Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο - είδη και εγκατάσταση

Για να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο ντους, απαιτείται ποιοτικό σύστημα καθαρισμού του αέρα. Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο εκπληρώνει ποιοτικά τα καθήκοντα που του ανατίθενται. Σας επιτρέπει να ομαλοποιήσετε τη λειτουργία του δωματίου, εκτός από την υγρασία, την υψηλή υγρασία, η οποία οφείλεται όχι μόνο στην άνεση, αλλά και στα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα. Είναι μέσα από την οπή εξάτμισης ότι ο χώρος είναι γεμάτος με φρεσκάδα που ανακουφίζει από διάφορους μικροοργανισμούς.

Λειτουργική δοκιμή

Προκειμένου να διαπιστωθεί η ακεραιότητα της φυσικής ανταλλαγής αερίων, είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:

 • Μετά τις διαδικασίες κολύμβησης στην αίθουσα παραμένουν κεκαθαρμένοι καθρέπτες, καθώς και κεραμικά πλακίδια και άλλα εσωτερικά αντικείμενα, γεγονός που υποδηλώνει δυσλειτουργία του εξαερισμού.
 • Το χαρτί που φτάνει στην πρίζα τουαλέτας στην τουαλέτα δεν πιέζεται στη γρίλια, αυτό είναι το δεύτερο σημάδι δυσλειτουργίας.

Βελτίωση του αερισμού στο δωμάτιο μπορεί να είναι με αυτούς τους τρόπους:

 • καθαρισμός του ορυχείου.
 • εγκατάσταση πρόσθετου ανεμιστήρα.
 • εγκατάσταση συστήματος αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα.

Ποικιλίες

Δεν είναι μυστικό ότι κατά την κατασκευή κατοικιών παρέχονται ειδικές παράμετροι που ρυθμίζουν την κατάσταση των προτύπων υγιεινής. Για το σκοπό αυτό εγκαθίσταται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Εκτιμώμενη η ένδειξη της λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να είναι 25 m 3 / h καθαρό αέρα στο διαμέρισμα, αλλά αν το μπάνιο συνδυάζεται, ο δείκτης αυξάνεται στα 50 m 3 / h. Αυτά τα πρότυπα σχετίζονται άμεσα με φυσικό και τεχνητό αερισμό χωρίς εξαίρεση.

Η φυσική κίνηση του αέρα σας επιτρέπει να εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα του δωματίου του μπάνιου και τουαλέτας, καθοδηγούμενη από τους νόμους της φυσικής. Αυτό σημαίνει ότι η φύση, από τη διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας, κατευθύνει ανεξάρτητα τις μάζες του αέρα μέσα στο σπίτι. Ξεχωριστά αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι προκαλεί σημαντικές δυσκολίες στον αερισμό - το εμπόδιο των κλειστών πλαστικών παραθύρων στην κανονική λειτουργία του ανοίγματος εξαγωγής.

Έτσι, για τον καλύτερο αερισμό του δωματίου, πρέπει να ανοίγουν πιο συχνά. Το τεχνητό σύστημα με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών θα καταστήσει αυτό το έργο εύκολα εφικτό. Οι τύποι ανεμιστήρων χωρίζονται στα εξής:

 1. Εξάντληση. Παρέχει αξιόπιστη απομάκρυνση από την αίθουσα τουαλέτας του παλαιού αέρα με αντάλλαγμα ένα νέο από τα γειτονικά δωμάτια.

Επιπλέον, αυτή η διαβάθμιση της δομής εξαερισμού, υπάρχει ένα ακόμη. Αυτό συμβαίνει:

 • Μη-κανάλι, δηλ. Η ανταλλαγή του αέρα γίνεται μέσω γενικευμένων ορυχείων πολυώροφων ή ιδιωτικών κατοικιών.
 • Το κανάλι. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από ειδικές προσεγγίσεις σε περιοχές όπου απαιτείται ένταση στη διαδικασία καθαρισμού ατμοσφαιρικών μαζών από ατμό, υγρασία, δυσάρεστες οσμές και άλλα επιβλαβή συστατικά.

Από αυτή την άποψη, ο εξαερισμός στο μπάνιο και το δωμάτιο τουαλέτας είναι εγκατεστημένος μαζί με τα υποχρεωτικά συστήματα, ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος με ειδικό διακόπτη, γεγονός που καθιστά τη χρήση του πολύ βολική. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη χρήση του συστήματος ακόμη και κατά τη διαδικασία λήψης νερού ή την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Επιλέξτε ένα μοντέλο

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η θύρα εξάτμισης λειτουργεί αδιάλειπτα στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, είναι πολύ προσεκτικός να προσεγγίσει το κύριο λειτουργικό προϊόν - τον ανεμιστήρα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε καλύτερα τα μεμονωμένα σημεία που θα διευκολύνουν τη διαδικασία προσδιορισμού του τύπου της δομής αερισμού.

Επίπεδο θορύβου

Είναι απολύτως φυσικό ότι κατά την εργασία, οι οικιακές συσκευές παράγουν ένα ορισμένο επίπεδο ήχου. Για τον εξοπλισμό εξαερισμού, αυτός ο δείκτης αναγράφεται πάντα στο διαβατήριό του. Τα μπάνια και οι τουαλέτες επιτρέπουν την εγκατάσταση ενός συστήματος περίπου 35 ντεσιμπέλ, το οποίο θεωρείται ότι είναι ένα υψηλό επίπεδο απομόνωσης του θορύβου, καθώς αυτός ο ήχος δεν γίνεται αντιληπτός από την ανθρώπινη ακοή. Οι ανεμιστήρες με υψηλότερα ηχητικά επίπεδα θεωρούνται ήδη ακατάλληλοι για χρήση λόγω της ευερεθιστότητάς τους.

Ο κινητήρας

Η συσκευή για την τουαλέτα πρέπει να έχει την απαραίτητη ισχύ, καθώς και ένα μεγάλο περιθώριο ασφαλείας. Αυτές οι παράμετροι αντιστοιχούν στον κινητήρα ανεμιστήρα. Κατά την επιθεώρηση, θα πρέπει να δώσετε αμέσως προσοχή στη συσκευή της. Πρέπει να υπάρχουν ρουλεμάν και τοποθετημένοι δακτύλιοι, στους οποίους εξαρτάται η διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα, καθώς και το επίπεδο θορύβου που παράγεται. Αυτά τα μοντέλα θεωρούνται σωστά τα πιο παραγωγικά, ανθεκτικά, ανόμοια.

Παραγωγικότητα

Αυτός ο δείκτης θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς για τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού. Λόγω της απόδοσης, είναι δυνατόν να υπολογίσετε πόσο φρέσκο ​​αέρα φτάνει στο χώρο του μπάνιου ή τουαλέτας σε 60 λεπτά λειτουργίας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απόδοση του ανεμιστήρα σχετίζεται άμεσα με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • την περιοχή του δωματίου.
 • επίπεδο υγρασίας ·
 • αριθμό ενεργών χρηστών.

Η απαραίτητη παραγωγικότητα του εξοπλισμού εξαερισμού μπορεί να επιτευχθεί με μια αρκετά απλή φόρμουλα. Είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσετε τη συνολική ένταση του επιθυμητού χώρου με την πολλαπλή τιμή της ανταλλαγής αέρα, μια ένδειξη η οποία με τη σειρά της θα είναι η τιμή της συνολικής αλλαγής της ατμόσφαιρας στο χώρο τουαλέτας. Για ένα μπάνιο η κατά προσέγγιση πολλαπλότητα θα είναι ίση με έναν δείκτη από 7 έως 10 μονάδες.

Μέχρι σήμερα, είναι προφανές ότι η τεχνολογία δεν παραμένει σταθερή, οπότε η σύγχρονη αγορά παρέχει ήδη καινοτόμα αντίγραφα του συστήματος εξαερισμού με τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Αυτόματη σύνδεση με το διακόπτη.
 • ανεξάρτητη εργασία όταν φθάνει ένα ορισμένο επίπεδο υγρασίας.
 • εγκατάσταση λογισμικού των εργασιών με διάφορα κριτήρια.

