Πώς να διαχειριστείτε το ψυγείο σε ένα φορητό υπολογιστή

Κάθε χρήστης υπολογιστή πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίσει σωστά το σύστημα ψύξης, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της συσκευής και η πρόωρη βλάβη των εξαρτημάτων στο μέλλον λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ή για να απαλλαγείτε από το ξένο θόρυβο και το buzz. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ψυγείο χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα ή ρυθμίσεις BIOS, για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Ρυθμίσεις του BIOS

Πολλοί από τους γνωστούς κατασκευαστές notebooks όπως η Asus, η Acer, η HP, η Lenovo, η Samsung έχουν καταστήσει δυνατό τον έλεγχο του ψυγείου notebook από το σύστημα εισόδου-εξόδου ή το "BIOS". Αυτή η μέθοδος είναι καλή επειδή δεν απαιτεί την εγκατάσταση προγραμμάτων τρίτου μέρους, το μόνο που απαιτείται είναι:

 1. Συνδεθείτε στο Bios και ανοίξτε την ενότητα "Ισχύς".
 2. Στη συνέχεια, εισαγάγετε τις ρυθμίσεις "HW Monitor Configuration", ρυθμίζει τον ανεμιστήρα.
 3. Βρείτε την επιλογή με την τιμή "Ταχύτητα ανεμιστήρα" και επιλέξτε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, αναφέρεται ως ποσοστό.
 4. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις και αφήστε το BIOS.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να έχουν μικρές διαφορές, ανάλογα με την έκδοση του Bios. Μην ανησυχείτε, το όλο σύστημα είναι πανομοιότυπο.

Πρόγραμμα SpeedFan

Ευρέως γνωστή χρησιμότητα, με τη βοήθειά του είναι δυνατό να ελέγχει τον ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή, να ρυθμίζει τις στροφές υψηλής ταχύτητας σε αυτές ή σε άλλες θερμοκρασίες και να παρακολουθεί μια κατάσταση ενός σκληρού δίσκου. Λίγα περισσότερα λιπαρά πλεονεκτήματα - δωρεάν, απλή και διαισθητική διασύνδεση και υποστήριξη για τη ρωσική γλώσσα, οπότε, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Ας αναλύσουμε λεπτομερέστερα πώς να διαμορφώσουμε ένα ψυγείο σε ένα φορητό υπολογιστή χρησιμοποιώντας το SpeedFan:

 1. Πρώτα απ 'όλα, κατεβάστε, εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή.
 2. Μετά την εκκίνηση στην καρτέλα "Αναγνώσεις", στα αριστερά βλέπουμε τις πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα του ανεμιστήρα, η θερμοκρασία των κύριων εξαρτημάτων εμφανίζεται προς τα δεξιά.
 3. Για να ρυθμίσετε το ψυγείο, μεταβείτε στην ενότητα "Ρύθμιση".
 4. Ανοίξτε την καρτέλα "Θερμοκρασίες" και κάντε κλικ στο απαιτούμενο στοιχείο, για παράδειγμα, στην κάρτα γραφικών "GPU".
 5. Στην κάτω σειρά, το «Επιθυμητή» σετ επιλογή εύρος θερμοκρασίας (κατά 40-44 μοίρες) ότι το σύστημα ψύξης πρέπει να διατηρηθεί, και κάντε κλικ στο «OK».

Επίσης στην καρτέλα "Ταχύτητες", μπορείτε να ορίσετε επιπλέον παραμέτρους για την αλλαγή της ταχύτητας των λεπίδων. Εδώ υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, αλλάζοντας τους, αλλάζετε εύκολα το κατώτερο και το ανώτερο όριο ταχύτητας.

Πρόγραμμα Riva Tuner

Μια άλλη μικρή, αλλά πολύ βολική εφαρμογή, που έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του ανεμιστήρα. Είναι επίσης εντελώς δωρεάν και κατάλληλο για οποιαδήποτε έκδοση των Windows.

Αλλάξτε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου με τη βοήθεια του είναι αρκετά εύκολη, χρειάζεστε:

 1. Εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή.
 2. Μεταβείτε στις σύνθετες ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην ενότητα "Ανεμιστήρας".
 3. Μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του ψυγείου μετακινώντας τα ειδικά ρυθμιστικά (επίσης σε ποσοστά).
 4. Μετά την προσαρμογή τους, κάντε κλικ στο "OK" για να εφαρμόσετε τις ρυθμίσεις.

Μετά από αυτό, ο ανεμιστήρας notebook πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί συνεχώς και με την καθορισμένη ταχύτητα.

MSI Afterburner

Επαγγελματική δωρεάν χρησιμότητα, σχεδιασμένη κυρίως για κάρτες overclocking από τη MSI, είναι κατάλληλη τόσο για την AMD όσο και για την Intel. Δεν μας παρέχει μικρές δυνατότητες, από την παρακολούθηση της κατάστασης του πίνακα και την προσαρμογή της τάσης στη GPU μέχρι τον έλεγχο του ψυγείου.

Θέλω να σημειώσω ότι όλες οι ρυθμίσεις είναι στην πρώτη οθόνη, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πολύ βολική. Για να αλλάξετε την ταχύτητα του συστήματος ψύξης, πρέπει να μετακινήσετε το ρυθμιστικό προς τα δεξιά στην ενότητα "Ταχύτητα ανεμιστήρα".

Για αυτόματη ρύθμιση, παρέχεται ένα ξεχωριστό κουμπί "Αυτόματη", μετά την συμπίεση, η ταχύτητα περιστροφής θα ποικίλει ανάλογα με το φορτίο της κάρτας γραφικών του φορητού υπολογιστή.

Λογισμικό AMD OverDrive

Δεν μπορώ να αγνοήσω τη γνωστή χρησιμότητα της AMD, η οποία μας προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ταχύτητας των ανεμιστήρων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση ολόκληρου του φορητού υπολογιστή.

Μόνο:

 1. Εγκαταστήστε και εκτελέστε το βοηθητικό πρόγραμμα.
 2. Μετά το άνοιγμα, στο πρώτο παράθυρο μεταβείτε στην ενότητα "Έλεγχος ανεμιστήρα" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην καρτέλα "Έλεγχος απόδοσης".
 3. Για να αλλάξετε την ταχύτητα, μετακινήστε τα ρυθμιστικά.
 4. Απομένει μόνο να πατήσετε "OK" για να αποθηκευτούν οι αλλαγές που έχετε κάνει.

Τώρα ξέρετε πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας, πώς να το ρυθμίσετε σωστά, να το διαχειριστείτε και να μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Ένας άλλος τρόπος εξηγείται σε αυτό το βίντεο

Επαγγελματική βοήθεια

Εάν δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα μόνοι σας,
τότε πιθανότατα, το πρόβλημα έγκειται σε ένα πιο τεχνικό επίπεδο.
Μπορεί να είναι: μια βλάβη της μητρικής πλακέτας, του τροφοδοτικού,
σκληρό δίσκο, κάρτα γραφικών, μνήμη RAM κ.λπ.

Είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να εξαλειφθεί η χρονική κατανομή,
Για να αποτρέψετε την αποτυχία άλλων εξαρτημάτων.

Ο ειδικός μας θα σας βοηθήσει σε αυτό.

Είναι δωρεάν και δεν δεσμεύεται σε τίποτα.
Θα σας καλέσουμε πίσω μέσα σε 30 λεπτά.

Πώς να ρυθμίσετε την ταχύτητα του ψυγείου σε ένα φορητό υπολογιστή

Η διαδικασία προσαρμογής της ταχύτητας του ψυγείου εξαρτάται από το εμπορικό σήμα του φορητού υπολογιστή. Σε ορισμένα μοντέλα, αυτή η επιλογή παρέχεται στο BIOS. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό τρίτων κατασκευαστών

Γιατί να δημιουργήσετε ένα ψυγείο

Η ταχύτητα του ψυγείου σε φορητούς υπολογιστές ρυθμίζεται αυτόματα από τη μητρική πλακέτα. Όταν το φορτίο στον επεξεργαστή αυξάνεται, η θερμοκρασία του αυξάνεται. Η μητρική πλακέτα το διορθώνει και αυξάνει την ταχύτητα του ψυγείου. Αν η θερμοκρασία της CPU είναι χαμηλή, η ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου θα πρέπει να μειώνεται αυτόματα.

Όχι πάντα η μητρική πλακέτα ρυθμίζει τη βέλτιστη ταχύτητα. Μπορεί να εκδηλωθεί στις ακόλουθες δυσάρεστες στιγμές:

 • Με μικρό φορτίο στον επεξεργαστή και την κανονική του θερμοκρασία, το σημειωματάριο ζωντανεύει σαν να προετοιμάζεται για απογείωση.
 • Το ψυγείο δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του, ως αποτέλεσμα του οποίου ο επεξεργαστής υπερθερμαίνεται.

Οι ιδιοκτήτες των φορητών υπολογιστών πρέπει συχνά να αντιμετωπίσουν τη δεύτερη κατάσταση, όταν η θερμοκρασία του επεξεργαστή και άλλων εξαρτημάτων αυξάνεται σε 80 μοίρες και υψηλότερα, γεγονός που οφείλεται στην ιδιαιτερότητα του σχεδιασμού του φορητού υπολογιστή.

Διαμορφώσιμη μέσω BIOS

Η διαδικασία ρύθμισης του ψυγείου μέσω του BIOS εξαρτάται από την έκδοση του τελευταίου. Αν έχει μια καρτέλα Ισχύς, ανοίξτε την και ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Επιλέξτε Θερμική.
 • Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα "Δεξιά / Αριστερά" για να αυξήσετε ή να μειώσετε την ταχύτητα.
 • Αφήστε το BIOS με τις αποθηκευμένες ρυθμίσεις.

Εάν η καρτέλα Ισχύς δεν είναι διαθέσιμη, κάντε κλικ στην καρτέλα Για προχωρημένους. Πριν αλλάξετε την ταχύτητα, δοκιμάστε να βαθμονομήσετε το ψυγείο, εάν υπάρχει τέτοια επιλογή. Αυτό γίνεται ως εξής:

 • Επιλέξτε Smart Configuration, εάν δεν είναι διαθέσιμο - βρείτε το στοιχείο με τη λέξη Fan.
 • Στο μενού που ανοίγει, επιλέξτε Smart Calibration Fan και ξεκινήστε τη βαθμονόμηση της ταχύτητας με το πλήκτρο Enter.

Μετά από αυτό, πρέπει να περιμένετε λίγο μέχρι να ολοκληρωθεί η βαθμονόμηση. Κατά κανόνα, μετά την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας, ο ψυγείο αρχίζει να λειτουργεί σωστά στην αυτόματη λειτουργία. Εάν η βαθμονόμηση δεν λειτούργησε, αλλάξτε τη λειτουργία του ψυγείου:

 • Στο ίδιο μενού, επιλέξτε την επιλογή λειτουργίας ελέγχου, η οποία συνήθως βρίσκεται κάτω από τη γραμμή βαθμονόμησης Smart Fan.
 • Στο υπομενού που ανοίγει, επιλέξτε Quiet εάν η ταχύτητα του ψυγείου είναι πολύ υψηλή ή το στοιχείο Performance εάν η ταχύτητα περιστροφής είναι ανεπαρκής. Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα χειροκίνητα ή να καθορίσετε τη θερμοκρασία της CPU στην οποία θα απενεργοποιηθεί ο ψυγείο, πρέπει να επιλέξετε Μη αυτόματη.

Ανάλογα με το μοντέλο του φορητού υπολογιστή, το όνομα των αντικειμένων μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα, ορισμένοι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν στοιχείο ανεμιστήρα ταχύτητας που προσφέρει το ακόλουθο μενού:

 • Κανονική - Κανονική λειτουργία του ψυγείου.
 • Αθόρυβη - μειωμένη απόδοση του ανεμιστήρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν δεν υπάρχει μεγάλο φορτίο στον επεξεργαστή ή το laptop λειτουργεί σε ένα δροσερό δωμάτιο.
 • Εγχειρίδιο - η ταχύτητα ρυθμίζεται χειροκίνητα. Κανονική είναι η ταχύτητα του ψυγείου σε 1000-3000 RPM (rpm).

Για να μην μπερδευτείτε, εξετάστε πρώτα το εγχειρίδιο οδηγιών για το BIOS του φορητού υπολογιστή σας.

