Πώς να εξαλείψετε τη συμπύκνωση στον εξαερισμό. Βήμα-βήμα οδηγίες

Το συμπύκνωμα δεν είναι απλά μια πηγή υγρασίας και γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη των μυκήτων και της εξάπλωσης των επιβλαβών βακτηρίων και μούχλα - είναι αρκετά μια επιθετική υγρού, η οποία καταστρέφει σταδιακά δομικά υλικά, ακόμα και όπως το μέταλλο και μπετόν. Και για να λύσει αυτό το πρόβλημα είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να μάθετε πρώτα, όταν το κάνει αυτό πολύ συμπυκνωμένο.

Οι αιτίες της συμπύκνωσης στο σύστημα εξαερισμού

Οι λόγοι, στην πραγματικότητα, πολλά και ποιος από αυτούς οδηγεί στην εμφάνιση υγρών σταγονιδίων στις εσωτερικές επιφάνειες των καναλιών αέρα, μπορεί να προσδιοριστεί μόνο αφού εξαλειφθεί ο καθένας.

Οι κυριότερες πηγές είναι:

 • Μη μονωμένα κανάλια αέρα.
 • Λανθασμένη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού στο σύνολό του.
 • Παραβίαση της στεγανότητας των γραμμών αέρα.
 • Καταστροφή του στόματος των αεραγωγών σε σοφίτα ή οροφή.
 • Υψηλή υγρασία στο δωμάτιο.

Η αναπόφευκτη αιτία συμπύκνωσης είναι η επαφή του θερμού υγρού αέρα από ένα δωμάτιο με ψυχρές μάζες αέρα του δρόμου. Και όσο περισσότερο υπάρχει διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας ροής αέρα στο σύστημα εξαερισμού και της εξωτερικής θερμοκρασίας, τόσο περισσότερη υγρασία θα συμπυκνώνεται στα τοιχώματα των αεραγωγών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα προβλήματα αρχίζουν στην εκτός εποχής και το τέλος και την ζεστή εποχή.

Η πρώτη μέθοδος: η θέρμανση των αεραγωγών

Για να μάθετε πώς να εξαλείψετε το συμπύκνωμα στον εξαερισμό και να λύσετε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο: την εξάλειψη των ελαττωμάτων στο σχεδιασμό των αγωγών αέρα και την κίνηση του σημείου δρόσου πέραν των ορίων εξαερισμού.

Είναι πιο εύκολο να γίνει αυτό σε ένα ιδιωτικό σπίτι, σε ένα σπίτι διαμερισμάτων είναι πιο δύσκολο.

Σε μια ιδιωτική κατοικία είναι απαραίτητο να τυλίξετε το σωλήνα με θερμαντήρα, για πάχος 50-100mm. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια ομπρέλα ή έναν εκτροπέα στην κεφαλόδεσμο, πράγμα που θα αποτρέψει την υγρασία της μόνωσης.

Για ένα κτίριο διαμερισμάτων, η μόνωση πρέπει να ξεκινήσει με προσεκτική μελέτη των εξόδων των αγωγών. Στη σοφίτα ή στην οροφή υπάρχει ένα συγκεκριμένο κτίριο, στο οποίο εξέρχονται οι αεραγωγοί ολόκληρης της εξόδου. Εάν οι αγωγοί είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο ή αμιαντοτσιμέντο, ο χώρος μεταξύ τους δεν είναι σφραγισμένος. Σε αυτά τα διαστήματα μεταξύ των σωλήνων εισέρχεται ο ψυχρός αέρας, ψύγοντας έτσι τον αγωγό αέρα, ο οποίος συναντά με μάζες θερμού αέρα και μετατρέπει την υγρασία σε συμπύκνωμα.

Ερωτήσεις από τους αναγνώστες:

 • Είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένοι αποστάτες ανάμεσα στα κανάλια αέρα, πάνω στα οποία θα παράγεται ο αναρτημένος ξυλότυπος. Στη συνέχεια ρίξτε τα κενά με το διάλυμα μέχρι το στόμα. Αυτή η μέθοδος, αν και δεν μονώνει τον αγωγό, αλλά εμποδίζει την είσοδο ψυχρού αέρα στους αεραγωγούς.
 • Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν όλες οι ρωγμές και τα ελαττώματα του σωλήνα τούβλου, μέσα στον οποίο βρίσκονται οι αγωγοί, με τη βοήθεια τσιμεντοκονίας.
 • Το επόμενο στάδιο θα είναι η μόνωση αυτής της δομής. Οποιοσδήποτε θερμαντήρας ρολών ή πλακών θα πρέπει να τυλίγεται προσεκτικά σε ένα σωλήνα και να στερεώνεται με σχάρες στην επιφάνεια. Μετά από αυτό, η πιο σωστή απόφαση θα είναι να τοποθετήσετε ένα κουτί κατάλληλων διαστάσεων, κατασκευασμένο από μέταλλο. Είναι δυνατόν να στερεωθεί στην επιφάνειά του ένα πλέγμα βαφής και να επικαλυφθεί η επιφάνεια του θερμαντήρα. Όλα εξαρτώνται από την ικανότητά σας και τα οικονομικά σας.

Μέθοδος 2: αποστράγγιση συμπυκνωμάτων

Εάν ο αγωγός αέρα είναι μονωμένος για κάποιο λόγο, δεν είναι δυνατό και το συμπύκνωμα στάζει από το σωλήνα εξαγωγής, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο αφαίρεσης του.

Η τρίτη μέθοδος: η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Αυτή η μέθοδος ελέγχου του συμπυκνώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν οι προηγούμενες δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα: πρόκειται για την παραγωγή ενός νέου συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού με ένα βύσμα του παλαιού συστήματος εξαερισμού.

Στην κουζίνα, η μεγαλύτερη πηγή καπνού και έτσι μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής. Μπορεί να τοποθετηθεί στη δουλειά και να περάσει μέσα από το πάχος του φέροντος τοιχώματος. Μπορεί επίσης να εγκατασταθεί στο παράθυρο. Αυτός ο ανεμιστήρας θα αντλήσει αέρα από την κουζίνα και όλα τα δωμάτια, αλλά για να μην διαταραχθεί η ροή του αέρα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να διογκωθεί η μάζα του αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει με το άνοιγμα των παραθύρων στα δωμάτια, αλλά είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε βαλβίδες εισόδου στο τοίχωμα. Εγκαθίστανται πίσω από τις συσκευές θέρμανσης, εντελώς αθέατες, πρακτικές και δεν απαιτούν πηγή τάσης.

Πολλά προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν συμπύκνωση στον εξαερισμό. Πώς να ξεφορτωθεί αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να λύσει όλους τους μισθωτές του σπιτιού μαζί. Είναι λοιπόν η πιο αποτελεσματική εργασία για να απαλλαγούμε από αυτή τη μάστιγα, διότι ο εξαερισμός είναι ένας μόνο οργανισμός, η παραβίαση του οποίου σε κάθε περιοχή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους άλλους.

Η σύζυγός μου και εγώ αγόρασα ένα σπίτι. Αμέσως άρχισε να κάνει επισκευές και εγκατέστησε ένα σύστημα εξαερισμού, το οποίο δεν ήταν στο σπίτι. Ο εξαερισμός εγκαταστάθηκε από ειδικούς. Μέσα σε τρεις μήνες παρατήρησα ότι το συμπύκνωμα συλλέγεται στους σωλήνες εξαερισμού. Έχω υποβάλει αίτηση σε μια εταιρεία που εγκατέστησε ένα σύστημα εξαερισμού με αξίωση. Ο λόγος για την απελευθέρωση του συμπυκνώματος σε μένα αφαιρέθηκε με τη θέρμανση των καναλιών αέρα. Τώρα με τα έργα αερισμού στο σπίτι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Αγόρασα ένα εξοχικό σπίτι ήδη έτοιμο και φυσικά, κατά την αγορά, δεν έδωσα προσοχή στο συμπύκνωμα. Ήδη τότε, όταν άρχισαν να ζουν στο σπίτι, συνειδητοποίησα ότι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο δεν εμφανίζεται συμπύκνωση. Και στο μπάνιο και στην τουαλέτα, και στην κουζίνα. Προσδιόρισα την αιτία με τον κακώς διευθετημένο εξαερισμό. Ενέκρινε τις εξόδους αέρα στη σοφίτα με τη βοήθεια ενός μεταλλικού. Στην κουζίνα έχω εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα εξάτμισης.

Έπρεπε να μονώσω τον αεραγωγό και, παρεμπιπτόντως, βοήθησε πραγματικά. Το πρόβλημα με το συμπύκνωμα επιλύθηκε.

Προσωπικά, ξεκίνησα αρχικά μια ξεχωριστή βρύση για το συμπύκνωμα από σωλήνες αμιάντου κατά την εγκατάσταση εξαερισμού στην ιδιωτική μου κατοικία. Όσο για μένα - αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα υλικά, που δεν παραβιάζει τη στεγανότητα των σωλήνων και εκτελεί τέλεια τις λειτουργίες του. Την ίδια στιγμή, κατά την οικοδόμηση μιας σάουνας, αποφάσισα να σώσω ένα τσάι με μια βρύση για το συμπύκνωμα και να μην το βάλουμε καθόλου. Κατόρθωσα να το μετανιώσω αυτό τρεις φορές, επειδή η υγρασία του συμπυκνώματος καλύπτεται πλήρως σε ολόκληρο το ξύλινο πάτωμα του λουτρού. Ποτέ μην αποθηκεύετε σε αγωγούς εξαερισμού, καθώς και σε συλλέκτη συμπυκνωμάτων, γιατί οι συνέπειες θα είναι φορές πιο σοβαρές.

Παρατήρησα συμπύκνωση στο σύστημα εξαερισμού του σπιτιού, αλλά θεωρούσα ότι είναι ο κανόνας. Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα του συστήματος εξαερισμού, το οποίο πρέπει να εξαλειφθεί.

