Συστήματα κλιματισμού VRF και VRV. Συστήματα Multizone

Σήμερα, ο κύριος στόχος των κατασκευαστικών εταιρειών είναι να παρέχουν μέγιστη άνεση με ελάχιστο κόστος. Η λύση στο ζήτημα αυτό είναι η μείωση του κόστους, η οποία δεν αποτελεί διέξοδο από την κατάσταση, ούτε η βελτιστοποίηση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Χάρη στα συστήματα πολλαπλών ζωνών, αυτό το θέμα γίνεται ευκολότερο να λυθεί. Τα συστήματα κερδίζουν δημοτικότητα και συνάφεια.


Σύστημα Multizone

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένα σύστημα που αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα και από πολλές εσωτερικές. Ο απαιτούμενος αριθμός εσωτερικών μονάδων εγκαθίσταται στις εγκαταστάσεις και η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη στο υπόγειο, το τεχνικό δάπεδο ή την οροφή. Τα μπλοκ συνδέονται μέσω ενός κοινού αγωγού.

Σύστημα κλιματισμού VRF

Η ροή VRF (μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου) είναι μια "εναλλασσόμενη ροή ψυκτικού μέσου", που σημαίνει ένα κοινό σύστημα δύο ή τριών σωληνώσεων του αγωγού.

Σύστημα VRF δύο σωλήνων

Ταυτόχρονη λειτουργία όλων των εσωτερικών μονάδων για θέρμανση ή ψύξη. Επίσης στον δεύτερο σωλήνα το ψυκτικό μπορεί να τροφοδοτηθεί από την εξωτερική μονάδα τόσο στην κατάσταση του υγρού (ψυχρή παραγωγή) όσο και στην αέρια μορφή (παραγωγή θερμότητας).

Σύστημα VRF τριών σωλήνων

Ένας σωλήνας - η ουσία εργασίας προέρχεται από τις εσωτερικές μονάδες προς τα έξω. Για την επιστροφή του φρέον σε συστήματα τριών σωλήνων, δίνονται δύο σωλήνες στις εσωτερικές μονάδες, το καθένα έρχεται με τη μορφή αερίου και το άλλο με τη μορφή υγρού. Επομένως, είναι δυνατό να εργαστείτε ανεξάρτητα από τις εσωτερικές μονάδες σε διαφορετικούς τρόπους.

Πλεονεκτήματα των συστημάτων VRF έναντι των συμβατικών συστημάτων διάσχισης:

 1. Το μήκος της διαδρομής. Ο συμπιεστής είναι ικανός να αντλεί φρέον σε απόσταση μέχρι 300 m με διαφορά ύψους 30-35 m.
 2. Μια εξωτερική μονάδα - αρκετές εσωτερικές. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι η δυνατότητα σύνδεσης μεγάλου αριθμού εσωτερικών μονάδων σε μία μόνο εξωτερική μονάδα.
 3. Μεταβλητός αριθμός εσωτερικών μονάδων. Στην περίπτωση ενός νέου δωματίου στο κτίριο, μπορείτε να αγοράσετε μια επιπλέον εσωτερική μονάδα και, συνδέοντας μέσω ενός μικροεπεξεργαστή, θα βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο με τις άλλες μονάδες.
 4. Διάφοροι τύποι εσωτερικών μονάδων. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δωματίου, επιλέγεται ένας κατάλληλος τύπος εσωτερικής μονάδας - κασέτα, κανάλι, οροφή ή τοίχος. Θα διατηρήσει το απαραίτητο μικροκλίμα σε εσωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από άλλους.
 5. Μεγάλη απόδοση. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τον αέρα σε μεγάλους χώρους των οποίων το εμβαδόν είναι 150-500 m 2.
 6. Αυτόματος έλεγχος. Στις εσωτερικές μονάδες, στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου υπάρχει μια θερμοστατική βαλβίδα, η οποία εξασφαλίζει την παροχή της σωστής ποσότητας ψυκτικού μέσου. Ο αυτοματισμός καθορίζει το πόσο ψυκτικό πρέπει να τροφοδοτείται σε μια συγκεκριμένη εσωτερική μονάδα που λειτουργεί σε μεμονωμένες συνθήκες θερμοκρασίας για να αποφευχθεί η άσκοπη κατανάλωση της εργασίας ουσίας.
 7. Αξιοπιστία. Ο κατασκευαστής υπόσχεται αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος για 25-30 χρόνια σε σύγκριση με συμβατικά κλιματιστικά με διάρκεια ζωής 7 χρόνια.
 8. Η δυνατότητα αποστολής υψηλής ποιότητας. Το σύνολο του συστήματος μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε, για παράδειγμα, όλα τα κλιματιστικά να αρχίσουν τις εργασίες τους μισή ώρα πριν από την άφιξη των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ή την επιστροφή των ιδιοκτητών στο σπίτι.
 9. Ποικιλία διαχείρισης. Είναι δυνατό να ελέγξετε ξεχωριστά τον πίνακα απευθείας από την εσωτερική μονάδα στο δωμάτιο ή από κεντρικό κεντρικό έλεγχο ολόκληρου του συστήματος.
 10. Εργαστείτε σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η τεχνολογία Multizone μπορεί να λειτουργήσει υπό πολύ αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας. Το επιτρεπτό όριο θερμοκρασίας είναι -50 ° C, ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το μοντέλο του εξοπλισμού.
 11. Υψηλή απόδοση (συντελεστής απόδοσης). Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των απλών κλιματιστικών inverter, Μόνο μία εξωτερική μονάδα χρειάζεται συντήρηση.
 12. Ακρίβεια ρυθμίσεων θερμοκρασίας έως ± 0,5 ˚ C.
 13. Ασφάλεια έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση αποσύνδεσης μιας εσωτερικής μονάδας, ολόκληρο το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί.
 14. Φάσμα χρήσης πολυζωνικών συστημάτων. Πολυώροφα κτίρια κατοικιών, γραφεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα...


Μειονεκτήματα συστημάτων VRF

 1. Υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά.
 2. Πολυπλοκότητα του υπολογισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ικανή κατασκευή του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους του δωματίου και να κατανοήσουμε σωστά τους στόχους του. Οι εσφαλμένοι υπολογισμοί σε αυτά τα στάδια μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες: απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένη απόδοση του εξοπλισμού.
 3. Η επιλογή μιας επιχείρησης από όλα τα στοιχεία του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα είναι πολύ έξυπνο, για κανονική λειτουργία είναι επιθυμητό να παράγεται εντελώς από μία επιχείρηση, επειδή όλα τα μέρη έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα που πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 4. Κίνδυνος διαρροής ψυκτικού μέσου σε περίπτωση βλάβης του αγωγού. Το σύστημα στην περίπτωση αυτή θα παύσει να λειτουργεί λόγω μιας βλάβης.
 5. Πολύπλοκη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία. Όπως κάθε άλλος εξοπλισμός, ο εξοπλισμός αυτός απαιτεί περιοδική συντήρηση και προγραμματισμένη επιθεώρηση. Κάθε εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται αυστηρά από τους υπαλλήλους του κέντρου εξυπηρέτησης. η εργασία με αυτόν τον εξοπλισμό είναι περίπλοκη και συγκεκριμένη. Η μη συμμόρφωση με τις συστάσεις συνεπάγεται κατανομή και αποτυχία σε ολόκληρο το σύστημα.
 6. Αποσύνδεση. Σε περίπτωση βλάβης εξωτερικού μπλοκ, ολόκληρο το σύστημα θα απενεργοποιηθεί.


Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

 1. Συνδυασμός του συστήματος VRF με το σύστημα εξαερισμού.
 2. Το σύστημα VRF είναι πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα μπορεί να έχει διάφορα εξωτερικά μπλοκ. Σε περίπτωση αποσύνδεσης ενός από αυτά, η κατανομή του φορτίου θα βρίσκεται σε άλλα μπλοκ.
 3. Η ισχύς εξόδου των εσωτερικών μονάδων κυμαίνεται μεταξύ 2-18 kW και επιλέγεται ξεχωριστά για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.
 4. Το σύστημα είναι ένα ευφυές δίκτυο με μια κοινή διαδρομή καλωδίων φρέον.
 5. Η σωληνώση του αγωγού με το ψυκτικό είναι το πιο δύσκολο μέρος της τοποθέτησης του συστήματος VRF. Ακόμη και η εγκατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων δεν είναι τόσο επίπονη, αν και απαιτούνται ειδικοί για τις εγκαταστάσεις τους.

Χαρακτηριστικά συστημάτων συναρμολόγησης VRF

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό των συστημάτων VRF της γραμμής φρένων είναι η διαδικασία συγκόλλησης χαλκοσωλήνων. Η συγκόλληση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας άζωτο. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια συγκόλληση στο εσωτερικό του σωλήνα υπό πίεση σκανδάλη αζώτου που λαμβάνεται έτσι να αποφεύγεται η ρύπανση και την κλιμάκωση επί της εσωτερικής επιφάνειας του σωλήνα, το οποίο με τη σειρά του να καταστρέψει το πρώτο σωλήνα και δεύτερον είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το συμπιεστή.


Η σύνδεση των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων πραγματοποιείται συλλογικά. Διακλάδωση σωλήνων για διανομή ψυκτικού πραγματοποιείται είτε με τη χρήση της μία ή περισσότερες δεξαμενές με μία είσοδο και πολλαπλές εξόδους, ή χρησιμοποιώντας rifnetov - είδος Tees-διαχωριστές για χαλκοσωλήνα. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν οριζόντια.


Μετά συγκόλληση σωλήνωσης πρέπει να ελέγχουν τη στεγανότητα του κυκλώματος ψύξης. Αυτό μπορεί να γίνει με βρόχο του συστήματος και έγχυση αζώτου υπό υψηλή πίεση. Το σύστημα είναι σε αυτή την κατάσταση για δύο εβδομάδες. Η διάσπαση μπορεί να ανιχνευθεί παρουσία σφυρίγματος στο σύστημα και με πτώση της πίεσης του αζώτου.

