Κατασκευή και εγκατάσταση του κλιματιστικού

Η συσκευή του κλιματιστικού θα εξεταστεί στο παράδειγμα ενός διαχωρισμένου συστήματος τύπου τοίχου. Τα συστήματα διαχωρισμού με άλλους τύπους εσωτερικών μονάδων αποτελούνται από τους ίδιους κόμβους και διαφέρουν μόνο στην εμφάνιση.

Εξωτερική μονάδα κλιματισμού

 1. Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης. Ο συμπιεστής είναι τύπου εμβόλου ή τύπου κύλισης. Οι παλινδρομικοί συμπιεστές είναι φθηνότεροι, αλλά λιγότερο αξιόπιστοι από τους σπειροειδείς συμπιεστές, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους χαμηλής θερμοκρασίας.
 2. Βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων - εγκατασταθεί σε αναστρέψιμα κλιματιστικά (ψυχρής θέρμανσης). Στη λειτουργία θέρμανσης, αυτή η βαλβίδα αλλάζει την κατεύθυνση του φρέον. Σε αυτή την περίπτωση, οι εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες αλλάζουν σε ορισμένα σημεία: η εσωτερική μονάδα λειτουργεί για θέρμανση και η εξωτερική μονάδα - για ψύξη.
 3. Πίνακας ελέγχου - συνήθως εγκαθίσταται μόνο σε κλιματιστικά inverter. Σε μη inverter μοντέλα προσπαθήσει να τοποθετήσει όλα τα ηλεκτρονικά στην εσωτερική μονάδα, όπως μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία μειώνουν την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
 4. Ανεμιστήρας - δημιουργεί μια ροή αέρα που φυσά τον συμπυκνωτή. Σε φθηνά μοντέλα έχει μόνο μία ταχύτητα. Αυτό το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει σταθερά σε μια μικρή κλίμακα εξωτερικών θερμοκρασιών. Σε μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας, σχεδιασμένα για ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών, καθώς και σε όλα τα κλιματιστικά, ο ανεμιστήρας διαθέτει 2 έως 3 σταθερές ταχύτητες ή ομαλή ρύθμιση.
 5. Πυκνωτής - ψυγείο, στο οποίο λαμβάνει χώρα ψύξη και συμπύκνωση του φρέον. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του συμπυκνωτή, αντίστοιχα, θερμαίνεται.
 6. Φίλτρο συστήματος φρέον - εγκατεστημένο μπροστά από τον συμπιεστή και το προστατεύει από τσιπ χαλκού και άλλα μικρά σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού. Φυσικά, εάν η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί με παραβίαση της τεχνολογίας και ένα μεγάλο μέρος των συντριμμιών εισέρχεται στο σύστημα, το φίλτρο δεν θα βοηθήσει.
 7. Σύνδεσμοι σωληνώσεων - συνδέουν σωλήνες χαλκού που συνδέουν τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.
 8. Προστατευτικό κάλυμμα γρήγορης αποδέσμευσης - καλύπτει τις συνδέσεις τσοκ και το μπλοκ ακροδεκτών που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των ηλεκτρικών καλωδίων. Σε ορισμένα μοντέλα, το προστατευτικό κάλυμμα κλείνει μόνο την ταινία ακροδεκτών και οι συνδέσεις συνδέσεων παραμένουν έξω.

Εσωτερική μονάδα για κλιματισμό

 1. Μπροστινό πλαίσιο - είναι μια πλαστική σχάρα μέσω της οποίας εισέρχεται αέρας στη μονάδα. Ο πίνακας αφαιρείται εύκολα για τη συντήρηση του κλιματιστικού (φίλτρα καθαρισμού κ.λπ.)
 2. Χοντρό φίλτρο - είναι πλαστικό πλέγμα και έχει σχεδιαστεί για να καθυστερεί τη μεγάλη σκόνη, τις τρίχες των ζώων κ.λπ. Για την κανονική λειτουργία του κλιματιστικού, το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.
 3. Εξατμιστής - ψυγείο, στο οποίο υπάρχει θέρμανση του ψυχρού freon και της εξάτμισής του. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του ψυγείου, αντίστοιχα, ψύχεται.
 4. Οριζόντια περσίδες - ρυθμίστε την κατεύθυνση της ροής του αέρα κατά μήκος της κάθετης. Αυτά τα περσίδες έχουν ηλεκτρική κίνηση και η θέση τους μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, οι περσίδες μπορούν να εκτελούν αυτόματα ταλαντευτικές κινήσεις για να κατανέμουν ομοιόμορφα τη ροή αέρα μέσα από το δωμάτιο.
 5. Πίνακας δεικτών - Στην πρόσοψη του κλιματιστικού υπάρχουν ενδείξεις (LED) που δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού και σηματοδοτούν πιθανές δυσλειτουργίες.
 6. Λεπτό φίλτρο - μπορεί να είναι διαφόρων τύπων: άνθρακας (αφαιρεί δυσάρεστες οσμές), ηλεκτροστατική (διατηρεί λεπτή σκόνη), κλπ. Η παρουσία ή η απουσία λεπτών φίλτρων δεν επηρεάζει τη λειτουργία του κλιματιστικού.
 7. Ανεμιστήρας - έχει ταχύτητες περιστροφής 3 - 4.
 8. Κάθετες περσίδες - χρησιμεύουν για την οριζόντια ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα. Σε οικιακά κλιματιστικά, η θέση αυτών των περσίδων μπορεί να ρυθμιστεί μόνο χειροκίνητα. Η δυνατότητα ρύθμισης από το τηλεχειριστήριο διατίθεται μόνο σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών υψηλής ποιότητας.
 9. Συρτάρι συμπυκνωμάτων (Δεν εμφανίζεται) - βρίσκεται κάτω από τον εξατμιστήρα και χρησιμεύει για τη συλλογή συμπυκνώματος (νερό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ψυχρού εξατμιστή). Από το δοχείο συλλογής υγρών αποστραγγίζεται το νερό μέσω του σωλήνα αποστράγγισης.
 10. Πίνακας ελέγχου (δεν φαίνεται στο σχήμα) - συνήθως βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της εσωτερικής μονάδας. Στον πίνακα αυτό υπάρχει μια ηλεκτρονική μονάδα με κεντρικό μικροεπεξεργαστή.
 11. Σύνδεσμοι σωληνώσεων (που δεν φαίνονται στο σχήμα) βρίσκονται στο κάτω μέρος της εσωτερικής μονάδας. Συνδέουν χάλκινους σωλήνες, συνδέοντας τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.

Ο τρόπος λειτουργίας όλων αυτών περιγράφεται στην αρχή λειτουργίας του κλιματιστικού

Η συσκευή και η αρχή του κλιματιστικού

Ο κατάλογος των κύριων εξαρτημάτων και εξαρτημάτων, που αποτελείται από κάθε κλιματισμό:

 • ελέγχου και ένδειξης πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος
 • αισθητήρες θερμοκρασίας (θερμίστορ)
 • τηλεχειριστήριο
 • φίλτρα
 • ηλεκτροκινητήρες και ανεμογεννήτριες ανεμιστήρων
 • και 4 βαλβίδων
 • επαφών και ρελέ
 • θερμοστάτες
 • πυκνωτές

Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

 • Ο μπροστινός πίνακας είναι μια πλαστική σχάρα μέσω της οποίας εισέρχεται αέρας στη μονάδα. Ο πίνακας αφαιρείται εύκολα για τη συντήρηση του κλιματιστικού (φίλτρα καθαρισμού κ.λπ.)
 • Το χοντρό φίλτρο είναι ένα πλαστικό ηλεκτροστατικό πλέγμα και έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί μεγάλη σκόνη, ζωικό μαλλί κλπ. Για την κανονική λειτουργία του κλιματιστικού, το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.
 • Ο εξατμιστής είναι ένα ψυγείο στο οποίο ψυχρό φρέον θερμαίνεται και εξατμίζεται. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του ψυγείου, αντίστοιχα, ψύχεται.
 • Οριζόντια ρολά - ρυθμίστε την κατεύθυνση της ροής του αέρα κατά μήκος της κάθετης. Αυτά τα περσίδες έχουν ηλεκτρική κίνηση και η θέση τους μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, οι περσίδες μπορούν να εκτελούν αυτόματα ταλαντευτικές κινήσεις για να κατανέμουν ομοιόμορφα τη ροή αέρα μέσα από το δωμάτιο.
 • Πίνακας ενδείξεων (οθόνη) - στον μπροστινό πίνακα του κλιματιστικού υπάρχουν ενδεικτικές λυχνίες (LED) που δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού και σηματοδοτούν πιθανές δυσλειτουργίες.
 • Το λεπτό φίλτρο μπορεί να είναι διαφόρων τύπων: άνθρακας (αφαιρεί δυσάρεστες οσμές), ηλεκτροστατική (διατηρεί λεπτή σκόνη), κλπ. Η παρουσία ή η απουσία λεπτών φίλτρων δεν επηρεάζει τη λειτουργία του κλιματιστικού.
 • Ο ανεμιστήρας είναι ένας ηλεκτροκινητήρας με στρόβιλο, παρέχει εξαέρωση του εξατμιστή και έχει πολλές ταχύτητες περιστροφής.
 • Κάθετες περσίδες - χρησιμεύουν για την οριζόντια ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα. Σε οικιακά κλιματιστικά, η θέση αυτών των περσίδων μπορεί να ρυθμιστεί μόνο χειροκίνητα. Η δυνατότητα ρύθμισης από το τηλεχειριστήριο είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών υψηλής ποιότητας.
 • Δίσκος συμπυκνωμάτων - βρίσκεται κάτω από τον εξατμιστή και χρησιμεύει για τη συλλογή συμπυκνωμάτων (νερό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ψυχρού εξατμιστή). Από το δοχείο συλλογής υγρών αποστραγγίζεται το νερό μέσω του σωλήνα αποστράγγισης.
 • Η πλακέτα ελέγχου βρίσκεται συνήθως στη δεξιά πλευρά της εσωτερικής μονάδας. Στον πίνακα αυτό υπάρχει μια ηλεκτρονική μονάδα με κεντρικό μικροεπεξεργαστή.
 • Σύνδεσμοι σωλήνων - που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίσω μέρους της εσωτερικής μονάδας. Συνδέουν χάλκινους σωλήνες, συνδέοντας τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.

