Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Η αρχή του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Κατά την κατασκευή ενός πολυώροφου κτιρίου, πρέπει να εξεταστούν πολλά σημαντικά θέματα μηχανικής. Μια από αυτές τις στιγμές είναι ο κλιματισμός. Ο εξαερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων είναι ένα πολύπλοκο σχέδιο κυκλοφορίας του αέρα. Ως εκ τούτου, η ορθότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από το σχεδιασμό αυτού του συστήματος. Ο κλιματισμός των χώρων σε συνδυασμό με τη θέρμανση δημιουργούν στα σπίτια σας ένα μικροκλίμα από το οποίο εξαρτάται η υγεία και η καλή σας διάθεση. Οι κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δωμάτιο είναι: σόμπα, πλυντήριο ρούχων και μπάνιο. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται ένας μεγάλος αριθμός βλαβερών ατμών και αερίων στον αέρα, οι οποίοι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Για να γνωρίζετε εάν το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • θόλωση των παραθύρων στα παράθυρα.
 • συμπύκνωμα σε γυαλί και τοίχους.
 • υγρασία στις γωνίες του δωματίου.
 • την εμφάνιση του μύκητα.

Υπάρχει ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δοκιμάσετε την κουκούλα σας. Αρκεί μόνο να πάει σε αυτήν και να επισυνάψει ένα μικρό κομμάτι χαρτί. Με σωστή λειτουργία, το χαρτί θα σφίγγεται στη βαλβίδα αέρα.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

 • Ο αέρας πρέπει να κινείται έτσι ώστε να προκαλεί δυσάρεστες οσμές από δωμάτια, κουζίνες και μπάνια.
 • για κάθε δομή υπολογίζεται ειδικά το δικό του σύστημα εξάτμισης.
 • ορισμένα κτίρια είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρες εξαγωγής, επομένως σε τέτοιες κατοικίες πρέπει να παρέχεται πρόσθετη ηχομόνωση ·
 • ο κλιματισμός στα πολυώροφα κτίρια πρέπει να ελέγχεται προκειμένου να μειωθεί το κόστος θέρμανσης του αέρα.

Είδη σχεδιασμού συστήματος εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός είναι από τους παρακάτω τύπους:

 • άτομο - κάθε διαμέρισμα έχει δικό του αγωγό εξαγωγής, ο οποίος ανοίγει στην οροφή. Αλλά τώρα αυτή η μέθοδος αερισμού δεν είναι δημοφιλής.
 • Τα κανάλια εξαγωγής όλων των διαμερισμάτων συνδέονται με ένα ενιαίο οριζόντιο κουτί που βλέπει στην οροφή.
 • Οι επικοινωνίες εξαερισμού ολόκληρου του σπιτιού οδηγούν σε ένα ενιαίο χώρο, από όπου ο αέρας εκκενώνεται έξω με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ας εξετάσουμε ποιοι είναι οι τρόποι μετακίνησης του αέρα:

 • φυσικό?
 • συνδυασμένα ·
 • μηχανικό.

Ο φυσικός τρόπος περιλαμβάνει τη διείσδυση καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μέσω των παραθύρων και την έξοδο μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στις πιέσεις και τις θερμοκρασίες.

Η συνδυασμένη μέθοδος περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τεχνητής ροής αέρα και τη φυσική της απόδοση ή το αντίστροφο.

Η μηχανική μέθοδος ή ο εξαναγκασμένος εξαερισμός παρέχει κλιματισμό των χώρων με τη βοήθεια εξοπλισμού τροφοδοσίας και εξάτμισης. Αυτός ο τύπος αερισμού χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα κτίρια και κατασκευές.

Εξαερισμός του σπιτιού

Ο πιο απλός τρόπος εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων είναι το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αέρας εισέρχεται στο χώρο από το παράθυρο και εξέρχεται μέσα από τους αεραγωγούς, που βρίσκονται κυρίως στο μπάνιο και την κουζίνα, η οποία, με τη σειρά τους, συνδέονται σε ένα κοινό αγωγό αέρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο εξαερισμός δημιουργείται σχεδόν σε όλα τα παλιά πολυώροφα κτίρια. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, το σύστημα είναι απλό και φθηνό, αλλά δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό.

Αλλά στα μοντέρνα πολυώροφα κτίρια έχει γίνει μοντέρνα η χρήση ενός νέου συστήματος εξαερισμού, εκτός από το ότι είναι πιο αποδοτικό. Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία πραγματοποιείται μηχανικά. Στην οροφή αυτού του σπιτιού παρέχονται οι ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν σαν ρολόι, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε υπόψη την ατμοσφαιρική πίεση και τα χαρακτηριστικά της δομής του κτιρίου. Αυτός ο τρόπος αερισμού του δωματίου έχει γίνει ο πιο αποτελεσματικός και δημοφιλής, αλλά ο εξαναγκασμένος αερισμός έχει δύο μειονεκτήματα: υψηλό κόστος κατασκευής και εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό. Ωστόσο, όταν κάποιος θέλει να αναπνεύσει φρέσκο ​​και καθαρό αέρα στο σπίτι, κανείς δεν σκέφτεται αυτές τις αδυναμίες.

Υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του εξαερισμού σε κτίριο πολυκατοικιών, είναι απλώς απαραίτητο ένα σχέδιο. Σε αυτό το σπίτι, κατασκευάζεται ένας κοινός προκατασκευασμένος αγωγός εξαγωγής, στον οποίο συνδέονται τα κανάλια εξαγωγής του κάθε ορόφου. Το σχέδιο αεροπορικής οργάνωσης προβλέπει δύο τύπους αερισμού - μίξη ή συμπίεση αέρα.

Ο κλιματισμός των χώρων με τη μέθοδο της ανάμιξης αέρα είναι κατάλληλος για σπίτια που δεν περνούν τον αέρα. Αυτό είναι ένα κτίριο από τούβλα και σκυρόδεμα. Ο εξαερισμός σε αυτά τα σπίτια πραγματοποιείται με τη βοήθεια μικρών ανοιγμάτων εξαερισμού. Οι ροές αέρα αναμιγνύουν φρέσκο ​​και βρώμικο αέρα, αλλά εξέρχονται από αυτά τα ανοίγματα. Μόνο το σωστά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία του.

Σχεδιασμός συστήματος αερισμού

Το σχέδιο για τον αερισμό ενός κτιρίου διαμερισμάτων πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη της κατασκευής του κτιρίου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτού του συστήματος. Είναι αλήθεια ότι αν το κτίριο έχει ήδη κατασκευαστεί, μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Το σύστημα εξάτμισης είναι ένα περίπλοκο μηχανολογικό σχέδιο, η εγκατάσταση του οποίου παρέχει ειδικές δεξιότητες και ειδικό εξοπλισμό. Αυτό το έργο βοηθά στη ρύθμιση του εναέριου χώρου κάθε δωματίου. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός του εξαερισμού απαιτεί την εξέταση των χαρακτηριστικών του κάθε ορόφου του κτιρίου. Το πιο σημαντικό σε αυτό το έργο είναι η επιλογή αξιόπιστου εξοπλισμού που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αποτυχίες και υπερφορτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • τεχνικές και αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές στιγμές. Ο εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτήσεις για πυρασφάλεια.
 • Το σύστημα εξάτμισης δεν πρέπει να καταστρέφει την πρόσοψη και το εσωτερικό του κτιρίου.
 • η κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα πρέπει να πληροί όλα τα υγειονομικά πρότυπα.
 • η τιμή του επιλεγμένου εξοπλισμού δεν πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην ποιότητά του. Από την οικονομική πλευρά κανείς δεν θέλει να ρίξει μακριά σε αυτό το έργο πολλά χρήματα, έτσι ώστε ο καθένας προσπαθεί να επιλέξει μια φθηνότερη επιλογή, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε.

