Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων

Δεν είναι δύσκολο να καθαρίσετε τους αεραγωγούς ενός διαμερίσματος σε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Το κύριο πράγμα είναι να γνωρίζετε τι, πώς και πού πρέπει να αναζητήσετε ένα σημείο μπλοκαρίσματος.

Το σχέδιο αερισμού οικιστικών και βοηθητικών χώρων στο κτίριο είναι ένα πολύπλοκο και διακλαδισμένο σύστημα καναλιών. Μπορείτε να καθαρίσετε απλά τα μπλοκάκια από μόνος σας. Για να χτυπήσετε ένα μεγάλο βύσμα, θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο και εξοπλισμό, οπότε πρέπει επίσης να αναθέσετε την εργασία σε ειδικούς.

Ποιο είναι το σχέδιο εξαερισμού ενός κτιρίου πολυκατοικιών, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα πάρετε, αφού διαβάσετε το επόμενο κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικά της συσκευής του συστήματος αερισμού του σπιτιού

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια εκτεταμένη και πολύπλοκη διάταξη των φρεατίων εξαερισμού. Η συσκευή του κυκλώματος αερισμού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η βάση που επηρεάζει το έργο που αναπτύσσεται είναι ο αριθμός των ορόφων στο κτίριο.

Για τη διευθέτηση μιας θέσης ενός κτιρίου διαμερισμάτων χρησιμοποιούνται 2 βασικά συστήματα:

 • Κάθε δωμάτιο στο διαμέρισμα έχει δικό του εξαερισμό αεραγωγού. Περνά κατευθείαν στην οροφή και τον αγωγό εξαερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα θεσπίστηκε νωρίτερα. Σε συνθήκες υψηλής κατασκευής, δεν χρησιμοποιείται. Αυτό επηρεάζεται από ένα μεγάλο μέρος της εσωτερικής κυβικής χωρητικότητας για τη διευθέτηση της εγκατάστασης αερισμού των χώρων.

Για το λόγο αυτό, στις συνθήκες της σύγχρονης κατασκευής, η διάταξη αυτού του τύπου συστήματος αερισμού δεν εκτελείται.

 • Ο εξαερισμός πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ανοίγματα εξάτμισης από κάθε δωμάτιο, τα οποία είναι συνδεδεμένα σε ένα κοινό οριζόντιο κιβώτιο. Εδώ, όλες οι ροές αέρα συνδέονται και εξέρχονται στη σοφίτα με κοινό κανάλι. Ο αέρας από κάθε σύστημα κουκούλας, για μία είσοδο, εισέρχεται σε έναν κοινό αγωγό εξαερισμού και εκκενώνεται στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το σχέδιο άρχισε να χρησιμοποιείται στο "Khrushchev", χρησιμοποιείται επίσης στη σύγχρονη κατασκευή. Αυτό το σχέδιο αερισμού διαμερισμάτων θεωρείται το πιο φθηνό και αξιόπιστο.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού

σύστημα κατασκευασμένο σύμφωνα με GOST 30494 Τοποθέτηση - 11. Σύμφωνα με τους κανόνες, το επίπεδο ποιότητας του αέρα στο δωμάτιο δεν πρέπει να υπερβαίνει περιεκτικότητα σε διοξείδιο του σήματος του άνθρακα και των χώρων υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%, με μια ταχύτητα αέρα μικρότερη από 0,2 m / sec.

Προηγουμένως, χρησιμοποιήθηκε ένα φυσικό σύστημα αερισμού. Πάνω από τις πόρτες των δωματίων, έγιναν ειδικά κενά για την άφιξη των μαζών αέρα, τα ξύλινα παράθυρα πέρασαν επαρκή αριθμό, ακόμη και όταν η θέση τους ήταν κλειστή. Στα παράθυρα ήταν τοποθετημένα παράθυρα, για την άφιξη καθαρού αέρα.

Τα νέα κτίρια, κατά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων, είναι εξοπλισμένα με σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού. Εξοπλισμένο με κυκλώματα παροχής και εξαγωγής με την εγκατάσταση ανεμιστήρων. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν τη διατήρηση στο διαμέρισμα ενός κανονικού επιπέδου υγρασίας και περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα.

Αλλά η αρχή λειτουργίας του κύριου συστήματος εξαερισμού παραμένει αμετάβλητη. Το κυριότερο είναι να πραγματοποιούν εγκαίρως τα κανονικά έργα και να απομακρύνονται τα εμπόδια.

Είναι σημαντικό. Ο έλεγχος του εξαερισμού στα διαμερίσματα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Συνήθως γίνεται το καλοκαίρι και το χειμώνα. Αλλά εάν υπάρχουν πρώτα σημάδια μπλοκαρίσματος, πρέπει να καλέσετε ειδικούς της εταιρείας διαχείρισης.

Συμπτώματα ενός ελαττωματικού συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών δεν είναι σοβαροί για το πρόβλημα αυτό, θεωρώντας την κατάσταση αυτή αβλαβή για την υγεία. Είναι μάταιο να πιστεύετε ότι η σκόνη και τα φράγματα του ορυχείου ή του καναλιού "θα διαλύονται" και δεν θα λάβετε τίποτα γι 'αυτό. Θα υπάρξει πυρκαγιά λόγω λιπαρής σκόνης, η οποία αναφλέγεται αμέσως και το αέριο καίει κακώσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Και χωρίς πυρκαγιά να ζουν σε ένα υγρό δωμάτιο και κανείς δεν θα θελήσει να αναπνεύσει τον παγιδευμένο αέρα.

Είναι σημαντικό. Ο καθαρισμός των αγωγών αερισμού απαιτείται ποιοτικά, υπεύθυνα και, κυρίως, τακτικά.

Το κύριο έργο των διαύλων ροής είναι η απομάκρυνση των αόρατων σπορίων μυκήτων, των διαφόρων αλλεργιογόνων και μικροβίων από τους χώρους διαβίωσης. Συσσωρεύοντας στα απορρίμματα της σκόνης, με εισερχόμενο βύθισμα διεισδύσουν σε έναν αριθμό δωματίων, οι άνθρωποι εισπνέουν ένα επικίνδυνο μείγμα αέρα.

Τα ακόλουθα "συμπτώματα" υποδεικνύουν τον καθαρισμό των καναλιών:

 • ένα μεγάλο στρώμα σκόνης και αράχνης στη σχάρα εξαερισμού και δίπλα σε αυτό.
 • βουλωμένη και υγρή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο το καλοκαίρι.
 • στο πάτωμα και τα έπιπλα, μετά από έναν υγρό καθαρισμό, ένα στρώμα σκόνης εγκαθίσταται σε μια μέρα.
 • μορφές συμπύκνωσης στα παράθυρα.

Αν ένα από τα στοιχεία που αναφέρονται στο διαμέρισμα είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί επειγόντως η εξάλειψη της κρίσιμης απόφραξης του αγωγού αερισμού ή η επισκευή του εξοπλισμού εξαναγκασμού. Ο έλεγχος του εξαερισμού στο διαμέρισμα, η εταιρεία διαχείρισης, περιλαμβάνει - μετρήσεις ποιότητας του αέρα και τον έλεγχο του συστήματος αγωγών. Οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να διεξάγονται τουλάχιστον μία φορά το ένα τέταρτο.

Ποιος πρέπει να καθαρίσει τον εξαερισμό στο κτίριο του διαμερίσματος - δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Όταν το κάλυμμα σκόνης είναι καλυμμένο με σκόνη, οι απλές επισκευές μπορούν να εκτελεστούν ανεξάρτητα. Αλλά σοβαρά προβλήματα με τα κανάλια του συστήματος μπορούν να εξαλειφθούν μόνο από ειδικούς με επαγγελματικό εργαλείο και εξοπλισμό.

Υλοποίηση έργων από επαγγελματίες

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, επαγγελματίες μιας εταιρείας διαχείρισης ή μιας εξειδικευμένης επιχείρησης, γρήγορα και αξιόπιστα να εξαλείψουν τη δυσλειτουργία και το σοβαρό φράξιμο του συστήματος εξαερισμού. Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας βιντεοκάμερας, η οποία θα δείχνει τη θέση του πώματος απορριμμάτων ή την τοποθεσία του κατεστραμμένου καναλιού.

Μετά την εξέταση, χρησιμοποιώντας μια μηχανή με πεπιεσμένο αέρα, αφαιρέστε τη συσσώρευση λάσπης ή τα συντρίμμια από το κανάλι. Η βούρτσα ξεκινάει στον αγωγό. Υπό την επίδραση της πίεσης του αέρα, διέρχεται μέσω του σωλήνα και καταστρέφει το βύσμα. Η βούρτσα καθαρίζει το κανάλι και παράλληλα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό υγρό, διεξάγει απολύμανση του συστήματος αεραγωγών.

Εφαρμόζοντας οποιαδήποτε πηγή φωτιάς, μπορείτε να βρείτε ένα πρόβλημα χωρίς τη χρήση τεχνολογίας. Φέρτε ένα καίγοντας κερί ή αναπτήρα στη μάσκα. Δώστε προσοχή στη θέση της φωτιάς. Εάν το φως εκτρέπεται προς το κανάλι - αυτό σημαίνει - το βύθισμα είναι καλό και δεν υπάρχει μπλοκάρισμα. Όταν η κατακόρυφη θέση της φωτιάς - είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση προβλημάτων.

Καθαρισμός αεραγωγών από τα χέρια σας

Πώς να καθαρίσετε τον εξαερισμό σε ένα πολυκατοικία από μόνο του, γι 'αυτό είναι πολύ απλό. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει την εφαρμογή απλών τεχνικών:

 • αφαιρέστε και καθαρίστε τη σχάρα εξαερισμού και στη συνέχεια ξεπλύνετε με απολυμαντικό.
 • σε ένα μπλοκάρισμα, κοντά στο άνοιγμα του καναλιού, μπορεί να καθαριστεί εύκολα με ηλεκτρική σκούπα ή σκούπα.

