Το κλίμα

Μετά την ένδοξη μάχη για τη συγκομιδή, οι καρποί των εργασιών τους πρέπει να εξασφαλιστούν σωστή αποθήκευση. Το σωστά τοποθετημένο κελάρι θα συμβάλει πλήρως σε αυτό το έργο. Στο άρθρο θα μιλήσουμε για τον τρόπο εγκατάστασης της κουκούλας στο κελάρι.

Περιεχόμενα:

Το λειτουργικό κελάρι μπορεί να θεωρηθεί μόνο όταν δημιουργούνται οι εξής συνθήκες:

 • Υγρασία. Ο σχετικός δείκτης για αυτήν την παράμετρο πρέπει να είναι ίσος με 90%. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, είναι τόσο σημαντικό να δοθεί η μέγιστη προσοχή στη στεγάνωση.
 • Θερμοκρασία αέρα. Ένα επαρκές βάθος του κελάριου παρέχει χαμηλή θερμοκρασία (σε σύγκριση με το υπόλοιπο του ιδιωτικού σπιτιού).
 • Σκουραίνει. Δεν υπάρχουν κελάρια με παράθυρα που να αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου. Έχουν καταστρεπτική επίδραση στα λαχανικά και τα παρασκευάσματα που αποθηκεύονται εκεί. Ο φωτισμός σε όλους αυτούς τους χώρους δημιουργείται τεχνητά.
 • Εξαερισμός. Ο γερασμένος, υγρός, βαριά αέρας που "συναντά" κατά την επίσκεψη στο κελάρι είναι μια άμεση ένδειξη ότι η καλλιέργεια δεν μπορεί να βρεθεί μέσα σε αυτό μέχρι τα μέσα του χειμώνα. Αυτή η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αγάπη για τους μύκητες, τα μούχλα και τα βακτήρια. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση καθαρού και καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα λαχανικά και τα παρασκευάσματα είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα των ιδιοκτητών σπιτιού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα βυτία δεν είναι επίσης ευνοϊκές συνθήκες για τις ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση σχετικά με τη συσκευή που σχεδιάζεται στο κελάρι πρέπει να είναι λεπτομερής και λεπτομερής.

Ένα σύστημα ποιότητας για την παροχή καθαρού αέρα και την εξάλειψη του ήδη εξαντλημένου αέρα είναι ένα ζήτημα που επιλύεται στα στάδια του σχεδιασμού και της ανέγερσης ενός κτιρίου κατοικιών. Ο κατάλληλος αερισμός θα συμβάλει στη διατήρηση άλλων συστατικών του ιδανικού μικροκλίματος, δηλαδή της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Πώς λειτουργεί ο απορροφητήρας σε ένα κελάρι σε διάφορους τύπους συστημάτων εξαερισμού

 • Ένα από τα πιο απλά συστήματα εξαερισμού στο δωμάτιο είναι το κατασκευή αρκετών ανεμιστήρων. Πρόκειται για μικρά παράθυρα που γίνονται στο υπόγειο του υπογείου. Για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι κλειστά με πλέγματα με μικρά κελιά (ένα είδος προστασίας από τη διείσδυση τρωκτικών μέσα) και το χειμώνα σφραγίζουν σφιχτά το αυτοσχέδιο υλικό. Το μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι προφανές: είναι σκόπιμο να το κανονίσετε μόνο σε μικρές ιδιωτικές κατοικίες, όπου η περιοχή που διατίθεται για το κελάρι είναι πολύ μικρή. Με τον αερισμό του μεγάλου δωματίου, οι μικρές εξόδους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως.
 • Πιο αποτελεσματικό είναι το φόντο της παραπάνω μεθόδου συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Είναι στην εξουσία του να εξασφαλίσει την αντικατάσταση του αέρα σε μεγάλα κελάρια με ύψος οροφής μέχρι δύο μέτρα. Λόγω δύο σωλήνων, η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται στην αποθήκη. Ο αγωγός παροχής αέρα βρίσκεται σε ένα από τα τοιχώματα και τα άκρα κοντά στο πάτωμα. Ο σωλήνας, που ανεβαίνει πολύ ψηλότερα και διέρχεται από την άλλη πλευρά του δωματίου, εμφανίζει μάζες θερμού αέρα.
 • Η κυκλοφορία παρέχεται με φυσικά μέσα (αρκεί να θυμάστε από τη σχολική πορεία ότι ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και ανεβαίνει προς τα πάνω). Από το δρόμο κάτω από το κελάρι έρχονται οι ψυχρές μάζες αέρα. Αντικαθιστούν τον υπάρχοντα θερμαινόμενο αέρα στον σωλήνα, μέσω του οποίου εκκενώνεται έξω. Λόγω μιας τέτοιας ανεξάρτητης προσαρμογής, το σύστημα αυτό ονομάζεται φυσικό σε ορισμένες πηγές.
 • Σε αντίθεση με αυτό, όταν λόγω κάποιων περιστάσεων, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, είναι "αναγκασμένος" με βία.
 • Αν μιλάμε για το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται σωλήνες για τους σκοπούς αυτούς, τότε δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να είναι ο συνήθης πρακτικός πλαστικός ή γαλβανισμένος χάλυβας.

Μερικές φορές μπορείτε να δείτε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού της κουκούλας σε ένα κελάρι με ένα σωλήνα, αλλά, κατά κανόνα, ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό.

Υπολογισμοί για σωστό σχέδιο στο κελάρι

Πριν κάνετε την κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, πρέπει να εκτελέσετε μερικούς υπολογισμούς. Από τη σωστή επιλογή της διαμέτρου των σωλήνων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Για έναν κύριο στο σπίτι δεν είναι πάντοτε δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα από την εφαρμογή σύνθετων τύπων με πολλές μεταβλητές. Για ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα απλοποιημένο σχήμα υπολογισμού.

 • Με βάση το γεγονός ότι για να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός ενός τετραγωνικού μέτρου από το κελάρι είναι ικανό 26 cm² από την περιοχή του σωλήνα εξαερισμού. Έτσι, για ένα δωμάτιο 8 τ.μ., οι υπολογισμοί μοιάζουν με αυτό:
 • 8 × 26 = 208. Τώρα το προκύπτον ψηφίο διαιρείται με 13. Αυτό είναι τα τετραγωνικά εκατοστά της επιφάνειας διατομής που απαιτείται για διάμετρο 1 cm. Αυτό είναι 208 ÷ 13 = 16. Η απαιτούμενη διάμετρος σωλήνα για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κελαριού σε 8 m² είναι 16 cm².
 • Ομοίως, μπορείτε να κάνετε υπολογισμούς για δωμάτια με οποιαδήποτε περιοχή.

