Είναι απαραίτητο να κλείσει ο εξαερισμός του κελαριού το χειμώνα;

Στις αυλές των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, υπάρχει ένα κελάρι. Και πού αλλού θα αποθηκεύονται τα αποθέματα λαχανικών, φρούτων και τυχόν κονσερβοποιημένων ψωμιών. Σε μια τέτοια οικονομική εγκατάσταση, ο αερισμός του κελαριού πρέπει να παρέχεται το χειμώνα. Η σωστή εναλλαγή αέρα εμποδίζει την υγρασία και το καλούπι στο δωμάτιο. Εξ άλλου, η ανεξέλεγκτη διαρκή κυκλοφορία αέρα καταστρέφει επίσης τα λαχανικά, γίνονται υποτονικά και μαραμένα. Για να μεγιστοποιήσετε τη φυσική ροή του καθαρού αέρα, πρέπει να κάνετε εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Μόνο τότε μπορείτε να δημιουργήσετε τη σωστή θερμοκρασία και υγρασία.

Χαρακτηριστικό της ανταλλαγής αέρα στο κελάρι το χειμώνα

Στα κελάρια, το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από σωλήνες, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το μέγεθος του κελάριου. Σε μικρές περιοχές αρκεί ένας σωλήνας με δύο βαλβίδες. Με τη βοήθεια αυτών, είναι δυνατόν να ρυθμιστεί η απομάκρυνση του αέρα και η άφιξή του.

Ο εξαερισμός του κελαριού για το χειμώνα απαιτεί κάποια συντήρηση - πριν από τις εποχιακές αλλαγές συνιστάται η μόνωση του κιβωτίου με ορυκτοβάμβακα και το κάλυμμα με στεγανοποιητικό υλικό. Αυτό θα εξασφαλίσει μια κανονική αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Σε παγωμένες ημέρες, η κυκλοφορία του κρύου αέρα είναι ταχύτερη, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να πέσει δραματικά. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται η ρύθμιση των βαλβίδων στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής. Σε σοβαρούς παγετούς, τα μάνδαλα επικαλύπτονται. Ανάλογα με τις διαφορές θερμοκρασίας, ο ιδιοκτήτης αποφασίζει εάν θα κλείσει ή όχι το αερισμό του κελαριού το χειμώνα εν μέρει ή πλήρως, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου.

Μερικές φορές, ακόμα και με καλή μόνωση εξαερισμού, το χειμώνα, ο παγετός μπορεί να σχηματιστεί στον αγωγό εξαγωγής ή να προκαλέσει συμπύκνωση. Φυσικά, αυτό θα αποτρέψει την κανονική κυκλοφορία του αέρα. Μπορείτε να αποσυνδέσετε αυτό το τμήμα του σωλήνα έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να καθαριστεί. Προαιρετικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα γόνατο στο τέλος του σωλήνα.

Εγκατάσταση εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής με τα χέρια τους

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνετε τον εαυτό σας τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής. Εξετάστε ένα κελάρι με διάσταση 6x8 m και ύψος 2 m. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν σωλήνες διαμέτρου 180 mm. Αυτό το μέγεθος είναι ιδανικό για μια προκαθορισμένη οπή (180x180 mm) στην οροφή του κελάριου. Είναι σημαντικό ο αγωγός, ο οποίος προορίζεται για εξαερισμό, να συνδέεται εύκολα με μια οπή στην οροφή κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα. Στη συνέχεια, φτάνουμε στην πλευρά του αγωγού εξαερισμού, που βρίσκεται στον τοίχο σε μια αυστηρά κάθετη θέση.

Σημαντικό! Ο αγωγός αερισμού με παγίδα αέρα πρέπει να ανυψωθεί πάνω από την οροφή του κάβας κατά 1 μέτρο.

Ο ίδιος ο σωλήνας με μια λεία εσωτερική επιφάνεια μπορεί να εγκατασταθεί σε αυθαίρετο σχήμα, το κύριο πράγμα είναι ότι είναι υψηλής ποιότητας και δεν διαβρώνεται γρήγορα. Συχνά χρησιμοποιείται υλικό από γαλβανισμό ή αμίαντο.

Είναι αρκετά εύκολο να ελέγξετε αν λειτουργεί ο εξαερισμός ή όχι, απλά πρέπει να ρυθμίσετε τη φωτιά. Αν εξαλειφθεί, τότε δεν υπάρχει ανταλλαγή αέρα και αυξάνεται η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε σωλήνες με μεγαλύτερη διάμετρο. Για το σκοπό αυτό αρκεί να χρησιμοποιήσετε έναν απλό τύπο: 1 m2 της περιοχής κελάρι, 26 cm2 της περιοχής αέρα πρέπει να παρέχονται.

Φυσικός αερισμός του κελαριού στο γκαράζ

Εάν το κελάρι βρίσκεται στο υπόγειο, τότε ο εξαερισμός μπορεί να είναι δύο τύπων:

Το τελευταίο είναι καλό επειδή δεν απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος. Δίνεται προτίμηση όταν το κελάρι είναι περισσότερο από 20 m3 σε όγκο. Ο φυσικός αερισμός αποτελείται από ένα σωλήνα τροφοδοσίας και μια εξάτμιση. Με τη βοήθεια του πρώτου καναλιού ο φρέσκος αέρας έρχεται από το δρόμο, με τη βοήθεια του δεύτερου, ο αέρας του υπογείου παίρνει έξω. Για να εξασφαλίσετε ότι το δωμάτιο δεν έχει δροσερά σημεία και στασιμότητα του αέρα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε σωλήνες σε αντίθετες γωνίες.

Στο κελάρι, η κουκούλα γίνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα. Μπορεί να τοποθετηθεί με 2 τρόπους:

 • Μέσα από την επικάλυψη του δαπέδου του γκαράζ με την έξοδο προς την οροφή.
 • κάντε μια τρύπα στον τοίχο του κελάριου.

Στην πρώτη παραλλαγή προκύπτει ότι το μήκος του σωλήνα εξάτμισης είναι 50 cm πάνω από το τμήμα κορυφής της οροφής. Τέλος, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα ή έναν εκτροπέα στον αεραγωγό. Θα προστατεύσει τον εξαερισμό από τις βροχοπτώσεις και τη σκόνη, δημιουργώντας πρόσθετη αρνητική πίεση.

Οι ίδιοι οι σωλήνες μπορούν να επιλεγούν από οποιοδήποτε υλικό, πιο συχνά, είναι πλαστικό αποχέτευσης με διάμετρο 10-20 cm. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμίαντο. Η διάμετρος των αεραγωγών υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο: για κάθε 1 m2 του χώρου, θα πρέπει να υπάρχει διάμετρος σωλήνα 1,5 cm.

Σημαντικό! Ο δίαυλος τροφοδοσίας τοποθετείται 50 cm πάνω από το δάπεδο του κελάριου. Είναι επιθυμητό να κλείσει η είσοδός του με ένα λεπτό πλέγμα, το οποίο θα εμποδίσει τη διείσδυση επιβλαβών εντόμων και τρωκτικών.

Τα κανάλια είναι εφοδιασμένα με παντζούρια, έτσι ώστε κατά τους παγετούς είναι εύκολο να κλείσουν οι σωλήνες. Είναι σημαντικό να τα εγκαταστήσετε σωστά, τα πτερύγια είναι στρογγυλά και ορθογώνια. Οποιοσδήποτε τύπος αερισμού είναι εφοδιασμένος με αυτά, ανεξάρτητα, οικιακό ή βοηθητικό δωμάτιο.

Συνδυασμένος ή εξαναγκασμένος εξαερισμός

Χάρη σε μια τέτοια συσκευή εξαερισμού, η κυκλοφορία του αέρα γίνεται όλο το χρόνο. Αυτός ο τύπος εξαερισμού δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής. Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να εγκαταστήσετε απευθείας σε 2 σωλήνες. Λειτουργία ανεμιστήρα, δεν καταναλώνει πολύ ηλεκτρισμό, η ισχύς της είναι περίπου 100 Watt, οπότε μην φοβάστε.

Διάγραμμα εγκατάστασης

 • Στο τέλος του αγωγού εξαγωγής, τοποθετείται μια προσωπίδα.
 • Για να εξασφαλιστεί ο σωστός αερισμός, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε το πάνω άκρο του αγωγού εξαερισμού πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
 • Η ακτίνα των αεραγωγών πρέπει να είναι η ίδια.
 • Κατά τον υπολογισμό της διαμέτρου του σωλήνα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ο τύπος: για κάθε 1 m3 του κελάριου, που είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, θα πρέπει να υπάρχουν 20 cm2 της διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού.

Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται τόσο για τον φυσικό αερισμό όσο και για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Για να εγκαταστήσετε σωστά τον εξαερισμό, πρέπει πρώτα να κάνετε έναν υπολογισμό, δηλαδή να καθορίσετε την περιοχή του κελάριου και τον ρυθμό κατανάλωσης αέρα. Αυτό εξασφαλίζει την κατάλληλη ανταλλαγή αέρα και θα επιτρέψει στο μέλλον την πλήρη ενημέρωση του αέρα στο κελάρι κάθε 30 λεπτά. Αυτό το επίπεδο κυκλοφορίας μπορεί να εξασφαλιστεί με τοποθέτηση σε κάθε χώρο 1 m2 διαύλου 25 cm.

Σημαντικό! Μετά την εγκατάσταση οποιουδήποτε τύπου εξαερισμού στους σωλήνες, δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές οπές μέσω των οποίων θα εισέρχεται αέρας στο δωμάτιο. Οι σχισμές μειώνουν σημαντικά το έργο του αερισμού, οπότε ο υγρός αέρας μπορεί να διεισδύσει στο γκαράζ. Ως εκ τούτου, το συμπύκνωμα μπορεί να εγκατασταθεί στα μέρη του αυτοκινήτου, κάτι που είναι πολύ ανεπιθύμητο.

