Πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το κλιματιστικό;

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε λεπτομερώς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του κλιματιστικού, την αρχή της κατανάλωσης ενέργειας στο κλιματιστικό και παραδείγματα υπολογισμών για κλιματιστικά διαφορετικής χωρητικότητας.

Ο συντελεστής EER και ο συντελεστής COP στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης καθορίζουν την ποσότητα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η πρώτη εκ των οποίων αντιπροσωπεύει την εξάρτηση της απόδοσης της ψύξης από το αδρανές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μια υψηλότερη τιμή του συντελεστή αντιστοιχεί σε μια κατηγορία υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Ο δεύτερος παράγοντας εκφράζει την εξάρτηση της ισχύος του θερμαντικού κλιματιστικού από την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται.

Το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος στη λειτουργία του κλιματιστικού εκτρέπεται με τη χρήση εξωτερικού θερμού αέρα για τη θέρμανση του χώρου και για την αποστράγγιση του αέρα από το δωμάτιο προς τα έξω για ψύξη.

Όπως δείχνει η πρακτική, η χρήση του κλιματιστικού μηχανήματος που καταναλώνεται δύναμη λιγότερο από τρεις φορές η μονάδα παράγει κατά την ψύξη και τη θέρμανση. Για παράδειγμα, μια συσκευή που χρησιμοποιείται 700 Watt της δύναμης 2 kW δαπανά να ψυχθεί, αυτό συμβαίνει λόγω της χρήσης του φρέον ή άλλο ψυκτικό μέσο εξαέρωσης θερμότητας από το δωμάτιο και να εξάγει μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας στο εξωτερικό.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον κλιματισμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 1. Χωρητικότητα της μονάδας.
 2. Διαφορές θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου.
 3. Περιοχή του δωματίου.

Ο υπολογισμός του ενεργειακού κόστους καθορίζεται από την κατανάλωση ισχύος της μονάδας.

Ισχύς που καταναλώνεται για τον αέρα ψύξης, είναι μια βασική λειτουργία των παραμέτρων της συσκευής και εξαρτάται από τη θερμική παραποτάμους από τα παράθυρα, τους τοίχους και την οροφή ολοκληρώσιμα με ανθρώπινο θερμική παραπόταμους και παραποτάμων από τις συσκευές νοικοκυριού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού είναι δυνατή μόνο εάν το παράθυρο είναι κλειστό. εισαγωγής αέρα με ένα ανοιχτό παράθυρο δεν είναι τυποποιημένη, έτσι είναι αδύνατο να υπολογιστεί η χωρητικότητα της συσκευής σωστά, με το παράθυρο ανοιχτό το κλιματιστικό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο έργο από την ψύξη του αέρα. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά περίπου 10-15%.

Η κατανάλωση ενέργειας καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας και τη μέση τιμή του χρόνου λειτουργίας όταν το κλιματιστικό έχει φορτιστεί πλήρως.

 1. 2 ώρες με κατανάλωση ενέργειας 100%.
 2. 3 ώρες - 75%.
 3. 5 ώρες - 50%.
 4. 4 ώρες - στο 25%.

Αυτοί οι τρόποι λειτουργίας ισχύουν για ένα κλιματιστικό που λειτουργεί σε ζεστό καιρό. Μετά τον προσδιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού, πολλαπλασιάζοντας την τιμή με τον αριθμό των ημερών σε ένα συγκεκριμένο μήνα και με το κόστος ανά 1 kWh, λαμβάνουμε πόση ενέργεια καταναλώνει το κλιματιστικό ανά μήνα.

Η μέση τιμή της κατανάλωσης ενέργειας του κλιματιστικού ανά ημέρα εξαρτάται από την τιμή της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο και τις καιρικές συνθήκες που καθορίζονται από τη συσκευή.

Πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το κλιματιστικό σε 1 ώρα

Όλα τα κλιματιστικά χωρίζονται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την χωρητικότητα.

Πόσο κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνει το κλιματιστικό ενός συγκεκριμένου μοντέλου, αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές της επιχειρησιακής εντολής και σε μια ειδική ετικέτα στην ίδια τη μονάδα, δείχνει την τιμή του συντελεστή στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης του κλιματιστικού.

Πόσο καταναλώνει το κλιματιστικό

Δεν είναι ασύνηθες τα κλιματιστικά να συγχέουν δύο χαρακτηριστικά - την κατανάλωση ενέργειας και την ικανότητα ψύξης. Για να καταλάβετε πόσο καταναλώνει το κλιματιστικό

να διακρίνουν αυτές τις έννοιες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πού αναφέρεται η κατανάλωση ενέργειας και πώς αλλάζει κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού. Επιπλέον, μαθαίνουμε το κόστος κατανάλωσης ενέργειας σε νομισματικούς όρους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι κάθε κλιματιστικό έχει την κατανάλωση ρεύματος και την ισχύ που δίνει το κλιματιστικό. Επιπλέον, το δεύτερο, διακρίνει δύο ακόμα τύπους: ισχύς για ψύξη και ισχύ για θέρμανση. Έτσι, τρεις τύποι αυτού του δείκτη εμφανίζονται συνήθως στις πλάκες των μονάδων κλιματισμού:

 • κατανάλωση ενέργειας (Ισχύς εισόδου).
 • ικανότητα ψύξης;
 • ηλεκτρική θέρμανση.

Από αυτούς τους δείκτες, η χαμηλότερη τιμή είναι πάντα η κατανάλωση ενέργειας. Και η χωρητικότητα θέρμανσης είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ικανότητα ψύξης (μερικές φορές οι αριθμοί αυτοί εκφράζονται σε Btu / h, αλλά αυτό είναι το θέμα ήδη για ένα άλλο άρθρο). Αποδεικνύεται ότι το κοντίσιονερ καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ό, τι παράγει. Και αυτό συμβαίνει επειδή η ενέργεια στο split σύστημα δαπανάται μόνο για την κίνηση της θερμικής ενέργειας μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας.

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες συνδέεται με τα χαρακτηριστικά ισχύος: της ενεργειακής απόδοσης του διαχωρισμένου συστήματος. Με αυτό το δείκτη, γνωρίζουμε ποιο κλιματιστικό είναι πιο οικονομικό από την άποψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενεργειακή απόδοση εκφράζεται με το συντελεστή και ορίζεται ως ο λόγος της εξόδου προς την κατανάλωση ενέργειας. Με γνώση αυτού του συντελεστή, η κατηγορία ενεργειακής απόδοσης καθορίζεται από τον πίνακα. Επειδή διακρίνει δύο τύπους ισχύος εξόδου (για θέρμανση και ψύξη), στη συνέχεια διακρίνει δύο ενεργειακή απόδοση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι η ενεργειακή απόδοση για θέρμανση (COP) και ενεργειακή απόδοση για ψύξη (EER). Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο πιο οικονομικό είναι το κλιματιστικό.

Αυτή τη στιγμή στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχει η παρουσιαζόμενη ταξινόμηση. Αλλά σε μερικές οικιακές συσκευές, μπορούμε επίσης να συναντήσουμε τάξεις A +, A ++, A +++, οι οποίες δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Τι καθορίζει την κατανάλωση ρεύματος του κλιματιστικού

Ο δείκτης αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • τη διαφορά θερμοκρασίας στο δρόμο και στο δωμάτιο. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι + 35 ° C και ο χώρος πρέπει να ρυθμιστεί στους +23 ° C, η κατανάλωση θα είναι υψηλότερη από τους +30 ° C εκτός.
 • ρύπανση του κλιματιστικού. Εάν η συσκευή επισκευαστεί έγκαιρα, τότε η απόδοση της λειτουργίας της θα είναι υψηλότερη.
 • ακατάλληλη λειτουργία. Εάν χρησιμοποιείτε ένα split σύστημα με ανοιχτά παράθυρα, τότε "kilowatts" θα πάει στο δρόμο?
 • τύπος συμπιεστή:
  • Ο συμπιεστής κλιματισμού "on / off" (χωρίς αντιστροφή) λειτουργεί με σταθερή ισχύ. Επομένως, ενεργοποιείται και απενεργοποιείται περιοδικά. Και στα μπλοκ, μία ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας υποδεικνύεται.
  • Σε κλιματιστικά με έλεγχο inverter, όλα είναι λίγο πιο περίπλοκα, επειδή αλλάζουν συνεχώς την ισχύ κατά τη λειτουργία. Έχουν για αυτήν την ένδειξη την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή (πέραν του μέσου όρου).

Αλλά για να υπολογίσετε την κατανάλωση όλων των παραπάνω παραγόντων είναι δευτερεύουσας σημασίας, και δεν χρειάζεται να περιπλέξουν τους υπολογισμούς. Ο ακριβέστερος και σωστός υπολογισμός της κατανάλωσης μπορεί να βασιστεί στη μέση ισχύ (που αναφέρεται στο κλιματιστικό, στον κατάλογο ή στις οδηγίες). Φανταστείτε πόση ώρα θα χρησιμοποιήσει η συσκευή τη νύχτα και το απόγευμα.