Διάβασα το άρθρο και συμφωνώ απόλυτα με τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό. Εγώ ο ίδιος έχω ήδη αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Στη ντάκα, το λουτρό κατασκευάστηκε ανεξάρτητα χωρίς τη βοήθεια ειδικών, αφού δεν υπήρχαν επιπλέον χρήματα για να πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους. Μετά από λίγο, εμφανίστηκε συμπύκνωση στην αίθουσα αναμονής, έφτασε ακόμα και ο μύκητας και η μούχλα. Άρχισα να ψάχνω για την αιτία. Αποδείχθηκε ότι ο εξαερισμός δεν λειτούργησε σωστά. Σε γενικές γραμμές, καταρχήν, στα κατασκευαστικά θέματα είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε τους πλοιάρχους. Ερωτηθείς φίλοι. Ως αποτέλεσμα, ήταν δυνατό να λυθεί το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός θερμαντήρα. Τώρα ξέρω ότι άλλες επιλογές ήταν δυνατές.

Πώς να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση στους σωλήνες εξαερισμού;

Η διαφορά στη θερμοκρασία των αεραγωγών και ο αέρας που αντλείται μέσω αυτών προκαλεί άφθονη απελευθέρωση του συμπυκνώματος υδρατμών που εναποτίθεται τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική επιφάνεια των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής.

Ως αποτέλεσμα, ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα σχεδιαστών και συναρμολογητών συστημάτων ανταλλαγής αέρα είναι η αφαίρεση του συμπυκνώματος από τον εξαερισμό. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις βασικές τεχνικές για την εξισορρόπηση των διεργασιών συμπύκνωσης και τις πιο κοινές τεχνολογίες για την αφαίρεση του υγρού από τους αεραγωγούς.

Η εμφάνιση συμπυκνωμάτων στο σύστημα εξαερισμού

Οι αιτίες της συμπύκνωσης στους αεραγωγούς αερισμού

Ο σχηματισμός συμπυκνώματος στον εξαερισμό εξηγείται συνήθως από τους ακόλουθους λόγους:

 • Πρώτον, η διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών της παροχής και του αερισμένου δωματίου. Και όσο περισσότερο αυτή η διαφορά, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της διαδικασίας συμπύκνωσης υδρατμών.
 • Δεύτερον, η κατανομή του ίδιου του συστήματος ανταλλαγής αερίων. Με ανεπαρκή εισροή ή αδύναμη εκχύλιση, οι υπερβολικοί υδρατμοί δεν θα "ξεφύγουν" από τους αεραγωγούς, αλλά θα εγκατασταθούν στους τοίχους των αεραγωγών.
 • Τρίτον, το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε περίπτωση θραύσης της θερμικής μόνωσης των αεραγωγών. Η επαφή του ψυχρού σωλήνα με σχετικά ζεστό αέρα προκαλεί άμεση συμπύκνωση υδρατμών που εναποτίθενται στα τοιχώματά του.
 • Τέταρτον, η εμφάνιση της συμπύκνωσης μπορεί να προκαλέσει λειτουργικές αποτυχία - πλημμυρίζοντας το έδαφος του καναλιού, τήξη ή το νερό της βροχής, ένα διάλειμμα στο σύστημα ύδατος, το οποίο είχε οδηγήσει σε ένα πλεόνασμα του χώρου με υδρατμό και ούτω καθεξής.
 • Πέμπτον, ο λόγος για την υπερβολική υγρασία στον εξαερισμό μπορεί να είναι ένα ελάττωμα στη δομή του αεριζόμενο χώρου, δηλαδή η παραβίαση της στεγάνωσης, η ανεπαρκής θερμομόνωση της δομής κ.ο.κ.

Με λίγα λόγια, με τις αρχικές αιτίες, χάρη στις οποίες υπάρχει συμπύκνωση στους σωλήνες εξαερισμού, το ταξινομήσαμε. Τώρα μένει μόνο να αναπτυχθούν μέτρα για την εξουδετέρωση αυτής της διαδικασίας, προσπαθώντας είτε να εξαλείψει την αιτία, είτε να μειώσει την ένταση της διαδικασίας.

Πώς να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού - μια ανασκόπηση των τεχνικών

Για να απαλλαγείτε από την υγρασία, αρκεί να αποτρέψετε τη διαδικασία συμπύκνωσης υδρατμών (παραβιάζοντας την κατάσταση σχηματισμού συμπυκνωμάτων) ή να μειώσετε την έντασή της.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να βασιστούμε στις ακόλουθες μεθόδους:

 • Θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου και άνω. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αεραγωγού και του μέσου που αντλείται μέσα από αυτό θα μειωθεί. Για θέρμανση χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές - θερμαντήρες αέρα για εξαερισμό, εγκατεστημένοι στο κανάλι τροφοδοσίας. Αυτός είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός, αλλά πολύ δαπανηρός τρόπος αντιμετώπισης της περίσσειας συμπυκνωμάτων. Συνιστάται για χρήση σε περίπτωση μείωσης της θερμοκρασίας περιβάλλοντος σε ή κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου.
 • Επαναφορά της χωρητικότητας του συστήματος εξαερισμού, λόγω της οποίας είναι δυνατόν να αποσύρονται όλες οι περίσσεια υδρατμών από τους αγωγούς. Στην περίπτωση αυτή, η αποκατάσταση σημαίνει εκκαθάριση του καναλιού ενός βύσματος inode ή ενός σκουπιδιού. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξετάσετε την αφαίρεση της περιοχής προβλημάτων με την επακόλουθη εγκατάσταση μιας "καθαρής" ενότητας του αγωγού. Ένα σήμα σχετικά με την ανάγκη χρήσης αυτής της τεχνικής είναι η διακοπή ή η μείωση της έντασης της ανταλλαγής αέρα. Για να το πούμε απλά: αν δεν υπάρχει θραύσμα χαρτιού υγείας στη σχάρα εξαερισμού της κουκούλας που πιέζεται προς το φράγμα από τη δύναμη της ροής του αέρα, τότε ο εξαερισμός σας έχει μεγάλα προβλήματα.
 • Αποκατάσταση της θερμομόνωσης του αγωγού, η οποία μπορεί να μειώσει τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ροής και του κλάδου παροχής ή εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, αρκεί να ενημερωθεί το στρώμα του υλικού που αντανακλά θερμότητα. Μια εναλλακτική λύση είναι να εξοπλιστεί το σύστημα θέρμανσης αγωγών με θερμαντήρα καλωδίων. Η παραβίαση της ακεραιότητας του θερμομονωτικού καλύμματος μπορεί να ανιχνευθεί μόνο οπτικά κατά την επόμενη αναθεώρηση του εξωτερικού μέρους του αγωγού. Ωστόσο, ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Μετά από όλα, η θερμομόνωση τοποθετείται μόνο στα εξωτερικά τμήματα των αεραγωγών, που τοποθετούνται στη σοφίτα ή στην πρόσοψη του σπιτιού.

Εφαρμογή θερμομόνωσης για σύστημα εξαερισμού

Λοιπόν, για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχετε λάβει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δίκτυο αισθητήρων υγρασίας αέρα ενσωματωμένο στον αγωγό τροφοδοσίας ή εξαγωγής. Διαφορετικά, εντοπίζετε το πρόβλημα μόνο μετά από την εμφάνιση νερού από κάτω από τη μάσκα εξαερισμού.

Αποστράγγιση συμπυκνωμάτων από αγωγούς αέρα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίδραση στη διαδικασία συμπύκνωσης υδρατμών στους αγωγούς είναι αδύνατη κατ 'αρχήν. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο η αποστράγγιση συμπυκνωμάτων από τον εξαερισμό θα μας βοηθήσει. Δηλαδή, μια απλή αποστράγγιση υπερβολικής υγρασίας από τον αγωγό.

Το σχέδιο αποστράγγισης συμπυκνωμάτων στο σύστημα εξαερισμού

Για αυτό αρκεί να κάνετε τα εξής:

 • Βρείτε το χαμηλότερο σημείο του αγωγού, έχοντας επιθεωρήσει τους κλάδους παροχής και εξαγωγής. Αν οι αεραγωγοί είναι ρυθμισμένοι οριζόντια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σημείο αντί του χαμηλότερου σημείου. Εάν τα κανάλια είναι εγκατεστημένα κάθετα ή κεκλιμένα, το σημείο βάσης της γραμμής εξαερισμού θα είναι το επιθυμητό σημείο.
 • Κόψτε το μπλουζάκι στο κάτω σημείο, ξετυλίγοντας την πλάγια διακλάδωση αυστηρά κάτω.
 • Τοποθετήστε ένα διαφανές "γυαλί" κάτω από την πλευρική βρύση - ένα κυλινδρικό δοχείο για τη συλλογή συμπυκνωμάτων.
 • Αδειάστε το δοχείο συλλογής συμπυκνωμάτων καθώς γεμίζει, παρακολουθώντας οπτικά αυτή τη διαδικασία.

Εάν το γυαλί βρίσκεται σε απομακρυσμένη θέση, τότε η εσωτερική χωρητικότητα της κεφαλίδας πρέπει να συμπληρώνεται με ένα αγωγό που τεντώνεται στο σύστημα αποχέτευσης.

Επιπλέον, το συμπύκνωμα στο σωλήνα αερισμού μπορεί να συναρμολογηθεί χρησιμοποιώντας υλικά με υψηλές ιδιότητες απορρόφησης. Υψηλής απορροφητικότητας ουσίες συσκευάζονται σε κοίλες κυλινδρικές κασέτες που εισάγονται στον αγωγό αγωγών, συνήθως στην περιοχή των φίλτρων για το μέσο παροχής. Μετά από ορισμένο χρόνο, οι κασέτες αυτές αφαιρούνται, στεγνώνουν και τοποθετούνται στην παλιά θέση.

Πώς να χειριστείτε το συμπύκνωμα στους αεραγωγούς και τους σωλήνες νερού

Κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξαερισμού, δίνεται μεγάλη προσοχή στην απομάκρυνση του συμπυκνώματος. Μπορεί να εγκατασταθεί στις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των καναλιών εξαγωγής και τροφοδοσίας. Ο λόγος για τον σχηματισμό του είναι η διαφορά στη θερμοκρασία των ίδιων των αγωγών και ο αέρας που διοχετεύεται μέσω αυτών. Το άρθρο μας θα σας πει πώς να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα στον σωλήνα εξαερισμού και πώς να ελαχιστοποιήσετε αυτήν την ανεπιθύμητη διαδικασία.