Η αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων από τις εσωτερικές μονάδες απαιτεί την εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται αγωγούς αποστράγγισης. Η αποστράγγιση αποχέτευσης είναι δυνατή στο υπάρχον σύστημα αποχέτευσης ή στο σύστημα αποχέτευσης καταιγίδων.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας είναι αποδεκτή τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο επίπεδο του εδάφους. Για την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας πρέπει να προετοιμάσει την ιστοσελίδα του ιδρύματος με τα χαρακτηριστικά των κραδασμών.

VRF και VRV - ποια είναι η διαφορά;

Γενικά, σύμφωνα με την έννοια του VRF, το σύστημα εννοείται ως μια κατασκευή που παρέχει ένα τέτοιο σχέδιο ρύθμισης. Εξοπλισμός αυτής της κατηγορίας παράγεται από τη Mitsubishi Electric, τη Mitsubishi Heavy Industries, την Toshiba, τη Sanyo, τη Fujitsu General και άλλους. Ωστόσο, το όνομα του συγγραφέα αυτής της εξέλιξης ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία DAIKIN. Το 1982 καθόρισε το όνομά της για το προϊόν της - VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου). Σε μετάφραση - "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου". Στο μέλλον, άλλες επιχειρήσεις παρήγαγαν ακριβώς αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά με τη συντομογραφία VRF. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των ονομάτων.

Υπολογισμός και επιλογή συστημάτων VRF εξοπλισμού

Στο σχεδιασμό του συστήματος VRF χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

Οι βασικοί νόμοι των φυσικών επιστημών είναι ο νόμος της διατήρησης της μάζας και της ενέργειας. Το σύστημα VRF ανταλλάσσει ροές αέρα με το περιβάλλον χώρου και το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου.

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Από αυτό προκύπτει ότι, για να αυξηθεί η θερμική ενέργεια, είναι απαραίτητο να γίνει μηχανική εργασία, που λαμβάνεται από τη συμπίεση του συμπιεστή.


Υπολογισμός της ισχύος των εσωτερικών μονάδων

Ο υπολογισμός της ισχύος μπορεί να γίνει με την υπόθεση ότι η ισχύς των εσωτερικών μονάδων Qέξω θα είναι ίση με την ποσότητα ψυχρού αέρα που μεταφέρεται στον εναλλάκτη θερμότητας. Ας υπολογίσουμε αυτόν τον όγκο αέρα:

k - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, W / (m 2 ˚С).

F - επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας, m 2 ·

tνн1 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην είσοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tνн2 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην έξοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tfr - θερμοκρασία βρασμού του φρέον, ˚є.

k * F - σταθερή τιμή, ανάλογα με τις ιδιότητες του υλικού του συγκροτήματος και τις διαστάσεις του,

tfr - θερμοκρασία, η οποία είναι σταθερή και υποστηρίζεται από την αυτοματοποίηση του συστήματος VRF.

Επίσης, η μονάδα ισχύος είναι η εσωτερική ικανότητα του ψυκτικού ψύξεως που εισέρχεται στη μονάδα:

Gfr - Κατανάλωση φρεονών στην εσωτερική μονάδα, kg / s.

qfr - θερμότητα μετάβασης φάσης 1 kg Freon, W / kg.

Από τον τύπο 1, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ισχύς της εσωτερικής μονάδας εξαρτάται, πρώτα από όλα, από τη θερμοκρασία του αέρα στην είσοδο tνн1. Από τον τύπο 2 - ότι η θερμοκρασία εξαρτάται από την κατανάλωση φρέον που εισέρχεται στη μονάδα. Με την κατάσταση της θερμοδυναμικής ισορροπίας - πόση ενέργεια έπεσε στην εσωτερική μονάδα, το ίδιο θα απομακρυνθεί από αυτήν. Συνεπώς, οι εξισώσεις 1 και 2 μπορούν να εξισωθούν:

Η χωρητικότητα της μονάδας μπορεί να αυξηθεί αυξάνοντας την παροχή του ψυκτικού Gfr με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη. Όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο μειωθεί, η ισχύς της μονάδας θα πέσει απότομα.


Υπολογισμός της ισχύος των εξωτερικών μονάδων

Κατά τον υπολογισμό της ισχύος των εξωτερικών μονάδων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη χωρητικότητα ψύξης των εσωτερικών μονάδων. Σύμφωνα με τον τύπο, μπορούμε να προσδιορίσουμε την ισχύ της εξωτερικής μονάδας.

Από την κατανάλωση φρεονίου Gfr και kΎδρα - το υδραυλικό χαρακτηριστικό του δικτύου εξαρτάται από την πτώση πίεσης στο σύστημα:

Με τον έλεγχο αυτών των χαρακτηριστικών, το αυτόματο σύστημα VRF διατηρεί την απαιτούμενη πίεση στην είσοδο και την έξοδο της εξωτερικής μονάδας.

Εάν το κανονικό μήκος της διαδρομής είναι ίσο με 7,5 μέτρα, η αύξηση σε kΎδρα. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια μείωση της ροής του ψυκτικού μέσου, και ως εκ τούτου να μειώσει την μονάδα ισχύος.

Πρόγραμμα αλλαγών πίεσης κατά τη διάρκεια της παροχής και επιστροφής του Freon


Η επιλογή του τμήματος των αγωγών γίνεται από ειδικούς με βάση τους πίνακες, την επιλογή των διαμέτρων των διατομών σωλήνων - λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες των εσωτερικών μονάδων του συστήματος.

Η επιλογή των αντανακλαστικών (ο διαχωριστής γραμμών Freon) και των συλλεκτών (η συσκευή συλλογής) βασίζεται στην απόδοση των εσωτερικών μονάδων και του επιλεγμένου διαμετρικού τμήματος του αγωγού.

Σφάλματα στο σχεδιασμό του συστήματος VRF

Υποεκτίμηση της απόδοσης της εσωτερικής μονάδας. Η επιλογή των εσωτερικών μονάδων παρέχεται υπό κανονικές συνθήκες. Τα δεδομένα που δίδονται, στα οποία επιλέγεται το μπλοκ, προϋποθέτουν συνθήκες αέρα για την Ιαπωνία. Η εσωτερική θερμοκρασία του αέρα σε ξηρό θερμόμετρο είναι 27 ° C, η σχετική υγρασία είναι 50%. Για τη Ρωσία, η ίδια θερμοκρασία είναι 20-22 ˚ C, σχετική υγρασία 30-60%.

Κατακόρυφη διάταξη εξωτερικών μονάδων. Η οριζόντια διάταξη των μπλοκ είναι προτιμότερη λόγω του γεγονότος ότι για μεγάλες διαφορές στο υψόμετρο το Freon ως φορέας ενέργειας δεν είναι μόνο ένα υγρό, αλλά και ένα αέριο. Συνεπώς, με ένα σημαντικό μήκος του σωλήνα ελεύθερου τροχού κατά μήκος του ύψους, μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία ανομοιόμορφης παροχής ψυκτικού μέσου στις μονάδες. Εξαιτίας αυτού, η ικανότητα ψύξης των χαμηλότερων εσωτερικών μονάδων θα είναι καλύτερη σε βάρος των ανώτερων.

Συνδυασμός σωλήνων freon σε ένα δίκτυο. Σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού μέσου, είναι δυνατό να το εισάγετε σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους, δηλαδή, στους αεραγωγούς του ατόμου. Το Freon R410A δεν είναι τοξικό, αλλά όταν είναι 15 λεπτά ένα πρόσωπο σε μια γεμάτη ζώνη freon, πνιγμού και θανάτου είναι δυνατά.

Τα χαρακτηριστικά θορύβου των μπλοκ δεν λαμβάνονται υπόψη. Όταν επιλέγετε την ισχύ των εσωτερικών μονάδων, ο πελάτης μπορεί να ξεχάσει το επίπεδο θορύβου που προέρχεται από τη μονάδα. Τα χαρακτηριστικά θορύβου έχουν επίσης τους δικούς τους κανόνες και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μερικό φορτίο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Κατά την αρχική σχεδίαση, υπολογίζεται ότι το αρχικό σύνολο εσωτερικών μονάδων είναι 100% φορτίο του δικτύου. Αλλά μετά από λίγο υπάρχει η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των μονάδων στο δωμάτιο, αλλά τα χαρακτηριστικά των εξωτερικών μονάδων δεν είναι πλέον σχεδιασμένα για να παρέχουν ένα τέτοιο ποσό.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή ενός μηχανικού κλιματισμού

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών;

Όλοι γνωρίζουν ότι μία από τις κύριες απαιτήσεις σε δωμάτια με εγκατεστημένα κλιματιστικά είναι να κρατούν τις πόρτες ερμητικά κλειστές. Διαφορετικά, το κλιματιστικό θα πρέπει να ψύξει το διάδρομο και απλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην εργασία του. Αλλά τι γίνεται αν αντιμετωπίσουμε το έργο της συντήρησης ολόκληρου του κτιρίου μαζί με όλους τους διαδρόμους; Βάλτε στο κλιματιστικό για κάθε δωμάτιο - όχι η καλύτερη διέξοδος. Μια πιο αποδεκτή επιλογή είναι το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών.

Το σύστημα είναι σε θέση να ψύξει όλες τις εγκαταστάσεις του κτιρίου

Αρχή λειτουργίας

Το πρώτο βήμα για την τοποθέτηση κλιματισμού σε ζωνών έγινε με την έλευση των συστημάτων διαχωρισμού. Πριν από την εποχή του σύστημα split μονομπλόκ Παράθυρο έμοιαζε με αγρότη από ένα παραμύθι, ο οποίος έψαχνε για τη χαμένη ρούβλι δεν είναι όταν χάνεται, και όπου υπάρχει φως. Ομοίως, οι δεινόσαυροι του κόσμου των κλιματιστικών ψύξης ή θερμάνθηκαν ο αέρας όχι όπου ήταν απαραίτητο, αλλά όπου ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εγκατάστασης - δηλαδή, κοντά στα παράθυρα.

