Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Φυσικός αερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων

Το οργανωμένο φυσικό αερισμό σε ένα κτίριο - είναι η ανταλλαγή του αέρα, που προκύπτει λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου και εκτός, μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής.

Για τον αερισμό των χώρων σε κτίριο κατοικιών, παρέχεται φυσικό σύστημα εξαερισμού. Ας δούμε πώς λειτουργεί και σε βάρος του τι λειτουργεί.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Κάθε είσοδος στον πρώτο όροφο του τελευταίου έχουν ένα κοινό αγωγό εξαερισμού που εκτείνεται κατακόρυφα από κάτω προς τα πάνω με την πρόσβαση στο πατάρι ή είτε απευθείας στην οροφή (ανάλογα με το έργο). Μετάβαση στο κύριο αγωγό εξαερισμού συνδέεται δορυφορικά κανάλια, η αρχή του οποίου βρίσκεται, κατά κανόνα, στο μπάνιο, κουζίνα και τουαλέτα.

Μέσα από αυτούς τους δορυφόρους, ο "εξαντλημένος" αέρας εγκαταλείπει τα διαμερίσματα, εισέρχεται στο γενικό άξονα εξαερισμού, διέρχεται μέσω αυτού και εκκενώνεται στην ατμόσφαιρα.

Φαίνεται ότι όλα είναι εξαιρετικά απλά και ένας παρόμοιος μηχανισμός πρέπει να λειτουργήσει χωρίς αποτυχία. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να παρεμποδίσουν την κανονική λειτουργία του εξαερισμού.

Το πιο σημαντικό πράγμα στο έργο του φυσικού αερισμού είναι ότι το διαμέρισμα πρέπει να τροφοδοτείται με αέρα σε επαρκή ποσότητα. Σύμφωνα με τα σχέδια, σύμφωνα με το SNiP, αυτός ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα από τις "διαρροές" των ανοιγμάτων παραθύρων, και επίσης, ανοίγοντας τα παράθυρα.

Απόσπασμα από SNiP 2.08.01-89 (παράμετροι ελάχιστης ανταλλαγής αέρα για ένα διαμέρισμα).

Σαλόνια διαμερίσματα

3 m 3 / h για 1 m 2 διαμονή

Κουζίνα: - με ηλεκτρική κουζίνα

- Τουλάχιστον 60 m 3 / h

- Τουλάχιστον 90 m 3 / h

Συνδυασμένη τουαλέτα και μπάνιο

Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα σύγχρονα παράθυρα στην κλειστή κατάσταση δεν αφήνουν κανέναν ήχο, πόσο μάλλον αέρα. Αποδεικνύεται ότι πρέπει να κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά όλη την ώρα, η οποία φυσικά δεν είναι δυνατή για διάφορους λόγους.

Αιτίες δυσλειτουργίας του φυσικού αερισμού

 • Επαναπροσδιορισμός των καναλιών εξαέρωσης

Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός παύει να λειτουργεί λόγω ενεργών γειτόνων που απλά θα μπορούσαν να σπάσουν τον αγωγό εξαερισμού για να επεκτείνουν τον χώρο διαβίωσης. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι οι ενοικιαστές, των οποίων τα διαμερίσματα είναι κάτω, ο αερισμός θα σταματήσει να λειτουργεί.

 • Σκουπίδια στο αγωγό εξαερισμού

  Συχνά συμβαίνει ότι κάτι μπαίνει στον άξονα εξαερισμού και απλά δεν επιτρέπει στον αέρα να κινείται ελεύθερα. Αν συμβεί αυτό, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με την κατάλληλη δομή, απαγορεύεται να ανεβείτε στον αγωγό εξαερισμού μόνοι σας.

 • Λανθασμένη σύνδεση των καυσαερίων

  Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η σύνδεση των κουκούλες κουζίνας (κουκούλες εξάτμισης) υψηλής ισχύος στο δορυφορικό κανάλι, το οποίο δεν προορίζεται για το σκοπό αυτό. Και όταν ένας τέτοιος καπό είναι ενεργοποιημένος, σχηματίζεται ένας αερόσωμος στον κοινό αγωγό αερισμού, ο οποίος διαταράσσει τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

  Δυστυχώς, η λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού επηρεάζεται επίσης από το καθεστώς θερμοκρασίας, στην ψυχρή εποχή λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στο δρόμο είναι ασθενέστερη. Σε αυτό προστίθενται μερικές ακόμη αρνητικές στιγμές και το έργο ολόκληρου του συστήματος δεν πηγαίνει τίποτα.

  Και βεβαίως υπάρχουν λάθη στην κατασκευή του εργολάβου για κάποιο λόγο ή άλλο... Μόνο η εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού προμήθειας και εξαγωγής θα βοηθήσει.

  Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί όλο το χρόνο 24 ώρες την ημέρα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη μια εισροή αέρα 24 ωρών στο δωμάτιο. Αν δεν είναι, τότε το χειμώνα με τα παράθυρα κλειστά κινδύνου συμπύκνωσης, υγρασία μέχρι το σχηματισμό μούχλας, για να αποφευχθεί αυτό, ρυθμίστε τις βαλβίδες εισαγωγής, θα βελτιώσει τον εξαερισμό στο δωμάτιο και να απαλλαγούμε από την υπερβολική υγρασία.

  Για να οργανώσετε μια καλή ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα όλο το χρόνο. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν αναπνευστήρα. Χάρη σε αυτή τη συσκευή δεν χρειάζεται να ανοίγετε τα παράθυρα και το διαμέρισμα θα λαμβάνει πάντοτε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα.

  Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε πολυώροφα σπίτια: κύρια προβλήματα και ιδιαιτερότητες

  Ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία αναφέρεται στο πιο σημαντικό μηχανικό σύστημα, το οποίο κατασκευάζεται κατά την κατασκευή της δομής. Από τη σωστή και συντονισμένη εργασία με τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού των εγκαταστάσεων εξαρτάται η δημιουργία ενός μικροκλίματος, το οποίο επιτρέπει να περιγραφεί πλήρως η ζωή σε ένα τέτοιο σπίτι όπως υγιεινή, βολική και υψηλής ποιότητας.

  Σε φτωχό αέρα, η ικανότητα εργασίας μειώνεται ραγδαία, η κούραση αυξάνεται και οι παλιές πληγές αρχίζουν να ενοχλούν. Μια τέτοια ζωή είναι δύσκολο να κληθείς υγιής. Προκειμένου να παρέχουμε φρέσκο ​​αέρα, τα σπίτια μας είναι γεμάτα από θεσμούς, καταρτίζονται παντός είδους κανόνες και κανονισμοί, γίνονται υπολογισμοί και σχεδιάζονται τα πιο απίστευτα σχέδια. Και σε γενικές γραμμές, ο εξαερισμός πρέπει να εκτελεί μόνο μία λειτουργία: να εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία αέρα.

  Χαρακτηριστικά της συσκευής σε πολυώροφα κτίρια

  • Οι ροές του αέρα πρέπει να μετακινούνται από τα δωμάτια προς την κουζίνα και το μπάνιο, δηλαδή να εξάγονται κορεσμένοι αέριοι με διάφορες μυρωδιές, διοξείδιο του άνθρακα και τα προϊόντα της ανθρώπινης ζωής, του αέρα.
  • Η ισχύς με την οποία διοχετεύεται αέρας μέσω του καναλιού σε κτίρια διαμερισμάτων 5 και 9 ορόφων μπορεί να μην είναι η ίδια, οπότε ο υπολογισμός πραγματοποιείται για ένα συγκεκριμένο κτίριο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κίνηση του αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων.
  • Εάν ο εξαερισμός του κτιρίου διαμερίσματος είναι εξοπλισμένος με ανεμιστήρες εξάτμισης, τότε το buzz μπορεί να ακουστεί στα διαμερίσματα, οπότε η εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού πρέπει να είναι ηχομονωμένη.
  • Ο εξαερισμός σε πολυκατοικίες πρέπει να είναι διαχειρίσιμος, δηλαδή εξοπλισμένος με βαλβίδες, πτερύγια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.

  Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή του τύπου εξαερισμού

  Με βάση τις ιδιαιτερότητες του εξαερισμού σε πολυκατοικίες, γίνεται μια επιλογή υπέρ ενός ή του άλλου σχεδίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένες συγκεκριμένες στιγμές που αφορούν συγκεκριμένο κτίριο, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή:

  1. Κατηγορία κατασκευής.
  2. Το επίπεδο θορύβου της κυκλοφορίας.
  3. Επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  4. Αριθμός ορόφων σε ένα κτίριο διαμερισμάτων.

  Στην πραγματικότητα, ο θόρυβος της κυκλοφορίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου. Εάν η στάθμη θορύβου στη θέση του κτιρίου δεν υπερβαίνει τα 50 dB, τότε επιτρέπεται να εξοπλιστεί το σπίτι με φυσικό εξαερισμό, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι εξοπλισμένος σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του αριθμού.