Κατ 'αρχήν, η συσκευή εξαερισμού στο κελάρι είναι μια δουλειά που ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να κάνει με μια μεγάλη επιθυμία και απλά μη επαγγελματικά εργαλεία. Ξεκινήστε με το σχεδιασμό - τα αρχικά σχήματα σχεδίασης, τον υπολογισμό των υλικών, τον προσδιορισμό των λειτουργικών χαρακτηριστικών του συστήματος εξαερισμού υπό διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Αερισμός κελάρι το χειμώνα

Εάν οργανώσετε τον ποιοτικό αερισμό του κελαριού το χειμώνα, ακόμα και σε σοβαρές κλιματολογικές συνθήκες, είναι δυνατό να αποθηκεύσετε τα αποθηκευμένα προϊόντα για αποθήκευση. Επιπλέον, η δημιουργία της κυκλοφορίας του αέρα θα απαλλαγούμε από την υγρασία, όχι μόνο στο κελάρι, αλλά και για τη βελτίωση του μικροκλίματος σε ένα ανώτερο δωμάτιο (κουζίνα, σαλόνι, γκαράζ, και ούτω καθεξής. Δ).

Ο εξαερισμός είναι ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο η θερμομόνωση ή η προστασία από το νερό. Μην παραμελείτε την ποιότητα του συστήματος εξαερισμού, εγκαθιστώντας σε ένα μεγάλο κελάρι μόνο ένα σωλήνα - απλά δεν αρκεί.

Ο εξαερισμός όλων των εποχών

Είναι γνωστό ότι η κελάρι ή υπόγειο μπορεί αερίζονται μέσω δύο κυρίως τρόπους συσκευή εξαερισμού: φυσική και εξαναγκασμένη (μηχανική). Φυσικά, μερικοί κελάρια απλά δεν χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, διότι οι διαστάσεις του χώρου για την αποθήκευση των προϊόντων είναι σχετικά μικρό, και η υπερβολική αερισμό επιδεινώσει τις συνθήκες και το μικροκλίμα.

Ο αέρας στο κελάρι είναι κορεσμένος με υγρασία, οπότε αν πάθει πάρα πολύ ψύχρα το δωμάτιο, σχηματίζεται παγετός.

Από την άλλη πλευρά, όταν ο χώρος είναι μεγάλος, η συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ένα απαραίτητο μέτρο που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η κανονική υγρασία και οι συνθήκες θερμοκρασίας. Εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού, τότε μπορείτε να σταματήσετε τελείως στη συνδυασμένη έκδοση.

Συνιστάται να επιλέγετε μεταλλικούς ή πλαστικούς σωλήνες (PVC) ως αεραγωγούς. Οι αγωγοί αμιάντου είναι πιο κατάλληλοι για βιομηχανικούς χώρους.

Ο εξαερισμός μπορεί να γίνει μόνος σας. Τίποτα δεν είναι περίπλοκο σε αυτό το έργο. Φυσικά, αν έχετε ένα πολύ μεγάλο υπόγειο δωμάτιο, τότε η δουλειά είναι καλύτερα να ανατεθεί σε ειδικούς, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εγκαταστήσετε όχι μόνο αεραγωγούς, αλλά και ειδικές συσκευές που θα εξασφαλίσουν ένα φυσιολογικό εσωτερικό μικροκλίμα.

Κανόνες εγκατάστασης αεραγωγών

Υπάρχουν ορισμένες συστάσεις για την εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού στο κελάρι:

 • Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του κελάριου. Ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει σωστά αν οι σωλήνες τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας που μόλις έφτασε μετά από λίγο, χωρίς να "περπατάει" μέσα από το κελάρι, θα περάσει από το σωλήνα εξάτμισης.
 • Οι σωλήνες παροχής και εξαγωγής πρέπει να έχουν περίπου την ίδια ακτίνα. Εξαερισμός απλά δεν είναι δυνατόν εάν η εξάτμιση έχει μικρότερη ακτίνα (θερμοκρασίες χειμώνα σε ένα κελάρι θα αρχίσει να μειώνεται κάτω από το μηδέν, και το καλοκαίρι, αντιστρόφως, να ανέλθουν στα κρίσιμες τιμές για αποθήκευση).
 • Εάν είναι δυνατόν, οι σωλήνες δεν πρέπει να έχουν στροφές καθόλου. Με πολλές στροφές, ο εξαερισμός θα είναι περίπλοκος. Και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το μικροκλίμα εντός των εγκαταστάσεων το χειμώνα.
 • Ο αγωγός τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 20-30 cm από το δάπεδο. Αυτό είναι απαραίτητο για να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κάτω μέρος του δωματίου. Το άνω άκρο του σωλήνα συνιστάται να καλύπτεται με μεταλλικό πλέγμα και πώμα, το οποίο το καλοκαίρι εμποδίζει την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, και το χειμώνα - το χιόνι.
 • Το κατώτερο άκρο του αγωγού εξαγωγής πρέπει να τοποθετείται απευθείας κάτω από την οροφή της κάβας. Και πάλι, οι νόμοι της φυσικής παίζουν ρόλο εδώ, γιατί ο θερμός αέρας θα συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο. Το ανώτερο τμήμα του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται πάνω από την οροφή του κτιρίου και η έξοδος πρέπει να προστατεύεται με ένα πώμα, το οποίο εμποδίζει την είσοδο βροχής και χιονιού στον αγωγό.
 • Για να ελέγξετε την ανταλλαγή αέρα στο κελάρι, συνιστάται να εξοπλίσετε τους σωλήνες με πτερύγια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποσβεστήρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το χειμώνα, όταν η χρήση τους θα συμβάλει στη διατήρηση των απαραίτητων συνθηκών για την αποθήκευση της καλλιέργειας.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μόνο ο θερμός αέρας θα διαφύγει μέσω του αγωγού εξαγωγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά τους χειμερινούς μήνες εμφανίζονται πολλά σταγονίδια συμπυκνώματος στον σωλήνα. Αυτές οι σταγόνες θα παγώσουν σύντομα υπό την επίδραση αρνητικών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα ο σωλήνας εξάτμισης να είναι τελείως φραγμένος.

Θερμομόνωση σωλήνων - διογκωμένη πολυστερίνη.

Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, ο αγωγός εξαγωγής θα πρέπει να προστατεύεται καλά από τις επιδράσεις των αρνητικών θερμοκρασιών. Με άλλα λόγια, όλος ο σωλήνας συνιστάται να μονώνεται με τη βοήθεια σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών. Είναι σημαντικό ο θερμικός μονωτήρας να είναι ανθεκτικός σε σταθερή έκθεση σε υγρασία, επιπλέον, ολόκληρη η δομή πρέπει να καθαρίζεται συστηματικά από παγετό και χιόνι. Στην ιδανική περίπτωση, εάν το τμήμα εξόδου του αγωγού είναι αφαιρούμενο.

Εάν έχετε εγκαταστήσει το φυσικό αερισμό, δεν είναι πρόβλημα στη λειτουργία της κελάρι το χειμώνα δεν τίθεται: η ανταλλαγή αέρα (εκτός, φυσικά, τα κανάλια δεν έχουν αποκλειστεί) θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, χωρίς συντήρηση (εκτός από τον καθαρισμό του σωλήνα) δεν απαιτείται. Αλλά δυσκολίες θα βρίσκονται σε αναμονή για σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει ψηλότερα από ό, τι στο κελάρι. Η μόνη σωτηρία φαίνεται σε αυτήν την περίπτωση, η μονάδα εξαναγκασμένο αερισμό.

Χαρακτηριστικά της ανταλλαγής αέρα το χειμώνα

Εάν η θερμοκρασία έξω από το παράθυρο είναι πολύ χαμηλή (-10, -20 μοίρες), τότε το ρεύμα στο σύστημα εξαερισμού του κελαριού ή κελάρι θα είναι εξαιρετικά ισχυρό. Επομένως, αν οι αποσβεστήρες στους σωλήνες είναι εντελώς ανοιχτοί, το δωμάτιο μπορεί να κρυώσει τελείως σε λίγες ώρες.

Το Hoarfrost μπορεί να φράξει τελείως τον εξαερισμό.

Η ροή αέρα πρέπει να ρυθμιστεί προσεκτικά. Οι ειδικοί συνιστούν να ανοίξετε το κλείστρο ευρύτερα στον αγωγό εξαγωγής απ 'ό, τι στον αγωγό τροφοδοσίας. Εάν ο παγετός είναι πραγματικά ισχυρός, τότε και στα δύο κανάλια πρέπει να κλείσει ο αποσβεστήρας και, αν χρειαστεί, βάλτε σε ένα κελάρι κάποιας συσκευής θέρμανσης για να διατηρήσετε την εσωτερική θερμοκρασία 2-4 βαθμούς θερμότητας.

Σε σοβαρούς παγετούς, το κανάλι καυσαερίων θα είναι τελείως φραγμένο με παγετό σε λίγες μέρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαπερατότητα του αέρα μέσω του σωλήνα πρέπει να παρακολουθείται καθημερινά και, εάν είναι απαραίτητο, να καθαρίζεται το κανάλι. Για να μην αποστασιοποιείται συνεχώς από αυτή την εργασία, συνιστάται η προσεκτική μόνωση του σωλήνα εξαγωγής με μονωτικό υλικό, πράγμα που αποκλείει πρακτικά την πιθανότητα παγετού.

Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από το συμπύκνωμα, το οποίο αναγκαστικά θα ξεκινήσει μετά από λίγο να στάξει από τον αγωγό εξαγωγής. Στην περίπτωση αυτή, τοποθετείται ένα αφαιρούμενο δοχείο στο κάτω μέρος του σωλήνα, το οποίο θα συλλέγει το συμπύκνωμα (είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να το αδειάζετε εγκαίρως).

