Θερμομόνωση εξωτερικών αγωγών εξαερισμού

Όχι μόνο οι τοίχοι και άλλα δομικά στοιχεία χρειάζονται μόνωση. Απαιτείται επίσης θερμική μόνωση για το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Δεν είναι απαραίτητο να ζεσταθεί μια τέτοια μόνωση, και συχνά ξεχνιέται σε χαμηλού ύψους κτίρια. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα ένα όφελος σε μια τέτοια προστασία. Στο άρθρο παρακάτω πρόκειται συγκεκριμένα για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα.

Γιατί να θερμάνετε τα συστήματα εξαερισμού;

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η μόνωση του εξαερισμού - πρέπει να καταλάβετε γιατί γίνεται.

Αποφύγετε τη συμπύκνωση.

Μείωση θορύβου.

Ο σημαντικότερος λόγος για την μόνωση του συστήματος εξαερισμού - αποτρέπουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων μέσα σε αυτό.

Το χειμώνα, ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο (μέσω εξαερισμού) είναι πάντα θερμότερος από τον αέρα στο δρόμο. Τα τμήματα του αεραγωγού που διέρχονται από τα θερμαινόμενα δωμάτια δεν υποφέρουν, αλλά οι εκτάσεις έξω από τις ζεστές ζώνες αρχίζουν να παγώνουν και να γίνουν παγωμένες.

Θα το εξηγήσουμε απλούστερα. Η εξάτμιση αντλεί από τον ζεστό αέρα στον χώρο. Υγρασία είναι παρούσα σε αυτό λόγω της ανθρώπινης αναπνοής, λόγω του μαγειρέματος (από τα γλάστρες και τα ταψιά υγρασία-κορεσμένο ατμό αυξάνεται), λόγω της ξήρανσης των ειδών ρούχων. Σε επαφή με το ψυχρό μέρος του σωλήνα (το χειμώνα), σταγόνες υγρασίας καθιζάνουν στην εσωτερική του επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία, τόσο περισσότερο συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί.

Ενώ η κουκούλα λειτουργεί - μια ζεστή ροή αέρα έρχεται μέσω του σωλήνα. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη - η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και η υγρασία παγώνει.

Εξαιτίας αυτού, η κάθαρση των αεραγωγών μπορεί να μειωθεί σημαντικά (και εξαιτίας αυτού η διαδικασία ρύπανσης θα επιταχυνθεί επιπλέον). Αν ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και οι παγετοί είναι ισχυροί (η θερμοκρασία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλότερη -10... -15º), τότε ο σωλήνας μπορεί να φράξει ακόμη και εντελώς. Κατά συνέπεια, ο αερισμός εξαγωγής σταματά να λειτουργεί.

Μια ευάερη λεκάνη γεμάτη με τσιπούρα

Ο δεύτερος λόγος - μείωση των απωλειών θερμότητας - έχει σημασία για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού με θέρμανση. Εάν στο σπίτι σας ο φρέσκος αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται επιπλέον, τότε η μόνωση θα εξοικονομήσει τη θέρμανση του. Χάρη στον θερμαντήρα, ο αέρας δεν θα κρυώσει, περνώντας όλο τον τρόπο από τον θερμαντήρα μέχρι το τελικό σημείο (δωμάτιο). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον θερμαντήρα μέχρι το δωμάτιο και / ή αν υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του δρόμου που περνούν σε κρύες αίθουσες.

Ο τρίτος λόγος είναι η μείωση του θορύβου. Ένα στρώμα θερμομόνωσης, ακόμη και λεπτό, θα αποκρύπτει ουσιαστικά τους κραδασμούς και το θόρυβο που συμβαίνουν όταν ο αέρας διέρχεται από τον αγωγό αέρα. Πολύ δυνατά και ενοχλητικά, αυτός ο ήχος δεν είναι για έναν κάτοικο της πόλης, αλλά αν είναι ένα σπίτι σε ένα ήσυχο μέρος - τότε η θερμομόνωση θα είναι χρήσιμη.

Ορισμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η θέρμανση δημιουργεί πρόσθετη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, δεδομένου ότι δεν είναι κάθε θερμάστρα ασφαλής όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι και πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Για να προστατέψετε τον αγωγό εξαερισμού από τη συμπύκνωση, πρέπει να μονώσετε που εκτείνεται πέρα ​​από τη θερμαινόμενη ζώνη.

Εάν ο σωλήνας φεύγει από τον τοίχο: η περιοχή είναι μονωμένη από το σημείο διέλευσης μέσω του τοίχου και στον εκτροπέα εξαερισμού.

Εάν ο σωλήνας διέρχεται από τη σοφίτα και περαιτέρω από την οροφή: η περιοχή που διέρχεται από τη σοφίτα είναι μονωμένη.

Εάν ο σωλήνας αέρας περνά μέσα από το κρύο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία το χειμώνα θα μπορούσε να πέσει κάτω από 0º (π.χ. - γκαράζ, υπόγειο) μονώνεται το σύνολο της παρτίδας, η οποία είναι σε αυτή τη ζώνη.

Μονωμένος αγωγός στη σοφίτα

Αν μιλάμε για θερμική μόνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας με θέρμανση - ο θερμαντήρας πρέπει να τοποθετηθεί καθ 'όλο το μήκος του αγωγού, ξεκινώντας από τον θερμαντήρα.

Τρόποι και υλικά για μόνωση εξαερισμού

Με υαλοκαθαριστήρες υπάρχουν:

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων (θερμοσίφωνες από ορυκτοβάμβακα, αφρώδες πολυαιθυλένιο, αφρώδες ελαστικό).

Η χρήση του «κελύφους» (σωλήνα του κυλίνδρου, μπορεί να γίνει από ορυκτό μαλλί, αφρό πολυαιθυλενίου ή αφρώδες ελαστικό ή Epps, αφρό πολυουρεθάνης).

Τα υλικά φύλλων (διογκωμένο πολυστυρένιο, αφρός πολυστερίνης διέλασης, αφρός πολυουρεθάνης φύλλου) - για τη μόνωση αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο για ορθογώνια και τετράγωνα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, επειδή δεν είναι εύκολη η τοποθέτησή της, διαρκεί πολύ περισσότερο και υπάρχει μεγάλος αριθμός αρθρώσεων μεταξύ των φύλλων.

Πρώτα απ 'όλα, η μέθοδος και το υλικό μόνωσης επιλέγονται με βάση το σχήμα του διαύλου εξαερισμού:

Για τους στρογγυλεμένους αγωγούς: μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνωση κυλίνδρων και "κέλυφος". Το φύλλο υλικού για τον κυκλικό αγωγό δεν θα λειτουργήσει, επειδή δεν θα λυγίσει.

Για ορθογώνια και τετράγωνα κανάλια: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μόνωση κυλίνδρου.

Στρογγυλοί και ορθογώνιοι μονωμένοι αεραγωγοί

Επιπλέον, πάνω από το στρώμα μόνωσης, ο σωλήνας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με:

Σε ιδιωτικές κατοικίες, δεν απαιτείται τέτοια προστασία, δεδομένου ότι προορίζεται να αποτρέψει τη μηχανική βλάβη στη μόνωση.

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων

Αυτή η έκδοση των αγωγών μόνωσης είναι απλή:

Ο αγωγός αέρα είναι καλά τυλιγμένος με θερμαντήρα.

Ότι η θερμάστρα δεν πέσει κάτω - με τα ίδια σκαλοπάτια στερεώνετε ένα μαλακό σύρμα.

Αν μιλάμε για αεραγωγούς μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα, τότε εκτός από το σύρμα για στερέωση, χρησιμοποιούνται καρφίτσες. Για να το κάνετε αυτό:

Οι πείροι συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού με μια μηχανή συγκόλλησης επαφών.

Ο ορυκτοβάμβακας τυλίγεται σφιχτά στον αγωγό, τρυπώντας τις καρφίτσες.

Στην κορυφή της επικάλυψης η μόνωση στερεώνεται με ροδέλες πίεσης, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε κάθε πείρο.

Επιπλέον για πρόσθετη στερέωση, χρησιμοποιείται σύρμα, το οποίο τυλίγεται πάνω από τον θερμαντήρα.

Ρολλ ορυκτοβάμβακας

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μόνωση κυλίνδρων είναι καλή για τους ακόλουθους λόγους:

απλή και γρήγορη στη χρήση.

επιτρέπει τη δημιουργία μίας μόνωσης χωρίς ραφές και αρμούς.

εάν είναι απαραίτητο, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα τον θερμικό μονωτήρα στην επιθυμητή περιοχή (για παράδειγμα - για να επισκευάσετε το σωλήνα ή για να αντικαταστήσετε τον θερμαντήρα).

Τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Θερμαντήρες ορυκτών μαλλιών. Η παραλλαγή είναι η πιο κοινή, φθηνή και αποτελεσματική. Μια κοινή πάχος - 5 cm, μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο κυλά με πάχος 4 έως 8 εκ παχύτερο ορυκτοβάμβακα το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που είναι κατασκευή κατοικιών χαμηλός-ανόδου δεν είναι εφαρμόσιμες.. Υπάρχουν μονωτήρες με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου (αυξάνει την απόδοση και χρησιμεύει ως επιπρόσθετη μηχανική προστασία). Από τα minuses - minvate ρωγμές και θραύσματα με την πάροδο του χρόνου, και είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με αυτό προσεκτικά.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Η επιλογή είναι απλούστερη και φθηνότερη, αλλά και λιγότερο αποτελεσματική. Το πάχος ενός τέτοιου θερμαντήρα είναι μικρό (από 2 έως 40 mm), επομένως θα πρέπει να τυλίγεται σε διάφορα στρώματα.

Αφρώδες καουτσούκ. Σχεδόν το ίδιο με το αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Εάν πρόκειται για επιλογή μονωτήρα για αεραγωγό, τότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να επιλέξετε την πρώτη επιλογή.

