Κατασκευάζουμε ένα χοιρινό για 2 κεφάλια με τα χέρια μας

Η ταχεία ανάπτυξη των χοίρων, οι χαμηλές απαιτήσεις τους για ζωοτροφές και η ενεργή αύξηση του βάρους προκάλεσαν τη δημοτικότητα των ζώων μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών εκμεταλλεύσεων. Μπορείτε να κάνετε ένα χοιρινό σε 2 κεφάλια με τα χέρια σας μέσα σε λίγες μέρες. Κρατήστε τους χοίρους σε έναν τέτοιο αχυρώνα μπορεί να είναι όλο το χρόνο.

Πριν από την έναρξη της εργασίας, ο αρχάριος pigman θα χρειαστεί:

 • ακριβής υπολογισμός του σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικοινωνίες και τις διαστάσεις.
 • Το σχέδιο, που αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για τους χώρους συντήρησης των ζώων?
 • κατάλληλο για τον τομέα των χοιρινών.

Πώς να ξεκινήσετε την προετοιμασία για την κατασκευή ενός pigsty; Πού είναι καλύτερα να το οργανώσουμε και πώς να προσδιορίσουμε τις μελλοντικές διαστάσεις της δομής;

Βασικές απαιτήσεις για την κατασκευή ενός pigsty

Για τους χοίρους, οι οποίοι, σε αντίθεση με τις κατσίκες, δεν βόσκουν αγελάδες και πρόβατα, είναι απαραίτητη η στέγαση με ένα περίβλημα. Τα ζώα περνούν το 75% του χρόνου στο γουρουνάκι. Το περπάτημα για τα ζώα είναι τοποθετημένο δίπλα στην κατοικία, οπότε πρέπει να δίνεται η μέγιστη προσοχή στη δύναμή, την άνεση και την ασφάλειά του.

Το μέγεθος και η διάταξη του γουρουνιού εξαρτάται από τους στόχους που επιδιώκει η αναπαραγωγή. Για ένα ζευγάρι χοίρων προς πάχυνση, για παράδειγμα, χρειάζεστε λιγότερο χώρο απ 'ό, τι για τον αγριογούρουνο και τη μήτρα, οι οποίοι κατοικούνται για να παράγουν απογόνους.

Η επιλογή του μελλοντικού εργοταξίου πραγματοποιείται με την προσδοκία ότι η δομή:

 • Αποδείχθηκε ότι ήταν ξηρό και ζεστό.
 • προστατεύτηκε από τους διάτρητους ανέμους.
 • είχε αρκετό ελεύθερο χώρο για την οργάνωση του περπατήματος.

Αν χτισμένο με τα χέρια το κεφάλι σας χοιροστάσιο 2 θα είναι στο low-lying περιοχή όπου το νερό της πλημμύρας συσσωρεύονται, λιώσει ή το νερό της βροχής, απειλεί τμήματα των ασθενειών των ζώων, μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, απώλεια μικρά.

Ως εκ τούτου, το εργοτάξιο του γουρουνιού πρέπει να είναι επίπεδο και να τοποθετείται σε ανυψωμένη πλατφόρμα. Λοιπόν, αν η δομή κρύβεται από τον άνεμο από άγρια ​​φυτά ή καλλιέργειες. Αυτή η κατάσταση θα επιτρέψει να μην ανησυχείτε για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου το φθινόπωρο και το χειμώνα, και επίσης θα εξοικονομήσετε με τη θέρμανση του pigsty.

Οι κανόνες της περιοχής για τη διάθεση των ζώων σε ένα χοιροστάσιο που χτίστηκε από τον εαυτό του

Οι διαστάσεις της μελλοντικής δομής εξαρτώνται από το πόσα και ποια ζώα πρόκειται να τοποθετηθούν σε ένα χοιροστάσιο, χτισμένο με τα χέρια του.

Ενώ το βάθος των μηχανών στο χοιροστάσιο είναι συνήθως 2,5-3,0 μέτρα:

 • Οι αγρότες-παραγωγοί κρατούνται μεμονωμένα σε εργαλειομηχανές με έκταση 8 τετραγωνικών μέτρων.
 • από τον τέταρτο μήνα της κύησης, να παρέχουν στυλό σε 6-10 μέτρα πλατεία?
 • οι χοίροι κατά την πάχυνση, ανάλογα με την ηλικία, περιέχουν 1-6 άτομα ανά μηχανή.

Κάθε ζώο πρέπει να έχει επιφάνεια από 0,6 έως 2,0 μέτρα.

Όταν σχεδιάζετε να λάβετε υπόψη την υποχρεωτική απομάκρυνση της κοπριάς και της κοπριάς από τα χοιροστάσια με πλάτος όχι μικρότερο από 1,5-2,0 μέτρα. Λοιπόν, εάν οι χοιρομητέρες με τους απογόνους θα είναι απομακρυσμένες από τους ψυχρούς τοίχους, όπου οι μικρές χοίροι θα απειλούνται με ρεύματα.

Το ύψος των επίπεδων οροφών σε ένα γουρουνάκι δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 2,2 μέτρα. Εάν οι δοκοί είναι ανοικτοί, το ανώτατο σημείο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2,6 μέτρα. Όταν η στέγη είναι μονωμένη, το ύψος της οροφής στον τοίχο είναι 1,6-1,8 μέτρα.

Λόγω της μάζας των αποχρώσεων με τις οποίες εμπλέκεται η κατασκευή του υπόστεγα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς ποια ζώα θα εγκατασταθούν σε αυτό πριν από την οικοδόμηση ενός pigsty. Για παράδειγμα, σε ένα γουρουνάκι που φτιάχνεται από τα χέρια για 2 κεφαλές, χοιρομητέρες και αγριόχοιρους, εξοπλίζουν μια ξεχωριστή μονάδα για να κρατούν τους απογόνους ενός τέτοιου ζευγαριού. Η περιοχή του στυλό εξαρτάται από τον αριθμό των χοιριδίων και την ηλικία τους.

Πώς να οικοδομήσετε ένα pigsty τον εαυτό σας;

Για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της δομής και η μακροχρόνια λειτουργία της, τοποθετείται ένα μονολιθικό θεμέλιο κάτω από το χοιρινό. Προκαταρκτική κάτω από αυτό κάνει ένα μαξιλάρι της άμμου. Από την επίδραση της υγρασίας, η κατασκευή είναι μονωμένη με υλικό στέγης ή άλλο υλικό.

Τα δάπεδα στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται οι χοίροι είναι καλύτερα να γεμίσουν. Η σκυροδετημένη επιφάνεια δεν απορροφά οσμές και εκκρίματα, είναι εύκολο να καθαριστεί και πολύ ανθεκτικό από το ξύλο.

Αμέσως στο στάδιο του σχεδιασμού και το χύσιμο δαπέδου είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η παρουσία μιας κλίσης από τα εργαλεία των ζώων στο κανάλι για την απομάκρυνση κοπριάς σε ένα χοιροστάσιο. Στην περίπτωση αυτή, τα απορρίμματα ζώων και ούρων με τη βαρύτητα απελευθερώνουν τα μηχανήματα, διευκολύνουν τον καθαρισμό τους, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μολυσματικών νόσων των χοίρων.

Εκτός από τα δάπεδα από συμπαγές σκυρόδεμα σε γουρουνάκι, σήμερα, συχνότερα χρησιμοποιούνται σχάρες ή σχισμές, κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται δαμάσκηνα και καθαριστές. Το δέντρο δεν θα αντέξει την έντονη διαβρωτική και διαβρωτική επίδραση της κοπριάς. Ως εκ τούτου, ακόμη και με ένα μικρό αριθμό χοίρων, το υλικό αυτό δεν χρησιμοποιείται μόνο για σεξ σε χοίρο, αλλά και για χωρίσματα μεταξύ μηχανών.

Τα τείχη των χοιροστασίων πρέπει να αντισταθούν με επιτυχία όχι μόνο στον καιρό, αλλά και στην υγρασία, καθώς και στα τρωκτικά, που συχνά επιδιώκουν να εισέλθουν στα κτηνοτροφικά κέντρα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τούβλα ή μικρά τεμάχια για φέροντες κατασκευές. Οι δομές πλαισίων, αν και άνετες, γρήγορες και φθηνές, ως γουρουνάκι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Τα εσωτερικά χωρίσματα είναι κατασκευασμένα από τούβλα, μπλοκ ή μεταλλικά πλέγματα σε ένα χειροποίητο γουρουνάκι, όπως στη φωτογραφία.

Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty για 2 κεφάλια ή μεγαλύτερο αριθμό ζώων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν τα παράθυρα. Ο φυσικός φωτισμός είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την υγεία, τόσο για τα ενήλικα ζώα όσο και για τα χοιρίδια.

Κατά την κρύα εποχή, όταν δεν υπάρχει αρκετή θερμότητα και φως, προβλέπεται τεχνητός φωτισμός και η θέρμανση ζώνης παρέχεται για τα χοιρίδια με τη βοήθεια υπέρυθρων λαμπτήρων.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων στο στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής, γίνονται εργασίες για την ηλεκτροδότηση του γουρουνιού. Οι λαμπτήρες είναι τοποθετημένοι σε ασφαλή απόσταση από τους χοίρους και προστατεύονται από τα περιβλήματα σχάρας που δεν φοβούνται τις κρούσεις.

Ταυτόχρονα, ο εξαερισμός του γουρουνιού καθιερώνεται. Προγραμματίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας μέσα στα δωμάτια, χωρίς την επίδραση ενός βυθίσματος, να κυκλοφορεί συνεχώς. Τα φρέσκα πρέπει να προέρχονται από το εξωτερικό, και ο παλιός αέρας και οι μυρωδιές από τα τροφοδοτικά, τα μηχανήματα και τα κανάλια για την απομάκρυνση κοπριάς σε ένα pigsty - πηγαίνετε στις εγκαταστάσεις.

