Πλήρεις οδηγίες για το ανεφοδιασμό των οικιακών κλιματιστικών

Είδος όλη μέρα και νύχτα! Σήμερα στο άρθρο θα μιλήσουμε για το ανεφοδιασμό ενός διαχωρισμένου συστήματος. Κατά τη λειτουργία του ή αμέσως

μετά από μια κακή εγκατάσταση, μπορείτε να εντοπίσετε την έλλειψη ψυκτικού (freon) στο σύστημα. Εάν η αιτία της διαρροής είναι σφάλμα εργοστασίου (διαρροή καλοριφέρ της εσωτερικής ή εξωτερικής μονάδας), αυτό συμβαίνει συνήθως κατά την εγκατάσταση της συσκευής. Εάν δεν αποκαλύφθηκε ο εργοστασιακός γάμος, οι κύριοι λόγοι για τη διαρροή είναι μόνο δύο:

 • Ο πρώτος λόγος είναι τα σφάλματα εγκατάστασης (περίπου το 80% των περιπτώσεων διαρροής). Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε κακή ποιότητα κύλισης χαλκοσωλήνων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε και να εξαλείψετε την αιτία της διαρροής πριν γεμίσετε το "condder".
 • Ο δεύτερος λόγος είναι μια φυσική διαρροή (αν μπορείτε να το πείτε). Αν και, θεωρητικά, ο βρόχος φρέον πρέπει να είναι αεροστεγής. Ακόμη και σε ακριβά μοντέλα, δεν αποκλείεται η ασήμαντη έξοδος ψυκτικού μέσω των συνδέσεων και των βαλβίδων εξυπηρέτησης.

Η διαδικασία ανεφοδιασμού του κλιματιστικού με το ψυκτικό μέσο είναι σύντομη, αλλά απαιτεί προσοχή, προσοχή και κατανόηση της όλης διαδικασίας. Τα παραμικρά σφάλματα στο φρέον "ένεση" μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη του διαχωρισμένου συστήματος. Και μπορείτε να υποφέρετε τον εαυτό σας. Επομένως, δεν είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί αυτή η λειτουργία χωρίς τη γνώση του κλιματιστικού.

Συμπληρωματικό σύστημα διαχωρισμού

Φανταστείτε ότι η αιτία της διαρροής που έχουμε ήδη βρει και εξαλείψει. Τώρα πρέπει να ολοκληρώσετε τον ανεφοδιασμό του κλιματιστικού. Τι πρέπει να κάνουμε:

 1. Βγάζουμε τα απομεινάρια του φρέον στο σύστημα. Για αυτό, στο εξωτερικό μπλοκ Ξεβιδώστε τα παξιμάδια των σωλήνων χαλκού αριστερόστροφα.
 2. Όταν όλο το αέριο εξαερίζεται, σφίγγουμε τα παξιμάδια με τους σωλήνες πίσω.
 3. Συνδέουμε τον αριστερό εύκαμπτο σωλήνα του μανόμετρο στην εξωτερική μονάδα (στην οποία είναι κατάλληλος ένας μεγάλης διαμέτρου σωλήνας). Ο μεσαίος σωλήνας του μανόμετρου συνδέεται με την αντλία κενού. Ανοίγουμε με ένα εξάγωνο και τους δύο γερανούς στο εξωτερικό μπλοκ, έτσι ώστε ο αέρας αντλείται έπειτα από όλο το σύστημα (από την εσωτερική και εξωτερική μονάδα και από τους σωλήνες).
 4. Ξεκινάμε την αντλία και ανοίγουμε την αριστερή βαλβίδα στο μανόμετρο (αριστερόστροφα).
 5. Περιμένουμε για αρκετά λεπτά ενώ ο αέρας "αντλείται έξω". Για μικρά κλιματιστικά (μέχρι 2,7 kW ισχύος) και σύντομη "διαδρομή" (μέχρι 5 μέτρα), περιμένετε 8 έως 10 λεπτά.
 6. Μετά την "άντληση" του αέρα επικαλύπτοντας την αριστερή βαλβίδα του μανόμετρο και αμέσως μετά απενεργοποιήσαμε την αντλία. Εξετάζουμε τις μετρήσεις των μετρητών πίεσης (το βέλος πρέπει να είναι στη θέση "-1").
 7. Στη συνέχεια, αποσυνδέουμε τον MEDIUM σωλήνα του μανόμετρο από την αντλία και συνδέουμε τη φιάλη με τη φρέον.
 8. Ανοίγουμε το κρουνό στον κύλινδρο, γυρίζουμε το και το βάζουμε στις ζυγαριές. Για να ψύξετε το ψυκτικό υγρό σε υγρή κατάσταση.
 9. Ανοίγουμε για λίγα δευτερόλεπτα τους σωστούς μετρητές του μανόμετρου (περίπου 3-5 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγει το υγρό φρέον). Για να συμπιεστεί ο αέρας από τα όργανα μέτρησης πίεσης, έτσι ώστε να μην εισέλθει στη συσκευή κλιματισμού στη συνέχεια.
 10. Τέλος, γυρίζουμε στην έγχυση ψυκτικού μέσου. Βρίσκουμε στην πινακίδα του κλιματιστικού το σωστό ποσό Freon. Επαναφέρετε την ισορροπία. Στη συνέχεια, ανοίξτε περιοδικά τους αριστερούς μετρητές του μανόμετρου και αυστηρά τις κλίμακες Ελέγξτε την ποσότητα του φρέον (εισάγεται στο κλιματιστικό). Όταν γεμίσει το σωστό βάρος Freon, κλείστε την αριστερή βαλβίδα του μανόμετρου.
 11. Στη συνέχεια, κλείστε το κρουνό στη δεξαμενή με φρέον. Βγάζουμε το υπόλοιπο φρέον από το μανόμετρο ανοίγοντας τους ΔΕΚΤΕΣ μετρητές του μανόμετρου.
 12. Αποσυνδέστε τον αριστερό σωλήνα του μανόμετρο από το κλιματιστικό. Προσοχή παρακαλώ. εδώ πρέπει να είστε SUPER καθαρό και πολύ γρήγορα να ξεβιδώσετε τον εύκαμπτο σωλήνα, έτσι ώστε να μην καίγεται freon (πάντα φοράει γάντια). Ακόμη και ειδικοί με εμπειρία μπορεί να υποφέρουν κατά τη διάρκεια αυτής της λειτουργίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

Σε οικιακά κλιματιστικά, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι φρέον. Το πολυ-συστατικό freon της μάρκας R410 ήρθε να αντικαταστήσει το R22 (καταστροφή όζοντος). Στη συνέχεια εμφανίστηκε το freon R32. Ένα από τα συστατικά 32 και 410 φρεόνια είναι πιο ασταθές. Εάν υπάρχει διαρροή, αλλάζει η σύνθεση του ψυκτικού μέσου. Για να εξασφαλιστεί η τέλεια σύνθεση αυτών των φρέον, δεν εξαιρείται πλήρης επαναπλήρωση. Ενώ η παλιά R22 μπορεί απλώς να αναπληρωθεί.

Στη διαδικασία εργασίας με το freon είναι απαραίτητο να τηρούνται οι προφυλάξεις ασφαλείας, οι απρόσεκτες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά εγκαύματα. Εάν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, τότε μην χειρίζεστε αυτό το ζήτημα. Αφήστε τα σχόλιά σας αν το άρθρο ήταν χρήσιμο! Σας συνιστώ να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο, το οποίο δείχνει σαφώς όλη τη διαδικασία πλήρωσης.

Πώς να γεμίσετε ένα split σύστημα με freon με τα χέρια σας

Ο Freon είναι αέριο. Το άλλο του όνομα είναι ψυκτικό. Όλα τα σύγχρονα συστήματα split είναι γεμάτα με ένα τέτοιο αέριο, το οποίο βοηθά στην παραγωγή ανταλλαγής θερμότητας, που κάνει το δωμάτιο είτε ψυχρότερο είτε θερμότερο. Όταν το ψυκτικό μέσο ελαχιστοποιείται λόγω της διαρροής του, διακόπτεται η κανονική του λειτουργία. Η χωρητικότητα ψύξης έχει χαθεί. Μια συχνή καταγγελία από τους πελάτες: "το σύστημα split ξεκίνησε να φυσάει με ζεστό αέρα" - κατά κανόνα αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης freon στο σύστημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς να γεμίσετε το split σύστημα με freon.

Πώς να προσδιορίσετε πότε πρέπει να γεμίσετε ένα σύστημα split;

Σημεία διαρροής φρέον σε οικιακά κλιματιστικά:

 1. Πρώτα απ 'όλα, μείωση της ικανότητας ψύξης. Το σύστημα θα κρυώσει ελάχιστα, δηλαδή, σχεδόν ή δεν θα γίνει αισθητή διαφορά με τον αέρα του δωματίου.
 2. Κατεψυγμένοι εξωτερικοί γερανοί. Όταν το διαχωριστικό σύστημα λειτουργεί για ψύξη, μπορείτε να δείτε τις βρύσες της εξωτερικής μονάδας, από όπου προέρχονται οι σωλήνες φρέον. Ένας από τους γερανούς μπορεί να καταψυχθεί ή να καλυφθεί με παγετό. Εάν δεν υπάρχει απολύτως ψυκτικό μέσο στο σύστημα, και οι δύο γερανοί θα είναι ζεστοί στη θερμοκρασία, όχι σε κρύο.
 3. Συμβαίνει ότι όταν υπάρχει διαρροή στις κυλινδρικές αρθρώσεις της εξωτερικής μονάδας, εμφανίζεται ένα λεκέ με λάδι δίπλα στις βρύσες.

Πριν να ανεφοδιάσετε το σύστημα split με τα χέρια σας, πρέπει να βεβαιωθείτε για πολλά πράγματα:

 1. Οι εναλλάκτες θερμότητας των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων είναι καθαροί, δεν είναι φραγμένοι με κάτω και άλλες ακαθαρσίες. Τα φίλτρα εσωτερικής μονάδας είναι καθαρά. Σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού του κλιματιστικού στο σπίτι σας συζητήσαμε στο προηγούμενο άρθρο.
 2. Το κλιματιστικό σας εκκινεί σε κατάσταση ψύξης και αρχίζει να ρέει ψυχρός ή κρύος αέρας από την εσωτερική μονάδα. Αυτό δείχνει ότι ο συμπιεστής έχει ξεκινήσει.
 3. Ο ανεμιστήρας των εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων λειτουργεί και περιστρέφεται αρκετά γρήγορα.
 4. Μετρήστε τη διαφορά θερμοκρασίας αέρα στην είσοδο της εσωτερικής μονάδας τοποθετώντας το θερμόμετρο όχι στην κορυφή της εσωτερικής μονάδας και στην έξοδο από αυτήν, όπου η ροή αέρα εκτονώνεται. Θεωρείται ο κανόνας εάν το σύστημά σας μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία εισερχόμενου αέρα τουλάχιστον κατά 10 μοίρες. Εάν ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από 10 μοίρες (για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο 30 μοίρες, και τα χτυπήματα split 18, αντίστοιχα, η διαφορά είναι 12 μοίρες) τότε δεν χρειάζεται ανεφοδιασμός. Εάν είναι μικρότερη από 10, τότε είναι απαραίτητη.

