Ομπρέλες εξαερισμού: σκοπός, συσκευή, ποικιλίες και κανόνες εγκατάστασης

Η κουζίνα σας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι γεμάτη με ατμό και καπνούς, και η οροφή πάνω από τη σόμπα αερίου καλύπτεται με στρώματα λίπους. Ο λόγος είναι η απουσία κουκούλας ή η καπνοδόχος δεν επιλέγεται σωστά σύμφωνα με τις παραμέτρους. Για μια επιτυχημένη λύση του προβλήματος προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τους τύπους μηχανικής δομής, τους κανόνες εγκατάστασης και επίσης την ιδιαιτερότητα της επιλογής ενός μοντέλου με παραμέτρους.

Τι είναι αυτό και πώς λειτουργεί;

Οποιαδήποτε καθαριστικά και υγραντήρες αέρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αιθάλη που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πάνω από ένα φυσικό αέριο ή ηλεκτρική κουζίνα χρειάζεστε μια ισχυρή κουκούλα με τρούλο, οι διαστάσεις των οποίων υπερβαίνουν την επιφάνεια της εστίας. Αυτός ο ρόλος παίζεται από μια ομπρέλα. Η συσκευή δεν καταλαμβάνει ένα χρήσιμο χώρο στην κουζίνα, είναι σε κατάσταση αναστολής.

Οι θόλοι εξάτμισης εγκαθίστανται πάνω από οικιακές πλάκες, σε καταστήματα τροφίμων, χημικά εργαστήρια. Οι ομπρέλες χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του αέρα από επιβλαβείς ακαθαρσίες. Τοποθετήστε την κουκούλα σε μια πηγή υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ομπρέλες, αλλά τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και της εγκατάστασης κάθε μοντέλου είναι παρόμοια. Επισκόπηση της δομής μηχανικής ξεκινά με τη συσκευή.

Η βάση της συσκευής είναι μια μεταλλική θήκη - μια θόλος. Στο κέντρο υπάρχει ένα άνοιγμα μέσω του οποίου λαμβάνει χώρα η εισαγωγή βρώμικου αέρα. Ο ρόλος της καμινάδας εκτελείται από τον αγωγό εξαερισμού. Η έξοδος της συσκευής συνδέεται με το κανάλι μέσω μεταλλικού αγωγού.

Ανάλογα με το μοντέλο, η διάταξη εξάτμισης είναι εξοπλισμένη με τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Για την εξαναγκασμένη εκτόξευση μολυσμένων ατμών, εγκαθίσταται ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας στην οπή εξαερισμού του θόλου. Η παρουσία των στροβίλων είναι χαρακτηριστική για όλα τα σύγχρονα εκχυλίσματα.
 • Φίλτρο για την πρόσληψη λιπαρών ακαθαρσιών.
 • Sparker. Το πλέγμα είναι εξοπλισμένο με εξατμίσεις εγκατεστημένες πάνω σε μια ανοικτή πηγή φωτιάς.
 • Φωτισμός. Για ευκολία εργασίας κάτω από τον θόλο μέσα στο περίβλημα τοποθετούνται λάμπες.
 • Τοποθέτηση στοιχείων στερέωσης.

Η ομπρέλα λειτουργεί με την αρχή του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ο βρώμικος αέρας συλλέγεται κάτω από τον θόλο. Ο περιστρεφόμενος στρόβιλος το απορροφά και το τραβάει μέσω του αγωγού στο δρόμο. Το σύστημα φίλτρου καθυστερεί την ανάμιξη λιπών και αιθάλης, αποτρέποντάς τους να συσσωρευτούν στις λεπίδες του ανεμιστήρα.

Τύποι ομπρέλες

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, οι συσκευές χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 1. Τα μοντέλα καυσαερίων έχουν μόνο μία λειτουργία, που αποσκοπεί στην απομάκρυνση βρώμικου αέρα από το δωμάτιο.
 2. Τα μοντέλα τροφοδοσίας και καυσαερίων εκτελούν δύο λειτουργίες: αφαιρέστε τις βρώμικες μάζες ατμών, καθώς και καθαρό αέρα από το δρόμο.

Η παροχή κλινών κλιματισμού τοποθετούνται σε κλειστούς χώρους, όπου η ροή του οξυγόνου είναι περιορισμένη. Η ποσότητα του παρεχόμενου καθαρού αέρα είναι κατά ένα τρίτο μικρότερη από την πρόσληψη βρώμικων αέριων μαζών.

Οι συσκευές εξάτμισης χωρίζονται σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον τύπο κατασκευής:

 • Ένα χαρακτηριστικό των απορροφητικών τοίχων είναι η παρουσία μιας μόνο σειράς φίλτρων που συλλέγουν λίπος. Ο θόλος είναι συνδεδεμένος στον τοίχο πάνω από την εστία ή άλλο εξοπλισμό.
 • Τα νησιωτικά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με δύο σειρές φίλτρων. Οι κουκούλες υψηλής απόδοσης αιωρούνται με καλώδια ή αλυσίδες στην οροφή. Έχουν θόλους πάνω από ελεύθερα μεγάλου μεγέθους συσκευές σε οποιοδήποτε μέρος του δωματίου. Τα ορθογώνια μοντέλα μπορούν να αναρτηθούν από τοίχο.
 • Οι ομπρέλες-μεταβάσεις εγκαθίστανται πάνω από μια ανοικτή πηγή φωτιάς. Στο σπίτι είναι κρεμασμένα πάνω από τα μπράτσα. Ο θόλος πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ένα πλέγμα σπινθηρισμού.

Όλα τα μοντέλα ομπρέλας στη διατομή έχουν τη μορφή ενός τραπεζοειδούς, ενός ορθογωνίου ή ενός τριγώνου. Για τους σκοπούς των κουκούλες είναι οικιακές και βιομηχανικές.

Βιομηχανική

Οι ομπρέλες για βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού είναι μεγάλου μεγέθους, καθώς και η παρουσία ενός ισχυρού ανεμιστήρα. Ένα σύνολο φίλτρων είναι εξοπλισμένο με ειδικές συσκευές συλλογής. Τα καθαρμένα μείγματα λίπους από αυτά στραγγίζουν σε ένα ποτήρι.

Περιοδικά, το δοχείο απαιτεί καθαρισμό και ακολουθεί πλύση με απορρυπαντικό.

Νοικοκυριό

Οι κουκούλες οικιακής χρήσης είναι εξοπλισμένες με φίλτρα μίας χρήσης από χαρτί ή ίνες. Ομπρέλες συνήθως παράγονται σε έναν τύπο τοίχου, όπως στην κουζίνα η σόμπα είναι πιο συχνά στον τοίχο.

Οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με λιγότερο ανεπτυγμένο ανεμιστήρα και οι διαστάσεις υπολογίζονται για την επιφάνεια της επιφάνειας μαγειρέματος της οικιακής πλάκας.

Ποια είναι η διαφορά;

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στις οικιακές και τις βιομηχανικές κουκούλες στις επιδόσεις, τις διαστάσεις, καθώς και τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται. Η αρχή της λειτουργίας είναι η ίδια.

Για ευρύχωρες κουζίνες, κατασκευάζονται οικιακές συσκευές νησιού που είναι οπτικά αδιαίρετες από τα βιομηχανικά μοντέλα.

Με τον τύπο εγκατάστασης, τα στοιχεία εξαερισμού χωρίζονται σε δομές σε εσοχές, επίπεδες και θολωτές.

Ενσωματωμένο

Οι συσκευές ενσωματωμένου τύπου διακρίνονται από την ήσυχη δουλειά. Τοποθετήστε την κουκούλα ακριβώς πάνω από την εστία. Το έργο εκτελείται με τον τρόπο κυκλοφορίας και εξαγωγής αέρα.

Flat

Οι συσκευές εξάτμισης επίπεδου τύπου διαφέρουν οικονομικά και απουσία σωλήνα εξόδου για σύνδεση με τον αγωγό.

Ο καθαρισμός του αέρα οφείλεται στην κυκλοφορία μέσω του φίλτρου. Το μειονέκτημα του μοντέλου είναι η θορυβώδης εργασία, καθώς και η ανάγκη για συχνή αντικατάσταση των φίλτρων.

Θόλος

Μοντέλα τύπου θόλου παράγονται τοίχος και νησί. Οι εργασίες εκτελούνται με τον τρόπο κοπής και κυκλοφορίας αέρα. Οι κουκούλες έχουν υψηλή απόδοση, είναι στερεωμένες στον τοίχο ή αιωρούνται από την οροφή.

Από ποιες ομπρέλες είναι κατασκευασμένες

Στις εσωτερικές επιφάνειες του θόλου δεν εναποτίθενται μόνο λίπη, αλλά και ατμός, χημικά και άλλα επιθετικά συστατικά που προκαλούν διάβρωση. Επιπλέον, συμβαίνει το καταστρεπτικό αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών. Μόνο τα μέταλλα μπορούν να επιβιώσουν σε τέτοιες συνθήκες.

Τα βιομηχανικά, καθώς και τα ακριβά νοικοκυριά είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα.

Το μέταλλο θεωρείται ανθεκτικό στη θερμότητα, ανθεκτικό στη διάβρωση και στα οξέα. Οι φτηνές οικιακές συσκευές είναι κατασκευασμένες από γαλβανισμό ή συνηθισμένο λαμαρίνα με επακόλουθη βαφή. Υπάρχουν προϊόντα αλουμινίου.

Πώς να επιλέξετε μια ομπρέλα

Για να επιλέξετε σωστά μια ομπρέλα, εξετάστε τρεις σημαντικούς παράγοντες:

 1. Η μορφή του προϊόντος εξαερισμού επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους του χώρου, τις διαστάσεις της πλάκας και τη θέση της θέσης του. Σκεφτείτε τη βέλτιστη μέθοδο στερέωσης, η οποία επηρεάζεται από το ύψος των οροφών.
 2. Μέγεθος - μία από τις σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν τον βαθμό καθαρισμού του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Οι διαστάσεις του καλύμματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm υψηλότερες από την επιφάνεια της εστίας. Εάν η πλάκα δεν βρίσκεται κοντά στον τοίχο, η ακτίνα της ομπρέλας αυξάνεται στα 20 cm.
 3. Η κύρια παράμετρος που είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματικότητα της εργασίας είναι η παραγωγικότητα. Για να επιλέξετε το προϊόν με τη βέλτιστη ροή αέρα, λάβετε υπόψη το ύψος και το μήκος της ομπρέλας καθώς και τη διατομή των φίλτρων. Συγκρίνοντας τις κουκούλες του ίδιου μεγέθους, η παραγωγικότητα θα είναι υψηλότερη για ένα προϊόν με υψηλότερο ύψος θόλου.

