Πώς να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου στον επεξεργαστή

Πολύ γρήγορη περιστροφή των ψυχρών πτερυγίων, αν και βελτιώνει την ψύξη, αλλά αυτό συνοδεύεται από ισχυρό θόρυβο, το οποίο μερικές φορές αποσπά την προσοχή από την εργασία στον υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε ελαφρώς την ταχύτητα του ψυγείου, πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ψύξης, αλλά θα σας βοηθήσει να μειώσετε το επίπεδο θορύβου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αρκετούς τρόπους για να μειώσουμε την ταχύτητα περιστροφής του ψύκτη CPU.

Μειώστε την ταχύτητα περιστροφής του ψύκτη CPU

Ορισμένα σύγχρονα συστήματα ρυθμίζουν αυτόματα την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU, αλλά αυτό το σύστημα δεν εφαρμόζεται παντού και δεν λειτουργεί πάντα σωστά. Επομένως, αν χρειαστεί να μειώσετε την ταχύτητα, είναι καλύτερο να το κάνετε με το χέρι χρησιμοποιώντας μερικές απλές μεθόδους.

Μέθοδος 1: AMD OverDrive

Εάν χρησιμοποιείτε επεξεργαστή από την AMD στο σύστημά σας, τότε ο συντονισμός πραγματοποιείται μέσω ενός ειδικού προγράμματος, του οποίου η λειτουργικότητα εστιάζεται στη χρήση δεδομένων CPU. Το AMD OverDrive επιτρέπει την αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής του ψυγείου και η εργασία είναι πολύ απλή:

 1. Στο μενού στα αριστερά, θα πρέπει να επεκτείνετε τη λίστα «Έλεγχος απόδοσης».
 2. Επιλέξτε στοιχείο «Έλεγχος ανεμιστήρων».
 3. Τώρα το παράθυρο εμφανίζει όλους τους συνδεδεμένους ψύκτες και ο έλεγχος ταχύτητας πραγματοποιείται μετακινώντας τα ρυθμιστικά. Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε τις αλλαγές πριν βγείτε από το πρόγραμμα.

Μέθοδος 2: SpeedFan

Η λειτουργία του SpeedFan σάς επιτρέπει να αλλάζετε την ταχύτητα περιστροφής των ενεργών θαλάμων ψύξης του επεξεργαστή με μερικά μόνο κλικ. Από τον χρήστη πρέπει να κατεβάσετε το λογισμικό, να το εκτελέσετε και να εφαρμόσετε τις απαραίτητες παραμέτρους. Το πρόγραμμα δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στον υπολογιστή και είναι πολύ εύκολο να το διαχειριστεί.

Μέθοδος 3: Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του BIOS

Εάν η λύση λογισμικού δεν σας βοηθήσει ή δεν σας ταιριάζει, η τελευταία επιλογή είναι να αλλάξετε κάποιες παραμέτρους μέσω του BIOS. Ο χρήστης δεν χρειάζεται πρόσθετες γνώσεις ή δεξιότητες, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες:

 1. Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή και μεταβείτε στο BIOS.

 • Σχεδόν όλες οι εκδόσεις είναι παρόμοιες μεταξύ τους και έχουν σχεδόν παρόμοια ονόματα καρτελών. Στο ανοιχτό παράθυρο, βρείτε την καρτέλα Ισχύς και πηγαίνετε στο "Παρακολούθηση υλικού".

 • Τώρα μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα μια συγκεκριμένη ταχύτητα ανεμιστήρα ή να ρυθμίσετε μια αυτόματη ρύθμιση, η οποία θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία της CPU.

  Αυτό ολοκληρώνει τη ρύθμιση. Απομένει να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να επανεκκινήσετε το σύστημα.

  Σήμερα εξετάσαμε λεπτομερώς τρεις τρόπους με τους οποίους μειώνεται η ταχύτητα του ανεμιστήρα στον επεξεργαστή. Αυτό είναι απαραίτητο μόνο εάν ο υπολογιστής είναι πολύ θορυβώδης. Μην βάζετε πολύ μικρή ταχύτητα - λόγω αυτού, μερικές φορές υπάρχει υπερθέρμανση.

  Το βοήθησε αυτό το άρθρο;

  Περισσότερα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

  Κάντε μια ερώτηση ή αφήστε τη γνώμη σας Ακύρωση σχολίου

  Ανώνυμος: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:56 π.μ.

  Πώς να ανοίξετε το αρχείο AVCHD Constantine, ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορώ να κατεβάσω ταινίες από τις διαδρομές στο διαδίκτυο, εκτός από τη βασική ahttp βίντεο: //lumpics.ru/wp-content/uploads/2017/09/Vklyuchit-otobrazhenie-vseh-faylov-v-Media-Player-Classic.pngm τίποτα περισσότερο. και μια ακόμα ερώτηση: μια ταινία που λήφθηκε ως μαύρο ορθογώνιο και δεν ανοίγει;

  Βιτάλι Καϊρόφ: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:48 π.μ.

  Επίλυση προβλημάτων με το έργο Rambler's Top100 Γεια σας, Galina. Χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης για να συνδεθείτε στο ταχυδρομείο και όχι στην εφαρμογή για κινητά; Safari; Αρχικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης.

  Βιτάλι Καϊρόφ: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:43 π.μ.

  Πώς να γράψετε στην τεχνική υποστήριξη Yandex.Mail Γεια σας, Stanislav. Αρχικά, προσπαθήστε να αποκαταστήσετε την πρόσβαση στο Yandex.Mail χρησιμοποιώντας τα άρθρα μας για αυτό:

  Πώς να θυμάστε τα στοιχεία σύνδεσης από το Yandex.Mail
  Πώς να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης Yandex.Mail

  Εάν αυτό δεν λειτουργεί, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την τοποθεσία υποστήριξης Yandex.Mail, όπου πρέπει να επιλέξετε το πρόβλημά σας από τη λίστα

  Viktor Bukhteev: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ.

  Επιλέγοντας μια κάρτα οθόνης για τη μητρική πλακέτα Γεια σας, Νικολάι. Έχετε μία υποδοχή PCI Express 3.0 x16, οπότε είναι καλύτερο να συνδέσετε την κάρτα γραφικών μέσα από αυτήν, τότε το δυναμικό της θα αποκαλυφθεί πλήρως. Όσο για τα μοντέλα, εδώ για τον επεξεργαστή σας είναι ιδανικά 1050ti από οποιαδήποτε αποδεδειγμένη εταιρεία (MSI, ASUS, Gigabyte ή INNO3D). Φυσικά, μπορείτε να πάρετε 1060 έως 6 GB ή να παρακολουθήσετε

  Stanislav: 2 Σεπτεμβρίου στις 9:01 π.μ.

  Πώς μπορώ να γράψω στην υποστήριξη Yandex.Mail; Δεν μπορώ να εισέλθω στο Yandex mail, το fucking Yandex μπλοκάρει το γραμματοκιβώτιό μου. Πώς μπορώ να έρθω σε επαφή με την Yandex Mail; (Δεν είμαι αγενής, αλλά απλώς γράφω τα συνηθισμένα γεγονότα)

  Stanislav: 2 Σεπτεμβρίου στις 08:52

  Πώς να γράψετε στην τεχνική υποστήριξη του Yandex.Mails Πώς να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία υποστήριξης Yandex mail;

  Νικολάι: στις 2 Σεπτεμβρίου στις 6:07 π.μ.

  Επιλέγοντας μια κάρτα γραφικών για τη μητρική πλακέτα Μπορείτε να μας πείτε τι είδους κάρτα γραφικών Nvidia (είναι πιο επιθυμητό) μπορεί να τεθεί στη μητρική πλακέτα Biostar B75MU3 +
  Τύπος CPU QuadCore Intel Core i5-3470, 2400 MHz (24 x 100)

  Πώς να αυξήσετε / μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα CPU

  Πώς να αυξήσετε / μειώσετε την ταχύτητα του ψύκτη CPU ή αυτό.

  Υπάρχουν πολλές πιθανές καταστάσεις όπου μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε την ταχύτητα (αύξηση / μείωση) της περιστροφής των ανεμιστήρων: το υψηλό επίπεδο θορύβου που προκαλείται από τα συστήματα ψύξης. την ανάγκη αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης · επιθυμία να υπερκεραστεί το σύστημα κ.λπ.

  Προγράμματα ρύθμισης της ταχύτητας του ψυγείου

  Ο απλούστερος τρόπος για να ολοκληρώσετε την παραπάνω εργασία με ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο σας επιτρέπει να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις των συστημάτων ψύξης. Στο δίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλά προγράμματα αυτού του είδους - τόσο πληρωμένα όσο και δωρεάν.

  Εξετάστε τους καλύτερους από αυτούς παρακάτω.

  Ανεμιστήρας ταχύτητας

  Αυτή η μικρή εφαρμογή έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες για τον χρήστη.

  Σε πραγματικό χρόνο συλλέγει πληροφορίες από τους αισθητήρες θερμοκρασίας, επιτρέποντάς σας να ανιχνεύσετε την υπερθέρμανση, δείχνοντας το φορτίο στον επεξεργαστή και τη συχνότητα των εξαρτημάτων του συστήματος.

  Είναι επίσης δυνατή η μείωση της ταχύτητας του ανεμιστήρα της CPU ή η προσθήκη του σε αυτό.

  Η ακολουθία των ενεργειών είναι εξαιρετικά απλή:

  1. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα κατεβάζοντας το πακέτο διανομής από τον επίσημο ιστότοπο.
  2. Εκτελέστε το πρόγραμμα ως διαχειριστής (κάντε δεξί κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο και επιλέξτε το στοιχείο με το ίδιο όνομα στην αναπτυσσόμενη λίστα) και μην μεταβείτε από τα αγγλικά στα ρωσικά.

  Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι όλες οι παράμετροι θα εμφανιστούν σωστά.

 • Περιμένετε λίγο - το πρόγραμμα θα συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το υλικό του υπολογιστή σας.
 • Επιλέξτε μία από τις δύο επιλογές.

  Ο πρώτος τρόπος, αυτό είναι μια αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας ψύξης CPU (ελέγξτε απλώς το στοιχείο "Αυτόματη ταχύτητα ανεμιστήρα" στο κύριο μενού).

  Ο δεύτερος είναι ο χειροκίνητος έλεγχος.