Σημαντικό! Συχνά τα μπλοκ υποδεικνύουν τη μέγιστη κατανάλωση ισχύος (Max INPUT) ή την ονομαστική ισχύ (ονομαστική ισχύς) - αυτοί οι δείκτες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και για τον υπολογισμό μας δεν απαιτούνται. Ωστόσο, σημειώστε ότι στη δεύτερη φωτογραφία υπάρχει και η επιγραφή "Ονομαστική ισχύς" (ονομαστική ισχύς), και εδώ υποδηλώνει ήδη τη μέση κατανάλωση ενέργειας (που χρειαζόμαστε). Μπορεί να οφείλεται σε σφάλματα μετάφρασης. Επομένως, χωρίς εμπειρία, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αυτός ο δείκτης.

Πόσο καταναλώνει το κλιματιστικό σε χρήμα

Ένας κατά προσέγγιση υπολογισμός της κατανάλωσης ανά εποχή:

Εάν ο κλιματισμός είναι δύναμη 0.7 kW ( «Επτά») 10 ώρες την ημέρα, 3 διαδοχικούς μήνες, τότε θα απαιτήσει περίπου 300 kW (με δεδομένο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ωρών σε σωστές συσκευές επιλογής συμπιεστής λειτουργεί μόνο το μισό του χρόνου). Με κόστος ενέργειας 3,5 ρούβλια / kWh, το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια είναι 1050 ρούβλια. Τα κλιματιστικά Inverter μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και το 30% αυτού του ποσού.

 • Η τηλεόραση καταναλώνει περίπου 0,3-0,5 kW / h ηλεκτρικής ενέργειας.
 • σίδερο 2.0-2.5 kW / h;
 • υπολογιστής 0,4-0,5 kW / ώρα.
 • κλιματιστικό "εννέα" 0,6-0,9 kW / h.

Έτσι, ανακαλύψαμε πόσα κλιματιστικά καταναλώνει ανά εποχή και από τι εξαρτώνται αυτοί οι δείκτες. Διαβάστε το άρθρο "Πώς να επιλέξετε την ισχύ του διαχωρισμένου συστήματος".

Πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το κλιματιστικό;

Ο κλιματισμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο σπίτι, το οποίο δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για ένα άνετο χόμπι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η συσκευή καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν γνωρίζουν ότι κοστίζει λιγότερο ανά μήνα από ότι άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το κλιματιστικό;

Ο συντελεστής κόστους ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση μετράει τον όγκο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιπροσωπεύει την εξάρτηση της παραγωγικότητας της παραγωγής ψυκτικού μέσου από τον εξοπλισμό από τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, ο συντελεστής δείχνει την εξάρτηση της παραγωγικότητας που κατευθύνεται στην επιστροφή της θερμότητας στη συσκευή σχετικά με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση της πηγής ενέργειας κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση εξωτερικού θερμού αέρα για την αύξηση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο και για την αποστράγγιση του αέρα μέσω των σωλήνων για ψύξη.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζεται σε kW. Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού είναι μικρότερη από την ισχύ εξόδου για ψύξη ή θέρμανση του αέρα. Για παράδειγμα, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί ισχύ 600 watts, ξοδεύει 2 kW για να ψύξει το δωμάτιο χρησιμοποιώντας freon ή άλλο φορέα ψυκτικού μέσου.

Βασικά, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του εξοπλισμού εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Συνολική επιφάνεια της περιοχής εργασίας.
 • Παραγωγικότητα της συσκευής.
 • Η διαφορά θερμοκρασίας στο δωμάτιο και πέρα ​​από αυτό.

Η ισχύς που καταναλώνεται για την εργασία με τη θερμοκρασία στο σπίτι αναφέρεται στους κύριους δείκτες απόδοσης του κλιματιστικού και καθορίζεται από την εισροή θερμότητας από παράθυρα, οροφή, τοίχους ή οικιακές συσκευές. Μην ξεχνάτε ότι η υψηλή απόδοση του κλιματιστικού επιτυγχάνεται μόνο με κλειστά ανοίγματα (παράθυρα ή πόρτες). Η εισροή αέρα από το άνοιγμα του παραθύρου δεν κανονικοποιείται σωστά, επομένως είναι δύσκολο να υπολογιστεί σωστά η ισχύς του κλιματιστικού. Δεδομένης της ανοιχτής πόρτας ή παραθύρου, ο εξοπλισμός δεν εγγυάται αποτελεσματική ψύξη ή θέρμανση του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 15%.

Οι κατασκευαστές συστήνουν να τηρούν το πρότυπο των καθεστώτων φόρτωσης για μια συσκευή που λειτουργεί σε καυτές ώρες. Αφού ληφθεί η τιμή της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ο δείκτης πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ημερών σε μια ορισμένη περίοδο. Αυτό σας επιτρέπει να υπολογίσετε περίπου την κατανάλωση ισχύος για ένα μήνα ή ένα χρόνο.

Ο μέσος δείκτης καθορίζεται από το καθορισμένο εύρος θερμοκρασιών στο δωμάτιο και τις καιρικές συνθήκες.

Προδιαγραφές κλιματισμού

Συνήθως, οι κατασκευαστές αναφέρουν στην τεχνική τεκμηρίωση τους κύριους δείκτες ισχύος. Αυτές περιλαμβάνουν την απόδοση όταν εργάζεστε για την ψύξη του δωματίου, τη θέρμανση και, φυσικά, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δύο πρώτοι δείκτες δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ποσότητας ενέργειας που καταναλώνει το κλιματιστικό, βάσει της οποίας επιλέγεται η καλύτερη επιλογή, έτσι ώστε να παρέχει υποστήριξη μικροκλίματος σε ένα χώρο συγκεκριμένης περιοχής.

Η κατανάλωση του κλιματιστικού είναι τρεις φορές μικρότερη από την κατανάλωση της λειτουργίας ψύξης. Αυτός ο αριθμός λαμβάνεται ως βάση όταν είναι απαραίτητο να υπολογιστεί το μέσο ποσοστό δαπανών για μια ορισμένη περίοδο (μήνα, έτος). Όπως δείχνει η πρακτική, ο αριθμός δεν φθάνει τα 2-4 κιλοβάτ και, κατά προσέγγιση, 0,9 kW. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν ενός ηλεκτρικού βραστήρα ή σιδήρου. Το κύριο λάθος στον υπολογισμό είναι ότι πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη τη διάρκεια του κλιματιστικού, έτσι κοστίζει περισσότερο, αλλά αν ενεργοποιήσετε τον ηλεκτρικό βραστήρα για τον ίδιο χρόνο, το κόστος θα διπλασιαστεί.

Επίσης, θα πρέπει να θεωρήσετε έναν τέτοιο δείκτη ως την ισχύ του κλιματιστικού. Για τον υπολογισμό της χωρητικότητας της μονάδας προχωρήστε από τη μέση τιμή (35W) ανά κυβικό μέτρο του ψυχρού δωματίου. Για παράδειγμα, για ένα δωμάτιο 20 τετραγωνικών μέτρων με ύψος οροφής 2,6 μέτρων, απαιτείται χωρητικότητα ψύξης 2 W. Επίσης, πρέπει να προσέξετε τον αριθμό των παραθύρων, την τοποθεσία τους και τη συχνότητα ανοίγματος. Θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια για την ψύξη του δωματίου, εάν ο θερμός αέρας συνεχώς τρέχει μέσα από το άνοιγμα του παραθύρου.

Μην ξεχάσετε τη θέρμανση, επειδή το κλιματιστικό δεν είναι μόνο για την ψύξη του δωματίου, αλλά και για τη θέρμανση του. Ο εξοπλισμός εκτελεί το έργο του μεταφέροντας ζεστό αέρα από το εξωτερικό του σπιτιού. Σε λειτουργία θέρμανσης, η συσκευή παράγει από 3 έως 4 kW θερμότητας, ενώ χρησιμοποιείται μόνο 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόσο καταναλώνει ο κλιματισμός ανά ώρα;

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πόση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα; Ο δείκτης αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το είδος του κλιματιστικού.

Υπάρχουν τα ακόλουθα τυπικά μεγέθη που καθορίζουν την ισχύ:

 1. Επτά - το ελάχιστο μέγεθος, εξοπλισμός με χωρητικότητα 2 kW ανά ώρα των εργασιών του, για την ίδια στιγμή η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 0,8 kW.
 2. Εννέα είναι ένα κλιματιστικό που είναι δημοφιλές στους πελάτες και χρησιμοποιεί 0.81 kW ανά ώρα για απόδοση σε δυόμισι kW;
 3. Το δωδέκατο είναι ένα σύνολο που χρησιμοποιεί, κατά μέσο όρο, 1 kW ανά ώρα του έργου του για να λάβει τρια και ένα μισό κιλοβάτ της δύναμης?
 4. Δέκατη όγδοη - εξοπλισμός που καταναλώνει ενάμισι κιλοβάτ ανά ώρα για να πάρει ισχύ 50kW.

Για ακριβέστερο υπολογισμό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τον κύριο κανόνα - να μελετήσετε προσεκτικά τον τεχνικό φάκελο του εξοπλισμού από τον κατασκευαστή. Υποδεικνύεται πάντα η μέση κατανάλωση ανά ώρα και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του κλιματιστικού. Επίσης, η τιμή μπορεί να βρεθεί στην ίδια τη μονάδα. Σε γενικές γραμμές, ένα αυτοκόλλητο κολλάει στο πλευρικό πλαίσιο, στο οποίο ζωγραφίζονται σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Το ίδιο ισχύει και για τα κλιματιστικά inverter.