Αιτίες συμπύκνωσης

Αυτή η φυσική διαδικασία μπορεί να διευκολυνθεί από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Η διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει μεταξύ του ρεύματος παροχής και του αεριζόμενου χώρου. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο πιο κατακρημνιστικά υδρατμούς εμφανίζονται.
 2. Βλάβες στο σύστημα εξαερισμού. Η ανεπαρκής ροή αέρα ή η αδύναμη εξαγωγή οδηγεί στον σχηματισμό περίσσειας υδρατμών στους αγωγούς. Αντί να εγκαταλείψει γρήγορα το κανάλι, εγκαθίσταται στους τοίχους τους.
 3. Βλάβη στη θερμομόνωση των αεραγωγών. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυχρός αγωγός αρχίζει να έρχεται σε επαφή με σχετικά ζεστό αέρα, ο οποίος προκαλεί απότομη συμπύκνωση υδρατμών και μετέπειτα καθίζηση στα τοιχώματα της δομής.
 4. Λειτουργική αστοχία, η οποία οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης υδρατμών στο δωμάτιο. Μπορεί να συμβεί λόγω διακοπής του συστήματος ύδρευσης, πλημμύρας του κτιρίου με βροχή, απόψυξη ή υπόγεια ύδατα κ.λπ.
 5. Τα εποικοδομητικά μειονεκτήματα ενός αεριζόμενου δωματίου. Η κακή κατασκευή των θεμελίων και των οροφών, η ανεπαρκής θερμομόνωση των τοίχων κλπ. μπορεί να προκαλέσει υπερβολική υγρασία στο σύστημα εξαερισμού.

Εξετάσαμε τις βασικές αιτίες της εμφάνισης υγρού στους αεραγωγούς. Τώρα μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε το συμπύκνωμα στις σωληνώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να εξαλείψετε την αιτία, σε άλλες - προσπαθήστε να μειώσετε την ένταση της ίδιας της διαδικασίας.

Μέθοδοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία σε αγωγούς και σωλήνες νερού με δύο τρόπους:

 • εφαρμόστε προληπτικά μέτρα που θα αποτρέψουν τη συμπύκνωση των καπνών. Για παράδειγμα, μπορείτε να σπάσετε τις συνθήκες που συμβάλλουν στη συγκέντρωσή τους.
 • μειώστε την ένταση των διαδικασιών που οδηγούν σε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βασίζονται σε τέτοιες τεχνικές:

 1. Θέρμανση του αέρα παροχής. Η θερμοκρασία του αυξάνεται στους 15 ° C ή περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας των καναλιών και του αέρα που ρέει διαμέσου αυτών. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών - αερόθερμα για εξαερισμό, τα οποία είναι εγκατεστημένα στον αγωγό τροφοδοσίας. Αυτή η μέθοδος ελέγχου της περίσσειας συμπυκνώματος είναι αρκετά αποτελεσματική, αλλά δαπανηρή. Συνιστάται να το χρησιμοποιήσετε όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει στο σημείο μηδέν του θερμόμετρου και κάτω.
 2. Επαναφορά της χωρητικότητας του συστήματος εξαερισμού. Χάρη σε αυτόν, όλη η υπερβολική υγρασία μπορεί να αφαιρεθεί από τους αεραγωγούς χωρίς εμπόδιο. Η αποκατάσταση σε αυτή την περίπτωση σχετίζεται με τον καθαρισμό των καναλιών από κυκλοφοριακές μαρμελάδες που σχημάτισαν παγετό ή σκουπίδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ζήτημα του τρόπου αποφυγής συμπύκνωσης στους σωλήνες μπορεί να λυθεί διαφορετικά - η περιοχή προβλήματος πρέπει να αφαιρεθεί καλύτερα και να αντικατασταθεί με ένα νέο κομμάτι σωλήνα.

Για τη σημείωση! Ο λόγος για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου είναι η διακοπή της ανταλλαγής αέρα ή η μείωση της έντασης της. Σε αυτή την περίπτωση, ένα θραύσμα χαρτιού τουαλέτας που συνδέεται με τη σχάρα εξαερισμού θα πέσει και δεν θα συγκρατηθεί από τη δύναμη της ροής του αέρα.

 • Αποκατάσταση της θερμομόνωσης του αγωγού. Επιτρέπει τη μείωση της διαφοράς θερμοκρασίας εκτός και εντός του κλάδου εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, ενημερώστε τη στρώση υλικού που αντανακλά τη θερμότητα. Εναλλακτικά, οι αγωγοί μπορούν να θερμανθούν χρησιμοποιώντας θερμαντήρα καλωδίων.

  Δώστε προσοχή! Η ακεραιότητα του στρώματος θερμικής μόνωσης προσδιορίζεται καθαρά οπτικά. Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, καθώς το μονωτικό υλικό τοποθετείται μόνο από το εξωτερικό του αγωγού.

 • Αφαιρέστε την υπερβολική υγρασία από το δωμάτιο. Μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα διαρροών στην παροχή νερού, θέρμανσης και αποχέτευσης, γεγονός που προκαλεί τη δημιουργία μικρών λακκούβων στο πάτωμα. Η μέθοδος αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα. Είναι απλό, φθηνό, αλλά αρκετά αποτελεσματικό. Με άλλα λόγια, η περίσσεια υγρασίας στο δωμάτιο πρέπει να καθαρίζεται συνεχώς και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
 • Αυξημένη ροή αέρα και εξαγωγή του. Επιτρέπει την αύξηση της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα και τη σταθεροποίηση του ποσοστού υδρατμών στον αέρα. Αυτό το ζήτημα μπορεί να λυθεί με την επέκταση των καναλιών (με φυσικό εξαερισμό) ή με την αλλαγή του εξοπλισμού υπό πίεση σε πιο ισχυρό (με μηχανικό αερισμό). Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται όταν δοκιμάζονται όλες οι άλλες μέθοδοι.

  Σημαντικό! Για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων, χρησιμοποιήστε τους αισθητήρες υγρασίας αέρα που είναι ενσωματωμένοι στον αγωγό (τροφοδοσία ή εξάτμιση).

  Ανάσυρση του σχηματισμένου υγρού

  Αλλά πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, όταν εξακολουθεί να σχηματίζεται συμπύκνωμα στους σωλήνες εξαερισμού; Μερικές φορές είναι απλά αδύνατο να σταματήσουμε μια τέτοια διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, το νερό πρέπει να εκτραπεί, δηλαδή να αποστραγγίζεται απλά από τον αγωγό.

  Αυτό γίνεται ως εξής.

  • Βρείτε το χαμηλότερο σημείο του αγωγού. Όταν τα κανάλια είναι τοποθετημένα οριζόντια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σημείο. Εάν το σύστημα είναι εγκατεστημένο κάθετα ή έχει κλίση, τότε θεωρείται ότι το σημείο αυτό είναι το κατώτερο άκρο του αγωγού.
  • Κόψτε το μπλουζάκι στο προοριζόμενο μέρος, έτσι ώστε το πλευρικό του κλαδί να στρέφεται αυστηρά.
  • Τοποθετήστε κάτω από αυτό ένα διαφανές "γυαλί" - το λεγόμενο κυλινδρικό δοχείο, στο οποίο θα συλλεχθεί το συμπύκνωμα.
  • Αδειάστε το δοχείο καθώς γεμίζεται (καθορίζεται οπτικά).

  Για τη σημείωση! Εάν το γυαλί είναι τοποθετημένο σε ένα δύσκολο για να φθάσει μέρος, τότε θα πρέπει να συμπληρωθεί με έναν εύκαμπτο σωλήνα που τεντώνεται στην αποχέτευση αποχέτευσης.

  Οι απορροφητικές ουσίες μπορούν επίσης να απορροφήσουν το συμπύκνωμα με υψηλές απορροφητικές ιδιότητες. Χύνονται σε κυλινδρικές κασέτες, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται στη ζώνη όπου βρίσκονται τα φίλτρα για το μέσο τροφοδοσίας. Οι κασέτες απομακρύνονται περιοδικά, ξηραίνονται και επανατοποθετούνται.

  Τώρα ξέρετε πώς να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα στους σωλήνες εξαερισμού. Ελπίζουμε ότι το σύστημά σας θα λειτουργήσει χωρίς αποτυχίες και θα έχετε πάντα καθαρό αέρα στο δωμάτιο.

  Πώς να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού;

  Οι σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή οικιστικών κτιρίων μειώνονται στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Αυτές είναι οι αρχές της μείωσης της απώλειας θερμότητας, η κατασκευή κτιρίων από μονολιθικό σκυρόδεμα, η χρήση μεταλλικών πλαστικών σφραγισμένων παραθύρων, η χρήση φράγματος ατμών και η στεγανοποίηση τοίχων και οροφών. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει συμπύκνωση στον εξαερισμό, ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα και ως αποτέλεσμα μια πτώση στην άνεση και πιο σοβαρά προβλήματα με τη μορφή μούχλας, ζημιά στις επικοινωνίες και ούτω καθεξής.

  Η εμφάνιση συμπυκνώματος στον εξαερισμό

  Λόγοι και αποτελέσματα

  Μετά την επισκευή ακόμη και παλαιών κτιρίων στα οποία δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα με τον εξαερισμό, η συμπύκνωση μπορεί να πέσει απότομα σε παράθυρα, σωλήνες, γωνίες στην οροφή. Το γεγονός ότι τα σπίτια και τα διαμερίσματα των παλαιών έργων, εξαερισμός στους χώρους πρέπει να πραγματοποιηθεί λόγω διαρροής παράθυρα, πόρτες, πορώδη υλικά, συμπεριλαμβανομένων δάπεδο, οροφή και τους τοίχους. Στο τέλος, προσπαθώντας να κάνουν το σπίτι τους ζεστό και ζεστό, οι ιδιοκτήτες οδηγούν σε παραβίαση της διαδικασίας ανταλλαγής αέρα. Είναι μάλλον δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτό χωρίς τη χρήση ειδικών λύσεων και την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού.