  Τρεις δυνατοί τύποι σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού

  Υπάρχουν τα πιο κοινά σχέδια έτοιμου αερισμού για ένα κτίριο διαμερισμάτων. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν μόνο τρεις:

  • Φυσικά. Η αρχή της λειτουργίας είναι η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής μέσω του φυσικού βυθίσματος που δημιουργείται στους αγωγούς εξαγωγής.
  • Συνδυασμένη. Λειτουργεί μέσω της δημιουργίας μιας τεχνητής ροής αέρα και της φυσικής έκκρισης. Ή αντίστροφα: η φυσική ροή του αέρα στο σπίτι μέσα από τις ρωγμές στα παράθυρα, τα παράθυρα και τις διάφορες διαρροές στις πόρτες και τη μηχανική απομάκρυνση του αέρα μέσω των ανεμιστήρων εξαγωγής.
  • Πλήρως αναγκαστικό σύστημα. Με αυτό το σχεδιασμό, η εισροή και η εκκένωση του αέρα διεξάγονται μηχανικά, δηλαδή με τη βοήθεια εξοπλισμού εξάτμισης και τροφοδοσίας.

  Στη χώρα μας, τα περισσότερα πολυώροφα κτίρια είναι εξοπλισμένα με ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, με κοινό κανάλι και δορυφορικά κανάλια, τα οποία εκτρέπουν τον αέρα εξαγωγής από κάθε διαμέρισμα χωριστά και κόβονται στον κεντρικό άξονα. Αυτή η δημοτικότητα οφείλεται σε συγκριτική φθηνότητα και ευκολία συντήρησης.

  Προβλήματα αερισμού σε πολυώροφα κτίρια

  Μέχρι σήμερα, όταν στα περισσότερα διαμερίσματα έχουν τοποθετηθεί σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα, ο φυσικός εξαερισμός σε ένα κτίριο κατοικιών έχει γίνει αναποτελεσματικό. Στα περισσότερα διαμερίσματα απλά λείπει, η οποία παράγει υψηλή υγρασία, δυσφορία, μούχλα στους χώρους διαβίωσης.

  Με αυτό το πρόβλημα θα βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις βαλβίδες στα παράθυρα. Ένα παράδειγμα του παρακάτω βίντεο θα δείξει τι είναι.

  Το δεύτερο και πολύ κοινό πρόβλημα των συστημάτων εξαερισμού είναι η εμφάνιση της αντίστροφης ώσης. Οι κάτοικοι των χαμηλότερων ορόφων με αυτό το φαινόμενο ουσιαστικά δεν συγκρούονται και οι κάτοικοι των άνω ορόφων, ειδικά το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουν συνεχώς.

  Αυτό το πρόβλημα προκύπτει λόγω έλλειψης έλξης. Ο αέρας που εκκενώνεται από τα διαμερίσματα των κάτω ορόφων δεν μπορεί να σπρώξει τη μάζα του αέρα στον άξονα εξαερισμού, οπότε πηγαίνει κατά μήκος της γραμμής ελάχιστης αντίστασης στα δορυφορικά κανάλια. Και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, ειδικά για τους ενοικιαστές, των οποίων τα διαμερίσματα εμπίπτουν. Αντί να σχεδιάζετε, από τις αεριζόμενες γρίλιες εξαερισμού, και όχι απαραίτητα φρέσκο ​​και καθαρό αέρα. Τις περισσότερες φορές αυτή είναι η μυρωδιά του αποχετευτικού δικτύου ή "μυρωδιές" που προέρχονται από τη γειτονική κουζίνα.

  Μηχανικός αερισμός σε πολυώροφα κτίρια

  • Άτομο ή διαμέρισμα. Περιλαμβάνει τη λειτουργία ανεμιστήρων εξαγωγής που βρίσκονται στις εισόδους στους αεραγωγούς, τις βαλβίδες τροφοδοσίας και τους ανεμιστήρες που είναι εγκατεστημένοι στον τοίχο πρόσοψης του κτιρίου. Επιπλέον, αρκετά δημοφιλής, για σήμερα, ήταν η χρήση των απολυμαντών σε διαμερίσματα, τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης ή ψύξης του αέρα τροφοδοσίας.
  • Κεντρική. Παρέχει την παρουσία μιας ή περισσότερων κάμερας με ανεμιστήρες που βρίσκονται στην οροφή του κτιρίου.

  Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του εξαερισμού είναι ότι ο αέρας αντλείται και εκκενώνεται μέσω μηχανισμών, δηλαδή ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής, οι οποίοι εκπληρώνουν τη λειτουργία τους, ανεξάρτητα από φυσικούς παράγοντες και ατμοσφαιρικές επιδράσεις. Ο μηχανικός αερισμός δεν επηρεάζεται ούτε από τη δομή του ίδιου του κτηρίου ούτε από τη διάταξη των διαμερισμάτων.

  Η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια αποτελείται από ένα σύστημα αεραγωγών και αεραγωγών εξαερισμού. Στο σύστημα επιβολής, συνήθως περιλαμβάνουν φίλτρα αέρα, θερμαντήρες αέρα και ανακτητές. Συχνά συνδυάζεται με συστήματα κλιματισμού.

  Το μηχανικό σύστημα αερισμού έχει αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα - το υψηλό του κόστος, καθώς και την εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό. Το αναγκαστικό σύστημα απαιτεί την απαιτούμενη προσοχή και τακτική συντήρηση. Πρέπει να πληρώσετε για άνεση, αν και δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που θέλει να σώσει τη δική σας υγεία και άνεση.

  Πολλοί ενοικιαστές πολυκατοικιών οργανώνουν ανεξάρτητα τα σπίτια τους με βαλβίδες τροφοδοσίας και ανεμιστήρες εξαγωγής. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει. Εάν δεν θέλετε να χτυπήσετε τους φέροντες τοίχους για την εγκατάσταση βαλβίδων τροφοδοσίας ή ανεμιστήρων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή των καλών και αεροστεγανών πλαστικών παραθύρων σας και να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες τροφοδοσίας για μικροκυκλοφορία σε μικρές ποσότητες. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς, από τις απλούστερες "χτένες" μέχρι πολύπλοκες και δαπανηρές βαλβίδες με αυτόματη ρύθμιση του αποσβεστήρα για την υγρασία του αέρα στο δωμάτιο και τη θερμοκρασία του.

  Μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία διαχείρισης για μια τακτική επιθεώρηση της κατάστασης των αγωγών και τον καθαρισμό τους, αν είναι απαραίτητο. Όπως λένε τα γνωστά λόγια: "Εμπιστευθείτε τον Θεό, αλλά τον εαυτό σας..." ή "Η σωτηρία των ανθρώπων που πνίγονται είναι το έργο των χεριών...". Όλα αυτά είναι αλήθεια. Εάν δεν ανησυχείτε για το μικροκλίμα του σπιτιού σας, τότε έχετε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία. Χρειάζεστε αυτό;

  Η συσκευή και τα προβλήματα του εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

  Σχετικά με το πώς έχει γίνει η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια, θα εξαρτηθεί η σύνθεση του αέρα και η υγεία των κατοίκων που ζουν εκεί.

  Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη και ζεστή. Αλλά όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες ή την άγνοια, παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ποιοι παράγοντες παραβιάζουν την εργασία του και ποια προβλήματα οδηγούν σε αυτό.

  Κριτήρια επιλογής, τύποι και στοιχεία εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

  Η παρουσία ορισμένων στοιχείων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του συστήματος. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, θα περιέχει τέτοια υποχρεωτικά στοιχεία:

  • αεραγωγών ·
  • τον άξονα εξαερισμού.

  Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα είναι απαραίτητα ανεφοδιασμός-εξάτμιση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρέχεται όχι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια απόδειξη στον ίδιο τόμο.

  Ανάλογα με τον τύπο των κινήτρων για την έναρξη της έλξης, τα συστήματα αυτά συνήθως χωρίζονται σε:

  • φυσικό - το σχέδιο εμφανίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο.
  • συνδυασμός - η εξαγωγή ή η έγχυση γίνεται ηλεκτρομηχανικά.
  • το τράβηγμα και η έγχυση γίνεται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

  Εάν ένα πολυώροφο σπίτι χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό κατοικιών - η ύπαρξη ενός εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

  Οι απαιτήσεις για τη διευθέτηση του είναι απλές και ενοποιημένες για όλα τα κτίρια:

  • σφίξιμο.
  • η χωρητικότητα αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο όγκο ·
  • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
  • πυρασφάλεια.