Αποσπάστε στη φωτογραφία κελάρι

Πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα κελάρι

 • Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε δύο στάδια, κατά την οποία εγκαθίσταται κάθε σωλήνας. Μπορούν να βγουν έξω από τους τοίχους του κελάριου (αν είναι οργανωμένοι κάτω από το σπίτι ή το γκαράζ) ή να οδηγηθούν προς τα πάνω (μέσω της οροφής). Το κάνετε και στην περίπτωση που πρόκειται για μια ανεξάρτητη δομή. Στην πρώτη παραλλαγή, κατά την ανέγερση ενός θεμελίου, τοποθετούνται σωλήνες σε αυτό, που προβλέπονται για τις ανάγκες του εξαερισμού.
 • Εξαρτητικό στοιχείο. Ο σωλήνας, που έχει σχεδιαστεί για να φέρει αέρα έξω, τοποθετείται κάτω από την οροφή και ανοίγει στην οροφή. Για να εξασφαλιστεί ότι η πρόσφυση ήταν σταθερή και αρκετά ισχυρή, η δομή θα έπρεπε ουσιαστικά να ανέβει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Είναι κλειστό στην κορυφή από ένα πλέγμα, το οποίο εμποδίζει την είσοδο των συντριμμιών. Συνιστάται να καλύπτετε την κάθετα τοποθετημένη έξοδο αέρα με προστατευτικό κάλυμμα όπως ομίχλη καπνού. Θα αποτρέψει την καθίζηση. Ένα καπάκι τοποθετείται στο κάτω μέρος του σωλήνα. Αυτό θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την έλξη χειροκίνητα.
 • Ο σωλήνας τροφοδοσίας βρίσκεται σε άλλο τοίχωμα, απέναντι από την έξοδο αέρα. Θα πρέπει να αυξηθεί περίπου μισό μέτρο πάνω από το πάτωμα. Εκτός από το προηγούμενο στοιχείο εξαερισμού, εμφανίζεται στην οροφή, καλύπτεται με ένα καπνό και ένα πλέγμα. Θα πρέπει να γίνει μικρότερη από τη σωλήνα εξάτμισης. Έτσι η ανταλλαγή αέρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
 • Αφού οι δύο σωλήνες έχουν πάρει τη θέση τους στο κελάρι, το έργο τους ελέγχεται με έναν απλό αλλά αποκαλυπτικό τρόπο.
 • Ένα φύλλο όχι πάχους χαρτιού, το οποίο παρουσιάζεται με τη σειρά του σε κάθε σωλήνα, θα δείξει αν υπάρχει βύθισμα ή καθαρός αέρας.
 • Μπορείτε να ανάψετε έναν αγώνα στο δωμάτιο. Μια φωτεινή και ομοιόμορφη φλόγα αποτελεί ένδειξη καλού εξαερισμού. Για την καύση απαιτείται οξυγόνο, οπότε η ταχεία εξασθένιση και η ανομοιογενής καύση είναι ένα σήμα της έλλειψης. Αλλά το διοξείδιο του άνθρακα, αντίθετα, είναι παρόν, δηλαδή, ο σωλήνας μολύβδου δεν λειτουργεί πλήρως.
 • Σε ένα μεταλλικό δοχείο, μπορείτε να βάλετε καυστήρες. Εάν ο καπνός που παράγουν ομαλά μέσω του σωλήνα εξάτμισης, και δεν συσσωρεύεται στο κελάρι, τότε όλη η εργασία γίνεται σωστά.
 • Αυτές οι απλές δοκιμές ταυτόχρονα συμβάλλουν στον εντοπισμό και τα ελαττώματα του συστήματος εξαερισμού. Εάν υπάρχει ανεπαρκής ροή αέρα σε επαρκή ποσότητα, τότε η αιτία μπορεί να είναι μπλοκαρισμένη. Αφού αποκλείσατε αυτόν τον παράγοντα και δεν έχετε επιτύχει θετικά αποτελέσματα, είναι δυνατόν να προσπαθήσετε να συντομεύσετε τον αγωγό τροφοδοσίας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, μένει μόνο να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες σωλήνες (για άλλους με μεγαλύτερη διάμετρο).

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη συσκευή και τη λειτουργία του εκχυλίσματος και εξαερισμού εισόδου

Μια σταγόνα υγρασίας σχηματίζεται στην οροφή. Τι πρέπει να κάνω;

 • Μερικές φορές, ακόμα και με ένα σωστά λειτουργικό σύστημα εξαερισμού, μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση στην οροφή του κελάριου. Μπορείτε να προσπαθήσετε να εξαλείψετε αυτό το πρόβλημα εγκαθιστώντας τον απλούστερο απορροφητή υπερβολικής υγρασίας από τον αέρα. Ο ρόλος του θα παίξει ένα συνηθισμένο κιβώτιο με ασβέστη σάπια ή μεγάλο αλάτι, τοποθετημένο στο δωμάτιο. Και τα δύο αυτά "πληρωτικά" απορροφούν την υγρασία καλά. Η κατάσταση αντιστρέφεται: ο αέρας στο κελάρι γίνεται πολύ ξηρός και απαιτεί αύξηση της υγρασίας. Μπορείτε να γεμίσετε το κουτί με υγρή άμμο. Ή χύστε ένα στρώμα άμμου ή πριονιδιού στο πάτωμα, το οποίο πρέπει να υγρανθεί από το πιστόλι ψεκασμού όπως είναι απαραίτητο.
 • Η μείωση της στάθμης της υγρασίας μπορεί να γίνει με κανονικό αερισμό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν όλα τα πτερύγια, οι καταπακτές και οι εισόδους στο κελάρι είναι ανοιχτές για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιες διαδικασίες το καλοκαίρι θα σας βοηθήσουν να στεγνώσετε το δωμάτιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Εάν το κελάρι πλημμυρίστηκε με νερό, τότε μπορεί να στεγνώσει γρήγορα και αξιόπιστα με πυροβόλο όπλο. Η ισχυρή ροή θερμότητας που εξαπλώνεται από τον ανεμιστήρα μέσα στη συσκευή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία.

Γιατί να τοποθετήσετε σωλήνες αντίθετα;

 • Εάν τα στοιχεία τροφοδοσίας και εκκένωσης αέρα του συστήματος βρίσκονται στη γειτονιά, δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν αερισμό σε ολόκληρη την περιοχή του κελάριου. Η τοποθέτηση σε απέναντι τοίχους ή γωνίες εξασφαλίζει ότι η νέα ροή, πριν την έξοδο, θα γεμίσει ολόκληρο τον όγκο του δωματίου.

Γιατί χρειάζονται σωλήνες της ίδιας διαμέτρου;

 • Η συμμόρφωση με αυτή την προϋπόθεση καθιστά την κυκλοφορία ομοιόμορφη. Σχεδόν μιλώντας, πόσο αέρα εισέρχεται στο κελάρι, τόσο πολύ και το αφήνει. Και αν ένας στροβιλιζόμενος, κορεσμένος με αέρας υγρασίας μπορεί να αποσυρθεί από έναν σωλήνα ελαφρώς μεγαλύτερης διαμέτρου, τότε η αντίστροφη αλλαγή είναι απαράδεκτη.

