Ανακαινιστής για διαμέρισμα

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ανακτητής αέρα για το διαμέρισμα - ένα προαιρετικό στοιχείο, χωρίς το οποίο είναι αρκετά δυνατό να το κάνουμε. Πώς μπορεί να τροφοδοτήσει και να εξαντλήσει τον εξαερισμό μειώνοντας το κόστος θέρμανσης εάν ολόκληρο το σπίτι είναι συνδεδεμένο σε ένα κεντρικό δίκτυο; Στην πραγματικότητα, το κόστος δεν θα μειωθεί, αλλά θα είναι δυνατή η διατήρηση της θερμότητας. Επιπλέον, ο ανακτητής εκτελεί μια σειρά άλλων εξίσου σημαντικών εργασιών. Τι - διαβάστε στο άρθρο μας.

Γιατί τα διαμερίσματα χρειάζονται έναν ανακτητή

Δομικά, ο ανακτητής αέρα είναι ένα είδος εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής, το οποίο εκτελεί την επαναθέρμανση του εισερχόμενου αέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Λόγω αυτής της ιδιότητας είναι δυνατόν να εξοικονομήσετε τη θέρμανση το χειμώνα έως και 80% - η θερμότητα αφήνει το δωμάτιο εν μέρει και επιστρέφει με μια νέα μερίδα των ροών του αέρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην περίπτωση ιδιωτικών νοικοκυριών και διαμερισμάτων με αυτόνομη θέρμανση.

Αρχή λειτουργίας (σχέδιο)

Σε πολυκατοικίες με κεντρική παροχή θερμότητας δεν μπορεί να εξοικονομήσει - κάθε διαμέρισμα υπολογίζεται από το μετρητή. Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά φοβούνται να ανοίξουν ξανά το παράθυρο για εξαερισμό, έτσι ώστε η θερμότητα να μην εξαφανιστεί. Ως αποτέλεσμα, μέχρι το τέλος της ημέρας ο αέρας γυρίζει βαρύ, γεμάτος, το δωμάτιο είναι βουλωμένο, το άτομο δεν έχει αρκετό ύπνο, δεν ξεκουράζει πραγματικά. Λύστε το πρόβλημα του μικροκλίματος που θα ανακτήσει ή blaser.

Η κύρια λειτουργία είναι ο αερισμός. Από το δωμάτιο έρχεται το διοξείδιο του άνθρακα, δυσάρεστες οσμές, και πίσω παίρνει καθαρό, καθαρό αέρα, αλλά όχι παγωμένο, όπως από το παράθυρο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 90% των διαμερισμάτων έχουν μεταλλικά πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τη σωστή εναλλαγή αέρα. Συνήθως οι ανακουφιστές εγκαθίστανται είτε στην κρεβατοκάμαρα είτε στο δωμάτιο όπου συγκεντρώνονται συνήθως οι ενοικιαστές (κουζίνα, αίθουσα).

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του αερισμού και άλλων τύπων τεχνολογίας του κλίματος είναι ότι δύο ρεύματα αέρα εκτοξεύονται - δωμάτιο και δρόμο - χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Οι μάζες των δρόμων περνούν μέσα από το φίλτρο, εναλλάκτη θερμότητας, θερμαίνονται μέχρι τη θερμοκρασία δωματίου και εισέρχονται στο δωμάτιο. Τα ρεύματα αποβλήτων, αντίθετα, εξάγονται, ενώ ταυτόχρονα θερμαίνονται ο εναλλάκτης θερμότητας.

Λόγω αυτής της κυκλοφορίας στο standard διαμέρισμα δύο δωματίων ο αέρας ανανεώνεται πλήρως σε μόλις 2 ώρες.

Το breezer, καθώς και ο ανακτητής, έχουν σχεδιαστεί για τον αερισμό των δωματίων, αλλά ο ηλεκτρικός θερμαντήρας "απαντά" για τον ζεστό αέρα. Θερμαίνει τις μάζες του αέρα στην επιλεγμένη θερμοκρασία, ανεξάρτητα από το τι βρίσκεται στο δρόμο. Θερμοκρασία λειτουργίας από 0 έως + 40 ° С. Λόγω της απουσίας συμπύκνωσης, το εξωτερικό περίβλημα δεν γίνεται παγωτό και η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει όλο το χειμώνα.

Τι είδους είναι κατάλληλο για ένα διαμέρισμα

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι συσκευών, ανάλογα με τη δομή του εναλλάκτη θερμότητας.

Περιστροφικός τύπος

Ο εναλλάκτης θερμότητας παρουσιάζεται υπό τη μορφή ρότορα κυλινδρικού σχήματος, του οποίου η κοιλότητα είναι γεμάτη με λεπτό χαλύβδινο έλασμα σύμφωνα με την αρχή της αξονικής κατεύθυνσης. Η κίνηση του δρομέα εξασφαλίζεται από τις ροές του αέρα και η θέρμανση οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας.

Επιπλέον ένα τέτοιο σύστημα στην ενεργειακή ανεξαρτησία - βιομηχανικές εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Είναι βολικό να το χρησιμοποιήσετε σε καιρικές συνθήκες. Αλλά για ένα διαμέρισμα μια τέτοια εγκατάσταση θα ήταν υπερβολικά δυσκίνητη.

Τύπος πλάκας

Οι εναλλάκτες θερμότητας αυτού του τύπου παρουσιάζονται με τη μορφή κασετών, γεμισμένων με πλάκες συγκεκριμένου υλικού, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας. Η θέρμανση και η κυκλοφορία είναι πανομοιότυπες με την περιστροφική, αλλά λόγω ειδικού σχεδιασμού είναι πιο αργή, αλλά η θερμοκρασία θέρμανσης είναι υψηλότερη.

Για τους εναλλάκτες θερμότητας πλάκας, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι πλάκες στην κασέτα είναι σημαντικό:

 • αλουμίνιο ή γαλβανισμένο ατσάλι - είναι η επιλογή του προϋπολογισμού απ 'όλα, αλλά σταματά ήδη στους -5 ° C έξω, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο με απόψυξη ή φυσάει?
 • πλαστικό - η πιο αποτελεσματική επιλογή, η λειτουργία της οποίας συνεχίζεται έως -15 °, αλλά είναι 30-50% ακριβότερη.
 • κυτταρίνη - δίνουν υψηλή απόδοση (πάνω από 80%), αλλά έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν υδραυλικοί (υγροί) ανακτητές, η αρχή των οποίων είναι πανομοιότυπη με το σύστημα θέρμανσης νερού και το σημείο διέλευσης. Και οι δύο βασίζονται σε δύο βασικούς τύπους, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο σε εγκαταστάσεις ειδικού σκοπού - γυμναστήρια, βιομηχανικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κλπ.

"FOR" και "AGAINST"

Μελετώντας τις απαντήσεις των πραγματικών ανθρώπων, αποκτάται μια μάλλον θετική εικόνα. 9 από τα 10 συστήνουν την εγκατάσταση ενός αποκαταστήρα στο διαμέρισμα, το κύριο πράγμα είναι να καθορίσει σωστά τη δύναμη της συσκευής και του μοντέλου. Ο καθαρός αέρας, η έλλειψη κίνησης ψυχρών μαζών, η απόρριψη δυσάρεστων οσμών - όλα αυτά είναι απλώς ένας μικρός κατάλογος λειτουργικών δυνατοτήτων.

Εκτός αυτού, τα προφανή πλεονεκτήματα μπορούν να ονομαστούν:

 • εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - οι ισχυρές εγκαταστάσεις διαμερισμάτων καταναλώνουν κατ 'ανώτατο όριο 35 Watt ανά ώρα.
 • ένα υγιές μικροκλίμα - δεν χρειάζεται να ανοίξετε το παράθυρο το χειμώνα για αερισμό ή βαφή, έτσι ώστε το δωμάτιο να είχε πάντα καθαρό αέρα.
 • τρόπος εξαερισμού ακόμη και αν δεν υπάρχει ισχύς - σε περίπτωση ανέμου η συσκευή θα λειτουργήσει ακόμη και αν αποσυνδεθεί από το δίκτυο.
 • δεν υπάρχει κρύο ρεύμα ακόμη και σε ένα μέτρο από τον ανακτητή - η ελάχιστη θερμοκρασία εισερχόμενων ρευμάτων είναι + 16 ° C, με την προϋπόθεση ότι το παράθυρο είναι -10 ° C.
 • ξήρανση του αέρα σε χώρους με υγρασία.
 • υψηλός βαθμός καθαρισμού του αέρα του δρόμου από τη σκόνη, το νέφος, τα μικρά απορρίμματα.
 • πολύ απλή εγκατάσταση.

Εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 1. Τα συμπυκνώματα σχηματίζονται στο εξωτερικό περίβλημα - και παρόλο που η αποστράγγιση γίνεται για αποστράγγιση, οι αγωγοί του περιβλήματος και του εξαερισμού είναι παγωμένος στη μείξη της θερμοκρασίας.

Εάν παρέχεται οριστεί περατό εναλλάκτη ή θέρμανση (φυσώντας) κατάψυξη δεν απειλείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες - ορισμένα μοντέλα και διατηρήθηκε -15 ° C.

 1. Η ανάγκη τακτικής αντικατάστασης των φίλτρων - εξαρτάται επίσης από το μοντέλο. Για παράδειγμα, οι ανακτητές της Prana δεν έχουν καθόλου φίλτρα στο σύνολο τους και ο καθαρισμός λαμβάνει χώρα λόγω της κίνησης σε πλάκες χαλκού.
 2. Ανεπαρκής ισχύς των οικιακών εγκαταστάσεων για μεγάλους χώρους - ο εξοπλισμός επιλέγεται με βάση την περιοχή του δωματίου και τις παραμέτρους της θερμοκρασίας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μια εγκατάσταση δεν θα είναι αρκετή.
 3. Σχετικά υψηλό επίπεδο θορύβου, αλλά αυτό είναι πιο χαρακτηριστικό για τις περιστροφικές εγκαταστάσεις. Η πηγή θορύβου είναι ανεμιστήρας. Ορισμένοι κατασκευαστές ολοκληρώνουν συσκευές με συστήματα μείωσης θορύβου.
 4. Τιμή - φθηνές αποκαταστάσεις πιάτων μπορούν να αγοραστούν για 15.000 ρούβλια. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος εγκατάστασης. Ακριβά ή όχι, η έννοια του υποκειμενικού.

