Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού με τα χέρια σας

Το κελάρι πρέπει να διαθέτει ράφια και ράφια για την αποθήκευση τροφίμων, πρισμάτων, φρέσκων λαχανικών και φρούτων και είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Ένα ομοιόμορφο καθεστώς θερμοκρασίας μέσα στις εγκαταστάσεις θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των προϊόντων μέχρι την επόμενη συγκομιδή. Ο σωστός αερισμός του κελαριού σας επιτρέπει να διατηρείτε το βέλτιστο καθεστώς αποθήκευσης λαχανικών σε αυτό.

Αυτό θα το σώσει από την υγρασία του δωματίου και την υψηλή υγρασία, θα αποτρέψει την εμφάνιση του καλουπιού. Χρησιμοποιώντας τους βασικούς κανόνες των συστημάτων εξαερισμού της συσκευής, μπορείτε να κάνετε το κελάρι στεγνό, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες συσκευές κλιματισμού και απλά να τις εγκαταστήσετε ή μπορείτε να φτιάξετε έναν αγωγό αέρα μόνοι σας.

Η δεύτερη επιλογή είναι κατάλληλη για οικιακή χρήση του κελάριου, το πρώτο - για τη διευθέτηση των μεγάλων βιομηχανικών αποθηκών.

Πριν κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι, θα πρέπει να επιλέξετε την πιο κατάλληλη παραλλαγή του συστήματος. Είναι φυσικά και υποχρεωτικά.

αερισμός - κύκλωμα 1

Οι κύριες διαφορές των συστημάτων:

 • Η αναγκαστική μέθοδος περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού μηχανισμού ανεμιστήρα. Μια τέτοια απλή, με την πρώτη ματιά, μέθοδο, κατάλληλη για την ανταλλαγή αέρα σε φυτικά αποθέματα μεγάλου όγκου. Ανεμιστήρας για το κελάρι που τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.
 • για φυσικό εξαερισμό χρησιμοποιούν επίσης ανεμιστήρα, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά - η συσκευή εγκαθίσταται για αρκετές ημέρες για να στεγνώσει γρήγορα την αποθήκευση.

Χαρακτηριστικά της διάταξης εξαερισμού:

 • ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται μέσω ενός τμήματος του θεμελίου.
 • ο σωλήνας παροχής πρέπει να είναι επίπεδος.
 • μέρος του σωλήνα εξάτμισης, είναι απαραίτητη η μόνωση, για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα χρήσης και η λειτουργία συντήρησης θερμοκρασίας.

Σημαντικό! Για τον αποτελεσματικό αερισμό οποιουδήποτε άλλου χώρου, οι αεραγωγοί πρέπει να έχουν υψηλή ικανότητα ροής. Για να μην υπάρχει έλλειψη μάζας αέρα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή διάμετρο του σωλήνα για τη συσκευή εξαερισμού του κελάριου.

Φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός ενός υπόγειου χώρου με δύο σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα.

Κατάλληλο υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών είναι σωλήνες από αμίαντο ή PVC. Για σωλήνες από γαλβανισμένο ατσάλι, χρησιμοποιείται η σωστή σωστή διάμετρος - απαιτείται 25 cm2 ανά m2, υπολογιζόμενο από το συνολικό μέγεθος.

Για την τοποθέτηση σωλήνων χρησιμοποιούνται συνήθως οι αντίθετες γωνίες. Εξαιτίας αυτού, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού στάσιμου υγρού αέρα.

Δομή του συστήματος εξάτμισης

Σωλήνας εξάτμισης - χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των μαζών αέρα μέσα στο δωμάτιο. Κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση - σε μια από τις γωνίες του κελαριού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κατώτερο τμήμα του αγωγού πρέπει να εγκατασταθεί στην κορυφή του δωματίου. Στο δωμάτιο, το άνοιγμα αερισμού πρέπει να είναι κάθετο. Στα σημεία απόσυρσης, πρέπει να υπάρχει μια προβολή πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής περίπου 50 cm ή περισσότερο.

Για να μειωθούν οι μάζες των συμπυκνωμάτων που θα σχηματιστούν μέσα στο σωλήνα, είναι απαραίτητο να διεξάγεται η μόνωση του αγωγού. Η διαδικασία θέρμανσης δεν απαιτεί πολύ χρόνο και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Για εργασία, θα χρειαστεί ένας σωλήνας με ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο και ορυκτοβάμβακα ή άλλη μόνωση. Ένας σωλήνας τοποθετείται στο εσωτερικό του δεύτερου και ο κοίλος χώρος γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

 1. Ένα απλό σχέδιο εξαερισμού της μεθόδου του κελάρι - μέσω της γραμμής: ο σωλήνας διέρχεται από το δάπεδο, ανεβαίνει κατά μήκος της γωνίας του τοίχου και αφαιρείται μέσω της οροφής και της οροφής.
 2. Πιο περίπλοκη - μέσω του τοίχου, όταν το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξάτμισης βρίσκεται οριζόντια και ανεβαίνει ήδη πάνω στην επιφάνεια. Αυτό το σχήμα είναι επίσης κατάλληλο για δομή χύμα πάνω από το έδαφος.

Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​αέρα. Συνήθως, ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος στη γωνία απέναντι από τον αγωγό εξαγωγής. Το ύψος του ανοιχτού άκρου του σωλήνα από το επίπεδο του δαπέδου είναι 40-50 cm. Στη συνέχεια περνάει από τις επικαλυπτόμενες περιοχές και επίσης ανεβαίνει 25-30 εκατοστά από το δάπεδο.

αερισμός στο σχέδιο κελάρι 3

Ο αγωγός εισαγωγής αέρα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε το κάτω μέρος της δεν έφτασε το επίπεδο κομμάτι του δαπέδου κατά περίπου 45-50 εκ. Περίπου η ίδια απόσταση θα πρέπει να κοπεί μεταξύ του άνω και του εδάφους.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το ανώτερο τμήμα πρέπει να καλύπτεται με προστατευτικό πλέγμα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των αποθεμάτων τροφίμων από τρωκτικά, ποντίκια, αρουραίους και άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό πλέγμα.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών.
Εάν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ εντυπωσιακή, τα ρεύματα σχηματίζονται μέσα στο δωμάτιο.

Σε μια άλλη περίπτωση, αντίθετα - ο αέρας θα παραμείνει στάσιμος. Για τη ρύθμιση της κίνησης των αέριων μαζών χρησιμοποιούνται βαλβίδες. Εγκαθίστανται και στους δύο σωλήνες - τόσο στην εξάτμιση όσο και στην τροφοδοσία.

Πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

 • ένα μικρό κόστος - ο αερισμός του κελαριού με τα δικά τους χέρια δεν απαιτεί σημαντικές οικονομικές δαπάνες?
 • εξοικονόμηση ενέργειας ·
 • δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης.
 • δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, είναι συνήθως απαιτείται μόνο το χειμώνα με μια απότομη ψύξη?
 • συμβατότητα με άλλα συστήματα εξαερισμού ή συστήματα κλιματισμού που μπορούν να εγκατασταθούν στο σπίτι, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό για το κελάρι.

Στο τέλος της εγκατάστασης, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε τη λειτουργία του συστήματος. Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο φύλλο χαρτιού, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται στο άνοιγμα εξαερισμού.

Μπορεί να ελεγχθεί πολύ απλά: εάν το φύλλο δονείται κάτω από τις ροές αέρα, τότε ο εξαερισμός στο κελάρι έχει ρυθμιστεί σωστά με τα χέρια σας. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχεται η λειτουργικότητα του συστήματος αγωγών σε ένα κελάρι με έναν σωλήνα.

Σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού, μόνιμου ανεμιστήρα - της βέλτιστης λύσης για τη διευθέτηση ενός μεγάλου κελάριου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φυσικό αερισμό του κελαριού, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής.

Ο εξαερισμός του κελαριού που βρίσκεται στο κτίριο του διαμερίσματος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες - ο αγωγός αέρα για την εισροή αέριων μαζών τοποθετείται μόνο μέσω του υπερυψωμένου τμήματος του υπογείου. Εάν υπάρχει ήδη ένα υπόγειο, τότε ο αγωγός παροχής αέρα περνά μέσα από αυτό. Ο σωλήνας πρέπει να είναι επίπεδος, με ελάχιστο αριθμό στροφών και γωνιών. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στο μήκος, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από το σύστημα εξάτμισης, πρέπει να μονώσετε.

Ο εξαερισμός του κελαριού είναι συνήθως τοποθετημένος μέσα στο τείχος του εξοχικού σπιτιού ή του σπιτιού. Αν ο εξαερισμός του κελάριου κάτω από το σπίτι είναι εγκατεστημένος μετά την κατασκευή, τότε στον τοίχο υπάρχουν ειδικές κοιλότητες ή μια δίοδος κατά μήκος του τοίχου.

Εάν το κελάρι είναι μικρού μεγέθους, τότε οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούν να παρέχουν αερισμό ακόμη και με ένα σωλήνα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ο εξαναγκασμένος αερισμός του κελάριου το χειμώνα, όταν έχουν ρυθμιστεί αρνητικές θερμοκρασίες, μπορεί να απενεργοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον αερισμό του δωματίου.

Διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού

Αν το κελάρι είναι ήδη μπλοκαρισμένο, ανοίγματα για τοποθέτηση αγωγών σε βήματα 26 cm2 ανά 1 m2 επιφάνειας χτυπιούνται σε αντίθετες γωνίες στους τοίχους.

Εξάτμιση αγωγός κατέρχεται προς τα έσω διαμέσου του ανοίγματος έτσι ώστε το κατώτερο άκρο είναι κάτω από το ανώτατο όριο, παύλα απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από 10-15 cm. Το επάνω μέρος του απορροφητήρα είναι έξοδος στον αέρα μέσω μιας τρύπας από την οροφή σε ύψος 15-25 cm.

Ο αγωγός παροχής αέρα είναι ήδη σε άλλη τρύπα. Από το πάτωμα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20-25 εκ. Όλες οι σχισμές σφραγίζονται προσεκτικά με τσιμεντοκονία.

Συνιστώμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες από 2 έως 4

Ο υπολογισμός του εξαερισμού του κελαριού γίνεται ως εξής: η ποσότητα του αέρα που έχει περάσει για 1 ώρα, ο όγκος του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την συνιστώμενη τιμή ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό της διατομής των αγωγών: F = ρυθμός ροής αέρα (ταχύτητα αέρα x 3600)

Ο εξαερισμός του κελάριου σε ιδιωτική κατοικία ή σε dacha εκτελεί ταυτόχρονα δύο σημαντικές λειτουργίες:

 • παρέχει κατάλληλες συνθήκες για την αποθήκευση προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • βοηθά στη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας στο σπίτι πάνω από το κελάρι.

Ο εσφαλμένος αερισμός του κελάριου στο σπίτι επηρεάζει αρνητικά την άνεση και την ευκολία. Σε αυτή την περίπτωση, η υγρασία και η μούχλα, ο αέρας εύκολα διεισδύει στα σπίτια. Οι κανόνες υγιεινής παραβιάζονται, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών μεταξύ των κατοίκων των χώρων.

Σημαντικό! Θυμηθείτε ότι ακόμη και ένα καλά κλεισμένο καπάκι, πόρτα ή πώμα κελάριου δεν θα αντικαταστήσει το σύστημα εξαερισμού, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος διαβίωσης.

Προετοιμασία κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και στις περιόδους όπου η καρτέλα ετοιμάζεται για την αποθήκευση των προϊόντων, θα πρέπει να είναι ανοιχτές όλες τις πόρτες, τα παράθυρα, μην ξεχνάτε σχετικά με τις βαλβίδες πεταλούδα στους σωλήνες. Αυτό γίνεται για να στεγνώσει περαιτέρω το κελάρι και να αποκατασταθεί η ίδια θερμοκρασία μέσα.

Εάν το δωμάτιο είναι έντονα κορεσμένο με υγρασία, για να στεγνώσει γρήγορα τον αέρα, αφαιρεί ολόκληρο το δέντρο, το οποίο χωρίζεται ξεχωριστά στον ήλιο. Εάν είναι απαραίτητο, το κελάρι μπορεί να αερίζεται με ανεμιστήρες για 3-5 ημέρες πριν από την προετοιμασία των προϊόντων.

Απλή συμβουλή: απομακρύνεται η υγρασία, αν σε ένα κελάρι βάλτε ένα κουβά με ασβέστη. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι να βελτιωθεί η πρόσφυση με ένα κερί, πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά από το σωλήνα εξάτμισης.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι επίσης η χρήση ηλεκτρικών θερμαντήρων. Κατάλληλο και ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη μέση του κελαριού. Αφού ολοκληρωθεί η ξήρανση από τον ανεμιστήρα, οι τοίχοι και η οροφή πρέπει να καλύπτονται με εμποτισμό - εφαρμοζόμενο σε στρώσεις. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να σχηματιστεί μια αδιάβροχη επιφάνεια.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο απορροφητήρας λειτουργεί κανονικά, το σύστημα αερισμού στο κελάρι εξασφαλίζει κανονικό εξαερισμό όχι μόνο μέσα στο κελάρι, αλλά και ολόκληρο το χώρο διαβίωσης στο σύνολό του.

