Πώς να επιλέξετε ένα ψύκτη CPU

Οι κύριες παράμετροι των ψυκτών, πόσα σωλήνες θερμότητας χρειάζονται, το μέγεθος και το βάρος του ψυγείου, η ταχύτητα των ανεμιστήρων, οι καλύτεροι κατασκευαστές, ο τρόπος επιλογής του ψυγείου για τους επεξεργαστές Intel και AMD.

Για την ψύξη, ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί ένα ψυγείο, το οποίο αποτελείται από ένα ψυγείο και έναν ανεμιστήρα.

Περιεχόμενα

Περιεχόμενα

1. Συνιστώμενα μοντέλα

Για όσους δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο, θα δώσω αμέσως τα συνιστώμενα μοντέλα ψύξης για τον επεξεργαστή με μια σύντομη εξήγηση.

Διαφορετικοί επεξεργαστές παρέχουν διαφορετικές βάσεις για ψύκτες και έχουν διαφορετική απορρόφηση θερμότητας (TDP). Όσο για τη διασπορά θερμότητας, τότε ο επεξεργαστής είναι πιο ισχυρός, τόσο περισσότερο πρέπει να υπάρχει ψυγείο.

Για τους φθηνότερους επεξεργαστές με 2 πυρήνα (Celeron, A4, A6) είναι αρκετός για κάθε πολύ απλό ψυγείο με καλοριφέρ αλουμινίου και ανεμιστήρα 80-90 mm. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ανεμιστήρας και το ψυγείο, τόσο καλύτερη είναι η ψύξη. Όσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα, τόσο λιγότερο θόρυβο. Ορισμένες από αυτές τις συσκευές ψύξης δεν είναι κατάλληλες για όλους τους επεξεργαστές, οπότε ελέγξτε τις υποστηριζόμενες υποδοχές στην περιγραφή. Για παράδειγμα, το Deepcool GAMMA ARCHER ταιριάζει σε όλες τις υποδοχές εκτός από το AM4.
CPU Ψύκτης Deepcool GAMMA ARCHER

Οι περισσότεροι ψύκτες για ισχυρότερους επεξεργαστές είναι καθολικοί και έχουν ένα σύνολο συνδετήρων για όλους τους σύγχρονους επεξεργαστές. Οι ψύκτες DeepCool και Zalman έχουν τον καλύτερο λόγο τιμής / απόδοσης και θα τους συστήσω πρώτα.

Για τις 2-core επεξεργαστές Intel (Pentium, Πυρήνας-i3) και 4-core AMD (Α8, Α10, Ryzen 3) αρκετά μικρό δοχείο ψύξης με 2-3 αγωγοί θερμότητας και ανεμιστήρα 90-120 mm, όπως Deepcool GAMMAXX 200T (για TDP 65 W).
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX 200T

Ή Deepcool GAMMAXX 300 (για TDP 95 W).
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX 300

Για ισχυρότερες 4-core Intel (Core i3, i5) και AMD (FX-4,6,8, Ryzen 5) χρειάζεστε ένα ψυγείο με 4-5 σωλήνες θερμότητας και ανεμιστήρα 120 mm. Και θα υπάρχει τουλάχιστον ένα Deepcool GAMMAXX 400 (σωλήνας 4) ή ελαφρώς καλύτερη από Zalman CNPS10X σειράς (σωλήνες 4-5) για πιο ισχυρών επεξεργαστών.
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX 400

Για περισσότερο ζεστό 6-πυρήνα Intel (Core i5, i7) και AMD (Ryzen 7), καθώς και να χωρίσουν, είναι σκόπιμο να αγοράσει πιο ισχυρό ψύκτη με 6 σωλήνες θερμότητας και έναν ανεμιστήρα των 120-140 mm. Ένας από τους καλύτερους δείκτες τιμής / απόδοσης είναι το Deepcool Lucifer V2 και το Deepcool REDHAT.
Ψυγείο για τον επεξεργαστή Deepcool Lucifer V2

Αν θέλετε να καταλάβετε γιατί συστήνω αυτά τα μοντέλα, κατανοήστε τον σχεδιασμό και τις παραμέτρους των ψυγείων και, στη συνέχεια, διαβάστε το άρθρο περαιτέρω.

2. Πρέπει να αγοράσω ένα ψυγείο ξεχωριστά;

Οι περισσότεροι επεξεργαστές, που πωλούνται σε χαρτοκιβώτιο και στο τέλος της σήμανσης του οποίου υπάρχει η λέξη "BOX", έχουν ψυγείο στο κιτ.

Εάν το τέλος της ετικέτας είναι γραμμένο "Δίσκος" ή "ΚΑΕ", τότε ο ψυγείο δεν περιλαμβάνεται.

Μερικοί ακριβοί επεξεργαστές, παρά το γεγονός ότι έχουν την λέξη "BOX" στην ετικέτα, πωλούνται χωρίς ψύκτη. Αλλά το κουτί είναι συνήθως σε αυτή την περίπτωση μικρότερο, και στην περιγραφή συχνά υποδεικνύεται ότι ο επεξεργαστής δεν έχει ψύκτη στο κιτ.

Αν αγοράσετε έναν επεξεργαστή με ένα ψυγείο, τότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ψυγείο ξεχωριστά. Αυτό συνήθως φθάνει φθηνότερα, και το κουτί ψύκτη είναι αρκετά αρκετά για να κρυώσει τον επεξεργαστή, δεδομένου ότι έχει σχεδιαστεί για αυτό.

Τα μειονεκτήματα των εγκιβωτισμένων ψυγείων είναι το υψηλότερο επίπεδο θορύβου και η έλλειψη ψύκτρας σε περίπτωση υπερχρονισμού του επεξεργαστή. Επομένως, εάν θέλετε να έχετε έναν πιο ήσυχο υπολογιστή ή να υπερκεφαλαιοποιήσετε τον επεξεργαστή, είναι προτιμότερο να αγοράσετε έναν ξεχωριστό επεξεργαστή και ένα ξεχωριστό πιο ήσυχο και πιο δυνατό ψυγείο.

3. Οι παράμετροι CPU για την επιλογή ψυγείου

Για να επιλέξετε σωστά ένα ψυγείο, πρέπει να γνωρίζουμε την πρίζα του επεξεργαστή και την απορρόφηση της θερμότητας (TDP).

3.1. Υποδοχή επεξεργαστή

Η υποδοχή είναι ο σύνδεσμος της μητρικής πλακέτας για την εγκατάσταση του επεξεργαστή, ο οποίος διαθέτει επίσης ένα στήριγμα για το ψυγείο. Οι διαφορετικές υποδοχές έχουν διαφορετικούς τύπους στήριξης για το ψυγείο.

3.2. Θερμική διάχυση του επεξεργαστή

Όσον αφορά την παραγωγή θερμότητας (TDP), αυτός ο δείκτης αναφέρεται επίσης συχνά στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Εάν ο επεξεργαστής TDP δεν έχει καθοριστεί, είναι εύκολο να το βρείτε στην ιστοσελίδα ενός άλλου ηλεκτρονικού καταστήματος ή των επίσημων τοποθεσιών των κατασκευαστών επεξεργαστών.

Υπάρχουν πολλές περισσότερες τοποθεσίες όπου μπορείτε να βρείτε τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή με τον αριθμό μοντέλου.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή αναζήτησης Google ή Yandex.

4. Κύρια χαρακτηριστικά των ψυγείων

Τα κύρια χαρακτηριστικά των ψυκτών είναι οι υποστηριζόμενες υποδοχές και το TDP, στο οποίο έχει σχεδιαστεί ο ψύκτης.

4.1. Υποστηριζόμενα πρίζες

Κάθε ψυγείο έχει σχεδιαστεί για ορισμένες πρίζες, για άλλους δεν θα εγκατασταθεί απλά. Ποιες υποδοχές υποστηρίζονται από αυτό ή εκείνο το ψυγείο που αναφέρεται στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών και των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

4.2. Ψυγείο TDP

Παρά το γεγονός ότι ο επεξεργαστής TDP, ο οποίος είναι σχεδιασμένος πιο δροσερός, είναι η κύρια παράμετρος, η αξία του δεν αναφέρεται στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων και των περισσότερων κατασκευαστών. Παρ 'όλα αυτά, μερικές φορές τα στοιχεία αυτά μπορούν να βρεθούν. Για παράδειγμα, στην τοποθεσία ενός από τους ηγέτες στην παραγωγή ψυκτών - της αυστριακής εταιρείας Noctua, υπάρχει ένας συγκριτικός πίνακας ψύκτες TDP.

Η τιμή TDP ορισμένων δημοφιλών μοντέλων ψύξης, που προσδιορίζονται περίπου από τα αποτελέσματα των δοκιμών, μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο. Βάσει αυτών των πληροφοριών και της προσωπικής εμπειρίας, έκανα ένα τραπέζι με το οποίο μπορείτε εύκολα να επιλέξετε το βέλτιστο ψυγείο ανάλογα με τον επεξεργαστή TDP. Μπορείτε να κατεβάσετε αυτόν τον πίνακα στο τέλος του άρθρου στην ενότητα "Σύνδεσμοι".

5. Κατασκευή ψύξης

Οι ψύκτες επεξεργαστών έχουν πολλά διαφορετικά σχέδια.

5.1. Ψυγείο με ψυγείο αλουμινίου

Τα πιο απλά και φθηνότερα είναι τα ψυγεία με ένα ψυγείο αλουμινίου και έναν τυπικό ανεμιστήρα μεγέθους 80 mm. Η μορφή του ψυγείου μπορεί να είναι διαφορετική. Κυρίως σε ψυγεία για επεξεργαστές της Intel, το ψυγείο έχει στρογγυλό σχήμα, για επεξεργαστές AMD - ένα τετράγωνο.

Τέτοιοι ψύκτες τοποθετούνται συχνά στο κιτ με επεξεργαστές κουτιών χαμηλής ισχύος και συνήθως είναι αρκετοί. Ένα τέτοιο ψυγείο μπορεί επίσης να αγοραστεί χωρίς κόστος, αλλά η ποιότητά του είναι πιθανόν να είναι ελαφρώς χειρότερη. Λοιπόν, αυτό το ψυγείο δεν είναι καλό για overclocking του επεξεργαστή.

5.2. Ψυγείο με πλάκα ψύκτρας

Στην πώληση μπορείτε ακόμα να βρείτε ψυγεία με καλοριφέρ από αλουμίνιο ή χάλκινες πλάκες.

Αφαιρούν καλύτερα τη θερμότητα από τον επεξεργαστή από τους ψύκτες με ένα στερεό ψυγείο αλουμινίου, αλλά είναι ήδη ξεπερασμένα και αντικαθίστανται από πιο αποδοτικούς ψύκτες με βάση τους σωλήνες θερμότητας.

5.3. Οριζόντιο ψυγείο με σωλήνες θέρμανσης

Οι ψύκτες με σωλήνες θερμότητας είναι οι πιο σύγχρονοι και πιο αποτελεσματικοί.

Τέτοιοι ψύκτες είναι συνδυασμένοι με πιο ισχυρούς επεξεργαστές. Αφαιρούν τη θερμότητα από τον επεξεργαστή πολύ καλύτερα από τους φτηνούς ψύκτες με ένα καλοριφέρ αλουμινίου, αλλά φυσούν τον ζεστό αέρα στην μη αποτελεσματική κατεύθυνση - προς τη μητρική πλακέτα.

Αυτή η λύση είναι πιο κατάλληλη για συμπαγή περιβλήματα, καθώς σε άλλες περιπτώσεις είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα πιο μοντέρνο κατακόρυφο ψύκτη.

5.4. Κατακόρυφος ψύκτης με σωλήνες θερμότητας

Ο κατακόρυφος ψύκτης (ή ο ψύκτης τύπου πύργου) έχει έναν πιο βέλτιστο σχεδιασμό.

Ο ζεστός αέρας από τον επεξεργαστή εκτοξεύεται όχι προς τη μητρική πλακέτα, αλλά προς τον πίσω ανεμιστήρα εξαγωγής του περιβλήματος.

