Πώς να οργανώσετε ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα χοιρινό τον εαυτό σας

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την εκτροφή κατοικίδιων χοίρων, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι η διευθέτηση ενός χώρου συντήρησης. Οργανώστε ένα τέτοιο χοιρινό κουτί και ανεξάρτητα, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε μόνο τις σωστές και άνετες συνθήκες κράτησης που πληρούν τα τεχνικά πρότυπα. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι ο εξαερισμός των χοίρων.

Το γουρουνάκι πρέπει να έχει καλό εξαερισμό

Σε αυτό το άρθρο, καθορίζονται οι κανόνες για την οργάνωση του καθαρισμού του αέρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας, τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε με τα χέρια σας.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Συχνά υπάρχουν εκτροφείς βοοειδών, οι οποίοι για κάποιο λόγο παραμελούν την εγκατάσταση ενός ποιοτικού και τεχνικά ορθού συστήματος καθαρισμού του αέρα στις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη. Η άποψη αυτή είναι βασικά λανθασμένη, διότι η υγεία των ζώων εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησής τους και επομένως από την ποιότητα των τελικών προϊόντων που πωλούνται.

Αυτή η δήλωση ισχύει πλήρως για τα χοιροστάσια: ο επαγγελματικός αερισμός από τα χέρια τους θα σώσει την υγεία των ζώων και θα βοηθήσει να αναπτυχθεί γρήγορα ένας μεγάλος αριθμός κεφαλών.

Οι έμπειροι παραγωγοί χοίρων σημειώνουν πέντε παράγοντες ταυτόχρονα, οι οποίοι επηρεάζονται ευεργετικά από το σωστό σύστημα εξαερισμού:

 • Η υγεία των αγελών θα αυξηθεί εάν εγκατασταθεί ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού.
 • Σε ένα δωμάτιο θα φιλοξενηθούν πολύ περισσότερα ζώα, αν ο αέρας στο γουρουνάκι θα καθαριστεί σωστά.
 • Υγιή ζώα, που μεγαλώνουν σε άνετες συνθήκες, κερδίζουν γρήγορα το βάρος που είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση.
 • Η γονιμότητα του κοπαδιού αυξάνεται πολλές φορές.
 • Ο καθαρισμός του αέρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του χώρου, καθώς λειτουργεί σε συνδυασμό με τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού των χοίρων.

Για να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός από τα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό σύστημα εξαερισμού, το οποίο εγκαθιστάτε εσείς.

Τα ρεύματα αέρα σε ένα pigsty

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο εξαερισμού

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν πέντε είδη συστημάτων εξαερισμού pigsties, εγκατάσταση και τοποθέτηση που μπορεί να είναι τα δικά τους χέρια:

 • Στέγη.
 • Διάχυτη οροφή.
 • Διαμήκης.
 • Εγκάρσια.
 • Σήραγγα.

Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, αυτές οι αδυναμίες συσχετίζονται συχνότερα με τον εσφαλμένα επιλεγμένο τύπο συστήματος καθαρισμού του αέρα σε συγκεκριμένο χώρο.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία της τοποθέτησης του εξαερισμού μόνοι σας με μια σκόπιμη επιλογή του τύπου του συστήματος. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν τη λύση αυτού του ζητήματος:

 • Η ποσότητα του καθαρού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό. Και σε αυτό το τεύχος, δώστε προσοχή στο γεγονός ότι στην θερμή περίοδο αυτή η ροή γίνεται ισχυρότερη, και στο κρύο μειώνεται.
 • Μάθετε πώς κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στο χοιροστάσιο.
 • Επίδραση στον εξαερισμό και τους φυσικούς παράγοντες: windiness και μέση ετήσια θερμοκρασία.
 • Η θέση του γουρουνιού: τοποθεσία σε λόφο ή στην πεδιάδα.
 • Εκτιμώμενος αριθμός ζώων για αυτό το δωμάτιο.
 • Οι διαστάσεις του χοιροστασίου επηρεάζουν επίσης τη σωστή επιλογή του συστήματος εξαερισμού.

Μόνο μετά από μια προσεκτική μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την οργάνωση του εξαερισμού στο δωμάτιο, προχωρήστε απευθείας στην εγκατάσταση του συστήματος.

Το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου επηρεάζει την επιλογή του συστήματος εξαερισμού

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο τύπος οροφής του συστήματος καθαρισμού του αέρα είναι πολύ δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι αυτό το σύστημα εξαερισμού βοηθά σημαντικά την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιοκτήτη του κοπαδιού.

Ο αερισμός των σκεπών στις χειροκίνητες εργασίες σε βάρος της φυσικής αιολικής ενέργειας και δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων εξαρτημάτων ανεμιστήρα.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εάν το χοιροστάσιο βρίσκεται σε μια γνωστή θέση που δεν είναι άνεμος, ένα τέτοιο σύστημα καθαρισμού του αέρα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ.

Αυτός ο εξαερισμός λειτουργεί αποκλειστικά λόγω της φυσικής κυκλοφορίας αέρα μέσα στο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει μόνο να εγκαταστήσετε σωστά τρεις βαλβίδες τροφοδοσίας με τα δικά σας χέρια: ένας από αυτούς πρέπει να βρίσκεται στην κορυφογραμμή της οροφής του δωματίου, τα άλλα δύο στα πλαϊνά τοιχώματα του χοιροστασίου.

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Διάχυτος καθαρισμός οροφής αέρα

Αυτό το σύστημα αερισμού είναι παρόμοιο σε δομή και εγκατάσταση από την πρώτη, αλλά έχει πολλές διαφορές με τη μορφή πρόσθετων πλευρικών παραθύρων στο δωμάτιο. Με τη βοήθεια αυτών, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά λόγω φυσικού αερισμού μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας και μέσω σύνδεσης επιπλέον ανεμιστήρων. Η κλίση των πτερυγίων αυτών των παραθύρων βοηθά στη ρύθμιση της σωστής ισορροπίας μεταξύ αυτών των τύπων εξαερισμού.

Αυτός ο τύπος αερισμού του χοιροστασίου μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε καιρό με αέρα όσο και με σχεδόν πλήρη σιωπή της κίνησης του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ταυτόχρονα τους δικούς σας πόρους από τον ποιμενικό (όπως η ηλεκτρική ενέργεια), αλλά ταυτόχρονα δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Ο συνδυασμός του συστήματος καθαρισμού αέρα είναι εύκολο να εγκατασταθεί με τα χέρια σας, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό και ως εκ τούτου είναι δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος.

Διάχυτο σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο εγκάρσιος αερισμός

Το εγκάρσιο σύστημα εξαερισμού αντιπροσωπεύει δύο σειρές των συσκευών: μία επιτοίχια βαλβίδες να πέσουν ελεύθερα σε ένα χοιροστάσιο φρέσκο ​​αέρα από το εξωτερικό, ενώ στην απέναντι τοίχωμα έχει οπαδούς. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι ρυθμισμένοι να τραβήξουν βίαια αέρα από το χοιρινό στο δρόμο.

Αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να έχετε ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο με μεγάλο αριθμό ζώων, δεδομένου ότι ο ρυθμός ροής αέρα εξαρτάται μόνο από το επίπεδο ρύθμισης των ανεμιστήρων.

Η πλήρης απενεργοποίηση των ανεμιστήρων δεν είναι δυνατή, αλλά η ρύθμιση τους σε ένα ελάχιστο επίπεδο εξοικονομεί επίσης πόρους.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας και οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένες συμμετρικά η μια στην άλλη στις αντίθετες πλευρές του χονδροειδούς.

Διασταυρούμενος αερισμός σε γουρουνάκι

Διαμήκης τεχνολογία εξαερισμού

Το σύστημα διαμήκους καθαρισμού του αέρα είναι πολύ παρόμοιο με το εγκάρσιο, ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι ανεμιστήρες και οι συσκευές τροφοδοσίας τοποθετούνται στα ακραία τοιχώματα του δωματίου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας κυκλοφορεί κατά μήκος του χοιροστάσιου, ο οποίος είναι πολύ βολικός, αλλά απαιτεί κάποια ικανότητα στην ρύθμιση του συστήματος. Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ελέγχου αυτού του εξαερισμού, συνιστάται η λήψη ισχυρότερων ανεμιστήρων, κατά προτίμηση αντίστροφου τύπου. Αυτή η επιλογή εγκατάστασης δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στη φυσική κυκλοφορία αέρα από το δρόμο και τη δύναμή του.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού είναι σχεδιασμένο για μεγάλα χοιρίδια και διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον καθαρισμό του αέρα. Ωστόσο, δεν είναι οικονομικό, αφού οι ισχυροί ανεμιστήρες απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια από την φυσική κυκλοφορία του αέρα.

Διαμήκης αερισμός του γουρουνιού

Αερισμός σήραγγας

Η κύρια διαφορά αυτού του συστήματος εξαερισμού είναι η χρήση ως συσκευή τροφοδοσίας των τυφλών. Βρίσκονται επίσης στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου, απέναντι από το σύστημα ανεμιστήρων.

Λόγω αυτής της ρύθμισης, η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χοιροστάσιο μοιάζει με την κίνηση κατά μήκος της σήραγγας, όπου προέκυψε το όνομα του συστήματος καθαρισμού του αέρα.