Η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

 • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συμπιεστές για κλιματιστικά μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Συμπιεστές.
 • Βαλβίδα τεσσάρων διαδρομών - εγκατεστημένη σε αναστρεφόμενα (θερμικά-ψυχρά) κλιματιστικά. Στη λειτουργία θέρμανσης, αυτή η βαλβίδα αλλάζει την κατεύθυνση του φρέον. Σε αυτή την περίπτωση, οι εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες αλλάζουν σε ορισμένα σημεία: η εσωτερική μονάδα λειτουργεί για θέρμανση και η εξωτερική μονάδα - για ψύξη.
 • Η πλακέτα ελέγχου εγκαθίσταται συνήθως μόνο σε μετατροπείς, συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού και κλιματιστικά τύπου κασετών ή καναλιών. Σε συμβατικά συστήματα split, όλα τα ηλεκτρονικά τοποθετούνται μόνο στην εσωτερική μονάδα.
 • Ανεμιστήρας - δημιουργεί μια ροή αέρα που φυσάει τον συμπυκνωτή. Στα μοντέλα slabochnoschnyh έχει μόνο μία ταχύτητα περιστροφής. Αυτό το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει σταθερά σε μια μικρή κλίμακα εξωτερικών θερμοκρασιών. Σε μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας και ισχύος, σχεδιασμένα για ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών, καθώς και σε όλα τα ημι-βιομηχανικά κλιματιστικά, ο ανεμιστήρας διαθέτει 2 έως 3 σταθερές ταχύτητες ή ομαλή ρύθμιση.
 • Ο συμπυκνωτής είναι ένα ψυγείο στο οποίο λαμβάνει χώρα ψυκτικό και συμπύκνωση. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του συμπυκνωτή, αντίστοιχα, θερμαίνεται.
 • Φρέον σύστημα φίλτρων - εγκατεστημένο μπροστά από τον συμπιεστή και το προστατεύει από τσιπ χαλκού και άλλα μικρά σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού. Φυσικά, εάν η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί με παραβίαση της τεχνολογίας και ένα μεγάλο μέρος των συντριμμιών εισέρχεται στο σύστημα, το φίλτρο δεν θα βοηθήσει.
 • Συνδέσεις σωληνώσεων - συνδέουν χάλκινους σωλήνες που συνδέουν τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.
 • Προστατευτικό κάλυμμα ταχείας αποδέσμευσης - καλύπτει τις συνδέσεις τσοκ και τον συνδετήρα ακροδεκτών που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των ηλεκτρικών καλωδίων. Σε ορισμένα μοντέλα, το προστατευτικό κάλυμμα κλείνει μόνο το σύνδεσμο του ακροδέκτη και οι συνδέσεις συνδέσεων παραμένουν έξω.

Αρχή λειτουργίας

Η εργασία οποιουδήποτε κλιματιστικού βασίζεται στην ιδιότητα των υγρών να απορροφούν θερμότητα κατά την εξάτμιση και να το διαχωρίζουν κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Σκεφτείτε πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία στο σύστημα split:

Τα κύρια συστατικά του κάθε κλιματιστικού είναι:

 • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης.
 • Πυκνωτής - καλοριφέρ που βρίσκονται στην εξωτερική μονάδα. Το όνομα αντικατοπτρίζει τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού - τη μετάβαση του φρέον από την αέρια φάση στο υγρό (συμπύκνωση).
 • Εξατμιστής - ψυγείο που βρίσκεται στην εσωτερική μονάδα. Στον εξατμιστή, το φρέον περνά από την υγρή φάση στο αέριο (εξάτμιση).
 • Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης - μειώνει την πίεση του φρέον πριν από τον εξατμιστή.
 • Ανεμιστήρες - δημιουργήστε ένα ρεύμα αέρα που φυσά τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή. Χρησιμοποιούνται για πιο εντατική εναλλαγή θερμότητας με τον περιβάλλοντα αέρα.

Ο συμπιεστής, συμπυκνωτής, βαλβίδα εκτόνωσης και έναν εξατμιστήρα συνδέεται σε σωλήνες χαλκού και σχηματίζουν το κύκλωμα ψυκτικού μέσου, εντός του οποίου κυκλοφορεί ένα μίγμα φρέον και μια μικρή ποσότητα του ψυκτικού ελαίου. Κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, εμφανίζεται η ακόλουθη διαδικασία:

 • Ο συμπιεστής από τον εξατμιστή λαμβάνει αέριο φρέον υπό χαμηλή πίεση σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και θερμοκρασία 10 - 20 ° C.
 • Ο συμπιεστής συμπιέζει το φρέον σε πίεση 15-25 ατμοσφαιρών, ως αποτέλεσμα του οποίου το φρέον θερμαίνεται στους 70-90 ° C και εισέρχεται στον συμπυκνωτή.
 • Πυκνωτής φυσητό αέρα που έχει θερμοκρασία κάτω από τη θερμοκρασία του φρέον, ως αποτέλεσμα της φρέον ψύχει και αλλαγές από ένα αέριο σε υγρή φάση με την απελευθέρωση του επιπλέον θερμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας που διέρχεται από τον συμπυκνωτή θερμαίνεται. Στην έξοδο του συμπυκνωτή, το Freon είναι σε υγρή κατάσταση, υπό υψηλή πίεση, η θερμοκρασία φρέον είναι 10 - 20 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.
 • Φρέον από τον συμπυκνωτή εισέρχεται το ζεστό βαλβίδα θερμικής διαστολής (TEV), η οποία πραγματοποιείται σε κλιματιστικά οικιακής χρήσης με τη μορφή ενός τριχοειδούς (ένα μακρύ λεπτό σωλήνα χαλκού πληγή σε ένα έλικα). Ως αποτέλεσμα της διέρχεται μέσω του τριχοειδούς πίεσης του ψυκτικού μειώνεται Σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και φρέον ψύχει ψυκτικό τμήμα μπορεί στη συνέχεια να εξατμιστεί.
 • Μετά τη βαλβίδα εκτόνωσης, ένα μίγμα υγρού και αερίου Freon χαμηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας εισέρχεται στον εξατμιστή, ο οποίος διοχετεύεται με αέρα. Στον εξατμιστή ο Freon διέρχεται εντελώς σε αέρια κατάσταση, παίρνοντας θερμότητα από τον αέρα, ως αποτέλεσμα του οποίου ψύχεται ο αέρας μέσα στο δωμάτιο. Κατόπιν, το αέριο φρέον χαμηλής πίεσης εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή και επαναλαμβάνεται ολόκληρος ο κύκλος.

Αυτή η διαδικασία βασίζεται στη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού και δεν εξαρτάται από τον τύπο, το μοντέλο ή τον κατασκευαστή του. Οι «ζεστό» κλιματιστικά στο κύκλωμα ψυκτικού είναι επιπλέον εγκατασταθεί τετράοδη βαλβίδα (δεν φαίνεται στο διάγραμμα) η οποία επιτρέπει ψυκτικό να αλλάξει κατεύθυνση, αλλάζοντας τον εξατμιστή και τις θέσεις του συμπυκνωτή. Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού θερμαίνει τον αέρα και η εξωτερική μονάδα το ψύχει.

Σημειώστε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του κλιματιστικού μηχανήματος προκύπτει αν το Freon δεν έχει χρόνο να μεταφερθεί πλήρως στην αέρια κατάσταση στον εξατμιστή. Στη συνέχεια ένα υγρό εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή, το οποίο, σε αντίθεση με το αέριο, είναι ασυμπίεστο. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υδραυλική κρούση και ο συμπιεστής σπάει. Οι λόγοι για τους οποίους το freon μπορεί να μην έχει το χρόνο να εξατμιστεί, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί. Τα πιο κοινά - μολυσμένα φίλτρα (επιδεινούμενη έτσι εξατμιστή ψύξης αέρα και μεταφοράς θερμότητας), και το κλιματιστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (σε αυτήν την περίπτωση, η υπερψυχθέν φρέον εισέρχεται στον εξατμιστή).

Θα επιλύσουμε οποιοδήποτε έργο επισκευής και συντήρησης του κλιματικού εξοπλισμού στη Μόσχα και την περιοχή.

Έκπτωση όταν καλείτε από το Internet - 5%. Ονομάστε την κωδική λέξη: "υπηρεσία".

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό (split σύστημα)

Το κλιματιστικό είναι η συσκευή ρύθμισης και συντήρησης της βέλτιστης θερμοκρασίας σε οικιακούς χώρους, εργοτάξια, σε μεταφορές και σε άλλους χώρους ανθρώπων. Τα πιο δημοφιλή είναι τα αεροσυμπιεστές κλιματισμού: και οι δύο ψύχουν τον αέρα, οπότε θερμαίνεται.

Μονάδα κλιματισμού

Στην καρδιά της συσκευής υπάρχει η ικανότητα να απορροφάται θερμότητα κατά την εξάτμιση και να αφαιρείται κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Ας εξετάσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς γίνεται αυτή η διαδικασία στο διαιρεμένο σύστημα.

