιστήρας αφαιρεί ζεστό αέρα κατασκευασμένο από κεραμικό εναλλάκτη θερμότητας, θερμαίνεται. Μετά από αυτό, ο ανεμιστήρας αρχίζει να τροφοδοτεί αέρα από το δρόμο και ο θερμαινόμενος εναλλάκτης θερμότητας αρχίζει να το θερμαίνει.

Εξαερισμός και καθαρισμός του αέρα

Εάν η κατοικία πλαισίου βρίσκεται στην περιοχή με βρώμικο εξωτερικό αέρα, είναι λογικό να προσθέσετε ειδικές συσκευές στο σύστημα εξαερισμού. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε καθαριστικά που μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα από τις δυσάρεστες οσμές, τη σκόνη του δρόμου και ακόμη και τον καπνό τσιγάρων.

Επιπλέον, σε ορισμένα προϊόντα είναι δυνατό να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του αέρα που προέρχεται από το δρόμο και την υγρασία του. Το μειονέκτημα τέτοιων συσκευών είναι η ταχεία μόλυνση των στοιχείων φίλτρου.

Επισκόπηση της αγοράς του εξοπλισμού εξαερισμού

Τώρα η αγορά διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία συσκευών αερισμού των κορυφαίων κατασκευαστών παγκοσμίως, καθένα από τα οποία παράγει προϊόντα στο τμήμα της αγοράς. Ο προτεινόμενος εξοπλισμός εξαερισμού χωρίζεται υπό όρους σε τέτοιες περιοχές χρήσης:

 • Ημι-βιομηχανικές και οικιακές χρήσεις.
 • Για χρήση στη βιομηχανία.
 • Συσκευές "ειδικού" σκοπού.

Στον τομέα της ημι-βιομηχανικής και οικιακής χρήσης χρησιμοποιούνται συσκευές για εστιατόρια, γραφεία, κτίρια κατοικιών και διαμερίσματα - εγκαταστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 600 τ.μ. Ο εξοπλισμός για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις περιλαμβάνει συσκευές ικανές να δημιουργήσουν εναλλάκτη αέρα άνω των 4000 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Συσκευές εξαερισμού "ειδικού" προορισμού χρησιμοποιούνται σε χώρους με ασυνήθιστες απαιτήσεις, όπως π.χ. εγκαταστάσεις για τη λειτουργία και τη φαρμακευτική παραγωγή, συσκευές εξαερισμού έκτακτης ανάγκης, εξαρτήματα συστημάτων απομάκρυνσης καπνού.

Συσκευές για ημι βιομηχανική και οικιακή χρήση

Εδώ, οι συσκευές για τους κατασκευαστές αερισμού από τις ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν:

 1. Τσεχική Remake;
 2. Σουηδικά Kanalflakt;
 3. Σουηδικά Ostberg.

Τα προϊόντα αυτών των εταιρειών έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στη χώρα μας και ο εξοπλισμός τους αποδείχθηκε ως μια αξιόπιστη βάση για τη δημιουργία συστημάτων υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους.

Πρόσφατα, τα προϊόντα αυτών των κατασκευαστών εμφανίστηκαν στην αγορά της χώρας μας:

 1. Ρωσικά Arctos;
 2. Από την Ανατολική Ευρώπη Ventrex;
 3. Ρωσικά-Γερμανικά Korf;
 4. Γερμανικά Wolter.

Αυτές οι μάρκες παράγουν αξιόπιστες συσκευές εξαερισμού, γι 'αυτό και η επιλογή ενός συγκεκριμένου κατασκευαστή εξαρτάται από τις προτιμήσεις του πελάτη και το κόστος του εξοπλισμού.

Τα συγκροτήματα Monoblock παράγονται από εγχώριους και ξένους κατασκευαστές. Από τη σκοπιά της εγκατάστασης του πελάτη γίνεται στη χώρα μας για την εισαγωγή χειρότερα, που συλλέγονται από ένα και μόνο μέρη και, επιπλέον, να είναι προσαρμοσμένες στις ρωσικές συνθήκες (χρησιμοποιώντας π.χ., μια πιο αποτελεσματική θερμάστρα σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες). Ταυτόχρονα, η εξάπλωση των τιμών για τέτοιες συσκευές από διάφορους κατασκευαστές φτάνει το 50%.

Χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού

Ο συγκεκριμένος τύπος εξαερισμού κατάλληλος για το σπίτι καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες, τον αριθμό των ενοικιαστών και τη συνολική έκταση των χώρων. Κτίριο πλαισίου στη δομή του είναι ασυνήθιστο, είναι δυνατόν να οργανωθούν αεραγωγοί απευθείας στις οροφές και στους τοίχους. Οι μεμονωμένοι κατασκευαστές προκατασκευασμένων σπιτιών προετοιμάζουν διάφορες οπές στο έργο, οι οποίες θα επιτρέψουν τις απαραίτητες επικοινωνίες.

Πρακτικές συστάσεις

Κατά τον αερισμό της συσκευής, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη αυτές τις στιγμές:

 • Τα κανάλια αέρα στις οροφές και στους τοίχους τοποθετούνται με πλαστικούς σωλήνες. Τα μεταλλικά προϊόντα είναι ακριβότερα, φοβούνται το συμπύκνωμα και γίνονται "κρύες γέφυρες", που συμβάλλουν στην απώλεια θερμότητας.
 • Διάμετρος οριζόντια τοποθετημένο κανάλια ελαχίστως διατομή 100x100 mm, κύρια αγωγοί ελάχιστη διατομή 120x120 mm διατεταγμένο κατακόρυφα?
 • Εκτός από τους τοίχους, οι βαλβίδες εισαγωγής τοποθετούνται σε πλαίσια παραθύρων.
 • Εάν ένα κτίριο με αεραγωγό λέβητα αερίου ή σωλήνα από φούρνο, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε δίπλα τους ένα σωλήνα εξαερισμού.

Ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά αν:

 • Σε εσωτερικούς χώρους είναι δύσκολο να αναπνεύσει, να παραμείνει αέρας. Μπαίνοντας στο σπίτι, υπάρχει η επιθυμία να αεριστεί το δωμάτιο.
 • Στην κουζίνα και στο μπάνιο ο μύκητας αναπτύσσεται γρήγορα στις γωνίες του δωματίου. Ο φυσικός αερισμός δεν μπορεί να μειώσει την υψηλή υγρασία.
 • Η συμπύκνωση εμφανίζεται στα παράθυρα.
 • Ο σωστά διαρρυθμισμένος φυσικός αερισμός παρέχει συνεχώς καθαρό αέρα στα σαλόνια. Έτσι, οργανώνεται ευνοϊκό μικροκλίμα και σταθεροποιείται η υγρασία του αέρα.

Κάνουμε αερισμό στο σκελετό με τα χέρια μας, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα σχήματα

Για να βεβαιωθείτε ότι το σκελετό ήταν ωραίο και άνετο, πρέπει να τοποθετήσετε τον σωστό εξαερισμό. Η συσκευή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς. Ωστόσο, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας - με τα χέρια σας, χρησιμοποιώντας διάφορα σχήματα. Ο εξαερισμός σε ένα σκελετό δεν είναι μια ιδιοτροπία, αλλά μια αναγκαιότητα.

Το σχέδιο του αερισμού του σπιτιού πλαισίου

Γιατί είναι;

Για να συνειδητοποιήσετε τη σημασία του εξαερισμού στο σκελετό, πρέπει να διευκρινίσετε τη δομή του σκελετού. Αυτός ο τύπος κατασκευής είναι τοίχων ξύλινο πλαίσιο που ομαδοποιούνται στεγανοποίησης σταματούν, πλάκες μεμβράνης αφροί, άλλα μόνωση, και όλα αυτά καλύπτεται από υλικό για το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ως αποτέλεσμα, έχουμε τοίχους που ουσιαστικά δεν αφήνουν στον αέρα. Σε αυτό υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα - χαμηλό κόστος ενέργειας για θέρμανση χώρου, μακράς διαρκείας άνετη θερμοκρασία αέρα.

Πρόγραμμα εξαερισμού για διώροφο σπίτι

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται στο σπίτι. Με την πάροδο του χρόνου, τα δωμάτια γίνονται βουλωμένα, το περιεχόμενο οξυγόνου πέφτει, εμφανίζονται δυσάρεστες μυρωδιές, σχηματίζονται συμπυκνώματα στους τοίχους. Εάν οι τοίχοι ήταν εντελώς αδιαπέρατοι, οι άνθρωποι στο κτίριο θα μπορούσαν να πεθάνουν από έλλειψη οξυγόνου. Ωστόσο, τα παράθυρα που ανοίγουν περιοδικά, οι πόρτες σπάζουν τη στεγανότητα, και στο σκελετό μπορείτε να ζήσετε.

Νωρίτερα, πριν υπάρξει ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας στη ζωή μας, ο καθαρός αέρας μέσα στο δωμάτιο παρέχεται από φυσικό αερισμό - μέσω των σχισμών των παραθύρων, για παράδειγμα. Αλλά για να αντικαταστήσουν τα ξύλινα παράθυρα που είχαν καεί, τα οποία εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, μπήκαν σύγχρονα - πλαστικά παράθυρα, σφραγισμένα και συγκρατημένα. Τα σπίτια έχουν γίνει σαν πλαστικά θερμοκήπια, στα οποία είναι ζεστό και βουλωμένο, ειδικά το καλοκαίρι.