Όταν επιλέγετε μια ομπρέλα, προσέξτε τη διάμετρο και τον αριθμό των αγωγών που θα συνδέσετε. Για τα οικιακά μοντέλα, υπάρχει μόνο μία διέξοδος. Στις κουκούλες από μήκη 160 cm οδηγούν τέσσερις αγωγοί: δύο για την κουκούλα και δύο για την εισροή.

Πώς να υπολογίσετε την ισχύ

Οι κουκούλες πρέπει να αντικαθίστανται από μια δεκαπλάσια αλλαγή αέρα. Στην παραγωγή χρησιμοποιούνται σύνθετοι τύποι για τον υπολογισμό της ισχύος. Τα οικιακά μοντέλα στην κουζίνα δεν μπορούν να αλλάξουν αέρα δέκα φορές. Ο υπολογισμός της ισχύος της ομπρέλας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παραμέτρους της πλάκας.

Για παράδειγμα, υπάρχει μια κουζίνα με τέσσερις καυστήρες. Λαμβάνονται δεδομένα από το φύλλο δεδομένων της συσκευής. Πρέπει να γνωρίζετε τη δύναμη κάθε καυστήρα και να προσθέσετε όλες τις τιμές. Ας υποθέσουμε ότι το παράδειγμα έχει αποδειχτεί: 1,9 + 1,9 + 1,0 + 3,5 = 8,3 kw. Το αποτέλεσμα υποδεικνύει την απόδοση θερμότητας της κουζίνας αερίου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν πάντα τρία κατ 'ανώτατο όριο, αλλά δεν είναι επιθυμητό να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό στη μικρότερη πλευρά. Η ισχύς των θερμικών παραμέτρων της πλάκας και της κουκούλας είναι ίδια, οπότε απαιτείται ομπρέλα σχεδιασμένη για 8,3 kW.

Τι φίλτρα χρειάζονται;

Ένα φίλτρο επαναχρησιμοποιούμενου και μίας χρήσης είναι εγκατεστημένο στην κουκούλα. Με το σχεδιασμό, είναι πολλαπλών στρωμάτων και μονής στρώσης. Σε οικιακά μοντέλα χρησιμοποιήστε φίλτρο μίας χρήσης για να συλλέξετε λίπος από χαρτί, sintepon ή ακρυλικό. Προστασία από μια ανοιχτή πηγή πυρκαγιάς είναι ένας συλλέκτης σπινθήρων από πλέγμα αλουμινίου.

Τα βιομηχανικά προϊόντα είναι εξοπλισμένα με ένα επαναχρησιμοποιούμενο φίλτρο, το οποίο πλένεται με νερό με απορρυπαντικό.

Αυτο-εγκατάσταση

Η τοποθέτηση μιας ομπρέλας από τα ίδια τα χέρια πραγματοποιείται με τέσσερις τρόπους, ανάλογα με το σχεδιασμό του προϊόντος:

 • τα μοντέλα τοίχων στερεώνονται μέσω αγκυρίων στον τοίχο, μέσω των τεχνολογικών οπών στο κύτος της ομπρέλας.
 • τοίχο, καθώς και τα νησιωτικά μοντέλα μπορούν να στερεωθούν στην οροφή με τη βοήθεια μιας φουρκέτας και κολάρου?
 • τα νησιά και τα ορθογώνια τοιχοποιία στερεώνονται στην οροφή με αλυσίδες ή καλώδια, έχοντας προεγκατεστημένη την άγκυρα.
 • η τοποθέτηση στο πλαίσιο στήριξης περιλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικών κατασκευών, στερεωμένων με ασφάλεια πάνω από την εστία.

Η τέταρτη μέθοδος εγκατάστασης θεωρείται ότι είναι η πιο δύσκολη. Το πλαίσιο είναι συγκολλημένο σε σχήμα ομπρέλας. Ο σχεδιασμός είναι τοποθετημένος σε πόδια στήριξης με συγκολλημένες πλάκες στήριξης και στερεώνεται με άγκυρα στο πάτωμα.

Σε ποιο ύψος πρέπει να τοποθετήσω

Η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από το ύψος της εγκατάστασης της ομπρέλας πάνω από την επιφάνεια μαγειρέματος. Οι παράμετροι εμφανίζονται στις οδηγίες ομπρέλας. Συνήθως τα μοντέλα των νοικοκυριών από μια κουζίνα μαγειρέματος αφαιρούνται σε ύψος 80 cm και από μια ηλεκτρική κουζίνα - τουλάχιστον 60 cm.

Τώρα γνωρίζετε όλες τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τους απορροφητήρες καυσαερίων και θα μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή καθώς και την εγκατάσταση. Εγγραφείτε σε άλλα χρήσιμα άρθρα και μοιραστείτε συνδέσμους στα κοινωνικά δίκτυα με τους φίλους σας που αναζητούν απλούς τρόπους για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Κουκούλα για την κουζίνα: αρχή λειτουργίας, συσκευή, τύποι μονάδων

Ένα βασικό στοιχείο για κάθε σοβαρή κουζίνα είναι η κουκούλα. Μια τέτοια συσκευή είναι υποχρεωτική εγκατεστημένη σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά και στις οικιακές εγκαταστάσεις κουζίνας είναι ένα πολύ αξιόλογο μέρος.

Αυτή η έκδοση του απορροφητήρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αφαίρεση των ατμοσφαιρικών ρύπων από την προετοιμασία των τροφίμων.

Πώς λειτουργεί

Η συσκευή αυτού του τύπου είναι μια ισχυρή κουκούλα, σχεδιασμένη να αερίζεται αποτελεσματικά τον αέρα στην κουζίνα. Συνήθως τοποθετούνται ακριβώς πάνω από τις επιφάνειες μαγειρέματος σε εστιατόρια, καφετέριες, καντίνες και άλλα καταστήματα τροφίμων. Μια τέτοια συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο πάνω από τις συνηθισμένες σόμπες μαγειρικής, αλλά και πάνω από άλλο παρόμοιο εξοπλισμό: μια σχάρα, ένα ντουλάπι τηγανίσματος κ.λπ.

Η ποιότητα των τροφίμων από τη διαθεσιμότητα μιας καλής κουκούλας θα ωφεληθεί μόνο. Οι ομπρέλες κρατούν υδρατμούς, σωματίδια πετρελαίου και λίπους, αφαιρούν τις μυρωδιές που προέρχονται από τα μαγειρεμένα πιάτα. Όλοι αυτοί οι ρύποι ανεβαίνουν προς τα πάνω υπό την επίδραση του θερμού αέρα και εισέρχονται στην κοιλότητα εργασίας της ομπρέλας εξαερισμού. Εδώ ο μολυσμένος αέρας διέρχεται από το σύστημα φιλτραρίσματος, όπου λαμβάνει χώρα η διαδικασία καθαρισμού του.

Στη συνέχεια, οι μάζες αέρα, που απελευθερώνονται από περιττές εγκλείσεις, επιστρέφουν στην κουζίνα ή απομακρύνονται μέσω του αεραγωγού, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Τα λιπαρά εδάφη κινούνται κατά μήκος ενός ξεχωριστού καναλιού και συλλέγονται από τα κύπελλα αποθήκευσης, από τα οποία αφαιρούνται περιοδικά.

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία καθαρισμού της αποθήκευσης λιπαρών αποθέσεων, συνιστάται να προ-χύσετε ένα ειδικό απορρυπαντικό μέσα στα γυαλιά, τα οποία μπορούν να διαλύσουν αποτελεσματικά το λίπος. Τα ακόλουθα σημεία μπορούν να αποδοθούν στα πλεονεκτήματα των συστημάτων εξαγωγής τύπου ομπρέλλας:

 • δυνατότητα χρήσης τηλεχειριστηρίου.
 • υψηλό βαθμό αυτοματισμού.
 • τη δυνατότητα εγκατάστασης κατάλληλου μοντέλου σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος της κουζίνας.
 • μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα μοντέλα, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά με ελκυστικό σχεδιασμό.
 • υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας.

Μεταξύ των ελλείψεων αυτού του εξοπλισμού, πρέπει πρώτα να σημειωθεί ο αυξημένος θόρυβος που δημιουργείται από τη λειτουργία ενός ισχυρού ανεμιστήρα. Για τη σωστή λειτουργία της μονάδας, είναι απαραίτητο να εκτελείται τακτικά η συντήρηση της, δηλ. αγοράστε και αντικαταστήστε προσεκτικά τα φίλτρα άνθρακα. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να καθαριστούν και να αποκατασταθούν, συνεπώς το κόστος χρήσης της συσκευής μπορεί να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο. Επιπλέον, καλός εξοπλισμός αυτού του τύπου και από μόνο του είναι αρκετά ακριβό.

Ο εξοπλισμός εξόρυξης στην κουζίνα είναι πάντα απαραίτητος. Τα σωματίδια λίπους, ο θερμός ατμός, η αιθάλη, τα σταγονίδια και άλλες μολυσματικές ουσίες μπορεί να μην είναι αισθητές με την πρώτη ματιά, αλλά με την πάροδο του χρόνου σχηματίζουν ένα στρώμα βρωμιάς σε διάφορες επιφάνειες, το οποίο δεν είναι εύκολο να αφαιρεθεί. Επιπλέον, η υγεία των άλλων και τα υπολείμματα αερίου, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στον αέρα της κουζίνας, και η μυρωδιά του τυχαία καμένου τρόφιμου, δεν είναι χρήσιμα για την υγεία άλλων.

Σύμφωνα με τη συσκευή, ο εξαερισμός είναι ένα χαλύβδινο θολωτό σώμα, μέσα στο οποίο υπάρχει ανεμιστήρας και ένα σύνολο στοιχείων φιλτραρίσματος. Για τη συλλογή σχετικά μεγάλων σωματιδίων, χρησιμοποιείται ένα ειδικό πλέγμα αλουμινίου, το οποίο προστατεύει τον ανεμογεννήτη.

Ένα ακρυλικό φίλτρο χρησιμοποιείται συνήθως για την αφαίρεση μεγάλου μέρους της μόλυνσης από το λίπος. Σε εγκαταστάσεις με ανακυκλοφορία, είναι υποχρεωτικό ένα φίλτρο άνθρακα, το οποίο διεξάγει καθαρισμό με καθαρό αέρα. Το αφρώδες πλέγμα προστατεύει τα στοιχεία από την υπερθέρμανση και την πιθανή πυρκαγιά.