Συμβουλές! Πριν από την εργασία σας, θυμηθείτε τους κανόνες ασφαλείας. Φροντίστε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά, γάντια και αναπνευστήρα.

Υπάρχουν καταστάσεις όπου το σύστημα λειτουργεί σωστά και η υγρασία και η σκόνη επηρεάζουν την κανονική ζωή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε την αγορά και την εγκατάσταση των βαλβίδων τροφοδοσίας και των ανεμιστήρων εξαγωγής. Αυτές οι συσκευές θα εξαλείψουν το πρόβλημα και θα τις εγκαταστήσουν αρκετά εύκολα και απλά. Το κύριο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πώς και πού.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλές επαγγελματικές συμβουλές.

Τα παλιά σπίτια και οι υπερχειλισμένοι αεραγωγοί δεν επιτρέπουν πάντοτε την αποκατάσταση δυσλειτουργίας με απλό μηχανικό καθαρισμό. Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι για αυτήν την κατάσταση.

Κατά την αντικατάσταση των παραθύρων, επιλέξτε μεταλλικά πλαστικά προϊόντα με παράθυρα διπλού υαλοπίνακα εξοπλισμένα με τη δυνατότητα μικροαερισμού. Εάν τα παράθυρα είναι ήδη εγκατεστημένα, μπορούν να εξοπλιστούν με αυτές τις συσκευές επιπλέον και για όχι πολύ μεγάλα χρήματα. Επιπλέον, μπορείτε να τα βάλετε μόνοι σας. Η πιο απλή βαλβίδα εξαερισμού θα επιτρέψει να περάσει στο διαμέρισμα φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο.

Πραγματοποιήστε έλεγχο εξαερισμού τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 μήνες και καθαρίστε τη σχάρα αμέσως μόλις σχηματιστεί μια μικρή ποσότητα σκόνης. Προσέξτε για την υγρασία στο δωμάτιο. Με απότομη αύξηση, είναι απαραίτητο να καλέσετε ειδικούς για εργασίες επισκευής.

Εξαερισμός: τι, πώς, γιατί, πότε και ποιος;

Τι είναι ο εξαερισμός;

Μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα, φρέσκος αέρας μπήκε στα σπίτια μέσω παραθύρων και θυρών. Ευτυχώς πριν από δύο αιώνες δεν υπήρχαν ψηλά κτίρια. Αλλά μόλις άρχισαν να εμφανίζονται, οι άνθρωποι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο.

Τακτικό ορισμό του όρου «αερισμού» δίνεται στο SNIP 41-01-2003 «HVAC», που εγκρίθηκε με το ψήφισμα του κράτους Επιτροπής κατασκευής της Ρωσικής Ομοσπονδίας №115 της 26.06.2003 Σύμφωνα με τους οικοδομικούς κανονισμούς, αερισμός - ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις για την απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητα, την υγρασία, και άλλες επιβλαβείς ουσίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί αποδεκτά μετεωρολογικές συνθήκες και η καθαριότητα του αέρα σε μια ζώνη εργασίας ή εξυπηρετούνται.

Με απλά λόγια, ο εξαερισμός είναι η διαδικασία της εξώθησης του αέρα σε ένα διαμέρισμα, ο αερισμός των χώρων του και η απομάκρυνση του «εξαντλημένου» μολυσμένου αέρα. Επιπλέον, ο εξαερισμός αναφέρεται σήμερα ως συσκευές και εξοπλισμός που έχουν σχεδιαστεί για την παροχή ελεγχόμενης ανταλλαγής αέρα.

Πώς λειτουργούν τα συστήματα εξαερισμού;

SNiP 31-01-2003 «Κτίρια κατοικιών» αναφέρει: «Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διατηρεί την καθαριότητα (ποιότητα) του αέρα στις εγκαταστάσεις και την ομοιομορφία της διανομής του». Σημειώνεται ότι ο αερισμός μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • με φυσική εισροή και απομάκρυνση του αέρα.
 • με μηχανικό κίνητρο για εισροή και απομάκρυνση του αέρα.
 • σε συνδυασμό με την φυσική απομάκρυνση του εισροής αέρα και μερικώς χρησιμοποιώντας μια μηχανική ανάδευση.

Σε πολυκατοικίες, κατά κανόνα, υπάρχει ένα σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού.

Και πληρέστερα και λεπτομερώς το σύστημα εξαερισμού περιγράφονται στο εγχειρίδιο αναφοράς «Θέρμανση και αερισμός των κατοικιών», με σκοπό να κόβουν 2.08.01-89 (αντικαταστάθηκε από SNP 31/01/2003).

Την αυγή της μαζικής ανάπτυξης κατοικιών από κάθε διαμέρισμα υπήρχε ένας ατομικός αγωγός εξαερισμού, ο οποίος συνδέεται ως αποτέλεσμα του ορυχείου εξάτμισης. Με την πάροδο του χρόνου, όταν τα σπίτια γινόταν όλο και ψηλότερα, άρχισαν να τοποθετούνται οριζόντια κανάλια μεταξύ των ορόφων, και ήδη από αυτά να κατευθύνονται προς τα πάνω προς τον άξονα εξαερισμού.

Τώρα στα περισσότερα κτίρια κατοικιών χρησιμοποιείται το λεγόμενο σύστημα εξαερισμού "Χριστουγεννιάτικο δέντρο". Περιλαμβάνει ένα ή δύο (ανάλογα με το σχεδιασμό του σπιτιού) κατακόρυφα κανάλια ("κορμό"), καθώς και οριζόντια κλάδους ("δορυφόροι"). Ο εξαγόμενος αέρας από το διαμέρισμα έρχεται πρώτα στο "δορυφόρο", και στη συνέχεια μέσα στο πάτωμα που επικαλύπτει πάνω από τον επόμενο όροφο περνάει στον "κορμό".

Όποια και αν είναι το σύστημα εξαερισμού, κάθε ένας από εμάς στην κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα (και αν υπάρχουν περισσότερα από 4 δωμάτια στο διαμέρισμα, επίσης σε ένα από αυτά) υπάρχει μια κουκούλα. Αυτή είναι η πηγή μας καθαρού αέρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σφραγιστούν ή να μπλοκαριστούν οι γρίλιες εξαερισμού. Η παραβίαση της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Σύμφωνα με το SanPiN 2.1.2.1002-00 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για κτίρια και χώρους κατοικίας", που εγκρίθηκε από τον επικεφαλής υγειονομικό γιατρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 15 Δεκεμβρίου 2000,

Τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να παρέχουν αποδεκτές συνθήκες για το μικροκλίμα και το περιβάλλον αέρα των χώρων.

Με τον φυσικό εξαερισμό, η ποσότητα του ρυμουλκούμενου αέρα πρέπει να είναι 3 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο για τα καθιστικά. για κουζίνες - έως 90 κυβικά μέτρα. για μπάνια - 25-50 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Η κατάσταση της υγείας εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα του αέρα που παραδίδεται στα διαμερίσματά μας. Ο ανεπαρκής αερισμός είναι μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων, των επιπλοκών των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, ο ελαττωμένος αερισμός αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα τοιχώματα των αγωγών εξαγωγής συσσωρεύουν συχνά ρύπους και λίπη - ένα εξαιρετικό μέσο για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς και την παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα.

Πότε πρέπει να καθαριστεί ο εξαερισμός;

Έτσι, οι αγωγοί εξαερισμού και οι φρεάτια σε πολυκατοικίες πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να μην έχουν φράγματα που παραβιάζουν την εργασία τους.

Σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς της τεχνικής λειτουργίας του αποθέματος κατοικιών, η οποία εγκρίθηκε με το διάταγμα του μέλους επιτροπής Κατασκευή της Ρωσικής Ομοσπονδίας №170 από 09.27.2003, το προσωπικό που υπηρετεί κατοικιών σύστημα εξαερισμού κτιρίων απαιτείται για την παραγωγή:

 • προγραμματισμένες επιθεωρήσεις και εξάλειψη όλων των βλαβών του συστήματος που εντοπίστηκαν ·
 • αντικατάσταση των σπασμένων φρεατίων εξατμίσεως και της στερέωσής τους.
 • την εξάλειψη της χαλαρότητας στους αγωγούς εξαερισμού και στα ορυχεία.
 • την εξάλειψη των εμπλοκών στα κανάλια ·
 • την εξάλειψη των δυσλειτουργιών των θυρών και των βαλβίδων γκαζιού στους θαλάμους καυσαερίων, τις ομπρέλες για τα ορυχεία και τους εκτροπείς.

Οι οργανισμοί συντήρησης κατοικιών που είναι υπεύθυνοι για την τεχνικά καλή κατάσταση των αγωγών εξαερισμού και των καπνοδόχων με συμβάσεις με εξειδικευμένους οργανισμούς πρέπει να παρέχουν περιοδικούς ελέγχους εξαερισμού τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι).

Ποιος είναι υπεύθυνος για τα συστήματα εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων;

Σύμφωνα με το παράρτημα №7 όλοι οι ίδιοι κανόνες και τα πρότυπα της στέγασης τεχνικής λειτουργίας, την αντικατάσταση και την αποκατάσταση της ικανότητας για εργασία intrahouse σύστημα εξαερισμού, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του ανεμιστήρα και ηλεκτροκίνηση, ανατρέξτε στην τρέχουσα επισκευή.