Ρυθμίσεις ταχύτητας με εφαρμογές

Εάν δεν παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας του ψυγείου στη μητρική πλακέτα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λογισμικό τρίτων κατασκευαστών. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατεβάσετε το δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα Speedfan.

Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή, εκτελέστε την με δικαιώματα διαχειριστή και εκτελέστε τις ακόλουθες ενέργειες:

 • Κάντε κλικ στο κουμπί Διαμόρφωση, επιλέξτε την καρτέλα Επιλογές στο παράθυρο που εμφανίζεται και επιλέξτε τη ρωσική γλώσσα της διασύνδεσης, για να διευκολυνθεί η λειτουργία του βοηθητικού προγράμματος.
 • Κλείστε το παράθυρο ρυθμίσεων για να επιστρέψετε στο κύριο παράθυρο βοηθητικού προγράμματος.
 • Εάν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή "Αυτόματη ταχύτητα ανεμιστήρα", καταργήστε την επιλογή αυτής της επιλογής:

Υπάρχει ένα ακόμη απλούστερο, αλλά πολύ αποτελεσματικό βοηθητικό πρόγραμμα - Fan Controller. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για φορητούς υπολογιστές και έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τη θερμοκρασία του επεξεργαστή. Το κύριο πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι λειτουργεί ακόμα και όταν άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένου του Speedfan, δεν δίνουν θετικό αποτέλεσμα. Το μόνο πράγμα που λειτουργεί με τον ελεγκτή ανεμιστήρων, μετά την τοποθέτησή του, επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Μετά την εκτέλεση του βοηθητικού προγράμματος, θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο με δύο κουμπιά:

 • Κανονική - κανονική λειτουργία λειτουργίας.
 • Πλήρης λειτουργία - στη μέγιστη επιτρεπτή ισχύ.

Ορισμένοι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών προσφέρουν ειδικές εφαρμογές για τον συντονισμό της ταχύτητας του ψυγείου. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των φορητών υπολογιστών Hewlett-Packard μπορούν να κατεβάσουν το βοηθητικό πρόγραμμα "Power Manager" από τον επίσημο ιστότοπο, καθορίζοντας το μοντέλο του υπολογιστή σας.

Μερικές συμβουλές

Κατά τη ρύθμιση της ταχύτητας του ψυγείου, φροντίστε να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Η υπερθέρμανση του επεξεργαστή δεν υποδεικνύει πάντα την ακατάλληλη ρύθμιση της ταχύτητας του ψυγείου. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα ψύξης είναι βουλωμένο με σκόνη ή απαιτείται αντικατάσταση θερμικής πάστας. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσετε με τον καθαρισμό του φορητού υπολογιστή. Εάν το θετικό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε, μπορείτε να προχωρήσετε στη ρύθμιση της ταχύτητας του ψυγείου.
 • Εάν η ταχύτητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που δηλώνεται από τον κατασκευαστή, ενώ δεν μπορεί να αυξηθεί, το έδρανο πιθανότατα απέτυχε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αποσυναρμολογήσετε το ψυγείο και να λιπάνετε με λάδι για κινήσεις ρολογιών ή ραπτομηχανές. Αν μετά από αυτό η ταχύτητα δεν αυξηθεί, το ψυγείο θα πρέπει να αντικατασταθεί.
 • Αυξημένος θόρυβος μπορεί επίσης να συσχετιστεί με το ρουλεμάν. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να μειώσετε την ταχύτητα, αλλά πέστε μια σταγόνα λαδιού στο ρουλεμάν.

Και τέλος, μην ξεχνάτε ότι ο τυπικός ψύκτης δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και άλλων εξαρτημάτων. Εάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εργασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βάση ψύξης.

Πώς να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στο φορητό υπολογιστή

Με την ενεργή χρήση οποιουδήποτε φορητού υπολογιστή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι χρήστες τους συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης. Αυτή η «σύγχυση» μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μια μικρή επιβράδυνση του λειτουργικού συστήματος, αλλά και ζημιές στα κύρια συστατικά της μονάδας συστήματος - ο επεξεργαστής (διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με το πώς η θερμοκρασία του επεξεργαστή θεωρείται ότι είναι φυσιολογικό), την κάρτα γραφικών και μητρική πλακέτα. Προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φορητού υπολογιστή, είναι δυνατό να εξαναγκαστεί ο ανεμιστήρας εάν είναι απαραίτητο. Για το πώς να το κάνετε αυτό, διαβάστε στο άρθρο μας.

Σημειώστε ότι πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε χειραγώγηση με το φορητό υπολογιστή, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο στο σύνολό του. Επίσης, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τον ανεμιστήρα για μόλυνση, διότι λόγω της πλεονάζουσας ποσότητας συσσωρευμένων σκονών μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία των πτερυγίων.

Εκτελέστε τον ανεμιστήρα χρησιμοποιώντας το BIOS

Ας αρχίσουμε λοιπόν, εξετάζοντας τον εξαναγκασμένο ανεμιστήρα χρησιμοποιώντας το BIOS. Στην πράξη, όταν ξεκινάτε τη συσκευή, ανεξάρτητα από το μοντέλο ή το εμπορικό της σήμα, ξεκινά πρώτα η διαδικασία ψύξης, η οποία μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί από την ύπαρξη κατάλληλου θορύβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ανεμιστήρας μπορεί να εγκατασταθεί λανθασμένα λόγω προβλημάτων με τη σύνδεση πολικότητας. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί ξανά κατά την εκκίνηση του συστήματος ψύξης όταν ο φορητός υπολογιστής είναι ενεργοποιημένος. Φέρτε ένα νήμα ή ένα κομμάτι χαρτί στην οπή εξαερισμού και βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο που μεταφέρθηκε έχει γίνει ασταθές. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα λειτουργεί σωστά. Διαφορετικά, το αντικείμενο θα κολλήσει στην τρύπα, γεγονός που θα επιβεβαιώσει τα προβλήματα με την ψύξη.

Η δυνατότητα ελέγχου των λειτουργιών του ανεμιστήρα μέσω εντολών στο BIOS συναντάται συχνά.

 1. Για να μπείτε στη λειτουργία διαμόρφωσης, ανάλογα με το μοντέλο της συσκευής, πρέπει να πατήσετε τα πλήκτρα "Διαγραφή", "Escape" ή "F2" κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Είναι προφανές ότι για την καλύτερη ψύξη του φορητού υπολογιστή θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Turbo. Ωστόσο, πρέπει επίσης να κατανοήσετε ότι η αντίσταση στη φθορά του ίδιου του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της συνεχούς λειτουργίας θα μειωθεί σημαντικά και μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία.

Για τη σημείωση! Όλοι οι φορητοί υπολογιστές δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον ανεμιστήρα με τη βοήθεια του BIOS, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα, τα οποία θα συζητηθούν αργότερα.

Λειτουργία του ανεμιστήρα με το SpeedFan

Έτσι, αν ο φορητός σας υπολογιστής δεν υποστηρίζει ρυθμό ρυθμίσεων και χρόνου ανεμιστήρων μέσω του BIOS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν πρόγραμμα SpeedFan. Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα εξαερισμού από αυτό το λογισμικό, θα χρειαστείτε:

 1. Κατεβάστε το SpeedFan στον ιστότοπο του προγραμματιστή ή σε άλλη αξιόπιστη πηγή.

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του ψυγείου σε ένα φορητό υπολογιστή

Αυξήστε την ταχύτητα του ψυγείου στο φορητό υπολογιστή

Εκκίνηση USB flash drive Windows 10

Γιατί ο εκτυπωτής εκτυπώνει λωρίδες;

Ο εκτυπωτής εκτυπώνει κενές σελίδες

Πρόγραμμα οδήγησης ήχου για Windows 10

Ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης των Windows 10

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του ψυγείου στο φορητό υπολογιστή, αν με την πάροδο του χρόνου αρχίσει να λειτουργεί λίγο πιο αργά, πιο θορυβώδη και μερικές φορές ακόμη και υπερθερμανθεί. Η υπερθέρμανση είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα και επιβλαβή περιστατικά για έναν υπολογιστή, διότι αποτελεί πρόσθετη φθορά του εξοπλισμού και αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας.

Για την εξάλειψη αυτής της κατάστασης, μπορείτε να αντικαταστήσετε την θερμική πάστα και να ενισχύσετε την ψύξη. Αν η αντικατάσταση της θερμικής πάστας - δεν είναι πολύ δύσκολο, τότε για να ενισχύσετε το σύστημα ψύξης (CO), πρέπει είτε να αγοράσετε ένα ψυκτικό ταμπόν, είτε να αυξήσετε την ταχύτητα του ψυγείου. Το μαξιλάρι ψύξης είναι αρκετά θορυβώδες, κοστίζει επιπλέον χρήματα, παίρνει ένα μέρος, αλλά για να επιταχύνει το προσωπικό του CO μπορεί να είναι απολύτως δωρεάν.

Υπάρχουν δύο επιλογές, πώς να επιταχύνετε την ταχύτητα του ψυγείου στον φορητό υπολογιστή:

 1. Χρήση λογισμικού
 2. Χρησιμοποιώντας το BIOS UEFI

Πριν από το overclocking

Πρώτον, ας καθορίσουμε τι θα επηρεάσει την ταχύτητα του ψυγείου:

 • Όσο υψηλότερη, η περισσότερο θόρυβο εκπέμπει φορητό υπολογιστή κατά τη λειτουργία, θα εκπληρώσει (ελαφρώς), αλλά την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία της CPU, και το όλο σύστημα είναι χαμηλότερη, και ως εκ τούτου λιγότερο παγώνει και επιβράδυνση λόγω στραγγαλισμό (μείωση ρολογιού του επεξεργαστή για να μειωθεί θερμική καταπόνηση). Χρησιμοποιείται ένα σχέδιο ισχύος. Υψηλή χωρητικότητα.
 • Όσο πιο χαμηλό, όσο πιο ήσυχο λειτουργεί ο φορητός υπολογιστής, τόσο αργότερα αποφορτίζεται η μπαταρία, αλλά με υψηλά φορτία εμφανίζεται η πιθανότητα υπερθέρμανσης της συσκευής. Ενεργειακό σχέδιο χρησιμοποιείται. Εξοικονόμηση ενέργειας.

Διασπείρει το CO συνιστάται μόνο αν φυσήξει ψύκτες και φίλτρα από τη σκόνη και τα συντρίμμια, και αντικαταστήστε το θερμικό γράσο σε όλα τα βασικά σημεία: την CPU, VGA κάρτα, Northbridge και Southbridge.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός του συστήματος ψύξης και η αντικατάσταση της θερμικής διασύνδεσης λύνει τα προβλήματα υπερθέρμανσης και στραγγαλισμού. Αλλά αν αυτοί οι χειρισμοί είναι δύσκολοι λόγω της πολυπλοκότητας της ανάλυσης ή της εγγύησης του φορητού υπολογιστή (που απαγορεύει την αποσυναρμολόγηση της συσκευής), τότε για να επιτευχθεί η επιθυμητή ψύξη, είναι προτιμότερο να επιταχύνετε το ψυγείο.

Overclocking του ψυγείου μέσω του λογισμικού

Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα παρακολούθησης και παρακολούθησης της θερμοκρασίας του συστήματος - Speedfan - θα απαντήσει στο ερώτημα πώς να αυξήσει την ταχύτητα του ψυγείου στο φορητό υπολογιστή. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα στον ιστότοπο ή μέσω απευθείας συνδέσμου λήψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υποστηρίζονται όλοι οι φορητοί υπολογιστές από αυτό το πρόγραμμα. Είναι πιθανό ότι πολύ παλιές συσκευές, ή, αντιστρόφως, μια νέα γενιά, ενδέχεται να μην εμφανίζουν πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία και την ταχύτητα των ψυγείων. Μπορείτε να δείτε τη λίστα των υποστηριζόμενων λεωφορείων ή γεφυρών (BUS) στον ιστότοπο του βοηθητικού προγράμματος.