Είναι ιδιαίτερα απαραίτητο εάν μια ομπρέλα είναι εγκατεστημένη πάνω σε μια συσκευή με ανοικτή φλόγα. Όλα τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται ή να αντικαθίστανται περιοδικά. Τα φίλτρα άνθρακα αντικαθίστανται μόλις μολυνθούν, τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Μερικοί τύποι ακρυλικών φίλτρων μπορούν να πλυθούν και να εγκατασταθούν ξανά, αλλά από αυτή την επεξεργασία χάνουν γρήγορα σχήμα, οπότε ο αριθμός των κύκλων καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης είναι περιορισμένος.

Ο ενσωματωμένος ανεμιστήρας οροφής ή ανεμογεννήτρια εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αέρα στη σωστή κατεύθυνση με την απαιτούμενη ένταση. Η χωρητικότητα αυτού του στοιχείου παρέχει τη συνολική ισχύ εξόδου, η οποία θα πρέπει να συσχετίζεται με τον συνολικό όγκο χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί.

Πολύ μέρος των εκχυλισμάτων ομπρέλας παρέχει φωτισμό, το οποίο είναι πολύ βολικό. Τέτοιοι λαμπτήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετος φωτισμός για την κουζίνα. Μαζί με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως κατασκευάζονται συσκευές απορρόφησης αλογόνου ή διόδου σε κουκούλες. Τα τελευταία παρέχουν επαρκές επίπεδο φωτισμού με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και εκτεταμένη περίοδο λειτουργίας.

Εάν η ομπρέλα είναι τοποθετημένη στον αγωγό αερισμού του σπιτιού, πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ειδικές βαλβίδες που εμποδίζουν την επιστροφή των μαζών αέρα που εισέρχονται στη συσκευή στην κουζίνα.

Τύποι κατασκευών και το πρόβλημα της επιλογής

Ο τύπος κατασκευής διακρίνει μεταξύ οροφής και νησιωτικών ομπρελών εξάτμισης. Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι εξάτμιση ή παροχή-εξάτμιση. Στην πρώτη περίπτωση, η συσκευή αφαιρεί μόνο τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο, στη δεύτερη παρέχει επίσης επιπλέον εισροή μάζας φρέσκου αέρα.

Όταν επιλέγετε τη σωστή ομπρέλα, πρέπει να λάβετε υπόψη το απαιτούμενο επίπεδο ανταλλαγής αέρα, το μέγεθος του εξοπλισμού για το μαγείρεμα και το προβλεπόμενο μέρος για την τοποθέτησή του. Για τη βιομηχανική κουζίνα συνιστάται η τοποθέτηση ενός μοντέλου των οποίων οι διαστάσεις είναι 100 mm υψηλότερες από τις διαστάσεις της εστίας.

Για την κατασκευή τέτοιων συσκευών χρησιμοποιείται ανοξείδωτος χάλυβας ποιότητας τροφίμων. Η συσκευή είναι συνήθως εξοπλισμένη όχι μόνο με παγίδα λίπους, αλλά και με φίλτρο άνθρακα. Μια χρήσιμη επιλογή μπορεί να είναι φωτισμός. Οι συσκευές εξαγωγής αέρα, όπως υποδηλώνει το όνομα, παρέχουν όχι μόνο την αφαίρεση και τον καθαρισμό του μολυσμένου αέρα της κουζίνας, αλλά και την εισροή μάζας φρέσκου αέρα από το δρόμο.

Τέτοιες ομπρέλες σπάνια χρησιμοποιούνται σε καθημερινές συνθήκες, είναι μια τεχνική για επαγγελματική χρήση. Ορισμένες λειτουργίες απαιτούν σταθερή πρόσληψη καθαρού αέρα. Ομπρέλες αυτού του τύπου επιτρέπουν τη δημιουργία εξαιρετικά ευνοϊκού μικροκλίματος στο χώρο εργασίας, ρυθμίζοντας την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα σε αποδεκτό επίπεδο.

Η ισχύς του στοιχείου εξαγωγής συνήθως υπερβαίνει το ποσοστό εισροής σε μοντέλα αυτού του τύπου κατά περίπου ένα τρίτο.

Οι ομπρέλες επίτοιχες τοποθετούνται όχι στην οροφή, αλλά στον τοίχο. Συνήθως, αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται για σύνδεση με τον αγωγό εξαγωγής. Για να διευκολύνετε τις εργασίες εγκατάστασης, η εστία τοποθετείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον αγωγό εξαερισμού. Στην περίπτωση αυτή, ο αγωγός δεν θα είναι πολύ μακρύς, πράγμα που θα διευκολύνει την αποτελεσματική κίνηση του αέρα εξαγωγής στον αγωγό εξαερισμού.

Μια σύντομη κατασκευή συνήθως δεν χρειάζεται να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό στροφών όταν χρησιμοποιούν άκαμπτες πλαστικές αγωγοί. Αυτά τα γόνατα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τρία για μια ομπρέλα εξαερισμού. Πολύ δημοφιλής είναι ο λοξότατος τύπος ομπρελίνας νησί, που σας επιτρέπει να φέρετε την κουκούλα στη μέγιστη επιτρεπτή απόσταση από την εστία.

Μια ομπρέλα που συνδέεται με την οροφή θεωρείται καθολική. Όπως μπορείτε να δείτε από το όνομα, χρησιμοποιείται για εγκατάσταση πάνω από το νησί κουζίνας, συγκεκριμένα - πάνω από την ενσωματωμένη σόμπα. Η ιδιαιτερότητα του σχεδίου είναι ότι όταν εγκατασταθεί δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ένας τοίχος, η κατασκευή είναι στερεωμένη στην οροφή.

Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλες κουζίνες, τόσο βιομηχανικές όσο και οικιακές. Σε μικρές περιοχές, η χρήση ομπρέλας κουζίνας σε ένα νησί συνήθως δεν εφαρμόζεται λόγω έλλειψης ελεύθερου χώρου. Αλλά αυτό το σχέδιο μπορεί να είναι χρήσιμο ακόμη και σε μια μικρή κουζίνα, εάν η εστία είναι εγκατεστημένη κοντά στο παράθυρο.

Η παρουσία δύο φίλτρων σας επιτρέπει να κάνετε καθαρισμό του αέρα σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ώστε να μπορείτε να το επιστρέψετε στην κουζίνα. Φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα απαραίτητα μέσα για να εξασφαλίσετε επαρκή ανταλλαγή αέρα, αλλά η ανακύκλωση σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε στο δωμάτιο μέρος της θερμικής ενέργειας που δαπανήθηκε για το μαγείρεμα.

Η ανακύκλωση χρησιμοποιείται στις κουκούλες των νησιών, επειδή είναι συνήθως δύσκολο να εγκατασταθεί ένα τέτοιο συγκρότημα κοντά στην πύλη εξαερισμού. Ορισμένα μοντέλα ομπρελών νησί μπορεί να ρυθμιστεί σε ύψος, η οποία σας επιτρέπει να αλλάξετε την ένταση της απορρόφησης των μολυσμένων καπνών, ανάλογα με την κατάσταση.

Αν ο χώρος για την εγκατάσταση του απορροφητήρα έχει επιλεγεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο φιλτραρισμένος αέρας να μην μπορεί να βγει έξω στον αγωγό εξαερισμού, τότε είναι σίγουρα απαραίτητο να δοθεί προτίμηση στη συσκευή με επανακυκλοφορία.

Όταν επιλέγετε μια κουκούλα για την κουζίνα, θα πρέπει να επιλέξετε τη σωστή χωρητικότητα της μονάδας. Η πιο ισχυρή επιλογή είναι κατάλληλη για μια κουζίνα με επιφάνεια μέχρι 25 τετραγωνικά μέτρα. m. Ωστόσο, μην επιλέγετε ένα μοντέλο με υπερβολικό περιθώριο ισχύος, επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η έξοδος, τόσο περισσότερο θόρυβος παράγεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Για ένα μικρό δωμάτιο, αυτό μπορεί να είναι μια πραγματική καταστροφή.

Αποδεκτό είναι το επίπεδο θορύβου της συσκευής γύρω στα 40 dB. Μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο (μέχρι 70 dB), αλλά δεν επιλέγουν υπερβολικά θορυβώδες μοντέλο, επειδή ο ήχος της λειτουργίας του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Κατά την επιλογή του τύπου ελέγχου, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το ύψος της εγκατάστασης της συσκευής. Εάν η κουκούλα έχει εγκατασταθεί αρκετά υψηλή, η απομακρυσμένη έκδοση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Μια τέτοια τεχνική διακρίνεται από μια υψηλή τιμή, συνεπώς, όταν επιλέγετε ένα εμπορικό σήμα, πρέπει να προσέχετε όχι μόνο το γνωστό όνομα αλλά και την περίοδο εγγύησης, καθώς και τη διαθεσιμότητα των κέντρων εξυπηρέτησης και των συνθηκών παροχής υπηρεσιών εγγύησης. Φυσικά, ο σχεδιασμός της συσκευής παίζει σημαντικό ρόλο. Ευτυχώς, τα μοντέλα των καυσαερίων είναι πολύ διαφορετικά, μπορείτε πάντα να βρείτε τη σωστή επιλογή.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης και λειτουργίας

Είναι σχετικά εύκολο να εγκαταστήσετε μια τεχνική κουκούλας αυτού του τύπου, αλλά είναι καλύτερο για τους άπειρους πλοιάρχους να καθοδηγήσουν την εκτέλεση αυτών των λειτουργιών από επαγγελματίες. Εάν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε την εγκατάσταση μόνος σας, τότε πρέπει να ξεκινήσετε με μια λεπτομερή μελέτη των οδηγιών του κατασκευαστή.

Μετά από αυτό, θα πρέπει να διερευνήσετε τον τόπο εγκατάστασης, να κάνετε τις απαραίτητες μετρήσεις, να προετοιμάσετε εργαλεία, συνδετήρες, υλικά κ.λπ. Το σημαντικό σημείο είναι η σωστή απόσταση από την εστία. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 cm για ηλεκτρικές σόμπες και 70 cm για συσκευές αερίου, αλλά όχι περισσότερο από 85 cm.

