Πώς να κάνετε ένα σύστημα εξαερισμού σε μια σάουνα με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα: τεχνικές αποχρώσεις

Ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, είναι ζωτικός για τους ανθρώπους. Ειδικά αν ένα άτομο βρίσκεται σε κλειστό χώρο. Επομένως, ο αερισμός στη σάουνα, το μπάνιο, το μπάνιο και σε άλλα δωμάτια με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία θα πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα.

Διαφορετικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και τις αρνητικές συνέπειές τους.

Εξαερισμός: Το χρειάζεστε στη σάουνα;

Το γεγονός ότι η παρουσία του συστήματος εξαερισμού σάουνα δεν είναι κατ 'ανάγκην, μπορείτε να ακούσετε συχνά στο φόρουμ και σε συζητήσεις με τους πιο έμπειρους φίλους, που για δεύτερη χρονιά στα ύψη για να κατασκευαστεί προσωπικά το λουτρό / σάουνα.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι το παράδειγμα της λειτουργίας του δωματίου. Μετά από όλα, η συσκευή για τον εξαερισμό θα απαιτήσει κεφάλαια και χρόνο.

Η άποψη ότι όλα λειτουργούν τόσο καλά είναι ριζικά λανθασμένη. Το πρώτο ή δύο χρόνια θα λειτουργήσει, αλλά στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ατμού θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ναι, και η ποιότητα των διαδικασιών λουτρών σε ένα μη αεριζόμενη αίθουσα μπορεί να υποστηριχθεί.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σωστά διαρρυθμισμένο ή εντελώς απούσα σύστημα εξαερισμού σε σάουνα σπιτιού με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι τα εξής:

 • έλλειψη οξυγόνου.
 • δυσάρεστη οσμή?
 • τη σήψη των δομών.
 • συντόμευση της διάρκειας ζωής των χώρων.
 • σχέδια;
 • αυξημένη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.

Όλες αυτές οι πινακίδες ή μόνο ένα μέρος τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται μία προς μία στη σάουνα / λουτρό, η οποία διαθέτει μη λειτουργικό εξαερισμό. Εάν δεν υπάρχει εισροή φρέσκου υπαίθριου αέρα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ατμόλουτρο, τότε υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσετε. Ειδικά αν οι παραθεριστές βρίσκονται σε κατάσταση δηλητηρίασης, η οποία, δυστυχώς, μπορεί να βρεθεί συχνά.

Όσον αφορά τη δυσάρεστη οσμή, φαίνεται ότι οφείλεται σε συσσώρευση ιδρώτα και ανεπαρκή αφαίρεση της υγρασίας στο δωμάτιο. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει εξαερισμός, να στεγνώσει το ατμόλουτρο μετά τη χρήση είναι προβληματική - πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά αεριζόμενοι και στεγνώσει. Και αυτό ισχύει για όλα τα δωμάτια - για ξεκούραση, μπάνιο, αποδυτήρια και άλλα, που χτίστηκε από έναν συνετό οικοδεσπότη.

Μια δυσάρεστη μυρωδιά εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης ενός δέντρου που δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει μετά από δύο έως τρία χρόνια από την έναρξη της χρήσης της σάουνας. Έτσι, ορισμένοι τεχνίτες συνιστούν ακόμη και μια ειδική τεχνολογία για την εσωτερική διακόσμηση του ατμού - για να καταστεί ευκολότερη η απομάκρυνση των αποσυνδεδεμένων σανίδων από κάτω και η αντικατάστασή τους με νέες.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ακόμη και πριν από την έναρξη της δομής να παράσχει ένα σύστημα εξαερισμού προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σαθρά αρώματα και προβλήματα με την αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, είναι δυνατό να παρατηρηθεί η ενεργός ανάπτυξη του καλουπιού στους τοίχους και στην οροφή, ο σχηματισμός συμπυκνώματος και η διόγκωση των ξύλινων δομών. Όλα αυτά τα προβλήματα αρχίζουν, όπως μια χιονοστιβάδα, να πέφτουν στο κεφάλι του ιδιοκτήτη της σάουνας.

Ως αποτέλεσμα - σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Αντί για 20-30 χρόνια, το ατμόλουτρο μπορεί να διαρκέσει μόνο 5-6 χρόνια. Και μια δυσάρεστη οσμή θα συνοδεύσει τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις διαδικασίες λουτρών, όλα αυτά τα χρόνια.

Αν το σύστημα εξαερισμού είναι εκεί, αλλά δεν είναι σωστά τοποθετημένο, τότε θα υπάρχει πρόβλημα βύθισης κατά μήκος των ποδιών των ανθρώπων που ανεβαίνουν. Και αυτό δεν προσθέτει στη χαρά της λήψης διαδικασιών υγιεινής. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για τη θέρμανση του ατμού. Αυτό συχνά συναντάται όταν η κουκούλα εργάζεται πολύ ενεργά, αφαιρώντας την υπερβολική θερμότητα από το δωμάτιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε εκ των προτέρων το σύστημα εξαερισμού επιλέγοντας το βέλτιστο σχέδιο για τη διαρρύθμισή του. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενιαία σωστή λύση σε αυτό το ζήτημα - όλα θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη τοποθεσία και τη θέση της τοποθεσίας του.

Σάουνα: πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό

Το θέμα του πώς να κάνει σωστά τον αποτελεσματικό εξαερισμό στη σάουνα και τη σάουνα, ανησυχεί πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, κατοικιών μόνιμη κατοικία και μόνο μικρά σπίτια. Μετά από όλα, είναι δυνατόν να εξοπλίσει το ατμόλουτρο σχεδόν οπουδήποτε, το κυριότερο είναι η επιθυμία και η διαθεσιμότητα ορισμένων πόρων για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Τι είναι ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας;

Μια σάουνα ή μια σάουνα, της οποίας η καρδιά είναι μια ηλεκτρική θερμάστρα κουζίνας, δεν είναι ασυνήθιστη. Συχνά είναι η ηλεκτρική επιλογή που προτιμάται για την ασφάλεια και την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να θερμανθεί σωστά το λουτρό.

Οι φούρνοι-σόμπες που προσφέρονται στην αγορά εξοπλισμού για σάουνα και λουτρά αντιπροσωπεύονται από τέτοιες παραλλαγές:

 • Φινλανδική ηλεκτρική θερμάστρα?
 • για μικρές σάουνες.
 • με ατμογεννήτρια.
 • για ένα ρωσικό λουτρό.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο, το κύριο πράγμα πριν από την αγορά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα τεχνικής τεκμηρίωσης, πιστοποιητικού ποιότητας και εγγύησης του κατασκευαστή από τον πωλητή.

Επίσης, ανάλογα με τον επιλεγμένο φούρνο, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού. Οι συστάσεις του κατασκευαστή αναφέρονται γενικά στο εγχειρίδιο εξοπλισμού. Το πιο αποδεκτό σχήμα της συσκευής εξαερισμού δίνεται επίσης.

Ο θερμαντήρας είναι κατάλληλος όχι μόνο για την εγκατάσταση αλλά και για περαιτέρω λειτουργία. Δεν απαιτεί την τοποθέτηση καμινάδας και να σκεφτούν πρόσθετες επιλογές για την προετοιμασία και την αποθήκευση καυσόξυλων ή άλλων καυσίμων. Το μόνο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτόν τον πόρο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν άλλο τύπο κλιβάνου.

Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας σόμπα διαθέτει διάφορες πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες - έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και έναν ρυθμιστή υγρασίας, έναν πίνακα ελέγχου. Επίσης, για την ασφάλεια των χρηστών και την προστασία από την υπερθέρμανση, οι ηλεκτρικοί κλίβανοι είναι εξοπλισμένοι με θερμοστάτες και ασφάλειες.

Εάν αγοράστηκε ένα εξαιρετικά λειτουργικό μοντέλο εξοπλισμού στο οποίο είναι δυνατόν να ρυθμίσετε το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας κατά βούληση, η σάουνα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε λουτρό και αντιστρόφως.

Τεχνικές αποχρώσεις του εξαερισμού στη σάουνα / σάουνα

Σάουνα - αυτό είναι ένα ακατοίκητο δωμάτιο, αλλά δεν κατοικεί λιγότερο χρειάζεται εντατική ανταλλαγή αέρα. Χωρίς επαρκή πρόσληψη καθαρού αέρα, το δωμάτιο ατμού δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει πλήρως. Και ο επισκέπτης θα νιώθει άβολα - ο αέρας είναι γεμάτος, μούχλα και είναι δύσκολο να αναπνεύσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό κατά τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα να ληφθούν υπόψη οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Σε μια θερμά με ηλεκτρική θερμάστρα είναι σημαντικό να παρέχετε ταυτόχρονα 3 τύπους εξαερισμού:

 • η σόμπα?
 • δωμάτια ατμού?
 • παρακείμενα δωμάτια (υπόλοιπο, αποδυτήρια, ντους και άλλα, αν υπάρχουν).