Εγκαταστήστε και ανοίξτε την εφαρμογή SpeedFan. Το κύριο παράθυρο θα εμφανίσει τις κύριες πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία και την ταχύτητα των ψυγείων. Κάντε κλικ στο Ρύθμιση και το παράθυρο διαμόρφωσης θα ανοίξει. Επιλέξτε το απαιτούμενο στοιχείο παρακολούθησης - για παράδειγμα, CPU και ρυθμίστε την επιθυμητή θερμοκρασία, το σύστημα ψύξης θα λειτουργήσει κατά προτεραιότητα σε αυτήν την παράμετρο.

Η επόμενη παράμετρος στην καρτέλα Ταχύτητα καθορίζει την ταχύτητα των ψυγείων.

 1. Ελάχιστη τιμή - η ελάχιστη τιμή (%)
 2. Η μέγιστη τιμή είναι η μέγιστη τιμή (%)
 3. Αυτόματη διαφοροποίηση - αυτόματη επιλογή με βάση τη θερμοκρασία

Αφού χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα, ελέγξτε τις τιμές θερμοκρασίας, αν δεν έχουν αλλάξει σε μερικά λεπτά / ώρες, δοκιμάστε να τις αλλάξετε μέσω του BIOS.

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου στο φορητό υπολογιστή μέσω του BIOS

Το BIOS σας επιτρέπει να διαμορφώσετε διάφορους δείκτες της συσκευής - από τις ρυθμίσεις εκκίνησης μέχρι τον κωδικό πρόσβασης για την είσοδο και για να ρυθμίσετε τη συχνότητα του επεξεργαστή ή της μνήμης. Όλοι οι φορητοί υπολογιστές δεν έχουν τη δυνατότητα να overclock CO, επομένως πρέπει να ελέγξετε αυτή την επιλογή στο φορητό σας υπολογιστή.

Για να εισάγετε το BIOS UEFI του υπολογιστή σας κατά την επανεκκίνηση, πατήστε το κατάλληλο πλήκτρο:

Αυξήστε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου στο φορητό υπολογιστή

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την υπερθέρμανση κατά τη χρήση του φορητού υπολογιστή, μπορείτε να προσπαθήσετε να αυξήσετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου. Σε αυτό το εγχειρίδιο, θα μιλήσουμε για όλους τους τρόπους επίλυσης αυτού του προβλήματος.

Overclocking το ψυγείο στο φορητό υπολογιστή

Σε αντίθεση με έναν σταθερό υπολογιστή, τα στοιχεία του φορητού υπολογιστή βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω υπερχρονισμού του ανεμιστήρα, είναι δυνατό όχι μόνο να παραταθεί η μέγιστη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, αλλά και να αυξηθεί η παραγωγικότητά του.

Μέθοδος 1: Ρυθμίσεις του BIOS

Ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε την ταχύτητα του ψυγείου κατά μέσο σύστημα είναι να αλλάξετε κάποιες παραμέτρους του BIOS. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι η πιο δύσκολη, καθώς οι λανθασμένα καθορισμένες τιμές μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένη λειτουργία του φορητού υπολογιστή.

 1. Όταν ξεκινά ο υπολογιστής, κάντε κλικ στο κουμπί κλήσης του BIOS. Συνήθως υπεύθυνος γι 'αυτό «F2», αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι.
 2. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα πλοήγησης για να μεταβείτε στην ενότητα Ισχύς και επιλέξτε στοιχείο "Παρακολούθηση υλικού".

Σημείωση: Το όνομα του στοιχείου μπορεί να αλλάξει σε διαφορετικές εκδόσεις του BIOS.

Άλλες παράμετροι πρέπει να παραμείνουν στην αρχική κατάσταση ή να αλλάξουν μόνο με πλήρη εμπιστοσύνη στις ενέργειές τους.

 • Πατήστε το πλήκτρο «F10», για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να αφήσετε το BIOS.
 • Αν έχετε δυσκολίες στην κατανόηση της μεθόδου, επικοινωνήστε μαζί μας στα σχόλια.

  Μέθοδος 2: Speedfan

  Το πρόγραμμα Speedfan σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε τις εργασίες του ψυγείου από κάτω από το σύστημα, ανεξάρτητα από το μοντέλο του φορητού υπολογιστή. Πώς να το χρησιμοποιήσετε για αυτό το σκοπό, είπαμε σε ξεχωριστό άρθρο.

  Μέθοδος 3: AMD OverDrive

  Εάν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει επεξεργαστή AMD, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα AMD OverDrive. Η διαδικασία του overclocking του ανεμιστήρα που εξετάσαμε στις οδηγίες του παρακάτω συνδέσμου.

  Συμπέρασμα

  Οι παραπάνω παραλλαγές του overclocking του ανεμιστήρα δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις και επιτρέπουν την επίτευξη του αποτελέσματος με ελάχιστη βλάβη στον εξοπλισμό. Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το σκεπτικό, η παρεμβολή στο κύριο σύστημα ψύξης θα πρέπει να γίνεται μόνο με την εμπειρία με τα εσωτερικά εξαρτήματα του φορητού υπολογιστή.

  Το βοήθησε αυτό το άρθρο;

  Περισσότερα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

  Κάντε μια ερώτηση ή αφήστε τη γνώμη σας Ακύρωση σχολίου

  Ανώνυμος: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:56 π.μ.

  Πώς να ανοίξετε το αρχείο AVCHD Constantine, ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορώ να κατεβάσω ταινίες από τις διαδρομές στο διαδίκτυο, εκτός από τη βασική ahttp βίντεο: //lumpics.ru/wp-content/uploads/2017/09/Vklyuchit-otobrazhenie-vseh-faylov-v-Media-Player-Classic.pngm τίποτα περισσότερο. και μια ακόμα ερώτηση: μια ταινία που λήφθηκε ως μαύρο ορθογώνιο και δεν ανοίγει;

  Βιτάλι Καϊρόφ: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:48 π.μ.

  Επίλυση προβλημάτων με το έργο Rambler's Top100 Γεια σας, Galina. Χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης για να συνδεθείτε στο ταχυδρομείο και όχι στην εφαρμογή για κινητά; Safari; Αρχικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης.

  Βιτάλι Καϊρόφ: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:43 π.μ.

  Πώς να γράψετε στην τεχνική υποστήριξη Yandex.Mail Γεια σας, Stanislav. Αρχικά, προσπαθήστε να αποκαταστήσετε την πρόσβαση στο Yandex.Mail χρησιμοποιώντας τα άρθρα μας για αυτό:

  Πώς να θυμάστε τα στοιχεία σύνδεσης από το Yandex.Mail
  Πώς να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης Yandex.Mail

  Εάν αυτό δεν λειτουργεί, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την τοποθεσία υποστήριξης Yandex.Mail, όπου πρέπει να επιλέξετε το πρόβλημά σας από τη λίστα

  Viktor Bukhteev: 2 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ.

  Επιλέγοντας μια κάρτα οθόνης για τη μητρική πλακέτα Γεια σας, Νικολάι. Έχετε μία υποδοχή PCI Express 3.0 x16, οπότε είναι καλύτερο να συνδέσετε την κάρτα γραφικών μέσα από αυτήν, τότε το δυναμικό της θα αποκαλυφθεί πλήρως. Όσο για τα μοντέλα, εδώ για τον επεξεργαστή σας είναι ιδανικά 1050ti από οποιαδήποτε αποδεδειγμένη εταιρεία (MSI, ASUS, Gigabyte ή INNO3D). Φυσικά, μπορείτε να πάρετε 1060 έως 6 GB ή να παρακολουθήσετε

  Stanislav: 2 Σεπτεμβρίου στις 9:01 π.μ.

  Πώς μπορώ να γράψω στην υποστήριξη Yandex.Mail; Δεν μπορώ να εισέλθω στο Yandex mail, το fucking Yandex μπλοκάρει το γραμματοκιβώτιό μου. Πώς μπορώ να έρθω σε επαφή με την Yandex Mail; (Δεν είμαι αγενής, αλλά απλώς γράφω τα συνηθισμένα γεγονότα)

  Stanislav: 2 Σεπτεμβρίου στις 08:52

  Πώς να γράψετε στην τεχνική υποστήριξη του Yandex.Mails Πώς να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία υποστήριξης Yandex mail;

  Νικολάι: στις 2 Σεπτεμβρίου στις 6:07 π.μ.

  Επιλέγοντας μια κάρτα γραφικών για τη μητρική πλακέτα Μπορείτε να μας πείτε τι είδους κάρτα γραφικών Nvidia (είναι πιο επιθυμητό) μπορεί να τεθεί στη μητρική πλακέτα Biostar B75MU3 +
  Τύπος CPU QuadCore Intel Core i5-3470, 2400 MHz (24 x 100)

  Ποια προγράμματα είναι κατάλληλα για ψύξη του φορητού υπολογιστή;

  Η καρδιά του φορητού υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής, ο οποίος, κάτω από τα βαριά φορτία, αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται. Οι διαδικασίες επηρεάζουν άμεσα τη μητρική πλακέτα, την περίπτωση του φορητού υπολογιστή και την κάρτα γραφικών. Η υπερθέρμανση του εξοπλισμού απειλεί να σπάσει τα εξαρτήματα, την αποτυχία του στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Ένα ειδικό πρόγραμμα για την ψύξη του φορητού υπολογιστή βοηθά στην αποφυγή σπασίματος, υπερθέρμανσης, αύξησης του αριθμού στροφών του ψυγείου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ψύξη ολόκληρου του συστήματος.

  Ελέγξτε τον ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή

  Οι κατασκευαστές ρυθμίζουν την τυπική ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, η οποία θα πρέπει να διατηρεί μια κανονική θερμοκρασία λειτουργίας μέσα στο φορητό υπολογιστή. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε όλες τις λεπτότητες της τεχνικής και του φορτίου που θα δώσει ο χρήστης. Από αυτή την άποψη, οι δείκτες θερμοκρασίας φτάνουν συχνά σε κρίσιμα επίπεδα, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο για το φορητό υπολογιστή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη θερινή ώρα, όταν το σύστημα ψύξης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθορισμένες εργασίες.

  Μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση αυξάνοντας την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Μπορείτε να ελέγξετε τον ψυγείο μόνοι σας χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

  1. Πραγματοποίηση ρυθμίσεων στο λειτουργικό σύστημα.
  2. Πραγματοποίηση ρυθμίσεων στο BIOS.

  Πριν κάνετε αλλαγές στο σύστημα ελέγχου ανεμιστήρα, ο χρήστης πρέπει να ελέγξει την κατάσταση του εσωτερικού του φορητού υπολογιστή. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται συχνά στη συσσώρευση σκόνης, μαλλιών, μαλλιών κατοικίδιων ζώων, κομμάτια βρωμιάς. Εάν ο καθαρισμός του φορητού υπολογιστή δεν βοηθήσει, τότε η βοήθεια θα διαχειριστεί ανεξάρτητα το λειτουργικό σύστημα, το BIOS ή θα εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα για να αυξήσει την ταχύτητα του ψυγείου.

  Ρυθμίσεις OS

  Ένας χρήστης που φιλοδοξεί να αλλάξει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του κατασκευαστή πρέπει να λάβει υπόψη το ακόλουθο γεγονός: η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του ανεμιστήρα επηρεάζει το επίπεδο θορύβου που παράγει ο φορητός υπολογιστής. Η αύξηση της ταχύτητας του ψυγείου θα προκαλέσει αύξηση της έντασης του ανεμιστήρα. Μια άλλη συνέπεια της αλλαγής των τυπικών παραμέτρων λειτουργίας του ψυγείου θα είναι η μείωση της ενεργειακής απόδοσης και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή. Αυτό το φαινόμενο θα συμβεί επίσης όταν το WINDOVS δεν εγκατασταθεί σωστά ή η αναβάθμιση των προγραμμάτων οδήγησης είναι εσφαλμένη.

  Παρόμοια βοηθητικά προγράμματα κυκλοφορούν από την Intel και τη Microsoft, έχοντας τις ίδιες αρχές εγκατάστασης και διαμόρφωσης. Αποφασίζοντας για τη χρήση των εφαρμογών, αξίζει να θυμηθούμε για την κατανάλωση ενέργειας και την αύξηση του θορύβου.