Αν πληρούνται όλα αυτά τα σημεία, προχωρήστε περισσότερο.

Από τα εργαλεία για ανεφοδιασμό θα χρειαστείτε:

 1. Ρυθμιζόμενο κλειδί για το ξεβίδωμα του καπακιού στη βρύση της εξωτερικής μονάδας. Η κατά προσέγγιση τιμή είναι 200-500 ρούβλια. Μπορείτε να κάνετε με πένσες ή συμβατικό κλειδί.
 2. Για να ελεγχθεί η στάθμη του φρέον στο διαχωρισμένο σύστημα, απαιτείται μια πολλαπλή μανόμετρο χαμηλής πίεσης. Η τιμή είναι περίπου 500-1000 ρούβλια.
 3. Δύο εύκαμπτοι σωλήνες για τον συλλέκτη μανόμετρου για τον οποίο θα αντληθεί το ψυκτικό μέσο στο σύστημα. Ένα σύνολο σωλήνων των 800-1500 ρούβλια.
 4. Σε περίπτωση που διαθέτετε ένα σύγχρονο split σύστημα που λειτουργεί με R410a ψυκτικό, τότε θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα από R410a σε R22. Το κόστος των 200-300 ρούβλια.
 5. Το ίδιο το φρέον είναι R22 ή R410a. Ποιο από αυτά είναι τοποθετημένο μακριά από εσάς, μπορείτε να το μάθετε κοιτάζοντας την πινακίδα της εσωτερικής ή εξωτερικής μονάδας. Με έναν εφάπαξ ανεφοδιασμό του εγχώριου συστήματος, είναι κατάλληλο ένα μικρό μπαλόνι με βάρος 1 kg. Η τιμή είναι 800-1200 ρούβλια.

Σύνολο με ελάχιστο κόστος πηγαίνει 200 ​​+ 500 + 800 + 200 + 800 = 2500 ρούβλια.

Πόσο freon είναι απαραίτητο για να ανεφοδιάσετε με καύσιμα ένα οικιακό κλιματιστικό;

Στο διαχωρισμένο σύστημα έως 20 m2 (7-ka) - περίπου 450-550 γραμμάρια φρεονίου. Έως 25 m2 (9-ka) είναι ήδη 500-600 γραμμάρια, και σε συστήματα μέχρι 35 m2 (12-ka) - 600-800 γραμμάρια. Έχουμε ήδη πει ότι το freon είναι ένα αέριο και σε διαφορετικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος είτε επεκτείνεται είτε συστέλλεται. Σε ένα μανόμετρο με την ίδια ποσότητα ψυκτικού μπορεί να εμφανιστεί διαφορετική πίεση στο σύστημα. Πάνω για να γεμίσει το split είναι καλύτερο όταν ο δρόμος είναι αρκετά ζεστός, ακόμη και ζεστός. Πάνω από 25 μοίρες.

 • Το Freon R22 δεν γεμίζει περισσότερο από 4,8 ατμόσφαιρες.
 • R410a δεν υπερβαίνει τις 8,4 ατμόσφαιρες.

Αυτή η πίεση λαμβάνεται από την προσωπική πείρα ανεφοδιασμού οικιακών κλιματιστικών και μπορεί να διαφέρει από τα πρότυπα άλλων πλοίαρχων.

Η σειρά του ανεξάρτητου ανεφοδιασμού με φρέον στο διαχωρισμένο σύστημα

 1. Ενεργοποιήστε τη σχισμή για ψύξη και τη μεγαλύτερη δύναμη φουσκώματος (συνήθως ρυθμίζεται στο τηλεχειριστήριο με τα κουμπιά "Ανεμιστήρας" ή με το εικονίδιο του ανεμιστήρα).
 2. Ξεβιδώστε το βύσμα της βαλβίδας στην εξωτερική μονάδα.
 3. Βγάλτε τον εύκαμπτο σωλήνα με μια επίπεδη πλευρά στο μετρητή χαμηλής πίεσης. Συνήθως από το κάτω μέρος. Ελέγξτε ότι η βαλβίδα μέτρησης πίεσης βρίσκεται στην κλειστή θέση.
 4. Περιστρέψτε τον εύκαμπτο σωλήνα με ένα μανόμετρο στη βρύση του αποσυνδεδεμένου πρώιμου βύσματος.
 5. Όταν ξεκινήσει ο συμπιεστής, η πίεση στο μανόμετρο θα πέσει. Αν η πίεση είναι κοντά στο 0 ή κάτω από το μηδέν, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το σύστημα έχει μια σοβαρή διαρροή, χωρίς να αφαιρέσετε ένα ολόκληρο έμπειρος φρέον θα ρέει μακριά με το χρόνο, τη σταδιακή μείωση των πόρων της αντικατάστασης συμπιεστή αξίζει λύτρα ενός βασιλιά. Ναι, και το ίδιο το ψυγμένο με ψυκτικό μέσο αξίζει πολύ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να βρεθεί και να εξαλειφθεί η διαρροή, να εκκενωθεί το σύστημα, και στη συνέχεια με ακρίβεια σε γραμμάρια για να γεμίσει η διαίρεση.
 6. Σφίξτε το δεύτερο σωλήνα στο μετρητή πίεσης με ομοιόμορφη πλευρά. Κατά κανόνα στα αριστερά.
 7. Το άλλο άκρο του εύκαμπτου σωλήνα πρέπει να βιδωθεί σε μια κασέτα Freon.
 8. Ανοίξτε τη βαλβίδα στον κύλινδρο.
 9. Ελαφρώς ξεβιδώστε εύκαμπτο σωλήνα που εκτείνεται από τον κύλινδρο σε ένα μετρητή πίεσης στον τόπο όπου βιδώνεται το μανόμετρο, το αέριο αναγκάζεται έξω από το σωλήνα αέρα (περίπου 2-3 ​​δευτερόλεπτα) και σταθερά σύσφιξη του πίσω.
 10. Κάνετε το ίδιο και με τον άλλο σωλήνα που πηγαίνει από τη βαλβίδα της εξωτερικής μονάδας στο μανόμετρο. Στον τόπο όπου αναβλύζει το μανόμετρο, στρίψτε ελαφρά τον εύκαμπτο σωλήνα για να βγείτε από τον αέρα.
 11. Ανοίξτε τη βαλβίδα στο μανόμετρο γεμίστε τη σχισμή. Προσπαθήστε να ανοίξετε τη βαλβίδα σε πλήρη, αλλά ελαφρώς προσθέστε ψυκτικό στο σύστημα.

Μετά την επαναπλήρωση του συστήματος:

 1. Κλείνετε τη βαλβίδα στο μανόμετρο.
 2. Κλείστε τη βαλβίδα στον κύλινδρο.
 3. Ξεβιδώστε τον εύκαμπτο σωλήνα από το μπαλόνι και έπειτα από το μανόμετρο.
 4. Ξεβιδώστε τον εύκαμπτο σωλήνα από τη βρύση της εξωτερικής μονάδας. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό σε προστατευτικά γάντια ή σε πανί, έτσι ώστε το ψυκτικό να μην πέσει στο χέρι σας όταν ξεβιδώσετε τον εύκαμπτο σωλήνα. Στη συνέχεια, από το ίδιο το όργανο μέτρησης πίεσης.
 5. Περιστρέψτε το τυφλό βύσμα της εξωτερικής μονάδας.
 6. Όλα! Το διαχωρισμένο σύστημα σας ξαναγεμίζει.

Πόσο συχνά χρειάζομαι να ανεφοδιάσω το κλιματιστικό στο σπίτι;

Συμβαίνει ότι μετά από λίγο μετά την εγκατάσταση του split, για παράδειγμα μερικά χρόνια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σύστημά σας άρχισε να κρυώνει όχι όπως πριν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ασήμαντη επιτρεπτή διαρροή του φρέον στις κυλινδρικές αρθρώσεις. Συνήθως αυτό είναι το 5-7% του συνολικού ποσού ανά έτος. Στη συνέχεια κάθε λίγα χρόνια ανεφοδιασμού των 100-200 γραμμαρίων Freon για την εξυπηρέτηση του διαχωρισμένου συστήματος θα είναι σχεδόν ανεπαίσθητα οικονομικά. Αν πρέπει να ανεφοδιάσετε φρέον κάθε χρόνο, θα πρέπει να σκεφτείτε για την εύρεση και την εξάλειψη της διαρροής, φυσικά, από ειδικούς.

Με την πρώτη ματιά, η διαδικασία πλήρωσης ενός συστήματος διαχωρισμού με τα χέρια τους, μπορεί να μην φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι θα πρέπει να δαπανήσουν για τον εξοπλισμό και ότι το μανόμετρο με σωλήνες, προσαρμογείς και μπορεί η ίδια φρέον.

Εάν δεν θέλετε να επιβαρύνεστε με περιττές ανησυχίες, τότε είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε αυτό το ζήτημα σε έμπειρους δασκάλους που γνωρίζουν όλες τις αποχρώσεις κατά το ανεφοδιασμό κλιματιστικών και δεν θα βλάψουν το σύστημά σας. Μετά από όλα, λόγω της έλλειψης φρέον, η περίσσεια του συστήματος επιταχύνει τη διαδικασία της φθοράς του συμπιεστή, η κατανομή των οποίων θα οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές.

Πάρτε μια δωρεάν διαβούλευση

Απλά αφήστε ένα αίτημα και ο ειδικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας!

Πώς να γεμίσετε το κλιματιστικό με το ίδιο το freon: χαρακτηριστικά και απώλειες ψυκτικού μέσου

Τα κλιματιστικά είναι πολύ δημοφιλείς οικιακές συσκευές, οι οποίες μπορούν να αγοραστούν για το σπίτι, καθώς και για γραφεία, καταστήματα, κομμωτήρια και ούτω καθεξής. Αλλά πολύ συχνά τίθεται το ερώτημα, πώς να γεμίσετε το κλιματιστικό με το ίδιο το freon. Αυτό το ζήτημα θα εξετάσουμε αφού το καταλάβουμε με τη συσκευή του κλιματιστικού.

Σκοπός του κλιματιστικού

Ο σκοπός του κλιματιστικού είναι να διατηρεί τις καθορισμένες κλιματολογικές συνθήκες στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένο, είναι η θερμοκρασία και η υγρασία. Πολύ καλή βοήθεια για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη του καλοκαιριού. Όταν η θερμοκρασία παραθύρου +40 στο δωμάτιο μπορεί να είναι +20. Προηγουμένως, ο κλιματισμός θεωρήθηκε πολυτέλεια, αλλά τώρα κατέστη σαφές ότι μερικές φορές χωρίς κλιματισμό είναι δύσκολο να διαχειριστεί, αν και, καταρχήν, είναι δυνατόν.

