Αποκατάσταση του αερισμού: αιτίες μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποκατάσταση των αεραγωγών

Μια αρμόδια οργάνωση εξαερισμού όχι μόνο εξασφαλίζει την καθαρή ροή αέρα και την εκροή αέρα εξαγωγής, αλλά επίσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο σχηματισμού καλουπιών στο διαμέρισμα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και ένα καλά λειτουργικό σύστημα καταρρέει, σηματοδοτώντας προβλήματα με δυσάρεστες εκδηλώσεις.

Παρά τις αιτίες της αποτυχίας, η αποκατάσταση του εξαερισμού πρέπει να πραγματοποιείται εγκαίρως - μετά από πλήρη έλεγχο και αξιολόγηση της κατάστασης των αγωγών.

Σημάδια μειωμένης απόδοσης αερισμού

Σε πολυκατοικίες και ιδιωτικά σπίτια, η ποιοτική σύνθεση του αέρα διατηρείται γενικά μέσω της λειτουργίας ενός συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με φυσική κυκλοφορία.

Η εισροή φρέσκου αέρα παρέχεται από παράθυρα, παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες. Αφαίρεση της μάζας αποβλήτων - μέσω των αγωγών εξαγωγής που είναι εγκατεστημένοι στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

Με αρκετή κυκλοφορία αέρα, λίγοι άνθρωποι σκέφτονται για το συγκρότημα ανταλλαγής αέρα. Αυτά τα ζητήματα γίνονται συναφή με την εμφάνιση των πρώτων σημείων υποβάθμισης στον εξαερισμό:

 • υψηλή υγρασία και ευελιξία.
 • η εμφάνιση στα παράθυρα του συμπυκνώματος, "μαύρα σημεία" στις πλαγιές, μούχλα στους τοίχους, κυρίως στη γωνία και πίσω από τα έπιπλα?
 • μετά την εμφάνιση στην αίθουσα πολύ γρήγορα γίνεται αποπνικτική - τα παράθυρα πρέπει συνεχώς να διατηρούνται στη λειτουργία "microventilating"?
 • να επιστρέψει ώθηση με ξένη μυρωδιές που προέρχονται από τους γείτονες - το ρεύμα αέρα βυθίζει στο διαμέρισμα, και όχι στο ventankanal?
 • στη σκόνη επίπλων συσσωρεύεται γρήγορα?
 • αρώματα κουζίνας διανέμονται σε όλο το διαμέρισμα.

Εκτός από τις εξωτερικές εκδηλώσεις, υπάρχουν έμμεσες ενδείξεις έλλειψης καθαρού αέρα. Τα νοικοκυριά αρχίζουν να διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της υγείας, την εμφάνιση ανεξήγητης υπνηλίας και ταχεία κόπωση. Για μια άνετη ευεξία, ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 21% οξυγόνο.

Αυτοί οι παράγοντες υποδεικνύουν δυσλειτουργία του συστήματος εξαερισμού και αποτελούν τη βάση για τον έλεγχο της απόδοσης των αεραγωγών. Είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί εγκαίρως η αιτία της αποτυχίας και να καθοριστεί ο τρόπος επαναφοράς του εξαερισμού.

Επιδείνωση του αερισμού: αιτίες και λύσεις

Προβλήματα με τη λειτουργία του φυσικού αερισμού συμβαίνουν για τους ακόλουθους κύριους λόγους: μείωση της χωρητικότητας των αεραγωγών, απόφραξη της ροής του αέρα ή "εξίσωση" θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου. Θα αναλύσουμε κάθε λόγο και πιθανούς τρόπους εξάλειψής του με περισσότερες λεπτομέρειες.

Βλάβη του άξονα εξαερισμού

Το ανεπαρκές ρεύμα του αεραγωγού εξαερισμού εξηγείται συνήθως από την απόφραξη του καναλιού, τη στένωση του τμήματος του αγωγού ή την πλήρη επικάλυψή του.

Στους τοίχους του αγωγού εξαερισμού, εναποτίθεται εντυπωσιακό στρώμα σκόνης με την πάροδο του χρόνου, ο αεραγωγός υπερκεράστηκε με αράχνες αράχνης. Το Sor, που συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια, οδηγεί σε στένωση του ορυχείου - ο όγκος του αποσυρόμενου αέρα μειώνεται. Επιπλέον, ο φραγμένος εξαερισμός μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Μερικές φορές η απόφραξη του ορυχείου συμβαίνει με την υπαιτιότητα των αδίστακτων ιδιοκτητών διαμερισμάτων ή υπαλλήλων. Χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες, ορισμένοι κατασκευαστές ρίχνουν μερικά από τα σκουπίδια στον αεραγωγό. Η στενότητα του καναλιού επιταχύνει τις μη αναστρέψιμες διαδικασίες συρρίκνωσης του θεμελίου, την παραμόρφωση των τοίχων και των οροφών.

Η λύση στο πρόβλημα είναι προφανής. Είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τον βαθμό μόλυνσης και να καθαρίσετε τους αεραγωγούς. Μπορείτε να επεξεργαστείτε ανεξάρτητα τη θύρα εξάτμισης από την πλευρά του διαμερίσματος. Ο βαθύς καθαρισμός γίνεται από τους πλοιάρχους χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

Συχνά οι ένοχοι της απότομης πτώσης στην αποτελεσματικότητα του εξαερισμού είναι οι ίδιοι οι ενοικιαστές. Κατά την επιδιόρθωση ή τον επανασχεδιασμό του διαμερίσματος, ορισμένοι «τεχνίτες» εμποδίζουν τους αεραγωγούς: τοποθετούν τα ενσωματωμένα έπιπλα ή περιορίζουν την οπή εξαγωγής κατά την κρίση τους. Οι ακούσιες ενέργειες οδηγούν σε διακοπή της κυκλοφορίας του αέρα ή ώθηση επιστροφής.

Όσο περισσότερο ο αριθμός των ορόφων στο σπίτι και ο αριθμός των καναλιών τροφοδοσίας, τόσο περισσότερη έλξη. Συνεπώς, εάν αφαιρέσετε από την αλυσίδα οποιουδήποτε στοιχείου του συστήματος εξάτμισης, η ώθηση αποδυναμώνεται. Με την ταυτόχρονη δέσμευση πολλών "μανικιών" ταυτόχρονα, η ισχύς της ροής είναι ανεπαρκής για την ανύψωση και την εξώθηση του αέρα εξαγωγής.

Ως αποτέλεσμα, συμβαίνει το αντίστροφο - ο αέρας ρέει κάτω και εισέρχεται στα διαμερίσματα κυρίως στους επάνω ορόφους. Για να αποφευχθεί το ρεύμα επιστροφής, οι αγωγοί εξαγωγής των τελευταίων ορόφων οδηγούνται απευθείας στη σοφίτα. Ωστόσο, αυτό δεν εξαλείφει το πρόβλημα της ανεπαρκούς ροής αέρα στον άξονα εξαερισμού.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη σε σπίτια όπου ο αγωγός εξαερισμού περνά μέσα από την κουζίνα. Σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί η χρήσιμη περιοχή, ο μάγος κυριαρχεί εντελώς ή μερικώς να κόψει τον αγωγό αέρα. Ο "εκσυγχρονισμός" του διαστήματος οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες για τους γείτονες.

Ο αέρας με "αρώματα" εισέρχεται στα κανάλια του μπάνιου και της κουζίνας. Περίπου 3 μέτρα, εισέρχεται στο ορυχείο. Χάρη σε μια τέτοια συσκευή, οι εξαντλημένοι ατμοί δεν διαρρέουν από τους επάνω ορόφους στα χαμηλότερα και εμποδίζουν τη διείσδυση του πιάτου κουζίνας στο μπάνιο, την τουαλέτα και τα καθιστικά.

Μετά την κοπή ενός μέρους του κιβωτίου, ο άξονας μειώνεται σημαντικά και ένα μικρό κλάσμα (περίπου 30-40 cm) παραμένει από τα "μανίκια" των τριών μέτρων. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής, ο αέρας που έρχεται από κάτω στηρίζεται πάνω στο φράγμα και δημιουργεί υπερπίεση - μέρος της ροής βγαίνει προς τα πάνω και ένα μέρος - στο πλησιέστερο παράθυρο εξαερισμού.

Η λύση του προβλήματος περιορίζεται στις ακόλουθες ενέργειες:

 1. Προσκαλέστε έναν ειδικό για την εξειδικευμένη ανάλυση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού.
 2. Για να λάβετε το συμπέρασμα σχετικά με τη διάγνωση. Το έγγραφο πρέπει να αναφέρει το επίπεδο της ανταλλαγής αέρα, τις πιθανές αιτίες της παρακμής του και τις συστάσεις για βελτίωση.
 3. Αναγκάστε τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, το οποίο μπλοκάρει την καπνοδόχο, να αποκαταστήσει τον αγωγό εξαερισμού. Η απαίτηση εκδίδεται από την εποπτική αρχή ή από δικαστική απόφαση.

Μετά την αποκατάσταση του αεραγωγού, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος λαμβάνει έγγραφα για την παράδοσή του στις επιθεωρήσεις στέγασης, ΔΔΠ, δικαστήριο, DeS και άλλες αρχές.

Υψηλή αεροστεγανότητα του δωματίου

Σύμφωνα με το SNiP, η πλήρης εισροή αέρα κατά τη διάρκεια του εξαερισμού με φυσικό κίνητρο συμβαίνει μέσω της διαρροής εξωτερικών περιφράξεων, κυρίως της πλήρωσης των παραθύρων.

Στην εποχή της "επιδιόρθωσης του ευρώ" αυτό το δόγμα απαιτεί αναθεώρηση. Η αντικατάσταση των παλαιών παράθυρων διπλού υαλοπίνακα με συστήματα παραθύρων από PVC και η εγκατάσταση σύγχρονων θυρών εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Οι δομές της νέας γενιάς χαρακτηρίζονται από υψηλή στεγανότητα, η οποία λύνει το πρόβλημα της διατήρησης της θέρμανσης και της ηχομόνωσης.

Ωστόσο, η απόφραξη των καναλιών τροφοδοσίας οδηγεί σε δυσλειτουργία της λειτουργίας του εξαερισμού. Αίσθημα αέρα, αυξημένη υγρασία, εμφάνιση υγρασίας και μούχλα.

Τρόποι επίλυσης του προβλήματος:

 • λειτουργία των παραθύρων στον τρόπο μικροεπεξεργασίας.
 • εγκατάσταση ενός παραθύρου τροφοδοσίας ή βαλβίδας τοίχου.

Η πρώτη επιλογή εφαρμόζεται στα περισσότερα μπλοκ παραθύρων. Ο μηχανισμός για τη ρύθμιση της θέσης του φύλλου τοποθετείται στο προφίλ όταν συναρμολογηθεί το παράθυρο. Τα εξαρτήματα ελέγχονται με περιστροφή της λαβής κατά 45 °.