VIDEO: Αποκεντρωμένος αερισμός με σύστημα ανάκτησης θερμότητας

Βαθμολογία των καλύτερων αποταμιευτών για ένα διαμέρισμα

Μεταξύ ολόκληρης της σειράς μοντέλων στην εγχώρια αγορά, διακρίνουμε πολλά:

Marley Menv 180 Plus

Ανανεώνει πλήρως τον αέρα μέσα στο δωμάτιο για 90 λεπτά. Ισχύς 11 W, εναλλαγή αέρα 60 m3 / h. Το κιτ περιλαμβάνει φίλτρα για χοντρό και λεπτό καθάρισμα, μονωμένο περίβλημα, επιτρέποντας τη λειτουργία σε θερμοκρασίες έως -20 ° C. Από τα δευτερόλεπτα οι χρήστες σημειώνουν το θόρυβο, σε σχέση με το οποίο είναι ανεπιθύμητο να εγκατασταθεί σε ένα υπνοδωμάτιο ή ένα παιδικό δωμάτιο, και ένα υψηλό κόστος.

Prana 150

Ο ανεμιστήρας διαμερίσματος της ρωσικής παραγωγικής ικανότητας 32 W / h και η υψηλότερη απόδοση 91%. Οι δείκτες ανταλλαγής αέρα είναι 115 m3 / h, εξάτμιση - 105 m3 / h, σε λειτουργία νύχτας 25 m3 / h. Οι χρήστες παραπονιούνται ότι η ανάκτηση είναι ανεπαρκής, ο αέρας δεν έχει χρόνο να ζεσταθεί ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όσο αφορά τον αερισμό, όλοι εδώ βάζουν τα μέγιστα σημάδια.

Electrolux EPVS-200

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με πλάκες εναλλαγής θερμότητας, που ξεπερνούν τα 200 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Προορίζεται για οικιστικά κτίρια, γραφεία, μικρούς βιομηχανικούς χώρους. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα από τη σκόνη και όλους τους ρύπους, το στεγνώνει και το ιονίζει.

Ισχύς 70 watt. Τα φίλτρα διήθησης της κλάσης F5 (EU5) εγκαθίστανται στην εισροή και την εξάτμιση. Σύστημα αυτό-διάγνωσης.

VIDEO: Ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για τον αερισμό δωματίων με κλειστά παράθυρα

Ανακαινιστής για το διαμέρισμα: τα χαρακτηριστικά της επιλογής της συσκευής

Μεταξύ των συμπατριωτών μας υπάρχει η γνώμη ότι ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα είναι εντελώς περιττό. Πράγματι, πώς μπορεί αυτή η συσκευή να μειώσει το κόστος θέρμανσης σε διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση; Σχετικά με το πόσο χρήσιμος είναι ο ανακτητής αέρα σε ένα απλό διαμέρισμα της πόλης και τους κανόνες της επιλογής του, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Γιατί σε ένα διαμέρισμα με ανακουφιστή αέρα κεντρικής θέρμανσης

Ο εναλλάκτης θερμότητας-αναγεννητή, ή πώς όλοι χρησιμοποιούνται για να καλέσετε μια τέτοια συσκευή, τον εναλλάκτη θερμότητας - μια συμπαγή μονάδα διαχείρισης αέρα σχεδιάστηκε για να σώσει τη θέρμανση.

Πολλοί συμπατριώτες μας δίνουν προσοχή στις τελευταίες λέξεις "εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση", Αν και σε ένα σύγχρονο αστικό διαμέρισμα ανταλλακτικό θερμότητας-αναγέννηση - αυτό είναι κυρίως ένα συμπαγές σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, το οποίο είναι μια βοηθητική συσκευή για τη βελτίωση ή τη δημιουργία εξαερισμού στο διαμέρισμα.

Λόγω της δημοτικότητας της υψηλής ποιότητας πλαστικά παράθυρα και τις πόρτες σφραγισμένες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε 80% των αστικών κατοικιών, φυσικό αερισμό σε αυτά τα σπίτια ουσιαστικά καμία επίδραση. Η εγκατάσταση ενός ανακτητή σε ένα διαμέρισμα με κεντρική θέρμανση επιτρέπει την ανταλλαγή αέρα και εμπλουτίζει το μίγμα αέρα της κατοικίας με οξυγόνο.

Υπάρχει στην εγκατάσταση του εναλλάκτη θερμότητας-αναγέννηση και οικονομικό αποτέλεσμα. Σε ένα σφραγισμένο διαμέρισμα της πόλης δεν υπάρχει φυσική εισροή αέρα και, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει εκχύλισμα χωρίς εισροή. Για τη δημιουργία ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις, εγκαθίστανται συστήματα εξαναγκασμένης παροχής και εξαγωγής. Ο αέρας τροφοδοσίας, το χειμώνα, απαιτεί θέρμανση, η οποία, κατά κανόνα, δημιουργείται χάρη στις ηλεκτρικές θερμάστρες. Κατά τη θερινή περίοδο, κλιματιστικά εγκαθίστανται για να μειώσουν τη θερμοκρασία του αέρα στην κατοικία.

Οι θερμαντήρες και τα κλιματιστικά είναι συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια. Και αν οι μετρητές θερμικής ενέργειας στη χώρα μας δεν είναι ακόμα συνηθισμένοι, οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζουν κάθε κιλοβάτ που χρησιμοποιούμε, για τον οποίο πληρώνουμε από την τσέπη μας. Ο ανακτητής κάνει την ίδια δουλειά χωρίς να χρησιμοποιεί ενότητες που καταναλώνουν ενέργεια: θερμαίνει τον καθαρό αέρα στην ψυχρή εποχή και το δροσίζει το καλοκαίρι. Η εγκατάσταση μόνο μιας τέτοιας συσκευής σας επιτρέπει να αλλάξετε εντελώς τον αέρα σε ένα τυποποιημένο κομμάτι "kopeck", περίπου 1 φορά σε 2 ώρες. Επιπλέον, ο αέρας που εισέρχεται στην κατοικία θα καθαριστεί από σκόνη του δρόμου, γύρη φυτών κλπ.

Πώς να επιλέξετε έναν εναλλάκτη θερμότητας-αναγεννητή

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι τέτοιων συσκευών.

 1. Αναρρόφηση πλάκας. Η συσκευή αυτού του τύπου είναι μια κασέτα από μια πληθώρα μεταλλικών στρωμάτων με υψηλή θερμική αγωγιμότητα, συναρμολογημένη με ειδικό τρόπο για την παραγωγή διαχωρισμένων καναλιών καυσαερίων και παροχής. Σε αυτή τη συσκευή, οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται, αλλά η ανταλλαγή θερμότητας γίνεται μεταξύ τους. Στην κλασική έκδοση, αυτή η συσκευή έχει αρκετά συμπαγή σχεδιασμό και είναι κατάλληλη για εγκατάσταση σε ευρύχωρη κατοικία με ψηλά ταβάνια, στο χώρο κάτω από την οροφή με διάταξη καναλιών αεραγωγών.
 2. Περιστροφικός ανακτητής. Ο σχεδιασμός του προϋποθέτει την ύπαρξη συστήματος παροχής και εξάτμισης, στο οποίο είναι εγκατεστημένος ένας περιστρεφόμενος κυματοειδής ρότορας χάλυβα. Μια τέτοια δομή δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής, αν και μοντέρνα μοντέλα ταιριάζουν εύκολα στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος. Η φωτογραφία δείχνει τι φαίνεται ένας ανανεωτής θερμότητας-εναλλάκτη αέρα στο εσωτερικό μιας μικρής κατοικίας.
 3. Ο τρίτος τύπος ανακτητή αποτελείται από δύο εναλλάκτες θερμότητας μέσω των οποίων η αιθυλενογλυκόλη κυκλοφορεί ως φορέας θερμότητας. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι δύσκολο να εγκατασταθούν, επομένως χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις.

Οι περισσότερες εταιρείες παράγουν ανακουφιστές που μοιάζουν με κυλίνδρους. Ο εναλλάκτης θερμότητας σε μια τέτοια συσκευή αποτελείται από διαμορφωμένους σωλήνες ή κεραμικές πλάκες συναρμολογημένες σε συμπαγή δέσμη. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, μια τέτοια συσκευή ανήκει στην τάξη της διασταύρωσης.

Αυτός ο τύπος συσκευής είναι ο πιο συμπαγής, εξωτερικός - σχεδόν αόρατος και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δυσκολίες στη συναρμολόγηση, εκτός από τρύπες στο τοίχωμα στήριξης. Παρ 'όλα αυτά, αυτός ο τύπος ανταλλάκτη θερμότητας-αναγεννητές είναι ο πλέον κατάλληλος για εγκατάσταση σε ένα διαμέρισμα. Για να δημιουργηθεί ένα πλήρες σύστημα εξαναγκασμένης παροχής και εξαγωγής, οι κατασκευαστές συστήνουν τη χρήση δύο συσκευών, η εργασία των οποίων συντονίζεται μέσω ασύρματης επικοινωνίας. Ενώ μια συσκευή λειτουργεί στην εισροή, η δεύτερη αφαιρεί τις μάζες του αναλωμένου αέρα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι σύγχρονες συσκευές ανάκτησης αέρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πλήρεις μονάδες παροχής και εξαγωγής συμπαγούς μεγέθους, με ισχυρό σύστημα καθαρισμού αέρα G4-F7. Με τη βοήθεια αυτών των συσκευών, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα το χειμώνα και να δημιουργήσετε δροσιά σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, με ελάχιστο ενεργειακό κόστος. Ένα άλλο αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της εγκατάστασης αυτής της συσκευής σε μια μικρή κατοικία είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού χωρίς τη δαπάνη σχεδιασμού.