  Τα περισσότερα παλιά σπίτια δεν διαθέτουν επαρκή εξαερισμό, ικανά να παρέχουν εξάτμιση διοξειδίου του άνθρακα, να μυρίζουν, να βοηθούν στη ρύθμιση της υγρασίας στο δωμάτιο. Ο αγωγός εξαερισμού βρίσκεται συνήθως στην κουζίνα και στο μπάνιο και μπορεί να μην υπάρχει καθόλου παροχή αέρα και ένας αγωγός ή αεραγωγός είναι εγκατεστημένος στον αγωγό. Η εμφάνιση συμπυκνώματος στον εξαερισμό παρατηρείται αμέσως μετά την αντικατάσταση των ξύλινων παραθύρων με πλαστικά. Το φυσικό ρεύμα αέρα διαταράσσεται και όλη η υγρασία που εισέρχεται στο δωμάτιο παραμένει εκεί. Το μαγείρεμα των τροφίμων, η ζωή ενός προσώπου, ο υγρός καθαρισμός ή ακόμα και η εξάτμιση από την επιφάνεια των φυτών οδηγεί στην απελευθέρωση μιας μεγάλης ποσότητας υγρασίας στο εσωτερικό περιβάλλον του δωματίου. Είναι στον αέρα με υψηλή συγκέντρωση και αργά ή γρήγορα αρχίζει να συμπυκνώνεται. Η απόσυρσή του είναι δύσκολη στην ψυχρή περίοδο, διότι ακόμη και μια μικρή ανταλλαγή αέρα και η κυκλοφορία των αέριων μαζών οδηγεί στη δροσιά στην επιφάνεια των παραθύρων.

  Ο δεύτερος λόγος μπορεί να είναι η χρήση μη φυσικών, συνθετικών, μη αναπνεύσιμων υλικών, όπως πλαστικό, λινέλαιο, άλλα διακοσμητικά πολυμερή επιστρώματα. Ο έντονος αέρας, η έλλειψη εισαγωγής καθαρού αέρα και η παρουσία ξένων οσμών παρατηρούνται συχνά σε χώρους γραφείων, σε εμπορικά εργοτάξια. Για να απαλλαγούμε από την απελευθέρωση των επιβλαβών ουσιών, και να οργανώσετε την απόσυρση του αέρα που ρυπαίνεται από τα προϊόντα της ζωής μπορεί να είναι με τη δημιουργία καναλιών για τον εξαερισμό.

  Συμπύκνωση σε σωλήνες

  Η φυσική της διαδικασίας αυτής είναι η απώλεια υγρασίας, η οποία σε διαλυμένη κατάσταση βρίσκεται στον αέρα, σε επιφάνειες που έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία. Απαλλαγείτε από τέτοια επιβλαβή παράγοντα απαραίτητο αμέσως μετά την άφιξή του, επειδή η διαρροή νερού μπορεί να βλάψει το φινίρισμα των υλικών γίνονται αιτία της ανάπτυξης του μύκητα, ή να καταστρέψει κατασκευές κτιρίων διαβρώσει μέταλλα. Η παρατεταμένη έκθεση σε καλούπια που είναι διαβρωτικά για το σώμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων, πνευμονίας, αλλεργικών αντιδράσεων.

  Οι αιτίες της συμπύκνωσης είναι:

  • Απουσία ή ανεπαρκής θερμομόνωση των αγωγών αερισμού στο δωμάτιο.
  • Σημαντική διαφορά θερμοκρασίας στο δωμάτιο και στις θέσεις τοποθέτησης καναλιών. Ειδικά συχνά παρατηρείται το χειμώνα, στα δωμάτια του σοφίτα.
  • Λειτουργικές διαταραχές κατά τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Τα σφράγιση, παραμόρφωση, βλάβη του εξοπλισμού μπορεί να προκαλέσουν μείωση της ροής της ανταλλαγής αέρα.
  • Λάθος υπολογισμοί στο στάδιο σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού, ανεπαρκής αερισμός ή κακή ποιότητα εξοπλισμού που δεν είναι σε θέση να παραδώσει τους απαιτούμενους δείκτες.
  • Προβλήματα με το ίδιο το κτίριο - κοντά υπόγεια ύδατα, πλημμυρισμένα κελάρια, συνεχώς υγρή θεμέλια, χαμηλή ποιότητα μόνωσης ολόκληρου του σπιτιού.

  Πώς να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση

  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε πηγές αυξημένης υγρασίας. Αν πρόκειται για μπάνιο ή κουζίνα - ελέγξτε τους αεραγωγούς για σωστή λειτουργία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φέρετε ένα κομμάτι χαρτί στα κανάλια εξόδου και να το συνδέσετε. Εάν το φύλλο διατηρείται με έλξη - ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, αν όχι - χρειάζεται επειγόντως να εξαλείψει την εμπλοκή. Στα παλιά κανάλια, ειδικά αν πρόκειται για κουζίνα, μπορεί να παρατηρηθεί η εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων θραυσμάτων, σκόνης, αιθάλης ή λίπους στους τοίχους του αγωγού αερισμού. Με την πάροδο του χρόνου, η αρχική διάμετρος μπορεί να μειωθεί σε λίγα εκατοστά και να σταματήσει τελείως η ανταλλαγή αέρα.

  Ελέγξτε τον αγωγό εξαερισμού για σωστή λειτουργία

  Περαιτέρω, ελλείψει εξαναγκασμένου εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση ειδικών αγωγών εξαερισμού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε αποκαταστάτες, κόψτε τρύπες στους τοίχους με τρύπημα διαμαντιών ή συχνά αερίστε τα δωμάτια. Εξουδετερώστε τη διαρροή της υγρασίας, εάν κάνετε υγρό καθαρισμό - προσπαθήστε να σκουπίσετε την επιφάνεια στεγνή.

  Ο εξαερισμός σας πρέπει να αντιμετωπίσει την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας, σε μεγάλο όγκο αέρα, συνεπώς, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί οποιαδήποτε παρεμπόδιση της κίνησης του αέρα μέσα στο δωμάτιο.

  Η σύγχρονη τεχνολογία σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε στους ανεμιστήρες αγωγών εξαερισμού ενσωματωμένους αισθητήρες υγρασίας. Το καθήκον τους είναι να αντιδράσουν στην αύξηση της στάθμης υγρασίας στο δωμάτιο και σε μια ταχεία αναγκαστική εκκένωση του αέρα έξω από τις εγκαταστάσεις. Αφού δουλέψουν για αρκετές μέρες, τέτοιοι οπαδοί μπορούν να εξομαλύνουν το κλίμα στο δωμάτιο, να απαλλάξουν τους ιδιοκτήτες του σπιτιού από τον βαρό αέρα και τις ξένες μυρωδιές.

  Μόνωση σωλήνων

  Ξεχωριστά αξίζει να αναφέρουμε τη μόνωση των αεραγωγών, καθώς είναι η απουσία ενός συνόλου μέτρων για τη μόνωση των σωλήνων που οδηγεί στη δροσιά. Ως μόνωση, ορυκτοβάμβακας, ειδική μόνωση από πολυστυρένιο για σωλήνες, αφρώδες ελαστικό, μόνωση από αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, θα πρέπει να ελέγξετε τη στεγανότητα των συνδέσεων και να σκουπίσετε τους σωλήνες στεγνούς. Αυτό είναι σημαντικό για να εξασφαλιστεί ότι το συμπύκνωμα δεν εμπίπτει κάτω από τον θερμαντήρα. Επιπλέον, το υγρό μαλλί ή το πολυστυρόλιο παύει να εκτελεί τη βασική του λειτουργία. Η σταθεροποίηση γίνεται συνήθως με πλαστικούς δεσμούς ή ταινίες, μια πολύ καλή επιλογή είναι επίσης να χρησιμοποιείτε και μια ειδική κολλητική ουσία που απορροφά το νερό.

  Μόνωση των αγωγών εξαερισμού με ορυκτοβάμβακα

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι πάντοτε δυνατή η παραγωγή πλήρους σειράς εργασιών για την εξομάλυνση της λειτουργίας του εξαερισμού. Η χρήση ενός συμβατικού κλιματιστικού ή συστήματος αντιδιαβρωτικής στεγάνωσης θα απαλλάξει το χώρο της υγρασίας με άμεση αποστράγγιση.

  Δεν είναι απαραίτητο να καθυστερήσει την απάντηση στις αναδυόμενες σταγόνες του νερού στις σωληνώσεις ή αεραγωγούς θαλάσσιες ενυδρίδες, το πρόβλημα θα πάρει μόνο χειρότερα, και από μόνη της δεν τολμά να φανταστεί κανείς. Εάν θέλετε να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα σωστά - αναζητήστε επαγγελματικές συμβουλές που θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, βρίσκοντας την καλύτερη διέξοδο από την κατάσταση.

  Πώς να αφαιρέσετε μόνιμα τη συμπύκνωση στο σωλήνα εξαερισμού;

  Με τη σωστή διάταξη στο σύστημα εξαερισμού, η συμπύκνωση δεν πρέπει να συμβεί: ο θερμός αέρας ακολουθεί τους νόμους της αεροδυναμικής από το δωμάτιο προς τα έξω, συλλαμβάνοντας τα σταγονίδια υγρασίας. Αλλά συχνά κατά τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, συσσωρεύεται κάποια υγρασία στην εσωτερική επιφάνεια των αγωγών.

  Η συμπύκνωση στο σύστημα εξαερισμού είναι αποτέλεσμα της υψηλής υγρασίας του αέρα σε συνδυασμό με μια διαταραχή στη λειτουργία του συστήματος, καθώς και την ακατάλληλη λειτουργία των χώρων διαβίωσης.

  Αυτό απέχει πολύ από ένα αβλαβές φαινόμενο. Εκτός από την παραβίαση της υγειονομικά πρότυπα, και τον κίνδυνο των αναπνευστικών και αλλεργικών νόσων, το συμπύκνωμα έχει μια καταστρεπτική επίδραση επί των εσωτερικών επιφανειών των τεχνικών έργων, έτσι ώστε η υγρασία στους αγωγούς αέρα είναι καλύτερα να ξεφορτωθεί.

  Αιτίες συμπύκνωσης

  Στη φυσική, υπάρχει η έννοια του "σημείου δρόσου". Αυτό είναι το τμήμα του συστήματος όπου υπάρχει πάντα μια πτώση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα, ένα τμήμα ενός σωλήνα ή ενός τοίχου στη θέση της μετάβασης από ένα θερμαινόμενο δωμάτιο σε μια κρύα σοφίτα).

  Σε αυτό το σημείο το νερό περνά από την αέρια κατάσταση στο υγρό και παραμένει κάτω από το βάρος του στην εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα ή στους τοίχους. Με άλλα λόγια, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ένα από τα τμήματα του μηχανικού συστήματος, οι υδρατμοί συμπυκνώνουν αναπόφευκτα.