Μετακίνηση αέρα στον εξαερισμό

Ωστόσο, ο χώρος σκελετού εξαερισμού είναι απαραίτητος όχι μόνο για τη διατήρηση της άνεσης, αλλά και για την επέκταση της λειτουργίας του κτιρίου. Λόγω του ανεπαρκούς εξαερισμού, η συμπύκνωση παραμένει στους τοίχους, με τη μορφή σταγόνων νερού. Ως εκ τούτου, μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας, μύκητες και μούχλα εμφανίζονται συχνά στους τοίχους των σπιτιών πλαισίου.

Η συμπύκνωση ρυθμίζεται όχι μόνο στην επιφάνεια των τοίχων, αλλά στο εσωτερικό - είναι γνωστό ότι το σημείο δρόσου βρίσκεται περίπου στο μέσο του θερμαντήρα στο τοίχωμα του κατασκευαστή σφαγίων. Η συνεχής υγρή μόνωση χάνει τις ιδιότητές της, το σπίτι κρύβεται και καταρρέει από το εσωτερικό.

Ανοίγματα εξαγωγής στην οροφή

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις πραγματικές καναδικές κατοικίες και σπίτια χτισμένα με φινλανδικές τεχνολογίες, μεγάλη σημασία έχει η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού. Δυστυχώς, στην πραγματικότητά μας είναι πολύ ακριβό να εγκατασταθεί, οπότε συχνά οι ανάγκες για εξαερισμό σβήνουν οι προγραμματιστές. Δίνουν συμβουλές, όπως αφήνοντας το παράθυρο σε μικρο αερισμό ή ανοίγοντας τα παράθυρα τακτικά. Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα λύσουν το πρόβλημα της δύσκολης εισόδου αέρα στην αίθουσα όπου ζουν οι άνθρωποι, αλλά θα χρειαστούν επιπλέον έξοδα για αίθουσες θέρμανσης ή ψύξης.

Εξαερισμός ιδιωτικής κατοικίας

Ποια είναι τα συστήματα εξαερισμού

Δεδομένου ότι τα πλαίσια κτιρίων διαφορετικών χρήσεων (κατοικιών, μη οικιστικών, τεχνικών χώρων κ.λπ.) μπορεί να χρειάζονται εξαερισμό, είναι απαραίτητο να επιλέξετε σωστά τον τύπο του συστήματος εξαερισμού. Είναι:

Φυσικά συστήματα εξαερισμού ονομάζονται επίσης βαρύτητα, βασίζονται σε φυσικά φαινόμενα. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο αέρα και επομένως ανεβαίνει. Και ο κρύος αέρας κατεβαίνει, με αποτέλεσμα μια φυσική κίνηση του αέρα στο δωμάτιο.

Σχέδιο σχεδίασης σε διαφορετικούς χώρους

Φυσικά συστήματα εξαερισμού που μπορούν να κατασκευαστούν με τα χέρια τους, να λειτουργούν λόγω αιολικής ή βαρυτικής πίεσης. Ο αέρας που εισέρχεται στην αίθουσα δεν υφίσταται προκαταρκτική προετοιμασία, δηλαδή δεν καθαρίζεται, δεν θερμαίνεται, δεν υγραίνεται ή δεν ψύχεται.

Η εγκατάσταση και εγκατάσταση ενός συστήματος με μηχανικό κίνητρο περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού που δίνει στον αέρα ορισμένες παραμέτρους και αυτά τα χέρια δεν βάζουν αυτά τα περίπλοκα στοιχεία ανταλλαγής αέρα.

Ανταλλαγή αέρα στο σπίτι με απορροφητήρα

Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη όχι μόνο να εισέλθει καθαρός αέρας στο δωμάτιο, αλλά και να αφαιρεθεί το μολυσμένο από το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, μιλήστε για την κουκούλα εξαερισμού. Έτσι, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι:

 • εξάτμιση (αφαιρέστε τον μολυσμένο αέρα)
 • Η εισροή (δημιουργήστε μια εισροή καθαρού αέρα στο σπίτι)
 • μικτά συστήματα εξαερισμού (ταυτόχρονα απομακρύνετε το παλιό και εισάγετε νέο αέρα)

Τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να εξυπηρετήσουν ολόκληρο το σπίτι, και στη συνέχεια να μιλήσουν για τα συστήματα γενικής ανταλλαγής, και ένα συγκεκριμένο δωμάτιο είναι τοπικός αερισμός.

Παράθυρο για εξαερισμό: η φωτογραφία δείχνει πώς κινείται ο αέρας

Φυσική παθητική και ενεργή ανταλλαγή αέρα σε ιδιωτική κατοικία

Παρά την απλότητα της συσκευής φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται, κάνοντας το ίδιο το έργο. Πρώτα απ 'όλα είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους νόμους της φυσικής που περιγράφουν τα πρότυπα της κίνησης του αέρα σε διάφορες θερμοκρασίες και πιέσεις. Αν στη φυσική δεν είστε ιδιαίτερα έμπειροι, χρησιμοποιήστε έτοιμα σχήματα.

Ξεκινήστε την εγκατάσταση του εξαερισμού από μια απλή δομή, η οποία είναι ένα κανάλι στο τοίχωμα στήριξης στο κέντρο του σπιτιού. Αυτό το κανάλι πρέπει να έχει μέγεθος περίπου 140 mm. Από τους κύριους διαύλους καναλιών ανατίθενται σε όλους τους άλλους χώρους του κτιρίου.

Ο εξαερισμός στις μονάδες υγιεινής είναι ένα σημαντικό στοιχείο του εξαερισμού

Στους σωλήνες τοποθετούνται πλαστικοί σωλήνες κατάλληλης διαμέτρου, μέσω αυτών θα είναι απαραίτητο να μετακινήσετε τον αέρα κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής θερμότητας. Η απόσυρση αυτών των σωλήνων στο δρόμο θα εξασφαλίσει μια σταθερή εισροή καθαρού αέρα μέσα στο σπίτι, και η απόσυρση μολυσμένων έξω. Η κίνηση των ροών θα οφείλεται στις δυνάμεις πίεσης και έλξης, οι οποίες εξαντλούν τον αέρα εξαγωγής. Η νέα εισροή θα πραγματοποιηθεί μέσω φυσικών ανοιγμάτων (θυρών ή παραθύρων) ή τεχνητών καναλιών.

Ο αγωγός καυσαερίων εγκαθίσταται πιο συχνά στην οροφή και πρέπει να βρίσκεται πάνω από την κορυφογραμμή για καλύτερη πρόσφυση.

Οι αγωγοί εισαγωγής τοποθετούνται απευθείας στους τοίχους και είναι εξοπλισμένοι με ειδικά φίλτρα. Αυτά τα φίλτρα περνούν μόνο καθαρό αέρα και πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά. Τα φίλτρα τοποθετούνται μέσα στον τοίχο σε πλαστικό σωλήνα.

Το σχήμα των καναλιών αερισμού

Για να εξασφαλιστεί καλύτερη ροή αέρα, οι ανεμιστήρες τοποθετούνται στα κανάλια ροής που οδηγούν από τον κύριο. Βοηθούν τα ρεύματα να κινούνται πιο παραγωγικά, αλλά αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Αυτός είναι ο ενεργός εξαερισμός.

Για να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιωτικές κατοικίες, εγκαθιστάτε μερικές φορές παθητικό αερισμό, που δεν καταναλώνει ενέργεια, αλλά είναι σε θέση να εργάζεται παραγωγικά για κανάλια που δεν υπερβαίνουν τα 5 μέτρα. Η ζεστή ροή τραβιέται μέσα από την κουκούλα στον τοίχο και το κρύο ρέει μέσα από τα φυσικά ανοίγματα - παράθυρα και πόρτες.

Ανταλλαγή αέρα μέσω εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι

Βέλτιστη επιλογή ανταλλαγής αέρα: παροχή και εξάτμιση

Δεδομένου ότι και τα δύο αυτά συστήματα (ενεργά και παθητικά) έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, δημιουργήθηκε ένα σύστημα που τα ενώνει σε ένα. Έχει λάβει το όνομα της τροφοδοσίας-εξάτμισης. Μέχρι σήμερα, ο εξαερισμός αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και φθηνός.

Μια πρίζα για τον αέρα

Περιλαμβάνει:

 • διανομέα
 • εισερχόμενα κανάλια
 • κανάλια εκροής
 • φίλτρα
 • οπαδούς

Το μπλοκ διανομέα αποτελείται από δύο μέρη, είναι ένας μηχανισμός με εγκατεστημένους ανεμιστήρες. Το πρώτο μέρος είναι υπεύθυνο για την εισροή καθαρού αέρα και τη διανομή του σε όλους τους χώρους, και το δεύτερο μέρος για την εκροή που χρησιμοποιείται έξω.

Μια είσοδος και μία έξοδος για τον ανεμιστήρα και τον εξαερισμό

Έτσι, το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής έχει μία εισροή και μία έξοδο προς τα έξω, με εγκατεστημένους ανεμιστήρες και φίλτρα. Μεταξύ των παραποτάμων υπάρχει μια πολύπλοκη διακλάδωση των καναλιών κατά μήκος των εγκαταστάσεων.