Σε χωριστά συστήματα, η εσωτερική μονάδα που χωρίστηκε από την εξωτερική μονάδα ήταν σε θέση να τοποθετηθεί για πρώτη φορά ακριβώς εκεί που χρειαζόταν. Ωστόσο, δεν λύνει όλα τα προβλήματα.

Αρχή της λειτουργίας του συστήματος

Πρώτον, η εσωτερική μονάδα δεν ήταν απολύτως ανεξάρτητη από την εξωτερική: το μήκος των επικοινωνιών του μέσου οικιακού κλιματιστικού πολλαπλών διαχωριστών για κανονική λειτουργία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10-15 μέτρα. Πάνω από αυτό το απώλεια ισχύος γίνεται αισθητή, αλλά αν προσπαθήσουμε όλοι το ίδιο «σπρώξει» την εσωτερική μονάδα από την εξωτερική μονάδα από 40-50 μέτρα, κλιματισμός απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πορεία των 10-15 μέτρων - περισσότερο από αρκετό για ένα διαμέρισμα ή ένα μικρό γραφείο, αλλά σε εμπορικά ή βιομηχανικά κτίρια της μεγάλης περιοχής είναι συχνά μια ανάγκη για την ψύξη ή τη θέρμανση των χώρων που βρίσκονται σε απόσταση 30 μέτρων ή περισσότερο από το πλησιέστερο εξωτερικό τοίχο.

Δεύτερον, η περιοχή κάλυψης ακόμη και ενός ισχυρού κλιματιστικού οικιακού εξοπλισμού σπανίως υπερβαίνει τα 50 m 2 σε κανονικό ύψος οροφής. Για ένα βιομηχανικό κλιματιστικό αυτό το ποσοστό είναι 2-3 φορές μεγαλύτερο. Στην πράξη, δεν είναι ασυνήθιστο να χρειαστεί κλιματισμός των χώρων σε πολλές εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, αυτά τα δωμάτια δεν αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη αίθουσα, αλλά χωρίζονται από ένα πλήθος χωρισμάτων.

Εγκατεστημένο σε ένα split σύστημα για κάθε δωμάτιο - σημαίνει να κρεμάσει ολόκληρο το κτίριο με εξωτερικά μπλοκ. Και οι τιμές για μια τέτοια "διακόσμηση πρόσοψης" θα είναι εντελώς άσεμνες. συστήματα καναλιού διάσωσης που κατανέμουν το ψυχθέν (ή θερμαίνονται) αέρα από την εσωτερική μονάδα σε μια ισχυρή ανάγκη στο σύστημα κλιματισμού για τον αγωγό αέρα δωματίου. Αλλά η χρήση των συστημάτων καναλιών έχει έναν αριθμό περιορισμών.

Δεν είναι αισθητικά και οικονομικά μειονεκτική

Το γεγονός είναι ότι ο κλιματισμός των αγωγών αεραγωγών συνήθως κρύβεται πίσω από ψευδοροφές και ψευδείς τοίχους, "κλέβοντας" τον χρήσιμο όγκο του δωματίου. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα, αίθουσες και φουαγιέ θεάτρων και κινηματογράφων κ.λπ., όπου το καλλωπιστικό κανάλι είναι η καλύτερη λύση. Αλλά για το κτίριο γραφείων, όπου η περιοχή των ξεχωριστών χώρων είναι πολύ μικρό, και το ύψος της οροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της οροφής σε ένα διαμέρισμα, ένας όγκος απορριμμάτων από τους αγωγούς του συστήματος κανάλι είναι προδήλως υπερβολική, η τιμή δεν μπορεί να δικαιολογήσει το αποτέλεσμα. Εκτός από την κατανομή ενός ξεχωριστού δωματίου με καλή ηχομόνωση για την εγκατάσταση μιας ισχυρής εσωτερικής μονάδας.

Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται πολλαπλά συστήματα διάσπασης. Τα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού περιλαμβάνουν διάφορες εσωτερικές μονάδες συνδεδεμένες σε μία εξωτερική μονάδα υψηλής ισχύος. Η κύρια, ιδιαίτερα θορυβώδης μηχανική, όπως τα συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού, βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα και όχι στην εσωτερική, όπως στα συστήματα καναλιών.

Πλεονεκτήματα συστημάτων πολλαπλών ζωνών

Ο έλεγχος του κλίματος Multizone, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας ενός συστήματος πολλαπλών διαχωρισμού.

Τα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών μπορούν να περιλαμβάνουν και ένα και περισσότερα συστήματα διαχωρισμού. Η ισχύς εκάστης των εξωτερικών μονάδων είναι επομένως υψηλότερη από ό, τι στην περίπτωση συμβατικών συστημάτων πολλαπλών διαχωρισμού. Η εξωτερική μονάδα πολυζωνικών σύστημα κλιματισμού τυπικά έχει χωρητικότητα επαρκή για την άντληση του ψυκτικού μέσου στις εθνικές οδούς και σε απόσταση 100 μέτρων ή περισσότερο και 50 από την άποψη των μέτρων ή περισσότερο σε ύψος.

Αυτό καθιστά δυνατή την εγκατάσταση ενός συνόλου εξωτερικών μονάδων στην οροφή του κτιρίου ή ακόμα και σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Γραμμές κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου τροφοδοτούνται στο κτίριο, το οποίο καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από τους αεραγωγούς των συστημάτων καναλιών.

Οι εξωτερικές μονάδες του συστήματος είναι τοποθετημένες στην οροφή

Αλλά η κύρια διαφορά μεταξύ της πολυζώνης και του συνηθισμένου συστήματος πολλαπλών διαχωρισμού δεν είναι η ίδια. Αν το συμβατικό σύστημα, κάθε ενότητα έχει τη δική του εσωτερική αφιερωμένο κύκλωμα ψυκτικού του, η αρχή πολλαπλών ζωνών συνεπάγεται την σύνδεση όλων των μονάδων σε ένα μόνο κύκλωμα ψυκτικού μέσου.

Αυτή η λύση έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Σχετική απλότητα εγκατάστασης. Είναι ευκολότερο να δημιουργήσετε μια κύρια γραμμή από πολλές ξεχωριστές. Τα συστήματα κλιματισμού Multizone μπορούν να υποστηρίξουν έως και 30 εσωτερικές μονάδες που εξυπηρετούνται από 3-5 εξωτερικές μονάδες. Για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αριθμού συσκευών από το παραδοσιακό σύστημα, ολόκληρο το κτίριο θα πρέπει να τρυπιέται κυριολεκτικά με σωλήνες φρέον.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας. Οι απώλειες από τη μεταφορά ψυκτικού μέσου σε έναν αριθμό μικρών αυτοκινητοδρόμων μπορεί να είναι μία ή δύο τάξεις μεγέθους υψηλότερες από παρόμοιες απώλειες για ένα μόνο σύστημα.
 • Λεπτή ρύθμιση. Σταθερή σταθερότητα του μεγάλου συστήματος επιτρέπει την ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας χώρου σε ένα βαθμό.
 • Αξιοπιστία. Στοιχεία του αποθέματος συστήματος και ανταλλαγή μεταξύ τους.
 • Ευκολία αυτοματοποίησης. Φυσικά, η διαχείριση ενός, ακόμα πιο περίπλοκου συστήματος είναι πάντα ευκολότερη από ένα σύνολο απλών. Συνήθως, τα κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών διαθέτουν σταθερό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που επιτρέπει τον σύνθετο προγραμματισμό διαφόρων λειτουργιών. Ο ακροδέκτης του συστήματος ελέγχου εμφανίζεται στην κεντρική κονσόλα, ο έλεγχος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών ενσωματώνεται σε ένα ενιαίο σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού και πυρόσβεσης.
 • Δυνατότητες σχεδιασμού. Multi-ζώνη κλιματισμού συνήθως που στο στάδιο του σχεδιασμού κτιρίων, αλλά, σε αντίθεση με το σύστημα καναλιών, τα συστήματα πολλαπλών ζωνών μπορεί να είναι ως ένα «ράμπα μέχρι» και να αλλάξετε τη διαμόρφωση του κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κτιρίου.

Τι είναι το VRV

Το VRV ή το VRF είναι ένα κοινό όνομα για το τρέχον συνηθισμένο σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών. Αυτές οι ονομασίες ερμηνεύονται ως μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου και μεταβλητή ροή ψυκτικού, που σημαίνει "μεταβλητό όγκο ψυκτικού" και "μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου" αντίστοιχα. Τι σημαίνει αυτό;

ΠΤα πρώτα συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να οριστούν ως κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών, είχαν σημαντικούς περιορισμούς ελέγχου. Ήταν δυνατόν να ρυθμιστεί μόνο η λειτουργία του συστήματος στο σύνολό του, το οποίο, με μια πολύπλοκη αρχιτεκτονική του κτιρίου, προκάλεσε αναπόφευκτα μια ευαίσθητη διαφορά θερμοκρασίας (έως πέντε βαθμούς!) Σε διαφορετικούς χώρους του ίδιου αντικειμένου. Η επίλυση αυτού του προβλήματος απλώς συνέβαλε στην εφαρμογή της αρχής του VRV.

Το σύστημα μπορεί να αλλάξει την ένταση ή τη ροή ψυκτικού μέσου

Όταν το σύστημα οργάνωσης VRV-conditioning, κάθε εσωτερική μονάδα (μερικές φορές μια ομάδα modules) συνδεδεμένο σε μια κοινή γραμμή έχει τη δική του παροχή μονάδα ελέγχου ψυκτικού του (VR-μπλοκ). Η μονάδα VR μπορεί να ρυθμίσει την παροχή ψυκτικού μέσου στην εσωτερική μονάδα είτε αυτόματα, ανάλογα με τη μεταβολή της θερμικής ισχύος στο δωμάτιο είτε κατόπιν αιτήματος του χρήστη.