Τα κύρια στάδια του σχεδιασμού:

 • Όλα ξεκινούν με τον υπολογισμό του όγκου της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις σας.
 • σύμφωνα με αυτούς, καθώς και όλες τις αποχρώσεις του έργου σας, ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει την αεροδυναμική και την ακουστική τους υπολογισμούς: Air-τομή στον αγωγό εξαγωγής και το επίπεδο θορύβου του συνόλου του ειδικού εξοπλισμού?
 • ένα σχέδιο με λεπτομερή περιγραφή που πρέπει να συμφωνούν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες ·
 • μετά από συμφωνία, πρέπει να καταρτιστεί τεκμηρίωση για όλα τα κατασκευαστικά και τεχνικά πρότυπα.
 • τώρα έρχεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού και η εκτόξευση ολόκληρου του συστήματος.

Όλες οι εργασίες σχεδίασης του συστήματος εξάτμισης πρέπει να εκτελούνται μόνο από εκπαιδευμένους ειδικούς, οι οποίοι εκτελούν ποιοτικά τις εργασίες εγκατάστασης και εγγυώνται την εργασία που εκτελείται. Ως εκ τούτου, όταν επιλέγετε μια ομάδα εργαζομένων, θα πρέπει να βρείτε πραγματικούς επαγγελματίες σε αυτήν την επιχείρηση που έχουν ασχοληθεί με αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο οι ειδικοί θα κάνουν καθαρό και καθαρό αέρα στο σπίτι σας.

Σύστημα εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Ο εξαερισμός των κτιρίων κατοικιών είναι ένα από τα βασικά σημεία στην παροχή ενός άνετου περιβάλλοντος αέρα για τους ανθρώπους. Η κακή κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία των κατοίκων, αλλά και να απαιτήσει την απώλεια πρόσθετων συστημάτων εξάτμισης. Οι αγωγοί λειτουργίας είναι επίσης ένα από τα κύρια σημεία για την εξασφάλιση της πυρασφάλειας. Σε αυτό το υλικό, εξηγούμε πώς οργανώνεται ο εξαερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων και ποιες δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

Σκοπός του γενικού αερισμού

Ο αέρας σε ένα διαμέρισμα είναι πάντα επιρρεπής σε ρύπανση. Ο καπνός από το μαγείρεμα, η εξάτμιση από το μπάνιο, οι δυσάρεστες μυρωδιές και η σκόνη - όλα αυτά είναι στον αέρα και δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων. Ο στάσιμος αέρας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ανάπτυξη ασθενειών - άσθματος και αλλεργιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε διαμέρισμα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού.

Οι λειτουργίες εξαερισμού σε μια κατοικημένη περιοχή:

 • Εξασφαλίστε τη διείσδυση καθαρού αέρα στα διαμερίσματα.
 • Με τον αέρα εξαγωγής, αφαιρέστε τη σκόνη και άλλες ακαθαρσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία.
 • ρυθμίστε την υγρασία σε οικιακούς και βοηθητικούς χώρους.

Το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πληθυσμού της χώρας μας ζει σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν κατά τη σοβιετική εποχή, άλλοι - μετακινούνται σε νέα κτίρια. Η παροχή αερισμού οικιστικών κτιρίων σύμφωνα με το SNiP είναι μια υποχρεωτική απαίτηση για την κατασκευή κατοικιών. Παρόλα αυτά, το επίπεδο αερισμού πολυκατοικιών σε κτίρια κατοικιών παραμένει μάλλον χαμηλό. Είναι συνηθισμένο να αποθηκεύετε στα συστήματα αεραγωγών κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να βρείτε τους παρακάτω τύπους αερισμού σε οικιστικά κτίρια:

 • με φυσική εισροή και εξάτμιση.
 • Με αναγκαστική κίνηση αέρα μέσω συστημάτων εξαερισμού.

Στα μοντέρνα σπίτια της ελίτ κατηγορίας, τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού συσχετίζονται με τα τελευταία πρότυπα και δημιουργούνται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και υλικών. Για τον αερισμό πολυώροφων κτιριακών κτιρίων τύπου πάνελ, χρησιμοποιείται φυσική ανταλλαγή αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια από τούβλα της σοβιετικής εποχής, καθώς και για τα σύγχρονα κτίρια της κατηγορίας του προϋπολογισμού. Ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα από τις οπές μεταξύ των θυρών και του δαπέδου, καθώς και ειδικές βαλβίδες στα πλαστικά παράθυρα.

Ο εξαερισμός σε ένα κτίριο πάνελ λειτουργεί ως εξής. Η έξοδος αέρα παράγεται από κάθετους άξονες αερισμού προς τα πάνω, χάρη στο φυσικό βύθισμα. Εκτείνεται από το σπίτι μέσω ενός σωλήνα που βρίσκεται στην οροφή ή τη σοφίτα. Όταν ο αέρας εισέρχεται στο διαμέρισμα μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια πόρτα, ορμά προς την γρίλια εξαερισμού που βρίσκεται στην κουζίνα και μπάνιο - όπου χρειάζονται περισσότερο από τον καπνό και τον καθαρισμό του νερού. Έτσι, ο στάσιμος αέρας εκκενώνεται στον αγωγό και ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από τα παράθυρα.

Αν σταματήσετε την εισροή καθαρού αέρα, ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι κάτοικοι διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες συχνά ξεχνούν τον φυσικό αερισμό του δωματίου όταν έχουν εγκατασταθεί πρόσθετα συστήματα εξάτμισης. Ακολουθεί ένας κατάλογος χαρακτηριστικών σφαλμάτων κατά τη διάρκεια επισκευών που σταματούν την κυκλοφορία του αέρα:

 • τοποθέτηση τυφλών διπλών υαλοπινάκων από μέταλλο-πλαστικό.
 • Αφαίρεση του διακένου μεταξύ του φύλλου πόρτας και του δαπέδου κατά την αντικατάσταση των εσωτερικών θυρών.
 • εγκατάσταση αξονικών ανεμιστήρων στην τουαλέτα (επηρεάζει τον εξαερισμό των γειτονικών διαμερισμάτων).

Κατά τη διακόσμηση των καθιστικών αξίζει να θυμόμαστε τη δημιουργία φυσικών τρόπων αερισμού. Μπορείτε να εγκαταστήσετε πλαστικά παράθυρα με ειδικές βαλβίδες που θα εφαρμόζουν αυτόματα αέρα από το δρόμο.

Οι εσωτερικές πόρτες θα πρέπει να επιλέγονται έτσι ώστε να μην στέκονται κοντά στο πάτωμα. Κατά την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων, μπορείτε να τα διαμορφώσετε για την εισροή.

Σχήματα οικιακού αερισμού

Ανάλογα με τα σχέδια κατασκευής, ο εξαερισμός μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό. Σε αυτό το κεφάλαιο θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς ο αερισμός στην κατοικία του πίνακα είναι διαρρυθμισμένος στα σχήματα και θα μιλήσουμε για το βαθμό αποτελεσματικότητας αυτού ή του είδους αυτού που το κρατάτε.

Το πιο επιτυχημένο σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα είναι ατομικό, όταν κάθε διαμέρισμα διαθέτει ξεχωριστό δίαυλο με πρόσβαση στην οροφή.

Στην περίπτωση αυτή, τα φρέατα εξαερισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους, μέσα στο σωλήνα βελτιώνει την πρόσφυση και δεν μπει στο σπίτι μολυσμένο αέρα από τις γειτονικές διαμερίσματα. Μια άλλη παραλλαγή αυτής της χρονικής περιόδου Hruschev σύστημα εξαερισμού - από κάθε διαμερίσματα ξεχωριστά κανάλια οδηγούν στην οροφή, όπου συνδυάζονται σε ένα μόνο σωλήνα, ο οποίος εξάγει τη μάζα αέρα έξω.