Οι αγωγοί εξαερισμού κρύβονται στους τοίχους και πρέπει να εγκατασταθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Κανόνες που πρέπει να τηρούνται

Εάν παραγγείλετε ένα σκελετό από τους προγραμματιστές, φροντίστε να ρωτήσετε ποια συστήματα εξαερισμού είναι εγκατεστημένα στο σπίτι σας. Είναι καλύτερα να ενδιαφέρεται για την προ-κατασκευή, επειδή ορισμένες εταιρείες απλά παραλείπουν αυτό το στάδιο της εργασίας, εξοικονομώντας χρόνο.

Υγειονομικά πρότυπα για κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών πλαισίων

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν οικοδομικές προδιαγραφές για την παροχή καθαρού αέρα σε ιδιωτικές κατοικίες. Είναι περίπου 3 cu. m ανά ώρα ανά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. μ. κτίριο διαμερισμάτων. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος και εάν τα ανώτατα όρια είναι υψηλότερα από τα πρότυπα (και ως εκ τούτου ο όγκος δωματίου είναι υψηλότερος), η πρόσληψη καθαρού αέρα θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο.

Επιπλέον, υπάρχουν υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα όσον αφορά τους τύπους φίλτρων και υγρασίας, επομένως ελέγξτε με τους κατασκευαστές - ποια φίλτρα είναι εγκατεστημένα στο κτίριό σας.

Καταχωρημένα για οικιστικά κτίρια και τα ακόλουθα πρότυπα. Για παράδειγμα, τουλάχιστον 60 κουτ. m φρέσκο ​​αέρα θα πρέπει να ρέει ανά ώρα ανά δωμάτιο ανά άτομο, αν το άτομο είναι στο δωμάτιο συνεχώς. Εάν ένα άτομο φτάσει προσωρινά σε ένα δωμάτιο, το ποσοστό μειώνεται στα 20 cu. m.

Πρότυπο της πολλαπλότητας ή του μεγέθους της ανταλλαγής αέρα

Πώς να υπολογίσετε τις απαραίτητες παραμέτρους για το σπίτι

Για την πραγματοποίηση εξαερισμού υψηλής ποιότητας σε μια ιδιωτική κατοικία, πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εάν θέλετε να το τοποθετήσετε μόνοι σας, θα πρέπει να θυμηθείτε τουλάχιστον 2 τύπους. Ο πρώτος τύπος μοιάζει με αυτό: Lpr = Lvt. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος του απομακρυσμένου αέρα από το σπίτι είναι ίσος με τον όγκο του οικισμού.

Ο τύπος για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα

Ο δεύτερος τύπος μοιάζει με αυτόν: L = (Sx3 + nx60 + V / 2) / 3. Σ 'αυτόν τον τύπο, το S υποδηλώνει την περιοχή του χώρου στον οποίο διεξάγεται ο εξαερισμός. n- είναι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το δωμάτιο. και V είναι ο όγκος του δωματίου. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι κατά προσέγγιση, και για ακριβέστερους υπολογισμούς είναι προτιμότερο να στραφούν σε ειδικούς.

Εξαερισμός σε ένα σκελετό: λεπτομερή σχήματα και αρχή λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού, βασικοί κανόνες και απαιτήσεις, χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Σε κάθε σπίτι, τίθεται το ζήτημα της πρόσληψης και διάθεσης καθαρού αέρα. Επομένως, η εγκατάσταση απλού εξαερισμού στο σκελετό είναι πολύ πραγματική. Τα σύγχρονα σπίτια είναι πρακτικά ερμητικά, αφού τα υλικά δεν μπορούν να έχουν χρόνο να απορροφήσουν όλη την υγρασία που εκπέμπει ένα άτομο στη διαδικασία της ζωτικής δραστηριότητας. Κατά την κατασκευή ενός τέτοιου σπιτιού, πρέπει να σκεφτείτε μέσω του συστήματος αεραγωγών.

Χρειαζόμαστε εξαερισμό στο σπίτι του σκελετού, ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Ο εξαερισμός απαιτείται όχι μόνο στο σύρμα, αλλά σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Εάν πριν από τον αέρα μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο φυσικά, μέσα από τις ρωγμές στα παράθυρα, τις πόρτες και τους τοίχους, τώρα είναι σχεδόν αδύνατο. Οι πυκνές πόρτες, τα πλαστικά παράθυρα, τα σύγχρονα δομικά υλικά και οι θερμαντήρες εμποδίζουν τη διείσδυση του αέρα.

Η κύρια και πιο σημαντική λειτουργία του εξαερισμού είναι ο αερισμός του χώρου. Ο εξαγόμενος αέρας πρέπει να βγει έξω, αλλά νωπός, καθαρός για να εισέλθει στο σπίτι.

Ποιες εγκαταστάσεις πρέπει να αερίζονται πρώτα;

 1. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να σκεφτείτε τον αερισμό αν το σπίτι χρησιμοποιείται για μόνιμη κατοικία. Εάν το σπίτι χρησιμοποιείται για κατοικία μόνο κατά τη θερινή περίοδο (για παράδειγμα, μια θερινή κατοικία), τότε συνήθως τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστεί ένα ενσωματωμένο σύστημα εξαερισμού.
 2. Απαιτείται εξαερισμός στο σπίτι, κατασκευασμένο από φυσικά υλικά. Εάν η κυκλοφορία του αέρα είναι κακή, μούχλα και μύκητας θα εμφανιστεί αναπόφευκτα, η οποία θα συντομεύσει τη ζωή του σπιτιού.

 • Αν έχετε σπίτι με αέριο - δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς αερισμό. Το ίδιο το δωμάτιο πρέπει να αερίζεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η συσσώρευση αερίου, ξεχωριστά πρέπει να υπάρχει καθαρισμός στο χώρο του λέβητα.
 • Είναι απλά απαραίτητο να εξαγάγετε αέρα στην κουζίνα, σε μπάνια και μπάνια. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει αυτά τα δωμάτια, δεν έχουν τοίχους απέναντι από το δρόμο, έτσι πρέπει να εξοπλίσουν τους αγωγούς εξαγωγής.
 • Όροι και απαιτήσεις για τον εξαερισμό

  • Ο εξαερισμός στο σπίτι ρυθμίζει τη ροή του καθαρού αέρα και την ομοιομορφία της διανομής του.
  • Χωρίς αποτυχία, ο εξαγόμενος αέρας αφαιρείται από την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα. Εάν είναι απαραίτητο, εγκαθίσταται σε άλλες εγκαταστάσεις (για παράδειγμα, ένα κελάρι, μια σοφίτα, ένα υπόγειο).
  • Το σπίτι πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φυσικό αερισμό του αέρα (παράθυρα, παράθυρα κλπ.).
  • Οι δυσάρεστες οσμές πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως και να μην εισέλθουν σε άλλους αεραγωγούς.
  • Ο εξαερισμός θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τα πρότυπα αν εντός μίας ώρας δεν διαπερνά κανείς από έναν μόνο όγκο αέρα. Από την κουζίνα θα πρέπει να αφαιρούνται τουλάχιστον 60 m³ αέρα ανά ώρα, και από το μπάνιο και την τουαλέτα - τουλάχιστον 25 m³.
  • Η ανταλλαγή αέρα σε άλλα δωμάτια ενός μονόχωρου σπιτιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,2 όγκου δωματίου.

  Το φυσικό σύστημα αερισμού στο σκελετό

  Αρχή λειτουργίας

  Αυτό είναι το απλούστερο είδος εξαερισμού που μπορεί να είναι. Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με ηλεκτρισμό, σύνθετα συστήματα εκκένωσης αέρα. Η κίνηση του αέρα είναι η ίδια με τη φύση: λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το σπίτι, σχηματίζεται βύθισμα.

  Συνήθως, η ροή του αέρα μέσω των ρωγμών στους τοίχους και τα παράθυρα, μέσω των καπνοδόχων και των αεραγωγών θεωρείται επίσης φυσικός αερισμός. Αλλά αυτή η μέθοδος είναι πολύ ασταθής και εξαρτάται εντελώς από τις καιρικές συνθήκες. Με τον συχνό αερισμό, τα ρεύματα και, ως εκ τούτου, τα κρυολογήματα μπορούν να συμβούν. Κατά την κρύα εποχή αυξάνεται το κόστος διατήρησης της θερμότητας.

  Πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

  • οικονομία,
  • έλλειψη ενέργειας,
  • την αξιοπιστία της εργασίας,
  • ήσυχη δουλειά.


  Μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

  • αδύναμη κυκλοφορία αέρα,
  • την εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες,
  • αδυναμία ρύθμισης της ροής του αέρα,
  • μεγάλες απώλειες θερμότητας το χειμώνα, χαμηλή απόδοση το καλοκαίρι.

  Διαγράμματα διάταξης συστήματος

  Επειδή επί του παρόντος οι υπό κατασκευή κατοικίες δεν έχουν πρακτικά ρωγμές και φυσική πρόσληψη αέρα, ο απλός εξαερισμός γίνεται με τη βοήθεια μιας βαλβίδας παροχής. Εξασφαλίζει τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό ή αμιαντοτσιμέντο.

