Τοπικός εξαερισμός - εξάτμιση και τοπικό σύστημα

Για το σπίτι ήταν ζεστή ατμόσφαιρα και την άνεση που χρειάζεστε για να κάνετε μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό εσωτερικό, γεμίστε το με ευχάριστη μικροπράγματα, και φυσικά, μην ξεχάσετε για ένα τόσο σημαντικό στοιχείο, όπως το μικροκλίμα στο σπίτι, το οποίο σε κάποιο βαθμό παρέχει ένα σύστημα τοπικής εξαερισμού.

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά στην πραγματικότητα, το μικροκλίμα μπορεί να εξαρτάται άμεσα όχι μόνο από την υγεία, αλλά και από τη διάθεση των ιδιοκτητών.

Ο εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι είναι εξαιρετικά απαραίτητος. Με τον σωστό υπολογισμό και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, ο αέρας στο σπίτι θα είναι πάντα καθαρός και φρέσκος και η σκόνη δεν θα συσσωρεύεται τόσο γρήγορα.

Πού απαιτείται τοπικός αερισμός;

Το σύστημα εξαερισμού σε οποιοδήποτε σπίτι είναι απλά απαραίτητο. Ιδιαίτερα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε εκείνους τους χώρους όπου μπορεί να συσσωρευτεί απαράδεκτη ποσότητα καπνού, οσμών, σκόνης και αερίων. Οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών με ενσωματωμένο γκαράζ, καταρχήν, αξίζει να εξεταστεί, μέσω ενός καλού συστήματος αεραγωγών και είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση εξαναγκασμένης εξάτμισης. Μετά από όλα, αν δεν γίνει αυτό, τα καυσαέρια θα διεισδύσουν όχι μόνο μέσα από τις εσωτερικές πόρτες του γκαράζ που οδηγούν στο σπίτι, αλλά και μέσα από τους τοίχους.

Αξίζει επίσης να σκεφτείτε για τη συγκράτηση των σωλήνων εξαερισμού στην κουζίνα. Οι μυρωδιές της κουζίνας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας. Φυσικά, μπορεί να είναι αρκετά ευχάριστο, αλλά μερικές φορές - εντελώς εκτός τόπου. Ως εκ τούτου, συνιστάται ανεπιφύλακτα ο τοπικός αερισμός.

Μπάνιο - ένα από τα δωμάτια, που απαιτεί σημαντική εξαερισμό. Χωρίς αυτό, σύντομα τόσο οι τοίχοι όσο και η οροφή μπορούν να γίνουν μούχλα - αυτό θα είναι η τιμή για παραμέληση των ζητημάτων αερισμού. Η ιδανική επιλογή είναι ο εξαναγκασμένος τοπικός αερισμός, τον οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε και εσείς.

Λοιπόν, αξίζει να αναφερθεί ένα μέρος σαν μια τουαλέτα. Εδώ η ανταλλαγή αέρα πρέπει να επαναληφθεί, ειδικά εάν η τουαλέτα χωρίζεται από το μπάνιο και είναι πολύ μικρή.

Τοπικός εξαερισμός - σχεδιαστικά χαρακτηριστικά

Η αρχή σχεδιασμού του τοπικού συστήματος εξαερισμού είναι απλή και αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • βαλβίδα διακοπής λειτουργίας.
 • εισαγωγή αέρα
 • καθώς και έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα.

Ταυτόχρονα, οι συσκευές εισαγωγής μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές. Εάν είναι ένας απορροφητήρας που στέκεται στην κουζίνα, τότε η συνηθισμένη συσκευή εισαγωγής αέρα είναι πολύ παρόμοια με μια ομπρέλα. Πάνω από τη σόμπα αερίου, ένα τέτοιο σύστημα βρίσκεται σε απόσταση όχι μικρότερη από 70 εκατοστά πάνω από τους καυστήρες της πλάκας. Αλλά οι συνολικές διαστάσεις ολόκληρης της κουκούλας πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από την ίδια την πλάκα. Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την απορρόφηση όλου του αέρα και των δυσάρεστων οσμών που προκύπτουν από την καύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Όσο για χώρους όπως μπάνιο και τουαλέτα, η τετράγωνη σχάρα παίζει εδώ το ρόλο της εισόδου αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ψευδοροφή ή να κατασκευαστεί στον τόπο όπου ο άξονας εξαερισμού στο σπίτι λειτουργεί ήδη.

Εάν υπάρχει η επιθυμία να μειωθεί το κόστος της συσκευής εξαερισμού (η οποία φυσικά δεν συνιστάται πολύ), είναι δυνατόν, ως παραλλαγή του τοπικού εξαερισμού, να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικοί ανεμιστήρες τύπου καναλιού. Τέτοιες προσαρμογές ταιριάζουν καλά στο συνολικό σύστημα των αεραγωγών και έχουν επίσης ειδικές συσκευές αισθητήρων που μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία τους.

Για παράδειγμα, σε μια τουαλέτα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που θα σβήσει τον αέρα για αρκετά λεπτά μετά το σβήσιμο του φωτός (δηλαδή, λειτουργεί με μια μικρή καθυστέρηση στο χρόνο).

Εάν εξετάσουμε πιο περίπλοκα τοπικά συστήματα εξαερισμού, αυτά είναι διατεταγμένα κατά τρόπον ώστε η δουλειά τους να διεξάγεται πιο κεντρικά. Τέτοια συστήματα έχουν συνήθως ένα ισχυρό ανεμιστήρα που λειτουργεί με πολλές εισαγωγές αέρα, ενώ την άντληση του εξερχόμενου αέρα και άντλησης φρέσκα και εγκαταστάσεις που χρειάζονται (μπάνιο, γκαράζ, καθώς και κουζίνα και τουαλέτα).

Υπολογισμός του εξαερισμού των τοπικών καυσαερίων και των τοπικών

Προκειμένου ο εξαερισμός να διασφαλίζει τη σωστή ροή αέρα στους χώρους, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τις επιδόσεις του πριν εγκαταστήσετε ένα τοπικό σύστημα εξαερισμού. Ο σκοπός των υπολογισμών αυτών είναι κατά πρώτο λόγο η επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες κατοικίας.

Οι υπολογισμοί μειώνονται σε τέτοιες παραμέτρους όπως:

 • συντελεστής ισχύος των τοπικών καυσαερίων ·
 • συνολικός όγκος δωματίου.
 • τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες.

Η ένταση του αέρα στα δωμάτια μπορεί να υπολογιστεί απλά πολλαπλασιάζοντας την περιοχή κατά το ύψος.

Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από το χρόνο που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας στο δωμάτιο θα αντικατασταθεί πλήρως σε μία ώρα. Αυτή η τιμή μπορεί να βρεθεί εάν γνωρίζετε τα πρότυπα κατασκευής για την εγκατάσταση κλιματιστικών.

Υπολογισμός τοπικού εξαερισμού - παράδειγμα

Χώρος κουζίνας 9 m2 με ύψος οροφής 2,5 m. Πολλαπλασιάστε 9 με 2,5 και με 12 (το ποσοστό ανταλλαγής αέρα). Αποδεικνύεται 270 m 3. Έτσι γίνεται σαφές ότι η ανταλλαγή αέρα στην κουζίνα σε μια ώρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 270 m 3.

Επιπλέον, υπάρχει μια παράμετρος όπως ο παράγοντας ασφαλείας, ο οποίος είναι ίσος με 1,3. Αυτή η τιμή πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον όγκο αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί από τις εγκαταστάσεις σε 1 ώρα. Н-р, έχουμε τον απαιτούμενο όγκο ανταλλαγής αέρα 270 m 3 1,3 και παίρνουμε τον τελικό αριθμό - 350 m 3 / ώρα.

Ακολουθήστε τον σωστό σχεδιασμό και τον υπολογισμό του τοπικού εξαερισμού και στη συνέχεια ο αέρας στο σπίτι θα είναι πάντα καθαρός και φρέσκος. Καμία ξένη μυρωδιά, ο ύπνος θα είναι καλός και ισχυρός, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να σηκωθείτε το πρωί και η διάθεσή σας θα είναι εξαιρετική!

Εφαρμογή τοπικού εξαερισμού

Ο κύριος σκοπός του τοπικού εξαερισμού είναι να παρέχει ανταλλαγή αέρα σε ένα ξεχωριστό τμήμα του δωματίου. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου είναι κουκούλες, και άλλες είναι συστήματα τροφοδοσίας. Όμως, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας υπολογισμός τοπικού εξαερισμού.

Ο τοπικός αερισμός παρέχει εναλλάκτη αέρα σε ένα μέρος του δωματίου

Ο τοπικός εξαερισμός συχνά παρέχει την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών που περιέχονται στον αέρα. Επομένως, ο προκαταρκτικός υπολογισμός του είναι η βάση της λειτουργικότητας ολόκληρου του συστήματος. Επιπλέον, ο κατάλληλα επιλεγμένος εξοπλισμός σας επιτρέπει να μείνετε με ασφάλεια σε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας.