Θέρμανση ενός ορθογώνιου αγωγού με ορυκτοβάμβακα (βίντεο)

Εφαρμογή του κελύφους

Από το kollupa υπάρχει ένας κύλινδρος, ο οποίος τοποθετείται στην μόνωση. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα - είναι ένας σωλήνας από θερμομονωτικό υλικό. Μπορεί να είναι:

Το κέλυφος μπορεί να είναι μονοκόμματο (μπορεί να φορεθεί στον αγωγό μόνο κατά την τοποθέτηση του αγωγού) ή να χωριστεί (μπορεί να φορεθεί σε ήδη έτοιμο και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού).

Αφρός πολυουρεθάνης για μονωτικούς σωλήνες

Η χρήση του κελύφους είναι ιδανική για περιοχές που περνούν μέσα από τον τοίχο: η μόνωση του κυλίνδρου είναι πολύ δύσκολο να ξεδιπλωθεί και να δυσκολευτεί εκεί. Επίσης, το κέλυφος είναι κατάλληλο για χρήση σε ίσια τμήματα. Αλλά εκεί, όπου ο σωλήνας γυρίζει - ο κύλινδρος δεν μπορεί να τοποθετηθεί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι.

Η ίδια η διαδικασία χρήσης του κελύφους για την θέρμανση του εξαερισμού μοιάζει με αυτό:

Το κέλυφος τοποθετείται στο κέλυφος.

Αν το κέλυφος είναι ξεχωριστό - τα μέρη του είναι κολλημένα μεταξύ τους με κόλλα (είναι αξιόπιστο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να τα διαχωρίσετε εάν είναι απαραίτητο) ή σύρμα (μια απλούστερη και πιο βολική μέθοδος).

Οι αρθρώσεις μεταξύ των κυλίνδρων επικολλώνται με ταινία κατασκευής.

Θέρμανση αεραγωγών - υλικά και μέθοδοι εγκατάστασης τους

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης της ανθρώπινης ζωής. Η κανονική λειτουργία του είναι καθαρός αέρας μέσα στις εγκαταστάσεις. Αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να είναι μονωμένο. Γιατί; Αυτό είναι το όριο μεταξύ της αλληλεπίδρασης του ψυχρού και του θερμού αέρα και, συνεπώς, της ζώνης σχηματισμού συμπυκνωμάτων. Ως εκ τούτου, η μόνωση των αεραγωγών είναι μια τυπική προστατευτική διαδικασία, χωρίς την οποία σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία κατασκευή.

Κύριοι τύποι θερμαντήρων

Οποιοσδήποτε τύπος θερμικού μονωτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια διαδικασία όπως η μόνωση των αεραγωγών. Πρόκειται για παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση τοίχων, δαπέδων ή ρευμάτων. Αλλά υπάρχουν μεταξύ τους και ειδικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο σε μια τέτοια διαδικασία όπως η θερμομόνωση των αεραγωγών.

Για παράδειγμα, αφρώδες συνθετικό καουτσούκ. Το υλικό αυτό, πολύ ελαστικό και εύκαμπτο, διατηρεί το σχήμα του καλά, για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι 25 χρόνια), άκαυστα, με εξαιρετικές ιδιότητες ηχομόνωσης. Όταν έρχεται σε επαφή με την υγρασία, η μόνωση δεν σαπίζει. Η θερμική του αγωγιμότητα είναι 0,036 W / m C.

Από τους παραδοσιακούς θερμοσίφωνες μπορούμε να διακρίνουμε:

 • Ορυκτοβάμβακας. Θερμική αγωγιμότητα 0,038-0,045 W / m C, διάρκεια ζωής μέχρι 30 έτη.
 • Ίνες βασάλτη. Η θερμική αγωγιμότητα 0,032-0,048 W / m C, θα διαρκέσει τουλάχιστον 50 χρόνια.
 • Γυάλινο μαλλί. Θερμική αγωγιμότητα 0,036-0,05 W / m Γ. 25 χρόνια πλήρους απασχόλησης.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Θερμική αγωγιμότητα 0,038 W / m Γ. Εγγύηση 80 ετών.
 • Αφρός πολυουρεθάνης. Θερμική αγωγιμότητα 0.019-0.03 W / m C.

Η βαλβίδα αέρα είναι μονωμένη

Σημαντικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι στις οποίες η θερμομόνωση των αεραγωγών δεν εφαρμόζεται ως τέτοια.

Για αυτό, χρησιμοποιείται μια βαλβίδα HLO με μόνωση με αέρα. Πρόκειται για ένα ειδικό πλέγμα, στο σχεδιασμό του οποίου υπάρχουν:

 • Ράμα.
 • Περιστρέψτε τις λεπίδες από δύο έως δώδεκα κομμάτια.
 • Στοιχείο θέρμανσης (ΔΕΔ).

Με αυτή τη συσκευή, μπορείτε να ρυθμίσετε την παροχή ζεστού αέρα. Στην πραγματικότητα, η βαλβίδα με μόνωση αέρα χρησιμεύει ως θερμαντήρας, αλλά όχι με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Όταν ο αέρας αναρροφάται στο εσωτερικό με χαμηλή θερμοκρασία στο δρόμο, η θέρμανση του συμβαίνει και συνεπώς εξαφανίζεται το όριο της ψυχρής θερμότητας. Για κάθε σύστημα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε το δικό του HLC, μόνο ένας ακριβής υπολογισμός είναι απαραίτητος, με τη βοήθεια της οποίας επιλέγεται αυτή η συσκευή.

Πώς να απομονώσετε σωστά

Το σχέδιο θέρμανσης του αεραγωγού

Η ποιότητα της θερμομόνωσης των αεραγωγών εξαρτάται από το πάχος της χρησιμοποιούμενης μόνωσης, τη θερμοκρασία στο δρόμο, την υγρασία του αέρα, την επιθετικότητα του περιβάλλοντος που περιβάλλει τον εύκαμπτο μονωμένο αεραγωγό κ.ο.κ. Για εξοικείωση με τις προδιαγραφές είναι δυνατή η χρήση SNiP 2.04.44-88. Σε αυτό το έγγραφο υπάρχει ένας πίνακας όπου όλοι οι δείκτες συνδυάζονται σε ένα μητρώο.

Η μέθοδος τοποθέτησης της θερμομόνωσης εξαρτάται από το πού τρέχει ο εύκαμπτος μονωμένος αγωγός: εσωτερικά ή εξωτερικά. Το θέμα εδώ είναι η βροχόπτωση, το φως του ήλιου και ο άνεμος, που με την πάροδο του χρόνου μειώνει σημαντικά τις θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού.

Θέρμανση στο δρόμο

 1. Αν ο εύκαμπτος αγωγός ήταν μονωμένος στο παρελθόν, τότε θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το θερμικά μονωμένο στρώμα.
 2. Απαιτείται απογύμνωση επιφανειών από κολλώδεις δομές και άλλα προστατευτικά υλικά.
 3. Εάν ένα φύλλο ή υλικό κυλίνδρου χρησιμοποιείται ως θερμομονωτικό υλικό, τυλίγονται αμέσως σε έναν εύκαμπτο αγωγό σε ένα ή περισσότερα στρώματα. Εξαρτάται από τις απαιτήσεις θερμομόνωσης. Στην περίπτωση αυτή, η καλύτερη επιλογή είναι η αυτοκόλλητη μόνωση.
 4. Εάν χρησιμοποιείται μόνωση πολυουρεθάνης, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα ενισχυτικό πλαίσιο από μεταλλικό ή συνθετικό πλέγμα. Το πλαίσιο είναι τεντωμένο σε έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα και τα άκρα στερεώνονται μεταξύ τους με βιδωτά συνδετικά στοιχεία. Μερικές φορές σφιγκτήρες από μεταλλική ταινία χρησιμοποιούνται ως συνδετήρες.
 5. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να τοποθετήσετε μια θερμάστρα με τη μορφή χαλάκια σε έναν εύκαμπτο αγωγό. Η στερέωση πραγματοποιείται επίσης με σφιγκτήρες ή κορδέλα ή με σύρμα σύνδεσης.
 6. Τώρα ο μονωμένος αγωγός πρέπει να καλύπτεται με προστατευτικό υλικό. Πρώτον, πρέπει να είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό και αξιόπιστο, με μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεύτερον, ένα ισχυρό προστατευτικό στρώμα, το οποίο δεν θα σπάσει τον άνεμο, δεν θα χαλάσει την ατμοσφαιρική βροχόπτωση και άλλους αρνητικούς παράγοντες της φύσης. Συχνότερα είναι ένα περίβλημα από γαλβανισμένο φύλλο μετάλλου ή φύλλα αλουμινίου. Σήμερα, οι κατασκευαστές της εργασίας όλο και περισσότερο άρχισαν να χρησιμοποιούν προστασία από το νεοπρένιο.

Μόνωση μέσα στις εγκαταστάσεις

Οι αγωγοί στο δωμάτιο, επίσης, πρέπει να είναι μονωμένοι

Η τεχνολογία της θερμομόνωσης των αγωγών αέρα μέσα στο κτίριο ουσιαστικά δεν διαφέρει από την απομόνωση στο δρόμο. Ακριβώς γι 'αυτό, δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης προστατευτικών στρωμάτων λόγω της έλλειψης αρνητικών φυσικών παραγόντων. Φυσικά, αν οι μονωμένοι αεραγωγοί βρίσκονται σε βρεγμένους χώρους ή σε χώρους με επιθετικό περιβάλλον, τότε είναι αδύνατο να γίνει χωρίς προστασία εδώ. Αλλά επειδή η συζήτηση αφορά τη μόνωση αεραγωγών σε ιδιωτικές κατοικίες ή διαμερίσματα, η απουσία επιθετικών παραγόντων είναι σαφώς εμφανής.

Η μόνωση σε αυτή την περίπτωση θα περάσει σχεδόν όπως οποιαδήποτε θερμική μόνωση, για παράδειγμα, τοίχοι ή δάπεδα:

 • Για αυτό, οι αγωγοί αέρα καλύπτονται με μεμβράνη, η οποία θα εκτελέσει τις λειτουργίες στεγάνωσης.
 • Στη συνέχεια τοποθετείται η μόνωση.
 • Μετά από αυτό, ολόκληρος ο μονωμένος αγωγός είναι κλειστός με ένα άλλο στρώμα της μεμβράνης και κατά προτίμηση αλουμινόχαρτο. Σε αυτή την περίπτωση, και τα δύο υλικά θα παίξουν το ρόλο ενός φράγματος ατμού.