Αν η ομπρέλα πρέπει να κρεμαστεί ψηλότερα, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μια πιο παραγωγική συσκευή για να αντισταθμίσετε τη διαφορά ύψους. Για την τοποθέτηση του απορροφητήρα, θα χρειαστείτε εργαλεία που συνήθως βρίσκονται στο οπλοστάσιο οποιουδήποτε έμπειρου τεχνίτη: ρουλέτα και επίπεδο κατασκευής για την επισήμανση ενός κατσαβιδιού, ενός τρυπανιού, ενός σφυριού κλπ.

Ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, θα χρειαστεί είτε να το κρεμάσετε απλά πάνω από τη σόμπα είτε να το συνδέσετε στον αεραγωγό με τον αεραγωγό. Ως αγωγός χρησιμοποιήστε είτε ένα μεταλλικό κυματοειδές σωλήνα, είτε άκαμπτες πλαστικές δομές.

Η κυματοειδής καμπύλη μπορεί να λυγίσει με κατάλληλο τρόπο και για να φτιάξετε ένα πλαστικό γόνατο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικούς προσαρμογείς, οι οποίοι εξασφαλίζουν τη στενή σύνδεση μεμονωμένων τμημάτων του αγωγού.

Εάν το καλώδιο τροφοδοσίας δεν είναι αρκετά μακρύ, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια πρόσθετη πρίζα κοντά στη συσκευή. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή έχει την απαραίτητη γείωση. Η σωστή εγκατάσταση ενός καλύμματος εξαερισμού είναι μόνο η μισή μάχη. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η συσκευή, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η λειτουργία της. Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτά τα θέματα, ανατρέξτε στις οδηγίες λειτουργίας που διαθέτουν κάθε συσκευή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τακτικός καθαρισμός των εσωτερικών φίλτρων. Για παράδειγμα, οι σχάρες αλουμινίου πρέπει να πλένονται με ειδικά απορρυπαντικά. Ένα καλό αποτέλεσμα είναι η χρήση των προϊόντων που βρίσκονται σε οποιαδήποτε κουζίνα: οξικό οξύ, αραιωμένο με νερό από το ένα τρίτο, κορεσμένο διάλυμα συνηθισμένου οικιακού σαπουνιού ή ζυμαρικό μίγμα νερού και μαγειρικής σόδας.

Αυτές οι συνταγές θα είναι χρήσιμες σε όσους υποφέρουν από δυσανεξία σε χημικές ουσίες. Οι σχάρες πρέπει να καθαρίζονται από τη συσσώρευση λίπους και βρωμιάς τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Η αντικατάσταση των φίλτρων άνθρακα εκτελείται συνήθως με την ακόλουθη σειρά:

 • αποσυνδέοντας τη συσκευή από την τροφοδοσία ρεύματος.
 • αποσυναρμολόγηση πλεγμάτων αλουμινίου ·
 • εξαγωγή του χρησιμοποιηθέντος φίλτρου.
 • εγκατάσταση νέου στοιχείου φίλτρου.
 • εγκατάσταση σχάρων αλουμινίου ·
 • τη σύνδεση και τη δοκιμή της συσκευής.

Κατά τη στιγμή της εγκατάστασης ενός νέου φίλτρου, πρέπει να ακούσετε ένα χαρακτηριστικό κλικ. Εάν, μετά την αντικατάσταση του φίλτρου στην καπνοδόχο, εμφανιστούν ασυνήθιστοι ήχοι ή έχει γίνει πιο θορυβώδης η εργασία, το φίλτρο μπορεί να έχει τοποθετηθεί λανθασμένα, η εργασία πρέπει να επανατοποθετηθεί. Εάν ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων του καλύμματος εξαερισμού δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η ποιότητα της λειτουργίας της συσκευής μπορεί να υποβαθμιστεί σημαντικά.

Τα αφαιρούμενα φίλτρα και τα γυαλιά για τη συλλογή λίπους σε μοντέλα ομπρέλας που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι επίσης απαραίτητο να καθαρίζετε συνεχώς την εξωτερική επιφάνεια της κουκούλας. Ορισμένα στοιχεία συνιστώνται να αφαιρούνται και να εμποτίζονται σε ειδικά διαλύματα καθαρισμού.

Στο τέλος του καθαρισμού, ξεπλένονται προσεκτικά. Ένα άλλο στοιχείο που χρειάζεται περιοδικό καθαρισμό είναι ο αγωγός αέρα. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα στοιχεία σύνδεσης και να αφαιρέσετε τις εναποθέσεις από την εσωτερική επιφάνεια της δομής. Τα κυματοειδή στοιχεία χρειάζονται συχνότερα ένα τέτοιο καθαρισμό από τα λείο πλαστικά κανάλια. Ορισμένα βιομηχανικά μοντέλα ομπρέλας κουζίνας είναι εξοπλισμένα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού, αλλά στην καθημερινή ζωή αυτές οι δαπανηρές μονάδες συνήθως δεν χρησιμοποιούνται.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σε αυτό το κλιπ φαίνεται η αρχή της λειτουργίας αυτών των κατασκευών:

Οι συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ομπρελών εξαερισμού εξηγούνται σε αυτό το βίντεο:

Η διαδικασία εγκατάστασης της κουκούλας στη βιομηχανική περιοχή παρουσιάζεται σαφώς εδώ:

Ο καυσαερίων μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή εναλλαγή αέρα, τόσο στη συνηθισμένη όσο και στη βιομηχανική κουζίνα. Η σωστή εγκατάσταση και η τακτική συντήρηση θα εξασφαλίσουν μακρά και χωρίς προβλήματα λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής.

Εγκατάσταση ομπρέλες εξάτμισης, ένας υπολογισμός κατά προσέγγιση για την εγκατάσταση μιας ομπρέλας και τοίχου εξατμίσεων - "πόλη εφευρέτης"

 • Τοποθέτηση
 • Μηχανικά συστήματα
 • Εγκατάσταση εξαερισμού
 • Εξαερισμός για ένα εστιατόριο
  • Εξαερισμός κουζίνας του εστιατορίου
  • Οικονομική τάξη
  • Επιχειρηματική τάξη
  • Elite τάξη
  • Ομπρέλες για αναρρόφηση
 • Εγκατάσταση κλιματιστικών
 • Τοποθέτηση μονάδων πηνίου ανεμιστήρα
 • Εγκατάσταση θέρμανσης

Εγκατάσταση καυσαερίων καυσαερίων, ένας υπολογισμός κατά προσέγγιση για την τοποθέτηση ενός αεραγωγού εισαγωγής και καυσαερίων

Ομπρέλα για την παροχή και την εξάτμιση - Ένα σημαντικό μέρος του συστήματος εξαερισμού της κουζίνας εστιατόριο - κουκούλα πάνω από τις επιφάνειες και ντουλάπια για το μαγείρεμα. Αυτή η αφαίρεση ατμού, γράσου, οσμών και καθαρισμού του αέρα.
Το μέγεθος της κουκούλας εξαρτάται από το μέγεθος του κλιβάνου και τη δύναμή του. Είναι επιθυμητό η ομπρέλα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την επιφάνεια θέρμανσης, λαμβάνοντας όλες τις εξάτμιση. Ο ζεστός αέρας που συγκρατεί διάφορες ακαθαρσίες, πέφτει στο επίπεδο της καπνοδόχου και περνά μέσα από παγίδες λίπους και εισέρχεται στους αεραγωγούς. Τα λίπη και οι βλαβερές ουσίες εισέρχονται σε ειδικές δεξαμενές αποθήκευσης εγκατεστημένες απευθείας στην ομπρέλα ή κάτω από αυτήν.

Οι ομπρέλες εξάγουν καινούρια και μεταχειρισμένα

Με εντολή ομπρέλες γίνονται για να ταιριάζουν στο μέγεθος και την περιοχή του θόλου με τον εξοπλισμό της κουζίνας ξεχωριστά. Οι κουκούλες εξαγωγής πρώτης κατηγορίας είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι 304 υψηλής ποιότητας και συμμορφώνονται πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Τεχνολογία.
Οι ανώτερες ομπρέλες κατασκευάζονται με τη χρήση πατενταρισμένων φίλτρων υψηλής απόδοσης ως συστήματα UV-C για την εξάλειψη του λίπους που παράγεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Υπολογισμός του καλύμματος καυσαερίων ανά τύπο, η περιοχή αναφέρεται στο σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού για κουζίνες όλων των κατηγοριών (εκτός από τις κουζίνες σε διαμερίσματα).
Εκτελούμε τον υπολογισμό εξαερισμού σύμφωνα με τους κανόνες του VDI 2052 STANDARD (Γερμανία), με βάση την εκπομπή θερμότητας από εγκατεστημένο εξοπλισμό κουζίνας.

Βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό
- διαστάσεις του εξοπλισμού
- ικανότητα του εξοπλισμού σε kW
- διατομή αεραγωγού
- χαρακτηριστικό του ανεμιστήρα εξαγωγής

Πώς να φτιάξετε και να εγκαταστήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα στην καπνοδόχο

Η ρίζα των προβλημάτων κατασκευής κρύβεται σε μικρά πράγματα. Η παραμέληση μικρές λεπτομέρειες, ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής περιουσίας διογκώνει αποτελεσματικά η οικογένεια του προϋπολογισμού δαπανάται για επισκευές. Αλλά αν ο ιδιοκτήτης αναφέρεται στο σπίτι ως ένα ενιαίο σώμα, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο τα πάντα, τα χρήματά του δεν θα πετάξει στο σωλήνα, και οι δαπάνες περιορίζονται σε συντήρηση ρουτίνας. Η εσφαλμένη τοποθέτηση των προστατευτικών διατάξεων στην καμινάδα προκαλεί απώλειες - τόσο οικονομικές όσο και ανθρώπινες.

Ποια καθήκοντα εκτελεί η προστατευτική ομπρέλα;

Η εγκατάσταση της ομπρέλας στην καμινάδα βοηθά στη διατήρηση του συστήματος θέρμανσης σε βέλτιστο τρόπο, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση της καμινάδας, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι.