Εάν ένας τέτοιος έλεγχος του συστήματος εξαερισμού φαίνεται άσκοπα για σας, τότε προτιμάται η εξαναγκασμένη συσκευή αυτόματου αερισμού. Αυτός ο εξαερισμός θα σας εξοικονομήσει άμεσα από τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν, κατά κανόνα, κατά τη λειτουργία του κελάριου το καλοκαίρι.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Πότε πρέπει να κλείσετε τα ανοίγματα κελάρι για το χειμώνα;

Σε ποια θερμοκρασία στο δρόμο ή σε άλλους κλιματολογικούς παράγοντες; Αν βρέχει, μπορεί νωρίτερα, ώστε να μην αυξηθεί η υγρασία στο κελάρι;

Η υγρασία ή η βροχή δεν είναι καθόλου λόγος να κλείσετε τα ανοίγματα στο κελάρι. Αν έχετε σωστό αερισμό, η υγρασία δεν θα αυξηθεί σημαντικά. Μερικές φορές, όταν εγκαθιστάτε τον αγωγό εξαγωγής ή τον αγωγό παροχής αέρα, δεν τηρούνται οι απαραίτητες απαιτήσεις και στη συνέχεια η υγρασία μπορεί να εισέλθει στις διαδρομές. Σηκώστε την έξοδο (εάν διαρρεύσει το νερό) ή καλύψτε την με μια ομπρέλα (κουκούλα).

Εάν το θερμόμετρο στο δρόμο δεν πέσει κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα υπάρχουν μικροί παγετοί, τότε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν πρέπει να ανησυχείτε. Αλλά αν η μέρα και η νύχτα, "μείον", τότε η έξοδος πρέπει να είναι κλειστή. Εάν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε κάθε μέρα μετά το θερμόμετρο στο κελάρι, τότε το κλείσιμο των διαδρόμων είναι απαραίτητο στους + 7 ° C παρουσία λαχανικών και στους + 5 ° C, εάν υπάρχουν μόνο τα τουρσιά στο κελάρι.

Ανοίξτε το άνοιγμα πρέπει να είναι, μόλις η ημέρα το θερμόμετρο στο δρόμο αρχίζει να δείχνει ένα "συν". Αυτό είναι σημαντικό να κάνετε εγκαίρως για να αποφύγετε την υγρασία και το καλούπι να επιτεθεί στο υπόγειό σας.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης διαφορετικά συστήματα εξαερισμού στο κελάρι. Το γεγονός είναι ότι με την εμφάνιση κρύου καιρού και υγρού καιρού και έντομα και τρωκτικών αναζητούν καταφύγιο.

Αυτό είναι το κελάρι μας όπως το χειμώνα.

Όπως λένε ότι υπάρχει κάτι για φαγητό και τρωκτικά και επιβλαβή έντομα.

Και γι 'αυτό, ξεκινώντας από μια θερμοκρασία των 5-10 βαθμών, προσπαθούμε να κλείσουμε τον εξαερισμό.

Αλλά έχουμε ένα πλεονέκτημα, ένα από το τσοκ συνάγεται από ένα σωλήνα 2 μέτρα πάνω από το κελάρι. Και μπορούμε ακόμη και να αερίζουμε το κελάρι ακόμη και σε αρνητική θερμοκρασία το χειμώνα.

Έτσι αρκούν 5 λεπτά.

Αλλά φυσικά αυτό γίνεται σε ηλιόλουστο ξηρό καιρό.

Και αυτό μας επιτρέπει να κλείσουμε τις αεραγωγές το Σεπτέμβριο.

Έτσι, εάν συνοψίσετε την ώρα του κλεισίματος, εξαρτάται η θλίψη.

 1. καιρός.
 2. βάθος του υπογείου.
 3. συσκευές εξαερισμού.
 4. Και φυσικά από ποια προϊόντα αποθηκεύετε στο κελάρι. (για παράδειγμα, νωρίτερα στο κελάρι είχαμε βαρέλια αλατισμένων ντοματών και αγγουριών, και αυτό αργότερα μας ανάγκασε να κλείσουμε τον εξαερισμό.).

Όλα είναι αρκετά ατομικά, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, τους οποίους θα δώσω παρακάτω, πρέπει να αναζητήσουμε το μικροκλίμα στο υπόγειο, δηλαδή τη θερμοκρασία και την υγρασία. Εάν δεν υπάρχουν συσκευές, τότε για να σηματοδοτήσει ότι πρέπει να κλείσετε το άνοιγμα θα είναι μια σταγόνα νερού στην οροφή.

Γι 'αυτό θα θίξω τους παράγοντες:

 • βάθος υπογείου
 • Το έδαφος στο οποίο βρίσκεται το υπόγειο, καθώς και το χώμα γύρω από το σπίτι
 • την παρουσία νερού στο έδαφος
 • θερμοκρασία περιβάλλοντος
 • μόνωση υπογείου
 • πόρτα, καθώς και τη μόνωση της πόρτας στο υπόγειο
 • σύστημα εξαερισμού

Θα μοιραστώ την πρακτική μου, έχω δύο dachas, αποδείχθηκε έτσι. Έτσι σε μια ντάκα ένα μικρό κελάρι από σκυρόδεμα κάτω από το πάτωμα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει εξαερισμός στο υπόγειο, τίποτα δεν είναι μονωμένο. Σε αυτό το σπίτι, η είσοδος είναι κλειστή ήδη σε θερμοκρασία κάτω από 10 μοίρες, αφού στους 5 βαθμούς το υπόγειο απλά επιπλέει.

Αλλά στο δεύτερο σπίτι 100 χιλιόμετρα δυτικά από το υπόγειο είναι μεγάλη, υπάρχει ένα σύστημα εξαερισμού και στο σπίτι μέχρι αργά το φθινόπωρο ζουν και σόμπα θερμαίνονται. Σε αυτό το κελάρι και η πόρτα είναι μονωμένη. Έτσι, σε αυτό το σπίτι κλείνουμε τον εξαερισμό στον πρώτο παγετό. Στο σημείο αυτό, τόσο στο υπόγειο όσο και κάτω από το σπίτι όλα είναι φυσιολογικά, αλλά με τους πρώτους παγετούς απλώς τρόμο. Είναι καλύτερα να παρακολουθείτε τον καιρό και να κλείνετε τον αεραγωγό για μερικές ημέρες, γιατί κυριολεκτικά το πρωί μετά το κρύο, όλα κολυμπούν.

Είναι απαραίτητο να κλείσει ο εξαερισμός στο κελάρι για το χειμώνα, αν ναι, πότε;

Μόλις ξεκινήσει η κατάψυξη, αμέσως zamorovyvayte κελάρια τους, αλλιώς όλα αυτά που αποθηκεύονται εκεί, παγώνει. Θα είναι πολύ ατυχές για τη συγκομιδή, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ρώσοι τρέφονται με τον εαυτό τους μεγαλώνοντας σε κρεβάτια. Φτηνές και θυμωμένες και φυσικές. Μια πατάτα είναι γενικά ένα λαχανικό για όλες τις περιπτώσεις. Τόσο σύντομα.

Μια φορά κι έναν καιρό είχαμε ένα πολύ βαρύ υπόγειο. Τόνοι τριών τεύτλων, πατάτες και μισοί τόνοι, πολλά κουτιά διαφορετικών. Ως εκ τούτου, η θερμοκρασία στο υπόγειο μειώθηκε πολύ αργά, δεν κλείσαμε τις οπές εξαερισμού, μόνο σε -25C. Ακριβώς από μέσα έσφιγαν ένα μεγάλο κομμάτι πολυαιθυλενίου. Στο -15C άνοιξε και πάλι.

Αλλά τώρα δεν έχουμε τόσα πολλά βοοειδή για να τα ταΐσουμε όλα και το κελάρι έγινε λίγο σιρόπι με 5 τσάντες πατάτας και εκατό κουτιά στροβιλισμού, τα καρότα μόνο για τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, παγώνει γρήγορα σε -10 ήδη όλα είναι κλειστά μέχρι την άνοιξη. Εάν ο χειμώνας έρθει σε περίοδο απόψυξης, ανοίξτε και πάλι για καλύτερο αερισμό. Στο κελάρι κρέμεται ένα θερμόμετρο και όταν κατεβαίνει σε 0 °, ο θερμαντήρας ήταν μερικές φορές ενεργοποιημένος. Δεν θα ήθελα να φάω κάποιες γλυκές πατάτες. Καλύπτουμε τις πατάτες σε σιτηρέσιο σε τέτοιες περιόδους.

Πώς το αεριωθούμενο το κελάρι το χειμώνα

Ο αερισμός του κελαριού το χειμώνα επιτρέπει τη διατήρηση ενός άνετου μικροκλίματος και τη διατήρηση των προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να εξομαλύνετε την κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα, εγκαταστήστε την κουκούλα, αλλά δεν είναι αρκετή η τοποθέτησή της, είναι απαραίτητο να λειτουργήσει σωστά. Στο υπόγειο ενός σπιτιού από τούβλα παρέχονται οπές και αεραγωγοί (σωλήνες). Εάν είναι απαραίτητο, εγκαθίσταται υποχρεωτικός εξαερισμός σε υπόγειο κτίριο σε ιδιωτικό σπίτι ή σε γκαράζ. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας.

Τιμή αερισμού

Οι οπές στην επικάλυψη και η διαχωριστική επιφάνεια μέσω της οποίας πραγματοποιείται η εισροή και η εκροή αέρα ονομάζονται φουσκάλες. Αυτά και άλλα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού μπορούν να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων:

 1. Αλλαγή θερμοκρασίας αέρα, υγρασίας στο υπόγειο. Η προσαρμογή αυτών των παραμέτρων βοηθά στην ομαλοποίηση του μικροκλίματος στο δωμάτιο.
 2. Η ποσότητα οξυγόνου διατηρείται σε επαρκές επίπεδο.
 3. Δεν υπάρχουν επιβλαβείς μικροοργανισμοί στο δωμάτιο.
 4. Σε κανονικές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, τα λαχανικά και τα φρούτα αποθηκεύονται περισσότερο.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να απαιτείται εξαερισμός, είναι απαραίτητο να ανοίγετε και να κλείνετε περιοδικά τον αεραγωγό. Ρυθμίζονται κατά απαίτηση, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Ένα τέτοιο μέτρο αποφεύγει μια πιο έντονη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μέσω του αέρα. Κατά συνέπεια, σε οποιαδήποτε κατάσταση κατά τη διάρκεια κατασκευής ή επισκευής, θα πρέπει να αποφασιστεί το ζήτημα της διευθέτησης του εξαερισμού σε ένα κελάρι το χειμώνα: είναι απαραίτητο ή όχι. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται το δωμάτιο, θα πρέπει να διατηρείται σε ένα αποδεκτό μικροκλίμα, το οποίο θα αποφύγει το σχηματισμό επιφανειών συμπύκνωσης και γλάστρας.