Σχηματικό διάγραμμα του κλιματιστικού

Τα κύρια συστατικά αυτής της μονάδας είναι:

 • Συμπιεστής.
 • Εξατμιστικό στοιχείο.
 • Θερμοστατική βαλβίδα.
 • Ανεμιστήρες.

Εξωτερική μονάδα

Η σύνθεση του κλιματιστικού περιλαμβάνει μια εσωτερική και εξωτερική μονάδα, η οποία βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αυτό προκαλείται από την θορυβώδη λειτουργία του ανεμιστήρα και του συμπιεστή και από την ανεξάρτητη αφαίρεση του θερμού αέρα στην ατμόσφαιρα.

Εξωτερική μονάδα

Παρά την ποικιλία κλιματιστικών, η εξωτερική μονάδα τους έχει πάντα τα ίδια στοιχεία:

 1. Συμπιεστής. Είναι σε θέση να συμπιέσει τον Freon και να μεταδώσει μια συγκεκριμένη κίνηση κατά μήκος του περιγράμματος.
 2. Συμπυκνωτής στην εξωτερική μονάδα. Γυρίζει το ψυκτικό σε υγρή κατάσταση.
 3. Εξατμιστής. Το ψυγείο βρίσκεται μέσα στη συσκευή - χρησιμεύει για τη μετατροπή του Freon από την υδαρή φάση στην αέρια θέση.
 4. Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης (TRV). Η κεφαλή του ψυκτικού μέσου χαμηλώνει μέσω της συσκευής.
 5. Ανεμιστήρες. Το έργο αυτών των συσκευών είναι να φυσήξει τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή για να δημιουργήσει μια πιο έντονη εναλλαγή θερμότητας με την ατμόσφαιρα.
 6. Φίλτρα. Αυτά τα μέρη του κλιματιστικού προστατεύουν το κύκλωμα από την είσοδο ξένων σωματιδίων (βρωμιά, σκόνη)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Στην περίπτωση λειτουργίας του κλιματιστικού στη λειτουργία έγχυσης θερμού αέρα, η εξωτερική μονάδα είναι εφοδιασμένη με τετραθέσια βαλβίδα, η οποία ελέγχεται από την εσωτερική μονάδα. Είναι υπεύθυνη για την αλλαγή των τρόπων παροχής ζεστού και κρύου αέρα.

Εσωτερική μονάδα

Για την παραγωγή ψυχρού αέρα εσωτερικού χώρου απαιτείται κλιματισμός εσωτερικού χώρου. Ο σχεδιασμός αυτής της μονάδας σας επιτρέπει να μεταφέρετε τον εισερχόμενο αέρα από το δρόμο και να το διανέμετε ομοιόμορφα στο δωμάτιο. Από την άποψη αυτή, τα κύρια στοιχεία της εσωτερικής συσκευής είναι:

Ψυγείο (τον εξατμιστή). Αυτό το όνομα του δόθηκε επειδή στο στάδιο της ψύξης, η εξάτμιση Freon συμβαίνει στους σωλήνες και η αρχή της λειτουργίας του περιγράμματος βασίζεται στο φαινόμενο αυτό. Το μέγεθος αυτής της συσκευής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χωρητικότητα της μονάδας: όσο μεγαλύτερο είναι το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι ο εξατμιστής.

Πρόκειται για μια σύμπλεξη σωλήνων με πλάκες που αυξάνουν το επίπεδο ανταλλαγής θερμότητας. Στα τριχοειδή αγγεία το ψυκτικό υγρό κινείται με μια συγκεκριμένη ταχύτητα και θερμοκρασία.

Ανεμιστήρας (πτερωτή, άξονας). Για να ψύξετε γρήγορα το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να ωθήσετε τη ροή του αέρα μέσω του ψυχρού ψυγείου. Αυτό βοηθάει τον πτερωτή.

Σε πολλά μοντέλα, ο εξατμιστήρας, όπως ήταν, περιγράφει τη διαμόρφωση του ανεμιστήρα, κάνοντας έτσι την εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας συμπαγή. Αυτό δημιουργεί μια αποτελεσματική κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Μοτέρ ανεμιστήρα. Ρυθμίζεται από ειδικό στήριγμα στο κιβώτιο της μονάδας και χρησιμεύει για την περιστροφή της πτερωτής.

Λουτρό αποστράγγισης. Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, σχηματίζεται συμπύκνωση στο ψυγείο. Και εδώ για τη συλλογή του υπάρχει αυτός ο δίσκος. Εκτός από την υγρασία, συλλέγει σκόνη, ακαθαρσίες και άλλα ξένα σωματίδια. Ως εκ τούτου, για την καλύτερη φροντίδα του, αυτή η συσκευή είναι αφαιρούμενη.

Κάθετες και οριζόντιες περσίδες. Αυτά τα στοιχεία κινούνται από μικρούς κινητήρες και συνδέονται κάτω από το δίσκο αποστράγγισης. Σε αυτή την περίπτωση, οι οριζόντιες κουρτίνες ρυθμίζουν τη ροή του αέρα προς τα επάνω και προς τα κάτω και κατακόρυφα - δεξιά-αριστερά.

Δέσμη εντολών. Αυτό το τσιπ είναι ένας πίνακας, στον οποίο όλα τα σημαντικά αρχικά στοιχεία κινητήρων και αισθητήρων είναι κατάλληλα για καλώδια.

Χοντρό φίλτρο. Μοιάζει με ένα πλέγμα από πλαστικό, στο οποίο προσκολλώνται μικρά σωματίδια σκόνης, βρωμιάς, μαλλιού. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε ένα τέτοιο φίλτρο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του κινητήρα.

Λειτουργία κλιματισμού

Όλα τα εξαρτήματα της μονάδας συνδέονται μεταξύ τους με χάλκινους σωλήνες και σχηματίζουν έτσι ένα κύκλωμα ψυκτικού μέσου. Στο εσωτερικό του κυκλοφορεί το φρέον με ένα μικρό κλάσμα του πετρελαίου συμπίεσης.


Η συσκευή κλιματισμού σας επιτρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη διαδικασία:

 1. Ο συμπιεστής από το ψυγείο δέχεται ψυκτικό μέσο υπό χαμηλή πίεση σε ατμόσφαιρα 2-4 και θερμοκρασία περίπου + 15 μοίρες.
 2. Εργαζόμενος, ο συμπιεστής συμπιέζει freon σε 16 - 22 σημεία, σε αυτό το σημείο θερμαίνει μέχρι +75 - 85 βαθμούς και μπαίνει στον συμπυκνωτή.
 3. Ο εξατμιστής ψύχεται από ένα ρεύμα αέρα που έχει θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του Freon, όπου το ψυκτικό κρυώνει και μετατρέπεται από το αέριο σε υδαρή κατάσταση.
 4. Από τον συμπυκνωτή φρέον εισέρχεται στη θερμορυθμιστική βαλβίδα (στις οικιακές συσκευές μοιάζει με σπειροειδή σωλήνα).
 5. Όταν περνάει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία, η πίεση του αερίου πέφτει στα 3-5 ατμόσφαιρα και ψύχεται, ενώ ένα μέρος του εξατμίζεται.
 6. Μετά το TRV, το υγρό freon εισέρχεται στο ψυγείο, το οποίο διοχετεύεται από τη ροή του αέρα. Σε αυτό, το ψυκτικό μετατρέπεται πλήρως σε αέριο, παίρνει θερμότητα και επομένως η θερμοκρασία στο δωμάτιο μειώνεται.

Κατόπιν το φρέον χαμηλής πίεσης μετακινείται στον συμπιεστή και όλη η εργασία του συμπιεστή, και επομένως του οικιακού κλιματιστικού, επαναλαμβάνεται και πάλι.

Είδη κλιματιστικών

Οι κατασκευαστές παράγουν όλα τα είδη κλιματιστικών, επενδύοντας σημαντικά ποσά στην επιχείρησή τους. Ως αποτέλεσμα, ο σύγχρονος καταναλωτής μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε μοντέλο από οποιεσδήποτε παραμέτρους.

Κλιματιστικά, split συστήματα

Συσκευές όπως split είναι τέλεια για μικρά δωμάτια.

ΓΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Κατά την εγκατάσταση, οι μονάδες χωρίζονται σε κλιματιστικά δαπέδου, παράθυρου, τοίχου και οροφής.

Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων συσκευών: τα συστήματα διαχωρισμού και τα συστήματα πολλαπλής διανομής. Οι μονάδες τοίχου τύπου split-system είναι δύο μονάδες: ένας μικρός εσωτερικός κόμβος και μια μεγάλη εξωτερική μονάδα.

Η εξωτερική συσκευή περιέχει τις πιο θορυβώδεις συσκευές σε λειτουργία. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού διαμορφώνεται συνδυάζοντας πολλές εσωτερικές μονάδες σε μία ενιαία εξωτερική μονάδα. Αυτό σας επιτρέπει να κρατήσετε με τον καλύτερο τρόπο το σχέδιο του σπιτιού.

Κλιματιστικά, τύπου οροφής

Σε δωμάτια με μεγάλη έκταση, κατά κανόνα, επιλέξτε μονάδες για εγκατάσταση στην οροφή. Η αξιοπρέπειά τους είναι ότι ο ψυχρός αέρας κατανέμεται ομοιόμορφα οριζόντια σε όλη την αίθουσα, χωρίς άμεση δράση στους ανθρώπους.