Μία πιο αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης της κυκλοφορίας είναι η εγκατάσταση μιας βαλβίδας παροχής. Οι εισροές παραθύρων και τοίχων ομαλοποιούν την ταχύτητα του αέρα στο δωμάτιο, διατηρώντας τις παραμέτρους του μικροκλίματος (θερμοκρασία και υγρασία) στο πρότυπο.

Κάθε τύπος βαλβίδας εισόδου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τα παράθυρα μοντέλα είναι εύκολο να εγκατασταθούν, αλλά η απόδοσή τους δεν είναι πάντα αρκετή για να διορθώσετε το πρόβλημα. Οι βαλβίδες τοίχου είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά για την εγκατάσταση είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια διαμπερής οπή στον τοίχο. Σφάλματα στην εγκατάσταση μπορεί να προκαλέσουν την κατάψυξη του αγωγού ή του τοίχου.

Επίδραση εξωτερικών παραγόντων

Ο εξαερισμός λειτουργεί αποτελεσματικά όταν ο αέρας του δρόμου είναι ψυχρότερος από το εσωτερικό του σπιτιού. Ο ζεστός εσωτερικός αέρας το χειμώνα εισχωρεί γρήγορα στους αγωγούς εξαγωγής - γίνεται εντατική κυκλοφορία.

Μια υψηλή εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα του αέρα ή σχηματισμό αντίστροφης ώσης. Δεν υπάρχει καμία υποχρεωτική προϋπόθεση για τη φυσική εισροή αέριων μαζών - μια πτώση θερμοκρασίας στην οποία τα ψυχρά ρεύματα αντικαθιστούν θερμότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν ο δρόμος είναι ζεστός και υγρός, συχνότερα υπάρχει μούχλα στους τοίχους του μπάνιου.

Επίλυση του προβλήματος: Εγκατάσταση ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την κουζίνα για να εξασφαλιστεί το αναγκαστικό σχέδιο.

Διάγνωση αποτελεσματικότητας και αποτελεσματικότητας

Ο έλεγχος της λειτουργίας του εξαερισμού επιλύει τις ακόλουθες εργασίες:

 1. Ανάλυση των παραμέτρων μικροκλίματος και συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής.
 2. Ανίχνευση δυσλειτουργιών κατά τη λειτουργία των εξαρτημάτων καυσαερίων και τροφοδοσίας του συστήματος.
 3. Δημιουργήστε ένα σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ο ελεγκτικός οργανισμός περιλαμβάνει οπτικές, απτικές διαγνώσεις, καθώς και δείκτη και όργανο έλεγχο της ροής του αέρα.

Έλεγχος του δωματίου και της εξάτμισης:

 1. Ελέγξτε τα κουφώματα, τους τοίχους στις γωνίες και πίσω από τα έπιπλα. Οι υγρές επιφάνειες είναι ένα σαφές σήμα έλλειψης κυκλοφορίας αέρα.
 2. Αξιολόγηση της ικανότητας εφοδιασμού του συστήματος. Μια υγρή παλάμη για να φέρει στο πλαίσιο του παραθύρου - η αίσθηση ενός βυθίσματος δείχνει τη δυνατότητα συντήρησης του καναλιού τροφοδοσίας. Ομοίως, ελέγχεται η λειτουργία της θυρίδας εξάτμισης.
 3. Έλεγχος ταχύτητας απομάκρυνσης οσμών. Αφήνοντας τα παράθυρα κλειστά, αφήστε το διαμέρισμα για 30-40 λεπτά. Εάν κατά την επιστροφή, στην κουζίνα μυρωδιές τροφίμων ή "μυρωδιές" των σκουπιδιών μπορεί να γίνει αισθητό, υπάρχουν προβλήματα με τον εξαερισμό.
 4. Ελέγξτε την εξωτερική μάσκα του αγωγού εξαγωγής. Η τραγική απόφραξη των οπών εξαερισμού μπορεί να μειώσει σημαντικά το σχέδιο βυθίσματος.

Για περαιτέρω έρευνα, η σχάρα πρέπει να αφαιρεθεί, να καθαριστεί και να εγκατασταθεί πίσω. Μετά το χειρισμό, η πίεση στον άξονα εξαερισμού πρέπει να αυξηθεί.

Έλεγχος της πρόσφυσης με πειραματικά μέσα:

 1. Ανοίξτε το παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο για να εξασφαλίσετε την εισροή αέριων μαζών.
 2. Στο πλέγμα του αεραγωγού για να φέρετε ένα λεπτό χαρτί.
 3. Αξιολογήστε το αποτέλεσμα. Αν το φύλλο κρατιέται και δεν κινείται, τότε το ρεύμα είναι αρκετό και ο καπό λειτουργεί σωστά. Εάν το χαρτί εκτρέπεται προς την αντίθετη κατεύθυνση - μπορείτε να μιλήσετε για την ώση επιστροφής.

Το φύλλο προσελκύεται από το πλέγμα, αν το τοποθετήσετε κοντά στον τοίχο. Όταν αφαιρείται 10-15 cm από τον αγωγό, η δύναμη ωθήσεως είναι περίπου 5% της πραγματικής τιμής.

Οι όργανομετρήσεις επιτρέπουν μια αντικειμενική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Προϋποθέσεις για τη λήψη των σωστών δεδομένων επαλήθευσης:

 • η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα δεν είναι μικρότερη από 13 ° C.
 • η θερμοκρασία στο δρόμο δεν είναι μεγαλύτερη από + 5 ° C.

Για τη διάγνωση χρησιμοποιείται ένα ανεμόμετρο - η συσκευή δείχνει την ταχύτητα κίνησης του αέρα στον αγωγό εξαερισμού.

 1. Ανοίξτε λίγο το παράθυρο.
 2. Ξεβιδώστε την έξοδο εξαγωγής από τη σχάρα.
 3. Ενεργοποιήστε το ανεμόμετρο και μεταφέρετε τη συσκευή στο κανάλι.
 4. Διαβάστε τη μαρτυρία.

Η ελάχιστη ταχύτητα κυκλοφορίας των ρευμάτων αέρα σε κοινό ορυχείο είναι 5 m / s, στις διαύλους καναλιών - 3 m / s.

Σύμφωνα με τα αποδεκτά πρότυπα, στην κουζίνα, τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα θα πρέπει να εξαντληθούν μέσω της κουκούλας και από 25 κυβικά μέτρα την ώρα στο μπάνιο.

Τρόποι εξάλειψης ελαττωμάτων αερισμού

Η μέθοδος αποκατάστασης της αποτελεσματικότητας του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την αιτία της μείωσης της αποτελεσματικότητάς του. Μερικοί τρόποι για την επίλυση προβλημάτων είναι αυτοελέγχη. Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα απαιτούν τη συμμετοχή επαγγελματιών και τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Αυτοκαθαρισμός του αεραγωγού

Ο καθαρισμός της γενικής γραμμής αερισμού, στην οποία συνδέονται οι πλευρικοί κλάδοι, αποτελεί καθήκον των δημόσιων επιχειρήσεων. Είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν προληπτικούς ελέγχους και συντήρηση του συστήματος εξαερισμού δύο φορές το χρόνο.

Οι κάτοικοι να ασκούν οποιαδήποτε χειραγώγηση των κεντρικών μηχανικών συστημάτων απαγορεύεται. Το μέγιστο που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος είναι να καθαρίσει τον αγωγό εξαερισμού από το περίβλημα του.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τη σχάρα, να το καθαρίσετε και να ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό. Για να καθαρίσετε τη σχάρα εξαερισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ουδέτερα απορρυπαντικά. Μέσα στο κανάλι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χημικές ουσίες.

Για να καθαρίσετε τον αγωγό αερισμού, ένα εύκαμπτο καλώδιο από χάλυβα με ένα χείλος για τη συντήρηση των καπνοδόχων είναι βαθύτερο. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να εισαχθεί στο άνοιγμα των αεραγωγών και να αποξηραθεί από τους τοίχους με ένα χνούδι. Αφαιρέστε τα υπολείμματα από το κανάλι με ηλεκτρική σκούπα.

Εάν τα μέτρα που ελήφθησαν δεν έχουν βελτιώσει το βύθισμα, τότε ο κύριος άξονας είναι φραγμένος. Για να το καθαρίσετε, πρέπει να προσκαλέσετε μια ειδική υπηρεσία.

Τεχνολογία αποκατάστασης της στοίβας εξαερισμού

Αυθόρμητη αλλοίωση που επηρεάζει αργά ή γρήγορα το κουτί εξαερισμού θα πρέπει να διορθωθεί. Με την πραγματοποίηση της συσκευής του αεραγωγού, η αποκατάστασή του δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Στην εκτίμηση των μελλοντικών έργων είναι απαραίτητο να δεσμευτεί το κόστος:

 • Υλικό για την προστασία του αγωγού εξαερισμού (μπλοκ αφρού, γυψοσανίδας, ένα γυψότουβλα ή φύλλα OSB με πυροπροστασίας)?
 • Κυματοειδείς σωλήνες για την συσκευή ventkanalov, που προέρχονται από την κουζίνα και το μπάνιο?
 • τσιμεντοκονίαμα ή έτοιμο συγκολλητικό υλικό για την τοποθέτηση του συγκροτήματος αφρού.
 • το σοβάρισμα και το φινίρισμα του κιβωτίου.

Για να αποκαταστήσετε τον αεραγωγό της κουζίνας, οι γυψοσανίδες ή οι πλάκες αφρού είναι οι βέλτιστες. Τα οικοδομικά υλικά έχουν την απαραίτητη αντοχή, αδιαπερατότητα και αντοχή στη φωτιά. Επιπλέον, οι πλάκες παρέχουν επαρκή ηχομόνωση.

Η αποκατάσταση του αγωγού εξαερισμού πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια.

Βήμα 1. Προετοιμασία του δωματίου. Η κουζίνα πρέπει να ελευθερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο - να πάρει έπιπλα, πιάτα, ελαφρές οικιακές συσκευές. Ενσωματωμένα ντουλάπια, ντουλάπια, εξοπλισμός και δάπεδα καλυμμένα με πολυαιθυλένιο.

Βήμα 2. Άνοιγμα πρόσβασης στο ορυχείο. Στον τοίχο και στο πάτωμα πραγματοποιείται σήμανση σύμφωνα με τις διαστάσεις του μελλοντικού κουτιού. Αφαιρέστε το πλακίδιο, τη σκυρόδεμα και ανοίξτε τον αγωγό αέρα.

Βήμα 3. Αποκατάσταση πλευρικών τοίχων και χωρισμάτων. Τοποθετήστε την πλευρική και την εμπρόσθια πλευρά του αγωγού, που αντιστοιχούν στον προηγουμένως αποσυναρμολογημένο σχεδιασμό. Τα κανάλια -παλλήλοι ταξιδιώτες χωρίζονται μεταξύ τους και από το γενικό ορυχείο με μπλοκ αφρού. Αυτό διατηρεί την περιοχή διατομής των "μανικιών" που απαιτείται για την ελεύθερη διέλευση του αέρα.