Οι ψύκτες αυτοί είναι οι πιο βέλτιστοι, έχουν πολύ μεγάλη επιλογή όσον αφορά το μέγεθος, την ισχύ και την τιμή. Είναι κατάλληλα για πολύ ισχυρούς επεξεργαστές και για overclocking. Το κύριο μειονέκτημα τους είναι το μεγάλο μέγεθος, γι 'αυτό δεν είναι κάθε τέτοιο ψυγείο να ταιριάζει στην τυποποιημένη περίπτωση.

5.5. Αριθμός σωλήνων θέρμανσης

Η απόδοση του ψυγείου εξαρτάται περισσότερο από τον αριθμό των σωλήνων θερμότητας. Για επεξεργαστές με TDP 80-100 βατ είναι αρκετό ψύκτη με 3 heatpipes, για έναν επεξεργαστή με ένα TDP 150-180 watts χρειάζονται ήδη ψύκτη με 6 σωλήνες θερμότητας. Πόσες σωλήνες θερμότητας χρειάζεστε από έναν συγκεκριμένο επεξεργαστή που θα μάθετε από έναν πίνακα που μπορείτε να κατεβάσετε στην ενότητα "Σύνδεσμοι".

Τα χαρακτηριστικά του ψυγείου δεν επικεντρώνονται συνήθως στον αριθμό των σωλήνων θερμότητας που έχει. Είναι όμως εύκολο να υπολογίσετε από τη βάση του ψυγείου ή να μετρήσετε τον αριθμό των εξερχόμενων άκρων των σωλήνων και να τα διαχωρίσετε κατά 2.

6. Κατασκευή βάσης

Η βάση του ψυγείου ονομάζεται πέλμα επαφής, η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή. Από την ποιότητα και το σχεδιασμό της εξαρτάται επίσης η απόδοση του ψυγείου.

6.1. Ψυγείο αλουμινίου

Σε ψύκτες με καλοριφέρ αλουμινίου η επιφάνεια επαφής είναι το ίδιο το ψυγείο. Η βάση μπορεί να είναι στερεά ή μέσω.

Μία στερεή βάση προτιμάται περισσότερο, καθώς η επιφάνεια επαφής του ψυγείου με τον επεξεργαστή αυξάνει, πράγμα που έχει ευνοϊκή επίδραση στην ψύξη. Και στην διαμπερή κατασκευή στο κενό μεταξύ του ψυγείου και του ανεμιστήρα μπορεί να γεμιστεί με σκόνη.

Πρώτον, είναι κακό για ψύξη. Δεύτερον, η σκόνη από εκεί δεν μπορεί να καθαριστεί χωρίς να αφαιρεθεί το ψυγείο από τον επεξεργαστή, ενώ το ψυγείο με ένα στερεό μαξιλάρι καθαρίζεται εύκολα χωρίς να το αποσυναρμολογήσετε.

6.2. Ψυγείο με ένθετο χαλκού

Τα θερμαντικά σώματα ορισμένων ψυγείων έχουν ένα χάλκινο ένθετο στη βάση, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με τον επεξεργαστή.

Τα θερμαντικά σώματα με ένθετο από χαλκό είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικά από όλες τις παραλλαγές αλουμινίου.

6.3. Βάση χαλκού

Οι ψύκτες με σωλήνες θερμότητας μπορούν να έχουν βάση χαλκού.

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι αρκετά αποτελεσματικό.

6.4. Άμεση επαφή

Ορισμένοι κατασκευαστές είναι ενεργά κήρυγμα σχεδόν χώρο της τεχνολογίας της άμεσης επαφής (DirectCU), η οποία είναι να σώσει πατώντας τα χάλκινους αγωγούς θερμότητας με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ένα διάδρομο προσγείωσης σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή.

Στην πραγματικότητα, ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι κοντά στην απόδοση σε ένα θερμαντικό σώμα με βάση χαλκού.

7. Δομή και υλικό καλοριφέρ

Από τη σχεδίαση του ψυγείου και από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται, εξαρτάται και η απόδοση του ψυγείου.

7.1. Ψυγείο αλουμινίου

Οι φθηνότεροι ψύκτες έχουν ένα ψυγείο πλήρως κατασκευασμένο από αλουμίνιο, καθώς αυτό το μέταλλο είναι φθηνότερο από το χαλκό. Αλλά το αλουμίνιο έχει χαμηλή θερμική χωρητικότητα και ανομοιόμορφη κατανομή θερμότητας, η οποία απαιτεί ισχυρότερη εμφύσηση και συνεπώς θορυβώδεις ανεμιστήρες.

7.2. Αλουμίνιο με χαλκό

Οι ψύκτες με θερμαντικά σώματα από αλουμίνιο που έχουν ένθετα χαλκού είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικοί, αλλά δεν είναι πλέον σημαντικοί.

7.3. Χαλκός ψύκτρας

Στην πώληση μπορείτε ακόμα να βρείτε ψυγεία με καλοριφέρ από χάλκινες πλάκες.

Ο χαλκός έχει υψηλή θερμική ισχύ και η θερμότητα σε αυτόν κατανέμεται ομοιόμορφα. Αυτό καθιστά δυνατή τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή σε ένα ορισμένο επίπεδο και δεν απαιτεί γρήγορους θόρυβους ανεμιστήρες. Αλλά η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι περιορισμένη λόγω του γεγονότος ότι το ψυγείο χαλκού έχει μεγάλη θερμική αδράνεια και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί γρήγορα η θερμότητα από αυτό. Αλλά ένα τέτοιο ψυγείο μπορεί να είναι απαραίτητο σε μικρές περιπτώσεις για κέντρα μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού είναι αρκετά χαμηλό.

7.4. Ψυγείο από πλάκες αλουμινίου

Τα πιο αποτελεσματικά σήμερα είναι οι ψύκτες με σωλήνες θερμότητας και ένα ψυγείο κατασκευασμένο από ένα σύνολο λεπτών πλακών αλουμινίου.

Η θερμότητα από τον επεξεργαστή εκτρέπεται αμέσως μέσω των αγωγών θέρμανσης στις πλάκες, οι οποίες επίσης απομακρύνονται γρήγορα από τη ροή αέρα του ανεμιστήρα λόγω της μεγάλης περιοχής διασποράς. Αυτός ο σχεδιασμός έχει πολύ χαμηλή θερμική ισχύ και θερμική αδράνεια, έτσι η απόδοση της ψύξης αυξάνεται σημαντικά με ελαφρά αύξηση της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

7.5. Επικάλυψη με νικέλιο

Οι ψύκτες καλής μάρκας μπορούν να έχουν επίστρωση νικελίου στους σωλήνες θερμότητας, τη βάση χαλκού και ακόμη και τις πλάκες ψυγείου αλουμινίου.

Η επίστρωση με νικέλιο εμποδίζει την οξείδωση της επιφάνειας. Πάντοτε παραμένει όμορφο και λαμπερό, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το οξείδιο δεν παρεμβαίνει στην αφαίρεση της θερμότητας και ο ψυγείο δεν χάνει τις ιδιότητές του. Αν και, γενικά, η διαφορά δεν θα είναι σημαντική.

7.6. Μέγεθος καλοριφέρ

Η απόδοση του ψυγείου εξαρτάται πάντοτε από το μέγεθος του ψυγείου. Αλλά οι ψύκτες με μεγάλα θερμαντικά σώματα δεν μπορούν πάντα να χωρέσουν στην κανονική θήκη υπολογιστών. Το ύψος του ψυγείου τύπου πύργου για ένα τυποποιημένο περίβλημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 160 mm.

Το πλάτος του ψυγείου έχει επίσης αξία. Ένα ψυγείο με ένα μεγάλο θερμαντικό σώμα μπορεί να μην ταιριάζει λόγω της στενής τροφοδοσίας. Επίσης, πρέπει να εξετάσετε το μέγεθος και τη διάταξη της μητρικής πλακέτας. Μπορεί να συμβεί το γεγονός ότι ο ψυγείο δεν μπορεί να εγκατασταθεί εξαιτίας των υψηλών θερμαινόμενων θερμαντικών δεξαμενών της μητρικής πλακέτας κοντά στον επεξεργαστή, τοποθετημένων κοντά σε μεγάλες μονάδες μνήμης κλπ.

Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν εκ των προτέρων και σε περίπτωση αμφιβολίας, να μετρήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις στον υπολογιστή σας. Είναι καλύτερα να αντισταθμίζετε και να πάρετε ένα ψυγείο λίγο λιγότερο. Εάν ο επεξεργαστής είναι πολύ ζεστό, και η υπόθεση είναι μικρή ή παρεμβαίνουν με τα προεξέχοντα στοιχεία στη μητρική πλακέτα, τότε δάκρυ τους θα ταιριάζουν οριζόντια ψύκτη με heatpipes και τα ειδικά σχεδιασμένα με αρκετό χώρο από τη μητρική πλακέτα.

7.7. Βάρος του ψυγείου

Το πιο δροσερό το περισσότερο είναι βαρύτερα και πιο δύσκολο από το ψυγείο, τόσο περισσότερο Λοιπόν, αν στην πραγματικότητα, το υψηλότερο TDP του επεξεργαστή, τόσο πιο δύσκολο θα πρέπει να είναι πιο δροσερές. Για επεξεργαστές με TDP 100-125 watts αρκετά ψυγείου που ζυγίζουν 300-400 γραμμάρια, για το τέρας τύπου AMD FX9xxx με TDP 200-220 W χρειάζεται ένα ψήκτρα δεν είναι μικρότερη από 1 kg, και στη συνέχεια όλες των 1200-1300 γραμμάρια. Δεν θα δώσει το βάρος της ψύκτρας για κάθε CPU, καθώς το μόνο που θα δείτε στον πίνακα, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε στην ενότητα «Αναφορές».

8. Ανεμιστήρες

Από το μέγεθος, την ταχύτητα και άλλες παραμέτρους του ανεμιστήρα εξαρτάται η απόδοση του ψυγείου και το επίπεδο θορύβου που δημιουργεί.

8.1. Μέγεθος ανεμιστήρων

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι ο ανεμιστήρας, τόσο πιο αποτελεσματικό και πιο ήσυχο είναι. Στα φθηνότερα ψύκτες εγκαθίστανται ανεμιστήρες 80 × 80 mm. Το πλεονέκτημά τους είναι η απλότητα και η φθηνότητα της αντικατάστασης (που είναι σπάνια). Το μειονέκτημα είναι το υψηλότερο επίπεδο θορύβου.

Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα ψυγείο με μεγαλύτερο ανεμιστήρα - 92 × 92, 120 × 120 mm. Αυτά είναι επίσης τυποποιημένα μεγέθη και είναι εύκολο να αντικατασταθούν εάν είναι απαραίτητο.

Για τους ιδιαίτερα ισχυρούς και θερμούς επεξεργαστές, όπως το AMD FX9xxx, είναι προτιμότερο να έχετε ένα ψυγείο με ανεμιστήρα κανονικού μεγέθους 140x140 mm. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας είναι πιο ακριβός, αλλά ο θόρυβος θα είναι μικρότερος.

Είναι καλύτερα να περιορίσετε την επιλογή των ψυγείων με το κανονικό μέγεθος των ανεμιστήρων, όλα τα ίδια, όλα τα ίδια, κάποια στιγμή, πρέπει να αντικατασταθούν; Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό, δεδομένου ότι μεταξύ μας υπάρχουν kulibins πραγματική ψήγματα που βιδώνονται στο γόνατο οποιουδήποτε ανεμιστήρα σε οποιοδήποτε ψυγείο

8.2. Τύπος ρουλεμάν

Οι φτηνότεροι ανεμιστήρες έχουν ένα ρουλεμάν (μανίκι). Αυτοί οι ανεμιστήρες θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστοι και λιγότερο ανθεκτικοί.

Οι ανεμιστήρες με ρουλεμάν (σφαιρική ρουλεμάν) θεωρούνται πιο αξιόπιστοι. Αλλά κάνουν περισσότερο θόρυβο.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ανεμιστήρες διαθέτουν ένα υδροδυναμικό έδρανο (Hydro Bearing), το οποίο συνδυάζει αξιοπιστία με χαμηλά επίπεδα θορύβου.