Πώς να υπολογίσετε το πάχος της μόνωσης

Κατά τον υπολογισμό του πάχους της μόνωσης των αεραγωγών, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δύο κύριοι δείκτες του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται η μόνωση.

 1. Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας.
 2. Συντελεστής μεταφοράς θερμότητας της επιφάνειας.
 • Ορυκτοβάμβακας 0,045
 • Πολυστυρένιο 0,037
 • Στυροπώλιο 0,04
 • Φύλλα αφρού πολυουρεθάνης 0.035
 • Felt 0.045
 • Καουτσούκ αφρισμένο 0,03

Με τον υπολογισμό του πάχους, μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια ότι θα είναι ευθέως ανάλογη με την πρώτη και αντιστρόφως ανάλογη προς τη δεύτερη. Δηλαδή, όσο χαμηλότερη είναι η θερμική αγωγιμότητα της θερμομόνωσης, τόσο πιο λεπτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μόνωση για το φινίρισμα του αγωγού. Και αντιστρόφως, όσο χαμηλότερη είναι η θερμική απόδοση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης πάχους.

Με την ευκαιρία, υπάρχει ένα στερεότυπο ότι ένας θερμαντήρας για αγωγούς με ένα στρώμα αλουμινίου είναι καλύτερο. Αυτό δεν ισχύει. Σήμερα στην αγορά μπορείτε να βρείτε αρκετά μεγάλο αριθμό θερμομονωτικών υλικών χωρίς αλουμινόχαρτο, τα οποία σε πολλές απόψεις υπερβαίνουν το φύλλο. Ας θυμηθούμε το συνθετικό καουτσούκ αφρού. Πρόκειται για μια εξαιρετική μόνωση με εξαιρετικές ιδιότητες προστασίας. Το μόνο πράγμα που οι ειδικοί δίνουν προσοχή είναι η ευκολία της στερέωσης. Ως εκ τούτου, η αυτοκόλλητη μόνωση αποτιμάται σήμερα περισσότερο από άλλες.

Σημαντικό. Θερμομονωτικά αγωγών και πυροπροστασίας είναι ο νόμος της σύγχρονης κατασκευής. Μην αποφεύγετε το κόστος όταν πρόκειται για ένα τέτοιο κριτήριο, όπως η μόνωση των αεραγωγών. Το κύριο πράγμα είναι να κάνουμε έναν προκαταρκτικό υπολογισμό.

Τεχνική μόνωση

Τεχνική μόνωση αεραγωγών κατά τύπους και πρόσθετα υλικά για σωστή εγκατάσταση

Για τους αεραγωγούς (μονωμένους) δεν χρησιμοποιείται μόνο θερμομόνωση. Υπάρχουν αρκετοί τύποι που χρησιμοποιούνται συχνά στο κτίριο κατοικιών. Αυτά περιλαμβάνουν πυρκαγιά, ηχομόνωση, αντι συμπύκνωση και άλλα. Για καθέναν από αυτούς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι θερμαντήρων, ωστόσο, ορισμένα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς. Επιπλέον, η τεχνολογία φινιρίσματος των αεραγωγών είναι σχεδόν η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.

Για την τεχνική μόνωση υπάρχουν μονωμένοι αγωγοί κλιματισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυχρός αέρας διέρχεται μέσω του σωλήνα, και έξω, η θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος, αντίθετα, θα είναι υψηλότερη. Επομένως, ο σχηματισμός συμπυκνώματος στην εξωτερική επιφάνεια είναι φυσιολογικός. Για να αποτραπεί η αρνητική επίδραση της υγρασίας στο μέταλλο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η μόνωση, με αποτέλεσμα ένα θερμικά μονωμένο αγωγό. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υπολογιστεί το πάχος της μόνωσης.

Οι απαιτήσεις πυρασφάλειας λένε ότι οι μονωμένοι αγωγοί αέρα συνδέουν κανάλια μέσω των οποίων μπορεί να ρέει φωτιά και υψηλές θερμοκρασίες από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Επομένως, οι αεραγωγοί πρέπει απαραιτήτως να απομονώνονται με τη βοήθεια ειδικών υλικών επιβράδυνσης πυρκαγιάς, τα οποία παράγονται σε ρολά, χαλιά και πλάκες.

Το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει θόρυβο δυσάρεστο στο ανθρώπινο αυτί. Επομένως, οι αεραγωγοί έχουν τελειώσει με ηχομονωτικά υλικά. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια όπως και η θερμομόνωση.

Σήμερα, στην αγορά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υλικών, με τα οποία οι αεραγωγοί μπορούν να θερμανθούν και να ηχομονωθούν. Αυτό επιτρέπει σε ένα πυροβολισμό να σκοτώσει δύο πουλιά με μια πέτρα, καθώς και πολλές αποταμιεύσεις. Φυσικά, ο υπολογισμός πρέπει να είναι ακριβής, γι 'αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πρότυπα SNiPy. Υπάρχει ένας πίνακας στον οποίο δίνονται όλες οι σχέσεις. Έτσι θα είναι δύσκολο να κάνετε κάποιο λάθος.

Θερμομόνωση των αεραγωγών: πώς είναι διευθετημένο και τι χρειάζεται;

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλά υλικά σχετικά με τη μόνωση των τοίχων και οροφών, πατώματα και θεμέλια, οικιστικά και βιομηχανικά κτίρια. Αλλά καμία κατοικία, κανένα ίδρυμα, κατάστημα ή εμπορικό περίπτερο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξαερισμό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η φροντίδα της θερμότητας μέσα από αυτό.

Χαρακτηριστικά

Η θερμομόνωση των αεραγωγών επιτυχώς επιλύει ταυτόχρονα τρία βασικά καθήκοντα, αν γίνει σωστά, όπως:

 • αποτρέπει τη συμπύκνωση.
 • χαμηλότερο κόστος θέρμανσης.
 • η στάθμη θορύβου του εξοπλισμού εξαερισμού μειώνεται.

Η ροή του αέρα, που ρίχνεται στο δρόμο το χειμώνα, είναι αναπόφευκτα πιο ζεστή από ότι προέρχεται από το εξωτερικό. Όπου ο αγωγός διέρχεται από τους θερμαινόμενους χώρους, είναι ασφαλής. Όμως, όλες οι περιοχές της ψυχρής ζώνης θα είναι παγωμένες χωρίς εξωτερική προστασία και θα καλύπτονται από παγετό. Με την αυξανόμενη διαφορά θερμοκρασίας, το αποτέλεσμα είναι μόνο ισχυρότερο. Ως αποτέλεσμα, η κάθαρση του αγωγού εξαερισμού μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Στο μακρύ παγωμένο χειμώνα, ο αγωγός αέρα μπορεί να σταματήσει να εργάζεται εντελώς.

Η μείωση των απωλειών θερμότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα θερμαινόμενα συστήματα εξαερισμού. Ένας θερμαντήρας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την ψύξη του αέρα ανάμεσα στο σημείο θέρμανσης και την έξοδο από το δωμάτιο. Ακόμη πιο σημαντική είναι η κίνηση με μακρύ αεραγωγό ή η τοποθέτηση σε μη θερμαινόμενα δωμάτια. Όσον αφορά την ηχομόνωση, σε ήσυχα μέρη, ο θόρυβος των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστος.

Υλικά

Για τους αεραγωγούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα υλικά:

 • ρολό υλικό?
 • κυλινδρικά κελύφη ·
 • Προϊόντα φύλλων, εάν ο αγωγός είναι ορθογώνιος ή τετράγωνος.

Ακόμη και σε τετράπλευρα συστήματα, οι επιλογές θερμικής μόνωσης φύλλων χρησιμοποιούνται σπάνια. Η εγκατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε πολλές αρθρώσεις, αποδυναμώνοντας αναπόφευκτα τη δομή στο σύνολό της. Εξαιρετική αντικατάσταση είναι η μόνωση με τη μορφή κυλίνδρων. Ως επί το πλείστον, η θέρμανση επιτυγχάνεται με ρολά με ορυκτοβάμβακα συνολικού πάχους 40 έως 80 mm.

Η πιο δημοφιλής μορφή είναι 50 mm. Μόνο περιστασιακά χρησιμοποιήστε minvat παχύτερο από 8 cm, αυτό είναι απαραίτητο για την κατασκευή κατοικιών μεγάλου πάνελ, αλλά όχι για την κατασκευή ενός ιδιωτικού κτιρίου κατοικιών. Ο ορυκτός μαλτός με ένα εξωτερικό στρώμα φύλλων κάνει τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικό και τον προστατεύει καθαρά μηχανικά.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το βαμβακερό μαλλί σταδιακά ρωγμές, και θα αρχίσει να θρυμματίζεται, και όταν εργάζεστε με αυτό απαιτεί προσοχή.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι φθηνότερο, επειδή η θερμική του απόδοση είναι μικρότερη. Λόγω του μικρού πάχους της μόνωσης, απαιτείται η περιτύλιξη του σωλήνα αρκετές φορές. Παρόμοια με τα χαρακτηριστικά τους και αφρώδες ελαστικό. Συνεπώς, μεταξύ των επιλογών κυλίνδρων, η μόνωση από ορυκτοβάμβακα θα πρέπει να θεωρείται ακόμη ως προτεραιότητα. Το κέλυφος κατασκευάζεται από τέτοια εξαρτήματα όπως:

 • ορυκτός μαλλί, καουτσούκ ή πολυαιθυλένιο ·
 • αφρός πολυστυρενίου.
 • εξώθηση αφρού πολυστερίνης?
 • PPU.