Τρόποι για την οργάνωση εξαερισμού υψηλής ποιότητας στο υπόγειο

Παράθυρα αερισμού στο υπόγειο

Ο εξαερισμός του υπόγειου χώρου απαιτείται πολύ συχνά. Για παράδειγμα, για να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε μια γκαράζ, πρέπει να τηρείτε ένα ορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Το κελάρι του εξοχικού σπιτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάουνα, αίθουσα μπιλιάρδου, χώρος για αθλητικά παιχνίδια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν συζητείται καν το ζήτημα του αερισμού. Προκειμένου να φροντίσει για τον έγκαιρο αερισμό των χώρων, ο εξοπλισμός που τοποθετείται στην αίθουσα του υπογείου, και ειδικότερα το σύστημα θέρμανσης, είναι επίσης υποχρεωμένος.

Είδη εξαερισμού

Τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους. Ο πρώτος τύπος είναι ο φυσικός εξαερισμός. Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση των ροών αέρα συμβαίνει αυθόρμητα, υπό την επίδραση των φυσικών δυνάμεων της φύσης. Δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, χρησιμοποιούνται μόνο η διαφορά θερμοκρασίας, πίεσης και δύναμης του ανέμου.

Φυσικός εξαερισμός υπογείου

Ο δεύτερος τύπος εξαερισμού αναγκάζεται. Το κύριο στοιχείο του είναι ο ανεμιστήρας, μέσω του οποίου κινείται ο αέρας. Τα συστήματα εξαναγκασμένης εξαερισμού διαθέτουν χώρους μεγάλης έκτασης και χώρους μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων.

Εξοπλισμός εξαερισμού του κελαριού

Σχέδιο εξαερισμού κελάρι

Η πιο απλή έκδοση του φυσικού αερισμού

Η απλούστερη εκδοχή του αερισμού του υπόγειου δωματίου είναι ο εξαερισμός, ο οποίος λειτουργεί με τη βοήθεια απλών καυσαερίων, οπών στο θεμέλιο ή στο υπόγειο του κτιρίου.

Ο αέρας στο υπόγειο

Σημαντικό!

Συνιστάται μόνο να προβλεφθεί ο αέρας εκ των προτέρων, ακόμη και πριν από την κατασκευή του κτιρίου, είτε πρόκειται για γκαράζ, εξοχική κατοικία ή εξοχικό σπίτι.

Διαφορετικά, πρέπει να χτυπήσετε τρύπες στους τοίχους, που είναι αρκετά επίπονη. Η μέθοδος διάτρησης διαμαντιών είναι κατάλληλη για τη δημιουργία τακτοποιημένων, όμορφων προϊόντων.

Η οργάνωση του φυσικού αερισμού με τη βοήθεια του κλιματισμού στο αρχικό στάδιο της κατασκευής

Για να διασφαλιστεί ότι ο υγρός βροχερός καιρός δεν προσθέτει υγρασία στο υπόγειο, οι εκρήξεις θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 30 cm από το έδαφος. Η διάμετρος των οπών επιλέγεται από το εύρος των 125-225 cm, όσο μεγαλύτερο είναι το υπόγειο, τόσο περισσότερο πρέπει να υπάρχει έκρηξη.

Ο αέρας στην βάση χρησιμεύει για την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα κάτω από το πάτωμα

Οι οπές εξαερισμού πρέπει να κλείνουν με σχάρες στο πλάι του δρόμου. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η διείσδυση στο υπόγειο διαφόρων ζωντανών πλάσματα - ποντίκια, αρουραίοι, γάτες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο ανεμιστήρας με βαλβίδες. Θα επιτρέψουν τη ρύθμιση της ροής του αέρα - την αύξηση του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τη μείωση (ή τελική διακοπή) το χειμώνα, όταν υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το υπόγειο.

Υπόγειο με πλέγμα

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι το ελάχιστο κόστος χρηματοδότησης και εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν πιο αποτελεσματικά συστήματα που βασίζονται στη χρήση των νόμων της φύσης και δεν απαιτούν την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Οι βασικές αρχές είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος αερισμός

Φυσικός αερισμός με σωλήνες

Μια πιο αποτελεσματική επιλογή φυσικού αερισμού επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση δύο αγωγών (αεραγωγών) - τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Υπόγειο με σωλήνα

Θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του υπογείου, εξασφαλίζοντας έτσι τον πληρέστερο αερισμό. Κατά την εγκατάσταση σωλήνων, πρέπει να προσπαθήσετε να τηρήσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • ο σωλήνας εισαγωγής, το κατώτερο άκρο του, πρέπει να ανέλθει σε 20-50 cm πάνω από το δάπεδο.
 • άνω - προεξέχουν πάνω από το έδαφος σε 0,5-1 m?
 • ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να έχει μήκος 2,5-3 m, αυτό θα παρέχει τη διαφορά θερμοκρασίας που είναι απαραίτητη για την κίνηση των ρευμάτων αέρα.
 • το άνω άκρο του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να είναι πάνω από την οροφή ή την πατινάζ κατά 40-50 cm.
 • Το κατώτερο άνοιγμα του σωλήνα εξάτμισης βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του υπογείου.

Παράδειγμα συσκευής εκκένωσης σε δωμάτιο υπογείου

Συμβουλές!
Αν ο αγωγός εξαγωγής είναι τοποθετημένος κοντά στα στοιχεία θέρμανσης, αυτό θα αυξήσει το ρεύμα αέρα, βελτιώνοντας έτσι τον εξαερισμό.

Η θερμομόνωση της κορυφής του σωλήνα εξάτμισης θα προωθήσει επίσης την εντατική κίνηση των αέριων μαζών.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Μια χρήσιμη προσθήκη στο σύστημα παροχής και εξάτμισης του φυσικού αερισμού είναι ο εκτροπέας, λόγω του οποίου ενισχύεται το ρεύμα αέρα. Ο εκτροπέας είναι εγκατεστημένος στην άνω άκρη του σωλήνα εξαγωγής. Η ενίσχυση της ώσης θα συμβεί με κάθε ριπή του ανέμου: ο άνεμος φυσάει από τη μία πλευρά του εκτροπέα, με αποτέλεσμα από την άλλη πλευρά να υπάρχει αραίωση, μια περιοχή χαμηλής πίεσης. Αυτό διεγείρει την έξοδο αέρα επάνω στον σωλήνα.

Σωλήνας εξάτμισης με εκτροπέα

Ποιες σωλήνες να χρησιμοποιήσετε;

Πριν αρχίσετε να εξοπλίζετε το υπόγειο με αερισμό, θα πρέπει να καταρτίσετε το σχέδιό του. Ακόμη και ένα απλό σχηματικό σχέδιο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε με ακρίβεια το μήκος των σωλήνων και την ακριβή τους θέση.