Επιπλέον, μαζί με τη δυνατότητα ρύθμισης απευθείας από το δωμάτιο, είναι δυνατό να προγραμματιστούν οι παράμετροι κάθε ζώνης από την κεντρική κονσόλα.

Τα κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών Hi-VRV ή HVRV είναι περαιτέρω βελτιώσεις στον κλιματισμό πολλαπλών ζωνών με ρυθμιζόμενη ένταση ψυκτικού μέσου. Σε αυτή την περίπτωση, ο κλιματισμός συνδυάζεται με τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής και συνδυάζεται σε ένα κοινό δίκτυο ελέγχου.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εγκατάσταση κλιματισμού πολλαπλών ζωνών είναι μια περίπλοκη διαδικασία, ωστόσο, με σωστή προσέγγιση, το αποτέλεσμα υπερβαίνει τις πιο άγριες προσδοκίες.

Κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών, συστήματα VRV

Multi-ζώνη σύστημα VRV - αυτό το σύστημα inverter, η οποία χρησιμοποιείται για τον κλιματισμό των κτιρίων με μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, καθώς και σε περίπτωση που θέλετε να διαχωρίσετε, ζώνες που προορίζονται έλεγχο της θερμοκρασίας και αυξημένες απαιτήσεις για την άνεση.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών διακρίνεται από μεγάλο αριθμό εσωτερικών μονάδων και μεγάλο μήκος επικοινωνιών διασύνδεσης. Το σύστημα αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα και ένα μεγάλο αριθμό εσωτερικών μονάδων διαφόρων τύπων (τοίχου, καναλιού, κασέτας κλπ.) Που συνδέονται με αυτό. Ταυτόχρονα, για κάθε εσωτερική μονάδα, μπορείτε να καθορίσετε τις δικές σας παραμέτρους λειτουργίας. Όλες οι εσωτερικές μονάδες συνδέονται με ένα κοινό σύστημα σωληνώσεων. Το μήκος του αγωγού ή η μέγιστη απόσταση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων είναι 100 μέτρα και η διαφορά σε υψόμετρο μεταξύ αυτών ή η κατακόρυφη απόσταση είναι 50 μέτρα.

Εξοπλισμός και τιμές

Η GC EuroCholod είναι μια επαγγελματική εταιρεία μηχανικών. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε σύνθετες λύσεις για την εγκατάσταση εσωτερικών συστημάτων μηχανικής του κτιρίου "κλειδί στο χέρι". Καλέστε: 8 (495) 745-01-41 ή στείλετε μια αίτηση.

Δεδομένου ότι το κόστος είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε τις εκτιμώμενες τιμές για τα πολυζωνικά συστήματα VRV και VRF των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων. Το κόστος του συστήματος υπολογίζεται για τυπικούς χώρους γραφείων σε δύο εκδόσεις - μέχρι 500 και 1500 m². Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση την προϋπόθεση ότι οι 6 m². υπάρχει ένας χώρος εργασίας. Για οικιακούς χώρους, το κόστος του συστήματος μπορεί να είναι 30-50% μικρότερο, λόγω των χαμηλότερων εισροών θερμότητας από τους ανθρώπους και τις οικιακές συσκευές. Το κόστος του συστήματος δίδεται σε δολάρια ανά 1 m².

Δίνουμε έκπτωση για κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών Kentatsu - 45%!

Υπολογισμός του κόστους εγκατάστασης ενός συστήματος πολλαπλών ζωνών

Μια εξωτερική μονάδα

Πολλαπλές εξωτερικές μονάδες

2. Επιλέξτε την ποσότητα
εσωτερικές μονάδες:

Υπολογίστε το κόστος των εργασιών εγκατάστασης

1. Προσθήκη εξωτερικών μονάδων:

2. Προσθέστε τις ακόλουθες εσωτερικές μονάδες:

3. Εισαγάγετε τη συνολική έκταση των εγκαταστάσεων:

Υπολογίστε το κόστος των εργασιών εγκατάστασης

 • Υπολογίστε το κόστος του σχεδιασμού
 • Οι τιμές για την εγκατάσταση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή υπολογίζονται περίπου για γνωριμία.
 • Το ακριβές κόστος υπολογίζεται ξεχωριστά. Για να το κάνετε αυτό, στείλτε την εφαρμογή.
 • Οι τιμές δίνονται χωρίς το κόστος του εξοπλισμού.
 • Ο υπολογισμός της διαδρομής ανέρχεται συμβατικά σε 5 μέτρα ανά 1 εσωτερική μονάδα.

Πού χρησιμοποιούνται τα συστήματα πολλαπλών ζωνών;

 • Γραφεία κατηγορίας Α, κτίρια γραφείων, επιχειρηματικά κέντρα
 • Elite διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, ρετιρέ και αρχοντικά
 • Βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης (εργοστάσια, κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης, εργαστήρια)
 • Οι εμπορικές και αθλητικές εγκαταστάσεις (εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, καταστήματα, γυμναστήρια)
 • Οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων (καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.)
 • Δημόσιοι οργανισμοί, ξενοδοχεία

Πλεονεκτήματα. Τι είναι διαφορετικό από τα συστήματα split και τα συστήματα πολλαπλών σπαστών;

 • Ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών συστημάτων split και multi-split είναι ένα μεγάλο μήκος διασύνδεσης και καμία απώλεια χωρητικότητας.
 • Σε αντίθεση με τα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού, όπου ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων είναι περιορισμένος (συνήθως μέχρι 4 τεμάχια), το σύστημα πολλαπλών ζωνών σας επιτρέπει να συνδέσετε αρκετές εσωτερικές μονάδες από διαφορετικούς τύπους σε ένα εξωτερικό. Εξαιτίας αυτού, η πρόσοψη του κτιρίου δεν είναι "διακοσμημένη" με αμέτρητα εξωτερικά τετράγωνα.
 • Το σύστημα πολλαπλών ζωνών ("πολλές ζώνες") είναι κατάλληλο για τον κλιματισμό κτιρίων με μεγάλο αριθμό δωματίων, όπου είναι απαραίτητος ο ζωνικός έλεγχος της θερμοκρασίας, επειδή Για κάθε εσωτερική μονάδα, μπορούν να οριστούν οι παράμετροι της τρόπους λειτουργίας. Για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο - ψύξη, και σε άλλο - θέρμανση. Σε πολλαπλά συστήματα, αυτό είναι αδύνατο.
 • Εάν αποτύχει μία από τις εξωτερικές μονάδες Το σύστημα Multizone, σε αντίθεση με το πολυσύστημα, συνεχίζει να λειτουργεί.
 • Τα συστήματα VRF και VRV είναι περισσότερα ανθεκτικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από τότε Όταν ένα εξωτερικό μπλοκ καταρρεύσει, το φορτίο σε αυτόματη λειτουργία αναδιανέμεται σε όλα τα άλλα.
 • Επιπλέον, διαθέσιμη λειτουργία αυτό-διάγνωσης βοηθά γρήγορα να βρει πιθανές δυσλειτουργίες του κλιματιστικού, καθώς και να μειώσει το χρόνο και το κόστος της εξάλειψής τους.
 • Σε αντίθεση με τα συμβατικά κλιματιστικά, οι εσωτερικές μονάδες συστημάτων πολλαπλών ζωνών έχουν την υψηλότερη ακρίβεια διατήρησης μιας δεδομένης θερμοκρασίας - έως ± 0,5 ° C.

Εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών σε σχέση με συμβατικά συστήματα split και multi-split, έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πλήρη λύση, συνδυάζοντας τον κλιματισμό, τον εξαερισμό και τη θέρμανση. Δημιουργεί άνετους όρους για ξεκούραση και εργασία καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους σε κάθε χώρο με ατομικές παραμέτρους θερμοκρασίας.
 • Επιτρέπει τοποθέτηση υπαίθριων μονάδων σε οποιοδήποτε βολικό μέρος (στην οροφή, στο υπόγειο, στον τεχνικό όροφο και μακριά από το κτίριο). Αυτό είναι δυνατό λόγω του μεγάλου μήκους και της διαφοράς στα ύψη των επικοινωνιών διασύνδεσης. Επιπλέον, οι εξωτερικές μονάδες καταλαμβάνουν λίγο χώρο, γεγονός που εξοικονομεί χώρο.
 • Τεράστια επιλογή ισχύος οι εξωτερικές μονάδες και οι διάφοροι τύποι εσωτερικών χώρων σας επιτρέπουν να σώσετε το σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου.
 • Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αποδοτικό οικονομικό σύστημα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
 • Όλες οι μονάδες (μέχρι 30 εσωτερικές και 3 εξωτερικές) συνδέονται με ένα σύστημα σωληνώσεων. Χάρη σε αυτό απλοποιήστε τις εργασίες εγκατάστασης, και στο μέλλον μπορείτε να επεκτείνετε εύκολα το σύστημα.
 • Χαμηλό επίπεδο θορύβου σύστημα θα το καταστήσει σχεδόν αόρατο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του συστήματος BPV και του συστήματος πηνίων ψυκτικού ανεμιστήρα;

 • πολύ χαμηλότερο κόστος συντήρησης
 • σχεδόν όλα τα μοντέλα δεν απαιτούν συντήρηση το χειμώνα
 • μικρότερες διαστάσεις και βάρος
 • μεγαλύτερη αξιοπιστία χρήσης
 • Το κόστος του εξοπλισμού είναι υψηλότερο, αλλά είναι πιο γρήγορο να εξοφληθεί λόγω της υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης

Η συσκευή πολυζωνικών συστημάτων

Πολυζωνικά συστήματα κορυφαίων κατασκευαστών που υποστηρίζουν έως 48 εσωτερικές μονάδες ανά 1 εξωτερική μονάδα, στην περίπτωση αυτή μπορούν να συνδεθούν έως και τέσσερις εξωτερικές μονάδες και, κατά συνέπεια, έχουν κεντρική διαχείριση. Οι εσωτερικές μονάδες των συστημάτων VRF δεν διαφέρουν από τις εσωτερικές μονάδες διαχωρισμένων και πολλαπλών συστημάτων - τοίχο, κανάλι, κασέτα, όροφο-οροφή. Η ισχύς των εσωτερικών μονάδων είναι από 2 έως 18 kW και επιλέγεται ξεχωριστά για κάθε κλιματιζόμενο δωμάτιο.

