Συναρμολόγηση και εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού

Με τη βοήθεια του συστήματος εξαερισμού, ο χρησιμοποιούμενος αέρας, οι ατμοί και οι δυσάρεστες μυρωδιές εκτρέπονται από κάθε δωμάτιο του κτιρίου κατοικιών και παρέχεται επίσης αερισμός. Η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού βοηθά στη δημιουργία ενός κανονικού μικροκλίματος στο δωμάτιο και δεν μετατρέπει ένα διαμέρισμα ή σπίτι σε ένα φραγμένο θερμοσκληρυνόμενο.

Σύστημα εξαερισμού

Η επιλογή του συστήματος εξαρτάται από το σκοπό και τα χαρακτηριστικά της δομής. Ο σχεδιασμός και ο τρόπος τοποθέτησης επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη. Τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής ανήκει στις δημοφιλείς επιλογές. Κατάλληλο για τις συνήθεις περιοχές κατοικίας και παραγωγής. Παρέχει πολλούς βαθμούς διήθησης, αποτρέποντας την εισχώρηση οσμών και ροών σκόνης από το δρόμο.
 2. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας παρέχει την έξοδο της τροφοδοσίας και του φρέσκου αέρα με φυσικό τρόπο. Σχεδιασμένο για σαλόνια.
 3. Το σύστημα εξάτμισης περιλαμβάνει ισχυρούς ανεμιστήρες, η ισχύς των οποίων επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο χώρου και τις διαστάσεις του. Εγκαθίστανται στο μπάνιο, στην κουζίνα, στα κελάρια, στις σάουνες και στο σάουνα. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα στους υγρούς και ζεστούς χώρους του σπιτιού.

Για να εξισορροπήσετε το εσωτερικό μικροκλίμα, χρησιμοποιήστε πρόσθετες συσκευές και συσκευές. Το συνδυασμένο σύστημα παρέχει αποτελεσματική αντικατάσταση του αέρα. Η ιδέα υποδηλώνει:

 1. Συνδυάζοντας τον κλιματισμό και τον εξαερισμό. Ταυτόχρονα, αφαιρεί ρυπασμένα ρεύματα, αφήνει καθαρό αέρα και χαμηλώνει τη θερμοκρασία του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού ψύξης.
 2. Συνδυασμός θέρμανσης και εξαερισμού. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ανακτητή που διέρχεται από δύο αντίθετες ροές. Ο νέος αέρας θερμαίνεται με ειδική γεννήτρια.

Προμελέτη

Πριν από την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού, υπολογίζεται το μήκος των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής, υπολογίζεται η διάμετρος των συλλεκτών και προσδιορίζεται η ισχύς του ανεμιστήρα. Η τελευταία παράμετρος επιλέγεται πολλαπλασιάζοντας την ένταση του δωματίου κατά 12. Για να υπολογίσετε την χωρητικότητα, η επιφάνεια δαπέδου πολλαπλασιάζεται επί 3.

Η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαρτάται από τον ποιοτικό σχεδιασμό και την επιλογή του τύπου του εξοπλισμού. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα και η αναλογία των υπολογισμένων παραμέτρων στη διάταξη του χώρου. Κατά το σχεδιασμό, λάβετε υπόψη ότι οι αγωγοί βρίσκονται στην πάνω ζώνη κοντά στην οροφή.

Χρηματοοικονομικές επενδύσεις

Ο σχεδιασμός, ο υπολογισμός και η εγκατάσταση των συστημάτων αερισμού περιλαμβάνει το κόστος των κεφαλαίων. Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που χρησιμοποιούνται κατά την επιλογή του εξοπλισμού και την εγκατάσταση του συστήματος. Οι ιδιοκτήτες αποθηκεύουν με την αυτο-εκτέλεση μερικά απλά βήματα στο έργο, έτσι ώστε να μην πληρώνουν για τις υπηρεσίες των πλοιάρχων. Το συνολικό ποσό των δαπανών εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις:

 • επιφάνεια δαπέδου των δωματίων.
 • λειτουργικότητα μεμονωμένων δωματίων.
 • αριθμός κατοίκων ·
 • η θέση των τοίχων του σπιτιού στις πλευρές του κόσμου.
 • τον αριθμό των παραθύρων και τα τετράγωνα τους.

Για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού χρησιμοποιούν εξοπλισμό και υλικά, η τιμή των οποίων επηρεάζει το άθροισμα της τελικής εκτίμησης της εργασίας. Τέτοιες μονάδες, συσκευές και προϊόντα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα:

 1. Τα αρθρωτά κανάλια για τη διέλευση του αέρα είναι γαλβανισμένα ή πλαστικά. Οι συλλέκτες πωλούνται σε στρογγυλά ή τετράγωνα τμήματα. Η σύνδεση και οι στροφές γίνονται χρησιμοποιώντας στοιχεία παρόμοιου υλικού.
 2. Τα σχάρες για την προστασία της εισόδου στο κουτί παράγουν μια ποικιλία τύπων. Τα σχάρες χάλυβα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, το κύριο υλικό είναι πλαστικό. Το μέγεθος επιλέγεται ξεχωριστά και ο αρχικός σχεδιασμός χρησιμοποιείται ανάλογα με το εσωτερικό.
 3. Οι υπερσυμπιεστές ή οι κουκούλες χρησιμοποιούνται σε αναγκαστικά συστήματα. Είναι ανεμιστήρες τύπου περιστροφικού ή λοβού για να εξασφαλίσουν τη ροή των ρευμάτων.
 4. Οι θερμαντήρες ή οι θερμαντήρες εγκαθίστανται σε συστήματα κλιματισμού για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του αέρα και να δημιουργήσουν άνεση.
 5. Οι συσκευές ανάκτησης τοποθετούνται σε αναγκαστικές εκδόσεις. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο θερμός αέρας που εξέρχεται από το πέρασμα θερμαίνει εν μέρει τα νέα εισερχόμενα ρεύματα. Ένας εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στη μείωση του κόστους, αλλά ο παγωμένος αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό απαιτεί πρόσθετη θέρμανση.
 6. Φίλτρα για παροχή αέρα κασέτας.
 7. Ο θόρυβος συλλέγει για να μειώσει τα ντεσιμπέλ από έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί.
 8. Υλικό, μεντεσέδες για στερέωση, στερέωσης, αφρός συναρμολόγησης.

Απαιτήσεις του καλύμματος

Σε δωμάτια με υψηλή υγρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση, το μικροκλίμα πρέπει να αλλάξει πλήρως. Συχνά η ανταλλαγή αέρα παρέχεται από την αναγκαστική κυκλοφορία μέσω εκχυλισμάτων. Απαιτήσεις λειτουργικότητας:

 • καλύπτει το χώρο πάνω από την πλάκα χωρίς να επικαλύπτει την είσοδο στο κοινό κανάλι στην κορυφή του τοίχου.
 • η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία του ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα γίνεται με το συνδυασμό του κουμπιού του διακόπτη εξαγωγής και του φωτισμού.
 • ότι ο αέρας ρέει από την τουαλέτα ή το λουτρό δεν αναμειγνύονται σε ένα κοινό κιβώτιο και δεν εισέρχονται σε άλλους χώρους, οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται στις εισόδους.
 • για τους ανεμιστήρες του μπάνιου παρέχονται, περικλείονται σε ακρυλικό ή πολυπροπυλενικό περίβλημα, το οποίο προστατεύει τη συσκευή από την υγρασία.

Χαρακτηριστικά της βαλβίδας αντεπιστροφής

Ο σχεδιασμός, παρά την φαινομενική του απλότητα, εκτελεί μια χρήσιμη δράση. Στον άξονα τοποθετούνται περιστρεφόμενες λεπίδες, οι οποίες περνούν τον πίδακα μόνο στην εξερχόμενη κατεύθυνση. Η βαλβίδα αποτρέπει τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Μερικές φορές η αντίστροφη έλξη συμβαίνει για τους ακόλουθους λόγους:

 • Οι πολλαπλές εξαερισμού έχουν μη-ερμητικά τμήματα στην έκταση.
 • τα κανάλια είναι φραγμένα.
 • Ο απορροφητήρας βρίσκεται χαμηλά ή στο τοίχωμα απέναντι από το πλέγμα του παρακείμενου δωματίου.
 • στην ιδιωτική κατοικία με σόμπα ενισχύεται η καύση.
 • στο επόμενο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου υπάρχει ένα ισχυρό εκχύλισμα.
 • στο περίβλημα εγκατασταθεί αρκετές κουκούλες, η εργασία των οποίων δεν είναι συντονισμένη, λόγω αυτού υπάρχει μια ανομοιογενής πίεση του αέρα.

Καθαρισμός του αέρα σε ένα σπίτι από τούβλα

Τα κανάλια παρέχονται μαζί με την ανέγερση τοίχων, το πάχος των οποίων πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 380 mm. Εάν το κτίριο είναι ήδη κατασκευασμένο, χρησιμοποιούνται αρθρωτά κάθετα και οριζόντια πλαίσια. Ανάλογα με το σχεδιασμό του σπιτιού παρέχονται 1-3 κανάλια. Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε ένα κτίριο με τοίχους από τούβλα:

 • η διατομή της διόδου είναι 130x130 mm.
 • Η είσοδος από το δωμάτιο πραγματοποιείται κάτω από την οροφή.
 • Το συμπέρασμα για την οροφή γίνεται με τη βοήθεια ενός κατακόρυφου σωλήνα που ανεβαίνει 0,5 μέτρα πάνω από την οροφή.
 • το πάχος των τοιχωμάτων των καναλιών στην τοιχοποιία είναι τουλάχιστον 2,5 τούβλα για αργή ψύξη του ρεύματος.
 • Ο κάθετος αγωγός βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου.
 • προκειμένου να αυξηθεί η διαπερατότητα του αέρα, στα φύλλα των θυρών πραγματοποιούνται διαδερμικές διόδους (οπές) ή αφήνεται ένα ανοιχτό κενό στο κάτω μέρος.

