Καθαρισμός του ανεμιστήρα εξαγωγής - παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα εξαγωγής

Η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο είναι μια πολύ καλή ιδέα. Χάρη σε αυτό μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο σε λίγα λεπτά. Χάρη στον ανεμιστήρα που είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, το ρεύμα του καπό αυξάνεται, πράγμα που είναι χρήσιμο όταν η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται ή μετά από σπάσιμο του καπνού.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν το μπάνιο ή η τουαλέτα καπνίζει, ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι πολύ λερωμένος. Κατά συνέπεια, η έλξη εξασθενεί. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, το λιπαντικό στα ρουλεμάν του κινητήρα τελειώνει και ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί ελάχιστα και μπορεί ακόμη και να καεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνει προληπτική συντήρηση.

Εάν ο ανεμιστήρας σας αρχίσει να τσιρίζει και να αλλάζει την ταχύτητα περιστροφής λόγω της εμπλοκής, μην βιαστείτε να το πετάξετε, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Αρχικά αφαιρούμε τον ανεμιστήρα. Συνήθως συνδέεται με τέσσερις βίδες. Στην παροχή ρεύματος συνδέεται μέσω ενός συνηθισμένου ακροδέκτη σε δύο καλώδια. Είναι βολικό να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στον διακόπτη, ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να σβήσει ανάλογα με τις ανάγκες.

Και έτσι ο ανεμιστήρας είναι βαριά λερωμένος, ο κινητήρας σφηνώνει και υπερθερμαίνεται, οπότε πρέπει να λιπαίνεται και να καθαρίζεται.

Και αφαιρούμε τον κινητήρα, είναι στερεωμένο σε δύο βίδες.

Αυτός είναι ο ανεμιστήρας.

Αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια, βουρτσίστε το με ένα πινέλο και λιπάνετε το. Για να λιπάνετε τον ανεμιστήρα, χρειάζεστε κυριολεκτικά δύο σταγόνες λαδιού κινητήρα, μην ρίχνετε πολλά. Απαιτείται μία σταγόνα για το μπροστινό ρουλεμάν, το δεύτερο για το πίσω ρουλεμάν. Στη συνέχεια, περιστρέψτε τον στροφέα (άξονα) του κινητήρα, έτσι ώστε να κατανέμεται το λιπαντικό. Αμέσως αισθάνεται ότι έχει γυρίσει πολύ καλύτερα. Τώρα ο κινητήρας δεν θα podklinivat και υπερθέρμανσης.

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε όλα τα μέρη κάτω από τρεχούμενο νερό.

Τώρα συλλέγουμε τον ανεμιστήρα του και το τοποθετούμε στη θέση του.

Εξετάσαμε πώς απλώς να φέρουμε πίσω τον παλιό ανεμιστήρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια του ανεμιστήρα σχετίζεται με μόλυνση και έλλειψη λίπανσης στα έδρανα του κινητήρα. Αφού καθαρίσετε και λιπάνετε τον κινητήρα, μπορείτε να παρατείνετε τακτικά τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα. Όλες οι εργασίες διαρκούν όχι περισσότερο από 10-15 λεπτά και εξοικονομεί χρόνο και χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε έναν νέο ανεμιστήρα για το μπάνιο ή την κουζίνα.

Εξαγωγή στο μπάνιο: κανόνες επιλογής και χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία. Ο ατμός συμπυκνώνεται στην οροφή και στους τοίχους, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μύκητα και μούχλα. Για να αποφευχθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στα ζητήματα αερισμού και επιλογής ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Η κουκούλα ποιότητας στο μπάνιο θα πρέπει να παρέχεται από φρέσκο ​​αέρα 25 m 3 / h για ξεχωριστό δωμάτιο, από 50 m 3 σε περίπτωση συνδυασμένου μπάνιου.

Τύποι ανεμιστήρων εξαγωγής

Σύγχρονοι κουκούλες που προορίζονται για τοποθέτηση στο μπάνιο, χωριστά χωρισμένα σε 2 τύπους: απλά και αυτόματα. Διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά το σχεδιασμό, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών και το κόστος.

Ο απλός εξοπλισμός είναι ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο οποίος βρίσκεται σε σωληνωτό πλαστικό περίβλημα. Μπορεί να είναι δύο ειδών - ενσωματωμένο ή αυτόνομο.

Ένας δημοφιλής τρόπος για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή είναι πατώντας το διακόπτη που παρέχει φωτισμό στο μπάνιο. Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από το μπάνιο το μολυσμένο αέρα που εμφανίζεται όταν το άτομο βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ο αυτόματος εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της συσκευής.

Οι κουκούλες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες λειτουργίες:

 • off timer?
 • αισθητήρες υγρασίας.
 • έγχρωμο φωτισμό.

Ο ανεμιστήρας ανάβει όταν ξεπεραστεί η επιτρεπτή τιμή υγρασίας. Μόλις αυτή η παράμετρος επανέλθει σε κανονική κατάσταση, η συσκευή απενεργοποιείται.

Τα αυτόματα προϊόντα μπορούν να εξοπλιστούν με άλλες λειτουργίες. Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού οριοθετεί το δρόμο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην υποστούν βλάβη από ανεμιστήρα με ρυθμιζόμενο διαχύτη.

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα ελέγχου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη για τους κατοίκους διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια για να προστατευθούν από τις μυρωδιές του γειτονικού μπάνιου.

Ο σύγχρονος απορροφητήρας, σχεδιασμένος για εγκατάσταση στο μπάνιο, έχει μια υποχρεωτική αρχή δράσης. Η συσκευή αποτελείται από έναν ανεμιστήρα και έναν αγωγό αέρα συνδεδεμένο με τον αγωγό εξαερισμού του κτιρίου.

Για να επιλέξετε τη βέλτιστη κουκούλα, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του μπάνιου και την ποικιλία των υπαρχόντων συστημάτων εξαερισμού. Οι συσκευές μπορεί να διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, την αρχή λειτουργίας, την ισχύ και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε κλειστό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικός ή εξαναγκασμένος εξαερισμός. Η πρώτη επιλογή δεν απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που εκτελεί ορισμένες λειτουργίες.

Η δεύτερη αφορά τη χρήση ανεμιστήρων, θερμαντικών συσκευών, κινητήρων, συσκευών ψύξης αέρα και άλλων πρόσθετων συσκευών.

Φυσική επιλογή ανανέωσης αέρα

Οι ροές αέρα αναμιγνύονται και στη συνέχεια μετατοπίζονται λόγω διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας και πίεσης. Μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερη κυκλοφορία ανοίγοντας ελαφρά την πόρτα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση κάποιο μέρος του υγρού αέρα θα παραμείνει στο δωμάτιο.

Σε πολυώροφα κτίρια, ο άξονας εξαερισμού εξυπηρετεί όλα τα διαμερίσματα στην οροφή. Η είσοδος σε αυτό κλείνει με σχάρα και η αποτελεσματικότητα καθαρισμού εξαρτάται από τη γενική κατάσταση. Στα κτίρια εκτός πόλης, οι αγωγοί εξαερισμού αφαιρούνται κατά τη φάση κατασκευής.

Κατά την εγκατάσταση μιας φυσικής κουκούλας πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 1. Η σχάρα στο μπάνιο / μπάνιο πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου - στον τοίχο ή στην οροφή.
 2. Η εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων πρέπει να είναι απόλυτα ομαλή.
 3. Οι προβολές και οι περιστροφές του αγωγού μειώνουν την απόδοση της κυκλοφορίας κατά 5%.

Ο φυσικός αερισμός δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικός, γι 'αυτό και σπάνια χρησιμοποιείται σε πολυκατοικίες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε προαστιακά κτίρια που χρησιμοποιούνται για εποχική διαβίωση, για παράδειγμα, ως dacha.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένου εξαερισμού

Στο μπάνιο, χρησιμοποιείται συχνότερα η μηχανική εκκένωση του αέρα εξαγωγής με τη χρήση μηχανικών συσκευών. Μπορεί να είναι μια φορτωτική ή ένας ανεμιστήρας καναλιών. Ενεργοποιείται εάν είναι απαραίτητο και δημιουργεί πρόσφυση.

Σε ιδιωτικά κτίρια, εγκαθίστανται συχνά κανάλια, τα οποία εξάγουν την εξαντλημένη ροή αέρα μέσω της σοφίτας του σπιτιού. Ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να αντλεί αποτελεσματικά μολυσμένο αέρα, και φρέσκο ​​μπορεί να μπει στο μπάνιο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας.

Τύποι ανεμιστήρων για κλειστούς χώρους

Υπάρχουν 2 τύποι εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται σε μπάνια, τουαλέτες και συνδυασμένα μπάνια. Αυτές είναι οι αξονικές και ακτινικές διατάξεις εξάτμισης. Τα τελευταία ονομάζονται επίσης φυγοκεντρικά.

Οι αξονικές συσκευές είναι ένας άξονας στον οποίο έχει τοποθετηθεί μια κλασική πτερωτή. Τα πτερύγιά του γίνονται υπό γωνία. Όταν περιστρέφεται ο άξονας, εισέρχεται ροή αέρα. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας χρησιμοποιείται εάν η πίεση που δημιουργείται από αυτό είναι επαρκής για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα.

Σε ακτινωτές συσκευές η ροή του αέρα τραβιέται στο κέντρο, μετά από την οποία βρίσκεται στο περίβλημα με λεπίδες. Λόγω της θέσης τους στο κεντρικό τμήμα υπάρχει ένα κενό, και φυγόκεντρη δύναμη ωθεί τη μάζα αέρα προς τα άκρα του σώματος που μπορούν να εξαχθούν διαμέσου του σωλήνα αποστράγγισης στο ventkanal.

Τα πιο απαιτητικά μοντέλα εναέριας κυκλοφορίας - λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ήσυχα, είναι σε θέση να εκκενώσουν όγκους που δεν μπορούν να είναι αξονικοί.

Με τον βαθμό πληρότητας, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες αρχής λειτουργίας χωρίζονται σε βασικές και με πρόσθετες επιλογές. Το δεύτερο μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόματη λειτουργία.

