Πώς είναι τοποθετημένος ο εκτροπέας αερισμού, οι τύποι της συσκευής + οι κανόνες εγκατάστασης

Το σωστά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού των χώρων είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος. Μία από τις προϋποθέσεις προτεραιότητας για τη φυσική κυκλοφορία του αέρα είναι η παρουσία έλξης. Για την ομαλοποίηση της πίεσης, συχνά χρησιμοποιείται εξαερισμός εξαερισμού - η συσκευή εντείνει την αναρρόφηση από τον σωλήνα εξαερισμού λόγω της πίεσης του ανέμου.

Η ιδέα της συσκευής, η αρχή λειτουργίας και η επισκόπηση των διαφόρων τροποποιήσεων θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον βέλτιστο εκτροπέα.

Τα κύρια καθήκοντα του "καλύμματος εξαερισμού"

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού με φυσικό κίνητρο αέρα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι ροές αέρα κυκλοφορούν λόγω της δύναμης ανύψωσης λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο.

Η εργασία του αερισμού διορθώνεται επίσης από τον άνεμο - μπορεί να επιταχύνει και να εμποδίσει την φυσική ανταλλαγή αέρα.

Εν μέρει για να μειώσουν την επίδραση των καιρικών παραγόντων και να τους κατευθύνουν προς όφελος του συστήματος εξαερισμού επιτρέπει την εγκατάσταση του εκτροπέα. Η μονάδα, με τη μορφή κουκούλας, είναι τοποθετημένη στην κορυφή του αγωγού εξαγωγής.

Ο εκτροπέας επιλύει δύο κύρια καθήκοντα:

 1. Προστατεύει το ορυχείο από το να φράξει τα συντρίμμια και να χτυπήσει τα πουλιά.
 2. Ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων στον εξοπλισμό εξαερισμού.
 3. Ενεργοποιεί και ενισχύει την πρόσφυση, την παραγωγή και την ανακατεύθυνση των ρευμάτων αιολικής ενέργειας - η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού αυξάνεται κατά 15-20%.

Η δομή ομπρέλας χρησιμοποιείται για την αύξηση της ώσης και της καπνοδόχου. Ο εκτροπέας στην καπνοδόχο λειτουργεί επιπλέον ως απαγωγός σπινθήρων.

Η διάταξη της συσκευής και η αρχή λειτουργίας του εκτροπέα

Για να πάρετε μια ακριβή ιδέα για το τι είναι ένας εκτροπέας και πώς λειτουργεί, θα αναλύσουμε ένα τυπικό σχέδιο της συσκευής του. Τα κύρια μέρη του ακροφυσίου εξαερισμού:

 1. Διαχυτήρας - βάση με τη μορφή κόλουρου κώνου. Το κάτω μέρος του κυλινδρικού βολβού τοποθετείται στην κορυφή του σωλήνα εξαερισμού, ο οποίος τραβιέται έξω από την οροφή. Στον διαχύτη, η ροή αέρα επιβραδύνεται και η πίεση αυξάνεται.
 2. Ομπρέλα - το άνω προστατευτικό πώμα, το οποίο είναι προσαρτημένο στα στηρίγματα του διαχύτη. Το στοιχείο εμποδίζει τα σκουπίδια να εισέλθουν στον αγωγό αερισμού.
 3. Στέγαση - δακτύλιο ή κέλυφος. Η ορατή λεπτομέρεια του εκτροπέα, που συνδέεται με το διαχύτη από δύο ή τρεις βραχίονες. Το επίπεδο του σώματος διακρίνει τη ροή του αέρα και δημιουργεί μια περιοχή μειωμένης πίεσης μέσα στον κύλινδρο.

Σε μερικές τροποποιήσεις, εγκαθίσταται ένα πλέγμα για τη συγκράτηση μικρών συντριμμιών. Το ένθετο φίλτρου εξασθενεί κάπως την ώθηση.

Η δράση του ακροφυσίου αερισμού βασίζεται στο φαινόμενο Bernoulli - η σχέση μεταξύ της πίεσης και της ταχύτητας ροής του αέρα στο κανάλι. Όταν η επιτάχυνση, που προκαλείται από τη στένωση του αγωγού, πέφτει η πίεση στο σύστημα, σχηματίζοντας ένα κενό στον αγωγό.

 1. Ο εκτροπέας συλλαμβάνει τον άνεμο.
 2. Οι μάζες αέρα βυθίζονται στο διαχύτη, εκτείνονται και προκαλούν μείωση της πίεσης στην κορυφή του καναλιού εξαέρωσης.
 3. Ο εξαντλημένος αέρας βγάζει τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο.

Με τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του εκτροπέα στο άκρο του αγωγού εξαγωγής, η διαφορά πίεσης αυξάνεται και κατά συνέπεια αυξάνεται η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα.

Ταξινόμηση των αλεξήνεμων

Παρά το ίδιο σκοπό, οι κουκούλες διαφέρουν μεταξύ τους. Καθορίζοντας το βέλτιστο μοντέλο της συσκευής, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε:

 • υλικό κατασκευής ·
 • αρχή της λειτουργίας ·
 • δομικά χαρακτηριστικά.

Υλικό κατασκευής. Η παραγωγή χρησιμοποιεί αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, γαλβανισμένο, χαλκό, πλαστικό και κεραμικά.

Η βέλτιστη λύση από την άποψη του υπολοίπου "κόστος / ποιότητα" θεωρείται ως προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Οι χαλκοφύλακες σπάνια χρησιμοποιούνται λόγω των υψηλών τιμών.

Συμβίωση της δύναμης και της διακοσμητικότητας - συνδυασμένα καπάκια από μέταλλο, καλυμμένα με πλαστικό.

Αρχή λειτουργίας. Διακρίνετε τις ακόλουθες ομάδες συσκευών εξαερισμού:

 • στατικά ακροφύσια.
 • περιστροφικοί εκτροπείς.
 • Στατικές εγκαταστάσεις με ανεμιστήρα εκτόξευσης.
 • μοντέλα με περιστρεφόμενο σώμα.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει μοντέλα παραδοσιακού τύπου. Οι στατικοί εκτροπείς χαρακτηρίζονται από την απλότητα κατασκευής και τη δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης. Οι βαλβίδες είναι τοποθετημένες στους θαλάμους εξάτμισης των αγωγών αερισμού διαμερίσματος και παραγωγής.

Η δεύτερη ομάδα (περιστροφικοί εκτροπείς) είναι εφοδιασμένος με ένα σύστημα περιστρεφόμενων λεπίδων. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός αποτελείται από μια ενεργή κεφαλή και μια στατική βάση.

Στατικός εκτροπέας καυσαερίων με ανεμιστήρα εκτοξευτή - σύγχρονη τεχνολογία. Στο τέλος του αγωγού εξαερισμού τοποθετείται σταθερός καπό, ακριβώς κάτω από αυτό, ένας αξονικός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης είναι τοποθετημένος μέσα στον άξονα.

Υπό κανονικές εξωτερικές συνθήκες, το σύστημα λειτουργεί ως παραδοσιακός στατικός εκτροπέας. Καθώς μειώνεται η ένταση και η θερμική πίεση, ενεργοποιείται ο αισθητήρας - ενεργοποιείται ένας αξονικός ανεμιστήρας και η ώθηση κανονικοποιείται.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, άξια προσοχής, είναι ο εκτροπέας τύπου εκτόξευσης με περιστρεφόμενο περίβλημα. Η περιστρεφόμενη κουκούλα είναι τοποθετημένη πάνω από τον άξονα.

Το μοντέλο αποτελείται από έναν οριζόντιο και κατακόρυφο σωλήνα, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα μηχανισμό άρθρωσης. Στην κορυφή του εκτροπέα υπάρχει ένα διαμέρισμα - ένα weathervane.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Μοντέλα με την ίδια αρχή της παρακίνησης για φυσικό εξαερισμό έχουν μερικές διαφορές στη συσκευή.

Οι εκτροπείς είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου, τετράγωνο ή στρογγυλό, με μία κουκούλα ή μερικές κωνικές ομπρέλες. Τα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών και αποτελεσματικών τροποποιήσεων περιγράφονται παρακάτω.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Στην πράξη, καλά αποδεδειγμένη ακόλουθους τύπους: Grigorovitch, Volpera, TsAGI, διπλά και H σχήμα εκτροπέα πτερύγιο περιστροφικού τύπου «skimmer» ή «κουκούλα».

Προβολή # 1 - Κλασικό καπάκι του Γκιγκόροβιτς

Η πιο κοινή επιλογή που χρησιμοποιείται στα συστήματα εξαερισμού και απομάκρυνσης καπνού. Λόγω της απλότητας και της διαθεσιμότητας του εκτροπέα Grigorovich κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των αναλόγων.

Η συσκευή αντιπροσωπεύεται από ένα ζευγάρι ομπρέλες που συνδέονται σε ένα ενιαίο "πιάτο".

Ο απορροφητήρας εγκαθίσταται σε σωληνώσεις κυκλικής διατομής ή τοποθετείται μέσω μίας μεταβατικής πλάκας σε ορθογώνια και τετράγωνα άξονες.

Λόγω του σχεδιασμού, διενεργείται διπλή εκτόξευση αέρα - προς την κατεύθυνση του διογκωμένου τμήματος του διαχυτήρα και προς το πίσω κάλυμμα.

Η ταχύτητα ροής κάτω από τον κατώτερο κώνο αυξάνεται λόγω της στενεύσεως του τμήματος καναλιού, ως αποτέλεσμα, η διαφορά πίεσης αυξάνεται.

Προβολή # 2 - γενικό ακροφύσιο TsAGI

Ο εξαεριστήρας, σχεδιασμένος από το Aerohydrodynamic Institute, ενισχύει την πρόσφυση λόγω της πίεσης του αέρα και της διαφοράς πίεσης σε διάφορα ύψη.