  Επίσης, ανάλογα με το σχήμα ανταλλαγής αέρα, το σύστημα μπορεί να είναι υπό ανάδευση ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος είναι χαρακτηριστική για τους αδιαπέραστους τοίχους με φράγμα ατμών. Η εισροή περνά μέσα από τις οπές εξαερισμού και διάφορες ρωγμές. Λόγω της σχετικά υψηλής αρχικής ταχύτητας, ο δρόμος φρέσκο ​​αναμιγνύεται με τον μολυσμένο αέρα. Εάν η ροή δεν είναι σωστά οργανωμένη, θα είναι δύσκολο να τραβήξετε τον αέρα που είναι μολυσμένος με ακαθαρσίες με αυτόν τον τρόπο.

  Για να επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, όλοι οι παράγοντες, όπως:

  • αριθμός ορόφων;
  • θέση σε σχέση με άλλες δομές.
  • το επίπεδο του εξωτερικού θορύβου ·
  • ρύπανσης του περιβάλλοντος.

  Για σπίτια με θέση εντός του τετάρτου και θόρυβο μέχρι 51 dBA, συνιστάται η εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου. Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο ή εάν η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη από 51 dBA, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το σύστημα τροφοδοσίας και είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί διήθηση.

  Σύνθεση στοιχείων εξαερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

  Η θέση της εισαγωγής αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένη σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ο εξαερισμός στο κτίριο διαμερισμάτων. Εάν ο θερμός αέρας δεν θερμαίνεται στο υπό εξέταση σύστημα, πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του δωματίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάμιξή του με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.

  Για να διεισδύσει στον αέρα υπό την επίδραση των συσκευών θέρμανσης που είναι εγκατεστημένες στο διαμέρισμα, η είσοδος πραγματοποιείται κοντά σε αυτές τις συσκευές.

  Όταν η θέρμανση πραγματοποιείται απευθείας στους υπερσυμπιεστές, η παροχή είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος του δωματίου.

  Παρά το είδος του συστήματος, η εισροή εμφανίζεται μόνο στα σαλόνια, και η κουκούλα στην κουζίνα και το μπάνιο. Η τρύπα για την κουκούλα είναι τοποθετημένη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο υποθέτει ότι δεν υπάρχει κίνηση αέρα από τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στους χώρους διαμονής.

  Τα κανάλια Ventkanals διαφορετικών δωματίων με φυσική εξαγωγή μολυσμένου αέρα συνιστώνται να είναι ξεχωριστά, εξαιρουμένων των συγκροτημάτων ενός επιπέδου. Εάν μια τέτοια επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κτίριο πολλαπλών μονάδων, είναι απαραίτητο να παρέχονται οι μεμονωμένοι σωλήνες σε έναν κατακόρυφο άξονα.

  Συνεργάζονται με ένα τέτοιο ορυχείο, μία φορά σε δύο ορόφους. Ο εξαερισμός στον τελευταίο όροφο εμφανίζεται ξεχωριστά, δεν συνιστάται η σύνδεσή του με το ορυχείο.

  Χαρακτηριστικά της ρύθμισης και λειτουργίας σε σπίτια των πάνελ

  Αν μιλάμε για μια τέτοια διαδεδομένη μορφή σπιτιών, τότε η ανταλλαγή αέρα είναι διατεταγμένη σε φυσική βάση. Το σύστημα είναι το ίδιο και στα παλιά σπίτια από τούβλα, καθώς και σε νέα κτίρια χαμηλού προϋπολογισμού. Η αναρρόφηση του εξωτερικού αέρα συμβαίνει μέσω των ρωγμών και των διαρροών στα παλαιά πλαίσια ή μέσω των ειδικών οπών που παρέχονται στο σύγχρονο πλαστικό.

  Η ανάσυρση σε αυτά συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σταθερής έλξης, που υπάρχει μέσα στο κανάλι του αεραγωγού εξαερισμού, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή εισέρχεται στο αττικό χώρο. Ο αέρας του δρόμου, βγαίνοντας από τα παράθυρα, περνώντας μέσα από τα παράθυρα, χάρη στην τράβηγμα του καναλιού, τείνει στη θύρα εξάτμισης στο μπάνιο ή στην κουκούλα της κουζίνας. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας, περνώντας από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, μετατοπίζει σταδιακά το μολυσμένο στο δρόμο.

  Η διαδικασία αερισμού από το παράδειγμα ενός τυπικού έργου

  Το πιο συνηθισμένο έργο είναι ένα εννιά ορόφων σπίτι. Η αρχή της λειτουργίας της κουκούλας είναι η ίδια για αυτούς. Ο αέρας από το δρόμο, μέσω παραθύρων και ρωγμών, μπαίνει στο διαμέρισμα. Η εξόρυξη πραγματοποιείται μέσω δορυφορικών δορυφορικών καναλιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο κύριος σωλήνας τροφοδοτείται ένα, σπάνια αρκετά κανάλια από την κουκούλα. Αυτά τα κανάλια συνδέονται με τον κύριο άξονα μέσω δύο ορόφων. Αυτά τα ορυχεία είναι δυσκίνητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένο με ένα σπίτι μεγάλης κλίμακας.

  Αυτό το σχέδιο ενός σπιτιού 9 ορόφων προϋποθέτει την παρουσία μιας ζεστής σοφίτας. Ο κλάδος με 8 και 9 ορόφους πηγαίνει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, παρακάμπτοντας το κοινό κανάλι. Το σχέδιο για ένα 9όροφο κτίριο σχεδιάστηκε με βάση τη συνολική απουσία ανέμου και τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα +5.

  Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αερισμός σε τέτοια σπίτια δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν απαιτεί καθόλου συντήρηση και τα σφάλματα παρουσιάζονται σπάνια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αεραγωγοί είχαν βουλώσει με οικοδομικά υλικά κατά την ανέγερση του σπιτιού. Μια τέτοια έκπληξη επηρέασε αργότερα την ποιότητα της κουκούλας. Τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του ορυχείου απαιτείται μία φορά κάθε 5-6 χρόνια.

  Κατά τη διάρκεια της επισκευής, πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν το δρόμο προς τη ροή του αέρα σε κάποιο μέρος. Πιστεύουν εν αγνοία τους ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κουκούλα, αλλά η διαδικασία ανανέωσης του αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολη ή τελείωσε τελείως.

  Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που οδηγούν σε παρεμβολές και δυσλειτουργία στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

  • εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων.
  • εσωτερικές πόρτες με σφραγίδα.
  • εγκατάσταση διαφόρων ανεμιστήρων στην κουκούλα.

  Για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του φυσικού βυθίσματος εξαερισμού, απαγορεύεται η διευθέτηση τυχόν δυσκολιών για την εισροή και την εκροή αέρα. Για τα πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εισόδων ή η εγκατάσταση εξωτερικής εισροής ξεχωριστά. Οι πόρτες μεταξύ των δωματίων είναι εξοπλισμένες με πλέγματα στο κάτω μέρος. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής δεν πρέπει να επικαλύπτεται από τους ανεμιστήρες.

  Πιθανές επιλογές εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

  Ο σύγχρονος αερισμός στην κατοικία των πάνελ είναι εξοπλισμένος με μονή σωλήνες εξαγωγής. Από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από κάθε όροφο μέχρι την οροφή πηγαίνει το δικό του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης ξένων οσμών και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί ομοιόμορφα και αξιόπιστα.

  Μια άλλη καλή επιλογή, όταν όλα τα κάθετα κανάλια έρχονται σε έναν κοινό οριζόντιο συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Ο αέρας από αυτό βγαίνει μέσω ενός κοινού σωλήνα.

  Ο πιο ασταθής τρόπος μπορεί να ονομαστεί η επιλογή, όταν ένα μικρό δορυφορικό κανάλι από κάθε διαμέρισμα εισέρχεται στο γενικό ventshahtu. Αυτό το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ είναι πολύ φθηνότερο στη ρύθμιση και αυξάνει τον ζωτικό χώρο, αλλά συνεχώς φέρνει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Το πιο κοινό είναι η ροή των διαφορετικών μυρωδιών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

  Η καλύτερη παραλλαγή του εξαερισμού είναι τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα νέα κτίρια, εκτός από τα χαμηλού κόστους. Η παροχή ενός τέτοιου συστήματος βρίσκεται στο υπόγειο ή στην πλευρά του κεντρικού κτιρίου. Παρέχει φιλτραρισμένο και θερμαινόμενο ή ψυχρό αέρα σε όλα τα δωμάτια και τα δωμάτια. Στην οροφή, με τη σειρά του, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια σχεδιαστική χωρητικότητα με τον αέρα τροφοδοσίας. Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μολυσμένο μείγμα από τα διαμερίσματα μέσω εκχυλισμάτων.