Σχέδιο σχεδίασης στο κελάρι

Τι είδους διαμόρφωση σωλήνων επιτρέπεται κατά την κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού;

 • Όσο λιγότερες στροφές και στροφές θα υπάρξουν στοιχεία εισροής και εκροής αέρα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι ο αερισμός. Για τους ίδιους σκοπούς, η διάμετρος καθενός από τους σωλήνες πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη καθ 'όλο το μήκος τους.

Υπάρχει εναλλακτική λύση στην καμινάδα;

 • Εάν το κελάρι είναι τοποθετημένο κάτω από ένα γκαράζ ή κάποιο άλλο βοηθητικό χώρο, τότε ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να αντικατασταθεί από μια καταπακτή στο δάπεδο, η οποία ταυτόχρονα θα χρησιμεύσει ως είσοδος στην αποθήκη. Η διαρρύθμισή του θα απαιτήσει μια τέτοια εποικοδομητική λύση ως μια διπλή κάλυψη.
 • Το πρώτο συστατικό - μονωμένο, για προστασία το χειμώνα.
 • Lattice, το οποίο μένει το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα τρωκτικά να μην μπορούν να διεισδύσουν στο κελάρι μέσω των ράβδων του.

Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο φυσικό σύστημα εξαερισμού του υπόγειου χώρου;

 • Ναι. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν είναι αρκετός. Εάν το δωμάτιο κελάρι είναι πολύ μεγάλη και αποτελείται από πολλά δωμάτια, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού υπάρχουν σχέδια στο υπόγειο της συμφωνίας, όπως το γυμναστήριο, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε για την αναγκαστική εξαερισμού.
 • Η δημιουργία του δικαιολογείται επίσης επειδή οι σωλήνες εισροής και εξαγωγής λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο σε μια ορισμένη διαφορά θερμοκρασίας. Δηλαδή, όταν ο αέρας στο δρόμο και στο κελάρι ζεσταθεί εξίσου (μιλάμε για τη θερμότητα της εποχής), τότε το φυσικό σύστημα αερισμού γίνεται άχρηστο. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών βρίσκουν σωτηρία στην εγκατάσταση των πρόσθετων συσκευών.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι. Επιλογές για τη ρύθμιση

 • Η ουσία του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η ίδια - πρόκειται για δύο σωλήνες που λειτουργούν για να τροφοδοτούν και να αφαιρούν αέρα από το δωμάτιο. Ο ευκολότερος τρόπος για τη μεταφορά τους σε καταναγκαστική εργασία είναι η εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον αγωγό εξαγωγής. Η συμπερίληψή του θα οδηγήσει σε τεχνητό κενό στο κελάρι. Και αυτό θα προκαλέσει τον αέρα από το δρόμο να ρέει μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας στο δωμάτιο. Τα σύγχρονα μοντέλα χαρακτηρίζονται από οικονομική κατανάλωση ηλεκτρισμού, έτσι ώστε το απαραίτητο μικροκλίμα στο κελάρι θα επιτευχθεί χωρίς να καταστραφεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.
 • Η ισχύς του εγκατεστημένου ανεμιστήρα εξαρτάται από την περιοχή του κελάριου. Εάν η διαμόρφωση του υπόγειου είναι πολύ περίπλοκη, τότε οι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με δύο σωλήνες. Για να υπολογίσετε την ισχύ τους, είναι προτιμότερο να προσλάβετε έναν ειδικό.
 • Οι εναλλακτικές λύσεις για τους οπαδούς μπορούν να είναι ειδικές συσκευές - εκτροπείς. Τοποθετούνται στην κορυφή των σωλήνων αντί για προστατευτικά καπάκια. Η συσκευή τους επιτρέπει τη χρήση αιολικής ενέργειας για τη δημιουργία επιπλέον κενού στους σωλήνες. Έτσι, ο φυσικός εξαερισμός ενισχύεται σημαντικά.
 • Οι μίνι-στροβίλοι έχουν παρόμοιο μηχανισμό δράσης. Η αιολική ενέργεια περιστρέφει τον μηχανικό ανεμιστήρα που υπάρχει σε αυτά. Κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού που εξαρτάται από τον άνεμο, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τη ρύθμιση ώσης. Οι αποσβεστήρες που ανοίγουν στον απαραίτητο αυλό επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο κελάρι.

Όπως μπορείτε εύκολα να δείτε, από τεχνική άποψη, η συσκευή εξαερισμού δεν είναι πολύ περίπλοκη. Μπορεί ακόμη και να κυριαρχήσει έναν αρχάριο πλοίαρχο, το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσει σωστά τη διάμετρο των σωλήνων και να τηρήσει τις συστάσεις που δίνονται στην εγκατάσταση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι: τη συσκευή κυκλώματος και τις οδηγίες εγκατάστασης

Το σύστημα αερισμού απαιτείται σε οποιοδήποτε δωμάτιο κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κελάρια, κελάρια, δάπεδα υπογείων, υπόγειες γκαράζ. Μπορείτε να κάνετε τον εξαερισμό με πολλούς τρόπους και με τη χρήση διαφορετικών υλικών.

Έτσι εάν ο εξαερισμός στο κελάρι είναι απαραίτητο, οι κύριες λειτουργίες του

Δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών και εξοχικών κατοικιών να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για ένα σύστημα αερισμού κελάρι. Μερικοί προτιμούν να οργανώνουν ένα ενιαίο μικρό άνοιγμα, χωρίς να παρέχουν ποιοτικό αερισμό. Αυτοί οι ιδιοκτήτες αγωνίζονται κάθε χρόνο με υγρασία και λυπάμαι για την αλλοιώσιμη συγκομιδή. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν εγκαθιστώντας ένα σύστημα εξαερισμού για τη συσκευή, η οποία δεν απαιτεί σημαντικό οικονομικό κόστος.

Η ανάγκη για αυτό το σχέδιο οφείλεται σε διάφορους λόγους :.

 1. Δεδομένου ότι το κελάρι είναι θαμμένο στο έδαφος από το δωμάτιο, έχει πάντα μια σταθερά χαμηλή θερμοκρασία. Εν πάση περιπτώσει, ο ζεστός αέρας από το δρόμο διεισδύει στο εσωτερικό και προκαλεί συμπύκνωση. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας και μύκητα.
 2. Λόγω της σταθερής υγρασίας και της υψηλής υγρασίας του αέρα, δημιουργείται ένα μικροκλίμα δυσμενές για την αποθήκευση των προϊόντων στο κελάρι. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες εκ των υστέρων συνεχίζουν να υφίστανται απώλειες με τη μορφή αποσύνθεσης λαχανικών και φρούτων, την υγρασία των προϊόντων χύδην.

Αρχή της λειτουργίας του συστήματος

Η λειτουργία του φυσικού αερισμού βασίζεται στην κυκλοφορία του αέρα για φυσικούς (φυσικούς) λόγους: λόγω διαφορών πίεσης ή θερμοκρασιακών διαφορών στις απομακρυσμένες περιοχές του δωματίου. Για να εξασφαλιστεί η κίνηση του αέρα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις:

 • στο κάτω μέρος ενός τοίχου, σε απόσταση 20-40 cm από το δάπεδο, εγκαθίσταται σωλήνας τροφοδοσίας, διέρχεται από τον τοίχο ή την οροφή και βλέπει προς το δρόμο.
 • ομοίως, στο άνω μέρος του δεύτερου τοιχώματος (σε απόσταση 20-40 cm από την οροφή), συναρμολογείται ένας σωλήνας εξάτμισης.