Το ακροφύσιο συμπληρώνεται από ένα κυλινδρικό κόσκινο, μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα πρωτότυπο του παραδοσιακού εκτροπέα.

 • επιτρεπόμενο επίδεσμο, ραφή, φλάντζα και θηλή με τον αγωγό, ανάλογα με το σχήμα του λαιμού του άξονα.
 • η δυνατότητα μεταφοράς αέρα, ένα χημικά μη επιθετικό περιβάλλον (μοντέλα χάλυβα αντέχουν θερμοκρασίες έως +800 ° C).
 • Το χειμώνα, μπορεί να σχηματιστεί πάγος στα εσωτερικά τοιχώματα του κυλίνδρου, ο οποίος είναι ικανός να εμποδίσει τη διατομή.

Ο εκτροπέας είναι ευαίσθητος στα ρεύματα ανέμου - σε ήρεμους καιρούς δημιουργεί αντοχή σε βύθιση.

Προβολή # 3 - στατικο-δυναμικό καπάκι Astato

Stato-μηχανικός εκτροπέας - η ανάπτυξη της γαλλικής εταιρείας Astato. Η συσκευή βελτιώνει το ρεύμα ροής καυσαερίων του φυσικού συστήματος εξαερισμού λόγω του ανέμου και του ανεμιστήρα.

Το ακροφύσιο είναι τοποθετημένο σε σπίτια οποιουδήποτε αριθμού ορόφων, ανακατασκευασμένα και νέα κτίρια.

Μετά την ενεργοποίηση του ηλεκτροκινητήρα διατηρείται η αεροδυναμική του αεραγωγού, ο βαθμός κενού είναι η συνολική τιμή της πίεσης και της πίεσης του φυσητήρα.

 1. Μέθοδοι εγκατάστασης. Σύνδεση με θηλές για αγωγούς στρογγυλής εξαερισμού, μέσω προσαρμογέα - για μια ομάδα αεραγωγών ή ορθογώνιων αξόνων.
 2. Λειτουργίες ελέγχου. Η χειροκίνητη ρύθμιση είναι δυνατή και αυτόματη μέσω αισθητήρα πίεσης, ρελέ χρόνου.
 3. Υλικό κατασκευής - Αλουμίνιο.
 4. Το lineup. Ο εκτροπέας Astato αντιπροσωπεύεται από έξι θέσεις, η ονομαστική διάμετρος είναι 16-50 cm.

Οι τροποποιήσεις της σειράς DYN-Astato είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρα δύο ταχυτήτων, το κόστος των προϊόντων είναι 1300-4000 δολάρια. ανάλογα με τις διαστάσεις του εκτροπέα.

Προβολή # 4 - Deflector σειράς DS

Ο ανοιχτός τύπος στατικού ακροφυσίου τύπου DS μοιάζει με τον εκτροπέα Astato. Αλλά, σε αντίθεση με το γαλλικό καπάκι, τα μοντέλα DS δεν έχουν κινούμενα μέρη. Η κουκούλα αποτελείται από τρεις κωνικούς δίσκους (1, 2, 3 στο παρακάτω σχήμα).

Η μέγιστη ταχύτητα ανεμογεννήτριας παρατηρείται στον αποκομμένο δίαυλο καναλιών - πάνω από τον αγωγό εξαερισμού. Η διαφορά πίεσης μέσα στον εκτροπέα και απομακρυσμένα από αυτό προκαλεί πρόσθετη εκφόρτιση, η οποία αυξάνει την ώση.

Χαρακτηριστικά του μοντέλου DS:

 • Ο εκτροπέας είναι συμβατός με τα εξαναγκασμένα μέσα επαγωγής της ανταλλαγής αέρα (ανεμιστήρες).
 • ταχύτητα ροής του ανέμου της τάξης του 5-10 m / s ώθησης αυξάνεται κατά 10-40 Pa - δεδομένα σχετικά σε μία σχετική υγρασία των 50 °, θερμοκρασία αέρα +25 ° C και μία απόκλιση της ροής του ανέμου 30 ° από το οριζόντιο επίπεδο.

Τα διαχωριστικά διατίθενται σε 13 μεγέθη. Ονομασία των καπακιών αερισμού: DS - ***, όπου *** - εσωτερική διάμετρος σε mm. Το ελάχιστο μέγεθος είναι το μοντέλο DS-100, το μέγιστο - DS-900.

Προβολή # 5 - περιστρεφόμενος στρόβιλος ή στροβιλο-εκτροπέας

Ο δυναμικός εκτροπέας αποτελείται από μια σταθερή βάση και μια περιστρεφόμενη κεφαλή στροβίλου.

Τα στοιχεία της σφαιρικής κουκούλας είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ, λεπτό μέταλλο, το οποίο επιτρέπει στο τύμπανο με λεπίδες να ενεργοποιείται για εργασία με ελαφρύ αέρα - από 0,5 m / s.

 • η απόδοση της εργασίας είναι 2-4 φορές υψηλότερη από τα στατικά μοντέλα.
 • προστασία των χώρων από υπερθέρμανση το καλοκαίρι και μείωση του κόστους κλιματισμού στη θερμότητα.
 • Αισθητική εμφάνιση - η κεφαλή του εκτροπέα γίνεται με τη μορφή ενός κομψού σχήματος σφαιροειδούς καλύμματος.
 • αποτρέποντας την εμφάνιση συμπύκνωσης μέσα στην οροφή μειώνοντας τη θερμοκρασία σε ζεστό καιρό.
 • οικονομία της εργασίας - ο ενεργός εκτροπέας λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Turbodeflektor άξονας εκτείνεται από την υπερβολική θερμότητα, υγρασία, σκόνη, αναθυμιάσεις, και βλαβερά αέρια από το κτίριο και το χώρο της στέγης, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής των δομικών στοιχείων του σπιτιού.

Η έλλειψη ενεργού εκτροπέα είναι η μηδενική παραγωγικότητα σε καιρικές συνθήκες.

Τα δυναμικά ακροφύσια είναι διαθέσιμα σε ένα ευρύ φάσμα. Η ζήτηση χρησιμοποιείται για εταιρείες εμπορευμάτων: Aerotech (Ρωσία), Turbobent (Ουκρανία), Rotowent (Πολωνία) και Turbomaks (Λευκορωσία).

Προβολή # 6 - περιστρεφόμενο τύπου κουκούλας "κουκούλα"

Η κουκούλα ή το "δίχτυ" είναι μια ημικυκλική περιστρεφόμενη παγίδα ροής αέρα που στερεώνεται στη ράβδο.

Οι καμπύλες του καλύμματα στερεώνονται στο συγκρότημα εδράνου. Στο επάνω μέρος του σκάφους είναι ένα πτερύγιο για την αντιμετώπιση του καιρού, επιτρέποντας στην κατασκευή να ακολουθήσει την κατεύθυνση του ανέμου.

Η αρχή του καλύμματος εξαερισμού:

 1. Κάτω από την πίεση του ανέμου, ο weathervane στρέφεται, διευθετώντας τη γραμμή της ροής του αέρα.
 2. Τα αεριωθούμενα αεράκια περνούν μέσα από το χώρο μεταξύ των καμπυλωτών γείσων.
 3. Τα ρεύματα αλλάζουν το διάνυσμα και βυθίζονται προς τα πάνω.
 4. Στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με τα αξιώματα της αεροδυναμικής, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα αυξάνεται και η πτώση της πίεσης - δημιουργείται βαθιά κατάθλιψη.
 5. Η ώθηση από τον άξονα εξαερισμού αυξάνει, παρέχοντας πρόσθετη εξάτμιση αέρα εξαγωγής.

Ο αντιανεμικός εκτροπέας είναι πιο δύσκολος για την ανεξάρτητη κατασκευή από τα στατικά μοντέλα. Το ακροφύσιο λειτουργεί με φορτίο ανέμου μέχρι 0,8 kPa (όχι περισσότερο από 800 kgf / sq. M).

Πληκτρολογήστε # 7 - μονάδα τύπου H

Ο εκτροπέας σχήματος Η εγκαθίσταται κυρίως σε μονάδες παραγωγής. Σκοπός του είναι να ενισχύσει το βύθισμα στην είσοδο και στην καμινάδα.

Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί τη χρήση ενός καλύμματος, καθώς η κορυφή του αγωγού προστατεύεται από ένα οριζόντιο στοιχείο.

Το κύριο πλεονέκτημα της κουκούλας σχήματος Η είναι ότι λειτουργεί με ισχυρές ριπές ανέμου. Για την εργασία, ο εκτροπέας είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των αιολικών ρευμάτων, τα οποία κατευθύνονται προς τα πάνω από τον πυθμένα.

Αποχρώσεις της τοποθέτησης ανεμιστήρων κουκούλες

Κατά την εγκατάσταση του εκτροπέα θα πρέπει να καθοδηγείται από τους κανόνες του SNiP. Η εστίαση είναι στο ύψος του σωλήνα εξαερισμού και του καλύμματος:

 • από 500 mm πάνω από το παραπέτα / ράχη στέγης, εάν ο αγωγός αφαιρεθεί από την κορυφή της οροφής κατά 1,5 m ή λιγότερο.
 • επίπεδο με μια κορυφογραμμή ή υψηλότερη, εάν η απόσταση από το ventcapal στο παραπέτα είναι 1,5-3 m.
 • όχι κάτω από τη γραμμή παραμόρφωσης που έχει σχεδιαστεί υπό γωνία 10 ° από την κορυφογραμμή προς τα κάτω, με την προϋπόθεση ότι η απόσταση του σωλήνα είναι μεγαλύτερη από 3 m.

Σε επίπεδη οροφή, ο εκτροπέας τοποθετείται σε ύψος 50 cm και άνω.

Πρόσθετες αποχρώσεις εγκατάστασης:

 • Η εγκατάσταση στον τομέα της αεροδυναμικής σκιάς των γειτονικών κτηρίων είναι απαράδεκτη.
 • Ο εκτροπέας βρίσκεται στη ζώνη ελεύθερης ροής αέρα, είναι βέλτιστο εάν η κουκούλα είναι το υψηλότερο τμήμα της οροφής.