Βήμα 4. Ελέγξτε τον εξαερισμό και τη λήψη εγγράφων. Για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε έναν ειδικό. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί ένα συμπέρασμα για να λάβετε ένα πιστοποιητικό αποδοχής για το έργο που εκτελέσατε.

Βήμα 5. Διακοσμητικός σχεδιασμός. Εάν η κυκλοφορία του αέρα δεν προκαλεί ερωτήσεις από τις εποπτικές αρχές και δεν υπάρχουν παράπονα από τους γείτονες, μπορούμε να πάρουμε με ασφάλεια τον τερματισμό του κουτιού.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Το έργο του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων, οι λόγοι για τη μείωση της απόδοσης και η επίλυση του προβλήματος:

Αποκατάσταση του αγωγού αερισμού με τη χρήση μπλοκ αφρού και μεταλλικών σωλήνων:

Προϋποθέσεις για την εμφάνιση της αντίστροφης ώσης και τον τρόπο εξάλειψής της:

Ο τακτικός έλεγχος της αποτελεσματικότητας του συστήματος εξαερισμού και ο προληπτικός καθαρισμός των αεραγωγών θα αποτρέψουν τις δυσάρεστες συνέπειες: την εμφάνιση υγρασίας, την υποβάθμιση των τοίχων και την υποβάθμιση της ευημερίας. Η αδιάλειπτη λειτουργία των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής αποτελεί εγγύηση για ένα υγιές μικροκλίμα.

Ο καυσαερίων στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί σωστά

Το έργο του εξαερισμού και των απορροφητών είναι αόρατο, αλλά είναι ένα από τα κύρια συστήματα σε ένα πολυκατοικία και προσφέρει άνετη διαμονή σε ένα διαμέρισμα. Χωρίς σωστή λειτουργία, στις εγκαταστάσεις θα εμφανιστούν δυσάρεστες οσμές από την είσοδο, τουαλέτα και κουζίνα.

Επιπλέον, η έλλειψη αερισμού οδηγεί στο σχηματισμό μούχλας και μύκητας στους τοίχους και την οροφή. Ας δούμε πώς λειτουργεί η κουκούλα της κουζίνας στην κουζίνα, στο μπάνιο ή στην τουαλέτα. Και μαθαίνουμε τι να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του καλύμματος

Εάν τα παράθυρα γίνονται ιδρωμένα και οι οσμές παραμένουν για πολύ καιρό, εμφανίζεται μούχλα ή μύκητας στους τοίχους ή στην οροφή, κατά πάσα πιθανότητα, υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία του εξαερισμού.

Ας δούμε πώς να ελέγξετε αν λειτουργεί η κουκούλα. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα μικρό κομμάτι χαρτιού. Κατάλληλη τουαλέτα, αλλά η συνήθη εφημερίδα είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε, γιατί για τέτοιους σκοπούς εφαρμόστε ένα λεπτό φύλλο.

Ανοίξτε το παράθυρο σε ένα δωμάτιο για 5-8 εκατοστά και στερεώστε το φύλλο στη μάσκα της κουκούλας. Εάν το χαρτί προσέλκυσε, η κουκούλα λειτουργεί. Εάν το χαρτί δεν κολλήσει και πέσει, ο εξαερισμός σταματά να λειτουργεί. Επιπλέον, το χαρτί μπορεί να πετάξει από τη μάσκα.

Αυτό σημαίνει ότι η κουκούλα λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και οι ξένες μυρωδιές μπαίνουν στο διαμέρισμα. Ας μάθουμε γιατί δεν λειτουργεί σωστά ή δεν λειτουργεί καθόλου. Και μαθαίνουμε τι να κάνουμε αν η κουκούλα δεν λειτουργεί στην κουζίνα, στο μπάνιο ή στην τουαλέτα.

Γιατί η κουκούλα δεν λειτουργεί

 • Η παρεμπόδιση του αερισμού είναι η πιο προφανής και κοινή αιτία του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ξεβιδώσετε τη σχάρα και να αφαιρέσετε τα συντρίμμια που υπάρχουν εκεί. Εάν βρίσκεται στη ζώνη προσέγγισης, μπορείτε να αφαιρέσετε τα απόβλητα μόνοι σας. Ωστόσο, πιο συχνά είναι απόβλητα κατασκευών που βρίσκονται βαθιά στις οπές εξαερισμού. Στη συνέχεια, μόνο ο ειδικός μπορεί να καθαρίσει τον εξαερισμό.
 • Οι γείτονες στο διαμέρισμά σας χρησιμοποιούν εξαναγκασμένο εξαερισμό, ο οποίος δημιουργεί υπερπίεση και επιστροφή. Ως αποτέλεσμα, η κουκούλα σας λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 • Οι γείτονες κατά τη διάρκεια ακατάλληλων ενεργειών κατά την επισκευή ή την εγκατάσταση του εξοπλισμού ενδέχεται να εμποδίσουν τον εξαερισμό.
 • Αρχικά εγκατεστημένο μη σωστά εγκατεστημένο δίκτυο εξαερισμού στο σπίτι.
 • Νέα πλαστικά παράθυρα με υψηλή στεγανότητα εμποδίζουν τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο, κάτι που είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ανοίξετε ελαφρά το παράθυρο και να αφήσετε ένα μικρό κενό ή να χρησιμοποιήσετε αερισμό "βόλεϊ", όταν όλα τα παράθυρα ανοίγουν για μικρό χρονικό διάστημα και αέρα στο διαμέρισμα.
 • Η έλλειψη θέρμανσης οδηγεί σε ανεπαρκή ή ανεπαρκή λειτουργία του εξαερισμού, καθώς το τελευταίο λειτουργεί λόγω του ύψους της στήλης αέρα, της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας. Ως αποτέλεσμα, η μείωση της θερμοκρασίας στο διαμέρισμα επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία της κουκούλας.

Πού να πάτε αν ο εκσκαφέας δεν λειτουργεί

Πρώτα απ 'όλα, τίθεται το ερώτημα πού να γυρίσει όταν η κουκούλα στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί. Ανεξάρτητα από τον λόγο αυτό, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό που ελέγχει αυτό το κτίριο διαμερισμάτων και είναι υπεύθυνος για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Πρόκειται για ZhEK, εταιρεία διαχείρισης ή HOA.

Είναι απαραίτητο να γράψετε μια δήλωση σχετικά με τον ανεπαρκή ή ανεπαρκή αερισμό στο διαμέρισμα. Εδώ περιγράφουν την ουσία του προβλήματος, ζητούν να καταλάβουν, να λύσουν το πρόβλημα και να τιμωρήσουν τον ένοχο.

Μετά την αποδοχή της αίτησης στο διαμέρισμα, εισέρχεται ένας εμπειρογνώμονας, ελέγχει τη λειτουργία του εξαερισμού και συντάσσει μια πράξη με την παρουσία δύο γειτόνων και στο εγγύς μέλλον οι εργαζόμενοι του οργανισμού διαχείρισης ή του HOA θα πρέπει να εξαλείψουν το πρόβλημα.

Οι υπάλληλοι της κοινοτικής υπηρεσίας μετά την επιθεώρηση πρέπει να εκδίδουν αποφάσεις. Οι παραβάσεις εξαλείφονται εντός 45 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος ψηφίσματος. Εάν το θέμα βρίσκεται σε απορρίμματα, το βοηθητικό πρόγραμμα θα πρέπει να καθαρίζει τις δίοδοι αερισμού.

Εάν ο λόγος για τον ανεπαρκή εξαερισμό είναι οι γείτονες, πρέπει να εξαλείψουν τα λάθη στην εγκατάσταση των δικτύων κοινής ωφέλειας. Με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας οικιακής εξάτμισης.

Εάν ο διαχειριστικός οργανισμός δεν απαντήσει στην αίτηση, μπορείτε να καταθέσετε παράπονα σε μια ανώτερη αρχή. Γράψτε μια καταγγελία στην κρατική επιθεώρηση στέγασης, στο Rospotrebnadzor ή στην Εισαγγελία. Μπορείτε να στείλετε μια αίτηση σε τρεις φορείς ταυτόχρονα.

Η καταγγελία πρέπει να συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία. Αυτή είναι μια πράξη για τον έλεγχο της λειτουργίας του εξαερισμού, ένα αντίγραφο της σύμβασης με την εταιρεία διαχείρισης και απευθείας την αίτηση που στείλατε στον οργανισμό. Επομένως, κατά την υποβολή καταγγελίας στην εταιρεία, TSZH ή ZhEK, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ένα αντίγραφο.

Επιπλέον, η καταγγελία συνοδεύεται από την απάντηση και την απόφαση του οργανισμού με την παρουσία αυτών των εγγράφων. Μπορείτε να επισυνάψετε φωτογραφίες και υλικό βίντεο σε μια κουκούλα που δεν λειτουργεί, μούχλα ή μύκητες.

Παρεμπιπτόντως, η συλλογική καταγγελία λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ως εκ τούτου είναι καλύτερο να γράψουμε τη δήλωση μαζί με τους γείτονες αν το πρόβλημα με τον αερισμό παρατηρείται σε αρκετούς μισθωτές σε κτίριο πολυκατοικιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής παραπόνων σχετικά με το γραφείο στέγασης, τα HOA ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις, διαβάστε το άρθρο "Πού να γράψετε μια καταγγελία σχετικά με την εταιρεία διαχείρισης".

Άλλοι τρόποι για να διορθώσετε το πρόβλημα

Για να εξαγάγετε στο μπάνιο, στην τουαλέτα ή στην κουζίνα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την εργασία, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί παθητικά με την ένταξη. Στην τουαλέτα, κατά κανόνα, η συμπερίληψη συμβαίνει ταυτόχρονα με την ένταξη του φωτός. Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε ξεχωριστό διακόπτη για σχεδίαση.

Στην κουζίνα, ο εξαερισμός εγκαθίσταται πάνω από την πλάκα με τη μορφή κουδουνιού. Ένα τέτοιο σύστημα εξαλείφει δυσάρεστες μυρωδιές και καπνό. Επιπλέον, μειώνει τη συσσώρευση λίπους σε τοίχους, έπιπλα, οροφή και άλλες επιφάνειες. Πώς να πλύνετε την κουζίνα του λίπους, διαβάστε εδώ.

Για να διατηρήσετε καθαρό αέρα στο διαμέρισμα, εγκαταστήστε τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Για να το κάνετε αυτό, δημιουργήστε επιπλέον τρύπες στον τοίχο μεταξύ της μπαταρίας και του παραθύρου. Αυτά τα ανοίγματα λειτουργούν με την αρχή των εγκοπών στα παράθυρα και εξασφαλίζουν την τακτική πρόσβαση του καθαρού αέρα από το δρόμο.