Περιοχές εφαρμογής τοπικών συστημάτων εξαερισμού στο σπίτι

Ο τοπικός εξαερισμός είναι ένα σημαντικό μέρος των κατοικιών και των μη οικιστικών χώρων. Σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές, καπνό, αέρια τοξικές ουσίες, παρέχοντας το σημείο εξυπηρέτησης (θέση), τον καθαρό αέρα. Η αρχή της λειτουργίας της είναι απλή. Με τη βοήθεια φυσικών φυσικών φαινομένων υπό μορφή έλξης ή της ίδιας δύναμης που προκαλείται από τεχνητά μέσα (με τη βοήθεια ανεμιστήρων κ.λπ.), αφαιρείται ένας ορισμένος όγκος αέρα από τον χώρο εργασίας.

Το απλούστερο παράδειγμα τοπικού αερισμού στο διαμέρισμα είναι μια κουκούλα κουζίνας. Εξασφαλίζει την απομάκρυνση επιβλαβών συμπυκνωμένων ουσιών που προέρχονται από το μαγείρεμα Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κουκούλα στο μπάνιο. Σε διαμερίσματα και κοινά ιδιωτικά σπίτια, οι τοπικές συσκευές είναι απαραίτητες "μαχητές" με υπερβολική υγρασία, σκόνη και μυρωδιές. Εκτός από τα προσωπικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται αυξάνει τη διάρκεια ζωής μεμονωμένων επίπλων, συσκευών και δομικών υλικών.

Ένα άλλο παράδειγμα χρήσης του εξαερισμού είναι η τοποθέτηση του στο γκαράζ. Μια τέτοια προϋπόθεση θα πρέπει να παρέχει τις ευνοϊκότερες μικροκλιματικές συνθήκες για την αποθήκευση ενός προσωπικού οχήματος. Λόγω των εποχιακών διαφορών θερμοκρασίας, σχηματίζονται συμπυκνωμένοι εσωτερικοί τοίχοι και έπιπλα στο γκαράζ. Είναι αυτός που φέρει την πρωταρχική απειλή με τη μορφή διάβρωσης μεταλλικών επιφανειών και εξαρτημάτων, το σχηματισμό μούχλας σε επιφάνειες από σκυρόδεμα και τη σήψη σε ξύλινα ράφια, έπιπλα κλπ.

Γενική ιδέα του τοπικού εξαερισμού και των κύριων τύπων του

Ο τοπικός αερισμός παρέχεται από φυσικό ή τεχνητό ρεύμα, το οποίο σχηματίζεται μέσω διατάξεων τροφοδοσίας και εξαγωγής. Δηλαδή, ένα καλό παράδειγμα τέτοιων διαδικασιών είναι ο εξαερισμός στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου. Τέτοιες συσκευές εγκαθίστανται πάνω από τα μπάνια και τις σόμπες κουζίνας. Η χρήση αυτού του ή αυτού του εξοπλισμού ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του. Για τον κύκλο παραγωγής, υπάρχουν επίσης ξεχωριστές μονάδες που χρησιμοποιούν μολυσμένο αέρα από ξεχωριστές, τοπικές ζώνες.

Υπάρχουν διάφορα είδη τοπικών συστημάτων εξαερισμού. Όλα διαφέρουν ανάλογα με διάφορα χαρακτηριστικά, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής, τον τύπο, και ακόμη και τον σκοπό. Οι κύριοι τύποι τοπικού εξαερισμού για την προβλεπόμενη χρήση τους είναι οι εξατμίσεις και ο αέρας τροφοδοσίας. Τόσο αυτά όσο και άλλα, χωρίζονται σε τέτοιες ποικιλίες:

 • τοπική και γενική ανταλλαγή - στην περιοχή κάλυψης.
 • φυσικό και τεχνητό - με τη μέθοδο εισροής και εκροής αέριων μαζών.
 • κανάλι και μη κανάλι - από χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Ο τοπικός εξαερισμός, καθώς και οι εξατμίσεις, μπορεί να είναι φυσικοί ή τεχνητοί. Ο φυσικός αερισμός αναφέρεται σε ανοίγματα εξαερισμού ή κανάλια που τροφοδοτούν φρέσκο ​​αέρα σε ξεχωριστή ζώνη χρησιμοποιώντας απλούς νόμους περί φυσικής.

Ένα τέτοιο σύστημα τοπικής χρήσης παρέχει έναν ορισμένο χώρο για την εισροή αέριων μαζών που προκαλείται από φαινόμενα της ατμόσφαιρας - δύναμη αέρα, θερμοκρασία αέρα, ατμοσφαιρική πίεση και υγρασία.

Λόγω του γεγονότος ότι ο εξοπλισμός εξαερισμού μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός σε ορισμένες καιρικές συνθήκες, το τεχνητό ρεύμα χρησιμοποιείται συχνά με τη βοήθεια ανεμιστήρων και άλλων συσκευών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείται ένας τέτοιος εξοπλισμός εάν ο κύριος σκοπός του συστήματος είναι η απομάκρυνση τοξικών ουσιών που απειλούν την ανθρώπινη υγεία.

Τοπικός αερισμός στην παραγωγή

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα της προστασίας της εργασίας σε κάθε εργαστήριο παραγωγής και σε ολόκληρη την επιχείρηση είναι ο γενικός και ο τοπικός αερισμός. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στις μεταλλουργικές, χημικές και ελαφρές βιομηχανίες. Οι τοπικοί μηχανισμοί εξαερισμού χρησιμοποιούνται σε κάθε εργασιακό χώρο όπου η διαδικασία εργασίας του εργαζόμενου δεν περνάει χωρίς ίχνος (καπνός, εξάτμιση, αύξηση της σκόνης κλπ.).

Ο εξαερισμός βιομηχανικών χώρων, εξοπλισμένων σε καθορισμένες περιοχές, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια:

 • ντους αέρα?
 • πέπλα?
 • κουκούλες εξαγωγής ·
 • πάνελ αναρρόφησης.
 • αναρρόφηση;
 • καυσαερίων.

Μια ποικιλία από το σύστημα τροφοδοσίας περιλαμβάνει ένα ντους αέρα και μια όαση. Τέτοιες συσκευές τοπικού σκοπού επιτρέπουν την παροχή καθαρού αέρα στην περιοχή εργασίας, παρέχοντας στο άτομο την απαραίτητη ασφάλεια.

Υπάρχει επίσης ένα σύστημα που ονομάζεται "όαση", παρέχει τη ροή αέρα όχι μόνο σε ένα άτομο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο χώρο που χωρίζεται από το υπόλοιπο περιβάλλον παραγωγής με ειδικά διαμερίσματα.

Ο αερισμός βιομηχανικών χώρων μπορεί να είναι γενικός. Το πλεονέκτημά του είναι η παροχή αερίου σε ολόκληρο το κτίριο ή στον ξεχωριστό όροφο. Ένα τοπικό σύστημα, χαρακτηρίζει μια τοπική δράση, σε ένα μόνο σημείο, ζώνη ή τοποθεσία. Παρά την υψηλότερη αποδοτικότητα παραγωγής, η εγκατάσταση ενός κοινού συστήματος ανταλλαγής αέρα είναι κατώτερη από τις τοπικές εγκαταστάσεις όσον αφορά την σκοπιμότητα εφαρμογής στην εργασία. Δηλαδή, η προτεραιότητα είναι η υγεία του εργαζομένου, ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες αυξημένης συγκέντρωσης επιβλαβών χημικών αερίων ουσιών.

Εγκαταστάσεις εξόρυξης

Το πιο δημοφιλές σύστημα μεταξύ του τοπικού εξοπλισμού εξαερισμού είναι η κουκούλα. Μια τέτοια συσκευή εξασφαλίζει τη διάθεση μολυσμένων αέριων μαζών από την περιοχή εξυπηρέτησης. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στο σπίτι. Ένα παράδειγμα οικιακού εξοπλισμού είναι η κουκούλα κουζίνας. Στην παραγωγή, υπάρχουν πολλές επιλογές για τέτοιες συσκευές. Όλα αυτά πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Μέγιστη "απόκρυψη" του χώρου εργασίας. Η ρύπανση πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή εργασίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και απρόσκοπτα.
 • Χαρακτηριστικά σχεδιασμού που καθιστούν δυνατή τη χρήση του εξοπλισμού στην πιο κατάλληλη θέση, η οποία δεν εμποδίζει τη διαδικασία παραγωγής.
 • Φυσική αφαίρεση ρύπων. Η σκόνη έχει την ιδιότητα να εγκατασταθεί, οπότε πρέπει να ανακυκλωθεί από το κάτω μέρος. Αέρια ρύπανση επίσης εξαπλώνονται με τη ροή του αέρα, έτσι ώστε να απομακρύνονται καλύτερα από την κορυφή ή από την πλευρά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εξοπλισμός αερισμού μπορεί να έχει διαφορετικούς μηχανισμούς λειτουργίας. Τα πιο σύνθετα έχουν αρκετά φίλτρα καθαρισμού. Ένα τέτοιο σύστημα όχι μόνο αφαιρεί τις ακαθαρσίες, αλλά και τις φιλτράρει, προτού απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Άλλες συσκευές είναι σε θέση να καθαρίζουν ποιοτικά τον αέρα με ένα ελάχιστο κόστος. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν τοπική αναρρόφηση. Είναι ανοιχτά, κλειστά και ημι-κλειστά. Κάθε τύπος αναρρόφησης παρέχει την απαραίτητη απομάκρυνση ακαθαρσιών σε αυτές ή σε άλλες εργασίες.