Η τοποθέτηση του ακροσωληνίου στρογγυλής διατομής στον τετραγωνικό αγωγό αέρα γίνεται μέσω του σωλήνα προσαρμογής.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σύγκριση των χαρακτηριστικών ενός περιστροφικού στροβίλου και του μοντέλου TsAGI:

Η αρχή της λειτουργίας του περιστροφικού αντιανεμικού-εκτροπέα:

Η τεχνολογία εγκατάστασης ενός στροβιλοσυμπιεστή σε επίπεδη οροφή:

Μια τέτοια απλή συσκευή, όπως ένας εκτροπέας, μπορεί να λύσει το εκτεταμένο πρόβλημα του φυσικού αερισμού - την ανεπάρκεια έλξης έλξης. Εκτός από την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κυκλοφορίας του αέρα, ο απορροφητήρας έχει προστατευτικό ρόλο, αποτρέποντας την απόφραξη του αγωγού εξαερισμού με σκουπίδια.

Εκτροπέας στην καπνοδόχο

Η τοποθέτηση του ανώτερου τμήματος των καπνοδόχων και των αγωγών εξαερισμού θα πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία του καναλιού από το να εισχωρήσει σε αυτά τα συντρίμμια και να αποτρέψει την καταστολή της έλξης λόγω της έντονης επιρροής του ανέμου. Η απλούστερη έκδοση είναι η συσκευή του κουδουνιού με τη μορφή κώνου, που κλείνει το στόμιο της καμινάδας. Ωστόσο, αυτό δεν σας προστατεύει πάντα από την αρνητική επίδραση του ανέμου. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, στην καπνοδόχο είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας.

Γιατί χρειαζόμαστε

Το κύριο μέλημα στον υπολογισμό των παραμέτρων καμινάδας είναι η δημιουργία επαρκούς ώθησης ικανής να απομακρύνει προϊόντα καύσης από τον θάλαμο καύσης του κλιβάνου από στερεό καύσιμο λόγω σημαντικής διαφοράς πίεσης. Για το σκοπό αυτό, επιλέγεται η απαιτούμενη διάμετρος καναλιού, το υλικό, το σχήμα διατομής και το ύψος σωλήνων.

Ο ισχυρός άνεμος μπορεί να εκραγεί αέρα στο στόμιο του καναλιού, εμποδίζοντας έτσι την εξάτμιση των καυσαερίων. Η ακραία περίπτωση είναι η επίδραση της καταστολής της ώσης, όταν η εξάτμιση του λέβητα δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει την αντίσταση και να ρέει πίσω στο δωμάτιο, η οποία κατ 'αρχήν δεν είναι επιτρεπτή.

Δεν αρκεί να κλείσετε το στόμιο της καπνοδόχου από εξωτερικά ρεύματα αέρα, αλλά δεν υπάρχουν βέλτιστα σχέδια γι 'αυτό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του ίδιου του ανέμου για να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες και ακόμα περισσότερο να ενισχύσετε την πρόσφυση με την οποία ο εκτροπέας διαχειρίζεται τέλεια.

Αρχή λειτουργίας και συσκευής

Το έργο βασίζεται στον νόμο Bernoulli ο οποίος ισχύει για τα υγρά και τα αέρια. Όταν τα αέρια κινούνται σε ένα κανάλι με μειούμενη διατομή, η ταχύτητά τους αυξάνεται και η πίεση που ασκείται στο όριο του καναλιού μειώνεται και υπάρχει εκκένωση. Εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του περιβάλλοντος χώρου και της ζώνης εξάντλησης, τότε μια γρήγορη ροή παρασύρει την ουσία από το εξωτερικό.

Ο εκτροπέας είναι μια συσκευή που εξασφαλίζει τη ροή του αέρα ή τη διέλευση από ένα κωνικό κανάλι, στο οποίο εμφανίζεται μια ζώνη αραίωσης ακριβώς κοντά στο στόμιο της καμινάδας. Τα αέρια που εκπέμπονται από την καμινάδα αναρροφώνται στην περιοχή του εκκενωθέντος αερίου. Ως αποτέλεσμα, ο άνεμος που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστολή της ώσης, αντίθετα, αρχίζει να την αυξάνει.

Είναι δυνατή η αύξηση της ώσης κατά 20% ακόμα και με τον απλούστερο σχεδιασμό του εκτροπέα. Για τους φούρνους και τους λέβητες στερεών καυσίμων, αυτό σημαίνει καλύτερη καύση άνθρακα, ξύλου ή μπρικέτας, καλύτερη παραγωγή θερμότητας και, ως εκ τούτου, αυξημένη αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την απόσβεση της φλόγας ή την επιστροφή των καυσαερίων στο εσωτερικό εξαλείφονται.

Η συσκευή αποτρέπει περαιτέρω την είσοδο των συντριμμιών, του χιονιού και της βροχής στο κανάλι. Εν μέρει αυτό οφείλεται στην παρουσία του σώματος του εκτροπέα, εν μέρει επειδή η υποστηριζόμενη ώθηση εμποδίζει την απόφραξη.

Ο σχεδιασμός δεν ρυθμίζεται με κανέναν τρόπο. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός που δεν προκαλεί πρόσθετη αντίσταση και δημιουργεί απόρριψη στο στόμιο της καπνοδόχου, αυξάνει την ώση που δικαιολογεί τη λειτουργία του. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων, οι οποίοι έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένοι λόγω της πρακτικότητας και της αξιοπιστίας τους:

 • Εκτροπέας TsAGI
 • Belleville εκτροπέας, Astato
 • Γύρος "Volper"
 • Εκτροπέας Grigorovich
 • H εκτροπέα σχήματος Η

Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους αντιμετωπίζει τέλεια τις εργασίες. Οι διαφορές είναι οι συνολικές διαστάσεις και η ευαισθησία στους ανέμους διαφορετικών κατευθύνσεων. Το μειονέκτημα σχεδόν όλων των τύπων - αν δεν υπάρχει άνεμος, αυτοί αντιστέκονται στην ώθηση.

Παρομοίως, λειτουργούν πολλές άλλες συσκευές: ένα στροβιλοφόρο άξονα (περιστρεφόμενος εκτροπέας) και ένας αντιανεμικός με οθόνη.

Παρέχεται ένας εκτροπέας κατασκευασμένος από γαλβανισμένο χάλυβα, χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα. Η βασική απαίτηση είναι η υψηλή αντοχή στη διάβρωση, επειδή η συσκευή θα εγκατασταθεί στην καπνοδόχο, όπου οι εργασίες επισκευής θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά όταν πρόκειται για λέβητα ή καμίνους θέρμανσης.

Για τους αεραγωγούς, όπου αποκλείονται οι υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολυμερικά υλικά ή πολυμερές επιστρώσεις για μεταλλικές κατασκευές.

Εκτροπέας TsAGI

Η πιο κοινή έκδοση του εκτροπέα. Πάνω από το στόμιο της καμινάδας στερεώνεται ένας βραχύς δίαυλος μεγαλύτερης διαμέτρου, ο οποίος θα σχηματίζει ένα διαχύτη. Ο άνεμος ρέει γύρω του από όλες τις πλευρές. Στις πλευρές υπάρχουν ζώνες αυξημένης πίεσης. Στο εμπρόσθιο και στο πίσω μέρος του κατώτερου και του ανώτερου τμήματος υπάρχει εκκένωση, η οποία αυξάνει την ώση.

Στην ανώτερη άκρη του διαχύτη υπάρχουν δίνες που μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδιο στη διαφυγή των αερίων. Επιπλέον, δεν υπάρχει προστασία του στόματος της καμινάδας από την είσοδο των συντριμμιών και την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση. Ως λύση πάνω από το στόμα, ένα προστατευτικό πώμα στερεώνεται με τη μορφή κώνου.

Το σχήμα της διάταξης του εκτροπέα TsAGI

Μπέλβιλ

Απλό στον εκτροπέα απόδοσης, το οποίο παρέχει την απαραίτητη επίδραση με τον πιο οπτικό τρόπο. Τα δύο κύρια μέρη της συσκευής - μια προσωπίδα για μια καμινάδα, ο πυθμένας του οποίου κλείνεται κώνος στραμμένη προς την καμινάδα και του δακτυλίου, το οποίο σχηματίζεται από ένα κόλουρου κώνου και φοριέται απευθείας στην άκρη της καπνοδόχου.

Το αποτέλεσμα είναι ένας απλός και αποδοτικός σχεδιασμός. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία φυσάει ο άνεμος, χτυπά το σημείο πάνω από το στόμα, όπου οι κώνοι σχηματίζουν ένα κανάλι στενεύσεως, το οποίο προκαλεί το αέριο να εκκενωθεί και να αντληθεί από την καμινάδα.

Γύρος "Volper"

Βασικά ο σχεδιασμός είναι ο ίδιος με τον εκτροπέα TsAGI, μόνο το καπάκι για την προστασία από τα συντρίμμια και τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις βρίσκεται πάνω από το διαχύτη. Το κάλυμμα έχει τη μορφή κώνου, το οποίο επιπλέον δημιουργεί κενό στο πάνω μέρος.

Εκτροπέας Grigorovich

Πρόκειται για περαιτέρω ανάπτυξη του TsAGI και είναι καταλληλότερη για εγκατάσταση σε χώρους όπου κυριαρχούν τα ανερχόμενα ρεύματα αέρα. Επιπλέον, εξασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία ακόμα και αν δεν υπάρχει άνεμος, χωρίς να δημιουργεί αισθητή αντίσταση. Στο κάτω μέρος, ο εκτροπέας είναι ένας υψηλός κολοβωμένος κώνος με μια προέκταση στον πυθμένα. Ξεκινάει από το στόμιο της καμινάδας με ένα γύρο μέχρι το ένα τρίτο του ύψους της.