  Μεταβείτε από την κύρια σελίδα στην ενότητα "Ρύθμιση" και από εκεί στην καρτέλα Ελέγχου ανεμιστήρα.

  Η ταχύτητα περιστροφής ορίζεται από την εκατοστιαία τιμή. Επιλέξτε το επιθυμητό και αποθηκεύστε τις αλλαγές πιέζοντας το πλήκτρο "Ok".

  Κέντρο ελέγχου MSI

  Ένα ιδιόκτητο βοηθητικό πρόγραμμα από έναν γνωστό κατασκευαστή μητρικής πλακέτας που σας επιτρέπει να υπερκεφαλαιοποιήσετε τον επεξεργαστή από κάτω από τα Windows, να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του, να συλλέγετε πληροφορίες για άλλα εξαρτήματα.

  Μας ενδιαφέρει η διαχείριση των ψυγείων. Πώς να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα στον υπολογιστή με τη βοήθεια του MSI CC, θα περιγραφεί περαιτέρω:

  1. Εγκαταστήστε και εκτελέστε το πρόγραμμα.
  2. Μεταβείτε στην ενότητα Πράσινη ενέργεια και στη συνέχεια στην καρτέλα Προηγμένη - Μητρική πλακέτα.
  3. Ψάχνουμε για τον υπεύθυνο του ελέγχου των ψυγείων (υπάρχει μόνο ένα, έτσι δεν μπορείτε να κάνετε λάθος).
  4. Αλλάξτε την τιμή σε αυτήν που σας αρέσει και αποθηκεύστε το προφίλ σε ένα αρχείο.

  Το πρόγραμμα έχει δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, είναι ενσωματωμένο σε "ανθεκτικό", το οποίο δεν μειώνει την ταχύτητα περιστροφής κατά περισσότερο από 50%.

  Δεύτερον, οι νέες ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται στην αρχή των Windows. Θα πρέπει να ανοίξετε το πρόγραμμα κάθε φορά και να επαναλάβετε τα βήματα 2-4.

  Asus Eeectl

  Το Eeectl είναι ένα πρόγραμμα που ελέγχει την ταχύτητα του ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή, το οποίο σας επιτρέπει να αλλάζετε εύκολα και εύκολα τις παραμέτρους περιστροφής των λεπίδων στις συσκευές που κατασκευάζει η Asus.

  Εάν έχετε ένα gadget από άλλη εταιρεία, αναζητήστε ένα παρόμοιο λογισμικό στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

  Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ενεργήσετε ως εξής:

  1. Εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή.
  2. Βρείτε το ελαχιστοποιημένο στο εικονίδιο του δίσκου, που βρίσκεται στη δεξιά γωνία του πλήκτρου RUN δίπλα στο ρολόι και κάντε κλικ πάνω του με το δεξί κουμπί του ποντικιού.
  3. Στην αναπτυσσόμενη λίστα, βρείτε το στοιχείο FAN, μεταβείτε σε αυτό και επιλέξτε μία από τις τιμές που εκφράζονται ως ποσοστό της μέγιστης ταχύτητας.

  Ακόμα περισσότερα προγράμματα για την προσαρμογή της ταχύτητας του ανεμιστήρα που περιγράψαμε στο άρθρο μας "Ο ανεμιστήρας Buzzing στο Laptop Τι να κάνετε"

  Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του ψυγείου CPU ή να το μειώσετε μέσω του BIOS

  Εάν δεν θέλετε να βάλετε το ίδιο σε έναν υπολογιστή ή ειδικό λογισμικό σε αυτό για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί σωστά, μην ανησυχείτε - στη συσκευή, δηλαδή, στο BIOS του, που όλες οι απαραίτητες λειτουργίες για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα protsessora.Nuzhno κάνει μόνο απλή χειρισμούς της αλυσίδας :

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή και κατά την επανεκκίνηση, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο εισόδου στο BIOS (σύμφωνα με το πρότυπο είναι Del, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες επιλογές).

  Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στο BIOS, διαβάστε το λεπτομερές άρθρο μας "εδώ"

 • Για να βρείτε την ενότητα "Υγεία PC" ή κάτι παρόμοιο για το σκοπό αυτό και βρείτε τη λειτουργία "Έλεγχος ανεμιστήρα CPU".
 • Επιλέξτε μία από τις παρακάτω επιλογές:

  Ενεργοποιήθηκε (το σύστημα θα μειώσει ή θα αυξήσει αυτόματα την ταχύτητα περιστροφής του ψύκτη της CPU, προσπαθώντας να διατηρήσει τη θερμοκρασία και το επίπεδο θορύβου εντός των ορίων του κανόνα)

  Απενεργοποιημένη (χειροκίνητος έλεγχος, ο ίδιος ο χρήστης καθορίζει την τιμή που εκφράζεται ως ποσοστό της μέγιστης ταχύτητας του ανεμιστήρα).

 • Αποθηκεύστε τις αλλαγές και επανεκκινήστε. Οι νέες εγκαταστάσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν.
 • Ρύθμιση της ταχύτητας των ψυγείων με πρόσθετες συσκευές

  Τα ειδικά προγράμματα και οι ρυθμίσεις BIOS δεν είναι οι μοναδικές διαθέσιμες μέθοδοι για να μειώσουν την ταχύτητα των ψυγείων σε φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές.

  Πολλά ακριβά συστήματα ψύξης έχουν χειροκίνητα χειριστήρια που σας επιτρέπουν να μειώσετε τον θόρυβο ή να αυξήσετε την ψύξη της ψύκτρας του επεξεργαστή πιέζοντας το κουμπί ή τη στρέψη του τροχού στον ελεγκτή.

  Αυτά τα συστήματα λειτουργούν πολύ πιο ήσυχα σε ολόκληρο το σετ με αναλόγους του CPU και επιδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση.

  Ως επιλογή, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε την αγορά ενός μηχανικού ελεγκτή "Reobas".

  Εισάγεται στη θήκη μονάδας (που χρειάζεται τα DVD / CD-μονάδες το 2018), είναι συνδεδεμένο με το FAN-βύσμα στη μητρική πλακέτα και επιτρέπει την προσαρμογή της ταχύτητας των πτερυγίων του ανεμιστήρα της CPU και του πλαισίου.

  Συνήθως υπάρχει μια οθόνη στο reobus, η οποία δείχνει σαφώς τις θερμοκρασίες και τις τρέχουσες στροφές των συστημάτων ψύξης - tweaked τις ρυθμίσεις, και δεν υπάρχει ενοχλητικό θόρυβο.

  Το συμπέρασμα. Γενικές συμβουλές για τους χρήστες

  Οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους ρύθμισης ψύξης θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση.

  Ορίζοντας υπερβολικά χαμηλές τιμές, κινδυνεύετε να προκαλέσετε υπερθέρμανση, γεγονός που θα οδηγήσει σε παγίδες, μη προγραμματισμένες επανεκκινήσεις και αποτυχία του υλικού σας.

  Τα προγράμματα δεν διαβάζουν πάντοτε σωστά πληροφορίες από τους αισθητήρες - ο χρήστης μπορεί να σκεφτεί ότι τα πάντα στο σύστημα είναι εντάξει, ενώ ο επεξεργαστής πάσχει από αυξημένες θερμοκρασίες.

  Συνιστάται να καθαρίζετε τακτικά τα ψυγεία και τα ψυγεία από τη σκόνη και να αλλάζετε τη θερμική πάστα - αυτό θα αυξήσει την απορρόφηση θερμότητας και θα μειώσει το επίπεδο θορύβου.

  Εάν, μετά από κάθε χειρισμό, η ταχύτητα περιστροφής ψύξης στον επεξεργαστή δεν αλλάξει, αυτό μπορεί να σημαίνει σταθερή ταχύτητα περιστροφής στο BIOS. Πηγαίνετε εκεί και αλλάξτε τη ρύθμιση ώστε να ταιριάζει.

  Συμβουλές από αυτό το άρθρο ήσαστε χρήσιμος; Στη συνέχεια, μην ξεχάσετε να μοιράζεστε πληροφορίες με άλλους, κάνοντας μια repost σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Σας ευχαριστώ πολύ!

  Πώς να μειώσετε την ταχύτητα των ψυγείων

  Ένας τρόπος για να κάνετε τον υπολογιστή λιγότερο θορυβώδη είναι να μειώσετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων (ψύκτες) μέσα στη μονάδα συστήματος.

  Αυτή η εργασία μπορεί να επιλυθεί μέσω της χρήσης ειδικών προγραμμάτων, της εγκατάστασης συσκευών στον υπολογιστή που μειώνουν την ταχύτητα των ψυγείων ή συνδυασμού των δύο μεθόδων.

  Ταυτόχρονα, το ζήτημα της μείωσης του θορύβου πρέπει να προσεγγιστεί με σύνεση, καθώς η μείωση της έντασης περιστροφής των ανεμιστήρων προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των εσωτερικών συσκευών του υπολογιστή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους. Είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ του επιπέδου θορύβου άνεσης και του επιτρεπόμενου καθεστώτος θερμοκρασίας του υπολογιστή.

  Προετοιμασία του

  Εάν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται για να εργάζεται ήσυχα και μόνο πρόσφατα άρχισε να δημιουργεί πολύ θόρυβο, είναι πιθανό ότι μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα απλώς καθαρίζοντας τη μονάδα συστήματος από τη σκόνη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λιπάνετε τα ψυγεία. Σχετικά με αυτό διαβάστε εδώ.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατό να βελτιωθεί η ψύξη του επεξεργαστή και να μειωθεί σημαντικά ο θόρυβος του ανεμιστήρα του αντικαθιστώντας τον θερμικό πάστα.

  Σε περίπτωση που οι παραπάνω ενέργειες δεν λύσουν το πρόβλημα, μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής ενός, του πιο "θορυβώδους" ή πολλών ανεμιστήρων στη μονάδα συστήματος.

  Αλλά πριν από αυτό είναι απαραίτητο:

  1. Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας προγράμματα που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τη θερμοκρασία των κύριων συσκευών "θέρμανσης", δηλαδή:

  • Ανεμιστήρας ταχύτητας - ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία όλων των συσκευών στον υπολογιστή σας σε πραγματικό χρόνο.

  • Prime 95 - Ένα πρόγραμμα που δημιουργεί υψηλό φορτίο στο CPU. Σας επιτρέπει να ελέγχετε τη σταθερότητα του επεξεργαστή και την απόδοση του συστήματος ψύξης του σε ακραίες συνθήκες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοκιμή του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, διαβάστε εδώ.

