Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας: μια επισκόπηση των τεχνικών λεπτομερειών της διάταξης του συστήματος εξαερισμού

Ανεξάρτητα από το αν ο εξαερισμός στο διαμέρισμα έχει πραγματοποιηθεί με τα δικά τους χέρια ή με τη βοήθεια ειδικών, θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούς εσωτερικού μικροκλίματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο όγκο αέρα και να εκτελέσετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Κανονιστικές απαιτήσεις για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Δεδομένου ότι η ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, έχει διεξαχθεί επιστημονική έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων παραμέτρων της, τα αποτελέσματα των οποίων αντικατοπτρίζονται στις κανονιστικές πράξεις.

Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τους κανόνες της οργάνωσης των κατοικιών αερισμού, είναι μια κοινοπραξία 54.13330.2016 «κατοικίες πολυκατοικίες», απόκομμα πραγματωθούν αναθεώρησης 31/01/2003.

Ελάχιστη ποσότητα ανταλλαγής αέρα σε χώρους διαβίωσης

Η ελάχιστη ένταση αέρα για διαφορετικούς τύπους δωματίων μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στον Πίνακα 9.1. SP 54.13330.2016.

Κατά τον υπολογισμό, δεν μπορείτε απλά να συνοψίσετε τα στοιχεία. Σαλόνι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αέρα για να κατανοήσουμε τη ροή του αέρα από το εξωτερικό και την εκροή του στην κουζίνα, μπάνιο, κλπ, και τεχνικές εγκαταστάσεις - ένα παραπόταμο του σαλόνια και την παραγωγή έξω από το διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν χωριστά οι αναγκαίοι όγκοι εισροής και καυσαερίων ώστε να ληφθεί ως αποτέλεσμα η μέγιστη τιμή αυτών των δύο ποσοτήτων.

Υπάρχει μια απόχρωση εδώ. Ο σχεδιαστής ενός κτιρίου πολυκατοικιών απαιτείται για τον υπολογισμό της τιμής εισροής για τον υπολογισμό του ισοζυγίου θερμότητας και της τιμής της κουκούλας - για τον υπολογισμό των παραμέτρων των μονάδων αερισμού. Οι κάτοικοι των ίδιων διαμερισμάτων έχουν το δικαίωμα στη δική τους διακριτική ευχέρεια να πραγματοποιήσουν αερισμό χαμηλότερης χωρητικότητας, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει.

Ο αυτο-προσδιορισμός του όγκου της ανταλλαγής αέρα με καλή ακρίβεια είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Με φυσική κυκλοφορία αέρα, πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους δείκτες:

 • υπερβολική υγρασία στον αέρα (μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα υγρόμετρο) εκφράζεται από την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους και την οροφή καθώς και τα θολωμένο τζάμια των παραθύρων το χειμώνα?
 • η έλλειψη οξυγόνου ή περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα (μπορεί να μετρηθεί με αναλυτή αερίου) εκφράζεται στη δυσκολία αναπνοής όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο διαμέρισμα.

Αν τέτοια αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το διαμέρισμα, αυτό σημαίνει έλλειψη γενικού αερισμού εξαερισμού ή εξαγωγής. Εάν εμφανίζονται σε ξεχωριστούς χώρους, τότε αυτό υποδεικνύει τοπικά προβλήματα της ανταλλαγής αέρα που σχετίζονται με τον σχηματισμό ζωνών στασιμότητας του αέρα.

Παροχή κυκλοφορίας αέρα

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9.6 και 9.7 του SP 54.13330.2016, η είσοδος εξωτερικού αέρα πρέπει να παρέχεται στους χώρους καθιστικού και κουζίνας και η απομάκρυνση από τις κουζίνες, τα μπάνια και τις τουαλέτες. Είναι απαράδεκτο να πάρει αέρα από τεχνικούς χώρους σε άλλα μέρη του διαμερίσματος. Πρέπει να οδηγηθεί απευθείας στον άξονα εξαερισμού.

Έτσι, είναι εύκολο να καταρτιστεί ένα σχέδιο αεροπορικής κίνησης, ανάλογα με τη διάταξη του διαμερίσματος, όταν η άφιξή του από έξω θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των παραθύρων και η εκροή πραγματοποιείται στις εξόδους των φρεατίων εξαερισμού.

Η κίνηση του αέρα μεταξύ των δωματίων του διαμερίσματος θα πρέπει να γίνεται με κλειστές πόρτες. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • εγκατάσταση ειδικών οπών εξαερισμού, οι οποίες είναι συνήθεις τρύπες στην πόρτα, καλυμμένες με ειδικά διακοσμητικά στοιχεία.
 • χρήση του πλαισίου της πόρτας χωρίς κατώφλι, το οποίο σας επιτρέπει να αφήσετε ένα κενό ύψους 5-10 mm μεταξύ του δαπέδου και της κλειστής πόρτας.
 • οι ιδιοκτήτες οικιακών γατών συχνά αναγκάζονται να εγκαταστήσουν την καταπακτή στις εσωτερικές πόρτες, οι οποίες εκτελούν επίσης τις λειτουργίες του εξαερισμού.

Η διαδικασία για την οργάνωση του εξαερισμού σε μασίφ ξύλο, μοριοσανίδες ή MDF πόρτες είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι ή ένα τρακτέρ για να κόψετε τα ανοίγματα στα οποία θα τοποθετηθούν ειδικοί δακτύλιοι πάνω στην κόλλα. Ή μπορείτε να κάνετε ένα παράθυρο και να το κλείσετε με μια διακοσμητική μάσκα, την οποία πρέπει να συνδέσετε στην πόρτα των βιδών.

Είναι πολύ δύσκολο να κόψετε τις οπές εξαερισμού σε πλαστική ή γυάλινη πόρτα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε μια ικανότητα και ένα ειδικό εργαλείο, διαφορετικά ο κίνδυνος ζημιάς στην πόρτα είναι μεγάλος και υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.

Δημιουργία συνθηκών για τη λειτουργία της κουκούλας

Με κακή ανταλλαγή αέρα, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα θετικό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Επομένως, σε κάθε σπίτι παρέχονται ειδικοί άξονες εξαερισμού για την εκροή αέρα από τα διαμερίσματα προς τα έξω. Οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εξαερισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.

Ελέγξτε την απόδοση του άξονα εξαερισμού

Η εισροή καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη, και την αφαίρεση - με τη βοήθεια μιας ή δύο τρύπες που οδηγούν στους αεραγωγούς. Ως εκ τούτου, η δύναμη της ροής μέσω αυτών είναι ευκολότερο να κρίνει την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε ένα φύλλο συνηθισμένου χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού κλείνοντας εντελώς.

Με κανονική ροή αέρα, το χαρτί θα συγκρατηθεί στη θύρα εξαγωγής. Διαφορετικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα.

Για να μάθετε την κύρια αιτία της κακής έλξης, ανοίξτε το παράθυρο ή την μπροστινή πόρτα που βρίσκεται πλησιέστερα στην οπή και επανατοποθετήστε το φύλλο στη σχάρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές:

 • εάν το χαρτί "κολλάει" στη σχάρα, τότε σημαίνει ανεπαρκής ροή αέρα με κλειστά παράθυρα.
 • αν η ροή είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να κρατήσει το χαρτί, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον άξονα εξαερισμού ή στον κλάδο που οδηγεί σε αυτό.

Εάν η έλλειψη ανταλλαγής αέρα προέκυψε λόγω προβλημάτων με τον άξονα εξαερισμού, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό διαχείρισης που είναι υπεύθυνος για την πολυκατοικία.

Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει πολλές συμβουλές για τον καθαρισμό του ορυχείου από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό για τους εξής λόγους:

 • σε ένα μολυσμένο ορυχείο πολλή σκόνη, μούχλα και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, έτσι οι εργασίες καθαρισμού του πραγματοποιούνται σε ειδικό εξοπλισμό.
 • ακόμη και αν μπορείτε να εντοπίσετε ένα μπλοκάρισμα, δεν μπορεί να καθαριστεί με στεγνωτήρα μαλλιών ή ηλεκτρική σκούπα και αν προσπαθήσετε να σπάσετε ένα εμπόδιο, μπορείτε να βλάψετε το κιβώτιο του άξονα.
 • στο ορυχείο μπορούν να ζουν αρουραίοι, αράχνες, σφήκες και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, συγκρούσεις με τις οποίες για ένα άτομο μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα?
 • η μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή της διαμόρφωσης των ορυχείων (για παράδειγμα, επέκταση ή αφαίρεση της εξόδου) αποτελεί διοικητικό αδίκημα.

Ο οργανισμός διαχείρισης υποχρεούται να παρακολουθεί την κατάσταση του εξαερισμού και να εξαλείφει αμέσως τα προβλήματα που προκύπτουν. Το ορυχείο είναι ιδιόκτητο σπίτι, επομένως όλα τα έργα πρέπει να εκτελούνται σε βάρος των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Διάταξη των ανοιγμάτων εξαγωγής

Οι οπές που οδηγούν στον άξονα εξαερισμού κλείνουν με ειδικές πλαστικές γρίλιες, οι οποίες έχουν διακοσμητικό και λειτουργικό σκοπό. Συνήθως, οι πείροι εισάγονται στο χώρο εγκατάστασης και στη συνέχεια η δομή είναι στερεωμένη σε βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Όταν πλακιδίσετε τον τοίχο με πλακάκι, μπορείτε να κολλήσετε το πλέγμα φωτισμού με στεγανωτικό σιλικόνης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιών κεραμιδιών.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς ταχύτητας εκροής αέρα με φυσική κυκλοφορία, αποκτάται και εγκαθίσταται μια σχάρα με ενσωματωμένο ανεμιστήρα του τύπου (λεπτού) πτερυγίου. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής στον τοίχο πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή. Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην ισχύ, το επίπεδο θορύβου και τη συμμόρφωση με το τμήμα του αγωγού εξαγωγής.

Εάν ο εξαεριστήρας πρέπει να είναι πλακιδίων, είναι προτιμότερο να ρίξετε το καλώδιο τροφοδοσίας εκ των προτέρων, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Διαφορετικά, τότε θα είναι απαραίτητη η εφαρμογή της εξωτερικής καλωδίωσης του καλωδίου τροφοδοσίας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή λειτουργία ανεμιστήρα, ένας ξεχωριστός διακόπτης είναι εγκατεστημένος γι 'αυτό. Για τα μπάνια, το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα με το δίκτυο είναι δημοφιλές, όταν είναι ενεργοποιημένο μαζί με τη λάμπα. Υπάρχουν επίσης πιο περίπλοκες παραλλαγές, όταν η συμπερίληψη γίνεται με χρονοδιακόπτη ή με τις ενδείξεις αισθητήρων υγρασίας.

Σε οποιοδήποτε άνοιγμα που οδηγεί στον άξονα εξαερισμού, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Προστατεύει το δωμάτιο από το να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα και να πάρει αέρα από το ορυχείο, το οποίο συχνά δεν πληροί τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα. Η αντίστροφη ροή μπορεί να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

 • σταδιακή μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού μεταλλείων ως αποτέλεσμα της απόφραξης ·
 • μια απότομη μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού του ορυχείου ως αποτέλεσμα της εισόδου ξένων υλικών.
 • αύξηση της ροής αέρα από γειτονικά διαμερίσματα.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπορεί να εγκατασταθεί ξεχωριστά, αλλά είναι ευκολότερο να την αγοράσετε με ανεμιστήρα και μάσκα.

Οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα

Οι νεώτερες τεχνολογίες κατασκευής κατοικιών, καθώς και η ενεργός χρήση πλαστικών παραθύρων, προστατεύουν αξιόπιστα τη σύγχρονη κατοικία από το πάγωμα και τα ρεύματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καθαρού αέρα, η ροή του οποίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Ανεφοδιασμός εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα και να παραγγείλετε μια έτοιμη λύση από τους ειδικούς.

Μείωση της στεγανότητας των παραθύρων

Σε παλαιότερα σπίτια, η ροή του αέρα στα δωμάτια συμβαίνει κυρίως μέσω ρωγμών στα πλαίσια παραθύρων. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους δημιουργίας επαρκούς εξαερισμού είναι η οργάνωση της διέλευσης του αέρα μέσα από τα στοιχεία των πλαστικών παραθύρων και των μπαλκονόπορτων. Για τα παράθυρα, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαέρωσης για τον αερισμό τροφοδοσίας κατά την εγκατάσταση της μονάδας παραθύρου.

Η εγκατάσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας διαπραγματεύεται στο στάδιο της παραγγελίας. Αν το παράθυρο είναι ήδη εγκατεστημένο, τότε είναι δυνατόν να εισαγάγετε τον εαυτό σας μια συσκευή διέλευσης αέρα, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι μάλλον έντονη και συγκεκριμένη για το λόγο αυτό, γιατί είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε επαγγελματίες.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μέθοδοι για τη μείωση της σφράγισης του παραθύρου με βάση τη μερική αφαίρεση της σφραγίδας:

 • Κάνετε μέρος του σφραγίσματος αφαιρούμενο, έτσι ώστε σε ισχυρούς ανέμους μπορείτε να το βάλετε πίσω.
 • Στο κάτω μέρος της εξωτερικής πλευράς του παραθύρου και στην κορυφή από το εσωτερικό, αφαιρέστε μικρά κομμάτια του στεγανωτικού υλικού (μήκους 5-7 cm). Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση αέρα μεταξύ του πλαισίου και του κουτιού παραθύρου, θα ζεσταθεί και θα μπει μέσα στο δωμάτιο.

Ωστόσο, αυτά είναι ακραία μέτρα: δεν μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, της κατάψυξης σε πάγο και της εξόδου του μηχανισμού για τον καθορισμό της θέσης του παραθύρου εκτός λειτουργίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού τοίχου

Από την άποψη της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού και της ευκολίας αυτο-εγκατάστασης, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εισαγωγής στο τοίχωμα. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα τροφοδοσίας του εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση της βαλβίδας τοίχου έχει ως εξής:

 1. Στον τοίχο είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια τρύπα με μια μικρή κλίση προς τα έξω. Για τους τοίχους από τούβλα είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο τρυπάνι, αλλά για τις κατοικίες των πάνελ θα χρειαστεί να εφαρμόσετε τη διαδικασία διάτρησης διαμαντιών. Είναι επιθυμητή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με δακτύλιο απορροής.
 2. Εισάγετε τον αγωγό και ποιοτικά εκτελείτε τη θερμομόνωση του, διαφορετικά είναι δυνατή η κατάψυξη της βαλβίδας. Ως υλικό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτό μαλλί και αφρός στερεώσεως.
 3. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας, σημειώστε τα σημεία στερέωσης, τρυπήστε τις οπές και τοποθετήστε τα βύσματα. Αφού τοποθετήσετε τη θήκη, βιδώστε τον στον τοίχο.

Τέλος, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια εξωτερική μάσκα. Εδώ είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Κατά την επιλογή της θέσης της βαλβίδας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • την ευκολία και την ασφάλεια εγκατάστασης εξωτερικής μάσκας για διαμερίσματα που δεν βρίσκονται στον πρώτο όροφο.
 • Σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής κεφαλής βαλβίδας από τη θέση σχεδίασης του χώρου.
 • Η δυνατότητα θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα από σταθερές συσκευές θέρμανσης.

Ως εκ τούτου, το πιο δημοφιλές μέρος για την εγκατάσταση της βαλβίδας είναι ο χώρος μεταξύ του παραθύρου και της μπαταρίας θέρμανσης.

Για πιο εντατική παροχή αέρα, χρησιμοποιούνται βαλβίδες με ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Ωστόσο, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν κάποιο θόρυβο, ιδιαίτερα ακουστικό τη νύχτα.

Εκτός από τον φυσητήρα που διαθέτει ανεμιστήρα, μπορεί να συνδεθεί ένας υγραντήρας και ένας θερμαντήρας για να διατηρηθούν οι παράμετροι ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να εισαχθούν σωστά στο σχεδιασμό του δωματίου, αφού ολόκληρο το σχέδιο θα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από το κεφάλι μιας συνηθισμένης συσκευής.

Εγκατάσταση συστημάτων αγωγών για ανταλλαγή αέρα

Όταν εγκαθιστάτε συστήματα εξαερισμού αγωγών ή κουκούλα κουζίνας χρησιμοποιήστε ειδικά κιβώτια ή εύκαμπτες κυματοειδείς σωλήνες. Απαιτούνται επίσης για να μεταφερθεί ο αέρας από τα τεχνικά δωμάτια στην απομακρυσμένη είσοδο στον άξονα εξαερισμού. Είναι δυνατή η εργασία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αεραγωγού από μόνος του.

Βασικοί κανόνες σχεδιασμού αεραγωγών

Για τα διαμερίσματα δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μεταλλικών αγωγών αερισμού σχεδιασμένων για να περνούν τη ροή του αέρα σε υψηλές ταχύτητες και για λειτουργία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα πλαστικά κουτιά τοποθετούνται απλά και προσαρμόζονται εύκολα στο σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου. Μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις που διαφέρουν ως προς το χρώμα, την εγκάρσια διατομή, τη μορφή, τη μέθοδο σύνδεσης των τμημάτων και τη μέθοδο στερέωσης σε τοίχους και οροφή.

Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού διαμορφωμένων στοιχείων καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός αγωγού αερισμού οποιασδήποτε γεωμετρίας. Η επιλογή μεταξύ κυκλικής και ορθογώνιας διατομής δεν είναι τεχνικά θέμα αρχής. Η τομή πρέπει να επιλέγεται κατά τρόπον ώστε η ταχύτητα ροής να μην υπερβαίνει τα 2 m / s. Διαφορετικά, υπάρχει θόρυβος στο κανάλι και η ανυψωτική αντίσταση θα οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση του εξοπλισμού.

Κατά το σχεδιασμό της γεωμετρίας του αγωγού, είναι επιθυμητό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των στροφών, των συστολών και των μεταβάσεων που αυξάνουν την αεροδυναμική αντοχή στη ροή, δημιουργούν θόρυβο και συσσωρεύουν αποθέσεις λίπους και σκόνης.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πλαστικών κουτιών

Τα πλαστικά μέρη του αγωγού εξαερισμού είναι ελαφρά σε βάρος, επομένως δεν απαιτούνται ειδικές ενέργειες για τη σταθεροποίησή τους. Ανάλογα με τη θέση της τοποθεσίας τους, η εγκατάσταση έχει ως εξής:

 • Μέσα στα ντουλάπια, τα στοιχεία στερεώνονται με σφιγκτήρες στους τοίχους του ντουλαπιού. Σε σημεία διέλευσης από τοίχους και χωρίσματα, εισάγονται αφρώδη ή αφρώδη ένθετα για την αποφυγή του κροταλίσματος κατά τη λειτουργία του συστήματος.
 • Πάνω από τα ερμάρια, τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με τη βοήθεια κάποιων υποδοχών και βιδών.
 • Στον τοίχο και την οροφή, η κατασκευή είναι σταθερή χρησιμοποιώντας ειδικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν για οποιοδήποτε τύπο καναλιού. Η απόσταση μεταξύ των συνδετήρων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 μέτρο.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα κρύβεται πίσω από την τάση ή την ψευδοροφή, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του με τη μέγιστη δυνατή ισχύ της ροής αέρα. Τα εντοπισμένα προβλήματα είναι πιο εύκολο να εξαλειφθούν αμέσως, ενώ η πρόσβαση στο σύστημα δεν είναι δύσκολη.

Έχοντας λεπτύνει τις αρθρώσεις των στοιχείων με στεγανοποιητικό σιλικόνης, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πρόσθετη εγγύηση της πυκνότητας των αρμών στη δομή. Για τους σκοπούς αυτούς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα κόλλας ή "υγρών καρφιών", επειδή στο μέλλον θα είναι πρακτικά αδύνατο να αποσυναρμολογήσετε το σύστημα για τη συντήρηση ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

Εάν η αποσυμπίεση έχει συμβεί και για να την εξουδετερώσετε, δεν είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση του αγωγού, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τυλίξετε τον προβληματικό σύνδεσμο με μία αυτοκόλλητη ταινία κάτω από το χρώμα των διαμορφωμένων στοιχείων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Όλα τα στάδια εγκατάστασης της απλούστερης βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου:

Διαδικασία αερισμού μέσω εσωτερικών θυρών:

Συνδυασμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού με τσάι και βαλβίδα ελέγχου:

Ο έλεγχος της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα και οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε πολύπλοκο εξοπλισμό ή να εκτελέσετε εργασίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Το κλίμα

Η σωστή λειτουργία του αερισμού στο σπίτι μπορεί να μην θυμίζει τον εαυτό του για χρόνια. Ωστόσο, οι παραμικρές διαταραχές αυτού του συστήματος εμφανίζονται άμεσα στην ποιότητα του αέρα στα διαμερίσματα - τα παράθυρα γίνονται ομιχλώδη, ο μούχλα εμφανίζεται στους τοίχους και οι μυρωδιές από την κουζίνα ή το μπάνιο διαδίδονται σε όλα τα δωμάτια. Πώς να οργανώσετε ο ίδιος την ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα και να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού; Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αυτά τα θέματα.

Πώς είναι το σύστημα εξαερισμού των πολυκατοικιών

Το σύστημα εξαερισμού σε ιδιωτικά και πολυκατοικίες είναι εξίσου σημαντικό με τη θέρμανση, την ηλεκτρική ενέργεια και το τρεχούμενο νερό. Η αποτελεσματική λειτουργία αυτών των στοιχείων αποτελεί εγγύηση άνετης διαβίωσης. Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη και μάλλον σύνθετη έννοια. Επομένως, πριν ξεκινήσετε την οργάνωση της, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη δομή και την αρχή λειτουργίας της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κάτοικοι των διαμερισμάτων δεν σκέφτονται τον εξοπλισμό του εξαερισμού - αυτό είναι το μέλημα του έργου. Κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής εγκαθίστανται αεραγωγοί και διάδρομοι που εκτείνονται στο λουτρό και την κουζίνα. Η άφιξη του φρέσκου και η απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής συμβαίνει φυσιολογικά - μέσα από ένα "βύθισμα" μέσα από ένα ελαφρώς ανοιγμένο παράθυρο, πόρτα ή παράθυρο.