Εξαερισμός στο κελάρι χειμώνα με δύο σωλήνες

Αν το δωμάτιο είναι μικρό και ύψος περίπου 2 μ., Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της θεμελίωσης και του υπογείου, σχεδιάζεται η εκτόξευση. Στο υπόγειο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 τέτοια ανοίγματα και τοποθετούνται σε απέναντι τοίχους. Όταν αποφασιστεί το ζήτημα της επιλογής του αριθμού των καναλιών (ένας ή δύο σωλήνες), λαμβάνεται επίσης υπόψη η επιφάνεια του δωματίου. Ένας αγωγός εγκαθίσταται σε μικρά κελάρια.

Όταν το δωμάτιο είναι μεγάλο, επιλέξτε μια επιλογή εξαερισμού με δύο σωλήνες. Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής: ο ψυχρός αέρας ανεβαίνει όταν θερμαίνεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στις θερμοκρασίες μέσα και έξω από το κελάρι, τόσο πιο έντονη είναι η ροή του αέρα.

Με τη ρύθμιση του αποτελεσματικού εξαερισμού (με βάση δύο σωλήνες), οι οπές εξαερισμού είναι κλειστές, καθώς ένας επιπλέον όγκος αέρα θα περάσει μέσα από αυτά τα ανοίγματα. Αφήστε μόνο τους αεραγωγούς. Λόγω της απόκλισης μεταξύ της περιοχής των καναλιών εξάτμισης και παροχής, η ένταση της εκροής του αέρα εξαγωγής θα μειωθεί.

Αν αποφασίσετε ποιος τύπος συστήματος είναι προτιμότερος να επιλέξετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περιοχές με θερμό κλίμα το καλοκαίρι συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένου εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η αρχή της λειτουργίας δεν αλλάζει, προστίθεται μόνο ένας ανεμιστήρας. Τοποθετείται σε σωλήνα μέσω του οποίου αδειάζεται ο αέρας. Στη συνέχεια, ακόμα και με την ελάχιστη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο, θα εξασφαλιστεί επαρκής κυκλοφορία αέρα.

Συσκευή εξαερισμού με δύο σωλήνες:

 1. Προετοιμασία επικοινωνιών. Το τμήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Η ποιότητα της κυκλοφορίας δεν επηρεάζεται.
 2. Για να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός αερισμός του χώρου, οι αεραγωγοί πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά - σε απέναντι τοίχους. Επιλέξτε επικοινωνίες με την ίδια διατομή. Η διάμετρος αυτών των οπών προσδιορίζεται από τον τύπο: (κελάρι S × 26) ÷ 13. Λόγω απλών υπολογισμών, επιτυγχάνεται μια τιμή επαρκής για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού μικροκλίματος στο κελάρι.
 3. Και οι δύο αγωγοί κατευθύνονται προς την οροφή του σπιτιού. Ωστόσο, για τον αγωγό τροφοδοσίας είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια έξοδος στον τοίχο.
 4. Προσδιορίστε τη θέση των οπών στους αγωγούς. Κατά την εγκατάσταση του σωλήνα τροφοδοσίας λάβετε υπόψη ότι ο κρύος αέρας πρέπει να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του χώρου. Για το λόγο αυτό, το ελεύθερο άκρο του αγωγού τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δάπεδο, αλλά όχι καθόλου. Η οπή εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος του κελάριου. Ως εκ τούτου, το ελεύθερο άκρο του αγωγού εξαγωγής βρίσκεται κάτω από την οροφή.
 5. Η επικοινωνία πρέπει να είναι μονωμένη. Είναι ακόμη πιο επιθυμητό να εγκατασταθούν πτερύγια. Με τη βοήθειά τους, το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, καθώς ο κίνδυνος συμπύκνωσης και πάγου των τοίχων αγωγών μειώνεται.

Προσδιορίστε το είδος του υλικού: πλαστικό, αμίαντο-τσιμέντο ή γαλβανισμό. Η τελευταία επιλογή είναι προτιμότερη, διότι είναι ισχυρή, αλλά η προστατευτική επίστρωση μπορεί να καταστραφεί κατά τη λειτουργία σε ακατάλληλες συνθήκες. Πλαστικά προϊόντα με λείους τοίχους, ελαφρύ, αλλά το υλικό συχνά παραμορφώνεται από τα τρωκτικά. Οι επικοινωνίες αμιαντοτσιμέντου ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού. Είναι ισχυρά, δεν είναι επιρρεπή σε διάβρωση, εξυπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν λυθεί το ζήτημα της διευθέτησης του εξαερισμού ενός κελαριού με δύο σωλήνες, ποιο σωλήνα πρέπει να κλείσει για το χειμώνα; Είναι απαραίτητο να απορροφήσετε εκείνο με τον οποίο εισέρχεται ο αέρας στο δωμάτιο. Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του εξαερισμού το χειμώνα, εάν δεν έχει εγκατασταθεί ένα συνδυασμένο σύστημα, συνιστάται η χρήση περιστροφικών βαλβίδων. Παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας ροής αέρα. Για να μειωθεί η ένταση του συστήματος, μπορεί επίσης να παρεμποδιστεί τμήμα της οπής εξαγωγής.

Είναι επιθυμητή η τήρηση του κανόνα: κατά την εγκατάσταση σωλήνων, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα γόνατα είναι όσο το δυνατόν μικρότερα. Αυτό αυξάνει την αντίσταση του αέρα όταν μετακινείται μέσω επικοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, ο αγωγός αέρα, του οποίου η διάμετρος είναι ήδη πολύ μικρός, λειτουργεί ακόμη χειρότερα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης παρέχονται αρκετές μεταβάσεις. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ευθύγραμμους σωλήνες. Για το λόγο αυτό, οδηγούνται συχνά στην οροφή.

Αν ο αέρας τροφοδοσίας εισέλθει στο κελάρι μέσω του τοίχου, για να αντισταθμίσει την αντίσταση αέρα, αυξήστε τη διάμετρο του προϊόντος.

Συμπέρασμα

Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί ένα κανονικό εσωτερικό μικροκλίμα χρησιμοποιώντας δύο σωλήνες που έχουν εγκατασταθεί σωστά. Ο εξαερισμός στο κελάρι πρέπει να προσαρμοστεί για την εποχή. Με την αυξανόμενη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο, η ένταση της κυκλοφορίας αέρα αυξάνεται σημαντικά. Αν δεν λάβετε μέτρα, τα προϊόντα θα επιδεινωθούν σύντομα, κάτι που θα συμβεί λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες δυσκολίες αν εγκαθιστάτε τον αποσβεστήρα εγκαίρως. Με τη βοήθειά του ο αερισμός του κελαριού ρυθμίζεται το χειμώνα. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός συνδυασμένου συστήματος εξοπλισμένου με αισθητήρα θερμοκρασίας και ανεμιστήρα, τότε το περιβάλλον αέρα θα αλλάξει αυτόματα. Ο βοηθητικός εξοπλισμός μπορεί επίσης να κατασκευαστεί στην περίπτωση που το έργο έχει φυσική κυκλοφορία τροφοδοσίας και καυσαερίων με βάση δύο σωλήνες.

Χρειάζεστε αερισμό στο κελάρι το χειμώνα;

Είτε ο εξαερισμός στο κελάρι είναι απαραίτητο το χειμώνα, συχνά ζητείται από τους αρχάριους ιδιοκτήτες σπιτιού. Θα απαντήσουμε αμέσως χωρίς αμφιβολία: ναι, ο εξαερισμός είναι πάντα απαραίτητος. Μόνο με την παρουσία και τη σωστή λειτουργία της μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των οικιακών προμηθειών που αποθηκεύονται για αποθήκευση. Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός του κελάριου κάτω από το σπίτι είναι η εγγύηση της διατήρησης όχι μόνο λαχανικών και φρούτων, αλλά και του ίδιου του σπιτιού. Ο εξαερισμός του κελάρι στο σπίτι επιτρέπει να στεγνώσει αυτό το δωμάτιο, έτσι ώστε η υγρασία δεν επηρεάζει την κατασκευή ολόκληρου του κτιρίου.

Πώς να οργανώσει την εξαερισμού στο υπόγειο, και πώς να εκτελέσει σωστά όλες τις λειτουργίες της διάταξης του - όλα αυτά πρόκειται να σας πω σε αυτό το άρθρο, προσδιορίζουν εκ των προτέρων ότι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός του κελαριού κάτω από το σπίτι

Σε κάθε κάβα πρέπει να υπάρχουν δύο ανοίγματα, τα οποία εξασφαλίζουν τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Ένα από αυτά τα ανοίγματα παρέχει πρόσβαση στον καθαρό αέρα, το δεύτερο - την έξοδο του εσωτερικού αέρα μαζί με την εξάτμιση που περιέχεται σε αυτό. Η αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας του αέρα διατηρείται εγκαθιστώντας σε αυτά τα ανοίγματα σωλήνες συγκεκριμένου μεγέθους, τοποθετημένους με κάποιο τρόπο σε σχέση με το επίπεδο του εδάφους.