Το ψυκτικό μέσο κυκλοφορεί μέσω 2 ή 3 κεντρικών σωλήνων. Για ένα από αυτά, το ψυκτικό μέσο τροφοδοτείται από τις εσωτερικές μονάδες στο εξωτερικό. Σε περίπτωση συστήματος δύο σωλήνων, όλες οι εσωτερικές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα για ψύξη ή ταυτόχρονα για θέρμανση. Ταυτόχρονα, το ψυκτικό από την εξωτερική μονάδα περνάει από τον δεύτερο σωλήνα είτε σε υγρή κατάσταση (εργασία στο κρύο) είτε σε αέριο (θερμότητα).

Σε συστήματα τριών σωλήνων, διατίθενται δύο σωλήνες για την επιστροφή του φρέον στις εσωτερικές μονάδες, ο καθένας πηγαίνει υπό μορφή αερίου, ο άλλος είναι υγρός. Ως εκ τούτου, είναι δυνατή η ανεξάρτητη λειτουργία των εσωτερικών μονάδων σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Το σύστημα ελέγχου παρακολουθεί την πραγματική θερμοκρασία χώρου και το συγκρίνει με αυτό που έχει ρυθμιστεί όπως επιθυμείτε στην αίθουσα. Ανάλογα με την κατεύθυνση της απόκλισης, κάθε εσωτερική μονάδα, εκτός από τον πρώτο σωλήνα, συνδέεται με τον δεύτερο ή τον τρίτο σωλήνα ψυκτικού μέσου.

Η λειτουργία του όλου συστήματος (και οι δύο εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες, η εναλλαγή μεταξύ των σωλήνων και των τρόπων, αισθητήρες, βαλβίδες, κλπ), που ελέγχεται από τον μικροεπεξεργαστή, υπολογίζει αυτόματα την κατανομή ισχύος (το φυσικό στρώμα - ποσότητα του ψυκτικού) σε κάθε θέση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να ελέγχεται τόσο η εσωτερική μονάδα από μια συμβατική κονσόλα από τον χρήστη όσο και ο γενικός έλεγχος μέσω ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου.

Για όλη την ευελιξία των συστημάτων πολλαπλών ζωνών, οι εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες για κανονική συνεργασία πρέπει να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή. Μετά από όλα, έχουν όλα ένα τμήμα μικροεπεξεργαστή, και αυτά τα μέρη πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους.

Συστήματα κλιματισμού Multizone

Κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών (Πολλαπλών ζωνών, πολλαπλών-split σύστημα) - σύστημα κλιματισμού, διανομή κρύο (ή ζεστό) μιας εξωτερικής μονάδας έως αρκετές, εξασφαλίζοντας έτσι κλιματισμού των χώρων με μεγάλες περιοχές.

Στο γραφείο, το κλιματιστικό πολλαπλών ζωνών, της οποίας η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη εκτός του κτιρίου, και οι εσωτερικές μονάδες (τοίχος, όροφος ή οροφή) βρίσκονται στις εγκαταστάσεις. Οι κάτοικοι κάθε ντουλάπι μπορούν να ορίσουν τις δικές τους παραμέτρους κλιματισμού και η εσωτερική μονάδα, ανάλογα με την εργασία, θα ρυθμίζει την απόδοσή της. Εκτός από τη λειτουργική, με την αρχή της εποχής πολυσυστήματα, το πρόβλημα της αισθητικής λύθηκε - τα κουτιά των κλιματιστικών εγκαταλείφθηκαν πρακτικά από τους τοίχους - μονοκόμματα, τα οποία δεν προσδίδουν ομορφιά στα κτίρια.

Ποια είναι τα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών

Σύστημα πολλαπλών διαχωρισμών χωρίζονται σε δύο τύπους - VRV και VRF.

VRV - Μεταβλητός όγκος ψύξης, ο οποίος μεταφράζεται ως μεταβλητή ροή ψυκτικού και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι εσωτερικές μονάδες αυτού του συστήματος λειτουργούν πλήρως αυτόνομα.

Συστήματος VRV Αρχικά αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε το 1982 στην Ιαπωνία από την εταιρεία DAIKIN. Επί του παρόντος, η DAIKIN διαθέτει πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες που σχετίζονται με την παραγωγή και τη λειτουργία εξοπλισμού πολλαπλών συστημάτων VRV. Το 70% της παραγωγής αυτού του εξοπλισμού στον κόσμο πέφτει ακριβώς στο μερίδιο του DAIKIN. Επί του παρόντος, η εταιρεία προωθεί ένα νέο προϊόν - το σύστημα VRV II. Εκτός από τη DAIKIN, η παραγωγή τέτοιων συστημάτων πραγματοποιείται από τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Electric (δεύτερη θέση στον κόσμο στην παραγωγή VRV συστήματα), Fujitsu General, Panasonic, Sanyo, Toshiba.

VRF - Μεταβλητή ροή ψυκτικού, που σημαίνει μεταβλητή ροή ψυκτικού. Αγωγός στο VRF-Το σύστημα αποτελείται από δύο ή τρεις σωλήνες, με διασυνδεδεμένες εσωτερικές μονάδες. Το σύστημα δύο σωλήνων αναλαμβάνει τη λειτουργία του κλιματιστικού μόνο για ψύξη ή θέρμανση και το σύστημα τριών σωλήνων επιτρέπει στα κλιματιστικά να ψύχουν και να θερμαίνουν ταυτόχρονα τον αέρα.

Έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα VRF επίσης από την Daikin Industries Ltd., αλλά ήδη από το 1984. Τα συστήματα αυτά παράγονται από τους ίδιους ιαπωνικούς γιγάντες όπως και άλλα συστήματα κλιματισμού. Συστήματα πολλαπλών συστημάτων VRF στη Ρωσία, ένα από τα πρώτα ξεκίνησε η κινεζική ανησυχία Haier Group. Επιπλέον, η LG Electronics (Νότια Κορέα) είναι ένας από τους ηγέτες στις πωλήσεις στη Ρωσία.

VRF-το σύστημα είναι σε θέση να παρέχει κλιματισμό χώρων από 150 έως 500 m2. Η απουσία εξωτερικής εισροής αέρα καθιστά αδύνατη την παροχή πλήρους συνόλου κλιματικών παραμέτρων, εκτός από τη χρήση πρόσθετων μονάδων αερισμού.

Πρότυπο σχήμα του συστήματος VRF

VRF/ / VRV-τα συστήματα χρησιμοποιούνται ενεργά από μεγάλα διοικητικά κτίρια, τράπεζες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα. Για την ιδιωτική στέγαση είναι επίσης κατάλληλη επιλογή VRF-αλλά στη Ρωσία, αυτή τη στιγμή, ο κλιματισμός των εξοχικών σπιτιών και των διαμερισμάτων με τη χρήση πολλαπλών συστημάτων δεν έμεινε, από πολλές απόψεις, λόγω των υψηλών τιμών των τελευταίων. Χαρακτηριστικό VRF-τα συστήματα είναι μια αρθρωτή αρχή της κατασκευής - περισσότεροι κλιματιζόμενοι χώροι αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο αριθμό ενοτήτων. Η γενική γραμμή freon ενσωματώνει όλες τις μονάδες και μπορεί να αποτελείται από δύο ή τρεις σωλήνες. Διαχείριση VRF-το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιεί μεμονωμένες κονσόλες, έναν ενιαίο πίνακα ελέγχου που παρακολουθεί τη λειτουργία κάθε εσωτερικής μονάδας ή χρησιμοποιεί τις δυνατότητες ενός προσωπικού υπολογιστή για έλεγχο.

Οι διαφορετικοί κατασκευαστές ορίζουν διαφορετικά βασικά χαρακτηριστικά VRF-συστήματα, η ίδια αρχή λειτουργίας παραμένει αμετάβλητη. Τον ακολουθεί και το σύστημα VRV-2 που κατασκευάζεται από τη DAIKIN και συνεργάζεται με το R-407C και θεωρείται το καταλληλότερο ψυκτικό για το περιβάλλον. VRV-2 μπορεί να λειτουργήσει32 εσωτερικές μονάδες. Η απόσταση μεταξύ των υπαίθριων και των εσωτερικών μονάδων του συστήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 μέτρα (μια τέτοια μεγάλη απόσταση επιτρέπει τη διανομή των εσωτερικών μονάδων σε ένα βολικό κτίριο και θεωρείται ένα από τα επιτεύγματα ενός νέου τύπου συστήματος).

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα VRV-2 θα πρέπει να θεωρείται υψηλή ενεργειακή απόδοση. Το γράφημα δείχνει σαφώς ότι οι SOP και EER - οι συντελεστές της απελευθερωμένης θερμότητας (και, κατά συνέπεια, το κρύο) είναι αρκετά υψηλοί, γεγονός που ήταν ένας από τους παράγοντες της επιτυχίας των συστημάτων VRF-2 στην αγορά κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών.

Το EER είναι ο λόγος της ποσότητας της παραγόμενης θερμότητας (kW) στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (kW), SOP είναι ο λόγος της ποσότητας θερμότητας που παράγεται (kW) με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (kW)

Εκτός από τα παραπάνω, θα ήθελα να σημειώσω την ομοιομορφία της ψύξης ή θέρμανσης του αέρα, που παρέχει VRV-2, καθώς και τη σαφήνεια με την οποία το σύστημα διατηρεί τη θερμοκρασία που έχει ορίσει ο χρήστης. Ηλεκτρονική βαλβίδες εσωτερικές μονάδες, η δοσολογία της παροχής ψυκτικού μέσου προς τον εναλλάκτη θερμότητας - που εγγυητές ομοιομορφία του συστήματος, έτσι ώστε η θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διαφέρει από το σύνολο όχι περισσότερο από μισό βαθμό.