Φυσική ανταλλαγή αέρα: σχέδιο αερισμού στο διαμέρισμα

Ο φυσικός αερισμός έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • αυτονομία - η ανταλλαγή αέρα δεν εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια.
 • χαμηλό κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης.
 • δημιουργία φυσικών συνθηκών ευνοϊκών για την ανθρώπινη υγεία.

Τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος περιλαμβάνουν την εξάρτηση της λειτουργίας από τις καιρικές συνθήκες:

 • ένας ισχυρός άνεμος προκαλεί την ώθηση επιστροφής και από τον αεραγωγό "σκουπίδια" μπορεί να πετάξει από το δρόμο?
 • Για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού, η κατάσταση πρέπει να πληρείται - η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι υψηλότερη από ό, τι στην οδό.

Η χρήση στην κατασκευή του σπιτιού, «μη-αναπνοής» υλικά, ερμητική εγκατάσταση, παράθυρα μόνωση θορύβου και οι πόρτες έχουν αρνητική επίδραση στην αερισμού στο διαμέρισμα. Ο φυσικός αερισμός δεν εκτελεί πλήρως τα καθήκοντά της και δεν υπάρχει η ανάγκη χρήσης πρόσθετων συσκευών.

Εναλλακτική λύση για τον φυσικό εξαερισμό - διάταξη συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης και αναγκαστικής τροφοδοσίας.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα: φωτογραφία

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο διαμέρισμα βασίζεται στη λειτουργία ανεμιστήρων, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική αφαίρεση των μαζών αέριων αποβλήτων. Οι συσκευές τοποθετούνται στους άξονες αερισμού του μπάνιου / κουζίνας.

Η ιδιαιτερότητα του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα είναι η παροχή αέρα μέσω της εγκατεστημένης συσκευής εισροής (βαλβίδα) και η απομάκρυνση από το φυσικό ρεύμα.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Πρότυπα ανταλλαγής αέρα

Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρότυπα, ο εξαερισμός θεωρείται επαρκής εάν σε κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ο αέρας εξαγωγής αντικαθίσταται εντελώς από φρέσκο ​​αέρα για 30 λεπτά.

Είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η βέλτιστη ποσότητα αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε τους καθιερωμένους κανόνες της οργάνωσης του συστήματος εξαερισμού με την περιοχή του διαμερίσματος και τον αριθμό των κατοίκων.

Για 1 τετραγωνικό μέτρο της περιοχής, η ροή εναλλαγής αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 κυβικά μέτρα ανά ώρα, και για 1 μισθωτή - 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα

Βάσει των προδιαγραφών που περιγράφονται, θα είναι δυνατό να υπολογιστεί η ανταλλαγή αέρα για μια συγκεκριμένη περίπτωση και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για τον εξαερισμό του διαμερίσματος.

Έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού

Αρχικά, σε πολυώροφα κτίρια, ο αγωγός εξαερισμού βρίσκεται σε κάθε διαμέρισμα από έναν μόνο αγωγό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ωστόσο, μερικές φορές η ισχύς του υπάρχοντος συστήματος δεν επαρκεί για ένα κανονικό επίπεδο ανταλλαγής αέρα.

Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού και καταλήξτε στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα μπορεί να είναι ανεξάρτητη. Μέθοδοι επαλήθευσης:

 1. Σε οποιοδήποτε δωμάτιο ανοίξτε το παράθυρο. Στη σχάρα του περάσματος εξαερισμού στην κουζίνα / μπάνιο, φέρτε ένα φύλλο χαρτιού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα). Αν το χαρτί κρατιέται, ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά. Σε περίπτωση πτώσης της σερβιέτας, το σύστημα "αέρα" πρέπει να καθαριστεί ή να ανακατασκευαστεί.
 2. Φωτίστε ένα κερί ή ένα ταιριάζει με τον εξαερισμό. Η ενεργή κίνηση της φλόγας δείχνει την κατάσταση λειτουργίας του εξαερισμού. Εάν η κατεύθυνση του φωτός δεν αλλάξει - οι αεραγωγοί πρέπει να καθαριστούν.

Σημαντικό! Αυτές οι μέθοδοι δεν συνιστώνται σε ζεστό καιρό όταν η ανταλλαγή αέρα είναι ελάχιστη

Παραλλαγές της διευθέτησης του εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια του

Εγκατάσταση εξαερισμού στο διαμέρισμα: σύστημα αναγκαστικής τροφοδοσίας και εξαγωγής

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους:

 • μονόκλωνη εγκατάσταση?
 • πληκτρολογώντας το σύστημα.

Στο συγκρότημα monoblock, όλα τα στοιχεία συναρμολογούνται σε ένα ενιαίο κύτος, εξοπλισμένο με καλή ηχομόνωση. Υπάρχουν μονοκόμματα τύπου τροφοδοσίας-εξάτμισης και παροχής αέρα. Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι ιδανικό για διαμερίσματα, καθώς είναι ήσυχο και συμπαγές.

Το σύμπλεγμα monoblock μπορεί επιπλέον να είναι εφοδιασμένο με φίλτρο, υγραντήρα αέρα και συσκευή ανάκτησης. Μέσω του ανακτητή περνάει ο αγωγός καυσαερίων και τροφοδοσίας αέρα. Χάρη στη συσκευή, ο καυσαερίων θερμαίνει τις εισερχόμενες ροές - αυτό επιτρέπει τη μείωση του κόστους θέρμανσης του δωματίου.

Συμβούλιο. Pribochnaya εξαερισμός στο διαμέρισμα με διήθηση παρέχει μια εισροή καθαρό, καθαρό αέρα. Η συσκευή φίλτρου επιλέγεται με βάση την ποιότητα του αέρα εισαγωγής

Ο αερισμός συναρμολογείται από ξεχωριστά μέρη. Συνήθως περιλαμβάνει:

 • ανεμιστήρες εισόδου / εξάτμισης.
 • εναλλάκτη θερμότητας ·
 • Φίλτρο αέρα τροφοδοσίας / εξαγωγής.
 • σύστημα αυτοματισμού.
 • μια θερμάστρα?
 • υγραντήρα / αφυγραντήρα / απολυμαντικό αέρα και άλλες συσκευές.

Υπό την προϋπόθεση ότι η ισχύς είναι χαμηλή, η εγκατάσταση εξαερισμού στο διαμέρισμα σύμφωνα με το σχέδιο ρύθμισης μπορεί να γίνει κάτω από ψευδοροφές. Η τοποθέτηση ενός πιο ισχυρού συστήματος απαιτεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο είναι δύσκολο σε ένα διαμέρισμα.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού

Συνιστάται να ανατεθεί η επιλογή του μεγέθους του τμήματος του αγωγού σε ειδικό. Ωστόσο, με μεγάλη επιθυμία να κάνετε αυτό το έργο μόνοι σας.

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος του αγωγού:

 1. Κατανάλωση αέρα τροφοδοσίας / εξαγωγής ανά μονάδα χρόνου.
 2. Μέθοδος διέλευσης. Η τιμή της παραμέτρου κυμαίνεται από 1,5 έως 8 m / s.
 3. Υλικό του αεραγωγού. Το πιο συχνά αυτό το στοιχείο είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα, αλλά υπάρχουν συστήματα με αγωγούς αέρα κατασκευασμένους από πλαστικό, ανοξείδωτο / μαύρο χάλυβα.

Ο μαύρος χάλυβας έχει μια τραχιά επιφάνεια, η οποία αυξάνει την αντίσταση στη ροή του αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό απαιτεί αύξηση της διαμέτρου του καναλιού παροχής

Οι αγωγοί σωλήνων είναι στρογγυλοί, ωοειδείς ή ορθογώνιοι. Οι διαστάσεις τους καθορίζονται με την αντίστοιχη τιμή διαμέτρου.

Η διαδικασία υπολογισμού των διαστάσεων των αγωγών:

 1. Προσδιορίστε την ποσότητα της εξάτμισης ή του αέρα τροφοδοσίας με τον τύπο: L = V * K, όπου L - η απαιτούμενη τιμή της ροής αέρα. V είναι ο όγκος του δωματίου. K - ο αριθμός των ενημερώσεων αέρα ανά ώρα. Για παράδειγμα, σε διαμέρισμα 65 τ.μ. και ύψος οροφής 2,5 m, ο βέλτιστος ρυθμός ροής αέρα είναι (65 * 2,5) / 2 = 81,25 m3 / h.
 2. Υπολογίστε τον αγωγό εξαερισμού χρησιμοποιώντας τον τύπο: S = L / (W * 3600), όπου W = 1 m / s και η τιμή 3600 χρησιμοποιείται για τη μονάδα χρόνου. Έτσι, S = 81.25 / 3600 = 0.02257 sq. M.
 3. Μεταφράστε αυτήν την τιμή στην τιμή της ακτίνας χρησιμοποιώντας τον τύπο: R = √S / π. Σύμφωνα με το παράδειγμα, η ακτίνα του αγωγού θα είναι: √0.02257 / 3.4 = 0.085 m ή 8.5 cm.
 4. Η διάμετρος πρέπει να ληφθεί με στρογγυλοποίηση στη μεγαλύτερη πλευρά - περίπου 20 cm.

Συμβούλιο. Κατά την επιλογή σωλήνα μη τυποποιημένου τμήματος (ορθογώνιο / τετράγωνο) οι διαστάσεις του θα πρέπει να είναι περίπου 18 * 18 cm (σύμφωνα με τις συνθήκες του παραδείγματος)

Συστάσεις για την εγκατάσταση αεραγωγών

Η στερέωση των αεραγωγών πραγματοποιείται με ειδικούς σφιγκτήρες. Η ακολουθία εγκατάστασης του αγωγού μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:

 1. Προσδιορίστε το ύψος της στερέωσης του σωλήνα.
 2. Τοποθετήστε τον πρώτο αγωγό αέρα στην προβλεπόμενη οπή - συνήθως κάτω από την οροφή. Είναι απίθανο να κάνετε αυτό το άνοιγμα μόνος σας. Μπορείτε να καταφύγετε στη βοήθεια των εταιρειών γεώτρησης διαμαντιών.
 3. Κοντά στον τοίχο για να στερεώσετε τον αγωγό αέρα. Τρίψτε τον σωλήνα και ελέγξτε την ομαλότητα της διάταξης.
 4. Στο ανώτατο όριο, τρυπήστε μια τρύπα και στερεώστε το ένα άκρο του ζυγού.
 5. Εκτελέστε μια ακόμα τρύπα στην οροφή και στερεώστε τη δεύτερη άκρη του ζυγού, έτσι ώστε ο αγωγός να είναι οριζόντιος.
 6. Απομακρύνετε την απόσταση από το σφιγκτήρα 1,5-2 m και στερεώστε επιπλέον τον αγωγό. Ο προκατασκευασμένος αγωγός πρέπει να ασφαλίζεται στις θέσεις της αρχής και του τέλους κάθε τμήματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενωμένες τομές - στερεώνονται με βίδες.

