Φίλτρα εξαερισμού: τύποι, χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα κάθε είδους + πώς να επιλέξετε το καλύτερο

Τα φίλτρα εξαερισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε συστήματος καθαρισμού ή κλιματισμού αέρα. Και η ίδια η διήθηση θεωρείται η κύρια διαδικασία επεξεργασίας των εισερχόμενων αέριων μαζών.

Τα αναφερόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα φίλτρα που αγοράζονται έχουν επαρκείς καταναλωτικές και προστατευτικές ιδιότητες στην επιλογή τους πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να έχουν προηγουμένως επαρκή γνώση.

Γιατί είναι σημαντικά τα φίλτρα αέρα;

Εάν ένα άτομο έχει εγκαταστήσει στο σπίτι, στο γραφείο του, στο εργοστάσιο, το σύστημα εξαερισμού σημαίνει αναμονή για εισροή φρέσκου, καθαρού αέρα και αυτό είναι αδύνατο χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα φιλτραρίσματος. Επομένως, ελλείψει υψηλής ποιότητας καθαρισμού των αέριων μαζών, χάθηκε η έννοια της εγκατάστασης ακριβού εξοπλισμού.

Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δεν κρίνεται αναγκαία σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει ακόμα να γίνουν για την προστασία των μηχανικών μερών του συστήματος - το μέρος των σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων μικρά θραύσματα από κλαδιά, τα έντομα, που έθεσε τον άνεμο κόκκους άμμου και σκόνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά και θραύση όχι φθηνό εξοπλισμό. Και η επισκευή θα είναι πιο ακριβή από ένα πακέτο φίλτρων ποιότητας.

Επιπλέον, η συντήρηση θα κοστίσει μια τάξη μεγέθους περισσότερο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ρυθμίσετε τακτικά το σύστημα. Και επειδή αυτή η λειτουργία μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς, κάθε τέτοια προσαρμογή θα είναι δαπανηρή.

Και αυτό δεν είναι όλος ο κατάλογος πρόσθετων εργασιών που πρέπει να γίνουν χωρίς την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος φιλτραρίσματος.

Υπάρχουσες ποικιλίες καθαριστικών

Η κατανομή σε είδη θεωρείται ότι υπόκειται, αν και καλύπτει όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά των φίλτρων. Είναι απαραίτητο οι καταναλωτές, οι παραγωγοί, οι πωλητές να προσανατολίζονται καλύτερα στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, στην ποικιλία των υλικών.

Οι συσκευές φιλτραρίσματος χωρίζονται σε είδη με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • για την εποικοδομητική εκτέλεση.
 • σκοπό, αποτελεσματικότητα ·
 • αρχή της λειτουργίας.

Όλα τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των φίλτρων αέρα είναι τυποποιημένα, έτσι διακρίνονται διάφοροι τύποι. Στο ίδιο μπορούν να ανήκουν προϊόντα διαφορετικής απόδοσης.

Η ταξινόμηση των καθαριστικών βοηθά στην εύκολη επιλογή των μοντέλων με τα επιθυμητά σχέδια. Για παράδειγμα, τα φίλτρα τσέπης που χρησιμοποιούνται για τον εξαερισμό διαφόρων δωματίων είναι χονδρό και εξαιρετικά αποδοτικά.

Τύποι προϊόντων φιλτραρίσματος σύμφωνα με τον τύπο σχεδιασμού:

 • τσέπη?
 • κασέτα;
 • πάνελ?
 • φίλτρα.

Τα φίλτρα τσέπης χαρακτηρίζονται από χαμηλή αντίσταση, αντοχή, ασφάλεια, υψηλή χωρητικότητα σκόνης. Διακρίνονται από την απλότητα του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της διάθεσης και επίσης έχουν υψηλή πυρασφάλεια.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τομείς (στη βιομηχανία, στα νοσοκομεία, στις κατοικίες). Ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιούνται ισχυρές συνθετικές ίνες. Είναι διασταυρούμενες, συγκολλημένες κατασκευές, παρόμοιες με τις τσέπες, οι οποίες συνδέονται με ένα άκαμπτο πλαίσιο.

Φίλτρα κασέτας - χρησιμοποιούνται σε διάφορες σφαίρες (στη βιομηχανία, στη δημόσια τροφοδοσία, στα φαρμακευτικά προϊόντα, στην καθημερινή ζωή), διακρίνονται από την αντοχή και την αντοχή τους. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν χαμηλή αρχική αντίσταση, μεγάλη χωρητικότητα σκόνης.

Ο άκαμπτος σχεδιασμός σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε φορτίο. Το φίλτρο είναι κατασκευασμένο από σύγχρονες ίνες πολυεστέρα.

Τα φίλτρα πίνακα είναι προϊόντα για τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά φίλτρων διάφορες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλικών ματιών, αφρού πολυουρεθάνης, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως οι σύγχρονες ίνες πολυεστέρα.

Τέτοιες προσαρμογές μπορούν να είναι μέρος διαφόρων συστημάτων για τον καθαρισμό του αέρα στο χώρο εργασίας, στο σπίτι. Διαφορετική πρακτικότητα, υψηλή απόδοση, εντυπωσιακή ικανότητα συγκράτησης σκόνης.

Οι σωλήνες φίλτρων είναι τα πιο παραγωγικά φίλτρα, γι 'αυτό και χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων χημικών εργοστασίων, εργοστασίων καπνού, θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοια προϊόντα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη σύλληψη διαφόρων αερίων, για παράδειγμα, στην παραγωγή αλουμινίου.

Τα μανίκια είναι τα πιο κοινά στοιχεία φίλτρου στην παραγωγή, επιπλέον, η χρήση τους θεωρείται παραδοσιακά ως η πιο οικονομικά δικαιολογημένη. Και όλα αυτά επειδή αυτά τα φίλτρα είναι σε θέση να εκτελούν υψηλής ποιότητας καθαρισμό από μια ποικιλία αερίων, σκόνης. Και επίσης μπορούν να αλλάξουν χωρίς διακοπή της τεχνολογικής διαδικασίας.

Επιπλέον, τα μανίκια είναι ανθεκτικά, δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις συνθήκες λειτουργίας - μπορούν να λειτουργήσουν σε εντυπωσιακούς 280 ° C και σε σημαντικό παγετό.

Το υλικό φιλτραρίσματος στην περίπτωση αυτή είναι σύγχρονες ίνες πολυεστέρα, οι οποίες συχνά καλύπτονται με επιπλέον στρώματα, για παράδειγμα μεμβράνες για τη βελτίωση της ποιότητας της επεξεργασίας του αέρα.

Ταξινόμηση δημοφιλών τύπων φίλτρων

Για τον ποιοτικό καθαρισμό χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι φίλτρων αέρα για συστήματα εξαερισμού. Στους δυνητικούς καταναλωτές κατανοούν εύκολα τις δυνατότητές τους, τα προϊόντα αυτά διαιρούνται με την αποτελεσματικότητα και τον σκοπό. Η κατανομή σε διαφορετικές ομάδες τυποποιείται από το κράτος.

Ομάδες καθαριστικών με αποτελεσματικότητα και σκοπό

Η σφαίρα των συσκευών για διήθηση ρυθμίζεται από τα εγχώρια GOSTs (ENERGY 1822-1-2010 και νεότερα EN 779-2014). Εάν ο αγοραστής επιλέξει ένα ξένο προϊόν, δεν θα αισθανθεί καμία διαφορά στην ταξινόμηση (ο κόσμος έχει υιοθετήσει τα ίδια πρότυπα).

Έτσι, τα φίλτρα είναι:

 1. Γενικός σκοπός - το είδος αυτό είναι πιο απαιτητικό.
 2. Ειδικοί στόχοι - χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου η καθαρότητα του αέρα σε οποιαδήποτε παραγωγή, στο εργαστήριο ή στο σπίτι, αυξάνει τις απαιτήσεις.

Με τη σειρά τους, τα είδη που απαριθμούνται χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες δείχνουν με ακρίβεια τις δυνατότητές τους. Η ταξινόμηση δείχνει ποιο μέρος της μόλυνσης καθυστερεί.

Για να ελέγχεται η συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις, χρησιμοποιούνται συσκευές που υπολογίζουν τη συγκέντρωση μάζας σωματιδίων τρίτων πριν και μετά τον καθαρισμό.

Τα φίλτρα γενικής χρήσης χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • G-class - εκτελούν τραχύ καθαρισμό, χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία πιο ακριβή μέρη, τον ίδιο τον εξοπλισμό εξαερισμού?
 • Κατηγορία M - αναφέρονται σε φίλτρα μεσαίου καθαρισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο σύστημα όσο και εκτός αυτού.
 • F-class - εδώ πιστώνονται προϊόντα που μπορούν να εκτελέσουν λεπτό καθαρισμό.