Δεδομένου ότι η κυκλοφορία είναι επαρκώς ενεργή, είναι σε θέση να παρέχει επαρκείς συνθήκες διαβίωσης για μεγάλο αριθμό ζώων. Ωστόσο, αυτό το είδος εξαερισμού μπορεί επίσης να γίνει πιο οικονομικό με την εγκατάσταση αυτόματων ανεμιστήρων: με την αύξηση της αντοχής του ανέμου και καθαρισμού χώρου, μειώνουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας.

Ανεμιστήρας σήραγγας κατάλληλος για μεγάλα χοιροστάσια

Σύγκριση των τύπων εξαερισμού

Για να προσδιορίσετε το είδος του συστήματος εξαερισμού που θα ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες του συγκεκριμένου χοιρινού σας, θα βρείτε έναν συγκριτικό πίνακα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε τύπου.

Εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού στο υπόστεγο με τα χέρια του

Κατά κανόνα, η συντήρηση κατοικίδιων ζώων, κοτόπουλων και άλλων ειδών πτηνών στο υπόστεγο απαιτεί εξαερισμό. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, οι κάτοικοι αυτού του δωματίου είναι συνεχώς μέσα σε αυτό. Στη διαδικασία της ζωής τους σε μια τεράστια ποσότητα αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνεται. Ο συνηθισμένος αερισμός του κτιρίου για τα ζώα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν είναι δυνατό λόγω των σοβαρών παγετών, καθώς και των ρευμάτων. Ως εκ τούτου, η παροχή καθαρού αέρα διεξάγεται με ένα εξολκέα, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με τα χέρια του.

Στο νοικοκυριό, απαιτούνται ειδικές κατασκευές για την εκτροφή αγελάδων, χοίρων, αιγών, προβάτων, κουνελιών και διαφόρων πτηνών. Για το σκοπό αυτό, η αίθουσα αχυρώνα είναι συνήθως εξοπλισμένη, η οποία περιλαμβάνει ξεχωριστά τετράγωνα για την εύρεση ζώων, την αποθήκευση αποθέματος και τη συγκομιδή χορτονομής. Για αυτό, δεν αρκεί για ένα κτίριο να είναι μόνο μονωμένο, πρέπει να έχει μια εξαιρετική ανταλλαγή αέρα.

Ελλείψει συστήματος εξαερισμού ή ακατάλληλης οργάνωσής του, τα μέσα διαβίωσης του ζωικού κεφαλαίου στον αχυρώνα καθιστούν τον αέρα ασταθή και δημιουργούν έλλειμμα οξυγόνου. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει δυσμενώς την υγεία των ζώων σε αυτό. Ιδιαίτερα ο εξωραϊσμός είναι απαραίτητος για τη βιασύνη των ειδών πουλιών.

Για τη διατήρηση της βέλτιστης υγρασίας μέσα στο κτίριο, τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή του είναι άχυρο, σανό και πριονίδι, που μπορούν να απορροφήσουν και να διατηρήσουν την υγρασία τέλεια. Απαντώντας στις απαιτήσεις της περιεκτικότητας σε ζώα, η θερμοκρασία κυμαίνεται από + 18 ° C έως + 22 ° C με υγρασία 80-85%. Σε περίπτωση απόκλισης αυτών των δεικτών, τα ζώα κινδυνεύουν από καταρροϊκές ασθένειες.

Ο κατάλληλα εξοπλισμένος αερισμός αποτρέπει αποκλίσεις από τον κανόνα και προάγει την κατάλληλη ανταλλαγή αέρα, η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την πλήρη ανάπτυξη και αναπαραγωγή των ζώων.

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να μονώσετε το υπόστεγο. Αυτό το μέτρο θα αποτρέψει τη συμπύκνωση και την υγρασία. Η επιλογή του τύπου κουκούλας εξαρτάται από το σκοπό της δομής και τις απαιτήσεις για τις συνθήκες διατήρησης ορισμένων ζώων. Ο πολύ έντονος αερισμός οδηγεί στην ψύξη του δωματίου και την υπερψύξη του ζωντανού πλάσματος και η ελαχιστοποίηση της παροχής αέρα θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό διαφόρων μικροοργανισμών. Υπάρχουν οι παρακάτω τύποι ανταλλαγής αέρα:

 • Φυσικό, στο οποίο οι ροές του αέρα περνούν μέσα και έξω από το δωμάτιο κατά μήκος των καναλιών που είναι εξοπλισμένα για αυτό το σκοπό. Οι μάζες του αέρα κινούνται λόγω της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου.
 • Αναγκάζεται όταν εμφανίζεται η κίνηση του αέρα λόγω πρόσθετων συσκευών.

Το πρώτο είδος εξαερισμού χώρου έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • αδυναμία εκτίμησης της ικανότητας του συστήματος ·
 • απουσία ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας.
 • σχηματισμός περιοχών με σταθερό αέρα κατά την κυκλοφορία.
 • διείσδυση στο δωμάτιο μαζί με οξυγόνο σκόνης και διάφορα παθογόνα που περιέχονται στην ατμόσφαιρα.
 • η εξάρτηση του μικροκλίματος στο κτίριο από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.

Ο φυσικός αερισμός μπορεί να βελτιωθεί με βοηθητικό εξοπλισμό, όπως ελαφρύ άλογο (τοποθετημένο στην οροφή του κτιρίου) και σχάρες για αερισμό στους τοίχους. Το ελαφρύ άλογο είναι μια συσκευή που διαθέτει καμινάδα και συσκευή φωτισμού.

Χαρακτηριστικά της διάταξης ανταλλαγής αέρα

Ο αναγκαστικός (τεχνητός) εξαερισμός έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • δυνατότητα διόρθωσης των δεικτών μικροκλίματος ·
 • διαδικασία ταχείας ανταλλαγής αέρα ·
 • αποτελεσματική διάθεση δυσάρεστων οσμών ·
 • απουσία στάσιμων ζωνών στον αέρα.

Το μειονέκτημα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι μια περίπλοκη εγκατάσταση και σημαντικό κόστος υλικού.

Η τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο υπόστεγο είναι μια αρκετά κοινή λύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η διαδικασία εκτελείται ανεξάρτητα. Πριν από την εκτέλεση του έργου, είναι απαραίτητο να καθοριστεί ο τύπος της μελλοντικής ανταλλαγής αέρα, να εξοικειωθεί με το σχέδιό του και την αρχή λειτουργίας.

Η κύρια προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του εξαερισμού είναι ο αρμόδιος σχεδιασμός του πριν από την εγκατάσταση. Το λεπτομερές σχέδιο θα παράσχει την ευκαιρία να παρέχει όλες τις λεπτομέρειες και να τηρεί τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση. Περιλαμβάνει απλά στοιχεία:

 • Το δίκτυο εφοδιασμού είναι εξοπλισμένο με πύλη και πλέγματα.
 • εξάτμιση με αεροδυναμική διάταξη (εκτροπέας) ·
 • ανεμιστήρα και δομή θέρμανσης.

Κατά τη διάρκεια της δομής στήριξης του φυσικού αερισμού, συνιστάται να κάνει η θέση του τροφοδοτικού αέρος περνά μέσα από το ένα τοίχωμα (όπως τα παράθυρα) και την απομόνωση τους από το κύριο δωμάτιο με ένα διάφραγμα που έχει μία οπή οροφή. Μπαίνοντας στον αχυρώνα μέσα από τα ανοίγματα εισαγωγής, ο κρύος αέρας κατεβαίνει και στη συνέχεια, θερμαίνοντας, διασχίζει το διαμέρισμα. Ο εξερχόμενος αέρας αφαιρείται μέσω του σωλήνα εξαγωγής, ο οποίος εισέρχεται στην οροφή. Αυτό το είδος συστήματος προστατεύει τα ζωντανά πλάσματα από την υπερψύξη.

Διάγραμμα κίνησης αέρα με σύστημα φυσικού αερισμού

Οι σωλήνες εξαερισμού διαφέρουν ως προς το σχήμα και το υλικό που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή.

Αυτός ο εξαερισμός μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια της οροφής και του δαπέδου. Ο νωπός αέρας που περνάει από παράθυρα ή άλλα περάσματα που προορίζονται για το σκοπό αυτό πέφτει σε ένα ειδικό δωμάτιο με άνοιγμα ανοίγματος στη σοφίτα. Θερμαινόμενος αέρας ανεβαίνει μέσω αυτών των ίδιων οπών. Στη συνέχεια, ο φρέσκος και θερμός αέρας περνά μέσα από τους διαδρόμους στην οροφή της κύριας αίθουσας στα ζώα. Στο πάτωμα αυτού του δωματίου υπάρχουν τρύπες που εισέρχονται στο υπόγειο και προορίζονται για την εκκένωση του αέρα εξαγωγής. Με τη σειρά του, τοποθετείται μια καμινάδα στο υπόγειο.