Είναι διαμορφωμένο είτε μονολιθικά - χτυπημένο σε σωλήνες κατά τη διάρκεια εγκατάστασης εξαερισμού, είτε πτυσσόμενο - κατάλληλο για εγκατάσταση σε έτοιμα συστήματα αερισμού λειτουργίας. Το θερμομονωτικό κέλυφος βοηθάει πολύ σε μέρη όπου ο σωλήνας μεταφέρεται στον τοίχο. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις δυσκολίες που προκύπτουν εκεί όταν τυλίγεται μια απλή μόνωση με ρολά. Καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται επίσης σε επίπεδες ανοιχτές περιοχές. Αλλά τα σημεία στα οποία περιστρέφεται ο αγωγός, κλείστε το εξωτερικό του κυλίνδρου δεν λειτουργεί. Υπάρχει μόνο κατάλληλα μονωτικά χαλάκια.

Όπως και στα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, υπάρχει πολύς θόρυβος κατά τη λειτουργία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή του σωλήνα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, αλλά η αντίσταση αυξάνεται σταθερά. Ο ρόλος της εσωτερικής διακόσμησης είναι να δημιουργηθεί η πιο ομαλή επιφάνεια, η οποία επιβραδύνει λιγότερο τη ροή του αέρα.

Οι συνδυασμένες λύσεις μόνωσης είναι σήμερα σχετικά σπάνιες, επειδή υπάρχουν πιο πρακτικοί τρόποι. Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί με σιγαστήρες.

Εκτός το ορυκτό μαλλί για μόνωση μπορεί να ασκηθεί και μαλλί, η οποία καλύπτεται από το εξωτερικό ενισχυμένο αλουμίνιο, και η εσωτερική - επιφάνεια εμποτισμένη ίνα γυαλιού. Η χρήση των ελαστομερών αφρού είναι ελκυστική επειδή εξασθενίζουν και δεν υποστηρίζουν την καύση. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • δεν δημιουργούν αποικίες μούχλας.
 • επιβλαβείς για τους μικροοργανισμούς.
 • παραλείψτε πολύ ατμό χωρίς να βλάψετε τον εαυτό σας.
 • απορροφούν μια σημαντική ποσότητα υγρασίας.

Πλήρως άκαυστα, μαζί με πολυουρεθάνη και πολυαιθυλένιο, είναι πολυισοκυανικό, πολυστυρόλιο και χλωριούχο πολυβινύλιο. Τα υλικά αυτά παρέχονται με τη μορφή μπλοκ, σωληνοειδών τομέων και πλακών. Ο κύριος τομέας εφαρμογής είναι η εσωτερική θερμική προστασία των αεραγωγών. Οι επεκτεινόμενες ρητίνες με βάση τη φαινόλη είναι όχι μόνο πυρίμαχες, αλλά και ανθεκτικές στην μικροβιολογική επιθετικότητα. Για το λόγο αυτό, τοποθετούνται συχνά στους αεραγωγούς των βιομηχανικών ψυγείων.

Η επιλογή ενός κατάλληλου υλικού για θερμική προστασία του αγωγού είναι πολύ περίπλοκη, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν τα ακόλουθα:

 • η θέση του σωλήνα στο δρόμο ή στο δωμάτιο.
 • πάχος;
 • βασικό δομικό υλικό.
 • διαμέτρου.

Όλες αυτές οι λεπτότητες μπορούν να αποκαλυφθούν ως εξής μόνο με τη βοήθεια ειδικών. Ο εξαερισμός του νοικοκυριού συνήθως μονώνεται με αφρώδες πολυαιθυλένιο. Από αυτό, τα εντελώς κατασκευασμένα περιβλήματα γίνονται στο εργοστάσιο, παίρνοντας τη μορφή σωλήνων και απομονώνοντάς τα από την υπερψύξη. Το πλεονέκτημα είναι επίσης η απουσία επιβλαβών ουσιών στη σύνθεση αυτού του υλικού.

Αν ταυτόχρονα σχεδιάζεται η απομόνωση των σωλήνων εξαερισμού και του αγωγού αερίου, τότε η καλύτερη λύση είναι ένα απλό ορυκτό μαλλί.

Συσκευή

Οι αεραγωγοί έξω από τις θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, που οδηγούνται από τον τοίχο, είναι μονωμένοι από το σημείο απόσυρσης στον εκτροπέα. Ο σωλήνας εξαερισμού, ο οποίος διέρχεται από τη σοφίτα και μέσω της οροφής, πρέπει να είναι μονωμένος σε όλη τη σοφίτα. Παρόμοιες απαιτήσεις ισχύουν για ολόκληρη τη ζώνη που διέρχεται από μη θερμαινόμενα δωμάτια. Το ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης είναι εξοπλισμένο με θερμική προστασία παντού. Στις σοφίτες συχνά καταφεύγουν στη χρήση κουτιών (περιβλήματα) από αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Το πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού μπορεί να θεωρηθεί ως προσιτή τιμή και η ευκαιρία να αγοράσει το σωστό προϊόν οπουδήποτε. Το περίβλημα πρέπει να επιλέγεται ακριβώς ανάλογα με το μέγεθος του σωλήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αφρώδες πολυαιθυλένιο επιδεινώνεται εύκολα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για να αποφευχθεί αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να καλύψετε τη δομή από έξω με αλουμινόχαρτο κουζίνας. Η σειρά των έργων έχει ως εξής:

 • μέτρησε τη διάμετρο και το ύψος του αγωγού από έξω.
 • κατασκευάζεται ένα περίβλημα του απαιτούμενου μεγέθους.
 • μια ομπρέλα αφαιρείται εάν παραδοθεί.
 • Το περίβλημα τεντώνεται στη βάση του αγωγού.
 • η ομπρέλα επιστρέφει στην αρχική της θέση.
 • Το φύλλο είναι τυλιγμένο προς τα πάνω στο σύστημα, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του.
 • Η περιέλιξη ασφαλίζεται με ανοξείδωτους ή χάλκινους σφιγκτήρες.

Για τη μεσαία ζώνη του RF, αυτή η λύση είναι πολύ καλή. Σε μια πιο σοβαρή κλιματική ζώνη, απαιτείται ενισχυμένη μόνωση, όπως το ορυκτό μαλλί. Λειτουργεί εξίσου καλά τόσο σε οικιακά όσο και σε βιομηχανικά αεριζόμενα κανάλια. Εάν θέλετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε από μέσα, αν και από το εξωτερικό. Ένα τυπικό παράδειγμα (άλλες παραλλαγές διαφέρουν ασήμαντα) είναι η χρήση της επικάλυψης "Isover".

Για την εργασία απαιτούνται τα ακόλουθα εργαλεία:

 • σπάτουλα με ελαστικό τμήμα εργασίας.
 • Συρραπτικό ·
 • ακονισμένο μαχαίρι κατασκευής?
 • Αλουμινένια κολλητική ταινία με λωρίδα 7,5 cm.
 • τετράγωνο
 • Η ρουλέτα είναι μέταλλο.
 • κυβερνήτης.
 • δείκτη σήμανσης.

Κατά τον υπολογισμό του σωστού πλάτους πριν από την κοπή, αξίζει να απωθήσετε τη διάμετρο του σωλήνα. Προσθέστε σε αυτό διπλό πάχος της επιλεγμένης μόνωσης, και το ποσό αυξάνεται κατά 3,14 φορές - αυτό θα είναι ο επιθυμητός δείκτης. Όταν ληφθεί το σχήμα, ο κύλινδρος ξετυλίγεται και μετράται η απαιτούμενη απόσταση. Φυσικά, η μέτρηση πρέπει να γίνεται έτσι ώστε το βαμβάκι να μην είναι εμποτισμένο. Αν βρέξει στο δρόμο, ακόμη και μικρό, είναι καλύτερα να αναβάλλετε την προετοιμασία για αργότερα από το να χάσετε ένα πολύ ακριβό προϊόν.

Αφού κόψετε την επιφάνεια, αφαιρέστε προσεκτικά το βαμβακερό στρώμα στο ίδιο το φύλλο. Κόβοντας το ρολό κατά μήκος του προετοιμασμένου σημείου, τυλίξτε το σωλήνα μέσα σε αυτό, καθιστώντας δυνατό το κλείσιμο της άρθρωσης με μια προεξοχή του φύλλου της ραφής σύνδεσης από πάνω. Μετά από κάθε 10 εκατοστά πρέπει να στερεώσετε αυτή τη ραφή με συρραπτικό και να κολλήσετε την περιοχή με κολλητική ταινία σε βάση αλουμινίου. Αμέσως μετά, η ταινία οδηγείται με μια λαστιχένια σπάτουλα, τότε η κόλλα θα αδράξει με την επιφάνεια του φύλλου ακριβώς.

Σωλήνες που τροφοδοτούν το σπίτι με αέρα, είναι απαραίτητο να καλύπτονται από διαρροές θερμότητας και στις αρθρώσεις.

Αυτό το πρόβλημα επιλύεται απλά: με την κοπή καμπυλόγραμμων τεμαχίων. Το μήκος τους επιλέγεται σύμφωνα με τις προκαθορισμένες τιμές. Τα θραύσματα εκτίθενται έτσι ώστε να αντιγράφουν εντελώς την προβληματική κάμψη. Τοποθετήστε ξανά την αποδέσμευση των τεμαχίων, επικαλύπτοντάς την με μια ταινία αλουμινίου, η οποία ισοπέδωσε με μια σπάτουλα. Είναι ευκολότερο, από ό, τι με άλλους τύπους μόνωσης, να δουλεύετε με το κέλυφος, εφαρμόζεται μόνο στο σωστό μέρος και σπάει με τον τρόπο που παρέχουν οι σχεδιαστές.

Τα σοβαρά προβλήματα συχνά προκαλούν θερμομόνωση του διαχωρισμού του αέρα. Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν τέτοια συστήματα, χρησιμοποιούνται κατ 'ανάγκη μόνο τα υλικά που εγγυώνται ότι αποκλείουν την καύση ή την έκρηξη υπό κανονικές συνθήκες. Αλλά η ευαισθησία στα χτυπήματα, αντίθετα, δεν έχει σημασία. Σημαντικό: οι αγωγοί αέρα που βρίσκονται στον ανοικτό αέρα δεν μπορούν να απομονωθούν με αφρώδες υλικό.

Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψη την υψηλή τιμή μιας τέτοιας κάλυψης, θα αποδειχθεί αναξιόπιστο και δεν θα μπορέσει να επιλύσει το έργο. Είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να έχετε μια ποιοτική υπηρεσία.