Απαλλαγή από οικιακά κτίρια

Σε βοηθητικούς χώρους που δεν θερμαίνονται, η εγκατάσταση εξαερισμού εξαερισμού σπάνια γίνεται. Το σύστημα παρέχεται στους χώρους αποθήκευσης προϊόντων που αυξάνουν την υγρασία του αέρα και στα συνεργεία με καυσαέρια. Στο φουρνάκι εγκαταστήστε ανεμιστήρες ή παράθυρα για την ανταλλαγή αέρα.

Στο κελάρι κάνουν ένα σύστημα παροχής και εξάτμισης με φυσική απέκκριση. Η διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό παρέχει την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα. Στο γκαράζ, ο φυσικός εξαερισμός δεν εξασφαλίζει πάντα την απομάκρυνση των καυσαερίων και της υγρασίας που παραμένουν στο αυτοκίνητο αφού έρχονται από το δρόμο. Παρέχεται ένα επιπλέον καταναγκαστικό βύθισμα, το οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες.

Εγκατάσταση καναλιών και αναγκαστικών συσκευών

Τα δωμάτια είναι σπάνια διατεταγμένα με φυσικό αερισμό, συνδυάζονται με κλιματισμό ή θέρμανση αέρα. Εσωτερικά κανάλια ή κρεμαστά συλλέκτες είναι χτισμένα στους χώρους της τουαλέτας, του μπάνιου, της κουζίνας και του ντουλαπιού. Σε ένα σπίτι με εγκατεστημένα παράθυρα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο (κατασκευασμένο από αλουμίνιο ή μεταλλικό πλαστικό) δεν υπάρχει φυσική ανταλλαγή αέρα, έτσι η εισροή και η απόσυρση των ρευμάτων αναγκάζεται. Παρέχονται βασικά συστήματα αεροπορικής μετάδοσης:

 • ο αερισμός πραγματοποιείται μέσω παραθύρων, οπών και ρωγμών στα μπλοκ των θυρών και, ελλείψει αυτών, ο αέρας αναγκάζεται βίαια.
 • η απόσυρση πραγματοποιείται μέσω ειδικών αεραγωγών με τη βοήθεια ανεμιστήρων και εκχυλισμάτων.
 • Η υπηρεσία, τα βρεγμένα και τα ζεστά δωμάτια είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστό κανάλι.

Στάδια εργασίας

Παρά την ποικιλία των συστημάτων και των δομών, όλες οι εργασίες στα κανάλια συσκευών αναλύονται σε ορισμένα στάδια. Μερικοί από αυτούς ιδιοκτήτες εκτελούν ανεξάρτητα, και για άλλους προσκαλούν ειδικούς. Η κατασκευή των καναλιών πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο:

 1. Προκαταρκτικός υπολογισμός της συνολικής ισχύος, προσδιορισμός του όγκου των υλικών και της εργασίας.
 2. Εγκατάσταση οριζόντιων συλλεκτών και τοποθέτηση κάθετων ακροδεκτών στην οροφή από γαλβανισμένο ατσάλι. Για αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικοί σφιγκτήρες και στοιχεία στήριξης. Τα εξωτερικά μέρη της κοιλίας είναι μονωμένα με ειδικά υλικά. Οι είσοδοι εισόδου κατασκευάζονται σε ύψος 0,5 μ. Από την επιφάνεια δαπέδου, εξάτμιση - 15-25 cm κάτω από την οροφή.
 3. Για να κάνετε μια είσοδο, τρυπήστε μια τρύπα περισσότερο από τους σωλήνες αερισμού, εισάγετε ένα στοιχείο μέσα σε αυτό και στερεώστε το με σφιγκτήρες. Γεμίστε τα υπόλοιπα κενά με αφρό.
 4. Διακοσμητικές γρίλιες συνδέονται στις εξόδους. Για να διασφαλίσετε ότι το δωμάτιο δεν ψύχεται από την ψυχρή παροχή εξωτερικού αέρα, τοποθετήστε τον ανακτητή ή τις πηγές θέρμανσης. Η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα επιταχύνεται από τους ανεμιστήρες.

Εγκατάσταση εξοπλισμού

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής στο μπάνιο, επειδή απαιτεί μερική αποσυναρμολόγηση του τελικού στρώματος. Η ηλεκτρική σύνδεση μπορεί να παρέχεται εκ των προτέρων ή να πραγματοποιείται μαζί με τη συναρμολόγηση του ανεμιστήρα. Τα καλώδια τοποθετούνται κάτω από το φινίρισμα ή περιβάλλονται από εξωτερικά πλαστικά κουτιά.

Προκαθαρίστε την τρύπα στον άξονα από τους ιστούς αράχνης και τη σκόνη. Το μοντέλο επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ, την αθόρυβη λειτουργία, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Για να εγκαταστήσετε τη συσκευή δημιουργήστε ένα πλαίσιο με τη μορφή ενός πλαισίου, είναι συνδεδεμένο με τους τοίχους του ορυχείου. Το υλικό γι 'αυτό είναι συνήθως ένα δέντρο. Οι διαστάσεις του πλαισίου αντιστοιχούν στις εξωτερικές διαστάσεις του συγκροτήματος ανεμιστήρα.

Μετά την προεγκατάσταση της μονάδας στην οπή με πλαίσιο, οι ακροδέκτες της είναι τοποθετημένοι στα ηλεκτρικά καλώδια. Αφού ελέγξετε τη λειτουργικότητα, ο εξοπλισμός είναι στερεωμένος στο πλαίσιο. Στη συνέχεια βάζουν ένα διακοσμητικό πλέγμα. Η σύνδεση του ανεμιστήρα με την ηλεκτρική ενέργεια και τη δρομολόγηση καλωδίων συνήθως εμπιστεύονται ειδικοί, δεδομένου ότι συγκεκριμένες εργασίες απαιτούν συγκεκριμένες γνώσεις. Οι διακόπτες οργάνων μπορούν να είναι:

 • εγχειρίδιο, που βρίσκεται απευθείας στη συσκευή, η συμπερίληψη γίνεται μετά την είσοδο στο δωμάτιο?
 • σε ένα ξεχωριστό κουμπί του διακόπτη πριν μπείτε στο μπάνιο.
 • με την ταυτόχρονη εκκίνηση του ανεμιστήρα και του φωτός.
 • με τη ρύθμιση του ανεμιστήρα με ειδικούς αισθητήρες ή χρονόμετρα.

Ποια επιλογή σύνδεσης επιλέξτε, καθορίστε πότε αγοράζετε. Μερικές φορές στον ανεμιστήρα υπάρχει ένα κουμπί αλλαγής ή ένα κορδόνι. Αυτό προκαλεί πολλές ενόχληση, καθώς ο ανεμιστήρας μπορεί να βρίσκεται ψηλά πάνω από το ανώτατο όριο. Για να αποφευχθούν δυσάρεστες στιγμές, η χειροκίνητη ένταξη του καλωδίου αντικαθίσταται με ένα καλώδιο και συνδέεται με ένα κοινό σύστημα τροφοδοσίας.

Ο συνδυασμός του ανεμιστήρα με τον φωτισμό δεν είναι πάντα βολικός. Σε κάποιο βαθμό, αυτό εξοικονομεί ηλεκτρισμό, επειδή ο εξαερισμός και ο φωτισμός αποσυνδέονται ταυτόχρονα. Αλλά η ενεργοποίηση της συσκευής κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης στο μπάνιο δεν αρκεί για να καθαρίσει τον αέρα.

Για τον απόλυτο αερισμό, πρέπει να αφήσετε τον ανεμιστήρα, και με το φως, που οδηγεί σε πρόσθετα οικονομικά έξοδα.

Οικονομικό από αυτή την άποψη είναι η χρήση ενός χρονοδιακόπτη. Συνήθως περιλαμβάνεται για 15-25 λεπτά. Ως αποτέλεσμα, το δωμάτιο θα αερίζεται χωρίς υπερβολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ορισμένα μοντέλα του ανεμιστήρα, οι σχεδιαστές βάζουν αισθητήρες για τον έλεγχο της υγρασίας. Οι μονάδες ενεργοποιούν αυτόματα τον ανεμιστήρα για εξαερισμό και σβήνουν με την επαναφορά των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του αέρα.

Εάν το μέγεθος της αίθουσας είναι μη τυποποιημένο (μεγάλο), τότε απαιτείται πρόσθετος απορροφητήρας. Για να γίνει αυτό, μια άλλη τρύπα γίνεται στον άξονα κάτω από το περίβλημα του ανεμιστήρα. Η εργασία αυτή συντονίζεται με το γραφείο αερισμού, το οποίο δέχεται τις αλλαγές που έγιναν.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα είναι μια πολύπλοκη λειτουργία. Αν δεν υπάρχουν ειδικές δεξιότητες, τότε είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε αυτούς τους εκπαιδευμένους εργαζόμενους.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας: μια επισκόπηση των τεχνικών λεπτομερειών της διάταξης του συστήματος εξαερισμού

Ανεξάρτητα από το αν ο εξαερισμός στο διαμέρισμα έχει πραγματοποιηθεί με τα δικά τους χέρια ή με τη βοήθεια ειδικών, θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούς εσωτερικού μικροκλίματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο όγκο αέρα και να εκτελέσετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Κανονιστικές απαιτήσεις για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Δεδομένου ότι η ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, έχει διεξαχθεί επιστημονική έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων παραμέτρων της, τα αποτελέσματα των οποίων αντικατοπτρίζονται στις κανονιστικές πράξεις.

Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τους κανόνες της οργάνωσης των κατοικιών αερισμού, είναι μια κοινοπραξία 54.13330.2016 «κατοικίες πολυκατοικίες», απόκομμα πραγματωθούν αναθεώρησης 31/01/2003.

Ελάχιστη ποσότητα ανταλλαγής αέρα σε χώρους διαβίωσης

Η ελάχιστη ένταση αέρα για διαφορετικούς τύπους δωματίων μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στον Πίνακα 9.1. SP 54.13330.2016.

Κατά τον υπολογισμό, δεν μπορείτε απλά να συνοψίσετε τα στοιχεία. Σαλόνι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αέρα για να κατανοήσουμε τη ροή του αέρα από το εξωτερικό και την εκροή του στην κουζίνα, μπάνιο, κλπ, και τεχνικές εγκαταστάσεις - ένα παραπόταμο του σαλόνια και την παραγωγή έξω από το διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν χωριστά οι αναγκαίοι όγκοι εισροής και καυσαερίων ώστε να ληφθεί ως αποτέλεσμα η μέγιστη τιμή αυτών των δύο ποσοτήτων.

Υπάρχει μια απόχρωση εδώ. Ο σχεδιαστής ενός κτιρίου πολυκατοικιών απαιτείται για τον υπολογισμό της τιμής εισροής για τον υπολογισμό του ισοζυγίου θερμότητας και της τιμής της κουκούλας - για τον υπολογισμό των παραμέτρων των μονάδων αερισμού. Οι κάτοικοι των ίδιων διαμερισμάτων έχουν το δικαίωμα στη δική τους διακριτική ευχέρεια να πραγματοποιήσουν αερισμό χαμηλότερης χωρητικότητας, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει.

Ο αυτο-προσδιορισμός του όγκου της ανταλλαγής αέρα με καλή ακρίβεια είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Με φυσική κυκλοφορία αέρα, πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους δείκτες:

 • υπερβολική υγρασία στον αέρα (μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα υγρόμετρο) εκφράζεται από την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους και την οροφή καθώς και τα θολωμένο τζάμια των παραθύρων το χειμώνα?
 • η έλλειψη οξυγόνου ή περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα (μπορεί να μετρηθεί με αναλυτή αερίου) εκφράζεται στη δυσκολία αναπνοής όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο διαμέρισμα.

Αν τέτοια αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το διαμέρισμα, αυτό σημαίνει έλλειψη γενικού αερισμού εξαερισμού ή εξαγωγής. Εάν εμφανίζονται σε ξεχωριστούς χώρους, τότε αυτό υποδεικνύει τοπικά προβλήματα της ανταλλαγής αέρα που σχετίζονται με τον σχηματισμό ζωνών στασιμότητας του αέρα.

Παροχή κυκλοφορίας αέρα

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9.6 και 9.7 του SP 54.13330.2016, η είσοδος εξωτερικού αέρα πρέπει να παρέχεται στους χώρους καθιστικού και κουζίνας και η απομάκρυνση από τις κουζίνες, τα μπάνια και τις τουαλέτες. Είναι απαράδεκτο να πάρει αέρα από τεχνικούς χώρους σε άλλα μέρη του διαμερίσματος. Πρέπει να οδηγηθεί απευθείας στον άξονα εξαερισμού.

Έτσι, είναι εύκολο να καταρτιστεί ένα σχέδιο αεροπορικής κίνησης, ανάλογα με τη διάταξη του διαμερίσματος, όταν η άφιξή του από έξω θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των παραθύρων και η εκροή πραγματοποιείται στις εξόδους των φρεατίων εξαερισμού.

Η κίνηση του αέρα μεταξύ των δωματίων του διαμερίσματος θα πρέπει να γίνεται με κλειστές πόρτες. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • εγκατάσταση ειδικών οπών εξαερισμού, οι οποίες είναι συνήθεις τρύπες στην πόρτα, καλυμμένες με ειδικά διακοσμητικά στοιχεία.
 • χρήση του πλαισίου της πόρτας χωρίς κατώφλι, το οποίο σας επιτρέπει να αφήσετε ένα κενό ύψους 5-10 mm μεταξύ του δαπέδου και της κλειστής πόρτας.
 • οι ιδιοκτήτες οικιακών γατών συχνά αναγκάζονται να εγκαταστήσουν την καταπακτή στις εσωτερικές πόρτες, οι οποίες εκτελούν επίσης τις λειτουργίες του εξαερισμού.

Η διαδικασία για την οργάνωση του εξαερισμού σε μασίφ ξύλο, μοριοσανίδες ή MDF πόρτες είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι ή ένα τρακτέρ για να κόψετε τα ανοίγματα στα οποία θα τοποθετηθούν ειδικοί δακτύλιοι πάνω στην κόλλα. Ή μπορείτε να κάνετε ένα παράθυρο και να το κλείσετε με μια διακοσμητική μάσκα, την οποία πρέπει να συνδέσετε στην πόρτα των βιδών.

Είναι πολύ δύσκολο να κόψετε τις οπές εξαερισμού σε πλαστική ή γυάλινη πόρτα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε μια ικανότητα και ένα ειδικό εργαλείο, διαφορετικά ο κίνδυνος ζημιάς στην πόρτα είναι μεγάλος και υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.

Δημιουργία συνθηκών για τη λειτουργία της κουκούλας

Με κακή ανταλλαγή αέρα, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα θετικό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Επομένως, σε κάθε σπίτι παρέχονται ειδικοί άξονες εξαερισμού για την εκροή αέρα από τα διαμερίσματα προς τα έξω. Οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εξαερισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.

Ελέγξτε την απόδοση του άξονα εξαερισμού

Η εισροή καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη, και την αφαίρεση - με τη βοήθεια μιας ή δύο τρύπες που οδηγούν στους αεραγωγούς. Ως εκ τούτου, η δύναμη της ροής μέσω αυτών είναι ευκολότερο να κρίνει την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε ένα φύλλο συνηθισμένου χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού κλείνοντας εντελώς.

Με κανονική ροή αέρα, το χαρτί θα συγκρατηθεί στη θύρα εξαγωγής. Διαφορετικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα.

Για να μάθετε την κύρια αιτία της κακής έλξης, ανοίξτε το παράθυρο ή την μπροστινή πόρτα που βρίσκεται πλησιέστερα στην οπή και επανατοποθετήστε το φύλλο στη σχάρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές:

 • εάν το χαρτί "κολλάει" στη σχάρα, τότε σημαίνει ανεπαρκής ροή αέρα με κλειστά παράθυρα.
 • αν η ροή είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να κρατήσει το χαρτί, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον άξονα εξαερισμού ή στον κλάδο που οδηγεί σε αυτό.

Εάν η έλλειψη ανταλλαγής αέρα προέκυψε λόγω προβλημάτων με τον άξονα εξαερισμού, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό διαχείρισης που είναι υπεύθυνος για την πολυκατοικία.

Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει πολλές συμβουλές για τον καθαρισμό του ορυχείου από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό για τους εξής λόγους:

 • σε ένα μολυσμένο ορυχείο πολλή σκόνη, μούχλα και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, έτσι οι εργασίες καθαρισμού του πραγματοποιούνται σε ειδικό εξοπλισμό.
 • ακόμη και αν μπορείτε να εντοπίσετε ένα μπλοκάρισμα, δεν μπορεί να καθαριστεί με στεγνωτήρα μαλλιών ή ηλεκτρική σκούπα και αν προσπαθήσετε να σπάσετε ένα εμπόδιο, μπορείτε να βλάψετε το κιβώτιο του άξονα.
 • στο ορυχείο μπορούν να ζουν αρουραίοι, αράχνες, σφήκες και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, συγκρούσεις με τις οποίες για ένα άτομο μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα?
 • η μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή της διαμόρφωσης των ορυχείων (για παράδειγμα, επέκταση ή αφαίρεση της εξόδου) αποτελεί διοικητικό αδίκημα.

Ο οργανισμός διαχείρισης υποχρεούται να παρακολουθεί την κατάσταση του εξαερισμού και να εξαλείφει αμέσως τα προβλήματα που προκύπτουν. Το ορυχείο είναι ιδιόκτητο σπίτι, επομένως όλα τα έργα πρέπει να εκτελούνται σε βάρος των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Διάταξη των ανοιγμάτων εξαγωγής

Οι οπές που οδηγούν στον άξονα εξαερισμού κλείνουν με ειδικές πλαστικές γρίλιες, οι οποίες έχουν διακοσμητικό και λειτουργικό σκοπό. Συνήθως, οι πείροι εισάγονται στο χώρο εγκατάστασης και στη συνέχεια η δομή είναι στερεωμένη σε βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Όταν πλακιδίσετε τον τοίχο με πλακάκι, μπορείτε να κολλήσετε το πλέγμα φωτισμού με στεγανωτικό σιλικόνης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιών κεραμιδιών.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς ταχύτητας εκροής αέρα με φυσική κυκλοφορία, αποκτάται και εγκαθίσταται μια σχάρα με ενσωματωμένο ανεμιστήρα του τύπου (λεπτού) πτερυγίου. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής στον τοίχο πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή. Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην ισχύ, το επίπεδο θορύβου και τη συμμόρφωση με το τμήμα του αγωγού εξαγωγής.

Εάν ο εξαεριστήρας πρέπει να είναι πλακιδίων, είναι προτιμότερο να ρίξετε το καλώδιο τροφοδοσίας εκ των προτέρων, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Διαφορετικά, τότε θα είναι απαραίτητη η εφαρμογή της εξωτερικής καλωδίωσης του καλωδίου τροφοδοσίας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή λειτουργία ανεμιστήρα, ένας ξεχωριστός διακόπτης είναι εγκατεστημένος γι 'αυτό. Για τα μπάνια, το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα με το δίκτυο είναι δημοφιλές, όταν είναι ενεργοποιημένο μαζί με τη λάμπα. Υπάρχουν επίσης πιο περίπλοκες παραλλαγές, όταν η συμπερίληψη γίνεται με χρονοδιακόπτη ή με τις ενδείξεις αισθητήρων υγρασίας.

Σε οποιοδήποτε άνοιγμα που οδηγεί στον άξονα εξαερισμού, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Προστατεύει το δωμάτιο από το να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα και να πάρει αέρα από το ορυχείο, το οποίο συχνά δεν πληροί τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα. Η αντίστροφη ροή μπορεί να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

 • σταδιακή μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού μεταλλείων ως αποτέλεσμα της απόφραξης ·
 • μια απότομη μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού του ορυχείου ως αποτέλεσμα της εισόδου ξένων υλικών.
 • αύξηση της ροής αέρα από γειτονικά διαμερίσματα.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπορεί να εγκατασταθεί ξεχωριστά, αλλά είναι ευκολότερο να την αγοράσετε με ανεμιστήρα και μάσκα.

Οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα

Οι νεώτερες τεχνολογίες κατασκευής κατοικιών, καθώς και η ενεργός χρήση πλαστικών παραθύρων, προστατεύουν αξιόπιστα τη σύγχρονη κατοικία από το πάγωμα και τα ρεύματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καθαρού αέρα, η ροή του οποίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Ανεφοδιασμός εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα και να παραγγείλετε μια έτοιμη λύση από τους ειδικούς.

Μείωση της στεγανότητας των παραθύρων

Σε παλαιότερα σπίτια, η ροή του αέρα στα δωμάτια συμβαίνει κυρίως μέσω ρωγμών στα πλαίσια παραθύρων. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους δημιουργίας επαρκούς εξαερισμού είναι η οργάνωση της διέλευσης του αέρα μέσα από τα στοιχεία των πλαστικών παραθύρων και των μπαλκονόπορτων. Για τα παράθυρα, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαέρωσης για τον αερισμό τροφοδοσίας κατά την εγκατάσταση της μονάδας παραθύρου.

Η εγκατάσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας διαπραγματεύεται στο στάδιο της παραγγελίας. Αν το παράθυρο είναι ήδη εγκατεστημένο, τότε είναι δυνατόν να εισαγάγετε τον εαυτό σας μια συσκευή διέλευσης αέρα, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι μάλλον έντονη και συγκεκριμένη για το λόγο αυτό, γιατί είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε επαγγελματίες.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μέθοδοι για τη μείωση της σφράγισης του παραθύρου με βάση τη μερική αφαίρεση της σφραγίδας:

 • Κάνετε μέρος του σφραγίσματος αφαιρούμενο, έτσι ώστε σε ισχυρούς ανέμους μπορείτε να το βάλετε πίσω.
 • Στο κάτω μέρος της εξωτερικής πλευράς του παραθύρου και στην κορυφή από το εσωτερικό, αφαιρέστε μικρά κομμάτια του στεγανωτικού υλικού (μήκους 5-7 cm). Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση αέρα μεταξύ του πλαισίου και του κουτιού παραθύρου, θα ζεσταθεί και θα μπει μέσα στο δωμάτιο.

Ωστόσο, αυτά είναι ακραία μέτρα: δεν μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, της κατάψυξης σε πάγο και της εξόδου του μηχανισμού για τον καθορισμό της θέσης του παραθύρου εκτός λειτουργίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού τοίχου

Από την άποψη της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού και της ευκολίας αυτο-εγκατάστασης, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εισαγωγής στο τοίχωμα. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα τροφοδοσίας του εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση της βαλβίδας τοίχου έχει ως εξής:

 1. Στον τοίχο είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια τρύπα με μια μικρή κλίση προς τα έξω. Για τους τοίχους από τούβλα είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο τρυπάνι, αλλά για τις κατοικίες των πάνελ θα χρειαστεί να εφαρμόσετε τη διαδικασία διάτρησης διαμαντιών. Είναι επιθυμητή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με δακτύλιο απορροής.
 2. Εισάγετε τον αγωγό και ποιοτικά εκτελείτε τη θερμομόνωση του, διαφορετικά είναι δυνατή η κατάψυξη της βαλβίδας. Ως υλικό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτό μαλλί και αφρός στερεώσεως.
 3. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας, σημειώστε τα σημεία στερέωσης, τρυπήστε τις οπές και τοποθετήστε τα βύσματα. Αφού τοποθετήσετε τη θήκη, βιδώστε τον στον τοίχο.

Τέλος, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια εξωτερική μάσκα. Εδώ είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Κατά την επιλογή της θέσης της βαλβίδας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • την ευκολία και την ασφάλεια εγκατάστασης εξωτερικής μάσκας για διαμερίσματα που δεν βρίσκονται στον πρώτο όροφο.
 • Σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής κεφαλής βαλβίδας από τη θέση σχεδίασης του χώρου.
 • Η δυνατότητα θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα από σταθερές συσκευές θέρμανσης.

Ως εκ τούτου, το πιο δημοφιλές μέρος για την εγκατάσταση της βαλβίδας είναι ο χώρος μεταξύ του παραθύρου και της μπαταρίας θέρμανσης.

Για πιο εντατική παροχή αέρα, χρησιμοποιούνται βαλβίδες με ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Ωστόσο, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν κάποιο θόρυβο, ιδιαίτερα ακουστικό τη νύχτα.

Εκτός από τον φυσητήρα που διαθέτει ανεμιστήρα, μπορεί να συνδεθεί ένας υγραντήρας και ένας θερμαντήρας για να διατηρηθούν οι παράμετροι ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να εισαχθούν σωστά στο σχεδιασμό του δωματίου, αφού ολόκληρο το σχέδιο θα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από το κεφάλι μιας συνηθισμένης συσκευής.

Εγκατάσταση συστημάτων αγωγών για ανταλλαγή αέρα

Όταν εγκαθιστάτε συστήματα εξαερισμού αγωγών ή κουκούλα κουζίνας χρησιμοποιήστε ειδικά κιβώτια ή εύκαμπτες κυματοειδείς σωλήνες. Απαιτούνται επίσης για να μεταφερθεί ο αέρας από τα τεχνικά δωμάτια στην απομακρυσμένη είσοδο στον άξονα εξαερισμού. Είναι δυνατή η εργασία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αεραγωγού από μόνος του.

Βασικοί κανόνες σχεδιασμού αεραγωγών

Για τα διαμερίσματα δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μεταλλικών αγωγών αερισμού σχεδιασμένων για να περνούν τη ροή του αέρα σε υψηλές ταχύτητες και για λειτουργία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα πλαστικά κουτιά τοποθετούνται απλά και προσαρμόζονται εύκολα στο σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου. Μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις που διαφέρουν ως προς το χρώμα, την εγκάρσια διατομή, τη μορφή, τη μέθοδο σύνδεσης των τμημάτων και τη μέθοδο στερέωσης σε τοίχους και οροφή.

Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού διαμορφωμένων στοιχείων καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός αγωγού αερισμού οποιασδήποτε γεωμετρίας. Η επιλογή μεταξύ κυκλικής και ορθογώνιας διατομής δεν είναι τεχνικά θέμα αρχής. Η τομή πρέπει να επιλέγεται κατά τρόπον ώστε η ταχύτητα ροής να μην υπερβαίνει τα 2 m / s. Διαφορετικά, υπάρχει θόρυβος στο κανάλι και η ανυψωτική αντίσταση θα οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση του εξοπλισμού.

Κατά το σχεδιασμό της γεωμετρίας του αγωγού, είναι επιθυμητό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των στροφών, των συστολών και των μεταβάσεων που αυξάνουν την αεροδυναμική αντοχή στη ροή, δημιουργούν θόρυβο και συσσωρεύουν αποθέσεις λίπους και σκόνης.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πλαστικών κουτιών

Τα πλαστικά μέρη του αγωγού εξαερισμού είναι ελαφρά σε βάρος, επομένως δεν απαιτούνται ειδικές ενέργειες για τη σταθεροποίησή τους. Ανάλογα με τη θέση της τοποθεσίας τους, η εγκατάσταση έχει ως εξής:

 • Μέσα στα ντουλάπια, τα στοιχεία στερεώνονται με σφιγκτήρες στους τοίχους του ντουλαπιού. Σε σημεία διέλευσης από τοίχους και χωρίσματα, εισάγονται αφρώδη ή αφρώδη ένθετα για την αποφυγή του κροταλίσματος κατά τη λειτουργία του συστήματος.
 • Πάνω από τα ερμάρια, τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με τη βοήθεια κάποιων υποδοχών και βιδών.
 • Στον τοίχο και την οροφή, η κατασκευή είναι σταθερή χρησιμοποιώντας ειδικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν για οποιοδήποτε τύπο καναλιού. Η απόσταση μεταξύ των συνδετήρων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 μέτρο.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα κρύβεται πίσω από την τάση ή την ψευδοροφή, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του με τη μέγιστη δυνατή ισχύ της ροής αέρα. Τα εντοπισμένα προβλήματα είναι πιο εύκολο να εξαλειφθούν αμέσως, ενώ η πρόσβαση στο σύστημα δεν είναι δύσκολη.

Έχοντας λεπτύνει τις αρθρώσεις των στοιχείων με στεγανοποιητικό σιλικόνης, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πρόσθετη εγγύηση της πυκνότητας των αρμών στη δομή. Για τους σκοπούς αυτούς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα κόλλας ή "υγρών καρφιών", επειδή στο μέλλον θα είναι πρακτικά αδύνατο να αποσυναρμολογήσετε το σύστημα για τη συντήρηση ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

Εάν η αποσυμπίεση έχει συμβεί και για να την εξουδετερώσετε, δεν είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση του αγωγού, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τυλίξετε τον προβληματικό σύνδεσμο με μία αυτοκόλλητη ταινία κάτω από το χρώμα των διαμορφωμένων στοιχείων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Όλα τα στάδια εγκατάστασης της απλούστερης βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου:

Διαδικασία αερισμού μέσω εσωτερικών θυρών:

Συνδυασμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού με τσάι και βαλβίδα ελέγχου:

Ο έλεγχος της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα και οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε πολύπλοκο εξοπλισμό ή να εκτελέσετε εργασίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Το κλίμα

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα υποστήριξης της ζωής στο σπίτι. Δεν υπάρχει καμία άνεση από το ερώτημα, αν το σπίτι σας μοιάζει με ένα θερμοσκληρυντικό. Θυμηθείτε, τα δωμάτια πρέπει απαραίτητα να έχουν ανταλλαγή αέρα: ο παλιός αέρας, κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, θα πρέπει να πάει, και φρέσκο ​​να έρθει. Παραβίαση του αέρα οδηγεί στο γεγονός ότι το δωμάτιο είναι αποπνικτική, και οι αναθυμιάσεις της κουζίνας δεν διαβρώσει και την εξάπλωση σε όλο το σπίτι, το μπάνιο μπορεί να είναι τόσο έντονη υγρασία, όπως και στο ατμόλουτρο. Το πρώτο σημάδι της έλλειψης κανονικού εξαερισμού είναι τα υαλοπετάσματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, αλλιώς μπορείτε να πάρετε μια δέσμη σοβαρών ασθενειών, και ότι θα υποστεί εσωτερική και κόψτε το αυτονόητο: η ταπετσαρία θα ξεκολλήσουν, τα βιβλία και τα κομμάτια του καλουπιού ξύλο και μαύρη μούχλα παντού στους τοίχους. Σε όλους αυτούς τους εφιάλτες δεν συνέβη, είναι απαραίτητο να σκεφτεί προσεκτικά και να πραγματοποιήσει την εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα είδη των εξαερισμού και μερικές από τις αποχρώσεις της εγκατάστασης σε ένα διαμέρισμα ψηλό κτίριο, και ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι διακοπών.

Υπάρχουν 3 τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • Φυσικός εξαερισμός.
 • Αναγκαστικός εξαερισμός.
 • Μικτός τύπος εξαερισμού, στο οποίο μέρος των στοιχείων λειτουργεί με βάση την αρχή του φυσικού αερισμού, και το μέρος αναγκάζεται.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε τι φυσικό και εξαναγκασμένο εξαερισμό είναι, όπου χρησιμοποιούνται και πώς είναι τοποθετημένα.

Φυσικός εξαερισμός

Η κύρια διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού είναι ότι λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, δηλ. πλήρως αυτόνομο. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα αεραγωγών και αεραγωγών. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στην αρχή του συστήματος, δηλ. κοντά στον αέρα και στο τέλος του συστήματος - κοντά στους αεραγωγούς, υπάρχει μια φυσική κίνηση των αέριων μαζών, η οποία μερικές φορές αποκαλείται "βύθισμα".

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού μπορούν να καλούνται:

 • Αυτονομία.
 • Δημιουργία φυσικών συνθηκών, καταλληλότερων για ανθρώπινη ζωή.
 • Χαμηλό κόστος συντήρησης και συντήρησης.
 • Η απουσία στοιχείων στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν τα βακτηρίδια και οι μύκητες.
 • Η φυσική κίνηση των αέριων μαζών, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Μεταξύ των ελλείψεων του φυσικού αερισμού είναι δυνατό να ξεχωρίσουμε την εξάρτηση από τις φυσικές καιρικές συνθήκες:

 • Για παράδειγμα, σε ισχυρούς ανέμους μπορεί να προκύψει αντίστροφη ώθηση, η οποία θα πραγματοποιήσει διάφορα θραύσματα από τον αγωγό αερισμού.
 • Σε ζεστό καιρό, η κίνηση του αέρα σταματά πρακτικά, αφού η κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού απαιτεί η θερμοκρασία στο δρόμο να είναι χαμηλότερη από ό, τι στο σπίτι.

Παρ 'όλα αυτά, είναι φυσικός εξαερισμός χωρίς πρόσθετα φίλτρα, αφυγραντήρες, υγραντήρες και άλλο εξοπλισμό που είναι πιο επωφελής για την ανθρώπινη ζωή. Σχεδόν κανένας κίνδυνος αλλεργιών, συχνές κρυολογήματα και ρινική καταρροή, ασταθής αρτηριακή πίεση.

Όπου χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός

Ο φυσικός αερισμός χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα παλιά κτίρια κατοικιών και σε πολλά σύγχρονα κτίρια. Σε όλα τα κτίρια διαμερισμάτων υπάρχει ένας αγωγός εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί κυρίως στο μέσο του διαμερίσματος ή στον αναβατήρα. Ένας κάθετος αγωγός αερισμού αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής προς τα πάνω - στην οροφή. Αλλά οι τρύπες και οι βαλβίδες τροφοδοσίας στα σοβιετικά κτίρια δεν είχαν προβλεφθεί. Θεωρήθηκε ότι ο φρέσκος αέρας θα μπαίνει στο δωμάτιο μέσω του εξαερισμού παράθυρο, το οποίο ήταν εφοδιασμένο με παράθυρα, ή με την προϋπόθεση ότι τα παράθυρα είναι κλειστά, μέσω μικρών ρωγμών στα παράθυρα και τα πλαίσια.

Στην πραγματικότητα, η κίνηση του αέρα μέσω ξύλινων παραθύρων έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Η φυσική ανάκαμψη ακόμη και στο κρύο χειμώνα αέρας θερμαίνεται μέχρι να περάσει μέσα από το παράθυρο.

Σημαντικό! Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να κολλήσουν τα παράθυρα με κολλητική ταινία για το χειμώνα, ώστε να μην υπάρχουν σχέδια. Έτσι, η φυσική κίνηση των αεραγωγών σταματά και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αερίζεται ο αναπνευστήρας, ειδικά αν βρίσκεται πάνω από τους -30 ° C. Είναι πολύ καλύτερο να μονώνετε τα παράθυρα χρησιμοποιώντας καουτσούκ αφρού, στερεώνοντας τις ταινίες του μεταξύ των πλαισίων παραθύρων. Περνώντας μέσα από τον αφρό, ακόμη και ο παγωμένος αέρας θερμαίνεται. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει εξαερισμός και ο αέρας είναι ζεστός.

Αλλά η πρόοδος δεν σταματάει και τώρα όλα αλλάζουν μαζικά τα παλιά ξύλινα παράθυρα για τα νέα μεταλλικά πλαστικά, τα οποία είναι απολύτως ερμητικά σφραγισμένα προφίλ και παράθυρα με διπλά τζάμια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα διαμερίσματα του παλαιού δείγματος δεν υπάρχουν προμήθειες για τα προϊόντα, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες στερούνται πλήρως τα σπίτια τους από τον αερισμό, διότι δεν διεισδύουν μέσα από τα μεταλλικά πλαστικά παράθυρα. Ως αποτέλεσμα, παράθυρα με υγρασία, αυξημένη υγρασία και άλλα προβλήματα. Πώς να το αντιμετωπίσετε αυτό, θα περιγράψουμε παρακάτω.

Σε ιδιωτικές κατοικίες χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Μπορούμε να προτείνουμε τον εξοπλισμό του εξαερισμού αυτού του τύπου σε κτίρια των "αναπνευστικών" υλικών. Για παράδειγμα, σε τέτοιες κατοικίες:

 • Ξύλινα σπίτια.
 • Αυτά τα σπίτια.
 • Σπίτια Σαμάνι.
 • Μπλοκ φυσικού αερίου ή μονολιθικά σκυρόδεμα από σκυρόδεμα.
 • Σπίτια από τούβλα.
 • Σπίτια αφρού από σκυρόδεμα.
 • Από τα ενισχυμένα τεμάχια αργίλου.
 • Από τα τεμάχια σκωρίας.
 • Μονολιθικά σκυροδετημένα σκυρόδεμα σκυροδέματος.
 • Από κεραμικά ενεργειακά αποδοτικά μπλοκ.

Όλα αυτά τα υλικά έχουν επαρκή διαπερατότητα ατμών, έτσι ώστε οι τοίχοι να "αναπνέουν", αποδίδοντας την υπερβολική υγρασία από τη ζωτική δραστηριότητα ενός ατόμου στην ατμόσφαιρα.

Πώς να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού

Αν παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια ότι ο αερισμός έχει σταματήσει να λειτουργεί, πρέπει να ελέγξετε και να προσδιορίσετε ακριβώς πού είναι το πρόβλημα. Επίσης δεν τραυματίζεται τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες για να ελέγξει την απόδοση του συστήματος για τίποτα.

 • Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί (όχι πολύ πυκνό) Α4 ή καλύτερα κόψτε τη λωρίδα μήκους 20 - 25 cm και πλάτους 2 - 3 cm.
 • Φέρνουμε το χαρτί στην τρύπα εξάτμισης του δωματίου. Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά.
 • Εάν το χαρτί έχει μετακινηθεί στην πλευρά της οπής εξαερισμού ή ακόμα και προσκολληθεί ελαφρά σε αυτό, σημαίνει ότι ο εξαερισμός λειτουργεί ακόμη και με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Η εισροή αέρα πραγματοποιείται μέσω των ρωγμών κάτω από τις πόρτες και στα παράθυρα ή κάτω από τα παράθυρα.
 • Εάν το κομμάτι χαρτιού δεν αποκλίνει πλήρως, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα.
 • Εάν, με ανοιχτές πόρτες και παράθυρο, το χαρτί εξακολουθεί να μην αποκλίνει προς τον εξαερισμό και δεν κολλά, τότε το κανάλι εξαερισμού είναι φραγμένο και πρέπει να καθαριστεί.
 • Εάν, με κλειστά παράθυρα, το χαρτί δεν αποκλίνει από τον αερισμό, αλλά με τα ανοιχτά παραμορφώνεται, τότε απλά δεν υπάρχει αρκετή ροή αέρα. Όταν τα παράθυρα είναι κλειστά, το δωμάτιο σφραγίζεται, ο αερισμός σταματά. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τον αερισμό του δωματίου ανοίγοντας τα παράθυρα, πρέπει να φτιάξετε μια βαλβίδα παροχής ή ένα άνοιγμα.

Σημαντικό! Δώστε προσοχή, μην ελέγχετε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο με ανάμνηση. Στον γενικό αερισμό μπορεί να υπάρχει συσσώρευση εύφλεκτου αερίου και η απροσεξία σας θα οδηγήσει σε έκρηξη και κάποιος θα πέσει έξω από τον τοίχο.

Ο καθαρισμός του γενικού αγωγού αερισμού δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητα, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το τμήμα στέγασης ή την εταιρεία διαχείρισης. Το μέγιστο που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε το κανάλι στο ύψος που μπορείτε.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού, είναι απαραίτητο οι είσοδοι και οι έξοδοι αέρα να βρίσκονται στο εξωτερικό τοίχωμα και ο αγωγός εξαερισμού στον απέναντι τοίχο ή ακόμα και σε άλλο δωμάτιο.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλά σημεία:

 • Κάτω από το περβάζι, πάνω από το ψυγείο ή πίσω από το ψυγείο.
 • Στο κάτω πλαίσιο του παραθύρου.
 • Στο επάνω πλαίσιο του παραθύρου.
 • Στον τοίχο δίπλα στο παράθυρο σε υψόμετρο περίπου 1,7 - 1,9 μ.

Σε πολλά μοντέρνα μοντέλα πλαστικών παραθύρων που έχουν ήδη παρασχεθεί βαλβίδα εισόδου στο επάνω ή το κάτω μέρος του παραθύρου. Κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένο με φίλτρο και κλείστρο, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται η λειτουργία του.

Τρύπα στον τοίχο Είναι επίσης μια καλή επιλογή για εξαερισμό τροφοδοσίας. Αλλά αν υπάρχουν σοβαροί χειμώνες στην περιοχή, η τρύπα θα γίνει πηγή παγωμένου αέρα, από την οποία μπορεί να εμφανιστεί συμπύκνωμα ή ακόμα και παγετός στον τοίχο.

Αλλά βαλβίδα παροχής κάτω από το περβάζι κοντά στο ψυγείο είναι η πιο βέλτιστη επιλογή. Ο αέρας που διέρχεται από τη βαλβίδα θα θερμαίνεται από το θερμαντικό σώμα του συστήματος θέρμανσης ώστε να μην είναι πολύ κρύος.

Τέτοιες βαλβίδες μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα: στρογγυλά ή ορθογώνια, επιμηκυμένα στον χάρακα. Ποιο από αυτά επιλέγει εξαρτάται από τις συνθήκες εγκατάστασης, το οποίο είναι πιο βολικό και επιλέξτε.

Εργασίες για την εγκατάσταση εξαερισμού κάτω από το παράθυρο:

 • Εφαρμόστε το σώμα της βαλβίδας εξαέρωσης στον τοίχο. Σχεδιάζουμε με ένα μολύβι, όπου θα υπάρχει μια τρύπα για την πρόσληψη αέρα.
 • Βάζουμε μια διαμπερή οπή με διάμετρο 60 mm. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διατρητικό μηχανισμό με κορώνα της κατάλληλης διαμέτρου. Η οπή θα πρέπει να βρίσκεται με μια μικρή κλίση προς την οδό, βαθμούς 5 - 7.
 • Βάζουμε τον αγωγό εισαγωγής της τρύπας, τον θερμαντήρα. Εάν υπάρχουν ακόμα ρωγμές γύρω από το σωλήνα, τα σφραγίζουμε προσεκτικά με θερμομονωτικό υλικό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να εκτοξευθεί με αφρώδες υλικό.
 • Τοποθετούμε το σώμα της βαλβίδας έτσι ώστε να μην αγγίζει τον αγωγό. Ορίζουμε τρύπες για τοποθέτηση στον τοίχο.
 • Τρυπήστε τις οπές, τοποθετήστε τους πείρους, εφαρμόστε το σώμα και βιδώστε τον στον τοίχο.
 • Εισάγουμε τον απορροφητήρα από την κορυφή. Έρχεται πλήρης με βαλβίδα.
 • Τοποθετήστε το μπροστινό κάλυμμα στη βαλβίδα.
 • Έξω από τον τοίχο βάζαμε στο σωλήνα μια εξωτερική μάσκα.

Η βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας είναι έτοιμη. Ανάλογα με την απαιτούμενη ποσότητα καθαρού αέρα, αυτές οι βαλβίδες μπορεί να είναι αρκετές σε ένα δωμάτιο. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μοντέλα βαλβίδας, τα οποία είναι κλειστά ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικό βύσμα.

Φυσικοί αεραγωγοί εξαερισμού

Οι αγωγοί εξαγωγής είναι εξοπλισμένοι στους κύριους τοίχους με πάχος τουλάχιστον 380 mm. Για ένα εξοχικό σπίτι ή εξοχικό σπίτι των εν λόγω κανάλια μπορεί να είναι από 1 έως 3 κομμάτια, ανάλογα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου.

 • Οι διαστάσεις του αγωγού αερισμού είναι 130x130 mm. Είναι απαραίτητο να το εξοπλίσουμε στο στάδιο της τοιχοποιίας.
 • Το άνοιγμα εισόδου που οδηγεί από το δωμάτιο στον αγωγό εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή.
 • Ο αγωγός εξαγωγής αφαιρείται στην οροφή του σπιτιού με τη μορφή σωλήνα. Το ύψος του σωλήνα είναι τουλάχιστον 50 cm πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης, διαφορετικά η έλξη που οφείλεται σε στροβιλισμούς στην επιφάνεια της οροφής θα διαταραχθεί.
 • Το πάχος των τοίχων του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι 2,5 τούβλα. Αν είναι μικρότερο, το κανάλι θα δροσιστεί γρήγορα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Αυτό θα αναγκάσει το κανάλι να σταματήσει να αποφορτίζει τον αέρα εξαγωγής από έξω και θα σφίξει τον κρύο υπαίθριο αέρα.

Συνιστάται να έχετε ένα άνοιγμα στη μέση του σπιτιού. Για να αφήσετε τον αέρα από τις εγκαταστάσεις να κινείται ανεμπόδιστα προς την κουκούλα, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε ειδικές διατρήσεις στις πόρτες ή απλά να αφήσετε ένα διάκενο μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας περίπου 2 cm.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η χρήση ηλεκτρισμού, που οδηγεί τους ανεμιστήρες. Ο αναγκαστικός αερισμός μπορεί να καλείται ακόμα και ένας ανεμιστήρας στο μπάνιο, ο οποίος τροφοδοτείται από έναν λαμπτήρα.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους:

 • Μονόκλινο σύστημα εξαερισμού για ένα δωμάτιο.
 • Μονόκλινο σύστημα για τον εξαερισμό ολόκληρου του εξοχικού σπιτιού.
 • Συστήματα πρόσληψης εξαναγκασμένου εξαερισμού, αποτελούμενα από αεραγωγούς σε όλους τους χώρους, φίλτρα, ανεμιστήρες, συσκευές ανάκτησης, απορροφητές ήχου και άλλα στοιχεία.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αφού η διαφορά πίεσης σχηματίζεται τεχνητά, με τη βοήθεια των ανεμιστήρων. Δεν υπάρχει αντίστροφη έλξη σε αυτό. Ο αέρας καθαρίζεται από επιβλαβείς ακαθαρσίες μέσω φίλτρων και μπορεί επίσης να θερμανθεί ή να ψυχθεί ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Το μειονέκτημα του μηχανικού αερισμού δεν είναι μόνο το υψηλό κόστος του σχεδιασμού, τον εξοπλισμό, την εγκατάσταση και τη λειτουργία, αλλά και το γεγονός ότι πολλά στοιχεία του συστήματος είναι γόνιμο έδαφος για βακτήρια και μύκητες. Δεν είναι δυνατόν να τα καθαρίζετε κάθε μέρα και ο αέρας περνά μέσα από αυτά καθημερινά, συλλέγοντας όλα τα είδη καταιγισμού. Για να αντιμετωπιστεί το μειονέκτημα αυτό δεν είναι δυνατό, αν και υπάρχει ένα ειδικό σύστημα υπεριώδους απολύμανσης, ακόμα στα σπίτια με αναγκαστική εξαερισμού είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από άσθμα, αλλεργίες και συχνές SARS.

Πού χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός;

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν καταστάσεις που δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Για παράδειγμα, σε μεγάλα δωμάτια με μεγάλη ροή ανθρώπων, όπου απαιτείται καθαρός αέρας. Στα εργαστήρια παραγωγής, στις αίθουσες διδασκαλίας, στα γυμναστήρια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και αλλού, πρέπει να εξοπλίσετε ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού για να παρέχετε στους ανθρώπους τον απαιτούμενο όγκο αέρα.

Σε μεγάλες εξοχικές κατοικίες πρόσφατα, έχει επίσης γίνει δημοφιλής η χρήση κεντρικού εξαερισμού με αεραγωγούς, ανεμιστήρες και ανακτητές. Για παράδειγμα, σε ένα μεγάλο δωμάτιο, το άνοιγμα για εισροή ή εισαγωγή αέρα μπορεί να είναι ακριβώς πάνω από τον τόπο όπου πολλοί άνθρωποι συλλέγουν. Για παράδειγμα, πάνω από τον καναπέ στο καθιστικό ή στο δωμάτιο καπνιστών ή κοντά στο τραπέζι τσαγιού.

Στα σπίτια, είναι απλούστερο να υπάρχει φυσικός αερισμός, εκτός εάν το κτίριο είναι υπερβολικά αεροστεγές. Για παράδειγμα, σε σπίτια τέτοιων υλικών, ο υποχρεωτικός αερισμός είναι υποχρεωτικός:

 • SIP πάνελ.
 • Πάνελ σάντουιτς.
 • 3D πάνελ.
 • Σκυρόδεμα από διογκωμένο πολυστυρένιο.
 • MDM πίνακα.
 • Πίνακας SOTA.
 • Σπίτια πλαισίου με καναδική τεχνολογία.
 • Πάνελ κενού.

Για τον εξοπλισμό του αερισμού στις λεγόμενες ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες, είναι απαραίτητο να γίνουν υπολογισμοί, να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα εξαερισμού και να εξοπλιστούν αγωγοί εξαερισμού σε όλους τους χώρους. Δεν θα σταθούμε στους υπολογισμούς και το σχεδιασμό, αφού ο εξαερισμός είναι ένα τόσο σοβαρό δίκτυο επικοινωνιών που είναι καλύτερο να το εμπιστευθείς σε επαγγελματίες. Ανεξάρτητα μπορούμε να εκτελέσουμε μόνο την εγκατάσταση εξαερισμού σύμφωνα με το έτοιμο σχέδιο και το σχέδιο με την ένδειξη των διαστάσεων, των τόπων εγκατάστασης των συσκευών και των αεραγωγών.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο ευκολότερος τρόπος για να εξασφαλίσετε καθαρό αέρα είναι να εξοπλίσετε τις βαλβίδες αέρα τροφοδοσίας με ανεμιστήρα στους τοίχους. Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού τοποθετείται ως εξής:

 • Ένα άνοιγμα γίνεται στο εξωτερικό τοίχωμα, όπως περιγράφεται στην περίπτωση εγκατάστασης φυσικής βαλβίδας παροχής αερισμού. Η μόνη διαφορά είναι ότι η τρύπα μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε βολικό μέρος. Για παράδειγμα, δίπλα στο παράθυρο σε υψόμετρο 1,7 - 1,9 μ.
 • Μέσα στην οπή εισάγεται αγωγός-αγωγός.
 • Ένας ανεμιστήρας εισάγεται μέσα στο σωλήνα.
 • Έξω, ο σωλήνας με τον ανεμιστήρα κλείνει με μια σχάρα.
 • Στην εσωτερική πλευρά του τοίχου, συναρμολογείται ένα συγκρότημα στο οποίο υπάρχει ένα φίλτρο διαμέσου του οποίου διέρχεται ο αέρας τροφοδοσίας, ο καθαρισμός των επιβλαβών ακαθαρσιών, ένας απορροφητήρας ήχου και ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας.
 • Το χειμώνα, ο αέρας θερμαίνεται από ηλεκτρικό θερμαντήρα, και το καλοκαίρι περνάει απλά από το φίλτρο και εισέρχεται περαιτέρω.
 • Στη συνέχεια, υπάρχουν δύο παραλλαγές εισαγωγής αέρα: μπορεί να μεταφερθεί απευθείας από τη μονάδα στο δωμάτιο και μπορεί να διανεμηθεί μέσω των εγκαταστάσεων με τη βοήθεια αεραγωγών. Στην τελευταία περίπτωση, στη μονάδα τοποθετούνται πλαστικοί ή ανοξείδωτοι αγωγοί και στο τέλος εγκαθίσταται ένα πλέγμα.

Το σύστημα μπορεί να ελεγχθεί μέσω αυτοματισμού, το οποίο ρυθμίζεται με χρονοδιακόπτη ή ελέγχεται από αισθητήρα θερμοκρασίας.

Εγκατάσταση αγωγών αερισμού

Οι Συμφωνήθηκε αναγκαστική συστήματα εξαερισμού που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ένα σύνολο μονάδα Εφοδιασμού, το οποίο βρίσκεται στη σοφίτα ή σε οποιοδήποτε άλλο, το οποίο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει, καθώς οι οπαδοί θα είναι αρκετά θορυβώδεις, παρά την «ήσυχη» της τεχνολογίας. Από την μονάδα τροφοδοσίας, οι αγωγοί εξαερισμού αποκλίνουν - οι αεραγωγοί σε διαφορετικούς χώρους.

Σε έναν αγωγό εισέρχεται καθαρός αέρας στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με άλλες αγωγούς γίνονται αέρα φράχτη καυσαερίων, το οποίο αποστέλλεται στην εγκατάσταση εφοδιασμού σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται για να θερμάνει κρύο αέρα που έρχεται από το εξωτερικό. Η συσκευή ονομάζεται «εναλλάκτη θερμότητας» σε αυτό το θερμό αέρα από τις εγκαταστάσεις της θερμότητας στο κρύο αέρα από το δρόμο, και, αντίθετα, κάτω από τον καυτό δροσερό αέρα από το σπίτι ψύχει το ζεστό αέρα από το δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, ο καθαρός και ο χρησιμοποιούμενος αέρας δεν αναμιγνύονται.

Εκτός από τα φίλτρα, η μονάδα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με διάφορους αφυγραντήρες, υγραντήρες, συσκευές απολύμανσης και άλλες συσκευές.

Οι διαστάσεις των αγωγών θα πρέπει να επιλέγονται από ειδικό, οι οποίες καθορίζονται στο σχέδιο. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη είναι τα 100, 125, 160, 200, 250, 315, 355, 400, 450 και 500 mm.

Οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από τέτοια υλικά:

Το προφίλ μπορεί να είναι ορθογώνιο και στρογγυλό. Οι κυκλικοί αγωγοί είναι προτιμότεροι, δεδομένου ότι έχουν λιγότερες αεροδυναμικές απώλειες. Είναι επίσης καλύτερο να χρησιμοποιείτε αεραγωγούς από αλουμίνιο ή ανοξείδωτο, είναι πιο ανθεκτικοί και ανθεκτικοί σε μηχανικές βλάβες. Για τη σφράγιση του συστήματος εξαερισμού χρησιμοποιούνται ειδικές φλάντζες και σφραγίδες. Οι αγωγοί εγκαθίστανται είτε κάτω από την οροφή είτε στη σοφίτα, αν είναι δυνατόν.

Στερέωση των αγωγών κάτω από το ανώτατο όριο:

 • Για τη στερέωση των αεραγωγών χρησιμοποιείτε ειδικούς σφιγκτήρες. Κατ 'αρχάς επιλέξτε το ύψος στο οποίο θα σταθεροποιηθούν οι αεραγωγοί.
 • Στη συνέχεια, ο πρώτος αγωγός εισάγεται στην οπή του τοίχου που προβλέπεται για αυτό. Συνήθως κάτω από το ανώτατο όριο.
 • Δίπλα στον τοίχο, είναι απαραίτητο να γίνει η πρώτη στερέωση του αεραγωγού. Για το σκοπό αυτό, σφίγγουμε τον αγωγό αέρα, τον οποίο μόλις εγκαταστήσαμε. Ελέγουμε την ομοιόμορφη τοποθεσία του.
 • Στη συνέχεια, στο τρυπάνι οροφής μια τρύπα, καθορίστε μια άκρη του ζυγού.
 • Γυρίστε τον αγωγό για να γίνει οριζόντιο. Βάζουμε τη δεύτερη τρύπα στην οροφή, στερεώνουμε τη δεύτερη άκρη του ζυγού.
 • Η επόμενη στερέωση θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 - 2 μ. Εάν ο αγωγός είναι έτοιμος, τότε οι σύνδεσμοι βρίσκονται δίπλα στην αρχή και στο τέλος του τμήματος. Συνδέουμε τα τμήματα μαζί με τις βίδες. Οι αρμοί στεγανοποίησης πρέπει να παρέχονται εκ των προτέρων.

Σημαντικό! Σε ένα μπάνιο, ένα μπάνιο και στην κουζίνα είναι απαραίτητο να υπάρχουν αεραγωγοί, οι οποίοι οδηγούν αμέσως στον κύριο αεραγωγό, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Οι οριζόντιοι αεραγωγοί στα δωμάτια είναι εξοπλισμένοι με ανεμιστήρες. Προφανώς, ο ίδιος ο αέρας δεν θα κινηθεί πάνω τους. Ο υπολογισμός των οπαδών και ο προσδιορισμός της θέσης τους πρέπει να ανατεθούν σε επαγγελματίες.

Στη συσκευή εξάτμισης αέρα, είναι εγκατεστημένες βαλβίδες ελέγχου.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω ότι η αγορά προσφέρει ειδικά συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού που λειτουργούν μόνο σε ένα δωμάτιο. Η εγκατάσταση είναι τοποθετημένη στον εξωτερικό τοίχο. Τα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής αέρα βρίσκονται δίπλα-δίπλα. Οι ανεμιστήρες τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια εγκατάσταση δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια κανονική κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους κανόνες μεταξύ του ανοίγματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 m, εάν βρίσκονται σε διαφορετικούς τοίχους και όχι μικρότερη από 8 m, αν είναι σε ένα τοίχωμα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης νεκρών ζωνών.

Πώς να εγκαταστήσετε τον ίδιο τον εξαερισμό;

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα κύρια συστήματα υποστήριξης ζωής για κατοικίες. Τα δωμάτια πρέπει να παρέχονται συνεχώς με καθαρό αέρα. Η ανεπάρκεια του μπορεί να επηρεάσει την υγεία κάθε ατόμου. Το κύριο σημάδι του ανεπαρκούς αερισμού είναι ο θόρυβος των παραθύρων. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να εκτελέσετε μια ποιοτική εγκατάσταση αερισμού μόνοι σας.

Εξαερισμός στο διαμέρισμα με τα χέρια σας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εξαερισμού:

Για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού θα χρειαστούμε υλικά και εργαλεία όπως:

 • αεραγωγούς ·
 • ανεμιστήρες;
 • φίλτρα;
 • βαλβίδες εισαγωγής.
 • ηλεκτρικό καλώδιο.
 • προστατευτικό πλέγμα.
 • μεταλλική σχάρα;
 • σωλήνες ·
 • σφραγίδες ·
 • φλάντζες.
 • θερμαντήρας?
 • αφρός τοποθέτησης?
 • στεγανωτικό σιλικόνης.
 • διατρητής;
 • κορώνα για διάτρητο?
 • κατσαβίδι?
 • ένα σετ κατσαβιδιών.
 • τρυπάνι?
 • ρουλέτα;
 • ένα δείκτη?
 • σφιγκτήρες ·
 • βίδες.
 • πείροι.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Ο εξαερισμός εφοδιασμού και εξαγωγής με το χέρι.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του συστήματος εξαερισμού είναι η αυτονομία της λειτουργίας του. Τα κύρια στοιχεία του φυσικού αερισμού είναι οι τρύπες και τα κανάλια εισροής. Η αρχή της λειτουργίας της βασίζεται σε διάφορους δείκτες πίεσης και θερμοκρασίας στα τελικά σημεία των οπών τροφοδοσίας και των αγωγών εξαερισμού.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, τα ανοίγματα εισόδου με βαλβίδες μπορούν να τοποθετηθούν στα ακόλουθα σημεία της κατοικίας:

 • πάνω ή κάτω από το πλαίσιο παραθύρου.
 • στον τοίχο κοντά στη δομή του παραθύρου σε υψόμετρο 1,6-1,8 μ.
 • κάτω από το περβάζι (πίσω από το ψυγείο ή πάνω από αυτό).

Τα περισσότερα σύγχρονα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα παροχής, η οποία συμπληρώνεται με φίλτρο και αποσβεστήρα. Αυτό το σύστημα αερισμού είναι εύκολο να προσαρμοστεί.

Η δημιουργία μιας τρύπας στον τοίχο είναι μια εξαιρετική επιλογή για ροές καθαρού αέρα. Η μόνη απόχρωση είναι ότι δεν συνιστάται η χρήση αυτού του συστήματος εξαερισμού σε μια περιοχή όπου επικρατούν κρύοι χειμώνες. Η τρύπα στον τοίχο θα καλύπτεται συνεχώς με παγετό ή συμπύκνωση.

Η καλύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής κοντά στην μπαταρία θέρμανσης. Ο αέρας θα περάσει από τη βαλβίδα και θα θερμανθεί.

Η διάταξη του συστήματος εξαερισμού.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού αρχίζει με εργασίες σήμανσης. Η βαλβίδα εξαερισμού εφαρμόζεται στον τοίχο. Ένα μολύβι σηματοδοτεί τη θέση της οπής κάτω από τη βαλβίδα. Για να το τρυπήσετε, χρησιμοποιείται ένας διάτρητης με λίγο. Όταν κάνετε μια τρύπα, γίνεται μια μικρή κλίση (6-7º). Ένας αγωγός αέρα εισάγεται στην τρύπα που γίνεται. Για τη στεγανοποίηση όλων των εγκοπών, χρησιμοποιείται ένα θερμομονωτικό υλικό. Εάν υπάρχουν μικρές ρωγμές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφρός.

Το σώμα της βαλβίδας δεν πρέπει να αγγίζει τον αγωγό αέρα. Επομένως, στον τοίχο, θα πρέπει να σημειώσετε με ακρίβεια τα σημεία της προσκόλλησής του. Στη συνέχεια, τρύπες τρυπιούνται, τοποθετούνται πείροι και το σώμα βιδώνεται στον τοίχο. Στο σώμα βαλβίδας εισάγεται ηχοαπορροφητήρας (θα πρέπει να πωλείται ως κιτ). Η βαλβίδα είναι κλειστή με διακοσμητικό κάλυμμα. Από το εξωτερικό του τοίχου ο αγωγός είναι κλειστός με μια σχάρα.

Το δωμάτιο μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες βαλβίδες. Όλα εξαρτώνται από την ανάγκη του δωματίου για καθαρό αέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαλβίδες που έχουν βύσματα. Τέτοιες βαλβίδες μπορούν να κλείσουν (ή να ανοίξουν) όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Χαρακτηριστικά της δημιουργίας αγωγών εξαγωγής

Κλασική διάταξη του συστήματος ρύθμισης των καναλιών.

Σε σπίτια με πάχος τοίχου μεγαλύτερο από 35-40 εκ., Δημιουργούνται απαραίτητα αγωγοί εξαγωγής. Ανάλογα με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι τρία κανάλια. Το κανονικό τους μέγεθος είναι 13x13 εκ.

Τα κανάλια δημιουργούνται κατά την εκτέλεση των εργασιών τοιχοποιίας. Οι οπές εισόδου βρίσκονται κοντά στην οροφή. Το ίδιο το κανάλι εμφανίζεται στην οροφή. Ο αποσυρόμενος σωλήνας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 0,5 μ. Από την κορυφογραμμή.

Το πλάτος του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι απόσταση ίση με 2.5 τούβλα. Το μικρότερο πάχος των τοιχωμάτων θα προκαλέσει ταχεία ψύξη του καναλιού κατά τη διάρκεια παγωμένων ημερών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εξάντλησης του αέρα εξαγωγής στο δρόμο. Στην αντίθετη κατεύθυνση, θα υπάρχει μια ροή ψυχρού αέρα.

Αν υπάρχει πιθανότητα, τότε το κανάλι εξαερισμού βρίσκεται καλύτερα στο μεσαίο τμήμα του σπιτιού. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανεμπόδιστη κίνηση των ροών του αέρα σε όλη την αίθουσα. Για να γίνει αυτό, αφήστε ένα κενό ανάμεσα στην πόρτα και το πάχος του δαπέδου μέχρι 2 cm.

Η κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού μπορεί να ελεγχθεί ως εξής. Το φύλλο χαρτιού εφαρμόζεται στη θυρίδα εξάτμισης του χώρου. Το χαρτί πρέπει να στρέφεται προς το άνοιγμα.

Χρώματα της συσκευής του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο αναγκαστικός αερισμός περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας λειτουργούν οι ανεμιστήρες. Αυτό το σύστημα αερισμού δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Ο καθαρισμός του αέρα γίνεται με την εγκατάσταση φίλτρων.

Η πιο απλή έκδοση του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η δημιουργία καναλιών τροφοδοσίας με ανεμιστήρα που βρίσκεται μέσα στους τοίχους.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Η τεχνολογία των εργασιών εγκατάστασης είναι σχεδόν παρόμοια με τη συσκευή φυσικού αερισμού. Η μόνη διαφορά είναι η θέση του εξαερισμού. Μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο δωμάτιο.

Ο αγωγός αέρα εισάγεται μέσα στην οπή. Ένας ανεμιστήρας τοποθετείται σε αυτό. Από έξω, ο αγωγός αέρα κλείνει από ένα πλέγμα. Στο εσωτερικό, ο μηχανισμός συναρμολογείται, ο οποίος αποτελείται από ένα φίλτρο, έναν απορροφητήρα ήχου και έναν ηλεκτρικό θερμαντήρα. Η αρχή της λειτουργίας αυτής της συσκευής έχει ως εξής:

 • Το χειμώνα χρησιμοποιείται ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας για τη θέρμανση των ροών του αέρα.
 • Κατά τη θερινή ώρα, η εισαγωγή αέρα γίνεται απλά μέσω του φίλτρου.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός συνεπάγεται περαιτέρω κίνηση του αέρα σε δύο κατευθύνσεις:

 1. Ο αέρας ρέει αμέσως στο αεριζόμενο χώρο.
 2. Η διανομή τους μέσω των αεραγωγών πραγματοποιείται μέσω άλλων χώρων.

Πώς να εγκαταστήσετε αγωγούς κάτω από την οροφή;

Το σχέδιο εγκατάστασης ενός πλέγματος εξαερισμού.

Οι αεραγωγοί αποτελούν ένα από τα κύρια στοιχεία του συστήματος εξαερισμού. Είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι. Οι αεραγωγοί μπορούν να έχουν ένα ορθογώνιο τμήμα και ένα κυκλικό προφίλ. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αγωγούς αέρα με κυκλική διατομή. Χαρακτηρίζονται από λιγότερες αεροδυναμικές απώλειες.

Μια αξιόπιστη στερέωση των αγωγών κάτω από την οροφή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών σφιγκτήρων. Το πρώτο στοιχείο εισάγεται στην οπή εξαερισμού, η οποία τρυπιέται στην οροφή. Ο αγωγός αέρα τοποθετείται στη μία πλευρά του σφιγκτήρα.

Ελέγξτε την οριζόντια θέση του αγωγού. Στη συνέχεια, η δεύτερη τρύπα τρυπιέται στην οροφή και ο αγωγός αέρα είναι στερεωμένος στην άλλη πλευρά. Το βήμα τοποθέτησης των σφιγκτήρων είναι 1,5-1,8 μ. Η στεγανοποίηση των αρμών επιτυγχάνεται χάρη σε ειδικές σφραγίδες και φλάντζες. Η διαδικασία στεγανοποίησης των αρμών πραγματοποιείται εκ των προτέρων.

Η στερέωση του αγωγού με τα τελικά τμήματα πραγματοποιείται στην αρχή και στο τέλος κάθε τμήματος. Τα ίδια τα τμήματα συνδέονται με βίδες. Οι οριζόντιοι αεραγωγοί είναι εξοπλισμένοι με ανεμιστήρες. Οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται στην έξοδο αέρα εξαγωγής.