  Αυτό είναι ένα από τα πρωτόγονα κυκλώματα της συσκευής. Πιο περίπλοκο, το οποίο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο, είναι εξοπλισμένο με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι συσκευές ανάκτησης είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να απομακρύνετε τη θερμότητα ή το κρύο από τον εξαγόμενο αέρα και να τον δώσετε σε έναν αέρα τροφοδοσίας.

  Συστάσεις για τον αερισμό

  Η συνέπεια της εγκατάστασης σύγχρονων σφραγισμένων παραθύρων και θυρών είναι η μη ικανοποιητική απόδοση των στοιχείων εξαερισμού και η μη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του SNiP. Λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να εισέλθουν στην απαραίτητη ποσότητα αέρα για να κρατήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμη και στο κρύο. Ελλείψει αποτελεσματικής εργασίας του εκχυλίσματος, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται, ο κορεσμός του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται και το οξυγόνο μειώνεται. Σε ένα τέτοιο μικροκλίμα του δωματίου, όταν η υγρασία είναι πάνω από την κανονική, το καλούπι και διάφοροι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλά. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο.

  Η διέξοδος είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Θα εξαλείψει τα προβλήματα ανανέωσης του αέρα και η χρήση του συστήματος ανάκτησης σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο μικροκλίμα και καθαρό αέρα με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

  Σύστημα εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

  Ο εξαερισμός των κτιρίων κατοικιών είναι ένα από τα βασικά σημεία στην παροχή ενός άνετου περιβάλλοντος αέρα για τους ανθρώπους. Η κακή κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία των κατοίκων, αλλά και να απαιτήσει την απώλεια πρόσθετων συστημάτων εξάτμισης. Οι αγωγοί λειτουργίας είναι επίσης ένα από τα κύρια σημεία για την εξασφάλιση της πυρασφάλειας. Σε αυτό το υλικό, εξηγούμε πώς οργανώνεται ο εξαερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων και ποιες δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

  Σκοπός του γενικού αερισμού

  Ο αέρας σε ένα διαμέρισμα είναι πάντα επιρρεπής σε ρύπανση. Ο καπνός από το μαγείρεμα, η εξάτμιση από το μπάνιο, οι δυσάρεστες μυρωδιές και η σκόνη - όλα αυτά είναι στον αέρα και δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων. Ο στάσιμος αέρας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ανάπτυξη ασθενειών - άσθματος και αλλεργιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε διαμέρισμα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού.

  Οι λειτουργίες εξαερισμού σε μια κατοικημένη περιοχή:

  • Εξασφαλίστε τη διείσδυση καθαρού αέρα στα διαμερίσματα.
  • Με τον αέρα εξαγωγής, αφαιρέστε τη σκόνη και άλλες ακαθαρσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία.
  • ρυθμίστε την υγρασία σε οικιακούς και βοηθητικούς χώρους.

  Το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πληθυσμού της χώρας μας ζει σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν κατά τη σοβιετική εποχή, άλλοι - μετακινούνται σε νέα κτίρια. Η παροχή αερισμού οικιστικών κτιρίων σύμφωνα με το SNiP είναι μια υποχρεωτική απαίτηση για την κατασκευή κατοικιών. Παρόλα αυτά, το επίπεδο αερισμού πολυκατοικιών σε κτίρια κατοικιών παραμένει μάλλον χαμηλό. Είναι συνηθισμένο να αποθηκεύετε στα συστήματα αεραγωγών κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

  Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να βρείτε τους παρακάτω τύπους αερισμού σε οικιστικά κτίρια:

  • με φυσική εισροή και εξάτμιση.
  • Με αναγκαστική κίνηση αέρα μέσω συστημάτων εξαερισμού.

  Στα μοντέρνα σπίτια της ελίτ κατηγορίας, τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού συσχετίζονται με τα τελευταία πρότυπα και δημιουργούνται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και υλικών. Για τον αερισμό πολυώροφων κτιριακών κτιρίων τύπου πάνελ, χρησιμοποιείται φυσική ανταλλαγή αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια από τούβλα της σοβιετικής εποχής, καθώς και για τα σύγχρονα κτίρια της κατηγορίας του προϋπολογισμού. Ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα από τις οπές μεταξύ των θυρών και του δαπέδου, καθώς και ειδικές βαλβίδες στα πλαστικά παράθυρα.

  Ο εξαερισμός σε ένα κτίριο πάνελ λειτουργεί ως εξής. Η έξοδος αέρα παράγεται από κάθετους άξονες αερισμού προς τα πάνω, χάρη στο φυσικό βύθισμα. Εκτείνεται από το σπίτι μέσω ενός σωλήνα που βρίσκεται στην οροφή ή τη σοφίτα. Όταν ο αέρας εισέρχεται στο διαμέρισμα μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια πόρτα, ορμά προς την γρίλια εξαερισμού που βρίσκεται στην κουζίνα και μπάνιο - όπου χρειάζονται περισσότερο από τον καπνό και τον καθαρισμό του νερού. Έτσι, ο στάσιμος αέρας εκκενώνεται στον αγωγό και ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από τα παράθυρα.

  Αν σταματήσετε την εισροή καθαρού αέρα, ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι κάτοικοι διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες συχνά ξεχνούν τον φυσικό αερισμό του δωματίου όταν έχουν εγκατασταθεί πρόσθετα συστήματα εξάτμισης. Ακολουθεί ένας κατάλογος χαρακτηριστικών σφαλμάτων κατά τη διάρκεια επισκευών που σταματούν την κυκλοφορία του αέρα:

  • τοποθέτηση τυφλών διπλών υαλοπινάκων από μέταλλο-πλαστικό.
  • Αφαίρεση του διακένου μεταξύ του φύλλου πόρτας και του δαπέδου κατά την αντικατάσταση των εσωτερικών θυρών.
  • εγκατάσταση αξονικών ανεμιστήρων στην τουαλέτα (επηρεάζει τον εξαερισμό των γειτονικών διαμερισμάτων).

  Κατά τη διακόσμηση των καθιστικών αξίζει να θυμόμαστε τη δημιουργία φυσικών τρόπων αερισμού. Μπορείτε να εγκαταστήσετε πλαστικά παράθυρα με ειδικές βαλβίδες που θα εφαρμόζουν αυτόματα αέρα από το δρόμο.

  Οι εσωτερικές πόρτες θα πρέπει να επιλέγονται έτσι ώστε να μην στέκονται κοντά στο πάτωμα. Κατά την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων, μπορείτε να τα διαμορφώσετε για την εισροή.

  Σχήματα οικιακού αερισμού

  Ανάλογα με τα σχέδια κατασκευής, ο εξαερισμός μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό. Σε αυτό το κεφάλαιο θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς ο αερισμός στην κατοικία του πίνακα είναι διαρρυθμισμένος στα σχήματα και θα μιλήσουμε για το βαθμό αποτελεσματικότητας αυτού ή του είδους αυτού που το κρατάτε.

  Το πιο επιτυχημένο σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα είναι ατομικό, όταν κάθε διαμέρισμα διαθέτει ξεχωριστό δίαυλο με πρόσβαση στην οροφή.

  Στην περίπτωση αυτή, τα φρέατα εξαερισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους, μέσα στο σωλήνα βελτιώνει την πρόσφυση και δεν μπει στο σπίτι μολυσμένο αέρα από τις γειτονικές διαμερίσματα. Μια άλλη παραλλαγή αυτής της χρονικής περιόδου Hruschev σύστημα εξαερισμού - από κάθε διαμερίσματα ξεχωριστά κανάλια οδηγούν στην οροφή, όπου συνδυάζονται σε ένα μόνο σωλήνα, ο οποίος εξάγει τη μάζα αέρα έξω.

  Δυστυχώς, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τα πιο απλά, αλλά πολύ αποτελεσματικό μέσο αερισμού, όπου ο αέρας εισέρχεται από όλα τα διαμερίσματα σε ένα μεγάλο άξονα - όπως ακριβώς τοποθετημένα εξαερισμού στην Χρουστσόφ. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χώρο και κόστος κατά την κατασκευή ενός κτιρίου, αλλά έχει πολλές δυσάρεστες συνέπειες:

  • η παροχή σκόνης και δυσάρεστων οσμών από άλλα διαμερίσματα - ειδικά οι κάτοικοι των ορόφων, όπου ο αέρας αυξάνεται φυσικά.
  • ταχεία μόλυνση του κοινού αγωγού εξαερισμού.
  • χωρίς ηχομόνωση.

  Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να αφαιρέσετε τον αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού - με οριζόντια κανάλια στη σοφίτα και την έξοδο σωλήνα στη σοφίτα χωρίς καμινάδα. Στην πρώτη περίπτωση, οι οριζόντιοι αγωγοί μειώνουν το ρεύμα αέρα, και στη δεύτερη - η σοφίτα μολύνεται εξαιτίας της έλλειψης εξόδου στο δρόμο. Το σύστημα αερισμού στο Χρουστσόφ και άλλα κτίρια του σοβιετικού τύπου, αν και δημοσιονομικά, αλλά ενοχλητικά για τους κατοίκους.