Ο φυσικός αερισμός έχει τα πλεονεκτήματά του.

 1. Ευκολία εγκατάστασης.
 2. Μπορεί να τοποθετηθεί στο στάδιο της κατασκευής ενός σπιτιού ή σε ένα ήδη χειρουργικό δωμάτιο.
 3. Χαμηλή τιμή.
 4. Ενεργειακή ανεξαρτησία (το σύστημα δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια).

Μεταξύ των ελλείψεων μπορεί να σημειωθεί:

 • ασταθής δύναμη έλξης ·
 • αδυναμία διατήρησης του επιθυμητού καθεστώτος θερμοκρασίας.

Οι κανόνες για την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από την ανθρωπότητα για τον αερισμό των χώρων. Κατά τη διάρκεια των αιώνων της πρακτικής, οι αρχές του σχεδιασμού της έχουν επεξεργαστεί, οι οποίες εξασφαλίζουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

 1. Η δύναμη πρόσφυσης εξαρτάται άμεσα από το ύψος του αγωγού του αγωγού εξαγωγής, ο οποίος βρίσκεται έξω από τη δομή. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο καλύτερη είναι η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Η έξοδος του άνω καναλιού προστατεύεται με καλύμματα, τα οποία διαφορετικά ονομάζονται μύκητες ή ομπρέλες.
 2. Η εσωτερική κοιλότητα των σωλήνων πρέπει να είναι λεία και καθαρή.
 3. Οι αγωγοί τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να βρίσκονται στους απέναντι τοίχους του δωματίου.
 4. Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας προστατεύεται από τη διείσδυση χώματος, φύλλων, θραυσμάτων και σκόνης μέσω δικτύων ή δικτύων.
 5. Η διατομή των αγωγών πρέπει να είναι η ίδια.
 6. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αγωγός, τόσο πιο αποτελεσματικό λειτουργεί το σύστημα.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι πιο περίπλοκο στη συσκευή και απαιτεί μικρές οικονομικές επενδύσεις. Η εγκατάστασή του είναι δικαιολογημένη σε πολλές περιπτώσεις:

 • εάν η περιοχή του κελαριού είναι μεγαλύτερη από 20 m 2 ·
 • αν είναι απαραίτητο, ποιοτική ανταλλαγή αέρα ·
 • Εάν η σταθερότητα της θερμοκρασίας δεν είναι δυνατή με άλλο τρόπο.
 • εάν είναι απαραίτητο, την κανονική αφυδάτωση του κελάριου λόγω της εγγύτητας των υπόγειων υδάτων.

Μέθοδοι υποχρεωτικού αερισμού στο κελάρι

Δεν υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ των συστημάτων φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορεί ο αέρας. Στην περίπτωση της αναγκαστικής, βασίζεται στη χρήση ειδικών συσκευών και συσκευών:

 • ενσωματωμένο στο σωλήνα του ανεμιστήρα.
 • Εγκατάσταση από το εξωτερικό της δομής του εκτροπέα.

Με τον έλεγχο, υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού:

Στην πρώτη περίπτωση, ακολουθώντας τη συντήρηση των καθορισμένων παραμέτρων θερμοκρασίας και υγρασίας των ειδικών συσκευών αέρα, ακολουθούν οι αυτόματοι διακόπτες και οι ανεμιστήρες μεταγωγής. Με μια μηχανική μέθοδο ελέγχου του συστήματος, όλες αυτές οι εργασίες εκτελούνται από ένα άτομο.

Είναι δυνατή η έκδοση με ένα μόνο σωλήνα

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός μπορεί να είναι μονής σωλήνας. Αλλά ένα τέτοιο σύστημα έχει περισσότερα μειονεκτήματα από τα πλεονάσματα. Ένας σωλήνας, στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο ανεμιστήρας, θα λειτουργεί μόνο στην εκροή αέρα ή μόνο στην εισροή του. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και σχεδόν καθόλου κυκλοφορία αέρα, σχηματίζεται συμπύκνωμα στην κοιλότητα του σωλήνα.

Με μια τέτοια διάταξη συστήματος, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η στάθμη της υγρασίας του αέρα και η θερμοκρασία του χώρου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη για δύο σωλήνες στο σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού.

Στο σύστημα δύο σωλήνων υπάρχουν κανάλια καυσαερίων και τροφοδοσίας. Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου, εγκαθιστούν έναν ή δύο ανεμιστήρες. Για τη λειτουργία του εξοπλισμού, είναι απαραίτητο να συνδεθείτε στο δίκτυο.

Επιλογή και εγκατάσταση ανεμιστήρα

Η αγορά προσφέρει τρεις τύπους ανεμιστήρων για τη συσκευή συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού.

 1. Αξονική. Χρησιμοποιείται για εγκατάσταση σε διαμερίσματα, εύκολη στην εγκατάσταση, παρέχει αποτελεσματική εκροή αέρα, χρειάζεται σύστημα ελέγχου ή χειροκίνητο έλεγχο.
 2. Φυγόκεντρο. Ισχυρά και μεγάλα μεγέθη, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.
 3. Αγωγός. Είναι εγκατεστημένοι σε αεραγωγούς, έχουν κυκλική ή ορθογώνια διατομή, είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες ελέγχου υγρασίας για τον αέρα και αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

Για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι είναι κατάλληλοι δύο τύποι εξοπλισμού: αξονικοί και κανάλι. Η εγκατάσταση οποιουδήποτε από αυτούς τους ανεμιστήρες είναι απλή και αποτελείται από δύο στάδια:

 • εγκατάσταση σε σωλήνα.
 • σύνδεση με το δίκτυο.

Επιλογή και εγκατάσταση του εκτροπέα

Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο κελάρι, ο εξαναγκασμένος αερισμός μπορεί να λειτουργήσει με την αιολική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας στο σωλήνα εξάτμισης από το εξωτερικό του κελαριού. Πολλά μοντέλα αυτού του εξοπλισμού έχουν αναπτυχθεί, αλλά όλα αυτά λειτουργούν με την ίδια αρχή. Οποιοσδήποτε εκτροπέας αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

 • ο διαχύτης έχει τη μορφή κόλουρου κώνου, είναι τοποθετημένος στον αγωγό εξαγωγής.
 • μια ομπρέλα (καπάκι) με τη βοήθεια των κάθετων ράφια στερεώνεται στο διαχύτη, προστατεύει το κανάλι από τη διείσδυση των συντριμμιών και των ακαθαρσιών.
 • (δακτύλιο, κέλυφος), το κύριο μέρος του εξοπλισμού συνδέεται με το διάφραγμα με τη βοήθεια βραχιόνων.
 • η ροή του αέρα εκτοπίζεται όταν ο εκτροπέας είναι λυγισμένος.
 • δημιουργείται μια σπάνια ατμόσφαιρα μέσα στο κύτος.
 • Οι μάζες του αέρα σφίγγονται στο σώμα.
 • δημιουργεί πρόσφυση.