Συμβουλές και κόλπα

Συχνά είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι ισχυρισμοί ότι απαιτούνται μόνο αεραγωγοί στις πιο κρύες περιοχές. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος: ο αποφασιστικός παράγοντας δεν είναι τόσο υψηλή θερμοκρασία όσο το ποσό της καθημερινής διακύμανσής του. Ακόμα και με μια συν τιμή, αν ο αέρας είναι πολύ πιο κρύος τη νύχτα παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμφανίζεται αναπόφευκτα ένα μεγάλο ποσό συμπυκνωμάτων. Όταν εργάζεστε με ορυκτοβάμβακα, συνιστάται πάντα να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό και να έχετε μέγιστη φροντίδα. Η στερέωση της αφρώδους μόνωσης μπορεί να γίνει όχι μόνο με εξειδικευμένα στοιχεία, αλλά και με συνηθισμένο σύρμα.

Πιστεύεται ότι ο αγωγός με εξωτερική θερμομόνωση προστατεύεται καλύτερα από τη φωτιά παρά από μια ανοιχτή έκδοση. Αλλά θα είναι πιο σωστό να φροντίζετε για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας. Παρέχονται με τη χρήση βαλβίδων πυρόσβεσης εγκατεστημένων αμέσως μετά τα συστήματα εξαερισμού. Δεν είναι κακά αποτελέσματα, κρίνοντας από τα σχόλια, δίνει τη χρήση της isolone και foil K-Flex.

Ωστόσο, η χρήση πεντοφόλης δεν συνιστάται, θα σταματήσει να κρατάει μετά από λίγο.

Εάν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε υλικό με στρώμα αλουμινίου, θα πρέπει να στραφεί προς τα έξω. Αυτό θα βοηθήσει και θα βελτιώσει τις θερμικές ιδιότητες της κατασκευής, καθώς και θα διευκολύνει τη στερέωση του προϊόντος στους σωλήνες. Η μόνωση των κουκούλες που βρίσκονται στο πάχος των τοίχων σπάνια ασκείται. Αλλά για να αυξηθεί η στεγανότητά τους με 4-5 εκ. Αφρού τοποθέτησης θα είναι εύκολη. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετείται προκαταρκτικά ένα φράγμα ατμών στο σπίτι και το περίγραμμα του είναι προσαρτημένο στο κανάλι έτσι ώστε ο αφρός να μην υγραίνεται από τους υδρατμούς.

Τα συστήματα παροχής αέρα συνιστώνται να είναι εξοπλισμένα με θερμομονωμένες βαλβίδες εξαερισμού. Ένας τέτοιος μηχανισμός δεν παγώνει ακριβώς ακόμη και στους πιο σοβαρές παγετούς και θα εμποδίσει την είσοδο υπερβολικά ψυχρού αέρα στο εσωτερικό. Ο ρόλος των στοιχείων θέρμανσης δεν είναι στη θέρμανση των δωματίων, αλλά μόνο στην πρόληψη του σχηματισμού πάγου στα πτερύγια της βαλβίδας.

Το σημείο δρόσου είναι υψίστης σημασίας στο σχεδιασμό και τον υπολογισμό. Εστιάζοντας σε αυτό, μπορείτε να προσδιορίσετε τα ακριβή όρια της μονωμένης περιοχής. Αλλά οι επαγγελματίες συστήνουν καλύτερη κάλυψη της θερμομόνωσης ένα μακρύτερο τμήμα από ότι προκύπτει από τους υπολογισμούς.

Τα αρχεία των αρνητικών θερμοκρασιών και των ημερήσιων αλλαγών του καιρού ανά πάσα στιγμή μπορούν να χτυπηθούν και αξίζει να προετοιμαστούν για τέτοια γεγονότα εκ των προτέρων. Αν χρησιμοποιείτε ορυκτοβάμβακα, πρέπει να είστε έτοιμοι να το αντικαταστήσετε κάθε 24-36 μήνες λόγω της απώλειας θερμικών ιδιοτήτων. Όταν μονώνονται οι τετραγωνικοί σωλήνες, τα σπασίματα των πλακών τοποθετούνται με κομμάτια μόνωσης και σφραγίζονται από πάνω. Οι μεταλλικοί αγωγοί δεν καλύπτονται αναγκαστικά με φράγμα υδρατμών, αλλά το υγρό υδρόφοβο στρώμα είναι πολύ χρήσιμο.

Με σοβαρό περιορισμό των κεφαλαίων, συνιστάται η αντικατάσταση της μόνωσης ρολού μάρκας με καθολικό ορυκτό μαλλί: τυλίγεται σε δύο στροφές στο κανάλι και σφίγγεται με σφιγκτήρες. Όλες οι ανοιχτές περιοχές πρέπει να επικαλύπτονται εξωτερικά με υλικό στέγης ή με πιο σύγχρονη στεγανοποίηση χρησιμοποιώντας πίσσα και πολυμερή. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση πλακών εξαερισμού όπως PIR. Αλλά αυτή η απόφαση είναι πολύ υπεύθυνη, επειδή το υλικό είναι σχετικά καινούργιο και αρκετά ακριβό.

Είναι καλύτερα να κάνετε μια επιλογή μόνο μετά από διαβούλευση με ειδικευμένους μηχανικούς.

Σημαντικό: όταν υπάρχουν κοράκια ή γλάροι, όλα τα ανοιχτά τμήματα των αγωγών μετά από θερμομόνωση πρέπει να καλύπτονται με μέταλλο. Μόνο αυτό θα δώσει τουλάχιστον μια ελάχιστη εγγύηση διαρκούς ηρεμίας. Δεν έχει σημασία το υλικό που βρίσκεται κάτω από τον γαλβανισμό - μπορεί να είναι K-Flex, αφρώδες γυαλί, βαμβάκι ή άλλα μέσα. Σε οικιακές συνθήκες δεν υπάρχει ειδικός λόγος να προτιμάτε τους θερμαντήρες υγρών. Είναι ακριβά και απαιτούνται ειδικοί εξοπλισμοί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν παντού, ενώ υπάρχουν σχεδόν δυσπρόσιτα οικόπεδα για σχεδόν κάθε αγωγό.

Η καταστολή του θορύβου λόγω των μονωτικών υλικών θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν ρυθμίσετε τις σωστές ρυθμίσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού. Επιπροσθέτως, στον τόπο όπου είναι συνδεδεμένος ο αγωγός αέρα και ο ανεμιστήρας, είναι επιθυμητό να τοποθετηθεί ένα παρέμβυσμα απόσβεσης έτσι ώστε να σβήσει τους εξωτερικούς ήχους. Τα σημάδια κακής ποιότητας λειτουργία του αγωγού εξαερισμού, κίνητρα επειγόντως για την αντιμετώπιση της θερμομόνωσης, είναι διαφορετικά. Οι λόγοι για τον συναγερμό είναι οι εξής:

 • παραβίαση της αεροστεγανότητας του συστήματος εξαερισμού.
 • την εμφάνιση ιχνών σκουριάς στους σωλήνες.
 • μείωση της εισροής αέρα ·
 • Ανίχνευση τοίχων και επικαλύψεις συσσώρευσης υγρασίας.

Η επιλογή της εσωτερικής ή εξωτερικής μόνωσης του αεραγωγού δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Έτσι, η πολυπλοκότητα της δημιουργίας θερμικής προστασίας από το εσωτερικό αποδίδει μια αξιόπιστη προστασία από μεταβολές της θερμοκρασίας και από μηχανική καταστροφή. Όμως, η μείωση της χρήσιμης εσωτερικής διαμέτρου απαιτεί την επέκταση του σχεδιασμού με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό για τεχνικούς και καθαρά οικονομικούς λόγους. Αν είναι δύσκολο να ληφθεί μια τελική απόφαση, αξίζει να συμβουλευτείτε τους ειδικούς για να κατανοήσετε τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

Το στυροπρίονο μπορεί να κοπεί με μαχαίρι ή πριόνι. Κατά την τοποθέτηση στον σωλήνα, είναι απολύτως επιτρεπτό να μετατοπιστούν τα θραύσματά του κατά 20 mm για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υπέρθεση. Ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές περιπτώσεις είναι οι κρύες γέφυρες. Για να αποφευχθεί η εμφάνισή τους είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση των τεχνολογικών κανόνων.

Η μέγιστη προσοχή δίνεται πάντοτε στη μόνωση των αρμών μεταξύ των αγωγών εξαερισμού και των βασικών δομών κτιρίου. Η αποσυσσώρευση αυτών των αρθρώσεων θα υποβαθμίσει αμέσως το υπόλοιπο έργο.

Τύποι υλικών για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα και τους τρόπους εγκατάστασης τους

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για μια τέτοια διαδικασία όπως η μόνωση αεραγωγών, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού χωρίζονται σε οικιακά και βιομηχανικά. Οι πρώτες χρησιμοποιούνται σε οικιακά συστήματα εκκένωσης αέρα και κτιρίων γραφείων, τα τελευταία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σε κτίρια με διακλαδισμένο δίκτυο εξαερισμού όπου χρησιμοποιούνται ισχυρές εγκαταστάσεις ανεμιστήρων. Για παράδειγμα, στα κτίρια των σιδηροδρομικών σταθμών, των αεροδρομίων, των εμπορικών κέντρων. Κατά συνέπεια, το u η προσέγγιση της θερμομόνωσης σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι μεμονωμένη.

Οφέλη από τη μόνωση των αεραγωγών

Αρχικά, υπάρχουν ορισμένα οικοδομικούς κώδικες, επί των οποίων εκτελούνται μέτρα θερμομόνωσης. Προσδιορίζουν SNiPom 2.04.14-88, στην οποία αναφέρεται σαφώς, πού και πώς να διεξάγεται η μόνωση του εξαερισμού. Αυτό ισχύει κυρίως για μη θερμαινόμενα δωμάτια και δρόμους.

Η θερμομόνωση του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται με ένα μόνο σκοπό - μην μειώσετε τη διάρκεια ζωής των αεραγωγών.

Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο εξαερισμός είναι ο αερισμός των δωματίων, στον οποίο ο αέρας μέσα στο κτίριο κινείται με ταχύτητα 1 m / s. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε δύο τρύπες (ή περισσότερα), ένα από τα οποία φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο εισέρχεται στο κτίριο, από το δεύτερο εξαντλημένο ρίχνεται έξω. Έτσι ολόκληρο το δομικό μέρος του εξαερισμού είναι ένα σχέδιο αποσύνδεσης των αεραγωγών, που εργάζονται στην κουκούλα, δηλαδή, θα μεταφέρουν ζεστό αέρα από το κτίριο.

Σε μη θερμαινόμενους χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους, ο ζεστός αέρας θα συμπυκνωθεί, σχηματίζοντας υγρασία στα εσωτερικά τοιχώματα των αγωγών από χαλύβδινο φύλλο. Υπάρχει διάβρωση του μετάλλου, πράγμα που οδηγεί σε γρήγορη αποτυχία ολόκληρου του συστήματος. Οι αγωγοί θερμού αέρα εμποδίζουν τον ζεστό αέρα να έρθει σε επαφή με το ψυχρό μέσο, ​​πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμπύκνωση.

Οι κανόνες του SNiP καθορίζουν σαφώς τι είδους μόνωση και ποιο πάχος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ποιοτική και αποδοτική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Και δεδομένου ότι η σύγχρονη αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από θερμομονωτικά υλικά, πρέπει να τα καταλάβουμε και να καθορίσουμε την καλύτερη μόνωση για τους σωλήνες εξαερισμού.

Από το ζεστό

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, είναι απαραίτητο, όπως προαναφέρθηκε, να διαιρέσετε τα συστήματα εξαερισμού σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη ανησυχία τα δίκτυα μηχανικής σε ιδιωτικές κατοικίες, σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλα σημεία εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Δηλαδή, όπου το ίδιο το σύστημα εξαερισμού είναι μια μικρή και όχι πολύ διακλαδισμένη καλωδίωση σωλήνων. Λειτουργεί είτε με τον φυσικό τρόπο απομάκρυνσης αέρα είτε με εξαναγκασμένο εξαερισμό. Η δεύτερη κατηγορία είναι βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού. Ισχύουν μόνο για το αναγκαστικό σύστημα.

Θερμομόνωση για οικιακό σύστημα εξαερισμού

Εδώ είναι μερικά παραδοσιακά υλικά που έχουν αποδείξει για πολλά χρόνια ότι δεν είναι μάταια χρησιμοποιώντας:

 • υαλοβάμβακα ορυκτοβάμβακα.
 • αφρώδες πολυαιθυλένιο (penofol), καλυμμένο με φύλλο αλουμινίου.
 • πολυστυρένιο, το οποίο έχει τώρα αντικατασταθεί από πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης.
 • πλάκες αμιάντου ή κονίαμα.

Όλες οι παραπάνω μονωμένες θερμάστρες ανήκουν στην ομάδα επιλογών προϋπολογισμού. Τα πρώτα δύο στοιχεία αναφέρονται στην ινώδη μορφή με δείκτη υψηλής υγροσκοπικότητας, δηλαδή, απορροφούν γρήγορα και εύκολα υγρασία, η οποία απλώς τους καταστρέφει. Ως εκ τούτου, μια σημαντική προϋπόθεση για τη χρήση - στεγανοποίηση πάνω από τη μόνωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν η μόνωση για αγωγούς χρησιμοποιείται εξωτερικά. Προηγουμένως, για την προστασία που χρησιμοποιείται ruberoid, σήμερα χρησιμοποιούν ειδικές μεμβράνες με επιφάνεια αλουμινίου.

Το διάλυμα αμιάντου, όπως το βαμβάκι, μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε ορθογώνια όσο και σε στρογγυλά. Εάν χρησιμοποιείται στο δρόμο, τότε η υποχρεωτική κατάσταση είναι η εγκατάσταση ενός κιβωτίου, το οποίο θα καλύπτει τον θερμαντήρα από μηχανική πρόσκρουση. Ως κουτί χρησιμοποιείτε ρουμπρωτό ή κασσίτερο.

Μόνωση για βιομηχανική μόνωση

Εδώ, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά που προσδιορίστηκαν στην προηγούμενη ενότητα. Υπάρχουν όμως και μοναδικές τεχνολογίες. Επομένως, όταν τίθεται το ερώτημα, παρά να μονώνονται οι σωλήνες εξαερισμού, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο, προτείνεται επιπλέον αρκετές επιλογές.

 1. Χρήση αφρού πολυουρεθάνης. Πρόκειται για ένα μίγμα δύο συστατικών, το οποίο είναι αφρός. Εφαρμόζεται υπό πίεση στους αγωγούς, στους οποίους προσκολλάται εύκολα και περιβάλλει.
 2. Τελειωμένοι μονωμένοι αγωγοί αέρα. Εμφανίστηκαν στην αγορά σχετικά πρόσφατα, αλλά γρήγορα έγιναν δημοφιλή λόγω του μειωμένου κόστους εργασίας και της αυξημένης ταχύτητας των εργασιών εγκατάστασης. Οι κατασκευαστές σήμερα προσφέρουν αεραγωγούς με διαφορετικά θερμομονωτικά υλικά: Minvita, αφρός πολυουρεθάνης, διογκωμένο πολυστυρένιο, penofol.

Αυτοκόλλητη μόνωση για την κατασκευή αγωγών αέρα

Θα ήταν επιθυμητό να σταματά ξεχωριστά σε μια αυτοκόλλητη μόνωση για εξαερισμό, όπως στην πολύ βολική παραλλαγή της εκτέλεσης έργων στα χέρια. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό penofol "C". Στη μία πλευρά, το αφρώδες πολυαιθυλένιο έχει τελειώσει με φύλλο, με ένα άλλο φιλμ πολυαιθυλενίου, επί του οποίου εφαρμόζεται η σύνθεση κόλλας. Το τελευταίο καλύπτεται από ένα άλλο στρώμα μεμβράνης, το οποίο αφαιρείται πριν από την εγκατάσταση.

Το αυτοκόλλητο θερμομονωτικό υλικό απλά κόβεται στο απαιτούμενο μέγεθος, το οποίο πρέπει να αντιστοιχεί στην περίμετρο του αγωγού, και στη συνέχεια να κλείνει το σωλήνα πιέζοντάς το προς την επιφάνεια του σωλήνα. Οι άκρες της θερμάστρας περιτυλίγονται μέχρι 5 cm και καλύπτονται με ταινία με αλουμινόχαρτο.

Εγκατάσταση θερμομόνωσης

Ας εξετάσουμε ορισμένα θερμομονωτικά υλικά όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα πώς να μονώνουμε τους σωλήνες εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία. Με το penofolom όλα είναι ξεκάθαρα, απλώς κάνετε μια κράτηση ότι αυτή είναι η ευκολότερη επιλογή.

Θέρμανση με ορυκτό μαλλί

Η θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού με ορυκτοβάμβακα απαιτεί από τον κατασκευαστή του έργου να καταλάβει ότι αυτό το υλικό είναι υγροσκοπικό. Επομένως, όλες οι εργασίες εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά.

 1. Όλες οι σωληνώσεις τυλιγμένο με μεμβράνη στεγανοποίησης χωρίς ρωγμές και κενά. Πλήρης στεγανότητα της επίστρωσης.
 2. Το ορυκτό μαλλί είναι τυλιγμένο επικαλύπτονται σε σχέση με τις ταινίες που πρόκειται να τεθούν. Το πάχος της στήλης προσδιορίζεται από το παραπάνω SNiP.
 3. Τυλιγμένο στην κορυφή ένα άλλο στρώμα στεγανοποίησης.
 4. Εάν ο αγωγός τρέχει στο δρόμο, τότε έχει ρυθμιστεί το κατώφλι θερμικής μόνωσης κουτί, καλύτερα από κασσίτερο.

Αν ο σωλήνας εξαερισμού δεν είναι στρογγυλός, αλλά ορθογώνιος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορυκτοβάμβακα για να το μονώσετε. Ταιριάζουν στο απαιτούμενο μέγεθος, obkladyvayut τους σωλήνα και σφίξτε το ζυγό, ταινία ή πλέξιμο σύρμα. Η στεγανοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη. Είναι σημαντικό να τοποθετείτε σφιχτά κομμάτια βαμβακιού έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Το πιο ενοχλητικό μέρος είναι εξωτερικές γωνίες αγωγών. Αφού τραβηχτεί η κύρια επίστρωση θερμομόνωσης, γεμίζονται με κομμάτια υλικού που κόβονται από το τάπητα στις απαιτούμενες διαστάσεις.

Θέρμανση με διογκωμένη πολυστερίνη

Το πολυστυρένιο ή το διογκωμένο πολυστυρένιο είναι ένα υλικό πλάκας, επομένως είναι μονωμένα ορθογώνιο σχέδιο. Η τεχνολογία θερμικής μόνωσης των αγωγών εξαερισμού είναι ακριβώς η ίδια με την περίπτωση των στρώσεων από ορυκτοβάμβακα. Το μόνο που μπορεί να σημειωθεί είναι η προαιρετική τοποθέτηση στεγανωτικών στρωμάτων, δηλαδή δεν μπορούν πάντοτε να χρησιμοποιηθούν. Όλα εξαρτώνται από την πυκνότητα του χρησιμοποιούμενου υλικού, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 40-75 kg / m³.

Για παράδειγμα, για το PPS-40 είναι καλύτερο να τοποθετηθεί στεγανοποίηση, για το PPS-60 δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Και ένα ακόμα πράγμα, σχετικά με τη μόνωση των σωλήνων αερισμού στη σοφίτα, όπως σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο. Αυτό είναι σφιχτή σύνδεση των μονωτικών πλακών με γέμισμα ρωγμών και κενών με αφρό στήριξης.

Θερμομόνωση με αφρό πολυουρεθάνης

Όπως προαναφέρθηκε, ο αφρός πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται κυρίως για τη μόνωση των αεραγωγών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αυτή η ευχαρίστηση δεν είναι φθηνή, εκτός αυτού, για την απαιτούμενη εργασία ειδικός εξοπλισμός, ο οποίος συμβάλλει στην ανάμειξη των δύο συστατικών.