Ο υπολογισμός της ανάγκης χρήσης ενός συγκεκριμένου τοπικού εξοπλισμού εξαερισμού σε συνθήκες παραγωγής "έγκειται στους ώμους" των μεμονωμένων μηχανικών στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Κάθε άτομο, για να κάνει τους σωστούς υπολογισμούς χωρίς να γνωρίζει όλα τα χαρακτηριστικά της ροής εργασίας, θα είναι πολύ δύσκολο. Επιπλέον, πολλοί κανόνες και κανονισμοί χρησιμοποιούνται για τις συνθήκες εργασίας των επιμέρους βιομηχανιών.

Σημαντικά χαρακτηριστικά των υπολογισμών των τοπικών συστημάτων εξαερισμού

Η απόδοση του τοπικού εξαερισμού σχετίζεται άμεσα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς σχετικά με την ικανότητα του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, τον προσδιορισμό κατάλληλης θέσης για την εγκατάστασή του κ.ο.κ. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τους φυσικούς νόμους της διανομής ενέργειας. Πριν υπολογίσετε το σχέδιο του φυσικού αερισμού, πρέπει να ξέρετε ότι:

 1. Η κουκούλα τοποθετείται μόνο στην κορυφή του δωματίου ή σε ξεχωριστό χώρο ανάπαυσης ή χώρο εργασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σχηματισμένη έλξη θα πρέπει να καταλαμβάνει το χώρο γύρω από τον εαυτό της έτσι ώστε οι επιβλαβείς οσμές και οι ουσίες να μην εξαπλώνονται μέσα από το δωμάτιο, το κατάστημα και ολόκληρο το κτίριο. Η εξαίρεση είναι η συσκευή που είναι εγκατεστημένη πάνω από τους χώρους εργασίας, η οποία μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε βολική θέση για την ποιοτική απορρόφηση των μεταποιημένων προϊόντων.
 2. Μια φυσική εισροή αέρα τροφοδοτείται από κάτω. Η θέση του αγωγού σε αυτό το τμήμα του χώρου είναι πιο αποτελεσματική λόγω της εξάπλωσης μαζών ψυχρού αέρα κάτω από τις μάζες του θερμού αέρα. Εξαίρεση είναι η χρήση μηχανικών συσκευών που δημιουργούν τεχνητή ροή αέρα, ανεξάρτητα από τη θέση του αγωγού παροχής αέρα.
 3. Οι εργαζόμενοι σε ένα επικίνδυνο τοξικό περιβάλλον πρέπει να εξασφαλίζουν την ταχύτερη δυνατή διάθεση επιβλαβούς αέρα. Ο φυσικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι πολύ δύσκολος. Επομένως, χρησιμοποιούνται τεχνητά σχήματα.

Στο υπολογιζόμενο σχέδιο τοπικού εξαερισμού μπορούν επίσης να εμφανιστούν ειδικά αυτόματα συστήματα, τα οποία ανακουφίζουν τη συμμετοχή ενός ατόμου στη διαδικασία της εργασίας του. Δηλαδή, στην παραγωγή, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν το δικό τους χρόνο για να ανοίξουν τις μάσκες εξαερισμού, να ενεργοποιήσουν τη μονάδα καπό και άλλες δράσεις. Το αυτόματο κύκλωμα ενεργοποιείται ανεξάρτητα όταν οι αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στη συσκευή επιφέρουν αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας.

Υπάρχουν επίσης συσκευές που αντιδρούν στις αιχμηρές μυρωδιές. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες στις συνθήκες παραγωγής.

Ο υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού περιλαμβάνει επίσης την επιλογή του πιο ισχυρού εξοπλισμού που μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει την εργασία. Ειδικά αφορά μηχανικές εγκαταστάσεις. Η ισχύς του ανεμιστήρα πρέπει να επαρκεί για την ασφαλή αφαίρεση των μεταποιημένων προϊόντων που ρίχνονται στον αέρα.

Απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε διαφορετικούς χώρους

Υπολογισμοί τοπικού εξαερισμού για καθιστικούς χώρους

Για ένα συμβατικό σύστημα εξαερισμού, είναι σημαντικό και ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στον καταμερισμένο χώρο εργασίας. Υπολογίστε τον όγκο της ανταλλαγής αέρα, σε ένα δωμάτιο 14 τετραγωνικών μέτρων, για 2 άτομα. Οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες με τις συνηθισμένες κατοικίες. Ένα άτομο δαπανά 20 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Δηλαδή, για δύο - ο δείκτης θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2. Έτσι, 40 cu. μέτρα για 2 άτομα. Αυτή είναι η απαραίτητη τιμή της πρόσθετης ανταλλαγής αέρα.

Για την κουζίνα, καθώς και τους απορροφητήρες τουαλέτας, η απόδοση των συστημάτων αερισμού αυξάνεται πολλές φορές. Για τα διαμερίσματα, ο αριθμός είναι μέχρι 500 cu. μέτρα / ώρα είναι φυσιολογικό. Για μια ιδιωτική κατοικία, η χωρητικότητα εξαερισμού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1000-2000 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Για κουκούλες κουζίνας έχουν τους ίδιους τους υπολογισμούς. Η απαιτούμενη παραγωγικότητα μπορεί να υπολογιστεί με έναν απλό τύπο. Είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια της κουζίνας, το ύψος και τον συντελεστή εξοπλισμού (για τις σόμπες αερίου είναι 20, και για την ηλεκτρική - 12).

Για να επιτευχθεί το πιο αποτελεσματικό αποτέλεσμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξεύρεση κατάλληλου εξοπλισμού κουζίνας, η προκύπτουσα τιμή πρέπει να στρογγυλοποιηθεί. Δηλαδή, αν η κουζίνα έχει μια έκταση 10 τετραγωνικών μέτρων. με ύψος οροφής 2,5 μ. Η χωρητικότητα εξαερισμού θα είναι 300 κυβικά μέτρα (με ηλεκτρική κουζίνα) και 500 κυβικά μέτρα (με σόμπα αερίου). Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών απορροφητών άνθρακα συνιστάται να λαμβάνουν υπόψη και έναν πρόσθετο παράγοντα ίσο με 1,3, ο οποίος χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ίδιου του εξοπλισμού (επεξεργασία, διήθηση κλπ.).

Τοπικός εξαερισμός: χαρακτηριστικά και υπολογισμός της αίθουσας παραγωγής

Χιλιάδες εργαζόμενοι ετησίως πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες, η κύρια αιτία των οποίων είναι βλαβερές ουσίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής. Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, της σκόνης, των διαφόρων ρύπων, «συνοδεύουν» τους εργαζόμενους στη μεταλλουργία, στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία εξόρυξης και σε περισσότερες από δώδεκα βιομηχανίες.

Τύποι και σκοποί

Ο τοπικός αερισμός μπορεί να είναι δύο τύπων. Προμήθεια - χρησιμεύει για την παροχή αέρα στις σχεδιαζόμενες συσκευές: κουρτίνες θερμότητας και ντους αέρα. Αυτές οι συσκευές, στις περισσότερες επιχειρήσεις, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία "νησιών" καθαρού αέρα σε εργαστήρια με υψηλό βαθμό μόλυνσης. Οι θερμικές κουρτίνες χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα φράγμα αέρα στις ψυχρές ή μολυσμένες μάζες αέρα όταν υπάρχει ανάγκη για συχνό άνοιγμα των θυρών. Η πιο διαδεδομένη στις βλαβερές κατασκευές ήταν ο τοπικός εξαερισμός, ο οποίος προοριζόταν για την τοπική απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα, σε σημεία εμφάνισής του, κάτω από μια ορισμένη παραγωγική διαδικασία. Το τοπικό σύστημα εξαερισμού αποτρέπει την εξάπλωση επιβλαβών ουσιών μέσω του χώρου παραγωγής. Ο πιο δημοφιλής εξοπλισμός εξαερισμού, στις περισσότερες επιχειρήσεις, ήταν η τοπική εξάντληση.