  • FurMark - πρόγραμμα δοκιμής του γραφικού συστήματος του υπολογιστή. Δημιουργεί αυξημένο φορτίο στην κάρτα γραφικών, ενώ ελέγχει τη θερμοκρασία και τη σταθερότητα της λειτουργίας.

  2. Χρησιμοποιώντας αυτά τα προγράμματα, ελέγξτε τη λειτουργία θερμοκρασίας του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, του σκληρού δίσκου και του chipset της μητρικής πλακέτας του υπολογιστή.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτω από το μέγιστο φορτίο, η θερμοκρασία του σκληρού δίσκου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45 βαθμούς C, ο επεξεργαστής και το chipset της μητρικής κάρτας - 60 βαθμοί C, η κάρτα γραφικών - 85 βαθμούς C.

  Μπορείτε να φορτώσετε τον σκληρό δίσκο χωρίς ειδικά προγράμματα, για παράδειγμα, εκτελώντας τη διαδικασία αρχειοθέτησης ή αντιγραφής ενός μεγάλου αρχείου σε αυτό (ταινία, εικόνα δίσκου, κ.λπ.).

  Αν η θερμοκρασία μιας συσκευής αποδειχθεί ότι είναι κοντά στις παραπάνω παραμέτρους, δεν είναι απαραίτητο να μειώσετε την ταχύτητα του ψύκτη ψύξης.

  Στην περίπτωση όπου οι μέγιστες τιμές είναι ακόμη πολύ μακριά, η ένταση της περιστροφής των ανεμιστήρων μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που περιγράφονται παρακάτω.

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Αφού μειώσετε την ταχύτητα, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη θερμοκρασία των ψυχρών συσκευών. Μην τους επιτρέπετε να υπερθερμανθούν. Θυμηθείτε ότι η παρατεταμένη λειτουργία του υπολογιστή σε δυσμενείς συνθήκες θερμοκρασίας μειώνει την αντοχή του.

  Μειωμένη ταχύτητα ψυγείου μέσω του BIOS

  (με αυτόν τον τρόπο είναι πιο συχνά δυνατό να μειωθεί μόνο η ταχύτητα του ψύκτη CPU)

  Η διαδικασία είναι η εξής:

  1. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις BIOS του υπολογιστή.

  Σχετικά με το τι είναι το BIOS και πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του, διαβάστε εδώ.

  2. Εντοπίστε την παράμετρο "Ταχύτητα ανεμιστήρα CPU" ή με ένα άλλο παρόμοιο όνομα. Συνήθως βρίσκεται στο τμήμα "Παρακολούθηση υλικού" ή "Ενέργεια".

  3. Ρυθμίστε την παράμετρο "Ταχύτητα ανεμιστήρα CPU" στην κατάλληλη τιμή. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι:

  • "Turbo" - αναλαμβάνει βελτιωμένη ψύξη λόγω της μέγιστης ταχύτητας του ανεμιστήρα.

  • "Standart" - κανονική λειτουργία ψύξης.

  • "Αθόρυβο" - η ελάχιστη δυνατή ταχύτητα ανεμιστήρα.

  Επιλέξτε την τελευταία επιλογή. Για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές, πατήστε το πλήκτρο "Esc", στη συνέχεια "F10", στη συνέχεια "Enter".

  Μείωση της ταχύτητας των ψυκτών με τη βοήθεια προγραμμάτων

  (η μέθοδος είναι κατάλληλη για τους ψύκτες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών, σε ορισμένες περιπτώσεις για τον ψύκτη του πλαισίου της μονάδας συστήματος)

  Ένα καθολικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα Ανεμιστήρας ταχύτητας. Ένας σύνδεσμος προς τη σελίδα λήψης διατίθεται στην ενότητα "Προετοιμασία" παραπάνω. Επιτρέπει την αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής των περισσότερων ανεμιστήρων της μονάδας συστήματος, εάν αυτή η δυνατότητα υποστηρίζεται από τη μητρική πλακέτα.

  Για υπολογιστές με μητρική πλακέτα ASUS το πρόγραμμα ASUS AI Σουίτα (μπορείτε να το κατεβάσετε στον επίσημο ιστότοπο της ASUS). Σας επιτρέπει να καθορίσετε την εξάρτηση της ταχύτητας του ανεμιστήρα από τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και άλλων συσκευών.

  Για τις κάρτες γραφικών της σειράς GeForce, μπορείτε να προτείνετε το πρόγραμμα Επιθεωρητής nVidia.

  Το πρόγραμμα δεν απαιτεί εγκατάσταση. Αφού το ξεκινήσετε, κάντε κλικ στο "Show Overclocking", κάντε κλικ στο "OK" στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται. Ανοίγει ο πίνακας για την αλλαγή των παραμέτρων της κάρτας γραφικών.

  Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, πάνω από το πλήκτρο "Ρύθμιση ανεμιστήρα", καταργήστε την επιλογή "Auto" και στη συνέχεια επιλέξτε την επιθυμητή τιμή μετακινώντας το κάθετο ρυθμιστικό δίπλα του. Μπορείτε να ρυθμίσετε οποιαδήποτε ένταση του ανεμιστήρα στην περιοχή από 25% έως 100%. Για να ισχύσουν οι νέες τιμές, πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί "Ρύθμιση ανεμιστήρα".

  Υπάρχουν άλλα παρόμοια προγράμματα που δεν είναι δύσκολο να βρεθούν στο Διαδίκτυο.

  Ταυτόχρονα, πολλοί υπολογιστές δεν υποστηρίζουν τον προγραμματισμό της ταχύτητας ελέγχου των ψύκτες, ή μια τέτοια δυνατότητα είναι πολύ περιορισμένη σε αυτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πρόβλημα επιλύεται αγοράζοντας και εγκαθιστώντας στις μονάδες του συστήματος συσκευές που αλλάζουν την τάση τροφοδοσίας των ανεμιστήρων.

  Μείωση της ταχύτητας των ψυγείων
  με τη βοήθεια ειδικών συσκευών

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών που μειώνουν την ένταση περιστροφής των ψυγείων:

  1. Προσθέστε πρόσθετη αντίσταση χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας. Πρόκειται για συμβατικό αντιστάτη συγκολλημένο στο κύκλωμα παροχής ψυγείου.

  2. Αντίσταση με δυνατότητα ρύθμισης. Σε αντίθεση με τη συσκευή του πρώτου τύπου, επιτρέπει τη "χειροκίνητη" αλλαγή της ταχύτητας του ανεμιστήρα που συνδέεται μέσω αυτού (υπάρχει ένας ειδικός ρυθμιστής σε αυτό).

  Αυτή η συσκευή είναι τοποθετημένη μέσα στη μονάδα συστήματος, η οποία δεν είναι πολύ βολική, επειδή κάθε φορά που χρειάζεται να ανοίξετε τη θήκη του υπολογιστή για να αλλάξετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

  3. Reobas, η οποία είναι μια βελτιωμένη έκδοση της προηγούμενης συσκευής.

  Το Reobas σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ένταση 3 ή περισσότερων ανεμιστήρων (ανάλογα με το μοντέλο). Είναι εγκατεστημένο στην θήκη του υπολογιστή με τέτοιο τρόπο ώστε ο χρήστης να είναι συνεχώς ικανός να αλλάζει την ταχύτητα των ψυκτών που συνδέονται με αυτό (συνήθως στο μπροστινό μέρος της μονάδας συστήματος, στο κελί για DVD-drives).

  Συσκευές που μειώνουν την ταχύτητα των ψυγείων - ένα εργαλείο πιο οικουμενικό και αξιόπιστο από τα προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή και για οπαδούς.

  Το κύριο μειονέκτημα τους είναι η ανάγκη να δαπανήσουν χρήματα για την απόκτηση τους. Ταυτόχρονα, αυτά τα χρήματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Για παράδειγμα, το πιο φθηνό reobas θα κοστίσει $ 20-25. ΗΠΑ. Το κόστος των συσκευών των δύο πρώτων τύπων είναι πολύ χαμηλότερο.

  Το SpeedFan δεν αλλάζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα

  Περιγραφή

  • Όταν προσπαθείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ταχύτητα του ψυγείου στο κύριο παράθυρο του προγράμματος δεν συμβαίνει τίποτα - ο αριθμός των στροφών δεν αλλάζει.
  • Σε χειροκίνητη λειτουργία, ο ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρα λειτουργεί και στην αυτόματη λειτουργία δεν λειτουργεί.

  Λόγος

  1. Εσφαλμένες ρυθμίσεις προγράμματος.
  2. Εσφαλμένη ρύθμιση BIOS.
  3. Δεν υπάρχει υποστήριξη από τον εξοπλισμό.

  Η λύση

  Εάν η χειροκίνητη ρύθμιση των ψυγείων δεν λειτουργεί

  Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι το σύστημα ψύξης και η λειτουργία του.

  Κοιτάξτε την ταχύτητα των οπαδών στο κύριο παράθυρο:

  Αν είναι ίση με 0 σ.α.λ., τότε είτε δεν υπάρχει ψυγείο, είτε δεν λειτουργεί. Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ταχύτητας.

  Ελέγξτε ότι οι ρυθμίσεις του προγράμματος είναι σωστές.

  1. Στην κύρια σελίδα, κάντε κλικ στο κουμπί Διαμόρφωση:

  Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του BIOS.

  Μεταβείτε στο BIOS και βρείτε μια επιλογή με όνομα παρόμοιο με Q-Control ή Έλεγχος ανεμιστήρων. Τις περισσότερες φορές, αυτή η επιλογή βρίσκεται στην ενότητα διαχείρισης ενέργειας (Power).

  Παίξτε γύρω με τις τιμές - Ενεργοποίηση και Απενεργοποίηση. Συμβαίνει ένα από αυτά να εμποδίζει το χειροκίνητο έλεγχο των ανεμιστήρων.

  Αφού απενεργοποιήσατε τον έξυπνο έλεγχο του ψυγείου (Απενεργοποιημένο), είναι απαραίτητο να προσέχετε κατά διαστήματα ώστε η θερμοκρασία του επεξεργαστή να μην υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες τιμές. Αυτό μπορεί να γίνει με το ίδιο SpeedFan ή AIDA64.