Οι βαλβίδες τοποθετούνται υπό γωνία στον τοίχο και καλύπτονται με πλέγμα, μέσα στο κιβώτιο απομόνωσης θορύβου. Ταυτόχρονα, είναι πιο αποτελεσματικά και λιγότερο αισθητά από τα ανοίγματα του ελαφρώς ανοιγμένου παραθύρου.

Για την εγκατάσταση βαλβίδων τροφοδοσίας, είναι σημαντικό οι οπές στον τοίχο να αντιστοιχούν στη διάμετρο του αγωγού. Η κατάλληλη διάμετρος θα είναι 6-10 εκατοστά.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα

Το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να λειτουργήσει σωστά για πολλά χρόνια, αλλά μία αποτυχία είναι αρκετή για να κάνει τους ενοίκους να αισθάνονται αρνητικές αλλαγές. Εάν δεν υπάρχει αερισμός στο δωμάτιο ή δεν υπάρχει αρκετή υπάρχουσα πρόσφυση, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων θρόμβωσης, συμπύκνωσης και μούχλας στους τοίχους. Με την πάροδο του χρόνου, το μικροκλίμα στην αίθουσα επιδεινώνεται και οι μυρωδιές από την τουαλέτα και την κουζίνα διανέμονται σε όλο το διαμέρισμα. Τι να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις; Πώς πρέπει να λειτουργεί ο κατάλληλος αερισμός; Μπορώ να εκτελέσω τις εργασίες για την αποκατάσταση του ίδιου του συστήματος;

Κοινή συσκευή

Πριν κάνετε τον αερισμό στο διαμέρισμα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αρχές της λειτουργίας του, να καταλάβετε πώς είναι τοποθετημένο το σύστημα και ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία. Αν εξετάσουμε το παράδειγμα ενός πολυώροφου κτιρίου, μέσα του κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, τοποθετούνται πολλά κανάλια, μέσω των οποίων αφαιρείται ο βρώμικος αέρας από τις εγκαταστάσεις. Το σύστημα εξαερισμού σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η φρέσκια ροή να έρχεται φυσικά - μέσα από την πόρτα, τα παράθυρα ή τα φύλλα παραθύρων.

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος εξαερισμού φυσικού τύπου είναι προφανή:

 • Το ελάχιστο κόστος εγκατάστασης, το οποίο σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος κατασκευής.
 • Δυνατότητα εργασίας εκτός σύνδεσης.
 • Ανεξαρτησία από τον ηλεκτρισμό.
 • Παροχή βέλτιστων συνθηκών που επηρεάζουν ευνοϊκά την ανθρώπινη υγεία.

Ο φυσικός αερισμός έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • Σε ισχυρούς ανέμους, μπορεί να προκύψει ανάστροφη πρόσφυση, η οποία προκαλεί την είσοδο θραυσμάτων στο δωμάτιο.
 • Για να λειτουργεί κανονικά ο εξαερισμός, πρέπει να ακολουθήσετε έναν ειδικό κανόνα - η εσωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την εξωτερική.

Αλλά ακόμη και μια ποιοτική εγκατάσταση αερισμού σε ένα διαμέρισμα κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική αν χρησιμοποιηθούν υλικά "μη αναπνοής". Η τοποθέτηση πλαστικών παραθύρων, σφραγισμένων θυρών και άλλων σύγχρονων κατασκευών οδηγεί σε παραβίαση του εξαερισμού και περαιτέρω στην επιδείνωση του μικροκλίματος στο δωμάτιο. Για να διορθώσετε την κατάσταση, είναι απαραίτητο να ελέγξετε και να επισκευάσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα.

Μία από τις επιλογές είναι η διάταξη ενός συστήματος αναγκαστικού τύπου, όταν οι οπαδοί συνδέονται με την εργασία. Ο στόχος τους είναι να εκτρέψουν τον παλιό αέρα από τους χώρους και να απελευθερώσουν την περιοχή για την είσοδο ενός καθαρού ρεύματος. Τα προϊόντα εγκαθίστανται σε ειδικά ανοίγματα (άξονες της τουαλέτας και της κουζίνας).

Ένας τέτοιος σχεδιασμός αερισμού διαμερίσματος περιλαμβάνει την εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων που προωθούν την ανταλλαγή αέρα. Μέσα από αυτά τα ανοίγματα εισέρχεται η ροή και η απομάκρυνση γίνεται φυσικά μέσω των υφιστάμενων αγωγών εξαερισμού.

Βασικές απαιτήσεις

Το επόμενο σημαντικό σημείο είναι οι κανόνες σχετικά με τον εξαερισμό του διαμερίσματος. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες, ο αέρας πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς από το δωμάτιο και να αλλάξει με νέο τμήμα σε μισή ώρα. Το ερώτημα είναι, τι θα πρέπει να είναι ο όγκος των μαζών που εισέρχονται στο διαμέρισμα. Για τον υπολογισμό απαιτείται να συνδυαστούν οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού με την περιοχή του διαμερίσματος και τον αριθμό των επιβατών του. Έτσι, ένα "τετράγωνο" στέγασης χρειάζεται από τρεις "κύβους" αέρα, και ανά άτομο - 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του εξαερισμού, ο οποίος είναι σωστά συντονισμένος.

Οι πληροφορίες που εξετάζονται επαρκούν για τον υπολογισμό των κανόνων για μια συγκεκριμένη κατάσταση και για την εκτέλεση του σχεδιασμού.

Έλεγχος λειτουργιών

Τώρα εξετάστε πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα και να αποφασίσετε για την ανάγκη συντήρησης. Το σύστημα είναι οργανωμένο έτσι ώστε κάθε διαμέρισμα να έχει ξεχωριστή έξοδο από το κοινό κανάλι για φρέσκο ​​και εξαντλημένο αέρα.

Εάν όλα γίνονται σωστά, ο εξαερισμός πρέπει να λειτουργεί χωρίς αποτυχίες και να ενημερώνει εγκαίρως τον αέρα στο δωμάτιο. Αλλά στην πράξη, η ισχύς του υπάρχοντος εξαερισμού μπορεί να μην είναι αρκετή. Το ερώτημα είναι πώς να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί το σύστημα ή να επιβεβαιώσετε την υποψία ότι το διαμέρισμα δεν έχει κουκούλες καθόλου. Επιλογή δύο:

 • Ανοίξτε το παράθυρο σε οποιοδήποτε από τα δωμάτια, έπειτα φέρτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα κομμάτι χαρτί στην οπή εξαερισμού. Στην περίπτωση της συγκράτησης στην επιφάνεια, όλα είναι φυσιολογικά. Εάν το "εργαλείο" έπεφτε, το συμπέρασμα είναι ένα - ο κλιματισμός του διαμερίσματος δεν γίνεται, δηλαδή, η ισχύς του συστήματος εξάτμισης είναι ανεπαρκής ή δεν υπάρχει καθόλου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μόνη λύση είναι να καθαρίσετε τα κανάλια ή μια πρόσθετη εγκατάσταση εξαερισμού στο διαμέρισμα.
 • Πάρτε την πηγή της φλόγας (αυτό μπορεί να είναι ένα κερί ή ένας αγώνας), και στη συνέχεια να το φέρετε στο άνοιγμα στον αεραγωγό. Η ενεργή μετατόπιση της φωτιάς προς την οπή επιβεβαιώνει τη λειτουργικότητα του συστήματος. Αν ο εξαερισμός δεν λειτουργήσει, η φλόγα δεν θα κινηθεί καθόλου. Η σωτηρία είναι επίσης στον καθαρισμό των φραγμένων καναλιών.

Πώς καθαρίζω;

Για να επαναφέρετε την κανονική λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, ξεκινήστε ελέγχοντας κάθε εξαεριστήρα. Εάν τα φύλλα χαρτιού προσελκύονται με διαφορετική δύναμη, η αιτία είναι μολυσμένα κιβώτια στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Αποκατάσταση του εξαερισμού στο διαμέρισμα με τα χέρια σας, ξεκινήστε με την προετοιμασία ενός χαλύβδινου καλωδίου μικρού πάχους ή καλωδίου με πυρήνα αλουμινίου. Πάρτε το "εργαλείο" και καθαρίστε το κανάλι των συντριμμιών.

Τα υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν με μια ηλεκτρική σκούπα, στην οποία είναι απαραίτητη η τοποθέτηση σε ένα μακρύ σωλήνα (επιτρέπεται ένας σωλήνας άρδευσης από βινύλιο). Αν η προσπάθεια είναι μάταιη, και ακόμα δεν λειτουργεί αερισμό στο διαμέρισμα, θα πρέπει να καθαρίσετε το κύριο κανάλι. Για να γίνει αυτό, είναι χρήσιμο μια χειρουργική επέμβαση μεγαλύτερης διαμέτρου και μια ράβδος (ως ώμος). Στη συνέχεια, καθαρίστε το πέρασμα, αλλά ενεργήστε προσεκτικά, επειδή μέσα μπορεί να υπάρχουν φωλιές πουλιών ή άλλων ζώων. Εάν ο λόγος ήταν απλώς μόλυνση, οι εργασίες εξαερισμού στο διαμέρισμα θα αποκατασταθούν.

Η προσέγγιση που περιγράφεται παραπάνω είναι χαρακτηριστική για ένα ιδιωτικό σπίτι. Αν ο αερισμός και ο κλιματισμός των διαμερισμάτων σε ένα πολυώροφο κτίριο με μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων παραβιάζονται, το ζήτημα του καθαρισμού των κεντρικών καναλιών είναι έργο του ιδιοκτήτη σπιτιού και ο ενοικιαστής απαγορεύεται να κάνει αυτή την εργασία. Όταν υπάρχουν ισχυρισμοί για τη λειτουργία του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί και με τέτοιο τρόπο να καλέσετε τον πλοίαρχο στο διαμέρισμα.

Πώς να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα;

Πολλοί μετά τον έλεγχο λαμβάνουν απόφαση για αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος. Δεν είναι δύσκολο να γίνει αυτό με τη βελτίωση της ροής του καθαρού αέρα. Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα με τα χέρια τους πρέπει να ξεκινήσει και πάλι με έλεγχο. Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί, βάλτε το στο άνοιγμα του καναλιού, αλλά η μπροστινή πόρτα και τα παράθυρα πρέπει να είναι καλά κλειστά και οι εσωτερικές πόρτες πρέπει να ανοίγουν πλήρως.

Εάν τα κανάλια δεν λειτουργούν επαρκώς και το χαρτί "δοκιμής" πέφτει, είναι απαραίτητο να ελέγξετε το διάκενο μεταξύ του δαπέδου και του κάτω μέρους των θυρών. Θα πρέπει να είναι 3-5 εκατοστά, επειδή μόνο στην περίπτωση αυτή εξαερισμού στο διαμέρισμα με πλαστικά παράθυρα θα είναι βέλτιστη. Αν αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη, μπορείτε να τρυπήσετε πολλές σειρές οπών διαμέτρου 1-1,5 cm.