Και πάλι, μην ξεχνάτε ορισμένους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος ενέργειας και ενέργειας του κλιματιστικού για θέρμανση ή ψύξη του δωματίου. Για παράδειγμα, αν ο δρόμος είναι 40 μοίρες και η καθορισμένη θερμοκρασία λειτουργίας είναι 20 μοίρες, απαιτείται περισσότερη ισχύς για την επιτυχή λειτουργία, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον κόστος. Επίσης, μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα ενός ανοιχτού παραθύρου. Δεν έχει σημασία ποιος τρόπος υποδεικνύεται από τον πίνακα ελέγχου, εάν ζεστός ή κρύος αέρας διαρρέει συνεχώς μέσω του ανοίγματος της πόρτας ή του παραθύρου, το κλιματιστικό θα απαιτήσει περισσότερη απόδοση και αντίστοιχα πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόσο θα κοστίσει η άνετη καλοκαίρι;

Όπως είναι ήδη κατανοητό, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα εξαρτάται από το πόσα κιλοβάτ που δαπανώνται κλιματισμό για τα κύρια καθήκοντά τους. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιούνται στην εγχώρια κλιματιστικό «επτά» με ισχύ 0,8 κιλοβάτ και περίπου 11 ώρες την ημέρα, 4 συνεχείς μήνες, αυτός χρησιμοποιεί ένα 1050 kW ηλεκτρικής ισχύος. Αν υποθέσουμε ότι μια μονάδα κοστίζει 3 ρούβλια, τότε το ποσό για 4 μήνες θα είναι 3150 ρούβλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές μετατροπέα μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και το 30% αυτού του ποσού.

 • Ο υπολογιστής καταναλώνει 0,4 κιλοβάτ ανά ώρα.
 • Τηλεόραση - 0,5 kW.
 • Το μαλακτικό (επτά) - 0,81kilovatta;
 • Το σίδερο καταναλώνει 2 κιλοβάτ.
 • Ηλεκτρικός βραστήρας - από 1,5 έως 2,5 kW ανά ώρα εργασίας.

Εάν κάποιος πιστεύει ότι ο σίδερος είναι φθηνότερος από τον κλιματισμό, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την πρώτη συσκευή για τον ίδιο χρόνο (4 μήνες 11 ώρες την ημέρα). Το ποσό για τέσσερις μήνες θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο από το κόστος του κλιματιστικού.

Το κόστος συντήρησης του κλιματιστικού μπορεί να μειωθεί με διάφορες μεθόδους. Οι κατασκευαστές συστήνουν στους αγοραστές να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα στοιχεία: οι συσκευές που διαθέτουν ισχύ 3,5 kw θα χρησιμοποιήσουν κατά μέσο όρο 1 kW ανά ώρα λειτουργίας όταν εκτελούν βασικά κόλπα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η μέγιστη ισχύς που δεν θα καψει την καλωδίωση, τα χαρακτηριστικά των βυσμάτων προστασίας και τις ιδιότητες της πρίζας.

Μέχρι σήμερα, μια από τις δημοφιλείς επιλογές για εξοικονόμηση στη δημιουργία του βέλτιστου μικροκλίματος είναι η αγορά ενός κλιματιστικού μετατροπέα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο σύστημα, μπορείτε να μειώσετε το κόστος τρεις φορές χωρίς να χάσετε την απόδοση της συσκευής. Ο ημερήσιος δείκτης κατανάλωσης ενός τέτοιου αδρανούς δεν υπερβαίνει το μισό κιλοβάτ και το μέσο κόστος λειτουργίας ενός κλιματιστικού δεν υπερβαίνει τα 400 ρούβλια.

Εάν δεν υπάρχει καμία επιθυμία και χρήματα για την αγορά νέου εξοπλισμού, συνιστάται να τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 • Παρακολουθήστε τη ροή του αέρα έξω από τις εγκαταστάσεις.
 • Ρυθμίστε τη βέλτιστη ρύθμιση θερμοκρασίας.
 • Μην υπερφορτώνετε το σύστημα κλιματισμού.

Ο πρώτος κανόνας επιτυγχάνεται εύκολα περιορίζοντας την είσοδο του υπαίθριου αέρα στο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να κλείνετε τα παράθυρα εγκαίρως, να παρακολουθείτε την κατάσταση της πόρτας και να σχεδιάζετε σωστά το σύστημα εξαερισμού, μέσω του οποίου ένας μεγάλος όγκος αέρα περνάει έξω από το σπίτι. Συνιστάται να μην επιτρέπετε τα ρεύματα που αναμιγνύονται γρήγορα με τον κλιματισμό.

Ο δεύτερος κανόνας είναι ο απλούστερος. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν 40 μοίρες θερμότητας έξω από το παράθυρο, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία χώρου τουλάχιστον 20 μοίρες, έτσι ώστε η διαφορά θερμοκρασίας να μην επηρεάζεται από την κατανάλωση ενέργειας και την κατανάλωση ενέργειας.

Η υπερφόρτωση του συστήματος επηρεάζει σημαντικά την ισχύ και το κόστος, αντίστοιχα. Οι κατασκευαστές συστήνουν τη χρήση του κλιματιστικού για όχι περισσότερο από 5 ώρες χωρίς διακοπή. Εάν παραλείψουμε ένα τέτοιο σχήμα, ο εξοπλισμός μπορεί να καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες.

Λειτουργίες και χαρακτηριστικά των κλιματιστικών

Οι προηγούμενες ενότητες βοήθησαν να προσδιοριστεί ο κατάλληλος τύπος κλιματιστικού και να υπολογιστεί η ισχύς του, εδώ θα μιλήσουμε για τις λειτουργίες, τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των διαχωρισμένων συστημάτων.

Ισχύς που καταναλώνεται από το κλιματιστικό

Ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού, συντελεστές EER και COP

Η ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού καθορίζεται από το πόσες φορές η ψυκτική του ικανότητα είναι υψηλότερη από την κατανάλωση ενέργειας. Ο συντελεστής που ισούται με τον λόγο αυτών των δύο παραμέτρων ονομάζεται EER (Δείκτης ενεργειακής απόδοσης). Ένας άλλος παράγοντας - COP (Συντελεστής απόδοσης) δείχνει την απόδοση του κλιματιστικού στη λειτουργία θέρμανσης και είναι ίση με την αναλογία της ισχύος θέρμανσης με την κατανάλωση ενέργειας. Η αξία του συντελεστή EER ​​των εγχώριων διαχωριστικών συστημάτων κυμαίνεται συνήθως από το 2.5 μέχρι 3.5, και COP - από 2.8 μέχρι 4.0 (σε σύγχρονα μοντέλα inverter ERR και COP μπορεί να φτάσει 4.5-5.0). Μπορείτε να δείτε ότι η μέση τιμή COP είναι μεγαλύτερη από την EER. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη λειτουργία ο συμπιεστής θερμαίνεται και μεταφέρει υπερβολική θερμότητα στο Freon, έτσι ώστε τα κλιματιστικά να παράγουν περισσότερη θερμότητα από το κρύο. Αυτό το γεγονός χρησιμοποιείται μερικές φορές από τους κατασκευαστές, υποδεικνύοντας στη διαφήμιση μόνο τον συντελεστή COP για να επιβεβαιώσει την υψηλή ενεργειακή απόδοση των διαχωρισμένων συστημάτων τους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης των διαφόρων μοντέλων με τον πελάτη, εισήχθη κλίμακα κλιματισμού για τα κλιματιστικά, καθώς και για τις υπόλοιπες οικιακές συσκευές, που αποτελείται από επτά κατηγορίες, Α (καλύτερα) στο G (το χειρότερο). Τα κλιματιστικά της κατηγορίας G έχουν COP 3,6 και EER> 3,2.

Εποχιακοί συντελεστές SEER και SCOP

Παράμετροι για τον υπολογισμό του EER κλιματιστικού και COP μετράται υπό αυστηρά καθορισμένες συνθήκες σύμφωνα με το πρότυπο ISO 5151 (κλιματιστικό λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ, η εξωτερική θερμοκρασία + 35 ° C σε λειτουργία ψύξης ή + 7 ° C σε λειτουργία θέρμανσης). Σε πραγματικές συνθήκες, η ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού είναι συνήθως χαμηλότερη. Προκειμένου οι καταναλωτές να εκτιμήσουν την πραγματική κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού και να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα για αυτήν την παράμετρο, τους εποχιακούς συντελεστές SEER (Εποχική σχέση ενεργειακής απόδοσης) και SCOP (Εποχιακός συντελεστής απόδοσης). Για τον υπολογισμό αυτών των συντελεστών προσδιορίζεται από το ποσό του κρύου ή θερμότητας που παράγεται από κλιματισμό σε μία σεζόν, η οποία χωρίζεται σε κατανάλωση κατά την ίδια περίοδο, η ηλεκτρική ενέργεια. Για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η εξάρτηση της ενεργειακής απόδοσης από την εξωτερική θερμοκρασία, ο συντελεστής SCOP υπολογίζεται χωριστά για διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες. Από το 2013, η ευρωπαϊκή αγορά εισήγαγε έναν νέο τύπο αυτοκόλλητων ετικετών που επικολλάται σε κλιματιστικά. Με τους αντί EER και COP αναφέρεται εποχικών παραγόντων, και η SCOP μπορούν να καθοριστούν για τα τρία ευρωπαϊκά κλίματα (υποχρεωτική μέχρι να καθοδηγείται μόνο την μεσαία ζώνη, η οποία συνδέεται με το κλίμα του Στρασβούργου). Με βάση τους εποχιακούς συντελεστές, μια νέα κλίμακα ενεργειακής απόδοσης των κλιματιστικών Δ (SEER 8.5, SCOP> 5.1). Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις καινοτομίες περιγράφονται στο φυλλάδιο SEER / SCOP (απόσπασμα από τον κατάλογο της Mitsubishi Electric).

Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι οι τιμές των εποχιακών συντελεστών SEER και SCOP είναι περισσότερο από τις παραδοσιακές EER και COP, αν και θα πρέπει να είναι αντίστροφα. Το γεγονός είναι ότι οι εποχιακοί συντελεστές χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου δεν χρησιμοποιείται παραδοσιακό kW για την ικανότητα ψύξης αλλά BTU / ώρα. Επομένως, για τον καθορισμό των εποχιακών συντελεστών, μετράται η ποσότητα κρύου ή θερμότητας σε BTU / h, ενώ η ενέργεια που καταναλώνεται μετριέται στις συνήθεις τιμές Watts. Από 1 W ≈ 3.41 BTU / h, οι τιμές των εποχιακών συντελεστών αποδείχθηκαν περίπου 3.4 φορές υψηλότερες από τις τιμές που θα λάβαμε κατά τη μέτρηση της ψυκτικής ισχύος σε Watt, όπως γίνεται στον υπολογισμό των EER και COP. Μπορείτε επίσης να δείτε ότι το SEER> SCOP (EER και COP είχαν την αντίθετη αναλογία). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε πραγματικές συνθήκες το SCOP μετράται στην κρύα εποχή και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες μειώνεται αισθητά η ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού.

Πόσο πρέπει να πληρώσετε για την ηλεκτρική ενέργεια;

Κατά τον υπολογισμό των εποχιακών συντελεστών προσδιορίζεται μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος για τον καταναλωτή, η αξία της οποίας αναγράφεται επίσης στο αυτοκόλλητο. Αυτή είναι η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το κλιματιστικό για το έτος (ξεχωριστά για τις λειτουργίες ψύξης και θέρμανσης) - kWh / έτος. Εάν ο αριθμός αυτός πολλαπλασιαστεί με το κόστος των kWh, τότε λαμβάνουμε το ετήσιο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το κλιματιστικό. Απαιτείται μόνο να ληφθεί υπόψη ότι η μεθοδολογία υπολογισμού προϋποθέτει την ευρωπαϊκή οικονομική ψύξη: η θερμοκρασία του αέρα μέσα στο δωμάτιο είναι ρυθμισμένη στους + 26,7 ° C (ARI Standart 210/240). Ως εκ τούτου, στην πράξη, η κατανάλωση ενέργειας είναι πιθανόν να υπερβαίνει το ενδεικτικό σημείο της αυτοκόλλητης ετικέτας. Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της σεζόν σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες χρησιμοποιώντας τον Αριθμομηχανή.

Τι είναι ένα κλιματιστικό inverter;

Ίσως η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ορισμένων μοντέλων συστημάτων split από άλλα είναι η παρουσία ή η απουσία ενός μετατροπέα - μια ηλεκτρονική μονάδα που βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα, πράγμα που επιτρέπει την ομαλή μεταβολή της ταχύτητας του συμπιεστή. Ας δούμε πώς τα διαφορετικά κλιματιστικά inverter διαφέρουν από τα συμβατικά μοντέλα από πρακτική άποψη.

Οποιοδήποτε σωστά επιλεγμένο κλιματιστικό μπορεί να διατηρήσει θερμοκρασία δωματίου 20-22 ° C σε εξωτερική θερμοκρασία 30-35 ° C. Εάν το εξωτερικό μέρος δεν είναι πολύ ζεστό, η χωρητικότητα του κλιματιστικού θα είναι υπερβολική, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή ο συμπιεστής ενός συμβατικού κλιματιστικού δεν έχει σταθερή χωρητικότητα. Ταυτόχρονα, για την ακριβή συντήρηση της ρυθμισμένης θερμοκρασίας, το κλιματιστικό πρέπει να έχει μεταβλητή χωρητικότητα ψύξης. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται απλά. Όταν ο κλιματισμός είναι ενεργοποιημένος, ο αισθητήρας θερμοκρασίας παρακολουθεί συνεχώς τη θερμοκρασία του αέρα του χώρου και όταν πέσει 1-2 βαθμούς Κελσίου κάτω από την καθορισμένη τιμή, ο συμπιεστής σβήνει. Ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας συνεχίζει να λειτουργεί, οπότε η διακοπή του συμπιεστή δεν είναι αισθητή και εκδηλώνεται μόνο σε βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας. Όταν αυξηθεί 1-2 ° C πάνω από την καθορισμένη τιμή, ο συμπιεστής ανάβει και ολόκληρος ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του χώρου, καθώς για την ακριβέστερη συντήρησή του θα ήταν απαραίτητο να ανάβει και να σβήνει πολύ συχνά ο συμπιεστής και αυτό θα οδηγούσε σε γρήγορη φθορά του. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι όταν ο συμπιεστής είναι ενεργοποιημένος από την εσωτερική μονάδα, ο πολύ κρύος αέρας αρχίζει να φυσάει - όταν περνά μέσα από τον εξατμιστή ψύχεται στους 13-15 ° C. Εάν, για παράδειγμα, η τρέχουσα θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο είναι 24 ° C, η ροή αέρα που δημιουργείται από το κλιματιστικό θα έχει θερμοκρασία 9-11 ° C, ανεξάρτητα από την θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στον πίνακα ελέγχου. Το να είσαι κοντά στη ροή ενός τόσο ψυχρού αέρα δεν είναι μόνο άβολο, αλλά και επικίνδυνο για την υγεία.

Ήταν μόνο το 1981, όταν το πρώτο κλιματιστικά inverter, που έχει μεταβλητή ισχύ ψύξης (θέρμανσης). μια μονάδα μετατροπέα σε τέτοιες βελτιωτικά μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές, το οποίο επιτρέπει να αλλάζει ομαλά τη συχνότητα περιστροφών του συμπιεστή, ρυθμίζοντας έτσι το κλιματιστικό δύναμη και τη διαφορά θερμοκρασίας στην είσοδο και την έξοδο της εσωτερικής μονάδας.

Αν το δωμάτιο είναι ζεστό, ο συμπιεστής λειτουργεί με αυξημένη ταχύτητα και το κλιματιστικό δροσίζει γρήγορα το δωμάτιο σε ένα άνετο επίπεδο. Ωστόσο, ο συμπιεστής δεν σβήνει, αλλά χαμηλώνει τις στροφές, έτσι ώστε η ροή αέρα στην έξοδο του κλιματιστικού να γίνεται ελαφρώς ψυχρή από τον αέρα στον χώρο. Αυτό το χαρακτηριστικό των μοντέλων αναστροφέα επιτρέπει να πούμε ότι δημιουργούν πιο άνετες συνθήκες και διατηρούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την καθορισμένη θερμοκρασία. Επιπλέον, τα κλιματιστικά αυτά καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια (κατά 30-50%) και λιγότερο θόρυβο.

Σε καταλόγους για μοντέλα αναστροφέα, συνήθως δεν καθορίζεται μία τιμή ισχύος, αλλά το εύρος στο οποίο μπορεί να ποικίλει. Από αυτό το εύρος είναι ευρύτερο, τόσο πιο ακριβές το κλιματιστικό μπορεί να υποστηρίξει τη ρυθμισμένη θερμοκρασία.

Η δυνατότητα θέρμανσης (κλιματισμός "ζεστό - κρύο")

Υπάρχουν κλιματιστικά που μπορούν να ψύξουν μόνο τον αέρα, που ονομάζεται μόνο κρύο και κλιματιστικά με τη δυνατότητα θέρμανσης του αέρα, που ονομάζεται ζεστό κρύο, αντλία θερμότητας, αναστρέψιμο κλιματιστικό ή απλά "ζεστό»Κλιματισμός. Τα μοντέλα με δυνατότητα θέρμανσης του αέρα είναι 10-15% ακριβότερα, αλλά εκτός εποχής (το φθινόπωρο και την άνοιξη) μπορούν να αντικαταστήσουν τον θερμαντήρα.

Λάβετε υπόψη ότι όλα τα κλιματιστικά με αντλία θερμότητας μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο σε θετικές εξωτερικές θερμοκρασίες, επομένως είναι δύσκολο να ζεσταθεί με τη βοήθεια του κλιματιστικού το χειμώνα (περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό γράφονται παρακάτω). Εξαιρέσεις είναι μόνο ειδικά μοντέλα κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας που έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία σε χαμηλές θερμοκρασίες αέρα (για παράδειγμα, η σειρά Zubadan Mitsubishi Electric).

Επίπεδο θορύβου κλιματιστικού

Στην πλειοψηφία των οικιακών κλιματιστικών η στάθμη θορύβου της εσωτερικής μονάδας βρίσκεται στην περιοχή των 22-35 dB, η εξωτερική μονάδα - 38-54 dB. Μπορεί να φανεί ότι ο θόρυβος της εσωτερικής μονάδας δεν υπερβαίνει το επίπεδο θορύβου του χώρου γραφείων. Ως εκ τούτου, δώστε προσοχή σε αυτή την παράμετρο έχει νόημα, εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό σε ένα ήσυχο δωμάτιο (υπνοδωμάτιο, ιδιωτικό γραφείο, κλπ.).

Φαίνεται ότι τώρα είναι αρκετό να επιλέξετε το κλιματιστικό με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου και η άνεση είναι εγγυημένη. Αλλά όχι όλα είναι τόσο απλά: μπορεί να είναι ότι ένα κλιματιστικό με επίπεδο θορύβου 24 dB στην πράξη θα λειτουργήσει πιο δυνατά από ένα κλιματιστικό με επίπεδο 26 dB. Και εδώ δεν υπάρχει εξαπάτηση και όλες οι μετρήσεις έγιναν σωστά. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό:

 • Κατ 'αρχάς, διάφοροι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους μέτρησης θορύβου, πράγμα που έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η απόσταση από το μικρόφωνο μέτρησης με διαφορετικά πρότυπα μπορεί να είναι από ένα έως τρία μέτρα.
 • Δεύτερον, το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες λειτουργίες, και κάθε κατάσταση έχει το δικό του επίπεδο θορύβου. Δεδομένου ότι η κύρια πηγή θορύβου είναι η εσωτερική μονάδα της ροής του αέρα που διέρχεται από το σύστημα ανεμιστήρα ψυγείου περσίδα-διανομής, είναι πλεονεκτικό να κατασκευαστές μέτρησης της στάθμης θορύβου στη χαμηλότερη ταχύτητα του ανεμιστήρα, και να το πράξουν ακόμη και την ελάχιστη ταχύτητα όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Το πρόβλημα είναι ότι σε ζεστό καιρό, το κλιματιστικό που λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει μια άνετη θερμοκρασία και θα αυξήσει αυτόματα την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Στην περιγραφή του κλιματιστικού, κατά κανόνα, δίνεται η στάθμη θορύβου για όλους τους τρόπους λειτουργίας του ανεμιστήρα ή τουλάχιστον οι τιμές για τις ελάχιστες και τις μέγιστες ταχύτητες. Το τυπικό επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδας ενός κλιματιστικού υψηλής ποιότητας είναι 23-29-32 dB για έναν ανεμιστήρα τριών ταχυτήτων. Στο διαφημιστικό φυλλάδιο μπορεί να δοθεί μόνο μία τιμή - 23 dB.
 • Τρίτον, τα κλιματιστικά συστήματα μπορούν να αποτελέσουν πηγή όχι μόνο μονοτονικού θορύβου που δημιουργείται από τη ροή του αέρα, αλλά και κάποιου άλλου ήχου: ρωγμές, συριγμό, γουργούρισμα, κρότωνες. Συνήθως, αυτοί οι θόρυβοι είναι αισθητοί μόνο σε πλήρη σιωπή, αλλά μπορούν να παρεμβαίνουν σε έναν ήρεμο ύπνο, επειδή ακόμα και ήσυχοι, αλλά ξαφνικά αναδυόμενοι ήχοι ερεθίζουν πολύ περισσότερο από τον μονότονο θόρυβο. Αυτοί οι ήχοι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Η ρωγμή εμφανίζεται όταν τα πλαστικά μέρη του σώματος διογκώνονται και συστέλλονται λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας τους. Το χύμα και το fizz μπορούν να χαλαρώσουν όταν ανάβουν και σβήνουν τον συμπιεστή. Και εμφανίζονται κλικ όταν αλλάζετε ρελέ που ελέγχουν τη λειτουργία του ανεμιστήρα, του συμπιεστή και άλλων εξαρτημάτων του κλιματιστικού. Από όλους αυτούς τους θορύβους, η ρωγμή της θήκης προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσφορία. Αναγνωρίστε ότι η εσωτερική μονάδα "σκασίματος" μπορεί να είναι από φθηνό πλαστικό, το οποίο σε εμφάνιση και αφής διαφέρει από το πλαστικό, από το οποίο κατασκευάζονται τα κλιματιστικά υψηλής ποιότητας. Όταν πιέζετε ένα τέτοιο σώμα, αρχίζει να τσιρίζει αισθητά. Τα κλιματιστικά του Inverter παράγουν λιγότερο θόρυβο, διότι δεν προκαλούν ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας που συνδέονται με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συμπιεστή.

Οι θόρυβοι από την εξωτερική μονάδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Με κλειστά παράθυρα και με άλλον τρόπο η λειτουργία του κλιματιστικού δεν συνιστάται, ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας δεν είναι σχεδόν ακουστός. Αλλά αυτός ο θόρυβος ακούγεται καλά στους γείτονές σας, αν οι ίδιοι δεν διαθέτουν κλιματισμό και όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Αν και ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας του οικιακού κλιματιστικού δεν υπερβαίνει ποτέ το επιτρεπτό επίπεδο για την κατοικημένη περιοχή, αυτός ο θόρυβος μπορεί ακόμα να παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στους επιβάτες, ειδικά τη νύχτα. Σημειώστε ότι η διαφορά στο επίπεδο θορύβου των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών κλιματιστικών στις ανώτερες και χαμηλότερες ομάδες τιμών είναι σημαντικά υψηλότερη από τη διαφορά στο επίπεδο θορύβου των εσωτερικών μονάδων. Ορισμένα συστήματα διανομής υψηλής ποιότητας έχουν ακόμη και μια λειτουργία "Εξωτερική μονάδα χαμηλού θορύβου", όταν μειώνεται το επίπεδο θορύβου της εξωτερικής μονάδας.

Δυνατότητα εξαερισμού (πρόσληψη καθαρού αέρα)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει διάφορα μοντέλα των εγχώριων διαιρούμενων συστημάτων με φρέσκο ​​λειτουργία αέρα (για παράδειγμα, μια σειρά Ururu-Sarara Daikin, την προμήθεια έως και 32 m³ / h), αλλά η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλή, και το κόστος είναι συγκρίσιμο με το κόστος της εγκατάστασης τροφοδοσίας, επιτρέποντας δημιουργήστε ένα πλήρες σύστημα αερισμού.

Εάν τα παράθυρα του διαμερίσματός σας ή εξοχικού σπιτιού έχουν παράθυρα με διπλά τζάμια, τότε η δημιουργία ενός άνετου κλίματος απαιτεί όχι τόσο κλιματισμό όσο ένα σύστημα εξαερισμού με φρέσκο ​​αέρα. Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού έχουν σχετικά μικρό μέγεθος και είναι ανάλογα με το κόστος κλιματισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές αναφέρονται στο τμήμα Pribochnaja εξαερισμού για διαμερίσματα και εξοχικά σπίτια.

Βασικές λειτουργίες των καταναλωτών του κλιματιστικού

Χάρη σε αυτό, οι κατασκευαστές μπορούν να προσθέσουν νέες λειτουργίες ή πρόσθετες λειτουργίες στα κλιματιστικά χωρίς επιπλέον κόστος και να δημιουργήσουν με επιτυχία τις διαφημιστικές τους εκστρατείες στη βάση τους. Ως εκ τούτου, από τη σκοπιά των ευκαιριών των καταναλωτών, η διαφορά μεταξύ κλιματιστικών διαφόρων κατηγοριών τιμών συχνά απουσιάζει. Λιγότερο συνηθισμένες είναι οι λειτουργίες που πράγματι οδηγούν σε αύξηση του κόστους του κλιματιστικού, καθώς η εφαρμογή τους απαιτεί αλλαγή στο σχεδιασμό του. Για παράδειγμα, ο ενσωματωμένος αισθητήρας κίνησης σάς επιτρέπει να εξοικονομείτε ηλεκτρισμό και ο αισθητήρας θερμοκρασίας στον πίνακα ελέγχου σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη ρυθμισμένη θερμοκρασία όχι στην περιοχή της εσωτερικής μονάδας, αλλά όπου βρίσκεται η κονσόλα. Πόσο αυτές οι λειτουργίες είναι απαραίτητες και αν αξίζει να πληρώσουν για τον κλιματισμό που αποφασίζετε.