Σχέδιο αερισμού στο υπόγειο στο γκαράζ

Όσο για το υλικό σωλήνων, χρησιμοποιείται συχνά μέταλλο, αλλά η τοποθέτησή τους μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα και η αναπόφευκτη συμπύκνωση τελικά θα οδηγήσει σε σκουριά. Για αυτοεγκατάσταση, οι σωλήνες PVC είναι εξαιρετικοί. Είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση μόνοι σας, καλύτερη σφραγίδα, μη σκουριά. Επιπλέον, για πλαστικούς σωλήνες, υπάρχουν πολλά πρόσθετα εξαρτήματα που απλοποιούν την εγκατάσταση, - διάφορους προσαρμογείς, γωνίες κ.λπ. Για να αποστραγγίσετε το συσσωρευμένο συμπύκνωμα, τοποθετήστε μια ειδική βρύση.

Πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού

Απλοποιημένες επιλογές

Εάν το υπόγειο είναι μικρό σε όγκο, ο απλοποιημένος σχεδιασμός της προηγούμενης έκδοσης του εξαερισμού μπορεί να είναι σημαντικός. Ένας αγωγός αέρα είναι κατασκευασμένος από ξύλο με ένα διαχωριστικό, στο οποίο βρίσκονται και τα δύο κανάλια - τόσο τροφοδοσία όσο και εξάτμιση. Επειδή τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου σε ένα τέτοιο σύστημα είναι κοντά το ένα στο άλλο, ένας μικρός χώρος θα αερίζεται.

Συμβουλές!

Για να επεκταθούν οι δυνατότητες αυτού του σχεδιασμού, μπορεί να συμπληρωθεί, για παράδειγμα, με ένα στόμιο που θα οδηγήσει το άνοιγμα του καναλιού τροφοδοσίας σε ένα άλλο τμήμα του υπογείου.

Απλοποιημένο σύστημα εξαερισμού υπογείου

Μια άλλη επιλογή απλούστευσης του σχεδίου εξαερισμού είναι να αποκλειστεί το κανάλι τροφοδοσίας. Με την παρουσία μόνο μιας θυρίδας εξάτμισης, ο αέρας θα ρέει στο υπόγειο μέσω των σχισμών και των διαρροών. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αρκεί.

Φυσικός αερισμός στο υπόγειο

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ακόμα και η πιο επιτυχημένη έκδοση του φυσικού αερισμού δεν εγγυάται σταθερή ροή καθαρού αέρα στο υπόγειο καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Ο λόγος για αυτό είναι η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Η σταθερότητα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ανεμιστήρας (οι ανεμιστήρες) μπορούν απλά να προστεθούν σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα αερισμού.

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού

Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας εγκατεστημένος στον αγωγό τροφοδοσίας θα βελτιώσει σημαντικά την ανταλλαγή αέρα με το πτερύγιο ανοιχτό. Εάν αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, σε μια μεγάλη περιοχή, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα και στην κουκούλα.

Αναγκαστικός αερισμός του υπογείου

Αναγκαστικό εκχύλισμα από το κελάρι

Βελτιώσεις στον τεχνητό εξαερισμό

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού σπάνια περιορίζεται στους απλούς ανεμιστήρες. Πολύ βολικό είναι ένα σύστημα που αναλύει την υγρασία και τη θερμοκρασία στο δωμάτιο και περιλαμβάνει αερισμό μόνο εάν είναι απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο στο υπόγειο διατηρείται σταθερό "κλίμα" με βέλτιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μια άλλη κοινή επιλογή για τον αυτόματο αερισμό είναι η περιοδική ενεργοποίηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων. Η συχνότητα μεταγωγής μπορεί να ποικίλει, για παράδειγμα, ανάλογα με την ώρα του έτους.

Συσκευή για τον αερισμό του κελαριού

Εκτός από τους ανεμιστήρες, οι οποίοι παρέχουν έγκαιρο αερισμό στο υπόγειο, το σύστημα μπορεί να συμπληρωθεί με ένα θερμαντήρα. Κατά κανόνα χρησιμοποιείται ένας θερμαντήρας. Τον χειμώνα, οι παγωμένες ροές αέρα θα θερμαίνονται, αυτό θα επιτρέψει τον πλήρη αερισμό καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρόγραμμα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε φίλτρα αέρα ή ένα σύστημα φίλτρων. Εάν ο αέρας που προέρχεται από το δρόμο είναι συχνά μολυσμένος (σκόνη, βιομηχανικές εκπομπές κ.λπ.), τότε για να αποφευχθεί η μόλυνση των χώρων, φιλτράρεται ο αέρας. Επίσης υπάρχουν συστήματα με κλιματιστικά και υγραντήρες, με τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια δεν θα χαλάσουν το κλίμα στις εγκαταστάσεις.

Σύστημα εξαναγκασμένου εξαναγκασμένου αέρα και εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Ο εξαερισμός ενός μεγάλου υπογείου (άνω των 50 τ.μ.), το οποίο είναι μέρος μιας εξοχικής κατοικίας, έχει νόημα σε ένα συγκρότημα με τον αερισμό ολόκληρου του σπιτιού. Δηλαδή, το γενικό σύστημα αερισμού του σπιτιού πρέπει να περιλαμβάνει το υποσύστημα αερισμού υπογείου.

Συμβουλές!
Εγκατάσταση και διαμόρφωση του εξοπλισμού σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να ανατεθεί σε ειδικούς.

Εξαερισμός και εξάτμιση ενός ξύλινου εξοχικού σπιτιού

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό του κελαριού και να λάβετε υπόψη τα πάντα

Φυσικός αερισμός του κελαριού

Φυσικός εξαερισμός του κελάριου, αυτή είναι η φθηνότερη και προσιτή επιλογή για φρέσκο ​​αέρα. Πώς να κανονίσετε σωστά τον αερισμό στο υπόγειο, θα σας πούμε σήμερα. Ο σωστός αερισμός του κελάριου θα εξασφαλίσει τη ροή του αέρα και θα συμβάλει σε μεγαλύτερη αποθήκευση λαχανικών και φρούτων, μόνο για να γίνει σωστό.
Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας, είναι καλύτερο να κοιτάξετε φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με το θέμα και να καταλάβετε ακριβώς πώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνετε. Και μετά από μια πλήρη κατανόηση του θέματος για να ξεκινήσει την εργασία.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο σωστός εξαερισμός στο κελάρι θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρως τον αερισμό του δωματίου. Όλη η δουλειά εδώ μπορεί να γίνει με τα δικά τους χέρια και η τιμή του έργου θα είναι πολύ χαμηλότερη. Πριν αποφασίσετε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι, θα πρέπει να σκεφτείτε πόσο θα ταιριάζει στο δωμάτιό σας.
Έτσι:

 • Τα πλεονάσματα δεν είναι το υψηλό κόστος αυτού του σχεδιασμού. Ειδικά τα πάντα γίνονται από τα χέρια μας και δεν θα πρέπει να δαπανηθούν στον ανάδοχο.
  Η τιμή για έναν τέτοιο φυσικό εξαερισμό είναι χαμηλή, δεν θα χρειαστεί τεράστιο κόστος, είναι ρεαλιστικό να δαπανάτε μέχρι 1.500 ρούβλια για να αγοράσετε το απαραίτητο υλικό και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει μόνο του.
 • Δεν υπάρχει μεγάλη ταχύτητα εγκατάστασης και η εγκατάσταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του δωματίου.
 • Υπάρχει μια σημαντική έλλειψη φυσικού αερισμού: σε θερμοκρασία αέρα εκτός της ίσης ή μεγαλύτερης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας μέσα στην αποθήκευση, η κίνηση του αέρα δεν συμβαίνει.
 • Η αναγκαστική λειτουργία παρέχει την ευκαιρία να εξασφαλιστεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα στο κελάρι του γκαράζ και να οργανωθεί ένας συνεχής αερισμός στη ζεστή εποχή, όταν ο φυσικός τρόπος δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικός. Αυτό ισχύει για μεγάλα δωμάτια. Αυτό αξίζει να σκεφτούμε πριν ξεκινήσουμε την εργασία.