Τα καπάκια και οι κεφαλές στους σωλήνες σχεδιάζονται για τους ακόλουθους σκοπούς:

 • κλείστε τον αγωγό εξαερισμού, προστατεύοντάς τον από τη βροχή, το χιόνι και τη βρωμιά. Η έλλειψη προστασίας μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού στην καμινάδα, η οποία συμβάλλει στη μείωση της ώσης και, κατά συνέπεια, στην πτώση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης.
 • προστατεύει το υλικό σωλήνα από ζημιές, αφαιρώντας το συσσωρευμένο συμπύκνωμα λόγω της ύπαρξης ειδικών αυλακώσεων.
 • Μην αφήνετε τα έντομα και τα πτηνά να πέφτουν στον σωλήνα, χρησιμεύουν ως εμπόδιο για να πάρουν φύλλα και κλαδιά από τα δέντρα.
 • εκτελέστε μια διακοσμητική λειτουργία. Δώστε την οροφή σε πλήρη εμφάνιση, ειδικά εάν ο σχεδιασμός έχει στοιχεία σφυρηλάτησης τέχνης.

Δώστε προσοχή! Με τη βοήθεια μιας ομπρέλλας μπορεί κανείς να λύσει ένα από τα προβλήματα της υγρασίας σε ένα σπίτι ή ένα λουτρό. Εάν ο αγωγός είναι ανοιχτός σε όλους τους ανέμους και τις βροχές, η υγρασία που παγιδεύεται μέσα σε αυτό εισχωρεί στα δωμάτια. Ως αποτέλεσμα, οι τοίχοι και τα δάπεδα επηρεάζονται από τον μύκητα, εμφανίζεται μια δυσάρεστη μυρωδιά στον αέρα.

Ορισμένοι τύποι καπακιών έχουν σχεδίαση που δημιουργεί ένα αραιό μέσο στο πάνω μέρος του σωλήνα. Εξαιτίας αυτού, επιτυγχάνεται βελτίωση στο ρεύμα καμινάδας, απομακρύνεται γρήγορα η υπερβολική υγρασία, ο αέρας εξαγωγής και τα προϊόντα καύσης.

Ποικιλίες καπακιών καμινάδας

Τα καπάκια και τα άκρα σωλήνων διατίθενται σε διάφορες τροποποιήσεις. Διαφέρουν μεταξύ τους σε μορφή, σκοπό και υλικό κατασκευής.

Μπορείτε να τα διαιρέσετε στους παρακάτω τύπους:

Τα υλικά για την κατασκευή προϊόντων μπορούν να είναι:

 • ανοξείδωτο χάλυβα
 • χάλυβα οροφής με επικάλυψη ψευδαργύρου.
 • χάλυβα με επικάλυψη πολυμερούς.
 • σφυρήλατο σίδερο?
 • κράματα χαλκού ·
 • κράμα ψευδαργύρου-τιτανίου ·
 • πλαστικό.

Οι πιο ανθεκτικοί είναι οι απορροφητήρες χαλκού που δεν είναι επιρρεπείς στη διάβρωση και δεν χρειάζονται προστατευτική επικάλυψη.

Τα προϊόντα της οικονομικής κλάσης κατασκευάζονται από πλαστικό ή γαλβανισμένο ατσάλι.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια ομπρέλα καμινάδας και άλλες προστατευτικές συσκευές

Ένας προστατευτικός ρόλος για τις καμινάδες, μαζί με τις ομπρέλες, πραγματοποιείται με καπνούς, εκτροπείς, φλάουτους, προβολείς.

Οι ομπρέλες και οι ανιχνευτές καπνού ουσιαστικά δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Και οι δύο συσκευές εκτελούν μια διακοσμητική λειτουργία, προστατεύουν καλά τους αεραγωγούς από το φράξιμο και το νερό της βροχής. Οι ομπρέλες είναι εγκατεστημένες σε σωλήνες στρογγυλής και τετραγωνικής διατομής και οι καπνιστές - κυρίως σε σωλήνες ορθογωνικής διατομής.

Ένα πιο πολύπλοκο σχέδιο έχει έναν εκτροπέα σχεδιασμένο για στρογγυλές σωλήνες. Το δακτυλιοειδές κάλυμμα του εκτροπέα έχει μια ειδική αεροδυναμική ιδιότητα: ο άνεμος κάμπτεται γύρω του και δημιουργεί μια σπάνια ατμόσφαιρα, η οποία οδηγεί σε βελτίωση της ώσης.

Το πιο δύσκολο να γίνει είναι ένα flyvark. Το προϊόν είναι ένα περιστρεφόμενο κουδούνι στο ρουλεμάν, ικανό να κατευθύνει τον καπνό στην κατεύθυνση όπου φυσάει ο άνεμος. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται η επίδραση της αύξησης της ώσης.

Η κυλινδρική κεφαλή με τη μορφή ακροφυσίου διαφέρει από την ομπρέλα στο ότι έχει ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος. Σχεδιασμένο για καμινάδες σε συστήματα με γεννήτριες θερμότητας αερίου και ντίζελ.

Πώς να επιλέξετε μια κατάλληλη ομπρέλα για έναν σωλήνα

Η επιλογή του σχεδιασμού επηρεάζεται από δύο παράγοντες: το σχήμα της καμινάδας και τον τύπο του λέβητα.

Με το πρώτο σημείο όλα είναι καθαρά: το σχήμα της ομπρέλας είναι πάντα το ίδιο με το τμήμα του σωλήνα. Αν το καυσαέριο είναι κατασκευασμένο από πρότυπο γύρο σωλήνα, η τάπα βάσης πρέπει επίσης να είναι κυκλική, και το ανώτερο μέρος του πρέπει να πραγματοποιούνται υπό τη μορφή ενός κώνου ή ενός επιπέδου φυσιολογικό εύρος.

Όσον αφορά τον τύπο του λέβητα, οι ιδιότητες των καυσίμων καυσίμων παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ. Όταν καίγεται το αέριο, σχηματίζεται μεγάλη ποσότητα υδρατμού η οποία, κατά την επαφή με την προστατευτική ομπρέλα, συμπυκνώνεται και σχηματίζει πάγο. Επομένως, όταν το σπίτι θερμαίνεται με αέριο, η μόνη δυνατή έκδοση της κεφαλής είναι ακροφύσιο με άνοιγμα στο πάνω μέρος.

Δώστε προσοχή! Η εγκατάσταση ανεμόμυλων, ανιχνευτών καπνού, εκτροπέων και ομπρελών στα καυσαέρια μιας μονάδας που χρησιμοποιεί αέρια απαγορεύεται από τα ρωσικά SNiPs. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στην περίπτωση του σχηματισμού πάγου, ένα σημαντικό μέρος του ανοίγματος του σωλήνα επικαλύπτει και η κίνηση των weathervanes σταματά. Ως αποτέλεσμα, ο καπνός μπαίνει σε κατοικημένες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι γεμάτες με καπνούς.

Στο χώρο του λέβητα με εγκατάσταση στερεού καυσίμου, η θερμοκρασία καπνού στην έξοδο φτάνει τους 250 μοίρες και η υγρασία είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη από ό, τι όταν λειτουργεί ο καυστήρας αερίου. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται η χρήση προστατευτικών ομπρελών οποιουδήποτε τύπου.

Πώς να κάνετε μια ομπρέλα με τα χέρια σας

Η ποικιλία σχημάτων και τύπων προστατευτικών ομπρέλλων επιτρέπει την επιλογή της καλύτερης επιλογής για κάθε καμινάδα. Αλλά αφού ξοδέψετε λίγο χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε και να εγκαταστήσετε τη συσκευή μόνοι σας και έτσι να προστατεύσετε το κανάλι καπνού, καθώς και να αυξήσετε την απόδοση της μονάδας θέρμανσης.

Για παράδειγμα, για να φτιάξετε την απλούστερη προστατευτική συσκευή με τη μορφή κωνικού μύκητα:

 • Αρχικά συνιστάται να δημιουργήσετε μια διάταξη χαρτονιού, που να αντιστοιχεί σε μορφή και μέγεθος στο πρωτότυπο. Το πρότυπο για την κουκούλα έχει τη μορφή κύκλου με ακτίνα 1,7d / 2, όπου d είναι η διάμετρος του σωλήνα σας. Μπορείτε να πάρετε έναν κώνο από αυτό το μέρος κόβοντας μια γωνία 30 °. Ταυτόχρονα, αφήστε 20 χιλιοστά για αργότερη προσάρτηση. Το προκύπτον μοντέλο αντιγράφεται σε μεταλλικό φύλλο και στη συνέχεια το κομμάτι εργασίας κόβεται με μεταλλικό ψαλίδι.
 • Οι άκρες των τμημάτων συνδέονται με πριτσίνια, επιτυγχάνοντας έτσι ένα έτοιμο κώνο.
 • Οι βραχίονες για την ομπρέλα κόβονται με τη μορφή 3 λωρίδων μέτρησης 200 × 40 mm. Για να αυξηθεί η ακαμψία τους κατά μήκος των άκρων, οι πλευρές έχουν πλάτος 10 mm.
 • Τοποθετήστε τους βραχίονες στον κώνο χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση πριτσίνια.

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης προστατευτικής ομπρέλας

Πριν εγκαταστήσετε την ομπρέλα, πρέπει να έχετε πρόσβαση στην κορυφή της καμινάδας. Η εργασία σε ύψος απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και τήρηση των προφυλάξεων ασφαλείας.

Η σχάρα καπνού μπορεί να τοποθετηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Στους σωλήνες από μέταλλο και αμίαντο, χρησιμοποιείτε σφιγκτήρες ή αυτοπροσαρμοσμένα σύρματα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα ισχυρό σύρμα που δεν θα σκουριάσει και θα σπάσει. Τα άκρα του εξάγονται μέσα από τις οπές στερέωσης των στηριγμάτων και στρίβουν, επιτυγχάνοντας στενή σύνδεση.

Η τοποθέτηση της ομπρέλας στον σωλήνα από τούβλα μπορεί να γίνει με γαλβανισμένα καρφιά, σφυρηλατώντας τα μέσα στην τοιχοποιία.

Αλλά μια πιο σωστή λύση θα ήταν να στερεώσετε την κεφαλή με βίδες σε προ-διάτρητες οπές στα τούβλα. Μια τέτοια εγκατάσταση θα επιτρέψει στο μέλλον να αποσυναρμολογήσετε εύκολα την ομπρέλα για επιθεώρηση και επισκευή.

Σημαντικό! Κατά την εγκατάσταση μιας προστατευτικής διάταξης στο σωλήνα, τα πριτσίνια δεν συνιστώνται. Μια τέτοια σύνδεση δεν θα επιτρέψει την αποσυναρμολόγηση της ομπρέλας, όταν είναι καιρός να καθαρίσετε την καμινάδα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αφαιρούμενα εξαρτήματα.