Τα αέρια από τον ίδιο τον σωλήνα πέφτουν στο κανάλι στενεύσεως του διαχυτή και έτσι προκαλούν εξάντληση. Τα αυξανόμενα ρεύματα εξωτερικού αέρα ενισχύουν περαιτέρω το αποτέλεσμα, αυξάνοντας την ώθηση.

Σε σχήμα Η

Nontrivial κατασκευή, η οποία έχει αποδειχθεί στην εργασία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ισχυρές λέβητες. Στο στόμιο της καμινάδας στερεώνεται ένας εγκάρσιος σωλήνας διακλάδωσης ίδιας διαμέτρου. Για τη σύζευξη στο κέντρο του σωλήνα διακλάδωσης υπάρχει μια εγκοπή, η οποία εξασφαλίζει στενή σύνδεση.

Στις άκρες του εγκάρσιου οριζόντιου σωλήνα, δύο ακόμη τμήματα είναι σταθερά, σχηματίζοντας ως αποτέλεσμα μια κατασκευή με τη μορφή του γράμματος "Η". Η χρήση προστατευτικών καλύμματα είναι ήδη περιττή, διότι το στόμιο της καπνοδόχου κλείνεται με ασφάλεια από ένα οριζόντιο στοιχείο και οι πλευρικοί σωλήνες διέρχονται και δεν παρεμβαίνουν στη δίοδο των βροχοπτώσεων.

Αυτός ο σχεδιασμός σε οποιαδήποτε κατεύθυνση του ανέμου παρέχει μια ομοιόμορφη ροή αέρα απευθείας κοντά στο στόμιο ή κατά μήκος των πλευρικών καναλιών, γεγονός που δημιουργεί ήδη μια πρόσθετη πρόσφυση.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του εκτροπέα υποτίθεται ότι βρίσκεται στις καμινάδες των φούρνων και των λεβήτων που λειτουργούν με στερεό καύσιμο, σε μερικές περιπτώσεις και σε υγρό. Ωστόσο, δεν πρέπει να εγκατασταθεί σε λέβητες αερίου. Αυτό οφείλεται στην αστάθεια της ώθησης που δημιουργείται, επειδή εξαρτάται άμεσα από τη δύναμη του ανέμου. Αν το ρεύμα είναι πολύ υψηλό, η φωτιά στην έξοδο του ακροφυσίου στο θάλαμο καύσης μπορεί να σβήσει. Όλα αυτά υποδεικνύονται στα κανονιστικά έγγραφα του SNiP 2.04.05-91, JV 7.13130.2009.

Για αποτελεσματική λειτουργία, ο εκτροπέας πρέπει να εγκατασταθεί μόνο αν η έξοδος καμινάδας βρίσκεται πάνω από τα δομικά στοιχεία της οροφής. Για τις κεκλιμένες στέγες επιτρέπεται κατώτερη θέση. Έτσι, σε απόσταση 1,5-3 μέτρων από την κορυφογραμμή, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σε επίπεδο με αυτό. Εάν η απόσταση είναι τρία μέτρα, η γωνία μεταξύ του επιπέδου της κορυφογραμμής και της υπό όρους ευθείας γραμμής μεταξύ της κορυφογραμμής και του στόματος της καπνοδόχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 βαθμούς. Για επίπεδες στέγες, αρκεί να ξεπεράσουμε τις κύριες κατασκευές.

Μπορείτε να κατασκευάσετε τον εκτροπέα μόνοι σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια έκδοση του TsAGI ή του "Volper". Υπολογίζεται ο υπολογισμός των διαστάσεων καθενός από τα στοιχεία, ξεκινώντας από την εσωτερική διάμετρο της καπνοδόχου. Εάν χαρακτηρίζεται ως d, τότε:

 • διάμετρος του διαχυτή - 1,2-1,3d;
 • ύψος του εκτροπέα 1,6-1,7d.
 • το πλάτος του προστατευτικού καλύμματος - 1,7-1,9d.

Το ύψος του διαχύτη λαμβάνεται ίσο με το ήμισυ του ύψους ολόκληρου του εκτροπέα. Στο κάτω τμήμα του είναι εγκατεστημένος ένας σφιγκτήρας, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο στόμιο της καμινάδας. Σε αυτόν με τη βοήθεια των 4-6 λωρίδων από γαλβανισμένο χάλυβα σταθερή διάχυση. Τελικά με τη βοήθεια των ίδιων λωρίδων τοποθετείται ένα προστατευτικό πώμα. Η απόσταση μεταξύ του διαχυτήρα και του καπακιού είναι 0,2-0,3d.

Προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση, είναι δυνατό να κατασκευαστεί στο στόμιο της καμινάδας και κατά προτίμηση στον δακτύλιο στερέωσης του εκτροπέα ένα ακροφύσιο με ένα εξωτερικό άνοιγμα. Το ύψος του ακροφυσίου μπορεί να είναι 0,1-0,2d, περίπου το ίδιο θα πρέπει να αυξηθεί και η εξωτερική διάμετρος (1,1-1,2d)

Αυτό είναι το απλούστερο στον σχεδιασμό προμηθειών. Όλα τα στοιχεία κόβονται εύκολα από χαλύβδινο φύλλο με μικρή ποσότητα κοπής.

Για να μην συγχέεται με τη σήμανση, είναι προτιμότερο να αφαιρέσετε πρώτα το σχήμα των κενών από το χαρτόνι και στη συνέχεια να τα μεταφέρετε κατά μήκος του περιγράμματος σε ένα φύλλο μετάλλου.

Όλα τα στοιχεία του εκτροπέα συνδέονται με αναδίπλωση, πριτσίνωμα ή συγκόλληση. Μετά από αυτό, η τελική δομή μπορεί να στερεωθεί στο στόμιο της καμινάδας και να την ελέγξει σε λειτουργία. Για να είστε σίγουροι για την αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του εκτροπέα, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα έτοιμο σχέδιο με τέλεια υπολογισμένες παραμέτρους και διαστάσεις.

Καμία λέσχη καπνού από: κάντε τον εκτροπέα καμινάδας

Με την πρώτη ματιά, ο εκτροπέας γίνεται αντιληπτός ως ειδική κουκούλα πάνω από την καμινάδα. Και όταν εξετάζεται λεπτομερώς, θεωρείται ως ένα μικρό σωλήνα τοποθετημένο σε ένα κεφάλι με μια ομπρέλα. Ο εκτροπέας προστατεύει το άνω μέρος της καμινάδας από ισχυρά χτυπήματα ανέμου και εκπληρώνει το έργο του αρχιτεκτονικού στοιχείου. Εναλλακτικά ονόματα για αυτήν την απαραίτητη συσκευή είναι ένας σφόνδυλος και ένα κιβώτιο καπνού.

Πρέπει να εγκαταστήσετε έναν εκτροπέα καπνοδόχου

Η λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο ο αέρας κυκλοφορεί στο σύστημα και ο καπνός εξαλείφεται. Εάν δεν προσαρμοστούν αυτοί οι μηχανισμοί, τότε παραβιάζεται η καύση του καυσίμου, το μονοξείδιο του άνθρακα εισέρχεται στο δωμάτιο και προκαλεί σοβαρή βλάβη στην υγεία.

Κάθε μέρος της καμινάδας πρέπει να εγκατασταθεί σωστά, διαφορετικά η ώθηση θα είναι κακή

Συμβαίνει ότι οι κανονικές παράμετροι της καπνοδόχου, δηλαδή η διατομή, το ύψος και η διαμόρφωση, δεν είναι σε θέση να ομαλοποιήσουν τη λειτουργία του κλιβάνου ή του τζακιού. Σε αυτή την περίπτωση, και καταφεύγει στον εκτροπέα που είναι εγκατεστημένος στην κορυφή της καμινάδας.

Σύμφωνα με τους κανόνες, ο δίαυλος για την αφαίρεση του καπνού πρέπει να είναι κάθετος και αρκετά απλός. Το συνιστώμενο ύψος του σωλήνα πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης είναι μικρότερο από 50 cm.

Ο εκτροπέας έχει αναλάβει μια σημαντική αποστολή - να εξισώσει ή να ενισχύσει την ώθηση στον εξοπλισμό θέρμανσης. Ο βοηθός της συσκευής σε αυτή την επιχείρηση είναι ο άνεμος, δημιουργώντας ένα χώρο με απαλλαγμένο αέρα και πιέζοντας μέσα του προϊόντα καύσης που δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν το κανάλι καπνού.

Ο εκτροπέας συχνά εξοικονομεί την κατάσταση εάν η ώθηση δεν μπορεί να βελτιωθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο

Ο εκτροπέας φορτώνεται επίσης με ορισμένα άλλα καθήκοντα που συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας της καμινάδας στο σύνολό της. Η συσκευή εμποδίζει την πρόσβαση των ομβρίων υδάτων και του χιονιού στον εξοπλισμό θέρμανσης. Χάρη στον εκτροπέα, ο φούρνος λειτουργεί ομαλά ακόμη και σε μια βροχερή μέρα.

Η αρχή της λειτουργίας των σφονδύλων

Η λειτουργία του εκτροπέα ή του σφονδύλου είναι η ακόλουθη διαδικασία:

 • Όταν ο άνεμος φυσάει μέσα στον σωλήνα από την κορυφή προς τα κάτω, τα προϊόντα καύσης του καυσίμου έλκουν το κάτω δακτυλιοειδές άνοιγμα της συσκευής.
 • εάν οι ροές του αέρα ενεργούν από κάτω προς τα πάνω, τότε τα αέρια τεντώνουν την άνω δακτυλιοειδή σχισμή.
 • Όταν ο άνεμος φυσά οριζόντια, το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες περιττές ουσίες απορροφούν ταυτόχρονα δύο τρύπες.

Το χειρότερο από όλα, το flyvark λειτουργεί σε μια κατάσταση αναρρόφησης αέρα από κάτω προς τα πάνω. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ομπρέλα απορροφά τα ρεύματα αέρα και τα κατευθύνει προς την πλευρά απέναντι από την κίνηση των προϊόντων καύσης.