  Τρόπος ρύθμισης παραμέτρων του BIOS

  Κάθε χρήστης μπορεί να συνδεθεί στο BIOS, αλλά συνιστάται να το κάνετε αυτό μόνο αν ο χρήστης αποσυνθέσει το BIOS και τις λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος. Οι βήμα προς βήμα ενέργειες των ρυθμίσεων του BIOS μοιάζουν με αυτό:

  1. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης του συστήματος, πατήστε το πλήκτρο Del. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να κάνετε κλικ στο f8 ή f2.
  2. Μεταβείτε στο τμήμα μενού που ονομάζεται Ισχύς.
  3. Ανοίγει το μενού διαμόρφωσης της οθόνης HW. Υπάρχει μια λειτουργία που σας επιτρέπει να αυξήσετε την ταχύτητα του ψυγείου. Στον τίτλο μπορεί να υπάρχουν λέξεις όπως ανεμιστήρας, ταχύτητα, έλεγχος.
  4. Αφού επιλέξετε την επιθυμητή επιλογή, ο χρήστης πρέπει να πατήσει το κουμπί με το πλήκτρο Enter.
  5. Ρυθμίστε την επιλογή Ενεργοποίηση.
  6. Ενεργοποιήστε το προφίλ, το οποίο θα εμφανίσει ένα μενού με διαφορετικές επιλογές για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
  7. Επιλέξτε ένα προφίλ Turbo ή Performance.
  8. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις.
  9. Επαναφόρτωση του φορητού υπολογιστή.

  Ως αποτέλεσμα απλών χειρισμών στο BIOS, ο ανεμιστήρας θα αρχίσει να λειτουργεί σε κάθε εκκίνηση του συστήματος. Το ψυγείο θα γυρίσει στις καθορισμένες ταχύτητες, γεγονός που θα προκαλέσει αύξηση του θορύβου, αλλά θα μειώσει την υπερθέρμανση του φορητού υπολογιστή.

  TOP των καλύτερων προγραμμάτων για έλεγχο ανεμιστήρα

  Διάφορα βοηθήματα δημιουργούνται για να μην αλλάξει το σύστημα ψύξης, να μην αλλάξουν τις ρυθμίσεις του BIOS, να μην αλλάξει κανένα στοιχείο του ψυγείου. Οι περισσότερες από τις κυκλοφορήσει εφαρμογές είναι δωρεάν και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο σκληρό δίσκο. Παρόμοια βοηθητικά προγράμματα ελέγχουν το ψυγείο, αυξάνοντας την ταχύτητα λειτουργίας του.

  Ρυθμίστε την ταχύτητα περιστροφής των ψυχρών πτερυγίων με προγράμματα όπως:

  • Εφαρμογή SpeedFan. Το βοηθητικό πρόγραμμα είναι δωρεάν, θα πρέπει να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε σε φορητό υπολογιστή, στη συνέχεια να εκτελέσετε. Εμφανίζεται ένα γράφημα της θερμοκρασιακής κατάστασης του συστήματος. Πρέπει να επιλέξετε το στοιχείο του φορητού υπολογιστή, του οποίου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την κανονική. Στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί "επάνω" αρκετές φορές, επιλέξτε τη βέλτιστη παράμετρο που επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας. Το πρόγραμμα δεν μπορεί να κλείσει, έτσι ώστε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης της λειτουργίας του ανεμιστήρα.
  • Βοηθητικό πρόγραμμα OverDrive της AMD. Εγκαθίσταται με το κύριο πακέτο προγραμμάτων που παρέχεται από την AMD. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, εκκινείται η εφαρμογή. Στο κύριο μενού υπάρχει μια ενότητα ελέγχου ανεμιστήρα και εδώ - το στοιχείο ελέγχου απόδοσης. Εδώ είναι οι ολισθητήρες που ελέγχουν την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του ανεμιστήρα. Πρέπει να κάνετε κλικ σε ένα ρυθμιστικό, αυξάνοντας την αξία του σε ένα σημάδι από 70% σε 100%. Πρέπει να αποθηκεύσετε την τιμή μέσω του κουμπιού Εφαρμογή και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην ενότητα Προτιμήσεις. Εκεί πρέπει να επιλέξετε "Ρυθμίσεις" και να ενεργοποιήσετε το στοιχείο "Οι τελευταίες αλλαγές στις ρυθμίσεις", κάντε κλικ στο "ok" και να κλείσετε το πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια κάθε εκκίνησης του συστήματος, η εφαρμογή θα ρυθμίσει την ταχύτητα του ανεμιστήρα.
  • Riva Tuner. Πρόκειται για προϊόν της Intel, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευκολία χρήσης, ευκολία εγκατάστασης και έλεγχο του ανεμιστήρα. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε έκδοση των Windows. Μετά τη λήψη και την εγκατάσταση του Tuner Riva, ο χρήστης εκκινεί το βοηθητικό πρόγραμμα και πηγαίνει στην ενότητα "Προχωρημένες ρυθμίσεις". Στη συνέχεια, πρέπει να βρείτε τον υπομενού Fan, μετακινώντας τα ρυθμιστικά εκεί στις επιθυμητές τιμές, οι οποίες εκφράζονται ως ποσοστό. Όταν επιλεγούν οι παράμετροι, οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται πατώντας το πλήκτρο "OK". Στη συνέχεια, όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ και το ψυγείο θα περιστραφεί σε υψηλότερες ταχύτητες.
  • MSI Afterburner. Εκδίδεται από το MSI, το βοηθητικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίσει το ψυγείο στις απαιτούμενες ταχύτητες. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται στην τεχνολογία από την AMD και την Intel. Το πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος είναι ότι όλες οι απαραίτητες παράμετροι και ρυθμίσεις βρίσκονται στο κύριο μενού στο πρώτο παράθυρο, το οποίο ανοίγει μετά την εγκατάσταση. Η ταχύτητα του ανεμιστήρα αυξάνεται αν υπάρχει στην ενότητα Ταχύτητα ανεμιστήρα, μετακινήστε το ρυθμιστικό στη δεξιά πλευρά. Υπάρχει επίσης μια λειτουργία αυτόματου συντονισμού που σας επιτρέπει να αλλάζετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου ανάλογα με τα φορτία που πηγαίνουν στην κάρτα γραφικών.

  Ποιος τρόπος να επιλέξετε να ρυθμίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα και να μειώσετε το επίπεδο θέρμανσης του φορητού υπολογιστή, ο χρήστης επιλέγει ανεξάρτητα. Αν δεν γνωρίζετε τις ρυθμίσεις, δεν χρειάζεται να κάνετε χειροκίνητες αλλαγές. Η καλύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα που θα προστατεύει το σύστημα από υπερθέρμανση.

  Ένας υπολογιστής από το μηδέν!

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στο φορητό υπολογιστή;

  Πολύ συχνά όταν εργάζεστε για πολλές ώρες ή παίζετε τη συσκευή, ο χρήστης έχει μια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης του ανεμιστήρα στο φορητό υπολογιστή στο μέγιστο. Κατά κανόνα, τα περισσότερα μοντέλα τεχνολογίας ρυθμίζουν αυτόματα τη δραστηριότητα των ψύκτες ψύξης. Αλλά μερικές φορές το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί σωστά και δεν περιλαμβάνει ενεργή ψύξη την κατάλληλη στιγμή.

  Για να διορθώσετε ένα παρόμοιο πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα, παρέχονται βοηθητικές ρυθμίσεις. Για να τα αλλάξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα τρίτων, αλλά για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στο φορητό υπολογιστή, αλλάξτε μόνο μερικές παραμέτρους στο σχέδιο τροφοδοσίας της συσκευής.

  Έλεγχος υγείας συσκευής και ρύθμιση BIOS

  Πριν ξεκινήσετε διάφορους χειρισμούς στον υπολογιστή, βεβαιωθείτε πρώτα ότι ο ενσωματωμένος ψύκτης λειτουργεί γενικά. Επίσης, ελέγξτε τον αερισμό για μόλυνση. Πολύ συχνά, ο ανεμιστήρας δεν εκτελεί τις λειτουργίες του λόγω του γεγονότος ότι είναι φραγμένο με σκόνη και μικρά υπολείμματα.

  Πρώτον, θα μάθουμε πώς να εξαναγκάζουμε τον ανεμιστήρα στο φορητό υπολογιστή. Κατά κανόνα, όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, αρχίζει η ψύξη. Για να το ελέγξετε, φέρτε κάποιο κομμάτι χαρτί ή κλωστή στο άνοιγμα. Το τεχνητό αντικείμενο πρέπει να ταλαντεύεται και αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι ο αέρας διοχετεύεται από την οπή. Εάν το νήμα κολλάει στην οπή, σημαίνει ότι ο ανεμιστήρας δεν είναι σωστά συνδεδεμένος και η πολικότητα αντιστρέφεται. Εξαιτίας αυτού, η ψύξη λειτουργεί λανθασμένα και καθιστά δύσκολη την ψύξη.

  Σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές, το BIOS μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των οπαδών. Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει σε πιο ακριβό μοντέλα, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στα notebooks Acer, MSI, κ.λπ., τη σειρά παιχνιδιών, χρησιμοποιήστε πρόσθετες λειτουργίες του BIOS. Σε ακριβή μοντέλα, η μητρική κάρτα είναι σε θέση να ελέγχει τη δύναμη των στοιχείων (επεξεργαστής, ψύκτες κλπ.).

  Απενεργοποιήστε το φορητό υπολογιστή και κάντε επανεκκίνηση, μεταβείτε στο BIOS, στις περισσότερες περιπτώσεις απλά πατήστε DEL, F2 ή ESC για να το ενεργοποιήσετε. Για κάθε μοντέλο του υπολογιστή οι μέθοδοι του.

  Μεταβείτε στην ενότητα "Ισχύς", υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία της CPU και τη δραστηριότητα περιστροφής του ψυγείου. Βρείτε την παράμετρο "Control Fan Q-Fan" και "Προφίλ ανεμιστήρα CPU". Η πρώτη παράμετρος πρέπει να είναι ενεργοποιημένη, το δεύτερο στοιχείο που είναι υπεύθυνο για το χρησιμοποιούμενο προφίλ:

  • Αθόρυβο (ελάχιστος θόρυβος, οικονομία φόρτισης);
  • Standard (οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται όταν η συσκευή είναι φορτωμένη σε μεγάλο βαθμό, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια παιχνιδιών).
  • Turbo (συνεχής ψύξη, ανεμιστήρες λειτουργούν χωρίς διακοπή)?

  Για να ενεργοποιήσετε την εκκαθάριση ανεμιστήρων σε ένα laptop lenovo, κ.λπ., οι κατασκευαστές μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν προγράμματα τρίτων. Σε μοντέλα άνω των 100 000 ρούβλων (MSI, Acer Predator κ.λπ.), ο κατασκευαστής στη συσκευασία πώλησης προσθέτει ειδικό λογισμικό με βοηθητικές λειτουργίες παρακολούθησης ψύξης.

  Ανεμιστήρα ταχύτητας και άλλα προγράμματα

  Στις περισσότερες συσκευές προϋπολογισμού, ο έλεγχος των RPM δεν υποστηρίζεται. Αλλά ένα παρόμοιο πρόβλημα επιλύεται προγραμματικά μέσω λογισμικού τρίτων κατασκευαστών. Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα είναι ο Speed ​​Fan. Μέσα από αυτό, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα σε φορητούς υπολογιστές Samsung, Dell, Lenovo, Acer, HP και πολλούς άλλους κατασκευαστές που δεν διαθέτουν ενσωματωμένο εξειδικευμένο λογισμικό.

  Στο κύριο παράθυρο του προγράμματος υπάρχει ένας αναπτυσσόμενος κατάλογος, μέσω του οποίου είναι δυνατός ο έλεγχος της δραστηριότητας του συστήματος ψύξης σε πραγματικό χρόνο.

  Για να δείτε λεπτομερείς πληροφορίες από τους αισθητήρες θερμοκρασίας και να ρυθμίσετε τη δραστηριότητα των ψυκτών, μεταβείτε στην καρτέλα ρυθμίσεων.

  Για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στον φορητό υπολογιστή Lenovo και Acer μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές εφαρμογές, αυτοί οι δύο κατασκευαστές παρέχουν στους πελάτες λογισμικό με επώνυμα σήματα. Για ορισμένες σειρές φορητών υπολογιστών δημιουργείται ξεχωριστό λογισμικό, ένα παράδειγμα τέτοιων προγραμμάτων:

  • Lenovo - Διαχείριση ενέργειας Lenovo;
  • Samsung - Εύκολη ρύθμιση?
  • MSI - MSI Afterburner;
  • HP - Έλεγχος ανεμιστήρων HP Notebbok;
  • Acer - έλεγχος ACFan, SmartFan, A1ctl;
  • ASUS (μοντέλα σειράς eee) - Eeectl.