Μέθοδοι εγκατάστασης

Ο εξαερισμός στο υπόγειο είναι φυσικό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Πρέπει να επιλέξετε αυτό που θα είναι το καλύτερο για εσάς.
Ο φυσικός αερισμός στο υπόγειο πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις για παροχή αέρα. Τώρα θα καταλάβουμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο υπόγειο. Θα δοθεί μια οδηγία για τη σωστή εκτέλεση αυτού του έργου.

Φυσικός εξαερισμός

Για να εξασφαλιστεί κανονικός αερισμός, πρέπει να εγκατασταθούν δύο σωλήνες. Μέσω του σωλήνα εισαγωγής θα ρέει αέρας και μέσω της άλλης εξάτμισης θα βγει.
Η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα θα είναι πιο αποτελεσματική εάν τοποθετηθεί σε διαφορετικούς χώρους και επίπεδα, κάτι τέτοιο δε θα επιτρέψει σε κάποιον από τους σωλήνες να πάρει τον εισερχόμενο φρέσκο ​​αέρα.

Σχέδιο φυσικού αερισμού

 • Ο σωλήνας εξαγωγής είναι τοποθετημένος καλύτερα στην κορυφή, στην οροφή. Και ο δεύτερος στον ίδιο όροφο είναι 50-60 εκατοστά από αυτό.

Προσοχή: Δεν συνιστάται η χρήση περισσότερων σωλήνων για εξαερισμό με μικρή διατομή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις βόρειες περιοχές.

Με αυτόν τον τρόπο εξαερισμού, η ανταλλαγή αέρα στο κελάρι πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς στο ειδικό βάρος του θερμού αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του και του κρύου που προέρχεται από το εξωτερικό. Ο εξαερισμός του κελαριού, διατεταγμένος με αυτό τον τρόπο, ονομάζεται φυσικός.
Έτσι:

 • Ο σωλήνας που προορίζεται για το σχέδιο, είναι απαραίτητο να συναχθεί πάνω από μια κορυφογραμμή μιας στέγης ενός κελάριου. Θα πρέπει να γίνει διπλό, δηλαδή, να μονώσει στην περιοχή όπου περνά μέσα από τη σοφίτα. Και όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας εξαγωγής, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το ρεύμα αέρα.
 • Η διατομή των σωλήνων θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος του ίδιου του κελάριου. Για παράδειγμα, με χώρο δαπέδου 6-8 τετραγωνικών μέτρων, ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι 120 x 120 χιλ. Και όταν εγκαθιστά μόνο ένα σωλήνα, πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 x 150 χλστ.
 • Για να δημιουργήσετε τους σωλήνες αερισμού πάρτε ένα πάχος υλικού περίπου 40 mm. Είναι στενά συνδεδεμένα, χτυπημένα προσεκτικά μεταξύ τους και τοποθετούν παντζούρια και πτερύγια, με τη βοήθειά τους θα είναι σε θέση να ελέγχουν την ανταλλαγή αέρα, τη θερμοκρασία και την υγρασία.
 • Για ένα μικρό κελάρι, αρκετό για εξαερισμό, και ένα μονό καναλιού δύο καναλιών με έναν υπάρχοντα συλλέκτη ανέμου. Με αυτό το σχέδιο στον αγωγό υπάρχουν δύο κανάλια - ένας αέρας τροφοδοσίας, ο άλλος καυσαερίων. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει δικό του μάνδαλο.
 • Ο εξαερισμός των διαφόρων τύπων κελαρίων μπορεί να εγκατασταθεί μέσω μιας καλύπτρας που καλύπτεται με μια σχάρα, μονωμένη από πάνω με οποιοδήποτε αξιόπιστο υλικό.
 • Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχεται η εργασία αερισμού μέσα στην αποθήκη λαχανικών. Γι 'αυτό είναι αρκετό να φέρετε ένα φύλλο χαρτιού και στις δύο οπές των σωλήνων. Αν υπάρχει καλός αερισμός, το φύλλο θα κλονιστεί.
 • Μπορείτε να ελέγξετε τον εξαερισμό και με άλλο τρόπο - βυθίστε σε αυτό ένα δοχείο με ζεστά κάρβουνα. Με τον καπνό, μπορείτε να καθορίσετε την ποιότητα του εξαερισμού. Και υπάρχει επίσης η δυνατότητα να το ανιχνεύσετε στον μούχλα αέρα, μούχλα, αίσθηση υγρασίας, συμπύκνωση.

Προσοχή: Για να αποφύγετε την υγρασία, ο αέρας στο κελάρι είναι σημαντικό να αερίζεται συνεχώς. Ως εκ τούτου, οι εσωτερικές πόρτες θα πρέπει να είναι πλέγμα, και το φθινόπωρο θα πρέπει να ανοίξει, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραθυρόφυλλων και μανδάλων.
Θα είναι πολύ καλό αποτέλεσμα εάν τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με μεγάλο αλάτι στο τραπέζι, και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ασβέστη για το σκοπό αυτό. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο θα απορροφηθεί υγρασία, αλλά και ο αέρας θα απολυμανθεί.

Όταν υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η υγρασία στο κελάρι σας, μπορείτε απλά να πασπαλίζετε νερό σε αυτό, να διασκορπίζετε υγρό πριονίδι παντού ή τοποθετείτε δοχεία με υγρή άμμο.

Όταν το κελάρι στο γκαράζ

Ο εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ είναι απαραίτητος όχι μόνο για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και υγρασίας, η οποία, φυσικά, είναι απαραίτητη για την καλύτερη συντήρηση των προϊόντων, καθώς και για να αποφευχθεί ο σχηματισμός υπερβολικής υγρασίας στο γκαράζ.