Αερισμός κελάρι: σημαντικές πτυχές της ρύθμισης

Σκεπτόμενοι τι θα πρέπει να είναι ο εξαερισμός του κελάρι στο σπίτι και πώς να τον εξοπλίσει, θα πρέπει να μελετήσετε σημαντικές συστάσεις που θα βοηθήσουν στην αποφυγή πιθανών λαθών:

 • Είναι επιθυμητό οι σωλήνες εξαερισμού να τοποθετούνται απευθείας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
 • για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη κυκλοφορία, οι σωλήνες εξάτμισης και παροχής πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο.
 • οι σωλήνες θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του χώρου του υπογείου, πράγμα που θα εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του.
 • Το κάτω άκρο του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από την οροφή του υπογείου, πράγμα που θα εξασφαλίσει τη συλλογή θερμού αέρα εξαγωγής.
 • Το άνω άκρο του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να ανυψωθεί σε ύψος 1,5 m από το επίπεδο του εδάφους.
 • ο εξαερισμός του κελάριου στο σπίτι θα είναι επαρκώς αποτελεσματικός εάν χρησιμοποιούνται συμβατικοί σωλήνες αποχέτευσης από πλαστικό για την τοποθέτησή του.
 • ενώ ο υπολογισμός και ο σχεδιασμός του τρόπου τοποθέτησης του εξαερισμού στο κελάρι, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο σωλήνες είναι απολύτως ίσιοι και δεν γίνονται κωνικοί οπουδήποτε.
 • το εξωτερικό τμήμα του σωλήνα τροφοδοσίας θα πρέπει να κλείνει με ένα δίχτυ έτσι ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν τρωκτικά ή άλλα μικρά ζώα ·
 • Για να μειώσετε την πρόσβαση στο αέρα το χειμώνα, συνιστάται η εγκατάσταση πτερυγίων ρύθμισης στους σωλήνες.
 • Εάν το άνω τμήμα των σωλήνων βρίσκεται κατακόρυφα, τότε πρέπει να καλύπτεται με ομπρέλα.
 • είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τη μόνωση του εξωτερικού τμήματος του σωλήνα εξαγωγής, η οποία θα αποφύγει το σχηματισμό συμπυκνωμάτων στο κρύο.

Συστήματα εξαερισμού

Όταν αποφασίζετε πώς να κανονίσετε τον εξαερισμό στο κελάρι, πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να είναι αναγκασμένη ή φυσική. Το πιο απλό στη διάταξη είναι ο φυσικός αερισμός, ο οποίος λειτουργεί χάρη στη διαφορά πίεσης έξω και μέσα στο κελάρι. Η μεγαλύτερη απόδοση του εξαερισμού παρέχεται όταν το κάτω τμήμα του σωλήνα τροφοδοσίας βρίσκεται κοντά στο δάπεδο, ενώ η εξάτμιση βρίσκεται κοντά στην οροφή του υπογείου.

Εγκατάσταση εξαερισμού

Αν ο εξαερισμός είναι εγκατεστημένος σε ένα ήδη έτοιμο κελάρι, τότε για τους δύο αγωγούς στην οροφή ή τους τοίχους του είναι απαραίτητο να γίνουν τρύπες του απαραίτητου μεγέθους.

Η εγκατάσταση των σωλήνων πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις και τις διαστάσεις που αναφέρονται παραπάνω. Το εξωτερικό κομμάτι του σωλήνα εισροής δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλό. Η προεξοχή του πάνω από το έδαφος σε 20-25cm θα είναι αρκετή.

Για να βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός του κελαριού κάτω από το σπίτι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, μπορείτε να ανάψετε ένα κερί και να το φέρετε στο κάτω άκρο οποιουδήποτε από τους σωλήνες εξαερισμού. Η ενεργή κάμψη της γλώσσας της φλόγας θα υποδεικνύει την κίνηση του αέρα που παρέχεται από τους σωλήνες που μόλις εγκαταστάθηκαν.

Έτσι, από κοινού συνειδητοποιήσαμε ότι ο εξαερισμός στο κελάρι είναι απαραίτητος το χειμώνα. Σας είπαμε πώς να εξοπλίσετε αυτόν τον εξαερισμό. Τώρα εξαρτάται από εσάς. Ελπίζουμε ότι οι συστάσεις μας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις εγχώριες προμήθειες σε όλο το χειμώνα, και ότι το νέο έτος στο τραπέζι σας θα διατηρηθούν υπέροχα τουρσιά και τις ντομάτες και πατάτες θα είναι τόσο φρέσκα όσο όταν σελιδοδείκτη.

Θα χαρούμε να γνωρίζουμε την εντύπωση που έχετε σχετικά με το άρθρο και τις νέες πληροφορίες που έχετε. Πάντα καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας!

Αερισμός ενός ή δύο σωλήνων κελάρι ή κελάρι

Για να συμμορφωθούν με τις συνθήκες αποθήκευσης λαχανικών στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας. Η εγκατάσταση ενός σύνθετου καλύμματος σε ένα μικρό υπόγειο είναι οικονομικά ασύμφορη, αφού ένας σωστά εγκατεστημένος εξαερισμός με έναν και δύο αγωγούς θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο.

Η εποικοδομητική συσκευή του υπόγειου κτηρίου είναι τέτοια που, χωρίς την εκπλήρωση ορισμένων κανόνων, επιδεινώνεται γρήγορα.

1. Εντός του συμπυκνώματος συσσωρεύεται, το οποίο:

 • σχηματίζει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιασικών και μουχλιασμένων μυκήτων.
 • επηρεάζει καταστροφικά τα φέροντα δομικά στοιχεία του ιδρύματος.
 • οδηγεί στο γεγονός ότι η χρήση του δωματίου γίνεται επικίνδυνη.

2. Για την κανονική αποθήκευση λαχανικών και φρούτων, παρέχεται ένα καθεστώς θερμοκρασίας που κυμαίνεται από 1 έως 4 ° C. Από την επαλήθευση της ακρίβειας της εκροής και της εισροής αέριων μαζών, ιδιαίτερα όταν έρχεται ο χειμώνας, εξαρτάται ο χρόνος συντήρησης των ωφέλιμων ιδιοτήτων της συγκομιδής.

3. Η διαδικασία ανάπτυξης μυκητιασικού μύκητα, η αποσύνθεση των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά από το υπόγειο, να οδηγήσει σε ανάπτυξη σε άτομα που το χρησιμοποιούν, αλλεργικές αντιδράσεις και ακόμη και άσθμα.

Βασικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πραγματοποιούνται στο πάτωμα του υπογείου. Μια υψηλή συγκέντρωση στο κελάρι του διοξειδίου του άνθρακα θα προκαλέσει διάβρωση των προστατευτικών κελυφών τους και αυθόρμητη καύση.

Συστάσεις για την επιλογή ενός συστήματος ανταλλαγής αέρα

Διακρίνονται σε φυσικό και τεχνητό. Η επιλογή βασίζεται σε διάφορους παράγοντες:

 • διορισμός του υπόγειου σιδηρόδρομου.
 • κλιματικές συνθήκες ·
 • οικονομικές ευκαιρίες.

Ο αερισμός με φυσική κυκλοφορία αέρα βασίζεται στους βασικούς νόμους της φυσικής και επομένως διεξάγεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα στο δωμάτιο με ατμοσφαιρικές παραμέτρους.

1. Στο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

 • υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του υπογείου, δεδομένου ότι οι κατασκευές από σκυρόδεμα είναι λιγότερο επιδεκτικές στον φυσικό εξαερισμό από το ξύλο και τα τούβλα.
 • ένας τρόπος για την τοποθέτηση των τοίχων: τα διαλύματα γύψου και η βαφή μειώνουν τη διαπερατότητα τους στον αέρα.

2. Το μήκος του σωλήνα και η διάμετρος του εξαρτώνται από την επιφάνεια του χώρου και λαμβάνονται από τον υπολογισμό 25-26 cm2 του τμήματος αγωγού ανά 1m2.

3. Το εκχύλισμα είναι κατασκευασμένο από σωλήνες, το υλικό του οποίου έχει χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης. Αυτός μπορεί να είναι αμίαντος, πλαστική και γαλβανισμένη τετράγωνη ή κυκλική διατομή. Είναι δυνατή η κατασκευή ενός ανεξάρτητου ξύλινου κουτιού πάχους 3-4 mm.

Η κουκούλα πρέπει να κατασκευαστεί σωστά, καθώς η αδύναμη δουλειά του δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί το απαραίτητο μικροκλίμα, και η ισχυρή γίνεται η αιτία των ρευμάτων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων εξαερισμού

Με κυκλοφορία αέρα χωρίς διακοπή, το καθεστώς θερμοκρασίας-υγρασίας θα είναι σταθερό, ωστόσο, κατά την κρύα εποχή, το δωμάτιο μπορεί να καταψυχθεί.

1. Ο δίαυλος είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της υγρασίας, της οσμής και των δηλητηριωδών συνδέσεων.

2. Ο σωλήνας παροχής παρέχει καθαρό αέρα στον εσωτερικό χώρο του κελάριου.

3. Το σύστημα με ένα σωλήνα είναι ο απλούστερος τρόπος, ο οποίος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

 • Η θετική πλευρά είναι η φθηνότητα της κουκούλας και η σχετική ευκολία εγκατάστασης.
 • Το μειονέκτημα είναι ότι η πλήρης ανταλλαγή αέρα είναι προβληματική λόγω της ασθενούς εισροής.

Αν το κελάρι είναι μικρό, συνιστάται η εγκατάσταση αυτής της επιλογής. Ο αγωγός αέρα πρέπει να χωρίζεται σε ξεχωριστά ανοίγματα εξαερισμού.

4. Η εγκατάσταση ενός τύπου δύο σωλήνων είναι προτιμότερη λόγω της δυνατότητας να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια των διατάξεων και των αντικειμένων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος.