Η οροφή, τα παράθυρα και οι πόρτες πρέπει να είναι μονωμένα, η μόνωση των τοίχων εκτελείται από το εξωτερικό. Μέσα κάνουν στεγανοποίηση, οι τοίχοι είναι λειασμένες και λευκασμένες.

Όταν ολοκληρωθεί όλη η υπαίθρια εργασία, μεταβείτε στο χοιροστάσιο. Μέσα στα μηχανήματα, βάλτε καθαρά απολυμασμένα παλέτες, σε απόσταση από τα κανάλια αποστράγγισης κανονίστε τροφοδότες, τοποθετήστε πότες. Ξεχωριστά προετοιμάστε μια περιοχή πεζοπορίας, η έξοδος της οποίας θα πρέπει να είναι από κάθε κλάδο του pigsty.

Πώς να εξοπλίσετε τον εξαερισμό σε ένα γουρουνάκι: κανόνες και σχέδια

Εκτός από τα τρόφιμα και το νερό, για ταχεία ανάπτυξη και καλή υγεία, τα ζώα χρειάζονται επίσης ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε αγρόκτημα - από ένα μικρό νοικοκυριό έως ένα τεράστιο αγροτεμάχιο - πρέπει να διαθέτει εξαερισμό με επαρκή χωρητικότητα.

Ιδιαίτερα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε αυτό το ζήτημα στην κατασκευή μεγάλων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα περιέχουν εκατοντάδες ζώων. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα σχέδια και τους κανόνες για τη ρύθμιση των συστημάτων εξαερισμού τόσο για τα "ιδιωτικά" μικρά χοιροστάσια όσο και για τα μεγάλα συγκροτήματα.

Γιατί είναι σημαντικό να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού στο αγρόκτημα;

Το σύστημα εξαερισμού εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • παρέχει ζώα με οξυγόνο.
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας (το χειμώνα, η υγρασία μπορεί να συμβεί σε ένα ζεστό δωμάτιο κλειδωμένο).
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο θερμοκρασίας (το καλοκαίρι σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο θα υπάρξει θερμότητα, και σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο θα υπάρξει μια πιο άνετη θερμοκρασία)?
 • αφαιρεί δυσάρεστη οσμή.
 • απομακρύνει την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα (τα οποία απελευθερώνονται από την κοπριά των χοίρων και είναι επιβλαβή για το σώμα σε μεγάλες συγκεντρώσεις).

Εάν ένα ευνοϊκό μικροκλίμα διατηρείται στο δωμάτιο - το αγρόκτημα χοίρων αποκτά τέτοια πλεονεκτήματα:

 • η κανονική γονιμότητα της αγέλης διατηρείται ·
 • Η νεαρή ανάπτυξη είναι πιο πιθανό να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κανονικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.
 • Οι χοίροι συνήθως κερδίζουν βάρος.
 • η συμπεριφορά των ζώων διατηρείται σύμφωνα με τον κανόνα: δεν γίνονται ανήσυχοι ή αντίθετα υπερβολικά υποτονικές.
 • στην αίθουσα μπορείτε να τοποθετήσετε το εκτιμώμενο πληθυσμό (ενώ σε ένα δωμάτιο με κακό εξαερισμό είναι απίθανο να είναι χωρίς προβλήματα τοποθετήσετε όσες χοίροι ως χώρος επιτρέπει)?
 • ο κίνδυνος των ασθενειών μειώνεται.

Και αντίστροφα: κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα ζώα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθούν. Υπερβολική υγρασία - οδηγεί σε ασθένειες

Ποιο θα πρέπει να είναι το μικροκλίμα: η θερμοκρασία και η υγρασία μέσα στο χοιροστάσιο

Ένα από τα κύρια καθήκοντα του συστήματος εξαερισμού είναι να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι φυσιολογική για τα ζώα, θα αναπτυχθούν καλύτερα και λιγότερο πόνος.

Σε ένα χοιρινό, το μικροκλίμα πρέπει να είναι εντός των ακόλουθων ορίων:

για τη διατήρηση χοίρων, χοιρομητέρων, αγριόχοιρων

για την αποκατάσταση νεαρών ζώων

για το περιεχόμενο που ζητείται κατά την περίοδο της πάχυνσης (μέχρι 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

- στη δεύτερη περίοδο πάχυνσης (περισσότερες από 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

για τη διατήρηση των χοιρομητέρων για 7-10 ημέρες πριν από τον τοκετό

για την αποχέτευση των χοίρων

Η δημιουργία χωριστών χώρων για τη διατήρηση των "διαφορετικών" ζώων είναι πραγματική εκτός από τα μεγάλα σύμπλοκα χοίρων. Σε άλλες περιπτώσεις, επιτρέπονται ελαφρές αποκλίσεις από τους δείκτες, αλλά μόνο προς τη μεγαλύτερη κατεύθυνση (δηλαδή, ελαφρώς θερμότερο - είναι δυνατόν να γίνει, πιο κρύο - ανεπιθύμητο).

Σημαντική απόχρωση: σε χαμηλότερη θερμοκρασία (κάτω από το συνιστώμενο) κατά τη διάρκεια της πάχυνσης, το κέρδος βάρους θα πέσει. Και κάθε πτυχίο θα παίξει κάποιο ρόλο.

Τι επηρεάζει τον υπολογισμό του συστήματος;

Ο υπολογισμός του καθεστώτος επηρεάζεται από:

 1. Η ένταση του δωματίου. Όσο περισσότερο είναι - τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα εξαερισμού. Σε δωμάτια με μεγάλο όγκο φυσικών συστημάτων εξαερισμού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και χρειάζονται μόνο εισαγωγή αέρα.
 2. Αριθμός χοίρων. Τα περισσότερα κεφάλια θα περιέχονται - τόσο περισσότερο οξυγόνο θα χρειαστούν.
 3. Κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι μέσες θερμοκρασίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους και ο αριθμός και η συχνότητα των βροχοπτώσεων (που μπορεί να επηρεάσουν την υγρασία). Στις ψυχρές περιοχές, εκτός από το σύστημα εξαερισμού, είναι επίσης απαραίτητο να εξοπλίζονται και ισχυρά συστήματα θέρμανσης. Σε περιοχές με υψηλή υγρασία - πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού ή / και να προστεθούν επιπλέον αφυγραντήρες.
 4. Χοίρειο σπίτι θέση. Εάν το δωμάτιο δεν θα σταθεί σε μια ανοιχτή περιοχή στην πεδιάδα - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό σύστημα (εάν ο πληθυσμός θα είναι μικρός). Σε άλλες περιπτώσεις (το δωμάτιο καλύπτεται από τον άνεμο από άλλα κτίρια ή δέντρα ή βρίσκεται στην πεδιάδα) - πρέπει να κάνετε μόνο ένα αναγκαστικό σύστημα.
 5. Κατεύθυνση ανέμου. Το κτίριο πρέπει να αντιμετωπίσει την προς τα εμπρός πλευρά.

Πώς να υπολογίσετε;

Δ Το κύριο κριτήριο είναι το ποσοστό της ανταλλαγής αέρα. Θα πρέπει να είναι:

 • το χειμώνα: έως 4-5 φορές την ώρα.
 • το καλοκαίρι: 10-15 φορές την ώρα.

Δηλαδή, το χειμώνα για 1 ώρα ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ενημερωθεί 4-5 φορές.

Για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, χρειάζεστε:

 1. Υπολογίστε την ένταση του δωματίου: πολλαπλασιάστε την περιοχή με το ύψος της οροφής.
 2. Ο όγκος πολλαπλασιάζεται με τη μέγιστη απαιτούμενη πολλαπλότητα - στην περίπτωσή μας κατά 15.
 3. Στην ιδανική περίπτωση - κάντε ένα μικρό περιθώριο απόδοσης.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα υπολογισμού: έχουμε οι χοίροι narnik με έκταση 100 μ ² και ύψος οροφής 2,3 μ καθορίζεται από τον όγκο του :. 100 x 3 = 300 m ³.

Τώρα 300 πολλαπλασιάζεται με 15 = 4500. Τόσοι πολλοί "κύβοι" αέρα στον εξαερισμό μας πρέπει να παρέχουν για 1 ώρα στο μέγιστο φορτίο.

Συστήματα εξαερισμού για την έναρξη της ανταλλαγής αέρα

Σύμφωνα με την αρχή της διέγερσης των συστημάτων ανταλλαγής αέρα χωρίζονται σε τέτοιες επιλογές:

 1. Φυσικός εξαερισμός - μην χρησιμοποιείτε καθόλου ανεμιστήρες.
 2. Οι εξαναγκασμένοι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται τόσο για την κουκούλα όσο και για την εισροή.
 3. Φυσικά αναγκασμένοι - ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται είτε για την κατάρτιση (πιο συχνά) είτε για την εισροή (πολύ σπάνια).

Το φυσικό σχήμα είναι καλό για την απλότητα και τη φθηνότητα του. Η συσκευή του δεν απαιτεί εγκατάσταση συστήματος αγωγών, εγκατάσταση και σύνδεση ηλεκτρικού εξοπλισμού (και πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος για αυτό). Αλλά τα μειονεκτήματα της είναι σημαντικά:

 • Οι επιδόσεις εξαρτώνται από τον καιρό: άνεμος (κατεύθυνση και αντοχή), πίεση, θερμοκρασία.
 • η απόδοση μπορεί να προσαρμοστεί πολύ χονδρικά.
 • η απόδοση είναι χαμηλή (σε σύγκριση με τα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού) ·
 • Το καλοκαίρι, η απόδοση του συστήματος μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.
 • Το χειμώνα, λόγω ανακριβών προσαρμογών, το κόστος θέρμανσης μπορεί να αυξηθεί - λόγω του υπερβολικού πάγου αέρα.