Βασικές παράμετροι της κουκούλας για μπάνιο

Η ιδιαιτερότητα του μπάνιου ώθησε τους κατασκευαστές να παράγουν συσκευές προσαρμοσμένες σε χώρους με υψηλή υγρασία. Το περίβλημα του ανεμιστήρα, που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό, πρέπει να σφραγιστεί. Ο εσωτερικός σχεδιασμός του εξοπλισμού προστατεύεται αξιόπιστα από όλες τις πλευρές με τη δράση υγρού ατμού.

Προσοχή στα χαρακτηριστικά της συσκευής

Για τους καταναλωτές, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών. Δηλώνεται με IP και αποτελείται από δύο ψηφία. Η τιμή του πρώτου μπορεί να είναι από 0 έως 6 και υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας από τη διείσδυση ακαθαρσιών.

Ο δεύτερος αριθμός προσδιορίζει το επίπεδο προστασίας από την υγρασία. Για να χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο μπάνιο, η ένδειξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.

Η ισχύς και η παραγωγικότητα είναι στενά αλληλένδετες. Όσο υψηλότερη είναι η πρώτη ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δεύτερη. Μπορείτε να ανακαλύψετε τον δείκτη απόδοσης πολλαπλασιάζοντας τα footage του μπάνιου με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι.

Εάν ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, η ισχύς του μπορεί να είναι κατά 10% υψηλότερη από την υπολογιζόμενη. Τα πιο δημοφιλή είναι οικονομικά και σχεδόν αθόρυβα συσκευές, που καταναλώνουν από 7 έως 20 watt.

Όταν λειτουργούν συσκευές με μεγάλο συντελεστή ισχύος, υπάρχει ένα ρεύμα στο δωμάτιο, εκτός αυτού, δεν μπορεί να πάρει αρκετά ζεστό.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τις λεπίδες της συσκευής που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία. Είναι πολύ πιο ήσυχο από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε την κουκούλα κουζίνας. Ο κανόνας, αποδεκτός για τον εκχυτήρα, είναι ένας ήχος 30 dB ή χαμηλότερος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο αντιλαμβάνεται όλους τους ήχους πάνω από 35 dB, ως δυσάρεστο και ενοχλητικό.

Χρονοδιακόπτης, υγροστάτης, βαλβίδα ελέγχου

Οι τυπικές συσκευές εξαερισμού του μπάνιου ελέγχονται μηχανικά ή λειτουργούν σε αργή, σταθερή λειτουργία. Ένας χρονοδιακόπτης είναι μια πρόσθετη συσκευή που σας επιτρέπει να μισο αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Αφού το άτομο έφυγε από το μπάνιο, ο ανεμιστήρας, χάρη στον χρονοδιακόπτη, συνεχίζει να εκκενώνει τον αέρα εξαγωγής για αρκετό καιρό. Όταν τελειώσει, απενεργοποιείται.

Η παρουσία αισθητήρα υγρασίας είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο. Το υγρόμετρο θεωρείται η καλύτερη μέθοδος ελέγχου, καθώς σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κατώφλι υγρασίας από 40 έως 100%, οπότε ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα. Μαζί χρησιμοποιείται η υγρασία και ο χρονοδιακόπτης σπάνια. Κανονικά, ένας αισθητήρας υγρασίας δεν απαιτεί χρονοδιακόπτη.

Όταν εξοπλίζετε τον εξαερισμό σε μια εξοχική κατοικία, πρέπει να μετρήσετε την τρύπα στο μπάνιο ή στο μπάνιο, που θα καθορίσει τη διάμετρο του αγωγού. Το πρότυπο μέγεθος προσγείωσης της κουκούλας είναι από 100 έως 130 mm. Εάν είναι απαραίτητο, η τρύπα στον τοίχο του μπάνιου μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας ένα puncher.

Η βαλβίδα ελέγχου είναι μια μικρή και απλή συσκευή που δεν επιτρέπει τη διείσδυση δυσάρεστων μυρωδιών από τους γείτονες στο έδαφος του διαμερίσματός σας. Είναι πρακτικά απαραίτητο σε αστικά λουτρά και μπάνια συνδεδεμένα σε κοινό αγωγό εξαερισμού.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο, θα πρέπει να επιλέξετε την κουκούλα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι ικανότητές του, οι οποίες είναι η ικανότητα οδήγησης ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα. Αυτό το σχήμα εξαρτάται από τη διάμετρο της συσκευής.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν συσκευές με διατομή σωλήνων 80, 100, 120, 150 mm. Για τον Χρουστσόφ η βέλτιστη διάμετρος θα είναι 80 mm ή 100 mm. Σε νέα κτίρια διαμερίσματα έχουν μια βελτιωμένη διάταξη, είναι καλύτερα να μείνετε σε ένα τμήμα των 120 mm.

Εξίσου σημαντική είναι η εμφάνιση. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν κουκούλες με ένα αντικαταστάσιμο εξωτερικό πάνελ. Οι ανεμιστήρες Elicent, Electrolux, Ballu, Timberk και άλλα εμπορικά σήματα έρχονται σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.

Μια ελκυστική και κομψή συσκευή μπορεί να γίνει ένα έντονο στοιχείο του εσωτερικού χώρου ή να το χωρέσει έτσι ώστε να μην αγγίζει τα μάτια σας.

Κατά την επιλογή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ηλεκτρική ενέργεια - ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Για να αποφύγετε προβλήματα με την καλωδίωση, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός προϊόντος σχεδιασμένου για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι περιττό να ελέγχετε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής - οι περιττοί και δυσάρεστοι ήχοι παίζουν το ρόλο του ερεθίσματος της ακοής. Όταν ένας ανεμιστήρας ποιότητας στο μπάνιο λειτουργεί, είναι σχεδόν σιωπηλός.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στη δύναμη και την αξιοπιστία της συσκευής. Ένας μικρός αριθμός εταιρειών που ειδικεύονται στην κατασκευή ανεμιστήρων μπάνιου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργήσουν για αρκετά χρόνια. Η υψηλή ποιότητα υποδεικνύεται από την περίοδο εγγύησης από τον κατασκευαστή. Αν είναι λιγότερο από 1 έτος, η συσκευή αυτή είναι προτιμότερο να μην αγοράσει.

Προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα εξαγωγής

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί ο αγωγός εξαερισμού, υποβάλλοντας ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στην είσοδο. Η φλόγα πρέπει να λυγίσει υπό γωνία προς την κατεύθυνση της σχάρας.

Εάν η διάμετρος της οπής μεγαλύτερης τμήματος ανεμιστήρα ventkanala, τότε είναι δυνατόν να εισαχθεί ένα πλαστικό ή κυματοειδή σωλήνα του επιθυμητού διάμετρο και να σφραγίσει τα κενά με αφρό, κόψτε την περίσσεια διαλύματος κοφτερό μαχαίρι μετά τη ρύθμιση.

Στην περίπτωση αυτή, η οπή στην είσοδο του άξονα έχει μικρότερη διάμετρο, διογκώνεται με διάτρητο.

Επιλέγοντας το καλύτερο σχέδιο σύνδεσης

Πριν εγκαταστήσετε οποιοδήποτε μοντέλο του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο, θα πρέπει να καθορίσετε πώς θα συνδεθεί με την πηγή ενέργειας.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας:

 1. Ο διακόπτης βρίσκεται στο σώμα της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί με το κουμπί ή τη δαντέλα στο σώμα.
 2. Συνδέστε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη. Πριν από το μπάνιο ρυθμίσετε το διακόπτη, στο οποίο ένα από τα πλήκτρα ενεργοποιεί τον εξαερισμό, και το δεύτερο - το φωτισμό.
 3. Αυτόματη ενεργοποίηση του ανεμιστήρα από τον αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Αρχίζει να λειτουργεί αν η επιτρεπτή στάθμη υγρασίας υπερβεί ή κινηθεί.
 4. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διακόπτη φωτισμού. Μπορεί να εξοπλιστεί με χρονοδιακόπτη και να συνδεθεί παράλληλα με το φωτιστικό. Ανάβει ταυτόχρονα με το φωτισμό και απενεργοποιείται όταν η φωτεινή ένδειξη σβήνει.

Ο τελευταίος τρόπος σύνδεσης της συσκευής είναι λιγότερο απαιτητικός, επειδή οι ενοικιαστές διαμερισμάτων πηγαίνουν συχνά στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα για να πλύνουν γρήγορα τα χέρια τους, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να πλύνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κουκούλα που περιλαμβάνεται θα απορρίψει μάταια την ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθετήστε την καλωδίωση για καλύτερο κάτω από το κεραμίδι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να συγκαλύψετε το καλώδιο με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών κουτιών.

Η σειρά των εργασιών εγκατάστασης

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε τις οδηγίες που περιγράφουν τη λεπτομερή διαδικασία εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το επιλεγμένο μοντέλο της κουκούλας τοποθετείται στο μπάνιο ή στο μπάνιο.

Οι ενέργειες εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά:

 1. Αρχικά, αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα και εφαρμόστε όλα τα καρφιά στην επιφάνεια του τοίχου με υγρά καρφιά, σιλικόνη ή κόλλα πολυμερούς. Αυτά τα υλικά θα παρέχουν ισχυρή στερέωση ενός σχετικά ελαφρού πλαστικού.
 2. Εισάγουμε τη συσκευή έτσι ώστε το τμήμα εργασίας μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται εντελώς στον τοίχο. Πιέστε σταθερά το σημείο προσάρτησης για αρκετά λεπτά.
 3. Βάζουμε ένα δίχτυ κουνουπιών, το οποίο δεν θα επιτρέψει σε διαφορετικά έντομα και μικρά κομμάτια να εισέλθουν στο δωμάτιο.
 4. Συνδέστε το μπροστινό κάλυμμα με τις βίδες που περιλαμβάνονται στο κιτ. αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται στην τελευταία στροφή.

Κατά τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος σε ένα δωμάτιο, δεν πρέπει να υπάρχουν ανοικτά καλώδια χωρίς μόνωση. Τοποθετούνται σε εσοχές σε εσοχή, χρησιμοποιώντας ένα κυματοειδές περίβλημα.

Πολλοί χρήστες συνδέουν τους ανεμιστήρες μέσω ενός ζεύγους επαφών με το διακόπτη φώτων. Ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί σε φάση.