  Εκτός από αυτά τα προγράμματα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε λογισμικό από επεξεργαστές AMD και Intel:

  • AMD OverDrive (για επεξεργαστές από την AMD);
  • Riva Tunes (για επεξεργαστές της Intel).

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα σε ένα φορητό υπολογιστή μέσω των Windows

  Στα Windows 7, 8, 10 υπάρχει ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα για τη διαμόρφωση της διαχείρισης ενέργειας. Για να το ανοίξετε, ακολουθήστε τις οδηγίες:

 • Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου. Πατήστε WIN + R και πληκτρολογήστε "control".
 • Στον πίνακα ελέγχου, βρείτε το στοιχείο "τροφοδοσία".
 • Επιλέξτε οποιοδήποτε σχέδιο τροφοδοσίας και, μπροστά του, βρείτε το στοιχείο "ρύθμιση σχήματος τροφοδοσίας".
 • Κάντε κλικ στην επιλογή "αλλαγή σύνθετων επιλογών".

  Στη λίστα των διαθέσιμων ρυθμίσεων, βρείτε την ενότητα "Διαχείριση ενέργειας επεξεργαστή-> πολιτική ψύξης του συστήματος". Στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή "ενεργή" από τις διαθέσιμες επιλογές. Τώρα ο ανεμιστήρας του φορητού υπολογιστή είναι συνεχώς αναμμένος. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη ψύξη, αλλά ο θόρυβος της συσκευής αυξάνεται αισθητά.

  Πολλοί χρήστες παραπονούνται για κακή ψύξη από την HP. Για να διορθώσετε ένα παρόμοιο πρόβλημα, γυρίστε τον ανεμιστήρα στον φορητό υπολογιστή HP σε ενεργή λειτουργία. Μετά από αυτό, η υπερθέρμανση θα συμβεί πολύ λιγότερο συχνά και η εργασία πίσω από τη συσκευή θα γίνει πολύ πιο άνετη.

  Πύλη σχετικά με τον εξοπλισμό στο σπίτι

  Πριν αρχίσετε να αυξάνετε την ταχύτητα του ψυγείου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτή η επιλογή υποστηρίζεται από τη μητρική σας πλακέτα. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει απαραίτητα να είναι στον οδηγό του. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες μητρικές κάρτες διαφορετικών κατασκευαστών έχουν τη λειτουργία της ρύθμισης της ταχύτητας του ψυγείου.

  Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή. Αμέσως μετά θα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Del. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με αυτό το κουμπί μπορείτε να ανοίξετε το μενού του BIOS. Αν δεν συμβεί τίποτα αφού πατήσετε αυτό το πλήκτρο, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών για τη μητρική πλακέτα. Πρέπει να υπάρχει ένα κουμπί που είναι υπεύθυνο για το άνοιγμα του μενού του BIOS.

  Αφού ανοίξετε το BIOS, μεταβείτε στην ενότητα POWER. Σε αυτή την ενότητα, επιλέξτε Διαμόρφωση HW Monitor. Θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή για τον έλεγχο της ταχύτητας των ψυγείων. Ανάλογα με το μοντέλο της μητρικής πλακέτας, αυτή η επιλογή μπορεί να καλείται διαφορετικά, για παράδειγμα, η λειτουργία Q-Fan του CPU ή απλά ο έλεγχος του ανεμιστήρα. Θα πρέπει να καθοδηγείται από τη λέξη Fan. Επιλέξτε αυτήν την επιλογή και πατήστε το πλήκτρο Enter. Από τις προτεινόμενες επιλογές, επιλέξτε Ενεργοποίηση, ακολουθούμενη από τη γραμμή Προφίλ.

  Υπάρχουν διάφορες λειτουργίες ταχύτητας ανεμιστήρα. Επιλέξτε τη λειτουργία απόδοσης. Σε αυτό η ταχύτητα των ψυκτών θα είναι η μέγιστη. Αλλά σε ορισμένες μητρικές πλακέτες, η λειτουργία Turbo μπορεί να είναι διαθέσιμη. Εάν χρειάζεστε τη μέγιστη ψύξη των εξαρτημάτων του υπολογιστή, τότε εάν έχετε Turbo-mode, είναι καλύτερο να το επιλέξετε.

  Μετά την επιλογή της επιθυμητής λειτουργίας, βγείτε από το BIOS. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει πρώτα τις ρυθμίσεις που αλλάξατε. Ο υπολογιστής θα επανεκκινήσει. Κατά την επόμενη εκτόξευσή του, η ταχύτητα των ψυγείων θα αυξηθεί.

  Σε σύγχρονους σταθερούς και κινητούς υπολογιστές εγκαθίστανται ειδικοί ανεμιστήρες. Ο κύριος στόχος τους είναι η παροχή υψηλής ποιότητας ψύξης σε όλα τα σημαντικά στοιχεία του υπολογιστή. Για την σωστή λειτουργία των ψυγείων, πρέπει να προσαρμοστούν.

  Αρχικά, προσπαθήστε να βελτιστοποιήσετε τους ψύκτες με τη βοήθεια των τυπικών χαρακτηριστικών της μητρικής πλακέτας. Ανοίξτε το μενού του BIOS μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή. Βρείτε το μενού που είναι υπεύθυνο για τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα. Ενεργοποιήστε την επιλογή "Πάντα ανεμιστήρας". Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εργάζεστε με φορητούς υπολογιστές. συχνά ψύκτες απλά απενεργοποιήστε για να εξοικονομήσετε ενέργεια της μπαταρίας.

  Ρυθμίστε την ταχύτητα περιστροφή απαραίτητα ψυγεία. Είναι συνήθως απαραίτητο να εισαγάγετε έναν αριθμό που καθορίζει το ποσοστό της ονομαστικής ταχύτητας στη μέγιστη τιμή. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις ανεμιστήρα και επανεκκινήστε τον υπολογιστή.

  Πολύ συχνά, η λειτουργία ρύθμισης των ψυκτών λείπει στο μενού του BIOS. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε βοηθητικά προγράμματα που λειτουργούν με λειτουργικά συστήματα Windows. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα SpeedFan. Ανοίξτε αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα και μεταβείτε στην καρτέλα Ρολόι. Αναπτύξτε το μενού Motherboard και επιλέξτε τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας που χρησιμοποιείτε.

  Μεταβείτε στο μενού "Ανάγνωση" και βρείτε τα πεδία που εμφανίζονται ταχύτητα περιστροφή ψύκτες. Παρακαλούμε επιλέξτε ταχύτητα περιστροφή κάθε ψυγείου. Εάν ρυθμίσετε την τιμή στο 100%, η λεπίδα θα περιστραφεί με το μέγιστο ταχύτητα yu.

  Εάν χαμηλώσετε ταχύτητα ψύκτες, βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές στις οποίες είναι συνδεδεμένοι αυτοί οι ανεμιστήρες δεν υπερθερμαίνονται. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την καρτέλα Χαρτιά και στη στήλη Αναλύστε επιλέξτε Θερμοκρασίες. Επιλέξτε τα πλαίσια ελέγχου για τη συσκευή της οποίας οι αλλαγές θερμοκρασίας θέλετε να παρακολουθήσετε.

  Αφού εκτελέσετε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί ενεργά τους πόρους του υπολογιστή, αναδιπλώστε την και δείτε το γράφημα θερμοκρασίας. Βεβαιωθείτε ότι κατά τη λειτουργία όλων των συσκευών η θερμοκρασία τους δεν υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες προδιαγραφές.

  Εάν η μονάδα συστήματος του υπολογιστή σας είναι πολύ θορυβώδης και μετά την απενεργοποίηση, η σιωπή στο δωμάτιο γίνεται αμέσως αισθητή - αυτό δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Ο θόρυβος από τον υπολογιστή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους επιτρεπόμενους κανόνες και σίγουρα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κοιμάστε ή να ακούτε τι λέει ο γείτονάς σας.

  Ίσως μονάδα του συστήματός σας έχει φράξει από τη σκόνη (την πάροδο του χρόνου αυτό συμβαίνει με όλα σχεδόν τα προσωπικούς υπολογιστές) - καθαρίστε το προσεκτικά με μια ηλεκτρική σκούπα. Αν είναι καθαρό, ίσως χρειαστεί να το προσαρμόσετε ταχύτητα περιστροφή των οπαδών. Ξεκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης και εισαγάγετε το όνομα του προγράμματος στη γραμμή αναζήτησης - SpeedFan. Πηγαίνετε μέσα από έναν από τους πρώτους συνδέσμους και κατεβάστε το πρόγραμμα στο σκληρό δίσκο. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε μια από τις μαλακές πύλες www.softportal.com. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα εκτελώντας το αρχείο εγκατάστασης.

  Εκτελέστε το πρόγραμμα. Θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο, ενώ το πρόγραμμα πραγματοποιεί ανάλυση του λειτουργικού συστήματος. Αν δυσκολεύεστε να πλοηγηθείτε στις επιγραφές στα Αγγλικά, κάντε κλικ στο κουμπί Ρύθμιση και αλλάξτε τη γλώσσα στα ρωσικά στην καρτέλα Επιλογές. Τώρα πρέπει να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη υλικού για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα στη μητρική πλακέτα. Κάντε κλικ στο κουμπί "Διαμόρφωση" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί "Για προχωρημένους". Αλλάξτε την τιμή στο λογισμικό και ελέγξτε "OK". Εάν η μητρική σας πλακέτα ορίζεται από το πρόγραμμα, τότε αυτή η τιμή θα οριστεί αμέσως.

  Ρυθμίστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα στον υπολογιστή πατώντας τα βέλη ελέγχου. Μην υποτιμάτε τους δείκτες, καθώς οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στη μονάδα συστήματος του υπολογιστή όχι για θόρυβο, αλλά για την παροχή ψύξης για ανταλλακτικά. Εάν τα εξαρτήματα υπερθερμανθεί, αυτό θα προκαλέσει βλάβη στον υπολογιστή. Προσπαθήστε να βρείτε τις βέλτιστες ρυθμίσεις ταχύτητα ψυγείο δεν ήταν χαμηλό, αλλά δεν παρενέβη στον ήχο του σε άλλους.

  Το πρόγραμμα SpeedFan εμφανίζει επίσης τη θερμοκρασία των εξαρτημάτων και εάν το αφήσετε να λειτουργήσει στη γραμμή εργασιών, μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία θερμοκρασίας μέσα στον υπολογιστή σας.

  • ποιο πρόγραμμα ελέγχει τους ανεμιστήρες της μονάδας συστήματος

  Μεγέθυνση ταχύτητα της εργασίας φορητό υπολογιστή υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Αλλά ακόμη και η χρήση βοηθητικών προγραμμάτων λογισμικού του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα της εργασίας. Όλες αυτές οι λύσεις δεν είναι δεσμευτικές και παραμένουν στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη.

  Κάντε κλικ στο κουμπί "Έναρξη" για να ανοίξετε το κύριο μενού του συστήματος και μεταβείτε στον "Πίνακα ελέγχου" για να καταργήσετε τις περιττές εφαρμογές.

  Αντικαταστήστε τα προεγκατεστημένα προγράμματα με ένα "ευκολότερο" ή φορητό λογισμικό.

  Πληκτρολογήστε msconfig στο πλαίσιο Άνοιγμα (Open) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK για να επιβεβαιώσετε την εντολή.

  Μεταβείτε στην καρτέλα "Εκκίνηση" στο άνοιγμα της εφαρμογής και διαγράψτε τυχόν περιττές εφαρμογές.