Δυστυχώς, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τα πιο απλά, αλλά πολύ αποτελεσματικό μέσο αερισμού, όπου ο αέρας εισέρχεται από όλα τα διαμερίσματα σε ένα μεγάλο άξονα - όπως ακριβώς τοποθετημένα εξαερισμού στην Χρουστσόφ. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χώρο και κόστος κατά την κατασκευή ενός κτιρίου, αλλά έχει πολλές δυσάρεστες συνέπειες:

 • η παροχή σκόνης και δυσάρεστων οσμών από άλλα διαμερίσματα - ειδικά οι κάτοικοι των ορόφων, όπου ο αέρας αυξάνεται φυσικά.
 • ταχεία μόλυνση του κοινού αγωγού εξαερισμού.
 • χωρίς ηχομόνωση.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να αφαιρέσετε τον αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού - με οριζόντια κανάλια στη σοφίτα και την έξοδο σωλήνα στη σοφίτα χωρίς καμινάδα. Στην πρώτη περίπτωση, οι οριζόντιοι αγωγοί μειώνουν το ρεύμα αέρα, και στη δεύτερη - η σοφίτα μολύνεται εξαιτίας της έλλειψης εξόδου στο δρόμο. Το σύστημα αερισμού στο Χρουστσόφ και άλλα κτίρια του σοβιετικού τύπου, αν και δημοσιονομικά, αλλά ενοχλητικά για τους κατοίκους.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού που τραβάει αυτόματα και πνέει αέρα. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει ανεμιστήρα που αντλεί αέρα στον άξονα. Βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο του κτιρίου. Στην οροφή του σπιτιού υπάρχει ένας εξαερισμός με την ίδια ισχύ, ο οποίος με δύναμη αφαιρεί τις μολυσμένες μάζες αέρα από τον αγωγό αέρα. Αυτό είναι το πιο απλό σχέδιο εξαερισμού σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Μπορεί να διευθετηθεί με τη χρήση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας - ανακτητές. Το καθήκον του ανακτητή είναι να αφαιρέσει θερμότητα (ή κρύο) από τον εκτοξευμένο αέρα και να το μεταδώσει στον αέρα τροφοδοσίας.

Ο εξαερισμός των ορυχείων, κατά κανόνα, προέρχεται από το υπόγειο ενός πολυώροφου κτιρίου, προσφέροντας επιπλέον προστασία από την υγρασία και τους ατμούς. Ο εξαερισμός του υπογείου εξασφαλίζεται από το φυσικό βύθισμα, ενώ σε σύγχρονα σπίτια υπάρχουν εγκαταστάσεις εγκατάστασης και προμήθειας. Για την εκτροπή του ακατέργαστου αέρα από το υπόγειο, χρησιμοποιούνται οι συνήθεις άξονες εξαερισμού, τα ανοίγματα που βρίσκονται σε κάθε όροφο και σε κάθε διαμέρισμα.

Εκπνεύοντας το υπόγειο, τον τόπο όπου ξεκινάει το σύστημα φυσικού αερισμού - μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του. Για να γίνει αυτό, στους τοίχους του υπόγειου, γίνονται ανοίγματα, μέσω των οποίων φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σόκο. Δεν μειώνει μόνο την υγρασία στη βάση του σπιτιού, αλλά δημιουργεί και έλξη στο κοινό ορυχείο.

Το σχήμα των οπών μπορεί να είναι απλό - στρογγυλό ή τετράγωνο. Πρέπει να βρίσκονται σε επαρκή απόσταση από το έδαφος, έτσι ώστε το εσωτερικό να μην έχει νερό και βρωμιά από το δρόμο. Η βέλτιστη απόσταση από το έδαφος δεν είναι μικρότερη από 20 εκ. Οι οπές πρέπει να τοποθετούνται ομοιόμορφα κατά μήκος της περίμετρος του υπογείου, εάν υπάρχουν αρκετοί χώροι σε αυτό - είναι απαραίτητο να οργανωθεί σε κάθε μία από τις εκρήξεις. Ο αέρας δεν πρέπει να είναι κλειστός, διαφορετικά θα παραβιαστεί ολόκληρη η αρχή λειτουργίας του αερισμού του κτιρίου διαμερίσματος. Από τη διείσδυση στο υπόγειο των ζώων, οι οπές καλύπτονται με μεταλλικό πλέγμα.

Υπολογισμός του εξαερισμού του διαμερίσματος

Φυσικός ή τεχνητός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων υπολογίζεται από την κατασκευή ενός κτιρίου από ειδικούς, και οι ενοικιαστές του σπιτιού λαμβάνουν διαμερίσματα με σύστημα εξαερισμού "από προεπιλογή". Αλλάξτε το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού στο Khrushchev δεν λειτουργεί, γι 'αυτό θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν σοβαρά με τη δομή του κτιρίου. Ωστόσο, με τη βοήθεια διαφόρων συσκευών είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμά σας. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί.

Αν δεν είστε άνετοι με τον αερισμό στο διαμέρισμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον κουκούλες στην κουζίνα και τους ανεμιστήρες στα μπαρ του μπάνιου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε τον βασικό κανόνα - η ποσότητα του αναρροφούμενου αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που εισέρχεται στο διαμέρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα συστήματα αερισμού θα λειτουργούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Μερικά μοντέλα κουκούλας και ανεμιστήρες μπορούν να λειτουργήσουν στην εισροή αέρα - θα πρέπει να εγκατασταθούν εάν το δωμάτιο δεν αερίζεται επαρκώς από τα παράθυρα και τις πόρτες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη δύναμη των συσκευών εξάτμισης, ενώ για μικρά διαμερίσματα θα υπάρχει αρκετή απόδοση από 50 έως 100 m3 αέρα ανά ώρα. Προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιο φορτίο θα είναι το βέλτιστο για τη συσκευή, είναι δυνατόν να μετρηθεί η ποσότητα μάζας αέρα στο δωμάτιο. Για αυτό, η περιοχή του διαμερίσματος συνοψίζεται και πολλαπλασιάζεται με τρεις. Αποκτήθηκε όγκος αέρα και πρέπει να περάσει εντελώς μέσα από τους ανεμιστήρες για μια ώρα.

Οργάνωση επιπλέον ροής αέρα μπορεί να γίνει μέσω κλιματιστικών, κουκούλες και ανεμιστήρες. Στο συγκρότημα, οι συσκευές αυτές θα εκτελούν τα βασικά καθήκοντα του αερισμού των χώρων:

 • η κουκούλα στην κουζίνα θα καθαρίσει το δωμάτιο από τις δυσάρεστες οσμές, το λίπος και τον καπνό, γεμίζοντας το με καθαρό αέρα.
 • ανεμιστήρας στο μπάνιο - αφαιρέστε υγρό αέρα?
 • κλιματιστικό - για ψύξη και αφυγρανση του αέρα στο δωμάτιο.

Αυτές οι συσκευές θα εξασφαλίσουν την καλή κυκλοφορία των αέριων μαζών σε διαφορετικούς χώρους και θα ρυθμίσουν την καθαρότητά τους - στο μπάνιο και στην κουζίνα είναι απλά αναντικατάστατες.

Η ποσότητα του καθαρού αέρα μπορεί να υπερβεί την παραγωγή όγκου κατά 15-20%, αλλά όχι το αντίστροφο.

Φροντίδα του αερισμού στο σπίτι

Συχνά, ο εξαερισμός δεν λειτουργεί λόγω απόφραξης του αεραγωγού ή της σχάρας εξόδου. Μπορείτε να καθαρίσετε τους αγωγούς εξαερισμού στον εαυτό σας μέσα στο διαμέρισμά σας αφαιρώντας τη σχάρα και καθαρίζοντας τους τοίχους των σωλήνων με μια βούρτσα, σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο δίκτυο που κλείνει την είσοδο στο ορυχείο - λειτουργεί ως φίλτρο, στο οποίο παραμένουν όλες οι ακαθαρσίες.

Ο πλήρης καθαρισμός του αερισμού του σπιτιού πραγματοποιείται από ειδική υπηρεσία κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών.