Εν τούτοις, τέτοιες συσκευές έχουν ένα αριθμό μειονεκτημάτων, τα οποία μπορούν να είναι αποφασιστικά κατά την επιλογή ενός συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης.

 • Ένα αρκετά υψηλό επίπεδο θορύβου. Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο γερμανός κατασκευαστής θαλάμων εναλλαγής θερμότητας Marley έχει μειώσει το επίπεδο θορύβου των συσκευών του μέσω ενός καινοτόμου συστήματος μείωσης θορύβου και ενός ανεμιστήρα εγκατεστημένου στο εξωτερικό της συσκευής.
 • Στεγανοποίηση εναλλακτών θερμότητας. Αυτή η ασθένεια είναι εγγενής σε όλους τους ανακτητές, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της συσκευής υποθέτουν την εμφάνιση συμπύκνωσης. Αν και οι προγραμματιστές της εταιρείας Marley δηλώνουν ότι κατάφεραν να αποφύγουν τον σχηματισμό συμπύκνωσης, ακόμη και στους 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν, χάρη στην αποτελεσματική μόνωση της συσκευής.
 • Το κόστος της συσκευής. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις μονάδες τροφοδοσίας και εξατμίσεως με τον εναλλάκτη θερμότητας-ανανεώσεως Marley. Ανάλογα με το μοντέλο, το κόστος μιας συσκευής χωρίς το κόστος εγκατάστασής της είναι περίπου 400 δολάρια.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Αυτο-κατασκευασμένη συσκευή

Είναι αρκετά εύκολο να κατασκευάσετε έναν ανακτητή αέρα για ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας. Στο δίκτυο και σε εξειδικευμένους πόρους υπάρχει μια μάζα κυκλωμάτων αυτής της συσκευής. Αλλά όπως και σε αυτό το άρθρο που εξετάζεται για τη στέγαση σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, όλα τα σπιτικά προϊόντα είναι πολύ δυσκίνητα και δεν είναι πολύ ελκυστικά. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των αυτο-κατασκευαζόμενων συσκευών είναι αρκετά χαμηλή, γι 'αυτό συνιστούμε να μην συλλέγουμε τον ανταλλάκτη θερμότητας από τον εαυτό μας. Όποιος ενδιαφέρεται για παρόμοιες συσκευές δικής τους παραγωγής, σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο:

Πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε εναλλάκτη θερμότητας αέρα στο σπίτι, ζητήστε από τους επαγγελματίες για συμβουλές σχετικά με την επιλογή της ισχύος της συσκευής. Επίσης, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία διαχείρισης για να σας επιτρέψει να ανοίξετε μια τρύπα στον τοίχο στήριξης.

Επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι: υπάρχοντες τύποι και κριτήρια για την επιλογή μιας συσκευής

Ο καθένας θέλει να ζήσει σε ένα άνετο δωμάτιο, όπου όλα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Για να φτιάξετε το διαμέρισμά σας ή το σπίτι σας, πρέπει να καταβάλλετε πολλές προσπάθειες. Πολλά σύγχρονα όργανα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Μία από αυτές τις καινοτομίες είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν ανακτητή για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι.

Χρειάζεστε έναν ανακτητή σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Η διαφορά μεταξύ αυτού του εξαερισμού και άλλων τύπων είναι ότι υπάρχει θέρμανση αέρα και ανακυκλοφορία θερμότητας. Η θέρμανση πραγματοποιείται από έναν θερμαντήρα αέρα και η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα λόγω της απομάκρυνσης από το δωμάτιο παράγει μια ειδική συσκευή - συσκευή ανάκτησης ενέργειας. Η "ανάκτηση" στα Λατινικά σημαίνει "επιστροφή δαπανών".

Με άλλα λόγια, είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που παίρνει θερμότητα από τη ροή του εξερχόμενου αέρα και τον δίνει στον αέρα τροφοδοσίας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην εξοικονόμηση θέρμανσης μέχρι 70% και μειώνει την απώλεια θερμότητας των χώρων κατά 5-10 φορές. Στη θερμή περίοδο, ο ανακτητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντίστροφη διαδικασία - ψύξη της εισερχόμενης ροής αέρα.

Επομένως, αν λάβετε υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα, η εγκατάσταση ενός ανακτητή θα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Θετικοί παράγοντες:

 1. Μείωση των θερμικών απωλειών.
 2. Εξοικονόμηση ενέργειας.
 3. Διατηρήστε την καθαριότητα.
 4. Διατήρηση αντικειμένων υλικού.

Τι είδους συσκευή πρέπει να προτιμώ;

Οι εγκαταστάσεις με τον ανακτητή δεν είναι ακόμη πολύ συνηθισμένες. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και διαφέρουν ελαφρά μεταξύ τους. Υπάρχει μια ευκαιρία να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων ανακτητών και να κάνετε την επιλογή σας.

Ρόταρυ

Διαθέτει ειδικό τύμπανο από αλουμινόχαρτο. Αυτός ο τύπος ανάκτησης είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύο κλίμα. Μεταφέρει τη θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής στην εισερχόμενη μεταφραστική κίνηση.

 • Παίρνει θερμότητα στον εισερχόμενο αέρα.
 • Η ροή του αέρα ουσιαστικά δεν αναμειγνύεται (0,1%).
 • Η αποτελεσματικότητα είναι 92%.
 • Ο εισερχόμενος αέρας είναι ζεστός και ελαφρώς υγρός.

Το μειονέκτημα του περιστροφικού ανακτητή είναι ότι οι μυρωδιές και η βρωμιά από τον αέρα εξαγωγής μπορούν να μετακινηθούν στον αέρα τροφοδοσίας, καθώς ο περιστρεφόμενος ρότορας λειτουργεί σε ένα ανοικτό σύστημα. Με τη σωστή διάταξη των ανεμιστήρων, αυτό μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι

 • Η εισερχόμενη θερμότητα μπορεί να ρυθμιστεί με την ταχύτητα του δρομέα,
 • χαμηλό κίνδυνο παγετού,
 • υψηλή λειτουργική απόδοση - 75-85%,
 • επιστρέφει μια μεγάλη ποσότητα υγρασίας, η οποία στη συνέχεια εξατμίζεται.

Lamellar

Οι πλάκες αυτού του τύπου των συσκευών ανάκτησης είναι κατασκευασμένες από φύλλο αλουμινίου, από διάφορα κράματα, από πολυμερή πλαστική ή υγροσκοπική κυτταρίνη. Μεταξύ τους περνάει αέρα με διαφορετικές θερμοκρασίες (εισερχόμενες και εξερχόμενες) υπό γωνία 90 °. Ο αέρας που αφαιρείται περνάει μέσα από τις πλάκες και θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα. Αυτός ο τύπος ανάκτησης χρησιμοποιείται συχνότερα σε κτίρια κατοικιών. Σχεδιασμένο για περιοχές με ήπια κλίματα.

 • συμπύκνωση και παγετό σε χαμηλή θερμοκρασία,
 • απαιτείται σύστημα θέρμανσης,
 • Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης, η απόδοση της εγκατάστασης είναι μηδενική, η απόδοση πέφτει.
 • φθηνή και εύκολη στη συναρμολόγηση (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας),
 • ευκολία συντήρησης και αντοχή,
 • μικρό μέγεθος,
 • υψηλή απόδοση - 50-90%.

Επανακυκλοφορία του νερού

Χρησιμοποιείται στον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτός ο τύπος ανάκτησης βασίζεται στη χρήση νερού ή αντιψυκτικού. Με τη βοήθειά τους, η ενέργεια θερμότητας μεταφέρεται από τον εναλλάκτη θερμότητας της εξάτμισης στον αέρα τροφοδοσίας. Ο συλλέκτης νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που οι εναλλάκτες θερμότητας βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους ή όταν αναβαθμίζεται το σύστημα.

 • χαμηλή απόδοση,
 • την ανάγκη να εγκατασταθεί πρόσθετος εξοπλισμός,
 • αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
 • η αδυναμία ανάμειξης του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας τροφοδοσίας είναι πάντα καθαρός,
 • μια κατάλληλη διάταξη εναλλακτών θερμότητας, εάν είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσουμε σε μια απόσταση το ένα από το άλλο,
 • Επιτρέπεται να συνδυάζονται διάφορα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής σε μία σειρά,
 • η αποτελεσματικότητα είναι 50-65%.

Επιμελητήριο

Ο ανακτητής αποτελείται από δύο ημίσεους - θαλάμους. Διαχωρίζονται από ένα κινούμενο αποσβεστήρα που αλλάζει την κατεύθυνση του τροφοδοτικού και του αέρα εξαγωγής. Ο αέρας θερμαίνεται στο μισό, στη συνέχεια το πτερύγιο περιστρέφεται, η κατεύθυνση του αέρα αλλάζει και το δεύτερο μισό του θαλάμου θερμαίνεται. Η θέρμανση γίνεται από τα τοιχώματα του θαλάμου.

 • η ανάμειξη των δύο ρευμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μεταφορά οσμών,
 • σπάνια χρησιμοποιούνται, είναι δύσκολο να αποκτηθούν.
 • υψηλή απόδοση - 70-80%.

Τεκτονισμός

Αυτός ο τύπος ανακτητή είναι ένας σφραγισμένος σωλήνας με εσωτερικό φρέον. Έχει καλή θερμική αγωγιμότητα. Το κάτω άκρο του σωλήνα είναι στην εξαγωγή, ο ανώτερος - στον εξαερισμό τροφοδοσίας. Όταν το κατώτερο άκρο θερμαίνεται, ο Freon βράζει, μετατρέπεται σε αέρια κατάσταση, ψύχεται στην κορυφή, παραιτείται από τη θερμότητα, συμπυκνώνεται ξανά και ρέει προς τα κάτω.