  Ενημέρωση 08/20/2013
  Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να μειώσουν κάπως τον θόρυβο που εκπέμπεται από τους ψύκτες στην περίπτωση ή στην τροφοδοσία ρεύματος.
  Οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση του θορύβου μπορεί να είναι τρεις:

  1) Αυξημένη ταχύτητα ανεμιστήρα, λόγω και θορύβου από τη λειτουργία του, ίσως ιδιαίτερα φορητούς υπολογιστές , και ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την κανονική.
  Στα περισσότερα συστήματα, ο ψυγείο ρυθμίζει αυτόματα τις στροφές, ανάλογα με τη θέρμανση των εξαρτημάτων. Και αν ο ανεμιστήρας περιστρέφεται στη μέγιστη ταχύτητα και δημιουργεί πολύ θόρυβο, τότε αυτό είναι το πρώτο σήμα σχετικά με την υπερθέρμανση του συστήματος.
  Τότε σίγουρα χρειάζεσαι και ή.
  Εάν το σύστημα ψύξης καθαριστεί και η θερμική πάστα αλλάξει και ο ψυγείο δεν ρυθμίσει αυτόματα την ταχύτητα, δείτε τα στοιχεία 2) και 3).

  2) Το παλιό ψυγείο δεν λιπαίνεται καλά, τότε πρέπει να λιπαίνεται, γράψαμε γι 'αυτό:
  ή

  3) Ο νέος επώνυμος ψύκτης επιλέγεται με περισσότερο από το απαραίτητο, τον αριθμό των στροφών.
  Έξοδος από αυτή την κατάσταση είναι απλή - μειώστε την ταχύτητα του ψυγείου.

  Έτσι, διαπιστώσαμε ότι μειώνοντας τον αριθμό των επαναστάσεων του ψυγείου, θα μειώσουμε τον θόρυβο που παράγει.
  Φυσικά η παραγωγικότητα θα μειωθεί λίγο, αλλά ας πούμε ότι σε μερικούς "κόμβους" του υπολογιστή αυτό δεν θα προκαλέσει σημαντική υποβάθμιση της ψύξης. Έτσι, οι ανεμιστήρες που είναι εγκατεστημένοι στα περιβλήματα και τα τροφοδοτικά είναι υψηλής ποιότητας και όχι πάντα ο λόγος θορύβου / απόδοσης να είναι σε βέλτιστο επίπεδο.

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον θόρυβο και η ψύξη θα παραμείνει σε αποδεκτό επίπεδο.
  Για να πω, για να βρείτε το "Χρυσό Μέσο" στην αναλογία θορύβου / απόδοσης.

  Ας ξεκινήσουμε με τους πιο απλούς και φθηνότερους τρόπους:

  Μέθοδος 1. Ενεργοποίηση της λειτουργίας BIOS που ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του ανεμιστήρα.
  Κατ 'αρχήν, όσο περισσότερο το φορτίο στον υπολογιστή, τόσο πιο γρήγορα οι ανεμιστήρες περιστρέφονται.
  Αυτή η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή σε όλους τους φορητούς υπολογιστές (για παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας) και αν ο ανεμιστήρας δεν μειώνει αυτόματα την ταχύτητα ρελαντί, τότε αυτό είναι ένα σοβαρό σήμα.
  Επίσης, αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται από πολλές μητρικές πλακέτες: ASUS (Έλεγχος Q-ανεμιστήρα), Gigabyte (Έξυπνος έλεγχος ανεμιστήρα), MSI (Έλεγχος ανεμιστήρων) κ.λπ.
  Εξετάστε το παράδειγμα της λειτουργίας ASUS της μητρικής πλακέτας Q-Fan Control, με προεπιλογές Αθόρυβο / βέλτιστο / άριστο.
  Πού να ενεργοποιήσετε το Q-Fan στο ASUS EFI BIOS, ανατρέξτε στο.

  1) Μεταβείτε στο BIOS (Πριν από την έναρξη της λήψης, πατήστε επανειλημμένα το κουμπί)
  2) Από την ενότητα Κύρια μεταβείτε στην ενότητα Ισχύς

  3) Επιλέξτε τη σειρά Παρακολούθηση υλικού

  4) Αλλάξτε την τιμή των γραμμών Έλεγχος Q-ανεμιστήρα CPU και Έλεγχος πλαισίου Q-ανεμιστήρα στο Ενεργοποιήθηκε

  5) Ως αποτέλεσμα, θα εμφανιστούν γραμμές CPU και Προφίλ ανεμιστήρα πλαισίου.
  Σε αυτές τις γραμμές, μπορείτε να επιλέξετε τρεις τρόπους λειτουργίας:
  - Άνθρωποι - αυτό είναι μια παραγωγική λειτουργία,
  - Αθόρυβο - αυτή είναι η πιο ήσυχη λειτουργία,
  - Βέλτιστο - Πρόκειται για μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ παραγωγικής και ήσυχης.

  6) Στη συνέχεια αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις μέσω

  Σημαντικό! Ο αυτόματος έλεγχος ανεμιστήρα θα εκτελείται μόνο στις υποδοχές σύνδεσης CHA_FAN και CPU_FAN.
  Α PWR_FAN δεν ρυθμίζεται από το σύστημα ελέγχου Q-Fan.

  Παρόμοια συστήματα ελέγχου υπάρχουν και σε άλλες μητρικές κάρτες από άλλους κατασκευαστές.
  Εάν το συμβούλιο σας δεν υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία, σας συνιστώ να δώσετε προσοχή σε άλλες μεθόδους.

  Αριθμός μεθόδου 2. Μείωση της ταχύτητας του ψυγείου με την εναλλαγή.

  Για να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, μπορείτε να αλλάξετε τον ανεμιστήρα σε χαμηλότερη τάση.
  Η ονομαστική τιμή για τον ανεμιστήρα είναι 12 βολτ. Και η συνολική προδιαγραφή (ταχύτητα, στάθμη θορύβου, κατανάλωση ρεύματος κλπ.) Υποδεικνύεται για την ονομαστική τάση.

  Μπορούμε να αλλάξουμε τον ανεμιστήρα μας σε τρεις άλλες τάσεις: +12 Volts, +7 Volts, +5 Volts.
  Αυτό γίνεται με τον συνηθισμένο σύνδεσμο Molex, ο οποίος υπάρχει σε επαρκή ποσότητα σε όλες τις σύγχρονες μονάδες ισχύος.

  Για να αλλάξετε τον ανεμιστήρα του πίνακα, χρειάζεστε:
  1) Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή, ανοίξτε το καπάκι και αποσυνδέστε τον επιθυμητό ανεμιστήρα από την υποδοχή στην οποία είναι συνδεδεμένη.
  2) Απελευθερώστε τα επιθυμητά σκέλη, χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή μια τρύπα, από τον 3-ακροδέκτη του ανεμιστήρα.
  3) Σύρμα ο ανεμιστήρας τροφοδοτικού μόλις δαγκώσει στο μητρική πλακέτα (τυπικά δύο σύρματα κόκκινο - ένα «συν», και το μαύρο - «μείον»), παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εξόδου, και επίσης να συνδεθεί με την ελεύθερη Molex.

  Οποιοσδήποτε υπολογιστής ή φορητός υπολογιστής για κανονική λειτουργία χρειάζεται καλό σύστημα ψύξης. Κατά τη λειτουργία, στοιχεία όπως επεξεργαστής (CPU), κάρτα γραφικών, μητρική πλακέτα παράγουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας, γίνονται πολύ ζεστά. Όσο υψηλότερη είναι η απόδοση της CPU, τόσο περισσότερη θερμότητα εκπέμπει. Εάν ο υπολογιστής δεν αφαιρέσει γρήγορα τον αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δυσλειτουργίες του συστήματος, ακατάλληλη λειτουργία του εξοπλισμού, μειωμένη απόδοση και αποτυχία σημαντικών στοιχείων. Γιατί ο επεξεργαστής είναι ζεστός; Πώς να κρυώσει η CPU σε υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές; Ποιο ψυγείο θα πρέπει να επιλέξω για βέλτιστη ψύξη υπολογιστή; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις σε αυτό το άρθρο.

  Λόγοι για την υπερθέρμανση της CPU

  Εάν ο υπολογιστής ξεκινήσει να κλείνει, buggy, κρεμάστε, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερθέρμανση της CPU. Οι λόγοι για τους οποίους ο επεξεργαστής PC αρχίζει να υπερθερμαίνεται έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, εξετάστε τα βασικά, και επίσης να δώσει απλούς τρόπους για την επίλυση προβλημάτων.

  Σε περισσότερους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, τα κύρια στοιχεία του συστήματος ψύξης είναι το ψυγείο (ανεμιστήρας) και το ψυγείο, τα οποία είναι εγκατεστημένα στον επεξεργαστή. Λόγω της μέγιστης σφικτής μεταφοράς θερμότητας επαφής μεταξύ της επιφάνειας του ψυγείου και του επεξεργαστή είναι ελάχιστη, πράγμα που με τη σειρά του εξασφαλίζει μια γρήγορη και αποδοτική απορρόφηση θερμότητας.

  Το ψυγείο μπορεί να είναι μονολιθικό ή να αποτελείται από δύο μέρη. Στην πρώτη περίπτωση, είναι τελείως στερεωμένη στον επεξεργαστή (παραλλαγή του προϋπολογισμού), στη δεύτερη περίπτωση μόνο ένα μικρό μέρος της CPU συνδέεται με αυτό, μέσα στο οποίο υπάρχουν σωλήνες θερμότητας που μεταδίδουν θερμαινόμενο αέρα στο κύριο ψυγείο.

  Ο αρχικός ρόλος στο σύστημα εξαερισμού της θήκης και η ψύξη του υπολογιστή εκτελείται από έναν ανεμιστήρα. Ανεξάρτητα από τη θέση του, δροσίζει ολόκληρο το ψυγείο ή το κύριο μέρος του. Όσο πιο αποτελεσματική λειτουργεί, τόσο καλύτερη θα είναι η απομάκρυνση θερμότητας από την CPU και κατά συνέπεια η θερμοκρασία της θα είναι χαμηλότερη. Οι ψύκτες που βασίζονται σε σωλήνες θερμότητας παρέχουν μεγαλύτερη ψύξη στον επεξεργαστή.

  Εάν ο επεξεργαστής αρχίσει να θερμαίνεται, οι κύριοι λόγοι είναι:

  • επιδείνωση της επαφής μεταξύ του επεξεργαστή και του ψυγείου.
  • μείωση ταχύτητας το έργο του ψυγείου (ανεμιστήρας)?
  • αναποτελεσματική συστήματα ψύξης.
  • έλλειψη συστήματα εξαερισμού στην περίπτωση, στο τροφοδοτικό του υπολογιστή.
  • μόλυνσης αεραγωγών σωματική σκόνη;
  • αποτυχία συστήματα ψύξης.
  • λάθος σταθεροποίηση του ψυγείου.

  Η αύξηση της θερμοκρασίας της διαδικασίας μπορεί επίσης να προκληθεί από το γεγονός ότι ο ψύκτης είναι κεκαθαρμένος βουλωμένη με σκόνη. Για το λόγο αυτό, μειώνεται η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας. Ο ανεμιστήρας απλά δεν μπορεί να αφαιρέσει τη θερμότητα. Για να αυξηθεί η μεταφορά θερμότητας, μετά την αντικατάσταση της CPU αξίζει να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε ένα νέο μοντέλο του ψυγείου περιβλήματος.

  Ένας άλλος λόγος είναι αναβάθμιση PC. Για παράδειγμα, μετά την αντικατάσταση της παλιάς CPU, εγκαταστάθηκε ένα νέο, πιο ισχυρό και αποδοτικό. Αλλά ο ανεμιστήρας στο σύστημα ψύξης παραμένει ο ίδιος. Λόγω της αύξησης της ισχύος, το ψυγείο του επεξεργαστή απλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως στο έργο του.

  Εάν ο επεξεργαστής είναι καυτός, σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την κατάσταση.

  Πώς μπορώ να κρυώσω έναν υπολογιστή, φορητό υπολογιστή

  Ο επεξεργαστής υπερθέρμανσης σε φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές αυξάνει σημαντικά το φορτίο σε όλα τα στοιχεία του συστήματος. Για να μειώσετε τη διαρροή θερμότητας, για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, είναι απαραίτητο:

  • Ελέγξτε την κατάσταση του συστήματος ψύξης, κάντε καθαρισμό.
  • μειώστε το φορτίο της CPU.
  • overclock CPU cooler?
  • αντικαταστήστε το θερμικό λίπος.
  • εγκαταστήστε επιπλέον ψυγεία.