Τύποι μοντέλων

Οι δομές εξαερισμού μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορα σχέδια που βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση. Διακρίνονται σε:

 • Αξονική. Αυτά τα μοντέλα περνούν τη ροή των αέριων μαζών κατά μήκος του άξονά τους, αντλούμενες από ειδικά πτερύγια με τη μορφή λεπίδων. Αυτός ο εξοπλισμός εγκαθίσταται κατά προτίμηση σε ιδιωτική κατοικία. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται στην επιφάνεια των τοίχων και των ανοχών των παραθύρων μέχρι 50 Pa.

Εγκατάσταση εξοπλισμού

Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλοι μας θα είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού από εμάς. Για να επιτύχετε, θα πρέπει να εξετάσετε κυριολεκτικά μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: η αρχή της λειτουργίας, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο και η τουαλέτα είναι δωμάτια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει πρώτα να σκεφτείτε την οργάνωση της εντατικής ανταλλαγής αέρα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των χώρων.

Ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, εγκαθίσταται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα, η οποία παρέχει καθαρό αέρα και αέρα εξαγωγής.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η άποψη ότι η έλλειψη ενός αεραγωγού στο μπάνιο και την τουαλέτα θα οδηγήσει μόνο σε θόλωση των καθρεπτών, είναι λανθασμένη. Το κύριο πρόβλημα είναι η εμφάνιση του μύκητα (συνήθως παρατηρείται στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων) και η σκουριά στην επιφάνεια των μηχανημάτων και των επίπλων.

Συχνά οφείλεται στο μη σωστά κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού ότι η διάβρωση επηρεάζει τα τμήματα εργασίας του πλυντηρίου, τα οποία αποτελούν την αιτία της βλάβης.

Αυτός ο κατάλογος προβλημάτων, ο οποίος οδηγεί στην έλλειψη εντατικής ανταλλαγής αέρα, δεν τελειώνει. Ως αποτέλεσμα, ο ανεπαρκής αερισμός θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων.

Υγειονομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την οργάνωση της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα σε χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τουλάχιστον είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 6-7 m 3 / ώρα για κάθε κυβικό μέτρο του μπάνιου και περίπου 8-10 m 3 / ώρα για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Η διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Υπάρχει φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα από τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Περίπου έναν αιώνα πριν, ο φυσικός αερισμός θεωρήθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Σήμερα δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκές επίπεδο ανταλλαγής αέρα, επομένως χρησιμοποιείται μόνο για εισροή. Για να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο, επιλέξτε την επιλογή με εξαναγκασμό. Μετά από όλα, κανείς δεν θα θελήσει να ανοίξει το παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα και να απελευθερώσει θερμότητα.

Η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την εγκατάσταση ανεμιστήρα εξαγωγής. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα, να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία και να γεμίσετε το δωμάτιο με φρέσκο ​​και καθαρό αέρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπολογισμός της βέλτιστης απόδοσης

Πριν πάτε στο κατάστημα και αγοράζετε εξοπλισμό για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο, πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς. Για να επιλέξετε τον βέλτιστο εξοπλισμό για την απόδοση, πρέπει να γνωρίζετε τον ακριβή όγκο και τον τύπο του δωματίου.

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ανανεωθεί εντελώς ανά μονάδα χρόνου (συνήθως λαμβάνεται μία ώρα). Δεδομένου ότι το μπάνιο και η τουαλέτα θεωρούνται ένα από τα πιο βρεγμένα μέρη σε οποιοδήποτε διαμέρισμα ή σπίτι, συνιστάται η μέγιστη συναλλαγματική ισοτιμία 10.

Για τον υπολογισμό της βέλτιστης απόδοσης του συστήματος εξάτμισης, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο όγκος του χώρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου με το ύψος των οροφών. Επιπλέον, η ληφθείσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον δείκτη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα. Το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι η ελάχιστη ισχύς του συστήματος εξάτμισης για το μπάνιο και την τουαλέτα (m 3 / h).

Επίσης, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αμέσως ανοίγματα εισαγωγής αέρα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να αφήσετε ένα κενό έως 2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας, να τοποθετήσετε ειδικές γρίλιες στο κάτω μέρος των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα ή να τρυπήσετε τις τρύπες μόνοι σας. Αλλά η τελευταία επιλογή δεν φαίνεται πολύ ελκυστική.

Ταξινόμηση των ανεμιστήρων εξαγωγής

Σχεδιάζοντας τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της λειτουργίας του και στις επιμέρους συνιστώσες του. Εξάλλου, αυτό επηρεάζει την απόδοση, το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού, το κόστος εγκατάστασης και την ανθεκτικότητα.

Για την εξαναγκασμένη εκκένωση του αέρα από το δωμάτιο, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ανεμιστήρων:

Η πρώτη έκδοση των συσκευών έχει σχεδιαστεί για λειτουργία σε θερμικά όπλα και συστήματα κλιματισμού. Ως εκ τούτου, για την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και τουαλέτα δεν είναι κατάλληλο. Παραμένει να επιλέξετε από δύο άλλους τύπους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αξονικών μοντέλων και ακτινικών μοντέλων είναι το χαμηλό κόστος και η υψηλή τους ισχύς. Αλλά η συσκευή θα κάνει πολύ θόρυβο. Ο αξονικός ανεμιστήρας είναι μια πτερωτή, στην οποία συνδέονται τα πτερύγια. Το σύστημα οδηγείται από ηλεκτρικό κινητήρα.

Όσον αφορά τα ακτινικά συσσωματώματα, η λειτουργία τους βασίζεται στη δράση της φυγόκεντρης δύναμης. Λόγω της περιστροφής της πτερωτής, οι μάζες του αέρα κινούνται μαζί με τις λεπίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η κλίση των λεπίδων μπορεί να μεταβάλλεται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τη συσκευή και μειώνοντας το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτήν.

Βασικά κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ανεμιστήρων για συστήματα εξάτμισης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε απροετοίμαστος αγοραστής πέφτει σε μια στοργή και δεν υποψιάζεται καν ότι είναι καλύτερα για τον ίδιο να παραγγείλει.

Αγοράζοντας κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 1. Διάμετρος αγωγού. Ανάλογα με αυτό το χαρακτηριστικό, επιλέγεται το ακροφύσιο ανεμιστήρα. Τυπικά, τα πρότυπα μοντέλα έχουν διάμετρο 150, 125 ή 100 mm.
 2. Παρουσία / απουσία αεραγωγών, καθώς και η θέση τους στο δωμάτιο. Αυτά τα κριτήρια επηρεάζουν τη θέση του ανεμιστήρα.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για την επιλογή, έτσι ώστε στο μέλλον ο εξοπλισμός εξόρυξης να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.
 4. Διαθεσιμότητα προστασίας από την υγρασία. Αυτός ο δείκτης επισημαίνεται με λατινικά γράμματα IP. Η ελάχιστη απαραίτητη τιμή για την μονάδα υγιεινής είναι IP30, αλλά είναι καλύτερα να ξοδέψετε λίγο και να παραγγείλετε τη συσκευή με IP44. Στην τελευταία περίπτωση, θα βρίσκεται σε ειδική σφραγισμένη θήκη, προστατευμένη από υγρασία και ψεκασμό.
 5. Επίπεδο θορύβου. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό δεν δίνεται μεγάλη προσοχή, αλλά μάταια. Μετά από όλα, ένα αθόρυβο σύστημα εξάτμισης θα κάνει την εύρεση ενός μπάνιου και τουαλέτας πιο άνετα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις λεπτότητες, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο που θα κοστίσει φθηνά και θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες.

Πρόσθετες λειτουργίες υλικού

Μια εξαιρετική λύση είναι να παραγγείλετε έναν ανεμιστήρα με πρόσθετες λειτουργίες. Τις περισσότερες φορές, οι πελάτες προτιμούν μοντέλα με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μπορεί να αφήσει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή για να προγραμματίσετε τη λειτουργία της συσκευής ανεξάρτητα από την αλλαγή της λειτουργίας, εκκίνηση καθυστέρηση, και ούτω καθεξής. D. Αυτό καθιστά δυνατή την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εξαερισμού η τουαλέτα και μπάνιο.