  Η υψηλή υγρασία είναι η κύρια αιτία συμπύκνωσης. Η υγρασία διεισδύει στους αγωγούς αέρα από το δρόμο ή τις εγκαταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους, αλλά το συμπύκνωμα σχηματίζεται για τους ακόλουθους λόγους:

  • όταν παραβιάζεται η αεροστεγανότητα των αεραγωγών.
  • με ανεπαρκή θέρμανση των επικοινωνιών μηχανικής ·
  • λόγω σφαλμάτων στη μόνωση των σωλήνων.
  • όταν χρησιμοποιείτε ελαττωματικά μονωτικά υλικά.
  • λόγω των συντριμμιών των αεραγωγών αερισμού με τα συντρίμμια.

  Εκτός από την εσωτερική σφάλματα που σχετίζονται άμεσα με σφάλματα στη ρύθμιση των αεραγωγών, αυξημένη υγρασία στο δωμάτιο μπορεί να παρατηρηθεί λόγω του εδάφους στο οποίο βρίσκεται το κτήριο, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των κατοικιών και των τεχνικών εγκαταστάσεων.

  Για παράδειγμα, η αυξημένη υγρασία του εδάφους στο οποίο στέκεται το σπίτι, συχνά οδηγεί στην κατακρήμνιση του ιδρύματος με υπόγεια ύδατα, που προκαλεί την υγρασία να ανεβαίνει μέσω των μηχανικών συστημάτων και να διεισδύει στον εξαερισμό.

  Μερικές φορές, παρατηρείται υψηλή υγρασία αέρα λόγω παραβίασης των κανόνων λειτουργίας των χώρων. Για παράδειγμα, η ξήρανση του πλυμένου ρούχου σε ένα δωμάτιο είναι μία από τις συχνότερες αιτίες συμπύκνωσης, όχι μόνο στον εξαερισμό, αλλά και σε τοίχους, παράθυρα και άλλες επιφάνειες.

  Σημαντικό! Μερικές φορές δημιουργείται συμπύκνωση ακόμη και όταν το σύστημα εξαερισμού σχεδιάζεται και εγκαθίσταται σωστά. Ο λόγος για τον σχηματισμό σταγονιδίων νερού καθίσταται πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας μέσα και έξω από τον αγωγό εξαερισμού. Για παράδειγμα, αυτό παρατηρείται το χειμώνα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη από 60 μοίρες.

  Μέθοδοι αφαίρεσης για το συμπύκνωμα

  Εξαλείψτε το συμπύκνωμα από τον εσωτερικό εξαερισμό - μια προτεραιότητα για τους κατοίκους, καθώς η υψηλή υγρασία στις εγκαταστάσεις είναι γεμάτη με παραβίαση του μικροκλίματος.

  Πάρα πολύ υγρός αέρας σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα οδηγεί στο σχηματισμό μούχλας και μυκήτων επικίνδυνο για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικές παθήσεις (αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα).

  Η εμφάνιση μιας συγκεκριμένης οσμής στα δωμάτια είναι μια άλλη συνέπεια της υψηλής υγρασίας.

  Το συμπύκνωμα στους σωλήνες από μόνο του είναι ανεπιθύμητο, επειδή το υγρό περιέχει επιθετικά συστατικά, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τις κατασκευές από μέταλλο και σκυρόδεμα. Μπορείτε να πολεμήσετε με συμπύκνωση με πολλούς τρόπους.

  Μόνωση θερμικής προστασίας

  Η μέθοδος αυτή αφορά τα ιδιωτικά κτίρια χαμηλού ύψους, όπου οι ιδιοκτήτες έχουν το πλήρες δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε ενδοεπιχειρησιακά συστήματα μηχανικής. Για μόνωση αγωγών που φέρνουν τον αέρα από τους χώρους της κουζίνας, μπάνια και σαλόνια μπορεί να χρειαστεί να διαλύσει προσωρινά τα χωρίσματα τοίχων και άλλων μη δομικών, για να φτάσουμε στους αγωγούς εξαερισμού.

  Αν αυτό μπορεί να γίνει, τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πρότυπα μονωτικά υλικά για τη στεγανοποίηση και τη μόνωση των αεραγωγών:

  • ορυκτό μαλλί.
  • διογκωμένο πολυαιθυλένιο.
  • αφρός πολυστυρενίου.
  • αφρού πολυουρεθάνης.

  Ανάλογα με το σχήμα των αγωγών και τη θέση τους, είναι δυνατή η χρήση μόνωσης ρολών ή κελύφους PPU, η οποία προστατεύει τους στρογγυλεμένους αγωγούς μεταλλικών αγωγών.

  Αυτό είναι σημαντικό! Το μονωτικό στρώμα πρέπει να στερεώνεται όσο το δυνατόν πιο σφιχτά, έτσι ώστε να μην σχηματίζεται ένα κενό μεταξύ του σωλήνα και του στρώματος μόνωσης.

  Ιδιαίτερη προσοχή στη μόνωση των αεραγωγών θα πρέπει να δοθεί στις τοποθεσίες στο λεγόμενο. σημείο δρόσου - το τμήμα της μετάβασης από το θερμαινόμενο δωμάτιο στη σοφίτα και την έξοδο στην οροφή. Είναι επίσης απαραίτητο να δοθεί προσοχή στη στεγανότητα στις διασταυρώσεις των σωλήνων.

  Το τμήμα του σωλήνα που εξέρχεται από το ζεστό δωμάτιο πρέπει να τυλίγεται με θερμαντήρα, το πάχος του οποίου δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 100 mm. Στο εξωτερικό τμήμα του αεραγωγού - στην κεφαλή του σωλήνα - εγκαθίσταται ένας εκτροπέας, ο οποίος βελτιώνει την πρόσφυση και προστατεύει τον αεραγωγό από την ατμοσφαιρική υγρασία.

  Αποστραγγίστε το συμπύκνωμα

  Μερικές φορές οι ιδιοκτήτες του σπιτιού δεν έχουν την ικανότητα, το χρόνο και την επιθυμία να παρεμβαίνουν στο σύστημα εξαερισμού και να μονώσουν τον αγωγό αέρα και σε άλλες περιπτώσεις, η μόνωση δεν δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να ανασυγκροτηθεί το σύστημα εξαερισμού για τη μηχανική αποστράγγιση της υγρασίας από το σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο αγωγός του αεραγωγού, ο οποίος παίρνει αέρα από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο, γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση (κατά 90 μοίρες) μετά την προκαταρκτική αποσυναρμολόγηση.

  Τοποθετώντας το σωλήνα σε κατακόρυφη θέση, στην κορυφή του είναι εγκατεστημένος ένας άλλος σωλήνας που οδηγεί στην οροφή. Το τμήμα του σωλήνα, που είναι στραμμένο προς τα κάτω, θα χρησιμεύσει για την αποστράγγιση του συμπυκνώματος, το οποίο θα αποστραγγιστεί απλά. Εάν είναι επιθυμητό, ​​μπορείτε να βάλετε ένα στοιχείο κώνου στο κεφάλι του κάτω σωλήνα, που χρησιμεύει ως ομοιότητα με το κλειδί.

  Προσοχή παρακαλώ! Μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν επιπλέον σωλήνα διακλάδωσης, τον τύπο ενός σωλήνα που βρίσκεται στα συστήματα αυτόνομης θέρμανσης του λέβητα. Για αυτό, ένας μικρός εύκαμπτος σωλήνας μπορεί να συνδεθεί στον σωλήνα και να τον οδηγήσει στο σύστημα αποστράγγισης.

  Εξαερισμός με καθαρό αέρα

  Εάν το σύστημα εξαερισμού στο σπίτι είναι παρωχημένο, τότε οι παραπάνω μέθοδοι καταπολέμησης συμπυκνωμάτων ενδέχεται να μην αποφέρουν αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται στο σπίτι να εγκαταστήσει έναν καινούργιο εξαερισμό, διατηρώντας προηγουμένως το παλιό.

  Στον αγωγό του παλαιού συστήματος, τοποθετείται ένα στέλεχος και στην κουζίνα στο παράθυρο ή στον τοίχο υπάρχει εγκατεστημένος ανεμιστήρας εξαγωγής, ο οποίος εξασφαλίζει αναγκαστική κυκλοφορία. Η συσκευή θα αντλεί αέρα από το δωμάτιο μαζί με μικροσκοπικά σταγονίδια υγρασίας.

  Για την παροχή καθαρού αέρα στο σπίτι, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον βαλβίδες εισόδου στο τοίχωμα. Συνήθως βυθίζονται στους τοίχους δίπλα στα θερμαντικά σώματα, έτσι ώστε οι μάζες του αέρα που προέρχονται από το δρόμο να θερμαίνονται και να μην επηρεάζουν το καθεστώς θερμοκρασίας.

  Άλλοι τρόποι

  Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα, εκτός από την εξάλειψη των σφαλμάτων στη διάταξη των αεραγωγών - για τη μείωση της υγρασίας στο δωμάτιο.

  Καλό θα είναι να προβεί σε έλεγχο όλων των τεχνικών εγκαταστάσεων και συστημάτων στο κτίριο, με έμφαση στο υπόγειο και ισόγειο, με τα οποία το έδαφος της υγρασίας μέσα στο κτίριο, δηλαδή την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα στεγανοποίηση του ιδρύματος. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικών μιγμάτων τσιμέντου με ένα διεισδυτικό αποτέλεσμα, ή να εφαρμόζουν ειδική επίστρωση ρολό.

  Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από την περιοχή και τη διάταξη των χώρων.

  Είναι επίσης απαραίτητο να φροντίσετε για την εξομάλυνση της υγρασίας του αέρα σε χώρους διαβίωσης. Ο τακτικός αερισμός θα μειώσει την υγρασία.

  Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα ειδικό κλιματιστικό με μια λειτουργία αφύγρανσης.

  Είναι επιθυμητό να στεγνώσει τα ρούχα όχι στο καθιστικό, αλλά στο μπαλκόνι, αλλά το καλύτερο από όλα - σε μια ειδική μηχανή ξήρανσης.

  Πώς να αφαιρέσετε μόνιμα το συμπύκνωμα στο σωλήνα εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι;

  Καλή ώρα της ημέρας, αγαπητέ αναγνώστη! Ο σχηματισμός συμπυκνώματος στα κανάλια του συστήματος εξαερισμού απειλεί με σοβαρό πρόβλημα, όπως διαβροχή τοίχων και δαπέδων, εμφάνιση υγρασίας στο σπίτι. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό κηλίδων μούχλας και μυκητιακών κοιλοτήτων, που καταστρέφει την κατασκευή και βλάπτει την υγεία των ενοικιαστών. Πώς να απαλλαγείτε από το συμπύκνωμα στο σωλήνα εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας θα συζητηθεί σε αυτό το άρθρο.