Στον εκτροπέα, είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός πλέγματος σκόνης και θραυσμάτων (φίλτρο), αλλά αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της δύναμης πρόσφυσης.

Το φυσικό και εξαναγκασμένο σύστημα εξαερισμού του κελάριου

Στο κελάρι, μπορεί να τοποθετηθεί οποιοδήποτε από τα δύο υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού:

Μπορούν να έχουν την ίδια εποικοδομητική λύση, αλλά να εργάζονται σε διαφορετικές αρχές. Το σχέδιο οποιουδήποτε από τα συστήματα εξαερισμού περιλαμβάνει δύο σωλήνες:

Όπως γίνεται σαφές από τα ονόματά τους, το πρώτο εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Το δεύτερο έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα πέρα ​​από το κελάρι. Η εγκατάσταση κάθε αγωγού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Εκτός από τους σωλήνες, το κύκλωμα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες συσκευές και συσκευές.

 1. Κουρτίνες. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την ταχύτητα ροής του αέρα μέσω των αεραγωγών και των αγωγών.
 2. Σχάρες. Εγκαθίστανται από το εξωτερικό του κτιρίου στις εξόδους των σωλήνων αερισμού και των αεραγωγών. Τα σχάρες μπορούν να είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλο, έχουν διαφορετικά μεγέθη κυψελών. Χρησιμεύουν ως προστασία ενάντια στην είσοδο βρωμιάς στο δωμάτιο, σκουπίδια. έντομα, μικρά τρωκτικά.
 3. Deflectors. Αυτές είναι συσκευές εγκατεστημένες πάνω από την έξοδο των σωλήνων. Σχεδιασμένο για να αυξάνει την πρόσφυση και να προστατεύει τους αεραγωγούς.

Το σύστημα εξαερισμού μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κλιματιστικό εξοπλισμό (κλιματιστικά) που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας αέρα.

Υπολογισμός της διαμέτρου του σωλήνα

Η αποτελεσματικότητα του φυσικού ή του εξαναγκασμένου εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από τη σωστή επιλογή της διατομής των αγωγών για τους αγωγούς παροχής και εξαγωγής. Κατά την εγκατάσταση συστημάτων μεγάλης κλίμακας σε αστικές και βιομηχανικές κατασκευές, ο υπολογισμός της διαμέτρου των αγωγών γίνεται με σύνθετους τύπους. Αυτό δεν απαιτείται για τη συσκευή εξαερισμού στο κελάρι.

Η βέλτιστη διατομή καναλιού υπολογίζεται βάσει των ακόλουθων δεικτών:

 • για να δημιουργηθεί αποτελεσματική πρόσφυση ανά 1 m 2 του χώρου, χρειάζονται αεραγωγοί των 26 cm2.
 • 1 cm 2 διάμετρος σωλήνα είναι 13 cm 2 της περιοχής του.

Ο υπολογισμός του τμήματος του σωλήνα για επιφάνεια δωματίου 7 m 2 έχει ως εξής:

Η βέλτιστη διατομή του φυσικού σωλήνα εξαερισμού στο κελάρι είναι 7 m 2. 14 cm Εάν ο χώρος είναι μεγάλος και με υπολογισμό η απαιτούμενη διάμετρος είναι μεγαλύτερη από 20 cm, είναι λογικό να τοποθετείται εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στο κελάρι

Τα κανάλια εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν με δύο τρόπους:

 • που μεταφέρονται μέσω τοίχων?
 • οδηγούνται έξω από την οροφή.

Στην πρώτη παραλλαγή, τα ανοίγματα του αγωγού αέρα παρέχονται κατά τη φάση κατασκευής του κελάριου. Στους τοίχους βρίσκονται τα κομμάτια του σωλήνα, μετά τα οποία οδηγούνται στην οροφή του κτιρίου, χρησιμοποιώντας το γόνατο. Η δεύτερη μέθοδος εγκατάστασης είναι αποδεκτή για τη λειτουργία κελάρια, στα οποία δεν υπάρχει τρύπα στους τοίχους.

Για τη συσκευή αερισμού στο κελάρι θα χρειαστείτε:

 • πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες της απαιτούμενης διατομής.
 • γόνατα (για πλαστικούς σωλήνες, αυτές είναι κάμψεις υπό γωνία 45 °).
 • πλέγματα εξαερισμού.
 • ανεμιστήρα εξαγωγής ·
 • Σφιγκτήρες, υποδοχές και άλλα βοηθητικά στοιχεία για τη στερέωση αεραγωγών.

Δεδομένου ότι το κελάρι είναι θαμμένο στο έδαφος, είναι λογικό να αερίζεται με τράβηγμα σωλήνων μέσω της οροφής.

Η εγκατάσταση του φυσικού συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια.

 1. Καθορίστε τη θέση των σωλήνων. Βέλτιστη σε δύο διάφανες γωνίες του δωματίου.
 2. Στο ανώτατο όριο, σημειώνονται τα σημεία εγκατάστασης.
 3. Σε αυτά τα σημεία, σχηματίζονται τρύπες στο ανώτατο όριο του κελάριου.
 4. Σε κάθε μία από τις οπές τοποθετείται ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα με τομή 110 mm.
 5. Γεμίστε τα κενά, που σχηματίζονται μεταξύ των σωλήνων και της οροφής του κελάριου, τοποθετώντας αφρό.
 6. Επιμηκύνετε το κανάλι τροφοδοσίας, αυξάνοντας το σωλήνα μέσω των συνδέσεων ή των συνδέσμων πάνω σε αυτό. Το κάτω άκρο του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 20-40 cm από το δάπεδο του δωματίου.
 7. Το κάτω άκρο του αγωγού εξαγωγής βρίσκεται σε απόσταση 20-40 cm από την οροφή.
 8. Κατασκευάζουν και τους δύο σωλήνες και τους οδηγούν μέσω της οροφής στο δρόμο. Ο εξωτερικός σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον αέρα τροφοδοσίας κατά 50-100 cm.
 9. Προστατέψτε τις εξόδους με τη βοήθεια καπακιών (ομπρέλες).

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι διακρίνεται από την εγκατάσταση ενός αξονικού ή καναλιού ανεμιστήρα στο κανάλι καυσαερίων.

Έλεγχος υγείας συστήματος

Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού δεν είναι δύσκολη. Για να γίνει αυτό, αρκεί να φέρετε ένα καυστήρα στο σωλήνα εξάτμισης και να δώσετε προσοχή στη φλόγα. Εάν είναι σφιγμένο στην κοιλότητα του καναλιού, τότε η έλξη είναι καλή. Αντί ενός αγώνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύτερο ή καίγοντας χαρτί.

