Ψήφισμα του Αρχηγού κράτους Υγειονομικής Γιατρός της Ρωσικής Ομοσπονδίας από 29.12.2010 Ν 189 (εκδ. Της 25.12.2013) «Περί έγκρισης του 2.4.2.2821-10 SanPiN» υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τις συνθήκες και την οργάνωση της εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα "

μέσω του εξαερισμού των τάξεων ως συνάρτηση του

από την εξωτερική θερμοκρασία του αέρα

Εξωτερική θερμοκρασία, ° C

Διάρκεια αερισμού του δωματίου, ελάχιστο.

σε μικρές αλλαγές

σε μεγάλες αλλαγές και μεταξύ βάρδιων

6.7. Μαθήματα φυσικής κουλτούρας και μαθήματα αθλητισμού θα πρέπει να διεξάγονται σε καλά αεριζόμενα γυμναστήρια.

Είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα ή δύο παράθυρα στην προς τα πίσω πλευρά σε εξωτερική θερμοκρασία άνω των + 5 ° C και ταχύτητα ανέμου που δεν υπερβαίνει τα 2 m / s κατά τη διάρκεια της τάξης στην αίθουσα. Σε χαμηλότερη θερμοκρασία και ταχύτερη κίνηση αέρα, οι τάξεις στην αίθουσα διεξάγονται με ένα ή τρία καθίσματα ανοιχτά. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη από -10 ° C και η ταχύτητα του αέρα υπερβαίνει τα 7 m / s, ο αερισμός μέσω της αίθουσας διεξάγεται απουσία φοιτητών 1 - 1.5 λεπτά. σε μεγάλες αλλαγές και μεταξύ βάρδιων - 5 - 10 λεπτά.

Όταν η θερμοκρασία του αέρα φτάσει τα 14 ° C, ο αερισμός στο γυμναστήριο θα πρέπει να διακόπτεται.

6.8. Τα παράθυρα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με πτυσσόμενα τραβέρσα με διατάξεις μοχλού ή γόμφους. Η περιοχή του τραβέρσας και οι ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται για τον αερισμό πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/50 της επιφάνειας δαπέδου στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι προβολείς και τα παράθυρα πρέπει να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή του έτους.

6.9. Κατά την αντικατάσταση των παραθύρων, η περιοχή υαλοπινάκων πρέπει να αποθηκευτεί ή να διευρυνθεί.

Το άνοιγμα των παραθύρων πρέπει να παρέχει έναν τρόπο αερισμού.

6.10. Οι υαλοπίνακες των παραθύρων πρέπει να είναι κατασκευασμένες από ένα μόνο υαλοπίνακα. Η αντικατάσταση του σπασμένου γυαλιού πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως.

6.11. Θα πρέπει να παρέχεται ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού για τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία, αίθουσες συναρμολόγησης, πισίνες, αίθουσες τέχνης, τραπεζαρία, ιατρείο, αίθουσα προβολών, των εγκαταστάσεων υγιεινής, εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και την αποθήκευση του καθαρισμού του εξοπλισμού, ξυλουργικές και κλειδαρά.

Ο μηχανικός εξαερισμός εγκαθίσταται στα εργαστήρια και τα ερμάρια της υπηρεσίας εργασίας, όπου εγκαθίστανται οι πλάκες.

6.12. Η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον αέρα στις εγκαταστάσεις γενικών εκπαιδευτικών οργανισμών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα υγειονομικά πρότυπα για τον ατμοσφαιρικό αέρα σε κατοικημένες περιοχές.

Συμμόρφωση με τον τρόπο αερισμού και υγρού καθαρισμού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Στη χειμερινή περίοδο του έτους, σε σχέση με την εποχική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις από ιούς, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της συμμόρφωσης με τις ρυθμιζόμενες παραμέτρους του μικροκλίματος (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, ταχύτητα αέρα) σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά και εφήβους (σχολεία, κήπους, ιδρύματα).

Ως αποτέλεσμα της ζωτικής δραστηριότητας των ανθρώπων, οι ουσίες που εκπέμπονται από το δέρμα, τα βρώμικα ρούχα, τα συντρίμμια τροφίμων εισέρχονται στον αέρα των εγκαταστάσεων. τη θερμοκρασία και την υγρασία της αύξησης του αέρα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται. Εάν υπάρχουν άρρωστα παιδιά στην τάξη, υπάρχουν ιούς και βακτήρια στον βήχα, φτάρνισμα στον αέρα.

Στον αέρα των κλειστών χώρων υπάρχει πάντα σκόνη, μαζί με τον αέρα, σωματίδια σκόνης εισέρχονται στην αναπνευστική οδό του παιδιού και μηχανικά ερεθίζουν την βλεννογόνο μεμβράνη, πιο τρυφερό από ό, τι στους ενήλικες.

Ο βαθμός ποιότητας του αέρα σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των παιδιών και τη διάρκεια της παραμονής τους στο δωμάτιο.

Στην ανταλλαγή θερμότητας ενός παιδιού με το περιβάλλον, η υγρασία και η ταχύτητα της κίνησης του αέρα είναι πολύ σημαντικές. Τόσο η υψηλή όσο και η χαμηλή υγρασία επηρεάζουν δυσμενώς το σώμα του παιδιού. Για να διατηρείτε τις βέλτιστες συνθήκες αέρα στις εγκαταστάσεις των παιδικών οργανώσεων, είναι σημαντικό να αφαιρείτε τακτικά τον αέρα εξαγωγής και να τον αντικαθιστάτε με εξωτερικό αέρα.

Όλοι οι χώροι πρέπει να είναι καθημερινά προβλήθηκε.

Οι εγκαταστάσεις κατάρτισης αερίζονται κατά τη διάρκεια της αλλαγής, και αναψυχής - κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Πριν από την έναρξη των τάξεων και μετά τη βαθμολόγησή τους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω του αερισμού των χώρων (εάν υπάρχουν 2 βάρδιες - μετά από κάθε βάρδια).

Ο αερισμός στην ομάδα διεξάγεται τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε 1,5 ώρες - απουσία παιδιών, και τελειώνει 30 λεπτά πριν προέλθουν από ένα περίπατο ή μια τάξη. Στα υπνοδωμάτια, μέσω του εξαερισμού πραγματοποιείται πριν από την τοποθέτηση των παιδιών.

Η διάρκεια του εξαερισμού καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες, την κατεύθυνση του ανέμου και την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα του συστήματος θέρμανσης. Κατά τον αερισμό, επιτρέπεται βραχυπρόθεσμη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο, αλλά όχι μεγαλύτερη από 2 ° C.

Μαθήματα φυσικής κουλτούρας και μαθήματα αθλημάτων θα πρέπει να διεξάγονται σε καλά αεριζόμενα δωμάτια.

Δεν επιτρέπεται Μέσω του εξαερισμού των χώρων με την παρουσία των παιδιών, που αερίζονται μέσω των χώρων τουαλέτας.

Με καλή θέρμανση, αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, σωστή οργάνωση του αερισμού των χώρων, οι ρυθμιστικές παράμετροι του μικροκλίματος δεν είναι δύσκολο να παρασχεθούν. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε εκπαιδευτικό οργανισμό σε ένα άνετο περιβάλλον θα είναι λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ασθενειών.

Ο υγρός καθαρισμός στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η πολλαπλότητα, η ποιότητα εκτέλεσης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του ARVI.

Όλοι οι χώροι του οργανισμού γενικής εκπαίδευσης υπόκεινται καθημερινό υγρό καθαρισμό με τη χρήση απορρυπαντικών.