Στην τουαλέτα, το μπάνιο ή το υπνοδωμάτιο, τρύπες μπορούν να γίνουν με κλίση προς το εσωτερικό του δωματίου. Με αυτήν την προσέγγιση, αποκλείεται η πιθανότητα κατασκοπείας στα υφιστάμενα κενά. Για τη βελτίωση της ηχομόνωσης τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα ή χάλυβα. Αφού ολοκληρώσετε τα περιγραφόμενα βήματα, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα βελτιώνεταιπραγματοποιείται.

Πώς να κάνετε μια επιπλέον κουκούλα;

Ο εξαερισμός του διαμερίσματος με πλαστικά παράθυρα περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα ανοίγματα των παραθύρων είναι καλά κλειστά, πράγμα που σχεδόν εξαλείφει τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Για να αποφύγετε το κρύο, πρέπει να κλείσετε όλα τα παράθυρα σφιχτά. Ως αποτέλεσμα, ο εξαερισμός στο διαμέρισμά σας λειτουργεί χειρότερα ή δεν εκτελεί καθόλου τις λειτουργίες του. Εάν μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο το καλοκαίρι στη λειτουργία αερισμού, τότε το χειμώνα θα χρειαστείτε επιπλέον κουκούλα.

Κάντε το για ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας είναι εύκολο - απλά τοποθετήστε τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες έλξης στις οπές εξαερισμού ή τοποθετήστε τη μονάδα ανεμιστήρα ως ένα από τα τμήματα του κιβωτίου συστήματος.

Κατά την προσαρμογή του εξαερισμού αξίζει να εξεταστούν ορισμένα σημεία:

 • Στην κουζίνα, οι μάζες αέρα πρέπει να ρέουν μέσα από το κουδούνι (ειδικό "παράθυρο" πάνω από τους καυστήρες). Διαφορετικά, δεν θα μπορείτε να εξαλείψετε δυσάρεστες οσμές. Το σύστημα θα πρέπει να έχει φίλτρα και "αρώματα" εξουδετέρωσης, τα οποία από καιρό σε καιρό απαιτούν αντικατάσταση.
 • Το σύστημα εξαερισμού σε οποιοδήποτε διαμέρισμα θα πρέπει να σκεφτεί από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, στην τουαλέτα και στο μπάνιο, ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι ενεργοποιημένος ταυτόχρονα με τη λειτουργία του διακόπτη. Εάν οι τρύπες του μπάνιου και της τουαλέτας συνδυάζονται, θα πρέπει να βάλετε μια βαλβίδα κλαπέτου, η οποία θα ανοίξει και θα κλείσει όταν είναι απαραίτητο.
 • Προκειμένου να ταιριάζει πλήρως στον εξαερισμό των μελών του νοικοκυριού, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα. Κατά τον υπολογισμό της ισχύος του προϊόντος για την κουζίνα, η περιοχή πρέπει να πολλαπλασιαστεί με δέκα, και για το μπάνιο - επτά. Στην κουζίνα, είναι επιθυμητό να παρέχεται ένα λεπτό πλέγμα για την πρόληψη της διείσδυσης των εντόμων.

Αποτελέσματα

Ελέγξτε, αποκαταστήστε και βελτιώστε τον εξαερισμό στο διαμέρισμά σας. Το κύριο πράγμα είναι να μελετήσουμε προσεκτικά τις συστάσεις στο άρθρο, να κατανοήσουμε το σχέδιο εξαερισμού στο διαμέρισμα και να διαθέσουμε χρόνο για να κάνουμε όλη τη δουλειά.

Διαταραχή του εξαερισμού στο διαμέρισμα - πώς να διορθώσετε το σύστημα;

Ακατέργαστες γωνίες, εφίδρωση στα παράθυρα, ζεστός αέρας - αν το ξέρετε αυτό, τότε ο εξαερισμός και ο εξαερισμός στο διαμέρισμα πιθανότατα δεν λειτουργούν. Και θα πρέπει να επισκευάσετε ή να αναβαθμίσετε το σύστημα ανανέωσης αέρα στην κατοικία. Πώς να το κάνετε και πού να ξεκινήσετε; Αυτό θα συζητήσουμε παρακάτω στο κείμενο.

Τα υγειονομικά πρότυπα απαιτούν από τους κατασκευαστές να εξοπλίσουν ένα σύστημα που παρέχει διπλή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο για μια ώρα. Για να γίνει αυτό, το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα πρέπει να αντλεί αέρα στην κατοικία από το δρόμο και να το βγάλει από το δωμάτιο προς τα έξω, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο αυτό συνεχώς. Σε αυτή την περίπτωση, η παροχή και η ροή καυσαερίων μπορούν να προκληθούν είτε με φυσικές μεθόδους είτε με καταναγκασμό. Ο εξαερισμός του φυσικού τύπου στο διαμέρισμα ρυθμίζεται με βάση την εισροή μέσω των ρωγμών στα πλαίσια παραθύρων και την απόσυρση του εισερχόμενου αέρα μέσω ενός ειδικού καναλιού που είναι ενσωματωμένος στους τοίχους του σπιτιού. Σε δωμάτια χωρίς παράθυρα, ο αέρας περνάει από το διάκενο μεταξύ του φύλλου πόρτας και του δαπέδου. Ταυτόχρονα, ο αγωγός καυσαερίων είναι διατεταγμένος σε χώρους με αδιέξοδο, όπως μπάνιο και τουαλέτα.

Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα πρέπει να αντλεί αέρα στην κατοικία από το δρόμο και να το βγάζει από το δωμάτιο προς τα έξω, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο αυτό συνεχώς

Για να προκαλέσετε τον αέρα τροφοδοσίας, χρησιμοποιήστε τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το σπίτι, καθώς και τη μετακίνηση των αέριων μαζών. δύναμη πίεσης δημιουργείται στη διαφορά δίοδο εξαγωγής πίεσης μεταξύ των επιπέδων γρίλια εισόδου, το οποίο ξεκινά κάθε κουκούλα, και το ανώτερο άκρο του σωλήνα εξόδου. Και για την κανονική λειτουργία του συστήματος είναι επαρκής για να αυξήσει το σωλήνα σε ύψος 5 μέτρα πάνω από την εισαγωγή αέρα. Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα είναι ρυθμισμένος λίγο διαφορετικά. Η ίδια η αρχή παραμένει αμετάβλητη - την εισροή, την παραγωγή και την ενημέρωση δύο φορές τον όγκο ανά ώρα, αλλά για τη ροή του αέρα με τη χρήση μηχανικών φυσητήρες - οπαδούς και τέτοια.

Η ροή του αέρα στο διαμέρισμα που εξυπηρετείται σε αυτή την περίπτωση παρέχεται μέσω ενός ειδικού καναλιού, η έξοδος από το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο - τουλάχιστον κάτω από την οροφή σε κάθε δωμάτιο. Η θέση του καναλιού εξόδου είναι στάνταρ - ένας κωφός χώρος (μπάνιο, τουαλέτα) ή κουζίνα. Ο εξοπλισμός υπό πίεση, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, εγκαθίσταται στο διαμέρισμα ή εκτός αυτού. Ως εκ τούτου, ο θόρυβος από το έργο των υπερσυμπιεστών του αέρα των κατοίκων πρακτικά δεν ερεθίζει. Πιο συχνά, οι φουσκωτές της εισόδου και της εξόδου είναι τοποθετημένοι στην οροφή του σπιτιού ή στο παράρτημα στο επίπεδο του ισογείου.

Ποιο αερισμό για το διαμέρισμα θα είναι πιο κερδοφόρο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ψάχνει για έναν σχεδιαστή μηχανικών συστημάτων στέγασης. Εάν ο ίδιος κάνει λάθος, ο ιδιοκτήτης σπιτιού περιμένει προβλήματα που σχετίζονται με ένα σύστημα που λειτουργεί με κακή λειτουργία άντλησης αέρα μέσα από το δωμάτιο. Αλλά πριν ξεφορτωθούμε αυτές τις δυσκολίες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες τους.

Σε οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού υπάρχουν δύο κλάδοι - τροφοδοσία και εξάτμιση. Και ο κύριος λόγος για την απώλεια της αποτελεσματικότητας ενός τέτοιου συστήματος είναι μια αποτυχία σε έναν από τους κλάδους ή σε όλα τα κανάλια ταυτόχρονα. Με απλά λόγια, έχετε ένα γεμάτο ή μη λειτουργικό κανάλι τροφοδοσίας ή κλάδο εξόδου ή και τους δύο κόμβους του συστήματος.

Η κύρια αιτία απώλειας της ικανότητας εργασίας του εξαερισμού είναι μια αποτυχία σε έναν από τους κλάδους ή σε όλα τα κανάλια ταυτόχρονα

Αλλά πώς να εντοπίσετε τη θέση σφάλματος; Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • Κόψτε λεπτό χαρτί με ταινίες μήκους 15 cm και πλάτους 1,5-3 cm.
 • Ανοίξτε όλες τις εσωτερικές πόρτες. Στερεώστε ένα ισχυρό σπείρωμα σε ύψος 50 εκατοστών από το δάπεδο.
 • Ετικέτα αυτών των λωρίδων χρησιμοποιώντας ένα scotch. Η ελεύθερη άκρη πρέπει να κρεμάσει στο πάτωμα.

Καθίστε σε μια καρέκλα στο δωμάτιο και περιμένετε για την παρακμή των λωρίδων που προκαλείται από τη δραστηριότητά σας να μειώσετε, να παρακολουθήσετε. Εάν δεν ταλαντεύονται, τότε έχετε προφανή προβλήματα με τον εξαερισμό. Τώρα πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους, κάνοντας τα εξής:

 • Ανοίξτε απαλά το παράθυρο, αφήνοντας μια λεπτή σχισμή, παρέχοντας μια ισχυρή εισροή αέρα. Αν οι λωρίδες έχουν λυγίσει, αυτό σημαίνει ότι έχετε προβλήματα με τον κλάδο εξαερισμού τροφοδοσίας και πιθανή αστοχία στο τμήμα εξάτμισης.
 • Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και πηγαίνουμε στη μάσκα της εισαγωγής αέρα. Βάζουμε μια λωρίδα χαρτιού σε αυτό, αφήστε την και κοιτάξτε το αποτέλεσμα. Εάν η λωρίδα "κολληθεί" στο πλέγμα, τότε η έξοδος αέρα είναι εντάξει - το πρόβλημα είναι μόνο στον παραπόταμο. Το χαρτί έπεσε - προετοιμαστείτε για να επισκευάσετε τόσο την εισροή όσο και τον αγωγό εξαγωγής.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο προβληματικός εξαερισμός στο διαμέρισμα διαγνωσθεί πολύ απλά. Τώρα μένει να καταλάβουμε πώς να αποκαταστήσουμε τη συνεχή κυκλοφορία των αέριων μαζών. Για αυτό, πρέπει να επιδιορθώσετε ή να βελτιώσετε και τους δύο κλάδους του συστήματος.