  Οι αιτίες της συμπύκνωσης στον εξαερισμό

  Η υγρασία μέσα στους σωλήνες εξαερισμού μπορεί να σχηματιστεί λόγω:

  • απουσία θερμομόνωσης των αεραγωγών ·
  • χρήση για υλικά χαμηλής ποιότητας για μονωτικά μέτρα.
  • παραβίαση της αεροστεγανότητας των αεραγωγών.
  • ακατάλληλη συναρμολόγηση του συστήματος εξαερισμού.
  • πολύ υψηλό επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο.
  • τη ρύπανση των σωλήνων εξαερισμού.
  • ελαττώματα και ζημιές στις βασικές δομές του κτιρίου (υποβρύχια θεμελίωση, υγρασία στο υπόγειο, ανεπαρκής θέρμανση δαπέδου και τοίχων κ.λπ.)

  Οι αιτίες της συμπύκνωσης μπορεί επίσης να είναι ένας ελαττωματικός σωλήνας νερού σε ένα ιδιωτικό σπίτι, η ύπαρξη σταθερών πηγών εξάτμισης και οι ιδιαιτερότητες του κλίματος στην περιοχή κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση, αν το νερό ξεροθεί από την κουκούλα, τότε ήρθε η ώρα για επείγουσα δράση.

  Τρόποι για να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση

  Μπορείτε να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση στο σύστημα εξαερισμού με διάφορους τρόπους:

  • Μονωθήστε αγωγούς αέρα ή εξαλείψτε ελαττώματα στην υπάρχουσα μόνωση (εάν υπάρχει). Για μόνωση, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τύπους μόνωσης:
  1. υαλοβάμβακα. Η πιο φθηνή και ασφαλή όσον αφορά την ουσία φωτιά, αλλά χρονοβόρα για την εγκατάσταση, τελικά slozhivaetsya και χάνει μονωτικές ιδιότητες του κάτω από την επίδραση της υγρασίας. Η εργασία με υαλοβάμβακα είναι απαραίτητη με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού για μάτια και αναπνοή, μετά την εγκατάσταση, η μόνωση πρέπει να καλύπτεται με αλουμινόχαρτο ή γαλβανισμένη και στερεωμένη με επίδεσμο.
  2. βαμβακερό βαμβάκι. Αυτή η μόνωση είναι παρόμοια με τα χαρακτηριστικά του υαλοβάμβακα, αλλά πιο ανθεκτική στην υγρασία.
  3. αποσπώμενο κέλυφος αφρού. Τα δύο μισά τοποθετούνται στον αεραγωγό και συνδέονται με άκρες γλωττίδας και αυλάκωσης. Το πλαστικό αφρού παρέχει καλή θερμική προστασία, δεν φοβάται την υγρασία, ωστόσο είναι εύκολα αναφλεγόμενο από τη δράση μιας ανοικτής φλόγας και εκπέμπει τοξικές ουσίες κατά την καύση.
  4. κελύφη αφρού πολυουρεθάνης ή αφρού. Κόστος περισσότερο, αλλά έχουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή. Κατά την εγκατάσταση στερεώστε ένα πλέξιμο σύρμα.
  5. σωλήνες με εγκοπή κατά μήκος ολόκληρου του αφρώδους πολυαιθυλενίου. Ο θερμαντήρας είναι διαθέσιμος σε διάφορα μεγέθη και διαμέτρους, δεν είναι δύσκολο να εγκατασταθεί - τοποθετείται απλά στον αεραγωγό, είναι ανθεκτικός σε υψηλή υγρασία και μηχανική πρόσκρουση.
  • Τοποθετήστε την αφαίρεση του συμπυκνώματος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσδιορίσετε το χαμηλότερο σημείο του συστήματος, εάν πρόκειται για ένα οριζόντιο κανάλι, τότε οποιοδήποτε τμήμα αυτού του σωλήνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση της παγίδας ατμού. Εάν ο αγωγός είναι τοποθετημένος κάθετα ή σε κεκλιμένη θέση, τότε το κατώτερο άκρο χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση του συστήματος εκκένωσης. Στο άνοιγμά του τοποθετείται ένα μπλουζάκι, το πλευρικό τμήμα του οποίου κατευθύνεται προς τα κάτω και συνδέεται μια παγίδα συμπυκνωμάτων.
  • Τοποθετήστε το σύστημα εξαερισμού του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής. Εάν οι προηγούμενες μέθοδοι δεν έδωσαν το σωστό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να καμφθεί το παλιό σύστημα εξαερισμού και να οικοδομήσουμε έναν πιο αποτελεσματικό εξαερισμό του αναγκαστικού τύπου. Η μεγαλύτερη πηγή καπνοδόχων είναι η κουζίνα, οπότε είναι στον αγωγό ή στο παράθυρο, πρέπει να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής. Θα διευκολύνει την εκροή από το χώρο του χρησιμοποιημένου αέρα. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα θα παρέχεται από τις βαλβίδες εισαγωγής τοιχώματος που βρίσκονται πίσω από τις συσκευές θέρμανσης.

  Συμβουλές ειδικών

  Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τη συμπύκνωση;

  Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές παρέχονται από ειδικούς στον τομέα αυτό:

  • όταν εγκαθιστάτε οριζόντια τμήματα, είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε την κλίση των αγωγών προς την κατεύθυνση του δρόμου, διαφορετικά συλλέγεται νερό και ρέει μέσα στο δωμάτιο.
  • βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει μια παγίδα ατμού.
  • Το επάνω άκρο του σωλήνα εξαερισμού πρέπει να προστατεύεται με γείσο ή εκτροπέα.
  • είναι απαραίτητο να μονώνονται όλα τα τμήματα των αγωγών εξαερισμού που διέρχονται από τους μη θερμαινόμενους χώρους και το δρόμο, καθώς και τις πρόσθετες συσκευές και συσκευές που περιλαμβάνονται στη σύνθεσή τους.

  Πώς να αποφύγετε τη συμπύκνωση στον εξαερισμό

  Για την αποφυγή συμπύκνωσης στους αγωγούς, το σύστημα αερισμού πρέπει να αερίζεται συχνότερα. Με την αύξηση της πρόσληψης καθαρού αέρα, η υγρασία στα δωμάτια μειώνεται. Είναι επίσης επιθυμητό να περιοριστεί ο αριθμός των γλάστρες γλάστρες λουλουδιών, δεν επιτρέπουν μακρά να βράσει κατσαρόλα στην κουζίνα με το καπάκι ανοιχτό, σε εύθετο χρόνο να καθαρίσει τα κανάλια και σκουπίστε υγρές επιφάνειες.

  Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη δυνατότητα συντήρησης του συστήματος εξαερισμού. Πραγματοποιήστε το σε καιρό με τον άνεμο με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Αφαιρέστε τη σχάρα εξαερισμού.
  • Φέρτε έναν αναμμένο αγώνα στην τρύπα και παρατηρήστε την κίνηση της φωτιάς.
  • ελλείψει έλξης, πραγματοποιείται καθαρισμός καναλιών.
  • επιστρέψτε τη μάσκα στη θέση της. Για σφιχτή και ερμητικά κλειστή σύνδεση δικτύου, πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς.

  Εάν η υγρασία είναι υψηλή και η εξωτερική θερμοκρασία χαμηλή, το σύστημα μπορεί να γίνει πολύ υγρό. Για να μειώσετε το σχηματισμό συμπυκνωμάτων σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, εάν ανοίξετε ελαφρά το παράθυρο φύλλου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Πώς και πού να μονώσετε σωστά τους αεραγωγούς

  Απομονώστε το τμήμα του αεραγωγού όπου πραγματοποιείται ενεργή επαφή θερμού και ψυχρού αέρα. Κατά την αφαίρεση του σωλήνα εξαερισμού μέσω του τοίχου, πρέπει να μονώνεται ένα τμήμα που οδηγεί στον εκτροπέα. Εάν ο αγωγός διέρχεται από κρύο σοφίτα, τότε αυτό το τμήμα πρέπει να είναι μονωμένο.

  Η ίδια η διαδικασία της θέρμανσης πραγματοποιείται ως εξής:

  • στεγνώστε την επιφάνεια του σωλήνα εξαερισμού. Στη συνέχεια τα γαλβανισμένα κανάλια επεξεργάζονται από έξω με αντιδιαβρωτική ένωση. Οι πλαστικοί αγωγοί δεν εκτίθενται στη διάβρωση, απλά το στεγνώνουν.
  • Το θερμικά μονωτικό υλικό κυλίνδρου ή πλάκας τυλίγεται σφικτά στο πρόβλημα τμήμα του αγωγού και στερεώνεται με έναν επίδεσμο. Μόνωση υπό μορφή κελυφών ή αποσπώμενο σωλήνα προσαρμόζεται πάνω στον αγωγό έτσι ώστε οι αρθρώσεις των επιμέρους στοιχείων εφάπτονται μεταξύ τους. Όλες οι διαμήκεις και εγκάρσιες αρθρώσεις είναι κολλημένες με ενισχυτική κολλητική ταινία ή ταινία αλουμινίου.
  • στην κορυφή είναι τοποθετημένο ένα μεταλλικό περίβλημα ή ένα πλέγμα βαφής, ακολουθούμενο από σοβάτισμα της επιφάνειας του θερμικού μονωτήρα.

  Η εγκατάσταση της θερμομόνωσης με τη συσκευή πλαισίου μπορεί να προβληθεί σε βίντεο:

  Συχνά λάθη της θέρμανσης

  Εάν ο αγωγός εξαερισμού στην μονωμένη σοφίτα και το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα με ενσωματωμένο ανεμιστήρα και μία βαλβίδα αντεπιστροφής και το συμπύκνωμα συνεχίζει να μειώνεται, το πιο πιθανό υπέπεσε στα ακόλουθα σφάλματα:

  • δεν ήταν μονωμένο τμήμα του σωλήνα, που βρίσκεται στο σώμα του κεφαλιού τοίχου ή της οροφής. Στη δίοδο του καναλιού διαμέσου των δομών εγκλεισμού πρέπει να εγκατασταθεί μανίκι με μόνωση.
  • δεν υπάρχει θερμομόνωση στο εξωτερικό του αγωγού.
  • οι βαλβίδες εξαερισμού δεν είναι μονωμένες.
  • πολύ λεπτό στρώμα μόνωσης.
  • υπάρχουν κενά στα αρθρώματα των μονωτικών υλικών.