Το σχήμα της κίνησης του αέρα με εκσυγχρονισμένο σύστημα φυσικού αερισμού

Για να εκτελέσετε εργασίες σχετικά με την εγκατάσταση του εξαερισμού στο υπόστεγο είναι εντός της εξουσίας ακόμη και απλός. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί κάποια προσπάθεια, γι 'αυτό αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Για τη διευθέτηση θα απαιτηθούν τα ακόλουθα υλικά:

 • σωλήνες με την απαραίτητη διάμετρο και σχήμα.
 • γωνιακά στοιχεία για τη σύνδεση των σωλήνων (αν το τερματικό είναι τοποθετημένο μέσω ενός τοίχου).
 • εκτροπείς.
 • υλικά για μόνωση.
 • βύσματα ή μάνδαλα.
 • σχάρα;
 • Στοιχεία στερέωσης και στερέωσης.
 • ανεμιστήρας (για αναγκαστικό σύστημα);
 • θέρμανσης.

Με την παράλληλη τοποθέτηση των ηλεκτρικών επικοινωνιών, είναι απαραίτητο να αγοράσετε όλα τα υλικά που απαιτούνται για αυτό, με ιδιότητες υγρασίας (καλώδια, πρίζες, διακόπτες).

Ένας σωλήνας οροφής εγκαθίσταται μέσω της οροφής ή του τοίχου, το ύψος του πάνω από το δάπεδο δεν είναι μικρότερο από είκοσι εκατοστά. Οι σωληνώσεις στην είσοδο και την έξοδο πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο, η οποία είναι περίπου 100-150 χιλιοστά. Η θέση του άνω άκρου του σωλήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα εκατοστά από το επίπεδο της οροφής.

Ο σωλήνας για το σχέδιο είναι μονωμένος ποιοτικά, προστατεύει από το σχηματισμό συμπυκνωμάτων, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση παγετού, που εμποδίζει την κίνηση των ρευμάτων αέρα. Ως υλικό για μόνωση, το ορυκτό μαλλί ή ένα κουτί με πριονίδι, αγκυρωμένο γύρω από το σωλήνα, είναι ιδανικό.

Η θέση του σωλήνα εξόδου είναι επιτρεπτή όχι λιγότερο από 150 πάνω από την οροφή, η προστασία σε μορφή πλέγματος από τη διείσδυση των εντόμων και των τρωκτικών είναι υποχρεωτικά στερεωμένη στις οπές του.

Οι σωληνώσεις στην έξοδο από πάνω είναι εξοπλισμένες με έναν εκτροπέα ή ένα αναλογικό κατασκευασμένο ανεξάρτητα. Η αεροδυναμική είναι απαραίτητη για την προστασία του σωλήνα από διάφορους μολυντές, φύλλα και ιζήματα και έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώνει τον εξαερισμό του αέρα. Προκειμένου να αυξηθεί η πρόσφυση, ο σωλήνας εξόδου υπάρχει ένας βοηθητικός ανεμιστήρας. Μην το τοποθετείτε στο σωλήνα τροφοδοσίας. Κάθε ένας από τους δύο σωλήνες βρίσκεται στις αντίθετες γωνίες του υπόστεγου σε όρθια θέση. Για την ελεύθερη ρύθμιση της εισροής και την απομάκρυνση των αέριων μαζών, είναι εξοπλισμένα με παντζούρια.

Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε παράθυρα ή πόρτες ως σύστημα τροφοδοσίας, η λύση αυτή θα δημιουργήσει συνθήκες για την υπερψύξη του δωματίου.

Για να φιλοξενήσουν πτηνά και κουνέλια, κατασκευάζονται συχνά υπόστεγα με δύο επίπεδα. Οι χώροι αυτοί είναι εξοπλισμένοι με διάφορους τρόπους. Σε μια περίπτωση, εγκαθίσταται ένα ενιαίο σύστημα εξαερισμού, καλύπτοντας ταυτόχρονα δύο ορόφους, η κατασκευή του είναι παρόμοια με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το δάπεδο και την οροφή. Στη δεύτερη παραλλαγή, δημιουργείται ένα ξεχωριστό σύστημα ανταλλαγής αέρα για κάθε επίπεδο, αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγάλο κόστος υλικών, αλλά είναι πολύ αποδοτική.

Για να διατηρείτε τα κατοικίδια και τα πουλερικά στον αχυρώνα, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε κατάλληλες συνθήκες για αυτούς. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα αποφύγει την απώλεια ζώων, θα αυξήσει το ζωικό κεφάλαιο και θα καταστήσει το κόστος τροφοδοσίας βέλτιστο.

Κατάλληλος εξοπλισμός εξαερισμού στον αχυρώνα

Ένα υπόστεγο είναι ένας τόπος όπου πολλοί κύριοι εκτρέφουν αγροτικά ζώα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κοτόπουλα και κουνέλια. Προκειμένου τα ζώα να είναι υγιή, να μεγαλώνουν και να δίνουν έναν καλό απόγονο, είναι απαραίτητο να διατηρούνται οι βέλτιστες συνθήκες μικροκλίματος στο δωμάτιο. Χωρίς αερισμό, η διατήρηση της φρεσκάδας, της υγρασίας και της θερμοκρασίας είναι προβληματική. Ας αναλύσουμε το ζήτημα του πώς να κάνετε τον αερισμό στο υπόστεγο με τα χέρια σας.

Ένας αχυρώνας είναι ένα δωμάτιο που χρειάζεται επίσης ένα σύστημα εξαερισμού

Γενικές πληροφορίες

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που κατέχουν ζώα σε έναν αχυρώνα χωρίς εξαερισμό:

 1. Βίδες. Είναι επιβλαβείς όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα. Η παρουσία των ρευμάτων κατά τη διάρκεια του εξαερισμού αυξάνει την πιθανότητα μιας ασθένειας των ζώων.
 2. Η έλλειψη εισαγωγής αέρα το καθιστά μολυσμένο και στάσιμο.
 3. Υψηλή υγρασία - ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας και μύκητα.

Ο εξοπλισμός αερισμού στον αχυρώνα δεν είναι εύκολο έργο. Το πρόσωπο κατά την εγκατάσταση του συστήματος της κλασσικής ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής αντιμετωπίζει τρία προβλήματα:

 • υψηλή υγρασία;
 • μείωση της μέσης θερμοκρασίας δωματίου.
 • την κατάψυξη και την επικάλυψη του σωλήνα εξάτμισης.

Η παρουσία τέτοιων προβλημάτων είναι ασυμβίβαστη με τη συντήρηση των ζώων, επομένως είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί ένα σχέδιο με μια σειρά από χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να λύσετε τις δυσκολίες με την υπερψύξη και την υγρασία με δύο τρόπους. Η πρώτη μέθοδος, η χρήση στην κατασκευή και το φινίρισμα των υλικών υπόστεγα που απορροφούν την υγρασία καλά. Τέτοια υλικά περιλαμβάνουν: ασβέστη, πριονίδι, άχυρο, σανό, βρύα και τύρφη. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά μπορούν να τοποθετηθούν σε κουτιά ή να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά απορρίμματα, αντικαθιστώντάς το περιοδικά.

Συνιστάται η χρήση τύρφης, καθώς μπορεί να απορροφήσει έναν όγκο υγρασίας που είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από το δικό του μέγεθος. Πριονίδια πρέπει να είναι αποξηραμένα, υγρό υλικό θα δώσει υγρασία, και δεν απορροφούν.

Ο δεύτερος τρόπος, ο εξοπλισμός δίπλα στην είσοδο του θερμαντήρα. Μια τέτοια μέθοδος είναι επικίνδυνη και σπατάλη. Ο εξοπλισμός θα καταναλώνει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια και η εργασία του δημιουργεί κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μόνο ένας θερμαντήρας λαδιού ή υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να εγκατασταθεί. Η παρουσία του θα επιτρέψει την ξήρανση φρέσκου εισερχόμενου αέρα. Ο θερμαντήρας πρέπει να βρίσκεται σε απομονωμένη θέση. Το κύριο πλεονέκτημα του εξοπλισμού θέρμανσης είναι η λύση δύο εργασιών ταυτόχρονα: αφαίρεση της υγρασίας και θέρμανση του αέρα.

Στο υπόστεγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα εξαερισμού δύο τυπικών τύπων:

Το φυσικό σύστημα σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η ανταλλαγή αέρα να γίνεται μόνο λόγω της κατάλληλης διάταξης των σωλήνων. Το αναγκαστικό σύστημα λειτουργεί με πρόσθετο εξοπλισμό (ανεμιστήρες).

Τα δίκτυα με ενσωματωμένους ανεμιστήρες είναι πιο αποτελεσματικά και βολικά σε λειτουργία, καθώς επιτρέπουν την ακριβή ρύθμιση του μικροκλίματος στο δωμάτιο. Αλλά ο εξαερισμός αυτός είναι πιο ακριβός και περίπλοκος.

Για έναν αχυρώνα με κοτόπουλα, κουνέλια και άλλα ζώα, ένα φυσικό σύστημα είναι κατάλληλο. Τα κύρια μειονεκτήματά του είναι η χαμηλή παραγωγικότητα κατά τη θερινή περίοδο, όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία στο δρόμο και η εξάρτηση από καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση, άνεμος).

Συσκευή και κύκλωμα

Μια σημαντική προϋπόθεση για την εγκατάσταση αποτελεσματικού εξαερισμού είναι ο ακριβής και ικανός σχεδιασμός. Το λεπτομερές σχέδιο εξαερισμού θα σας επιτρέψει να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις και να συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις κατά την εκτέλεση των εργασιών. Το σύστημα εξαερισμού στον αχυρώνα είναι αρκετά απλό:

 • Το δίκτυο τροφοδοσίας με πλέγματα και μάνδαλο.
 • Εξόρυξη με εκτροπέα και βαλβίδα.
 • ανεμιστήρα και θερμαντήρα (με αναγκαστικό σύστημα).

