Πώς να εγκαταστήσετε σωλήνες εξαερισμού στην οροφή - λεπτομερείς οδηγίες

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του συστήματος ανταλλαγής αέρα στις κατοικίες διαμερισμάτων είναι οι σωλήνες εξαερισμού. Συχνά παράγουν ένα σωλήνα για να σχεδιάζετε την οροφή. Όταν κάνετε λάθη κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, όλα τα προϊόντα ανταλλαγής αέρα παραμένουν κλειστά και δεν αφαιρούνται. Ως εκ τούτου, κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών είναι σημαντικό να συμμορφώνεστε με τους οικοδομικούς κώδικες και κανονισμούς.

Πώς να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής στην οροφή

Το σύστημα εξαερισμού βοηθά στην επίλυση του προβλήματος της εξασφάλισης ενός βέλτιστου μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις. Υπάρχουν υγειονομικοί και υγειονομικοί κανόνες για τις παραμέτρους του αέρα σε αεριζόμενους χώρους. Πρέπει να είναι μια ορισμένη υγρασία, καθαρισμένη από σκόνη και επιβλαβείς ουσίες.

Τίποτα δύσκολο να εγκαταστήσετε τους αεραγωγούς. Αλλά πριν προχωρήσετε σε αυτό το έργο, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε το έργο. Περιέχει ένα σχέδιο και προδιαγραφή που λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία της δομής που θα τοποθετηθεί, καθώς και τη θέση και την εγκατάστασή τους.

Η εγκατάσταση των στοιχείων εξαερισμού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες SNiP και την ασφάλεια. Για την πιο παραγωγική εργασία του εξαερισμού, οι σχεδιαστές καθορίζουν τη θέση του συστήματος, τα εξαρτήματά του, τη διατομή και τις διαστάσεις της δομής. Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιούνται μεμονωμένοι υπολογισμοί. Ένα από τα σημαντικά στάδια της εργασίας είναι η θέση των σωλήνων εξαερισμού στην οροφή. Η απόσυρσή τους πραγματοποιείται από τον τοίχο ή απευθείας από τον εξοπλισμό.

Τοποθέτηση σωλήνων εξαερισμού στην οροφή:

 • για ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο.
 • για την κυκλοφορία του αέρα στην σοφίτα.
 • για τη συσκευή ενός σωλήνα του σωλήνα ανύψωσης.

Κατά την επιλογή της θέσης εγκατάστασης του σωλήνα εξαερισμού για την καλύπτρα στέγης, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη μπορεί να αποφευχθεί η εκροή αεριζόμενου αέρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές απαιτήσεις, οι σχεδιαστές υπολογίζουν τις διαστάσεις της δομής.

Το πιο βολικό μέρος για την εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής στην οροφή είναι η έξοδος σωλήνα μέσω του μεντεσέ. Αυτό καθίσταται δυνατό στην περίπτωση που το σύστημα δοκών δεν έχει ράβδο κορυφής. Με αυτή την απόσυρση στην οροφή αεραγωγών είναι εύκολη η μόνωση.

Για συστήματα δοκών, συμπεριλαμβανομένης ράβδου ράχης, η έξοδος προς την οροφή εκτελείται ορθολογικά κοντά στην κορυφογραμμή. Στη συνέχεια δεν απαιτείται πρόσθετη στερέωση του αγωγού εξαερισμού.

Τύποι σωλήνων εξαερισμού

Η σύγχρονη αγορά προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών προϊόντων. Κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Ανάλογα με την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, οι σχεδιαστές επιλέγουν τα καταλληλότερα εξαρτήματα για τις ιδιότητες.

Γενικές απαιτήσεις για δομές:

 • Αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στη διάβρωση.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος στους τοίχους ventkanala συλλέγονται συμπύκνωμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη του στοιχείου.

 • Απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τους σωλήνες εξαερισμού:
 • Ομαλή εσωτερική επιφάνεια, λόγω της οποίας μειώνεται η αντίσταση του αέρα.
 • Για να αυξηθεί η ικανότητα κυκλοφορίας, οι σωλήνες πρέπει να έχουν έναν ελάχιστο αριθμό συνδέσεων.
 • Βάρος. Τα σχέδια με χαμηλό βάρος είναι εύκολο να εγκατασταθούν. Στην περίπτωση της αναβάθμισης του συστήματος, είναι επίσης πιο εύκολο να αποσυναρμολογηθούν.
 • Ένα μικρό πάχος των τοίχων με αρκετή ακαμψία. Επιτρέπει την αύξηση της απόδοσης του άξονα εξαερισμού.

Τα κιβώτια εξαερισμού διατίθενται σε διαφορετικά τμήματα. Μπορούν να είναι στρογγυλά, ορθογώνια και τετράγωνα. Οι κυλινδρικοί αγωγοί επιτρέπουν στον αέρα να περάσει μέσα από αυτά πιο ελεύθερα.

Τα πιο δημοφιλή υλικά για το σωλήνα εξάτμισης στην οροφή είναι γαλβανισμένος χάλυβας και πλαστικό.

Γαλβανισμένα προϊόντα

Είναι το πιο δημοσιονομικό. Η επικάλυψή τους από ψευδάργυρο παρέχει καλή αντοχή του προϊόντος χάλυβα στη διάβρωση. Οι κατασκευές από γαλβανισμένο χάλυβα είναι αρκετά ισχυρές με το μικρό πάχος τους (λεπτομερέστερα: «Τύποι αεριωμένων σωλήνων με ψευδάργυρο και μέθοδοι χρήσης τους»). Το μειονέκτημα της χρήσης αυτού του σωλήνα ventrub στην οροφή είναι το βάρος του.

Πλαστικά προϊόντα

Ένα από τα πιο δημοφιλή για το σύστημα εξαερισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας μικρής ποσότητας. Το κύριο πλεονέκτημα των πλαστικών σωλήνων εξαερισμού για εξάτμισης στην οροφή είναι η ευκολία εγκατάστασης, μικρό βάρος και χαμηλό κόστος (διαβάζεται ως εξής: «Πώς να επιλέξετε το πλαστικό εξαερισμού σωλήνα και πώς να τα εγκαταστήσετε»). Η εγκατάσταση αυτού του σχεδιασμού μπορεί να κάνει ακόμη και ένα πρόσωπο που δεν έχει ειδικές δεξιότητες, απλά πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες ασφάλειας κατά την εργασία στην οροφή. Η εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα είναι πολύ ομαλή, πράγμα που επιτρέπει στο σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Το ίδιο το πλαστικό είναι ανθεκτικό στη διάβρωση.

Τα κύρια σημεία στην εφαρμογή του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή

Κατά τη διαδικασία κατασκευής των εργασιών εγκατάστασης κατά τη διέλευση από την οροφή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η στεγανοποίηση του συνδέσμου (για περισσότερες λεπτομέρειες: "Πώς να κάνετε την διέλευση του σωλήνα μέσα από την οροφή του μεταλλικού πλακιδίου δοκιμασμένο στην πράξη"). Εάν υπάρχει παραβίαση της στεγανοποίησης, το νερό θα πέσει κάτω από την οροφή και επίσης θα αποστραγγιστεί ο σωλήνας μέσα στο δωμάτιο. Με την αυτο-εγκατάσταση του σωλήνα εξαερισμού στο στέγαστρο στέγης μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε οικοδομικό υλικό καταστημάτων.

Η κορυφή του σωλήνα προστατεύεται με ειδική κουκούλα, σκοπός της οποίας είναι να προστατεύσει το σύστημα από το να πέσει στη βροχή και στο χιόνι. Μια σύγχρονη μέθοδος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι η εγκατάσταση ενός εκτροπέα στο άκρο του σωλήνα.

Η σύνδεση του αεραγωγού στον σωλήνα εξαερισμού της οροφής γίνεται με φλάντζες σύνδεσης. Για καλύτερη στεγανοποίηση, η έξοδος είναι εφοδιασμένη με δακτύλιο στήριξης. Για να ρυθμίσετε τον αέρα στον σωλήνα, τοποθετήστε μια ειδική βαλβίδα.

Η εγκατάσταση του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή πραγματοποιείται με τη βοήθεια βοηθητικών στοιχείων, η επιλογή των οποίων είναι απλά τεράστια. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην επιλογή ενός ή του άλλου στοιχείου, μπορείτε να λάβετε συμβουλές από εμπειρογνώμονες που θα σας δώσουν συμβουλές για το τι πρέπει να αγοράσετε για να απλοποιήσετε την εργασία σας.

Επιλογή της θέσης για τη διέλευση από την οροφή

Όλες οι συστάσεις για την επιλογή ενός περάσματος μέσα από την οροφή είναι να βεβαιωθείτε ότι η θέση του επιτρέπει τη λειτουργία του καναλιού με τον ελάχιστο αριθμό στροφών. Στην περίπτωση αυτή, οι λειτουργικές επιδόσεις του συστήματος θα τείνουν να μεγιστοποιούνται.

Μερικές φορές, για αντικειμενικούς λόγους, δεν μπορεί κανείς να το κάνει χωρίς στροφές. Κυματοειδείς σωλήνες θα έρθουν στην ενίσχυση. Η χρήση ενός κυματοειδούς σωλήνα καθιστά δυνατή την εγκατάσταση αγωγών με τις απαραίτητες περιστροφές.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η διέλευση μέσω της οροφής με ένα σύστημα δοκών γίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή. Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο μέρος του σωλήνα θα παραμείνει στον αττικό χώρο, προστατεύεται από τις σταγόνες θερμοκρασίας και την υπεριώδη ακτινοβολία. Όλος ο σωλήνας δεν θα φοβηθεί από έναν αιχμηρό άνεμο, αφού μόνο ένα μικρότερο μέρος του θα βγει.