Η συσκευή κάνει τον άνεμο να ταξιδέψει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, πράγμα που βελτιώνει την πρόσφυση

Ότι ο εκτροπέας λειτούργησε χωρίς αστοχίες, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του ανέμου, η ομπρέλα της συσκευής έχει σχήμα δύο κώνων που συνδέονται με βάσεις. Ο κατώτερος κώνος έχει ένα ρόλο να παίξει - να αποκρούσει τη ροή του αέρα και των προϊόντων καύσης του καυσίμου, να τα σπρώξει μακριά και να στοχεύσει στην έξοδο του σωλήνα.

Παραγωγή εκτροπέων

Ο εκτροπέας για την καπνοδόχο είναι μια συσκευή που αποτελείται από τρία κύρια μέρη: τον κάτω κύλινδρο, το άνω κύπελλο (διαχύτη) και το καπάκι σχήματος κώνου (ομπρέλα).

Ο κάτω κύλινδρος είναι κατασκευασμένος από σωλήνα, το υλικό του οποίου μπορεί να είναι αμίαντος, μέταλλο ή κεραμικά. Σε αυτό το στοιχείο, συνδέστε το πάνω γυαλί, στερεωμένο σε τρεις ή τέσσερις κολόνες και αυξανόμενο προς τα κάτω. Κάτω από αυτόν, έχει τοποθετηθεί μια κουκούλα σε σχήμα κώνου, μερικές φορές ονομάζεται ομπρέλα.

Στο επάνω τμήμα του κατώτερου και του ανώτερου κυπέλλου δημιουργούνται φώτα δακτύλου. Δεν αφήνουν τον άνεμο να καταλάβει κάθετη κατεύθυνση.

Ο εκτροπέας αποτελείται από: 1 - ομπρέλα-Cap, 2 - πόδι, 3 - κωνική πλάκα, -diffuzor 4, 5 - μια σύνδεση 6 - στέγαση

Ο Flyvarku έθεσε με ιδιαίτερο τρόπο ότι ο άνεμος που πνέει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν δημιουργεί εμπόδια στην αφαίρεση των αερίων. Οι ροές αέρα θα πρέπει να προωθούν την απελευθέρωση προϊόντων καύσης που προσελκύονται από τους άνω και κάτω δακτυλίους.

Ο διαχυτήρας και η ομπρέλα είναι προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται συνήθως από χάλυβα, επικαλυμμένα με ψευδάργυρο. Η καλύτερη πρώτη ύλη για τη δημιουργία αυτών των τμημάτων χρησιμεύει ως ποιότητας χάλυβα εκτροπέα λέβητα, επειδή λειτουργούν υπό συνθήκες μεταβλητής υγρασίας, ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και υψηλό κίνδυνο σχηματισμού σκουριάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το flyvark χωρίζεται στους ακόλουθους τύπους:

 • ο εκτροπέας του Γρηγορόβιτς.
 • deflector-weathervane;
 • Εκτροπέας σχήματος Η.
 • Εκτροπέας TsAGI.
 • απαγωγό σπινθήρων.

Εκτροπέας Grigorovich

Ο πιο δημοφιλής τύπος κουτιού καπνού είναι ο εκτροπέας του Grigorovich. Χαρακτηρίζεται από έναν απλοποιημένο σχεδιασμό και ως εκ τούτου δημιουργείται με τα χέρια του.

Ο κάτω κύλινδρος του εκτροπέα Grigorovich περιλαμβάνει αρκετά ακροφύσια. Εκτός αυτού, τα κύρια μέρη αυτού του τύπου αερόσακου θεωρούνται ο ανώτερος κύλινδρος, το κωνικό στοιχείο και δύο βραχίονες για την στερέωση του προϊόντος στην καπνοδόχο.

Deflector Grigorovich είναι πιο λογικό να δημιουργηθεί από κασσίτερο και χάλυβα, που καλύπτονται με ψευδάργυρο ή που δημιουργούνται ειδικά για την κατασκευή των λεβήτων. Το συνιστώμενο πάχος υλικού είναι 0,5 mm.

Τα πιο σημαντικά μέρη του εκτροπέα Grigorovich θεωρούν διαχύτη, καπάκι και κώνο

Παρά την εξαιρετική ικανότητα του Grigorovich εκτροπής ενισχύσει την πρόσφυση και την προστασία από την καμινάδα από την διείσδυση ξένων αντικειμένων, έχει εντοπιστεί ένα σημαντικό μειονέκτημα - την κακή απόδοση σε χαμηλότερη ανέμου.

Ο εκτροπέας Grigorovich πραγματοποιήθηκε σταδιακά:

 1. Προετοιμάστε όργανα (μεζούρα, χάρακα, στυλό, χαρτόνι, μέταλλο ψαλίδια, τρυπάνια, τρυπάνια και βίδες) και υλικά (μέταλλο φύλλα και ταινίες).
 2. Προσδιορίστε τις διαστάσεις της συσκευής. Θέλοντας να απλοποιήσει τους υπολογισμούς, τύποι είναι αναλογίες των παραμέτρων του εκτροπέα. Σύμφωνα με αυτούς, το ύψος του εκτροπέα - μια διάμετρο καμινάδα του 1,6, το πλάτος του διαχυτήρα - 1,2 φορές τη διάμετρο του καπναγωγού, και το πλάτος του πώματος είναι ίσο με το διπλάσιο της διαμέτρου της καπνοδόχου.
 3. Στο φύλλο από χαρτόνι υπάρχει σχέδιο κάθε τμήματος. Τα προκύπτοντα μοτίβα αποσυνδέονται και συνδέονται μεταξύ τους, ελέγχοντας αν οι διαστάσεις τους αντιστοιχούν στις σωστές παραμέτρους.
 4. Αφού βεβαιωθείτε για την απουσία σφαλμάτων, τα περιγράμματα όλων των τμημάτων από χαρτόνι σχεδιάζονται σε μεταλλικά φύλλα. Τα ακατέργαστα τεμάχια κόβονται με μεταλλικό ψαλίδι.
 5. Αναδιπλώνεται ένα από τα μέρη, σχηματίζουν έναν κύλινδρο - το σώμα του διαχυτήρα. Στις άκρες του προϊόντος, τρυπανίζονται δύο οπές, μέσα στις οποίες έχουν εισαχθεί βίδες αυτοεπιπεδώματος.

Καταρχήν, δημιουργήστε μια τέτοια λεπτομέρεια όπως το σώμα του εκτροπέα

Το πώμα του εκτροπέα είναι εφοδιασμένο με πόδια, τα οποία θα του επιτρέψουν να συνδεθεί στον κύλινδρο της συσκευής

Ο εκτροπέας του Γρηγορόβιτς έχει απλή κατασκευή

Εκτροπέας-weathervane

Το πτερύγιο deflector-weather συναρμολογείται από τέτοιες λεπτομέρειες όπως:

 • ένα ημικύλινδρο που χρησιμεύει ως φραγμός στον ισχυρό αέρα.
 • Κάλυψη, εμποδίζοντας το εσωτερικό της καμινάδας διαφόρων απορριμμάτων.
 • ο ιστός που κάνει περιστροφές, συντονίζεται με την κατεύθυνση του ανέμου?
 • με τον κεντρικό άξονα να επικοινωνεί με κάθε στοιχείο της διάταξης.
 • Ένα ωστικό έδρανο που εκτελεί το έργο μίας πρόσθετης συσκευής ασφάλισης στο κανάλι καπνού.

Σε σύγκριση με άλλες συσκευές για την εξίσωση έλξης, ο εκτροπέας-weathervane είναι μια βελτιωμένη συσκευή. Λειτουργεί με την αρχή του πανιού του πλοίου. Το πτερύγιο deflector-weather χαρακτηρίζεται από ένα περιστρεφόμενο σώμα, το οποίο έρχεται σε κίνηση υπό την επίδραση του ανέμου.

Το πτερύγιο deflector-weather είναι συνεχώς σε κίνηση, έτσι βελτιώνει εύκολα την πρόσφυση

Η κατασκευή του πτερυγίου είναι η ακόλουθη διαδικασία:

 1. Από τα μεταλλικά φύλλα, οι κάτω και άνω κύλινδροι κόβονται και σχηματίζονται. Σε αυτό που θα είναι κάτω, στα παξιμάδια και τα μπουλόνια, συνδέστε τα ράφια. Μετά από αυτό, ένας ανώτερος κύλινδρος προσαρτάται στη δομή, για να εξασφαλίσει τη λήψη ενός ζυγού. Στις άκρες των ραφιών, χρησιμοποιώντας τα πριτσίνια, στερεώστε τον κώνο, αποκτώντας έτσι μια βάση κάτω από το πτερύγιο καιρού.
 2. Ένα θραύσμα μήκους 12,5 cm - ένα στήριγμα για ένα πτερύγιο μετεωριτών - αποκόπτεται από έναν σωλήνα διαμέτρου 1,3 cm. Το ένα άκρο του σωλήνα συμπληρώνεται με το νήμα που απαιτείται για τη στερέωση. Στο εσωτερικό του προϊόντος τοποθετήστε ένα ρουλεμάν, και στις πλευρές συγκολλήστε δύο λωρίδες από χάλυβα, γέρνοντας ακριβώς όπως ένας θόλος. Είναι σημαντικό οι πλάκες να μην γίνονται εμπόδια στην κίνηση της δομής σε έναν κύκλο.

Για την τοποθέτηση του ρουλεμάν, ο σωλήνας πρέπει να είναι κοχλιωτός

Στην πραγματικότητα, το πτερύγιο είναι μια βελτιωμένη έκδοση μιας συμβατικής συσκευής

Βίντεο: Πτερύγιο για την καμινάδα με τα χέρια σας

H εκτροπέα σχήματος Η

Σε μορφή, ο εκτροπέας σχήματος Η επαναλαμβάνει το περίγραμμα του γράμματος. Η συσκευή εγκαθίσταται με ειδικό τρόπο: το στόμιο του καναλιού καπνού συνδέεται με ένα σωλήνα διακλάδωσης της ίδιας διατομής, μετά από το οποίο δύο άλλα μέρη συνδέονται με αυτό από τη δεξιά και την αριστερή πλευρά.