Ο κύριος λόγος για την αποτυχία στη ροή του αέρα είναι ένα σύγχρονο πλαστικό παράθυρο. Πράγματι, πριν από την εφεύρεση διπλών υαλοπινάκων ως διαύλου τροφοδοσίας του συστήματος εξαερισμού, χρησιμοποιήθηκαν σχισμές για την κατασκευή του ξύλινου παραθύρου. Η σωστή ποσότητα αέρα μπήκε μέσα στο δωμάτιο μέσα από τα κενά ανάμεσα στα ξύλινα στοιχεία πλαισίου και τα γυαλιά. Το χειμώνα, η περιοχή των ρωγμών μειώθηκε, κολλώντας τις αρθρώσεις με χαρτί και μειώνοντας την πίεση στο κανάλι. Στη ζεστή εποχή, αυτό το φράγμα αφαιρέθηκε. Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση του εξαερισμού στο διαμέρισμα εξάλειψη της χρήσης των ρυθμιζόμενων καναλιών παροχής.

Ο κύριος λόγος για την αποτυχία στη ροή του αέρα είναι ένα σύγχρονο πλαστικό παράθυρο

Σήμερα, τα παλιά ξύλινα παράθυρα αντικαθιστούν εντελώς σφραγισμένα διπλά τζάμια. Δεν χρειάζεται να κολλήσουν το χειμώνα, δεν αφήνουν τη σκόνη, το κρύο, τους ήχους και τον αέρα, δημιουργώντας ένα πρόβλημα για τους κατοίκους σχεδόν σε επίπεδο έδαφος. Μετά από όλα, αντί για τα παλιά ραγισμένα πλαίσια στο άνοιγμα του παραθύρου, υπάρχει στην πραγματικότητα μια αδιαπέραστη κατασκευή που κόβει τους ανθρώπους από τον καθαρό αέρα. Ευτυχώς για εμάς, αυτό το ελάττωμα εξαλείφεται εύκολα. Για το σκοπό αυτό αρκεί να κόβουμε στον τοίχο τη βαλβίδα εισαγωγής - μια ειδική μονάδα, αντικαθιστώντας όλες τις ρωγμές στα ξύλινα πλαίσια. Επιπλέον, κάθε άτομο που μπορεί να χειριστεί ένα puncher και ένα κατσαβίδι μπορεί να τοποθετήσει αυτή τη βαλβίδα.

 • Ανάμεσα σε ένα περβάζι παραθύρου και μια μπαταρία τρυπάμε ένα άνοιγμα διαμέτρου 5-6 εκατοστών. Έτσι, το κανάλι για τη βαλβίδα θα πρέπει να έχει προκατάληψη προς το δρόμο έτσι ώστε το συμπύκνωμα να μην διοχετεύεται στο διαμέρισμα, οπότε κατά την εγκατάσταση του τρυπανιού, είναι απαραίτητο να το βάλετε σε γωνία 5 μοιρών.
 • Περαιτέρω μέσα στο κανάλι εισάγουμε έναν σωλήνα από πλαστικό, κλείνοντας τον από την πλευρά του δρόμου με μια ειδική μάσκα. Το υπόλοιπο μέρος του δωματίου κόβεται σε επίπεδο με τοίχο. Και ο ίδιος ο αγωγός είναι στερεωμένος με αφρό στερεώσεως, τραβώντας τον προς τα μέσα (μέσα στο δωμάτιο) έτσι ώστε το σταθερό πλέγμα να στηρίζεται στον τοίχο.
 • Μετά από αυτό, τοποθετήστε έναν θερμαντήρα (τον ίδιο απορροφητήρα) στον σωλήνα και ένα δακτύλιο στεγανοποίησης που πιέζει αυτή την επένδυση.
 • Στον δακτύλιο τοποθετούμε την κεφαλή του αποσβεστήρα, που ρυθμίζει την χωρητικότητα του καναλιού, και το φίλτρο που καθαρίζει τον αέρα από τη γύρη, τη σκόνη και άλλα συντρίμμια.
 • Στη συνέχεια, στη βάση του καλύμματος τοποθετούμε το καπάκι και τη λαβή του πτερυγίου.

Ανάμεσα σε ένα περβάζι παραθύρου και μια μπαταρία τρυπάμε ένα άνοιγμα διαμέτρου 5-6 εκατοστών

Το πλέγμα των βαλβίδων θα σας προστατεύσει από τα έντομα και την επένδυση του φίλτρου - από αλλεργιογόνα και σκόνη. Περιστρεφόμενη λαβή, μπορείτε να αλλάξετε τη χωρητικότητα του καναλιού, μειώνοντας την ένταση του κύματος του χειμώνα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας στο διαμέρισμα και το σπίτι τους τοίχους, αιχμές, προκαλώντας ένα υπερβολικά υψηλό ποσοστό παροχή φρέσκου αέρα. Η θέση του καναλιού - ανάμεσα στην μπαταρία και το περβάζι του παραθύρου - δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο ζεστός αέρας από την μπαταρία θερμαίνει τη ροή του κρύου από το δρόμο.

Μετά την τοποθέτηση της βαλβίδας τροφοδοσίας, ελέγξτε το διάκενο μεταξύ του φύλλου πόρτας και του δαπέδου. Δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,5 εκατοστά. Διαφορετικά, η ροή της ροής προς την εσχάρα καυσαερίων θα διαταραχθεί.

Ο κύριος λόγος για τα προβλήματα από την πλευρά της γραμμής εξάτμισης - αυτό είναι μια προσωρινή απόφραξη του καναλιού (στη γραμμή αέρα να «στρίψει» φωλιά του ποντικιού και σφήκες) ή ανεπαρκή οπαδούς ικανότητα. Επιπλέον, η αιτία της κατάστασης προβλήματος μπορεί να γίνει διαρθρωτική λάθος υπολογισμός, αλλά είναι απίθανο, γιατί πριν να κάνει την αερισμού σε προγραμματιστές διαμέρισμα αγοράστηκε υπηρεσίες σχεδιαστή, εξασφαλίζοντας ότι «όλα θα είναι όπως θα έπρεπε.»

Αφαιρέστε τη σχάρα και σπρώξτε τη βούρτσα μέσα στον αγωγό, στρέφοντάς την με τη λαβή

Επομένως, μετά την ανίχνευση προβλημάτων από την πλευρά της εξόδου αέρα, πρέπει είτε να τα αναφέρετε στην εταιρεία διαχείρισης είτε να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τον προσωρινό αποκλεισμό από τον εαυτό σας. Και αν διακινδυνεύσετε να παρέμβετε στην εργασία του αγωγού, τότε προσπαθήστε να ακολουθήσετε την ακόλουθη διαδικασία:

 • Πάρτε ένα καλώδιο υδραυλικών και συνδέστε μια βούρτσα σύρμα στο άκρο του, η διάμετρος της οποίας θα είναι κατά 10 τοις εκατό μεγαλύτερη από την αντίστοιχη παράμετρο αγωγού.
 • Αφαιρέστε τη σχάρα και σπρώξτε τη βούρτσα μέσα στον αγωγό, στρέφοντάς την με τη λαβή.
 • Συνεχίστε να πιέζετε και να περιστρέφετε τη βούρτσα, μη ξεχνώντας κάποιες φορές να την μετακινείτε μπρος-πίσω. Ενεργοποιήστε αυτόν τον τρόπο μέχρι να νιώσετε ένα θαυμασμό στο κανάλι.

Αν αυτό δεν βοηθά, το κανάλι θα πρέπει να καθαριστεί από την οροφή, χρησιμοποιώντας το ίδιο καλώδιο, βούρτσα και βάρος (παράγοντας στάθμισης). Ωστόσο, ενόψει του κινδύνου μεγάλης υψόμενης εργασίας και του κινδύνου βλάβης των αεραγωγών με έναν παράγοντα στάθμισης, δεν σας συνιστούμε να συμμετάσχετε σε τέτοιες εργασίες. Αφήστε αυτή την υπόθεση στους πλοιάρχους από την εταιρεία διαχείρισης.

Ο αναγκαστικός αερισμός στο διαμέρισμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη δύναμη του εξοπλισμού υπό πίεση. Και αν μετά την επισκευή της κουζίνας, του μπάνιου ή της τουαλέτας έχετε προβλήματα με τη βρύση, τότε κατά πάσα πιθανότητα αγόρασα έναν ανεμιστήρα προφανώς ανεπαρκούς ισχύος. Και θα πρέπει να αγοράσετε (και να εγκαταστήσετε) μια νέα μονάδα πίεσης. Πώς να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ; Πολύ απλά: υπολογίστε τον όγκο του μπάνιου και τουαλέτας, πολλαπλασιάστε τον κατά επτά και πάρτε το αποτέλεσμα σε βατ. Με την κουζίνα ακόμη ευκολότερη - πολλαπλασιάστε την περιοχή του κατά 10 και πάρτε την επιθυμητή φιγούρα.

Η ίδια η εγκατάσταση είναι πολύ απλή: αποσυνδέετε το διαμέρισμα από το μετρητή και ξεβιδώνετε τις βίδες που στερεώνουν τη σχάρα, επισημαίνοντας το χώρο εργασίας με ένα φακό. Μετά από αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσετε τον ανεμιστήρα από το κανάλι και να τον αποσυνδέσετε από την καλωδίωση, λαμβάνοντας μια εικόνα του σημείου σύνδεσης στο smartphone. Στη συνέχεια, παίρνετε έναν νέο ανεμιστήρα και συνδέστε τον με την καλωδίωση, εστιάζοντας στη σχηματική φωτογραφία. Στον τελικό, στερεώστε το πλέγμα με βίδες και συνδέστε το διαμέρισμα με τον μετρητή.

Αλλά η εξουσία δεν είναι τα πάντα. Εξίσου σημαντική είναι η περιοδικότητα του εξοπλισμού υπό πίεση. Μετά από όλα, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιχμές καταστάσεις. Ως εκ τούτου, οι οπαδοί αγοράζουν ένα μπάνιο με έναν ρυθμιστή υγρασίας - αρχίζουν όταν η συγκέντρωση ατμού από το ζεστό νερό υπερβαίνει την προκαθορισμένη τιμή. Και οι ανεμιστήρες στην τουαλέτα είναι δεμένοι με ένα διακόπτη φωτισμού - λειτουργούν όταν ανάβει το φως σε αυτό το δωμάτιο. Τέτοιες λύσεις σας επιτρέπουν να αντιμετωπίζετε προβληματικές καταστάσεις χωρίς υπερβολική πληρωμή για ηλεκτρική ενέργεια.

Απλές λύσεις. Πώς να βελτιώσετε τον εξαερισμό σε ένα διαμέρισμα της πόλης

Ο εξαερισμός σε πολυκατοικίες λειτουργεί συχνά ανεπαρκώς. Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά και οι ενήλικες είναι άρρωστοι, τα έπιπλα είναι κατεστραμμένα, οι δομές κατασκευής καλύπτονται με μύκητες. Μην λύσετε το πρόβλημα ούτε καθαρισμού αέρα ούτε οικιακών κλιματιστικών. Για τα δωμάτια υγιεινής αέρα πρέπει να οργανώσετε την ανταλλαγή αέρα. Δεν είναι κάθε οικογένεια που μπορεί να αντέξει την εγκατάσταση ενός ακριβού συστήματος εξαερισμού. Ωστόσο, στη μάχη για τη φρεσκάδα, μπορείτε συχνά να πάρετε με λίγο αίμα, λαμβάνοντας τις πιο απλές και προσιτές τεχνολογίες.

Δρόμοι αέριων μαζών

Η διαμερίσματα μολυσμένος αέρας εισέρχεται στα κανάλια καυσαερίων του φυσικού αερισμού, η οποία με τη πολυώροφα κτίρια (6 ή περισσότερους ορόφους) είναι συνήθως μεταφέρεται να θερμανθεί σοφίτα από το οποίο αέρας εκκενώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω του άξονα obschedomovye αποβλήτων ασφάλειας. Σε σπίτια έως 5 ορόφους «εξάτμισης» συνήθως πηγαίνει απευθείας στην ατμόσφαιρα (αεραγωγοί σε αυτή την περίπτωση στην οροφή απομακρύνθηκε, τα ακραία τοιχώματα τους κλειστά εκτροπείς).

Για να εξασφαλιστεί η πυροπροστασία και η βέλτιστη αεροδυναμική στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια, ο μολυσμένος αέρας εισέρχεται στους αγωγούς εξαερισμού όχι άμεσα, αλλά μέσω δορυφορικών αγωγών. Η πηγή του δορυφόρου βρίσκεται πίσω από τις απολήξεις τοίχων στην κουζίνα (στην τουαλέτα, στο μπάνιο) και η έξοδος, που είναι συνδεδεμένη με το δημόσιο κανάλι, είναι ένας όροφος πάνω.

Δυστυχώς, ο εξαερισμός με βαρύτητα δεν λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι ενοικιαστές, που θέλουν να αποσπάσουν σε χαμηλή κουζίνες ικανότητα και τα μπάνια τους είναι πιο πολύ απαραίτητο εξοπλισμό για να τους, συχνά προσκρούουν στην ακεραιότητα των αεραγωγών, έστω και αν προς τούτο απαγορεύεται αυστηρά. Ως αποτέλεσμα, διαταράσσεται η απόδοση του φυσικού συστήματος εξαερισμού, η αποκατάσταση των οποίων καθίσταται πολύ δύσκολη και δαπανηρή.

Οι τρόποι οργάνωσης αποτελεσματικού αερισμού σε όλο το σπίτι συζητούνται λεπτομερώς στην τρέχουσα τεχνική βιβλιογραφία, για παράδειγμα, στις συστάσεις του TR ABOK-4-2004. Περιορίζουμε τον εαυτό μας σε μια έρευνα των τυπικών προβλημάτων του εξαερισμού ενός διαμερίσματος και απλές τεχνικές λύσεις, τα οποία μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ανταλλαγής αέρα.

Μόνο οπαδοί...

Η παραγωγικότητα του φυσικού αερισμού εξαρτάται από τυχαίους κλιματολογικούς παράγοντες - την ταχύτητα και κατεύθυνση του ανέμου, τη θερμοκρασία του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα και άλλες. Για παράδειγμα, το χειμώνα, με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στο διαμέρισμα και στο δρόμο, το φυσικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να λειτουργήσει καλά, αλλά το καλοκαίρι η απόδοση του πέφτει απότομα.

Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες σήμερα είναι οι ανεμιστήρες, που τροφοδοτούνται από τάση 220 V (σε δωμάτια με ανεμιστήρες υψηλής υγρασίας, ονομαστικής τιμής 12 V). Τέτοιες συσκευές είναι στερεωμένες στις οπές εξαγωγής στις αύλακες εκκένωσης ή στο άκρο του αγωγού. Η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί με τη βοήθεια ενός διακόπτη σχοινιού ή, πιο συχνά, από ένα διακόπτη φωτισμού όταν μπαίνει στην κουζίνα ή σε ένα μπάνιο.

Ωστόσο, είναι δυνατές και άλλες μέθοδοι ελέγχου, ανάλογα με τον τύπο του αεριζόμενου χώρου.

Για παράδειγμα, ένα μπάνιο είναι η κύρια πηγή υψηλής υγρασίας στο διαμέρισμα. Εδώ, χρησιμοποιούνται συχνά αδιάβροχα μοντέλα με αισθητήρα υγρασίας. Μία τέτοια συσκευή αλλάζει αυτόματα, όταν η σχετική υγρασία στο μπάνιο υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο (μπορεί να ρυθμιστεί για να στραφούν σε 60-90%), και σβήνει όταν ο ατμός εξατμίσεως, υγρή επιφάνεια ξηράνθηκε μέχρι, βραδεία εξάτμιση και ο εσωτερικός αέρας γίνεται ξηρότερο.

Μεταξύ των μοντέλων με αισθητήρα υγρασίας είναι δυνατό να σημειωθεί το Decor 300CH από το SolerPalau, το CB-100 PLUS H από το Cata, το E-Style 100 PRO MHY (έξυπνο) από τον Elicent και άλλους.

Στην κουζίνα, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες, οι οποίοι ενεργοποιούνται από το σήμα από έναν απομακρυσμένο αισθητήρα ποιότητας αέρα.

Ο αισθητήρας είναι συνήθως μια συσκευή μεγέθους κουτιού τσιγάρων, οι αισθητήρες του παρακολουθούν συνεχώς την ποιότητα του αέρα στο δωμάτιο. Μόλις επιδεινωθεί (υπάρχει μυρωδιά καπνού τσιγάρων, καθώς και δυσάρεστες οσμές), ενεργοποιείται ο ανεμιστήρας. Αφού η ποιότητα του αέρα επανέλθει στην κανονική κατάσταση, ο αισθητήρας απενεργοποιεί αυτόματα τη συσκευή με μικρή καθυστέρηση (3-20 λεπτά).

Ένα παράδειγμα είναι το μοντέλο του ανεμιστήρα αξονικού τοίχου Vario (Vortice) με τον αισθητήρα καπνού C.

Εκτός από τους οπαδούς των εισηγμένων εταιριών που αξίζει να αναφερθεί εξοπλισμός μάρκες Sylavent, Ο ERRE, Xpelair, Ductex, Systemair, MAICO VENTILATOREN, Ballu Machine και "Άρκτος" και Smart.

Εάν η απόδοση του εξαερισμού στο διαμέρισμα πριν από την εγκατάσταση σφραγισμένο πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια που είναι αρκετά ικανοποιημένοι, και μετά την εγκατάσταση θα νιώσετε την έλλειψη καθαρού αέρα, τα προβλήματα λύση στέγασης παροχής αέρα μπορεί να είναι εκπληκτικά απλή. Βάλτε τα παράθυρα των παραθύρων στη λειτουργία αερισμού χειμώνα (η λαβή του μπουλονιού επάνω και ελαφρώς προς τα δεξιά) ή ο καλοκαιρινός αερισμός (λαβή προς τα επάνω). Μέσω του προκύπτοντος έτσι που σχηματίζεται στις βεράντες των παραθύρων της σχισμής στα δωμάτια, ο καθαρός αέρας, που είναι απαραίτητος για την αναπνοή, θα διαρρεύσει. Δεν θα χρειαστείτε επιπλέον συσκευές και συσκευές.

Οι βαλβίδες αέρα τροφοδοσίας μπορούν να εγκατασταθούν σε διαφορετικά σημεία του διαμερίσματος. Μπορεί να είναι ένας εξωτερικός τοίχος - η πλευρά του παραθύρου, σε ύψος ανθρώπινης ανάπτυξης (π.χ., βαλβίδες KIV-125) zapenennuyu διασταύρωση box-τοιχώματος (βαλβίδες «Klimaboks» από KBE), παραθυρόφυλλο ή impostny προφίλ πλαστικό ή ξύλινο κουτί (ΕΜΜ βαλβίδες από " Aereco "). Siegenia - Aubi προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο των αποσβεστήρων αέρα παροχής τοποθετημένο στο διάκενο μεταξύ του άκρου του υαλοπίνακα και του παραθύρου προφίλ ( «Aeromat-80»), ή κάτω από το πρεβάζι ( «Aeroflet»).

Οι βαλβίδες αέρα ηλεκτρικής τροφοδοσίας δεν καταναλώνουν, η χωρητικότητά τους ανάλογα με το μοντέλο μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 50 m 3 / h (σε ορισμένα μοντέλα η ροή μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα ή αυτόματα).

Ο αριθμός και η θέση των βαλβίδων προσδιορίζεται σύμφωνα με τον υπολογισμό. Συνήθως τοποθετούνται σε κάθε σαλόνι, τουλάχιστον δύο βαλβίδες ανά διαμέρισμα. Για παράδειγμα, για την εξομάλυνση του φυσικού συστήματος αερισμού απομακρύνεται από το σπίτι 90 m 3 / h του εξερχόμενου αέρα, αρκεί να ρυθμιστεί σε σαλόνια ικανότητας 3-4 βαλβίδας 30 m 3 / h το καθένα σε μία διαφορική πίεση μεταξύ της επίπεδης και το δρόμο 10 Pa.

Πρέπει να πούμε ότι τόσο καλύτερα το βύθισμα στους αεραγωγούς και όσο υψηλότερη είναι η πίεση του ανέμου στις προσόψεις, τόσο περισσότερος αέρας θα ρέει μέσα από τις εισόδους αέρα στην κατοικία. Μερικές φορές ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να είναι πάρα πολύ, έτσι οι βαλβίδες πρέπει να καλύπτονται. Δεν συνιστάται να έχετε την κεφαλή του κρεβατιού, ειδικά το κρεβάτι του παιδιού, δίπλα στις βαλβίδες, αφού το χειμώνα τραβάνε το κρύο.

Αλλά το καλοκαίρι, σε καιρό χωρίς αέρα, ο καθαρός αέρας μπορεί να μην πάει καθόλου στο σπίτι, ακόμη και αν οι βαλβίδες είναι εντελώς ανοιχτές. Ως εκ τούτου, για να εξασφαλίσει το διαμέρισμα καθαρό αέρα (ειδικά αν βρίσκεται στην τελευταία ή την προτελευταία όροφο του σπιτιού) εκτός από την Valve ακόμα καλύτερα να εξοπλίσει τις οπές εξαγωγής των οπαδών κουζίνα και μπάνιο εξάτμισης καλό.