Απαιτήσεις για τοπικές αναρρόφησης

Η βασική απαίτηση που επιβάλλεται στα συστήματα τοπικού εξαερισμού και στην αναρρόφηση είναι η πρόληψη του μολυσμένου αέρα που εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα και στο ανθρώπινο μάτι. Επιπλέον:

 1. Θα πρέπει να είναι απλά σχεδιασμένα, έτσι ώστε το προσωπικό να μπορεί εύκολα να τοποθετήσει και να αποσυναρμολογήσει τις συσκευές καθαρισμού.
 2. Η συσκευή για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών δεν πρέπει να είναι ογκώδης και υπερμεγέθης, καθώς και να παρεμβαίνει στην παραγωγική διαδικασία.
 3. Η ρύπανση και τα αέρια που εμφανίζονται στην παραγωγική διαδικασία πρέπει να εξαλειφθούν: τα πτητικά, οι ατμοί, η σκόνη και η ρύπανση βαρύτερα από τον αέρα.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Οι βασικοί τύποι εξοπλισμού εισαγωγής αέρα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες

Η τοπική αναρρόφηση είναι μέρος του συστήματος εξαερισμού αναρρόφησης και εξαγωγής σε οποιαδήποτε σύγχρονη επιχείρηση. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτών των συσκευών:

 • Μισό άνοιγμα αναρρόφησης. Βασικά είναι οι αεριζόμενοι θάλαμοι και οι απορροφητήρες καπνού. Αυτές οι συσκευές παρέχουν την καλύτερη δυνατή αφαίρεση ρύπων, με ελάχιστη κατανάλωση αέρα. Έρχονται σε διάφορους τύπους. Συσκευές με κάλυμμα κορυφής χρησιμοποιούνται για την απομόνωση ουσιών με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία. Οι ντουλάπες με χαμηλότερο φράκτη έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείφουν τον «βαρύ» μολυσμένο αέρα. Φορητά ερμάρια με πλευρικό φράχτη μολυσμένου αέρα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των σκονών.
 • Μια πλήρως ανοικτή συσκευή για το πιπίλισμα του μολυσμένου αέρα είναι ένας σχεδιασμός καυσαερίων που βρίσκεται εκτός της πηγής απελευθέρωσης. Μέχρι σήμερα, οι πιο δημοφιλείς συσκευές αυτού του τύπου είναι οι απορροφητήρες, οι αναρροφητήρες και οι αντλίες πλευρικής αναρρόφησης. Η πλευρική διάταξη εισαγωγής αέρα εγκαθίσταται σε περίπτωση που απαιτείται πρόσβαση στην πηγή ρύπων από διαφορετικές πλευρές. Οι ομπρέλες εξάτμισης είναι η πιο απλή έκδοση της αναρρόφησης. Τοποθετούνται σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες τείνουν να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Η ομπρέλα βρίσκεται σε ύψος 1,5 μ. Από το πάτωμα. Η αποδοτικότητα των συσκευών αυτού του τύπου επιτυγχάνεται με μεγάλο όγκο αέρα εξαγωγής.
 • Μια πλήρως κλειστή εισαγωγή αέρα είναι μέρος του εξοπλισμού και γίνεται με τη μορφή ενός καλύμματος, μέσω των τεχνολογικών ανοιγμάτων του οποίου ρέει αέρας μέσα στη συσκευή.

Οι αντλίες αναρρόφησης ταξινομούνται κατά το σχήμα των οπών της συσκευής αυτής, οι οποίες είναι στρογγυλές, τετράγωνες ή έχουν τη μορφή σχισμής. Στρογγυλές και τετράγωνες τρύπες, που χρησιμοποιούνται συνήθως στις διαδικασίες συγκόλλησης και συγκόλλησης μετάλλων. Εξαερισμός κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πάντα όλα τα βλαβερά ροές αέρα, έτσι και στο κατάστημα συγκόλλησης αναγκαστικά διατεταγμένα γενική ανταλλαγή σύστημα μηχανικού αερισμού, με εισροή φρέσκου αέρα δεν είναι μικρότερη από 40 m³ / ώρα ανά εργαζόμενο. http://www.youtube.com/watch?v=rDK-xg-Cp_A

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού του συγκροτήματος συγκόλλησης

Υπάρχουν πολλοί τύποι και μέθοδοι συγκόλλησης. Είναι η ποικιλομορφία τους και οδήγησε σε μια ποικιλία επιλογών αναρρόφησης, που χρησιμοποιούνται ειδικά σε εργαστήρια συγκόλλησης. Με χαρακτηριστικά σχεδιασμού μπορούν να χωριστούν σε 4 κύριες ομάδες:

 1. Μικρές συσκευές για αυτόματο και ημιαυτόματο εξοπλισμό. Τέτοιες συσκευές αερισμού είναι ενσωματωμένες στον εξοπλισμό συγκόλλησης. Αυτά περιλαμβάνουν τις εισόδους αέρα σε συγκρατητήρες συγκόλλησης.
 2. Τοπικές αντλίες αναρρόφησης ενσωματωμένες σε πίνακες συγκόλλησης. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται για συγκόλληση και συγκόλληση μικρών εξαρτημάτων. Ο τοπικός αερισμός για συγκόλληση και συγκόλληση μπορεί να συνδεθεί σε ένα κοινό σύστημα αερισμού.
 3. Αντλίες αναρρόφησης ενσωματωμένες σε βάσεις συγκόλλησης και εξοπλισμό για συγκόλληση μεγάλων μερών. Αυτή η ομάδα συσκευών ενσωματώνεται σε μονάδες συγκόλλησης και συναρμολόγησης και στάσεις.
 4. Ανυψωτικές και φορητές συσκευές για την αφαίρεση ρύπων, που χρησιμοποιούνται για συγκολλήσεις σε διάφορα σημεία. Σε αυτήν την ομάδα συσκευών μπορούν να αποδοθούν όλοι οι φορητοί δέκτες αέρα με διάφορα σχέδια.

Η αποτελεσματικότητα των εισόδων αέρα για την αφαίρεση επιβλαβών ουσιών απαιτεί ακριβή υπολογισμό του τοπικού εξαερισμού.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό του εξαερισμού της παραγωγής συγκόλλησης

Συμβουλή:
Η ανάπτυξη του έργου και ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού σε κάθε χώρο παραγωγής είναι μια σύνθετη και υπεύθυνη διαδικασία που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από επαγγελματίες.

Η δημοσίευση αυτή θα δώσει γενικές πληροφορίες για το τι επηρεάζει τον υπολογισμό του εξαερισμού του τόπου παραγωγής με έναν σταθερό στύλο συγκόλλησης.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού και, συνεπώς, την επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού είναι:

 • Απαιτείται ροή αέρα με τη συσκευή εισαγωγής αέρα, ανάλογα με το σχεδιασμό και τον τύπο συγκόλλησης.
 • Η αποτελεσματικότητά του σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον.

Για να υπολογίσετε τη ροή αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο:

L - ανταλλαγή αέρα
F Είναι η περιοχή του λιμανιού αναρρόφησης
Vo Είναι η ταχύτητα του αέρα στην τρύπα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους έτοιμους τυποποιημένους υπολογισμούς, ανάλογα με το σχεδιασμό της εισαγωγής αέρα.

Ο σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων είναι εξοπλισμένος με σταθερό σταθμό συγκόλλησης, στον οποίο χρησιμοποιείται ένα πάνελ αναρρόφησης ως τοπική αναρρόφηση. Σε αυτή την περίπτωση, η απαιτούμενη ροή αέρα καθορίζεται από τον υπολογισμό: 3300m3 κύβος / ώρα ανά 1m τετραγωνικό μέτρο του χώρου του πίνακα.

Η αποδοτικότητα της συσκευής υπολογίζεται από τον τύπο:

Ε - την αποτελεσματικότητα της συσκευής
Lm - την ισχύ που απαιτείται για το εσωτερικό σύστημα εξαερισμού, ελλείψει τοπικής εισαγωγής αέρα
Lpr - η ροή του αέρα που απαιτείται για την αραίωση των εντοπισμένων ρύπων μέχρι το MPC.

Σημαντικό!
Η αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών δεν είναι η ίδια για διαφορετικούς ρύπους που απελευθερώνονται κατά τη συγκόλληση και άλλους κύκλους παραγωγής.

Τοπικός εξαερισμός

k2 - συγκέντρωση επιβλαβών εκπομπών στον καθαρό αέρα, mg / m 3.

Σύμφωνα με το SNIP k2 ≤ k1.