Χαμηλό επίπεδο θορύβου εσωτερικών μονάδων VRF-συστήματα (συνήθως όχι περισσότερο από 25 dBA) αντιστοιχεί στην εκπροσώπηση της πλειοψηφίας των αγοραστών συστημάτων πολλαπλών σπαστών για την άνεση, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών θερμοκρασιών VRF-συστήματα.

Έχει ήδη αναφερθεί αυτό VRF-συστήματα μπορεί να συνδυαστεί με μια μονάδα εξαερισμού. Στο σύστημα VRV-2 παρέχει σύνδεση HRV- ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Το αποτέλεσμα της χρήσης ενός τέτοιου σχεδίου είναι η ανταλλαγή θερμότητας με απόδοση μέχρι 80%. Το πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση των ενεργειακών απωλειών σε ένα ελάχιστο επίπεδο το χειμώνα και στη μείωση του θερμικού φορτίου στο σύστημα το καλοκαίρι.

HRV μπορεί να λειτουργεί σε τρεις λειτουργίες: - ο τρόπος πλήρους εναλλαγής θερμότητας χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ο αέρας εξατμίσεως και ο αέρας τροφοδοσίας μπορούν να ανταλλάσσουν υγρασία και θερμότητα,
- στον τρόπο παράκαμψης, ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται απευθείας στα δωμάτια χωρίς να εισέρχεται στη μονάδα εναλλαγής θερμότητας.
- Στην αυτόματη λειτουργία για τη θερμοκρασία χώρου, ο τρόπος λειτουργίας επιλέγεται αυτόματα.

VRF-συστήματα είναι έτοιμοι να γίνουν μέρος ευφυών κτιρίων, καθώς έχουν δημιουργηθεί τα συγκροτήματα προγραμμάτων που μπορούν να παρέχουν πλήρη αυτοματοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού.

Οι πρωτοπόροι τέτοιων συστημάτων υπολογιστών μπορούν να θεωρηθούν ως έξυπνα συστήματα Lon Gateway και BACnet Gateway. Βοηθούν στη δημιουργία ζώνης ελέγχου συνδυάζοντας εσωτερικές μονάδες σε ορισμένες ζώνες, καθώς επίσης και με ένα ετήσιο πρόγραμμα εργασίας VRF-συστήματα. Θεωρείται ότι ο αυτοματισμός θα εξοικονομήσει σημαντικά τον ηλεκτρισμό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν μία από τις εσωτερικές μονάδες αποτύχει, το κοινό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά η αστοχία της εξωτερικής μονάδας προκαλεί τη διακοπή λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου. Φυσικά, τα σύγχρονα κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα συχνά οδηγούν σε ελλείψεις, για παράδειγμα, ένα απλοποιημένο σύστημα αγωγών στο Λονδίνο VRF-σύστημα απειλεί τη διαρροή όλων των ψυκτικών μέσων κατά τη διάρκεια μιας ανακάλυψης σε οποιοδήποτε μέρος του αγωγού, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την πλήρη παράλυση της λειτουργίας του συστήματος αλλά και την υγεία των ανθρώπων.

Τρόποι λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού

1. Λειτουργία παράκαμψης. 2. Τρόπος πλήρους μεταφοράς θερμότητας

Τοποθετημένο VRF-σύστημα είναι απλό, χάρη στις απλοποιημένες κατασκευές καλωδιακών γραμμών και αγωγών. Οι κατασκευαστές έχουν τοποθετήσει σύνθετα εξαρτήματα για την εγκατάσταση, όπως βαλβίδες, φίλτρα, βαλβίδες ελέγχου μέσα στις μονάδες VRF, όπου αυτά τα μέρη τοποθετούνται στο εργοστάσιο. Εάν ο πόρος ενός συμβατικού κλιματιστικού έχει σχεδιαστεί για 6-8 χρόνια, τότε η προβλεπόμενη περίοδος λειτουργίας VRF-σύστημα είναι 25-30 χρόνια.

Μια εναλλακτική λύση VRF-σύστημα μπορεί να χρησιμεύσει ως σύστημα κλιματισμού κλιματιστικού ψυκτικού ανεμιστήρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συστήματα πολλαπλών συστημάτων επιτυγχάνουν έναν ανταγωνισμό από πλευράς απόδοσης.

Ας εξετάσουμε ορισμένα μοντέλα πολλαπλών συστημάτων που μπορούν να βρεθούν στη ρωσική αγορά συστημάτων κλιματισμού:

Ένας από τους ηγέτες στη ζήτηση των καταναλωτών είναι το πολυζωνικό κλιματιστικό Daikin RMX140.

Ωστόσο, τα συστήματα Panasonic στις παραλλαγές CS-MC71KE, CS-MC121KE / CU-MC191KE έχουν επίσης κερδίσει την αληθινή δημοτικότητά τους.

Τα χαρακτηριστικά πολλαπλών συστημάτων περιλαμβάνουν δύο εσωτερικές μονάδες, έναν τρόπο μαλακής αφυγραντικής λειτουργίας, έναν τρόπο νύχτας με αυτόματο έλεγχο, ένα χρονόμετρο 24 ωρών και ακόμη και ένα φίλτρο αποσμητικού καθαρισμού αέρα.

Σύστημα διαχωρισμού Sharp AYM184E

Κατάλληλο για κλιματισμό τόσο των γραφείων όσο και των ιδιωτικών κατοικιών. Περιλαμβάνει δύο εσωτερικές μπλοκ horakterizuetsya δυνατότητα προστίμου τον καθαρισμό του αέρα, έχει μια αυτόματη λειτουργία και ελεγχόμενο από μικροεπεξεργαστή εξαεριστήρες, λειτουργίες «κατάσταση Αναστολής» και «θερμής εκκινήσεως», αυτόματο περσίδες, του αέρα και ένα ηλεκτροστατικό φίλτρο, ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα, έχει ολοκληρωθεί ekoinvertorom, 3 ταχύτητα του ανεμιστήρα, εύρος θερμοκρασίας από -9 έως +43 μοίρες, φίλτρο αποσύνθεσης.

Σειρά VRF κλιματιστικά Sanyo ECO-i είναι σχεδιασμένο για κλιματισμό μικρών βιομηχανικών κτιρίων.

Ο συντελεστής απόδοσης είναι 4,06, πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις για συσκευές αυτής της κλάσης. Εννέα εσωτερικές μονάδες μπορούν να συνδεθούν στην εξωτερική μονάδα. Λειτουργία σε λειτουργία ψύξης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως -10 ° С. Παρέχεται ένα ευρύ φάσμα μονοφασικών και τριφασικών εκδόσεων.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών GREE GMV-R μπορεί να παρέχει κλιματισμό για 32 δωμάτια, με μία εξωτερική μονάδα. Είναι δυνατή η ρύθμιση των επιθυμητών παραμέτρων θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.

Η GMV-R προσφέρει εσωτερικές μονάδες κασέτας, διαύλου, τοίχου και δαπέδου με ισχύ από 2 έως 12 kW. Επίσης, η GMV-R χαρακτηρίζεται από την παρουσία τέλειων αυτοδιαγνωστικών και τη δυνατότητα σύνδεσης με το σύστημα αποστολής του κτιρίου.

Συστήματος VRF Η Fujitsu Airstage θεωρείται κλιματιστικό σύστημα μεγάλης κλίμακας πολλαπλών σημείων υψηλών επιδόσεων και μεγάλης κλίμακας για κτίρια με μεγάλο αριθμό δωματίων διαφόρων τύπων.

Η σειρά J προορίζεται για διαμερίσματα, γραφεία, εξοχικές κατοικίες, η σειρά S είναι σχεδιασμένη για χρήση σε ξενοδοχεία και μεγάλα κτίρια γραφείων.

Για μια ακόμη φορά, αναφέρουμε τον κύριο τα πλεονεκτήματα των πολλαπλών συστημάτων διάσπασης:

- Συγκέντρωση του συστήματος - μια αρθρωτή αρχή, ένα ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης.
- Πλήρες εργοστασιακό εξοπλισμό - ένας κατασκευαστής παραδίδει όλο τον εξοπλισμό του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων και άλλων εξαρτημάτων. Σφάλματα στη διαμόρφωση αποκλείονται.
- Υψηλό επίπεδο άνεσης - οι παράμετροι κλιματισμού ρυθμίζονται για το κτίριο στο σύνολό του και για κάθε δωμάτιο ξεχωριστά.
- Ασφάλεια λειτουργίας - Το φρέον R410A, στο οποίο λειτουργούν τα περισσότερα συστήματα, είναι το ασφαλέστερο ψυκτικό μέσο για τους ανθρώπους και δεν καταστρέφει τη στιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

- Καταγράψτε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας - τα συστήματα πολλαπλών ζωνών έχουν το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με άλλα παρόμοια συστήματα.
- Υψηλή αξιοπιστία - εάν αποτύχει ένας συμπιεστής, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Η αυτοδιάγνωση διευκολύνει την αντιμετώπιση προβλημάτων.
- Η δυνατότητα χρήσης σε κτίρια διαφορετικού αριθμού ορόφων και οποιωνδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της σύνθετης διαμόρφωσης.
- Η πιθανότητα να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα σταδιακά.
- Βολική εγκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα για τον κίνδυνο χρήσης φρέον:

Στην πραγματικότητα, ένα από τα κύρια μειονεκτήματα των διαχωριστικών συστημάτων είναι η χρήση του φρέον στην εργασία. Ο Freon, σύμφωνα με την GOST 8502-93, ανέθεσε την 4η τάξη κινδύνου. Μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο μια γενική κακουχία, αλλά επίσης να ενεργήσει για την ψυχή, και αν παίρνει στο δέρμα, να προκαλέσει κρυοπαγήματα. Ως εκ τούτου, η διαρροή του Freon είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ωστόσο, στο συστήματα πολλαπλών ζωνών Χρησιμοποιείται ένας νέος τύπος φρεονιού, ο οποίος είναι μέγιστα (αλλά όχι εντελώς) ασφαλής για τον άνθρωπο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν μιλάμε για επιχειρησιακή ασφάλεια, αυτό σημαίνει ικανοποιητική τεχνική υποστήριξη του συστήματος, τακτική διάγνωση και προληπτικά μέτρα.