8.3. Αριθμός οπαδών

Για overclocking τέτοια τέρατα, όπως AMD FX9xxx με TDP 200-220 W είναι καλύτερα να πάρετε ένα ψυγείο με δύο ανεμιστήρες 140 × 140 mm. Αλλά σημειώστε ότι, όσο περισσότεροι οπαδοί, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο θορύβου. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε ένα ψυγείο με δύο ανεμιστήρες για τον επεξεργαστή με TDP έως 180 W. Οι συστάσεις για τον αριθμό και το μέγεθος των οπαδών βρίσκονται στον πίνακα από την ενότητα "Αναφορές".

8.4. Ταχύτητα ανεμιστήρα

Όσο μικρότερο είναι το ψυγείο και το μέγεθος του ανεμιστήρα, τόσο υψηλότερες είναι οι στροφές του. Αυτό είναι απαραίτητο για την αντιστάθμιση της περιοχής χαμηλής διασποράς και της ασθενούς ροής αέρα.

Σε φτηνούς ψύκτες, η ταχύτητα του ανεμιστήρα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2000-4000 σ.α.λ. Με ταχύτητα 2000 στροφές / λεπτό, ο θόρυβος του ανεμιστήρα γίνονται πιο ορατές, στα 3000 στροφών / λεπτό - θόρυβος γίνεται αδιάκριτο, καθώς, σε 4000 στροφές / λεπτό μετατρέψει το δωμάτιό σας σε ένα μικρό ελικοδρόμιο...

Η ιδανική επιλογή είναι ένας ανεμιστήρας μεγέθους 120-140 mm με μέγιστη ταχύτητα 1300-1500 σ.α.λ.

8.5. Αυτόματος έλεγχος ταχύτητας

Οι μητρικές κάρτες είναι σε θέση να ρυθμίζουν την ταχύτητα του ψυγείου ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει με αλλαγή της τάσης τροφοδοσίας (DC), η οποία υποστηρίζεται από όλες τις μητρικές πλακέτες.

Οι ακριβότεροι ψύκτες μπορούν να εξοπλιστούν με ανεμιστήρες με ενσωματωμένο ρυθμιστή ταχύτητας (PWM). Σε αυτή την περίπτωση, η μητρική πλακέτα πρέπει επίσης να υποστηρίζει τον έλεγχο ταχύτητας μέσω του ελεγκτή PWM.

Λοιπόν, αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον ψυγείο σε μέγεθος 120-140 mm με ταχύτητα στην περιοχή 800-1300 σ.α.λ. Σε αυτή την περίπτωση, σχεδόν ποτέ δεν θα το ακούσετε.

8.6. Συνδετήρας ψυγείου

Οι ψύκτες επεξεργαστών μπορούν να διαθέτουν υποδοχή 3 ακίδων ή 4 ακίδων για σύνδεση στη μητρική πλακέτα. 3-pin ελέγχεται με την αλλαγή της τάσης της μητρικής πλακέτας (DC), και 4 ακίδων χρησιμοποιώντας έναν ελεγκτή PWM. Ο ελεγκτής PWM μπορεί να ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ταχύτητα του ανεμιστήρα, οπότε είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα ψυγείο με έναν σύνδεσμο 4 ακίδων.

8.7. Επίπεδο θορύβου

Το επίπεδο θορύβου εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, τη διαμόρφωση των λεπίδων του και μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Οι ήσυχοι ανεμιστήρες θεωρούνται με επίπεδο θορύβου μέχρι 25 dB. Σε αυτήν την ένδειξη, μπορείτε να συγκρίνετε μερικούς ψύκτες και, με άλλες ισοδύναμες παραμέτρους, να επιλέξετε κάποιον που εκπέμπει λιγότερο θόρυβο.

8.8. Ροή αέρα

Η αντοχή της ροής αέρα εξαρτάται από την απόδοση της απομάκρυνσης θερμότητας από το ψυγείο και, κατά συνέπεια, από την απόδοση ολόκληρου του ψυγείου και από το επίπεδο θορύβου. Η ροή αέρα μετράται σε κυβικά πόδια ανά λεπτό (CFM). Για αυτόν τον δείκτη, μπορείτε να συγκρίνετε μερικούς ψύκτες και, με άλλα λόγια ίσους, να επιλέξετε κάποιον που έχει υψηλότερο CFM. Αλλά μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή στο επίπεδο θορύβου.

9. Τοποθέτηση του ψυγείου

Όταν συνδέετε ένα μικρό ή μεσαίο ψυγείο, δεν υπάρχουν παγίδες. Αλλά με τα μεγάλα μοντέλα υπάρχουν εκπλήξεις...

Γνωρίστε προσεκτικά τον εαυτό σας με το σύστημα στερεώσεως ψυγείου πριν από την αγορά του. Κάποια βαριά ψυγεία απαιτούν ενισχυμένη τοποθέτηση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πλαίσιο στο πίσω μέρος της μητρικής πλακέτας.

Σε αυτή την περίπτωση, η μητρική πλακέτα θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο πλαίσιο και δεν θα πρέπει να υπάρχουν συγκολλημένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στο χώρο εγκατάστασης. Στην περίπτωση του υπολογιστή θα πρέπει να είναι μια εσοχή στη θέση του προορισμού του επεξεργαστή. Ακόμα καλύτερα, εάν υπάρχει ένα παράθυρο που σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε και να αφαιρέσετε ένα τέτοιο ψυγείο χωρίς να αφαιρέσετε τη μητρική πλακέτα.

Στο σύνολο των οικιακών ψυγείων που ταιριάζουν σε πολλαπλές υποδοχές, μπορεί να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σύνδεσμοι.

Αν το ψυγείο είναι αρκετή ποιότητα και ακριβά, δεν θα ήταν περιττή, αν ξαφνικά θέλουν να (ή πρέπει να) αλλάξει τη μητρική πλακέτα και CPU για να μεταφέρει σε μια άλλη πλατφόρμα (για παράδειγμα, η AMD στην Intel). Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυγείο δεν θα πρέπει να αλλάξει.

10. Οπίσθιος φωτισμός

Ορισμένοι ψυκτήρες έχουν LED και λάμψη όμορφα στο σκοτάδι. Αγοράστε αυτό το δοχείο ψύξης έχει νόημα, αν η υπόθεσή σας έχει ένα διαφανές παράθυρο μέσω του οποίου μπορείτε να απολαύσετε τον τρόπο που λειτουργεί, ενώ μπορείτε να χαλαρώσετε, αλλά να έχετε κατά νου ότι το φως μπορεί να επηρεάσει και να ερεθίσει όχι μόνο εσείς αλλά και την οικογένειά σας. Επομένως, εκ των προτέρων, σκεφτείτε πού θα σταθεί το σώμα και πού θα πάει το φως.

11. Θερμικό γράσο

Η θερμική πάστα εφαρμόζεται στον επεξεργαστή για να βελτιώσει τη μεταφορά θερμότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σε φτηνούς ψύκτες η θερμική πάστα μπορεί ήδη να εφαρμοστεί στο ταμπόν επαφής και να καλύπτεται με ένα πλαστικό κάλυμμα.

Σε πιο ακριβά μοντέλα στο κιτ υπάρχει ένας μικρός σωλήνας με θερμική πάστα, που μπορεί να είναι αρκετός για 2-3 φορές. Μερικές φορές δεν υπάρχει θερμική πάστα στο κιτ. Διευκρινίστε την παρουσία θερμικής πάστας στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Εάν δεν υπάρχουν θερμικά μαξιλάρια, τότε θα πρέπει να αγοράζονται ξεχωριστά. Η μεταφορά θερμότητας από τον επεξεργαστή στον ψύκτη εξαρτάται αρκετά από τη θερμική πάστα. Η διαφορά στη θερμοκρασία του επεξεργαστή με μια κακή και καλή θερμική πάστα φτάνει μέχρι και 10 μοίρες!

Προτείνω την αγορά θερμικής πάστας καλά αποδεδειγμένων σημάτων (Cooler Master, Arctic Cooling, Zalman) με θερμική αγωγιμότητα από 4 W / (m · K).

Ως επιλογή προϋπολογισμού, μπορείτε να πάρετε το KPT-8 σε λευκό σωλήνα αλουμινίου. Η θερμική αγωγιμότητα δεν είναι τόσο υψηλή, αλλά αν ο επεξεργαστής δεν είναι πολύ ζεστός (TDP έως 100 W) και δεν σκοπεύετε να τον υπερκεράσετε, τότε αυτό θα είναι αρκετό. Το κύριο πράγμα είναι ότι ήταν πρωτότυπο! Δεν είναι επιθυμητό να το αγοράσετε σε σύριγγες, βάζα, πλαστικούς σωλήνες με χειροποίητες ετικέτες, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά απομιμήσεις σε αυτές τις συσκευασίες.

Θα πρέπει να είναι απολύτως προφανές ότι η συσκευασία κατασκευάζεται εργοστασιακά.

Κοντά στην ποιότητα και την τιμή είναι η θερμική πάστα Alsil-3, αλλά ακόμη και στο πρωτότυπο πωλείται σε σύριγγες, οι οποίες είναι δύσκολο να διακριθούν από τη πλαστογραφία.

12. Κατασκευαστές ψυγείων

Οι καλύτεροι κατασκευαστές ψυγείων είναι η αυστριακή εταιρεία Noctua και η Ιαπωνία - Scythe. Παράγουν ψύκτες υψηλής ποιότητας και απολαμβάνουν μια άξιζε δημοτικότητα μεταξύ πλούσιων ενθουσιώδεις εταιρίες Noctua παρέχει εγγύηση για ψυγεία 72 μήνες.

Κάτω από τα προαναφερθέντα εμπορικά σήματα επιτυγχάνεται με επιτυχία η ταϊανού εταιρεία Thermalright, στο οπλοστάσιο της οποίας υπάρχουν πολύ παρόμοια μοντέλα για μια ελαφρώς πιο προσιτή τιμή.

Αλλά τα πιο δημοφιλή στις ρωσόφωνες χώρες είναι οι ψύκτες των γνωστών εμπορικών σημάτων όπως Cooler Master, Thermaltake, Zalman. Οι ψύκτες αυτών των κατασκευαστών έχουν τον καλύτερο λόγο τιμής / ποιότητας.

Αλλά σε γενικές γραμμές, ο κατασκευαστής ψυγείου δεν είναι τόσο σημαντικός, καθώς δεν υπάρχει τίποτα να σπάσει από τον ανεμιστήρα. Επομένως, δεν είναι αμαρτία να εξοικονομήσετε χρήματα και να πάρετε κάτι φθηνότερο. Μια αρκετά μεγάλη ποικιλία και χαμηλές τιμές προσφέρονται σε μας από τα DeepCool, GlacialTech, Ice Hammer και TITAN.

Μην φοβάστε να κάνετε κάποιο λάθος, είναι απλά ένα ψυγείο και η διαθεσιμότητα μιας εγγύησης θα ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα

13. Εγγύηση

Στις πιο οικονομικές ψύκτες η εγγύηση είναι στάνταρ για 12 μήνες. Κατ 'αρχήν, οτιδήποτε μπορεί να βγει από το ψυγείο είναι ένας ανεμιστήρας και θα είναι εύκολο να το αντικαταστήσει.

Αλλά εάν πάρετε ένα καλό ψυγείο με επώνυμα οπαδούς, είναι καλύτερα ότι η εγγύηση είναι 24-36 μήνες, επειδή είναι λίγο δύσκολο και ακριβό να βρείτε ποιοτικούς οπαδούς με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Οι κορυφαίοι ψύκτες είναι ακριβοί, αλλά οι κατασκευαστές τους παρέχουν εγγύηση έως και 72 μηνών.