Έτσι, οι εργασίες αυτές πρέπει να εκτελούνται από τον οργανισμό διαχείρισης που εξυπηρετεί το σπίτι.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο η MC δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, μπορεί να γίνει για εργασία. Ποιους τρόπους υπάρχουν, όπως είπαμε ήδη λεπτομερώς στο υλικό με τίτλο "Πώς να κάνει την εταιρεία διαχείρισης;".

Προτεινόμενα

Ποιος θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση της παιδικής χαράς;

Πώς να κάνετε νόμιμα πάρκινγκ στην αυλή;

Τυπικά λάθη στην αναδιαμόρφωση ενός διαμερίσματος

Πόσο μπορώ να κρατήσω αποδείξεις για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας;

Πώς να αποθηκεύσετε σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση

Τι γίνεται αν η Ρωσική Ταχυδρομική Υπηρεσία έχασε το δέμα;

Σχόλια

Έχω μια ερώτηση,. Εγώ μισθώ ένα διαμέρισμα, η εταιρεία διαχείρισης δεν συμφωνεί να εγκαταστήσει τις σχάρες εξαερισμού, δεδομένου ότι το διαμέρισμα αγοράστηκε χωρίς φινίρισμα. Είναι σωστό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

Πώς να κάνετε τα βοηθητικά προγράμματα καθαρισμό του σωλήνα εξαερισμού;

Η εποχή με εξαερισμό "καμινάδων" από τις κατοικίες και τις κοινοτικές υπηρεσίες άρχισε στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.
Κάλεσα την υπηρεσία, ήρθα, έλεγξα την κάμερα με τον εξαερισμό -
Ανακαλύφθηκε μια απόφραξη στο επίπεδο των 5 μέτρα πάνω από το διαμέρισμά μας ως γύψο και να βγαίνει από παλιοσίδερα (προφανώς κάποιος εισαχθεί αμέσως στο εξαερισμού σκωρία από την οροφή ή από το διαμέρισμα πάνω όταν επισκευές...).
Εκεί τελείωσαν οι δραστηριότητές τους. Έφυγαν χωρίς να κάνουν τίποτα για να εξαλείψουν το ανιχνευθέν βούλωμα Και σιωπή από αυτά: ούτε αυτές οι κλήσεις με το σχέδιο δράσης, ούτε οι ίδιες οι ενέργειες... Μόνο ακριβείς δεδουλευμένες μηνιαίες διαγραφές για τις υπηρεσίες στέγασης.

30 Μαΐου 2016 ήρθε ο θείος με ένα προγραμματισμένο έλεγχο του εξαερισμού - βάλτε ένα ραβδί με ένα κομμάτι χαρτί στο άνοιγμα της κουκούλας και δήλωσε με χαρά ότι «ο εξαερισμός είναι παρών». ΑΛΛΑ, με την επίμονη αίτησή μου να ελέγξω την κουκούλα με μια ειδική συσκευή ανταποκρίθηκε, ως αποτέλεσμα της οποίας η συσκευή έδειξε ότι η κουκούλα λειτουργεί στο επίπεδο 2,3, αντί του ρυθμού των 5.
Στο οποίο ο θείος σήκωσε τους ώμους του και αποχώρησε ξανά χωρίς υποσχέσεις και ενέργειες...

Η δεύτερη προσπάθεια για να πάρει από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καθαρισμό εξαερισμού σε md έγινε στις 31 Μαΐου 2016. Και πάλι ήρθε, ξεκίνησε το καλώδιο ξανά στον σωλήνα, και ξανά κολλήθηκε στο επίπεδο των 5 μέτρων από το διαμέρισμά μας. Έφυγε, δεν εκκαθαρίστηκε, λέγοντας ότι ο καθαρισμός από την οροφή είναι πολύ δύσκολος, αν και στην οροφή και δεν ανέβηκε)...
Και πάλι, είναι ήσυχο, λείο και μόνο οι αποδείξεις για την εξυπηρέτηση των σπιτιών πετούν σταθερά σαν περιστέρια.

Στις 22 Ιουλίου 2016 ονομάστηκε αυτή η υπηρεσία και ζήτησαν θλιβερά να εξηγήσουν τον λόγο της μη αντιστάθμισης και της έλλειψης δράσης για να εξασφαλίσουν τον εξαερισμό.

Σε απάντηση πήρα μια ιστορία ότι «στη χώρα μας είναι μια δημοκρατία, και ότι μπορώ να διαμαρτύρονται ακόμη και με Poroshenko, αλλά η απόφραξη στον αέρα - αυτό είναι το πρόβλημά μας, όπως τα μπλοκ στην κατασκευή του μπλοκαριστεί, και ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να σκεφτούμε, όταν, για παράδειγμα, μπορείτε υπέγραψε ένταλμα όταν δέχεται το σπίτι από τους οικοδόμους "....

Φυσικά, δεν κατάλαβα, με εξαερισμό εκεί Poroshenko στη Ρωσία, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν ο Πούτιν... και πώς θα μπορούσα να πάρω το σπίτι χτίστηκε το 1968 στη Σοβιετική Ένωση, όταν γεννήθηκα πολλά χρόνια μετά από αυτήν την ένδοξη στιγμή.
Αλλά σαφώς έγινε ένα-στην οροφή για τον καθαρισμό των σωλήνων αυτών των παρασίτων από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν οδηγούν, και να μας κάθονται χωρίς αερισμό και για...

25 Ιουλίου έγραψα μια επιστολή στον επικεφαλής της στέγασης και των κοινοτικών υπηρεσιών, ήρθαν, και πάλι έκαναν ό, τι κάνουν, δεν θέλουν να ανέβουν στην οροφή για να καθαρίσουν το σωλήνα από εκεί.
Αποφασίσαμε να γυρίσουμε στους γείτονες (αναφέροντας ότι το σπίτι είναι παλιό και δεν υπάρχει σχέδιο για το σύστημα εξαερισμού) ώστε να μπορέσουμε να προσθέσουμε τον πλησίον μας στη γειτονική κουκούλα.
Θα απαγορευτεί - tarakannik εκεί μεθυσμένος και ανθυγιεινές διαβίωσης, και μου έδωσαν μια τρύπα σε αρουραίους τους, δυσωδία και οι κατσαρίδες προσπαθούν να μειώσουν - ότι όλες οι δραστηριότητες των εργαζομένων από το περίβλημα εξαερισμού.

Ακριβώς μόλις δεν ξεσπάσουν, απλά να μην σκαρφαλώσουν στην οροφή και να αρχίσουν να καθαρίζουν το μπλοκάρισμα στον Εξαερισμό!
Πώς να βρείτε την κυβέρνηση σε αυτό το πακέτο των παρασίτων και να πάρετε τον καθαρισμό του σωλήνα εξαερισμού Δεν ξέρω ακόμα!

Καλησπέρα. Και το Zhilinspektsiyu δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει;

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα: χαρακτηριστικά λειτουργίας και διαδικασία καθαρισμού

Σχετικά άρθρα

Υγειονομικές απαιτήσεις για τον αερισμό των σπιτιών (MCD) προβλέπουν για το σχεδιασμό των λειτουργικών συστημάτων που συμβάλλουν στην προμήθεια καθαρός αέρας ρέει μέσα στο σαλόνι και την απομάκρυνση των «αποβλήτων» των μαζών αέρα από το μπάνιο, τουαλέτα και κουζίνα. Σε παλαιότερα έργα, ο εξαερισμός στο κτίριο των πολυκατοικιών χτίστηκε βάσει των φυσικών καυσαερίων. Στην πιο πρόσφατη ICD χρησιμοποιεί σύστημα μηχανικού αερισμού με ισχυρό superchargers τύπου, τα οποία είναι εγκατεστημένα στη δομή της οροφής.

Η τεχνολογία δεν παραμένει ακίνητη. Ειδικά η ταχεία ανάπτυξή τους έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, το ζήτημα του καθαρισμού των αγωγών εξαερισμού σε κτίριο πολυκατοικιών παραμένει ιδιαίτερα επείγον. Η ποιότητα και η κανονικότητα αυτής της διαδικασίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την άνεση των ανθρώπων που ζουν σε ένα πολυκατοικία.

Γιατί χρειάζεται εξαερισμός σε κτίριο διαμερισμάτων

Ο όρος "εξαερισμός" δίδεται στην κανονιστική τεκμηρίωση - SNiPe 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός". Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, ο εξαερισμός είναι η ανταλλαγή ροών αέρα σε ένα δωμάτιο για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας, της θερμότητας και των επιβλαβών ουσιών. Με τη βοήθεια του εξαερισμού, καθαρίζεται ο αέρας και δημιουργείται ευνοϊκό μικροκλίμα στα δωμάτια και στην περιοχή εργασίας.

Κατεβάστε χρήσιμα δείγματα εγγράφων:

Το κύριο πράγμα τον Ιούλιο - Η ειδική επισκόπηση θα σας βοηθήσει να προσανατολίζετε σε σημαντικά γεγονότα και υποθέσεις της διαχείρισης του MCD για τον τρέχοντα μήνα.

Η λειτουργία του εξαερισμού στο κτίριο του διαμερίσματος πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή της φυσικής παροχής αέρα από το εξωτερικό του κτιρίου στα διαμερίσματα. Αυτό συμβάλλει στον αερισμό των χώρων και στην απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα. Επί του παρόντος, ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο φυσικά, αλλά και αναγκαστικά με τη βοήθεια εξοπλισμού που παρέχει ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο.