  Η βαλβίδα τροφοδοσίας είναι μια μικρή στρογγυλή συσκευή με διάμετρο 50-130 mm. Έχει ένα ηχητικό αποσβεστήρα και φίλτρο αέρα. Έξω υπάρχει μια σχάρα, μέσα - ένας αποσβεστήρας που ρυθμίζει την παροχή αέρα.

  Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

  • Εξωτερικά, η βαλβίδα τροφοδοσίας είναι κλειστή με μια σχάρα.
  • Στο εσωτερικό του είναι εγκατεστημένο ένα φίλτρο για την επεξεργασία του πρωτογενούς αέρα και ένα σιγαστήρα.
  • Η ροή του εισερχόμενου αέρα ρυθμίζει τον αποσβεστήρα.
  • Για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα ήταν πιο αποτελεσματικό το καλοκαίρι, όταν η έλξη είναι σχεδόν απουσία, οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στους αεραγωγούς, οι οποίοι ενεργοποιούνται αυτόματα.

  Ένα τέτοιο σύστημα φυσικού αερισμού θα είναι αποτελεσματικό μόνο σε ένα μικρό μονοόροφο σπίτι. Σε μεγάλα σπίτια είναι απαραίτητη μια άλλη διάταξη εξαερισμού, διαφορετικά θα εμφανιστεί συμπύκνωμα, μούχλα και θόρυβος.

  Εποχικά χαρακτηριστικά του εξαερισμού ιδιωτικών κατοικιών σε βίντεο:

  Συστήματα εξαναγκασμένης ανταλλαγής αέρα

  Το λεγόμενο σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι δύσκολο να εξοπλιστεί. Λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και έχει πιο διακλαδισμένη δομή. Για την τοποθέτησή του είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε ειδικούς. Θα σας βοηθήσουν επίσης να υπολογίσετε το κόστος και να σας προειδοποιήσει πώς να το κάνετε σωστά.

  Στο σύστημα τεχνητού εξαερισμού όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών. Από το δρόμο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στη μονάδα εξαερισμού, και από εκεί διανέμεται σε όλο το σπίτι, και ο χρησιμοποιούμενος αέρας τεντώνεται και ρίχνεται έξω.

  Το αναγκαστικό σύστημα περιλαμβάνει:

  • ανεμιστήρα,
  • απορροφητής ήχου,
  • φίλτρο καθαρισμού αέρα,
  • θερμαντήρας αέρα,
  • βαλβίδα αέρα,
  • αεραγωγών και διανομέων αέρα.


  Ο σχεδιασμός του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι τέτοιος που η ροή του εισερχόμενου αέρα ρυθμίζεται, καθαρίζεται από σκόνη και επιβλαβείς ακαθαρσίες. Ήδη καθαρός αέρας μέσω των αεραγωγών εισέρχεται στους διάφορους χώρους του σπιτιού.

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού.

  1. Εξαερισμός εξάτμισης (ο εξαερισμός αφαιρείται, ο καθαρός αέρας ρέει μέσω της βαλβίδας παροχής).
  2. Εξαερισμός με φρέσκο ​​αέρα (ο καθαρός αέρας εισέρχεται τεχνητά, ο εξαερισμός εξαναγκάζεται να βγει έξω).
  3. Παροχή και εξαγωγή (και ο φρέσκος αέρας εισέρχεται και ο χρησιμοποιούμενος αέρας αφαιρείται βίαια).
  4. Αναγκαστικός εξαερισμός με ανάκτηση (έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός θερμαντήρας για τον εισερχόμενο αέρα - ανακτητής).


  Πλεονεκτήματα του τεχνητού αερισμού:

  • Η λειτουργία του συστήματος δεν εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες,
  • δημιουργώντας μικροκλίμα στο σπίτι κατά βούληση.

  Μειονεκτήματα του τεχνητού αερισμού:

  • εξαρτάται από την ενέργεια του ηλεκτρισμού,
  • χρειάζονται τακτική συντήρηση,
  • Υψηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

  Αρχή λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού


  Η κυκλοφορία του αέρα στο σύστημα γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών. Από το δρόμο εισέρχεται καθαρός αέρας στη μονάδα εξαερισμού και από εκεί διανέμεται σε όλους τους χώρους. Ο αέρας από το σπίτι εξαντλείται μέσω των σωλήνων στο δρόμο.

  Με τον τεχνητό εξαερισμό, χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα από τη σκόνη και τις επιβλαβείς ακαθαρσίες, μερικές φορές για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα χρησιμοποιώντας θερμαντήρες αέρα ή ανακτητές. Ο ανακτητής είναι μια ειδική εγκατάσταση μέσα στον εξαερισμό, που περιέχει έναν εναλλάκτη θερμότητας. Σε αυτό, ο αέρας που προέρχεται από το δρόμο θερμαίνεται, και ο αέρας από το σπίτι, αντίθετα, εκπέμπει θερμότητα. Η χρήση του Recuperator σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε 70-90% της θερμότητας του δωματίου. Θα ήταν λογικό να χρησιμοποιείτε μια τέτοια εγκατάσταση σε ένα σκελετό σκελετό μονωμένο με βαμβακερό βαμβάκι.

  Διαγράμματα διάταξης συστήματος

  Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

  • Θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το σπίτι και να είναι αρκετά ισχυρή.
  • Κατά την εγκατάσταση, πρέπει να παράσχετε τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών δωματίων.
  • Είναι απαραίτητο να μπορείτε να ελέγχετε το σύστημα (χειροκίνητα ή απομακρυσμένα).
  • Ο εξαερισμός πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τον καιρό: σε κρύο καιρό, για να θερμαίνει τον αέρα, στο ζεστό - για να κρυώσει.

  Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

  1. Καθώς ο εξαερισμός περνάει μέσα από τα τοιχώματα, είναι πιο σκόπιμο να το τοποθετήσετε αμέσως στο έργο κατασκευής, και στη συνέχεια να μην ασχοληθεί με τη διάνοιξη τούβλων και άλλων υλικών. Όλα αυτά είναι επίπονα και δαπανηρά.
  2. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αεραγωγοί είναι της ίδιας διατομής, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε πρότυπα από ξύλο ή χαρτόνι στη διαδικασία τοποθέτησης.

 • Οι αμιαντοτσιμέντοι σωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του καναλιού στην οροφή. Η έξοδος σωλήνα πρέπει να στερεωθεί προσεκτικά με τσιμέντο, αποφεύγοντας τις ρωγμές.
 • Κατά την τοποθέτηση, πρέπει να αφαιρέσετε την περίσσεια διαλύματος, βεβαιωθείτε ότι ο αγωγός είναι ομαλός και η διατομή των αρθρώσεων παραμένει η ίδια.
 • Για τη δική σας ασφάλεια στην οροφή πρέπει να εργάζεστε με ασφάλεια. Μην καείτε στη βροχή και στον πάγο!
 • Εάν πρέπει να τρυπήσετε τοίχο, χρησιμοποιήστε έναν κρυφό αισθητήρα.
 • Και μερικές περισσότερες συμβουλές εγκατάστασης.

  • Το σύστημα θα πρέπει να περιέχει ένα φίλτρο αέρα, έναν θερμαντήρα, έναν ανεμιστήρα εξάτμισης και βαλβίδες τροφοδοσίας.
  • Για να αποφύγετε άσκοπο θόρυβο κατά τη λειτουργία, παρέχετε ηχομόνωση. Ο καλός εξαερισμός λειτουργεί ήσυχα.
  • Προτού συντάξετε ένα διάγραμμα όλων των καναλιών εξαερισμού.
  • Προσδιορίστε τα σημεία εισόδου και εξόδου αέρα.
  • Το όλο σύστημα εγκαθίσταται πριν από την ολοκλήρωση του δωματίου.
  • Η διαχείριση πρέπει να βρίσκεται σε βολικό και προσιτό σημείο.
  • Ελέγξτε τη στεγανότητα του εξαερισμού πριν το ξεκινήσετε.

  Συνδυασμένα συστήματα

  Μερικές φορές χρησιμοποιείται συνδυασμένο ή "μικτό" σύστημα αερισμού. Με αυτή τη μέθοδο, τα περισσότερα από τα δωμάτια αερίζονται φυσικά, και κάποια δωμάτια αναγκάζονται.

  Ο εξαερισμός πρέπει να χρησιμοποιείται:

  • στα πίσω δωμάτια,
  • για τη μείωση του κόστους κατασκευής,
  • για τον εξαερισμό «δυσλειτουργικών» θέσεων - με δυσάρεστη οσμή, παρουσία καπνού, υψηλή υγρασία.
  1. Κάνετε καλό αερισμό στο σπίτι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αυτό είναι απαραίτητο για την υγεία όλων όσων ζουν σε αυτό.
  2. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν, τον όγκο του σπιτιού, τις απαιτήσεις υγιεινής και τις οικονομικές δυνατότητες.
  3. Το καταλληλότερο για το σκελετό είναι το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με εξαναγκασμένο αέρα.
  4. Για να αποφύγετε περιττές δαπάνες και δυσκολίες εγκατάστασης, θα είναι πιο πρακτικό να αναθέσετε την εγκατάσταση σε ειδικούς.

  Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα σκελετό;

  Ο εξαερισμός είναι μια ερώτηση που ανησυχεί πολλούς. Ειδικά όταν επιλέγουμε ένα σκελετό, όπου ο βαθμός στεγανότητας είναι πολύ υψηλός. Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες φρίκης για μια "πλαστική τσάντα" σε ένα σκελετό, για την ανάγκη για ακριβό αερισμό, για "αναπνευστικούς" τοίχους και τέτοια πράγματα.

  Σήμερα θα προσπαθήσω να σας πω για τις διάφορες επιλογές για τον εξαερισμό: από το απλούστερο, φθηνό και προσιτό έως πολύ εξελιγμένο. Αλλά πρώτα θυμηθείτε ένα πράγμα. Ο αερισμός στο σπίτι πρέπει να είναι. Σε οποιαδήποτε! Δεν έχει σημασία ποια τεχνολογία είναι κατασκευασμένη - είτε πρόκειται για κατασκευαστή σφαγίων, πλαίσιο είτε για μονολιθικό σκυρόδεμα. Εάν δεν υπάρχει αερισμός στο σπίτι, απλά δεν μπορεί να ζήσει κανονικά.

  Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι. Τύποι και τύποι εξαερισμού. Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός

  Βοήθεια από τη Wikipedia:

  Εξαερισμός (από το latin ventilatio - αερισμός) - η διαδικασία απομάκρυνσης του αέρα από το δωμάτιο και αντικατάσταση του με το εξωτερικό.

  Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από τον ίδιο τον ορισμό, για να γίνει ο αερισμός, ο αέρας πρέπει να έρθει από κάπου και να πάει κάπου. Συνήθως, από όπου προέρχεται ο αέρας καλείται εισροής ή παροχής, Και τότε, όπου πηγαίνει, καλείται καυσαερίων ή αγωγών εξαγωγής (μην το συγχέετε με την κουκούλα της κουζίνας). Και η τρίτη έννοια, για την οποία θα πω λίγο περισσότερο, είναι υπερχείλιση.

  Το κλασσικό σχέδιο εξαερισμού, ανεξάρτητα από το αν είναι φυσικό ή αναγκαστικό, φαίνεται ως εξής.

  Τυπικό σχέδιο εξαερισμού

  Η εισροή καθαρού αέρα πηγαίνει στα σπίτια - υπνοδωμάτια, σαλόνια, γραφεία κ.λπ. Η εξάτμιση προέρχεται από "βρώμικα" δωμάτια - μπάνια, κουζίνα (και συνήθως στην κουζίνα 2 κουκούλες - κουκούλα εξαερισμού και καπνοδόχος πάνω από τη σόμπα) και αυτά. εγκαταστάσεις. Μεταξύ των δωματίων με τη ροή εισροής και εκχύλισης εκτελείται - μέσω της διέλευσης του αέρα από την εισροή στην κουκούλα.

  Συνήθως η ροή περνάει από το κάτω μέρος των εσωτερικών θυρών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συστάσεις για την εγκατάσταση θυρών έχουν πάντα έναν κανόνα σχετικά με την απόσταση από το δάπεδο έως το φύλλο πόρτας. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο χάσμα, τότε η ροή θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω των σχάρων και των καναλιών στην ίδια πόρτα ή στους τοίχους. Λοιπόν, ή να κάνετε ξεχωριστό αγωγό εξαγωγής σε ένα τέτοιο δωμάτιο - το οποίο περιπλέκει δραματικά όλο το σύστημα στο σύνολό του.

  Τώρα, όταν είναι σαφές πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία εξαερισμού, ας μιλήσουμε για διαφορετικούς τύπους εφαρμογής. Άφησα σκόπιμα τον τίτλο «σπίτι πλαίσιο εξαερισμού,» αντικαθιστώντας το με «αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι», γιατί, για άλλη μια φορά, στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα σχέδια είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι, όχι μόνο ένα wireframe.

  Γενικά, η κατάσταση αερισμού έχει ως εξής. Όσο πιο σύνθετο και δαπανηρό είναι το σύστημα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι όσον αφορά την ίδια την διαδικασία εξαερισμού και από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης του ίδιου του σπιτιού, δηλαδή της απώλειας θερμότητας για αυτόν τον εξαερισμό. Εκτός από το αντίθετο - το απλούστερο και φθηνότερο σύστημα, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό είναι, πρώτα απ 'όλα, υψηλές απώλειες θερμότητας.

  Ας προχωρήσουμε στους τύπους εξαερισμού. Υποστηρικτικά μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους: φυσικό αερισμό, δηλαδή, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, και αναγκάστηκε, όταν στη διαδικασία του εξαερισμού εμπλέκονται μερικές μηχανικές συσκευές.

  Φυσικός εξαερισμός

  Ο φυσικός αερισμός συνεπάγεται την απουσία οποιωνδήποτε ενεργειακά εξαρτημένων συσκευών ή οποιουδήποτε είδους αυτοματισμού. Όλα συμβαίνουν "ίδια" ανάλογα με τους καιρούς και άλλους λόγους ανεξάρτητους από ένα άτομο.

  Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 2 τύποι φυσικού αερισμού - ανοργάνωτοι και οργανωμένοι. Αλλά θα αρχίσω να εξετάζω φυσικά είδη εξαερισμού από το φαινόμενο, το οποίο είναι παρόν αποκλειστικά στη Ρωσία, και θα προωθηθεί επιτυχώς από κάθε είδους εμπόρους και πωλητές.

  "Αναπνεύσιμοι" τοίχοι ή "σπίτι με βράγχια"

  Το θέμα του εξαερισμού παραδοσιακά φοβίζει ένα συνηθισμένο άτομο, φαίνεται κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, ακριβό και συνεπώς περιττό. Πολλοί "πωλητές" παράσιτο σε αυτό, με επιτυχία vparivaya "αναπνέει" σπίτια, τοίχους, υλικά. Δηλώνει ότι έχει τέτοιο "Ανάσα" σπίτι δεν χρειάζεστε εξαερισμό πια.

  Δεδομένου ότι το θέμα ενός "αναπνευστικού" σπιτιού είναι συγκρίσιμο με ένα θρησκευτικό, δεν θα αποδείξω τίποτα σε κανέναν, αλλά απλώς εκφράσω τη γνώμη μου. Συμφωνώ μαζί του ή όχι, είναι προσωπική.

  Ποια είναι η πρώτη σχέση που έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη φράση τοίχοι "αναπνέουν" ή το σπίτι "αναπνέει"? Σίγουρα φανταστείτε αμέσως ένα σπίτι, το οποίο είναι πάντα άνετο αναπνέοντας καθαρό αέρα. Είναι πραγματικά έτσι; Όχι πραγματικά. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει μια σύγχυση διαφορετικών φυσικών φαινομένων λόγω του όρου "αναπνοή". Εξαιτίας της δυαδικότητας αυτής της έννοιας προκύπτουν οι περισσότερες παρανοήσεις.

  Μιλώντας για το γεγονός ότι οι τοίχοι "αναπνοής" ακυρώνουν τον εξαερισμό, οι διευθυντές κρεμούν noodles στα αυτιά σας

  Θα το εξηγήσω όσο το δυνατόν απλούστερα χωρίς να διεκδικώ τις δάφνες του Stephen Hocking και θα δώσω ίσως ένα εντελώς σωστό, αλλά κατανοητό παράδειγμα.

  Το άτομο αναπνέει τους πνεύμονες, αυτό συμβαίνει ανταλλαγή αερίου, είναι ακριβώς αυτή η σχέση που έρχεται στο νου πρώτα όταν μιλάμε για αναπνοή. Αλλά και το δέρμα μας αναπνέει! Αλλά αυτό είναι μόνο 90% διαφορετική διαδικασία! Όταν ο αέρας είναι στεγνός, το δέρμα στεγνώνει (αποδίδει υγρασία), όταν είναι πολύ υγρό, για παράδειγμα, σε ένα λουτρό, το δέρμα απορροφά την υγρασία. Δηλαδή, υπάρχει μια διαδικασία μεταφορά υγρασίας.

  Σε γενικές γραμμές, το δέρμα μας απορροφά την υπερβολική υγρασία όταν υπάρχει πολύ γύρω από αυτό και το επαναφέρει όταν υπάρχει λίγο γύρω από αυτό - δηλαδή συμβαίνει ρύθμιση υγρασίας.

  Αυτό είναι αυτό που ονομάζεται "αναπνευστικό" υλικό - ένα υλικό που μπορεί να συμμετέχει, πρώτα απ 'όλα, στη διαδικασία μεταφοράς υγρασίας και όχι στην ανταλλαγή αερίων.

  Φυσικά, αν η μνήμη δεν με αλλάξει, τότε κάποια ανταλλαγή αερίων μέσω του δέρματος πηγαίνει επίσης. Αλλά, στο φόντο της ανάγκης ενός ατόμου για οξυγόνο, είναι περιορισμένη. Συμφωνώ ότι εάν κλείσετε το στόμα και τη μύτη σας, τότε σε λίγα λεπτά θα πεθάνετε. Επειδή η ανταλλαγή αερίων μέσω του δέρματος δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει τη ζωή.