Δεν συνιστώ να αγοράζετε ψύκτες από γνωστούς κατασκευαστές, το μοντέλο των οποίων αντιπροσωπεύεται μόνο από λίγα μοντέλα, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα με την παροχή εγγύησης. Θυμηθείτε - η εγγύηση εξακολουθεί να μην εμποδίζεται

14. Διαμορφώστε φίλτρα στο ηλεκτρονικό κατάστημα

 1. Χρησιμοποιώντας τον πίνακα, καθορίστε τις κύριες παραμέτρους του ψυγείου για τον επεξεργαστή σας.
 2. Μεταβείτε στην ενότητα "Συστήματα ψύξης" στον ιστότοπο του πωλητή.
 3. Επιλέξτε την εκχώρηση "Για επεξεργαστή".
 4. Εάν θέλετε ένα ψυγείο καλύτερα, επιλέξτε μόνο τους καλύτερους κατασκευαστές.
 5. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, επιλέξτε όλους τους δημοφιλείς κατασκευαστές, στη σύνθεση των οποίων υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 μοντέλα.
 6. Επιλέξτε την υποδοχή του επεξεργαστή σας.
 7. Σημειώστε την ύπαρξη σωλήνων θέρμανσης στο φίλτρο.
 8. Μέγεθος και αριθμός ανεμιστήρων (προαιρετικά).
 9. Παρουσία ενός ρυθμιστή στροφών (μόνο εάν είναι απαραίτητο).
 10. Το ύψος του ψυγείου (για κανονική περίπτωση μέχρι 160 mm).
 11. Παρουσία φωτισμού (πολύ στενή επιλογή).
 12. Άλλες σημαντικές παραμέτρους για εσάς.
 13. Ταξινόμηση της επιλογής ανά τιμή.
 14. Δείτε ψύκτες, ξεκινώντας με φθηνότερα (μπορείτε να καθορίσετε τον αριθμό των σωλήνων θέρμανσης και την ογκογένεση του ψυγείου από τη φωτογραφία).
 15. Επιλέξτε διάφορα κατάλληλα μοντέλα, δείτε τις φωτογραφίες τους με διαφορετικές γωνίες και συγκρίνετε τις με τις παραμέτρους που δεν υπήρχαν στο φίλτρο.
 16. Αγοράστε το φθηνότερο από τα κατάλληλα μοντέλα.

Μην το παρακάνετε με φίλτρα, επειδή μπορείτε να ξεριζώσετε τα επιτυχημένα μοντέλα. Επιλέξτε μόνο τις πιο σημαντικές παραμέτρους για εσάς.

Έτσι, θα έχετε την καλύτερη ψύκτη τιμής / ποιότητας / αποδοτικότητας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας για το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

15. Αναφορές

Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε έναν πίνακα ο οποίος σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εύκολα τις κύριες παραμέτρους του ψυγείου, ανάλογα με την απορρόφηση θερμότητας του επεξεργαστή (TDP).

Εάν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλώ υποστηρίξτε τον ιστότοπό μας και μοιραστείτε ένα σύνδεσμο σε αυτό στα κοινωνικά δίκτυα

CPU Ψύκτης Deepcool REDHAT
Ψύκτης CPU Zalman CNPS10X Optima
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX S40

Επιλέγουμε τον ανεμιστήρα της θήκης για τον υπολογιστή

Ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και άλλα ενσωματωμένα στοιχεία του υπολογιστή με κάθε νέα γενιά γίνονται όλο και πιο δυνατά και, ως εκ τούτου, εκπέμπουν όλο και περισσότερη θερμότητα. Η αυξημένη θέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο κρέμα υπολογιστή, πρόωρη αποτυχία μεμονωμένων στοιχείων και ενοχλητικό θόρυβο του ανεμιστήρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη σκόνη, η οποία συσσωρεύεται τακτικά στη μονάδα συστήματος. Οι ιδιοκτήτες προσωπικών υπολογιστών βασίζονται συνήθως στους ανεμιστήρες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περίπτωση από τον κατασκευαστή. Ωστόσο, συχνά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την κατάλληλη ψύξη του υπολογιστή και με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση με την απομάκρυνση θερμότητας από τα εξαρτήματα καθίσταται όλο και πιο προβληματική.

Η οργάνωση πιο αποτελεσματικής ψύξης αέρα βοηθάται μόνο με την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων στην θήκη του υπολογιστή. Από τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων της θήκης, εξαρτάται όχι μόνο από το πόσο αποτελεσματικά θα ψύχονται τα εσωτερικά εξαρτήματα του υπολογιστή, αλλά και το επίπεδο θορύβου, το οποίο συχνά δεν είναι λιγότερο σημαντικό.

Σύστημα ψύξης αέρα υπολογιστή

Πριν αγοράσετε επιπλέον ανεμιστήρες περίπτωση θα πρέπει να είναι, πρώτα απ 'όλα, να δούμε τον υπολογιστή σας - Αφαιρέστε το κάλυμμα και να κοιτάξουμε το μέγεθος των θέσεων εγκατάστασης για ψύκτες κατοικιών, καθώς και τον υπολογισμό δυνατό ποσό τους. Είναι απαραίτητο να μελετήσετε ποιες συνδέσεις για τη σύνδεση πρόσθετων ανεμιστήρων είναι διαθέσιμες στη μητρική πλακέτα. Πρόσθετες ανεμιστήρες περίπτωση θα πρέπει να επιλέγονται με βάση το μέγεθός τους, το οποίο είναι κατάλληλο για τον υπολογιστή σας - μπορεί να είναι 80 x 80 mm και 92 x 92 mm ή 120 x 120 mm.

Φυσικά, οι φίλαθλοι του μεγαλύτερου μεγέθους είναι προτιμότεροι, αν σας ταιριάζουν. Επειδή ο μεγάλος ανεμιστήρας θα λειτουργήσει πιο αθόρυβα. Επιπλέον, με την ίδια ταχύτητα περιστροφής 120 mm, ο ανεμιστήρας θα είναι περίπου διπλάσιος από το μοντέλο των 92 mm, για να μην αναφέρουμε τον ψύκτη των 80 mm.

Η ίδια η αρχή της ψύξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών με αέρα είναι πολύ απλή. Όλη η θερμότητα από τα θερμαινόμενα εξαρτήματα του υπολογιστή δίνεται στον περιβάλλοντα αέρα και ο θερμός αέρας, με τη σειρά του, με τη βοήθεια ανεμιστήρων, πρέπει να αφαιρεθεί από το πλαίσιο της μονάδας συστήματος. Με άλλα λόγια, ο αέρας που θερμαίνεται από τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών πρέπει να "εκτοξευθεί" κάπου από την περίπτωση του συστήματος, αντικαθιστώντας τον με ένα κρύο. Εάν δεν υπάρχει τέτοια κυκλοφορία αέρα, η θέρμανση των επιμέρους εξαρτημάτων του Η / Υ θα αυξηθεί δραματικά. Για την ψύξη των στοιχείων ψύξης του συστήματος υπολογιστών, τοποθετούνται επιπλέον θερμαντικά σώματα. Θα πρέπει να απομακρύνουν γρήγορα τη θερμότητα από το ηλεκτρονικό τσιπ, διανέμοντάς το στη μέγιστη δυνατή περιοχή ανταλλαγής θερμότητας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μονάδα συστήματος είναι εξοπλισμένη με μόνο ένα - δύο ανεμιστήρες σκελετού για λόγους εξοικονόμησης, πράγμα που φυσικά δεν σας εξοικονομεί από την υπερβολική θέρμανση των εξαρτημάτων. Πώς να οργανώσετε το σωστό σύστημα ψύξης αέρα και πόσοι θαυμαστές θα πρέπει να εγκατασταθούν για αυτό; Το πρότυπο σχέδιο ψύξης αέρα είναι όταν ο αέρας, που θερμαίνεται από τα εξαρτήματα της μονάδας συστήματος, ανεβαίνει στην κορυφή και στη συνέχεια απορρίπτεται μέσω του ανεμιστήρα της μονάδας ισχύος. Αυτό το σχέδιο δεν είναι πολύ αποτελεσματικό, εκτός από το ότι ο θερμός αέρας συνεχίζει συνεχώς μέσω της μονάδας ισχύος, εξαιτίας της αποτυχίας των τελευταίων.

Αντί του προτύπου προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την εγκατάσταση κύκλωμα των δύο επιπλέον ανεμιστήρες DC - είναι ένα που τοποθετείται στο εμπρόσθιο τοίχωμα του περιβλήματος, θα εργαστεί για «φυσώντας», και η άλλη που βρίσκεται στο πίσω μέρος - από «φυσώντας». Η πίεση στο εσωτερικό της θήκης ισοπεδώνεται, η σκόνη παύει να καθιζάνει και τα εσωτερικά εξαρτήματα θα ψύχονται πιο αποτελεσματικά.

Εάν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, για να δροσιστείτε αποτελεσματικά ένα ισχυρό σύστημα τυχερών παιχνιδιών, μπορείτε να εγκαταστήσετε και αρκετούς επιπλέον ανεμιστήρες στο πλαίσιο. Όταν εγκαθιστάτε αρκετούς ανεμιστήρες για την καλύτερη ανταλλαγή αέρα, μπορείτε να τις τοποθετήσετε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν μόνο προς μία κατεύθυνση - για να φυσούν. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του εξωτερικού αέρα στο περίβλημα, λόγω επαρκούς επιφάνειας εξαερισμού.

Φυσικά, μπορείτε απλά να κρεμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς. Αλλά αυτό δεν έχει νόημα, γιατί η εγκατάσταση κάθε νέου ανεμιστήρα στο πλαίσιο αυξάνει την απόδοση ψύξης κατά μικρότερο ποσό από την εγκατάσταση του προηγούμενου. Ταυτόχρονα, η στάθμη του θορύβου αυξάνεται αναπάντεχα. Εν ολίγοις, εδώ θα πρέπει να διασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοση της ψύξης της μονάδας συστήματος με τον ελάχιστο αριθμό ενεργών στοιχείων.

Γενικά, η εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων καταψύκτη παρέχει μείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μονάδα συστήματος. Επίσης, με τη βέλτιστη οργάνωση ενός συστήματος ψύξης αέρα με πρόσθετους ανεμιστήρες, μπορείτε ελαφρώς να μειώσετε το επίπεδο θορύβου. Μετά από όλα, σε συνθήκες υπερθέρμανσης, οι ανεμιστήρες στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών αρχίζουν να επιταχύνονται σε τιμές κοντά στο μέγιστο.

Η μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο περίβλημα θα βοηθήσει στη μείωση της ταχύτητας και της μείωσης του θορύβου. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα θορύβου ήδη από τους οπαδούς της λειτουργίας. Αλλά πολλά εξαρτώνται από την ορθότητα της επιλογής των πρόσθετων ψύκτες.

Ανεμιστήρας πλαισίου για Η / Υ

Εκτός από τις συνολικές διαστάσεις, οι οπαδοί των περιπτώσεων έχουν και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία, κατά την επιλογή τους, αξίζει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

- Ταχύτητα περιστροφής / επίπεδο θορύβου

Η ταχύτητα περιστροφής (RPM) μετράται σε στροφές ανά λεπτό. Όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα, τόσο πιο αποτελεσματικά ψύχεται η μονάδα συστήματος. Αλλά μια υψηλότερη ταχύτητα οδηγεί σε αύξηση του θορύβου. Η μέση ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι μια τιμή μεταξύ 2000 και 3000 σ.α.λ. Ανεμιστήρες υψηλής ταχύτητας - πάνω από 3000 σ.α.λ., και ανεμιστήρες χαμηλής ταχύτητας - έως 2000 σ.α.λ.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το επίπεδο θορύβου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των στροφών του ανεμιστήρα. Και ακόμη και ένα υψηλής ποιότητας και υψηλής τιμής ψυγείο σε ταχύτητες πάνω από δύο με μισό χιλιάδες ανά λεπτό θα κάνει θόρυβο.

Ο υπερβολικός θόρυβος, όπως γνωρίζετε, είναι ένα πολύ άσχημο πράγμα. Ειδικά όταν χρειάζεται να περάσετε αρκετές ώρες στον υπολογιστή - τότε ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες που εργάζονται αρχίζει ήδη να ενοχλείται σοβαρά. Επομένως, είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της απόδοσης της ψύξης (του αριθμού στροφών) και του θορύβου του ανεμιστήρα.