Τι είναι ομπρέλα εξαερισμού και γιατί είναι απαραίτητο;

Ορθογώνιος και κυκλικός εξαεριστήρας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ομπρέλες των συστημάτων εξαερισμού έχουν ένα εντελώς απλό σχεδιασμό. Η ορθογώνια ομπρέλα για την καμινάδα αποτελείται από ένα κυρίως σώμα, ένα δίσκο για τη συλλογή λίπους και φίλτρα που εκτελούν μια λειτουργία συλλογής λίπους. Τα φίλτρα τοποθετούνται πάντοτε υπό γωνία ακριβώς 45 βαθμών Κελσίου.

Εάν πρόκειται για ομπρέλες προμήθειας και εξαγωγής, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μια σχάρα ή μια τέτοια συσκευή ως διαχύτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ομπρέλες αεραγωγών είναι εφοδιασμένες με πρόσθετα στοιχεία, όπως γλωττίδες σύνδεσης, ανεμιστήρες, λάμπες και πολλά άλλα.

1 Λειτουργία του εξαεριστήρα

Αυτή η συσκευή λειτουργεί ως εξής. Ο αέρας, ο οποίος υπόκειται στη διαδικασία επεξεργασίας, ως αποτέλεσμα της οποίας γίνεται ζεστό, έχει πολύ χαμηλότερη πυκνότητα και επομένως ανεβαίνει στην κορυφή και αντικαθίσταται από ρεύματα ψυχρού αέρα.

Στη συνέχεια, ο αέρας εισέρχεται στο σωλήνα και διέρχεται μέσω ειδικών φίλτρων λίπους, όπου είναι κορεσμένος με μεγάλο αριθμό ατμών πετρελαίου, εξαιτίας αυτού που τελικά αρχίζει να κρυώνει.

Τελικά, περνά μέσα από ένα σωλήνα, λόγω των σοβαρών μεταβολών της θερμοκρασίας, το έλαιο συμπυκνώνει ρεύματα αέρα αρχίζουν να διαχωριστεί από αυτό και μέσα από ειδικά κανάλια επιτρέπουν λίπος για να στραγγίσει μέσα στη μπανιέρα.

Με τη σειρά του, ο αέρας, ο οποίος μετά από μια τέτοια διαδικασία καθαρίζεται, εισέρχεται σε έναν στρογγυλό ή ορθογώνιο αγωγό.
στο μενού ↑

2 Ταξινόμηση της συσκευής

Σήμερα, για την καμινάδα χρησιμοποιούνται ορθογώνιες ομπρέλες δύο τύπων:

 1. Ομπρέλες εξάντλησης. Ο κύριος σκοπός τους είναι να εξαλείψουν εντελώς τα περιττά αέρια, ουσίες, προϊόντα καύσης από την καμινάδα. Απόλυτα ροών θερμαινόμενο αέρα που αναρροφάται ομπρέλα συνέχεια μεταφέρεται δια μέσου ενός σωλήνα, όπου τα φίλτρα λίπους τοποθετούνται και τελικά διαβιβάζεται πίσω στον αγωγό, και μέσω του οποίου εξάγονται από ένα κτίριο. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν εύκολα με τα χέρια μας.
 2. Ομπρέλες εφοδιασμού και εξαγωγής. Χάρη σε αυτές εξασφαλίζεται, όπως και η εξόρυξη του μολυσμένου αέρα, και η άφιξη νέου, καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Αυτές οι ομπρέλες χρησιμοποιούνται καλύτερα σε εκείνους τους χώρους όπου, λόγω ορισμένων περιστάσεων, η εισροή καθαρού αέρα είναι περιορισμένη. Είναι πάντοτε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ο υπολογισμός λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ποσότητες των ροών αέρος που τροφοδοτούνται και εξάγονται πάντοτε διαφέρουν μεταξύ τους. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπολογίζουμε στο γεγονός ότι οι ομπρέλες εξάτμισης θα συμβάλλουν στην πλήρη καταστροφή οσμών, αερίων και άλλων ουσιών. Αν και η καμινάδα, φυσικά, θα λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχει επίσης μια ταξινόμηση ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής. Έτσι, οι ορθογώνιες και στρογγυλές ομπρέλες εξάτμισης και εξάτμισης διαιρούνται σε νησιά και τοίχους.

Η καμινάδα θα λειτουργήσει εξίσου καλά ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται νησί ή οροφή, αλλά υπάρχουν μερικές αποχρώσεις. Το νησί και η μαρμαρυγική ομπρέλα έχουν επίσης διαφορετικές μορφές τμήματος - ένα τραπεζοειδές, ένα τρίγωνο ή ένα ορθογώνιο.

Τύποι ομπρέλες αερισμού

 • Η ιδιαιτερότητα των ομπρελών τοίχου για την καμινάδα είναι ότι είναι τοποθετημένα ακριβώς πάνω από τον εξοπλισμό που τοποθετείται στον τοίχο.
 • Οι ομπρέλες του νησιού έχουν δύο σειρές φίλτρων για την επεξεργασία λιπών, λόγω των οποίων αυξάνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της εργασίας τους. Η καμινάδα σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο παραγωγική. Οι ομπρέλες του νησιού χρησιμοποιούνται, κατά κανόνα, πάνω από εξοπλισμό με μεγάλες διαστάσεις και στερεωμένες στην οροφή. Μερικοί προτιμούν να εγκαταστήσουν ομπρέλες πάνω από τον εξοπλισμό που βρίσκεται κοντά στον τοίχο. Έτσι, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κουκούλας.
 • Μερικές φορές η καμινάδα λειτουργεί από τις αποκαλούμενες ομπρέλες-μεταβάσεις (που ονομάζονται επίσης μαγγαλικές). Λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από την εξάτμιση ή την παροχή-εξάτμιση. Αυτές οι ομπρέλες έχουν τη μορφή κώνου και πιο περίπλοκη δομή και, κατά συνέπεια, ο υπολογισμός για τοποθέτηση δεν είναι τόσο εύκολος όσο με τις προηγούμενες δύο επιλογές. Κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται παρόμοιες συσκευές, εάν υπάρχει ανοικτή φωτιά πάνω από τον εξοπλισμό.

2.1 Χαρακτηριστικά αυτοσυναρμολόγησης και υπολογισμών

Θέλω να σημειώσω ότι η τοποθέτηση τέτοιων ομπρελών από τα χέρια τους είναι αρκετά πραγματική, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σε μια τέτοια εργασία. Παρακάτω είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να εγκαταστήσετε μια ομπρέλα για μια καμινάδα.

 • Μέθοδος 1. Εγκατάσταση κουρτινών καυσαερίων τοίχου, χρησιμοποιώντας αγκύρια. Μετά από έναν ορισμένο υπολογισμό, επιλέγεται το μήκος της ομπρέλας και δύο ή τρεις ίσες οπές τρυπιούνται στο πίσω μέρος του τοίχου. Χρησιμοποιώντας τα διευρυμένα μοντέλα των ροδέλες, η κουκούλα προσελκύεται πρώτα και στη συνέχεια τοποθετείται στον τοίχο. Είναι πολύ σημαντικό ο τοίχος να είναι απόλυτα ομοιόμορφος.
 • Αυτο-εγκατάσταση των ορθογώνια ομπρέλες μέσα από τα κιγκλιδώματα και τα καρφιά μέχρι την οροφή. Από την αρχή, είναι απαραίτητο να τρυπήσετε 4 ίδιες οπές κάτω από τα καρφιά. Όλες αυτές οι οπές κατά μήκος των άκρων του από την ομπρέλα αυστηρά, μετά την οποία η συσκευή συνδέεται απευθείας στην οροφή. Η σύγχρονη καμινάδα λειτουργεί τέλεια αν χρησιμοποιείται αυτή η επιλογή. Το μόνο αρνητικό, ο υπολογισμός του ύψους οροφής σε τυπική καρφιά μήκους δεν έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία, αν το ύψος του δωματίου είναι πάνω από 4 μέτρα.
 • Εγκατάσταση καυσαερίων καυσαερίων για την καμινάδα, χρησιμοποιώντας διάφορα καλώδια και αλυσίδες μέσω των αγκυρίων και των στηριγμάτων στην οροφή. Για να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας, πρέπει να συγκολλήσετε 4 βραχίονες των απαραίτητων παραμέτρων στο ανώτερο οριζόντιο τμήμα της ομπρέλας και, στη συνέχεια, στερεώστε με ασφάλεια την αλυσίδα ή το καλώδιο με την καραμπίνα. Το δεύτερο άκρο μιας τέτοιας αλυσίδας ή καλωδίου πρέπει επίσης να συνδεθεί με ασφάλεια στην οροφή. Μεταξύ των αδυναμιών αυτής της μεθόδου, μπορούμε να παρατηρήσουμε την επισφάλεια του σχεδιασμού, έτσι ώστε να συνδεθεί με τους αεραγωγούς δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά για μια καμινάδα ένα τέτοιο σχέδιο είναι εξαιρετικό.

Ομπρέλα εξαερισμού στην παραγωγή

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να εκτελέσετε την εγκατάσταση μόνοι σας. Το κύριο πράγμα είναι να ρυθμίσετε την ομπρέλα όσο το δυνατόν πιο κοντά στον σωλήνα καμινάδας και να λάβετε υπόψη ορισμένες αποχρώσεις.

Πεδίο εφαρμογής

Οι ομπρέλες παροχής και εξάτμισης και εξαγωγής των συστημάτων αερισμού χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα από βιομηχανικές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως σε ιδρύματα δημόσιας εστίασης, όπως εστιατόρια, καντίνες, μπαρ, εργοστάσια τροφίμων, καφετέριες κ.λπ.

Επίσης, η εγκατάσταση ομπρέλες και μεταφέρονται σε όλα τα είδη των συσκευών, εξοπλισμού θέρμανσης, ιδίως όσον αφορά τις φριτέζες, θερμάστρες αερίου, ντουλάπια φλόγα. Αν αυτός ο υπολογισμός καθιστά δυνατό να διαπιστωθεί τέτοια ομπρέλες, που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς παραγωγής - τροφίμων, φαρμακευτική, φυσική, χημική ουσία.
στο μενού ↑

Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού, ο υπολογισμός και η επιλογή του χώρου εγκατάστασης (εγκατάσταση)

Ο εξαερισμός αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα από χώρους με ενεργές πηγές ρύπανσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου, προσαρμόζονται τα χαρακτηριστικά, ο εξοπλισμός και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας. Το σύστημα εξαερισμού είναι εγκατεστημένο όχι μόνο σε πολυκατοικίες, διαμερίσματα, αλλά και σε συγκροτήματα αποθηκών, στην παραγωγή. Λεπτομέρειες σχετικά με την αρχή αυτών των δομών, τις ποικιλίες τους και τα χαρακτηριστικά των υπολογισμών καναλιών για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Γενικός και τοπικός (τοπικός) εξαερισμός

Οι ειδικοί διαιρούν όλα τα συστήματα εξαερισμού, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή του υπολογιζόμενου καθαρισμού τους - τοπική (τοπική) και γενική.