Γενική επισκευή ή αντικατάσταση;

Αν ανέχονται μπαγιάτικο αέρα στο σπίτι σας, δεν μπορείτε, δεν υπάρχει η δυνατότητα να οργανώσει μεμονωμένα διαμερίσματα εξαερισμού του συστήματος, σκληρό επαναφέρει τον αέρα εξάτμισης από την κουζίνα και τα μπάνια απευθείας στο δρόμο, και στις υπάρχουσες οπές εξαερισμού σε αυτές τις περιοχές απλά βάλτε βύσματα.

Το πρώτο πράγμα για την κανονική λειτουργία του συστήματος είναι να υπάρχει καθαρός αέρας από το δρόμο προς τα καθιστικά - το υπνοδωμάτιο, το σαλόνι. Εάν τα δωμάτια διαθέτουν παλιά ξύλινα παράθυρα, δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Εάν υπάρχουν πλαστικά παράθυρα με ερμητική βεράντα, η ροή του αέρα στα σαλόνια είναι πιθανό να πρέπει να οργανωθεί. Για παράδειγμα, με τις προαναφερόμενες βαλβίδες τροφοδοσίας, εγκατεστημένες σε διαμπερείς οπές στα εξωτερικά τοιχώματα.

Η εξαγωγή αέρα από την κουζίνα είναι συχνά διαρρυθμισμένη με τη βοήθεια ενός φυγοκεντρικού ανεμιστήρα καυσαερίων τοποθετημένου σε τοίχο, τοποθετημένου πάνω στην διαμπερή οπή, κομμένης στο εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού. Από την πλευρά της πρόσοψης του σπιτιού, η τρύπα κλείνει με κοιλιακή σχάρα εξάτμισης.

Ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας τοίχου για την κουζίνα θα πρέπει να έχει μια ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου για να εμποδίσει τον ψυχρό αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο από το δρόμο όταν είναι απενεργοποιημένο. Παράδειγμα: Οπαδοί σειράς αεραγωγών. Στις νότιες περιοχές, χρησιμοποιούνται επίσης οι αξονικοί ανεμιστήρες εξαγωγής με αυτόματα ρολά, τοποθετημένοι σε μια διαμπερή οπή με διάμετρο 100-150 mm στο τζάμι παραθύρων. Τέτοιες συσκευές παρέχονται στη ρωσική αγορά με τα εμπορικά σήματα Vortice, Sylavent, O. ERRE, Xpelair, Ductex και άλλα.

Για την εξαγωγή του αέρα από το μπάνιο και τουαλέτα - εγκαταστάσεις που κανονικά δεν έρχονται σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού πρέπει να αδιάβροχο ικανότητα οπαδός του καναλιού περίπου 80-150 m 3 / h: είναι συνήθως μπαίνουν στο μπάνιο, με την ψευδοροφή. Ο υγρός αέρας από το μπάνιο και την τουαλέτα αντλείται μαζί του στο δρόμο μέσω του αγωγού - ανθεκτικό στην υγρασία και με θόρυβο. Για να τεθούν ένας αγωγός έρχεται μέσα σαλόνια, σχετικά με τη συντομότερη διαδρομή προς το πλησιέστερο εξωτερικό τοίχο, στο χώρο επιβιβάστηκαν πίσω ρέμα, ή στις κοιλότητες του διακοσμητικού μείωση στην περίμετρο του δωματίου οροφής. Η είσοδος αέρα στο μπάνιο και η έξοδος του αεραγωγού στο δρόμο κλείνουν με σχάρες εξαερισμού.

Για τα αποχωρητήρια στο διαμέρισμα είναι λογικό να αγοράσετε έναν φυγοκεντρικό ανεμιστήρα με χαμηλό επίπεδο θορύβου (32-36 dB (A)), προσαρμοσμένο για μακροχρόνια λειτουργία (πόρος - όχι μικρότερη από 30.000-40.000 ώρες).

Μεταξύ των κατασκευαστών αεραγωγών θα θέλαμε να αναφέρουμε τις εταιρείες DEC, Diaflex, Sodiamex. Ο ποιοτικός ανεφοδιασμός και εξαερισμός σε ένα ευρύ φάσμα διατίθεται από τις εταιρίες Trox, Systemair, Halton, Swegon, IMP Klima, Arktos.

Χωρίς νέφος και μυρωδιά

Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, τα πλαστικά παράθυρα εγκαθίστανται συχνά μόνο για να ασφαλίσουν το διαμέρισμα εκτός δρόμου. Ο αέρας έξω από τα παράθυρα λόγω της γειτνίασης με τον αυτοκινητόδρομο είναι μολυσμένος από μια σειρά επικίνδυνων χημικών ενώσεων. Και η αναπνοή του αναγκαστικά επηρεάζει την υγεία της οικογένειας...

Δυστυχώς, η σφράγιση της κατοικίας, ως το μόνο μέτρο για την καταπολέμηση του νέφους, δεν αποτελεί καλό σημείο για τους ενοικιαστές. Σε μια προστατευόμενη κατοικία, ο αέρας γρήγορα γίνεται ακόμη πιο τοξικός από ό, τι στο δρόμο. Ως εκ τούτου, εκτός από την εγκατάσταση σφραγισμένων παραθύρων, είναι απαραίτητο να εξοπλίσει το σπίτι με ένα μηχανικό σύστημα εξαερισμού.

Η απλούστερη λύση είναι ένας σταθμός εφοδιασμού, ο οποίος καθαρίζει πλήρως τον αέρα της ρύπανσης από το δρόμο και, αν χρειαστεί, το θερμαίνει σε άνετο +17 ° C πριν την υποβάλει στο διαμέρισμα. Η απόρριψη του αέρα από το σπίτι είναι οργανωμένη μέσω των καναλιών φυσικού εξαερισμού (εάν είναι σε κατάσταση λειτουργίας), διαφορετικά - μέσω ενός εξατομικευμένου συστήματος εξαερισμού του διαμερίσματος.

Τέτοια συστήματα, εάν, φυσικά, έχουν σχεδιαστεί και εγκατασταθεί σωστά, διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο κλιματικής άνεσης σε εσωτερικούς χώρους, δεν δημιουργούν σχέδια. Τα προβλήματα με τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας δεν εμφανίζονται ούτε σε σοβαρό κρύο.

Για την οργάνωση του φρέσκο ​​καθαρό αέρα μέσα στο χώρο του 10-30 m 2 πολύ άνετα μονάδες εξαερισμού για μία δωματίου, π.χ. Marta, ή άλλες παρόμοιες συσκευές. Αυτή η εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη κάτω από το παράθυρο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος των χώρων, αλλά κατ 'ανάγκη στον τοίχο που συνορεύει με το δρόμο. Αέρας από την ατμόσφαιρα (γενικά σε έναν όγκο των 40 έως 120 m 3 / h), απορροφά μέσω του καναλιού διάτρητοι στο τοίχωμα του ρεύματος διαμέτρου 100-150 mm με τις απαιτούμενες διαδικασίες των συνθηκών, και στη συνέχεια τρέχει μέσα στο δωμάτιο.

Εάν καθαρίζεται από ρυπαντές εξωτερικό αέρα είναι απαραίτητη για να πολλά δωμάτια, είναι λογικό να εξετασθεί η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με βάση φυτού παροχής αέρα ενός τεμαχίου. Θα πάρει αέρα από το εξωτερικό, κατάλληλα προετοιμαστεί και, στη συνέχεια οι αεραγωγοί παροχής δικτύου εξυπηρετήσει όλους όσους τη χρειάζονται σε ένα δωμάτιο. Αν το σπίτι στο οποίο ζείτε, έχει ένα αίθριο και την ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη από την πρόσοψη, αφήνοντας το δρόμο, η «τροφή» το διαμέρισμα καθαρό αέρα είναι λογικό εξαιτίας αυτής της πιο ασφαλή για το περιβάλλον της λεκάνης του αέρα.

Δομικά μονομπλόκ σύστημα εκτόξευσης αέρα για τα διαμερίσματα είναι ένα κουτί συναρμολογείται από μονωμένο πάνελ στο εσωτερικό της συσκευής τοποθετημένο κανάλι ή ένα φυγοκεντρικό ανεμιστήρα, ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας αέρα (συχνά μονοφασικό, 220 V, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και το μοντέλο 380 Β τριφασικό) φίλτρα, καθώς και το σύστημα αυτοματισμού και άλλα στοιχεία.

Κεντρική εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη στην loggia, αλλά μερικές φορές απευθείας στο διαμέρισμα - για παράδειγμα, στο ημιώροφο, στο κελάρι, στο δωμάτιο ή στο διάδρομο. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, τοποθετούνται πίσω από την οροφή, τοποθετημένα στο δάπεδο ή στον τοίχο, σε οριζόντια ή κάθετη θέση.

Μοντέλα με ανθεκτική στη γήινη επίστρωση επίστρωση της θήκης και την αποτελεσματική θερμομόνωση της μπορούν να τοποθετηθούν εκτός της θερμαινόμενης ζώνης - στη λιμνοθάλασσα ή στον τοίχο του κτιρίου - καθώς και των εξωτερικών τμημάτων των διαχωρισμένων συστημάτων. Απαιτείται μόνο να προβλεφθεί η δυνατότητα τακτικής συντήρησής τους (αντικατάσταση φίλτρου, επισκευή κινητήρα και άλλα έργα).

Για την παροχή αέρα στους χώρους, συχνά παρέχεται ο αγωγός-συλλέκτης (κύριος τομέας), από τον οποίο οι αγωγοί παροχής μικρότερης διαμέτρου εκτρέπονται σε διαφορετικούς χώρους. Το δίκτυο των αγωγών εξαερισμού βρίσκεται πίσω από την καταγεγραμμένη οροφή. Στο στόμιο των αεραγωγών τροφοδοσίας, τοποθετούνται συσκευές διανομής αέρα που εναρμονίζονται με το εσωτερικό.

Μετά τη σύνδεση με το δίκτυο και την εκκίνηση, η μονάδα αερισμού λειτουργεί αυτόματα όλο το χρόνο. Είναι σημαντικό μόνο έγκαιρα να πληρώνετε λογαριασμούς για ηλεκτρική ενέργεια και να πραγματοποιείτε συντήρηση.

Μεταξύ των μονάδων διαχείρισης αέρα ένα κομμάτι για το χώρο του όγκου μπορεί να σημειωθεί TLP και TA-MINI από Systemair, SAU125 Ένα από Ostberg, CAU από SHUFT, «το CD» από το “Άρκτος”, “Elf” εταιρεία “Μηχανολογία” Fresh Air από την Electrolux, GLP 125 από το Γενικό Κλίμα, το ΚΚΚ από την VEZA, την Alfa Vent από το 2VV και άλλα. Λοιπόν, έχουμε ήδη αναφέρει τους κατασκευαστές υψηλής ποιότητας αεραγωγών, ανεμιστήρων εξαγωγής και ανεμιστήρων.