Για ευκολία, όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο μέλλον, μπορείτε να βάλετε ένα ξεχωριστό πλήκτρο για να ενεργοποιήσετε την κουκούλα. Εάν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε μόνο το κουμπί ελέγχου φωτός. τότε ο χρόνος στο δωμάτιο δεν θα επισκιάζεται από το χτύπημα των περιστρεφόμενων λεπίδων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Video # 1 πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό και να οργανώσετε τα πάντα σωστά:

Βίντεο # 2 γιατί χρειαζόμαστε μια κουκούλα για το μπάνιο και πώς να το εγκαταστήσετε:

Το εκχύλισμα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο και να εξαλείφετε τις οσμές που εισχωρούν στο δωμάτιο. Αυτό είναι σε ζήτηση και φθηνό εξοπλισμό, το οποίο είναι εύκολο να εγκατασταθεί. Δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων παράγονται από τους παραγωγούς Ballu, Timberk, Elicent, Electrolux και άλλους.

Παρά το γεγονός ότι τα έργα εγκατάστασης δεν θα απαιτήσουν μεγάλη προσπάθεια, χρήματα και χρόνο, η συσκευή θα γίνει ένας απαραίτητος βοηθός στον αγώνα για τον καθαρό αέρα και το άνετο μικροκλίμα.

Πλέγμα για αερισμό στο μπάνιο

Συστάσεις για τη συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού στο μπάνιο

Συχνά στα μπάνια των διαμερισμάτων υπάρχει αυξημένη υγρασία, μύκητες και μούχλα, υπάρχουν διάφορες ξένες μυρωδιές. Αυτά τα φαινόμενα προκύπτουν εξαιτίας του αναποτελεσματικού σχεδίου, ειδικά στους τελευταίους ορόφους πολυώροφων κτιρίων. Υπάρχουν δύο επιλογές: η δημιουργία φυσικής ανταλλαγής αέρα ή ο εξαναγκασμός εξαερισμού στο μπάνιο. Και οι δύο επιλογές έχουν το δικαίωμα στη ζωή, επομένως αξίζει να τις εξετάσετε λεπτομερέστερα.

έκδοση της συσκευής εξαερισμού πάνω από την ψευδοροφή

Όροι για τη λειτουργία του φυσικού σχεδίου

Πρώτα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η κουκούλα δεν λειτουργεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξετε τον εξαερισμό στο μπάνιο, αλλά για λόγους ευκολίας στη μελλοντική εγκατάσταση του συστήματος συνιστάται να κάνετε αυτό:

 • Αφαιρέστε τη διακοσμητική σχάρα από το άνοιγμα του άξονα της εξαγωγής.
 • Κόψτε από ένα φύλλο χαρτιού 2 λωρίδες χαρτιού πλάτους 2-3 cm και μήκους 15 cm.
 • Βάλτε τις ρίγες στον τοίχο πάνω από το άνοιγμα, έτσι ώστε τα άκρα τους να κρεμούν 10 cm.

Τώρα η παραμικρή κίνηση του αέρα θα ταλαντεύσει τα άκρα των λωρίδων, και εάν υπάρχει μια φυσική έλξη στον κατακόρυφο, θα τραβηχτούν προς τα μέσα. Εάν αυτό δεν συμβεί αμέσως μετά την κόλληση, τότε ο εξαερισμός στο μπάνιο δεν λειτουργεί ακριβώς. Επόμενη ενέργεια - προσπαθήστε να ανοίξετε τις πόρτες εισόδου στο μπάνιο. Είναι οι λωρίδες ξανασυρθεί στο ορυχείο; Το διαμέρισμά σας δεν λαμβάνει φρέσκο ​​αέρα. Για να βεβαιωθείτε για αυτό, είναι απαραίτητο να ανοίξετε ελαφρά το παράθυρο. Το βύθισμα στον ανυψωτήρα θα εμφανιστεί αμέσως, δεδομένου ότι θα υπάρξει ροή αέρα μείγμα, το οποίο μπορεί να τραβηχτεί έξω.

Επίσης, ο εξαερισμός μπορεί να ελεγχθεί τοποθετώντας ένα κομμάτι χαρτί στην κουκούλα στο μπάνιο

Η κύρια προϋπόθεση για τη λειτουργία της φυσικής εξαγωγής είναι η παρουσία εισροής καθαρού αέρα στο διαμέρισμα.

Εάν, ως αποτέλεσμα των περιγραφόμενων χειρισμών, ο εξαερισμός στην οροφή του μπάνιου εξακολουθεί να μην τραβάει, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, ο κατακόρυφος κατακόρυφος αγωγός είναι φραγμένος με απόβλητα ή αράχνης. Στη χειρότερη περίπτωση, το ορυχείο μπορεί να αποκλειστεί από τα συντρίμμια κατασκευής, τότε είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια από τις σχετικές υπηρεσίες.

Αν δεν υπάρχει εισροή στο μπάνιο, συμβαίνει συχνά η αντίστροφη ώθηση, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί παρατηρώντας για αρκετό καιρό τις ίδιες ταινίες χαρτιού. Το τέχνασμα είναι ότι ο πάγκος της κουζίνας έχει μεγαλύτερη διατομή από ό, τι στο μπάνιο, οπότε η δύναμη έλξης είναι ισχυρότερη σε αυτό. Ο αέρας δεν παίρνει πουθενά, εκτός από το ορυχείο στο μπάνιο, οπότε η αύρα της κουζίνας ανατρέπει την πρόσφυση του. Το αποτέλεσμα - στο μπάνιο μυρίζει από τον εξαερισμό και τη χαμηλή θερμοκρασία. Πρέπει να διοργανώσουμε μια εισροή, διαφορετικά η ερώτηση δεν μπορεί να λυθεί.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι χωρίς την παροχή καθαρού αέρα στο σπίτι, ακόμη και η κουκούλα με μηχανικά κίνητρα δεν θα λειτουργεί κανονικά. δημιουργείται από έναν ανεμιστήρα εξαγωγής εγκατεστημένο στο άνοιγμα του αγωγού εξαερισμού. Επομένως, συνιστάται να κάνετε ένα από τα παρακάτω:

 1. Τοποθετήστε τη βαλβίδα τροφοδοσίας πλαισίου παραθύρου.
 2. Τοποθετήστε μια βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας πάνω από τη μπαταρία θέρμανσης για να επιτρέψετε τις μάζες αέρα να ρέουν από το δρόμο.
 3. Σε κάθε δωμάτιο, εγκαταστήστε μονάδες εξαερισμού για να πιέσετε καθαρό αέρα.

Διάγραμμα εγκατάστασης της βαλβίδας παροχής πάνω από την μπαταρία

Για μια ελεύθερη υπερχείλιση των μαζών αέρα από το διάδρομο προς το μπάνιο κάτω από το φύλλο της πόρτας είναι σύνηθες να αφήσει ένα πάχος του κενού 2,5-3 εκ., Όμως, ένα τόσο μεγάλο κενό κάτω από την πόρτα δεν φαίνονται πάντα καλό εξαερισμό στην πόρτα στο μπάνιο μπορεί να μοιάζει πολύ περισσότερο αισθητική. Για να γίνει αυτό, αρκεί να αγοράσετε μια πλαστική σχάρα για παροχή αέρα κάτω από το χρώμα του εσωτερικού χώρου και να την τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας, προηγουμένως να κόψετε το άνοιγμα στο επιθυμητό μέγεθος.

Πλέγμα στην πόρτα του μπάνιου για να βελτιωθεί το έργο της κουκούλας

Όταν η εισροή είναι εντάξει, μπορείτε να σκεφτείτε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Συνήθως, οι ιδιοκτήτες σπιτιού απομακρύνουν την σχάρα από το άνοιγμα ναρκών και βάζουν έναν ανεμιστήρα που ανάβει με το διακόπτη της λάμπας στο μπάνιο για ταυτόχρονη ενεργοποίηση. Εδώ βρίσκεται το αλίευμα: ο ανεμιστήρας λειτουργεί μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και ο υπόλοιπος χρόνος είναι αδρανής. Ταυτόχρονα, με τον πτερωτή, καλύπτει τα δύο τρίτα του τμήματος ανοίγματος του ανοίγματος, πράγμα που σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές η καυσαερίων δεν λειτουργεί πάλι. Υπάρχουν 2 τρόποι επίλυσης του προβλήματος:

 1. Ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετηθεί σε πλαστικό πίνακα με ενσωματωμένο πλέγμα και το τελευταίο πρέπει να τοποθετηθεί στο άνοιγμα. Στη συνέχεια, λόγω του πρόσθετου τμήματος ροής, ο εξαερισμός του μπάνιου θα λειτουργήσει φυσικά όσο ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος.
 2. Οι διαστάσεις του ανοίγματος δεν επιτρέπουν πάντοτε την τοποθέτηση του πίνακα με μια μάσκα. Στη συνέχεια, ο ανεμιστήρας δεν μπορεί να βιδωθεί κοντά στον τοίχο και να κάνει μικρό πλάτος διακένου 10 mm. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μαξιλαριών με βίδες με το ίδιο πάχος.

Ανεμιστήρας εξαερισμού για μπάνιο

Οργάνωση της κουκούλας από την τουαλέτα

Σε πολλά διαμερίσματα, ο εξαερισμός μεταξύ του μπάνιου και της τουαλέτας οργανώνεται από μια μάσκα. Μέσα από αυτό, το μίγμα αέρα προέρχεται από το δωμάτιο τουαλέτας στο μπάνιο και στη συνέχεια αφήνει τον άξονα. Η απόφαση από την άποψη της οικονομίας είναι σωστή, αλλά όχι πολύ ευχάριστη για τους ανθρώπους που ζουν στο διαμέρισμα. Για να αφαιρέσετε τις οσμές, από την υπάρχουσα σχάρα υπερχείλισης, πρέπει να τοποθετήσετε ένα οριζόντιο τμήμα του αγωγού απευθείας στη στοίβα εξαερισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο όταν ένας ειδικός ανεμιστήρας καναλιών είναι εγκατεστημένος σε αυτό το τμήμα, αλλάζοντας με διακόπτη φωτισμού στην τουαλέτα.