Οι αναφερόμενες συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν σε όλα τα συστήματα εξαερισμού. Αυτά είναι μόνο η συγκράτηση της σκόνης, η οποία θα είναι αρκετή σε αρκετές περιπτώσεις.

Εάν απαιτείται πιο αποτελεσματική διήθηση, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ως μέρος του συστήματος. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα φθηνά φίλτρα γενικής χρήσης προστατεύονται από τις επιπτώσεις μεγάλων λειαντικών σωματιδίων, τα σκουπίδια είναι ακριβά καθαριστικά υψηλής καθαρότητας.

Τα φίλτρα αέρα ειδικών χρήσεων για συστήματα εξαερισμού χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 1. E και H-κλάσεις - αυτό περιλαμβάνει όλες τις συσκευές που έχουν υψηλή απόδοση?
 2. U-class - τα προϊόντα έχουν εξαιρετικά υψηλή απόδοση.

Αυτές οι δομές φίλτρων είναι σε θέση να επιλύσουν μια σειρά από ειδικές εργασίες, για παράδειγμα, για να πιάσουν μυρωδιές, λίπη. Είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι για τα μοντέλα γενικής χρήσης. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου αυτό απαιτεί μια τεχνολογική διαδικασία σε οποιαδήποτε παραγωγή, στο εργαστήριο.

Και επίσης χρησιμοποιείται ενεργά σε οικιακές συνθήκες, για παράδειγμα, να βοηθήσει άτομα με εξασθενημένη ασυλία, ή που πάσχουν από αλλεργίες, για να αποφευχθούν πολλές δυσκολίες.

Για την ακριβέστερη ταξινόμηση, χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα ψηφιακά, για παράδειγμα, G1, H9, U17, ταυτόχρονα με τα γράμματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή που υποδεικνύεται από το γράμμα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το προϊόν.

Υπάρχουν συνολικά 17 ψηφιακές τάξεις, όλες οι οποίες αναφέρονται σε GOST προφίλ. Για παράδειγμα, τα πιο σκληρά από τα τυποποιημένα φίλτρα G1 πρέπει να συγκρατούν το 50-65% της συνθετικής σκόνης και το G4 να μην είναι λιγότερο από το 90% των ίδιων σωματιδίων.

Τα πιο ακριβή προϊόντα, όπως το U17, απαιτούνται για να καταγράψουν 99,999995% των ρύπων. Μπορείτε να εξοικειωθείτε με τους δείκτες αποτελεσματικότητας καθαρισμού για γενικές πληροφορίες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η τεχνική τεκμηρίωση, τα διαβατήρια περιέχουν αλφαριθμητικές τάξεις.

Τύποι φίλτρων σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας

Δεδομένου ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι διαφόρων τύπων, είναι λογικό να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι καθαριστών για τον καθαρισμό τους. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αυτό που κάνουν, συνδυάζοντας στο σύστημα φίλτρων προϊόντα που έχουν διαφορετική αρχή λειτουργίας, γεγονός που καθιστά δυνατή την επιτυχή σύλληψη σωματιδίων ρύπων.

Και επίσης, αυτή η διαδικασία επιτρέπει να γίνει ο καθαρισμός οικονομικότερος. Ο λόγος έγκειται στο σχεδιασμό του συστήματος - ο ισχυρότερος αντίκτυπος είναι σε ισχυρές και φθηνές συσκευές, προεγκατεστημένες.

Τύποι φίλτρων σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας:

Μηχανικά φίλτρα - σχεδιασμένα για τον καθαρισμό του αέρα τροφοδοσίας από αρκετά μεγάλα σωματίδια, τα οποία περιλαμβάνουν τη σκόνη, τη γούνα των ζώων, τα έντομα κλπ. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν βρωμιά μεγέθους 5-10 μικρών.

Η ιδιαιτερότητα των σωματιδίων αυτών των μεγεθών είναι ότι είναι λίγα, αλλά επιταχύνουν σημαντικά τη φθορά του εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού.

Επίσης, τα αποτελεσματικότερα και ακριβότερα προϊόντα καθαρισμού ακριβείας επιδεινώνονται γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε διαταραχές στις τεχνολογικές διαδικασίες, επιδείνωση του μικροκλίματος στο γραφείο, στο σπίτι.

Για να αποφευχθούν αυτές οι καταστρεπτικές διεργασίες, εγκαθίστανται μηχανικά φίλτρα σε οποιοδήποτε σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού και πραγματοποιείται προκαταρκτική καθυστέρηση της σκόνης και άλλων σωματιδίων. Συνήθως τέτοια προϊόντα είναι κατασκευασμένα από ινώδη συνθετικά υλικά που έχουν δομή πλέγματος.

Για να δώσουν δύναμη, συχνά χρησιμοποιούνται σύγχρονα συγκολλητικά. Σε πολλές περιπτώσεις, το χρησιμοποιούμενο προϊόν είναι ανακυκλώσιμο, αλλά υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να καθαριστούν με πλύση ή πίεση αέρα που τροφοδοτείται υπό πίεση. Αυτό το καθιστά επαναχρησιμοποιήσιμο, το οποίο είναι ευεργετικό και πρακτικό.

Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε παραγωγή και ακόμη και στο σπίτι. Το μειονέκτημα είναι ότι το ίδιο το μηχανικό φίλτρο δεν είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα.

Τα λιπαρά καθαριστικά, το κύριο στοιχείο του σχεδιασμού είναι ένα στοιχείο φίλτρου. Συνήθως συνδυάζεται και αποτελείται από ισχυρές συνθετικές ίνες, μεταλλικά δίκτυα. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό είναι η χρήση των ορυκτελαίων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού, η οποία επιτυγχάνεται με την προσκόλληση ακαθαρσιών σε αυτό.

Τα προϊόντα πετρελαίου χρησιμοποιούνται ως προδιατεταγμένα φίλτρα για την παγίδευση μεγάλων σωματιδίων, πράγμα που περιορίζει τη λειτουργικότητά τους.

Τα μοντέλα άνθρακα λειτουργούν λόγω προσρόφησης - αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο οι πόροι μιας ουσίας απορροφούν το άλλο. Τα προϊόντα αυτά αφαιρούν αποτελεσματικά τα αέρια, τις οσμές.

Το φίλτρο ξυλάνθρακα που χρησιμοποιείται για εξαερισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μαζί με πρόσθετη παγίδα για λεπτά σωματίδια σκόνης και γράσου που είναι εγκατεστημένα μπροστά του. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι κόκκοι μεγαλύτερου μεγέθους φράζουν τους πόρους του άνθρακα και καθιστούν την διαδικασία προσρόφησης αναποτελεσματική.

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι ένας επαρκής βαθμός καθαρισμού με μέτριο κόστος. Χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, στην ιατρική, στη φαρμακευτική, στις μικρές βιομηχανίες. Ένα μειονέκτημα τέτοιων προϊόντων είναι η ανάγκη τακτικής αντικατάστασης.

Φίλτρα σφουγγαριού - καθαρίστε τον αέρα με αρκετά λεπτή σκόνη, άλλα στερεά στοιχεία. Το όνομα προέρχεται από υλικά φιλτραρίσματος (σπογγώδες ελαστικό, αφρό πολυουρεθάνης), τα οποία για ειδικούς σκοπούς επεξεργάζονται προκαταρκτικά για την αύξηση της επιφάνειας των πόρων.

Χρησιμοποιούνται πολλές φορές, επειδή μπορούν να πλυθούν. Εφαρμόζονται σε μια ζωή, στην παρασκευή, φάρμακο. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτοί οι συλλέκτες είναι κατάλληλοι μόνο για την αφαίρεση σκόνης από τον αέρα, αν και το κάνουν ποιοτικά.

Τα φίλτρα HEPA είναι σχεδιασμένα για υψηλής απόδοσης συλλογή λεπτών σωματιδίων σκόνης. Συχνά αποτελούν το κύριο συστατικό, παρόλο που είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν με προ-εγκατεστημένα φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα από μεγάλες βρωμιές. Η επιφάνεια αυτών των προϊόντων καλύπτεται με χημικά διαλύματα για την αναστολή διαφόρων τύπων βακτηρίων.

Χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για την ποιότητα του αέρα. Δεδομένου ότι εξαλείφουν με επιτυχία τα αλλεργιογόνα (σπόρια, γύρη, μαλλί, σκόνη σπιτιού, άλλα), χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ζωή. Κάνετε καθαριστικά από ειδικό χαρτί ή συνθετικές ίνες.

Εάν απαιτείται μέγιστη αποτελεσματικότητα καθαρισμού, θα πρέπει να επιλεγούν φίλτρα ULPA που έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας με την HEPA, αλλά είναι ικανά να συλλαμβάνουν κάπως περισσότερη σκόνη. Όλα τα προϊόντα υψηλής απόδοσης είναι αρκετά ακριβά, επιπλέον, έχουν εύθραυστη σχεδίαση.

Καινοτομίες στα συστήματα εξαερισμού

Εκτός από τους καθαριστές που αναφέρονται παραπάνω, χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο νέες μέθοδοι υψηλής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν φωτοκαταλυτικά φίλτρα για συστήματα εξαερισμού, αλλά γρήγορα γίνονται σε ζήτηση.

Ο λόγος για την αυξανόμενη δημοτικότητα έγκειται στην ικανότητα αντιμετώπισης εξίσου αποτελεσματικά με διάφορους ιούς, βακτήρια, τοξίνες που αποσυντίθενται σε ασφαλή προϊόντα, όπως για παράδειγμα το νερό. Ο καθαρισμός εκτελείται υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε ένα φωτοκαταλυτικό θάλαμο.

Θα έπαψε να είναι μια σπανιότητα και ηλεκτροστατικά φίλτρα που χρησιμοποιούν ιονισμού και την επιρροή των ηλεκτρικών δυνάμεων μπορεί να αφαιρεθεί από τον αέρα εξαγωγής τα μικρότερα σωματίδια της μόλυνσης.

Πώς να επιλέξετε ένα καθαριστικό αέρα

Ο ίδιος ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή αντοχής σε πιθανές μηχανικές καταπονήσεις που θα υποστεί κατά τη χρήση. Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται σαφές εάν τα φίλτρα θα δημιουργήσουν συνθήκες για αποτελεσματική λειτουργία. Αυτό πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας και μετά από σημαντικές εποικοδομητικές αλλαγές.

Όλα τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να εκπέμπουν ίνες, σκόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ανθρώπους, στον εξοπλισμό. Δηλαδή, κάθε καθαριστής πρέπει να είναι ασφαλής.

Μια σημαντική ποιότητα είναι η στεγανότητα, η οποία εξαλείφει τη διείσδυση μολυσμένου αέρα μεταξύ του σώματος του προϊόντος και του πλαισίου προσγείωσής του. Τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά πρέπει να πληρούν τα πρότυπα για την κατηγορία τους.

Κάθε φίλτρο πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή αποδοτικότητας, συμμόρφωση με άλλα χαρακτηριστικά, η οποία αναγκαστικά αναγράφεται στο διαβατήριο προϊόντος ή σε ξεχωριστή πράξη.

Για να σχηματιστεί ένα πολύπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος και αρχικά να επιλεγούν μεμονωμένα συστατικά στη σύνθεσή του θα πρέπει να κατασκευαστές, οι οργανισμοί εγκατάστασης, δεδομένου ότι ένας ξένος δεν μπορεί να λάβει υπόψη όλες τις σημαντικές αποχρώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε χαμηλή αποδοτικότητα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό ενός δημοφιλούς φίλτρου τσέπης θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι είναι αυτά τα προϊόντα:

Η ανασκόπηση του φίλτρου άνθρακα θα δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του:

Τα φίλτρα είναι σε θέση να απομακρύνουν τυχόν ρύπους από τον αέρα, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να επιλέγονται προϊόντα που να λαμβάνουν υπόψη τα αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά. Και είναι επίσης απαραίτητο να θυμόμαστε ότι συχνά μόνο συστήματα φιλτραρίσματος που δημιουργούνται με τη χρήση διαφόρων τύπων καθαριστών μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εργασίες. Για την επιλογή τους πρέπει να έχετε συγκεκριμένες δεξιότητες, γνώσεις ή να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς που θα εκτελούν το έργο τους επαγγελματικά.

Φίλτρα αέρα και ταξινόμησή τους

Η διήθηση του αέρα είναι απαραίτητη για την προστασία του συστήματος εξαερισμού συνολικά από την είσοδο σωματιδίων σκόνης και άλλων ακαθαρσιών και για την προστασία του εσωτερικού των κτιρίων από τη μόλυνση. Συχνά τα φίλτρα αέρα χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της προδιαγραφόμενης, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις, της καθαρότητας του αέρα.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα του καθαρισμού του αέρα πρέπει να επιλυθεί σε διάφορους τομείς, τα ίδια τα φίλτρα είναι επίσης πολύ διαφορετικά.

Ταξινόμηση των φίλτρων αέρα

Με αποτελεσματικότητας Οι (ικανότητα διήθησης) φίλτρα αέρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: (σωματίδια παγίδα μεγαλύτερα από 10 μικρά) χοντρό φίλτρο, πρόστιμο (διάμετρος των συλληφθέντων σωματιδίων μεγαλύτερο από 1 μικρό) και «απόλυτη» φίλτρα ΗΕΡΑ. Επίσης, μερικές φορές φίλτρα εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας (ULPA) απελευθερώνονται σε ξεχωριστή κατηγορία.

Ο πίνακας 1 δείχνει την επισήμανση των φίλτρων, ανάλογα με την κατηγορία της αποτελεσματικότητάς τους.

Ταξινόμηση των φίλτρων αέρα

Στην εγχώρια συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα αερισμού απαιτείται για την προστασία από την είσοδο του διαμερίσματος ή του γραφείου σκόνη και διάφορες προσμίξεις, καλή διήθηση κρατά ρύπους από το εσωτερικό διάκοσμο, ως άνθρωπος της σκόνης στους πνεύμονες.

Στον ημι-βιομηχανικό και βιομηχανικό αερισμό, τα φίλτρα προστατεύουν το σύστημα από τη χοντρή σκόνη από μόλυνση.

Στην κατασκευή και στην ιατρική, τα φίλτρα αέρα χρησιμοποιούνται συχνά για τη διατήρηση μιας δεδομένης καθαρότητας αέρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται καθαρισμός του αέρα από τις εγκαταστάσεις, για παράδειγμα σε βακτηριολογικά κέντρα ή σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Όπως μπορεί να φανεί, το καθήκον καθαρισμού του αέρα είναι σε πολύ διαφορετικές σφαίρες, έτσι τα φίλτρα είναι επίσης πολύ διαφορετικά.

Τύποι φίλτρων αέρα που χρησιμοποιούνται στον εξαερισμό των νοικοκυριών

Με χωρητικότητα απόδοση φιλτραρίσματος) Τα φίλτρα αέρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: σωματίδια χοντρό φίλτρο (παγίδα μεγαλύτερα από 10 μικρά), λεπτή (διάμετρος των συλληφθέντων σωματιδίων μεγαλύτερο από 1 μικρό) και «απόλυτη» φίλτρα ΗΕΡΑ. Επίσης, μερικές φορές φίλτρα εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας (ULPA) απελευθερώνονται σε ξεχωριστή κατηγορία. Στον αερισμό των νοικοκυριών, δεν χρησιμοποιούνται φίλτρα πάνω από την κλάση H13.

Τα φίλτρα αέρα χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της καθορισμένης καθαρότητας αέρα, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις.

Από την άποψη αυτή, διαιρούνται, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της δράσης - την ικανότητα φιλτραρίσματος, σε 3 κατηγορίες:

- χονδρό καθαρισμό (παγιδεύονται σωματίδια μεγαλύτερα των 10 μm).

- λεπτό καθάρισμα (διάμετρος παγιδευμένων σωματιδίων άνω του 1 μm) ·
- "Απόλυτα" φίλτρα υψηλής καθαρότητας.

Τύποι φίλτρων και μόλυνση τους

Επισκόπηση της ταξινόμησης των φίλτρων αέρα σύμφωνα με τα ακόλουθα πρότυπα:

 • Eurovent 4 / 5-1992, "Μέθοδος δοκιμής φίλτρων αέρα που χρησιμοποιούνται στον γενικό αερισμό και συνιστώμενη ταξινόμηση".
 • GOST R EN 779-2014, "Φίλτρα καθαρισμού αέρα γενικής χρήσης. Προσδιορισμός της αποτελεσματικότητας της διήθησης. " Το πρότυπο είναι πανομοιότυπο με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN779-2002.
 • GOST R 1822-1-2010, Πολύ αποτελεσματικά φίλτρα καθαρισμού αέρα EPA, HEPA και ULPA.
 • GOST R 51251-99, Φίλτρα καθαρισμού αέρα. Ταξινόμηση. Σήμανση
 • EN 779: 2002, Φίλτρα αέρα σωματιδίων για γενικό εξαερισμό - Προσδιορισμός της απόδοσης διήθησης. Το πρότυπο EN 779 εφαρμόζεται στην ανάπτυξη του προτύπου Eurovent 4/5.
 • EN 779: 2012, «Ευρωπαϊκό πρότυπο δοκιμής φίλτρου αέρα». Η τρέχουσα έκδοση του EN 779.

Ταξινόμηση φίλτρων εξαερισμού

Πιθανότατα, έχετε το άρθρο αυτό να εξοικειωθείτε με τα γενικευμένα υλικά σχετικά με τα φίλτρα εξαερισμού. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε κατά πόσον επιλέγετε ένα φίλτρο για τον εξαερισμό, ανάλογα με την ποιότητα της εργασίας του - δηλαδή, από τον βαθμό καθαρισμού. Πρόκειται για τις κατηγορίες φιλτραρίσματος των φίλτρων αερισμού.

Γιατί τα φίλτρα χωρίζονται σε κατηγορίες;

Η κατάταξη των συσκευών επεξεργασίας καθορίζει τους κανόνες και τους κανονισμούς της χρήσης τους ανάλογα με την εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι, χάρη στις τάξεις της διήθησης μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός καθαρισμού του φίλτρου, το οποίο με τη σειρά του θα καταστήσει σαφές κατά πόσον είναι δυνατή η χρήση αυτής της συσκευής για ένα συγκεκριμένο σύστημα εξαερισμού δωματίου.

Για παράδειγμα, για νοσοκομεία, φαρμακεία, πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν φίλτρα με υψηλό βαθμό καθαρισμού. Σε χώρους γραφείων ή εμπορικών χώρων είναι εφικτή η χρήση εξοπλισμού με χαμηλή κατηγορία διήθησης.

Διεθνή πρότυπα για τις κατηγορίες φιλτραρίσματος

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν διεθνή πρότυπα που καθορίζουν τη στάση της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού του φίλτρου στην κατηγορία διήθηση του: DIN 24184, DIN 24185, το EN 779, EUROVENT 4/5, EN 1882. Σε αυτή την περίπτωση το DIN 24184, DIN 24185, EUROVENT 4/5 είναι η βελτίωση μεταξύ τους, έχουν την ίδια ταξινόμηση.

Αν διαβάσετε το άρθρο σχετικά με τα καθαριστικά αερισμού, μπορεί να παρατηρήσετε ότι χωρίζονται σε διάφορες κλάσεις:

 1. Φίλτρα για καθαρό καθαρισμό.
 2. Τα φίλτρα είναι καλά.
 3. Τα φίλτρα είναι εξαιρετικά καθαρά.

Προς την προσοχή σας, πίνακες κλάσης φιλτραρίσματος αέρα για χοντρά και λεπτά φίλτρα.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν δύο παράμετροι στους πίνακες: συλλογή σκόνης συνθετικής σκόνης και ατμοσφαιρικής σκόνης. Αυτές οι παράμετροι παρουσιάζονται σε ποσοστό και εξαρτάται από αυτές τον βαθμό και την ποιότητα του καθαρισμού της ροής αέρα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα φίλτρα σύμφωνα με το DIN 24185 EU1... EU4 αναφέρονται στα χοντρά φίλτρα και EU5... EU9 - σε λεπτό καθάρισμα. Η κατάσταση είναι ανάλογη με το πρότυπο EN 779: G1... G4 - χονδροειδείς κλάσεις, F5... F9 - τάξεις λεπτού καθαρισμού.

Σημειώστε ότι στους παραπάνω πίνακες δεν υπάρχει "πολύ λεπτή" κατηγορία καθαρισμού. Γιατί; Μάθετε να διαβάζετε το άρθρο μας μέχρι το τέλος!

Τάξη φίλτρου σύμφωνα με το EN 779

Έτσι συνέβη ότι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρότυπα είναι το EN 779 για τα οποία τα περισσότερα φίλτρα έχουν επισημανθεί.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, υπάρχουν 3 ή περισσότερες ακριβώς 4 κατηγορίες τάξεων φίλτρων:

 • ομάδα G - τραχύς καθαρισμός.
 • η ομάδα F είναι λεπτή.
 • ομάδα Η - πολύ λεπτή?
 • η ομάδα U είναι το λεπτότερο φιλτράρισμα.

Κατ 'αρχήν, οι δύο τελευταίες ομάδες είναι μία υπό διαίρεση.

Ας παρουσιάσουμε τις παραμέτρους και τις ομάδες κατηγοριών φιλτραρίσματος σύμφωνα με το EN 779 στον πίνακα:

Προφανώς, οι συσκευές φίλτρων της εξαιρετικά λεπτής ομάδας U15... U18 έχουν απόδοση καθαρισμού που προσεγγίζει το 100%.

Συμπέρασμα

Σε αυτό το υλικό, αποσυναρμολογήσαμε τους τύπους στοιχείων εξαερισμού φιλτραρίσματος σύμφωνα με τις κατηγορίες φιλτραρίσματος. η εξάρτηση της κατηγορίας από την εφαρμογή του φίλτρου σε ορισμένες αίθουσες. την αποδοτικότητα των συσκευών φιλτραρίσματος, τα τρέχοντα πρότυπα και τη σήμανση.

Τέλος, πολλά παραδείγματα σήμανσης:

FVKas 315 G3 - φίλτρο κασέτας με διάμετρο 315 mm, G3 τάξη φιλτραρίσματος.

FVK 33 500 G3 - διαστάσεις τσέπης φίλτρου 33, βάθος 500 mm, G4 τάξη φιλτραρίσματος.

Φίλτρα αέρα για συστήματα εξαερισμού: από οικιακές σε βιομηχανικές

Για συστήματα εξαερισμού, τα φίλτρα αέρα είναι απλά απαραίτητα - εμποδίζουν την είσοδο της σκόνης του δρόμου, μικρά υπολείμματα και πολύ περισσότερο μέσα στο δωμάτιο και στον ίδιο τον εξαερισμό. Τι ακριβώς; Εξαρτάται από τον τύπο της συσκευής και τον σκοπό της. Για να κατανοήσετε ποιες συσκευές είναι απαραίτητες για το σύστημα εξαερισμού και πώς λειτουργούν, θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για την ταξινόμησή τους.

Τύποι φίλτρων αέρα

Ηλεκτροστατικό φίλτρο αέρα

Ηλεκτροστατική - ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καθαρισμού του αέρα από τη σκόνη, τον καπνό, την αιθάλη, την αιθάλη και άλλους μολυντές. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όχι μόνο στην καθημερινή ζωή, αλλά και σε εργαστήρια ή καταστήματα όπου μπορεί να σχηματιστούν υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών για την υγεία ουσιών. Με την ευκαιρία, η ηλεκτροστατική χρησιμοποιείται στον καθαριστή αέρα Tion Clever και ο επαγγελματικός εξοπλισμός μας με ηλεκτροστατική μονάδα τοποθετείται σε ιατρικά ιδρύματα, εστιατόρια και πολλές επιχειρήσεις.

Στοιχεία διήθησης είναι μεταλλικές πλάκες, καθώς και μεταλλικά νήματα που τεντώνονται μεταξύ τους. Μεταξύ των κλώνων και των πλακών υπάρχει ένα ηλεκτρικό πεδίο, μία εκκένωση και στη συνέχεια ένα ρεύμα ιόντων. Όταν ο αέρας διέρχεται μεταξύ των πλακών, τα σωματίδια σκόνης και άλλων ρύπων αποκτούν το δικό τους φορτίο και υπό την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου προσέρχονται στις πλάκες που έχουν ένα αντίθετο φορτίο.

Η συσκευή καταναλώνει λίγο ηλεκτρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία είναι φθηνή - το κυριότερο είναι να ξεπλένετε τα πιάτα κατά διαστήματα.

Φίλτρα HEPA για εξαερισμό

Φίλτρο HEPA Tion

Η απόδοση του φίλτρου αέρα HEPA φτάνει το 99% - είναι σε θέση να κρατήσει τα μικρότερα σωματίδια σκόνης, σπόρια μούχλας, γύρη και άλλες μολυσματικές ουσίες. Ο καθαρισμός του αέρα γίνεται χάρη σε ένα ειδικό ινώδες υλικό, το οποίο αποτελείται από ένα ακορντεόν.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αρχές της λειτουργίας αυτού του φίλτρου, είπαμε σε ένα άλλο άρθρο, οπότε θα σταθούμε μόνο σε μερικές αποχρώσεις. Το φίλτρο HEPA ειδικεύεται ακριβώς σε μικρά και μικρά σωματίδια. Φυσικά, συγκρατεί επίσης μεγάλες μολυσματικές ουσίες, για παράδειγμα, μεγάλη σκόνη και χνούδι, αλλά αν πέσουν τέτοια σωματίδια, οι ίνες του φίλτρου HEPA θα φράξουν γρήγορα. Για να «προστατεύει» το φίλτρο HEPA και να επεκτείνει τη ζωή του, τοποθετείται συνήθως μπροστά του ένα χοντρό φίλτρο, έναντι μεγάλων σωματιδίων. Συνιστούμε να επιλέξετε ακριβώς τον εξοπλισμό αυτό, με δύο φίλτρα.

Η διάρκεια ζωής του φίλτρου HEPA είναι περιορισμένη: πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υπάρχουν επίσης μοντέλα που μπορούν να πλυθούν, αλλά είναι αδύνατο να τα πλύνετε μέχρι το τέλος, έτσι ώστε νωρίτερα ή αργότερα θα χρειαστεί ένα νέο φίλτρο.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι φίλτρων αέρα, για παράδειγμα:

 • Φίλτρο λαδιού για αέρα αποτελείται από δακτυλίους ή δίχτυα που υγραίνονται με ορυκτέλαιο. Σωματίδια σκόνης προσκολλώνται στην επιφάνεια του λαδιού. ο αέρας καθαρίζεται. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις σκόνης.
 • Φίλτρο τσεπών για εξαερισμό είναι μια κατασκευή ενός πλαισίου και ενός φίλτρου υπό τη μορφή θυλάκων. Προορίζεται κυρίως

Καθαρισμός από αέρια

Φωτοκαταλυτικό φίλτρο

(1) Λυχνία UV => (2) Φωτοκαταλύτης => (3) Σχηματισμός οξειδωτικών => (4) Οξειδωτικά αντιδρούν με ρύπους => (5)

Φωτοκαταλυτικά φίλτρα καθαρίζουν τον αέρα ως εξής: οι επιβλαβείς ακαθαρσίες αποσυντίθενται και οξειδώνονται στην επιφάνεια ενός φωτοκαταλύτη - μια ουσία η οποία, απορροφώντας το φως, επιταχύνει τη δράση μιας χημικής αντίδρασης. Αυτή η διαδικασία υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι τοξικοί ρύποι δεν συσσωρεύονται στον φωτοκαταλύτη, αλλά διασπώνται σε αβλαβείς ουσίες - νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

Η φωτοκαταλυτική οξείδωση καταστρέφει όχι μόνο τις τοξίνες, αλλά και διάφορους ιούς και βακτηρίδια. Επίσης με τη βοήθεια αυτής της διαδικασίας, οι περισσότερες ξένες οσμές αποσυντίθενται, καθώς πολλές από αυτές είναι οργανικής φύσης.

Ο καταλύτης δεν σπαταλάται, οπότε το φίλτρο θα σας κρατήσει πολύ καιρό, το κύριο πράγμα είναι να αντικαταστήσετε την υπεριώδη λάμπα εγκαίρως. Λάβετε υπόψη ότι η λάμπα UV είναι μια πρόσθετη πηγή κατανάλωσης ενέργειας. Τα μειονεκτήματα του φίλτρου μπορούν να αποδοθούν στη δυσκολία ανακύκλωσης του λαμπτήρα: μόνο ο ειδικός μπορεί να το κάνει σωστά.

Δυστυχώς, τα περισσότερα οικιακά φωτοκαταλυτικά φίλτρα έχουν χαμηλές επιδόσεις λόγω της μικρής επιφάνειας του φωτοκαταλύτη και της ανεπαρκούς ισχύος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επιπλέον, η διαδικασία της οξείδωσης απαιτεί χρόνο: εάν ρύποι είναι πάρα πολύ γρήγορος για να περάσει μέσα από το φίλτρο, η χημική αντίδραση δεν έχει χρόνο για να ολοκληρωθεί και τοξικές ουσίες δεν θα αποσυντίθεται μέχρι το τέλος. Το φίλτρο είναι ανίκανο από στερεά σωματίδια - σκόνη, μαλλί, κάτω, γύρη.

Ταξινόμηση των φίλτρων αέρα

Μολυσμένος αέρας

Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει πάντα οποιαδήποτε ρύπανση που σχετίζεται με διάφορες φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας (διάβρωση του εδάφους, ηφαιστειακή ρύπανση κ.λπ.). Αλλά σήμερα, ο πιο σημαντικός παράγοντας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι οι ανθρωπογενείς παράγοντες - οι συνέπειες της ζωτικής δραστηριότητας των ανθρώπων. Είναι εκδηλώνεται με την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, που συνεπάγεται αύξηση των εκπομπών καυσαερίων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, καθώς και την αύξηση των βιομηχανικών εκπομπών στην ατμόσφαιρα που προκαλείται από την αύξηση της παραγωγής. Το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη σκόνη, τα λεπτά διασκορπισμένα αερολύματα, αλλά και από τη μοριακή (αέρια) ρύπανση.

Παραδείγματα περιεχομένου ρύπων στον εξωτερικό αέρα

Φίλτρα εξαερισμού: τύποι, χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα κάθε είδους + πώς να επιλέξετε το καλύτερο

Τα φίλτρα εξαερισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε συστήματος καθαρισμού ή κλιματισμού αέρα. Και η ίδια η διήθηση θεωρείται η κύρια διαδικασία επεξεργασίας των εισερχόμενων αέριων μαζών.

Τα αναφερόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα φίλτρα που αγοράζονται έχουν επαρκείς καταναλωτικές και προστατευτικές ιδιότητες στην επιλογή τους πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να έχουν προηγουμένως επαρκή γνώση.

Γιατί είναι σημαντικά τα φίλτρα αέρα;

Εάν ένα άτομο έχει εγκαταστήσει στο σπίτι, στο γραφείο του, στο εργοστάσιο, το σύστημα εξαερισμού σημαίνει αναμονή για εισροή φρέσκου, καθαρού αέρα και αυτό είναι αδύνατο χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα φιλτραρίσματος. Επομένως, ελλείψει υψηλής ποιότητας καθαρισμού των αέριων μαζών, χάθηκε η έννοια της εγκατάστασης ακριβού εξοπλισμού.

Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δεν κρίνεται αναγκαία σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει ακόμα να γίνουν για την προστασία των μηχανικών μερών του συστήματος - το μέρος των σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων μικρά θραύσματα από κλαδιά, τα έντομα, που έθεσε τον άνεμο κόκκους άμμου και σκόνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά και θραύση όχι φθηνό εξοπλισμό. Και η επισκευή θα είναι πιο ακριβή από ένα πακέτο φίλτρων ποιότητας.

Επιπλέον, η συντήρηση θα κοστίσει μια τάξη μεγέθους περισσότερο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ρυθμίσετε τακτικά το σύστημα. Και επειδή αυτή η λειτουργία μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς, κάθε τέτοια προσαρμογή θα είναι δαπανηρή.

Και αυτό δεν είναι όλος ο κατάλογος πρόσθετων εργασιών που πρέπει να γίνουν χωρίς την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος φιλτραρίσματος.

Υπάρχουσες ποικιλίες καθαριστικών

Η κατανομή σε είδη θεωρείται ότι υπόκειται, αν και καλύπτει όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά των φίλτρων. Είναι απαραίτητο οι καταναλωτές, οι παραγωγοί, οι πωλητές να προσανατολίζονται καλύτερα στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, στην ποικιλία των υλικών.

Οι συσκευές φιλτραρίσματος χωρίζονται σε είδη με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • για την εποικοδομητική εκτέλεση.
 • σκοπό, αποτελεσματικότητα ·
 • αρχή της λειτουργίας.

Όλα τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των φίλτρων αέρα είναι τυποποιημένα, έτσι διακρίνονται διάφοροι τύποι. Στο ίδιο μπορούν να ανήκουν προϊόντα διαφορετικής απόδοσης.

Η ταξινόμηση των καθαριστικών βοηθά στην εύκολη επιλογή των μοντέλων με τα επιθυμητά σχέδια. Για παράδειγμα, τα φίλτρα τσέπης που χρησιμοποιούνται για τον εξαερισμό διαφόρων δωματίων είναι χονδρό και εξαιρετικά αποδοτικά.

Τύποι προϊόντων φιλτραρίσματος σύμφωνα με τον τύπο σχεδιασμού:

 • τσέπη?
 • κασέτα;
 • πάνελ?
 • φίλτρα.

Τα φίλτρα τσέπης χαρακτηρίζονται από χαμηλή αντίσταση, αντοχή, ασφάλεια, υψηλή χωρητικότητα σκόνης. Διακρίνονται από την απλότητα του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της διάθεσης και επίσης έχουν υψηλή πυρασφάλεια.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τομείς (στη βιομηχανία, στα νοσοκομεία, στις κατοικίες). Ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιούνται ισχυρές συνθετικές ίνες. Είναι διασταυρούμενες, συγκολλημένες κατασκευές, παρόμοιες με τις τσέπες, οι οποίες συνδέονται με ένα άκαμπτο πλαίσιο.

Φίλτρα κασέτας - χρησιμοποιούνται σε διάφορες σφαίρες (στη βιομηχανία, στη δημόσια τροφοδοσία, στα φαρμακευτικά προϊόντα, στην καθημερινή ζωή), διακρίνονται από την αντοχή και την αντοχή τους. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν χαμηλή αρχική αντίσταση, μεγάλη χωρητικότητα σκόνης.

Ο άκαμπτος σχεδιασμός σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε φορτίο. Το φίλτρο είναι κατασκευασμένο από σύγχρονες ίνες πολυεστέρα.

Τα φίλτρα πίνακα είναι προϊόντα για τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά φίλτρων διάφορες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλικών ματιών, αφρού πολυουρεθάνης, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως οι σύγχρονες ίνες πολυεστέρα.

Τέτοιες προσαρμογές μπορούν να είναι μέρος διαφόρων συστημάτων για τον καθαρισμό του αέρα στο χώρο εργασίας, στο σπίτι. Διαφορετική πρακτικότητα, υψηλή απόδοση, εντυπωσιακή ικανότητα συγκράτησης σκόνης.

Οι σωλήνες φίλτρων είναι τα πιο παραγωγικά φίλτρα, γι 'αυτό και χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων χημικών εργοστασίων, εργοστασίων καπνού, θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοια προϊόντα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη σύλληψη διαφόρων αερίων, για παράδειγμα, στην παραγωγή αλουμινίου.

Τα μανίκια είναι τα πιο κοινά στοιχεία φίλτρου στην παραγωγή, επιπλέον, η χρήση τους θεωρείται παραδοσιακά ως η πιο οικονομικά δικαιολογημένη. Και όλα αυτά επειδή αυτά τα φίλτρα είναι σε θέση να εκτελούν υψηλής ποιότητας καθαρισμό από μια ποικιλία αερίων, σκόνης. Και επίσης μπορούν να αλλάξουν χωρίς διακοπή της τεχνολογικής διαδικασίας.

Επιπλέον, τα μανίκια είναι ανθεκτικά, δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις συνθήκες λειτουργίας - μπορούν να λειτουργήσουν σε εντυπωσιακούς 280 ° C και σε σημαντικό παγετό.

Το υλικό φιλτραρίσματος στην περίπτωση αυτή είναι σύγχρονες ίνες πολυεστέρα, οι οποίες συχνά καλύπτονται με επιπλέον στρώματα, για παράδειγμα μεμβράνες για τη βελτίωση της ποιότητας της επεξεργασίας του αέρα.

Ταξινόμηση δημοφιλών τύπων φίλτρων

Για τον ποιοτικό καθαρισμό χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι φίλτρων αέρα για συστήματα εξαερισμού. Στους δυνητικούς καταναλωτές κατανοούν εύκολα τις δυνατότητές τους, τα προϊόντα αυτά διαιρούνται με την αποτελεσματικότητα και τον σκοπό. Η κατανομή σε διαφορετικές ομάδες τυποποιείται από το κράτος.

Ομάδες καθαριστικών με αποτελεσματικότητα και σκοπό

Η σφαίρα των συσκευών για διήθηση ρυθμίζεται από τα εγχώρια GOSTs (ENERGY 1822-1-2010 και νεότερα EN 779-2014). Εάν ο αγοραστής επιλέξει ένα ξένο προϊόν, δεν θα αισθανθεί καμία διαφορά στην ταξινόμηση (ο κόσμος έχει υιοθετήσει τα ίδια πρότυπα).

Έτσι, τα φίλτρα είναι:

 1. Γενικός σκοπός - το είδος αυτό είναι πιο απαιτητικό.
 2. Ειδικοί στόχοι - χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου η καθαρότητα του αέρα σε οποιαδήποτε παραγωγή, στο εργαστήριο ή στο σπίτι, αυξάνει τις απαιτήσεις.

Με τη σειρά τους, τα είδη που απαριθμούνται χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες δείχνουν με ακρίβεια τις δυνατότητές τους. Η ταξινόμηση δείχνει ποιο μέρος της μόλυνσης καθυστερεί.

Για να ελέγχεται η συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις, χρησιμοποιούνται συσκευές που υπολογίζουν τη συγκέντρωση μάζας σωματιδίων τρίτων πριν και μετά τον καθαρισμό.

Τα φίλτρα γενικής χρήσης χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • G-class - εκτελούν τραχύ καθαρισμό, χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία πιο ακριβή μέρη, τον ίδιο τον εξοπλισμό εξαερισμού?
 • Κατηγορία M - αναφέρονται σε φίλτρα μεσαίου καθαρισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο σύστημα όσο και εκτός αυτού.
 • F-class - εδώ πιστώνονται προϊόντα που μπορούν να εκτελέσουν λεπτό καθαρισμό.

Οι αναφερόμενες συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν σε όλα τα συστήματα εξαερισμού. Αυτά είναι μόνο η συγκράτηση της σκόνης, η οποία θα είναι αρκετή σε αρκετές περιπτώσεις.

Εάν απαιτείται πιο αποτελεσματική διήθηση, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ως μέρος του συστήματος. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα φθηνά φίλτρα γενικής χρήσης προστατεύονται από τις επιπτώσεις μεγάλων λειαντικών σωματιδίων, τα σκουπίδια είναι ακριβά καθαριστικά υψηλής καθαρότητας.

Τα φίλτρα αέρα ειδικών χρήσεων για συστήματα εξαερισμού χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 1. E και H-κλάσεις - αυτό περιλαμβάνει όλες τις συσκευές που έχουν υψηλή απόδοση?
 2. U-class - τα προϊόντα έχουν εξαιρετικά υψηλή απόδοση.

Αυτές οι δομές φίλτρων είναι σε θέση να επιλύσουν μια σειρά από ειδικές εργασίες, για παράδειγμα, για να πιάσουν μυρωδιές, λίπη. Είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι για τα μοντέλα γενικής χρήσης. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου αυτό απαιτεί μια τεχνολογική διαδικασία σε οποιαδήποτε παραγωγή, στο εργαστήριο.

Και επίσης χρησιμοποιείται ενεργά σε οικιακές συνθήκες, για παράδειγμα, να βοηθήσει άτομα με εξασθενημένη ασυλία, ή που πάσχουν από αλλεργίες, για να αποφευχθούν πολλές δυσκολίες.

Για την ακριβέστερη ταξινόμηση, χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα ψηφιακά, για παράδειγμα, G1, H9, U17, ταυτόχρονα με τα γράμματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή που υποδεικνύεται από το γράμμα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το προϊόν.

Υπάρχουν συνολικά 17 ψηφιακές τάξεις, όλες οι οποίες αναφέρονται σε GOST προφίλ. Για παράδειγμα, τα πιο σκληρά από τα τυποποιημένα φίλτρα G1 πρέπει να συγκρατούν το 50-65% της συνθετικής σκόνης και το G4 να μην είναι λιγότερο από το 90% των ίδιων σωματιδίων.

Τα πιο ακριβή προϊόντα, όπως το U17, απαιτούνται για να καταγράψουν 99,999995% των ρύπων. Μπορείτε να εξοικειωθείτε με τους δείκτες αποτελεσματικότητας καθαρισμού για γενικές πληροφορίες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η τεχνική τεκμηρίωση, τα διαβατήρια περιέχουν αλφαριθμητικές τάξεις.

Τύποι φίλτρων σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας

Δεδομένου ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι διαφόρων τύπων, είναι λογικό να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι καθαριστών για τον καθαρισμό τους. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αυτό που κάνουν, συνδυάζοντας στο σύστημα φίλτρων προϊόντα που έχουν διαφορετική αρχή λειτουργίας, γεγονός που καθιστά δυνατή την επιτυχή σύλληψη σωματιδίων ρύπων.

Και επίσης, αυτή η διαδικασία επιτρέπει να γίνει ο καθαρισμός οικονομικότερος. Ο λόγος έγκειται στο σχεδιασμό του συστήματος - ο ισχυρότερος αντίκτυπος είναι σε ισχυρές και φθηνές συσκευές, προεγκατεστημένες.

Τύποι φίλτρων σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας:

Μηχανικά φίλτρα - σχεδιασμένα για τον καθαρισμό του αέρα τροφοδοσίας από αρκετά μεγάλα σωματίδια, τα οποία περιλαμβάνουν τη σκόνη, τη γούνα των ζώων, τα έντομα κλπ. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν βρωμιά μεγέθους 5-10 μικρών.

Η ιδιαιτερότητα των σωματιδίων αυτών των μεγεθών είναι ότι είναι λίγα, αλλά επιταχύνουν σημαντικά τη φθορά του εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού.

Επίσης, τα αποτελεσματικότερα και ακριβότερα προϊόντα καθαρισμού ακριβείας επιδεινώνονται γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε διαταραχές στις τεχνολογικές διαδικασίες, επιδείνωση του μικροκλίματος στο γραφείο, στο σπίτι.

Για να αποφευχθούν αυτές οι καταστρεπτικές διεργασίες, εγκαθίστανται μηχανικά φίλτρα σε οποιοδήποτε σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού και πραγματοποιείται προκαταρκτική καθυστέρηση της σκόνης και άλλων σωματιδίων. Συνήθως τέτοια προϊόντα είναι κατασκευασμένα από ινώδη συνθετικά υλικά που έχουν δομή πλέγματος.

Για να δώσουν δύναμη, συχνά χρησιμοποιούνται σύγχρονα συγκολλητικά. Σε πολλές περιπτώσεις, το χρησιμοποιούμενο προϊόν είναι ανακυκλώσιμο, αλλά υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να καθαριστούν με πλύση ή πίεση αέρα που τροφοδοτείται υπό πίεση. Αυτό το καθιστά επαναχρησιμοποιήσιμο, το οποίο είναι ευεργετικό και πρακτικό.

Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε παραγωγή και ακόμη και στο σπίτι. Το μειονέκτημα είναι ότι το ίδιο το μηχανικό φίλτρο δεν είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα.

Τα λιπαρά καθαριστικά, το κύριο στοιχείο του σχεδιασμού είναι ένα στοιχείο φίλτρου. Συνήθως συνδυάζεται και αποτελείται από ισχυρές συνθετικές ίνες, μεταλλικά δίκτυα. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό είναι η χρήση των ορυκτελαίων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού, η οποία επιτυγχάνεται με την προσκόλληση ακαθαρσιών σε αυτό.

Τα προϊόντα πετρελαίου χρησιμοποιούνται ως προδιατεταγμένα φίλτρα για την παγίδευση μεγάλων σωματιδίων, πράγμα που περιορίζει τη λειτουργικότητά τους.

Τα μοντέλα άνθρακα λειτουργούν λόγω προσρόφησης - αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο οι πόροι μιας ουσίας απορροφούν το άλλο. Τα προϊόντα αυτά αφαιρούν αποτελεσματικά τα αέρια, τις οσμές.

Το φίλτρο ξυλάνθρακα που χρησιμοποιείται για εξαερισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μαζί με πρόσθετη παγίδα για λεπτά σωματίδια σκόνης και γράσου που είναι εγκατεστημένα μπροστά του. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι κόκκοι μεγαλύτερου μεγέθους φράζουν τους πόρους του άνθρακα και καθιστούν την διαδικασία προσρόφησης αναποτελεσματική.

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι ένας επαρκής βαθμός καθαρισμού με μέτριο κόστος. Χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, στην ιατρική, στη φαρμακευτική, στις μικρές βιομηχανίες. Ένα μειονέκτημα τέτοιων προϊόντων είναι η ανάγκη τακτικής αντικατάστασης.

Φίλτρα σφουγγαριού - καθαρίστε τον αέρα με αρκετά λεπτή σκόνη, άλλα στερεά στοιχεία. Το όνομα προέρχεται από υλικά φιλτραρίσματος (σπογγώδες ελαστικό, αφρό πολυουρεθάνης), τα οποία για ειδικούς σκοπούς επεξεργάζονται προκαταρκτικά για την αύξηση της επιφάνειας των πόρων.

Χρησιμοποιούνται πολλές φορές, επειδή μπορούν να πλυθούν. Εφαρμόζονται σε μια ζωή, στην παρασκευή, φάρμακο. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτοί οι συλλέκτες είναι κατάλληλοι μόνο για την αφαίρεση σκόνης από τον αέρα, αν και το κάνουν ποιοτικά.

Τα φίλτρα HEPA είναι σχεδιασμένα για υψηλής απόδοσης συλλογή λεπτών σωματιδίων σκόνης. Συχνά αποτελούν το κύριο συστατικό, παρόλο που είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν με προ-εγκατεστημένα φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα από μεγάλες βρωμιές. Η επιφάνεια αυτών των προϊόντων καλύπτεται με χημικά διαλύματα για την αναστολή διαφόρων τύπων βακτηρίων.

Χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για την ποιότητα του αέρα. Δεδομένου ότι εξαλείφουν με επιτυχία τα αλλεργιογόνα (σπόρια, γύρη, μαλλί, σκόνη σπιτιού, άλλα), χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ζωή. Κάνετε καθαριστικά από ειδικό χαρτί ή συνθετικές ίνες.

Εάν απαιτείται μέγιστη αποτελεσματικότητα καθαρισμού, θα πρέπει να επιλεγούν φίλτρα ULPA που έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας με την HEPA, αλλά είναι ικανά να συλλαμβάνουν κάπως περισσότερη σκόνη. Όλα τα προϊόντα υψηλής απόδοσης είναι αρκετά ακριβά, επιπλέον, έχουν εύθραυστη σχεδίαση.

Καινοτομίες στα συστήματα εξαερισμού

Εκτός από τους καθαριστές που αναφέρονται παραπάνω, χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο νέες μέθοδοι υψηλής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν φωτοκαταλυτικά φίλτρα για συστήματα εξαερισμού, αλλά γρήγορα γίνονται σε ζήτηση.

Ο λόγος για την αυξανόμενη δημοτικότητα έγκειται στην ικανότητα αντιμετώπισης εξίσου αποτελεσματικά με διάφορους ιούς, βακτήρια, τοξίνες που αποσυντίθενται σε ασφαλή προϊόντα, όπως για παράδειγμα το νερό. Ο καθαρισμός εκτελείται υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε ένα φωτοκαταλυτικό θάλαμο.

Θα έπαψε να είναι μια σπανιότητα και ηλεκτροστατικά φίλτρα που χρησιμοποιούν ιονισμού και την επιρροή των ηλεκτρικών δυνάμεων μπορεί να αφαιρεθεί από τον αέρα εξαγωγής τα μικρότερα σωματίδια της μόλυνσης.

Πώς να επιλέξετε ένα καθαριστικό αέρα

Ο ίδιος ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή αντοχής σε πιθανές μηχανικές καταπονήσεις που θα υποστεί κατά τη χρήση. Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται σαφές εάν τα φίλτρα θα δημιουργήσουν συνθήκες για αποτελεσματική λειτουργία. Αυτό πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας και μετά από σημαντικές εποικοδομητικές αλλαγές.

Όλα τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να εκπέμπουν ίνες, σκόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ανθρώπους, στον εξοπλισμό. Δηλαδή, κάθε καθαριστής πρέπει να είναι ασφαλής.

Μια σημαντική ποιότητα είναι η στεγανότητα, η οποία εξαλείφει τη διείσδυση μολυσμένου αέρα μεταξύ του σώματος του προϊόντος και του πλαισίου προσγείωσής του. Τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά πρέπει να πληρούν τα πρότυπα για την κατηγορία τους.

Κάθε φίλτρο πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή αποδοτικότητας, συμμόρφωση με άλλα χαρακτηριστικά, η οποία αναγκαστικά αναγράφεται στο διαβατήριο προϊόντος ή σε ξεχωριστή πράξη.

Για να σχηματιστεί ένα πολύπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος και αρχικά να επιλεγούν μεμονωμένα συστατικά στη σύνθεσή του θα πρέπει να κατασκευαστές, οι οργανισμοί εγκατάστασης, δεδομένου ότι ένας ξένος δεν μπορεί να λάβει υπόψη όλες τις σημαντικές αποχρώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε χαμηλή αποδοτικότητα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό ενός δημοφιλούς φίλτρου τσέπης θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι είναι αυτά τα προϊόντα:

Η ανασκόπηση του φίλτρου άνθρακα θα δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του:

Τα φίλτρα είναι σε θέση να απομακρύνουν τυχόν ρύπους από τον αέρα, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να επιλέγονται προϊόντα που να λαμβάνουν υπόψη τα αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά. Και είναι επίσης απαραίτητο να θυμόμαστε ότι συχνά μόνο συστήματα φιλτραρίσματος που δημιουργούνται με τη χρήση διαφόρων τύπων καθαριστών μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εργασίες. Για την επιλογή τους πρέπει να έχετε συγκεκριμένες δεξιότητες, γνώσεις ή να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς που θα εκτελούν το έργο τους επαγγελματικά.

Σχετικά με τα φίλτρα αέρα για συστήματα εξαερισμού

Τα φίλτρα αέρα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία των συστημάτων εξαερισμού. Αρχικά, ήταν απαραίτητες για την προστασία τόσο του ίδιου του συστήματος εξαερισμού όσο και των χώρων από την είσοδο σε αυτά σκόνης, εντόμων, κάτω και άλλων μικρών σωματιδίων που βρίσκονται συνεχώς στον αέρα.

Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, η διήθηση του φρέσκου αέρα είναι μία από τις σημαντικότερες διεργασίες επεξεργασίας του αέρα, και τα φίλτρα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία του συστήματος εξαερισμού, η ανάπτυξη του οποίου δίνεται μεγάλη προσοχή.

Οι λειτουργίες και οι ιδιότητες των φίλτρων για τον καθαρισμό του αέρα εισόδου είναι σημαντική για τους χρήστες του συστήματος αερισμού, οι οποίες χρειάζονται ένα καθαρό, φρέσκο ​​αέρα, και για να προστατεύσει τον εαυτό του εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού και το εσωτερικό από τη σκόνη και τα συντρίμμια.

Οι καταναλωτικές ιδιότητες για τους χρήστες, αφενός, και οι προστατευτικές λειτουργίες των φίλτρων για την προστασία του εξοπλισμού, αφετέρου, οδήγησαν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των διεργασιών διήθησης αέρα ως τεχνική κατεύθυνση για την ανάπτυξη φίλτρων στα συστήματα εξαερισμού.

Για παράδειγμα, επί του παρόντος, διάφορα φίλτρα ειδικού σκοπού με πρωτότυπες ιδιότητες των καταναλωτών, που προστατεύουν από οσμές, λίπη και ακόμη και βακτηρίδια, έχουν χρησιμοποιηθεί σε συστήματα εξαερισμού.

Ο εξαερισμός ανάπτυξη αυξάνει επίσης τις απαιτήσεις για την προστασία του εξοπλισμού που περιλαμβάνονται στο σύστημα εξαερισμού, ως μέρος των στοιχείων αερισμού περιλαμβάνονται, για τις οποίες η ποιότητα του αέρα και η καθαριότητα είναι εγγύηση uptime τους. Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι υψηλές ανακτητών, λεπτού πλέγματος δομή είναι πολύ ευαίσθητη στην καθαρότητα του διέρχεται μέσω αυτών τον αέρα, έτσι ώστε τα φίλτρα του αέρα είναι συχνά εγκαθίστανται όχι μόνο σχετικά με την εισροή, αλλά επίσης από την εξάτμιση από τις εγκαταστάσεις (στην εξάτμιση recuperator, μεταβιβάσεις αέρα εξαγωγής θερμότητα στην τροφοδοσία, έτσι ώστε να προστατεύει τον εναλλάκτη θερμότητας τόσο ο ανεφοδιασμός όσο και ο εξαγόμενος αέρας φιλτράρονται).

Ταξινόμηση φίλτρων

Όλα τα φίλτρα ταξινομούνται ανάλογα με το σκοπό και την αποτελεσματικότητά τους (σύμφωνα με το GOST R 51251-99), που καθορίζει την κατηγορία φιλτραρίσματος τους:

 • έτσι υπάρχουν φίλτρα γενικού σκοπού, τα οποία χωρίζονται σε:
  • χοντρά φίλτρα (διήθηση κατηγορίας G)
  • και φίλτρα λεπτού φίλτρου (διήθηση κλάσης F),
 • και φίλτρα ειδικού σκοπού, τα οποία χωρίζονται σε:
  • φίλτρα υψηλής απόδοσης (διήθηση κλάσης Η)
  • και φίλτρα υπερυψηλής απόδοσης (διήθηση κατηγορίας U).

Τα φίλτρα γενικής χρήσης χρησιμοποιούνται σε σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα αερισμού και κλιματισμού.

Χρησιμοποιούνται φίλτρα υψηλής και εξαιρετικά υψηλής απόδοσης όπου υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις καθαρότητας αέρα.

Η τάξη διήθησης προσδιορίζεται από τη διαφορά στη συγκέντρωση μάζας των σωματιδίων πριν και μετά το φίλτρο, δηλαδή αυτή η παράμετρος καθορίζει ποιο μέρος των σωματιδίων διατηρείται από το φίλτρο.

Κατηγορίες φίλτρων: αλφαβητικές και αριθμητικές τιμές

Επιπλέον, σε κάθε κλάση χρησιμοποιείται όχι μόνο αλφαβητική, αλλά και μια ψηφιακή τιμή, για παράδειγμα, G1, F7, H10, U17. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η ψηφιακή τιμή, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το φίλτρο. Για παράδειγμα, ένα φίλτρο κατηγορίας F7, καθυστερεί μέχρι και 90% της ατμοσφαιρικής σκόνης, το U17 - περίπου 99%.

! Πελάτης για μια σημείωση
Ο εξοπλισμός αερισμού που παρέχεται από την εταιρεία "TRIA Complex of engineering systems" περιλαμβάνει, κατά κανόνα, φίλτρα αέρα κατηγορίας όχι κατώτερης από F5.

Απαιτήσεις φίλτρου

Η τοποθέτηση του φίλτρου αέρα, με τη μία πλευρά, πρέπει να διασφαλίζει την ακεραιότητα της δομής, αλλά από την άλλη πλευρά το φίλτρο είναι ένα αντικαταστάσιμο στοιχείο του συστήματος εξαερισμού. Αυτά τα χαρακτηριστικά και καθορίζουν κάποιες σημαντικές απαιτήσεις γι 'αυτό.

Βολική εγκατάσταση, δυνατότητα αντικατάστασης, αξιόπιστη στεγανοποίηση

Έτσι, για παράδειγμα, ο σχεδιασμός του φίλτρου πρέπει να παρέχει ευκολία στην εγκατάσταση, καθώς και τη δυνατότητα αντικατάστασής του. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός των φίλτρων θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιόπιστη σφράγιση, να αποκλείει την πιθανότητα ρήξεων υλικού φιλτραρίσματος και διαρροών αέρα μεταξύ του σώματος του φίλτρου και των πλαισίων στήριξης.

Αντοχή και σταθερή αεροδυναμική αντίσταση

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του φίλτρου πρέπει να αντέχει τις μηχανικές καταπονήσεις που δημιουργούνται από τις ροές του αέρα κατά τη λειτουργία του. Δεδομένου ότι ένας από τους σημαντικούς παραμέτρους του φίλτρου είναι αεροδυναμική αντίσταση, η οποία είναι σημαντική όχι μόνο αρχική αντοχή σε πίεση του φίλτρου, αλλά ένα που θα εμφανιστεί σε μόλυνση της.

Κατά συνέπεια, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του φίλτρου, οι υψηλότερες απαιτήσεις, δεδομένου ότι σε περίπτωση βλάβης του ενός στοιχείου φίλτρου διαταράσσεται ολόκληρο το σύστημα φιλτραρίσματος, και ως αποτέλεσμα, πιθανή αποτυχία των άλλων συστατικών του συστήματος εξαερισμού.

Αυτή η περίσταση είναι σημαντική για την κατανόηση και πάντα να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή μεταξύ των φίλτρων που παράγονται σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις υπό την επίβλεψη ειδικών και εκτελούνται με τη μέθοδο χειροτεχνίας.

Η εταιρεία "TRIA Complex of engineering systems" δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην αξιοπιστία των υλικών φιλτραρίσματος και στο σχεδιασμό των φίλτρων, επιλέγοντας αξιόπιστους και αξιόπιστους κατασκευαστές φίλτρων αέρα. Για παράδειγμα, για συστήματα εξαερισμού Swegon GOLD προσφέρονται φίλτρα από κορυφαίους κατασκευαστές στον κόσμο ή φίλτρα μακράς διάρκειας από ρώσους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων φίλτρα, η παραγωγή των οποίων βασίζεται στις τεχνικές μας προδιαγραφές και υπό τον έλεγχό μας.

Φιλτράρισμα μέσων για φίλτρα

Το κύριο στοιχείο του φίλτρου είναι ένα στοιχείο φίλτρου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ειδικά υλικά που μπορούν να αντέξουν τις συνήθεις ατμοσφαιρικές συνθήκες και τα υψηλά αεροδυναμικά φορτία.

Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες διαφόρων φίλτρων για φίλτρα λεπτού αέρα (φίλτρο κλάσης F).

ENVIRCO

Τάξη καθαρότητας φίλτρου, πρότυπα καθαριότητας φίλτρου, πρότυπο DIN 24 185, πρότυπο EN 779, πρότυπο EUROVENT.


Πίνακας ταξινόμησης των φίλτρων αέρα

Τα φίλτρα αέρα χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της καθορισμένης καθαρότητας αέρα, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις.
Από την άποψη αυτή, διαιρούνται, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της δράσης - την ικανότητα φιλτραρίσματος, σε 3 κατηγορίες:

- χονδρό καθαρισμό (παγιδεύονται σωματίδια μεγαλύτερα των 10 μm).
- λεπτό καθάρισμα (διάμετρος παγιδευμένων σωματιδίων άνω του 1 μm) ·
- "Απόλυτα" φίλτρα υψηλής καθαρότητας.