Αν δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των ανθρώπων θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις. Ο βρώμικος στάσιμος αέρας αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και άσθμα. Σε υγρά, μη αεριζόμενους χώρους, μορφές μούχλας, που διαβρώνει έπιπλα και διακοσμητικές διακοσμήσεις στις εγκαταστάσεις. Για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται στα παιδιά και οι ηλικιωμένοι να ζουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Σύστημα εξαερισμού σε συγκρότημα διαμερισμάτων:

 • παρέχει πρόσβαση σε καθαρό και καθαρό αέρα στα διαμερίσματα.
 • Εμφανίζει τον αέρα εξαγωγής μαζί με τη σκόνη και άλλες επιβλαβείς για την υγεία ουσίες.
 • ρυθμίζει το επίπεδο υγρασίας σε χώρους κατοικιών και σέρβις.

Το κριτήριο με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί ότι το σύστημα εξαερισμού ενός κτιρίου πολλαπλών μονάδων δεν λειτουργεί καλά είναι η εξάπλωση μυρωδιών από την κουζίνα σε όλο το διαμέρισμα, ακόμη και όταν το παράθυρο είναι ανοικτό. Μια μεγάλη συσσώρευση σκόνης στις γωνίες του δωματίου, στην οροφή και στη σχάρα εξαερισμού για σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει επίσης ανεπαρκή αερισμό του κτιρίου του διαμερίσματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναστάτωσης από τον ανεπαρκή αερισμό αντιμετωπίζεται από τους ενοικιαστές των επάνω ορόφων. Αυτό οφείλεται στην κακή πρόσφυση λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ του τέλους του καναλιού και του εξαερισμού σχάρα, η οποία θα πρέπει να είναι 2 μ. Πολυκατοικία αυτή η κατάσταση είναι συχνά διαταράσσεται, ειδικά αν υπάρχει ένα ζεστό πατάρι που δεν προβλέπεται από το σχεδιαστή.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων: 2 σχέδια

Η συσκευή αερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάταξη των διαμερισμάτων και του οικοδομικού υλικού. Σε κτίρια πολλαπλών μονάδων, η αρχή που χρησιμοποιείται για την οργάνωση της απόρριψης του αέρα εξόδου περιλαμβάνει τη χρήση ενός από τα δύο σχήματα.

Σχήμα 1. Ο άξονας εξαερισμού οδηγείται στη σοφίτα, όπου εισέρχεται σε ένα κιβώτιο διατεταγμένο οριζόντια

Με αυτό τον τρόπο, αρκετοί σφραγισμένοι αγωγοί, που ενώνουν μαζί, σχηματίζουν ένα κανάλι που ανεβαίνει πάνω από την οροφή. Η ουσία ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων αναλαμβάνει την προμήθεια όλων των αέριων μαζών σε ένα οριζόντιο κιβώτιο, μέσω του οποίου εισέρχονται στο κοινό κανάλι και οδηγούνται έξω. Κατά τη διάρκεια της κίνησης, μια μεγάλη μάζα ροών αέρα συγκρούεται με τα τοιχώματα του κιβωτίου, σχηματίζοντας μια περιοχή υψηλής πίεσης και στη συνέχεια μέσω της πλησιέστερης οπής βγαίνει στο δρόμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια τέτοια έξοδος αέρα είναι ο εξαερισμός του 5ου ορόφου. Οι τεχνικοί κανονισμοί ορίζουν ότι πρόκειται για γενικό άξονα εξαερισμού. Ακόμη και η βέλτιστη διατομή του οριζόντιου αγωγού εξαερισμού θα συμβάλει στην αντίστροφη ώθηση, ειδικά με χαμηλά τοποθετημένο κάλυμμα. Ο αέρας που αντανακλά το καπάκι του κιβωτίου θα μεταφέρει μυρωδιές που προέρχονται από τους κάτω ορόφους στην κουζίνα του ανώτατου ορόφου. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι.

 • Αναπτύξτε το οριζόντιο κανάλι αερισμού του κτιρίου διαμερίσματος 2,5 φορές και εγκαταστήστε ειδικά "μοσχεύματα". Όλες οι πρόσθετες εργασίες πρέπει να γίνονται μόνο από ειδικούς. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε στις τροποποιήσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες, καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα ικανή να βελτιώσει τη λειτουργία του εξαερισμού.
 • Τα κανάλια εξαερισμού του ανώτατου ορόφου φτάνουν σε κοινό ορυχείο χωριστά και καλά μονωμένα.

Οφέλη: να προετοιμάσει το σπίτι για την άφιξη του επιθεωρητή, το άρθρο έχει μια λίστα ελέγχου των προετοιμασιών για την επιθεώρηση της παρακολούθησης της πυρκαγιάς.

Ετικέτα εργαλείου: Πάρτε μια επίδειξη πρόσβασης και διαβάστε όλα τα υλικά του περιοδικού "Διαχείριση MKD" χωρίς περιορισμούς.

Σχήμα 2. Απόσυρση όλων των αγωγών αερισμού στη σοφίτα του σπιτιού

Ο εξαερισμός στην οροφή του κτιρίου διαμερισμάτων είναι εγκατεστημένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε η σοφίτα να λειτουργεί ως ενδιάμεσος θάλαμος και ο άξονας εξαερισμού αφαιρείται μέσω της οροφής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αντίστροφη βύθιση στον εξαερισμό του κτιρίου του διαμερίσματος, και στον τελευταίο όροφο είναι υπερβολικά αδύναμη. Αυτό οφείλεται στο μικρό μήκος του καναλιού (40 cm). Με μια ανοιχτή σοφίτα ή μεταξύ των τμημάτων, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση των μαζών του αέρα.

Με αυτό το σχέδιο, ο εξαερισμός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν η διάμετρος του αγωγού δεν είναι μικρότερη από 140 mm και το μήκος των καναλιών θα αυξηθεί με τη βοήθεια επιπρόσθετων σωλήνων. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να προσθέσετε 1 m σωλήνα και να κάνετε μια μικρή κλίση στο κεντρικό κανάλι. Στα σημεία διασταύρωσης, ο αγωγός είναι σφραγισμένος.

Τα σπίτια πάνω από 5 ορόφους έχουν ένα ορισμένο σχήμα της συσκευής εξαερισμού.

Τυπικός αερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων: σχέδιο του συστήματος των αεραγωγών

 • Ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται από το διαμέρισμα μέσω του πλέγματος εξαερισμού και εισέρχεται στο παρακείμενο κανάλι.
 • τότε τα δορυφορικά κανάλια μειώνονται σε ένα ενιαίο κιβώτιο.
 • περνώντας από έναν μόνο αεραγωγό, οι αέριες μάζες αποστέλλονται στη γραμμή συλλογής.
 • τα προστατευτικά κουτιά καλύπτουν όλους τους άξονες εξαερισμού του χώρου της σοφίτας του κτιρίου των διαμερισμάτων.
 • Οι εξαντλημένες μάζες αέρα εκκενώνονται προς τα έξω μέσω ενός κατακόρυφου καναλιού εξάτμισης.
 • Προγραμματισμένη και επείγουσα επισκευή του υπογείου του MCD

Τύποι αερισμού διαμερισμάτων σε συγκρότημα διαμερισμάτων

Συστήματα εναλλαγής αέρα, κατά κανόνα, χωρίζονται σε δύο κύριους τύπους:

 • τεχνητή (ή μηχανική) έκδοση του εξαερισμού (που εκτελείται με βία) ·
 • Η φυσική μέθοδος περιλαμβάνει τη ροή του αέρα μέσω των εξαρτημάτων παραθύρων ή των ανοιγμάτων τοίχων.

Σε δωμάτια με πλαστικά παράθυρα, ο φυσικός αερισμός παρέχεται μόνο με αερισμό.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι το χαμηλό κόστος (ή η έλλειψη), καθώς και η ευκολία συντήρησης. Αλλά σε σύγκριση με την τεχνητή μέθοδο εξαερισμού, έχει πολλά μειονεκτήματα, τα σημαντικότερα είναι η εξάρτηση από το περιβάλλον και η μεγάλη διάμετρος του άξονα εξαερισμού.

Για μηχανικό (ή αναγκαστικό) εξαερισμό, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός - κλιματιστικά, ανεμιστήρες, συλλέκτες σκόνης και άλλες συσκευές σχεδιασμένες να μετακινούν τις ροές αέρα σε ορισμένες αποστάσεις. Απαιτείται τεχνητή μέθοδος εξαερισμού, εάν ο φυσικός αερισμός είναι μικρός ή παρεμποδίζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Η χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων είναι πολύ πιο δαπανηρή από ό, τι η φυσική (λόγω κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συντήρησης). Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του εξαερισμού είναι η παροχή φρέσκων καθαρισμένων αέριων μαζών και η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής από τον χώρο στον απαιτούμενο όγκο. Ο αναγκαστικός αερισμός ενός κτιρίου πολυκατοικίας με τη βοήθεια σύγχρονου εξοπλισμού δεν είναι μόνο ικανός να μετακινεί τις ροές του αέρα αλλά και να εκτελεί λειτουργίες όπως ο καθαρισμός του αέρα, η θέρμανση κλπ. Ο φυσικός αερισμός περιορίζεται στην παροχή ενός κτιρίου διαμερισμάτων με καθαρό αέρα.

Με μια μηχανική μέθοδο αερισμού, ο εξαερισμός εξαερίζεται φυσικά - αναγκάζεται να εισέλθει στους αγωγούς εξαερισμού. Κατά κανόνα, τεχνητός εξαερισμός εγκαθίσταται στην κουζίνα, στο μπάνιο και στα μπάνια - όπου είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί έντονα υπερβολικά βρώμικο ή με αέρα υψηλής υγρασίας.

Για τον τεχνητό εξαερισμό χρησιμοποιήστε μια ποικιλία συσκευών που προωθούν την ανταλλαγή αέρα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού.