Με την ευκαιρία, το επίπεδο θορύβου συνήθως υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή. Εάν το επίπεδο θορύβου είναι περίπου 21-30 dB (A), είναι φυσιολογικό, αλλά αν είναι υψηλότερο ή περίπου 35 dB (A) - είναι ήδη αρκετά θορυβώδες και μια ευκαιρία να σκεφτούμε την επιλογή ενός διαφορετικού μοντέλου.

Το ακόλουθο χαρακτηριστικό του ανεμιστήρα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα του προϊόντος και το επίπεδο θορύβου, είναι ο τύπος του ρουλεμάν που χρησιμοποιείται. Η απλούστερη και φθηνότερη λύση θεωρείται ότι είναι ανεμιστήρες σε ένα απλό έδρανο, το οποίο είναι ένας συνηθισμένος χαλκός. Τα κύρια πλεονεκτήματα ενός ολισθαίνοντος ρουλεμάν είναι η χαμηλή τιμή του ψυγείου και το σχετικά χαμηλό επίπεδο θορύβου. Ωστόσο, ελλείψει επαρκούς επιπέδου μανίκι λίπος πάροδο του χρόνου αρχίζει να κάνει θόρυβο όλο και φθείρονται γρήγορα.

Τα προφανή μειονεκτήματα έδρανο ολισθήσεως σε ένα πεδίο σχετικά χαμηλό και περιορισμένο πόρο (δεν ανέχονται λειτουργία σε ζώνη ανυψωμένη θερμοκρασία και σε οριζόντια θέση).

Μια εναλλακτική λύση για έναν ανεμιστήρα με απλό ρουλεμάν είναι ένας ψύκτης σε ένα διπλό σφαιρικό ρουλεμάν (έδρανο κύλισης). Ο πόρος μιας τέτοιας συσκευής μπορεί να φτάσει ήδη σε 150.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο περίβλημα σε οποιαδήποτε θέση και σε μια περιοχή με υψηλή θερμοκρασία. Αλλά αυτοί οι οπαδοί είναι πιο θορυβώδεις από αυτούς που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αν και πολλά εξαρτώνται από την ποιότητα της κατασκευής.

Αλλά οι ανεμιστήρες στο κυλινδρικό ρουλεμάν διαφέρουν επειδή τα χαρακτηριστικά τους δεν εξασθενίζουν με το χρόνο. Είναι αντικειμενικά προτιμότερες από τους τυπικούς ανεμιστήρες με απλό ρουλεμάν. Είναι αλήθεια και είναι πιο ακριβά.

Επίσης πωλούνται ανεμιστήρες με υδροδυναμικό έδρανο. Είναι πρακτικά το ίδιο κιβώτιο ολίσθησης, αλλά ικανό να αυτο-λιπαίνει κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Λόγω της συνεχούς επαφής με το υγρό λίπανσης, η φθορά του εδράνου πρακτικά απουσιάζει από τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα. Ως εκ τούτου, ο πόρος τέτοιων ανεμιστήρων κύτους είναι αρκετά υψηλός. Επίσης το αναμφισβήτητο πλεονέκτημά τους είναι η αθόρυβη λειτουργία του έργου. Το μόνο αρνητικό είναι η υψηλή τιμή.

Την πώληση σήμερα μπορείτε να δείτε μια ποικιλία από εξωτικά πράγματα. Για παράδειγμα, τα ρουλεμάν με δακτυλίους από αυτολιπαινόμενα υλικά ή ένα σφαιρικό ρουλεμάν με δακτύλιο αντί δύο ρουλεμάν. Φυσικά, τέτοια προϊόντα είναι απίθανο να καυχηθούν με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ψύξης, πολύ σημαντικό είναι ο σχεδιασμός του πτερυγίου του ανεμιστήρα, το σχήμα και ο αριθμός των λεπίδων. Εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας ανεμιστήρας με μεγάλη διάμετρο στροφείου μπορεί να παρέχει την ίδια "ροή αέρα" (απόδοση ψύξης) σε χαμηλότερες στροφές από το μικρότερο αντίστοιχο. Και το επίπεδο θορύβου θα είναι χαμηλότερο εδώ. Με την ίδια μέγιστη απόδοση και ισχύ, η αποδοτικότητα θα είναι ακόμα υψηλότερη για μια μεγαλύτερη θήκη ανεμιστήρα, σε σύγκριση με ένα ταχύτερο, μικρότερο ψυγείο. Συνιστάται επίσης να δώσετε προσοχή στον αριθμό των λεπίδων - όσο περισσότεροι από αυτούς έχει ο ανεμιστήρας, τόσο πιο ήσυχο είναι.

Δυστυχώς, πολλοί ιδιοκτήτες προσωπικών υπολογιστών εξακολουθούν να σχετίζονται με την επιλογή των ανεμιστήρων των υποθέσεων, όχι πολύ υπεύθυνα και προσεκτικά. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι ο υπερβολικός θόρυβος, οι τερματισμοί έκτακτης ανάγκης του υπολογιστή, η πρόωρη αποτυχία των επιμέρους στοιχείων της μονάδας συστήματος. Αξίζει να θυμηθούμε ότι χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης, οποιαδήποτε καινούργια και ακριβή κάρτα ή επεξεργαστής μπορεί να καταστεί άχρηστη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες στην περίπτωση του υπολογιστή σας για αποτελεσματική απόσβεση και ψύξη θερμότητας.

Σχεδιάζουμε ένα σύστημα ψύξης υπολογιστή

Αυτό το άρθρο συνοψίζει την εμπειρία του συγγραφέα στο σχεδιασμό αποτελεσματικών και χαμηλών θορύβων συστημάτων ψύξης αέρα για υπολογιστές. Εξετάζονται οι κύριες αρχές της οικοδόμησης ενός συστήματος ψύξης, τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών στον τομέα αυτό και ορισμένες πρακτικές συστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα υλικά που αναφέρονται εδώ, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σύστημα ψύξης για τις δικές σας ανάγκες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Εισαγωγή

Δεν είναι μυστικό ότι η υψηλή ταχύτητα των σύγχρονων υπολογιστών έχει την τιμή της: καταναλώνουν τεράστια δύναμη, η οποία διαχέεται με τη μορφή θερμότητας. Οι κύριοι θραυστήρες - ο κεντρικός επεξεργαστής, ο επεξεργαστής γραφικών - απαιτούν τα δικά τους συστήματα ψύξης. πέρασαν εκείνες τις στιγμές που αυτά τα τσιπ ήταν ικανοποιημένα με ένα μικρό ψυγείο. Η νέα μονάδα συστήματος είναι εξοπλισμένη με αρκετούς ανεμιστήρες: τουλάχιστον ένας στην παροχή ρεύματος, ο ένας ψύχει τον επεξεργαστή, μια μικρή σοβαρή κάρτα οθόνης είναι εξοπλισμένη με δικό της ανεμιστήρα. Στην θήκη του υπολογιστή έχουν εγκατασταθεί αρκετοί ανεμιστήρες, υπάρχουν ακόμη μητρικές με ενεργά chipset chipset ψύξης. 30 ° C, 40 ° C, 50 ° C, 60 ° C... Συνειδητοποιούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του επεξεργαστή, του τσιπ της κάρτας γραφικών και άλλων στοιχείων του υπολογιστή. Μερικοί σύγχρονοι σκληροί δίσκοι θερμαίνονται επίσης σε αισθητές θερμοκρασίες.

Οι περισσότεροι υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με ψύξη με την αρχή της ελαχιστοποίησης του κόστους: ένας, δύο ανεμιστήρες θορυβώδους θήκης είναι εγκατεστημένοι, ο επεξεργαστής είναι εφοδιασμένος με ένα κανονικό σύστημα ψύξης. Αυτή η προσέγγιση έχει το δικαίωμα στη ζωή: η ψύξη αποκτάται αρκετά, φτηνή, αλλά πολύ θορυβώδης. Πώς να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητα, μειώνοντας παράλληλα το επίπεδο θορύβου;

Υπάρχει άλλο άκρο; πολύπλοκες τεχνικές λύσεις: ψύξη υγρών (συνήθως νερού), ψύξη freon, ειδική θήκη υπολογιστή από αλουμίνιο που διαχέει τη θερμότητα σε όλη την επιφάνεια της (στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως ψυγείο). Για ορισμένες εργασίες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τέτοιες λύσεις: για παράδειγμα, για ένα στούντιο ηχογράφησης, όπου ο υπολογιστής πρέπει να είναι εντελώς αθόρυβος. Για συνηθισμένη χρήση στο σπίτι και στο γραφείο, αυτά τα εξειδικευμένα συστήματα είναι πάρα πολύ ακριβά: οι τιμές τους ξεκινούν από εκατοντάδες δολάρια και υψηλότερα. Τέτοιες επιλογές είναι πολύ εξωτικές σήμερα και δεν θα εξεταστούν στο πλαίσιο αυτού του άρθρου: θα περιοριστούμε στα κλασικά σχέδια ψύξης αέρα. Γενικές αρχές

Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ψύξης. Κατανοώντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας συστήματος, θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική για την τροποποίηση του συστήματος ψύξης.

Φυσική ψύξης

Όλα τα συστήματα ψύξης χρησιμοποιούν τη γενική αρχή της δράσης: τη μεταφορά θερμότητας από ένα θερμότερο σώμα (ψυχρό αντικείμενο) σε ένα λιγότερο καυτό (σύστημα ψύξης). Με τη σταθερή θέρμανση του ψυχρού αντικειμένου, αργά ή γρήγορα το σύστημα ψύξης θα ζεσταθεί, η θερμοκρασία του θα είναι ίση με τη θερμοκρασία του ψυχρού αντικειμένου, η μεταφορά θερμότητας θα σταματήσει; αυτό θα προκαλέσει υπερθέρμανση. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η παροχή μιας ψυχρής ουσίας ικανής να ψύχει το ίδιο το σύστημα ψύξης. Μια τέτοια ουσία καλείται συνήθως ψυκτικό (ψυκτικό). Το άρθρο ασχολείται με συστήματα ψύξης αέρα, δηλαδή, ο αέρας είναι το ψυκτικό. Υποθέτουμε αυτό γύρω από τον υπολογιστή υπάρχει μια απεριόριστη παροχή ψυχρού αέρα: είναι αυτή η υπόθεση αληθής αν ο όγκος δωματίου στον οποίο είναι εγκατεστημένος ένας ή περισσότεροι υπολογιστές είναι αρκετά μεγάλος; Ο αέρας στο δωμάτιο δεν θερμαίνεται σημαντικά με τη βοήθεια υπολογιστών. Ένα τυπικό δωμάτιο σε πολυκατοικία ή γραφείο ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις.
Προσοχή! Αυτή η υπόθεση θα είναι λανθασμένη κατά το σχεδιασμό μιας ψύξης χώρου διακομιστή: μια μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού που συλλέγεται σε μικρό όγκο απαιτεί επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας. Η πρώτη: η θερμική αγωγιμότητα, η ικανότητα μιας ουσίας να παράγει θερμότητα μέσα στον όγκο της. σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο μόνο να δημιουργηθεί μια φυσική επαφή ενός συγκεκριμένου όγκου ύλης με ένα ψυχρό αντικείμενο. Από τις διαθέσιμες ουσίες, η καλύτερη αγωγιμότητα θερμότητας κατέχει τα μέταλλα, τα θερμαντικά σώματα και οι εναλλάκτες θερμότητας των συστημάτων ψύξης απλά κατασκευάζονται από αυτά. Μεταξύ των μετάλλων, το ασήμι είναι ο καλύτερος αγωγός για τη θερμότητα, από λιγότερο ακριβό - χαλκό, κατόπιν αλουμίνιο. κατά κανόνα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θερμαντικά σώματα χαλκού έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Ο αέρας, παρεμπιπτόντως, έχει πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα (χάρη σε αυτό, οι τσάντες παραθύρων στα σπίτια μας διατηρούν τη θερμότητα). Ο δεύτερος μηχανισμός: η συμπιεστική ανταλλαγή θερμότητας με το ψυκτικό μέσο, ​​συνδέεται με τη φυσική μεταφορά του ψυκτικού μέσου. για αποτελεσματική ψύξη είναι απαραίτητο να οργανωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Συγκεκριμένα, δεν συνιστάται η εγκατάσταση του υπολογιστή σε κωφό, κλειστό συρτάρι του τραπεζιού. Είναι επίσης κακό εάν ο υπολογιστής είναι εγκατεστημένος δίπλα στο ψυγείο. Ο τρίτος μηχανισμός: η θερμική ακτινοβολία, το μέγεθος της είναι αμελητέο στις εξεταζόμενες διεργασίες.