Βασικές λειτουργίες και λειτουργίες κλιματιστικών:

 • Ψύξη και Θέρμανση (για "ζεστά" μοντέλα). Οι βασικοί τρόποι λειτουργίας του κλιματιστικού, που χρησιμοποιούνται για τον κλιματισμό και τη θέρμανση χώρου.
 • Εξαερισμός. Ο τρόπος λειτουργίας, στον οποίο λειτουργεί μόνο ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας, χωρίς ενεργοποίηση του συμπιεστή. Χρησιμοποιείται για την ομοιόμορφη κατανομή του αέρα σε όλο το δωμάτιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, π.χ., το χειμώνα, όταν θερμό αέρα από τους θερμαντήρες και ένα κεντρικό πάνελ θέρμανσης συσσωρευτεί κοντά στην οροφή και το δάπεδο παραμένει κρύο.
 • Αυτόματη λειτουργία. Σε αυτή τη λειτουργία, το κλιματιστικό ελέγχει από μόνο του την επιλογή του τρόπου λειτουργίας (ψύξη, θέρμανση ή εξαερισμός) για να διατηρεί μια άνετη θερμοκρασία.
 • Ξήρανση. Στη λειτουργία αφύγρανσης, το κλιματιστικό μειώνει την υγρασία του αέρα. Σε γενικές γραμμές, η αφυγρανση συνοδεύει πάντα την ψύξη του. Ο θερμός αέρας έρχεται σε επαφή με τον κρύο εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, με αποτέλεσμα την συμπύκνωση της υγρασίας στον εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος αποστραγγίζεται μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Με την ίδια αρχή, όλοι οι σύγχρονοι αφυγραντήρες αέρα λειτουργούν. Ως εκ τούτου, κατά τον τρόπο αφυγραντήσεως, το κλιματιστικό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως στην κατάσταση ψύξης, μόνο η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται κατά περισσότερο από 1 ° C.

Συστήματα προστασίας κλιματιστικού

Βασικά συστήματα παρακολούθησης και προστασίας:

 • Επανεκκινήστε. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την ενεργοποίηση του κλιματιστικού μετά από διακοπή ρεύματος. Και το κλιματιστικό θα ενεργοποιηθεί στην ίδια κατάσταση λειτουργίας, στην οποία λειτούργησε πριν από την αποτυχία. Αυτή η απλούστερη λειτουργία υλοποιείται σε επίπεδο μικροπρογραμματισμού και επομένως υπάρχει σε όλα σχεδόν τα κλιματιστικά.
 • Παρακολούθηση της κατάστασης των φίλτρων. Εάν τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού δεν καθαριστούν, τότε μέσα σε λίγους μήνες θα αναπτυχθεί ένα τέτοιο στρώμα σκόνης ώστε η απόδοση του κλιματιστικού θα μειωθεί αρκετές φορές. Ως αποτέλεσμα, να διαταράξει την κανονική λειτουργία του συστήματος ψύξης και το αέριο εισαγωγής συμπιεστή αντί υγρού φρέον θα εισέλθουν, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του συμπιεστή. Αλλά ακόμα και αν ο συμπιεστής δεν αποτύχει, τότε τελικά η σκόνη θα κολλήσει στις πλάκες του ψυγείου της εσωτερικής μονάδας, θα εισέλθει στο σύστημα αποστράγγισης και η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να μεταφερθεί στο κέντρο σέρβις. Δηλαδή, οι συνέπειες της λειτουργίας ενός κλιματιστικού με βρώμικα φίλτρα μπορεί να είναι οι πιο σοβαρές. Για την προστασία από αυτές τις επιπτώσεις, είναι ενσωματωμένο ένα σύστημα ελέγχου φίλτρου στο κλιματιστικό; Όταν τα φίλτρα είναι λερωμένα, ανάβει η αντίστοιχη ενδεικτική λυχνία.
 • Παρακολούθηση της διαρροής Freon. Σε οποιοδήποτε διαχωρισμένο σύστημα, η ποσότητα Freon μειώνεται με το χρόνο λόγω της ομαλοποιημένης διαρροής. Για ένα άτομο, δεν είναι επικίνδυνο, γιατί freon; αδρανές αέριο, αλλά το κλιματιστικό σύστημα χωρίς ανεφοδιασμό μπορεί να "ζει" μόνο 2-3 χρόνια. Το γεγονός είναι ότι ο συμπιεστής κλιματισμού ψύχεται freon και, με την έλλειψη του, μπορεί να υπερθερμανθεί και να αποτύχει. Προηγουμένως, για να απενεργοποιήσετε τον συμπιεστή όταν δεν είχε φρένο ένας διακόπτης χαμηλής πίεσης; Όταν μειώνεται η πίεση στο σύστημα, αυτό το ρελέ αποσυνδέει τον συμπιεστή. Τώρα οι περισσότεροι κατασκευαστές μετάβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης που της θερμοκρασίας σε καίρια σημεία στο σύστημα ή / και την τρέχουσα συμπιεστή μέτρηση, και με βάση αυτά τα δεδομένα για τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος ψύξης, συμπεριλαμβανομένης και της πίεσης του ψυκτικού.
 • Τρέχουσα προστασία. Ορισμένες βλάβες στο σύστημα ψύξης μπορούν να καθοριστούν από το ρεύμα του συμπιεστή. Το χαμηλό ρεύμα δείχνει ότι ο συμπιεστής λειτουργεί χωρίς φορτίο; στη συνέχεια ρέει freon. Αυξημένο ρεύμα σηματοδοτεί ότι η είσοδος του συμπιεστή δεν είναι αέρια, αλλά υγρή freon, η οποία μπορεί να προκληθεί είτε από πολύ χαμηλή θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, είτε από βρώμικα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας. Έτσι, ο αισθητήρας ρεύματος του συμπιεστή επιτρέπει τη σημαντική βελτίωση της αξιοπιστίας του κλιματιστικού.
 • Αυτόματη απόψυξη. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη από + 5 ° C αέρα conditioner εξωτερική μονάδα μπορεί να καλύπτεται με ένα στρώμα πάχνης ή πάγου, που θα οδηγούσε σε επιδείνωση της μεταφοράς θερμότητας, και μερικές φορές ακόμα και ζημιά στα πτερύγια του ανεμιστήρα σε ένα πείρο επί πάγου. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, το σύστημα ελέγχου κλιματισμού παρακολουθεί τις συνθήκες της εργασίας του, και εάν υπάρχει κίνδυνος παγοποίησης, το σύστημα περιλαμβάνει περιοδικά απόψυξης (5-10 κλιματιστικό λεπτά αέρος λειτουργεί στην κατάσταση ψύξης χωρίς τη συμπερίληψη του εσωτερικού ανεμιστήρα, ο εξωτερικός εναλλάκτης μονάδα θερμότητας θερμαίνεται και αποψυχθεί).
 • Προστασία χαμηλής θερμοκρασίας. Συμπεριλαμβανομένου του μη προσαρμοσμένου κλιματισμού σε αρνητικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αποθαρρύνεται έντονα. Για να αποφύγετε ζημιές, ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών κλιματιστικών απενεργοποιούνται αυτόματα αν η θερμοκρασία στο δρόμο πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο (συνήθως μείον 5-10 ° C).

Φυσικά, οι εισηγμένες συστήματα προστατεύουν το κλιματιστικό δεν περιορίζεται, αλλά κοιτάξαμε τα συστήματα αυτά, η παρουσία των οποίων είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, προκειμένου να φροντίσει για τον κλιματισμό σας, δεν σας το κλιματιστικό.

Τύπος φρέον

Freon ?? Είναι ένα ψυκτικό, δηλαδή μια ουσία που μεταφέρει τη θερμότητα από την εσωτερική μονάδα του split σύστημα στο εξωτερικό (για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη διαδικασία, δείτε την αρχή της λειτουργίας του κλιματιστικού). Οι φρένοι (που ονομάζονται επίσης χλωροφθοράνθρακες) είναι ένα μείγμα μεθάνιου και αιθανίου, στα οποία τα άτομα υδρογόνου αντικαθίστανται από άτομα φθορίου και χλωρίου. Όλα τα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις οικιακές συσκευές είναι άφλεκτα και αβλαβή για τους ανθρώπους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι freon, που διαφέρουν σε χημικούς τύπους και φυσικές ιδιότητες. Σε κλιματιστικά και ψυγεία χρησιμοποιούνται συχνά οι φρέονες R-12, R-22, R-134a, R-407C, R-410A και κάποιες άλλες.

Προηγουμένως, σχεδόν όλα τα οικιακά κλιματιστικά έρχεται με τη Ρωσία, που εργάζονται για την Ε-22 φρέον, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή τιμή ($ 5 ανά 1 kg) και ήταν εύκολο στη χρήση. Ωστόσο, το 2000-2003, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που περιορίζει τη χρήση του φρέον R-22. Προκλήθηκε από το γεγονός ότι πολλά φρεόνια, συμπεριλαμβανομένου του R-22, καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Για τη μέτρηση του «κινδύνου» φρέον εισήχθη κλίμακα, όπου η μονάδα ψηφίστηκε δυναμικό καταστροφής του όζοντος της φρέον R-13, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών ψυγείων. Το δυναμικό του freon R-22 είναι 0,05 και τα νέα φρέον R-407C και R-410A φιλικά προς το όζον; μηδέν. Ως εκ τούτου, από το 2003, η πλειοψηφία των κατασκευαστών επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν αναγκαστεί να πάει στην παραγωγή των κλιματιστικών που χρησιμοποιούν φιλικά προς το όζον φρέον R-407C και R-410A.