Είδη κλιματιστικών

Για να εξετάσετε καλύτερα τη συσκευή αυτής της τεχνικής, θα πρέπει πρώτα να καθορίσετε ποια είδη κλιματιστικών υπάρχουν και πώς διαφέρουν μεταξύ τους.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κλιματιστικών. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα καθένα από αυτά:

 1. Ο κλιματισμός είναι κεντρικός - περιλαμβάνουν κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς σκοπούς. Είναι σχεδιασμένα για μια μεγάλη επιφάνεια του χώρου εργασίας, αλλά αυτά τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν από εξωτερικές πηγές, δηλαδή από τον αέρα από το δρόμο. Για την εργασία τους, χρησιμοποιείται νερό από ορισμένες πηγές ή freon. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κρύο όσο και ζεστό - η παράμετρος αυτή εξαρτάται από την καθορισμένη θερμοκρασία.
 2. Το σύστημα κλιματισμού ακριβείας έχει βρει εφαρμογή σε χώρους όπου απαιτείται ακρίβεια, απουσία διακοπών στη λειτουργία της μονάδας, δηλαδή αυτό το είδος αναφέρεται σε πιο αξιόπιστο. Χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, εργαστήρια, σε χώρους όπου είναι εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός διαφορετικών υπολογιστών και ούτω καθεξής.
 3. Κλιματιστικά κρασιού - η μονάδα αυτή έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις καθορισμένες κλιματολογικές παραμέτρους στα κελάρια με κρασί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κρατήσει το κρασί σωστά και να μην χάσει τη γεύση και την υψηλή του ποιότητα. Συνήθως, οι ρυθμίσεις θερμοκρασίας ρυθμίζονται στην κλίμακα των +12 βαθμών Κελσίου, η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται από 60 έως 70%.
 4. Τα συστήματα κλιματισμού που λειτουργούν σε αυτόνομη λειτουργία χρησιμοποιούνται ευρέως, λειτουργούν από ηλεκτρισμό. Μπορούν, πώς να ψύχουν τον αέρα σε μια δεδομένη παράμετρο και να ζεσταίνουν.

Μειονεκτήματα των κλιματιστικών

Το κύριο και γενικό μειονέκτημα των κλιματιστικών είναι ότι από τη διαρροή φρέον προκύπτει, εξαιτίας αυτού υπάρχουν διακοπές στη λειτουργία αυτής της συσκευής. Αλλά μπορείτε να ξαναγεμίσετε το κλιματιστικό μόνοι σας, γι 'αυτό δεν υπάρχει λόγος να καλέσετε έναν κύριο ή να ανησυχήσετε ότι η μονάδα έχει αποτύχει. Μπορείτε να διορθώσετε τα πάντα μόνοι σας. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο είναι απαραίτητο να εκτελεστεί αυτή η λειτουργία, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να εμφανιστεί διαρροή από 5 έως 8% της συνολικής ποσότητας Freon.

Αλλά σημειώστε επίσης ότι για να εξαλειφθεί αυτό το μειονέκτημα, είναι απαραίτητο να γεμίσετε σωστά το κλιματιστικό με freon. Διαφορετικά, όχι μόνο δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, αλλά και να δημιουργήσετε νέα.

Αιτίες απώλειας ψυκτικού

Για την κανονική λειτουργία του συστήματος, είναι απαραίτητο να είναι επαρκής η ποσότητα του Freon. Η απώλεια του φρένου μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους:

 • Μερικές φορές αυτό είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο που προκύπτει λόγω του ατελούς σχεδιασμού του συστήματος, επειδή συχνά οι σωλήνες στους οποίους βρίσκεται το ψυκτικό μέσο συνδέονται με μια μέθοδο καύσης. Οι απώλειες του φρεονίου είναι ασήμαντες, αλλά σε εύθετο χρόνο θα χρειαστεί να ξαναγεμίσουν. Η περιοδικότητα εξαρτάται επίσης από διάφορες παραμέτρους και μπορεί να κυμαίνεται από ένα έτος έως αρκετά έτη.
 • Επίσης, μπορεί να προκύψει απώλεια φρέον λόγω της μεταφοράς του προηγουμένως εγκατεστημένου κλιματιστικού, λόγω της επανασυναρμολόγησης ή αποσυναρμολόγησης αυτής της μονάδας.

Ακολουθία ενεργειών

Μπορείτε να καταλάβετε ότι η απώλεια Freon πραγματοποιήθηκε από μια τέτοια παράμετρο όπως το βάρος της μονάδας. Αν το αρχικό του βάρος, που αναφέρεται στις τεχνικές παραμέτρους, είναι υψηλότερο από αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε με ασφάλεια τη διαδικασία ανεφοδιασμού.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα πάντα για αυτό πριν ξεκινήσετε το ανεφοδιασμό του κλιματιστικού. Θα χρειαστείτε: έναν μετρητικό σταθμό, έναν φρέον κύλινδρο, μια αντλία κενού και μια κλίμακα ανεφοδιασμού, με την οποία θα πρέπει να καθορίσετε την ποσότητα φρέον που χρειάζεται και να γεμίσετε στο σύστημα. Οι ειδικοί συστήνουν επίσης να μην χρησιμοποιείται κανένας τύπος φρέον για ανεφοδιασμό, αλλά ψυκτικό τύπου R-410A ή R-22.

Έτσι, εξετάστε την ακολουθία ενεργειών ή πώς να γεμίσετε το κλιματιστικό με το ίδιο το freon.

 1. Η πρώτη ενέργεια σας είναι να αποσυνδέσετε το σύστημα από το δίκτυο και να καθορίσετε το ποσό του freon που απαιτείται για τον ανεφοδιασμό.
 2. Συνιστάται επίσης να στεγνώσει η μονάδα. Αυτό μπορεί να γίνει με άζωτο ή φρέον. Αφαιρέστε όλη την υγρασία και το άζωτο από το σύστημα.
 3. Ελέγξτε το σύστημα για διαρροές.
 4. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε την τριφασική βαλβίδα δεξιόστροφα.
 5. Μια πολλαπλή μανόμετρο θα πρέπει να συνδεθεί στο εξάρτημα. Πρέπει να συνδεθεί με μια πλευρά χαμηλής πίεσης.
 6. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ανοίξετε την τριφασική βαλβίδα, ενώ ένας κύλινδρος που περιέχει το ψυκτικό πρέπει να συνδεθεί με την πολλαπλή.
 7. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δείτε τον εαυτό σας πώς γίνεται ο ανεφοδιασμός. Στη συνέχεια, όταν ανοίγετε τη βαλβίδα, πρέπει να ενεργοποιήσετε το σύστημα σε λειτουργία ψύξης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού θα πρέπει να γίνει σε δόσεις, ώστε να μπορείτε να δείτε πόσο φρεσκάρετε το φρέον.

Επειδή η παράμετρος της ποσότητας ψυκτικού μέσου πρέπει επίσης να παρακολουθείται. Αν γεμίσετε περισσότερο από το απαιτούμενο ποσό ψυκτικού, το σύστημα θα λειτουργήσει αργότερα, αλλά δεν θα λειτουργήσει σωστά. Σημειώστε επίσης ότι μετά την πραγματοποίηση του ανεφοδιασμού της μονάδας, απαγορεύεται αυστηρά η άμεση ενεργοποίησή της. Θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι το γεμάτο υγρό να γεμίσει όλους τους σωλήνες.

Στην πραγματικότητα, ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού με φρέον δεν είναι δύσκολο, αν προσεγγίσετε αυτή τη διαδικασία με κάθε ευθύνη.

Μετά την ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού, θα πρέπει να ελέγξετε αν η μονάδα λειτουργεί σωστά. Για να γίνει αυτό, μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε τη διάγνωση μόνοι σας. Καθορίστε την ορθότητα του έργου, μπορείτε να εντοπίσετε λίγο χρόνο μετά τον τρόπο λειτουργίας του συμπιεστή. Στο έργο του δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά γι 'αυτόν.

Τι μπορεί να συμβεί εάν το ψυκτικό μέσο πλημμυρίσει περισσότερο ή λιγότερο από το απαιτούμενο ποσό;

Πριν απαντήσουμε στην ερώτηση που θέσαμε, παρατηρούμε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει, αλλά το έργο του μπορεί να είναι αναποτελεσματικό.

Εάν γεμίσετε περισσότερο freon από ό, τι θα έπρεπε να είναι κατά 10%, τότε οι παράμετροι της περαιτέρω λειτουργίας του θα φθείρουν σε μεγάλο βαθμό τον συμπιεστή. Ο συμπιεστής δεν θα λειτουργήσει σωστά αυτή τη στιγμή. Εάν, αντιθέτως, δεν κάνετε δόση του ψυκτικού, τότε η ενέργεια μπορεί να επαναληφθεί.

Εάν αποφασίσετε να γεμίσετε το κλιματιστικό με τον εαυτό σας με freon, τότε εξοικειωθείτε με το πώς να το κάνετε σωστά και να κάνετε όλα τα έργα σύμφωνα με τον δεδομένο αλγόριθμο, τότε το σύστημά σας θα πρέπει να λειτουργήσει σωστά. Εάν αυτό δεν συνέβη, τότε η αιτία της λανθασμένης λειτουργίας του κλιματιστικού βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ένα άλλο πρόβλημα.

Για να γεμίσετε σωστά το ψυκτικό μέσο στο κλιματιστικό δεν χρειάζεται να έχετε βαθιά γνώση της ίδιας της συσκευής, αρκεί να το κάνετε με σαφή ακολουθία και να μην εκτελείτε ανεξάρτητες ενέργειες.

Αφού τροφοδοτήσετε σωστά το σύστημα κλιματισμού, μπορείτε να το θέσετε σε λειτουργία, αλλά θα πρέπει να σημειώσετε ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά και ελέγχετε περιοδικά αν δεν υπάρχει ανάγκη για επόμενο ανεφοδιασμό.

Πώς να γεμίσετε σωστά το κλιματιστικό

Περιεχόμενο του άρθρου

 • 1. Πότε χρειάζομαι ανεφοδιασμό;
 • 2. Ποιο ψυκτικό μέσο πρέπει να χρησιμοποιήσετε
 • 3. Η σωστή προσέγγιση είναι σημαντική
 • 4. Ανεφοδιασμός των κλιματιστικών κατά βάρος
 • 5. Οδηγίες για βοήθεια
 • 6. Τι πρέπει να ανεφοδιάσετε
 • 7. Αφαιρέστε το παλιό ψυκτικό
 • 8. Εισαγωγή λαδιού στο σύστημα
 • 9. Βίντεο

Πώς να διαπιστώσετε σωστά ότι το κλιματιστικό χρειάζεται ανεφοδιασμό καυσίμου, πώς να γεμίσει σωστά το κλιματιστικό και ποια ακολουθία ενεργειών θα πρέπει να τηρείται όταν τροφοδοτείται freon στο σύστημα από μόνο του. Αυτά είναι τα τρία βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από τους ιδιοκτήτες των διαχωρισμένων συστημάτων.