Το γενικό εκχύλισμα εξαερισμού είναι σε θέση να αφαιρέσει γρήγορα τον μολυσμένο αέρα από όλους τους χώρους της δομής. Ένα ζωντανό παράδειγμα - εξαερισμός στο διαμέρισμα. πλέγμα της παραδοσιακά τοποθετείται στο μπάνιο και την κουζίνα (στο άνω μέρος του δωματίου), και εκκενώνεται μέσω του οποίου μολυσμένο αέρα, λεπτά σωματίδια αιθάλης και γράσου.

Τα συστήματα γενικής ανταλλαγής χρησιμοποιούνται ενεργά σε ιδρύματα υγείας, αποθήκες, αποθηκευτικούς χώρους, εγκαταστάσεις κατοικίας, εμπορικά κέντρα και καταστήματα. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των αντικειμένων είναι η συγκέντρωση της ανεπιθύμητης ρύπανσης είναι ελάχιστη, είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το δωμάτιο.

Ο συνήθης τύπος ανταλλαγής αερισμού εξάτμισης συνιστάται να εξοπλιστεί σε πολλές περιπτώσεις:

 • η παρουσία στο διάστημα μηχανισμών διαρροής και μηχανών που παράγουν επικίνδυνα γαλακτώματα και ουσίες.
 • ανεπαρκής ισχύς των τοπικών λύσεων ·
 • απουσία σημείων για τη διάθεση μολυσμένου οξυγόνου, μη ασφαλείς ουσίες.

Τα εκχυλίσματα αερισμού της γενικής ανταλλαγής εξαλείφουν τη συγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων και ακαθαρσιών στο δωμάτιο στις βέλτιστες τιμές που καθορίζονται από τα κανονιστικά κείμενα.

Ο τοπικός εξαερισμός χρησιμοποιείται για την εξάλειψη σημειακών εκπομπών επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών.

Λόγω της κατεύθυνσης, εγγυώνται τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας σε μια τοπική τοποθεσία. Οι βάσεις των δομών είναι σωλήνες εξαγωγής για εξαερισμό, με τους οποίους διοχετεύεται ο καπνός, ο αέρας, η σκόνη, η μη ασφαλή εξάτμιση, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωσή τους.

Το καλύτερο παράδειγμα μιας τέτοιας συσκευής είναι οι μηχανικές κουκούλες κουζίνας. Το κόστος του τοπικού εξοπλισμού του συστήματος είναι πολύ φθηνότερο από την κοινή ανταλλαγή. Από οικονομική άποψη, είναι πολύ πιο προσιτά. Εάν η ρύπανση εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή των εγκαταστάσεων, οι περιγραφείσες λύσεις είναι αναποτελεσματικές.

Φυσικά και αναγκαστικά

Κάθε σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητα από τον τύπο, το σχεδιασμό, την πολυπλοκότητα και το κόστος, αποσκοπεί στην απομάκρυνση των μαζών του αέρα εξαγωγής. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις και μέθοδοι. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της λειτουργίας είναι αναγκασμένο ή φυσικό.

Αν όλες οι διαδικασίες με τον "πέμπτο ωκεανό" διέπονται από τη φύση και τους αντίστοιχους νόμους, τότε το σύστημα λειτουργεί σε φυσική βάση. Για περιπτώσεις όπου η μονάδα εξαερισμού λειτουργεί με ειδικό εξοπλισμό, το σύστημα θεωρείται μηχανικό. Πρόκειται για αυτόματες μονάδες που εξασφαλίζουν την ανταλλαγή αέρα σε προκαθορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με τα πρότυπα διαβατηρίων και διακανονισμού.

Φυσικός εξαερισμός: "πλουτισμοί" και "μειονεκτήματα"

Το κύριο πλεονέκτημα του φυσικού εξαερισμού σε σπίτι ή διαμέρισμα είναι η προσβασιμότητα των τιμών. Δεν χρειάζονται σοβαρές οικονομικές εισφορές, και από άποψη λειτουργίας είναι γενικά εκτός ανταγωνισμού, επειδή είναι δωρεάν. Η ανταλλαγή αέριων μαζών πραγματοποιείται χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι λύσεις για αυτό το σύστημα καταλαμβάνουν ένα ελάχιστο ελεύθερο χώρο.

Ο φυσικός εξαερισμός έχει σοβαρό μειονέκτημα - η λειτουργία του δεν μπορεί να ελεγχθεί. λειτουργεί μονομερώς. Οι μάζες του αέρα κινούνται στο σύστημα λόγω του γεγονότος ότι σχηματίζεται διαφορετική πίεση στην είσοδο και την έξοδο του σωλήνα. Αλλά οι συνθήκες μπορούν να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε η έλξη να μην είναι κατ 'αρχήν αφηρημένη.

Εάν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο, το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργήσει ως αέρας τροφοδοσίας. Οι μάζες αέρα στέλνονται στο διαμέρισμα από έξω. Με αυτό το σκεπτικό, είναι εξοπλισμένα κυρίως στον χώρο κατοικίας, αλλά δεν είναι κατάλληλα για μονάδες παραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σε μεγάλες εγκαταστάσεις η παραγωγικότητά τους δεν είναι αρκετή, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους εργαζομένους.

Υπολογισμός του εξαερισμού

Ο υπολογισμός του εξαερισμού για μεγάλες μονάδες παραγωγής και επιχειρήσεις αρχίζει με τον καθορισμό των περιοχών διανομής μη ασφαλών ουσιών, εκπομπών. Στο επόμενο στάδιο, οι ειδικοί καθορίζουν τους όγκους των αέριων μαζών για εκτροπή και προμήθεια για να εξασφαλίσουν τα υγειονομικά πρότυπα.

Ελλείψει ανεπιθύμητων ουσιών στο χώρο ενεργών πηγών, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ο απλός τύπος:

 • O - τον όγκο του καθαρού οξυγόνου, που ορίζεται από τις υγειονομικές προδιαγραφές, τους κανονισμούς,
 • m είναι η μέση τιμή κατανάλωσης οξυγόνου ανά 1 ώρα ενεργού εργασίας.
 • n - ένας σταθερός αριθμός υπαλλήλων που εργάζονται εσωτερικά κάθε μέρα.

Όσον αφορά την τιμή του m, έχει συγκεκριμένους ορισμούς που τεκμηριώνονται από τα SNiPs:

 • m = 30 m3 - για αεριζόμενους χώρους.
 • m = 60 m3 - για αντικείμενα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό αέρα.

Οι παραπάνω τιμές προσαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη τις επικίνδυνες πτητικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός όγκος τους και τα υπολογισθέντα δεδομένα για την εισροή νωπού οξυγόνου αλλάζουν προς την κατεύθυνση της αύξησης.

Η ιδιαιτερότητα των επιβλαβών ουσιών έγκειται στο γεγονός ότι έχουν την ιδιότητα να εξαπλώνονται σε όλο τον όγκο του χώρου εργασίας, περίπτερο ή αίθουσα παραγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, το κύριο καθήκον μειώνεται για να μειώσει το επίπεδο συγκέντρωσης στις τιμές στις οποίες ένα άτομο μπορεί να μείνει και να εργαστεί σε εσωτερικούς χώρους.

Για κάθε επιβλαβή ουσία παρέχονται ειδικές τιμές κατωφλίου. Έχοντας αυτό υπόψη, η ποσότητα του καθαρού αέρα υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Mb είναι το μέσο βάρος μιας ανεπιθύμητης ή δυνητικά επικίνδυνης ουσίας που εισέρχεται στο χώρο εργασίας ανά μονάδα χρόνου (1 ώρα).
 • Ko είναι η αξία της απομακρυσμένης συγκέντρωσης μιας δυνητικά επικίνδυνης ουσίας στο περιβάλλον.
 • Kп - συγκέντρωση ανεπιθύμητων ουσιών στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας αέρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο του απαραίτητου καθαρού αέρα, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε τον κινητήρα της βέλτιστης ισχύος για τον εξαερισμό.

Μονάδες τοπικού συστήματος εξάτμισης

Τα υπάρχοντα καταφύγια, τα οποία ολοκληρώνουν το σύστημα εξαερισμού, χωρίζονται σε διάφορες εξειδικευμένες κατηγορίες:

 • μονάδες που έχουν εγκατασταθεί στην πηγή ρύπανσης ·
 • λύσεις που καλύπτουν την πηγή ρύπανσης ·
 • προϊόντα-φυσώντας.

Στην πράξη, τα αδρανή είναι πολύ δημοφιλή, με τη βοήθεια της οποίας εντοπίζεται η πηγή της εξάπλωσης επικίνδυνων ουσιών σε μια συγκεκριμένη ζώνη. Ωστόσο, τέτοιες λύσεις δεν είναι πάντα βολικές και κατάλληλες για εφαρμογή. Αντικαταστάθηκαν από πιο μοντέρνα κουκούλες με εξαερισμό στον εξαερισμό:

 • μεταλλικές και πολυανθρακικές ομπρέλες με τη λειτουργία του σχεδίου.
 • τοπικές μονάδες αναρρόφησης.
 • ισχυρές απορροφητήρες καπνού.
 • ενθυλακωμένα διαλύματα.
 • την απομάκρυνση των εκπομπών από το σώμα των εργαλειομηχανών και των μονάδων εργασίας ·
 • απεικόνιση, διαμορφωμένες και αερομεταφερόμενες λύσεις.

Οι ομπρέλες εξάτμισης είναι τα πιο δημοφιλή και τα συνηθισμένα σχέδια αναρρόφησης. Είναι εξοπλισμένα με μικρούς χώρους εργασίας (πίνακες για συγκόλληση, μαγείρεμα). Οι επικίνδυνες ακαθαρσίες συναρμολογούνται γρήγορα και επαναπροσανατολίζονται, μετά από τις οποίες εκτρέπονται. Ο αερισμός για τις λειτουργίες εξάτμισης τόσο από το φυσικό βύθισμα όσο και από τον εξαναγκασμό.