Για τους καταναλωτές, αυτή η μετάβαση σήμαινε αύξηση τόσο του κόστους του εξοπλισμού όσο και των τιμών των εργασιών εγκατάστασης και συντήρησης. Προκλήθηκε από το γεγονός ότι τα νέα freons στις ιδιότητές τους διαφέρουν από τα συνηθισμένα R-22:

 • Νέοι φρέονες έχουν υψηλότερη πίεση συμπύκνωσης; έως 26 ατμόσφαιρες έναντι 16 ατμοσφαιρών για το ψυκτικό R-22, δηλαδή όλα τα στοιχεία του ψυκτικού κυκλώματος του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικά και κατά συνέπεια πιο ακριβά.
 • Φρέονες φιλικές προς το όζον δεν είναι ομοιογενείς, δηλαδή αποτελούνται από ένα μείγμα απλών φρεόνων. Για παράδειγμα, το R-407C αποτελείται από τρία συστατικά; R-32, R-134a και R-125. Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι, ακόμη και με ελαφρά διαρροή από το Freon, τα ελαφρύτερα συστατικά πρώτα εξατμίζονται, αλλάζοντας τη σύνθεση και τις φυσικές τους ιδιότητες. Μετά από αυτό, θα πρέπει να στραγγίξετε όλο το unconsolidated freon και να ανεφοδιάσετε το κλιματιστικό. Από αυτή την άποψη, Freon R-410A είναι περισσότερο προτιμώμενη διότι είναι συμβατικά ισοτροπικό, δηλ όλα τα συστατικά εξατμίζονται σε περίπου την ίδια ταχύτητα και με μικρή conditioner διαρροή μπορεί απλά να ξαναγεμίζει.
 • Το έλαιο του συμπιεστή το οποίο κυκλοφορεί στο κύκλωμα ψυκτικού μαζί με το φρέον πρέπει να είναι ορυκτό, όπως είναι η περίπτωση με Freon R-22, και πολυεστέρα. Το πετρέλαιο αυτό έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα; υψηλή υγροσκοπικότητα, δηλαδή απορροφά γρήγορα την υγρασία από τον αέρα. Και το νερό που εισήλθε στο κύκλωμα ψύξης οδηγεί στη διάβρωση των στοιχείων του και στις αλλαγές στις ιδιότητες του Freon, επομένως είναι πιο δύσκολο να εργαστούμε με αυτό το πετρέλαιο.
 • Και το πιο σημαντικό; το κόστος των νέων Freons είναι $ 30-35 ανά 1 κιλό, το οποίο είναι 6-7 φορές ακριβότερο από το Freon R-22.

Από το 2013 απαγορεύεται η εισαγωγή στο έδαφος της τελωνειακής ένωσης (και επομένως της Ρωσίας) όχι μόνο του Freon R-22, αλλά και των προϊόντων στα οποία περιέχεται. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσετε ένα κλιματιστικό στο Freon R-22.

Απόσταση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων του κλιματιστικού

Η απόσταση Interblock έχει μεγάλη σημασία τόσο για το κόστος εγκατάστασης του κλιματιστικού όσο και για τη διάρκεια ζωής του. Η απόσταση αυτή καθορίζεται από το μήκος των επικοινωνιών μεταξύ των μονάδων; χάλκινους σωλήνες και καλώδιο. Σε μια τυποποιημένη εγκατάσταση συνήθως περιλαμβάνεται μια διαδρομή 5 μέτρων; στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι αρκετό. Κατ 'αρχήν, το μέγιστο μήκος μιας γραμμής για το δωμάτιο κλιματιστικά είναι 15-20 μέτρα (ανάλογα με το μοντέλο split-σύστημα), αλλά χρησιμοποιούν το κομμάτι αυτού του μήκους δεν συνιστώνται για διάφορους λόγους. Πρώτον, το κόστος εγκατάστασης του κλιματιστικού αυξάνεται σημαντικά; για 500-700 ρούβλια για κάθε επιπρόσθετο μέτρο επικοινωνιών και εάν θέλετε να γκάζετε τον τοίχο, το συνολικό κόστος κάθε επιπλέον μετρητή μπορεί να αυξηθεί στα 1200-1800 ρούβλια. Δεύτερον, καθώς το μήκος της διαδρομής αυξάνεται, η ισχύς του κλιματιστικού μειώνεται και το φορτίο στον συμπιεστή αυξάνεται. Κατά την τοποθέτηση μπλοκ του διαχωρισμένου συστήματος, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί στη διαφορά ύψους μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων (συνήθως 7-10 μέτρων).

Παραδόξως, αλλά πολύ σύντομο μονοπάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα. Οι σωλήνες Freon που συνδέουν τις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες του διαχωρισμένου συστήματος είναι μέρος του κυκλώματος ψύξης, επομένως κάθε απόκλιση του μήκους επικοινωνίας από τα υπολογιζόμενα 5 μέτρα θα οδηγήσει σε αλλαγή των παραμέτρων του κύκλου ψύξης. Ακόμη και αν τα τεμάχια του διαχωριστικού συστήματος βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1 μέτρου, το μήκος της διαδρομής πρέπει να είναι περίπου 5 μέτρα (το πλεόνασμα του διπλώνεται σε δακτύλιο που κρύβεται πίσω από την εξωτερική μονάδα). Λάβετε υπόψη ότι τα κλιματιστικά κλιματισμού είναι πιο ευαίσθητα στην απόκλιση του μήκους της διαδρομής από τη βέλτιστη τιμή, καθώς διαθέτουν απλουστευμένο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης.

Αν το μήκος της διαδρομής υπερβαίνει τα 15-20 μέτρα, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα ημι-βιομηχανικό κλιματιστικό και όχι ένα οικιακό. Για παράδειγμα, η ημι-βιομηχανική σειρά συστημάτων διαχωριστικού τοίχου FDKN Mitsubishi Heavy έχει σχεδιαστεί για το μήκος της διαδρομής μέχρι 30 μέτρα με διαφορά ύψους μέχρι 20 μέτρα. Ένα σύστημα VRV πολλαπλών ζωνών σας επιτρέπει να διανείμετε μπλοκ των 150 μέτρων με διαφορά ύψους 50 μέτρων.

Επίδραση της θερμοκρασίας στη λειτουργία του κλιματιστικού

Η απόδοση του κλιματιστικού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα. Για κάθε μοντέλο, η τεκμηρίωση καθορίζει το επιτρεπόμενο εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας:

 • Για τη λειτουργία ψύξης, το κάτω όριο κυμαίνεται από -5 ° C έως + 18 ° C για διάφορα μοντέλα, το ανώτερο όριο είναι περίπου + 43 ° C.
 • Για τη λειτουργία θέρμανσης, το κατώτατο όριο κυμαίνεται από -5 ° C έως + 5 ° C για διάφορα μοντέλα, το ανώτερο όριο είναι περίπου + 21 ° C.

Ουσιαστική μεταβολή στην κατώτατου ορίου θερμοκρασίας είναι έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κλιματιστικού σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασίας απαιτείται για επιπλέον αισθητήρες και την πολυπλοκότητα του κυκλώματος κλιματισμού, η οποία αυξάνει το κόστος του. Αν σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό για ψύξη σε εξωτερική θερμοκρασία κάτω από + 15 ° C, σας συνιστούμε να προσέχετε το εύρος λειτουργίας του επιλεγμένου μοντέλου. Το εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας αναφέρεται πάντα στους τεχνικούς καταλόγους ή στο εγχειρίδιο χρήσης. Η λειτουργία του κλιματιστικού σε θερμοκρασία κάτω από την επιτρεπτή οδηγούν σε ασταθή λειτουργία και κρυοπαγήματα εσωτερική νεροχύτη μονάδα θερμότητας, οπότε το κλιματιστικό μπορεί να στάζει με νερό.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο άσχημα. Πολλοί κατασκευαστές έχουν κλιματιστικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες χειμερινής εργασίας. Σχετικά με το τι διαφέρουν αυτά τα διαχωρισμένα συστήματα από τους μη προσαρμοσμένους ομολόγους τους - στην επόμενη παράγραφο.

Προαιρετικές συσκευές

Όλο το χρόνο

Ο κλιματισμός με κιτ χειμώνα μπορεί να είναι χρήσιμος σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, για να βελτιωθεί η αξιοπιστία του κλιματιστικού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προσαρμόσετε σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα split. Η προσαρμογή θα επιτρέψει τον κλιματισμό ανά πάσα στιγμή του έτους, χωρίς φόβο για λακκούβες στο πάτωμα και την αποτυχία του συμπιεστή. Δεύτερον, το «κλιματιστικό χειμώνα» είναι ένα must σε περιοχές με μεγάλο αριθμό συσκευών που παράγουν θερμότητα, όπως servers, ψύξη, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Δεδομένου ότι το κρύο εξωτερικό αέρα περιέχει λίγη υγρασία, στη συνέχεια ψύξη «fortochnym» τέτοια μέθοδος τοποθέτησης μειώνει την υγρασία του 20-30% (στη βέλτιστη 55%), η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο σε άτομα αλλά και σε εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, συνήθως χρησιμοποιούνται για διακομιστή κλιματισμό προσαρμοσμένο conditioner, αν και μπορούν να εφαρμοστούν sooobrazheny εξοικονομήσεις και το σύστημα ελεύθερης ψύξης (freecooling). Ως κλιματιστικό για το διακομιστή, το μοντέλο με εργοστασιακή προσαρμογή της πρώτης ομάδας αξιοπιστίας είναι το καλύτερο.