Συμπληρώματα:

 • δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, που σημαίνει, τουλάχιστον,
 • Οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους.
 • αδύναμη παραγωγική ικανότητα - 50-70%.

Τι άλλο πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε;

Τις περισσότερες φορές σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια χρησιμοποιούνται περιστροφικοί, πλάκα και freon recuperators. Είναι εύκολο στη χρήση και τη συντήρηση, είναι αποτελεσματικά, έχουν υψηλή απόδοση. Σε ορισμένα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητο να προσέξουμε:

 • το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το σώμα, το πάχος του. σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται πρόσθετη μόνωση από άλλα υλικά.
 • ονομαστική ισχύς των ανεμιστήρων.
 • διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών · αυτό διευκολύνει το έργο του συστήματος και παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες.
 • πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ισχύ.

Έχουν υψηλή απόδοση, η εφαρμογή τους μειώνει το κόστος θέρμανσης μάζας αέρα κατά 85%, σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε θερμότητα στο σπίτι.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανακτητή

Για να υπολογίσετε την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματός μας, πρέπει να γνωρίζετε τη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ο υπολογισμός γίνεται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

όπου L είναι η παροχή αέρα, m 3 / h, tαρχή - αρχική θερμοκρασία, tcon - τελική θερμοκρασία, o C.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, 60 m 3 καθαρού αέρα ανά άτομο. Ας πάρουμε τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα ίση με -22 ° C, η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο είναι + 22 ° С. Στη συνέχεια το κόστος ενέργειας θα είναι 844 W.

Τα καλύτερα μοντέλα ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι

Ανακουφιστής της γερμανικής εταιρείας Marley

Αυτή η συσκευή είναι πολύ κατάλληλη για μοντέρνα διαμερίσματα και σπίτια, καθώς είναι συμπαγής σε μέγεθος, εύκολη στην τοποθέτηση στον τοίχο, σχεδόν χωρίς θόρυβο εργασίας. Είναι ένας συλλέκτης πλάκας, έχει ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και τα συντρίμμια, έχει υψηλή απόδοση (80%). Καθαρίζει πλήρως τον αέρα στο δωμάτιο κάθε δύο ώρες. Πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας - από 3 έως 7 Watt.

Αυτός ο εναλλάκτης θερμότητας δεν παγώνει σε κρύο καιρό, καθώς διαθέτει την τελευταία θερμική μπαταρία. Οι ανεμιστήρες στο Marley έχουν μεγάλη δύναμη. Έχει εγγύηση ανθεκτικότητας για πέντε χρόνια. Η τιμή είναι 23900 ρούβλια.

Ανακτητής PD της CLIMTEC

Έχει εναλλάκτη θερμότητας πλάκας αλουμινίου, απόδοση έως 90%, πλήκτρο ελέγχου, εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος. Διαθέτει διάφορους τρόπους λειτουργίας: ανάκτηση, εξάτμιση, εισροή και ρυθμιζόμενες λειτουργίες ισχύος. Κανονικοποιεί το επίπεδο υγρασίας, αφαιρεί την υγρασία στο σπίτι, έχει μια επιπλέον λειτουργία φιλτραρίσματος αέρα. Σύμφωνα με τα σχόλια των πελατών, καταναλώνει λίγο αέρα και, όταν χρησιμοποιείται, βελτιώνει την ευημερία. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους ανακτητές αέρα που μπορείτε να αγοράσετε για ένα ιδιωτικό σπίτι. Η τιμή είναι 11446 ρούβλια.

Ανακουφιστής Prana-150

Τα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι η ικανότητά της να λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως -30 ° C), υψηλή παραγωγικότητα. Με όλες τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της συσκευής, ο κατασκευαστής υπόσχεται ζωή έως και 10 ετών. Η τιμή είναι 25200 - 27300 ρούβλια. Χώρα προέλευσης - Ουκρανία.

Έχει ένα επιπλέον θερμαντικό στοιχείο, η θήκη είναι μονωμένη με διπλή προστασία, εναλλάκτη θερμότητας χαλκού. Η συσκευή λειτουργεί σχεδόν σιωπηλά, επιστρέφει στο δωμάτιο μέχρι και το 83% της θερμότητας. Πλήρως τοποθετημένο στον τοίχο, το οποίο είναι πολύ βολικό για εγκατάσταση στο διαμέρισμα.

Dantex

Ο σχεδιασμός αυτής της συσκευής περιλαμβάνει ανεμιστήρες, αισθητήρες θερμοκρασίας, ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου και διαχείρισης. Η συμπαγής εγκατάσταση σάς επιτρέπει να εξοικονομήσετε μέχρι και το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει μια πλάκα μονάδα, αν η ισχύς της δεν είναι αρκετή, ένα πρόσθετο στοιχείο θέρμανσης είναι ενεργοποιημένο. Είναι ελαφρύ, συμπαγές, ήσυχο, εύκολα εγκατεστημένο σε εσωτερικούς χώρους. Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ του χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος πραγματοποιείται ταυτόχρονα και στις δύο κατευθύνσεις, πράγμα που επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας αέρα. Η τιμή είναι 22000 ρούβλια.

Ανακαινιστής για το διαμέρισμα: αποδοτικός εξαερισμός και θέρμανση αέρα

Κάθε χώρος διαβίωσης πρέπει να αερίζεται τακτικά. Το χειμώνα ο αερισμός μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία στο διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, οι ανακτητές χρησιμοποιούνται σήμερα ενεργά, οι οποίοι παρέχουν μια εισροή θερμού καθαρού αέρα λόγω της μεταφοράς θερμότητας από το διαμέρισμα. Έτσι, το διαμέρισμα θα έχει πάντα καθαρό αέρα και ένα ευνοϊκό μικροκλίμα.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Ανακλαστήρας αέρα - εξαναγκασμένος εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα. Η μονάδα τραβάει τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο και σφίγγει τον καθαρό αέρα χρησιμοποιώντας την αρχή της κατακράτησης θερμότητας.

Ο ανακτητής για τον αερισμό του διαμερίσματος το χειμώνα παρέχει μια εισροή θερμού καθαρού αέρα από το δρόμο.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η θερμότητα του αέρα του χώρου να εξοικονομεί ενέργεια στη συσκευή και να το μεταφέρει μερικώς στη ροή αέρα τροφοδοσίας. Έτσι, είναι δυνατό να ζεσταθεί ο αέρας από το δρόμο, ακόμα και πριν μπεί στο δωμάτιο. Ο ανακτητής για το διαμέρισμα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ο αγωγός, ο οποίος προεξέχει από το σώμα της συσκευής.
 • εναλλάκτη θερμότητας για εξοικονόμηση ενέργειας και μετάδοση.
 • φίλτρο για τον καθαρισμό του αέρα.
 • Αναστρέψιμος ανεμιστήρας, που παρέχει καθαρισμό αέρα μέσω του συστήματος.
 • Εξαεριστήρας για την προστασία του συστήματος εσωτερικής ανάκτησης.

Ο ανακτητής αέρα για το σπίτι και το διαμέρισμα έχει υψηλή απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Οι συσκευές είναι σχεδόν αθόρυβες, έτσι επηρεάζουν μόνο θετικά την ατμόσφαιρα του διαμερίσματος.

Εξαερισμός του διαμερίσματος στο χειμώνα κρύο αέρα που προέρχεται από ανοιχτά παράθυρα.

Η αρχή του εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας μπορεί να επιστρέψει μέχρι και το 90% της θερμότητας που προέρχεται από το διαμέρισμα, τον αέρα. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμική του ικανότητα. Οι αεροδυναμικές ιδιότητες του εξαρτήματος εξασφαλίζουν την ελεύθερη διέλευση αέριων μαζών στο σώμα.

Μονάδα ανάκτησης και αρχή λειτουργίας

Ο κύκλος του ανακτητή αποτελείται από 4 φάσεις:

 1. Ο αέρας εξαγωγής ρέει στο σύστημα εναλλάκτη θερμότητας μέσω ανεμιστήρα. Ο εναλλάκτης θερμότητας διατηρεί τη θερμότητα από τον αέρα.
 2. Όταν ο εναλλάκτης θερμότητας είναι ζεστός, ο ανεμιστήρας κατευθύνει ψυχρό αέρα από το δρόμο προς το διαμέρισμα.
 3. Περνώντας μέσα από το σύστημα των εναλλάκτη θερμότητας, ο καθαρός αέρας θερμαίνεται γρήγορα σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. Ο εναλλάκτης θερμότητας ψύχεται.
 4. Μετά την ψύξη του εναλλάκτη θερμότητας, ο ανεμιστήρας προχωρά στη φάση 1 του κύκλου και αφαιρεί τον αέρα από το δωμάτιο.

Οι εναλλάκτες θερμότητας έχουν δομή διπλού τοιχώματος, έτσι ώστε οι ροές αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν αναμειγνύονται. Το κατά προσέγγιση σχήμα της μεταβολής των θερμοκρασιών του αέρα: η μάζα του αέρα εξαγωγής με θερμοκρασία + 21 ° C, βγαίνει έξω με δείκτη + 1 ° C. Η ψυχρή ροή από το δρόμο με θερμοκρασία -5 ° C εισέρχεται στο δωμάτιο, θερμαίνεται στους + 15 ° C.