  Έτσι, με το σπίτι όλα τα ίδια:

  Το σύστημα εξαερισμού είναι "ελαφριά" σπίτια, και οι τοίχοι (εγκλεισμού δομών) είναι το "δέρμα" του. Αν δεν υπάρχει "φως", τότε το υλικό τοίχου "αναπνοής" (ανθρώπινο δέρμα) δεν θα σας βοηθήσει.

  Φυσικά, τίθεται αμέσως το ερώτημα. Πώς, λοιπόν, από τα αιώνια χρόνια έζησε στα χωριά και δεν σκέφτηκε κανενός είδους εξαερισμό εκεί. Το ίδιο το δέντρο "αναπνέει" και προτομή. Είναι πραγματικά έτσι; Εδώ στο σημείο αυτό πηγαίνουμε στο απλούστερο είδος αερισμού που υπήρχε από την αρχαιότητα.

  Φυσικός αποδιοργανωμένος αερισμός

  Το δέντρο είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό «αναπνευστικό» υλικό, αλλά κάτω από αυτή την «αναπνοή» νοείται η μεταφορά υγρασίας και όχι η ανταλλαγή αερίων (διείσδυση). Όπως και μέσα από το δέρμα ενός ατόμου.

  Η διείσδυση μέσω μιας σειράς ξύλου είναι περιορισμένη και δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανταλλαγή αερίων στο επίπεδο που απαιτείται για μια άνετη ζωή. Δηλαδή, μια σειρά ξύλου μπορεί να ρυθμίσει σημαντικά το καθεστώς υγρασίας στο σπίτι, αλλά δεν θα σας παρέχει φρέσκο ​​αέρα για αναπνοή στο σωστό ποσό.

  Για αιώνες στα σπίτια διενεργείται εξαερισμού «φυσικώς-slot με» - τα κενά στα παράθυρα, πόρτες, δάπεδο, μεταξύ των κορώνες των κορμών ήταν διαύλων παροχής αέρα, και, για παράδειγμα, καμινάδα - ισχυρό κανάλι αναρρόφησης.

  Επίσης, η διαδικασία ανοργάνωτου εξαερισμού επηρεάζεται από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και στο δρόμο, τη δύναμη και κατεύθυνση του ανέμου και μια σειρά από άλλους παράγοντες του καιρού.

  Αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και στο SNiP της ΕΣΣΔ, η φράση ήταν ότι "ο εξαερισμός πραγματοποιείται μέσα από τις φυσικές διαρροές παραθύρων, θυρών και δομών κτιρίου".

  Επομένως, ο εξαερισμός ήταν πάντα, απλώς αποδείχθηκε από μόνη της και κανείς δεν το είχε σκεφτεί πολύ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σπίτι "αναπνέει" η ίδια.

  Στην περίπτωση ανοργάνωσης του αερισμού, η εισροή έρχεται μέσα από τις σχισμές και την χαλαρότητα των τοίχων, των παραθύρων και άλλων κατασκευών

  Λέτε, έχετε ένα πλαίσιο με παράθυρα με διπλά τζάμια, κλπ., Αλλά και όλα είναι εντάξει με τον αερισμό; Έχετε σκεφτεί ποτέ το μήκος των διακλαδικών αρθρώσεων; Στο σπίτι τους μπορούν εύκολα να τρέξουν σε μερικές εκατοντάδες μέτρα. Είστε έτοιμοι να ορκιστεί ότι είναι όλοι εντελώς ερμητικοί και καθαρό αέρα μέσα στο σπίτι έρχεται μέσα από μια σειρά από ξύλο, και όχι μέσα από πολλές απαρατήρητες, συχνά μικροσκοπικές σχισμές;

  Σας διαβεβαιώνω, αν μπορούσε πραγματικά σφιχτό «σφραγιστεί» όλες τις ρωγμές στο ξύλινο σπίτι, το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» λόγω έλλειψης εξαερισμού δεν θα πάρει πολύ.

  Μετά από όλα, δεν είναι απαραίτητο να φυσήξει κατευθείαν στις σχισμές! Μερικές δεκάδες κουλοχέρηδες μερικά χιλιοστά συνολικά μπορούν να δώσουν μια πολύ καλή "εισροή". Δεν είναι γεγονός ότι θα νιώσετε κάποιο σχέδιο ή φυσώντας.

  Είναι καλό, ένας τέτοιος φυσικός αερισμός με σχισμές; Από τη μία πλευρά - freebies! Ο εξαερισμός τελείωσε από μόνη της. Από την άλλη πλευρά - η διαδικασία αυτού του εξαερισμού είναι απολύτως ανεξέλεγκτη, εξαρτάται πάντα από τυχαίους παράγοντες. Ξεκινώντας από τις καμάρες κατασκευής και τελειώνοντας με τις καιρικές συνθήκες.

  Δεν μπορείτε να το κάνετε περισσότερο ή λιγότερο. Αν είναι πολύ κακό - σύντομα θα καταπνίξετε. Και αν είναι πολύ καλό, θα εκραγείτε πολύ γρήγορα από το σπίτι.

  Έτσι, η "ειδική γνώμη" μου - ο εξαερισμός είναι ή χρειάζεται σε οποιοδήποτε σπίτι, ανεξάρτητα από το αν είναι κατασκευασμένο από υλικά «αναπνοής» ή όχι. Και ούτε ένα «αναπνευστικό» υλικό, με τη γενική στεγανότητα των κόμβων όλων των οικοδομικών δομών στο σπίτι, δεν θα σας παρέχει επαρκή ποσότητα αέρα για αναπνοή.

  Φυσικός οργανωμένος αερισμός

  Ο φυσικός αερισμός συνεπάγεται την απουσία μηχανικών και ηλεκτρο-εξαρτώμενων συσκευών για την εφαρμογή του. Πώς διαφέρει από την ανοργάνωτη; Το γεγονός ότι τουλάχιστον κάποιος το σκέφτηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

  Ένα παράδειγμα οργανωμένου φυσικού αερισμού είναι ο συμβατικός αερισμός σε πολυώροφα κτίρια της σοβιετικής περιόδου. Όταν η εισροή πραγματοποιήθηκε μέσω του παραθύρου (ή των σχισμών στα ξύλινα παράθυρα), και της εξάτμισης - μέσω ενός κοινού άξονα εξαερισμού.

  Με την ευκαιρία, γι 'αυτό στα παλιά σπίτια γίνεται πνιγμός, μόλις τα ξύλινα παράθυρα μετατραπούν σε μεταλλικά πλαστικά. Οι τελευταίοι έχουν μεγάλη στενότητα και μπλοκάρετε την εισροή που προηγουμένως ήταν μέσα από τις ρωγμές και, αυστηρά μιλώντας, ήταν μια κανονική λύση "έργου" των εποχών της ΕΣΣΔ.

  Το σχήμα του φυσικού οργανωμένου εξαερισμού

  Η ώθηση στον άξονα εξαερισμού οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες - τη διαφορά πίεσης στο επίπεδο του πρώτου και του δέκατου ορόφου, τη διαφορά θερμοκρασίας και τη λεγόμενη πίεση ανέμου. Συνήθως στα παλιά πολυώροφα κτίρια η κουκούλα κατασκευάστηκε μόνο μέσα από την κουζίνα και την τουαλέτα.

  Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος εξαερισμού είναι η χαμηλή αποτελεσματικότητά του και η εξάρτηση από τη μάζα των καιρικών παραγόντων. Επιπλέον, το μέγεθος (διατομή και ύψος) του άξονα εξαερισμού είναι σημαντικό εδώ.

  Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί αποτελεσματικά ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι, εκτός αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε έναν σωλήνα από σόμπα ή τζάκι ως κανάλι εξάτμισης.

  Στις σύγχρονες κατασκευές, ακόμη και οι πολυώροφες μέθοδοι φυσικού αερισμού δεν χρησιμοποιούνται πρακτικά, αλλά χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός.

  Γιατί; Ναι, γιατί στην πραγματικότητα κάνει απλό υποχρεωτικό εξαερισμό είναι αρκετά εύκολο, σε πολύ προσιτό κόστος.

  Απλός εξαναγκασμός ή μηχανικός αερισμός

  Τι συμβαίνει με τους φυσικούς τύπους αερισμού που περιγράφονται παραπάνω; Το γεγονός ότι είναι αναποτελεσματικά όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τον ίδιο τον εξαερισμό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό ή άλλους απρόβλεπτους παράγοντες και είναι πρακτικά ανεξέλεγκτο.

  Όλα κατά βούληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα σύγχρονα σπίτια, για τη διατήρηση της θερμότητας, γίνεται υψηλός βαθμός στεγανότητας και ο εξαερισμός γίνεται μηχανικά, ελέγχεται και ελέγχεται.

  Όπως υποδηλώνει η ονομασία, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός ή ο μηχανικός αερισμός σημαίνει την παρουσία κάποιας συσκευής (ανεμιστήρα) που προκαλεί βίαιη κίνηση του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, διατηρείται κατά κανόνα η ίδια η αρχή - η εισροή πηγαίνει σε χώρους διαβίωσης, το απόσπασμα από την κουζίνα, τα μπάνια και τα τεχνικά δωμάτια.

  Εξετάστε τους τύπους μηχανικού αερισμού με τις δυνατότητες χρήσης του σε συρματοπλέγματα ή σε οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική κατοικία. Παρακαλώ σημειώστε: στο όνομα του τύπου είναι συνήθως αμέσως ορατό πού βρίσκεται ο ανεμιστήρας.