Οι συσκευές με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη είναι αρκετά ακριβές. Ως εκ τούτου, η επιλογή τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε ευθύνη. Τα καλύτερα προϊόντα προέρχονται από το Maico. Αυτός ο κατασκευαστής προσφέρει διάφορα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με χρονοδιακόπτη, αλλά και με άλλες πρόσθετες λειτουργίες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, επιτρέποντας την αλλαγή του βασικού φορτίου. Δηλαδή, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο λειτουργίες: το ήμισυ της ισχύος της και πλήρης, όταν είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον αέρα στο δωμάτιο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Χάρη σε μια τέτοια λειτουργία, ο θόρυβος του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σημαντικά και εξοικονομείται ενέργεια.

Οποιοσδήποτε ειδικός προτιμά μια συσκευή με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενεργοποιείται μόνο με το σήμα του ενσωματωμένου υγραμέτρου. Αυτή η λειτουργία εξοικονομεί ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή ηλεκτρική έξοδο για τον ανεμιστήρα ή για τη σύνδεση της συσκευής με τον διακόπτη φωτισμού.

Εξαρτήματα και υλικά του συστήματος

Μέχρι σήμερα, ο εξαερισμός συναρμολογείται από αγωγούς αέρα κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Αυτά τα στοιχεία είναι τοποθετημένα πίσω από ψευδοροφή.

Εάν είναι ένα μπάνιο και μια τουαλέτα σε ένα μικρό διαμέρισμα, τότε σε αυτό το περίβλημα ο αγωγός εξαερισμού είναι μια τρύπα στον τοίχο όπου εισάγεται ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, για να σχεδιάσουμε ένα σύνθετο, διακλαδισμένο σύστημα, δεν υπάρχει καμία λογική και ανάγκη.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σπίτια, ο αερισμός τους κατασκευάζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Αεραγωγοί. Είναι πολύ πιο βολικό να εγκαταστήσετε ορθογώνια αγωγούς αέρα. Είναι τοποθετημένα κάτω από το ταβάνι και δεν καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο. Αυτοί είναι σωλήνες, το μήκος των οποίων μπορεί να είναι 2, 1 και 0,5 m.
 • Ανεμιστήρας. Χρησιμοποιείται μια φορτωτική ή μια ενσωματωμένη συσκευή. Το τελευταίο χρησιμοποιείται καλύτερα σε διακλαδισμένα και σύνθετα συστήματα. Απαιτείται η χρήση εναέριων μοντέλων για τον αερισμό ενός δωματίου.
 • Περιστρέψτε τα γόνατα. Στην περίπτωση των ορθογώνιων σωλήνων, τα περιστροφικά γόνατα μπορούν να είναι κάθετα και οριζόντια.
 • Σύνδεσμοι. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των ευθύγραμμων τμημάτων του συστήματος εξαερισμού.
 • Ελέγξτε βαλβίδες. Έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον αέρα και τα έντομα να εισέλθουν στο ορυχείο.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης ένα συνδετήρα. Είναι πολύ πιο βολικό να χρησιμοποιείτε έτοιμα στοιχεία. Θα απλοποιήσουν σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης και θα επιταχύνουν την εργασία.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να συγκρίνετε τη διάμετρο της κουκούλας με το μέγεθος του άξονα.

Αν η οπή εξαερισμού είναι μεγάλη, τότε εισάγεται μέσα σε αυτό ένας πλαστικός σωλήνας ή ένας κυματοειδής σωλήνας. Σε αυτή την περίπτωση, τα κενά θα πρέπει να σφραγιστούν με αφρώδες υλικό. Εάν η είσοδος στον άξονα εξαερισμού είναι μικρότερη, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Επιλογή θέσης για εγκατάσταση

Για να είναι ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός, δεν αρκεί να αγοράσετε μόνο ισχυρό εξοπλισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για εγκατάσταση.

Δεδομένου ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ζεστό, υγρό αέρα, η καλύτερη λύση είναι να το εγκαταστήσετε στο πάνω μέρος του τοίχου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόρτα.

Σημαντική είναι η οργάνωση της εισροής στο δωμάτιο - είναι απαραίτητο να χτιστεί μια ειδική σχάρα στο κάτω μέρος της πόρτας ή να αφήσει τη συνηθισμένη σχισμή κάτω από την πόρτα (με πιο οικονομικό τρόπο). Τέτοιες επιλογές θα επιτρέψουν τη ροή καθαρού αέρα από το σαλόνι στο μπάνιο.

Διάγνωση της κατάστασης του αεραγωγού

Εάν σκέφτεστε να επανατοποθετήσετε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα, τότε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να διαγνώσετε τους αγωγούς εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, ελέγχεται η πρόσφυση, για την οποία απλώνεται ένα φύλλο από απλό χαρτί, ένα αναμμένο μαχαίρι ή ένας αναπτήρας προς το ορυχείο. Εάν το χαρτί προσκολλάται στην σχάρα εξαερισμού και η φλόγα κλίνει προς το κανάλι, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης της συσκευής

Εάν εξετάσουμε ένα τυποποιημένο διαμέρισμα σε ένα νέο κτίριο, τότε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φυσικός εξαερισμός δεν αρκεί για να απομακρύνει όλη την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο. Η μόνη εξαίρεση είναι μια ιδιωτική κατοικία με παράθυρο στην τουαλέτα.

Αλλά με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, το ερώτημα είναι: πόσο καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η συσκευή εξάτμισης; Συχνά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το συνδέουν με έναν διακόπτη φώτων. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ακριβώς όπως το άτομο θα είναι στο μπάνιο. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στη σύνδεση του ανεμιστήρα με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα ξεχάσει να ενεργοποιήσει / απενεργοποιήσει τη συσκευή. Ως εκ τούτου, μια κατάλληλη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια ενός ατόμου απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο.

Λεπτότητα της εγκατάστασης του ανεμιστήρα

Πριν προχωρήσετε στη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού, είναι υποχρεωτικό να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες που συνοδεύουν τις συσκευές. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ολόκληρη η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται λεπτομερώς στο ένθετο. Αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει το έργο.

Το πιο επίπονο στάδιο είναι η εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα. Εάν δεν υπάρχουν συστάσεις κατασκευαστή ή δεν υπάρχει μετάφραση στη μητρική γλώσσα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα.
 2. Στις περιοχές όπου ο ανεμιστήρας είναι δίπλα στον τοίχο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κόλλα πολυμερούς, σιλικόνη ή υγρά καρφιά. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι στερέωσης ταιριάζουν τέλεια, αφού οι συσκευές εξάτμισης κατασκευάζονται συχνότερα από πλαστικό και συνεπώς έχουν μικρό βάρος. Επομένως, τα υγρά καρφιά θα είναι αρκετά.
 3. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε το τμήμα εργασίας του (ηλεκτροκινητήρας και τροχός με λεπίδες) να «πνίξουν» εντελώς στον τοίχο.
 4. Σφίξτε το σώμα της μονάδας σφιχτά, ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί η κόλλα.
 5. Εγκαταστήστε ένα δίχτυ κουνουπιών. Αυτό το στοιχείο θα προστατεύει από τη διείσδυση από τον αγωγό εξαερισμού στην αίθουσα διαφόρων εντόμων και συντριμμιών.
 6. Ασφαλίστε το μπροστινό κάλυμμα με βίδες ή πείρους που συνοδεύουν το κιτ.

Το τελικό στάδιο είναι η τοποθέτηση του καλωδίου και η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αυξάνει σημαντικά την ποσότητα αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο. Αλλά επειδή το μπροστινό κάλυμμα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, ο ρυθμός ροής μειώνεται αρκετές φορές. Εξαιτίας αυτού, η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά.

Το παραπάνω πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας μια σχάρα εισαγωγής αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής απόδοσης. Η δεύτερη μέθοδος είναι να αφήσετε ένα μικρό διάκενο (1-3 cm) μεταξύ του μπροστινού καλύμματος και του τοίχου. Το προκύπτον χάσμα θα αντλήσει αέρα και ο εξαερισμός θα λειτουργήσει σε κανονική λειτουργία.

Κοινά σφάλματα εγκατάστασης

Εάν ο άπειρος πλοίαρχος ασχολείται με τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις όπου, μετά το τέλος της εργασίας, η απόδοσή του δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες των ενοικιαστών ή δεν είναι αποτελεσματική.

Ο λόγος για αυτό είναι η παραδοχή σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Για να αποφύγετε την εμφάνιση των στοιχειωδών προβλημάτων, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες αποχρώσεις.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τέτοια σφάλματα κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού:

 • το κανάλι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ την κίνηση του αέρα.
 • οι οπαδοί είναι πολύ θορυβώδεις όταν δουλεύουν.
 • η σφικτότητα της σύνδεσης του άξονα είναι σπασμένη.
 • Το σύστημα εξαερισμού περνάει από τα καθιστικά και ο θόρυβός του παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Εάν ο σχεδιασμός δεν εκτελέστηκε σωστά, τα παραπάνω προβλήματα θα εμφανιστούν αναγκαστικά. Ταυτόχρονα, είναι συχνά απαραίτητο να επανασχεδιαστεί πλήρως το σύστημα εξαερισμού για τη διόρθωσή τους.

Μπορείτε να πάτε με τον εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, συνιστώνται οι καταστολείς θορύβου για τη μείωση του θορύβου. Όσον αφορά την αύξηση της ικανότητας εξαερισμού, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια νέα πιο ισχυρή κουκούλα και να ελέγξετε την ποιότητα της ροής του αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Συστάσεις έμπειρων ειδικών

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρώτα την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα, θα είναι χρήσιμο να εξοικειωθούν με τις συμβουλές έμπειρων πλοιάρχων. Πρώτα απ 'όλα, συνιστούν να εξασφαλιστεί μια κανονική ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σε τελική ανάλυση, διαφορετικά η λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής δεν θα έχει νόημα.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε ακριβά και συνολικά συστήματα. Η δαπάνη των μυθικών ποσών δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αρκεί η σωστή και σωστή ανάληψη συσκευών, και ακόμη και τα φτηνά μοντέλα θα αντιμετωπίσουν απόλυτα τον αερισμό του δωματίου.

Αν το σπίτι έχει κλιματισμό, ιονιστή, καθαριστικό, υγραντήρα και τα παρόμοια, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εξαερισμό. Μετά από όλα, καμία από τις συσκευές που αναφέρονται παραπάνω, δεν εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στα σπίτια.

Κανόνες λειτουργίας του συστήματος εξάτμισης

Για να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική προληπτική συντήρηση. Μετά από όλα, τα πτερύγια του ανεμιστήρα με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύουν τη σκόνη και τη βρωμιά. Αυτό δεν επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητά της και να παρέχει μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Επιπλέον, αν ο καθαρισμός δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η συσκευή μπορεί να αποτύχει.

Τα προληπτικά έργα περιλαμβάνουν τακτική επιθεώρηση του συστήματος εξαερισμού για το φράξιμο και το πλύσιμο των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει πάντα να αναπνέετε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα ακόμη και σε ένα σύγχρονο σπίτι, το οποίο είναι εξαιρετικά στεγανό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Βίντεο # 1: Τα μυστικά της τοποθέτησης της κουκούλας στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Βίντεο # 2: Κάνοντας ξεχωριστό αερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος του αερισμού των χώρων, το οποίο ισχύει για τα σύγχρονα σπίτια και διαμερίσματα. Στα μπάνια και στις τουαλέτες, το παράθυρο σπάνια τοποθετείται, οπότε η μόνη σωστή και λογική λύση θα είναι η τεχνητή ανταλλαγή αέρα με την τοποθέτηση του ανεμιστήρα στο σύστημα.

Εξαερισμός στην τουαλέτα και στο μπάνιο - μια επισκόπηση των πραγματικών σχημάτων και μεθόδων για την εφαρμογή τους

Χαιρετισμούς. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις επιλογές για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για την εγκατάσταση ενός μπάνιου. Επιπλέον, θα μιλήσω για το πώς θα οικοδομήσουμε αυτά τα συστήματα με τα δικά τους χέρια στο σπίτι. Το θέμα του άρθρου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το μπάνιο είναι ο τόπος όπου συσσωρεύεται θερμός υγρός αέρας και δυσάρεστες μυρωδιές.

Αν το καλά λειτουργούμενο σύστημα εξαερισμού δεν είναι εγκατεστημένο έγκαιρα, η διαμονή σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα είναι δυσάρεστη.

Εδώ μέσα από αυτό το πλέγμα από ένα δωμάτιο δυσάρεστες μυρωδιές αφήνουν

Το αποτέλεσμα της έλλειψης αποτελεσματικού εξαερισμού στο μπάνιο

Συστήματα εξαερισμού με τα οποία ο αέρας στο δωμάτιο θα είναι φρέσκο

Ο ζεστός και υγρός αέρας είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη ζωτική δραστηριότητα διαφόρων παθογόνων και κυρίως για τη μούχλα. Η υπερβολική υγρασία του αέρα οδηγεί σε σήψη ξύλινων μερών στην εσωτερική διακόσμηση και στη διάβρωση σε μεταλλικά μέρη ειδών υγιεινής.

Ο εξαναγκασμένος ανεμιστήρας εξάτμισης τοποθετείται πάνω από το μπάνιο

Ανάλογα με τον βαθμό της μηχανικής, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • Σχέδια φυσικής παθητικής δράσης - η κίνηση του αέρα πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο.
 • Τα συστήματα υποχρεωτικής δράσης βασίζονται στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που μεταφέρουν αέρα.

Σύμφωνα με την αρχή του συστήματος εξαερισμού, τα μπάνια χωρίζονται στις ακόλουθες τροποποιήσεις:

 • Κύκλωμα καυσαερίων

Σύστημα εξάτμισης στα μπάνια των πολυκατοικιών

Η απλούστερη από την άποψη της εφαρμογής, αλλά όχι η πιο αποτελεσματική λύση. Αυτό το σχέδιο λειτουργεί με την αποστράγγιση του αέρα εξαγωγής μέσω του αναπνευστήρα ή του εξαερισμού. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς αντικατάσταση ενός τμήματος νέου αέρα, ο εξαντλημένος ζεστός αέρας έξω αποκτάται σε μικρούς όγκους.

 • Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Σε αυτό το σχήμα, ο ψυχρός αέρας τροφοδοτείται ταυτόχρονα, για παράδειγμα, από κάτω από την πόρτα και ο αέρας εξαγωγής ανατρέπεται αναλογικά διαμέσου της οπής.

Η απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών πραγματοποιείται μέσω του εξαερισμού στον άξονα εξαερισμού

Αυτό το σχήμα προτιμάται, καθώς επιτρέπει την εντατική εναλλαγή αέρα. Ωστόσο, επιβάλλονται ιδιαίτερες απαιτήσεις στο σχεδιασμό των συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθώς τα σφάλματα οδηγούν σε ρεύματα.

 • Εξαναγκαστικό κύκλωμα εξαγωγής

Παρά το υψηλό επίπεδο θορύβου, οι δυσάρεστες οσμές εξέρχονται γρήγορα

Μια κοινή παραλλαγή είναι μια έξοδος σε μια τουαλέτα ή σε ένα μπάνιο με ενσωματωμένο ανεμιστήρα. Η αποδοτικότητα του σχεδίου είναι κάπως υψηλότερη από εκείνη του φυσικού εκχυλίσματος, αλλά είναι χαμηλότερη από εκείνη ενός παθητικού συστήματος παροχής και εξάτμισης.

 • Εξαναγκαστικό σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης

Μια αποτελεσματική επιλογή, δεδομένου ότι είναι δυνατόν να ρυθμιστεί ο ρυθμός και η ένταση της εκκένωσης και της παροχής αέρα.

Μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού αυτού του τύπου, η υπερβολική υγρασία και οι δυσάρεστες οσμές μπορούν να ξεχαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα συστήματα αυτού του τύπου είναι μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος παροχής και εξάτμισης, όπου η εξαγωγή και η παροχή αέρα ενισχύεται από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος απευθείας στο άνοιγμα και ενεργοποιείται είτε σε χειροκίνητη λειτουργία είτε αυτόματα, για παράδειγμα, όταν ανάβετε το φως στο μπάνιο.

Μια τέτοια λύση έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - με τον ανεμιστήρα απενεργοποιημένο, η ένταση εξαερισμού είναι δύο φορές χαμηλότερη από ό, τι στα φυσικά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή συστημάτων εξαερισμού

 1. Εξωτερική μάσκα εισαγωγής αέρα

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της γκάμας εξωτερικών πλεγμάτων

Η εξωτερική μάσκα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την διέλευση του αέρα από το εξωτερικό. Τα σχάρες παράγονται σε στρογγυλό και ορθογώνιο σχήμα, το οποίο όμως δεν επηρεάζει την απόδοσή τους.

Η εξωτερική μάσκα εκτελεί διακοσμητική λειτουργία και λειτουργία συγκράτησης σκόνης. Για τους σκοπούς αυτούς, οι σχάρες σχάρας έχουν κλίση προς τα κάτω.

Διακοσμητικές γρίλιες για τοποθέτηση σε εσωτερικούς χώρους

Αυτή η συσκευή είναι εγκατεστημένη στον αγωγό του δωματίου και παράγει διακοσμητικές και προστατευτικές λειτουργίες. Για να αποφύγετε την είσοδο εντόμων και σκόνης στο δωμάτιο μέσω του αγωγού, από το πίσω μέρος της σχάρας προσκολλάται ένα πλέγμα λεπτών ματιών.

Καθώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού, το πλέγμα του πλέγματος είναι βουλωμένο. Επομένως, μια φορά κάθε έξι μήνες αποσυναρμολογείται η αποσπώμενη επένδυση από την σχάρα και το πλέγμα πλένεται από ακαθαρσίες ή μετατρέπεται σε νέο πλέγμα που κόβεται στις απαιτούμενες διαστάσεις.

Οι γρίλιες εξαερισμού αυτού του τύπου είναι εξοπλισμένες με κινητές πλάκες, οι οποίες λειτουργούν ως παντζούρια

Για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, η εσωτερική σχάρα είναι εξοπλισμένη με κινητές λαβίδες, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους και δοσολογούνται μέσω του αέρα.

Οι σχάρες με κυκλικό σχήμα είναι εφοδιασμένες με ένα κινητό ένθετο, το οποίο περιστρέφεται σε σχέση με ένα κυκλικό αποσπώμενο ακροφύσιο. Σε μία θέση, οι εγκοπές στο κινητό ένθετο συμπίπτουν με τις σχισμές στην σχάρα και εξασφαλίζεται η πλήρης διέλευση του αέρα. Σε άλλη θέση, οι εγκοπές στο ένθετο και στο εξωτερικό κάλυμμα δεν ταιριάζουν και ο αέρας δεν περνά.

Το ανάλογο της περιγραφείσας συσκευής σε βιομηχανικά συστήματα ονομάζεται βαλβίδα αέρα. Αυτή είναι μια βαλβίδα διακοπής, η οποία βρίσκεται ακριβώς στον αγωγό. Σε βιομηχανικά συστήματα, η βαλβίδα στρέφεται αυτόματα όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος και στο οικιακό σύστημα, η παροχή αέρα μπορεί να μπλοκαριστεί χειροκίνητα.

Στη φωτογραφία, μια απλή και ανέξοδη σχάρα με μια διάμετρο προσγείωσης για ένα εκατοστά σωλήνα

Η επιλογή εσωτερικών και εξωτερικών πλεγμάτων για την τοποθέτηση του μπάνιου γίνεται σύμφωνα με την εσωτερική διάμετρο και διαμόρφωση του αγωγού και σύμφωνα με τις αισθητικές προτιμήσεις. Οι πιο δημοφιλείς οικιακές μάσκες είναι στρογγυλές με μέγεθος προσγείωσης 100 και 50 mm.

Από αυτά τα εξαρτήματα είναι δυνατή η συναρμολόγηση του καναλιού εξαερισμού σχεδόν οποιασδήποτε διαμόρφωσης

Για να συνδέσετε την εσωτερική σχάρα προς τα έξω ή για να εξασφαλίσετε την παροχή καθαρού αέρα χρειάζεστε έναν αγωγό αέρα. Ο αγωγός αέρα είναι ένας κοίλος σωλήνας με λείους εσωτερικούς τοίχους και με εσωτερικές διαμέτρους της διατομής που αντιστοιχούν στη διάμετρο προσαρμογής των χρησιμοποιούμενων πλεγμάτων.

Πίνακας με παραμέτρους αεραγωγού

Οι βιομηχανικοί αγωγοί αέρα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον αερισμό δωματίων από 300 m² ή περισσότερο, είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο με επιφανειακό στρώμα θερμικής και θορύβου. Με τη διάταξη του μπάνιου, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, και επομένως χρησιμοποιούνται σωλήνες από PVC ή πολυαιθυλένιο.

Στην αγορά, οι πλαστικοί αγωγοί είναι ορθογώνιες και στρογγυλές. Το σχήμα και οι διαστάσεις της διατομής των αγωγών αντιστοιχούν στο μέγεθος και στο σχήμα της σχάρας.

Οι πλαστικοί σωλήνες χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, επομένως το συμπύκνωμα πέφτει σε περιορισμένες ποσότητες. Εν πάση περιπτώσει, στο σχέδιο της συσκευής εξαερισμού στο εξωτερικό τμήμα του αγωγού πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα για την αποστράγγιση του νερού.

Ο ανεμιστήρας προορίζεται για εγκατάσταση σε μια κοιλότητα μιας γραμμής αέρα

Η επιλογή των ανεμιστήρων για την αναγκαστική διάταξη του συστήματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τη δύναμη και τη διάμετρο προσγείωσής τους.

Οι ανεμιστήρες είναι ένας συμπαγής ηλεκτροκινητήρας με πτερωτή. Το σύνολο του συγκροτήματος είναι ενσωματωμένο στο δίκτυο ή είναι προσαρμοσμένο να εγκαθίσταται στον αεραγωγό.

Ανεμιστήρας τοίχου με διακοσμητική λάμπα

Στην καθιερωμένη μορφή, το πλέγμα με τον ανεμιστήρα φαίνεται λίγο διαφορετικό από τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται στα παθητικά συστήματα. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες, που μπορούν να αγοραστούν στην αγορά ή σε ειδικά καταστήματα, είναι σχεδιασμένοι για χρήση στην κουκούλα.

Εάν ο εξαναγκασμένος αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα δεν αντιμετωπίσει υπερβολική υγρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπαγές φορητό αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης δεν ανήκουν στο σύστημα αερισμού, αλλά μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο. Δηλαδή, ο αφυγραντήρας θα παρέχει το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας, ενώ ο εξαερισμός ανανεώνει τον αέρα εξαγωγής.

Η χρήση των αφυγραντικών οικιακών συσκευών επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος της καθίζησης του συμπυκνώματος στην επιφάνεια του τοίχου. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα μούχλας μειώνεται, ακόμη και με ανεπαρκώς αποτελεσματικό εξαερισμό.

Υπολογισμός απόδοσης

Πίνακας με παραμέτρους εξαερισμού για διαφορετικούς χώρους

Στα πρότυπα του SNiP ρυθμίζονται δύο παράμετροι των συστημάτων αερισμού:

 • ένταση της ανταλλαγής αέρα - όγκος μεταφερόμενου αέρα.
 • πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα - αριθμός κύκλων αέρα εξαγωγής.

Για να στεγάσει ένα μπάνιο, ο μέσος συντελεστής πολλαπλασιασμού είναι 4-8 κύκλοι. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα για ένα ξεχωριστό μπάνιο αναφέρεται σε 25 m³ ανά ώρα. Για ένα συνδυασμένο μπάνιο αυτή η παράμετρος είναι διπλάσια.

Οι παραπάνω παράμετροι αφορούν κυρίως τον ανεμιστήρα. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τη δύναμη του ανεμιστήρα.

Η συχνότητα λειτουργίας του εξοπλισμού σε φθηνά συστήματα αναγκαστικού τύπου προσδιορίζεται με το χέρι. Δηλαδή, εσείς ο ίδιος θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα το σωστό αριθμό φορές για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε πιο προοδευτικά συστήματα, των οποίων η τιμή θα είναι υψηλότερη, μαζί με τον ανεμιστήρα, χρησιμοποιείται μια ειδική μονάδα ισχύος για την αυτοματοποίηση της αιμορραγίας στον αέρα.

Η συσκευή του παθητικού συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

Αμέσως σημειώνω ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού, οι εσωτερικές πόρτες πρέπει να εγκατασταθούν όπως στο προτεινόμενο σχήμα.

Το διάγραμμα δείχνει τα κενά που είναι απαραίτητα για την κανονική κυκλοφορία ψυχρού αέρα

Λόγω του χάσματος στο κάτω μέρος του υφάσματος, είναι δυνατή η εντατική ανταλλαγή αέρα μεταξύ του εξαερισμού σε όλο το σπίτι και της κουκούλας στο μπάνιο. Με την ευκαιρία, οι περισσότερες σύγχρονες εσωτερικές πόρτες έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, και ως εκ τούτου εγκαθίστανται με ένα κενό στο κατώφλι.

Ας πούμε ότι οι εσωτερικές πόρτες του σπιτιού έχουν εγκατασταθεί σωστά, έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση της κουκούλας. Η τοποθέτηση του καλύμματος γίνεται στο πάνω μέρος του τοίχου, κάτω από τη γραμμή οροφής κατά 10-15 cm.

Οι οδηγίες εγκατάστασης για την κουκούλα είναι οι εξής:

 • Στο εξωτερικό τοίχωμα του ιδιωτικού σπιτιού γίνεται σήμανση - σχεδιάζεται κύκλος, η περίμετρος του οποίου είναι 5 mm μεγαλύτερη από την περίμετρο του αγωγού, η οποία υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για να περάσει τον τοίχο.
 • Στην έντονη περίμετρο το τείχος διατρυπάται.

Εάν ο τοίχος είναι σκυρόδεμα, θα είναι σωστό να παραγγείλετε διαμαντένια κοπή σκυροδέματος. Παρόλο που η τιμή της υπηρεσίας είναι υψηλή, αλλά η τρύπα θα έχει τελείως ομαλές άκρες και η εργασία θα γίνει γρήγορα. Εάν ο τοίχος είναι τούβλο, μπορείτε να τρυπήσετε τον εαυτό σας, κάνοντας τρύπες στον τοίχο κατά μήκος της περιμέτρου του σημειωμένου κύκλου. Αφού τρυπηθούν οι οπές, παραμένει να χτυπήσει έξω από τον κύκλο ό, τι είναι περιττό.

 • Σκουπίζουμε τη σκόνη από την τρύπα και υγραίνουμε την οπή που σχηματίζεται από το άνοιγμα.

Για την κανονική αποστράγγιση του συμπυκνώματος, η κλίση του σωλήνα πρέπει να γίνει υπό γωνία 5-10 °

 • Εισάγουμε στην τρύπα έναν προετοιμασμένο αγωγό αέρα και το τοποθετούμε στο επίπεδο, έτσι ώστε το εξωτερικό άκρο του σωλήνα να βρίσκεται κάτω από το άκρο που είναι μέσα.

Η κλίση του αγωγού κατά τη διέλευση από τον τοίχο είναι υποχρεωτική για να εξασφαλιστεί φυσική αποστράγγιση του συμπυκνώματος προς τα έξω.

 • Στο διάστημα μεταξύ της άκρης της οπής και του σωλήνα, εφαρμόζουμε έναν αφρό στερεώσεως.
 • Στο εσωτερικό, στο άκρο του σωλήνα συνδέεται ένα πλέγμα.
 • Στο εξωτερικό μέρος, ο σωλήνας τοποθετείται σε ένα τσάι με το άλλο να πιέζει προς τα κάτω.

Το σχήμα δείχνει πώς να κάνετε μια αποστράγγιση συμπυκνωμάτων

 • Στον κατώτερο κλάδο, τοποθετούμε το βύσμα, τρυπάμε μέσα του μια διαμπερή οπή με διάμετρο 10 mm.

Μέσω αυτής της τρύπας στην κρύα εποχή θα στραγγίξει το συμπύκνωμα. Αν η αποστράγγιση κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώσει, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το φις και να καθαρίσετε την αποστράγγιση.

Σχέδιο με ξεχωριστό αγωγό από το μπάνιο

 • Από τον ανώτερο κλάδο του τσάι, οδηγούμε το σωλήνα προς τα πάνω, όπως φαίνεται σε αυτό το διάγραμμα.
 • Στο επάνω μέρος του σωλήνα, το άνοιγμα καλύπτεται με ένα άκρο καμινάδας - ένα αδιάβροχο.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, θα έχετε ένα παραγωγικό σύστημα που θα παρέχει στο μπάνιο το φρέσκο ​​αέρα. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι η πιθανότητα ενός βυθίσματος στη διαδρομή των ροών του αέρα.

Σε αυτό το σχήμα, οι αγωγοί από διαφορετικούς χώρους συνδυάζονται

Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το σχήμα μπορείτε να δείτε πώς οι κουκούλες από το μπάνιο και από την κουζίνα είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες σε ένα σωλήνα χωρίς καμία ζημιά στην ανταλλαγή αέρα.

Η συσκευή του συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης

Στο σύστημα, παρέχεται απαγωγή αέρα από περιοχές με την υψηλότερη υγρασία

Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε ένα αποτελεσματικό σύστημα αναγκαστικής επιλογής ζεστού υγρού αέρα σε όλο το σπίτι. Για τους σκοπούς αυτούς, οι αγωγοί αέρα που συνδέονται με έναν ισχυρό ανεμιστήρα συνδέονται με το μπάνιο και την κουζίνα.

Ο αέρας εξέρχεται μέσω των αγωγών που βρίσκονται στην οροφή πάνω από εκείνα τα μέρη του δωματίου όπου υπάρχει πιθανώς η μεγαλύτερη συσσώρευση υγρού αέρα.

Όπως και στο φυσικό σχέδιο της εκκένωσης του αέρα εξαγωγής, οι θύρες στο κάτω μέρος του ανοίγματος πρέπει να έχουν ένα κενό για να εξασφαλίσουν μια κανονική εναλλαγή αέρα λόγω των κυκλοφοριακών ροών.

Πώς να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

Εάν η ροή του αέρα αισθάνεται σαν βύθισμα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ανταλλαγή αέρα - είναι περισσότερο από αρκετό.

Παλιά αποδεδειγμένη μέθοδος καθορισμού του βυθίσματος στην κουκούλα

Σε άλλες περιπτώσεις, ένας φωτισμένος αγώνας ή ένα λεπτό φύλλο χαρτιού φέρεται στην κουκούλα. Με ταλάντευση χαρτιού ή φωτιάς, θα καθορίσετε με ακρίβεια πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η κουκούλα.

Παρεμπιπτόντως, οι αεραγωγοί, ειδικά αν είναι παλιοί, έχουν συνήθεια να φράζουν. Επομένως, ο παραπάνω έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται ετησίως. Εάν η ένταση της κυκλοφορίας του αέρα εξασθενεί, ήρθε η ώρα να επιθεωρήσετε τον αεραγωγό και να εκτελέσετε τον καθαρισμό του.

Συμπέρασμα

Τώρα ξέρετε τι είναι ο εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα, και πώς να το κάνετε μόνοι σας. Σας συνιστώ να παρακολουθήσετε το βίντεο σε αυτό το άρθρο. Είμαι βέβαιος ότι, αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προτεινόμενες οδηγίες και να κάνετε τον αέρα στο μπάνιο πιο φρέσκο. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα μπορεί να είναι στα σχόλια.

Το κλίμα

Ο ανεπαρκώς εγκατεστημένος εξαερισμός στο μπάνιο οδηγεί στο σχηματισμό μύκητας και μούχλας στο δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες του μπάνιου λαμβάνουν χαλασμένα υλικά διακόσμησης και αισθητικά ελκυστική εμφάνιση του δωματίου. Ως εκ τούτου, η σωστή οργάνωση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς να κάνει αερισμό στο μπάνιο θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Εξαερισμός στο μπάνιο: απαιτήσεις και λειτουργίες

Η διαδικασία εγκατάστασης αερισμού στο μπάνιο, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να ελέγχει το ήδη υπάρχον σύστημα εξαερισμού για λειτουργικότητα. Η σωστή εναλλαγή του αέρα στο δωμάτιο είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για το φινίρισμα των τοίχων και τη διατήρηση της ελκυστικότητάς τους, αλλά κυρίως για την ανθρώπινη υγεία. Δεδομένου ότι ένα σωστά οργανωμένο μικροκλίμα συμβάλλει στη βελτίωση της γενικής κατάστασης και της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτό.

Μπάνιο - ένα κλειστό δωμάτιο, το οποίο είναι υπό περιοδική έκθεση σε υγρασία, η οποία απαιτεί μια αναπόφευκτη αφαίρεση. Για να ελέγξετε το υπάρχον σύστημα για σωστή λειτουργία, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τη φωτιά σε κανονική αντιστοίχιση και να την φέρετε στην σχάρα του αγωγού εξαερισμού. Εάν η φλόγα σβήσει, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά, αλλιώς πρέπει να ρυθμιστεί. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει με ένα μικρό κομμάτι χαρτιού. Εάν το χαρτί, κοντά στο πλέγμα, κολλά σε αυτό, τότε το σύστημα είναι σε καλή κατάσταση. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος εξαερισμού, πρώτα απ 'όλα πρέπει να καθαρίσετε τους υπάρχοντες ανεμιστήρες και τους αεραγωγούς.

Για τη σωστή οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο, πρέπει να προσέξετε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής της απαιτούμενης χωρητικότητας. Πριν από την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξάτμισης, σας συνιστούμε να κάνετε τα παρακάτω για να βελτιώσετε το υπάρχον σύστημα εξαερισμού:

1. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στον αγωγό αερισμού.

2. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην επιφάνεια του άξονα της εξάτμισης που βρίσκεται στην οροφή.

3. Είναι δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαέρωσης στο παράθυρο.

4. Για να βελτιωθεί η θέρμανση στο μπάνιο και για να αφαιρεθεί η υπερβολική υγρασία, τοποθετούνται θερμαντήρες πετσετών, συστήματα δαπέδου με ζεστό νερό ή συμβατικά θερμαντικά σώματα.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Σε σχέση με την ανταλλαγή αέρα, ο εξαερισμός στο μπάνιο είναι:

Η πρώτη επιλογή αφορά την αφαίρεση και κυκλοφορία του αέρα με φυσικά μέσα. Για αυτό, χρησιμοποιούνται πόρτες, ανοιχτά παράθυρα. Ο αέρας μετακινείται από το μπάνιο στο δρόμο μέσω μιας διαφοράς πίεσης. Η διακοπή του φυσικού αερισμού διευκολύνεται από τα βελτιωμένα παράθυρα με διπλά τζάμια, τα οποία έχουν μεγάλη αεροστεγανότητα. Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, συνιστάται να αγοράσετε παράθυρα και πόρτες με εξαρτήματα για μικροκυκλοφορία.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο τεχνητός αερισμός, ο οποίος δημιουργείται με την εγκατάσταση ανεμιστήρα στο μπάνιο για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αέρα. Η κύρια λειτουργία αυτού του συστήματος είναι η εκκένωση του αέρα, δηλαδή η τράβηξή του στο δρόμο και ο νέος αέρας εισέρχεται στο μπάνιο από το επόμενο δωμάτιο. Με τη βοήθεια ενός συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού, μπορείτε να απαλλαγείτε όχι μόνο από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο, αλλά και από τη δυσάρεστη οσμή στο δωμάτιο.

Σε σχέση με τον σκοπό του εξαερισμού, συμβαίνει:

Η πρώτη επιλογή αφορά τον εξαερισμό των αεραγωγών. Ο δεύτερος τύπος εξαερισμού βασίζεται στην εξασφάλιση της ροής νέου αέρα μέσα στο δωμάτιο, μέσω του οποίου δημιουργείται υψηλή πίεση στον αέρα, η οποία αποστραγγίζει τον παλιό αέρα μέσω αγωγών εξαερισμού.

Η συνδυασμένη επιλογή περιλαμβάνει τη χρήση των δύο πρώτων τύπων εξαερισμού σε ένα δωμάτιο.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, ο εξαερισμός στο μπάνιο είναι:

Με τη βοήθεια εξαερισμού τύπου αγωγού, καθαρίζονται οι αίθουσες που απαιτούν έντονο καθαρισμό αέρα από υψηλή υγρασία, ατμό ή ξένες οσμές.

Η έκδοση χωρίς εξαερισμό του εξαερισμού προϋποθέτει ότι καλύπτεται με ανοίγματα τοίχων που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο δωμάτιο.

Πώς να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού για λειτουργικότητα

Σας προσφέρουμε να διαβάσετε τις οδηγίες για τον έλεγχο του εξαερισμού στο μπάνιο:

1. Ανοίξτε το παράθυρο και τις πόρτες στο μπάνιο.

2. Πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού, με τη μορφή μιας χαρτοπετσέτας.

3. Εγκαταστήστε την στην υπάρχουσα υποδοχή.

4. Εάν το φύλλο είναι καλά συγκρατημένο στην επιφάνεια του, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Διαφορετικά, αφαιρέστε τον ανεμιστήρα και ελέγξτε τον αγωγό εξαερισμού για συντρίμμια ή άλλα αντικείμενα.

Αντί για μια χαρτοπετσέτα, χρησιμοποιήστε ταιριάζει, αναπτήρες ή κεριά. Πρέπει να αποφεύγουν υπό γωνία προς τον άξονα. Δεν συνιστάται η διεξαγωγή δοκιμής σε μια πολύ ζεστή μέρα, καθώς ο αέρας αυτή τη στιγμή είναι πολύ βαρύς και ακόμη και ένα λειτουργικό σύστημα δεν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα.

Για να μάθετε για την ανάγκη να δημιουργήσετε κόγχες μικροαερισμού σε πόρτες ή παράθυρα, θα πρέπει να επαναλάβετε τις παραπάνω ενέργειες με κλειστά παράθυρα και παράθυρα.

Ελλείψει ροής αέρα, στο παράθυρο ή τις πόρτες τοποθετούνται μικρές γρίλιες.

Συμβουλή: Ακόμα και αν φυσικού αερισμού λειτουργεί άψογα, συνιστάται να εγκαταστήσετε και μηχανικού εξαερισμού στο μπάνιο, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία για την απόσυρση της υγρασίας από το δωμάτιο, και θα συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκευών.

Εξαερισμός στο μπάνιο με τα χέρια σας: η επιλογή ενός ανεμιστήρα

Σε σχέση με τη μέθοδο εγκατάστασης, οι ανεμιστήρες είναι:

 • κανάλι - εγκατεστημένο σε συστήματα αεραγωγών.
 • ακτινική - τοποθετημένη στο τμήμα εξόδου των συστημάτων αέρα, διαφορετικό αισθητικά ελκυστικό σώμα.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, οι οπαδοί είναι:

 • αξονική;
 • διαμετρική.
 • φυγόκεντρο;
 • αξονική-φυγοκεντρική.

Η πρώτη έκδοση του ανεμιστήρα συνεπάγεται την έγχυση αξονικής ροής με τη βοήθεια λεπίδων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία πίεσης μεγαλύτερης από 40 Pa. Αυτός ο τύπος ανεμιστήρων είναι κατάλληλος για εγκατάσταση σε σύστημα χωρίς κανάλια.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των αξονικών ανεμιστήρων είναι:

 • προσιτό κόστος ·
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • υψηλή απόδοση.

Μεταξύ των ελλείψεων σημείωσε υψηλή παραγωγή θορύβου, χαμηλή πίεση.

Η δεύτερη έκδοση του ανεμιστήρα διαφέρει από την παρουσία του στροφείου με τη μορφή τυμπάνου. Ωστόσο, τέτοιοι οπαδοί δεν έχουν υψηλή απόδοση.

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας διαθέτει σπειροειδές περίβλημα που συμβάλλει στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων, αλλά ταυτόχρονα παράγει αρκετό θόρυβο.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που σημειώνουμε:

 • υψηλό κόστος.
 • εγκατάσταση σε κανάλια μήκους μεγαλύτερου από 500 cm.
 • υψηλή ισχύ?
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου.

Οι τύποι φυγοκεντρικών αξονικών ανεμιστήρων διακρίνονται από τις μικρές διαστάσεις τους, τον μικρό θόρυβο και την εξαιρετική απόδοση.