Σήμερα, οι κατασκευαστές θερμικής μόνωσης προσφέρουν συμπαγείς εγκαταστάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για την μόνωση σωλήνων αερισμού στην οροφή, σε σοφίτες ιδιωτικών κατοικιών. Πωλούνται σε καταστήματα κατασκευών και το συνολικό κιτ ζυγίζει μόνο 30 κιλά. Μια τέτοια εγκατάσταση είναι αρκετή για να ξεκινήσει μια καλωδίωση μικρού μεγέθους.

Κύλινδροι μόνωσης θερμότητας

Η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικών κυλίνδρων (κελύφους), τα οποία είναι κατασκευασμένα από Minivates, διογκωμένο πολυστυρόλιο, αφρό πολυουρεθάνης και αφρό πολυαιθυλενίου. Χρησιμοποιούνται μόνο για στρογγυλές σωληνώσεις. Επιλέγονται σύμφωνα με τη διάμετρο και αντιπροσωπεύουν διάφορες ποικιλίες:

 • Μονό κομμάτι με διαμήκη τομή.
 • Αποτελείται από δύο μέρη.
 • Τρεις?
 • Τέσσερα.

Ο τύπος του κυλίνδρου επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του αγωγού. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερα τμήματα του κελύφους. Για παράδειγμα, ένας πλαστικός σωλήνας διαμέτρου 110 mm, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στο σύστημα εξαερισμού των ιδιωτικών κατοικιών, κλείνει από έναν κύλινδρο της πρώτης θέσης. Ανοίγεται απλά πάνω από το διάκενο και τοποθετείται σε ένα σωλήνα, στερεωμένο με κολλητική ταινία.

Οι θερμαινόμενοι σωλήνες για εξαερισμό από την τεχνολογία αυτή εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία τους, καθώς και την απλότητα της εργασίας. Πρέπει να προστεθεί ότι Η έξοδος του αγωγού στον δρόμο, καθώς και η περιοχή του δρόμου μπορούν να μονωθούν με κυλίνδρους. Η μόνη απαίτηση είναι η εγκατάσταση προστατευτικού κιβωτίου.

Όσον αφορά την συνιστώσα των τιμών του μονωτικού υλικού, πρέπει να σημειωθεί ότι Τα φθηνότερα κελύφη είναι από ορυκτό μαλλί, πολυαιθυλένιο και πολυστυρένιο. Το πιο ακριβό από αφρό πολυουρεθάνης. Σήμερα, οι κατασκευαστές προσφέρουν αυτό το είδος υλικού από αφρώδες ελαστικό. Μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού σε αυτές - αυτή είναι η καλύτερη, αλλά πολύ ακριβή επιλογή.

Συμπεράσματα

Έτσι, κατά την επιλογή της μόνωσης για τους σωλήνες εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη τη μορφή και το μέγεθος του τελευταίου. Μην ξεχνάτε την απλότητα του έργου, αν διεξάγονται από τον εαυτό τους.

Φυσικά, η τιμή της θερμομόνωσης για εξαερισμό θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο. Συνεπώς συνιστάται επιλέξτε την καλύτερη σχέση τιμής / θερμότητας. Ας επιστρέψουμε στη θερμομόνωση των αγωγών με penofol. Για παράδειγμα, η θερμική αγωγιμότητα του minvate-penofol: 0,045-0,049 W / mK, δηλαδή, είναι σχεδόν η ίδια. Τιμή minvata-penofol ανά 1 m²: 1200-100 rub. Εδώ είναι η διαφορά.

Θερμομόνωση και ηχομόνωση του εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο σπίτι είναι ένα σημαντικό σύστημα που εξασφαλίζει τις συνήθεις συνθήκες διαβίωσης. Αλλά ότι εργάστηκε για τις συγκεκριμένες παραμέτρους, είναι απαραίτητο όχι μόνο να το τοποθετήσουμε σωστά αλλά και να εκτελέσουμε πρόσθετα μέτρα σχετικά με τη μόνωση των αεραγωγών. Εδώ είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι μονωμένοι αεραγωγοί είναι πρώτα και κύρια η πλήρης απουσία συμπυκνώματος, που καταστρέφει τα μεταλλικά προϊόντα. Αλλά αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιούνται οι εργασίες μόνωσης.

Γιατί

Και έτσι, πρώτος λόγος, γιατί πρέπει να απομονώσετε το σύστημα εξαερισμού, προστατεύστε τους ίδιους τους αεραγωγούς από τη συμπύκνωση στον εξαερισμό. Το γεγονός είναι ότι στα μη θερμαινόμενα δωμάτια (για παράδειγμα, στις σοφίτες) και στο δρόμο, όταν έρχεται σε επαφή με κρύο και ζεστό αέρα, το μέταλλο των αγωγών συμπυκνώνεται αμέσως. Και αυτό είναι κοντά στη διάβρωση. Επιπλέον, το χειμώνα το συμπύκνωμα μετατρέπεται σε παγετό και πάγο, ο οποίος σταδιακά επικαλύπτει την διατομή των αγωγών εξαερισμού, μειώνοντας την απόδοση ολόκληρου του συστήματος.

Ο δεύτερος λόγος - απώλεια θερμότητας, που θα οφείλεται στους ίδιους τους αεραγωγούς. Συνήθως η απώλεια θερμότητας είναι μια μάστιγα εξαναγκασμένου εξαερισμού, στην οποία υπάρχει ένα σύστημα θέρμανσης. Δηλαδή, ο αέρας που εισέρχεται στο σπίτι το χειμώνα πρέπει να θερμαίνεται με ειδικά στοιχεία θέρμανσης. Και αν ο αγωγός αέρα σε αυτή την περιοχή δεν είναι μονωμένος, τότε η θερμότητα, η οποία πρέπει να θερμαίνει τον αέρα εν μέρει ή εντελώς, θερμαίνει τον αττικό χώρο. Η θερμομόνωση των αγωγών από το σημείο θέρμανσης στο δωμάτιο είναι η λύση στο πρόβλημα της απώλειας θερμότητας.

Λόγος τρία - ηχομόνωση. Στα αστικά διαμερίσματα, η κίνηση του αέρα μέσω των σωλήνων, καθώς και οι δονήσεις του τελευταίου, είναι αόρατες. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι που χτίστηκε σε ένα ήσυχο μέρος, όλα αυτά ακούγονται. Ακόμη και το λεπτότερο στρώμα μόνωσης στον αγωγό αέρα μειώνει το επίπεδο θορύβου αρκετές φορές.

Θερμομόνωση των αεραγωγών

Η θερμομόνωση των αεραγωγών έχει βασικά δύο λόγους:

 • να αποτρέπεται ο σχηματισμός συμπυκνώσεως ·
 • μειώνουν ή εξαλείφουν πλήρως τις απώλειες θερμότητας

Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από θερμομονωτικά υλικά, με τα οποία η αγορά συσκευάζεται σε χωρητικότητα. Όμως, όπως δείχνει η πρακτική, σήμερα οι ειδικοί προτιμούν τους θερμαντήρες τους, των οποίων η τιμή και η χαμηλή θερμική αγωγιμότητα βρίσκονται στο βέλτιστο εύρος. Δηλαδή, δεν έχει νόημα να πληρώνομαι για ένα θερμαντήρα, αν υπάρχει ένας στην αγορά που είναι φθηνότερο σε τιμή, αλλά όχι κατώτερο από το καλύτερο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι για διαφορετικούς αγωγούς εξαερισμού, εδώ βασικά αναφέρεται στο σχήμα του τμήματος: στρογγυλό ή ορθογώνιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι μόνωσης. Για παράδειγμα, πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης - ένα εξαιρετικό υλικό θερμομόνωσης για όλους τους δείκτες. Αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομόνωση κυκλικών αγωγών.

Αλλά οι κατασκευαστές άρχισαν να παράγουν λεγόμενα κελύφη από διαφορετικούς θερμομονωτές. Και σε αυτή την κατηγορία, υπάρχει επίσης αφρός πολυστερίνης. Δηλαδή, η εμφάνιση νέων τεχνολογιών έδωσε ώθηση στην εμφάνιση νέας μόνωσης για δομές σωλήνων. Παρεμπιπτόντως, στους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιείτε θερμικούς μονωτικούς κυλίνδρους χωρίς πρόσθετο προστατευτικό στρώμα, συνιστάται η τοποθέτηση κελυφών επικαλυμμένων με φύλλο αλουμινίου στις εξωτερικές περιοχές.

Προσθέτουμε ότι η μόνωση του εξαερισμού πραγματοποιείται με διαφορετικά υλικά και μεθόδους, όπου τα παραδοσιακά υλικά είναι ορυκτοβάμβακας, που τυλίγεται γύρω από τον αγωγό και στη συνέχεια καλύπτεται με στεγανωτικά φιλμ.

Ηχομόνωση των αεραγωγών

Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε την ηχομόνωση των αεραγωγών, σε μια ξεχωριστά διεξαχθείσα διαδικασία, όχι. Δηλαδή, κανείς δεν θα το οδηγήσει, μη λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης των χρησιμοποιούμενων υλικών. Αλλά αυτό είναι για μη θερμαινόμενα δωμάτια και μέρη του συστήματος εξαερισμού που βρίσκεται στο δρόμο.

Οι περιοχές που βρίσκονται στους θερμαινόμενους χώρους απαιτούν ένα ηχομονωτικό στρώμα. Φυσικά, αν ο εξαερισμός λειτουργεί με φυσική απομάκρυνση του αέρα από τις εγκαταστάσεις, τότε δεν έχει νόημα η λήψη προστατευτικών μέτρων. Εάν το σύστημα λειτουργεί με βίαιο τρόπο, τότε το ζήτημα του θορύβου πρέπει να επιλυθεί καρδιακά. Ως εκ τούτου, σήμερα η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ηχομονωτικών υλικών με τη μορφή κυλίνδρων. Αυτό είναι ένα μικρό πάχος της επικάλυψης, αλλά με καλά χαρακτηριστικά συγκράτησης του ήχου.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ινών και αφρωδών μονωτικών για το σύστημα εξαερισμού. Αν και πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο καουτσούκ, το οποίο έχει καλές ιδιότητες ηχομόνωσης.