  Εξαερισμός εξαγωγής

  Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος και φθηνός τύπος, γι 'αυτό θα αναφερθώ λεπτομερέστερα. Εισροή εκτελείται φυσιολογικά από: μέσα από το παράθυρο, ή βαλβίδες εισαγωγής mikroprovetrivaniya, η οποία μπορεί να είναι τα παράθυρα και τοίχου. ανεμιστήρα απορροφητήρας διεξάγεται - μπορεί να είναι ένα μικρό σωλήνα με ανεμιστήρες αγωγό, που βρίσκεται ακριβώς στο τοίχωμα του ένα μπάνιο μπορεί να είναι ένας ανεμιστήρας οροφής - καλωδίωση με κανάλια αναρρόφησης στην επιθυμητή χώρο.

  Εξετάστε την αρχή του εξαερισμού με βάση την εικόνα του Vilpe - σχεδόν μονοπωλιακή άποψη όσον αφορά όλα τα θέματα στεγών και αερισμού στην αγορά μας.

  Η εισροή (1) πραγματοποιείται μέσω των παραθύρων. Αποχυμωτής κουζίνας (2) - πάντα ξεχωριστός. Το σχήμα δείχνει μια λύση με απλή ομπρέλα και ανεμιστήρα οροφής. Είναι πιο ήσυχο, αλλά και πιο ακριβό από ένα καπό του ανεμιστήρα και μια απλή έξοδο σωλήνα στην οροφή. Ο ανεμιστήρας οροφής εξάτμισης (3 και 4) είναι η "καρδιά" ολόκληρου του συστήματος, είναι αυτός που εξάγει τον αέρα εξαγωγής και προκαλεί την λειτουργία του εξαερισμού. Παρακαλώ σημειώστε ότι οι σωλήνες για να πάει όπως έγραψα νωρίτερα - από την κουζίνα, από το μπάνιο και από το τεχνικό δωμάτιο.

  Όπως είπα προηγουμένως, ένα παράθυρο μπορεί να είναι ασήμαντο, λίγο ανοιχτό για μικροεπεξεργασία ή, πιο βολικά, ειδικές βαλβίδες εξαερισμού. Οι βαλβίδες μπορούν να είναι τόσο παράθυρο όσο και τοίχος. Ειδικά όπως πρόσφατα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κατασκευαστών στην αγορά.

  Βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας παραθύρου

  Βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας παραθύρου μπορεί να ενσωματωθεί στο επάνω προφίλ του πλαισίου παραθύρου ή να εγκατασταθεί στο φύλλο - οι επιλογές είναι για διαφορετική γεύση, χρώμα και πορτοφόλι.

  Βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας τοίχου

  Βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας τοίχου τρέχει στον τοίχο. Κατά τη γνώμη μου, βαλβίδες παραθύρων είναι μια πιο ενδιαφέρουσα λύση, μόνο και μόνο επειδή δεν χρειάζεται να τρυπήσει τον τοίχο γι 'αυτούς.

  Σε γενικές γραμμές, στην έκδοση βαλβίδων τροφοδοσίας ή εξαερισμού, είμαι πίσω από τις βαλβίδες. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο βολικό στην έκδοση λειτουργίας. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι βαλβίδες εισαγωγής χωρίς αναγκαστική σχεδίαση δεν θα λειτουργήσουν.

  Στην παραλλαγή Vilpe, το εκχύλισμα εκτελείται με τη βοήθεια του δικού του ανεμιστήρα οροφής. Ποιο είναι λογικό. Αλλά οι οροφές Vilpa, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα μαθήματα - η ευχαρίστηση δεν είναι πλέον φθηνή, αν και όχι απαγορευτικά δαπανηρή.

  Είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς αυτό και να κάνετε την απόφαση πιο οικονομική; Φυσικά μπορείτε.

  Πρώτον, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια απλή έξοδος του σωλήνα στην οροφή και να τοποθετηθεί ένας συμβατικός ανεμιστήρας καναλιού στον αγωγό που οδηγεί σε αυτόν τον αγωγό.

  Εξαερισμός εξαγωγής με ανεμιστήρα αγωγών

  Δεν θέλω να ανοίξω την οροφή και να χαλάω με τους αεραγωγούς; Στη συνέχεια, μπορείτε να ανοίξετε τον τοίχο, για παράδειγμα, στο μπάνιο και να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα εξαερισμού τοίχου εκεί.

  Πολύ δημοσιονομικές λύσεις από την ουκρανική Vents

  Το κόστος τέτοιων λύσεων, ειδικά στην έκδοση του "ανεμιστήρα μικρο αερισμού + ανεμιστήρα τοίχου", μπορεί να είναι απολύτως άθλια. Όλα τα έξοδά σας είναι ένας ανεμιστήρας για μερικά χιλιάδες ρούβλια, ένα κομμάτι σωλήνα στον τοίχο, κάποια προστατευτική κουκούλα στο σωλήνα έξω και εργασία.

  Εξαερισμός με καθαρό αέρα

  Εδώ, ακριβώς το αντίθετο. Ducted fan οδηγεί τους αεραγωγούς εξωτερικό αέρα στο χώρο στέγασης, είναι υπό πίεση και αέρας ψάχνει για μια διέξοδο - μέσα από το κανάλι της εξάτμισης, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένας απλός σωλήνας, ή μέσα από το ίδιο mikroprovetrivaniya, δηλ φυσώντας στο παράθυρο θα είναι το αντίθετο - από το εσωτερικό έξω.

  Το σχέδιο του εξαναγκασμένου εξαερισμού

  Ο εξαερισμός Pritchnoy χρησιμοποιείται σπάνια, αν και, σε σύγκριση με την εξάτμιση, έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Πρώτον: πριν από τον ανεμιστήρα εισροής είναι δυνατό να τοποθετηθεί η προθέρμανση του αέρα και ο αέρας στα δωμάτια θα είναι ζεστός ήδη, το οποίο είναι πιο άνετο.

  Δεύτερον, με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό δεν υπάρχει "αίσθηση βύθισης", που μπορεί να συμβεί κατά τον εξαερισμό.

  Και ένα ακόμη μικρό, αλλά περίεργο συν - στο σπίτι είναι αναρροφείται λιγότερο από τη σκόνη του δρόμου.

  Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

  Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι οπαδοί βρίσκονται εδώ τόσο στον παραπόταμο όσο και στον εκχυλιστή. Και χωρίς το σύστημα αεραγωγών δεν μπορεί να κάνει.

  Αυτός είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος εξαερισμού μετά την εξάτμιση.

  Συνήθως, όταν πρόκειται για τον αερισμό, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν το SSP (μονάδες διαχείρισης αέρα), όπου η εισροή των ανεμιστήρων και εκχυλίσματος συμπυκνώνεται σε μία μονάδα.

  Εξαερισμός με σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

  Παρόλο που ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής μπορεί να γίνει χωρίς PVU.

  Στο σχέδιο, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής διαιρείται

  Με την ευκαιρία, δώστε προσοχή. Στο σχέδιο πάνω από την κουκούλα γίνεται όχι μόνο από "βρώμικες" εγκαταστάσεις, αλλά και από κατοικίες. Δηλαδή, η εισροή και η εξάντληση γίνονται μέσα στο ίδιο δωμάτιο. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του εξαναγκασμένου ανεφοδιασμού και εξαερισμού, αλλά αυτό το σχήμα είναι πολύ πιο δύσκολο να διαμορφωθεί. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει πολύ αποτελεσματικό αερισμό. Σε γενικές γραμμές, είναι δυνατόν να ρυθμιστεί ο βαθμός εξαερισμού των μεμονωμένων δωματίων.

  Ενεργειακά αποδοτικοί τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ανάκτηση

  Αυτά τα είδη εξαερισμού, τα οποία θεωρήσαμε παραπάνω, έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν είναι ενεργειακά αποδοτικές. Σε γενικές γραμμές, ο εξαερισμός επηρεάζει σημαντικά την απώλεια: πιπιλίστε τον κρύο υπαίθριο αέρα και ρίξτε έξω ζεστό, ή καταναλώνουμε ηλεκτρικό ρεύμα κατά την προθέρμανση.

  Επομένως, σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, χρησιμοποιείται ένα συμπλήρωμα που ονομάζεται "recuperator". Σκεφτείτε το με το παράδειγμα του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας.

  Έλεγχος εξαερισμού με αναρρόφηση

  Τι είναι ένας ανακτητής; Είναι ένα τέτοιο μπλοκ όπου, μέσω ξεχωριστών καναλιών, και ο αέρας ψυχρού εφοδιασμού και ο θερμός αέρας εξέρχονται. Υπάρχουν πολλά κανάλια και έρχονται σε επαφή με τους τοίχους. Έτσι παρέχει αέρα εν μέρει θερμαίνεται από τη θερμότητα που περιέχεται στο θερμότητας των καυσαερίων μέσω αυτών των τοιχωμάτων (θερμός αέρας θερμαίνει το τοίχωμα και το τοίχωμα του ψυχρού αέρα εκπέμπει θερμότητα).

  Αυτό συμβαίνει με τον ακόλουθο τρόπο (χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας συσκευής ανάκτησης πλάκας).