Στραγγίστε την αντλία

Κατά τη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού, σχηματίζεται νερό στην επιφάνεια του εξατμιστή (ψυγείο εσωτερικής μονάδας). Συμπυκνώνεται κατά την ψύξη του αέρα που διέρχεται από τον εξατμιστή και ρέει μέσα στο δίσκο κάτω από τον εξατμιστή. Από το δίσκο αποστράγγισης, το νερό αποστραγγίζεται από το κλιματιστικό μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Συνήθως ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης μέσω της οπής στον εξωτερικό τοίχο εξέρχεται στο δρόμο, λιγότερο συχνά η αποστράγγιση οδηγείται στο σύστημα αποχέτευσης. Σε κάθε περίπτωση, η οπή αποστράγγισης πρέπει να είναι κάτω από το επίπεδο της λεκάνης έτσι ώστε το νερό να μπορεί να ρέει ελεύθερα από το κλιματιστικό με τη δράση της βαρύτητας.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αποστράγγιση αποστράγγισης πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από το επίπεδο της παλέτας, για παράδειγμα, κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού στο υπόγειο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια αντλία αποστράγγισης που μπορεί να ανεβάσει το νερό σε ένα ορισμένο ύψος. Δομικά, η αντλία είναι σχεδιασμένη με τη μορφή ενός μικρού ορθογώνιου μπλοκ στο οποίο βρίσκεται η αντλία και μια μικροσκοπική δεξαμενή με αισθητήρα νερού. Όταν η δεξαμενή γεμίσει με νερό, ο αισθητήρας ενεργοποιεί την αντλία, το νερό αντλείται έξω, μετά το οποίο η αντλία σβήνει και ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά.

Συμπαγής αντλία για οικιακά συστήματα διαχωρισμού μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το κλιματισμού (στην κόγχη για σωλήνες φρέον) ή σε ένα κουτί κοντά στην εσωτερική μονάδα (Μερικά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αντλίες ειδικά επιλεγμένο μέγεθος διακοσμητικά κουτιά). Πιο ισχυρό (υψηλής απόδοσης ή υψηλής πίεσης) αντλία είναι πολύ μεγάλο για να είναι κλιματιζόμενο για να κρύψει πίσω, έτσι ώστε να έχουν συνήθως ένα διακοσμητικό σώμα, επιτρέποντας να τα τοποθετήσετε κοντά στην εσωτερική μονάδα.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χρήση της αντλίας έχει ως αποτέλεσμα αισθητή αύξηση του επιπέδου θορύβου.

Προστατευτικό προστατευτικό κάλυμμα

Το μεταλλικό προστατευτικό κάλυμμα εγκατασταθεί πάνω από την εξωτερική μονάδα και εμποδίζει την πτώση του icicles, χιόνι στέγες καθαρισμού και τα στοιχεία που οι κάτοικοι του επάνω ορόφους μπορεί να πεταχτούν έξω από το παράθυρο.

Η απόσταση μεταξύ της μονάδας κλιματισμού και της προσωπίδας πρέπει να είναι τουλάχιστον 10-15 εκατοστά: αυτή η ζώνη παραμόρφωσης του προστατευτικού καλύμματος θα σώσει το κλιματιστικό όταν το βαρύ αντικείμενο πέσει από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι εάν εγκαταστήσετε την εξωτερική μονάδα κάτω από το παράθυρο, το άνω άκρο της μονάδας θα πρέπει να τοποθετηθεί 20-25 cm κάτω από το περβάζι, ή γείσο θα έχουν πουθενά να καθορίσει. Για να εγκαταστήσετε μια εξωτερική μονάδα σε αυτό το επίπεδο, πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός βιομηχανικού ορειβάτη. Για τον ίδιο λόγο, είναι συχνά αδύνατο να τοποθετήσετε σωστά την προσωπίδα πάνω σε μια ήδη συναρμολογημένη μονάδα χωρίς να την αποσυναρμολογήσετε.

Προστατευτικό κιβώτιο (μάσκα)

Για την προστασία της εξωτερικής μονάδας από βανδαλισμούς ή κλοπές έχει εγκατασταθεί ένα προστατευτικό κουτί ή μια μάσκα. Αυτό το κιβώτιο είναι ορθογώνιο πλαίσιο, καλυμμένο με μεταλλικό χονδρό πλέγμα και καλύπτοντας την εξωτερική μονάδα από όλες τις πλευρές εκτός από τον πυθμένα (η πρόσβαση από κάτω είναι απαραίτητη για εξυπηρέτηση). Η προστασία αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο; σε χαμηλό υψόμετρο, στην οροφή του σπιτιού, κλπ.

Το πάνω μέρος του κουτιού κατασκευάζεται συνήθως από λαμαρίνα, οπότε και το κιβώτιο προστατεύει το κλιματιστικό από την πτώση βαρέων αντικειμένων, δηλαδή λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα.

Οθόνη για εσωτερική μονάδα

Η ροή αέρα από την εσωτερική μονάδα δεν μπορεί πάντα να κατευθύνεται παράλληλα προς το πάτωμα, συνήθως κατευθύνεται σε μικρή γωνία προς τα κάτω. Εάν υπάρχει κοντά στο κλιματιστικό μια θέση εργασίας, η ροή του ψυχρού αέρα μπορεί να φτάσει στο άτομο. Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη υπό την εσωτερική μονάδα μπορεί να ρυθμιστεί διαφανές (έτσι ώστε να μην σπάσει το εσωτερικό χώρο) οθόνη-ανακλαστήρα, η οποία θα εκτρέψει τη ροή προς τα πάνω προς το ταβάνι για να διανείμει ομοιόμορφα το δροσερό αέρα σε όλο το δωμάτιο.

Υπάρχουν οθόνες που δεν απαιτούν εγκατάσταση: συνδέονται απευθείας με την εσωτερική μονάδα χρησιμοποιώντας διαφανή πλαστικά βραχίονες και ταινία διπλής όψης.

Ποιο κλιματιστικό πρέπει να επιλέξω;

Συμπερασματικά, μερικές πρακτικές συστάσεις:

 • Η ισχύς του κλιματιστικού καθορίζεται με βάση τον υπολογισμό και δεν εξαρτάται από τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μας. Η προσπάθεια εξοικονόμησης και αγοράς κλιματιστικού χαμηλής ισχύος μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με μικρή (10-15%) απόκλιση από την υπολογισμένη τιμή.
 • Επιλέγοντας κλιματισμό με δυνατότητα θέρμανσης του αέρα, μπορείτε να ζεσταίνετε το φθινόπωρο και την άνοιξη, εξοικονομώντας το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα "ζεστά" κλιματιστικά μηχανήματα αγοράζουν αρκετές φορές περισσότερα από τα "κρύα" κλιματιστικά.
 • Το κλιματιστικό Inverter εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα, διατηρεί με ακρίβεια τη ρυθμισμένη θερμοκρασία και λιγότερο θόρυβο. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο δύσκολο να παραχθεί. Επομένως, δεν συνιστούμε την αγορά μετατροπέων εμπορικών σημάτων "ανθρώπων". Καλύτερα για τα ίδια χρήματα για να αγοράσετε ένα συμβατικό κλιματιστικό πρώτη ή δεύτερη ομάδα; θα είναι πιο αξιόπιστο.
 • Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αερισμού για οικιακούς κλιματιστικούς, απαιτείται σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού για τη δημιουργία άνετων συνθηκών σε κλιματιζόμενα δωμάτια. Διαφορετικά, θα πρέπει να ανοίγετε περιοδικά το παράθυρο για το αερισμό του δωματίου.
 • Οι λειτουργίες των καταναλωτών όλων των κλιματιστικών είναι περίπου ίδιες, οπότε όταν επιλέγετε ένα κλιματιστικό, είναι καλύτερο να προσέχετε την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα των συστημάτων προστασίας από την ακατάλληλη λειτουργία και τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.
 • Τα σύγχρονα οικιακά κλιματιστικά έχουν επαρκώς χαμηλό επίπεδο θορύβου, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνουν προσοχή στην παράμετρο αυτή. Αν χρειάζεστε ακόμα το πιο ήσυχο κλιματιστικό; (Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, Panasonic). Σε αυτήν την περίπτωση, θα σας εγγυηθεί το ελάχιστο επίπεδο θορύβου τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας.
 • Οι περιορισμοί στην περιοχή θερμοκρασίας του υπαίθριου αέρα που είναι εγγενείς σε όλα τα φτηνά κλιματιστικά δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στο οικιακό περιβάλλον, καθώς στην κατάσταση ψύξης το κλιματιστικό χρησιμοποιείται μόνο εάν η θερμοκρασία εκτός του παραθύρου υπερβαίνει τους 20 ° C. Αν χρειάζεστε σταθερή λειτουργία του κλιματιστικού σε ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μοντέλο ειδικά προσαρμοσμένο στις χειμερινές συνθήκες.
 • Κατά τον προγραμματισμό της τοποθέτησης των μονάδων διαχωρισμένου συστήματος, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το μήκος των επικοινωνιών μεταξύ των μονάδων. Σε μια τυπική εγκατάσταση ενός κλιματιστικού (εξωτερική μονάδα κάτω από το παράθυρο, εσωτερικά κοντά στο παράθυρο) το μήκος της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 5 μέτρα. Αν το μήκος της διαδρομής είναι μεγαλύτερο από 7 μέτρα, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικά "οικονομικά" (LG, Samsung, Midea και παρόμοια).