Οι τουαλέτες, οι καντίνες, οι προθάλαμοι, η αναψυχή υπόκεινται σε υγρό καθαρισμό μετά από κάθε αλλαγή.

Ο καθαρισμός των εκπαιδευτικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων πραγματοποιείται μετά την αποφοίτηση, Ελλείψει φοιτητών, με ανοιχτά παράθυρα ή τραβέρσες.

Εάν ο οργανισμός γενικής εκπαίδευσης εργάζεται σε δύο βάρδιες, ο καθαρισμός πραγματοποιείται στο τέλος κάθε βάρδιας: πλύνετε τα δάπεδα, σκουπίστε τις θέσεις συσσώρευσης σκόνης (περβάζια παραθύρων, καλοριφέρ κ.λπ.)

Καθαρισμός χώρων οικοτροφείο στη συμπεριφορά της γενικής εκπαιδευτικής οργάνωσης όχι λιγότερο από 1 φορά την ημέρα.

Για τον καθαρισμό και την απολύμανση στο γενικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και στο οικοτροφείο στη χρήση του γενικού εκπαιδευτικού οργανισμού απορρυπαντικών και απολυμαντικών, εγκεκριμένων με τον τρόπο που έχουν καθιερωθεί για χρήση σε ιδρύματα παιδιών, ακολουθώντας τις οδηγίες για τη χρήση τους.

Οι λύσεις απολύμανσης για το πλύσιμο των δαπέδων προετοιμάζονται πριν από την άμεση χρήση τους στις αίθουσες τουαλέτας, εν απουσία φοιτητών.

Τα απολυμαντικά και τα απορρυπαντικά αποθηκεύονται στη συσκευασία του κατασκευαστή, σύμφωνα με τις οδηγίες και σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα στους εκπαιδευόμενους.

Τουλάχιστον μία φορά το μήνα σε όλα τα είδη των εγκαταστάσεων του γενικού εκπαιδευτικού οργανισμού και του οικοτροφείου στο γενικό εκπαιδευτικό ίδρυμα γενικός καθαρισμός.

Ο γενικός καθαρισμός του τεχνικού προσωπικού (χωρίς προσέλκυση του έργου των μαθητών) πραγματοποιείται με εγκεκριμένα καθαριστικά και απολυμαντικά.

Οι γρίλιες εξαερισμού καθαρίζονται από σκόνη κάθε μήνα.

Στις εγκαταστάσεις της κουζίνας

- πλύσιμο πατωμάτων, αφαίρεση σκόνης και αράχνης, τριβή των καλοριφέρ, περβάζια παραθύρων,

- πλύσιμο τοίχων με τη χρήση απορρυπαντικών, φωτιστικά, καθαρισμός των παραθύρων σκόνης και αιθάλης.

- γενικός καθαρισμός με επακόλουθη απολύμανση όλων των χώρων, του εξοπλισμού και του αποθέματος.

Όλες οι εγκαταστάσεις νηπιαγωγείο καθαριστεί υγρό χρησιμοποιώντας ένα απορρυπαντικό, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με ανοιχτά παράθυρα ή υπέρθυρα με την υποχρεωτική καθαρισμού των χώρων συσσωρεύσεις σκόνης (σοβατεπί και τα πατώματα να έχουν κάτω από τα έπιπλα, περβάζια, καλοριφέρ, κλπ) και συχνά μολυσμένες επιφάνειες ( πόμολα, γραφεία, διακόπτες, σκληρά έπιπλα, κ.λπ.).

Να κοιμάται - μετά από έναν ύπνο τη νύχτα και την ημέρα,

Ομάδα - μετά από κάθε γεύμα.

Αθλητική αίθουσα - 1 φορά την ημέρα και μετά από κάθε συνεδρία. Μετά από κάθε σύνοδο, αερίστε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ο αθλητικός εξοπλισμός σκουπίζεται καθημερινά με ένα υγρό πανί, χαλάκια - χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα σαπουνιού-σόδας. Τα χαλιά καθαρίζονται καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα.

Χαλιά κάθε μέρα σκουπίζεται και καθαρίζεται με υγρή βούρτσα ή χτυπάται σε καθορισμένες περιοχές της οικονομικής ζώνης και στη συνέχεια καθαρίζεται με υγρή βούρτσα.

Ο υγειονομικός και τεχνικός εξοπλισμός απολυμαίνεται καθημερινά, ανεξαρτήτως της επιδημιολογικής κατάστασης.

Γενικός καθαρισμός όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό μία φορά το μήνα με τη χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών.

Τα παράθυρα εξωτερικά και εσωτερικά καθαρίζονται καθώς είναι μολυσμένα, αλλά τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (την άνοιξη και το φθινόπωρο).

Κατά την εκτέλεση όλων των παραπάνω μέτρων, η πιθανότητα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης στα παιδιά μειώνεται σημαντικά.

VI. Απαιτήσεις για τον αέρα-θερμικό καθεστώς

6.1. Τα κτίρια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι εξοπλισμένα με συστήματα κεντρικής θέρμανσης και εξαερισμού που πρέπει να συμμορφώνονται με το σχεδιασμό και την κατασκευή των κατοικιών και δημοσίων κτιρίων και να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες παραμέτρους του μικροκλίματος και του περιβάλλοντος αέρα.

Η θέρμανση με ατμό στα ιδρύματα δεν χρησιμοποιείται.

Κατά την εγκατάσταση της περίφραξης του ψυγείου, τα χρησιμοποιούμενα υλικά πρέπει να είναι ακίνδυνα για την υγεία των παιδιών.

Οι φράχτες από μοριοσανίδες και άλλα πολυμερή υλικά δεν επιτρέπονται.

Μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές θέρμανσης ή θερμαντήρες με υπέρυθρη ακτινοβολία.

6.2. Η θερμοκρασία του αέρα σε εξάρτηση από τις κλιματικές συνθήκες στις τάξεις και τα γραφεία, ψυχολογική και λογοθεραπεία γραφεία, εργαστήρια, αίθουσα συναρμολόγησης, τραπεζαρία, αναψυχή, βιβλιοθήκη ντουλάπα λόμπι θα πρέπει να είναι 18 - 24 ° C? στο γυμναστήριο και στις αίθουσες για τομές, εργαστήρια - 17 - 20 ° C. υπνοδωμάτια, αίθουσες ψυχαγωγίας, εγκαταστάσεις προσχολικής και εσωτερικής σχολής - 20 - 24 ° C. ιατρικά δωμάτια, αίθουσες γυμναστικής - 20 - 22 ° C, ντους - 25 ° C.

Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, οι αίθουσες διδασκαλίας και οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να είναι εξοπλισμένες με θερμόμετρα οικιακής χρήσης

6.3. Κατά τη διάρκεια της εξωσχολικής εκπαίδευσης, σε περίπτωση απουσίας παιδιών στις εγκαταστάσεις γενικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, πρέπει να διατηρείται θερμοκρασία τουλάχιστον 15 ° C.

6.4. Στις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων γενικής εκπαίδευσης, η σχετική υγρασία του αέρα πρέπει να είναι 40-60%, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 0,1 m / sec.

6.5. Σε περίπτωση θέρμανσης σίδερου σε υπάρχοντα κτίρια γενικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κλίβανος είναι διατεταγμένος στο διάδρομο. Για να αποφευχθεί η μόλυνση του εσωτερικού αέρα με καμινάδες μονοξείδιο του άνθρακα δεν έχει κλείσει νωρίτερα πλήρη καύση και το αργότερο δύο ώρες πριν από την άφιξη των μαθητών.