Ας καταλήξουμε στο συμπέρασμα: αυτό το σχέδιο αφορά κυρίως στον αχυρώνα ή σε ένα μικρό αγρόκτημα ή / και αν το σύμπλεγμα των χοίρων βρίσκεται σε μια θερμή περιοχή.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ή αν είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια σταθερή ανταλλαγή αέρα με υψηλή χωρητικότητα, το μόνο λογικό είναι το αναγκαστικό ή φυσικά υποχρεωτικό σύστημα.

Πρόγραμμα εξαερισμού για ένα μικρό γουρουνάκι: το κάνετε μόνοι σας (+ αναθεώρηση βίντεο του τελικού διαλύματος)

Η απλούστερη έκδοση είναι κατάλληλη, αν πρέπει να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού με τα χέρια σας σε ένα μικρό χοιρινό - για πολλά ζώα. Αυτό ισχύει για τους αγρότες που κρατούν τους χοίρους στο δικό τους οικόπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση, η εισροή οργανώνεται μέσω θυρών και / ή παραθύρων. Η μόνη απόχρωση: εάν η περιοχή σας έχει κρύους και μακρινούς χειμώνες, τότε αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι κατάλληλη - το δωμάτιο θα είναι πολύ κρύο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σωστό να κάνετε εισροή μέσω του μονωμένου σωλήνα με έναν αποσβεστήρα, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτεται από παγετούς. Τα παράθυρα σε ένα τέτοιο δωμάτιο μπορούν γενικά να σφραγιστούν για το χειμώνα και να γίνουν μικρά.

Η αφαίρεση του αέρα μπορεί να οργανωθεί με δύο τρόπους:

 1. Μέσω μιας καμινάδας με φυσικό τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, ο σωλήνας είναι τοποθετημένος στον τοίχο, ο οποίος είναι απέναντι από το σημείο εισροής. Θα πρέπει να βγαίνει από την κορυφή του δωματίου (κάτω από την οροφή), μέσω του τοίχου ή μέσω της οροφής, και να εμφανίζεται πάνω από το επίπεδο της οροφής.
 2. Μέσα από μια καμινάδα με ανεμιστήρα (αναγκαστικό σύστημα). Αυτό το σχέδιο είναι πολύ καλύτερο: ένας ανεμιστήρας εργασίας θα προσφέρει σταθερή πρόσφυση. Ο αέρας θα αφαιρεθεί καλύτερα.

Κατ 'αρχήν, σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη επιλογή (με ανεμιστήρα) είναι πιο βολική. Κατά την εφαρμογή, δεν είναι πολύ πιο περίπλοκο και ακριβό, και όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, είναι πολύ καλύτερα.

Οι αεραγωγοί (τόσο τροφοδοσία όσο και καυσαερίων) είναι οι ευκολότεροι κατασκευαστές συνηθισμένων πλαστικών σωλήνων, με διάμετρο έως 150 mm περίπου.

Η απόδοση του ανεμιστήρα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον όγκο του δωματίου πολλαπλασιασμένο με 15. Αυτή είναι η μέγιστη τιμή, με ένα τεράστιο περιθώριο. Ως επιλογή - για ένα μικρό pigsty μπορείτε να κάνετε και να μοντελοποιήσετε πιο αδύναμο: για να υπολογίσετε το πολλαπλασιασμό ο όγκος μπορεί να είναι 10-12.

Σχέδια του συστήματος για ένα μεγάλο αγρόκτημα χοίρων

Εξασφαλίστε την ανταλλαγή αέρα για ένα μεγάλο συγκρότημα χοίρων - η εργασία είναι πιο περίπλοκη. Σχεδόν πάντα, τέτοια κτήρια γίνονται με τη μορφή ενός ορθογωνίου - αυτή είναι η έκδοση που θα εξετάσουμε.

Μπορείτε να εφαρμόσετε το σύστημα με διάφορους τρόπους:

 1. Σχέδιο στέγης (ή ορυχείο).
 2. Διαμήκης.
 3. Σήραγγα.
 4. Εγκάρσια.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι οι μόνες, αλλά οι συνηθέστερες για τις μεγάλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κάθε σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα φυσικό σύστημα (χωρίς ανεμιστήρες), και με τη μορφή της αναγκαστικής (με ανεμιστήρες). Συνήθως οι οπαδοί μπαίνουν στην κουκούλα, αλλά για μεγάλα αγροκτήματα - τότε η εισροή μπορεί επίσης να αναγκαστεί.

Ποιο σχήμα είναι καλύτερο - δεν μπορείτε να πείτε: οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα μόνο στη θέση των σημείων εισροής και εκροής.

Παρακάτω, εξετάζουμε κάθε επιλογή λεπτομερέστερα.

Οροφή (ορυχείο)

Στην περίπτωση αυτή, τα σημεία εισροής βρίσκονται σε δύο απέναντι τοίχους, σε όλο το μήκος τους. Εξαερισμός εξαγωγής - τοποθετημένο στο κέντρο της οροφής.

2 υλοποιήσεις του σκελετού οροφής

Αποτελεί 3 παράλληλες γραμμές: σε δύο τοίχους από κάτω υπάρχει μια εισροή, στο κέντρο - ένα εκχύλισμα. Ο αέρας περνά από τις δύο πλευρές των τοίχων και αφαιρείται στο κέντρο του δωματίου.

Υπάρχει μια ακόμη παραλλαγή ενός τέτοιου σχεδίου: το σημείο εισροής βρίσκεται σε ένα τοίχωμα και το εκχύλισμα εξάγεται μέσω της οροφής κοντά στον απέναντι τοίχο.

Διαμήκης

Στην περίπτωση αυτή τα σημεία εισροής βρίσκονται σε όλο το μήκος και των δύο μεγάλων τοίχων. Η αφαίρεση του αέρα - πραγματοποιείται σε ένα από τα άκρα του κτιρίου.

Το αντίθετο άκρο παραμένει «κωφό»: δεν έχει εισροή ούτε εξαγωγή.

Σήραγγα

Το σχήμα αυτό είναι παρόμοιο με το διαμήκιο: ο αέρας αφαιρείται από ένα από τα ακραία τοιχώματα.

Διαφορά στον παραπόταμο: δεν γίνεται σε όλο το μήκος των μακριών τοίχων, αλλά μόνο σε ένα μικρό μέρος τους, το οποίο είναι πιο κοντά στο δεύτερο άκρο. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας μετακινείται από δύο γωνίες από το ένα άκρο του χοιροστάτη στον απέναντι τοίχο - όπως μια σήραγγα.

Εγκάρσια

Η διάταξη οργανώνεται ως εξής: τα σημεία εισροής και απομάκρυνσης του αέρα βρίσκονται σε δύο απέναντι μακρινούς τοίχους.

Μέσω ολόκληρου του μήκους ενός αέρα τοίχου (ανεμιστήρες, βαλβίδες ή ανεμιστήρες). Σε όλο το μήκος του απέναντι τοίχου - εγκαθίστανται οι ανεμιστήρες εξαγωγής (ή οι σωλήνες εξάτμισης εκτρέπονται).

Ποιος εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συστήματα εξαερισμού σε μεγάλα συγκροτήματα;

Δίνουμε μόνο έναν γενικό κατάλογο - ο ακριβής εξοπλισμός, ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά του καθορίζονται πάντα ξεχωριστά.

 1. Άξονες εξαερισμού.
 2. Εξαγωγή και τροφοδοσία τζακιών.
 3. Βαλβίδες στέγης.
 4. Εισαγωγές αέρα τροφοδοσίας.
 5. Θερμαντήρες - άμεση και έμμεση θέρμανση.
 6. Ανεμιστήρες: οροφή, παράθυρο, επιτάχυνση, ορυχείο, πύργος.

Εργαλεία αυτοματισμού

Για παρακολούθηση και έλεγχο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής:

 1. Αισθητήρας θερμοκρασίας.
 2. Αισθητήρας υγρασίας.
 3. Αυτοματισμός για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων.
 4. Σερβοκινητήρες για τη ρύθμιση ή το άνοιγμα και το κλείσιμο των βαλβίδων των αξόνων εξαερισμού.
 5. Σταθμός ελέγχου εξαερισμού (για συλλογή μετρήσεων και παρακολούθηση του συστήματος σε ένα μέρος).

Σε μεγάλα συγκροτήματα χοίρων, το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί τέλεια - ακόμη και οι μικρές αποκλίσεις του μικροκλίματος σε μεγάλους όγκους (με ένα μεγάλο κοπάδι) μπορούν να δώσουν αξιοσημείωτο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην βασίζεται στην προσοχή του ανθρώπου, αλλά στην αυτοματοποίηση.

Πώς να οργανώσετε ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα χοιρινό τον εαυτό σας

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την εκτροφή κατοικίδιων χοίρων, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι η διευθέτηση ενός χώρου συντήρησης. Οργανώστε ένα τέτοιο χοιρινό κουτί και ανεξάρτητα, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε μόνο τις σωστές και άνετες συνθήκες κράτησης που πληρούν τα τεχνικά πρότυπα. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι ο εξαερισμός των χοίρων.