Ο εκτροπέας σχήματος Η είναι μια μη τυποποιημένη συσκευή, επομένως σπάνια χρησιμοποιείται

Τα πλεονεκτήματα του εκτροπέα σχήματος Η είναι:

 • τη λειτουργία της συσκευής χωρίς προστατευτικό γείσο, επειδή το στόμα της καμινάδας και τόσο ασφαλισμένο έναντι ξένων αντικειμένων με την ενσωμάτωση στο σύστημα των οριζόντιων τμημάτων?
 • μια θετική επίδραση στις επιθυμίες, ανεξάρτητα από το πού φυσάει ο άνεμος.

Ο εκτροπέας σχήματος Η τοποθετείται μόνο στις καμινάδες των επιχειρήσεων ή των λεβητοστασίων, για τη λειτουργία των οποίων απαιτούνται σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Ως εκ τούτου, στο σπίτι, δεν είναι πρακτικό να κατασκευαστεί.

Εκτροπέας TsAGI

Ο διαχύτης ή ο εκτροπέας του TsAGI αποτελείται από έναν σωλήνα εισαγωγής, έναν διαχύτη, ένα περίβλημα, ομπρέλες και συνδετήρες. Ο κύλινδρος της συσκευής μπορεί να είναι είτε στρογγυλός είτε ορθογώνιος. Προκειμένου να ασφαλιστεί ο εκτροπέας από δυσλειτουργία, είναι τοποθετημένος σε απόσταση 1 έως 1,6 μέτρα από την οροφή.

Ο εκτροπέας TsAGI είναι εφοδιασμένος με δακτύλιο, το οποίο δεν είναι στο σχεδιασμό του εκτροπέα Grigorovich

Τα πλεονεκτήματα του εκτροπέα TsAGI περιλαμβάνουν:

 • ασφάλιση του κεφαλιού του σωλήνα διακλάδωσης, που εκπέμπει καπνό, από την αλλοίωση των φυσικών φαινομένων.
 • εξοπλισμός με κυλινδρική θωράκιση, αποτρέποντας την εμφάνιση λανθασμένης ώθησης, ακόμη και σε κανάλι με σημαντική διατομή.
 • η δυνατότητα χρήσης οικονομικότερης εκδοχής του υλικού στην κατασκευή της συσκευής (ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί να αντικατασταθεί με πλαστικό στο σημείο εξόδου ψυχρού αερίου).

Οι ελλείψεις του εκτροπέα του TsAGI είναι:

 • απροστάτευτο κανάλι καπνού από τις σταγόνες βροχής και το χιόνι, που απαιτεί τον εξοπλισμό της συσκευής με ειδική κουκούλα.
 • πολύπλοκη εγκατάσταση το χειμώνα, επειδή αυτή τη στιγμή τα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευής καλύπτονται με ένα στρώμα πάγου ικανό να σφραγίσει το τμήμα διόδου.
 • ισχυρή ευαισθησία στην κατεύθυνση του ανέμου (λόγω του απόλυτου καιρού χωρίς αέρα ή των ελάχιστα αντιληπτών χτυπημάτων, ο εκτροπέας σχηματίζει αντίσταση στην ώθηση).

Ο εκτροπέας TsAGI λειτουργεί χωρίς προβλήματα όταν φυσάει ένας ισχυρός άνεμος. Είναι επιθυμητό να τοποθετήσετε τη συσκευή όσο το δυνατόν ψηλότερα από την οροφή, επειδή αυτό θα έχει θετική επίδραση στη διαδικασία βελτίωσης της πρόσφυσης.

Ο εκτροπέας TsAGI έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει την πρόσφυση στους ισχυρούς ανέμους

Ο εκτροπέας TsAGI δημιουργείται εκτελώντας τις ακόλουθες ενέργειες:

 1. Εκτελώντας υπολογισμούς των παραμέτρων της συσκευής, συνθέτουν ένα σχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση, βασίζονται στη διάμετρο της καμινάδας (d). Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του εκτροπέα είναι αναλογίες μέγεθος: τον καθορισμό του ευρύ τμήμα του διαχυτήρα - 1.25 d, μια διάμετρος του δακτυλιοειδούς τμήματος - 2 d, το ύψος του δακτυλίου - 1.2 d, ένα κενό από το κατώτερο άκρο του δακτυλίου προς το στενό τμήμα του διαχυτήρα - d / 2, το ύψος διαχυτήρα - d / 2 + 1,2 d, και το πλάτος της ομπρέλας είναι 1,4 d.

Οι διαστάσεις όλων των τμημάτων του εκτροπέα TsAGI καθορίζονται με βάση τη διάμετρο του καναλιού καπνού

Για να δώσετε στην ομπρέλα ένα κωνικό σχήμα, είναι απαραίτητο να κόψετε τον κύκλο από τον κύκλο

Βίντεο: παραγωγή του εκτροπέα TsAGI με λεπτομέρειες

Spoiler για καμινάδα

Η συσκευή, που ονομάζεται απαγωγός σπινθήρων, αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

 • σώμα (κυλινδρικός σωλήνας).
 • κάλυμμα (προστατευτικό κάλυμμα).
 • ένα πλέγμα που σβήνει σπινθήρες.

Η απλούστερη συσκευή είναι ένας σωλήνας σφραγισμένος στην κορυφή με οπές στους τοίχους.

Η εγκατάσταση απαγόρευσης σπινθήρων απαιτεί συνήθως σόμπα, τζάκι ή λέβητα, όπου φορτώνεται στερεό καύσιμο. Είναι θέμα ξύλου ή προϊόντων επεξεργασίας ξύλου.

Η κύρια διαφορά μεταξύ του συλλέκτη σπινθήρων και του τοίχου του πλέγματος

Ο απαγορευτής σπινθήρων χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • προστατεύει την οροφή από φωτιά.
 • δημιουργεί εμπόδιο στα συντρίμμια.
 • προστατεύει την καμινάδα από τη διείσδυση των πτηνών και την ύφανση των φωλιών.

Τα μειονεκτήματα της συσκευής περιλαμβάνουν:

 • Η κατάσβεση των σπινθήρων δεν είναι 100%, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στο κανονικό σχέδιο.
 • φράσσοντας τρύπες αιθάλης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τον καπνό να διαφύγει από το σωλήνα.

Κατά την κατασκευή ενός συγκρατητήρα σπινθήρων πρέπει να ακολουθείται ένας σημαντικός κανόνας: οι διαστάσεις των κυψελών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 mm. Αλλά και η δημιουργία μικροσκοπικών τρυπών της συσκευής είναι επίσης λάθος, επειδή το αέριο από το σωλήνα δεν μπορεί να πετάξει εύκολα.

Ο συλλέκτης σπινθήρων δημιουργείται ως εξής:

 1. Προσδιορίστε τη διάμετρο του καναλιού καπνού. Προσανατολίζοντας την παραληφθείσα παράμετρο, σε ένα περίγραμμα χαρτονιού σχεδίασης κάθε στοιχείου της προσαρμογής. Τα μοτίβα κόβονται, εφαρμόζονται σε μεταλλικό φύλλο και κλιμακώνονται. Για να αποκτήσετε τα μέρη του συλλέκτη σπινθήρων, λειτουργήστε με μεταλλικό ψαλίδι.
 2. Από μεταλλικές ράβδους με πάχος από 1 έως 6 mm κάνουν ένα πλέγμα. Αντ 'αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι ήδη ματιών.

Για να κατασκευάσετε έναν αποφρακτήρα σπινθήρων, μπορείτε να πάρετε ένα έτοιμο μεταλλικό πλέγμα

Το μεταλλικό πλέγμα θα λυγίσει χωρίς επιμέλεια, αν το χτυπήσετε με ένα σφυρί. Μια τέτοια ασυνήθιστη δράση θα σώσει το μέταλλο από το υπερβολικό άγχος και θα το κάνει υπάκουο από την άποψη της αλλαγής του σχήματος.

Ο συλλέκτης σπινθήρων μπορεί να συνδυαστεί με τον εκτροπέα. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια σμάλτο, κομμένη από το μέταλλο, κατά κάποιο τρόπο λυγισμένη και στερεωμένη με πριτσίνια στη βάση του. Το προκύπτον προϊόν θα μοιάζει με κώνο, η διάμετρος του οποίου είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέγεθος του κύριου σωλήνα.

Βίντεο: συναρμολόγηση εκτροπέα-απαγωγού

Εγκατάσταση ανιχνευτή καπνού στην οροφή

Υπάρχουν δύο επιλογές για την εγκατάσταση του εκτροπέα: η σύνδεση απευθείας στο κανάλι καπνού και η τοποθέτηση σε ένα κομμάτι σωλήνα, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται στην καπνοδόχο. Η δεύτερη μέθοδος θεωρείται η καλύτερη από την άποψη της ευκολίας και της ασφάλειας, επειδή το πιο ενοχλητικό στάδιο της εργασίας γίνεται στο έδαφος και όχι στην οροφή.

Πρότυπα σύμφωνα με την GOST

Αποσπάσματα από τα ισχύοντα κανονιστικά έγγραφα σχετικά με την εγκατάσταση του εκτροπέα στον σωλήνα, ενημερώνονται για τα ακόλουθα:

 • τα ακροφύσια του καναλιού καπνού πρέπει να είναι τοποθετημένα κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων καύσης του καυσίμου.
 • στην κεκλιμένη οροφή, το στόμιο του σωλήνα υποτίθεται ότι τοποθετείται πάνω από τους φράχτες.

Θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω από το στόμιο του σωλήνα

Απαιτούμενα εργαλεία

Για να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα στο κανάλι καπνού, πρέπει να βρείτε μερικά εργαλεία και συνδετήρες:

 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • κλειδιά αυτοκινήτου.
 • βιδωτά καρφιά.
 • ξηροί καρποί ·
 • σφιγκτήρες ·
 • δύο σκάλες (μία - για ανύψωση στην οροφή και η άλλη - για μετακίνηση στην οροφή).

Επιπλέον, για την εγκατάσταση της συσκευής στην καπνοδόχο θα χρειαστεί ένα κομμάτι σωλήνα. Η διάμετρος του θα πρέπει να υπερβαίνει ελαφρώς το μέγεθος του καναλιού καπνού.

Στερέωση του εκτροπέα

Το Dymnik συνδέεται με τον σωλήνα εκτελώντας ορισμένες εργασίες:

 1. Στο προετοιμασμένο κομμάτι σωλήνα, 10 cm από την άκρη υποδεικνύουν τα σημεία όπου είναι απαραίτητο να τρυπήσετε τις τρύπες για τα στοιχεία στερέωσης. Παρόμοια σημάδια παραμένουν στο ευρύ τμήμα του διαχυτήρα.
 2. Στο μήκος του σωλήνα και του διαχυτήρα, τρύπες γίνονται από το τρυπάνι. Οι λεπτομέρειες συνδέονται προσωρινά μεταξύ τους, ελέγχοντας αν οι άνω και κάτω τρύπες συμπίπτουν. Αν αυτό δεν παρατηρηθεί, τότε τα προϊόντα αναγνωρίζονται ως γάμος, επειδή οι σύνδεσμοι δεν μπορούν να εισαχθούν ακριβώς.
 3. Τα ράμματα διαπερνούν τις οπές. Και στις δύο πλευρές και στο διαχύτη και σε ένα κομμάτι σωλήνα, οι σύνδεσμοι στερεώνονται με παξιμάδια. Είναι στριμμένα ομοιόμορφα, για να προστατεύσουν το προϊόν από παραμόρφωση.
 4. Με την κατασκευασμένη συσκευή πηγαίνετε στην οροφή. Ο σχεδιασμός φοριέται στο κανάλι καπνού και τραβιέται μαζί με σφιγκτήρες.

Σε περίπτωση εγκατάστασης ενός εκτροπέα σε μια καμινάδα τούβλο, είναι απαραίτητο να οπλιστείτε με καρφιά και ένα σφυρί

Ενεργώντας όπως γράψατε παραπάνω, μπορείτε να τοποθετήσετε οποιαδήποτε συσκευή, εκτός από το πτερύγιο καιρού, καθώς ο σχεδιασμός της είναι αρκετά ασυνήθιστος.

Σε περίπτωση χρήσης μιας συσκευής με τριαντάφυλλο ανέμου στο κανάλι καπνού, το τρυπάνι δημιουργείται με 3 τρύπες. Οι οπές γίνονται στο ίδιο επίπεδο, ώστε αργότερα να εισάγονται μπουλόνια σε αυτά. Αυτοί οι σύνδεσμοι είναι βυθισμένοι στις οπές όταν μια κυκλική λεπτομέρεια του πτερυγίου είναι τοποθετημένη στο τμήμα της καμινάδας. Στο έδρανο με τη μορφή δακτυλίου, εισάγεται ένας άξονας, εναλλάξ, ο κύλινδρος, ο ιστός της συσκευής και το πώμα γαντζώνονται επάνω του. Τα στοιχεία του ανεμοδείκτη συνδυάζονται με αγκύλες ή πριτσίνια.

Κριτικές για τον εκτροπέα στην καπνοδόχο

Ο εκτροπέας προστατεύει την καπνοδόχη από το φούσκωμα του ανέμου και την αντίστροφη ώθηση. Τι θα τραβήξει; Θα γελάσετε, αλλά το νόημα του εκτροπέα είναι ακριβώς η διατήρηση μιας σταθερής ανοδικής ροής με την παρουσία του ανέμου - δηλαδή, ένα φαινόμενο ένεσης εμφανίζεται.

Ο παππούς Jedi

http://okolotok.ru/archive/index.php/t-22121.htm

Ο εκτροπέας για την καμινάδα είναι μια συσκευή εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για να εξισώνει την ώση κατά τη διάρκεια των ριπών ανέμου και το ανεπαρκές ύψος των σωλήνων και για την προστασία της καπνοδόχου από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση. Απαγορεύεται η χρήση του εκτροπέα για συστήματα θέρμανσης αερίου και ντίζελ. Για στερεά καύσιμα, καταλαβαίνω, είναι σωστό.

Mike08

http://okolotok.ru/archive/index.php/t-22121.html

Ο εκτροπέας είναι ένα κομμάτι για προστασία από το αντίστροφο βύθισμα στον άνεμο. Εάν, για παράδειγμα, βρίσκεται η καμινάδα σε ανεπιτυχή θέση. Εάν το κάνετε, θα σας βοηθήσει. Αλλά είναι καλύτερο να επιμηκύνετε την καμινάδα και να αφήσετε την πρίζα ανοιχτή. Οποιεσδήποτε ομπρέλες με καπάκια-ομπρέλες στο σωλήνα θεωρώ κακό, καθώς μπορούν να καλύπτονται με πάγο και να δημιουργούν προβλήματα.

Andrey_3_1

https://forums.drom.ru/house/t1152160185.html

Ο εκτροπέας έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει και να σταθεροποιεί το ρεύμα στην καπνοδόχο και επίσης προστατεύει την καπνοδόχο από το σχηματισμό βροχοπτώσεων και ισχυρού πλευρικού ανέμου. Έχω μια σόμπα-τζάκι, ένα σάντουιτς-καμινάδα Vulcan. Επέβαλα τον εκτροπέα, δικαιολόγησε τις προσδοκίες μου. Με τον καθαρισμό των προβλημάτων δεν βλέπω γιατί ο εκτροπέας είναι στερεωμένος μόνο στον ζυγό, χωρίς στεγανωτικό. Αφαιρέστε το σφιγκτήρα, αφαιρέστε τον εκτροπέα - ο σωλήνας είναι ανοιχτός για καθαρισμό.

Επισκέπτης

http://kakremont.com/forum/threads

Ο εκτροπέας μπορεί να ονομαστεί με βεβαιότητα μια χρήσιμη συσκευή που επηρεάζει θετικά τη δύναμη έλξης στην καπνοδόχο και τη λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης. Για να φτιάξετε και να συνδέσετε τη συσκευή με το σωλήνα είναι σχετικά απλή, απλά πρέπει να είστε "καταλαβαίνω" στην επιλογή του τύπου εκτροπέα.

Τοποθετώντας τον εκτροπέα στην καπνοδόχο με τα χέρια σας

Η κύρια ενέργεια που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της καπνοδόχου και του εξαερισμού είναι το ρεύμα. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που βασίζεται στη διαφορά πίεσης στο πάνω και στο κάτω μέρος του σωλήνα. Με τον σωστό υπολογισμό του μήκους και της διαμέτρου του, θα υπάρχει πάντα ένα καλό ρεύμα στο σύστημα, το οποίο βγάζει τα προϊόντα καύσης στερεού καυσίμου και εξασφαλίζει επίσης την είσοδο καθαρού αέρα.

Αλλά στην πράξη η καμινάδα / εξαερισμός δεν λειτουργεί πάντα επαρκώς. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η πρόσφυση, χρησιμοποιούνται πρόσθετα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εκτροπέων.

Τι είναι ο εκτροπέας

Πρόκειται για μεταλλικό ακροφύσιο κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή της καμινάδας ή στη μονάδα εξαερισμού στην οροφή.

Το έργο του εκτροπέα βασίζεται στον φυσικό νόμο του Bernoulli, σύμφωνα με τον οποίο η ταχύτητα ροής αέρα αυξάνεται με το στένεμα του αυλού του σωλήνα εξάτμισης. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός ροής, τα καυσαέρια αραιώνονται, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης μέσω της οποίας δημιουργείται ώση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η εγκατάσταση του εκτροπέα στην καπνοδόχο αυξάνει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης κατά 20-25%.

Ο εκτροπέας αποτελείται από πολλά στοιχεία - έναν μεταλλικό σωλήνα διακλάδωσης, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην καπνοδόχο, διαχύτη, εξωτερικό δακτύλιο και προστατευτικό στοιχείο (ομπρέλα).

Σημαντικό! Ο σχεδιασμός του εκτροπέα είναι αρκετά απλός και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας εάν είναι απαραίτητο. Αυτό απαιτεί ένα φύλλο από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα και συνδετήρες για τη σύνδεση των στοιχείων. Αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμες κατασκευές σύμφωνα με τη διάμετρο και τη θέση της καμινάδας.

Τι είναι ένας εκτροπέας;

Ο κύριος σκοπός του εκτροπέα είναι η ενίσχυση και η σταθεροποίηση του βυθίσματος στη μονάδα αερισμού καπνού ή εξαγωγής.

Λόγω της αραίωσης του αέρα μέσα στη συσκευή, υπάρχει πάντοτε ένα αρκετά ισχυρό βύθισμα, το οποίο εκπέμπει καπνό, τέφρα, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα υποπροϊόντα καύσης καυσίμων.

Εκτός από τη δημιουργία πρόσφυσης, ο εκτροπέας εμποδίζει την επιστροφή των καυσαερίων κάτω από την καμινάδα μέσα στο δωμάτιο. Μερικές φορές ο άνεμος στην οροφή είναι τόσο ισχυρός ώστε το φυσικό ρεύμα της καμινάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει την αντίσταση του ανέμου, εξαιτίας της οποίας οι καυσαερίων συγκρατούνται στον σωλήνα ή εισέρχονται στο δωμάτιο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα ασφαλείας για τη λειτουργία κτιρίων και δομών κατοικιών. Ο εκτροπέας, που λειτουργεί λόγω της δύναμης του ανέμου, τον κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτρέποντας την επίδραση της καταστολής της ώσης.