  Υποστήριξη υλικού.

  Για τον έλεγχο του συστήματος ψύξης, το τελευταίο πρέπει να συνδεθεί στη μητρική πλακέτα με πρόσθετη καλωδίωση. Κατά κανόνα, ο ψυγείο θα πρέπει να έχει συνδετήρα 4 ακίδων:

  Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο 21ος αιώνας βρισκόταν στην αυλή, υπάρχει ακόμα εξοπλισμός χωρίς υποστήριξη ελέγχου ταχύτητας ανεμιστήρα.

  Εάν δεν κατάφερε να ελέγξει το σύστημα ψύξης

  Αν χρησιμοποιείτε υποδοχή 3 ακίδων, υπάρχουν δύο επιλογές:

  1. Αγοράστε ένα νέο ψυγείο.
  2. Αγοράστε τον προσαρμογέα από 3 ακίδες έως 4:

  Εάν είναι εγκατεστημένο ένα ψυγείο 4 ακίδων, αλλά η ρύθμιση δεν λειτουργεί ούτε στο SpeedFan ούτε στο BIOS.

  Ενημερώστε το BIOS. Δεδομένου ότι το βασικό σύστημα εισόδου-εξόδου είναι ένα πρόγραμμα, υπάρχουν σφάλματα σε αυτό. Η ενημέρωση περιλαμβάνει τη διόρθωσή τους.

  Αν ναι, δεν βοήθησε τίποτα.

  Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι στην ίδια τη μητρική πλακέτα (μικροσυστοιχία ή σφάλμα παραγωγής). Το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε έναν ανεξάρτητο ρυθμιστή ταχύτητας.

  Ακολουθεί ένα άρθρο με ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

  Έλεγχος ανεμιστήρα στην αυτόματη λειτουργία

  Εάν μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα την ταχύτητα, αλλά το SpeedFan δεν αλλάζει αυτόματα όταν αλλάζει η θερμοκρασία. Ελέγξτε τα εξής:

  1. Στο κύριο παράθυρο υπάρχει ένα σημάδι επιλογής Ταχύτητα εξαερισμού:

  Μειώστε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου

  Έτσι συνέβη ότι πολύ απροσδόκητα, αλλά πολύ δυνατά, ο υπολογιστής μου ανακοίνωσε την ύπαρξή του. Την επόμενη φορά που θα ενεργοποιήσετε υπήρχε ένα τέτοιο θόρυβο που τρέχει καθαρότερα ζηλέψει από αυτή τη δύναμη.))) Στο παρελθόν, όλα ήταν ήσυχα, αλλά τώρα ο θόρυβος από τη λειτουργία του ψυγείου Προκαλεί σοβαρό ερεθισμό. Τι πρέπει να κάνω; Η έξοδος είναι προφανής - ρυθμίστε την ταχύτητα των ανεμιστήρων.

  Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό:

  1. Μειώστε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου προγραμματικά.

  Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω για το σημείο 1 - δηλ. πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα SpeedFan για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής των ψυγείων.

  Σημειώνω ότι ο έλεγχος της ταχύτητας του ανεμιστήρα μπορεί να κανονιστεί ακόμη και με το BIOS μητρική πλακέτα και προγράμματα όπως το RivaTuner (βοηθητικό πρόγραμμα για την εργασία με κάρτες γραφικών από την ATI και NVIDIA) και ATI Tray Tools (λογισμικό για τη ρύθμιση κάρτες γραφικών μόνο για επεξεργαστή AMD). Αλλά δεν θα εξετάσω τη λειτουργικότητα αυτών των προγραμμάτων εδώ.

  Πηγαίνουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του προγραμματιστή Alfredo Milani Comparetti -

  και κάντε λήψη της διανομής

  Μέχρι σήμερα, η κυκλοφορία του προγράμματος SpeedFan έρχεται με ψηφιακή τιμή 4,45

  Εγκαταστήστε και εκτελέστε το πρόγραμμα. Βλέπουμε την κύρια οθόνη του προγράμματος

  Το πρόγραμμα μπορεί να είναι Russified κάνοντας κλικ στο Configure - Options και επιλέγοντας τη γλώσσα "Russian" στο παράθυρο Language επιλέγοντας Ok. Τώρα το πρόγραμμά μας μοιάζει με αυτό:

  Αν ναι, τότε το πρόγραμμα SpeedFan βεβαιώνει ότι υποστηρίζει τη μητρική σας πλακέτα. Εάν όλα τα παράθυρα είναι κενά, μεταβείτε στην καρτέλα Συχνότητα και στο αναπτυσσόμενο μενού της Μητρικής κάρτας προσπαθήστε να βρείτε τη "μητρική πλακέτα".

  Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο, μπορείτε να δείτε ποιες μητρικές υποστηρίζουν το πρόγραμμα και για ποιο λόγο θα είναι άχρηστο.

  Εάν η δοκιμή αυτή περάσει επιτυχώς, τότε η εργασία με το SpeedFan μπορεί να κατασκευαστεί με δύο τρόπους:

  1. Γρήγορη εγκατάσταση

  Εάν δεν θέλετε να το χάος με τις ρυθμίσεις του προγράμματος, και, για να είμαστε δίκαιοι, διαπιστώνω ότι είναι αρκετά λειτουργικό και είναι σε θέση όχι μόνο για τη ρύθμιση όλων ταχύτητα περιστροφής είναι στο σύστημα ανεμιστήρα, αλλά και για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας από τις κάρτες και μητρικές επεξεργαστή γραφικών, καθώς και σκληρούς δίσκους, ακολουθήστε τα εξής:

  - στα κύρια παράθυρα του προγράμματος

  ορίστε την ποσοστιαία τιμή σε 50% μικρότερη από την ονομαστική τιμή. Θα ακούσετε αμέσως ότι ο θόρυβος μειώνεται πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανεμιστήρες περιστρέφονται πιο αργά!

  Κατ 'αρχήν, αυτό μπορεί να είναι περιορισμένο, επειδή το επιθυμητό αποτέλεσμα έχει ήδη επιτευχθεί.)))

  2. Ευέλικτη ρύθμιση

  Αυτή η ρύθμιση είναι ότι σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν κανόνα που θα αλλάζει αυτόματα την ταχύτητα του ανεμιστήρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του σιδήρου που ψύχεται.

  Για να το κάνετε αυτό, ελέγξτε τη θυρίδα στο πλαίσιο ελέγχου Αυτόματη ταχύτητα των ανεμιστήρων

  και μεταβείτε στο στοιχείο Διαμόρφωση. Στο ανοιχτό παράθυρο

  δείτε τη θερμοκρασία, για παράδειγμα, τον επεξεργαστή

  ή σκληρό δίσκο

  ή ολόκληρο το σύστημα

  Επιλέγοντας τα πλαίσια ελέγχου

  θα συνδέσουμε το έργο τους σε μια ορισμένη θερμοκρασία, θέτοντας την απαραίτητη αξία για εμάς στο παρακάτω πεδίο

  Τώρα το πρόγραμμα θα μειώσει αυτόματα την ταχύτητα του ανεμιστήρα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και θα μεγιστοποιηθεί - εάν η θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στις ρυθμίσεις υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο (στην περίπτωσή μας είναι 50 βαθμούς Κελσίου)

  Αλλά αυτό δεν είναι όλα, τώρα πρέπει να διαμορφώσετε τους επιλεγμένους οπαδούς. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την καρτέλα Ταχύτητα

  και καθορίστε για τους προηγουμένως επιλεγμένους ανεμιστήρες τη μέγιστη και την ελάχιστη ταχύτητα περιστροφής. Για παράδειγμα, επιλέξτε Speed01 και δημιουργήστε την απαραίτητη ταχύτητα περιστροφής σε% του μέγιστου περίπου αυτού

  μην ξεχάσετε να ελέγξετε το κουτί εδώ

  Το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσετε την περίοδο μετά την οποία η ταχύτητα του ανεμιστήρα θα αλλάξει με την προκαθορισμένη θερμοκρασία. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την καρτέλα Επιλογές, υπάρχει ήδη η προεπιλεγμένη Delta για τις ταχύτητες του ανεμιστήρα είναι 10 μονάδες (αφήστε αυτήν την τιμή) και σημειώστε δίπλα στην πλήρη ταχύτητα των ανεμιστήρων στην έξοδο

  Πατήστε OK, ελέγχοντας ξανά ότι έχουμε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Auto Speed ​​of Fans.

  Τώρα η SpeedFan θα διαχειριστεί τους ψύκτες σας, πράγμα που θα μειώσει σημαντικά το θόρυβο της μονάδας συστήματος.

  Προσωπικά, χρησιμοποιώ τον πρώτο τρόπο προσαρμογής της ταχύτητας των οπαδών - μόνο μερικά κλικ και ο ήχος σταματά. Σημειώνω ότι στο πρόγραμμα οικιακής επιφάνειας εργασίας που υποστηρίζεται με την εγκατεστημένη μητρική πλακέτα, στον υπολογιστή γραφείου απογοητεύτηκα. Γίνε λοιπόν έτοιμος και σε αυτή την ευθυγράμμιση.

  Όσο για την πιο λεπτή ρύθμιση, δεδομένου του δεύτερου τρόπου - τότε είναι ένας ερασιτέχνης. Και τότε θα δώσω μια προειδοποίηση - όχι όλοι οι οπαδοί ενημερώνουν σωστά την SpeedFan για την πραγματική ταχύτητα περιστροφής τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν το πρόγραμμα εμφανίζει τιμές 25-30%, οι ψύκτες γενικά μπορούν να σταματήσουν. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να είναι χωρίς εμπιστοσύνη στα προγράμματα, να παρακολουθεί το έργο τους και να διορθώνει λογικά τη διαδικασία της περιστροφής των ψυγείων!)))

  Αυτόματος έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα για μείωση θορύβου

  Μερικές φορές το buzz από τη μονάδα συστήματος δεν σας επιτρέπει να απολαμβάνετε σιωπή ή συγκέντρωση. Σε αυτό το άρθρο θα σας πει πώς να ρυθμίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος για τα Windows XP / 08.07.10, και στο τέλος θα δείξει στο βίντεο με περισσότερες λεπτομέρειες την όλη διαδικασία.