Γιατί reuperator στο διαμέρισμα; Λειτουργίες συσκευής

Η πιο σημαντική λειτουργία που εκτελείται από τον ανακτητή είναι η παροχή αερισμού χώρου. Η χρήση του εξοπλισμού δίνει πολλά άλλα θετικά αποτελέσματα, εκτελώντας διάφορες λειτουργίες:

 • Εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Αερισμός. Αντί του αναλωμένου θερμού αέρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, το διαμέρισμα είναι γεμάτο φρέσκο.
 • Θέρμανση. Η συσκευή γεμίζει το διαμέρισμα με ζεστό αέρα, ακόμη και αν στο δρόμο -30 βαθμούς?
 • Καθαρισμός αέρα. Εξαλείφει το δωμάτιο από τις δυσάρεστες οσμές και τη βρωμιά στον αέρα.
 • Σε αντίθεση με τον συνηθισμένο αερισμό, κατά την ανταλλαγή αέριων μαζών, δεν εισέρχονται βρωμιά στο σπίτι από το δρόμο, αποκλείεται η σκόνη, τα έντομα και τα ρεύματα.

Στη διαδικασία ανάκτησης θερμότητας, η μεταφορά θερμότητας συμβαίνει φυσικά, χωρίς τη χρήση θερμαντήρων. Ο εναλλάκτης θερμότητας δεν έχει καμία επίδραση στη χημική σύνθεση του αέρα.

Τι είναι οι ανακτητές;

Ο σκοπός για όλους τους τύπους ανακτητών είναι ο ίδιος, αλλά εδώ η τεχνολογία της ανταλλαγής θερμότητας είναι σημαντικά διαφορετική. Με τη μέθοδο μεταφοράς θερμότητας, οι ανακτητές διακρίνουν:

Ο εξοπλισμός μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στον τοίχο όσο και στην οροφή. Οι διατάξεις στέγης έχουν διαφορετική δομή, αλλά η αρχή της λειτουργίας παραμένει η ίδια.

Πλάκα

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας και το σχήμα λειτουργίας του

Ο πιο δημοφιλής τύπος συσκευών είναι οι συσκευές αποκατάστασης πλακών. Ο εναλλάκτης θερμότητας είναι μια πολυστρωματική κασέτα από μέταλλο με υψηλό δείκτη θερμικής αγωγιμότητας. Τα κανάλια είναι διατεταγμένα έτσι ώστε οι ροές αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και συμβαίνει η διαδικασία μεταφοράς θερμότητας μέσω των μεταλλικών πλακών. Τα φίλτρα συμβάλλουν στη διείσδυση καθαρού αέρα στο διαμέρισμα και το σύστημα αποστράγγισης συμπυκνωμάτων παρέχει αποστράγγιση υγρασίας.

Οι πλάκες εναλλάκτες θερμότητας είναι συνήθως αρκετά συμπαγείς και είναι κατάλληλοι για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Ρόταρυ

Ο περιστροφικός ανακτητής για τον αερισμό του διαμερίσματος είναι κατασκευασμένος από κυματοειδές χάλυβα

Ο μηχανισμός ανταλλαγής θερμότητας σε συσκευές αυτού του τύπου είναι πιο πολύπλοκος από τον προηγούμενο, επομένως τα μεγέθη των συσκευών ανάκτησης στροφέα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς και η παραγωγικότητα. Για τη λειτουργία της συσκευής, οι ρότορες κίνησης πρέπει να κινούνται, έτσι καταναλώνεται περισσότερος ηλεκτρισμός από τον εξοπλισμό. Ο ρότορας είναι κατασκευασμένος από κυματοειδές χάλυβα.

Οι ροές εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα μπορούν να αναμειχθούν αν το σύστημα δεν είναι εφοδιασμένο με πρόσθετο καπό. Η ταχύτητα του ανεμιστήρα μπορεί να ρυθμιστεί, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατό να αυξηθεί ή να μειωθεί η παροχή αέρα.

Ανακτητής με αιθυλενογλυκόλη

Ο τρίτος τύπος συσκευής χρησιμοποιεί άλλο ψυκτικό μέσο, ​​το οποίο βελτιώνει σημαντικά την απόδοση του εξοπλισμού.

Ανακλαστήρα πλαστικού με αιθυλενογλυκόλη.

Οι συσκευές ανάκτησης γλυκόλης έχουν δύο εναλλάκτες θερμότητας, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ένα διάλυμα νερού-γλυκόλης. Η ουσία έχει υψηλή θερμική ισχύ. Διατηρεί πολύ περισσότερη θερμότητα από τις μεταλλικές κασέτες. Εάν το κλίμα της περιοχής είναι πολύ κρύο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιψυκτικό αντί για αιθυλενογλυκόλη.

Η εγκατάσταση συσκευών γλυκόλης είναι μια σύνθετη διαδικασία, επομένως χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες περιοχές, όπου η κυκλοφορία του αέρα θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα.

Ανακτητής αέρα οροφής

Το σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού με πρόσβαση στην οροφή χρησιμοποιείται σε κτίρια με μεγάλη έκταση όπως αποθήκες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ και άλλα. Τέτοιες συσκευές ονομάζονται επισκευαστές οροφής. Η εγκατάσταση και λειτουργία των συσκευών ανάκτησης είναι απλή. Το κόστος αυτού του εξαερισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει το σύστημα πλάκας, η αρχή της οποίας είναι παρόμοια.

Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι.

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι καλή ηχομόνωση, καθώς η έξοδος βρίσκεται στην οροφή του κτιρίου. Σε ένα διαμέρισμα δεν μπορεί να εγκατασταθεί ο ανακλαστήρας οροφής, επομένως χρησιμοποιείται μόνο σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

Πώς είναι εγκατεστημένο ο ανακτητής;

Ο αναστηλωτής εγκαθίσταται σε ένα δωμάτιο όπου οι ενοικιαστές του διαμερίσματος περνούν πολύ χρόνο, αφού ο αέρας μέσα σε αυτό είναι ο πιο φρέσκος. Εάν το διαμέρισμα βρίσκεται στον 1ο όροφο, τότε η εγκατάσταση δεν μπορεί να εκτελεστεί σε ύψος κάτω από 1 m από το επίπεδο ενός σταθερού χιτώνα. Η θέση της συσκευής κοντά στο παράθυρο είναι αποδεκτή και απλοποιεί τη διαδικασία εγκατάστασης. Δεν συνιστάται η τοποθέτηση της συσκευής ανάκτησης κοντά στην εξωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος. Ο βρώμικος αέρας από το κλιματιστικό μπορεί να εισέλθει στον ανακτητή.

Διαρρύθμιση του εξαερισμού στο διαμέρισμα.

Για την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να κάνετε μια διαμπερή οπή στον τοίχο. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούνται εργαλεία με σκονισμένο διαμάντι. Η διάμετρος της οπής εξαρτάται άμεσα από το επιλεγμένο μοντέλο και κυμαίνεται μεταξύ 150-250 mm. Η διαδικασία είναι σκονισμένη και αφήνει πολλά απόβλητα, οπότε είναι καλύτερο να υπολογίσετε σωστά την απαιτούμενη διάμετρο οπών την πρώτη φορά.

Ο εξοπλισμός είναι σταθερά στερεωμένος στον τοίχο με τη βοήθεια συνδετήρων, τα οποία πρέπει να βρίσκονται στη συσκευασία. Από το δρόμο για τον αναρτητή τοποθετείται στην σχάρα. Όταν η συσκευή είναι σταθερή, μπορείτε να την συνδέσετε στη γραμμή 220V.

Χαρακτηριστικά λειτουργίας και λειτουργίας

Ο ανακτητής πρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένος με το δίκτυο. Έτσι, η λειτουργία της συσκευής θα είναι πιο βολική, χάρη στον πίνακα ελέγχου. Συνήθως στο τηλεχειριστήριο υπάρχουν 4 κουμπιά:

Εσωτερικό κύκλωμα ανακτητή

 • 2 κουμπιά για ρύθμιση απόδοσης.
 • 1 κουμπί on / off?
 • 1 πλήκτρο θερινής λειτουργίας.

Η αποτελεσματικότητα της συσκευής εξαρτάται άμεσα από τον εναλλάκτη θερμότητας, δηλαδή από το υλικό, το σύστημα και την επιφάνεια των κασετών.

Υπολογισμός του ανακτητή

Μπορείτε να υπολογίσετε τον εαυτό σας αποτελεσματικά. Ο συντελεστής απόδοσης καθορίζεται από τον τύπο:

 • L - ρυθμός ροής αέρα.
 • t - θερμοκρασία αέρα τροφοδοσίας.
 • t είναι η θερμοκρασία του αέρα εξαγωγής.
 • 0,335 - περιφερειακός συντελεστής.

Τα καλύτερα μοντέλα έχουν συντελεστή απόδοσης μέχρι 80%. Αυτό σημαίνει ότι εάν η θερμοκρασία στο σπίτι είναι 22 ° C, στην οδό - 16 ° C κάτω από το μηδέν, ο αέρας τροφοδοσίας θα θερμανθεί στους + 12 ° C.

Η αρχή του ανακτητή στο διαμέρισμα

Για να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα της συσκευής, χρησιμοποιήστε τον τύπο:

 • Q - κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διαδικασία ανάκτησης.
 • n είναι η αποτελεσματικότητα που υπολογίστηκε νωρίτερα.

Η κατανάλωση ισχύος του εξοπλισμού πρέπει να καθορίζεται στις οδηγίες. Ωστόσο, για να προσδιορίσετε με ακρίβεια την ένδειξη, μπορείτε να κάνετε μετρήσεις μόνοι σας.

Επισκόπηση των πιο δημοφιλών ανακτητών

Η προσέγγιση της επιλογής της συσκευής για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Για ένα μικρό διαμέρισμα είναι απαραίτητο να λάβετε ένα ανάκτηση μικρών διαστάσεων, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και με ένα ελάχιστο επίπεδο δημοσιευμένου θορύβου. Στην αποθήκη, οι συσκευές οροφής χρησιμοποιούνται συχνότερα, οι οποίες καταναλώνουν πολύ ηλεκτρισμό και μπορούν να είναι πολύ θορυβώδεις, αλλά έχουν μεγάλη δύναμη έλξης.