Για νεόδμητα και ανακατασκευασμένα κτίρια γενικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν επιτρέπεται η θέρμανση με φούρνο.

6.6. Οι εγκαταστάσεις κατάρτισης αερίζονται κατά τη διάρκεια των αλλαγών και ψυχαγωγικές - κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Πριν από την έναρξη των τάξεων και μετά την αποφοίτησή τους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω του εξαερισμού των τάξεων. Η διάρκεια του διαπερατού αερισμού καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες, την κατεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης του ανέμου, την αποτελεσματικότητα του συστήματος θέρμανσης. Η συνιστώμενη διάρκεια του διαπερατού αερισμού φαίνεται στον Πίνακα 2.

Συνιστώμενη διάρκεια διέλευσης αίθουσας διδασκαλίας ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία

Απαιτήσεις για τον αέρα-θερμικό καθεστώς

Η θέρμανση, ο εξαερισμός, ο κλιματισμός στα γενικά σχολεία πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τις υγειονομικές απαιτήσεις για δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις.

2.5. Απαιτήσεις για τον αέρα-θερμικό καθεστώς

2.5.1. Θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις υγιεινής για τα δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις. Η τροφοδοσία θερμότητας των κτιρίων παρέχεται από CHPP, περιφερειακούς ή τοπικούς λέβητες. Η θέρμανση με ατμό δεν χρησιμοποιείται. Όπως θερμαντήρες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν θερμαντικά σώματα, τα σωληνοειδή στοιχεία θέρμανσης ενσωματωμένα στο σκυρόδεμα πάνελ και αφέθηκαν θερμαντικά σώματα με καλύμματα. Οι συσκευές θέρμανσης προστατεύονται με αφαιρούμενες ξύλινες γρίλιες, που βρίσκονται κάτω από τα ανοίγματα παραθύρων και διαθέτουν θερμοστάτες. Μη ρυθμίζετε την περιφράγιση των ξύλινων μοριοσανίδων και άλλων πολυμερών υλικών. Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των συσκευών θέρμανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 80 βαθμούς. Γ.

2.5.2. Κατά το σχεδιασμό των κτιρίων θέρμανσης αέρα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε συνδυασμό με τα συστήματα εξαερισμού θα πρέπει να παρέχει αυτόματο έλεγχο για τη διατήρηση στο δωμάτιο με τα επίπεδα θερμοκρασίας λειτουργίας του υπολογιζόμενου χρόνου και σχετική υγρασία 40-60%. Κατά τη διάρκεια του εξωσχολικού χρόνου, η θερμοκρασία στο δωμάτιο διατηρείται τουλάχιστον 15 βαθμούς. Γ.

Η θερμοκρασία του αέρα που διατηρείται στο σύστημα θέρμανσης αέρα κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς. Γ. Στις αίθουσες διδασκαλίας, δεν επιτρέπεται η ανακύκλωση του αέρα σε συστήματα θέρμανσης αέρα. θα πρέπει να παρέχονται χωριστές συστήματος εξαερισμού για το ακόλουθο Βελτίωση (ομάδες Βελτίωση) τάξεις και τις τάξεις (εν απουσία θέρμανσης αέρα), εργαστήρια, αίθουσες συναρμολόγησης, πισίνες, στοές, τραπεζαρία, κλινική, αίθουσα προβολών, εγκαταστάσεων υγιεινής, εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και την αποθήκευση καθαρισμού απογραφής.

Η ανταλλαγή αέρα σε κυλικεία υπολογίζεται με την απορρόφηση του πλεονάσματος θερμότητας, που κατανέμεται από τον τεχνολογικό εξοπλισμό της κουζίνας. Δεν επιτρέπεται η χρήση αεραγωγών αμιαντοτσιμέντου.

2.5.3. Η θέρμανση των κλιβάνων επιτρέπεται μόνο σε μονοκατοικίες μικρά αγροτικά συγκροτήματα (όχι περισσότερα από 50 άτομα). Ο φούρνος είναι διατεταγμένος στο διάδρομο. Μην τοποθετείτε σόμπες σιδήρου. Για να αποφευχθεί η μόλυνση του εσωτερικού αέρα με καμινάδες μονοξείδιο του άνθρακα δεν έχει κλείσει νωρίτερα πλήρη καύση και το αργότερο δύο ώρες πριν από την άφιξη των μαθητών.

2.5.4. Η περιοχή των καθρεπτών και των παραθύρων στις αίθουσες εκπαίδευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/50 της επιφάνειας του δαπέδου. Οι προβολείς και τα παράθυρα πρέπει να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή του έτους.

2.5.5. Οι εγκαταστάσεις κατάρτισης αερίζονται κατά τη διάρκεια των αλλαγών και ψυχαγωγικές - κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Πριν από την έναρξη των τάξεων και μετά την αποφοίτησή τους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω του εξαερισμού των τάξεων. Η διάρκεια του διαμέσου του εξαερισμού καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες σύμφωνα με τον Πίνακα 2. Στις ζεστές ημέρες, συνιστάται η διεξαγωγή τάξεων με ανοικτούς τραβέρσες και γόμφους.

Πότε πρέπει να αναπνέει εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας

Εάν μετά τη διενέργεια σας εργασίες ελέγχου στο περίπτερο: αίθουσα ψυχαγωγίας κρεμάσει φύλλα με έτοιμα otve Tami για τα θέματα που περιέχονται σε αυτό, θα δείτε μια μανιώδεις προσοχή kaksh μαθητές διαβάζουν σε αυτά σε σύγκριση? με τις απαντήσεις τους. [16]

Σημαντικές περιοχές διατίθενται σε βοηθητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις αναψυχής, βιβλιοθήκη με αποθήκη βιβλίων, αίθουσα συναρμολόγησης. [18]

Το σχολικό κτίριο φιλοξενεί επίσης εκπαιδευτικά εργαστήρια, αθλητικές και συναρμολόγησης, βιβλιοθήκη, αίθουσα ψυχαγωγίας (κατά προτίμηση ένα είδος αίθουσα), μια τραπεζαρία, ένα ιατρικό σταθμό, εγκαταστάσεις υγιεινής, διοικητικών και βοηθητικοί χώροι. [19]

Στους κύριους χώρους μελέτης, πρέπει να παρέχεται ή μέσω γωνιακού εξαερισμού, επιτρέπεται μέσω εξαερισμού μέσω χώρου αναψυχής ή διαδρόμου. [20]

Φωτισμός έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση πρέπει να παρέχονται στο λόμπι, τα δωμάτια, διάδρομοι, κλιμακοστάσια, ψυχαγωγικές, αθλητικές και τραπεζαρίες, αμφιθέατρο, εργαστήρια, αίθουσα προβολών ντύσιμο. Πρέπει να παρέχεται φωτισμός κινδύνου για περαιτέρω εργασία στο τηλεφωνικό κέντρο, θάλαμοι, μονάδες θέρμανσης, άντληση? ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί ο κανόνας φωτισμού 2 lux. [21]

Μεγάλη σημασία στη σύνθεση του σχολικού κτιρίου έχει μια λύση στο εσωτερικό της, την ανάπτυξη της μορφής και του χρώματος χώρο του λόμπι στις αίθουσες και ψυχαγωγικές κατηγορίες, χωρική σχέση με τη φύση, η κίνηση του φωτός είναι η βάση της εσωτερικής σύνθεσης. [23]