Σχέδιο της κουκούλας μεταξύ του μπάνιου και της τουαλέτας

Πριν από τον εξαερισμό στο μπάνιο από την τουαλέτα, πρέπει να επιλέξετε τον τύπο του αγωγού (μπορεί να είναι εύκαμπτος, πλαστικός ή χάλυβας), να το παραλάβετε από τη διάμετρο του ανεμιστήρα και τις γρίλιες. Συνήθως αυτή η διάμετρος είναι 100 mm. Χρησιμοποιούνται επίσης κανάλια ορθογωνίου τμήματος από πλαστικό. Φαίνονται πιο αισθητικά ευχάριστα και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, αλλά η σκόνη συσσωρεύεται συνεχώς στο ανώτερο επίπεδο του αγωγού.

Η διέλευση του αγωγού εξαερισμού μέσω του τοίχου πρέπει να σφραγίζεται προσεκτικά με αφρό πολυουρεθάνης. Για να διασφαλιστεί ότι ο εξαερισμός για το μπάνιο δεν είναι προφανής, ο αγωγός αέρα είναι επενδεδυμένος με γυψοσανίδα ανθεκτικός στην υγρασία, στον οποίο είναι δυνατή η κόλληση πλακιδίων ή άλλων υλικών φινιρίσματος.

Παράδειγμα κουτιού κοπαδιού

Ως αγωγός εξαερισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γυψοσανίδα, συναρμολογημένη πάνω σε ξύλινο πλαίσιο και τελειωμένη με κεραμίδια.

Τοποθετώντας εξαναγκασμένο εξαερισμό στους χώρους υγιεινής, μην ξεχνάτε την πόρτα εισόδου στην τουαλέτα. Πρέπει να εξασφαλίζει τη ροή του αέρα με τον ίδιο τρόπο όπως το φύλλο πόρτας στο μπάνιο. Ως εκ τούτου, σε αυτή την πόρτα, πρέπει επίσης να βάλουμε ένα διακοσμητικό πλέγμα για τη ροή.

Συμπέρασμα

Τα δωμάτια υγιεινής του διαμερίσματος μαζί με την κουζίνα είναι οι περιοχές του πιο μολυσμένου αέρα. Δεν μπορείτε να το αφήσετε να παραμείνει στάσιμη, πολύ λιγότερο χτύπησε την κατοικημένη περιοχή του διαμερίσματος. Αυτό θα προκαλέσει απτή δυσφορία και θα βλάψει την υγεία των κατοίκων. Για τους λόγους αυτούς, το ζήτημα του αν απαιτείται εξαερισμός στο μπάνιο δεν είναι καθόλου χρήσιμο, διατηρεί υγιεινές και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Σας συνιστούμε:

Εξαερισμός στην πόρτα του μπάνιου και άλλους τρόπους απομάκρυνσης του υγρού αέρα από το δωμάτιο

Ένα μπάνιο είναι ένας χώρος όπου σχεδόν πάντα υπάρχει υγρός αέρας. Και αυτό δεν είναι ασφαλές. Χωρίς την εξεύρεση εξόδου, η υγρασία εγκαθίσταται σε τοίχους, οροφή, εσωτερικά αντικείμενα και προκαλεί το σχηματισμό καλούπι και μύκητα, τα οποία είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Για την καταπολέμηση της υπερβολικής υγρασίας, ο σωστά εγκατεστημένος εξαερισμός βοηθάει. Υπάρχει μια ποικιλία εξοπλισμού εξαερισμού. Μην νομίζετε ότι το σύστημα πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι σύνθετο και πολυσύνθετο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ο συνηθισμένος αερισμός στην πόρτα του μπάνιου θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης προς το καλύτερο. Ας εξετάσουμε τους απλούστερους τρόπους για την απομάκρυνση του υγρού αέρα από το μπάνιο.

Περιεχόμενα

Η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού δικαιολογείται μόνο εάν η βάση του μπάνιου έχει έκταση μεγαλύτερη από 15 τετραγωνικά μέτρα. m. Το απαραίτητο στοιχείο του συστήματος είναι ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας καναλιών, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον άξονα εξαερισμού. Τέτοιες συσκευές λειτουργούν σχεδόν σιωπηλά και είναι εύκολο να εγκατασταθούν. Ακόμα και ένας κύριος του σπιτιού μπορεί να το κάνει. Προηγουμένως, βέβαια, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες.

Ο ανεμιστήρας αγωγών είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του άξονα εξαερισμού

Πριν από την εγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι ο αγωγός εξαερισμού είναι καθαρός και λειτουργικός. Ο ανεμιστήρας θα πρέπει να στερεωθεί σε ένα συγκεκριμένο βάθος του καναλιού σε μια αυστηρά κάθετη θέση. Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε τη σύνδεση της συσκευής στο σύστημα τροφοδοσίας. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η εργασία πραγματοποιείται μόνο μετά την απο-ενεργοποίηση του διαμερίσματος. Ένα καλώδιο τροφοδοσίας τοποθετείται στον ανεμιστήρα. Στο πιο βολικό μέρος, τοποθετείται ένας διακόπτης. Έπειτα γίνεται έλεγχος, αν όλα είναι σωστά - η συσκευή είναι έτοιμη για λειτουργία.

Σε μικρά μπάνια, είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσετε υγρό αέρα. Για να γίνει αυτό, αρκεί να εγκαταστήσετε ένα συμβατικό ανεμιστήρα εναέριας κυκλοφορίας. Το κύριο πράγμα είναι να προσδιορίσετε σωστά την απαιτούμενη ισχύ της συσκευής, διαφορετικά όλες οι προσπάθειες μπορεί να είναι άχρηστες. Για κατά προσέγγιση υπολογισμούς, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο: περιοχή του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 6, εάν η τοποθεσία θα χρησιμοποιούν τακτικά τουλάχιστον 3 άτομα, ή 8, αν το σπίτι πάνω από 3 επιβάτες. Η ληφθείσα τιμή θα είναι η απαιτούμενη χωρητικότητα του εξοπλισμού.

Η συσκευή είναι εγκατεστημένη όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι απενεργοποιημένη. Ξεκινήστε την εργασία από τη στερέωση του κιβωτίου βάσης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο δύο πυρήνων με διάμετρο περίπου 0,2 mm, οι ακροδέκτες επαφής είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Μετά από αυτό, μπορείτε να εγκαταστήσετε το σώμα της συσκευής. Συνήθως είναι εξοπλισμένο με ειδικά μάνδαλα, επομένως δεν απαιτούνται πρόσθετες συνδέσεις. Στο τέλος της εργασίας, ελέγχεται η ικανότητα εργασίας του εγκατεστημένου εξοπλισμού. Οι οριζόντιοι ανεμιστήρες έχουν διαφορετικό σχεδιασμό, αλλά είναι εγκατεστημένοι σύμφωνα με το περιγραφόμενο σχήμα.

Ανεμιστήρας οροφής - πρακτική λύση για μικρά μπάνια

Η πόρτα με οπές εξαερισμού μπορεί να γίνει μέρος του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο ή να λειτουργήσει ως η μοναδική συσκευή για την αποστράγγιση του υγρού αέρα. Τις περισσότερες φορές γίνονται τρύπες στο κάτω μέρος του φύλλου πόρτας. Για τη διακόσμησή τους χρησιμοποιούνται ειδικοί δακτύλιοι. Τα στοιχεία μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό. Η επιλογή του υλικού εξαρτάται από την εμφάνιση της πόρτας. Η εγκατάσταση εξαρτημάτων έχει ως εξής:

 • Η σήμανση πραγματοποιείται. Ο δακτύλιος εφαρμόζεται στον τόπο όπου θα εγκατασταθεί και περιβάλλεται από ένα μολύβι ή δείκτη. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τρεις δακτύλιοι αερισμού συνήθως τοποθετούνται σε ένα φύλλο πόρτας.
 • Κατασκευάζονται τρύπες. Με τη βοήθεια ενός τρυπανιού στο αεροπλάνο, τρυπώνονται τρεις διαμπερείς οπές.
 • Οι τρύπες είναι κατεργασμένες. Το εσωτερικό τους μέρος θα πρέπει να είναι ομαλό, χωρίς ακόμη και μικρές ανωμαλίες. Η λείανση των τοίχων γίνεται με γυαλόχαρτο. Στο τέλος της εργασίας, η λάκα εφαρμόζεται στην επίπεδη επιφάνεια. Θα βοηθήσει την πόρτα να αποφευχθεί παραμόρφωση και να δώσει λεπτομέρειες αισθητική εμφάνιση.

Πόρτες για μπάνια με εξαερισμό

 • Εγκαθίστανται δακτύλιοι εξαερισμού. Για την απλοποίηση της διαδικασίας χρησιμοποιείται συνήθως ένα κατσαβίδι.

Σημείωση: οι δακτύλιοι που είναι εγκατεστημένοι στην πόρτα έχουν διάφορες ποικιλίες. Μαζί με τις απλούστερες λεπτομέρειες για την πώληση, μπορείτε να βρείτε στοιχεία με προστατευτικό πλέγμα από έντομα και απορρόφηση θορύβου, καλυμμένα με ειδικό υλικό που δεν επιτρέπει τον ήχο.

Μια από τις παραλλαγές του σχεδιασμού της μάσκας αερισμού στην πόρτα

Οι οπές εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν όχι μόνο με τη μορφή δακτυλίων, αλλά και με τη μορφή ενός ειδικού πλέγματος. Ο σχεδιασμός έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα δαχτυλίδια: ο σχεδιασμός αυτών των συσκευών είναι πιο ενδιαφέρουσα, και, επιπλέον, ο αέρας περνά μέσα από το τρίψιμο σε μια καμπύλη διαδρομή, έτσι πρόχειρα στο δωμάτιο δεν μπορεί να φοβάται. Η εγκατάσταση της σχάρας εκτελείται με τον ίδιο τρόπο όπως και η εγκατάσταση των δακτυλίων. Μια μικρή απόχρωση: κατά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, η δομή πρέπει να είναι σε μια κατακόρυφη θέση και όχι αστάθεια.