Πότε χρειάζομαι ανεφοδιασμό;

Ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού είναι απαραίτητος τόσο κατά τη λειτουργία του όσο και αμέσως μετά την εγκατάσταση. Πριν από τον ανεφοδιασμό, τα υπολείμματα του Freon πρέπει να απομακρύνονται εντελώς από το κύκλωμα ψύξης - αυτός είναι ο βασικός κανόνας, η εκπλήρωση του οποίου θα εγγυηθεί τη σωστή λειτουργία.

Ποιο ψυκτικό μέσο πρέπει να χρησιμοποιηθεί

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι επιβάλλονται διαφορετικές απαιτήσεις στα ψυκτικά διαφόρων τύπων. Για παράδειγμα, ο ανεφοδιασμός επιτρέπεται μόνο όταν εργάζεστε με ισότοπα και αέρια ενός συστατικού. Τα πιο κοινά φρεόνια αυτού του τύπου είναι τα R22 και R410a.

Το ψυκτικό πολλαπλών συστατικών είναι ένα μείγμα αερίων, το καθένα από τα οποία έχει ορισμένες ιδιότητες. Η διαρροή του μίγματος θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια αλλαγή στην αρχική σύνθεση, με αποτέλεσμα το κλιματιστικό θα χρειαστεί ξανά να ξαναγεμίσει.

Αν μιλάμε για το σύστημα κλιματισμού split-air, τότε η εξωτερική του μονάδα περιέχει ήδη επαρκή ποσότητα Freon, η οποία εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του εξοπλισμού. Αυτή η τιμή εξαρτάται από το μήκος των διαδρομών σύνδεσης, το οποίο μπορεί να ποικίλει από 5 έως 7 μ.

Πριν από την ανεξάρτητη πλήρωση του κλιματιστικού, πρέπει να αφαιρεθεί όλη η υγρασία και ο αέρας από το σύστημα με ηλεκτρική σκούπα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι χωρίς τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού, αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ δύσκολη.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον ανεφοδιασμό σας είναι να γνωρίζετε την ακριβή ποσότητα ψυκτικού που απαιτείται για να εισέλθετε στο σύστημα. Από αυτό εξαρτάται η διαθεσιμότητα και η απόδοση του εξοπλισμού. Τα οικιακά κλιματιστικά συστήματα φορτίζονται με τα δεδομένα που καθορίζει ο κατασκευαστής:

 • την ποσότητα και τον τύπο ανάλογα με το μοντέλο του εξοπλισμού.
 • διάρκεια επικοινωνιών ·
 • τρόπους λειτουργίας του.

Η σωστή προσέγγιση είναι σημαντική

Κατά τη συντήρηση ενός κλιματιστικού χαμηλής κατανάλωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ακριβή ποσότητα ψυκτικού. Ο εξοπλισμός υψηλότερης ισχύος επιτρέπει μια μικρή περίσσεια ή έλλειψη φρέον. Τα κινητά κλιματιστικά είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να μην μπορούν να ανεφορηθούν. Ακόμη και αν έχετε αυτοκόλλητη θηλή, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι καταναλισκόμενες δυνάμεις και ο χρόνος θα πληρώσουν.

Ο ανεφοδιασμός των κλιματιστικών κατά βάρος

Μπορείτε να γεμίσετε τον εαυτό σας με αυτό τον τρόπο. Υποθέτει μια προκαταρκτική ζύγιση του μπαλονιού με φρέον, η οποία, με τη βοήθεια απλών μαθηματικών υπολογισμών, θα καθορίσει την ποσότητα ψυκτικού που είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό.

Οδηγίες για βοήθεια

Αν χρησιμοποιείτε τις οδηγίες κατά την ανεφοδιασμό του κλιματιστικού, μπορείτε να αποφύγετε ενοχλητικές σφάλειες, οι οποίες είναι πολύ ανεπιθύμητες σε μια τέτοια υπεύθυνη διαδικασία. Η πλέον ακριβής μέθοδος πλήρωσης είναι η εισαγωγή ψυκτικού μέσου κατά μάζα.

Με τη σήμανση της τεχνικής, ο κατασκευαστής απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία ανεφοδιασμού. Αφού μελετήσατε τις οδηγίες, μπορείτε να μάθετε την ακριβή ποσότητα ψυκτικού που απαιτείται ανά μέτρο της διαδρομής σύνδεσης και επίσης πόσο Freon έχει ήδη εισέλθει στο σύστημα.

Τι χρειάζεστε για ανεφοδιασμό καυσίμων

Εάν αποφασίσετε να διεξάγετε ανεξάρτητα τέτοια εργασία, τότε δεν θα κάνετε τίποτα χωρίς ειδικό εξοπλισμό, αλλά θα χρειαστείτε:

 • δεξαμενή ανεφοδιασμού ·
 • κλίμακες?
 • σταθμό πλήρωσης ·
 • σφαιρική βαλβίδα;
 • αφαίρεσης.

Αφαιρέστε το παλιό ψυκτικό

Μετά από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων που παρέχει ο κατασκευαστής, πρέπει να αφαιρέσετε όλο το ψυκτικό μέσο στο σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό:

 1. Σε ειδικούς κυλίνδρους, τους οποίους πρέπει να προετοιμάσετε εκ των προτέρων.
 2. Μπορείτε επίσης να τον απελευθερώσετε στον αέρα.

Μετά από αυτό ξεκινά η ίδια η διαδικασία πλήρωσης, όπου, με τη βοήθεια μίας φιάλης ανεφοδιασμού, εισάγεται στο ψυκτικό κύκλωμα η απαιτούμενη ποσότητα ψυκτικού μέσου. Αυτή η μέθοδος ανεφοδιασμού έχει ορισμένες δυσκολίες που συνδέονται με το γεγονός ότι το μπαλόνι έχει εντυπωσιακές διαστάσεις, με χωρητικότητα 2-4 κιλών.

Για να εισαγάγετε ή όχι πετρέλαιο στο σύστημα

Αξίζει να μάθετε για ένα ακόμα χαρακτηριστικό του κλιματιστικού, το οποίο συνίσταται στην ανάγκη εισαγωγής μιας ορισμένης ποσότητας πετρελαίου στο σύστημα. Η επαναπλήρωση λαδιού κάθε φορά που εισάγεται το Freon δεν απαιτείται, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση.

Η υπερβολική συσσώρευση και η υπερβολική ποσότητα λαδιού στο σύστημα είναι επικίνδυνη επειδή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ψύξη ή να απενεργοποιήσει εντελώς τον κλιματικό εξοπλισμό.

Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε: εάν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε το ψυκτικό υγρό, τότε θα είναι περιττό να καθαρίσετε το σύστημα σκόνης. Και αν έχετε ήδη πραγματοποιήσει τέτοια εργασία, τότε μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με τους αναγνώστες.

Βίντεο

Αυτό το βίντεο δείχνει τη διαδικασία επαναπλήρωσης του κλιματιστικού.

Πώς και πώς να γεμίσετε το κλιματιστικό;

Τα κλιματιστικά έχουν εγκατασταθεί σχεδόν παντού. Πολλοί είναι ιδιοκτήτες οικιακών μονάδων, αλλά όταν δεν ψύχουν το δωμάτιο, υπάρχει ανάγκη για την επισκευή τους. Για λόγους οικονομίας, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας - ανεφοδιάστε το ψυκτικό με τις οδηγίες του άρθρου.

Τι είναι ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού;

Όταν αναφερθεί το φρέον, ένας παράλληλος σχεδιάζεται αμέσως με το ψυκτικό του ψυγείου, αλλά για την οικιακή του ψύξη, χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος τύπος, διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται στους καταψύκτες. Έτσι, οι μάρκες φρέον χρησιμοποιούνται συχνότερα:

 • R-22 - έχει αποδειχθεί ο πιο αξιόπιστος φορέας, έχει υψηλή απόδοση ψύξης, σε αντίθεση με παρόμοια ψυκτικά μέσα R-8 και άλλα. Όταν χρησιμοποιούνται, η ψυχρή παραγωγή της συσκευής μπορεί να μειωθεί σημαντικά και η κατανάλωση ισχύος μπορεί να αυξηθεί.
 • R-134a - ένας νεότερος τύπος φρεονιού, είναι ασφαλέστερος για τη φύση, δεδομένου ότι δεν επηρεάζει τη στιβάδα του όζοντος. Τώρα χρησιμοποιείται πολύ σπάνια λόγω του υψηλού κόστους.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την επαναπλήρωση του κλιματιστικού

Πριν από τον ανεφοδιασμό, πρέπει να ελέγξετε την ακεραιότητα της γραμμής ψύξης, να δείτε όλους τους σωλήνες. Εάν όλα είναι σωστά, μπορείτε να ξεκινήσετε τις προπαρασκευαστικές εργασίες ανεφοδιασμού:

 1. Σύστημα πρεσαρίσματος. Εάν δεν υπάρχουν αποκλίσεις από το εξωτερικό, τότε είναι απαραίτητο να αντληθεί αέριο αέριο στο σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του μειωτήρα και μετρητή πίεσης. Όταν ο όγκος του κλιματιστικού είναι πλήρης, το άζωτο θα σταματήσει να ρέει στο σύστημα. Όταν σφραγιστεί πλήρως, η πίεση στη μονάδα θα είναι σταθερή, αλλά εάν πέσει, τότε η διαρροή Freon συμβαίνει λόγω βλάβης στους σωλήνες που πρέπει να σφραγιστούν. Διαφορετικά, αν όλα είναι αεροστεγή στο σύστημα, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην εκκένωση.
 2. Σύνδεση της αντλίας κενού. Κατά την επιλογή αυτής της συσκευής, πρέπει να ελέγξετε ότι διαθέτει μετρητή πίεσης και βαλβίδα ελέγχου. Ο πρώτος θα είναι υπεύθυνος για την πίεση, και ο δεύτερος θα εμποδίσει την είσοδο πετρελαίου στο φρέον. Η αντλία συνδέεται με το κλιματιστικό μέσω του συλλέκτη. Πριν ξεκινήσετε από την πολλαπλή, πρέπει να ξεβιδώσετε τη βαλβίδα αερίου. Όταν έχει οριστεί η ελάχιστη τιμή στο μανόμετρο, θα πρέπει να λειτουργήσει η αντλία και να κλείσει η βαλβίδα στην πολλαπλή.