  Συμπέρασμα

  Προβλήματα με τη μορφή νερού στάγδην από τον εξαερισμό μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε σπίτι. Και για να μην προκληθεί ζημιά στην περιουσία και, ακόμα χειρότερα, η απώλεια της υγείας, σημειώνοντας την εμφάνιση της υγρασίας στον αγωγό αέρα, να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση. Εγγραφείτε στο κανάλι μας και μοιραστείτε χρήσιμες ιδέες στα κοινωνικά δίκτυα.

  Συμπύκνωμα για εξαναγκασμένο εξαερισμό

  Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τα σπίτια τους πιο άνετη και λιγότερο ενεργοβόρα, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες παντού (από τη στεγανοποίηση οροφών με την εγκατάσταση των πλαστικών παραθύρων), χωρίς καν να σκεφτόμαστε τα προβλήματα εξαερισμού με το οποίο μπορεί να οδηγήσει. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού.

  [όνομα spoiler = "Το περιεχόμενο του άρθρου:"]

  Αιτίες συμπύκνωσης

  Η συμπύκνωση στον εξαερισμό μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους:

  1. Μεγάλη διαφορά στην εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία του αέρα.
  2. Αποτυχία καθαρισμού του αγωγού, η οποία οδήγησε στην απόφραξη του.
  3. Ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα, η οποία οδήγησε σε αυξημένη υγρασία στο δωμάτιο.
  4. Ανεπαρκής θέρμανση των καναλιών εξαέρωσης.
  5. Διαφορετικά λειτουργικά ελαττώματα.

  Οι λόγοι για την εμφάνιση συμπύκνωσης στο σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι αρκετές ταυτόχρονα. Αφού διαπιστώσετε το λόγο συμπυκνώματος στα συστήματα εξαερισμού, μπορείτε να διορθώσετε ένα σφάλμα. Για παράδειγμα, για να μονώσετε τον αγωγό αέρα (περισσότερο στο αντικείμενο, μόνωση αεραγωγών), καθαρίστε τους αγωγούς εξαερισμού (αγωγούς καθαρισμού αντικειμένων) ή τοποθετήστε τη βαλβίδα τροφοδοσίας στο πλαστικό παράθυρο.

  Συχνά, αυτές οι ενέργειες βοηθούν να απαλλαγούμε από τη συμπύκνωση στα συστήματα εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας ή διαμερίσματος. Αν για οποιονδήποτε λόγο δημιουργηθεί και καταστραφεί η πηγή σχηματισμού συμπυκνωμάτων, παραμένει μόνο η αποστράγγιση του συμπυκνώματος από το σύστημα εξαερισμού.

  Πώς να αποστραγγίζετε το συμπύκνωμα από τον εξαερισμό;

  Οι άνθρωποι εκτρέπουν το συμπύκνωμα από τον αερισμό του ιδιωτικού σπιτιού με μια απλή, χαμηλού κόστους μέθοδο με κάθε έννοια - χωρίζουν το σωλήνα εξαερισμού που διέρχεται από τη σοφίτα και το αποσύρει υπό γωνία 90 °. Στο συμπύκνωμα εκκένωσης, το ΤΕ εισάγεται σε κωνικό βύσμα, μέσω του οποίου αποστραγγίζεται το συμπύκνωμα.

  Στους ανθρώπους, ένα τσάι με βύσμα ονομάζεται βαλβίδα συμπύκνωσης στον εξαερισμό.

  Το συμπύκνωμα στον εξαερισμό στο διαμέρισμα γίνεται με αυτόν τον τρόπο λίγο πιο περίπλοκο: Πρώτα πρέπει να βρείτε τον αγωγό αέρα στον οποίο σχηματίζεται συμπύκνωμα. Στη συνέχεια, αυξήστε την περιστροφή κατά 90 ° και επαναλάβετε όλες τις παραπάνω ενέργειες. Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για αυτή τη μέθοδο είναι η ποιοτική μόνωση όλων των τμημάτων των σωλήνων αποστράγγισης συμπυκνωμάτων.

  Η δεύτερη πιο δαπανηρή μέθοδος αφαίρεσης του συμπυκνώματος από το σύστημα εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι η εγκατάσταση ενός νέου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού. Στην κουζίνα ή σε άλλο δωμάτιο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος της εξάτμισης, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας στον τοίχο ή το παράθυρο, ο οποίος θα τραβά αέρα από όλες τις εγκαταστάσεις, αποτρέποντας το σχηματισμό συμπύκνωσης. Για την σωστή εναλλαγή αέρα με αυτό το σχέδιο, είναι επίσης απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής. Ο υπολογισμός ενός τέτοιου συστήματος πρέπει να γίνει από τον οργανισμό σχεδιασμού, ο οποίος με τον αριθμό των αλλαγών του αέρα, υπολογίζει το μέγεθος των οπών στον τοίχο, τον αριθμό τους, τη δύναμη του ανεμιστήρα κλπ. Αυτή η μέθοδος είναι πιο ακριβή και δεν πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Μετά από όλα, εάν έχει επιλεγεί λάθος τμήμα ή ανεμιστήρας, απλώς δαπανείτε απλά χρήματα χωρίς να έχετε κάποιο αποτέλεσμα.

  Υπάρχει επίσης μια μέθοδος απορρόφησης. Στην περίπτωση αυτή, τοποθετούνται ειδικές κασέτες, από υλικό ικανό να απορροφά υγρασία, στον αγωγό εξαερισμού. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τις κασέτες και να τις στεγνώσετε και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσετε ξανά.

  Τι χρειάζεται για να αποφευχθεί η συμπύκνωση;

  Για να μην σχηματιστεί συμπύκνωμα στον εξαερισμό είναι απαραίτητο:

  • Εξασφαλίστε τη ροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο.
  • Απομονώστε τους αεραγωγούς.
  • Με τον καιρό, καθαρίστε τους αεραγωγούς, αποτρέποντας τη μόλυνση τους.
  • Εκτελέστε έναν περιοδικό έλεγχο της δυνατότητας συντήρησης του συστήματος εξάτμισης.

  Εάν το σύστημά σας έχει σχεδιαστεί σωστά από επαγγελματίες, δεν πρέπει να προκύψει μια τέτοια ερώτηση, όπως η συμπύκνωση των συστημάτων εξαερισμού.

  Πώς να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση στον εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι

  Σε περίπτωση κακής εγκατάστασης οποιουδήποτε τύπου συστήματος εξαερισμού, σχηματίζεται συμπύκνωση στον εξαερισμό της ιδιωτικής κατοικίας. Αυτό είναι γεμάτο με σοβαρές συνέπειες - διαβροχή των τοίχων, υγρασία στο σπίτι. Μετά από λίγο, σχηματίζεται ο μύκητας μούχλας, ο οποίος καταστρέφει την κατασκευή, καθιστά τις επιφάνειες οπτικά ελκυστικές και βλάπτει την υγεία των ανθρώπων.

  Ποιος είναι ο λόγος για την εμφάνιση συμπυκνωμάτων

  Συμπύκνωση - ο σχηματισμός υγρασίας στο εσωτερικό του σωλήνα. Οι σταγόνες νερού διαχέονται μέσω πολυάριθμων αρμών, ως αποτέλεσμα των τοίχων και των οροφών θα είναι συνεχώς υγρό. Το χειμώνα, ο σωλήνας μπορεί να παγώσει το κενό λόγω της κατάψυξης του νερού, έτσι ώστε να μην υπάρχει κυκλοφορία αέρα στον αγωγό αερισμού. Οι λόγοι για τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία είναι οι εξής:

  • απουσία θερμομόνωσης στους σωλήνες εξαερισμού.
  • ακατάλληλη μόνωση σωλήνων.
  • Κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού αγοράστηκαν ελαττωματικά υλικά.
  • κακή μόνωση του δαπέδου και των τοίχων, παγετός,
  • η ανέγερση του σπιτιού έγινε σε υγρή βάση.
  • νερό στο υπόγειο του σπιτιού.
  • Οι σωλήνες εξαερισμού έγιναν φραγμένοι με το χρόνο.
  • ελαττωματικά δίκτυα νερού στο σπίτι.
  • Διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του σπιτιού.
  • λανθασμένη τοποθέτηση της κουκούλας.

  Οι λόγοι μπορεί επίσης να είναι μόνιμες πηγές ατμών - στέγνωμα υγρών πλυντηρίων στο σπίτι, χαρακτηριστικά της περιοχής όπου κτίστηκε το σπίτι, για παράδειγμα, κοντά σε μια λίμνη, ένα ποτάμι. Σε κάθε περίπτωση, αν στάζει από τον εξαερισμό, τότε είναι απαραίτητο να αναλάβουμε δράση.

  Πώς και πού να μονώσετε σωστά τους αεραγωγούς

  Η θέρμανση των σωλήνων είναι απαραίτητη σε ένα μέρος όπου υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι - αυτό πρέπει να γίνει, από το ανώτατο όριο του τελευταίου ορόφου μέσω της οροφής και σοφίτα, που τελειώνει με την έξοδο προς την οροφή. Η θερμοκρασία του τοιχώματος του καναλιού εξαερισμού αλλάζει και συμπυκνώνεται. Αυτή η ζώνη ονομάζεται - "σημείο δρόσου", εδώ πρέπει να είναι μονωμένη.

  Σημαντικό! Ο εξαερισμός απαιτεί μια ειδική προσέγγιση. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, ίσως είναι απαραίτητο να μονώσετε όχι μόνο τους σωλήνες, αλλά και τις βαλβίδες (σε μεγάλους χώρους). Όλα εξαρτώνται από το μήκος του αγωγού αερισμού και τις ιδιαιτερότητες της εγκατάστασής του.

  Σε κάθε περίπτωση, η θέρμανση θα πρέπει να αρχίζει με την εύρεση του "σημείου δρόσου", τότε γίνεται ένας οικονομικός υπολογισμός, επιλέγεται το είδος της μόνωσης. Στην τελευταία περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε τέτοια υλικά:

  • διογκωμένο πολυστυρόλιο ·
  • ορυκτό μαλλί.
  • αφρός πολυπροπυλενίου.
  • διογκωμένο πολυαιθυλένιο.