Το σχέδιο αερισμού του κελαριού στο γκαράζ

 • Φυσικός αερισμός, είναι η διαφορά θερμοκρασίας έξω από το κελάρι και μέσα σε αυτό, που εξασφαλίζει μια συνεχή κίνηση του αέρα. Η φυσική εξαγωγή του αποθηκευτικού χώρου στο γκαράζ είναι ο πιο αποδεκτός και φθηνός τρόπος σχεδίασης.
 • Εξαναγκασμένη ή τεχνητή εξαγωγή. Εδώ χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας που κινεί τα ρεύματα αέρα, διασφαλίζοντας έτσι τον κατάλληλο εξαερισμό.
  Ο μηχανικός αερισμός με ένα μονοπώλιο ή μονάδα, ο οποίος ελέγχεται από ένα ειδικό πρόγραμμα, κοστίζει περισσότερα από $ 1000.
 • Συνδυασμένος αερισμός. Αποτελείται από στοιχεία φυσικών και εξαναγκασμένων εκχυλισμάτων.

Ο φυσικός αερισμός στη γκαραζόπορτα χρησιμοποιείται συχνότερα από το δεύτερο. Η απόδοσή του είναι αρκετή για μικρά καταστήματα λαχανικών.
Έτσι:

 • Η μέθοδος του φυσικού αερισμού της κυψέλης γκαράζ απαιτεί επίσης δύο σωλήνες, κατασκευασμένους από ισχυρά υλικά. Η πιο αποδεκτή ένωση για αυτούς είναι το μέταλλο, ένα πλαστικό υλικό, για παράδειγμα το PVC, είναι επίσης μια καλή ιδέα.
 • Και οι δύο σωλήνες εξαερισμού πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές της αποθήκευσης. Η πιο αποδεκτή τοποθέτηση είναι οι αντίθετες γωνίες.
  Οι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να έχουν την ίδια διατομή διατομής σε όλο το μήκος τους. Πόσο λιγότερες περιστροφές και στροφές και στους δύο σωλήνες μέσα στο κελάρι του γκαράζ, τόσο καλύτερα θα είναι εφοδιασμένο με τον εξαερισμό του. Θα ήταν καλύτερα αν δεν είναι καθόλου.

Προσοχή: Είναι πιο αποτελεσματική η τοποθέτηση του σωλήνα παροχής πιο κοντά στο δάπεδο, όσο το δυνατόν περισσότερο. Η τρύπα του πρέπει να κλείνει καλά με ένα ισχυρό πλέγμα, προκειμένου να αποφευχθεί η διείσδυση τρωκτικών και άλλων μικρών ζώων. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να εγκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή.

 • Η κορυφή αυτού του σωλήνα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλά, σε απόσταση όχι μικρότερη από ένα μέτρο από την κορυφογραμμή. Εάν η οροφή είναι απλή, τότε η μέτρηση του σωλήνα πρέπει να είναι από την υψηλότερη θέση.
 • Ο υψηλός σωλήνας εξάτμισης της κυψέλης γκαράζ παρέχει την καλύτερη πρόσφυση και δεν θα υπάρξει μετατόπιση του άκρου εξόδου του με το χιόνι.
 • Ο έλεγχος του εξαερισμού παρέχεται με τη βοήθεια ρυθμιστικών πτερυγίων ενσωματωμένων στους σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής της αποθήκης γκαράζ. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να στεγνώσετε το κελάρι, καθώς και να ρυθμίσετε την άφιξη και την έξοδο του αέρα.
  Τα πτερύγια είναι απαραίτητα για τον αερισμό του κελαριού στο γκαράζ, ακόμη και στους χειμερινούς παγετούς, όταν είναι απλά απαραίτητο να ρυθμιστεί η ποσότητα του αέρα που πρέπει να ανανεωθεί, διαφορετικά είναι δυνατόν να παγώσουν εύκολα τα προϊόντα και τα παρασκευάσματα που βρίσκονται εκεί.
 • Εξωτερικά, οι δύο σωλήνες πρέπει να προστατεύονται αξιόπιστα με κορυφές ή καλύμματα. Αυτό πάντα θα βοηθήσει να αποφευχθεί η είσοδος κάθε βροχόπτωσης στους σωλήνες, καθώς και η χρήση ενός εκτροπέα για το σχέδιο, μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή κενού, και αυτό μπορεί να αυξήσει μόνο το ρεύμα, το οποίο δεν είναι κρίσιμο.
 • Ο ζεστός αέρας αφαιρείται μέσω του σωλήνα εξαγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση μέσα σε αυτό σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό στη συνέχεια παγώνει, και αυτό μειώνει την έξοδο αέρα, η οποία είναι γεμάτη με ένα πλήρες σωρό αέρα.
  Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο σωλήνας πρέπει να είναι μονωμένος, ειδικά στην περιοχή όπου εξέρχεται από την οροφή του κελαριού.
 • Για τη μόνωση του σωλήνα, χρησιμοποιούνται υλικά που είναι επαρκώς υδρόφοβα. Επιπλέον, πρέπει να καθαριστεί από το χιόνι το χειμώνα.
  Για να απλοποιήσετε τη διαδικασία απομάκρυνσης του χιονιού, συνιστάται να αφαιρέσετε το τμήμα εξαγωγής του σωλήνα. Αυτό θα επιτρέψει τον καθαρισμό όχι μόνο του χιονισμένου τμήματος του σωλήνα.

Ο σωστά εγκατεστημένος φυσικός αερισμός της αποθήκης λαχανικών γκαράζ θα εξασφαλίσει μια αξιόπιστη ανταλλαγή αέρα και στη συνέχεια το απαραίτητο τμήμα του κελαριού θα χρησιμοποιηθεί όπως προβλέπεται.
Ο αναγκαστικός εξαερισμός καθιστά δυνατή την εγκατάσταση κελάριου στο γκαράζ έτσι ώστε η διαδικασία της μετακίνησης του αέρα να μην εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο σωλήνας εξαγωγής με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα, ο οποίος θα δημιουργήσει την απαραίτητη ροή αέρα. Έτσι, ο αέρας από το κελάρι αποβάλλεται, και αυτό εξασφαλίζει την είσοδο καθαρού αέρα μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας.
Έτσι:

 • Παρέχετε εξαερισμό και με ένα μόνο άνοιγμα εξαερισμού, για αυτό μπορείτε να εφαρμόσετε έναν σωλήνα με δύο πόρτες.
 • Στο κελάρι μπορείτε να οργανώσετε τις ιδανικές συνθήκες με τη βοήθεια ενός μηχανικού συστήματος. Η λειτουργία εξαερισμού θα παρέχεται μέσω ενός αρθρωτού συστήματος και θα ελέγχεται από ένα ειδικό πρόγραμμα. Η τιμή για τέτοιες εγκαταστάσεις μπορεί να είναι πάνω από 1000 δολάρια.

Όταν το κελάρι στο σπίτι

Ο αεριζόμενος εξαερισμός του κελάριου στο σπίτι παρέχει δύο λειτουργίες: υπάρχουν καλές συνθήκες για την ασφάλεια των προϊόντων και η άνετη διαβίωση των ανθρώπων στο σπίτι δεν παραβιάζεται.