Το γουρουνάκι πρέπει να έχει καλό εξαερισμό

Σε αυτό το άρθρο, καθορίζονται οι κανόνες για την οργάνωση του καθαρισμού του αέρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας, τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε με τα χέρια σας.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Συχνά υπάρχουν εκτροφείς βοοειδών, οι οποίοι για κάποιο λόγο παραμελούν την εγκατάσταση ενός ποιοτικού και τεχνικά ορθού συστήματος καθαρισμού του αέρα στις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη. Η άποψη αυτή είναι βασικά λανθασμένη, διότι η υγεία των ζώων εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησής τους και επομένως από την ποιότητα των τελικών προϊόντων που πωλούνται.

Αυτή η δήλωση ισχύει πλήρως για τα χοιροστάσια: ο επαγγελματικός αερισμός από τα χέρια τους θα σώσει την υγεία των ζώων και θα βοηθήσει να αναπτυχθεί γρήγορα ένας μεγάλος αριθμός κεφαλών.

Οι έμπειροι παραγωγοί χοίρων σημειώνουν πέντε παράγοντες ταυτόχρονα, οι οποίοι επηρεάζονται ευεργετικά από το σωστό σύστημα εξαερισμού:

 • Η υγεία των αγελών θα αυξηθεί εάν εγκατασταθεί ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού.
 • Σε ένα δωμάτιο θα φιλοξενηθούν πολύ περισσότερα ζώα, αν ο αέρας στο γουρουνάκι θα καθαριστεί σωστά.
 • Υγιή ζώα, που μεγαλώνουν σε άνετες συνθήκες, κερδίζουν γρήγορα το βάρος που είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση.
 • Η γονιμότητα του κοπαδιού αυξάνεται πολλές φορές.
 • Ο καθαρισμός του αέρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του χώρου, καθώς λειτουργεί σε συνδυασμό με τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού των χοίρων.

Για να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός από τα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό σύστημα εξαερισμού, το οποίο εγκαθιστάτε εσείς.

Τα ρεύματα αέρα σε ένα pigsty

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο εξαερισμού

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν πέντε είδη συστημάτων εξαερισμού pigsties, εγκατάσταση και τοποθέτηση που μπορεί να είναι τα δικά τους χέρια:

 • Στέγη.
 • Διάχυτη οροφή.
 • Διαμήκης.
 • Εγκάρσια.
 • Σήραγγα.

Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, αυτές οι αδυναμίες συσχετίζονται συχνότερα με τον εσφαλμένα επιλεγμένο τύπο συστήματος καθαρισμού του αέρα σε συγκεκριμένο χώρο.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία της τοποθέτησης του εξαερισμού μόνοι σας με μια σκόπιμη επιλογή του τύπου του συστήματος. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν τη λύση αυτού του ζητήματος:

 • Η ποσότητα του καθαρού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό. Και σε αυτό το τεύχος, δώστε προσοχή στο γεγονός ότι στην θερμή περίοδο αυτή η ροή γίνεται ισχυρότερη, και στο κρύο μειώνεται.
 • Μάθετε πώς κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στο χοιροστάσιο.
 • Επίδραση στον εξαερισμό και τους φυσικούς παράγοντες: windiness και μέση ετήσια θερμοκρασία.
 • Η θέση του γουρουνιού: τοποθεσία σε λόφο ή στην πεδιάδα.
 • Εκτιμώμενος αριθμός ζώων για αυτό το δωμάτιο.
 • Οι διαστάσεις του χοιροστασίου επηρεάζουν επίσης τη σωστή επιλογή του συστήματος εξαερισμού.

Μόνο μετά από μια προσεκτική μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την οργάνωση του εξαερισμού στο δωμάτιο, προχωρήστε απευθείας στην εγκατάσταση του συστήματος.

Το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου επηρεάζει την επιλογή του συστήματος εξαερισμού

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο τύπος οροφής του συστήματος καθαρισμού του αέρα είναι πολύ δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι αυτό το σύστημα εξαερισμού βοηθά σημαντικά την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιοκτήτη του κοπαδιού.

Ο αερισμός των σκεπών στις χειροκίνητες εργασίες σε βάρος της φυσικής αιολικής ενέργειας και δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων εξαρτημάτων ανεμιστήρα.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εάν το χοιροστάσιο βρίσκεται σε μια γνωστή θέση που δεν είναι άνεμος, ένα τέτοιο σύστημα καθαρισμού του αέρα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ.

Αυτός ο εξαερισμός λειτουργεί αποκλειστικά λόγω της φυσικής κυκλοφορίας αέρα μέσα στο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει μόνο να εγκαταστήσετε σωστά τρεις βαλβίδες τροφοδοσίας με τα δικά σας χέρια: ένας από αυτούς πρέπει να βρίσκεται στην κορυφογραμμή της οροφής του δωματίου, τα άλλα δύο στα πλαϊνά τοιχώματα του χοιροστασίου.

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Διάχυτος καθαρισμός οροφής αέρα

Αυτό το σύστημα αερισμού είναι παρόμοιο σε δομή και εγκατάσταση από την πρώτη, αλλά έχει πολλές διαφορές με τη μορφή πρόσθετων πλευρικών παραθύρων στο δωμάτιο. Με τη βοήθεια αυτών, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά λόγω φυσικού αερισμού μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας και μέσω σύνδεσης επιπλέον ανεμιστήρων. Η κλίση των πτερυγίων αυτών των παραθύρων βοηθά στη ρύθμιση της σωστής ισορροπίας μεταξύ αυτών των τύπων εξαερισμού.

Αυτός ο τύπος αερισμού του χοιροστασίου μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε καιρό με αέρα όσο και με σχεδόν πλήρη σιωπή της κίνησης του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ταυτόχρονα τους δικούς σας πόρους από τον ποιμενικό (όπως η ηλεκτρική ενέργεια), αλλά ταυτόχρονα δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Ο συνδυασμός του συστήματος καθαρισμού αέρα είναι εύκολο να εγκατασταθεί με τα χέρια σας, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό και ως εκ τούτου είναι δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος.

Διάχυτο σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο εγκάρσιος αερισμός

Το εγκάρσιο σύστημα εξαερισμού αντιπροσωπεύει δύο σειρές των συσκευών: μία επιτοίχια βαλβίδες να πέσουν ελεύθερα σε ένα χοιροστάσιο φρέσκο ​​αέρα από το εξωτερικό, ενώ στην απέναντι τοίχωμα έχει οπαδούς. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι ρυθμισμένοι να τραβήξουν βίαια αέρα από το χοιρινό στο δρόμο.

Αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να έχετε ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο με μεγάλο αριθμό ζώων, δεδομένου ότι ο ρυθμός ροής αέρα εξαρτάται μόνο από το επίπεδο ρύθμισης των ανεμιστήρων.

Η πλήρης απενεργοποίηση των ανεμιστήρων δεν είναι δυνατή, αλλά η ρύθμιση τους σε ένα ελάχιστο επίπεδο εξοικονομεί επίσης πόρους.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας και οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένες συμμετρικά η μια στην άλλη στις αντίθετες πλευρές του χονδροειδούς.

Διασταυρούμενος αερισμός σε γουρουνάκι

Διαμήκης τεχνολογία εξαερισμού

Το σύστημα διαμήκους καθαρισμού του αέρα είναι πολύ παρόμοιο με το εγκάρσιο, ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι ανεμιστήρες και οι συσκευές τροφοδοσίας τοποθετούνται στα ακραία τοιχώματα του δωματίου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας κυκλοφορεί κατά μήκος του χοιροστάσιου, ο οποίος είναι πολύ βολικός, αλλά απαιτεί κάποια ικανότητα στην ρύθμιση του συστήματος. Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ελέγχου αυτού του εξαερισμού, συνιστάται η λήψη ισχυρότερων ανεμιστήρων, κατά προτίμηση αντίστροφου τύπου. Αυτή η επιλογή εγκατάστασης δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στη φυσική κυκλοφορία αέρα από το δρόμο και τη δύναμή του.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού είναι σχεδιασμένο για μεγάλα χοιρίδια και διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον καθαρισμό του αέρα. Ωστόσο, δεν είναι οικονομικό, αφού οι ισχυροί ανεμιστήρες απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια από την φυσική κυκλοφορία του αέρα.

Διαμήκης αερισμός του γουρουνιού

Αερισμός σήραγγας

Η κύρια διαφορά αυτού του συστήματος εξαερισμού είναι η χρήση ως συσκευή τροφοδοσίας των τυφλών. Βρίσκονται επίσης στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου, απέναντι από το σύστημα ανεμιστήρων.

Λόγω αυτής της ρύθμισης, η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χοιροστάσιο μοιάζει με την κίνηση κατά μήκος της σήραγγας, όπου προέκυψε το όνομα του συστήματος καθαρισμού του αέρα.

Δεδομένου ότι η κυκλοφορία είναι επαρκώς ενεργή, είναι σε θέση να παρέχει επαρκείς συνθήκες διαβίωσης για μεγάλο αριθμό ζώων. Ωστόσο, αυτό το είδος εξαερισμού μπορεί επίσης να γίνει πιο οικονομικό με την εγκατάσταση αυτόματων ανεμιστήρων: με την αύξηση της αντοχής του ανέμου και καθαρισμού χώρου, μειώνουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας.

Ανεμιστήρας σήραγγας κατάλληλος για μεγάλα χοιροστάσια

Σύγκριση των τύπων εξαερισμού

Για να προσδιορίσετε το είδος του συστήματος εξαερισμού που θα ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες του συγκεκριμένου χοιρινού σας, θα βρείτε έναν συγκριτικό πίνακα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε τύπου.