Οι βοηθητικές εγκαταστάσεις (προθάλαμος, ντουλάπα, αναψυχή, μπάνια) πρέπει να λαμβάνονται από τον υπολογισμό: είσοδος και ντουλάπα - 0 25 μ. Ανά φοιτητή. Ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις - 0 6 μ. Ανά μαθητή. μονάδες υγιεινής - μία τουαλέτα για 30 γυναίκες, μία τουαλέτα και ένα ουρητήριο για 40 άνδρες. ένα νιπτήρα για 60 άτομα. [24]

Κατά το σχεδιασμό τους, να λαμβάνουν υπόψη, αφενός, τη δυνατότητα ενός σειριακού θεατές μετατόπιση χωρίς τη διέλευση των ροών των ανθρώπων, ότι είναι απαραίτητο στους κινηματογράφους, και από την άλλη - μια μεγάλη αίθουσα ψυχαγωγίας (lobby) για τους επισκέπτες που απαιτείται στα θέατρα. [26]

Με μονόπλευρη διάταξη των δωματίων, ο διάδρομος έχει καλό φωτισμό με φυσικό φως, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, στα σχολεία όπου ο διάδρομος λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος αναψυχής. Το μειονέκτημα της μονόπλευρης διευθέτησης των χώρων είναι η αύξηση της βοηθητικής περιοχής στο κτίριο και η περίμετρος των εξωτερικών τοίχων, γεγονός που επιδεινώνει τα οικονομικά χαρακτηριστικά της χωροταξικής λύσης. [27]

Στα εργαστήρια για την επεξεργασία μετάλλων, ξύλου, όπου η εργασία σχετίζεται με αυξημένη ενεργειακή δαπάνη, η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 16 - 18 ° C, σε εργαστήρια χωρίς κινδύνους απομόνωσης με ακριβή όργανα μέτρησης - 20 C, σε ένα αθλητικό κέντρο και αίθουσες για υποομάδες εργασίας - 15-17 C, στο ντουλάπι στο γυμναστήριο - 19-23 C, στα γραφεία των γιατρών - 21-23 C, σε χώρους αναψυχής - 16-18 C, στη βιβλιοθήκη, μια συνδρομή δωμάτια, επεξεργασία χώρο και την απόκτηση των βιβλίων στη διοίκηση γραφεία, αίθουσες δημόσιων οργανισμών - 17 - 21 C, στα σαλόνια κοιτώνες - 18 - 20 C, σε τουαλέτες - 20 - 23 C, σε ένα λουτρό - δεν είναι χαμηλότερο από 25 ° C, στο λόμπι και ντουλάπα - 16 - 19 C. [28]

Συνένωση, τα τμήματα αποτελούν μπλοκ σχεδιασμένα για μαθητές νεότερης, μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Στην περίπτωση αυτή, οι εγκαταστάσεις αναψυχής, που προορίζονται για μια ηλικιακή ομάδα, δεν πρέπει να είναι αποδεκτές για τους μαθητές άλλων ομάδων. Τα τμήματα εκπαίδευσης για τις κατηγορίες I-IV πρέπει να είναι ξεχωριστά. [29]

Οι χώροι των σχολείων και των οικοτροφείων πρέπει να έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό. Ο φωτισμός από το δεύτερο φως των διαδρόμων, που δεν είναι χώροι αναψυχής, επιτρέπεται να πλυθεί, καθώς και για ντουλάπες σε αθλητικές αίθουσες. Μόνο τεχνητό φως μπορεί να έχει τη συναρμολόγηση αίθουσες, ντουλάπες, σεντόνια και ντους για καντίνες προσωπικού, διαδρόμους, εστιατόρια, καταστήματα και αποθήκευσης των αποθεμάτων, κέντρο εκπομπής και εκφωνητής, snarjadnye και ντους σε γυμναστήρια. Η κατεύθυνση της κύριας φωτεινής ροής στις αίθουσες διδασκαλίας θα πρέπει να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά των μαθητών. Πρόσθετες οπτική συσκευή επιτρέπεται στα δεξιά και πίσω ανοίγματα, με την κυρίαρχη αριστερό φως, και η συσκευή περαιτέρω φεγγίτη. [30]

Σχετικά με τις απαιτήσεις για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων των γενικών εκπαιδευτικών και προσχολικών οργανώσεων

Επί του παρόντος, σε σχέση με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γρίπης και ARVI στη Ρωσική Ομοσπονδία, δίνουμε προσοχή στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων γενικά και των προσχολικών οργανώσεων. Πρόκειται για μία από τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην πρόληψη οξειών ιικών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και της γρίπης.

Το Τμήμα Rospotrebnadzor (σύμφωνα με το θέμα) υπενθυμίζει ότι οι απαιτήσεις για το μικροκλίμα των χώρων γενικά και των προσχολικών οργανώσεων ρυθμίζονται από τις υγειονομικές pravilamiSanPiN 2.4.2.2821-10 «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τις συνθήκες και την οργάνωση της εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα», 2.4.1.3049-13 SanPiN «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τη συσκευή, το περιεχόμενο και την οργάνωση του τρόπου λειτουργίας της προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα.»

Σε γενικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα υγιεινά πρότυπα θερμοκρασίας αέρα είναι:

· 18 - 24 ° C - σε αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία, ψυχολογική και λεκτική θεραπεία γραφεία, εργαστήρια, αίθουσα συναρμολόγησης, τραπεζαρία, αναψυχή, βιβλιοθήκη ντουλάπα λόμπι?

· 17 - 20 ° C - στο γυμναστήριο και αίθουσες για τομές, σεμινάρια,

· 20 - 24 ° C - υπνοδωμάτιο, αίθουσες παιχνιδιών, χώρους προσχολικής εκπαίδευσης και οικοτροφείο ·

· 20 - 22 ° C - ιατρείο, αποδυτήρια της αθλητικής αίθουσας ·

· 19 - 21 ° C - μονάδες υγιεινής και εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής.

Οι εγκαταστάσεις κατάρτισης αερίζονται κατά τη διάρκεια των αλλαγών και ψυχαγωγικές - κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Πριν από την έναρξη των τάξεων και μετά την αποφοίτησή τους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω του εξαερισμού των τάξεων.

Η διάρκεια του διαπερατού αερισμού καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες, την κατεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης του ανέμου, την αποτελεσματικότητα του συστήματος θέρμανσης.

Στις βασικές εγκαταστάσεις του νηπιαγωγείου, τα υγιεινά πρότυπα για τη θερμοκρασία του αέρα είναι:

· 22 - 24 ° C - Υποδοχή, αναπαραγωγή κυττάρων ομάδων βρεφονηπιακών σωμάτων.

· 21 - 23 ° C - Υποδοχή, παίζοντας τα νεώτερα, μεσαία, ανώτερα κύτταρα ομάδας.

· 19 - 20 ° C - Υπνοδωμάτια όλων των κυττάρων ομάδας.

· 22 - 24 ° C - Ιατρικές εγκαταστάσεις.

· 25 - 26 ° C - Μπαλκόνι με ντους.

Όλοι οι χώροι της προσχολικής οργάνωσης πρέπει να αερίζονται καθημερινά.

Ο αερισμός πραγματοποιείται τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε 1,5 ώρα. Μέσω του αερισμού με την παρουσία παιδιών δεν πραγματοποιείται.

Δεν επιτρέπεται η αερισμός μέσω τουαλέτας.

Η διάρκεια του εξαερισμού εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, την κατεύθυνση του ανέμου, την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Ο αερισμός πραγματοποιείται απουσία παιδιών και τελειώνει 30 λεπτά πριν προέλθουν από μια βόλτα ή μαθήματα.