Οι οριζόντιοι αγωγοί πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με ανεμιστήρες. Η επιλογή της θέσης και της δύναμης του ανεμιστήρα είναι καλύτερα να ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ανακατασκευή του συστήματος εξαερισμού: εγκατάσταση μιας βαλβίδας παροχής και συσκευής εξαγωγής

Ανεξάρτητα, θα γίνει εξαερισμός στο διαμέρισμα, αποτελούμενο από βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας και συσκευή εξάτμισης - ανεμιστήρα. Η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στον τοίχο, συνήθως στο διάστημα ανάμεσα στο περβάζι και την μπαταρία. Μέσω του ενσωματωμένου ανοίγματος ο αέρας του δρόμου φτάνει, λίγο ζεσταμένος λόγω της εγγύτητας της μπαταρίας, και μεταφέρεται περαιτέρω στο δωμάτιο.

Η σειρά τοποθέτησης της βαλβίδας παροχής:

 1. Στον τοίχο, τρυπήστε μια τρύπα περίπου 6-7 εκατοστών σε διάμετρο κάτω από μια μικρή κλίση (5 °) προς το δρόμο.
 2. Τοποθετήστε τον αγωγό αέρα και τον θερμαντήρα στην οπή. Θερμική μόνωση έτσι ώστε να μην υπάρχουν ρωγμές γύρω από το σωλήνα.
 3. Στον αεραγωγό, τοποθετήστε το σώμα της βαλβίδας και σημειώστε τα σημεία στερέωσης.
 4. Τρυπήστε τα σημάδια της οπής, τοποθετήστε τους πείρους, στερεώστε το σώμα και βιδώστε τον στον τοίχο.
 5. Στην περίπτωση αυτή, τοποθετήστε τον απορροφητήρα και καλύψτε το μπροστινό κάλυμμα της βαλβίδας.
 6. Πάνω από τον τοίχο του σωλήνα, τοποθετήστε την εξωτερική μάσκα.

Για να βελτιώσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξαγωγής. Κατά την επιλογή και την εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες:

 1. Η ισχύς του ανεμιστήρα για το μπάνιο είναι επταπλάσια του όγκου του δωματίου, για την κουζίνα - η περιοχή του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιαστεί με 10.
 2. Στο μπάνιο είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε μια συσκευή που αντιδρά στην αύξηση της υγρασίας.
 3. Για την τουαλέτα η μονάδα με χρονοδιακόπτη είναι κατάλληλη. Μετά την εκκίνηση μετά από μια ορισμένη χρονική περίοδο, ο ανεμιστήρας θα σβήσει.
 4. Στην κουζίνα, είναι επιθυμητό να επιλέξετε ένα μοντέλο με ένα λεπτό πλέγμα - αυτό θα προστατεύει το δωμάτιο από τα συντρίμμια και τα έντομα.
 5. Ο ανεμιστήρας εξαγωγής του μπάνιου μπορεί να συνδεθεί στον διακόπτη. Η συσκευή θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την ένταξη του φωτός στο μπάνιο.

Η εγκατάσταση της κουκούλας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Αρκεί να τοποθετήσετε το σώμα στον τοίχο χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη τομή.

Συμβούλιο. Η βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού διευκολύνεται από τα κενά μεταξύ του δαπέδου και των εσωτερικών θυρών. Το βέλτιστο μέγεθος των εγκοπών είναι 1-1,5 cm

Βελτιωμένη ανταλλαγή αέρα - καθαρισμός αγωγών εξαερισμού

Εάν το σπίτι είναι χτισμένο εδώ και πολύ καιρό, είναι πιθανό ότι τα προβλήματα στη λειτουργία του εξαερισμού σχετίζονται με τη μόλυνση του αγωγού. Για να καθαρίσετε τις διαβάσεις, πρέπει να στραφείτε προς τη διοίκηση στέγασης και να καλέσετε τους κατάλληλους ειδικούς - δεν θα είναι δυνατή η πλήρης επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του διαμερίσματός σας μπορείτε να καθαρίσετε μια μεγάλη βούρτσα συνδεδεμένη σε ένα λεπτό χάλυβα ή εύκαμπτο καλώδιο. Η σπιτική κατασκευή θα πρέπει να ακολουθείται από μια ορατή οπή. Μικρή μόλυνση αφαιρείται και χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα με ένα μακρύ σωλήνα.

Σημαντικό! Κατά τον καθαρισμό του αεραγωγού, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Συχνά, όταν σε αυτά τα κλίτη εγκατασταθούν οι φωλιές τους σφήκες και ποντίκια

Βελτίωση του εξαερισμού στο διαμέρισμα: έλεγχος, καθαρισμός, πρόσθετη ανταλλαγή αέρα

Στο σπίτι όλη την ώρα βουλωμένη, τα παράθυρα γίνονται θολό, το πιάτο της κουζίνας και η μυρωδιά του αποσμητικού τουαλέτας στέκονται στα δωμάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο μπάνιο, σε ένα λουτρό με κακή εξοπλισμό, αναπνέοντας με τα βράγχια, και ανοίγοντας την πόρτα - πάνω από το δωμάτιο σαν ένα κύμα ατμού θα. Παραίτησα; Θα πάει να στημόνι έπιπλα, exfoliate ταπετσαρία, βιβλία μούχλα, και εκεί και με το slosher στους τοίχους για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Και όλα χτυπάει στην υγεία. Ο λόγος είναι σαφής: ανεπαρκής αερισμός στο διαμέρισμα. Έχετε κάτι να διορθώσετε με τα χέρια σας, ή πρέπει να βρείτε χρήματα για να πληρώσετε τους δασκάλους;

Ναι, τα περισσότερα μπορούν να γίνουν στο διαμέρισμα με εξαίρετο εξαερισμό. Δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες για αυτό. Αρκετές βασικές γνώσεις των κατασκευαστικών εργασιών και η ικανότητα χειρισμού ενός απλού καθημερινού εργαλείου.

Εξετάστε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον εξαερισμό σε ένα σαλόνι, με βάση την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της εργασίας και του κόστους. Πρώτα να δείξουμε τι και πώς να κάνετε, αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει. Και στη συνέχεια να σας πω πώς να οργανώσετε τον εξαερισμό όπου δεν είναι ακόμα - σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ένα γκαράζ, στη χώρα.

Για αναφορά: ο αερισμός των χώρων διαβίωσης σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής θεωρείται επαρκής εάν παρέχονται τουλάχιστον δύο ανταλλαγές αέρα ανά ώρα σε κάθε δωμάτιο. Εάν υπάρχει ένα σχέδιο στο κρύο εποχή του έτους, όταν επαρκής ροή της θερμότητας από το σύστημα θέρμανσης στην θερμοκρασία του δωματίου πέσει κάτω από τα υγειονομικά πρότυπα (18 μοίρες), ή σημαντικά εκτός της ροής της σκόνης και των οσμών - αερισμού περιττή.

Το πρώτο στάδιο: επαλήθευση

Πριν να σκεφτείτε και να μαντέψετε πώς να κάνετε αερισμό στο διαμέρισμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η δράση ενεργεί όπως πρέπει, αλλά για κάποιο λόγο δεν αντιμετωπίζει. Και έπειτα καταλάβετε τι της λείπει για κανονική εργασία.

Κατ 'αρχάς, φέρουμε στην υπάρχουσα ζώνη εξαερισμού ταινία χαρτιού μήκους 15-20 cm και πλάτους 2-3 cm σε απόσταση 5-7 cm από την τρύπα. Το άκρο της λωρίδας θα πρέπει, αν ο εξαερισμός είναι σε καλή κατάσταση, να αγγίξει ή να κοπεί μέσω της οπής αερισμού.

Προειδοποίηση 1: Μην ελέγχετε τον εξαερισμό με φλόγα ή κερί. Ένα εύφλεκτο αέριο μπορεί να υπάρχει στον αγωγό εξαερισμού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά χωρίς σοβαρές συνέπειες (μια έκρηξη που πραγματοποιείται από ένα κομμάτι τοίχου από γείτονες, για παράδειγμα) δεν μπορεί να κάνει.

Εκτός από την σήψη σε στρώματα ανεμπόδιστου αέρα, πρόσφατα υπήρξαν περιπτώσεις μόλυνσης από τον αέρα του αερισμού από την παραδοσιακή χημική παραγωγή στο σπίτι. Αυτό αφορούσε τοξικομανείς, ερασιτέχνες-πυροτεχνήματα και άλλα ανεύθυνα θέματα.

Υποθέστε ότι το χαρτί είτε δεν αποκλίνει, είτε αποκλίνει ασθενώς. Συνεπώς, εξακολουθούμε να έχουμε ανεπαρκή εξαερισμό.

Τώρα ελέγξτε αν οι αεραγωγοί είναι σε καλή κατάσταση ή η εισροή έχει επιδεινωθεί. Ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοικτά και ελέγξτε ξανά με ένα κομμάτι χαρτί. Αρνήθηκε, έστω και σφιχτό, στο άνοιγμα - καθαρά κινήματα, πρέπει να κοιτάξετε περισσότερο. Το ρεύμα του αέρα στον εξαερισμό δεν αυξάνεται - υπάρχει ένα φράγμα κάπου, και οι οπές πρέπει να καθαριστούν.

Βίντεο: ανεξάρτητος έλεγχος των αξόνων εξαερισμού

Το δεύτερο στάδιο: καθαρισμός

Ελέγουμε κάθε πρίζα ξεχωριστά. Υπάρχει μια διαφορά στην απόρριψη ενός χαρτιού - μπλοκαρίσματος στα κιβώτια μέσα στο δωμάτιο. Αυτή δεν είναι η χειρότερη περίπτωση: φύτευση china DAB σε ένα λεπτό, εύκαμπτο συρματόσχοινο (καλύτερα) ή σύρμα αλουμινίου (σε ακραίες περιπτώσεις), και Σούρα όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια. Τα υπολείμματα των απορριμμάτων εξάγονται με ηλεκτρική σκούπα με μακρύ σωλήνα - ένα κομμάτι σωλήνα βινυλίου για άρδευση είναι κατάλληλο. Είναι αρκετά άκαμπτο και ταυτόχρονα ευέλικτο.

Δεν βοήθησε; Βρήκατε κάποια συντρίμμια; Ως εκ τούτου, το κύριο ventshod είναι ακόμα σφυρήλατο. Καθαρίζουμε το ίδιο, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα. Πιθανότατα, χρειάζεστε ένα μπαρ, ξύλινο ή μέταλλο ή ένα κομμάτι ράβδου fiberglass, το οποίο χρησιμοποιούν καλώδια, με ένα γάντζο.

Προειδοποίηση 2: Κατά τον καθαρισμό των κύριων αεραγωγών πρέπει να προσέχετε! Μπορεί να υπάρχει μια φωλιά σφήκες ή μια συστάδα άλλων επικίνδυνων πλάσματα.

πρότυπο σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Εάν ζείτε σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ο καθαρισμός του εξαερισμού είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη σπιτιού ή της οργάνωσης που είναι επιφορτισμένη με τη λειτουργία των κτιρίων και δεν μπορείτε να πάτε στην κύρια πίστα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να υποβάλετε μια αξίωση και να δώσετε μια αίτηση.

Το τρίτο στάδιο: παρέχουμε κυκλοφορία

Ας πούμε ότι υπάρχει μια φυσική κουκούλα. Πριν να αναλάβουμε την πολύ περίπλοκη δουλειά για να εξασφαλίσουμε τη ροή, θα ελέγξουμε, αλλά η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο έχει επιδεινωθεί; Και θα το βελτιώσουμε, εάν χρειαστεί.