Ανακουφιστής PRANA

Φθηνή και αποτελεσματική μέθοδος για να αφαιρέσετε από το διαμέρισμα τον αέρα εξαγωγής, και να το συμπληρώσετε φρέσκο ​​είναι η εγκατάσταση του recuperator Prana. Ο κατασκευαστής χρησιμοποίησε ένα σύστημα εναλλάκτη θερμότητας χαλκού που γρήγορα θερμαίνεται και μεταφέρει θερμότητα σε ψυχρά ρεύματα αέριων μαζών. Στο δομοστοιχείο εργασίας δεν υπάρχουν φίλτρα, καθώς το υλικό του εναλλάκτη θερμότητας έχει απολυμαντικές ιδιότητες. Οι αεραγωγοί είναι βραχείς και ευθύγραμμοι, έτσι είναι δυνατόν να διατηρηθεί πλήρως η ιονική σύνθεση της μάζας του αέρα.

Η σύνθεση του κιτ συναρμολόγησης PRANA recuperator

Η κατανάλωση ισχύος των συσκευών ανάκτησης Prana δεν υπερβαίνει τα 30 W / h. Η διάμετρος των συσκευών είναι από 15 cm, ώστε να μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν στον τοίχο, ακόμα και στα μικρότερα διαμερίσματα. Το τηλεχειριστήριο χρησιμοποιείται για έλεγχο.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των ανακτητών Prana:

 • καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας.
 • υψηλή παραγωγικότητα.
 • οικονομία ·
 • απλότητα εγκατάστασης και λειτουργίας
 • συμπαγή.

Η γκάμα της Prana αντιπροσωπεύεται από μεγάλο αριθμό μοντέλων, τα οποία ποικίλουν ως προς την τιμή, τη λειτουργικότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Βίντεο: Επισκόπηση του Recanter PRANA

Ανακουφιστής MARLEY

Η γερμανική τεχνολογία είναι πάντα γνωστή για την υψηλή της ποιότητα. Οι ανακουφιστές Marley από τη γερμανική ανησυχία - δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι γνωστά για χαμηλή κατανάλωση ισχύος από 3,5 έως 8 watt. Ταυτόχρονα, η αποδοτικότητα των συσκευών μπορεί να φθάσει το 85%. Η μπαταρία για την εξοικονόμηση θερμότητας είναι κεραμική. Οι συσκευές ανάκτησης ενέργειας ρυθμίζονται σε 3 στάδια: 15, 25 και 440 m 3 / h. Το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού είναι ελάχιστο, αφού ο ανεμιστήρας βρίσκεται εξωτερικά και είναι εφοδιασμένος με σύστημα εδράνων.

Ο ανακτητής MARLEY είναι πολύ οικονομικός στη χρήση της ενέργειας

Για την τοποθέτηση σε τοίχο, πρέπει να γίνει μια τρύπα διαμέτρου 18 εκατοστών. Λόγω της ευκολίας εγκατάστασης, ο απορροφητήρας είναι βολικός στην υπηρεσία. Ο έλεγχος γίνεται με τηλεχειριστήριο.

Το συμπύκνωμα από την υγρή ροή αέρα εξάτμισης σχηματίζεται απευθείας στο περίβλημα και εξέρχεται με θερμασμένο εξωτερικό αέρα σε περίπτωση αλλαγής στην κατεύθυνση παροχής. Αυτή η τεχνολογία συμβάλλει στην αποφυγή υπερβολικά ξηρού αέρα στο διαμέρισμα.

Βίντεο: Επισκόπηση του ανακουφιστή Marley

Ο τρόπος αυτο-κατασκευής του ανακτητή

Ο καθένας που είναι εξοικειωμένος με τα εργαλεία, μπορεί εύκολα να σχεδιάσει έναν ανακτητή αέρα εργασίας. Η διαδικασία αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

Το Recuperator γίνεται με τα χέρια μας για τον εξαερισμό του διαμερίσματος

 1. Μια τρύπα γίνεται για τον αγωγό στον τοίχο. Η διάμετρος εξαρτάται από το μέγεθος της θήκης.
 2. Τα φύλλα γαλβανισμένου χάλυβα κόβονται σε κομμάτια σε πλάκα 20x30 εκ. Θα χρειαστούν περίπου 3 τ.μ. υλικό.
 3. Κατά μήκος της περιμέτρου των πλακών κατατεθεί μονωτικό υλικό όπως ο φελλός, ξύλο και άλλα. Το ύψος της μόνωσης πρέπει να είναι 4 mm.
 4. Οι πλάκες στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Οι αρμοί πρέπει να σφραγίζονται με ουδέτερο στεγανοποιητικό.
 5. Η συσκευή της θήκης. Το μέγεθος του περιβλήματος πρέπει να επιτρέπει την εισαγωγή χαλύβδινων πλακών στο σύστημα. Στα τοιχώματα της θήκης δημιουργούνται 2 τρύπες για πλαστικές φλάντζες. Το μέγεθος των φλαντζών αντιστοιχεί στο μέγεθος των αεραγωγών. Οι αρθρώσεις σφραγίζονται με σφραγιστικό.
 6. Το χαλύβδινο σύστημα είναι εγκατεστημένο στο περίβλημα.
 7. Τα εξωτερικά τοιχώματα του σώματος καλύπτονται με θερμική μόνωση όπως υαλοβάμβακα ή αφρός πολυστερίνης.
 8. Για την ασφάλεια και την αισθητική, ο ανακτητής πρέπει να τοποθετείται σε ξύλινο ή πλαστικό κουτί.

Η συναρμολόγηση του ανακτητή δεν είναι γενικά δύσκολη εργασία

Προκειμένου ο ανακτητής να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικός και να μην απαιτεί επιπλέον κόστος, είναι απαραίτητο να το επιλέξει με βάση την περιοχή του δωματίου. Αλλά η εγκατάσταση του εξοπλισμού έχει επίσης σημαντική επίδραση στη λειτουργικότητα, οπότε η εγκατάσταση θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες, επειδή ο αποτελεσματικός ανακτητής δεν καθαρίζει μόνο τον αέρα στο διαμέρισμα, αλλά εξοικονομεί και στη θέρμανση.

Εξαεριστήρας παροχής και εξαγωγής (Ανακτητές)

Ανακούφιση (από το lat. ανακτητή - παραλήπτη) - σε οικιακό αερισμό, οποιαδήποτε από τις συσκευές που μεταδίδουν τη θερμοκρασία του αέρα που εξέρχεται από τον χώρο στον εισερχόμενο αέρα.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας εκτελεί δύο εργασίες: φέρνει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο και αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα από αυτό.

Οι συσκευές ανάκτησης για τον εξαερισμό ταξινομούνται σύμφωνα με τους ακόλουθους τύπους:

 • Ανά τύπο συσκευής εναλλαγής θερμότητας - αναστρέψιμη, σταυρωτή (αντίθετη ροή), άμεση ροή, περιστροφική (δεν χρησιμοποιείται στον αερισμό του σπιτιού).
 • Ο σχεδιασμός του εναλλάκτη θερμότητας είναι σωληνοειδής.
 • Με το υλικό του οποίου κατασκευάζεται ο εναλλάκτης θερμότητας - μέταλλο (αλουμίνιο, χαλκός ή ανοξείδωτος χάλυβας), χαρτί, πλαστικό, κεραμικό.
 • Αν είναι δυνατόν, επιστρέψτε την υγρασία - όχι μεμβράνη και μεμβράνη (ενθαλπία).

Η αρχή της λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης στον οικιακό ανεφοδιασμό και τον εξαερισμό

Ο ανακτητής στην εφαρμογή της ανταλλαγής αέρα καθυστερεί την εσωτερική θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο και δεν έχει σημασία αν η θερμοκρασία είναι θετική ή αρνητική.

Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία δωματίου είναι + 25 ° C και η εξωτερική θερμοκρασία είναι -25 ° C, τότε με απόδοση 80% recuperator, ο αέρας θα φτάσει τους +15 ° C στο δωμάτιο. Και αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι -25 ° C, και στο δρόμο +25 ° C, τότε με απόδοση 80% το δωμάτιο θα λάβει θερμοκρασία αέρα -15 ° C.

Έτσι, στην ψυχρή εποχή, ο αέρας θερμαίνεται χωρίς επιπλέον κόστος!

Το καλοκαίρι, όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό, η ψύξη του φρέσκου αέρα είναι παρόμοια, πράγμα που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού και εξοικονομεί τη ζωή του.

Αναστρεφόμενος ανακτητής

Το έργο της μηχανής αντιστροφής στο κρύο μοιάζει με την αναπνοή ενός ατόμου μέσα από ένα φουλάρι στον παγετό. Όταν εκπνέετε, ο αέρας θερμαίνει το φουλάρι και όταν εισπνέετε περνώντας μέσα από το ύφασμα του κασκόφου, ο αέρας θερμαίνεται και εισέρχεται στους πνεύμονες που δεν είναι πλέον τόσο κρύο.

Ο ρόλος του κασκόλ σε αναστρεφείς ανακτητές εκτελείται από τον εναλλάκτη θερμότητας - αναγεννητή.

Αρχή της λειτουργίας του αντιστρεπτού ανακτητή

Το σχήμα δείχνει πως στη φάση 1, ο αναγεννητής θερμαίνεται από τον αέρα εξαγωγής και στη φάση 3 - η θέρμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο με την ψύξη του αναγεννητή.

Οι αναστρεφόμενες συσκευές ανάκτησης απαιτούν μόνο ένα άνοιγμα στο δρόμο.

Ανακτητής διασταυρούμενης ροής

Το σχήμα λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης τύπου cross είναι διαφορετικό. Σε αυτόν τον τύπο συσκευής υπάρχουν δύο οπές που είναι απαραίτητα στο δρόμο και δύο στο δωμάτιο, καθώς η ροή του αέρα, σε αντίθεση με τις διατάξεις αντιστροφής, δεν αλλάζει κατεύθυνση και πάντα κατευθύνεται προς τη μία πλευρά.

Αρχή λειτουργίας ενός σταυροκαθαριστή

Το κύριο πλεονέκτημα της εγκατάστασης του αερισμού με εναλλάκτη θερμότητας είναι ότι επιστρέφει στο 90% της θερμότητας πίσω στο δωμάτιο, το οποίο σημαίνει ότι το κόστος της θέρμανσης του δωματίου με το τοποθετημένο εναλλάκτη θερμότητας θα μειωθεί, σε σύγκριση με αερισμό μέσα από το ανοιχτό παράθυρο.

Χάρη στο σύστημα ανάκτησης αέρα, διατηρείται σταθερά ένα άνετο μικροκλίμα στο δωμάτιο, ειδικά για τον αερισμό ενός εξοχικού σπιτιού.

Συσκευή οικιακών ανακουφιστών

Μέσα σε κάθε συσκευή υπάρχει ανεμιστήρας (από 1 έως 4x), εναλλάκτης θερμότητας συγκεκριμένου τύπου και φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Η συσκευή του αντιστρεπτού ανακτητή

Διάταξη ενός σταυροκαθαριστή

Θα σας πούμε λεπτομερέστερα γιατί είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία.

Γιατί Ανάκτηση

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι κατασκευές και τα υλικά που είναι στεγανές στον ατμοσφαιρικό αέρα και τους ατμούς, έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς στην εποχή μας:

 • παράθυρα πολλαπλών διαμερισμάτων για παράθυρα και μπαλκόνια.
 • εξωτερική μόνωση σε συγκολλητική βάση.
 • μεταλλικές πόρτες εισόδου, που συμπληρώνονται με ελαστικό στεγανοποίησης για αεροστεγανότητα.
 • συνθετικά υλικά φινιρίσματος.

Εάν obschedomovoy εκχύλιση και φυσικό εξαερισμό για να απομακρυνθεί μολυσμένο αέρα δεν είναι αρκετή, τότε για την επίλυση αυτού του προβλήματος, την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, ως εγγύηση ενός άνετου μικροκλίματος, την ποιότητα του αέρα με ελάχιστη ψύξη ή θέρμανση των μαζών του αέρα.

Ο εξοπλισμός με ανάκτηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον αερισμό των εξοχικών κατοικιών.

Λόγοι για την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής για ιδιωτική κατοικία:

1. Εξοικονόμηση κατά τη θέρμανση. Εκτιμάται ότι κατά την οργάνωση του εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού στους εξοικονομητές, η εξοικονόμηση πόρων ενέργειας ανέρχεται σε 60%.

2. Χύτευση στους τοίχους και τα παράθυρα. Αυτό το φαινόμενο σε 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό του δωματίου, σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να δούμε τη μόνωση του σπιτιού.

3. Συμπύκνωση στα παράθυρα. Σε 100% των περιπτώσεων, συνδέεται με την κακή αερισμό του δωματίου.

4. Απαιτείται τοπικός αερισμός. Συχνά είναι απαραίτητο να αερίζεται αυτόνομα το δωμάτιο, ανεξάρτητα από άλλους, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή μια αθλητική αίθουσα. Ο οικιακός αναστηλωτής για ιδιωτική κατοικία σε αυτή την περίπτωση είναι μια ιδανική λύση.

5. Ενώ διατηρείται η θετική θερμοκρασία του κονσερβοποιημένου σπιτιού το χειμώνα. Εάν την άνοιξη υπάρχει μια βαριά οσμή στο σπίτι και σχηματίζεται μούχλα και συμπύκνωση στους τοίχους, τότε η εγκατάσταση του ανακτητή θα λύσει αυτό το πρόβλημα χωρίς να αυξήσει σημαντικά το κόστος και τους κινδύνους διείσδυσης εισβολέων στο σπίτι.

6. Το χειμώνα στο σπίτι υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής από το σύστημα εξάτμισης. Το συχνό πρόβλημα των σφραγισμένων σπιτιών επιλύεται με την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών ανάκτησης και μιας βαλβίδας παροχής παθητικής αντιστάθμισης.

Ο ανακτητής έχει ορισμένους περιορισμούς στην εγκατάσταση και τη χρήση. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός ανακτητή εάν:

 • Το σύστημα εξάτμισης κοινού σπιτιού έχει ένα ισχυρό βύθισμα.
 • Απαιτείται ισχυρή διήθηση του αέρα τροφοδοσίας.

Σε περίπτωση κακής λειτουργίας του γενικού συστήματος εξάτμισης του σπιτιού, απαιτείται η εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών με δυνατότητα συγχρονισμού.

Συστάσεις για την επιλογή του εξοπλισμού

Υπάρχουν διάφορα συστήματα εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης: τοίχο, οροφή, δάπεδο, κεντρική, συμπαγής, με ηλεκτρική θέρμανση, με ανάκτηση υγρασίας, με αισθητήρες CO / CO2 κ.λπ.

Οι συμπαγείς συσκευές είναι σχεδιασμένες για τη συντήρηση ενός ενιαίου χώρου, όπου ως κεντρική μονάδα αερισμού μπορεί να παρέχεται ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρο το διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι.

Οι επαγγελματίες σύμβουλοι με την τεχνική εκπαίδευση θα βοηθήσουν να επιλέξετε και να υπολογίσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξάτμισης και να επιλέξετε το πιο βέλτιστο μοντέλο στην αναλογία τιμής-ποιότητας-λειτουργίας. Πριν από την παραγγελία του εξοπλισμού, μπορείτε να πάρετε μια εξαντλητική διαβούλευση από έναν έμπειρο εξειδικευμένο μέσω τηλεφώνου, καθώς και να παραγγείλετε μια επίσκεψη μηχανικού στην εγκατάσταση.

Στον κατάλογό μας υπάρχουν πολλοί φθηνοί, έτσι αξιόπιστοι και παραγωγικοί ανακτητές. Οι περισσότερες εσωτερικές συσκευές μπορούν επίσης να λειτουργούν με τις λειτουργίες "μόνο εισροή" και "εξάτμιση", οι οποίες επεκτείνουν το εύρος των εργασιών που εκτελούνται.

Επίσης, πραγματοποιούμε την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής "με κλειδί στο χέρι" και την συντήρηση του εξοπλισμού που παρουσιάζεται στον κατάλογό μας.

Θυμηθείτε ότι τα μέσα που επενδύονται στην αγορά ενός αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία θα αποπληρωθούν ήδη σε μία ή δύο εποχές. Επιπλέον, αυτή η επένδυση είναι ένα άνετο μικροκλίμα και στην υγεία όλων των μελών της οικογένειάς σας

Φυσικός αερισμός: Επιλέξτε έναν εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας

Πώς να οργανώσετε τον τοπικό αερισμό και να μην δώσετε τη θερμότητα - το τελευταίο άρθρο από τη σειρά υλικών για τον εξαερισμό

"Μέχρι τώρα, ακόμα δεν καταλαβαίνω πού εσείς, οι συγγραφείς, είστε γενικευμένοι
Εάν και οι δύο είναι δυνατές, και οι δύο θα λειτουργήσουν. "

Νικολάι, ο αερισμός των καθισμάτων δεν είναι μια μονομερής λύση. Ένα και το αυτό διαμέρισμα μπορεί να αερίζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ακόμη και από τα στοιχεία εξαερισμού ενός κατασκευαστή, διάφοροι σχεδιαστές μπορούν να συναρμολογήσουν διαφορετικά συστήματα εξαερισμού. Και όλοι θα δουλέψουν. Η έννοια του "καλύτερου" εξαερισμού είναι εσφαλμένη. Εάν υπήρχε ένας "καλύτερος" εξαερισμός - όλοι θα το έβαλαν και η υπόλοιπη εταιρεία χρεοκόπησε. Επίσης, δεν υπάρχει "καλύτερο αυτοκίνητο".

Οι υποκειμενικές προτιμήσεις μου (για διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες σε ένα αρκετά καθαρό μέρος) - μικτός ή υβριδικός εξαερισμός με φυσική εισροή και μηχανική εξάτμιση. Αλλά, ταυτόχρονα, να έχετε κατά νου ότι εργάζομαι ως επικεφαλής του τεχνικού τμήματος στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της AERECO στη Ρωσία :-)

Ανακλαστήρας αέρα: τύποι συσκευών και οδηγίες για αυτόματη συναρμολόγηση

Recuperator - η απαραίτητη συσκευή για τον αερισμό των χώρων

Ένα άτομο καταναλώνει καθημερινά 15.000 λίτρα αέρα. Στην αίθουσα όπου βρίσκονται οι άνθρωποι, συνιστάται η ενημέρωση του αέρα κάθε δύο ώρες. Αυτό είναι το καθήκον του εξαερισμού. Ο ανακτητής προκαλεί στον αέρα εξάτμισης να θερμαίνει ή να ψύχει τη ροή αέρα που εισάγεται στο δωμάτιο.

Συσκευές όπως απλό εναλλάκτη θερμότητας με τα χέρια τους, μπορεί να κάνει ένα άτομο με βασικές γνώσεις στην επεξεργασία μετάλλων και dereva.Svezhy, καθαρό, ζεστό (κρύο) αέρα, την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας off-εποχές του χρόνου.

Ανακτητής αέρα - Εικόνα 01

Μέχρι πρόσφατα, τέτοιες συσκευές στην καθημερινή ζωή δεν χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά. Η εποχή των πλαστικών παραθύρων και των θυρών έκανε τους χώρους διαβίωσης και εργασίας ουσιαστικά αεροστεγές. Το σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού κατέστη υποχρεωτικό και ο ανακτητής έγινε δείκτης όχι τόσο τεχνικής προόδου όσο φροντίδας για την υγεία και τα οικονομικά του ατόμου.

Τύποι ανακτητήρων

Η αρχή του ανακτητή ή του εναλλάκτη θερμότητας πραγματοποιείται εποικοδομητικά με διάφορους τρόπους.

 • Πλάκα ή καλοριφέρ.
 • Ρόταρυ.
 • Υγρό.
 • Χρησιμοποιώντας το αποτέλεσμα Peltier.