  Γιατί οι οπαδοί είναι θορυβώδεις και ποιοι είναι οι τρόποι επίλυσης;

  Με την εξαίρεση των ειδικών τροποποιήσεων χωρίς ανεμιστήρα, υπάρχουν δύο ή περισσότερα ψυγεία σε κάθε υπολογιστή: στο τροφοδοτικό, στον επεξεργαστή, στην κάρτα γραφικών, στην περίπτωση και σε άλλα. Και ο καθένας με τον τρόπο του κάνει θορύβους, και αυτό είναι άσχημα νέα. Πολλοί είναι μόνο συνηθισμένοι στο θόρυβο του systemnik τους και πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να είναι έτσι. Ίσως πρέπει, αλλά δεν είναι απαραίτητο! Σε 99% των περιπτώσεων, ο θόρυβος από τον υπολογιστή μπορεί να μειωθεί κατά 10% -90%, και αυτό είναι καλά νέα.

  Όπως καταλαβαίνετε ήδη, η θορυβωδία επιτυγχάνεται με τη μείωση του θορύβου από τους ψύκτες. Αυτό είναι δυνατό με τη χρήση πιο ήπιων, από τη φύση, ψύκτες, ή με τη μείωση της ταχύτητας των υπαρχόντων. Φυσικά, μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα σε τιμές που δεν απειλούν την υπερθέρμανση του υπολογιστή! Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται για αυτή τη μέθοδο. Ακόμη περισσότερο μείωση του θορύβου θα βοηθήσει τα προγράμματα να μειώσουν το γάδο από το σκληρό δίσκο.

  Έτσι, για να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις επιλογές:

  1. Πρόγραμμα για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής των ψυγείων
  2. "Ευφυές" σύστημα ελέγχου ταχύτητας, συνδεδεμένο στο BIOS
  3. Βοηθητικά προγράμματα από τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας, του φορητού υπολογιστή ή της κάρτας γραφικών
  4. Χρησιμοποιήστε μια ειδική συσκευή - ένα reobas
  5. Για τεχνητή μείωση της τάσης τροφοδοσίας του ανεμιστήρα

  Ποιος ελέγχει κανονικά το BIOS, δεν μπορεί να διαβάσει περαιτέρω. Αλλά συχνά το BIOS ρυθμίζει επιφανειακά μόνο την ταχύτητα, χωρίς να τις υποτιμά σε αθόρυβες και ακόμα αποδεκτές τιμές. Βοηθητικά προγράμματα από τον κατασκευαστή, κατά καιρούς, ο μόνος τρόπος για να επηρεάσει τους οπαδούς, επειδή τα προγράμματα τρίτων συχνά δεν λειτουργούν σε ασυνήθιστες μητρικές και φορητούς υπολογιστές. Θα αναλύσουμε το βέλτιστο - τον πρώτο τρόπο.

  Λογισμικό διαχείρισης ψύξης SpeedFan

  Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό και εντελώς δωρεάν πρόγραμμα. Υποθέτω ότι θα είμαι λίγο απογοητευμένος αμέσως, λέγοντας ότι αυτό το πρόγραμμα δεν λειτουργεί σε όλους τους φορητούς υπολογιστές, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και δεν θα ρυθμίσετε την ταχύτητα αυτών των οπαδών που η μητρική πλακέτα από το BIOS δεν μπορεί να ελέγξει. Για παράδειγμα, από το BIOS μου, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαχείριση ψύκτη SmartFan μόνο για τη CPU. Αν και μπορείτε να παρακολουθήσετε τους τρέχοντες κύκλους εργασιών για άλλα δύο.

  Διαφορετικά, ενδέχεται να προκύψει η ακόλουθη κατάσταση. Όταν φορτώνεται το πρόγραμμα SpeedFan, η τρέχουσα ταχύτητα διαβάζεται και γίνεται αποδεκτή ως μέγιστη. Επομένως, εάν αυτό το BIOS δεν έχει ξεδιαλύνω τον ανεμιστήρα στη μέγιστη ταχύτητα, τότε το πρόγραμμα δεν θα είναι σε θέση να το κάνει.

  Κάποτε έτσι συνέβη ότι στο χρόνο φόρτωσης του προγράμματος του ψυγείου στο περιστρεφόμενο CPU με ταχύτητα 1100 στροφές / λεπτό, και SpeedFan δεν θα οριστεί μεγάλη αξία. Ως αποτέλεσμα, ο επεξεργαστής έχει θερμανθεί μέχρι 86 μοίρες! Και το παρατήρησα τυχαία, όταν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου φορτίου δεν περίμενα τον θόρυβο από τον ανεμιστήρα. Ευτυχώς τίποτα δεν καίγεται, αλλά ο υπολογιστής δεν μπορούσε να ανάψει...

  Τρέξιμο και Εμφάνιση του Προγράμματος

  Κατεβάστε και εγκαταστήστε την εφαρμογή από τον επίσημο ιστότοπο.

  Κατά την πρώτη εκκίνηση θα υπάρχει ένα συνηθισμένο παράθυρο με την προσφορά της βοήθειας για τις λειτουργίες του προγράμματος. Μπορείτε να ελέγξετε αυτό το πλαίσιο ώστε να μην εμφανίζεται πλέον και να το κλείνετε. Στη συνέχεια, η SpeedFan θεωρεί τις παραμέτρους των τσιπ στη μητρική πλακέτα και τις τιμές των αισθητήρων. Μια ένδειξη της επιτυχούς εφαρμογής θα είναι ένας κατάλογος με την τρέχουσα ταχύτητα του ανεμιστήρα και τις θερμοκρασίες εξαρτημάτων. Αν οι οπαδοί δεν βρεθούν, τότε το πρόγραμμα δεν θα μπορέσετε να βοηθήσετε. Μεταβείτε στην επιλογή "Ρύθμιση -> Επιλογές" και αλλάξτε τη γλώσσα σε "Ρωσικά".

  Όπως μπορείτε να δείτε, δείχνει επίσης το φορτίο του επεξεργαστή και τις πληροφορίες από τους αισθητήρες τάσης.

  Στο μπλοκ "1" υπάρχει ένας κατάλογος ανιχνευτών ταχύτητας που έχουν ανιχνευθεί με ψύκτες με ονόματα Fan1, Fan2... και ο αριθμός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό, τι στην πραγματικότητα είναι (όπως στην εικόνα). Δώστε προσοχή στις τιμές, για παράδειγμα ο Fan2 και ο δεύτερος Fan1 έχουν πραγματικές παραμέτρους 2837 και 3358 σ.α.λ. (rpm), ενώ τα υπόλοιπα σε μηδενικά ή με σκουπίδια (στην εικόνα 12 σ.α.λ. τα σκουπίδια). Το περιττό θα καταργήσουμε αργότερα.

  Στο μπλοκ "2" εμφανίζονται οι αισθητήρες θερμοκρασίας που εντοπίστηκαν. GPU Είναι ένα chipset γραφικών, HD0 - σκληρό δίσκο, CPU - CPU (αντί για CPU στο Temp3) και το υπόλοιπο είναι σκουπίδια (δεν μπορεί να είναι 17 ή 127 μοίρες). Σε αυτό το μειονέκτημα του προγράμματος, ότι πρέπει να μαντέψετε πού είναι αυτό (αλλά τότε θα μετονομάσουμε τους αισθητήρες οι ίδιοι όπως απαιτείται). Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να κατεβάσετε γνωστές διαμορφώσεις στον ιστότοπο, αλλά η διαδικασία δεν είναι απλή και περίπλοκη από τα αγγλικά.

  Αν δεν είναι σαφές ποια παράμετρος είναι υπεύθυνος για τι, μπορούμε να δούμε την τιμή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του υπολογιστή και αισθητήρες, όπως AIDA64 και να συγκρίνουν με αυτά που ορίζονται στο πρόγραμμα SpeedFan να γνωρίζουν ακριβώς πού οποιαδήποτε ταχύτητα και η θερμοκρασία ανάγνωση (στο βίντεο κάτω από το άρθρο Θα σας δείξω όλα).

  Και στο μπλοκ "3" έχουμε προσαρμογές ταχύτητας Speed01, Speed02... με το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα περιστροφής ως ποσοστό (μπορεί να εμφανιστούν ως PWM1, PWM2... διαβάστε περισσότερα δείτε το βίντεο). Προς το παρόν, πρέπει να καθορίσουμε ποιο Speed01-06 επηρεάζει το FanX. Για να το κάνετε αυτό, αλλάξτε τις τιμές καθεμιάς από 100% σε 80-50% και δείτε αν η ταχύτητα οποιουδήποτε ανεμιστήρα έχει αλλάξει. Θυμηθείτε ποια ταχύτητα επηρεάζει τον Fan.

  Ρύθμιση του SpeedFan

  Έτσι φτάσαμε στις ρυθμίσεις. Πατάμε το πλήκτρο "Ρύθμιση" και πρώτα απ 'όλα θα ονομάσουμε όλους τους αισθητήρες με σαφή ονόματα. Στο παράδειγμά μου, θα διαχειριστώ προγραμματικά τον ψύκτη CPU.

  Στο «θερμοκρασίες» να βρει ένα συγκεκριμένο επεξεργαστή στο προηγούμενο βήμα, έναν αισθητήρα θερμοκρασίας (σε Temp3 μου) και κάντε κλικ σε αυτό το πρώτο φορά, στη συνέχεια, μια δεύτερη για μια ακόμη φορά - τώρα μπορείτε να εισάγετε οποιοδήποτε όνομα, για παράδειγμα, «CPU Temp». Στη ρύθμιση εγγράφεται κάτω από την επιθυμητή θερμοκρασία, η οποία θα διατηρήσει το πρόγραμμα με τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα-περιστροφής του ανεμιστήρα, και μία θερμοκρασία συναγερμού στην οποία περιλαμβάνει τη μέγιστη ταχύτητα.

  Έβαλα 55 και 65 μοίρες, αντίστοιχα, αλλά για κάθε άτομο, πείραμα. Σε πολύ χαμηλή καθορισμένη θερμοκρασία, οι ανεμιστήρες θα γυρίζουν πάντα στις μέγιστες στροφές.

  Στη συνέχεια ξεδιπλώστε τον κλάδο και αφαιρέστε όλα τα checkmarks, εκτός από το Speed0X, το οποίο ρυθμίζει τον επεξεργαστή FanX (το έχουμε ήδη καθορίσει προηγουμένως). Στο παράδειγμά μου, αυτό είναι Speed04. Επίσης, αφαιρέστε το τικ από όλες τις άλλες θερμοκρασίες, τις οποίες δεν θέλουμε να δούμε στο κύριο παράθυρο του προγράμματος.