Το μαζικό κλιματιστικό που είναι τοποθετημένο στην οροφή είναι σχεδόν αόρατο και είναι απαραίτητο όταν χρειάζεστε μια τεράστια ροή αέρα για τα πιο απομακρυσμένα μέρη του δωματίου, ενώ το μήκος του τζετ σε ορισμένα μοντέλα φτάνει τα 55 μέτρα.

Υπάρχουν επίσης κλιματιστικά οροφής καναλιών και κασετών. Σε αυτή την περίπτωση, οι πρώτες συσκευές κρυμμένα τελείως πίσω από την οροφή τεντώματος ή στο κανάλι, ενώ ο δεύτερος τύπος - οι κασέτες έχουν την εμφάνιση πλακών οροφής 600 × 600 mm.

Σύστημα διαχωρισμού

Παρόλο που το σύστημα αποσύνδεσης αποτελείται από εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες, σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, δεν διαφέρει από τη λειτουργία ενός κλιματιστικού οικιακού οροφής οποιουδήποτε άλλου τύπου.

Στην περίπτωση της εξωτερικής μονάδας υπάρχει εναλλάκτης θερμότητας, ανεμιστήρας και συμπιεστής. Πρόσθετα στοιχεία του συστήματος διαχωρισμού είναι το ξηραντικό, η βαλβίδα εκτόνωσης και οι σωλήνες σύνδεσης.

Και επίσης για τη σύνδεση της μονάδας στο δίκτυο, βρίσκονται οι απαραίτητες συσκευές εκκίνησης και παρακολούθησης.

Βιομηχανικά κλιματιστικά

Τέτοιες συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν περιοχές μεγαλύτερες από 350 μέτρα και ως εκ τούτου έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών, που διαφέρουν από τον εγχώριο κλιματισμό. Η συσκευή ακριβείας μπορεί να είναι διαφορετική.

Συχνά εγκαθίστανται σε σπίτια όπου απαιτείται ιδιαίτερο μικροκλίμα για κάθε δωμάτιο - εμπορικά κέντρα, τράπεζες, ξενοδοχεία. Τα κλιματιστικά βιομηχανικά χωρίζονται στα ακόλουθα συστήματα:

Συσκευές πολλαπλών χρήσεων. Αυτές οι μονάδες κλιματισμού VRF και VRV περιλαμβάνουν έως και 64 εσωτερικές μονάδες και έως τρεις εξωτερικές μονάδες. Συνολικά, βρίσκονται σε επικοινωνίες μήκους έως 300 μέτρων.

Για οποιαδήποτε εσωτερική μονάδα επιτρέπεται να ρυθμίσει ξεχωριστή θερμοκρασία και να παρέχει το δικό της μικροκλίμα σε κάθε δωμάτιο. Η ακρίβεια της ρυθμισμένης θερμοκρασίας είναι μόνο 0,05 μοίρες.

"Πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα". Οι συσκευές με αυτό το σύστημα διακρίνονται από το γεγονός ότι μέσα στο κύκλωμα δεν χρησιμοποιείται φρέον, αλλά νερό ή αντιψυκτικό. Η κεντρική μονάδα ψύξης ονομάζεται "ψύκτης" και τα στοιχεία ανταλλαγής θερμότητας ονομάζονται "πηνία ανεμιστήρων".

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας συναρμολόγησης είναι ότι η απόσταση μεταξύ αυτών των στοιχείων μπορεί να είναι οποιαδήποτε, καθώς το νερό ρέει μέσω συμβατικών σωλήνων.

Κεντρικά κλιματιστικά κλιματιστικά. Αυτές οι συσκευές είναι διαφορετικές στη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή εναλλάκτες θερμότητας, ανεμιστήρες, καθαριστικά και υγραντήρες.

Κεντρική ονομάζεται επειδή η μάζα αέρα επεξεργάζεται στο εσωτερικό μπλοκ και στη συνέχεια μέσω των σωλήνων που μετακινείται μέσω των δωματίων. Η εγκατάσταση κλιματιστικών αυτού του είδους και η πραγματοποίηση επικοινωνιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί εξωτερική πηγή ψυχρού.

Εάν είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μονοκόμματα οροφής, τα οποία είναι ευκολότερα εγκατεστημένα.

Βλάβες σε κλιματιστικά

Ο σημερινός κλιματικός εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος με μια προειδοποιητική λειτουργία σχετικά με πιθανές βλάβες. Απαιτείται μόνο η αποκρυπτογράφηση των διαγνωστικών πληροφοριών.

Η μονάδα δεν ενεργοποιείται

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αποτυχία του κλιματιστικού και βεβαίως κάθε χρήστης μαζί του συναντήθηκε. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται συνήθως στο ηλεκτρικό μέρος:

 • Η συσκευή δεν είναι συνδεδεμένη.
 • Ελαττωματικό τσιπ εντολών.
 • Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής μονάδας και της εσωτερικής μονάδας.
 • Ο πίνακας ελέγχου δεν λειτουργεί.
 • Ο αυτόματος διακόπτης έχει σκιστεί.
 • Εσφαλμένη μετάβαση κατά τη σηματοδότηση.

Τέλος, η συσκευή μπορεί να αποτύχει λόγω της φθοράς των εξαρτημάτων.

Σύστημα διαχωρισμού μετά από σύντομη εργασία

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης του συμπιεστή, καθώς και λόγω της αστοχίας του προστατευτικού ρελέ. Η εγκατάσταση θερμαίνεται λόγω μόλυνσης του ψυγείου στην εξωτερική μονάδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας προληπτικός καθαρισμός της σχάρας. Επίσης, μετά το ανεφοδιασμό, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία στα κυκλώματα του ψυγείου και του συμπυκνωτή.

Διαρροή συμπυκνωμάτων από την εσωτερική μονάδα

Το καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες κλιματιστικών μπορούν να παρατηρήσουν την υπερχείλιση των δεξαμενών συμπυκνωμάτων. Ο λόγος μπορεί να είναι η κατάψυξη του εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι μονωμένος. Αν υπάρχει διαρροή στους αρμούς, τότε πρέπει να περιστρέψετε τα παξιμάδια. Αν ο σωλήνας αποστράγγισης είναι βουλωμένος, πρέπει επίσης να καθαριστεί.

Το κλιματιστικό δεν λειτουργεί με πλήρη ισχύ

Αυτή η δυσλειτουργία παρουσιάζεται κυρίως το καλοκαίρι. Η συσκευή καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας κατά τη λειτουργία, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέχει το απαραίτητο καθεστώς θερμοκρασίας. Ο λόγος εδώ καλύπτεται συχνότερα σε μολυσμένα φίλτρα αέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Λεπτές συσκευές καθαρισμού, οζονιστήρες, λαμπτήρες υπεριώδους φωτός, αν και βελτιώνουν τον αέρα, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν σημαντικά το κόστος της μονάδας.

Μυρίζει

Εάν αρχίσει να εμφανίζεται μια δυσάρεστη οσμή από τη συσκευή, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Σε περίπτωση καύσου, πρέπει να ελέγξετε την καλωδίωση και συνιστάται να το κάνετε στα κέντρα εξυπηρέτησης.

Όταν η δυσωδία εκλύει υγρασία ή μούχλα, σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί μια αποικία βακτηρίων μέσα στη μονάδα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό με τη βοήθεια ενός αντιμυκητιακού φαρμάκου.

Τα οφέλη και οι βλάβες του κλιματισμού

Πλεονεκτήματα της συσκευής

Το κύριο πλεονέκτημα του κλιματισμού είναι ότι δημιουργούν στο δωμάτιο ένα κατάλληλο για ένα άτομο μικροκλίμα. Αυτό αυξάνει, με τη σειρά του, την παραγωγικότητα της εργασίας, βελτιώνει τη διάθεση και την ευημερία.

Ως εκ τούτου, το κύριο πλεονέκτημα αυτού του κλιματιστικού είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για εργασία ή αναψυχή. Το κύριο καθήκον αυτών των μονάδων είναι η μείωση της θερμοκρασίας σε ένα ζεστό χρόνο και η θέρμανση του αέρα κατά την ψυχρή περίοδο.

Επιπλέον, η εγκατάσταση κλιματιστικών σε κέντρα εξυπηρέτησης ή σε αίθουσες διαδικτύου σας επιτρέπει να αποφύγετε πρόωρες βλάβες στον εξοπλισμό υπολογιστών λόγω υπερθέρμανσης.

Επίσης, ορισμένα μοντέλα τέτοιων μονάδων είναι ικανά να εκτελούν διάφορες χρήσιμες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση του αέρα από δυσάρεστες οσμές. Για παράδειγμα, συχνά κλιματιστικά παραθύρων τοποθετούνται στην κουζίνα και στην τουαλέτα.
 2. Υγρασία ή αφύγρανση του αέρα στο δωμάτιο.

Μειονεκτήματα των συσκευών

Ωστόσο, αν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στην ανθρώπινη υγεία:

 • Υπάρχει μια πιθανότητα πολλαπλασιασμού των επιβλαβών βακτηρίων σε αυτές τις συσκευές.
 • Ο κλιματικός εξοπλισμός ευνοεί την εξάπλωση των ιών.
 • Τα κλιματιστικά, που διέρχονται από τον αέρα, σκοτώνουν χρήσιμα στοιχεία σε αυτό.
 • Οι συμπιεστές δημιουργούν θόρυβο κατά τη λειτουργία.

Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό αναφέρεται σε μύθους, και τέτοιες δηλώσεις δεν είναι αλήθεια. Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα φαινόμενα, μην χρειάζεται να βρίσκεστε κάτω από ένα κρύο ρεύμα ροής αέρα.