Στα υπνοδωμάτια, μέσω εξαερισμού πραγματοποιείται μέχρι ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι παραμέτρους του μικροκλίματος γενικά και οι προσχολικές οργανώσεις παρακολουθούνται με τη χρήση εργαστηριακών και μελετών οργάνων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα πρότυπα υγιεινής για τις παραμέτρους του μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις του Γραφείου για τα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εφαρμόζονται διοικητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δραστηριοτήτων.

Η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο των Rospotrebnadzor (για το θέμα).Σε αυτή τη στιγμή λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της γρίπης και του SARS στη Ρωσία να δώσουν προσοχή στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για το μικροκλίμα των χώρων εκπαίδευσης και προσχολικής ιδρύματα. Πρόκειται για μία από τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην πρόληψη οξειών ιικών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και της γρίπης.

Το Τμήμα Rospotrebnadzor (σύμφωνα με το θέμα) υπενθυμίζει ότι οι απαιτήσεις για το μικροκλίμα των χώρων γενικά και των προσχολικών οργανώσεων ρυθμίζονται από τις υγειονομικές pravilamiSanPiN 2.4.2.2821-10 «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τις συνθήκες και την οργάνωση της εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα», 2.4.1.3049-13 SanPiN «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τη συσκευή, το περιεχόμενο και την οργάνωση του τρόπου λειτουργίας της προσχολικής εκπαιδευτικά ιδρύματα.»

Σε γενικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα υγιεινά πρότυπα θερμοκρασίας αέρα είναι:

· 18 - 24 ° C - σε αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία, ψυχολογική και λεκτική θεραπεία γραφεία, εργαστήρια, αίθουσα συναρμολόγησης, τραπεζαρία, αναψυχή, βιβλιοθήκη ντουλάπα λόμπι?

· 17 - 20 ° C - στο γυμναστήριο και αίθουσες για τομές, σεμινάρια,

· 20 - 24 ° C - υπνοδωμάτιο, αίθουσες παιχνιδιών, χώρους προσχολικής εκπαίδευσης και οικοτροφείο ·

· 20 - 22 ° C - ιατρείο, αποδυτήρια της αθλητικής αίθουσας ·

· 19 - 21 ° C - μονάδες υγιεινής και εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής.

Οι εγκαταστάσεις κατάρτισης αερίζονται κατά τη διάρκεια των αλλαγών και ψυχαγωγικές - κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Πριν από την έναρξη των τάξεων και μετά την αποφοίτησή τους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω του εξαερισμού των τάξεων. Η διάρκεια του διαπερατού αερισμού καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες, την κατεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης του ανέμου, την αποτελεσματικότητα του συστήματος θέρμανσης.

Στις βασικές εγκαταστάσεις του νηπιαγωγείου, τα υγιεινά πρότυπα για τη θερμοκρασία του αέρα είναι:

· 22 - 24 ° C - Υποδοχή, αναπαραγωγή κυττάρων ομάδων βρεφονηπιακών σωμάτων.

· 21 - 23 ° C - Υποδοχή, παίζοντας τα νεώτερα, μεσαία, ανώτερα κύτταρα ομάδας.

· 19 - 20 ° C - Υπνοδωμάτια όλων των κυττάρων ομάδας.

· 22 - 24 ° C - Ιατρικές εγκαταστάσεις.

· 25 - 26 ° C - Μπαλκόνι με ντους.

Όλοι οι χώροι της προσχολικής οργάνωσης πρέπει να αερίζονται καθημερινά.

Ο αερισμός πραγματοποιείται τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε 1,5 ώρα. Μέσω του αερισμού με την παρουσία παιδιών δεν πραγματοποιείται. Δεν επιτρέπεται η αερισμός μέσω τουαλέτας.

Η διάρκεια του εξαερισμού εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, την κατεύθυνση του ανέμου, την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Ο αερισμός πραγματοποιείται απουσία παιδιών και τελειώνει 30 λεπτά πριν προέλθουν από μια βόλτα ή μαθήματα.

Στα υπνοδωμάτια, μέσω εξαερισμού πραγματοποιείται μέχρι ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι παραμέτρους του μικροκλίματος γενικά και οι προσχολικές οργανώσεις παρακολουθούνται με τη χρήση εργαστηριακών και μελετών οργάνων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα πρότυπα υγιεινής για τις παραμέτρους του μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις του Γραφείου για τα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εφαρμόζονται διοικητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δραστηριοτήτων.

Η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο του γραφείου του Rospotrebnadzor (για το θέμα).

Αεροθερμικό καθεστώς σε ιδρύματα για παιδιά και εφήβους.

Η παραγωγική εκπαιδευτική δραστηριότητα των μαθητών, η σωστή ανάπτυξη παιδιών και εφήβων και η κατάσταση της υγείας τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους παράγοντες του περιβάλλοντος στο οποίο το παιδί ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του.

Το άρθρο θα ασχοληθεί με τους παράγοντες του περιβάλλοντος των κλειστών χώρων των παιδικών και εφηβικών ιδρυμάτων, δηλαδή των εγκαταστάσεων των σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Σε κλειστά δωμάτια, κατά τη διάρκεια παραμονής στα παιδιά, η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα αυξάνεται και η χημική του σύνθεση αλλάζει. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση προϊόντων ζωτικής σημασίας δραστηριότητα, την απελευθέρωση των χημικών ουσιών από τα υλικά φινιρίσματος. Επιπλέον, η σύνθεση ιόντων του αέρα αλλάζει, η βακτηριακή μόλυνση αυξάνεται. Ταυτόχρονα με την υποβάθμιση της ιοντικής σύνθεσης, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται στα δωμάτια. Όλες αυτές οι αλλαγές στο περιβάλλον των μαθητών μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα του παιδιού: επιδεινώσουν τις επιδόσεις, προκαλούν πονοκεφάλους, λήθαργο, κίνδυνο να προσβληθούν από μια ιογενή ασθένεια. Τα χημικά συστατικά του αέρα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, να έχουν ερεθιστικό αποτέλεσμα.

Η αλλαγή στις φυσικές ιδιότητες του αέρα, ιδιαίτερα η αύξηση της θερμοκρασίας του, επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος θερμορύθμισης, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα μικρά παιδιά, ενώ η ανάπτυξη αυτού του συστήματος σώματος εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Αυξημένη εφίδρωση, η κατάσταση της θερμικής ισορροπίας του σώματος παραβιάζεται και το σώμα μπορεί να υπερθερμανθεί.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εξομαλύνουμε τους δείκτες του εσωτερικού περιβάλλοντος σε ιδρύματα παιδικής ηλικίας και σχολεία. Οι απαιτήσεις καθορίζονται από τα ακόλουθα έγγραφα:

 • SanPiN 2.4.1.3049-13 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για την οργάνωση, τη συντήρηση και την οργάνωση του τρόπου λειτουργίας των προσχολικών εκπαιδευτικών οργανισμών"
 • SanPiN 2.4.2.2821-10 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες και την οργάνωση της εκπαίδευσης σε γενικά εκπαιδευτικά ιδρύματα".
 • GN 2.2.5.1313-03 Χημικοί παράγοντες του περιβάλλοντος παραγωγής. Μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση (MPC) επιβλαβών ουσιών στον αέρα της περιοχής εργασίας. Υγιεινά πρότυπα.

Για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα του παιδιού από το περιβάλλον τους παράγοντες της, τα έγγραφα αυτά κανονικοποιούνται συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως είναι ο εξοπλισμός των κεντρικών συστημάτων θέρμανσης και εξαερισμού, με τη χρήση των υλικών ακίνδυνο για την υγεία των παιδιών, η απαγόρευση της χρήσης της μοριοσανίδας για το σχεδιασμό του φράχτες, φορητές θέρμανσης συσκευές, θερμαντήρες με υπέρυθρη ακτινοβολία κλπ.