  Ευτυχώς, υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού που τραβάει αυτόματα και πνέει αέρα. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει ανεμιστήρα που αντλεί αέρα στον άξονα. Βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο του κτιρίου. Στην οροφή του σπιτιού υπάρχει ένας εξαερισμός με την ίδια ισχύ, ο οποίος με δύναμη αφαιρεί τις μολυσμένες μάζες αέρα από τον αγωγό αέρα. Αυτό είναι το πιο απλό σχέδιο εξαερισμού σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Μπορεί να διευθετηθεί με τη χρήση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας - ανακτητές. Το καθήκον του ανακτητή είναι να αφαιρέσει θερμότητα (ή κρύο) από τον εκτοξευμένο αέρα και να το μεταδώσει στον αέρα τροφοδοσίας.

  Ο εξαερισμός των ορυχείων, κατά κανόνα, προέρχεται από το υπόγειο ενός πολυώροφου κτιρίου, προσφέροντας επιπλέον προστασία από την υγρασία και τους ατμούς. Ο εξαερισμός του υπογείου εξασφαλίζεται από το φυσικό βύθισμα, ενώ σε σύγχρονα σπίτια υπάρχουν εγκαταστάσεις εγκατάστασης και προμήθειας. Για την εκτροπή του ακατέργαστου αέρα από το υπόγειο, χρησιμοποιούνται οι συνήθεις άξονες εξαερισμού, τα ανοίγματα που βρίσκονται σε κάθε όροφο και σε κάθε διαμέρισμα.

  Εκπνεύοντας το υπόγειο, τον τόπο όπου ξεκινάει το σύστημα φυσικού αερισμού - μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του. Για να γίνει αυτό, στους τοίχους του υπόγειου, γίνονται ανοίγματα, μέσω των οποίων φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σόκο. Δεν μειώνει μόνο την υγρασία στη βάση του σπιτιού, αλλά δημιουργεί και έλξη στο κοινό ορυχείο.

  Το σχήμα των οπών μπορεί να είναι απλό - στρογγυλό ή τετράγωνο. Πρέπει να βρίσκονται σε επαρκή απόσταση από το έδαφος, έτσι ώστε το εσωτερικό να μην έχει νερό και βρωμιά από το δρόμο. Η βέλτιστη απόσταση από το έδαφος δεν είναι μικρότερη από 20 εκ. Οι οπές πρέπει να τοποθετούνται ομοιόμορφα κατά μήκος της περίμετρος του υπογείου, εάν υπάρχουν αρκετοί χώροι σε αυτό - είναι απαραίτητο να οργανωθεί σε κάθε μία από τις εκρήξεις. Ο αέρας δεν πρέπει να είναι κλειστός, διαφορετικά θα παραβιαστεί ολόκληρη η αρχή λειτουργίας του αερισμού του κτιρίου διαμερίσματος. Από τη διείσδυση στο υπόγειο των ζώων, οι οπές καλύπτονται με μεταλλικό πλέγμα.

  Υπολογισμός του εξαερισμού του διαμερίσματος

  Φυσικός ή τεχνητός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων υπολογίζεται από την κατασκευή ενός κτιρίου από ειδικούς, και οι ενοικιαστές του σπιτιού λαμβάνουν διαμερίσματα με σύστημα εξαερισμού "από προεπιλογή". Αλλάξτε το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού στο Khrushchev δεν λειτουργεί, γι 'αυτό θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν σοβαρά με τη δομή του κτιρίου. Ωστόσο, με τη βοήθεια διαφόρων συσκευών είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμά σας. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί.

  Αν δεν είστε άνετοι με τον αερισμό στο διαμέρισμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον κουκούλες στην κουζίνα και τους ανεμιστήρες στα μπαρ του μπάνιου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε τον βασικό κανόνα - η ποσότητα του αναρροφούμενου αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που εισέρχεται στο διαμέρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα συστήματα αερισμού θα λειτουργούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Μερικά μοντέλα κουκούλας και ανεμιστήρες μπορούν να λειτουργήσουν στην εισροή αέρα - θα πρέπει να εγκατασταθούν εάν το δωμάτιο δεν αερίζεται επαρκώς από τα παράθυρα και τις πόρτες.

  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη δύναμη των συσκευών εξάτμισης, ενώ για μικρά διαμερίσματα θα υπάρχει αρκετή απόδοση από 50 έως 100 m3 αέρα ανά ώρα. Προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιο φορτίο θα είναι το βέλτιστο για τη συσκευή, είναι δυνατόν να μετρηθεί η ποσότητα μάζας αέρα στο δωμάτιο. Για αυτό, η περιοχή του διαμερίσματος συνοψίζεται και πολλαπλασιάζεται με τρεις. Αποκτήθηκε όγκος αέρα και πρέπει να περάσει εντελώς μέσα από τους ανεμιστήρες για μια ώρα.

  Οργάνωση επιπλέον ροής αέρα μπορεί να γίνει μέσω κλιματιστικών, κουκούλες και ανεμιστήρες. Στο συγκρότημα, οι συσκευές αυτές θα εκτελούν τα βασικά καθήκοντα του αερισμού των χώρων:

  • η κουκούλα στην κουζίνα θα καθαρίσει το δωμάτιο από τις δυσάρεστες οσμές, το λίπος και τον καπνό, γεμίζοντας το με καθαρό αέρα.
  • ανεμιστήρας στο μπάνιο - αφαιρέστε υγρό αέρα?
  • κλιματιστικό - για ψύξη και αφυγρανση του αέρα στο δωμάτιο.

  Αυτές οι συσκευές θα εξασφαλίσουν την καλή κυκλοφορία των αέριων μαζών σε διαφορετικούς χώρους και θα ρυθμίσουν την καθαρότητά τους - στο μπάνιο και στην κουζίνα είναι απλά αναντικατάστατες.

  Η ποσότητα του καθαρού αέρα μπορεί να υπερβεί την παραγωγή όγκου κατά 15-20%, αλλά όχι το αντίστροφο.

  Φροντίδα του αερισμού στο σπίτι

  Συχνά, ο εξαερισμός δεν λειτουργεί λόγω απόφραξης του αεραγωγού ή της σχάρας εξόδου. Μπορείτε να καθαρίσετε τους αγωγούς εξαερισμού στον εαυτό σας μέσα στο διαμέρισμά σας αφαιρώντας τη σχάρα και καθαρίζοντας τους τοίχους των σωλήνων με μια βούρτσα, σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο δίκτυο που κλείνει την είσοδο στο ορυχείο - λειτουργεί ως φίλτρο, στο οποίο παραμένουν όλες οι ακαθαρσίες.

  Ο πλήρης καθαρισμός του αερισμού του σπιτιού πραγματοποιείται από ειδική υπηρεσία κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών.

  Πρώτον, διεξάγεται μια διάγνωση της λειτουργικότητας των αγωγών εξαγωγής και εκπονείται ένα σχέδιο εργασίας. Για να ελέγξετε την καθαρότητα των ορυχείων, χρησιμοποιήστε συχνά μια βιντεοκάμερα στο καλώδιο - σας επιτρέπει να καθορίσετε τους τόπους συσσώρευσης βρωμιάς και τον τόπο παραμόρφωσης του σωλήνα.

  Μετά από αυτό, αρχίζει ο καθαρισμός του αγωγού. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν βάρους, πνευματικές βούρτσες, γάντια με φορτίο και άλλα εργαλεία. Οι ιδιώτες κάτοικοι δεν πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες εργασίες - αυτό μπορεί να βλάψει την ακεραιότητα του σωλήνα.

  Ο φυσικός αερισμός σε πολυώροφο σπίτι δεν είναι πολύ αποτελεσματικός σε σύγκριση με έναν μηχανικό, αλλά σπάνια απαιτεί καθαρισμό. Μια ομάδα ειδικών θα πρέπει να καλείται μία φορά κάθε λίγα χρόνια, εάν υπάρχουν εμφανή σημάδια μόλυνσης από τον αέρα. Τα αυτόματα συστήματα αερισμού βρίσκονται υπό βαριά φορτία και απαιτούν πιο λεπτομερή καθαρισμό. Η συντήρηση τέτοιων συστημάτων αντιμετωπίζεται συχνά από επιχειρήσεις που τα εγκαθιστούν.
  Η παρακολούθηση της απόδοσης και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του αερισμού του σπιτιού είναι ένα από τα βασικά σημεία στη δημιουργία ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι σας. Αφού πραγματοποιήσετε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση του αερισμού του σπιτιού σας, θα απαλλαγείτε από τη σκόνη, τις δυσάρεστες οσμές, τα προϊόντα κουζίνας ή το μπάνιο στην ατμόσφαιρα.