Συστήματα Multizone, που αντιπροσωπεύουν σύγχρονες τεχνολογίες κλιματολογίας, πληρούν τις υψηλότερες απαιτήσεις για άνεση, οικονομία, φιλικότητα προς το περιβάλλον για κτίρια διαφόρων χρήσεων: ξενοδοχεία, γραφεία, σχολεία και πολλά άλλα. Μια νέα γενιά μονάδων κλιματισμού ανήκει σε συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια με την υψηλότερη δυνατή απόδοση, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωσή της, επιτρέποντας την ακριβή ρύθμιση των παραμέτρων και εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ποιότητα του κλιματισμού. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το μέλλον είναι για συστήματα πολλαπλών ζωνών κλιματισμό, ικανό να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των πελατών.

2 000-2013 έτος ООО "Θερμοδυναμική". Τηλ. (495) 363-5523. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών (συστήματα VRF)

Οι σύγχρονες τάσεις στην αγορά κατασκευών στοχεύουν στη μέγιστη μείωση του κόστους χωρίς μείωση του επιπέδου άνεσης. Από την άποψη αυτή, ένα από τα κύρια καθήκοντα είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητοι δείκτες, οι μηχανικοί αναπτύσσουν τρόπους εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων, αυξάνοντας την απόδοση κάθε κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Τα νέα θερμομονωτικά υλικά εμφανίζονται στην αγορά, εισάγονται τεχνολογίες για τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Οι κατασκευαστές κλιματικού εξοπλισμού παρακολουθούν στενά τις τρέχουσες τάσεις και προσφέρουν τεχνολογία που ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι, τα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών για κάθε εξερχόμενη κιλοβατώρα θερμότητας μπορούν να παράγουν μέχρι και 4,6 kW κρύου.

Λόγω των υψηλών δεικτών εξοικονόμησης ενέργειας και πολλών άλλων αναμφισβήτητων πλεονεκτημάτων, τα συστήματα αυτού του τύπου εγκαθίστανται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες εμπορικές και οικιστικές εγκαταστάσεις ακινήτων για τον έλεγχο του καθεστώτος θερμοκρασίας.

Τα συστήματα πολλαπλών ζωνών VRF αποτελούν ένα σύνολο εξοπλισμού για τον κλιματισμό αρκετών δωματίων ταυτόχρονα. Η συντομογραφία VRF σημαίνει μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου και μεταφράζεται από την αγγλική ως "μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου".

Πλεονεκτήματα συστημάτων πολλαπλών ζωνών Mitsubishi Heavy Ind.

Υψηλή ενεργειακή απόδοση. Στη νέα σειρά συστημάτων KXZ VRF της Mitsubishi Heavy Industries κατέστη δυνατή η σημαντική αύξηση των δεικτών εξοικονόμησης ενέργειας. Η βελτίωση των αλγορίθμων ελέγχου και οι καινοτόμες αλλαγές στον σχεδιασμό του εξοπλισμού επέτρεψαν να επιτευχθεί ο μέγιστος συντελεστής ενεργειακής απόδοσης στον τρόπο ψύξης, ίσο με 3.9 για το πρότυπο και 4.6 για τα μοντέλα υψηλής απόδοσης των υπαίθριων μονάδων των πολυζωνικών συστημάτων κλιματισμού. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε κιλοβάτ ενέργειας η τεχνική παράγει έως και 4,6 κιλά κρύου.

Σε σύγκριση με τη σειρά KX6 EER (ενεργειακή απόδοση σε λειτουργία ψύξης) αυξήθηκε σε 34%. Βελτίωση του συντελεστή ενεργειακής απόδοσης ήταν σε θέση να πάμε στη δουλειά και VRF-συστήματα σε λειτουργία θέρμανσης (COP), και η μέγιστη αλλαγή στο επίπεδο της εξοικονόμησης σημαντικά σε μερικό φορτίο ενέργειας, και σε αυτή την κατάσταση, κλιματιστικά λειτουργούν με το 95% του κύκλου ζωής του. Η εποχική απόδοση των πολυζωνικών συστημάτων της νέας γραμμής VRF έχει βελτιωθεί στο 60%.

Το 2015, η σειρά KX εισάγει για πρώτη φορά την σειρά μονάδων KXZX (HI-COP) με αυξημένη ενεργειακή απόδοση. Τα νέα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για εγκαταστάσεις με υψηλή προτεραιότητα σε δείκτες εξοικονόμησης ενέργειας.

Multizone. Οι αίθουσες αγορών και επιχειρηματικών κέντρων, τα δωμάτια ξενοδοχείων, τα κτίρια γραφείων και κατοικιών, οι εξοχικές κατοικίες έχουν διαφορετικούς λειτουργικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους οποίους καθορίζεται η χωρητικότητα και ο τρόπος λειτουργίας του κλιματικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, οι παράμετροι κλιματισμού για δωμάτια στο ξενοδοχείο διαφέρουν από τους συνιστώμενους δείκτες για ένα εστιατόριο ή μια αίθουσα συνεδριάσεων. Έτσι, η βασική απαίτηση, που παρουσιάζεται σήμερα στα συστήματα VRF, είναι το ανεξάρτητο έργο κάθε μεμονωμένης μονάδας. Η κατάσταση της πολυζωνικότητας εφαρμόζεται πλήρως από τις συσκευές της σειράς KXZ που αναπτύχθηκε από τη μεγάλη ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries.

Μεγάλη γκάμα προϊόντων. Τα συστήματα πολλαπλών καναλιών MHI παρουσιάζονται ως πλήρης εξοπλισμός VRF και μοντέλα μικρής έκδοσης που δεν έχουν τόσο μεγάλη ισχύ. Η νέα σειρά KXZ επιτρέπει την ενσωμάτωση έως και τριών εξωτερικών μονάδων σε ένα κοινό δίκτυο. Εξαιτίας αυτού, η ονομαστική ισχύς μπορεί να αυξηθεί σε 168 αντί για 136 kW, τυπική για την προηγούμενη σειρά. Η σειρά συστημάτων κλιματισμού πολλαπλών ζωνών MHI περιλαμβάνει 79 εξωτερικές μονάδες ονομαστικής ισχύος 11,2-168 kW.

Ασφάλεια και αξιοπιστία. Η νέα σειρά συστημάτων VRF της Mitsubishi Heavy Industries δεν περιέχει τοξικά και εκρηκτικά αέρια, χαρακτηρίζεται από οικονομική κατανάλωση ενέργειας και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο εξοπλισμός MHI είναι αξιόπιστος και φιλικός προς το περιβάλλον.

Ευκολία στη λειτουργία. Η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από νέες λειτουργίες για τους χρήστες, οι οποίες απλοποιούν σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία ρύθμισης των τρόπων λειτουργίας. Για τον έλεγχο του εξοπλισμού της νέας σειράς χρησιμοποιείται η μέθοδος μεταφοράς SuperLink-II χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής ταχύτητας και ευφυούς μεταφοράς δεδομένων. Ο εξοπλισμός μπορεί ταυτόχρονα να ελέγχει τη λειτουργία 48 εξωτερικών και 256 εσωτερικών μονάδων εντός ενός κλάδου.

Περιοχές εφαρμογής του συστήματος MHI VRF

Τα συστήματα Multizone μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική ψύξη ή θέρμανση του αέρα σε περιοχές από 150 έως 500 m 2. Η κλιματική τεχνολογία αυτού του τύπου μπορεί να λειτουργήσει σε αρνητικές θερμοκρασίες (έως -20 ° C ανάλογα με το μοντέλο). Σήμερα, VRF-συστήματα είναι ενεργά εγκατασταθεί σε κτίρια γραφείων, μεγάλα γραφεία, τράπεζες, ψυχαγωγίας και αθλητικά κέντρα, ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, κατοικίες, νοσοκομεία και ούτω καθεξής. Δ Τέτοιες δημοτικότητα εξηγείται κυρίως από την άνεση, η οποία παρέχεται εφαρμογή νέου εξοπλισμού. Έλεγχος και διαχείριση των VRF-συστήματα είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν ένα αρχείο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε συνδρομητή, το οποίο είναι πολύ βολικό για την εμπορική τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους διευθυντές των εταιρειών.

Η συσκευή πολυζωνικών συστημάτων

Κλιματική τεχνολογία Το MHI σας επιτρέπει να συνδέσετε ταυτόχρονα μία εξωτερική μονάδα έως 48 εσωτερικές μονάδες.

Εξωτερικές μονάδες. Η εμφάνιση και οι διαστάσεις του εξοπλισμού εξαρτώνται από την ικανότητα του εξοπλισμού. Οι μονάδες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (μέχρι 20 kW) είναι παρόμοιες με παρόμοια εξαρτήματα των διαχωριστικών συστημάτων. Το ύψος της συσκευής των πιο ισχυρών συστημάτων VRF μπορεί να φτάσει τα 2 μ. Πολλές μονάδες κλιματισμού μπορούν να συνδυαστούν σε ένα δίκτυο με κεντρικό έλεγχο. Η θέση της εξωτερικής μονάδας είναι δυνατή τόσο στην πρόσοψη όσο και στην οροφή του κτιρίου σε ειδικά σχεδιασμένη τεχνική θέση (μπαλκόνι, θέση). Στα νέα μοντέλα της γραμμής KXZ αυξάνεται το μήκος της γραμμής Freon και η διαφορά ύψους, γεγονός που απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής θέσης και τοποθέτησης εξοπλισμού.