 1. Παροχή αέρα. Ο εξαερισμός Pribochnaya στο κτίριο του διαμερίσματος πραγματοποιείται με τεχνητά μέσα, αλλά ο αέρας εξαναγκάζεται με φυσικό τρόπο.
 2. Εκχυλίστρια. Ο εξαερισμός ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων είναι όταν η αφαίρεση του μολυσμένου αέρα διεξάγεται μηχανικά και η παροχή είναι φυσική.
 3. Μικτός εξαερισμός πραγματοποιείται μηχανικά, με τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών.

Τα συστήματα παροχής και εξαγωγής αερισμού εξυπηρετούνται και εποπτεύονται από ειδικούς. Η λειτουργία αυτού του εξοπλισμού δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Η αποτελεσματικότητα και η ευκολία της λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού εξασφαλίζουν ότι είναι πιο δημοφιλής στους καταναλωτές παρά φυσικό.

Τα συστήματα τροφοδοσίας παρέχουν φρέσκο ​​αέρα αντί για μολυσμένο αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, ο καθαρός αέρας μπορεί να καθαριστεί, να υγρανθεί, να θερμανθεί.

Οι συσκευές για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό περιλαμβάνουν:

 • σύστημα παροχής αέρα ·
 • θερμαντήρας?
 • ψύκτη;
 • φίλτρο για καθαρισμό.
 • σύστημα παροχής αέρα στον χώρο.

Τα συστήματα παροχής αέρα παρέχουν παροχή 100% υπαίθριου αέρα. Ανάλογα με τη χωρητικότητα της συσκευής, χωρίζονται σε βιομηχανικά, ημι-βιομηχανικά και οικιακά.

Ο εξοπλισμός εξαερισμού τροφοδοσίας μπορεί να ρυθμιστεί και να είναι μονόκλωνος. Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει ξεχωριστά εξαρτήματα, το κύριο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα χρήσης της συσκευής για την εξυπηρέτηση διαφορετικών αντικειμένων (αίθουσες συναλλαγών, γραφεία, διαμερίσματα). Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις της συσκευής και την ανάγκη για ακριβή υπολογισμό για την εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός Monoblock είναι εγκατεστημένος σε θόρυβο. Σε αντίθεση με τον τηλεφωνητή, τα συστήματα monoblock παράγουν λιγότερο θόρυβο, γεγονός που τους επιτρέπει να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές.

Αν δεν βρείτε τις απαιτούμενες πληροφορίες, ρωτήστε τους ειδικούς μας στο σύστημα βοήθειας "Διαχείριση MKD"

Η μονάδα τροφοδοσίας στο σύστημα αερισμού εγκαθίσταται μαζί με το σύστημα εξάτμισης, οπότε αυτό το σύστημα εξαερισμού ονομάζεται σύστημα τροφοδοσίας-εξάτμισης.

Δεδομένου ότι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο κτίριο διαμερισμάτων αποτελείται από δύο συστήματα, του επιτρέπει να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Ο εξαερισμός παροχής και εξαγωγής είναι μια συσκευή με την πιο αποτελεσματική εναλλαγή αέρα.

Οι συσκευές εξαερισμού με σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι σε θέση να λύσουν όχι μόνο το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα, αλλά και τη λειτουργία του φιλτραρίσματος, διατηρώντας το επίπεδο θερμοκρασίας και την υγρασία. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Η αποτελεσματική λειτουργία της συσκευής παρέχει ισορροπημένη απόδοση του συστήματος εξάτμισης και τροφοδοσίας, η ανισορροπία συμβάλλει στη διαμόρφωση των ρευμάτων στο δωμάτιο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι η οικονομική λειτουργία της συσκευής λόγω της θέρμανσης του αέρα τροφοδοσίας και της χρήσης της θερμότητας. Για να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας στον εναλλάκτη θερμότητας, χρησιμοποιείται καυσαερίων θερμοκρασίας χώρου, ενώ στους χώρους παραγωγής ο αέρας μπορεί να είναι πολύ θερμότερος.

Μαζί με άλλα πλεονεκτήματα του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να σημειωθεί ότι είναι δυνατόν να ρυθμιστεί το επίπεδο ατμοσφαιρικής πίεσης στο δωμάτιο σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για άτομα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές πίεσης και είναι επιρρεπή σε υπέρταση.

Οι χώροι εφαρμογής του εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης θερμότητας είναι οι χώροι γραφείων, οι πισίνες, τα σπίτια, οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι βιομηχανικοί χώροι.

Κατά την επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως:

Ποια χαρακτηριστικά είναι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων

Ένα καλά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού στο σπίτι θα πρέπει να παρέχει καλή ανταλλαγή αέρα λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα των ροών του αέρα μέσα στο κτίριο και έξω από το κτίριο που διέρχεται από τους αγωγούς αερισμού. Σε κτίρια πολυκατοικιών παρέχεται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί μηχανικά εάν είναι απαραίτητο ή κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών μεμονωμένα.

Κάθε είσοδος σε πολυώροφο κτίριο διαθέτει δικό του αγωγό εξαερισμού, ο οποίος εκτείνεται από τον κάτω έως τον επάνω όροφο με πρόσβαση στην οροφή ή στη σοφίτα. Στο κοινό κανάλι αερισμού διοχετεύονται δορυφορικά κανάλια, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα.

Από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, ο εξερχόμενος και μολυσμένος αέρας περνά μέσα από τα ανοίγματα εξαερισμού, εισέρχεται στον κοινό αγωγό εξαερισμού και οδηγείται στο δρόμο. Με την πρώτη ματιά, το σύστημα φαίνεται απλό και λειτουργικό, αλλά στο έργο του υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που εμποδίζουν την καλή ανταλλαγή αέρα.

Η παρουσία αεραγωγών εξαερισμού για την οργάνωση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Απαιτήσεις για τη συσκευή φυσικού αερισμού

 • στεγανότητα της δομής ·
 • σύμφωνα με το σχέδιο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • σύστημα πυρασφάλειας.

Το σύστημα εναλλαγής αέρα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα από τα σχήματα - με ανάμιξη αέρα ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιείται για αντικείμενα με αδιαπέρατους τοίχους και φράγμα υδρατμών, η ροή του αέρα στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται μέσω σχισμών και αεραγωγών. Η παροχή υπαίθριου αέρα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε ο εξωτερικός αέρας να αναμιγνύεται με τον χρησιμοποιούμενο αέρα. Ένα ανεπαρκώς οργανωμένο σύστημα αεραγωγών απομακρύνει ελαφρώς τον μολυσμένο αέρα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού.

Το κύριο καθήκον του φυσικού αερισμού είναι η παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο σε επαρκή όγκο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής (SNiP), ο εξαερισμός στο κτίριο των διαμερισμάτων σε κάθε δωμάτιο θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω των ανοιγμάτων με σχισμές στα ανοίγματα των παραθύρων και μέσω των ελαφρώς ανοιγμένων παραθύρων.

Ελάχιστες παράμετροι ανταλλαγής αέρα για ένα διαμέρισμα

Σαλόνια διαμερίσματα

3 m 3 / h ανά 1 m 2 διαμονής

Κουζίνα: - με ηλεκτρική κουζίνα

- Τουλάχιστον 60 m 3 / h

- Τουλάχιστον 90 m 3 / h

Συνδυασμένη τουαλέτα και μπάνιο

Ο σχεδιασμός των σύγχρονων πλαστικών παραθύρων είναι τόσο σφιχτός που σχεδόν δεν επιτρέπουν τον αέρα και τους ήχους από το δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό λόγω των καιρικών συνθηκών και για πολλούς άλλους λόγους.

Η εργασία του φυσικού αερισμού διακόπτεται για ορισμένους λόγους.

 • Επανασυγκρότηση των αγωγών εξαερισμού.

Ο εξαερισμός λειτουργεί αναποτελεσματικά λόγω της αναδιαμόρφωσης του διαμερίσματος, γεγονός που οδήγησε σε σπασμένο αγωγό εξαερισμού. Ο εκ νέου προγραμματισμός για επέκταση του χώρου διαβίωσης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αγωγό εξαερισμού και να διαταράξει το σύστημα ανταλλαγής αέρα.

 • Σκουπίδια στο αγωγό εξαερισμού.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκουπίδια εισέρχονται στον αγωγό αερισμού και εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση του αέρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές, απαγορεύεται η ανεξάρτητη επιδιόρθωση και η διείσδυση στον αγωγό εξαερισμού.

 • Λανθασμένη σύνδεση των καυσαερίων.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το σύστημα εξαερισμού είναι η σύνδεση οικιακών συστημάτων εξάτμισης με υψηλή ισχύ σε δορυφορικά κανάλια που δεν προορίζονται για το σκοπό αυτό. Στη διαδικασία εκμετάλλευσης, ένα τέτοιο εκχύλισμα σχηματίζει ένα πώμα στον αγωγό εξαερισμού και διακόπτει τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Το μειονέκτημα του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι η εξάρτηση από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος - το χειμώνα το σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα από το καλοκαίρι, ειδικά τις ζεστές μέρες. Εάν προσθέσουμε σε αυτό το μειονέκτημα τα παραπάνω, η εργασία του συνόλου του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σε τίποτα.

Ο φυσικός αερισμός έχει σχεδιαστεί για εργασία όλο το εικοσιτετράωρο, έτσι ώστε για αποτελεσματική εργασία χρειάζεται μια συνεχή ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η συμπύκνωση στα παράθυρα και στην επιφάνεια των τοίχων υποδεικνύει μια κακή παροχή εξωτερικού αέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της υγρασίας και του σχηματισμού μούχλας. Για καλή ανταλλαγή αέρα όλο το χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή αερισμού.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός στο υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Το υπόγειο στο σύστημα εξαερισμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς το ορυχείο για τη διάνοιξη και την παροχή αέρα στα διαμερίσματα ενός πολυώροφου κτιρίου αρχίζει από το ισόγειο. Για τον αερισμό του χώρου του υπογείου, παρέχεται μόνο φυσικό ρεύμα. Η αφαίρεση του υγρού και στάσιμου αέρα διεξάγεται μέσω ενός κοινού αγωγού εξαερισμού, ο οποίος διαθέτει δορυφορικά κανάλια που βγαίνουν σε κάθε διαμέρισμα.