  Το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα

  Το καθήκον της οργάνωσης της κανονικής ανταλλαγής αερίων και του εξαερισμού σε πολυκατοικίες είναι απλό και περίπλοκο. Απλό - επειδή ένα σημαντικό ύψος του κτιρίου σας επιτρέπει να έχετε ένα καλό επίπεδο έλξης, δύσκολο - επειδή το σύστημα εξαερισμού πρέπει να παρέχει τον βέλτιστο συντελεστή αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο. Για μια κατοικία με πάνελ, με πρακτικά μηδενική διαπερατότητα ατμών στους τοίχους, ακόμη και μια μικρή επιδείνωση της ποιότητας της λειτουργίας του αερισμού επηρεάζει άμεσα την ευημερία των κατοίκων.

  Πώς είναι ο εξαερισμός στην κατοικία του πίνακα

  Ο σύγχρονος παθητικός αερισμός στην κατοικία του πίνακα δεν είναι πολύ διαφορετικός από εκείνους που χρησιμοποιούνται 50-60 χρόνια πριν:

  • Το σχέδιο αερισμού με την οργάνωση της αιμορραγίας αέρα από τα διαμερίσματα σε ένα ενιαίο πηγάδι εξαερισμού. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται συχνότερα σε πολυώροφα κτίρια με ύψος δαπέδου τουλάχιστον εννέα.
  • Σύστημα με σύνδεση μεμονωμένων εξόδων εξαερισμού από τα διαμερίσματα στην οροφή του συλλέκτη ή στο σοφίτα.
  • Το σχέδιο με την παραγωγή των μεμονωμένων σωλήνων καυσαερίων για κάθε διαμέρισμα στην οροφή του κτιρίου, τέτοια συστήματα είναι τυπικά για τα παλιά πενταόροφη σπίτια "Χρουστσόφ".

  Οι σύγχρονες εργασίες αερισμού σε ζευγμένα ή κατασκευασμένα κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο μολυσμένος αέρας από το διαμέρισμα στην κατοικία των πάνελ αφαιρείται από τις τρεις περιοχές υγιεινής, κάθε ζώνη είναι εξοπλισμένη με τον αγωγό αέρα - από την κουζίνα, από το μπάνιο και το λουτρό, και τον αερισμό του κεντρικού χώρου του διαμερίσματος.

  Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφόρων σχημάτων αερισμού δομών πλαισίων

  Το πρώτο σε πολυώροφα κτίρια ήταν το σύστημα πολλαπλών καναλιών εξαερισμού. Και ενώ τα σπίτια χτίστηκαν από τούβλα, η συσκευή εξαερισμού ικανοποιούσε απόλυτα σε αποδεκτό επίπεδο την ανάγκη για ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα του κτιρίου των 5 ορόφων. Επιπλέον, οι πολυάριθμες ρωγμές και χαλαρότητα στο πλαίσιο των παραθύρων και των θυρών δημιούργησαν μια κανονική ροή νερού και αέρα, η οποία εξασφαλίζει σταθερά χαρακτηριστικά του σωλήνα εξαγωγής.

  Με την εμφάνιση συγκεκριμένων σπιτιών στις κατασκευές των πάνελ, εμφανίστηκαν αρκετά πρόσθετα προβλήματα:

  1. Το πολυκαναλικό σχέδιο ήταν υπερβολικά δυσκίνητο και πήρε ένα μεγάλο μέρος χώρου μέσα στο κτίριο. Για τα κτίρια άνω των 5 ορόφων, αυτό το σύστημα αερισμού έγινε ολοένα και πιο βαρύ και δυσκίνητο.
  2. Σύστημα επιδόσεων πολλαπλών καναλιών ήταν ανεπαρκής για τη σωστή ευθυγράμμιση του φρέσκου αέρα σε όλο το διαμέρισμα στο σπίτι πάνελ, στην αποτελεσματικότητα κουζίνα και μπάνιο εξαερισμού ήταν ελάχιστες, αλλά σε μια κατοικημένη περιοχή της δουλειάς της ήταν υπερβολική, συχνά συνοδεύεται από την αντίστροφη ροή ισχύος του μολυσμένου αέρα από την υπηρεσία σε σαλόνια.
  3. Σε ένα απλό σύστημα πολλαπλών καναλιών, δεν υπήρχαν μέσα ρύθμισης και εξισορρόπησης της παραγωγικότητας των αγωγών, ανεξάρτητα από το πάτωμα της κατοικίας του πίνακα. Κατά κανόνα, οι χαμηλότεροι όροφοι αερίζονταν πολύ καλύτερα από τους επάνω ορόφους.

  Για πληροφορίες! Αυτή η κατανομή της αποτελεσματικότητας εισαγωγής αέρα που οδήγησαν στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές των πρώτο και δεύτερο όροφο ήταν υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την απώλεια θερμότητας το χειμώνα, και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στους επάνω ορόφους κινδύνευε να λάβετε δηλητηρίαση οφείλεται σε κακή απομάκρυνση των αερίων καύσης στην κουζίνα.

  Εξαερισμός σε ένα κτήριο με εννέα ορόφους

  Για ένα μοντέρνο πολυώροφο κτίριο με εννέα ορόφους, λύθηκαν προβλήματα με την οργάνωση του κανονικά λειτουργούντος εξαερισμού με μια εύκολη λύση. Αντί για την τοποθέτηση ξεχωριστών αγωγών εξαερισμού σε μεγάλο βαθμό για κάθε διαμέρισμα ενός κτιρίου με 9 ορόφους, οι ειδικοί κατασκευάστηκαν ένας άξονας εξαερισμού μεγάλης διαμέτρου.

  Σήμερα, το σχέδιο εξαερισμού σε ένα σπίτι από 9 ορόφους χρησιμοποιεί ένα κύριο κύριο αγωγό με μικρούς αγωγούς που συνδέονται με αυτό ξεχωριστά από κάθε διαμέρισμα. Ο συλλογικός συλλέκτης στη στέγη ήταν εξοπλισμένος με έναν εκτροπέα, ενισχύοντας την πρόσφυση σε καιρό με αέρα. Στις πρώτες εκδόσεις του συστήματος εξαερισμού, η έξοδος από τον άξονα εξαερισμού ήταν εξοπλισμένη με μια ειδική αυτόματη σχάρα με σχισμές, η οποία καθιστά δυνατή τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας αέρα στον κεντρικό αγωγό εξαερισμού.

  Αργότερα εγκαταλείφθηκε και οι δύο ανώτεροι όροφοι του σπιτιού πάνελ άρχισαν να είναι εξοπλισμένοι με τον παλιό τρόπο - με ατομική έξοδο αεραγωγών στην οροφή. Έτσι, εξασφαλίστηκε η σταθερή λειτουργία του κύριου σωλήνα και η στάθμη εξαερισμού στους επάνω ορόφους ήταν εξαιρετική. Επιπλέον, ατομικά συμπεράσματα από κάθε διαμέρισμα άρχισαν να συνδέονται όχι άμεσα, αλλά πάνω, - μέσω δύο ή τριών ορόφων. Ένας μικρός και στενός ατομικός αεραγωγός μήκους πέντε έως επτά μέτρων ήταν αρκετός για να βελτιώσει σημαντικά τον εξαερισμό στο διαμέρισμα του σπιτιού του πίνακα.

  Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της κατοικίας του πίνακα

  Μεταξύ των κύριων μειονεκτημάτων του παραπάνω συστήματος αφαίρεσης αέρα στην κατοικία του πίνακα, τα πιο δυσάρεστα είναι:

  • Σοβαρή μείωση της απόδοσης των συσκευών παθητικού εξαερισμού στη θερμότητα, ακόμη και τη νύχτα ή τον καιρό ·
  • Πιθανή ροή εξαερισμού απομάκρυνε τις οσμές και τα αέρια από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Τις περισσότερες φορές, η αιτία αυτού του αποτελέσματος μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα ηλεκτρικό σύστημα ανεμιστήρων εγκατεστημένο από κάποιον από τους ενοικιαστές στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο όλοι οι ενοικιαστές να δημιουργήσουν ένα ενεργό σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού με μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Διαφορετικά, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της κουκούλας στο διαμέρισμά σας, δημιουργείτε έτσι τις προϋποθέσεις αλλαγής της κατεύθυνσης της κίνησης του αέρα στα χαμηλότερα πατώματα.
  • Πτώση στην απόδοση του κύριου άξονα εξαερισμού λόγω της απότομης αύξησης των εναποθέσεων σκόνης, διαφόρων τύπων ρύπων στα εσωτερικά τοιχώματα των αγωγών. Οι εναποθέσεις σκόνης στα τοιχώματα των ορυχείων μόνο 0,5 cm μπορούν να μειώσουν την απόδοση της λειτουργίας τους στο 20%.