Πρώτον, διεξάγεται μια διάγνωση της λειτουργικότητας των αγωγών εξαγωγής και εκπονείται ένα σχέδιο εργασίας. Για να ελέγξετε την καθαρότητα των ορυχείων, χρησιμοποιήστε συχνά μια βιντεοκάμερα στο καλώδιο - σας επιτρέπει να καθορίσετε τους τόπους συσσώρευσης βρωμιάς και τον τόπο παραμόρφωσης του σωλήνα.

Μετά από αυτό, αρχίζει ο καθαρισμός του αγωγού. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν βάρους, πνευματικές βούρτσες, γάντια με φορτίο και άλλα εργαλεία. Οι ιδιώτες κάτοικοι δεν πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες εργασίες - αυτό μπορεί να βλάψει την ακεραιότητα του σωλήνα.

Ο φυσικός αερισμός σε πολυώροφο σπίτι δεν είναι πολύ αποτελεσματικός σε σύγκριση με έναν μηχανικό, αλλά σπάνια απαιτεί καθαρισμό. Μια ομάδα ειδικών θα πρέπει να καλείται μία φορά κάθε λίγα χρόνια, εάν υπάρχουν εμφανή σημάδια μόλυνσης από τον αέρα. Τα αυτόματα συστήματα αερισμού βρίσκονται υπό βαριά φορτία και απαιτούν πιο λεπτομερή καθαρισμό. Η συντήρηση τέτοιων συστημάτων αντιμετωπίζεται συχνά από επιχειρήσεις που τα εγκαθιστούν.
Η παρακολούθηση της απόδοσης και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του αερισμού του σπιτιού είναι ένα από τα βασικά σημεία στη δημιουργία ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι σας. Αφού πραγματοποιήσετε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση του αερισμού του σπιτιού σας, θα απαλλαγείτε από τη σκόνη, τις δυσάρεστες οσμές, τα προϊόντα κουζίνας ή το μπάνιο στην ατμόσφαιρα.

Στην οροφή του εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων

Το σύστημα εξαερισμού για οικιστική κατοικία πρέπει να παρέχει ένα άνετο μικροκλίμα, και κυρίως καθαρό και καθαρό αέρα. Ο σωστά εγκατεστημένος εξαερισμός πρέπει να παρέχει μια συνεχή εναλλαγή αέρα για την απομάκρυνση της υγρασίας και των επιβλαβών ουσιών από το σπίτι. Για να αφαιρέσετε τον μολυσμένο και καθαρό αέρα, ο εξαερισμός χωρίζεται σε φυσικό, αναγκασμένο και αναμεμιγμένο.

Εξαερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Το σύστημα εξαερισμού κτίριο διαμερισμάτων πολλές εργασίες: για τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας για ένα άτομο, υγρασία, καθαρότητα αέρα: Συνεπώς, σε εσωτερικούς χώρους υπάρχει συνεχής ανταλλαγή αέρα. Ζεστό, κορεσμένο με μυρωδιές, διοξείδιο του άνθρακα και προϊόντα καύσης, ο εσωτερικός αέρας μέσω των αεραγωγών εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα. Αντ 'αυτού, μέσω της διαρροής των ανοιγμάτων παραθύρων και θυρών, αναρροφάται φρέσκος και ψυχρός αέρας.

Σε σπίτια μικρού αριθμού ορόφων έχει κάθε αγωγός εξαερισμού πρόσβαση στην οροφή. Αλλά χρειάζεται πολύς χώρος. Ως εκ τούτου, σε σπίτια πάνω από τέσσερις ορόφους γενικά, το σύστημα εξαερισμού μοιάζει με αυτό. Στο κατακόρυφο κανάλι - - τα δάπεδα συνδέονται με πλευρικά κλαδιά. Ο αέρας μπαίνει σε αυτό μέσα από τις οπές εξαγωγής στην κουζίνα, το μπάνιο, την τουαλέτα και ένα δάπεδο πάνω από αυτό στέλνεται στο κύριο κανάλι συλλογής. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιο συμπαγές από τα μεμονωμένα κανάλια και αντιστοιχεί σε κανονισμούς πυρκαϊάς.

Στη σοφίτα, οι αεραγωγοί καλύπτονται με κουτιά από γυψοσανίδες. Μέσω του κάθετου άξονα καυσαερίων, ο αέρας από το κουτί απορρίπτεται. Ταυτόχρονα, η σοφίτα πρέπει να είναι αρκετά ζεστή, διαφορετικά ο αέρας εξαγωγής θα κρυώσει, η πυκνότητα θα αυξηθεί και η κυκλοφορία θα ανατραπεί. Αν το τοίχους από τούβλα, τότε τα κανάλια κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης αφήνονται με τη μορφή κενών, το μέγεθός τους είναι πολλαπλάσιο του μισού τούβλου. Το ελάχιστο μέγεθος των καναλιών σε ένα τέτοιο μπλοκ είναι 140x140 mm. Συμβαίνει ότι τα κανάλια δεν μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στους τοίχους. Τότε τα κάνουν εθιστικά. Στην περίπτωση αυτή, το ελάχιστο μέγεθος καναλιού είναι 100x150 mm.

Σε οικόπεδα και οικόπεδα Χρησιμοποιείται ειδικό πάνελ αερισμού με στρογγυλά ή ορθογώνια κενά. Η διάμετρος των στρογγυλών κοιλοτήτων είναι 150 mm. Κάθε αγωγός εξαερισμού εξυπηρετεί τους ίδιους χώρους με τον προορισμό. Δεν μπορείτε να συνδυάσετε την κουκούλα από την κουζίνα και το μπάνιο. Το κανάλι ξεκινάει με μια σχάρα αερισμού, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί και να ρυθμιστεί. Οι ρυθμιζόμενες γρίλιες παρέχονται με βαλβίδα με κινητά φτερά. Στη συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών, ο εξαερισμός είναι φυσικός. Η εξόρυξη οφείλεται στη διαφορά στα ογκομετρικά βάρη. Ο θερμός αέρας ανεβαίνει εύκολα στους αεραγωγούς - είναι ελαφρύτερο από τον ψυχρό δρόμο.

Το πλεονέκτημα των φυσικών συστημάτων εξαερισμού είναι εν απουσία το κόστος ενέργειας και το χαμηλό κόστος συντήρησης. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται σχετικά μεγάλη διατομή αγωγών και αγωγών σε σύγκριση με το μηχανικό σχέδιο. Ο φυσικός εξαερισμός έχει μικρό εύρος: δεν υπερβαίνει τα έξι ή οκτώ μέτρα. Και η πλήρης εξάρτηση από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα.

Τι σημαίνει το τελευταίο σημείο; Για καλή πρόσφυση, είναι απαραίτητο η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους πέντε βαθμούς θερμότητας, ο καιρός είναι χωρίς αέρα και όλα τα παράθυρα είναι αρκετά ανοιχτά. Με την περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα, η ώθηση αυξάνεται, ο αερισμός των διαμερισμάτων βελτιώνεται. Εκτός από τις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία και άνεμος), υπάρχουν και άλλες σημαντικές τιμές στις οποίες εξαρτάται η καλή απόδοση του εξαερισμού. Εδώ και το ύψος του κτιρίου και τη διάταξη του διαμερίσματος, τη σύνδεσή του με τη μονάδα κλιμακοστασίου, τις διαστάσεις και τη διαπερατότητα των παραθύρων και των θυρών εισόδου.

Τυπικό σχήμα οργάνωσης εξαερισμό ενός διαμερίσματος (κοπής, πλάγια όψη) Το περιβάλλον αέρα στο διαμέρισμα θα είναι καλύτερο αν το ίδιο το διαμέρισμα παρέχεται μέσω ή υπό γωνία εξαερισμού. Οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να σχεδιάσουν διαμερίσματα έτσι ώστε να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Ωστόσο, πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τη λειτουργία φυσικών συστημάτων εξαερισμού προκάλεσαν το ερώτημα: είναι ένα τέτοιο σύστημα ικανό να λειτουργεί καλά κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες; Κατασκευάστηκε ένα μαθηματικό μοντέλο του κτιρίου και οι υπολογισμοί έδειξαν ότι με αδιάβροχα παράθυρα ο κανονικός εξαερισμός παρέχεται μόνο στη πιο κρύα περίοδο του έτους.