Ο εξαερισμός στο μπάνιο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Μπορείτε να οργανώσετε το σύστημα με διάφορους τρόπους. Οι πιο απλές και πιο προσιτές από αυτές περιγράφονται παραπάνω. Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες και η εγκατάσταση είναι σωστή, το σύστημα εξόδου υγρού αέρα θα λειτουργεί ομαλά. Αν δεν υπάρχει εμπειρία παρόμοιων έργων ή δεν υπάρχει επιθυμία να συμμετάσχουν σε αυτούς, οι ειδικοί των κατασκευαστικών εταιρειών θα εκτελέσουν ποιοτικά την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το άρθρο ήταν χρήσιμο; Πείτε στους φίλους σας:

Συστάσεις για τη συσκευή αερισμού στο μπάνιο

 • Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού
 • Μέθοδοι τοποθέτησης ανεμιστήρων
 • Είδη αεραγωγών
  • Για να διορθώσετε κιβώτια ή αυλακώσεις, μπορεί να χρειαστείτε τέτοια εργαλεία:

Λίγοι σκέφτονται για τον εξαερισμό των χώρων, ιδίως μπάνια. Ο εξαερισμός στο μπάνιο είναι απαραίτητος εάν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις:

 • καθρέφτες και γυαλί στο μπάνιο πολύ ομίχλη?
 • Στους τοίχους του λουτρού αποστράγγισης συμπύκνωσης?
 • Ένα αναμμένο κερί ή αναπτήρας, που φέρεται στο άνοιγμα, δεν ξεθωριάζει ή δεν ταλαντεύεται.

Σε περιπτώσεις όπου ο άξονας εξαερισμού δεν βρίσκεται στο ίδιο το μπάνιο, είναι απαραίτητο, συνδέοντας τον ανεμιστήρα, να οδηγηθεί ο αγωγός αέρα από την αυλάκωση.

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού

Ο εξαερισμός για τα μπάνια μπορεί να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους:

 1. Στην πόρτα του μπάνιου για να κάνει ένα μικρό κενό, περίπου 1-2 cm, αυτή η απόσταση είναι αρκετή για μικρά δωμάτια. Έτσι, θα υπάρξει ανταλλαγή αέρα, και τα έπιπλα και οι καθρέφτες στο μπάνιο δεν θα επιδεινωθούν και θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη αν ο σχεδιασμός θέρμανσης αλλάξει αργότερα # 8211; θα γίνει ένα ζεστό δάπεδο ή πρόσφατα γίνονται επισκευές και πριόνισμα του φύλλου πόρτας δεν θα είναι πολύ αισθητική, και ο αερισμός στο μπάνιο θα είναι και πάλι σπασμένα.
 2. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείτε να τρυπήσετε το φύλλο πόρτας στο κάτω μέρος και να κάνετε τις οπές εξαερισμού # 8211; 3-4 τεμάχια. Στις οπές που γίνονται, μπορείτε να εισάγετε διακοσμητικά καλύμματα, διατίθενται σε διάφορες εκδόσεις: για ασήμι, χρυσό ή σε μορφή πλαστικών πλεγμάτων. Κατάλληλο για διαφορετικό εσωτερικό χώρο.
 3. Ο εξαερισμός για το μπάνιο μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες καναλιών ή τοίχων. Διαφέρουν στην εμφάνιση, την ισχύ και τη μέθοδο εγκατάστασης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Μέθοδοι τοποθέτησης ανεμιστήρων

Καθώς ένας καλός εξαερισμός για το μπάνιο μπορεί να χρησιμεύσει ως κανάλι ή ανεμιστήρα τοίχου.

Το σύστημα αερισμού στο σπίτι.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα τοίχου πραγματοποιείται για τον εξαερισμό υψηλής ποιότητας του μπάνιου.

Σε περίπτωση που ο αγωγός εξαγωγής έρθει απευθείας στο μπάνιο ή το λουτρό, τότε θα γίνει ένας συμβατικός ανεμιστήρας τοίχου. Η ισχύς επιλέγεται ανάλογα με την ένταση του δωματίου, η εμφάνιση και το χρώμα μπορούν να ικανοποιήσουν τυχόν απαιτήσεις και σχεδιαστικές λύσεις αυτού του δωματίου.

Εγκατάσταση σχάρας εξαερισμού.

Εάν ο εξαερισμός στο μπάνιο δεν είναι πολύ καλός, και το μπάνιο έχει εντατική ανταλλαγή αέρα, και ο τοίχος δίπλα στο μπάνιο, τότε θα αρκεί να εγκαταστήσετε μόνο τις γρίλιες εξαερισμού στην πλευρά του μπάνιου και του μπάνιου.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα αγωγών στα μπάνια και τα μπάνια.

Εάν ο άξονας εξαερισμού δεν βρίσκεται στο ίδιο το μπάνιο, αλλά βρίσκεται σε αρκετούς χώρους, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα απευθείας στον αγωγό και να φέρετε τους αεραγωγούς με αγωγούς ή εύκαμπτες μεταλλικές πτυχώσεις.

Όλα τα είδη ανεμιστήρων συνδέονται με το δίκτυο. Συνήθως συνδέονται με το διακόπτη φώτων και όταν ο διακόπτης εναλλαγής σβήνει # 8211; ο αερισμός σταματά. Μερικές φορές αυτοί οι ανεμιστήρες συνδέονται σε ξεχωριστό διακόπτη και επιπλέον παρέχονται με χρονοδιακόπτη, ρελέ ή καθυστερημένο κλείσιμο.

Σχέδιο της συσκευής ανεμιστήρα για τον αερισμό του μπάνιου.

Οι ακριβότεροι τύποι εξαναγκασμού εξαερισμού για το μπάνιο είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες που αντιδρούν στο άτομο στο μπάνιο ή σε υγραμερή που ελέγχουν το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο και άλλες μοντέρνες και δαπανηρές συσκευές.

Κάθε ανεμιστήρας πρέπει να είναι εφοδιασμένος με βαλβίδα ελέγχου, η οποία εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στον αγωγό αερισμού πίσω στο διαμέρισμα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην τοποθέτηση ενός θερμοσίφωνα αερίου στο μπάνιο, καθώς ο εξαερισμός των λουτρών πρέπει να είναι ασφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε την κατάλληλη συμβουλή ενός ειδικού, διαφορετικά μπορεί να υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης των καυσαερίων. Και μπορούν να μπουν στο σύστημα εξαερισμού του σπιτιού ή του διαμερίσματος.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Είδη αεραγωγών

Είναι δυνατόν να φέρουμε έναν εξαερισμό σε οποιοδήποτε δωμάτιο, εξαρτάται από την απόσταση και την πολυπλοκότητα της προσέγγισης.

 1. Για μεγαλύτερη απόσταση, ένα πλαστικό κουτί είναι κατάλληλο, έχει μικρότερη αντίσταση στον ρέοντα αέρα, είναι εύκολο να συναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί εύκολα.
 2. Για μια μικρή αλλά πολύπλοκη σύνδεση του εξαερισμού του μπάνιου με το κανάλι, χρησιμοποιείται μεταλλική κυματοειδής αυλάκωση. Είναι κατασκευασμένο από διάφορους τύπους: μαλακό και σκληρό.

Τις περισσότερες φορές αυτά τα κουτιά κρύβονται πίσω από μια διακοσμητική γυψοσανίδα γυψοσανίδα ή πλαστικό.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Για να διορθώσετε κιβώτια ή αυλακώσεις, μπορεί να χρειαστείτε τέτοια εργαλεία:

 • ένα τρυπάνι ή ένα ισχυρό κατσαβίδι που μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες ενός τρυπανιού.
 • Οι σφιγκτήρες της στερέωσης επιλέγονται ξεχωριστά στις διαστάσεις σύμφωνα με τις οποίες τα κουτιά αγοράστηκαν.
 • χρειάζεστε επίσης τα αναλώσιμα # 8211; πείροι με βίδες, για διαφορετικά είδη τοίχων υπάρχουν διαφορετικοί πείροι.

Ο σωστά διαρρυθμισμένος αερισμός για τα μπάνια εγγυάται την προστασία του δωματίου από:

 • ο σχηματισμός συμπυκνώματος στο κεραμίδι, το γυαλί, τα κάτοπτρα.
 • η εμφάνιση του καλουπιού, το οποίο είναι πολύ επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία ·
 • αποσύνθεση ξύλινων ειδών επίπλων και διάβρωση μετάλλων.
 • τον σχηματισμό και την αναπαραγωγή μιας πικάντικης και δυσάρεστης μυρωδιάς στο δωμάτιο.

Ο εξαερισμός για τα μπάνια είναι απλά απαραίτητος, όχι μόνο για να διατηρηθεί η άνεση, αλλά και για την προστασία του ανθρώπινου σώματος από την αναπαραγωγή μυκητιακών και μυκητιακών σχηματισμών. Είναι πολύ επιβλαβείς για την κανονική ζωή του ανθρώπινου σώματος.

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο;

6 Αντικαταστήστε την καθαρή ή νέα μάσκα εξαερισμού.

Εάν οι προσπάθειές σας για την επίτευξη του αναμενόμενου αποτελέσματος θα πρέπει:

ισχύουν για τους υπαλλήλους των επαγγελματικών υπηρεσιών που έχουν άδεια να εκτελούν τέτοιες εργασίες

Παραπονούνται για την κακή απόδοση του εξαερισμού στην εταιρεία διαχείρισης, έτσι ώστε η διοίκηση της εταιρείας ασχολήθηκε με την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Σε ιδιωτικές, να συμμετάσχουν στον καθαρισμό συνολικά άξονα εξαερισμού δεν μπορεί να καλυφθεί, διότι αναφέρεται σε κοινή ιδιοκτησία σπίτι, και σύμφωνα με τους κανόνες της λειτουργίας των πολυκατοικιών - οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση στα κύρια συστήματα μηχανικής κοινού χρήση απαγορεύεται.

Τώρα δεν είναι δύσκολο να καθαρίσετε τον εξαερισμό. Στις αγορές ή σε καταστήματα υλικού μπορείτε να βρείτε ένα σύνολο σκούπα καμινάδας με έναν εύκαμπτο άξονα.

Σήκωσε μια βούρτσα DAB η επιθυμητή διάμετρος (το μέγεθος της ventkanala σας) αυτό εξαπατήσει σχετικά με την εύκαμπτο άξονα, το άλλο άκρο του οποίου είναι στερεωμένο στο τσοκ ενός ηλεκτρικού ή κατσαβίδια και μία συσκευή για τον καθαρισμό του εξαερισμού στο μπάνιο ή το ντους είναι έτοιμο.

Μια τέτοια συσκευή είναι κατάλληλη για κατοικίες πολυκατοικιών. Σε τέτοια σπίτια τα φρέατα εξαερισμού είναι διατεταγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε επιμέρους κανάλι σας αυξάνεται μόνο μέχρι του ύψους του άνω ορόφου, και στη συνέχεια πηγαίνει σε ένα κοινό κανάλι, το οποίο ο στόχος δεν είναι πρακτικά δυνατόν (μέγεθος περίπου 25 x 80cm). Επομένως, πρέπει να καθαρίσετε το κανάλι μόνο μέχρι το ύψος του επάνω ορόφου.