Ο έλεγχος του εξαερισμού στο διαμέρισμα για σωστή κυκλοφορία πραγματοποιείται με το ίδιο αμετάβλητο παλιό χαρτί στο άνοιγμα, αλλά οι πόρτες και τα παράθυρα εισόδου παραμένουν κλειστά. Αλλά όλες οι πόρτες ανάμεσα στα δωμάτια ανοίγουν. Το έγγραφο έφτασε στον κανόνα; Είναι θέμα κυκλοφορίας.

Καλύτερη ανταλλαγή αέρα μεταξύ των χώρων μπορεί να γίνει, χωρίς διάτρηση των τοίχων και χωρίς εγκατάσταση βαλβίδων τροφοδοσίας (βλ. Παρακάτω). Για να γίνει αυτό, αρκεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ του πυθμένα της πόρτας και του δαπέδου 3-4 cm.

Αν δεν σας αρέσει, στο κάτω μέρος της πόρτας μπορείτε να τρυπήσετε 2-3 σειρές τρυπών με διάμετρο 8-15 mm και να τις επικαλύψετε και στις δύο πλευρές των διακοσμητικών μαξιλαριών με ένα συχνό πλέγμα. Το πλέγμα θα παραμορφώσει τους ήχους. Στο υπνοδωμάτιο των γονιών, στο μπάνιο και στην τουαλέτα, είναι καλύτερο να τρυπώνετε οπές με κλίση από το εξωτερικό προς το εσωτερικό. Εάν ένας αγαπημένος σε μια παροδική ηλικία θέλει να κοιτάξει, αφήστε τον να κοιτάξει στο πάτωμα.

Πώς να τακτοποιήσετε τέτοια προϊόντα - ένα θέμα γεύσης, αλλά το πλέγμα πρέπει να τεθεί από χάλυβα, melkoyacheisty, ανοξείδωτο. Είναι δυνατή σε 2-4 στρώματα με ένα διάστημα 2-3 mm. Αυτό θα δώσει ακόμα καλύτερη ηχομόνωση.

Τέταρτο στάδιο: δημιουργήστε μια ροή αέρα

Ένα φυσικό σύστημα ροής αέρα σε καθιστικούς χώρους - παράθυρα, σχισμές και σχισμές στις πόρτες και τα παράθυρα. Αλλά για το χειμώνα, για χάρη της θερμότητας, προσπαθήστε να κλείσετε και τα παράθυρα παραμένουν κλειστά. Οι σύγχρονες πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά τόσο σφιχτά ώστε σε ένα τέτοιο διαμέρισμα μπορείτε να πετάξετε στο διάστημα. Ως εκ τούτου, η εισροή αέρα στην κρύα εποχή είναι απαραίτητη για την παροχή πρόσθετων μέτρων.

Παλιά παράθυρα

Εάν έχετε τα παράθυρα του παλαιού τύπου, σε ξύλινα κουφώματα, μην τα κολλάτε για το χειμώνα. Ζεστάνετε τις λωρίδες του αφρώδους καουτσούκ σε κολλώδη βάση, είναι ειδικά για αυτό που είναι στην πώληση. Κατά την αγορά, βεβαιωθείτε ότι το αφρώδες ελαστικό είναι αρκετά χαλαρό, αναπνεύσιμο.

Περιμένετε, γιατί το χειμώνα; Πρέπει να σφίξετε πιο σφιχτά! Πιο πυκνά, αλλά με το μυαλό και τη γνώση της φυσικής. Ο άνεμος ή η διαφορά στη θερμοκρασία ωθεί τον αέρα μέσα από τον αφρό στο σπίτι. Στους μικρούς, ελικοειδείς πόρους, υπάρχει ένα λεγόμενο. γκάζι. Απλά, ο αέρας θερμαίνεται από την ίδια την τριβή για τον εαυτό της. Και ο τρομακτικός άνεμος που κουβαλούσε το σπίτι, τώρα μπορεί να το θερμαίνει. Όσο ισχυρότερη είναι η οργή, τόσο ισχυρότερο είναι το αποτέλεσμα του τσοκ.

Νωρίτερα, όταν δεν υπήρχε καουτσούκ από αφρώδες υλικό, για το σκοπό αυτό τοποθετήθηκαν κυλίνδρους από βαμβάκι μεταξύ των πλαισίων. Μπορούν ακόμη και να θέσει τα μικρά στοιχεία :. Snegovichkov, χριστουγεννιάτικα δέντρα, τον Άγιο Βασίλη και το Snow Maiden, κλπ Μερικοί τεχνίτες δημιουργούν τέτοιες συνθέσεις που περαστικούς στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά από τα παράθυρά τους.

Διπλά τζάμια

Τα σύγχρονα παράθυρα PVC δεν πρέπει να είναι ειδικά μονωμένα, κλείνουν ήδη πολύ στενά. Στα περισσότερα μοντέλα, εκτός από τα πολύ φτηνά, από τα οποία ακόμη και οι υπεράκτιες κινέζικες αγκαλιάζουν, παρέχεται αντί για παράθυρο μια προμήθεια ρυθμιζόμενων θυρίδων (δείτε την εικόνα στα δεξιά). Η τοποθέτηση ενός τέτοιου χάσματος στην κορυφή είναι φυσικά σωστή. Αυτό το σύστημα λειτουργεί σε κρύο καιρό, ο αέρας από τη σχισμή κατεβαίνει, αναμιγνύεται με ζεστό αέρα από την μπαταρία και η θερμοκρασία στο δωμάτιο ισοπεδώνεται.

Τα παράθυρα από PVC με την εισροή είναι σχεδιασμένα για κοινή χρήση με μοντέρνα θερμαντικά σώματα από αλουμίνιο. Όταν εργάζονται σε ένα ζευγάρι μερικές πρόσθετες ροές αέρα σε σαλόνια, πιθανότατα, δεν θα είναι απαραίτητο.

Βαλβίδες τροφοδοσίας

Σε δημόσια κτίρια, όπου πολλοί άνθρωποι πλήττουν (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) και σε κουζίνες (βλέπε σχήμα 1), όπου απελευθερώνεται πολλή θερμότητα από την κουζίνα, και όλα τα είδη εξάτμισης από τα προϊόντα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, η ροή του αέρα από τα παράθυρα μπορεί να μην είναι αρκετή. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε βαλβίδες τροφοδοσίας τοίχου.

Οι βαλβίδες παροχής είναι δύο τύπων: ευθεία άκαμπτη και γωνιακή με εύκαμπτο αγωγό (βλέπε σχήμα 2). Και αυτά και άλλα - με ρυθμιζόμενα παντζούρια (θέασεις). Μία άμεση βαλβίδα μπορεί επιπλέον να είναι εφοδιασμένη με ένα θερμαντήρα αέρα ή λαβύρινθο, στο οποίο ενεργεί το ίδιο φαινόμενο στραγγαλισμού.

Βαλβίδες γωνίας συνήθως φθηνότερα, δεν είναι εντυπωσιακά στο δωμάτιο - τοποθετούνται πάνω από τις μπαταρίες και λειτουργούν σαν σχισμές στα παράθυρα από PVC. Ο εύκαμπτος αγωγός αέρα μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο με μια κλίση προς τα κάτω, η οποία θα αποτρέψει την είσοδο υγρασίας κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας και θα μειώσει δραστικά την είσοδο σκόνης στο δωμάτιο. Η μάσκα εισαγωγής μιας τέτοιας βαλβίδας είναι ελάχιστα ορατή στον εξωτερικό τοίχο.

Ευθείες βαλβίδες Θα είναι απαραίτητο, αν σε ένα δωμάτιο άνθρωποι συμβαίνουν, μια ρέγκα σε ένα βαρέλι. Εκτός από τη μικρότερη αντίσταση στην εισροή, ενσωματώνουν εύκολα τον θερμαντήρα αέρα, το φίλτρο, τον υγραντήρα. Αλλά έχουν, εκτός από την τιμή, ένα άλλο μειονέκτημα: το εξωτερικό μέρος μιας τέτοιας βαλβίδας, η πρόσληψη αέρα είναι ένα αρκετά περίπλοκο και αξιοπρόσεχτο σχέδιο. Μπορεί να χαλάσει τον εξωτερικό σχεδιασμό του κτιρίου και να γίνει αντικείμενο βανδαλισμού.

Βίντεο: επιλογή βαλβίδας εισόδου

Το πέμπτο στάδιο: μια πρόσθετη κουκούλα

Εάν η αύξηση της εισροής δεν ήταν αρκετή για να ανανεώσει τον αέρα, τότε χρειάζεται επιπλέον αερισμός εξαερισμού στο διαμέρισμα. Η αρχή της συσκευής είναι απλή: είτε οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες άντλησης ("τράβηγμα") στις οπές εξαερισμού είτε ο ανεμιστήρας με τη μορφή τμήματος του αεραγωγού.

Η συσκευή αυτού του εξαερισμού για χώρους διαφορετικών σκοπών έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες:

  • Ο εξαερισμός στην κουζίνα θα πρέπει να σφίξει τον αέρα μέσω του κουδουνιού πάνω από τη σόμπα. Διαφορετικά, από το παιδί δεν μπορεί να ξεφορτωθεί. Πολλές οσμές κουζίνας εξαπλώνονται γρήγορα με διάχυση, οπότε η καμπάνα ("εξάτμιση") θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένη με εξουδετερωτές οσμών. Αξιόπιστη, ανθεκτική και απολύτως όχι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά ο ηλεκτρισμός καταναλώνεται από εξουδετερώσεις, υπεριώδη, με ειδικούς λαμπτήρες. Υπεριώδης από αυτές είναι αρκετές φορές λιγότερο από ό, τι από τον ήλιο στην παραλία το καλοκαίρι στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Με τα χημικά εξουδετερωτικά πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί: ακόμη και στα προϊόντα των γνωστών ευρωπαίων κατασκευαστών μερικές φορές απαντώνται καρκινογόνοι παράγοντες.
  • Ο εξαερισμός στην τουαλέτα και στο μπάνιο, για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να ενεργοποιείται ταυτόχρονα με το λαμπτήρα. Με την συχνή ενεργοποίηση / απενεργοποίηση, ο εφημέριος λαμπτήρας καίει γρήγορα, αλλά στην τουαλέτα δεν χρειάζεται, ακόμη και επιβλαβής. Είναι καλύτερα να έχετε λαμπτήρα πυρακτώσεως χαμηλής ισχύος. Τώρα δεν αμφισβητείται ότι οι άνιση, «τραχύ» οικονόμοι φάσμα αναστέλλει περισταλτική δράση του εντέρου, αλλά πολύ απαλό ζεστό φως με λεία φάσματος, αντίθετα, ενεργοποιεί. Συμπεριλάβετε τον ίδιο λαμπτήρα στην τουαλέτα και το μπάνιο σπάνια και για λίγο. Ωστόσο, εξαρτάται από το ποιος.
 • Εάν ο εξαερισμός στην τουαλέτα και το μπάνιο γίνεται με τη μορφή ενός κοινού πλαισίου με το ένα από το κύριο venthod (όπως γίνεται σε διαμερίσματα τις περισσότερες φορές), στη συνέχεια, με τους οπαδούς να μην οδήγησε εν γνώσει του αέρα εδώ και εκεί, θα πρέπει να είναι με-κροτίδες βαλβίδες. Η βαλβίδα clapboard είναι ελαφριά και περιστρέφεται ελεύθερα στον κατακόρυφο άξονα για ένα πτερύγιο 75-80 βαθμών. Κάθε τεχνίτης μπορεί να το κάνει μόνος του. Όταν φυσάει από το κουτί στο εσωτερικό του δωματίου, κλείνει το clapboard. Και το χειμώνα, δεν θα αφήσει τον κρύο αέρα μέσω του κύριου αγωγού αερισμού να απολαύσει τα δωμάτια όπου οι άνθρωποι γδύνονται.
 • Ο εξαερισμός στο μπάνιο, όπου ο αέρας είναι κορεσμένος με υγρασία, απαιτεί μια ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή του ανεμιστήρα.

Βίντεο: αερισμός στην κουζίνα και ανεμιστήρα εξαγωγής

Επιλογή ανεμιστήρα για εξάτμιση

Τέλεια από κάθε άποψη, εκτός από μία (κάτω) - τον παλιό βιομηχανικό ανεμιστήρα VN-2 της Σοβιετικής Ένωσης. Σε μέγεθος, πηγαίνει απλά στην κουκούλα διαμερισμάτων. Η ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει λίγο - 22 watt, και ο αέρας οδηγεί καλά: 2,5 κυβικά μέτρα. μ. ανά ώρα. "Unbreakable", για δεκαετίες που εργάζονται στις πιο τερατώδεις συνθήκες: στη μεταλλουργία και τα χυτήρια.

Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα του "Vėnky": λίγο θόρυβο. Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι πιο θορυβώδες από το θόρυβο: ήσυχο, με ένα μαλακό φάσμα, γιατί η υγεία δεν είναι ευαίσθητη. Όμως, δεν θα συμφωνήσουν όλοι να ακούσουν στις "υπηρεσίες" μια σκουριά πάνω τους. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε έναν σύγχρονο ανεμιστήρα χαμηλού θορύβου.

Οι "πραγματικοί" σιωπηλοί ανεμιστήρες είναι ανεμιστήρες χαμηλής ταχύτητας με λεπίδες σαν σπαθιά. Άλλα τεχνάσματα αεροδυναμικής των καταναλωτών με τη συσσώρευση σκόνης στις λεπίδες αρχίζουν να κάνουν πιο θόρυβο βιομηχανικά. Και όλοι οι σιωπηλοί οπαδοί καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από το συνηθισμένο.

Όταν αγοράζετε έναν ανεμιστήρα, δώστε προσοχή στο υλικό της θήκης, εάν είναι πλαστικό. Τα περιβλήματα από ακρυλικό και ABS (πολυισοπροπυλένιο) είναι αξιόπιστα. Τα περιβλήματα PVC άλλων πλαστικών γενικής χρήσης δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι δυνατή η επισκευή ανεμιστήρα με στρεβλωμένη θήκη.

Ο ανεμιστήρας για το μπάνιο πρέπει να αγοραστεί σε σχεδιασμό με προστασία από την υγρασία (ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι κατάλληλος για εξωτερική εγκατάσταση).

Βίντεο: ανεμιστήρας στο μπάνιο

Εισροή αέρα σε χώρους γραφείων

Οι κουζίνες, τα ντουλάπια, οι ντουλάπες, η τουαλέτα και το μπάνιο συχνά δεν έρχονται σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους. Επομένως, παρέχεται εξαερισμός σε αυτά μέσω της πόρτας, όπως περιγράφεται παραπάνω. Εάν θέλετε να τροφοδοτήσετε τον αέρα, ο αέρας δεν πρέπει να λαμβάνονται από την κουζίνα και είναι υποχρεωτικός από κάτω. Θυμηθείτε - στο εσωτερικό του κελύφους δεν υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας, και όταν παίρνετε ένα φράχτη από την οροφή, ο αέρας θα πάει από την κορυφή στην κορυφή και όπου είναι περισσότερο απαραίτητος, θα σταματήσει.

Κεντρικό σύστημα διαχωρισμού αέρα

Η αρχοντικά και ρετιρέ ασφαλίζεται ιδιοκτήτη σπιτιού είναι άνετο, διακριτικό και οικονομικό εξαναγκασμένο αερισμό κλιματισμού (διάσπαση του συστήματος). Αυτό, με τη σειρά των τμημάτων, κουτιά: κοινή εισαγωγής αέρα, ένα φίλτρο, ένα ανεμιστήρα, ένα ψυγείο / θέρμανσης κλιματιστικό διπλό αέρα, έναν υγραντήρα / αφυγραντήρα, κύριο αγωγό, ηλεκτρικές συνδέσεις, με ανοίγματα οροφής αποσβεστήρα στα δωμάτια.

Τοποθέτησε ένα τέτοιο σύστημα στην περιοχή της οροφής (στη σοφίτα ή ανάμεσα στην διακοσμητική οροφή που έχει ανασταλεί και στο ανώτατο όριο κεφαλαίου). Πρακτικά αόρατο, δεν καταστρέφει τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό σχεδιασμό. Αλλά ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση του εξαερισμού αυτού του τύπου είναι το έργο των επαγγελματιών, οπότε η τοποθέτησή του δεν θα είναι δαπανηρή. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, ο εξαερισμός αυτός απαιτεί φροντίδα, ως εκ τούτου διατάσσεται συνήθως σε εξειδικευμένες εταιρείες με υπηρεσίες συνδρομητών.

τυπικό σχέδιο οικοδόμησης ενός διαχωρισμένου συστήματος

Κατοικίες και βοηθητικά δωμάτια

Στο υπόστεγο, το κελάρι, το γκαράζ, ο εξαερισμός είναι επίσης απαραίτητος. Λιγότερο θα επιδεινωθεί και θα αποθηκευτεί το φαγητό περισσότερο, δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Ο εξαερισμός στα κτίρια είναι αρκετά πιθανό να οργανωθεί ανεξάρτητα για οποιονδήποτε οικιακό πλοίαρχο.

Ο φυσικός αερισμός με το χέρι για χώρους αυτού του είδους γίνεται όπως περιγράφεται παραπάνω: η εισροή γίνεται μέσω σχισμών ή τρυπών με ή χωρίς ρύθμιση. εξάτμιση - από κάτω από το ανώτατο όριο. Αλλά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κύριος ventshod, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί μια καμινάδα.

Σύμφωνα με το SNiP (Κανόνες και κανόνες κατασκευής), ο αερισμός των μη οικιστικών χώρων, όπου υπάρχουν τρόφιμα και καύσιμα, θα πρέπει επίσης να παρέχει τουλάχιστον 2 ανταλλαγές αέρα ανά ώρα. Αντί να υπολογίσουμε έναν σωλήνα, ο οποίος είναι πολύ περίπλοκος, μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν απλό κανόνα: διάμετρο σωλήνα 130 mm ανά 10 κυβικά μέτρα. m του όγκου του δωματίου. Εάν περισσότερα - δεν βλάπτει.

Ο αγωγός πρέπει να λαμβάνεται αμιαντοτσιμέντο ή μέταλλο. Το πλαστικό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ και να απλωθεί από τούβλα ή κοίλα μπλοκ ενοχλητικά, εκτός από το ότι τα έχετε από το εργοτάξιο και δεν έχουν πουθενά να βάλουν.

Ο σωλήνας, για την ίδια SNP, πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον 1,5 m πάνω από το υψηλότερο σημείο ή πεντ επιπέδου της στέγης και όχι λιγότερο από 60 cm πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή αέτωμα του ισχίου. Ο σωλήνας πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ένα μύκητα, κωνικό, ημισφαιρικό ή τύπου εκτοξευτήρα. Η επίπεδη "nahlobuchka" δεν είναι κατάλληλη για αεροδυναμική.

Για να γίνει η κορυφή του σωλήνα καμπυλωμένη κάτω, "χήνα", όπως, για παράδειγμα, σωλήνες εξαγωγής των γεννητριών ντίζελ, είναι αδύνατο. Χωρίς μια ισχυρή εμφύσηση στον σωλήνα, η ακίδα μπορεί να λειτουργήσει ως άδειο σιφόνι, σχηματίζεται ένα πώμα αέρα και ο αερισμός σταματά.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο διαμέρισμα

Στα παλιά πολυκατοικίες, υπάρχει βασικά ένα σύστημα εξαερισμού, οργανωμένο σύμφωνα με τα σοβιετικά πρότυπα. Μέχρι σήμερα, οι επιλογές αυτές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Κατά κανόνα, τα συστήματα αυτά είναι όσο το δυνατόν πιο απλά. Η κυκλοφορία του αέρα σε αυτά συμβαίνει λόγω των ανεμιστήρων που είναι εγκατεστημένοι στην κουζίνα και στο μπάνιο. Σήμερα, τα νέα συστήματα εξαερισμού και αναρρόφησης έχουν αντικαταστήσει τις παρωχημένες δομές. Σήμερα θα τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Τι είναι αυτό και γιατί χρειάζεται;

Πριν προχωρήσουμε στην εξοικείωση με τις ιδιαιτερότητες του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι και τι προορίζεται. Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής αναφέρεται στους τύπους αερισμού, που χαρακτηρίζονται από μια ισορροπημένη εναλλαγή εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Συνήθως, τέτοια συστήματα εγκαθίστανται σε σπίτια, διαμερίσματα, καθώς και σε χώρους γραφείων και παραγωγής. Ο εξαερισμός αυτός σχεδιάζεται σύμφωνα με τις ανάγκες συγκεκριμένων δωματίων.

Η έλλειψη ενός κανονικού συστήματος εξαερισμού μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την κατάσταση του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει καλά οργανωμένη ανταλλαγή αέρα στο σαλόνι, αυτό οφείλεται σε ανεπαρκώς πυκνά πλαίσια παραθύρων, παράθυρα και άλλα παρόμοια ανοίγματα.

Εάν στην κατοικία εγκατασταθούν πλαστικά παράθυρα διπλού υαλοπίνακα υψηλής ποιότητας, ο εξαερισμός από αυτό μπορεί να υποφέρει σημαντικά. Τα χρησιμοποιημένα ζευγάρια σε τέτοιες συνθήκες θα παραμείνουν στο δωμάτιο.

Για το λόγο αυτό, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι ιδιαίτερα απαραίτητος για τη διευθέτηση διαμερισμάτων με εγκατεστημένα πλαστικά παράθυρα. Φυσικά, αυτά τα σχέδια προστατεύουν τους ανθρώπους από τον θόρυβο του δρόμου και τη σκόνη, ωστόσο, και ο φρέσκος αέρας εμποδίζεται από το δρόμο. Για το μικροκλίμα στο διαμέρισμα ήταν ασφαλές και καθαρό, θα πρέπει να τοποθετήσετε έναν εξαερισμό ποιότητας. Χάρη σε ένα τέτοιο σύστημα θα είναι δυνατό να γίνει χωρίς συνεχή αερισμό ανοίγοντας τα τηγάνια εξαερισμού.

Επιπλέον, σε κατοικημένες περιοχές δεν πρόκειται να βαδίζουν τα σχέδια, λόγω των οποίων το νοικοκυριό μπορεί να αρρωστήσει. Επίσης, σε ένα σπίτι με καλό εξαερισμό, το καλούπι δεν θα ξεκινήσει. Τέτοια συστήματα είναι ιδιαίτερα απαραίτητα όταν τα κατοικίδια ζώα ζουν στο σπίτι. Απόβλητα από τη ζωή τους εκπέμπουν συχνά δυσάρεστες οσμές, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να αποκρύψουν. Χάρη στον καλό εξαερισμό, αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεχαστεί.

Αρχή της λειτουργίας του συστήματος

Για να κατανοήσουμε την αρχή του αερισμού εξαερισμού, Πρέπει να εξεταστούν από ποια στοιχεία συνίσταται.

 • Υπάρχει ένα στοιχείο στο σύστημα, όπως μια βαλβίδα τροφοδοσίας. Η παρουσία του στο σύστημα είναι απαραίτητη, ώστε ο αέρας να εισέρχεται στο σύστημα μόνο τη στιγμή που είναι ενεργοποιημένη. Η βαλβίδα μπορεί να αυτοματοποιηθεί ανοίγοντας τη στιγμή της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης κατά τη διάρκεια της απενεργοποίησης της συσκευής.
 • Επίσης στο σύστημα υπάρχει ένα ειδικό φίλτρο σχεδιασμένο για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και άλλους ρύπους. Η ποιότητα του καθαρισμού του αέρα θα εξαρτηθεί από τα φίλτρα που υπάρχουν στο σύστημα.
 • Ο θερμαντήρας στο σύστημα εξαερισμού έχει σχεδιαστεί για να θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Αυτό το στοιχείο είναι νερό και ηλεκτρικό.
 • Ο ανεμιστήρας παίζει το ρόλο του κύριου στοιχείου. Είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για τη ροή του αέρα από το εξωτερικό προς το υπάρχον δωμάτιο. Αυτό οφείλεται στην πίεση που σχηματίζει ο ανεμιστήρας.
 • Υπάρχει ανάγκη για εξομάλυνση του θορύβου σε ένα τέτοιο σύστημα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το επίπεδο θορύβου, το οποίο δημιουργεί μια συσκευή εξαερισμού.

Έτσι, η αρχή λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας είναι η μεταφορά καθαρού και θερμού αέρα λόγω της αναγκαστικής έγχυσης. Ο αέρας που πηγαίνει κατευθείαν στην ειδική βαλβίδα, υφίσταται κάποια επεξεργασία, ξεπερνώντας το φίλτρο. Όσο για τη θερμοκρασία του εγχυμένου αέρα, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μπορεί και να θερμανθεί και να ψυχθεί. Οι ιδιότητες του εισερχόμενου αέρα μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών.

Χάρη σε αυτή την αρχή λειτουργίας, τα συστήματα αερισμού προσφοράς είναι τόσο δημοφιλή. Εγκαθίστανται όχι μόνο σε διαμερίσματα, αλλά και σε πολυκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, όπου οι βέλτιστες συνθήκες πρέπει να διατηρούνται συνεχώς. Η υψηλή πίεση που εμφανίζεται λόγω της λειτουργίας του εξαερισμού τροφοδοσίας, καθώς ωθεί τον ήδη εξαντλημένο αέρα να εγκαταλείψει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η παραγωγή πραγματοποιείται μέσω ειδικών ορυχείων, καθώς και ρωγμών, που συνήθως υπάρχουν στις δομές των παραθύρων και των παραθύρων. Συνεπώς, ο μολυσμένος αέρας εγκαταλείπει φυσιολογικά το δωμάτιο.

Ποικιλίες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαερισμού. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά δομής και λειτουργίας. Θα τα γνωρίσουμε.

Με την κυκλοφορία

Όλα τα συστήματα τροφοδοσίας διαφέρουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο κυκλοφορίας.

Υπάρχουν τέτοιες παραλλαγές:

 • με φυσική κυκλοφορία.
 • αναγκαστική (ή μηχανική) κυκλοφορία ·
 • σε συνδυασμό.

Στα περισσότερα σύγχρονα κτίρια διαμερισμάτων, είναι απλώς φυσική κυκλοφορία αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας εισέρχεται στο κτίριο από το δρόμο μόνο του, χωρίς παρεμβολές από το εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, η ένεση δεν χρησιμοποιείται. Κατά κανόνα, ταυτόχρονα, ο αέρας διεισδύει σε σπίτια με διάφορες ρωγμές στα παράθυρα και τις πόρτες. Φεύγει, περνώντας από την κουκούλα. Οι τρύπες του βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο αέρας δεν φεύγει από το καθιστικό, περνώντας μέσα από αυτά τα ανοίγματα. Στη συνέχεια μπαίνει κατευθείαν στον άξονα εξαερισμού, ανεβαίνει και το ρίχνει στη στέγη. Η κυκλοφορία οφείλεται σε διαφορές θερμοκρασίας, καθώς και διαφορές στην πίεση εντός και εκτός της κατοικίας.

Το κύριο πλεονέκτημα μιας τέτοιας κυκλοφορίας είναι ότι είναι διαθέσιμο. Για τη ρύθμισή του δεν χρειάζεται να ξοδεύουν πολλά χρήματα και ενέργεια. Φυσικά, ο φυσικός αερισμός έχει τα δικά του μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, συχνά αποτυγχάνει. Τα ερμητικά πλαστικά παράθυρα, τοποθετημένα στη θέση του ξύλου, μπορούν να οδηγήσουν στο γεγονός ότι η παροχή αέρα είναι ανεπαρκής. Εξαιτίας αυτού, το σπίτι θα είναι βουλωμένο και δεν είναι πολύ άνετο. Επιπλέον, εάν ο απορροφητήρας είναι φραγμένος, ένας δυσάρεστος μούχλος αέρας θα κρατηθεί συνεχώς στο διαμέρισμα.

Εξαερισμός του σπιτιού με φυσικό εξαερισμό μπορεί να είναι μόνο ένας προσιτός τρόπος - ανοίγοντας το παράθυρο. Αλλά εδώ πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι μόνο η άφιξη του καθαρού αέρα, αλλά και ο υπερβολικός θόρυβος, η σκόνη και η βρωμιά από το δρόμο.

Για την εξάλειψη αυτών των μειονεκτημάτων, ο φυσικός αερισμός πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο σύστημα ή να συμπληρωθεί με μηχανικό σύστημα. Πιο πρακτικός εξαναγκασμένος αερισμός είναι ένα σύστημα στο οποίο ο αέρας τροφοδοτείται συνεχώς σε μια κατοικία ανεξάρτητα από τον καιρό που στέκεται στο δρόμο. Ο αέρας εισάγεται στην κατοικία με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή άλλης συσκευής που είναι διαθέσιμη στο σύστημα. Ο εξαερισμός του αναγκαστικού τύπου καθιστά δυνατή τη ρύθμιση του ρυθμού εισροής, "προσαρμόζοντας" τη λειτουργία του σε ορισμένες ανάγκες για ανταλλαγή αέρα.

Υπάρχουν επίσης ειδικές συνδυασμένες επιλογές. Είναι πιο προσιτά και πιο πρακτικά στην εφαρμογή. Το παρόμοιο σύστημα λειτουργεί λόγω της εισαγωγής καθαρού αέρα μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας που βρίσκονται σε κουφώματα και θυρίδες. Η λειτουργία του αέρα απομακρύνεται από τα καθιστικά με τη λειτουργία των ανεμιστήρων εξαγωγής.

Εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο κρύος αέρας θα διεισδύσει στην κατοικία κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, υπάρχει μια αίσθηση στην εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής κάτω από θερμαντικά σώματα ή ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.

Με αυτή τη λύση, η δροσερή ροή θα αναμειχθεί με ζεστό αέρα, σχηματίζοντας τη βέλτιστη θερμοκρασία στο περιβάλλον περιβάλλον. Οι ανεμιστήρες εξαγωγής σε συνδυασμένες εκδόσεις λειτουργούν πάντα. Το απόγευμα, όταν στο διαμέρισμα οποιουδήποτε από τους ενοικιαστές εκεί, επιτρέπεται η μείωση της ταχύτητας στο ελάχιστο.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των συνδυασμένων συστημάτων είναι:

 • η έλλειψη τεχνικά σύνθετων τμημάτων που αποτυγχάνουν γρήγορα, πράγμα που υποδηλώνει την υψηλή αξιοπιστία αυτών των δομών ·
 • κανονικές διαστάσεις, λόγω του οποίου ο εξαερισμός δεν συσσωρεύεται στον διαθέσιμο χώρο.
 • δεν υπάρχει ανάγκη για δαπανηρή συντήρηση.
 • σταθερή ανταλλαγή αέρα σε οποιαδήποτε εποχή.

Το μειονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι ότι στις βαλβίδες τροφοδοσίας τους δεν υπάρχει πρόσθετη λειτουργικότητα με τη μορφή θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα, καθώς και ένα ειδικό φίλτρο για τον καθαρισμό του. Επιπλέον, η εναλλαγή αέρα των συνδυασμένων επιλογών είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των άλλων μοντέλων.

Κανάλι, χωρίς κανάλια

Τα συστήματα αγωγών τοποθετούνται και εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή κατά τη διάρκεια σημαντικών επισκευών. Συνήθως είναι υπεύθυνοι για την ταυτόχρονη εισροή και εξαγωγή του αέρα. Στον εξαερισμό αυτού του τύπου, υπάρχει μια κεντρική μονάδα υπεύθυνη για την επεξεργασία αέρα, καθώς και σωλήνες που είναι υπεύθυνοι για την αφαίρεση του αέρα. Συνήθως περνούν κάτω από την οροφή, ακολουθώντας από το κεντρικό μπλοκ. Φυσικά, για την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς αρκετός ελεύθερος χώρος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα καναλιών σήμερα δεν μπορούν να καλούνται σε ζήτηση στις συνθήκες των αστικών διαμερισμάτων, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πολύ μέτριες διαστάσεις. Ναι, και το ύψος της οροφής σε τέτοια σπίτια δεν είναι κατάλληλα, δεδομένου ότι σπάνια υπερβαίνει το σήμα των 3 m Όσο για το σύστημα εξαερισμού κανάλι χωρίς -. Έχει ένα πιο μικρό μέγεθος, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα στις συνθήκες του μέσου διαμέρισμα της πόλης ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Για το λόγο αυτό, τα σχέδια είναι πιο κοινά και δημοφιλή.

Σύμφωνα με το λειτουργικό

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους στα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, πολλά από αυτά συμπληρώνονται από μια ποικιλία χρήσιμων στοιχείων. Θα τα γνωρίσουμε. Για παράδειγμα, τα συστήματα εξαερισμού κατασκευάζονται σήμερα, συμπληρωμένα με θέρμανση. Αυτές οι επιλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν το παράθυρο είναι κρύο. Εάν δεν υπάρχει τέτοια λειτουργία στο υπάρχον σύστημα, μάλλον ψυχρός αέρας θα εισέλθει στο σαλόνι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε καταρροϊκές ασθένειες του νοικοκυριού.

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των συστημάτων είναι η διήθηση. Τέτοιες παραλλαγές εξαερισμού μπορούν να έχουν ποικίλα φίλτρα. Αυτό μπορεί να είναι όχι μόνο τυποποιημένες επιλογές στο δίκτυο, αλλά και στοιχεία υψηλής απόδοσης που έχουν μια πονηρή ύφανση λεπτών ινών. Μπορούν επίσης να υπάρχουν ειδικά φίλτρα άνθρακα. Τα μέρη αυτά είναι υπεύθυνα για τη συγκράτηση επιβλαβών αερίων και δυσάρεστων οσμών.

Αυτο-εγκατάσταση

Για πολλούς χρήστες φαίνεται ότι η ανεξάρτητη εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού εφοδιασμού είναι μια πολύ εντατική διαδικασία εργασίας, την οποία μπορεί να χειριστεί μόνο ένας έμπειρος πλοίαρχος. Στην πραγματικότητα, όλη η εργασία δεν θα είναι δύσκολη. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Το κυριότερο είναι να ενεργείς σύμφωνα με την ηγεσία και να κάνεις τα πάντα πολύ προσεκτικά. Ας υπολογίσουμε πώς να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Για να εγκαταστήσετε ένα απλό σύστημα εξαερισμού, οι ιδιοκτήτες μπορούν να πάρουν όχι περισσότερο από 3 ημέρες. Εάν επιλέξετε μια πολύπλοκη εγκατάσταση, τότε αυτό θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Τα στοιχεία του συστήματος στο διαμέρισμα:

 • ανεμιστήρας;
 • βαλβίδα ·
 • φίλτρα;
 • αεραγωγούς ·
 • εξαρτήματα θέρμανσης.
 • αισθητήρες πίεσης;
 • σφιγκτήρες ·
 • θερμορυθμιστές.

Το χαλύβδινο πλαίσιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο στον τοίχο με βίδες, είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα στερέωσης. Η εγκατάσταση του κλιματισμού σε ένα διαμέρισμα πόλης είναι πολύ παρόμοια με τη συλλογή διαφορετικών τμημάτων του σχεδιαστή. Προηγουμένως (πριν από τη γενική χρήση των παραθύρων από PVC), ο φρέσκος αέρας εισχώρησε στους χώρους διαβίωσης μόνο μέσω σχισμών παραθύρων και τοίχων. Έτσι, λειτουργούσε ο φυσικός αερισμός, για τον οποίο δεν απαιτούνταν πολύπλοκες εργασίες εγκατάστασης. Τα ανοιχτά παράθυρα ενίσχυαν μόνο την κυκλοφορία του αέρα, αλλά αυτό το μέτρο, φυσικά, ήταν προσωρινό. Γι 'αυτό μια ανεξάρτητη εγκατάσταση ενός συστήματος με φίλτρα είναι τόσο απαιτητική σήμερα.

Για ανεξάρτητη εργασία, θα χρειαστείτε εργαλεία όπως γροθιά, κατσαβίδια και μαχαίρι.

Από τα υλικά που χρειάζεστε για να αποθηκεύσετε:

 • το κύριο φίλτρο αέρα.
 • ο κύριος ανεμιστήρας?
 • σωλήνες αποχέτευσης από πλαστικό ·
 • πλαστικό δοχείο.

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό φίλτρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έκδοση κορμού, στην οποία η διάμετρος του σωλήνα είναι 100 mm. Τα εμπορεύματα αυτά μπορούν να βρεθούν σε εξειδικευμένα καταστήματα σε τμήματα όπου πωλούνται στοιχεία απαραίτητα για τη συναρμολόγηση του εξαερισμού. Όσον αφορά τον ανεμιστήρα, στην ποιότητά του επιτρέπεται η τροφοδοσία μιας συσκευής κορμού με χωρητικότητα 150 κυβικών μέτρων. m / ώρα. Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τους οπαδούς που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε την εγκατάσταση της βαλβίδας αέρα, έτσι ώστε το φίλτρο να λειτουργεί μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση. Μερικές φορές οι βαλβίδες είναι αρχικά ενσωματωμένες στους ανεμιστήρες.

Τώρα πρέπει να εγκαταστήσετε μια μονάδα φιλτραρίσματος. Για παράδειγμα, ένα τσιμεντένιο πάτωμα στο μπαλκόνι θα πρέπει να κάνει μια τρύπα που οδηγεί προς τα έξω, και στη συνέχεια να οδηγήσει την έξοδο αέρα σωλήνων αποχέτευσης από πλαστικό με διάμετρο 50 mm και έναν προσαρμογέα με ένα 50 έως 100 mm. Ένα συστατικό περίβλημα του φίλτρου αφήνεται να κλείσει το διακοσμητικό πλαστικό, συνδέονται με τον τοίχο ένα ζευγάρι των γωνιών, και στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μαξιλάρι από καουτσούκ, προκειμένου να μειωθούν τα φορτία κραδασμών, και στη συνέχεια να καθορίσει το ίδιο το φίλτρο. Για να παρεμποδίσετε τη λεπτή σκόνη, πρέπει να βάλετε ένα φίλτρο νερού. Επίσης, είναι δυνατή η χρήση δοχείου γεμάτου με νερό. Με αυτή την ιδιότητα, πρέπει να κατευθύνετε τη ροή αέρα από τον ανεμιστήρα. Το καλοκαίρι, αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει καλά, αλλά το χειμώνα ένα τέτοιο αυτο-κατασκευασμένο φίλτρο δεν θα λειτουργήσει πια.

Στο ρόλο του υφάσματος για το φίλτρο επιτρέπεται η χρήση φίλτρου ειδικά σχεδιασμένου για εκχυλίσματα κουζίνας. Έτσι, από μια λωρίδα προκύπτει περίπου 3 μικρά φίλτρα.

Για να είναι πιο βολικό να κόψετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πρότυπα από πυκνότερα υλικά όπως το χαρτόνι. Σε αυτή την εγκατάσταση μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες. Εάν έχετε κάνει τα πάντα σωστά, ο εξαερισμός τροφοδοσίας θα σας κρατήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί μόνο να αλλάξετε το ύφασμα φίλτρου από καιρό σε καιρό.

Κριτικές εμπειρογνωμόνων

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού ποιότητας σε ένα διαμέρισμα πόλης θα δημιουργήσει μια υγιή ατμόσφαιρα. Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι δυνατή η ανεξάρτητη εγκατάσταση τέτοιων κατασκευών, με αναφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι δεν είναι μόνο πρακτικά αλλά και κερδοφόρα.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να εγκαταστήσετε στον ανεφοδιασμό διαμέρισμα καλή ποιότητα, αν τα παράθυρα της κατοικίας συσσωρεύεται συνεχώς το συμπύκνωμα, και σε ζεστό καιρό είναι πολύ ζεστό. Η εγκατάσταση ενός σωστά επιλεγμένου συστήματος θα εξαλείψει τέτοια δυσάρεστα προβλήματα.

Κρίνοντας από τις απόψεις των επαγγελματιών, τέτοια συστήματα εξαερισμού είναι πολύ συναφή και καλά εδραιωμένα. Είναι απαραίτητο μόνο προσεκτικά να προσεγγίσετε την επιλογή και την εγκατάστασή τους. Αν μιλάμε για περίπλοκο σχεδιασμό μεγάλων διαστάσεων, τότε είναι προτιμότερο να μην αναλαμβάνουμε κινδύνους, αλλά να στραφούμε σε έμπειρους τεχνίτες εγκατάστασης.

Χρήσιμες συμβουλές

Από την έλλειψη ποιότητας εξαερισμού στο σπίτι μπορεί να δείξει όχι μόνο συσσωρεύονται σε διαφορετικές επιφάνειες συμπυκνωμάτων, αλλά και η στάση των δυσάρεστων οσμών. Σε ένα καλά διατηρημένο διαμέρισμα για πολύ καιρό παραμένουν όλες οι γεύσεις που συνοδεύουν ένα άτομο καθ 'όλη τη ζωή. Εάν παρατηρήσετε ένα τέτοιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την ανάγκη να εγκαταστήσετε έναν καλό εξαερισμό.

Ο αερισμός στο σαλόνι μπορεί να είναι όχι μόνο μηχανικός αλλά και αυτόματος. Στη δεύτερη περίπτωση, τοποθετείται ένα ειδικό σερβοκίνηση στο φύλλο του πτυσσόμενου παραθύρου. Αυτή η συσκευή έχει προγραμματιστεί για να ανοίξει το τραβέρσα λόγω των καθορισμένων χρονικών διαστημάτων ή συμπληρώνεται από έναν ειδικό αισθητήρα καιρού. Ένας τέτοιος μηχανισμός ανταποκρίνεται σε αλλαγές στο επίπεδο της υγρασίας και της ατμόσφαιρας στο σύνολό της. Για παράδειγμα, σε συνθήκες ισχυρής βροχής, χιονιού ή ανέμου, θα λειτουργήσει ένας τέτοιος αισθητήρας, μετά τον οποίο το παράθυρο θα κλείσει.

Οι βαλβίδες εισαγωγής στο τοίχωμα θεωρούνται οι πιο παραγωγικές, ωστόσο, είναι καλύτερο να εγκατασταθούν σε καθιστικά αρκετά μεγάλης έκτασης. Παράθυρα με τους ίδιους παραποτάμους είναι κατάλληλοι για μικρά δωμάτια.

Λάβετε υπόψη - αν χρησιμοποιείτε πρόσθετα εξαρτήματα εξαερισμού, τότε η εισροή, καθώς και η ταχύτητά του, θα μειωθούν σημαντικά.

Αφού έχετε εγκαταστήσει στον αερισμό του διαμερίσματός σας με φίλτρα, δεν πρέπει να ξεχάσετε την έγκαιρη συντήρηση τέτοιων συσκευών. Επιπλέον, παρόμοια σχέδια απαιτούν την περιοδική αντικατάσταση στοιχείων φίλτρου. Μην παραμελούν τέτοιες διαδικασίες, διότι χάρη σε αυτές το σύστημα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και δεν θα προκαλέσει περιττά προβλήματα.

Αποκτήστε μόνο συστήματα εξαερισμού υψηλής ποιότητας κατασκευασμένα από γνωστούς κατασκευαστές. Τα πιο δημοφιλή είναι η Mitsubishi Electric, η Electrolux και η Ballu Machine, προσφέροντας στους πελάτες υψηλής ποιότητας προϊόντα με διάφορες τροποποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων των πολύ καλά μελετημένων, αλλά φθηνών συστημάτων split). Τα προϊόντα αυτών των παγκοσμίως γνωστών εμπορικών σημάτων είναι δοκιμασμένα σε χρόνο και έχουν λαμπρή φήμη.

Μεταξύ των μηχανικών ανεμιστήρων που υπάρχουν στη σύγχρονη αγορά, μοντέλα με βασικά φίλτρα και φίλτρα ξυλάνθρακα, καθώς και θέρμανση αέρα, εμφανίζονται καλύτερα. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν την ιδανική λύση για όσους ζουν σε ψυχρά κλίματα. Οι εγκαταστάσεις αερισμού και οι ανεμιστήρες συνιστώνται να βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια (όσο το δυνατόν περισσότερο από τα καθιστικά).