Υλικά θερμικής μόνωσης αεραγωγών

Υπάρχει ένας αρκετά ευρύς κατάλογος υλικών για τη θερμομόνωση των αγωγών. Παραδοσιακά είναι:

 • ορυκτό μαλλί.
 • υαλοβάμβακα.
 • τα αφρώδη ελαστομερή είναι μονωτικά τύπου αφρού με κλειστούς πόρους, πολύ εύκαμπτα.
 • παράγωγα από τον πολυμερισμό υδρογονανθράκων, τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα γνωστά πολυμερή: PVC, πολυαιθυλένιο, πολυστυρένιο, πολυουρεθάνη.

Αυτό φυσικά δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι θερμαντικές συσκευές για θερμομόνωση του συστήματος εξαερισμού. Επειδή υπόκεινται σε ορισμένες απαιτήσεις, ειδικά όσον αφορά την ικανότητα να αντιστέκονται στην εμφάνιση μικροοργανισμών, όχι η τελευταία απαίτηση είναι η αντίσταση στη φωτιά.

Επιπλέον, το κύριο χαρακτηριστικό της θερμομόνωσης εξακολουθεί να είναι ένας δείκτης θερμικής αγωγιμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι ένας από τους χαμηλότερους. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς θερμομονωτές.

Ορυκτοβάμβακας

Η θερμική αγωγιμότητα του ορυκτού μαλλιού είναι 0,036 W / mK Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα στρώμα από ορυκτοβάμβακα των 2,5 cm μπορεί να περιέχει χαμηλές θερμοκρασίες έως -40 ° C. Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές προσφέρουν μια κυλινδρική έκδοση με πάχος τουλάχιστον 4 cm, γεγονός που εξασφαλίζει τον κανόνα.

Για εξωτερική μόνωση συνιστάται η χρήση υλικού με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου. Περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της υγρασίας και των μηχανικών φορτίων. Σε αυτόν τον θερμαντήρα για αερισμό μια αμφίδρομη στάση. Από τη μία πλευρά:

 • αυτό είναι ένα από τα φθηνότερα θερμομονωτικά υλικά?
 • είναι εύκολο να τοποθετηθεί σε αγωγούς αέρα, περιτύλιγμα σωλήνων και στερέωση με σύρμα, ταινία ή σφιγκτήρες?
 • πάχος 5 cm παρέχει μια αξιόπιστη θερμομόνωση, η οποία εγγυάται την πλήρη απουσία συμπύκνωσης και τη μείωση των απωλειών θερμότητας στο μηδέν.

Από την άλλη πλευρά, το ορυκτό μαλλί έχει μικρή διάρκεια ζωής. Σε επαφή με την υγρασία χάνει τα χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε όταν τοποθέτηση των αγωγών αναγκαία για την εξασφάλιση προστατευτικών εμποδίων της με τη μορφή της στεγάνωσης μεμβρανών, φύλλων από νεοπρένιο, μεταλλικά περιβλήματα των γαλβανιζέ ή αλουμίνιο φύλλα.

Κυλιόμενα υλικά

Στην κατηγορία των υλικών κυλίνδρου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση των συστημάτων εξαερισμού, ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών τύπων μόνωσης. Δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται συχνότερα από άλλους. Πρόκειται για αφρώδες πολυαιθυλένιο με κλειστή πορώδη δομή και αφρώδες τεχνητό λάστιχο.

Το πρώτο χρησιμοποιείται για θερμομόνωση των αγωγών μέσης και μικρής διατομής. Δημιουργείται με τη μορφή κυλίνδρου μονής ή διπλής στρώσης. Συνήθως καλύπτεται από τη μία πλευρά με φύλλο αλουμινίου, από την άλλη πλευρά επεξεργάζεται με σύνθεση κόλλας καλυμμένη με προστατευτική μεμβράνη. Δηλαδή, το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι αυτοκόλλητο θερμομονωτικό υλικό. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του, το οποίο απλοποιεί τη διαδικασία τοποθέτησης στους αεραγωγούς.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες θετικές πτυχές:

 • δεν είναι ένα τοξικό υλικό.
 • έχει ιδιότητες φραγής ήχου και ατμού.
 • δεν εμφανίζεται και δεν διαδίδει αποικίες μικροοργανισμών.

Το αφρώδες ελαστικό είναι φθηνότερο από το πολυαιθυλένιο. Διατίθεται επίσης με τη μορφή ρολού, αλλά υπάρχει μια έκδοση με τη μορφή έτοιμου μανικιού, που απλώνεται απλά πάνω από τους αεραγωγούς. Ως θερμομόνωση χρησιμοποιείται πιο συχνά σε βιομηχανική κλίμακα. Οι κατασκευαστές προσφέρουν μοντέλα αλουμινίου χωρίς στρώμα αλουμινίου, αυτοκόλλητα γραμματόσημα και χωρίς επίστρωση με κόλλα.

Στυροπρίονο

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό το υλικό για τη θερμομόνωση των αεραγωγών χρησιμοποιείται είτε με τη μορφή πλακών είτε με τη μορφή κυλίνδρων. Η πρώτη μορφή χρησιμοποιείται εάν είναι απαραίτητη η μόνωση των αγωγών αερισμού ορθογώνιου τμήματος. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι γωνίες των σωλήνων θα καλύπτονται ελάχιστα. Συνεπώς, οι αρμοί των πλακών συμπληρώνονται επιπλέον με αφρό συναρμολόγησης.

Όσον αφορά τους αγωγούς αέρα κυκλικής διατομής, χρησιμοποιούνται τα κελύφη εδώ. Στον δρόμο με εξωτερικό στρώμα, σε δωμάτια χωρίς αυτό. Για αυτό το είδος της μόνωσης έχει μια καλή βαθμολογία θερμική αγωγιμότητα αγωγού των 0,035-0,044 W / m Κ Ο δείκτης διασποράς εξαρτάται από τον αφρό πολυστυρενίου πυκνότητα, δηλ, σε πυκνότητα 10 kg / m³ θερμική αγωγιμότητα ίση με την ανώτερη τιμή, σε 35 kg / m³ χαμηλότερα.

Φωτισμένη μόνωση

Δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία σε θερμαντήρες για αεραγωγούς. Δηλαδή, σε κάθε κατηγορία υπάρχει ένα σχέδιο φύλλου, το επάνω στρώμα του οποίου φέρει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Συχνότερα είναι ένα στρώμα που αντανακλά τη θερμική ενέργεια. Ο δεύτερος σκοπός της είναι η προστασία της μόνωσης από τη μηχανική επιρροή και τις συνθήκες λειτουργίας.

Υλικά για ηχομόνωση

Η μόνωση θορύβου για τους αεραγωγούς είναι ένα υλικό που μπορεί ταυτόχρονα να εκτελέσει τις λειτουργίες της θερμομόνωσης. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, εάν υπήρχε θερμομόνωση σε μη θερμαινόμενα δωμάτια ή στο δρόμο, τότε αξίζει να μιλάμε για μόνωση από θόρυβο.

Όσον αφορά τα εσωτερικά θερμαινόμενων χώρων, σε μία βιομηχανική κλίμακα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ξεκινώντας από το κλασσικό είδος επικάλυψης υλικά φύλλων γυψοσανίδες, αμίαντο και άλλα φύλλα, σε πολυμερή και καουτσούκ βάσεως υψηλής σιγαστήρα. Στην ιδιωτική κατασκευή κατοικιών δεν ακολουθείται η πορεία που περιπλέκει τις συνεχιζόμενες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται συνήθως οι απομονωτές θορύβου από αφρώδες ή ινώδες υλικό. Για παράδειγμα, μια καλή επιλογή για τη μόνωση των αεραγωγών είναι η περιέλιξη υαλοβάμβακα. Το όφελος από αυτό σήμερα πωλείται σε ρολά, που έχουν τελειώσει με μία ή δύο πλευρές φύλλου.

Μην απορρίπτετε ρολά από αφρώδες λάστιχο. Έχει ήδη ειπωθεί για καλή μόνωση. Έχει καλά τεχνικά χαρακτηριστικά από την άποψη της απορρόφησης θορύβου, επομένως, θέτοντάς το ως θερμομόνωση, είναι ασφαλές να πούμε για τη μείωση του θορύβου.

Συστάσεις για εργασίες εγκατάστασης

Η κύρια έμφαση πρέπει να δοθεί στο πάχος της μόνωσης των αεραγωγών. Όσο παχύτερο είναι, τόσο το καλύτερο. Αλλά εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη την συνιστώσα των τιμών, επειδή όσο πιο παχιά είναι η θέρμανση, τόσο πιο ακριβό είναι. Επομένως, υπάρχουν πρότυπα για τον υπολογισμό του πάχους της μόνωσης. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στην θερμική αγωγιμότητα.

Εάν η εγκατάσταση πραγματοποιείται από κελύφη, πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη η σύμπτωση των διαμέτρων των αεραγωγών και των θερμομονωτικών κυλίνδρων. Τα τελευταία αποτελούνται από πολλά τμήματα, τα οποία συνδέονται με τον αγωγό αέρα μέσω σύνδεσης αύλακας. Η στερέωση πραγματοποιείται με κλιπ, σύρμα ή κολλητική ταινία.

Όσον αφορά τα ρολά, δεν υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις για την εγκατάστασή τους. Το κύριο πράγμα είναι να αποφευχθεί ο σχηματισμός διαρροών, κενών και ρωγμών, τα οποία αργότερα θα γίνουν γέφυρες κρύου.

Η θερμομόνωση του δρόμου πρέπει να καλύπτεται με περιβλήματα κατασκευασμένα από γαλβανισμένο μέταλλο ή αλουμίνιο. Οι τελευταίες δεν αποτελούν μέρος της θερμικής μόνωσης του εξαερισμού, ο κύριος στόχος τους είναι η διατήρηση της μόνωσης από τη μηχανική καταπόνηση και τα φυσικά φορτία.