Για τη συσκευή εξαερισμού στο κελάρι δεν θα απαιτούνται ειδικές γνώσεις και σημαντικό οικονομικό κόστος. Οποιοσδήποτε οικοδεσπότης θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Σε αυτό θα βοηθήσει τις προτεινόμενες οδηγίες βήμα προς βήμα για την επιλογή υλικών και εξοπλισμού, υπολογισμών και εργασιών εγκατάστασης.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού με τα χέρια σας

Το κελάρι πρέπει να διαθέτει ράφια και ράφια για την αποθήκευση τροφίμων, πρισμάτων, φρέσκων λαχανικών και φρούτων και είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Ένα ομοιόμορφο καθεστώς θερμοκρασίας μέσα στις εγκαταστάσεις θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των προϊόντων μέχρι την επόμενη συγκομιδή. Ο σωστός αερισμός του κελαριού σας επιτρέπει να διατηρείτε το βέλτιστο καθεστώς αποθήκευσης λαχανικών σε αυτό.

Αυτό θα το σώσει από την υγρασία του δωματίου και την υψηλή υγρασία, θα αποτρέψει την εμφάνιση του καλουπιού. Χρησιμοποιώντας τους βασικούς κανόνες των συστημάτων εξαερισμού της συσκευής, μπορείτε να κάνετε το κελάρι στεγνό, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες συσκευές κλιματισμού και απλά να τις εγκαταστήσετε ή μπορείτε να φτιάξετε έναν αγωγό αέρα μόνοι σας.

Η δεύτερη επιλογή είναι κατάλληλη για οικιακή χρήση του κελάριου, το πρώτο - για τη διευθέτηση των μεγάλων βιομηχανικών αποθηκών.

Πριν κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι, θα πρέπει να επιλέξετε την πιο κατάλληλη παραλλαγή του συστήματος. Είναι φυσικά και υποχρεωτικά.

αερισμός - κύκλωμα 1

Οι κύριες διαφορές των συστημάτων:

 • Η αναγκαστική μέθοδος περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού μηχανισμού ανεμιστήρα. Μια τέτοια απλή, με την πρώτη ματιά, μέθοδο, κατάλληλη για την ανταλλαγή αέρα σε φυτικά αποθέματα μεγάλου όγκου. Ανεμιστήρας για το κελάρι που τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.
 • για φυσικό εξαερισμό χρησιμοποιούν επίσης ανεμιστήρα, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά - η συσκευή εγκαθίσταται για αρκετές ημέρες για να στεγνώσει γρήγορα την αποθήκευση.

Χαρακτηριστικά της διάταξης εξαερισμού:

 • ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται μέσω ενός τμήματος του θεμελίου.
 • ο σωλήνας παροχής πρέπει να είναι επίπεδος.
 • μέρος του σωλήνα εξάτμισης, είναι απαραίτητη η μόνωση, για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα χρήσης και η λειτουργία συντήρησης θερμοκρασίας.

Σημαντικό! Για τον αποτελεσματικό αερισμό οποιουδήποτε άλλου χώρου, οι αεραγωγοί πρέπει να έχουν υψηλή ικανότητα ροής. Για να μην υπάρχει έλλειψη μάζας αέρα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή διάμετρο του σωλήνα για τη συσκευή εξαερισμού του κελάριου.

Φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός ενός υπόγειου χώρου με δύο σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα.

Κατάλληλο υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών είναι σωλήνες από αμίαντο ή PVC. Για σωλήνες από γαλβανισμένο ατσάλι, χρησιμοποιείται η σωστή σωστή διάμετρος - απαιτείται 25 cm2 ανά m2, υπολογιζόμενο από το συνολικό μέγεθος.

Για την τοποθέτηση σωλήνων χρησιμοποιούνται συνήθως οι αντίθετες γωνίες. Εξαιτίας αυτού, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού στάσιμου υγρού αέρα.

Δομή του συστήματος εξάτμισης

Σωλήνας εξάτμισης - χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των μαζών αέρα μέσα στο δωμάτιο. Κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση - σε μια από τις γωνίες του κελαριού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κατώτερο τμήμα του αγωγού πρέπει να εγκατασταθεί στην κορυφή του δωματίου. Στο δωμάτιο, το άνοιγμα αερισμού πρέπει να είναι κάθετο. Στα σημεία απόσυρσης, πρέπει να υπάρχει μια προβολή πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής περίπου 50 cm ή περισσότερο.

Για να μειωθούν οι μάζες των συμπυκνωμάτων που θα σχηματιστούν μέσα στο σωλήνα, είναι απαραίτητο να διεξάγεται η μόνωση του αγωγού. Η διαδικασία θέρμανσης δεν απαιτεί πολύ χρόνο και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Για εργασία, θα χρειαστεί ένας σωλήνας με ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο και ορυκτοβάμβακα ή άλλη μόνωση. Ένας σωλήνας τοποθετείται στο εσωτερικό του δεύτερου και ο κοίλος χώρος γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

 1. Ένα απλό σχέδιο εξαερισμού της μεθόδου του κελάρι - μέσω της γραμμής: ο σωλήνας διέρχεται από το δάπεδο, ανεβαίνει κατά μήκος της γωνίας του τοίχου και αφαιρείται μέσω της οροφής και της οροφής.
 2. Πιο περίπλοκη - μέσω του τοίχου, όταν το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξάτμισης βρίσκεται οριζόντια και ανεβαίνει ήδη πάνω στην επιφάνεια. Αυτό το σχήμα είναι επίσης κατάλληλο για δομή χύμα πάνω από το έδαφος.

Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​αέρα. Συνήθως, ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος στη γωνία απέναντι από τον αγωγό εξαγωγής. Το ύψος του ανοιχτού άκρου του σωλήνα από το επίπεδο του δαπέδου είναι 40-50 cm. Στη συνέχεια περνάει από τις επικαλυπτόμενες περιοχές και επίσης ανεβαίνει 25-30 εκατοστά από το δάπεδο.

αερισμός στο σχέδιο κελάρι 3

Ο αγωγός εισαγωγής αέρα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε το κάτω μέρος της δεν έφτασε το επίπεδο κομμάτι του δαπέδου κατά περίπου 45-50 εκ. Περίπου η ίδια απόσταση θα πρέπει να κοπεί μεταξύ του άνω και του εδάφους.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το ανώτερο τμήμα πρέπει να καλύπτεται με προστατευτικό πλέγμα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των αποθεμάτων τροφίμων από τρωκτικά, ποντίκια, αρουραίους και άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό πλέγμα.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών.
Εάν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ εντυπωσιακή, τα ρεύματα σχηματίζονται μέσα στο δωμάτιο.

Σε μια άλλη περίπτωση, αντίθετα - ο αέρας θα παραμείνει στάσιμος. Για τη ρύθμιση της κίνησης των αέριων μαζών χρησιμοποιούνται βαλβίδες. Εγκαθίστανται και στους δύο σωλήνες - τόσο στην εξάτμιση όσο και στην τροφοδοσία.

Πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

 • ένα μικρό κόστος - ο αερισμός του κελαριού με τα δικά τους χέρια δεν απαιτεί σημαντικές οικονομικές δαπάνες?
 • εξοικονόμηση ενέργειας ·
 • δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης.
 • δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, είναι συνήθως απαιτείται μόνο το χειμώνα με μια απότομη ψύξη?
 • συμβατότητα με άλλα συστήματα εξαερισμού ή συστήματα κλιματισμού που μπορούν να εγκατασταθούν στο σπίτι, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό για το κελάρι.

Στο τέλος της εγκατάστασης, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε τη λειτουργία του συστήματος. Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο φύλλο χαρτιού, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται στο άνοιγμα εξαερισμού.

Μπορεί να ελεγχθεί πολύ απλά: εάν το φύλλο δονείται κάτω από τις ροές αέρα, τότε ο εξαερισμός στο κελάρι έχει ρυθμιστεί σωστά με τα χέρια σας. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχεται η λειτουργικότητα του συστήματος αγωγών σε ένα κελάρι με έναν σωλήνα.

Σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού, μόνιμου ανεμιστήρα - της βέλτιστης λύσης για τη διευθέτηση ενός μεγάλου κελάριου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φυσικό αερισμό του κελαριού, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής.

Ο εξαερισμός του κελαριού που βρίσκεται στο κτίριο του διαμερίσματος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες - ο αγωγός αέρα για την εισροή αέριων μαζών τοποθετείται μόνο μέσω του υπερυψωμένου τμήματος του υπογείου. Εάν υπάρχει ήδη ένα υπόγειο, τότε ο αγωγός παροχής αέρα περνά μέσα από αυτό. Ο σωλήνας πρέπει να είναι επίπεδος, με ελάχιστο αριθμό στροφών και γωνιών. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στο μήκος, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από το σύστημα εξάτμισης, πρέπει να μονώσετε.

Ο εξαερισμός του κελαριού είναι συνήθως τοποθετημένος μέσα στο τείχος του εξοχικού σπιτιού ή του σπιτιού. Αν ο εξαερισμός του κελάριου κάτω από το σπίτι είναι εγκατεστημένος μετά την κατασκευή, τότε στον τοίχο υπάρχουν ειδικές κοιλότητες ή μια δίοδος κατά μήκος του τοίχου.

Εάν το κελάρι είναι μικρού μεγέθους, τότε οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούν να παρέχουν αερισμό ακόμη και με ένα σωλήνα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ο εξαναγκασμένος αερισμός του κελάριου το χειμώνα, όταν έχουν ρυθμιστεί αρνητικές θερμοκρασίες, μπορεί να απενεργοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον αερισμό του δωματίου.

Διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού

Αν το κελάρι είναι ήδη μπλοκαρισμένο, ανοίγματα για τοποθέτηση αγωγών σε βήματα 26 cm2 ανά 1 m2 επιφάνειας χτυπιούνται σε αντίθετες γωνίες στους τοίχους.

Εξάτμιση αγωγός κατέρχεται προς τα έσω διαμέσου του ανοίγματος έτσι ώστε το κατώτερο άκρο είναι κάτω από το ανώτατο όριο, παύλα απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από 10-15 cm. Το επάνω μέρος του απορροφητήρα είναι έξοδος στον αέρα μέσω μιας τρύπας από την οροφή σε ύψος 15-25 cm.

Ο αγωγός παροχής αέρα είναι ήδη σε άλλη τρύπα. Από το πάτωμα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20-25 εκ. Όλες οι σχισμές σφραγίζονται προσεκτικά με τσιμεντοκονία.

Συνιστώμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες από 2 έως 4

Ο υπολογισμός του εξαερισμού του κελαριού γίνεται ως εξής: η ποσότητα του αέρα που έχει περάσει για 1 ώρα, ο όγκος του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την συνιστώμενη τιμή ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό της διατομής των αγωγών: F = ρυθμός ροής αέρα (ταχύτητα αέρα x 3600)

Ο εξαερισμός του κελάριου σε ιδιωτική κατοικία ή σε dacha εκτελεί ταυτόχρονα δύο σημαντικές λειτουργίες:

 • παρέχει κατάλληλες συνθήκες για την αποθήκευση προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • βοηθά στη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας στο σπίτι πάνω από το κελάρι.

Ο εσφαλμένος αερισμός του κελάριου στο σπίτι επηρεάζει αρνητικά την άνεση και την ευκολία. Σε αυτή την περίπτωση, η υγρασία και η μούχλα, ο αέρας εύκολα διεισδύει στα σπίτια. Οι κανόνες υγιεινής παραβιάζονται, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών μεταξύ των κατοίκων των χώρων.

Σημαντικό! Θυμηθείτε ότι ακόμη και ένα καλά κλεισμένο καπάκι, πόρτα ή πώμα κελάριου δεν θα αντικαταστήσει το σύστημα εξαερισμού, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος διαβίωσης.

Προετοιμασία κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και στις περιόδους όπου η καρτέλα ετοιμάζεται για την αποθήκευση των προϊόντων, θα πρέπει να είναι ανοιχτές όλες τις πόρτες, τα παράθυρα, μην ξεχνάτε σχετικά με τις βαλβίδες πεταλούδα στους σωλήνες. Αυτό γίνεται για να στεγνώσει περαιτέρω το κελάρι και να αποκατασταθεί η ίδια θερμοκρασία μέσα.

Εάν το δωμάτιο είναι έντονα κορεσμένο με υγρασία, για να στεγνώσει γρήγορα τον αέρα, αφαιρεί ολόκληρο το δέντρο, το οποίο χωρίζεται ξεχωριστά στον ήλιο. Εάν είναι απαραίτητο, το κελάρι μπορεί να αερίζεται με ανεμιστήρες για 3-5 ημέρες πριν από την προετοιμασία των προϊόντων.

Απλή συμβουλή: απομακρύνεται η υγρασία, αν σε ένα κελάρι βάλτε ένα κουβά με ασβέστη. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι να βελτιωθεί η πρόσφυση με ένα κερί, πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά από το σωλήνα εξάτμισης.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι επίσης η χρήση ηλεκτρικών θερμαντήρων. Κατάλληλο και ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη μέση του κελαριού. Αφού ολοκληρωθεί η ξήρανση από τον ανεμιστήρα, οι τοίχοι και η οροφή πρέπει να καλύπτονται με εμποτισμό - εφαρμοζόμενο σε στρώσεις. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να σχηματιστεί μια αδιάβροχη επιφάνεια.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο απορροφητήρας λειτουργεί κανονικά, το σύστημα αερισμού στο κελάρι εξασφαλίζει κανονικό εξαερισμό όχι μόνο μέσα στο κελάρι, αλλά και ολόκληρο το χώρο διαβίωσης στο σύνολό του.