Εάν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η σωστή κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσω της σάουνας, τότε δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία του. Είναι σημαντικό ο αέρας τροφοδοσίας από το δρόμο να χτυπά αμέσως τον θερμαινόμενο φούρνο, να θερμαίνεται από αυτόν και να το ψύχει ταυτόχρονα. Τότε, ήδη ζεστό, αλλά ακόμα φρέσκο, θα ανέβει προς τα πάνω και θα αναμειχθεί με τις μάζες αέρα του δωματίου, μετατοπίζοντας το τμήμα στο δρόμο μέσω της οπής εξάτμισης.

Τεχνικές απαιτήσεις για το σύστημα αερισμού στη σάουνα:

 • διάκενο κάτω από την πόρτα 2-5 cm?
 • χωρίς σχέδια.
 • ρυθμιζόμενη εισροή / απόδοση ·
 • κυκλική ανανέωση αέρα.
 • η εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο.
 • σωστή κατεύθυνση των μαζών αέρα κατά μήκος του αγωγού.
 • βέλτιστη διατομή των ανοιγμάτων εξαερισμού.
 • το σωστό ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από το επίπεδο της οροφής.

Για να εξασφαλίσετε μια ρυθμιζόμενη εισροή και εκροή αέριων μαζών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια βαλβίδα πύλης. Αυτή είναι μια πολύ βολική εφεύρεση, η οποία ήρθε σε μας από αμνημονεύτων χρόνων και έλαβε σύγχρονη εκτέλεση.

Όσο για την κυκλικότητα, σύμφωνα με τους κανόνες, ο αέρας στη θερμοκρασία θα πρέπει να ενημερώνεται 5-6 φορές την ώρα, και αν είναι μια ξηρή σάουνα - τότε τουλάχιστον 10 φορές την ώρα. Η εισροή του δεν πρέπει να πραγματοποιείται από εσωτερικούς χώρους και από το δρόμο. Είναι σημαντικό ο εισερχόμενος αέρας να είναι όσο το δυνατόν πιο κορεσμένος με οξυγόνο.

Η έξοδος του αέρα εξαγωγής με αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συμβεί μέσω του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την οροφή. Το ύψος του σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι βέλτιστο για να εξασφαλίσει καλή πρόσφυση, αλλά όχι περισσότερο από 3 μ. Το ύψος εξαρτάται από τη θέση του καναλιού.

Σε μια σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εγκατάσταση ξεχωριστής καμινάδας ή αεραγωγού για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Αυτό είναι ένα απόλυτο πλεονέκτημα στη διάταξη εξαερισμού.

Σάουνα: χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού

Η ορθότητα του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα των διαδικασιών στο ατμόλουτρο, τη διάθεση και την υγεία των χρηστών, τη διάρκεια ζωής του δωματίου. Και το κόστος συντήρησης εξαρτάται επίσης από το πόσο αποτελεσματική γίνεται η ανταλλαγή αέρα.

Η επιλογή του σχεδίου για τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους - το μέγεθος της σάουνας / λουτρό, τον αριθμό των συνοδευτικών δωματίων, τη θέση, τον τύπο του ηλεκτρικού θερμαντήρα. Έτσι, μπορεί να είναι:

 • ανεξάρτητο κτίριο.
 • σάουνα στο δωμάτιο δίπλα στο μπάνιο.
 • σάουνα στο υπόγειο του εξοχικού σπιτιού?
 • ατμόλουτρο στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της πόλης.

Είναι σημαντικό, αν και ένας τοίχος θα βγήκε στο δρόμο. Συνιστάται να σχεδιάσετε την εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής και παραθύρων μέσα σε αυτό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε εξετάστε τις επιλογές με την εξαναγκασμένη έγχυση καθαρού αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρων.

Ανάλογα με τον τύπο ελέγχου, ο εξαερισμός στις αίθουσες ατμού μπορεί να είναι:

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται η τελευταία επιλογή, όταν η εισροή συμβαίνει φυσιολογικά και η εκροή χρησιμοποιεί ανεμιστήρες εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται μια βαλβίδα παροχής κάτω από το φούρνο σε ύψος περίπου 30 cm από το δάπεδο. Λοιπόν, αν αυτό το τείχος είναι δίπλα στο δρόμο.

Εάν όχι, τότε είναι δυνατόν να τοποθετήσετε έναν αγωγό εξαερισμού χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα, φέρνοντάς τον στη σωστή θέση. Αποφύγετε αιχμηρές στροφές, επιλέγοντας την ομαλότερη και συντομότερη διαδρομή. Εντός αυτού του σημείου συνιστάται η τοποθέτηση ενός αποσβεστήρα ή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας με μια πύλη.

Όταν ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στο χαμάμ, συναντά αμέσως ηλεκτρική θερμάστρα. Το θερμαίνει, το θερμαίνει, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου αναμιγνύεται με τις μάζες του αέρα, μετακινώντας το τμήμα. Όταν ο ψυχρός αέρας κατέρχεται, σφίγγεται από τον ανεμιστήρα εξάτμισης στην τρύπα και αρχίζει να κινείται προς τα πάνω μέσα από το ποδήλατο εξαερισμού.

Οι οπές εξαγωγής συνήθως κατασκευάζονται στον απέναντι τοίχο. Και, κάποιος είναι από κάτω, και ο άλλος είναι από πάνω. Μεταξύ αυτών συνδέονται με ένα κουτί εξαέρωσης. Επίσης, το σύστημα απομάκρυνσης αέρα είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα εξαγωγής.

Πρόσθετη κυκλοφορία των ροών αέρα γίνεται μέσα από τις ρωγμές στο παράθυρο και μέσα από το διάκενο μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου. Αν η σάουνα στέκεται ξεχωριστά και το σκελετό της ανεγερθεί με όλους τους κανόνες, τότε μεταξύ των κατώτερων κορμών θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μικρό κενό που θα παρέχει επιπλέον αερισμό του δωματίου. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η φθορά του δέντρου και η εμφάνιση μούχλας στους τοίχους μέσα στο ατμόλουτρο.

Σφάλματα της συσκευής εξαερισμού

Εάν λάβετε υπόψη όλες τις λεπτές αποχρώσεις του συστήματος εξαερισμού της συσκευής, το αποτέλεσμα θα παραμείνει περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, συχνά άπειροι δάσκαλοι επιτρέπουν ενοχλητικά λάθη που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των διαδικασιών και τη διάθεση των επισκεπτών στη σάουνα / λουτρό.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η διάταξη της διάταξης αγωγών μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό είναι το πιο δυσάρεστο, διότι τέτοια εργασία πρέπει να γίνει από την αρχή. Στη συνέχεια, όχι μόνο θα είναι βολικό να εγκαταστήσετε τα πάντα, αλλά είναι επίσης εύκολο να αποκρύψετε τις επικοινωνίες, αναβαθμίζοντας τις.

Δεύτερον, η υπερβολική στεγανότητα των χώρων δεν μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, αν δεν υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2-3 cm κάτω από την πόρτα, παράθυρα και τρύπες για την εισροή, τότε σε ένα τέτοιο ατμόλουτρο μπορείτε να ασφυκτιούν. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ατυχής επιλογή.

Το τρίτο λάθος, που επιτρέπεται στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, είναι να γίνει μόνο το άνοιγμα εξαγωγής κάτω από την οροφή. Θα παράσχει το αποτέλεσμα της εστίας όταν δεν συμβαίνει η ανταλλαγή αέρα. Για να αναπνεύσετε μια ανάσα καθαρού αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα παράθυρο ή πόρτες.

Τέταρτον, δεν μπορείτε να αφήσετε τα ανοίγματα εισαγωγής / εξόδου αέρα χωρίς βαλβίδα πύλης. Η παρουσία του θα βοηθήσει στη βέλτιστη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος σε κάθε εξωτερικό καιρό και θερμοκρασία. Είναι η βαλβίδα που βοηθά να επιλέξετε μια άνετη θερμοκρασία και υγρασία, απελευθερώνοντας ένα πλεονάζον ζεστό αέρα. Με τη βαλβίδα της πύλης κλειστή, αντίθετα, μπορείτε να θερμαίνετε γρήγορα ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

Το πέμπτο λάθος είναι η τοποθέτηση των βαλβίδων εισόδου και εξόδου σε ένα επίπεδο αντίθετα μεταξύ τους. Με ένα τέτοιο σχήμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα βυθίσματα στα πόδια και την πλήρη απουσία ανάμιξης των αέριων μαζών. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο δεν θα έχει χρόνο για να θερμανθεί και να αναμειχθεί με το μίγμα ατμού κάτω από το ανώτατο όριο του δωματίου.

Το έκτο λάθος είναι η εγκατάσταση πολύπλοκων και δαπανηρών συστημάτων εξαερισμού. Ο εξοπλισμός από αιφνίδιες αλλαγές θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αντέχει και απαιτεί περιοδικές επισκευές και αντικατάσταση μεμονωμένων συσκευών.

Επομένως, κατά την επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου σας, τις διαστάσεις του, το ύψος των οροφών. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτό στο στάδιο του σχεδιασμού των κατασκευών, έτσι ώστε να μην πληρώνομαι αργότερα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Στη σάουνα, ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Ένα βίντεο σχετικά με την εγκατάσταση της εισροής στη σάουνα:

Το δεύτερο μέρος της οικονομικής ρύθμισης του εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι η εγκατάσταση ενός αεραγωγού:

Στο βίντεο διατίθενται διάφορα συστήματα εξαερισμού σε λουτρά και σάουνες:

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα βίντεο κλιπ:

Ο σωστός σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα και τα κύρια λάθη που επιτρέπονται από τους κυρίους του σπιτιού λέγεται στο βίντεο:

Έχοντας εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε και να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα. Και, έχοντας μια μικρή σάουνα και την επιθυμία να κάνουν τα πάντα με τα χέρια τους, η εγκατάσταση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μόνοι τους. Το κυριότερο είναι να υπολογίσετε σωστά τη θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση των αεραγωγών.

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του ατμού. Απουσία ή εσφαλμένη οργάνωση αερισμού στο λουτρό - επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα θα προστατεύει τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα και θα βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους. Από τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά του κατάλληλου εξαερισμού για το δωμάτιο ατμού

Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • παρέχει το δωμάτιο με οξυγόνο.
 • βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε μια θερμότητα.
 • απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα.
 • είναι οικονομικά εφικτό να ξοδεύετε καυσόξυλα.
 • κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.
 • προστατεύει το κτίριο από το σχηματισμό μούχλας ή μύκητα.

Η βέλτιστη έκδοση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι η παροχή και η εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, φροντίστε:

 • άνοιγμα εισροής - μέσω αυτών είναι οργανωμένη η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας με σωλήνα εξαερισμού, παρέχεται επιπλέον παροχή αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή από την πόρτα.
 • καυσαερίων - απομάκρυνση θερμού αέρα από το δωμάτιο, μέσω του κλιβάνου, φυσητήρες ή συσκευές που βελτιώνουν την πρόσφυση.

Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του συστήματος παροχής και εξάτμισης του εξαερισμού. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού:

1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου, δίπλα στον κλίβανο.

2. Οι οπές εξάτμισης είναι ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από την κορυφή. Είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο τρυπών ταυτόχρονα για καλύτερο έλεγχο του αέρα.

3. Το ύψος του ανοίγματος εξαγωγής καθορίζει το επίπεδο ώσης. Με ένα μικρό άνοιγμα εξαερισμού, ενισχύστε περαιτέρω το σύστημα με ένα σωλήνα εξαερισμού.

4. Μέσω ειδικών αποσβεστήρων εξασφαλίζεται ο έλεγχος της παροχής αέρα από το δωμάτιο.

5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού καθορίζονται από τον τύπο του δωματίου, την επιλογή του λουτρού. Για παράδειγμα, σε ένα ρωσικό λουτρό, ο περιοδικός αερισμός θα βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η θέση του συγκροτήματος κλιβάνου, σε σχέση με αυτή την παράμετρο, οργανώνονται δύο τύποι εξαερισμού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε μια θερμότητα με ξεχωριστό φούρνο

Προσφέρουμε μια παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού στη θερμότητα, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο επόμενο δωμάτιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι δημοφιλές στα συνηθισμένα ρωσικά λουτρά. Για να αφαιρέσετε τον κλίβανο σε ένα διπλανό δωμάτιο, χρησιμοποιήστε μια σήραγγα κλιβάνου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας διάταξης του κλιβάνου είναι:

 • δεν υπάρχουν συντρίμμια στη θερμότητα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο ανοίγει μόνο στην είσοδο.
 • Η δυνατότητα τοποθέτησης γυαλιού ανθεκτικής στη θερμότητα για να θαυμάσετε μια ανοιχτή φλόγα.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την τοποθέτηση εισόδων αέρα σε ένα δωμάτιο:

1. Διάταξη του αγωγού εξαερισμού στον υπόγειο χώρο. Αφαιρώντας το μπροστά από τον φούρνο, τοποθετώντας γρίλιες εξαερισμού στο κανάλι.

2. Αγωγός εξαερισμού δαπέδου.

Στον απέναντι τοίχο, τοποθετήστε την κουκούλα διαγώνια σε σχέση με τη θύρα τροφοδοσίας.

Η κύρια ποιότητα της οργάνωσης του κατάλληλου εξαερισμού - οι οπές εισόδου στην περιοχή πρέπει να συμπίπτουν με την εξάτμιση.

Σχέδιο εξαερισμού σε μια θερμότητα με ένα φούρνο μέσα στο δωμάτιο

Εάν η σόμπα είναι απευθείας στο ατμόλουτρο, η οργάνωση αερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα μέσα από την κοιλότητα τέφρας επιλύουν το ζήτημα με φυσικό εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η φωτιά στον κλίβανο είναι συνεχώς.

Αν η καμινάδα δεν βρίσκεται στο λουτρό και ο φούρνος είναι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Ελέγξτε την τεχνολογία του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

1. Κατασκευάστε ένα ειδικό βάθρο τούβλου στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο κλίβανος. Με τη βοήθειά του, παρέχεται ένας αγωγός αέρα στον κλίβανο.

2. Lay τα άκρα, να χτίσει ένα άλλο κουτί από τούβλα. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη δομή είναι εγκατεστημένη στην κορυφή του καναλιού του κλιβάνου, και η δεύτερη - στην πόρτα ατμού.

3. Στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο συνηθισμένο δωμάτιο, χτίστε τις πόρτες στις θέσεις διέλευσης της τοιχοποιίας. Ζεσταίνουν το επόμενο δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο.

4. Ο φούρνος είναι εγκατεστημένος στο βάθρο, είναι δυνατόν να το τοποθετήσετε σε μια γωνία ή σε πίνακες χάλυβα. Πραγματοποιήστε την παράδοση του κλιβάνου με τούβλο, τοποθετήστε μια τούβλο με δύο βαλβίδες μεταφοράς.

5. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λειτουργεί λόγω του φούρνου κλιβάνου.

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη σωστή ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού. Γενικοί κανόνες για τον έλεγχο του συστήματος εξαερισμού:

 • στην αρχή του φούρνου κλιβάνου όλα τα ανοίγματα και οι βαλβίδες εξαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές.
 • Περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τις εγκοπές εξαερισμού.
 • εάν είναι απαραίτητο, για να αυξήσετε τον όγκο του οξυγόνου στο δωμάτιο, ανοίξτε την τρύπα εισροής.
 • μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ανοίξτε το φύλλο, για καλύτερο αερισμό του ατμού.

Φωτογραφία ατμού αερισμού:

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές. Το θερμόμετρο αλκοόλ ή ηλεκτρικού τύπου θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση της επιλογής υδραργύρου απαγορεύεται αυστηρά. Για να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε τέτοιους παράγοντες:

 • η τήξη του φούρνου, η βαθμιαία θέρμανση του αέρα και η έξοδος του από την πόρτα μεταφοράς,
 • Η κάτω πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι να θερμανθεί πλήρως ο κλίβανος.
 • κλείστε την πόρτα από το κάτω μέρος και δουλέψτε με την ανώτερη θυρίδα.
 • κατά τη διαδικασία της αιώρησης, ανοίγει μόνο το λάκκο τέφρας που είναι εγκατεστημένο στο κουτί.
 • μετά τη χρήση του ατμού για το σκοπό αυτό, αερίστε καλά το δωμάτιο.

Η συσκευή αερισμού σε μια θερμότητα με τα ίδια χέρια

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα:

 • παροχή αέρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κολύμβησης ·
 • υψηλής ποιότητας ξήρανση του δωματίου.

Το σύστημα αερισμού στο λουτρό δεν πρέπει:

 • να παραβιάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • για να διαχωρίσετε τις ροές της θερμοκρασίας, δηλαδή, ο ψυχρός αέρας είναι πιο κοντά στο δάπεδο, και ζεστό - από πάνω?
 • αφαιρέστε τον ανεπεξέργαστο αέρα από το ατμόλουτρο.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση δυσάρεστου αέρα στο δωμάτιο, το σχηματισμό μούχλας και μύκητα, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεχωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

 • Η φυσική επιλογή - η παροχή ροής αέρα μέσω της διαφοράς πίεσης.
 • μηχανική επιλογή - παροχή αέρα μέσω ειδικών μηχανισμών, κατά τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών με όργανα ·
 • συνδυασμένη έκδοση - η δημιουργία τεχνητής πίεσης από ανεμιστήρες και απορροφητήρες.

Στο δωμάτιο διακρίνονται δύο τύποι αεροπορικών μεταφορών: προμήθεια και εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, εγκαθίσταται μια οπή, τοποθετημένη διαγώνια, σε σχέση με την παροχή.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση εξαερισμού σε μια θερμοκήπια στην οροφή, αυτό το σύστημα εξαερισμού αυξάνει τον χρόνο προθέρμανσης του δωματίου. Είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα κάτω από την οροφή, επιπλέον εξοπλισμένη με ένα αποσβεστήρα πάνω του, για να ρυθμίσετε το βύθισμα.

Επιπλέον, παρέχετε ένα αεριζόμενο πάτωμα στο μπάνιο. Έτσι, ο χρόνος της επένδυσης δαπέδου αυξάνεται, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το νερό. Συστάσεις για τη διευθέτηση του αερισμού του δαπέδου:

1. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης της θεμελίωσης θεμέλια, εξασφαλίστε τον αερισμό των δαπέδων, κατασκευάστε εξαερισμό από το υπόγειο.

2. Στους αντίθετους τοίχους, εγκαταστήστε τρύπες αερισμού που παρέχουν ροή αέρα. Τοποθετήστε τις γρίλιες πάνω τους για να αποτρέψετε την είσοδο των τρωκτικών.

3. Η στάθμη του δαπέδου πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θέση που βρίσκεται το φρεάτιο. Έτσι, θα λειτουργήσει ως κουκούλα.

4. Εγκαταστήστε ξύλινες σανίδες με ένα μικρό κενό, τουλάχιστον μισό εκατοστό.

5. Αφού κάνετε τις διαδικασίες λουτρού, αερίστε καλά το δωμάτιο και στεγνώστε τα δάπεδα.

Ένας άλλος τρόπος να οργανωθεί ένα σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο - "Από Basta." Σε αυτή την περίπτωση, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο από την περιοχή αποθήκευσης, και τα καυσαέρια από την τρύπα κοντά στην πόρτα. Για τους σκοπούς αυτούς, να χτίσουν έναν αγωγό εξαγωγής από ξύλο, μέσα του είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο.

Κάτω από το πάτωμα, δημιουργήστε έναν αγωγό εξαερισμού, δίπλα στο μεταλλικό φύλλο, εμποδίζοντας την είσοδο θερμότητας μέσα σε αυτό. Το μέγεθος της δομής δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό. Η ρύθμιση της εισροής φρέσκου αέρα μέσω ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ απλή. Αρκεί να ανοίξετε την οπή και ένα λάκκο τέφρας. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η συσσώρευση δυσάρεστης οσμής στη θερμότητα. Αυτή η μέθοδος οργάνωσης του εξαερισμού είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο δωμάτιο ατμού.

Τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Προσφέρουμε τα πέντε πιο δημοφιλή συστήματα εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

Δημιουργήστε ένα άνοιγμα εισόδου κάτω από τον κλίβανο σε απόσταση 50 μέτρων από ένα πάτωμα και στοχεύστε - από το αντίθετο μέρος σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το ανώτατο όριο. Η αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Έτσι, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ομαλή θέρμανση του αέρα. Το ύψος της πρώτης οπής ρυθμίζει την έλξη του φυσικού βυθίσματος.

Δύο τρύπες αερισμού τοποθετούνται σε ένα τοίχο, πάντα απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος τοποθετείται σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το δάπεδο και η έξοδος είναι τριάντα εκατοστά από την οροφή. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην πρίζα, ο δροσερός αέρας, μπαίνοντας στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται και εξέρχεται.

Τοποθετήστε την είσοδο πίσω από το φούρνο, περίπου είκοσι εκατοστά από το πάτωμα. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη στο ίδιο ύψος, μόνο κοντά στην οροφή του αντίθετου τοίχου. Στη δεύτερη οπή τοποθετήστε την κουκούλα. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στην είσοδο ψυχρού αέρα στο ατμόλουτρο, που διέρχεται από τον κλίβανο και τραβάει έξω από τη δεύτερη οπή.

Αυτή η μέθοδος αφορά ένα ατμόλουτρο με δάπεδο στο οποίο υπάρχουν ανοίγματα για αποστράγγιση νερού. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη πίσω από τον κλίβανο και η έξοδος είναι ένας σωλήνας αποστράγγισης μέσω του οποίου ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Είναι πραγματικό για ένα μπάνιο με μια σόμπα που λειτουργεί συνεχώς. Η οπή εισόδου είναι διατεταγμένη απέναντι από τη σόμπα και η καπνοδόχος με την καμινάδα χρησιμεύει ως έξοδος

Αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, αρκεί να κλείσετε όλα τα βύσματα. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, αφαιρούνται. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να οργανωθούν πλήρως ανεξάρτητα, χωρίς την αγορά δαπανηρών συσκευών και επενδύσεων σε ειδικά υλικά.

Πώς να ατμοποιήσετε το ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Η θερμομόνωση με ατμό επιτρέπει τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας χώρου. Δημιουργήστε ένα υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών θα βοηθήσει ειδικά υλικά με τη μορφή ατμών-στεγανές ταινίες, μόνωση και στεγανοποίηση. Η μεμβράνη προστατεύει τη μόνωση από τη διείσδυση υδρατμών, ενώ δεν διέρχεται από την υγρασία που βρίσκεται στον ζεστό αέρα.

Ο ποιοτικός εξοπλισμένος φραγμός ατμού και το σύστημα εξαερισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χώρων και την εξωτερική τους διακόσμηση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή, πάνω απ 'όλα, μονώστε με ατμό την οροφή.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λακί, σανίδες πάχους περίπου 6 εκ. Πάνω, καλύπτουν αλουμινόχαρτο, χαρτόνι με αυξημένη πυκνότητα ή χαρτί κεριού εμποτισμένο με λιναρόσπορο. Αφού στερεωθεί ένα από αυτά τα υλικά, το ανώτατο όριο είναι πηλό και μονωμένο.

Επιπλέον, η τραπεζοειδής σανίδα θα βοηθήσει στην εξάτμιση της οροφής. Στις σανίδες εμποτίζεται με χαρτόνι από λιναρόσπορο, το οποίο είναι περαιτέρω επενδεδυμένο με ξύλινη επένδυση.

Οι πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο - μια σύγχρονη αντικατάσταση για μαλακό πηλό, χαρακτηρίζονται από καλή θερμομόνωση και χαρακτηριστικά απόδοσης.

Ως υλικά φραγμού ατμών για τους τοίχους του ατμού χρησιμοποιήστε:

 • ruberoid;
 • φύλλο αλουμινίου;
 • περγαμηνή ·
 • μεμβράνη με βάση το πολυαιθυλένιο.

Το περγαμόντο και το σκεπές σκεπής χρησιμοποιούνται σπάνια για τη θερμομόνωση των ατμογεννητριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με ισχυρή θέρμανση, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Ο χώρος ατμού είναι μονωμένος με ατμό με ειδικά υλικά από φύλλο αλουμινίου. Υπάρχουν συνδυασμένες μέθοδοι ατμού και θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, NPP πολυπροπύλιο, μεταξύ των πλεονεκτημάτων μας σημειώνουμε:

 • εξαιρετική αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
 • Η πολυστρωματική επίστρωση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 • συνδυασμένη μόνωση θερμότητας και ατμού.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα φράγμα ατμού με κύλινδρο με τη μορφή φύλλων κυλίνδρου ή πλακών από υαλοβάμβακα. Για τη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των υλικών φραγμού ατμών, χρησιμοποιήστε ταινία αλουμινίου.

Οι πλάκες τοποθετούνται στην οροφή με ένα μικρό κενό αποζημίωσης 20 mm. Έτσι, η επίδραση της υγρασίας στις περιοχές αυτές μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι το φράγμα υδρατμών στη θέρμη θα πρέπει να κρυφτεί αξιόπιστα πίσω από το βασικό υλικό φινιρίσματος και ένα σύστημα εξαερισμού ποιότητας είναι το συμπλήρωμα του.

Πώς να σχεδιάσετε και να κάνετε τον αερισμό της σάουνας και του λουτρού σωστά

Η οργάνωση του κατάλληλου αερισμού στη σάουνα και τη σάουνα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αποσυναρμολογήσουμε το σχέδιο της συσκευής εξαερισμού στη σάουνα και τη σάουνα, θα πούμε γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς και τι απειλεί την απουσία της.

Όλοι όσοι κατανοούν τα συστήματα εξαερισμού γνωρίζουν ότι χωρίς σωστή εναλλαγή αέρα, η διάρκεια ζωής των στοιχείων λουτρού μειώνεται κατά περίπου 3-4 φορές.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τον τρόπο δημιουργίας εξαερισμού υψηλής ποιότητας σε μια σάουνα χωρίς να καταφύγουμε στη βοήθεια ειδικών.

Απαιτήσεις για την ανάπτυξη ενός συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελεστεί με επιτυχία ολόκληρος ο προγραμματισμένος κατάλογος έργων, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε ουσιαστικά την υλοποίηση τεχνολογικών λειτουργιών, να μελετήσουμε πρακτικές συστάσεις και φωτογραφίες των διαφόρων επιλογών για τα συστήματα εξάτμισης.

Ο πλοίαρχος θα πρέπει να βλέπει με σαφήνεια σε κάθε στάδιο το αποτέλεσμα του έργου του, πόσο χρόνο χρειάζεται, πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού και αν θα είναι σε θέση να εκτελέσει ο ίδιος όλες τις λειτουργίες.

Κατάλογος βασικών κανόνων και συστάσεων

Καταρχάς, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • οργανώνουν μια συνεχή ροή καθαρού αέρα από το εξωτερικό.
 • Εξασφαλίστε μια σταθερή θερμοκρασία στα δωμάτια, ειδικά στο ατμόλουτρο, γιατί εκεί πρέπει να είναι πολύ υψηλή.

Τα συστήματα εξαερισμού των σάουνων και των λουτρών είναι αρκετά παρόμοια, αλλά υπάρχουν και διαφορές, καθώς οι τελευταίες διαφέρουν στον τρόπο θέρμανσης του αέρα - δημιουργείται ένα ξηρό μικροκλίμα για τη σάουνα. Από αυτή την άποψη, πάρτε ακριβώς ένα σχέδιο εξαερισμού στη σάουνα και να το εφαρμόσετε στο μπάνιο θα είναι απολύτως απαράδεκτο.

Κανόνες και κανονισμοί για τη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού

Λόγω του γεγονότος ότι στη σάουνα σχεδόν όλα τα δωμάτια έχουν ένα ελάχιστο τετράγωνο, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες για τη σάουνα και τη σάουνα, έτσι ώστε να λαμβάνεται φρέσκο ​​αέρα τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου και της επακόλουθης εγκατάστασης θα είναι απαραίτητο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα με την πιθανότητα ρυμούλκησης, καθώς και θέσεις με στάσιμο αέρα.

Πρότυπα σχέδια συστημάτων εξαερισμού

Μηχανικό κύκλωμα

Ταυτόχρονα είναι το πιο ακριβό, αλλά και το πιο αποτελεσματικό. Για το πλήρες σετ χρειάζεστε τις βαλβίδες εξαερισμού για τη σάουνα, τα φίλτρα, τα διαχυτικά, μια συσκευή για τον εξουδετερωτικό θόρυβο και άλλα εξαρτήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Αυτός ο τύπος αερισμού της σάουνας και του ατμού θεωρείται ο ευκολότερος για την οργάνωση των δικών τους χεριών. Αλλά αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνο για τη διαδικασία της εγκατάστασής του, επειδή μια επαρκής ανταλλαγή αέρα μπορεί να οργανωθεί μόνο μετά από ακριβείς αναλύσεις. Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα έχει πολλές αρνητικές πτυχές. Για παράδειγμα, εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και την κατεύθυνση του.

Σύστημα εξαερισμού παροχής και εξαγωγής

Ένα τέτοιο απόσπασμα στη σάουνα μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως η καλύτερη λύση στη μηχανική. Συνδυάζει: την αποδοτικότητα, το χαμηλό κόστος και είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας.

Εξαερισμός αυτού του τύπου είναι σκόπιμο να εγκαταστήσει στο χαμάμ, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως η αίθουσα αναμονής ή στο σαλόνι, να οργανώσει αρκετό σύστημα φυσικού αερισμού (διαβάζεται ως εξής: «Αξιόπιστη εξαερισμού στο καμαρίνι με τα χέρια του - πώς να το κάνουμε το σωστό»).

Αξίζει να κατανοήσετε το σχέδιο αυτού του εξαερισμού.

Η συσκευή και η αρχή του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης

Δεν είναι δύσκολο να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα, το κύριο πράγμα είναι να κατανοηθεί το έργο των κύριων συστατικών στοιχείων του.

Δημιουργία εισόδων αέρα

Αν μιλάμε για το ατμόλουτρο, τότε οι οπές εισόδου πρέπει να τοποθετηθούν στους τοίχους κοντά στο δάπεδο, και επίσης κοντά στον κλίβανο. Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο μπορεί να ζεσταθεί γρηγορότερα. Επιπλέον, δεν θα επιτρέψει στον ανεμπόδιστο αέρα να εισέλθει σε ένα μέρος όπου ο ατμός είναι ατμός.

Για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα, επιπλέον, κατά την εγκατάσταση του πλαισίου της πόρτας, αφήστε ένα διάκενο 5 εκατοστών μεταξύ του καλύμματος δαπέδου και της πόρτας.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα

Οι οπές για το σχέδιο γίνονται πάντα στους τοίχους στην αντίθετη πλευρά των καναλιών τροφοδοσίας. Στο χαμάμ του εν λόγω αποσπάσματα πρέπει να είναι δύο, ένα - στο επίπεδο 1 του φύλου της ΔΟΕ, και το δεύτερο - κάτω από το ανώτατο όριο (διάβαζε: «Πώς να εξαγάγει στο μπάνιο - το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξαερισμού»). Μεταξύ αυτών θα συνδεθούν με ένα κιβώτιο. Για τη δύναμη του εξαερισμού δεν επηρεάζει την ισχύ του ανέμου και το ύψος του σωλήνα αποχέτευσης, πρέπει να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο ανεμιστήρα.

Γενικά, κατά την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού, για τον έλεγχο του μικροκλίματος και των ροών αέρα, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ρυθμιζόμενοι αποσβεστήρες (δηλ., Πώματα ή πύλες).

Αν παρατηρήσετε ότι στις σχηματίζεται η επιφάνεια του τοίχου συμπύκνωμα εμφανίζεται μπαγιάτικο αέρα στο δωμάτιο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τα σημάδια δείχνουν δυσλειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Οργάνωση αερισμού

Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα, ανοίξτε πλήρως όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες - για 5-10 λεπτά, ο αέρας αντικαθίσταται εντελώς με φρέσκο ​​αέρα.

Διαδικασία θέρμανσης

Για γρήγορη θέρμανση του χώρου και εξαναγκασμό της επιθυμητής θερμοκρασίας με ελάχιστο κόστος καυσίμων, οι πόρτες και οι κουκούλες είναι κλειστές και τα κανάλια παροχής είναι ανοικτά. Διαβάστε επίσης: "Συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο - από το σχεδιασμό μέχρι την εγκατάσταση".

Υιοθέτηση διαδικασιών στη σάουνα

Ελαφρώς ανοίγει το πτερύγιο του κάτω καναλιού. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία κυκλοφορίας των ρευμάτων, την ίδια στιγμή, ο θερμός αέρας συσσωρεύεται κάτω από την οροφή, η οποία διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας ενημερώνεται διαρκώς, διατηρείται το απαιτούμενο μικροκλίμα και εξοικονομείται καύσιμο.

Αξίζει να επισημανθούν ορισμένα βασικά λάθη που έγιναν με το αυτόνομο σύστημα εξαερισμού:

 • Εγκατάσταση μόνο ενός καναλιού για την αφαίρεση αέρα σε περίπτωση αερισμού στη σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα ή οποιοδήποτε άλλο τύπο γεννήτριας ατμού. Αφού εγκαταστήσαμε την κουκούλα ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο, θα έχουμε ένα ελάττωμα στο σύστημα, στο οποίο ο θερμός αέρας θα εγκαταλείψει γρήγορα το χώρο ατμού. Από αυτή την άποψη, ο έλεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας θα είναι αρκετά δύσκολος, ενώ η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί.
 • Εγκατάσταση οπών για εισροή και εξαγωγή σε ένα επίπεδο από το δάπεδο. Αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ανταλλαγής αέρα και της εμφάνισης των ρευμάτων.
 • Οι διαστάσεις του αγωγού εξαγωγής είναι μικρότερες από τις οπές εισόδου. Ως αποτέλεσμα, η ροή του αέρα θα επιδεινωθεί. Συνιστάται να υπολογίσετε οπές 24 cm 2 για κάθε 1 m 3 του δωματίου.

Το σύστημα εξαερισμού που περιγράφεται παραπάνω είναι το πιο βολικό, αν και είναι εύκολο να το κανονίσετε μόνοι σας. Η αποτελεσματικότητά του καθορίζεται από την πρακτική. Ελπίζουμε ότι όλες οι αμφιβολίες για το αν ο εξαερισμός είναι απαραίτητη στη σάουνα, έχουν εξαφανιστεί, έτσι ώστε ο καθένας θα είναι σε θέση να εξοπλίσει τη σάουνα σωστό και το σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας.

Εξαερισμός στο μπάνιο με τα χέρια σας - σχέδιο

Σοφά επενδύσει στο σύστημα εξαερισμού, ceteris paribus διασφαλίζει, αφενός, μια μακρά διάρκεια ζωής του κτιρίου και το φινίρισμα των υλικών που εμπλέκονται στην αναζωογόνηση των περιοχών που εξυπηρετούνται, και δεύτερον, η άνεση και η ασφάλεια της τελευταίας επίσκεψης του χρήστη. Ιδιαίτερα σχετική ρύθμιση ζήτημα πλήρη και επαρκώς αποτελεσματικός αερισμός είναι στο λουτρό, λόγω των χαρακτηριστικών συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας και άλλες απαιτήσεις για τέτοια κτίρια.

Πώς να κάνετε αερισμό στο μπάνιο

Γενικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο λουτρό

 1. Εισροή και εκροή συναφών με τον αέρα δεικτών. Εάν η πρώτη είναι παρούσα, είναι απαραίτητο να είναι εξοπλισμένο με το δεύτερο και οι όγκοι τους πρέπει να αντιστοιχούν. Το σύστημα πρέπει να τοποθετηθεί με τη δυνατότητα ρύθμισης και πρόβλεψης της κατεύθυνσης της εκροής και της εισροής αέρα.
 2. Σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες, ο εξαερισμός πρέπει να παρέχει κίνηση αέρα προς την κατεύθυνση από τα καθιστικά μέχρι τα τεχνικά δωμάτια. Μια αναλογία για ένα μπάνιο: από το ατμόλουτρο και το αποδυτήριο μέχρι το μπάνιο και τον προθάλαμο.

Εξαερισμός στο λουτρό

Ο κατάλληλος αερισμός του λουτρού

Εκροή αέρα. Σύσταση

Βίντεο - Απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο λουτρό

Τι είδους αερισμός πρέπει να γίνει στο μπάνιο: συστάσεις για κάθε δωμάτιο

Η επιλογή του βέλτιστου τύπου συστήματος αερισμού για τη συντήρηση του μπάνιου είναι ένα θέμα για ώρες συζήτησης. Για παράδειγμα, υπάρχει φυσικός αερισμός. κόστος σε μετρητά, χρόνο και προσπάθεια για βελτίωση της είναι ελάχιστες - η εργασία είναι κυριολεκτικά μειώνεται σε διάνοιξη οπών σε τοίχους, εγκατάσταση αγωγών / σωλήνων και βαλβίδες / γρίλιες.

Τι είδους αερισμό κάνετε στο μπάνιο

Ωστόσο, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί ο φυσικός εξαερισμός για να εξυπηρετήσει όλες τις εγκαταστάσεις ενός λουτρού. Φυσικά, θα μπορούσε να σωθεί, αλλά το μειονέκτημα της λύσης αυτής θα γίνουν εμφανή με την άφιξη του πρώτου χειμώνα: μαζί με την εισροή φρέσκου αέρα από έξω από το κρύο, και ο συνδυασμός του κρύου αέρα θα έρθει με την υγρασία είναι γνωστό σε όλους - τα πάντα απλά παγώνει. Ως εκ τούτου, ο φυσικός εξαερισμός σε ορισμένα δωμάτια πρέπει αναγκαστικά να συνδυαστεί με άλλες υπάρχουσες επιλογές σε άλλους χώρους του μπάνιου.

Εάν το λουτρό είναι εξοπλισμένο με πλυντήριο ή ακόμα και ιδιωτική πισίνα, ο φυσικός αερισμός με τη συντήρηση τέτοιων χώρων σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει - θα είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το σύστημα εξάτμισης. Και γενικά, η παρουσία εξαναγκασμένης εισροής / εκροής καθαρού αέρα θα είναι χρήσιμη τόσο για τους επισκέπτες του λουτρού όσο και για τους χώρους του. Οι συστάσεις για τη βέλτιστη σύνθεση του συστήματος ανταλλαγής αέρα παρουσιάζονται στον πίνακα.

Πίνακας. Επιλογή συστήματος εξαερισμού για διαφορετικούς χώρους

Φυσική παροχή και εξαγωγή, αερισμός

Εξατμιστική μηχανική (με τη βοήθεια ανεμιστήρα) σε συνδυασμό με έναν αέρα τροφοδοσίας

Στους τάμους, τις αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις αυτού του σκοπού δημιουργείται φυσική κουκούλα.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του συστήματος εξαερισμού που επιλέγεται, το λουτρό πρέπει να έχει συνθήκες για απλό αερισμό. Τοποθετήστε ρυθμιζόμενα παράθυρα σε όλα τα δωμάτια, τα χαρακτηριστικά των οποίων επιτρέπουν τη διάταξη.

Βίντεο - Είδη συστημάτων εξαερισμού

Εγχειρίδιο για τον ανεξάρτητο υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα

Για τον υπολογισμό χρησιμοποιείται ο στοιχειώδης τύπος:

W (ο απαιτούμενος όγκος του αέρα νωπού / εξαγωγής) = k (συντελεστής που δείχνει τον αριθμό των αεροπορικών) x V (τον όγκο του δωματίου εξυπηρετούνται προσδιορίζεται από το γινόμενο του πλάτους του δωματίου από το μήκος και ύψος).

Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε τον όγκο του κάθε δωμάτιο και να βρει τον επιθυμητό δείκτη του όγκου του φρέσκου αέρα για τον (τους υπολογισμούς συνήθως συμβολίζεται WPR, δηλαδή εισροή) και του απαγωγέα αέρα (συμβολίζεται ως Wvt, εκροή). Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές πολλαπλασιασμού. Οι υπολογιζόμενες τιμές στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω - το τελευταίο ψηφίο στον αριθμό πρέπει να είναι 0 ή 5.

Στη συνέχεια, συνοψίζουμε όλα τα Wpr. Μια παρόμοια ενέργεια πραγματοποιείται για το βρήσιμο Wm. Τα ποσά που λαμβάνονται συγκρίνονται. Εάν το συνολικό Wpr υπερβαίνει το συνολικό Wpr, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος των καυσαερίων για δωμάτια με ελάχιστη τιμή ανταλλαγής αέρα αν αντίθετα αυξάνεται η εισροή στην τιμή που λείπει. Δηλαδή, στην έξοδο το άθροισμα όλων των Wp θα πρέπει να ισούται με τη συνολική τιμή του βρήματος Wm.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό των βέλτιστων διατομών των εγκατεστημένων αγωγών και την επιλογή του κατάλληλου τύπου συστήματος εξαερισμού. Έτσι, με τον υπολογισμό του όγκου των δωματίων και άλλων σχετικών δεδομένων, δεν θα υπάρξουν ειδικά προβλήματα. Για μεγαλύτερη ευκολία μετά την επεξεργασία, εισαγάγετε τις τιμές που βρέθηκαν σε έναν απλό πίνακα, όπως στο παράδειγμα.

Πίνακας. Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού λουτρού

Πίνακας. Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού λουτρού

Στο παράδειγμα που δίνεται, το συνολικό Wpr είναι μικρότερο από το άθροισμα όλων των WW που βρέθηκαν από έναν δείκτη ίσο με 110 m3. Για να εξισορροπηθεί η ισορροπία, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η εισροή καθαρού αέρα στην ελλειπή ποσότητα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην αίθουσα αναμονής. Συνεπώς, η τιμή των 55 m3 για το αποδυτήριο, όπως φαίνεται στον πίνακα, πρέπει να αντικατασταθεί από δείκτη 165 m3. Στη συνέχεια θα επιτευχθεί το υπόλοιπο.

Ξεκινήστε τον υπολογισμό των εγκατεστημένων αγωγών αέρα και καταρτίστε τη δομή του εξοπλισμένου συστήματος εξαερισμού.

Το σύστημα εξαερισμού σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να κινείται κατά μήκος των εγκατεστημένων αγωγών αέρα με τους ακόλουθους δείκτες ταχύτητας:

 • ≤ 5 m / s στα κύρια κανάλια και ≤3 m / s σε υφιστάμενους κλάδους - για μηχανικά συστήματα εξαερισμού.
 • ≤ 1 m / s - για την ανταλλαγή αέρα που λειτουργεί σε φυσική βάση.
 • 2 m / s - για φυσική ανταλλαγή αέρα απευθείας στο ατμόλουτρο.

Ο εξαερισμός παρέχει αέρα πίσω από τον θερμαντήρα

Κατά την επιλογή της διατομής των αεραγωγών, εξετάστε τους παραπάνω δείκτες. Όσον αφορά το προφίλ κιβωτίου / σωλήνα, αυτή η στιγμή καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της ανταλλαγής αέρα και απευθείας από τα λουτρά. Για παράδειγμα, οι αγωγοί αέρα με κυκλική διατομή είναι ευκολότερο να εγκατασταθούν από τους ορθογώνιους "ομολόγους" τους και τα απαιτούμενα εξαρτήματα σύνδεσης για τους στρογγυλεμένους αγωγούς είναι πολύ πιο εύκολο να παραληφθούν.

Η σχέση μεταξύ της διαμέτρου των αγωγών και των άλλων σημαντικών δεικτών φαίνεται στους παρακάτω πίνακες.

Πίνακας. Παράμετροι κυκλικού αγωγού

Πίνακας. Αεραγωγοί ορθογώνιου τμήματος

Για παράδειγμα, θα εργαστούμε με κυκλικούς αγωγούς αέρα. Οι απαραίτητες διατομές επιλέγονται σύμφωνα με τον κατάλληλο πίνακα, καθοδηγούμενες ταυτόχρονα από τους δείκτες του πίνακα. Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού.

Η εκτιμώμενη ροή αέρα ήταν 165 m3 / h. Η ροή αέρα σε αυτή την ταχύτητα δεν θα πρέπει να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 5 m / sec. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα για στρογγυλά αγωγούς, επιλέγουμε τη διατομή σύμφωνα με τα καθορισμένα δεδομένα. Η τιμή πλησιέστερη προς τη δική μας είναι 221 m3 / h. Η διατομή του αγωγού αέρα είναι 125 mm.

Η ίδια διαδικασία καθορίζει τη βέλτιστη διατομή για όλους τους κλάδους των περιοχών συστήματος εξυπηρετούνται, να θυμηθούμε ότι σε αυτά η ροή αέρα να κινείται σε ένα ρυθμό που δεν υπερβαίνει τα 3 m / s (σε κλειδαριές αέρα και αποθήκες τροφίμων - 1 m / sec, στο δωμάτιο ατμού - 2 m / sec):

 • ατμόλουτρο: το υπολογιζόμενο WW είναι 60 m3 / h, το οποίο απαιτεί την εγκατάσταση ενός αγωγού αέρα 125 mm.
 • Το ντους - WW ισούται με 50 m3 / h, ο αέρας κινείται με ταχύτητα 3 m / s, ο αγωγός αέρα είναι 100 mm.
 • τουαλέτα - οι ενδείξεις είναι παρόμοιες με το ντους,
 • κελάρι, ταμπούρ κλπ. - οι ενδείξεις (εξαιρουμένης της ταχύτητας κίνησης του αέρα) είναι παρόμοιες με το ντους και την τουαλέτα.

Σημαντικό! Στο ντους (πλυντήριο, δωμάτιο με πισίνα) υπάρχει αυξημένη υγρασία. Κατά τον προσδιορισμό της διατομής του αγωγού για αυτό το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να κάνετε μια διόρθωση προς την κατεύθυνση της αύξησης (σε αυτό το παράδειγμα - 125 mm).

Για περισσότερη ευκολία, εισαγάγετε όλες τις πληροφορίες στον πίνακα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω πρότυπο.

Πίνακας. Αποτελέσματα υπολογισμού και σχεδιασμού εξαερισμού

Σημαντική σημείωση! Στον παραπάνω πίνακα, ο όγκος των καυσαερίων υπερβαίνει την ποσότητα εισερχόμενου καθαρού αέρα. Αυτό συνέβη διότι οι διατομές προσδιορίστηκαν με τον πλησιέστερο ρυθμό ροής και η διάμετρος του αεραγωγού στο πλύσιμο αυξήθηκε εκ προθέσεως. Στην πράξη, μια τέτοια προσέγγιση θα ωφελήσει μόνο - το απόθεμα από την εκροή και την εισροή δεν θα είναι περιττό.

Κανόνες και κανόνες

SNiP 2.08.01-89. Κατοικίες. Αρχείο για λήψη

Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για κτίρια και χώρους κατοικίας. Υγειονομικοί και επιδημιολογικοί κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.1.2.1002-00. Αρχείο για λήψη

Κτίριο κώδικες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμό SNiP 41-01-2003. Αρχείο για λήψη

Η διατομή του παραθύρου εξαερισμού καθορίζεται σύμφωνα με τον όγκο του χώρου που εξυπηρετείται: 24 cm 2 για κάθε 1 m3.

Εξακολουθεί να γίνεται κατανοητό μόνο με το βέλτιστο ύψος των οπών εξαερισμού:

 • για την εισροή καθαρού αέρα - κατά μέσο όρο 25-30 cm πάνω από το πάτωμα (στο ατμόλουτρο - κοντά στη σόμπα)?
 • για εκροή αέρα εξόδου - περίπου 15-20 cm κάτω από την οροφή, συνήθως στην αντίθετη πλευρά του τείχους τροφοδοσίας.

Δημοφιλή σχήματα της συσκευής του εξαερισμού του μπάνιου

Η ξεχωριστή τιμή αξίζει μόνο τις επιλογές για τον εξαερισμό στο ατμόλουτρο - στα υπόλοιπα δωμάτια γίνεται πάντα σύμφωνα με ένα τυπικό σχέδιο, για παράδειγμα:

Η ανταλλαγή αέρα στην περιοχή της θερμότητας μπορεί να γίνει σύμφωνα με τα 4 βασικά σχήματα που παρουσιάζονται στην παρακάτω εικόνα.

Ανταλλαγή αέρα στην ατμόλουτρο

Σχέδιο "α". Η πιο δημοφιλής επιλογή. Το παράθυρο για ροή αέρα - δίπλα στη σόμπα, σε απόσταση περίπου 25-30 cm από το δάπεδο. Ο εισερχόμενος καθαρός αέρας μετατοπίζει σταδιακά το ξοδευμένο ζεστό μέχρι τον αντίθετο τοίχο. Σε αυτό, περίπου 15-25 cm κάτω από την οροφή, εξοπλισμένο με μια θύρα εξάτμισης.

Σχέδιο "b". Και οι δύο οπές βρίσκονται στον ίδιο τοίχο. Το κύκλωμα λειτουργεί μόνο αν έχει εγκατασταθεί ο ανεμιστήρας εξαγωγής. Φρέσκος αέρας εισέρχεται μέσω του κάτω ανοίγματος, τοποθετημένος σε ένα τοίχο απέναντι από τη σόμπα. Ο αέρας θα κατευθυνθεί προς τον κλίβανο και στη συνέχεια θα σκουπιστεί το τόξο του ατμού, θα μετακινηθεί στην κουκούλα και θα εκτραπεί από το λουτρό.

Σχέδιο "σε". Η επιλογή είναι κατάλληλη για δωμάτια ατμού με διαρροή δαπέδου. Η θύρα εφοδιασμού βρίσκεται, όπως στο σχήμα "a". Progrevshis στην κορυφή του δωματίου ατμού, ο αέρας πηγαίνει κάτω στο πάτωμα, περνά μέσα από τα κενά στο σανίδα καταστρώματα, συμβάλλοντας σε μια πιο αποτελεσματική ξήρανση των σανίδων, και στη συνέχεια εκκενώνεται μέσω της θυρίδας εξαγωγής, συνήθως εγκαθίστανται σε ένα άλλο δωμάτιο. Ο εκχυλιστήρας μπορεί επίσης να διεξαχθεί μέσω ενός ξεχωριστού μονωμένου καναλιού.

Σχέδιο "g". Επιλογή για λουτρά με φούρνο συνεχούς λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία φυσήματος εκτελείται από την οπή εμφύσησης της καμίνου. Το παράθυρο εισροής είναι τοποθετημένο κάτω από το ράφι, σε ένα τοίχο απέναντι από τον κλίβανο. Το ύψος της εισόδου αέρα πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος της τοποθέτησης του κλιβάνου. Φρέσκος αέρας εισέρχεται στον κλίβανο, μετακινώντας τις μάζες θερμού αέρα στην οροφή. Ψύοντας εκεί κάτω, ο αέρας κατεβαίνει και απομακρύνεται από το λουτρό μέσα από ένα φρεάτιο τέφρας.

Χρήσιμες συστάσεις πριν από την έναρξη της εργασίας

Προκειμένου το σύστημα ανταλλαγής αέρα να λειτουργεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και αποτελεσματικότερα, πριν μάθετε να το εγκαταστήσετε, μάθετε και θυμηθείτε μερικές απλές συμβουλές.

Αν το λουτρό σας έχει μπάνιο ή ακόμα και κουζίνα, το προσωπικό μόνο με εξαερισμό - αυτή η απόφαση θα αποκλείσει τη δυνατότητα εξάπλωσης δυσάρεστων οσμών σε άλλα δωμάτια. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξοπλίσετε στις άλλες εγκαταστάσεις με εξαερισμό και τα μπάνια μπορούν να εξοπλιστούν με φυσικό απορροφητήρα - στην περίπτωση αυτή ο αέρας θα μετακινηθεί στα μπάνια.

Κατά τον υπολογισμό της απόδοσης των ανεμιστήρων συνιστάται η μείωση της συνολικής ισχύος των μονάδων παροχής αέρα κατά 5-10% της συνολικής ισχύος των μονάδων καυσαερίων. Στην περίπτωση αυτή, ο αέρας εξαγωγής είναι εντελώς εκτοπίζεται από τα εισερχόμενα αέριες μάζες, και το απόθεμα είναι 5-10% αντισταθμίζει για την ροή του αέρα που έρχεται μέσα από τα παράθυρα, ρωγμές, κλπ, η οποία θα επιτύχει μια ισορροπία.

Σε δωμάτια με μόνο φυσικό εξαερισμό, συνιστάται να ανοίγετε τα παράθυρα - αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της πρόσληψης καθαρού αέρα και θα μειώσει τον κίνδυνο μυκήτων, μούχλας, σήψης κ.λπ.

Άνοιγμα παραθύρου στο δωμάτιο

Σημαντικό! Εάν η σάουνα σας δεν έχει τυπική διαμόρφωση, ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού θα είναι επίσης μεμονωμένος. Κατά την εκπόνησή του πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης των χώρων, του σχεδιασμού τους, των χαρακτηριστικών τους σχεδιασμού κ.λπ.

Τα βασικά στάδια της ανεξάρτητης ρύθμισης του συστήματος εξαερισμού

Οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού σε οποιοδήποτε δωμάτιο είναι τοποθετημένο κατά προσέγγιση στην ίδια σειρά. Οι διαφορές υπάρχουν μόνο στα χαρακτηριστικά των οπών αερισμού και της θέσης τους, καθώς και στη διαμόρφωση του συστήματος (μηχανική, σε αντίθεση με τη φυσική, συμπληρωμένη με διάφορες συσκευές).

Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακόλουθη διάταξη των στοιχείων εξαερισμού.

Διάταξη στοιχείων εξαερισμού

Ή το κάπως τροποποιημένο ανάλογο του, που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα.

Διάταξη στοιχείων εξαερισμού. Επιλογή 2

Οι συστάσεις για την επιλογή της θέσης κάθε τρύπας, ο τύπος του συστήματος ανταλλαγής αέρα για διαφορετικούς χώρους στο λουτρό, καθώς και η διαδικασία προσδιορισμού των χαρακτηριστικών των στοιχείων εξαερισμού, εξετάστηκαν νωρίτερα.

Μαζί με αυτό, η σειρά ρύθμισης του εξαερισμού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την επιλογή που προτιμάτε. Οι διαθέσιμες λύσεις είναι λίγες:

 • ανεξάρτητο εξαερισμό σε κάθε δωμάτιο. Μια απλούστερη έκδοση. Η δουλειά περιορίζεται στην τοποθέτηση διακοσμητικών στοιχείων, ανεμιστήρων, ανεμιστήρων και άλλων απαραίτητων στοιχείων, εφόσον αυτό προβλέπεται από το σχέδιο. Οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στα παράθυρα όσο και σε ξεχωριστά κανάλια, τα οποία οδηγούνται στο δρόμο μέσω του τοίχου.
 • κεντρικό σύστημα. Πιο πολύπλοκη επιλογή. Απαιτεί την εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ιδιωτικές κατοικίες - στην περίπτωση λουτρού, αυτή η επιλογή θα είναι υπερβολικά δαπανηρή και χρονοβόρα.
 • "Υβριδική" επιλογή. Ορισμένα δωμάτια αερίζονται ξεχωριστά, μερικά από αυτά συνδυάζονται σε ένα κοινό σύστημα.

Βιώσιμη επιλογή για χρήση στο μπάνιο είναι ανεξάρτητος αερισμός - ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει τα βέλτιστα χαρακτηριστικά των οπαδών και άλλα στοιχεία για κάθε δωμάτιο, εξοικονομώντας χρήματα, χρόνο και προσπάθεια κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για τον συνδυασμό καναλιών σε ένα ενιαίο σύστημα.

Σημαντικό! Η θέση ορισμένων κτιρίων λουτρών δεν έχει την πολυτέλεια να εξοπλίσει ανεξάρτητο εξαερισμό. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα είναι δυνατή η αποφυγή τοποθέτησης κουτιών εξαερισμού. Εναλλακτικά, οι αγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στη σοφίτα, και οι οπές στην οροφή για να κανονίσει ή συνδέστε με κανάλια, τοποθετημένα σε τοίχους (παραλλαγή είναι πιο περίπλοκη αν η φλάντζα τέτοια κανάλι δεν ήταν διαθέσιμες στο έργο υπό λουτρό κατασκευή).

Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται πρώτη υλοποίηση: ο σωλήνας εξαερισμού απαιτούμενο μήκος εξέρχονται διαμέσου των ανοιγμάτων στο εξυπηρετούνται Βελτίωση οροφή και είναι εφοδιασμένοι με κάθε δικό ανεμιστήρα, αν είναι απαραίτητο (ευκολότερο να εφαρμοστεί για έναν αρχάριο, η διαδικασία είναι παρόμοια με τον ακόλουθο πίνακα), ή συνδυάζονται σε ένα ενιαίο κύκλωμα και συνδέονται με μια γενική κουκούλα (μπορεί να απαιτηθεί η συμμετοχή ειδικών).

Θυμηθείτε: η μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού εξασφαλίζεται με τη χρήση όσο το δυνατόν βραχέων και άμεσων αεραγωγών - μέχρι 3 μέτρα στη ρύθμιση της φυσικής ανταλλαγής αέρα και μέχρι 6 μέτρα με τη χρήση ηλεκτρικών ανεμιστήρων.

Η διαδικασία για την τοποθέτηση ενός ανεξάρτητου συστήματος εξαερισμού παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα.

Σημαντικό! Στο παράδειγμα, εξετάζονται οι οδηγίες για τη διάταξη ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού με χρήση ανεμιστήρων. Η σειρά τοποθέτησης της φυσικής ανταλλαγής αέρα παραμένει πρακτικά ίδια: εξαιρούνται μόνο τα στάδια της τοποθέτησης των συρμάτων και η εγκατάσταση των ανεμιστήρων.

Πίνακας. Εγκατάσταση αερισμού