Ο καθαρισμός του εξαερισμού είναι πιο βολικό να γίνει μαζί:

 • μετρήστε στον εύκαμπτο άξονα ένα μήκος ίσο με το ύψος του δαπέδου συν το πάχος της επικάλυψης (περίπου) και σημειώστε, για παράδειγμα, με μονωτική ταινία ή άλλη κολλητική ταινία.
 • αφαιρέστε τη μάσκα εξαερισμού.
 • τοποθετήστε μια βούρτσα που είναι προσαρτημένη στον εύκαμπτο άξονα στο κανάλι. Η εργασία πρέπει να γίνεται σε γάντια και γυαλιά.
 • ο συνεργάτης γυρίζει το τρυπάνι στη χαμηλότερη ταχύτητα και σιγά-σιγά πιέζετε το χείλος προς τα πάνω κατευθύνοντάς το με ένα εύκαμπτο άξονα.
 • όταν αισθάνεστε ότι η βούρτσα έχει ξεκουραστεί και το σημάδι στον άξονα βρίσκεται κοντά στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού σας, αυτό σημαίνει ότι το κανάλι έχει καθαριστεί σε όλο το ύψος.
 • αργά, χωρίς να σταματήσετε την περιστροφή, τραβήξτε έξω τον άξονα με μια βούρτσα προς τα πίσω - ο εξαερισμός καθαρίζεται.

Η ίδια μέθοδος καθαρισμού θα λειτουργήσει αν ζείτε σε ένα ιδιωτικό σπίτι ή ένα κτίριο διαμερισμάτων από τούβλα στον τελευταίο όροφο. Σε αυτή την περίπτωση, ο άξονας εξαερισμού είναι κατασκευασμένος από τούβλο χωρίς κοινό κανάλι και κάθε μεμονωμένο κανάλι καταλήγει στην οροφή. Κατά τον προσδιορισμό του μήκους του εύκαμπτου άξονα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του δαπέδου καθώς και το ύψος του σοφίτα και το ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή του σπιτιού.

Για να καθαρίσετε τους αγωγούς τούβλου, υπάρχουν ειδικές χειρολαβές στο σχοινί που συνδέονται με τον αλτήρα.

Πρέπει να πούμε ότι ακόμη και το καθαρό, ισχυρό κουκούλα δεν θα παρέχει καλό αερισμό των δωματίων (μπάνιο, τουαλέτα) αν δεν υπάρχει καθαρό αέρα μέσα στο σπίτι ή διαμέρισμα. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ρυθμιστούν τα πλαίσια των παραθύρων των δωματίων αεραγωγών (βαλβίδων αερισμού), και με εσωτερικές πόρτες θα πρέπει να είναι ένα διάκενο τουλάχιστον 1 cm ή στο κάτω μέρος των φύλλων πόρτας κόβονται εξαερώσεις το οποίο μπορεί να κλείσει από διακοσμητικά πλέγματα.

Εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα χέρια σας


Σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς το πιο εύκολο και ταυτόχρονα με ασφάλεια, χωρίς πλακάκια γεωτρήσεις και χωρίς τη χρήση ειδικών εργαλείων, είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο.

Ως παράδειγμα της εγκατάστασης, οικιακή χρήση αξονικού ανεμιστήρα SP Silent 100. Με την ευκαιρία, είναι μια καλή, αρκετά δημοφιλές μοντέλο, απολαμβάνοντας την επάξια επιτυχία μεταξύ των καταναλωτών, και το σημαντικότερο πολύ ήσυχο, το επίπεδο θορύβου μόνο 26 dB. Οι πελάτες της, προτείνω αυτό είναι ο ανεμιστήρας εξάτμισης για τοποθέτηση σε μπάνια, τουαλέτες και μπάνια.


Ο αριθμός "100" στο όνομα σημαίνει τη διάμετρο του αγωγού, οπότε η συσκευή είναι κατάλληλη για εγκατάσταση σε αεραγωγούς με διάμετρο 100mm - 140mm. Σε αυτή την περίπτωση, το άνοιγμα του διαύλου εξαερισμού μπορεί να είναι στρογγυλό,

τόσο τετράγωνο όσο και τετράγωνο, το κύριο πράγμα είναι να διατηρήσουμε τις διαστάσεις - όχι λιγότερο από 100mm και όχι περισσότερο από 140mm.


Για να εγκαταστήσετε και συνδέσετε τον ανεμιστήρα εξάτμισης, θα πρέπει εκ των προτέρων να φέρει τα διαγράμματα σύνδεσης ρεύματος στο παρόν μπορεί να μεταβάλλεται, για να ταιριάζουν σε κάθε ισχύουν φωτός (μέσω διακόπτες, αισθητήρες κίνησης, υγρασία, κ.τ.λ.).


Πιο βολικά, αν το καλώδιο τροφοδοσίας ωθείται εκ των προτέρων στον αγωγό εξαερισμού, πριν τοποθετήσετε τα κεραμίδια. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό επιτρέπει την εξωτερική επένδυση και το καλώδιο τροφοδοσίας στο πίσω μέρος του τοιχώματος του ανεμιστήρα, υπάρχει μια κοιλότητα για την καλωδίωση.


Εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο


Πρώτα απ 'όλα, κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα, είναι απαραίτητο να το αποσυναρμολογήσετε - αφαιρέστε το μπροστινό προστατευτικό πλαίσιο. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε το κυκλικό στήριγμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ανεμιστήρα και στη συνέχεια τραβήξτε το μπροστινό πλαίσιο προς το μέρος σας.


ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ


Συνεχίζουμε να συνδέουμε τα καλώδια τροφοδοσίας στον ανεμιστήρα. Αυτό γίνεται πριν την τελική σταθεροποίηση της συσκευής, προκειμένου να ελέγξει τη λειτουργικότητα τόσο της ίδιας της συσκευής όσο και του διαγράμματος καλωδίωσης.


Τα καλώδια συνδέονται με τους ακροδέκτες του ανεμιστήρα, κρυμμένα από το προστατευτικό κάλυμμα, στη δεξιά πλευρά της συσκευής.

Ρυθμίζουμε τα καλώδια τροφοδοσίας στο μέγεθος, κόβοντας την περίσσεια. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το προστατευτικό περίβλημα και τη μόνωση από τις φλέβες του καλωδίου κατά 5-7mm.

Για να συνδέσετε αρκετά καλώδια PHASE (λευκό) και ZERO (λευκό και μπλε). Η γείωση σε αυτό το μοντέλο δεν συνδέεται, καθώς η περίπτωση και όλα τα εξωτερικά στοιχεία της είναι κατασκευασμένα από διηλεκτρικά υλικά και δεν αποτελούν κίνδυνο.

Υπάρχουν μόνο δύο τερματικά για τον ανεμιστήρα, φέρουν την ένδειξη L και N.


Καλώδιο λευκής φάσης - στον ακροδέκτη με σήμανση L

Μπλε-λευκό ουδέτερο καλώδιο - στον ακροδέκτη με την ένδειξη N

Πώς να καθορίσετε ποια από τις φάσεις καλωδίων, μηδέν, και που γείωση τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει λεπτομερείς οδηγίες - ΕΔΩ.


Τοποθετήστε τα καλώδια στους ακροδέκτες και σφίξτε τους κοχλίες στερέωσης.


Εάν γίνει σωστά, η ένδειξη στην επάνω αριστερή γωνία θα ανάψει και οι λεπίδες του ανεμιστήρα θα αρχίσουν να περιστρέφονται. Αφού ελέγξετε, πάντα να απενεργοποιείτε τον ανεμιστήρα εξαγωγής και να προχωρήσετε στη στερέωση του.


Στερέωση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο

Ο κατασκευαστής, για τη στερέωση του ανεμιστήρα εξαγωγής στον τοίχο του μπάνιου, παρέχει οπές στερέωσης στις γωνίες.

Αλλά αυτή η μέθοδος έχει πολλές αδυναμίες, εδώ είναι οι πιο σημαντικές από αυτές:

- επαρκή εργασία για τη δημιουργία οπών στο κεραμικό πλακίδιο, και ακόμη περισσότερο στα πλακίδια πορσελάνης, τα οποία συχνά είναι επενδεδυμένα με τοίχους μπάνιου.

- Η ανάγκη χρήσης ενός ηλεκτρικού εργαλείου και εξειδικευμένων τρυπανιών.

- είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια σφραγισμένη σύνδεση μεταξύ του ανεμιστήρα και του τοίχου, υπάρχουν υποδοχές, άλλοι ήχοι είναι δυνατοί.

Η τεχνολογία της τοποθέτησης του ανεμιστήρα εξαγωγής στη σιλικόνη έχει ως εξής:


Το στεγανωτικό σιλικόνης εγκαθίσταται σε ειδικό πυροβόλο όπλο, με το οποίο το περιεχόμενο του σωλήνα εφαρμόζεται γύρω από την περίμετρο του ανοίγματος στερέωσης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


Μετά από αυτό, ο ανεμιστήρας εξάτμισης εγκαθίσταται στον αγωγό εξαερισμού, ισοπέδωσε και ισοπεδώθηκε με ασφάλεια.


Στη συνέχεια, για μεγαλύτερη ακρίβεια εγκατάστασης, στερεώστε τον ανεμιστήρα στον τοίχο του μπάνιου, για παράδειγμα, με ταινία ή ταινία ραφής, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η μέθοδος εγκατάστασης που περιγράφεται εδώ είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και σχεδόν ο καθένας μπορεί να το κάνει, Σας συμβουλεύω επίσης να διαβάσετε σχετικά με το χρονοδιακόπτη για τον ανεμιστήρα εξάτμισης, γιατί είναι απαραίτητο και πώς να το εγκαταστήσετε - ΕΔΩ.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη σύνδεση του ανεμιστήρα εξάτμισης, φροντίστε να τις γράψετε στα σχόλια του άρθρου, προσπαθήστε να βοηθήσετε!