Για να οργανωθεί η μεταφορά θερμότητας στο ψυκτικό υγρό, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την θερμική επαφή του συστήματος ψύξης με αέρα. Για το σκοπό αυτό, διάφορα θερμαντικά σώματα (Αγγλικά: ψύκτρα). Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή θερμικής επαφής, τόσο περισσότερη θερμότητα μεταφέρεται. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την αύξηση της επιφάνειας του ψυγείου. Η πρώτη: αύξηση της περιοχής των άκρων, διατηρώντας ταυτόχρονα το μέγεθος του ψυγείου. τα πτερύγια είναι πιο πυκνά, τα ίδια τα άκρα; πιο λεπτή. Η μεταφορά θερμότητας σε ένα τέτοιο θερμαντικό σώμα βελτιώνεται, αλλά η υδραυλική αντίστασή του αυξάνεται: είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί περισσότερη πίεση για την άντληση μέσω του ψυγείου ενός δεδομένου όγκου αέρα. Η δεύτερη μέθοδος: αύξηση των γεωμετρικών διαστάσεων του ψυγείου, η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή στην διαδικασία της ανταλλαγής θερμότητας μεγαλύτερου όγκου αέρα και μειώνει επίσης την υδραυλική αντίσταση του ψυγείου. Έτσι προτιμούνται τα θερμαντικά σώματα μεγάλων διαστάσεων.

Η αντίστροφη πλευρά του νομίσματος: κόστος και θόρυβος

Φαίνεται ότι, ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, ακολουθεί ένα απλό συμπέρασμα: πρέπει να πάρουμε περισσότερα θερμαντικά σώματα και να οργανώσουμε την ροή του αέρα πιο ισχυρή - και ολόκληρη την επιστήμη! Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιο σημαντικοί παράγοντες: το κόστος του συστήματος ψύξης και ο θόρυβος που δημιουργεί κατά τη λειτουργία. Το κόστος των συστημάτων ψύξης αυξάνεται με την αύξηση του μεγέθους των θερμαντικών σωμάτων που χρησιμοποιούνται: η μεταλλική χωρητικότητα και η πολυπλοκότητα της επεξεργασίας αυξάνονται. Λόγω του υψηλότερου κόστους, τα καλοριφέρ χαλκού χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο συχνά από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Σε υπολογιστές χαμηλού κόστους, συνήθως εγκαθίστανται ένας ή δύο ανεμιστήρες χαμηλού κόστους και υψηλής ταχύτητας. Αντιμετωπίζουν την ψύξη, αλλά δημιουργούν πολύ θόρυβο. Αλλά η άνεση του χρήστη καθορίζεται από το χαμηλό θόρυβο.

Έτσι, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση Σχεδιάστε ένα σύστημα ψύξης επαρκούς απόδοσης, ενώ ελαχιστοποιείτε τον θόρυβο από τη λειτουργία και το κόστος του. Ψύξη επεξεργαστών και κάρτες γραφικών

CPU και επεξεργαστή γραφικών; τις πιο ισχυρές πηγές θερμότητας μέσα σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Πολλά διαφορετικά σχέδια συστήματος ψύξης έχουν αναπτυχθεί για αυτά τα εξαρτήματα, μια ποικιλία σχεδιαστικών λύσεων είναι καταπληκτική. Η ταξινόμηση, η περιγραφή και η σύγκριση αυτών των ψυγείων είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου: ανατρέξτε στις σχετικές ενότητες δημοφιλών ιστότοπων που σχετίζονται με υπολογιστή: iXBT.com, Overclockers.ru και άλλα. Περιορίζουμε τους εαυτούς μας σε γενικές συστάσεις.

Συνήθως, ένας σημαντικός παράγοντας περιορισμού στην επιλογή ενός ψυγείου για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών είναι το μέγεθος του προϋπολογισμού: τα υψηλής απόδοσης και τα ήσυχα συστήματα ψύξης δεν είναι πολύ ακριβά. Από ό, τι ειπώθηκε στο κεφάλαιο σχετικά με τις αρχές της ψύξης, προκύπτει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε συστήματα ψύξης με μέγιστα μεγάλους ψύκτες θερμότητας, κατά προτίμηση χαλκό. Λόγω του υψηλού κόστους του χαλκού, χρησιμοποιείται συχνά ένα συνδυασμένο σχήμα: ένας πυρήνας χαλκού, που συμπιέζεται σε ένα ψυγείο αλουμινίου. Ο χαλκός βοηθά στη διανομή της θερμότητας πιο αποτελεσματικά. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ψύξης χαμηλής ταχύτητας: λειτουργούν πιο αθόρυβοι. Για να διατηρηθεί μια αποδεκτή απόδοση, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες μεγάλου μεγέθους (έως και 120 mm). Έτσι, για παράδειγμα, ο ψύκτης CPU Zalman CNPS7700-AlCu μοιάζει με:

Συχνά για να οικοδομήσουμε μια μεγάλη χρήση καλοριφέρ σωλήνες θέρμανσης (Αγγλικά: σωλήνα θέρμανσης); ερμητικά κλειστούς και ειδικά διατεταγμένους μεταλλικούς σωλήνες (συνήθως χαλκός). Είναι πολύ αποτελεσματικοί στη μεταφορά θερμότητας από το ένα άκρο στο άλλο: έτσι, ακόμη και οι μακρύτερες ακμές του μεγάλου θερμαντήρα λειτουργούν αποτελεσματικά στην ψύξη. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει ένας δημοφιλής ψύκτης Scythe Ninja:

Για την ψύξη σύγχρονων επεξεργαστών γραφικών χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι: μεγάλα θερμαντικά σώματα, πυρήνες ψυκτικού συστήματος χαλκού ή θερμαντικά σώματα από χαλκό, σωλήνες θερμότητας για μεταφορά θερμότητας σε επιπρόσθετα θερμαντικά σώματα:

Οι συστάσεις για την επιλογή εδώ είναι οι ίδιες: χρησιμοποιήστε αργούς και μεγάλους ανεμιστήρες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα θερμαντικά σώματα. Έτσι, για παράδειγμα, τα δημοφιλή συστήματα ψύξης των τηλεοπτικών καρτών Zalman VF700 και Zalman VF900 μοιάζουν με:

Συνήθως, οι ανεμιστήρες ψύξης των καρτών βίντεο αναμιγνύουν μόνο τον αέρα μέσα στη μονάδα συστήματος, η οποία δεν είναι πολύ αποτελεσματική, από την άποψη της ψύξης ολόκληρου του υπολογιστή. Μόνο πρόσφατα, τα συστήματα ψύξης άρχισαν να χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης που αφαιρούν ζεστό αέρα από το κέλυφος: το πρώτο έγινε το Arctic Cooling Silencer και, παρομοίως, το IceQ από το σήμα HIS:

Αυτά τα συστήματα ψύξης εγκαθίστανται στις πιο ισχυρές σύγχρονες κάρτες γραφικών (nVidia GeForce 8800, ATI x1800XT και παλαιότερα). Αυτός ο σχεδιασμός είναι συχνά πιο δικαιολογημένος, από την άποψη της σωστής οργάνωσης των ροών αέρα μέσα στην περίπτωση του υπολογιστή από τα παραδοσιακά συστήματα. Οργάνωση των ροών του αέρα

Σύγχρονα πρότυπα κατασκευής των κτιρίων των υπολογιστών, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση και τη μέθοδο για την κατασκευή ενός συστήματος ψύξης. Επειδή ακόμη και με τα συστήματα που βασίζονται σε Intel Pentium II, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 1997 έτους, ο υπολογιστής υλοποιείται τεχνολογία ψύξης μέσω-αέρα ροή κατευθύνεται από το εμπρόσθιο προς το οπίσθιο τοίχωμα περιβλήματος (πρόσθετος αέρας ψύξης αναρροφάται διαμέσου του τοιχώματος αριστερά):

Ενδιαφέρον για λεπτομέρειες, αναφέρομαι στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προτύπου ATX.

Τουλάχιστον ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην τροφοδοσία του υπολογιστή (πολλά σύγχρονα μοντέλα έχουν δύο ανεμιστήρες, που επιτρέπουν να μειωθεί σημαντικά η ταχύτητα περιστροφής του καθενός και συνεπώς ο θόρυβος κατά τη λειτουργία). Οπουδήποτε μέσα στη θήκη του υπολογιστή μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τον κανόνα: στο μπροστινό και στο αριστερό πλευρικό τοίχωμα εισάγεται αέρας μέσα στο περίβλημα, στο πίσω τοίχωμα εκκενώνεται ζεστός αέρας. Είναι επίσης απαραίτητο να επαληθευθεί ότι η ροή του θερμού αέρα από το πίσω μέρος του υπολογιστή δεν εισέρχεται κατ 'ευθείαν στην εισδοχή αέρα στο αριστερό τοίχωμα του υπολογιστή (αυτό συμβαίνει σε ορισμένες θέσεις σε σχέση προς τα τοιχώματα του πλαισίου του δωματίου και έπιπλα). Τι είδους ανεμιστήρες πρέπει να εγκαταστήσετε εξαρτάται κυρίως από τη διαθεσιμότητα κατάλληλων εξαρτημάτων στους τοίχους του περιβλήματος. Ο θόρυβος του ανεμιστήρα καθορίζεται κυρίως από την ταχύτητα του (cm. Partition ανεμιστήρας στάθμη θορύβου), συνιστάται η χρήση ενός βραδεία (ήσυχη) αμμοβολή. Με ίσες διαστάσεις τοποθέτησης και ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων στο πίσω τοίχωμα του σώματος υποκειμενικά θορύβου κάπως μικρότερο μπροστά: πρώτον, είναι πιο μακριά από τον χρήστη, και, δεύτερον, η πίσω κελύφους είναι σχεδόν διαφανή μάσκα, ενώ το μέτωπο - μια ποικιλία από διακοσμητικά στοιχεία. Συχνά ο θόρυβος δημιουργείται λόγω στοιχείο περίθλασης μπροστά ροή του αέρα και αν ο όγκος ροής του αέρα πραγματοποιείται υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, στο μπροστινό μέρος των σχηματιζόμενων περίπτωση που ο υπολογιστής δίνη τυρβώδεις ροές που δημιουργούν χαρακτηριστικό θόρυβο (σφύριγμα μοιάζει μια ηλεκτρική σκούπα, αλλά πολύ πιο ήσυχο).