Διάγραμμα κενού αερισμού στο σπίτι

Προσοχή: Ο ανεπαρκώς εγκατεστημένος εξαερισμός μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την άνεση και την άνεση ενός ατόμου. Μπορεί να είναι η υγρασία στην αποθήκευση και μούχλα, δυσάρεστο αέρα, το οποίο εύκολα εισέρχεται στο σαλόνι. Αυτός ο αέρας πρέπει να αναπνέει όλους τους κατοίκους του σπιτιού. Η προσεκτικά κλειστή πόρτα κελάρι δεν θα σώσει το σπίτι από αυτή την κατάσταση.

 • Η υποχρεωτική μέθοδος περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού, δηλαδή ενός σταθερού ανεμιστήρα, ο οποίος είναι αποδεκτός για την κίνηση του αέρα σε μεγάλα κελάρια.
 • Ο ανεμιστήρας για την αποθήκευση τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φυσικό αερισμό, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά, δηλαδή, ο ανεμιστήρας τοποθετείται για λίγες ημέρες για να στεγνώσει το κελάρι.
 • Ο εξαερισμός του κελάριου στο σπίτι έχει χαρακτηριστικά. Ο σωλήνας τροφοδοσίας ή η τρύπα τροφοδοτείται μέσω του υπερκείμενου τμήματος του θεμελίου. Στη συνέχεια, μέσα από το υπόγειο του σπιτιού, αν υπάρχει. Ένας τέτοιος σωλήνας πρέπει να είναι με ελάχιστο αριθμό στροφών και γωνιών, επιπλέον, να έχει μικρό μήκος. Είναι επίσης επιθυμητό χωρίς συστολές ή επεκτάσεις.

Προσοχή: Όταν εγκαθιστάτε τον εξαερισμό της αποθήκης στο σπίτι, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το χειμώνα ο σωλήνας παροχής δεν καλύπτεται από χιόνι.

 • Το τμήμα του σωλήνα εξάτμισης, το οποίο έχει αφεθεί έξω σε ψυχρό μέρος, πρέπει να είναι μονωμένο ώστε να αποφεύγεται η εμφάνιση περιττού συμπυκνώματος.
 • Ο εξαερισμός του κελαριού πρέπει να βρίσκεται στο εσωτερικό του τοίχου του σπιτιού ή σε ειδική διέλευση για εξαερισμό, η οποία συχνά βρίσκεται κατά μήκος του τοίχου.

Τώρα έχετε ένα σχέδιο για να ενεργήσετε. Το κύριο πράγμα δεν είναι να χάσετε τίποτα και να επιλέξετε τη σωστή επιλογή.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό του κελαριού;

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής συνεπάγεται την εγκατάλειψη τροφής με συντηρητικά και επιβλαβή χημικά πρόσθετα. Αυτά περιλαμβάνουν τα λαχανικά που καλλιεργούνται στη βιομηχανία, δεδομένου ότι συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα και γονιμοποιούν το έδαφος όχι από τις πιο σωστές ουσίες.

Προκειμένου τα λαχανικά και τα φρούτα να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, πολλοί τα μεγαλώνουν στο δικό τους οικόπεδο. Αλλά δεν αρκεί να καλλιεργηθεί μια καλλιέργεια, πρέπει να διατηρηθεί σωστά.

Ο βέλτιστος χώρος αποθήκευσης των προϊόντων και των κενών θα είναι ένα δροσερό υπόγειο δωμάτιο, ξηρό και καθαρό. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των δωματίων είναι ο κατάλληλα διαμορφωμένος αερισμός φυσικού τύπου, χάρη στο οποίο θα διατηρηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα και τα λαχανικά θα είναι στη σωστή κατάσταση για ένα χρόνο.

Η υποβάθμιση των προϊόντων ή η βλάβη τους συμβαίνει, κατά κανόνα, με στάσιμα φαινόμενα αέρα ή από ρεύματα.

Ο φυσικός εξαερισμός υπόγειου είναι ένα σύστημα σωλήνων διαφόρων διαμέτρων που παρέχουν εκροή και εισαγωγή αέρα, που ρυθμίζει την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα μέσα σε αποδεκτά όρια.

Το χειμώνα οι παροχές εκπέμπουν υγρασία και θερμότητα και η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο οδηγεί στο σχηματισμό συμπύκνωσης. Ο φυσικός αερισμός του υπογείου εξαλείφει τέτοιους σχηματισμούς, γεγονός που επηρεάζει θετικά τα αποθηκευμένα λαχανικά.

Από τη διάταξη ανταλλαγής αέρα στο υπόγειο, εξαρτάται η άνεση ολόκληρης της ιδιωτικής κατοικίας, αφού η κυκλοφορία του υπόγειου δωματίου δεν επιτρέπει την υγρασία στα ανώτερα δωμάτια, γεγονός που θα κρατήσει το σχέδιο αξιόπιστο και σταθερό για πολλά χρόνια.

Πολλοί δεν κάνουν αερισμό στο στάδιο κατασκευής, εξηγώντας αυτό με υπερβολικά μέτρα και έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων σε αυτό το θέμα.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ απλό να εξοπλιστεί ο εξαερισμός στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού, το κύριο πράγμα είναι να γνωρίζουμε την ακολουθία των έργων. Πριν από την έναρξη της εργασίας, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα σύστημα αποστράγγισης που θα αποστραγγίζει υπόγεια ύδατα από την περίμετρο της ιδιωτικής κατοικίας.

Οι κανόνες για την εγκατάσταση των σημείων εξαερισμού στο υπόγειο

Προκειμένου να αποφευχθεί η στασιμότητα του αέρα και των ρευμάτων, είναι απαραίτητο να οργανωθεί σωστά η ανταλλαγή αέρα. Το κλίμα στο υπόγειο θα πρέπει να είναι βέλτιστο, έτσι ώστε τα προϊόντα να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς σήψη. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να εξοπλιστείτε μόνο με 2 σημεία όπου θα βρίσκεται ο φυσικός αερισμός του δαπέδου του υπογείου.

Το πρώτο θα βρίσκεται σε απόσταση μισού μέτρου από το πάτωμα, αυτή είναι η έξοδος του σωλήνα που παρέχει φρέσκο ​​αέρα στο υπόγειο, και η δεύτερη, η εξάτμιση, γίνεται στην αντίθετη γωνία διαγώνια για την εκροή υγρών μάζων αποβλήτων. Αυτή η διάταξη επιτρέπει να περάσει ο αέρας μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο, γεγονός που θα ανακουφίσει τις γωνίες της στασιμότητας.

Είναι απαραίτητο να κλείσετε όλα τα άκρα των σωλήνων στην επιφάνεια με πλέγματα για να αποτρέψετε τη διείσδυση πτηνών και εντόμων στο σύστημα.