  Ένας από τους λόγους για τη συσσώρευση ρύπων και σκόνης στους αεραγωγούς είναι η απουσία στοιχειωδών συστημάτων φιλτραρίσματος που επιβραδύνουν την εξάτμιση των λιπών και των προϊόντων καύσης αερίου.

  Σύγχρονα συστήματα εξαερισμού για το σπίτι των πάνελ

  Χαμηλή απόδοση και μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες αναγκάζονται όλο και περισσότερο στο σχεδιασμό και την κατασκευή των οργανώσεων να εγκαταλείψουν τη χρήση των παθητικών συστημάτων αερισμού υπέρ μιας πιο ευέλικτων και αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης αέρα με την αρχή αναγκαστική εξαερισμού. De facto, έχουν γίνει το πρότυπο για πολυώροφα σπίτια, κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα.

  Εκτός από τη δημιουργία άνετων συνθηκών διαβίωσης στο σπίτι των πάνελ με τη βοήθεια συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, τέτοιες συσκευές επιτρέπουν την αποτελεσματική εξοικονόμηση θερμότητας και τη μείωση του κόστους θέρμανσης των χώρων.

  Τις περισσότερες φορές το σύστημα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή αέρα κτίριο πάνελ στο επίπεδο των 2-3 ορόφους μετά τον καθαρισμό και ύγρανση αξονικούς ανεμιστήρες αντλείται ροές αέρα κατά μήκος των εξωτερικών τους αγωγούς εξαερισμού στο πάτωμα ενός σπιτιού πάνελ. Παράλληλα, το κύκλωμα εξάτμισης εγκαθίσταται, εγκαθίσταται στην οροφή και λαμβάνει θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής.

  Συμπέρασμα

  Οι περισσότερες από τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενεργή έκδοση εξαερισμού και ανταλλαγής αέρα. Επιπλέον, τα σχέδια αυτά απαιτούν σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις οποίες η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων στο προκατασκευασμένης κατοικίας δεν πρόκειται gotovy.V αυτές τις συνθήκες για τη βελτίωση της λειτουργίας του κυκλώματος μπορεί να είναι τακτική συντήρηση και τον καθαρισμό των φρεατίων εξαερισμού και εθνικές οδούς, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε δύο χρόνια. Επιπλέον, είναι δυνατή η εγκατάσταση σύγχρονων κυκλωμάτων εκτροπής ικανών να αυξήσουν τη λειτουργία των συσκευών εξάτμισης κατά 10-15% ακόμη και το καλοκαίρι.

  Συστήματα εξαερισμού σε πολυκατοικίες

  Το σχέδιο εξαερισμού σε πολυώροφο κτίριο τοποθετείται κατά την κατασκευή. Ο σχεδιασμός του αποτελείται από πολλά στάδια. Ο εξαερισμός των πολυκατοικιών αποτελεί υποχρεωτική απαίτηση για υγειονομικά πρότυπα.

  Μια υποχρεωτική απαίτηση των υγειονομικών κανόνων είναι η διευθέτηση ενός συστήματος εξαερισμού σε πολυκατοικίες

  Η σημασία του εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο

  Ένα πολυώροφο σπίτι είναι ένας χώρος για όλο το χρόνο διαβίωσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, οικογενειών με παιδιά και κατοικίδια ζώα. Μιλήστε για το πώς να διατηρήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα σε αυτά δεν αξίζει τον κόπο. Κατασκευάστε κτίρια από σφραγισμένα υλικά, είναι μονωμένα, τοποθετούνται πλαστικά παράθυρα. Αυτοί οι παράγοντες παρεμποδίζουν τη φυσική ανταλλαγή αέρα.

  Σε κάθε διαμέρισμα ενός πολυώροφου σπιτιού πλένετε καθημερινά πιάτα, ρίχνετε ένα ζεστό ντους, κάνετε έναν υγρό καθαρισμό, χτενίζετε τα μαλλιά σας. Συχνά ζωντανά κατοικίδια ζώα: γάτες, σκυλιά, τρωκτικά ή παπαγάλοι. Για να απαλλαγούμε από την εξάτμιση της υγρασίας, δυσάρεστες οσμές, σκόνη, εξαερισμός των πολυώροφων κατοικιών είναι απλά απαραίτητα.

  Η ανταλλαγή αέρα συμβάλλει στον σχηματισμό ενός φυσιολογικού μικροκλίματος, προστατεύει την οροφή και τους τοίχους από το καλούπι και τα μεταλλικά προϊόντα από τη σκουριά.

  Ο άξονας εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο παρέχεται από τους μηχανικούς κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στην ανταλλαγή αέρα σε οικιακούς χώρους με αυξημένη εξάτμιση.

  Η σωστή λειτουργία του εξαερισμού είναι απαραίτητη σε ένα πολυκατοικία!

  Απαιτήσεις γενικού αερισμού

  Το σύστημα εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την εκροή μολυσμένων αέριων μαζών και μια συνεχή εισροή νέων. Συχνά, οι κάτοικοι των ψηλών ορόφων συναντούν έλλειψη έλξης, μυρωδιές συσσωρεύονται στην κουζίνα και σκόνη στις γωνίες των δωματίων. Αυτά τα σημάδια υποδεικνύουν δυσλειτουργία στη λειτουργία του εξαερισμού.

  Στο σύστημα εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια παρουσιάζονται τέτοιες απαιτήσεις:

  1. Η ανταλλαγή αέρα στην κουζίνα πρέπει να πραγματοποιείται με ταχύτητα 60 κυβικών μέτρων. m αέρα ανά ώρα, στο μπάνιο 25 cu. m ανά ώρα.
  2. Η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα σε άλλα σαλόνια πρέπει να είναι πολλαπλάσια του 0,2 του συνολικού όγκου δωματίου.
  3. Η κυκλοφορία του αέρα πρέπει να είναι συνεχής.
  4. Ο εξαερισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του αέρα στο διαμέρισμα.

  Κάθε μία από τις απαιτήσεις λαμβάνεται υπόψη κατά τη σύνταξη του σχεδίου εξαερισμού για το έργο κατασκευής κτιρίων. Στο σπίτι τώρα και πριν από δεκαετίες χτίσαμε γρήγορα, έτσι υπάρχουν μειονεκτήματα στη λειτουργία του εξαερισμού. Με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνονται και παρεμβαίνουν στην κυκλοφορία του αέρα. Διορθώστε το πρόβλημα είναι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Επαναπροσδιορισμός εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο δεν μπορεί.

  Η ανακατασκευή του συστήματος εξαερισμού σε πολυώροφο κτίριο απαγορεύεται.

  Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

  Ο αερισμός πραγματοποιείται φυσικά ή μηχανικά. Αυτοί οι τύποι εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν σε πολυώροφα πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

  Πώς είναι ο αερισμός στο διαμέρισμα; Σχεδιάστηκε σύμφωνα με δύο πρότυπα σχέδια. Η γνώση της ρύθμισης του συστήματος αεραγωγών θα βοηθήσει στην κατανόηση και διόρθωση των προβλημάτων στη λειτουργία του.

  Το πρώτο σχήμα είναι μια σειρά σφραγισμένων κουτιών. Είναι ενωμένα σε ένα ορυχείο, το οποίο καταλήγει πάνω από την οροφή του κτιρίου. Ο αέρας από κάθε όροφο μπαίνει σε οριζόντιο κιβώτιο, από εκεί μέσω ενός κοινού άξονα προς το εξωτερικό περιβάλλον. Στο δεύτερο σχήμα, οι αεραγωγοί οδηγούνται στη σοφίτα. Η σοφίτα χρησιμεύει ως προσωρινός θάλαμος, ένας άξονας οδηγεί προς τα έξω. Πολλά νέα κτίρια έχουν ένα τέτοιο σχέδιο αγωγού αέρα.

  Μειονεκτήματα στη λειτουργία του εξαερισμού

  Το μειονέκτημα του σχήματος με ένα οριζόντιο κιβώτιο είναι η παρουσία αντίστροφης ώσης. Εμφανίζεται αν το καπάκι στο οριζόντιο κουτί είναι πολύ χαμηλό. Από την αντίστροφη έλξη, οι κάτοικοι του ορόφου υποφέρουν. Μπορείτε να εξαλείψετε την έλλειψη με δύο τρόπους:

  1. Αύξηση της διαμέτρου του κιβωτίου κατά 2,5 φορές, εγκατάσταση μέσα στο "μοσχεύματα".
  2. Τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού των άνω ορόφων ξεχωριστά από το γενικό σύστημα, τα τυλίξτε στον άξονα πάνω από το κιβώτιο.

  Όλες οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες. Τα χωριστά κανάλια των επάνω ορόφων απαιτούν μόνωση.

  Το δεύτερο σχέδιο του προγράμματος εξαερισμού έχει μειονεκτήματα:

  • αδύναμη έλξη στον τελευταίο όροφο.
  • ο εξαερισμός δεν λειτουργεί με τις πόρτες που ανοίγουν στη σοφίτα.

  Είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η έλλειψη εργασίας του αεραγωγού στην είσοδο του κτιρίου διαμερίσματος, επεκτείνοντας τις έξοδοι των καναλιών. Τοποθετούσαν σωλήνες μήκους 1-1,5 μέτρων. Οι αρμοί πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με υλικό στεγανοποίησης.

  Εφοδιασμός και εξαερισμός σε διαμερίσματα

  Το φυσικό σύστημα εισροής και απομάκρυνσης του αέρα είναι σημαντικό για κάθε ξεχωριστό διαμέρισμα σε πολυώροφο κτίριο.

  Η κίνηση του αέρα στο διαμέρισμα πραγματοποιείται με τη βοήθεια μερικών απλών μεθόδων:

  1. Οι αγωγοί εξαγωγής του γενικού συστήματος φυσικού αερισμού έχουν εξόδους σε λουτρά, τουαλέτες και κουζίνες.
  2. Καθαρός αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω ανοιχτών παραθύρων και παραθύρων.
  3. Για να επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση του αέρα από δωμάτιο σε δωμάτιο, κάτω από τις εσωτερικές πόρτες αφήνουν κενά (1-2 cm).

  Ένα τέτοιο σχέδιο για τον αερισμό ενός κατοικημένου διαμερίσματος είναι πολύ απλό, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικό. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα γίνεται βουλωμένο με το χρόνο και παύει να λειτουργεί πλήρως. Ανεξάρτητα από τον καθαρισμό των καναλιών στους ενοικιαστές, απαγορεύεται, κάνουν ταξιαρχίες εμπειρογνωμόνων.

  Στα παλαιά κτίρια, ο φυσικός εξαερισμός πραγματοποιείται μέσω των σχισμών στα πλαίσια παραθύρων και κάτω από τις πλαϊνές πλαϊνές πόρτες.

  Αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα

  Η κινητήρια δύναμη στη λειτουργία του φυσικού αερισμού είναι η διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Η μηχανική ανταλλαγή αέρα διεξάγεται με ειδικές συσκευές. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι μηχανικού αερισμού κατοικιών:

  • κουκούλες κουζίνας?
  • ανεμιστήρες;
  • βαλβίδες εισαγωγής.

  Οι ανεμιστήρες συνδέονται με έναν κοινό αγωγό εξαγωγής. Οι βαλβίδες παροχής τοποθετούνται στους τοίχους ή στα παράθυρα. Η κουκούλα, ανάλογα με τον τύπο, μπορεί να συνδεθεί στον εξαερισμό ή να λειτουργήσει ως φίλτρο.

  Εάν ο φυσικός αερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων για κάποιο λόγο δεν εκπληρώνει τις λειτουργίες του, πρέπει να εγκαταστήσετε μια κουκούλα στην κουζίνα και στους οπαδούς του μπάνιου και τουαλέτας. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

  Κουκούλες κουζίνας

  Η κουκούλα κουζίνας πάνω από τη σόμπα βοηθά να καθαρίσει τον αέρα από καύση, δυσάρεστες οσμές και καπνούς. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του μηχανικού αερισμού και ενός αξεσουάρ μόδας. Οι κουκούλες τροφοδοτούνται από μπαταρίες ή από το δίκτυο. Οι κουκούλες χωρίζονται σύμφωνα με την αρχή της εργασίας:

  1. Ενεργός τύπος. Παίρνει βρώμικο αέρα και το παίρνει κατευθείαν στο δρόμο ή σε έναν κοινό αεραγωγό.
  2. Παθητικός τύπος. Τοποθετημένο πάνω από την πλάκα χωρίς σύνδεση με τον εξαερισμό, διεξάγεται διήθηση αέρα.

  Εάν η κουκούλα είναι συνδεδεμένη με ένα κοινό σύστημα αγωγών, η σχάρα στην κουζίνα δεν πρέπει να εμποδίζεται. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μονάδες μέσης ισχύος, δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του αγωγού εξαερισμού στο σπίτι. Αν οι απαιτήσεις καθαρισμού είναι υψηλές, μπορείτε να βάλετε μια ισχυρή κουκούλα, αλλά το βάζετε έξω.

  Ανεμιστήρες καυσαερίων

  Ο αριθμός και η ισχύς των ανεμιστήρων εξαγωγής για ένα διαμέρισμα επιλέγεται σύμφωνα με το πλάνο του. Το σχήμα και το μέγεθος του εξοπλισμού εξαρτώνται από τις οπές εξαγωγής. Οι ανεμιστήρες δουλεύουν από τον ηλεκτρισμό, οπότε είναι σημαντικό το δωμάτιο να έχει σταθερή πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

  Ο ανεμιστήρας εξάτμισης λειτουργεί από ηλεκτρισμό, επομένως είναι σημαντική η σταθερή πρόσβαση στο δίκτυο

  Οι εργασίες ανεμιστήρων μπορούν να εκτελούνται ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου. Σήμερα υπάρχουν αυτόματες συσκευές που αρχίζουν να λειτουργούν, αν υγρασία υψώνεται στο δωμάτιο, αυτό ελέγχεται από ειδικούς αισθητήρες.

  Βαλβίδες τροφοδοσίας

  Η έλλειψη καθαρού αέρα σε μονωμένα σπίτια με σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα αισθάνεται πολύ. Αυτό βλάπτει την υγεία των κατοίκων της. Οι βαλβίδες εισόδου βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος.

  Τα κανάλια ροής αέρα είναι δύο τύπων:

  1. Τοίχος. Έχω συνήθως ένα σωληνωτό σχήμα, είναι τοποθετημένοι στον τοίχο, συνδέουν τον εναέριο χώρο του διαμερίσματος με το δρόμο.
  2. Παράθυρο. Τοποθετείται στην υποδοχή του πλαστικού παραθύρου.

  Είναι προτιμότερο να τοποθετούνται βαλβίδες τοίχου. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Παρέχουν αέρα πιο αποτελεσματικά. Οι βαλβίδες παραθύρου μπορούν να εγκατασταθούν μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Η απόδοση τους είναι χαμηλή, δεν μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα.

  Εξαερισμός του υπόγειου κτιρίου

  Ο εξαερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων αρχίζει με το υπόγειο. Από εκεί πηγαίνουν οι αεραγωγοί, στους οποίους συνδέονται όλα τα διαμερίσματα της εισόδου.

  Κάβες ψηλών κτιρίων - δωμάτια με υψηλή υγρασία. Μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του σπιτιού, τη σκουριά των επικοινωνιών. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί μηχανικός αερισμός στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες καυσαερίων υψηλής ισχύος. Η συσκευή εξαερισμού στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας είναι καλύτερα ανατεθειμένη σε επαγγελματίες.

  Καθαρισμός φυσικού αερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

  Οι κάτοικοι των πολυώροφων κτηρίων απαγορεύεται να καθαρίζουν το δικό τους αερισμό του σπιτιού τους. Αυτή η ανασφαλή δραστηριότητα εκτελείται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους οργανισμούς. Στο πρώτο στάδιο, η ομάδα πραγματοποιεί διαγνωστικά του συστήματος ανταλλαγής αέρα. Η βιντεοκάμερα καταγράφει τα σημεία των εμποδίων των καναλιών. Βρωμιά και καθαρίστε με μια ειδική βούρτσα αέρα. Το ορυχείο απολυμαίνεται επίσης.

  Πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα, μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φέρετε ένα καίγοντας κερί στη σχάρα. Εάν η φλόγα έχει κλίση προς τον εξαερισμό, ο αγωγός λειτουργεί και η δυσλειτουργία μπορεί να εξαλειφθεί με καθαρισμό.

  Με τα χέρια σας, μπορείτε να αποσυναρμολογήσετε τις γρίλιες εξαερισμού στο διαμέρισμα. Το παρακείμενο τμήμα του ορυχείου καθαρίζεται από υπολείμματα και αιθάλη με ηλεκτρική σκούπα. Τα πλέγματα πρέπει να πλυθούν κατά τον υγρό καθαρισμό.

  Ο εξαερισμός σε ένα πολυώροφο κτίριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας και της άνεσης των κατοίκων. Κάθε διαμέρισμα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στους αεραγωγούς. Εάν προκύψουν προβλήματα αερισμού, μπορείτε να τα εξαλείψετε με τη βοήθεια ειδικών. Ο επιπλέον αερισμός σε κτίρια κατοικιών μπορεί να εξοπλιστεί ανεξάρτητα.