Πώς να κάνετε τον αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια σας

Στα πολυώροφα κτίρια, ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι συνηθέστερο σύστημα με ένα σωλήνα. Και τα δύο δωμάτια διαθέτουν έξοδο αερισμού σε έναν μόνο άξονα, που διέρχεται από όλους τους ορόφους. Παίρνει οσμές και υγρασία από όλα τα μπάνια μιας εισόδου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ενοικιαστές πραγματοποιούν επισκευές και, στη συνέχεια, ανακαλύπτουν ότι ο εξαερισμός έχει σταματήσει να λειτουργεί. Αποδεικνύεται ότι μετά την αλλαγή των παλαιών παραθύρων και των θυρών, έκαναν μια κακή δουλειά: σφράγισαν το διαμέρισμα τόσο σφιχτά ώστε δεν υπήρχε ούτε ένα κενό για την εισροή καθαρού αέρα. Οι σφραγίσεις πλαστικών πλαισίων, κοντά στις θυρίδες των θυρών, δημιούργησαν κενό και γι 'αυτό διαταράχτηκε η ποιότητα της εισροής και της εκροής αέριων μαζών. Πώς να λύσουμε ένα παρόμοιο πρόβλημα και να εξαλείψουμε άλλες αιτίες ασθενούς έλξης σε ένα σύστημα σωληνώσεων, ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Περιεχόμενα

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για την αδύναμη έλξη στο μπάνιο ↑

Αν αρχικά η φυσική κουκούλα λειτουργούσε κανονικά, αλλά ξαφνικά έπαψε να ανταποκρίνεται στην εργασία, οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

 • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πόρτες με ένα πυκνότερο, υψηλότερο όριο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να σταματάει τις ξαφνικές πλημμύρες, αποτρέποντας την είσοδο αέρα από κάτω.
 • Οι ενοικιαστές από τα παραπάνω επισκευάστηκαν τυχαία να φράξουν το ορυχείο με απόβλητα κατασκευών.
 • Οι γείτονες δημιούργησαν μια ισχυρή εξαναγκαστική εισροή, η οποία προκάλεσε μια αντίστροφη εισροή αέρα, έγινε εμπόδιο στην κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Η φθορά μπορεί να συσχετιστεί με την εποχή του χρόνου. Το καλοκαίρι, ο ζεστός αέρας έξω αποκλείει το δρόμο για να ψυχθούν οι μάζες από τις εγκαταστάσεις και παίρνει ένα φελλό αέρα, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές.

Πώς να εγκαταστήσετε τον φυσικό εξαερισμό ↑

Ο βοηθητικός εξαερισμός θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της υψηλής υγρασίας. Αλλά έχει νόημα να αναζωογονηθεί η φυσική ροή του αέρα. Η κουκούλα σας θα λειτουργήσει καλά αν είναι μικρή βοήθεια σε αυτό.

Καθαρισμός του ορυχείου ↑

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε την καθαρότητά του. Σε πολυώροφα κτίρια, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει ειδικές ομάδες για τη λειτουργία και συντήρηση κτιρίων. Καλούνται με διάφορους τρόπους: Deux, RGU, κατοικίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κλπ. Τέτοιοι ειδικοί έχουν όλα τα είδη των συσκευών καθαρισμού.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ελέγξει το μήκος του ορυχείου από το μπάνιο του. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε την σχάρα, κοιτάξτε μέσα, ανασηκώνοντας έναν φακό. Πολύ συχνά νεκρά πουλιά. τα σκουπίδια είναι κοντά, μπορούν να αποξεσθούν από το ορυχείο με ένα φτυάρι, γάντζο ή άλλο εργαλείο. Μην τολμήσεις να ανάβεις έναν αναπτήρα τσιγάρων. Ξηρά σκουπίδια αναβοσβήνουν αμέσως, δεν έχετε καν χρόνο να τρέξετε στο νερό, καθώς οι φλόγες πάνε σε όλους τους ορόφους.

Εξαερισμός στις πόρτες του μπάνιου ↑

Για να ενισχυθεί η κυκλοφορία των αέριων μαζών, μερικές φορές αρκεί να αποσυμπιεστούν οι πόρτες. Αν έχετε υψηλό όριο, μην τους θυσιάζετε. Θα είναι ο πρώτος που θα προστατεύσει την κατοικία, μέχρι να βρείτε μια πλημμύρα. Είναι καλύτερα να πειραματιστείτε με το φύλλο πόρτας. Μπορείτε να κόψετε το κάτω μέρος για 2 cm έτσι ώστε να μην ταιριάζει άνετα στο κουτί. Αλλά μια πιο αισθητική επιλογή - η εγκατάσταση των σχάρων. Είναι μακρά ορθογώνια, μικρά στρογγυλά. Τους έβαλαν στο κάτω μέρος του καμβά.

Εγκατάσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας ↑

Αλλά αν το σπίτι είναι σφραγισμένο με σφραγισμένα παράθυρα, οι τοίχοι είναι μονωμένοι με αφρό ή άλλο υλικό που δεν επιτρέπει τον αέρα να περάσει μέσα, τότε ακόμη και με μια μάσκα στην πόρτα δεν θα ήταν καλύτερα να αποκατασταθεί. Η εισροή φρέσκου αέρα δεν είναι απλά πού να πάρετε, εκτός και αν οργανώσετε αερισμό ή διατηρήσετε τα παράθυρα ανοιχτά όλο το χρόνο. Είναι ευκολότερο να αγοράσετε μια ειδική βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας. Ορισμένα μοντέλα κόβονται απευθείας στα πλαστικά παράθυρα (στο επάνω μέρος του πλαισίου), αυτή η απόχρωση πρέπει να προσδιορίζεται αμέσως όταν παραγγέλνετε νέα παράθυρα.

Και αν η επισκευή πραγματοποιηθεί, η αντικατάσταση των πλαισίων παραθύρων δεν σχεδιάζεται, τότε η συσκευή τοίχου θα έρθει στη βοήθεια. Για να το εγκαταστήσετε, θα πρέπει να τρυπήσετε τον τοίχο. Έβαλαν τέτοιες κατασκευές κοντά στα παράθυρα για να κρύψουν τη βαλβίδα πίσω από τις κουρτίνες. Μπορείτε να εγκαταστήσετε στον τοίχο ακριβώς πίσω από την μπαταρία για να επιτρέψετε στον αέρα να θερμανθεί ελαφρώς.

Για να αποκαταστήσετε, πρέπει να επισκευάσετε τους αγωγούς εξαγωγής, να δημιουργήσετε μια καλή παροχή φρέσκου αέρα. Μόνο τότε αποφασίστε εάν χρειάζεστε ένα πρόσθετο σύστημα στο μπάνιο.

Τι είδους αερισμός είναι καλύτερο για συστήματα μονής σωλήνας ↑

Εάν, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν, η υγρασία δεν έχει μειωθεί και οι μυρωδιές από την τουαλέτα συχνά φτάνουν στον τρόπο ζωής - χωρίς εγκατάσταση ανεμιστήρα δεν μπορείτε να το κάνετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, εξαρτάται από τον τύπο της συσκευής που επιλέγετε.

Αεραγωγοί ↑

Για ένα σύστημα με ένα σωλήνα σε μια ιδιωτική κατοικία, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε μια συσκευή καναλιών τοποθετώντας την σε έναν αγωγό εξαερισμού σε μια σοφίτα. Συνεργάζεται ταυτόχρονα με το μπάνιο και την τουαλέτα, εξασφαλίζοντας καλό εξαερισμό. Μόνο με την αγορά πρέπει να υπολογίσει με ικανοποιητικό τρόπο την απαιτούμενη χωρητικότητα. Θα εξαρτηθεί από τον όγκο των εγκαταστάσεων και τον αριθμό των κατοίκων.

Αξονικοί ανεμιστήρες ↑

Στα διαμερίσματα, το προηγούμενο είδος συσκευών είναι πιο δύσκολο να εγκατασταθεί. Τα κανάλια είναι συνήθως κρυμμένα σε ψευδοροφές, και αν δεν υπάρχουν, τότε θα είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα κουτί, το οποίο μειώνει οπτικά το δωμάτιο, μπορεί να χαλάσει το εσωτερικό. Οι κάτοικοι πολυώροφων κτιρίων εγκαθιστούν αξονικά συστήματα, πρώτα λύσουν το πρόβλημα του ανεπαρκούς αερισμού και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τοποθετήστε τον δεύτερο ανεμιστήρα στην κουκούλα από την τουαλέτα. Τοποθετούνται απευθείας στην τρύπα της κουκούλας, μετρήστε την εκ των προτέρων για να βρείτε μια κατάλληλη συσκευή στο κατάστημα.

Αναζητήστε μοντέλα με βαλβίδα αντεπιστροφής, έτσι ώστε οι οσμές από το κοινό ορυχείο να μην σας ενοχλούν ενώ κάνετε ντους.

Εάν η εγκατάσταση οδήγησε στο γεγονός ότι η τουαλέτα άρχισε να αναρροφά τον αέρα από το ορυχείο, αντί να το αφαιρέσει, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα δεύτερο αξονικό ανεμιστήρα. Επιπλέον, πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένη με ειδική βαλβίδα προκειμένου να αποφευχθεί η αντίστροφη έλξη.

Οποιοσδήποτε ανεμιστήρας λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε το ηλεκτρικό καλώδιο πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα υγρό δωμάτιο. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της UT συναρμολογούν το διακόπτη στο εσωτερικό, για το μπάνιο από το εξωτερικό, αφού κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του νερού η έλικα δεν είναι ενεργοποιημένη (έτσι ώστε να μην υστερεί κάτω από το αυτί). Αλλά στην τουαλέτα ο ανεμιστήρας είναι καλύτερο να ξεκινήσει αμέσως, μόλις εισέλθει. Οι μυρωδιές διαβρώνουν πολύ γρηγορότερα, και για το σκοπό αυτό δημιουργείται μια αναγκαστική εισροή και εκροή αέρα.

Πώς να ελέγξετε και να βελτιώσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο, την κουζίνα, την τουαλέτα;

Αγαπητοί εμπειρογνώμονες και εμπειρογνώμονες, ζητώ τη συμβουλή σας.
Έχω την εντύπωση ότι στο διαμέρισμά μου ο εξαερισμός γενικά και ειδικά στο μπάνιο δεν λειτουργεί σωστά. Υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να καλέσετε ventilyatsionschikov και κάτι για την επισκευή, αλλά υποστήριξαν να αποδείξουν ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά, και στη συνέχεια, μετά τη δουλειά τους ήταν να εξακριβωθεί αν ο τρόπος που πρέπει να είναι - δεν μπορώ να φανταστώ. Και πώς θα έπρεπε να είναι γενικά (ο κανόνας είναι ότι είναι αυτό);

Όπως ο ίδιος είχε τον έλεγχο: τον έλεγχο της απόκλισης του κεριού φλόγα στο μπάνιο - είναι αρνητική, η τουαλέτα έχει ένα κυματισμό φλόγα, η φλόγα στην κουζίνα αποκλίνει ελαφρώς προς την γρίλια εξαερισμού. Ένα άλλο πείραμα ήταν να γίνει φύλλο Α4 προσαρτημένο στην οπή. πλέγμα στην κουζίνα - κρεμασμένο από μόνη της δεν πέφτει, στο μπάνιο και τουαλέτα - δεν κατέχει. Στο μπάνιο, δεν εμπίπτουν, και τελικά να διαλύσει κάπου, όταν η πόρτα είναι κλειστή υψηλή υγρασία, οσμές από την τουαλέτα σε άλλα δωμάτια.

Ζω στον πέμπτο όροφο ενός ορόφου διώροφου 12 ορόφων κτιρίου. Πίσω από τον τοίχο με αγωγούς εξαερισμού υπάρχουν φρεάτια ανελκυστήρα (2 τεμάχια) και μια σχετικά ψυχρή περιοχή διαδρόμου με αγωγό απορριμμάτων. Τα παράθυρα στο διαμέρισμα είναι σοβιετική ξύλινα με πολλές χρονοθυρίδες, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την εισροή αέρα. Στο σχεδιασμό του αερισμού με εξωτερικές πινακίδες, οι αλλαγές από την κατασκευή του σπιτιού το 1980 δεν έγιναν

Στο επισυναπτόμενο σύστημα αρχείων εξαερισμού, Φωτογραφίες (μπορεί κανείς να γνωρίζει το όνομα του έργου ή του ίδιου του αριθμό στην ιστοσελίδα με τα τυπικά σπίτια δεν φαίνεται να βρίσκουν) και το σχέδιο του διαμερίσματος (μόνο στην περίπτωση).
Και ακόμα δεν καταλαβαίνω το νόημα της επέκτασης στο κανάλι εξαερισμού (που υποδεικνύεται από ένα βέλος) - ένα σκουπίδι ή τι;
Ή τον εαυτό σας, χωρίς πολύ αίμα, μπορείτε να διορθώσετε τα πάντα;

Πώς να ελέγξετε και να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα - μια επισκόπηση των αιτιών των εμπλοκών και την εξάλειψή τους

Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί καλά, ξεχνάμε την ύπαρξή του. Αναρωτιέστε πόσο καθαρό ο εξαερισμός στο διαμέρισμα, θα ξεκινήσει όταν στο μπάνιο υπάρχει μούχλα στους τοίχους και η μυρωδιά της υγρασίας, μακριά εσώρουχα στεγνώνει, ομίχλη πάνω από το παράθυρο και η μυρωδιά μπορεί να προσδιοριστεί, ώστε να προετοιμάζονται για ένα δείπνο με τους γείτονες. Μετά προϋπόθεση καλό ανθρώπινο ον είναι μία σταθερά παροχή φρέσκου καθαρό αέρα, και μια επίπεδη παραβίαση αερισμού οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση, κόπωση, αναπτύξουν αλλεργίες, άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Περιεχόμενα

Οι λόγοι για τους οποίους ο αερισμός δεν λειτουργεί ↑

Δυστυχώς, τα αποτελεσματικά ολοκληρωμένα συστήματα εξαναγκασμένου αερισμού παραμένουν το προνόμιο των σύγχρονων οικιστικών συγκροτημάτων των τελευταίων χρόνων κατασκευής. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών, τα παλιά «Χρουστσιόφ» και τα κτίρια εννέα και δεκαέξι ορόφων, είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο. Αυτό είναι το φθηνότερο, γνωστό σχήμα, όταν οι αγωγοί εξαερισμού από κάθε διαμέρισμα συνδέονται στον κάθετο αγωγό ανύψωσης που είναι κοινός στην είσοδο. Οι λόγοι για τους οποίους ο εξαερισμός δεν λειτουργεί στο διαμέρισμα, σχεδιασμένο για φυσική ανταλλαγή αέρα λόγω "χαλαρότητας" και των εγκοπών των παραθύρων και των θυρών, μπορεί να υπάρχουν πολλές:

 1. Αντικατάσταση παλαιών παραθύρων με σύγχρονα παράθυρα με διπλά τζάμια. Για το έργο της "σχεδίασης" με φυσικό κίνητρο, υπάρχει μια συνεχής ροή αέρα από το δρόμο, η οποία παρείχε τις ρωγμές του παλαιού παραθύρου. Ένα σφραγισμένο θερμομονωτικό παράθυρο με διπλά τζάμια εμποδίζει τη φυσική ροή του αέρα, η υγρασία του αέρα αυξάνεται, τα παράθυρα είναι συνεχώς θολά, το καλούπι και η μυρωδιά της υγρασίας εμφανίζονται στο διαμέρισμα. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται συνεχώς, λόγω της λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας των πλαστικών παραθύρων και δεν απαιτούνται μέτρα για τη βελτίωση του εξαερισμού.

Το καλοκαίρι, αυτή η διαφορά δεν είναι σημαντική και τα παλιά πρότυπα του SNiP υποθέτουν ότι το καλοκαίρι οι κάτοικοι θα αερίζουν τις εγκαταστάσεις, ανοίγοντας τα παράθυρα. Ο τακτικός καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να εξομαλύνει ελαφρώς την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα της εγκατάστασης του αναγκαστικού συστήματος θα λύσει τελείως το πρόβλημα.

Ελέγξτε την απόδοση του αγωγού αερισμού ↑

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα με τη βοήθεια αυτοσχέδιων εργαλείων, μπορείτε να καθορίσετε γρήγορα τον βαθμό απόδοσης του και να λάβετε μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας του.

Έτσι, για να ελέγξετε την ώθηση στον αγωγό εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να φέρετε τη φλόγα ενός αναπτήρα ή ενός κεριού στην έξοδο στην κουζίνα ή το μπάνιο. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί καλά, θα τραβήξει μια φλόγα προς το κανάλι. Ωστόσο, εκπρόσωποι των υπηρεσιών αερίου δεν συνιστούν τη χρήση αυτής της μεθόδου σε σπίτια με αγωγούς φυσικού αερίου λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς σε περίπτωση διαρροής αερίου σε οποιοδήποτε διαμέρισμα της εισόδου.

Υπάρχει επίσης ένας δεύτερος, ασφαλής τρόπος. Με το ανοιχτό παράθυρο στη σχάρα εξαερισμού, μπορείτε να φέρετε ένα φύλλο εγγράφου γραφής, αλλά καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα τσιγάρο ή ένα λεπτό χαρτί υγείας. Η καλή πρόσφυση θα πρέπει να τραβήξει το χαρτί στη σχάρα, δηλαδή ο εξαερισμός λειτουργεί τέλεια.

Σε ζεστό καιρό, ο αέρας είναι πολύ "βαρύς" και η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού δεν μπορεί να ελεγχθεί με αυτές τις μεθόδους. Εάν, κατά τον έλεγχο σε δροσερό καιρό, η φλόγα του αναπτήρα παραμείνει ακίνητη και το φύλλο χαρτιού δεν κολλήσει στη σχάρα, ο εξαερισμός πρέπει να καθαριστεί.

Πώς καθαρίζετε τον αερισμό με τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το ↑

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Ένας από τους πιο κοινούς λόγους εξαιτίας των οποίων ο εξαερισμός δεν λειτουργεί στο διαμέρισμα μπορεί να είναι φυσιολογική απόφραξη: λίπος, σκόνη, βρωμιά, συντρίμμια, την πάροδο των ετών συσσωρευτεί στους αεραγωγούς των ναρκών.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τη λειτουργία διαμερισμάτων πολυκατοικιών, απαγορεύεται η πρόσβαση στους κατοίκους για τα συνηθισμένα δημόσια μηχανικά συστήματα. Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός του εξαερισμού στο διαμέρισμα ως τμήμα ενός κτιρίου διαμερισμάτων αποτελεί συνάρτηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που έχουν άδεια να εκτελούν τέτοια εργασία και είναι εξοικειωμένοι με την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, κάθε ιδιοκτήτης διαμερίσματος θα πρέπει να διατηρεί όλα τα μηχανικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτό και να γνωρίζει πώς να καθαρίζει τον εξαερισμό στο διαμέρισμα ή πιο συγκεκριμένα - να κάνει έναν προληπτικό καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού που πηγαίνει από το διαμέρισμα στην κοινή ανύψωση.

Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά τη σχάρα εξαερισμού και ξεπλύνετε το γράσο, τη σκόνη και τη βρωμιά από αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ουδέτερα απορρυπαντικά. Βρωμιά και λίπη από τα παρακείμενα τοιχώματα του ανοίγματος του καναλιού πρέπει να ξύνεται με μια ξύστρα, και στη συνέχεια εισάγοντας μέσα στο σωλήνα εξαερισμού της ηλεκτρικής σκούπας, είναι καλό κενό για 4-5 λεπτά, που διακινούνται μέσω του καναλιού πάνω και κάτω. Μετά την ολοκλήρωση του στεγνού καθαρισμού, ο προσβάσιμος χώρος του αγωγού εξαερισμού σκουπίζεται με ένα ελαφρώς υγρό πανί και κλείνει με μια σχάρα.

Σημαντικό! Απαγορεύεται αυστηρά για την αυτο-καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού άδειο σε αυτό ένα σχοινί ογκώδη αντικείμενα, ή τη χρήση των επιθετικών χημικών αντιδραστηρίων και διαλυτών για τη διάλυση επίμονες ακαθαρσίες. Μόνο η χρήση ξηρού πάγου είναι επιτρεπτή, η οποία διαλύει τέλεια τη λιπαρή επικάλυψη και εξατμίζεται χωρίς να αφήνει μυρωδιά.

Ανασκόπηση των τρόπων βελτίωσης του αερισμού ↑

Ο απλός μηχανικός καθαρισμός των αγωγών αερισμού, του διαμερίσματος και του κεντρικού αγωγού, ειδικά σε παλαιά σπίτια, δεν είναι πάντοτε σε θέση να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Μερικές συστάσεις για τη βελτίωση του αερισμού στο διαμέρισμα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για έναν προϋπολογισμό, χάρη στο οποίο το σπίτι σας θα γεμίσει με καθαρό φρέσκο ​​αέρα και η ζωή σε αυτό θα είναι ευχάριστη και άνετη.

Κατά την αντικατάσταση παλαιών παραθύρων με παράθυρα με διπλά τζάμια, επιλέξτε μοντέλα με τη λειτουργία μικροαερισμού. Εάν τα προβλήματα με την εργασία εξαερισμού προέκυψε μετά την εγκατάσταση των πλαστικών παραθύρων, μπορούν να εγκαταστήσουν ειδικό εξοπλισμό που θα αποκαταστήσει τη φυσική ροή του αέρα από το δρόμο: βαλβίδες, αεραγωγούς, ή αξεσουάρ, κλείστε το παράθυρο χωρίς να πατήσετε και μιμείται ορισμένες λειτουργίες ρωγμές και διαρροές παλιά ξύλινα παράθυρα. Αυτό βελτιώσεις χαμηλού κόστους θα σας σώσει από την υψηλή υγρασία και την υγρασία μυρωδιά, αλλά το πρόβλημα του καθαρισμού του μολυσμένου αέρα του δεν θα λύσει.

Για να βελτιωθεί ο εξαερισμός μεμονωμένων δωματίων, κουζίνα, τουαλέτα, μπάνιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτές οι συσκευές είναι αρκετά αποτελεσματικές, σχεδιασμένες να λειτουργούν σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και είναι διαθέσιμες σε παράθυρο, οροφή ή τοίχο.

Το σύνθετο σύστημα αερισμού και εξαερισμού είναι σε θέση να προσφέρει μια ατμόσφαιρα ποιότητας στις εγκαταστάσεις οποιουδήποτε προορισμού, αλλά αυτό είναι ένα ακριβό έργο που απαιτεί πλήρη ανακαίνιση του διαμερίσματος σε ένα παλιό κτίριο. Διαμερίσματα σε σύγχρονα νέα σπίτια με ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού είναι ήδη εξοπλισμένα.

Ακόμη και σε ένα διαμέρισμα με αποτελεσματικό εξαερισμό ανεφοδιασμού και εξαγωγής, δεν πρέπει να εγκαταλείψετε τα πλεονεκτήματα του αποδεδειγμένου φυσικού αερισμού, ειδικά εάν το σπίτι βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή. Για παράδειγμα, ένα τζάκι, ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο και ένας αφυγραντικός αέρας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα φυσικής συσκευής εξαερισμού και κλιματισμού, ειδικά το χειμώνα.

Εγκατάσταση και δοκιμή εξαερισμού στο μπάνιο (35 φωτογραφίες)

Στο μπάνιο συνήθως συλλέγονται όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές, που είναι γεμάτες με παραβίαση όλων των ανέσεων σε αυτό το δωμάτιο. Επίσης στο μπάνιο υπάρχει συχνά ένας μύκητας, άλλα βακτήρια. Οι λόγοι για αυτό - το συμπύκνωμα, το οποίο εγκαθίσταται στους τοίχους, στο πάτωμα και δημιουργεί όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Για να διατηρήσετε τα έπιπλα, τα κεραμίδια από την πλάκα και όλο το δωμάτιο από τη βρωμιά και άλλα ανεπιθύμητα συντρίμματα, ο εξαερισμός είναι εγκατεστημένος στο μπάνιο και στην τουαλέτα.

Τυπική έκδοση

Η ανταλλαγή του αέρα μεταξύ του δωματίου και του δρόμου οφείλεται στα ανοιχτά παράθυρα, στις πόρτες από τις οποίες εισρέει τα ορυχεία. Με μεγάλη πτώση θερμοκρασίας το χειμώνα, ο φυσικός αερισμός λειτουργεί καλά, αλλά το καλοκαίρι η απόδοση του μειώνεται στο μηδέν. Ειδικά αν τα παράθυρα διαθέτουν παράθυρα με διπλά τζάμια. Υπάρχει μια αίσθηση δυσφορίας, ζοφείας, υψηλής υγρασίας.

Το φυσικό σχήμα έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - η απόδοσή του εξαρτάται από την ταχύτητα, την κατεύθυνση του ανέμου, τη θερμοκρασία του αέρα και άλλους τυχαίους παράγοντες.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δωμάτιο, ο αέρας περνά μέσα από τις τρύπες και τις σχισμές στα παράθυρα. Μόλις θεωρήθηκε επαρκής. Τα σύγχρονα παράθυρα και οι πόρτες είναι πιο αεροστεγείς. Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον τρύπες στους τοίχους. Η ροή του αέρα από αυτά μετακινείται στην σχάρα εξαερισμού και στη συνέχεια εξέρχεται από το κανάλι. Σύμφωνα με τα πρότυπα, οι διαστάσεις των τελευταίων υπολογίζονται για θερμοκρασία + 12 ° C χωρίς τον άνεμο. Αν ο εξωτερικός αέρας είναι θερμότερος, η κυκλοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ανοιχτό το παράθυρο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υπάρχει η άποψη ότι ο τεχνητός αερισμός είναι ο απλούστερος. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι περισσότερες συσκευές είναι θορυβώδεις και συνεπώς όχι πάντα. Επιπλέον, μια συσκευή έχει απόδοση μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για μια ενιαία σχάρα. Δηλαδή, η συνεχής λειτουργία των ανεμιστήρων θα αυξήσει την κατανάλωση θερμότητας για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια για φαγητό. Επομένως, εγκαθίστανται αντί για σχάρες για βραχυπρόθεσμο αερισμό του μπάνιου και της τουαλέτας. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα της κυκλοφορίας του αέρα παραμένει με τον εξοπλισμό αποσυνδεδεμένο. Ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός μόνο με ανοιχτά παράθυρα.

Για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό, άνετο και εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να παραγγείλετε ένα έργο αερισμού πριν ξεκινήσει η κατασκευή. Στη συνέχεια, δεν χρειάζεται να δαπανήσουν χρήματα για την κατασκευή ορυχείων. Αντ 'αυτού, θα εγκαταστήσουν κανάλια κασσίτερου που συνδέουν τον κεντρικό ανεμιστήρα του σπιτιού με μεμονωμένες γρίλιες.

Είδη εξαερισμού

Βελτίωση της φυσικής διαδικασίας μπορεί να είναι με τη βοήθεια των ανεμιστήρων, οι οποίες οδηγούνται από τη δύναμη του ανέμου, αυξάνοντας τη δύναμη έλξης. Στην πώληση υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν ήσυχα και καταναλώνουν λίγη ενέργεια. Εγκαθίστανται συνήθως στις εισόδους των βαλβίδων.

Τύποι ανεμιστήρων για το σκοπό αυτό:

 • Εκχυλίστρια. Ο αέρας διοχετεύεται μέσω των καναλιών εναλλαγής αέρα.
 • Παροχή αέρα. Η βαλβίδα παραθύρου ή ο ανεμιστήρας τοποθετούνται στο εξωτερικό τοίχωμα του δωματίου. Αυτό εξασφαλίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα με φυσικά μέσα.
 • Το μικτό σχήμα συνδυάζει την εξάτμιση και την παροχή.

Τύποι ανεμιστήρων κατά σχεδιασμό:

 • Αερισμός χωρίς κανάλι στο μπάνιο και την τουαλέτα. Εκτελείται μέσω των καναλιών που διέρχονται από ολόκληρο το πολυώροφο κτίριο.
 • Το κανάλι. Χρησιμοποιείται σε πολύ λερωμένες περιοχές που απαιτούν συνεχή καθαρισμό του αέρα.

Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα σχέδιο εξάτμισης, καθώς είναι πιο εύκολο να το εγκαταστήσετε και είναι σε ζήτηση.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό;

Είναι απαραίτητο να ανοίξει το παράθυρο στο διαμέρισμα και την πόρτα του μπάνιου. Στη συνέχεια, πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και τοποθετήστε το στην οπή από τον άξονα εξαερισμού. Η χαρτοπετσέτα πρέπει να πιέζεται σταθερά στην τρύπα. Αν αυτό δεν συμβεί, το κανάλι είναι φραγμένο. Η ποιότητα του εξαερισμού μπορεί να ελεγχθεί με έναν αναπτήρα. Πρέπει να οδηγηθεί στο κανάλι. Αν η φλόγα έλκεται σε γωνία 180 μοιρών, τότε η κυκλοφορία του αέρα είναι καλή. Σε ζεστό καιρό, ο αέρας είναι βαρύς και μπορεί να παραμείνει στάσιμος. Επομένως, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός έχει δημιουργηθεί.

Απαιτήσεις υλικού

 • Ο θόρυβος στο δωμάτιο, που παράγεται από τον ανεμιστήρα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 dB.
 • Ο εξαερισμός στο δωμάτιο πρέπει να προκαλέσει καιρικές συνθήκες στον αέρα, αντικαθιστώντας τον με έναν καινούριο αρκετές φορές μέσα σε 5-7 ώρες.
 • Για να μάθετε την απαραίτητη απόδοση του εξοπλισμού, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή των χώρων κατά 5. Προσθέστε 20% στο αποτέλεσμα.

Είδη συσκευών για το μπάνιο

 • ο ανεμιστήρας καναλιών εισάγεται στο κανάλι αέρα.
 • Η ακτινική διάταξη εφαρμόζεται στο άκρο του καναλιού.
 • Ο αξονικός ανεμιστήρας κυνηγάει τον αέρα κατά μήκος του άξονα.
 • Ο διαμετρικός τροχός λειτουργεί χωρίς θόρυβο, αλλά ξεπερνάει ελαφρά τον αέρα.
 • Ο πιο αποτελεσματικός φυγοκεντρικός ανεμιστήρας παράγει ισχυρό θόρυβο.

Ένας ακτινικός ανεμιστήρας είναι μια πραγματική επιλογή για μπάνια. Σε συστήματα χωρίς άξονες, χρησιμοποιείται μια αξονική συσκευή.

Τρόποι εγκατάστασης εξαερισμού στο μπάνιο

Η εγκατάσταση της συσκευής εξαερισμού πραγματοποιείται χωρίς πρόσθετους αεραγωγούς. Η συσκευή τοποθετείται στον άξονα εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται πιο συχνά πίσω από τον τοίχο του μπάνιου. Εάν η τουαλέτα βρίσκεται δίπλα στο κανάλι, είναι λογικό να εγκαταστήσετε τις σχάρες και στις δύο πλευρές του ανεμιστήρα (το δεύτερο θα χρησιμεύσει ως διακόσμηση). Εάν το ορυχείο βρίσκεται σε πολλά δωμάτια, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ένα κουτί εξαέρωσης.

Τύποι κουτιών

 • Το πλαστικό κουτί έχει σχήμα κυλίνδρου ή ορθογωνίου. Εύκολη εγκατάσταση στον άξονα και συναρμολόγηση, σε περίπτωση δυσλειτουργίας. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για το σπίτι.
 • Το κυματοειδές κουτί έχει τη μορφή ενός σωλήνα που χρησιμεύει ως αγωγός. Συχνά χρησιμοποιείται σε δωμάτια, τον αέρα στον οποίο πρέπει να περάσετε σε μικρές αποστάσεις.

Απαιτήσεις εγκατάστασης

Η συσκευή είναι τοποθετημένη όσο το δυνατόν ψηλότερα, δίπλα στην οροφή. Η απόσταση μεταξύ του δαπέδου και του εξαερισμού δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 2,5 μέτρα. Στην ιδανική περίπτωση, η συσκευή πρέπει να εγκατασταθεί στην αντίθετη πλευρά της πηγής καθαρού αέρα. Διαφορετικά, παρέχεται μόνο τοπικός αερισμός, ο οποίος δεν θα επηρεάσει άλλα μέρη του δωματίου.

Η συσκευή πρέπει να τοποθετείται μακριά από τις βρύσες, τις τουαλέτες και άλλες πηγές νερού για να αποφύγετε βραχυκύκλωμα.

Πώς να αερίζω ένα μπάνιο σε ένα ξύλινο σπίτι;

Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο έργο κατασκευής. Το ξύλο απορροφά εύκολα την υγρασία. Ως εκ τούτου, η βρωμιά και ο μύκητας αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα. Σε τέτοια κτίρια, υπάρχουν συχνά αρκετά μπάνια. Εάν στο ισόγειο μπορείτε να περάσετε με τον συνηθισμένο αερισμό, στη συνέχεια στον δεύτερο όροφο θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό.

Ο σχεδιασμός πρέπει να προσεγγιστεί προσεκτικά. Ο αερισμός του δωματίου παρεμποδίζεται από τα χαρακτηριστικά του υλικού και τις απαιτήσεις φροντίδας του δέντρου. Θα πρέπει να παρέχεται κανάλι εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έπιπλα από το ίδιο υλικό σε εσωτερικό χώρο.

Κάθετος άξονας

Στο σπίτι που βρίσκεται υπό κατασκευή, το κανάλι δεν προκαλεί προβλήματα. Πριν από την ανέγερσή του στο τελειωμένο κτίριο είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τις δυνατότητες κατασκευής. Ο δίαυλος μπορεί να είναι κατακόρυφος (με απόκλιση έως 30 ° προς την πλευρά), ύψος μεγαλύτερο από 2 μέτρα. Το σώμα του πρέπει να εμποδίζει τη μείωση της ώσης, δηλαδή να έχει θερμική μόνωση. Η έξοδος συνήθως τοποθετείται στην οροφή.

Οριζόντιος άξονας

Μερικές φορές είναι ευκολότερο να τοποθετήσετε ένα οριζόντιο κανάλι και στη συνέχεια να συνδέσετε το δωμάτιο με το υπάρχον κατακόρυφο κανάλι. Αν το οριζόντιο τμήμα του μήκους υπερβαίνει το μετρητή (και στη σοφίτα - μισό μέτρο), ο υπάρχων εξαερισμός δεν επαρκεί για την ανταλλαγή αέρα. Δηλαδή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ισχυρό ανεμιστήρα. Τοποθετείται στο κανάλι μέσω μιας οπής στον εξωτερικό τοίχο. Εάν το λουτρό δεν έχει τέτοια, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα ξεχωριστό κανάλι του κατάλληλου μήκους χρησιμοποιώντας ένα γόνατο για να αλλάξετε την κατεύθυνση. Το κύριο πρόβλημα με την εγκατάσταση ενός καναλιού είναι η δημιουργία μιας οπής στον τοίχο. Ένας ηλεκτρολόγος πιέζεται από το πλησιέστερο κιβώτιο στον διακόπτη και την τρύπα.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα: οι κανόνες για τον έλεγχο των αεραγωγών

Σε αστικές συνθήκες, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η έλλειψη φρέσκου αέρα απειλεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα, υποβαθμίζοντας την ευημερία.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό τη συνεχή παρουσία ξένων μυρωδιών, μούχλας, υγρασίας, μούχλας στις γωνίες; Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, δεν θα φέρει την κατάσταση στο άκρο.

Ελέγξτε το βύθισμα στις οπές εξαερισμού

Ας θα μειώσει αρκετές λωρίδες από λεπτό χαρτί, μήκος 20 cm, πλάτος 2-3 cm και να αρθεί ένα προς ένα σε μια έξοδο εξαερισμού διατίθεται σε διαμέρισμα σε απόσταση 5-7 cm. Σε κανονική λειτουργία των άκρων ταινίας εξαερισμού πρέπει να αγγίξει την άκρη του εξαερισμού, αλλά δεν εμπλακούν σε αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι η λωρίδα χαρτιού προς τον εξαερισμό προσελκύεται δύσκολα, δεν αποκλίνει καθόλου ή αποκλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο εξαερισμός είναι αναμφισβήτητα κακός, αλλά είναι απαραίτητο να μάθετε τι συμβαίνει - είτε οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι είτε δεν υπάρχει εισροή αέρα. Ανοίξτε την πόρτα και το παράθυρο, επαναλάβετε το πείραμα με ένα χαρτί. Εάν αυτή τη φορά τραβιέται η ταινία στην οπή - ο άξονας εξαερισμού είναι εντάξει, διαφορετικά είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του.

Το ίδιο μπορεί να ελεγχθεί από τη φλόγα ενός αγώνα, έναν αναπτήρα τσιγάρων ή ένα κερί, με καπνό τσιγάρου, αλλά αυτό είναι απογοητευτικό. Η πιθανότητα διαρροής αερίου και η συσσώρευσή του στον άξονα εξαερισμού είναι μικρή, αλλά ένα κομμάτι του τοίχου που έχει σπάσει στους γείτονες είναι το ελάχιστο των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο εξαερισμός δεν ελέγχεται μόνο με το κριτήριο "είναι / όχι", αλλά επίσης μετρά την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στον αεραγωγό με ένα ανεμόμετρο. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 • διορθώνουμε τις ενδείξεις της συσκευής.
 • Το αποτέλεσμα της μέτρησης και το μέγεθος της διάμετρος της σχάρας εξαερισμού εγγράφονται στον παρακάτω τύπο.
 • παίρνουμε πόσα αέρα περάσαμε από το σύστημα εξαερισμού (κυβικά m / ώρα).

Τύπος υπολογισμού:

Q = V * S * 3600

 • Q είναι ο όγκος του αέρα στον κύβο. m / ώρα.
 • V - ταχύτητα ροής αέρα σε m / s (μετρημένο ανεμόμετρο).
 • S είναι η επιφάνεια διατομής του ανοίγματος εξαερισμού σε m 2 (μετρούμενη με ένα μέτρο ταινιών).

Το πρότυπο για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα είναι 60 cu. m / ώρα, για μπάνιο - 25 κυβικά μέτρα. m / ώρα. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφορά θερμοκρασίας τουλάχιστον 13-15 ° C (για παράδειγμα, εκτός + 7 ° C, και στο διαμέρισμα + 21 ° C). Η εξωτερική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 5-7 ° C. Με τη θέρμανση, ο εξαερισμός γίνεται χειρότερος, ο έλεγχος θα είναι αναξιόπιστος. Όσο περισσότερο ο αέρας θερμαίνεται έξω, τόσο μεγαλύτερο είναι το σφάλμα μέτρησης.

Αν το θερμόμετρο στο διαμέρισμα παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα, και στο δρόμο εκείνη την στιγμή ένα μείον, ο εσωτερικός αέρας βγαίνει από το δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαερισμού προς τα πάνω, επειδή είναι ελαφρύτερο και θερμότερο. Αλλά με την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, η ώθηση στο κανάλι εξασθενεί. Όταν σε ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 22 ° C, και έξω από τα παράθυρα - + 32 ° C, ο λιγότερο θερμαινόμενος εσωτερικός αέρας παραμένει κάτω και δεν μπαίνει στον αγωγό αερισμού.

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ακόμη και ο απόλυτα ασφαλής αερισμός σταματά να αντιμετωπίζει ή να γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν είναι η βάση για να θεωρηθεί ότι είναι ελαττωματικό. Στα πολυκατοικία μας, ο εξαερισμός είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση. Λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.

Αιτίες έλλειψης ροής αέρα

Έτσι ελέγξτε ράβδο έδειξε ότι οι δίοδοι αέρα είναι δωρεάν, και ο αέρας στη στάσιμη διαμέρισμα, την κουζίνα και την δυσωδία, χειρότερα, γεύση ντύσιμο δεν είναι ξεπερασμένο. Το θέμα είναι ότι ο αερισμός των περισσότερων από τα διαμερίσματα μας αρχικά προοριζόταν για παροχή φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο μέσα από τα παλιά ξύλινη πόρτα και το σχεδιασμό παράθυρο χάρη gapping φτερά, την παρουσία των ρωγμών.

Και τώρα χρησιμοποιούνται τελείως διαφορετικά οικοδομικά υλικά με υψηλή πυκνότητα, διάφορες μόνωση, σφραγιστικά και επίσης πλαστικά παράθυρα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα σπίτια μας ζεστά με προστασία από τη διείσδυση έξω από το θόρυβο και το κρύο, και τελικά εμποδίζουμε τη ροή του αέρα. Τα πλαστικά παράθυρα και οι πόρτες εισόδου από μέταλλο φράζουν έτσι το δωμάτιο που μετατρέπεται σε σφραγισμένο.

Ο αέρας δεν περνάει, το ρεύμα στα ανοίγματα αερισμού απουσιάζει. Είναι ιδιαίτερα κακό το χειμώνα, όταν τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά ακόμη και για τον αερισμό, έτσι ώστε να μην χαλαρώσουν τα δωμάτια. Αλλά το πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Αρκεί να ανοίξει λίγο το παράθυρο και ο αέρας θα αρχίσει να ρέει στη διαμορφωμένη υποδοχή. Θα περπατήσει γύρω από το διαμέρισμα και θα φτάσει τις τρύπες εξαερισμού, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα και το μπάνιο.

Δυστυχώς, το χειμώνα, εάν αερίζουμε τα σπίτια μας, τότε με άλλο τρόπο. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα ταυτόχρονα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αέρας είναι εντελώς ανανεωμένος, το διαμέρισμα δεν έχει χρόνο για να κρυώσει, αλλά ο εξαερισμός εξακολουθεί να μην λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει.

Και τι γίνεται με το καλοκαίρι; Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα είναι καλύτερο, αφού το χειμώνα ο φυσικός αερισμός προκαλεί τη λειτουργία της θερμοκρασίας (εσωτερική και εξωτερική) και όταν αυτές οι θερμοκρασίες ισοπεδώνονται από το καλοκαίρι, σταματά η κίνηση των ροών του αέρα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στους αεραγωγούς

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η παρεμπόδιση των αεραγωγών. Αφαιρούμε την σχάρα από το παράθυρο εξαερισμού και εξετάζουμε το. Τα σκουπίδια που βρίσκονται σε απόσταση μπορούν να χυθούν ή να υποβληθούν σε ηλεκτρική σκούπα. Είναι τεχνικά δύσκολο να εξαχθούν τα σκουπίδια απευθείας από τον άξονα εξαερισμού και τέτοιες ανεξάρτητες ενέργειες απαγορεύονται για ιδιώτες.

Εάν υποψιαστεί η παρεμπόδιση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να καλείται από τους ειδικούς της εταιρείας διαχείρισης στο οπλοστάσιο των οποίων είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά όργανα και εργαλεία.

Υπάρχουν πολλά απόβλητα κατασκευών στα σκουπίδια. Οι αδίστακτοι οικοδόμοι, που ασχολούνται με την επισκευή και την ανάπλαση, συχνά σκόπιμα ρίχνουν τα απόβλητα του φρεατίου εξαερισμού, χωρίς να ενοχλούνται με την απομάκρυνσή του στην αυλή.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικαλυπτόμενος αγωγός εξαερισμού. Ο προσδιορισμός τέτοιων παραβιάσεων θα πρέπει επίσης να αφορά την εταιρεία διαχείρισης. Αλλά χωρίς αυτό, με κάθε επόμενο έτος λειτουργίας, λάσπη στα τοιχώματα στενεύει τον αυλό του αεραγωγού, η έλξη εξασθενεί. Η σκόνη εγκαθίσταται στο σύστημα εξαερισμού, σχηματίζει ιστό. Από πάνω, το φύλλωμα πετάει στον άξονα, τα πτηνά πέφτουν σε αυτό.

Οι ζημιές που οφείλονται στη συρρίκνωση των θεμελίων, στη διάσπαση των τοίχων και σε άλλες συνέπειες της αναπόφευκτης γήρανσης του κτιρίου συμβάλλουν επίσης σε αυτό. Τα φραγμένα κανάλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εργασία.

Προγραμματισμένος έλεγχος του αερισμού των πολυκατοικιών

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί είναι κοινά για το σπίτι, τη λειτουργία τους παρέχει οργάνωση της διαχείρισης, της οποίας τα μέλη και υποχρεούνται να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού και καθαρίστε τον άξονα και στερεώστε τα με βάση την άδεια ή να κάνετε τη σωστή σύμβαση με εξειδικευμένες εταιρείες, εάν είναι απαραίτητο.

Στους κανόνες δοκιμών εξαερισμού υπάρχουν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις:

 • πόσο συχνά ελέγχονται οι αεραγωγοί εξαερισμού.
 • Η παρουσία έλξης πρέπει να ελέγχεται στα διαμερίσματα ή αρκεί να εξετάζεται μόνο ο άξονας εξαερισμού.
 • είναι η περιοδικότητα των ελέγχων εξαερισμού στα μπάνια και την κουζίνα το ίδιο;
 • είναι ο υπεύθυνος οργανισμός διαχείρισης ή είναι ο ιδιοκτήτης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ώθησης στο διαμέρισμα;

Σε πολυκατοικίες, οι έλεγχοι αεραγωγών διεξάγονται 1-2 φορές το χρόνο - αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχουν συσκευές αερίου ή χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει αέριο, ο εξαερισμός ελέγχεται δύο φορές - το καλοκαίρι και το χειμώνα. Εάν εντοπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες, απαγορεύεται η χρήση συσκευών αερίου μέχρι να εξαλειφθούν.

Ο εξαερισμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί αυθαίρετα, να επιδιορθωθεί, να βελτιωθεί. Όλες οι ενέργειες συντονίζονται με τις σχετικές υπηρεσίες.

Προβλήματα στη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένοντας άθικτος και στη συνέχεια σταματά ξαφνικά ή αρχίζει να κυνηγάει τον αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, εάν αποφύγετε όλους τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα με τον εξαερισμό δεν τελειώνουν εκεί. Θα αναλύσουμε πώς είναι οργανωμένος ο φυσικός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων με ένα κάθετο κανάλι συλλογής.

Ο κύριος άξονας εξαερισμού οδηγεί από τον πρώτο όροφο έως τη σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ατομικούς αεραγωγούς (μανίκια ή δορυφορικά κανάλια). Καθένα από αυτά από την έξοδο εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα ανεβαίνει σε ένα πάτωμα και εισάγεται στο κύριο κανάλι ελαφρώς κάτω από την ίδια ατομική διαδρομή εξαερισμού που ανήκει στο διαμέρισμα σε όροφο πάνω.

Ο αέρας από το διαμέρισμα του δορυφορικού καναλιού μετακινείται σε έναν κοινό άξονα και εκεί μετακινείται περισσότερο στη σοφίτα, και από εκεί - στο δρόμο. Αυτά τα δορυφορικά κανάλια τροφοδοτούν τη συνολική ροή και εάν ο αέρας παύσει να ρέει μέσα από αυτά, τότε ο όγκος και η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος του κύριου άξονα θα μειωθούν επίσης.

Σταματήσαμε το μανίκι σε ένα διαμέρισμα δεν θα απενεργοποιήσει όλους τους εξαερισμού στην ανύψωση στον 5ο, 9ο ή 16ο όροφο σπίτι. Όμως, τα περισσότερα διαμερίσματα πέφτουν από το γενικό σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο αδύναμα είναι. Αφού έφτασε το κρίσιμο όριο, ο εξαερισμός αρνείται: η ροή του αέρα στο επίπεδο της σοφίτας είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, κατεβαίνει και οι πρώτοι τραβιούνται πίσω από τα μανίκια των δύο τελευταίων ορόφων. Για την προστασία των άνω ορόφων από την αντίστροφη έλξη, τα επιμέρους κανάλια εξέρχονται απευθείας στην οροφή. Αλλά για να μάθετε γιατί η παροχή αέρα στον άξονα εξαερισμού μειώνεται, είναι απαραίτητο σε ξεχωριστά διαμερίσματα.

Εξετάστε μια κατοικία δύο ή τριών δωματίων, στην οποία η κουζίνα και το μπάνιο / τουαλέτα βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα, και σε συνδυασμό με αυτό, κατασκευάζονται δύο ανεξάρτητοι αεραγωγοί. Το ένα εξυπηρετεί την κουζίνα, και το άλλο - ένα μπάνιο. Αυτό το ζεύγος καναλιών τραβάει τον στάσιμο αέρα από το διαμέρισμα στο σύστημα εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​αέρα.

Μόνο η εξωτερική εισαγωγή αέρα θεωρείται σωστή. Η πανταχού παρούσα αντικατάσταση των άθικτων, αλλά αναπνευστικών πλαισίων παραθύρων σε παράθυρα με διπλά τζάμια διαταράσσει τη διαδικασία κυκλοφορίας. Ο αέρας που δεν χάνονται, το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό δεν βοηθάει, καθώς λαμβάνει χώρα εξαερισμός, η ροή αέρα πρέπει να είναι σταθερή.

Εάν η πόρτα εισόδου δεν κλείνει τόσο σφιχτά, ο αέρας μπορεί να βγει από το κλιμακοστάσιο. Στην ποιότητα, δεν είναι καλύτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο στο διαμέρισμα, αλλά η βιωσιμότητα των υποστηριγμάτων εξαερισμού. Παρόλο που χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού στο οποίο ο αέρας μετακινείται στο σπίτι - με τη μυρωδιά του καπνού (συχνά καπνός στην είσοδο), κλπ.;

Όταν δεν υπάρχει εσωτερική ροή αέρα μέσω της μπροστινής πόρτας, ένας από τους δύο αεραγωγούς που διατίθενται στο διαμέρισμα (με ισχυρότερη ώθηση) θα αρχίσει να αντλεί αέρα από το δεύτερο κανάλι. Δηλαδή. υπάρχει μια ανατροπή σε ένα κανάλι εξαερισμού σε βάρος του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - ο κακός αέρας κάποιου άλλου στο διαμέρισμα, πολλές ανεπιθύμητες οσμές και μυρωδιές.

Κανόνες εξαερισμού στα ανώτατα όρια

Επίσης το κατακόρυφο φρέαρ εξαερισμού εξόδου προς τα έξω, άλλα μηχανολογικό σχεδιασμό του συστήματος αερισμού - με ένα οριζόντιο συνδετικό αγωγό στη σοφίτα, που έχει ένα ενιαίο πρόσβαση στην οροφή και ένα μεγάλο ενδιάμεσο drives διαμερίσματος εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει η ίδια ως μια σοφίτα, από όπου ο αέρας κινείται προς τα έξω από ένα κοινό άξονα εξαερισμού.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αερισμός στα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους λειτουργεί κανονικά, ο αέρας πρέπει να ανεβαίνει τον κατακόρυφο άξονα τουλάχιστον μερικά μέτρα, αλλά αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη σοφίτα και συμβαίνουν τα εξής:

 • στο σχέδιο με ένα οριζόντιο κιβώτιο - ο αέρας από όλους τους ορόφους φτάνει στα σοκάκια και συναντά το ανώτατο όριο αυτού του κουτιού στο δρόμο. Χωρίς να γυρίζει οριζόντια, επιδιώκει να βρει άλλα περάσματα, και συχνά γίνονται οι αεραγωγοί των ανώτερων ορόφων που βρίσκονται κοντά.
 • στο σχέδιο με πρόσβαση στη σοφίτα - στα δορυφορικά κανάλια των άνω ορόφων η ροή του αέρα δεν επιταχύνεται επαρκώς για να ρεύσει στην ογκομετρική σοφίτα και η ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα επιβραδύνεται.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός αναγκάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και όλες οι μυρωδιές από τα χαμηλότερα διαμερίσματα διαπερνούν τους ενοικιαστές στην κορυφή. Δύο λύσεις στο πρόβλημα - αναβάθμιση του κουτιού σύνδεσης, εάν είναι τεχνικά εφικτό, ή διαχωρισμός των δορυφορικών καναλιών των ανώτερων ορόφων από το κιβώτιο, ζέσταμα τους και άμεση οδήγηση στο άνοιγμα του φρέατος στην οροφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στους πάνω ορόφους, και τόσο αδύναμη σχέδιο, και αν η σοφίτα έχει καεί, επίσης μπορεί να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, το μήκος δορυφορικό κανάλι της κατασκευής μέχρι την επάνω ορόφους είναι έξοδος σε υψηλότερες πατάρι και ξεδιπλώνονται σε μία κοινή άτρακτο, έτσι ώστε η ροή του αέρα από τους κάτω ορόφους γοητευμένος με ασθενέστερο άνω ρεύματα.

Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Όσο για τον κύριο άξονα εξαερισμού, οι ιδιώτες δεν μπορούν να το αγγίξουν. Εφαρμόστε μια καταγγελία σχετικά με τον ανεπαρκή εξαερισμό στην εταιρεία διαχείρισης και περιμένετε τους ειδικούς. Πριν από την άφιξή τους, είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν οι γείτονες ότι προστατεύονται από μόνα τους από πιθανές εξατμίσεις σκόνης μαύρης σκόνης από τα πλέγματα εξαερισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα κανάλια εξαερισμού, η επιτροπή εκδίδει μια πράξη με οδηγίες λειτουργίας και επισκευής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μετράται η διατομή του καναλιού, το μήκος των στενών τμημάτων, με προσοχή στην κατάσταση:

 • τοίχοι του ορυχείου (ρωγμές κ.λπ.) ·
 • σύνδεση σωλήνων διακλάδωσης ·
 • οριζόντια τμήματα.
 • εισόδους αέρα, κεφαλές, καταπακτές κ.λπ.

Για τον καθαρισμό των κινήσεων χρησιμοποιούνται βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, μηχανικές συσκευές με διάφορα ακροφύσια. Το ορυχείο φωτίζεται από προβολείς, τα εσωτερικά του επιθεωρούνται με τη βοήθεια ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερας.

Η επισκευή των αεραγωγών δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος. Τα κατεστραμμένα τμήματα του καναλιού αποκαθίστανται εγκαθιστώντας μέσα σε σωλήνες από μέταλλο ή κεραμικό, με τήξη λύσεων συγκόλλησης, πολυμερή επένδυσης.

Ο εξαερισμός από το διαμέρισμα στο ορυχείο της κοινότητας μπορεί και πρέπει να καθαριστεί ανεξάρτητα:

 • μετακινήστε τα έπιπλα, αφαιρέστε τα υπερβολικά αντικείμενα, μετακινήστε τη σκάλα στη σκιά.
 • κάτω από την οπή εξαερισμού, να κολλήσετε ένα χαρτί ή εφημερίδα στον τοίχο με ταινία βαφής, έτσι ώστε να μην ξεπλύνετε την ταπετσαρία ή το κεραμίδι από τη βρωμιά, καλύψτε το δάπεδο?
 • αφαιρέστε τη διακοσμητική μάσκα.
 • Φορέστε τα χέρια στα χέρια σας, αφαιρέστε απαλά τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τον αγωγό εξαερισμού.

Τα υπολείμματα ακαθαρσίας αφαιρέστε την ηλεκτρική σκούπα, αντικαταστήστε το προηγουμένως πλυμένο πλέγμα ή αγοράστε στη θέση του παλιού. Μετά τον καθαρισμό, ελέγξτε ξανά το σχέδιο με το παράθυρο να ανοίγει.

Μέθοδοι βελτιστοποίησης του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Αν ο αερισμός του διαμερίσματος διακόπτεται σε σχέση με την εγκατάσταση των αεροστεγανών παραθύρων με διπλά τζάμια, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αερισμού. Με τον αερισμό του καλοκαιριού, όλοι γνωρίζουμε - είναι τελείως ανοικτό πτερύγιο ή η θέση του υπό γωνία λόγω του μηχανισμού περιστροφής-κλίσης. Ο χειμώνας ονομάζεται μικρο-σχισμή, για να μπείτε σε αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γυρίσετε τη λαβή παραθύρου με το διπλωμένο πτερύγιο σε 45 μοίρες.

Μια άλλη διέξοδος είναι μέσω της χρήσης των εισόδων αέρα. Τοποθετούνται σε εξωτερικό τοίχωμα, στους αρμούς γεμισμένους με αφρώδες υλικό μεταξύ της μονάδας παραθύρου και του τοίχου, στο προφίλ παραθύρου, κάτω από το παράθυρο.

Το χειμώνα, οι βαλβίδες εξαερισμού ελαφρώς τραβούν το κρύο, αλλά στον καυτό καλοκαίρι ο αέρας δεν μπορεί να τους εισέλθει καθόλου. Επομένως, είναι λογικό να εξοπλίζονται επιπλέον οι εισόδους στους αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες εξαγωγής.

Το μπάνιο έχει να αντιμετωπίσει υψηλή υγρασία. Οι ανεμιστήρες με υγρασία ενσωματωμένοι στις οπές εξαερισμού ενεργοποιούνται μόνοι τους, αντιδρούν σε υψηλότερη υγρασία και σβήνουν όταν εξατμίζεται η εξάτμιση, ο αέρας γίνεται στεγνότερος.

Στις τουαλέτες μπορεί να εγκατασταθεί ανεμιστήρας με αισθητήρα κίνησης και χρονοδιακόπτη στο σύστημα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας αρχίζει αυτόματα να περιστρέφεται όταν κάποιος εισέρχεται και σταματά τη στιγμή που έχει οριστεί στο χρονόμετρο. Στην κουζίνα, οι οπαδοί θα επωφεληθούν από έναν αισθητήρα ποιότητας αέρα που συλλαμβάνει τον καπνό τσιγάρων και άλλες ανεπιθύμητες οσμές.

Και τελικά για τις κουκούλες κουζίνας. Η χωρητικότητά τους επαρκεί για να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του αέρα που διατίθεται στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή αέρα, η επιστροφή του αέρα από τον άξονα αερισμού του μπάνιου θα αρχίσει αναπόφευκτα. Περιορίστε τη χρήση της κουκούλας και ανοίξτε το παράθυρο όταν την ενεργοποιείτε.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τι να κάνετε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί:

Μόλις εντοπίσετε αποκλίσεις στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, λάβετε άμεσα μέτρα. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, καλέστε τους ειδικούς.

Πώς να απαλλαγείτε από τον ατμό κάποιου άλλου

Τι να κάνετε εάν έχετε τα πάντα στο μπάνιο υγρό από τη συμπύκνωση, όταν οι γείτονες πλένονται οι ίδιοι

Ενεργοποιούμε τον ανεμιστήρα (τον αγωγό εξαγωγής στην τουαλέτα), αυτό και σώζονται από τον καπνό του καπνού από τα γειτονικά διαμερίσματα.

Yana Vaili, υπάρχουν διαφορετικές άκρες, διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης. Σήμερα, ο πρόεδρος του συγκροτήματος συγκυριαρχία ήταν μια γιαγιά στο διαμέρισμα. Παραπονείται συνεχώς ότι "η κουκούλα δεν λειτουργεί." Έβαλα ένα φύλλο χαρτιού στη σχάρα - δεν κολλάει. Άνοιξε το παράθυρο - κολλημένο. Το παράθυρο ήταν κλειστό - το φύλλο έπεσε. Η κουκούλα με κλειστά παράθυρα δεν λειτουργεί. Και 2800 σε 5 λεπτά είναι καλό. Με τέτοια ποσοστά, μπορώ να δουλεύω όλη μέρα :-)

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού στα διαμερίσματα: από απλές μεθόδους σε ειδικές συσκευές

Χιλιάδες διαμερίσματα στην πρώην Σοβιετική Ένωση χτίστηκαν με φυσικά συστήματα εξαερισμού. Ο ρόλος της κουκούλας παίζεται από έναν άξονα εξαερισμού - ένα κανάλι που εκτείνεται από το ισόγειο και μέχρι την οροφή, αφήνοντάς το πάνω από αυτό.

Ακόμη και με σωστή λειτουργία, τέτοια συστήματα αργά ή γρήγορα παύουν να λειτουργούν κανονικά. Και αυτό αμέσως μπορεί να αισθανθεί τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων σε αυτό το σπίτι. Είναι δυνατό να ελέγξετε μόνοι σας τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει τον έλεγχο του έργου του εξαερισμού;

Για να ανιχνεύσετε μια δυσλειτουργία στη λειτουργία του εξαερισμού - δεν χρειάζεται να είστε κατασκευαστής ειδικός. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

αυξάνοντας την υγρασία στο διαμέρισμα (αυτό μπορεί να γίνει αισθητό και αναπνοή στον αέρα, και επειδή τα υφαντουργικά προϊόντα γίνονται υγρό, μακρύτερα στεγνώσει)?

μακρόχρονη ξήρανση αντικειμένων πλυντηρίου (εκτός αν στεγνώνουν σε ανοιχτό μπαλκόνι).

"Δυσκολία" στον αερισμό, ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα.

η αργή απομάκρυνση των οσμών από την κουζίνα, από την τουαλέτα - μέχρι το σημείο που δεν μπορούν να διαβρωθούν από το ρολόι.

διείσδυση οσμών από γειτονικά διαμερίσματα.

την ανάπτυξη μούχλας στο μπάνιο (πιο συχνά), στην κουζίνα (μερικές φορές, αλλά λιγότερο συχνά).

Τέτοια προβλήματα μπορεί να προκύψουν μετά την εγκατάσταση νέων πλαστικών παραθύρων ή υαλοπινάκων στο μπαλκόνι. Σε αυτή την περίπτωση, η αιτία δεν βρίσκεται αναγκαστικά στο κανάλι καυσαερίων - είναι πολύ πιθανό ότι τα παράθυρα είναι "φταίξιμα". Αν είναι πλήρως σφραγισμένα και τα κρατάτε κλειστά - τότε ο αέρας απλά δεν μπορεί να εισέλθει.

Στη συσκευή των συστημάτων εξαερισμού των πολυκατοικιών (βίντεο)

Γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πρόβλημα με την έλξη;

Αν παρατηρήσετε προβλήματα από την παραπάνω λίστα, δεν πρέπει να τα αγνοήσετε για τους εξής λόγους:

αιωρούμενος, μούσκεμος, βουλωμένος αέρας - δεν δίνει στον οργανισμό αρκετό οξυγόνο, εξαιτίας του οποίου το άτομο χαλάει την ευημερία, μειωμένη αποτελεσματικότητα.

αυξημένη υγρασία - αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης των αναπνευστικών ασθενειών.

το καλούπι εμφανίζεται ανεπαίσθητα, αλλά είναι δύσκολο και χρονοβόρο να το αφαιρέσετε.

η αυξημένη υγρασία και η λειτουργία του καλουπιού μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση των υλικών φινιρίσματος, ξύλινων και μεταλλικών επιφανειών.

το σπασμένο έργο του αγωγού εξαγωγής δεν θα επιτρέψει στις κουκούλες της κουζίνας και του μπάνιου να λειτουργήσουν σωστά (γι 'αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

οι μυρωδιές από το μαγείρεμα ή ο καπνός τσιγάρων γρήγορα "τρώγονται" σε υφάσματα: ρούχα, κουρτίνες, κουρτίνες - έτσι πρέπει να αφαιρούνται γρήγορα.

Πιθανές αιτίες αδύναμης έλλειψης έλξης

Οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχει ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να είναι αρκετές:

Απουσία εισροής ή ανεπαρκής ποσότητα καθαρού αέρα. Αυτό συμβαίνει μετά την εγκατάσταση νέων πλαστικών παραθύρων - λόγω της στεγανότητας τους με την πόρτα κλειστή ο αέρας δεν διεισδύει μέσα.

Βλάβη του άξονα εξαερισμού. Ο λόγος μπορεί να είναι φραγμένο ή πλέγμα, ή απόφραξη του ορυχείου ή βλάβης του ή επικάλυψη κατά τη διαδικασία ενημέρωσης και ανάπλασης στο διαμέρισμα κάποιου.

Καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι, στη θερμότητα, ο φυσικός αερισμός λειτουργεί πολύ κακώς - επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά θερμοκρασίας (στο δρόμο και στο διαμέρισμα).

Βρώμικα ventraletheka και βρώμικο ventkanal μετά από αυτήν

Οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των προβλημάτων είναι πιθανός - όταν η ventshahta λειτουργεί επίσης ανεπαρκώς / δεν λειτουργεί καθόλου, και η εισροή δεν είναι αρκετή.

Στην πρώτη περίπτωση, η κατάσταση επιλύεται εγκαθιστώντας βαλβίδες εισαγωγής (παράθυρο ή τοίχο) ή μονάδες παροχής αέρα, ή με συνεχή άνοιγμα / άνοιγμα.

Στη δεύτερη περίπτωση, το πρόβλημα συνήθως επιλύεται με τον καθαρισμό του αγωγού αερισμού. Ωστόσο, προτού προχωρήσετε στον καθαρισμό - πρέπει να ελέγξετε την πρόσφυση.

Μέθοδοι επαλήθευσης

Στο διαμέρισμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν ανεξάρτητα να ελέγξουν πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού. Αυτό γίνεται είτε στην κουζίνα είτε στο μπάνιο / τουαλέτα - όπου είναι ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στην είσοδο.

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να ελέγξετε όλες τις τρύπες: είναι πιθανό ότι στην κουζίνα το βύθισμα θα είναι φυσιολογικό, αλλά στην τουαλέτα η σχάρα θα μολυνθεί και ο αέρας θα τραβηχτεί ασθενέστερος.

Αποσυναρμολογήστε το πλέγμα για επαλήθευση - μπορείτε, αλλά όχι απαραίτητα. Κάνοντας αυτό αξίζει τον κόπο, αν το κτίριο είναι παλιό και δεν έχετε (για μεγάλο χρονικό διάστημα) καθαρίσει τις γρίλιες στο ventshahta.

Αν μη διστάσετε να ελέγξετε το χειμώνα ή το φθινόπωρο / άνοιξη, αλλά σε δροσερό καιρό. Στη ζέστη, ακόμη και μια καθαρή ventshahta σε ένα νέο κτίριο δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται πριν από οποιαδήποτε μέθοδο επαλήθευσης:

Παροχή εισροής: ανοίξτε τη βαλβίδα παραθύρου / εξαερισμού / παροχής βαλβίδας / διακόπτη στη μονάδα τροφοδοσίας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στην κουζίνα ή σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο.

Εξασφαλίστε τη διέλευση του αέρα από το σημείο εισροής στο κοιλιακό πλέγμα του ορυχείου: ανοίξτε τις πόρτες από το δωμάτιο και μέχρι την κουζίνα.

Ελέγξτε από τη συσκευή, ένα κομμάτι χαρτί και φωτιά

Θα εξετάσουμε τώρα τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε γρήγορα τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Φωτιά

Η διαδικασία είναι ακριβής, αλλά επικίνδυνη και δεν συνιστάται να ελέγχετε τη λειτουργικότητα με αυτόν τον τρόπο.

Εάν η κουζίνα ενός ατόμου έχει διαρροή αερίου - μπορεί να συσσωρευτεί στον άξονα εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η φωτιά μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Στην πράξη, αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά πραγματική: εάν ένας από τους γείτονες ξέχασαν να κλείσουν την εστία, ή μια διαρροή κάπου κατά μήκος του σωλήνα αερίου.

Ο έλεγχος είναι ο ακόλουθος: ο αγώνας / αναπτήρας ανάβει και η φωτιά φτάνει στην σχάρα εξαερισμού. Με τη φλόγα είναι εύκολο να προσδιορίσετε την ικανότητα εργασίας του ορυχείου:

Εάν η φλόγα εκτρέπεται προς την κατεύθυνσή της - υπάρχει έλξη (και όσο ισχυρότερη είναι η απόκλιση, τόσο καλύτερη είναι).

Εάν η φλόγα καίει κατακόρυφα, χωρίς να αποκλίνει - δεν υπάρχει έλξη καθόλου.

Εάν η φλόγα αποκλίνει από την σχάρα - η αντίστροφη ώθηση συμβαίνει: από την ventshahta, ο αέρας εισέρχεται στο διαμέρισμά σας, κάτι που είναι επίσης λάθος.

Χαρτί

Ασφαλής και περισσότερο προτιμώμενη μέθοδος. Για αυτόν τον έλεγχο, χρειάζεστε ένα μικρό κομμάτι χαρτί, ιδανικά - λεπτό και μαλακό. Για παράδειγμα - χαρτί υγείας, χαρτί σημειωματάριων ή εφημερίδα θα κάνει.

Το φύλλο πρέπει να φέρεται στην κοιλιακή σχάρα. Με αρκετή πρόσφυση, θα προσελκύσει και θα κρατηθεί στην κοιλιακή σχάρα - αυτό είναι δείκτης της εξαιρετικής δουλειάς του ορυχείου.

Εάν το φύλλο δεν ταλαντεύεται καλά ή δεν αποκλίνει καθόλου - η έλξη είναι είτε πολύ κακή είτε ανύπαρκτη. Εάν υπάρχει αισθητή ροή αέρα, το φύλλο "απωθήσεως" από το πλέγμα είναι η αντίστροφη ώση.

Ελέγξτε οπτικά τη φωτιά και το χαρτί (βίντεο)

Ειδική συσκευή

Η πιο ακριβής δοκιμή είναι δυνατή με μια ειδική συσκευή - ένα windmeter (ή ανεμόμετρο). Μετράει την ταχύτητα της κίνησης του αέρα και χρησιμοποιείται από ειδικούς. Το πιο απλό και φθηνότερο μοντέλο θα κοστίσει περίπου 2000 ρούβλια, αν πάρετε μια νέα συσκευή από το κατάστημα.

Η παρεχόμενη συσκευή πρέπει να φέρεται στην σχάρα εξαερισμού. Η ταχύτητα της ροής αέρα θα εμφανιστεί στην οθόνη της συσκευής. Ο κανόνας δεν είναι μικρότερος από 3 m / s στον κλάδο του συστήματος εξαερισμού και τουλάχιστον 5 m / s στον ίδιο τον άξονα εξαερισμού.

Ελέγξτε το βύθισμα με ανεμόμετρο

Εάν αξιολογείτε την απόδοση, ο αριθμός των 60 m³ / h θεωρείται κανονικός για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα, 90 m³ / h για ηλεκτρική κουζίνα και 25 m³ / h για κουζίνα / μπάνιο.

Επαγγελματική εμπειρία

Ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι κατάφερα να εντοπίσετε παραβίαση, μόνο οι ειδικοί θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα στα συστήματα εξαερισμού των πολυκατοικιών. Εκπρόσωποι της εταιρείας διαχείρισης ασχολούνται με αυτό.

Σύμφωνα με το SNiP, είναι απαραίτητο να ελέγξετε εάν το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σωστά, με τέτοια περιοδικότητα:

Εάν το σπίτι διαθέτει συσκευές αερίου: 2 φορές το χρόνο.

Εάν το σπίτι δεν διαθέτει συσκευές αερίου (σε όλα τα διαμερίσματα υπάρχουν ηλεκτρικές σόμπες): 1 φορά το χρόνο.

Η εγγύηση για τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού παρέχεται συνήθως για περίοδο 5 ετών. Διαφορετικά (αν προκύψουν προβλήματα σε ένα νέο κτίριο) - η διάγνωση και η επισκευή θα πρέπει να πραγματοποιούνται (ή να πληρώνονται) από τον κύριο του έργου.

Για εμπειρογνωμοσύνη, πρέπει να παραγγείλετε μια υπηρεσία σε μια οργάνωση προφίλ - υπάρχουν εταιρείες σε σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη. Μπορούν να είναι τόσο ειδικοί που ασχολούνται μόνο με τον αερισμό, και εταιρείες που ασχολούνται με την αξιολόγηση άλλων μηχανικών συστημάτων.

Το κατά προσέγγιση κόστος μιας ανεξάρτητης εξέτασης, η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση και τις επιδόσεις του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα - από 15 000 ρούβλια. Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου, ο εμπειρογνώμονας εκδίδει μια πράξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη δίκη ως αποδεικτικό στοιχείο.

Μέθοδοι ελέγχου του εξαερισμού στο σπίτι

Το μικροκλίμα σε ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό σπίτι εξαρτάται άμεσα από την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Έτσι, λόγω της υψηλής υγρασίας στις εγκαταστάσεις, μυρίζει υγρασία, μούχλα, τοίχοι και οροφή καλύπτονται με μούχλα, παράθυρα, καλοριφέρ και "πηνία" - συμπύκνωμα. Προσθέστε σε αυτό τις συνεχώς βρεγμένες πετσέτες και κλινοσκεπάσματα, το "ambre" από το δικό σας μπάνιο και τις κουζίνες των γειτονικών διαμερισμάτων - και πάρτε την πλήρη εικόνα.

Οι βλάβες στην εργασία του αερισμού επηρεάζουν την υγεία του νοικοκυριού. Υπερβολικά ενυδατωμένος ή "παλαιός" σκονισμένος αέρας προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες (άσθμα, βρογχίτιδα), καθώς και αλλεργίες.

Οι συνέπειες και τα σημάδια της αστοχίας του συστήματος εξαερισμού είναι πανομοιότυπα. Αν παρατηρήσετε ότι η υγρασία στο σπίτι είναι αυξημένη, και το μείγμα κουζίνας και "τουαλέτα" μυρίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν διαβρώσει - ήρθε η ώρα να ελέγξει τον εξαερισμό.

Μέθοδοι ελέγχου της ώσης

1. Ένα κομμάτι χαρτί. Ο ευκολότερος τρόπος.

 1. Κόψτε τη λωρίδα από την εφημερίδα ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο σε φύλλο χαρτί φύλλου. Το πλάτος πρέπει να είναι 2-3 cm, μήκος - 15-20 cm.
 2. Φέρτε τη λωρίδα στο άνοιγμα. Η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 5, αλλά όχι μεγαλύτερη από 7 cm.
 3. Παρατηρήστε τον "δείκτη": αν το χαρτί έλκετε στην οπή, αλλά δεν μπαίνει τελείως στην τρύπα, τότε ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά.

2. Ανοίξτε τη φωτιά. Για τη δεύτερη μέθοδο χρειάζεστε ένα κερί, έναν αγώνα ή έναν αναπτήρα. Να είστε προσεκτικοί εάν το σπίτι διαθέτει εξοπλισμό αερίου.

 1. Φωτίστε έναν αγώνα (κερί, ελαφρύτερο).
 2. Φέρτε στο άνοιγμα έτσι ώστε η φλόγα να βρίσκεται σε απόσταση 6-7 cm.
 3. Εάν η φωτιά ελαφρώς (κανονικά - όχι περισσότερο από 45 μοίρες) εκτρέπεται προς τον άξονα - όλα είναι εντάξει, με προβλήματα αερισμού εκεί.

3. Ανεμόμετρο. Για να ελέγξετε τον αερισμό στο διαμέρισμα με έναν τρίτο τρόπο (δίνοντας το πιο ακριβές αποτέλεσμα), χρειάζεστε μια ειδική συσκευή - ένα ανεμόμετρο, το οποίο μετρά την ταχύτητα ροής αέρα στον αγωγό αερισμού.

 1. Φέρτε τη συσκευή στο άνοιγμα (η απόσταση που υποδεικνύεται στις οδηγίες μπορεί να διαφέρει για διαφορετικά μοντέλα).
 2. Καταγράψτε την ένδειξη (εμφανίζεται στην οθόνη).
 3. Υπολογίστε τον όγκο του αέρα μέσω του τύπου: Q = V * S * 360. Η ταχύτητα ροής αέρα (ένδειξη ανεμόμετρου) είναι V, η διατομή του ανοίγματος αερισμού σε m2 είναι S.

Σύμφωνα με τους κανόνες, ο δείκτης για μπάνιο ή μπάνιο είναι 25 m3 / ώρα, για κουζίνα - 60 m3 / ώρα.

Συχνές αιτίες δυσλειτουργιών στο σύστημα εξαερισμού

1. Αντικατάσταση ξύλινων διπλών υαλοπινάκων με πλαστικό, σφραγισμένο. Το γεγονός είναι ότι ο εξαερισμός στα σπίτια του λεγόμενου παλαιού ταμείου υπολογίζεται (συμπεριλαμβανομένης) της φυσικής εισροής και εκροής του αέρα.

2. Επανασχεδιασμός του συστήματος ή εγκατάσταση μονάδων για εξαναγκασμένο εξαερισμό σε γειτονικά διαμερίσματα (σχετικά με πολυκατοικίες), η οποία απλά δεν αρκεί για ένα τυποποιημένο σύστημα.

3. Μπλοκάρισμα ή κατάρρευση του αγωγού. Η σκόνη, τα συντρίμμια, το συμπύκνωμα, το καλούπι στο ορυχείο μειώνουν την "διαπερατότητα" του αεραγωγού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πλήρη απόρριψη των αέριων μαζών.

Πρόληψη δυσλειτουργιών στο σύστημα εξαερισμού

Εάν η σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού εμποδίζεται από εξωτερικούς παράγοντες (επανασχεδιασμός των γειτόνων, ένα φραγμένο ορυχείο σε ένα κτίριο διαμερισμάτων), τότε δεν θα είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα από μόνο του. Ωστόσο, ορισμένα προληπτικά μέτρα θα βοηθήσουν στην αποτροπή αποτυχιών στο "τοπικό" επίπεδο.

 • Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ελέγξτε τον εξαερισμό με μία από τις παραπάνω μεθόδους.
 • Παρακολουθήστε για την καθαριότητα των πλεγμάτων εξαερισμού: ξεπλύνετε τα με ένα άγγιγμα λίπους, σκόνης, βρωμιάς.
 • Αν είναι δυνατό, κενού το διαθέσιμο τμήμα του καναλιού.
 • Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την κουκούλα στην κουζίνα, είναι αυτή που "παίρνει" το μεγαλύτερο μέρος του λίπους, αιθάλης και ατμού.
 • Για να βοηθήσετε το σύστημα να αντιμετωπίσει την εκροή του στάσιμου και καθαρού αέρα, αερίστε τακτικά τις εγκαταστάσεις. Για το χειμώνα είναι κατάλληλος ο εντατικός αερισμός και το καλοκαίρι ανοιχτά παράθυρα στον τρόπο μικροεπεξεργασίας ή τοποθέτησης στις βαλβίδες διπλού υαλοπίνακα για μικροκυκλοφορία αερίων μαζών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη ρύθμιση του εξαερισμού όπου αυξάνεται συνεχώς η υγρασία: στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο.

Εάν έχετε ελέγξει τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού και καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας - καλέστε τους ειδικούς. Για λόγους ασφαλείας, δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσετε την παραμονή στο δωμάτιο με αυτό το ζήτημα.