Ο εξαερισμός για το δάπεδο του υπογείου σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι πάντα κρύος και υγρός εδώ. Η εισροή καθαρού αέρα εμποδίζει τον σχηματισμό μύκητα και μούχλας, καταστρέφοντας την επιφάνεια των τοίχων και συμβάλλοντας στην πρόωρη καταστροφή της δομής. Εκτός από τον αγωγό εξαερισμού στο υπόγειο των ανοιγμάτων παρέχονται στο τοίχωμα (ή οπές αέρα), το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το έδαφος - αυτές είναι απαραίτητες για καπάκι εξαερισμού. Ο αριθμός των οπών καθορίζεται από την περιοχή του υπογείου.

Η περιοχή για τυποποιημένα έργα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το 1/400 της περιοχής της εγκατάστασης. Όταν τοποθετείτε ένα αντικείμενο σε μια ζώνη με υψηλή περιεκτικότητα σε ραδιενεργές ουσίες, η περιοχή του αέρα μπορεί να αυξηθεί στο 1/100 της συνολικής επιφάνειας του σπιτιού. Η περιοχή μιας τρύπας (ή αέρα) στο υπόγειο κυμαίνεται από 0,5 έως 0,85 m 2. Οι οπές με μικρότερο μέγεθος - 30 x 30 cm - πρέπει να ενισχυθούν.

Στο σχέδιο ενός πολυώροφου κτιρίου, οποιαδήποτε μορφή ανοίγματος εξαερισμού είναι επιτρεπτή, μπορεί να είναι στρογγυλά ή ορθογώνια. Η σχεδίαση καθορίζεται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου.

Για να κατανείμουν ομοιόμορφα τις ροές αέρα στο υπόγειο, οι εκρήξεις κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος της περιμέτρου ολόκληρου του θεμελίου. Αυτό επιτρέπει την αποφυγή εμφύσησης των χώρων στο δωμάτιο και την αποτελεσματική εξαερισμό του πλίνθου.

Σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα από τη γωνία του αντικειμένου προς την πλησιέστερη οπή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 90 cm. Είναι επιθυμητό ο αριθμός των blowouts να είναι ομοιόμορφος και να είναι απέναντι ο ένας από τον άλλο. Για να εξασφαλιστεί ότι οι βροχοπτώσεις με τη μορφή βροχής ή χιονιού δεν πέφτουν στις οπές, τοποθετούνται τουλάχιστον 20 cm πάνω από το έδαφος. Όσο υψηλότερες θα είναι οι εκπομπές αέρα πάνω από το έδαφος, τόσο καλύτερα θα είναι ο εξαερισμός στο υπόγειο.

Εάν στο πλαίσιο του έργου η ίδρυση του σπιτιού αποτελείται από εξωτερικούς και αρκετούς εσωτερικούς τοίχους, τότε για αυτούς είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ανοίγματα εξαερισμού για καλό εξαερισμό του δαπέδου του υπογείου.

Απαγορεύεται να κλείνετε τον καθαριστήρα αέρα, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει ολόκληρη τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων. Για την προστασία από τη διείσδυση μικρών ζώων, μεταλλικά πλέγματα τοποθετούνται στα ανοίγματα των αεραγωγών.

Πώς ελέγχεται ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και σπιτιών δεν αποδίδουν μεγάλη σημασία στην καθαρότητα των αεραγωγών και μάταια. Όπως είναι γνωστό, η αιτία πολλών πυρκαγιών μπορεί να γίνει λιπαρή και ξηρή σκόνη μέσα στους αγωγούς, ο οποίος αμέσως αναφλέγεται και εξαπλώνεται με τη μορφή ασφυκτικού καπνού με δηλητηριώδεις ατμούς. Επομένως, ο καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες πρέπει να γίνεται τακτικά και σχολαστικά.

Η κίνηση των ρευμάτων αέρα στους αεραγωγούς βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από τον χώρο διαβίωσης. Σπόρια μύκητα, μούχλα, μικρόβια και διάφορα αλλεργιογόνα απομακρύνονται με φυσικό αερισμό, δεν διεισδύουν στα διαμερίσματα και δεν εξαπλώνονται σε όλα τα δωμάτια. Με ένα κακό σύστημα εξαερισμού, παραμένουν στο στρώμα σκόνης και συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναπνέουν δυνητικά επικίνδυνο αέρα στον αέρα.

Οι πινακίδες στις οποίες προσδιορίζεται ο χρόνος καθαρισμού των καναλιών αερισμού περιλαμβάνουν δείκτες όπως:

 • συσσώρευση μεγάλης ποσότητας λεπτής σκόνης και αράχνης στην επιφάνεια της σχάρας και γύρω από αυτήν.
 • η ταλαιπωρία δεν είναι εγγενής σε αυτό το δωμάτιο.
 • κάθε 12-24 ώρες επαναλαμβανόμενη ανάγκη για υγρό καθαρισμό λόγω της μεγάλης συσσώρευσης σκόνης, ειδικά στις γωνίες του δωματίου.
 • υγρασία στο δωμάτιο, υπερβολική συμπύκνωση στα παράθυρα.

Αυτές οι αδυναμίες είναι η αιτία της αδρανούς κατάστασης των αεραγωγών που οφείλονται σε φράξιμο ή βλάβη.

Οι αγωγοί καθαρισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων πρέπει να εκτελούνται τακτικά, πολύ πιο συχνά από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Η περιοδικότητα των εργασιών καθαρισμού των αεραγωγών καθορίζεται από ειδικούς μετά από επιθεώρηση των αγωγών. Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής, ο καθαρισμός τους πρέπει να εκτελείται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο - το καλοκαίρι και το χειμώνα, και η προληπτική εργασία - κάθε 3 μήνες.

Χρησιμοποιώντας τις συστάσεις των ειδικών, μπορείτε να προσδιορίσετε ανεξάρτητα την αποτελεσματικότητα των αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Αυτά τα μέτρα σας επιτρέπουν να μάθετε ποια είναι η κατάσταση του συστήματος εξαερισμού και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τον καθαρισμό των καναλιών ή την αντικατάσταση των φίλτρων.

Με τη βοήθεια μιας ανάμνησης, μπορείτε να καθορίσετε την κατάσταση των καναλιών εξαερισμού, γι 'αυτό, όλες οι ενέργειες πρέπει να εκτελεστούν με την ακόλουθη σειρά:

 1. Σε ένα από τα δωμάτια του διαμερίσματος πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο.
 2. Στον αεραγωγό που βρίσκεται στο μπάνιο ή στην κουζίνα, φέρνετε τη φλόγα ενός αναμμένου ματς ή αναπτήρων.
 3. Όσο μεγαλύτερη είναι η εκτροπή της φλόγας προς τη μάσκα εξαερισμού, τόσο καλύτερα λειτουργούν οι αεραγωγοί.

Παρακαλώ σημειώστε: Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη δοκιμή των ίδιων των καναλιών εξαερισμού, ειδικά εάν το κτίριο διαμερισμάτων είναι συνδεδεμένο με κεντρική τροφοδοσία αερίου. Ακόμα και η παραμικρή διαρροή αερίου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή έκρηξη.

Για επαλήθευση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ασφαλέστερη μέθοδο - για να μεταφέρετε στο κανάλι εξαερισμού ένα φύλλο μεγέθους Α4, έναν παπύρο ή ένα χαρτί υγείας. Η ακολουθία των ενεργειών διατηρείται με την ίδια σειρά, η καλή έλξη υποδεικνύεται από την προσέλκυση του φύλλου στον αεραγωγό.

Το αντίστροφο αποτέλεσμα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να καθαριστεί. Το έργο αυτού του είδους ανατίθεται σε ειδικούς από το Στέγαση και τις Κοινοτικές Υπηρεσίες.

Όλες οι υποχρεώσεις για την προληπτική συντήρηση και την επισκευή των αγωγών διοχετεύονται στη χρησιμότητα ή στην εταιρεία διαχείρισης. Οι εργασίες επιθεώρησης και καθαρισμού των αγωγών αερισμού εσωτερικού χώρου ρυθμίζονται με την απόφαση της Κυβέρνησης αριθ. 410 (με ημερομηνία 14 Μαΐου 2013). Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο κανόνων και συστάσεων, σύμφωνα με τους οποίους οι ειδικοί εκτελούν όλες τις δραστηριότητες.

Βάσει των καθιερωμένων κανόνων, όλα τα έργα πρόληψης και καθαρισμού θα πρέπει να εκτελούνται μόνο από ειδικούς των αδειοδοτημένων εταιρειών. Σε οικιακές εγκαταστάσεις, τα γεγονότα μπορούν να πραγματοποιηθούν απουσία ή έλλειψη έλξης. Ο έλεγχος των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιείται μετά από μεγάλες επισκευές, ειδικά εάν υπήρξε επανασχεδιασμός των χώρων.