Μια άλλη σημαντική λειτουργία του εκτροπέα είναι η προστασία του σωλήνα διακλάδωσης της καμινάδας ή της κουκούλας από το να πάρει ατμοσφαιρική βροχόπτωση, σκόνη, φύλλα και άλλα μολυντικά μέσα. Η συσκευή λειτουργεί σαν μια κουκούλα ή μια προσωπίδα, κλείνοντας την τρύπα της καμινάδας.

Μερικοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν εκτροπείς με διακοσμητικό σκοπό, διακοσμώντας ή κατασκευάζοντας σε διάφορες μορφές (ζώα, πουλιά).

Η αρχή του εκτροπέα

Η λειτουργία του εκτροπέα βασίζεται στη χρήση της δύναμης του ανέμου. Φέρει γύρω από τη δομή από όλες τις πλευρές και εισχωρεί στον εκτροπέα δημιουργώντας μια διατεταγμένη ροή αέρα. Η συσκευή, ως έχει, συλλαμβάνει το καπνό και τα απόβλητα αέρια από την καμινάδα, οδηγώντας τα έξω. Όταν η ροή αέρα περνά μέσα από τον εκτροπέα, δεν υπάρχει αναταραχή, έτσι ώστε ο καπνός και το μονοξείδιο του άνθρακα να μην διαφεύγουν πίσω στο σύστημα.

Τύποι εκτροπέων και ο σκοπός τους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπέων, οι οποίοι βασίζονται στην ίδια αρχή μετατροπής της δύναμης του ανέμου σε κατευθυνόμενη ροή αέρα, η οποία ενισχύει την πρόσφυση.

Στην πράξη, χρησιμοποιούνται πέντε κύριοι τύποι εκτροπέων:

 • TsAGI - ανάπτυξη του Κεντρικού Αεροϋδροδυναμικού Ινστιτούτου. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συσκευών, που αποτελείται από ένα μεταλλικό σωλήνα στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ένας κύλινδρος θωράκισης και ένας προστατευτικός κώνος προστατευτικού κώνου. Ο σχεδιασμός εμποδίζει το λεγόμενο. το αποτέλεσμα του κλειδώματος της ώσης λόγω ισχυρού φορτίου ανέμου και επίσης προστατεύει την καπνοδόχη από το φράξιμο και την είσοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας.
 • Volpert - σχεδόν πανομοιότυπο με το TsAGI εκτροπέα, αλλά έχει ένα μικρό δομικές διαφορές: προσωπίδα για την προστασία από την απόφραξη που βρίσκεται πάνω από τον διαχυτήρα και όχι μέσα σε αυτό.
 • Deflector Grigorovich - ο πιο δημοφιλής τύπος συσκευής, ο οποίος είναι ένας κόλουρος κώνος, που επεκτείνεται στο κάτω μέρος. Στο επάνω μέρος του εκτροπέα υπάρχει προστατευτικό καπάκι, τοποθετημένο πάνω στις προεξοχές στήριξης.
 • Ο εκτροπέας σχήματος Η είναι ένας πιο πολύπλοκος σχεδιασμός που αποτελείται από έναν οριζόντια τοποθετημένο μεταλλικό σωλήνα, στον οποίο κάθετα ακροφύσια είναι κάθετα κομμένα. Τα οριζόντια και κάθετα τμήματα των σωλήνων σχηματίζουν σχήμα "Η". Ένας τέτοιος εκτροπέας θεωρείται πολύ αποτελεσματικός όσον αφορά την ενίσχυση του βυθίσματος και την προστασία της καπνοδόχου από την υγρασία και τα συντρίμμια.
 • Η συσκευή δίσκου - είναι ένα κολοβωμένο κυλινδρικό πώμα, κοντά στο πιάτο. Σε αυτό τοποθετούνται πάνω στα μπουλόνια στήριξης το άνω προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο προστατεύει το σωλήνα από τη βροχή και δημιουργεί μια κατευθυνόμενη ροή αέρα.

Οι τύποι εκτροπέων που περιγράφηκαν παραπάνω αφορούν στατικές δομές. Εκτός από αυτά, υπάρχουν δύο τύποι κινητών αεροδυναμικών συσκευών για καμινάδες.

 • Ο περιστρεφόμενος εκτροπέας είναι μια στρογγυλή δομή με λεπίδες διευθετημένες σε μία κατεύθυνση. Ο σφαιρικός μίνι-στροβίλος προστατεύει καλά την καμινάδα και δημιουργεί ισχυρό βύθισμα, αλλά με windlessness η απόδοση του είναι σχεδόν μηδενική.
 • Η αρχή του σχεδιασμού των δεξαμενών είναι σαφής από τον τίτλο. Ο εκτροπέας αποτελείται από τα μεταλλικά καλύμματα που συνδέονται σε σειρά, στερεωμένα σε ειδικό σφόνδυλο, παρέχοντας περιστροφή. Οι τέντες προστατεύουν την καμινάδα ή την έγχυση από τη βροχή και τη ρύπανση, αλλά απαιτούν επίσης συνεχή κίνηση των μαζών του αέρα.

Ανεξάρτητα από το σχεδιασμό, όλοι οι τύποι εκτροπέων εργάζονται για να αυξήσουν το ρεύμα στην καπνοδόχο και να την προστατεύσουν από την κατακρήμνιση και ξένα σωματίδια από το εξωτερικό περιβάλλον. Η διαφορά μεταξύ τους καθορίζεται από τη συσκευή, η οποία αντιστοιχεί σε διάφορα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Αυτό μπορεί να είναι οι καιρικές και κλιματικές συνθήκες στο έδαφος, η παρουσία φυσικών ή ανθρωπογενών φραγμών στον άνεμο (δέντρα, σπίτια), καθώς και το σχήμα της οροφής και της διάταξης της καμινάδας.

Πώς να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα

Τοποθετήστε βέλτιστα τον εκτροπέα στον σωλήνα πριν εγκατασταθεί στην καμινάδα ή τον αγωγό στην οροφή. Αυτό θα διευκολύνει την επίπονη διαδικασία και θα κάνει τη δουλειά πιο ασφαλή.

Για να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα θα χρειαστείτε εργαλεία και υλικά:

 • ηλεκτρικό τρυπάνι?
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • βιδωτά καρφιά.
 • ξηροί καρποί ·
 • κλειδιά αυτοκινήτου.
 • μεταλλικό ζυγό.

Παράδειγμα εγκατάστασης χρησιμοποιώντας έναν έτοιμο εκτροπέα TsAGI κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα.

 1. Στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα καμινάδας, οι ετικέτες των συνδετήρων τοποθετούνται περίπου 8 cm από την άκρη.
 2. Ομοίως, τα σήματα τοποθετούνται στο ευρύ τμήμα του διαχυτή.
 3. Τρυπήστε τρύπες στη θέση των σημείων, που στη συνέχεια πρέπει να ελέγχονται για συμμετρία.
 4. Στις τελειωμένες οπές εισάγονται κοχλίες με σπείρωμα, οι οποίες στερεώνονται με παξιμάδια στην πλευρά του διαχύτη και του σωλήνα καμινάδας.
 5. Ο σωλήνας μαζί με τον εγκατεστημένο εκτροπέα τοποθετείται στην καπνοδόχο και στερεώνεται με μεταλλικό σφιγκτήρα.

Σημαντικό! Όταν εγκαθίσταται σε κυλινδρικό κανάλι καπνού ή μονάδα εξαερισμού στέγης, η εγκατάσταση του εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich είναι αρκετά γρήγορη. Αλλά αν έχουμε να κάνουμε με μια ορθογώνια καμινάδα τούβλο, θα πρέπει να αγοράσουμε έναν πρόσθετο προσαρμογέα.

Σφάλματα εγκατάστασης και πιθανά προβλήματα

Ένα από τα κύρια προβλήματα στο έργο του εκτροπέα είναι η χαμηλή απόδοση, η έλλειψη έλξης ή ο καπνός και τα αέρια που εισέρχονται στο δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτροπέας δεν έχει επιλεγεί σωστά ή έχουν γίνει σφάλματα εγκατάστασης.

Όταν επιλέγετε τον τύπο του εκτροπέα, πρέπει να λάβετε υπόψη το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες του εδάφους. Για παράδειγμα, ένας τύπος περιστροφής ή πτερυγίου δεν είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύους και χιονισμένους χειμώνες, επειδή καλυμμένο με πάγο και φραγμένο με χιόνι.

Για τέτοιες περιοχές είναι προτιμότερο να σταματήσετε τον εκτροπέα TsAGI ή Grigorovich. Αν η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονους ανέμους, η τοποθέτηση στον ανεμιστήρα καμινάδας τύπου "H" ταιριάζει.

Άλλα σφάλματα εγκατάστασης που μειώνουν την απόδοση της συσκευής:

 • εγκατάσταση στο λεγόμενο. αεροδυναμική σκιά δέντρων ή ψηλά κτίρια που μειώνουν τη δύναμη και την ταχύτητα του ανέμου.
 • εγκατάσταση κάτω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης, η οποία προκαλεί εμπόδιο στη ροή του αέρα.

Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εργασία των εκτροπέων που κατασκευάζονται ανεξάρτητα από το φύλλο χάλυβα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα ακροφύσιο στην καμινάδα με τα χέρια σας, τα λάθη στον υπολογισμό της διαμέτρου και του ύψους του διαχυτή μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση γενικών τύπων για τον υπολογισμό των παραμέτρων του εκτροπέα. Έτσι, το ύψος του εξωτερικού κυλίνδρου πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο του σωλήνα καμινάδας πολλαπλασιασμένο επί 1,6. Το πλάτος του διαχύτη είναι η διάμετρος του σωλήνα, πολλαπλασιασμένη επί 1,3. Το πλάτος του προστατευτικού πώματος πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο της καπνοδόχου, πολλαπλασιασμένο επί 1,7-1,9.