Ο συστηματικός καθαρισμός της μονάδας και η προληπτική συντήρησή της θα βοηθήσουν στην αποφυγή λανθασμένης λειτουργίας της συσκευής. Και αν συμμορφώνεστε με αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες, το κλιματιστικό θα δημιουργήσει ένα ευχάριστο μικροκλίμα στο δωμάτιο, τόσο απαραίτητο για ένα άτομο για μια ευχάριστη διαμονή και γόνιμη δουλειά.

Η συσκευή του κλιματιστικού.

Μονάδα κλιματισμού εξαρτάται από το είδος της. Από ό, τι συνθέτει το κοντίσιονερ, θα εξετάσουμε σε ένα παράδειγμα ενός συστήματος τοίχου (τοίχου).

Για να υπολογίσετε την ισχύ του κλιματιστικού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ισχύ της αριθμομηχανής του κλιματιστικού.

Η εξωτερική μονάδα του διαχωρισμένου συστήματος είναι μεταλλικό περίβλημα.

Στην εξωτερική μονάδα παρουσιάζονται τα εξής στοιχεία:

- Συμπιεστής - η καρδιά του κλιματιστικού, με την οποία πραγματοποιείται η συμπίεση του Freon και εξασφαλίζεται η κυκλοφορία του στο κύκλωμα ψύξης. Οι συμπιεστές χωρίζονται σε δύο τύπους - έμβολο και σπείρα. Οι παλινδρομικοί συμπιεστές είναι μια επιλογή προϋπολογισμού και είναι λιγότερο αξιόπιστοι.

- Βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων - χρησιμεύει για τη μεταγωγή των τρόπων ψύξης-θέρμανσης. Στη λειτουργία θέρμανσης, η βαλβίδα αλλάζει την κατεύθυνση του φρέον, έτσι ώστε τα μπλοκ να αλλάζουν θέσεις - το εσωτερικό λειτουργεί για θέρμανση, το εξωτερικό - στη λειτουργία ψύξης.

- Ηλεκτρονική κάρτα, έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει τη λειτουργία ολόκληρου του κλιματιστικού. Το στοιχείο αυτό παρέχεται μόνο σε μοντέλα μετατροπέων στην εξωτερική μονάδα.

- Ανεμιστήρας, το οποίο εκτελεί τη λειτουργία της εκκένωσης αέρα, φυσώντας τον συμπυκνωτή. Στις εκδόσεις προϋπολογισμού των διαχωρισμένων συστημάτων, ο ανεμιστήρας διαθέτει μία ταχύτητα. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά μέσα στα όρια μιας μικρής διαφοράς στο καθεστώς θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα. Σε ορισμένα μοντέλα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας, ο ανεμιστήρας έχει πολλές ταχύτητες ή μια ομαλή ρύθμιση.

- Πυκνωτής, Είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας μέσα στον οποίο ψύχεται το φρέον και λαμβάνει χώρα συμπύκνωση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αέρας θερμαίνεται, ο οποίος κυκλοφορεί μέσω του συμπυκνωτή.

- Φίλτρο του βρόχου φρέον - βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του συμπιεστή και χρησιμεύει για την προστασία του από διάφορα σωματίδια που μπορούν να μπουν στο εσωτερικό κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού.

- Σύνδεσμοι σωληνώσεων, με τη βοήθεια των οποίων συνδέονται χάλκινες σωλήνες, οι οποίες χρησιμεύουν για τη σύνδεση δύο μπλοκ - εξωτερικών και εσωτερικών.

- Προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο καλύπτει τις θέσεις σύνδεσης των καλωδίων και των αρθρώσεων του τσοκ.

Εσωτερική μονάδα για κλιματισμό.

Εκτός από την εξωτερική μονάδα, η μονάδα κλιματισμού περιλαμβάνει επίσης μια εσωτερική μονάδα.

Σε αυτό υπάρχουν μονάδες και λεπτομέρειες:

- Μπροστινό πλαίσιο, το οποίο αντιπροσωπεύεται με τη μορφή πλαστικής σχάρας μέσω της οποίας κυκλοφορεί αέρας μέσα στη μονάδα. Το μοντέρνο μπροστινό πάνελ είναι εύκολο να ανοίξει, το οποίο είναι βολικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού των εξαρτημάτων του κλιματιστικού.

- Φίλτρα για τον καθαρισμό του χονδρό αέρα (μηχανικά φίλτρα), τα οποία είναι ένα πλαστικό ή μεταλλικό πλέγμα, το οποίο χρησιμεύει για την καθυστέρηση μεγάλων στοιχείων σκόνης και άλλων σωματιδίων. Τα μηχανικά φίλτρα είναι εύκολο να καθαριστούν στο σπίτι, είναι προτιμότερο να κάνετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές το μήνα.

- Λεπτό φίλτρο καθαρίζει τον αέρα από μικρά σωματίδια σκόνης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεπτών φίλτρων, οι κύριοι αυτοί: ο άνθρακας - καταστρέφει διαφορετικές οσμές και ηλεκτροστατική - συγκρατεί σωματίδια σκόνης. Όχι όλες οι μονάδες μπορούν να καυχηθούν να έχουν τέτοια φίλτρα, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη λειτουργία των κλιματιστικών?

- Εξατμιστής - εναλλάκτης θερμότητας, εμφανίζεται η διαδικασία θέρμανσης του φρέον και η εξάτμισή του. Είναι σχεδιασμένο για να ψύχει (ή να θερμαίνει) τον αέρα στο δωμάτιο.

- Οριζόντια περσίδες, τα οποία έχουν τη λειτουργία ρύθμισης της κατεύθυνσης και της ροής του αέρα στο οριζόντιο επίπεδο. Η θέση των περσίδων ελέγχεται από τον πίνακα ελέγχου. Με τον ίδιο τρόπο, ο τρόπος δημιουργίας δονητικών κινήσεων των περσίδων.

- Κάθετες περσίδες - σχεδιασμένο να ρυθμίζει τον αέρα στην κατακόρυφη κατεύθυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τυφλοί αυτοί ρυθμίζονται με το χέρι, εκτός από ορισμένους τύπους συστημάτων ολίσθησης.

- Πίνακας που αποτελείται από ενδεικτικές λυχνίες LED. Εμφανίζει τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής και, εάν αποτύχει, το σηματοδοτεί αυτό.

- Εσωτερικός ανεμιστήρας, με τη βοήθεια των οποίων εκτελείται η ροή του αέρα μέσω του εξατμιστή και στη συνέχεια τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο. Έχει αρκετές λειτουργίες περιστροφής.

- Συρτάρι συμπυκνωμάτων, που βρίσκεται κάτω από το ψυγείο και εκτελεί τη λειτουργία συλλογής νερού (συμπύκνωμα). Με τη βοήθεια ενός σωλήνα, το νερό τραβιέται έξω.

- Πίνακας ελέγχου, με τον οποίο ελέγχεται η λειτουργία ολόκληρου του κλιματιστικού. Οι τρόποι λειτουργίας και οι παράμετροι λειτουργίας τίθενται μέσω ενός πίνακα τηλεχειρισμού, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα κιτ με ένα split σύστημα.

- Σύνδεσμοι σωληνώσεων βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίσω μέρους της εσωτερικής μονάδας. Συνδέουν χάλκινους σωλήνες, οι οποίοι συνδέουν τα δύο εξωτερικά και εσωτερικά τεμάχια.

Όπως μπορείτε να δείτε, η μονάδα κλιματισμού διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων και εξαρτημάτων, από τα οποία εξαρτάται άμεσα η αρχή λειτουργίας ενός συγκεκριμένου μοντέλου.

Σχεδιασμός κλιματιστικού

Τα οικιακά κλιματιστικά μπορούν να διακριθούν με ορισμένες λειτουργίες, πρόσθετες επιλογές, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Παρ 'όλα αυτά, η διαμόρφωση των εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων είναι σχεδόν η ίδια για όλους.

Ο σχεδιασμός των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων του κλιματιστικού

Εξετάστε τα συστατικά στοιχεία των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων του κλιματιστικού.

Η εξωτερική μονάδα αποτελείται από:

 • 1. Συμπιεστής - εκτελεί συμπίεση του φρέον και υποστηρίζει την κίνηση ψυκτικού στο κύκλωμα ψυκτικού μέσου.
 • 2. Βαλβίδα τεσσάρων κατευθύνσεων - επιτρέπει στο κλιματιστικό να λειτουργεί για θέρμανση. Αλλάζει την κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού μέσου.
 • 3. Εναλλάκτης θερμότητας-συμπυκνωτής. Εδώ συμβαίνει η συμπύκνωση του φρέον, ο ζεστός αέρας πηγαίνει στο δρόμο.
 • 4. Ηχομόνωση.
 • 5. Ανεμιστήρας - εκτελεί το φούσκωμα του συμπυκνωτή, μέσα από τις περσίδες του περιβλήματος και τη μάσκα εξόδου.
 • 6. Εξώφυλλα του περιβλήματος.
 • 7. Πλέγμα εξόδου.
 • 8. Βαλβίδα διπλής κατεύθυνσης και βαλβίδα 9-τριών οδών - συνδέστε τους σωλήνες του κυκλώματος ψύξης που συνδέουν τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.
 • 10. Δοχείο παλετών και 11 - αποχέτευση - αποστράγγιση γίνεται μέσω αυτών.

Η εξωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη σε ειδικές βραχίονες που συνδέονται με τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου.