Δώστε προσοχή στο θερμοκρασία αέρα, η οποία στα δωμάτια για παιδιά και εφήβους διαφοροποιείται ανάλογα με το σκοπό του δωματίου, την κατασκευή και την κλιματική ζώνη, την ηλικία των παιδιών και θα πρέπει να είναι 18 - 24 ° C:

 • στο γυμναστήριο, αίθουσες για τομές, εργαστήρια - 17 - 20 ° C;
 • υπνοδωμάτια, αίθουσες ψυχαγωγίας, εγκαταστάσεις προσχολικής και εσωτερικής σχολής - 20 - 24 ° C.
 • ιατρείο, αποδυτήρια του γυμναστηρίου - 20 - 22 ° C,
 • ντους - 25 ° C.

Από την άποψη αυτή, για τον έλεγχο του καθεστώτος θερμοκρασίας, οι αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία πρέπει να είναι εφοδιασμένα με θερμόμετρα οικιακής χρήσης.

Ελλείψει παιδιών (κατά τη διάρκεια των διακοπών, για παράδειγμα), ο χώρος πρέπει να διατηρεί θερμοκρασία τουλάχιστον 15 ° C.

Σημαντικές παράμετροι είναι επίσης οι σχετικές υγρασία αέρα, που θα πρέπει να είναι 40 - 60%, και η ταχύτητα της κίνησης του αέρα (όχι περισσότερο από 0,1 m / sec)

Είναι αδύνατο να παραμεληθεί ένα τέτοιο επαρκώς αποτελεσματικό μέτρο, όπως ο αερισμός των χώρων.

Κατά τη διάρκεια της αλλαγής, οι αίθουσες διδασκαλίας αερίζονται, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων - ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

Πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μετά την αποφοίτησή τους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω του εξαερισμού των τάξεων, η διάρκεια των οποίων καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες, την κατεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης του ανέμου, την αποτελεσματικότητα του συστήματος θέρμανσης.

Συνιστώμενη διάρκεια του εξαερισμού:

│Εξωτερική θερμοκρασία, │ Διάρκεια εξαερισμού χώρου, ελάχ. │

│ │ σε μικρές αλλαγές │ σε μεγάλες αλλαγές και μεταξύ │

│ Από +10 έως +6 │ 4 - 10 │ 25 - 35 │

│ Από +5 έως 0 │ 3 - 7 │ 20 - 30 │

│ Από 0 έως -5 │ 2 - 5 │ 15 - 25 │

│ Από -5 έως -10 │ 1 - 3 │ 10 - 15 │

│ κάτω από -10 │ 1 - 1,5 │ 5 - 10 │

Στα υπνοδωμάτια τα παιδικά προσχολικά ιδρύματα μέσω εξαερισμού εκτελούνται πριν από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια των βραχιόνων ύπνου, τα παράθυρα εξαερισμού ανοίγουν στη μία πλευρά και κλείνουν για 30 λεπτά πριν από την ανύψωση.

 • Κατά την κρύα εποχή, τραβέρσες, παράθυρα παραθύρων κλείνουν 10 λεπτά πριν από την ώρα για ύπνο για παιδιά.
 • Στη ζεστή εποχή, ο ύπνος (ημέρα και νύχτα) οργανώνεται με ανοιχτά παράθυρα (αποφεύγοντας ένα σχέδιο)

Μαθήματα φυσικής παιδείας και τα αθλητικά μαθήματα θα πρέπει να κρατούνται σε καλά αεριζόμενα γυμναστήρια. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην αίθουσα ανοίγουν ένα ή δύο παράθυρα στην προς τα αριστερά πλευρά με θερμοκρασία εξωτερικού αέρα πάνω από + 5 ° C και ταχύτητα ανέμου που δεν υπερβαίνει τα 2 m / s.

 • σε χαμηλότερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης του αέρα, οι τάξεις στην αίθουσα διεξάγονται με έναν ή τρεις ανοιχτούς τραβέρσες.
 • σε θερμοκρασία εξωτερικού αέρα κάτω από "-" 10 ° C και ταχύτητα αέρα μεγαλύτερη από 7 m / s, ο εξαερισμός της αίθουσας διεξάγεται απουσία μαθητών 1 - 1.5 λεπτά. σε μεγάλες αλλαγές και μεταξύ βάρδιων - 5 - 10 λεπτά.
 • Όταν επιτευχθεί η θερμοκρασία του αέρα συν 14 ° C, ο εξαερισμός στο γυμναστήριο θα πρέπει να διακόπτεται.

Για μερικά δωμάτια είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ξεχωριστά συστήματα εξαερισμού: αίθουσες εκπαίδευσης και αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες συναρμολόγησης, πισίνες, αίθουσες τέχνης, τραπεζαρία, ιατρείο, αίθουσα προβολών, των εγκαταστάσεων υγιεινής, εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και την αποθήκευση του καθαρισμού του εξοπλισμού, ξυλουργικές και κλειδαρά.

Στα εργαστήρια και τα γραφεία της υπηρεσίας εργασίας, όπου εγκαθίστανται οι πλάκες, παρέχεται μηχανικός εξαερισμός.

Δεν θα πρέπει να παραμελούν τις απαιτήσεις αυτές, δεδομένου ότι αρχικά αόρατο αλλαγές στην κατάσταση της υγείας του παιδιού που σχετίζονται με τις δυσμενείς παράγοντες του περιβάλλοντος, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα, τόσο για τη διαδικασία της αφομοίωσης του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και για την φυσιολογική κατάσταση όλων των οργάνων και των συστημάτων της νεότερης γενιάς.

Διάρκεια αερισμού των χώρων

Τα μαθήματα φυσικής αγωγής θα πρέπει να διενεργούνται σε καλά αεριζόμενα γυμναστήρια. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να ανοίξετε 1-2 παράθυρα στην πλευρά προς τα αριστερά σε θερμοκρασία εξωτερικού αέρα πάνω από +50 C και ταχύτητα ανέμου όχι μεγαλύτερη από 2 m / s. Σε χαμηλότερη θερμοκρασία και ταχύτερη κίνηση αέρα, οι τάξεις στην αίθουσα κρατιούνται με ένα ή τρία καθίσματα ανοιχτά. Σε θερμοκρασία εξωτερικού αέρα κάτω από -10 ° C και ταχύτητα αέρα μεγαλύτερη από 7 m / s, ο εξαερισμός του χώρου διεξάγεται απουσία μαθητών 1-1,5 λεπτά. σε μεγάλες αλλαγές και μεταξύ μετατοπίσεων - 5-10 λεπτά. Όταν η θερμοκρασία του αέρα φτάσει στους + 14 ° C, ο αερισμός στο γυμναστήριο σταματά. Στις ζεστές μέρες, είναι σκόπιμο να διεξάγονται μαθήματα με ανοιχτούς καθρέπτες και παραπετάσματα.

Ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού προβλέπει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία, αίθουσες συναρμολόγησης, πισίνες, αίθουσες τέχνης, τραπεζαρία, ιατρείο, αίθουσα προβολών, των εγκαταστάσεων υγιεινής, εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και την αποθήκευση του καθαρισμού του εξοπλισμού, ξυλουργικές και κλειδαρά.

Ο μηχανικός εξαερισμός εγκαθίσταται στα εργαστήρια και τα ερμάρια της υπηρεσίας εργασίας, όπου εγκαθίστανται οι πλάκες.