Αλλά σε διαμερίσματα με αμφίδρομο προσανατολισμό, ο φυσικός αερισμός λειτουργεί καλά για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αν έχει σχεδιαστεί και εγκατασταθεί σωστά. Παρ 'όλα αυτά, σε ζεστό καιρό, μόνο ένας ισχυρός άνεμος μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα.

Έτσι, τα φυσικά εκχυλίσματα λειτουργούν καλά μόνο το χειμώνα. Το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρά σας για να αερίσετε τα δωμάτια ή να απαλλαγείτε από τις οσμές της κουζίνας. Σε ορισμένες τυπικές σειρές πολυκατοικιών στη σοφίτα ή στον τεχνικό όροφο, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας πάνω από τους αεραγωγούς. Οι κάτοικοι δεν ανησυχούν γι 'αυτό, επειδή ο κινητήρας είναι προσαρτημένος σε μια βάση ελατηρίων που καταστέλλει τους κραδασμούς. Ένα τέτοιο σύστημα, όπου ο αέρας εξαγωγής αφαιρείται υπό την επίδραση των ανεμιστήρων, θεωρείται ήδη μηχανικός.

Στο εξωτερικό, τα μηχανικά συστήματα εξαερισμού των πολυώροφων κτιρίων είναι πιο πιθανό κανόνας παρά εξαίρεση. Δουλεύουν σταθερά σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Χρησιμοποιούν ανεμιστήρες οροφής χαμηλού θορύβου και αξιόπιστους. Και στα πλαίσια των παραθύρων πρέπει να εγκατασταθούν βαλβίδες αέρα - ανεμιστήρες.

Δυστυχώς, η ρωσική εμπειρία στη χρήση μηχανικών συστημάτων εξαερισμού δεν περιορίζεται σε ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας των κτιρίων της σειράς I700 Α. Αναγνωρίστηκαν ως επείγουσες περιπτώσεις στο περιβάλλον του αέρα. Τα μειονεκτήματα του σχεδιασμού και της εγκατάστασης, η αναλφαβητική λειτουργία (ανεμιστήρες σε αδράνεια) οδήγησαν σε ανεπαρκή αφαίρεση αέρα και ροή από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Επιπλέον, το σύστημα αποδείχθηκε στεγανό και δύσκολο να τοποθετηθεί.

Μια συμβιβαστική λύση είναι να εγκαταστήσετε μεμονωμένους ανεμιστήρες σε διαμερίσματα αντί για πλέγματα εξαερισμού. Τουλάχιστον στους τελευταίους ορόφους των πιο τυπικών κτιρίων, στην επισκευή του κεφαλαίου, οι μικροί αξονικοί ανεμιστήρες εγκαθίστανται τώρα σε μεμονωμένους αγωγούς εξαγωγής.

Φυσικός εξαερισμός

Με φυσικό αερισμό, ταχύτητα αέρα Στα δίκτυα και τους αγωγούς δεν υπερβαίνει το ένα ή δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Συνεχίζοντας, καθορίζεται το απαιτούμενο μέγεθος (διατομή) των αγωγών.

Από την κουζίνα με μια ηλεκτρική κουζίνα μέσω του συστήματος εξάτμισης, σύμφωνα με τους κανόνες, αφαιρούνται 60 m3 αέρα ανά ώρα. Εάν η σόμπα είναι φυσικό αέριο, τότε 90 κύβους. Από το συνδυασμένο μπάνιο αντλούνται 25 m3 αέρα ανά ώρα. Και αν το μπάνιο είναι ξεχωριστό, τα ίδια 25 m3, αλλά χωριστά από την τουαλέτα και το μπάνιο.

Οι διαστάσεις των αγωγών εξαερισμού υπολογίζονται με βάση αυτά τα σχήματα. Αν ο αγωγός που οδηγεί από την κουζίνα είναι επιπλέον συνδεδεμένος με την κουκούλα από τις ενσωματωμένες συσκευές, το σύστημα εξαερισμού θα επιδεινωθεί. Κατά τον υπολογισμό του εξαερισμού, που λαμβάνονται αρχικά υπόψη, αφαιρούνται από τα οικιακά πιάτα. Οι τοπικοί κουκούλες που τα πιάζουν στον τόπο εκπαίδευσης, σε αυτή την περίπτωση, αντιγράφουν μόνο το σύστημα γενικών ανταλλαγών.

Οι κανόνες δεν δηλώνουν άμεσα ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι καλύτερα σε τέτοιες περιπτώσεις να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή ακόμη και να παραγγείλετε ένα ειδικό έργο με τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι προσδιορισμού της ανταλλαγής αέρα. Για παράδειγμα, με την πολλαπλότητα σε σχέση με τον όγκο του δωματίου, την απόλυτη ποσότητα αέρα ανά άτομο ή μονάδα εξοπλισμού, την υπερβολική θερμότητα από τον εξοπλισμό και τους ανθρώπους. Όταν αναπτύσσεται μια νέα σειρά τυποποιημένων κατοικιών, όλες αυτές οι τιμές υπάρχουν στους υπολογισμούς. Αλλά ως αποτέλεσμα, μπορούν επίσης να μετατραπούν σε κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Γενικός κανόνας αερισμού

Ο γενικός κανόνας του εξαερισμού είναι: πόσο αέρα αφαιρείται από το δωμάτιο, τόσο σε αυτό και πρέπει να εφαρμοστεί. Πριν από την εποχή των πλαστικών παραθύρων, αυτό ήταν εύκολο - ξύλινα πλαίσια μέσω φυσικών διαρροών ανέθρεψαν τον αέρα στην απαιτούμενη ποσότητα. Τα σύγχρονα ερμητικά διπλά τζάμια, πλαστικά ή ξύλινα, δεν δίνουν μια τέτοια ευκαιρία. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια ανισορροπία στην εισροή, μια μικρή κατάθλιψη που ένας υγιής άνθρωπος δεν θα αισθανθεί. Αλλά η έλλειψη πλήρους ροής αέρα είναι γεμάτη με μείωση του βύθισης στους αγωγούς εξαγωγής. Σε γενικές γραμμές, τα δομοστοιχειωτά παράθυρα με διπλά τζάμια προορίζονταν για δωμάτια με εξαναγκασμένο εξαερισμό - τροφοδοσία και εξαγωγή. Αν τέτοια παράθυρα είναι εγκατεστημένα σε ένα διαμέρισμα χωρίς μηχανική ροή αέρα, αξίζει να παραγγείλετε μια βαλβίδα αέρα για αυτούς - ένα αερομαγείο.

Αρχικά, στα πλαστικά παράθυρα αυτών των βαλβίδων, αγοράζονται ξεχωριστά. Με τη σειρά είναι απαραίτητο να προειδοποιήσετε το μετρητή, ότι τα παράθυρα πρέπει να είναι με βαλβίδες εισροής. Στη συνέχεια, το aeromat προ-ενσωματώνεται σε πλαστικό πλαίσιο και εγκαθιστά σε θέση ήδη έτοιμο παράθυρο. Εργαζόμενοι στην εισροή, οι βαλβίδες σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε την ποσότητα αέρα που διέρχεται από αυτές και, εάν χρειάζεται, να επικαλύπτεται πλήρως χειροκίνητα. Τέτοιες βαλβίδες είναι απαραίτητες μόνο για τα παράθυρα των καθιστικών και των κουζινών - οι εγκαταστάσεις, απευθείας ή μέσω των ανοιχτών θυρών των φυσικών συστημάτων εξαερισμού που συνδέονται με τις σχάρες εξαερισμού (εκείνες στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο). Στα γυάλινα μπαλκόνια, αυτές οι βαλβίδες δεν θα λειτουργήσουν, επειδή η πόρτα από το μπαλκόνι προς το δωμάτιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι κλειστή.