Επιλογή θήκη υπολογιστών

Πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για υπολογιστές στην αγορά σήμερα, αντιστοιχεί σε μία από τις εκδόσεις του ATX, συμπεριλαμβανομένης της εκ μέρους της ψύξης. Οι φθηνότερες περιπτώσεις δεν είναι εξοπλισμένες είτε με μονάδα τροφοδοσίας ρεύματος είτε με πρόσθετα εξαρτήματα. Οι ακριβότερες περιπτώσεις είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες για την ψύξη της θήκης, λιγότερο συχνά προσαρμογείς για τη σύνδεση ανεμιστήρων με διάφορους τρόπους? μερικές φορές ειδικές ελεγκτής εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, η οποία επιτρέπει να ρυθμιστεί ομαλά η ταχύτητα περιστροφής του ενός ή περισσοτέρων ανεμιστήρων, ανάλογα με τις βασικές μονάδες της θερμοκρασίας (βλ. π.χ.. Κριτικές κύτη iXBT ιστοσελίδα). Η τροφοδοσία ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, καθώς πολλοί πελάτες προτιμούν να επιλέγουν ανεξάρτητα το PSU. Μεταξύ άλλων επιλογών για πρόσθετο εξοπλισμό αξίζει να σημειωθεί η ειδική στερέωση των πλευρικών τοίχων, των σκληρών δίσκων, των οπτικών δίσκων, των καρτών επέκτασης, οι οποίες σας επιτρέπουν να συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή χωρίς κατσαβίδι. φίλτρα σκόνης που εμποδίζουν την είσοδο βρωμιάς στον υπολογιστή μέσω των οπών εξαερισμού. διάφορα ακροφύσια για την κατεύθυνση των ροών του αέρα μέσα στο περίβλημα. Ας εξερευνήσουμε τον ανεμιστήρα

Για τη μεταφορά αέρα σε συστήματα ψύξης, οπαδούς (Αγγλικά: ανεμιστήρα).

Συσκευή ανεμιστήρα

Ο ανεμιστήρας αποτελείται από ένα σώμα (συνήθως με τη μορφή πλαισίου), έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν πτερωτή στερεωμένο με έδρανα στον ίδιο άξονα με τον κινητήρα:

Η αξιοπιστία του ανεμιστήρα εξαρτάται από το είδος των εγκατεστημένων ρουλεμάν. Οι κατασκευαστές δηλώνουν αυτό το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ αποτυχιών (ο αριθμός των ετών προκύπτει από τον υπολογισμό της εργασίας σε όλο το εικοσιτετράωρο):

Πώς να οργανώσετε σωστά την ψύξη σε έναν υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών

Αυτό το άρθρο είναι μια συνέχεια της σειράς των υλικών εξοικείωσης σχετικά με τη συναρμολόγηση των συστημάτων μπλοκ. Αν θυμάστε, πέρυσι δημοσιεύθηκε η βήμα προς βήμα οδηγία "Πώς να συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή", η οποία περιγράφει λεπτομερώς όλα τα βασικά σημεία για τη δημιουργία και τον έλεγχο ενός υπολογιστή. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, οι αποχρώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη συναρμολόγηση της μονάδας συστήματος. Ειδικότερα, η σωστή εγκατάσταση των ανεμιστήρων στο περίβλημα θα αυξήσει την αποδοτικότητα όλων των συστημάτων ψύξης, καθώς και θα μειώσει τη θέρμανση των κύριων εξαρτημάτων του υπολογιστή. Αυτό το ζήτημα εξετάζεται περαιτέρω στο άρθρο.

Προειδοποιώ αμέσως ότι το πείραμα διεξήχθη με βάση ένα τυπικό συγκρότημα που χρησιμοποιεί τη μητρική πλακέτα ATX και την περίπτωση του τύπου Midi-Tower. Παρουσιάστηκε στο άρθρο θεωρείται ότι είναι η πιο κοινή επιλογή, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπολογιστές είναι διαφορετικά, αλλά λόγω του συστήματος με το ίδιο επίπεδο απόδοσης μπορούν να συγκεντρωθούν δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη διαμόρφωση. Δικαστή για τον εαυτό σας: η περίπτωση του υπολογιστή, ακόμη και μέσα στην ίδια μορφή παράγοντας έχουν διαφορετική ένταση και ο αριθμός των θέσεων για την εγκατάσταση των οπαδών, ακόμα και βίντεο με την ίδια GPU που συναρμολογούνται στις τυπωμένες πλακέτες κυκλωμάτων που έχουν διαφορετικά μήκη και είναι εξοπλισμένα με ψυγεία με διαφορετικό αριθμό σωλήνων θερμότητας και τους οπαδούς. Παρόλα αυτά, το μικρό μας πείραμα θα καταστήσει δυνατή την εξαγωγή συμπερασμάτων.

⇡ # Σύγχρονη μονάδα συστήματος

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε έναν μεγάλο αριθμό άρθρων σχετικά με την οργάνωση της μονάδας συστήματος ψύξης, αλλά πολλά από αυτά είναι γραμμένα σε εκείνες τις ημέρες, όταν η τυπική (τυπική, κλασική και ούτω καθεξής), οι υπολογιστές θεωρούνταν παροχή εναέρια δύναμη και πολλά καλάθια 3,5- και συσκευές 5,25 ιντσών. Λοιπόν, πρόσφατα τα πρότυπα έχουν αλλάξει αισθητά. Το γεγονός αυτό φαίνεται καθαρά στο άρθρο «Ένας υπολογιστής που μπορείτε να συλλέξετε, αλλά εξέφρασε τη λύπη του τα χρήματα - καλύτερη στέγαση, PSU και ψύξης το 2017». Τάσεις, αν δεν συγχέουν, για μετατροπή του Πύργου-πρότυπο κτίρια άρχισαν να εντοπιστεί ήδη από το 2014, αλλά τώρα έχουν γίνει ένα μαζικό φαινόμενο.

Παράδειγμα συναρμολόγησης στο Thermaltake Versa N27

Έτσι, η θήκη για υπολογιστή με κάθισμα για την τοποθέτηση της μονάδας τροφοδοσίας στο άνω μέρος το 2018 μπορεί να ονομαστεί με ασφάλεια μια περιέργεια. Συνήθως τέτοιες συσκευές βρίσκονται στην περιοχή τιμών μέχρι 2 000 ρούβλια. Στις περισσότερες άλλες πύργους, το PSU συνδέεται από κάτω, εκτός από πρόσφατα, είναι εντελώς κρυμμένο πίσω από το διακοσμητικό αποσβεστήρα. Υπάρχει επίσης, κάτω από την αυτοσχέδια κουρτίνα, μερικές φορές βάζουμε ένα καλάθι για σκληρούς δίσκους. Για παράδειγμα, στις τελευταίες πέντε κριτικές τη στιγμή που γράψατε ένα άρθρο στον ιστότοπό μας, αυτά τα μοντέλα εξετάστηκαν.

Κατά τη γνώμη μου, κατά τους πρώτους κατασκευαστές περίβλημα να το πράξουν με βάση την αισθητική, επειδή η χρήση των γείσα, κρύβοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα αχρησιμοποίητα καλώδια και το σκληρό δίσκο, αν υπάρχει ένα παράθυρο στο πλευρικό τοίχωμα καθιστά το σύστημα πολύ καλύτερο. Εκτός από το PC με το περίβλημα μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα μη-modular τροφοδοτικό, όπως αχρησιμοποίητα καλώδια δεν επηρεάζει την εμφάνιση. Και η κουρτίνα διαχωρίζει σαφώς την τροφοδοσία από τα υπόλοιπα εξαρτήματα, γεγονός που, με τη σειρά της, έχει καλή επίδραση στην ψύξη της. Όπως μπορείτε να δείτε, βλέπουμε συμπαγή πλεονεκτήματα.

Παράδειγμα συναρμολόγησης στη συσκευασία Thermaltake Core X31

Διαστάσεις Πύργος-σώματος άλλαξε πρόσφατα ελαφρώς, όμως, χωρίς αμφιβολία, η εσωτερική «αναδιάρθρωση» πυροδοτήθηκε συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των προτεραιοτήτων του χρήστη. Οι άνθρωποι ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούν οπτικούς δίσκους και συνεπώς δεν χρειάζονται διαμερίσματα 5,25 ιντσών στην περίπτωση. Στα μπλοκ του συστήματος εγκαθίστανται ολοένα και περισσότερο συμπαγείς μονάδες SSD - ο τύπος SS M.2 δεν χρειάζεται καλαθάκια. Με δεδομένη την μεγάλη δημοτικότητα των online υπηρεσιών και αποθήκευση σύννεφο δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα μεγάλο αριθμό των σκληρών δίσκων, έτσι ώστε ένα ή δύο σκληρούς δίσκους είναι δυνατόν να στερεώσετε στον τοίχο φούστα του περιβλήματος. Τέλος, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σιδήρου παράγουν φωτεινά, εντυπωσιακά στοιχεία με φωτισμό. Η τάση αυτή μπορεί να μην αρέσει, μπορεί να ερεθίσει και να εξοργίσουν, αλλά όλο και περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν τα κτίρια πιο πολύχρωμα πρωτότυπα σχέδια με ένα παράθυρο από την πλευρά του τοίχου.

Όλα τα παραπάνω σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των νέων "κλασσικών" επιτρέπουν, πρώτον, να τοποθετούνται επακριβώς σύρματα και βρόχοι, γεγονός που προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο περίβλημα και λιγότερη συσσώρευση σκόνης. Δεύτερον, η έλλειψη καλαθιών για συσκευές 3,5 και 5,25 ιντσών αυξάνει τον ελεύθερο χώρο μέσα στη θήκη. Για τον ίδιο λόγο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερους οπαδούς που θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτά είναι ακριβώς αυτά που παρατηρούνται στις σύγχρονες συσκευές, καθώς ακόμα και στα πλαίσια των μίνι-πύργων που υποστηρίζουν την εγκατάσταση μόνο μίνι-ITX μητρών, μπορείτε να στερεώσετε τουλάχιστον δύο ανεμιστήρες 120 mm στον μπροστινό πίνακα. Οι περιπτώσεις μεσαίου πύργου και πλήρους πύργου σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε τρεις, μερικές φορές τέσσερις ανεμιστήρες στον μπροστινό πίνακα και τον ίδιο αριθμό στον επάνω τοίχο.

Πρωτότυπη απεικόνιση της κίνησης των ρευμάτων αέρα στον σύγχρονο Πύργο-στέγαση

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει τη συναρμολόγηση στο θερμοστοιχείο Thermaltake Core X31. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τρεις ανεμιστήρες (120 και 140 mm) μπροστά, τρεις ανεμιστήρες από την κορυφή, έναν από κάτω και έναν από πίσω. Επομένως, ο συλλέκτης μπορεί να ελέγξει πλήρως τις ροές αέρα που παρατηρούνται στη μονάδα συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραδοσιακά στοιχεία της εγκατάστασης και η τυπική θέση του περιβλήματος (πάνω στο τραπέζι δίπλα στην οθόνη και ο χρήστης? Κάτω από το τραπέζι) γίνεται δεκτό ότι οι ανεμιστήρες τοποθετούνται στο μπροστινό και κάτω πάνελ, πιπιλίζουν αέρα, και «Carlson», τοποθετημένο στην κορυφή και πίσω τοιχώματα, φυσητό αυτό. Η παραπάνω εικόνα είναι πρωτόγονη, διότι, στην πραγματικότητα, οι επιλογές εισαγωγής και εμφύσησης αέρα στα κύτη μπορούν να είναι μάζες. Έτσι, η ροή του «γλιστρήσει» μέσα από τις οπές στο βύσμα PCI Express, με την τοποθέτηση στον τοίχο φούστα και μέσω ενός μικροσκοπικού διακένου στις αρθρώσεις συνδεδεμένες πλάκες.

Θέρμανση των εξαρτημάτων στην περίπτωση απουσία ανεμιστήρων

Για μεγαλύτερη σαφήνεια, θα δώσω μερικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα βιομηχανικό θερμικό σύστημα απεικόνισης. Είναι σαφές ότι, ελλείψει ανεμιστήρων κύτους, ο θερμός αέρας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού όγκου του κελύφους. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ψύκτη επεξεργαστή τύπου πύργου, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει εμφύσηση. Ένας τεράστιος ρόλος παίζει εδώ ο συνολικός όγκος του Thermaltake Core X31, καθώς σε μια πιο συμπαγή περίπτωση οι θερμοκρασίες θα ήταν αισθητά υψηλότερες - αυτό είναι ένα προφανές γεγονός.

Με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα ανεμιστήρα στον μπροστινό πίνακα και ενός ανεμιστήρα που φυσά στα πίσω συστήματα ψύξης του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών γίνεται πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση των άμεσων καθηκόντων του. Έτσι, το υποσύστημα ισχύος του επιταχυντή γραφικών είναι πλέον ψυχρότερο κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα της μονάδας έγιναν αισθητά πιο άνετα.