Εξαγωγή στο κελάρι - πώς να τοποθετήσετε το σύστημα με τα χέρια σας. 120 φωτογραφίες ενδιαφέρουσες ιδέες και επιλογή υλικών

Η σωστά σχεδιασμένη κουκούλα στο υπόγειο εμποδίζει τη συμπύκνωση στην επιφάνεια του τοίχου αυτής της αποθήκης, προστατεύοντας τα λαχανικά και τα φρούτα από τη διαδικασία αποσύνθεσης. Τώρα προτείνεται μια τεράστια ποικιλία προϊόντων για την οργάνωση του συστήματος ανταλλαγής αέρα.

Ωστόσο, δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο για τη συμβατική διάταξη σχεδίασης. Ας μιλήσουμε για το πώς να δημιουργήσετε μια κουκούλα στο θάλαμο με το δικό σας χέρι χωρίς περιττές οικονομικές απώλειες.

Κουκούλα

Ο απλός σχεδιασμός της κουκούλας δεν εξαρτάται καθόλου από την περιοχή της κατασκευής, από τον σκοπό του κελάριου και από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Για να οργανώσει ένα τέτοιο απόσπασμα στην αποθήκη θα χρειαστούν δύο σωλήνες. Η λειτουργία ενός είναι στην κουκούλα, η δεύτερη είναι ο αέρας τροφοδοσίας. Μέσω αυτών των σωλήνων, υπάρχει μια αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα.

Επιλογές εγκατάστασης

Η εγκατάσταση σωλήνων που έχουν σχεδιαστεί για την εξόρυξη του υπογείου δεν είναι δύσκολη. Η συσκευή παροχής αέρα αφαιρείται έξω από το έδαφος. Η κάτω πλευρά βρίσκεται στο κάτω μέρος του αποθετηρίου. Ο σωλήνας τοποθετείται σε κάθετη γωνία κάτω από την επιφάνεια της οροφής πάνω από το φαγητό. Η επάνω πλευρά του εμφανίζεται με την επικάλυψη στην οροφή.

Μέσω ορισμένων συσκευών, η απόδοση του εγκατεστημένου καλύμματος αυξάνεται σημαντικά:

Deflector. Τοποθετείται πάνω από την οροφή του σωλήνα. Η συσκευή εξάτμισης μπορεί να κλείσει με χαλύβδινο καπάκι για να αποτρέψει την είσοδο υγρασίας. Το κάλυμμα αυτό περικλείεται από κυλινδρικό τοίχωμα.

Μια παρόμοια συσκευή ονομάζεται εκτροπέας. Με έναν έντονο αέρα, κάτω από αυτή τη συσκευή σχηματίζεται πίεση, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των εξοπλισμένων καυσαερίων από την αποθήκευση.

Επιπλέον, στον αγωγό του τύπου παροχής αέρα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα για να εμποδίσει την είσοδο των εντόμων, καθώς και των τρωκτικών στο δωμάτιο. Αυτό το είδος συσκευής θα βοηθήσει στην παροχή αξιόπιστης προστασίας στην αποθήκευση.

Υλικά για τη διάταξη των σωλήνων εξαερισμού

Η σωστή κουκούλα στο ίδιο το κελάρι δημιουργείται απλά. Υπάρχουν πολλά δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται συνεχώς για την παραγωγή σωλήνων για ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαγωγής: αμιαντοτσιμέντο, καθώς και πολυαιθυλένιο υψηλής πίεσης.

Σύμφωνα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, οι συσκευές με αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιες με τις σχιστόλιθοι, γι 'αυτό ονομάζονται πλάκες. Τόσο το αμίαντο όσο και το πολυαιθυλένιο είναι αξιόπιστα, πρακτικά και εξαιρετικά ανθεκτικά.

Οι σωλήνες πολυαιθυλενίου δεν είναι δύσκολο να εγκατασταθούν ανεξάρτητα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εργασίας, είναι σημαντικό ο καπελάνος να οργανώνεται σωστά, όπως στη φωτογραφία, για την οποία είναι σημαντικό να συγκολλούνται οι σωλήνες, κάτι που δεν αποκτάται αμέσως από τους αρχάριους.

Όποια και αν ήταν, η επιλογή ενός συγκεκριμένου υλικού για τη ρύθμιση του εξαερισμού υπόγειου εξαρτάται από τις απαιτήσεις για τοποθέτηση του κελάριου. Αν υπάρχουν δυσκολίες στην επιλογή, τότε είναι προτιμότερο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Εάν ο χώρος αποθήκευσης είναι μια ελάχιστη περιοχή, τότε δεν χρειάζεται να εξοπλιστείτε με ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού, αφού ένας μόνο σωλήνας μπορεί να παρέχει ένα κατάλληλο καθεστώς υγρασίας και θερμοκρασίας.

Ανάλογα με την ποικιλία και την έκταση του χώρου, το σχέδιο σχεδίου υπογείου έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Θα είναι σωστό να εξετάζετε όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά.

Ειδικοί ανεμιστήρες

Για τον εξοπλισμό ενός αποτελεσματικού καπό για την αποθήκευση, θα απαιτηθούν ορισμένοι ανεμιστήρες. Υπάρχουν δομές, καθώς και δομές αξονικού εξαερισμού, οι οποίες διαφέρουν ως προς τη θέση και τη λειτουργία.

Ο ανεμιστήρας του τύπου καναλιού είναι ενσωματωμένος στον αέρα τροφοδοσίας καθώς και στον αγωγό εξαγωγής. Οι εξαεριστικές αξονικές συσκευές, αντίθετα, είναι διατεταγμένες κοντά στην έξοδο.

Επιπλέον, η αγορά προσφέρει τους λεγόμενους ανεμιστήρες σαλιγκαριών, αλλά η εφαρμογή τους συνδέεται με κάποια προβλήματα, γι 'αυτό είναι προτιμότερο να προτιμάτε την παραδοσιακή λύση για το τέντωμα του χώρου υπογείου.

Εγκατάσταση τύπου ανεμιστήρα

Αυτός ο τύπος ανεμιστήρα μπορεί να μην έχει υψηλό βαθμό απόδοσης, γι 'αυτό μπορεί να τροφοδοτείται με ελάχιστη παροχή ρεύματος. Είναι επιθυμητό να αγοραστεί μια συσκευή πλάτους ικανή να παρέχει ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης.

Μια καλά εδραιωμένη κουκούλα για το χώρο του υπογείου εξαπλώνεται άριστα στην αρχική περίοδο λειτουργίας.

Έτσι, ο αέρας στο κελάρι υγραίνεται, αλλά όχι πολύ, με αποτέλεσμα το φαγητό να μην μπορεί να υποβληθεί σε ψύξη, το καθεστώς θερμοκρασίας φτάνει τους 4 βαθμούς.

Όπως είπαμε παραπάνω, η εγκατάσταση αυτού του τύπου καλύμματος μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια επαγγελματιών και τη χρήση ενός σύνθετου οργάνου, καθώς και ειδικού τεχνικού εξοπλισμού. Με απλά λόγια, μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας, ειδικά εάν έχετε αρχικές δεξιότητες.