Ο σωστός σχεδιασμός περίπου 2 φορές την ώρα αλλάζει εντελώς τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ένα κύκλωμα με φυσική κυκλοφορία τοποθετείται στο έργο στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας του.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να διανείμει ένα σωλήνα και να καθορίσει τη διάμετρο

Σε ξεχωριστό κελάρι με μικρή έκταση, καθώς και σε γκαράζ ή αχυρώνα, εγκαθίσταται ένα σύστημα μονής σωλήνας. Η κορυφή πρέπει να βγαίνει σε απόσταση τουλάχιστον 80-100 mm από την κορυφογραμμή της οροφής.

 • Σε δομή με περίμετρο 2χ3 ή 3x3m, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί δομή της οποίας η διατομή δεν είναι μικρότερη από 150x150 mm, με μια παγίδα αέρα στο τέλος.
 • Η κουκούλα πρέπει να χωρίζεται στο μισό από ένα κατακόρυφα τοποθετημένο διαμέρισμα σε όλο το μήκος του.
 • Σε ένα διαμέρισμα, ο αέρας εισέρχεται στο εσωτερικό του δωματίου, ο δεύτερος - το αφήνει έξω, έτσι για κάθε μέρος γίνεται ξεχωριστός αποσβεστήρας, ο οποίος κλείνει.
 • Πριν ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, πρέπει να ελέγξετε την κυκλοφορία. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να καπνίσετε υπόγεια και να παρακολουθήσετε το ρυθμό καθαρισμού.

Προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί σωστά, είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός της διαμέτρου των αεραγωγών αερισμού.

 • Η υπόγεια περιοχή πρέπει να είναι ανάλογη της διατομής του σωλήνα και να είναι 1m2 / 26 cm2.
 • Η διάμετρος του σωλήνα σε 1 cm είναι διατομής 13 cm2, συνεπώς: (Scoix x 26 cm2) ÷ 13. Εάν το S του κελάριου είναι 9 m2, θα είναι (9x26) ÷ 13 = 18, οπότε η διατομή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 cm.
 • Οι σωλήνες εξαερισμού είναι 1-2 cm μεγαλύτερο από την τιμή που λαμβάνεται. Για S = 9 m2, είναι απαραίτητο να ληφθεί υλικό με διατομή 19-20 cm.

Από την πλευρά του δρόμου το κανάλι βρίσκεται σε μέρη προσβάσιμα για να φυσάει από ισχυρές ροές αέρα, διαφορετικά θα παραμείνει ανενεργό.

Ποιο κανάλι κλείνει για το χειμώνα, τις αποχρώσεις της κουκούλας με δύο σωλήνες

Η χρήση δομής δύο σωλήνων για τον σχηματισμό ενός συστήματος πλήρους τροφοδοσίας και εξάτμισης απαιτεί τον πιο ακριβή υπολογισμό, επομένως είναι επιθυμητό να δημιουργηθεί ένα προκαταρκτικό σχέδιο.

 • Για ομοιόμορφη εναλλαγή αέρα, εγκαθίστανται κανάλια με ίση εγκάρσια διατομή. Εάν είναι απαραίτητο να αποστραγγίσετε το κελάρι ή να απαλλαγείτε από μούχλα, τότε η διάμετρος εξόδου πρέπει να είναι μεγάλη.
 • Όσο λιγότερες στροφές και στροφές, τόσο καλύτερος αερισμός θα είναι.
 • Η βέλτιστη ρύθμιση της θερμοκρασίας και η κυκλοφορία επιτυγχάνονται με την μέγιστη αφαίρεση των απορροφητών από την άλλη. Κατά προτίμηση τοποθετήστε τα σε διαφορετικά άκρα του δωματίου.

Το κανάλι εξόδου για την ενίσχυση της ώσης κλείνει με ένα πλέγμα ή είναι προσαρτημένο ένας εκτροπέας.

2. Το κανάλι τροφοδοσίας του υπόγειου δρόμου στο δρόμο βρίσκεται κάτω από την εξάτμιση.

3. Οι μάζες αέρα σχηματίζουν ένα συμπύκνωμα: όταν έρχεται ο χειμώνας, κρυώνει, μετατρέπεται σε παγετό. Το τέλος του δρόμου απαιτεί υποχρεωτική θέρμανση.

4. Για να αποστραγγιστεί το συμπύκνωμα στο κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξαγωγής, εγκαθίσταται ένας στρόφιγγα αποστράγγισης.

Εάν το κανάλι είναι τοποθετημένο στην επικάλυψη του υπογείου, τότε μια σχάρα που την προστατεύει από τη διείσδυση των τρωκτικών είναι προσαρτημένη σε αυτό από το εξωτερικό.

Για να ρυθμίσετε την ένταση της κίνησης του αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε και να κλείσετε τα πτερύγια που είναι εγκατεστημένα στα εσωτερικά άκρα των κουκούλες.

Εξαερισμός σε κελάρι: η τεχνολογία ενός σωστού συστήματος εξαερισμού

Η ασφάλεια των αντικειμένων που τοποθετούνται εκεί, και μερικές φορές η ευεξία και η υγεία των ιδιοκτητών, εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργεί ο εξαερισμός στο κελάρι.

Για να δημιουργηθεί ένα σωστά λειτουργούν σύστημα ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε κάποιες φυσικές διεργασίες και να γνωρίζουμε την τεχνολογία των αγωγών αέρα για τους υπόγειους χώρους.

Το έργο του αερισμού υπόγειων χώρων

Τα κελάρια χρησιμοποιούνται για μακροχρόνια αποθήκευση αντικειμένων με ειδικές απαιτήσεις σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Η θερμοκρασία σε κλειστά υπόγεια δωμάτια σχεδόν πάντα κυμάνθηκε από +5 έως +12 βαθμούς Κελσίου.

Οι δείκτες υγρασίας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα, κατά κανόνα, με εξωτερικές συνθήκες. Με τη βοήθεια του εξαερισμού είναι δυνατή η ρύθμιση αυτών των παραμέτρων στις απαιτούμενες τιμές.

Συμμόρφωση με τις συνθήκες θερμοκρασίας

Το καθεστώς θερμοκρασίας ενός κατάλληλα κατασκευασμένου και μονωμένου κελάριου σχηματίζεται από την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των τοίχων, του δαπέδου και του αέρα μέσα σε αυτό. Το ανώτατο όριο, κατά κανόνα, είναι μονωμένο, οπότε η επίδρασή του στην αλλαγή θερμοκρασίας στο εσωτερικό της δομής είναι ελάχιστη.

Οι εποχιακές μεταβολές στη θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ μικρότερες από τις ατμοσφαιρικές, γεγονός που καθιστά δυνατή τη δημιουργία σταθερού μικροκλίματος στο δωμάτιο. Η θέρμανση ή η ψύξη του αέρα μέσα στο κελάρι είναι αργή λόγω της χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας της γης.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαερισμός για να αλλάξει η θερμοκρασία. Θεωρώντας ότι η δομή είναι υπόγεια, για να κρυώσει το κελάρι το χειμώνα, υπάρχει αρκετή φυσική κίνηση αέρα, ενώ το καλοκαίρι είναι καλύτερο να διεγείρεται η ροή του αέρα με τη βοήθεια των ανεμιστήρων.

Επίλυση του προβλήματος της υπερβολικής υγρασίας

Το πιο συχνό πρόβλημα του μικροκλίματος του κελάριου είναι η υπερβολική ποσότητα υγρασίας. Η εξάτμιση του με τη βοήθεια ηλιακής ακτινοβολίας ή κρούσης από τον άνεμο είναι αδύνατη, οπότε ο εξαερισμός είναι ο κύριος τρόπος αποστράγγισης των θαμμένων χώρων στο έδαφος.

Οι τρόποι πρόσληψης υγρασίας μπορούν να χωριστούν σε τρεις τύπους:

 • Η υγρασία μπορεί να εισέλθει στο κελάρι με τη μορφή νερού μέσω τοίχων, δαπέδου ή οροφής, εν απουσία ή παραβίαση του στρώματος στεγάνωσης. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει την άνοιξη κατά τη διάρκεια της τήξης του χιονιού.
 • Η εσωτερική πηγή υγρασίας μπορεί να είναι είδη ή προϊόντα που βρίσκονται στο δωμάτιο. Τα λαχανικά και τα φρούτα, ειδικά στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας αποθήκευσης, αποδίδουν την εξάτμιση. Επίσης, η υγρασία του αέρα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, κατά την αναπνοή των μελισσών, εάν το κελάρι χρησιμοποιείται ως βότανο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
 • Την περίοδο άνοιξης-φθινοπώρου, όταν η θερμοκρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του δρόμου, η συμπύκνωση είναι η πηγή υγρασίας. Επομένως, για την ορθή χρήση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους φυσικούς νόμους συμπύκνωσης και εξάτμισης.

Η διαδικασία απομάκρυνσης της υγρασίας μέσω του εξαερισμού είναι αργή. Επομένως, πριν ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε την αιτία της αύξησης της υγρασίας του κελάριου και, ει δυνατόν, να την εξαλείψετε.

Μείωση συγκέντρωσης επικίνδυνων αερίων

Ένας άλλος λόγος εξαερισμού είναι η ανάγκη αλλαγής της χημικής σύνθεσης του αέρα. Έτσι υπάρχει μια κατανομή όλων των δυνατών οσμών, και σε σήψη της, και όταν η περιεκτικότητα των μελισσών στο κελάρι ή δεξαμενές ζύμωσης άφθονα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, εκτοπίζοντας το οξυγόνο στην αποθήκευση των γεωργικών προϊόντων. Σε ανεπαρκώς αεριζόμενα κελάρια, μπορούν να συσσωρευτούν αέρια διαφορετικής προέλευσης.

Η υπερβολική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) ή το υδρόθειο μπορούν να προκαλέσουν στο άτομο έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ασφυξία και ως αποτέλεσμα απώλεια συνείδησης. Σε περίπτωση μη παροχής άμεσης βοήθειας, είναι δυνατή μια θανατηφόρα έκβαση.