Θέρμανση των εξαρτημάτων σε περίπτωση που λειτουργούν όλοι οι ανεμιστήρες

Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι αρκετό για να δηλώσει το προφανές: κάθε σύστημα παιχνιδιών στην περίπτωση του Πύργου πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρες. Απομένει μόνο να προσδιοριστεί ο σωστός αριθμός αυτών, καθώς και να κατανοηθεί η σωστή διάταξη αυτών των στοιχείων του Η / Υ. Από τότε θα ασχοληθούμε περαιτέρω.

# Ιστορικό ενός υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα πειράματα διεξήχθησαν με μια τυπική μονάδα συστήματος τυχερών παιχνιδιών, συναρμολογημένη στην περίπτωση του διαμορφωτή Midi-Tower. Η χρήση άλλων συσκευών μπορεί να επηρεάσει - και είμαι σίγουρος ότι θα επηρεάσει - τα τελικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις - ελαφρώς, σε άλλες - καρδιακά. Όπως γράφω, θα προσπαθήσω να επισημάνω ορισμένα σημεία, βασισμένα, εν μέρει, στη δική μου εμπειρία.

Για να πραγματοποιήσω αυτό το πείραμα, γύρισα στη MSI και τη Thermaltake για βοήθεια, που έδωσαν ευγενικά μερικά από τα εξαρτήματα για τη δοκιμή. Το σύστημα έχει ως εξής:

 • Ο κεντρικός επεξεργαστής Intel Core i7-8700K, 6 πυρήνες και 12 ροές, 3.7 (4.7) GHz.
 • Thermaltake Frio Silent 12.
 • Λειτουργική μνήμη Corsair CMK16GX4M2A2666C16, 16 GB, DDR4-2666.
 • Μητρική πλακέτα MSI Z370 GAMING M5.
 • Συσσωρευτές Western Digital WD10EFRX, Western Digital WDS100T1B0A και ομαδική ομάδα T-FORCE CARDEA.
 • Η κάρτα γραφικών MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO, 11 GB GDDR5X.
 • Thermaltake Core X31.
 • Θερμικοί ανεμιστήρες Thermaltake Riing Plus 12 RGB ανεμιστήρας καυστήρα TT Premium Edition, δύο σετ τριών τεμαχίων.
 • Τροφοδοσία Thermaltake Smart Pro RGB 750W Bronze, 750 W.

Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μία από τις παραλλαγές της συνέλευσης, την οποία καλώ το μέγιστο. Αυτό, καθώς και άλλα συστήματα, θεωρούνται στον τίτλο "Υπολογιστής του Μήνα".

Intel Core i7-8700K

Μια σημαντική "λεπτομέρεια" της μονάδας συστήματος ήταν ο κεντρικός επεξεργαστής Core i7-8700K. Μια λεπτομερής ανασκόπηση αυτού του έξι πυρήνα είναι εδώ, οπότε δεν θα το επαναλάβω ξανά. Σημειώνω μόνο ότι η ψύξη της ναυαρχίδας της πλατφόρμας LGA1151-v2 αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τους πιο αποδοτικούς ψύκτες και τα συστήματα ψύξης υγρών.

Το σύστημα εγκατέστησε 16 GB τυπικής μνήμης RAM DDR4-2666. Λειτουργικό σύστημα Τα Windows 10 καταγράφηκαν σε μονάδα SSD Western Digital WDS100T1B0A. Με μια επισκόπηση αυτού του SSD μπορείτε να γνωρίσετε εδώ.

MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO

Το MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι εφοδιασμένο με ψύκτη TRI-FROZR με τρεις ανεμιστήρες TORX 2.0. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτές οι πτερωτές δημιουργούν μια 22% ισχυρότερη ροή αέρα ενώ παραμένουν ουσιαστικά σιωπηλοί. Η χαμηλή ένταση, όπως λέγεται στην επίσημη τοποθεσία του MSI, παρέχεται, μεταξύ άλλων, με τη χρήση ρουλεμάν δύο ράβδων. Σημειώνω ότι το ψυγείο του συστήματος ψύξης αποτελείται από έξι μαζικούς σωλήνες θερμότητας και τα πτερύγιά του είναι κατασκευασμένα με τη μορφή κυμάτων. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο σχεδιασμός αυτός αυξάνει τη συνολική περιοχή σκέδασης κατά 10%. Το ψυγείο έρχεται σε επαφή και με τα στοιχεία του υποσυστήματος ισχύος. Οι μάρκες MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO ψύχονται επιπλέον από μια ειδική πλάκα.

Οι ανεμιστήρες επιταχυντών αρχίζουν να περιστρέφονται μόνο όταν η θερμοκρασία του τσιπ φθάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου. Σε έναν ανοιχτό πάγκο, η μέγιστη θερμοκρασία της GPU ήταν μόνο 67 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, οι ανεμιστήρες του συστήματος ψύξης ήταν ανεστραμμένοι σε μέγιστο 47% - περίπου 1.250 rpm. Η πραγματική συχνότητα GPU στην κατάσταση προεπιλογής διατηρείται σταθερά στα 1962 MHz. Όπως μπορείτε να δείτε, το MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO έχει αξιοπρεπή εργοστάσιο overclocking.

Ο προσαρμογέας είναι εξοπλισμένος με ένα μαζικό backplane, το οποίο αυξάνει την ακαμψία της δομής. Η πίσω πλευρά της κάρτας γραφικών διαθέτει ταινία σε σχήμα L με ενσωματωμένο φωτισμό LED Mystic Light. Ο χρήστης με τη βοήθεια της εφαρμογής με το ίδιο όνομα μπορεί ξεχωριστά να ρυθμίσει τρεις ζώνες φωτεινότητας. Επιπλέον, οι οπαδοί είναι πλαισιωμένοι από δύο σειρές συμμετρικών φώτων με τη μορφή νυχιών δράκων.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING Χ ΤΡΙΟ έχει τρεις τρόπους λειτουργίας: Silent Mode - 1480 (1582) MHz και 11016 MHz μνήμης πυρήνα? Λειτουργία παιχνιδιών - 1544 (1657) για τον πυρήνα και 11016 MHz για μνήμη. Λειτουργία OC - 1569 (1683) MHz για τον πυρήνα και 11124 MHz για μνήμη. Από προεπιλογή, η λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιείται για την κάρτα γραφικών.

Με το επίπεδο απόδοσης του GeForce GTX 1080 Ti μπορείτε να εξοικειωθείτε με αυτό το άρθρο. Και στον ιστότοπό μας έγινε ανασκόπηση του MSI GeForce GTX 1080 Ti Lightning Z. Αυτός ο προσαρμογέας γραφικών είναι επίσης εξοπλισμένος με σύστημα ψύξης TRI-FROZR.

MSI Z370 ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ M5

Στην καρδιά της συναρμολόγησης είναι η μητρική πλακέτα MSI Z370 GAMING M5 μορφή ATX. Πρόκειται για μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της κάρτας MSI Z270 GAMING M5, η οποία αναθεωρήθηκε στην ιστοσελίδα μας την περασμένη άνοιξη. Η συσκευή είναι ιδανική για overclocking K-επεξεργαστές Coffee Lake, καθώς ο μετατροπέας ισχύος με ψηφιακό έλεγχο Digitall Power αποτελείται από πέντε διπλές φάσεις που εφαρμόζονται σε ένα σχήμα 4 + 1. Τέσσερα κανάλια είναι υπεύθυνα για την εργασία της CPU, μια άλλη για τα ενσωματωμένα γραφικά.

Όλα τα εξαρτήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συμμορφώνεται με την Στρατιωτική Class 6 - αυτό ισχύει τόσο για τις βασικές τιτανίου πηνία και πυκνωτές Σκούρο ΚΓΠ με όχι λιγότερο από δέκα χρόνια υπηρεσίας, καθώς και ενεργειακά αποδοτικές πηνία Σκούρο Choke. Και DIMM υποδοχές για τη μνήμη και PEG-θύρες για κάρτες γραφικών ντυμένοι με επιμεταλλωμένο περίβλημα χάλυβα πανοπλία, αλλά έχουν επιπλέον σημείο συγκόλλησης στην πίσω πλευρά του σκάφους. πρόσθετες διαδρομές μόνωση, και κάθε στρώμα κανάλι μνήμης διαλύεται σε ένα PCB που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, επιτρέπει μια πιο «καθαρό» σήμα, και να αυξήσει την σταθερότητα της επιτάχυνσης που εφαρμόζεται για να DDR4 μονάδες μνήμης RAM.

Από τις χρήσιμες, σημειώνω την παρουσία δύο υποδοχών M.2 ταυτόχρονα, οι οποίες υποστηρίζουν την εγκατάσταση μονάδων PCI Express και SATA 6 Gb / s. Μέχρι 110 mm SSD μπορεί να εγκατασταθεί στην επάνω θύρα, μέχρι 80 mm στην κάτω θύρα. Η δεύτερη θύρα είναι επιπρόσθετα εξοπλισμένη με μεταλλικό ψυγείο M.2 Shield, το οποίο έρχεται σε επαφή με τη συσκευή αποθήκευσης με θερμική επένδυση.

Για ενσύρματη σύνδεση στο MSI Z370 GAMING M5 αντιστοιχεί σε ελεγκτή gigabit Killer E2500, και για τον ήχο - τσιπ Realtek 1220. Sound οδού ενίσχυσης ήχου 4 έλαβαν πυκνωτές Chemi-Con συζευγμένο ενισχυτή ακουστικών με εμπέδηση 600 ohms, το μπροστινό αφιερωμένη ήχου και επιστρώθηκαν ήχου υποδοχές. Όλα τα εξαρτήματα της ζώνης ήχου απομονώνονται από τα άλλα στοιχεία της πλακέτας μέσω μιας αγώγιμης ταινίας με φωτισμό.

Η μητρική πλακέτα μπροστινού φωτισμού Mystic Light υποστηρίζει 16,8 εκατομμύρια χρώματα και λειτουργεί σε 17 λειτουργίες. Μπορείτε να συνδέσετε μια RGB-κορδέλα στη μητρική πλακέτα, ο αντίστοιχος σύνδεσμος 4 ακίδων είναι συγκολλημένος στο κάτω μέρος του πίνακα. Παρεμπιπτόντως, στο πλήρες σετ με τη συσκευή υπάρχει ένα καλώδιο προέκτασης 800 mm με διαχωριστή για τη σύνδεση μιας επιπλέον ταινίας LED.

Η πλακέτα είναι εξοπλισμένη με έξι ακροδέκτες 4 ακίδων για τη σύνδεση των ανεμιστήρων. Ο συνολικός αριθμός επιλέγεται με τον καλύτερο τρόπο, η τοποθεσία είναι η ίδια. Port PUMP_FAN, unsoldered δίπλα στο DIMM, υποστηρίζει τη σύνδεση των πτερωτών ή αντλία με ένα ρεύμα 2 Α Θέση και πάλι μεγάλη επιτυχία, αφού αυτό για να συνδέσετε μια αντλία και από LSS χωρίς επιτήρηση, και του συστήματος της συνήθειας που συλλέγονται με το χέρι. Το σύστημα διαχειρίζεται με άψογη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των "carlsons" με 3 ακίδων. Η συχνότητα ρυθμίζεται τόσο από τον αριθμό περιστροφών ανά λεπτό όσο και από τάση. Είναι δυνατό να σταματήσετε εντελώς τους ανεμιστήρες.

Τέλος, σημειώνω δύο πιο χρήσιμα "μάρκες" MSI Z370 GAMING M5. Η πρώτη είναι η παρουσία σήματος σήματος POST. Το δεύτερο είναι το LED EZ Debug, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην υποδοχή PUMP_FAN. Δείχνει σε ποιο στάδιο ξεκινάει το σύστημα: στο στάδιο της αρχικοποίησης του επεξεργαστή, της μνήμης RAM, της κάρτας γραφικών ή της μονάδας δίσκου.