  Η αρχή του ανακτητή

  Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο (-12) θα εισέλθει στον ανακτητή, όπου θερμαίνεται από τον εξερχόμενο αέρα από τις εγκαταστάσεις (+22). Σε αυτή την περίπτωση, ο εξωτερικός αέρας θερμαίνεται (+12) και ο εσωτερικός αέρας ψύχεται ανάλογα (-2). Φυσικά, η εικόνα δείχνει μια ιδανική κατάσταση και στην πραγματικότητα οι αριθμοί δεν θα είναι τόσο σπουδαίοι.

  Η ποιότητα της ανάκτησης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, τον τύπο του ανακτητή, την ταχύτητα της κίνησης του αέρα και ούτω καθεξής. Αλλά η κατώτατη γραμμή είναι ότι δεν ξοδεύουμε ένα ρεύμα υπερβολικής ενέργειας και συνεπώς χρήματα για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.

  Στην περίπτωση αυτή, ο ανακτητής δεν αναμειγνύει μεταξύ τους τις ροές του αέρα. Ο αέρας εξαγωγής και ο αέρας τροφοδοσίας περνούν από τα ανεξάρτητα κανάλια τους, τα οποία είναι πολύ στον ανακτητή. Και η μεταφορά θερμότητας οφείλεται στη μεταφορά θερμότητας μέσω των τοίχων αυτών των καναλιών.

  Στην παρακάτω εικόνα, αυτή η αρχή είναι πιο κατανοητή.

  Η συσκευή είναι μια συσκευή ανάκτησης πλάκας. Τα κανάλια είναι κάθετα μεταξύ τους και ο αέρας δεν αναμιγνύεται.

  Λοιπόν, το ίδιο το PVS με τον Recuperator είναι ο ίδιος ο ανακτητής και δύο ανεμιστήρες, ένας από τους οποίους λειτουργεί για την κουκούλα και ο άλλος για την εισροή.

  Τυπικό σχήμα του SSP με ανάκτηση

  Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι στο παραπάνω διάγραμμα υπάρχει θέρμανση και παράκαμψη.

  Ο θερμαντήρας αέρας χρησιμοποιείται για την προ-θέρμανση του αέρα σε ακραίες κρύο, ή λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μπορεί να αρχίσει άχνη τον εναλλάκτη θερμότητας. Παρόλο που σε ορισμένα SSP αποφασίζεται διαφορετικά. Σε χαμηλές θερμοκρασίες για σύντομες χρονικές περιόδους διακόπτει αυτόματα τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας και πιθανή παγετό «ξεπαγώσει» το ζεστό αέρα, επειδή ο κρύος αέρας δεν είναι πλέον ψύχεται τοίχο.

  Απαιτείται παράκαμψη όταν δεν υπάρχει ανάγκη ανάκτησης. Για παράδειγμα, σε ένα ζεστό καλοκαίρι, κάποιος δεν θέλει να δροσιστεί ο δροσερός υπαίθριος αέρας από τον ζεστό εσωτερικό αέρα.

  Ανάκτηση χωρίς PVU

  Η εγκατάσταση ενός PVU με ένα Recuperator είναι καλή στο ότι, κατά κανόνα, περιλαμβάνει ένα σύνολο αυτοματισμών που απλοποιεί τη διαχείριση ολόκληρου του συστήματος. Παρόλα αυτά, όπως στην περίπτωση ενός απλού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, είναι δυνατό να διαχωριστεί ο ανακτητής και οι ανεμιστήρες.

  Λάβετε υπόψη ότι οι ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής βρίσκονται σε αγωγούς

  Ένα τέτοιο σύστημα, ίσως, θα είναι φθηνότερο και αφήνει περισσότερο χώρο για προσωπική δημιουργικότητα από το να αγοράσει ένα PVU, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή στη διαδικασία λειτουργίας. Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή σας επιτρέπει να σχεδιάσετε το σύστημα σταδιακά: πρώτα να κάνετε το σύστημα απλά μια παροχή και εξάτμιση, και στη συνέχεια να προσθέσετε ένα recuperator.

  Με την ευκαιρία, με το παράδειγμα της τελευταίας εικόνας, θα ήθελα να σημειώσω ένα ακόμα πλεονέκτημα ενός μονόχωρου σπιτιού. Είναι πολύ πιο εύκολο να οργανωθεί ο εξαερισμός σε αυτό παρά σε ένα διώροφο κτίριο. Επιπλέον, σε ένα μονοόροφο κτίριο μπορείτε να κάνετε αερισμό μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, ρίχνοντας τους αγωγούς αέρα στη σοφίτα.

  Σε διώροφο σπίτι, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε εκ των προτέρων τα θέματα αερισμού, διότι είναι προβληματική η τοποθέτηση αεραγωγών μεταξύ των ορόφων.

  Εξαερισμός με εναλλάκτη θερμότητας και εδάφους

  Ένας άλλος τύπος ενεργειακά αποδοτικού εξαερισμού είναι η προσθήκη ενός ανακτητή στον λεγόμενο "εναλλάκτη θερμότητας εδάφους".

  Εάν θυμάστε, υπάρχει ένας θερμαντήρας αέρα στην εικόνα με το PVS και η ανάκτηση για τη θέρμανση του αέρα. Ένας θερμαντήρας είναι το κόστος της ενέργειας. Εδώ, ένας χώρος ανταλλαγής θερμότητας έρχεται στη διάσωση. Αυτό το θέμα αξίζει ένα ξεχωριστό άρθρο, οπότε θα περιγράψω μόνο την αρχή.

  Η χρήση ενός εναλλάκτη θερμότητας εδάφους μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης

  Δώστε προσοχή στον μακρύ σωλήνα κάτω από το έδαφος στην παραπάνω εικόνα. Ο εναλλάκτης θερμότητας εδάφους χρησιμοποιεί την αρχή της θερμότητας της γης χωρίς αντλία θερμότητας.

  Το έδαφος στο βάθος έχει πάντα θετική θερμοκρασία. Ο αέρας τροφοδοσίας, που διέρχεται από έναν μακρύ αεραγωγό κάτω από το έδαφος προτού εισέλθει στον ανακτητή, θερμαίνεται ήδη από τη γη.

  Η λύση είναι αρκετά αποτελεσματική. Στη FH υπάρχει ένα πραγματικό παράδειγμα ότι όταν χρησιμοποιείτε έναν αυτοεπιπεδούμενο αέρα εναλλάκτη θερμότητας εδάφους στην είσοδο στον ανακτητή είχε θερμοκρασία + 8C, ενώ εκείνη στο δρόμο ήταν ένας αισθητός παγετός.

  Ανακαινιστές ή αναπνευστήρες χώρου δωματίου

  Μια μόδα λύση είναι αρκετή: είναι μίνι-PVU, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τον αερισμό ενός ξεχωριστού δωματίου.

  Τέτοιες συσκευές συνήθως είναι ενσωματωμένες στον τοίχο.

  Η αρχή της δράσης τους είναι περίπου η ίδια, αν και η εφαρμογή μπορεί να είναι διαφορετική.

  Με την ευκαιρία, ο τοίχος με αυτή τη συσκευή μπορεί να ειλικρινά ονομάζεται "αναπνοή". Επειδή η συσκευή μιμείται πραγματικά την ανθρώπινη αναπνοή.

  Στην καρδιά του συστήματος είναι ένας μικρός κεραμικός εναλλάκτης θερμότητας και ένας ανεμιστήρας που λειτουργεί σε αντίστροφη λειτουργία. Δηλαδή, φυσάει αέρα από το δωμάτιο έξω, στη συνέχεια, αντίθετα - χάλια στο δρόμο.

  Ενώ ο ανεμιστήρας λειτουργεί με το "φούσκωμα", ο θερμός αέρας θερμαίνει τον κεραμικό εναλλάκτη θερμότητας. Στη συνέχεια, όταν ο ανεμιστήρας μεταβαίνει στην αντίστροφη λειτουργία, ο εναλλάκτης θερμότητας αρχίζει να εκπέμπει θερμότητα στον καθαρό αέρα από το εξωτερικό.

  Παραδόξως, η λύση λειτουργεί και είναι αρκετά αποτελεσματική. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα "αλλά".

  Τέτοιες συσκευές είναι πολύ ακριβές, και δεδομένης της ονομασίας τους "δωματίου" και της χαμηλής παραγωγικότητας, μπορεί να απαιτούν ένα σημαντικό ποσό για ένα σπίτι. Ταυτόχρονα, το κόστος της λύσης θα προσεγγίσει το κόστος της λύσης με ένα ολοκληρωμένο PVS με σύστημα ανάκτησης και αεραγωγού.

  Συμπέρασμα

  Όπως μπορείτε να δείτε, το θέμα του εξαερισμού δεν είναι πραγματικά τόσο τρομερό. Για να κάνετε μόνο τον αερισμό στο σπίτι δεν δαπανούν απαραίτητα εκατοντάδες χιλιάδες. Κυριολεκτικά μερικές χιλιάδες ρούβλια.

  Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα δίκοπο σπαθί. Η φθηνότερη επιλογή που επιλέγετε, τόσο λιγότερο ενεργειακά αποδοτική θα είναι. Έτσι εξαρτάται από εσάς.