Εσωτερικές μονάδες. Τα εξαρτήματα δεν διαφέρουν από τα δομοστοιχεία κασετών, καναλιών, τοίχων, πολυστρωματικών συστημάτων δαπέδου-οροφής. Η ισχύς των εσωτερικών μονάδων επιλέγεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο και μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 28 kW. Η συνολική χωρητικότητα των μονάδων κλιματιστικού εξοπλισμού MHI μπορεί να υπερβεί την αξία της εξωτερικής εγκατάστασης κατά 100%, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος μιας μονάδας κρύου και επιτρέπει τη μείωση του οικονομικού κόστους για την αγορά εξοπλισμού.

Αγωγούς. Το ψυκτικό μέσο κυκλοφορεί μέσω δύο ή τριών κεντρικών σωλήνων. Σύμφωνα με ένα από αυτά, το ψυκτικό ρέει από τις εσωτερικές μονάδες στην εξωτερική μονάδα. Σε ένα σύστημα VRF δύο σωλήνων, όλες οι μονάδες στο εσωτερικό του κτιρίου μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα είτε για θέρμανση είτε για ψύξη. Ταυτόχρονα, το ψυκτικό μέσο προέρχεται από την εξωτερική μονάδα στο υγρό (ψυχρή εργασία) ή στην αέρια (θερμική εργασία) κατά μήκος του δεύτερου σωλήνα. Τα συστήματα πολλαπλών ζωνών τριών σωλήνων έχουν δύο γραμμές για την επιστροφή freon σε εσωτερικές μονάδες. Ένα ψυκτικό μέσο πηγαίνει με τη μορφή υγρού, και από την άλλη - με τη μορφή αερίου. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στις εσωτερικές μονάδες να λειτουργούν ανεξάρτητα, σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο μετράται αυτόματα και συγκρίνεται με την καθορισμένη τιμή. Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας (ψύξη ή θέρμανση) που έχει επιλέξει ο χρήστης, η εσωτερική μονάδα μπορεί να συνδεθεί με τον δεύτερο ή τον τρίτο σωλήνα ψύξης.

Μικροεπεξεργαστής. Αυτό το στοιχείο ελέγχει τη λειτουργία όλου του εξοπλισμού: βαλβίδες, αισθητήρες, εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες κλπ. Ο μικροεπεξεργαστής υπολογίζει αυτόματα την κατανομή ισχύος μεταξύ των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, κάθε εσωτερική μονάδα συστήματος VRF μπορεί να ελέγχεται είτε από μια κονσόλα συμβατικού χρήστη είτε από μια κεντρική μονάδα. Μπορείτε εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου, να διαγνώσετε και να παρακολουθήσετε τη λειτουργία του εξοπλισμού, να αλλάξετε τις βασικές παραμέτρους λειτουργίας του κλιματισμού, ενώ δεν βρίσκεστε στην εγκατάσταση.

Η αρχή της λειτουργίας των κλιματιστικών συστημάτων πολλαπλών ζωνών

Η λειτουργία των μονάδων βασίζεται στη μεταφορά θερμικής ενέργειας από τον ψυχρό αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή στο δρόμο. Ο εναλλάκτης θερμότητας, ο οποίος βρίσκεται στον συμπυκνωτή της εξωτερικής μονάδας, εκπέμπει θερμότητα και αφαιρεί το κρύο. Τα συστήματα κλιματισμού Multizone λειτουργούν με βάση την αρχή της μεταβλητής ροής ψυκτικού μέσου. Σε μοντέλα αυτού του τύπου, εγκαθίσταται ο αυτοματισμός ελέγχου, ο οποίος ρυθμίζει την έξοδο του συμπιεστή, αλλάζοντας την ταχύτητα κυκλοφορίας του ψυκτικού μέσου στο κύκλωμα σύμφωνα με την τρέχουσα ανάγκη. Έτσι, η εξωτερική μονάδα παρέχει το ίδιο ακριβώς ψυκτικό με τις εσωτερικές μονάδες καθώς χρειάζεται να ψύχει τον αέρα σε κάθε συγκεκριμένο δωμάτιο σε δεδομένη χρονική στιγμή.

Εγκατάσταση συστημάτων πολλαπλών ζωνών

Η εγκατάσταση των εξωτερικών μονάδων πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη βάση με θεμελιώδη βάση για την απόσβεση κραδασμών. Σε αυτή την περίπτωση, η εξωτερική μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα τεχνικό δωμάτιο, στην οροφή ή στο έδαφος δίπλα στο κτίριο.

Τοποθέτηση γραμμής freon και διαχωριστών (refnet). Στο πρώτο στάδιο της εργασίας βάλτε ένα χάλκινο σωλήνα σε θερμομονωτικό κέλυφος. Στο μέλλον, το ψυκτικό θα κυκλοφορεί κατά μήκος αυτής της εθνικής οδού. Η σωστή εγκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής εξαρτάται από το μεταγενέστερο κόστος λειτουργίας του συστήματος VRF, οπότε η επιλογή της διαμέτρου του σωλήνα είναι σε πλήρη συμφωνία με την τεχνική τεκμηρίωση και το σχεδιασμό μιας συγκεκριμένης εγκατάστασης. Η εγκατάσταση διαχωριστών (αντανακλαστικών) πραγματοποιείται σε απόσταση που καθορίζεται από υπολογισμούς λογισμικού. Στο ίδιο στάδιο, εγκαθίστανται τα ηλεκτρικά καλώδια, οι γραμμές επικοινωνίας και ελέγχου για τον κλιματισμό.

Εγκατάσταση εσωτερικών μονάδων. Είναι δυνατή η τοποθέτηση μονάδων δαπέδου, τοίχου, καθώς και μοντέλων κασετών στο χώρο ή το κανάλι κάτω από την οροφή, υποθέτοντας την επέκταση του δικτύου, αεραγωγών. Η κακή απόδοση των έργων σε αυτό το στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή της αποστράγγισης ή σε σοβαρή βλάβη των εσωτερικών μηχανισμών των μπλοκ.

Εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης. διαδρομή παρέμβυσμα πραγματοποιείται είτε από κάθε εσωτερική μονάδα στην πρόσοψη ενός κτιρίου, ή να μειωθεί σε ένα ενιαίο αποχετεύσεις καναλιού, και έτσι ώστε το συμπύκνωμα δεν παγώνει, είναι επιθυμητό να παρέχεται ένα προαιρετικό προσθήκης «antiled». Επιπλέον, η αποστράγγιση του συστήματος VRF μπορεί να συνδεθεί με το οικιακό σύστημα αποχέτευσης, οπότε η μεταφορά πρέπει να γίνεται μέσω σιφωνίου.

Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου. Σε αυτό το στάδιο εγκατάστασης, εγκαθίσταται ένας κεντρικός πίνακας ελέγχου για την παρακολούθηση και ρύθμιση της λειτουργίας μόνο εξωτερικών μονάδων ή ολόκληρου του δικτύου κλιματισμού στο σύνολό του. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μεμονωμένων πλαισίων ελέγχου για εσωτερικές μονάδες.

Συναρμολόγηση περιγράμματος και πτύχωση. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων, συνδέεται η γραμμή freon. Η διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σωλήνες για την κυκλοφορία ψυκτικού μέσου συνδυάζονται σε μία μόνο διαδρομή, ονομάζεται κύλιση. Στο επόμενο στάδιο του περιγράμματος εργασίας προσεκτικά ελέγχουν για διαρροές ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για να αποφευχθούν πιθανές διαρροές κομμάτι φρέον, σε χώρους της συγκόλλησης και του τροχαίου αρθρώσεων. Είναι επιθυμητό να εγκαταλείψετε το δίκτυο υπό υπερβολική πίεση.

Οι εργασίες εκκίνησης και ρύθμισης. Σε αυτό το στάδιο, το σύστημα VRF εκκενώνεται με ειδικό εξοπλισμό για την απομάκρυνση της υγρασίας, των μη συμπυκνωμάτων και του αέρα. Για την αποτελεσματική λειτουργία των κλιματιστικών, απαιτείται μερικές φορές ανεφοδιασμός.

Αποστολή. Η εγκατάσταση νέου κλιματικού εξοπλισμού περιλαμβάνει τη σύνδεση πινάκων ελέγχου, πύλες και κονσόλες και, εάν είναι απαραίτητο, την εγκατάσταση ενός έξυπνου προγράμματος ελέγχου. Η λειτουργικότητα όλων των εξαρτημάτων του συστήματος πολλαπλών ζωνών, η ποιότητα του ελέγχου της λειτουργίας των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων, καθώς και ολόκληρο το σύνολο του εξοπλισμού στο σύνολό του, δοκιμάζονται διεξοδικά.

Δοκιμή λειτουργίας και θέση σε λειτουργία. Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται ο τελικός έλεγχος της λειτουργίας των συστημάτων VRF, η διάγνωση όλων των βασικών παραμέτρων, η εκπαίδευση στους κανόνες λειτουργίας του υπεύθυνου για τον εξοπλισμό. Μετά από επιτυχή έλεγχο, ο τεχνικός παραδίδεται στον πελάτη και η πράξη θέσης σε λειτουργία πρέπει υποχρεωτικά να υπογραφεί.

Ο σχεδιασμός, η επιλογή και η εγκατάσταση κλιματισμού πολλαπλών ζωνών είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, αλλά με την παροχή επαγγελματικής προσέγγισης το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τις πιο άγριες προσδοκίες. Τα σύγχρονα συστήματα VRF παρέχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, αξιοπιστία και το υψηλότερο δυνατό επίπεδο άνεσης για ψύξη και ακόμη και για θέρμανση εσωτερικού αέρα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της πολυζώνης VRF-συστήματα Mitsubishi Βαρύ Βιομηχανίες: