Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των πολυώροφων σπιτιών: διάταξη εξατμίσεων και εξαναγκασμένο εξαερισμό στο διαμέρισμα

Άνετη διαβίωση σε ένα επίπεδο είναι δυνατή με όλες τις επικοινωνίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή του: ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, αερισμός. Σύγχρονη κατασκευή πολυώροφου κτίρια επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την απώλεια θερμότητας, έτσι ώστε η πρόσοψη είναι επενδεδυμένα με τα ποιότητας θερμομόνωση υλικών, τα παράθυρα και οι πόρτες κατασκευάζονται ως αεροστεγές όσο το δυνατόν. Αυτό απαιτεί την οργάνωση του αερισμού των χώρων. Τι είδους σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε και πώς να το εξοπλίσετε σωστά - θα μάθετε από αυτό το άρθρο.

Γενικοί κανόνες για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Σύμφωνα με το SNIP, πρέπει να οργανώνεται ανταλλαγή αέρα σε κάθε κτίριο κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα διαμερίσματα διαθέτουν ένα σύστημα εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα από χώρους γραφείων, όπως μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Σχέδιο οργάνωσης του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Αυτά τα δωμάτια καθημερινά χρησιμοποιούνται πολλές φορές από κάθε μέλος της οικογένειας, ως αποτέλεσμα του οποίου ο αέρας σε αυτά είναι μολυσμένος, υγρασία συσσωρεύεται σε αυτό. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, αυτές οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αόρατες. Αλλά αν η ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα διαταραχθεί, αυτό φαίνεται:

 • θόλωμα παράθυρα, το σχηματισμό της συμπύκνωσης?
 • η εμφάνιση της υγρασίας σε γωνίες, μούχλα?
 • η στασιμότητα του αέρα, η εξάπλωση δυσάρεστων οσμών μέσω των χώρων.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την κατάσταση των επίπλων, τη διακόσμηση, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα είναι ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση των παθογόνων παραγόντων.

Ελέγουμε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Πόσο αποτελεσματικό είναι το διαμέρισμά σας; Μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και να στερεώσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στο άνοιγμα. Εάν αρχίσει να απορροφάει - λειτουργεί, αν όχι - στο περίβλημα υπάρχουν προβλήματα με την ανταλλαγή αέρα.

Για τη σημείωση: το τράβηγμα ελέγχεται παρομοίως, αν στην τρύπα για να παρουσιάσει την ανάμνηση αγώνα.

Μετρήστε τον αερισμό με ένα ανεμόμετρο. Αυτή η συσκευή δείχνει την ταχύτητα κίνησης του αέρα μέσω των καναλιών. Η προκύπτουσα τιμή, μαζί με την οπή εξαερισμού τμήμα ένδειξης γίνεται σε ειδικό πίνακα υπολογίζονται, και, τελικά, να μάθουν πόση αέρας περνά μέσα από το πλέγμα του 1 ανά ώρα (m3 / h).

Εργασίες αερισμού στο σπίτι, ελέγξτε

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα τυπικό διαμέρισμα

Σε όλα τα πολυώροφα σπίτια είναι οργανωμένος ο εξαερισμός του φυσικού τύπου. Στη βάση του, υπολογίζονται τα ποσοστά ανταλλαγής αέρα για τα αστικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα στο περίβλημα μέσω θυρών, ανοιγμάτων / διαρροών παραθύρων, ανοιγμένων παραθύρων και αφαιρείται - μέσω των αγωγών εξαερισμού.

Αυτή η αρχή της ανταλλαγής αέρα λειτούργησε μέχρι την εμφάνιση στην αγορά των παραθύρων από PVC εξοπλισμένα με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια και μεταλλικές πόρτες εφοδιασμένες με ελαστικές σφραγίδες. Από τη μία πλευρά, ενισχύουν τη μόνωση του διαμερίσματος, αλλά από την άλλη - εμποδίζουν τη ροή καθαρού αέρα στα δωμάτια. Το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά το χειμώνα) δεν είναι πρακτικό, αφού το διαμέρισμα αφήνει θερμότητα, και έξω υπάρχει ψυχρός αέρας, σκόνη.

Το πρόβλημα του αερισμού είναι ιδιαίτερα οξύ στους τελευταίους ορόφους. Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας απομακρύνεται αποτελεσματικά από το δωμάτιο, πρέπει να διέρχεται από κάθετο κανάλι τουλάχιστον 2 m. Αυτό είναι δυνατό σε οποιονδήποτε όροφο, εκτός από τον τελευταίο (δεδομένου ότι η πατάρι είναι πάνω από αυτό).

Το αποτέλεσμα: Ο εξαερισμός και η εξαερισμός των διαμερισμάτων, με βάση τη φυσική παροχή αέρα, είναι αναποτελεσματικά στη σημερινή εποχή. Πρέπει να βελτιωθεί με τη χρήση πρόσθετων συσκευών.

Εξαερισμός και εξαερισμός των διαμερισμάτων

Πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό ενός διαμερίσματος

Προσδιορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στον υπολογισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών για διαφορετικούς χώρους. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο βέλτιστος όγκος εισροής, είναι απαραίτητο να συγκριθούν οι κανόνες αερισμού του διαμερίσματος με την περιοχή και τον αριθμό των κατοίκων. Σε 1 m 2 του περιβλήματος για 1 ώρα θα πρέπει να λάβετε 3 m 3 αέρα. Ένας ενήλικος χρειάζεται 30 m 3 αέρα για κάθε 60 λεπτά. Ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα είναι:

 • για κουζίνα με φούρνο αερίου - 90 m 3 / ώρα, με ηλεκτρικό - όχι λιγότερο από 60 m 3 / h.
 • για το μπάνιο - 25 m 3 / ώρα,
 • για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο - 50 m 3 / ώρα.

Γνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να υπολογίσουμε το απαιτούμενο εξαερισμό για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, και στη βάση αυτή να αναπτύξει ένα σχέδιο εξαερισμού, σηκώστε τον εξοπλισμό.

Τρόποι για να οργανώσετε τον αερισμό στο διαμέρισμα

Υπάρχουν δύο μέθοδοι εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • φυσικό (φυσικό) τρόπο - με βάση τη χρήση έλξης, που προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από τη δομή.
 • αναγκαστική - όταν η έλξη οργανώνεται τεχνητά, μηχανικά. Μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή συνδυασμός.

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο διαμέρισμα, θα πρέπει να αναλύσετε τις παραμέτρους κάθε συστήματος.

Πώς γίνεται η μαζική κυκλοφορία με φυσικό τρόπο

Αυτός είναι ο απλούστερος, χαμηλού κόστους τρόπος να οργανωθεί ο αερισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται στα περισσότερα πολυώροφα κτίρια. Ο αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω του υαλοπίνακα, των κενών στα παράθυρα και τις πόρτες και εξέρχεται μέσω των αγωγών εξαερισμού που είναι τοποθετημένοι στους τοίχους του κτιρίου.

Όμως, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευών αποκλείουν τον σχηματισμό υποδοχών παροχής αέρα, πρέπει να εξοπλίζονται επιπλέον. Για το σκοπό αυτό, στους τοίχους ή τα παράθυρα, εγκαθίστανται ειδικές βαλβίδες, επιτρέποντας τον αέρα από το εξωτερικό. Αυτές οι συσκευές δεν καταστρέφουν την εμφάνιση της δομής και, χάρη στις οθόνες ηχομόνωσης, μην αφήνετε το θόρυβο από το δρόμο.

Τοποθετήστε βαλβίδες τροφοδοσίας στους τοίχους, στο επίπεδο των μπαταριών θέρμανσης. Προκαταρκτικά δημιουργήστε μια οπή της απαιτούμενης διαμέτρου (50-100 mm). Εισάγεται μια βαλβίδα, τα κενά μεταξύ αυτής και του τοιχώματος σφραγίζονται. Ολόκληρη η εργασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Για τη σημείωση: τοποθετώντας τις βαλβίδες εισαγωγής κοντά στα θερμαντικά σώματα, θα παράσχετε μερική θέρμανση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο.

Η κυκλοφορία των αέριων μαζών με φυσικό τρόπο

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι το χαμηλό κόστος, η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Αλλά η αποτελεσματικότητα των βαλβίδων εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργούν οι αγωγοί εξαερισμού στο σπίτι. Το σύστημα παρέχει υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα το χειμώνα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο είναι μεγάλη και η ώθηση είναι ισχυρότερη. Το καλοκαίρι και σε πτώση θερμοκρασίας κάτω των 15 ° C, η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η έλλειψη ελέγχου στον όγκο του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, το μικροκλίμα στο διαμέρισμα.

Διάταξη εξαερισμού αναγκαστικού τύπου

Όταν είναι αδύνατη η εξαγωγή του αέρα εξόδου από τις εγκαταστάσεις με φυσικά μέσα, αντλείται μηχανικά. Για αυτούς τους σκοπούς, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι στους άξονες αερισμού λουτρών και κουζινών. Δημιουργούν κενό στα δωμάτια, έτσι ώστε να σφίγγονται από έξω (μέσω ανοιχτών παραθύρων ή βαλβίδων τροφοδοσίας).

Η έλλειψη ενός τέτοιου συστήματος είναι ο ανεξέλεγκτος όγκος φυσικής εισροής. Μπορεί να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα. Ότι το μέρος της θερμότητας δεν δαπανήθηκε για θέρμανση του φρέσκου αέρα, приточные η βαλβίδα εγκαθιστά κοντά σε θερμαντικά σώματα. Επίσης, ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ειδικές ηλεκτρικές θερμάστρες.

Εξαερισμός αναγκαστικού τύπου

Εισροή οργανωμένη με βίαιο τρόπο

Εάν η ποσότητα αέρα που προέρχεται από το δρόμο δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες των ενοικιαστών, μπορεί να αναγκαστεί. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές μονάδες τροφοδοσίας. Αποτελούνται από:

 • ανεμιστήρας;
 • φίλτρο;
 • βαλβίδα διακοπής.
 • θερμαντήρας αέρα;
 • ήχου εξασθένησης.

Για να εγκαταστήσετε τον εξοπλισμό στον κύριο τοίχο του κτιρίου, δημιουργήστε μια οπή που αντιστοιχεί στη διάμετρο της μονάδας τροφοδοσίας. Αφού εγκαταστήσετε το σύστημα, συνδέστε το σε μια πηγή τροφοδοσίας. Αρχίζει να τροφοδοτεί καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο και ο εξαντλημένος αέρας εξάγεται με φυσικό ρεύμα μέσω των αγωγών εξαερισμού. Για να επιτρέπεται η ροή του αέρα σε όλους τους χώρους, τοποθετούνται γρίλιες στο κάτω μέρος των εσωτερικών θυρών ή κόβονται κατά 1,5-2 cm.

Αναγκασμένος τον εξαερισμό του αέρα στο διαμέρισμα χρήσιμο επειδή ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα έρχεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο. Η εγκατάσταση λειτουργεί αθόρυβα και, χάρη στη θέρμανση της εισροής στο δωμάτιο, δεν σχηματίζεται συμπύκνωση και μούχλα. Το μειονέκτημα του συστήματος είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος αέρα. Αν οι αγωγοί εξάτμισης δεν αντεπεξέλθουν στο φορτίο ή δεν υπάρχει έλξη, ο αέρας εξαγωγής αρχίζει να παραμένει στάσιμος στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός στο διαμέρισμα

Πλήρης αναγκαστική ανταλλαγή αέρα

Για να εξασφαλιστεί η άνεση των ανθρώπων που ζουν στο διαμέρισμα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για την υγεία τους, χρειάζεστε μια συνεχή παροχή φρέσκου αέρα από έξω και μια τακτική απόσυρση των επεξεργασμένων μαζών. Βεβαιωθείτε ότι αυτό προορίζεται για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό και τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Με τη βοήθεια ειδικών εγκαταστάσεων, ο αέρας όχι μόνο τροφοδοτείται / εκφορτώνεται, αλλά και περνάει καθαρισμός πολλών σταδίων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αερισμού ενός διαμερίσματος είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης με ανάκτηση θερμότητας. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται από τις μάζες που απομακρύνονται, πράγμα που εξοικονομεί 70-80% της θερμότητας που θα μπορούσε να πάει σε θέρμανση. Το καλοκαίρι, η νέα ροή ψύχεται, γεγονός που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού.

Σύστημα παροχής και εξάτμισης αναγκαστικού τύπου

Ο εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή αποτελείται από:

 • αγωγοί αέρα - ένα δίκτυο σωλήνων και στοιχείων σύνδεσης, μέσω των οποίων οι μάζες εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
 • ανεμιστήρες, παρέχοντας αναγκαστική τροφοδοσία και παροχή αέρα.
 • γρίλια εισαγωγής αέρα μέσω των οποίων εισέρχεται ο εξωτερικός αέρας στο κτίριο.
 • βαλβίδα αέρα, αποτρέποντας την άφιξη των μαζών από το εξωτερικό, όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο.
 • φίλτρα που εξασφαλίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου αέρα.
 • θερμαντήρας - η συσκευή που θερμαίνει τις εισερχόμενες ροές στα δωμάτια.
 • Recuperator - ένας ειδικός κύλινδρος με πολλά κανάλια, όπου ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των αποβλήτων.
 • σιγαστήρα ·
 • Περιφράξεις και διανομείς αέρα (ventrlids);
 • σύστημα ελέγχου - μηχανικό (που αντιπροσωπεύεται από διακόπτη) ή αυτόματη (αποτελούμενη από υγρα- και θερμοστάτες, μετρητές πίεσης που αντιδρούν στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μιας συγκεκριμένης περιοχής).
 • Το σύστημα ασφαλείας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση του εξοπλισμού.

Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων επιλέγεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλα τα δωμάτια του διαμερίσματος. Ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε ψευδοροφές ή ένα ξεχωριστό βοηθητικό δωμάτιο (κελάρι, μονωμένο μπαλκόνι).

Στάδια ρύθμισης του εξαερισμού ενός διαμερίσματος

Για να οργανώσετε τον εξαερισμό, χρειάζεστε:

 • να αναλύσει τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα χρήσης του στο διαμέρισμα. Αυτό θα απαιτήσει αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων. Ο ειδικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού, να δώσει συστάσεις για τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του ή να εγκαταστήσει αναγκαστικές εγκαταστάσεις, να αναλύσει τη δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων διαύλων εξαερισμού.
 • να πραγματοποιήσει υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικούς χώρους.
 • Προσδιορίστε τον τύπο του συστήματος εξαερισμού που πληροί τις προϋποθέσεις ενός συγκεκριμένου διαμερίσματος.
 • να καταρτίσει σχέδιο αερισμού, συμπεριλαμβανομένης της καλωδίωσης του δικτύου, που να δείχνει το μήκος και το τμήμα των αεραγωγών, τις θέσεις και τις διαστάσεις των εγκαταστάσεων,
 • αγορά εξοπλισμού, υλικών ·
 • εκτελέστε την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του συστήματος.

Συμβουλή: ο τύπος του συστήματος εξαερισμού, ο υπολογισμός του, η επιλογή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πρέπει να διεξάγονται από έμπειρους ειδικούς - αυτό αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα, την υγεία και την ευημερία όλων των κατοίκων.

Ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα

Διαρρύθμιση εξαερισμού στην κουζίνα

Η κουζίνα έχει σχεδιαστεί για το μαγείρεμα, έτσι έχει συχνά υψηλή υγρασία, συσσωρεύει μια ποικιλία από μυρωδιές. Για την εξουδετέρωση τους, παρέχεται εξάτμιση πάνω στην πλάκα. Αλλά αντιμετωπίζει τον αερισμό του δωματίου;

Χρησιμοποιώντας την κουκούλα

Ρυθμίστε την απόσυρση του χρησιμοποιημένου αέρα από την κουζίνα, χρησιμοποιώντας την κουκούλα, μπορείτε με δύο τρόπους:

 • με την αλλαγή του αέρα. Η νέα ροή εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω διαρροών ή βαλβίδων τροφοδοσίας και το ρεύμα αποβλήτων αφαιρείται από τον απορροφητήρα μέσα στον αγωγό αερισμού.
 • με τον καθαρισμό του αέρα στην κουκούλα και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κουκούλες τύπου ανακύκλωσης.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν ένα μειονέκτημα - η εξάτμιση αφαιρεί μόνο τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και κοντά, δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον χώρο της κουζίνας. Ως εκ τούτου, εκτός από την κουκούλα, στο δωμάτιο για το μαγείρεμα, θα πρέπει να οργανώσετε επιπλέον την απαλλαγή του αέρα εξαγωγής.

Άλλοι τρόποι οργάνωσης του αερισμού της κουζίνας

Οι αγωγοί εξαερισμού στα διαμερίσματα έχουν διατομή 130x130 mm, οπότε η χωρητικότητά τους είναι κατά μέσο όρο 130-180 m 3 / h (μέγιστο 300 m 3 / h). Εάν η ισχύς του καλύμματος είναι υψηλότερη, αυτό θα διαταράξει τη λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής αέρα σε όλα τα διαμερίσματα που συνδέονται με αυτό το ορυχείο (στασιμότητα αέρα, εξάπλωση οσμών).

Μπορείτε να εξοπλίσετε τον εξαερισμό της κουζίνας με φυσικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, το δωμάτιο θα πρέπει να έχει δύο αγωγούς εξαγωγής - για να εκκενώσει τον αέρα εξαγωγής πάνω από τη σόμπα και για το υπόλοιπο δωμάτιο.

Συμβουλή: Εάν το σύστημα εξαγωγής αέρα από την κουζίνα δεν λειτουργεί φυσικά, οργανώνεται με βίαιο τρόπο, εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα στον αεραγωγό.

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της υγιούς και άνετης ζωής όλων των κατοίκων του, διατηρώντας την ακεραιότητα, το εμφανές είδος επίπλων, τις εγκαταστάσεις. Η καλά συντονισμένη εργασία των συστημάτων ανταλλαγής αέρα, κλιματισμού και θέρμανσης θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στη στέγαση με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

Πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα: οι κανόνες για τον έλεγχο των αεραγωγών

Σε αστικές συνθήκες, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η έλλειψη φρέσκου αέρα απειλεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα, υποβαθμίζοντας την ευημερία.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό τη συνεχή παρουσία ξένων μυρωδιών, μούχλας, υγρασίας, μούχλας στις γωνίες; Γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα, δεν θα φέρει την κατάσταση στο άκρο.

Ελέγξτε το βύθισμα στις οπές εξαερισμού

Ας θα μειώσει αρκετές λωρίδες από λεπτό χαρτί, μήκος 20 cm, πλάτος 2-3 cm και να αρθεί ένα προς ένα σε μια έξοδο εξαερισμού διατίθεται σε διαμέρισμα σε απόσταση 5-7 cm. Σε κανονική λειτουργία των άκρων ταινίας εξαερισμού πρέπει να αγγίξει την άκρη του εξαερισμού, αλλά δεν εμπλακούν σε αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι η λωρίδα χαρτιού προς τον εξαερισμό προσελκύεται δύσκολα, δεν αποκλίνει καθόλου ή αποκλίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο εξαερισμός είναι αναμφισβήτητα κακός, αλλά είναι απαραίτητο να μάθετε τι συμβαίνει - είτε οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι είτε δεν υπάρχει εισροή αέρα. Ανοίξτε την πόρτα και το παράθυρο, επαναλάβετε το πείραμα με ένα χαρτί. Εάν αυτή τη φορά τραβιέται η ταινία στην οπή - ο άξονας εξαερισμού είναι εντάξει, διαφορετικά είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την αιτία της δυσλειτουργίας του.

Το ίδιο μπορεί να ελεγχθεί από τη φλόγα ενός αγώνα, έναν αναπτήρα τσιγάρων ή ένα κερί, με καπνό τσιγάρου, αλλά αυτό είναι απογοητευτικό. Η πιθανότητα διαρροής αερίου και η συσσώρευσή του στον άξονα εξαερισμού είναι μικρή, αλλά ένα κομμάτι του τοίχου που έχει σπάσει στους γείτονες είναι το ελάχιστο των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο εξαερισμός δεν ελέγχεται μόνο με το κριτήριο "είναι / όχι", αλλά επίσης μετρά την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στον αεραγωγό με ένα ανεμόμετρο. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 • διορθώνουμε τις ενδείξεις της συσκευής.
 • Το αποτέλεσμα της μέτρησης και το μέγεθος της διάμετρος της σχάρας εξαερισμού εγγράφονται στον παρακάτω τύπο.
 • παίρνουμε πόσα αέρα περάσαμε από το σύστημα εξαερισμού (κυβικά m / ώρα).

Τύπος υπολογισμού:

Q = V * S * 3600

 • Q είναι ο όγκος του αέρα στον κύβο. m / ώρα.
 • V - ταχύτητα ροής αέρα σε m / s (μετρημένο ανεμόμετρο).
 • S είναι η επιφάνεια διατομής του ανοίγματος εξαερισμού σε m 2 (μετρούμενη με ένα μέτρο ταινιών).

Το πρότυπο για μια κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα είναι 60 cu. m / ώρα, για μπάνιο - 25 κυβικά μέτρα. m / ώρα. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφορά θερμοκρασίας τουλάχιστον 13-15 ° C (για παράδειγμα, εκτός + 7 ° C, και στο διαμέρισμα + 21 ° C). Η εξωτερική θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 5-7 ° C. Με τη θέρμανση, ο εξαερισμός γίνεται χειρότερος, ο έλεγχος θα είναι αναξιόπιστος. Όσο περισσότερο ο αέρας θερμαίνεται έξω, τόσο μεγαλύτερο είναι το σφάλμα μέτρησης.

Αν το θερμόμετρο στο διαμέρισμα παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα, και στο δρόμο εκείνη την στιγμή ένα μείον, ο εσωτερικός αέρας βγαίνει από το δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαερισμού προς τα πάνω, επειδή είναι ελαφρύτερο και θερμότερο. Αλλά με την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, η ώθηση στο κανάλι εξασθενεί. Όταν σε ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 22 ° C, και έξω από τα παράθυρα - + 32 ° C, ο λιγότερο θερμαινόμενος εσωτερικός αέρας παραμένει κάτω και δεν μπαίνει στον αγωγό αερισμού.

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ακόμη και ο απόλυτα ασφαλής αερισμός σταματά να αντιμετωπίζει ή να γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν είναι η βάση για να θεωρηθεί ότι είναι ελαττωματικό. Στα πολυκατοικία μας, ο εξαερισμός είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση. Λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.

Αιτίες έλλειψης ροής αέρα

Έτσι ελέγξτε ράβδο έδειξε ότι οι δίοδοι αέρα είναι δωρεάν, και ο αέρας στη στάσιμη διαμέρισμα, την κουζίνα και την δυσωδία, χειρότερα, γεύση ντύσιμο δεν είναι ξεπερασμένο. Το θέμα είναι ότι ο αερισμός των περισσότερων από τα διαμερίσματα μας αρχικά προοριζόταν για παροχή φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο μέσα από τα παλιά ξύλινη πόρτα και το σχεδιασμό παράθυρο χάρη gapping φτερά, την παρουσία των ρωγμών.

Και τώρα χρησιμοποιούνται τελείως διαφορετικά οικοδομικά υλικά με υψηλή πυκνότητα, διάφορες μόνωση, σφραγιστικά και επίσης πλαστικά παράθυρα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα σπίτια μας ζεστά με προστασία από τη διείσδυση έξω από το θόρυβο και το κρύο, και τελικά εμποδίζουμε τη ροή του αέρα. Τα πλαστικά παράθυρα και οι πόρτες εισόδου από μέταλλο φράζουν έτσι το δωμάτιο που μετατρέπεται σε σφραγισμένο.

Ο αέρας δεν περνάει, το ρεύμα στα ανοίγματα αερισμού απουσιάζει. Είναι ιδιαίτερα κακό το χειμώνα, όταν τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά ακόμη και για τον αερισμό, έτσι ώστε να μην χαλαρώσουν τα δωμάτια. Αλλά το πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Αρκεί να ανοίξει λίγο το παράθυρο και ο αέρας θα αρχίσει να ρέει στη διαμορφωμένη υποδοχή. Θα περπατήσει γύρω από το διαμέρισμα και θα φτάσει τις τρύπες εξαερισμού, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα και το μπάνιο.

Δυστυχώς, το χειμώνα, εάν αερίζουμε τα σπίτια μας, τότε με άλλο τρόπο. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα ταυτόχρονα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αέρας είναι εντελώς ανανεωμένος, το διαμέρισμα δεν έχει χρόνο για να κρυώσει, αλλά ο εξαερισμός εξακολουθεί να μην λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει.

Και τι γίνεται με το καλοκαίρι; Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα είναι καλύτερο, αφού το χειμώνα ο φυσικός αερισμός προκαλεί τη λειτουργία της θερμοκρασίας (εσωτερική και εξωτερική) και όταν αυτές οι θερμοκρασίες ισοπεδώνονται από το καλοκαίρι, σταματά η κίνηση των ροών του αέρα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στους αεραγωγούς

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η παρεμπόδιση των αεραγωγών. Αφαιρούμε την σχάρα από το παράθυρο εξαερισμού και εξετάζουμε το. Τα σκουπίδια που βρίσκονται σε απόσταση μπορούν να χυθούν ή να υποβληθούν σε ηλεκτρική σκούπα. Είναι τεχνικά δύσκολο να εξαχθούν τα σκουπίδια απευθείας από τον άξονα εξαερισμού και τέτοιες ανεξάρτητες ενέργειες απαγορεύονται για ιδιώτες.

Εάν υποψιαστεί η παρεμπόδιση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να καλείται από τους ειδικούς της εταιρείας διαχείρισης στο οπλοστάσιο των οποίων είναι τα απαραίτητα διαγνωστικά όργανα και εργαλεία.

Υπάρχουν πολλά απόβλητα κατασκευών στα σκουπίδια. Οι αδίστακτοι οικοδόμοι, που ασχολούνται με την επισκευή και την ανάπλαση, συχνά σκόπιμα ρίχνουν τα απόβλητα του φρεατίου εξαερισμού, χωρίς να ενοχλούνται με την απομάκρυνσή του στην αυλή.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικαλυπτόμενος αγωγός εξαερισμού. Ο προσδιορισμός τέτοιων παραβιάσεων θα πρέπει επίσης να αφορά την εταιρεία διαχείρισης. Αλλά χωρίς αυτό, με κάθε επόμενο έτος λειτουργίας, λάσπη στα τοιχώματα στενεύει τον αυλό του αεραγωγού, η έλξη εξασθενεί. Η σκόνη εγκαθίσταται στο σύστημα εξαερισμού, σχηματίζει ιστό. Από πάνω, το φύλλωμα πετάει στον άξονα, τα πτηνά πέφτουν σε αυτό.

Οι ζημιές που οφείλονται στη συρρίκνωση των θεμελίων, στη διάσπαση των τοίχων και σε άλλες συνέπειες της αναπόφευκτης γήρανσης του κτιρίου συμβάλλουν επίσης σε αυτό. Τα φραγμένα κανάλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εργασία.

Προγραμματισμένος έλεγχος του αερισμού των πολυκατοικιών

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί είναι κοινά για το σπίτι, τη λειτουργία τους παρέχει οργάνωση της διαχείρισης, της οποίας τα μέλη και υποχρεούνται να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού και καθαρίστε τον άξονα και στερεώστε τα με βάση την άδεια ή να κάνετε τη σωστή σύμβαση με εξειδικευμένες εταιρείες, εάν είναι απαραίτητο.

Στους κανόνες δοκιμών εξαερισμού υπάρχουν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις:

 • πόσο συχνά ελέγχονται οι αεραγωγοί εξαερισμού.
 • Η παρουσία έλξης πρέπει να ελέγχεται στα διαμερίσματα ή αρκεί να εξετάζεται μόνο ο άξονας εξαερισμού.
 • είναι η περιοδικότητα των ελέγχων εξαερισμού στα μπάνια και την κουζίνα το ίδιο;
 • είναι ο υπεύθυνος οργανισμός διαχείρισης ή είναι ο ιδιοκτήτης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ώθησης στο διαμέρισμα;

Σε πολυκατοικίες, οι έλεγχοι αεραγωγών διεξάγονται 1-2 φορές το χρόνο - αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχουν συσκευές αερίου ή χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει αέριο, ο εξαερισμός ελέγχεται δύο φορές - το καλοκαίρι και το χειμώνα. Εάν εντοπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες, απαγορεύεται η χρήση συσκευών αερίου μέχρι να εξαλειφθούν.

Ο εξαερισμός δεν μπορεί να τροποποιηθεί αυθαίρετα, να επιδιορθωθεί, να βελτιωθεί. Όλες οι ενέργειες συντονίζονται με τις σχετικές υπηρεσίες.

Προβλήματα στη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένοντας άθικτος και στη συνέχεια σταματά ξαφνικά ή αρχίζει να κυνηγάει τον αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, εάν αποφύγετε όλους τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα με τον εξαερισμό δεν τελειώνουν εκεί. Θα αναλύσουμε πώς είναι οργανωμένος ο φυσικός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων με ένα κάθετο κανάλι συλλογής.

Ο κύριος άξονας εξαερισμού οδηγεί από τον πρώτο όροφο έως τη σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ατομικούς αεραγωγούς (μανίκια ή δορυφορικά κανάλια). Καθένα από αυτά από την έξοδο εξαερισμού σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα ανεβαίνει σε ένα πάτωμα και εισάγεται στο κύριο κανάλι ελαφρώς κάτω από την ίδια ατομική διαδρομή εξαερισμού που ανήκει στο διαμέρισμα σε όροφο πάνω.

Ο αέρας από το διαμέρισμα του δορυφορικού καναλιού μετακινείται σε έναν κοινό άξονα και εκεί μετακινείται περισσότερο στη σοφίτα, και από εκεί - στο δρόμο. Αυτά τα δορυφορικά κανάλια τροφοδοτούν τη συνολική ροή και εάν ο αέρας παύσει να ρέει μέσα από αυτά, τότε ο όγκος και η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος του κύριου άξονα θα μειωθούν επίσης.

Σταματήσαμε το μανίκι σε ένα διαμέρισμα δεν θα απενεργοποιήσει όλους τους εξαερισμού στην ανύψωση στον 5ο, 9ο ή 16ο όροφο σπίτι. Όμως, τα περισσότερα διαμερίσματα πέφτουν από το γενικό σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο αδύναμα είναι. Αφού έφτασε το κρίσιμο όριο, ο εξαερισμός αρνείται: η ροή του αέρα στο επίπεδο της σοφίτας είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, κατεβαίνει και οι πρώτοι τραβιούνται πίσω από τα μανίκια των δύο τελευταίων ορόφων. Για την προστασία των άνω ορόφων από την αντίστροφη έλξη, τα επιμέρους κανάλια εξέρχονται απευθείας στην οροφή. Αλλά για να μάθετε γιατί η παροχή αέρα στον άξονα εξαερισμού μειώνεται, είναι απαραίτητο σε ξεχωριστά διαμερίσματα.

Εξετάστε μια κατοικία δύο ή τριών δωματίων, στην οποία η κουζίνα και το μπάνιο / τουαλέτα βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα, και σε συνδυασμό με αυτό, κατασκευάζονται δύο ανεξάρτητοι αεραγωγοί. Το ένα εξυπηρετεί την κουζίνα, και το άλλο - ένα μπάνιο. Αυτό το ζεύγος καναλιών τραβάει τον στάσιμο αέρα από το διαμέρισμα στο σύστημα εξαερισμού, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​αέρα.

Μόνο η εξωτερική εισαγωγή αέρα θεωρείται σωστή. Η πανταχού παρούσα αντικατάσταση των άθικτων, αλλά αναπνευστικών πλαισίων παραθύρων σε παράθυρα με διπλά τζάμια διαταράσσει τη διαδικασία κυκλοφορίας. Ο αέρας που δεν χάνονται, το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό δεν βοηθάει, καθώς λαμβάνει χώρα εξαερισμός, η ροή αέρα πρέπει να είναι σταθερή.

Εάν η πόρτα εισόδου δεν κλείνει τόσο σφιχτά, ο αέρας μπορεί να βγει από το κλιμακοστάσιο. Στην ποιότητα, δεν είναι καλύτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο στο διαμέρισμα, αλλά η βιωσιμότητα των υποστηριγμάτων εξαερισμού. Παρόλο που χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού στο οποίο ο αέρας μετακινείται στο σπίτι - με τη μυρωδιά του καπνού (συχνά καπνός στην είσοδο), κλπ.;

Όταν δεν υπάρχει εσωτερική ροή αέρα μέσω της μπροστινής πόρτας, ένας από τους δύο αεραγωγούς που διατίθενται στο διαμέρισμα (με ισχυρότερη ώθηση) θα αρχίσει να αντλεί αέρα από το δεύτερο κανάλι. Δηλαδή. υπάρχει μια ανατροπή σε ένα κανάλι εξαερισμού σε βάρος του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - ο κακός αέρας κάποιου άλλου στο διαμέρισμα, πολλές ανεπιθύμητες οσμές και μυρωδιές.

Κανόνες εξαερισμού στα ανώτατα όρια

Επίσης το κατακόρυφο φρέαρ εξαερισμού εξόδου προς τα έξω, άλλα μηχανολογικό σχεδιασμό του συστήματος αερισμού - με ένα οριζόντιο συνδετικό αγωγό στη σοφίτα, που έχει ένα ενιαίο πρόσβαση στην οροφή και ένα μεγάλο ενδιάμεσο drives διαμερίσματος εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει η ίδια ως μια σοφίτα, από όπου ο αέρας κινείται προς τα έξω από ένα κοινό άξονα εξαερισμού.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αερισμός στα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους λειτουργεί κανονικά, ο αέρας πρέπει να ανεβαίνει τον κατακόρυφο άξονα τουλάχιστον μερικά μέτρα, αλλά αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη σοφίτα και συμβαίνουν τα εξής:

 • στο σχέδιο με ένα οριζόντιο κιβώτιο - ο αέρας από όλους τους ορόφους φτάνει στα σοκάκια και συναντά το ανώτατο όριο αυτού του κουτιού στο δρόμο. Χωρίς να γυρίζει οριζόντια, επιδιώκει να βρει άλλα περάσματα, και συχνά γίνονται οι αεραγωγοί των ανώτερων ορόφων που βρίσκονται κοντά.
 • στο σχέδιο με πρόσβαση στη σοφίτα - στα δορυφορικά κανάλια των άνω ορόφων η ροή του αέρα δεν επιταχύνεται επαρκώς για να ρεύσει στην ογκομετρική σοφίτα και η ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα επιβραδύνεται.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός αναγκάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση και όλες οι μυρωδιές από τα χαμηλότερα διαμερίσματα διαπερνούν τους ενοικιαστές στην κορυφή. Δύο λύσεις στο πρόβλημα - αναβάθμιση του κουτιού σύνδεσης, εάν είναι τεχνικά εφικτό, ή διαχωρισμός των δορυφορικών καναλιών των ανώτερων ορόφων από το κιβώτιο, ζέσταμα τους και άμεση οδήγηση στο άνοιγμα του φρέατος στην οροφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στους πάνω ορόφους, και τόσο αδύναμη σχέδιο, και αν η σοφίτα έχει καεί, επίσης μπορεί να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, το μήκος δορυφορικό κανάλι της κατασκευής μέχρι την επάνω ορόφους είναι έξοδος σε υψηλότερες πατάρι και ξεδιπλώνονται σε μία κοινή άτρακτο, έτσι ώστε η ροή του αέρα από τους κάτω ορόφους γοητευμένος με ασθενέστερο άνω ρεύματα.

Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Όσο για τον κύριο άξονα εξαερισμού, οι ιδιώτες δεν μπορούν να το αγγίξουν. Εφαρμόστε μια καταγγελία σχετικά με τον ανεπαρκή εξαερισμό στην εταιρεία διαχείρισης και περιμένετε τους ειδικούς. Πριν από την άφιξή τους, είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν οι γείτονες ότι προστατεύονται από μόνα τους από πιθανές εξατμίσεις σκόνης μαύρης σκόνης από τα πλέγματα εξαερισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα κανάλια εξαερισμού, η επιτροπή εκδίδει μια πράξη με οδηγίες λειτουργίας και επισκευής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μετράται η διατομή του καναλιού, το μήκος των στενών τμημάτων, με προσοχή στην κατάσταση:

 • τοίχοι του ορυχείου (ρωγμές κ.λπ.) ·
 • σύνδεση σωλήνων διακλάδωσης ·
 • οριζόντια τμήματα.
 • εισόδους αέρα, κεφαλές, καταπακτές κ.λπ.

Για τον καθαρισμό των κινήσεων χρησιμοποιούνται βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, μηχανικές συσκευές με διάφορα ακροφύσια. Το ορυχείο φωτίζεται από προβολείς, τα εσωτερικά του επιθεωρούνται με τη βοήθεια ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερας.

Η επισκευή των αεραγωγών δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος. Τα κατεστραμμένα τμήματα του καναλιού αποκαθίστανται εγκαθιστώντας μέσα σε σωλήνες από μέταλλο ή κεραμικό, με τήξη λύσεων συγκόλλησης, πολυμερή επένδυσης.

Ο εξαερισμός από το διαμέρισμα στο ορυχείο της κοινότητας μπορεί και πρέπει να καθαριστεί ανεξάρτητα:

 • μετακινήστε τα έπιπλα, αφαιρέστε τα υπερβολικά αντικείμενα, μετακινήστε τη σκάλα στη σκιά.
 • κάτω από την οπή εξαερισμού, να κολλήσετε ένα χαρτί ή εφημερίδα στον τοίχο με ταινία βαφής, έτσι ώστε να μην ξεπλύνετε την ταπετσαρία ή το κεραμίδι από τη βρωμιά, καλύψτε το δάπεδο?
 • αφαιρέστε τη διακοσμητική μάσκα.
 • Φορέστε τα χέρια στα χέρια σας, αφαιρέστε απαλά τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τον αγωγό εξαερισμού.

Τα υπολείμματα ακαθαρσίας αφαιρέστε την ηλεκτρική σκούπα, αντικαταστήστε το προηγουμένως πλυμένο πλέγμα ή αγοράστε στη θέση του παλιού. Μετά τον καθαρισμό, ελέγξτε ξανά το σχέδιο με το παράθυρο να ανοίγει.

Μέθοδοι βελτιστοποίησης του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Αν ο αερισμός του διαμερίσματος διακόπτεται σε σχέση με την εγκατάσταση των αεροστεγανών παραθύρων με διπλά τζάμια, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αερισμού. Με τον αερισμό του καλοκαιριού, όλοι γνωρίζουμε - είναι τελείως ανοικτό πτερύγιο ή η θέση του υπό γωνία λόγω του μηχανισμού περιστροφής-κλίσης. Ο χειμώνας ονομάζεται μικρο-σχισμή, για να μπείτε σε αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γυρίσετε τη λαβή παραθύρου με το διπλωμένο πτερύγιο σε 45 μοίρες.

Μια άλλη διέξοδος είναι μέσω της χρήσης των εισόδων αέρα. Τοποθετούνται σε εξωτερικό τοίχωμα, στους αρμούς γεμισμένους με αφρώδες υλικό μεταξύ της μονάδας παραθύρου και του τοίχου, στο προφίλ παραθύρου, κάτω από το παράθυρο.

Το χειμώνα, οι βαλβίδες εξαερισμού ελαφρώς τραβούν το κρύο, αλλά στον καυτό καλοκαίρι ο αέρας δεν μπορεί να τους εισέλθει καθόλου. Επομένως, είναι λογικό να εξοπλίζονται επιπλέον οι εισόδους στους αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες εξαγωγής.

Το μπάνιο έχει να αντιμετωπίσει υψηλή υγρασία. Οι ανεμιστήρες με υγρασία ενσωματωμένοι στις οπές εξαερισμού ενεργοποιούνται μόνοι τους, αντιδρούν σε υψηλότερη υγρασία και σβήνουν όταν εξατμίζεται η εξάτμιση, ο αέρας γίνεται στεγνότερος.

Στις τουαλέτες μπορεί να εγκατασταθεί ανεμιστήρας με αισθητήρα κίνησης και χρονοδιακόπτη στο σύστημα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας αρχίζει αυτόματα να περιστρέφεται όταν κάποιος εισέρχεται και σταματά τη στιγμή που έχει οριστεί στο χρονόμετρο. Στην κουζίνα, οι οπαδοί θα επωφεληθούν από έναν αισθητήρα ποιότητας αέρα που συλλαμβάνει τον καπνό τσιγάρων και άλλες ανεπιθύμητες οσμές.

Και τελικά για τις κουκούλες κουζίνας. Η χωρητικότητά τους επαρκεί για να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του αέρα που διατίθεται στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή αέρα, η επιστροφή του αέρα από τον άξονα αερισμού του μπάνιου θα αρχίσει αναπόφευκτα. Περιορίστε τη χρήση της κουκούλας και ανοίξτε το παράθυρο όταν την ενεργοποιείτε.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τι να κάνετε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί:

Μόλις εντοπίσετε αποκλίσεις στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, λάβετε άμεσα μέτρα. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, καλέστε τους ειδικούς.

Πώς και πότε να ελέγξετε και να επισκευάσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα;

Η παρουσία ενός συστήματος εξαερισμού σε κτίρια κατοικιών, κατά κανόνα, θυμάται μόνο όταν υπάρχουν πολύ εμφανή σημάδια παραβίασης της εργασίας του. Εν τω μεταξύ, το δικαίωμα πλήρεις λειτουργία των δομών και του εξοπλισμού, την παροχή φρέσκου εισροή αέρα και εκροής των αποβλήτων - αυτό είναι ένα ερώτημα δεν είναι μόνο η άνεση των ενοίκων, αλλά και την υγεία τους, καθώς χρησιμοποιούνται συσκευές αερίου οικιακής χρήσης, είναι επίσης ασφαλές. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, και κατά διαστήματα να ελέγξετε την κατάσταση του αερισμού, και να υπενθυμίσει στους οργανισμούς που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν σε τακτική βάση από τις αντίστοιχες διατάξεις των ρυθμιζόμενων πρόγραμμα, και εάν εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία μέτρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών είναι εξοπλισμένα με φυσικό εξαερισμό και εξαερισμό. Αυτό ισχύει για όλα τα κτίρια σε όλα τα παλαιά (προ-επαναστατική) την κατασκευή, την ανέγερση κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της ΕΣΣΔ και χτίστηκε μετά την κατάρρευση της Ένωσης, καθώς και τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μαζικών προγραμμάτων στέγασης. Ο αποδοτικός πολύπλοκος εξοπλισμός για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού μπορεί να βρεθεί μόνο στη σύγχρονη οθόνη LCD των τελευταίων χρόνων κατασκευής και ακόμη και μόνο σε εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των ελίτ κατοικιών.

Τα περισσότερα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα

Προβλήματα με τα διαμερίσματα αερισμού συνήθως προκύπτουν σε εκείνα τα σπίτια όπου το σύστημα εξαερισμού είναι φυσικό. Το σχήμα της δουλειάς της έχει ως εξής. Η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής γίνεται απευθείας από τις εγκαταστάσεις όπου είναι πιο μολυσμένη, δηλαδή από υγιεινής (τουαλέτα, μπάνιο) και κουζίνας. Είναι απομακρύνεται με αντικατάσταση αυτού από τον εξωτερικό αέρα (στο δρόμο και εν μέρει από μια είσοδο μπορούν) το οποίο εισέρχεται μέσω διαφόρων διαρροές (ρωγμές και άλλα ανοίγματα) εξωτερική φράχτες (ως επί το πλείστον με τα παράθυρα) όλων οικιακούς χώρους και θερμαινόμενο σύστημα θέρμανσης.