  Στην καρτέλα των οπαδών, βρίσκουμε απλά τους σωστούς οπαδούς, καλέστε τους όπως θέλετε και απενεργοποιήστε τις περιττές.

  Προχωρήστε στην καρτέλα "Ταχύτητα". Βρισκόμαστε σε αυτό το Speed0X, το οποίο είναι υπεύθυνο για το ψύκτη που θέλουμε, το μετονομάζουμε (για παράδειγμα, στην ταχύτητα CPU) και εκθέτουμε τις παραμέτρους:

  • Ελάχιστο - το ελάχιστο ποσοστό της μέγιστης ταχύτητας που μπορεί να εγκαταστήσει το πρόγραμμα
  • Μέγιστο - αντίστοιχα, το μέγιστο ποσοστό.

  Έχω τουλάχιστον 55% και το πολύ 80%. Είναι εντάξει ότι το πρόγραμμα δεν θα είναι σε θέση να ορίσει την τιμή στο 100%, επειδή στην καρτέλα "Θερμοκρασίες", ρυθμίσαμε το κατώφλι συναγερμού στο οποίο αναγκάζεται το 100% των στροφών. Επίσης για τον αυτόματο έλεγχο μην ξεχάσετε να βάλετε ένα σημάδι επιλογής "Αυτόματη αλλαγή".

  Κατ 'αρχήν, αυτό είναι όλο. Τώρα μεταβείτε στο κύριο παράθυρο SpeedFan και βάλτε ένα σημάδι «Avtoskorost εξαερισμού-σης» και απολαύστε την αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής από την πρώτη φορά δεν θα λειτουργήσει βέλτιστα προσαρμόσετε τον εαυτό σας, το πείραμα και αφήστε τις κατάλληλες παραμέτρους, αξίζει τον κόπο!

  Περισσότερες επιλογές

  Το πρόγραμμα SpeedFan έχει μια δέσμη λειτουργιών και παραμέτρων, αλλά δεν θα πάω σε αυτά, γιατί αυτό είναι το θέμα ενός ξεχωριστού άρθρου. Ας θέσουμε μερικά ακόμη checkmarks στην καρτέλα "Διαμόρφωση -> Επιλογές"

  • Η εκκίνηση κατέρρευσε - για το SpeedFan να τρέχει αμέσως σε καταρρεύσει μορφή. Εάν όχι, τότε όταν ξεκινάτε τα Windows, το κύριο παράθυρο του προγράμματος θα κρεμάσει στην επιφάνεια εργασίας. Αν το πρόγραμμα δεν ξεκινά με τα Windows, απλά προσθέστε τη συντόμευση στην εκκίνηση.
  • Στατικό εικονίδιο - Προτιμώ να ορίσω ότι στο δίσκο συστήματος αντί για ψηφία απλά ένα εικονίδιο προγράμματος
  • Συρρίκνωση κατά το κλείσιμο - Ορίστε ότι όταν κάνετε κλικ στο "σταυρό" το πρόγραμμα δεν είναι κλειστό, και έλασης στο δίσκο συστήματος (κοντά στο ρολόι)
  • Οπαδοί πλήρους ταχύτητας στην έξοδο - αν δεν έχει ρυθμιστεί, τότε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η ψυχρότερη ταχύτητα θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση με εκείνη όταν έκλεισε. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανείς για να τα διαχειριστεί, ο υπολογιστής μπορεί να υπερθερμανθεί.

  Λοιπόν, όλα πήγαν έξω, το πρόγραμμα λειτουργεί, οι στροφές ρυθμίζονται αυτόματα; Ή μήπως χρησιμοποιείτε άλλους τρόπους; Ελπίζω ότι οι πληροφορίες ήταν χρήσιμες για εσάς. Μην είστε τεμπέλης για να το μοιραστείτε με τους φίλους σας, θα σας ευχαριστήσω πολύ!

  Και τώρα ένα βίντεο με λεπτομερή διαμόρφωση του SpeedFan. Σημείωση: Υπήρξε μικρή αποτυχία στο βίντεο. Μετά την χειροκίνητη ρύθμιση του ανεμιστήρα του επεξεργαστή Fan1, η τιμή του δεν επέστρεψε στις 3400 σ.α.λ., αλλά για κάποιο λόγο παραμένει στις 2200 σ.α.λ. Μετά την επανεκκίνηση του προγράμματος, όλα επανήλθαν στο κανονικό. Στις τελευταίες εκδόσεις του SpeedFan στον υπολογιστή μου αυτό δεν ήταν.

  Πώς να μειώσετε την ταχύτητα του ψυγείου της CPU

  Στον υπολογιστή Κατά κανόνα, οι πηγές θορύβου οδηγούν σε μέρη. Πρώτα απ 'όλα, είναι ένας ανεμιστήρας στον ψύκτη CPU, μπορεί επίσης να είναι ένας ανεμιστήρας στο ψυγείο του συστήματος ψύξης τσιπ στην κάρτα γραφικών. Ο θόρυβος μπορεί και αναπνευστήρα από την παροχή ρεύματος, ανεμιστήρα ψύξης της θήκης του υπολογιστή. Λοιπόν, ίσως η πιο χαμηλή πηγή θορύβου στον υπολογιστή είναι σκληροί δίσκοι, εκτός αν φυσικά μιλάμε για έναν παλιό υπολογιστή όπως το "Pentium 166".
  Από όλα τα παραπάνω, ο πιο δυνατός και πιο επίμονος θόρυβος σε έναν σύγχρονο υπολογιστή είναι ο θόρυβος του ανεμιστήρα στον επεξεργαστή. Θόρυβος, που δημοσιεύονται από άλλες συσκευές δεν είναι έτσι πιο δυνατά, να επικεντρωθεί σε αυτό, εκτός από μερικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, όταν το κροταλισμένο σώμα κουδουνίζει (ισχύει για τους παλαιότερους υπολογιστές).

  Οι λόγοι για τον αυξημένο θόρυβο του ανεμιστήρα στη μονάδα συστήματος του υπολογιστή μπορεί να είναι αρκετοί:

  • Φοράτε, εξάτμιση λίπους στα έδρανα του ανεμιστήρα.
  • Σφράγιση, φράξιμο των πλεγμάτων του ψυγείου.
  • Η εσφαλμένη ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι ρυθμισμένη στο μέγιστο.
  • Φτηνές κινέζικο ψυγείο χωρίς όνομα (επιλογή μου από το δρόμο).

  Πώς να μειώσετε το θόρυβο ενός ανεμιστήρα του υπολογιστή;

  Συχνά, οι σύγχρονοι υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με αρκετά θορυβώδη ψύκτες, που λειτουργούν με ταχύτητα που υπερβαίνει την ελάχιστη απαιτούμενη ταχύτητα για την ψύξη του επεξεργαστή του υπολογιστή. Υπερβολικά υπερβολική ταχύτητα ανεμιστήρα είναι οι κύριοι προκαλούν αυξημένο θόρυβο από τον ανεμιστήρα του υπολογιστή. Επομένως, για να μειώσετε ή να αφαιρέσετε θόρυβο από το ψυγείο του υπολογιστή, μειώστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα στο ψυγείο. Το πιο σημαντικό για μια κάρτα γραφικών και έναν επεξεργαστή, με τους ανεμιστήρες στο τροφοδοτικό, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, γιατί με αυτούς ολόκληρος ο υπολογιστής κρυώνει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε μείωση του θορύβου, αφήνοντας ταυτόχρονα την ψύξη του υπολογιστή σε αποδεκτό επίπεδο. Δηλαδή, για να επιλέξετε τη βέλτιστη αναλογία της απόδοσης του συστήματος ψύξης στον εκπεμπόμενο θόρυβο του ψυγείου.

  Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μείωσης της επιλογής του ψυγείου:

  1. Ενεργοποίηση στο BIOS, λειτουργίες, αυτόματος έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα

  Λειτουργεί από την αρχή, τόσο περισσότερο η απόδοση της εφαρμογής (παιχνίδια, επεξεργασία βίντεο), τόσο πιο γρήγορα ο ανεμιστήρας περιστρέφεται στον ψυγείο. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται από πολλές μητρικές πλακέτες: ASUS (Q-Fan control), Gigabyte (Έλεγχος ανεμιστήρα Smart), MSI (Fan Control) και άλλους κατασκευαστές.

  Εξετάστε το παράδειγμα Μητρική πλακέτα ASUS λειτουργία Q-Fan Control

  Εμείς μπαίνουμε BIOS, πέφτουμε στο τμήμα Κύρια

  Από το τμήμα Κύρια μεταβείτε στην ενότητα Ισχύς και στην επιλεγμένη γραμμή Παρακολούθηση υλικού

  Αλλαγή της αξίας των συμβολοσειρών Έλεγχος Q-ανεμιστήρα CPU και Σασί Q-Fan Control σε Ενεργοποιήθηκε

  Στη συνέχεια θα εμφανιστούν οι πρόσθετες ρυθμίσεις Προφίλ ανεμιστήρα CPU και Προφίλ ανεμιστήρα πλαισίου.
  Σε αυτές τις γραμμές, μπορείτε να επιλέξετε τρεις τρόπους λειτουργίας:
  - Άνθρωποι - αυτό είναι μια παραγωγική λειτουργία?
  - Αθόρυβο - αυτή είναι η πιο ήσυχη λειτουργία.
  - Βέλτιστο - Πρόκειται για μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ παραγωγικής και ήσυχης.

  Στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί [F10], συμφωνείτε με τις αλλαγές [ΝΑΙ] και έξοδο από bios.

  2. Μειώστε την τάση στον ψυγείο

  Στην καρδιά της μεθόδου είναι η μέθοδος μείωσης της τάσης στο κύκλωμα μεταξύ της πηγής και του ανεμιστήρα. Προκειμένου να για να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, μπορείτε αρχείου στον ανεμιστήρα χαμηλότερη τάση. Η ονομαστική τιμή για τον ανεμιστήρα είναι τάση 12 Volt. Και η συνολική προδιαγραφή (ταχύτητα, στάθμη θορύβου, κατανάλωση ρεύματος κλπ.) Υποδεικνύεται για την ονομαστική τάση. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε τον ανεμιστήρα μας σε άλλες τρεις τάσεις:

  • +12 βολτ.
  • +7 Volts;
  • +5 Volts.

  Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο Συνδέσεις Molex, που υπάρχει σε επαρκή ποσότητα σε όλες τις σύγχρονες μονάδες ισχύος.

  Πώς να αποσυναρμολογήσετε τον ακροδέκτη 4 ακίδων MOLEX;
  Το πλαστικό κάλυμμα στερεώνεται μουστάκι 4 μεταλλικές επαφές για να τους πάρει, θα πρέπει να λυγίσει τον αποστάτη (κεραίες) λαβίδες προς τα κάτω και πιέστε το pin. Τραβώντας το καλώδιο, αφαιρέστε προσεκτικά το καλώδιο με τον πείρο, δείτε τη φωτογραφία.

  Ομοίως, πρέπει να αφαιρέσετε τα καλώδια τροφοδοσίας από το υποδοχή ανεμιστήρα cpu. Εξάγουμε μόνο τα καλώδια ισχύος, δηλαδή + 12V και γείωση (μείον).

  Τώρα, τα εξαγόμενα καλώδια συνδέονται με το molex συνδετήρα σύμφωνα με το σύστημα, από την αρχή έως "+7" volts, αν συνεχίσει να κάνει πολύ θόρυβο, τότε +5 βολτ, δείτε ότι ο λόγος στροφών ανά λεπτό προς θόρυβο είναι ο βέλτιστος. Μην ξεχνάτε την πολικότητα (στο "+" υπάρχει το κίτρινο / κόκκινο σύρμα).

  Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι ένας προσαρμοστής +7Β ή +5Β όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

  3) Ρύθμιση της ταχύτητας του ψυγείου με τη βοήθεια ενός reobas

  Reobas - συσκευή για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων (ψύκτες). Κατά κανόνα, τα reobas είναι εγκατεστημένα στη θύρα 5.25 ", αλλά είναι δυνατή και η εγκατάσταση στη θύρα 3.5". Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πάνελ αυτού του είδους - με πρόσθετα τερματικά USB, εισόδους ήχου και πρόσθετα εξαρτήματα. Μπορείτε να αγοράσετε επώνυμα reobas ZALMAN, SKYTHE, AeroCOOL και άλλους κατασκευαστές ή να παράγουν απλά reobas με τα χέρια σας από τα διαθέσιμα ραδιοσυστήματα.

  Μάρκα πολυλειτουργικές reobas με παρακολούθηση θερμοκρασίας AeroCool Touch 2000

  Οπτικό διάγραμμα μιας σπιτικής μπανάνας

  Για να συναρμολογήσετε ένα σπιτικό reobas θα χρειαστείτε τα παρακάτω ραδιοσυσκευάσματα:

  • Σταθεροποιητής τάσης KR142EN12A, αναλογικό LM7805;
  • Ανθεκτική αντίσταση 320 Ohm;
  • Αντίσταση κοπής 4.7 kOhm;
  • Εναλλασσόμενη αντίσταση 1 kΩ.

  Αυτό το σχέδιο επιτρέπει στη χειροκίνητη λειτουργία να ρυθμίσει την τάση από 1,5 έως 11,8 βολτ. Η τάση κατωφλίου για την εκκίνηση των λεπίδων ανεμιστήρα είναι 3,5 βολτ.

  Στο τέλος του άρθρου, προτείνω παρακολουθήστε το βίντεο, στην οποία παρουσιάζεται, πώς με τη βοήθεια μιας αντίστασης είναι δυνατό να μειωθεί η ταχύτητα του ψυγείου:

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το SpeedFan για τον έλεγχο της ταχύτητας του ψυγείου;

  Το SpeedFan σας επιτρέπει να ρυθμίζετε με ακρίβεια την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του ψυγείου που είναι συνδεδεμένες στη μητρική πλακέτα με ένα βύσμα 3 ακίδων. Θα προσπαθήσουμε να αποσυναρμολογήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μέρη. Συνεχίζουμε λοιπόν.

  1. Εκτελέστε το SpeedFan. Για πιο βολική χρήση, μεταβείτε στη ρωσική (όπου μπορείτε να διαβάσετε αυτό στην απάντηση στην ερώτηση "Πού μπορώ να βρω SpeedFan στα ρωσικά;").

  2. Κοιτάξτε την ταχύτητα του ανεμιστήρα CPU. Στην περίπτωση αυτή, αυτή η τιμή είναι 2880 σ.α.λ. (στροφές ανά λεπτό, δηλ. Στροφές ανά λεπτό). Τώρα κοιτάξτε κάτω και δείτε 4 πεδία PWM με ποσοστά. Με τη μέθοδο της «επιστημονικής βούλωσης», ή μάλλον, μειώνοντας εναλλάξ την απόδοση κάθε διακόπτη, διαπιστώνουμε ότι ο δεύτερος διακόπτης είναι υπεύθυνος για την ταχύτητα αυτού του ψυγείου. Η τιμή της μπορεί να μειωθεί αμέσως στο απαιτούμενο επίπεδο, επιλέγοντας ένα "άνετο" επίπεδο θορύβου και ο ανεμιστήρας του ψυγείου θα γυρίσει σταθερά γύρω από την ταχύτητα που του έχει δοθεί. Αλλά υπάρχει μια άλλη επιλογή - πιο ευέλικτη.

  3. Μεταβείτε στη Διαμόρφωση και ανοίξτε την καρτέλα Ταχύτητα. Εδώ βλέπουμε όλα τα ίδια 4PWM. Μας ενδιαφέρει το δεύτερο.

  4. Κάντε κλικ πάνω του και κάτω από τις τιμές Minimum και Maximum, με τη βοήθειά σας μπορείτε να ρυθμίσετε το εύρος στροφών των λεπίδων του ανεμιστήρα. Αλλάξτε τις στις επιθυμητές τιμές και επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Αυτόματη τροποποίηση. Πατάμε OK.

  5. Στο κύριο παράθυρο του προγράμματος, κάτω από το κουμπί Διαμόρφωση, υπάρχει ένα στοιχείο Ταχύτητα των ανεμιστήρων. Το επισημαίνουμε με μια σημαία και εξετάζουμε το αποτέλεσμα.

  6. Η αξία των πεδίων PWM2 και CPU0Fan μειώθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι κάναμε τα πάντα σωστά. Μην ξεχάσετε να παρακολουθήσετε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή, ώστε να μην τον απενεργοποιήσετε.

  Εάν, παρά τη μεταβολή της ταχύτητας του ψυγείου, ο θόρυβος παραμένει αρκετά ισχυρός, είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσετε τον ίδιο τον ψύκτη, να τον καθαρίσετε και να τον λιπάνετε.

  Πώς να μειώσετε την ταχύτητα του ψυγείου της CPU

  100 Ohm, είναι καλύτερο να το κολλήσετε. Είναι συγκολλημένο από δύο καρφίτσες μαζί. Συγκολλήστε σε ένα τμήμα καλωδίων. Ξεκινήστε τον υπολογιστή και ρυθμίστε την ταχύτητα σε αποδεκτή. Off comp. εξατμίστε τη μεταβλητή. Μετρήστε το εισαγόμενο τμήμα της αντίστασης και βρείτε τέτοια αντίσταση από τη μόνιμη (π.χ. MLT-1, MLT-2) συγκόλληση. Έτσι, με τους υπόλοιπους οπαδούς. Εάν υπάρχουν πολλές μεταβλητές, τότε μπορείτε να τις αφήσετε. Εάν δεν υπάρχουν καθόλου μεταβλητές, στη συνέχεια κολλήστε τις αντιστάσεις του MLT 1 ή MLT 2 με αντίσταση

  62 Ohm (62Κ). Αλλά γενικά, από την πρακτική, θα πω ότι αν δεν υπάρχουν μικρές γάτες ή σκυλιά στο σπίτι. είναι ευκολότερο να απενεργοποιήσετε όλες τις φλέβες του σώματος. Αντ 'αυτού ανοίξτε το πλαϊνό κάλυμμα. Η σκόνη θα είναι, αλλά όχι τρομακτική. Μετά από όλα, κατ 'αρχήν, και η λεπίδα του ανεμιστήρα θα πρέπει να πλένονται, αλλά γι' αυτό πρέπει να αφαιρεθούν. Με τον ίδιο σε αυτούς και λίπανση του άξονα του κινητήρα είναι απαραίτητη.

  Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα

  Ένας υπολογιστής διακομιστή ήρθε σε μένα με την ευκαιρία, που εργάζονται άψογα για πολλά χρόνια για τον προορισμό του. Η συσκευή εξακολουθεί να είναι αρκετά "στο επίπεδο" - Intel Xeon 3050; 2.1 GHz. 2 πυρήνες. 5 GB μνήμης RAM. Η κάρτα γραφικών, ωστόσο, είναι μάλλον αδύναμη, αλλά δεν παίζω παιχνίδια, επομένως δεν είναι κρίσιμη. Αποφάσισα να το προσαρμόσω για ερασιτεχνικούς σκοπούς - περιοδικό υλικού, ψηφιακή επικοινωνία... Ο παλιός υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα για τους σκοπούς αυτούς πέθανε τελικά και αμετάκλητα.

  Όλα είναι καλά, αλλά λόγω του μικρού ύψους της θήκης (μόνο 4,5 εκ.) Έχει μικρούς, αλλά πολύ υψηλής ταχύτητας ανεμιστήρες, μέχρι και 7 κομμάτια. Και ζουν σαν αεροπλάνο κατά την απογείωση. Αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται οι μέγιστες επιδόσεις του υπολογιστή, το φορτίο στον επεξεργαστή και οι απαιτήσεις αξιοπιστίας που έχω είναι πολύ λιγότερες από ό, τι στο διακομιστή. Δηλαδή. Μπορείτε να μειώσετε ελαφρώς την ένταση ψύξης μειώνοντας την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων. Κατά συνέπεια, ο θόρυβος θα μειωθεί.

  Έπρεπε να αναζητήσω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της ταχύτητας των οπαδών στους υπολογιστές. Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το θέμα στο Διαδίκτυο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται, περιέχουν ανακρίβειες και μερικές φορές ακόμη και προφανή σφάλματα. Ήταν απαραίτητο, ως συνήθως, να προσεγγίζουμε δημιουργικά το πρόβλημα. Και πώς μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα.