Το εσωτερικό μπλοκ περιλαμβάνει:

 • 12. Εναλλάκτης θερμότητας-εξατμιστή. Εδώ ο φρέον εξατμίζεται, απορροφώντας τη θερμότητα.
 • 13. Ανεμιστήρας με εφαπτόμενο τύπο - εκτοξεύει τον εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας.
 • 14. Φίλτρο πλέγματος και φίλτρο εισόδου 15 - μέσω αυτών ο αέρας μεταφέρεται από το δωμάτιο.
 • 16. Οδηγίες περσίδες και 17-φύλλο - μέσω αυτών ο επεξεργασμένος αέρας τροφοδοτείται στο δωμάτιο.
 • 18. Μπροστινός πίνακας.
 • 19. LED που σηματοδοτεί τον τρόπο λειτουργίας και τη δυσλειτουργία του κλιματιστικού.
 • 20. Αισθητήρες θερμοκρασίας - Μετρήστε τη θερμοκρασία του αέρα στην είσοδο του κλιματιστικού και τη θερμοκρασία του εξατμιστή-εναλλάκτη θερμότητας.
 • 21. Πίνακας ελέγχου - ελέγχει τη λειτουργία ολόκληρου του κλιματιστικού.
 • 22. Πλάκα τοποθέτησης - συναρμολογημένη σε τοίχο σε ένα δωμάτιο, μια εσωτερική μπλοκ είναι κρεμασμένη σε αυτό.

Εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού: τύποι, σχεδιασμός, χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Κλιματιστικό - μια συσκευή που παρέχει μια άνετη θερμοκρασία αέρα στον χώρο και είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του. Ο πιο δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένος τύπος είναι ένα διαχωρισμένο σύστημα, που σχηματίζεται από μια εξωτερική μονάδα τοποθετημένη στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, και εσωτερική. Η σύνδεση μεταξύ των φραγμών πραγματοποιείται από χάλκινους σωλήνες για την κυκλοφορία ψυκτικού μέσου. Το βασικό πλεονέκτημα των διαχωρισμένων συστημάτων είναι η δυνατότητα όχι μόνο της ψύξης, αλλά και της θέρμανσης του αέρα. Εγκατεστημένο σε εσωτερικούς χώρους, η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, που ονομάζεται επίσης και εξαερισμός, εκτελεί άμεση ψύξη ή θέρμανση αέρα δωματίου.

Τύποι εσωτερικών μονάδων σύγχρονων κλιματιστικών

Με την ονομασία τους, τα διαχωρισμένα συστήματα και οι εσωτερικές μονάδες τους χωρίζονται σε:

Η κύρια διαφορά αφορά την χωρητικότητα και, συνεπώς, την περιοχή του δωματίου, εντός του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικός έλεγχος του κλίματος. Η αναλογική ισχύς αυξάνεται σε συσκευές μεγέθους, βάρους.

Συνήθως η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού ταιριάζει τύπου του διαχωρισμένου συστήματος με τη μέθοδο εγκατάστασης και είναι μια ενότητα:

 • τοίχος - αυτά περιλαμβάνουν τα περισσότερα οικιακά μοντέλα.
 • Κασέτα - η βέλτιστη λύση για τοποθέτηση σε ψευδοροφή.
 • κανάλι - ενσωματωμένο στους αγωγούς εξαερισμού, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της οροφής ·
 • το δάπεδο-οροφή - επιτρέπουν την εγκατάσταση τοίχου και οροφής?
 • Στήλη - ιδιαίτερα ισχυρό εξοπλισμό, τοποθετημένο σε συμπαγή, ακόμη και πατώματα.

Πώς και πού να τοποθετήσετε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού

Οι μονάδες τύπου καναλιού πρέπει να τοποθετούνται μέσα στους αγωγούς εξαερισμού κατά την κατασκευή ή την επισκευή. Όλοι οι άλλοι τύποι μονάδων δωματίου δεν έχουν ρυθμισμένο χρόνο και μπορούν να εγκατασταθούν ανά πάσα στιγμή.

Τα μοντέλα τοίχου και χαμηλής κατανάλωσης συνήθως αναφέρονται στην κατηγορία των νοικοκυριών. Εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού στοίβα πραγματοποιείται σε ειδικές πλάκες στήριξης και περιλαμβάνει:

 • σημειώνοντας τις οπές στον τοίχο πάνω στην πλάκα στήριξης.
 • την προετοιμασία των οπών του πείρου.
 • εγκατάσταση πείρων ·
 • πλάκα τοποθέτησης, το οποίο βιδώνεται στους πείρους στον τοίχο.
 • στερεώνοντας την πλάκα απευθείας στο κλιματιστικό.

Μονάδες τύπου οροφής ή κασέτας ανασταλεί με ψευδή οροφή ως εξής:

 1. στην οροφή κάνουν σημάνσεις των τρυπών για τα καρφιά?
 2. στις οπές τοποθετούνται ειδικές σφιγκτήρες στερέωσης.
 3. Βίδες στην στερέωση.
 4. Οι εσωτερικοί μπλοκ αναρτώνται πάνω στους σφιγκτήρες που συγκρατούνται από τα καρφιά.

Κατά την τοποθέτηση της μονάδας δωματίου, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα δεν κατευθύνεται στους χώρους όπου οι άνθρωποι είναι μόνιμα τοποθετημένοι - εργαζόμενοι ή για αναψυχή. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική μονάδα δεν υπερθερμαίνεται εξαιτίας των πηγών θερμότητας ή των ηλιακών ακτίνων.

Τεχνικά θέματα. Η απόσταση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε μέτρα. Κατά την εγκατάσταση της μονάδας δαπέδου-οροφής στον τοίχο συνιστάται απόσταση από το πάτωμα στην περιοχή 0,15... 0,2 μέτρα.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων μπορούν να αναγνωριστούν κλιματιστικά με δύο εσωτερικές μονάδες, οι οποίες με μία εξωτερική μονάδα μπορούν να εξυπηρετήσουν δύο δωμάτια. Ταυτόχρονα, οι συνδέσεις για τη σύνδεση με το εξωτερικό στοιχείο επεκτείνονται, αλλά ο χώρος στον εξωτερικό τοίχο εξοικονομείται σημαντικά και η συντήρηση απλοποιείται κάπως σε σύγκριση με δύο συνηθισμένα διαχωριστικά συστήματα.

Ο σχεδιασμός της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού και των χαρακτηριστικών του

Εξετάστε λεπτομερώς τη συσκευή της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, η οποία αναφέρεται σε σύνθετες τεχνικές συσκευές. Η σύνθεση της μονάδας δωματίου περιλαμβάνει:

 • το περίβλημα στο οποίο είναι τοποθετημένοι όλοι οι κόμβοι.
 • μπροστινή πλαστική αφαιρούμενη μάσκα για πρόσβαση σε αέρα.
 • εξατμιστή, το οποίο είναι το ψυγείο στο οποίο εξάτμιση του Freon κατά τη διάρκεια της θέρμανσής του και μέσω του οποίου λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή θερμότητας.
 • πλαστικό πλέγμα του χονδροειδούς φίλτρου, το οποίο κόβει μεγάλες προσμίξεις αέρα και πρέπει να καθαριστεί τουλάχιστον μία φορά σε δύο εβδομάδες.
 • μια οθόνη με LED που δείχνει τη λειτουργία της συσκευής, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της μονάδας.
 • Οριζόντιες περσίδες με ηλεκτρική κίνηση, οι οποίες καθορίζουν την κατεύθυνση της ροής του αέρα στην κατακόρυφη διεύθυνση.
 • ανεμιστήρα με βήμα-βήμα ή συνεχώς μεταβλητό έλεγχο ταχύτητας.
 • φίλτρο, εκτελώντας λεπτό καθάρισμα της ροής του αέρα.
 • Κάθετες περσίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα στην οριζόντια κατεύθυνση.
 • ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου.
 • μια ομάδα εξαρτημάτων σωληνώσεων που συνδέουν χάλκινους σωλήνες που συνδέουν τις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες.
 • ένα δίσκο συλλογής συμπυκνωμάτων που σχηματίζεται στην ψυχρή επιφάνεια του εξατμιστήρα.
 • τηλεχειριστήριο στα περισσότερα μοντέρνα μοντέλα.

Για πολλά μοντέλα, ο σχεδιασμός της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού περιλαμβάνει πρόσθετα χαρακτηριστικά, κυρίως όσον αφορά τα ηλεκτρονικά με διαφορετικές λειτουργίες.

 • διαχείριση από το smartphone.
 • αυτοδιάγνωση;
 • παρουσία αυτόματων λειτουργιών.
 • οθόνη πληροφοριών υγρών κρυστάλλων.

Για τον εξοπλισμό τύπου κασέτας κλιματιστικού εσωτερική μονάδα, της οποίας οι διαστάσεις είναι τυπικά είτε 0,6h0,6 0,8h0,8 m, οι πλακίδια απαιτείται διάστημα τουλάχιστον 0,3 m. Υπάρχουν επίσης μοντέλα μειωμένων διαστάσεων 0,5h0,5 m.

Τα πιο κοινά μοντέλα τοίχων παράγονται συνήθως με τυπικά, μειωμένα και μεγάλα μεγέθη. Ταυτόχρονα, οι διαστάσεις σχετίζονται με το επίπεδο ισχύος και τον μέγιστο δείκτη περιοχής στην οποία πραγματοποιείται ο έλεγχος του κλίματος.

Για οικιακές μονάδες εσωτερικού τοίχου, το τυπικό εύρος παραμέτρων σχεδιασμού είναι εντός:

 • πλάτος 0,7... 1,2 m;
 • ύψος 0,24... 0,32 m;
 • βάθος 0,18... 0,3 μ.

Η σειρά κλιματιστικών Gree με μια μικρή εσωτερική μονάδα με βάθος 0,18 μ. Έχουν εκτεταμένες δυνατότητες εγκατάστασης σε μικρούς χώρους. Υπάρχουν συμπαγή μοντέλα από άλλους κατασκευαστές.