Εναλλάκτης θερμότητας πλάκας - Φωτογραφία 02

Περιστροφικός ανακουφιστής - Φωτογραφία 03

Η πιο τεχνολογική και φθηνή lamellar : σχεδόν όλοι οι ανακτητές αέρα για οικιακή χρήση αυτού του είδους. Τα υπόλοιπα στην καθημερινή ζωή δεν χρησιμοποιούνται λόγω μιας περίπλοκης συσκευής και, κατά συνέπεια, υψηλού κόστους. Αλλά η υψηλότερη απόδοση στην περιστροφική συσκευή είναι 85%.

Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Το κύριο μειονέκτημα μιας τέτοιας εγκατάστασης - κατάψυξη πιάτων το χειμώνα. Μέχρι πρόσφατα, ο αγώνας κατά του πάγου περιοριζόταν στην παράκαμψη, η οποία διαχώρισε τις ροές και έστειλε ζεστό αέρα από το δωμάτιο μέχρι την απόψυξη των πιάτων. Φυσικά, ο ανακτητής αέρα προσφοράς αυτή τη στιγμή δεν εξοικονομεί ενέργεια.

Μονάδα αποκατάστασης πλακών - Φωτογραφία 04

Οι κατασκευαστές κατάφεραν να λύσουν αυτό το πρόβλημα αντικαθιστώντας τις μεταλλικές ή πλαστικές πλάκες του εναλλάκτη θερμότητας με κασέτες, όπου υγροσκοπικό πολτό. Απορροφά την υγρασία από τον ζεστό αέρα και το δίνει στο κρύο.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να φτιάξετε τον επανακτήτη με τα χέρια σας με χαρτί ή σωλήνες. Αλλά αυτές οι κασέτες κυτταρίνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χώρους με υψηλή υγρασία. Η χρήση μιας διπλής κασέτας επιτρέπει την αύξηση της απόδοσης του ανακτητή στο 90%.

Συνήθως ο συλλέκτης εγκαθίσταται στο σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Η αρχή λειτουργίας του ανακτητή πλάκας - Φωτογραφία 05

Κατασκευασμένο με σύνεση

Η ιδέα να φτιάξετε ένα πιάτο με τα χέρια σας αρχίζει με ερωτήσεις: ποιο μέγεθος πρέπει να είναι και πώς να υπολογίσετε την απόδοση. Οι τύποι υπολογισμού είναι μάλλον πολύπλοκοι, επομένως ο ανακτητής χαρακτηρίζεται από τον όγκο του αέρα που μπορεί να περάσει για 1 ώρα.

Προκειμένου να επιτευχθεί απόδοση 50-60%, η επιφάνεια των πλακών πρέπει να είναι περίπου 3,5 m2. Η παραγωγικότητα είναι 150 m3 / ώρα.

Εάν χωρίσουμε αυτόν τον όγκο στο ύψος των χώρων, τότε θα γνωρίζουμε την περιοχή των δωματίων όπου ο ανακτητής μας θα αλλάξει ακούραστα τον αέρα. Στην περίπτωσή μας αυτό είναι 62 τ.μ. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι κανονισμοί απαιτούν ο αέρας να αλλάζει κάθε 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ανακτητής αέρα προσαγωγής με την υποδεικνυόμενη περιοχή των πλακών εναλλάκτη θερμότητας αντικατέστησε τον όγκο αέρα στην έκταση των 124 m2.

Διασφαλίζουμε τον ανακτητή ανεξάρτητα

Για να κάνουμε έναν ανακτητή αέρα με τα χέρια μας, χρειαζόμαστε τα εξής.

 1. Λεπτό μεταλλικό φύλλο από 0,5 mm έως 1 mm ή αλουμίνιο 2 mm: επίπεδο ή προφίλ: 4 m2.
 2. Φελλός (πλαστικό, πλαστικό) με πάχος 2 ή 4 mm.
 3. Κασσίτερος, κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδα για το περίβλημα.
 4. Ορυκτοβάμβακας ή άλλη αποτελεσματική μόνωση.
 5. Προσαρμογείς για σωλήνες εξαερισμού με διάμετρο 150 mm.
 6. Σφραγιστικό (μόνο ουδέτερο).
 7. Στερέωση (ανάλογα με το υλικό του αμαξώματος).

Σχέδιο του ανακτητή - Φωτογραφία 06

Υποθέτουμε ότι η εγκατάσταση ανάκτησης θα πραγματοποιηθεί στο υπάρχον σύστημα εξαερισμού. Το κύριο και μόνο υπεύθυνο μέρος της συσκευής μας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας. Πρόκειται για μια ομάδα πλακών με απόσταση μεταξύ τους 4 mm (2 λωρίδες τεχνικού βύσματος).

Αν το κατώτερο ζευγάρι πλακών εξεταστεί, τότε το επόμενο ζευγάρι που βρίσκεται στην κορυφή περιστρέφεται κατά 90 ° και δεν είναι ορατό. Το σύστημα ανάκτησης θερμότητας του ανακτητή με τα δικά του χέρια δεν διαφέρει από το βιομηχανικό.

Πιάτα για τον ανακτητή - Φωτογραφία 07

Οι πλάκες πρέπει να είναι επίπεδες, διαστάσεων 200 x 300 mm ή 300 x 300 mm. Κόψτε το μέταλλο έτσι ώστε οι άκρες να μην έχουν καρφιά και να μην λυγίζουν. Ο αριθμός των πλακών περιορίζεται από το ύψος της συσκευασίας πλάκας: το μέγιστο ύψος της συσκευής είναι 300 mm. Η βάση του εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα φύλλο από μοριοσανίδες ή μέταλλο, 4 γωνιακές ράφια για το ύψος του εναλλάκτη θερμότητας με την άνω ταινία και το επάνω πάνελ από οποιοδήποτε υλικό.

Για να προσδώσουμε το σχεδιασμό ακαμψίας μας, σταθεροποιούμε τις ταινίες απόστασης με στεγανοποιητικό: όχι μόνο στα άκρα, αλλά και στο κέντρο των πλακών. Κάνουμε το κουτί για τον εναλλάκτη θερμότητας και ο ανακτητής με τα χέρια μας είναι σχεδόν έτοιμο.

Ζεσταίνουμε το κιβώτιο, κόβουμε 4 οπές, τοποθετούμε ακροφύσια για εύκαμπτους αγωγούς διαμέτρου 150 mm. Έτσι, παρέχουμε είσοδο-έξοδο για την εξαγωγή και την είσοδο-έξοδο για τον αέρα τροφοδοσίας.

Κουτί εναλλάκτη θερμότητας - Φωτογραφία 08

Στο κέντρο του κιβωτίου στερεώνουμε τον εναλλάκτη θερμότητας, ρυθμίζουμε τα χωρίσματα έτσι ώστε η εισροή και η εξάτμιση να διασχίζονται μόνο μέσα στον εναλλάκτη θερμότητας.

Εναλλάκτης θερμότητας - Φωτογραφία 09

Κατασκευάζουμε τον ανακτητή στο σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Και μόνο τώρα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα της κατασκευής συσκευής. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να έχετε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Θερμοκρασία παροχής αέρα στην είσοδο, t1.
 • Θερμοκρασία αέρα παροχής στην έξοδο του ανακτητή, t2.
 • τη θερμοκρασία του αέρα εξαγωγής στην είσοδο του ανακτητή, t3.

Σωληνωτό σύστημα ανάκτησης ενέργειας

Παρομοίως, είναι διατεταγμένος ένας σωληνοειδής ανακτητής αέρα παροχής: είναι εφοδιασμένος με έναν πλαστικό αεραγωγό με πλευρικά κλαδιά. Θα χρειαστούμε σωλήνες αλουμινίου λεπτού τοιχώματος διαμέτρου 10 mm. Το μήκος είναι 40-50 cm.

Τα ανοιχτά άκρα των σωλήνων συνδέονται στενά με δύο στρογγυλές πλάκες, οι οποίες εισάγονται σταθερά μέσα στον αγωγό.

Σωληνωτό σύστημα ανάκτησης - Εικόνα 10

Μέσα στους σωλήνες, ο αέρας περνά μέσα από την κουκούλα. Μέσα από τα δύο πλευρικά κλαδιά, παρέχεται καθαρός αέρας και εισάγεται στο δωμάτιο. Περνά ανάμεσα στους σωλήνες, όπου θερμαίνεται.

Αυτός ο ανακουφιστής με τα χέρια του είναι λίγο πιο δύσκολος, αλλά καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και είναι πιο αισθητικός. Οι ανεμιστήρες μπορούν να εισαχθούν στο άκρο του αγωγού και μέσα στην κάμψη.

Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ένα σύστημα εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής με ενσωματωμένο σύστημα ανάκτησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γκαράζ ή διαμέρισμα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κτυπήσετε την αντίστοιχη τρύπα στον τοίχο.

Η χωρητικότητα μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι περίπου 100 m3 αέρα ανά ώρα.

Η χρήση των ανακτητών σε μια ιδιωτική κατοικία

Το αποτέλεσμα της χρήσης τέτοιων συσκευών αυξάνεται σημαντικά εάν η εγκατάσταση του ανακτητή συνδυάζεται με έναν αγωγό αέρα που βρίσκεται υπόγειο. Ο αέρας μέσα σε αυτό θα ζεσταθεί από τη φυσική θερμότητα της γης το χειμώνα και θα κρυώσει το καλοκαίρι.

Εφαρμογή των συσκευών ανάκτησης εσωτερικών χώρων - Εικόνα 11

Ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής θερμότητας, ο καθαρός αέρας μπορεί να θερμανθεί μέχρι τους 14 - 16 ° C. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται σε επιμέρους κατασκευών: εναλλάκτη αέρα με τα χέρια σας πρέπει να κάνετε κάτω από ειδικές συνθήκες, οπότε αναθέρμανσης στις πιο σοβαρή παγετούς δεν χρειάζεται να.