Ειδικές αντλίες - αντλούν ανεπιθύμητες και δυνητικά επικίνδυνες ουσίες με ελάχιστη κατανάλωση οξυγόνου. Ο βιομηχανικός εξαερισμός συχνά αντιπροσωπεύεται από αρκετές τοπικές μονάδες. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν παρεμβαίνουν στην εργασία.

Εξαγωγή καυσαερίων - μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την εξαναγκασμένη αφαίρεση επιβλαβών αναθυμιάσεων, ουσιών, ενώ σχηματίζει ένα ελάχιστο επίπεδο ανταλλαγής αέρα. Διάφορες παραλλαγές τέτοιων καταψυκτών πωλούνται:

 • με μια άνω διάταξη εκκένωσης, μέσω της οποίας αφαιρείται ζεστός και υγρός αέρας.
 • με την απομάκρυνση μολυσμένων ρευμάτων της πλευρικής δομής - αυτό είναι ένα ανάλογο του "σαλιγκαριού", για τη συλλογή υπολειμματικών προϊόντων.
 • Με συνδυασμένο τύπο λύσεων αποστράγγισης που βρίσκονται στο κάτω μέρος της μονάδας.

Ο ανεμιστήρας, που βρίσκεται στο σύστημα ανταλλαγής αέρα, δημιουργεί μια ροή στροβιλισμού έτσι ώστε η σκόνη να εντοπιστεί σε μια μικρή περιοχή, αντί να εξαπλώνεται γύρω από το δωμάτιο. Ένα παράδειγμα τέτοιας εγκατάστασης είναι ένας σταθμός συγκόλλησης όπου ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αντιπροσωπεύεται από ένα μικρό ερμάριο. Η αναρρόφηση σε αυτά βρίσκεται στην κορυφή της δομής.

Εάν το ζήτημα αφορά την εκτροπή μη επικίνδυνων ουσιών, τότε η ταχύτητα κίνησης επιτρέπεται εντός των ακόλουθων ορίων:

 • 0,5 - 0,7 m / s.
 • 1,1 - 1,6 m / s - για εκείνες τις περιπτώσεις όπου τα δηλητηριώδη πρόσμικτα, οι μεταλλικοί ατμοί, αφαιρούνται από το δωμάτιο.

Όσο για τα πάνελ αναρρόφησης, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου ο αέρας σε περιορισμένο χώρο είναι κορεσμένος με τοξικά αέρια, σκόνη και θερμότητα. Ο πίνακας τοποθετείται έτσι ώστε οι τοξικές ενώσεις να βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από τον εργαζόμενο. Οι σωλήνες εξάτμισης για εξαερισμό συμπληρώνονται με ενσωματωμένο κινητήρα και απομακρύνονται αμέσως επικίνδυνες αναρτήσεις. Τα εξεταζόμενα φυτά χρησιμοποιούνται σε σταθμούς συγκόλλησης κατά την επεξεργασία μεγάλων προϊόντων. Από τη συγκόλληση, βρίσκονται σε απόσταση έως 3,5 μ., Εξοπλισμένη με ανεμιστήρες με έναν ή δύο κινητήρες.

Η ταχύτητα μετακίνησης των αέριων μαζών πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

 • από 3,5 έως 5 m / s, όταν πρόκειται για την κατανομή θερμής σκόνης.
 • από 2 έως 3,5 m / s, όταν απελευθερώνονται δηλητηριώδη ή μη σκονισμένα εναιωρήματα κατά τη λειτουργία.

Οι ειδικοί επικεντρώνονται σε ένα σημαντικό σημείο - η εγκατάσταση εξαερισμού εξαερισμού πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι ένα τετραγωνικό μέτρο του πίνακα διαθέτει 3,3 χιλιάδες m3 αέρα ανά ώρα.

Η πλευρική αναρρόφηση αφορά περιπτώσεις όπου η πηγή ρύπανσης διατηρείται σε κατακόρυφη θέση, χρησιμοποιώντας ειδικούς ανελκυστήρες. Τέτοιες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταστήματα όπου πραγματοποιείται γαλβανική επεξεργασία μετάλλων, όπου οι επικίνδυνες ουσίες χύνεται σε ειδικό δοχείο και στη συνέχεια αναρροφάται μέσα από μια μικρή τρύπα.

Από το εποικοδομητική σημείο του εξαερισμού άποψη καυσαερίων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων είναι αρκετές αγωγοί, τα στόμια εισόδου τα οποία είναι στενά προς το σχήμα (10 cm), βρίσκονται στα άκρα του λουτρού.

Υπολογισμός των παραμέτρων των τοπικών εκχυλισμάτων

Για την απορρόφηση των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία εκπομπών και ατμών δημιουργείται αναρρόφηση, που εκτελείται με τη μορφή ομπρέλες. Αν είναι δύσκολο να τα αποκτήσετε, μπορείτε πάντα να τα κάνετε με την προετοιμασία του αντίστοιχου σχεδίου.

Στο πρώτο στάδιο, καθορίζονται τα ακόλουθα δεδομένα και παράμετροι:

 • η περιοχή απελευθέρωσης επιβλαβών ουσιών - a * b, καθώς και η διάμετρος της ομπρέλας - d.
 • ταχύτητα κίνησης του αέρα στην περιοχή εργασίας - VB.
 • Ο υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό απορρόφησης στην ομπρέλα - V3
 • Το ύψος της εγκατάστασης της δομής πάνω από την πηγή των επικίνδυνων μολυσματικών ουσιών ονομάζεται Ζ.

Μία από τις κύριες παραμέτρους που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης επιβλαβών ουσιών είναι το ύψος της εγκατάστασης του απορροφητήρα. Οι μηχανικοί συστήνουν να το κρεμάσει όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στην περιοχή εργασίας, έτσι ώστε όλες οι εξάτμιση και οι εκπομπές να απορροφηθούν και να αφαιρεθούν αποτελεσματικά.

Εγκατάσταση εξαερισμού εξαερισμού πραγματοποιείται, καθοδηγείται από τα ακόλουθα μεγέθη μιας ομπρέλας:

D = 0,8 × Z + d, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους - A = 0,8 × Z + a, με B = 0,8 × Z + b.

Το βέλτιστο επίπεδο ανοίγματος της ομπρέλας είναι 60 μοίρες. Με αυτή την τιμή, ο κίνδυνος σχηματισμού στάσιμων ζωνών εξαλείφεται. Αν είναι πολύ χαμηλό δωμάτιο, είναι καλύτερο να αυξήσετε τη γωνία ανοίγματος σε μια τιμή 90 μοίρες. Όσον αφορά το κατώτερο ύψος της στεφάνης, είναι 180 εκατοστά. Αερισμός πρίζα εκχύλιση πραγματοποιείται έτσι ώστε να σχηματίζουν κουρτίνες πρόσβασης αναδίπλωση με 3 πλευρές.

Για τα δωμάτια όπου η ταχύτητα μετακίνησης των μαζών αέρα είναι από 0,4 m / s, είναι καλύτερα να συμπληρώσετε την ομπρέλα με ειδικές πτυσσόμενες κουρτίνες. Τα παρουσιαζόμενα δεδομένα υπολογισμού θα βοηθήσουν στον ακριβέστερο προσδιορισμό του κόστους του τελικού προϊόντος, καθώς και στον προσδιορισμό του κατάλληλου εξοπλισμού. Ωστόσο, προτού συνδέσετε την κουκούλα στον εξαερισμό, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό που μπορεί να κάνει τους κατάλληλους υπολογισμούς, να συστήσει συγκεκριμένα μοντέλα συσκευών.

Εξαερώστε τον εξαερισμό από τα χέρια του

Είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία και μπορείτε να το εξοπλίσετε με τα χέρια σας, χωρίς να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Για κάθε δωμάτιο είναι εγκατεστημένος ένας ξεχωριστός αγωγός αέρα, ενώ τοποθετείται σε μια αυστηρά κατακόρυφη θέση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε - κάθε στροφή, "γόνατο" ή στροφή μειώνει τη δύναμη έλξης στο κανάλι κατά 10-15%. Μειώστε την ταχύτητα της διαφοράς στη διάμετρο, τις προεξοχές ή τις ανωμαλίες του αγωγού.

Ο εξαερισμός με καυσαερίων ολοκληρώνεται πάνω από τη βάση της οροφής του σπιτιού. Το ελάχιστο τμήμα των αεραγωγών είναι 100 cm2, τόσο μεγαλύτερη είναι η ακτίνα. Προτιμούνται οι κυκλικοί αγωγοί εξαγωγής, επειδή έχουν ελάχιστη αντίσταση στον αέρα.

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού ξεκινάει στο στάδιο της κατασκευής ενός εξοχικού σπιτιού, έτσι ώστε να είναι εύκολο να κρύψετε τους αεραγωγούς και τους άξονες στους τοίχους. Εάν αυτό δεν προβλέπεται στο στάδιο της ανέγερσης του αντικειμένου, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οπές κατάλληλων διαστάσεων στις οροφές, να τοποθετηθούν σωληνώσεις και να εξοπλιστεί ένα κουτί από τούβλα κάτω από τον άξονα.

Η περιοχή της εξόδου του ορυχείου σχηματίζεται ανεξάρτητα, ενώ το άνω τμήμα καλύπτεται με ειδική ομπρέλα για την προστασία του καναλιού από τα απορρίμματα, τα ιζήματα. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα εκεί. Σε μια τιμή θα κοστίσει περισσότερο από τα παραδοσιακά γυαλιά, αλλά συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ώθησης μέσα στο ορυχείο.

Μηχανικό σύστημα εξάτμισης

Σήμερα, οι απορροφητήρες αερισμού παράγονται από ξένες και εγχώριες εταιρείες. Η μονάδα με τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά αξίζει ιδιαίτερης προσοχής:

Το κόστος αυτών των μονάδων κυμαίνεται από 30 έως 130 χιλιάδες ρούβλια, με βάση την ικανότητα των μονάδων. Αν μιλάμε για τη χρήση εγκαταστάσεων σε εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα, τότε αυτό απλά δεν είναι πρακτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παράλληλα απαιτείται να εξασφαλιστεί η ροή του φρέσκου οξυγόνου από το δρόμο. Οι βαλβίδες παροχής οικιακής χρήσης με αυτή την αποστολή απλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Οι επαγγελματίες προτείνουν να εγκατασταθούν σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συγκροτήματα παραγωγής, εργαστήρια.