Ελέγξτε τον εξαερισμό σε ένα πολυκατοικία και τη συχνότητά του σύμφωνα με τα κανονιστικά κείμενα

Σύμφωνα με το άρθρο 12 των κανόνων 410, η ανάλυση της κατάστασης των αγωγών εξαερισμού και των καπνοδόχων δαπανάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. όταν τίθεται σε λειτουργία το σπίτι για την αεριοποίηση και τη σύνδεση του εξοπλισμού θέρμανσης.
 2. μετά τον επανασχεδιασμό των χώρων ή την επισκευή των αεραγωγών.
 3. για τους σκοπούς της πρόληψης - για να ελέγξετε αν το σύστημα αερισμού λειτουργεί αποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά εκτελούνται μετά από ορισμένη περίοδο λειτουργίας των αεραγωγών - κάθε 3 μήνες, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και μέσα σε 7 ημέρες από την ολοκλήρωσή της.
 4. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη έλξης ή έλλειψη έλξης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
 5. κατά την εγκατάσταση, συντήρηση, μετά από επισκευή ή διάγνωση εξοπλισμού αερίου, υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Η ευθύνη για τη λειτουργικότητα και την τεχνική κατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού ανατίθεται στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τη συντήρηση της στέγασης και των κοινοτικών υπηρεσιών, στα οποία ανήκει το σύστημα αερισμού. Οι έλεγχοι για την καταλληλότητα για τη λειτουργία των καπνοδόχων και των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιούνται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4.3.12 του MDC 2-04.2004:

 1. Καμινάδες:
  • τούβλο - μία φορά σε 3 μήνες.
  • τσιμέντο αμιάντου, αγγειοπλαστική και από ανθεκτικό στη θερμότητα σκυρόδεμα - μία φορά το χρόνο.
  • φούρνοι θέρμανσης και μαγειρέματος - 3 φορές το χρόνο (πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, καθώς και την άνοιξη).
  • φούρνοι θέρμανσης και λέβητες - μία φορά το χρόνο (πριν από την περίοδο θέρμανσης).
 2. αγωγών αερισμού και χώρων, στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αερίου, - τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι).

Γιατί υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Το σωστό σύστημα λειτουργίας του φυσικού αερισμού συνεπάγεται ότι καταναλώνεται και παρέχει καθαρό αέρα σε χώρους διαμερισμάτων. Αλλά υπό την επίδραση αρνητικών παραγόντων, δημιουργείται το αντίθετο αποτέλεσμα, όταν δεν λειτουργεί ο αερισμός στο κτίριο των διαμερισμάτων, - "αντίστροφη ώθηση", στην οποία οι αεραγωγοί δεν εκπληρώνουν τη λειτουργία τους. Στην "ώθηση επιστροφής" το δωμάτιο όχι μόνο δεν αερίζεται, αλλά μολύνεται από τον αέρα εξαγωγής με δυσάρεστες οσμές από τα γειτονικά διαμερίσματα ή από το δρόμο.

Αντίστροφη έλξη στον εξαερισμό ενός διαμερίσματος σε ένα κτίριο διαμερισμάτων συμβαίνει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ο σωλήνας εξαερισμού που βγαίνει στην οροφή τοποθετείται λανθασμένα σε σχέση με τα ρεύματα αέρα, τα οποία διαταράσσουν την κυκλοφορία τους.
 • Οι αγωγοί εξαερισμού εμποδίζονται από μεγάλο όγκο ψυχρού αέρα και ατμού, ο οποίος επίσης παρεμβαίνει στην κίνηση των αέριων μαζών.
 • Υπάρχουν μηχανικά εμπόδια που δημιουργούνται από τη φυσική βροχόπτωση με τη μορφή χιονιού, πάγου ή ο σωλήνας είναι φραγμένος με συντρίμμια και αιθάλη. Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε φωλιές πουλιών στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Σε ευρύχωρα δωμάτια όπου δεν υπάρχουν χωρίσματα, δημιουργούνται ρεύματα αέρα ή ρεύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παραβίαση της εκροής αέρα εξαγωγής.
 • Τα τεχνητά δημιουργούμενα ρεύματα αέρα με τη βοήθεια μηχανικού εξοπλισμού (ανεμιστήρες, κλιματιστικά και εκχυλίσματα) δημιουργούν εμπόδια για τον φυσικό εξαερισμό του δωματίου.

Ακόμη και μια απλή κουκούλα κουζίνας μπορεί να προκαλέσει παραβίαση του φυσικού αερισμού στο σπίτι. Ο σύγχρονος μηχανικός εξοπλισμός εξαερισμού χαρακτηρίζεται από υψηλή ισχύ, η οποία δεν προβλέπεται στο κανονικό σύστημα εξαερισμού. Διαταραχή φυσικού αερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων μπορεί να γίνει λάθος ανακατασκευή των χώρων στα διαμερίσματα.

Για να προσδιοριστούν οι αιτίες της οπισθοδρόμησης, οι ειδικοί διεξάγουν διάφορα διαγνωστικά μέτρα.

 1. Ανασκοπείται η τεχνική τεκμηρίωση για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με το έργο. Μελετώντας το, οι ειδικοί εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με το πόσο καλά σχεδιάστηκε ο σχεδιασμός σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα και ελέγχουν τις συνθήκες λειτουργίας του.
 2. Η σωστή εγκατάσταση των αεραγωγών σύμφωνα με τους υγειονομικούς και τεχνικούς κανόνες επηρεάζει επίσης την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.
 3. Έλεγχος της κατάστασης του συστήματος για μια δεδομένη περίοδο. Ελέγξτε τη διαπερατότητα των αγωγών εξαερισμού, την απόδοσή τους και την παρουσία διακοπών.

Μετά τη διεξαγωγή των τυπικών διαδικασιών, οι ειδικοί θεωρούν το σύστημα εξαερισμού για την ύπαρξη επικαλυπτόμενων αγωγών εξαερισμού. Ο όγκος του αέρα υπολογίζεται, μετά τον οποίο οι δείκτες συγκρίνονται με τα δεδομένα σχεδιασμού.

Επαναφορά της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα μπορεί να γίνεται με τα ανοιχτά παράθυρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αντίστροφη ώση προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης ή της κατεύθυνσης του ανέμου.

Εάν η κακή λειτουργία των αεραγωγών οφείλεται σε άλλους λόγους, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας για την αποκατάσταση της κανονικής ροής της ροής του αέρα.

Ο περιοδικός καθαρισμός των καναλιών είναι απαραίτητος λόγω της συχνής εισόδου στο σύστημα σκουπιδιών. Κατά την πρώτη κλήση του ιδιοκτήτη σπιτιού ή της εταιρείας συντήρησης, οι ειδικοί πρέπει να έρθουν στην εγκατάσταση, να καθαρίσουν τα ορυχεία και τους αεραγωγούς.

Εάν το στρόβιλο επιστροφής στον εξαερισμό προκαλείται από τρύπες στο ίδιο το δωμάτιο, τότε συνιστάται η ανάπλαση, καθώς και η τοποθέτηση θυρών για την εξάλειψη των ρευμάτων.

Επισκευή και καθαρισμός του εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων

Οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες για τον καθαρισμό των συστημάτων εξαερισμού είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα για τη συντήρηση και τη διάγνωση του επιπέδου μόλυνσης των καναλιών. Σε συνεργασία με τέτοιες εταιρείες, δεν υπάρχουν ενοχλήσεις για τους ενοικιαστές ενός κτιρίου διαμερισμάτων κατά τον καθαρισμό των αεραγωγών. Το σετ εξοπλισμού περιλαμβάνει:

 • βιομηχανική συσκευή ηλεκτρικής σκούπας υψηλής ισχύος?
 • ηλεκτρομηχανικές συσκευές για τον καθαρισμό των καναλιών εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων.
 • συσκευές καθαρισμού διαύλων με τη βοήθεια χημικώς ενεργών παραγόντων ·
 • εργαλείο βούρτσας με πνευματική κίνηση.
 • εγκαταστάσεις φυτών ·
 • συσκευές κενού.

Για τη διατήρηση του αερισμού των εταιρειών κατασκευής διαμερισμάτων χρησιμοποιείται επίσης μια ειδική ρομποτική, η οποία είναι εξοπλισμένη με βιντεοκάμερες και βούρτσες καθαρισμού. Η χρήση αυτού ή του συνόλου του εξοπλισμού καθορίζεται κατά κύριο λόγο όχι από τον βαθμό μόλυνσης των αεραγωγών, αλλά από την απαραίτητη κατηγορία καθαρισμού.

Η απάντηση στο ερώτημα πώς καθαρίζεται ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία εξαρτάται από τον τύπο του εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου. Οι κύριες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην υπηρεσία του αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων:

 • διάγνωση του συστήματος εξαερισμού με την επακόλουθη εξάλειψη των διαπιστωμένων ελλείψεων ·
 • την πρόληψη, τη δοκιμή, τη συντήρηση, την επισκευή των στοιχείων του συστήματος (κανάλια αέρα, αυτοματισμοί κ.λπ.).

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνονται στη διαδικασία συντήρησης και αποσκοπούν στην απρόσκοπτη λειτουργία του εξαερισμού. Οι εργασίες καθαρισμού και επισκευής του εξαερισμού ενός πολυκατοικίου πραγματοποιούνται σε διάφορα στάδια. Το πρώτο βήμα είναι η επαγγελματική επαλήθευση του συστήματος, βάσει του οποίου λαμβάνεται απόφαση σχετικά με την ανάγκη για συγκεκριμένα γεγονότα. Μετά την υλοποίηση των προγραμματισμένων διαδικασιών, η ποιότητα της υλοποίησής τους καθορίζεται με την εισαγωγή δεδομένων στην τεκμηρίωση σχετικά με την κατάσταση του εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συντήρηση / επισκευή του εξαερισμού πραγματοποιείται απευθείας στο χώρο, χωρίς εργασίες αποσυναρμολόγησης. Εάν είναι απαραίτητο, τα δομικά στοιχεία του συστήματος εξαερισμού μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε καταστήματα επισκευής.