Η βαλβίδα τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένη στο πάνω μέρος του παραθύρου, η ροή του εξωτερικού αέρα κατευθύνεται στην οροφή. Εκεί αναμιγνύεται με ζεστό αέρα και, χωρίς να δημιουργεί ρεύματα, κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο. Δηλαδή, ο εξαερισμός είναι συνεχώς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν, για λόγους ασφαλείας, δεν μπορείτε να αφήσετε το παράθυρο ανοιχτό σε ένα κενό διαμέρισμα. Υπάρχουν βαλβίδες αέρα με συμβατική και ενισχυμένη μόνωση θορύβου. Υπάρχουν βαλβίδες που αντιδρούν στην υγρασία, - όσο ψηλότερα είναι, τόσο περισσότερο ανοίγει ελαφρά η βαλβίδα. Ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο εσωτερικό, αποτρέποντας την ομαλοποίηση των παραθύρων και την εμφάνιση μούχλας. Η βαλβίδα αέρα δεν απαιτεί συντήρηση - στο εσωτερικό της υπάρχει ένας κινητός αποσβεστήρας που ρυθμίζει την ποσότητα αέρα που διέρχεται από αυτήν. Για να λειτουργήσει ο αμορτισέρ, δεν απαιτείται ενέργεια - η θέση του ρυθμίζεται από μια ειδική κίνηση, η οποία αντιδρά στο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο. Εξάλλου, ο αέρας είναι ένα μείγμα ξηρών αερίων (άζωτο, οξυγόνο και άλλα) με υδρατμούς. Όταν θερμαίνεται, η υγρασία του αέρα μειώνεται, με ψύξη - αυξάνεται.

Για παράδειγμα, αν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα, τότε αυξάνεται η υγρασία, ο αμορτισέρ της βαλβίδας αέρα ανοίγει ελαφρά, αυξάνοντας τη ροή του καθαρού αέρα. Εάν δεν υπάρχει κανένας στο δωμάτιο, η υγρασία του αέρα δεν θα αυξηθεί και η εισροή αέρα θα μειωθεί. Η εμπειρία δείχνει ότι για μια φυσιολογική κατάσταση υγείας, μία βαλβίδα επαρκεί για 15-20 m3 κατοικιών με πρότυπο ύψος οροφής 3 m.

Τι πρέπει να κάνετε αν γνωρίζετε ότι ο γείτονάς σας έχει γεύμα;

Φυσικά, είναι επιθυμητό κάθε διαμέρισμα να διαθέτει χωριστούς αγωγούς εξαγωγής. Σε χαμηλά κτίρια αυτό συμβαίνει. Αλλά εξετάστε την περίπτωση όπου να εξοικονομήσετε διαύλους διαστήματος - από ομοιογενείς αίθουσες που συνδέονται με τη συλλογή κατακόρυφο. Συμβαίνει ότι ο εξαερισμός αρχίζει να λειτουργεί όπως στην αντίθετη κατεύθυνση, οι οσμές από ένα διαμέρισμα διαχέονται σε άλλο. Η αντίστροφη έλξη είναι συχνότερα σε καιρικές συνθήκες με χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαγόμενος αέρας από την κατοικία δεν μπορεί να ξεπεράσει την αντίθετη αντίσταση του εξωτερικού αέρα στο στόμιο των ventschachta στην οροφή και ρίχνεται πίσω στον αγωγό εξαερισμού. Δεδομένου ότι οι επάνω όροφοι υποφέρουν περισσότερο από την ανατροπή των ανωτέρων ορόφων, είναι συνηθισμένο στους δύο τελευταίους ορόφους των ψηλών κτιρίων να δημιουργήσουν ατομικά κανάλια που δεν συνδυάζονται με τον κύριο. Στο πάτωμα της σοφίτας, πάνω από το ventblock, είναι τοποθετημένη μια κεφαλή, μέσα στην οποία οι πλευρικοί δίαυλοι των τελευταίων δύο ορόφων συνδέονται με την κύρια. Ο αέρας γενικά στην έξοδο προς την εθνική ομάδα της μονάδας εξαερισμού κινείται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε ο αέρας εξαγωγής από τα πλευρικά κανάλια των τελευταίων ορόφων αναρροφάται και μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ροή του αέρα μέσω του δικτύου εξαερισμού από ένα διαμέρισμα στο άλλο συμβαίνει όταν οι αρμοί μεταξύ των μπλοκ εξαερισμού των παρακείμενων ορόφων δεν σφραγίζονται σφιχτά. Μέχρι πρόσφατα, το συνηθισμένο κονίαμα τσιμέντου τοποθετήθηκε στις αρθρώσεις των μπλοκ εξαερισμού κατά την κατασκευή. Κατά την εγκατάσταση της επόμενης μονάδας, το διάλυμα συμπιέστηκε, μερικώς επικαλύπτοντας την διατομή των αγωγών εξαερισμού, μετά την οποία κατέστη αδύνατη η κανονική λειτουργία του εξαερισμού. Σήμερα το ζήτημα επιλύεται με τη χρήση ειδικών στεγανωτικών υλικών - τόσο στις νέες κατασκευές όσο και στην επισκευή υφιστάμενων σπιτιών. Αν και στη δεύτερη περίπτωση, η λειτουργία σφράγισης ραφών είναι αρκετά επίπονη εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στην άρθρωση.

Διαταραχή του εξαερισμού

Όσο ψηλότερα είναι το πάτωμα, τόσο περισσότερος χώρος καταλαμβάνει η μονάδα αεραγωγού. Και τόσο περισσότερο ο πειρασμός να χρησιμοποιήσετε αυτό. Το κοινό για όλους επανασχεδιασμό, που οδηγεί σε παραβίαση του εξαερισμού, ένα πράγμα - γίνονται χωρίς άδεια, χωρίς ένα έργο, χωρίς συμφωνία.

Εάν η μονάδα εξαερισμού ρευστοποιηθεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, τα διαμερίσματα που βρίσκονται κάτω από την εγκατάσταση δεν θα παραμείνουν απλά χωρίς εξαερισμό - στο τέλος, το διαμέρισμα μπορεί να αερίζεται με το άνοιγμα των παραθύρων. Όλα είναι πολύ χειρότερα. Ο ζεστός αέρας, ο οποίος αναρριχείται στα επιζόντα κανάλια, στηρίζεται σε ένα φράγμα. Θα αρχίσει η ανοργάνωτη ροή. Ιδιαίτερα, η εκδίκηση είναι κλειδωμένη στον αερισμό του αέρα. Πρώτα απ 'όλα, θα βυθιστεί στο ventrush εκείνων των διαμερισμάτων, όπου ανοίγουν τα παράθυρα και δημιουργείται ένα καλό φυσικό βύθισμα. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερο αερίζουμε, τόσο χειρότερο είναι το αποτέλεσμα.

Οι συνέπειες της παράνομης αποσυναρμολόγησης των αγωγών εξαερισμού αισθάνονται αμέσως και πλήρως, εάν συμβούν το χειμώνα. Το καλοκαίρι, όταν ο εξαερισμός είναι ακόμα αδύναμος, η φθορά είναι λιγότερο έντονη.

Η ανακατασκευή και ο επανασχεδιασμός του εξαερισμού δεν επιτρέπονται μόνοι τους

Φυσικά, να διαμαρτύρονται. Πρώτα απ 'όλα - στην εταιρεία διαχείρισης της. Σύμφωνα με τον Κώδικα Στέγασης, το καθήκον του είναι να εξασφαλίσει την αδιάκοπη και αξιόπιστη παροχή στους καταναλωτές στέγασης και κοινοτικών υπηρεσιών. Για να μάθετε τον λόγο για τον οποίο ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, πραγματοποιείται πρώτα μια έρευνα επιτροπής. Το πάτωμα, στο οποίο οι αγωγοί εξαερισμού, προσδιορίζεται εύκολα ακόμη και χωρίς να επισκέπτεται το διαμέρισμα.