Για χώρους όπου δεν υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές (ή ο αριθμός τους είναι ασήμαντος), η εισροή (εξόρυξη) αέρα μπορεί να προσδιοριστεί από πολλαπλότητας ανταλλαγή αέρα (k) - ο λόγος του όγκου του αέρα εξαερισμού L (m 3 / h) στον όγκο του δωματίου Vp (m 3):

Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα δείχνει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα είναι απαραίτητο να αλλάξετε ολόκληρο τον όγκο του αέρα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο για να δημιουργήσετε κανονικές συνθήκες αέρα. Αφού έχετε καθορίσει από τον κατάλογο τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα με έναν γνωστό όγκο χώρου, μπορείτε να υπολογίσετε τον όγκο του αέρα τροφοδοσίας ή της εξάτμισης.

Για χώρους όπου δεν υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές και υπερβολική θερμότητα και δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μετεωρολογικής άνεσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο:

όπου l - Minimal ροής αέρα ανά εργάζονται σε συμμόρφωση με υγειονομικούς κανονισμούς (σε όγκο δωμάτιο ανά εργασίας, 3 έως 20 m - 30 m 3 / h, μια οθόνη με περισσότερες από 20m 3 - 20 m 3 / h)?

n είναι ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους.

Κατά τον υπολογισμό του τοπικού εξαερισμού, η ποσότητα αέρα που αφαιρείται από την τοπική αναρρόφηση (ομπρέλα, πάνελ, ερμάριο) μπορεί να προσδιοριστεί με τον τύπο:

όπου F είναι η επιφάνεια εγκάρσιας τομής της τοπικής οπής αναρρόφησης, m 2.

v είναι η ταχύτητα του αφαιρεθέντος αέρα στην οπή αυτή (υπολογίζεται από 0,5 έως 1,7 m / s, ανάλογα με την τοξικότητα και την πτητικότητα αερίων και ατμών).

Ο φυσικός και τεχνητός αερισμός πρέπει να πληροί τις ακόλουθες υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις.

- να δημιουργούν στον χώρο εργασίας χώρους που αντιστοιχούν στους κανόνες των μετεωρολογικών συνθηκών εργασίας (θερμοκρασία, υγρασία και ταχύτητα μετακίνησης του αέρα) ·

- αφαιρέστε εντελώς από τις εγκαταστάσεις τα επιβλαβή αέρια, τους ατμούς, τη σκόνη και τα αερολύματα ή διαλύστε τα μέχρι τις μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις,

- Μην εισάγετε μολυσμένο αέρα στο δωμάτιο από το εξωτερικό ή απορροφώντας τον από τα παρακείμενα δωμάτια.

- Μην δημιουργείτε ρεύματα στο χώρο εργασίας ή απότομη ψύξη.

- να είναι προσιτά για τη διαχείριση και την επισκευή κατά τη λειτουργία ·

- δεν δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες (π.χ. θόρυβος, δονήσεις, βροχή και χιόνι)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες πρόσθετες απαιτήσεις παρουσιάζονται στα συστήματα εξαερισμού εγκατεστημένα σε περιοχές κινδύνου πυρκαγιάς και έκρηξης, οι οποίες δεν εξετάζονται σε αυτό το τμήμα.

Κλιματισμός Είναι η δημιουργία και η αυτόματη συντήρηση ορισμένων μετεωρολογικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις που είναι σταθερές ή μεταβαλλόμενες σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι οποίες είναι οι πλέον ευνοϊκές για εκείνους που λειτουργούν ή απαιτούνται για την κανονική πορεία της τεχνολογικής διαδικασίας. Ο κλιματισμός μπορεί να είναι πλήρης και ατελής. Ο πλήρης κλιματισμός επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της κινητικότητας και της καθαρότητας του αέρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη δυνατότητα πρόσθετης επεξεργασίας (απολύμανση, αρωματοποίηση, ιονισμός). Σε περίπτωση ελλιπούς κλιματισμού, ρυθμίζεται μόνο ένα μέρος των παραμέτρων του αέρα.

Ο κλιματισμός πραγματοποιείται από κλιματιστικά, τα οποία χωρίζονται σε κεντρικό και τοπικό. Τα κεντρικά κλιματιστικά έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν μεγάλα δωμάτια.

Τοπικός εξαερισμός: χαρακτηριστικά και υπολογισμός της αίθουσας παραγωγής

Χιλιάδες εργαζόμενοι ετησίως πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες, η κύρια αιτία των οποίων είναι βλαβερές ουσίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής. Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, της σκόνης, των διαφόρων ρύπων, «συνοδεύουν» τους εργαζόμενους στη μεταλλουργία, στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία εξόρυξης και σε περισσότερες από δώδεκα βιομηχανίες.

Τύποι και σκοποί

Ο τοπικός αερισμός μπορεί να είναι δύο τύπων. Προμήθεια - χρησιμεύει για την παροχή αέρα στις σχεδιαζόμενες συσκευές: κουρτίνες θερμότητας και ντους αέρα. Αυτές οι συσκευές, στις περισσότερες επιχειρήσεις, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία "νησιών" καθαρού αέρα σε εργαστήρια με υψηλό βαθμό μόλυνσης. Οι θερμικές κουρτίνες χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα φράγμα αέρα στις ψυχρές ή μολυσμένες μάζες αέρα όταν υπάρχει ανάγκη για συχνό άνοιγμα των θυρών. Η πιο διαδεδομένη στις βλαβερές κατασκευές ήταν ο τοπικός εξαερισμός, ο οποίος προοριζόταν για την τοπική απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα, σε σημεία εμφάνισής του, κάτω από μια ορισμένη παραγωγική διαδικασία. Το τοπικό σύστημα εξαερισμού αποτρέπει την εξάπλωση επιβλαβών ουσιών μέσω του χώρου παραγωγής. Ο πιο δημοφιλής εξοπλισμός εξαερισμού, στις περισσότερες επιχειρήσεις, ήταν η τοπική εξάντληση.

Απαιτήσεις για τοπικές αναρρόφησης

Η βασική απαίτηση που επιβάλλεται στα συστήματα τοπικού εξαερισμού και στην αναρρόφηση είναι η πρόληψη του μολυσμένου αέρα που εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα και στο ανθρώπινο μάτι. Επιπλέον:

 1. Θα πρέπει να είναι απλά σχεδιασμένα, έτσι ώστε το προσωπικό να μπορεί εύκολα να τοποθετήσει και να αποσυναρμολογήσει τις συσκευές καθαρισμού.
 2. Η συσκευή για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών δεν πρέπει να είναι ογκώδης και υπερμεγέθης, καθώς και να παρεμβαίνει στην παραγωγική διαδικασία.
 3. Η ρύπανση και τα αέρια που εμφανίζονται στην παραγωγική διαδικασία πρέπει να εξαλειφθούν: τα πτητικά, οι ατμοί, η σκόνη και η ρύπανση βαρύτερα από τον αέρα.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Οι βασικοί τύποι εξοπλισμού εισαγωγής αέρα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες

Η τοπική αναρρόφηση είναι μέρος του συστήματος εξαερισμού αναρρόφησης και εξαγωγής σε οποιαδήποτε σύγχρονη επιχείρηση. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτών των συσκευών:

 • Μισό άνοιγμα αναρρόφησης. Βασικά είναι οι αεριζόμενοι θάλαμοι και οι απορροφητήρες καπνού. Αυτές οι συσκευές παρέχουν την καλύτερη δυνατή αφαίρεση ρύπων, με ελάχιστη κατανάλωση αέρα. Έρχονται σε διάφορους τύπους. Συσκευές με κάλυμμα κορυφής χρησιμοποιούνται για την απομόνωση ουσιών με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία. Οι ντουλάπες με χαμηλότερο φράκτη έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείφουν τον «βαρύ» μολυσμένο αέρα. Φορητά ερμάρια με πλευρικό φράχτη μολυσμένου αέρα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των σκονών.
 • Μια πλήρως ανοικτή συσκευή για το πιπίλισμα του μολυσμένου αέρα είναι ένας σχεδιασμός καυσαερίων που βρίσκεται εκτός της πηγής απελευθέρωσης. Μέχρι σήμερα, οι πιο δημοφιλείς συσκευές αυτού του τύπου είναι οι απορροφητήρες, οι αναρροφητήρες και οι αντλίες πλευρικής αναρρόφησης. Η πλευρική διάταξη εισαγωγής αέρα εγκαθίσταται σε περίπτωση που απαιτείται πρόσβαση στην πηγή ρύπων από διαφορετικές πλευρές. Οι ομπρέλες εξάτμισης είναι η πιο απλή έκδοση της αναρρόφησης. Τοποθετούνται σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες τείνουν να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Η ομπρέλα βρίσκεται σε ύψος 1,5 μ. Από το πάτωμα. Η αποδοτικότητα των συσκευών αυτού του τύπου επιτυγχάνεται με μεγάλο όγκο αέρα εξαγωγής.
 • Μια πλήρως κλειστή εισαγωγή αέρα είναι μέρος του εξοπλισμού και γίνεται με τη μορφή ενός καλύμματος, μέσω των τεχνολογικών ανοιγμάτων του οποίου ρέει αέρας μέσα στη συσκευή.