  Τα υλικά που βοηθούν στην αποφυγή συμπύκνωσης στον εξαερισμό, κατ 'αρχήν φθηνότερα, έχουν καλή θερμομόνωση και επίσης πληρούν τις απαιτήσεις της πυρασφάλειας. Όταν επιλέγετε θερμομόνωση, πρέπει να απωθήσετε το μήκος και τη διάμετρο των αγωγών εξαερισμού.

  Μόνωση σωλήνων: σειρά εργασίας

  • Ο σωλήνας εξαερισμού σκουπίζεται.
  • Η επιλεγμένη μόνωση τυλίγεται σφικτά στην προβληματική περιοχή του σωλήνα και στερεώνεται.
  • Οι θερμαντήρες, που μοιάζουν με σωλήνα σε σχήμα, κόβονται σε όλο το μήκος από τη μια πλευρά.
  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε όλες οι περιοχές να ταιριάζουν σφιχτά, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί πλήρης στεγανότητα.
  • Μόνο τότε η κομμένη ραφή είναι κολλημένη με κόλλα ή Scotch tape.

  Σημαντικό! Εάν η μόνωση δεν ταιριάζει στενά, το συμπύκνωμα στο σωλήνα εξαερισμού θα απορροφηθεί από τη μόνωση. Αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει στον σχηματισμό μούχλας και στη μυρωδιά της υγρασίας, αλλά και στη σκουριά - σύντομα θα χρειαστεί αλλαγή του σωλήνα.

  Παραδείγματα σφαλμάτων μόνωσης

  Παράδειγμα # 1

  Το μπάνιο είναι χωρίς παράθυρα, το μέγεθός του είναι 2 x 2,5 m. Ο αερισμός γίνεται με τη μορφή σωλήνα εξάτμισης PVC με διατομή 110 mm. Μέσω της ξύλινης οροφής, ο αγωγός αερισμού πηγαίνει στη σοφίτα (μήκους 2,5 μ.), Και στη συνέχεια στο δρόμο. Και ένα κομμάτι σωλήνα αερισμού στη σοφίτα είναι μονωμένο. Ventruba στο μπάνιο με ενσωματωμένο ανεμιστήρα με βαλβίδα αντεπιστροφής. Το χειμώνα, η συμπύκνωση αρχίζει να στάζει στο σύστημα εξαερισμού. Πώς να λύσετε το πρόβλημα;

  Όλα βρίσκονται σε λανθασμένη μόνωση. Ήταν απαραίτητο να υπολογιστεί σωστά το "σημείο δρόσου". Ακόμη και αν ο αγωγός στη σοφίτα είναι μονωμένος, παραμένει ανοιχτός στην οροφή, παρουσιάζεται μια πτώση θερμοκρασίας και, ως εκ τούτου, σχηματίζεται συμπύκνωμα. Ως εκ τούτου, συνιστάται, ξεκινώντας από την οροφή και τελειώνοντας με την έξοδο του στο δρόμο, να μονώνεται με τη βοήθεια θερμομονωτικών υλικών. Μερικοί ιδιοκτήτες απομονώνουν επίσης το τμήμα του δρόμου των αεραγωγών, το οποίο είναι επίσης σωστό.

  Παράδειγμα # 2

  Σε παλαιότερα κτίρια, το σύστημα εξαερισμού παρουσιάζεται με τη μορφή αμιαντού σωλήνα που διέρχεται από τη σοφίτα στο δρόμο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να βρεθεί ότι στάζει από τον εξαερισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό αποστραγγίζεται από τους κάδους. Πολλοί ιδιοκτήτες αναρωτιούνται εάν θα συμβάλει η θέρμανση; Μετά από όλα, ο ψυχρός αέρας δροσίζει και μετατρέπεται σε συμπύκνωμα.

  Σε ιδιωτικά σπίτια, ξεκινώντας από το ανώτατο όριο, τυλίξτε το σωλήνα με μια θερμάστρα, έτσι ώστε το πάχος να είναι 100 mm, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας εκτροπέας στο άκρο του σωλήνα εξαερισμού. Αν το σπίτι είναι πολυώροφο, οι αμιαντοτσιμέντοι σωλήνες, όπως οι γαλβανισμένοι, έχουν ένα κενό μεταξύ τους, ο οποίος δεν είναι κλειστός. Ως εκ τούτου, κρύο αέρα και δροσίζει αυτή την περιοχή, σχηματίζοντας συμπύκνωμα στον εξαερισμό τροφοδοσίας.

  Για να διορθώσετε το πρόβλημα, πρέπει να δημιουργήσετε αποστάτες, να εγκαταστήσετε το ξυλότυπο και να ρίξετε το τσιμέντο. Αυτή η μέθοδος ελέγχου συμπυκνωμάτων εμποδίζει τους ψυχρούς ανέμους να εισέλθουν στον εξαερισμό. Οι αεραγωγοί σε τέτοια σπίτια είναι σε ένα τούβλο σωλήνα, είναι απαραίτητο να το διερευνήσει. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε το κονίαμα για να σφραγίσετε τις ρωγμές μεταξύ των τούβλων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν θερμαντήρα για να τυλίξετε τον αγωγό αέρα. Τέτοιες απλές μέθοδοι βοηθούν στην εξάλειψη του συμπυκνώματος στον εξαερισμό.

  Άλλες μέθοδοι για την εξάλειψη του συμπυκνώματος

  Επιλογή # 1

  Ίσως, η επιλογή της θέρμανσης κάποιος δεν θα λειτουργήσει, τότε μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Ο σωλήνας εξαερισμού που διέρχεται από τη σοφίτα αποσυνδέεται. Ένα σημείο με κωνικό βύσμα εισάγεται στο σημείο αποσύνδεσης. Στη θέση του κώνου, το συμπύκνωμα θα αποστραγγιστεί. Το αποσπασμένο τμήμα του σωλήνα εξαερισμού που πηγαίνει στο δρόμο θα πρέπει να εγκατασταθεί στο τσάι. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται αποστράγγιση συμπυκνωμάτων από τους αεραγωγούς. Δεν είναι ακριβό και δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, το κύριο πράγμα είναι να εγκαταστήσετε σωστά το τσάι στον αεραγωγό. Περαιτέρω, είναι απαραίτητη η μόνωση αυτής της δομής και αντί της αποστράγγισης συμπυκνωμάτων είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός σωλήνα διαμέσου του οποίου θα ρέει το συμπύκνωμα.

  Σημαντικό! Σε θερμοκρασίες κάτω από το νερό, το συμπύκνωμα στο σωλήνα μπορεί να παγώσει, οπότε αυτή η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί προσωρινή και να μην λύσει το πρόβλημα.

  Παράδειγμα:

  Στο ιδιωτικό σπίτι υπάρχουν 2 μπάνια, σε καθένα από τα οποία οι ανεμιστήρες εξάτμισης είναι εξοπλισμένοι σε αεραγωγούς. Για αερισμό, επιλέχθηκαν μεταλλικοί σωλήνες διατομής 125 mm. Οι σωλήνες εξαερισμού συγκρατείται σε οριζόντια θέση πάνω σε ένα μη θερμαινόμενο σοφίτα (μήκος ενός σωλήνα μήκους 7,5 μέτρων του άλλου σωλήνα 9 m.), Και στη συνέχεια να βγει. Οι σωλήνες είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα. Το χειμώνα υπάρχει συμπύκνωση τι να κάνετε; Και το ποσό της είναι πολύ μεγάλο, το νερό ρέει ακόμα και μέσω των ανεμιστήρων.

  Υπάρχουν αρκετές επιλογές για την επίλυση του προβλήματος, η μόνωση του σωλήνα πρέπει να γίνει εντελώς, μέχρι το τελευταίο τμήμα που πηγαίνει στο δρόμο. Είναι δυνατή η τοποθέτηση της εξόδου του σωλήνα εξαερισμού απευθείας στην οροφή χωρίς οριζόντια τμήματα, εξοπλισμένα με ανεμιστήρα χωρίς κανάλι και στροβιλοαπορροφητήρα. Τελευταία είναι η καλύτερη επιλογή, στον τόπο όπου ο εξαερισμός είναι σε ένα ιδιωτικό σπίτι που στάζει σύνολο απομάκρυνση συμπυκνωμάτων, μέσω του οποίου το νερό θα είναι ήρεμη skapyvat, για παράδειγμα, στο σύστημα αποχέτευσης.

  Επιλογή # 2

  Στον παλιό εξαερισμό κατασκευάζεται στέλεχος και εγκαθίσταται ένα νέο σύστημα εξαερισμού. Σε ένα δωμάτιο όπου οι περισσότεροι καπνοί είναι εγκατεστημένοι στον ανεμιστήρα εξαγωγής. Συχνά μια μηχανική συσκευή είναι τοποθετημένη σε ένα παράθυρο παραθύρου. Ο νωπός αέρας μπορεί να τροφοδοτηθεί από μια βαλβίδα παροχής, η οποία είναι εγκατεστημένη κοντά στην μπαταρία ή πίσω από ένα λέβητα αερίου. Η τοποθέτηση βαλβίδων τροφοδοσίας κοντά στον εξοπλισμό θέρμανσης θα θερμαίνει τον αέρα χειμώνα και η απώλεια θερμότητας στο σπίτι θα είναι ελάχιστη. Μια τέτοια ακριβή επιλογή, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε μόνιμα το συμπύκνωμα από τον εξαερισμό.

  Η σωστή προσέγγιση στη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού λύνει τέτοια προβλήματα - αυξάνοντας τη λειτουργία των αεραγωγών. Ηχομόνωση κατά τη διέλευση των αέριων μαζών. Μείωση των θερμικών απωλειών το χειμώνα. Η συμπύκνωση δεν στάζει από τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία. Αποτρέπει την εξάπλωση φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς.

  Σήμερα, οι θερμαντήρες σε καταστήματα παρουσιάζονται με τη μορφή κυλίνδρων, κορδονιών, ημικαλίνων. Η διάμετρος πρέπει επίσης να επιλεγεί μεμονωμένα. Το πάχος της μόνωσης είναι επίσης διαφορετικό. Η προσέγγιση στο ζήτημα της μόνωσης των αεραγωγών συνιστάται ακόμη και στο στάδιο της οικοδόμησης ενός σπιτιού.