Συστάσεις για ανεξάρτητη διάταξη εξαερισμού σε γουρουνάκι

Η αναπαραγωγή χοίρων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη δημιουργία και τη διατήρηση ευνοϊκών μικροκλιματικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ζώα. Ο εξαερισμός είναι ένα βασικό εποικοδομητικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή ενός γουρουνιού.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του χοιροστασίου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το σωστό σύστημα εξαερισμού

Γενικές πληροφορίες

Για να διατηρηθεί η υγεία των χοίρων, για να βελτιωθούν οι διαδικασίες αύξησης του βάρους και της ανάπτυξης των χοιρινών, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό επίπεδο μικροκλίματος.

Το μικροκλίμα περιλαμβάνει τρία βασικά κριτήρια:

Προκειμένου όλες αυτές οι παράμετροι να βρίσκονται στο επιτρεπτό επίπεδο του χώρου για τους χοίρους, πρέπει να διαθέτουν σύστημα εξαερισμού.

Τα καθήκοντα που επιλύονται από το σύστημα εξαερισμού στις εγκαταστάσεις των χοίρων:

 • αφαίρεση αερίων με περιεκτικότητα σε αμμωνία,
 • σταθερή παροχή φρέσκου οξυγόνου ·
 • τη διατήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.
 • την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, μυκήτων, βακτηρίων και επιβλαβών μικροοργανισμών.
 • ομοιόμορφη μετακίνηση των ροών του αέρα στο δωμάτιο (χωρίς ρεύματα και στασιμότητα).

Αξίζει να γίνει κατανοητό ότι, παρά τις γενικές αρχές της διευθέτησης της ανταλλαγής αέρα στις αίθουσες χοίρων, ο εξαερισμός σε ένα μεγάλο συγκρότημα χοίρων διαφέρει από ένα παρόμοιο σχέδιο σε ένα μικρό ιδιωτικό γουρουνάκι.

Στα χοιροστάσια, όπως και αλλού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο τύποι ανταλλαγής αέρα:

Ο αερισμός του γουρουνιού μπορεί να είναι πολλών τύπων:

 1. Rooftop.
 2. Διάχυτη οροφή.
 3. Διαμήκης.
 4. Διασταυρώστε.

Αυτοί οι τύποι ανταλλαγής αέρα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

 • διαστάσεων χαρακτηριστικά του δωματίου (μήκος, πλάτος, ύψος, αναλογία αυτών των παραμέτρων).
 • ο απαιτούμενος όγκος καθαρού αέρα (το χαρακτηριστικό αυτό λαμβάνεται υπόψη, όπου το καλοκαίρι και το χειμώνα απαιτούνται διαφορετικοί όγκοι αέρα, στην καυτή εποχή χρειάζεται περισσότερο φρέσκο ​​οξυγόνο).
 • Χαρακτηριστικά τοίχων, οροφής, δαπέδου.
 • χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας των αέριων μαζών στο δωμάτιο.
 • κλιματικοί δείκτες (θερμοκρασία, υγρασία στην τοποθεσία όπου βρίσκεται η εγκατάσταση) ·
 • τη θέση του γουρουνάκι (ανύψωση, πεδινή)?
 • προγραμματισμένο ζωικό κεφάλαιο.

Ο πιο δημοφιλής εξαερισμός σε μεγάλα συγκροτήματα χοίρων είναι το σύστημα οροφής. Αυτός ο τύπος επιτρέπει τη σημαντική εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η κίνηση των ροών αέρα συμβαίνει φυσικά, χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Ο εξαερισμός της στέγης εγκαθίσταται σε χώρους όπου επικρατούν ισχυροί και σταθεροί άνεμοι. Εάν το έδαφος προστατεύεται από τον άνεμο, τότε ένα τέτοιο σύστημα δεν θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Συσκευή και κύκλωμα

Σχέδιο και αρχή του εξαερισμού οροφής:

 1. Οι είσοδοι αέρα εντοπίζονται στα πλευρικά τοιχώματα του κτιρίου, οι περισσότερες φορές είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στέγη. Οι οπές είναι εξοπλισμένες με σχάρες και σύστημα ρύθμισης της ροής του αέρα (άνοιγμα, κλείσιμο, αλλαγή μεγέθους των εγκοπών).
 2. Το σύστημα εξάτμισης αποτελείται από σωλήνες. Βρίσκονται στην οροφή και είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στέγη.
 3. Οι σωλήνες εξάτμισης είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα βαλβίδων για τη ρύθμιση της ποσότητας της εκροής αέρα.
 4. Στα επάνω άκρα των σωλήνων τοποθετούνται εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν τον αερισμό και προστατεύουν τους σωλήνες από το χιόνι, τη σκόνη, τα φύλλα και τη βρωμιά.

Πρόγραμμα εξαερισμού σε γουρουνάκι

 1. Οι οπές εισροής στους πλευρικούς τοίχους είναι περιφραγμένες από τον κεντρικό χώρο για τα χοιρίδια και τους χοίρους από ένα διαμέρισμα.
 2. Το διαμέρισμα έχει μια ελεύθερη τρύπα στη σοφίτα. Ο καθαρός αέρας, που περνάει από τις τρύπες τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στη σοφίτα.
 3. Στο κεντρικό δωμάτιο υπάρχει ένα σύστημα οπών στην οροφή. Καυτός φρέσκος αέρας κατεβαίνει μέσα από αυτά.
 4. Ειδικές οπές (σχισμές) γίνονται επίσης στο πάτωμα. Μέσω αυτών ο αέρας εξέρχεται από το κελάρι.
 5. Στο υπόγειο υπάρχει ένας κάθετος αγωγός που ανοίγει στην οροφή. Μέσα από αυτό, ο εξαγόμενος αέρας οδηγείται στο δρόμο.

Τα συστήματα διάχυτης οροφής είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες πλευρικές οπές "εισόδου" και ανεμιστήρες στα κανάλια "εξόδου". Αυτός ο εξαερισμός λόγω της χρήσης του εξοπλισμού είναι πιο αποτελεσματικός. Μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό και ως αναγκαστικό σύστημα, δεν εξαρτάται από φυσικούς παράγοντες και σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα εγκάρσια και διαμήκη συστήματα έχουν παρόμοια διάταξη. Διαφέρουν στη θέση των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής. Στους κυρτούς αεραγωγούς βρίσκονται οι οπές στα πλευρικά τοιχώματα. Στο διαμήκες σύστημα - τοποθετούνται στο "μπροστινό" (μπροστινό και πίσω) τοίχωμα. Η αεροπορική ανταλλαγή διοργανώνεται με βίαιο τρόπο:

 • ο αέρας μπαίνει μέσα από τα παράθυρα "εισόδου" στον τοίχο.
 • στις οπές "εξόδου" βρίσκονται οι ανεμιστήρες που παρέχουν την απαραίτητη κίνηση των μαζών του αέρα.
 • Οι γραμμές παροχής και εξαγωγής τοποθετούνται συμμετρικά μεταξύ τους.

Τα εγκάρσια χοιροστάσια είναι πιο βολικά από την άποψη της ρύθμισης των ροών του αέρα, είναι επαρκή για τους μικρούς ανεμιστήρες. Ο διαμήκης αερισμός απαιτεί πιο ισχυρούς ανεμιστήρες, έτσι ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα ελέγχου.

Υπάρχουν χοιροστάσια στα οποία είναι εξοπλισμένο ένα μικτό σύστημα, όταν εισέρχεται αέρας μέσα από τις οπές στο πλάι και οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στον τοίχο "τέλος". Ο εξαερισμός ενός συμπλέγματος χοίρου μεγάλης κλίμακας εκτελείται με τη μορφή διάχυτης οροφής ή μικτού διαμήκους εγκάρσιου συστήματος.

Παράδειγμα εξαερισμού σε γουρουνάκι

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού πρέπει να επηρεάζει τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • ταχύτητα ροής αέρα ·
 • διαστάσεων παραμέτρων των οπών του συστήματος παροχής και εξαγωγής.
 • τεχνικές προδιαγραφές των ανεμιστήρων (εάν υπάρχουν).

Απαιτήσεις για το μικροκλίμα στο χοιρινό:

 1. Ταχύτητα ροών αέρα: από 0,3 έως 0,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για ενήλικους χοίρους με γεννήσεις. από 0,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για χοιρίδια ηλικίας 2 έως 4 μηνών. έως 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο - μόνο ενήλικες.
 2. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν πρέπει να είναι ίση με 4-5 μονάδες ανά ώρα, δηλαδή για 60 λεπτά, ο αέρας στο δωμάτιο θα πρέπει να ανανεωθεί πλήρως τέσσερις ή πέντε φορές. Στη ζεστή εποχή, η πολλαπλότητα αυξάνεται σε 10-15.
 3. Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται στο εξής επίπεδο: στο θάλαμο τοκετού - 18-22 μοίρες. στο τμήμα νεαρών ζώων - 22-27 βαθμούς? στο αναπτυσσόμενο διαμέρισμα - 20-22 μοίρες. στο τμήμα πάχυνσης - 18-20 μοίρες.

Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η κατεύθυνση των κυβερνώντων μαζών. Το κτίριο πρέπει να βρίσκεται στο τέλος προς την προς τα εμπρός πλευρά.

Υπολογισμός της διάμετρος των αεραγωγών:

 • για έναν ενήλικα σε ένα χοιρινό - περίπου 350 τετραγωνικά εκατοστά?
 • στους νέους - περίπου 80 τετραγωνικά εκατοστά.

Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εικόνες: 2 τετραγωνικά εκατοστά της οπής για 1 κυβικό μέτρο εισερχόμενου αέρα μέσα στο δωμάτιο. Εάν χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες στο σύστημα, ο θόρυβος είναι ένας σημαντικός δείκτης. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ.

Οδηγίες

Πριν από τον εξοπλισμό εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ετοιμαστούν σχέδια, με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι ακριβείς υπολογισμοί του συστήματος. Το σύστημα θα υπολογίσει τον απαιτούμενο αριθμό υλικών.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα μικρό ιδιωτικό χοίρο σωστά; Εξετάστε μια γενική οδηγία με τη διάταξη ενός συστήματος εξαναγκασμένης εναλλαγής αέρα στην οροφή σε ένα δωμάτιο με ηλεκτρισμό. Ποια υλικά θα απαιτηθούν;

 1. Δύο ανεμιστήρες: παράθυρο και οροφή. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε συσκευές με συγκρίσιμη ισχύ και τη δυνατότητα χρήσης σε διάφορες λειτουργίες.
 2. Σχάρες ή αυτο-κατασκευασμένα παρόμοια σχέδια για στερέωση στις οπές εξαγωγής στον τοίχο.
 3. Σωλήνας εισροής (διάμετρος όχι μικρότερη από 100 mm, υπολογιζόμενη με βάση την επιφάνεια του χώρου και τις διαστάσεις του καλύμματος).
 4. Ασπίδες παραθύρου για το κλείσιμο του καλύμματος και ένα βύσμα για την επικάλυψη των παραποτάμων.
 5. Ο διανομέας, ο οποίος θα εγκατασταθεί πριν από το άνοιγμα του συστήματος τροφοδοσίας.
 6. Ο εκτροπέας βρίσκεται στον αγωγό. Θα βελτιώσει τον εξαερισμό και θα προστατεύσει το σύστημα από το χιόνι, τη βροχή, τα φύλλα, τη σκόνη και τη βρωμιά.

Σχέδιο εξαερισμού στο χοιροστάσιο

 1. Οι σωλήνες εισροής πρέπει να είναι κάθετοι.
 2. Ο σωλήνας παροχής που είναι εγκατεστημένος στην οροφή πρέπει να είναι μονωμένος. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να εξοπλίσετε το κουτί ή να τυλίξετε τη δομή με ορυκτοβάμβακα.
 3. Η ισχύς των ανεμιστήρων στα εξαρτήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να είναι η ίδια.
 4. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ανεμιστήρων στην εισροή, ειδικά εάν δεν υπάρχει αεριζόμενη συσκευή στην κουκούλα. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε ταχεία ψύξη και κατάψυξη του χώρου για τους χοίρους. Οι συσκευές που εισάγουν βιαίως αέριες μάζες στο δωμάτιο μπορούν να τεθούν "στην είσοδο", όταν υπάρχει παρόμοιος εξοπλισμός "στην έξοδο".
 5. Ο νωπός αέρας δεν πρέπει να πέφτει απευθείας στα ζώα, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος εγκαθίστανται ειδικοί διαχυτήρες αέρα στις οπές τροφοδοσίας.
 6. Στο εξωτερικό των οπών εισόδου στους τοίχους τοποθετούνται θωρακισμένες ασπίδες. Επιτρέπουν τη ρύθμιση των όγκων των εισερχόμενων μαζών και της κατεύθυνσής τους. Οι οπές γίνονται σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο.

Η συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού και θα απλοποιήσει τη ρύθμιση του μικροκλίματος.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε ένα χοιρινό τον εαυτό σας

Ο αποτελεσματικός αερισμός του χοιροστασίου είναι το κλειδί για την καλλιέργεια ενός υγιούς ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής των χοίρων και της υψηλής γονιμότητας των χοιρομητέρων. Η σωστή κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα μειώνει την υγρασία του αέρα, μειώνει τη συγκέντρωση αερίων με περιεκτικότητα σε αμμωνία. Η ανάπτυξη των χοίρων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά ένα υγιές μικροκλίμα αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις για τη διατήρηση των ζώων. Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε ένα έργο.

Παραλλαγές συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός αφαιρεί από την αίθουσα την δυσάρεστη οσμή που περιέχεται στα προϊόντα της ζωικής ζωής και επίσης εμποδίζει την πολλαπλασιασμό της παθογόνου μικροχλωρίδας. Τα πρότυπα κυκλοφορίας του αέρα μέσα στο χοιροστάσιο είναι τα εξής:

 • στην ζεστή εποχή για τις χοιρομητέρες με τους γεννημένους απογόνους από 03 έως 0,4 m / s.
 • για δίμηνα, τετράμηνα χοιρίδια 0,6 m / s.
 • για άλλα ζώα ο δείκτης μπορεί να φτάσει 1 m / s.

Κατά την κρύα εποχή, οι δείκτες αλλάζουν. Μπορούν να είναι 0,15 m / s, 0,2 m / s.

Η κίνηση των ζώων εξασφαλίζει επίσης την κίνηση του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός, ο οποίος αφορά τα κτηνοτροφικά κτίρια, όπως στην περίπτωση ενός άλλου δωματίου, χωρίζεται σε φυσικό και τεχνητό.

Φυσικά

Εκτελείται με την πρόσληψη καθαρού αέρα από τις σχισμές του χοιροστασίου. Επίσης, η κυκλοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε παράθυρα, παράθυρα, ανοιχτές πόρτες.

Τεχνητή

Εμφανίζεται λόγω της εγκατάστασης αεραγωγών, αγωγών εξαερισμού, μέσω των οποίων ο αέρας κινείται τόσο στην κατακόρυφη κατεύθυνση όσο και οριζόντια. Οι αγωγοί καυσαερίων εκκενώνονται έξω από τον "αέρα εξαγωγής" και οι αεραγωγοί τροφοδοσίας διευκολύνουν τη ροή των αέριων ροών μέσα στο χοιροστάσιο.

Ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια φυσικού ρεύματος, ο αέρας κυκλοφορεί λόγω της διαφοράς πίεσης έξω και εντός του κτιρίου. Οι ροές του αέρα μπορούν επίσης να κινηθούν λόγω συστημάτων τεχνητής θερμικής και ηλεκτρικής κινητοποίησης. Και επίσης αερισμός με συστήματα συνδυασμένου τύπου.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τον αερισμό του γουρουνιού

Υπάρχουν αρκετοί τύποι εξαερισμού στον χώρο εκτροφής χοίρων. Εγκατάσταση κάθε ένα από αυτά εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των ζώων, τον σκοπό της κατασκευής, την τοποθεσία. Τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε 3 τύπους.

Στέγη

Συχνά χρησιμοποιείται σε κτηνοτροφικά κτίρια κλασσικού τύπου. Η κίνηση των ροών αέρα οφείλεται στη δύναμη του ανέμου. Φρέσκος αέρας περνάει μέσα από τις βαλβίδες, τοποθετούνται στις πλευρές του χώρου εκτροφής χοίρων. Εγκατάσταση βαλβίδων εξαερισμού γίνεται επίσης στην κορυφογραμμή στην οροφή. Όταν αερισμός στέγης, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μηχανικές συσκευές - ανεμιστήρες.

Εγκάρσια

Ο εξαερισμός στα χοιροστάσια με τα δικά τους χέρια είναι το σχήμα που βασίζεται στην οργάνωση της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Οι βαλβίδες παροχής τοποθετούνται μόνο στη μία πλευρά των χώρων εκτροφής βοοειδών. Από την αντίθετη πλευρά, οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι, οι οποίοι τραβώντας το "εξαγόμενο αέρα", το βγείτε στο δρόμο. Δηλαδή, η εισροή καθαρού αέρα διεξάγεται φυσικά, και εξαναγκάζεται έξω, λόγω των οπαδών.

Σήραγγα

Η κυκλοφορία του αέρα οφείλεται στα παραθυρόφυλλα. Στη μία πλευρά του γουρουνάκι, οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι. Στην αντίθετη πλευρά, ειδικές περσίδες. Έτσι, μέσα από τα παντζούρια των τυφλών, ο αέρας εισέρχεται στο γουρουνάκι, και μέσω των ανεμιστήρων εξαναγκάζεται έξω.

Σημαντικό! Φροντίδα του συστήματος εξαερισμού είναι να διατηρείται σε αεροστεγή κατάσταση, καθώς και στην έγκαιρη θέρμανση των αεραγωγών. Ο χρήστης πρέπει να ελέγχει περιοδικά τη λειτουργία των βαλβίδων και να καθαρίζει τους αεραγωγούς.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού του χειμώνα pigsty

Κάνετε αερισμό στο χοιρινό με τα χέρια σας, έτσι ώστε το χειμώνα, αποφύγετε τα ρεύματα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή του έτους, η ταχύτητα των αέριων μαζών σε κτίρια εκτροφής χοίρων σε ύψος 50 cm από το δάπεδο θα πρέπει να είναι 0,25 m / s. Στα μηχανήματα με συνεχή περιφράξεις, η ταχύτητα του αέρα πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτή την ένδειξη. Το χειμώνα, σε κλειστό χοιροστάσιο, οι ροές αέρα πρέπει να κυκλοφορούν με ταχύτητα 0,3 m / s. Εάν η ταχύτητα του αέρα είναι υψηλότερη και η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι χαμηλή, τότε τα ζώα μπορεί να έχουν υποθερμία. Τι θα προκαλέσει ασθένεια και απώλεια ζώων.

Η ένταση της κίνησης των αέριων μαζών και η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα σχετίζονται. Στην ψυχρή εποχή, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4-5 φορές τον εσωτερικό όγκο του σπιτιού χοίρων. Στη θερμή περίοδο, ο δείκτης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10-14. Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η άμεση παροχή αέρα στα ζώα. Για να αποφευχθεί αυτό, στα άκρα του αγωγού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τους διαχυτήρες του αέρα τροφοδοσίας.

Η φυσική κυκλοφορία του αέρα στις εγκαταστάσεις των χοίρων εξαρτάται από την κατεύθυνση της κίνησης των ατμοσφαιρικών ρευμάτων αέρα. Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε σε ποια κατεύθυνση ο επικρατούμενος άνεμος κινείται. Ένα κτίριο ζώων θα πρέπει να βρίσκεται στο τέλος της προς τα εμπρός πλευρά.

Πώς να εξοπλίσει ένα χοιροστάσιο σωστό αερισμό: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κυριότερων τύπων

Πολλοί δεν πιστεύουν καν ότι η σωστή διάταξη των χοιρινών μπορεί να εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της αναπαραγωγής των ίδιων των ζώων. Εξάλλου, η στέγαση στην οποία ζουν οι χοίροι είναι μια από τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της υγείας, της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την κατασκευή ενός τέτοιου κτιρίου είναι η σωστή διάταξη αερισμού, η οποία μπορεί να προσφέρει όχι μόνο καθαρό αέρα, αλλά και κατάλληλη θέρμανση το χειμώνα. Αν πλησιάσετε την υπόθεση με σύνεση και υπολογισμό, μπορείτε ακόμη και να εξοικονομήσετε τη θέρμανση και να αντισταθμίσετε τις μικρές έλλειψη ημερήσιων περιπάτων. Σχετικά με όλα αυτά και θα το πούμε στο άρθρο που παρουσιάζεται παρακάτω.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού στο χώρο των χοιροστασίων: λεπτομερώς για το κύριο

Ο σκοπός ενός καλού αερισμού στο δωμάτιο είναι χοιροστάσιο απέκκριση του κτιρίου ήδη χρησιμοποιημένου αέρα που περιέχει υδρατμούς (συμπεριλαμβανομένου ενός ιδρώτα ζώο), επιβλαβή αέρια, διάφορα μικροσκοπικά βακτήρια και τη σκόνη. Και, φυσικά, καθαρίζει το χοιροστάσιο από τη μυρωδιά των προϊόντων επιβίωσης των κατοικίδιων ζώων.

Αν κατευθύνετε σωστά τη ροή του αέρα, μπορείτε συνεχώς να ελέγχετε το επίπεδο υγρασίας, καθώς και τη θερμοκρασία του αέρα. Ο εξαερισμός βοηθά στη σωστή διανομή θερμότητας κατά τη θέρμανση του δωματίου και την ψύξη του σε ζεστό καιρό.

Εάν δεν προβλέπετε ένα ειδικό σύστημα εξαερισμού κατά την οικοδόμηση ενός χοιροστασίου, θα είναι δύσκολο να διορθωθεί η κατάσταση στο μέλλον, αν και είναι επίσης δυνατό. Μερικοί στην περίπτωση αυτή προτιμούν τα τεχνητά ηλεκτρικά συστήματα που συμπυκνώνουν τον αέρα. Ωστόσο, πρόκειται για μια αρκετά δαπανηρή και αναποτελεσματική επιλογή.

Το γεγονός είναι ότι, αντίθετα με τις κατοικίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί τέτοιες εγκαταστάσεις, συσσωρεύεται πολύς βρώμικος αέρας στο χοιροστάσιο, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει δυσλειτουργία των κλιματιστικών. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να σκέφτεστε πρόωρα τα συστήματα εξαερισμού.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη δουλειά: το μέγεθος του χοιροστάσιο και ο αναμενόμενος αριθμός των ατόμων που αναμένεται να ζουν σε αυτό. Όσο περισσότερο χώρο και τα ζώα - η πιο αποτελεσματική πρέπει να αερίζεται. Στην ίδια περίπτωση θα πρέπει να περιέχονται σε ένα χοιροστάσιο 2-3 χοίρους - είναι επαρκής για να έχει δύο παράθυρα, μέσω του οποίου στερεώνεται μια σταθερή παροχή φρέσκου αέρα και βρώμικα καιρικές συνθήκες.

Στο όφελος του γεγονότος ότι το σύστημα εξαερισμού πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι χοιρινό, τα ακόλουθα επιχειρήματα των κτηνοτρόφων λένε:

 • Ο εξαερισμός είναι θεμελιώδης παράγοντας που εξασφαλίζει την υγεία του χοιρινού κρέατος, τα χαρακτηριστικά της ποιότητας και της ποσότητας του.

 • Ανεπαρκής υγρασία ή τη θερμοκρασία, καθώς και μόνιμες διαφορές από αυτές τις παραμέτρους, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη και το βάρος των ζώων, να εξασθενίσει τη γονιμότητα και τη γενική κατάσταση των χοίρων.

 • Δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο σύμπλεγμα των χοίρων.

 • Η ικανότητα να διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ των καιρικών συνθηκών στο δρόμο και του μικροκλίματος μέσα στο χοιροστάσιο.
 • Κριτήρια για τα οποία πρέπει να βασιστείτε κατά την επιλογή του τύπου εξαερισμού

  Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί απλά να εγκαταστήσετε σε ένα pigsty τέτοιο εξαερισμό, το οποίο θα είναι για σας το πιο απλό ή φθηνότερο. Σε αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό να βασίζεστε στα άμεσα χαρακτηριστικά της επιχείρησης σας:

  Ποιοι όγκοι αέρα θα χρειαστείτε το χειμώνα και το καλοκαίρι, για να διατηρήσετε ένα σταθερό μικροκλίμα;

  Τι είδους κυκλοφορία αέρα θα είναι καταλληλότερη για τον τύπο του κτιρίου;

  Ποια χαρακτηριστικά του καιρού έχει η κλιματική ζώνη σας; Για παράδειγμα, η σημασία της ταχύτητας του ανέμου, η ταχύτητα του οποίου το καλοκαίρι είναι 0,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, και το χειμώνα - μόνο 0,1 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Όταν η θερμοκρασία του αέρα αυξηθεί στους 22 ° C, η ταχύτητα του αέρα πρέπει να αυξηθεί σε 0,5 και ακόμη και 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο.

  Οι πιο συνηθισμένοι τύποι φυσικού αερισμού των χοίρων

  Οι πιο συνηθισμένοι τύποι εξαερισμού για σήμερα είναι:

  Πριν από τον εξοπλισμό οποιουδήποτε από αυτούς τους τύπους εξαερισμού, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων ολόκληρο το μελλοντικό κτίριο του γουρουνιού. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά και δεν προκαλεί βλάβη στο νοικοκυριό. Ο λογαριασμός εξαρτάται από την τοποθεσία του χοιροστασίου και από τα υλικά από τα οποία θα κατασκευαστεί η κατασκευή των τοίχων και της οροφής του.

  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη του εξαερισμού οροφής των συμπλεγμάτων χοίρου;

  Ένα άλλο όνομα για αυτόν τον τύπο εξαερισμού είναι δικό μου. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του εξαερισμού είναι ότι λειτουργεί χάρη στη δύναμη του ανέμου και επιτρέπει σχεδόν ολοκληρωτικά την εγκατάλειψη της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι ο άνεμος είναι ένας φυσικός παράγοντας που είναι μια ανεξάντλητη ροή ενέργειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχώς, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

  Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού είναι δυνατή ακόμη και μετά την πλήρη κατασκευή του κτιρίου του χοιροστασίου, αφού αποτελείται από:

  • βαλβίδες εισαγωγής που πρέπει να βρίσκονται κοντά ή επάνω στα πλευρικά τοιχώματα του κτιρίου και μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται άμεση κυκλοφορία αέρα - η ροή του στο κτίριο.

 • βαλβίδες στην κορυφογραμμή στέγης, οι οποίες χρησιμεύουν ως φυσικό εκχύλισμα.
 • Έτσι, ο φρέσκος αέρας θα φυσάει και από τις δύο πλευρές μέσα στο κτίριο. Λόγω της κυκλοφορίας του ψυχρότερη θερμοκρασία, και θα άρει το θερμαινόμενο και μολυσμένο αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού χοίρου τα άνω άξονες, αυξάνεται μέχρι την οποία όλες οι ακαθαρσίες, σκόνη, ατμού και θα δυσωδία έξω. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να ρυθμίζεται πολύ εύκολα, εάν είναι απαραίτητο, να κλείνει ή να ανοίγει τις πλευρικές βαλβίδες εισαγωγής, την ανάγκη για αυτό που μπορεί να συμβεί ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής και της θερμοκρασίας.

  Έτσι, το χειμώνα η βέλτιστη κλίμα μπορεί να διατηρηθεί σε ένα χοιροστάσιο από το φυσικό ρυθμό των ζώων, έτσι ώστε το σύστημα εξαερισμού μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο το πρωί και το βράδυ, αλλά η ζέστη του καλοκαιριού, θα πρέπει να λειτουργεί στο μέγιστο ρολόι.

  Πλεονεκτήματα του εξαερισμού οροφής: αξίζει να σταθούμε στην επιλογή αυτή;

  Πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι:

  είναι κατάλληλο για χρήση σε όλες τις κλιματικές ζώνες.

  δεν απαιτεί απολύτως την εγκατάσταση πρόσθετου κλιματισμού και γενικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

  επιτρέπει τη διατήρηση του μικροκλίματος του δωματίου σύμφωνα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

  Μεταξύ άλλων, είναι εύκολο να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα, δεδομένου ότι ο ρόλος των βαλβίδων εισόδου στην πραγματικότητα επιτυγχάνεται με επιτυχία από συμβατικά πλευρικά παράθυρα. Το μόνο πράγμα που κάτι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να χτίσει αυτό το ορυχείο-κουκούλα που έχει ένα αρκετά απλό σχέδιο και θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη δυνατότητα πλήρους κλεισίματος.

  Μείον του εξαερισμού στέγης

  Ωστόσο, αυτός ο εξαερισμός είναι καλός και οικονομικός, για σωστή λειτουργία απαιτεί υποχρεωτικό έλεγχο του ανθρώπου. Είναι ευθύνη ενός ατόμου να διατηρεί μόνιμα ένα σταθερό μικροκλίμα, το οποίο ρυθμίζεται από το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου αριθμού βαλβίδων.

  Εγκάρσιος αερισμός: χαρακτηριστικά του μηχανισμού

  Το σύστημα αυτού του εξαερισμού έχει πολλά κοινά με αυτό που περιγράφηκε παραπάνω, αλλά έχει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Η ουσία της δουλειάς της είναι ότι η φυσική κυκλοφορία του αέρα παρέχεται από τις συνηθισμένες βαλβίδες τροφοδοσίας, οι οποίες βρίσκονται μόνο στη μία πλευρά του χοιροστασίου. Για να διασφαλιστεί ότι ο αέρας δεν παραμένει σταθερός και κινείται γύρω από το δωμάτιο, χρησιμοποιούνται ειδικές μονάδες αερισμού.

  Οι μονάδες αυτές αποτελούνται από ανεμιστήρες εγκατεστημένους στην αντίθετη πλευρά του τοίχου με βαλβίδες. Με αυτόν τον τρόπο, Το σύστημα λειτουργίας μιας τέτοιας εγκατάστασης έχει ως εξής:

  • Από το δρόμο προς το δωμάτιο έρχεται καθαρός αέρας, ο οποίος ανεβάζει τους ανεμιστήρες εργασίας.

 • Επίσης, χάρη στη δουλειά των οπαδών, κινείται ενεργά σε όλους τους χώρους του χοιροστασίου.

 • Δεδομένου ότι ο καθαρός αέρας είναι συνήθως ψυχρότερος, από τη μάζα του ωθεί τον βρώμικο αέρα από το χοιρινό έξω, μέσω ειδικά σχεδιασμένων βαλβίδων.
 • Ένα τέτοιο σύστημα έχει επίσης τη δυνατότητα να ελέγχει, επιτρέποντας περισσότερο ή λιγότερο ταχύτητα του ανεμιστήρα. Έτσι, στην καυτή εποχή, είναι δυνατό να υπάρξει πιο γρήγορη κίνηση των ρευμάτων αέρα, και το χειμώνα είναι πρακτικά δυνατό να σταματήσουν.

  Τα οφέλη από τη χρήση ενός συστήματος εγκάρσιου εξαερισμού

  • δεν απαιτεί ειδική χρήση της οροφής και την κατασκευή πρόσθετων ορυχείων.

 • επιτρέπει τον τεχνητό έλεγχο των φυσικών ρευμάτων αέρα,

 • διατηρεί πιο αποτελεσματικά τη σταθερότητα του μικροκλίματος στο χοιρινό.
 • Δυστυχώς όμως αυτό το σύστημα εξαερισμού απαιτεί όχι μόνο τον έλεγχο του ανθρώπου αλλά και τη χρήση ηλεκτρισμού για τη λειτουργία των ανεμιστήρων. Έτσι, σε περίπτωση ελαφράς διακοπής λειτουργίας, διατρέχετε τον κίνδυνο να προκαλέσετε μεγάλη ζημιά στις χρεώσεις σας.

  Διαμήκης εξαερισμός των χοίρων: χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του συστήματος

  Αυτός ο τύπος εξαερισμού σχεδόν επαναλαμβάνει την προηγούμενη. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι ροές του αέρα κυκλοφορούν όχι απέναντι από το δωμάτιο, αλλά κατά μήκος του. Αυτό το χαρακτηριστικό παρέχεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ανεμιστήρες και οι βαλβίδες δεν βρίσκονται κοντά στα πλευρικά τοιχώματα, αλλά κοντά στα ακραία τοιχώματα. Εγκατάσταση αυτών των συστημάτων εξαερισμού είναι επωφελής σε περίπτωση που στην περιοχή σας βρίσκεται στα ακραία τοιχώματα τα πιο συχνά φυσώντας τον άνεμο.

  Στη συνέχεια, οι οπαδοί θα το πάρουν εύκολα και θα το ρίξουν στο δωμάτιο, όπου θα ωθήσει τον βρώμικο και θερμό αέρα από τα ζώα στην αντίθετη πλευρά.

  Ωστόσο, η λειτουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης εξαρτάται άμεσα από τους ακόλουθους παράγοντες:

  Η δύναμη και η κατεύθυνση της φυσικής πρόσφυσης. Δηλαδή, αν ο φρέσκος αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο μπορεί να σπρώξει έξω το παλιό και σταγόνες έξω, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, το μήκος του γουρουνιού παρεμποδίζεται σοβαρά.

  Εμβολοφόρο αποτέλεσμα της μονάδας αερισμού. Όσο μεγαλύτερη είναι η γουρουνάκι, τόσο πιο ισχυροί θα είναι οι ανεμιστήρες που θα εγκατασταθούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι αναστρέψιμοι ανεμιστήρες τύπου. Το πλεονέκτημά τους έγκειται στο γεγονός ότι λόγω αυτών είναι δυνατόν να αλλάζουμε συνεχώς την κατεύθυνση της παροχής αέρα, εστιάζοντας στο μικροκλίμα μέσα στο δωμάτιο.

  Το πλεονέκτημα της περιγραφόμενης παραλλαγής είναι ότι χρησιμοποιείται πολύ μικρός αριθμός ανεμιστήρων για τη λειτουργία του. Επίσης, η δουλειά τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον άνεμο, αν φυσικά οι ανεμιστήρες εγκαταστάθηκαν απευθείας από την πλευρά του ανέμου.

  Διαχυτός εξαερισμός στέγης για χοιροστάσια: αποσυναρμολογούμε τα χαρακτηριστικά

  Το βέλτιστο μικροκλίμα μέσα στο χοιροστάσιο λόγω αυτού του συστήματος παρέχεται αποκλειστικά με φυσικά μέσα. Για να γίνει αυτό, ειδικά τοποθετημένα πλευρικά παράθυρα, η εισροή αέρα από το οποίο και ανανέωση του δωματίου. Η θέση αυτών των παραθύρων μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά για τον καιρό και την εποχή. Έτσι, όσο περισσότερα παράθυρα υπάρχουν, τόσο περισσότερες επιλογές εξαερισμού, επειδή μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά ή κλειστά.

  Ο αέρας εκκένωσης σε αυτή την περίπτωση εκτελείται και πάλι από ορυχεία που πηγαίνουν στην οροφή. Τα ορυχεία συνιστώνται επίσης να κατασκευαστούν έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν και να ανοίγουν περιοδικά.

  Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή είναι πολύ σημαντικό τα πλευρικά παράθυρα να μην είναι πολύ μεγάλα. Εξάλλου, στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό η εμφάνιση ισχυρών ρευμάτων, τα οποία ασφαλώς δεν βελτιώνουν την κατάσταση των ζώων.

  Επιπλέον, ο εξαερισμός των χώρων με τους χοίρους είναι η οικονομία του. Μετά από όλα, όλες οι διαδικασίες με την κίνηση του αέρα περνούν φυσικά και μπορούν να ρυθμιστούν από τον άνθρωπο.

  Αν και η δυνατότητα ανθρώπινου ελέγχου και σταθερής ρύθμισης της έντασης των ροών αέρα είναι ένα πλεονέκτημα, απαιτεί ακόμα προσοχή και χρόνο. Επίσης, σε πολύ ζεστό και άνεμο καιρό, το έργο αυτού του εξαερισμού είναι αναποτελεσματικό, δηλαδή εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

  Αναλύουμε τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά του τύπου σήραγγας εξαερισμού

  Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού μπορεί να ονομαστεί το βέλτιστο, καθώς συνδυάζει τόσο τη χρήση φυσικών ροών αέρα όσο και τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ανεμιστήρα. Ο εξαερισμός του τύπου σήραγγας κατασκευάζεται ως εξής:

  • Όπως και στην περίπτωση του διαμήκους εξαερισμού, ολόκληρο το σύστημα είναι εγκατεστημένο στα ακραία τοιχώματα του χοιροστασίου, αν και είναι επίσης επιτρεπτό στα πλευρικά τοιχώματα του χοιροστασίου.

 • Από τη μία πλευρά, οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι, και από την άλλη, παράθυρα με περσίδες, μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

 • Δεδομένου ότι οι οπές με περσίδες βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις μονάδες εξαερισμού, ο αέρας μετακινείται κατά μήκος του δωματίου όπως μια σήραγγα.

 • Στην περίπτωση αυτή, οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όταν η ισχύς του ανέμου είναι ασθενής και ο εισερχόμενος αέρας δεν μπορεί να στηρίξει πλήρως τις απαραίτητες παραμέτρους του μικροκλίματος. Για παράδειγμα, όταν τόσο μέσα στο χοιροστάσιο όσο και έξω από το δωμάτιο υπάρχει υψηλή θερμοκρασία και ροές αέρα που εισέρχονται από το εξωτερικό, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορά στη θερμοκρασία από τον εσωτερικό αέρα.
 • Πρόκειται για μια αρκετά απλή επιλογή εγκατάστασης, η οποία εξαλείφει την πιθανότητα βύθισης ή στασιμότητας του αέρα. μπορεί να λειτουργήσει πλήρως χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, εάν το σύστημα των ανεμιστήρων έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιείται αυτόματα από τις παραμέτρους του εσωτερικού κλίματος.

  Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις αδυναμίες αυτής της παραλλαγής, αφού παρέχει σχεδόν όλες τις πιθανές επιλογές για την παροχή φρέσκου αέρα σε ένα χοιρινό.