Η πορεία του ανεφοδιασμού του διαχωρισμένου συστήματος:

 1. Προετοιμασία του εξοπλισμού. Για την πλήρωση, χρειάζονται ψηφιακές συσκευές - ζυγαριές και θερμόμετρο, σετ κλειδιών και συλλέκτη μανομετρικών. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε έναν συλλέκτη τεσσάρων θέσεων για να αποφύγετε την επανασύνδεση και τον σχηματισμό αέρα στον σωλήνα.
 2. Προετοιμάστε ένα φιαλίδιο Freon. Πρέπει να ζυγιστεί και στη συνέχεια να ανοίξει η βαλβίδα επάνω σε αυτό και αμέσως να το κλείσει για να απελευθερώσει αέρα από τον εύκαμπτο σωλήνα.
 3. Ετοιμάστε κλιματισμό. Θα πρέπει να ρυθμιστεί σε 18 μοίρες και να ενεργοποιήσετε τη συσκευή για ψύξη του δωματίου.
 4. Σύνδεση του μετρητή πίεσης. Το όργανο πρέπει να βρούμε τον μεγαλύτερο σωλήνα που εκτείνεται από την εξωτερική μονάδα, ξεβιδώστε το καπάκι του και συνδέστε το με ελευθερώσει μετρητή χώρο και το άλλο άκρο είναι συνδεδεμένο σε ένα δοχείο με φρέον?
 5. Διαδικασία ανεφοδιασμού. Η πίεση πρέπει να αυξηθεί και όταν είναι 5-8 bar, πρέπει να κλείσετε τη βαλβίδα στον κύλινδρο και στο μανόμετρο. Αντικαταστήστε το καπάκι.

Για να μάθετε πόση ποσότητα αερίου χρειάστηκε για να ανεφοδιάσετε τον κλιματιστικό εξοπλισμό, πρέπει να βάλετε το μπαλόνι στην κλίμακα και να συγκρίνετε τη μάζα με την προηγούμενη ανάγνωση.

Πόσο συχνά χρειάζομαι να ανεφοδιάσω το κλιματιστικό;

Η διαρροή του από το σύστημα ψύξης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά γενικά το ψυκτικό υγρό χάθηκε κατά τη μεταφορά μέσω χαλκοσωλήνων που βρίσκονται ανάμεσα στις μονάδες της συσκευής. Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται περιοδικός ανεφοδιασμός του μεταφορέα - ακόμα και τα παλαιά μοντέλα κλιματιστικών πρέπει να το ξοδεύουν κάθε 2 ή 3 χρόνια.

Εάν οι σωλήνες είναι κατεστραμμένοι, το φρέον αφήνει τον εξοπλισμό πολύ γρήγορα. Η ζημιά τους συμβαίνει όταν μεταφέρεται ο εξοπλισμός, τοποθετείται εσφαλμένα ή όταν οι σωλήνες πιέζονται έντονα μεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι το κλιματιστικό δεν δονείται κατά τη λειτουργία, ο οπίσθιος τοίχος μπορεί να επηρεάσει την επαφή αυτών των σωλήνων. Αν η απώλεια φρέον προκαλείται από ζημιά στους σωλήνες, τότε ο ανεφοδιασμός χωρίς επισκευή δεν θα βοηθήσει.

Μπορείτε να δείτε και να αισθανθείτε την απώλεια του Φρέον με αρκετές προφανείς ενδείξεις:

 • Ο παγετός θα εμφανιστεί στο εξωτερικό της μονάδας.
 • Όταν το κλιματιστικό είναι ενεργοποιημένο, το δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένο ψύχεται πολύ αργά.
 • Η λειτουργία της συσκευής συνοδεύεται από τη μυρωδιά του αερίου (βλ. Επίσης - πώς να απαλλαγείτε από μια δυσάρεστη οσμή).

Επαναρύθμιση του κλιματιστικού τύπου παραθύρου (βίντεο)

Σε ένα οπτικό υλικό, ένας επισκευαστής οικιακών συσκευών λέει πώς να εξαλείψει τη διαρροή του φρέον και να το ανεφοδιάσει.

Σε αυτή την περίπτωση, διαρροή Freon συνέβη λόγω της τρίψιμο των σωλήνων του. Η επισκευή ξεκινά με την αποσύνδεση των σωλήνων. Σε ένα από αυτά, κατασκευασμένο από χαλκό, υπάρχει ένα τσοκ, μέσω του οποίου στη συνέχεια θα γεμίσει με φρέον. Μέσω αυτού του ακροφυσίου το ψυκτικό υγρό αντλείται ακόμα στο εργοστάσιο. Για να το γεμίσετε στο σπίτι, πρέπει να κολλήσετε τη βαλβίδα τεμαχισμού σε αυτόν τον κλάδο.

Η μάζα του απαραίτητου φρεονίου δεν υποδεικνύεται οπουδήποτε, επομένως ο ανεφοδιασμός θα γίνεται σύμφωνα με την πίεση. Με την επέκταση του τριχοειδούς σωλήνα, έσπασε. Για τη στενή σύνδεση των δύο άκρων, χρειάζεστε ένα μικρό κομμάτι χάλκινου σωλήνα διαμέτρου 6 mm. Είναι επίσης σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε κλιματισμό.

Το προετοιμασμένο τμήμα του σωλήνα τοποθετείται πρώτα στο ένα άκρο του χάλκινου σωλήνα, στη συνέχεια στην άλλη και με τη βοήθεια των πηνίων σφίγγει τον ενδιάμεσο σωλήνα, εξασφαλίζοντας έτσι την αξιόπιστη τοποθέτηση του και στη συνέχεια σφραγίζει αυτό το μέρος.

Για συσκευές ανεφοδιασμού, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ενεργοποιήστε την αντλία κενού.
 2. Ανοίξτε τη βαλβίδα στον συλλέκτη χρησιμοποιώντας τη θέση δύο θέσεων.
 3. Τα θερμαντικά σώματα της συσκευής ξεπλένονται με καθαρότητα.
 4. Έχουν ένα αυτοκόλλητο ελαστικό παρέμβυσμα σε έναν σωλήνα έτσι ώστε στο μέλλον ο σωλήνας να μην αγγίζει ο ένας τον άλλον.
 5. Τοποθετήστε το κλιματιστικό σε ένα ζεστό δωμάτιο και ανεφοδιάστε με φρέον.

Ένα οπτικό μάθημα σχετικά με το ανεφοδιασμό μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα, αφού έχει αγοραστεί προκαταρκτικό φρέον, αλλά και να μισθώσει τα απαραίτητα εργαλεία. Προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη, είναι απαραίτητο να εκτελούνται με συνέπεια όλα τα προπαρασκευαστικά στάδια, καθώς και οι άμεσες ενέργειες στον ανεφοδιασμό.

Πώς να ξαναγεμίσετε το οικιακό κλιματιστικό σας - οδηγίες

Μετά την εγκατάσταση ή την επισκευή του οικιακού διαχωριστικού συστήματος, το κύκλωμα εργασίας είναι γεμάτο με ψυκτικό - μια ειδική ουσία που εξατμίζεται σε αρνητικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους τιμοκαταλόγους στο Διαδίκτυο, η τιμή αυτής της υπηρεσίας ξεκινά από 2000 ρούβλια (35 cu. E.). Μια εναλλακτική λύση είναι να αποθηκεύσετε και να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Προσφέρουμε να εξετάσετε 3 ερωτήσεις: όταν είναι απαραίτητο να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό με freon, πόσο κοστίζει η ενοικίαση εξοπλισμού και πώς να κάνετε την εργασία σας.

Πόσο συχνά γεμίζετε το ψυγείο του σπιτιού σας

Η έγχυση Freon στο σύστημα διάσπασης πραγματοποιείται σε τρεις περιπτώσεις:

 • κατά τη διαδικασία εγκατάστασης ή επανεγκατάστασης σε μια νέα θέση.
 • μετά την επισκευή, που συνεπάγεται αποσύνδεση των γραμμών Freon.
 • ως αποτέλεσμα διαρροής ψυκτικού από το κύκλωμα.

Για αναφορά. Τα κλιματιστικά κινητής τηλεφωνίας και παραθύρων, που εκτελούνται με τη μορφή μονομπλόκ, δεν χρειάζονται πρακτικά πρόσθετη πλήρωση του φρέον. Οι σωλήνες μικρού μήκους, τοποθετημένοι στο εργοστάσιο, βρίσκονται μέσα στο περίβλημα και δεν είναι προσβάσιμοι στους εγκαταστάτες "στρίψιμο". Ένα άλλο πράγμα είναι ένα ψυγείο αυτοκινήτου, που υπόκειται σε δόνηση και συχνά χάνει ψυκτικό.

Οι ψύκτες - τα μονοκόμματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χάσουν αέρια φρέον, αντί να διασπαστούν με εξωτερικές επικοινωνίες

Στην πραγματικότητα, μετά την εγκατάσταση ενός νέου κλιματιστικού, δεν χρειάζεται να γεμίσετε το φρέον - ο παραγωγός προωθεί το φυσικό αέριο στην εξωτερική μονάδα. Ομοίως, έρχονται σε επαφή οι αρμόδιοι πλοίαρχοι - κατά την επισκευή ή την αποσυναρμολόγηση ενός διαχωρισμού, το ψυκτικό υγρό αντλείται στον εναλλάκτη θερμότητας της εξωτερικής μονάδας. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις αφορούν την απώλεια μιας ουσίας λόγω ανεπιτυχών ενεργειών.

Για την ανεπαρκή ποσότητα Freon στο σύστημα της κλιματικής μονάδας υποδεικνύονται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • η απόδοση ψύξης μειώνεται - ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας οδηγεί ζεστό αέρα.
 • Ο συμπιεστής λειτουργεί σε λειτουργία πλήρους φορτίου χωρίς διακοπή.
 • το κλιματιστικό του μετατροπέα παρουσιάζει σφάλματα και συχνά απενεργοποιείται (στην οθόνη εμφανίζεται ο κωδικός βλάβης).
 • που βρίσκεται στο εξωτερικό μπλοκ της θύρας εξυπηρέτησης, όπου έρχεται η γραμμή υγρού, καλυμμένη με πάγο.
 • υπό την επίδραση της πίεσης Freon στη διαρρέουσα ένωση εμφανίστηκε το πετρέλαιο.
 • κατάψυξη του εξατμιστήρα της εσωτερικής μονάδας.

Σημείωση: Οι θύρες σέρβις του διαχωρισμένου συστήματος βρίσκονται κάτω από το κάλυμμα στο πλευρικό τοίχωμα της εξωτερικής μονάδας. Δύο κύριες γραμμές συνδέονται με αυτές, όπου το φρέον κυκλοφορεί σε υγρή και αέρια κατάσταση. Η διάμετρος του σωλήνα υγρού είναι μικρότερη από εκείνη του σωλήνα αερίου.

Το πλήρες σύνολο των συνεπειών - το λιμάνι εξυπηρέτησης αερίου στο πετρέλαιο, το υγρό ήταν καλυμμένο με παγετό, στη φωτογραφία στα δεξιά - ο παγωμένος εξατμιστήρας της εσωτερικής μονάδας

Στο βίντεο και στους χώρους των εταιρειών που ασχολούνται με την εγκατάσταση ψυγείων, υπάρχει μια σύσταση: τα οικιακά κλιματιστικά πρέπει να τροφοδοτούνται σχεδόν κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, ο σωστά εγκατεστημένος διαχωρισμός σέρβεται ήσυχα χωρίς ανεφοδιασμό για 3-5 χρόνια, διότι μέσω αξιόπιστων συνδέσεων ένας μεγάλος όγκος ψυκτικού δεν μπορεί να διαρρεύσει.

Αν τα παραπάνω σημάδια παρατηρούνται συχνά, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τις αρθρώσεις και να ελέγξετε την ποιότητα της έλασης. Ο εργοστασιακός γάμος μέσα στις μονάδες είναι σπάνιο ακόμα και για τους "Κινέζους".

Εξ ου και η συμβουλή: φροντίστε το ντύσιμο, όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Αλλά πρέπει να καθαρίσετε το κλιματιστικό κάθε χρόνο.

Εξοπλισμός και υλικά για εργασία

Για να κάνετε αυτόνομο ανεφοδιασμό του οικιακού σας συστήματος διάσπασης, αγοράστε ή καλύτερα να νοικιάσετε ένα μικρό σύνολο εξοπλισμού:

 • αντλία κενού δύο σταδίων, εξοπλισμένη με βαλβίδα αντεπιστροφής ·
 • Πολλαπλασιαστή μανομέτρου με παράθυρο επιθεώρησης και σύνολο εύκαμπτων σωλήνων.
 • ηλεκτρονικές κλίμακες δαπέδου.
 • καρότα κλειδιά και hexahedrons με μέγεθος 5-8 mm (πιθανώς, θα είναι σε μια οικονομία σπίτι).

Σημείωση: Τα μοντέλα των αντλιών που διαθέτουν βαλβίδα αντεπιστροφής δεν "ρίχνουν" το δικό τους λάδι στους σωλήνες freon κατά τη λειτουργία.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε το σωστό freon για το κλιματιστικό, εστιάζοντας στην πινακίδα της εργοστασιακής μονάδας στην εξωτερική μονάδα ή στις οδηγίες χρήσης του ψυγείου. Η πινακίδα τύπου δηλώνει τον βαθμό ψυκτικού μέσου και τον κανόνα φόρτισης, εκφρασμένο σε χιλιόγραμμα (ή γραμμάρια).

Κατά την επιλογή του τύπου ψυκτικού μέσου, χρησιμοποιήστε απλές οδηγίες:

 1. Αγοράστε το φρέον που αναγράφεται στην ετικέτα, άλλα εμπορικά σήματα δεν θα λειτουργήσουν. Το πιο συνηθισμένο αέριο δύο συστατικών είναι το R410a, λιγότερο συνηθισμένο είναι το R22 ή το R134a (στα αυτοκίνητα). Το Chladon R12 θεωρείται ξεπερασμένο και επομένως αποσύρεται από την παραγωγή.
 2. Κατά την ενοικίαση ενός συλλέκτη αντοχής, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το εμπορικό σήμα σχετικά με το χρησιμοποιούμενο ψυκτικό μέσο. Συσκευή και εύκαμπτοι σωλήνες, που εργάζονται με φρέον R22, δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την πλήρωση R410A αερίου, επειδή προστίθενται διάφορα έλαια - ορυκτών και συνθετικών που βασίζονται, αντίστοιχα.
 3. Για τη σύνδεση του σταθμού μέτρησης με τις θύρες σέρβις του διαχωρισμένου συστήματος που λειτουργεί με ψυκτικό μέσο R410a, χρησιμοποιείται ειδικός προσαρμογέας.
 4. Υπολογίστε το βάρος του ψυκτικού με περιθώριο. Ο καθαρισμός των εύκαμπτων σωλήνων θα πάρει περίπου 50 γραμμάρια συν 30 γραμμάρια για κάθε επιπλέον μετρητή οδικής κυκλοφορίας αν το μήκος τους υπερβαίνει τα 3 μέτρα.
 5. Για τα περισσότερα κλιματιστικά που εγκαθίστανται στα διαμερίσματα, αρκεί ένα κιλό freon, λαμβάνοντας υπόψη το απόθεμα. Μπορείτε να το νοικιάσετε με ένα μπουκάλι ή να το αγοράσετε σε ένα ξεχωριστό δοχείο.
Το Siphon σας επιτρέπει να αντλούμε υγρό ψυκτικό μέσο μέσω του σωλήνα, να τοποθετήσετε τη δεξαμενή ανάποδα δεν είναι απαραίτητη

Ορισμένοι τύποι κυλίνδρων έχουν ενσωματωμένο σιφόνι, που απεικονίζεται στο διάγραμμα. Αυτές οι δεξαμενές δεν χρειάζεται να αναστραφούν για να γεμίσουν το ψυκτικό υγρό σε υγρή κατάσταση. Ρωτήστε για τον τύπο του δοχείου από τον πωλητή ή τον ιδιοκτήτη.

Προδιαγραφές. Οι κύλινδροι, φορτισμένοι με αέριο R410a, είναι βαμμένοι σε ροζ, φρέον R22 - πράσινο.

Υπάρχει μια εξειδικευμένη ηλεκτρονική συσκευή που ανιχνεύει μικρά ελαττώματα στους σωλήνες και τις αρθρώσεις, έναν ανιχνευτή διαρροών. Αν η απόδοση της ψύξης έχει μειωθεί, αλλά δεν υπάρχουν προφανείς διαρροές στο κλιματιστικό, ο μετρητής θα βοηθήσει να βρει ένα συρίγγιο μεγέθους ανθρώπινης τρίχας. Εάν είναι απαραίτητο, η συσκευή μπορεί να ενοικιαστεί, να αγοραστεί - δαπανηρή και άσκοπη.

Εξοικονόμηση σε σύγκριση με την κλήση του πλοίαρχου

Γνωρίζοντας την ανάγκη για υλικά και εξοπλισμό, είναι εύκολο να υπολογίσετε πόσο επικερδής είναι ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού με το να το κάνετε μόνοι σας. Το κόστος του ενοικίου λαμβάνεται από τους πόρους του Διαδικτύου των εταιρειών που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στην περιοχή της Μόσχας:

 • αντλία κενού + πολλαπλή με σωλήνες - 700 τρίβει. ανά ημέρα (12,5 κ.εκ.).
 • ένα πλήρες σετ που περιλαμβάνει έναν κύλινδρο αερίου, έναν ανιχνευτικό σταθμό και μια αντλία, από 1000 ρούβλια την ημέρα (18 δολάρια).
 • ο ακριβότερος τύπος φρέον - R410a - 650 ρούβλια. για 0,6kg (12 κ.εκ.).

Σημείωση: Οι τιμές λαμβάνονται από την 1η Μαρτίου 2018. Σε παρενθέσεις, το ισοδύναμο δίνεται σε συμβατικές μονάδες, δεδομένου ότι το κόστος των υπηρεσιών ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου.

Ας πάρουμε υπόψη μια πιο ακριβή επιλογή - ενοικίαση εξοπλισμού συν αγορά freon: 700 + 650 = 1350 ρούβλια. (24,5 cu). Το ελάχιστο κόστος των διαχωρισμένων συστημάτων ανεφοδιασμού, που δηλώνονται από διάφορες εταιρείες, είναι 2000 ρούβλια. (35 κε). Το όφελος από τις ανεξάρτητες διαδικασίες πλήρωσης δεν είναι πολύ υψηλό - 650 ρούβλια. ή 10,5 έτη. ε.

Εξετάστε μια σειρά αντικρουόμενων παραγόντων:

 1. Για να νοικιάσετε εξοπλισμό και συσκευές, πρέπει να ξοδέψετε τον προσωπικό σας χρόνο.
 2. Οι τιμές που υποδεικνύονται στο Διαδίκτυο μπορεί να υποτιμηθούν χάριν προσέλκυσης πελατών ή απλά απαρχαιωμένες.
 3. Συχνά, η εταιρεία χρεώνει επιπλέον έξοδα για αναχώρηση ή λογαριασμούς για κάθε εργασία χωριστά - ηλεκτρική σκούπα, διάγνωση και ανεφοδιασμό.
 4. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι οι "φθηνοί" πλοίαρχοι θα εκτελέσουν το έργο με ελάχιστο τρόπο και μετά από ένα χρόνο ο νεαρός θα εξατμιστεί και πάλι.
 5. Δεν περιλαμβάνεται στο κόστος της ενοικίασης ηλεκτρονικών ζυγών. Επιτρέπεται η χρήση κλίμακας κουζίνας για επιτραπέζιους υπολογιστές, σχεδιασμένη να μετρά μάζα μέχρι 20 κιλά με ακρίβεια οθόνης μέχρι 1 γραμμάριο.

Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα: Η κατάλληλη ανεξάρτητη έγχυση Freon προτιμάται περισσότερο από την επαφή με μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε μειωμένη τιμή. Η εργασία των πεπειραμένων επαγγελματιών είναι δαπανηρή.

Τεχνολογία ανεφοδιασμού κατά βάρος ψυκτικού

Η ουσία της μεθόδου έγκειται στην πλήρη αντικατάσταση του φρέον - το παλιό φυσικό αέριο πρέπει να εξαερίζεται στην ατμόσφαιρα και αντί αυτού, ρίχνουμε σε φρέσκο ​​ψυχρό. Για αρχάριους, αυτή είναι η πιο αποδεκτή επιλογή - μόνο ένας έμπειρος πλοίαρχος είναι σε θέση να προσδιορίσει το υπόλοιπο ψυκτικό μέσο στο σύστημα και να ξαναγεμίσει με ακρίβεια την ελλείπουσα ποσότητα. Άλλοι τρόποι λήψης θα περιγραφούν παρακάτω.

Σύνδεση του συλλέκτη στις θύρες της εξωτερικής μονάδας

Συμβούλιο. Πριν από τον ανεφοδιασμό, εξαλείψτε το πρόβλημα που προκάλεσε την απώλεια του παλαιού αερίου. Στην ιδανική περίπτωση, το σύστημα διαχωρισμού πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία δοκιμής πίεσης με άζωτο που αντλείται στη μέγιστη πίεση που καθορίζεται στο πιστοποιητικό προϊόντος (συνήθως 25-30 bar).

Παρουσιάζουμε τις οδηγίες για την πλήρωση του κλιματιστικού με φρέον κατά βάρος:

 1. Αποστραγγίστε το παλιό ψυκτικό υγρό στην ατμόσφαιρα με οποιοδήποτε βολικό τρόπο - μέσω του ξεβιδωμένου σωλήνα ή του καρουλιού της θύρας υπηρεσίας. Απελευθερώστε αργά το αέριο, για να μην χάσετε λάδι. Στη διαδικασία εκκένωσης με hexahedron ανοίξτε και τους δύο γερανούς, κρυμμένους κάτω από προστατευτικά παξιμάδια.
 2. Κλείστε τις βρύσες και συνδέστε τον αριστερό εύκαμπτο σωλήνα του μανόμετρου (μπλε) στο καρούλι. Βεβαιωθείτε ότι οι βαλβίδες πολλαπλών σωλήνων είναι επίσης κλειστές.

Σχέδιο καλωδίωσης για εκκένωση

 • Συνδέστε τον μεσαίο κίτρινο σωλήνα στο εξάρτημα αντλίας κενού, ξεκινήστε τη μονάδα. Ανοίξτε την αριστερή βαλβίδα χαμηλής πίεσης (στα αριστερά στο διάγραμμα) και ακολουθήστε το μετρητή κενού - το βέλος πρέπει να πέσει κάτω από το μηδέν και να δείξει την τιμή μείον 1 bar. Ανοίξτε επίσης τις βαλβίδες στις θύρες υπηρεσιών.
 • Σκουπίστε το κύκλωμα Freon για 20 λεπτά. Μετά τη διακοπή της αντλίας, περιμένετε μισή ώρα, βλέποντας το μανόμετρο. Εάν η βελόνα επιστρέψει στο μηδέν, αναζητήστε μια διαρροή.
 • Θέστε τον εύκαμπτο σωλήνα από την αντλία στον κύλινδρο, κλείστε την αριστερή βρύση της πολλαπλής. Ανοίξτε τη βαλβίδα της δεξαμενής αρκετές στροφές και χτυπήστε τον εύκαμπτο σωλήνα με freon Η λειτουργία είναι απλή: ανοίξτε τη δεξιά πύλη του σταθμού (υψηλή πίεση) για 1 δευτερόλεπτο.

  Το δοχείο ανεφοδιασμού συνδέεται με τον ίδιο σωλήνα με την αντλία κενού

 • Τοποθετήστε σωστά τον κύλινδρο στην κλίμακα και επαναφέρετε την οθόνη στο μηδέν. Ανοίξτε ξανά την αριστερή βαλβίδα πολλαπλής εισαγωγής και παρακολουθήστε τη μείωση της μάζας αερίου στο υπόλοιπο. Όταν η οθόνη δείχνει την απαιτούμενη ποσότητα ψυκτικού, κλείστε τη βαλβίδα.
 • Κλείστε και τις δύο βαλβίδες στις θύρες σέρβις, αποσυνδέστε το καπάκι από το καρούλι και ελέγξτε το σύστημα διαχωρισμού για λειτουργικότητα.
 • Το τυποποιημένο δοχείο με ψυκτικό R410 πρέπει να γυρίσει

  Ένα σημαντικό σημείο. Το Freon R410a χύνεται μόνο σε υγρή κατάσταση, έτσι ώστε το μπαλόνι τοποθετείται στις κλίμακες ανάποδα. Κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού, είναι εύκολο να δείτε την υπερχείλιση της ουσίας στο γυαλί του συλλέκτη. Εάν η δεξαμενή είναι εφοδιασμένη με σιφόνι ή το ψυκτικό R22 αντλείται, δεν είναι απαραίτητο να γυρίσετε τον κύλινδρο.

  Κατά τη διάρκεια της εργασίας, είναι σημαντικό να μην συγχέεται η ακολουθία των λειτουργιών και να μην ανοίγετε τυχαία το γεμάτο κύκλωμα. Ο ελάχιστος χρόνος εκκένωσης είναι 20 λεπτά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η αντλία αντλεί από το σύστημα όχι μόνο αέρα, αλλά και υγρασία, που μπορεί να βλάψει τον συμπιεστή. Πώς να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό με το freon R410a, δείτε το βίντεο:

  Άλλοι τρόποι έγχυσης αερίου

  Δεδομένου ότι η πλήρης αλλαγή αερίου συνεπάγεται κάποιο κόστος, οι πλοίαρχοι ψύξης εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους ανεφοδιασμού με φρέον στο διαχωρισμένο σύστημα:

  • θερμοκρασία υπερθέρμανσης.
  • από την πίεση του ψυκτικού μέσου στο κλιματιστικό λειτουργίας.
  • στην τρέχουσα κατανάλωση του συμπιεστή.

  Για την επαναπλήρωση φρέον, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο αέριο έχει απομείνει στο σύστημα, τον συμπιεστή και δύο εναλλάκτες θερμότητας. Η ακριβής απάντηση δίνει μόνο μια πρώτη μέθοδο: χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο επαφής ή εξ αποστάσεως πυρόμετρο μετρούμενη πραγματική θερμοκρασία του ψυκτικού κατά την συμπιεστής λειτουργεί και συγκρίνεται με μία επιθυμητή τιμή κλίμακας (που αντιστοιχεί ζέσεως σημείο ψυκτικό) αποτίθεται επί του σταθμού μετρητή.

  Η κλίμακα θερμοκρασιών βρασμού των ψυκτικών μέσων διαφορετικών τύπων σημειώνεται στο μετρητή. Η πραγματική τιμή πίεσης είναι 5.4 Bar, ο βαθμός R22 πρέπει να βράσει στους + 8 ° С

  Εάν η διαφορά στην πραγματική θερμοκρασία και η τιμή που υποδεικνύεται από το βέλος της κλίμακας υπερβαίνει τους 8 βαθμούς, το freon στο κύκλωμα δεν είναι αρκετό. Ο πλοίαρχος προσθέτει το ψυκτικό σε μικρές μερίδες και μετρά και πάλι τη θερμοκρασία. Όταν η διαφορά είναι μικρότερη από 5 ° C, υπάρχει επαναπλήρωση - πρέπει να αιμορραγείτε το υπερβολικό αέριο.

  Δεδομένου ότι η πίεση του ψυκτικού υγρού και του ρεύματος στο κύκλωμα του συμπιεστή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αλλάζει διαρκώς, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς το υπόλοιπο Freon. Δεν συνιστούμε στους νεοεισερχόμενους να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους, ώστε να μην απενεργοποιούν την πιο ακριβή μονάδα - τον συμπιεστή.

  Συμβουλές για το τελευταίο

  Πιθανότατα, ένας ανεξάρτητος ανεφοδιασμός του διαχωρισμένου συστήματος δεν θα φέρει μεγάλο οικονομικό όφελος, μόνο την ηθική ικανοποίηση και την εμπειρία που θα είναι χρήσιμες στο μέλλον. Για να μην κάνετε λάθη, ακούστε τις ακόλουθες συστάσεις:

  1. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση διαρροών και εκκένωσης. Είναι προτιμότερο να ξοδεύετε χρόνο για να επαναλάβετε τις ελασματοποιημένες συνδέσεις των σωλήνων χαλκού παρά να χάσετε ξανά το freon.
  2. Πάρτε το χρόνο σας και μην ξεχάσετε να κλείσετε τις βαλβίδες με τη σωστή σειρά.
  3. Το καθαρισμό των σωλήνων από τον αέρα είναι αυστηρά υποχρεωτικό - είναι αδύνατο να πάρει υγρασία και οξυγόνο στο εσωτερικό του περιγράμματος.
  4. Πριν αποσυνδέσετε τους εύκαμπτους σωλήνες από το κλιματιστικό, κλείστε τη βαλβίδα του κυλίνδρου και εκφορτώστε το υπόλοιπο των ακροφυσίων μέσω του ανιχνευτή.

  Η κύρια μονάδα ψύξης δεν χρειάζεται περισσότερο από μία ώρα για να γεμίσει τη διαδικασία, πρέπει να διαθέσετε διπλάσιο χρόνο για να ολοκληρώσετε την εργασία. Δείτε τις οδηγίες λήψης του Freon R22, που παρουσιάζονται στο τελευταίο βίντεο.

  Πώς να γεμίσετε ένα κλιματιστικό αυτοκινήτου με φρέον;

  Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εγγενή στη λειτουργία του κλιματισμού. Η εγκατάσταση του αυτοκινήτου δεν είναι πολύ διαφορετική από το συνηθισμένο οικιακό κλιματιστικό (οικιακό, γραφείο). Παρ 'όλα αυτά, το κλιματιστικό αυτοκινήτου έχει τα δικά του σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις επισκευές και τη συντήρηση κάπως διαφορετικές από τις ίδιες διαδικασίες που εφαρμόζονται στα οικιακά (office) συστήματα. Συνεπώς, ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού αυτοκινήτου με φρέον είναι επίσης ελαφρώς διαφορετικός.

  Κλιματιστικό κύκλωμα κλασικού αυτοκινήτου

  Για μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να επισκευάσετε το αυτοκίνητο (ανεφοδιασμός με φρέον), είναι λογικό να εξοικειωθείτε με το τεχνολογικό σχέδιο αυτού του εξοπλισμού.

  Το κλασικό σχέδιο του κλιματιστικού αυτοκινήτου είναι αρκετά απλό και περιέχει ένα μικρό αριθμό στοιχείων. Τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται ακριβώς σύμφωνα με το κλασσικό σχέδιο.

  Σχέδιο κλιματιστικού αυτοκινήτου: 1 - συμπιεστής. 2 - ο συμπυκνωτής. 3 - οπαδούς? 4 - στεγνωτήριο φίλτρου. 5 - γυαλί προβολής (προαιρετικό). 6 - δέκτης λήψης. 7 - εξατμιστή. 8 - αισθητήρας θερμοκρασίας

  Όλα τα μέρη του κυκλώματος συνδυάζονται μεταξύ τους με αγωγούς υψηλής πίεσης. Εσωτερική - η ερμητική περιοχή του συστήματος απελευθερώνεται από τον αέρα (εκκενωμένη) και στη συνέχεια ανανεώνεται με ψυκτικό μέσο σε όγκο 340-800 gr. (ανάλογα με το σχεδιασμό του κλιματιστικού αυτοκινήτου). Κατά κανόνα, οι ακόλουθες βαθμοί ψυκτικού μέσου χρησιμοποιούνται σε κλιματιστικά αυτοκινήτων:

  Οι δύο πρώτες ποιότητες ψυκτικών μέσων χρησιμοποιήθηκαν σε συστήματα αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν πριν από το 1994-95. Οι μεταφορές που έγιναν μετά από αυτή την περίοδο, παραδοσιακά έχουν εξοπλισμό που λειτουργεί με το ψυκτικό R-134A.

  Πώς λειτουργεί το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου;

  Ο άξονας του ψυκτικού συμπιεστή (1) του αυτοκινήτου είναι εφοδιασμένος με μια τροχαλία, μέσω της οποίας, μέσω μιας κίνησης με ιμάντα και ενός ηλεκτρομαγνητικού συνδέσμου, ο άξονας κινητήρα της μηχανής εμπλέκεται.

  Η περιστροφή του άξονα του συμπιεστή οδηγεί το σύστημα εμβόλου, έτσι ώστε το αέριο φρέον R-134A συμπιέζεται και κατευθύνεται στον συμπυκνωτή (2) υπό πίεση.

  Το σωληνοειδές σώμα συμπυκνωτή εμφυσάται από τον αέρα του περιβάλλοντος με ανεμιστήρα (3). Περνώντας μέσα στους σωλήνες το Freon ψύχεται - περνά από την αέρια κατάσταση στην υγρή κατάσταση (φαινόμενο συμπύκνωσης).

  Περαιτέρω, το υγρό ψυκτικό μέσο διέρχεται διαμέσου του φίλτρου-ξηραντήρα (4) λόγω πίεσης, όπου απομακρύνονται υγρασία και τεχνολογικές μολυσματικές ουσίες από το υγρό φρέον.

  Η έξοδος του φίλτρου παράγει ένα καθαρό υγρό ψυκτικό μέσο, ​​η ροή του οποίου μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη λειτουργία του συστήματος μέσω ειδικού γυαλιού (5).

  Το υγρό αποστέλλεται στο δέκτη (6), που προεξέχει όχι μόνο ένα δέκτη, αλλά επίσης και την αντισταθμιστή πίεσης, και κατόπιν εισέρχεται μέσα στο σωληνοειδές σύστημα εξατμιστήρα (7) φρέον. Ο εξατμιστής βρίσκεται στο εσωτερικό του θαλάμου επιβατών του αυτοκινήτου.

  Ο αέρας του θαλάμου οδηγείται μέσω του εξατμιστή μέσω ανεμιστήρα (3). Λόγω της εμφύσησης των σωλήνων εξατμιστή με ζεστό αέρα, το υγρό φρέον που ρέει στο εσωτερικό βράζει και αρχίζει να εξατμίζεται.

  Το σημείο βρασμού του Freon R-134A είναι μείον 40,8 ° C - στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία των τοίχων των σωλήνων εξατμιστή. Συνεπώς, ο θερμός αέρας που διέρχεται από τον εξατμιστή ψύχεται.

  Το αέριο ψυκτικό μέσο που σχηματίζεται στο εσωτερικό του σωληνωτού συστήματος εξατμιστή αναρροφάται από τον συμπιεστή ψύξης. Ο κύκλος λειτουργίας του ψυκτικού συγκροτήματος επαναλαμβάνεται.

  Η αυτόματη ρύθμιση της ψύξης του εσωτερικού περιβάλλοντος πραγματοποιείται από έναν αισθητήρα θερμοκρασίας (8) του οποίου το σήμα ελέγχει τη λειτουργία του συμπιεστή.

  Κιτ ανεφοδιασμού αυτοκινήτων για το κλιματιστικό από τη σειρά "KIT", όπου διατίθενται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την πλήρωση του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου

  Πώς να γεμίσετε ένα κλιματιστικό αυτοκινήτου με φρέον;

  Με την πρώτη ματιά, η μονάδα κλιματισμού αυτοκινήτων θεωρείται ως κατανοητός και απλός σχεδιασμός. Ωστόσο, ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού αυτοκινήτου με freon συνοδεύεται από ορισμένα χαρακτηριστικά.

  Το ψυκτικό μέσο είναι μια χημικά επικίνδυνη ουσία. Αν το φρέον εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης. Επιπλέον, όλα τα είδη των χρησιμοποιημένων freons για κλιματιστικά αυτοκινήτων, επιζήμια για τα όργανα όρασης.

  Ως εκ τούτου, το πρωταρχικό καθήκον του ατόμου που τρέχει το κλιματιστικό του αυτοκινήτου είναι να παρέχει αξιόπιστη προστασία. Τουλάχιστον - πρέπει να φοράτε προστατευτικά γάντια στα χέρια σας, γυαλιά στα μάτια σας.

  Η διαδικασία ανεφοδιασμού πρέπει να εκτελείται λαμβάνοντας υπόψη την ελάχιστη επιτρεπόμενη διαρροή ψυκτικού, προστατεύοντας το αναπνευστικό σύστημα από τις επιπτώσεις του αερίου.

  Μέσα στο σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου, το Freon βρίσκεται υπό πίεση. Η πίεση λειτουργίας μπορεί να φτάσει τα 30-40 atm.

  Ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς στις πιέσεις στη δεξαμενή ανεφοδιασμού καυσίμου και στην περιοχή του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου, όπου είναι συνδεδεμένος ο εύκαμπτος σωλήνας πλήρωσης.

  Οποιοσδήποτε σχεδιασμός του κλιματιστικού αυτοκινήτου παρέχει δύο εξαρτήματα σέρβις. Το ένα βρίσκεται στο στόμιο υψηλής πίεσης και το άλλο στο στόμιο χαμηλής πίεσης.

  Τα εξαρτήματα είναι εφοδιασμένα με βαλβίδες αντεπιστροφής και καλύπτονται με καλύμματα με σήμανση "H" (υψηλή πλευρά) και "L" (χαμηλή πλευρά).

  Βήμα-βήμα διαδικασία ανεφοδιασμού του κλιματιστικού αυτοκινήτου

  Ο ανεφοδιασμός του κλιματιστικού αυτοκινήτου παράγει ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό - ένα μπαλόνι με φρέον, εξοπλισμένο με:

  • βαλβίδα εκκίνησης,
  • μανόμετρο ελέγχου,
  • που ρέει από τη βαλβίδα με έναν εύκαμπτο σωλήνα υψηλής πίεσης.

  Στο τέλος του σωλήνα τοποθετείται μια κεφαλή με μηχανισμό ασφάλισης στο εξάρτημα ανεφοδιασμού του κλιματιστικού αυτοκινήτου.

  Μία από τις σύγχρονες διαμορφώσεις του κυλίνδρου ανεφοδιασμού για το κλιματιστικό αυτοκινήτου είναι ένα πλήρως ολοκληρωμένο κιτ για την προσθήκη ψυκτικού μέσου R134A στο κλιματιστικό

  Αυτή είναι μια ιδανική παραλλαγή του εξοπλισμού ανεφοδιασμού που χρησιμοποιείται από τα σαλόνια σέρβις, τους επαγγελματίες μηχανικούς και τους συνηθισμένους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ωστόσο, απαιτώντας χρήματα.

  Ως εκ τούτου, οι ερασιτέχνες μηχανικοί συχνά προτείνουν να συμπληρώσουν τον αυτόματο κλιματισμό με μεθόδους "παππού", αλλά με χαμηλότερο κόστος.

  Η αγορά αξεσουάρ αυτοκινήτων προσφέρει διαφορετικές εκδόσεις των κυλίνδρων πλήρωσης (με βαλβίδες, με βαλβίδες).

  Συνήθως, πωλούνται τα λεγόμενα κιτ "KIT", τα οποία περιλαμβάνουν όλα όσα χρειάζονται για να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητο με freon. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται ένας μηχανικός-αγαπώντας άτομο είναι να επιλέξει το βέλτιστο σταθμό πλήρωσης για ένα προσωπικό αυτοκίνητο.

  Βήμα πρώτο:

  Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να βρείτε ένα εξάρτημα χαμηλής πίεσης στο κλιματιστικό αυτοκινήτου. Κατ 'αρχήν, η κεφαλή βαλβίδας του κυλίνδρου πλήρωσης είναι σχεδιασμένη ακριβώς για τη σύνδεση χαμηλής πίεσης.

  Η σύνδεση ανεφοδιασμού του κλιματιστικού αυτοκινήτου είναι ένα από τα μοντέλα του ξένου αυτοκινήτου. Σε μηχανές διαφόρων σημάτων, οι θέσεις αυτού του στοιχείου του σχεδίου συμπίπτουν σπάνια

  Ακόμα και αν ο χρήστης προσπαθήσει να συνδέσει το κεφάλι με τη σύνδεση υψηλής πίεσης, δεν θα λειτουργήσει, καθώς υπάρχει διαφορά στη διαμόρφωση των εξαρτημάτων (στα σύγχρονα αυτοκίνητα).

  Αφού εντοπίσετε τη διεπαφή γεμίσματος, βάλτε προστατευτικά γάντια στα χέρια σας, τοποθετήστε τα προστατευτικά γυαλιά και ανοίξτε το καπάκι (σημειωμένο "L") της ένωσης. Για να πετάξετε στην κεφαλή σύνδεσης μανσέτα ενός κυλίνδρου ανεφοδιασμού και με μεγάλη πίεση από το χέρι για να πιέσετε προς τα κάτω.

  Η στερέωση της κεφαλής στο τσοκ συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό ήχο κλικ. Σε αυτή την περίπτωση, εάν υπάρχει φρέον στο σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου, το περιτύπωμα που περιλαμβάνεται στο κιτ επαναπλήρωσης θα παρουσιάσει κάποια τιμή πίεσης. Αν ο Freon έχει εγκαταλείψει πλήρως το σύστημα, η βελόνα του μανόμετρο θα παραμείνει στο μηδέν.

  Βήμα δεύτερο:

  Ξεκινήστε τη μηχανή του αυτοκινήτου και ενεργοποιήστε την επιλογή ψύξης στο ταμπλό. Ρυθμίστε τις ρυθμίσεις ψύξης στο μέγιστο. Βεβαιωθείτε ότι ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης έχει ενεργοποιηθεί και ότι η τροχαλία του άξονα συμπιεστή λειτουργεί.

  Τώρα είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσετε (πατήστε) τη σκανδάλη βαλβίδας σκανδάλης για μικρό χρονικό διάστημα στον κύλινδρο πλήρωσης (ή να ανοίξετε τη βαλβίδα) για να αντλήσετε λίγο freon στο σύστημα.

  Όταν συνδέεται ο κύλινδρος, ο αέρας παραμένει στον εύκαμπτο σωλήνα. Για να αφαιρέσετε τον αέρα, για λίγο (2-3 δευτερόλεπτα), χαλαρώστε τη σύνδεση σωλήνα με τον κύλινδρο. Αυτό αρκεί για να πιέσει τη μάζα του αέρα. Η παρουσία αέρα στο σύστημα κλιματισμού είναι απαράδεκτη!

  Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία απελευθέρωσης του συστήματος από τον αέρα, ενεργοποιήστε ξανά τη βαλβίδα (ή ανοίξτε τη βαλβίδα) στον κύλινδρο για να συνεχίσετε τον ανεφοδιασμό. Ο κινητήρας της μηχανής λειτουργεί, η τροχαλία του συμπιεστή περιστρέφεται.

  Η πλήρης αξία της προσθήκης ψυκτικού μέσου στο κύκλωμα του κλιματιστικού αυτοκινήτου προσδιορίζεται πολύ εύκολα από το μανόμετρο που περιλαμβάνεται στο κιτ ανεφοδιασμού. Επιπλέον, χρησιμοποιείται θερμόμετρο στην καμπίνα για παρακολούθηση

  Παρατηρήστε την ανάγνωση του μετρητή. Μόλις η τιμή στο μανόμετρο σε εντός του εύρους των 26,8 -. 27.2 atm στάση ανεφοδιασμού - για απενεργοποίηση (συμπίεση) τη βαλβίδα (ή να κλείσει τη βαλβίδα) μπαλόνι.

  Οι υποδεικνυόμενες τιμές πίεσης στην χαμηλή πλευρά είναι οι βέλτιστες για την κανονική λειτουργία του κλιματιστικού αυτοκινήτου.

  Βήμα τρίτο:

  Αποσυνδέστε την κεφαλή του σωλήνα πλήρωσης από το ακροφύσιο χρησιμοποιώντας τις μηχανικές ασφάλειες. Αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει γρήγορα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έξοδος του φρέον μέσω του ακροφυσίου πλήρωσης.

  Πηγαίνετε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί σωστά. Για να επιτευχθεί ακριβές αποτέλεσμα της θερμοκρασίας στην έξοδο αέρα από τον εξατμιστήρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα θερμόμετρο. Σε αυτή τη διαδικασία ανεφοδιασμού, το κλιματιστικό αυτοκινήτου μπορεί να θεωρηθεί πλήρες.