  Μειώστε τη διάχυση θερμότητας του επεξεργαστή μπορεί επίσης να είναι Ρυθμίσεις BIOS λειτουργικό σύστημα. Αυτός είναι ο πιο απλός και προσιτός τρόπος, ο οποίος δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο, σωματική προσπάθεια.

  Υπάρχουν ειδικές τεχνολογίες που μειώνουν Συχνότητα λειτουργίας CPU όταν είναι αδρανής. Γιατί AMD τεχνολογία επεξεργαστών Cool'n'Quite, για το Intel - Ενισχυμένη τεχνολογία SpeedStep. Σκεφτείτε πώς να την ενεργοποιήσετε.

  Στα Windows 7 πρέπει να πάτε στο "Πίνακας ελέγχου », Επιλέξτε την ενότητα«Τροφοδοσία ρεύματος ". Στο παράθυρο που ανοίγει, ελέγξτε ποια λειτουργία είναι ενεργή: "Ισορροπημένη ","Υψηλή απόδοση ","Εξοικονόμηση ενέργειας ". Για να ενεργοποιήσετε την τεχνολογία, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε, εκτός από την επιλογή "Υψηλή απόδοση". Στα Windows XP, πρέπει να επιλέξετε "Διαχειριστής εξοικονόμησης ενέργειας ".

  Ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο BIOS, αν όχι, τότε μπορείτε να φορτώσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

  Είναι εξίσου σημαντικό να δοθεί προσοχή στο σύστημα Αερισμός του σπιτιού. Αν το σύστημα ψύξης λειτουργεί σωστά και τακτικά εκτελούνται θεραπεία της, αλλά η CPU είναι ακόμα θερμαίνεται, είναι αναγκαίο να δει αν υπήρχε μια διέξοδος για να μπλοκάρουν τη ροή αέρα, για παράδειγμα, δεν καλύπτονται αν είναι παχιά καλωδιοταινία.

  Στη μονάδα συστήματος, η θήκη PC πρέπει να έχει δύο ή τρεις ανεμιστήρες. Το ένα είναι για το φούσκωμα στο μπροστινό τοίχωμα, το δεύτερο για το φούσκωμα στο πίσω πλαίσιο, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει καλή ροή αέρα. Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο πλάι της μονάδας συστήματος.

  Εάν η κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή τοποθετείται στο κομοδίνο στον πίνακα, τότε μην κλείσει την πόρτα στο θερμό αέρα που βγαίνει. Μην καλύπτετε τα ανοίγματα εξαερισμού της θήκης. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε λίγα εκατοστά από τον τοίχο, έπιπλα.

  Για ένα φορητό υπολογιστή μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό μαξιλάρι ψύξης.

  Στην πώληση υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία καθολικών μοντέλων στηρίξεων, τα οποία προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν στο μέγεθος του φορητού υπολογιστή. Η επιφάνεια της ψύκτρας, οι ενσωματωμένοι ψύκτες θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της θερμότητας, ψύξη.

  Όταν εργάζεστε σε ένα φορητό υπολογιστή, κρατάτε πάντα το χώρο εργασίας σας καθαρό. Οι οπές εξαερισμού δεν πρέπει να κλείνουν. Τα κοντινά αντικείμενα δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα.

  Για φορητούς υπολογιστές μπορείτε επίσης να τρέξετε overclocking του ψυγείου. Δεδομένου ότι ο υπολογιστής διαθέτει τουλάχιστον τρεις ανεμιστήρες (σε CPU, κάρτα γραφικών, ενσωματωμένη μονάδα δίσκου) και στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές υπάρχει μόνο μία. Το δεύτερο μπορεί να εγκατασταθεί εάν υπάρχει μια ισχυρή κάρτα γραφικών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να υπερκεραίνετε τους ψύκτες:

  • μέσω ειδικών βοηθημάτων.
  • μέσω του BIOS.

  Προτού αυξήσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το ψυγείο, τα εξαρτήματα της μητρικής πλακέτας από τη σκόνη.

  Ο καθαρισμός του συστήματος ψύξης του φορητού υπολογιστή, ένας σταθερός υπολογιστής πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι έως επτά μήνες.

  Καθαρίστε το σύστημα ψύξης

  Εάν ο επεξεργαστής θερμαίνεται, ελέγξτε την κατάσταση του ανεμιστήρα, ολόκληρο το σύστημα ψύξης του υπολογιστή. Η σκόνη είναι ένας σοβαρός εχθρός οποιασδήποτε τεχνικής. Κτύπησε ανάμεσα στις άκρες του ψυγείου, τη σκόνη, τα δόντια, το μαλλί των κατοικίδιων ζώων επιδεινώνει την κυκλοφορία του αέρα.

  Για να εκτελέσετε προσεκτικό καθαρισμό, είναι απαραίτητο να αποσυνδέσετε το ψυγείο από την παροχή ρεύματος και να το αποσυναρμολογήσετε. Αφαιρώντας τον ανεμιστήρα, μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί στο ψυγείο. Καθαρίζοντας το ψυγείο, οι ψυχρότερες λεπίδες μπορούν να γίνουν με μια ειδική πλαστική σπάτουλα, μια άκαμπτη βούρτσα. Αφού αφαιρέσετε τη σκόνη, σκουπίστε το ψυγείο με ένα υγρό πανί.

  Εκτός από την αφαίρεση σκόνης από το ψυγείο, ο ψύκτης σκουπίζεται με σκόνη από τα καλώδια που βρίσκονται στο περίβλημα. Βάλτε ή σκουπίστε τις οπές εξαερισμού στην θήκη.

  Αντικατάσταση θερμικής πάστας

  Μειώστε τη διάχυση θερμότητας του επεξεργαστή θα βοηθήσει στην ενημέρωση, αντικαταστήστε την θερμική επικάλυψη στον επεξεργαστή. Το θερμικό λίπος δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα λιπαντικό για την ψύξη του επεξεργαστή. Είναι ένας αγωγός θερμότητας μεταξύ της CPU και του ψυγείου, εξαλείφει τις μικροσκοπικές ανωμαλίες των επιφανειών που έρχονται σε επαφή, αφαιρεί τον αέρα μεταξύ τους, γεγονός που εμποδίζει την ψύκτρα. Μια καλή θερμική πάστα υψηλής ποιότητας θα μειώσει τη θερμοκρασία κατά 5-10 μοίρες.

  Με την πάροδο του χρόνου, η πάστα στεγνώνει, χάνει όλες τις ιδιότητές της, δεν ψύχει τον επεξεργαστή. Ως εκ τούτου, η αντικατάστασή του πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες. Εάν είναι εγκατεστημένη μια πιο σύγχρονη CPU στον υπολογιστή, η πάστα μεταφοράς θερμότητας μπορεί να αλλάξει λιγότερο συχνά. Μπορείτε να το αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα εξοπλισμού πληροφορικής. Η θερμική πάστα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, καλή.

  Πριν από την εφαρμογή θερμικής πάστας, η οποία δροσίζει την CPU, πρέπει να φτάσετε στον ίδιο τον επεξεργαστή. Για να το κάνετε αυτό:

  Πώς να επιλέξετε ένα καλό θερμικό γράσο

  Δεδομένης της μεγάλης επιλογής θερμικού λίπους, πολλοί ενδιαφέρονται για το ερώτημα ποια θερμική πάστα είναι καλύτερη. Σημειώστε ότι η διαφορά μεταξύ των πολτών διαφορετικών κατασκευαστών μπορεί να είναι από δέκα έως είκοσι βαθμούς. Όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά ποιότητας, τις θερμικές ιδιότητες των θερμικών διεπαφών. Μια καλή θερμικά αγώγιμη πάστα πρέπει να έχει χαμηλή θερμική αντίσταση, υψηλή θερμική αγωγιμότητα.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς για την ψύξη του επεξεργαστή μπορεί να αγοραστεί:

  • Arctic Cooling MX-4.
  • Arctic Silver Ceramique.
  • Noctua ΝΤ-Η1.
  • Prolimatech ΡΚ-1.
  • Thermalright Παράγων Ψύξης III.
  • Zalman ZM-STG2.
  • Glacialtech IceTherm II.
  • Coollaboratory Liquid Pro.

  Ορισμένες παστίλιες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την υπερχρέωση του επεξεργαστή. Για παράδειγμα, το Arctic Cooling MX-4, το Glacialtech IceTherm II, το Thermalright Chill Factor III, το Coollaboratory Liquid Pro. Εάν γνωρίζετε ποια θερμική επικάλυψη είναι καλύτερη, πόσο συχνά και πώς μπορείτε να την αντικαταστήσετε σωστά, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τη θερμοκρασία της CPU, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της.

  Τρόπος υπερεκτίμησης του επεξεργαστή

  Πολλοί χρήστες, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση, επιταχύνουν το CPU να κάνει overclocking του επεξεργαστή (overclocking). Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή αυξάνει σημαντικά το φορτίο της CPU, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της, να οδηγήσει σε μείωση του επιχειρησιακού πόρου.

  Για να ελέγξετε τη CPU μετά από overclocking, είναι απαραίτητο να προθερμάνετε τον επεξεργαστή χρησιμοποιώντας ειδικά βοηθητικά προγράμματα.

  Εάν ενδιαφέρεστε για τον τρόπο κατάργησης του overclocking της CPU, μεταβείτε στο CMOS και το BIOS. Ακυρώστε όλες τις ρυθμίσεις της τάσης της μητρικής πλακέτας, επαναφέρετε τις κανονικές ρυθμίσεις.

  Οι ενέργειες εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά:

  1. Μεταβείτε στο BIOS κάνοντας κλικ στο κουμπί που θέλετε όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή.
  2. Επιλέγουμε το στοιχείο "Ορισμός προκαθορισμένων BIOS / Χρήση προεπιλεγμένων ρυθμίσεων ", Εισαγάγετε.
  3. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στο οποίο πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Y.
  4. Στη συνέχεια, θα επιστραφούν οι αρχικές ρυθμίσεις που είχαν οριστεί πριν από το overclocking της CPU.
  5. Τώρα αποθηκεύουμε όλες τις αλλαγές που έγιναν, βγείτε από τις ρυθμίσεις.
  6. Πραγματοποιούμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

  Μπορείτε επίσης να το κάνετε επιλέγοντας "Επαναφορά προεπιλεγμένων προεπιλογών αποτυχίας ", Έχοντας προηγουμένως μάθει στο Διαδίκτυο τις ακριβείς προδιαγραφές της εγκατεστημένης μητρικής πλακέτας, CPU. Αυτό είναι απαραίτητο για να κάνετε αλλαγές ρυθμίζοντας τις βασικές ρυθμίσεις συχνότητας και τάσης.

  Επιπλέον, μέχρι τη βασική τιμή, μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση της συχνότητας του διαύλου συστήματος, του πολλαπλασιαστή, επιστρέφοντας όλες τις παραμέτρους που άλλαξαν κατά την επιτάχυνση.

  Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε πρόσθετο εξοπλισμό ψύξης που έχει εγκατασταθεί για να αποτρέψετε την υπερθέρμανση της CPU.

  Έλεγχος, παρακολούθηση της λειτουργίας του επεξεργαστή μπορεί να γίνει μέσω μιας ειδικής χρησιμότητας - CPU Core, όπου πρέπει να καθορίσετε, ορίστε τον απαιτούμενο πολλαπλασιαστή, συχνότητα διαύλου.

  Εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων

  Αν η CPU εξακολουθεί να θερμαίνεται μετά τον καθαρισμό, ακυρώνοντας την επιτάχυνση, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες στην θήκη για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα για να αυξήσετε την απόδοση της ψύξης. Αυτό είναι απαραίτητο αν υπάρχουν πολλά στοιχεία θέρμανσης μέσα στη μονάδα συστήματος ή ένα μικρό μέρος ελεύθερου χώρου μέσα σε αυτό.

  Δώστε προτίμηση σε ψύκτες μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι θα παρέχουν μεγαλύτερη ροή αέρα σε χαμηλότερες στροφές. Αυτά τα μοντέλα λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά με θόρυβο. Κατά την εγκατάσταση, εξετάστε την κατεύθυνση της εργασίας τους.