  Ο πιο προφανής και εύκολος τρόπος είναι να μειώσετε την ταχύτητα μέσω των ρυθμίσεων του BIOS. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο «BIOS εγκατάστασης», για να βρουν εκεί μια παράμετρο «CPU Fan Προφίλ», «CPU Fan ελέγχου» ή κάτι τέτοιο, και ορίστε την κατάλληλη τιμή για αυτό, για παράδειγμα, «Σιωπηλή». Εάν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε αυτή η σελίδα δεν μπορεί να διαβαστεί.

  Λοιπόν και τι να κάνει, αν στο BIOS, όπως στην περίπτωσή μου, κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει; Καταλαβαίνουμε περαιτέρω. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την ρύθμιση της ταχύτητας των ανεμιστήρων, για παράδειγμα, "ανεμιστήρας ταχύτητας". Οι συνδέσεις με αυτά τα προγράμματα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα προγράμματα είναι άχρηστα, επειδή εργασία μέσω του BIOS. Εάν το BIOS δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει την ταχύτητα, τότε το πρόγραμμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε πρόσθετο πρόγραμμα. Είναι απίθανο να σκεφτείτε πάντα μια τέτοια παράμετρο όπως την ταχύτητα του ανεμιστήρα και να το ρυθμίσετε γρήγορα.

  Αν δεν γίνει τίποτα προγραμματιστικά, θα πρέπει να λύσετε το πρόβλημα του υλικού. Υπάρχουν τρεις επιλογές για τη σύνδεση των ανεμιστήρων: κυκλώματα δύο, τριών και τεσσάρων καλωδίων.

  Το απλούστερο κύκλωμα δύο συρμάτων. Ο κινητήρας συνδέεται απλά μεταξύ του κοινού καλωδίου και του διαύλου +12 volt. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να μειώσετε την τάση σε αυτήν συνδέοντάς την μεταξύ +5 και +12 βολτ, δηλ. δίνοντας έναν ανεμιστήρα +7 βολτ. Πώς να το κάνετε αυτό είναι σαφές από το σχήμα.

  Προτού βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια από το ψυγείο είναι συνδεδεμένα με +12 V και "γείωση". Μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα πολύμετρο. Εάν υπάρχει ρυθμιστής στο κύκλωμα κινητήρα, όπως συμβαίνει συχνά με τροφοδοτικά, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για σύνδεση τριών ή τεσσάρων καλωδίων, αυτή η μέθοδος ΔΕΝ είναι κατάλληλη. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα λειτουργήσει.

  Ο επόμενος τρόπος για να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι να ενεργοποιήσετε την πρόσθετη αντίσταση στο κύκλωμα ισχύος. Η μέθοδος είναι απλή, κατάλληλη για δύο και, με κάποιες επιφυλάξεις, για ένα σχέδιο τριών καλωδίων σύνδεσης. Η ισχύς της αντιστάσεως είναι τουλάχιστον 1 και κατά προτίμηση 2 watts. Η ονομαστική τιμή επιλέγεται σύμφωνα με την επιθυμητή μείωση ταχύτητας εντός των ορίων των 10... 50 Ohm. Είναι πολύ βολικό να φτιάξετε έναν προσαρμογέα και να τον συνδέσετε μεταξύ του ανεμιστήρα και του πίνακα. Αν είστε τεμπέληδες, αυτοί οι προσαρμογείς μπορούν να αγοραστούν στο Aliexpress.

  Με ένα σχέδιο τριών καλωδίων σύνδεσης, υπάρχει η πιθανότητα ότι μετά την πτώση τάσης στον ηλεκτροκινητήρα ως αποτέλεσμα της σύνδεσης μιας πρόσθετης αντίστασης, το ενσωματωμένο στροφόμετρο θα σταματήσει να λειτουργεί. Συνεπώς, οι στροφές θα εμφανιστούν λανθασμένα στο σύστημα ή δεν θα εμφανιστούν καθόλου. Όλα εξαρτώνται από το εμπορικό σήμα του ανεμιστήρα και μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνο πειραματικά. Στην περίπτωση σύνδεσης τεσσάρων καλωδίων ενός ψυγείου, δεν είναι δυνατή η μοναδική τοποθέτηση πρόσθετου αντιστάτη στο κύκλωμα ισχύος του κινητήρα.

  Στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε σχέδια διαφόρων ρυθμιστών παλμών για ψύκτες τριών συρμάτων, οι οποίοι φαίνεται να τους μετατρέπουν σε ψυκτικούς συλλέκτες τεσσάρων συρμάτων. Δεν συνιστώ να επαναλάβω αυτά τα σχέδια, εδώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Ο ταχομετρητής που είναι ενσωματωμένος στον ανεμιστήρα θα τροφοδοτείται από τάση παλμού και δεν θα λειτουργήσει.

  Στην περίπτωσή μου, δύο από τον ψύκτη στην παροχή ρεύματος συνδέθηκαν σε ένα κύκλωμα δύο καλωδίων, να μειώσει την ταχύτητα περιστροφής τους σε μία αποδεκτή τιμή Διαχείριση μεταγωγής πρόσθετες αντιστάσεις 20 ohms. Πέντε από τις υπόλοιπες ψυκτών συνδέονται μέσω τεσσάρων καλωδίων, για τις οποίες η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη λόγω κακής λειτουργίας του ταχύμετρου και, κατά συνέπεια, την εμφάνιση ενός σφάλματος του συστήματος.

  Μια σπάνια περίπτωση - οι ψύκτες συνδέονται σε ένα κύκλωμα τεσσάρων καλωδίων, η μητρική πλακέτα υποστηρίζει τη ρύθμιση της ταχύτητάς τους και δεν υπάρχουν ρυθμίσεις στο BIOS και το πρόγραμμα Fan Speed ​​δεν λειτουργεί. Ένας πολιτισμένος άνθρωπος είναι απίθανο να είναι σε θέση να κάνει τίποτα σε αυτή την κατάσταση, αλλά εμείς στη Ρωσία είμαστε συνηθισμένοι να επιλύουμε ασυναγώνιστα καθήκοντα.

  Η ταχύτητα του ανεμιστήρα ελέγχεται από τη μέθοδο PWM. Όσο υψηλότερος είναι ο κύκλος λειτουργίας (διάρκεια) των παλμών στην 4η επαφή του συνδετήρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα. Η συχνότητα των παλμών είναι συνήθως περίπου 25 kHz, το πλάτος είναι 3,3 V. Στην περιοριστική περίπτωση, όταν το 4ο καλώδιο έχει σταθερή τάση 3,3 V, η ταχύτητα είναι μέγιστη.

  Έτσι, το πρόβλημα μειώνεται σε μείωση του πλάτους παλμών των παλμών PWM. Μεταξύ του ψυγείου και της μητρικής πλακέτας συμπεριλαμβάνουμε αυτό το κύκλωμα.

  Η τάση τροφοδοσίας 3.3 V μπορεί να ληφθεί από την τροφοδοσία, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ευκολότερο και πιο βολικό να εγκαταστήσετε ένα ξεχωριστό σταθεροποιητή παρά να τραβήξετε ένα πρόσθετο καλώδιο από τον συνδετήρα του υπολογιστή. Η αντίσταση R1 ρυθμίζει την επιθυμητή ταχύτητα του ανεμιστήρα. Μπορεί να ελεγχθεί με τη βοήθεια του ελεύθερα κατανεμημένου προγράμματος HWiNFO,

  Για να κάνω 5 τέτοια χωριστά κανάλια μου φάνηκε περιττή, γιατί όλοι οι ψύκτες ελέγχονται από έναν ελεγκτή, οι συχνότητες και οι φάσεις όλων των παλμών PWM είναι οι ίδιες. Ως εκ τούτου, έκανα απλοποιημένη έκδοση του κυκλώματος 5 καναλιών, χρησιμοποιώντας μόνο μία θήκη 74HC14.

  Η ταχύτητα περιστροφής και των 5 ψυγείων είναι η ίδια και καθορίζεται από τον συντομότερο παλμό ελέγχου. Το κύκλωμα συναρμολογείται σε ξεχωριστή πλακέτα και τοποθετείται σε κενό χώρο στην θήκη.

  Δεν αναφέρομαι σε τυπωμένα κυκλώματα. Τα κυκλώματα είναι απλά και το μέγεθος και η διαμόρφωση των σανίδων καθορίζονται από τον διαθέσιμο ελεύθερο χώρο. Το πλεονέκτημα αυτών των σχημάτων είναι ότι η λειτουργία του συστήματος ελέγχου ταχύτητας δεν διαταράσσεται, δηλαδή. Όταν η θερμοκρασία στην περίπτωση αυξηθεί, η ψυχρότερη ταχύτητα θα αυξηθεί μέχρι το μέγιστο.

  Υπήρξε μια περίπτωση στην πρακτική μου όταν έπρεπε να λύσει το άμεσο αντίθετο πρόβλημα. Ο υπολογιστής περιστρέφεται περιοδικά, όπως αποδείχθηκε, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της CPU. Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το επίπεδο θορύβου, οι προγραμματιστές έχουν υποτιμήσει την ταχύτητα του ψυγείου. Δεν υπήρχαν επιλογές ρύθμισης της ταχύτητας στο BIOS, η θερμοκρασία ελέγχονταν από έναν ξεχωριστό θερμικό αισθητήρα που είχε θερμική επαφή με το ψυγείο. Επίσης μια σπάνια περίπτωση, συνήθως χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα θερμοκρασίας ενσωματωμένο στον επεξεργαστή.

  Για να αυξήσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, αλλά δεν διαταράσσουν το σύστημα θερμικού ελέγχου που μόλις συγκολλητού αισθητήρα παράλληλα θερμοκρασίας αντίστασης φυσιολογικό, μαζεύοντας ονομασία του πειραματικά.

  Σημειώνω ότι είναι αδύνατο να αλλάξετε τη αντίσταση σε σειρά με τον αισθητήρα θερμοκρασίας για να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής. Το χαρακτηριστικό θερμοκρασίας του αισθητήρα δεν είναι γραμμικό, η πρόσθετη αντίσταση θα περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα ελέγχου της ταχύτητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του επεξεργαστή.

  Τα παραπάνω διαγράμματα στο 74HC14 επίσης επιτρέπουν την αύξηση, παρά τη μείωση, της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων που περιλαμβάνονται στο κύκλωμα τεσσάρων συρμάτων. Για να γίνει αυτό, απλά αλλάξτε την πολικότητα όλων των διόδων προς το αντίθετο.