Η παροχή θερμότητας από κτίρια πρέπει να παρέχεται από CHPP, περιφερειακούς ή τοπικούς λέβητες. Η θέρμανση των σχολείων με ατμό είναι απαράδεκτη. Ως θερμαντήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν θερμαντικά σώματα, σωληνοειδή θερμαντικά στοιχεία, ενσωματωμένα πάνελ σκυροδέματος. επιτρέπεται η χρήση θερμαντικών σωμάτων με περίβλημα. Οι συσκευές θέρμανσης πρέπει να προστατεύονται με αφαιρούμενες ξύλινες σχάρες, που βρίσκονται κάτω από τα ανοίγματα παραθύρων και διαθέτουν ρυθμιστές θερμοκρασίας. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση προφυλακτήρων από ξύλινες σανίδες και άλλα πολυμερή υλικά. Η μέση θερμοκρασία επιφάνειας των συσκευών θέρμανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 800 ° C.

Όταν χρησιμοποιείται θέρμανση αέρα σε ένα σχολικό κτίριο σε συνδυασμό με τον εξαερισμό, είναι απαραίτητο να ελέγχονται αυτομάτως τα συστήματα ώστε να διατηρούνται τα υπολογιζόμενα επίπεδα θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρα εντός των ορίων του 40-60% κατά τις ώρες εργασίας.

Η θερμοκρασία του αέρα στα συστήματα θέρμανσης αέρα κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400C.

Δεν επιτρέπεται η επανακυκλοφορία του αέρα στα συστήματα θέρμανσης του αέρα των τάξεων.

Η θέρμανση φούρνου επιτρέπεται μόνο σε μονοθέσια, μικρά σχολεία (όχι πάνω από 50 άτομα). Ο φούρνος πρέπει να τοποθετηθεί στο διάδρομο. Για τα νεόκτιστα και ανακατασκευασμένα σχολικά κτίρια, δεν επιτρέπεται η θέρμανση σε σόμπα. Μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές θέρμανσης ή θερμαντήρες με υπέρυθρη ακτινοβολία.

Φυσικό φωτισμό. Όλες οι τάξεις πρέπει να έχουν φυσικό φωτισμό. Δεν φυσικό φως επέτρεψε να σχεδιάσουμε snarjadnye, τουαλέτες, ντους, τουαλέτες στο γυμναστήριο, ντους και τουαλέτες προσωπικού, αποθήκες και αποθήκες, κέντρα εκπομπής, kinofotolaboratorii, στοίβες, λέβητα, αντλία νερού και της αποχέτευσης, τα συστήματα εξαερισμού του θαλάμου και κλιματισμού, μονάδες ελέγχου και άλλες εγκαταστάσεις εγκατάσταση και διαχείριση μηχανικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης απολυμαντικών.

Στις αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να σχεδιαστεί ο αριστερός αριστερός φωτισμός. Στις διμερείς φως, το οποίο προβλέπεται σε ένα μήκος τάξεις άνω των 6 m, απαιτείται όψης φωτισμό, το ύψος των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,2 m. Σε αυτήν την περίπτωση, η κατεύθυνση της φωτεινής ροής απαράδεκτη εμπρός και πίσω των μαθητών. Στα εργαστήρια εκπαίδευσης, συναρμολόγησης και αθλητικών αιθουσών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια διμερής φυσική πλευρά.

Στις αίθουσες διδασκαλίας με μονόπλευρο φυσικό φωτισμό, το KEO στην επιφάνεια εργασίας των γραφείων στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τα παράθυρα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5%. Σε διμερές πλάγιο φυσικό φως, ο δείκτης KEO υπολογίζεται στις μεσαίες σειρές και πρέπει να είναι 1,5%. Ο φωτεινικός συντελεστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 1: 6.

Τα παράθυρα των τάξεων προσανατολίζονται προς τις νότιες, νοτιοανατολικές και ανατολικές πλευρές του ορίζοντα. Τα παράθυρα των κειμένων, σχεδίων και κουζινών μπορούν να προσανατολιστούν προς τα βόρεια. Ο προσανατολισμός των γραφείων πληροφορικής βρίσκεται στα βόρεια, βορειοανατολικά.

Svetoproemy τάξεις ανάλογα με την κλιματική ζώνη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ρυθμιζόμενο συσκευές ήλιο-προστασίας (περσίδες tilt-up, κουρτίνες ύφασμα) με μήκος όχι κάτω από το επίπεδο του περβάζι παραθύρου. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε κουρτίνες από ανοιχτόχρωμα υφάσματα με επαρκή διαπερατότητα φωτός, καλές ιδιότητες διασκορπισμού φωτός, οι οποίες δεν θα πρέπει να μειώνουν το επίπεδο φυσικού φωτός. Δεν επιτρέπεται η χρήση κουρτίνων (κουρτίνες), συμπεριλαμβανομένων κουρτίνες με λαμπρεκίνες, ταινίες PVC και άλλες κουρτίνες ή συσκευές που περιορίζουν τον φυσικό φωτισμό.

Για την ορθολογική χρήση του φυσικού φωτός και ομοιόμορφο φωτισμό των αιθουσών δεν μπορεί να ζωγραφίσει τα υαλοπινάκων, να τοποθετήσει λουλούδια στα περβάζια παραθύρων (τοποθετούνται σε φορητές ύψος ανθοπώλης των 65-70 cm από το δάπεδο ή κρεμαστά δοχεία στους χώρους των παραθύρων)? καθαρισμού και πλυσίματος των παραθύρων θα πρέπει να διενεργείται με την έκταση της ρύπανσης, αλλά τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (φθινόπωρο και άνοιξη).

Η διάρκεια της ηλιοφάνειας στις αίθουσες διδασκαλίας και στα γραφεία πρέπει να είναι συνεχής, με διάρκεια τουλάχιστον:

 • 2,5 ώρες στη βόρεια ζώνη (βόρεια των 580 N).
 • 2,0 ώρες στην κεντρική ζώνη (58-480 N).
 • 1,5 ώρες στη νότια ζώνη (νότια των 480 N).

Δεν επιτρέπεται η απομόνωση στα εκπαιδευτικά δωμάτια της πληροφορικής, της φυσικής, της χημείας, του σχεδίου και του σχεδίου, των αθλητικών γυμναστηρίων, των χώρων της κουζίνας, του χώρου συγκέντρωσης, των διοικητικών χώρων.

Για να ολοκληρώσετε τις αίθουσες διδασκαλίας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υλικά τελειώματος και χρώματα για να δημιουργηθεί μια ματ επιφάνεια. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε τα ακόλουθα χρώματα χρωμάτων: για οροφές - λευκές, για τοίχους αίθουσας μελέτης - ανοιχτόχρωμο, κίτρινο, μπεζ, ροζ, πράσινο, μπλε. για έπιπλα (ντουλάπια, γραφεία) - το χρώμα του φυσικού ξύλου ή ανοιχτό πράσινο? για μαυροπίνακες - σκούρο πράσινο, σκούρο καφέ. για πόρτες, κουφώματα - λευκά.

Τεχνητό φωτισμό. Στις αίθουσες διδασκαλίας, πρέπει να χρησιμοποιείται ένα γενικό σύστημα φωτισμού, το οποίο παρέχεται από τα φώτα οροφής. Τα φωτιστικά με λαμπτήρες φθορισμού είναι τοποθετημένα παράλληλα στον φέροντα τοίχο σε απόσταση 1,2 μ. Από το εξωτερικό τοίχωμα και 1,5 μ. Από τον εσωτερικό τοίχο. Οι γραμμές των λαμπτήρων πρέπει να ενεργοποιούνται ξεχωριστά.