Σε περίπτωση απουσίας του αέρα που κυκλοφορεί συγκέντρωση επικίνδυνων βαρέων αερίων λαμβάνει χώρα στο κάτω μέρος κελάρι. Ως εκ τούτου, εάν η απομάκρυνση των ξένων οσμών αρκετά απλή εξαερισμού, η συγκέντρωση του αερίου να μειωθεί η αναλογία των οποίων σε σχέση με τον αέρα του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από το ένα, είναι απαραίτητο αερισμό στη θέση της εισαγωγής αέρα σε μια μικρή απόσταση από το δάπεδο.

Εάν υπάρχουν προαπαιτούμενα για υπερβολική συγκέντρωση στο κελάρι των βαρέων αερίων, είναι απαραίτητο είτε να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικός αερισμός του δωματίου πριν από την επίσκεψή του είτε να χρησιμοποιηθούν αισθητήρες ή αναλυτές αερίων για να προσδιοριστεί η ανάγκη για αερισμό.

Θεωρητική βάση για την αφαίρεση της υγρασίας

Στην περίπτωση αυτή, αν ο κύριος σκοπός είναι χώρος ξήρανση στον αέρα, με τις θέσεις του προβλήματος φυσικής μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: είναι απαραίτητο να εκτελέσει μια κελάρι συσκευή εξαερισμού σύμφωνα με αυτό το καθεστώς στο απόλυτο μάζα που έρχονται σε υγρασία ήταν μικρότερη εξέρχεται προς τα έξω.

Η φυσική περιγραφή των διαδικασιών συμπύκνωσης και εξάτμισης

Υπάρχουν τρεις βασικοί όροι, η ουσία των οποίων πρέπει να γίνει κατανοητή για να κατανοηθεί η φύση της συμπύκνωσης και της εξάτμισης της υγρασίας από τον αέρα:

 • Η απόλυτη υγρασία δείχνει τη μάζα του υδρατμού που περιέχεται σε ένα κυβικό μέτρο αέρα. Η τιμή αυτή εκφράζεται σε g / m3.
 • Η σχετική υγρασία δείχνει την αναλογία της τρέχουσας μάζας του υδρατμού στο μέγιστο δυνατό, σε σταθερή πίεση και θερμοκρασία. Εκφράζεται ως ποσοστό.
 • Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου δείχνει την τιμή της θερμοκρασίας, με μια μείωση στην οποία ο ατμός νερού που περιέχεται στον αέρα φθάνει στην κατάσταση κορεσμού και αρχίζει η συμπύκνωση.

Όσον αφορά το κελάρι, η διαδικασία συμπύκνωσης μπορεί να περιγραφεί ως εξής. Σε ορισμένη θερμοκρασία, ο αέρας έχει ορισμένες τιμές απόλυτης και σχετικής υγρασίας. Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, η απόλυτη υγρασία παραμένει αμετάβλητη και αυξάνεται η σχετική υγρασία. Όταν η σχετική υγρασία φθάσει το 100%, το σημείο δρόσου εισέρχεται και η υγρασία εκκενώνεται με τη μορφή συμπυκνώματος.

Η διαδικασία εξάτμισης έχει ως εξής: όταν οι επαφές αέρα, στις οποίες η σχετική υγρασία είναι μικρότερη από 100%, το νερό κορεσμένο με νερό, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί μέχρις ότου η σχετική υγρασία φθάσει το 100%. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο υγρασία μπορεί να απορροφήσει από μόνη της κατά την εξάτμιση.

Αφυδάτωση υπόγειων χώρων το καλοκαίρι

Σε ξηρούς και ζεστούς καιρούς, υπάρχει πειρασμός να ανοίξετε ένα υγρό κελάρι για λίγο και να ξεκινήσετε τον ζεστό ξηρό αέρα εκεί για να αφαιρέσετε το συμπύκνωμα. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη, που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα - την είσοδο της υγρασίας από την ατμόσφαιρα στο μπουντρούμι.

Παραδείγματος χάριν, κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα αντίτυπο και μια ένδειξη θερμοκρασίας αέρα + 32 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 40%, υπάρχει μια αίσθηση ξηρού αέρα. Σε κελάρι με θερμοκρασία + 12 μοίρες και σχετική υγρασία 100% υπάρχει μια αίσθηση υγρασίας. Ωστόσο, η απόλυτη υγρασία στο δρόμο σε τέτοιες παραμέτρους θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι στο δωμάτιο.

Σε περίπτωση κατάποσης, ο θερμός αέρας θα αρχίσει να κρυώνει. Η θερμοκρασία σημείου δρόσου στις παραπάνω παραμέτρους εξωτερικού αέρα θα είναι 16 μοίρες. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της μείωσης της θερμοκρασίας από 16 μοίρες σε 12, θα υπάρξει συμπύκνωση υγρασίας και η σχετική υγρασία του αέρα θα είναι ίση με 100%.

Η αφυδάτωση των υπόγειων εγκαταστάσεων λόγω του αερισμού είναι σωστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ο όγκος του αέρα που διέρχεται από τους χώρους πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η εξάτμιση σε χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αερισμού, λόγω της ανταλλαγής θερμότητας με τους τοίχους και το πάτωμα, η θερμοκρασία και η συμπύκνωση του νερού στον αέρα θα μειωθούν σταδιακά. Επομένως, η προσωρινή αφαίρεση της υγρασίας με τη χρήση του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • η ποσότητα υγρασίας στο κελάρι υπερβαίνει σαφώς τον όγκο που θα υπάρχει εκεί μετά τη συμπύκνωση του νερού από τον αέρα.
 • είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες για την παύση των εντατικών διεργασιών αποσύνθεσης, εξάπλωσης της μούχλας και του μύκητα.
 • είναι απαραίτητο να εκτελεστεί αντιμυκητιακή θεραπεία, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται αντισηπτικό σε ξηρές επιφάνειες.

Η απομάκρυνση του συμπυκνώματος από το κελάρι κατά την ζεστή περίοδο του έτους πραγματοποιείται με εναλλακτικές μεθόδους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συλλογή υγρασίας με ουσίες που έχουν καλές υγροσκοπικές (απορροφητικές ιδιότητες) ιδιότητες, όπως τέφρες ή ξύλινα πριονίδια. Σε αυτή την περίπτωση, εάν είναι δυνατόν, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εξωτερική ανταλλαγή αέρα, αν αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την τήρηση άλλων παραμέτρων του μικροκλίματος του δωματίου.

Κατάψυξη υγρασίας το χειμώνα

Σε αρνητικές θερμοκρασίες, η απόλυτη υγρασία του αέρα είναι μικρή. Επομένως, η πιο αποτελεσματική μέθοδος απομάκρυνσης της υγρασίας με εξαερισμό, η οποία δεν είναι σωστά ονομαζόμενη "κατάψυξη", είναι να εξασφαλιστεί η ροή του παγετού αέρα μέσα στο κελάρι.

Έτσι, ακόμη και αν ένα θερμοκρασία -10 βαθμούς Κελσίου αέρας έχει την υψηλότερη δυνατή υγρασία (2,36 g / m), μετά την θερμική του στο δωμάτιο για να αξίες +5 βαθμούς, η σχετική υγρασία γίνεται ίση με μόνο το 30%. Ένα κυβικό μέτρο αυτού του αέρα θα μπορεί να εξατμίζει 4,5 γραμμάρια νερού στο κελάρι.

Δεδομένου ότι πρακτικά για οποιοδήποτε κελάρι δεν είναι επιθυμητό να μειωθεί η θερμοκρασία σε αρνητικές τιμές, τότε η πρόσληψη του παγετού πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μικρές ποσότητες. Μετατοπίζει τον υγρό αέρα από το δωμάτιο και αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία σε κανονικές τιμές και μπορείτε να εκτελέσετε ξανά αυτή τη διαδικασία.

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται αποτελεσματικά το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή, ανοίγοντας τον αερισμό για λίγο τη νύχτα.

Τεχνικές πτυχές της συσκευής εξαερισμού

Η τεχνικά σωστή εφαρμογή του συστήματος εξαερισμού για το κελάρι, καθώς και η κατανόηση των κανόνων για τη χρήση του, θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο μικροκλίμα στο δωμάτιο. Για τα μικρά κτίρια, μπορείτε να κάνετε όλη την εργασία μόνοι σας, έχοντας βασικές δεξιότητες στον τομέα των κατασκευών.

Εξαερισμός του κελαριού: προγράμματα εργασίας και επαγγελματικές συμβουλές

Από τους αρχαίους χρόνους, στη συνέχεια στη Ρωσία, αποφασίστηκε να αποθεματοποιηθούν τρόφιμα για το χειμώνα. Τότε δεν υπήρχαν γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων, και αν οι άνθρωποι πήγαν στο παζάρι, βρήκαν εκεί μόνο αγαθά από το γειτονικό κελάρι. Οι άνθρωποι ανέθρεψαν ναυάγια, έσκαψαν κελάρια χωρίς μηχανικά δίκτυα και στεγανοποιούν. Κατά συνέπεια, οι χώροι θερμάνθηκαν με νερό, χάθηκαν τρόφιμα. Σχετικά με τέτοιες συσκευές όπως εξαερισμό του κελαριού και η στεγανοποίηση των χώρων δεν οδήγησε. Οι άνθρωποι δεν ήταν ακόμα τόσο μορφωμένοι και αναπτυγμένοι.

Τώρα όλα είναι διαφορετικά. Η γνώση στο σχεδιασμό και την κατασκευή υπογείων επιτρέπει τη δημιουργία καλύτερων χώρων αποθήκευσης για τα προϊόντα. Κατά τον υπολογισμό και το σχεδιασμό συσκευές εξαερισμού στο κελάρι εφαρμόζονται τυποποιημένοι κανόνες και κανόνες. Σας επιτρέπουν να οργανώσετε σωστά και με σύνεση μια αίθουσα υπογείου από το εσωτερικό, παρέχετε ένα ιδανικό μικροκλίμα για την αποθήκευση λαχανικών και να αποθηκεύσετε την καλλιέργεια μέχρι το επόμενο έτος.