Οι αντλίες αναρρόφησης ταξινομούνται κατά το σχήμα των οπών της συσκευής αυτής, οι οποίες είναι στρογγυλές, τετράγωνες ή έχουν τη μορφή σχισμής. Στρογγυλές και τετράγωνες τρύπες, που χρησιμοποιούνται συνήθως στις διαδικασίες συγκόλλησης και συγκόλλησης μετάλλων. Εξαερισμός κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πάντα όλα τα βλαβερά ροές αέρα, έτσι και στο κατάστημα συγκόλλησης αναγκαστικά διατεταγμένα γενική ανταλλαγή σύστημα μηχανικού αερισμού, με εισροή φρέσκου αέρα δεν είναι μικρότερη από 40 m³ / ώρα ανά εργαζόμενο. http://www.youtube.com/watch?v=rDK-xg-Cp_A

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού του συγκροτήματος συγκόλλησης

Υπάρχουν πολλοί τύποι και μέθοδοι συγκόλλησης. Είναι η ποικιλομορφία τους και οδήγησε σε μια ποικιλία επιλογών αναρρόφησης, που χρησιμοποιούνται ειδικά σε εργαστήρια συγκόλλησης. Με χαρακτηριστικά σχεδιασμού μπορούν να χωριστούν σε 4 κύριες ομάδες:

 1. Μικρές συσκευές για αυτόματο και ημιαυτόματο εξοπλισμό. Τέτοιες συσκευές αερισμού είναι ενσωματωμένες στον εξοπλισμό συγκόλλησης. Αυτά περιλαμβάνουν τις εισόδους αέρα σε συγκρατητήρες συγκόλλησης.
 2. Τοπικές αντλίες αναρρόφησης ενσωματωμένες σε πίνακες συγκόλλησης. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται για συγκόλληση και συγκόλληση μικρών εξαρτημάτων. Ο τοπικός αερισμός για συγκόλληση και συγκόλληση μπορεί να συνδεθεί σε ένα κοινό σύστημα αερισμού.
 3. Αντλίες αναρρόφησης ενσωματωμένες σε βάσεις συγκόλλησης και εξοπλισμό για συγκόλληση μεγάλων μερών. Αυτή η ομάδα συσκευών ενσωματώνεται σε μονάδες συγκόλλησης και συναρμολόγησης και στάσεις.
 4. Ανυψωτικές και φορητές συσκευές για την αφαίρεση ρύπων, που χρησιμοποιούνται για συγκολλήσεις σε διάφορα σημεία. Σε αυτήν την ομάδα συσκευών μπορούν να αποδοθούν όλοι οι φορητοί δέκτες αέρα με διάφορα σχέδια.

Η αποτελεσματικότητα των εισόδων αέρα για την αφαίρεση επιβλαβών ουσιών απαιτεί ακριβή υπολογισμό του τοπικού εξαερισμού.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό του εξαερισμού της παραγωγής συγκόλλησης

Συμβουλή:
Η ανάπτυξη του έργου και ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού σε κάθε χώρο παραγωγής είναι μια σύνθετη και υπεύθυνη διαδικασία που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από επαγγελματίες.

Η δημοσίευση αυτή θα δώσει γενικές πληροφορίες για το τι επηρεάζει τον υπολογισμό του εξαερισμού του τόπου παραγωγής με έναν σταθερό στύλο συγκόλλησης.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού και, συνεπώς, την επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού είναι:

 • Απαιτείται ροή αέρα με τη συσκευή εισαγωγής αέρα, ανάλογα με το σχεδιασμό και τον τύπο συγκόλλησης.
 • Η αποτελεσματικότητά του σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον.

Για να υπολογίσετε τη ροή αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο:

L - ανταλλαγή αέρα
F Είναι η περιοχή του λιμανιού αναρρόφησης
Vo Είναι η ταχύτητα του αέρα στην τρύπα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους έτοιμους τυποποιημένους υπολογισμούς, ανάλογα με το σχεδιασμό της εισαγωγής αέρα.

Ο σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων είναι εξοπλισμένος με σταθερό σταθμό συγκόλλησης, στον οποίο χρησιμοποιείται ένα πάνελ αναρρόφησης ως τοπική αναρρόφηση. Σε αυτή την περίπτωση, η απαιτούμενη ροή αέρα καθορίζεται από τον υπολογισμό: 3300m3 κύβος / ώρα ανά 1m τετραγωνικό μέτρο του χώρου του πίνακα.

Η αποδοτικότητα της συσκευής υπολογίζεται από τον τύπο:

Ε - την αποτελεσματικότητα της συσκευής
Lm - την ισχύ που απαιτείται για το εσωτερικό σύστημα εξαερισμού, ελλείψει τοπικής εισαγωγής αέρα
Lpr - η ροή του αέρα που απαιτείται για την αραίωση των εντοπισμένων ρύπων μέχρι το MPC.

Σημαντικό!
Η αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών δεν είναι η ίδια για διαφορετικούς ρύπους που απελευθερώνονται κατά τη συγκόλληση και άλλους κύκλους παραγωγής.

Τοπικός εξαερισμός - εξάτμιση και τοπικό σύστημα

Για το σπίτι ήταν ζεστή ατμόσφαιρα και την άνεση που χρειάζεστε για να κάνετε μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό εσωτερικό, γεμίστε το με ευχάριστη μικροπράγματα, και φυσικά, μην ξεχάσετε για ένα τόσο σημαντικό στοιχείο, όπως το μικροκλίμα στο σπίτι, το οποίο σε κάποιο βαθμό παρέχει ένα σύστημα τοπικής εξαερισμού.

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά στην πραγματικότητα, το μικροκλίμα μπορεί να εξαρτάται άμεσα όχι μόνο από την υγεία, αλλά και από τη διάθεση των ιδιοκτητών.

Ο εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι είναι εξαιρετικά απαραίτητος. Με τον σωστό υπολογισμό και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, ο αέρας στο σπίτι θα είναι πάντα καθαρός και φρέσκος και η σκόνη δεν θα συσσωρεύεται τόσο γρήγορα.

Πού απαιτείται τοπικός αερισμός;

Το σύστημα εξαερισμού σε οποιοδήποτε σπίτι είναι απλά απαραίτητο. Ιδιαίτερα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε εκείνους τους χώρους όπου μπορεί να συσσωρευτεί απαράδεκτη ποσότητα καπνού, οσμών, σκόνης και αερίων. Οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών με ενσωματωμένο γκαράζ, καταρχήν, αξίζει να εξεταστεί, μέσω ενός καλού συστήματος αεραγωγών και είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση εξαναγκασμένης εξάτμισης. Μετά από όλα, αν δεν γίνει αυτό, τα καυσαέρια θα διεισδύσουν όχι μόνο μέσα από τις εσωτερικές πόρτες του γκαράζ που οδηγούν στο σπίτι, αλλά και μέσα από τους τοίχους.

Αξίζει επίσης να σκεφτείτε για τη συγκράτηση των σωλήνων εξαερισμού στην κουζίνα. Οι μυρωδιές της κουζίνας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας. Φυσικά, μπορεί να είναι αρκετά ευχάριστο, αλλά μερικές φορές - εντελώς εκτός τόπου. Ως εκ τούτου, συνιστάται ανεπιφύλακτα ο τοπικός αερισμός.

Μπάνιο - ένα από τα δωμάτια, που απαιτεί σημαντική εξαερισμό. Χωρίς αυτό, σύντομα τόσο οι τοίχοι όσο και η οροφή μπορούν να γίνουν μούχλα - αυτό θα είναι η τιμή για παραμέληση των ζητημάτων αερισμού. Η ιδανική επιλογή είναι ο εξαναγκασμένος τοπικός αερισμός, τον οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε και εσείς.

Λοιπόν, αξίζει να αναφερθεί ένα μέρος σαν μια τουαλέτα. Εδώ η ανταλλαγή αέρα πρέπει να επαναληφθεί, ειδικά εάν η τουαλέτα χωρίζεται από το μπάνιο και είναι πολύ μικρή.

Τοπικός εξαερισμός - σχεδιαστικά χαρακτηριστικά

Η αρχή σχεδιασμού του τοπικού συστήματος εξαερισμού είναι απλή και αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • βαλβίδα διακοπής λειτουργίας.
 • εισαγωγή αέρα
 • καθώς και έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα.