Όταν ρυθμίζετε το φυσικό σύστημα εξαερισμού, είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε τις οπές εισόδου σε έναν τοίχο (με τη μορφή παραθύρων) και να τις χωρίσετε από ένα διαμέρισμα από το κυρίως δωμάτιο. Το διαμέρισμα πρέπει να έχει μια οπή στην οροφή.

Ο ψυχρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω των "παραπόταμων", πέφτει. Όταν θερμαίνεται, "ρέει" μέσω του διαφράγματος. Ένα τέτοιο σύστημα σας επιτρέπει να προστατεύετε τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται κοπάδια πουλιών ή κουνελιών από υπερψύξη και κατάψυξη. Ο σωλήνας εξαγωγής, τοποθετημένος στην οροφή, θα επιτρέψει την απομάκρυνση του "εξαντλημένου" αέρα.

Σχέδιο ροής αέρα με σύστημα φυσικού αερισμού στο υπόστεγο

Στο ανώτατο όριο του κεντρικού δωματίου υπάρχουν τρύπες. Μέσω αυτών, φρέσκο ​​και ζεστό αέρα εισέρχεται στα ζώα. Στο πάτωμα του κεντρικού δωματίου υπάρχουν τρύπες στο υπόγειο. Μέσα από αυτά, ο αέρας εξόδου απορρίπτεται. Στο υπόγειο υπάρχει ένας σωλήνας κουκούλας.

Σχέδιο ροής αέρα με εκσυγχρονισμένο φυσικό σύστημα εξαερισμού στον αχυρώνα

 1. Σωλήνες της απαιτούμενης διαμέτρου και διαμόρφωσης. Εάν υπάρχει εξαερισμός μέσω της οροφής, υπάρχουν αρκετοί ευθύγραμμοι αγωγοί. Αν η έξοδος γίνεται μέσω τοίχου, τότε απαιτούνται τα στοιχεία γωνίας σύνδεσης.
 2. Deflectors.
 3. Θερμαντήρας.
 4. Βαλβίδες ή βύσματα.
 5. Σκάλισμα.
 6. Στοιχεία στερέωσης και στερέωσης.
 7. Ανεμιστήρας (αν το σύστημα είναι αναγκασμένο).
 8. Θερμαντήρας.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια είναι τοποθετημένη παράλληλα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε να αγοράσετε όλα τα απαραίτητα υλικά (καλώδια, διακόπτες, πρίζες). Οι διακόπτες και οι πρίζες πρέπει να είναι αδιάβροχες.

Οδηγίες και συστάσεις

Πόσο σωστά θα γίνει ο εξαερισμός σε ένα υπόστεγο για τα ζώα στα χέρια; Εξετάστε την επιλογή της εγκατάστασης της ανταλλαγής αέρα σε ένα νέο κτίριο, το οποίο δεν επιβαρύνεται ακόμα με πρόσθετες δυσκολίες. Τοποθετούμε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής με ορισμένες προσθήκες που λαμβάνουν υπόψη τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο υπόστεγο.

Ο σωστός εξαερισμός στο υπόστεγο με τα χέρια σας τοποθετείται ως εξής (γενικές οδηγίες βήμα προς βήμα):

 1. Ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται μέσω οροφής ή τοίχου. Η βασική απαίτηση είναι ότι το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον 20 cm πάνω από το πάτωμα.
 2. Η διάμετρος των σωλήνων "στην είσοδο" και στην "έξοδο" πρέπει να είναι ίδια. Είναι αρκετοί σωλήνες διαμέτρου 100-150 mm.
 3. Το κάτω άκρο του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή (όχι περισσότερο από 5-10 cm από την οροφή). Η διαφορά στη διάταξη των άκρων σωλήνων βελτιώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα.
 4. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι προσεκτικά μονωμένος. Προστασία από χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητη για την προστασία από τη συμπύκνωση, η οποία θα οδηγήσει στον σχηματισμό παγετού. Η συσσώρευση παγετού είναι η αιτία της διακοπής της κίνησης του αέρα. Ως θερμαντήρας είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτός μαλτός ή να εξοπλιστεί γύρω από ένα σωλήνα ένα κουτί γεμάτο με πριονίδι.
 5. Ο σωλήνας "στην έξοδο" πρέπει να ανυψωθεί πάνω από την οροφή κατά τουλάχιστον 150 cm.
 6. Οι οπές εισόδου πρέπει να προστατεύονται από τα τρωκτικά και τα έντομα από ένα πλέγμα.
 7. Η ανώτερη έξοδος των σωλήνων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με έναν εκτροπέα ή παρόμοια προστατευτική συσκευή κατασκευασμένη από τα ίδια τα χέρια. Ο εκτροπέας όχι μόνο θα προστατεύει το σωλήνα από τα φύλλα, το χιόνι, τη βρωμιά και τη σκόνη, αλλά επίσης θα αυξήσει σημαντικά τον εξαερισμό του αέρα.
 8. Για να αυξήσετε την ώθηση, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρα στον σωλήνα "εξόδου". Στον παραπόταμο δεν μπορεί να ρυθμιστεί ο ανεμιστήρας.
 9. Και οι δύο σωλήνες βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου και τοποθετούνται κατακόρυφα. Είναι εξοπλισμένα με πτερύγια, για ελεύθερη επικάλυψη (ρύθμιση) της εισαγωγής ή εξόδου αέρα.

Πρόγραμμα εξαερισμού στον αχυρώνα

Ως δίκτυο παροχής, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε παράθυρο ή πόρτα. Μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγήσει στην υπερψύξη του δωματίου. Ο σωλήνας θα επιτρέψει τη ζεστή ανάμειξη του θερμού αέρα με το κρύο στην είσοδο του δωματίου.

Για την εκτροφή κουνελιών και κοτόπουλων, κατασκευάζονται συχνά υπόστεγα δύο ορόφων ή κουκέτα. Εγκαταστάσεις διαφόρων επιπέδων είναι εξαιρετικές για τα κοτόπουλα σε ένα κοπάδι. Στις εγκαταστάσεις αυτές, το σύστημα εξαερισμού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Μπορείτε να το κανονίσετε με δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι η κατασκευή ενός ενιαίου συστήματος εξαερισμού που διέρχεται και από τους δύο ορόφους. Μοιάζει με ένα κτίριο σε ένα σύστημα όπου χρησιμοποιείται η οροφή και το δάπεδο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο σύστημα εξαερισμού σε κάθε όροφο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι ακριβότερο, αλλά πιο αποτελεσματικό.

Οι μέθοδοι και οι κανόνες για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού σε αχυρώνες

Για να ζήσουν στο υπόστεγο τα ζώα ήταν υγιή και έδωσαν έναν απόγονο, ή ότι τα αποθηκευμένα εκεί δεν καταστράφηκαν από την υγρασία, δεν αρκεί η μόνωση του κτιρίου. Είναι πολύ σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού, το οποίο θα διατηρήσει ένα φυσιολογικό μικροκλίμα μέσα.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτό το ζήτημα, στην καλύτερη περίπτωση κάνουν τρύπες στους τοίχους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα (ποια από αυτά εξαρτώνται από το τι θα είναι εντός και υπό διάφορες συνθήκες από την παρουσία / απουσία θέρμανσης και μόνωσης και θα τελειώσει με την περιοχή). Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε παρακάτω τους βασικούς κανόνες και μεθόδους για την οργάνωση συστημάτων εξαερισμού για τέτοια κτίρια.

Ποια υπόστεγα χρειάζονται κατάλληλο αερισμό;

Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ένα κατάλληλο σύστημα εξαερισμού σε οποιαδήποτε αχυρώνα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις τα κτίρια το χρειάζονται περισσότερο:

 1. Το πιο σημαντικό είναι να εξοπλιστεί το δωμάτιο όπου φυλάσσονται τα ζώα (οποιουδήποτε είδους). Για τα ζώα, η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα είναι πιο επιβλαβής. Οποιοδήποτε ζώο μπορεί να επηρεαστεί, είτε πρόκειται για χοίρους, κουνέλια, κοτόπουλα ή αγελάδες (παρά την αντοχή τους).
 2. Υπόστεγα στα οποία φυλάσσεται το φαγητό.
 3. Αποθήκες όπου αποθηκεύεται το ξύλο και διάφορα πράγματα που δεν ανέχονται την υγρασία. Για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης κανονικού εξαερισμού, ξυλεία, έπιπλα και ρούχα μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα.

Οι διαστάσεις του δωματίου δεν παίζουν ρόλο - τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα υπόστεγα χρειάζονται κανονικό αερισμό.

Τι θα συμβεί εάν το μικροκλίμα στον αχυρώνα δεν είναι σωστό;

Η έλλειψη προσεκτικού συστήματος ανταλλαγής αέρα στον αχυρώνα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Ορισμένα προβλήματα είναι σχεδόν αόρατα, άλλα μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ζώων ή μη αναστρέψιμη ζημιά σε αντικείμενα που είναι αποθηκευμένα στο δωμάτιο.

Εξαερισμός στον αχυρώνα

 1. Συνεχή ρεύματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία των ζώων. Τα σπάνια ρεύματα δεν είναι επικίνδυνα, αλλά εάν είναι μόνιμα - τα ζώα μπορούν να αρρωσταίνουν ή ακόμη και να πεθάνουν.
 2. Η έλλειψη φυσιολογικής κυκλοφορίας καθιστά τον αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις απηρχαιωμένο και στάσιμο.
 3. Μόνιμη υψηλή υγρασία, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων, μύκητες μούχλας, σε μολυσματικές ασθένειες στα ζώα.
 4. Λόγω των αποικιών μούχλας (που αναπτύσσονται γρήγορα λόγω της στασιμότητας του αέρα και της υψηλής υγρασίας), η σήψη των ξύλινων υλικών, των προϊόντων (για παράδειγμα, έπιπλα, εάν αποθηκεύονται εκεί) και η καυσόξυλα.

Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες είναι επιβλαβείς για τα ζώα και για όλα τα πράγματα που μπορούν να αποθηκευτούν μέσα. Προκαλούν επιβράδυνση στην ανάπτυξη του ζώου, μείωση της γονιμότητας, έως το θάνατό τους (λόγω μολύνσεων και κρυολογήματος στο πλαίσιο μόνιμων βυθίσεων). Αν μιλάμε για αποθηκευμένα προϊόντα, τότε μπορούν να επιδεινωθούν γρηγορότερα (ειδικά αν είναι κάτι από ξύλο ή κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα).

Πώς να κανονίσετε φυσικό αερισμό στον αχυρώνα;

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ποιος είναι ο φυσικός εξαερισμός. Μιλώντας πολύ απλά, κάτω από ένα τέτοιο σχήμα, ο αέρας εισέρχεται και απελευθερώνεται στο περιβάλλον χωρίς εξωτερικές συσκευές (ανεμιστήρες).

Πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής:

 • ένας πολύ απλός τρόπος αερισμού, τον οποίο μπορείτε να κανονίσετε.
 • Για την εγκατάσταση, δεν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός (ανεμιστήρες).
 • Κακή απόδοση στις ζεστές εποχές (δηλαδή, όταν η θερμοκρασία στο δρόμο υπερβαίνει τη θερμοκρασία στο αεριζόμενο δωμάτιο ή είναι ισοδύναμη).
 • (οι καταιγίδες, οι χιονοθύελλες, ακόμη και η κατεύθυνση του ανέμου μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την απόδοση του συστήματος)?
 • δεν είναι πάντα ένα τέτοιο σύστημα που σας επιτρέπει να ενημερώσετε την επιθυμητή ποσότητα αέρα.
Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού ενός τέτοιου συστήματος μπορούν να ληφθούν από την παραπάνω εικόνα. Γενικά, το σύστημα λειτουργεί λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα στον αεριζόμενο χώρο και στο περιβάλλον.

Ξεκινήστε την εγκατάσταση με την τοποθέτηση των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ο δίαυλος τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένος ως εξής: κατά την τοποθέτηση του τοίχου (εάν το σύστημα σχεδιάζεται κατά τη φάση κατασκευής) διέρχεται ένα τούβλο (δηλ. Σχηματίζεται μια τρύπα σε 1 τούβλο στην τοιχοποιία). Υπάρχει επίσης μια δεύτερη μέθοδος: εγκατάσταση ενός αγωγού χρησιμοποιώντας ένα σωλήνα της απαιτούμενης διαμέτρου. Δηλαδή, στον τοίχο μια τρύπα είναι διάτρητη, και ένα κομμάτι από ένα στρογγυλό σωλήνα εισάγεται σε αυτό.

Τοποθετήστε το σημείο εισροής πρέπει να βρίσκεται σε επίπεδο 35-50 εκατοστών από το έδαφος. Από την πλευρά του δρόμου είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πλέγμα: θα προστατεύσει το κανάλι από διάφορα συντρίμμια, καθώς και από έντομα και τρωκτικά που μπορούν να διεισδύσουν μέσα. Μια βαλβίδα μπορεί να εγκατασταθεί μέσα στο δωμάτιο, η οποία ρυθμίζει το ύψος της εισαγωγής αέρα (είναι απαραίτητο για τη χειμερινή περίοδο), έως ότου ολοκληρωθεί το κλείσιμο. Εναλλακτικά, η εισροή μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πόρτας, δημιουργώντας ένα διάκενο κάτω από αυτό, ή τοποθετώντας μια γρίλια ροής στο φύλλο της πόρτας. Η υποδοχή κάτω από την πόρτα είναι μια λιγότερο βολική επιλογή, έτσι ένα ανεπαρκές ποσό μπορεί να εισέλθει στον αέρα μέσα από αυτό, και δεν μπορεί να ρυθμιστεί.

Ο αγωγός εξαγωγής (ουσιαστικά μόνο ένας σωλήνας που περνά από το δωμάτιο μέσω της οροφής και μέσω της οροφής και καλύπτεται από πάνω από έναν εκτροπέα) εγκαθίσταται στην αντίθετη πλευρά της εισροής. Με αυτό τον απλό τρόπο, είναι δυνατό να εξαλειφθεί το πρόβλημα της εμφάνισης νεκρών ζωνών (όπου η κυκλοφορία του αέρα δεν θα είναι καλή).

Για να αυξήσετε την ώθηση, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον αγωγό εξαγωγής πάνω από την οροφή. Για να αποφύγετε το σχηματισμό της συμφόρησης του αέρα το χειμώνα, μονώστε πάντοτε τον αγωγό.

Αν ο αχυρώνας έχει μεγάλη έκταση ή αποτελείται από αρκετούς χώρους, τότε συνιστώνται λίγα σημεία εισροής.

Πώς να κανονίσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό στο υπόστεγο;

Ο αναγκαστικός αερισμός συνεπάγεται τη ροή και / ή τη ροή αέρα μέσω βοηθητικών συσκευών - ανεμιστήρων. Αυτό μπορεί να είναι είτε μόνη μέθοδος εφοδιασμού (εσωτερικό αέρα εισέρχεται λόγω ανεμιστήρα, και εξέρχεται έξω μέσω ενός σωλήνα) ή καυσαερίων (εσωτερικό αέρας εισέρχεται μέσα από τη σχισμή / παράθυρο / λιμένα εξαερισμού, και απομακρύνεται μέσω του ανεμιστήρα εξάτμισης).

Υπάρχει επίσης σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης: τόσο η εισροή όσο και το εκχύλισμα πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ανεμιστήρων.

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

 1. Εισροή. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος απευθείας στον αγωγό τροφοδοσίας.
 2. Εκχυλίστρια. Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.

Οι κανόνες για τη διαρρύθμιση των καναλιών είναι οι ίδιοι με τους κανόνες για ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού: δηλαδή η εισροή και η εξαγωγή τοποθετούνται σε διαφορετικές πλευρές του δωματίου, όσο το δυνατόν πιο μακριά. Εάν χρησιμοποιείται αναγκαστική εξάντληση, δεν οδηγείται έξω από την οροφή, αλλά μέσα από τον τοίχο.

Πριν οι ανεμιστήρες να κάνουν μερικές τρύπες (στο επίπεδο του κάτω μέρους του σωλήνα), για να εξασφαλιστεί η αποστράγγιση του συμπυκνώματος (αυτό είναι μια καλή προστασία από το κλείσιμο και τον παγετό το χειμώνα).

Εξάτμιση μέσω του τοίχου στον αχυρώνα

Περαιτέρω διεξάγουμε τροφοδοσία στους ανεμιστήρες. Ακόμη και πριν από την τοποθέτηση, είναι απαραίτητο να καταλάβετε πώς θα ενεργοποιηθεί ο υπερσυμπιεστής. Ειδικά για τα υπόστεγα, ισχύουν οι ακόλουθες μέθοδοι:

 1. Τοποθετήστε ένα διακόπτη στο φωτισμό και την εξάτμιση (δηλαδή, η κουκούλα ανάβει μαζί με το φως). Η παραλλαγή είναι ακατάλληλη, αφού για την κανονική κυκλοφορία η κουκούλα πρέπει να λειτουργεί συνεχώς, και σε αυτή την περίπτωση το φως θα συνεχίσει να καίει μαζί του.
 2. Διατίθενται ξεχωριστοί διακόπτες. Μια πιο επιτυχημένη επιλογή.

Αυτό το σύστημα αερισμού είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, αποτελεσματικό και ασφαλέστερο από το φυσικό. Από τα μείγματα:

 1. Το κόστος του αναγκαστικού συστήματος θα είναι ελαφρώς υψηλότερο (από το φυσικό): θα πρέπει να αγοράσετε τουλάχιστον 1-2 ανεμιστήρες. Αλλά είναι φτηνές: μια απλή συσκευή καναλιών μπορεί να ληφθεί για λιγότερο από 1.000 ρούβλια.
 2. Το έργο των οπαδών θα αυξήσει εν μέρει την πληρωμή των δημόσιων υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ισχύος τέτοιων συσκευών είναι μικρή και ακόμη και με τη συνεχή λειτουργία των 2 συσκευών, είναι απίθανο να ανέβει πάνω από μερικές εκατοντάδες ρούβλια.

Για να βελτιώσετε το σύστημα και τη μερική εξοικονόμηση, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 1. Τοποθετήστε τη συσκευή σε αισθητήρα υγρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο αν το δωμάτιο γίνει πολύ υγρό. Πιθανώς η πιο βολική επιλογή.
 2. Τοποθετήστε το όργανο με χρονοδιακόπτη. Ο εξαερισμός θα ενεργοποιηθεί σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Είναι πιο βολικό από τη συνεχή εργασία ή το χειροκίνητο on / off, αλλά χειρότερο από την ενεργοποίηση του αισθητήρα υγρασίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού στον αχυρώνα (βίντεο)

Κάντε κλικ στο κουμπί "Όπως" και λάβετε μόνο τις καλύτερες αναρτήσεις στο Facebook ↓

Κάνουμε αποτελεσματικό αερισμό στον αχυρώνα

Στο σπίτι Ένωση αγροτικών κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως στάβλο, βίκος γάλα, κοτέτσι, το σπίτι των χοίρων, pr. Συνήθως, γι 'αυτό το σκοπό, προσαρμοσμένη ρίξει. Αλλά για την καλλιέργεια πουλιά, ζώα προς πώληση επιχειρηματική ιδιοκτήτες είναι δομικά στοιχεία με ειδική τοποθέτηση κάτω από hozinventar, σιλό, κλπ Παραγωγική ανάπτυξη των ζωντανών πλασμάτων που έχουν ανάγκη από σωστό αερισμό των δωματίων.

Χαρακτηριστικά του μικροκλίματος στον αχυρώνα

Η συντήρηση σε ένα υπόστεγο κατοικίδιων ζώων, ένα πουλί απαιτεί την οργάνωση αποτελεσματικού εξαερισμού. Αν το καλοκαίρι οι κάτοικοι του αχυρώνα παραμένουν σε αυτό μόνο τη νύχτα, και το υπόλοιπο διάστημα οι εγκαταστάσεις αερίζονται, στη συνέχεια το φθινόπωρο-χειμερινό και νωρίς την άνοιξη κατοικείται όλο το εικοσιτετράωρο. Η συσσώρευση ενός μεγάλου κοπαδιού τους θερμότητα που παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα, τα προϊόντα αποβλήτων - όλα αυτά επηρεάζουν την πνιγηρότητα αέρα, έλλειψη οξυγόνου, εάν ο αερισμός στο υπόστεγο λείπει ή εσφαλμένα. Η ανταλλαγή αερίων μπορεί να είναι:

 • Φυσικά. Οι ροές αέρα διεισδύουν και απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις μέσω ειδικά διατεταγμένων καναλιών. Η κίνηση του αέρα οφείλεται στη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το υπόστεγο.
 • Αναγκασμένος. Ο αέρας μετακινείται από την απαγωγή ή την εκκένωση που παράγεται από τον ανεμιστήρα.

Ο πρώτος τύπος εξαερισμού της οικονομικής απόδοσης είναι κατάλληλος για ένα μικρό δωμάτιο μεγέθους, σχεδιασμένο για τον ίδιο μικρό αριθμό πτηνών ή ζώων. Υπάρχουν 2 σωλήνες με διατομή 150-200 mm. Ένας από αυτούς προβάλλει ελαφρώς κάτω από την οροφή, ο άλλος (αέρας τροφοδοσίας) - δεν φθάνει στην επιφάνεια του δαπέδου κατά 0,3 μ. Αυτή είναι η απλούστερη λύση στο πρόβλημα του εξαερισμού, το οποίο είναι εύκολο να εκτελεστεί μόνοι σας. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο αποτελεσματικός, επειδή οι βλαβερές απορρίψεις αφαιρούνται βίαια. Ο ανεμιστήρας που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό είναι στερεωμένος σε παράθυρο ή οροφή.

Τρόποι σταθεροποίησης του μικροκλίματος στον αχυρώνα

Η εγκατάσταση του εξαερισμού προηγείται της θέρμανσης του υπόστεγου. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση της υγρασίας, το σχηματισμό συμπύκνωσης. Η επιλογή του τύπου της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από το σκοπό του δωματίου, τα χαρακτηριστικά της διατήρησης των ζώων. Η λεπτότητα της διαδικασίας είναι ότι τα ζώα χρειάζονται ειδικές συνθήκες. Με εντατική παροχή αέρα, θα παγώσουν, και το δωμάτιο θα χαλαρώσει. Οι προσπάθειες ελαχιστοποίησης της παροχής αέρα από το δρόμο θα οδηγήσουν στον σχηματισμό υγρασίας, μύκητα, μούχλα. Η έξοδος από την κατάσταση παρατηρείται στη χρήση ξηρών πριονιδιών, τύρφης, σανών, άχυρου με τη μορφή απορριμάτων. Ή τοποθετούσε στις γωνίες του αχυρώνα ένα ασβέστη. Τα απορροφητικά υλικά εξομαλύνουν το περιεχόμενό τους στον αέρα.

Προσοχή παρακαλώ! Η καταπολέμηση της υπερβολικής υγρασίας διεξάγεται επίσης με τη βοήθεια θερμαντήρων (υπέρυθρες, πετρελαίου). Τοποθετούνται αμέσως κοντά στη θύρα αναρρόφησης, λαμβάνοντας υπόψη τη ροή εισερχόμενου αέρα μέσω αυτών.

Ανταλλαγή αέρα στον αχυρώνα

Τα βοοειδή, που συλλέγονται στο δωμάτιο, συμβάλλουν στη θέρμανση του. Ταυτόχρονα, κάθε αγελάδα εκπνέει περίπου 200 λίτρα διοξειδίου του άνθρακα ανά ώρα στον αχυρώνα. Αν προσθέσουμε την εξάτμιση από τα απορρίμματα, μια αυξημένη συγκέντρωση υδρόθειου, αμμωνίας, γίνεται σαφές γιατί τα ζώα αρρωσταίνουν. Οι βέλτιστες παράμετροι για τον μικροκλίμα εξαερισμό στο υπόστεγο των ζώων θα παρέχουν σε πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα 4 (για μεγάλες εκμεταλλεύσεις 6 φορές).

Η εξάτμιση ενός υπόστεγου για τη διατήρηση των χοίρων γίνεται φυσικά στη ζεστή εποχή με απλό αερισμό. Για το σκοπό αυτό ανοίγουν τα παράθυρα και οι πόρτες. Ένας αγωγός αέρα με τη μορφή ενός κυματοειδούς σωλήνα αφαιρείται μέσω μιας οροφής ή τοίχου και λειτουργεί σε κρύο καιρό. Με αναποτελεσματική πρόσφυση, μπορεί να βελτιωθεί με την εγκατάσταση ενός θερμαντήρα στη βάση της κουκούλας. Στη θερμή περίοδο, μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του αχυρώνα μπορεί να σταματήσει τη φυσική κίνηση των ρευμάτων αέρα. Προκειμένου να μην δημιουργηθούν ρεύματα, τα μεγέθη ανοίγματος οπών 120 x 120 mm τοποθετούνται σε ένα τοίχο, αλλά σε διαφορετικά ύψη.

Προσοχή παρακαλώ! Ο αερισμός στο υπόστεγο για τους χοίρους υπολογίζεται από την εισροή: 1 mcc / h αέρα απαιτείται για 1 λεπτό της μάζας του ζώου. Πρέπει, αφενός, να διασφαλίσει την αεροπορική ποδηλασία, αφετέρου - να αποκλείσει τα σχέδια. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμενος, εξερχόμενος αέρας απομακρύνεται από τους τροφοδότες, τα εργαλειομηχανές, συμπληρώνοντας φρέσκο.

Σε μία υλοποίηση, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός σε ένα υπόστεγο ζωικού κεφαλαίου αποτελείται από έναν συμπιεστή αέρα τύπου VKO τοποθετημένο στην οροφή. Το ρεύμα τροφοδοσίας προέρχεται από τα πάνω, περνώντας μέσα από τον διαχωριστή, καλύπτει όλο το δωμάτιο, αποτρέπει την παρουσία ψυχρών ζωνών. Απορρίμματα απόβλητα, εξάτμιση αφαιρείται μέσω του εξαερισμού στα παράθυρα του pigsty.

Εξαερισμός σε υπόστεγο για τη διατήρηση κοτόπουλων

Η έλλειψη οξυγόνου στα πουλερικά προκαλείται από την υπερπροσφορά του εναέριου χώρου με νιτρίδιο του υδρογόνου (αμμωνία), υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα. Για να βελτιώσετε την όρεξη, την αύξηση του σωματικού βάρους, μερικές φορές απλά πρέπει να οργανώσετε μια υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα στο σπίτι.

Ο εξαερισμός στο υπόστεγο για τα κοτόπουλα επιτρέπει:

 • ομαλοποίηση της συγκέντρωσης υγρασίας στον αέρα που απελευθερώνεται από το πουλί κατά την αναπνοή. εξατμίζεται από τα τρόφιμα, τα απορρίμματα?
 • εξάλειψη της δυσοσμίας ·
 • αφαιρέστε τους ατμούς αμμωνίας από την αποσύνθεση των περιττωμάτων των πτηνών.
 • σε μια θερμότητα για τη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μέσα σε ένα κοτόπουλο coop, προωθώντας την ωοτοκία.