  Οι ψύκτες για τους επεξεργαστές ταξινομούνται σε:

  • Κουτί χωρίς σωλήνες θερμότητας. Τα πιο κοινά μοντέλα. Αποτελούνται από μια πλάκα αλουμινίου με νευρώσεις. Μπορεί να έχει μια βάση χαλκού με έναν ανεμιστήρα συνδεδεμένο σε αυτό.
  • Συστήματα ψύξης σε θερμικό αλουμίνιο, σωλήνες χαλκού. Λειτουργούν λόγω απομάκρυνσης θερμότητας, η οποία πραγματοποιείται λόγω του υγρού που κυκλοφορεί σε αυτά. Έχουν δείκτες υψηλής απόδοσης.

  Όταν επιλέγετε ανεμιστήρες για το σύστημα ψύξης, διαβάστε τις οδηγίες εγκατάστασης, καθορίστε τη συμβατότητά του με την υποδοχή, τη μητρική πλακέτα, ποια σύνδεση βρίσκεται κάτω από τον επεξεργαστή. Εξετάστε το βάρος, το μέγεθος του ανεμιστήρα, τον τύπο του ψυγείου.

  Πολύ μεγάλοι ανεμιστήρες υψηλής ισχύος θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον φορτίο στη μητρική πλακέτα, μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση. Όσον αφορά το μέγεθος, επιλέξτε κάτω από το περίβλημα του ελαστικού, λάβετε υπόψη τη θέση των άλλων εξαρτημάτων. Επιλέξτε προϊόντα γνωστών και αποδεδειγμένων κατασκευαστών.

  Εάν έχετε εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό σκληρών δίσκων, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον έναν ανεμιστήρα στον μπροστινό πίνακα της θήκης, καθώς και στο πίσω μέρος της κορυφής της μονάδας συστήματος, για να αφαιρέσετε ζεστό αέρα από έξω. Οι σύγχρονες περιπτώσεις επιτρέπουν την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο ανεμιστήρων: από κάτω, αν δεν υπάρχει διάτρηση στον μπροστινό πίνακα και απέναντι από τη θέση των σκληρών δίσκων.

  Εάν ο υπολογιστής διαθέτει πολύ προηγμένο "υλικό", ο επεξεργαστής θερμαίνεται, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε το πλαϊνό κάλυμμα της μονάδας συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση ψύξης θα αυξηθεί πολλές φορές.

  Πώς να διαλύσετε το ψυγείο

  Για να διασκορπιστεί το ψυγείο, όπως ήδη παρατηρήθηκε, είναι δυνατό μέσω του BIOS ή μέσω ειδικών δωρεάν βοηθημάτων που θα επιτρέψουν τον έλεγχο, τον έλεγχο της ταχύτητας των ανεμιστήρων. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικούς τύπους επεξεργαστών.

  Σκεφτείτε πώς να εκτελέσετε το overclocking των ψυγείων μέσω του BIOS:

  Για επεξεργαστές Intel μειώστε ή αυξήστε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου θα επιτρέψει στο πρόγραμμα Riva Tuner, SpeedFan. Έχουν μεγάλη λειτουργικότητα, επιλογή των ρυθμίσεων, σαφή διεπαφή, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ελέγχουν αυτόματα τη λειτουργία των ψυγείων.

  Εάν το λογισμικό τρίτου μέρους δεν σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων, ο ψύκτης CPU μπορεί να ελεγχθεί από τα αρχικά βοηθητικά προγράμματα από τους κατασκευαστές. Για παράδειγμα, στις διαλέξεις της HP υπάρχει ένα πρόγραμμα Έλεγχος ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή, στο Acer - Έξυπνος ανεμιστήρας, ACFanControl. Στη Lenovo - Έλεγχος ανεμιστήρων.

  Στα μοντέρνα "προηγμένα" συστήματα ψύξης, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα στον overclocking, μπορείτε να συμπεριλάβετε: ψυγείο, φρέον, υγρό άζωτο, υγρό gel. Η αρχή της λειτουργίας τους βασίζεται στην κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού. Υψηλά θερμαινόμενα στοιχεία θερμό νερό που ψύχεται στο ψυγείο. Μπορεί να βρίσκεται εκτός της θήκης ή να είναι παθητική, χωρίς ανεμιστήρα.

  Συμπέρασμα

  Σε αυτό το άρθρο, συζητήσαμε διάφορους λόγους για την υπερθέρμανση του επεξεργαστή και τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Μερικές φορές ο λόγος για την εμφάνισή της μπορεί να είναι η συνηθισμένη σκόνη, η οποία απαιτείται περιοδικά για καθαρισμό ή οι συνέπειες της άπειρης επιτάχυνσης του εξοπλισμού καθώς και η αναβάθμισή του. Κατά την αντικατάσταση της θερμικής πάστας, πρέπει να είστε προσεκτικοί και προσεκτικοί ώστε να μην προκληθεί βλάβη στον εξοπλισμό.

  Σχετικά βίντεο

  Το ψυγείο είναι ένα σημαντικό μέρος του συστήματος ψύξης οποιουδήποτε υπολογιστή. Χρησιμεύει ως αποχέτευση για ζεστό αέρα. Ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα πραγματοποιείται απευθείας από τη μητρική πλακέτα και εξαρτάται από τον αισθητήρα θερμοκρασίας του τσιπ επεξεργαστή. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα. Η αυτορρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής γίνεται συνήθως λόγω του μεγάλου θορύβου που δημιουργεί ο ανεμιστήρας.

  Σημείωση: όταν ρυθμίζετε αυτόματα την ταχύτητα, είναι ΠΑΝΤΑ απαραίτητη η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή, καθώς με τη μείωση της ταχύτητας αυξάνεται, η οποία τελικά μπορεί να απενεργοποιήσει το τσιπ.

  Πώς μπορώ να ρυθμίσω την ταχύτητα του ανεμιστήρα μέσω του BIOS;

  Για να μπείτε στο BIOS, είναι απαραίτητο να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" στην αρχή της λήψης (σε μερικούς υπολογιστές μπορεί να είναι "F2", "F12", "Esc"). Ανάλογα με τον τύπο του BIOS, ο έλεγχος της ταχύτητας του ανεμιστήρα είναι είτε στην καρτέλα "Power" είτε στο "Hardware Monitor".

  Σε αυτό το μενού, μπορείτε να ρυθμίσετε τον εαυτό σας ταχύτητα ανεμιστήρα.

  Πώς ρυθμίζω την ταχύτητα του ανεμιστήρα στα Windows;

  Κατά την πρώτη εκκίνηση το πρόγραμμα διαβάζει τις τρέχουσες παραμέτρους του συστήματος και την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

  Σημείωση: κατά το χρόνο φόρτωσης, ο ανεμιστήρας του υπολογιστή θα πρέπει να λειτουργεί με τη μέγιστη ταχύτητα, αφού το βοηθητικό πρόγραμμα διαβάζει την τρέχουσα ταχύτητα του ανεμιστήρα και το παίρνει ως 100%.

  Το πρώτο μπλοκ εμφανίζει πληροφορίες από ανιχνευτές ψύχους που εντοπίστηκαν. Στο δεύτερο - πληροφορίες από τους αισθητήρες θερμοκρασίας των συσκευών. Στην τρίτη - η ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Στο στοιχείο "Speed01" μπορείτε να ρυθμίσετε την επιθυμητή ταχύτητα (σε ποσοστό).

  Όταν δεν μπορώ να ρυθμίσω ανεξάρτητα την ταχύτητα του ανεμιστήρα στον υπολογιστή μου;

  Επίσης στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές, η λειτουργία ελέγχου ταχύτητας δεν είναι επίσης διαθέσιμη (και πάλι λόγω του συνδετήρα 3 ακίδων). Αυτή η υποστήριξη παρέχεται μόνο από μερικά μοντέλα στα οποία είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα προγράμματα του κατασκευαστή. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, δεδομένου ότι η συμπαγεια των συστατικών περιορίζει την ανταλλαγή θερμότητας. Επομένως, δεν συνιστάται η μη αυτόματη αλλαγή της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

  Και οι προσωπικοί υπολογιστές συχνά αναρωτιούνται πώς να χρησιμοποιούν το Speedfan 4.51.

  Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα για Windows από τον επίσημο ιστότοπο ανάπτυξης του Almico.com.

  1. Έλεγχος δυναμικής ταχύτητας ανεμιστήρα σε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή.
  2. Παρακολούθηση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή σε πραγματικό χρόνο.
  3. Αλληλεπίδραση με όλα τα διαθέσιμα τσιπ για την παρακολούθηση του συστήματος.
  4. Λειτουργία που επιτρέπει την αλλαγή της συχνότητας του δίαυλου συστήματος (λειτουργεί μόνο με διάφορους τύπους μητρικών καρτών).
  5. Πλήρης απεικόνιση των στατιστικών της λειτουργίας των συσκευών υλικού και ένα διάγραμμα της επίδρασής τους στη συνολική απόδοση του συστήματος.
  6. Προσδιορίστε τη θερμοκρασία του σκληρού δίσκου της συσκευής.

  Εκτός από όλες τις παραπάνω λειτουργίες, η ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού υποστηρίζει τις τελευταίες εκδόσεις των δημοφιλών επεξεργαστών φορητών υπολογιστών.

  Μια προσιτή έκδοση του λογισμικού Speedfan που ταιριάζει σε οποιονδήποτε υπολογιστή είναι φορητή rus. Αυτή η έκδοση δεν απαιτεί εγκατάσταση στο σύστημα. Με την εφαρμογή, μπορείτε να εργαστείτε απλά ανοίγοντας το εκτελέσιμο αρχείο.

  Συμβουλές! Εάν ο υπολογιστής σας είναι πολύ θορυβώδης (θερμαίνει), ενώ οι ανεμιστήρες δεν επιταχύνουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα, επειδή μπορεί να λύσει το πρόβλημα της συνεχούς υπερθέρμανσης και της αυθόρμητης τερματισμού λειτουργίας του συστήματος.

  Ρύθμιση του προγράμματος

  Προκειμένου η εφαρμογή να λειτουργεί σταθερά και να ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των εξαρτημάτων υλικού του υπολογιστή, πρέπει να διαμορφωθεί. Ας εξετάσουμε λεπτομερώς πώς να χρησιμοποιήσετε και πώς να διαμορφώσετε το πρόγραμμα σε λίγα λεπτά.

  Αυτή η μέθοδος διαμόρφωσης και η οδηγία είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε έκδοση του προγράμματος, επειδή όλες έχουν την ίδια διεπαφή:

  • Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα στα αγγλικά, όχι στα ρωσικά. Έτσι, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εσφαλμένη εμφάνιση ορισμένων παραμέτρων του συστήματος που ανιχνεύθηκαν.
  • Εκτελέστε το πρόγραμμα ως διαχειριστής, όπως φαίνεται στην εικόνα.
  • Μετά την εκκίνηση του προγράμματος, είναι απαραίτητο να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτή τη στιγμή, το βοηθητικό πρόγραμμα καθορίζει τα εξαρτήματα υλικού που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.
  • Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διαμόρφωσης, κάντε κλικ στο κουμπί διαμόρφωσης, το οποίο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κύριου παραθύρου του προγράμματος. Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο.
  • Το παράθυρο χωρίζεται σε πολλές καρτέλες. Το παραπάνω σχήμα δείχνει την καρτέλα με τις θερμοκρασίες συνιστωσών. Οι δείκτες στη δεύτερη στήλη δείχνουν το τσιπ της μητρικής πλακέτας από το οποίο διαβάζεται η συσκευή.
   Έτσι, μπορούμε να καθορίσουμε ποιο στοιχείο θερμοκρασίας εμφανίζεται. Ας αρχίσουμε να ρυθμίζουμε την οθόνη θερμοκρασίας, για παράδειγμα μια κάρτα γραφικών. Αντιστοιχεί στην κάρτα GeForce Video. Πιέστε τη συσκευή.
   Στο κάτω μέρος του παραθύρου υπάρχουν δύο ρυθμιστές θερμοκρασίας (αριστερά - η επιθυμητή θερμοκρασία, δεξιά - ανησυχητική). Το μόνο που χρειάζεται είναι η έκθεση των δεικτών στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη.
  • Καταργήστε την επιλογή όλων των συσκευών με το όνομα Temp. Δεν καθορίζονται από το πρόγραμμα και είναι αδύνατο να μετρηθεί η θερμοκρασία τους.