Ζεσταθεί έξω αέρας ανεβαίνει και σπρώχνει πιο ζεστά καυσαέρια, το οποίο βρίσκεται σε okolopotolochnom χώρο μέσω των φυσικών καναλιών εξαερισμού απορρίπτονται στην τουαλέτα, το μπάνιο και την κουζίνα. Η προκύπτουσα ώθηση εξασφαλίζει τον εξαερισμό όλων των άλλων δωματίων. Από τους αεραγωγούς του διαμερίσματος, ο αέρας εξαγωγής εισέρχεται στον κοινό θάλαμο εξάτμισης, μέσω του οποίου ανοίγει και εξέρχεται. Ένα από τα κριτήρια απόδοσης είναι ένας φυσικός αερισμός των διαμερισμάτων ποσότητα (όγκος) του αέρα που περνά μέσα από τις γρίλιες καναλιών αναρρόφησης του για 1 ώρα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για το μπάνιο και τουαλέτα αυτή η παράμετρος πρέπει να έχει τιμή όχι χαμηλότερη από 25 m 3 / h, και κουζίνα - 60 m 3 / h (όταν εγκατεστημένη ηλεκτρική αντί κουζίνα αερίου).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο φυσικός αερισμός λειτουργεί μόνο εάν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού αέρα. Ο καλύτερος φυσικός αερισμός λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, ειδικά το χειμώνα, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι αρνητικές. Και το καλοκαίρι του εξαερισμού δεν μπορεί να συμβεί σε όλα, σε κάθε περίπτωση στη ζέστη απλά δεν θα. Μετά από όλα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στο δρόμο με τον οδυνηρό καιρό είναι σχεδόν η ίδια. Και, πιο συχνά, το διαμέρισμα είναι ακόμα πιο δροσερό. Και η αρχή του φυσικού αερισμού (βλ. Παραπάνω) βασίζεται στην αντικατάσταση του εσωτερικού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό από το εξωτερικό κρύο. Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να κάνουμε συνηθισμένο αερισμό.

Και μια ακόμα σημαντική προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού. Σε διαμερίσματα πολλαπλών δωματίων απευθείας από τα δωμάτια δεν συνιστάται η αφαίρεση του αέρα (ανοίξτε τα παράθυρα για γρήγορο αερισμό του χώρου), διότι αυτό σπάει το σχηματιζόμενο μοτίβο της κατευθυνόμενης φυσικής κίνησης του αέρα.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων εξαερισμού. Το πιο σημαντικό: ο βαθμός στεγανότητας του εξωτερικού διαμερίσματος προστασίας (π.χ. τοίχους, ή μάλλον γέμιση τους: κυρίως τα παράθυρα και μερικές πόρτες) και ο άνεμος (δεν το έχουν στο εξωτερικό ή είναι, και στη συνέχεια ό, τι την ταχύτητα του). Σύμφωνα με αυτές τις δύο δείκτες οι χειρότερες συνθήκες για εξαερισμό είναι ήρεμα και, μόλις αναφέρθηκε πιο πάνω, ανοίξτε το παράθυρο ορθάνοιχτο, ή όταν είναι υψηλής ποιότητας σφραγισμένα (π.χ., σύγχρονο πλαστικό) και πλήρως κλειστή. Οι παρακάτω απαιτήσεις επιβάλλονται στους αγωγούς εξαερισμού του διαμερίσματος και των γενικών καυσαερίων. Η ταχύτητα του αέρα εξαγωγής στην πρώτη πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m / s, και στη δεύτερη - 5 m / s.

Πώς να διορθώσετε ένα μη ενεργό κάλυμμα στο σπίτι;

Ο σωστός εξαερισμός στο σπίτι εγγυάται καθαρό αέρα και υγεία στους κατοίκους. Αλλά τι γίνεται αν η κουκούλα δεν λειτουργεί στο διαμέρισμα; Πού να πάτε;

Ένα καλά λειτουργούμενο σύστημα εξαερισμού οδηγεί τον αέρα, αναζωογονεί και υγραίνει το δωμάτιο, εξαλείφει τις δυσάρεστες μυρωδιές, εμποδίζει την εμφάνιση δηλητηριώδους μούχλας και μύκητας στους τοίχους.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Σύμφωνα με την αρχή της εργασίας, μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

 • Εκείνοι που αντλούν βίαια αέρα από το δρόμο (τεχνητό). Είναι ειδικές συσκευές που αφαιρούν δυσάρεστες οσμές και γεμίζουν το σπίτι με φρέσκο ​​αέρα. Το έργο αυτού του συστήματος εξαερισμού δεν εξαρτάται από τον καιρό έξω από το παράθυρο. Τέτοιες συσκευές βρίσκονται συχνότερα στο μπάνιο, την τουαλέτα και ανάβουν μαζί με το φως. Μια παρόμοια αρχή της εργασίας και στην κουκούλα κουζίνας.
 • Φυσικά συστήματα. Παίρνουν τον αέρα στον ίδιο τον χώρο, χωρίς μηχανικές συσκευές και περιττά έξοδα ενέργειας. Ωστόσο, μια τέτοια κουκούλα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ορισμένες καιρικές συνθήκες (για παράδειγμα, υψηλή υγρασία) την καθιστούν αναποτελεσματική.

Τα περισσότερα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται ανάλογα με τον προορισμό τους:

 • εξάτμιση (απομακρύνετε δυσάρεστες οσμές, μούχλα αέρα από το σπίτι)?
 • Προμήθεια (παροχή καθαρού αέρα από το δωμάτιο, τη λήψη από το δρόμο).

Ο συνδυασμός φυσικών και τεχνητών συστημάτων είναι η καλύτερη επιλογή για ένα σπίτι. Εάν είναι εντάξει - ο αέρας κυκλοφορεί μέσω του διαμερίσματος, παρέχοντάς του οξυγόνο και το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας. Όταν η κουζίνα δεν λειτουργεί στην κουζίνα, στο μπάνιο, στην τουαλέτα - θα πρέπει να αναζητήσετε τα αίτια της βλάβης και να τα εξαλείψετε (ή να καλέσετε αυτούς που τους εξαλείφουν).

Πώς μπορώ να ελέγξω τη λειτουργία της κουκούλας;

Η εμφάνιση των οσμών σπιτιού από τις γειτονικές διαμερίσματα, τα παράθυρα θολώσει και η εμφάνιση του μούχλα στους τοίχους - όλα αυτά είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο εξαερισμός είναι κακό κάνει τη δουλειά του. Έχουν ανακαλύψει όλα ή κάποια από αυτά τα σημάδια - ελέγξτε αν ήταν εκτός δράσης. Δείτε πώς:

 1. Πάρτε ένα λεπτό κομμάτι χαρτιού (για παράδειγμα, χαρτί υγείας ή ρολό χαρτιού).
 2. Λίγο (5-8 cm) ανοίξτε ελαφρά το παράθυρο ή το παράθυρο.
 3. Συνδέστε το φύλλο στο άνοιγμα ή στη σχάρα που καλύπτει.

Αν το άνοιγμα αναρρόφησης προσελκύσει το χαρτί ως μαγνήτη - ο εξαερισμός λειτουργεί κανονικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποβολή ή δεν υπάρχει καμία ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι η κουκούλα στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ώθηση ενός χαρτιού από τη σχάρα δείχνει ότι το σύστημα αερισμού λειτουργεί αντίθετα: όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές εισέρχονται στο δωμάτιο και παραμένουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αιτίες θραύσης

Για να καταλάβετε πώς να εξαλείψετε την κατάρρευση, καταλάβετε γιατί συνέβη. Εδώ είναι οι κύριοι λόγοι για την κατανομή.

 1. Αρχικά ένα λανθασμένα σχεδιασμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα. Στο σχέδιο του σπιτιού, στο στάδιο της κατασκευής, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για το σύστημα ανταλλαγής αέρα δεν ελήφθησαν υπόψη. Από αυτό, ο εξαερισμός δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν τραβάει. Η μόνη διέξοδος εδώ είναι να εγκαταστήσετε μια τεχνητή κουκούλα.
 2. Αποκλεισμός του αγωγού εξαερισμού. Αυτός ο λόγος μπορεί συχνά να εξαλειφθεί μόνος σας. Αρκεί να αφαιρέσετε τη σχάρα και να καθαρίσετε τα χέρια (ή μια ηλεκτρική σκούπα) σκόνης, θραυσμάτων, ακαθαρσιών. Εάν αυτές οι ενέργειες δεν βοηθήσουν, τότε η εμπλοκή είναι πολύ πιο βαθιά. Για να την εξουδετερώ, πρέπει να καλέσετε υπαλλήλους της εταιρείας διαχείρισης, ειδικούς που θα καθαρίσουν τα ορυχεία. Επειδή συχνά οι αιτίες των βαθιων εμποδίων στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού είναι συντρίμμια κατασκευής ή τυχαία πιάνονται κατοικίδια ζώα.
 3. Γείτονες από την κορυφή. Όταν ο εξολκέας φυσάει και δεν τεντώνεται, αυτό βουίζει, αυτό δείχνει ότι ο τεχνητός αερισμός που εγκαθίσταται από τους επιβαίνοντες είναι το αντίθετο του βυθίσματος. Η λύση στο πρόβλημα είναι η τοποθέτηση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι.
 4. Πλαστικά παράθυρα. Τα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα είναι τόσο κλειστά ώστε να εμποδίζουν την είσοδο αέρα στην αίθουσα, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία της. Και αυτό σημαίνει ότι το σύστημα εξάτμισης λειτουργεί πολύ άσχημα. Για να εξαλείψετε αυτή την αιτία, ανοίξτε τα παράθυρα συχνότερα ή ρυθμίστε τη λειτουργία μικροεναπόκρισης σε αυτά.
 5. Μη συντονισμένη επισκευή με την εταιρεία διαχείρισης και τους ενοικιαστές. Μερικές φορές οι γείτονες, έχοντας κάνει παράνομες επισκευές, περιπλέκουν το έργο του συστήματος εξαερισμού.
 6. Έλλειψη θέρμανσης. Η υψηλή θερμοκρασία και η διαφορά πίεσης στα δωμάτια είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία της κουκούλας. Όταν δεν υπάρχει αρκετή θερμότητα - ο εξαερισμός θα λειτουργήσει άσχημα ή δεν θα λειτουργήσει καθόλου.

Τι να κάνετε στο σπίτι;

Εάν ο φυσικός αερισμός λειτουργεί ανεπαρκώς - μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Εδώ είναι μερικές επιλογές για το πώς να το κάνετε:

 • Εάν μια από τις κουκούλες (για παράδειγμα, στην κουζίνα) λειτουργεί καλά, και η τουαλέτα είναι κακή, μειώστε την περιοχή του πρώτου. Στη συνέχεια, περισσότερος αέρας θα πέσει στο δεύτερο, καθώς η μείωση του όγκου του καναλιού, που λειτουργεί καλύτερα, οδηγεί στο γεγονός ότι το χειρότερο αρχίζει να λειτουργεί καλά.
 • Τοποθετήστε την κουκούλα πάνω από τη σόμπα στην κουζίνα. Κανένας φυσικός αερισμός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μυρωδιές που συνοδεύουν το μαγείρεμα. Επίσης, απορροφά καπνό και αιθάλη, αποτρέποντας την εμφάνιση λίπους στην ποδιά κουζίνας, στην οροφή και στα έπιπλα.
 • Στο μπάνιο και στην τουαλέτα, εγκαταστήστε μηχανικό (τεχνητό) εξαερισμό. Θα λειτουργήσει όταν ανάβετε το φως, τραβάτε δυσάρεστες οσμές και εξασφαλίζετε τη ροή του καθαρού αέρα.
 • Τοποθετήστε τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Αυτές είναι ειδικές τρύπες στον τοίχο (συνήθως γίνονται ανάμεσα στο παράθυρο και την μπαταρία ή ακόμα και στο ίδιο το παράθυρο), που βοηθούν τον καθαρό αέρα να διεισδύσει στο σπίτι ανεμπόδιστα. Ακόμη και αν το σύστημα εξαερισμού είναι πολύ κακό. Για την τοποθέτηση της βαλβίδας, το τοίχωμα τρυπιέται υπό γωνία, δημιουργώντας οπές διαμέτρου 6-10 cm (σύμφωνα με τη διάμετρο του αγωγού). Στο εσωτερικό, η μόνωση είναι εγκατεστημένη, καλύπτεται με μια σχάρα στην κορυφή. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας είναι αποτελεσματικές και δεν είναι τόσο αισθητές όσο οι σχισμές στα παράθυρα.
 • Μερικές φορές ο αέρας στο δωμάτιο κυκλοφορεί ελάχιστα λόγω της στενής τοποθέτησης των θυρών στο πάτωμα. Αν το πρόβλημα είναι αυτό, δημιουργήστε πλέγματα αερισμού στο κάτω μέρος της πόρτας.
 • Προβλήματα με το σύστημα εξαερισμού - αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα με το επίπεδο υγρασίας στο διαμέρισμα. Αγοράστε έναν υγραντήρα αέρα.

Βίντεο: επισκευή της κουκούλας κουζίνας.

Πού να πάτε;

Όχι όλα τα προβλήματα με την κουκούλα μπορούν και πρέπει να λυθούν ανεξάρτητα. Για να ζητήσετε βοήθεια, χρειάζεστε έναν αρμόδιο οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Για οικιστικά πολυκατοικίες:

 • εταιρεία διαχείρισης ·
 • Στέγαση και κοινοτικές υπηρεσίες (γραφείο στέγασης;
 • HOA (Σύλλογος Ιδιοκτητών Στέγασης).

Ο αλγόριθμος επίκλησης είναι απλός:

 • Εκτελέστε μια δήλωση σχετικά με τη δυσλειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα. Περιγράψτε λεπτομερώς, τι είδους πρόβλημα, ζητήστε να καταλάβετε και να λύσετε το πρόβλημα. Κάντε ένα αντίγραφο του εγγράφου. Ξαφνικά οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θα αντιδράσουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γράψετε μια καταγγελία και θα χρειαστείτε ένα αντίγραφο της αίτησης.
 • Περιμένετε την άφιξη ενός ειδικού από τους εκπροσώπους της κοινότητας. Ελέγχει τη λειτουργία του εξαερισμού, περιγράφει όλες τις δυσλειτουργίες. Είναι απαραίτητο να συνδεθούν οι γείτονες: η έκθεση επιθεώρησης συντάσσεται με την παρουσία δύο ακόμη ενοικιαστών.
 • Οι εκπρόσωποι του HOA ή του Γραφείου Στέγασης λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την επισκευή ή την αντικατάσταση του εξαερισμού.
 • Τις επόμενες 45 ημέρες, οι ειδικοί εξαλείφουν το πρόβλημα. Εάν είναι απαραίτητο - αφαιρέστε τα δομικά υπολείμματα από τους άξονες εξαερισμού.

Εάν εντός ορισμένου χρόνου η εταιρεία διαχείρισης (Γραφείο Στέγασης, HOA) δεν λύνει το πρόβλημα ή δεν ανταποκρίνεται στην αίτηση - παραπονιούνται. Για το σκοπό αυτό: Rospotrebnadzor, Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα, Κρατική Επιθεώρηση Στέγασης. Μπορείτε να γράψετε μόνο σε έναν οργανισμό, μπορείτε - συνολικά.

Οι καταγγελίες θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από όλες τις μαρτυρίες και έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεσή σας:

 • εφαρμογή ·
 • αντίγραφο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία διαχείρισης ·
 • πιστοποιητικό εξαερισμού ·
 • απάντηση από τον οργανισμό.
 • Φωτογραφικά και βιντεοταινικά, στα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί.

Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί λόγω των ενεργειών των γειτόνων (μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση, εγκατάσταση τεχνητών απορροφητήρων) - αυτοί εξαλείφουν τα λάθη στη λειτουργία των δικτύων. Η κουκούλα στο διαμέρισμα δεν είναι πάντα αισθητή, αλλά πάντα χρήσιμη. Χωρίς αυτό, ο καθαρός αέρας στο σπίτι δεν είναι δυνατός. Ως εκ τούτου, είναι τόσο σημαντικό να παρατηρήσετε εγκαίρως ότι απέτυχε και έπαψε να εργάζεται.

Πώς είναι ο εξαερισμός του διαμερίσματος;

Από τον τρόπο λειτουργίας του αερισμού στο διαμέρισμα εξαρτάται η ευημερία και η άνεση των κατοίκων του. Τι είναι απαραίτητο για τη διευθέτηση του; Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του; Τι πρέπει πρώτα να κάνω για να βελτιώσω την κυκλοφορία του αέρα μεταξύ του δρόμου και του σπιτιού; Αυτές οι ερωτήσεις τίθενται συχνά από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, οι οποίοι έχουν ζεστό αέρα στο σπίτι, εφίδρωση παράθυρα και μυρωδιές των τροφίμων που μαγειρεύονται στην κουζίνα.

Λειτουργία εξαερισμού

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα και καθορίστε πρώτα ποιες μέθοδοι μπορούν να την προσφέρουν.

Τώρα χρησιμοποιήστε διάφορες επιλογές για εξαερισμό:

Για να επιτευχθεί ένα καλό σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να εξοπλίσετε σωστά το διαμέρισμά σας με αγωγούς εξαερισμού - τροφοδοσία και εξάτμιση. Αποτελούν τη βάση του εξαερισμού, χωρίς την οποία κανένας από αυτούς δεν θα λειτουργήσει. Αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ μηχανικών, φυσικών και μικτών τύπων εξαερισμού;

Φυσικό διαμέρισμα αερισμού

Το έργο του φυσικού αερισμού βασίζεται στη φυσική κίνηση των αέριων μαζών. Ο αέρας λόγω της διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης και της θερμοκρασίας στο δωμάτιο και στον δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο με κάθε είδους ρωγμές, παράθυρα και πόρτες. Οι αέριες μάζες διασχίζουν ολόκληρο το διαμέρισμα και εξέρχονται μέσω του ανοίγματος, που βρίσκεται κάτω από την οροφή στην κουζίνα, στην τουαλέτα και στο μπάνιο. Το κύριο πράγμα σε αυτό το σύστημα δεν είναι να εμποδίσουμε το δρόμο προς τη ροή του αέρα.

Κίνηση αέριων μαζών

 • Χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας.
 • Ο εξαερισμός λειτουργεί συνεχώς.
 • Απλότητα των εργασιών εγκατάστασης.

Από τα ελάχιστα μπορούν να εντοπιστούν:

 • Αδυναμία να δουλέψουμε καλά στη ζεστή εποχή.
 • Εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες: κατεύθυνση ανέμου, βροχή και ούτω καθεξής.
 • Κακή ρύθμιση του αέρα εξαγωγής.

Μηχανικός αερισμός

Εάν αποφασίσετε ότι η λειτουργία του εξαερισμού δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη φύση, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή στη δυνατότητα εγκατάστασης στο διαμέρισμά σας ενός αυτόνομου συστήματος υποχρεωτικού εξαερισμού. Θα είναι υπεύθυνη για την είσοδο καθαρού αέρα στο σπίτι και την έξοδο του εξωτερικού χώρου.

Τα μειονεκτήματα αυτού του συστήματος είναι ότι είναι μάλλον μεγάλο, ακριβό και η τοποθέτησή του απαιτεί σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες.

Από τα πλεονεκτήματα, μπορεί κανείς να επισημάνει ένα υψηλό ποσοστό παραγωγικότητας και το γεγονός ότι ο εξαερισμός του διαμερίσματος ελέγχεται πλήρως.

Μικτός εξαερισμός

Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει ταυτόχρονα σημάδια φυσικού και μηχανικού εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, για την εισροή αέρα στο διαμέρισμα θα συναντήσει τα παράθυρα ή τις βαλβίδες τροφοδοσίας, αλλά για την απομάκρυνση του συστήματος εξάτμισης.

Τις περισσότερες φορές σε διαμερίσματα χρησιμοποιείται αυτός ο τύπος εξαερισμού.

Τι θα συμβεί αν το έργο της κουκούλας σπάσει;

Κάθε κτίριο είναι χτισμένο λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα εξαερισμού. Τις περισσότερες φορές εγκαθίσταται φυσικός αερισμός, ο οποίος συνδέεται με την αντοχή, την αξιοπιστία και τη φθηνότητα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να λειτουργεί ελάχιστα ή αρνείται καθόλου. Πώς να βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση;

Έλεγχος και αιτία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή είναι να μάθετε τον λόγο για τον τερματισμό της κυκλοφορίας του αέρα. Εδώ, στις εγχώριες συνθήκες, θα φτάσετε με τη βοήθεια ενός χαρτιού. Θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα από τα καταστήματα του διαμερίσματος. Εάν το φύλλο δεν κολλάει στον τοίχο, τότε είναι καιρός να καθαρίσετε τους αεραγωγούς αερισμού ή να κάνετε άλλες επισκευές.

Για να καθορίσετε τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν, θα πρέπει να ελέγξετε ξεχωριστά την κουκούλα, την εισροή και την κυκλοφορία των ροών του αέρα στο διαμέρισμα. Εκχυλίστρια. Για να διαγνώσετε τη δουλειά του, πρέπει να αφήσετε ανοιχτά τα παράθυρα στα δωμάτια και να μην εμποδίσετε τη διαδρομή της κίνησης του αέρα. Εισροή: κλειστά παράθυρα και ανοιχτές εσωτερικές πόρτες. Ο έλεγχος της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα σημαίνει κλειστές πόρτες και ανοιχτά παράθυρα.

Γιατί έπαψε να λειτουργεί ο εξαερισμός;

 • Ο πρώτος και ο κύριος λόγος θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση παράθυρων με διπλά τζάμια.
 • Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι τα σκουπίδια στον αγωγό εξαγωγής.
 • Κατά την ανακαίνιση εγκαταστάθηκαν νέες πόρτες.

Λύστε το ζήτημα με την κουκούλα

Αρχικά προσπαθήστε να προσαρμόσετε τις εργασίες φυσικού αερισμού. Για να γίνει αυτό, θα καθαρίσουμε τους αγωγούς εξαγωγής. Θα χρειαστεί ένα χαλί και χαλύβδινο καλώδιο αντί για λαβή. Πριν αρχίσετε να εργάζεστε, προετοιμάστε την περιοχή γύρω από τον αεραγωγό, πιθανόν να εκτοξευθεί μεγάλη ποσότητα θραυσμάτων. Έτσι, μπορείτε να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τα κανάλια που βρίσκονται στο διαμέρισμα.

Πριν και μετά τον καθαρισμό

Υπάρχει μια πιθανότητα ότι ο καθαρισμός δεν βοηθάει. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αφαιρέσετε τα συντρίμμια από τον κύριο αεραγωγό σε ολόκληρο το σπίτι. Δεν υπάρχει ανάγκη να αναληφθεί οποιαδήποτε ανεξάρτητη δράση. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με μια εταιρεία που το κάνει αυτό επαγγελματικά.

Πριν από τον καθαρισμό, να είστε βέβαιος να προειδοποιήσει τους γείτονες, δεδομένου ότι πολλή σκόνη μπορεί να φτάσει σε τους μέσω των αγωγών εξαερισμού στα διαμερίσματα.

Αναγκαστικό σχέδιο

Αυτή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την εγκατάσταση αερισμού στο διαμέρισμα. Εάν θέλετε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, τότε είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο. Επίσης, μην ξεχνάτε την κουζίνα.

Τοποθετήστε τον υπερσυμπιεστή απευθείας μέσα στον αεραγωγό. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

 • Τοποθέτηση καλωδίων.
 • Εγκατάσταση του ανεμιστήρα.

Όσον αφορά την παροχή ρεύματος στον εξαεριστήρα, είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια της επισκευής. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κρύψετε τα καλώδια κάτω από την επένδυση.

Αρχικά στάδια εγκατάστασης

Όσο για την κουκούλα στην κουζίνα, αναφέρεται στο γένος του τοπικού εξαερισμού. Δεν έχει εγκατασταθεί για να καθαρίσει τον αέρα σε ολόκληρο το δωμάτιο, αλλά για να απομακρύνει τον ατμό και τις οσμές πάνω από την περιοχή μαγειρέματος (σόμπα κουζίνας).

Για να εγκαταστήσετε σωστά το κάλυμμα στην κουζίνα, θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την μέθοδο της σύνδεσής του με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ένα για την απομάκρυνση του εξερχόμενου αέρα από το δωμάτιο - δεξιά στο δρόμο ή σε ένα κοινό αγωγό εξαγωγής. Η ίδια η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας.

Η κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμα

Μερικές φορές το πρόβλημα έγκειται στη διακοπή της κίνησης του αέρα γύρω από το διαμέρισμα. Όλα οφείλονται στο γεγονός ότι οι εσωτερικές πόρτες κλείνουν πολύ σφιχτά. Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιείται μία από τις ακόλουθες επιλογές.

Μπορείτε να σηκώσετε την πόρτα πάνω από το πάτωμα για να δημιουργήσετε ένα κενό αρκετών εκατοστών.

Πρόσφατα, οι βαλβίδες πόρτας έχουν γίνει δημοφιλείς. Για ποιοτική κυκλοφορία, τρία είναι αρκετά. Τοποθετήστε τα στην πόρτα κοντά στο πάτωμα.

Τρύπες για τη βαλβίδα της πόρτας

Πώς να κάνετε μια ροή αέρα;

Παραβιάσεις άφιξη του καθαρού αέρα στο διαμέρισμα προκύπτει κατά την εγκατάσταση των παράθυρα με διπλά τζάμια τα οποία είναι απόλυτα σφιχτά. Αλλά πώς να βεβαιωθείτε ότι ο αέρας άρχισε και πάλι να ρέει στο διαμέρισμα;

Η απάντηση είναι απλή - εγκαταστήστε μια βαλβίδα τροφοδοσίας τοίχου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνετε μια διαμπερή οπή στον τοίχο πάνω από το ψυγείο (αν υπάρχει χώρος). Κάντε το κανάλι υπό γωνία 7 μοίρες προς τα κάτω προς το δρόμο. Μετά από αυτό, εγκαθίσταται ένας εύκαμπτος αγωγός αέρα. Εξωτερικά υπάρχει μια προστατευτική μάσκα εξαερισμού και μέσα από αυτό υπάρχει κιβώτιο με απορροφητήρα ήχου.

Γωνία με εύκαμπτο αγωγό

Λοιπόν, αν είστε πολύ τεμπέληδες και δεν θέλετε να κάνετε κάποια ενέργεια, απλά κάντε ένα περιοδικό αερισμό στο σπίτι. Αλλά να έχετε κατά νου ότι κατά τη χειμερινή περίοδο θα χάσετε πάρα πολύ θερμότητα.