Για να εξοπλιστεί ένας φυσικός εξαερισμός σε ένα υπόστεγο για ένα πουλί, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένας αγωγός εξαερισμού από καλά τοποθετημένες σανίδες. Χωρίστε το κατά μήκος της διασταύρωσης σε δύο υδρορροές. Ο ένας χρησιμεύει για την παροχή αέρα, ο άλλος για την αποστράγγιση. Ξύλινα κιβώτια βρίσκονται στον αχυρώνα έτσι ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν, να κλείσουν ή να ανοιχθούν ανάλογα με την κατάσταση.

Ο κλάδος εξόδου αφήνει πάνω από την άκρη της οροφής. Συνδέεται σε ξύλινη βάση. Η διατομή του σωλήνα στην έξοδο δεν είναι μικρότερη από 300 mm. Για την προστασία από την είσοδο των εντόμων, των μικρών πτηνών, των τρωκτικών και των συντριμμιών από πάνω, η τρύπα κλείνει με ένα πλέγμα. Από την βροχόπτωση προστατεύεται από ένα "μύκητα" ή "ομπρέλα".

Ένα άλλο κύκλωμα αερισμού. Δύο σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο ή πλαστικό με διατομή 100-150 mm είναι τοποθετημένοι κάθετα στις γωνίες κατά μήκος της διαγώνιας. Μπορούν να είναι τετράγωνα ή στρογγυλά. Προκειμένου η ώση να είναι αποτελεσματική, οι συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του αγωγού είναι πλήρως σφραγισμένες. Η εισροή είναι εξοπλισμένη με έναν αποσβεστήρα που ρυθμίζει την παροχή, δεν φτάνει στο πάτωμα κατά 0,3 m. Η κουκούλα εκτείνεται μέχρι την οροφή. Ανύψωση πάνω από την οροφή και στις δύο περιπτώσεις (εξάτμιση, εισροή) - 1,5 μ. Ο σχηματισμός συμπυκνώματος, ο πάγος στον αγωγό εξαγωγής παρεμποδίζεται από τη θερμική μόνωση του σωλήνα. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ορυκτοβάμβακας. Η θέρμανση μπορεί να γίνει με την κατασκευή ενός ξύλινου κουτιού. Μεταξύ των τοίχων του και ένα σωλήνα ξηρό πριονίδι χύνεται.

Αχυρώνας για τη διατήρηση προβάτων

Η καλλιέργεια προβάτων σε ένα προσωπικό αγρόκτημα σε έναν προσαρμοσμένο αχυρώνα είναι δυνατή σε περίπτωση έλλειψης ρεύματος. Αποφύγετε τους θα βοηθήσει το tambour, σφράγιση τρύπες και ρωγμές. Μια άλλη μάστιγα για τα ζώα - υγρασία, που οδηγεί στην εμφάνιση ελμινθών ασθενειών. Η ευάεστη ατμόσφαιρα θα αραιώνεται με εισροή καθαρού αέρα τουλάχιστον 8 κυβικών μέτρων κάθε ώρα. Μπορεί να παρέχει τροφοδοσία και εξαγωγή ή φυσικό εξαερισμό με ένα κυκλικό (τετράγωνο) τμήμα που αντλείται από την κορυφογραμμή της οροφής. Στο κάτω άκρο, είναι εγκατεστημένη μια πύλη, η οποία ρυθμίζει την εκροή αέρα. Στο επάνω άκρο του σωλήνα, φυτεύεται ένας εκτροπέας, αυξάνοντας 0,5-0,7 πάνω από την οροφή.

Η απόφαση για τη διατήρηση των πουλερικών και των ζώων στον αχυρώνα απαιτεί την οργάνωση κανονικών συνθηκών για αυτούς. Εφαρμόζεται από τους κανόνες του εξαερισμού θα αποτρέψει την απώλεια των ζώων, την αύξηση του αριθμού των ζώων και τη βελτιστοποίηση του κόστους των ζωοτροφών.

Υπερβολική υγρασία συμπύκνωσης στους τοίχους του νέου αχυρώνα με εξαερισμό

Είστε εδώ

Οι ερωτήσεις μπορούν να ζητηθούν μόνο μετά την εγγραφή. Συνδεθείτε ή εγγραφείτε, παρακαλώ.

Γεια σας. Προτροπή, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει: χτισμένο μέσα σε έναν αχυρώνα της μόνωσης SIR 8 χιλιοστά μικρότερη από ό, τι το πλαίσιο, από 10 έως 12 m, 2,3 οροφές, δίρριχτη στέγη με μόνωση σοφίτα μόνωση οροφής, ισόγεια γεμίζουν με πριονίδι. εισροή εξαερισμού κατασκευασμένο 30 cm από το δάπεδο στα άκρα του με ανεμιστήρες για καλύτερη σωλήνα εξάτμισης εισροής, 3 m 2 κομμάτια με τα άκρα, πάνω από το ύψος των ραβδώσεων στο υψηλότερο σημείο του 0,5 μ. σωλήνες διάταξη εξάτμισης στο ανώτατο όριο και στις δύο πλευρές από δύο γραμμή 8 m. με τους ανεμιστήρες να ενισχύσουν την πρόσφυση. Η κουκούλα τραβάει. Αλλά το συμπύκνωμα είναι τόσο δυνατό, απλά φρίκη. ρέει μέσα από τους τοίχους και από την οροφή. Δεν ξέρουμε πώς να το ξεφορτωθούμε. η εσωτερική θερμοκρασία είναι + 7 μοίρες. Προσπάθησε να θερμάνει το αποτέλεσμα σχεδόν μηδέν. πώς να απαλλαγείτε από την υγρασία; προσπάθησε να κλείσει η ροή δεν αλλάζει..

Προφανώς η μόνωση δεν είναι αρκετή και το σημείο δρόσου στο δωμάτιο.

Οι φωτογραφίες μπορούν να γίνουν από όλες τις πλευρές, πόσοι βαθμοί στο δρόμο;

στο δρόμο -15 μοίρες

Ο δρόμος θα κυριαρχείται από τη μετάβαση

το ίδιο χάλια, μόνο το υπόστεγο είναι απλούστερο.

Αυτή η επιγραφή εμφανίστηκε εδώ, επειδή δεν διαβάζω τους κανόνες https://fermer.ru/forum/fermerru/13634.
Και δεν ξέρω ότι η διαφήμιση σε μια υπογραφή οδηγεί σε εμπλοκή.

μπορεί πραγματικά να θερμάνει τους τοίχους λίγο λεπτό. αλλά παρατήρησε ότι οι τοίχοι δεν κλαίνε όπου υπάρχουν πλέον άδειο στυλό δροσιάς, όπου υπάρχει χοίρος χοίρων κατσίκας, υπάρχει λιγότερη δροσιά..

Ο δρόμος θα κυριαρχείται από τη μετάβαση

όπου υπάρχει ένα θηρίο μιας κατσίκας χοίρου, υπάρχει λιγότερη δροσιά..

Τι είδους μόνωση; Αν και υποψιάζομαι ότι έφτιαξαν ένα θερμοκήπιο. Οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα είναι πηγή υγρασίας, ειδικά επειδή τα βοοειδή περνούν κάτω από τους ίδιους σε μια θετική θερμοκρασία, αυτό είναι + σε αύξηση της υγρασίας, συν

Προφανώς η μόνωση δεν είναι αρκετή και το σημείο δρόσου στο δωμάτιο.

ένα ακόμη λάθος

τα δάπεδα της γης ήταν καλυμμένα με πριονίδι

Εισροή αερισμού 30 cm από το δάπεδο από τα άκρα με τους ανεμιστήρες για καλύτερη εισροή

Και έτσι, τι μπορεί να γίνει, το πρώτο douple, τουλάχιστον 15 cm, που χρησιμοποιείτε από πολυστερίνη, min μαλλί, EPPS.
Δεύτερον, να κάνει τα κανονικά δάπεδα, έτσι ώστε να μην τραβήξει την υγρασία (αν και για το υπόστεγο όπου ζουν τα ζώα είναι παράλογο), αλλά αυτό είναι απαραίτητο για την τρίτη προϋπόθεση.
Τρίτον, χρειαζόμαστε χώρο για εξαερισμό, δηλ. Πρώτα ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο, θερμαίνει μέχρι μια θετική θερμοκρασία και στη συνέχεια πηγαίνει στο δωμάτιο, ή πρέπει πρώτα να εισπνεύσετε από τον αερισμό τροφοδοσίας και στη συνέχεια να τον αφήσετε στο δωμάτιο (αυτό είναι χωρίς πατώματα και υπόγειο).
Τέταρτον, δεν μπορείτε να φτιάξετε έναν κατασκευαστή σφαγίων χωρίς να υπολογίσετε ένα επαρκές σύστημα εξαερισμού, ειδικά για τα βοοειδή.
Θα ήταν καλύτερο από ένα μπλοκ αφρού / αεριωμένο σκυρόδεμα να χτιστεί και το εξωτερικό θα ήταν μονωμένο με EPPS, εάν ήθελε τόσο πολύ να εφαρμόσει σύγχρονη τεχνολογία.