Η ανταλλαγή αέρα λειτουργεί στους στοιχειώδεις νόμους της φυσικής - ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω και αντικαθίσταται από δροσερές μάζες ξηρού αέρα από έξω. Ως εκ τούτου, η εισροή τοποθετείται κοντά στο πάτωμα, και η κουκούλα - κάτω από την οροφή. Όλες οι έξοδοι είναι μονωμένες έτσι ώστε η συμπύκνωση να μην σχηματίζεται μέσα στην επιφάνεια.

Για να ρυθμίζεται η ένταση του εισερχόμενου αέρα, κάθε σωλήνας είναι εξοπλισμένος με βαλβίδες, οι οποίες μπορούν να ανοίξουν την είσοδο ή την εκροή αέρα στον επιθυμητό αυλό.

Ένα τέτοιο σύστημα για την βάση μπορεί να καταστήσει την έλξη πιο αποτελεσματική. Αν τα λαχανικά αρχίσουν να στεγνώνουν, τότε θα πρέπει να μειώσετε τη ροή του αέρα και εάν αρχίσει η σήψη - αντίστοιχα, να αυξηθεί.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού του κελαριού

Ο εξαερισμός της περιοχής υπογείου μπορεί να είναι απλός, με πτερύγια και μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Αυτό το σύστημα εγκαθίσταται γρήγορα και ανεξάρτητα.

Όταν επιλέγετε συσσωματώματα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ταχύτητα ροής μέσω των σωλήνων εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας εκτός του δωματίου και του εσωτερικού. Όσο περισσότερο μια τέτοια πτώση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι:

 • Στοιχειώδης συσκευή, λόγω της απλότητας της οποίας είναι αδύνατο να αποτύχει κάτι?
 • Απλότητα εγκατάστασης και χαμηλό κόστος ρύθμισης.
 • Δεν απαιτείται σύνδεση με το δίκτυο.
 • Ήσυχη λειτουργία.

Το μειονέκτημα μπορεί να ονομαστεί μόνο η θερμή περίοδος, όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι περίπου η ίδια και δεν υπάρχει διαφορά στην κίνηση του αέρα.

Αλλά μπορείτε να βάλετε στον υπόγειο θερμαντήρα, ο οποίος θερμαίνει τον αέρα. Λόγω αυτής της πίεσης, θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των αέριων μαζών, και μια μυρωδιά θαμπών θα φύγει από το δωμάτιο.

Εξάρτηση του εξαερισμού από την περιοχή του υπογείου

Με μια υπόγεια επιφάνεια άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων, είναι απαραίτητο να γίνει ένας εξαναγκαστικός τύπος αερισμού, ενώ οι μικρότερες περιοχές θα είναι αρκετά φυσικές.

Ένα μικρό κελάρι κοστίζει γενικά μόνο ένα σωλήνα, ο οποίος χωρίζεται σε δύο μέρη. Οι μισές εργασίες για την κουκούλα και το μισό για την εισροή. Για κάθε μέρος γίνεται αποσβεστήρας, όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται.

Επιλογή σωλήνων εξαερισμού

Οι σωληνώσεις επιλέγονται με βάση το μέγεθος του υπογείου, οι πιο δημοφιλείς διαμέτρους είναι 12 * 12 cm και 15 * 15 cm. Το υλικό μπορεί να είναι είτε γαλβανισμένο φύλλο ή πλαστικό, το οποίο είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε μόνοι σας.

Οι αγωγοί αερισμού με μέταλλο απαιτούν ειδικές γνώσεις στη ρύθμιση, είναι πολύ πιο αξιόπιστες και θα διαρκέσουν περισσότερο. Αυτό είναι ένα πιο ακριβό είδος σωλήνα λόγω της τιμής του υλικού, η επιλογή έχει αφεθεί για τον ιδιοκτήτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αεραγωγοί μπορούν να κατασκευαστούν ακόμα και από σανίδες που συνδέονται στενά χωρίς σχισμές. Η σφράγιση επιτυγχάνεται με στεγανωτικό ή στεγανωτικό, το οποίο χάνονται όλες οι αρθρώσεις. Πρόκειται για μια πολύ ενοχλητική ρύθμιση, αλλά είναι επίσης πολύ αντάξια.

Απαιτήσεις για την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την πρόσφυση, η οποία θα δείξει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του. Για να το κάνετε αυτό, πριν την έξοδο του σωλήνα, ανάβει ένας αγώνας ή ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Αν ο καπνός σύρεται στον αγωγό, υπάρχει έλξη και το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Διαφορετικά, είναι απαραίτητο να αλλάξετε τη ρύθμιση, μέχρι την επιλογή μεγαλύτερης διαμέτρου. Εάν ο αγώνας στο κελάρι σβήσει, αυτό δείχνει έλλειψη οξυγόνου, το οποίο είναι το πρώτο σημάδι της ανάγκης να οργανωθεί ο εξαναγκασμένος αερισμός.

Η κακή ή ανεπαρκής λειτουργία του συστήματος εξαερισμού ομιλείται επίσης από μούχλα και μύκητες στους τοίχους και υγρασία στο υπόγειο. Στη συνέχεια τα μάνδαλα στους σωλήνες ανοίγουν σε πλήρη απόσταση, όλα τα παράθυρα και οι πόρτες ανοίγουν. Μπορείτε να βάλετε το κιβώτιο με αλάτι για αρκετές ημέρες, έτσι ώστε η υγρασία από τον αέρα να απορροφάται σε αυτό το υγροσκοπικό υλικό.

Μπορεί να υπάρχει μια άλλη κατάσταση, όταν τα λαχανικά αρχίζουν να στεγνώσουν και να στεγνώσουν - αυτό οδηγεί σε μια έλλειψη υγρασίας στον αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, καλύψτε τα πτερύγια και βάλτε το στο υπόγειο ενός δοχείου νερού ή ακατέργαστης άμμου, ρίξτε το πριονίδι στο δάπεδο και ελαφρά ενυδατώστε τα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Εάν η κυκλοφορία του αέρα στο υπόγειο δεν λειτουργεί και η ώθηση είναι ανεπαρκής, είναι απαραίτητο να γίνει αναγκαστική μηχανική. Τις περισσότερες φορές γίνεται σε υπόγεια με μεγάλη έκταση και πολύπλοκη διαμόρφωση. Η αυτόματη εξαγωγή είναι αρκετά δαπανηρή, αλλά ανακουφίζει την εξάρτηση από φυσικές συνθήκες από το εξωτερικό.

Μέσα σε κάθε σωλήνα βάλτε έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα, ο οποίος, όταν είναι ενεργοποιημένος, αρχίζει την ανταλλαγή αέρα. Κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι απαραίτητο να ελέγχεται και να ρυθμίζεται η ένταση του βυθίσματος προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα των προϊόντων.