Μονάδα κλιματισμού και αρχή λειτουργίας

Τι περιλαμβάνει το τυπικό σύστημα διαίρεσης; Κατά κανόνα, μέσα του υπάρχει ένας κλειστός βρόχος, κατά μήκος του οποίου κινείται το ψυκτικό υγρό. Που ρέει μέσα στο κύκλωμα, το ψυκτικό υγρό απορροφά τη θερμότητα σε ένα μέρος για να το χωρίσει στο άλλο. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ειδικούς σωλήνες - εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι κατασκευάζονται από χαλκό και περιέχουν εγκάρσια χωρίσματα από αλουμίνιο. Για την ταχύτερη ροή των διεργασιών, εισάγεται αέρας στους εναλλάκτες θερμότητας, με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων.

Με βάση το όνομα των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον εναλλάκτη θερμότητας, ένας από αυτούς συνήθως ονομάζεται συμπυκνωτής και ο άλλος ονομάζεται εξατμιστήρας. Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί ως θερμαντήρας ως συμπυκνωτής, το κλιματιστικό λειτουργεί εσωτερικού εξατμιστή (μέρος του κλιματιστικού, που βρίσκεται στο δωμάτιο), και όταν εργάζεστε "στο κρύο" - τα πάντα συμβαίνουν αντίστροφα. Αυτό είναι αρχή του κλιματιστικού, αλλά ποιο είναι το σημείο;

Το ίδιο το κρύο δεν είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν, αλλά μόνο ένα παράγωγο της μεταφοράς θερμότητας με τη βοήθεια ψυκτικού μέσου. Αυτή η διαδικασία στη βιβλιογραφία ονομάζεται "αντλία θερμότητας". Χάρη σε αυτόν η απόδοση του κλιματιστικού επιτυγχάνεται τρεις φορές υψηλότερα, από την κατανάλωση ενέργειας. Με την πρώτη ματιά αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση: Απόδοση 300% - είναι δυνατόν; Τι είναι ψυκτικό και πώς μπορεί να μεταφερθεί από ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 20 μοίρες, έξω, όπου η θερμοκρασία είναι διπλάσια;

Αποδεικνύεται ότι όλα είναι πολύ απλούστερα από αυτά που μπορεί κανείς να φανταστεί. Η μεταφορά της θερμοκρασίας εξαρτάται άμεσα από την πίεση και δεν συμβαίνει γραμμικά, αλλά μονοτονικά. Έτσι, κατά τη μεταφορά, η τιμή πίεσης γίνεται υψηλότερη από τη θερμοκρασία μετάβασης φάσης. Ένα ζέον ψυκτικό αλλάζει κατάσταση από υγρό σε ατμό και αρχίζει να απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος, η απαραίτητη πίεση δημιουργείται σε αυτήν την περίπτωση σε έναν εναλλάκτη θερμότητας στον οποίο η θερμοκρασία μετάβασης φάσης είναι κάτω του περιβάλλοντος. Στην αντίστροφη διαδικασία, το ψυκτικό μέσο δίνει τη θερμότητά του στον αέρα και η θερμοκρασία μετάβασης αυξάνεται.

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια στη λειτουργία του κλιματιστικού είναι κλειστός βρόχος, για να δημιουργήσετε τα οποία χρειάζεστε τουλάχιστον δύο στοιχεία: ο συμπιεστής - για να αυξήσετε την πίεση συμπύκνωσης και το γκάζι - για να το μειώσετε. Ο πρώτος από αυτούς είναι εγκατεστημένος ακριβώς μπροστά από τον συμπυκνωτή και ο δεύτερος πριν από τον εξατμιστή.

Γενικά, υπάρχουν πέντε στοιχεία υποχρεωτικά σε κλιματιστικά οποιουδήποτε τύπου: κλειστός βρόχος, εξωτερικός και εσωτερικός εναλλάκτης θερμότητας, συμπιεστής και συσκευή στραγγαλισμού. Είναι το κύριο συστατικό τόσο του απλούστερου όσο και του πιο πολύπλοκου συστήματος διάσπασης.

Σήμερα, για μια πλήρως λειτουργική λειτουργία του κλιματιστικού, προστίθεται στο κύκλωμα μια τετραθέσια βαλβίδα, λόγω της οποίας μπορεί να παράγει τόσο θερμότητα όσο και κρύο. Ένα τέτοιο διαχωριστικό σύστημα ονομάστηκε "κλιματισμό με αντίστροφη πορεία", Μια πρόσθετη λειτουργία της οποίας ήταν η μεταφορά θερμότητας από το δωμάτιο στο δρόμο και πίσω.

Εσωτερικά η συσκευή των σύγχρονων κλιματιστικών

Το πιο κοινό σήμερα μεταξύ των οικιακών κλιματιστικών είναι ένα σύστημα split. Το split σύστημα αποτελείται από δύο μονάδες: εξωτερική, εγκατεστημένη στο δρόμο, και εσωτερική, η οποία είναι εγκατεστημένη σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο. Από το άρθρο σχετικά με τις αρχές λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων, είναι γνωστό ότι τα κύρια στοιχεία είναι ο συμπυκνωτής, ο εξατμιστήρας, ο συμπιεστής και η θερμοστατική βαλβίδα (TCE). Επιπλέον, στις δύο μονάδες του συστήματος split, εγκαθίστανται επίσης ανεμιστήρες για να εκραγούν ο συμπυκνωτής και ο εξατμιστής. Ο εξατμιστής και ο ανεμιστήρας εγκαθίστανται στην εσωτερική μονάδα και ο συμπυκνωτής, ο συμπιεστής, ο TVK και ο ανεμιστήρας του είναι ήδη τοποθετημένοι στην εξωτερική μονάδα.

Εξωτερική μονάδα

Στην εξωτερική μονάδα, τοποθετήστε:

 1. Συμπιεστής - χρησιμεύει για την αύξηση της πίεσης του ψυκτικού και πραγματοποιεί την κίνηση του ψυκτικού μέσου κατά μήκος του περιγράμματος.
 2. Βαλβίδα τεσσάρων διαδρομών - λειτουργεί σε κλιματιστικά με λειτουργία θέρμανσης για να αλλάζει την κίνηση του φρέον.
 3. Συμπυκνωτής για τη μεταφορά θερμότητας.
 4. Ανεμιστήρας για την εμφύσηση του συμπυκνωτή.
 5. Κάλυμμα προστασίας και περσίδες για παροχή αέρα.
 6. Πλέγμα εξόδου για την έξοδο αέρα από τον ανεμιστήρα.

Επίσης, στην εξωτερική μονάδα, μπορεί να εγκατασταθεί ένας πίνακας ελέγχου εάν χρησιμοποιείται ένας μετατροπέας για τον έλεγχο του συμπιεστή. Ένα άλλο φίλτρο είναι εγκατεστημένο για το Freon πριν από τον συμπιεστή. Προστατεύει τον συμπιεστή από ξένα σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν στο Freon.

Η συσκευή της εσωτερικής μονάδας

Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού περιλαμβάνει:

 1. Εξατμιστής.
 2. Ανεμιστήρας εφαπτόμενου τύπου. Πρόκειται για έναν κοίλο κύλινδρο των οποίων οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι με τη μορφή πτερωτής. Αυτός ο σχεδιασμός σας επιτρέπει να αυξήσετε την παραγωγικότητα. Αλλά το μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι η κακή ισχύς και με την παραμικρή μόλυνση του φίλτρου αέρα, η ροή του αέρα μειώνεται αμέσως.
 3. Ο αέρας έλκεται από τη σχάρα.
 4. Φίλτρο για τον καθαρισμό του αέρα.
 5. Φλάντζες οδηγού για παροχή αέρα στο δωμάτιο.
 6. Blinds για την παροχή αέρα στο δωμάτιο?
 7. Αισθητήρας θερμοκρασίας;
 8. Πίνακας ελέγχου με τον επεξεργαστή.

Ένας άλλος σχεδιασμός του κλιματιστικού περιλαμβάνει συνδέοντας χάλκινους σωλήνες για κυκλοφορία Freon μεταξύ των μπλοκ, καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και τη μετάδοση δεδομένων. Αυτές οι επικοινωνίες μεταξύ των μονάδων τοποθετούνται σε μια δέσμη μαζί με το σωλήνα αποστράγγισης, η ιμάντα επιτυγχάνεται με διάμετρο περίπου 5 εκατοστών.

Αρχή λειτουργίας και σχεδιασμού οικιακού κλιματιστικού

Η συσκευή του κλιματιστικού του διαχωρισμένου συστήματος υπονοεί τη διαίρεση σε δύο μέρη - την εξωτερική και την εσωτερική. Αυτή είναι η κύρια διαφορά μεταξύ των συστημάτων split από τα κλιματιστικά μονομπλόκ. Χάρη σε αυτή την τεχνική λύση, τα σύγχρονα συστήματα ψύξης αέρα παράγουν σημαντικά λιγότερο θόρυβο, γεγονός που τους καθιστά πιο άνετους στη χρήση.