Παρέχει φωτισμό φθορισμού χρησιμοποιώντας λαμπτήρες στο φάσμα του χρώματος: λευκό, ζεστό λευκό, φυσικό λευκό. Απαγορεύεται η χρήση λαμπτήρων φθορισμού και λαμπτήρων πυρακτώσεως στο ίδιο δωμάτιο για γενικό φωτισμό.

Σε αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, εργαστήρια, τα επίπεδα φωτός πρέπει να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα πρότυπα: για επιτραπέζιους υπολογιστές - 300-500 lux, στα γραφεία του τεχνικού σχεδίου και ζωγραφικής - 500 lux, πληροφορική τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου - 300 - 500 lux στο μαυροπίνακα 300-500 lux, σε αίθουσες συναρμολόγηση και αθλητισμού (στο πάτωμα) - 200 lux, μια αναψυχή (στο πάτωμα) - 150 lux.

Όταν χρησιμοποιείτε την τεχνολογία των υπολογιστών και την ανάγκη να συνδυάσετε την αντίληψη των πληροφοριών από την οθόνη και να καταγράψετε στο σημειωματάριο - ο φωτισμός στα τραπέζια των μαθητών δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 300 lux.

Όταν χρησιμοποιείτε δι- και kinoproektorov φωτισμού στα τραπέζια των μαθητών θα πρέπει να είναι 500 lux. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείτε μόνο τοπικό φωτισμό ή δημιουργείτε ένα σύστημα «λειτουργικού» τεχνητού φωτισμού με ένα «σκοτεινό διάδρομο» μπροστά από την οθόνη.

Ο πίνακας, ο οποίος δεν έχει τη δική του λάμψη, είναι εφοδιασμένος με τοπικούς φωτιστικούς σκελετούς σχεδιασμένους για να φωτίζουν τους πίνακες γραφικών. Η πινακίδα της τάξης πρέπει να φωτίζεται από δύο λαμπτήρες καθρέφτη τοποθετημένους παράλληλα, τύπου LPO-30-40-122 (125). Αυτοί οι λαμπτήρες τοποθετούνται πάνω από το επάνω άκρο της πλακέτας κατά 0,3 m και 0,6 m προς την τάξη μπροστά από το σκάφος.

Η θερμοκρασία του αέρα σε εξάρτηση από τις κλιματικές συνθήκες στις τάξεις και τα γραφεία, ψυχολογική και λογοθεραπεία γραφεία, εργαστήρια, αίθουσα συναρμολόγησης, τραπεζαρία, αναψυχή, βιβλιοθήκη ντουλάπα λόμπι θα πρέπει να είναι 18 - 24 ° C? στο γυμναστήριο και στις αίθουσες για τομές, εργαστήρια - 17-20 ° C. υπνοδωμάτια, αίθουσες ψυχαγωγίας, χώρους προσχολικής εκπαίδευσης και οικοτροφείο, - 20-24 ° С · ιατρείο, αποδυτήρια αθλητικής αίθουσας - 20-22 ° C, ντους - 25 ° C.

Κατά τη διάρκεια του εξωσχολικού χρόνου, σε περίπτωση απουσίας παιδιών στις εγκαταστάσεις, πρέπει να διατηρείται θερμοκρασία τουλάχιστον 15 ° C.

Στα δωμάτια, η σχετική υγρασία του αέρα πρέπει να είναι 40-60%, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 0,1 m / sec.

Παροχή νερού και αποχέτευση

Τα κτίρια των γενικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πρέπει να είναι εξοπλισμένα με κεντρικά συστήματα οικιακής και πόσιμης ύδρευσης, αποχέτευσης. Ζεστό και κρύο κεντρικής παροχής νερού σχολείο obespechivayutsyapomescheniya, προ-σχολικά ιδρύματα και επιβίβαση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας αίθουσα τραπεζαρίας, μπουφέ, ντους, τουαλέτες, καμπίνες υγιεινής, ιατρικές προμήθειες εγκαταστάσεις, εργαστήρια κατάρτισης εργασίας, οικιακής οικονομίας αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σαλόνια, της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας, laborantskie, εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του εξοπλισμού και τουαλετών καθαρισμού στο νεόκτιστο και ανακατασκευάστηκε γενική εκπαίδευση εξέτασιν ιδρύματα.

Σε περίπτωση απουσίας ενός οικισμού σε κεντρικό νερού σε υπάρχοντα κτίρια, σχολεία παρέχουν μια συνεχή παροχή κρύου νερού σε χώρους εστίασης, ιατρικές προμήθειες δωμάτια, τουαλέτες, στην αίθουσα επιβίβασης εκπαιδευτικό ίδρυμα και συσκευές προ-σχηματισμό και θέρμανσης νερού συστήματα.

Στις αγροτικές περιοχές nekanalizovannyh οικοδόμηση εκπαιδευτικά ιδρύματα εξοπλισμένο με εσωτερική αποχέτευσης (τύπου - Backlash-ντουλάπες) παρέχεται συσκευή τοπικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Ο εξοπλισμός της αποχωρητηρίου τουαλέτας επιτρέπεται.

2.5 Υγιεινές αρχές οργάνωσης

Υγιεινή φόρτο εργασίας όγκο ρύθμιση με δύο αντίθετες, με την πρώτη ματιά, τάσεις: το φορτίο δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλο, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες του παιδιού, και πολύ μικρή, διαφορετικά χάνουν αναπτυξιακό ρόλο του προπονητή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βασική αρχή της υγιεινής ρύθμισης του φορτίου διδασκαλίας είναι η συμμόρφωσή της με τη λειτουργικότητα ενός οργανισμού των παιδιών και των εφήβων, η οποία αυξάνει το χρόνο λειτουργίας, απομακρύνει την κούραση και εμποδίζει την ανάπτυξη της κόπωσης.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι μαθητές αναπτύσσουν σταδιακά κόπωση. Κόπωση αυξάνεται κατά το τέλος της σχολικής ημέρας, το σχολείο εβδομάδα και το σχολικό έτος, και χαρακτηρίζεται από μια μείωση στις αιμοδυναμικές παραμέτρους, μειωμένη λειτουργία της οπτικής και ακουστικής αναλυτή, το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου στο αίμα, αυξάνοντας αποσπά την προσοχή από την αντίληψη των πληροφοριών, και ούτω καθεξής. D. Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών συμβαίνουν λεγόμενο «σχολείο ασθένεια ". Η κατάλληλα οργανωμένη εκπαίδευση συμβάλλει στην ευνοϊκή ανάπτυξη και ανάπτυξη των σπουδαστών καθώς και στην υγεία τους.

Υγιεινές αρχές της οργάνωσης της παιδικής εκπαίδευσης στο σχολείο:

 • συμμόρφωση των φορτίων εκπαίδευσης στην ηλικία του μαθητή ·
 • τη συμμόρφωση των φορτίων εκπαίδευσης στα ατομικά χαρακτηριστικά του παιδιού ·
 • συμμόρφωση των φορτίων εκπαίδευσης στην υγεία του παιδιού.

Στη διαδικασία της μελέτης, το παιδί μετακινείται από το μάθημα στο μάθημα σύμφωνα με το πρόγραμμα των τάξεων. Η βέλτιστη απόδοση των μαθητών εξασφαλίζεται από ένα υγιεινώς ορθολογικώς δομημένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών συνεδριών.

Υποβολή ημερομηνίας: 2015-11-04; εμφανίσεις: 1004;