Εξόρυξη στο μπάνιο: πώς να εξοπλίσετε σωστά τον εξαερισμό

Οι κανονικές αλλαγές θερμοκρασίας και η χρήση του νερού στο μπάνιο το καθιστούν το πιο υγρό δωμάτιο στο διαμέρισμα. Η εξάτμιση από ζεστό νερό κατακάθια σε οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες με τη μορφή συμπυκνωμάτων, δημιουργεί ατμόλουτρο όταν παίρνει ντους ή μπάνιο.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής υγρασίας στους τοίχους, η οροφή και οι γωνίες σχημάτισαν εστίες μούχλας. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη του μύκητα, εκσυγχρονίστε το σύστημα εξαερισμού. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα είναι να εγκαταστήσετε εξοπλισμό όπως κουκούλα στο μπάνιο.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός;

Φαίνεται ότι τα στάσιμα φαινόμενα σε ένα συνδυασμένο μπάνιο ή μπάνιο δεν πρέπει να υπάρχουν, αφού οποιοσδήποτε χώρος είναι εξοπλισμένος με φυσικό εξαερισμό. Επιπλέον, ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού είναι μία από τις προϋποθέσεις για την άνετη υιοθέτηση διαδικασιών ύδρευσης.

Αν μιλάμε για κτίρια πολυκατοικιών, το σχέδιο περιλαμβάνει μέσα από φρεάτια εξαερισμού, τα οποία καταλήγουν στη σοφίτα ή teetazhe και έχουν εξόδους σε όλους, χωρίς εξαίρεση τα μπάνια και τις κουζίνες. Και οι σύγχρονες προδιαγραφές και κανόνες συνιστούν ξεχωριστά κανάλια εξαερισμού σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Προηγουμένως, για τον εξοπλισμό των καναλιών χρησιμοποιήθηκε πλινθοδομή, τώρα είναι τσιμεντένια φρεάτια ή PVC σωλήνες.

Ο φυσικός αερισμός υποδηλώνει αυθόρμητη κυκλοφορία αέρα, η οποία εξέρχεται από τις οπές στους τοίχους ή την οροφή σε έναν άξονα που βρίσκεται στις πλάκες τοίχου.

Η διάταξη του συστήματος εξαερισμού ενός ιδιωτικού μονοκατοικίου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς: συνήθως ο άξονας αρχίζει με μια τρύπα στην οροφή και τελειώνει με μια έξοδο στην οροφή.

Στο σχεδιασμό και την κατασκευή του εξαερισμού καθοδηγούνται από τους ακόλουθους κανόνες:

 • για κάθε δωμάτιο υπάρχει ξεχωριστός αγωγός αέρα, ο οποίος βρίσκεται κάθετα.
 • Κατά την κατασκευή των καναλιών, πρέπει να επιλέγεται το υλικό που εγγυάται απρόσκοπτη διέλευση του αέρα, δηλαδή με λείους εσωτερικούς τοίχους.
 • Είναι δυνατόν να συνδυάσετε αρκετούς αγωγούς σε ένα στον αττικό χώρο.
 • Εάν η τουαλέτα και το μπάνιο βρίσκονται στο ίδιο διαμέρισμα, μπορείτε να συνδέσετε τις συσκευές φυσικού αερισμού.

Εάν το φυσικό σχέδιο δεν είναι δικαιολογημένη, και η κυκλοφορία δεν είναι αρκετή για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του αέρα, ανάγκασε εξαερισμού έχει τοποθετηθεί - μια συσκευή αναγκάζοντας αέριες μάζες κινούνται από τις εγκαταστάσεις του ορυχείου.

Μερικές φορές η διάταξη ενός υποχρεωτικού συστήματος ρυθμίζεται από υγειονομικούς κανόνες και κανόνες (SNiP). Για παράδειγμα, εάν υπάρχει σάουνα με ηλεκτρική ή ατμογεννήτρια στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε να υποβάλετε αίτηση για ειδικούς υπολογισμούς των απαιτούμενων δυνατοτήτων ανεμιστήρα και των διαμέτρων σωλήνων σε έναν πιστοποιημένο οργανισμό. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στις ιστοσελίδες της πόλης σας.

Πότε πρέπει να εγκαταστήσετε την κουκούλα;

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η κατάσταση και η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Για τη δοκιμή, δεν χρειάζεστε ειδικές δεξιότητες ή ένα ειδικό εργαλείο. Υπάρχουν "δείκτες" που διευκολύνουν την αναγνώριση της ανεπάρκειας της φυσικής κυκλοφορίας:

 • τους καθρέφτες ομίχλης και τις επιφάνειες από γυαλί κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ύδρευσης.
 • Μην εξαφανίζετε με το χρόνο υγρό υπόβαθρο (αργά στεγνό πετσέτες)?
 • η εμφάνιση στις ραφές μεταξύ τους, στις γωνίες της οροφής και κατά μήκος της περίμετρος του λουτρού μαύρων κουκίδων - την αρχή της ανάπτυξης μυκητιακών εστιών.

Η εμφάνιση της μούχλας και του μύκητα συνοδεύεται από μια δυσάρεστη οσμή, σταδιακή καταστροφή διακοσμητικών διακόσμηση τοίχων, αλλά υπάρχει ένας σοβαρότερος κίνδυνος - μια αρνητική επίδραση στην υγεία των ιδιοκτητών του διαμερίσματος.

Ο εξαερισμός μπορεί να είναι ελαττωματικός. Ελέγχουμε με έναν απλό τρόπο - με έναν αγώνα. Αν η φλόγα σβήσει γρήγορα ή να γέρνει προς την πλευρά της εξάτμισης, ο λόγος βρίσκεται αλλού, αλλά αν παραμένει σταθερή, έτσι πρέπει να κάνουμε τον καθαρισμό του άξονα και ανάγκασε μονάδα εξαερισμού.

Η πιο δημοφιλής συσκευή που παρέχει μέγιστη κυκλοφορία αέρα είναι ο ανεμιστήρας.

Εξαγωγή στο μπάνιο με τα χέρια σας

Για αυτοεγκατάσταση, ο πιο κατάλληλος ανεμιστήρας εισάγεται στο τεχνικό πλαίσιο και είναι εξοπλισμένος με υδροστατικό (αισθητήρα υγρασίας). Το κόστος της συσκευής εξαρτάται από την χωρητικότητα, τον όγκο του αντληθέντος αέρα και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Για παράδειγμα, ένα απλό ηλεκτρικό μοντέλο με ισχύ 40 W κοστίζει περίπου 3000 ρούβλια και μια αθόρυβη γερμανική συσκευή με αισθητήρα και βαλβίδα ανάστροφης προστασίας - 12.000 ρούβλια.

Προπαρασκευαστικές εργασίες και απαιτήσεις εγκατάστασης

Πριν ξεκινήσετε την εργασία σχετικά με την εγκατάσταση μιας ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει να ελέγξετε αν ο άξονας αερισμού λειτουργεί. Πολύ στενό ένα πέρασμα, φραγμένο με λίπος και σκόνη, απαιτεί καθαρισμό. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού από μόνος του μπορεί να καθαρίσει το κανάλι που οδηγεί από το διαμέρισμα στην κεντρική riser.

Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά την σχάρα, αφαιρέστε ένα στρώμα σκόνης, πλύνετε το με απορρυπαντικό και στεγνώστε το. Τα τοιχώματα του καναλιού, καλυμμένα με λάσπη, μπορούν να υποβληθούν σε κατεργασία με ξύστρα ή άκαμπτο πινέλο, μετά να υποβληθούν σε πλήρη σκούπισμα και να σκουπιστούν με ένα υγρό πανί.

Θα είναι δυνατό να καθαριστεί ένα μικρό τμήμα του αεραγωγού, αλλά ακόμη και τα προληπτικά έργα θα βελτιώσουν την πρόσφυση.

Ο ίδιος ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος δεν μπορεί να καθαριστεί, δεδομένου ότι η πρόσβαση στα γενικά συστήματα μηχανικής είναι ανοικτή μόνο για ειδικές υπηρεσίες. Ίσως είναι λογικό να συμβουλευτείτε τους γείτονες και να αφήσετε μια ομαδική αίτηση για να κάνετε έναν επαγγελματικό καθαρισμό του κύριου άξονα σε όλο το μήκος του ανυψωτήρα.

Έχοντας παράσχει έναν τρόπο στην έξοδο αέρα από το δωμάτιο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κενό μέσω του οποίου ο αέρας αντικατάστασης θα ρέει στο λουτρό. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από την είσοδο έως την κουκούλα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξαερισμός.

Μερικές φορές αρκεί να δημιουργηθεί ένα μικρό διάκενο πλάτους 1,5-2 cm ανάμεσα στην πόρτα και το κατώφλι, αλλά αν δεν υπάρχει αρκετή πρόσφυση, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα πλέγμα στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας.

Το τελευταίο σημείο είναι η επιλογή ενός μοντέλου συσκευής αερισμού με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά: σωστά επιλεγμένη ισχύς, επίπεδο θορύβου, λειτουργικές παράμετροι. Η συσκευή πρέπει να είναι ασφαλής για τους άλλους και εύκολη στη συντήρηση. Προτίμηση συνήθως δίνεται σε μοντέρνα μοντέλα με αισθητήρα χρονισμού και υγρασίας.

Ο υδροστάτης (αισθητήρας υγρασίας) ανταποκρίνεται στην υψηλή υγρασία και ενεργοποιεί τη συσκευή σε αυτόματη λειτουργία.

Να είστε έτοιμοι για το γεγονός ότι η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλύμματος απαιτεί πρόσθετες εργασίες κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης μιας τρύπας στον τοίχο ή την οροφή, τοποθέτηση καλωδίων ακολουθούμενη από φινίρισμα.

Τρόποι σύνδεσης στη δύναμη

Η σκοπιμότητα μιας ή άλλης μεθόδου σύνδεσης εξαρτάται από την τοποθεσία του καλύμματος, τα χαρακτηριστικά εσωτερικού σχεδιασμού και τις τεχνικές δυνατότητες της ίδιας της συσκευής.

Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές:

 • ενεργοποίηση μέσω κουμπιού ή καλωδίου.
 • ταυτόχρονη σύνδεση με συσκευές φωτισμού.
 • Αυτόματη ενεργοποίηση του επιπέδου υγρασίας.
 • έλεγχο ενός μεμονωμένου πλήκτρου διακόπτη.

Είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα με αυτόματο έλεγχο: δεν απαιτείται καμία προσπάθεια εφαρμογής: ανάβει ανεξάρτητα όταν αυξάνεται το επίπεδο υγρασίας. Μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν τοίχο, σε μια γωνία ή σε μια οροφή - σε οποιαδήποτε απρόσιτη θέση, επειδή δεν υπάρχει καθημερινή ανάγκη για συντήρηση.

Για τη συσκευή καλωδίωσης, τοίχος είναι τοίχος ή ένα κιβώτιο είναι τοποθετημένο.

Το μόνο αρνητικό των μοντέλων αυτών είναι η υψηλή τιμή.

Τα φθηνά μοντέλα είναι συνήθως εξοπλισμένα με ένα κουμπί τροφοδοσίας ή ένα κοντό κορδόνι, το οποίο, αν είναι απαραίτητο, πρέπει να τραβηχτεί. Προβλήματα προκύπτουν εάν η οπή εξάτμισης είναι πάνω από την τουαλέτα, το μπάνιο ή ψηλά στην οροφή - αυτό περιπλέκει την πρόσβαση στη συσκευή. Αν ένας ανεμιστήρας αυτού του τύπου είναι εγκατεστημένος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επισκευής, το κορδόνι αντικαθίσταται με έναν διακόπτη που βρίσκεται στην περιοχή προσβασιμότητας και ο αγωγός τροφοδοτείται στον τοίχο.

Ο συνδυασμός της ταυτόχρονης ενεργοποίησης της λάμπας και του ανεμιστήρα είναι βολικός, αλλά όχι πάντα ορθολογικός: με ένα πάτημα χρησιμοποιούνται δύο συσκευές. Το γεγονός είναι ότι ο αέρας δεν έχει πάντα χρόνο για να αερίζεται από τη στιγμή που αφήνετε το μπάνιο και να αφήσετε το φως ενεργοποιημένο για χάρη του ανεμιστήρα είναι αντιοικονομικό.

Τώρα υπάρχουν μοντέλα με απενεργοποιημένο κλείσιμο ανεμιστήρα. Συνήθως, αυτό είναι δέκα λεπτά από προεπιλογή. Ορισμένες συσκευές έχουν κλίμακα λεπτών και μοχλό για αυτόματη ρύθμιση. Μερικές φορές υπάρχει εξοπλισμός με φωτεινή πηγή χαμηλής κατανάλωσης - "νυχτερινό φως", που καίει όλη την ώρα που λειτουργεί ο ανεμιστήρας.

Μια κοινή απλή λύση είναι ένας διακόπτης δύο κουμπιών - ο φωτισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί και ο ανεμιστήρας να παραμείνει σε κατάσταση λειτουργίας και αντίστροφα.

Εάν τα κεραμικά πλακάκια δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, η καλωδίωση είναι καλύτερα κρυμμένη κάτω από αυτήν. Σε ένα εντελώς τελειωμένο δωμάτιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά κουτιά καμουφλάζ. Στο πλαίσιο των πλακιδίων σχεδιασμού, θα φαίνονται ακατάλληλα, αλλά η κύρια λειτουργία τους - η διασφάλιση της ασφάλειας - θα εκτελέσει.

Πώς να προετοιμάσετε σωστά την τοποθεσία εγκατάστασης;

Η ιδανική θέση τοποθέτησης για την κουκούλα είναι ένα άνοιγμα για να εξασφαλιστεί η φυσική κυκλοφορία του αέρα, οδηγώντας σε μια κοινή ανύψωση. Είναι παρούσα σε όλα τα μπάνια και τα μπάνια και βρίσκεται συνήθως στην κορυφή του κεφαλαίου, κάτω από το ανώτατο όριο.

Οι διαστάσεις της οπής επιτρέπουν (με την κανονική λειτουργία του συστήματος) να περάσουν 100 m³ / h, το οποίο είναι ιδανικό για μικρά μπάνια ή συνδυασμένα μπάνια σε τούβλα και πάνελ τυπικού κτιρίου.

Ο ανεμιστήρας επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της πρίζας. Οι τυπικές παράμετροι διάμετρος είναι 10 cm, 12,5 cm, 15 cm, αντίστοιχα, οι διαστάσεις του ανεμιστήρα πρέπει να είναι παρόμοιες. Εάν έχετε αγοράσει μια ισχυρή κουκούλα, η οποία είναι μεγαλύτερη από την τρύπα, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Συχνά, η περιοχή των λουτρών σε ιδιωτικά σπίτια και διαμερίσματα με βελτιωμένο σχεδιασμό υπερβαίνει τα 10 m² και ένα άνοιγμα εξαερισμού γίνεται μικρό. Είναι δυνατό να εξοπλιστεί ένα επιπλέον κανάλι, ωστόσο είναι αδύνατο να γίνουν ανεξάρτητες αλλαγές στο μηχανολογικό σχέδιο των χώρων, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα

Για αυτοεγκατάσταση, χρειάζεστε στοιχειώδεις δεξιότητες για την κατοχή ενός εργαλείου κατασκευής και μια λεπτομερή σχηματική οδηγία που συνήθως συνοδεύει τη συσκευή. Οι κατασκευαστές που εκτιμούν τη φήμη τους, περιγράφουν τη διαδικασία εγκατάστασης σε προσιτή μορφή και σε διάφορες γλώσσες, συνοδεύοντας την οδηγία με κατανοητές εικόνες και διαγράμματα.

Η έλλειψη καθοδήγησης δείχνει ότι η εταιρεία πιθανότατα δεν θα παρέχει εγγυήσεις και δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την αποτυχία της συσκευής.

Επομένως, έχοντας εκκαθαρίσει το κανάλι εξαερισμού, έχοντας τεντώσει ένα ηλεκτρικό καλώδιο και προετοιμάζοντας ένα άνοιγμα για την εγκατάσταση, λειτουργούμε με την ακόλουθη σειρά:

 • αφαιρέστε το ανώτερο διακοσμητικό πλέγμα από τη συσκευή.
 • Ελέγξτε την αντιστοιχία μεταξύ των διαστάσεων του καναλιού και του ανεμιστήρα.
 • Τοποθετήστε τη συσκευή στην οπή (ή σωλήνα, εάν χρειάζεται, περιορίστε το άνοιγμα) με στεγανωτικό, κόλλα πολυμερούς, καρφιά υγρού ή βίδες.
 • σφραγίζουμε τις αρθρώσεις και τα υπόλοιπα κενά.
 • επιστρέψτε το πλέγμα στη θέση του.
 • συνδέουμε τη συσκευή στην πηγή ενέργειας.
 • δοκιμές.

Η διαδικασία εγκατάστασης δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, γι 'αυτό σας συμβουλεύουμε να μην βιαστείτε και να κάνετε προσεκτικά όλους τους χειρισμούς. Εάν υπάρχει ένα λεπτό κουνουπιέρα μεταξύ της μάσκας και του μηχανισμού, μην ξεχάσετε να το βάλετε πίσω. Προστατεύει τις εγκαταστάσεις από μικρά έντομα, τα οποία μερικές φορές διεισδύουν στο μπάνιο μέσω του άξονα εξαερισμού.

Σας προσφέρουμε να παρακολουθήσετε τον εαυτό σας το βίντεο εγκατάστασης του ανεμιστήρα:

Συμβουλές για την επιλογή των οπαδών

Πριν μπορέσετε να κάνετε την κουκούλα σε μπάνιο ή μπάνιο, πρέπει να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα με τα σωστά χαρακτηριστικά. Η συσκευή με ανεπαρκή λειτουργικότητα δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει μια άνετη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, οπότε θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά όλα τα χαρακτηριστικά του μοντέλου που σας αρέσει.

Δώστε προσοχή στην εξουσία. Ο ελάχιστος δείκτης είναι 60 m³ / h, το μέγιστο είναι 250 m³ / h, οι συσκευές με χωρητικότητα μικρότερη από 100 m³ / h δεν συνιστώνται για εγκατάσταση. Η κατηγορία προστασίας από την υγρασία είναι επίσης σημαντική, συνήθως σημειώνεται με γράμματα IP και για ιδιαίτερα υγρούς χώρους, όπως για παράδειγμα μπάνια, έχει IP 34 και άνω.

Η κύρια προστασία είναι ένα σφραγισμένο περίβλημα, ώστε να ελέγχετε προσεκτικά τη συσκευή κατά την αγορά.

Αν σας αρέσει η άνεση και οι σύγχρονες τεχνικές βελτιώσεις, δώστε προσοχή στα μοντέλα με αισθητήρες κίνησης που ενσωματώνουν τον μηχανισμό μόνο παρουσία κινούμενων αντικειμένων.

Ωστόσο, πιο χρήσιμος είναι ο αισθητήρας υγρασίας - hydrostat. Με την παρουσία του, δεν χρειάζεται να ελέγχεται ο εξαερισμός, καθώς αντιδρά ευαισθητά στην αύξηση της υγρασίας και ελέγχει ανεξάρτητα την κυκλοφορία του αέρα.

Ο χρονοδιακόπτης είναι χρήσιμος για όσους αγαπούν τα πάντα και είναι συνηθισμένοι να προσαρμόζουν ανεξάρτητα το έργο των ηλεκτρικών συσκευών. Μπορείτε να ορίσετε τον πιο βολικό χρόνο για τον εξαερισμό και η συσκευή θα λειτουργήσει όταν κάνετε ντους ή αντίθετα ολοκληρώσετε τις διαδικασίες νερού.

Μια άλλη σημαντική προσθήκη για πολυκατοικίες είναι η βαλβίδα ελέγχου. Αποτελεί εμπόδιο στην κίνηση του αέρα από άλλες εγκαταστάσεις (κουζίνες, γειτονικά διαμερίσματα). Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σας ενδιαφέρει είναι το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από τη συσκευή κατά τη λειτουργία. Το μέγιστο όριο άνεσης είναι 25 dB.

Συμβουλές για την επιλογή ανεμιστήρα στο παρακάτω βίντεο:

Εάν είστε εξοικειωμένοι με την αυτο-επισκευή στο δικό σας διαμέρισμα, να καταλάβετε τη συσκευή του ανεμιστήρα και η τοποθέτησή του δεν θα είναι δύσκολη.

Ωστόσο, συνιστάται να εμπιστευτείτε την κατασκευή ενός νέου αγωγού αερισμού ή τον καθαρισμό της κεντρικής οδού σε ειδικούς.