Αερισμός κελάρι: βασικές απαιτήσεις

Σύμφωνα με το σκοπό της τη συσκευή αερισμού των κελαριών και των κελαριών έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μετριοπαθείς και σταθερούς δείκτες υγρασίας και θερμοκρασίας αέρα. Εκτός από τον εξαερισμό, αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται από πολλούς άλλους παράγοντες.

 1. Το έδαφος είναι το έδαφος στο οποίο είναι χτισμένο το υπόγειο.
 2. Εδαφική τοποθεσία του κελάριου και μόνωση - κάτω από το κεντρικό κτίριο ή χωριστά.
 3. Η παρουσία υπογείων υδάτων και οι μέθοδοι αντιμετώπισης τους.

Επομένως, αμέσως πριν από την κατασκευή, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε όλους τους πιθανούς παράγοντες που, όταν λειτουργούν τα κτίρια, μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα του υπογείου.

Μόνο η εξέταση όλων των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του κελάριου θα συμβάλει στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου κλίματος. Αν κάτι χάνεται, τότε μην απαγχώνετε τον εξαερισμό ή μην βάλετε υπερβολικές ελπίδες σε αυτό. Αναμφισβήτητα, είναι σε θέση να στηρίξει το απαραίτητο μικροκλίμα, αλλά είναι πέρα ​​από τη δύναμή του να εξαλείψει την ύγρανση του τοίχου.

Εάν το υπόγειο έχει μια ευνοϊκή θέση, καλή υδροηλεκτρική και θερμομόνωση, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο σχεδιασμό και τη συσκευή αερισμού.

Όπως και στις περισσότερες οικιστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για γενικούς σκοπούς, αερισμού στο υπόγειο έχει μια πηγή ροής αέρα από το περιβάλλον και την εκροή υγρού, μολυσμένου διοξειδίου του άνθρακα.

Συστήματα εξαερισμού υπόγειο

Η πιο συνηθισμένη παραλλαγή της εγκατάστασης υπογείου υποδηλώνει τη θέση του κελαριού κάτω από τους κεντρικούς χώρους του ιδιωτικού σπιτιού. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούνται δύο εκδοχές της κουκούλας:

Το πρώτο χρησιμοποιείται συχνότερα. Έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη διατήρηση ενός μεγαλύτερου χώρου κελάριου.

Η συσκευή εξαερισμού δύο καναλιών

Η τεχνολογία αερισμού σε δύο σημεία εισροής και εκροής δεν έχει καμία δυσκολία στην εγκατάσταση αεραγωγών.

Ο αερισμός του κελαριού με την ιδανική ανάπτυξη της οικοδομικής διαδικασίας στο σπίτι θα πρέπει να μετριέται στην αρχή της φάσης κατασκευής. Έτσι θα κάνετε λιγότερα οικονομικά και εργατικά.

Φούρνος καθαρού αέρα.

Η συσκευή εισροής εξασφαλίζει τη ροή των αέριων μαζών από το περιβάλλον, μέσω της εισαγωγής αέρα μέσω του ανοίγματος λήψης (εκκένωσης). Ο αέρας βρίσκεται πιο συχνά στο πλευρικό τοίχωμα του κεντρικού κτιρίου - το ύψωμα πάνω από το επίπεδο της οικίας τυφλή περιοχή θα πρέπει να είναι 20-30 cm.

Το άνοιγμα στο σωλήνα κλείνει με μια σχάρα αερισμού. Εάν είναι απαραίτητο, το πλέγμα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με έναν αξονικό ανεμιστήρα. Ο αγωγός αέρα βρίσκεται μέσα από τη βάση του σπιτιού, το υπόγειο επικαλύπτεται και μπαίνει στο υπόγειο. Τρύπα εξόδου εξαερισμού τεντώστε σχεδόν στο πάτωμα κελάρι, υποχωρώντας 15-20 εκ. Λόγω αυτής της διάταξης του αγωγού εξαερισμού, δροσερός αέρας από το δρόμο εισέρχεται στον αγωγό αέρα, διέρχεται από αυτό και εισέρχεται στο κελάρι στον ίδιο όροφο. Μετά από αυτό, θερμαίνει σταδιακά και μετατοπίζει τα ανώτερα στρώματα θερμού και υγροποιημένου αέρα από το υπόγειο μέσω του αγωγού εξαγωγής.

Σύστημα εκροής μολυσμένων μαζών.

Βρίσκεται στην αντίθετη γωνία του δωματίου κελάρι, διαγώνια σε σχέση με τον σωλήνα εισροής. Η βασική αρχή είναι η ανάγκη λήψης θερμού αέρα. Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας την είσοδο του σωλήνα κάτω από την οροφή του υπογείου (10-15 cm από αυτό). Επιπλέον, το κανάλι έλξης περνάει από την οροφή του κεντρικού κτιρίου, από τη σοφίτα μέχρι την οροφή.

Ανάλογα με το σχήμα της οροφής και τον επικρατούμενο άνεμο αυξήθηκε, είναι απαραίτητο να επιτευχθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο άνεμος θα κατευθυνθεί στον προ-εκτροπέα εγκατεστημένο πάνω από τον αγωγό εξαγωγής. Ο εκτροπέας είναι απαραίτητος σε κάθε περίπτωση, καθώς προστατεύει τον αγωγό από το να πέσει σε αυτό ατμοσφαιρική βροχόπτωση. Επίσης, δημιουργεί επιπλέον μια αρνητική πίεση κάτω από το κάλυμμα, λόγω της οποίας ενισχύεται η ροή αέρα στον σωλήνα.

Όσο περισσότερο είναι ο αγωγός εξαγωγής, τόσο ισχυρότερη είναι η ροή του αέρα εμφύσησης.

Ο αγωγός εξαγωγής πρέπει να είναι εξοπλισμένος σε διάφορα στρώματα για να δημιουργηθεί η απαραίτητη μόνωση. Για το σκοπό αυτό, στο στάδιο του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στο σπίτι:

 • Τοποθετήστε ένα τούβλο ή ξύλινο φρεάτιο για το σωλήνα εξαερισμό του κελαριού.
 • επιλέξτε ένα μέρος για την τοποθέτηση ενός θερμαντήρα μεταξύ του φρέατος και του σωλήνα?
 • τυλίξτε τον ίδιο τον σωλήνα με μια ειδική μόνωση που δεν απορροφά την υγρασία.

Μονώστε τον αγωγό εξαγωγής αέρα για να αποφύγετε τη συμπύκνωση του αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου λόγω της έντονης ψύξης.

Όσον αφορά τα δύο τελευταία σημεία, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η διπλή θερμική μόνωση μπορεί να εξασφαλίσει αντίσταση στην κατάψυξη του αγωγού. Εάν η περιοχή της θέσης του σπιτιού και του υπογείου υποθέσει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, επιπλέον είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κενό αέρα μεταξύ του κύριου θερμαντήρα και του θερμαντήρα στον ίδιο τον σωλήνα. Μια τέτοια λύση θα μειώσει σημαντικά τη θερμική αγωγιμότητα του καναλιού ως σύνολο.

Αερισμός με ένα κανάλι

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η περιοχή κελάρι είναι μικρότερη από 5 τετραγωνικά μέτρα, είναι δυνατό να συνδυαστούν τα κανάλια εισροής και εκροής οξυγόνου σε έναν σωλήνα. Αυτή είναι η κύρια αρχή της λειτουργίας αυτού του συστήματος και η κύρια διαφορά από τη διάταξη των δύο καναλιών. Ο σωλήνας διαχωρίζεται από ένα διαμέρισμα, μέσω του οποίου λαμβάνονται δύο κανάλια κυκλοφορίας: το ένα για την εισροή, το δεύτερο για την κουκούλα.

Φυσική ή εξαναγκασμένη εξάτμιση;

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα πείραμα με τα ήδη διαθέσιμα φυσικά εξαερισμό στο κελάρι κάτω από το σπίτι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φέρετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού στην έξοδο του καναλιού στο υπόγειο και να προσδιορίσετε, σύμφωνα με την κλίση του φύλλου, την παρουσία κίνησης των αέριων μαζών.

Το πείραμα αυτό είναι κατάλληλο για υπόγεια με εμβαδόν μέχρι 10 τ.μ. Εάν το υπόγειο είναι πάνω από 10 τετραγωνικά μέτρα, τότε, ακόμη και αν υπάρχει κίνηση οξυγόνου μέσα στο δωμάτιο, η απόδοση της φυσικής εκχύλισης μπορεί να αμφισβητηθεί.

Με ένα σχετικά μεγάλο δωμάτιο, πρέπει να αγοράσετε ένα υγρόμετρο. Αυτή η συσκευή μετρά την υγρασία του αέρα. Η παρουσία θερμόμετρου απαιτείται για οποιοδήποτε μέγεθος του υπογείου.

Για τον προσδιορισμό του βαθμού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια συσκευή που να μετρά την υγρασία του αέρα. Θα πρέπει να εγκατασταθεί περίπου 1,5 μέτρα από το πάτωμα.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί στο ίδιο το ανώτατο όριο η υγρασία θα είναι η μεγαλύτερη. Αλλά τα λαχανικά αποθηκεύονται κυρίως στο πάτωμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μετρηθεί η μέση υγρασία του δωματίου.

Σε υψηλούς δείκτες υγρομέτρου (πάνω από 85-90%), είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα αναγκαστικό συστήματα εξαερισμού στο κελάρι.

Εξαναγκαστικό (μηχανικό) σύστημα εξάτμισης

Επαναλάβετε το δικό σας αερισμό εξαερισμού στο κελάρι δεν θα είναι δύσκολο. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τους αξονικούς ανεμιστήρες μέσα στους αγωγούς. Αυτό θα αυξήσει την κυκλοφορία. Για τον αγωγό τροφοδοσίας ο ανεμιστήρας τοποθετείται στην είσοδο του προστατευτικού πλέγματος. Κατά συνέπεια, ο αγωγός εξαγωγής είναι εφοδιασμένος με ανεμιστήρα απευθείας στην είσοδο του υπογείου.