Εξοπλίζουμε το υπόστεγο με εξαερισμό

Το σύστημα κυκλοφορίας αέρα είναι σημαντική για κάθε δωμάτιο, ειδικά όταν τα προϊόντα οικιακής χρήσης ή ζώα αγροκτήματος διατήρηση (κοτόπουλα, πάπιες, χοίρους, κλπ). Κατά κανόνα είναι ένας αχυρώνας. Για τον ποιοτικό αερισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους. Ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να προσλάβει ειδικούς - εξαερισμού στον αχυρώνα με τα χέρια τους, θα σας εξοικονομήσει χρήματα.

Εξαερισμός, τι είναι;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά στοιχεία του εξαερισμού και το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ποιοι τύποι εξαερισμού χρησιμοποιούνται σήμερα.

Για να εξοπλίσετε καθένα από αυτά χρειάζεστε δύο κανάλια - εξάτμιση και τροφοδοσία. Ο πρώτος από αυτούς είναι υπεύθυνος για την εκκένωση του εξαγόμενου αέρα και ο δεύτερος για τη νέα παροχή στο υπόστεγο. Για να φτιάξετε αεραγωγούς, χρησιμοποιήστε σωλήνες εξαερισμού και έρχονται με τις ακόλουθες μορφές:

 1. Στρογγυλό σχήμα.
 2. Ορθογώνιο σχήμα.

Υπάρχει επίσης μια διαφορά στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται:

Σε περίπτωση εξαερισμού, συνιστάται να χρησιμοποιείτε στρογγυλές πλαστικές σωληνώσεις - είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε ανεμιστήρα και να κάνετε τρύπες στους τοίχους.

Τώρα ας δούμε μια λεπτομερέστερη εξέταση των τρόπων οργάνωσης της κυκλοφορίας του αέρα.

Πώς είναι τοποθετημένος ο φυσικός εξαερισμός;

Ο φυσικός αερισμός είναι ο φθηνότερος τρόπος για να οργανωθεί ο εξαερισμός. Για αυτό δεν θα χρειαστείτε κανένα επιπλέον εξοπλισμό. Το κύριο πράγμα είναι να φροντίσετε σωστά το κανάλι τροφοδοσίας και καυσαερίων και το έχετε στην τσέπη σας. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο, καθώς στην περίπτωση αυτή η κίνηση του αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μέσα στον αχυρώνα και έξω. Αυτό είναι που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε την ώθηση που χρειαζόμαστε.

Αυτή η λύση στο πρόβλημα με την κουκούλα είναι αρκετά απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες προσπάθειες και οικονομικές επενδύσεις, αλλά έχει και πολλές αρνητικές πλευρές:

 1. Διαταραχή των κουκούλες εργασίας το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι ίση μεταξύ τους.
 2. Μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.
 3. Σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα.
 4. Παρά αυτά τα μειονεκτήματα, πολλοί επιλέγουν αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο εξαερισμού.

Οργάνωση του φυσικού αερισμού

Για τη λειτουργία της κουκούλας, το πιο σημαντικό είναι να κάνετε τους αγωγούς παροχής και εξαγωγής σωστά. Είναι καλύτερο να το φροντίσετε στο στάδιο του σχεδιασμού, έτσι ώστε κατά την κατασκευή του υπόστεγου να είναι δυνατή η εκ των προτέρων δημιουργία όλων των απαραίτητων οπών στους τοίχους, απλοποιώντας έτσι το έργο στο μέλλον. Αλλά αν αυτή η στιγμή χάθηκε, ή η κατασκευή είναι μόνο προγραμματισμένη, τότε οι πληροφορίες που προσφέρονται θα είναι χρήσιμες για εσάς.

Ας ξεκινήσουμε με το πώς να δημιουργήσουμε σωστά ένα κανάλι παροχής. Προχωρώντας από το νόμο της φυσικής της κίνησης των αέριων μαζών, θα πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος της αίθουσας. Στην κατασκευή είναι αποδεκτό ότι πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 20 έως 50 εκατοστών από το πάτωμα. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστείτε ένα σωλήνα εξαερισμού διαμέτρου από 100 έως 200 mm και ένα διάτρητο για να κάνετε μια διαμπερή οπή στον τοίχο. Όταν εγκαθίσταται ο αγωγός αέρα από έξω, βάλτε ένα προστατευτικό πλέγμα από τα τρωκτικά και μέσα στη βαλβίδα για να ρυθμίσετε την παροχή καθαρού αέρα, που δεν θα είναι περιττή κατά τη χειμερινή περίοδο.

Υπάρχει μια άλλη επιλογή για να δημιουργήσετε ένα κανάλι προμήθειας. Για την εφαρμογή του, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένα κοίλο τούβλο κατά τη διάρκεια της τοιχοποιίας στην περιοχή του δαπέδου. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για την εξαερισμό του γκαράζ.

Τώρα πηγαίνετε στην εγκατάσταση της θύρας εξάτμισης. Θα πρέπει να γίνει στο αντίθετο μέρος του δωματίου στο επίπεδο οροφής.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού για το υπόστεγο είναι ένα είδος βελτιωμένης έκδοσης του φυσικού. Με μία μικρή αλλαγή - έναν ανεμιστήρα που μπορεί να εγκατασταθεί στον αγωγό τροφοδοσίας ή εξαγωγής. Ως εκ τούτου, πού να το τοποθετήσετε, και θα εξαρτηθεί από το όνομα του μηχανικού αερισμού:

Σε περίπτωση εξαναγκασμένου αερισμού, η καθαριότητα του αέρα στο δωμάτιο δεν θα εξαρτάται πλέον από τις καιρικές συνθήκες, την εποχή του χρόνου και πολλούς άλλους εξωτερικούς παράγοντες που έχουν επηρεάσει το φυσικό βύθισμα. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να ρυθμίσετε πλήρως τη διαδικασία απελευθέρωσης του υπόστεγου από τον μολυσμένο αέρα.

Αρνητικές πτυχές

Παρά πολλά θετικά σημεία, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Υψηλό κόστος εξοπλισμού και εξαρτημάτων.
 2. Πιο πολύπλοκη εγκατάσταση.
 3. Κόστος κατά τη λειτουργία.
 4. Εξάρτηση από την εργασία του απορροφητήρα από το τροφοδοτικό.

Αλλά αν θέλετε πραγματικά να αποθηκεύσετε τον αχυρώνα από ένα υψηλό επίπεδο υγρασίας, όλα τα είδη καπνών και ούτω καθεξής, τότε αξίζει να κλείσετε τα μάτια σας σε αυτές τις αδυναμίες και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα.

Πώς να εγκαταστήσετε

Εγκαθίσταται το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού καθώς και η φυσική εγκατάσταση εξαερισμού των αγωγών εξαερισμού. Οι αεραγωγοί τοποθέτησης είναι καλύτεροι με τον ίδιο τρόπο όπως περιγράφηκε προηγουμένως στο άρθρο.

Εγκατάσταση του υπερσυμπιεστή από τα χέρια του

Ας ξεκινήσουμε με μια εξαντλητική έκδοση του εντατικού σχεδίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ανεμιστήρας είναι μια ηλεκτρική συσκευή και δεν του αρέσει η υγρασία. Γιατί αναφέρθηκε; Η απάντηση βρίσκεται στο συμπύκνωμα που συσσωρεύεται στον αγωγό εξαγωγής και ολισθαίνει κάτω από τον σωλήνα όπου θα βρεθεί ο ανεμιστήρας μας. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή βραχυκυκλώματος. Για να λύσετε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να κάνετε δύο πράγματα:

 1. Επεκτείνετε το οριζόντιο τμήμα του αγωγού στον οποίο θα εγκατασταθεί ο ανεμιστήρας.
 2. Κάντε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος του σωλήνα μπροστά από τον υπερτροφοδότη.

Το πρόβλημα με την πιθανότητα βραχυκυκλώματος λύνεται.

Διάσωση από το συμπύκνωμα

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διοχετεύσετε την τροφοδοσία στο χώρο εγκατάστασης του υπερτροφοδότη. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να επιλέξετε πώς να ενεργοποιήσετε το σύστημα εξαερισμού. Βασικά, χρησιμοποιούνται δύο επιλογές:

 1. Ξεχωριστός διακόπτης ή δύο πλήκτρα.
 2. Ένας κοινός για το φωτισμό και το σχέδιο.

Τώρα μένει μόνο η εγκατάσταση του εξοπλισμού στον αεραγωγό και η σύνδεσή του στο τροφοδοτικό.

Αυτό ολοκληρώνει την εγκατάσταση. Τώρα μπορείτε να απολαύσετε τον καθαρό αέρα. Ο αχυρώνας είναι πλήρως έτοιμος για την αποθήκευση πτηνών, αποθεμάτων, κοτόπουλων και άλλων ζώων.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού;

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος, πρέπει να δοκιμαστεί. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε αυτό. Για να γίνει αυτό, δεν θα χρειαστείτε ακριβό εξοπλισμό, αρκεί να έχετε διαθέσιμο αγώνα. Πρέπει να το ανάψετε και να το φέρετε στη θύρα εξάτμισης.

Εάν η φωτιά σβήσει, τότε όλα λειτουργούν σωστά. Διαφορετικά, πρέπει να αλλάξετε τον ανεμιστήρα σε πιο ισχυρό και εάν είστε ανεμιστήρας φυσικού αερισμού, εγκαταστήστε σωλήνες μεγαλύτερης διαμέτρου ή μερικά ακόμη κανάλια παροχής.