Από τη στέγη μέχρι τον άξονα εξαερισμού, χαμηλώστε το φορτίο στο καλώδιο (αυτό ονομάζεται αερισμός του αγωγού εξαερισμού). Σταματάει στο ανώτερο επίπεδο του διαμερίσματος όπου καταστρέφεται το μπλοκ αεραγωγών. Στη συνέχεια - ένας κάτω όροφος στις πλευρικές εξόδους των καναλιών στην κουζίνα, εισάγεται ένα ανεμόμετρο στο μπάνιο, το οποίο καθορίζει την ταχύτητα του αέρα και δείχνει την ώση επιστροφής. Μετά από αυτό, η επιτροπή συντάσσει μια εντολή για την ανάγκη αποκατάστασης των μη εξουσιοδοτημένων αποσυναρμολογούμενων αεραγωγών.

Αλλά πολύ συχνά η εντολή δεν εκτελείται. Η εκκαθάριση των αγωγών εξαερισμού είναι μόνο μέρος των γενικών επισκευών με μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση, με την κατεδάφιση των εσωτερικών χωρισμάτων, μερικές φορές ακόμη και με την εξάλειψη των φέροντων τοίχων. Ως εκ τούτου, λίγοι άνθρωποι θα συμφωνήσουν αμέσως. Η αποσυναρμολόγηση είναι πάντα ευκολότερη από την επισκευή. Ξεκινήστε έναν επίμονο αγώνα. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία διαχείρισης έχει το δικαίωμα να μηνύσει. Αν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν παρευρεθεί στη συνάντηση χωρίς σοβαρό λόγο, η υπόθεση μπορεί να εξεταστεί χωρίς τη συμμετοχή του. Εκδίδεται ερήμην απόφαση υποχρεωτική εκτέλεσης. Φυσικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι κατοικίες μπορούν να διατηρηθούν σε ανακατασκευασμένη κατάσταση, αλλά μόνο εάν δεν παραβιασθούν τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των πολιτών ή αυτό δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή ή την υγεία τους.

Η ουσία του αστικού αγωγού φέρνει τα καθιστικά στην αρχική τους κατάσταση. Ενάγων - εταιρεία διαχείρισης. Οι κάτοικοι των διαμερισμάτων, από τον εξαερισμό, - το τρίτο μέρος. Βάσει του άρθρου 29 του Κώδικα Στέγασης, τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, η οποία αυθαίρετα αναδιοργάνωση, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να το φέρει στην προηγούμενη κατάστασή της. Αφού το δικαστήριο ικανοποιήσει την αξίωση, διαρκεί συνήθως τριάντα ημέρες για να φέρει την κατοικία στην αρχική του κατάσταση. Και πέντε ακόμα ημέρες - να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εργασιών αποκατάστασης στην επιτροπή. Σε περίπτωση παραβίασης αυτών των υποχρεώσεων, ο ιδιοκτήτης φέρει την ευθύνη για όλες τις συνέπειες που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα έκτακτης ανάγκης και άλλες καταστάσεις. Η υπόθεση μεταφέρεται στην παραγωγή της υπηρεσίας δικαστικού επιμελητή. Διαβάζουμε το άρθρο 17 του Κώδικα Στέγασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας :. Άρθρο 30 Στέγαση κώδικα προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τις εγκαταστάσεις σε καλή κατάσταση, αποφεύγοντας την κακοδιαχείριση της θεραπείας με αυτό, να σέβεται τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των γειτόνων της, τους κανόνες χρήσης των οικιστικών εγκαταστάσεων, καθώς και τους κανόνες της κοινής περιουσίας των ιδιοκτητών του περιεχομένου των χώρων μιας πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κώδικα Στέγασης, αν μια ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση ή αναδιαμόρφωση των χώρων είναι αδύνατη χωρίς την ένταξή τους μέρος της κοινής περιουσίας σε μια πολυκατοικία, στη συνέχεια, να το πράξουν, πρέπει να λάβει τη συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών των χώρων μιας πολυκατοικίας. Το 2003, η Κρατική Επιτροπή Κατασκευών της Ρωσίας ενέκρινε τους Κανόνες και τους Κανονισμούς για την Τεχνική Συντήρηση του Ταμείου Κατοικίας. Λένε ότι η μετατροπή των χώρων σε κτίρια κατοικιών μπορεί να γίνει μόνο αφού λάβουν τις άδειες με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Η επανεγκατάσταση και η ανάπλαση που οδηγούν σε διακοπή της λειτουργίας των μηχανικών συστημάτων και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης δεν επιτρέπονται.

Η συσκευή και τα προβλήματα του εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Σχετικά με το πώς έχει γίνει η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια, θα εξαρτηθεί η σύνθεση του αέρα και η υγεία των κατοίκων που ζουν εκεί.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη και ζεστή. Αλλά όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες ή την άγνοια, παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ποιοι παράγοντες παραβιάζουν την εργασία του και ποια προβλήματα οδηγούν σε αυτό.

Κριτήρια επιλογής, τύποι και στοιχεία εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Η παρουσία ορισμένων στοιχείων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του συστήματος. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, θα περιέχει τέτοια υποχρεωτικά στοιχεία:

 • αεραγωγών ·
 • τον άξονα εξαερισμού.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα είναι απαραίτητα ανεφοδιασμός-εξάτμιση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρέχεται όχι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια απόδειξη στον ίδιο τόμο.

Ανάλογα με τον τύπο των κινήτρων για την έναρξη της έλξης, τα συστήματα αυτά συνήθως χωρίζονται σε:

 • φυσικό - το σχέδιο εμφανίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο.
 • συνδυασμός - η εξαγωγή ή η έγχυση γίνεται ηλεκτρομηχανικά.
 • το τράβηγμα και η έγχυση γίνεται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

Εάν ένα πολυώροφο σπίτι χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό κατοικιών - η ύπαρξη ενός εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Οι απαιτήσεις για τη διευθέτηση του είναι απλές και ενοποιημένες για όλα τα κτίρια:

 • σφίξιμο.
 • η χωρητικότητα αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο όγκο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • πυρασφάλεια.

Επίσης, ανάλογα με το σχήμα ανταλλαγής αέρα, το σύστημα μπορεί να είναι υπό ανάδευση ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος είναι χαρακτηριστική για τους αδιαπέραστους τοίχους με φράγμα ατμών. Η εισροή περνά μέσα από τις οπές εξαερισμού και διάφορες ρωγμές. Λόγω της σχετικά υψηλής αρχικής ταχύτητας, ο δρόμος φρέσκο ​​αναμιγνύεται με τον μολυσμένο αέρα. Εάν η ροή δεν είναι σωστά οργανωμένη, θα είναι δύσκολο να τραβήξετε τον αέρα που είναι μολυσμένος με ακαθαρσίες με αυτόν τον τρόπο.

Για να επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, όλοι οι παράγοντες, όπως:

 • αριθμός ορόφων;
 • θέση σε σχέση με άλλες δομές.
 • το επίπεδο του εξωτερικού θορύβου ·
 • ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Για σπίτια με θέση εντός του τετάρτου και θόρυβο μέχρι 51 dBA, συνιστάται η εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου. Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο ή εάν η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη από 51 dBA, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το σύστημα τροφοδοσίας και είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί διήθηση.

Σύνθεση στοιχείων εξαερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

Η θέση της εισαγωγής αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένη σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ο εξαερισμός στο κτίριο διαμερισμάτων. Εάν ο θερμός αέρας δεν θερμαίνεται στο υπό εξέταση σύστημα, πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του δωματίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάμιξή του με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.

Για να διεισδύσει στον αέρα υπό την επίδραση των συσκευών θέρμανσης που είναι εγκατεστημένες στο διαμέρισμα, η είσοδος πραγματοποιείται κοντά σε αυτές τις συσκευές.

Όταν η θέρμανση πραγματοποιείται απευθείας στους υπερσυμπιεστές, η παροχή είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος του δωματίου.