Οι δείκτες της πίεσης ανέμου λαμβάνονται υπόψη σε οποιαδήποτε θέση του σωλήνα εξαγωγής μέσω της οροφής. Ένας ισχυρός άνεμος μπορεί να προκαλέσει μια κακή εκροή αέρα ή να το στείλει μέσα στο σύστημα.

Ύψος του ανυψωτήρα πάνω από την οροφή

Μία από τις ερωτήσεις σχετικά με τον σωστό τρόπο εγκατάστασης του σωλήνα εξάτμισης είναι να καθορίσετε το ύψος του πάνω από την οροφή. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις απαιτήσεις του SNiP, σύμφωνα με τις οποίες σχετίζεται με τον τύπο της στέγης, τη διάμετρο και κάποιες άλλες παραμέτρους.

Εδώ είναι μερικά από αυτά:

 • Κατά την εγκατάσταση ενός σωλήνα εξαερισμού σε άμεση γειτνίαση με την καμινάδα, το ύψος του πρέπει να είναι ίσο με το ύψος της καμινάδας.
 • Το ύψος του σωλήνα πάνω από την επίπεδη οροφή πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 m.
 • Όταν ο σωλήνας βρίσκεται σε απόσταση 1,5-3,0 μ. Από την κορυφογραμμή, το ύψος του πρέπει να είναι υψηλότερο από το επίπεδο της κορυφογραμμής.
 • Ο αγωγός εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται από την κορυφογραμμή σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μέτρων, θα πρέπει να είναι ύψος όχι κατώτερο από τη γραμμή, που κατά πάσα πιθανότητα τραβιέται από την κορυφογραμμή της οροφής προς τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτή η γραμμή πρέπει να σχεδιαστεί υπό γωνία 10 μοίρες.
 • Όταν ο σωλήνας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μ. Από την κορυφογραμμή, το ύψος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 μέτρα από το επίπεδο της κορυφογραμμής.

Εξοπλισμός για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού

Ο πιο απαιτητός εξοπλισμός για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού είναι ο εκτροπέας. Αυτό το ακροφύσιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο στο υψηλότερο σημείο εξαερισμού. Συνήθως τοποθετείται πάνω από τις οπές εξαγωγής ή στους σωλήνες εξαερισμού.

Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στους αεροδυναμικούς νόμους. Στο εσωτερικό του εκτροπέα υπάρχει ένας διαχύτης που εκπέμπει αέρα όταν ο άνεμος χτυπά τα πλευρικά τοιχώματα του εκτροπέα (περισσότερα: "Πώς να φτιάξετε έναν εκτροπέα σε έναν σωλήνα - πιθανές επιλογές εγκατάστασης"). Ως αποτέλεσμα, η πίεση στον κύλινδρο μειώνεται και η ώση αυξάνεται.

Για την προστασία από την εισχώρηση ξένων σωματιδίων στο εσωτερικό της συσκευής χρησιμοποιείται ειδική κουκούλα, που αποτελείται από δύο μέρη:

 • Kapelnik, σχεδιασμένο για να αποστραγγίζει το νερό από την κορυφή
 • Ένα προστατευτικό κάλυμμα που καλύπτει το άνοιγμα της δομής εξαερισμού.

Δεν είναι λιγότερο δημοφιλής ο αεριστήρας. Χρησιμοποιείται όταν το μήκος της ράμπας υπερβαίνει τα 3 μ. Και για την απαραίτητη κυκλοφορία αέρα δεν υπάρχει αρκετό φυσικό ρεύμα. Ο αεριστήρας βοηθά στην κυκλοφορία αέρα μεταξύ του καλύμματος οροφής και της στρώσης θερμικής μόνωσης.

Εργαλεία και εξαρτήματα για την εγκατάσταση ενός σωλήνα εξαερισμού στην οροφή

Πριν εκτελέσετε τις εργασίες εγκατάστασης στη στέγη, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και συσκευές.

Κατά κανόνα, χρειάζεστε:

 • κόμβος της διέλευσης από την οροφή.
 • θερμαντήρας?
 • στεγανωτικό ·
 • στοιχεία στεγανοποίησης.
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • μια ζώνη στήριξης για την τήρηση των προφυλάξεων ασφαλείας κατά την εργασία στην οροφή.
 • γάντια προστασίας χεριών ·
 • διατρητής;
 • ψαλίδια για μεταλλικά ή τρακτέρ με ξύλο και μεταλλικές καμβάδες.
 • επίπεδο ·
 • κατσαβίδι ή κατσαβίδι.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού στην οροφή

Η εγκατάσταση του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια, ανεξάρτητα από το ποια υλικά κατασκευάζονται. Ο αρμόδιος σχεδιαστής τοποθετεί αναγκαστικά στο έργο τον κόμβο διέλευσης από την οροφή. Η επιλογή του κόμβου πρόσβασης μέσω της οροφής πραγματοποιείται ανάλογα με τον τύπο της οροφής. Ο σχεδιασμός ενισχύεται στα γυαλιά με αγκύρια.

Για να φτιάξετε τους κόμβους της διόδου μέσω της οροφής, χρησιμοποιήστε μαύρο χάλυβα, πάχους μέχρι 2,0 mm. Είναι δυνατή η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα λεπτού διαμετρήματος πάχους 0,5 mm. Ο τύπος της οροφής και ο τύπος του συστήματος εξαερισμού καθορίζουν τη διαμόρφωση και τις διαστάσεις του κόμβου πρόσβασης μέσω της οροφής, ενώ σε σχήμα αντιστοιχούν στα κύρια τμήματα του συστήματος εξαερισμού.

Πρόκειται για βιομηχανικά προϊόντα εγχώριας ή ξένης παραγωγής. Ανεξάρτητα από τη χώρα του κατασκευαστή, είναι σημαντικό να το τοποθετήσετε σωστά.

Πριν από την έναρξη όλων των εργασιών, ο χώρος εργασίας καθαρίζεται από ακαθαρσίες, η υγρασία που υπάρχει στην οροφή έχει αφαιρεθεί.

Μετά τον προσδιορισμό της θέσης της διόδου του σωλήνα εξαερισμού μέσω της οροφής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σήμανσης SNiP στην οροφή. Σε κάθε στρώμα της οροφής (στέγες, στεγάνωση, μόνωση) κόβουμε την τρύπα σύμφωνα με τις διαστάσεις του σωλήνα που πρόκειται να τοποθετηθεί. Στη συνέχεια, η σήμανση γίνεται κάτω από το κανάλι διέλευσης και τους συνδετήρες. Με τη βοήθεια ενός στεγανοποιητικού υλικού στερεώνεται στη θέση αυτή ένα στεγανωτικό παρέμβυσμα, τοποθετείται ένα παρέμβυσμα μέσω της οροφής πάνω στο παρέμβυσμα και στερεώνεται με στοιχεία στερέωσης. Περαιτέρω μέσω αυτής της μονάδας εκτελείται ένας σωλήνας εξαερισμού, στερεώνοντάς τον με τη βοήθεια συνδετήρων. Ολόκληρη η δομή θα πρέπει να τοποθετηθεί αυστηρά κάθετα, η αποτελεσματικότητα του συνόλου του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από αυτό.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης, ελέγξτε πόσο καλά σφραγίζονται τα αγωγικά στοιχεία.

Για να εξασφαλιστεί η λειτουργία στεγανοποίησης της διόδου του αέρα μέσω των μονάδων οροφής είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικό φούστα. Όταν κατανομή του μίγματος αέρα νερού, χρησιμοποιήστε ένα συλλέκτη συμπυκνώματος το οποίο είναι συνδεδεμένο στο ακροφύσιο.

Θα ήταν περιττό να μονωθεί ο αγωγός. Στην πώληση υπάρχουν προϊόντα με θερμομόνωση στο κιτ. Το κόστος τους είναι μια τάξη μεγέθους υψηλότερη. Αλλά μπορείτε να μονώσετε μόνοι σας τη δομή εξαερισμού.

Το φθηνότερο υλικό για μονωτικούς σωλήνες είναι ο ορυκτός. Το μειονέκτημα της χρήσης του είναι η ικανότητα αντιμετώπισης του χρόνου, γεγονός που οδηγεί σε επιδείνωση των χαρακτηριστικών του.

Οι πιο πρακτικές στη χρήση είναι τα κελύφη του αφρού. Για την εγκατάσταση αρκεί απλά να το τοποθετήσετε στους σωλήνες και να το στερεώσετε στις ραφές. Μερικά κελύφη είναι εξοπλισμένα με ειδικές κλειδαριές, εξασφαλίζοντας στεγανότητα των συνδέσεων. Για πρόσθετη σφράγιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την σε διάφορα στρώματα. Η μόνωση πρέπει να στερεωθεί με ασφάλεια, ώστε οι καιρικές συνθήκες να μην καταστρέψουν τη δομή.