Ο κατάλογος των βασικών εργασιών που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική συντήρηση του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • Έλεγχος στοιχείων σύνδεσης, συνδετήρων και ακεραιότητας αγωγών εξαερισμού.
 • τον καθαρισμό των στοιχείων του φίλτρου και τη λίπανση των στοιχείων εργασίας,
 • έλεγχος αυτοματισμού.
 • Διαγνωστικά ηλεκτρικών καλωδίων και μηχανημάτων παρτίδων.
 • διάγνωση βαλβίδων και πτερυγίων εξαερισμού.
 • Ελέγξτε, ρυθμίστε και καθαρίστε τους ανεμιστήρες.
 • τη συντήρηση των στοιχείων θέρμανσης και ανταλλαγής θερμότητας ·
 • αντικατάσταση ελαττωματικών μονάδων και εξαρτημάτων.

Τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κτιρίου διαμερισμάτων μπορούν να περιλαμβάνουν θερμαντήρες αέρα. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν με τη χρήση φωτιάς, ζεστού νερού ή ατμού. Υπάρχουν επίσης θερμαντήρες στους οποίους χρησιμοποιούνται διαλύματα γλυκόλης. Αν υπάρχει θερμαντήρας στο κτίριο διαμερισμάτων, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείτε περιοδικά τις εργασίες πλύσης. Γι 'αυτό, οι θερμαντήρες αποσυναρμολογούνται και αποβάλλονται με ειδικά μέσα. Εάν υπάρχει διαρροή στα θερμαντικά σώματα, οι πλάκες αντικαθίστανται. Η εκτέλεση όλων των εργασιών συντήρησης αερισμού είναι ευθύνη της εταιρίας που εξυπηρετεί το κτίριο του διαμερίσματος. Ο αντισυμβαλλόμενος, ο οποίος συμμετέχει στην υλοποίησή τους, πρέπει να έχει ειδικό πιστοποιητικό για το καθιερωμένο σχέδιο.

Η διάγνωση του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • προσδιορισμός του τύπου εξαερισμού ·
 • Αξιολόγηση της κατάστασης των ορυχείων και των αγωγών αεροπορίας (ακεραιότητα, βαθμός ρύπανσης κ.λπ.) ·
 • Μέτρηση διαφορών θερμοκρασίας και ενδείξεις εσωτερικής / εξωτερικής πίεσης.
 • μέτρηση της ταχύτητας κίνησης των ροών του αέρα σε διαφορετικά τμήματα των αεραγωγών.
 • Αξιολόγηση της κατάστασης των αεραγωγών σε χώρους εισροής αέρα.
 • διάγνωση αυτοματισμού ελέγχου.
 • διάγνωση ανεμιστήρων και έλεγχος της λίπανσης τους.
 • ελέγξτε το σύστημα έκτακτης ανάγκης για το κλείσιμο του εξαερισμού.

Η διάγνωση του εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού. Η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική στο στάδιο της θέσης του συστήματος σε λειτουργία, με την υπηρεσία, καθώς και πριν από την επισκευή. Μετά τη διεξαγωγή των διαγνωστικών δραστηριοτήτων, καταρτίζεται φυλάκιση, η οποία υποδηλώνει τα συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη για επισκευές, καθαρισμό του συστήματος και την αντικατάσταση ορισμένων στοιχείων και στοιχείων. Επιπλέον, η διάγνωση του αερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων διεξάγεται επίσης μετά από μερικές εργασίες για την αξιολόγηση της ποιότητάς τους.

Ποιος πρέπει να καθαρίσει τον εξαερισμό στην πολυκατοικία; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργασίες αυτές πρέπει να διεξάγονται από ειδικούς του Ποινικού Κώδικα. Στην πράξη, αυτή η κατάσταση παραβιάζεται πολύ συχνά, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές ενός κτιρίου διαμερισμάτων να επιλύουν προβλήματα καθαυτά για τον καθαρισμό του εξαερισμού. Για να εκτελέσετε αυτές τις λειτουργίες μόνοι σας, πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

 1. Προσεκτικά αποσυναρμολογήστε το προστατευτικό πλέγμα.
 2. Καθαρίστε την επιφάνεια της σχάρας από ακαθαρσίες και σκόνη.
 3. Για να αφαιρέσετε το λίπος και άλλες αποθέσεις, η σχάρα πρέπει να τοποθετηθεί σε δοχείο με ζεστό νερό και σύνθεση απορρυπαντικού.
 4. Καθαρίστε τον αγωγό αέρα με μια ηλεκτρική σκούπα. Για να το κάνετε αυτό, ρυθμίστε τη λειτουργία σε "εμφύσηση" και διεξάγετε την επεξεργασία αεραγωγού για 5 λεπτά.
 5. Αφού καθαρίσετε το κανάλι με ηλεκτρική σκούπα, σκουπίστε το διαθέσιμο τμήμα του καναλιού με ένα υγρό πανί.
 6. Τοποθετήστε τη μάσκα εξαερισμού στη θέση της.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ένας εύκαμπτος άξονας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερίσματος ανεξάρτητα.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού αυτοεξυπηρέτησης είναι τα εξής:

 • Κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στους αεραγωγούς, απαγορεύεται η χρήση επιθετικών χημικών ενώσεων και ξένων αντικειμένων που μπορούν να κολλήσουν στο κουτί.
 • Οι σταθερές λιπαρές ακαθαρσίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν μηχανικά. Για το σκοπό αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ειδικά μέσα που χρησιμοποιούνται για εκχυλίσματα κουζίνας.
 • Η επισκευή του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερίσματος συνεπάγεται μερική αποσυναρμολόγηση του συστήματος.
 • Μετά τον καθαρισμό και την ξήρανση, τα εσωτερικά στοιχεία απολυμαίνονται με αγωγούς αέρα με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
 • Για τη διαχείριση του συστήματος διακλάδωσης αγωγών αέρα, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.
 • Επισκευή κοινής ιδιοκτησίας: τύποι, πληρωμή, συγχρηματοδότηση

Η εσφαλμένη φροντίδα και η ανεξάρτητη συντήρηση των ενοικιαστών στον εξαερισμό μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα

Τα στατιστικά στοιχεία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη χρήση εξοπλισμού αερίου στις περιοχές όπου υπάρχουν οι εταιρείες της Εταιρείας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ασφαλή χρήση του εσωτερικού εξοπλισμού αερίου (εντός διαμερίσματος).

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2012-2015. (Σχήμα 3).

Προκειμένου να επιτευχθεί μια αντικειμενική εικόνα, τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζονται με τη μορφή ειδικού συντελεστή ανά 1000 αεριοποιημένα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες. Αυτός ο δείκτης παρέχει την ευκαιρία να εντοπιστεί η τάση αύξησης ή μείωσης του αριθμού των συμβάντων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων συνδέεται με την ανευθυνότητα και την απροσεξία των ενοικιαστών πολυκατοικιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών ήταν το αποτέλεσμα της απροσεξίας και της ανευθυνότητας των ίδιων των πολιτών (Εικόνες 4, 5).

Οι λόγοι για την πλειονότητα των ατυχημάτων είναι:

 • μείωση του βυθίσματος στους αγωγούς, παρουσία πύλης στην καπνοδόχο του φούρνου - 60% των περιστατικών.
 • εκρήξεις και ανάφλεξη μείγματος αερίου-αέρα - το 27% των περιστατικών.

Κατά κανόνα, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλονται σε μη εξειδικευμένες αλλαγές στην κατασκευή του WDGO / VCGO ή σε παραμέληση των κανόνων λειτουργίας του. Επιπλέον, οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν παραβίαση της συχνότητας συντήρησης και καθαρισμού των καπνοδόχων ή των αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες και κτίρια κατοικιών.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ατελή νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό, και η έλλειψη διοικητικής ευθύνης των ατόμων για παράβαση της χρήσης των in-house (εσωτερικό διαμέρισμα) Εξοπλισμός αερίου. Ο κατάλογος αυτών των λόγων κατέχει μια ιδιαίτερη θέση την ανανέωση το 2014 της ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά των υπηρεσιών για in-house (εσωτερικό διαμέρισμα) εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου, το οποίο παρέχεται ως στοιχείο της υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα αυτό. Το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης απόφασης ήταν η εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που προσφέρουν επισκευή του εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου της πολυκατοικίας και τον καθαρισμό εξαερισμού.

 • Ποιος και πώς πρέπει να εξυπηρετείται ο εξοπλισμός αερίου στο MKD

Πόσο κοστίζει ο καθαρισμός του εξαερισμού σε πολυκατοικίες;

Η τιμή της υπηρεσίας "καθαρισμός εξαερισμού σε πολυκατοικίες" εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών παραγόντων. Αναλύοντας τις προτάσεις πολλών εταιρειών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει μέσο κόστος σε αυτόν τον τομέα. Ο σχηματισμός της αξίας επηρεάζεται από:

 • παρουσία στο σύστημα εξαερισμού του διαμερίσματος των τεχνολογικών επιθεωρήσεων και καταπακτών επιθεώρησης ·
 • επίπεδο μόλυνσης διαύλου αέρα ·
 • Δυσκολία πρόσβασης στους αεραγωγούς αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων.
 • ένα είδος υπολειμματικών προϊόντων.

Μπορείτε να μάθετε το κατά προσέγγιση κόστος των υπηρεσιών διαβάζοντας τις τιμές που παρουσιάζονται εδώ. Για εφαρμογές για συντήρηση του εξαερισμού ολόκληρου του κτιρίου διαμερισμάτων, υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις που εξαρτώνται από το μέγεθος της εργασίας.