Παρά το είδος του συστήματος, η εισροή εμφανίζεται μόνο στα σαλόνια, και η κουκούλα στην κουζίνα και το μπάνιο. Η τρύπα για την κουκούλα είναι τοποθετημένη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο υποθέτει ότι δεν υπάρχει κίνηση αέρα από τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στους χώρους διαμονής.

Τα κανάλια Ventkanals διαφορετικών δωματίων με φυσική εξαγωγή μολυσμένου αέρα συνιστώνται να είναι ξεχωριστά, εξαιρουμένων των συγκροτημάτων ενός επιπέδου. Εάν μια τέτοια επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κτίριο πολλαπλών μονάδων, είναι απαραίτητο να παρέχονται οι μεμονωμένοι σωλήνες σε έναν κατακόρυφο άξονα.

Συνεργάζονται με ένα τέτοιο ορυχείο, μία φορά σε δύο ορόφους. Ο εξαερισμός στον τελευταίο όροφο εμφανίζεται ξεχωριστά, δεν συνιστάται η σύνδεσή του με το ορυχείο.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης και λειτουργίας σε σπίτια των πάνελ

Αν μιλάμε για μια τέτοια διαδεδομένη μορφή σπιτιών, τότε η ανταλλαγή αέρα είναι διατεταγμένη σε φυσική βάση. Το σύστημα είναι το ίδιο και στα παλιά σπίτια από τούβλα, καθώς και σε νέα κτίρια χαμηλού προϋπολογισμού. Η αναρρόφηση του εξωτερικού αέρα συμβαίνει μέσω των ρωγμών και των διαρροών στα παλαιά πλαίσια ή μέσω των ειδικών οπών που παρέχονται στο σύγχρονο πλαστικό.

Η ανάσυρση σε αυτά συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σταθερής έλξης, που υπάρχει μέσα στο κανάλι του αεραγωγού εξαερισμού, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή εισέρχεται στο αττικό χώρο. Ο αέρας του δρόμου, βγαίνοντας από τα παράθυρα, περνώντας μέσα από τα παράθυρα, χάρη στην τράβηγμα του καναλιού, τείνει στη θύρα εξάτμισης στο μπάνιο ή στην κουκούλα της κουζίνας. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας, περνώντας από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, μετατοπίζει σταδιακά το μολυσμένο στο δρόμο.

Η διαδικασία αερισμού από το παράδειγμα ενός τυπικού έργου

Το πιο συνηθισμένο έργο είναι ένα εννιά ορόφων σπίτι. Η αρχή της λειτουργίας της κουκούλας είναι η ίδια για αυτούς. Ο αέρας από το δρόμο, μέσω παραθύρων και ρωγμών, μπαίνει στο διαμέρισμα. Η εξόρυξη πραγματοποιείται μέσω δορυφορικών δορυφορικών καναλιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο κύριος σωλήνας τροφοδοτείται ένα, σπάνια αρκετά κανάλια από την κουκούλα. Αυτά τα κανάλια συνδέονται με τον κύριο άξονα μέσω δύο ορόφων. Αυτά τα ορυχεία είναι δυσκίνητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένο με ένα σπίτι μεγάλης κλίμακας.

Αυτό το σχέδιο ενός σπιτιού 9 ορόφων προϋποθέτει την παρουσία μιας ζεστής σοφίτας. Ο κλάδος με 8 και 9 ορόφους πηγαίνει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, παρακάμπτοντας το κοινό κανάλι. Το σχέδιο για ένα 9όροφο κτίριο σχεδιάστηκε με βάση τη συνολική απουσία ανέμου και τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα +5.

Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αερισμός σε τέτοια σπίτια δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν απαιτεί καθόλου συντήρηση και τα σφάλματα παρουσιάζονται σπάνια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αεραγωγοί είχαν βουλώσει με οικοδομικά υλικά κατά την ανέγερση του σπιτιού. Μια τέτοια έκπληξη επηρέασε αργότερα την ποιότητα της κουκούλας. Τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του ορυχείου απαιτείται μία φορά κάθε 5-6 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επισκευής, πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν το δρόμο προς τη ροή του αέρα σε κάποιο μέρος. Πιστεύουν εν αγνοία τους ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κουκούλα, αλλά η διαδικασία ανανέωσης του αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολη ή τελείωσε τελείως.

Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που οδηγούν σε παρεμβολές και δυσλειτουργία στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

 • εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων.
 • εσωτερικές πόρτες με σφραγίδα.
 • εγκατάσταση διαφόρων ανεμιστήρων στην κουκούλα.

Για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του φυσικού βυθίσματος εξαερισμού, απαγορεύεται η διευθέτηση τυχόν δυσκολιών για την εισροή και την εκροή αέρα. Για τα πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εισόδων ή η εγκατάσταση εξωτερικής εισροής ξεχωριστά. Οι πόρτες μεταξύ των δωματίων είναι εξοπλισμένες με πλέγματα στο κάτω μέρος. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής δεν πρέπει να επικαλύπτεται από τους ανεμιστήρες.

Πιθανές επιλογές εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Ο σύγχρονος αερισμός στην κατοικία των πάνελ είναι εξοπλισμένος με μονή σωλήνες εξαγωγής. Από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από κάθε όροφο μέχρι την οροφή πηγαίνει το δικό του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης ξένων οσμών και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί ομοιόμορφα και αξιόπιστα.

Μια άλλη καλή επιλογή, όταν όλα τα κάθετα κανάλια έρχονται σε έναν κοινό οριζόντιο συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Ο αέρας από αυτό βγαίνει μέσω ενός κοινού σωλήνα.

Ο πιο ασταθής τρόπος μπορεί να ονομαστεί η επιλογή, όταν ένα μικρό δορυφορικό κανάλι από κάθε διαμέρισμα εισέρχεται στο γενικό ventshahtu. Αυτό το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ είναι πολύ φθηνότερο στη ρύθμιση και αυξάνει τον ζωτικό χώρο, αλλά συνεχώς φέρνει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Το πιο κοινό είναι η ροή των διαφορετικών μυρωδιών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

Η καλύτερη παραλλαγή του εξαερισμού είναι τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα νέα κτίρια, εκτός από τα χαμηλού κόστους. Η παροχή ενός τέτοιου συστήματος βρίσκεται στο υπόγειο ή στην πλευρά του κεντρικού κτιρίου. Παρέχει φιλτραρισμένο και θερμαινόμενο ή ψυχρό αέρα σε όλα τα δωμάτια και τα δωμάτια. Στην οροφή, με τη σειρά του, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια σχεδιαστική χωρητικότητα με τον αέρα τροφοδοσίας. Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μολυσμένο μείγμα από τα διαμερίσματα μέσω εκχυλισμάτων.

Αυτό είναι ένα από τα πρωτόγονα κυκλώματα της συσκευής. Πιο περίπλοκο, το οποίο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο, είναι εξοπλισμένο με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι συσκευές ανάκτησης είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να απομακρύνετε τη θερμότητα ή το κρύο από τον εξαγόμενο αέρα και να τον δώσετε σε έναν αέρα τροφοδοσίας.

Συστάσεις για τον αερισμό

Η συνέπεια της εγκατάστασης σύγχρονων σφραγισμένων παραθύρων και θυρών είναι η μη ικανοποιητική απόδοση των στοιχείων εξαερισμού και η μη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του SNiP. Λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να εισέλθουν στην απαραίτητη ποσότητα αέρα για να κρατήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμη και στο κρύο. Ελλείψει αποτελεσματικής εργασίας του εκχυλίσματος, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται, ο κορεσμός του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται και το οξυγόνο μειώνεται. Σε ένα τέτοιο μικροκλίμα του δωματίου, όταν η υγρασία είναι πάνω από την κανονική, το καλούπι και διάφοροι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλά. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο.

Η διέξοδος είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Θα εξαλείψει τα προβλήματα ανανέωσης του αέρα και η χρήση του συστήματος ανάκτησης σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο μικροκλίμα και καθαρό αέρα με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.