Το πέρασμα διαμέσου της οροφής του προφίλ του δαπέδου έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και εκτελείται από πρόσθετα στοιχεία. Βοηθούν στην εξασφάλιση της αξιοπιστίας των σφραγισμένων άκρων σωλήνων. Για να εκτελέσετε τις εργασίες σχετικά με την προφίλ στέγες, μια ποδιά είναι εγκατεστημένη, βρίσκεται γύρω από ολόκληρο το σωλήνα. Σε σημεία όπου η ποδιά συνδέεται με το κυματοειδές χαρτόνι, η στεγανοποίηση γίνεται με στεγανωτικό στεγών. Επίσης, πραγματοποιείται στεγάνωση γύρω από το σωλήνα. Είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι μεμβράνης στεγών.

Ο κόμβος πρόσβασης μέσω της κατασκευής στέγης είναι ένα μεταλλικό σύστημα που χρησιμοποιείται στη διάταξη των αξόνων εξαερισμού. Εάν το σύστημα έχει γενικό σκοπό, τότε βρίσκεται στο γυαλί του οπλισμένου σκυροδέματος, στη συνέχεια στερεώνεται μηχανικά. Ο κύριος σκοπός αυτών των μονάδων είναι η μεταφορά των ρευμάτων αέρα, τα οποία δεν διαφέρουν στη χημική δραστηριότητα. Το επίπεδο υγρασίας αυτών των ροών δεν υπερβαίνει το 60%.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού στην οροφή

Σύμφωνα με τους οικοδομικούς κανονισμούς και τις απαιτήσεις, όλα τα δωμάτια χωρίς παράθυρα είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού. Ως εκ τούτου, ο αγωγός αερισμού στην οροφή της εποχής μας είναι κοινό φαινόμενο.

Βασικά, σχετικά με την ανάγκη να δώσουν προσοχή είναι το γεγονός ότι οι παράμετροι σχεδιασμού του συστήματος αερισμού σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση του καναλιού, επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται και η ακεραιότητα πάει ένα σωλήνα εξαερισμού μέσω της οροφής, κάθε αμέλεια κατά την εγκατάσταση των στοιχείων αυτών οδηγεί σε διαρροές από τη στέγη.

Αεραγωγοί

Ο σωλήνας είναι το κύριο στοιχείο της κουκούλας και του συστήματος θέρμανσης. Η οργάνωση του είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο, ιδίως εάν η δομή είναι μεγάλη. Εκτελώντας το σχεδιασμό των χώρων, οι ειδικοί λαμβάνουν κατ 'ανάγκη υπόψη τη θέση του καλύμματος εξαερισμού.

Όλα τα δωμάτια μπορούν να εξοπλιστούν με παράθυρα αερισμού που επικοινωνούν μαζί τους.

Γιατί χρειαζόμαστε

Συχνά εγκαθίσταται συχνά στη στέγη μια γραμμή εξαερισμού για:

 • αερισμό εσωτερικών χώρων.
 • τον εξαερισμό της σοφίτας.
 • εγκατάσταση σωλήνα που προέρχεται από το δίκτυο αποχέτευσης.

Αρχή λειτουργίας

Σύμφωνα με τους κανονισμούς κατασκευής: κάθε δωμάτιο όπου δεν υπάρχει παράθυρο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αγωγό αερισμού. Αυτό μπορεί να επαληθευτεί με μια εμπεριστατωμένη εξέταση των καθισμάτων. Πιθανότατα θα υπάρχουν χαρακτηριστικά κενά στον τοίχο του μπάνιου και τουαλέτα, ντουλάπα, ντουλάπα, κλπ.

Στην κουζίνα, παρά την ύπαρξη παραθύρων, είναι επίσης απαραίτητο να υπάρχει σύστημα εξαερισμού. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο η διαθεσιμότητα είναι παρόμοια με τις επικοινωνίες αλλά και η σωστή δουλειά τους: η εγκατάσταση και ο εξαερισμός του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Και θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της εγκατάστασής του.

Τύποι σωλήνων εξαερισμού

Με τη μορφή αυτών των τύπων σωλήνων εξαερισμού:

 • σωλήνες που έχουν κυκλική διατομή.
 • σωλήνες που έχουν ορθογώνιο τμήμα.
 • σωλήνες ασυνήθιστου σχήματος (συνδυασμένες, κομμένες, περικομμένες κ.λπ.)

Οι σωληνώσεις κατασκευάζονται από τα ακόλουθα υλικά:

 • Ο χαλύβδινος χάλυβας.
 • Ανοξείδωτο ατσάλι.
 • Πλαστικά.
 • Πολυεστερικό ύφασμα.
 • Αλουμίνιο.

Απαιτήσεις για τους αεραγωγούς

Η ουσία των απαιτήσεων για τον αγωγό εξαερισμού είναι τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Η διατομή του αγωγού εξαερισμού πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 15 cm. Αυτές οι παράμετροι θα αντέχουν σε τυποποιημένα υλικά από γαλβανισμένο χάλυβα.
 • Κατά την τοποθέτηση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής - ο αγωγός στο τμήμα διακλάδωσης έχει μάλλον μεγάλη δακτυλιοειδή ακαμψία. Όπως στην υπερυψωμένη πάνω από την οροφή του τμήματος του σωλήνα εξαερισμού "πιέζει" ένα σημαντικό φορτίο ανέμου.
 • Ο εξαερισμός της τρομπέτας δεν χρειάζεται μόνο να έχει αντοχή, αλλά και να έχει λεπτούς τοίχους. Πόσο λεπτότεροι είναι οι τοίχοι του, τόσο περισσότερο η δική τους απόδοση.
 • Η καμινάδα του σπιτιού δεν πρέπει να σκουριάζει. Δεδομένου ότι οι υδρατμοί που περιέχονται στο δωμάτιο, εγκατασταθούν στα εσωτερικά τοιχώματα του αγωγού. Επιπλέον, ο εξαερισμός στο σπίτι δεν πρέπει να εκτίθεται στην καύση ή να απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καύσης επιβλαβών ουσιών.
 • Το ίδιο το σύστημα σωληνώσεων πρέπει να έχει ένα ελάχιστο βάρος. Η επιλογή στην κατηγορία των σωλήνων αερισμού μπορεί να ρυθμιστεί συγκρίνοντας τις μάζες του τρέχοντος μετρητή των "υποψηφίων".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παραδοσιακό υλικό από το οποίο ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό κτίριο - ένα τούβλο ή ένας σωλήνας από γαλβανισμένο χάλυβα - έχει σχεδόν όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Όμως, η μάζα του αγωγού από ένα τούβλο αντιστοιχεί σε όλους τους κανόνες. Επιπλέον, ο μεταλλικός σωλήνας εμποτίζεται με στατικό ηλεκτρισμό, που προσελκύει σκόνη.

Ο σχεδιασμός ενός διαχωριστικού συγκροτήματος για τον εξαερισμό του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Πριν εγκαταστήσετε τους σωλήνες εξαερισμού, πρέπει να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των εσωτερικών επικοινωνιών και να στερεώσετε τους αεραγωγούς. Ο κατάλογος των εργαλείων που απαιτούνται εξαρτάται από τον τύπο του υλικού της στέγης. Επιπλέον, θα χρειαστεί ένα επίπεδο κτιρίου για την παρακολούθηση της σωστής θέσης του σωλήνα εξαερισμού και της σήμανσης για τη σήμανση.

Απαραίτητα υλικά και εργαλεία

 • τρυπάνι?
 • σμίλη?
 • επίπεδο κτιρίου ·
 • ηλεκτρικό πριόνι ·
 • ψαλίδια για μέταλλο.
 • θερμαντήρας?
 • κατσαβίδια ·
 • δείκτης (για σήμανση).
 • στεγανωτικό ·
 • αυτο-κοχλίες βίδες, βίδες?
 • στεγανοποιητικά παρεμβύσματα.
 • κόμβος του περάσματος.
 • κουρέλια?
 • μορφή εργασίας.

Επισκέπτης

Στην περίπτωση αυτοεγκατάστασης του συστήματος, είναι βέλτιστη η χρήση της συναρμολογημένης διάταξης διόδου, η οποία θα πρέπει να εγκατασταθεί μόνο, η οποία δεν είναι δύσκολη:

 • Είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα μέρος. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της στέγης, είναι απαραίτητο να καθοριστεί το καλύτερο μέρος για να γίνει ένα πέρασμα.
 • Μαρκάρισμα. Η χρήση των σημείων σήμανσης γίνεται με τη διάταξη του συγκροτήματος του κόμβου.
 • Στη συνέχεια, κάντε μια περικοπή. Η οπή κόβεται (με οποιοδήποτε εργαλείο κατάλληλο για τους σκοπούς αυτούς, λαμβάνοντας υπόψη το υλικό της οροφής).
 • Με την ίδια μέθοδο κόβονται τρύπες σε μόνωση και στεγανοποίηση.
 • Η σήμανση βρίσκεται σε εξέλιξη. για την εγκατάσταση του κόμβου.
 • Αφαιρεί τη βρωμιά και τα υπολείμματα από το ανώτερο στρώμα της οροφής.
 • Ανοίξτε τις αυλακώσεις για βίδες με αυτοκόλλητες βίδες σύμφωνα με τα σημάδια.
 • Χρησιμοποιείται ένα στοιχείο "passable".
 • Ο κόμβος είναι σταθερός μέσω βιδών με αυτοκόλλητη τομή.
 • Ο σωλήνας για τον εξαερισμό είναι τοποθετημένος, Η δομή στερεώνεται με βίδες.

Νουάν

Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού είναι πολύ σοβαρό καθήκον, όλοι οι κατάλληλοι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους υπολογισμούς και τους κανόνες του εγχειριδίου οδηγιών. Ως εκ τούτου, μόνο ένας επαγγελματίας θα πρέπει να φροντίζει για το σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά της δομής.

Μήκος και διατομή των σωλήνων

 • Ο αγωγός αερισμού για τη διάταξη του διαύλου επιλέγεται έτσι ώστε η περίμετρος του τμήματος του αεραγωγού να είναι τουλάχιστον 0,016 τετραγωνικά μέτρα. m.
 • Κάθε πλευρά του καναλιού είναι τουλάχιστον 10 cm, αλλά στη διαδικασία δημιουργίας της δομής του διαύλου έλξης, οι παράμετροι των τοίχων του δεν υπολογίζονται στην πραγματικότητα.
 • Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο - 14 έως 14 εκ. Το μήκος του γενικά δεν φτάνει τα 3 μ.
 • Εάν η διατομή είναι 14 έως 27 cm το μήκος επιλέγεται για τον υπολογισμό περισσότερο από 2 m.

Όλοι οι απαραίτητοι υπολογισμοί, βεβαίως, εκτελούνται εκ των προτέρων, μέχρι τη στιγμή που κλείνει ο σωλήνας εξαερισμού, εάν είναι απαραίτητο.

Εξάρτηση θερμοκρασίας από τον εξαερισμό

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα στην έξοδο και της εισόδου του καναλιού επηρεάζει ριζικά τον δείκτη βύθισης στους αγωγούς αερισμού. Η πρόσφυση στο εσωτερικό του καναλιού αυξάνεται στο βαθμό που η θερμοκρασία ποικίλλει στο δρόμο και μέσα στο δωμάτιο.

Αυτός είναι ο λόγος που το χειμώνα ο εξαερισμός είναι πολύ πιο αποδοτικός από ό, τι το καλοκαίρι.

Ακόμη και στην διαδικασία αυτή θα πρέπει να διεξάγεται σχέδιο μόνωση που εκτείνεται κάτω από τη στέγη του καναλιού για να τραβήξει αέρα δεν μειώνεται, και αντλώντας κανάλια προστατεύονται από την εμφάνιση της συμπύκνωσης στο εσωτερικό του άνω στρώματος.

Τα κανάλια με τη διάταξη αυτή δεν θα κρυώσουν, επιπλέον, η ποιότητα του αερισμού βελτιώνεται. Υπάρχει όμως και ένα απτό μειονέκτημα: η ώθηση σε τέτοιους διαύλους είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό, τι σε άλλους αγωγούς εξαερισμού στη δομή, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους.

Κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου αερισμού, αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Αντοχή του αγωγού εξαερισμού

Στη διαδικασία εργασίας με την οροφή, για να δημιουργηθεί αερισμός, χρησιμοποιείται ondulin - ένας σωλήνας πολυμερούς εξαερισμού που επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει και να αποτρέψει την κατακρήμνιση.

Το ρεύμα αέρα εξαρτάται πολύ από την εσωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού, και συγκεκριμένα από την αντίσταση που δημιουργείται από αυτό. Θα είναι ασθενέστερη εάν η επιφάνεια είναι ελαφρώς τραχιά.

Πώς να μειώσετε την αντίσταση:

 • Για να μειώσετε την αντίσταση, όλες οι ενώσεις των εξαρτημάτων που συνθέτουν τον αγωγό πρέπει να είναι προσεκτικά επίπεδα.
 • Οι ραφές δεν πρέπει να έχουν εσοχές και προεξοχές, θα πρέπει να είναι η πιο ομαλή, η περίσσεια διαλύματος πρέπει να αφαιρεθεί.
 • Σε όλο το επίπεδο, η διατομή του καναλιού παραμένει αμετάβλητη. Δεν υπάρχει ομαλότητα στο κανάλι, στροφές, κάμψεις, λανθασμένες συνδέσεις των σωλήνων εξαερισμού, διάφορες αποκλίσεις από την κάθετη έχουν αρνητική επίδραση στη δύναμη πρόσφυσης.
 • Σε μια κατάσταση όπου, από την τεχνική πλευρά, η απόρριψη τους είναι αδύνατη, η γωνία εκτροπής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς.
 • Οι οριζόντιες περιοχές πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς.
Σχέδιο εξαερισμού και σωλήνα εξάτμισης στο σπίτι

Σύναψη του σωλήνα εξαερισμού μέσω της οροφής

Ο αγωγός εξαερισμού στην οροφή κατά τη λειτουργία του συστήματος έχει μεγάλη σημασία. Ως εκ τούτου, κατά τη διαδικασία κατασκευής και σχεδιασμού του φυσικού αερισμού, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γραμματισμό της εξόδου του καναλιού πάνω από την οροφή του κτιρίου.

Όταν ο σωλήνας στην οροφή βρίσκεται πολύ χαμηλά, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής βύθισμα και η εργασία του καλύμματος θα πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πρόβλημα αυτό μπορεί εύκολα να λυθεί με τοποθέτηση στα ακροφύσια των σωλήνων, τα οποία προστατεύουν από την επίδραση του ανέμου.

Ύψος των σωλήνων πάνω από την οροφή (SNiP)

Το ύψος του σωλήνα στην κορυφή της οροφής θα πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά, δεδομένων των συνθηκών:

 • Πάνω από μια επίπεδη οροφή - τουλάχιστον 0,5 μ.
 • Από την κορυφή του παραπέτου ή την κορυφογραμμή της οροφής, όταν η απόσταση από την κορυφογραμμή προς την αγωγό φτάνει τουλάχιστον 2 μέτρα - όχι μικρότερη από 0,5 μ.
 • Όταν η καπνοδόχος βρίσκεται σε απόσταση 2 έως 3 μέτρα από την κορυφογραμμή - στο ίδιο επίπεδο με το παραπέτα ή την κορυφογραμμή και πάνω.
 • Σε μια κατάσταση όπου η καμινάδα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 3 μέτρα από την κορυφογραμμή - σε μία γραμμή, η οποία προέρχεται από την κορυφογραμμή της οροφής υπό γωνία έως τον ορίζοντα των 10 βαθμών και άνω.

Θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού

Για την μόνωση σωλήνων, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα υλικά:

 • ορυκτό μαλλί.
 • διογκωμένο πολυστυρόλιο ·
 • αφρός πολυουρεθάνης.
 • πολυπροπυλένιο.
 • ίνα από βασάλτη.

Ο σωλήνας είναι μονωμένος με τη μορφή:

 • κοχύλια ·
 • κύλινδρος.
 • μισοκύλινδρο?
 • κορδόνια.
Σωλήνας στεγανοποίησης στη στέγη

Κόστος των σωλήνων εξαερισμού

Η τιμή του γαλβανισμένου αγωγού εξαρτάται άμεσα από:

 • το πάχος των τοίχων του αγωγού.
 • τη διάμετρο του σωλήνα ·
 • το μήκος της.

Ο αγωγός από τον χαλυβδοσωλήνα κοστίζει λίγο. Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί σωστά ο απαιτούμενος αριθμός σωλήνων και εξαρτημάτων.

Συμβουλές, συστάσεις και πιθανά λάθη

Συχνά το σύστημα εξαερισμού είναι εγκατεστημένο με τη διαδικασία κατασκευής, σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίου εξόδου, υπολογίζει την περίμετρο, επιλέγοντας τη βέλτιστη θέση σε μια στέγη, και άλλοι. Το σπίτι χτισμένο εξοπλισμένη με συστήματα εξαερισμού δύσκολη. Η εξωτερική αλλαγή μέσα στο κτίριο μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στα στοιχεία της οροφής: δοκάρια, κιβώτιο κλπ.

Η εσφαλμένη εγκατάσταση μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες συνέπειες:

 • αδύναμη πρόσφυση.
 • διείσδυση της οσμής από το ένα δωμάτιο στο άλλο ·
 • διείσδυση της υγρασίας μέσα στο σπίτι.
 • υψηλή υγρασία;
 • έλλειψη οξυγόνου.
 • η εμφάνιση βακτηρίων μυκήτων στον τοίχο, την οροφή, το πάτωμα?
 • δυσάρεστη μυρωδιά στο δωμάτιο.
 • την εμφάνιση της αιθάλης στην κουζίνα?
 • διείσδυση καπνού στο κτίριο από άλλους σωλήνες ·
 • αυξημένη ένταση ασθενειών των κατοίκων.
 • την κατάψυξη των τμημάτων της δομής.

Η σωστή εγκατάσταση των σωλήνων εξαερισμού στην οροφή είναι το κλειδί για την άνετη στέγαση και την υγιεινή κατάσταση των ενοικιαστών.

Έχοντας κάνει τη σωστή σωλήνα εξαερισμού επιλογή pinout στην οροφή, διατηρώντας την τεχνολογία του τοποθέτηση και χρήση βοηθητικών συσκευών είναι αρκετά απλό να δημιουργήσει μια ευνοϊκή κίνηση του αέρα μέσα στο σύστημα και να δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι.

Χαρακτηριστικά και εγκατάσταση της εξόδου σωλήνα εξαερισμού στην οροφή με τα χέρια σας

Κατά την οικοδόμηση ενός ιδιωτικού σπιτιού χαμηλής ανόδου, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά όλα τα μηχανικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι. Χωρίς αυτό, η έτοιμη στέγαση δεν πληροί υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα, κατάλληλη για τους ανθρώπους που ζουν.

Για το σκοπό αυτό, είναι εγκατεστημένη μια έξοδος στην οροφή

Κατά κανόνα, σε μονοήμη ή διώροφη κατοικία, οι αγωγοί εξαερισμού από καθιστικά, κουζίνες και μπάνια βγαίνουν στην οροφή.

Η κατακόρυφη έξοδος εξαερισμού, που τελειώνει με τη μορφή σωλήνα που υψώνεται πάνω από την οροφή, παρέχει μέγιστο ρεύμα αέρα. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης των εξαεριστηρίων καθιστά τον αέρα καθαρό, καθώς όλες οι οσμές - από το μπάνιο, την κουζίνα και τα καθιστικά - αφαιρούνται με τον αέρα μέσα από τον άξονα προς τα έξω.

Το φυσικό βύθισμα σχηματίζεται από τη δράση φυσικών νόμων - λόγω της διαφοράς στις πιέσεις αέρα από το εξωτερικό και μέσα στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, είναι απαραίτητη η σύναψη σωλήνων αερισμού μέσω της οροφής:

 • για την παροχή καθαρού αέρα, κορεσμένου με οξυγόνο, μέσα στο σπίτι.
 • εγκατάσταση του μέρους ανεμιστήρα του αγωγού αποχέτευσης (ο αγωγός ανεμιστήρα συνδέει τον σωλήνα αποχέτευσης με εξαερισμό για την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών).
 • ανταλλαγή αέρα στην σοφίτα ή στο σοφίτα μέρος του σπιτιού.

Σχεδιασμός των περασμάτων αερισμού

Ιδανικά, ο προγραμματισμός της διέλευσης των αεραγωγών θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά το σχεδιασμό ενός κτιρίου κατοικιών ή κατά τη διαδικασία κατασκευής, πριν κλείσει το περίγραμμα του κτιρίου (παράθυρα, πόρτες και στέγες).

Αλλά στην πράξη, είναι συχνά απαραίτητο να αναλάβουμε την ανακατασκευή των μηχανικών συστημάτων σε μια ήδη έτοιμη κατοικία και να βασιστούμε στα υπάρχοντα χαρακτηριστικά σχεδίασης και διαρρύθμισης οικιστικών και τεχνικών χώρων.

Εάν υπάρχουν ελλείψεις στη συσκευή του συστήματος, είναι γεμάτη με συσσώρευση δυσάρεστων οσμών στο δωμάτιο, αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μονοξειδίου του άνθρακα, εμφάνιση αντίστροφης ώσης κατά τη διάρκεια της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Συναρμολόγηση αγωγού αερισμού: δομικά χαρακτηριστικά

Το πέρασμα του εξαερισμού της στέγης είναι ένας μεταλλικός, πλαστικός ή συνδυασμένος αγωγός. Τοποθετείται στη διαμπερή οπή της οροφής και στερεώνεται σε μεταλλικό κύπελλο. Η οπή μετά την εγκατάσταση της μονάδας είναι σφραγισμένη και μονωμένη από την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά. Από τον πυθμένα στον κόμβο τροφοδοτείται ο αγωγός αέρα του συστήματος εξαερισμού και από πάνω τοποθετείται ένα προστατευτικό στάγδην ή εκτροπέας.

Για να εγκαταστήσετε τους αεραγωγούς, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα τελειωμένο προϊόν που προορίζεται για τον εξαερισμό της στέγης. Πρόκειται για ένα συνδυασμένο σωλήνα που αποτελείται από εσωτερικό γαλβανισμένο ατσάλινο σωλήνα και εξωτερικό στρώμα πολυπροπυλενίου. Στο κάτω μέρος του προϊόντος, το οποίο εισάγεται στον αγωγό, υπάρχει μια σφράγιση, και στο πάνω μέρος της κατασκευής υπάρχει μια κουκούλα με έναν εκτροπέα.

Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση της διάταξης διόδου αεραγωγού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • τύπος στέγης - επίπεδο, στύλος, μονόχρωμο, σύνθετο.
 • τύπος υλικού στέγης - κυματοειδές χαρτόνι, εύκαμπτο πλακίδιο, κεραμικό πλακίδιο?
 • γωνιακή κεκλιμένη οροφή.

Είναι απαραίτητο να φροντίσετε τη στεγανοποίηση και τη θέρμανση του τμήματος οροφής στο σημείο όπου είναι εγκατεστημένο το πέρασμα.

Δεδομένου ότι η ανάγκη για την εγκατάσταση στέγες σωλήνα κομμένο τεμάχιο, που περιλαμβάνει ένα εξωτερικό κέλυφος, ένα στρώμα μόνωσης και στεγάνωσης, μετά μηχανολογικό σχεδιασμό εγκατάστασης πρέπει να σφραγίζονται προσεκτικά και θερμαίνεται κόμβο. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε μέσω του σωλήνα εξαερισμού στην αίθουσα θα πάρει το καθεστώς της υγρασίας και της θερμοκρασίας έχει σπάσει στο εσωτερικό του κτιρίου.

Βασικές απαιτήσεις για τον κόμβο του περάσματος:

 • οι μηχανικές δομές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κατακόρυφες, χωρίς να στροβιλίζονται, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό.
 • είναι προτιμότερο να μην συνδυάζονται πολλές διαβάσεις εξαερισμού σε ένα και για κάθε τμήμα του δωματίου (κουκούλα κουζίνας, αποθήκη υπονόμων, κατοικίες, σοφίτα) για να γίνει ξεχωριστή κάθετη δίοδος στην οροφή.
 • ιδανικά οι έξοδοι εξαερισμού πρέπει να διέρχονται από την κορυφογραμμή στέγης στο κέντρο της δομής ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε αυτήν.
 • για τη διευθέτηση των αεραγωγών, είναι απαραίτητο να επιλέξετε προϊόντα υψηλής ποιότητας που εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη κίνηση αέρα και αεροστεγανότητα.

Σημαντικό! Εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού μέσα από την οροφή ή κοντά στην οροφή - η βέλτιστη λύση για στέγαστρο, ανεπεξέργαστο σύστημα κεραμιδιών με ακτίνα κορυφογραμμής.

Το κύριο στοιχείο του συγκροτήματος διόδου αερισμού είναι η έξοδος - ένα εξειδικευμένο κομμάτι με τη μορφή ενός σωλήνα διακλάδωσης που έχει μια επίπεδη βάση που αντιστοιχεί στο υλικό και τη μορφή της οροφής. Για διαφορετικά συστήματα μηχανικής αερισμού, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι προϊόντων με μορφή σχήματος: την έξοδο για το σχέδιο, την αποχέτευση και το στοιχείο διόδου για σωλήνες.

Ξεχωριστά σε καταστήματα κατασκευών υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την διπλωμένη και μαλακή οροφή, για κυματοειδές χαρτόνι, μέταλλο, καθώς και για γενική παραγωγή. Τα περισσότερα διαμορφωμένα προϊόντα αντιστοιχούν στη γεωμετρία των υλικών στεγών, εξασφαλίζοντας έτσι μια αξιόπιστη σφράγιση του συγκροτήματος όταν τοποθετείται στην οροφή.

Συστάσεις εγκατάστασης

Τοποθετήστε την έξοδο εξαερισμού στην οροφή με τα χέρια σας είναι εύκολη. Είναι απαραίτητο να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά και να εκτελούμε το έργο σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σχέδιο και σε μια ορισμένη σειρά.

Επιλογή της θέσης του σωλήνα

Η τοποθέτηση της εξόδου σωλήνα στην οροφή πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ελάχιστη κλίση ή καμπή.

Στην ιδανική περίπτωση, ο σωλήνας πρέπει να τοποθετηθεί αυστηρά πάνω από τον εσωτερικό σωλήνα ανόδου του αγωγού εξαερισμού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό για οποιονδήποτε λόγο, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί ένας εύκαμπτος κυματοειδής σωλήνας για τη σύνδεση των συγκροτημάτων.

Ύψος σωλήνα

Το μέγεθος του σωλήνα πάνω από την οροφή υποδεικνύεται από το SNiP:

 • Κατά την εγκατάσταση της εξαγωγής εξαερισμού κοντά στην καμινάδα, το ύψος της θα πρέπει να είναι ίσο με αυτό.
 • Σε επίπεδη οροφή, το ύψος του σωλήνα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τη διάμετρο του, αλλά σε απόσταση 50 cm.
 • Για μια κεκλιμένη οροφή, η απόσταση της εξόδου εξαερισμού από την κορυφογραμμή έχει σημασία: αν ο σωλήνας βρίσκεται πάνω από 1,5 μέτρα, το ύψος του πρέπει να είναι 50 cm ή περισσότερο.
 • Με μεγάλη απόσταση από τη μονάδα εξαερισμού από την κορυφογραμμή στέγης (από 3 μέτρα και περισσότερο) είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε μια φανταστική γραμμή από την κορυφή της οροφής κατά μήκος της οροφής προς τα κάτω. Η άκρη του σωλήνα πρέπει να αγγίζει την υπό όρους γραμμή διασταύρωσης από την κορυφογραμμή στον ορίζοντα.

Προαιρετικές συσκευές

Για να αυξηθεί η απόδοση του εξαερισμού στην οροφή, είναι εγκατεστημένα πρόσθετα στοιχεία. Χρησιμεύουν στη δημιουργία μιας περιοχής χαμηλής πίεσης, καθώς και στην προστασία από τις βροχοπτώσεις και την ατμοσφαιρική υγρασία:

 • Τα πτερύγια είναι ειδικά μεταλλικά ή πλαστικά ακροφύσια που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή εισόδου βροχής και τήξης νερού στο σωλήνα.
 • Οι αεριστήρες - χρησιμεύουν για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μεταξύ του στρώματος θερμομόνωσης της οροφής και του εξωτερικού καλύμματος.
 • Οι εκτροπείς είναι ειδικά ακροφύσια που αραιώνουν το αέρα στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα λόγω της δράσης του ανέμου. Χάρη σε αυτές, δημιουργείται μια περιοχή χαμηλής πίεσης, η οποία ενισχύει την πρόσφυση.

Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κατά την έξοδο από την έξοδο

Κατά την εγκατάσταση, είναι σημαντικό να εξεταστούν διάφοροι παράγοντες. Το σχήμα της οροφής είναι σημαντικό, το οποίο μπορεί να είναι στάσιμο και επίπεδο.

Στην πρώτη περίπτωση, οι μηχανικοί προτείνουν να ρυθμιστεί η έξοδος αερισμού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή. Αυτό θα εξασφαλίσει μια ζεστή θέρμανση του εσωτερικού του σωλήνα εξαερισμού, και το εξωτερικό μέρος θα είναι πιο ανθεκτικό στην πίεση του ανέμου και του χιονιού το χειμώνα.

Για μια επίπεδη οροφή, η γεωμετρία του ανοίγματος ανύψωσης έρχεται στο προσκήνιο: θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σωλήνα εξάτμισης της οροφής, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Το ύψος του άξονα εξαερισμού πάνω από την οροφή έχει επίσης αξία: αν ο σωλήνας δεν είναι αρκετά ψηλός, η δύναμη πρόσφυσης θα είναι πολύ μικρή και ο αερισμός δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο υπερβολικά υψηλός σωλήνας μειώνει επίσης την πρόσφυση, επειδή Ο σχεδιασμός μπορεί να υποστεί ισχυρές ριπές ανέμου, επομένως απαιτείται πρόσθετη στερέωση.

Δώστε προσοχή! Σε μια κεκλιμένη στέγη συνιστάται να ρυθμίζετε την έξοδο σωλήνα σε ύψος 50 cm, σε επίπεδη οροφή - από 30 έως 50 cm.

Πώς να τοποθετήσετε σωστά το άνοιγμα

Η εγκατάσταση της εξόδου αερισμού απαιτεί την κοπή της οπής στην οροφή σύμφωνα με μια προκαθορισμένη διάταξη των εξόδων. Η ακολουθία των ενεργειών σε ένα παράδειγμα της δίρριχτη στέγη φυλλοποίηση με την εγκατάσταση των εξόδους εξαερισμού κοντά στην κορυφογραμμή:

 1. Μια σήμανση που αντιστοιχεί στη διάμετρο της εξόδου πραγματοποιείται στη θέση της προβλεπόμενης εξόδου του σωλήνα.
 2. Ένα ειδικό εργαλείο στην οροφή κόβει μια τρύπα, πρώτα στο εξωτερικό κάλυμμα, στη συνέχεια στο στρώμα μόνωσης και μόνωσης.
 3. Το παρέμβυσμα σφραγίζεται χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφραγιστικό.
 4. Ένα παρέμβυσμα τοποθετείται πάνω από το παρέμβυσμα, το οποίο είναι στερεωμένο στην οροφή με βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
 5. Μετά την εγκατάσταση του στοιχείου διόδου, ένας αγωγός του αγωγού είναι σταθερός, στερεωμένος με βίδες.

Σημαντικό! Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος αυστηρά κάθετα, αν είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας το επίπεδο του κτιρίου. Από τη σοφίτα πλευρά, είναι απαραίτητο να σφραγίσει την έξοδο του αγωγού στην οροφή προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή βροχής και το νερό τήξης μέσα στο δωμάτιο.

Εξαερώστε τον εξαερισμό στην οροφή

Σύμφωνα με τις κανονιστικές τεχνικές απαιτήσεις, όλοι οι χώροι είναι εξοπλισμένοι με σύστημα ανταλλαγής αέρα. Ο σωλήνας εξαγωγής για να εξασφαλίσει ότι η κανονική έλξη θα πρέπει να καταλήγει πάνω από την κορυφογραμμή του σπιτιού. Κατά συνέπεια, απαιτείται να εξοπλιστεί η έξοδος αερισμού στην οροφή του κτιρίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η στέγη και ο σωλήνας εξαγωγής της μονάδας εξαερισμού έχουν διάφορα στοιχεία στη δομή και είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, η εγκατάσταση ενός σωλήνα εξαερισμού στην οροφή απαιτεί την τήρηση ορισμένων κανόνων. Ένας από αυτούς είναι η επίτευξη της μέγιστης στεγανότητας όλων των συνδέσεων, καθώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια της λειτουργίας του σπιτιού στο σύνολό του.

Οι αιτίες του αερισμού στην οροφή

Το τέλος του συστήματος εξαερισμού πάνω από την οροφή του σπιτιού εξηγείται από τους ακόλουθους λόγους:

 • η ανάγκη δημιουργίας έλξης για την εξασφάλιση της πλήρους ανταλλαγής αέρα των εσωτερικών χώρων ·
 • εγκατάσταση ενός κατάλληλου συστήματος εξαερισμού.

Οι οικοδομικοί κανονισμοί απαιτούν πλήρη αερισμό των χώρων διαβίωσης. Εάν στο έργο κατασκευής τα πάντα ελήφθησαν σωστά υπόψη, είναι δυνατό να ανιχνευθούν πάνελ εξαερισμού στους τοίχους της τουαλέτας, του μπάνιου, της ντουλάπας ή του ντουλαπιού, καθώς και των κουζινών. Είναι απαραίτητα για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών, των προϊόντων καύσης και της υπερβολικής υγρασίας από τις εγκαταστάσεις. Για όλους τους αρνητικούς παράγοντες που αποσύρθηκαν από το σπίτι, απαιτείται να οργανωθεί το τέλος της εισόδου στο εξωτερικό του κτιρίου πάνω από την οροφή. Διαφορετικά, πάλι πέφτουν στο σπίτι με ένα ρεύμα εισερχόμενου αέρα.

Τύποι σωλήνων εξαερισμού

Ο ίδιος ο σωλήνας εξαερισμού χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες. Πρώτα απ 'όλα, το σχήμα του τμήματος των αγωγών αερισμού διαφέρει:

Στην παραγωγή αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι υλικών. Τα πιο δημοφιλή είναι όπως αλουμίνιο, ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο χάλυβα, ύφασμα με βάση πολυεστέρα και πλαστικό.

Βασικές απαιτήσεις

Ορισμένες απαιτήσεις παρουσιάζονται στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο δεν παρακάμπτει τον ίδιο τον αγωγό. Μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω λίστα.

 1. Η ελάχιστη διάμετρος του τμήματος, που έχει εξαερισμό, είναι δεκαπέντε εκατοστά. Ο αγωγός αεραγωγών με τέτοιες παραμέτρους δείχνει καλή απόδοση.
 2. Κατά τη διαδικασία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι απαραίτητο να ελέγχεται η αυξημένη δακτυλιοειδής ακαμψία του αγωγού στο σχεδιασμό του τμήματος κλάδου. Ο λόγος είναι ο ακόλουθος - σε ένα τμήμα που υψώνεται πάνω από την οροφή, ο σωλήνας συναντά συνεχώς ένα σημαντικό φορτίο ανέμου. Επομένως, το σχέδιο πρέπει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
 3. Ο σωλήνας εξαερισμού πρέπει να έχει αυξημένο περιθώριο ασφαλείας ενώ ταυτόχρονα έχει ελάχιστο πάχος τοιχώματος. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης πάχους, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική απόδοση.
 4. Τα μεταλλικά κανάλια δεν καλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου με ένα στρώμα σκουριάς. Το δωμάτιο περιέχει ατμό υγρασίας που εγκαθίσταται στο εσωτερικό του αγωγού. Δεν πρέπει να προκαλούν την ανάπτυξη διεργασιών διάβρωσης.
 5. Ο ίδιος ο σωλήνας εξάτμισης δεν πρέπει να εκπέμπει επιβλαβή αέρια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και να μην αποτελεί πηγή πυρκαγιάς.
 6. Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει ελάχιστο βάρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγωγοί εξαερισμού από τούβλα και γαλβανιστές αντιστοιχούν πλήρως σε όλες σχεδόν τις ιδιότητες που αναφέρονται παραπάνω. Ο σωλήνας από τούβλα έχει βάρος που πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις. Ένας μεταλλικός σωλήνας κατά τη λειτουργία είναι ικανός να προσελκύει σκόνη στον εαυτό του, καθώς το στατικό ηλεκτρισμό συσσωρεύεται στους τοίχους.

Στάδια εργασιών εγκατάστασης

Πριν εξαερώσετε τους σωλήνες αερισμού στην οροφή, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε τις εργασίες εγκατάστασης των καλωδίων του συστήματος εξαερισμού μέσα στο κτίριο. Ο αγωγός πρέπει να στερεωθεί με ασφάλεια. Ο κατάλογος εργαλείων εξαρτάται από το υλικό της οροφής του σπιτιού. Για μια άνετη δουλειά, θα απαιτηθεί ο ακόλουθος βασικός κατάλογος εργαλείων και υλικών:

 • σμίλη?
 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • επίπεδο κτιρίου ·
 • παζλ (ιδιαίτερα επιθυμητή - ηλεκτρική)?
 • ένα σετ κατσαβιδιών.
 • θερμαντικό υλικό ·
 • ψαλίδι για μέταλλο ή "βουλγαρικά"?
 • ένα δείκτη?
 • υλικό για τη σταθεροποίηση.
 • στεγανωτικό ·
 • κουρέλια?
 • διέλευση κόμβου?
 • μέσα ατομικής προστασίας.

Όταν πραγματοποιείτε ανεξάρτητη εγκατάσταση των εξόδων εξαερισμού στην οροφή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το συναρμολογημένο συγκρότημα διέλευσης, απλοποιώντας έτσι σημαντικά την εργασία σας. Η ακολουθία των ενεργειών είναι η εξής:

 1. Μαρκάρισμα. Χρησιμοποιώντας το δείκτη, σημειώστε στο πρότυπο (ανάλογα με την διατομή και το μέγεθος του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή) στον τόπο όπου θα εξαερώνεται ο εξαερισμός.
 2. Δημιουργία μιας υποδοχής. Στην οροφή είναι απαραίτητο να κόψετε μια τρύπα με τη βοήθεια εργαλείου για την επεξεργασία ενός συγκεκριμένου υλικού στέγης (συνήθως "βουλγαρικό").
 3. Αφαίρεση του πάνω στρώματος της οροφής.
 4. Τρύπες για τη στερέωση του τμήματος εξόδου του εξαερισμού.
 5. Σημείωση για την τοποθέτηση του συγκροτήματος διόδου.
 6. Δημιουργία αυλακώσεων στις οποίες οι βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τις προηγούμενες σημάνσεις.
 7. Εγκατάσταση της μονάδας διέλευσης.
 8. Η στερέωση του με βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
 9. Εγκατάσταση του σωλήνα εξαερισμού, στερεώνοντας το με το κατάλληλο υλικό.
 10. Απομόνωση όλων των ρωγμών και τρυπών.

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης

Κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, πρέπει πρώτα να ελέγξετε τους υπολογισμούς συμμόρφωσης με τους τεχνικούς κανονισμούς. Συνιστάται θερμά να εμπιστευτείτε το σχέδιο σε εξειδικευμένους επαγγελματίες που γνωρίζουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές αποχρώσεις του κτιρίου.

Στην είσοδο και την έξοδο του αεραγωγού υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των τιμών θερμοκρασίας. Μέσα στο κανάλι υπάρχει αύξηση της ώσης λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για το γεγονός ότι το χειμώνα, ο εξαερισμός είναι ιδιόμορφος για να εργάζεται με υψηλότερη παραγωγικότητα από ό, τι το καλοκαίρι.

Ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού, πρέπει να σκεφτείτε τη θερμομόνωση των καναλιών που περνούν κάτω από την οροφή. Αυτό είναι απαραίτητο για να μειωθεί το ρεύμα αέρα σε εύθετο χρόνο. Αυτό το διάλυμα επηρεάζει αποτελεσματικά την προστασία των αγωγών από τη συσσώρευση υγρασίας. Αν ο σωλήνας εξαερισμού είναι τοποθετημένος κατά μήκος της καπνοδόχου, πρέπει να προσέξετε να είναι ζεστή (η ποιότητα του συστήματος εξαερισμού συνολικά αλλάζει θετικά). Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα αρνητικό σημείο εδώ. Σε αυτά τα κανάλια, η ώθηση είναι διαφορετική, οπότε αν ο υπολογισμός είναι λανθασμένος, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσλειτουργία του εξαερισμού.

Ο σωστά σχεδιασμένος εξαερισμός οδηγεί σε αποδοτικό εσωτερικό κλιματισμό. Η αυτοεγκατάσταση δεν προκαλεί δυσκολίες, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε ήδη εξοικειωθεί με τα χαρακτηριστικά της εργασίας.

Συνέπειες των σφαλμάτων εγκατάστασης

Η σωστή εγκατάσταση του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή είναι το κλειδί για την πλήρη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος. Εάν τα συνιστώμενα πρότυπα εγκατάστασης δεν πληρούν τις ακόλουθες αρνητικές συνέπειες:

 • διευκολύνει την ώθηση.
 • παρουσία δυσάρεστων οσμών σε χώρους διαβίωσης.
 • τη συσσώρευση υγρασίας στα δωμάτια.
 • συμπύκνωμα στο εσωτερικό του συστήματος.
 • έλλειψη οξυγόνου.
 • εμφάνιση μύκητα στην επιφάνεια των τοίχων.
 • Κάθαρση αιθάλης σε υλικά περιβλήματος εγκατεστημένα στην κουζίνα.
 • αύξηση της έντασης της νόσου σε όλους τους κατοίκους ·
 • την κατάψυξη ορισμένων δομικών στοιχείων.

Η σωστή εγκατάσταση είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τη χρησιμότητα της ανταλλαγής αέρα και την άνεση ζωής.

Πώς να αφαιρέσετε το σωλήνα εξαερισμού στην οροφή

Το σύστημα εξαερισμού είναι μία από τις κύριες επικοινωνίες του κτιρίου κατοικιών. Χάρη σε ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού, ο χώρος κυκλοφορεί συνεχώς στον αέρα, γεγονός που εξαλείφει την πιθανότητα δυσάρεστων οσμών, στάσιμου αέρα και άλλων δυσκολιών.

Σχετικά με το πώς να σχεδιάσετε σωστά τον εξαερισμό του σπιτιού, πώς είναι τοποθετημένο το σύστημα και ποιο σωλήνα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί γι 'αυτό - σε αυτό το άρθρο.

Γιατί η κυκλοφορία του αέρα είναι τόσο σημαντική

Για κάθε σπίτι, υπάρχουν συνήθως αρκετοί τύποι εξαερισμού:

 • εξαερισμός των χώρων διαβίωσης.
 • τον αερισμό του χώρου κάτω από την οροφή.
 • την απόσυρση του σωλήνα από το σύστημα αποχέτευσης.

Για να εξασφαλιστεί ότι η κίνηση των αέριων μαζών χρειάζεται αναγκαστικά έλξη. Για να δημιουργήσετε την ώθηση της απαραίτητης δύναμης, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά έναν αριθμό παραγόντων, λάβετε υπόψη τον τύπο του δωματίου, το υλικό των τοίχων και της στέγης, την παρουσία μόνωσης και στεγανοποίησης. Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας στον υπολογισμό της ώσης είναι η θέση του αγωγού εξαερισμού και η έξοδος του σωλήνα στην οροφή.

Αν παραβαίνετε τους κανόνες για την εγκατάσταση των αξόνων και των καναλιών εξαερισμού, μπορείτε να ακυρώσετε όλες τις προσπάθειες για την εγκατάσταση τους. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος θα είναι λυπηρές:

 1. Δεν έλξη ή πολύ αδύναμη ώθηση.
 2. Η εμφάνιση δυσάρεστων οσμών από το μπάνιο ή την κουζίνα στα σαλόνια.
 3. Η μυρωδιά της αποχέτευσης, που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή του σπιτιού.
 4. Υγρασία τοίχων και οροφών λόγω της υψηλής υγρασίας.
 5. Η εμφάνιση μούχλας και μύκητα, προκαλώντας σοβαρή πνευμονική νόσο.
 6. Ψυχή στο σπίτι και έλλειψη οξυγόνου.
 7. Κατάψυξη των δομών αερισμού.
 8. Καλάδες και chad στην κουζίνα κατά το μαγείρεμα.

Επιλογή υλικού εξαερισμού και των εξαρτημάτων του

Οι σωλήνες εξαερισμού, κατ 'αρχήν, μπορούν να αποτελούνται από οποιοδήποτε υλικό. Η βασική απαίτηση είναι αντοχή στην υγρασία, αντίστοιχα, αντίσταση στη διάβρωση. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου το συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί στους τοίχους του καναλιού. Μεταξύ άλλων, θεωρούνται σημαντικοί οι ακόλουθοι δείκτες:

 • λεπτά τοιχώματα σωλήνων, παρέχοντας υψηλή ικανότητα διείσδυσης των ορυχείων.
 • η λεία επιφάνεια των σωλήνων και των καναλιών θα μειώσει την αντίσταση και, συνεπώς, θα αυξήσει την ικανότητα του συστήματος?
 • Το ελάχιστο των αρθρώσεων και οι τραχύτητες στους σωλήνες είναι υπεύθυνες για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο σύστημα.
 • ένα μικρό βάρος του συστήματος διευκολύνει την εγκατάσταση και τη λειτουργία του.

Εάν πρέπει να αποφασίσετε ποιοι σωλήνες εξαερισμού θα εγκατασταθούν στην οροφή και μέσα στο σπίτι, θα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η φθηνότερη επιλογή είναι ένας αγωγός από γαλβανισμένο ατσάλι. Ακόμα υπάρχουν επιλογές όπως:

 • ανοξείδωτο χάλυβα
 • πλαστικό;
 • αλουμίνιο.
 • σωλήνες από πολυεστέρα.

Όταν σχεδιάζεται το σύστημα εξαερισμού και οι σωλήνες τοποθετούνται μέσα στους τοίχους, μπορείτε να προχωρήσετε στο πιο σημαντικό στάδιο - την ολοκλήρωση του αγωγού στην οροφή.

Κανόνες εγκατάστασης εξαερισμού στην οροφή

Ένας σημαντικός παράγοντας στην εγκατάσταση του εξαερισμού είναι ο τύπος της στέγης, αυτό, με πολλούς τρόπους, εξαρτάται από το ύψος του σωλήνα, τη διάμετρο του, τη γωνία κλίσης. Λίγα περισσότερα σημεία, τα οποία εφιστούν την προσοχή στους σχεδιαστές του εξαερισμού:

 • μήκος της ράμπας.
 • την παρουσία μιας ακτίνας κορυφογραμμής στο σύστημα δοκών.
 • υλικό στέγης?
 • τη θέση των στρωμάτων της "σκεπής".
 • θέση καπνοδόχου, σωλήνα ζεστού νερού ή σωλήνες θέρμανσης.

Οι γενικές συστάσεις για την εγκατάσταση του εξαερισμού στην οροφή φαίνονται όπως παρακάτω:

 1. Η διάμετρος του σωλήνα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 14x14 cm.
 2. Το μήκος του σωλήνα δεν είναι μικρότερο από τρία μέτρα.
 3. Εάν ο σωλήνας έχει ένα τμήμα 14x27 cm, τότε το μήκος του πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα.
 4. Πάνω από την επίπεδη οροφή, ο σωλήνας εξαερισμού πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον σε 50 cm.
 5. Εάν ο εξαερισμός είναι εγκατεστημένος στο επίπεδο της κορυφογραμμής, δεν πρέπει να υπάρχει ράβδος ράχης, και το ύψος του σωλήνα - όχι λιγότερο από 50 cm.
 6. Αν η απόσταση από την κορυφογραμμή έως τον εξαερισμό είναι μεγαλύτερη από δύο μέτρα, το ύψος του σωλήνα πρέπει να είναι στο επίπεδο της κορυφογραμμής ή περισσότερο.
 7. Εάν η κλίση είναι μεγάλη, ο σωλήνας φεύγει από την οροφή σε απόσταση μεγαλύτερη από τρία μέτρα από την κορυφογραμμή, τότε το ύψος του πρέπει να αντιστοιχεί στο ανώτερο σημείο της ράχης, ο σωλήνας τοποθετείται σε γωνία 10 μοίρες από την κάθετο.
 8. Είναι καλύτερο να μονώνετε τους σωλήνες εξαερισμού με ορυκτοβάμβακα, αφρό ή άλλο μονωτικό υλικό.

Εγκατάσταση του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή

Ο κατάλογος των απαραίτητων εργαλείων, καθώς και ο τρόπος τοποθέτησης του σωλήνα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υλικό της οροφής. Για παράδειγμα, ο εξαερισμός εγκαθίσταται στην οροφή του μετάλλου.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε:

 • ηλεκτρικό παζλ?
 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • σμίλη?
 • ψαλίδια για μέταλλο.
 • επίπεδο κτιρίου ·
 • θερμαντήρας?
 • δείκτη σήμανσης ·
 • κατσαβίδια ·
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • στεγανωτικό ·
 • στεγανοποιητικά παρεμβύσματα.
 • συναρμολόγηση του συγκροτήματος διόδου.

Εξοπλισμένο με τα απαραίτητα εργαλεία και συσκευές, μπορείτε να ξεκινήσετε την εργασία.

Πρώτα απ 'όλα, προσδιορίστε τη θέση του σωλήνα εξαερισμού. Για αυτό το στάδιο, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τους κανόνες που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο και τους κανόνες του SNiP.

Χρησιμοποιώντας ένα δείκτη στο υλικό στεγών, κάντε μια σήμανση. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα πρότυπο που πρέπει να συμπεριληφθεί στο συγκρότημα διελεύσεως εξαερισμού.

Στο υλικό της οροφής γίνεται μια τρύπα κατά μήκος του επιθυμητού περιγράμματος. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε κατάλληλο εργαλείο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση: ηλεκτρική παζλ, σμίλη, μεταλλικό ψαλίδι και ούτω καθεξής.

Σύμφωνα με το μέγεθος και το σχήμα της προκύπτουσας τρύπας, μεταφέρεται σε όλα τα στρώματα της "πίτας στέγης". Συνήθως, στις σύγχρονες στέγες χρησιμοποιήστε την ακόλουθη συσκευή: φράγμα υδρατμών, μόνωση, μεμβράνη στεγανοποίησης.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υποδεικνύονται στο πρότυπο, μεταφέρονται στο υλικό στέγης.

Η οροφή στον τόπο εγκατάστασης καθαρίζεται από συντρίμμια, μεταλλικά πριονίδια και άλλα, στη συνέχεια απολιπανθεί.

Για κάθε samorez πρέπει να τρυπήσετε μια τρύπα με την κατάλληλη διάμετρο.

Το σφραγιστικό κόμμι επεξεργάζεται από λάθος πλευρά με σφραγιστικό και πιέζεται προς τα άκρα της οπής του σωλήνα. Εάν εγκατασταθεί σωστά, η περίσσεια του στεγανωτικού πρέπει να συμπιεστεί από το κάτω μέρος του παρεμβύσματος.

Η δίοδος εξαερισμού τοποθετείται στην ελαστική λωρίδα και βιδώνεται με βίδες.

Με τη βοήθεια των κοχλιών μια μετάδοση στοιχείο προσαρτημένο σωλήνα εξαερισμού, το οποίο στη συνέχεια εξοπλισμένη με ομπρέλες, στάγδην, εκτροπείς.

Πιθανά προβλήματα κατά την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού

Το πιο συχνό πρόβλημα του συστήματος εξαερισμού είναι η ανεπαρκώς ισχυρή ώθηση, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η κανονική κυκλοφορία αέρα στον χώρο. Είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί αυτό το πρόβλημα, είναι πιο σωστό να προσέχετε όλες τις πιθανές αποχρώσεις στο στάδιο του σχεδιασμού και της συναρμολόγησης του συστήματος.

Δουλεύουν υπό την επίδραση του ανέμου και του τεχνητού διαχωρισμού των αέριων μαζών με ειδικά διαχυτικά. Οι εκτροπείς ενισχύουν τη φυσική έλξη.

Όπως είναι γνωστό, η δύναμη πρόσφυσης σχετίζεται άμεσα με τη διαφορά θερμοκρασίας εντός και εκτός του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, το χειμώνα ο εξαερισμός λειτουργεί ασύγκριτα καλύτερα από ό, τι στη ζέστη του καλοκαιριού. Το μόνο που μπορεί να παραβιάσει αυτόν τον κανόνα είναι το πάγωμα του συστήματος εξαερισμού. Για να αποφευχθεί η κατάψυξη των συμπυκνωμάτων στα τοιχώματα του σωλήνα, πρέπει να είναι μονωμένη. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε μαλακή μόνωση, για παράδειγμα, ορυκτοβάμβακα ή βασάλτη.

Μια πολύ αποτελεσματική επιλογή είναι η τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού σε άμεση γειτνίαση με την καμινάδα, το σύστημα θέρμανσης ή την παροχή ζεστού νερού. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν μόνο σε κρύο καιρό, μόνο όταν οι σωλήνες εξαερισμού χρειάζονται θέρμανση.

Ένα πρόβλημα στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι η διαφορά θερμοκρασίας σε διάφορους αγωγούς εξαερισμού στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από δύο εγκατεστημένες σε μία οροφή. Με αυτήν την εγκατάσταση, όταν ένας σωλήνας θερμαίνεται και το υπόλοιπο είναι κατεψυγμένο, η κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Όλα αυτά πρέπει να υπολογίζονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι η ανεπαρκής ομαλότητα της εσωτερικής επιφάνειας των σωλήνων εξαερισμού. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της αντίστασης, με αποτέλεσμα οι αέριες μάζες να περνούν πιο αργά μέσω των σωλήνων, αλλά το συμπύκνωμα στα τοιχώματα τους παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μειώστε την αντίσταση μπορεί να είναι, επιλέγοντας ένα κατάλληλο υλικό για εξαερισμό με μια ιδανικά λεία επιφάνεια. Όλες οι αρθρώσεις και οι αρμοί των σωληνώσεων πρέπει να εκτελούνται, όσο το δυνατόν πιο ομαλά οι άκρες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος των θραυσμάτων, των φύλλων και των ομβρίων υδάτων στον αγωγό εξαερισμού, οι αεραγωγοί καλύπτονται με ειδικές ομπρέλες. Για την έγκαιρη απομάκρυνση του νερού από αυτές τις δομές είναι εξοπλισμένες με σταγονόμετρα.

Εκτός από το τυπικό σύστημα εξαερισμού, οι αεριστήρες πρέπει να τοποθετούνται στην οροφή. Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια κυκλοφοριακή ροή αέρα στον χώρο κάτω από την οροφή. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της συσσώρευσης συμπυκνωμάτων στον θερμαντήρα ή στην οροφή της σοφίτας. Για την κατάλληλη εγκατάσταση αεριστήρων, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η δημιουργία ενός κιβωτίου και η παρουσία επαρκούς ροής αέρα στην οροφή για την εργασία τους.

Μόνο μια κατάλληλη προσέγγιση και εξαιρετική ακρίβεια κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης και της συναρμολόγησης θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ιδανικού συστήματος εξαερισμού. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί χωρίς αρκετό φρέσκο ​​αέρα, ούτε το σπίτι ούτε οι άνθρωποι μέσα του θα αισθάνονται άνετα.