Η αρχή της λειτουργίας της κλιματικής συσκευής

Το έργο ενός οικιακού κλιματιστικού μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

 1. Το πιο σημαντικό μέρος της συσκευής - ο συμπιεστής - συμπιέζεται υπό υψηλή πίεση (περίπου 30 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό).
 2. Σε ειδική αυτοκινητόδρομο, το υγρό φρέον αποστέλλεται στον εξατμιστή. Το τελευταίο είναι τοποθετημένο στην εσωτερική μονάδα. Στον εξατμιστή, το φρέον, μετατρέπεται σε ατμό και παίρνει θερμότητα από τον αέρα.
 3. Όταν το αέριο εξατμιστεί, επιστρέφει και πάλι στο μπλοκ του συμπιεστή και στη συνέχεια διεισδύει στην περιοχή στραγγαλισμού - τη μείωση της πίεσης και της θερμοκρασίας.
 4. Στη συνέχεια, ο freon βρίσκεται στον συμπυκνωτή. Ως αποτέλεσμα της συμπύκνωσης, το αέριο επιστρέφει τη θερμότητα που λαμβάνεται στο δωμάτιο προς τα έξω και συμπιέζεται και πάλι από τον συμπιεστή.
 5. Στη συνέχεια, ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Η σύγχρονη τεχνολογία δεν μπορεί μόνο να κρυώσει, αλλά και να θερμάνει τον αέρα στο δωμάτιο. Η αρχή λειτουργίας του κλιματιστικού είναι στην περίπτωση αυτή η ίδια, αλλά η αλυσίδα των λειτουργιών αντιστρέφεται.

Για την αλλαγή του κύκλου, είναι υπεύθυνη μια βαλβίδα τεσσάρων διαδρομών που τροποποιεί τη λειτουργία μονάδας.

Πολυδιάστατα συστήματα

Το πολυσύστημα χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ή περισσότερων εσωτερικών μονάδων με μία εξωτερική μονάδα. Έτσι, μια εξωτερική μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει πολλά δωμάτια ταυτόχρονα.

Επίσης, σε πολυσυστήματα, όλες οι μονάδες εξάτμισης είναι εξοπλισμένες με χωριστούς αγωγούς αερίου και υγρού. Αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζει θετικά την οικονομία του συστήματος, ειδικά αν πρέπει να ρυθμίσετε τον κλιματισμό σε αρκετά δωμάτια που βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο.

Συσκευή εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων

Η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού αποτελείται από έναν αριθμό στοιχείων, καθένα από τα οποία εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία:

 1. Ο συμπιεστής συμπιέζει το αέριο. Στη συνέχεια, το αέριο ωθείται στον αγωγό.
 2. Η ψύξη και η συμπύκνωση του φρέον διεξάγονται στον συμπυκνωτή.
 3. Ο ανεμιστήρας επιταχύνει τον αέρα, ο οποίος διοχετεύεται από τον συμπυκνωτή. Ο ανεμιστήρας είναι ικανός να λειτουργεί τόσο με σταθερή ταχύτητα όσο και με διαφορετική ένταση περιστροφής.
 4. Το φίλτρο καθαρισμού αερίων έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την απόφραξη του συμπιεστή από μηχανικά στοιχεία.

Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού λειτουργεί ως πομπός σε χώρο ψυχρού ή θερμού αέρα.

Από τη φύση της ρύθμισης, οι μονάδες χωρίζονται σε δάπεδο, οροφή και τοίχο. Ορισμένα μπλοκ μπορούν να εγκατασταθούν είτε στο πάτωμα είτε στον τοίχο.

Η μονάδα εξάτμισης περιλαμβάνει τα ακόλουθα εξαρτήματα:

 1. Φίλτρο για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα από χοντρά απορρίμματα και σωματίδια σκόνης. Το φίλτρο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μονάδας. Ταυτόχρονα, όσο περισσότερο είναι φραγμένο κατά τη λειτουργία, τόσο χαμηλότερη είναι η χωρητικότητα του αέρα, η οποία επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του κλιματισμού.
 2. Μια συσκευή στραγγαλισμού έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την πίεση του αερίου πριν από την ανταλλαγή θερμότητας.
 3. Ο ανεμιστήρας εκτελεί τη λειτουργία της έγχυσης και περαιτέρω μεταφοράς ροών αέρα. Σε ορισμένα μοντέλα, είναι δυνατό να ελέγξετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Σχέδιο λειτουργίας του κλιματιστικού και των συστατικών του στοιχείων

Επίσης, οι περισσότερες σύγχρονες μονάδες κλιματισμού είναι εξοπλισμένες με φίλτρο καθαρισμού αέρα. Τα φίλτρα μπορούν να είναι διαφορετικού τύπου: ηλεκτροστατικά, άνθρακας, HEPA.

Είναι επίσης δυνατή η ολοκλήρωση της μονάδας με οζονιστήρα και ιονιστή αέρα. Ορισμένες εταιρείες τοποθετούν τα κλιματιστικά σε υπεριώδεις λαμπτήρες, απολυμάνοντας τις μάζες του αέρα.

Δώστε προσοχή! Τα λεπτά φίλτρα, ιονιστές, οζονιστές, υπεριώδεις λαμπτήρες αυξάνουν την ποιότητα του αέρα, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν σοβαρά το κόστος του κλιματιστικού. Η αρχή του κλιματιστικού δεν εξαρτάται από το κόστος του. Και πολλές πρόσθετες λειτουργίες, αν και χρήσιμες, αλλά όχι απαραίτητες. Ως εκ τούτου, κατά την αγορά ενός συστήματος, αξίζει να εξεταστεί η ανάγκη για αυτές τις επιλογές.

Λειτουργικότητα του διαχωρισμένου συστήματος

Τα μοντέρνα μοντέλα μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικές λειτουργίες:

 1. Θέρμανση. Η λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλή, αλλά θετική θερμοκρασία στο δρόμο, όταν η θέρμανση στο κτίριο για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί.
 2. Ο τρόπος αερισμού λειτουργεί με τη λειτουργία του ανεμιστήρα του εξατμιστή. Συνιστάται η χρήση της λειτουργίας όταν συσσωρεύεται ζεστός αέρας στο χώρο κάτω από την οροφή. Λόγω του αερισμού, οι μάζες του αέρα μπορούν να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο.
 3. Ξήρανση στον αέρα. Η λειτουργία χρησιμοποιείται χωρίς μείωση της θερμοκρασίας χώρου. Υπερβολική υγρασία παραμένει στον εξατμιστή και οδηγείται έξω από το σωλήνα αποστράγγισης.
 4. Διήθηση αέρα από σκόνη, μαλλί και άλλα συντρίμμια.

Για τη διαχείριση του συστήματος, παρέχονται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • προγραμματισμό συνθηκών θερμοκρασίας.
 • λειτουργία στη λειτουργία αυτόματου μηχανήματος.
 • λειτουργία αποσύνδεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Χρονοδιακόπτης
 • αυτοδιάγνωση (κατά λειτουργία, μπορείτε να κρίνετε τον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών κλειδιών της μονάδας).

Πολλά κλιματιστικά έχουν τέτοιες πρόσθετες λειτουργίες:

 1. Η δυνατότητα προσθήκης καθαρού αέρα. Η λειτουργία σας επιτρέπει να μειώσετε τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο διαμέρισμα.
 2. Ο χειμερινός εξοπλισμός καθιστά δυνατή τη λειτουργία του συστήματος ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (κατά κανόνα, έως και μείον 20 μοίρες).
 3. Αισθητήρας κίνησης. Πολύ άνετο, αν και μια σπάνια λειτουργία. Ο αισθητήρας ανιχνεύει την παρουσία ενός ατόμου και σηματοδοτεί τη μονάδα να κατευθύνει λίγο ρεύμα ψυχρού αέρα ελαφρά προς τα πλάγια. Έτσι, η χρήση του κλιματιστικού γίνεται πιο άνετη, επειδή Ο ψυχρός αέρας δεν θα πλένεται πλέον απευθείας στην κάτω πλάτη ή την κεφαλή. Εάν ο αισθητήρας δεν καθορίζει την παρουσία ενός ατόμου, τότε μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα το σύστημα πηγαίνει να λειτουργεί σε οικονομική κατάσταση.
 4. Έλεγχος οικιακού κλιματισμού με τη βοήθεια του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου.

Συμβουλές για την σωστή λειτουργία του κλιματιστικού

Η σύγχρονη τεχνολογία του κλίματος είναι ένας εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας. Επομένως, συνιστάται η χρήση του κλιματιστικού συστήματος μετά από προσεκτική μελέτη των οδηγιών. Η συμμόρφωση με τους κανόνες χρήσης θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μονάδας.

Μερικές συμβουλές για τη χρήση του κλιματιστικού:

 1. Μην υπερφορτώνετε το κλιματιστικό για πολύ καιρό. Αυτό θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μονάδας συμπιεστή.
 2. Μην αφήνετε τα παράθυρα και τις πόρτες σε κλειστό χώρο. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για μια συγκεκριμένη περιοχή και εάν είναι πολύ μεγάλο, υπάρχει σημαντική αύξηση του φορτίου του συμπιεστή.
 3. Εκτελείτε καθαρισμό ρουτίνας του φίλτρου. Τα φθαρμένα φίλτρα δεν επιτρέπουν στη συσκευή κλιματισμού να λειτουργεί αποτελεσματικά.
 4. Απαγορεύεται η χρήση του κλιματιστικού στη χειμερινή περίοδο. Η παραμέληση αυτής της απαίτησης θα οδηγήσει σε καταστροφή του συστήματος. Η εξαίρεση γίνεται από μοντέλα σχεδιασμένα για χειμερινές εργασίες.
 5. Μην χειρίζεστε το μηχάνημα εάν είναι προφανές ότι βρίσκεται σε ελαττωματική κατάσταση.

Σε περίπτωση βλάβης, πρέπει να καλέσετε τον τεχνικό για να επισκευάσετε τον εξοπλισμό. Δεν συνιστάται αυστηρά να προσπαθείτε να επισκευάσετε τον εαυτό σας. Η εφαρμογή αυτών των απλών κανόνων θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε το διαχωρισμένο σύστημα για πολλά χρόνια.