Ταυτόχρονα, οι συσκευές εισαγωγής μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές. Εάν είναι ένας απορροφητήρας που στέκεται στην κουζίνα, τότε η συνηθισμένη συσκευή εισαγωγής αέρα είναι πολύ παρόμοια με μια ομπρέλα. Πάνω από τη σόμπα αερίου, ένα τέτοιο σύστημα βρίσκεται σε απόσταση όχι μικρότερη από 70 εκατοστά πάνω από τους καυστήρες της πλάκας. Αλλά οι συνολικές διαστάσεις ολόκληρης της κουκούλας πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από την ίδια την πλάκα. Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την απορρόφηση όλου του αέρα και των δυσάρεστων οσμών που προκύπτουν από την καύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Όσο για χώρους όπως μπάνιο και τουαλέτα, η τετράγωνη σχάρα παίζει εδώ το ρόλο της εισόδου αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ψευδοροφή ή να κατασκευαστεί στον τόπο όπου ο άξονας εξαερισμού στο σπίτι λειτουργεί ήδη.

Εάν υπάρχει η επιθυμία να μειωθεί το κόστος της συσκευής εξαερισμού (η οποία φυσικά δεν συνιστάται πολύ), είναι δυνατόν, ως παραλλαγή του τοπικού εξαερισμού, να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικοί ανεμιστήρες τύπου καναλιού. Τέτοιες προσαρμογές ταιριάζουν καλά στο συνολικό σύστημα των αεραγωγών και έχουν επίσης ειδικές συσκευές αισθητήρων που μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία τους.

Για παράδειγμα, σε μια τουαλέτα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που θα σβήσει τον αέρα για αρκετά λεπτά μετά το σβήσιμο του φωτός (δηλαδή, λειτουργεί με μια μικρή καθυστέρηση στο χρόνο).

Εάν εξετάσουμε πιο περίπλοκα τοπικά συστήματα εξαερισμού, αυτά είναι διατεταγμένα κατά τρόπον ώστε η δουλειά τους να διεξάγεται πιο κεντρικά. Τέτοια συστήματα έχουν συνήθως ένα ισχυρό ανεμιστήρα που λειτουργεί με πολλές εισαγωγές αέρα, ενώ την άντληση του εξερχόμενου αέρα και άντλησης φρέσκα και εγκαταστάσεις που χρειάζονται (μπάνιο, γκαράζ, καθώς και κουζίνα και τουαλέτα).

Υπολογισμός του εξαερισμού των τοπικών καυσαερίων και των τοπικών

Προκειμένου ο εξαερισμός να διασφαλίζει τη σωστή ροή αέρα στους χώρους, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τις επιδόσεις του πριν εγκαταστήσετε ένα τοπικό σύστημα εξαερισμού. Ο σκοπός των υπολογισμών αυτών είναι κατά πρώτο λόγο η επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες κατοικίας.

Οι υπολογισμοί μειώνονται σε τέτοιες παραμέτρους όπως:

 • συντελεστής ισχύος των τοπικών καυσαερίων ·
 • συνολικός όγκος δωματίου.
 • τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες.

Η ένταση του αέρα στα δωμάτια μπορεί να υπολογιστεί απλά πολλαπλασιάζοντας την περιοχή κατά το ύψος.

Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από το χρόνο που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας στο δωμάτιο θα αντικατασταθεί πλήρως σε μία ώρα. Αυτή η τιμή μπορεί να βρεθεί εάν γνωρίζετε τα πρότυπα κατασκευής για την εγκατάσταση κλιματιστικών.

Υπολογισμός τοπικού εξαερισμού - παράδειγμα

Χώρος κουζίνας 9 m2 με ύψος οροφής 2,5 m. Πολλαπλασιάστε 9 με 2,5 και με 12 (το ποσοστό ανταλλαγής αέρα). Αποδεικνύεται 270 m 3. Έτσι γίνεται σαφές ότι η ανταλλαγή αέρα στην κουζίνα σε μια ώρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 270 m 3.

Επιπλέον, υπάρχει μια παράμετρος όπως ο παράγοντας ασφαλείας, ο οποίος είναι ίσος με 1,3. Αυτή η τιμή πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον όγκο αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί από τις εγκαταστάσεις σε 1 ώρα. Н-р, έχουμε τον απαιτούμενο όγκο ανταλλαγής αέρα 270 m 3 1,3 και παίρνουμε τον τελικό αριθμό - 350 m 3 / ώρα.

Ακολουθήστε τον σωστό σχεδιασμό και τον υπολογισμό του τοπικού εξαερισμού και στη συνέχεια ο αέρας στο σπίτι θα είναι πάντα καθαρός και φρέσκος. Καμία ξένη μυρωδιά, ο ύπνος θα είναι καλός και ισχυρός, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να σηκωθείτε το πρωί και η διάθεσή σας θα είναι εξαιρετική!

Εξαερισμός εξαγωγής

Το κύριο καθήκον του εξαερισμού - αφαίρεση αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο. Σε καταλύματα σύστημα εξαερισμού χρησιμοποιείται πλεονεκτικά σε συνδυασμό με φρέσκο ​​αέρα μέσα στο γενικό εξαερισμό, αλλά στις εγκαταστάσεις παραγωγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση σημείο του μολυσμένου αέρα με υψηλή συγκέντρωση των αερίων, καπνού, σκόνης ή περίσσειας θερμότητας σε χώρους υψηλότερη συγκέντρωση - ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές εργασίας στην τόπους εγκατάστασης του βιομηχανικού εξοπλισμού, κ.λπ. Ένα τυπικό παράδειγμα ενός τοπικού συστήματος εξαερισμού απορροφητήρας.

Τύποι εξαερισμού

Ανάλογα με τον τρόπο παροχής κινήτρων, τα ακόλουθα τύπους εξαερισμού:

 • Φυσικός εξαερισμός
 • Μηχανική (αναγκαστική)

Ανάλογα με τον όγκο της περιοχής εξυπηρέτησης, τα συστήματα αερισμού εξαγωγής ταξινομούνται σε:

 • Τοπική (αφαίρεση αέρα σε συγκεκριμένο ιστότοπο)
 • Γενική ανταλλαγή (παρέχοντας πλήρη ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρη την κατοικία / διαμέρισμα)

Οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σε συνδυασμό με τον αέρα τροφοδοσίας: παρέχουν εναλλάκτη αέρα στο δωμάτιο και δημιουργούν ένα μικροκλίμα, άνετο για ζωή και εργασία. Απολύτως όλα τα είδη αερισμού εξαγωγής ανήκουν στο κανάλι, αφού ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω διακλαδισμένου δικτύου αεραγωγών.

Φυσικά συστήματα εξαερισμού

Φυσικός εξαερισμός προβάλλεται κατά τη φάση κατασκευής του κτιρίου. Πρόκειται για ένα σύστημα καναλιών στο οποίο εισέρχεται ο αέρας μέσω των οπών εξαερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο και στη συνέχεια εκκενώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω ενός σωλήνα στην οροφή του κτιρίου. Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι η αντοχή του - δεν χρειάζεται πρόσθετος εξοπλισμός και τροφοδοτικό για τον αερισμό των δωματίων. Το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι μια έντονη μετεωρολογική εξάρτηση, υπό ορισμένες συνθήκες (σε ζεστό, ανέφικτο καιρό), η κυκλοφορία του αέρα διακόπτεται εντελώς.

Σχήμα 1. Σχέδιο λειτουργίας φυσικού αερισμού εξαερισμού και εξαγωγής

Σε αυτό το διάγραμμα δείχνει σαφώς την κατεύθυνση της ροής του αέρα σε εξαερισμό δωματίων: φρέσκο ​​αέρα μέσα στο δωμάτιο μέσω των πόρων και ρωγμών των προστασία των σχεδίων (παράθυρα, πόρτες, τοίχους), και αντικαθιστά το παλιό μάζας του αέρα μέσα από τα κανάλια αερισμού.

γρίλιες εισαγωγής αέρα δεν είναι τυχαία εγκατασταθεί στην κουζίνα και μπάνιο: Τα ρεύματα αέρα που κινείται προς την κατεύθυνσή τους, και να «κλειδώσει» την μυρωδιές, ατμού, την υγρασία, δεν τους επιτρέπει να εξαπλωθεί σε όλο τους χώρους διαμονής.

Τέτοια συστήματα είναι εξαιρετικά εύκολο να διατηρηθούν και δεν απαιτούν πρόσθετο οικονομικό κόστος, αλλά παρουσιάζουν ορισμένες σημαντικές ελλείψεις:

 • Μετεξέλιξη, μπορείτε να ελέγχετε (όχι πάντα) μόνο τη δύναμη έλξης, αλλά όχι τη διαθεσιμότητα.
 • Χρησιμοποιώντας θερμότητα και θόρυβο, τα μονωτικά δομικά υλικά μπορούν να σταματήσουν την ανταλλαγή αέρα.
 • Τον χειμώνα, η κατεύθυνση της ροής μπορεί να αλλάξει στα ορυχεία και ο ψυχρός αέρας από το δρόμο θα αρχίσει να ρέει στα δωμάτια.

Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να βελτιστοποιηθεί. Αν το φυσικό βύθισμα δεν επαρκεί για πλήρη ανταλλαγή αέρα, τότε στα σημαντικότερα σημεία, αντί για τα συνηθισμένα πλέγματα εξαερισμού, εγκαθίσταται ειδικός εξοπλισμός - ο ανεμιστήρας εξάτμισης στο μπάνιο ή την τουαλέτα, η κουκούλα στην κουζίνα κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα των αεραγωγών είναι εξοπλισμένο με βαλβίδες, έτσι ώστε ο μολυσμένος αέρας να βγει έξω στο δρόμο και να μην μεταφερθεί σε γειτονικούς χώρους.

Εικόνα 2. Σύστημα εξαερισμού με φυσικό και τεχνητό κίνητρο

Η κοπή της κουκούλας κουζίνας στο κοινό / κοινό δίκτυο των αεραγωγών είναι ένα τυπικό παράδειγμα συνδυασμού γενικής ανταλλαγής και τοπικών συστημάτων εξαερισμού.

Σταθερή λειτουργία του εξαερισμού μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός μηχανικού συστήματος αερισμού: καθαρό αέρα εισέρχεται στον χώρο μέσα από ειδικά κανάλια ή άξονες (ανάλογα με τον τύπο του συστήματος) και αυτόματα εκτοπίζει τη μάζα αέρα εξαγωγής. Ο συνδυασμός αυτός εξαλείφει όλες τις ατέλειες του φυσικού αερισμού και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις στη Ρωσία.

Εικόνα 3. Συνδυασμός συστημάτων εξαερισμού: αναγκαστική τροφοδοσία και φυσική εξάτμιση

Μια μικρή εισροή αέρα επιπλέον του φυσικού αερισμού που έρχεται μέσω των συστημάτων μπορεί να ληφθεί από το κλιματιστικό, εάν ο κατάλογος των λειτουργιών του έχει "φρέσκο ​​αέρα". Τις περισσότερες φορές αυτή η επιλογή βρίσκεται σε ακριβά μοντέλα και μπορεί να συμπληρωθεί με συστήματα φιλτραρίσματος και ιονισμού αέρα. Μην συγχέετε με τα συμβατικά κλιματιστικά ανακύκλωσης.

Συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού

Στον πυρήνα συστήματα αναγκαστικού εξαερισμού βρίσκεται το σχέδιο που δημιουργείται από τον εξοπλισμό εξαερισμού στο σύστημα εξαγωγής ορυχείων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι ένα τέτοιο σύστημα θα λειτουργεί πλήρως μόνο εάν υπάρχει επαρκής ροή αέρα (στο δωμάτιο) από έξω, διαφορετικά ο ανεμιστήρας θα λειτουργεί αδρανής.

Εικόνα 4. Μηχανικό σύστημα αερισμού

Τα πιο δημοφιλή εισαγωγής και εξαγωγής με μηχανικά κίνητρα. Παρέχουν πλήρη ανταλλαγή του αέρα σε όλα τα δωμάτια και χώρους (σύμφωνα με το σχέδιο), και το σύστημα είναι πλήρως ισορροπημένη: ο αέρας έξω από το διαμέρισμα ή το σπίτι αφαιρείται με τον ίδιο ρυθμό όπως αυτό έρχεται, χωρίς να δημιουργείται υπέρμετρη επιβάρυνση των απαγωγών.

Σχήμα 5. Το σχέδιο του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σχεδιασμό ενός πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος εξαερισμού:

 • Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα υπολογίζεται βάσει του μεγέθους, του σκοπού των χώρων, του αριθμού των κατοίκων, των χαρακτηριστικών της κουζίνας και του εξοπλισμού υγιεινής. Κανονικά, μία ώρα στο δωμάτιο πρέπει να αντικατασταθεί από όλο τον αέρα. Ο υπολογισμός της απόδοσης πραγματοποιείται πάντα από το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας.
 • Σε περίπτωση που ο άξονας εξαερισμού οδηγείται στο δρόμο, μπορείτε να επιλέξετε ένα σύστημα οποιασδήποτε απόδοσης. Εάν οι περικοπές εξόδου στο ανύψωσης κεντρικό σύστημα εξαερισμού, αποφύγετε το πολύ ισχυρό μοντέλα - σε πολλά πολυώροφα κτίρια τα φρέατα εξαερισμού συλλογή κανάλια, και μπορείτε να την υποβολή αέρα σας στα διαμερίσματα των γειτόνων.

Η θερμοκρασία του αέρα παροχής πρέπει να συμμορφώνεται με το SNiP 41-01-2003. Ταυτόχρονα, η θέρμανση ενός τόσο μεγάλου όγκου αέριων μαζών το χειμώνα απαιτεί υψηλό ενεργειακό κόστος. Μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας με τη χρήση ενός ελάσματος ή εναλλάκτη θερμότητας περιστρεφόμενο: κατά την αφαίρεση αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο μέσω του εναλλάκτη θερμότητας και μεταφέρει θερμική ενέργεια του. Παράλληλα, ο ίδιος εναλλάκτης θερμότητας δέχεται αέρα τροφοδοσίας, ο οποίος θερμαίνεται από την ενέργεια των μαζών αέρα που αφαιρείται. Ορισμένα μοντέλα της απόδοση άνω του 90% (κυτταρίνη), αλλά λόγω της χαμηλής αντοχής τους κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας ή χαμηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται συνήθως energofeffektivnye λιγότερο (εντός 80%), αλλά πιο ανθεκτικό δομή με ένα κεραμικό ή χαλκό εναλλάκτη θερμότητας.

Εικόνα 6. Εγκατάσταση μονάδας αερισμού με συσκευή ανάκτησης ενέργειας

Συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού

Μετά τη θέρμανση στον αναρτητή, ο καθαρός αέρας μπορεί να ρεύσει απευθείας στο δωμάτιο ή να θερμανθεί επιπρόσθετα στην απαιτούμενη θερμοκρασία με τη βοήθεια θερμαντήρα (ηλεκτρικό ή νερό) ή ψύχεται σε εναλλάκτη θερμότητας (φρέον ή νερό).

Η πλειονότητα των μονάδων ανάκτησης είναι εφοδιασμένη με ένα επιπλέον θερμιδόμετρο χαμηλής ισχύος. Αυτές οι μονάδες μπλοκαρίσματος διαθέτουν ένα ελάχιστο χώρο και χωρούν εύκολα σε μπαλκόνι ή μπαλκόνι. Για να κρυώσει ο αέρας απαιτείται ξεχωριστή μονάδα - συνήθως χρησιμοποιείται σε συστήματα εξαερισμού μέσω τηλεφώνου που αποτελούνται από ξεχωριστά εξαρτήματα: ανεμιστήρα, σιγαστήρα, φίλτρο, σύστημα αυτοματισμού κλπ.

Αυτά τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού ρύθμισης τύπου είναι πολύ περίπλοκα στην εγκατάσταση και τη συντήρηση, αλλά παρέχουν ένα ιδανικό μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Σχήμα 7. Η βασική διάταξη αερισμού και κλιματισμού

Τοπικός εξαερισμός

Σε αντίθεση με τα συστήματα γενικής ανταλλαγής εξαερισμού, τα οποία εμπλέκονται στην ολική ανταλλαγή αέρα, τοπικό εξαερισμό επιλύει προβλήματα σημείου όταν εντοπιστούν περιοχές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και είναι απαραίτητο να αποτραπεί η εξάπλωση επιβλαβών εκπομπών σε όλους τους χώρους. Τυπικά παραδείγματα: κουκούλες κουζίνας (εξαιρουμένης της ανακυκλοφορίας), κουκούλες σε εργαστήρια, εισροές αέρα σε ορισμένες περιοχές «επιβλαβών» παραγωγών.

Εικόνα 8. Τύποι τοπικού εξαερισμού: 1, 2 - καπό, 3 - καπνοδόχος, 4 - αναρρόφηση διπλής όψης

Τοπικά συστήματα εξαερισμού είναι σχεδόν πάντα εφοδιασμένο με ένα φίλτρο προσαρμοσμένο να καθυστερήσει ορισμένες προσμείξεις στο συγκεκριμένο τμήμα -. Της σκόνης, τα αντιδραστήρια, κ.λ.π. Παράδειγμα Απορροφητήρες κουζίνες εξοπλισμένες με λίπος ή / και φίλτρου ξυλάνθρακα, τόρνοι περιβλήματα έχουν αρκετά βαθμούς καθυστέρησης σκόνης.

Ο καθαρισμένος αέρας μπορεί να εκκενωθεί απευθείας στο δρόμο ή σε ένα κοινό δίκτυο εξαερισμού.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν δημόσια προσφορά σε καμία περίπτωση.

© 2003-2018 INTEH-CLIMATE - Εξαερισμός και κλιματισμός. Επικοινωνήστε μαζί μας