Η αγορά ενός ανεμιστήρα είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία, πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δώσετε προσοχή στη δύναμή της. Ο βέλτιστος δείκτης ισχύος για ένα τυπικό μπάνιο είναι η αξία εκατό κύβων σε 60 λεπτά.

Ωστόσο, αυτός ο δείκτης είναι μέσος όρος. Κατά την επιλογή της ενέργειας, θα πρέπει να καθοδηγείται από τέτοιους παράγοντες:

 • αριθμός ατόμων που ζουν στο σπίτι.
 • το μέγεθος του δωματίου.
 • ο αριθμός των παραθύρων και των θυρών στο μπάνιο και το μέγεθός τους,
 • παρουσία πρόσθετου φυσικού αερισμού.
 • συχνότητα χρήσης του μπάνιου.

Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας είναι το επίπεδο θορύβου που αναπαράγει ο ανεμιστήρας. Ο πιο άνετος δείκτης είναι σαράντα ντεσιμπέλ.

Υπάρχουν ανεμιστήρες με πρόσθετες λειτουργίες με τη μορφή χρονοδιακόπτη, αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση. Αν υπάρχουν διαθέσιμα πρόσθετα χρήματα, είναι δυνατή η αγορά τους, καθώς η χρήση ενός τέτοιου ανεμιστήρα προσφέρει μέγιστη άνεση.

Hydrostat - μια συσκευή που είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του ανεμιστήρα σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο.

Ορισμένοι τύποι ανεμιστήρων είναι εξοπλισμένοι με ειδική προστασία από τη διείσδυση της υγρασίας, η οποία έχει την ονομασία IP, η τιμή του αριθμού μετά τη σήμανση εξαρτάται από την αντίσταση στην υγρασία της συσκευής.

Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρα κοντά σε ντους ή μπάνιο, συνιστάται να επιλέξετε τη συσκευή με την υψηλότερη κατηγορία προστασίας. Το περίβλημα ενός τέτοιου ανεμιστήρα παρέχει αξιόπιστη προστασία του κινητήρα από την υγρασία, βελτιώνοντας έτσι τη διάρκεια χρήσης του ανεμιστήρα.

Το σχέδιο αερισμού στο μπάνιο, η τοποθέτησή του

Τις περισσότερες φορές, οι αεραγωγοί είναι χτισμένοι σε τοίχους ή οροφή. Εάν δεν υπάρχουν αεραγωγοί, πρέπει πρώτα να τα εγκαταστήσετε, για να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα.

Συστάσεις για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο:

 • εγκαταστήστε την κουκούλα με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται απέναντι από την πόρτα, έτσι θα είναι δυνατό να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο, διαφορετικά, οι ροές του αέρα θα κινούνται πολύ αργά.
 • περαιτέρω δράσεις θα πρέπει να στοχεύουν στον καθαρισμό του υφιστάμενου αεραγωγού από τα συντρίμμια ·
 • υπό την παρουσία πολύ στενό μια τρύπα, να φροντίζει για οπής διάτρησης επέκτασης του αν, αντιθέτως, είναι αρκετά μεγάλη, τότε θα πρέπει να εγκατασταθεί εξοπλισμός του πλαστικού σωλήνα αποχέτευσης που είναι στερεωμένο εκεί με τη βοήθεια τσιμέντου?
 • για το κλείσιμο των κοιλοτήτων στον σωλήνα, αρκεί να χρησιμοποιηθεί αφρός συναρμολόγησης.
 • θυμηθείτε ότι η κουκούλα βαθαίνει στην τρύπα εντελώς, στον τοίχο υπάρχει μόνο η σχάρα πίσω από την οποία κρύβεται?
 • για την τοποθέτηση της κουκούλας με βίδες, πείρους ή υλικά με βάση το σφραγιστικό, η τελευταία επιλογή - η πιο επιτυχημένη, καθώς μπορεί να ακυρώσει τις δονήσεις που προκύπτουν κατά τη λειτουργία της συσκευής.
 • η κουκούλα πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο, επομένως, ένα ειδικό καλώδιο είναι συνδεδεμένο με αυτό, την κατεύθυνση παροχής ενέργειας?
 • Είναι δυνατή η κατασκευή αυτόματης κουκούλας, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ανάφλεξης του φωτός.

Εξαερισμός στο μπάνιο σε ένα ιδιωτικό σπίτι: εργάζονται στο χώρο κάτω από το ανώτατο όριο

Εάν το ανώτατο όριο στο μπάνιο αναστέλλεται ή τελικά επιχρίσματα που χρησιμοποιούνται τελειώματα πάνελ, οροφές και άλλα υλικά, σε συνέπεια της οποίας χώρου underceiling έχει αυξηθεί, συνιστάται να εξοπλίσει τον αερισμό στο δωμάτιο επισκευή.

Εάν το άνοιγμα εξαερισμού βρίσκεται κάτω από την ψευδοροφή, πρέπει να τοποθετηθεί μια μικρή τρύπα στην περιοχή της οροφής, με μια σχάρα στερεωμένη σε αυτήν, μέσω της οποίας η υγρασία από την περιοχή αυτή θα αφαιρεθεί μέσα στο δωμάτιο.

Εάν υπάρχει αερισμός στο χώρο της οροφής, για να οργανωθεί η κυκλοφορία αέρα μεταξύ της κύριας οροφής και του υλικού που κρεμάται ή τεντώνει, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διευθέτηση πολλών πλεγμάτων που θα απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία.

Επιπλέον, η τοποθέτηση μιας μικρής σχισμής, ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της πόρτας, είναι ευπρόσδεκτη, θα συμβάλει στη βελτίωση του φυσικού αερισμού και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της οροφής.

Συμβουλή: Κάποιοι ιδιοκτήτες μπάνιου αφαιρούν κατώφλια για να βελτιώσουν τον εξαερισμό Δεν συνιστάται αυτό κατηγορηματικά, επειδή είναι το όριο που προστατεύει τα άλλα δωμάτια από το νερό, με την εμφάνιση δυσλειτουργιών που οδηγούν σε πλημμύρα.

Λάβετε υπόψη ότι οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού χρειάζεται προσεκτική συντήρηση, ο ανεμιστήρας και η γρίλια του απαιτούν συχνή πλύση, καθώς συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα σκόνης στην επιφάνεια. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας στη λειτουργία του ανεμιστήρα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει διάβρωση εξαιτίας της υψηλής υγρασίας.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα σε ένα μπάνιο και τρόπους για τη διευθέτηση του

Για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο στο διαμέρισμα δεν απαιτείται για την κατασκευή αεραγωγών, δεδομένου ότι είναι απαραίτητα παρόντες σε αυτό.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα, στην περίπτωση αυτή, προϋποθέτει μόνο την εγκατάσταση της συσκευής στην επιφάνεια του αγωγού.

Εάν υπάρχει κανάλι στην τουαλέτα, μεταξύ της οποίας και του μπάνιου υπάρχει ένας τοίχος, θα πρέπει να δημιουργηθούν μία ή δύο τρύπες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον αέρα να κυκλοφορήσει ομοιόμορφα.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα συστήματα εξαερισμού χαρακτηρίζονται από την παρουσία ειδικών κινήσεων που παρέχουν φυσικό και υποχρεωτικό αερισμό. Αυτή η επιλογή είναι η πλέον κατάλληλη, επειδή χαρακτηρίζεται από καλή απόδοση.

Εάν δεν υπάρχει κανένας αγωγός εξαερισμού στο δωμάτιο, πρέπει να προσέξετε να το φέρετε σε ένα ειδικό κουτί στο οποίο θα τοποθετηθεί η κουκούλα.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, οι αεραγωγοί είναι:

 • από πλαστικό - έχουν κυκλική ή ορθογώνια διατομή, χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγή θορύβου, μεταφέρουν αέρα και είναι εύκολο να εγκατασταθούν.
 • Τα κυματοειδή κιβώτια είναι δύο τύπων: σκληρά ή μαλακά, χρησιμοποιούνται με μικρή απόσταση μεταξύ του αγωγού αερισμού ή του μπάνιου.

Αφού εγκαταστήσετε το κουτί σε αυτό, ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος και ελέγχεται για λειτουργικότητα.